Kérdés-felelet a kanyaróról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kérdés-felelet a kanyaróról"

Átírás

1 Kérdés-felelet a kanyaróról Klinikai kép Mi jellemzi a kanyarót? A kanyaró (morbilli) cseppfertőzéssel terjedő vírusbetegség. A fertőzés forrása a beteg ember. A fertőzést követő 9-10 napos lappangási idő után láz, köhögés, hurut és kötőhártyagyulladás a kezdeti tünetek. Pár nap múlva a fül mögött, majd az arcon, illetve az egész testen végigvonuló kiütések lépnek fel. A kiütések élénkvörösek, majd barnás színre változnak. Milyen szövődményei lehetnek a kanyarónak? A kanyaró súlyos betegség, rontja az immunrendszert, ritka víruseredetű szövődménye az agyvelőgyulladás és a vírusos tüdőgyulladás. Bakteriális szövődményként gyakran előfordul középfül- és tüdőgyulladás. A kanyaró okozta agyvelőgyulladás következtében életre szóló halláskárosodás és értelmi fogyatékosság maradhat vissza. A betegség természetes úton történő átvészelése élethosszig tartó védettséget biztosít. Hogyan lehet kezelni a kanyarót? E vírusbetegség ellen speciális, vírusellenes kezelés nincs, a betegség tüneteit lehet enyhíteni illetve a - főként bakteriális - szövődményeket kezelni. Mit kell tenni, ha valaki észleli magán a tüneteket? Ha egy személynél - legyen az gyermek vagy felnőtt, oltott vagy oltatlan a kanyaró klinikai képére jellemzően láz és kiütések mellett hurutos tünetek (nátha, kötőhártya-gyulladás, és/vagy hörghurut) is fellépnek, akkor legjobb, ha háziorvosának telefonon jelzi tüneteit. A legbiztonságosabb, ha az orvos otthonában vizsgálja meg, a beteget hogy ne tegye ki a fertőzés veszélyének a rendelőben várakozókat. Járványügy, a betegség terjedése, előfordulása Mikortól fertőz a beteg? A bevezető tünetek (láz, kötőhártya-gyulladás, légúti tünetek) fellépésétől, de általában a kiütések megjelenését megelőző 4. naptól a megjelentésüket követő 4. napig fertőzőképes a beteg. Hogyan terjed a vírus? A vírus a beteg orr-torokváladékában található és cseppfertőzéssel illetve a levegő útján terjed. A kanyarós beteg nagyon fertőzőképes, a környezetében, vele egy légtérben tartózkodó szinte minden fogékony személyt megfertőz. Mennyire gyorsan terjed a kanyaró? A kanyaró a legragályosabb fertőző betegség, teljesen fogékonyak körében egy beteg akár 18 embert is képes megbetegíteni, a beteggel kapcsolatba kerülő (pl. vele egy légtérben tartózkodó) szinte minden fogékony személy megfertőződik. Ha tehát sok fogékony ember található egy közösségben, akár egy kanyarós beteg is képes robbanásszerű járványt előidézni.

2 Miért veszélyes a kanyaró? Az egyik legfertőzőbb betegségként gyorsan, sok megbetegedést képes okozni magas lázzal, súlyos általános tünetekkel, amennyiben fogékony, oltatlan közösségben bukkan fel. A kanyaró elleni oltások bevezetése előtt mennyire volt gyakori a betegség? A kanyaró óta bejelentendő fertőző betegség. Az oltások évi bevezetését megelőzően évente átlagosan ezer kanyaró megbetegedést jelentettek, közülük halálos kimenetelű volt. A betegek túlnyomó többsége 5 éven aluli gyermek volt. Honnan ismerhetők meg az egyes megyék kanyaróra vonatkozó korábbi járványügyi adatai? A helyi kanyaró-statisztikai adatokkal a megyei népegészségügyi osztályok rendelkeznek, országosan elmondható, hogy 2002 óta nem derítettek fel hazai eredetű kanyaró megbetegedést, behurcolt is csak 12 volt. Kanyarójárvány esetén mik az előírt intézkedések? Azok egyrészt jogszabályban vannak megfogalmazva, másrészt az adott járvány sajátosságaiból adódóan, a járványügyi (epidemiológiai) szakma szabályai alapján úgy kell intézkedni, hogy a kórokozó ne terjedjen tovább. A járványügyi felderítésnek azt kell megállapítania, hogy mi a fertőzés forrása és a terjedés módja az adott járványban, és az intézkedésekkel ezt kell felszámolni. Megelőzés, védőoltások Milyen védőoltás van kanyaró ellen? A leghatékonyabb védekezés a védőoltással történő megelőzés. Háromkomponensű oltóanyag van jelenleg forgalomban, ami a kanyarón kívül a rubeola (rózsahimlő) és a mumpsz betegség gyengített vírusát is tartalmazza. Az oltás után a nap között oltási betegség léphet fel. Az oltás nem adható 9 hónapos kor alattiaknak, várandósoknak és immunhiányosoknak. A védettség kialakulásához az oltás beadásától számított 14 nap szükséges. Mióta van Magyarországon kötelező védőoltás kanyaró ellen? Kanyaró ellen 1969 óta kötelezően kapnak oltást a gyermekek Magyarországon. Az 1969 előtt születettek túlnyomó többsége az akkoriban zajló kiterjedt és rendszeres járványok következtében - természetes védettséggel rendelkezik ig egy oltás volt kötelező az oltási naptár szerint, ám az időnként ekkoriban is fellángoló járványok miatt bizonyos korosztályok kampányok keretében emlékeztető oltásban is részesülnek ben a 15 hónapos kori oltás mellett bevezették a 11 évesek (6. osztályosok) oltását is, így az 1978 után születettek két oltásban részesültek. Milyen volt az oltási rend 1989 után? 1989 óta a 15 hónapos kort követően a 11 évesek ismétlő oltást kapnak. Magyarországon 1989 óta az oltandó gyermekkorosztályok átoltottsága 98%-os. Az oltás nyújtotta védettség nem életre szóló, az idő múlásával gyengül. Ritkán előfordul az oltottak körében is a betegség, de sokkal enyhébben, szövődménymentesen zajlik. Miért és miben számít, hogy valakit 1989 előtt oltottak kanyaró ellen? Más oltóanyagot és más adagolással és más ütemezéssel alkalmaztak 1989 előtt, mint 1989 után.

