Szereted a kutyákat? Azt is tudod mit szabad és mit nem, mikor találkozol velük? Köszöntelek!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szereted a kutyákat? Azt is tudod mit szabad és mit nem, mikor találkozol velük? Köszöntelek!"

Átírás

1 A kiadvány ezen részén kérdéseket és feladatokat találsz! Kérj meg egy felnőttet, hogy segítsen neked! Amire nem tudjátok a választ, keressétek könyvekben, kérdezzetek, menjetek könyvtárba! Köszöntelek! Ez a kiadvány azért jött létre, hogy nagyon röviden, a lényeges dolgokat kiemelve megtanuld, hogyan kell viselkedni a kutyákkal szemben. A fantáziádra és szüleid segítségére van bízva, hogy hogyan hasznosítjátok ezt a néhány oldalt. Készíthetsz egy külön füzetet is, amelyet saját képeiddel és rajzaiddal díszíthetsz! Kellemes időtöltést! Szereted a kutyákat? Azt is tudod mit szabad és mit nem, mikor találkozol velük?

2 Meséld el milyen jó és milyen rossz élményed volt már kutyával? El tudod képzelni, hogy egy kutya is a barátod lehet? Ha igen, milyen lenne ez a barátság? Ismersz, olyan meséket vagy filmeket melyekben a kutya emberek barátja? A gyermekek és a kutyák nagyon jól ki tudnak jönni egymással. Ehhez viszont jól meg kell ismerniük egymást, hogy az együtt töltött idő mindenki számára kellemes élményekben gazdag legyen. Mert milyen jó is a játék fáradalmait egy bundás baráttal kipihenni. A jó kapcsolat alapja, ha jól ismered a másikat!

3 Keressetek egy kutyafajtákkal foglalkozó könyvet! Nézegessétek! Milyen kutyát képzelsz el magadnak? Hogyan fog kinézni, milyen tulajdonságai lesznek? Újságokból vágjatok ki kutyákat, amelyek tetszenek. Mondjátok meg miért választottátok őket! Ugyanolyan a színe, ugyanúgy áll a füle és farka, s mégsem ugyanaz? NE tévesszen meg a hasonló kinézet és a fajtatiszta kutyákról szóló általános leírások. Az egyik szeret labdázni, a másik nem, valamelyik szereti a gyerekeket, néhány legszívesebben soha nem találkozna a kis lurkókkal. Mindegyik kutyát meg kell ismerni ahhoz hogy tudjuk mit szeret és mit nem. Kinézetre egyformák, mégis különbözően viselkednek!

4 Milyen állatot ismersz még, amelyik csak a szájával tud fogni? Változz kutyává! Próbálj meg különböző tárgyakat a száddal felemelni! Próbálj meg radírozni, úgy, hogy a radírt a száddal fogod. Az embernek két lába van, a kutyának négy, de a teremtéséből kihagyták a kezeit! Fognia mégis kell valamivel. Ezt a kutya a szájával oldja meg. A szájában hozza a labdáját, a szájával húzza a játékát, és a szájával nyúl érte, mikor ki szeretné venni a kezedből. Nem minden kutya tudja óvatosan kivenni a kezedből, ezért vigyázz, hogy játék közben meg ne sértsen. Te a kezeiddel, a kutya csak a fogaival tud fogni!

5 Hány foga van egy kutyának, egy gyereknek és egy felnőttnek? A kutyának vannak tejfogai? Ki tud erősebbet harapni? Az ember vagy a kutya? Melyik nagyobb? A Tiéd vagy a kutya szemfoga? Ha valami finomat szeretnél adni a kutyának, a kutya csak a szájával tudja elvenni. És a szájában találhatóak a sokak számára félelmetes fogak. A kutyának meg kell tanulni szépen, óvatosan elvenni az emberi kézből a dolgokat. Játék közben is figyelj a fogakkal, hiszen ilyenkor a kutya nagyon izgatott és nem tud annyira figyelni, hogy ne okozzon fájdalmat. Vigyázz a fogaival, még játék közben is!

6 Hol szoktál találkozni idegen kutyákkal? Volt olyan, hogy megsimogattad volna? Mit tettél? Szerinted milyen egy barátságos és milyen egy barátságtalan kutya? Keress képeket, rajzold le. Honnan tudod, hogy egy kutyát nem zavar a közelséged? Szerinted hogyan viselkedik? Aki szereti az állatokat, annak a kutyák többsége aranyos, kedves...nehéz ellenállni, hogy ne simogassuk meg. Vigyázat, mert nem tudhatjuk, hogy a kutyus milyen valójában. Ezért csak akkor menj oda hozzá, ha a gazdája ott van és megkérdezted. Honnan tudhatná a kutya, hogy jót akarsz? És te sem tudod, hogy milyen tapasztalatai vannak a kutyának. Bármilyen kicsi, bármilyen aranyos, ha a gazdája nincs vele, ne ismerkedj!

