Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?"

Átírás

1 Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? A TŐZSDEI GRAFIKONOK ELEMZÉSE 1.

2 Bevezetés A grafikonok elemzése még sosem volt ennyire népszerű. Ennek az az egyik oka, hogy manapság már olcsón lehet nagyon kifinomult grafikonelemző szoftverekhez jutni. Egy átlagos kereskedő ma jobb számítógépes háttérrel rendelkezik, mint a nagy intézmények néhány évtizeddel ezelőtt. A grafikonelemzés népszerűségének másik oka az internet. Az internetes grafikonelemzéshez való széleskörű hozzáférés a technikai információk demokratizálódását hozta. Manapság az interneten elképesztő mennyiségben találhatunk vizuális piaci információt, amelyek egy része ingyenes, vagy alacsony áron elérhető. A kereskedők számára a fejlődés egy másik nagyon fontos eredménye az, hogy élő piaci adatokhoz juthatnak. Az utóbbi évek tendenciáinak felgyorsulása, és a rövid távú kereskedési módszerek népszerűsége miatt az élő piaci adatokhoz való hozzáférés a technikai elemzők legfontosabb fegyvere lett. A daytradeerek (napon belüli kereskedők) élnek-halnak az egyperces árfolyam-adatokért! Mindezeken túl azt is elmondhatjuk, hogy a grafikonelemzés leginkább a rövid távú piaci mozgások felismeréséhez és az ebből való profitáláshoz ad segítséget. A szektorok közötti átjárás különösen fontossá vált az utóbbi években. Manapság sokkal fontosabb, hogy a megfelelő időben legyünk a megfelelő szektorban, mint bármikor korábban második felében a technológia adta a legnagyobb profitot, amelyet a Nasdaq-on (a számítástechnikai és szoftver cégek piaca) keresztül le is lehetett mérni. Egyértelműen a biotechnológiai és a high-tech részvények voltak a piacvezetők. Ha ezeken a területeken működött valaki, akkor nagyszerűen teljesíthetett. Ha bárhol máshol volt, akkor talán még veszített is valamennyit. A 2000-es év tavaszán viszont a biotechnológiai és technológiai papírok tömeges eladása mély korrekcióba süllyesztette a Nasdaq-ot, és hirtelen egy olyan folyamatot indított el, amelyben a pénz az új gazdaságból a régi gazdaságba áramlott. Ezért a blue chip szektor (a nagy, jelentős cégek) olyan, korábban elhanyagolt részvényei kerültek újra a figyelem középpontjába, mint például a gyógyszeripari, pénzügyi vagy a hagyományos iparban tevékenykedő cégek részvényei. És miközben ezeknek a nagy mozgásoknak az okai akkoriban még nem voltak mindenki számára ismertek, a folyamatot magát egyértelműen látták azok a kereskedők, akiknek hozzáférésük volt az élő piaci 2.

3 adatokhoz, és akik pontosan tudták értelmezni az adatokat. Ez a legutolsó gondolat nagyon fontos, mert a grafikonokhoz és az adatokhoz való hozzáférés csak azoknak a kereskedőknek hasznos, akik tudják, hogy mit kezdjenek velük. Ennek a könyvnek pontosan az a célja, hogy megmutassa a grafikonelemzés néhány összetevőjét. A grafikonokat önmagukban is használhatjuk, illetve egyéb elemzésekkel kiegészítve. A grafikonok önmagukban felhasználhatóak a belépési és kilépési pontok meghatározásához, vagy más stratégiák kivitelezéséhez. A grafikonok arra is használhatóak, hogy figyelmeztessék a kereskedőt arra, ha a piac alapvető jellemzőiben változás indult meg. Bárhogyan is használod őket, a grafikonok nagy hasznodra lehetnek, persze csak akkor, ha tudod, hogyan kell őket használni. Miért olyan fontos a grafikonok elemzése? A sikeres szereplés a pénzügyi piacokon majdhogy nem megköveteli a grafikonok elemzésének valamilyen szintű ismeretét. Gondolj csak arra, hogy minden, a pénzügyi piacokat érintő döntést megelőző elemzés legelső és legfontosabb része az ár előrejelzése. Ez ugyanúgy igaz a rövid távú kereskedő és a hosszú távú befektető esetében. Az előrejelzéshez két fő módszer létezik: a fundamentális és a technikai. A fundamentális elemzés az árak emelkedését és csökkenését okozó kereslet és kínálat hagyományos tanulmányozása. A pénzügyi piacokon a fundamentalisták a cégek bevételét, a pénzáramlás változásait, stb. figyelik. Ennek a megközelítésnek az a célja, hogy a piac valós értékét meghatározza, illetve kiderítse azt, ha a piac alul- vagy túlértékelt. A technikai elemzés, vagy más néven grafikonelemzés, ezzel szemben magának a piacnak a tevékenységét vizsgálja. Miközben a fundamentális elemzés azokkal az okokkal foglalkozik, amelyek miatt az ár változik, a technikai elemzés magának az ármozgásnak a hatását tanulmányozza. Itt jön a képbe az árgrafikonok tanulmányozása. A grafikonelemzés rendkívül hasznos az ár előrejelzésének folyamatában. A grafikonelemzést alkalmazhatjuk a fundamentumok tanulmányozása nélkül, de a fundamentális információkkal 3.

4 együtt is. Az ár meghatározása azonban csak az első lépés a döntés meghozatalának folyamatában. A piaci időzítés A második, és gyakran a komplikáltabb lépés a piaci időzítés. A rövid távú kereskedők esetében a kisebb ármozgások is nagy hatással vannak a kereskedés eredményére. Ezért a belépési és kilépési pontok időzítése kiemelten fontos a piaci tevékenységek során. Hogy világosan fejezzem ki magam: a részvénypiacon minden az időzítésen múlik. Azon okok miatt, amelyek hamarosan világosak lesznek számodra, az időzítés majdnem teljes egészében technikai jellegű. Ennek fényében könnyen belátható az, hogy a grafikonelemzés alapelveinek alkalmazása létfontosságú a döntéshozatal egy bizonyos pontján. Most, hogy már látjuk, milyen értéket képvisel, vizsgáljuk meg magának a grafikonelemzésnek az elméletét. Mi a grafikonelemzés? A grafikonelemzés (más néven technikai elemzés) a piac akcióinak tanulmányozása az árgrafikonon keresztül azért, hogy előre jelezzük az ár jövőbeni irányát. A technikai filozófia alapköve az az elmélet, hogy minden olyan tényező, amely kihat a piaci árra fundamentális információk, politikai események, természeti katasztrófák és pszichológiai tényezők gyorsan megjelennek a piaci aktivitásban is. Más szóval, ezeknek a külső tényezőknek a hatása nagyon hamar megmutatkozik valamilyen ármozgásban, történjen az lefelé vagy felfelé. 4.