3 Kik nem kaphatnak védőoltást? Az élő vírus miatt az oltóanyag várandósok, immunkárosodottak számára ellenjavallt. Őket a környezetükben élők magas átvészeltségi/oltottsági aránya (nyájimmunitás) védi. Aki 1969 előtt született, az nem védett a kanyaró ellen? Az 1969 előtt születettek túlnyomó többsége az akkoriban zajló kiterjedt és rendszeres járványok következtében - természetes védettséggel rendelkezik. Magyarországon például között ezer kanyaró megbetegedést jelentettek évente, amelyből halálos kimenetelű volt. A betegek túlnyomó többsége 5 éven aluli gyermekek közül került ki. Mivel a kanyaró a legragályosabb fertőző betegség, így az 1969 előtt születettek messze túlnyomó többsége átesett a betegségen, még ha nem is emlékezik erre, vagy nem rendelkezik erre vonatkozó dokumentummal. Felnőttként hatékony lehet bármilyen kanyaró elleni védőoltás beadása? Természetesen. Kik a leginkább veszélyeztetettek a kanyaró? - A megfertőződés veszélyének azok vannak kitéve, akik egyáltalán nem részesültek oltásban és át sem vészelték a betegséget. Ezek körében a legnagyobb részt az oltási koron (15 hónap) aluli gyermekek teszik ki. így őket lehetőleg nem szabad olyan területre vinni, ahol a járvány terjed. - A 15 hónapnál idősebb, a betegséget át nem vészelt és nem oltott személyek száma igen csekély lehet. Ők is veszélyeztetettek, de őket is, mint a csecsemőket, a nyájimmunitás védi. - Akiknél évtizedekkel ezelőtt egy oltás történt, azonban második (emlékeztető) oltásban nem részesültek, rendelkeznek ugyan kanyaró elleni védelemmel, de ez nem éri el a két oltással elérhető védettségi szintet. Az immunvédelem ráadásul az idő múlásával gyengülhet, amelynek következtében előfordulhat, hogy az oltás nem képes kivédeni a kanyarót. Az oltás ellenében bekövetkező betegség azonban enyhébb lefolyású és a szövődmények is ritkábbak, tehát az oltás a súlyos lefolyást kivédi. Hány oltás elegendő a védelemhez? Az oltással kialakítandó legteljesebb védelmet a teljes oltási sorozat (alapimmunizálás 15 hónaposan, és emlékeztető oltás 11 évesen) biztosítja. A 15 hónaposnál idősebb, de 11 évesnél fiatalabb gyermekek - akik tehát még csak egy oltást kaptak - is védettek, mivel az oltásuktól számítva még nem telt el 10 év, az immunvédelmük nem csökken le ilyen rövid idő alatt. Ha valaki kéri az oltást, azt megkaphatja-e térítésmentesen? Magyarországon minden gyermek térítésmentesen részesül a kanyaró elleni védőoltásban (ez az MMR), amelyet az állam folyamatosan biztosít. Egyéni igény esetén a háziorvos receptre felírhatja az oltóanyagot, az gyógyszertári forgalomban, térítés ellenében megvásárolható. Ha valaki védőoltást kér, annak mi a díja, Egyéni igény esetén a háziorvos receptre felírhatja az oltóanyagot, az gyógyszertári forgalomban, térítés ellenében megvásárolható. Hány oltás szükséges a védelem kialakításához és mikortól várható a védelem? Egy oltás elegendő, és 14 nappal az oltást követően várható, hogy a védelem kialakuljon.

4 Milyen megelőzési technikákat - már ha vannak ilyenek - ajánl a lakosságnak? Ha nem vészelték át a kanyarót vagy nem rendelkeznek ellene két oltással, akkor kerüljék a betegeket. Ha maguk betegek lázas, hurutos tünetek mellett kiütéseket észlelnek magukon, melyek az arcon, fejbőrön kezdődnek és lefelé terjednek - ne menjenek dolgozni, forgalmas helyeket ne látogassanak. Kerüljék a kapcsolatot immunkárosodottakkal, várandósokkal, 15 hónaposnál fiatalabbakkal. Aktuális járványügyi helyzetre vonatkozó információk Valóban kanyarójárvány van a Makói Kórházban? Igen, az esemény megfelel a járványügyben alkalmazott meghatározásnak, hogy mit tekintünk járványnak. Járvány van, mert több a lázas kiütéssel megbetegedett személy, mint az adott közösségben korábban. Kanyaróvírus a járvány kórokozója, mivel 13 beteg esetében már igazolt az aktuális kanyaró megbetegedés. Mit tudunk a makói betegek állapotáról? Az igazoltan kanyaróban szenvedő betegek otthonukban lábadoznak. Egy kanyaró-gyanús tüneteket mutató ápolt alapbetegsége miatt kap kórházi ellátást. Hogyan kerülhetett a makói kórházba kanyarós beteg? Európa több országában rendszeresen, járványos formában előfordul a kanyaró, így bárhonnan behurcolható. Romániában 2016 óta kiterjedt kanyarójárvány zajlik, a legérintettebb országrész éppen a Makói Járással szomszédos romániai terület. Mivel élénk a határforgalom, egyrészt sok magyar állampolgár jár át rendszeresen Romániába családi/baráti/üzleti kapcsolatait ápolni, továbbá sok román állampolgár jár át Magyarországra részben hasonló okok, részben egészségügyi ellátási célból. Ezért a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy vagy Romániában járt magyar, vagy Magyarországra átlépett román állampolgár hurcolhatta be a betegséget a makói kórházba egészségügyi ellátása során. Hogyan alakulhatott ki a járvány? A kanyaró kezdeti tünetei nem jellegzetesek, de a beteg ebben a stádiumban már fertőzőképes. A kanyaró vírusa légúton terjed, nem kell igen szoros kapcsolat sem, hogy a betegség kialakulásához elegendő vírusrészecske a levegőn át eljusson a fogékony szervezetbe, már eredményes a fertőzés A makói egészségügyi dolgozók járványügyi adatai alapján ők nem egymástól, hanem vélhetőleg egy-több közös forrástól (a kórházban kezelt, de fel nem ismert kanyarós beteg(ek)től) fertőződtek. Történt-e Makón illetve bárhol máshol az országban további megbetegedés. Az Országos Epidemiológiai Központba folyamatosan érkeznek bejelentések fertőző betegség gyanújának előfordulásáról. A kanyarójárványról napvilágot látott hírek alapján megszaporodott a gyanús esetek bejelentése, de ezideig (2017. március 14.) más területen nem igazoltak kanyaró megbetegedéseket. A laboratóriumi vizsgálattal is megerősítetten kanyaróban szenvedő betegekről egyrészt a makói kórházban zajló járvánnyal kapcsolatban van tudomásunk. Ehhez a járványhoz kapcsolódik egy ápolt, akinek szintén igazolt a kanyaró megbetegedése, akit idő közben Szegedre szállítottak alapbetegségének kezelése céljából. Ott megtették a járványügyi intézkedéseket, új megbetegedésről jelenleg nincs tudomásunk.

