Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?"

Átírás

1 Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? A TŐZSDEI GRAFIKONOK ELEMZÉSE 1.

2 Bevezetés A grafikonok elemzése még sosem volt ennyire népszerű. Ennek az az egyik oka, hogy manapság már olcsón lehet nagyon kifinomult grafikonelemző szoftverekhez jutni. Egy átlagos kereskedő ma jobb számítógépes háttérrel rendelkezik, mint a nagy intézmények néhány évtizeddel ezelőtt. A grafikonelemzés népszerűségének másik oka az internet. Az internetes grafikonelemzéshez való széleskörű hozzáférés a technikai információk demokratizálódását hozta. Manapság az interneten elképesztő mennyiségben találhatunk vizuális piaci információt, amelyek egy része ingyenes, vagy alacsony áron elérhető. A kereskedők számára a fejlődés egy másik nagyon fontos eredménye az, hogy élő piaci adatokhoz juthatnak. Az utóbbi évek tendenciáinak felgyorsulása, és a rövid távú kereskedési módszerek népszerűsége miatt az élő piaci adatokhoz való hozzáférés a technikai elemzők legfontosabb fegyvere lett. A daytradeerek (napon belüli kereskedők) élnek-halnak az egyperces árfolyam-adatokért! Mindezeken túl azt is elmondhatjuk, hogy a grafikonelemzés leginkább a rövid távú piaci mozgások felismeréséhez és az ebből való profitáláshoz ad segítséget. A szektorok közötti átjárás különösen fontossá vált az utóbbi években. Manapság sokkal fontosabb, hogy a megfelelő időben legyünk a megfelelő szektorban, mint bármikor korábban második felében a technológia adta a legnagyobb profitot, amelyet a Nasdaq-on (a számítástechnikai és szoftver cégek piaca) keresztül le is lehetett mérni. Egyértelműen a biotechnológiai és a high-tech részvények voltak a piacvezetők. Ha ezeken a területeken működött valaki, akkor nagyszerűen teljesíthetett. Ha bárhol máshol volt, akkor talán még veszített is valamennyit. A 2000-es év tavaszán viszont a biotechnológiai és technológiai papírok tömeges eladása mély korrekcióba süllyesztette a Nasdaq-ot, és hirtelen egy olyan folyamatot indított el, amelyben a pénz az új gazdaságból a régi gazdaságba áramlott. Ezért a blue chip szektor (a nagy, jelentős cégek) olyan, korábban elhanyagolt részvényei kerültek újra a figyelem középpontjába, mint például a gyógyszeripari, pénzügyi vagy a hagyományos iparban tevékenykedő cégek részvényei. És miközben ezeknek a nagy mozgásoknak az okai akkoriban még nem voltak mindenki számára ismertek, a folyamatot magát egyértelműen látták azok a kereskedők, akiknek hozzáférésük volt az élő piaci 2.

3 adatokhoz, és akik pontosan tudták értelmezni az adatokat. Ez a legutolsó gondolat nagyon fontos, mert a grafikonokhoz és az adatokhoz való hozzáférés csak azoknak a kereskedőknek hasznos, akik tudják, hogy mit kezdjenek velük. Ennek a könyvnek pontosan az a célja, hogy megmutassa a grafikonelemzés néhány összetevőjét. A grafikonokat önmagukban is használhatjuk, illetve egyéb elemzésekkel kiegészítve. A grafikonok önmagukban felhasználhatóak a belépési és kilépési pontok meghatározásához, vagy más stratégiák kivitelezéséhez. A grafikonok arra is használhatóak, hogy figyelmeztessék a kereskedőt arra, ha a piac alapvető jellemzőiben változás indult meg. Bárhogyan is használod őket, a grafikonok nagy hasznodra lehetnek, persze csak akkor, ha tudod, hogyan kell őket használni. Miért olyan fontos a grafikonok elemzése? A sikeres szereplés a pénzügyi piacokon majdhogy nem megköveteli a grafikonok elemzésének valamilyen szintű ismeretét. Gondolj csak arra, hogy minden, a pénzügyi piacokat érintő döntést megelőző elemzés legelső és legfontosabb része az ár előrejelzése. Ez ugyanúgy igaz a rövid távú kereskedő és a hosszú távú befektető esetében. Az előrejelzéshez két fő módszer létezik: a fundamentális és a technikai. A fundamentális elemzés az árak emelkedését és csökkenését okozó kereslet és kínálat hagyományos tanulmányozása. A pénzügyi piacokon a fundamentalisták a cégek bevételét, a pénzáramlás változásait, stb. figyelik. Ennek a megközelítésnek az a célja, hogy a piac valós értékét meghatározza, illetve kiderítse azt, ha a piac alul- vagy túlértékelt. A technikai elemzés, vagy más néven grafikonelemzés, ezzel szemben magának a piacnak a tevékenységét vizsgálja. Miközben a fundamentális elemzés azokkal az okokkal foglalkozik, amelyek miatt az ár változik, a technikai elemzés magának az ármozgásnak a hatását tanulmányozza. Itt jön a képbe az árgrafikonok tanulmányozása. A grafikonelemzés rendkívül hasznos az ár előrejelzésének folyamatában. A grafikonelemzést alkalmazhatjuk a fundamentumok tanulmányozása nélkül, de a fundamentális információkkal 3.

4 együtt is. Az ár meghatározása azonban csak az első lépés a döntés meghozatalának folyamatában. A piaci időzítés A második, és gyakran a komplikáltabb lépés a piaci időzítés. A rövid távú kereskedők esetében a kisebb ármozgások is nagy hatással vannak a kereskedés eredményére. Ezért a belépési és kilépési pontok időzítése kiemelten fontos a piaci tevékenységek során. Hogy világosan fejezzem ki magam: a részvénypiacon minden az időzítésen múlik. Azon okok miatt, amelyek hamarosan világosak lesznek számodra, az időzítés majdnem teljes egészében technikai jellegű. Ennek fényében könnyen belátható az, hogy a grafikonelemzés alapelveinek alkalmazása létfontosságú a döntéshozatal egy bizonyos pontján. Most, hogy már látjuk, milyen értéket képvisel, vizsgáljuk meg magának a grafikonelemzésnek az elméletét. Mi a grafikonelemzés? A grafikonelemzés (más néven technikai elemzés) a piac akcióinak tanulmányozása az árgrafikonon keresztül azért, hogy előre jelezzük az ár jövőbeni irányát. A technikai filozófia alapköve az az elmélet, hogy minden olyan tényező, amely kihat a piaci árra fundamentális információk, politikai események, természeti katasztrófák és pszichológiai tényezők gyorsan megjelennek a piaci aktivitásban is. Más szóval, ezeknek a külső tényezőknek a hatása nagyon hamar megmutatkozik valamilyen ármozgásban, történjen az lefelé vagy felfelé. 4.