7 Láttál már kutyákat verekedni? Mit éreztél? Féltél? Mit tettél? Te hogyan játszanál egy kutyával? Sorolj fel játékokat, amivel a kutya szeret játszani! Szeretsz fogócskázni és labdázni? Meg tudod mondani, hogy miért? A kutyák is nagyon szeretnek játszani! A játék a kutyáknál általában kergetőzésből és egymás harapdálásából áll. Olyan, mintha ti fogócskáznátok, vagy birkóznátok egymással. A játék azonban olykor komollyá válik és a játékot felváltja a harc. A harcoló kutya csak az ellenfelére koncentrál és ha megpróbálkozol beavatkozni, észre sem veszi, hogy téged harap meg. Mindig felnőtt segítséget hívj! Egy kutyavitába soha ne keveredj bele!

8 Az embernek vagy a kutyának jobb a látása? Mit nevezünk szagemlékezetnek? Tegyetek tányérra különböző ételeket. Kössétek be a szemedet. Próbáld felismerni őket szag alapján. Gyere harcoljunk!- ezt üzened egy kutya számára, ha mélyen a szemébe nézel. Harcra hívod! Nézz a fülére, az orrára, a farkára, csak ne közvetlenül a szemébe! Ne nézz mélyen a kutya szemébe!

9 Mit szeret enni egy kutya? Milyen ételeket lehet venni a boltban a kutyáknak? Szerinted a gazdának a kutyájuk után össze kell szedni a kutyakakit? Hányszor eszik egy nap egy kutya? Te hányszor eszel egy nap? A legtöbb kutya az ételre hasonlóan reagál, mint elődei, vagyis az ételt meg kell védeni. Számukra ez a túlélés alapja. A legtöbb kutyának sérted a tulajdonát, ha el akarod venni, vagy csak bele akarsz nyúlni az ételébe. Akkor se próbáld elvenni az ételt, ha az a te zsömléd volt. Vigyázz, mert megharaphat! Ha idegen kutyának szeretnél ennivalót adni, mindig kérdezd meg a gazdáját! Ne zavard a kutyát evés közben. Ne vedd el az ennivalóját!

10 Mit teszel, ha egy kutya pihenni szeretne, vagy játékra kész? Beszéljetek ezekről a helyzetekről. Szerinted jó egy kutyát láncra kötve tartani? Szerinted miért tarják így egyesek a kutyáikat? Ha lenne/van kutyusod, milyen közös programjaitok lennének? Mire tanítanád meg? Szereted ha a hajadat húzzák? Vagy a füledet cibálják? Egy kutya ugyanúgy nem szereti ezeket, csak nem tudja mondani, ahogy elég. A legtöbb, amit tenni tud, hogy arrébb megy vagy morog. Rosszabb esetben meg is kaphat, ami nagyon tud fájni. Adj időt, hogy megismerjen és figyelj oda, hogy ő mit szeretne! Fél-e tőled? Szeretné, hogy megsimogasd? Szeretné a közelségedet? Úgy bánj a kutyával, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak!

11 Keress képeket egy boldog, egy félő, egy mérges kutyáról! Próbálj lerajzolni egy boldog, egy mérges és egy félő kutyát! Minden kutyának hosszú a farka? Keress kutyafajtákat, akiknek teljesen különböző a farka! A kutyának a farka egy nagyon fontos testrésze. Talán mindenki tudja, hogyha a kutya csóválja a farkát, akkor izgatott, örül. A kutya a farkával beszélni tud, meg tudja mutatni, hogy milyen hangulatban van. A behúzott farok azt jelenti, hogy fél. A mereven a háta fölött tartott farokkal pedig azt jelzi, hogy dühös és jobb békén hagyni! Ne húzd a kutya farkát és vigyázz, hogy rá ne lépj!

12 Tudsz olyan állatokat, melyek gyorsabban futnak a kutyánál? Az ember melyik állatoknál tud gyorsabban fut? A kutyafajták közül, melyikeket versenyeztetik futásban? Keress képeket vagy cikkeket! A kutyák szívesen futnak és vadásznak! Ha valami vagy valaki fut előlük, rögtön utána akarnak futni. Ez egy veleszületett tulajdonságuk. Semmi esetben se fuss el egy kutya elől, akár félsz, akár nem! Egyrészt a kutya sokkal gyorsabban tud futni, mint te. Másrészt ha elfutsz előle, biztos, hogy utánad fog szaladni! Ne fuss egy kutya elől!

13 Hogyan tudsz félelmet kelteni egy kutyában? Szerinted szereti ha hangoskodsz, vagy egy nagy tárggyal felé csapsz, vagy alvás közben ráugrasz? Milyen mozdulatokat csinál egy kutya, ha játékra hív? Találsz képeket játékra hívó kutyáról? Szerinted mérges lehet egy kutya, ha benyúlsz a kerítésen belülre a területére? Ha valamit húzol, a kutya még erőssebben fogja. Ez akkor is igaz, ha a nadrágodat kapja el. A legtöbb esetben egy kutya ekkor nem harapni akar, hanem csak megfogni. Félelemből, hogy ne tudj semmit tenni, felidegesítetted és meg akarja mutatni, hogy erősebb, vagy meg akarja akadályozni, hogy elfuss, de az is lehet, hogy csak játszani szeretne. Oka sok lehet, a lényeg, hogy NE mozogj-maradj nyugodtan! Maradj nyugodtan!

