Duna-menti országok összefogása a Duna Stratégia megvalósításáért. Hajózás és biztonság. előadó: Urbán György, elnök

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Duna-menti országok összefogása a Duna Stratégia megvalósításáért. Hajózás és biztonság. előadó: Urbán György, elnök"

Átírás

1 Duna-menti országok összefogása a Duna Stratégia megvalósításáért Hajózás és biztonság előadó: Urbán György, elnök

2 A gazdaság szereplője Navigare necesse est, vivere non est necesse. Hajózni kell, élni nem muszáj. A vizek, amelyek elválasztanak és egyúttal összekötnek területi és gazdasági egységeket, mint hajóutak évszázadok óta szolgálnak a vízi közlekedés pályájaként, az emberek és áruk kapcsolatának vízi országútjaként. Kultúra, a civilizáció hordozója és terjesztője. Életforma. Hajózás A vízi közlekedés legfontosabb területei Áru- és személyszállítás, Komp- és révközlekedés, Kedvtelési- és sporthajózás.

3 A pálya Belvízi hajóútjaink a nemzetközi áru- és személyszállítás főútvonala a Duna, részben a Tisza, a belföldi személyszállítás és sporthajózás vizei a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó, a Fertő-tó, a Duna és a Tisza mellékfolyói, a közút és víziút találkozási pontjai a komp- és révátkelések, kikötők.

4 A feladat Nemzeti Közlekedési Hatóság országos illetékességgel látja el a hajózási hatósági feladatait. Hatáskörében: érvényesíti a hajózás műszaki, biztonsági, környezetvédelmi előírásait, felügyeli és ellenőrzi azok betartását (úszólétesítmények, hajózási létesítmények); gondoskodik a hajózás személyi képzési és egészségügyi feltételeiről (képzőszervek engedélyezése, vizsgák szervezése, képesítések kiadása, nyilvántartása, ellenőrzések, stb.); engedélyezi a hajóforgalom irányítására szolgáló jelek és jelzések elhelyezését, elrendeli a hajózási korlátozásokat és azok feloldását, ellenőrzi a rendelkezések végrehajtását. Szakszerű, jogszerű és hiteles döntésekkel, tájékoztatással óvja a víziközlekedés biztonságát, őrzi a hajózás történelmi tradícióit.

5 A jogszabályok A hajózás, a vízi közlekedés biztonságának, szabályozásának alapját képező legfontosabb jogszabályok: a vízi közlekedésről szóló évi XLII. törvény a Veszélyes Áruk Nemzetközi Belvízi Szállításáról szóló (ADN) 2010 évi VI. törvény a vízi közlekedés rendjéről szóló 39/2003.(VI.13.) GKM. rendelet, a Hajózási Szabályzat a hajózási képesítésekről szóló 15/2001.(IV.24.) KöViM rendelet a kikötő, komp- és révátkelőhely, továbbá más hajózási létesítmény létesítéséről, használatbavételéről, üzemben tartásáról és megszüntetéséről szóló 50/2002.(XII.28.) GKM rendelet a belvízi utakon közlekedő úszólétesítmények hajózásra alkalmassága és megfelelősége feltételeiről, az üzemképesség vizsgálatáról és tanúsításáról szóló 13/2001.(IV.10.) KöViM rendelet