5 Ezért a grafikonelemzés felfogható a fundamentális elemzés lerövidített formájaként. Gondold csak át a következőket: az emelkedő ár piaci optimizmust mutat, ahol a kereslet meghaladja a kínálatot. A csökkenő ár azt jelenti, hogy nagyobb a kínálat, mint a kereslet, és ez piaci pesszimizmust jelent. Ebben a fundamentális egyenletben a bekövetkező változások árváltozásokat okoznak, amelyek világosan megmutatkoznak az árgrafikonon. A grafikonelemzők képesek gyorsan profitot elérni ezeken az ármozgásokon anélkül, hogy szükséges lenne azt tudniuk, hogy mi okozta őket. A grafikonelemző egyszerűen csak annyit tud, hogy az emelkedő árak jó fundamentális helyzetet mutatnak, a csökkenő árak pedig rossz fundamentumokra utalnak. A grafikonelemzés másik előnye az, hogy a piaci ár általában önmagában is fontos jelzője az ismert fundamentumoknak. Ezért a grafikon mozgása arra a tényre figyelmeztetheti a fundamentális elemzőt, hogy a felszín alatt valami fontos dolog történik, ami részletesebb piaci elemzést igényel. A grafikon megmutatja az árfolyam trendjét A piacok trendekben mozognak. Az árfolyamgrafikon legfőbb értéke az, hogy láthatóvá teszi a piaci trendeket, és megkönnyíti azok tanulmányozását. A grafikonelemzők által használt legtöbb technika célja az, hogy beazonosítsa a főbb trendeket, hogy segítsen meghatározni azt, hogy valószínűleg meddig tart egy trend, és hogy olyan korán jelezze a trend megváltozását, amilyen korán csak lehetséges. Támasz és ellenállás Van két kifejezés, ami a grafikon völgyeire és csúcspontjaira utal. Egy korábbi völgy általában egy támasz vonalat képez. A támasz a piaci ár alatt egy olyan szint, ahol a vételi nyomás meghaladta az eladóit, ezért megállt az árfolyam csökkenése. 5.

6 Az ellenállás egy korábbi csúcs. Az ellenállás a piaci ár felett lévő szint, ahol az eladói nyomás meghaladta a vételi nyomást, ezért megállt az emelkedés. Egy felfelé ívelő trendet emelkedő csúcsok és emelkedő völgyek jeleznek. Minden csúcs egy ellenállás, és minden völgy egy támasz. A felfelé ívelő trend folytatódik, amikor egy ellenállási csúcsot meghalad az árfolyam. A támasz és ellenállás vonalak gyakran szerepet cserélnek, ha ténylegesen áttörte őket az árfolyam. Ha egy támasz szintet áttör az árfolyam lefelé, akkor ez a vonal a későbbiekben ellenállásként funkcionálhat. Egy áttört ellenállási szintből pedig támasz szint válhat. Minél kevesebb idő telt el a támasz vagy ellenállás kialakulása óta, annál erősebb hatást fog kifejteni később az árfolyamra. Ez azért van, mert a szint kialakulását elősegítő kereskedési pozíciók közül nagyon sok még lezáratlan, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy hatással lesznek a jövőbeni kereskedési döntések meghozatalára. 6.

7 A támasz és ellenállás szintek kialakulása nagy részben pszichológia. Ezek a szintek gyakran kerek számoknál alakulnak ki. Ha ez az érték, mondjuk tízezer forint, és az árfolyam egyébként felfelé halad, akkor a kereskedők nagy része azt gondolja, hogy noha ez egy jó részvény, de azért tízezer forintnál már túlértékelt, ezért ennél a szintnél már nem vásárolnak belőle. Mivel sokan gondolkodnak így, ezért e körül az érték körül a vevők lassan elfogynak, és az eladók kerülnek többségbe. Ezért az árfolyam valóban nem fog tízezer fölé menni, hanem megfordul, és legalábbis rövidtávon csökkenésbe kezd. Ha tényleg egy erős részvényről van szó, akkor a folyamatosan vásárló, hosszú távú kereskedők, és a befektetők miatt az ár valamivel később ismét elérheti a tízezret. A jó fundamentumok végül legyőzik a pszichológiát, és az ár átlépi ezt a lélektani határt. Ha ez megtörténik, a rövid távú kereskedők ebből arra következtetnek, hogy a papír mögött egy folyamatos, hosszú távú vételi nyomás van, ezért elkezdenek tömegesen vásárolni. Ezt az árfolyam hirtelen megugrásában láthatjuk, amely közvetlenül a szóban forgó árszint felett indul meg. 7.

8 A fenti grafikon az Euro/USA dollár keresztárfolyama. A piros vonal az 1.29-es szint, amelyet az árfolyam többször megközelített és megpróbált áttörni a kék nyilakkal jelzett helyeken. Az áttörés végül sikerült, ezt a pontot a piros nyíl mutatja. Az áttörés után látható az árfolyam gyors emelkedése. Azt is láthatjuk, hogy az ár később visszatért erre a szintre, amely már támaszként funkcionált. Az árfolyam ráült erre a szintre, majd innen elrugaszkodva haladt tovább felfelé. Ezt a részt a zöld nyíl mutatja. A trenderősítő és trendváltó alakzatok Az árfolyam előrejelzésében nagyon jól használhatóak az árfolyamalakzatok, amelyeket különböző kategóriákba sorolhatunk. Ezek az alakzatok a kereslet és a kínálat közötti küzdelmet mutatják, és lehetővé teszik annak kiderítését, hogy végül melyik kerekedik majd felül. Az alakzatokat két csoportba sorolhatjuk: trenderősítő és trendváltó alakzatok. A trendváltó alakzatok azt jelzik, hogy a fennálló trend fordulni készül. A trenderősítő alakzatok egy átmeneti megtorpanást jeleznek a fennálló 8.

9 trendben. A trenderősítő alakzatok gyorsabban alakulnak ki, mint a trendváltók, és általában az eredeti trend folytatásába mennek át. A fej és vállak A fej és vállak az egyik legismertebb trendváltó alakzat. Három fő árfolyamcsúcsból áll. A középső csúcsot nevezzük fejnek, két oldalon a két kisebb csúcsot pedig vállaknak. Az árfolyam várhatóan meg fog fordulni, és még azt is kiszámolhatjuk, hogy várhatóan meddig süllyed le. Mérjük meg a fej teteje és a nyakvonal áttörése közötti függőleges távolságot. Ezt a távot kell a nyakvonaltól lefelé rámérni a grafikonra. Ez lesz a célár. A képen a kék nyíl az árfolyam felívelő szakaszát mutatja, a piros nyíl az alakzat utáni árfolyamcsökkenést. 9.

10 Zászló Ez a viszonylag rövid idő alatt kialakuló alakzat azt mutatja, hogy egy egyébként dinamikus trend rövid időre megáll. A formációt egy meredek árváltozás előzi meg, amelyet a zászló rúdjának nevezünk. A meredek, felfelé irányuló trend megáll, és egy ideig oldal irányban mozog. Aztán tovább halad felfelé. A zászló egy paralelogrammához hasonló, amely kisebb-nagyobb mértékben a fő trend irányával ellentétesen mutat. Egy felfelé irányuló trendben tehát a zászló lefelé tart, egy lefelé irányuló trendben pedig felfelé. Ezt a mintát úgy szokták jellemezni, hogy félárbocon áll, ami azt jelenti, hogy a formáció gyakran a trend közepén, félúton tűnik fel, amiből arra következtethetünk, hogy a trend nagyjából még egyszer annyit fog haladni, mint amennyit addig haladt. Az alábbi képen egy zászló alakzat látható, amelyet a piros vonalak jeleznek. A kék vonal a zászló árbocát mutatja, a zöld nyíl a zászló célárát. 10.