5 Jelent-e veszélyt a makói járvány a Romániával nem szomszédos megyékre? Minden megye népegészségügyi hatósága szakmai tájékoztatást kapott a makói járványról. A kanyaró bejelentendő fertőző betegség, így a jogszabályok előírják, mi a teendő a kanyaró gyanújának észlelése esetén. A járványügyi szakterület szakemberei felkészültek bármilyen járvány kivizsgálására, megfékezésére. Ritka, súlyos fertőző betegségek esetén az Országos Epidemiológiai Központ szakértői támogatást nyújt a megyei hatóságoknak. Kell-e a romániaihoz hasonló járványtól tartani? Egyáltalán nem. Mint korábban is megerősítettük, hazánkban az ország teljes lakosságát tekintve sokkal nagyobb arányú a betegség elleni védelem, mit Romániában. Összességében jó okunk van továbbra is azt képviselni, hogy a magyar lakosság védettségi szintje jelenleg is magas. Az 1969 előtt születettek döntő többsége még természetes módon vészelte át a betegséget, az azt követően 1989-ig született korosztályok legalább egy (néhány korcsoportba tartozók már akkor is két oltást kaptak kampányoltások keretében), azt követően pedig minden korcsoportban 98%-osnál nagyobb arányú az átoltottság mind a 15 hónapos kori, mind a 11 éves korban adott kanyaró-rubeola-mumpsz (MMR) védőoltás tekintetében. Egyetlen oltás után évekkel/évtizedekkel csökkenhet az immunitás, de a súlyos lefolyású megbetegedést illetve a szövődményeket már ez az egy oltás is képes kivédeni. A jó oltottsági statisztikák próbája a gyakorlat: az eddigi adatok azt mutatják, hogy valóban magas szintű a populációs védelem, hisz 2002 óta nem derítettek fel hazai eredetű kanyaró megbetegedést, behurcolt is csak 12 volt óta zajlik Romániában a kanyarójárvány, és tavaly egy esetet sem regisztráltuk ig a WHO Európai Régiójában 24 ország, köztünk hazánk is igazolta, hogy legalább 36 hónapig nem fordult elő a kanyaró járványos terjedése, azaz a betegség behurcolása után nem kezdődött meg a hazai terjedés, így Magyarországon elimináltnak tekinthető a betegség. Az ország védettsége tehát magas szintű, de bebizonyosodott, hogy vannak gyenge pontok, melyeken áttörhet a kanyaró. Ebből is levonhatjuk azt a következtetést, hogy a járványügyi biztonságot folyamatosan ellenőrizni és erősíteni kell. Az eddig elért eredmények fenntartása egy olyan új járványügyi helyzetben, mint amilyen pl. a határaink közelében dúló kanyarójárvány, nagy erőfeszítéseket igényel. A közegészségügyi-járványügyi felügyeletet ezért erős fokozaton/szinten kell tartani. A Romániával határos megyékben milyen intézkedéseket hozott az OTH? A határmenti megyék kórházaiban dolgozók körében az országos tisztifőorvos felméri az egészségügyi dolgozók oltottsági státuszát, és ezt követően hoz döntést további intézkedésekre. Készülnek-e, hogy lezárják a határt, míg a kanyarójárvány zajlik a szomszéd országban. Korábban is volt kanyarójárvány Romániában, de nem történt ilyen intézkedés akkor sem. Határzár kialakítását a járványügyi helyzet egyáltalán nem indokolja, a WHO sem ajánlja, és ilyenre az EU elvei alapján sem kerülhet sor. Nemrég arról lehetett hallani, hogy a Romániában emberéleteket követelő kanyaró miatt Magyarországon aggodalomra semmi ok, majd nemsokára magyarországi megbetegedésekről érkeztek hírek. Akkor most féljünk vagy sem? Az a fontos, hogy megértsük, mitől változott a helyzetünk a korábban tapasztalthoz képest. Most úgy látjuk, hogy az oltottsági statisztikák még mindig helyesek, az ország lakosságának

