C# tanfolyam I. A.Net keretrendszer, programozási technikák és alapismeretek. Kis Balázs

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "C# tanfolyam I. A.Net keretrendszer, programozási technikák és alapismeretek. Kis Balázs"

Átírás

1 C# tanfolyam I. A.Net keretrendszer, programozási technikák és alapismeretek

2 .Net keretrendszer I. A.Net keretrendszer ötlete visszanyúlik egészen a Windows 2000 idejéig. Mikor is rájöttek, hogy az új kernel alapú operációsrendszerekben érdemesebb lenne egy dinamikus futtatókörnyezetet kialakítani, az addigi belső feldolgozás helyett. Az ötlet nem volt egyedi, a Java programozási nyelv már régen alkalmazta a technológiát.

3 .Net keretrendszer II. A rendszer létrejöttével leegyszerűsödtek addig igen komplikált funkciók: Frissítés Az új.net alapú rendszer frissítéséhez nem kell a rendszermagban módosítani. Fordítás Mikor egy programot fordít a rendszer, nem kell a futtatókörnyezetet is a programba fordítani (mint pl.: Borland Delphi esetén) hiszen az a gépen van.

4 .Net keretrendszer III. Így a.net keretrendszerbe fejlesztett program bármilyen rendszeren képes futni, ahol a keretrendszer telepítve van Ezzel elérhető a platform függetlenség Hiszen a program nem végleges kódot, hanem úgynevezett köztes kódot tartalmaz, mely már ellenőrzött, szintaktikailag elfogadott, és a keretrendszer tudja fordítani a program elindításakor. A keretrendszer pedig akár több operációs rendszeren is működhet.

5 Köztes nyelv I. Köztes nyelvnek nevezzük azt a kódot, ami a mi általunk begépelt programkódból keletkezik a Visual Studio fordítása után. IL, CIL, MSIL Intermediate Language Common Intermediate Language Microsoft Intermediate Language

6 Köztes nyelv II. Tehát elkészült alkalmazásaink még önmagukban (a keretrendszer nélkül) nem futtathatók. A keretrendszer pedig ezt a köztes kódot fordítja natív kódra, mely már a processzor nyelve (Assembly) melyet az operációs rendszer futtat a gépen A Keretrendszer fordítója: Common Language Runtime Execution Engine

7 Programfordítási folyamat I. C# fordítóprogram.net futtatókörnyezet A.NET keretrendszerre C# nyelven megírt forráskód A forráskód lefordítása után előállt köztes (IL) kód Amennyiben az elkészült programot x86 processzoron futtatjuk, az alábbi natív gépi kód készül el, majd fut le

8 Programfordítási folyamat II. Természetesen mivel a programunk nem végleges kódot tartalmaz a felhasználó gépének a feladata előállítani a natív futtatható kódot. Ez természetesen több energiát igényel és időveszteség is felléphet indítás közben, azonban a fordító megjegyzi, hogy melyik részek lettek lefordítva a kódból, így ha újra arra a részre van szükség, azt már nem kell újra lefordítani.

9 Programfordítási folyamat III. A fordítót JIT-nek hívuk (Just In Time) Compiler, hiszen a program futása közben fordítja a kódot. Természetesen a JIT Compiler ereje az Objektum Orientált Programozásban (OOP) rejlik.

10 Programozási technikák Programozási technikák

11 Programozási technikák I. Alapvetően 2 fajta programozási technikát különböztetünk meg: Monolitikus programozás Moduláris programozás Strukturált/Procedurális programozás Objektum Orientált Programozás

12 Monolitikus Programozás Ez a technika manapság még a script nyelvekben fordul elő. Line by Line programozásnak is nevezzük. Lényege, hogy valójában a parancsokat egymás után felsoroljuk. Egy életbeli példa: Csap kinyit Mosogat Csap elzár

13 Moduláris Programozás A programozás a kezdetektől fogva hatalmas kódot eredményezett, azonban az ember képtelen hatalmas kódot áttekinteni, pláne módosítani, javítani. A moduláris programozás ebben segít, hiszen a programkódot nem egybe kezeljük, hanem modulonként (egy-egy modul, egy-egy funkcionális rész), így könnyet átlátható marad a program. A program továbbra is monolitikus.

14 Strukturált/Procedurális Programozás Strukturált programozás alatt azt értjük, mikor a programot, már nem egyszerű parancsok sokaságára építjük, hanem az elvégzendő feladatokat csoportosítjuk és funkciókba szervezzük, majd ezeket a funkciókat hívjuk meg egymás után. Valójában sok kicsi alprogramunk lesz, melyek egymástól nagyjából függetlenül futhatnak. Előnye, hogy a kód átláthatóbb lesz, könnyen végigvezethető, és könnyebben fejleszthető.

15 Objektum Orientált Programozás Jelenleg a legelterjedtebb programozási technika. Ezt a technikát alkalmazva a kód egyszerre marad áttekinthető, fejleszthető, újrahasznosítható, ugyanakkor programozó független. OOP esetén már objektumokról beszélünk, melyek különféle kapcsolatokban állhatnak egymással. A C#-ban is legtöbbször ezt fogjuk alkalmazni.

16 Programozási alapismeretek A programozás alapjai

17 Alapfogalmak I. Szintaktika Az a séma, melyet az adott programozási nyelv előír számunkra. Ezt a sémát kell követnünk ahhoz, hogy hibátlanul tudjuk futtatni a programunkat. Szintaktikai hiba: ha eltérünk ettől a sémától, pl.: for helyett fro-t írunk. Szemantika Az a séma, melyet a matematika és logika szab meg. Szemantikailag hibás program például egy végtelenségig futó program, vagy egy 0-val való osztás.

18 Konstans: Alapfogalmak II. Olyan érték, mely a program futásához elengedhetetlen, de megváltoztatni a program futása alatt nem lehet. Változó: Olyan érték, mely a program futása alatt megváltozhat, ha a programban mi utasítást adunk rá.

19 Tömb (vektor): Alapfogalmak III. Adatszerkezet, melyben összetartozó, vagy legalább egyforma típusú elemek tárolhatók: Mátrix Többdimenziós tömb

20 Elágazás Alapfogalmak IV. Olyan programrész, ahol a program futása szétágazik két, vagy több ágra. Iszik, vagy vezet Egyszerre mindig csak egy ágon folytathatja a program a futását

21 Ciklus Alapfogalmak V. Olyan programrész, amely egy bizonyos feltétel teljesüléséig ciklikusan lefut. Addig szárítom a hajam, amíg meg nem szárad Addig mosogatok, míg el nem mostam az összes edényt A ciklus feltételét nagyon figyelmesen kell megírni, mivel ha a feltétel sosem teljesülhet, pl.: 1>2, akkor a program végtelen ciklusba kerül.