11 A különböző időtávok használata A grafikonelemzés nem korlátozódik kizárólag a napi grafikonok tanulmányozására. A heti és havi grafikonok olyan értékes hosszú távú információkat szolgáltatnak, amelyeket a napi grafikonok nem képesek megadni. A napi grafikon egy közelítőleg 12 hónapos időszakot mutat. A heti grafikonok majdnem öt éves időintervallumot tekintenek át, a havi grafikonok pedig 20 évet. Ezek a grafikonok megmutatják az elemzőnek a hosszú távú trendeket, és a történelmi támasz, illetve ellenállás szinteket, és ezzel érthetőbbé teszik az elemző számára a legutóbbi idők napi grafikon akcióit. A grafikonelemzés alapelvei bármely időtávra érvényesek. A napon belüli grafikonok használata A napi és heti grafikonok közép és hosszú távú elemzésekre alkalmasak. A rövid távú kereskedéshez viszont nagyon hasznosak a napon belüli grafikonok. A napon belüli grafikonok általában egy-két nap kereskedési eseményeit mutatják meg. Egy egyperces vagy egy ötperces grafikon egy vagy egy fél nap eseményét mutatja, és a napon belüli kereskedésben használják (amikor a vétel és az eladás egyazon napon belül történik meg). Szerencsére a grafikonelemzés itt taglalt alapelvei a napon belüli kereskedésben is alkalmazhatóak. Az egyperces, ötperces grafikonokon ugyanúgy fellelhetőek az áralakzatok, mint a napi grafikonon. 11.

12 Haladjunk a hosszú táv felől a rövidtáv felé Noha a napi grafikon az elemzésre és a piaci időzítésre használható, az átfogó elemzésnek a havi és a heti grafikonnal kell kezdődnie - és ebben a sorrendben. Ennek az a célja, hogy az elemzőnek már az elején megadja a piacra vonatkozó hosszú távú rálátást. Amikor ez megtörtént a 20 évet átfogó grafikonnal, akkor az öt évet átfogó grafikonnal kell tovább folytatni az elemzést. Csak ez után következhet a napi grafikon. Más szóval a helyes sorrend az, hogy először nagy vonalakban tekintjük át a piacot, aztán fokozatosan megyünk bele a részletekbe, és akár a napon belüli grafikonig is eljuthatunk. A piac megközelítése felülről lefelé A piaci elemzésben a nagytól a kicsi felé történő haladás elvének van egy másik alkalmazási területe is. Ennek a megközelítésnek a célja a nyerő részvények kiválogatása, és három lépésből áll. Az első lépés egy átfogó piaci elemzés annak meghatározásához, hogy a piac felfelé vagy lefelé mozog-e, és hogy vajon ez a megfelelő időpont-e arra, hogy belépjünk a piacra. Ez után a részvénypiacot szektorokra és ipari csoportokra bontjuk, hogy megállapítsuk, hogy a teljes részvénypiacnak melyik az a része, amely a legerősebbnek tűnik. Végül a vezető részvények kiválasztása következik ebben az erős szektorban. AZ ELSŐ LÉPÉS: A fő piaci folyamatok A fentről lefelé történő megközelítés első lépésének célja: az átfogó piaci trend meghatározása. Egy bika piac (emelkedő árfolyamok) jó időszaknak számít ahhoz, hogy befektessünk a részvénypiacon. Egy medve piac (az árak 12.

13 csökkennek) a részvénypiacok sokkal óvatosabb megközelítését igényli. A múltban szinte elég volt egyetlen fő piaci mutatóra ránézni ahhoz, hogy a teljes piac trendjét megállapítsuk. Ez azért lehetett így, mert minden fő piaci mutató egy irányban haladt. Az utóbbi időkben viszont nem ez volt a helyzet. Ezért fontos az, hogy valamennyire ismerjük a fő piaci mutatókat, indexeket, és hogy melyik mit mér. A különböző mutatók különböző dolgokat mérnek Amerikában általában a hagyományos blue chip mutatók mint például a Dow Jones Ipari Index, vagy a New York-i Értéktőzsde Összesített Index-e, és az S&P 500 azok, amelyek a legjobban mutatják a fő piaci trendet. A Nasdaq Indexet a technológiai papírok befolyásolják leginkább. A Nasdaq jó barométere annak, hogy mi történik a technológiai cégek terén, de az átfogó piaci trend meghatározásához nem a legjobb. A Russel 2000 Index a kisebb részvények teljesítményét méri, ezért ennek a szektornak az elemzéséhez használatos, nem pedig a nagy papírok piacához. A pénzügyi sajtóban vagy az interneten elérhetőek ezek a mutatók, és jó ötlet a fél szemünket mindig ezeken a mutatókon tartanunk. Akkor mondhatjuk azt, hogy a piac iránya erőteljes, ha ezeknek a fő mutatóknak mindegyike vagy a legtöbbje egy irányban halad. A MÁSODIK LÉPÉS: Szektorok és Ipari Csoportok A részvénypiac piaci szektorokra, a piaci szektorok pedig ipari csoportokra oszlanak. Tíz szektor van, ezek: Alapanyagok, Szezonális Termékek, Nemszezonális Termékek, Energia, Pénzügy, Egészségügy, Ipar, Technológia, Telekommunikáció, és a Közművek. Minden szektoron belül több tucat ipari csoport lehet. Például a Technológia szektoron belül van a Számítógépek, Internet, Hálózatok, Irodai Eszközök és a Félvezetők csoportja. A Pénzügyi szektorban van a Bankok, Biztosítók,és az Értékpapír Brókerek csoportja. Az ajánlott módszer az, hogy a munkát a legkisebb piaci szektorral kezdjük. 13.

14 Olyanokat keress, amelyek erősnek tűnnek ben és 2000 elején a technológiai szektor volt a legerősebb. Amikor megvan a megfelelő szektor, akkor keresd meg a legerősebb csoportot ebben a szektorban. A fenti időszakban ezek az internet, és a félvezetők csoport volt. A cél az, hogy a legerősebb szektor legerősebb csoportjaiban szerezzünk érdekeltséget. A legtöbb befektető számára a keresés itt véget is érhet. A legegyszerűbb módja annak, hogy a preferált területen befektessünk, az, hogy keresünk egy olyan befektetési alapot, amely azon csoport részvényeit vásárolja, amelyet kiválasztottunk. HARMADIK LÉPÉS: Egyéni részvények Ez a harmadik lépés azoknak a befektetőknek a számára, akik egyéni részvényekkel foglalkoznak. Miután megtaláltuk azt az ipari csoportot, amelyben a legnagyobb növekedési potenciál van, akkor ezen a csoporton belül keressünk jól teljesítő részvényeket. Egy becslés szerint minden részvény mozgásának irányát 50%-ban annak az ipari csoportnak a mozgása határozza meg, amelybe tartozik. Ha megtaláltad a nyerő csoportot, akkor a munka felét már elvégezted. Van egy másik előnye annak, ha a nyerő szektorokat és csoportokat keressük, ez pedig az, hogy a keresés területe nagy mértékben lecsökken. Az amerikai piacon több ezer részvény van, amelyből egy befektető választhat. Elég nagy munka egy ekkora piacon részvényeket keresgélni. Szükségünk van valamilyen rostálási technikára. Erre jó a háromlépéses eljárás. Azon részvények száma, amelyeket meg kell néznünk, nagymértékben lecsökken akkor, ha a keresést egy kis számú ipari csoportra szűkítjük. A keresést pedig annak a kellemes gondolatnak a tudatában folytathatjuk, hogy a vizsgált részvények már eleve egy erős csoportba tartoznak. Az oszcillátorok Az oszcillátorokat arra használjuk, hogy megállapíthassuk, ha a piac túlvásárolt, vagy ha túleladott. Az oszcillátorok a grafikon alján vannak, és 14.

15 egy vízszintes sávban mozognak. Ha az oszcillátor vonala eléri a sáv felső részét, akkor azt mondjuk, hogy a piac túlvásárolt, és könnyen egy visszaesés történhet az árban. Ha a vonal a sáv alján van, akkor a részvény túleladott, ami azt jelezheti, hogy egy áremelkedés elé nézünk, mivel most éppen viszonylag olcsó a papír, ami sokaknak feltűnhet, ezért elkezdhetik vásárolni. Az oszcillátorok abban segítenek, hogy a piac szélsőségeit megmutassák, és azt jelzik az elemzőnek, hogy egy áremelkedés vagy egy árcsökkenés immár eltúlzott lett, ezért a folyamat megfordulása várható. 15.

