Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért?"

Átírás

1 Mikor vásárolj, és mikor adj el a profit eléréséért? A TŐZSDEI GRAFIKONOK ELEMZÉSE 1.

2 Bevezetés A grafikonok elemzése még sosem volt ennyire népszerű. Ennek az az egyik oka, hogy manapság már olcsón lehet nagyon kifinomult grafikonelemző szoftverekhez jutni. Egy átlagos kereskedő ma jobb számítógépes háttérrel rendelkezik, mint a nagy intézmények néhány évtizeddel ezelőtt. A grafikonelemzés népszerűségének másik oka az internet. Az internetes grafikonelemzéshez való széleskörű hozzáférés a technikai információk demokratizálódását hozta. Manapság az interneten elképesztő mennyiségben találhatunk vizuális piaci információt, amelyek egy része ingyenes, vagy alacsony áron elérhető. A kereskedők számára a fejlődés egy másik nagyon fontos eredménye az, hogy élő piaci adatokhoz juthatnak. Az utóbbi évek tendenciáinak felgyorsulása, és a rövid távú kereskedési módszerek népszerűsége miatt az élő piaci adatokhoz való hozzáférés a technikai elemzők legfontosabb fegyvere lett. A daytradeerek (napon belüli kereskedők) élnek-halnak az egyperces árfolyam-adatokért! Mindezeken túl azt is elmondhatjuk, hogy a grafikonelemzés leginkább a rövid távú piaci mozgások felismeréséhez és az ebből való profitáláshoz ad segítséget. A szektorok közötti átjárás különösen fontossá vált az utóbbi években. Manapság sokkal fontosabb, hogy a megfelelő időben legyünk a megfelelő szektorban, mint bármikor korábban második felében a technológia adta a legnagyobb profitot, amelyet a Nasdaq-on (a számítástechnikai és szoftver cégek piaca) keresztül le is lehetett mérni. Egyértelműen a biotechnológiai és a high-tech részvények voltak a piacvezetők. Ha ezeken a területeken működött valaki, akkor nagyszerűen teljesíthetett. Ha bárhol máshol volt, akkor talán még veszített is valamennyit. A 2000-es év tavaszán viszont a biotechnológiai és technológiai papírok tömeges eladása mély korrekcióba süllyesztette a Nasdaq-ot, és hirtelen egy olyan folyamatot indított el, amelyben a pénz az új gazdaságból a régi gazdaságba áramlott. Ezért a blue chip szektor (a nagy, jelentős cégek) olyan, korábban elhanyagolt részvényei kerültek újra a figyelem középpontjába, mint például a gyógyszeripari, pénzügyi vagy a hagyományos iparban tevékenykedő cégek részvényei. És miközben ezeknek a nagy mozgásoknak az okai akkoriban még nem voltak mindenki számára ismertek, a folyamatot magát egyértelműen látták azok a kereskedők, akiknek hozzáférésük volt az élő piaci 2.

3 adatokhoz, és akik pontosan tudták értelmezni az adatokat. Ez a legutolsó gondolat nagyon fontos, mert a grafikonokhoz és az adatokhoz való hozzáférés csak azoknak a kereskedőknek hasznos, akik tudják, hogy mit kezdjenek velük. Ennek a könyvnek pontosan az a célja, hogy megmutassa a grafikonelemzés néhány összetevőjét. A grafikonokat önmagukban is használhatjuk, illetve egyéb elemzésekkel kiegészítve. A grafikonok önmagukban felhasználhatóak a belépési és kilépési pontok meghatározásához, vagy más stratégiák kivitelezéséhez. A grafikonok arra is használhatóak, hogy figyelmeztessék a kereskedőt arra, ha a piac alapvető jellemzőiben változás indult meg. Bárhogyan is használod őket, a grafikonok nagy hasznodra lehetnek, persze csak akkor, ha tudod, hogyan kell őket használni. Miért olyan fontos a grafikonok elemzése? A sikeres szereplés a pénzügyi piacokon majdhogy nem megköveteli a grafikonok elemzésének valamilyen szintű ismeretét. Gondolj csak arra, hogy minden, a pénzügyi piacokat érintő döntést megelőző elemzés legelső és legfontosabb része az ár előrejelzése. Ez ugyanúgy igaz a rövid távú kereskedő és a hosszú távú befektető esetében. Az előrejelzéshez két fő módszer létezik: a fundamentális és a technikai. A fundamentális elemzés az árak emelkedését és csökkenését okozó kereslet és kínálat hagyományos tanulmányozása. A pénzügyi piacokon a fundamentalisták a cégek bevételét, a pénzáramlás változásait, stb. figyelik. Ennek a megközelítésnek az a célja, hogy a piac valós értékét meghatározza, illetve kiderítse azt, ha a piac alul- vagy túlértékelt. A technikai elemzés, vagy más néven grafikonelemzés, ezzel szemben magának a piacnak a tevékenységét vizsgálja. Miközben a fundamentális elemzés azokkal az okokkal foglalkozik, amelyek miatt az ár változik, a technikai elemzés magának az ármozgásnak a hatását tanulmányozza. Itt jön a képbe az árgrafikonok tanulmányozása. A grafikonelemzés rendkívül hasznos az ár előrejelzésének folyamatában. A grafikonelemzést alkalmazhatjuk a fundamentumok tanulmányozása nélkül, de a fundamentális információkkal 3.