22 Algoritmus Program megtervezése

23 Algoritmus Olyan leíró nyelv, mely egy programot tud modellezni. Az algoritmus célja, hogy egy programnyelv független programunk legyen, melyet a megtervezés és leírás után akármelyik programnyelvbe lehet implementálni. Hasznos lehet, nagyobb projektek megtervezéséhez, illetve akkor, ha nekünk csak egy ötletünk van egy programra, de a célnyelvben nem tudjuk magunktól megírni azt.

24 Algoritmus típusok Alapvetően 3 féle algoritmusról beszélhetünk: Szöveges (Pseudo-kód) Folyamatábrás Struktogrammos Mindhárom algoritmus alkalmas egy program megtervezésére. A legtöbbek által ismert a folyamatábrás, ám a szöveges áll a legközelebb a programozáshoz.

25 Pseudo-kód I. A Pseudo-kód, egy programozás közeli algoritmus típus. Előnye ugyan az mint a hátránya, hogy szöveges, és valójában, ahogy mondjuk, úgy írjuk technológia, vagyis mindenki a saját nyelvén írja le

26 Pseudo-kód II. Első példa: a, b : egész be a be b ha a<b akkor ki b-a különben ki a-b Második példa: a, i : egész be a i:=0 ha a>0 akkor ciklus amíg i<a ki i i:=i+1; ciklus vége elágazás vége

27 Folyamatábra I. Egy merőben vizuális algoritmizáló lehetőség. Ábrákkal szimbolizálja az egyes egységeket a programban. Előnye, hogy könnyű szerkeszteni. Hátránya, hogy bonyolult program esetén hatalmas ábrát igényel.

28 Folyamatábra II. Első példa: Második példa:

29 Struktogram I. Egy blokkosított kinézetű algoritmus. Egyetlen nagy négyzetbe írjuk meg az egész programot Előnye, hogy könnyen áttekinthető elkészültekor. Hátránya, hogy ha bővíteni kell a kódot, már igen nehézkesen férünk el benne.

30 Feladat - Algoritmus Készítsünk algoritmust egy olyan programra, amely bekér két számot és a két szám között lévő összes szám négyzetét kiírja!

31 Visual C# A nyelv megismerése

32 A Visual C# kialakulása 2002-ben jelent meg A C++ és Java nyelvek alapjaira épült A.Net keretrendszer egyik fejlesztési környezete Mára az egyik legdinamikusabban fejlődő.net nyelvek közé tartozik, és elsődleges célja a programozás leegyszerűsítése, funkcióvesztés nélkül.

33 Nyelvi alapok A C# alapvetően egy Objektum orientált C alapú nyelv, melyet a Microsoft fejleszt. A C nyelvhez hasonlóan itt is az elsődleges alapszabály, hogy minden egyes parancs lezárásaként ; -t kell rakni. Amennyiben elmarad nem fordul le a program, mivel nem értelmezhető az.

34 Operátorok I. A következő operátorok használatosak C#-ban Értékadás <változó> = <érték> Érték tesztelés Egyenlő-e <változó> == <érték> Nem egyenlő-e <változó>!= <érték> Kisebb-e, nagyobb-e <változó> < <érték>, <változó> > <érték> Kisebb, vagy egyenlő, nagyobb, vagy egyenlő <változó> <= <érték>, <változó> >= <érték>

35 Operátorok II. Mindezek mellett sok egyszerűsítés is adott a nyelvben: Algoritmusban láthattuk, hogyan kell értéket növelni, vagy csökkenteni (c:=c+1, c:=c-1) c++; c--; Ha nem eggyel szeretnénk a változó értékét növelni, vagy csökkenteni (c:=c+5, c:=c-5) c+=5, c-=5 Ugyan így a többi matematikai alapművelet is elvégezhető c*=3, c/=2

36 Operátorok III. Természetesen logikai műveletekhez is tartoznak logikai operátorok: És kapcsolat: && a jelölése Vagy kapcsolat: a jelölése Not jelölése:!

37 Típusok Ahogy már láthattuk Pseudo-kódban minden változónak meg van adva, hogy milyen értéket képviselhet. Mivel a C# szigorúan típusos nyelv, így itt kötelezően be kell tartani a típusdeklarációkat, így pl.: egy szám értéket tároló változó nem képes egy szöveges típust eltárolni.

38 Típusok C#-ban A primitív típusok: Karakter tárolására alkalmas primitív típus char Szöveg tárolására alkalmas primitív típus string Egész szám tárolására alkalmas primitív típus byte (2 8 ) int (2 32 ) - ~ ~ Nagy szám tárolására: long (2 64 ) Tizedes tört tárolására alkalmas primitív típus float (7 számjegyes tizedes törtig) Nagyobb pontosság esetén: double (15-16 számjegyes tizedes törtig)

39 Konstans és változó Mivel szigorúan típusos nyelv, így minden egyes használatban lévő tárolót előre definiálni kell: Konstans deklaráció: const int konstans = 0; Szabványosan: const <típus> <név> = érték; Változó deklaráció: int i; Szabványosan: <típus> <név>; Opcionálisan azonnal adható a változónak érték is: int i = 5;

40 Tömb és mátrix Tömböt és mátrixot C# környezetben a következőképpen tudunk deklarálni: Tömb deklarálása: <típus>[] <név> = new <típus>[<tömbméret>]; int[] tomb = new int[20]; Mátrix deklarálása: 2 dimenziós tömb: int[,] tomb = new int[20,10]; 3 dimenziós tömb: int[,,] tomb = new int[20,10,30];

41 Jelölések Mint a legtöbb programnyelvben itt is, kötelezően jelölni kell az egyes típusok értékeit, különben összeolvadna a programkóddal értelmezhetetlenné téve azt. Szöveg (string) jelölése: szöveg Karakter (char) jelölése: c Lebegőpontos (float) jelölése: 3.7F Mivel az F jelzi, hogy a pontosság nem double

42 Kommentezés Lehetőségünk van a programban elhelyezni magyarázatokat, kommenteket. Egy sor kommentezése: //Ez egy sornyi komment Több sor kommentezése: /*Ez egy többsoros komment*/

43 Típus konverziók I. A szigorú típusossághoz az is hozzájárul, hogy két típus között nem egyértelmű a konverzió pl.: string a = 23 ; int b = a; Ez így hibás, hiszen string anyagot akarunk int változóba tölteni

44 Típus konverziók II. Így minden típusváltáskor (kivéve kompatibilis váltáskor pl.: int->float) konvertálni kell az értéket! A konverzió több féleképpen is történhet, jelenleg nekünk a legjobb megoldás a Convert osztály használata lesz. Pl.: Convert.ToInt32( 23 );

45 Visual C# Ismerkedés a fejlesztőkörnyezettel

46 A Visual C# fejlesztő környezete A C# alapvetően egy ingyenesen fejleszthető nyelv A fejlesztő eszköze a Microsoft Visual C# Express Természetesen a Microsoft Visual Studio (a.net összes nyelvének fejlesztőkörnyezete) is alkalmas C# fejlesztésre, sőt nagyon komoly programok esetén javasolt is használata, a különböző plusz funkciók miatt, de a Visual Studio nem ingyenes.