6 Események A hajózással, a vízi közlekedéssel összefüggésben a baleseti statisztikák adatai kedvező képet mutatnak: évben halált eredményező vízi közlekedési baleset Magyarországon két esetben történt: - az egyik esetben a haláleset a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálati jelentése szerint a hajó kialakításától, felszereléstől, a személyzet szolgálat ellátásától függetlenül kialakult helyzet eredménye volt és a hajón tartózkodó utasok fegyelmezetlen viselkedéséből eredt, - a másik esetben a balatoni kikötőben tartózkodó vitorlás kishajón szabálytalan körülmények között végzett üzemanyag betöltés során keletkezett tűzesetben szerzett égési sérülések vezettek a későbbi halálesethez évben személyi sérüléssel járó baleset egy esetben történt : - a hajók fennakadásából, a vízi út változó jellemzőinek figyelmen kívül hagyásából több esetben fordult elő a hajóút részleges elzárást, hajó leszabadítás szükségességét eredményező esemény, amelyek évek óta visszatérően szokásos helyszínei a Dunán Dunaföldvár, Baja és Nagymaros környéki szűkületek, kisvizes időszak gázlói és hidak környékén a hajóút átmenetek. A hajók felülései rendszerint számottevő sérülést a hajóban nem okoznak, ugyanakkor a leszabadítás során a laza szerkezetű meder esetén a hajóút elfajulását eredményezi, azaz a gázló átalakul, és ahol tegnap biztonsággal el lehetett hajózni egy felakadás után már ez bizonytalan helyzetet eredményezhet. A baleseti statisztikák tükrében a belvízi hajózásról összességében megállapítható: az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód!

7 Eljárások Úszólétesítmények műszaki vizsgálata, ellenőrzése A vízi közlekedésbiztonság magas szinten tartásának legfontosabb eszköze a prevenció, a veszélyes, hajózásra alkalmatlan állapotok kialakulásának megelőzése műszaki ellenőrzéssel, műveleti ellenőrzéssel, alkalmassági ellenőrzéssel.

8 Műszaki ellenőrzés Jogszabályban meghatározott időszakonként a hajókat, úszólétesítményeket, ellenőrizzük és felügyeljük a szükséges javítások szakszerű elvégzését.

9 Műveleti ellenőrzés Menet- és műveleti próbák a hajók üzemképességi vizsgálatai során.

10 Alkalmassági ellenőrzés A hídépítés vízről történő kiszolgálása és az eredetileg más célra szolgáló bárkákra telepített munkagépek sajátos körülmények között megvalósuló alkalmazását külön eljárásban engedélyezzük.

11 Integrált ellenőrzés Komp és révközlekedés A folyami- és tavi révek a hajózás és a közúti közlekedés fontos találkozási pontjai. A kompok személy- és járműszállítási tevékenységében kettős (vízi és közúti) biztonsági követelményrendszer érvényesül.

12 Döntések Hajózási létesítmények: kikötők úszóműves kikötőhelyek komp- és révátkelések úszóműállások hajóhidak veszteglőhelyek vízi sportpályák vízi repülőtér hajókiemelő berendezések (sólyák) Hatósági feladatok: Létesítés, használatbavétel és üzemben tartás hajózási hatósági engedélyezése Üzemeltetési szabályzataik jóváhagyása Üzemeltetés jogszerűségének ellenőrzése/szankcionálása Más hatósági eljárásokban szakhatósági közreműködés

13 Adatok I. Magyarországi hajózási létesítmények a számok tükrében - Folyami áruforgalmi kikötők Kereskedelmi kikötők száma, rendeltetése Kikötői hajóállások száma Duna Tisza országos közforgalmú közforgalmú saját használatú országos közforgalmú kikötő 88 közforgalmú kikötő 34 saját használatú kikötő Rakodásra alkalmas parthossz: 15,6 km (1 hajóállást 100 méterrel számolva).

14 Adatok II. Magyarországi hajózási létesítmények a számok tükrében - Kedvtelési célú (kishajók és csónakok fogadására alkalmas) kikötők Kishajók és csónakok fogadására alkalmas kikötők területi megoszlása Kikötőhelyek területi megoszlása Fertő-tó Velencei-tó Balaton Körösök Tisza Fertő-tó 426 Velencei-tó 726 Körösök 79 Tisza 1378 Balaton 7603 Szentendrei Dunaág Ráckevei Dunaág Duna 5 9 Ráckevei Dunaág 122 Duna Kikötőhelyek rendeltetés szerinti megoszlása Fertő-tó Velencei-tó Balaton Körösök Tisza 1378 Szentendrei Dunaág Ráckevei Dunaág Duna Köforgalmú Saját használatú