6 túlnyomó többsége vagy koránál fogva átvészelte ezt az igen ragályos betegséget, a másik része, a fiatalabbak pedig oltással védettek. Azt nem tudtuk eddig, hogy az egyes oltási típusok (más-más vírustörzs az oltóanyagban) eltérő oltási rendben mennyi ideig nyújtanak hatásos védelmet. Most az élet megmutatta, hogy ez a védelem kb. mikor csökken a kritikus szint alá. Persze itt statisztikai valószínűségekről van szó: egy-egy korosztályban, amely csak egyetlen oltást kapott meghatározott oltóvírussal, ott az idő múlásával az oltottak egy bizonyos arányában lecsökken a védelem. Ennek lehetünk most a tanúi. Pontosan megvizsgáljuk, hogy mely korosztályokról, mely oltóanyagról lehet szó, illetve milyen egyéni adottságok, alapbetegségek, immunállapot vezethet ahhoz, hogy némelyeknél a védelmet át tudja törni a vírus. Vannak-e a kanyaró kapcsán járványveszélyes területek hazánkban? A betegség Európa sok országából behurcolható, mivel több országban jelenleg is zajlik járvány. A betegek az ország bármely pontján megjelenhetnek. Azért, mert Makón a kórházban járvány van, még nem lehet Makót/Csongrád megyét járványveszélyes területnek kikiáltani. Ha hatékonyak az intézkedések, a kórházi járvány rövid úton megfékezhető. Kell-e a lakosságnak tartania ettől a betegségtől, érdemes-e újraoltani, ha igen, hogyan? Az esemény alapos kivizsgálása után döntünk arról, hogy milyen védelemerősítő intézkedések szükségesek egyes lakosságcsoportoknak. Természetesen ettől függetlenül aki szeretné, beoltathatja magát, ha csak egy oltással rendelkezik. A háziorvos receptre felírja, és térítés ellenében kiváltható a patikában. Van-e elegendő oltóanyag? A gyógyszertárakban elérhető az oltóanyag. A meglévő oltóanyagkészletek elegendőek-e az 1969 előtt születettek újraoltására? Az előtt születetteknek nincs szükségük oltásra, ők rendelkeznek a legerősebb védelemmel, mivel ezen az igen ragályos betegségen biztosan átestek, még ha nem is emlékeznek rá. A természetes átvészeltség adja a legerősebb, élethosszig tartó védelmet. Lesznek-e ismét oltópontok A jelenlegi járványügyi helyzetben nem javasoljuk az egészségügyi kormányzatnak oltópontok létrehozását. Amennyiben a járványügyi helyzet változik, akkor mérlegelésre kerül ez a lehetőség is. Lehet-e tudni, meddig tart a zárlat a kórházban? A zárlat időtartama attól függ, hogy lesznek-e ott még új megbetegedések. Mennyire reális egy országos járvány kialakulása? Egy országos járvány kialakulása azért nem reális, mert ha vannak is a lakosság körében csökkent védekezéssel rendelkező személyek, azokat nagyrészt védettek veszik körül, így az emberről emberre való terjedés esélye igen kicsi, hogy ez országos fertőzési láncot képezzen. Hogyan védi meg a lakosságot a romániai kanyarójárvány ellen, milyen konkrét járványügyi intézkedéseket tett/tesz? - Intézkedési terv készült a makói kórházi járvány megfékezésére. - Ennek részeként megerősítésre került a betegségre vonatkozó bejelentési, kivizsgálási kötelezettség, erre minden alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátásban dolgozó orvos figyelmét felhívja a népegészségügyi hatóság.

7 - A diagnosztikus kapacitás az Országos Epidemiológiai Központban biztosított. - A kórház dolgozói és az ott ápolt betegek oltásban részesülnek. Ennek megszervezése megkezdődött. - Jelenleg az egészségügyi dolgozók védelmének megerősítése az elsődleges. Emellett az általános járványügyi intézkedésként az újonnan felbukkanó betegek környezetében is a hatályos járványügyi előírásoknak megfelelően oltások történnek. Az egészségügyi dolgozók kockázata azért jelentős, mert ők azok az első vonalbeli betegellátók, akik fertőzőképes személyekkel a legnagyobb valószínűséggel találkozhatnak és megfertőződhetnek. Akkor pedig - mint fertőző forrás sok, alapbetegségben szenvedő személyt továbbfertőzhetnek, köztük az általuk ellátott betegeket; továbbá ha sok egészségügyi dolgozó kiesik, akkor az ellátás akadozik. Az ő védettségüket tehát a maximális szintre kell hozni, de még emellett is be kell tartaniuk a betegek környezetében szükséges infekciókontroll szabályokat, továbbá azonnal jelenteniük kell, hogy a terjedést járványügyi intézkedésekkel meg lehessen előzni. A betegellátás első vonalában dolgozó egészségügyi dolgozóknak felelősségük is nagy abban, hogy ha lázas, felső légúti tünetekkel járó tüneteik jelentkeznek, ne folytassanak betegellátást, mert ezzel jelentős számú páciensnek továbbadhatják a fertőzést. - A makói kórház felvételi körzetében élők tájékoztatást kapnak a járvány tényéről, továbbá a betegség tüneteiről, és arról, hogy mi a teendő, hogyan kell orvoshoz fordulni. - A Csongrád megyei járványügyi helyzetnek a közeli napokban történő alakulása (hol, milyen korosztályban, milyen oltási státusszal, milyen expozíciót követően hány új megbetegedésre derül fény) alapján további járványügyi intézkedések is szükségessé válhatnak, melyek tervezése megkezdődött. Milyen intézkedéseket tervez az OTH az esetleges járvány megfékezésére? Fel kell deríteni a makói járvány mögött rejlő pontos okokat, ennek alapján ki kell dolgozni egy országos szintű megelőzési tervet. Ennek részét képezik majd azok az intézkedések, melyekkel megelőzhető egy a makóihoz hasonló járvány kialakulása. Minden járvány kivizsgálásának ez a célja, és ez most sem lesz másként.

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én)

Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kérdések és válaszok a kanyaróról az Európában zajló kanyarójárvány kapcsán (készült 2010. július 27-én) Kanyarójárvány Európában Mi a kanyaró (morbilli)? Előfordul-e Magyarországon a kanyaró? Milyen az

Részletesebben

A 2015/2016. évi influenza szezon összefoglaló értékelése

A 2015/2016. évi influenza szezon összefoglaló értékelése A 05/06. évi influenza szezon összefoglaló értékelése Az influenza figyelőszolgálat 05. 0. hetétől 06. 0. hetéig működött. A résztvevő orvosok hetente jelentették az adott héten orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

Védőoltások. DTPa, MMR, IPV DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET március 10.