14 Hányféle játékot tudsz felsorolni kutyával? Mennyivel tudják szüleid kiegészíteni? Milyen napi feladatok vannak egy kutyával? Milyen eszközöket ismersz a kutya tisztán tartására? Milyen szőrű kutyák vannak? A felnőtt közelsége nem csak azért jó, mert segít elkerülni a kutyával való konfliktusokat, hanem azért is, mert aranyos játékokat tud mutatni kutyával. Egy karika, amit a kutyus átugrik, te tigrisbukfenccel juthatsz át rajta, de ha ez még nem megy, akkor át is lépheted. Versenyezhettek is, hogy milyen magasra lehet rakni a karikát. Milyen magasan kell lennie, hogy a kutya ne tudja átugrani, te pedig ne tud átlépni. Ha egy kutyával szeretnél játszani, mindig figyelj, hogy egy felnőtt a közelben legyen!

15 Szerinted mit jelent, hogy falkavezér? Mit jelent, hogy rangsor? Mi az, amit szerinted nem szeret egy kutya? Mikor érzi magát fenyegetve? Hogyan kedveskednél egy kutyának? A kutyák szeretik, ha van egy vezetőjük. Ez olyan, mint nektek a szüleitek vagy tanáraitok. Engedelmeskedtek nekik. Akik nem a vezetőjük azokkal másképp viselkednek és azoktól kevesebbet is tűrnek el. A gyerekeket a kutyák általában gyengébbnek tekintik és ha ok nélkül félelmet keltesz benne, akkor vagy elfut vagy támad! Lehet, hogy okosabb vagy, mint egy kutya, de a kutya az erősebb, ezért jobb NEM PROVOKÁLNI! Ne fenyegesd és ne bántsd a kutyát!

16 Szerinted, hogyan kéne tartani egy kutyát? Milyen kutyasportok vannak? Keress képeket, cikkeket, versenyre való felhívásokat! Mit dolgoznak a kutyák az ember mellett? Keress képeket, cikkeket! A kutya megfelelő tanítással, foglalkozással egész életét az ember szolgálatának szenteli! Hagyd, hogy megismerjen és ismerd meg te is! A kiadványt Illés Anett készítette, minden jog fenntartva.. Illés Anett eddigi munkái: AI módszer a kutyás terápiában Kézikönyv gyermekes kutyatartóknak Honlap: Légy felelős és kulturált állattartó!

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat!

nyelv: 2) Kérdezz meg 3 embert a környezetedben arról, milyen nyelven tud beszélni, írni, olvasni. Írd le a válaszaikat! nyelv: A nyelv arra való, hogy el tudjuk mondani másoknak, amit gondolunk, és mások gondolatait meg tudjuk érteni. Nagyon régen alakult ki, és folyamatosan változik. A nyelv részei: a hangok, a szavak,

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat

Tegezés, magázás. Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Tegezés, magázás 1 ) Alapszabályok Tegeződés: a beszélgetőpartnerünknek azt mondjuk, hogy te. Tegezünk: barátokat családtagokat gyerekeket és (legtöbbször) kollégákat Magázódás: a beszélgetőpartnerünknek

Részletesebben

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Útmutató I/1. Nemet mondás,

Részletesebben

Oldal 1

Oldal 1 Komfortzóna katapult A napló, ami 22 nap alatt kirepít a megszokások mocsarából! www.azujkezdet.hu Oldal 1 Hagyd el minden nap egy kicsit a komfortzónádat, hogy megváltozzon az életed! 22 nap 22 lap! Ennyi

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat

ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat ERKÖLCSTAN 5. Tanmenetjavaslat B változat I. SZEMÉLYES KAPCSOLATOK Célok: 1. Fejlesztés: Az osztály szervezetének csoportokra lehetőséget ad arra, hogy minden gyermek megtalálja, illetve tudatosan felépítse

Részletesebben

III. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY

III. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY III. TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 2. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Felkészítı tanár neve: EGÉRKE PIROS SZEGÉLYES KÉK KABÁTJA Volt egyszer egy öregapó, annak volt egy

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM!

KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! KÖNNYEN KI TUDOD MONDANI? NEM! A következő kérdőív azt méri fel, hogy mennyire tudsz másoknak nemet mondani, mennyire vagy képes kiállni a neked fontosnak tartott dolgok mellett akkor is, ha ez éppen mások

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra

DIGITÁLIS TANANYAG Erkölcstan 5. osztály, 2. fejezet, 8. óra 1 Óra címe 8. AZ EMBERI ÉLET LÉPCSŐIN Tematikai egység II. Egészséges élet Kerettantervi kapcsolódás Ajánlott időkeret Fejlődés és szükségletek Hogyan változtak testi, lelki, szellemi tulajdonságaim az

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció

Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció Lélegezz szabadon! Stressz-kezelés és hatékony kommunikáció Csuport László www.inspiralocoaching.com 2014. június 28. Mi a stressz? VIZUALIZÁCIÓS GYAKORLAT Stresszhormonok (adrenalin, kortizol, stb.) Fokozott

Részletesebben

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban!

TE HOGY LÁTOD? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! HOGYAN CSATLAKOZHATSZ A TE HOGY LÁTOD? KAMPÁNYHOZ? Kampányolj az országos felmérés mellett, ahol a gyerekek elmondhatják a véleményüket az őket érintő témákban! Mi ez az egész? A Te hogy látod? kampány

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:...

ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP. Gyermek neve:.. TAJ száma:... Születési hely, év, hó, nap: Lakcím:. Anyja neve: Anyja leánykori neve:... Csigadombi Waldorf Óvoda Cím.: 2400 DUNAÚJVÁROS, Garibaldi u. 1. Telefon: 06-20-491-60-37, 06-70-4215277 E-mail: csigadombiwaldorfovi@gmail.com www.dunaujvarosiwaldorf.hu ÓVODAI JELENTKEZÉSI LAP Gyermek

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

U6-os korosztály a 2006-ban születettek és U7-es korosztály a 2005-ben születettek. Készítette: Rugovics Vendel

U6-os korosztály a 2006-ban születettek és U7-es korosztály a 2005-ben születettek. Készítette: Rugovics Vendel U6-os korosztály a 2006-ban születettek és U7-es korosztály a 2005-ben születettek Készítette: Rugovics Vendel 1 Mottó: A csapatnak igazodnia kell a korosztályok életkori sajátosságaihoz. ( UEFA) Az új

Részletesebben

Huszonötödik lecke. nyomja, várjon. hallgasd. nyomd. várj. tedd, vedd, legyen. szíveskedjék mutasson. hozza el menjen nézze meg

Huszonötödik lecke. nyomja, várjon. hallgasd. nyomd. várj. tedd, vedd, legyen. szíveskedjék mutasson. hozza el menjen nézze meg Huszonötödik lecke Megint telefon Halló! Jó napot kívánok! Üdvözöljük a Vabank Bank ügyfélszolgálatánál! Ha ismeri a mellék számát, nyomja meg a megfelelő számú gombot. Ha nem ismeri, várjon a kezelő jelentkezésére.

Részletesebben

A tanítás-tanulás két sikertényezője

A tanítás-tanulás két sikertényezője A tanítás-tanulás két sikertényezője BÁCSI János SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája, Alapfokú Művészetoktatási Intézménye, Napközi Otthonos Óvodája, Szeged bacsi@jgypk.u-szeged.hu Ha feltesszük

Részletesebben

2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ

2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ 2012. Május ANGYALKERTI HÍRMONDÓ KATICA Mennyi, mennyi minden. Annyi minden történt mostanában. Áprilist zártuk a kiállítással, utána készültünk az anyák-napjára nagyon ügyesek voltak, 11-én pénteken délelőt

Részletesebben

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111 TARTALOM Köszönetnyilvánítás 7 Előszó 9 Bevezetés (később nem ismétlődő információk) 11 I. Csajozás, avagy ismerkedési és hódítási alapismeretek 19 I.1. Belső világod 20 I. 1. A. Küzdd le a félelmeidet!

Részletesebben

Kérdés : Az erdő minden fája olyan egyforma, nem tudod merre mentek. Helyben maradsz, vagy elindulsz egy irányba? Merre? Jön valaki segíteni?

Kérdés : Az erdő minden fája olyan egyforma, nem tudod merre mentek. Helyben maradsz, vagy elindulsz egy irányba? Merre? Jön valaki segíteni? Szituáció Kirándulsz a barátaiddal. A társaid sietnek, de te lemaradsz, hogy könnyíts magadon. Elindulsz vissza az ösvényre, de a többiek elmentek, már nem látod őket. Nem hallod őket, nem látod, nem is

Részletesebben

Szeretettel Hargitai Ágnes

Szeretettel Hargitai Ágnes Minden korszakunk lezárása egy számvetéssel ér véget. Bármilyen nehéz időszakot is éltünk meg, jól esik visszatekinteni az elmúlt pillanatokra, hiszen a nehézségek ellenére szebbé is tették életünket.

Részletesebben

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve

Kiss Ottó. A nagypapa távcsöve Kiss Ottó A nagypapa távcsöve ITT VANNAK A NAGYIÉK Itt vannak a nagyiék, megjöttek! Két hétre. Fogalmam sincs, hogy mit lehet majd velük addig csinálni. 3 A NAGYPAPA UGYANOLYAN A nagypapa ugyanolyan, mint

Részletesebben

Mi a virtuális valóság?

Mi a virtuális valóság? VIRTUÁLIS VALÓSÁG - KERESZTYÉNYSÉG Kol 2,20-23 Ha tehát Krisztussal meghaltatok a világ elemei számára, miért terhelitek magatokat olyan kötöttségekkel, amelyek csak az e világ szerint élőkre kötelezők:

Részletesebben

AZ EDZŐ ÉS A MÉDIA /THE COACH AND THE MEDIA/

AZ EDZŐ ÉS A MÉDIA /THE COACH AND THE MEDIA/ AZ EDZŐ ÉS A MÉDIA /THE COACH AND THE MEDIA/ Készült: Jacques Crevoisier előadása alapján (UEFA, Nyon, 2013) A média: A kommunikációs készség ugyanolyan fontos, mint a technikai készségek. A kérdések is

Részletesebben

Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10,

Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10, Cím: Játékok a szabadban Forrás: Tábortűz, 2001/10, http://www.hhrf.org/tabortuz/ Szöveg típusa: dokumentum Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz Javasolt felhasználás:

Részletesebben

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet!

Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Kedves Első Osztályos! Rajzold be az óvodai jeledet! Ez a szép, színes feladatgyűjtemény segíti munkádat a matematika tanulásában. Érdekes, játékos feladatokon keresztül ismerkedhetsz meg a 20-as számkörrel.

Részletesebben

Ennek a könyvnek a gazdája:

Ennek a könyvnek a gazdája: A Könyvmolyképzőnél eddig megjelent Szigge-könyvek: Kedvencünk, Szigge Csütörtök van? Akkor Szigge! Gyerünk, Szigge! Ennek a könyvnek a gazdája:...... Lin Hallberg & Margareta Nordqvist Vár minket Szigge!

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

TIMSS & PIRLS Tanulói kérdőív. 4. évfolyam. Azonosító címke

TIMSS & PIRLS Tanulói kérdőív. 4. évfolyam. Azonosító címke Azonosító címke TIMSS & PIRLS 2011 Tanulói kérdőív 4. évfolyam Oktatási Hivatal Közoktatási Mérési és Értékelési Osztály 1054 Budapest, Báthory u. 10. IEA, 2011 Útmutató Ebben a kérdőívben Veled kapcsolatos

Részletesebben

De cuki! Nem hiszem el, hogy lehet ennyire aranyos! Meg kell zabálni! Mindig rá vágytam!

De cuki! Nem hiszem el, hogy lehet ennyire aranyos! Meg kell zabálni! Mindig rá vágytam! 6 Az elsô vakkantás Tomo vagyok, és ez itt az ÉN történetem. Na, jó, meg Leventéé, a gazdámé is egy kicsit, de amúgy mindig minden róla szól, szóval ez a könyv most itt főleg rólam fog. Szívesen megosztom

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni?

Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni? Kedves Gyerekek! Minél nagyobbak lesztek, annál hamarabb jön el az idő, amikor egyedül fogtok közlekedni az utcákon, viszont ehhez nagyon fontos, hogy jól ismerjétek a közlekedés szabályait! Ezeket először

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK

P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK LÁNYKÉRDÉSEK Tilmann atya válaszol P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK P. Tilmann Beller LÁNYKÉRDÉSEK Családakadémia-Óbudavár Egyesület Óbudavár, 2006 Ezt a kis füzetet Tilmann atya készítette Weeber Orsi,

Részletesebben

Gyógyulás csakravirágokkal

Gyógyulás csakravirágokkal Gyógyulás csakravirágokkal játékos csakra harmonizálás gyerekeknek Balázs Mónika http://www.lelekmuhely.hu Kedves Szülık! Kineziológiai oldásaink során, már régóta használunk ehhez a gyakorlathoz hasonló

Részletesebben

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy Örömre ítélve Fotók: Gál Efraim Ha a drog egy fallal körbezárt város, akkor ki engedélyezi vagy tiltja a kijárást? Vajon ha az embernek több száz kulcsa lenne az örömhöz, bárhova bezárhatnák? Nem tudom.

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Kérdőív diákok részére

Kérdőív diákok részére TUDJUNK EGYUTTÉLNI MÁSOKKAL: megismerni és elfogadni az egyéni különbségeket, európai elkötelezettség 112569-CP-1-2003-1-ES-comenius-C21 Kérdőív diákok részére Biztosan értesültél arról, hogy szeretnénk

Részletesebben

KIFOGÁSKEZELÉS. Ellenvetések, kifogások kezelése

KIFOGÁSKEZELÉS. Ellenvetések, kifogások kezelése KIFOGÁSKEZELÉS Ellenvetések, kifogások kezelése Miért fontos a kifogásokat jól kezelni? A kifogás = információigény a döntéshez A kifogások burkolt kérdések ; Biztos, hogy legális üzlet? Működik ez az

Részletesebben

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely

Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK. Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak. Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Himmler Zsófia VARJÚFIVÉREK Népmese-dramatizációk gyermekbábcsoportoknak Himmler Zsófia Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely Forrás: Gyurcsó István Alapítvány Füzetek 14., Dunaszerdahely, 1999

Részletesebben

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN

HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN HARMATCSEPP TANULMÁNYI VERSENY HITTAN A versenyző neve: Forduló: I. Osztály: 3. Az iskola kódja: H- Elért pontszám: Javította: Visszaküldési határidő: Elérhető pontszám: 67p. 2014. november 17. Kedves

Részletesebben

CSELEKEDJ! Bevezetés. 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála,

CSELEKEDJ! Bevezetés. 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála, CSELEKEDJ! 1 Majd szólt a tanítványaihoz is: Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála, hogy eltékozolja a vagyonát. 2 Ezért előhívatta, és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj

Részletesebben

HA ISMERNÉD AZ ISTEN AJÁNDÉKÁT

HA ISMERNÉD AZ ISTEN AJÁNDÉKÁT Pasarét, 1984. augusztus 26. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Cseri Kálmán HA ISMERNÉD AZ ISTEN AJÁNDÉKÁT Lekció: Jn 4,3-15 Alapige: Jn 4,10 Jézus így felelt neki: Ha ismernéd az Isten ajándékát,

Részletesebben

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24.

Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Caramel: Tûrnöm kell 2015. June 24. Nem lenne tanár, és azt is elmondja, miért nem. - Kipróbálná magát külföldön, de imád magyarul énekelni. - Interjú Molnár Ferenc Caramellel cigányságról, kirekesztésrõl,

Részletesebben

Kilencedik lecke A tudatos fogyasztó és jogai

Kilencedik lecke A tudatos fogyasztó és jogai Kilencedik lecke A tudatos fogyasztó és jogai Tanári útmutató A legtöbb ember azért nem kapja meg, amit akar, mert maga sem tudja, mit akar. A tudatos vásárlói magaviselet segít a megfelelő pénzügyi döntések

Részletesebben

Szinonimák, antonimák

Szinonimák, antonimák Szinonimák, antonimák 1 ) Kezdjük a szinonimákkal A szinonima magyarul rokon értelmű szó. Nyugodtan mondhatja így is, úgy is A szinonimáknak hasonló a jelentése. Emlékszik, milyen szavakkal gratuláltak

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLlÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? 2 Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL

TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL TE HOGY VAGY? AZ UNICEF MAGYAR BIZOTTSÁG JELENTÉSE A MAGYAR GYEREKEK JÓLLÉTÉRŐL 2012 1 Miről szól az UNICEF gyermekjólléti jelentése, és mi a célunk vele? Te is kíváncsi vagy, hogyan élnek ma Magyarországon

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának!

Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának! Apportírozás Foglalatosság /hobby/ minden kutyának! Minden kutyatartó álma, hogy kutyája a tárgyakat megbízhatóan visszahozza? Sok kutya azonban inkább elszalad, és várja, hogy a gazda csatlakozzon a fogócskához.

Részletesebben

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás?

Első szín (Osztályterem, a diákok ülnek, dr Wieser a hitoktató vezetésével folyik az óra) Rövid, de velős! Durva bűn a lopás? DRÁMAJÁTÉK TINIKNEK Vári Lili: A KULCS A történet egy vallási középiskolában játszódik. Szereplők: Tanár dr Wieser Tanár Brown Diákok: Jim, Larry, Jeff, Tom és Matthew Első szín (Osztályterem, a diákok

Részletesebben

Testnevelés tervezet Március 15. Nemzeti ünnepünk - megemlékezés

Testnevelés tervezet Március 15. Nemzeti ünnepünk - megemlékezés Testnevelés tervezet Március 15. Nemzeti ünnepünk - megemlékezés Tevékenység vezetője: Hámoriné Zahorán Melinda A tevékenység helye: Újbudai Palánták Óvoda tornaszobája A tevékenység ideje: 2014. március

Részletesebben

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV

HANGERŐ, ÍRÁS, TESTTARTÁS, TÉRHASZNÁLAT, JELNYELV ALAPÉRZELMEK MIMIKÁVAL: Mennyire ismered a nem verbális jeleket? (teszt) Tárgyalás, beszélgetés közben érdemes ezekre a jelekre is figyelnünk. Végezzétek el a tesztet, és értékeljétek ki az eredményt!

Részletesebben

A Teremtés Negyedik könyv

A Teremtés Negyedik könyv Vlagyimir Megre A Teremtés Negyedik könyv 2008 A KERÍTÉS Na, hát legelőször is, ugye, legelőször természetesen be kell a telket keríteni. Mert amikor az építkezéshez szükséges anyagokat kezdi az ember

Részletesebben

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3)

Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Az ü dvö ssé g förrá sái (Vö. Iz 12,3) Szentségek vételére felkészítő kiadvány. Kiadja: Szent József Plébánia. Cím: 8800 Nagykanizsa Ady E. 15. Felelős kiadó és szerkesztő: Váron István. E-mail: varonistvan@gmail.com

Részletesebben

Kris Burm játéka. Tartozékok

Kris Burm játéka. Tartozékok Kris Burm játéka Én legyek erősebb, vagy az ellenfelemet gyengítsem? Ezt a húzós kérdést kell feltenni magadnak minden egyes körödben. Tartozékok - 1 játéktábla - 30 fehér korong: 6 Tzaar, 9 Tzarnő és

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában.

A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában. A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában. Miért jó a babaúszás? A babaúszás nem csupán egy nagyon

Részletesebben

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen?

Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Mit tehetsz, hogy a gyereked magabiztosabb legyen? Természetesen minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, de sajnos a hétköznapok taposómalmában nem mindig veszi észre az ember, hogy bizonyos reakciókkal

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET!

BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET! BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG BIZTONSÁGOS ÜNNEPEKET! Felkészítő-foglalkoztató lapok a téli szünidőre KÖSZÖNTŐ Kedves Gyerekek! Közeledik Karácsony ünnepe és ezzel együtt a téli szünet, amikor

Részletesebben

Így gyakorold a nyelvet! 8 tipp a kávészünetre

Így gyakorold a nyelvet! 8 tipp a kávészünetre Így gyakorold a nyelvet! 8 tipp a kávészünetre Kevés az időd, de szeretnéd nyelvtanulásra fordítani a kisebb és nagyobb szüneteidet? Nem akarsz a rövid szüneteidben is a számítógép előtt ücsörögve nyelvleckéket

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

LÁZÁR ERVIN: HAPCI KIRÁLY

LÁZÁR ERVIN: HAPCI KIRÁLY LÁZÁR ERVIN: HAPCI KIRÁLY http://mek.oszk.hu/02700/02731/02731.htm#6 Szöveg típusa: elbeszélő Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz Javasolt felhasználás: 3 6. évfolyam.