15 Szabadon közlekedő Köteles Hajózás és biztonság Adatok III. Magyarországi hajózási létesítmények a számok tükrében - Kompok, révek Kompok, révek területi megoszlása Átkelések technológiája Duna Szentendrei Dunaág Ráckevei Dunaág Velencei-tó Balaton Tisza Szamos Bodrog Sajó Körösök Köteles 33 Szabadon közlekedő 30 0 Átkelési technológia területi megoszlása Duna Szentendrei Dunaág Ráckevei Dunaág Velencei-tó Balaton Tisza Szamos Bodrog Sajó Körösök

16 Alágazati csomópontok Országos közforgalmú kikötők Mosoni-Duna Győr-Gönyü OKK Budapest-Csepel MAHART Szabadkikötő Bajai OKK

17 Országos Közforgalmú Kikötők I. Győr-Gönyü OKK (Út vasút víziút) Régen és ma

18 Országos Közforgalmú Kikötők II. Budapest-Csepel OKK (Út vasút víziút) Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. FERROPORT Fedett Átrakó és Raktározó Kft. MOL NYRT. Csepeli Bázistelep DUNATÁR Kőolajterméktároló Kereskedelmi Kft. és EURO-TANKHAJÓ Bt során került sor a RO-RO terminál hajózási hatósági használatbavételének engedélyezésére ben a kikötő üzemeltetési szabályzata kerül felülvizsgálatra.

19 Országos Közforgalmú Kikötők III. BAJAI OKK (Út vasút víziút) Gemenci Erdő és Vadgazdaság Zrt. ÁTI DEPO ZRT. AGRO-HANDEL Hungária Kft. AGROSZIGET Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁTI DEPO ZRT. RO-RO kikötő

20 Emberi tényezők I. Képzés Önálló hajóvezetésre jogosító képesítés csak jóváhagyott képzési tematika és tanúsított képzési helyen szerezhető meg. belvízi képzés a NKH által központilag kiadott tematikái alapján; tengerész képzés az IMO modell kurzusai alapján történik Kedvtelési Belvízi hivatásos Tengerész képzőszerv ek

21 Emberi tényezők II. Képzés A tengerészek és a veszélyes áru szállítás szakértői rendszeres ismeretfelújító továbbképzésen vesznek részt A technika fejlődése folytán már évek óta szimulátor segítségével is folyik a tengerész oktatás A jóváhagyott tanfolyamok mellett megjelent a távoktatás, az e- learning. A NKH az általa jóváhagyott képzéseket rendszeresen ellenőrzi!

22 Emberi tényezők III. Vizsgáztatás A vizsgáztatással kapcsolatos hatósági feladatok egy kézben összpontosulnak, a NKH-nál, (5-7 ezer vizsgázó évente, ennek 80 %-a kedvtelési célú). A vizsgákon a számítógépes elméleti vizsgáztatás kerül bevezetésre, a lehetséges vizsgatárgyak esetében. A vizsgaanyag fejlesztése és naprakészen tartása folyamatos szakértői feladat.

23 Tervek Nyilvántartás A személyek által megszerzett képesítéseket a Hajózási Információs Rendszerünkben (HIR) tartjuk nyilván. A társhatóságok és az arra jogosult külföldi szervek is betekintést kaphatnak, akár online eléréssel. A vízirendészet EDR készülékek segítségével hozzáférést kap a nyilvántartáshoz (igen-nem). Az Európai Tengeri Biztonsági Ügynökség (EMSA) felé jelenleg kialakítás alatt van a megfelelő adatkapcsolat, tengerészeink képesítéséről.

24 Tervek Biztonságosabb kártyaokmányok kerülnek bevezetésre A FELDOLGOZÁS NAGYVONALÚ ÁBRÁJA HIR ORACLE táblák INTERFACE Oracle tábla ÚJ_HAJOS SORSZAM Oracle tábla HIR Windows alkalmazás UJHAJOSKARTYA Windows alkalmazás KÁRTYA NYOMTATÓ RUTINOK

25 Tervek Képesítő okmányok: Belvízi hajóvezetői bizonyítvány: 1. A kategóriájú hajóvezető 2. B kategóriájú hajóvezető Kedvtelési célú hajóvezetői bizonyítvány: Kishajó és jetski bizonyítvány:

26 NKH Forgalmi Ügyelet Folyami Információs Szolgáltatások (RIS) - elektronikus adatfeldolgozás és továbbítás amely kiterjed: Hajósoknak szóló hirdetmények (Nts) nyelv független formában történő továbbítására. Elektronikus üzenetek (ERI) feladására, fogadására és továbbítására és válaszüzenetekre. Hajó helyzetmegállapító és nyomkövető rendszer (AIS) működtetésére. Elektronikus hajózási térképmegjelenítő rendszerre (Inland ECDIS). NKH által megbízott üzemeltető szervezet a RSOE. Elektronikus üzenetek Elektronikus hajózási térkép Hajósoknak szóló hirdetmény Hajó helyzetmegállapító és nyomkövető rendszer (AIS)

27 EU pályázatok Európai Uniós projektek és az NKH IRIS II projekt a hajó helyzetmegállapító és nyomkövető rendszer (AIS) részeként 150 db Inland AIS készülék és tartozéka kerül használatba adásra a projekt kapcsán. A készülékek vagyonkezelője az NKH. Az AIS készülék kötelező használatának bevezetése a magyar Duna szakaszon július 1 kerül előírásra a magyar lajstromban szereplő úszólétesítmények számára. Neli Dunai hajózási oktatási akcióterv, E learning bevezetése. NKH az elektronikus vizsgáztatást (SZEV) szándékozik bevezetni 2011-ben. Wanda Hulladékkezelés a hajózásban. A hajón keletkezett hulladékok (szennyolaj, szennyvíz, kommunális hulladék) átvétele egy kimondottan erre a célra épített vízijárművel. Jelenleg kizárólag a szárazföld felé lehet átadni ezeket a hulladékokat. Az úszó- és hajózási létesítmények (kikötők) alkalmassá tétele a hulladék átadására NKH feladat lesz. Newada a Dunamenti országok együttműködése a Folyami Információs Szolgáltatás víziúthoz, vízjáráshoz, vízálláshoz kapcsolódó elektronikus adatcsere kialakításához és a belvízi elektronikus térképi megjelenítő rendszerbe (Inland ECDIS) történő beillesztése. A projektekben az NKH közreműködője az RSOE.

28 Együttműködés I. Nemzetközi kapcsolatok: Európai Unió DG Move belvízi hajók műszaki felügyeleti előírásai, folyami információs szolgáltatások Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség képviselet Nemzetközi Tengerészeti Szervezet Az NKH a NATO Vészhelyzeti Tervező Testület Közlekedési csoportba, a Duna Bizottságba és A Rajnai Központi Hajózási Bizottságba belvízi hajózási szakértőt delegál.

29 Együttműködés II. Hajózási szakterület hazai együttműködő partnerei: Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület (RSOE) Dunai, Tiszai és Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságok Révhajósok Országos Szövetsége Személyhajósok Országos Szövetsége Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) Nemzeti Adó-és Vámhivatal BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tengerészeti Akkreditáló Szervezet Magyar Tengerészek Egyesülete Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány

30 Köszönöm a figyelmet!

ProDuna a magyarországi IWT promóciós szervezet létrehozása

ProDuna a magyarországi IWT promóciós szervezet létrehozása ProDuna a magyarországi IWT promóciós szervezet létrehozása Status quo tanulmány Infrastruktúra Tevékenység: Szerző: Dátum: Verziószám: Lajtár Attila 2011. december V.0.1 A projektet az Európai Bizottság

Részletesebben

A 9/2009. (III. 6.) KHEM 15/2001. (IV. 27.) 13/2001. (IV.

A 9/2009. (III. 6.) KHEM 15/2001. (IV. 27.) 13/2001. (IV. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 9/2009. (III. 6.) KHEM rendelete a hajózási képesítésekről szóló 15/2001. (IV. 27.) KöViM rendelet és a belvízi utakon közlekedő úszólétesítmények hajózásra

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A KÖZIGAZGATÁSBAN

VÁLTOZÁSOK A KÖZIGAZGATÁSBAN KÖZÖS DOLGAINK beszélgetések a szakmáról 2011. február 15. Makadám Mérnök Klub VÁLTOZÁSOK A KÖZIGAZGATÁSBAN Az új Nemzeti Közlekedési Hatóság szervezeti felépítése, útügyi, vasúti és hajózási feladatai.