4 együtt is. Az ár meghatározása azonban csak az első lépés a döntés meghozatalának folyamatában. A piaci időzítés A második, és gyakran a komplikáltabb lépés a piaci időzítés. A rövid távú kereskedők esetében a kisebb ármozgások is nagy hatással vannak a kereskedés eredményére. Ezért a belépési és kilépési pontok időzítése kiemelten fontos a piaci tevékenységek során. Hogy világosan fejezzem ki magam: a részvénypiacon minden az időzítésen múlik. Azon okok miatt, amelyek hamarosan világosak lesznek számodra, az időzítés majdnem teljes egészében technikai jellegű. Ennek fényében könnyen belátható az, hogy a grafikonelemzés alapelveinek alkalmazása létfontosságú a döntéshozatal egy bizonyos pontján. Most, hogy már látjuk, milyen értéket képvisel, vizsgáljuk meg magának a grafikonelemzésnek az elméletét. Mi a grafikonelemzés? A grafikonelemzés (más néven technikai elemzés) a piac akcióinak tanulmányozása az árgrafikonon keresztül azért, hogy előre jelezzük az ár jövőbeni irányát. A technikai filozófia alapköve az az elmélet, hogy minden olyan tényező, amely kihat a piaci árra fundamentális információk, politikai események, természeti katasztrófák és pszichológiai tényezők gyorsan megjelennek a piaci aktivitásban is. Más szóval, ezeknek a külső tényezőknek a hatása nagyon hamar megmutatkozik valamilyen ármozgásban, történjen az lefelé vagy felfelé. 4.

5 Ezért a grafikonelemzés felfogható a fundamentális elemzés lerövidített formájaként. Gondold csak át a következőket: az emelkedő ár piaci optimizmust mutat, ahol a kereslet meghaladja a kínálatot. A csökkenő ár azt jelenti, hogy nagyobb a kínálat, mint a kereslet, és ez piaci pesszimizmust jelent. Ebben a fundamentális egyenletben a bekövetkező változások árváltozásokat okoznak, amelyek világosan megmutatkoznak az árgrafikonon. A grafikonelemzők képesek gyorsan profitot elérni ezeken az ármozgásokon anélkül, hogy szükséges lenne azt tudniuk, hogy mi okozta őket. A grafikonelemző egyszerűen csak annyit tud, hogy az emelkedő árak jó fundamentális helyzetet mutatnak, a csökkenő árak pedig rossz fundamentumokra utalnak. A grafikonelemzés másik előnye az, hogy a piaci ár általában önmagában is fontos jelzője az ismert fundamentumoknak. Ezért a grafikon mozgása arra a tényre figyelmeztetheti a fundamentális elemzőt, hogy a felszín alatt valami fontos dolog történik, ami részletesebb piaci elemzést igényel. A grafikon megmutatja az árfolyam trendjét A piacok trendekben mozognak. Az árfolyamgrafikon legfőbb értéke az, hogy láthatóvá teszi a piaci trendeket, és megkönnyíti azok tanulmányozását. A grafikonelemzők által használt legtöbb technika célja az, hogy beazonosítsa a főbb trendeket, hogy segítsen meghatározni azt, hogy valószínűleg meddig tart egy trend, és hogy olyan korán jelezze a trend megváltozását, amilyen korán csak lehetséges. Támasz és ellenállás Van két kifejezés, ami a grafikon völgyeire és csúcspontjaira utal. Egy korábbi völgy általában egy támasz vonalat képez. A támasz a piaci ár alatt egy olyan szint, ahol a vételi nyomás meghaladta az eladóit, ezért megállt az árfolyam csökkenése. 5.