47 Visual C# első indításkor

48 Kinézeti elemzés Természetesen itt is csak úgy mint a legtöbb Windows-os rendszerben a menün keresztül fogunk mindent elérni. Azonban multi ablakos kialakítást tapasztalhatunk a sok funkció miatt.

49 Kinézeti beállítások Első feladatunk, melyre ugyan jelenleg még nincs nagy szükségünk, de későbbiekben nélkülözhetetlen lesz, hogy a View Other Windows Properties Window-t kapcsoljuk be. Minden más jelenleg megfelel a fejlesztés megkezdéséhez.

50 Visual C# Programozás megkezdése

51 Első program elkezdése I. Mikor C#-ban fejlesztünk, 2 fontos fogalommal találjuk magunkat szembe, melyet a Microsoft fejlesztői kényelmi, csoportos ferjlesztési szempontokat figyelembe hoztak létre: Solution Project

52 Project Solution vs. Project I. Olyan részegység, mely egy bizonyos feladatot lát el egy programon belül. Például ilyen lehet a megjelenítésért felelős részegység, a háttérmunkákért felelős, stb.

53 Solution Solution vs. Project II. Olyan egybefoglaló egység, mely alá több project tartozhat Valójában a moduláris programozás egy modern kivetülése, miszerint minden programozó megkap egy kisebb project-et a teljes programból, melyeket a végén egy nagy Solution-ben tudunk egyesíteni

54 Első program elkezdése II. Mikor egy programot kezdünk el kialakítani, akkor kezdünk egy új Solution-t, majd ezt tudjuk szépen bővíteni akár külön projectekkel is. Mintha elkezdenénk fejleszteni a Microsoft Office programcsomagot, majd az egyes részei, Word, Excel, PowerPoint egy-egy project lenne benne.

55 Első program elkezdése II. Természetesen egy Solution csak akkor indulhat el, ha minimum egy Project szerepel benne, így nekünk is New Project menüvel kell kezdjük programunk fejlesztését. Mikor kiválasztjuk ezt a menüt (File New Project ) felugrik egy ablak mely a Project, Solution beállításait végzi el.

56 New Project ablak Itt kiválaszthatjuk, hogy milyen programot szeretnénk fejleszteni. Itt megadhatjuk programunk nevét. Ez lesz a Project és Solution neve is.

57 Feladat I. Hozzunk létre egy FirstProgram nevű Solutiont és egyben Project-et is, mely egy Console Application legyen. Figyeljük meg, hogy mit hozott létre a program. Solution Explorerben Alap programkódban Fájl szinten

58 Alapból létrehozott kód Automatikusan legenerált programkód, mely elengedhetetlen a program futásához. Automatikusan betöltött.net részegységek, melyek elengedhetetlenek a program működéséhez. (későbbiekben mi is fogjuk módosítani)

59 A Console használata I. A Console alapú programozás esetén, a programnak a régi Pascal-os időkből ismeretes kinézete lesz, így tehát Console Application esetén kizárólag egy Console áll rendelkezésünkre, hogy tartsuk a felhasználóval a kapcsolatot. Kisebb, nem kifejezettem felhasználói program megírásához hasznos lehet.

60 A Console használata II. A Console-ban alapvetően két dolgot tudunk megtenni beolvasni és kiírni: Beolvasni tudunk a felhasználótól adatokat Kiírni pedig eredményeket, vagy felszólításokat. Minden Console műveletet a Console objektummal tudunk elérni Beolvasás: Console.ReadLine(); Kiíratás: Console.WriteLine( Szöveg );

61 Feladat II. Az előzőek alapján készítsük el első programunkat C#-ban! Írassuk ki Console-ban, hogy Helló Világ! ; Futtassuk a programot! Mit tapasztalunk? Megoldás: A Console egészen addig fut, amíg végrehajtandó feladat maradt, vagy felhasználói interakcióra várunk. Így a kód végére szúrjunk be egy Console.ReadKey();-t

62 Feladat III. Módosítsuk a programot úgy, hogy azt írja ki, hogy kérek egy számot, majd ugyan azt a számot írjuk vissza a képernyőre! Tipp: Minden beolvasott anyag, alapvetően string.

63 Feladat IV. Újra módosítsuk a programot úgy, hogy a visszaadott érték ne a szám legyen, hanem annak a négyzete (mint az algoritmusos feladatban) Tipp: A négyzet kiszámolására több eszközünk is van: szám*szám Math.Pow(szám,hatvány);

64 Elágazások I. Hasznuk ugyan az mint algoritmusokban. Pl.: if(a<b) { Console.WriteLine( A b nagyobb! ); } else { Console.WriteLine( Az a nagyobb! ); }

65 Feladat V. Készítsünk programot, mely ha páros számot kap, akkor a négyzetét, ha páratlan számot, a köbét adja vissza! Tipp: Maradékos osztást a % jel segítségével tudunk végeztetni pl.: 5%3=2

66 Elágazások II. A többszörös elágazás egy speciális elágazás, mely több opciót szolgáltat: Pl.: int a = 10; switch(a) { case 1: Console.WriteLine( egy ); break; case 10: Console.WriteLine( tíz ); break; default: Console.WriteLine( nem tudom ); break; }

67 Feladat VI. Készítsünk programot, mely bekér egy jegyet és visszaadja a magyar iskolarendszerben használt szöveges értéket! 1 elégtelen 2 elégséges 3 közepes 4 jó 5 jeles

68 Ciklusok A ciklusok ugyan úgy iterálásra szolgálnak C#- ban is, mint algoritmusban. Azonban a ciklusoknak is több típusa létezik: Elöl tesztelős ciklus Hátul tesztelős ciklus Számlálós ciklus Bejáró ciklus (speciális)

69 Elöl tesztelős ciklus (WHILE) Az elöl tesztelős ciklus működése úgy zajlik, hogy előbb megnézi, hogy igaz-e a feltétel amit adtunk neki, majd ha igen, akkor belép a ciklusmagba. Ezt egészen addig csinálja, amíg teljesül a feltétel. Pl.: int i = 0; while(i<10) { i++; } Console.WriteLine(i);

70 Hátul tesztelős ciklus (DO WHILE) Működése hasonló az elöl tesztelős ciklushoz, mindössze a vizsgálat helye különbözik, ugyanis a hátul tesztelős ciklus először lefut majd ellenőrzi, hogy igaz-e még a feltétel. Pl: int i = 0; do { i++; Console.WriteLine(i); } while(i<10);

71 Számlálós ciklus (FOR) A számlálós ciklus működése is hasonló a while ciklushoz, azonban ebben az esetben a ciklusváltozót maga a ciklus vezeti. Pl.: for(int i = 0;i < 10;i++) { Console.WriteLine(i); }

72 Bejáró ciklus (FOREACH) A bejáró ciklus egy speciális ciklus, mivel nem minden programozási nyelvben található meg, illetve a használata sem egységes a nyelvekben. Használni csak és kizárólag olyan adatszerkezeteken tudjuk, amelyek bejárhatók, mint pl.: egy tömb. Pl.: foreach(int elem in tömb) { Console.WriteLine(elem); }

73 Feladat VII. Készítsünk programot amely bekér 5 számot egymás után, és kiírja a számok összegét és szorzatát.

74 Feladat VIII. Készítsünk programot, mely bekér egy számot, majd annyi nevet és jegyet kér be, amennyit beírtunk. Ezeket letárolja és kiírja a képernyőre az átlagot, illetve kiírja a képernyőre a legjobb és a legrosszabb jegy tulajdonosát.

