A MUNKAEGÉSZSÉGÜGY HELYZETE. 1. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hatósági tevékenysége

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MUNKAEGÉSZSÉGÜGY HELYZETE. 1. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hatósági tevékenysége"

Átírás

1 A MUNKAEGÉSZSÉGÜGY HELYZETE Tájékoztató jelentés a Kormány részére a nemzetgazdaság évi munkavédelmi helyzetéről 1. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hatósági tevékenysége Az állam az egészségügyi miniszter közvetlen irányítása alatt álló Állami Népegészség-ügyi és Tisztiorvos Szolgálaton (ÁNTSZ) keresztül látja el a népegészségügyi, ezen belül munkaegészségügyi feladatait. Az ÁNTSZ feladatait tekintve szorosan kapcsolódik a munkavédelemhez. A közegészségügyi felügyelet keretében munkahigiénés ellenőrzéseket végez, ellenőrzi a munka-egészségügyi szabályok érvényesülését, elemzi a munkavégzés és a munkakörnyezet okozta egészségügyi hatásokat, és feltárja kezelésük és csökkentésük lehetőségeit. Feladatainak ellátásában a 20 megyei és 109 városi intézet mellett közreműködik a szakmai, módszertani, tudományos, és oktató bázisul szolgáló Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézete. Létszám adatok: Az ÁNTSZ összes dolgozói létszáma: fő. Az országban a hatósági felügyeletet 455 orvos és 1187 egészségügyi főiskolát végzett felügyelő lát el. A munkaegészségügyi hatósági felügyeletet 47 orvos és 190 közegészségügyijárványügyi felügyelő végzi napi 8 órás munkaidőben. A korszerű harmonizált jogszabályok hatékony működtetése, beleértve a hatósági fel-ügyeletet is, biztosítja a munkavállalók egészségét nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés uniós elvárásoknak is megfelelő működését. Az Európai Unió különböző szakmai bizottságainak munkájában részt vesznek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal valamint a szakmai háttérintézeteinek munkatársai Az ÁNTSZ hatósági tevékenységére vonatkozó mutatók alakulása A munka világát napjainkban dinamikus változások jellemzik. A gazdaságban végbemenő változások, új technológiák bevezetése új veszélyek és új kockázatok megjelenését eredményezi.

2 A klasszikus munkahelyek átalakulóban vannak. Egyre több esetben történik foglalkoztatás távmunka keretében. A nők, az idősödő, és a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása speciális ismereteket igényel. A munka világában bekövetkező változások folyamatos kihívást jelentenek a munkavédelmi felügyeletet ellátó szakemberek számára. Magyarországon továbbra is túlsúlyban van és meghatározó a kis- és középüzemi gazdálkodás. A szervezett munkavégzés keretei között foglalkoztatott munkavállalók 85 %- a részesül foglalkozás-egészségügyi ellátásban. Mind az ÁNTSZ városi intézetei által nyilvántartott, illetve ellenőrzött egységek, mind az ellenőrzések és a rendelkező határozatok száma emelkedett az előző évhez viszonyítva. Ezzel szemben az átiratok számában csökkenés tapasztalható.

3 2005-ben végzett vizsgálatok: levegő: 11231, munkahelyi por vizsgálat gravimetriás: 1289, metabolit: 23439, zaj: 3890, kéz/kar rezgés: 82, egésztest rezgés: 29, össz: A műszeres munkahigiénés laboratóriumi vizsgálatok száma több mint 37%- kal csök-kent 2005-ben. Ezek a számok csak részben tükrözik az országos munkahelyi műszeres vizsgálatok számát, tekintettel arra, hogy nem csak az ÁNTSZ laboratóriumok végeztek ilyen irányú vizsgálatokat Az ÁNTSZ hatósági munkájának tapasztalatai A munkaegészségügyi felügyeletet valamennyi nemzetgazdasági ágazatra vonatkozóan az ÁNTSZ gyakorolja, a munkavállalók egészségének megőrzése és fejlesztése érdekében. A munkaegészségügyi tevékenység célja a munkavégzés során a munkakörnyezetből származó egészségkárosító veszélyek és kockázatok előrelátása, felismerése, értékelése és kezelése. A felügyelet céljainak eléréséhez a primer prevenció eszközrendszerét alkalmazza. A munkaegészségügyi felügyeletnek feladatai ellátásához törvények, kormányrendeletek és tárca rendeletek adnak felhatalmazást. Az ÁNTSZ különböző szintű intézményei a jogszabályi előírásoknak megfelelően, éves munkaterv szerint végzik tevékenységüket.

4 Kiemelt munkatervi feladatok évben: Az előző évhez hasonlóan évben is kiemelt feladatként szerepelt a porexpozícióból származó egészségkárosító kockázatok feltárása, a foglalkozási betegségek megelőzése érdekében, valamint a vegyi anyagok, különösen a rákkeltők felhasználásából származó egészségkárosító kockázatok vizsgálata. Az országban 286 olyan munkahelyet tartanak nyilván, ahol pneumoconiósist okozó por expozícióval kell számolni. A nyilvántartott egységek közül 235 munkahely (82,1 %) ellenőrzését végezték el munkatársaink. Az ellenőrzött egységek 95,3 %-ában a munkáltatók rendelkeznek kockázatbecsléssel. A kis létszámú munkavállalót foglalkoztató gazdálkodó társaságoknál gyakori tapasztalat, hogy a kockázatbecslést nem műszeres mérésre alapozva készítik el, azok gyakran formális jellegűek, hiányos tartalmúak. A kockázatkezelési stratégia kapcsán hozott intézkedések döntően a műszaki intézkedésre és az egyéni védelemre irányulnak. Az el-lenőrzések tapasztalata azt mutatja, hogy az egyéni védőeszközök biztosítása folyamatos. A vizsgált egységek munkavállalói részére a foglalkozás-egészségügyi ellátást minden esetben biztosítottak. A 235 egységben tartott ellenőrzés során intézkedő határozat kiadására 12 esetben került sor, 1 esetben pedig munkavédelmi bírságot szabtak ki kollégáink. Az ÁNTSZ a foglalkozási eredetű rákkeltő anyagokkal/készítményekkel végzett tevékenységet 1020 munkáltatónál ellenőrizte. A vizsgált munkáltatóknál férfi és nő végzett az ellenőrzés tárgyába tartozó tevékenységet. A munkavállalók számára foglalkozás egészségügyi ellátás biztosított. A munkáltatók közel teljes körűen rendelkeztek kockázatbecsléssel. A kockázatok elkerülését célzó intézkedéseik első sorban a műszaki és egyéni védelem-re irányultak. A szükséges egyéni védőfelszerelések rendelkezésre álltak a munkavállalók részére.

