Duna-menti országok összefogása a Duna Stratégia megvalósításáért. Hajózás és biztonság. előadó: Urbán György, elnök

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Duna-menti országok összefogása a Duna Stratégia megvalósításáért. Hajózás és biztonság. előadó: Urbán György, elnök"

Átírás

1 Duna-menti országok összefogása a Duna Stratégia megvalósításáért Hajózás és biztonság előadó: Urbán György, elnök

2 A gazdaság szereplője Navigare necesse est, vivere non est necesse. Hajózni kell, élni nem muszáj. A vizek, amelyek elválasztanak és egyúttal összekötnek területi és gazdasági egységeket, mint hajóutak évszázadok óta szolgálnak a vízi közlekedés pályájaként, az emberek és áruk kapcsolatának vízi országútjaként. Kultúra, a civilizáció hordozója és terjesztője. Életforma. Hajózás A vízi közlekedés legfontosabb területei Áru- és személyszállítás, Komp- és révközlekedés, Kedvtelési- és sporthajózás.

3 A pálya Belvízi hajóútjaink a nemzetközi áru- és személyszállítás főútvonala a Duna, részben a Tisza, a belföldi személyszállítás és sporthajózás vizei a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó, a Fertő-tó, a Duna és a Tisza mellékfolyói, a közút és víziút találkozási pontjai a komp- és révátkelések, kikötők.

4 A feladat Nemzeti Közlekedési Hatóság országos illetékességgel látja el a hajózási hatósági feladatait. Hatáskörében: érvényesíti a hajózás műszaki, biztonsági, környezetvédelmi előírásait, felügyeli és ellenőrzi azok betartását (úszólétesítmények, hajózási létesítmények); gondoskodik a hajózás személyi képzési és egészségügyi feltételeiről (képzőszervek engedélyezése, vizsgák szervezése, képesítések kiadása, nyilvántartása, ellenőrzések, stb.); engedélyezi a hajóforgalom irányítására szolgáló jelek és jelzések elhelyezését, elrendeli a hajózási korlátozásokat és azok feloldását, ellenőrzi a rendelkezések végrehajtását. Szakszerű, jogszerű és hiteles döntésekkel, tájékoztatással óvja a víziközlekedés biztonságát, őrzi a hajózás történelmi tradícióit.

5 A jogszabályok A hajózás, a vízi közlekedés biztonságának, szabályozásának alapját képező legfontosabb jogszabályok: a vízi közlekedésről szóló évi XLII. törvény a Veszélyes Áruk Nemzetközi Belvízi Szállításáról szóló (ADN) 2010 évi VI. törvény a vízi közlekedés rendjéről szóló 39/2003.(VI.13.) GKM. rendelet, a Hajózási Szabályzat a hajózási képesítésekről szóló 15/2001.(IV.24.) KöViM rendelet a kikötő, komp- és révátkelőhely, továbbá más hajózási létesítmény létesítéséről, használatbavételéről, üzemben tartásáról és megszüntetéséről szóló 50/2002.(XII.28.) GKM rendelet a belvízi utakon közlekedő úszólétesítmények hajózásra alkalmassága és megfelelősége feltételeiről, az üzemképesség vizsgálatáról és tanúsításáról szóló 13/2001.(IV.10.) KöViM rendelet

6 Események A hajózással, a vízi közlekedéssel összefüggésben a baleseti statisztikák adatai kedvező képet mutatnak: évben halált eredményező vízi közlekedési baleset Magyarországon két esetben történt: - az egyik esetben a haláleset a Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálati jelentése szerint a hajó kialakításától, felszereléstől, a személyzet szolgálat ellátásától függetlenül kialakult helyzet eredménye volt és a hajón tartózkodó utasok fegyelmezetlen viselkedéséből eredt, - a másik esetben a balatoni kikötőben tartózkodó vitorlás kishajón szabálytalan körülmények között végzett üzemanyag betöltés során keletkezett tűzesetben szerzett égési sérülések vezettek a későbbi halálesethez évben személyi sérüléssel járó baleset egy esetben történt : - a hajók fennakadásából, a vízi út változó jellemzőinek figyelmen kívül hagyásából több esetben fordult elő a hajóút részleges elzárást, hajó leszabadítás szükségességét eredményező esemény, amelyek évek óta visszatérően szokásos helyszínei a Dunán Dunaföldvár, Baja és Nagymaros környéki szűkületek, kisvizes időszak gázlói és hidak környékén a hajóút átmenetek. A hajók felülései rendszerint számottevő sérülést a hajóban nem okoznak, ugyanakkor a leszabadítás során a laza szerkezetű meder esetén a hajóút elfajulását eredményezi, azaz a gázló átalakul, és ahol tegnap biztonsággal el lehetett hajózni egy felakadás után már ez bizonytalan helyzetet eredményezhet. A baleseti statisztikák tükrében a belvízi hajózásról összességében megállapítható: az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód!

7 Eljárások Úszólétesítmények műszaki vizsgálata, ellenőrzése A vízi közlekedésbiztonság magas szinten tartásának legfontosabb eszköze a prevenció, a veszélyes, hajózásra alkalmatlan állapotok kialakulásának megelőzése műszaki ellenőrzéssel, műveleti ellenőrzéssel, alkalmassági ellenőrzéssel.

8 Műszaki ellenőrzés Jogszabályban meghatározott időszakonként a hajókat, úszólétesítményeket, ellenőrizzük és felügyeljük a szükséges javítások szakszerű elvégzését.

9 Műveleti ellenőrzés Menet- és műveleti próbák a hajók üzemképességi vizsgálatai során.

10 Alkalmassági ellenőrzés A hídépítés vízről történő kiszolgálása és az eredetileg más célra szolgáló bárkákra telepített munkagépek sajátos körülmények között megvalósuló alkalmazását külön eljárásban engedélyezzük.

11 Integrált ellenőrzés Komp és révközlekedés A folyami- és tavi révek a hajózás és a közúti közlekedés fontos találkozási pontjai. A kompok személy- és járműszállítási tevékenységében kettős (vízi és közúti) biztonsági követelményrendszer érvényesül.