Védőoltások. DTPa, MMR, IPV DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET március 10. Védőoltások DTPa, MMR, IPV 2018. március 10. DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA TANTÁRGY-PEDAGÓGIAI KUTATÁSI PROGRAM MTA-SZTE MIKROBIOLÓGIA

Részletesebben

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT!

24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! A meningococcus B okozta gennyes agyhártyagyulladás és vérmérgezés 24 ÓRA ALATT MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT! Védje meg gyermekét a MENINGOCOCCUS B okozta betegség súlyos szövődményeitől! MI AZ AGYHÁRTYAGYULLADÁS

Részletesebben

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság továbbképző konferenciája,,védőoltási helyzetkép napjainkban: újdonságok, tények, kérdések Védőoltással megelőzhető fertőző betegségek epidemiológiai helyzete Magyarországon

Részletesebben

védelme az influenza ellen

védelme az influenza ellen HUNGARIAN translation Pre-school Flu Leaflet Gyermekének védelme az influenza ellen Védőoltás kisgyermekek és óvodások részére 2016 Gyermekének védelme az influenza ellen Az éves influenza elleni védőoltást

Részletesebben

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológai Központ ajánlása a kanyaró megelőzésére az egészségügyi szolgáltatók számára

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológai Központ ajánlása a kanyaró megelőzésére az egészségügyi szolgáltatók számára Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológai Központ ajánlása a kanyaró megelőzésére az egészségügyi szolgáltatók számára Előzmények A romániai kanyarójárvány során 2016. január 1. és

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Csecsemő és gyermekkori védőoltások

Csecsemő és gyermekkori védőoltások Csecsemő és gyermekkori védőoltások Kedves szülő! Ezzel az összefoglalóval szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy könnyebben tudjon eligazodni gyermeke védőoltásai között. Együtt ismertetjük az életkorhoz

Részletesebben

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009.

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. Hogyan terjed az influenza? Mint bármely más influenza járvány,

Részletesebben

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása

Változatlanul alacsony az influenza aktivitása Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2010. 5. hét Változatlanul alacsony az influenza aktivitása 2010. év 5. hetében hasonló volt az influenzaszerű

Részletesebben

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető

A védőoltásokról. Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak. HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető A védőoltásokról Infekciókontroll képzés szakdolgozóknak HBMKHNSzSz Dr. Kohut Zsuzsa Járványügyi osztályvezető 2012.10.24-25. Céljaink a vakcináció során: egyéni védelem biztosítása, az átoltottság fenntartása,

Részletesebben

MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE

MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE MIKOR OLTSUK AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKAT: MORBILLI ELLENANYAG-SZŰRŐVIZSGÁLATOK ÉRTÉKELÉSE C Terhes Gabriella, Nagy Kamilla, Sárvári Károly Péter, Urbán Edit SZTE ÁOK Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai

Részletesebben

Heti tájékoztató hazai járványügyi helyzetről hét

Heti tájékoztató hazai járványügyi helyzetről hét KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Heti tájékoztató hazai járványügyi helyzetről 2017. 42. hét A 2017. október 16-22. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedések alapján az ország

Részletesebben

Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child

Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child Gyermekének influenza elleni védelme P6 osztályos gyermekének beoltása Hungarian translation of Protecting your child against flu - Vaccination for your P6 child Gyermekének influenza elleni védelme Az

Részletesebben

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken

A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken A hazai járványügyi helyzet tükröződése a munkahelyeken Dr.Krisztalovics Katalin EMMI Országos TisztifőorvosiFeladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály

Részletesebben

A 2017/2018 évi influenza szezon összefoglaló értékelése

A 2017/2018 évi influenza szezon összefoglaló értékelése BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FİOSZTÁLY A 217/218 évi influenza szezon összefoglaló értékelése 217/218 évben az influenza figyelıszolgálat 217. 4 hetétıl (217. október 2.) 218. 2. hetéig

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓJA a április havi fertőző megbetegedésekről

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓJA a április havi fertőző megbetegedésekről AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT TÁJÉKOZTATÓJA a 2016. április havi fertőző megbetegedésekről A 2016. április 1 30. közötti időszakban a járási népegészségügyi osztályoknak jelentett fertőző megbetegedések

Részletesebben

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS

A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS A HPV ELLENI VÉDŐOLTÁS ELFOGADOTTSÁGA ÉS ISMERTSÉGE A 7. OSZTÁLYOS GYERMEKEK SZÜLEI KÖRÉBEN ÚJBUDÁN Preszuly Ildikó 2016.09.14. I. EGÉSZSÉG Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO)

Részletesebben

Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban

Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE Általános tudnivalók külföldi utazással kapcsolatban Külföldre utazók védőoltása (nemzetközi utazással kapcsolatos tanácsadást, valamint

Részletesebben

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért.

Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések többségéért. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 6. hét Tovább nőtt az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenza B vírus felelős a megbetegedések

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2011. 9. Csökken az influenzaszerű megbetegedések száma A 9. naptári en folytatódott az influenzaszerű

Részletesebben

védelme az influenza ellen

védelme az influenza ellen HUNGARIAN translation Primary School Flu Leaflet Gyermekének védelme az influenza ellen Vádőoltás általános iskolás gyermeke számára Iskolai oltásprogram 2016 Gyermekének védelme az influenza ellen Az

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

Influenzaszerű megbetegedések részaránya korcsoportonként, Baranya megye, 2017/2018.

Influenzaszerű megbetegedések részaránya korcsoportonként, Baranya megye, 2017/2018. 2. 4. 6. 8. részarány 52 2. 4. 6. 8. betegforgalom (fő) ISZM (fő) Összefoglaló a 217/2 évi influenza szezon 2. hetéről (21.8-1.) Baranya megye Betegforgalmi adatok: A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2011. 7. Csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma Az év első 6 hetében tapasztalt emelkedés után

Részletesebben

Influenza. Az influenza az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban támad. Egyre többen kapják meg azonban a betegséget már novemberben.