5 Az ellenőrzések során feltárt hiányosságok miatt 43 esetben határozati, 44 esetben jegyzőkönyvi átirati intézkedésre került sor. Kémiai terhelési bírságot 8 alkalommal ( Ft), míg szabálysértési pénzbírságok kiszabására 2 alkalommal ( Ft) került sor. A munkaegészségügyi és kémiai biztonsági felügyelet évben a következő további feladatokat teljesítette: A Kémiai Biztonság január 1-jétől Magyarországon tilos az azbeszt tartalmú sík és hullámpala termékek forgalmazása és felhasználása március és április hónapban az ország egész területére kiterjedően 1351 ellenőrzést végeztek munkatársaink az építőanyag forgalmazás területén, a TÜZÉP telepeken és az építőanyagot értékesítő áruházakban. Az ellenőrzési tapasztalatok a következőkben foglalhatók össze; - Az azbesztcement sík- és hullámpala termékek forgalmazásának korlátozásával kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket - az egyes veszélyes anyagokkal, illetve veszélyes készítményekkel kapcsolatos tevékenységek korlátozásáról szóló 41/2000. (XII. 20.) EüM-KöM együttes rendelet tartalmazza - döntő többségben ismerték a kereskedők. Többségük már 2004-től többnyire csak konkrét megrendelésre szerzett be azbeszt tartalmú terméket. A termék azbesztmentességét a kereskedők a terméket kísérő Építő-ipari Műszaki Engedéllyel és biztonsági adatlappal igazolták helyszínen végzett el-lenőrzések felmérései szerint a vizsgált egységek közül 4 megyében 9 forgalmazó egységben fordult elő azbeszt tartalmú termék forgalmazása. 39 kereskedelmi egységben tároltak elkülönítetten forgalomból kivont, azbesztet tartalmazó palát az elszállításig, melyet veszélyes hulladék átvételére és szállítására jogosult cégnek adnak át. - Az ellenőrzés során összesen 65 esetben történt intézkedés az ÁNTSZ részéről. Szabálytalan forgalmazás és tárolás miatt Ft összegben szabtak ki kémiai terhelési bírságot munkatársaink. - A kémiai biztonsággal összefüggő egyéb szabálytalanságok miatt Ft bírság kiszabására került sor (pl. kockázatbecslés hiánya, biztonsági adatlapok hiányosságai, címkézési, feliratozási hibák). - Összesen 41 rendelkező határozat született, ezek többsége a telephelyen tárolt, azbesztet tartalmazó termékek forgalmazásának tiltását és az elszállításig az elkülönített tárolását írták elő.

6 Az EU Bizottság levelében fordult az új tagállamok kompetens hatóságaihoz, így az OKK- OKBI-hoz is, melyben felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 16 olyan vegyi anyagot gyártottak május 1-je előtt, melyet az EU valamely tagállamában törzskönyveztek május 1-je után amennyiben ezen anyagok gyártása tovább folytatódik, abban az esetben a jogszabályi előírások értelmében a gyártónak ismételten törzskönyveztetni kell azokat. A fentiekre tekintettel a 16 vegyi anyag gyártót ellenőriztek az érintett, illetékes megyei intézetek. Törzskönyvezési eljárást nem folytattak le, mivel sem kereskedelmi forgalomba, sem exportra nem került az anyag 10 vegyi anyag esetén. A törzskönyvezési eljárás megindítására kötelező határozatot adtak ki a területileg illetékes ÁNTSZ intézetek 6 esetben. Felhívták a gyártók figyelmét, amennyiben az anyag gyártására sor kerül, a gyártást csak a törzskönyveztetési eljárás lefolytatása után kezdhetik meg. A 67/548/EK irányelv 92/32/EGK számú 7-ik módosítása (veszélyes vegyi anyagok osztályozásáról, csomagolásáról) biztonsági adatlap elkészítését rendeli el. (27. cikkely) A Vegyi Anyag Szabályozás Európai Hatósági Felügyeleti Hálózata (CLEEN) munkaprogramja keretében a biztonsági adatlapok vizsgálatára került sor. A munkahelyi egészség és biztonság, illetőleg a környezetvédelem érdekében szükséges intézkedések megtétele céljából veszélyes anyagot a tevékenységet foglalkozásszerűen végző személy számára a gyártó, vagy az importáló által az adott tagállam nyelvén elkészített biztonsági adatlappal szabad csak forgalomba hozni. A fenti tárgykörben harmonizáló magyar jogszabályok figyelembe vételével a hazai helyzet bemutatására célellenőrzések elvégzésére került sor. Az egész ország területén 282 egységben 726 biztonsági adatlap vizsgálata keretében 243 veszélyes anyag és 483 veszélyes készítmény adatlapjának ellenőrzése történt meg. Az összes ellenőrzött adatlaphoz viszonyítva a kifogásolt adatlapok száma 75% volt. (726 ellenőrzött / 543 kifogásolt biztonsági adatlap). A tapasztalat alapján sok a hibás biztonsági adatlap, ezért gyakoribb ellenőrzésük indokolt. Az ellenőrzések hatását igazolja, hogy több megyében javítási kampánnyal reagáltak a gyártók, forgalmazók.