16 Stochastics Ez az oszcillátor egy skálát tartalmaz. Ezen a sávon belül a nyolcvanas és a húszas értékeknél egy-egy vízszintes vonal van. Ha az indikátor vonalai a nyolcvanas érték felett vannak, akkor ez azt mutatja, hogy a részvény túlvásárolt, ha a húszas vonal alatt, akkor pedig túleladott. A két vonal közül a lassúbb vonal általában a gyorsabb vonal 3 napos mozgóátlaga. A két vonal keresztezése is ad kereskedési jelzéseket. 16.

17 A megerősítés elve Az elemzésekkel kapcsolatban el kell mondani egy nagyon fontos dolgot. Nem létezik olyan elemzés, amely sosem téved, és amely 100%-os biztonsággal működne! A különböző technikai jelek megbízhatósága piacoktól és időtávoktól függően nagyjából 70 %-kos. A megerősítés elve azt jelenti, hogy minél több technikai eszköz támasztja alá az elemzésünket, annál biztosabb lesz a következtetés. Egy konkrét árfolyam esetében ez azt jelenti, hogy a fő technikai jeleknek egy irányba kell mutatniuk. Ha bizonyos jelek növekedést jeleznek, mások pedig csökkenést, akkor légy óvatos! Nézz meg más részvényeket is ugyanabból a csoportból. Ha egy részvény elemzése emelkedést jelez, de a csoportban más részvények csökkennek, akkor ez nem valami meggyőző a növekedés mellett. Mivel az egy csoportba tartozó részvények általában együtt mozognak, ezért győződj meg arról, hogy a csoport többi részvénye összhangban van az általad vizsgálttal. 17.

18 Utószó Ez az írás a pénzügyi piacokra alkalmazható technikai elemzésből adott némi ízelítőt. Természetesen nem esett, nem is eshetett szó minden fontos vagy hasznos dologról, amelyet a grafikonelemzők és a tőzsdei kereskedők használnak. Ha mélyebben is szeretnél megismerkedni ezzel a nagyon érdekes és izgalmas területtel, akkor ajánlom a oldalon elérhető A profi tőzsdés fegyvertára 150 fontos fogalom és indikátor című könyvet, amely egyaránt hasznos a tőzsde iránt még csak érdeklődőknek, és a már komolyan tőzsdézőknek is. Bővebben a könyvről: Jó tanulás és sikeres befektetést kívánunk! 18.

7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok

7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok 7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok A Japán gyertya alakzatok 2 csoportra oszthatóak: 1. Trendfordulót előrejelző alakzatok 2. A meglévő trendet megerősítő alakzatok 1. Trendfordulót előrejelző

Részletesebben

44. Hét 2009. Október 29. Csütörtök

44. Hét 2009. Október 29. Csütörtök Napii Ellemzéss 44. Hét 2009. Október 29. Csütörtök Összegzés Szinte nem tudunk olyan ismertebb instrumentumot felmutatni amely a tegnapi napon pozitív teljesítményt nyújtott volna. Az amerikai tőzsdeindexek

Részletesebben

A tőzsdézés tévhitei, misztériumai

A tőzsdézés tévhitei, misztériumai 2 A tőzsdézés tévhitei, misztériumai A közgondolkodásban a tőzsde világa misztikus és elérhetetlen dolognak tűnhet. Természetesen ez nem így van, a tőzsdézés ma már mindenki számára elérhető pénzkereseti

Részletesebben

45. Hét 2009. November 05. Csütörtök

45. Hét 2009. November 05. Csütörtök Napii Ellemzéss 45. Hét 2009. November 05. Csütörtök Összegzés Az előző napi enyhe pozitív teljesítmény után várakozásainknak megfelelően a főbb indexek emelkedéssel kezdték a kereskedést, több ázsiai

Részletesebben

25. Hét 2010. július 22. Kedd

25. Hét 2010. július 22. Kedd Napii Ellemzéss 25. Hét 2010. július 22. Kedd Összegzés Az európai részvények többsége immáron kilencedik napja emelkedik és hétfőn 7 hetes csúcsra ért fel. A fő optimizmust a kínai központi bank bejelentése

Részletesebben

47. Hét 2009. November 20. Péntek

47. Hét 2009. November 20. Péntek 1 Napii Ellemzéss 47. Hét 2009. November 20. Péntek Összegzés A nemzetközi piacok korrekciót látjuk világszerte, a távol keleti tőzsdék közül csak Shanghai zárt pluszban, (Nikkei -1,3%, Heng Seng 0,86%,

Részletesebben

21. Hét 2010. május 26. Szerda

21. Hét 2010. május 26. Szerda Napii Ellemzéss 21. Hét 2010. május 26. Szerda Összegzés A görög válság már a múlté, legalábbis ami a szalagcímeket illeti. Jelenleg a divatos kifejezés immár a déleurópai országok válsága. Ahogy azt már

Részletesebben

A japán gyertyák használata

A japán gyertyák használata A japán gyertyák használata www.elemzeskozpont.hu Mire használható ez az ebook? Az ebook-ban ismertetésre kerülő anyag szükséges az elemzeskozpont.hu weboldalon megjelenő technikai elemzések értelmezéséhez.

Részletesebben

A technikai elemzések értelmezése

A technikai elemzések értelmezése A technikai elemzések értelmezése A technikai elemzések értelmezése 1. Technikai Elemzés (Technical Analysis) 6. Gyakorlat Technikai elemzés értelmezése Mi az a technikai elemzés (TA)? A piaci mozgásokat

Részletesebben

21. Hét 2010. május 28. Péntek

21. Hét 2010. május 28. Péntek Napii Ellemzéss 21. Hét 2010. május 28. Péntek Összegzés A felületes szemlélő azt is mondhatja, hogy a május 6-i mélypontról való felállás játszódik le a piacokon, azonban sok, igen fontos különbséget

Részletesebben

5. Hét 2010. Február 5 Péntek

5. Hét 2010. Február 5 Péntek Napii Ellemzéss 5. Hét 2010. Február 5 Péntek SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. Összegzés A tőzsdei árfolyamokat hosszú hónapok óta a gazdasági növekedés, a recesszióból történő kilábalás iránti bizalom mozgatja.

Részletesebben

29. Hét 2010. július 21. Szerda

29. Hét 2010. július 21. Szerda Napii Ellemzéss 29. Hét 2010. július 21. Szerda Összegzés A pénteki esés után hétfőn még nem sok pozitívumot mutattak az amerikai piacok, azonban a tegnapi kereskedés elején már észre lehetett venni, hogy

Részletesebben

46. Hét 2009. November 09. Hétfő

46. Hét 2009. November 09. Hétfő Hettii Ellemzéss 46. Hét 2009. November 09. Hétfő SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. Összegzés A hét elején még hektikus, bizonytalan irányú kereskedést láthattunk a piacokon, ami a hét végére lecsendesedő, lassabb

Részletesebben

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló WWW.CAPITAL.HU @CAPITAL.HU Napi Elemzés 2010. október 11. INDEXEK Záróérték Napi változás (%) Dow Jones IA 11006.48 +0.53% S&P 500 1165.15 +0.61% Nasdaq 100 2027.03 +0.77% DAX 6291.67 +0.25% BUX 23416.53-0.51%

Részletesebben

Grafikonalakzatok felismerése a sikeres kereskedés érdekében

Grafikonalakzatok felismerése a sikeres kereskedés érdekében Grafikonalakzatok felismerése a sikeres kereskedés érdekében X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Kass Zoltán www.xtb.hu Trendvonal Támasz és Ellenállás Ellenállás - Az a szint ahol a piac valószínűleg

Részletesebben

48. Hét 2009. November 26. Csütörtök

48. Hét 2009. November 26. Csütörtök Napii Ellemzéss 48. Hét 2009. November 26. Csütörtök Összegzés Nagyságrendileg az előző napi enyhe esést kompenzálták a piacok és számottevő mozgást a héten már nem is várunk a nagy indexektől, mivel a

Részletesebben

2012.06.01.-2012.08.02.