5 Ezért a grafikonelemzés felfogható a fundamentális elemzés lerövidített formájaként. Gondold csak át a következőket: az emelkedő ár piaci optimizmust mutat, ahol a kereslet meghaladja a kínálatot. A csökkenő ár azt jelenti, hogy nagyobb a kínálat, mint a kereslet, és ez piaci pesszimizmust jelent. Ebben a fundamentális egyenletben a bekövetkező változások árváltozásokat okoznak, amelyek világosan megmutatkoznak az árgrafikonon. A grafikonelemzők képesek gyorsan profitot elérni ezeken az ármozgásokon anélkül, hogy szükséges lenne azt tudniuk, hogy mi okozta őket. A grafikonelemző egyszerűen csak annyit tud, hogy az emelkedő árak jó fundamentális helyzetet mutatnak, a csökkenő árak pedig rossz fundamentumokra utalnak. A grafikonelemzés másik előnye az, hogy a piaci ár általában önmagában is fontos jelzője az ismert fundamentumoknak. Ezért a grafikon mozgása arra a tényre figyelmeztetheti a fundamentális elemzőt, hogy a felszín alatt valami fontos dolog történik, ami részletesebb piaci elemzést igényel. A grafikon megmutatja az árfolyam trendjét A piacok trendekben mozognak. Az árfolyamgrafikon legfőbb értéke az, hogy láthatóvá teszi a piaci trendeket, és megkönnyíti azok tanulmányozását. A grafikonelemzők által használt legtöbb technika célja az, hogy beazonosítsa a főbb trendeket, hogy segítsen meghatározni azt, hogy valószínűleg meddig tart egy trend, és hogy olyan korán jelezze a trend megváltozását, amilyen korán csak lehetséges. Támasz és ellenállás Van két kifejezés, ami a grafikon völgyeire és csúcspontjaira utal. Egy korábbi völgy általában egy támasz vonalat képez. A támasz a piaci ár alatt egy olyan szint, ahol a vételi nyomás meghaladta az eladóit, ezért megállt az árfolyam csökkenése. 5.

6 Az ellenállás egy korábbi csúcs. Az ellenállás a piaci ár felett lévő szint, ahol az eladói nyomás meghaladta a vételi nyomást, ezért megállt az emelkedés. Egy felfelé ívelő trendet emelkedő csúcsok és emelkedő völgyek jeleznek. Minden csúcs egy ellenállás, és minden völgy egy támasz. A felfelé ívelő trend folytatódik, amikor egy ellenállási csúcsot meghalad az árfolyam. A támasz és ellenállás vonalak gyakran szerepet cserélnek, ha ténylegesen áttörte őket az árfolyam. Ha egy támasz szintet áttör az árfolyam lefelé, akkor ez a vonal a későbbiekben ellenállásként funkcionálhat. Egy áttört ellenállási szintből pedig támasz szint válhat. Minél kevesebb idő telt el a támasz vagy ellenállás kialakulása óta, annál erősebb hatást fog kifejteni később az árfolyamra. Ez azért van, mert a szint kialakulását elősegítő kereskedési pozíciók közül nagyon sok még lezáratlan, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy hatással lesznek a jövőbeni kereskedési döntések meghozatalára. 6.

7 A támasz és ellenállás szintek kialakulása nagy részben pszichológia. Ezek a szintek gyakran kerek számoknál alakulnak ki. Ha ez az érték, mondjuk tízezer forint, és az árfolyam egyébként felfelé halad, akkor a kereskedők nagy része azt gondolja, hogy noha ez egy jó részvény, de azért tízezer forintnál már túlértékelt, ezért ennél a szintnél már nem vásárolnak belőle. Mivel sokan gondolkodnak így, ezért e körül az érték körül a vevők lassan elfogynak, és az eladók kerülnek többségbe. Ezért az árfolyam valóban nem fog tízezer fölé menni, hanem megfordul, és legalábbis rövidtávon csökkenésbe kezd. Ha tényleg egy erős részvényről van szó, akkor a folyamatosan vásárló, hosszú távú kereskedők, és a befektetők miatt az ár valamivel később ismét elérheti a tízezret. A jó fundamentumok végül legyőzik a pszichológiát, és az ár átlépi ezt a lélektani határt. Ha ez megtörténik, a rövid távú kereskedők ebből arra következtetnek, hogy a papír mögött egy folyamatos, hosszú távú vételi nyomás van, ezért elkezdenek tömegesen vásárolni. Ezt az árfolyam hirtelen megugrásában láthatjuk, amely közvetlenül a szóban forgó árszint felett indul meg. 7.

8 A fenti grafikon az Euro/USA dollár keresztárfolyama. A piros vonal az 1.29-es szint, amelyet az árfolyam többször megközelített és megpróbált áttörni a kék nyilakkal jelzett helyeken. Az áttörés végül sikerült, ezt a pontot a piros nyíl mutatja. Az áttörés után látható az árfolyam gyors emelkedése. Azt is láthatjuk, hogy az ár később visszatért erre a szintre, amely már támaszként funkcionált. Az árfolyam ráült erre a szintre, majd innen elrugaszkodva haladt tovább felfelé. Ezt a részt a zöld nyíl mutatja. A trenderősítő és trendváltó alakzatok Az árfolyam előrejelzésében nagyon jól használhatóak az árfolyamalakzatok, amelyeket különböző kategóriákba sorolhatunk. Ezek az alakzatok a kereslet és a kínálat közötti küzdelmet mutatják, és lehetővé teszik annak kiderítését, hogy végül melyik kerekedik majd felül. Az alakzatokat két csoportba sorolhatjuk: trenderősítő és trendváltó alakzatok. A trendváltó alakzatok azt jelzik, hogy a fennálló trend fordulni készül. A trenderősítő alakzatok egy átmeneti megtorpanást jeleznek a fennálló 8.

9 trendben. A trenderősítő alakzatok gyorsabban alakulnak ki, mint a trendváltók, és általában az eredeti trend folytatásába mennek át. A fej és vállak A fej és vállak az egyik legismertebb trendváltó alakzat. Három fő árfolyamcsúcsból áll. A középső csúcsot nevezzük fejnek, két oldalon a két kisebb csúcsot pedig vállaknak. Az árfolyam várhatóan meg fog fordulni, és még azt is kiszámolhatjuk, hogy várhatóan meddig süllyed le. Mérjük meg a fej teteje és a nyakvonal áttörése közötti függőleges távolságot. Ezt a távot kell a nyakvonaltól lefelé rámérni a grafikonra. Ez lesz a célár. A képen a kék nyíl az árfolyam felívelő szakaszát mutatja, a piros nyíl az alakzat utáni árfolyamcsökkenést. 9.

10 Zászló Ez a viszonylag rövid idő alatt kialakuló alakzat azt mutatja, hogy egy egyébként dinamikus trend rövid időre megáll. A formációt egy meredek árváltozás előzi meg, amelyet a zászló rúdjának nevezünk. A meredek, felfelé irányuló trend megáll, és egy ideig oldal irányban mozog. Aztán tovább halad felfelé. A zászló egy paralelogrammához hasonló, amely kisebb-nagyobb mértékben a fő trend irányával ellentétesen mutat. Egy felfelé irányuló trendben tehát a zászló lefelé tart, egy lefelé irányuló trendben pedig felfelé. Ezt a mintát úgy szokták jellemezni, hogy félárbocon áll, ami azt jelenti, hogy a formáció gyakran a trend közepén, félúton tűnik fel, amiből arra következtethetünk, hogy a trend nagyjából még egyszer annyit fog haladni, mint amennyit addig haladt. Az alábbi képen egy zászló alakzat látható, amelyet a piros vonalak jeleznek. A kék vonal a zászló árbocát mutatja, a zöld nyíl a zászló célárát. 10.