6 Az ellenállás egy korábbi csúcs. Az ellenállás a piaci ár felett lévő szint, ahol az eladói nyomás meghaladta a vételi nyomást, ezért megállt az emelkedés. Egy felfelé ívelő trendet emelkedő csúcsok és emelkedő völgyek jeleznek. Minden csúcs egy ellenállás, és minden völgy egy támasz. A felfelé ívelő trend folytatódik, amikor egy ellenállási csúcsot meghalad az árfolyam. A támasz és ellenállás vonalak gyakran szerepet cserélnek, ha ténylegesen áttörte őket az árfolyam. Ha egy támasz szintet áttör az árfolyam lefelé, akkor ez a vonal a későbbiekben ellenállásként funkcionálhat. Egy áttört ellenállási szintből pedig támasz szint válhat. Minél kevesebb idő telt el a támasz vagy ellenállás kialakulása óta, annál erősebb hatást fog kifejteni később az árfolyamra. Ez azért van, mert a szint kialakulását elősegítő kereskedési pozíciók közül nagyon sok még lezáratlan, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy hatással lesznek a jövőbeni kereskedési döntések meghozatalára. 6.

7 A támasz és ellenállás szintek kialakulása nagy részben pszichológia. Ezek a szintek gyakran kerek számoknál alakulnak ki. Ha ez az érték, mondjuk tízezer forint, és az árfolyam egyébként felfelé halad, akkor a kereskedők nagy része azt gondolja, hogy noha ez egy jó részvény, de azért tízezer forintnál már túlértékelt, ezért ennél a szintnél már nem vásárolnak belőle. Mivel sokan gondolkodnak így, ezért e körül az érték körül a vevők lassan elfogynak, és az eladók kerülnek többségbe. Ezért az árfolyam valóban nem fog tízezer fölé menni, hanem megfordul, és legalábbis rövidtávon csökkenésbe kezd. Ha tényleg egy erős részvényről van szó, akkor a folyamatosan vásárló, hosszú távú kereskedők, és a befektetők miatt az ár valamivel később ismét elérheti a tízezret. A jó fundamentumok végül legyőzik a pszichológiát, és az ár átlépi ezt a lélektani határt. Ha ez megtörténik, a rövid távú kereskedők ebből arra következtetnek, hogy a papír mögött egy folyamatos, hosszú távú vételi nyomás van, ezért elkezdenek tömegesen vásárolni. Ezt az árfolyam hirtelen megugrásában láthatjuk, amely közvetlenül a szóban forgó árszint felett indul meg. 7.

8 A fenti grafikon az Euro/USA dollár keresztárfolyama. A piros vonal az 1.29-es szint, amelyet az árfolyam többször megközelített és megpróbált áttörni a kék nyilakkal jelzett helyeken. Az áttörés végül sikerült, ezt a pontot a piros nyíl mutatja. Az áttörés után látható az árfolyam gyors emelkedése. Azt is láthatjuk, hogy az ár később visszatért erre a szintre, amely már támaszként funkcionált. Az árfolyam ráült erre a szintre, majd innen elrugaszkodva haladt tovább felfelé. Ezt a részt a zöld nyíl mutatja. A trenderősítő és trendváltó alakzatok Az árfolyam előrejelzésében nagyon jól használhatóak az árfolyamalakzatok, amelyeket különböző kategóriákba sorolhatunk. Ezek az alakzatok a kereslet és a kínálat közötti küzdelmet mutatják, és lehetővé teszik annak kiderítését, hogy végül melyik kerekedik majd felül. Az alakzatokat két csoportba sorolhatjuk: trenderősítő és trendváltó alakzatok. A trendváltó alakzatok azt jelzik, hogy a fennálló trend fordulni készül. A trenderősítő alakzatok egy átmeneti megtorpanást jeleznek a fennálló 8.

9 trendben. A trenderősítő alakzatok gyorsabban alakulnak ki, mint a trendváltók, és általában az eredeti trend folytatásába mennek át. A fej és vállak A fej és vállak az egyik legismertebb trendváltó alakzat. Három fő árfolyamcsúcsból áll. A középső csúcsot nevezzük fejnek, két oldalon a két kisebb csúcsot pedig vállaknak. Az árfolyam várhatóan meg fog fordulni, és még azt is kiszámolhatjuk, hogy várhatóan meddig süllyed le. Mérjük meg a fej teteje és a nyakvonal áttörése közötti függőleges távolságot. Ezt a távot kell a nyakvonaltól lefelé rámérni a grafikonra. Ez lesz a célár. A képen a kék nyíl az árfolyam felívelő szakaszát mutatja, a piros nyíl az alakzat utáni árfolyamcsökkenést. 9.