Influenza. Az influenza az őszi-téli és a kora tavaszi időszakban támad. Egyre többen kapják meg azonban a betegséget már novemberben. Influenza Mi az influenza? Az influenza heveny fertőző vírusos betegség, mely közvetlenül vagy a levegőben cseppek által közvetítve terjed, amikor pl. valaki köhög. Tünetei a következők: 1-2 napig tartó

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Befejeződött az országos influenzajárvány

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Befejeződött az országos influenzajárvány KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 13. hét Befejeződött az országos influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 08. hét Nem nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma A figyelőszolgálatban

Részletesebben

Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban

Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban Á N T S Z Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Foglalkozással összefüggő zoonózisok és megelőzésük lehetőségei a mezőgazdaságban Dr. Ócsai Lajos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi

Részletesebben

1/2007. sz. Védőnői Szakfelügyeleti Iránymutatás

1/2007. sz. Védőnői Szakfelügyeleti Iránymutatás Országos Tisztifőorvosi Hivatal Egészségügyi Igazgatási Főosztály 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. 1437 Budapest, Pf. 839. Központ: 476-1100, Tel: (36-1) 215-5327, Telefax: (36-1) 215-5361 E-mail: igazgatas@oth.antsz.hu

Részletesebben

Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból

Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból Fertőző betegségek felosztása járványtani szempontból 1) Emberről-emberre terjedő betegségek a) gyomor-bélcsatornán át terjedő b) légutakon keresztül terjedő c) vérpálya útján terjedő d) kültakarón át

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Járványosan terjed az influenza

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Járványosan terjed az influenza KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 03. hét Járványosan terjed az influenza A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Lassabban terjed az influenza

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Lassabban terjed az influenza KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 06. hét Lassabban terjed az influenza A 6. héten tovább emelkedett az influenzás

Részletesebben

Védőoltási helyzetkép, átoltottság. Mi a teendő a védőoltás megtagadása esetén?

Védőoltási helyzetkép, átoltottság. Mi a teendő a védőoltás megtagadása esetén? Á N T S Z Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Védőoltási helyzetkép, átoltottság. Mi a teendő a védőoltás megtagadása esetén? Dr. Ócsai Lajos Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztály

Részletesebben

Levonulóban az influenzajárvány

Levonulóban az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 9. hét Levonulóban az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek

Részletesebben

Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek

Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek Módszertan, eredmények, távlatok Ferenci Tamás vedooltas@medstat.hu http://vedooltas.blog.hu 2014. szeptember 26. Tartalom 1 Átoltottság szerepe:

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét

Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország hét Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2011. 15. A 15. naptári en 24%-kal csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 02. hét Terjed az influenza A 2. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt orvoshoz

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán

Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről. 2011. január 3-9. Készült 1000 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Közvélemény-kutatás a védőoltások megítéléséről 011. január -9. Készült 00 fő telefonos megkérdezésével, országos reprezentatív mintán Minden korcsoport fontosnak tartja a méhnyakrák elleni védekezést.

Részletesebben

1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje

1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje Tartalom Tartalomjegyzék 1. Átoltottság szerepe: a nyájimmunitás egy egyszerű modellje 1 2. Átoltottság és kérdései 3 2.1. Az átoltottság mérése................................. 3 2.2. Eredmények.......................................

Részletesebben

Az infekciók diagnosztikája

Az infekciók diagnosztikája Az infekciók diagnosztikája Dr. Megyeri Pál Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Infekciók diagnózisának problémái honnan, mikor, milyen mintát vizsgáljunk? mit mérjünk? hogyan értelmezzük az eredményeket?

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

Takátsy óta - epidemiológia

Takátsy óta - epidemiológia Takátsy Gyula emlékülés 2014. október 13. Takátsy óta - epidemiológia Dr. Csohán Ágnes Járványügyi osztály Az influenza epidemiológiájának alapvető komponensei Surveillance Védőoltási programok Stratégiai

Részletesebben

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza

Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét. Terjed az influenza KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Tájékoztató az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2018. 04. hét Terjed az influenza A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok

Részletesebben

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Tartalom 1 Történelmi járványok 2 Milyen kérdésekre adhat választ a matematika? 3 Influenzajárvány az iskolában - miért ér

Részletesebben

Mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma

Mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2016. 7. hét Mérsékelten nőtt az influenza miatt orvoshoz forduló betegek száma A figyelőszolgálatban

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről Dr. Bíró Zoltán állatorvos MH EK KJSZ ALAPFOGALMAK 1. egészségügyi ellátással

Részletesebben

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 01. hét Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek

Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek Átoltottság és védőoltással megelőzhető fertőző betegségek Módszertan, eredmények, távlatok Ferenci Tamás vedooltas@medstat.hu http://vedooltas.blog.hu 2014. szeptember 26. Tartalom 1 Átoltottság szerepe:

Részletesebben

Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki

Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki Az Országos Epidemiológiai Központ Tájékoztatója az influenza surveillance adatairól Magyarország 2011. 4. Az ország valamennyi területét érintő influenza-járvány bontakozott ki A figyelőszolgálatra kijelölt

Részletesebben

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET

Az ördög néha nem alszik. A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET Az ördög néha nem alszik A DTPa oltás fontossága DR. MOSOLYGÓ TÍMEA SZTE-ÁOK ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNBIOLÓGIAI INTÉZET A 2016. ÉV III. NEGYEDÉVTŐL (JÚLIUS 1-TŐL) ÉRVÉNYES OLTÁSI NAPTÁR 1. Folyamatos

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Mi az influenza? Az influenza az influenzavírusok által okozott légúti betegség. A legjellemzőbb tünetek: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi illetve izomfájdalom,

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 7. hét

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 7. hét Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 7. hét Országosan nem változott az influenzaaktivitás A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok

Részletesebben

Elérte hazánkat az influenzajárvány

Elérte hazánkat az influenzajárvány Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 3. hét Elérte hazánkat az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései

Részletesebben

Epinfo Epidemiológiai Információs Hetilap

Epinfo Epidemiológiai Információs Hetilap 7. évfolyam 9. szám 00. július 30. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Epidemiológiai Információs Hetilap NEMZETKÖZI INFORMÁCIÓ KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A KANYARÓRÓL AZ EURÓPÁBAN ZAJLÓ KANYARÓJÁRVÁNY KAPCSÁN

Részletesebben

Magyar joganyagok 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járván 2. oldal 2.1. klinikai kritériuma: a betegség általános és jellemző t

Magyar joganyagok 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járván 2. oldal 2.1. klinikai kritériuma: a betegség általános és jellemző t Magyar joganyagok 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járván 1. oldal 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A VÉDŐOLTÁSRÓL?

MIT KELL TUDNI A VÉDŐOLTÁSRÓL? 2009. OKTÓBER 1.szám ÚJ INFLUENZA Tisztelt Olvasó! A világ valamennyi országa arra készül, hogy a következő hónapokban szembenézzen az új influenza járvánnyal hivatalos nevén a A(H1N1)v vírus okozta járvánnyal.

Részletesebben

Heti tájékoztató a hazai járványügyi helyzetről hét

Heti tájékoztató a hazai járványügyi helyzetről hét KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Heti tájékoztató a hazai járványügyi helyzetről 2017. 40. hét A 2017. október 2-8. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedések alapján az ország

Részletesebben

VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA MÁRCIUS 10.

VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA MÁRCIUS 10. VÉDŐOLTÁSOK SPENGLER GABRIELLA 2018. MÁRCIUS 10. MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS GÜMŐKÓR, TÜDŐTUBERKULÓZIS MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS Pálcák, melyek gombafonal szerűen rendeződnek myco- Erősen hidrofób sejtfal:

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 4. hét Intenzíven terjed az influenza A 4. naptári héten tovább nőtt az influenzás panaszok miatt

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország hét Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 8. hét Az elmúlt héten tetőzött az influenzajárvány A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok 2015.

Részletesebben

Beszéljünk a védőoltásokról!

Beszéljünk a védőoltásokról! A gyermekkori védőoltások: az ECDC tájékoztatója Az ECDC útmutatója a védőoltásokkal kapcsolatos kommunikációról Adaptáció: A gyermek első oltásai Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság (Baby First Shots

Részletesebben

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma

Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 4. hét Az egész országban terjed az influenza Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés száma % 1 Nosocomiális járványok 2010. Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi Járványügyi Osztályára 2010. évben 185 nosocomiális járványt valamint 1 Salmonella typhi murium, 4 MRSA,

Részletesebben

Heti tájékoztató a hazai járványügyi helyzetről hét

Heti tájékoztató a hazai járványügyi helyzetről hét KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Heti tájékoztató a hazai járványügyi helyzetről 2017. 39. hét A 2017. szeptember 25. és október 1. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedések

Részletesebben

Egészségügyi Világnap április 7. A Világnap idei témája: a vektorok által terjedő fertőző betegségek

Egészségügyi Világnap április 7. A Világnap idei témája: a vektorok által terjedő fertőző betegségek NEMZETKÖZI INFORMÁCIÓ Egészségügyi Világnap - 214. április 7. A Világnap idei témája: a vektorok által terjedő fertőző betegségek Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1948. április 7-én kezdte meg működését,

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei

A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei A Megelőző orvostan és népegészségtan szakvizsga tételei 1. A népegészségügyi ciklus A 2. A természeti és társadalmi környezet szerepe a populáció egészségi állapotának alakulásában 3. Primer, szekunder

Részletesebben

Információk Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók és az érintett területeken tartózkodók számára

Információk Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók és az érintett területeken tartózkodók számára Információk Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók és az érintett területeken tartózkodók számára Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását

Részletesebben

Heti tájékoztató a hazai járványügyi helyzetről hét

Heti tájékoztató a hazai járványügyi helyzetről hét KÓRHÁZHIGIÉNÉS ÉS JÁRVÁNYÜGYI FELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Heti tájékoztató a hazai járványügyi helyzetről 2017. 32. hét A 2017. augusztus 7 13. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedések alapján az

Részletesebben

Intenzíven terjed az influenza

Intenzíven terjed az influenza Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 3. hét Intenzíven terjed az influenza A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján

Részletesebben

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Hungary ZA5222 Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 287 INFLUENZA Q1. Tervezi e, hogy idén beoltatja magát szezonális influenza ellen? Igen, már be is oltatta magát...

Részletesebben

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 6. hét Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma 2017. február 612. között a figyelőszolgálatban

Részletesebben

23. évfolyam 49. szám december 16. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

23. évfolyam 49. szám december 16. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 23. évfolyam 49. szám 2016. december 16. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Az invazív meningococcus-betegség hazai járványügyi helyzete, 2016 (előzetes) 593 Tájékoztatás engedélyezett fertőtlenítőszerekről

Részletesebben

Az egész országot érinti az influenzajárvány Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma

Az egész országot érinti az influenzajárvány Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2015. 5. hét Az egész országot érinti az influenzajárvány Kiugróan magas volt az orvoshoz forduló betegek

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 57.

