Környezetvédelmi termékdíj 2018 GREEN TAX SERVICE KFT. SZTRUHÁR IMRE TERMÉKDÍJ TANÁCSADÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezetvédelmi termékdíj 2018 GREEN TAX SERVICE KFT. SZTRUHÁR IMRE TERMÉKDÍJ TANÁCSADÓ"

Átírás

1 Környezetvédelmi termékdíj 2018 GREEN TAX SERVICE KFT. SZTRUHÁR IMRE TERMÉKDÍJ TANÁCSADÓ

2 Termékdíjköteles termékek köre Meghatározás: vámtarifaszám alapján: 2017-ig: január 1-jei tarifálási szabályok 2018-től: a tárgyév január 1-jén érvényes tarifálási szabályok évi LXXXV. törvény (Ktdt.), 1. melléklet: akkumulátor egyéb kőolajtermék gumiabroncs csomagolószer reklámhordozó papír irodai papír egyéb műanyag termék egyéb vegyipari termék elektromos és elektronikai berendezés ex. jelölés: azok a termékdíjköteles termékek, amelyek az 1. (3) bekezdésében meghatározott tárgyi hatály alá tartoznak, ide nem értve a megnevezésben kivételként megnevezett termékeket.

3 Áttekintés A termékdíj-kötelezettség megállapítása évi változások A termékdíj-szabályozás stratégiai eszközei A nyilvántartás és az ellenőrzés aktuális kérdései Konzultáció

4 Német anyacég (DE adószám) termékei BORÍTÉK FOGKRÉM NÉVJEGYKÁRTYA BEVÁSÁRLÓTÁSKA ALUMÍNIUMFÓLIA

5 Lengyel szállító (HU adószám) termékei KENŐOLAJ IRATGYŰJTŐ TÖRLŐKENDŐ MŰVIRÁG PORSZÍVÓ

6 Csomagolószerek Fogyasztói csomagolás: zacskó, doboz, tubus, palack, kupak, címke Szállítási csomagolás: egyutas raklap, fólia, pántszalag

7 Göngyölegmozgások

8 Kereskedelmi áru továbbforgalmazása Nem bérgyártótól beszerzett belföldi áru: Belföldi vagy külföldi vevő: Áru? Csomagolás? Bérgyártótól beszerzett belföldi áru: Belföldi vevő: Áru? Csomagolás? Külföldi vevő? Külföldi áru továbbforgalmazása: Belföldi vevő: Áru? Csomagolás? Külföldi vevő?

9 Termékdíj-kötelezettek köre Termékdíj-kötelezett: az első belföldi forgalomba hozó vagy az első saját célú felhasználó, külföldi előállítású csomagolást alkotó termékdíjköteles csomagolószer esetében az első belföldi forgalomba hozó vagy a lebontott csomagolásból képződő csomagolási hulladék első belföldi birtokosa, készletre vétel választása esetén a készletre vételt végző, bérgyártás esetén a bérgyártatója, belföldi előállítású kenőolaj után az első forgalomba hozó első vevője, termékdíj raktárból belföldre tulajdon-átruházással kiszállító.

10 Bérgyártás Fogalom: a megrendelő (bérgyártató) által a Magyarországon letelepedett természetes, vagy jogi személy (a továbbiakban együtt: bérgyártó) részére ellenszolgáltatás nélkül részben, vagy egészben rendelkezésére bocsátott anyagokból, félkész termékekből ellenszolgáltatás ellenében termékdíjköteles termék előállítása; a bérgyártó anyagáramonként és termékáramonként legfeljebb a termékdíjköteles termék tömegében számított 50%-os mértéket meg nem haladóan adhat alapanyagot a késztermékhez. Nem bérgyártás: a művelet során nem jön létre új termékdíjköteles termék az alapanyagot nem a megrendelő biztosítja az alapanyagot a megrendelő ellenszolgáltatásért biztosítja.

11 Forgalomba hozatal Forgalomba hozatal: a termékdíjköteles termék tulajdonjogának a) belföldi ingyenes vagy visszterhes átruházása, ideértve a más termék tartozékaként vagy alkotórészeként való átruházását és a csomagolószer csomagolás részekénti átruházását, b) belföldön gazdasági céllal letelepedett vagy belföldön nyilvántartásba vett kötelezett általi átruházása, ha a külföldön küldeményként vagy a fuvarozásra feladott termék a küldeményként való megérkezésekor, vagy a fuvarozás befejezésekor belföldön van. Nem keletkezik kötelezettség: belföldön lévő termék tulajdonjogának belföldön gazdasági céllal letelepedett, vagy belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó részére első alkalommal történő átruházása esetén, ha a külföldi rendeletetési helyre fuvarozásra vagy küldeményként feladott termék igazolt módon külföldre kiszállításra került.

12 Csomagolás lebontása Belföldi áru kicsomagolása: Egyutas (hulladékká váló) csomagolószer? Többutas csomagolószer? Külföldi áru kicsomagolása: Saját áruról lebontott egyutas (hulladékká váló) csomagolószer? Idegen áruról lebontott egyutas (hulladékká váló) csomagolószer? Többutas csomagolószer: Saját tulajdonú visszahozott csomagolószer? Behozataltól számított 365 napon belül visszaszállított? Egyéb eset?

13 Csomagolás lebontása A termékdíj-kötelezettség a külföldi előállítású csomagolást alkotó termékdíjköteles csomagolószer első belföldi forgalomba hozóját vagy a lebontott csomagolásból képződő csomagolási hulladék első belföldi birtokosát terheli.

14 Saját célú felhasználás Saját célú felhasználásnak minősül a termékdíjköteles termék a kötelezett saját vagy alkalmazottja magánszükséglete kielégítésére való felhasználása, a számvitelről szóló törvényben meghatározott alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés, beruházás, felújítás, karbantartás keretében való felhasználása, megsemmisítése, alaktalanítása, elfogyasztása, megsemmisülése az elháríthatatlan külső okból bekövetkezett megsemmisülés kivételével, szolgáltatásnyújtás keretében történő használata, felhasználása vagy használatba adása, minden más használata, ami nem saját termelésű készlet létrehozását eredményezi, a csomagolás végleges elválasztása a terméktől, kivéve a belföldi gazdálkodó tulajdonában lévő külföldről visszahozott újrahasználható csomagolószer elválasztását, tulajdonlása a kötelezett jogutód nélküli megszűnése esetén, ha a termékdíj korábban nem került megfizetésre, mennyiségében bekövetkezett, az éves kibocsátás 0,5%-át meghaladó hiány.

15 Külföldi forgó göngyöleg Visszaigényelhető a bevallott termékdíj: Termékdíjköteles termék igazolt külföldre szállítása esetén ( a ) Termékdíjköteles termék változatlan formában, illetve változatlan formában és állapotban más termékbe beépített külföldre történő értékesítése esetén ( b ) Újrahasználható csomagolószer 365 napon túli külföldre történő igazolt visszaszállítása esetén ( f ) Nem keletkezik kötelezettség: a külföldről behozott csomagolás részét képező újrahasználható csomagolószer saját célú felhasználása során, ha a kötelezett nyilvántartásával, bizonylatokkal alá tudja támasztani, hogy az újrahasználható csomagolószert a kötelezettség keletkezésének időpontját követő 365 napon belül közvetlenül külföldre vagy ipari termékdíj raktárba visszaszállították ha nem teljesül a feltétel: a 366. napon termékdíj-kötelezettség keletkezik

16 Vámtarifaszám a gyakorlatban Vámtarifaszám meghatározása: Szállító adatszolgáltatása; számla, vámhatározat tartalma Saját besorolás: Ktdt. 1. melléklet Tarifálási szakember NAV Szakértői Intézet

17 Termékdíjköteles termékkör változásai (1) A tárgyév január 1-én hatályos áruosztályozási szabályok szerint Irodai papír: Karbonpapír, önmásolópapír, és más másoló vagy átíró papír, nyomtatott is (beleértve a sokszorosító stencilezéshez vagy az ofszet nyomólemezhez való bevont vagy impregnált papírt is) tekercsben vagy ívben (4809 vámtarifaszám), amennyiben a papír további megmunkálás nélkül alkalmas írásra, nyomtatásra vagy fénymásolásra Papír, karton, cellulózvatta és cellulózszálból álló szövedék bevonva, impregnálva, borítva, felületileg színezve, díszítve vagy nyomtatva, tekercsben vagy téglalap (beleértve a négyzet) alakú ívben, bármilyen méretben a 4803, 4809 vagy a 4810 vtsz. alá tartozók kivételével (4811 vámtarifaszám), amennyiben a papír további megmunkálás nélkül alkalmas írásra, nyomtatásra vagy fénymásolásra Karbonpapír, önmásolópapír, és más másoló- vagy átírópapír (a 4809 vtsz. alá tartozók kivételével), a sokszorosító stencil- és az ofszet nyomólemezpapír dobozba kiszerelve is (4816 vámtarifaszám), amennyiben a papír további megmunkálás nélkül alkalmas írásra, nyomtatásra vagy fénymásolásra Iratgyűjtő doboz, levéltartó doboz, tárolódoboz és hasonló cikk irodai, üzleti vagy hasonló célra ( vámtarifaszám és HR alszám)