Programozás Alapjai 2.

Programozás Alapjai 2. Programozás Alapjai 2. A C alapú nyelvek alapjai, keretrendszer elvű felépítés, a Visual C# nyelv alapjai Kis Balázs .NET keretrendszer I. A.Net keretrendszer ötlete visszanyúlik egészen a Windows 2000

Részletesebben

A C# programozási nyelv alapjai

A C# programozási nyelv alapjai A C# programozási nyelv alapjai Tisztán objektum-orientált Kis- és nagybetűket megkülönbözteti Ötvözi a C++, Delphi, Java programozási nyelvek pozitívumait.net futtatókörnyezet Visual Studio fejlesztőkörnyezet

Részletesebben

A C# PROGRAMOZÁSI NYELV

A C# PROGRAMOZÁSI NYELV A C# PROGRAMOZÁSI NYELV 2010.02.23. Bevezetés C# nyelv jellemzői 2 Kis és NAGY betű érzékeny Minden utasítást pontos vessző zár. Utasítás zárójel a:,. .NET Framework keretrendszerek 3 Microsoft.NET Framework

Részletesebben

Programozási alapismeretek 4.

Programozási alapismeretek 4. Programozási alapismeretek 4. Obejktum-Orientált Programozás Kis Balázs Bevezetés I. Az OO programozási szemlélet, egy merőben más szemlélet, az összes előző szemlélettel (strukturális, moduláris, stb.)

Részletesebben

1. Jelölje meg az összes igaz állítást a következők közül!

1. Jelölje meg az összes igaz állítást a következők közül! 1. Jelölje meg az összes igaz állítást a következők közül! a) A while ciklusban a feltétel teljesülése esetén végrehajtódik a ciklusmag. b) A do while ciklusban a ciklusmag után egy kilépési feltétel van.

Részletesebben

Webprogramozás szakkör

Webprogramozás szakkör Webprogramozás szakkör Előadás 5 (2012.04.09) Programozás alapok Eddig amit láttunk: Programozás lépései o Feladat leírása (specifikáció) o Algoritmizálás, tervezés (folyamatábra, pszeudokód) o Programozás

Részletesebben

Java programozási nyelv

Java programozási nyelv Java programozási nyelv 2. rész Vezérlő szerkezetek Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2005. szeptember A Java programozási nyelv Soós Sándor 1/23 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Informatika terméktervezőknek

Informatika terméktervezőknek Informatika terméktervezőknek C# alapok Névterület (namespace) using Osztály (class) és Obejtumok Metódus (function, procedure, method) main() static void string[] arg Szintaxis // /* */ \n \t Névadások

Részletesebben

Adatbázis és szoftverfejlesztés elmélet

Adatbázis és szoftverfejlesztés elmélet Adatbázis és szoftverfejlesztés elmélet Témakör 4. Összefoglalás 1. A kódolás eszközei Általános szövegszerkesztő Programozói szövegszerkesztő Fejlesztői környezet Vizuális fejlesztői környezet Általános

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 8. előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 8. előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 8. előadás Visszatekintés A Windows Console alkalmazások egy karakteres képernyőt biztosítottak, ahol a kimenet a kiírt szöveg, míg a bemenet a billentyűzet volt.

Részletesebben

Programozás Alapjai I.

Programozás Alapjai I. Programozás Alapjai I. Számítógép felépítése, Logikai és matematikai alapok, programnyelvek, alapfogalmak, programozási technikák Kis Balázs A számítógép felépítése A számítógép alapvető felépítése, részegységei.

Részletesebben

Programozás alapjai gyakorlat. 2. gyakorlat C alapok

Programozás alapjai gyakorlat. 2. gyakorlat C alapok Programozás alapjai gyakorlat 2. gyakorlat C alapok 2016-2017 Bordé Sándor 2 Forráskód, fordító, futtatható állomány Először megírjuk a programunk kódját (forráskód) Egyszerű szövegszerkesztőben vagy fejlesztőkörnyezettel

Részletesebben

Programzás I. - 1. gyakorlat

Programzás I. - 1. gyakorlat Programzás I. - 1. gyakorlat Alapok Tar Péter 1 Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Számítástudomány Alkalmazása Tanszék Utolsó frissítés: September 15, 2007 1 tar@dcs.vein.hu Tar Péter (PE-MIK-DCS)

Részletesebben

1. Bevezetés szeptember 9. BME Fizika Intézet. Szám. szim. labor ea. Tőke Csaba. Tudnivalók. feladat. Tematika. Moodle Házi feladatok

1. Bevezetés szeptember 9. BME Fizika Intézet. Szám. szim. labor ea. Tőke Csaba. Tudnivalók. feladat. Tematika. Moodle Házi feladatok Számítógépes szimulációk 1. Bevezetés BME Fizika Intézet 2015. szeptember 9. Bevezetés A félév menete C-ismétlés, 1. rész Oktatók: Nagyfalusi Balázs: nagyfalusi@phy.bme.hu, F3 211. : tcsaba@eik.bme.hu,

Részletesebben

Mechatronika és mikroszámítógépek 2017/2018 I. félév. Bevezetés a C nyelvbe

Mechatronika és mikroszámítógépek 2017/2018 I. félév. Bevezetés a C nyelvbe Mechatronika és mikroszámítógépek 2017/2018 I. félév Bevezetés a C nyelvbe A C programozási nyelv A C egy általános célú programozási nyelv, melyet Dennis Ritchie fejlesztett ki Ken Thompson segítségével

Részletesebben

Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével

Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével Automatizálási Tanszék Mintavételes szabályozás mikrovezérlő segítségével Budai Tamás budai.tamas@sze.hu http://maxwell.sze.hu/~budait Tartalom Mikrovezérlőkről röviden Programozási alapismeretek ismétlés

Részletesebben

Programozás alapjai Bevezetés

Programozás alapjai Bevezetés Programozás alapjai Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Programozás alapjai Bevezetés SWF1 / 1 Tartalom A gépi kódú programozás és hátrányai A magas szintÿ programozási nyelv fogalma

Részletesebben

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás

Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás Algoritmizálás és adatmodellezés tanítása 1. előadás Algoritmus-leíró eszközök Folyamatábra Irányított gráf, amely csomópontokból és őket összekötő élekből áll, egyetlen induló és befejező éle van, az

Részletesebben

Szoftvertervezés és -fejlesztés I.

Szoftvertervezés és -fejlesztés I. Szoftvertervezés és -fejlesztés I. Operátorok Vezérlési szerkezetek Gyakorlás 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik.