2012.06.01.-2012.08.02. A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 202.06.0.-202.08.02. EGYSÉG PRO EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁS : 202. augusztus 06.

Részletesebben

6. Hét 2010. Február 10. Szerda

6. Hét 2010. Február 10. Szerda Napii Ellemzéss 6. Hét 2010. Február 10. Szerda Összegzés Leginkább a Görögország megmentése körül forgó hírek befolyásolták a tegnapi pozitív hangulat kialakulását. Úgy néz ki, hogy az eurozóna tagjai

Részletesebben

Mint mindig, itt is az emelkedésben legjobban teljesítő részvényeket érdemes szemügyre venni.

Mint mindig, itt is az emelkedésben legjobban teljesítő részvényeket érdemes szemügyre venni. Beköszöntött az új korszak az online brókercégek tarolnak 1. Online Brókercégek A befektetési szolgáltatók forradalma még a kilencvenes években kezdődött. Honnan máshonnan indult volna el a hullám, mint

Részletesebben

13. Hét 2010. április 1. Csütörtök

13. Hét 2010. április 1. Csütörtök Napii Ellemzéss 13. Hét 2010. április 1. Csütörtök Összegzés Az előző napon zárva tartottak az amerikai tőzsdék a hirtelen jött New York-i havazás miatt. A váratlanul jött hűvös idő komolyan igénybe vette

Részletesebben

18. Hét 2010. május 04. Kedd

18. Hét 2010. május 04. Kedd ..Napii Ellemzéss 18. Hét 2010. május 04. Kedd Összegzés A pénteki esés után tegnap több pozitívan értékelt makrogazdasági adat is az amerikai piacok emelkedését támogatta. Elsősorban mindenki a görögök

Részletesebben

34. Hét 2010. augusztus 25. Szerda

34. Hét 2010. augusztus 25. Szerda Napii Ellemzéss 34. Hét 2010. augusztus 25. Szerda Összegzés Újra estek a főbb mutatók a világ tőzsde parkettjein, ráadásul a leértékelődés általánosan 1.5% közelében, vagy a felett zajlott, úgyhogy kiadós

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK 6

1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK 6 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK 6 1.1. MI AZ ÉRTÉKPAPÍR? 6 1.2. MI A TŐZSDE? 6 1.3. BEFEKTETÉSI ALAPOK 7 1.4. FUNDAMENTÁLIS ÉS TECHNIKAI ELEMZÉS 8 1.5. AZ ÉRTÉKTŐZSDE ÜGYLETEI 8 1.6. MEGBÍZÁSOK 10 1.7. TŐZSDEI

Részletesebben

Pénz-és kockázatkezelés

Pénz-és kockázatkezelés Pénz-és kockázatkezelés X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Soós Róbert Egy befektetési stratégia elemei 1. Meg kell határozni a belépési és zárási pozíciókat. 2. Pénz-és kockázatkezelés 3. Pszichológia

Részletesebben

15. Hét 2010. április 13. Kedd

15. Hét 2010. április 13. Kedd Napii Ellemzéss 15. Hét 2010. április 13. Kedd Összegzés A hét első kereskedési napja meglehetősen nyögvenyelősre sikeredett. Az európai mutatók stagnáltak, vagy minimális emelkedéssel vették a napot.

Részletesebben

TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETŐ A Tőzsdejáték az Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által közösen működtetett a tőzsdei kereskedést egyszerűsített körülmények közt bemutató,

Részletesebben

2011.03.30. A pénzügyi közvetítő rendszer. A pénzügyi közvetítő rendszer meghatározása és feladata. A megtakarítások és a beruházások

2011.03.30. A pénzügyi közvetítő rendszer. A pénzügyi közvetítő rendszer meghatározása és feladata. A megtakarítások és a beruházások A pénzügyi közvetítő rendszer 7. előadás 1 A pénzügyi közvetítő rendszer meghatározása és feladata A közvetítő rendszer piacok, egyének, intézmények és szabályok rendszere Biztosítja a gazdaság működéséhez

Részletesebben

A japán gyertyák művészete

A japán gyertyák művészete TheBetBulls.com 1 A japán gyertyák művészete Gyertyák eredete Árfolyamok megjelenítése Egyedi gyertyák Gyertyák csoportosítása Trendfordító alakzatok Csillagok Trenderősítő alakzatok A varázslatos Doji

Részletesebben

32. Hét 2009. augusztus. 04. Kedd

32. Hét 2009. augusztus. 04. Kedd Napii Ellemzéss 32. Hét 2009. augusztus. 04. Kedd Összegzés Felesleges is vezetı makrogazdasági hírt keresni, hiszen a lényeg, hogy az amerikai piacok minden hírt pozitívan értékelve jutottak több havi

Részletesebben

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek Pénz és tőkepiac Intézményrendszer és a szolgáltatások Befektetési vállalkozások - Értékpapír bizományos - Értékpapír kereskedő - Értékpapír befektetési társaság Befektetési szolgáltatók Működési engedélyezésük

Részletesebben

Egy felfelé irányuló rést pedig például az ANTENNA 2005 június 20. és június 21-e közötti grafikonján figyelhettünk meg.

Egy felfelé irányuló rést pedig például az ANTENNA 2005 június 20. és június 21-e közötti grafikonján figyelhettünk meg. Légy Résen I Légy Résen, avagy az Opening Gap-ek jelentősége Jelen írásunkban még nem a daytrade technikájával foglalkozunk, hanem annak statisztikai vizsgálatával, hogy a nyitóban lévő rések hogyan hatnak

Részletesebben

A segretotrader egy 24 órán át működő online kereskedési szoba, amely a segretocharting + segretostrategies + segretodashboard elnevezésű elemekből

A segretotrader egy 24 órán át működő online kereskedési szoba, amely a segretocharting + segretostrategies + segretodashboard elnevezésű elemekből A segretotrader egy 24 órán át működő online kereskedési szoba, amely a segretocharting + segretostrategies + segretodashboard elnevezésű elemekből áll. Egy jól áttekinthető, kereskedési GPS (Globális

Részletesebben

31. Hét 2009. július.29. Szerda

31. Hét 2009. július.29. Szerda Napii Ellemzéss 31. Hét 2009. július.29. Szerda Összegzés Leginkább a vártnál rosszabb fogyasztói bizalmi indexértékkel magyarázták a tegnapi amerikai tızsdei kezdést, azonban az egy százalékot meghaladó

Részletesebben

BetBulls Chartrajzoló

BetBulls Chartrajzoló BetBulls Chartrajzoló Ez a modul alkalmas a részvényadatok gyertyamintás megjelenítésére, az indikátorok ábrázolására, valamint statisztika készítésére. Két fő modulból áll: Chart rajzoló modul Statisztika

Részletesebben

16. Hét 2010. április 21. Szerda

16. Hét 2010. április 21. Szerda Napii Ellemzéss 16. Hét 2010. április 21. Szerda Összegzés Az előző napi gyengeséget követően az európai indexek jelentős emelkedéssel kezdték a napot és a 1.5% körüli nyereséget a nap végére is sikerült

Részletesebben

szerda, 2014. december 17. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. december 17. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. december 17. Vezetői összefoglaló Nyereséggel zártak a vezető nyugat-európai részvényindexek tegnap, míg a tengerentúlon mínuszban végeztek a börzék. Kedden a forint gyengülést szenvedett

Részletesebben

Technikai elemzés. matiou. Fio o.c.p., a.s.