12 Döntések Hajózási létesítmények: kikötők úszóműves kikötőhelyek komp- és révátkelések úszóműállások hajóhidak veszteglőhelyek vízi sportpályák vízi repülőtér hajókiemelő berendezések (sólyák) Hatósági feladatok: Létesítés, használatbavétel és üzemben tartás hajózási hatósági engedélyezése Üzemeltetési szabályzataik jóváhagyása Üzemeltetés jogszerűségének ellenőrzése/szankcionálása Más hatósági eljárásokban szakhatósági közreműködés

13 Adatok I. Magyarországi hajózási létesítmények a számok tükrében - Folyami áruforgalmi kikötők Kereskedelmi kikötők száma, rendeltetése Kikötői hajóállások száma Duna Tisza országos közforgalmú közforgalmú saját használatú országos közforgalmú kikötő 88 közforgalmú kikötő 34 saját használatú kikötő Rakodásra alkalmas parthossz: 15,6 km (1 hajóállást 100 méterrel számolva).

14 Adatok II. Magyarországi hajózási létesítmények a számok tükrében - Kedvtelési célú (kishajók és csónakok fogadására alkalmas) kikötők Kishajók és csónakok fogadására alkalmas kikötők területi megoszlása Kikötőhelyek területi megoszlása Fertő-tó Velencei-tó Balaton Körösök Tisza Fertő-tó 426 Velencei-tó 726 Körösök 79 Tisza 1378 Balaton 7603 Szentendrei Dunaág Ráckevei Dunaág Duna 5 9 Ráckevei Dunaág 122 Duna Kikötőhelyek rendeltetés szerinti megoszlása Fertő-tó Velencei-tó Balaton Körösök Tisza 1378 Szentendrei Dunaág Ráckevei Dunaág Duna Köforgalmú Saját használatú

15 Szabadon közlekedő Köteles Hajózás és biztonság Adatok III. Magyarországi hajózási létesítmények a számok tükrében - Kompok, révek Kompok, révek területi megoszlása Átkelések technológiája Duna Szentendrei Dunaág Ráckevei Dunaág Velencei-tó Balaton Tisza Szamos Bodrog Sajó Körösök Köteles 33 Szabadon közlekedő 30 0 Átkelési technológia területi megoszlása Duna Szentendrei Dunaág Ráckevei Dunaág Velencei-tó Balaton Tisza Szamos Bodrog Sajó Körösök

16 Alágazati csomópontok Országos közforgalmú kikötők Mosoni-Duna Győr-Gönyü OKK Budapest-Csepel MAHART Szabadkikötő Bajai OKK

17 Országos Közforgalmú Kikötők I. Győr-Gönyü OKK (Út vasút víziút) Régen és ma

18 Országos Közforgalmú Kikötők II. Budapest-Csepel OKK (Út vasút víziút) Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. FERROPORT Fedett Átrakó és Raktározó Kft. MOL NYRT. Csepeli Bázistelep DUNATÁR Kőolajterméktároló Kereskedelmi Kft. és EURO-TANKHAJÓ Bt során került sor a RO-RO terminál hajózási hatósági használatbavételének engedélyezésére ben a kikötő üzemeltetési szabályzata kerül felülvizsgálatra.

19 Országos Közforgalmú Kikötők III. BAJAI OKK (Út vasút víziút) Gemenci Erdő és Vadgazdaság Zrt. ÁTI DEPO ZRT. AGRO-HANDEL Hungária Kft. AGROSZIGET Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ÁTI DEPO ZRT. RO-RO kikötő

20 Emberi tényezők I. Képzés Önálló hajóvezetésre jogosító képesítés csak jóváhagyott képzési tematika és tanúsított képzési helyen szerezhető meg. belvízi képzés a NKH által központilag kiadott tematikái alapján; tengerész képzés az IMO modell kurzusai alapján történik Kedvtelési Belvízi hivatásos Tengerész képzőszerv ek

21 Emberi tényezők II. Képzés A tengerészek és a veszélyes áru szállítás szakértői rendszeres ismeretfelújító továbbképzésen vesznek részt A technika fejlődése folytán már évek óta szimulátor segítségével is folyik a tengerész oktatás A jóváhagyott tanfolyamok mellett megjelent a távoktatás, az e- learning. A NKH az általa jóváhagyott képzéseket rendszeresen ellenőrzi!

22 Emberi tényezők III. Vizsgáztatás A vizsgáztatással kapcsolatos hatósági feladatok egy kézben összpontosulnak, a NKH-nál, (5-7 ezer vizsgázó évente, ennek 80 %-a kedvtelési célú). A vizsgákon a számítógépes elméleti vizsgáztatás kerül bevezetésre, a lehetséges vizsgatárgyak esetében. A vizsgaanyag fejlesztése és naprakészen tartása folyamatos szakértői feladat.

23 Tervek Nyilvántartás A személyek által megszerzett képesítéseket a Hajózási Információs Rendszerünkben (HIR) tartjuk nyilván. A társhatóságok és az arra jogosult külföldi szervek is betekintést kaphatnak, akár online eléréssel. A vízirendészet EDR készülékek segítségével hozzáférést kap a nyilvántartáshoz (igen-nem). Az Európai Tengeri Biztonsági Ügynökség (EMSA) felé jelenleg kialakítás alatt van a megfelelő adatkapcsolat, tengerészeink képesítéséről.

24 Tervek Biztonságosabb kártyaokmányok kerülnek bevezetésre A FELDOLGOZÁS NAGYVONALÚ ÁBRÁJA HIR ORACLE táblák INTERFACE Oracle tábla ÚJ_HAJOS SORSZAM Oracle tábla HIR Windows alkalmazás UJHAJOSKARTYA Windows alkalmazás KÁRTYA NYOMTATÓ RUTINOK

25 Tervek Képesítő okmányok: Belvízi hajóvezetői bizonyítvány: 1. A kategóriájú hajóvezető 2. B kategóriájú hajóvezető Kedvtelési célú hajóvezetői bizonyítvány: Kishajó és jetski bizonyítvány:

26 NKH Forgalmi Ügyelet Folyami Információs Szolgáltatások (RIS) - elektronikus adatfeldolgozás és továbbítás amely kiterjed: Hajósoknak szóló hirdetmények (Nts) nyelv független formában történő továbbítására. Elektronikus üzenetek (ERI) feladására, fogadására és továbbítására és válaszüzenetekre. Hajó helyzetmegállapító és nyomkövető rendszer (AIS) működtetésére. Elektronikus hajózási térképmegjelenítő rendszerre (Inland ECDIS). NKH által megbízott üzemeltető szervezet a RSOE. Elektronikus üzenetek Elektronikus hajózási térkép Hajósoknak szóló hirdetmény Hajó helyzetmegállapító és nyomkövető rendszer (AIS)