11 A különböző időtávok használata A grafikonelemzés nem korlátozódik kizárólag a napi grafikonok tanulmányozására. A heti és havi grafikonok olyan értékes hosszú távú információkat szolgáltatnak, amelyeket a napi grafikonok nem képesek megadni. A napi grafikon egy közelítőleg 12 hónapos időszakot mutat. A heti grafikonok majdnem öt éves időintervallumot tekintenek át, a havi grafikonok pedig 20 évet. Ezek a grafikonok megmutatják az elemzőnek a hosszú távú trendeket, és a történelmi támasz, illetve ellenállás szinteket, és ezzel érthetőbbé teszik az elemző számára a legutóbbi idők napi grafikon akcióit. A grafikonelemzés alapelvei bármely időtávra érvényesek. A napon belüli grafikonok használata A napi és heti grafikonok közép és hosszú távú elemzésekre alkalmasak. A rövid távú kereskedéshez viszont nagyon hasznosak a napon belüli grafikonok. A napon belüli grafikonok általában egy-két nap kereskedési eseményeit mutatják meg. Egy egyperces vagy egy ötperces grafikon egy vagy egy fél nap eseményét mutatja, és a napon belüli kereskedésben használják (amikor a vétel és az eladás egyazon napon belül történik meg). Szerencsére a grafikonelemzés itt taglalt alapelvei a napon belüli kereskedésben is alkalmazhatóak. Az egyperces, ötperces grafikonokon ugyanúgy fellelhetőek az áralakzatok, mint a napi grafikonon. 11.

12 Haladjunk a hosszú táv felől a rövidtáv felé Noha a napi grafikon az elemzésre és a piaci időzítésre használható, az átfogó elemzésnek a havi és a heti grafikonnal kell kezdődnie - és ebben a sorrendben. Ennek az a célja, hogy az elemzőnek már az elején megadja a piacra vonatkozó hosszú távú rálátást. Amikor ez megtörtént a 20 évet átfogó grafikonnal, akkor az öt évet átfogó grafikonnal kell tovább folytatni az elemzést. Csak ez után következhet a napi grafikon. Más szóval a helyes sorrend az, hogy először nagy vonalakban tekintjük át a piacot, aztán fokozatosan megyünk bele a részletekbe, és akár a napon belüli grafikonig is eljuthatunk. A piac megközelítése felülről lefelé A piaci elemzésben a nagytól a kicsi felé történő haladás elvének van egy másik alkalmazási területe is. Ennek a megközelítésnek a célja a nyerő részvények kiválogatása, és három lépésből áll. Az első lépés egy átfogó piaci elemzés annak meghatározásához, hogy a piac felfelé vagy lefelé mozog-e, és hogy vajon ez a megfelelő időpont-e arra, hogy belépjünk a piacra. Ez után a részvénypiacot szektorokra és ipari csoportokra bontjuk, hogy megállapítsuk, hogy a teljes részvénypiacnak melyik az a része, amely a legerősebbnek tűnik. Végül a vezető részvények kiválasztása következik ebben az erős szektorban. AZ ELSŐ LÉPÉS: A fő piaci folyamatok A fentről lefelé történő megközelítés első lépésének célja: az átfogó piaci trend meghatározása. Egy bika piac (emelkedő árfolyamok) jó időszaknak számít ahhoz, hogy befektessünk a részvénypiacon. Egy medve piac (az árak 12.

13 csökkennek) a részvénypiacok sokkal óvatosabb megközelítését igényli. A múltban szinte elég volt egyetlen fő piaci mutatóra ránézni ahhoz, hogy a teljes piac trendjét megállapítsuk. Ez azért lehetett így, mert minden fő piaci mutató egy irányban haladt. Az utóbbi időkben viszont nem ez volt a helyzet. Ezért fontos az, hogy valamennyire ismerjük a fő piaci mutatókat, indexeket, és hogy melyik mit mér. A különböző mutatók különböző dolgokat mérnek Amerikában általában a hagyományos blue chip mutatók mint például a Dow Jones Ipari Index, vagy a New York-i Értéktőzsde Összesített Index-e, és az S&P 500 azok, amelyek a legjobban mutatják a fő piaci trendet. A Nasdaq Indexet a technológiai papírok befolyásolják leginkább. A Nasdaq jó barométere annak, hogy mi történik a technológiai cégek terén, de az átfogó piaci trend meghatározásához nem a legjobb. A Russel 2000 Index a kisebb részvények teljesítményét méri, ezért ennek a szektornak az elemzéséhez használatos, nem pedig a nagy papírok piacához. A pénzügyi sajtóban vagy az interneten elérhetőek ezek a mutatók, és jó ötlet a fél szemünket mindig ezeken a mutatókon tartanunk. Akkor mondhatjuk azt, hogy a piac iránya erőteljes, ha ezeknek a fő mutatóknak mindegyike vagy a legtöbbje egy irányban halad. A MÁSODIK LÉPÉS: Szektorok és Ipari Csoportok A részvénypiac piaci szektorokra, a piaci szektorok pedig ipari csoportokra oszlanak. Tíz szektor van, ezek: Alapanyagok, Szezonális Termékek, Nemszezonális Termékek, Energia, Pénzügy, Egészségügy, Ipar, Technológia, Telekommunikáció, és a Közművek. Minden szektoron belül több tucat ipari csoport lehet. Például a Technológia szektoron belül van a Számítógépek, Internet, Hálózatok, Irodai Eszközök és a Félvezetők csoportja. A Pénzügyi szektorban van a Bankok, Biztosítók,és az Értékpapír Brókerek csoportja. Az ajánlott módszer az, hogy a munkát a legkisebb piaci szektorral kezdjük. 13.

14 Olyanokat keress, amelyek erősnek tűnnek ben és 2000 elején a technológiai szektor volt a legerősebb. Amikor megvan a megfelelő szektor, akkor keresd meg a legerősebb csoportot ebben a szektorban. A fenti időszakban ezek az internet, és a félvezetők csoport volt. A cél az, hogy a legerősebb szektor legerősebb csoportjaiban szerezzünk érdekeltséget. A legtöbb befektető számára a keresés itt véget is érhet. A legegyszerűbb módja annak, hogy a preferált területen befektessünk, az, hogy keresünk egy olyan befektetési alapot, amely azon csoport részvényeit vásárolja, amelyet kiválasztottunk. HARMADIK LÉPÉS: Egyéni részvények Ez a harmadik lépés azoknak a befektetőknek a számára, akik egyéni részvényekkel foglalkoznak. Miután megtaláltuk azt az ipari csoportot, amelyben a legnagyobb növekedési potenciál van, akkor ezen a csoporton belül keressünk jól teljesítő részvényeket. Egy becslés szerint minden részvény mozgásának irányát 50%-ban annak az ipari csoportnak a mozgása határozza meg, amelybe tartozik. Ha megtaláltad a nyerő csoportot, akkor a munka felét már elvégezted. Van egy másik előnye annak, ha a nyerő szektorokat és csoportokat keressük, ez pedig az, hogy a keresés területe nagy mértékben lecsökken. Az amerikai piacon több ezer részvény van, amelyből egy befektető választhat. Elég nagy munka egy ekkora piacon részvényeket keresgélni. Szükségünk van valamilyen rostálási technikára. Erre jó a háromlépéses eljárás. Azon részvények száma, amelyeket meg kell néznünk, nagymértékben lecsökken akkor, ha a keresést egy kis számú ipari csoportra szűkítjük. A keresést pedig annak a kellemes gondolatnak a tudatában folytathatjuk, hogy a vizsgált részvények már eleve egy erős csoportba tartoznak. Az oszcillátorok Az oszcillátorokat arra használjuk, hogy megállapíthassuk, ha a piac túlvásárolt, vagy ha túleladott. Az oszcillátorok a grafikon alján vannak, és 14.

15 egy vízszintes sávban mozognak. Ha az oszcillátor vonala eléri a sáv felső részét, akkor azt mondjuk, hogy a piac túlvásárolt, és könnyen egy visszaesés történhet az árban. Ha a vonal a sáv alján van, akkor a részvény túleladott, ami azt jelezheti, hogy egy áremelkedés elé nézünk, mivel most éppen viszonylag olcsó a papír, ami sokaknak feltűnhet, ezért elkezdhetik vásárolni. Az oszcillátorok abban segítenek, hogy a piac szélsőségeit megmutassák, és azt jelzik az elemzőnek, hogy egy áremelkedés vagy egy árcsökkenés immár eltúlzott lett, ezért a folyamat megfordulása várható. 15.