Részletesebben

Kedves Szülők, Pedagógusok!

Kedves Szülők, Pedagógusok! Kedves Szülők, Pedagógusok! Korunk társadalmában egyre több veszély fenyegeti a felnövekvő ifjúságot. A társadalmat sokkal összetettebb ingerek érik, mint évtizedekkel ezelőtt. Olyan társadalmilag elfogadott

Részletesebben

2.dia: Alapok 3.dia 4.dia.: Kihívás: Sikerélmény: Megerősítés: Felfedezés:

2.dia: Alapok 3.dia 4.dia.: Kihívás: Sikerélmény: Megerősítés: Felfedezés: 2.dia: AlapokMi mindent lehet elérni, mint például:bizalomépítés, együttműködés, csapatmunka, és, hogy a kudarcainkat ne negatív élményként fogjuk fel, hanem tanulási folyamatként Ezek azok a témák, melyek

Részletesebben

KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16.

KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16. 1 KÁROLYI PÁLYÁZAT 2015/16. Alsó tagozat Meghirdetjük idei pályázatainkat, melyekre várjuk alkotásaitokat. Felhívjuk figyelmeteket, hogy a pályázatok piszkozatát az iskolában, Nektek kell megírnotok! Később,

Részletesebben

ismeretek a kis számokról: 1, 2, 3, 4

ismeretek a kis számokról: 1, 2, 3, 4 Matematika A 1. évfolyam ismeretek a kis számokról: 1, 2, 3, 4 10. modul Készítette: bóta mária kőkúti ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 10. modul ismeretek a kis számokról: 1, 2, 3, 4 MODULLEÍRÁS A modul

Részletesebben

Érzékszerveink. Olvasószint: A

Érzékszerveink. Olvasószint: A Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermeknek

Részletesebben

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: )

Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: ) Mérési azonosító (Nem kell kitöltened!) Egészség kérdőív 6. osztályos tanulók részére Mikor születtél?. év hónap.. nap..(pl.: 2005.10.12.) Kérlek, hogy válaszodat jelöld így! (Ha elrontottad a választ,

Részletesebben

2014. október - november hónap

2014. október - november hónap 2014. október - november hónap Téma: A Lélek gyümölcse 5. hét Szeretet 2014. szeptember 30., kedd Tapasztald meg Isten szeretetét Ige: Drágának tartalak, és becsesnek (Ézsaiás 43,4) Max Lucado: Értékes

Részletesebben

Kedves Támogatónk! Barátsággal: Patvaros István alapító

Kedves Támogatónk! Barátsággal: Patvaros István alapító Kedves Támogatónk! Köszöntelek, Patvaros István vagyok, a PÉNZMÁGNES Alapítvány és a CashFlow Mágnes Közösség (CFM) alapítója. Hírlevelünk 2017/06-os számában beszámolunk klubalkalmainkról, Szigetszentmiklósi

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről J e g y z ő k ö n y v Készült: Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli nyílt üléséről Az ülés ideje: 2016. január 26. Az ülés helye: Balkányi Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme

Részletesebben

Bemutatkozási lap. Nyugodt vagy nyugtalan kisbaba volt? Hogyan lehetett megnyugtatni? Mennyi ideig szopott? Hogyan alakult a hozzátáplálás?

Bemutatkozási lap. Nyugodt vagy nyugtalan kisbaba volt? Hogyan lehetett megnyugtatni? Mennyi ideig szopott? Hogyan alakult a hozzátáplálás? Bemutatkozási lap Gyermekem fejlődése Váratlan vagy tervezett volt-e gyermekük érkezése? Milyen volt a terhesség lefolyása, hogyan élte meg a család ezt az időszakot, a várakozást? Időre született-e és

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

.a Széchenyi iskoláról

.a Széchenyi iskoláról Negyedikesek írták....a Széchenyi iskoláról 7 éves koromban, szüleimmel azért választottuk ezt az iskolát, mert itt német nyelvet lehet tanulni. Én már óvodás korom óta tanulom a németet, így ragaszkodtunk

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília Újpest-Belsőváros 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja Juhász Emília TANÉVZÁRÓ Alapige (textus): Ef 6,1-4; 6,10 Olvasandó (lectio): Péld 3,1-18 Heidelbergi Káté*: XXI. ÚRNAP (*Olvasható a szolgálat végén)

Részletesebben

Kedves Támogatónk! A részleteket szeretettel ajánlom figyelmedbe!