7 A Svéd Kémiai Biztonsági Felügyelőség jelzésére a gyermek-biztos zárral ellátott veszélyes anyagok, veszélyes készítmények csomagolásának, illetve forgalmazási feltételeinek vizsgálata célellenőrzés keretében történt, amelynek során 1253 egységben, célzottan 3364db veszélyes anyagot/készítményt ellenőriztek. Magyarországon a gyermekek által nehezen nyitható (gyermek-biztos) záró elemek és tapintással érzékelhető, veszélyre utaló jelkép (figyelmeztetés) alkalmazása a kémiai biztonságról szóló évi XXV. törvény 14. -a, valamint a veszélyes anyagokkal, veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól szóló 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet 6. -a szabályozza. A Svéd Kémiai Biztonsági Felügyelőség a hazai ellenőrzési tapasztalatainkról tájékoztatást kért. Az ellenőrzött termékek közel 90%-a (89,23%, 3364/3002) rendelkezett gyermek- biztos zárral. Ellenőrzéseink tapasztalatai: a gyermekbiztos zárással ellátott termékek 96,2%-a (3002/2889) ismételt zárás esetén is biztosította a szivárgásmentes zárást; egyes termékeken a gyermek biztos zár annyira jól működött, hogy annak ki-nyitása a felnőtteknek is gondot okozott; találtak olyan terméket is, amelynek záró eleme az első felnyitáskor helyrehozhatatlanul megsérült; volt olyan termék, ahol a záró elem megnyitása után vízszintes repedés keletkezett, de ennek ellenére szivárgás ezen keresztül nem történt. A számszerű adatokból és helyszíni ellenőrzések alapján a magyarországi tapasztalatok kedvezőbbek a Svéd Kémiai Biztonsági Felügyelőség által jelzetteknél. A termékek teljes körű kémiai biztonsági vizsgálatával egybekötött célzott ellenőrzés tapasztalatai a következők: - a vizsgált termékek közel 40%-a (1340) címkézése feliratozása hibás volt; - a vizsgált termékekből 31 db-nak nem volt biztonsági adatlapja. Az ellenőrzéseket követően 203 intézkedésre került sor. Munkaegészségügy A 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet tartalmaz szabályozást a biológiai tényezőknek kitett munkavállalók egészségének védelmére vonatkozóan.

8 A jogszabályi előírások érvényre jutását vizsgálata a baromfineveléssel, feldolgozással foglalkozó munkavállalók körében célellenőrzés keretében zajlott. A 2005-ös vizsgálati adatok szerint az országban: - az ősz folyamán 96 baromfi feldolgozó üzemelt, ahol fő munkavállalót foglalkoztattak, - tollfeldolgozást 15 üzemben végeztek, - baromfitartó telepek száma db, ahol főt foglalkoztattak. A baromfi feldolgozással és baromfineveléssel foglalkoztatottak száma az eddigi adatok szerint összesen fő. A beérkezett adatok alapján a működő üzemek negyede nem rendelkezett kockázatértékeléssel, ahol pedig a kockázatértékelést elvégezték, ott sem tértek ki minden esetben a biológiai tényezők vizsgálatára. A 3/2002. (II. 8.) SzCsMEüM együttes rendelet 7. (8) bekezdése rendelkezik a kedvezőtlen klímakörnyezetben történő munkavégzés szabályairól, így a hidegben történő munkavégzésről is. A munkahely abban az esetben minősül hidegnek, ha szabadtéri munkahelyen a várható napi középhőmérséklet a +4 C-ot nem haladja meg, illetve zárt téri munkahelyen nem éri el a +10 C-ot a munkaidő több mint felében. Ebben az esetben a munkáltató köteles munkavállalói számára a hideg ellen védőöltözetet, óránként legalább 5-10 perces pihenőidőt és 50 C -os, cukorral vagy édesítőszerrel ízesített teát biztosítani. A hideg munkakörnyezetben történő munkavégzés körülményeinek célellenőrzése az ország egész területére kiterjedt: A vizsgálat elsősorban a szabadban történő munkavégzés körülményeire, így pl.: építkezés- beton elemgyártás útépítés- útkarbantartás közterület felügyelet- közterület fenntartás erdőgazdálkodás favágás hibaelhárítás építőanyag kereskedelem zárt térben történő hidegnek minősülő munkahelyek vizsgálatára, stb. A célellenőrzés kapcsán vizsgált 265 munkahelyen több mint 4000 munkavállalót foglalkoztatnak hidegnek minősülő munkakörnyezetben.

9 A munkáltatók a vizsgált munkahelyek 7,5%-ában nem biztosítottak a hideg ellen védőöltözetet, 8,7%-uk nem biztosított munkavállalói számára pihenő, melegedő, illetve szociális helyiséget. Az óránkénti pihenésre, illetve melegedésre szolgáló pihenőidő 7,2%-ban nem biztosított. A jogszabályban előírt + 50 C -os hőmérsékletű, cukorral, illetve édesítőszerrel ízesített teát a munkáltatók több mint 16%-a nem biztosította munkavállalói számára. Az ellenőrzések eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a munkáltatók többsége eleget tesz az ide vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Hatósági intézkedések: Az eddig vizsgált munkaterületek több mint 21%-ban vált szükségessé az ÁNTSZ részéről intézkedés, pl. határozati intézkedés, szabálysértés, bírság kiszabása. Közel 2 millió Ft értékben szabtak ki bírságot munkatársaink. Az Európai Unió Vezető Munkavédelmi Felügyelőinek Bizottsága ben az új tag-államok számára ellenőrzési és információs kampányt hirdetett meg az építőipar területén. Az elnyerhető anyagi támogatásra az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség közösen pályázott. A magyarországi kampány elsődleges célja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételrendszerének javítása az építőiparban a balesetek és a foglalkozási betegségek megelőzése érdekében, valamint a kockázat megelőzés és a kockázat elkerülés kultúrájának megerősítése mind a munkáltatók, mind a munkavállalók körében, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra. A kampányellenőrzések 2x2 hetes periódusban zajlottak le. A kampány jelentőségét növeli, hogy az építőiparban magas a balesetek száma, továbbá mind munkaegészség-ügyi, mind munkabiztonsági szempontból jelentős problémát jelent, hogy az építőipar területén foglalkoztatottak között magas arányt képviselnek a nem szervezett munkát végzők és a nem legálisan foglalkoztatottak. Munkaegészségügyi szempontból kiemelt jelentőséggel bír az a tény, hogy az építő-iparban foglalkoztatott munkavállalók egy időben többféle kóroki tényező hatásának lehetnek kitéve mind a munkavégzés, mind a munkakörnyezet tekintetében. 2. A foglalkozási megbetegedések és a fokozott expozíciós esetek összefoglaló adatai A bejelentett esetek leírása