Technikai elemzés. matiou. Fio o.c.p., a.s. Technikai elemzés matiou Fio o.c.p., a.s. A prágai PX index még mindig oldalazik (1080 1280). Jelenleg az index nem tudott áttörni az ellenálláson. Viszont az utolsó csökkenésnél sem törte át a 200 napos

Részletesebben

A foglalkozáso I. FOGLALK KOZÁS. ok időpontja: 2014. január 28. délután 14.00-17.00, -17.00 ok helyszíne: BGF Gazdálkodási.

A foglalkozáso I. FOGLALK KOZÁS. ok időpontja: 2014. január 28. délután 14.00-17.00, -17.00 ok helyszíne: BGF Gazdálkodási. VISSZATEKINTÉS A TŐZSDEMÁMOR Lépj be velünk a tőzsde világába! című programso orozat foglalkozásairól A foglalkozáso ok időpontja: 2014. január 28. (kedd), délelőtt 8.00-12.00, 2014. február 12. (szerda),(

Részletesebben

A NASGO 2014.02.12.-én indult el világhódító útjára.

A NASGO 2014.02.12.-én indult el világhódító útjára. Termék: NASGO virtuális tőzsdei stratégiai kereskedési szoftver. NASGO interneten elérhető egyedülálló tőzsdei kereskedő program. Működése megegyezik az igazi tőzsdén alkalmazott eljárásokkal és alkalmazott

Részletesebben

A Portfolio Global Trader kereskedési rendszer használati útmutatója

A Portfolio Global Trader kereskedési rendszer használati útmutatója A Portfolio Global Trader kereskedési rendszer használati útmutatója Tartalom A kereskedési felület... 2 1. Testre szabható nézetek... 2 2. Dokumentumok és Panelek... 2 Árfolyamtábla... 4 1. Gyors és közvetlen

Részletesebben

38. Hét 2009. Szeptember 16. Szerda

38. Hét 2009. Szeptember 16. Szerda Napii Ellemzéss 38. Hét 2009. Szeptember 16. Szerda Összegzés A recessziónak valószínűleg vége mondta Ben Bernanke, Federal Reserve elnöke keddi beszédében. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője

Részletesebben

Európa-szerte nagy a baj - Fontos szintet tört a DAX

Európa-szerte nagy a baj - Fontos szintet tört a DAX Európa-szerte nagy a baj - Fontos szintet tört a DAX 2014. október 10. 11:33 Borzasztó napja volt tegnap az amerikai befektetőknek, a közelgő kamatemelés és a gyenge európai és kínai konjunktúrával kapcsolatos

Részletesebben

1 of 4 11/11/09 9:31 AM

1 of 4 11/11/09 9:31 AM Bombasikert futott be az arany - Van még benne kakaó? 2009.11.11 07:48 Hiába döntöget egyre magasabb csúcsokat az arany árfolyama, továbbra is van még tere az emelkedésnek Juhász Gergely, a Conclude Befektetési

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS... 1 2 ALAKZAT TÍPUSOK... 2 2.1 HÁROMSZÖGEK... 2 2.2 CSATORNÁK ÉS TÉGLALAPOK... 3 2.3 ÉKEK... 5 2.4 FEJ-VÁLL ALAKZATOK... 6 2.5 DUPLA CSÚCS ÉS DUPLA ALJ...

Részletesebben

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól.

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól. 1 Ask (Legjobb eladó) Hívják offer árnak is. Az adott instrumentumra a legjobb eladási ár. Ezen az árfolyamon nyithatunk long pozíciót. Példaként véve a deviza kereskedést, ezen az áron vehető meg a fix

Részletesebben

Bridge Wealth Management 1027 Budapest, Tölgyfa u. 24 Tel: 3360524, Fax: 3360526 info@bwm.hu www.bwm.hu

Bridge Wealth Management 1027 Budapest, Tölgyfa u. 24 Tel: 3360524, Fax: 3360526 info@bwm.hu www.bwm.hu Minden jó, ha jó a vége 2006-12-29 Az Equitas Broker és a Bridge Wealth Management a mai napon egy másfél éves, több mint 350 alkalomból álló cikksorozatot zár le, egy kiemelkedően izgalmas és hasznos

Részletesebben

Hunter008 Trendvonal Stratégia Kelvin Lee Stratégiája alapján.

Hunter008 Trendvonal Stratégia Kelvin Lee Stratégiája alapján. Trendvonal Stratégia Kelvin Lee Stratégiája alapján. 1 Rajzold be a Big Bosst Nagyfőnököt Illetve horizontálisan a támasz és ellenállási szinteket! Ez havi chartot jelent. Mindenképpen nevezd át a trendvonalat

Részletesebben

Havi kitekintés November

Havi kitekintés November Havi kitekintés November Halóka Ádám Spekulatív trading vs Érték alapú befektetés. Nyereséges hónapot zártak októberben az amerikai legnagyobb kapitalizációjú részvényindex befektetői, hiszen az S&P500

Részletesebben

szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló Többségében emelkedéssel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek tegnap. Kedden gyengülést mutatott a hazai fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben. A BUX

Részletesebben

Erőteljes növekedést mutat az Online Kiskereskedelmi Index

Erőteljes növekedést mutat az Online Kiskereskedelmi Index SAJTÓKÖZLEMÉNY - azonnal közölhető 2014. szeptember 2. Erőteljes növekedést mutat az Online Kiskereskedelmi Index Az online kiskereskedelem hat legnagyobb szektora az év első hat hónapjában, együttesen

Részletesebben

33. Hét 2009. augusztus. 11. Kedd

33. Hét 2009. augusztus. 11. Kedd Napii Ellemzéss 33. Hét 2009. augusztus. 11. Kedd Összegzés Enyhén negatív nyitás, majd lassú egész napos csorgás jellemezte a tegnapi amerikai kereskedést, mely jelentısebb makrogazdasági és vállalati

Részletesebben

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Bemutatkozás Burány Gábor 2014-től SZÉCHENYI Kereskedelmi Bank Zrt. Befektetési Szolgáltatások, vezető üzletkötő 2008-2013 Strategon Értékpapír Zrt. üzletkötő, határidős

Részletesebben

Hol szálljunk ki, ha vágtat a bika? - Nyereséges pozíciózárási taktikák. Kell célár?

Hol szálljunk ki, ha vágtat a bika? - Nyereséges pozíciózárási taktikák. Kell célár? Hol szálljunk ki, ha vágtat a bika? - Nyereséges pozíciózárási taktikák Kell célár? A legnagyobb dilemmát sokak számára a nyereséges pozíciók zárása jelenti. A befektetők többsége sajnos hajlamos túl hamar

Részletesebben

kedd, 2015. július 7. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. július 7. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. július 7. Vezetői összefoglaló Hétfőn is veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Kismértékben erősödött, de még mindig a 316-os szint fölött tartózkodik az euró/forint keresztárfolyam.