18 Termékdíjköteles termékkör változásai (2) Csomagolószer: A 3919 vámtarifaszámú termékek (Öntapadó műanyag lap, lemez, film, fólia, szalag, csík és más sík formában, tekercsben is) között kivétel a bútoripari áru. A 3920 vámtarifaszámú termékek (Más műanyag lap, lemez, film, fólia, szalag és csík, amely nem porózus, és nem erősített, nem laminált, nem alátámasztott vagy más anyagokkal hasonlóan nem kombinált) között kivétel az elektrotechnikai áru. A 3921 vámtarifaszámú termékek (Más műanyag lap, lemez, film, fólia, szalag és csík) között kivétel az elektrotechnikai áru. A 3923 vámtarifaszámú műanyag gyűjtőedények közül csak a szabványos mérettel rendelkező hulladékgyűjtő edényzet nem termékdíjköteles. A termékkör bővül a 3926 vámtarifaszámú műanyag csomagolószerekkel. A 4811 vámtarifaszámú pénztárgépszalag nem csomagolószer, hanem termékdíjköteles irodai papír. Egyéb műanyag termék: 9505 vámtarifaszámú termék (Ünnepi, farsangi vagy más szórakoztató tárgy, beleértve a bűvésztárgyat és a beugratós tréfakelléket is), ha megfelel a megnevezésnek: Műanyagból készült virág, fa-, levél- és gyümölcsutánzat és ezek részei; ezekből készült áru.

19 Termékdíjköteles termékkör változásai (3) 2018-tól elektromos, elektronikai berendezés: A vtsz. alá tartozó két vagy több géphez egyformán megfelelő alkatrész és tartozék (8473 vámtarifaszám) Föld, kő, érc vagy más szilárd halmazállapotú (beleértve a port vagy a pépet) ásványi anyag válogatására, osztályozására, rostálására, mosására, zúzására, őrlésére, keverésére vagy gyúrására szolgáló gép; szilárd ásványi fűtőanyag, kerámiapép, nem szilárd beton, gipsz vagy más ásványi por vagy pép tömörítésére, formálására vagy öntésére szolgáló gép; öntödei homokforma készítésére szolgáló gép (8474 vámtarifaszám) Elektromos hajtómotorral működő motorkerékpár, amely nem tartozik a kerékpár, tricikli és négykerekű motorkerékpár, pedálhajtással, legfeljebb 250 W legnagyobb folyamatos névleges teljesítményű, elektromos segédmotorral felszerelve kategóriába ( vámtarifaszám és alszám) A 90. árucsoportban máshol nem említett, mérő- vagy ellenőrző műszer, berendezés és gép; profilvetítő (9031 vámtarifaszám) Egylábú, kétlábú vagy háromlábú állvány és hasonló áru (9620 vámtarifaszám)

20 Termékdíjköteles termékkör változásai (4) Reklámhordozó papírnak minősül, de fizetési mentesség (bevallási kötelezettség 0 Ft/kg díjtétellel) érvényesíthető: a teljes nyomtatott felületre vetítve legalább 50%-ában nem gazdasági reklám terjesztésére szolgáló reklámtartalmú kiadvány, időszaki lap, a közhasznú szervezet, állami, önkormányzati szerv által, alapfeladata körében kiadott reklámtartalmú kiadvány, időszaki lap. Belföldi forgalomba hozatal esetén a mentesség akkor alkalmazható, ha a kötelezett megrendelője a megrendeléssel egyidejűleg írásban nyilatkozik a mentességi feltétel fennállásáról. Valótlan nyilatkozat esetén a nyilatkozatot adó vevő felel a termékdíj-kötelezettségért. Változatlanul nem minősül reklámhordozó papírnak: az ISBN számmal ellátott könyv, a tankönyvjegyzékbe felvett tankönyv.

21 Termékdíjtételek Reklámhordozó papír: Fém-ital csomagolószer: Eladótéri műanyag tasak, zacskó: Papír csom.szer, egyéni hulladékkezelés, min. 65% hasznosítás: Elektromos, elektronikai berendezések: 16 11,

22 Nagygépek, hőcserélő berendezések Nagygépek: Bármely külső méret meghaladja az 50 cm-t KT kód 1-3. karaktere: Tájékoztató jellegű lista: mosógépek, ruhaszárító gépek, mosogatógépek, tűzhelyek és sütők, elektromos sütők, elektromos főzőlapok, világítótestek, hang- és képlejátszó berendezések, zenei berendezések (kivéve a templomi orgonát), kötő- és szövőgépek, nagyszámítógépek, nagyméretű nyomtatók, másolóberendezések, érmével működő nagyméretű játékautomaták, nagyméretű orvostechnikai eszközök, nagyméretű ellenőrző és vezérlő eszközök, termékek és pénz automatikus kiadására szolgáló nagyméretű berendezések, fotovoltaikus panelek Hőcserélő berendezések: KT kód 1-3. karaktere: Tájékoztató jellegű lista: hűtőszekrények, fagyasztók, hűtött termékek automatikus kiadására szolgáló berendezések, légkondicionáló berendezések, párátlanító berendezések, hőszivattyúk, olajradiátorok és egyéb hőcserélő berendezések, melyek hőcserélő közegként víztől eltérő folyadékot tartalmaznak

23 Kisgépek Egyik külső méretük sem haladja meg az 50 cm-t KT kód 1-3. karaktere: Tájékoztató jellegű lista: porszívók, szőnyegseprűk, varrógépek, világítótestek, mikrohullámú sütők, szellőzőberendezések, vasalók, kenyérpirítók, elektromos kések, elektromos vízforralók, órák, elektromos borotvák, mérlegek, haj- és testápoló gépek, számológépek, rádiókészülékek, videokamerák, videomagnók, hifiberendezések, hangszerek, hang- és képlejátszó berendezések, elektronikus és elektromos játékok, sporteszközök, kerékpározáshoz, búvárkodáshoz, futáshoz, evezéshez stb., használt számítógépek, füstjelző berendezések, fűtésszabályozók, termosztátok, kisméretű elektromos és elektronikus szerszámok, kisméretű orvostechnikai eszközök, kisméretű ellenőrző és vezérlő eszközök, termékek automatikus kiadására szolgáló kisméretű berendezések, beépített fotovoltaikus paneleket tartalmazó kisgépek

24 Számítástechnika, távközlés, képernyő, monitor Képernyők, monitorok és olyan berendezések, amelyek 100 cm2-nél nagyobb felszínű képernyőt tartalmaznak: KT kód 1-3. karaktere: Tájékoztató jellegű lista: képernyők, televíziókészülékek, LCD képkeretek, monitorok, hordozható számítógépek, kisméretű hordozható számítógépek Kisméretű számítástechnikai berendezések és távközlési berendezések: Egyik külső méretük sem haladja meg az 50 cm-t KT kód 1-3. karaktere: 103/104/ Tájékoztató jellegű lista: mobiltelefonok, GPS-ek, zsebszámológépek, routerek, személyi számítógépek, nyomtatók, telefonok

25 Egyéb változások A gépjármű termékdíjköteles alkotórészei termékdíjának 70 %-át kell megfizetni, ha a gépjármű hajtómotorként elektromos motorral is működő, 50 %-át kell megfizetni, ha a gépjármű kizárólag elektromos hajtómotorral működő. Nem termékdíjköteles a világűrben való felhasználásra tervezett elektromos, elektronikai berendezés. Elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag zsák (0 Ft/kg): a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás keretében használt gyűjtőzsák A teljes egészében megújuló forrásból származó alapanyagból, biológiai úton lebomló műanyagból készült termék: a fizetési mentességét akkreditált laboratórium szakvéleményével kell alátámasztani Az egyéni hulladékkezelésbe a kapcsolt vállalkozás telephelyén gyűjtött hulladék mennyisége is beszámítható.

26 Termékdíjköteles papírtermékek Vtsz.: 4802, 4803, 4804, 4805, 4806, 4807, 4808, 4810, 4811, 4819, 4821, 4822, 4823 a termék befogadására, egységbe fogására kialakított, ideiglenes védőburkolat; a csomagolóeszközök előállítására, illetve az ideiglenes védőburkolat kialakítására közvetlenül alkalmazható szerkezeti anyag a csomagolás kiegészítő vagy járulékos részeként felhasználható elemek, kellékek Vtsz.: 4802, 4809, 4810, 4811, 4816, , 4820 Vtsz.: 48, 49 információ hordozására alkalmas író, nyomtató vagy fénymásoló papír, amely további megmunkálás nélkül alkalmas írásra, nyomtatásra vagy fénymásolásra, továbbá az iratok, dokumentumok, folyóiratok vagy hasonló termékek tartására, rendezésére szolgáló, papírból készült iratrendező, dosszié, iratborító, levélrendező és irattartó mappa gazdasági reklámot tartalmazó időszaki lap egyes számai, grafikát, rajzot vagy fotót tartalmazó kiadvány, térkép, nyomtatott képeslap, üdvözlő- és más hasonló kártya, nyomtatott naptár, nyomtatott üzleti reklámanyag, katalógus, prospektus, reklámposzter és hasonlók, röplap, egyéb szöveges kiadvány

27 Többfunkciós papírtermékek Ha a termék egyidejűleg csomagolószer és reklámhordozó papír funkciót is betölt, akkor a termékdíj-kötelezettség a csomagolószer jelleg alapján áll fenn. Ha a termék egyidejűleg irodai papír és reklámhordozó papír funkciót is betölt, akkor a termékdíj-kötelezettség a reklámhordozó papír jelleg alapján áll fenn.

