Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának eseti jelentései

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának eseti jelentései"

Átírás

1 1.53. sz. útmutató Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának eseti jelentései Verzió száma: október

2 Kiadta: Fichtinger Gyula az OAH főigazgatója Budapest, 2015 A kiadvány beszerezhető: Országos Atomenergia Hivatal Budapest

3 FŐIGAZGATÓI ELŐSZÓ Az Országos Atomenergia Hivatal (a továbbiakban: OAH) az atomenergia békés célú alkalmazása területén a Kormány irányításával működő, önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező országos illetékességű központi államigazgatási szerv, kormányhivatal. Az OAH-t a Magyar Köztársaság Kormánya 1990-ben az Országos Atomenergia Bizottság, valamint az OAH feladatáról és hatásköréről szóló 104/1990. (XII. 15.) Korm. rendelettel alapította. Az OAH jogszabályban meghatározott közfeladata, hogy az atomenergia alkalmazásában érdekelt szervektől függetlenül ellássa és összehangolja az atomenergia békés célú, biztonságos alkalmazásával, így a nukleáris létesítmények és anyagok biztonságával, nukleáris veszélyhelyzet-kezeléssel, nukleáris védettséggel kapcsolatos hatósági feladatokat, valamint az ezekkel összefüggő tájékoztatási tevékenységet, továbbá javaslatot tegyen az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos jogszabályok megalkotásra, módosítására és előzetesen véleményezze az atomenergia alkalmazásával összefüggő jogszabályokat. Az atomenergia alkalmazásai hatósági felügyeletének alapvető célkitűzése, hogy az atomenergia alkalmazása semmilyen módon ne okozhasson kárt a személyekben és a környezetben, de a hatóság az indokoltnál nagyobb mértékben ne korlátozza a kockázatokat keltő létesítmények üzemeltetését, illetve tevékenységek folytatását. Az alapvető biztonsági célkitűzés minden létesítményre és tevékenységre, továbbá egy létesítmény vagy sugárforrás élettartamának minden szakaszára érvényes. Beleértve létesítmény esetében a tervezést, a telephely kiválasztást, a gyártást, a létesítést, az üzembe helyezést és az üzemeltetést, valamint a leszerelést, az üzemen kívül helyezést és a bezárást, radioaktív anyagok esetén a szóban forgó tevékenységekhez kapcsolódó szállítását és a radioaktív hulladék kezelését. Az OAH a szabályzati követelmények teljesítésének módját az atomenergia alkalmazóival egyeztetett módon, világos, egyértelmű útmutatókban fejti ki, azokat az érintettekhez eljuttatja és a társadalom minden tagja számára hozzáférhetővé teszi. Az atomenergia alkalmazásához kapcsolódó nukleáris biztonsági, védettségi és non-proliferációs követelmények teljesítésének módjára vonatkozó útmutatókat az OAH főigazgatója adja ki.

4 ELŐSZÓ Az atomenergia békés célú, biztonságos alkalmazására vonatkozó legmagasabb szintű szabályozást az atomenergiáról szóló évi CXVI. törvény (a továbbiakban: Atv.) tartalmazza. A nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről szóló rendelkezéseket a 118/2011. (VII. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) és mellékletei, a Nukleáris Biztonsági Szabályzatok határozzák meg. A nukleáris biztonsági követelmények és rendelkezések betartása mindazok számára kötelező, akik az Atv. 9. (2) bekezdése szerinti folyamatos hatósági felügyelet alatt állnak, valamint e rendeletben előírt hatósági engedélyhez kötött tevékenységet folytatnak, ilyen tevékenységben közreműködnek, vagy ilyen tevékenység folytatásához engedély iránti kérelmet nyújtanak be. A nukleáris biztonsági követelmények és rendelkezések mellett a követelmények közé tartoznak az egyedi hatósági előírások, feltételek és kötelezettségek, amelyeket a nukleáris biztonsági hatóság a nukleáris létesítmény nukleáris biztonsága érdekében határozatban állapíthat meg. A Nukleáris Biztonsági Szabályzatokban foglalt követelmények teljesítésére a hatóság ajánlásokat fogalmazhat meg, amelyeket útmutatók formájában ad ki. Az útmutatókat az OAH a honlapján közzéteszi. A Rendelet 3. (4) bekezdése alapján, ha a kötelezettség teljesítése az útmutatókban foglaltak szerint történik, akkor a nukleáris biztonsági hatóság a választott módszert a nukleáris biztonság követelményei teljesítésének igazolására alkalmasnak tekinti, és az alkalmazott módszer megfelelőségét nem vizsgálja. Az útmutatókban foglaltaktól eltérő módszerek alkalmazása esetén a hatóság az alkalmazott módszer helyességét, megfelelőségét és teljes körűségét részleteiben vizsgálja, ami hosszabb ügyintézési idővel, külső szakértő igénybevételével és további költségekkel járhat. Az útmutatók felülvizsgálata a nukleáris biztonsági hatóság által meghatározott időszakonként, vagy az engedélyesek javaslatára soron kívül történik. A fenti szabályozásokat kiegészítik az engedélyesek, illetve más, a nukleáris energia alkalmazásában közreműködő szervezetek (tervezők, gyártók stb.) belső szabályozási dokumentumai, amelyeket az irányítási rendszerükkel összhangban készítenek.

5 Az útmutatók alkalmazása előtt mindig győződjön meg arról, hogy a legújabb, érvényes kiadást használja-e! Az érvényes útmutatókat az OAH honlapjáról ( töltheti le.

6 1.53. sz. útmutató 6/29 2. Verzió TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS Az útmutató tárgya és célja Vonatkozó jogszabályok és előírások 7 2. MEGHATÁROZÁSOK ÉS RÖVIDÍTÉSEK Meghatározások Rövidítések 9 3. AZ ESETI JELENTÉSEKKEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÁSOK A JELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSÉNEK MÓDJA Bejelentés Az INES minősítés Az esemény kivizsgálási jelentés A JELENTÉSKÖTELES ESEMÉNYEK NUKLEÁRIS BIZTONSÁGI HATÓSÁGI VIZSGÁLATA ÉS ÉRTÉKELÉSE 19 M1. Melléklet AZONNALI BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG ALÁ TARTOZÓ ESEMÉNYEKHiba! A könyvjelző ne M2. Melléklet BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG ALÁ TARTOZÓ ESEMÉNYEK (NEM AZONNALI JELENTÉSKÖTELES ESEMÉNYEK) Hiba! A könyvjelző nem létezik. M3. Melléklet ESEMÉNY KIVIZSGÁLÁSI JEGYZŐKÖNYV 28

7 1.53. sz. útmutató 7/29 2. Verzió 1. BEVEZETÉS 1.1. Az útmutató tárgya és célja Jelen útmutató az üzembe helyezés alatt lévő és az üzemelő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója jelentésköteles eseményeinek körét és a jelentés tartalmát határozza meg az NBSZ 1. kötet és az NBSZ 6. kötet fejezeteiben előírtak figyelembevételével, az NBSZ pontja alapján. Az útmutató nem tárgyalja a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója üzemeltetésével kapcsolatos rendszeres jelentéseket (NBSZ 1. kötet ), továbbá a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója üzemeltetésének ellenőrzésében résztvevő többi hatóság felé teljesítendő jelentéseket. Az útmutatónak nem tárgya az azonnali bejelentést követő az NBSZ 1. kötetének fejezetében megfogalmazott riasztási és tájékoztatási tevékenység nukleáris veszélyhelyzetben, természeti és ipari katasztrófa esetén. Az útmutató célja, hogy ajánlásokat adjon a bejelentési kötelezettség teljesítésének módjára vonatkozóan és egyértelművé tegye az ezzel kapcsolatos hatósági elvárásokat Vonatkozó jogszabályok és előírások A nukleáris biztonsági követelmények jogszabályi hátterét az Atv. és a Rendelet biztosítja. A Rendelet 3. (1) bekezdése alapján kiadott szabályzatok (NBSZ) 1. kötetének pontja alapján az üzemelő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója engedélyesének jelentési kötelezettsége van a hatóság felé. Üzembe helyezés alatt lévő és üzemelő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója kapcsán az eseti jelentési kötelezettség teljesítésére vonatkozó alapkövetelményeket az NBSZ 1. kötetének része rögzíti.

8 1.53. sz. útmutató 8/29 2. Verzió 2. MEGHATÁROZÁSOK ÉS RÖVIDÍTÉSEK 2.1. Meghatározások Az útmutató az Atv. 2. -ában, valamint a Rendelet 10. számú mellékletében ismertetett meghatározásokon kívül az alábbi definíciókat tartalmazza. Az engedélyes eseti jelentési kötelezettségei: a) azonnali bejelentési kötelezettség alá tartozó eseményt azonnal, de nem később, mint a bekövetkezést, vagy amennyiben azt azonnal nem észlelték, akkor az észlelést követő 2 órán belül telefonon a hatóságnak bejelenti, b) a nem azonnali bejelentési kötelezettség alá tartozó eseményt nem később, mint a bekövetkezést, vagy amennyiben azt azonnal nem észlelték, akkor az észlelést követő 14 órán belül telefonon a hatóságnak bejelenti. Készenléti Ügyeletes Felügyelő (KÜGY): Olyan nukleáris biztonsági felügyelő, akit a jelentésköteles események bejelentésének fogadására és a Nemzetközi Eseményskála (INES) szerinti minősítésének elvégzésére a munkaköri leírása erre feljogosított. MÜSZ korlátozás hatálya alá kerülés: MÜSZ korlátozás hatálya alá kerülésnek nevezünk minden olyan eseményt, mely során a MÜSZ valamely korlátozása nem teljesül, és az előírt intézkedések végrehajtásával a korlátozásokon belüli állapotot lehetett létrehozni. A MÜSZ korlátozás hatálya alá kerülés kezdetének a korlátozáson kívülre kerülés felismerésének időpontját tekintjük. MÜSZ sértés: MÜSZ sértésnek tekintendő minden olyan esemény, amely során a MÜSZ korlátozás hatálya alá kerülés történik, és a) a MÜSZ-ben előírt intézkedéseket a személyzet nem, vagy nem az előírt időhatáron belül hajtotta végre, vagy b) a MÜSZ-ben előírt intézkedéseket végrehajtották, azonban a korlátozás átlépése a megadott időkorláton túl áll vagy állt fenn, valamint c) a MÜSZ-ben előírt korlátozás, vagy feltétel átlépése megtörtént, a személyzet azonban nem észlelte annak ellenére, hogy az észlelésre lehetősége lett volna (ellenőrzési kötelezettséget ír elő a szabályozás a bekövetkezés és az észlelés közötti időszakban).