27 EU pályázatok Európai Uniós projektek és az NKH IRIS II projekt a hajó helyzetmegállapító és nyomkövető rendszer (AIS) részeként 150 db Inland AIS készülék és tartozéka kerül használatba adásra a projekt kapcsán. A készülékek vagyonkezelője az NKH. Az AIS készülék kötelező használatának bevezetése a magyar Duna szakaszon július 1 kerül előírásra a magyar lajstromban szereplő úszólétesítmények számára. Neli Dunai hajózási oktatási akcióterv, E learning bevezetése. NKH az elektronikus vizsgáztatást (SZEV) szándékozik bevezetni 2011-ben. Wanda Hulladékkezelés a hajózásban. A hajón keletkezett hulladékok (szennyolaj, szennyvíz, kommunális hulladék) átvétele egy kimondottan erre a célra épített vízijárművel. Jelenleg kizárólag a szárazföld felé lehet átadni ezeket a hulladékokat. Az úszó- és hajózási létesítmények (kikötők) alkalmassá tétele a hulladék átadására NKH feladat lesz. Newada a Dunamenti országok együttműködése a Folyami Információs Szolgáltatás víziúthoz, vízjáráshoz, vízálláshoz kapcsolódó elektronikus adatcsere kialakításához és a belvízi elektronikus térképi megjelenítő rendszerbe (Inland ECDIS) történő beillesztése. A projektekben az NKH közreműködője az RSOE.

28 Együttműködés I. Nemzetközi kapcsolatok: Európai Unió DG Move belvízi hajók műszaki felügyeleti előírásai, folyami információs szolgáltatások Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség képviselet Nemzetközi Tengerészeti Szervezet Az NKH a NATO Vészhelyzeti Tervező Testület Közlekedési csoportba, a Duna Bizottságba és A Rajnai Központi Hajózási Bizottságba belvízi hajózási szakértőt delegál.

29 Együttműködés II. Hajózási szakterület hazai együttműködő partnerei: Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület (RSOE) Dunai, Tiszai és Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságok Révhajósok Országos Szövetsége Személyhajósok Országos Szövetsége Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) Nemzeti Adó-és Vámhivatal BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tengerészeti Akkreditáló Szervezet Magyar Tengerészek Egyesülete Zoltán Gőzös Közhasznú Alapítvány

30 Köszönöm a figyelmet!

A HAJÓZÁS HATÓSÁGI ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT

A HAJÓZÁS HATÓSÁGI ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT A HAJÓZÁS HATÓSÁGI Nemzeti Közlekedési Hatóság ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT Bellyei Csaba Hajózási Hatósági Főosztály A HAJÓZÁS HATÓSÁGI ÜGYEI AZ NFM KERETEI KÖZÖTT 382/2016. (XII. 2.) Korm. Rendelet a

Részletesebben

Nemzeti Közlekedési Hatóság

Nemzeti Közlekedési Hatóság NEMZETI KÖZLEKEDÉSI NAPOK SIÓFOK 2014 Nemzeti Közlekedési Hatóság Az NKH feladatai és szerepe a magyar víziközlekedés fejlesztésében, különös tekintettel a Folyami Információs Szolgáltatások működtetésére

Részletesebben

PannonRIS Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon

PannonRIS Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon RÁDIÓS SEGÉLYHÍVÓ ÉS INFOKOMMUNIKÁCIÓS ORSZÁGOS EGYESÜLET PannonRIS Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon Kovács Csaba Elnökhelyettes Balatonföldvár, 2011.05.12. Témák Bemutatkozás Jogi háttér

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 62. szám 10001 V. A Kormány tagjainak rendeletei A nemzeti fejlesztési miniszter 27/2012. (V. 25.) NFM rendelete a hajózási hatósági eljárások díjairól szóló 29/2001.

Részletesebben

Általános tájékoztató

Általános tájékoztató Frrás: www.hajtervez.hu Általáns tájékztató Hajókikötők és egyéb úszóművek tervezéséről és a jóváhagyás menetéről 1 2 3 4 5 6 Az első eldöntendő kérdések Az érintett szakhatóságk és jgszabályk Hajómérnöki

Részletesebben

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület tevékenységének ismertetése PROJEKT BEMUTATÁSA

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület tevékenységének ismertetése PROJEKT BEMUTATÁSA Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület tevékenységének ismertetése PROJEKT BEMUTATÁSA 2012. január A projektet az Európai Bizottság / DG-MOVE támogatja Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. A Képzőszerv fenti tárgyban előterjesztett kérelmének, annak érdemi vizsgálatát követően, h e l y t a d.

H A T Á R O Z A T. A Képzőszerv fenti tárgyban előterjesztett kérelmének, annak érdemi vizsgálatát követően, h e l y t a d. Ügyirat száma: Ügyintéző neve: Elérhetősége: HF/NS/A/1878/3/2011. Hajnal Krisztián +36 1 474 17 29 Tárgy: Hajózási szabályzat; Hajóvezetéstan; Hajózási földrajz, vízrajz, meteorológia; Vonalismeret; Hajóelmélet,

Részletesebben

29/2001. (IX. 1.) KöViM rendelet. a hajózási hatósági eljárások díjairól

29/2001. (IX. 1.) KöViM rendelet. a hajózási hatósági eljárások díjairól 29/2001. (IX. 1.) KöViM rendelet a hajózási hatósági eljárások díjairól Az illetékekről szóló - többször módosított - 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 67. -ának (2) bekezdésében, és a víziközlekedésről

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI ENGEDÉLY KÖRNYEZETVÉDELMI OKOKBÓL KÖZLEKEDÉSI KORLÁTOZÁS ALÁ ESŐ VÍZTERÜLETEKRE

ÜZEMELTETÉSI ENGEDÉLY KÖRNYEZETVÉDELMI OKOKBÓL KÖZLEKEDÉSI KORLÁTOZÁS ALÁ ESŐ VÍZTERÜLETEKRE Ügyfélfogadási idő: Hétfő 12.30 15.30 Szerda 08.30 12.00 és 12.30 15.30 Péntek 08.30 12.00 T Á J É K O Z T AT Ó ÜZEMELTETÉSI ENGEDÉLY KÖRNYEZETVÉDELMI OKOKBÓL KÖZLEKEDÉSI KORLÁTOZÁS ALÁ ESŐ VÍZTERÜLETEKRE

Részletesebben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája

A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája Horváth Zsolt Csaba elnök 1 I. A Nemzeti Közlekedési Hatóság első évének értékelése II. A Nemzeti Közlekedési Hatóság stratégiája 2 1 Szervezeti átalakítás 2007.