10 Zászló Ez a viszonylag rövid idő alatt kialakuló alakzat azt mutatja, hogy egy egyébként dinamikus trend rövid időre megáll. A formációt egy meredek árváltozás előzi meg, amelyet a zászló rúdjának nevezünk. A meredek, felfelé irányuló trend megáll, és egy ideig oldal irányban mozog. Aztán tovább halad felfelé. A zászló egy paralelogrammához hasonló, amely kisebb-nagyobb mértékben a fő trend irányával ellentétesen mutat. Egy felfelé irányuló trendben tehát a zászló lefelé tart, egy lefelé irányuló trendben pedig felfelé. Ezt a mintát úgy szokták jellemezni, hogy félárbocon áll, ami azt jelenti, hogy a formáció gyakran a trend közepén, félúton tűnik fel, amiből arra következtethetünk, hogy a trend nagyjából még egyszer annyit fog haladni, mint amennyit addig haladt. Az alábbi képen egy zászló alakzat látható, amelyet a piros vonalak jeleznek. A kék vonal a zászló árbocát mutatja, a zöld nyíl a zászló célárát. 10.

11 A különböző időtávok használata A grafikonelemzés nem korlátozódik kizárólag a napi grafikonok tanulmányozására. A heti és havi grafikonok olyan értékes hosszú távú információkat szolgáltatnak, amelyeket a napi grafikonok nem képesek megadni. A napi grafikon egy közelítőleg 12 hónapos időszakot mutat. A heti grafikonok majdnem öt éves időintervallumot tekintenek át, a havi grafikonok pedig 20 évet. Ezek a grafikonok megmutatják az elemzőnek a hosszú távú trendeket, és a történelmi támasz, illetve ellenállás szinteket, és ezzel érthetőbbé teszik az elemző számára a legutóbbi idők napi grafikon akcióit. A grafikonelemzés alapelvei bármely időtávra érvényesek. A napon belüli grafikonok használata A napi és heti grafikonok közép és hosszú távú elemzésekre alkalmasak. A rövid távú kereskedéshez viszont nagyon hasznosak a napon belüli grafikonok. A napon belüli grafikonok általában egy-két nap kereskedési eseményeit mutatják meg. Egy egyperces vagy egy ötperces grafikon egy vagy egy fél nap eseményét mutatja, és a napon belüli kereskedésben használják (amikor a vétel és az eladás egyazon napon belül történik meg). Szerencsére a grafikonelemzés itt taglalt alapelvei a napon belüli kereskedésben is alkalmazhatóak. Az egyperces, ötperces grafikonokon ugyanúgy fellelhetőek az áralakzatok, mint a napi grafikonon. 11.

12 Haladjunk a hosszú táv felől a rövidtáv felé Noha a napi grafikon az elemzésre és a piaci időzítésre használható, az átfogó elemzésnek a havi és a heti grafikonnal kell kezdődnie - és ebben a sorrendben. Ennek az a célja, hogy az elemzőnek már az elején megadja a piacra vonatkozó hosszú távú rálátást. Amikor ez megtörtént a 20 évet átfogó grafikonnal, akkor az öt évet átfogó grafikonnal kell tovább folytatni az elemzést. Csak ez után következhet a napi grafikon. Más szóval a helyes sorrend az, hogy először nagy vonalakban tekintjük át a piacot, aztán fokozatosan megyünk bele a részletekbe, és akár a napon belüli grafikonig is eljuthatunk. A piac megközelítése felülről lefelé A piaci elemzésben a nagytól a kicsi felé történő haladás elvének van egy másik alkalmazási területe is. Ennek a megközelítésnek a célja a nyerő részvények kiválogatása, és három lépésből áll. Az első lépés egy átfogó piaci elemzés annak meghatározásához, hogy a piac felfelé vagy lefelé mozog-e, és hogy vajon ez a megfelelő időpont-e arra, hogy belépjünk a piacra. Ez után a részvénypiacot szektorokra és ipari csoportokra bontjuk, hogy megállapítsuk, hogy a teljes részvénypiacnak melyik az a része, amely a legerősebbnek tűnik. Végül a vezető részvények kiválasztása következik ebben az erős szektorban. AZ ELSŐ LÉPÉS: A fő piaci folyamatok A fentről lefelé történő megközelítés első lépésének célja: az átfogó piaci trend meghatározása. Egy bika piac (emelkedő árfolyamok) jó időszaknak számít ahhoz, hogy befektessünk a részvénypiacon. Egy medve piac (az árak 12.