9 1.53. sz. útmutató 9/29 2. Verzió 2.2. Rövidítések KKÁT KÜGY MÜSZ NBSZ OAH Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója Az OAH Készenléti Ügyeletes Felügyelője Műszaki Üzemeltetési Szabályzat (az Üzemeltetési Feltételeket és Korlátokat rögzítő dokumentum) Nukleáris Biztonsági Szabályzatok Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris biztonsági főigazgatóhelyettes irányítása alatt álló szervezeti egységek (továbbiakban: hatóság)

10 1.53. sz. útmutató 10/29 2. Verzió 3. AZ ESETI JELENTÉSEKKEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ÚTMUTATÁSOK Az atomenergia társadalmilag ellenőrzött használatának biztosítása érdekében az engedélyes a nukleáris létesítmény valamennyi életciklus szakaszában a nukleáris biztonsággal kapcsolatos tevékenységről rendszeres, a biztonságot érintő eseményekről eseti jelentéseket, továbbá a nukleáris létesítmény létesítése során állapothoz rendelt jelentéseket is készít és azokat a nukleáris biztonsági hatóságnak benyújtja A nukleáris biztonsági hatóság a hatáskörébe tartozó ügyekben hozott döntésében az engedélyest az pontban meghatározott jelentéseken kívül további jelentések benyújtására kötelezheti. A hatóság jelentési kötelezettség alá nem tartozó esemény kivizsgálásáról szóló jelentés benyújtását kérheti az engedélyestől azért, hogy a hatósági eljárásokhoz, az engedélyes biztonsági teljesítményének megítéléséhez szükséges információk rendelkezésre álljanak. A hatósághoz benyújtandó jelentéseket az engedélyes olyan részletességgel és mélységben készíti el, hogy az lehetővé tegye a hatóság számára az üzemeltetői tevékenység, vagy a biztonságot érintő események független, érdemi vizsgálatát és értékelését. A jelentéseket egy papír példányban továbbá - a hatósággal egyeztetett szövegszerkesztői környezetben - elektronikusan nyújtja be az engedélyes A nukleáris létesítmény felügyeletében részt vevő többi hatóság részére benyújtott jelentések másolatát azok benyújtásával egy időben a nukleáris biztonsági hatóság részére is el kell küldeni. A többi hatóság alatt értendő: ÁNTSZ, DDKTVF, TMBF, OKF, Paks Város Önkormányzatának Jegyzője, ORFK. Az engedélyes megteremti, és belső eljárásrendben szabályozza a jelentési rendszer működtetésének feltételeit Az engedélyes a jelentéseiben szereplő adatokat, információt rendszerezi, és megfelelő módszerrel értékeli, és ahol az értékelés hiányosságot tár fel, ott javító intézkedést fogalmaz meg. A jelentési rendszer működtetése, feltételeinek megteremtése részeként az engedélyes biztosítja az eseménykivizsgálásról szóló jelentés elkészítéséhez szükséges kivizsgálási és elemzési feladatok elvégzésének feltételeit. Az engedélyes biztosít minden olyan információt a hatóság számára, amely alapján megítélhető az események biztonságra gyakorolt hatása.

11 1.53. sz. útmutató 11/29 2. Verzió A bekövetkezett esemény nukleáris biztonsági súlyától függően különböző szintű, terjedelmű kivizsgálást vonhat maga után. A hatóság előre bejelentetten a jelentésköteles események üzemeltetői kivizsgálásán túlmenően további kivizsgálásokat folytathat le, és/vagy ilyen kivizsgálás lefolytatását elrendelheti, esetenként az eseményt szakértő bevonásával vizsgálhatja (ld. 5. fejezet).

12 1.53. sz. útmutató 12/29 2. Verzió 4. A JELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSÉNEK MÓDJA 4.1. Bejelentés Az engedélyes az eseti jelentési kötelezettségét a következők szerint teljesíti: a) azonnali bejelentési kötelezettség alá tartozó eseményt azonnal, de nem később, mint a bekövetkezést, vagy amennyiben azt azonnal nem észlelték, akkor az észlelést követő 2 órán belül telefonon a nukleáris biztonsági hatóságnak bejelenti, b) a nem azonnali bejelentési kötelezettség alá tartozó eseményt nem később, mint a bekövetkezést, vagy amennyiben azt azonnal nem észlelték, akkor az észlelést követő 14 órán belül telefonon a nukleáris biztonsági hatóságnak bejelenti, c) az INES besorolást elküldi 16 órán belül, d) az eseményt írásban bejelenti a nukleáris biztonsági hatóságnak az esemény bekövetkezését követő 16 órán belül Az engedélyes minden jelentésköteles eseményt bejelent a hatóság részére. A jelentésköteles események körét az M1 (azonnali) és M2 (nem azonnali) mellékletek tartalmazzák. A jelentés tartalma: Az pont d) alpontja szerinti írásbeli bejelentésnek tartalmaznia kell az esemény rövid leírását, a kialakult üzemállapot leírását, a megtett és tervezett intézkedéseket és azok eredményességének és várható hatásának leírását, valamint az esemény előzetes biztonsági értékelését. Az azonnali bejelentés tartalmazza: a) a bejelentő nevét, b) az eseménnyel érintett nukleáris létesítmény, rendszer(ek), rendszerelem(ek) megnevezését, azonosítóját, c) az esemény kezdetének és (ha már van) végének időpontját, vagy az esemény első észlelésének időpontját, d) a vonatkozó korlátozás (pl. MÜSZ, egyéb előírások, hatósági korlátok, stb.) megnevezését, e) az esemény rövid ismertetését, f) az esemény (feltételezett) okát, a tervezettől eltérő működéseket,

13 1.53. sz. útmutató 13/29 2. Verzió g) az esemény kezelésére tett ideiglenes, előzetes és/vagy végleges intézkedéseket, h) a tervezett további intézkedéseket, i) értesített személyek, hatóságok felsorolását, j) a bejelentés indokát. Amennyiben a KÜGY nem érhető el, a bejelentéseket másik, a készenléti ügyelet ellátására jogosult felügyelő fogadja. A hatóságnak bejelentést csak az üzemeltetési igazgató, vagy a paksi fióktelep-vezető tehet. Az azonnali bejelentési kötelezettség alá eső események körét az M1 melléklet tartalmazza. Amennyiben nem azonnali bejelentési kötelezettség alá tartozó az esemény, akkor az azonnali jelentésnél ismertetett tartalom mellett az alábbiakat veszik figyelembe: a) a kialakult állapot leírását, b) a megtett intézkedések eredményességének és várható hatásának leírását, c) előzetes értékelést. Amennyiben a bejelentés egy folyamat (paraméter-változás) első információ-közlése, akkor a folyamat során mért adatokat rendszeresen, megegyezés szerinti időközönként jelenti az engedélyes a hatóságnak. Ez esetben az egyes jelentésekhez nem tartozik külön-külön eseménykivizsgálás. Amennyiben az esemény azonnali bejelentési kötelezettség alá esett, az engedélyes a hatóság Készenléti Ügyeletes Felügyelőjének (KÜGY) történt szóbeli jelentésben (azonnali bejelentés) közölt információkat írásban megismétli, kiegészítve a szóbeli jelentés óta eltelt időben bekövetkezett lényeges történésekkel, a végrehajtott intézkedések hatásának elemzésével, az új információkkal Az INES minősítés Az INES skála szerinti minősítés a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában bekövetkezett eseményeknek a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (a továbbiakban az angol rövidítés szerint: INES) szerinti kategorizálását jelenti. Az INES szerinti minősítést az 1.48 számú, Útmutató az INES minősítés elvégzéséhez nukleáris és radiológiai események kapcsán című útmutató

14 1.53. sz. útmutató 14/29 2. Verzió alapján végzik el. A nemzetközi eseményskála segédeszköz a lakosság gyors tájékoztatásához Minden eseménynek el kell készíteni az INES minősítését. A besorolásra az engedélyes tesz javaslatot, és azt faxon elküldi a nukleáris biztonsági hatóságnak. A végső minősítést a nukleáris biztonsági hatóság állapítja meg A jelentésköteles esemény INES minősítéséről legkésőbb az esemény bekövetkezését, vagy amennyiben azt azonnal nem észlelték, akkor az észlelését követő 16 órán belül a nukleáris biztonsági hatóságot értesíteni kell. Az INES minősítés elvégzésére az jogosult, aki igazolással bír a NAÜ, vagy az engedélyes házi tanfolyamának elvégzéséről Az INES szerinti 1 vagy annál magasabb minősítésű eseményről az esemény bekövetkezését vagy észlelését követő 24 órán belül a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget tájékoztatni kell. A tájékoztatást a nukleáris biztonsági hatóság végzi. Az engedélyes köteles az ehhez szükséges információt és az esemény angol nyelvű INES formanyomtatványát az eseményt követő 20 órán belül a nukleáris biztonsági hatóság rendelkezésére bocsátani Az INES szerinti 1 vagy annál magasabb minősítésű eseményről 24 órán belül, az INES szerinti 0 vagy az alatti besorolású eseményekről rendszeresen kell a közvéleményt tájékoztatni. A tájékoztatást a nukleáris biztonsági hatósággal egyeztetett módon az engedélyes végzi. Az INES szerinti 1 vagy annál magasabb minősítésű eseményről készített tájékoztató közlemény szövegét az engedélyes az esemény bekövetkezését, vagy felfedezését követő 20 órán belül, de még annak nyilvánosságra hozatala előtt elküldi a nukleáris biztonsági hatóságnak. Az engedélyes eljárást dolgoz ki a lakosság rendszeres, megfelelő tájékoztatása érdekében. Az engedélyes az INES-minősítési formanyomtatványnak megfelelően magyar nyelven (amennyiben INES 1, vagy annál magasabb a minősítési kategória, angol nyelven is) elkészíti a minősítési javaslatot, és az esemény felismerését követő 16 órán belül elküldi a hatóság részére. Az elküldésről tájékoztatja a KÜGY-öt. A KÜGY áttanulmányozza az engedélyes javaslatát. Az átadott jelentést egyetértése esetén (a rendelkezésére álló minden egyéb információt is figyelembe véve) aláírja, lepecsételi, és faxon visszaküldi. Ez után (amennyiben az esemény a skála szerint 1, vagy ennél magasabb fokozatú) a nukleáris létesítmény tájékoztatásért felelős szervezete elkészíti a sajtóközleményt magyar és angol nyelven, és annak nyilvánosságra