10 2005-ben 473 foglalkozási megbetegedést (mérgezést) jelentettek, 30%-kal kevesebbet, mint az előző évben (675). A bejelentett esetek 69%-a (2004-ben 48%-a) járt keresőképtelenséggel. A fokozott expozíciós esetek számában a évhez képest 53%-os csökkenés tapasztalható: 248 (2004-ben 529) (5. ábra). A megbetegedéseknél a bányászatban foglalkoztatottak száma a legmagasabb 21% (99 fő), míg a fokozott expozíciós eseteknél a vas- és fémipari foglalkozásúak aránya a legnagyobb: 50% (124 fő) ben az alkalmazásban állók létszáma fő volt. Ez 1%-al több mint 2003-ban ( fő) (6. ábra)

11 A 2005-ben a bejelentett munkavállalók túlnyomó többsége férfi volt: arányuk a foglalkozási megbetegedések között 64%, a fokozott expozíciós esetek között 84% (7. ábra) A foglalkozási megbetegedések és a fokozott expozíciós esetek életkor szerinti megoszlása eltérő. Fiatalkorú munkavállaló egyik kategóriában sem érintett. A foglalkozási megbetegedést elszenvedők között az 50 év felettiek aránya 52%, míg a fokozott ex-pozíciós eseteknél 44%.

12 Nemzetgazdasági áganként legtöbb foglalkozási megbetegedést a feldolgozóiparból jelentették (az összes megbetegedés 47%-a, 220 eset). Ezt követi a bányászat (24%, 112 eset) majd az egészségügyi és szociális ellátás (16%, 77 eset) (8. ábra). Az iparból (bányászat, feldolgozóipar, villamosenergia-ipar és vízellátás) összesen 345 foglalkozási megbetegedést jelentettek (az összes bejelentés 73%-a). A 10 ezer alkalmazásban állóra jutó bejelentések számát tekintve a legtöbb megbetegedés változatlanul a bányászatban (205,7) fordult elő (9. ábra). Ez a magas érték a légzőrendszeri megbetegedések (87 fő, 78%) magas számából adódik. Az egészségügyből és szociális ellátásból bejelentett megbetegedések (77 fő) 53%-a biológiai kóroki tényezők okozta egyéb megbetegedések (41 eset), 22%-a hepatitis (17 eset) és közel 8%-a tuberkulózis (6 eset) volt. A 10 ezer alkalmazottra jutó legtöbb fokozott expozíciós esetet (az ipari ágazatok közül) a bányászatból (11,0), a fémfeldolgozó-iparból (8,9), valamint a vegyiparból (5,8) jelentették (9.ábra).

13 A bejelentett foglalkozási megbetegedések adatait elemezve meg kell jegyezni, hogy a tényszerű adatok nem teljes mértében mutatják a valós helyzetet, mivel a bejelenté-sekkel szemben az érintettek ellenérdekeltsége tapasztalható Halálos kimenetelű foglalkozási megbetegedések 2005-ben 11 haláleset fordult elő (2004-ben 5 eset volt.). A halálos kimenetelű esetek a következők voltak: 8 tüdőrák okozta haláleset fordult elő a Mecseki Ércbányászati Vállalat egykori dolgozói között. 1 tüdőrák okozta haláleset fordult elő a Simontornyai Bőrgyár korábban bőrcserző munkakörben foglalkoztatott munkavállalójánál. Az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet (továbbiakban: Intézet) Toxikológiai Bizottsága a tüdőrák kialakulását a több éves formaldehidexpozíciónak tulajdonította. A nyergesújfalui Eternitgyárban csőrakodó munkakörben foglalkoztatott 1 fő munkavállalónál 21 éves azbesztexpozíciót követően alakult ki azbesztózis mesotheliomával. A Szentesi Baromfifeldolgozó dolgozóját november 22. óta alkalmazták betanított csirkedarabolóként, augusztusában a libadarabolóban is foglalkoztatták, ahol a szárnyhegy levágását végezte szeptember 20-án jelentkezett háziorvosánál gyengeség, mellkasi fájdalom, köhögés, kifejezett légzésszám-növekedés, 40oC-os láz tüneteivel. Háziorvosa tüneti és kombinált antibiotikus kezelést alkalmazott. Mivel állapota nem javult szeptember 26-án ismételten felkereste háziorvosát, aki a makói tüdőgondozóba utalta, innen került a deszki Mellkasi Betegségek Szakkórházába, ahol a kezelés 3. napján elhunyt. A szerológiai és kórszövettani vizsgálat a Chlamydia psittacifertőzés okozta atípusos pneumonia diagnózisát igazolta.

14 2.3. Tömeges foglalkozási megbetegedések 2005-ben 7 tömeges mérgezés/fertőzés volt, ami 120 főt érintett. A bejelentettek 68%-a nő és 32%-a férfi. (2004-ben 9 eset volt 142 mérgezettel) Tömeges fokozott expozíciós esetek 2005-ben 3 tömeges fokozott expozíció fordult elő 37 bejelentéssel, ez 55%- kal kevesebb, mint az elmúlt évben. A bejelentések között a férfiak és a nők aránya 49%, ill. 51%. (2004-ban 61 férfi és 22 nő). A tömeges fokozott expozíciós esetek megoszlása nem és kóroki tényezők szerint 2005-ben 3. A foglalkozási megbetegedések (mérgezések) részletes adatai A bejelentett foglalkozási megbetegedések kórformák szerinti megoszlását illetően (10. ábra) - az előző évtől eltérően - az első helyen a fertőzőbetegségek állnak, második helyre a légzőrendszeri megbetegedések kerültek, ezt követik a zaj okozta halláskárosodások. A nők aránya legnagyobb a vegyi anyag okozta mérgezések, a fertőzőbetegségek és a bőrbetegségek között: 63; 60; ill. 56% (11. ábra). A férfiak aránya legmagasabb a zaj okozta halláskárosodások, a vibráció, a légzőrendszeri és az egyéb meg-betegedések között, sorrendben: 98; 93; 86; 74% (11. ábra).

15 Ha a foglalkozási megbetegedések megoszlását a kóroki tényezők fő csoportjai szerint elemezzük, megállapítható, hogy első helyen az elmúlt évhez hasonlóan a kémiai, második helyen a biológiai, a harmadik helyen pedig a fizikai kóroki tényezők által okozott megbetegedések állnak.