28 Mentességi lehetőségek (belföldi forgalmazás) Csomagolóanyag, csomagolási segédanyag egyéb célra: nem kell fizetni, ha a vevő nyilatkozik: 3. (6) c) pont ca) alpont Csomagolóanyagból új termék: nem kell fizetni, ha a vevő nyilatkozik: 3. (6) c) pont cb) alpont Irodai papírból könyv, tankönyv, időszaki kiadvány (ISSN): nem kell fizetni, ha a vevő nyilatkozik: 3. (6) g) pont Irodai papírból egyéb kiadvány (nincs ISSN): az eladó termékdíjat fizet Reklámhordozó papír 50% alatti reklámtartalommal: nem kell fizetni, ha a vevő nyilatkozik: 3. (10) bekezdés

29 Mentességi lehetőségek (saját felhasználás) Csomagolóanyag, csomagolási segédanyag egyéb célra: a termékdíj visszaigényelhető: 25. (1) g) pont Csomagolóanyagból új termék: nincs kötelezettség: 3. (3) d) pont Irodai papírból könyv, tankönyv, időszaki kiadvány (ISSN): nincs kötelezettség: 3. (3) d) pont Irodai papírból egyéb kiadvány (nincs ISSN): nincs kötelezettség: 3. (3) d) pont Reklámhordozó papír 50% alatti reklámtartalommal: nem kell fizetni: 3. (9) f) pont

30 Példa (1) Nyomda bolthálózatnak tekercsben saját gyártású pénztárgépszalagot (4811) értékesít. A termék: Az eladó kötelezettsége: A vevő kötelezettsége: Nyilatkozat jogcíme:

31 Példa (2) Nyomda állami szervezetnek tájékoztató kiadványt (4911) készít. A termék nem tartalmaz reklámot, de a vevő nem hajlandó erről írásban nyilatkozni. A termék: Az eladó kötelezettsége: A vevő kötelezettsége: Nyilatkozat jogcíme:

32 Példa (3) Papírimportőr alappapírt (4802) értékesít egy nyomdának, amely az alapanyagból reklámposztert (4911) állít elő. A termék: Az eladó kötelezettsége: A vevő kötelezettsége: Nyilatkozat jogcíme:

33 Példa (4) Import kiskereskedő magánszemélynek felirat nélküli papírdossziét (4820) értékesít. Az áfás számlát igénylő vevő írásban nyilatkozik, hogy nem továbbforgalmazó. A termék: Az eladó kötelezettsége: A vevő kötelezettsége: Nyilatkozat jogcíme:

34 Példa (5) Nyomda céges megrendelőnek határidőnaplót (4820) gyárt, amely kb. 10% reklámot tartalmaz. A vevő hajlandó nyilatkozni a reklámtartalomról, ha szükséges. A termék: Az eladó kötelezettsége: A vevő kötelezettsége: Nyilatkozat jogcíme:

35 Példa (6) Import kiskereskedő magánszemélynek reklámképes (a nyomtatott felület 100%-a) kiadványt (4911) értékesít. A vásárló a pénztárnál aláír egy nyilatkozatot arról, hogy a termék nem tartalmaz reklámot. A termék: Az eladó kötelezettsége: A vevő kötelezettsége: Nyilatkozat jogcíme:

36 Példa (7) Belföldi leányvállalat munkatársa a külföldi anyacégtől térítésmentesen reklámfeliratú (<50%) jegyzetfüzetet (4820) kap saját használatra. (A munkatárs nyilatkozik arról, hogy nem ismeri a termékdíjszabályokat.) A termék: A cég kötelezettsége: Nyilatkozat jogcíme:

37 Példa (8) Nyomda belföldi szörpgyártónak reklámfeliratú papírcímkét (4821) értékesít. A vevő nem nyilatkozik a reklámtartalomról. A termék: Az eladó kötelezettsége: A vevő kötelezettsége: Nyilatkozat jogcíme:

38 Példa (9) Nyomda felirat nélküli irattartó dobozt ( ) készít belföldi megrendelőnek. A megrendelő nyilatkozata alapján a dobozt nem csomagolásra, hanem tárolásra használja. A termék: Az eladó kötelezettsége: A vevő kötelezettsége: Nyilatkozat jogcíme:

39 Egyéb műanyag termék Vámtarifaszám + Meghatározás Vámtarifaszám: (Ünnepi, farsangi vagy más szórakoztató tárgy, beleértve a bűvésztárgyat és a beugratós tréfakelléket is) Más termék tartozéka vagy alkotórésze Meghatározás: Műanyagból készült virág, fa-, levél- és gyümölcsutánzat és ezek részei; ezekből készült áru

40 Besorolási kérdések (műanyag) vagy (egyéb anyag)? a műanyag tömegaránya meghaladja-e az 50%-ot 6702 (művirág) vagy 9505 (ünnepi kellék)? 2018-tól nem befolyásolja a kötelezettséget Műanyagból készült ünnepi kellék? a műanyag tömegaránya meghaladja-e az 50%-ot Más termék alkotórésze? a dologgal olyképpen van tartósan egyesítve, hogy az elválasztással a dolog vagy elválasztott része elpusztulna, illetve az elválasztással értéke vagy használhatósága számottevően csökkenne. Más termék tartozéka? nem alkotórész ( ), de a dolog rendeltetésszerű használatához vagy épségben tartásához rendszerint szükséges vagy azt elősegíti.

41 Műanyag zacskók szabályozásának háttere Uniós háttér: 2015/720/EU irányelv: Cél: az egy főre jutó felhasználás ne haladja meg a következő értéket: december 31.: 90 db/fő december 31.: 40 db/fő Eszköz: díjmentes használat tiltása vagy egyéb ösztönzők Hazai felhasználás: Eladótéri műanyag zacskó: 88 db/fő Bevásárlótáska: 14 db/fő Tervezett hazai eszközök: termékdíjtétel emelése 1900 Ft/kg-ra: 15 mikronnál nagyobb falvastagságú zacskók oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók (falvastagságtól függetlenül) Időterv: 2018: a tervezett díjemelést az Országgyűlés nem fogadta el 2019:?

42 A teljesítés módjai Termékdíjfizetés Teljes díjtétel Átalány Egyéni hulladékkezelés díjtétele Nincs díjfizetés Nyilatkozat Átvállalás Termékdíj raktár Fizetés és levonás Visszaigénylés

43 Termékdíjátalány Esetei: Mezőgazdasági termelő (2010. január 1-je óta) Max Ft / év Csekély mennyiségű kibocsátó (2014. április 1-jétől) Kibocsátási határok: Ktdt pont Átalánydíjak: 15. (3) bekezdés Gépjármű tartozéka, alkotórésze (2016. január 1-jétől) Bejelentés: Január 31-ig (jogvesztő), 18TKORNY Túllépés bejelentése Bevallás: Mezőgazdasági termelő: nincs bevallási kötelezettség Csekély mennyiségű kibocsátó: éves bevallás (17KTA / 18KTA) Gépjárműátalány: negyedéves bevallás (GJA lap)

44 Gépjármű átalánydíj Az átalányra vonatkozó eljárási szabályok szerint választható. Általános szabályok szerint nyilvántartandó: Alkotórészek, tartozékok vámtarifaszáma, tömege Akkumulátor: 57 Ft/kg Egyéb kőolajtermék: 114 Ft/kg Elektromos, elektronikai berendezés: 57 Ft/kg Gumiabroncs: 57 Ft/kg Átalányfizetés esetén nyilvántartandó: Gépjármű HR alszáma ( vámtarifaszám 6 számjegyig ), darabszáma Gépkocsi: Ft/db Motorkerékpár: Ft/db Külföldre szállítás esetén az átalánydíj visszaigényelhető.