13 csökkennek) a részvénypiacok sokkal óvatosabb megközelítését igényli. A múltban szinte elég volt egyetlen fő piaci mutatóra ránézni ahhoz, hogy a teljes piac trendjét megállapítsuk. Ez azért lehetett így, mert minden fő piaci mutató egy irányban haladt. Az utóbbi időkben viszont nem ez volt a helyzet. Ezért fontos az, hogy valamennyire ismerjük a fő piaci mutatókat, indexeket, és hogy melyik mit mér. A különböző mutatók különböző dolgokat mérnek Amerikában általában a hagyományos blue chip mutatók mint például a Dow Jones Ipari Index, vagy a New York-i Értéktőzsde Összesített Index-e, és az S&P 500 azok, amelyek a legjobban mutatják a fő piaci trendet. A Nasdaq Indexet a technológiai papírok befolyásolják leginkább. A Nasdaq jó barométere annak, hogy mi történik a technológiai cégek terén, de az átfogó piaci trend meghatározásához nem a legjobb. A Russel 2000 Index a kisebb részvények teljesítményét méri, ezért ennek a szektornak az elemzéséhez használatos, nem pedig a nagy papírok piacához. A pénzügyi sajtóban vagy az interneten elérhetőek ezek a mutatók, és jó ötlet a fél szemünket mindig ezeken a mutatókon tartanunk. Akkor mondhatjuk azt, hogy a piac iránya erőteljes, ha ezeknek a fő mutatóknak mindegyike vagy a legtöbbje egy irányban halad. A MÁSODIK LÉPÉS: Szektorok és Ipari Csoportok A részvénypiac piaci szektorokra, a piaci szektorok pedig ipari csoportokra oszlanak. Tíz szektor van, ezek: Alapanyagok, Szezonális Termékek, Nemszezonális Termékek, Energia, Pénzügy, Egészségügy, Ipar, Technológia, Telekommunikáció, és a Közművek. Minden szektoron belül több tucat ipari csoport lehet. Például a Technológia szektoron belül van a Számítógépek, Internet, Hálózatok, Irodai Eszközök és a Félvezetők csoportja. A Pénzügyi szektorban van a Bankok, Biztosítók,és az Értékpapír Brókerek csoportja. Az ajánlott módszer az, hogy a munkát a legkisebb piaci szektorral kezdjük. 13.

14 Olyanokat keress, amelyek erősnek tűnnek ben és 2000 elején a technológiai szektor volt a legerősebb. Amikor megvan a megfelelő szektor, akkor keresd meg a legerősebb csoportot ebben a szektorban. A fenti időszakban ezek az internet, és a félvezetők csoport volt. A cél az, hogy a legerősebb szektor legerősebb csoportjaiban szerezzünk érdekeltséget. A legtöbb befektető számára a keresés itt véget is érhet. A legegyszerűbb módja annak, hogy a preferált területen befektessünk, az, hogy keresünk egy olyan befektetési alapot, amely azon csoport részvényeit vásárolja, amelyet kiválasztottunk. HARMADIK LÉPÉS: Egyéni részvények Ez a harmadik lépés azoknak a befektetőknek a számára, akik egyéni részvényekkel foglalkoznak. Miután megtaláltuk azt az ipari csoportot, amelyben a legnagyobb növekedési potenciál van, akkor ezen a csoporton belül keressünk jól teljesítő részvényeket. Egy becslés szerint minden részvény mozgásának irányát 50%-ban annak az ipari csoportnak a mozgása határozza meg, amelybe tartozik. Ha megtaláltad a nyerő csoportot, akkor a munka felét már elvégezted. Van egy másik előnye annak, ha a nyerő szektorokat és csoportokat keressük, ez pedig az, hogy a keresés területe nagy mértékben lecsökken. Az amerikai piacon több ezer részvény van, amelyből egy befektető választhat. Elég nagy munka egy ekkora piacon részvényeket keresgélni. Szükségünk van valamilyen rostálási technikára. Erre jó a háromlépéses eljárás. Azon részvények száma, amelyeket meg kell néznünk, nagymértékben lecsökken akkor, ha a keresést egy kis számú ipari csoportra szűkítjük. A keresést pedig annak a kellemes gondolatnak a tudatában folytathatjuk, hogy a vizsgált részvények már eleve egy erős csoportba tartoznak. Az oszcillátorok Az oszcillátorokat arra használjuk, hogy megállapíthassuk, ha a piac túlvásárolt, vagy ha túleladott. Az oszcillátorok a grafikon alján vannak, és 14.

15 egy vízszintes sávban mozognak. Ha az oszcillátor vonala eléri a sáv felső részét, akkor azt mondjuk, hogy a piac túlvásárolt, és könnyen egy visszaesés történhet az árban. Ha a vonal a sáv alján van, akkor a részvény túleladott, ami azt jelezheti, hogy egy áremelkedés elé nézünk, mivel most éppen viszonylag olcsó a papír, ami sokaknak feltűnhet, ezért elkezdhetik vásárolni. Az oszcillátorok abban segítenek, hogy a piac szélsőségeit megmutassák, és azt jelzik az elemzőnek, hogy egy áremelkedés vagy egy árcsökkenés immár eltúlzott lett, ezért a folyamat megfordulása várható. 15.