16 Stochastics Ez az oszcillátor egy skálát tartalmaz. Ezen a sávon belül a nyolcvanas és a húszas értékeknél egy-egy vízszintes vonal van. Ha az indikátor vonalai a nyolcvanas érték felett vannak, akkor ez azt mutatja, hogy a részvény túlvásárolt, ha a húszas vonal alatt, akkor pedig túleladott. A két vonal közül a lassúbb vonal általában a gyorsabb vonal 3 napos mozgóátlaga. A két vonal keresztezése is ad kereskedési jelzéseket. 16.

17 A megerősítés elve Az elemzésekkel kapcsolatban el kell mondani egy nagyon fontos dolgot. Nem létezik olyan elemzés, amely sosem téved, és amely 100%-os biztonsággal működne! A különböző technikai jelek megbízhatósága piacoktól és időtávoktól függően nagyjából 70 %-kos. A megerősítés elve azt jelenti, hogy minél több technikai eszköz támasztja alá az elemzésünket, annál biztosabb lesz a következtetés. Egy konkrét árfolyam esetében ez azt jelenti, hogy a fő technikai jeleknek egy irányba kell mutatniuk. Ha bizonyos jelek növekedést jeleznek, mások pedig csökkenést, akkor légy óvatos! Nézz meg más részvényeket is ugyanabból a csoportból. Ha egy részvény elemzése emelkedést jelez, de a csoportban más részvények csökkennek, akkor ez nem valami meggyőző a növekedés mellett. Mivel az egy csoportba tartozó részvények általában együtt mozognak, ezért győződj meg arról, hogy a csoport többi részvénye összhangban van az általad vizsgálttal. 17.

18 Utószó Ez az írás a pénzügyi piacokra alkalmazható technikai elemzésből adott némi ízelítőt. Természetesen nem esett, nem is eshetett szó minden fontos vagy hasznos dologról, amelyet a grafikonelemzők és a tőzsdei kereskedők használnak. Ha mélyebben is szeretnél megismerkedni ezzel a nagyon érdekes és izgalmas területtel, akkor ajánlom a oldalon elérhető A profi tőzsdés fegyvertára 150 fontos fogalom és indikátor című könyvet, amely egyaránt hasznos a tőzsde iránt még csak érdeklődőknek, és a már komolyan tőzsdézőknek is. Bővebben a könyvről: Jó tanulás és sikeres befektetést kívánunk! 18.

7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok

7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok 7. Lépés: Technikai elemzés-japán gyertya alakzatok A Japán gyertya alakzatok 2 csoportra oszthatóak: 1. Trendfordulót előrejelző alakzatok 2. A meglévő trendet megerősítő alakzatok 1. Trendfordulót előrejelző

Részletesebben

44. Hét 2009. Október 29. Csütörtök

44. Hét 2009. Október 29. Csütörtök Napii Ellemzéss 44. Hét 2009. Október 29. Csütörtök Összegzés Szinte nem tudunk olyan ismertebb instrumentumot felmutatni amely a tegnapi napon pozitív teljesítményt nyújtott volna. Az amerikai tőzsdeindexek

Részletesebben

45. Hét 2009. November 05. Csütörtök

45. Hét 2009. November 05. Csütörtök Napii Ellemzéss 45. Hét 2009. November 05. Csütörtök Összegzés Az előző napi enyhe pozitív teljesítmény után várakozásainknak megfelelően a főbb indexek emelkedéssel kezdték a kereskedést, több ázsiai

Részletesebben

A japán gyertyák használata

A japán gyertyák használata A japán gyertyák használata www.elemzeskozpont.hu Mire használható ez az ebook? Az ebook-ban ismertetésre kerülő anyag szükséges az elemzeskozpont.hu weboldalon megjelenő technikai elemzések értelmezéséhez.

Részletesebben

A technikai elemzések értelmezése

A technikai elemzések értelmezése A technikai elemzések értelmezése A technikai elemzések értelmezése 1. Technikai Elemzés (Technical Analysis) 6. Gyakorlat Technikai elemzés értelmezése Mi az a technikai elemzés (TA)? A piaci mozgásokat

Részletesebben

21. Hét 2010. május 28. Péntek

21. Hét 2010. május 28. Péntek Napii Ellemzéss 21. Hét 2010. május 28. Péntek Összegzés A felületes szemlélő azt is mondhatja, hogy a május 6-i mélypontról való felállás játszódik le a piacokon, azonban sok, igen fontos különbséget

Részletesebben

Swing Charting Játék az idővel (2.)

Swing Charting Játék az idővel (2.) Swing Charting Játék az idővel (2.) A megelőző cikkben olyan árfolyam ábrázolási és elemzési módszereket ismertettem, ahol az idő nem lineárisan, hanem az árfolyammozgás jelentősége alapján jelent meg.

Részletesebben

25. Hét 2010. július 22. Kedd

25. Hét 2010. július 22. Kedd Napii Ellemzéss 25. Hét 2010. július 22. Kedd Összegzés Az európai részvények többsége immáron kilencedik napja emelkedik és hétfőn 7 hetes csúcsra ért fel. A fő optimizmust a kínai központi bank bejelentése

Részletesebben

A tőzsdézés tévhitei, misztériumai

A tőzsdézés tévhitei, misztériumai 2 A tőzsdézés tévhitei, misztériumai A közgondolkodásban a tőzsde világa misztikus és elérhetetlen dolognak tűnhet. Természetesen ez nem így van, a tőzsdézés ma már mindenki számára elérhető pénzkereseti

Részletesebben

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló WWW.CAPITAL.HU @CAPITAL.HU Napi Elemzés 2010. szeptember 14. INDEXEK Záróérték Napi változás (%) Dow Jones IA 10544.13 +0.78% S&P 500 1121.90 +1.11% Nasdaq 100 1921.67 +1.55% DAX 6261.68 +0.75% BUX 23415.34

Részletesebben

6. Hét 2010. Február 10. Szerda

6. Hét 2010. Február 10. Szerda Napii Ellemzéss 6. Hét 2010. Február 10. Szerda Összegzés Leginkább a Görögország megmentése körül forgó hírek befolyásolták a tegnapi pozitív hangulat kialakulását. Úgy néz ki, hogy az eurozóna tagjai

Részletesebben

29. Hét 2010. július 21. Szerda

29. Hét 2010. július 21. Szerda Napii Ellemzéss 29. Hét 2010. július 21. Szerda Összegzés A pénteki esés után hétfőn még nem sok pozitívumot mutattak az amerikai piacok, azonban a tegnapi kereskedés elején már észre lehetett venni, hogy

Részletesebben

21. Hét 2010. május 26. Szerda

21. Hét 2010. május 26. Szerda Napii Ellemzéss 21. Hét 2010. május 26. Szerda Összegzés A görög válság már a múlté, legalábbis ami a szalagcímeket illeti. Jelenleg a divatos kifejezés immár a déleurópai országok válsága. Ahogy azt már

Részletesebben

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló WWW.CAPITAL.HU @CAPITAL.HU Napi Elemzés 2010. október 19. INDEXEK Záróérték Napi változás (%) Dow Jones IA 11143.70 +0.73% S&P 500 1184.71 +0.72% Nasdaq 100 2104.15 +0.31% DAX 6516.63 +0.37% BUX 23407.53-0.03%