45 Gépjármű fogalma Gépjárműnek minősül (2016): Gépkocsi és más gépjármű (elsősorban személyszállításra tervezett) beleértve a kombi típusú gépkocsit és a versenyautót is (8703 vámtarifaszám) Motorkerékpár (8711 vámtarifaszám) Gépjármű fogalmának bővítése (2017-től): 10 vagy annál több személy szállítására alkalmas gépjármű (8702 vámtarifaszám) Áruszállító gépjármű (8704 vámtarifaszám) Speciálisan, havon való közlekedésre tervezett járművek; golfkocsik és hasonló járművek ( alszám) Oldalkocsi (8711 vámtarifaszám)

46 Egyéni hulladékkezelés 2016-ig: végfelhasználó vevőtől a kötelezett telephelyén vagy a kereskedelmi egységben az értékesítés helyén + saját célú felhasználás 2017-től: a kötelezett telephelyén vagy a kereskedelmi egységben az értékesítés helyén + saját célú felhasználás 2018-tól: a kötelezett telephelyén vagy a kapcsolt vállalkozás telephelyén vagy a kereskedelmi egységben az értékesítés helyén + saját célú felhasználás

47 Egyéni hulladékkezelés: lépések Pénzügyi tervezés (képletek: Ktdt. 3. melléklet) Érintett anyagáramok kiválasztása Egyeztetés a hulladék elszállítójával, hulladéklánc azonosítása Közvetítő bevonási lehetőségének vizsgálata Igazolásminták kialakítása (Vhr. 29. ) Bejelentési kötelezettség: tárgyév január 31-ig! 18TKORNY nyomtatvány: Főlap, EHN lap, ENY lap Hulladéklánc változásának követése, bejelentése Nyilvántartás, bevallás 18KTBEV nyomtatvány: EGY lap, HAS lap

48 Egyéni hulladékkezelés számítása és bevallása Bevallási gyakoriság: Éves bevallás: tárgyévet követő év április 20-ig Előlegbevallás és -fizetés: tárgyévet megelőző évben (az adott anyagáramban) fizetett összeg 95%-a tárgyév december 20-ig Kollektív anyagáramok: általános szabályok szerint Kibocsátás számítása: Csomagolószer: tárgyévi kibocsátás alapján Akkumulátor, gumiabroncs, elektromos, elektronikai berendezés: Tárgyévet megelőző évben egyéni hulladékkezelő: tárgyévet megelőző év kibocsátása alapján Tárgyévet megelőző évben kollektív teljesítő: tárgyévi kibocsátás alapján

49 Nyilatkozat Kötelezett Csomagoló Kötelezett Nyilatkozat Felhasználó A kötelezett vevője eseti vagy időszakra szóló nyilatkozatot adhat, ha: ba) alpont: a csomagolóeszközt újrahasználható betétdíjas rendszerben használja, bb) alpont: az újrahasználható raklapot a beszerzéstől számított legalább 365 napig újrahasználva csomagolás létrehozására használja fel, A nyilatkozattal ellentétes eljárás: a nyilatkozó termékdíjat és késedelmi pótlékot fizet. Nyilatkozat mintája: 343/2011. Korm.rendelet, 3. melléklet

50 OKTF -nyilvántartás (újrahasználható csomagolószer) Irányadó szabvány: MSZ EN 13429:2004 Pest Megyei Kormányhivatal, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Postacím: 1016 Budapest, Mészáros u. 58/A-B. Igazgatási szolgáltatási díj: Ft termeszetvedelmi-foosztaly/belfoldi-hulladekgazdalkodasi-es-termekdij-osztaly Mely esetekben szükséges a nyilvántartásba vétel? Belföldről nyilatkozattal beszerzett és betétdíjasan használt csomagolószer ( ba nyilatkozat), legalább 365 napig újrahasznált raklap ( bb nyilatkozat). Külföldről beszerzett (vagy belföldről átvállalással beszerzett) és betétdíjasan használt csomagolószer, legalább 365 napig újrahasznált raklap.

51 Nyilatkozat Kötelezett Csomagoló Kötelezett Nyilatkozat Felhasználó A kötelezett vevője eseti vagy időszakra szóló nyilatkozatot adhat, ha: ca) alpont: a csomagolóanyagot, csomagolási segédanyagot végfelhasználóként nem csomagolásra használja, cb) alpont: a csomagolóanyagot, csomagolási segédanyagot alapanyagként más termék előállításához használja, d) pont: a termékdíjköteles terméket termékdíj raktárba szállítja be, A nyilatkozattal ellentétes eljárás: a nyilatkozó termékdíjat és késedelmi pótlékot fizet. Nyilatkozat mintája: 343/2011. Korm.rendelet, 3. melléklet

52 Nyilatkozat (irodai papír) Kötelezett Felhasználó Kötelezett Nyilatkozat Felhasználó Az irodai papír vevője eseti vagy időszakra szóló nyilatkozatot adhat, ha: g) pont: az irodai papírt ISBN-számmal ellátott könyv, a tankönyvjegyzékbe felvett tankönyv vagy ISSN-azonosítószámmal rendelkező időszaki kiadvány előállításához közvetlen anyagként (alapanyagként) használja fel, A nyilatkozattal ellentétes eljárás: a nyilatkozó termékdíjat és késedelmi pótlékot fizet. Nyilatkozat mintája: 343/2011. Korm.rendelet, 3. melléklet

53 Export-átvállalás Gyártó Átvállalás aa Exportáló Gyártó Átvállalás d Kereskedő Átvállalás ab Exportáló Szerződésben átvállalhatja a termékdíj-kötelezettséget: aa) : az első forgalomba hozótól beszerzett termékdíjköteles terméket legalább 60%-ban külföldre értékesítő vevő, ab) : a továbbforgalmazótól beszerzett csomagolószert legalább 60%-ban külföldre értékesítő vevő.

54 Csomagolást végző átvállalása Gyártó Gyártó Átvállalás ea Csomagoló Csomagoló Gyártó Átvállalás d Kereskedő Átvállalás eb Csomagoló A csomagolószer vevője szerződésben átvállalhatja a termékdíjkötelezettséget: d) : ha első vevőként továbbforgalmazza vagy saját célra felhasználja a csomagolószert, ea) : ha első vevőként csomagolást hoz(at) létre a csomagolószerből. eb) : ha második vevőként csomagolást hoz(at) létre a csomagolószerből.

55 Átvállalási szerződés KÜLFÖLDRE ÉRTÉKESÍTŐ VEVŐ (LEGALÁBB 60%) BÉRGYÁRTÓ TERMELŐI CSOPORT TOVÁBBFORGALMAZÓ ELSŐ VEVŐ CSOMAGOLÁST VÉGZŐ VEVŐ CSOMAGOLÓANYAGBÓL CSOMAGOLÓSZERT ELŐÁLLÍTÓ VEVŐ 3920 VTSZ.: TOVÁBBFORGALMAZÓ MÁSODIK VEVŐ SZ SZ SZ SZ SZ SZ SZ ELSŐDLEGES KÖTELEZETT NAV Új szerződéskötés, módosítás o Felek adatai (név, cím, adószám) o Termék adatai (VTSZ, KT, CsK 1-3.) o Időszak o Jogcím Nyilvántartásba vétel (NAV) o július 1-jétől o 15 napon belül kérheti az átvállaló o a szerződés legkorábban a nyilvántartásba vétel napjától érvényes o mindkét fél értesítést kap Számlán feltüntetés o A szövegminta június 1-jén módosult.

56 Átvállalási szerződés (2018) A KT kódok és a CsK kód változása miatt az elektromos, elektronikai berendezésekre és a kereskedelmi csomagolószerre vonatkozó átvállalási szerződéseket módosítani kell január 1-jei hatállyal. A módosításról benyújtott kérelem esetén az adóhatóság döntéséig a szerződés a 2018 előtti KT kódokkal is hatályos marad. Nem módosítható a hatályos átvállalási szerződés, hanem új szerződést kell létrehozni, ha az átvállalás jogcíme módosul vagy ha a korábban szerződő kötelezett átalakulás, egyesülés vagy szétválás következtében új adóazonosító számot kap.

57 Termékdíj raktár Ipari termékdíj raktár: az adóhatóság engedélyével üzemeltett belföldi ingatlan, ahol a termékdíjköteles termék előállítható, feldolgozható, más termékbe beépíthető, újbóli felhasználásra előkészíthető és készletezhető. Kereskedelmi termékdíj raktár: az adóhatóság engedélyével üzemeltett belföldi ingatlan, ahol a termékdíjköteles termék tárolható. Betárolás belföldről: nyilatkozat vagy visszaigénylés Raktáron belüli értékesítés: nincs kötelezettség Belföldre kiszállítás: kötelezettség, ha a tulajdonjog változik (2015)

58 Termékdíj raktár Az üzemeltetési engedély legfeljebb öt évre adható, újabb öt évre meghosszabbítható. A kérelmet (18TRAKT nyomtatvány) az adóhatóság 30 napon belül bírálja el. Engedélyezés feltételei: a kérelmező a raktár működésére szolgáló ingatlan jogszerű használója, nyilvántartó program nincs köztartozása, nem áll csőd-, felszámolási vagy végelszámolási, valamint kényszertörlési eljárás alatt, független könyvvizsgáló által hitelesített (auditált) mérleggel rendelkezik, termékdíj ügyintéző szakképesítéssel rendelkezik, vezetője, vezető tisztségviselője büntetlen előéletű. Negyedéves adatszolgáltatás (KTRAKT nyomtatvány, a tárgynegyedévet követő hó 20. napjáig).