15 1.53. sz. útmutató 15/29 2. Verzió hozatala előtt (legalább fél órával) megküldi a hatóságnak, erről értesítve a KÜGY-öt. Az INES szerinti 1 vagy annál magasabb minősítésű eseményről az esemény bekövetkezését vagy észlelését követő 24 órán belül a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget tájékoztatni kell. A tájékoztatást a hatóság végzi. Egy esemény INES-minősítését a kivizsgálás során feltárt, addig nem ismert körülmények alapján felül lehet vizsgálni. A felülvizsgálat során figyelembe veszik, hogy a feltárt körülmény jelentősen befolyásolja-e az eseménnyel kapcsolatos nukleáris biztonsági helyzetet, vagy számot tarthat-e a lakosság kiemelt érdeklődésére Az esemény kivizsgálási jelentés 118/2011.Korm. rendelet 35. (1) Az engedélyes a jelentésköteles eseménynek a nukleáris biztonsági hatósághoz történő bejelentésével egyidejűleg megkezdi az esemény kivizsgálását. A vizsgálat eredményeként az engedélyes megállapítja az esemény bekövetkezésének okait köztük az alapvető okot és következményeit, továbbá intézkedik az esemény megismétlődésének megakadályozása, ahhoz hasonló események bekövetkezésének megelőzése érdekében. (2) Az engedélyes az (1) bekezdés szerinti vizsgálatáról és annak eredményéről jelentést küld a nukleáris biztonsági hatóságnak /e az esemény kivizsgálási jelentését a bekövetkezést vagy észlelést követő 45 napon belül benyújtja a nukleáris biztonsági hatóságnak Az pont e) alpontja szerinti eseménykivizsgálási jelentés benyújtási határidejét kérelemre indokolt esetben a nukleáris biztonsági hatóság meghosszabbíthatja. A határidő meghosszabbítását az engedélyes kérelmezi a kivizsgálási határidő lejárta előtt Az engedélyes eseti jelentéseket készít a jelentésköteles eseményekről. A munkavállalóktól meg kell követelni, hogy a jelentésköteles eseményeket, valamint a nukleáris létesítmény nukleáris biztonságával kapcsolatos veszélyes helyzeteket, near miss -eket jelentsék. A jelentési rendszer működési feltételeinek megteremtése részeként az engedélyes biztosítja az esemény kivizsgálásáról szóló jelentés elkészítéséhez szükséges kivizsgálási és elemzési feladatok elvégzését, továbbá a nukleáris biztonsági hatóság részére történő bejelentésre jogosultak körének meghatározását.

16 1.53. sz. útmutató 16/29 2. Verzió A jelentésköteles események előzetes kivizsgálását késlekedés nélkül, de legalább 5 napon belül le kell folytatni, hogy meghatározzák, szükséges-e sürgős intézkedéseket végrehajtani a hasonló események bekövetkezését megelőzendő. Az engedélyesnek rendelkeznie kell az alkalmas kivizsgálási módszereket meghatározó eljárásrenddel, amely tartalmazza az emberi tényező elemzésére szolgáló módszereket is. Az esemény-kivizsgálásnak a) időrendben meg kell határoznia a részeseményeket; b) össze kell vetnie az eseményt a korábbi, hasonló hazai és külföldi eseményekkel; c) értékelnie kell a nukleáris biztonsági hatást, a valós és potenciális következményeket; d) értékelni kell a munkavállalók és a vezetőség tevékenységét, a belső szabályozás és a folyamatok megfelelőségét; e) meg kell határoznia az eltéréseket, és az esemény nukleáris biztonsági következményeit; f) tartalmaznia kell a közvetlen, hozzájáruló és az alapvető ok meghatározását; valamint g) meg kell határoznia a hasonló események elkerülésére, az eltérések felszámolására végrehajtandó javító intézkedéseket. Az engedélyes kapcsolatot tart a tervezésben és a létesítésében részt vevő szervezetekkel az üzemeltetési tapasztalat visszacsatolása, és ha szükséges, a rendszerelemek hibája vagy esemény esetén tanácsadás kérése céljából. Az elemzés eredményeként megalapozott határidőhöz kötött javító intézkedéseket kell tenni, a biztonság helyreállítása, az esemény megismétlődésének megakadályozása, és ahol szükséges, a biztonság növelése érdekében. Az engedélyes minden jelentésköteles eseményt kivizsgál. A kivizsgálási jelentés egyes állításait (ahol ez szükséges) a kivizsgálás során begyűjtött dokumentumokkal támasztja alá. Ezeken kívül a hatóság bármilyen dokumentációt bekérhet, amely segíti az esemény biztonsági értékelését. Az engedélyes a kivizsgálási jelentést elektronikus úton és egy példányban papíron is megküldi a hatóságnak. A jelentéseket egyértelmű sorszámozással látja el az azonosíthatóság és nyilvántarthatóság érdekében. Az esemény kivizsgálása legalább a következőket tartalmazza:

17 1.53. sz. útmutató 17/29 2. Verzió 1. az esemény megnevezését, 2. az érintett tárolómodul(ok) számát, 3. az esemény kezdetének időpontját, 4. az esemény INES-skála szerinti minősítését, 5. az esemény során megsértett, illetve érintett korlátozás, előírás megnevezését és azonosítóját, 6. az esemény rövid összefoglalását, 7. az esemény kiindulásakor jellemző technológiai adatokat, 8. az esemény lefolyását időrendi sorrendben, ezen belül: a. a kiinduló állapotra jellemző paraméterek megadását, b. a normál üzemállapothoz képest fennálló eltéréseket az esemény kiindulásakor, c. az eseményt megelőző műveleteket, körülményeket, d. az esemény észlelésének módját, idejét, e. az esemény során előfordult lényeges eltéréseket, meghibásodásokat, 9. az esemény értékelését, ezen belül: a. az esemény okát, b. az esemény alapvető okának elemzését (root cause analysis = RCA), c. az esemény következményét, d. a lehetséges következmények elemzését, e. az esemény biztonságra gyakorolt hatásának elemzését (biztonsági jelentősége, kihatása a biztonsági funkciókra, az esemény előtti, alatti és az azt követő üzemállapotok biztonsági értékelése), f. az esemény lefolyása során megtett intézkedéseket és azok eredményességét, g. a személyzet esemény során végzett tevékenységének értékelését, h. az írásos dokumentációkkal, eljárásrendekkel kapcsolatos észrevételeket (pl. az érvényes üzemzavar-elhárítási, üzemeltetési, karbantartási előírások megfelelőségének értékelése), i. a berendezésekkel, működésükkel, meghibásodásukkal kapcsolatos további észrevételeket,

18 1.53. sz. útmutató 18/29 2. Verzió 10. összehasonlító elemzést a korábban előfordult hasonló eseményekkel, 11. az esemény összefoglaló értékelését, 12. a hasonló események elkerülésére javasolt sürgős és a normál kivizsgálás során meghatározott intézkedéseket, 13. az intézkedések felelősét, 14. az intézkedések végrehajtási határidejét, 15. a kivizsgálás lezárásának idejét és a kivizsgálást vezető nevét. Az M3-as melléklet tartalmazza a kivizsgálási jegyzőkönyv ajánlott formátumát.

19 1.53. sz. útmutató 19/29 2. Verzió 5. A JELENTÉSKÖTELES ESEMÉNYEK NUKLEÁRIS BIZTONSÁGI HATÓSÁGI VIZSGÁLATA ÉS ÉRTÉKELÉSE 118/2011.Korm. rendelet 35. (3) A nukleáris biztonsági hatóság az engedélyes jelentése alapján az eseményt elemzi és értékeli. (4) A nukleáris biztonsági hatóság jogosult bekapcsolódni az engedélyes eseménykivizsgálási tevékenységébe, vagy független kivizsgálást hajthat végre. A nukleáris biztonsági hatóság mindkét esetben az Atv. 17. (3) bekezdésében meghatározott intézményen kívül igénybe veheti független műszaki szakértő közreműködését is. A hatóság az NBSZ pontja szerint értékeli az eseményeket egyenként, és a biztonsági teljesítmény-értékelés keretében együttesen is. Megállapításait közli az engedélyessel abban az esetben, ha azok eltérnek az engedélyes kivizsgálási jelentésében foglaltaktól, vagy, ha az esemény közvetlen hatósági beavatkozást igényel. (5) Az engedélyesnél és más nukleáris létesítményben bekövetkezett esemény miatt vagy meghatározott üzemeltetési tapasztalat alapján a nukleáris biztonsági hatóság szükség esetén intézkedéseket kezdeményez, - figyelembe véve a (2) bekezdés szerinti jelentést, valamint a (3) és (4) bekezdés szerinti tevékenységén alapuló megállapításait - a nukleáris biztonság biztosítása, az élet, a testi épség, az egészség-, a környezet- és a vagyonvédelem érdekében és intézkedések végrehajtását írhatja elő A helyszíni kivizsgálás során a nukleáris biztonsági hatóság az érintett személyeket, azok vezetőit kikérdezheti, helyszíni szemlét tarthat, és az esemény lefolyásának rekonstrukcióját rendelheti el A kivizsgálás során az engedélyes biztosítja a megfelelő feltételeket, körülményeket a nukleáris biztonsági hatósági kivizsgálás lefolytatásához. Ennek érdekében az eseménnyel kapcsolatos, általa ismert tényeket közli, a bizonyítékokat amennyiben ésszerűen megoldható és szükséges átadja a nukleáris biztonsági hatóságnak. Amennyiben a hatóság az esemény kivizsgálásához helyszíni ellenőrzést tart szükségesnek, az engedélyes az számú útmutató szerint jár el Az engedélyes a nukleáris biztonsági hatósággal közösen kiválasztott eseményekről egyeztetett formában és tartalommal magyar vagy angol, vagy mindkettő nyelven jelentéseket készít a nemzetközi nukleáris biztonsági hatósági információcsere elősegítése érdekében. A nukleáris biztonsági hatóság a nemzetközi fórumokon kapott információról tájékoztatja az engedélyest, elősegítve a külső tapasztalatok hasznosítását.