Részletesebben

MUNKAANYAG EZ A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG EZ A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Tervezet! A gazdasági és közlekedési miniszter./2007. (..) GKM rendelete a kikötő, komp- és révátkelőhely, továbbá más hajózási létesítmény létesítéséről, használatbavételéről, üzemben tartásáról és megszüntetéséről

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A HAJÓZÁSI KÉPESÍTÉSEKKEL KAPCSOLATBAN

VÁLTOZÁSOK A HAJÓZÁSI KÉPESÍTÉSEKKEL KAPCSOLATBAN VÁLTOZÁSOK A HAJÓZÁSI Nemzeti Közlekedési Hatóság KÉPESÍTÉSEKKEL KAPCSOLATBAN Bellyei Csaba Hajózási Hatósági Főosztály A HAJÓZÁS HATÓSÁGOK 382/2016. (XII. 2.) Korm. Rendelet a közlekedési igazgatási feladatokkal

Részletesebben

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV

VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV VESZÉLYES ÁRU ÉVKÖNYV 2011 MAGYARORSZÁG Készült: A Biztonsági Tanácsadók Nemzetközi Szakmai Egyesülete szakértői szerkesztésében 2012. TARTALOMJEGYZÉK oldal Bevezető, Tartalomjegyzék 5-16 I. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Vízirendészeti kapitányságok és rendőrőrsök

Vízirendészeti kapitányságok és rendőrőrsök Vízirendészeti feladatok ellátása Magyarországon A víziközlekedés és általánosságban a vizek biztonságának terén speciális rendőri feladatok is jelentkeznek, melyeket valamennyi olyan rendőri szerv állománya

Részletesebben

A 9/2009. (III. 6.) KHEM 15/2001. (IV. 27.) 13/2001. (IV.

A 9/2009. (III. 6.) KHEM 15/2001. (IV. 27.) 13/2001. (IV. A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 9/2009. (III. 6.) KHEM rendelete a hajózási képesítésekről szóló 15/2001. (IV. 27.) KöViM rendelet és a belvízi utakon közlekedő úszólétesítmények hajózásra

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Személy- vagy áruszállításra szolgáló hajók és hasonló vízi járművek 2015/S 159-291889

Magyarország-Budapest: Személy- vagy áruszállításra szolgáló hajók és hasonló vízi járművek 2015/S 159-291889 1/8 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:291889-2015:text:hu:html Magyarország-Budapest: Személy- vagy áruszállításra szolgáló hajók és hasonló vízi járművek 2015/S

Részletesebben

A víziközlekedés biztonságát segítő szolgáltatások fejlődése 1996-tól

A víziközlekedés biztonságát segítő szolgáltatások fejlődése 1996-tól A víziközlekedés biztonságát segítő szolgáltatások fejlődése 1996-tól Tapolca, 2016. október 13. Kovács Csaba vezérigazgató AZ RSOE-ről röviden Alapítás: 1982 Jogállás: Közhasznú szervezet, 30 tagszervezet,

Részletesebben

A TISZAI HAJÓZÁS HELYZETE RENDŐRSÉGI SZEMMEL

A TISZAI HAJÓZÁS HELYZETE RENDŐRSÉGI SZEMMEL A TISZAI HAJÓZÁS HELYZETE RENDŐRSÉGI SZEMMEL Busi László r. ezredes Budapest, 2018. január 18. kapitányságvezető rendőrségi főtanácsos címzetes főiskolai docens Készítette: Horváth Róbert r. őrnagy 2007.

Részletesebben

Vonalvizsga II. 2. Gázlók és vízmércék, hajózási akadályok, hajó méreteinek meghatározása

Vonalvizsga II. 2. Gázlók és vízmércék, hajózási akadályok, hajó méreteinek meghatározása Vonalvizsga II. Témakörök: 1. Helyi víziközlekedési szabályok ismerete 2. Gázlók és vízmércék, hajózási akadályok, hajó méreteinek meghatározása 3. Szakasz meghajózásának ismertetése 4. Vaktérkép kitöltése

Részletesebben

Tájékoztató A KTE Hajózási Tagozatának tevékenységéről

Tájékoztató A KTE Hajózási Tagozatának tevékenységéről Tájékoztató A KTE Hajózási Tagozatának tevékenységéről 2017.11.02. Múltunk Az 1949-ben alapított Egyesületben a Vasúti, Hajózási és Légiközlekedési Tagozaton belül alakult meg a Hajózási Szakosztály. A

Részletesebben

A Duna Stratégia közlekedési

A Duna Stratégia közlekedési Dr. Pál Ernő A Duna Stratégia közlekedési vonatkozásai Közlekedéstudományi Konferencia Széchenyi Egyetem, Győr 2011 március 24-25 Tartalom Bevezetés Kiemelt témakörök A Duna, mint vízi út jelentősége Európában

Részletesebben

A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2014. február 20., 24. A napirendet tárgyaló ülés típusa-2: Petrovics László polgármester

A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2014. február 20., 24. A napirendet tárgyaló ülés típusa-2: Petrovics László polgármester ELŐTERJESZTÉS 7. (GVB 4.) Nagymaros Város Önkormányzatának az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2007. (IV. 3.) önkormányzati rendelete alapján A napirendet tárgyaló ülés dátuma:

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet

Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet Tavaszi hatósági kerekasztal értekezlet Veszélyes áru szállítás szakterületet érintő hatósági változások, tapasztalatok Kozma Sándor tű. ezredes főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. A katasztrófavédelmi

Részletesebben

a 7. alcím tekintetében a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény 74. (1) bekezdés p) pontjában kapott felhatalmazás

a 7. alcím tekintetében a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény 74. (1) bekezdés p) pontjában kapott felhatalmazás MAGYAR KÖZLÖNY 2014. évi 39. szám 3965 A nemzeti fejlesztési miniszter 12/2014. (III. 14.) NFM rendelete egyes miniszteri rendeleteknek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról

Részletesebben

Magyar Jacht Akadémia

Magyar Jacht Akadémia KÖZLEKEDÉSI FŐFELÜGYELET KÖZÚTI, VASÚTI ÉS HAJÓZÁSI FŐOSZTÁLY HAJÓZÁSI ÉS TENGERÉSZETI OSZTÁLY A víziközlekedésről szóló 2000. évi 42. törvény 56. -nak megfelelően az alábbi tájékoztatást teszem közzé.