Részletesebben

A jegyző és a járványügyi szakterület együttműködésének lehetőségei

A jegyző és a járványügyi szakterület együttműködésének lehetőségei A jegyző és a járványügyi szakterület együttműködésének lehetőségei Dr. Krisztián Erika Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Jegyzői értekezlet 2013. november 13. Amiről szó

Részletesebben

Védőoltások. Az előadás célja: Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet

Védőoltások. Az előadás célja: Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet Védőoltások Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézet Gáspár Gáborné Szottfriedné Péter Edina Nagy Krisztina Járványügyi felügyelők Az előadás célja: Védőoltásokkal

Részletesebben

EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON)

EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON) EARTH IS ROUND, SKY IS BLUE, AND VACCINES WORK AZAZ A FÖLD KEREK, AZ ÉG KÉK, A VAKCINÁK MŰKÖDNEK (HILLARY CLINTON) A VAKCINÁK FONTOSSÁGA ÉS TUDOMÁNYOS HÁTTERE I. HARC A FERTŐZÉSEK ELLEN A SZERENCSÉS KIVÁLASZTOTTAK

Részletesebben

Új lehetőség a bárányhimlő megelőzésére Tévhitek tények Győri József

Új lehetőség a bárányhimlő megelőzésére Tévhitek tények Győri József Új lehetőség a bárányhimlő megelőzésére Tévhitek tények Győri József HGYE XX. őszi konferencia Budapest, 2014. november 15. Az előadást az MSD támogatta. Az itt közölt információk az előadó nézeteit tükrözik,

Részletesebben

Influenza szezon 2010/2011: gyakran ismételt kérdések és válaszok 1. verzió 2010. szeptember 21.

Influenza szezon 2010/2011: gyakran ismételt kérdések és válaszok 1. verzió 2010. szeptember 21. ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Tiszti Főorvos 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1242 Telefax: (1) 215-4492 E-mail: tisztifoorvos@oth.antsz.hu

Részletesebben

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású:

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású: Jelentés a munkavállalói létszámról Foglalkozás-egészségügyi szolgálat neve: címe: orvosok száma: ápolók száma: alkalmazott egyéb személyek száma: Osztály A B C D főállású: részállású: Jelenleg ellátott

Részletesebben

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója az influenza figyelőszolgálat adatairól Magyarország 2017. 8. hét Tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma A figyelőszolgálatban résztvevő

Részletesebben

Kérdések és válaszok a Zika-vírusról

Kérdések és válaszok a Zika-vírusról Kérdések és válaszok a Zika-vírusról 2016. március 4. Mi a Zika-vírus? A Zika-vírust 1947-ben mutatták ki először az ugandai Zika erdőben egy rhesusmajomból. A kórokozó a Flavivírusok közé tartozik. Évtizedekig

Részletesebben

Információk Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók és az érintett területeken tartózkodók számára

Információk Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók és az érintett területeken tartózkodók számára Információk Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók és az érintett területeken tartózkodók számára Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK MIT JELENT A FERTŐZÉS? A fertőzés egy olyan folyamat, aminek során a szervezetünkben egy idegen mikroba - baktérium, vírus, parazita, kórokozó gomba - megtelepszik,

Részletesebben

Életkorod 14 és 18 év között van?

Életkorod 14 és 18 év között van? HUNGARIAN Are you aged 14 18 years old? Életkorod 14 és 18 év között van? Védekezz az agyhártyagyulladás és a vérmérgezés ellen Ha életkorod 14 és 18 év között van (vagy legfeljebb 25 éves vagy és idén

Részletesebben

A rotavírus-fertôzés

A rotavírus-fertôzés A rotavírus-fertôzés Rendkívül gyakori, bármikor kialakulhat súlyos megbetegedést okozva gyermekénél Elôzze meg, hogy gyermeke rotavírus-fertôzés miatt kórházba kerüljön! Tudjon meg többet a megelôzésrôl

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (1 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 20 mikrogramm

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (1 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 20 mikrogramm 1. A GYÓGYSZER NEVE Engerix-B szuszpenziós injekció felnőtteknek Engerix-B szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben felnőtteknek Hepatitisz B (rekombináns DNS) vakcina (adszorbeált) (HBV) 2. MINŐSÉGI

Részletesebben

Védőoltások. Bán-Gagyi Boglárka

Védőoltások. Bán-Gagyi Boglárka Védőoltások Bán-Gagyi Boglárka Védőoltások célja Egyéni: fogékonyság csökkentése egyes fertőző betegségekkel szemben Közösségi: a járványfolyamat megszakítása Nyájimmunitás a populáció egy részének beoltása

Részletesebben

Migráció egészségügyi, közegészségügyi, járványügyi problémák

Migráció egészségügyi, közegészségügyi, járványügyi problémák Migráció egészségügyi, közegészségügyi, járványügyi problémák Dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos XXII. Magyarországi Egészségügyi Napok, Debrecen 2015. október 7-9. Irányadó jogszabályok - Az

Részletesebben

Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként

Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként Tüdőgyógyász tapasztalatai az asztmás gondozásról háziorvosként TÖRÖKBÁLINTI TÜDŐGYÓGYINTÉZET GYERMEKOSZTÁLYA TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM 2018.09.08. 1 1. Nehéz kiemelni a NEM súlyos asztmást 2 A súlyost könnyű

Részletesebben

EBOLA-LÁZ JÁRVÁNY NYUGAT-AFRIKA, 2014

EBOLA-LÁZ JÁRVÁNY NYUGAT-AFRIKA, 2014 NEMZETKÖZI INFORMÁCIÓ EBOLA-LÁZ JÁRVÁNY NYUGAT-AFRIKA, 2014 2014. március 21-én Guinea Egészségügyi Minisztériuma egy fertőző betegség járványos előfordulását jelentette, amelyet 49 beteg esetében láz,

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019. Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság VÉLEMÉNYTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2014/2204(INI) 5.1.2015 VÉLEMÉNYTERVEZET a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro PAPA Szindróma Verzió 2016 1. MI A PAPA SZINDRÓMA 1.1 Mi ez? A PAPA a pyogen arthritis, pyoderma gangrenosum és acne" (gennykeltő ízületi gyulladás, üszkös

Részletesebben

Összefoglaló a 2018/2019. évi influenza szezon hetéről ( ) Baranya megye

Összefoglaló a 2018/2019. évi influenza szezon hetéről ( ) Baranya megye Összefoglaló a 218/219. évi influenza szezon 5-51. hetéről (218.12.1 218.12.23) Baranya megye Betegforgalmi adatok: A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentése alapján Baranya megyében 218. 5-51.

Részletesebben