20 1.53. sz. útmutató 20/29 2. Verzió A nemzetközi megállapodásoknak, együttműködési vállalásoknak megfelelően a hatóság az engedélyes közreműködésével eleget tesz kötelezettségeinek.

21 1.53. sz. útmutató 21/29 2. Verzió M1. Melléklet AZONNALI BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG ALÁ TARTOZÓ ESEMÉNYEK A nukleáris biztonsági hatóság a jelentési kötelezettség terjedelmét a nukleáris létesítmény üzemeltetéséből adódó kockázat és a nukleáris létesítmény típusának, műszaki sajátosságainak figyelembevételével állapítja meg. Az alábbi esetekben az engedélyes azonnali jelentést tesz (2 órán belül) a hatóság Készenléti Ügyeletes Felügyelőjének. Azoknál a leírásoknál, ahol a bejelentés esetei az MÜSZ előírásain alapulnak, az MÜSZ érintett pontjának hivatkozása a szöveg végén zárójelben található. 1./ Az átmeneti tárolónál veszélyhelyzetet hirdettek ki 2./ A meglévő utasításokban nem szabályozott üzemi és üzemzavari helyzet alakult ki 3./ A kiégett kazetták átmeneti tárolóját a hatóság által jóváhagyott üzemeltetési feltételektől és korlátoktól eltérő, vagy abban nem szabályozott üzemállapotban, körülmények között üzemeltetik, vagy üzemeltették 4./ Az átmeneti tároló technológiai rendszereiben vagy rendszerelemeiben olyan körülmények jöttek létre, amelyek valamely biztonsági funkció megvalósulását megakadályozzák, vagy megakadályozhatják 5./ A ki- és bevezető szellőző nyílások keresztmetszete több mint 90 %-kal csökkent (3.2.) 6./ A konténer vízszintje a fűtőelem kazetták aktív része alá csökkent (3.3.) 7./ A feltöltött tárolótokokban az oxigéntartalom meghaladja a 95 ppm-et (3.7.) 8./ A feltöltött tárolótokokban az nedvességtartalom meghaladja a 13 ppmet (3.7.) 9./ A tárolócső szivárgása meghaladja a 10-5 liter/másodperc szivárgási értéket (3.7.) 10./ A nitrogénellátó rendszer kamránkénti szivárgási értéke meghaladja az 1,75 normál liter/perc (3.6.) 11./ A tervezési földrengésnél nagyobb földrengés következett be 12./ Fűtőelemköteg- vagy fűtőelemhiány felfedezése, vagy feltételezett eltűnése (amennyiben a hiány összefüggésbe hozható a nukleáris védettséggel vagy a fizikai védelmi rendszert érintő bármilyen szabotázzsal

22 1.53. sz. útmutató 22/29 2. Verzió vagy jogtalan eltulajdonításra irányuló magatartással és tevékenységgel, akkor a 190/2011. (IX.19) Korm. rendelet 33 (1) szerint azonnali jelentésköteles esemény). 13./ Egyéb radioaktív anyag hiányának felfedezése (amennyiben a hiány összefüggésbe hozható a nukleáris védettséggel vagy a fizikai védelmi rendszert érintő bármilyen szabotázzsal vagy jogtalan eltulajdonításra irányuló magatartással és tevékenységgel, akkor a 190/2011. (IX.19) Korm. rendelet 33 (1) szerint azonnali jelentésköteles esemény).

23 1.53. sz. útmutató 23/29 2. Verzió M2. Melléklet BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG ALÁ TARTOZÓ ESEMÉNYEK (NEM AZONNALI JELENTÉSKÖTELES ESEMÉNYEK) A nukleáris biztonsági hatóság a jelentési kötelezettség terjedelmét a nukleáris létesítmény üzemeltetéséből adódó kockázat és a nukleáris létesítmény típusának, műszaki sajátosságainak figyelembevételével állapítja meg. Az alábbi esetekben az engedélyes nem azonnali jelentést tesz (14 órán belül) a hatóság Készenléti Ügyelet Felügyelőjének. Azoknál a leírásoknál, ahol a bejelentés esetei az MÜSZ előírásain alapulnak, az MÜSZ érintett pontjának hivatkozása a szöveg végén zárójelben található. 1. A technológia eseményei: 1.1. Biztonsági funkció megvalósítására alkalmazott rendszernél, rendszerelemnél ismétlődő meghibásodást észleltek, annak ellenére, hogy korábban javító intézkedéseket valósítottak meg A nitrogén palackokban az oxigéntartalom meghaladja az 5 ppm-et (3.5.) A nitrogén palackokban a víztartalom meghaladja a 3 ppm-et (3.5.) A nitrogén palackokban az oxidáló anyagok oxigénre vonatkozó egyenértéki mennyisége meghaladja a 3 ppm-et (3.5.) A nitrogén ellátó rendszer nyomása 25 bar alá csökkent, és az intézkedés 24 óránál hosszabb ideig elmaradt (3.6.) A KKÁT-ban a kazetták kirakását nem lehet megkezdeni, mert a konténer fagyott vizet tartalmaz (3.4.) A kezelőszemélyzet egyszerre egynél több betöltőfedélzeti fedőlemezt távolított el (3.8.) Az aktív szellőző rendszer bármelyik ventilátora által létrehozott nyomáskülönbség Δp<1000 Pa (3.9.) Az aktív szellőző rendszerben levő HEPA szűrők bármelyikénél a nyomáskülönbség 280 Δp > Pa, vagy Δp>600 Pa (3.9.) Az aktív szellőző rendszer bármely szűrőjének aktivitása meghaladja a szűrőház felületétől 10 cm-re az 50 μsv/óra felületi dózisteljesítményt (3.9.) Az átrakógép elszívó rendszerének az üzemi ventilátora nem működik, és/vagy a tartalék nem áll készenlétben.(3.10.).

24 1.53. sz. útmutató 24/29 2. Verzió Az átrakógép elszívó rendszerének szűrőin a nyomáskülönbség 750 Δp > Pa, vagy Δp>1500 Pa (3.10.) Az átrakógép elszívó rendszerének szekunder HEPA szűrőjén a felülettől 10 cm-re a felületi dózisteljesítmény nagyobb, mint 50 μsv/óra (3.10.) Az átrakógép elszívó rendszer primer szűrőjének árnyékoló tömb külső felületén mért dózis növekménye az alapértékhez képest 50 μsv/óra, vagy a felületi dózisteljesítmény nagyobb, mint 1 msv/óra (3.10.) Az átrakógép elszívó rendszer térfogatárama 0,05 m 3 /sec érték alá csökkent (3.10.) A generátor folyamatos, 24 órás működtetéséhez nem áll rendelkezésre elegendő üzemanyag (3.11.) A generátor meghibásodott, vagy olyan hiba lépett fel, amely miatt a generátor funkcióját nem tudja ellátni teljes mértékben, vagy a hiba miatt a rendelkezésre állása nem megfelel meg az előírásoknak (vagyis ki kell venni a generátort javításra, és ez a fűtőelem-kezelési műveletek felfüggesztését vonják, vagy vonnák maguk után a KKÁTban) (3.11.) A kazettát vissza kell helyezni a konténerbe, mert a) a kazettaszárító rendszerben a térfogatáram kisebb, mint 0,125 kg/s, vagy, b) a kazettaszárító rendszerben a levegő hőmérséklete C-tól eltérő, vagy, c) a kazettaszárító rendszerben a felső/alsó légfüggöny térfogatárama 0,2 m 3 /s-tól eltérő, vagy, d) a kazettaszárító rendszerben a felfújható tömítésekben a nyomásértékek lezáráskor 0,7 bar-tól (túlnyomás), kinyitáskor - 0,8 bar-tól (túlnyomás) eltérőek (3.12.) A kazettát vissza kell helyezni a tárolócsőbe, mert a) a kazettahűtő rendszerben a térfogatáram kisebb, mint 0,125 kg/s, vagy, b) a fűtőberendezés nem volt kikapcsolt állapotban, vagy, c) a kazettahűtő rendszerben a levegő hőmérséklete kisebb, mint 50 0 C, vagy.

25 1.53. sz. útmutató 25/29 2. Verzió d) a kazettahűtő rendszerben a felső/alsó légfüggöny térfogatárama 0,2 m 3 /s-tól eltérő, vagy e) a kazettaszárító rendszerben a felfújható tömítésekben a nyomásértékek lezáráskor 0,7 bar-tól (túlnyomás), kinyitáskor - 0,8 bar-tól (túlnyomás) eltérnek. (3.13.) Hibás tárolócsövet, vagy O-gyűrűt találtak az ellenőrzések során (3.15, 3.16.). 2. Biztonsági elemzésekben feltárt hiányosságok: A kiégett kazetták átmeneti tárolójának biztonsági elemzésében, az elemzések módszerében és kiinduló adataiban, továbbá az üzemeltetés feltételeinek és korlátainak megalapozásánál figyelembe vett feltételezésekben hibát fedeztek fel, és/vagy valószínűsíthető, hogy a KKÁT üzemeltetése nem olyan biztonságos, mint azt korábban feltételezték. 3. Sugárvédelemmel kapcsolatos események: 3.1. Radioaktív anyagok nem tervezett kikerülése az ellenőrzött zóna helyiségeibe, amelynek eredményeként az érvényes előírásokban rögzített korlátok 10 %-át meghaladóan, jelentősen megnőtt a levegőben levő radioaktív anyagok aktivitás-koncentrációja, a felületi szennyezettség, illetve a dózisteljesítmény Radioaktív anyagok ellenőrizetlen kibocsátása a KKÁT szabad zónájába, melynek eredményeként a szabad zónában kialakult sugárzási szint az érvényes előírásokban rögzített korlát 10 %-át meghaladja A KKÁT naptári évre vonatkozó légnemű és folyékony kibocsátásai meghaladják az MÜSZ 1. számú mellékletében közölt képlet alapján számítva a KKÁT származtatott kibocsátási határértékeit A KKÁT szellőzőkéményén távozó radioaktív aeroszolok folyamatos mérőegységgel mért, késleltetett, mesterséges béta aktivitáskoncentrációja meghaladja a 100 Bq/m 3 -t (3.17.) A KKÁT betöltő csarnokán távozó radioaktív aeroszolok folyamatos mérőegységgel mért, késleltetett, mesterséges béta aktivitáskoncentrációja meghaladja a 200 Bq/m 3 -t (3.17.) A személyzet bármely tagjánál az egy műszakra vonatkozó ellenőrzési szint, vagy a dozimetriai engedélyen engedélyezett dózis túllépése, nem tervezett rendkívüli sugárterhelés, vagy az éves effektív dózis korlát túllépése. Az üzemeltető személyzet bármely