Részletesebben

szerű feladatairól Marton Tamás lyozás

szerű feladatairól Marton Tamás lyozás Feladatok a közlekedk zlekedés s más m s területein: a légi l és s a vízi v közlekedk zlekedés s időszer szerű feladatairól Marton Tamás Légi és s vízi v közlekedk zlekedési szabályoz lyozás Az állam feladatai

Részletesebben

elearning fejlesztések a HINT projektben

elearning fejlesztések a HINT projektben elearning fejlesztések a HINT projektben Hargitai L. Csaba, BME Közlekedéstudományi Konferencia, Győr, 2014.03.27-28 Az elearning szerepe a belvízi hajózásban A belvízi hajózás munkaerő problémái Rajna

Részletesebben

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság 2012. 09. 25. Kossa György tű. dandártábornok országos iparbiztonsági főfelügyelő -1- Magyarország szolgálatában a biztonságért Biztonság az, amivé

Részletesebben

HAJÓORVOSI ÉS REPÜLŐORVOSI VIZSGÁLATOK A HAJÓORVOSI ÉS REPÜLŐORVOSI KIJELÖLÉS FELTÉTELEI

HAJÓORVOSI ÉS REPÜLŐORVOSI VIZSGÁLATOK A HAJÓORVOSI ÉS REPÜLŐORVOSI KIJELÖLÉS FELTÉTELEI HAJÓORVOSI ÉS REPÜLŐORVOSI VIZSGÁLATOK A HAJÓORVOSI ÉS REPÜLŐORVOSI KIJELÖLÉS FELTÉTELEI ORSZÁGOS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI IGAZGATÓSÁG REPÜLÉSI HAJÓZÁSI TENGERÉSZETI EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet Hatály: 2018.I.1. - 14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet a közlekedési területeken végzett szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről, valamint a bejelentésre és a nyilvántartás vezetésére

Részletesebben

Kedvtelési célú kishajó-vezetői tanfolyam

Kedvtelési célú kishajó-vezetői tanfolyam Hajózási hatóság által akkreditált Kedvtelési célú kishajó-vezetői tanfolyam Engedélyszám: ND/KA/A/NS/2329/1/2009. 2010. április Képesítés Legfeljebb 20 méter hosszú, korlátlan gépteljesítményű kedvtelési

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

Folyami információs szolgáltatások fejlesztése Magyarországon Rafael Róbert május 10. Budapest

Folyami információs szolgáltatások fejlesztése Magyarországon Rafael Róbert május 10. Budapest Folyami információs szolgáltatások fejlesztése Magyarországon Rafael Róbert 2006. május 10. Budapest Az RSOE jelenlegi projektjei Finalized Finalized DaTraM - Veszélyes rakományok szállításellenőrzése

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról

Részletesebben

RSOE Navinfo diszpécserszolgálat. Kutasi György szolgálatvezető

RSOE Navinfo diszpécserszolgálat. Kutasi György szolgálatvezető RSOE Navinfo diszpécserszolgálat Kutasi György szolgálatvezető Az RSOE bemutatása Közhasznú társadalmi szervezet Alapítva: 1982 Országos szervezet, 19 megyei és budapesti tagszervezetekkel Stratégiai

Részletesebben

XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban

XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban XXI. A magyar közlekedés helyzete az EU-ban A katasztrófavédelem szerepe a közúti, vasúti, vízi szállítások felügyeletében Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes 217. február 23. A katasztrófavédelem

Részletesebben

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre

Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége alaptevékenysége, feladat- és hatásköre A Fejér Megyei Kormányhivatal, így a Közlekedési Felügyelőség SZMSZ-ének hatályos szövegét a 3/2013. (I.8.)

Részletesebben

MŰSZAKI ÖSSZEFOGLALÓ

MŰSZAKI ÖSSZEFOGLALÓ A DUNÁRA ÉS MELLÉKFOLYÓIRA ALAPOZOTT FENNTARTHATÓ TURISZTIKAI INFRASTRUKTÚRAFEJLESZTÉSEK - VÍZI KÖZLEKEDÉST BIZTOSÍTÓ KISMŰTÁTRGYAK- EK MŰSZAKI ÖSSZEFOGLALÓ 1. Előzmények Kisalföld, Szigetköz, Duna, Mosoni-Duna.

Részletesebben

Ezek jellemzően tavakon, illetve csekély sodrású folyókon vannak kijelölve, úgy hogy az ne keresztezze a nagy hajók útját!

Ezek jellemzően tavakon, illetve csekély sodrású folyókon vannak kijelölve, úgy hogy az ne keresztezze a nagy hajók útját! 1. A vízi közlekedés csoportosítása - Útvonal szerint: a) Belvízi hajózás Folyami Tavi Csatornában megvalósuló hajózás b) Tengeri hajózás Part menti hajózás Mély tengeri hajózás Kikötői hajózás 2. Vízi

Részletesebben

A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában

A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában A veszélyes áru szállítás ellenőrzési és szankcionálási tevékenység aktuális kérdései a vasút vonatkozásában Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes Budapest, 2017. május 03. Az előadás

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET BEMUTATÁSA. KTE KÖZLEKEDÉSTECHNIKAI NAPOK Budapest, május 07. dr. Becske Loránd főigazgató

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET BEMUTATÁSA. KTE KÖZLEKEDÉSTECHNIKAI NAPOK Budapest, május 07. dr. Becske Loránd főigazgató KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZET BEMUTATÁSA KTE KÖZLEKEDÉSTECHNIKAI NAPOK Budapest, 2013. május 07. dr. Becske Loránd főigazgató 1 KBSZ Alapító: Gazdasági és Közlekedési Miniszter Alapítva: 2006. január