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről. MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi MI AZ A MUNKAVÉDELEM? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Minden társadalomban különleges

Részletesebben

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján

A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján A biológiai tényezők expozíciójával járótevékenységek munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi feltételei a munkavédelmi célvizsgálatok alapján Nédó Ferenc munkafelügyeleti referens NGM Munkavédelmi Főosztály

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete hazánkban. Az NMH MMI tevékenysége a szabályozásban és a célellenőrzések megszervezésében, figyelembe véve az e területen bekövetkezendő változásokra. MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Bármilyen tevékenységet is végzünk, mindenki ki van téve valamilyen

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM OSAP nyilvántartási szám: 1485/03 JELENTÉS A FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ALAPSZOLGÁLAT MUNKÁJÁRÓL 2008. év Adatszolgáltatók: Foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatók Küldendő:

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Munkavédelem - kockázatértékelés

Munkavédelem - kockázatértékelés Munkavédelem - kockázatértékelés Simon Gábor államtitkár A munkavédelem mint érték és jövőkép A munkavállaló számára biztonságos és egészséges munkavégzés, hosszú távú munkavégző képesség mentális egészség,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről A munkavédelmi tevékenységet és munkavédelmi szaktevékenységet átalány díjas szerződés alapján - PAD-KÁR Kft. részéről

Részletesebben

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében

Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelem helyzete Magyarországon a hatósági munka tükrében Dr. H. Nagy Judit főosztályvezető NMH MMI Munkavédelmi Főosztály A bekövetkezett balesetek időpontja 25000 20000

Részletesebben

Építőipari Fórum

Építőipari Fórum Építőipar; Feldolgozóipar (leginkább fa- és fémfeldolgozás); Mezőgazdaság (benne fakitermelés is); Egészségügyi, szociális ellátás; Bányászat (csak munkaegészségügy); 2 Munkavédelmi oktatások; Porképződéssel

Részletesebben

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tevékenysége Jogszabályok betartásának ellenőrzése Szervezett munkavégzés Helyszíni ellenőrzés Előzetes értesítést nem alkalmazunk A közigazgatási hatósági eljárás és

Részletesebben

A MUNKAEGÉSZSÉGÜGY HELYZETE

A MUNKAEGÉSZSÉGÜGY HELYZETE Tájékoztató jelentés a Kormány részére a nemzetgazdaság 2007. évi munkavédelmi helyzetéről. Kivonatos közlés (Forrás: www.ommf.gov.hu) A MUNKAEGÉSZSÉGÜGY HELYZETE 1. Az OMMF 2007. évi munkaegészségügyi

Részletesebben

Zala megyei Kormányhivatal Zalaegerszeg Járási Hivatal

Zala megyei Kormányhivatal Zalaegerszeg Járási Hivatal Zala megyei Kormányhivatal Zalaegerszeg Járási Hivatal Foglalkoztatási, Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály Zalaegerszeg Iparkamara 2017. február 27. Munkavédelmi

Részletesebben

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Munkavédelmi változások -a technikai fejlődés felhasználása a munkavállalók védelmének érdekében

Részletesebben

A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF. Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések eredményei

A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF. Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések eredményei A FOGLALKOZTATÁS BIZTONSÁGÁÉRT OMMF Munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések eredményei 2007. 01. 01-2007. 08. 31 I. Az elmúlt évek ellenőrzési eredményei Az OMMF a társhatósági együttműködéssel, a súlyos

Részletesebben

A fenti adatokat az I. számú melléklet részletesen tartalmazza.

A fenti adatokat az I. számú melléklet részletesen tartalmazza. Összefoglaló a 2010. október 25. 2010. november 30. közötti időszakban végzett veszélyes anyagok felhasználásának célvizsgálatáról Bevezetés Az Európai Unió Vezető Munkaügyi Felügyelők Vezető Bizottsága

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Mire tanítanak a súlyos balesetek? Előadó: Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

A MUNKA- ÉS FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY FOGALMA, FELADATAI

A MUNKA- ÉS FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGY FOGALMA, FELADATAI 20. Egy szabadban megtartott, főzőversennyel egybekötött rendezvényükön az egyik csapat ásványvizes műanyagpalackban tárolta a folyékony mosogatószert, amiből az egyik csapattag véletlenül ivott. A hirtelen

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye

A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye A biztonságos karbantartás foglalkozásegészségügye Dr. Kudász Ferenc Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet Fórum, 2011. március 9. Miért éppen karbantartás? A karbantartás előnyei

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN)

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) I. KÉRDÉSCSOPORT A foglalkozás-egészségügyi szolgálat felépítése, működési területe 1. A munka világának szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon. 2. Foglalkozás-egészségügy

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához

korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Munkavédelemkockázat értékelés korreferátum prof. Dr. Veress Gábor előadásához Készítette: Almássy Erika minőségügyi szakmérnök, felsőfokú munkavédelmi szakember +36-20-9606845 erikaalmassy@gmail.com 2016.10.19.

Részletesebben

A kockázatértékelés elkészítésének tapasztalatai

A kockázatértékelés elkészítésének tapasztalatai A kockázatértékelés elkészítésének tapasztalatai Budapest, 2013. július 24 Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Megelőzés háttere Jogszabály szerint az EU-ban a munkáltatók kötelesek megakadályozni,

Részletesebben

Tájékoztató a évi munkabalesetek országos alakulásáról

Tájékoztató a évi munkabalesetek országos alakulásáról Tájékoztató a 2017. évi munkabalesetek országos alakulásáról A Tájékoztató a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 15. b) pontja alapján készült, és csak a munkavédelmi hatóság hatáskörébe

Részletesebben

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI Dr. Koch Mária az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága munkaadói oldalának tagja, a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Szövetség elnöke,

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN HASZNÁLT ÉLES VAGY HEGYES MUNKAESZKÖZÖK ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉSEK ÉS FERTŐZÉSEK KOCKÁZATÁVAL JÁRÓ TEVÉKENYSÉGEK CÉLVIZSGÁLATÁHOZ I. Kockázatértékelés:

Részletesebben

Törvényi szabályozás célja. Munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek

Törvényi szabályozás célja. Munkaviszonnyal kapcsolatos jogok és kötelezettségek 4.2.4. Táblázat / 1. Érintett vegyi 1. 1992. évi XXII. törvény a munka törvénykönyvéről 2. 199. évi XCIII. törvény a munkavédelemről. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