26 1.53. sz. útmutató 26/29 2. Verzió tagjánál az évi effektív dóziskorlát 1/10-ét meghaladó radionuklid felvétel. 4. Az emberi tényező eseményei: 4.1. A kazetta kezelési műveletek megkezdése előtt nem ellenőrizték az MÜSZ 2. sz. melléklete szerinti KKÁT rendszerek és berendezések védelmi reteszeléseinek megfelelő működését (3.14.) A passzív tárolási időszakban nem, vagy nem a meghatározott ciklus szerint ellenőrizték az MÜSZ 2. sz. melléklete szerinti KKÁT rendszerek és berendezések védelmi reteszeléseinek megfelelő működését (3.14.) Passzív tárolási időszakban az állandó délelőttös munkarendben több mint 2 órán keresztül nem áll rendelkezésre 1 fő átrakógép operátor és 1 fő dozimetrikus ( ) A fűtőelem kazetták kezelése során az adott műszakban több mint 2 órán keresztül nem áll rendelkezésre 3 fő átrakógép operátor és 1 fő dozimetrikus ( ). 5. Külső események: 5.1. Természeti csapás (földrengés, árvíz, vihar, stb.), a légi közlekedésből fakadó közvetlen veszélyeztetés, háborús helyzet vagy egyéb külső fenyegetés, amely következtében a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában védelmi jellegű intézkedést hajtanak végre Minden olyan tűzeset, vagy tűzjellegű veszélyeztetés, amely a fokozottan őrzött üzemi területen történt A tűzjelző, illetve tűzoltó rendszerek, rendszerelemek olyan meghibásodása, amely a fokozottan őrzött üzemi területen levő technológiai rendszerelemet magába foglaló helyiségen belül legalább egy tűzszakasz ellenőrzését 24 órán túl meggátolja, illetve egy ilyen tűzszakaszon levő tűz elfojtását lehetetlenné teszi A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója biztonságát érintő fenyegetés vagy szándékos károkozás történt, és/vagy a fizikai védelemben jelentős hiányosságot fedeztek fel. 6. Fűtőelemmel és radioaktív anyaggal kapcsolatos események: 6.1. Fűtőelem-kezelés során bekövetkezett esemény, amely fűtőelemsérüléshez vezetett vagy vezethetett volna, illetve minden olyan esemény, amelynek során a fűtőelemek épsége veszélyeztetve volt.

27 1.53. sz. útmutató 27/29 2. Verzió 7. Szállítási események: 7.1. Szállítás közben a nukleáris üzemanyag vagy szállítóeszköz meghibásodása, amely nem tervezett sugárterhelést okozott vagy okozhatott volna, és/vagy az esemény miatt a szállítást meg kellett szakítani a szállítóeszköz.

28 1.53. sz. útmutató 28/29 2. Verzió M3. Melléklet Esemény azonosítója: ESEMÉNY KIVIZSGÁLÁSI JEGYZŐKÖNYV 1. Az esemény megnevezése: 2. Az érintett modul száma: 3. Az esemény kezdetének időpontja: 4. Az esemény INES szerinti besorolása: 5. Az esemény során megsértett MÜSZ előírás: 6. Az esemény során az MÜSZ mely pontja hatálya alá került a létesítmény: 7. Az esemény rövid összefoglalása: 8. Az esemény lefolyása: 8.1. Kiinduló állapot: 8.2. Eltérés a normál üzemi állapottól: 8.3. Az eseményt megelőző műveletek, körülmények: 8.4. Az esemény észlelésének módja: 8.5. Az esemény lefolyása időrendi sorrendben: 9. Korábban előfordult hasonló események: 10. Az esemény értékelése: 11. Az esemény vizsgálata során feltárt eltérések: Az esemény következménye és biztonságra gyakorolt hatása: 13. Szükséges intézkedések:

29 1.53. sz. útmutató 29/29 2. Verzió feladat: Határidő: Felelős: 14. A kivizsgálást végezte: 15. A kivizsgálás vezetője: 16. Egyeztette: 17. A jóváhagyó igazgató által elhatározott módosítások: 18. A kivizsgálás lezárva: 19. A kivizsgálási jegyzőkönyvet jóváhagyta:

A radioaktívhulladék-tároló létesítmények eseti jelentései

A radioaktívhulladék-tároló létesítmények eseti jelentései T0.2. sz. útmutató A radioaktívhulladék-tároló létesítmények eseti jelentései Verzió száma: 1. 2016. március Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger Gyula az

Részletesebben

Fizikai védelemmel kapcsolatos jelentési rendszer

Fizikai védelemmel kapcsolatos jelentési rendszer FV-12. sz. útmutató Fizikai védelemmel kapcsolatos jelentési rendszer Verzió száma: 3. (Új, műszakilag változatlan kiadás) 2018. október Kiadta: ---------------------------------------------------------------

Részletesebben

Kiégett fűtőelemek visszaszállításának non-proliferációs engedélyezési tapasztalatai

Kiégett fűtőelemek visszaszállításának non-proliferációs engedélyezési tapasztalatai Kiégett fűtőelemek visszaszállításának non-proliferációs engedélyezési tapasztalatai Stefánka Zsolt, Vincze Árpád Országos Atomenergia Hivatal 2014.05.15. 1 Releváns jogszabályok - Az Euratom biztosítéki

Részletesebben

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése 2014.11.12. 1 Legyen? 2 3 Szempontok 4 Szempontok 5 Szempontok 6 Szempontok 7 Szempontok 8 Biztonságos? 9 Kellően biztonságos az autónk? Fék Kézifék

Részletesebben

Felkészülés a radioaktív hulladékok kezelésének hatósági ellenőrzésére

Felkészülés a radioaktív hulladékok kezelésének hatósági ellenőrzésére Országos Atomenergia Hivatal 1.22. sz. útmutató Felkészülés a radioaktív hulladékok kezelésének hatósági ellenőrzésére Verzió száma: 3. 2005. október Kiadta: Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója Budapest,

Részletesebben

A radioaktívhulladék-tároló létesítmények rendszeres jelentései

A radioaktívhulladék-tároló létesítmények rendszeres jelentései T0.3. sz. útmutató A radioaktívhulladék-tároló létesítmények rendszeres jelentései Verzió száma: 1. 2015. november Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger Gyula

Részletesebben

Üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése

Üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése A3.33. sz. útmutató Üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése Verzió száma: 1. 2019. július Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger

Részletesebben

Szabványok használatának szabályai új atomerőmű létesítése során

Szabványok használatának szabályai új atomerőmű létesítése során N9.3. sz. útmutató Szabványok használatának szabályai új atomerőmű létesítése során Verzió száma: 1. 2015. november Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger Gyula

Részletesebben

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf A sugárvédelmi hatósági feladatok átvételével kapcsolatos feladatok és kihívások Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf Országos Atomenergia Hivatal 2015.04.21. Sugárvédelmi hatósági feladatok átvétele 1 Tartalom

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. /2018. (..) NFM rendelete

A nemzeti fejlesztési miniszter. /2018. (..) NFM rendelete Melléklet a JEF/ / 2017-NFM számú előterjesztéshez A nemzeti fejlesztési miniszter /2018. (..) NFM rendelete A nukleáris létesítményben foglalkoztatott munkavállalók speciális szakmai képzéséről, továbbképzéséről

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal

Tavaszi hatósági kerekasztal Tavaszi hatósági kerekasztal A veszélyes üzemek és a nukleáris biztonság szakterület Mesics Zoltán tűzoltó alezredes mb. főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. Veszélyes üzemek szakterület Főbb feladatok,

Részletesebben

Új fizikai védelmi követelmények nukleáris és más radioaktív anyagok alkalmazása és tárolása esetén

Új fizikai védelmi követelmények nukleáris és más radioaktív anyagok alkalmazása és tárolása esetén Új fizikai védelmi követelmények nukleáris és más radioaktív anyagok alkalmazása és tárolása esetén Dr. Stefánka Zsolt Vezető-tanácsos Országos Atomenergia Hivatal 1 Az atomenergia alkalmazása körében

Részletesebben

Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján

Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján 3. melléklet Az OAH-2013-01505-0012/2014 számú jegyzőkönyvhöz Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés a Paksi Atomerőmű 2. számú blokkján Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Közmeghallgatás,

Részletesebben

Az atomenergia alkalmazása körében sugárvédelmi szakértői tevékenység folytatásához szükséges engedélykérelem összeállítása

Az atomenergia alkalmazása körében sugárvédelmi szakértői tevékenység folytatásához szükséges engedélykérelem összeállítása SV-8. sz. útmutató Az atomenergia alkalmazása körében sugárvédelmi szakértői tevékenység folytatásához szükséges engedélykérelem összeállítása Verzió száma: 2. 2018. november Kiadta: ---------------------------------------------------------------

Részletesebben

Üzemeltetési tapasztalatok hasznosítása

Üzemeltetési tapasztalatok hasznosítása Országos Atomenergia Hivatal 4.7. sz. 5.4.7 sz. 6.4.7 sz. Útmutató Verzió száma: 1. 2005. november Kiadta: Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója Budapest, 2005. november A kiadvány beszerezhető: Országos

Részletesebben

Átalakítások felügyelete az oktató- és kutatóreaktorokban

Átalakítások felügyelete az oktató- és kutatóreaktorokban 5.1.42. sz. útmutató Átalakítások felügyelete az oktató- és kutatóreaktorokban Verzió száma: 1. 2015. szeptember Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger Gyula

Részletesebben

ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ OAH évindító sajtótájékoztató

ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ OAH évindító sajtótájékoztató ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ 2015.01.27. OAH évindító sajtótájékoztató 1 Biztonság Megelőzés Kiemelten fontos a biztonságos üzemelés, az események, üzemzavarok és balesetek megelőzése a létesítményekben.