Részletesebben

9/2006. (II. 27.) GKM rendelet. a súlyos víziközlekedési balesetek és a rendkívüli hajózási események vizsgálatának részletes szabályairól

9/2006. (II. 27.) GKM rendelet. a súlyos víziközlekedési balesetek és a rendkívüli hajózási események vizsgálatának részletes szabályairól 9/2006. (II. 27.) GKM rendelet a súlyos víziközlekedési balesetek és a rendkívüli hajózási események vizsgálatának részletes szabályairól A légi-, a vasúti és a víziközlekedési balesetek és egyéb közlekedési

Részletesebben

HajózásVilág konferencia

HajózásVilág konferencia HajózásVilág konferencia Vasúti és folyami árufuvarozás: együttműködési lehetőség vagy konkurenciaharc? Vernes András ügyvezető igazgató Budapest, 2017. 03. 30. 1 Fejlesztéspolitikai célkitűzések Cél:

Részletesebben

15/2001. (IV. 27.) KöViM rendelet. a hajózási képesítésekről

15/2001. (IV. 27.) KöViM rendelet. a hajózási képesítésekről 1. oldal 15/2001. (IV. 27.) KöViM rendelet a hajózási képesítésekről A víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Vkt.) 88. -a (2) bekezdésének s) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

Részletesebben

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Vízbiztonság Tájékoztatás Oktatás képzés Prevenció Riasztás Segélyhívás fogadása Bevetés irányítás Parti mentőőr

Részletesebben

Tematika és vizsgakérdés minták

Tematika és vizsgakérdés minták --------------------------------------------- www.tesztvizsga.hu ------------------------------------------ Fogalmak Tematika és vizsgakérdés minták Vizsgatárgy: Hajózási Szabályzat III. szint * A megjelölt

Részletesebben

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1.

.Munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u.4..munka és közlekedésbiztonsági tevékenysége 2013. február 1. 1 Mikor biztonságos egy gép, berendezés? Egy

Részletesebben

T/7233. számú. törvényjavaslat

T/7233. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/7233. számú törvényjavaslat a víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény módosításáról, valamint egyes törvények ezzel összefüggő módosításáról Előadó: Németh Lászlóné nemzeti

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS VÍZIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Duna 1623,5 fkm július 5. Önjáró tartályhajó / 80 R 354

ZÁRÓJELENTÉS VÍZIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Duna 1623,5 fkm július 5. Önjáró tartályhajó / 80 R 354 ZÁRÓJELENTÉS 2015-057-6 VÍZIKÖZLEKEDÉSI ESEMÉNY Duna 1623,5 fkm 2015. július 5. Önjáró tartályhajó 0480900 / 80 R 354 A szakmai vizsgálat célja a nagyon súlyos, súlyos víziközlekedési baleset, illetve

Részletesebben

91/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet

91/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet 91/2008. (IV. 23.) Korm. rendelet az M4 autópálya/autóút és a 4. számú főút fejlesztéseihez kapcsolódó beruházások megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról

Részletesebben

A VÍZI KÖZLEKEDÉS SZABÁLYOZÁSA

A VÍZI KÖZLEKEDÉS SZABÁLYOZÁSA A VÍZI KÖZLEKEDÉS SZABÁLYOZÁSA A BELVÍZI HAJÓZÁSI KAPACITÁSOK EURÓPAI SZABÁLYOZÁSA I. Meghatározó: hosszú ideje kapacitásfelesleg támogatás nem a fejlesztéshez, hanem a kapacitás-leépítéshez - 68/335/EGK

Részletesebben

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet Hatályos: 2015.02.01-14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet a közlekedési területeken végzett szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről, valamint a bejelentésre és a nyilvántartás vezetésére

Részletesebben

Mindent tudni akarok...

Mindent tudni akarok... Mindent tudni akarok... Műszaki vizsga. A gépjármű tulajdonosok közül, egyesek számára örök talány, a többség azonban ismeri a menetét. Személygépkocsit, gépjárművet tulajdonolni kötelezettséggel is jár.

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 01 Hajózási technikus Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Az 12. sorszámú Hajózási technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

Az 12. sorszámú Hajózási technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK z 12. sorszámú Hajózási technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. Z ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ DTOK 1.1. szakképesítés azonosító száma: 54 841 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban

Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban Pénzügyi lehetőségek az infrastruktúrafejlesztésben a 2014-2020-as programozási időszakban Gecse Gergely, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2014. október 29. Nemzeti Közlekedési Napok 2014, Siófok

Részletesebben

2015. évi... törvén y

2015. évi... törvén y . ggyüiés Hivatala umányszám: -q S OI (á Érkezett : 2015 JÚN 2 4. 2015. évi... törvén y a Genfben, 2000. május 26. napján kelt, a Veszélyes Áruk Nemzetközi Belvíz i Szállításáról szóló Európai Megállapodáshoz

Részletesebben

. oldal f) rádiószabályzat: a Nemzetközi Távközlési Egyezmény mellékletét képező Nemzetközi Rádiószabályzat és annak kiegészítései, illetve módosítása

. oldal f) rádiószabályzat: a Nemzetközi Távközlési Egyezmény mellékletét képező Nemzetközi Rádiószabályzat és annak kiegészítései, illetve módosítása . oldal 5/00. (V. 7.) KöViM rendelet a hajózási képesítésekről A víziközlekedésről szóló 000. évi XL. törvény (a továbbiakban: Vkt.) 88. -a () bekezdésének s) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel

Részletesebben

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai

A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai BARANYA MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Közlekedési Felügyelősége A képviselőtestületek és a jegyzők közútkezelői és közlekedési hatósági feladatai Gida Attila útügyi szakmai tanácsadó Jogszabályi háttér 1988. évi

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Az Európai Parlament és a Tanács irányelve

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Az Európai Parlament és a Tanács irányelve EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.18. COM(2016) 82 final ANNEXES 1 to 3 MELLÉKLETEK a következőhöz: Az Európai Parlament és a Tanács irányelve a szakmai képesítések elismeréséről a belvízi hajózásban,

Részletesebben

AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE

AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG LÉGÜGYI HIVATAL AZ ÚJJÁSZERVEZETT KATONAI LÉGÜGYI HATÓSÁG TEVÉKENYSÉGE ÁTALAKULÁS ÁLLAMI LÉGÜGYI FŐOSZTÁLLYÁ I. Katonai Hatósági Konferencia Balatonkenese, 2012. május 08-09