59 Termékdíj raktár BELFÖLDI BESZÁLLÍTÓ NYILATKOZIK d vagy BETÁROL értékesítés előtt NAGYKERESKEDŐ (TERMÉKDÍJ RAKTÁR) ÁTVÁLLAL d KERESKEDŐ ÁTVÁLLAL vagy NYILATKOZIK VÉGFELHASZNÁLÓ

60 A termékdíj-visszaigénylés jogcímei Termékdíjköteles termék igazolt külföldre szállítása ( a ) Termékdíjköteles termék változatlan formában, illetve változatlan formában és állapotban más termékbe beépített külföldre történő értékesítése ( b ) Termékdíjköteles termék gyártásához közvetlen anyagként (alapanyag) felhasznált termékdíjköteles termék felhasználása ( e ) Újrahasználható csomagolószer termékdíj-megállapítási időszakon túli külföldre történő igazolt visszaszállítása ( f ) Csomagolóanyag, csomagolási segédanyag a továbbforgalmazás kivételével nem csomagolás előállítására való felhasználása ( g ) Kereskedelmi csomagolószer (fém ital-csomagolószer) díjtételével fizetett záróelem nem italcsomagolószerként forgalomba hozatala ( h ) Egyéb kőolajtermék hulladékának hasznosítása ( 2 ) Növényvédőszerrel érintkező csomagolószerre hasznosítási díj fizetése ( 2a ) Betárolás ipari termékdíjraktárba ( 5 )

61 Bejelentés, bevallás Bejelentés + változás-bejelentés (15 nap): 18TKORNY Bejelentések pótlása: TKORNY ( ), 16TKORNY, 17TKORNY Január 31-ig kell bejelentést tenni (jogvesztő határidő): Egyéni hulladékkezelés választásáról (anyagáramok, közreműködők) Forgalomba hozatalkori fizetés helyett készletre vételkori fizetés Készletre vételkori fizetés helyett forgalomba hozatalkori fizetés Termékdíjátalány választásáról Bevallás: 17KTBEV / 18KTBEV (negyedéves) Önellenőrzés, pótbevallás: az adott év nyomtatványán Képviselet: EGYKE nyomtatvány

62 18TKORNY Főlap

63 17KTBEV (BEV lap)

64 Nyilvántartás jogszabályi követelményei 1. A termékdíjköteles termék: 1. megnevezése 2. CsK kódja / KT kódja 343/2011. Korm.rendelet, 1. melléklet 3. vámtarifaszáma 4. egységnyi mennyisége (kg; zsák, zacskó esetében db is) 5. termékdíjtétel, termékdíj összege Ktdt. 2. melléklet 6. eredete (belföldi gyártású, külföldről behozott)

65 Csomagolószer Csomagolóeszköz ( E ): A termék vagy a kisebb csomagolás befogadására, egységbe fogására kialakított, meghatározott anyagú, szerkezetű általában ipari, vagy szolgáltató jellegű tevékenység keretében előállított ideiglenes védőburkolat, továbbá a raklap. Például: ballon, dob, doboz, fiola, hordó, kanna, kosár, láda, palack, pohár, rekesz, raklap, tasak, tégely, tubus, vödör, zacskó, zsák Csomagolóanyag ( A ): a csomagolóeszközök előállítására, illetve az ideiglenes védőburkolat kialakítására közvetlenül alkalmazható szerkezeti anyagok gyűjtőfogalma Például: fólia; papír vagy műanyag alapanyag tekercsben vagy ívben kiszerelve Csomagolási segédanyag ( S ): a csomagolás kiegészítő vagy járulékos részeként felhasználható így különösen záró, rögzítő, párnázó, díszítő elemek, valamint kellékek, így különösen címke, páralekötő anyag, hordfogantyú, ragasztó gyűjtőfogalma Például: címke, dugó, kötözőanyag, kupak, pántszalag, párnázóanyag, ragasztószalag

66 Nyilvántartás jogszabályi követelményei 2. A termékdíj-kötelezettség: 7. a termékdíj-kötelezettség keletkezésének napja forgalomba hozatal: a számlán feltüntetett teljesítés napja saját célú felhasználás: költségként történő elszámolás napja (ügylet teljesítésének napja) külföldi termék kicsomagolása : a csomagolás végleges elválasztásának napja (ha az időpont az általános szabály szerint nem határozható meg) választható: készletre vétel napja 8. a termékdíj megfizetésének napja megállapítás és bevallás: negyedévente kivétel: egyéni hulladékkezelő: évente befizetés: a negyedévet követő hónap 20. napjáig kivétel: egyéni hulladékkezelő: tárgyévet követő év április 20. előlegfizetés a IV. negyedévre: december 20-ig

67 Készletre vételkori fizetés A készletre történő felvétel napja: termékbeszerzés esetén a termék beszerzéséről kiállított számlán, számlakibocsátás hiányában az ügylet teljesítését tanúsító egyéb bizonylaton feltüntetett teljesítés napja vagy ennek hiányában az a nap, amelyen a terméket a számviteli szabályoknak megfelelően a számviteli nyilvántartásba eszközként fel kell venni. Készletre vételkori fizetés a kötelezett döntése alapján tárgyévtől alkalmazható bejelentés az átállásról: január 31-ig (jogvesztő) leltárkészítés: a december 31-én készleten levő termékekről leltárkészlet bevallása és fizetés: a tárgyév első bevallásában a választott módszer a tárgyéven belül nem változtatható meg

68 Tárgyi eszköz, egyéb beszerzés Termékdíjköteles lehet: Elektromos, elektronikai berendezés: vámtarifaszám + ex. jelzés + * jelzés Termelőgép, irodagép, gépjármű Akkumulátor: 8507 vtsz. (kivételekkel, tartozékként is) Egyéb kőolajtermék: vámtarifaszám (kenőolaj, kivéve kenőzsír) Gumiabroncs: vámtarifaszám (tartozékként is) Csomagolószer: vámtarifaszám + fogalom Reklámtáska, csomagküldő szolgálattal érkező csomag Reklámhordozó papír: vámtarifaszám + fogalom Katalógus, prospektus, poszter, reklámújság, naptár Irodai papír: vámtarifaszám + fogalom Nyomtatópapír, fénymásolópapír, jegyzetfüzet, dosszié, iratborító Egyéb vegyipari termék: vámtarifaszám Tisztítókendő, szappan, mosószer

69 Külföldi áruk nyilvántartása A termék adatai (vámtarifaszám, tömeg) Intrastat-adatok vámhatározat számla becslés: tárgyi eszközök elektromos, elektronikai alkotórészei A csomagolás tömege vámhatározat: bruttó nettó számla: bruttó nettó számla: bruttó vagy nettó A csomagolás anyaga, összetétele számla: paletták száma, dobozok száma mérés: egy paletta vagy doboz normája mérés: a csomagolás tömegének %-os bontása

70 Elektromos, elektronikai berendezés külföldről A * jelzéssel ellátott vtsz. számok olyan elektromos, elektronikai berendezés termékcsoportokat jelentenek, melyben azok a termékek termékdíjkötelesek, melyeknek bruttó tömege legfeljebb 200 kg, vagy elektromos teljesítmény felvétele legfeljebb 4 kw.

71 Elektromos, elektronikai berendezés külföldről

72

73 Green Tax Service Kft. tanácsadás átvilágítás, a múlt rendezése hatósági ellenőrzés esetén támogatás online kérdezz-felelek jogszabályfigyelés, -értelmezés termékdíj-képviselet hulladékgazdálkodási tanácsadás Köszönöm a figyelmüket!

Környezetvédelmi termékdíj

Környezetvédelmi termékdíj Környezetvédelmi termékdíj Változások, jogszabályi háttér A változások háttere: - Termékdíj bevételeinek növelése - Az OHÜ létrehozása, koordináló szervezeti rendszer megszüntetése - Kötelezettek körének

Részletesebben

Környezetvédelmi Termékdíj 2018

Környezetvédelmi Termékdíj 2018 Kelemen István Környezetvédelmi Termékdíj 2018 Szerző: Kelemen István Szakmai szerkesztő: Horváth Géza Kiadói szerkesztő: Koczka Erika Kiadó: Vezinfó Kiadó és Tanácsadó Kft. Minden tartalom szerzői jogvédelem

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2012-2013. Kelemen István vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. www.green-tax.hu

Környezetvédelmi termékdíj 2012-2013. Kelemen István vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. www.green-tax.hu Környezetvédelmi termékdíj 2012-2013 Kelemen István vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. www.green-tax.hu Termékdíj-történetek Tájékozódás a lovagok és lókötők szigetén Hogyan kerüljük le a farkasembereket?