Kedves Támogatónk! A részleteket szeretettel ajánlom figyelmedbe! Kedves Támogatónk! Köszöntelek, Patvaros István vagyok, a PÉNZMÁGNES Alapítvány és a CashFlow Mágnes Közösség (CFM) alapítója. A Hírlevél 2016/10-es számában a közelgő CashFlow Mágnes Hétvégénkről tájékoztatunk,

Részletesebben

GÁLIK PÉTER DIÁK MURPHY, avagy a problémák kezdete nem esik egybe a felnőttkor kezdetével. 1. rész. A felelet törvényei

GÁLIK PÉTER DIÁK MURPHY, avagy a problémák kezdete nem esik egybe a felnőttkor kezdetével. 1. rész. A felelet törvényei GÁLIK PÉTER DIÁK MURPHY, avagy a problémák kezdete nem esik egybe a felnőttkor kezdetével 1. rész A felelet törvényei FELELETELKERÜLÉSI ALAPTÖRVÉNY Ha a tanár azt keresi, hogy ki feleljen: 1. Szedd össze

Részletesebben

A legördögibb válási csapda

A legördögibb válási csapda A legördögibb válási csapda Írta: Dr. Mészáros Ádám www.valasinfo.hu Dr. Mészáros Ádám A legördögibb válási csapda Ha Ön most azt gondolja, hogy egy nagyszerű válási jogi tanáccsal látom el Önt, akkor

Részletesebben

Játékok 4-5 éveseknek

Játékok 4-5 éveseknek Játékok 4-5 éveseknek 1. oldal alma mátrix Vágd ki az oldal alján található kis képeket, majd keressétek meg, hogy a mátrix tábla mely négyzetébe illenek. Ehhez az almák színét és nagyságát is meg kell

Részletesebben

Személyes Eredményességi Tréning Szet

Személyes Eredményességi Tréning Szet Személyes Eredményességi Tréning Szet Munkafüzet VAGYOK VALAKI A változtatás kulcsa Én : 1. Ki vagyok én? saját személyiségem feltérképezése 2. Párkapcsolatom 3. Munkám, hobbym 4. Anyagi tisztánlátásom

Részletesebben

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e!

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e! JELENTKEZÉSI LAP JELENTKEZÉS: A FENTI POSTACÍMEN VAGY SZEMÉLYES LEADÁSSAL JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 16. Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész

Részletesebben

Ha nem hiszed, járj utána!

Ha nem hiszed, járj utána! Gárdonyi-emlékév, 2013 Ha nem hiszed, járj utána! rejtvényfüzet 2. osztály 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játssz velünk! Néhány mese és az író életrajza

Részletesebben

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám:

Jelentkezési lap NÉV. Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: Jelentkezési lap.. NÉV Lakcím:. Iskola:... Osztály:. E-mail cím:... Telefonszám: 1. Feladat Életrajz Beck Andrea 1977-ben született.. Diplomát szerzett kommunikációs, majd területen. Első könyve, A Titoktündér

Részletesebben

SZÓFOGADÓ füzetek. Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket?

SZÓFOGADÓ füzetek. Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA

Kincskereső üzemmód: Hol a titok? Mi a trükk? Keressük meg a NAGY kiugrási pontot! 1. HIBA Sokan arra várnak, hogy egyszercsak eljön majd az ő idejük és beindul az üzlet. Tanulják a marketinget, olvasnak róla mit kell tenni, eljárnak rendezvényekre, minden ötletbe belefognak, de valahogy soha

Részletesebben

Mi Nők. Párkapcsolat

Mi Nők. Párkapcsolat Mi Nők Párkapcsolat Mi az az ÉFOÉSZ? Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét, röviden az ÉFOÉSZ-t 1981-ben alapították. Az alapítók azt akarták, hogy figyeljenek

Részletesebben

7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS

7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS 7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS Ez a téma nagyon nyilvánvalónak tűnhet, de tapasztalataim szerint ez az egyik legfélreértettebb része az üzletnek. Minden üzlet, vállalkozás, cég elad valamit. Rendszerint megoldást

Részletesebben

ÜZENET. SZÓLJ URAM, MERT HALLJA A TE SZOLGÁD! 1Sám 3,10 A D V E N T

ÜZENET. SZÓLJ URAM, MERT HALLJA A TE SZOLGÁD! 1Sám 3,10 A D V E N T 2015. ÜZENET 12. SZÓLJ URAM, MERT HALLJA A TE SZOLGÁD! 1Sám 3,10 A D V E N T Legyetek éberek, mert nem tudjátok mikor érkezik az Úr. Mindenért adjak hálát! (reggeli ima: elindulás Jézussal!) a szeretet

Részletesebben

Kulcsok a megértéshez

Kulcsok a megértéshez Kulcsok a megértéshez Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, a misztikus kapcsolatok, és a nem tudományos gyógyítás iránt. Ez a tény jelzi, hogy valami történik, s ezt sok ember érzi. Valami

Részletesebben

Háztartási energia-felmérés gyerekeknek

Háztartási energia-felmérés gyerekeknek Háztartási energia-felmérés gyerekeknek Sziasztok Fiatalok! Idén először ti is segíthettek szüleiteknek az energia-felmérésben: azaz megvizsgálni azt, hogy hogyan használjátok otthon az energiát. Ha valamit

Részletesebben

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN

Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN 1 Újpest-Belsőváros 2008. 03. 02. Juhász Emília Az élet istentisztelete 3.: A CSALÁDBAN Olvasandó (lectio): 2 Móz 13,1-10 Alapige (textus): 2 Móz 13,8-9 És mondd el fiaidnak azon a napon: Amiatt történik

Részletesebben