Részletesebben

Nemzeti dunai vízi közlekedési akcióterv

Nemzeti dunai vízi közlekedési akcióterv Nemzeti dunai vízi közlekedési akcióterv Tartalom 1 Bevezetés... 3 2 A stratégiai terv fő következtetései... 3 3 Fejlesztési elképzelések, a beavatkozás területei... 5 3.1 A vízi út fejlesztése a hajózás

Részletesebben

A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes

A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes A katasztrófavédelem hatósági szakterületeinek tevékenysége Dr. Mógor Judit tű. ezredes hatósági főigazgató-helyettes 2017. március 21. Az előadás tartalma: - Hatóság - megelőzés - Építkezés - Szakterületi

Részletesebben

BAHART Balatoni Hajózási Zrt. Veigl Gábor április

BAHART Balatoni Hajózási Zrt. Veigl Gábor április BAHART Balatoni Hajózási Zrt. Veigl Gábor 2018. április A múlt Balatoni Fejlesztési Csomag: 365 mrd Ft, ebből 12,6 mrd Ft BAHART-ra nevestett forrás Balatoni közlekedésfejlesztési koncepció Magyar Turisztikai

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

Tematika és vizsgakérdés minták

Tematika és vizsgakérdés minták Tematika és vizsgakérdés minták Képesítés: Belvízi kedvtelési célú kisgéphajó-vezető és vitorlás kishajó-vezető A hajóút-kitűzés jelzései Vizsgatárgy: Hajózási Szabályzat * Milyen jelzésekkel jelzi a HSZ

Részletesebben

Budapest, 2015. május

Budapest, 2015. május MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4888. számú törvényjavaslat az egyes közlekedéssel összefüggő törvények módosításáról Előadó: Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Budapest, 2015. május 2015. évi törvény

Részletesebben

1. A hajózási képesítésekről szóló 15/2001. ( IV. 27.) KöViM rendelet módosításáról

1. A hajózási képesítésekről szóló 15/2001. ( IV. 27.) KöViM rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának 1 A nemzeti fejlesztési miniszter /2013. ( ) NFM rendelete a hajózási képesítésekről szóló 15/2001. (IV.

Részletesebben

Minisztériumi elvárások

Minisztériumi elvárások Minisztériumi elvárások Vagyongazdálkodási konferencia, Magyar Közút NZrt. Mátraháza, 2017. május 9. Thoroczkay Zsolt főosztályvezető NFM Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály Minisztériumi elvárások

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet

14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet Hatályos: 2013.07.01-2015.01.31) 14/2010. (II. 5.) Korm. rendelet a közlekedési területeken végzett szakértői tevékenység folytatásának részletes feltételeiről, valamint a bejelentésre és a nyilvántartás

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 151. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 151. szám MAGYAR KÖZLÖNY 151. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2019. szeptember 10., kedd Tartalomjegyzék 219/2019. (IX. 10.) Korm. rendelet A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003.

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

EURÓPAI UNIÓS FORRÁSOK A HAJÓZÁS FEJLESZTÉSÉRE. Horváth Beatrix, CEF főosztályvezető, NFM Budapest, március 30.

EURÓPAI UNIÓS FORRÁSOK A HAJÓZÁS FEJLESZTÉSÉRE. Horváth Beatrix, CEF főosztályvezető, NFM Budapest, március 30. EURÓPAI UNIÓS FORRÁSOK A HAJÓZÁS FEJLESZTÉSÉRE Horváth Beatrix, CEF főosztályvezető, NFM Budapest, 2017. március 30. INTEGRÁLT KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM 2014-2020 Az IKOP stratégia része,

Részletesebben

MEGHATÁROZÁSOK ÉS RÖVIDÍTÉSEK

MEGHATÁROZÁSOK ÉS RÖVIDÍTÉSEK ZÁRÓJELENTÉS 2006-036-6 RENDKÍVÜLI HAJÓZÁSI ESEMÉNY Dunaföldvár, Duna 1560,7 fkm 2006. október 16. Önjáró hajó bárkákkal A-12 601 A szakmai vizsgálat célja a víziközlekedési baleset és a rendkívüli hajózási

Részletesebben

RSOE - Eszközbeszerzés II. - Helyesbítési kérelem. Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/11

RSOE - Eszközbeszerzés II. - Helyesbítési kérelem. Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/11 RSOE - Eszközbeszerzés II. - Helyesbítési kérelem Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/11 1 Beszerzés tárgya: Adásvételi szerződés a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) pályázati konstrukcióban megvalósuló

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. ( ) GKM rendelete. a víziközlekedés rendjéről szóló 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet módosításáról

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. ( ) GKM rendelete. a víziközlekedés rendjéről szóló 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet módosításáról A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. ( ) GKM rendelete a víziközlekedés rendjéről szóló 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet módosításáról Vezetői összefoglaló I. Tartalmi összefoglaló (jogszabály-módosítások

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK A KÖZIGAZGATÁSBAN

VÁLTOZÁSOK A KÖZIGAZGATÁSBAN KÖZÖS DOLGAINK beszélgetések a szakmáról 2011. február 15. Makadám Mérnök Klub VÁLTOZÁSOK A KÖZIGAZGATÁSBAN Az új Nemzeti Közlekedési Hatóság szervezeti felépítése, útügyi, vasúti és hajózási feladatai.

Részletesebben

A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY VITUKI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZGAZDÁLKODÁSI KUTATÓ INTÉZET KHT. A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY TÉMASZÁM: 721/13/6779-01 FÜGGELÉK 6-9. Fejezet The Trans-European Transport

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2003. (III. 18.) Korm. rendelet - a víziközlekedés egyes belví 2. oldal (3) A Ráckevei Duna-ág teljes szakaszán és 6 00 ó

Magyar joganyagok - 30/2003. (III. 18.) Korm. rendelet - a víziközlekedés egyes belví 2. oldal (3) A Ráckevei Duna-ág teljes szakaszán és 6 00 ó Magyar joganyagok - 30/2003. (III. 18.) Korm. rendelet - a víziközlekedés egyes belví 1. oldal 30/2003. (III. 18.) Korm. rendelet a víziközlekedés egyes belvízi utakon környezetvédelmi okokból való korlátozásáról

Részletesebben

A GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM 2008. I. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI PROGRAMJA

A GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM 2008. I. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI PROGRAMJA A GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM 2008. I. FÉLÉVI JOGALKOTÁSI PROGRAMJA Törvények A vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. törvény módosításáról A veszélyes és mérgező anyagok tengeri szállításával

Részletesebben

A d a t á t v é t e l. A d a t g y ű j t é s. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatkörök.