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2012

Környezetvédelmi termékdíj 2012 Környezetvédelmi termékdíj 2012 Sztruhár Imre, tanácsadó sztruhar.imre@green-tax.hu Green Tax Consulting Kft. Áttekintés A környezetvédelmi termékdíj 2012. január 1-jétől hatályos rendszere A változó rendelkezések

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj. Szabó Viktor - adótanácsadó

Környezetvédelmi termékdíj. Szabó Viktor - adótanácsadó Környezetvédelmi termékdíj Szabó Viktor - adótanácsadó Jelentős változások 2012-től! A változások háttere: - Termékdíj bevételeinek növelése; - Az OHÜ létrehozása, koordináló szervezeti rendszer megszüntetése;

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj: változások január 1-jétől

Környezetvédelmi termékdíj: változások január 1-jétől Környezetvédelmi termékdíj: változások 2017. január 1-jétől A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény 2017. január 1-jén hatályba lépő módosítása a Magyar Közlöny 2016/191. számában jelent meg (2016.

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2012

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2012 KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2012 VARGA SÁNDORNÉ HDGY. NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete Pénzügyőri Iskola 1/20 1.Adminisztrációs terhek csökkentése 2.Termékdíj-bevételek növelése 3. Fontos

Részletesebben

Környzetvédelmitermékdíj változások Dr. Ress Zoltán NAV Bevallási Osztály osztályvezető

Környzetvédelmitermékdíj változások Dr. Ress Zoltán NAV Bevallási Osztály osztályvezető Környzetvédelmitermékdíj változások 2014. Dr. Ress Zoltán NAV Bevallási Osztály osztályvezető Jogszabályok A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. Tv. (Ktdt.) A Ktdt. végrehajtásáról szóló

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2014

Környezetvédelmi termékdíj 2014 Környezetvédelmi termékdíj 2014 Sztruhár Imre, tanácsadó Green Tax Consulting Kft. Nyíregyháza, 2014. január 23. Áttekintés Esettanulmányok Importőr nagykereskedő Importőr termelő Üdítőital-gyártó Elektronikai

Részletesebben

Összegző módosító javaslat

Összegző módosító javaslat Iromány száma: T/17569/5. Benyújtás dátuma: 2017-10-12 12:27 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: 1KK260B10003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Hende Csaba,

Részletesebben

(4) Az állami adó- és vámhatóság a termékdíj raktár engedélyezésére vonatkozó kérelmet 30 napon belül bírálja el.

(4) Az állami adó- és vámhatóság a termékdíj raktár engedélyezésére vonatkozó kérelmet 30 napon belül bírálja el. A Kormány 386/2014. (XII. 31.) Korm. rendelete a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról szóló 343/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány a környezetvédelmi

Részletesebben

A NAV-hoz beérkezett, csomagolószerek termékdíjas szabályozásával kapcsolatos állásfoglalás kérések jellemzői és tanulságai

A NAV-hoz beérkezett, csomagolószerek termékdíjas szabályozásával kapcsolatos állásfoglalás kérések jellemzői és tanulságai A NAV-hoz beérkezett, csomagolószerek termékdíjas szabályozásával kapcsolatos állásfoglalás kérések jellemzői és tanulságai Előadó: Tánczos Zoltán pénzügyőr alezredes, főosztályvezető helyettes A tárgyi

Részletesebben

2017. évi CXXXI. törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról 1.

2017. évi CXXXI. törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról 1. 2017. évi CXXXI. törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2017. évi 174. szám A törvényt az Országgyűlés a 2017. október 17-i ülésnapján

Részletesebben

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Iromány száma: T/17569/2. Benyújtás dátuma: 2017-10-09 16:19 Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága Parlex azonosító: RXJLU8CX0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Sallai

Részletesebben

Magyar joganyagok - 446/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi termé 2. oldal lép. 5. Ez a rendelet január 1-jén lép hatályba. 1.

Magyar joganyagok - 446/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi termé 2. oldal lép. 5. Ez a rendelet január 1-jén lép hatályba. 1. Magyar joganyagok - 446/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet - a környezetvédelmi termé 1. oldal 446/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2014 évi változásai. Ponyiné Oszvald Katalin NAV Nógrád Megyei Adóigazgatósága

Környezetvédelmi termékdíj 2014 évi változásai. Ponyiné Oszvald Katalin NAV Nógrád Megyei Adóigazgatósága Környezetvédelmi termékdíj 2014 évi változásai Ponyiné Oszvald Katalin NAV Nógrád Megyei Adóigazgatósága Termékdíj-köteles termékek A törvény hatálya a termékdíj-köteles termékek körére és azokkal kapcsolatos

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj-változások, Összeállította: Horváth Józsefné

Környezetvédelmi termékdíj-változások, Összeállította: Horváth Józsefné Környezetvédelmi termékdíj-változások, 2014 Összeállította: Horváth Józsefné Változások általánosságban: - kereskedelmi csomagolószer kategóriába tartozó termékkör, - hulladékgazdálkodási fogalmak átvétele,

Részletesebben

A környezetvédelmi termékdíj és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozások változásai és a tapasztalatok 2012., 2013-ban

A környezetvédelmi termékdíj és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozások változásai és a tapasztalatok 2012., 2013-ban A környezetvédelmi termékdíj és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályozások változásai és a tapasztalatok 2012., 2013-ban Előadó: Tánczos Zoltán pénzügyőr alezredes, főosztályvezető helyettes Borsányi-Bognár

Részletesebben

www.termekdijinfo.hu A környezetvédelmi termékdíj törvény változásai

www.termekdijinfo.hu A környezetvédelmi termékdíj törvény változásai A környezetvédelmi termékdíj törvény változásai Tájékoztatom a tisztelt Olvasót, hogy az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény módosította a

Részletesebben

T e rm é kdíj

T e rm é kdíj T e rm é kdíj 2 0 1 0. (c s om a g olá s, m e z ő g a zda s á g i te rm e l ő ) Készítette: Debreczeni László őrnagy VPOP Vámigazgatóság Anyagáramok 2010. évben Elektromos, Elektronikai berendezések Ezek

Részletesebben

A termékdíj törvény évi változásai időrendben vajon mit hoz a jövő?

A termékdíj törvény évi változásai időrendben vajon mit hoz a jövő? A termékdíj törvény 2014. évi változásai időrendben vajon mit hoz a jövő? Előadó: Tánczos Zoltán pénzügyőr alezredes, főosztályvezető helyettes 1 Bevételek megoszlása Termékdíj-köteles termékek bevételi

Részletesebben

A környezetvédelmi termékdíj bejelentés nyomtatványok változása. Előadó: Mészáros Adrienn százados NAV KH Adóügyi Főosztály

A környezetvédelmi termékdíj bejelentés nyomtatványok változása. Előadó: Mészáros Adrienn százados NAV KH Adóügyi Főosztály A környezetvédelmi termékdíj bejelentés nyomtatványok változása Előadó: Mészáros Adrienn százados NAV KH Adóügyi Főosztály Témakörök 13TKORNY bejelentés VAMO képviselet T180 elektronikus ügyintézéshez

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíjáltalános

Környezetvédelmi termékdíjáltalános Környezetvédelmi termékdíjáltalános A termékdíj átalány Időállapot: 2015-01-01-2015-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2015-01-10 11:22:04 Tartalomjegyzék: 1. A környezetvédelmi

Részletesebben

Termékdíj szabályai 2014. Debreczeni László

Termékdíj szabályai 2014. Debreczeni László 1 Termékdíj szabályai 2014. Debreczeni László Jogszabályok 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról (Ktdt.) 2013. évi CC. törvény, hatályos: 2014. I. 1-től, (egyes adótv. mód.) 2014. évi

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ TARTALOM 1. A TERMÉKDÍJAS SZABÁLYOZÁS VÁLTOZÁSAI (2015) KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ 2014-2015. 2014-es és 2015-ös változások, Általános és speciális szabályok, Termékdíj-kötelezettségek 2. A TERMÉKDÍJAS

Részletesebben

Iromány száma : T/12367/5 Benyújtás dátuma: november 17.

Iromány száma : T/12367/5 Benyújtás dátuma: november 17. Iromány száma : T/12367/5 Benyújtás dátuma: 2016. november 17. Az Országgy űlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett : 2016 NOV 1 7, Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Benyújtó : Dr. Gulyás

Részletesebben

20 hullámpapírlemez (PAP) 21 nem hullámpapírlemez jellegű karton (PAP) 22 papír (PAP) 29 külföldről behozott csomagolás papír, karton összetevője

20 hullámpapírlemez (PAP) 21 nem hullámpapírlemez jellegű karton (PAP) 22 papír (PAP) 29 külföldről behozott csomagolás papír, karton összetevője II. Csomagolószer Katalógus kódjai (CsK kódok) A CsK kód felépítése: 1. karakter: csomagolóeszközként, csomagolóanyagként, csomagolási segédanyagként is felhasználható terméket jelölő kód 2 3. karakter:

Részletesebben

A környezetvédelmi termékdíj átvállalásának lehetőségei (2013. évben hatályos szabályozás szerint)

A környezetvédelmi termékdíj átvállalásának lehetőségei (2013. évben hatályos szabályozás szerint) A környezetvédelmi termékdíj átvállalásának lehetőségei (2013. évben hatályos szabályozás szerint) Ezen az oldalon ismertetjük a termékdíj szerződéses átvállalására vonatkozó szabályokat, a szerződéskötés

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2011.