Részletesebben

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS)

NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (NKS) NEMZETI KÖZLEKEDÉSI STRATÉGIA (S) Vizi közlekedés fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata 2013. OKTÓBER MEGRENDELŐ: KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI KOORDINÁCIÓS KÖZPONT KÉSZÍTETTE: STRATÉGIA KONZORCIUM KONZORCIUM

Részletesebben

szerű feladatairól Marton Tamás lyozás

szerű feladatairól Marton Tamás lyozás Feladatok a közlekedk zlekedés s más m s területein: a légi l és s a vízi v közlekedk zlekedés s időszer szerű feladatairól Marton Tamás Légi és s vízi v közlekedk zlekedési szabályoz lyozás Az állam feladatai

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 92. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 92. szám MAGYAR KÖZLÖNY 92. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. június 29., hétfő Tartalomjegyzék 2015. évi LXXXIII. törvény A Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezmény (COTIF) módosításáról Vilniusban elfogadott,

Részletesebben

A Balaton Európa legbiztonságosabb tava Projekt terv (2008)

A Balaton Európa legbiztonságosabb tava Projekt terv (2008) A Balaton Európa legbiztonságosabb tava Projekt terv (2008) 1/34 A Balaton Európa legbiztonságosabb tava Projekt terv Tartalomjegyzék 1. A komplex vízbiztonság elemei...4 2. A felelős vízimentő tevékenység

Részletesebben

ELEMZÉSEK, JAVASLATOK, AJÁNLÁSOK A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA LOGISZTIKA FEJLESZTÉSÉRE MAGYARORSZÁGON 2010 2014.

ELEMZÉSEK, JAVASLATOK, AJÁNLÁSOK A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA LOGISZTIKA FEJLESZTÉSÉRE MAGYARORSZÁGON 2010 2014. MSZP. INFRASTRUKTÚRA ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI TAGOZAT ELEMZÉSEK, JAVASLATOK, AJÁNLÁSOK A KÖZLEKEDÉSI INFRASTRUKTÚRA ÉS LOGISZTIKA FEJLESZTÉSÉRE MAGYARORSZÁGON 2010 2014. Budapest 2009 10. 26. Balogh Imre

Részletesebben

Jegyzőkönyvi kivonat

Jegyzőkönyvi kivonat Jegyzőkönyvi kivonat Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2015. május 28-ai közgyűlésének nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvéből. 1. napirendi pont: Előterjesztés Győr-Moson-Sopron Megyei

Részletesebben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság jogállása. A Hatóság szervezete

A Nemzeti Közlekedési Hatóság jogállása. A Hatóság szervezete 263/2006. (XII. 20.) Korm. rendelet a Nemzeti Közlekedési Hatóságról A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány 40. -ának (3) bekezdésében

Részletesebben

I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK. Általános szabályok

I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK. Általános szabályok 1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről Az Országgyűlés az Alkotmányból, a nemzetközi

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Dél-kelet Magyarországon működő M E N T Á L H I G I É N É S E G Y E S Ü L E T 5601 Békéscsaba, Pf. 303. Fenntartó székhelye és telephelye: 5630 Békés, Borosgyán u. 1/1. T/Fax: 06/66/643-991 E-mail: menta@internet-x.hu

Részletesebben

2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról

2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 1 Az Országgyűlés, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének

Részletesebben

2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet

2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet - 1-2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet A Kormány a veszélyes áruk vasúton, közúton vagy belvízen történő szállítása biztonságának növelése céljából és az ilyen szállításokra vonatkozó hazai és nemzetközi

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 48. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. április 21., szombat. Tartalomjegyzék. 82/2012. (IV. 21.) Korm.