Törvények évi a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény évi LXXXIV. az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről

Törvények évi a munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény évi LXXXIV. az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről Törvények 2007. évi a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. CLXI. módosításáról 2007. évi CXXVI. egyes adóek módosításáról 2007. évi LXXXIV. a rehabilitációs járadékról 2006. évi XCVII. az egészségügyben

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A MUNKAVÉDELMET ÉRINTŐ BEJELENTÉSEK A MUNKAVÉDELEM AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Előadó: Nesztinger Péter

Részletesebben

KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET

KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET KÖSZÖNTÖM A RENDEZVÉNYEN MEGJELENTEKET Munkavédelem a mindennapokban Komárom-Esztergom megye munkavédelmi helyzetének alakulása 2014. december 1. KEMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve Szervezeti

Részletesebben

9/9 A foglalkozási megbetegedések, fokozott expozíció bejelentése, vizsgálata

9/9 A foglalkozási megbetegedések, fokozott expozíció bejelentése, vizsgálata Munkavédelem és munkabiztonság CD 9/9 1 9/9 A foglalkozási megbetegedések, fokozott expozíció bejelentése, vizsgálata 9/9.1 Fogalmak Foglalkozási megbetegedés a foglalkozás gyakorlása során bekövetkezett

Részletesebben

A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek

A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek A vegyi anyagokkal kapcsolatos munkahelyi veszélyek a jó munkahely a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu További

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL Az építési munkahelyeken előforduló veszélyes vegyi anyagok használatára vonatkozó főbb előírások 1. Mi számít veszélyes anyagnak? Veszélyes egy anyag, ha valamilyen

Részletesebben

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab)

A munkavédelemről szóló évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés a) pont ab) A nemzetgazdasági miniszter 21/2015. (VIII. 28.) NGM rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási és szakképzési tárgyú

Részletesebben

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ

A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi. szempontjai. Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkahelyek munkavédelmi és munkaegészségügyi ellenőrzésének kiemelt szempontjai Majláth Mihály munkavédelmi igazgatóhelyettes CSMKH MMSZSZ A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény értelmében

Részletesebben

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása.

A szabályozási dokumentum célja: a rendszerszemléletű munkavédelmi hatósági ellenőrzés lefolytatásának normatív utasításban történő szabályozása. Jelen utasítás elkészítéséért és aktualizálásáért a Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság vezetője, a szabályozási dokumentumban foglaltak működtetéséért a főigazgató a felelős. A szabályozási dokumentum

Részletesebben

27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról

27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról 27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 58. -ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendelem

Részletesebben

A vibráció mint kockázati tényező

A vibráció mint kockázati tényező A vibráció mint kockázati tényező Dr. Martin János OMFI Zaj-, Rezgés-, Megvilágítás Technikai Laboratórium 2010.05.12.. REZGÉSEXPOZÍCIÓ FORMÁI EGÉSZTEST LOKÁLIS 2 3 Egésztest rezgés hatása az emberi szervezetre

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének feladatai 1. A Szakigazgatási

Részletesebben

A munkavédelem fogalma, célja

A munkavédelem fogalma, célja 1. Ismertesse a munkavédelem fogalmát, célját, alapkérdéseit! A munkavédelem célja, feladatai és területei A munkavédelem szabályozási rendszere A munkavédelmi hatósági felügyeleti szervek (felsorolás)

Részletesebben

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású:

Jelentés a munkavállalói létszámról. részállású: Jelentés a munkavállalói létszámról Foglalkozás-egészségügyi szolgálat neve: címe: orvosok száma: ápolók száma: alkalmazott egyéb személyek száma: Osztály A B C D főállású: részállású: Jelenleg ellátott

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi KI ALKALMAS A MUNKAVÉGZÉSRE? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A munkavégzésre

Részletesebben

Emléknap a munkabalesetben elhunyt, illetve megrokkant munkavállalók tiszteletére április 28. Törökbálint, április 27.

Emléknap a munkabalesetben elhunyt, illetve megrokkant munkavállalók tiszteletére április 28. Törökbálint, április 27. Emléknap a munkabalesetben elhunyt, illetve megrokkant munkavállalók tiszteletére április 28. Törökbálint, 2017. április 27. Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért! 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak

Részletesebben

Az alkalmasság véleményezése a munkáltató által megjelölt munkakörre történik.

Az alkalmasság véleményezése a munkáltató által megjelölt munkakörre történik. Milyen esetekben kötelező munkaviszony létesítése előtt az alkalmassági vizsgálat, az időszakos és a soron kívüli vizsgálat? Mit tehetnek a felek, ha nem értenek egyet a vizsgálat eredményével? Összefoglaltuk.

Részletesebben

ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS, ÉRDEKKÉPVISELET A FA- ÉS BÚTORIPARBAN.

ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS, ÉRDEKKÉPVISELET A FA- ÉS BÚTORIPARBAN. ÉRDEKVÉDELEM- ÉRDEKKÉPVISELET ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS, ÉRDEKKÉPVISELET A FA- ÉS BÚTORIPARBAN. 2007. június 14. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL INFORMÁCIÓ MUNKAVÉDELMI INFORMÁCIÓS

Részletesebben

Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai

Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai MUNKAVÉDELEM 1.2 Az OMMF munkavédelmi ellenőrzéseinek tapasztalatai Tárgyszavak: munkavédelem; ellenőrzés; információ; érdekvédelem; tájékoztatás; statisztika; munkabiztonság. Általános megállapítások

Részletesebben

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót?

Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Miért kell csökkenteni a zajexpozíciót? Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi Főosztály E-mail cím: madaraszgy@lab.hu Telefonszám: +36 1 299 9090 Megelőzéssel

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Bevezetés... 4. Munkavédelmi felügyeleti rendszer változása... 5. A mezőgazdaság főbb egészségkárosító kockázatai...

Tartalomjegyzék. Bevezetés... 4. Munkavédelmi felügyeleti rendszer változása... 5. A mezőgazdaság főbb egészségkárosító kockázatai... 2 Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 Munkavédelmi felügyeleti rendszer változása... 5 A mezőgazdaság főbb egészségkárosító kockázatai... 8 Bejelentett foglalkozási megbetegedések és fokozott expozíciós esetek...