Részletesebben

Szoftvertechnológia alapjai Java előadások

Szoftvertechnológia alapjai Java előadások Szoftvertechnológia alapjai Java előadások Förhécz András, doktorandusz e-mail: fandrew@mit.bme.hu tárgy honlap: http://home.mit.bme.hu/~fandrew/szofttech_hu.html A mai előadás tartalma: Miért pont Java?

Részletesebben

Objektumorientált Programozás V.

Objektumorientált Programozás V. Objektumorientált Programozás V. A Microsoft Visual Studio 2010 használata Műveletek tömbökkel Érték- és referenciatípusú változók Feladatok 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok,

Részletesebben

Számítástechnika II. BMEKOKAA Előadás. Dr. Bécsi Tamás

Számítástechnika II. BMEKOKAA Előadás. Dr. Bécsi Tamás Számítástechnika II. BMEKOKAA153 1. Előadás Dr. Bécsi Tamás Bemutatkozás Előadó: Dr. Bécsi Tamás St.106, (1)463-1044, becsi.tamas@mail.bme.hu Közlekedés-, és Járműirányítási Tanszék www.kjit.bme.hu A tantárgyi

Részletesebben

1. Egyszerű (primitív) típusok. 2. Referencia típusok

1. Egyszerű (primitív) típusok. 2. Referencia típusok II. A Java nyelv eszközei 1. Milyen eszközöket nyújt a Java a programozóknak Korábban már említettük, hogy a Java a C nyelvből alakult ki, ezért a C, C++ nyelvben járatos programozóknak nem fog nehézséget

Részletesebben

Programozási alapismeretek 3.

Programozási alapismeretek 3. Programozási alapismeretek 3. Szöveges fájlok kezelése, Szöveges funkciók, a PHP nyelv alapjai Kis Balázs Fájlkezelés Szöveges fájlok kezelése Kis Balázs 2 Fájlkezelés I. A legtöbb program használ fájlokat

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Mit tudunk már? Feltételes operátor (?:) Típus fogalma char, int, float, double

Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Mit tudunk már? Feltételes operátor (?:) Típus fogalma char, int, float, double Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.10.10.. -1- Mit tudunk már? Típus fogalma char, int, float,

Részletesebben

Algoritmusok, adatszerkezetek, objektumok

Algoritmusok, adatszerkezetek, objektumok Algoritmusok, adatszerkezetek, objektumok 1. előadás Sergyán Szabolcs sergyan.szabolcs@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 2011. szeptember 14. Sergyán (OE NIK) AAO 01 2011.

Részletesebben

A szerzõrõl... xi Bevezetés... xiii

A szerzõrõl... xi Bevezetés... xiii TARTALOMJEGYZÉK A szerzõrõl...................................................... xi Bevezetés...................................................... xiii I. rész A Visual Basic 2005 környezet 1. óra Irány

Részletesebben

Mit tudunk már? Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Legnagyobb elem keresése. Feltételes operátor (?:) Legnagyobb elem keresése (3)

Mit tudunk már? Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Legnagyobb elem keresése. Feltételes operátor (?:) Legnagyobb elem keresése (3) Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Mit tudunk már? Típus fogalma char, int, float, double változók deklarációja operátorok (aritmetikai, relációs, logikai,

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 3. előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 3. előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 3. előadás Vezérlési szerkezetek Elágazás Gyakran előfordul, hogy meg kell vizsgálnunk egy állítást, és attól függően, hogy igaz vagy hamis, a programnak más-más

Részletesebben

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2008. 02. 19. Java II.: Alapelemek JAVA2 / 1 A Java formalizmusa A C, illetve az annak

Részletesebben

Algoritmizálás + kódolás C++ nyelven és Pascalban

Algoritmizálás + kódolás C++ nyelven és Pascalban Algoritmizálás + kódolás nyelven és ban Motiváció A Programozási alapismeretek tárgyban az algoritmizáláshoz struktogramot, a kódoláshoz nyelvet használunk, a Közismereti informatikában (a közoktatásban

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Változók. Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai):

Változók. Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai): Python Változók Mennyiség, érték (v. objektum) szimbolikus jelölése, jelentése Tulajdonságai (attribútumai): Név Érték Típus Memóriacím A változó értéke (esetleg más attribútuma is) a program futása alatt

Részletesebben

Vizuális, eseményvezérelt programozás X. V 1.0

Vizuális, eseményvezérelt programozás X. V 1.0 Vizuális, eseményvezérelt programozás X. V 1.0 ÓE-NIK, 2011 1 Hallgatói tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik. Ismeretük szükséges,

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

1. Olvassuk be két pont koordinátáit: (x1, y1) és (x2, y2). Határozzuk meg a két pont távolságát és nyomtassuk ki.

1. Olvassuk be két pont koordinátáit: (x1, y1) és (x2, y2). Határozzuk meg a két pont távolságát és nyomtassuk ki. Számítás:. Olvassuk be két pont koordinátáit: (, y) és (2, y2). Határozzuk meg a két pont távolságát és nyomtassuk ki. 2. Olvassuk be két darab két dimenziós vektor komponenseit: (a, ay) és (b, by). Határozzuk

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0721 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 24. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Algoritmusok Tervezése. 4. Előadás Visual Basic 1. Dr. Bécsi Tamás

Algoritmusok Tervezése. 4. Előadás Visual Basic 1. Dr. Bécsi Tamás Algoritmusok Tervezése 4. Előadás Visual Basic 1. Dr. Bécsi Tamás Bevezetés A BASIC (Beginner s All-purpose Symbolic Instruction Code) programnyelvet oktatási célokra hozták létre 1964-ben. Az általános

Részletesebben

Objektum Orientált Programozás V.

Objektum Orientált Programozás V. Objektum Orientált Programozás V. A Microsoft Visual Studio 2010 használata Műveletek tömbökkel Érték- és referenciatípusú változók Feladatok 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok,

Részletesebben

Programozás alapjai 2.Gy: A C nyelv alapjai P R O

Programozás alapjai 2.Gy: A C nyelv alapjai P R O Programozás alapjai 2.Gy: A C nyelv alapjai. P R O A L A G 1/32 B ITv: MAN 2018.10.02 Code::Blocks Indítsa el mindenki! 2/32 1 Code::Blocks Új projekt 2 3 4 5 3/32 Code::Blocks Forráskód Kód fordítása:

Részletesebben

Programozás I. gyakorlat

Programozás I. gyakorlat Programozás I. gyakorlat 1. gyakorlat Alapok Eszközök Szövegszerkesztő: Szintaktikai kiemelés Egyszerre több fájl szerkesztése pl.: gedit, mcedit, joe, vi, Notepad++ stb. Fordító: Szöveges file-ban tárolt

Részletesebben

1. Mi a fejállományok szerepe C és C++ nyelvben és hogyan használjuk őket? 2. Milyen alapvető változókat használhatunk a C és C++ nyelvben?