Részletesebben

Frissítve: október :23 Netjogtár Hatály: 2019.X.7. - Magyar joganyagok - 4/2016. (III. 5.) NFM rendelet - az Országos Atomenergia Hivata 1

Frissítve: október :23 Netjogtár Hatály: 2019.X.7. - Magyar joganyagok - 4/2016. (III. 5.) NFM rendelet - az Országos Atomenergia Hivata 1 Magyar joganyagok - 4/2016. (III. 5.) NFM rendelet - az Országos Atomenergia Hivata 1. oldal 4/2016. (III. 5.) NFM rendelet az Országos Atomenergia Hivatal egyes közigazgatási eljárásaiért és igazgatási

Részletesebben

RADIOAKTÍV ANYAGOK SZÁLLÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE hatósági fórum OAH székház, 2016.szeptember 19.

RADIOAKTÍV ANYAGOK SZÁLLÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE hatósági fórum OAH székház, 2016.szeptember 19. RADIOAKTÍV ANYAGOK SZÁLLÍTÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE hatósági fórum OAH székház, 2016.szeptember 19. a szállításra vonatkozó sugárvédelmi programmal szemben támasztott elvárások, a sugárvédelmi szempontok egységes

Részletesebben

Kiégettüzemanyag-tárolók rendszeres jelentései

Kiégettüzemanyag-tárolók rendszeres jelentései 1.52. sz. útmutató Kiégettüzemanyag-tárolók rendszeres jelentései Verzió száma: 2. 2015. szeptember Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger Gyula az OAH főigazgatója

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA

BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA I. KATONAI HATÓSÁGI KONFERENCIA Balatonkenese, 2012. május 8 9. BEÉPÍTETT TŰZVÉDELMI BERENDEZÉSEK ENGEDÉLYEZÉSI ELJÁRÁSA Készítette: Fóti Zoltán vezető tanácsos HM Hatósági Hivatal Veszélyes Katonai Objektum

Részletesebben

A belügyminiszter. Az R. 1. melléklet I. fejezet 2.4. pont d) és i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

A belügyminiszter. Az R. 1. melléklet I. fejezet 2.4. pont d) és i) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép: A belügyminiszter /2017. ( ) BM rendelete az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos sajátos tűzvédelmi követelményekről és a hatóságok tevékenysége során azok érvényesítésének módjáról szóló 5/2015 (II.27.)

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN

SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1 SUGÁRVÉDELMI HELYZET 2003-BAN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2003-ban is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar Mesics Zoltán tű. alezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály Seveso Szakértői Csoport 2012. II. félévi értekezlete Inárcs, 2012. november 8-9.

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2014-BEN 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2014-ben is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak. A sugárvédelemmel

Részletesebben

Az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezése Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése

Az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezése Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Az új atomerőművi blokkok telephelye vizsgálatának és értékelésének engedélyezése Az engedélyezési eljárás összefoglaló ismertetése Közmeghallgatás, Paks, Polgármesteri Hivatal, 2014. május 5. 1 Tartalom

Részletesebben

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2016-BAN. Dr. Bujtás Tibor

SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2016-BAN. Dr. Bujtás Tibor SUGÁRVÉDELMI EREDMÉNYEK 2016-BAN Dr. Bujtás Tibor 1. BEVEZETÉS Az atomerőműben folyó sugárvédelemi tevékenység fő területei 2016-ban is a munkahelyi sugárvédelem és a nukleáris környezetvédelem voltak.

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT a Willis Magyarország Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére Melléklet: Panaszbejelentõ lap Budapest, 2013. április 10. Hatályos: 2013. április 10. Jóváhagyta:

Részletesebben

A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA A STONEHENGE J.J KFT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA Verzió: Készítette: Hatályba lépés napja: v1 Sajti László szervezeti igazgató 2014. január 02. 1 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I.1. A Szabályzat célja Jelen

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL NUKLEÁRIS BIZTONSÁGI IGAZGATÓSÁG

ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL NUKLEÁRIS BIZTONSÁGI IGAZGATÓSÁG A MAGYARORSZÁGI NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEK 2004. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK HATÓSÁGI ÉRTÉKELÉSE KIVONAT ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL NUKLEÁRIS BIZTONSÁGI IGAZGATÓSÁG 2005 AUGUSZTUS TARTALOMJEGYZÉK 1. ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

A NUKLEÁRIS ÉS MÁS RADIOAKTÍV ANYAGOK ALKALMAZÁSA, TÁROLÁSA ÉS SZÁLLÍTÁSA FIZIKAI VÉDELMI ENGEDÉLYEZÉSÉNEK TAPASZTALATAI

A NUKLEÁRIS ÉS MÁS RADIOAKTÍV ANYAGOK ALKALMAZÁSA, TÁROLÁSA ÉS SZÁLLÍTÁSA FIZIKAI VÉDELMI ENGEDÉLYEZÉSÉNEK TAPASZTALATAI A NUKLEÁRIS ÉS MÁS RADIOAKTÍV ANYAGOK ALKALMAZÁSA, TÁROLÁSA ÉS SZÁLLÍTÁSA FIZIKAI VÉDELMI ENGEDÉLYEZÉSÉNEK TAPASZTALATAI Vincze Árpád, Stefánka Zsolt Országos Atomenergia Hivatal 2013.04.24. XXXVIII. Sugárvédelmi

Részletesebben

Szabályozás. Alapkezelő: Országos Atomenergia Hivatal Befizetők: a hulladék termelők Felügyelet: Nemzeti Fejlesztési Miniszter

Szabályozás. Alapkezelő: Országos Atomenergia Hivatal Befizetők: a hulladék termelők Felügyelet: Nemzeti Fejlesztési Miniszter PURAM Dr. Kereki Ferenc Ügyvezető igazgató RHK Kft. Szabályozás Az Atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. Tv. határozza meg a feladatokat: 1. Radioaktív hulladékok elhelyezése 2. Kiégett fűtőelemek tárolása

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT A Biztosítások.hu Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. Ügyfelei részére I. BEVEZETÉS A Biztositasok.hu Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. (továbbiakban: Alkusz) a tevékenységére,

Részletesebben

Kivonat FSU204_KIV_V02. Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése.

Kivonat FSU204_KIV_V02. Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése. FSU204_KIV_V02 Oldal: 1 / 7 Kivonat az FSU204 Sugárveszélyes tevékenységek felügyelete folyamatról FSU204_KIV_V02 Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése.

Részletesebben

Kiégettüzemanyag-tárolók rendszeres jelentései

Kiégettüzemanyag-tárolók rendszeres jelentései Országos Atomenergia Hivatal 1.52. sz. útmutató Verzió száma: 1. 2014. december Kiadta: Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója Budapest, 2014 A kiadvány beszerezhető: Országos Atomenergia Hivatal Budapest

Részletesebben

118/2011. (VII. 11.) Korm. rendelet. a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről

118/2011. (VII. 11.) Korm. rendelet. a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről 118/2011. (VII. 11.) Korm. rendelet a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről A Kormány az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III.

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. bevezetésének tapasztalatai Dr. Vass Gyula tű. ezredes szolgálatvezető 2016. A nemzetközi szabályozás kialakulása és szélesedése Kibocsátás éve, rövidített elnevezés Hazai jogba

Részletesebben

Fizikai védelmi engedélykérelmek elkészítése és beadása

Fizikai védelmi engedélykérelmek elkészítése és beadása FV-11. sz. útmutató Fizikai védelmi engedélykérelmek elkészítése és beadása Verzió száma: 3. (Új, műszakilag változatlan kiadás) 2018. október Kiadta: ---------------------------------------------------------------

Részletesebben

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója OAH évindító sajtótájékoztató 1

Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója OAH évindító sajtótájékoztató 1 Az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatója 2017.01.18. OAH évindító sajtótájékoztató 1 BIZTONSÁG MINDENEKELŐTT! Az OAH elsődleges feladata az atomenergia biztonságos alkalmazásának hatósági

Részletesebben

HATÓSÁGI SZABÁLYOZÁS WENRA MEGFELELÉSE, ÖREGEDÉSKEZELÉS ÖNÉRTÉKELÉSE

HATÓSÁGI SZABÁLYOZÁS WENRA MEGFELELÉSE, ÖREGEDÉSKEZELÉS ÖNÉRTÉKELÉSE HATÓSÁGI SZABÁLYOZÁS WENRA MEGFELELÉSE, ÖREGEDÉSKEZELÉS ÖNÉRTÉKELÉSE Lehota Mihály, Petőfi Gábor, Lázár István Országos Atomenergia Hivatal 2016. december 9. XV. Nukleáris Technikai Szimpózium Paks Tartalom

Részletesebben

Tájékoztatás a személyes adatok kezeléséről Kötelező adatkezelés A közmeghallgatásról a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Az elkülönített állami pénzalap évi beszámolójának indokolása

Az elkülönített állami pénzalap évi beszámolójának indokolása Alap felett rendelkező megnevezése: Nemzeti fejlesztési miniszter Alapkezelő megnevezése: Országos Atomenergia Hivatal Alap megnevezése: Központi Nukleáris Pénzügyi Alap Fejezet száma: LXVI. Az elkülönített

Részletesebben

KIVONAT. Országos Atomenergia Hivatal H-1036 Budapest, Fényes Adolf utca 4. Nukleáris Biztonsági Igazgatóság telefon

KIVONAT. Országos Atomenergia Hivatal H-1036 Budapest, Fényes Adolf utca 4. Nukleáris Biztonsági Igazgatóság   telefon A MAGYARORSZÁGI NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEK 2010. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK HATÓSÁGI ÉRTÉKELÉSE KIVONAT 2011. JÚLIUS Országos Atomenergia Hivatal H-1036 Budapest, Fényes Adolf utca 4. Nukleáris Biztonsági Igazgatóság

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Ikt.sz: 39/66/2017. 202187 ÁGASEGYHÁZA NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA 6076 Ágasegyháza, Óvoda utca 2. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 1 ÁLTALÁNOS RÉSZ Bevezetés Az óvoda a dolgozók, szülők, partnerek panaszainak egységes

Részletesebben

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság

Hatósági ellenőrzés. Tűzvédelmi szabálytalanság Hatósági ellenőrzés szabálytalanság legkisebb legnagyobb 1. előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő 100 000 1 000 000 2. szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási 200 000 3 000 000 tevékenységben

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ NEM SUGÁR- VESZÉLYES MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT DOLGOZÓI ÉS LÁTOGATÓI SUGÁRTERHELÉSE