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkaegészségügyi feladatai, a munkavédelmi hatósági tapasztalatok, szakmai irányítás problémái,

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkaegészségügyi feladatai, a munkavédelmi hatósági tapasztalatok, szakmai irányítás problémái, A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok munkaegészségügyi feladatai, a munkavédelmi hatósági tapasztalatok, szakmai irányítás problémái, Dr. Groszmann Mária 2010. szeptember MUNKAVÉDELEM Munkabiztonság

Részletesebben

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt )

5. sz. HÍRLEVÉL. Érdekvédelem, érdekképviselet a munkavédelmi területen (Mvt ) 5. sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Magyarországon a versenyszféra

Részletesebben

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól Hatályos:2013. 09. 02-től A Kormány a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény

Részletesebben

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása

A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése A munkafelügyeleti rendszer szervezeti átalakítása Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

a jó munkahely Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében mindnyájunknak fontos TÁMOP /

a jó munkahely Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében mindnyájunknak fontos TÁMOP / Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések a munkavállalók védelmében a jó munkahely a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 www.tamop248.hu

Részletesebben

A évi foglalkozási megbetegedések és fokozott expozíciós esetek szakmai értékelése

A évi foglalkozási megbetegedések és fokozott expozíciós esetek szakmai értékelése Dr. Nagy Imre, Dr. Nagy Károly, Dr. Hudák Aranka, Dr. Kohánka Valéria, Dr. László Anna, Dr. Lászlóffy Marianna, Dr. Martin János, Dr. Pápay Kornélia, Vágó Judit* A 211. évi foglalkozási megbetegedések

Részletesebben

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipari tevékenységekre vonatkozó követelményeket, szervezett munkavégzés esetén alapvetően a 4/2002.

Részletesebben

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes

Balog János Tamás r. alezredes a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő-helyettes A közfoglalkoztatottak körében előforduló balesetek, foglalkozási megbetegedések bejelentése, kivizsgálása és minősítése" ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály

Részletesebben

197. sz. Ajánlás a munkavédelemről

197. sz. Ajánlás a munkavédelemről 197. sz. Ajánlás a munkavédelemről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely 2006. május 31-én kilencvenötödik

Részletesebben

A bányászati munkahelyek munkaegészségügyi célvizsgálatának tapasztalatai

A bányászati munkahelyek munkaegészségügyi célvizsgálatának tapasztalatai A bányászati munkahelyek munkaegészségügyi célvizsgálatának tapasztalatai A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban c. konferencia 2014. november 06. dr. Madarász Gyula NMH MMI MVFO

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a munkaerőpiac főbb folyamatairól Heves megyében július

T Á J É K O Z T A T Ó a munkaerőpiac főbb folyamatairól Heves megyében július Heves Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja T Á J É K O Z T A T Ó a munkaerőpiac bb folyamatairól Heves megyében 2012. ius A megye munkáltatói több mint ezer új álláshelyet jelentettek be kirendeltségeinken

Részletesebben

Munkavédelem az Egészségügyben I. DE OEC Rehab. MSC

Munkavédelem az Egészségügyben I. DE OEC Rehab. MSC Munkavédelem az Egészségügyben I. DE OEC Rehab. MSC Dr. med. Habil. Szilasi Mária PhD., Dr. med. habil. Vekerdy-Nagy Zsuzsanna PhD., Dr. Terjék László PhD A munkavédelem fogalma A munkavédelem fogalmát

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A megyei és a kiskunmajsai munkanélküliség jellemzői

A megyei és a kiskunmajsai munkanélküliség jellemzői A megyei és a kiskunmajsai munkanélküliség jellemzői Bács-Kiskun megyében, 2015 januárjában egy év távlatában csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma 1456 fővel (5,6%-kal). A nyilvántartott álláskeresők

Részletesebben

1. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala (ÁNTSZ)

1. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala (ÁNTSZ) BESZÁMOLÓ MAGYARORSZÁG PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGEI MŰKÖDÉSÉNEK FELÜLVIZSGÁLATÁRÓL ÉS ÉRTÉKELÉSÉRŐL (20102013) I. FEJEZET: AZ ÁLTALÁNOS PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGEK ÁTTEKINTÉSE 1. Állami Népegészségügyi

Részletesebben

A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai

A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai A foglalkozási megbetegedések véleményezésének tapasztalatai Foglakozás-egészségügyi Fórum 2010. május 12. Dr. Kardos Kálmán Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet A foglalkozási megbetegedések

Részletesebben

A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata

A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet A karbantartási tevékenység pszichoszociális kockázata Dr. Plette Richárd Osztályvezető Foglalkozás-egészségügyi Fórum, 2011. március 9. - Budapest

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A MUNKAHELYEKEN. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖTELEZŐ SZINTENTARTÓ TANFOLYAM Szeptember

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A MUNKAHELYEKEN. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖTELEZŐ SZINTENTARTÓ TANFOLYAM Szeptember KOCKÁZATÉRTÉKELÉS A MUNKAHELYEKEN FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI KÖTELEZŐ SZINTENTARTÓ TANFOLYAM 2017. Szeptember 28-30. MI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS? Folyamat, mely során megvizsgáljuk, hogy: mi károsíthatja, veszélyeztetheti

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONT Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. július 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

KÖRNYEZETBIZTONSÁG TECHNIKA Bittera Gábor SZE Üzemeltetési és Biztonságszervezési Osztály

KÖRNYEZETBIZTONSÁG TECHNIKA Bittera Gábor SZE Üzemeltetési és Biztonságszervezési Osztály KÖRNYEZETBIZTONSÁG TECHNIKA 2016.02.17. Bittera Gábor SZE Üzemeltetési és Biztonságszervezési Osztály bittga@sze.hu Betekintés a munkavédelem világába Tematika Történelme Jogi felépítése Felosztása Kockázatértékelés

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

TOVÁBB CSÖKKENT AZ ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA

TOVÁBB CSÖKKENT AZ ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA A NEMZETI FOGLALKOZTATÁSI SZOLGÁLAT LEGFRISSEBB ADATAI ALAPJÁN 2014. július TOVÁBB CSÖKKENT AZ ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA, ÖSSZETÉTELE ÉS ARÁNYA