Részletesebben

Technikai elemzés. c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 6/2011

Technikai elemzés. c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 6/2011 Technikai elemzés c.člá Fio o.c.p., a.s. A S&P 500 index áttörte az elızı maximumokat, amelyek 1350 alatt voltak. Ez általában bika jelzés. A maximumok áttörése viszont hamis volt, és az index visszatért

Részletesebben

30. Hét 2009. július.21. Kedd

30. Hét 2009. július.21. Kedd Napii Ellemzéss 30. Hét 2009. július.21. Kedd Összegzés Az elmúlt hét alapján, különösen az emelkedés lassulásán korrekció tűnt legvalószínűbbnek e helyett a hétfői kereskedés egy jókora emelkedéssel ért

Részletesebben

14. Hét 2010. április 5. Hétfő

14. Hét 2010. április 5. Hétfő Hettii Ellemzéss 14. Hét 2010. április 5. Hétfő Összegzés Nagypéntek miatt a tőzsdék zárva tartottak pénteken mind Európában, mind Amerikában bár a forgalom megelőző nap sem volt kimagasló. Annak ellenére,

Részletesebben

47. Hét 2009. November 20. Péntek

47. Hét 2009. November 20. Péntek 1 Napii Ellemzéss 47. Hét 2009. November 20. Péntek Összegzés A nemzetközi piacok korrekciót látjuk világszerte, a távol keleti tőzsdék közül csak Shanghai zárt pluszban, (Nikkei -1,3%, Heng Seng 0,86%,

Részletesebben

2012.05.17.-2012.07.19.

2012.05.17.-2012.07.19. A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 2012.05.17.-2012.07.19. EGYSÉG EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁS : 2012. július 23. 1.

Részletesebben

46. Hét 2009. November 09. Hétfő

46. Hét 2009. November 09. Hétfő Hettii Ellemzéss 46. Hét 2009. November 09. Hétfő SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. Összegzés A hét elején még hektikus, bizonytalan irányú kereskedést láthattunk a piacokon, ami a hét végére lecsendesedő, lassabb

Részletesebben

48. Hét 2009. November 26. Csütörtök

48. Hét 2009. November 26. Csütörtök Napii Ellemzéss 48. Hét 2009. November 26. Csütörtök Összegzés Nagyságrendileg az előző napi enyhe esést kompenzálták a piacok és számottevő mozgást a héten már nem is várunk a nagy indexektől, mivel a

Részletesebben

5. Hét 2010. Február 5 Péntek

5. Hét 2010. Február 5 Péntek Napii Ellemzéss 5. Hét 2010. Február 5 Péntek SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. Összegzés A tőzsdei árfolyamokat hosszú hónapok óta a gazdasági növekedés, a recesszióból történő kilábalás iránti bizalom mozgatja.

Részletesebben

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló Napi Elemzés 2010. szeptember 13. INDEXEK Záróérték Napi változás (%) Dow Jones IA 10462.84 +0.46% S&P 500 1109.58 +0.49% Nasdaq 100 1892.34 +0.33% DAX 6214.77-0.11% BUX 23045.71-1.08% EURHUF 283.83-0.22%

Részletesebben

Grafikonalakzatok felismerése a sikeres kereskedés érdekében

Grafikonalakzatok felismerése a sikeres kereskedés érdekében Grafikonalakzatok felismerése a sikeres kereskedés érdekében X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Kass Zoltán www.xtb.hu Trendvonal Támasz és Ellenállás Ellenállás - Az a szint ahol a piac valószínűleg

Részletesebben

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló WWW.CAPITAL.HU @CAPITAL.HU Napi Elemzés 2010. október 11. INDEXEK Záróérték Napi változás (%) Dow Jones IA 11006.48 +0.53% S&P 500 1165.15 +0.61% Nasdaq 100 2027.03 +0.77% DAX 6291.67 +0.25% BUX 23416.53-0.51%

Részletesebben

4. Hét 2010. Január 28. Csütörtök

4. Hét 2010. Január 28. Csütörtök Napii Ellemzéss 4. Hét 2010. Január 28. Csütörtök SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. Összegzés Az előző napi amerikai hátraarc kedvezőtlen környezetet teremtet a befektetésre Európában, amelynek következtében

Részletesebben

2011.10.17.-2011.11.03.

2011.10.17.-2011.11.03. A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 20.0.7.-20..03. EGYSÉG PRO EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁS : 20. november 7. . Használati

Részletesebben

18. Hét 2010. május 04. Kedd

18. Hét 2010. május 04. Kedd ..Napii Ellemzéss 18. Hét 2010. május 04. Kedd Összegzés A pénteki esés után tegnap több pozitívan értékelt makrogazdasági adat is az amerikai piacok emelkedését támogatta. Elsősorban mindenki a görögök

Részletesebben

4. Hét 2010. Január 18. Hétfő

4. Hét 2010. Január 18. Hétfő Hettii Ellemzéss 4. Hét 2010. Január 18. Hétfő SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. Összegzés Sem az Intel gyorsjelentése, sem a JP Morgan vártnál nyereségesebb szereplése nem volt a befektetők ínyére, akik a megelőző

Részletesebben

2012.06.01.-2012.08.02.

2012.06.01.-2012.08.02. A NÖVEKEDÉSI ESZKÖZALAPOK TELJESÍTMÉNYE A PANNÓNIA NAVIGÁTOR SZOLGÁLTATÁS ÁLTAL HASZNÁLT PARAMÉTEREK TÜKRÉBEN 202.06.0.-202.08.02. EGYSÉG PRO EURÓ ALAPÚ BEFEKTETÉSI ÉLETBIZTOSÍTÁS : 202. augusztus 06.

Részletesebben

Pénz-és kockázatkezelés

Pénz-és kockázatkezelés Pénz-és kockázatkezelés X-Trade Brokers Magyarországi Fióktelepe Soós Róbert Egy befektetési stratégia elemei 1. Meg kell határozni a belépési és zárási pozíciókat. 2. Pénz-és kockázatkezelés 3. Pszichológia

Részletesebben

47. Hét 2009. November 18. Szerda

47. Hét 2009. November 18. Szerda 1 Napii Ellemzéss 47. Hét 2009. November 18. Szerda Összegzés A tegnapi zárás előtti kérdőjelek jelek miatt pesszimista hangulat uralkodott a távol keleti tőzsdéken, amely a japán jen erősödése és a kétséges

Részletesebben

41. Hét 2009. Október 07. szerda

41. Hét 2009. Október 07. szerda Napii Ellemzéss 41. Hét 2009. Október 07. szerda Összegzés A keddi kereskedés során a befektetők pozitív híreket kaptak a nemzetközi piacokról, így további jelentős emelkedéseket könyvelhettünk el a nap

Részletesebben

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. III. negyedév 1

Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. III. negyedév 1 Értékpapír-állományok tulajdonosi megoszlása 2007. III. negyedév 1 Budapest, 2007. november 21. 2007. III. negyedévében a hitelviszonyt megtestesítő papírok forgalomban lévő állománya valamennyi piacon

Részletesebben

Technikai elemzés. matiou. Fio o.c.p., a.s.

Technikai elemzés. matiou. Fio o.c.p., a.s. Technikai elemzés matiou Fio o.c.p., a.s. A prágai PX index még mindig oldalazik (1080 1280). Jelenleg az index nem tudott áttörni az ellenálláson. Viszont az utolsó csökkenésnél sem törte át a 200 napos

Részletesebben

Elliott hullám ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV. Kereskedési kézikönyv ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV I WWW.RANDOMCAPITAL.