Részletesebben

Bevezetés a technikai elemzésbe, a tőzsdepszichológiába és a kockázatkezelésbe

Bevezetés a technikai elemzésbe, a tőzsdepszichológiába és a kockázatkezelésbe Rácz Balázs Bevezetés a technikai elemzésbe, a tőzsdepszichológiába és a kockázatkezelésbe 2013.10.30. 1 Bemutatkozás Rácz Balázs A sikeres spekuláns ismertetőjegyei: türelmes, alázatos és elfogadja, hogy

Részletesebben

A technikai elemzés alapjai

A technikai elemzés alapjai TheBetBulls.com 1 A technikai elemzés alapjai Bevezetés Dow elmélet Trendek Ellenállás és támasz Trendvonal Csatorna Korrekció Elliott hullám-elmélet TheBetBulls.com 2 Dow elmélet Tovább gondolva a részvények

Részletesebben

csütörtök, 2014. november 27. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2014. november 27. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. november 27. Vezetői összefoglaló A vezető nyugat-európai részvényindexek vegyesen zártak, a tengerentúli börzék azonban pozitív tartományban fejezték be a kereskedést. Az euró/forint

Részletesebben

Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook. BefektetésTITKOK

Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook. BefektetésTITKOK Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook BefektetésTITKOK Módszerek a veszteségek megakadályozására ebook - Tartalomjegyzék - 1.1. Mindenkinek lesznek veszteséges pozíciói 1.2. Nézzük meg, a gyakorlatban

Részletesebben

Lehetőségek a tőzsdézésben Egy kis ízelítő...

Lehetőségek a tőzsdézésben Egy kis ízelítő... 1/9.oldal Lehetőségek a tőzsdézésben Egy kis ízelítő... Bevezető gondolatok: Szeretném bemutatni pár kép segítségével, hogy a tőzsdézésben igen nagy lehetőségek vannak. A grafikonokon bemutatott belépési

Részletesebben

1. A piacokat befolyásoló események, pletykák, sentiment

1. A piacokat befolyásoló események, pletykák, sentiment BPForex Piaci iránytű 28. hét Pozitív hangulat az EU találkozó után tartós lesz? 1. A piacokat befolyásoló események, pletykák, sentiment... 1 2. A hét fontosabb chartjai... 2 3. A trend modell alapján

Részletesebben

kedd, 2015. szeptember 22. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. szeptember 22. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. szeptember 22. Vezetői összefoglaló Hétfőn pozitív tartományban zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. A Volkswagen egy nap alatt 14 milliárd eurót veszített piaci értékéből hamisítási

Részletesebben

Tőzsdei alapismeretek

Tőzsdei alapismeretek Tőzsdei alapismeretek Nagy Bertalan, vezető befektetési tanácsadó 2011. március 1. Nemzetközi szemlélet helyi tapasztalatok A 20 éves Equilor Befektetési Zrt. a Budapesti Értéktőzsde alapító tagja valamint

Részletesebben

Bridge Wealth Management 1024 Budapest, Ady Endre u. 24 Tel: 3360524, Fax: 3360526 info@bwm.hu www.bwm.hu

Bridge Wealth Management 1024 Budapest, Ady Endre u. 24 Tel: 3360524, Fax: 3360526 info@bwm.hu www.bwm.hu Leírás a Technikai Elemzések értelmezéséhez 2005.. deccemberr 12.. Alábbi leírásunkban a Bridge Wealth Management Kft. technikai elemzéseinek olvasásához és értelmezéséhez nyújtunk segítséget. Ha további

Részletesebben

péntek, 2014. március 28. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. március 28. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. március 28. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek többsége eséssel zárta a csütörtöki tőzsdei kereskedést a vegyes makrogazdasági és vállalati hírek megjelenése után. Csütörtökön

Részletesebben

ArcelorMittal - követés

ArcelorMittal - követés ArcelorMittal - követés acélipar Akár 18 euró környékéig is emelkedhet az ArcelorMittal árfolyama, ha sikerül a jelenlegi technikai alakzatból kitörnie. Az idei évben jól szerepelhetnek a ciklikus iparágak,

Részletesebben

A 2013-as év bővelkedik gazdasági és tőkepiaci eseményekben. Ezek közül messze kiemelkedik a fejlett gazdaságok

A 2013-as év bővelkedik gazdasági és tőkepiaci eseményekben. Ezek közül messze kiemelkedik a fejlett gazdaságok A 2013-as év bővelkedik gazdasági és tőkepiaci eseményekben. Ezek közül messze kiemelkedik a fejlett gazdaságok monetáris lazítása, azaz az elképesztő mértékű pénznyomás. Az év elején ennek az Egyesült

Részletesebben

Mire jó az opció? Kisokos a hazai opciós termékekhez. 2011. augusztus 2.

Mire jó az opció? Kisokos a hazai opciós termékekhez. 2011. augusztus 2. Mire jó az opció? Kisokos a hazai opciós termékekhez 2011. augusztus 2. Opciók: tegyük helyre a dolgokat! Bevezető A mindennapi kereskedésben mindeddig méltánytalanul mellőzöttnek bizonyultak az opciók,

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 1 30,5 34 pont jeles 26,5 30 pont jó 22,5 26 pont közepes 18,5 22 pont elégséges 18 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek negatív tartományban zárták a keddi napot. Az euró/forint kurzus ma reggel megközelítette a 312-es szintet. A BUX 0,3 százalékkal

Részletesebben

Pszichológia, Önismeret, Önkontroll

Pszichológia, Önismeret, Önkontroll Pszichológia, Önismeret, Önkontroll Kass Zoltán zoltan.kass@xtb.hu 70/341-2180 X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Bank kontra Online Trading Mi kell a 100% éves profithoz Egy befektetési stratégia

Részletesebben

szerda, 2015. augusztus 19.

szerda, 2015. augusztus 19. szerda, 2015. augusztus 19. Pozitív amerikai munkanélküliségi adatok. Ma szavaz a német parlament a görög mentőcsomagról. Negatív a nemzetközi befektetői hangulat a várt kínai rossz külkereskedelmi adatok

Részletesebben

péntek, 2014. augusztus 22. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. augusztus 22. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. augusztus 22. Vezetői összefoglaló A tegnap közzétett makroadatok mellett az összes vezető nemzetközi részvényindex pluszban zárta a kereskedési napot. Csütörtök délután a hazai fizetőeszköz

Részletesebben

szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. május 27. Vezetői összefoglaló Tegnap veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. A hazai fizetőeszköz gyengülést mutatott a dollárral és az euróval szemben is. Negatív tartományban

Részletesebben

Elemzések, fundamentális elemzés

Elemzések, fundamentális elemzés Elemzések, fundamentális elemzés Előadó: Mester Péter elemző peter.mester@quaestor.hu CÉL Bármilyen fundamentális elemzés is akad a kezünkbe, értsük és megértsük TARTALOM A fundamentális elemzés alapjai

Részletesebben

Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel

Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel Jó befektetési lehetőség kell? - Ebben van minden, amit keresel 2014.11.18 14:17 Árgyelán Ágnes A jelenlegi hozamsivatagban különösen felértékelődik egy-egy jó befektetési lehetőség. A pénzpiaci- és kötvényalapok

Részletesebben

S&P500 Nasdaq spread stratégia

S&P500 Nasdaq spread stratégia S&P500 Nasdaq spread stratégia index Arra számítunk, hogy a következő időszakban a technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq index alulteljesítőnek fog számítani, ezért stratégiánkat erre az alulteljesítésre

Részletesebben

szerda, 2015. augusztus 12.

szerda, 2015. augusztus 12. szerda, 2015. augusztus 12. Kedden veszteséggel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek. Szerda hajnalban ismét leértékelte a jüant a Kínai Központi Bank. Szerda reggel az euróval szemben a tegnapi

Részletesebben

A lusta portfólió. András György. Publio Kiadó. Minden jog fenntartva!