Részletesebben

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter. /2012. ( ) NGM rendelete. egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról

TERVEZET. A nemzetgazdasági miniszter. /2012. ( ) NGM rendelete. egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról A nemzetgazdasági miniszter /2012. ( ) NGM rendelete egyes foglalkozás-egészségügyi miniszteri rendeletek módosításáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (4) bekezdés d) pontjának dq)

Részletesebben

Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből

Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET Munkahelyi stressz a munkavállalók szemszögéből BUDAPEST 2010. MÁRCIUS 23. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG

Részletesebben

A NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI IGAZGATÓSÁGA 2013. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE

A NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI IGAZGATÓSÁGA 2013. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE A NEMZETI MUNKAÜGYI HIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI IGAZGATÓSÁGA 2013. ÉVI ORSZÁGOS HATÓSÁGI ELLENŐRZÉSI TERVE a fővárosi/megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervei tervezett

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügy. A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata

A foglalkozás-egészségügy. A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata 1 A foglalkozás-egészségügy A foglalkozás-egészségügyi szolgálat A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálata Foglalkozási ártalmak

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban. Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi

A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban. Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi A foglalkozás-egészségügyi szolgálatok feladatai az Európai Unióban Dr. Kudász Ferenc NMH Munkahigiénés és Foglalkozásegészségügyi Főosztály ILO - C161 1985 Occupational Health Services Convention Convention

Részletesebben

Készítette: Galla Gyula

Készítette: Galla Gyula I. A munkabalesetek bejelentése, kivizsgálása. II. A munkáltatók kötelezettségei és feladatai az új munkabaleseti jegyzőkönyv. III. A munkavédelmi képviselők jogai és kötelezettségei a munkabalesetek kivizsgálásának

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Azokon a munkahelyeken,

Részletesebben

4.sz. HÍRLEVÉL A foglalkozás-egészségügyi szolgáltató legfontosabb feladatai a teljesség igénye nélkül:

4.sz. HÍRLEVÉL A foglalkozás-egészségügyi szolgáltató legfontosabb feladatai a teljesség igénye nélkül: 4.sz. HÍRLEVÉL A Nemzetgazdasági Minisztérium a Széchényi 2020 program keretében a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül közétette A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése tárgyú

Részletesebben

Jogszabályváltozások 2015. január

Jogszabályváltozások 2015. január Jogszabályváltozások 2015. január MUNKAVÉDELEM Módosított jogszabályok: 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 2012. évi XC. törvény a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról 2012. évi II. törvény

Részletesebben

2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE. Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok

2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE. Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok 2. AZ NMH (OMMF) MŰKÖDÉSÉVEL ÉS A MUNKAVÉDELEMMEL ÖSSZEFÜGGŐ JOGSZABÁLYOK JEGYZÉKE Az OMMF működésével kapcsolatos fontosabb jogszabályok 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről. 1996. évi LXXV. törvény

Részletesebben

Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén?

Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén? Mire számíthatunk munkaügyi ellenőrzés esetén? Az alábbi szakmai írásunkban megnézzük, hogy mire számítsunk abban az esetben, ha munkaügyi ellenőrzés lenne nálunk, illetve még az ellenőrzés előtt fel tudjunk

Részletesebben

A Fıcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselıkért Konzultatív Fórumának január 20-i ülése.

A Fıcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselıkért Konzultatív Fórumának január 20-i ülése. A Fıcze Lajos Alapítvány a Munkavédelmi Képviselıkért Konzultatív Fórumának 2010. január 20-i ülése. A Konzultatív Fórum ülésén 150 fı munkavédelmi képviselı, munkavédelmi szakember vett részt. Az ülést

Részletesebben

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése

TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Depresszió miatt jelenleg, illetve korábban kezeltek munkaköri orvosi alkalmasságának meghatározása,

Részletesebben

BEMUTATKOZÁS. Céljaink a következők:

BEMUTATKOZÁS. Céljaink a következők: BEMUTATKOZÁS Az ENVIRIDIS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS KERESKEDELMI BT. segítséget nyújt a munka- és tűzvédelemről, a kémiai biztonságról, környezetvédelemről és a telepengedélyeztetés rendjéről szóló törvényekben

Részletesebben

Kis cég, kis kockázat? Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov.

Kis cég, kis kockázat? Nemzeti Munkaügyi Hivatal 1089 Budapest, Kálvária tér 7. munka@lab.hu www.munka.hu www.ujszechenyiterv.gov. Kis cég, kis kockázat? A munkáltatók és a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok együttműködése Előadó: Dr. Madarász Gyula főosztályvezető-helyettes NMH MMI Munkavédelmi Főosztály 1988. évi 13. törvényerejű

Részletesebben

A munkavédelmi ellenőrzés 2013. évi irányelvei, ellenőrzések és célvizsgálatok tapasztalatai

A munkavédelmi ellenőrzés 2013. évi irányelvei, ellenőrzések és célvizsgálatok tapasztalatai A munkavédelmi ellenőrzés 2013. évi irányelvei, ellenőrzések és célvizsgálatok tapasztalatai A munkavédelmi ellenőrzés 2013. évi irányelvei, ellenőrzések és célvizsgálatok tapasztalatai Nesztinger Péter

Részletesebben

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Jogszabályok alkalmazása Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

Módosult a Munkavédelmi törvény

Módosult a Munkavédelmi törvény Módosult a Munkavédelmi törvény Az Országgyűlés a 2018. november 27-i ülésnapján, az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2018. évi XCIV. törvény elfogadásával módosította az 1993.évi

Részletesebben

Munkavédelmi ellenőrzések

Munkavédelmi ellenőrzések Munkavédelmi ellenőrzések XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, 2018. október 10 12. S E M M E LW E I S E G Y E T E M M Ű S ZA KI FŐ I G A ZG AT Ó S Á G BIZTONSÁGTECHNIKAI IGAZGATÓSÁG Hatósági

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata

Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata Hírlevél 3. Munkahelyi kockázatok és azok megelőzése, a Munkavédelmi Érdekképviselet feladata GINOP-5.3.4-16-2016-00031 Legfőbb érték az ember- munkavédelem a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése,

Részletesebben