Elliott hullám ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV. Kereskedési kézikönyv ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV I WWW.RANDOMCAPITAL. Elliott hullám Kereskedési kézikönyv ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV ELLIOTT HULLÁM KERESKEDÉSI KÉZIKÖNYV I WWW.RANDOMCAPITAL.HU 1 Elliot Hullámok Az 1930-as években Ralph Nelson Elliott arra a felfedezésre

Részletesebben

13. Hét 2010. április 1. Csütörtök

13. Hét 2010. április 1. Csütörtök Napii Ellemzéss 13. Hét 2010. április 1. Csütörtök Összegzés Az előző napon zárva tartottak az amerikai tőzsdék a hirtelen jött New York-i havazás miatt. A váratlanul jött hűvös idő komolyan igénybe vette

Részletesebben

A japán gyertyák művészete

A japán gyertyák művészete TheBetBulls.com 1 A japán gyertyák művészete Gyertyák eredete Árfolyamok megjelenítése Egyedi gyertyák Gyertyák csoportosítása Trendfordító alakzatok Csillagok Trenderősítő alakzatok A varázslatos Doji

Részletesebben

31. Hét 2009. július.29. Szerda

31. Hét 2009. július.29. Szerda Napii Ellemzéss 31. Hét 2009. július.29. Szerda Összegzés Leginkább a vártnál rosszabb fogyasztói bizalmi indexértékkel magyarázták a tegnapi amerikai tızsdei kezdést, azonban az egy százalékot meghaladó

Részletesebben

32. Hét 2009. augusztus. 04. Kedd

32. Hét 2009. augusztus. 04. Kedd Napii Ellemzéss 32. Hét 2009. augusztus. 04. Kedd Összegzés Felesleges is vezetı makrogazdasági hírt keresni, hiszen a lényeg, hogy az amerikai piacok minden hírt pozitívan értékelve jutottak több havi

Részletesebben

15. Hét 2010. április 13. Kedd

15. Hét 2010. április 13. Kedd Napii Ellemzéss 15. Hét 2010. április 13. Kedd Összegzés A hét első kereskedési napja meglehetősen nyögvenyelősre sikeredett. Az európai mutatók stagnáltak, vagy minimális emelkedéssel vették a napot.

Részletesebben

Mint mindig, itt is az emelkedésben legjobban teljesítő részvényeket érdemes szemügyre venni.

Mint mindig, itt is az emelkedésben legjobban teljesítő részvényeket érdemes szemügyre venni. Beköszöntött az új korszak az online brókercégek tarolnak 1. Online Brókercégek A befektetési szolgáltatók forradalma még a kilencvenes években kezdődött. Honnan máshonnan indult volna el a hullám, mint

Részletesebben

16. Hét 2010. április 19. Hétfő

16. Hét 2010. április 19. Hétfő Hettii Ellemzéss 16. Hét 2010. április 19. Hétfő Összegzés Az elmúlt héten hosszú idő óta már nagyon vegyes, inkább negatív eredményeket értek el a részvények a világ tőzsdéin, de biztosan elindult korrekcióról

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK 6

1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK 6 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK 6 1.1. MI AZ ÉRTÉKPAPÍR? 6 1.2. MI A TŐZSDE? 6 1.3. BEFEKTETÉSI ALAPOK 7 1.4. FUNDAMENTÁLIS ÉS TECHNIKAI ELEMZÉS 8 1.5. AZ ÉRTÉKTŐZSDE ÜGYLETEI 8 1.6. MEGBÍZÁSOK 10 1.7. TŐZSDEI

Részletesebben

2011.03.30. A pénzügyi közvetítő rendszer. A pénzügyi közvetítő rendszer meghatározása és feladata. A megtakarítások és a beruházások

2011.03.30. A pénzügyi közvetítő rendszer. A pénzügyi közvetítő rendszer meghatározása és feladata. A megtakarítások és a beruházások A pénzügyi közvetítő rendszer 7. előadás 1 A pénzügyi közvetítő rendszer meghatározása és feladata A közvetítő rendszer piacok, egyének, intézmények és szabályok rendszere Biztosítja a gazdaság működéséhez

Részletesebben

34. Hét 2009. Augusztus19. Szerda

34. Hét 2009. Augusztus19. Szerda Napii Ellemzéss 34. Hét 2009. Augusztus19. Szerda Összegzés A tegnapi pánikot követően ma a legtöbb részvényindex emelkedni tudott, köszönhetően a vártnál jobb kiskereskedelmi vállalatok jelentésének és

Részletesebben

A foglalkozáso I. FOGLALK KOZÁS. ok időpontja: 2014. január 28. délután 14.00-17.00, -17.00 ok helyszíne: BGF Gazdálkodási.

A foglalkozáso I. FOGLALK KOZÁS. ok időpontja: 2014. január 28. délután 14.00-17.00, -17.00 ok helyszíne: BGF Gazdálkodási. VISSZATEKINTÉS A TŐZSDEMÁMOR Lépj be velünk a tőzsde világába! című programso orozat foglalkozásairól A foglalkozáso ok időpontja: 2014. január 28. (kedd), délelőtt 8.00-12.00, 2014. február 12. (szerda),(

Részletesebben

41. Hét Október 07. Csütörtök

41. Hét Október 07. Csütörtök Napii Ellemzéss 41. Hét 2009. Október 07. Csütörtök Összegzés Sok tényező csapott össze eddig a héten az amerikai piacokon, melyek végeredménye egyelőre egy kissé semleges, de továbbra is bika viselkedés.

Részletesebben

44. Hét 2009. Október 28. Szerda

44. Hét 2009. Október 28. Szerda Napii Ellemzéss 44. Hét 2009. Október 28. Szerda Összegzés Az összességében jó vállalati jelentések sem tudták meggyőzni a befektetőket a vásárlás mellett, a piac inkább a negatív hírekre és a fejlődés

Részletesebben

34. Hét 2010. augusztus 25. Szerda

34. Hét 2010. augusztus 25. Szerda Napii Ellemzéss 34. Hét 2010. augusztus 25. Szerda Összegzés Újra estek a főbb mutatók a világ tőzsde parkettjein, ráadásul a leértékelődés általánosan 1.5% közelében, vagy a felett zajlott, úgyhogy kiadós

Részletesebben

Technikai elemzés. c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 7/2011

Technikai elemzés. c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 7/2011 Technikai elemzés c.člá Fio o.c.p., a.s. Az S&P 500 index elpattant a trendcsatorna alsó határától. Sikerült az 1 300 pontos utolsó lokális maximumot is áttörni és az index mögött most már 5 emelkedı szeánsz

Részletesebben

Technikai elemzés. c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 8/2011

Technikai elemzés. c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 8/2011 Technikai elemzés c.člá Fio o.c.p., a.s. A S&P 500 index visszapattant a trendcsatorna alsó határától, ahogy azt legutóbb jeleztük. Nem emelkedett viszont új maximumokra és az ellenállás mőködött. Úgy

Részletesebben

Elemzések, fundamentális elemzés

Elemzések, fundamentális elemzés Elemzések, fundamentális elemzés Előadó: Mester Péter elemző peter.mester@quaestor.hu CÉL Bármilyen fundamentális elemzés is akad a kezünkbe, értsük és megértsük TARTALOM A fundamentális elemzés alapjai

Részletesebben

39. Hét 2009. Szeptember 21. Hétfő

39. Hét 2009. Szeptember 21. Hétfő Hettii Ellemzéss 39. Hét 2009. Szeptember 21. Hétfő SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. Összegzés Ismét erőteljes emelkedést láthattunk a világ tőzsdéin a a 38. héten. A főbb indexek markáns nyereséggel zárták

Részletesebben

GOLD NEWS. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése 2011.05.02.