1. Mi a fejállományok szerepe C és C++ nyelvben és hogyan használjuk őket? 2. Milyen alapvető változókat használhatunk a C és C++ nyelvben? 1. Mi a fejállományok szerepe C és C++ nyelvben és hogyan használjuk őket? 2. Milyen alapvető változókat használhatunk a C és C++ nyelvben? 3. Ismertesse a névtér fogalmát! 4. Mit értünk a "változó hatóköre"

Részletesebben

3. Osztályok II. Programozás II

3. Osztályok II. Programozás II 3. Osztályok II. Programozás II Bevezető feladat Írj egy Nevsor osztályt, amely legfeljebb adott mennyiségű nevet képes eltárolni. A maximálisan tárolható nevek számát a konstruktorban adjuk meg. Az osztályt

Részletesebben

Iman 3.0 szoftverdokumentáció

Iman 3.0 szoftverdokumentáció Melléklet: Az iman3 program előzetes leírása. Iman 3.0 szoftverdokumentáció Tartalomjegyzék 1. Az Iman rendszer...2 1.1. Modulok...2 1.2. Modulok részletes leírása...2 1.2.1. Iman.exe...2 1.2.2. Interpreter.dll...3

Részletesebben

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs Szoftver labor III. Dr. Csébfalvi Balázs Irányítástechnika és Informatika Tanszék e-mail: cseb@iit.bme.hu http://www.iit.bme.hu/~cseb/ Tematika Bevezetés Java programozás alapjai Kivételkezelés Dinamikus

Részletesebben

Maximum kiválasztás tömbben

Maximum kiválasztás tömbben ELEMI ALKALMAZÁSOK FEJLESZTÉSE I. Maximum kiválasztás tömbben Készítette: Szabóné Nacsa Rozália Gregorics Tibor tömb létrehozási módozatok maximum kiválasztás kódolása for ciklus adatellenőrzés do-while

Részletesebben

Bevezetés. Dr. Iványi Péter

Bevezetés. Dr. Iványi Péter Bevezetés Dr. Iványi Péter Programozási készség Számos munka igényel valamilyen szintű programozási készséget Grafikus a képfeldolgozót, Zenész a szintetizátort, Programozó a számítógépet programozza.

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Bevezetés a programozásba I.

Bevezetés a programozásba I. Bevezetés a programozásba I. 5. gyakorlat Surányi Márton PPKE-ITK 2010.10.05. C++ A C++ egy magas szint programozási nyelv. A legels változatot Bjarne Stroutstrup dolgozta ki 1973 és 1985 között, a C nyelvb

Részletesebben

Tömbök kezelése. Példa: Vonalkód ellenőrzőjegyének kiszámítása

Tömbök kezelése. Példa: Vonalkód ellenőrzőjegyének kiszámítása Tömbök kezelése Példa: Vonalkód ellenőrzőjegyének kiszámítása A számokkal jellemzett adatok, pl. személyi szám, adószám, taj-szám, vonalkód, bankszámlaszám esetében az elírásból származó hibát ún. ellenőrző

Részletesebben

Objektumorientált Programozás III.

Objektumorientált Programozás III. Objektumorientált Programozás III. Vezérlési szerkezetek ismétlés Matematikai lehetőségek Feladatok 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő

Részletesebben

Modellező eszközök, kódgenerálás

Modellező eszközök, kódgenerálás Modellező eszközök, kódgenerálás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek

Részletesebben

Python tanfolyam Python bevezető I. rész

Python tanfolyam Python bevezető I. rész Python tanfolyam Python bevezető I. rész Mai tematika Amiről szó lesz (most): Interpretált vs. fordított nyelvek, GC Szintakszis Alaptípusok Control flow: szekvencia, szelekció, iteráció... Függvények

Részletesebben

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Java2 / 1 Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2009. 02. 09. Java II.: Alapelemek JAVA2 / 1 A Java formalizmusa A C, illetve

Részletesebben

Programozási alapismeretek 1. előadás

Programozási alapismeretek 1. előadás Programozási alapismeretek 1. előadás Tartalom A problémamegoldás lépései programkészítés folyamata A specifikáció Az algoritmus Algoritmikus nyelvek struktogram A kódolás a fejlesztői környezet 2/33 A

Részletesebben

OOP I. Egyszerő algoritmusok és leírásuk. Készítette: Dr. Kotsis Domokos

OOP I. Egyszerő algoritmusok és leírásuk. Készítette: Dr. Kotsis Domokos OOP I. Egyszerő algoritmusok és leírásuk Készítette: Dr. Kotsis Domokos Hallgatói tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendı anyag vázlatát képezik. Ismeretük

Részletesebben

Programozás III A JAVA TECHNOLÓGIA LÉNYEGE. Többlépcsős fordítás JAVA PLATFORM. Platformfüggetlenség

Programozás III A JAVA TECHNOLÓGIA LÉNYEGE. Többlépcsős fordítás JAVA PLATFORM. Platformfüggetlenség A JAVA TECHNOLÓGIA LÉNYEGE Programozás III Többlépcsős fordítás JAVA ALAPOK Platformfüggetlenség A JAVA TECHNOLÓGIA LÉNYEGE JAVA PLATFORM Két komponense: Java Virtual Machine (JVM) Java Application Programming

Részletesebben

Szoftvertervezés és -fejlesztés I.

Szoftvertervezés és -fejlesztés I. Szoftvertervezés és -fejlesztés I. Microsoft Visual Studio 2013 Hello C# World! Változók típusai Gyakorló feladatok Algoritmus alkotási feladatok ÓE-NIK-AII, 2017 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban

Részletesebben

Vezérlési szerkezetek

Vezérlési szerkezetek Vezérlési szerkezetek Szelekciós ok: if, else, switch If Segítségével valamely ok végrehajtását valamely feltétel teljesülése esetén végezzük el. Az if segítségével valamely tevékenység () végrehajtását

Részletesebben

Törley Gábor PROGRAMOZÁSI NYELVEK, KÖRNYEZETEK KIFEJEZŐEREJÉNEK VIZSGÁLATA

Törley Gábor PROGRAMOZÁSI NYELVEK, KÖRNYEZETEK KIFEJEZŐEREJÉNEK VIZSGÁLATA Törley Gábor (pezsgo@elte.hu) PROGRAMOZÁSI NYELVEK, KÖRNYEZETEK KIFEJEZŐEREJÉNEK VIZSGÁLATA Bevezetés Egy nyelv annál kifejezőbb, minél kevesebb szellemi befektetést, időt kíván a programozótól a kódolás

Részletesebben

Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések. 1. Mi a programozás?

Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések. 1. Mi a programozás? Bevezetés Kinek szól a könyv? A könyv témája A könyv felépítése Mire van szükség a könyv használatához? A könyvben használt jelölések Forráskód Hibajegyzék p2p.wrox.com xiii xiii xiv xiv xvi xvii xviii

Részletesebben

OOP. Alapelvek Elek Tibor

OOP. Alapelvek Elek Tibor OOP Alapelvek Elek Tibor OOP szemlélet Az OOP szemlélete szerint: a valóságot objektumok halmazaként tekintjük. Ezen objektumok egymással kapcsolatban vannak és együttműködnek. Program készítés: Absztrakciós

Részletesebben

Programozás. (GKxB_INTM021) Dr. Hatwágner F. Miklós március 3. Széchenyi István Egyetem, Gy r

Programozás. (GKxB_INTM021) Dr. Hatwágner F. Miklós március 3. Széchenyi István Egyetem, Gy r Programozás (GKxB_INTM021) Széchenyi István Egyetem, Gy r 2018. március 3. Függvények Mi az a függvény (function)? Programkód egy konkrét, azonosítható, paraméterezhet, újrahasznosítható blokkja Miért

Részletesebben

Programozás I. Sergyán Szabolcs Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar szeptember 10.

Programozás I. Sergyán Szabolcs Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar szeptember 10. Programozás I. 1. előadás Sergyán Szabolcs sergyan.szabolcs@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 2012. szeptember 10. Sergyán (OE NIK) Programozás I. 2012. szeptember 10. 1 /

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS ISKOLAI PROGRAMJA 9 12. évfolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. A szakmacsoportos

Részletesebben

Programozási nyelvek (ADA)

Programozási nyelvek (ADA) Programozási nyelvek (ADA) Kozsik Tamás előadása alapján Készítette: Nagy Krisztián 1. előadás Hasznos weboldal http://kto.web.elte.hu Program felépítése Programegységek (program unit) eljárások (procedure)

Részletesebben

Dr. Schuster György október 14.

Dr. Schuster György október 14. Real-time operációs rendszerek RTOS 2011. október 14. A fordítás vázlata prog.c Előfeldolgozó Átmenti állomány Fordító prog.obj más.obj-tek könyvtárak indító kód Linker futtatható kód Ismétlés Előfeldolgozó

Részletesebben

Programozási nyelvek JAVA EA+GY 1. gyakolat

Programozási nyelvek JAVA EA+GY 1. gyakolat Programozási nyelvek JAVA EA+GY 1. gyakolat EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYTEM INFORMATIKAI KAR PROGRAMOZÁSI NYELVEK ÉS FORDÍTÓPROGRAMOK TANSZÉK 2018/2019. tavaszi félév Tartalom 1 A Java alapjai 2 Java program

Részletesebben

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport 10-es Keressünk egy egész számokat tartalmazó négyzetes mátrixban olyan oszlopot, ahol a főátló alatti elemek mind nullák! Megolda si terv: Specifika cio : A = (mat: Z n m,ind: N, l: L) Ef =(mat = mat`)

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS EMELT SZINTŰ ISKOLAI PROGRAMJA 11-12. évolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. Az

Részletesebben

1.1. A forrásprogramok felépítése Nevek és kulcsszavak Alapvető típusok. C programozás 3

1.1. A forrásprogramok felépítése Nevek és kulcsszavak Alapvető típusok. C programozás 3 Darvay Zsolt Típusok és nevek a forráskódban Állandók és változók Hatókörök és az előfeldolgozó Bevitel és kivitel Kifejezések Utasítások Mutatók Függvények Struktúrák és típusok Állománykezelés C programozás

Részletesebben

Atomerőművek üzemtanának fizikai alapjai. MATLAB használata

Atomerőművek üzemtanának fizikai alapjai. MATLAB használata Matlab képernyője Az egyes részablakok áthelyezhetőek. Fő tudnivalók róluk, fontossági sorrendben: Command window: ide írhatunk parancsokat, ide is írja ki az eredményt. Olyan, mint bárhol máshol egy command

Részletesebben

Vizuális, eseményvezérelt programozás XI.

Vizuális, eseményvezérelt programozás XI. Vizuális, eseményvezérelt programozás XI ÓE-NIK, 2011 1 Hallgatói tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik Ismeretük szükséges,

Részletesebben

Programozási nyelvek I. 5. előadás (Gregorics Tibor anyagának felhasználásával)

Programozási nyelvek I. 5. előadás (Gregorics Tibor anyagának felhasználásával) Programozási nyelvek I. 5. előadás (Gregorics Tibor anyagának felhasználásával) I. A nyelv története C++ C (ős: B???) 1972 Ritchie AT&T Bell laboratórium UNIX 1978 Kernighan & Ritchie az első tankönyv,

Részletesebben

Pénzügyi algoritmusok

Pénzügyi algoritmusok Pénzügyi algoritmusok A C++ programozás alapjai Az Integrált Fejlesztői Környezet C++ alapok Az Integrált Fejlesztői Környezet Visual Studio 2013 Community Edition Kitekintés: fordítás Preprocesszor Fordító

Részletesebben

Adatszerkezetek és algoritmusok

Adatszerkezetek és algoritmusok 2012. október 18. Ismétlés El z órai anyagok áttekintése Ismétlés Specikáció Típusok, kifejezések, m veletek Adatok ábrázolása a memóriában Vezérlési szerkezetek Függvények Osztályok, objektumok Paraméterátadás

Részletesebben

Vezérlési szerkezetek. Szelekció Ciklusok

Vezérlési szerkezetek. Szelekció Ciklusok Vezérlési szerkezetek Szelekció Ciklusok Szelekciós vezérlés A program egy feltétel teljesülése alapján választja ki, hogy mely műveleteket hajtsa végre. Alakja: if ( feltétel ) { műveletek, ha feltétel

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Kiss Albert

SZAKDOLGOZAT. Kiss Albert SZAKDOLGOZAT Kiss Albert Debrecen 2009 Debreceni Egyetem Informatikai Kar A VIZUÁLIS PROGRAMOZÁS TANÍTÁSA A DEBRECENI MECHWART ANDRÁS GÉPIPARI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN Témavezető: Nyakóné dr.

Részletesebben

Programozási nyelvek II. JAVA EA+GY 1. gyakolat

Programozási nyelvek II. JAVA EA+GY 1. gyakolat Programozási nyelvek II. JAVA EA+GY 1. gyakolat EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYTEM INFORMATIKAI KAR PROGRAMOZÁSI NYELVEK ÉS FORDÍTÓPROGRAMOK TANSZÉK 2017/2018. őszi félév Tartalom 1 Amit tudni kell a félévről

Részletesebben

OOP #14 (referencia-elv)

OOP #14 (referencia-elv) OOP #14 (referencia-elv) v1.0 2003.03.19. 21:22:00 Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj. e-mail: aroan@ektf.hu web: http://aries.ektf.hu/~aroan OOP OOP_14-1 - E jegyzet

Részletesebben

Podoski Péter és Zabb László

Podoski Péter és Zabb László Podoski Péter és Zabb László Bevezető Algoritmus-vizualizáció témakörében végeztünk kutatásokat és fejlesztéseket Felmértük a manapság ismert eszközök előnyeit és hiányosságait Kidolgoztunk egy saját megjelenítő