Környezetvédelmi termékdíj 2011. Öko-Hungária Nonprofit Kft Cím.: 8000, Székesfehérvár, Kőrösi út 228. Tel.: 06-22-502-774 Fax.: 06-22-502-773 Email.: info@okohungaria.eu Környezetvédelmi termékdíj 2011. Sztruhár Imre kereskedelmi és

Részletesebben

2018. évi törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról

2018. évi törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról 2018. évi törvény a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról 1. (1) környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (a továbbiakban: Ktdt.) 2. -a következő

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2014. évi változásai

Környezetvédelmi termékdíj 2014. évi változásai Környezetvédelmi termékdíj 2014. évi változásai 2011. évi LXXXV. Törvény 343/2011. (XII.29.) Korm. rendelet Készítette: Banitz István NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási és Koordinációs

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj

Környezetvédelmi termékdíj Környezetvédelmi termékdíj (2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról, 343/2011. Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról) Az egyes termékek

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj

Környezetvédelmi termékdíj Környezetvédelmi termékdíj (2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról, 343/2011. Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról) Az egyes termékek

Részletesebben

13 Hatályon kívül helyezte: évi CLXVIII. törvény 24. (1) 1. Hatálytalan: I. 1-től.

13 Hatályon kívül helyezte: évi CLXVIII. törvény 24. (1) 1. Hatálytalan: I. 1-től. 1. oldal 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ (2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról, 343/2011. Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról) Az egyes termékek

Részletesebben

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma,

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma, 1. oldal 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma,

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma, 1. oldal 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma,

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma, 1. oldal 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma,

2. oldal (5)1 Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék 1. mellékletben meghatározott vámtarifaszáma, 1. oldal 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2015

Környezetvédelmi termékdíj 2015 Környezetvédelmi termékdíj 2015 Kelemen István, vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. Budapest, 2015. február 5. Áttekintés 2015. január 1-jétől hatályos változások Konzultáció Adminisztrációs kötelezettségek

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj. Készítette: Debreczeni László

Környezetvédelmi termékdíj. Készítette: Debreczeni László Környezetvédelmi termékdíj Készítette: Debreczeni László Termékdíjról szóló jogszabályi alapok 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV.

Részletesebben

Kontroll információk hasznosítása a környezetvédelmi termékdíj vonatkozásában

Kontroll információk hasznosítása a környezetvédelmi termékdíj vonatkozásában Kontroll információk hasznosítása a környezetvédelmi termékdíj vonatkozásában Tánczos Zoltán főosztályvezető helyettes Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály A hatósági tapasztalatok Ellenőrzés során

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 0 évi LXXXV törvény Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez,

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011 évi LXXXV törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról

T/ számú. törvényjavaslat. a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12367. számú törvényjavaslat a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról Előadó: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Budapest, 2016. október

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj 2016.

Környezetvédelmi termékdíj 2016. Környezetvédelmi termékdíj 2016. (2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról, 343/2011. Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról) Az egyes

Részletesebben

Országgy űlés Hivatala Irományszám : Érkezett NOV O3, Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat

Országgy űlés Hivatala Irományszám : Érkezett NOV O3, Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat Országgy űlés Hivatala Irományszám : 14;4'4 (t, Az Országgyűlés Fenntartható fejl ődés bizottsága Érkezett. 2016 NOV O3, Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Benyújtó : Sallai R. Benedek elnök

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ TARTALOM 1. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR, VÁLTOZÁSOK 2. TÖVÉNYMÓDOSÍTÁS 2014 KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ VÁLTOZÁSOK, KÖTELEZETTSÉGEK, LEHETŐSÉGEK 3. TERMÉKDÍJKÖTELES TERMÉKEK 4. A KÖTELEZETTEK KÖRE 5. LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

Budapest, november JTisztelettel : f

Budapest, november JTisztelettel : f Iromány száma : T/12367/ Benyújtás dátuma: 2016. november Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ORSGflGrG 'YLLULL a c Érkezett : 2016 tiov 2 1. Címzett : Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez, valamint

Részletesebben

A termékdíj megfizetésének eljárási szabályai. A termékdíjfizetés lebonyolításának jogszabályi háttere

A termékdíj megfizetésének eljárási szabályai. A termékdíjfizetés lebonyolításának jogszabályi háttere A termékdíj megfizetésének eljárási szabályai A termékdíjfizetés lebonyolításának jogszabályi háttere Termékdíjjal, valamint a hulladékgazdálkodásra vonatkozó jogszabályokban meghatározott hatósági ügy,

Részletesebben

TERMÉKDÍJ SZABÁLYOK 2012. JANUÁR 1-TŐL

TERMÉKDÍJ SZABÁLYOK 2012. JANUÁR 1-TŐL TERMÉKDÍJ SZABÁLYOK 2012. JANUÁR 1-TŐL A környezetvédelmi termékdíj szabályozásában jelentős módosulások történtek a 2011. júliusában kihirdetett 2011. évi LXXXV. (Ktdt.) számú törvény által. Mivel bizonyos

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/11705. számú törvényjavaslat a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról Előadó: a környezetvédelmi

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011 évi LXXXV törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos jogszabályok könnyebb értelmezhetősége, áttekinthetősége érdekében Felügyelőségünk ebben a tájékoztatóban foglalta össze Tisztelt

Részletesebben

ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. Gönci Beáta Ügyfélkapcsolati és kommunikációs vezető

ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. Gönci Beáta Ügyfélkapcsolati és kommunikációs vezető A csomagolási termékdíjfizetési kötelezettség alapja 2012-ben Gönci Beáta Ügyfélkapcsolati és kommunikációs vezető A termékdíj-fizetésre kötelezettek a csomagolás után 2012-ben Termékdíj köteles termék:

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK Budapest, 2008

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK Budapest, 2008 ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ELJÁRÁSI SZABÁLYAI Budapest, 2008 Szerzõ: Fekete Antal Lektor: Kovács Ferencné Sorozatszerkesztõ: Ráskai Éva A kézirat lezárva: 2008 január ISBN 978 963

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya 2

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya 2 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ (2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról, 343/2011. Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról) Az egyes termékek

Részletesebben

Környezetvédelmi termékdíj könnyítések a mezőgazdasági termelőknek, kisléptékű termékelőállítóknak

Környezetvédelmi termékdíj könnyítések a mezőgazdasági termelőknek, kisléptékű termékelőállítóknak Környezetvédelmi termékdíj könnyítések a mezőgazdasági termelőknek, kisléptékű termékelőállítóknak A KIADVÁNY A "CIVIL SZERVEZETEK SZAKMAI PROGRAMJÁNAK TÁMOGATÁSA 2016. (NEA-TF-16-SZ-0430 REGISZTRÁCIÓS

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

A 2012-ben hatályba lépő termékdíjtörvény legfontosabb változásai

A 2012-ben hatályba lépő termékdíjtörvény legfontosabb változásai A 2012-ben hatályba lépő termékdíjtörvény legfontosabb változásai A T/4662/88. számon módosító indítványként még a hatálybalépést megelőzően kezdeményezték a 2011. évi LXXXV. törvény módosítását. Az alábbiakban

Részletesebben

A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ

A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ ELJÁRÁSI SZABÁLYAI Budapest, 2009 Szerzõ: Fekete Antal Lektor: Takáts Beáta Sorozatszerkesztõ: dr. Varga Árpád A kézirat lezárva: 2009. április 2. ISBN

Részletesebben

A Csomagolás Környezetvédelmi Termékdíja

A Csomagolás Környezetvédelmi Termékdíja A Csomagolás Környezetvédelmi Termékdíja 1. A Termékdíjról általában A Környezetvédelmi Termékdíjat az 1995 évi LVI Törvény írja elő, végrehajtását pedig az 10/1995. KTM rendelet szabályozza. A Törvény

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya z Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez, valamint a

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 OptiJUS Opten Kft. I 2011. évi LXXXV. törvény 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2016.01.01. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 1. A törvény

Részletesebben

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia NAV 1. A környezetvédelmi termékdíj szabályozásának változásai

Magyar Könyvvizsgálói Kamara. XX. Országos Könyvvizsgálói Konferencia NAV 1. A környezetvédelmi termékdíj szabályozásának változásai A környezetvédelmi termékdíj szabályozásának változásai Tánczos Zoltán pénzügyőr alezredes, főosztályvezető 1 A termékdíjas szabályozás változásának okai Forrásteremtés a költségvetés és a hulladékgazdálkodás

Részletesebben

Jövőre egyszerűbb lesz a csomagolásról szóló adatszolgáltatás, de unió szerte hadat üzentek a műanyag zacskóknak

Jövőre egyszerűbb lesz a csomagolásról szóló adatszolgáltatás, de unió szerte hadat üzentek a műanyag zacskóknak Jövőre egyszerűbb lesz a csomagolásról szóló adatszolgáltatás, de unió szerte hadat üzentek a műanyag zacskóknak Mint ahogyan az köztudomású szakmai körökben, a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011 évi LXXXV törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS. Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés

ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS. Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés amely létrejött egyrészről a PAPYRUS HUNGÁRIA Kereskedelmi Zrt. Adószám: 10840807-2-43 KSH törzsszám: 10840807-5229-114-01

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 15TKORNY bejelentés. a 2015. évi környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségről elnevezésű nyomtatványhoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 15TKORNY bejelentés. a 2015. évi környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségről elnevezésű nyomtatványhoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 15TKORNY bejelentés a 2015. évi környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségről elnevezésű nyomtatványhoz Tisztelt Adózó! A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvényben

Részletesebben

Bujtor Tibor. Budapest, február 13.