GOLD NEWS. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése 2011.05.02. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) közzétette a negyedévente megjelelő, "Gold Investment Digest" névre hallgató legfrissebb elemzését.

Részletesebben

Európa-szerte nagy a baj - Fontos szintet tört a DAX

Európa-szerte nagy a baj - Fontos szintet tört a DAX Európa-szerte nagy a baj - Fontos szintet tört a DAX 2014. október 10. 11:33 Borzasztó napja volt tegnap az amerikai befektetőknek, a közelgő kamatemelés és a gyenge európai és kínai konjunktúrával kapcsolatos

Részletesebben

33. Hét 2009. augusztus. 11. Kedd

33. Hét 2009. augusztus. 11. Kedd Napii Ellemzéss 33. Hét 2009. augusztus. 11. Kedd Összegzés Enyhén negatív nyitás, majd lassú egész napos csorgás jellemezte a tegnapi amerikai kereskedést, mely jelentısebb makrogazdasági és vállalati

Részletesebben

BetBulls Chartrajzoló

BetBulls Chartrajzoló BetBulls Chartrajzoló Ez a modul alkalmas a részvényadatok gyertyamintás megjelenítésére, az indikátorok ábrázolására, valamint statisztika készítésére. Két fő modulból áll: Chart rajzoló modul Statisztika

Részletesebben

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10

Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Erre a 10 dologra figyelj 2015-ben! szombat, 09:10 Amikor elkezdődött az év, nem sokan merték felvállalni azt a jóslatot, hogy a részvénypiacok új csúcsokat fognak döntögetni idén. Most, hogy közeleg az

Részletesebben

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól.

Buy Offer (Vétel az eladási áron) Vételi limit áras megbízás az éppen aktuális legjobb eladótól. 1 Ask (Legjobb eladó) Hívják offer árnak is. Az adott instrumentumra a legjobb eladási ár. Ezen az árfolyamon nyithatunk long pozíciót. Példaként véve a deviza kereskedést, ezen az áron vehető meg a fix

Részletesebben

1 of 4 11/11/09 9:31 AM

1 of 4 11/11/09 9:31 AM Bombasikert futott be az arany - Van még benne kakaó? 2009.11.11 07:48 Hiába döntöget egyre magasabb csúcsokat az arany árfolyama, továbbra is van még tere az emelkedésnek Juhász Gergely, a Conclude Befektetési

Részletesebben

12. Hét 2010. március 21. Hétfő

12. Hét 2010. március 21. Hétfő Hettii Ellemzéss 12. Hét 2010. március 21. Hétfő Összegzés Némi korrekció indult el a héten, bár számos index tudott még emelkedni. Mégis ez az első hét, hogy a korábban vezető kisebb kapitalizációjú részvények

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani. A Richter Gedeon Nyrt technikai és fundamentális részvényelemzése

Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani. A Richter Gedeon Nyrt technikai és fundamentális részvényelemzése Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet A Richter Gedeon Nyrt technikai és fundamentális részvényelemzése Fedor Milán 2014 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2

Részletesebben

Közgazdaságtan 1. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 2. hét KERESLET, KÍNÁLAT, EGYENSÚLY

Közgazdaságtan 1. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 2. hét KERESLET, KÍNÁLAT, EGYENSÚLY KÖZGAZDASÁGTAN I. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Közgazdaságtan 1. KERESLET, KÍNÁLAT, EGYENSÚLY Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára Szakmai felel s: K hegyi Gergely 2010. június Vázlat 1

Részletesebben

49. Hét 2009. November 30. Hétfő

49. Hét 2009. November 30. Hétfő Hettii Ellemzéss 49. Hét 2009. November 30. Hétfő SOLAR CAPITAL MARKETS ZRT. Összegzés A pénteki csonka kereskedési napon bekövetkezett esést leszámítva pozitív hetük lehetett volna az amerikai tőzsdéknek.

Részletesebben

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek

2010.06.05. Pénz és tőkepiac. Intézményrendszer és a szolgáltatások. Befektetési szolgáltatási tevékenységek Pénz és tőkepiac Intézményrendszer és a szolgáltatások Befektetési vállalkozások - Értékpapír bizományos - Értékpapír kereskedő - Értékpapír befektetési társaság Befektetési szolgáltatók Működési engedélyezésük

Részletesebben

6. lépés: Fundamentális elemzés

6. lépés: Fundamentális elemzés 6. lépés: Fundamentális elemzés Egész mostanáig a technikai részre összpontosítottunk a befektetési döntéseknél. Mindazonáltal csak ez a tudás nem elegendő ahhoz, hogy precíz üzleti döntéseket hozzunk.

Részletesebben

csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló

csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2015. június 25. Vezetői összefoglaló Szerdán a nemzetközi részvényindexek többsége veszteséggel zárt. Mindhárom vezető devizával szemben gyengülést mutatott a forint árfolyama. A BUX záróértéke

Részletesebben

kedd, 2015. november 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. november 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. november 3. Vezetői összefoglaló Hétfőn pluszban zártak a vezető nemzetközi tőzsdeindexek, különösen a New York-i tőzsdék teljesítettek jól, Európában pedig a frankfurti DAX könyvelhette el

Részletesebben

Technikai elemzés. . c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 12/2011

Technikai elemzés. . c.člá. Fio o.c.p., a.s. Fio o.c.p., a.s. Forrás: Bloomberg 12/2011 Technikai elemzés. c.člá Fio o.c.p., a.s. Az S&P 500 index jelenleg a csökkenı trendvonal alatt tétovázik. A további emelkedés szempontjából fontos az 1270 pontos szint áttörése. Amennyiben ez nem történik

Részletesebben

TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV TŐZSDEJÁTÉK FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV BEVEZETŐ A Tőzsdejáték az Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által közösen működtetett a tőzsdei kereskedést egyszerűsített körülmények közt bemutató,

Részletesebben

kedd, 2013. szeptember 24. Vezetői összefoglaló

kedd, 2013. szeptember 24. Vezetői összefoglaló kedd, 2013. szeptember 24. Vezetői összefoglaló A világ vezető tőzsdéi a hétfői napon is mínuszban zártak: Amerikában a Fed programjával és a költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak, Európában a német kormánykoalíciós

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június KÖZGAZDASÁGTAN I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

hétfő, 2015. december 7. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. december 7. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. december 7. Vezetői összefoglaló Pénteken az amerikai tőzsdék 2 százalék feletti pluszban zártak, az európai indexek estek. A forint az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollárhoz

Részletesebben

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1

Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 1 Bemutatkozás Burány Gábor 2014-től SZÉCHENYI Kereskedelmi Bank Zrt. Befektetési Szolgáltatások, vezető üzletkötő 2008-2013 Strategon Értékpapír Zrt. üzletkötő, határidős

Részletesebben

A segretotrader egy 24 órán át működő online kereskedési szoba, amely a segretocharting + segretostrategies + segretodashboard elnevezésű elemekből

A segretotrader egy 24 órán át működő online kereskedési szoba, amely a segretocharting + segretostrategies + segretodashboard elnevezésű elemekből A segretotrader egy 24 órán át működő online kereskedési szoba, amely a segretocharting + segretostrategies + segretodashboard elnevezésű elemekből áll. Egy jól áttekinthető, kereskedési GPS (Globális

Részletesebben

Közbizalom 2014. Összefoglaló

Közbizalom 2014. Összefoglaló Nincs változás, de mégis Közbizalom 2014 Tíz éve kezdték el hazai közösségfejlesztő szervezetek 1 felmérni, vizsgálni a közbizalom magyarországi állapotának pillanatképét. Mivel az évenkénti kérdezéseknél

Részletesebben

BC Tipp heti statisztika (3. hét)