A PAKSI ATOMERŐMŰ NEM SUGÁR- VESZÉLYES MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT DOLGOZÓI ÉS LÁTOGATÓI SUGÁRTERHELÉSE A PAKSI ATOMERŐMŰ NEM SUGÁR- VESZÉLYES MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTT DOLGOZÓI ÉS LÁTOGATÓI SUGÁRTERHELÉSE Kerekes Andor, Ozorai János, Ördögh Miklós, + Szabó Péter SOM System Kft., + PA Zrt. Bevezetés, előzmények

Részletesebben

A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája

A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája A KELER KSZF Zrt. Javadalmazási Politikája A file megnevezése: javadalmazási politika v.1.1 Felelős szervezeti egység: Emberi Erőforrás Menedzsment Hatálybalépés dátuma: 2014. október 1. 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Sugárvédelmi képzések és továbbképzések

Sugárvédelmi képzések és továbbképzések SV-6. sz. útmutató Verzió száma: 1. 2016. január Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger Gyula az OAH főigazgatója Budapest, 2016 A kiadvány beszerezhető: Országos

Részletesebben

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között

A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! között 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. A tűzvédelmi bírságok rendszere A kötelezően bírságolandó tételek sorszámát színes háttérrel emeltük ki! 2016.01.01-2016.02.14. között 2016.02.15-től Tűzvédelmi szabálytalanság Tűzvédelmi

Részletesebben

A szervezet és az irányítási rendszer átalakítása atomerőműben

A szervezet és az irányítási rendszer átalakítása atomerőműben 1.54. sz. útmutató A szervezet és az irányítási rendszer átalakítása atomerőműben Verzió száma: 1. (Új, műszakilag változatlan kiadás) 2015. november Kiadta: ---------------------------------------------------------------

Részletesebben

Útmutató a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója évi Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatához

Útmutató a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója évi Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatához F1.39. sz. útmutató Útmutató a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 2017. évi Időszakos Biztonsági Verzió száma: 1. 2017. március Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. a veszélyes tevékenység végzéséhez a katasztrófavédelmi engedélyt megadom.

H A T Á R O Z A T. a veszélyes tevékenység végzéséhez a katasztrófavédelmi engedélyt megadom. Szám: 35200/5212-27/2015. ált. Tárgy: engedély veszélyes tevékenység végzéséhez H A T Á R O Z A T Az IKR Agrár Kft. (székhelye: 2943 Bábolna IKR Park hrsz.:890, a továbbiakban: Üzemeltető) kérelmére, a

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 78. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. július 11., hétfõ. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 78. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. július 11., hétfõ. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. július 11., hétfõ 78. szám Tartalomjegyzék 118/2011. (VII. 11.) Korm. rendelet 20/2011. (VII. 11.) KIM rendelet 63/2011. (VII. 11.) VM rendelet

Részletesebben

VÁLTOZÁS A RADIOAKTÍV HULLADÉKTÁROLÓK HATÓSÁGI FELÜGYELETÉBEN. Nagy Gábor nukleáris biztonsági felügyelő, Országos Atomenergia Hivatal

VÁLTOZÁS A RADIOAKTÍV HULLADÉKTÁROLÓK HATÓSÁGI FELÜGYELETÉBEN. Nagy Gábor nukleáris biztonsági felügyelő, Országos Atomenergia Hivatal VÁLTOZÁS A RADIOAKTÍV HULLADÉKTÁROLÓK HATÓSÁGI FELÜGYELETÉBEN Nagy Gábor nukleáris biztonsági felügyelő, Országos Atomenergia Hivatal Hullán Szabolcs mb. főigazgató-helyettes, Országos Atomenergia Hivatal

Részletesebben

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek minõsítési NAR-01M. Hatálybalépés: 2008. november 1. 3. kiadás

NEMZETI TESTÜLET. Nemzeti Akkreditálási Rendszer. szervezetek minõsítési NAR-01M. Hatálybalépés: 2008. november 1. 3. kiadás NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET Nemzeti Akkreditálási Rendszer Vizsgáló, ellenõrzõ és tanúsító szervezetek minõsítési eljárása kijelöléshez NAR-01M 3. kiadás Hatálybalépés: 2008. november 1. Tartalomjegyzék

Részletesebben

A SUGÁRVÉDELEM ÚJ HAZAI SZABÁLYOZÁSA ÉS A MEGVÁLTOZOTT HATÓSÁGI RENDSZERREL KAPCSOLATOS EDDIGI TAPASZTALATOK

A SUGÁRVÉDELEM ÚJ HAZAI SZABÁLYOZÁSA ÉS A MEGVÁLTOZOTT HATÓSÁGI RENDSZERREL KAPCSOLATOS EDDIGI TAPASZTALATOK A SUGÁRVÉDELEM ÚJ HAZAI SZABÁLYOZÁSA ÉS A MEGVÁLTOZOTT HATÓSÁGI RENDSZERREL KAPCSOLATOS EDDIGI TAPASZTALATOK Dr. Vincze Árpád, Dr. Stefánka Zsolt Országos Atomenergia Hivatal XV. Nukleáris Technikai Szimpózium

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál

Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál Orvostechnikai eszközök az egészségügyi szolgáltatóknál (szigorodó szabályozások, egyértelmű felelősség) Balázs György Ferenc EMKI főosztályvezető DEMIN 2013. május Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatóság

Részletesebben

Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató

Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató Telephely vizsgálati és értékelési program Közmeghallgatás - tájékoztató Eck József projektmenedzsment igazgató MVM Paks II. Zrt. Paks, 2014. május 5. Tartalom Törvényi háttér Telephely bemutatása Telephely

Részletesebben

Közérthető összefoglaló. a KKÁT üzemeltetési engedélyének módosításáról. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója

Közérthető összefoglaló. a KKÁT üzemeltetési engedélyének módosításáról. Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója Közérthető összefoglaló a KKÁT üzemeltetési engedélyének módosításáról Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója Bevezetés A világ iparilag fejlett országaihoz hasonlóan a nukleáris technológiát Magyarországon

Részletesebben

ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság Hatályos: 2013. május 29. ArteusCredit Zrt. 1134 Budapest, Róbert K. krt. 59., Telefon: 06/1 814 2179 1 Az ArteusCredit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Részletesebben

2017. évi.. törvény. Az atomenergiáról szóló évi CXVI. törvény módosításáról

2017. évi.. törvény. Az atomenergiáról szóló évi CXVI. törvény módosításáról 2017. évi.. törvény Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény módosításáról 1. Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény (a továbbiakban: Atv.) 2. -a következő 54. ponttal egészül ki: (E törvény

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT BIATORBÁGYI BENEDEK ELEK ÓVODA PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Intézmény OM- azonosítója 032933 Intézményvezető:... Hingyiné Molnár Ildikó Legitimációs eljárás Nevelőtestület nevében: Alkalmazotti közösség nevében:

Részletesebben

Kivonat. a Nem megfelelőségek kezelése folyamatról IOP004_KIV_V03

Kivonat. a Nem megfelelőségek kezelése folyamatról IOP004_KIV_V03 Kivonat a Nem megfelelőségek kezelése folyamatról IOP004_KIV_V03 Célja: Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése. Hatálya: Jelen kivonat a hivatkozott

Részletesebben

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról

11/2004. (II. 13.) GKM rendelet. a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet a gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény 56. (2) bekezdés g)

Részletesebben

FNU001_KIV_V01 Oldal: 1 / 9

FNU001_KIV_V01 Oldal: 1 / 9 FNU001_KIV_V01 Oldal: 1 / 9 FNU001_KIV_V01 Oldal: 2 / 9 KIVONAT az FNU001 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére 1. A folyamat célja: A folyamat szabályozás célja, hogy minden a PA Zrt. üzemi területén

Részletesebben

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24

Írta: MTbiztonsag szeptember 28. szombat, 18:45 - Módosítás: április 05. szombat, 21:24 Amikor a tűzvédelem fontosságáról beszélünk, akkor mindenki úgy gondolja, hogy a leégő hatalmas épületek rémképe és a várható pusztulás eléggé visszatartja a cégeket és a dolgozókat a hanyagságtól. Mivel

Részletesebben

Üzemeltetési feltételek és korlátok üzemelő blokk esetén

Üzemeltetési feltételek és korlátok üzemelő blokk esetén 4.2. sz. útmutató Üzemeltetési feltételek és korlátok üzemelő blokk esetén Verzió száma: 3. 2015. június Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger Gyula az OAH

Részletesebben

KIVONAT. Országos Atomenergia Hivatal H-1036 Budapest, Fényes Adolf utca 4. Nukleáris Biztonsági Igazgatóság telefon

KIVONAT. Országos Atomenergia Hivatal H-1036 Budapest, Fényes Adolf utca 4. Nukleáris Biztonsági Igazgatóság   telefon A MAGYARORSZÁGI NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEK 2011. ÉVI HATÓSÁGI ÉRTÉKELÉSE KIVONAT 2012. JÚLIUS Országos Atomenergia Hivatal H-1036 Budapest, Fényes Adolf utca 4. Nukleáris Biztonsági Igazgatóság www.oah.hu,

Részletesebben

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN

A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN A BETEGEK JOGAI A PSZICHIÁTRIAI KEZELÉS SORÁN 1998. július elsejétõl új egészségügyi törvény szabályozza a betegjogokat. Fõbb rendelkezései meghatározzák, milyen jogok illetnek meg minket a gyógykezelésünk

Részletesebben

A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk

A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk 2. melléklet Az OAH-2013-01505-0012/2014 számú jegyzőkönyvhöz OAH Közmeghallgatás A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbítása 2. blokk Paks, 2014. május 6. Miért fontos az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása?

Részletesebben

NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEKRE VONATKOZÓ SUGÁRVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK KORSZERŰSÍTÉSE

NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEKRE VONATKOZÓ SUGÁRVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK KORSZERŰSÍTÉSE NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEKRE VONATKOZÓ SUGÁRVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK KORSZERŰSÍTÉSE Sebestyén Zsolt, Laczkó Balázs, Ötvös Nándor, Petőfi Gábor, Tomka Péter Országos Atomenergia Hivatal Hajdúszoboszló, 2017.04.26.