16 Stochastics Ez az oszcillátor egy skálát tartalmaz. Ezen a sávon belül a nyolcvanas és a húszas értékeknél egy-egy vízszintes vonal van. Ha az indikátor vonalai a nyolcvanas érték felett vannak, akkor ez azt mutatja, hogy a részvény túlvásárolt, ha a húszas vonal alatt, akkor pedig túleladott. A két vonal közül a lassúbb vonal általában a gyorsabb vonal 3 napos mozgóátlaga. A két vonal keresztezése is ad kereskedési jelzéseket. 16.

17 A megerősítés elve Az elemzésekkel kapcsolatban el kell mondani egy nagyon fontos dolgot. Nem létezik olyan elemzés, amely sosem téved, és amely 100%-os biztonsággal működne! A különböző technikai jelek megbízhatósága piacoktól és időtávoktól függően nagyjából 70 %-kos. A megerősítés elve azt jelenti, hogy minél több technikai eszköz támasztja alá az elemzésünket, annál biztosabb lesz a következtetés. Egy konkrét árfolyam esetében ez azt jelenti, hogy a fő technikai jeleknek egy irányba kell mutatniuk. Ha bizonyos jelek növekedést jeleznek, mások pedig csökkenést, akkor légy óvatos! Nézz meg más részvényeket is ugyanabból a csoportból. Ha egy részvény elemzése emelkedést jelez, de a csoportban más részvények csökkennek, akkor ez nem valami meggyőző a növekedés mellett. Mivel az egy csoportba tartozó részvények általában együtt mozognak, ezért győződj meg arról, hogy a csoport többi részvénye összhangban van az általad vizsgálttal. 17.

18 Utószó Ez az írás a pénzügyi piacokra alkalmazható technikai elemzésből adott némi ízelítőt. Természetesen nem esett, nem is eshetett szó minden fontos vagy hasznos dologról, amelyet a grafikonelemzők és a tőzsdei kereskedők használnak. Ha mélyebben is szeretnél megismerkedni ezzel a nagyon érdekes és izgalmas területtel, akkor ajánlom a oldalon elérhető A profi tőzsdés fegyvertára 150 fontos fogalom és indikátor című könyvet, amely egyaránt hasznos a tőzsde iránt még csak érdeklődőknek, és a már komolyan tőzsdézőknek is. Bővebben a könyvről: Jó tanulás és sikeres befektetést kívánunk! 18.

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet!

TőzsdeParkett.hu. bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK. Tudással az ember rengeteg pénzt kereshet! TőzsdeParkett.hu Ingyenes Alap Tőzsdetanfolyam Mindenkinek 1 / 11 oldal TőzsdeParkett.hu bemutatja INGYENES ALAP TŐZSDETANFOLYAM MINDENKINEK Írta: Szikra Zoltán tőzsdeoktató Tudással az ember rengeteg

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN

ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN ELSŐ LÉPÉSEK A FOREX VILÁGÁBAN Tartalomjegyzék.. Mi az a Forex és miért kereskedjen? 1.. Miért kereskedjen a devizapiacon?... Valósítsa meg elképzeléseit valós ügyletekben. A Bika és a Medve.. Olvasson

Részletesebben

Kochmeister díj. Új típusú értékpapír kereskedési platformok az Európai Unióban

Kochmeister díj. Új típusú értékpapír kereskedési platformok az Európai Unióban Kochmeister díj Új típusú értékpapír kereskedési platformok az Európai Unióban Készítette: Vajda Viktor 2011 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. A pénzügyi piacok szerepe... 5 2.1. Mitől hatékonyak a

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Újabb diplomás, Levelező tagozat Export Import szakirány AZ ÁRKÉPZÉS SZEREPE PROFITORIENTÁLT VÁLLALATOKNÁL, ÁRKÉPZÉSI MEGODÁSOK

Részletesebben

SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG, AVAGY A HEDGE FUNDOK EDDIGI TÖRTÉNETE

SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG, AVAGY A HEDGE FUNDOK EDDIGI TÖRTÉNETE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT TŐZSDE ÉS PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY SIC ITUR AD ASTRA 1, MAJD A HATÁRTALAN MÉLYSÉG,

Részletesebben

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu

Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book. Elemzésközpont.hu Hogyan induljunk el a külföldi tőzsdéken e-book Elemzésközpont.hu www.elemzeskozpont.hu Kedves Olvasó! Ebbe az ebook-ba összeválogattuk azokat az általunk publikált cikkeket, melyek a külföldi tőzsdékhez

Részletesebben

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007.