A d a t á t v é t e l. A d a t g y ű j t é s. Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program Adatkörök. 1382 A gazdálkodást jellemző fontosabb adatok 1390 A helyi közutak és hidak adatai 1392 A hajózási engedélyesek, közforgalmú kikötők, saját használatú kikötők és vízi úszólétesítmények adatai 1396 Jelentés

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv

Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv Fenyvesi Zsolt Tűzvédelmi mérnök Tűzvédelmi tervező szakmérnök Előzmények-problémák Mi indokolta az új követelményt? Információ hiány az üzemeltetésnél - a megvalósult

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

Mennyit ér a biztonság?

Mennyit ér a biztonság? Mennyit ér a biztonság? Eredeti, utángyártott és hamisított alkatrészek Az alkatrészek másodlagos felhasználása Előadó: Kovács Tamás főosztályvezető Nemzeti Közlekedési Hatóság A közlekedési hatóságok

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal

Tavaszi hatósági kerekasztal Tavaszi hatósági kerekasztal A veszélyes üzemek és a nukleáris biztonság szakterület Mesics Zoltán tűzoltó alezredes mb. főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. Veszélyes üzemek szakterület Főbb feladatok,

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉG

KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉG KÖZLEKEDÉSI FELÜGYELŐSÉG Tartalomjegyzék Gyalogos átkelőhelyek kijelölése... 2 Közúti járművezetők utánképzése... 3 Közúti járművezetők vizsgáztatása... 4 Az egyes járművezetői kategóriák vizsgája alóli

Részletesebben

ÚTON, VÍZEN, VASÚTON A 21. SZÁZAD LOGISZTIKÁJA Rugalmas ingatlanfejlesztés, bérbeadás, értékesítés a város központjában BUDAPEST DOC

ÚTON, VÍZEN, VASÚTON A 21. SZÁZAD LOGISZTIKÁJA Rugalmas ingatlanfejlesztés, bérbeadás, értékesítés a város központjában BUDAPEST DOC ÚTON, VÍZEN, VASÚTON A 21. SZÁZAD LOGISZTIKÁJA Rugalmas ingatlanfejlesztés, bérbeadás, értékesítés a város központjában BUDAPEST DOC MEGVALÓSULT FEJLESZTÉS CITY LOGISZTIKA LOGISZTIKA, EGYBEN. A Budapest

Részletesebben

Személyszállítási törvény hatósági feladatai végrehajtásának tapasztalatai és a jövőbeni elképzelések

Személyszállítási törvény hatósági feladatai végrehajtásának tapasztalatai és a jövőbeni elképzelések Személyszállítási törvény hatósági feladatai végrehajtásának tapasztalatai és a jövőbeni elképzelések Előadó: Bíró József elnökhelyettes Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal vezető A személyszállítási törvény

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS RENDKÍVÜLI HAJÓZÁSI ESEMÉNY MAHART

ZÁRÓJELENTÉS RENDKÍVÜLI HAJÓZÁSI ESEMÉNY MAHART ZÁRÓJELENTÉS 2006-010-6 RENDKÍVÜLI HAJÓZÁSI ESEMÉNY MAHART PassNave I. sz. Nemzetközi ponton 2006. június 29. Monet ms. / Dnipro ms. személyhajók ST-R 1064 F / PA 09281 A szakmai vizsgálat célja a súlyos

Részletesebben

Kommunikációs terv. I. Együttműködési megállapodás aláírása. II. Szakmai egyeztetések

Kommunikációs terv. I. Együttműködési megállapodás aláírása. II. Szakmai egyeztetések Kommunikációs terv Összeállította a Tisza-tó Fejlesztési Kft. I. Együttműködési megállapodás aláírása A Tisza-tó működtetői és működésében érdekelt szervezetek között megkötendő Együttműködési Megállapodás

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

Előadó: Kozák Tamás. BALOGH GYÖRGYNÉ MÁV-START Zrt.

Előadó: Kozák Tamás. BALOGH GYÖRGYNÉ MÁV-START Zrt. Előadó: Kozák Tamás BALOGH GYÖRGYNÉ MÁV-START Zrt. A SZERVEZETI VÁLTOZÁSOK ELŐTT 1 A Vezérigazgatóság főosztályai, szakigazgatóságok, területi központok, hivatalok részére az O.1. sz. Oktatási utasítás

Részletesebben

Bejárható Magyarország Program Szabadidőszervező- és programkoordinátor képzés Folyami evezős jármód fejlesztési anyaga

Bejárható Magyarország Program Szabadidőszervező- és programkoordinátor képzés Folyami evezős jármód fejlesztési anyaga Bejárható Magyarország Program Szabadidőszervező- és programkoordinátor képzés Folyami evezős jármód fejlesztési anyaga Szerző: dr. Hornyacsek Júlia (PhD) Bejárható Magyarország Program Szerzői bemutatkozás

Részletesebben

2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet

2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet - 1-2/2002. (I. 11.) Korm. rendelet A Kormány a veszélyes áruk vasúton, közúton vagy belvízen történő szállítása biztonságának növelése céljából és az ilyen szállításokra vonatkozó hazai és nemzetközi

Részletesebben

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása

A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása Ket képzés ÁROP-2009/2.2.7. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A közúti közlekedésről szóló törvény módosítása A közúti közlekedésről szóló

Részletesebben

A vízi közlekedés szabályozása. Gaál Bertalan

A vízi közlekedés szabályozása. Gaál Bertalan A vízi közlekedés szabályozása Gaál Bertalan Közlekedéspolitikai összefüggések Kiindulási alaptételek A magyar közlekedési rendszerben a vízi közlekedésnek kiegészítő szerepe van, de meghatározott fuvarfeladatok

Részletesebben

Közúti pályák (BMEKOEAA213)

Közúti pályák (BMEKOEAA213) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Közúti pályák (BMEKOEAA213) Út- és Vasútügyi Műszaki Előírások Dr. Juhász János egyetemi docens A műszaki szabályozás

Részletesebben