Részletesebben

AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK TELEPHELYE VIZSGÁLATÁNAK ÉS ÉRTÉKELÉSÉNEK ENGEDÉLYEZÉSE

AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK TELEPHELYE VIZSGÁLATÁNAK ÉS ÉRTÉKELÉSÉNEK ENGEDÉLYEZÉSE AZ ÚJ ATOMERŐMŰVI BLOKKOK TELEPHELYE VIZSGÁLATÁNAK ÉS ÉRTÉKELÉSÉNEK ENGEDÉLYEZÉSE AZ ELJÁRÁS LAKOSSÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA KÉSZÍTETTE: ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL 2014 Kiadja az Országos Atomenergia Hivatal

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Gold Orient Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Hatályos: április 15-től

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT. Gold Orient Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Hatályos: április 15-től PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Gold Orient Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Hatályos: 2018. április 15-től 1.) Bevezető A Gold Orient Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Társaság)

Részletesebben

A SUGÁRVÉDELEM ÚJ HAZAI SZABÁLYOZÁSA ÉS A MEGVÁLTOZOTT HATÓSÁGI RENDSZERREL KAPCSOLATOS

A SUGÁRVÉDELEM ÚJ HAZAI SZABÁLYOZÁSA ÉS A MEGVÁLTOZOTT HATÓSÁGI RENDSZERREL KAPCSOLATOS A SUGÁRVÉDELEM ÚJ HAZAI SZABÁLYOZÁSA ÉS A MEGVÁLTOZOTT HATÓSÁGI RENDSZERREL KAPCSOLATOS EDDIGI TAPASZTALATOK Vincze Árpád Országos Atomenergia Hivatal 1 Megváltozott hatósági rendszer Az atomenergiáról

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat. Medicover Egészségközpont Zrt.

Panaszkezelési Szabályzat. Medicover Egészségközpont Zrt. Panaszkezelési Szabályzat Medicover Egészségközpont Zrt. Tartalom 1. A szabályzat célja... 3 2. Fogalom-meghatározás... 3 3. A panasz bejelentésének módjai... 3 3.1. Szóbeli panasz esetén:... 3 3.2. Írásbeli

Részletesebben

Tájékoztatás a személyes adatok kezeléséről Kötelező adatkezelés A közmeghallgatásról a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

VIN-FAKTOR ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

VIN-FAKTOR ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT VIN-FAKTOR ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályba léptette: 1/2010. sz. Vezérigazgatói Utasítás Hatályba lépés dátuma: 2010. január 05. Érvényes: Visszavonásig A Társaság Panaszkezelési Szabályzatában

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT 2017. TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ...3 1.1 Bevezetés:...3 2.1 A szabályzat célja:...3 3.1 Alapelvek...3 2. A PANASZKEZELÉS MENETE...3 2.1 A panasz bejelentése...3 2.2 A panasz kivizsgálása

Részletesebben

Létesítendő nukleáris létesítményre, valamint létesítendő átmeneti és végleges hulladéktárolókra vonatkozó fizikai védelmi ajánlások

Létesítendő nukleáris létesítményre, valamint létesítendő átmeneti és végleges hulladéktárolókra vonatkozó fizikai védelmi ajánlások FV-17. sz. útmutató Létesítendő nukleáris létesítményre, valamint létesítendő átmeneti és végleges hulladéktárolókra vonatkozó fizikai védelmi ajánlások Verzió száma: 2. (Új, műszakilag változatlan kiadás)

Részletesebben

ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL

ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL A MAGYARORSZÁGI NUKLEÁRIS LÉTESÍTMÉNYEK 2006. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK HATÓSÁGI ÉRTÉKELÉSE KIVONAT ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL NUKLEÁRIS BIZTONSÁGI IGAZGATÓSÁG 2007. SZEPTEMBER TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...

Részletesebben

Atomerőművi rendszerek és rendszerelemek biztonsági osztályba sorolásának alapelvei

Atomerőművi rendszerek és rendszerelemek biztonsági osztályba sorolásának alapelvei 3.1. sz. útmutató Atomerőművi rendszerek és rendszerelemek biztonsági osztályba sorolásának alapelvei Verzió száma: 3. 2016. március Kiadta: ---------------------------------------------------------------

Részletesebben

Vis maior esemény. Sem a bekövetkezésért, sem a következményekért nem felelős senki

Vis maior esemény. Sem a bekövetkezésért, sem a következményekért nem felelős senki Vis maior esemény előre nem látható természeti vagy más erők által okozott esemény, amelynek bekövetkezése egyrészt nem előre kiszámítható, másrészt emberi beavatkozás kevés ahhoz, hogy elhárítsa. Jellegzetesen

Részletesebben

PANASZKIVIZSGÁLÁSI SZABÁLYZAT

PANASZKIVIZSGÁLÁSI SZABÁLYZAT DENTAFORM Egészségügyi Szolgáltató, Gyógyászati és Egészségügyi Cikkeket Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság Dr. Kerekes Sándor Rendelő vezető fogszakorvos, főorvos Székhely: 2241 Sülysáp, Fő út

Részletesebben

h a t á r o z a t o t

h a t á r o z a t o t E-szolgáltatás Felügyeleti Osztály Iktatószám: EF/22673-5/2013 Tárgy: felügyeleti eljárás Ügyintéző: Bajusz János Telefon: (1) 429-8613 Melléklet: 1 db. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (továbbiakban:

Részletesebben

Energia, kockázat, kommunikáció 7. előadás: Kommunikáció nukleáris veszélyhelyzetben

Energia, kockázat, kommunikáció 7. előadás: Kommunikáció nukleáris veszélyhelyzetben Energia, kockázat, kommunikáció 7. előadás: Kommunikáció nukleáris veszélyhelyzetben Boros Ildikó Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Atomerőművi kríziskommunikáció

Részletesebben

A KITERJESZTETT INES SKÁLA RADIOLÓGIAI ESEMÉNYEKRE TÖRTÉNŐ HAZAI ADAPTÁCIÓJA

A KITERJESZTETT INES SKÁLA RADIOLÓGIAI ESEMÉNYEKRE TÖRTÉNŐ HAZAI ADAPTÁCIÓJA A KITERJESZTETT INES SKÁLA RADIOLÓGIAI ESEMÉNYEKRE TÖRTÉNŐ HAZAI ADAPTÁCIÓJA Ballay László, Elek Richárd, Vida László, Turák Olivér OSSKI-MSO XXXVI. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, 2011

Részletesebben

ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt.

ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt. ACCESS Befektetési Alapkezelő Zrt. Ügyfélfogadás rendje és panaszkezelésre vonatkozó szabályzat Verzió Hatályos Döntés száma 1. 2012. április 26. 7/2012.(04.26) vezérigazgatói határozat 2. 2014. július

Részletesebben

A KIÉGETT KAZETTÁK ÁTMENETI TÁROLÓJA LÉTESÍTÉSI ENGEDÉLYÉNEK MÓDOSÍTÁSA A KAMRÁK VONATKOZÁSÁBAN

A KIÉGETT KAZETTÁK ÁTMENETI TÁROLÓJA LÉTESÍTÉSI ENGEDÉLYÉNEK MÓDOSÍTÁSA A KAMRÁK VONATKOZÁSÁBAN A KIÉGETT KAZETTÁK ÁTMENETI TÁROLÓJA LÉTESÍTÉSI ENGEDÉLYÉNEK MÓDOSÍTÁSA A 25-33. KAMRÁK VONATKOZÁSÁBAN AZ ELJÁRÁS LAKOSSÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA KÉSZÍTETTE: ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL 2016. Kiadja az Országos

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013.

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE. Elfogadva: március 22. Módosítva: január 22., hatályba lép: 2013. NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A BELSŐ ELLENŐRZÉSI IRODA ÜGYRENDJE Elfogadva: 2011. március 22. Módosítva: 2013. január 22., hatályba lép: 2013. január 24-én A Belső Ellenőrzési Iroda ügyrendjét (a továbbiakban:

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT

PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT TREZOR Záloghitelező Zártkörűen Működő Részvénytársaság 3525 Miskolc, Régiposta u. 23. ½. sz. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: az alapítók az 1/2010. (I. 01.) sz. határozata Hatályos: 2010. 01. 01-től

Részletesebben

A sugárvédelem alapelvei. dr Osváth Szabolcs Fülöp Nándor OKK OSSKI

A sugárvédelem alapelvei. dr Osváth Szabolcs Fülöp Nándor OKK OSSKI A sugárvédelem alapelvei dr Osváth Szabolcs Fülöp Nándor OKK OSSKI A sugárvédelem célja A sugárvédelem célkitűzései: biztosítani hogy determinisztikus hatások ne léphessenek fel, és hogy a sztochasztikus

Részletesebben

89/2005. (V. 5.) Korm. rendelet. a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről

89/2005. (V. 5.) Korm. rendelet. a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről 89/2005. (V. 5.) Korm. rendelet a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről A Kormány az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény

Részletesebben

az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogadás ideje postai úton (3301 Eger, Pf.: 253.)

az eljárást megindító irat benyújtásának módja (helye, ideje) ügyfélfogadás ideje postai úton (3301 Eger, Pf.: 253.) ügy fajtája/ típusa Hatáskörrel rendelkező szerv Hatáskör átruházása esetén a ténylegesen eljáró szerv Az eljáró szerv illetékességi az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok i illetékek (igazgatási

Részletesebben

Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat

Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat Fókuszban a belső védelmi terv (BVT) gyakorlat A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény értelmében a belső védelmi terv a veszélyes anyagokkal

Részletesebben

Panaszkezelési Szabályzat

Panaszkezelési Szabályzat KÁMK Zöldág Napköziotthonos Óvoda Panaszkezelési Szabályzat 2018. TARTALOM 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 1.1 Bevezetés:... 3 2.1 A szabályzat célja:... 3 3.1 Alapelvek... 3 2. A PANASZKEZELÉS MENETE... 3 2.1

Részletesebben

B U J Á K I S Z E N T - G Y Ö R G Y I A L B E R T Á L T A L Á N O S I S K O L A P A N A S Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T

B U J Á K I S Z E N T - G Y Ö R G Y I A L B E R T Á L T A L Á N O S I S K O L A P A N A S Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T B U J Á K I S Z E N T - G Y Ö R G Y I A L B E R T Á L T A L Á N O S I S K O L A 3047 Buják, Glatz Oszkár utca 1. OM azonosító: 032206 P A N A S Z K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T SZMSZ MELLÉKLETE...

Részletesebben