Az innováció. Baranya Megyei Vállalkozói Központ. Vállalkozásfejlesztési oktatási jegyzet Pécs, 2007. Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006 keretében megvalósult INTERREG III/A Az egyetemi innovációs transzfer potenciál elősegítése a határmenti régiók KKV-i felé Baranya Megyei

Részletesebben

Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program. Törzsanyag

Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program. Törzsanyag Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program Törzsanyag 1 Második, átdolgozott kiadás Készült az Öngondoskodás A Pénzügyi Kultúra Fejlesztéséért Alapítvány és a Tudatos Pénzügyekért Alapítvány támogatásával

Részletesebben

Hat stratégiai ok a tőzsdére lépés mögött az elmúlt öt év bevezetéseinek tapasztalata 1

Hat stratégiai ok a tőzsdére lépés mögött az elmúlt öt év bevezetéseinek tapasztalata 1 556 LESTÁR MIKLÓS Hat stratégiai ok a tőzsdére lépés mögött az elmúlt öt év bevezetéseinek tapasztalata 1 A cikk a tőzsdei jelenlét és a vállalati stratégia kapcsolatát vizsgálja a mai magyarországi viszonyok

Részletesebben

KOVÁTS ANDRÁS NEMZETKÖZI MIGRÁCIÓRÓL EGY DOKUMENTUMFILM-GYŰJTEMÉNY KAPCSÁN

KOVÁTS ANDRÁS NEMZETKÖZI MIGRÁCIÓRÓL EGY DOKUMENTUMFILM-GYŰJTEMÉNY KAPCSÁN NEMZETKÖZI MIGRÁCIÓRÓL EGY DOKUMENTUMFILM-GYŰJTEMÉNY KAPCSÁN A migrációt napjainkban gyakran emlegetik olyan modern jelenségként, ami korunk társadalmainak egyik legnagyobb kihívása. A migránsok helyzete

Részletesebben

Országos kompetenciamérés 2013. Országos jelentés

Országos kompetenciamérés 2013. Országos jelentés Országos kompetenciamérés 2013 Országos jelentés Szerzők Balázsi Ildikó, Lak Ágnes Rozina, Szabó Vilmos, Szabó Lívia Dóra, Vadász Csaba Tördelő Szabó Ágnes Balázsi Ildikó, Lak Ágnes Rozina, Szabó Vilmos,

Részletesebben

Üzleti tanácsok. részére

Üzleti tanácsok. részére Üzleti tanácsok fejlõdõ vállalkozások részére 2015 NEKÜNK FONTOS A FEJLŐDÉS, FŐLEG HA AZ ÖNÉ. KISVÁLLALKOZÁSOK FINANSZÍROZÁSA Szeretné zökkenőmentessé tenni vállalkozása mindennapi pénzügyeit és biztosítani

Részletesebben

11. Vállalkozások (Csapi Vivien) A vállalkozás pénzügyi döntési területei: befektetési, finanszírozási és osztalékdöntések

11. Vállalkozások (Csapi Vivien) A vállalkozás pénzügyi döntési területei: befektetési, finanszírozási és osztalékdöntések 11. Vállalkozások (Csapi Vivien) A vállalkozás pénzügyi döntési területei: befektetési, finanszírozási és osztalékdöntések Tegyük fel, hogy Ön egy bútorgyártó vállalkozás létrehozását határozza el. A világos

Részletesebben

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Áttekintés Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Overview Understanding the Brain: Towards a New Learning Science Az Áttekintések az OECD kiadványok kivonatos fordításai. Az Online Könyvesboltban

Részletesebben

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?

Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon? Hogyan kerülje ki a Spam szűrőket (és a levelezőprogramok egyéb bogarait) itthon és a nemzetközi piacon?...gyakorlati útmutató azoknak, akik nem akarják, hogy leveleik ártatlanul a Spam mappában vagy a

Részletesebben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben

Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Budapesti Műszaki Főiskola Lean Termelési Rendszer a Toyota tükrében avagy a túlélés lehetősége válsághelyzetben Szakdolgozat Készítette: Tóka Norbert Műszaki menedzser Belső konzulens: Kőszeghy Béla Külső

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Befektetési lehetőségek elemzése. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Befektetési lehetőségek elemzése. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Gábler Gergely Befektetési lehetőségek elemzése A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 1969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-032-8 BEFEKTETÉSI

Részletesebben

Makrogazdasági politika és szociálpolitika az EU 15-ben az elmúlt két évtizedben *

Makrogazdasági politika és szociálpolitika az EU 15-ben az elmúlt két évtizedben * Jean-Paul Fitoussi Éloi Laurent Makrogazdasági politika és szociálpolitika az EU 15-ben az elmúlt két évtizedben * A tanulmányban a makrogazdasági politika és a szociális modellek közötti kapcsolat elmúlt