Részletesebben

Programozás alapjai 8.Gy: Program struktúra

Programozás alapjai 8.Gy: Program struktúra Programozás alapjai 8.Gy: Program struktúra Elvarázsolt matekóra P R O A L A G 32/1 B ITv: MAN 2018.11.02 Programozás történelem Kezdetben egy program egyetlen kódsorozat volt (ún. monolitikus program)

Részletesebben

OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN. vizsgatételek

OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN. vizsgatételek OBJEKTUM ORIENTÁLT PROGRAMOZÁS JAVA NYELVEN vizsgatételek 1. Az objektumorientált programozás szemlélete, az objektum fogalma 2. Az objektumorientált programozás alapelvei 3. A Java nyelv története, alapvető

Részletesebben

Bevezetés a programozásba. 6. Előadás: C++ bevezető

Bevezetés a programozásba. 6. Előadás: C++ bevezető Bevezetés a programozásba 6. Előadás: C++ bevezető ISMÉTLÉS PLanG features Utasítások Értékadás, KI:, BE: Programkonstrukciók Elágazás Ciklus Típusok Egész, valós, logikai, szöveg, karakter, fájl Típuskonstrukciók

Részletesebben

.NET (Dot-NET) #1 (Bevezetés)

.NET (Dot-NET) #1 (Bevezetés) .NET (Dot-NET) #1 (Bevezetés) v0.2a 2004.02.05. 23:49:00 Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj. e-mail: aroan@ektf.hu web: http://aries.ektf.hu/~aroan 1 E jegyzet másolata

Részletesebben

C programozás. 1 óra Bevezetés

C programozás. 1 óra Bevezetés C programozás 1 óra Bevezetés A C nyelv eredete, fő tulajdonságai 1. Bevezető C nyelv alapelemei többsége a BCPL (Basic Combined Programming Language {1963}) Martin Richards B nyelv Ken Thompson {1970}

Részletesebben

Occam 1. Készítette: Szabó Éva

Occam 1. Készítette: Szabó Éva Occam 1. Készítette: Szabó Éva Párhuzamos programozás Egyes folyamatok (processzek) párhuzamosan futnak. Több processzor -> tényleges párhuzamosság Egy processzor -> Időosztásos szimuláció Folyamatok közötti

Részletesebben

sallang avagy Fordítótervezés dióhéjban Sallai Gyula

sallang avagy Fordítótervezés dióhéjban Sallai Gyula sallang avagy Fordítótervezés dióhéjban Sallai Gyula Az előadás egy kis példaprogramon keresztül mutatja be fordítók belső lelki világát De mit is jelent, az hogy fordítóprogram? Mit csinál egy fordító?

Részletesebben

GPU Lab. 4. fejezet. Fordítók felépítése. Grafikus Processzorok Tudományos Célú Programozása. Berényi Dániel Nagy-Egri Máté Ferenc

GPU Lab. 4. fejezet. Fordítók felépítése. Grafikus Processzorok Tudományos Célú Programozása. Berényi Dániel Nagy-Egri Máté Ferenc 4. fejezet Fordítók felépítése Grafikus Processzorok Tudományos Célú Programozása Fordítók Kézzel assembly kódot írni nem érdemes, mert: Egyszerűen nem skálázik nagy problémákhoz arányosan sok kódot kell

Részletesebben

Objektumorientált programozás. Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015

Objektumorientált programozás. Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Előadás tematika 1. Visual Basic ismétlés, kiegészítések 2. Objektum orientált programozás (OOP) 3. Visual Studio.NET környezet

Részletesebben

Programozás alapjai. (GKxB_INTM023) Dr. Hatwágner F. Miklós október 11. Széchenyi István Egyetem, Gy r

Programozás alapjai. (GKxB_INTM023) Dr. Hatwágner F. Miklós október 11. Széchenyi István Egyetem, Gy r Programozás alapjai (GKxB_INTM023) Széchenyi István Egyetem, Gy r 2018. október 11. Függvények Mi az a függvény (function)? Programkód egy konkrét, azonosítható, paraméterezhet, újrahasznosítható blokkja

Részletesebben

Programozás alapjai 3.Gy: C elágazások, ciklusok P R O

Programozás alapjai 3.Gy: C elágazások, ciklusok P R O Programozás alapjai 3.Gy: C elágazások, ciklusok. P R O A L A G 1/39 B ITv: MAN 2018.10.08 Kövessük a kódot 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. void main() { int a, b, seged; printf("\nkerek ket egesz szamot: ");

Részletesebben

Webprogramozás szakkör

Webprogramozás szakkör Webprogramozás szakkör Előadás 4 (2012.03.26) Bevezető Mi is az a programozási nyelv, mit láttunk eddig (HTML+CSS)? Az eddig tanult két nyelven is mondhatni programoztunk, de ez nem a klasszikus értelemben

Részletesebben

1. Alapok. #!/bin/bash

1. Alapok. #!/bin/bash 1. oldal 1.1. A programfájlok szerkezete 1. Alapok A bash programok tulajnképpen egyszerű szöveges fájlok, amelyeket bármely szövegszerkesztő programmal megírhatunk. Alapvetően ugyanazokat a at használhatjuk

Részletesebben

Internet programozása. 3. előadás

Internet programozása. 3. előadás Internet programozása 3. előadás Áttekintés Hogyan használjuk az if szerkezetet arra, hogy bizonyos sorok csak adott feltételek teljesülése mellett hajtódjanak végre? Hogyan adhatunk meg csak bizonyos

Részletesebben

Programozás I. 3. gyakorlat. Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar

Programozás I. 3. gyakorlat. Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Programozás I. 3. gyakorlat Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Antal Gábor 1 Primitív típusok Típus neve Érték Alap érték Foglalt tár Intervallum byte Előjeles egész 0 8 bit

Részletesebben

PHP. Telepítése: Indítás/újraindítás/leállítás: Beállítások: A PHP nyelv

PHP. Telepítése: Indítás/újraindítás/leállítás: Beállítások: A PHP nyelv PHP A PHP rövidítés jelentése hivatalosan: PHP Hypertext Preprocessor. Ez egy kiszolgáló-oldali parancsnyelv, amit jellemzően HTML oldalakon használnak. A különbség a két nyelv között az, hogy a kiszolgáló

Részletesebben

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek 06 BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek Emlékeztető Jelölésbeli különbség van parancs végrehajtása és a parancs kimenetére való hivatkozás között PARANCS $(PARANCS) Jelölésbeli különbség van

Részletesebben

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban

OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban OpenCL alapú eszközök verifikációja és validációja a gyakorlatban Fekete Tamás 2015. December 3. Szoftver verifikáció és validáció tantárgy Áttekintés Miért és mennyire fontos a megfelelő validáció és

Részletesebben

Objektum orientáltság alapjai A Java nyelv Fordítás - futtatás

Objektum orientáltság alapjai A Java nyelv Fordítás - futtatás Objektum orientáltság alapjai A Java nyelv Fordítás - futtatás Objektum orientáltság alapjai Objektum: A való világ egy elemének ábrázolása, amely minden esetben rendelkezik: Állapottal,Viselkedéssel,Identitással

Részletesebben