A lusta portfólió. András György. Publio Kiadó. Minden jog fenntartva! A lusta portfólió András György Publio Kiadó 2013 Minden jog fenntartva! Előszó Lustálkodni mindenki tud. Nekem is jól megy. Ez a befektetési kisregény pontosan 5 évvel ezelőtt készült. A mostani utómunkálatok

Részletesebben

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 24. Vezetői összefoglaló Nyereséggel zártak az amerikai és a vezető nyugat-európai részvényindexek kedden. A 310-es szint alatt tartózkodott a forint az euróval szemben a 6 órás adatok

Részletesebben

RÉSZVÉNYPIACI HOZAMOK 2003-BAN

RÉSZVÉNYPIACI HOZAMOK 2003-BAN RÉSZVÉNYPIACI HOZAMOK 2003-BAN 2004. január 28-án közel négy év után ismét 10000 pont fölé emelkedett a index. Ez a csúcsközeli állapot egy hosszabb, immáron több éve tartó, majdnem folyamatos áremelkedés

Részletesebben

hétfő, 2015. szeptember 14. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. szeptember 14. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. szeptember 14. Vezetői összefoglaló Pénteken a vezető európai részvényindexek negatív tartományban zártak, míg az amerikai tőzsdéken kedvező hangulat uralkodott. A hazai fizetőeszköz mindhárom

Részletesebben

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. szeptember 24. Vezetői összefoglaló Szerdán az európai részvényindexek növekedéssel zártak a megjelent euró zónás pozitív adatok hatására, míg az amerikai tőzsdék kismértékű negatív eredménnyel

Részletesebben

3/2010. Terménypiaci előrejelzések 2010-01-25, Hétfő. Összefoglaló

3/2010. Terménypiaci előrejelzések 2010-01-25, Hétfő. Összefoglaló Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 3/2010.

Részletesebben

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok PÉNZPIACI befektetési eszközalap portfólió Benchmark: RMAX Típus: Rövid lejáratú állampapír Árfolyam 1,638 HUF/egység Valuta HUF Portfolió nagysága 8 180 498 608 HUF Kockázati besorolás: alacsony A bemutatott

Részletesebben

szerda, 2015. szeptember 16. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. szeptember 16. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. szeptember 16. Vezetői összefoglaló Emelkedtek a nyugat-európai és tengerentúli tőzsdei árfolyamok. A forint erősödni tudott a vezető devizákkal szemben. A BUX értéke 6,6 milliárd forintos

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ TARTALOMJEGYZÉK 1. BELÉPÉS A MOBIL BROKER KERESKEDÉSI RENDSZERBE... 3 2. A MOBIL BROKER HASZNÁLATA... 4 3. MOBIL BROKER IPHONE ALKALMAZÁS...

Részletesebben

Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget.

Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget. KEDVES ÜGYFELEINK, A 2012-es év portfolió jelentése. Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget. Ez így volt az utóbbi években mindig. Mindenki érezte a negatív gazdasági hatásokat, de

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június KÖZGAZDASÁGTAN I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

szerda, 2015. szeptember 23. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. szeptember 23. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. szeptember 23. Vezetői összefoglaló A nemzetközi részvénypiacokon az eladók domináltak, legfőképpen a nyersanyag részvények, illetve a nagy nyersanyag-igényű cégek részvényei zuhantak. A

Részletesebben

Tőzsdepszichológia. X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe. Soós Róbert. www.xtb.hu

Tőzsdepszichológia. X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe. Soós Róbert. www.xtb.hu Tőzsdepszichológia X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Soós Róbert Egy befektetési stratégia elemei 1. Meg kell határozni a belépési és zárási pozíciókat. 2. Money Management 3. Pszichológia Miért

Részletesebben

3.Lépés: Pozíciónyitás az XTB MetaTrader platformban (devizapárok, indexek és árupiaci termékek esetén)

3.Lépés: Pozíciónyitás az XTB MetaTrader platformban (devizapárok, indexek és árupiaci termékek esetén) 3.Lépés: Pozíciónyitás az XTB MetaTrader platformban (devizapárok, indexek és árupiaci termékek esetén) A befektetés célja a CFD piacon, a nyitási ár és a zárási ár közötti különbségen profitot realizálni.

Részletesebben

péntek, 2015. szeptember 18. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. szeptember 18. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. szeptember 18. Vezetői összefoglaló Nem emelt a Fed az irányadó kamatrátáján, ugyanakkor nem zárta ki egy októberi emelés lehetőségét. Vegyes kereskedési napon vannak túl a nyugati tőzsdék.

Részletesebben

BAMBUNEWS. A TraderBambu Klub legközelebbi összejövetelére október 22., csütörtökön este hat órától kerül sor a Lurdy-házban (SikerMix kávézó).

BAMBUNEWS. A TraderBambu Klub legközelebbi összejövetelére október 22., csütörtökön este hat órától kerül sor a Lurdy-házban (SikerMix kávézó). BAMBUNEWS A z Ú j B a m b u C h a r t s Szervusztok! A TraderBambu Klub legközelebbi összejövetelére október 22., csütörtökön este hat órától kerül sor a Lurdy-házban (SikerMix kávézó). A nap fő témája

Részletesebben

www.perfectofx.com Az Új Generációs Befektetés

www.perfectofx.com Az Új Generációs Befektetés www.perfectofx.com Az Új Generációs Befektetés Mi mozgatja életünket? Mik azok az alapvető gondolatok, amelyek a mindennapok során motiválnak bennünket? Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy könnyebben

Részletesebben

szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. április 2. Vezetői összefoglaló A tegnap megjelent kedvező makrogazdasági adatok következtében pozitív hangulatú volt a kereskedés tegnap a vezető nemzetközi tőzsdéken. A forint árfolyama

Részletesebben

HUNGÁRIA ONLINE TRADER fx 4

HUNGÁRIA ONLINE TRADER fx 4 HUNGÁRIA ONLINE TRADER fx 4 Felhasználói kézikönyv Tartalom: A HOTfx4 indítása A HOTfx4 felhasználói felülete Hogyan helyezzünk el megbízást Hogyan módosítsunk megbízást Hogyan helyezzünk el függő megbízást

Részletesebben

A KÁLYHÁTÓL A HOZAMOKIG

A KÁLYHÁTÓL A HOZAMOKIG A KÁLYHÁTÓL A HOZAMOKIG TARTALOM Hogyan kezdjük el? Lépések a devizapiacig Hogyan válasszunk brókercéget? A brókercég választás legfontosabb kritériumai Milyen típusú befektető vagyok én? Önvizsgálattal

Részletesebben

optimal investment for balanced performance balance abszolút hozam portfólió

optimal investment for balanced performance balance abszolút hozam portfólió 2015 optimal investment for balanced performance balance abszolút hozam portfólió GFX Balance Abszolút Hozamú Portfólió Intelligens vagyonkezelés A Balance Abszolút Hozamú Portfólió célja, hogy aktív befektetési

Részletesebben

Reálszisztéma Csoport

Reálszisztéma Csoport Reálszisztéma Csoport Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 1053 Budapest, Kossuth L. u. 4 - Városház u. 1. Befektetési Alapkezelő Zrt. Autó Buda Toyota márkakereskedés Autó Buda Lexus márkakereskedés

Részletesebben

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok

A befektetési eszközalap portfolió teljesítményét bemutató grafikonok PÉNZPIACI befektetési eszközalap portfólió Benchmark: RMAX Típus: Rövid lejáratú állampapír Árfolyam 1,657HUF/egység Valuta HUF Portfolió nagysága 7 625 768 268 HUF Kockázati besorolás: alacsony A bemutatott

Részletesebben