Bujtor Tibor. Budapest, február 13. Bujtor Tibor Budapest, 2018. február 13. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály 1016 Budapest, Mészáros utca 58/a. Levélcím: 1539 Bp., Pf. 675. Telefon: (06-1) 224-9100 Fax: (06-1) 224-9163 E-mail:

Részletesebben

51150 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 75. szám. Kormányrendeletek

51150 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 75. szám. Kormányrendeletek 51150 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 75. szám III. Kormányrendeletek A Kormány 139/2013. (V. 13.) Korm. rendelete a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról szóló

Részletesebben

A TERMÉKDÍJ SZABÁLYOZÁS VÁLTOZÁSA 2015-BEN. Fieder Ildikó Földművelésügyi Minisztérium Környezetfejlesztési Főosztály

A TERMÉKDÍJ SZABÁLYOZÁS VÁLTOZÁSA 2015-BEN. Fieder Ildikó Földművelésügyi Minisztérium Környezetfejlesztési Főosztály A TERMÉKDÍJ SZABÁLYOZÁS VÁLTOZÁSA 2015-BEN Fieder Ildikó Földművelésügyi Minisztérium Környezetfejlesztési Főosztály A módosítás tartalma I. A környezetvédelmi termékdíj törvény módosítása 1. Díjszerkezet

Részletesebben

www.termekdijszakerto.hu

www.termekdijszakerto.hu 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 2011. évi LXXXV. törvény 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek

Részletesebben

Szeretettel köszöntjük a megjelent vendégeket.

Szeretettel köszöntjük a megjelent vendégeket. Szeretettel köszöntjük a megjelent vendégeket. Öt éves az új termékdíj törvény A jogalkotás minősége Nagy Miklós főtitkár 2017. október 19. Honnan indultunk? Csomagolási hulladék anyagában hasznosításisi

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 18)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 18) A 2018. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 18) Budapest, 2018. december 6. Változat: 02/2018 1/11 Impresszum Jelen dokumentumot az Innovációs és Technológiai Minisztérium készítette.

Részletesebben

ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS. Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés

ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS. Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés amely létrejött egyrészről a PAPYRUS HUNGÁRIA Kereskedelmi Zrt. Adószám: 10840807-2-43 KSH törzsszám: 10840807-5229-114-01

Részletesebben

52 344 05 0010 52 03 Termékdíj ügyintéző Vám- és jövedéki ügyintéző

52 344 05 0010 52 03 Termékdíj ügyintéző Vám- és jövedéki ügyintéző Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Bujtor Tibor. Budapest, március 7.

Bujtor Tibor. Budapest, március 7. Bujtor Tibor Budapest, 2019. március 7. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály 1016 Budapest, Mészáros utca 58/a. Levélcím: 1539 Bp., Pf. 675. Telefon: (06-1) 224-9100 Fax: (06-1) 224-9163 E-mail:

Részletesebben

a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról

a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról 2008. évi LXIX. törvény a környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes termékek környezetvédelmi termékdíjáról szóló 1995. évi LVI. törvény módosításáról 1. A környezetvédelmi termékdíjról, továbbá egyes

Részletesebben

Előterjesztés, tervezet címe: ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról

Előterjesztés, tervezet címe: ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a környezetvédelmi termékdíjról szóló évi LXXXV. törvény módosításáról HATÁSVIZSGÁLATI LAP Előterjesztés, tervezet címe: ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról I. Költségvetési hatások: A törvénymódosító

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 19)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 19) A 2019. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 19) Budapest, 2019. január 21. Változat: 02/2019 1/12 Impresszum Jelen dokumentumot az Innovációs és Technológiai Minisztérium készítette.

Részletesebben

Előadó: Tánczos Zoltán alezredes

Előadó: Tánczos Zoltán alezredes A termékdíjas szabályozás 2015. január 1- jétől hatályos változásai, népegészségügyi termékadó Előadó: Tánczos Zoltán alezredes NAV KH főosztályvezető-helyettes Változások Ktdt. (fő célkitűzés) Termékkör

Részletesebben

2003-2007. évre vonatkozó pótbevallás (KTPÓT) kitöltési útmutatója

2003-2007. évre vonatkozó pótbevallás (KTPÓT) kitöltési útmutatója 2003-2007. évre vonatkozó pótbevallás (KTPÓT) kitöltési útmutatója Általános tudnivalók A 2008. január 1-jét követő hatáskörátadást kihirdető törvény átmeneti rendelkezései szerint az elévülési időn belüli

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a környezetvédelmi termékdíjról szóló 07KTPOT adóbevalláshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a környezetvédelmi termékdíjról szóló 07KTPOT adóbevalláshoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a környezetvédelmi termékdíjról szóló 07KTPOT adóbevalláshoz Jogszabályi háttér a környezetvédelmi termékdíjról szóló 1995. évi.lvi. törvény (a továbbiakban: Kt.) a környezetvédelmi

Részletesebben

Reklámhordozó papír környezetvédelmi termékdíja

Reklámhordozó papír környezetvédelmi termékdíja Reklámhordozó papír környezetvédelmi termékdíja Időállapot: 2015-04-15-2015-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2015-06-09 11:27:16 Tartalomjegyzék: 1. Reklámhordozó papír 2. Adózás

Részletesebben

A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre

A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre A hulladék keretirányelv és a műanyagokra vonatkozó közösségi szabályozás változásai, hatásuk a hazai jogszabályi környezetre Dr. Szentesi Szilvia A Magyar Vegyipari Szövetség XXV. Környezetvédelmi és

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya 2

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról 1 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya 2 Hatály: 2016.I.1. - 2011. évi LXXXV. törvény a környezetvédelmi termékdíjról 1 Az Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a környezetvédelmi termékdíjról szóló KT09KESZ adóbevalláshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a környezetvédelmi termékdíjról szóló KT09KESZ adóbevalláshoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a környezetvédelmi termékdíjról szóló KT09KESZ adóbevalláshoz Jogszabályi háttér a környezetvédelmi termékdíjról szóló 1995. évi. LVI. törvény (a továbbiakban: Kt.) a környezetvédelmi

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 17)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 17) A 2017. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 17) Budapest, 2017. április 18. Változat: 02/2017 1/10 Impresszum Jelen dokumentumot az egyes központi hivatalok és költségvetési szervi

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 19TKORNY bejelentés. a évi környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségről elnevezésű nyomtatványhoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 19TKORNY bejelentés. a évi környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségről elnevezésű nyomtatványhoz KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 19TKORNY bejelentés a 2019. évi környezetvédelmi termékdíj-kötelezettségről elnevezésű nyomtatványhoz Tisztelt Adózó/Kötelezett! A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV.

Részletesebben

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya

2011. évi LXXXV. törvény. a környezetvédelmi termékdíjról I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1. A törvény hatálya z Országgyűlés, hogy hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez, valamint a

Részletesebben

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 16)

A évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 16) A 2016. évre vonatkozó Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv (OGyHT 16) Budapest, 2016. május 10. Változat: 02/2016 1/11 Impresszum Jelen dokumentumot az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi

Részletesebben

Formanyomtatvány CSOMAGOLÁS termékdíj mentességi kérelemhez egyéni teljesítő részére

Formanyomtatvány CSOMAGOLÁS termékdíj mentességi kérelemhez egyéni teljesítő részére Formanyomtatvány CSOMAGOLÁS termékdíj mentességi kérelemhez egyéni teljesítő részére csomagolás kereskedelmi italcsomagolás H díjtétele, műanyag bevásárló-reklám táska H díjtétele (80 %-os mértékig) A

Részletesebben

BEJELENTÉS BJ1: Bejelentés érvényességének megadása kötelező! A bejelentés érvényessége január 1-jét követően az első adófizetési kötelezettség

BEJELENTÉS BJ1: Bejelentés érvényességének megadása kötelező! A bejelentés érvényessége január 1-jét követően az első adófizetési kötelezettség Vám-és Pénzügyőrség Regionális Ellenőrzési Központ Székesfehérvár 8000 Székesfehérvár, Horvát István u. 16-18. Tel.: 06 (22) 512-280; Fax: 06 (22) 512-299; E-mail: rek80001@mail.vpop.hu Levelezési cím:

Részletesebben