BC Tipp heti statisztika (3. hét) BC Tipp heti statisztika (3. hét) EURGBP vétel 0,8275 áttörésekor Profitcél: 0,8480 Javasolt stop loss: 0,8191 2013.01.11. 15:15 50 000 129 pont 224 745 Ft 439 500 Ft 2 500 000 Ft 1 / 8 EURUSD vétel 1,3358

Részletesebben

3./2014. Terménypiaci előrejelzések 2014. február 2., Vasárnap. Összefoglaló

3./2014. Terménypiaci előrejelzések 2014. február 2., Vasárnap. Összefoglaló Zöldforrás Vidékfejlesztés Kft 8000 Székesfehérvár, Károly János Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t-online.hu 3./2014. Terménypiaci előrejelzések 2014. február

Részletesebben

16. Hét 2010. április 21. Szerda

16. Hét 2010. április 21. Szerda Napii Ellemzéss 16. Hét 2010. április 21. Szerda Összegzés Az előző napi gyengeséget követően az európai indexek jelentős emelkedéssel kezdték a napot és a 1.5% körüli nyereséget a nap végére is sikerült

Részletesebben

A Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár részére

A Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár részére HAVI JELENTÉS Október EQUILOR ALAPKEZELŐ Zrt. A Honvéd Közszolgálati Önkéntes Nyugdíjpénztár részére 2015. november 10. 1. Tőkepiaci környezet 1.1 Nemzetközi Részvénypiacok 2015 októbere soha nem látott

Részletesebben

Devizapiac a gyakorlatban. Budapesti Értéktőzsde 2014. November 25.

Devizapiac a gyakorlatban. Budapesti Értéktőzsde 2014. November 25. Devizapiac a gyakorlatban Budapesti Értéktőzsde 2014. November 25. Equilor Az Equilor Befektetési Zrt. A Budapesti Értéktőzsde alapító tagja A befektetővédelmi Alap és a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület

Részletesebben

péntek, 2014. június 13. Vezetői összefoglaló

péntek, 2014. június 13. Vezetői összefoglaló péntek, 2014. június 13. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek többsége veszteséggel zárta a tegnapi kereskedést. Csütörtökön a forint tovább folytatta esését. A BUX 8,2 milliárd forintos

Részletesebben

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek emelkedéssel zárták a keddi kereskedési napot. Tovább gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

szerda, 2015. szeptember 30. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. szeptember 30. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. szeptember 30. Vezetői összefoglaló Növekedett az amerikai fogyasztói bizalom az elmúlt hónapban. Európában csökkentek a vezető részvényindexek, az Egyesült Államokban vegyes volt a kereskedés.

Részletesebben

A NASGO 2014.02.12.-én indult el világhódító útjára.

A NASGO 2014.02.12.-én indult el világhódító útjára. Termék: NASGO virtuális tőzsdei stratégiai kereskedési szoftver. NASGO interneten elérhető egyedülálló tőzsdei kereskedő program. Működése megegyezik az igazi tőzsdén alkalmazott eljárásokkal és alkalmazott

Részletesebben

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló

SOLARCAPITAL MARKETS ZRT. WWW.SOLARCAPITAL.HU SOLAR@SOLARCAPITAL.HU. Összefoglaló WWW.CAPITAL.HU @CAPITAL.HU Napi Elemzés 2010. október 13. INDEXEK Záróérték Napi változás (%) Dow Jones IA 11020.40 +0.09% S&P 500 1169.77 +0.38% Nasdaq 100 2041.55 +0.72% DAX 6304.57-0.08% BUX 23405.97-0.51%

Részletesebben

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló

hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló hétfő, 2015. október 19. Vezetői összefoglaló Pénteken mind az európai, mind az amerikai vezető részvényindexek enyhén pozitív tartományban, fél százalék körüli nyereséggel zártak. Ma reggelre a forint

Részletesebben

Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget.

Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget. KEDVES ÜGYFELEINK, A 2012-es év portfolió jelentése. Kezdhetjük úgy is, hogy a tavalyi év hozott hideget, meleget. Ez így volt az utóbbi években mindig. Mindenki érezte a negatív gazdasági hatásokat, de

Részletesebben

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai és amerikai indexek tegnap. Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései 304,5-nél

Részletesebben

szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. február 11. Vezetői összefoglaló Többségében emelkedéssel zártak a vezető nemzetközi részvényindexek tegnap. Kedden gyengülést mutatott a hazai fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben. A BUX

Részletesebben

kedd, 2015. december 22. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. december 22. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. december 22. Vezetői összefoglaló Amerikában emelkedtek, Európában estek a részvénypiaci indexek hétfőn. A hétvégi parlamenti választások eredményeként jelentősen esett a spanyol tőzsde és

Részletesebben

Gazdasági Információs Rendszerek

Gazdasági Információs Rendszerek Gazdasági Információs Rendszerek 7. előadás Bánhelyi Balázs Alkalmazott Informatika Tanszék, Szegedi Tudományegyetem 2009 Opció fogalma Az opció jövőbeni döntési lehetőséget jelent valami megtételére,

Részletesebben

Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN

Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL HÍREK FEKETÉN-FEHÉREN Big Investment Group 2010.05.26. BIG HÍRLEVÉL Rekord magasságokban a hazai befektetési alapok Újabb csúcsra ért a magyar befektetési alapok vagyona áprilisban, köszönhetően a tavaly nyár óta tartó nettó

Részletesebben

szerda, 2014. december 17. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. december 17. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. december 17. Vezetői összefoglaló Nyereséggel zártak a vezető nyugat-európai részvényindexek tegnap, míg a tengerentúlon mínuszban végeztek a börzék. Kedden a forint gyengülést szenvedett

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS... 1 2 ALAKZAT TÍPUSOK... 2 2.1 HÁROMSZÖGEK... 2 2.2 CSATORNÁK ÉS TÉGLALAPOK... 3 2.3 ÉKEK... 5 2.4 FEJ-VÁLL ALAKZATOK... 6 2.5 DUPLA CSÚCS ÉS DUPLA ALJ...

Részletesebben

Egy felfelé irányuló rést pedig például az ANTENNA 2005 június 20. és június 21-e közötti grafikonján figyelhettünk meg.

Egy felfelé irányuló rést pedig például az ANTENNA 2005 június 20. és június 21-e közötti grafikonján figyelhettünk meg. Légy Résen I Légy Résen, avagy az Opening Gap-ek jelentősége Jelen írásunkban még nem a daytrade technikájával foglalkozunk, hanem annak statisztikai vizsgálatával, hogy a nyitóban lévő rések hogyan hatnak

Részletesebben

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. november 11. Vezetői összefoglaló Kedden az európai és amerikai vezető tőzsdeindexek vegyesen zárták a kereskedést, a legnagyobb csökkenés Londonban, a legnagyobb emelkedés Frankfurtban következett

Részletesebben

kedd, 2013. december 17. Vezetői összefoglaló

kedd, 2013. december 17. Vezetői összefoglaló kedd, 2013. december 17. Vezetői összefoglaló Jelentős mozgás volt tegnap a nemzetközi részvényindexekben, az összes vezető index pozitív tartományban zárt a kedvező makroadatoknak köszönhetően. Hétfőn

Részletesebben

34. Hét 2009. augusztus 17. Hétfő

34. Hét 2009. augusztus 17. Hétfő Napii Ellemzéss 34. Hét 2009. augusztus 17. Hétfő Összegzés A főbb indexek nem tudtak emelkedni és enyhe csökkenéssel zárták a múlt hetet. A piac mégis attól hangos, hogy a fontosabb amerikai kiskereskedelmi

Részletesebben