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK. Nappali tagozat. Marketingkommunikáció szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK Nappali tagozat Marketingkommunikáció szakirány A KVINT-R KFT. NYOMTATÓPIACI MARKETINGSTRATÉGIÁJÁNAK, - AKTIVITÁSÁNAK ELEMZÉSE,

Részletesebben

Vaszkun Balázs. Száz év menedzsment. Amerikai paradigmák és a japán vállalatvezetés átalakulása

Vaszkun Balázs. Száz év menedzsment. Amerikai paradigmák és a japán vállalatvezetés átalakulása Vaszkun Balázs Száz év menedzsment Amerikai paradigmák és a japán vállalatvezetés átalakulása Vezetéstudományi Intézet Vezetés és Szervezés Tanszék Témavezető: Prof. Dobák Miklós Vaszkun Balázs, 2012 Budapesti

Részletesebben

Projekttervezés Jegyzet

Projekttervezés Jegyzet Projekttervezés Jegyzet Általános áttekintés Tartalom A jegyzet célja projektek tervezésével, előkészítésével, az egyes lépések logikai összefüggéseivel összefüggő tapasztalatok átadása, közérthető, a

Részletesebben

Az oktatás kormányzásának jövője: válasz a komplexitás kihívására 1

Az oktatás kormányzásának jövője: válasz a komplexitás kihívására 1 Halász Gábor Az oktatás kormányzásának jövője: válasz a komplexitás kihívására 1 Az elmúlt évtizedben az oktatás kormányzásának a kérdései nemcsak oktatáskutatók sokaságát foglalkoztatták, hanem az oktatási

Részletesebben

12 hét Online Tréning

12 hét Online Tréning 12 hét Online Tréning 1. rész Programépítés és végrehajtás alapjai írta: Kozaróczy Tibor Vágjunk is a közepébe és kezdjünk azzal, hogy vonatkoztass el az izomépítéstől és a zsírvesztéstől, majd tedd fel

Részletesebben

PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat)

PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) PÁLYÁZATÍRÁSI TANANYAG (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) IMPRESSZUM E könyv készítése során a Szerzők és a Kiadó a legnagyobb gondossággal jártak el. Ennek ellenére hibák előfordulása

Részletesebben

Fantasztikus adatok USA-ból számít ez? 2. oldal. Chartok, indikátorok, ellenállások, támaszok. Ízek, illatok. 5. oldal

Fantasztikus adatok USA-ból számít ez? 2. oldal. Chartok, indikátorok, ellenállások, támaszok. Ízek, illatok. 5. oldal Fantasztikus adatok USA-ból számít ez? 2. oldal Chartok, indikátorok, ellenállások, támaszok. Ízek, illatok. 5. oldal Élet és trédelés. Szellemi GPS, hol tartasz te? 8. oldal Belépőink összesített hozamtükre.

Részletesebben

PALYA KARRIER NAP. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. ÁPRILIS

PALYA KARRIER NAP. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. ÁPRILIS PALYA Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. ÁPRILIS MÁJUS KARRIER NAP ÉS ÁLLÁSBÖRZE 2011 Tartalom A KOMPETENCIA- VIZSGÁLAT LEHETŐSÉGEI A kompetenciák olyan viselkedésformák, amelyek segítségével

Részletesebben

A keynesi elméleti rendszer és a válságkezelés

A keynesi elméleti rendszer és a válságkezelés ERDŐS TIBOR A keynesi elméleti rendszer és a válságkezelés 1. Bevezetés Az 1930-as évek éles választóvonalat alkotnak a közgazdasági gondolkodásban. Eddig, vagyis a közgazdaság-tudomány megszületésétől

Részletesebben

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes

Hogyan készítsünk környezeti jelentést? Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Skwarek Kristóf Éri Vilma Steve Brookes Budapest, 2002. június Készült a Tetra Alapítvány támogatásával. Tetra Alapítvány Budapest, 2002. június TARTALOM 1. BEVEZETŐ...1 1.1. A környezeti jelentésről...1

Részletesebben

II. RÉSZ A TÖMEGTÁRSADALMAK KEMÉNY TÖRTÉNELME (A tömegtársadalmak mechanikája és termodinamikája az időben)

II. RÉSZ A TÖMEGTÁRSADALMAK KEMÉNY TÖRTÉNELME (A tömegtársadalmak mechanikája és termodinamikája az időben) 1 II. RÉSZ A TÖMEGTÁRSADALMAK KEMÉNY TÖRTÉNELME (A tömegtársadalmak mechanikája és termodinamikája az időben) BEVEZETÉS Az alcímben hivatkozott hosszabb tanulmány 1 megalapozta a tömegtársadalmak mechanikáját

Részletesebben

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan?

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? 2011 Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni

Részletesebben