MAGYAR KÖZLÖNY. 48. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. április 21., szombat. Tartalomjegyzék. 82/2012. (IV. 21.) Korm. MAGYAR KÖZLÖNY MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. április 21., szombat 48. szám Tartalomjegyzék 82/2012. (IV. 21.) Korm. rendelet 83/2012. (IV. 21.) Korm. rendelet 84/2012. (IV. 21.) Korm. rendelet 85/2012.

Részletesebben

1996. évi XXXI. törvény. a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK.

1996. évi XXXI. törvény. a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról Az Országgyűlés az Alkotmányból és a nemzetközi szerződésekből eredő feladatok teljesítése érdekében, az élet-

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 1

1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 1 OptiJus Opten Kft. 1. 1993. évi XCIII. törvény 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 1 A 2013.1.1. és 2013.2.28. között hatályos szöveg (A végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet tel

Részletesebben

Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült MUNKAVÉDELEM. Szerző: Vincze József

Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült MUNKAVÉDELEM. Szerző: Vincze József Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült MUNKAVÉDELEM Szerző: Vincze József Budapest, 2007 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 20/2001. (III. 30.) OGY határozat

Részletesebben

Az érzelmi tényezők tudatos alkalmazása a közúti közlekedésben

Az érzelmi tényezők tudatos alkalmazása a közúti közlekedésben Az érzelmi tényezők tudatos alkalmazása a közúti közlekedésben Készítette: Autóvéd Kft. Készült a MAT támogatásával, az FSzH közreműködésével, 2010 ben. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ...

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2014. évi tűzvédelmi tevékenységéről Csorvás

B E S Z Á M O L Ó az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2014. évi tűzvédelmi tevékenységéről Csorvás Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság H-5900 Orosháza, Kossuth Lajos tér 3. Tel: 06/66 549-481 Fax: 06/68 414-244

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ. Általános rendelkezések. 1. Értelmező rendelkezések

ELSŐ RÉSZ. Általános rendelkezések. 1. Értelmező rendelkezések melléklet a BM /2011. számú előterjesztéshez../2011. ( ) Korm. rendelet a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló törvény végrehajtásáról A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FGSZ Zrt.) Megfelelési programja

Az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FGSZ Zrt.) Megfelelési programja Az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FGSZ Zrt.) Megfelelési programja 1/33 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 Jogszabályi előírások a szállítási rendszerüzemeltetők

Részletesebben

2.1. A tűzoltóság szervei, a tűzoltóságok irányítása és felügyelete

2.1. A tűzoltóság szervei, a tűzoltóságok irányítása és felügyelete 2. RÉSZ A TŰZOLTÓSÁG SZERVEZETI ÉS IRÁNYÍTÁSI RENDSZERE Segédanyag az OMKT Kft.- n folyó Tűzvédelmi előadó szakképzéshez. Budapest, 2011. november Szerkesztő: Duruc József 2.1. A tűzoltóság szervei, a

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 155. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 155. szám MAGYAR KÖZLÖNY 155. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. november 14., péntek Tartalomjegyzék 277/2014. (XI. 14.) Korm. rendelet A vasúti közlekedési hatóság által kiszabható bírság mértékéről és megfizetésének

Részletesebben

1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 1

1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 1 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 1 Az Országgyűlés az Alaptörvényből és a nemzetközi szerződésekből eredő feladatok teljesítése érdekében, az élet-

Részletesebben

1996. évi XXXI. törvény Hatályos: 2014.07.01 -

1996. évi XXXI. törvény Hatályos: 2014.07.01 - 1996. évi XXXI. törvény Hatályos: 2014.07.01-1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 1 Az Országgyűlés az Alaptörvényből és a nemzetközi szerződésekből

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel egységes szerkezetben

1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel egységes szerkezetben 1 / 43 2012.05.30. 16:58 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel egységes szerkezetben [A vastag betűs szedés az 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.)

Részletesebben

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről OptiJus Opten Kft. I. 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről A 2012.1.1. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 223. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 223. szám MAGYAR KÖZLÖNY 223. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. december 30., hétfő Tartalomjegyzék 527/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet A vízügyi ágazat irányításának átalakításával összefüggésben, valamint

Részletesebben

14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet

14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről A Kormány a környezetvédelem általános szabályairól

Részletesebben