CENTRAL EUROPE REPAIR AND RE-USE CENTRES AND NETWORKS. A projekt a CENTRAL EUROPE Program keretében az ERFA támogatásával kerül kidolgozásra.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CENTRAL EUROPE REPAIR AND RE-USE CENTRES AND NETWORKS. A projekt a CENTRAL EUROPE Program keretében az ERFA támogatásával kerül kidolgozásra."

Átírás

1 CENTRAL EUROPE REPAIR AND RE-USE CENTRES AND NETWORKS A projekt a CENTRAL EUROPE Program keretében az ERFA támogatásával kerül kidolgozásra.

2 Az eddigi csekély számú gyakorlati példa alapján végzett becslések szerint a hulladék százaléka alkalmas újrahasználati célokra. A CERREC projektről A CERREC Újrahasználatot támogató hálózatok, újrahasználati központok kialakítása Közép- Európában nevű projekt. áprilisától. júliusáig országból, projektpartner együttműködésével valósul meg. A CERREC projekt célja, hogy előmozdítsa a kidobásra ítélt termékek széleskörű újrahasználatának megvalósítását és azt a hulladékkezelés releváns alapelemévé tegye. A projekt célja a környezeti célokhoz: a hulladékcsökkentés és erőforrás-gazdálkodás révén, a termékek életciklusának meghosszabbításával. A projekt kihívása az újrahasználati szektornak a hulladékgazdálkodás alapvető elemévé tétele és ezzel együtt a hulladékok keletkezésének megelőzése. Dedikált célja az újrahasználat és az újrahasználatra való előkészítés szakmai elősegítése. Ennek elérése érdekében támogatja az akkreditált, újrahasználati hálózatok és központok létrehozását. A projekt kidolgozásában nemzetközi szakértői csoport is részt vesz. A termékek újrahasználata az új termékek gyártásához képest sok esetben alacsonyabb erőforrás- és energia-fogyasztással jár. Így az újrahasználat hozzájárul: gazdasági célokhoz: új, zöld munkahelyek teremtésével, az újrahasználati piac szakmai megközelítésével és regionális zárt gazdasági láncok kialakításával. a szociális célokhoz: a szociális különbségek csökkentésével, az alacsony jövedelemmel rendelkező rétegek elérhető árú termékekkel való támogatásával.

3 Az újrahasználat a gyakorlatban Bevezetés az újrahasználatba Ez idáig a fogyasztók vagy a javítható, hosszú élettartamú termékeket vásárolták meg vagy az alacsony minőségű, általában olcsó termékeket, amelyek gyártói nem érdekeltek a hosszú élettartamú termékek gyártásában. Emiatt, az újrahasználat lehetőségével az emberek csak csekély hányada él spórolás, karitatív tevékenység, vagy környezettudatosság céljából. A hulladékról szóló keretirányelv (HKI) kötelezi és motiválja a hatóságokat az újrahasználat megvalósítására. A megvalósítás eszköze az akkreditált felújító és újrahasználati központok kialakítása, illetve az újrahasználatra történő előkészítés beszámítása a hasznosítási arányszámok teljesítésébe. -ra e célszám az igen ambiciózus % a keletkezett hulladékok tekintetében. A HKI megvalósítása a hulladékkezelési szabályokat és struktúrákat érintő változtatásokat igényel. Ezek célja a jelenleginél nagyobb mennyiségű és jobb minőségű újrahasználatra alkalmas termékek piacra helyezése. Manapság minden lakásban találhatóak olyan régi holmik (mint például bútorok, elektromos és elektronikus berendezések, textíliák, könyvek, CD-k vagy sportfelszerelések), amelyek gyakran a kukában végzik. Ehelyett azonban van más lehetőség is: ezek a holmik Felújító és Újrahasználati Központban javításra, felújításra, majd újra piacra kerülhetnek. Gyakorlati oldalról nézve ez a CERREC projekt célja, valamint az, hogy az újrahasználatra való előkészítést a hulladékgazdálkodás alapelemévé tegye, és fenntartható alternatívát nyújtson a használt áruk kezelésére. A fogyasztók bármilyen, számukra fölöslegessé váló, szerelhető, vagy javítható terméket leadhatnak ezekbe a központokba. A javításnak, felújításnak köszönhetően jelentős mértékben növelhető a használt termékek vagy azok alkatrészeinek, komponenseinek élettartama. Ilyen módon ezek az áruk kis ráfordítással újra piacra kerülhetnek.

4 A projekt fő tevékenységei A tagállamoknak nemzeti törvénybe kell iktatni az európai HKI újrahasználati feltételeit. Ezután veheti kezdetét a gyakorlati megvalósítás. A nemzetenként eltérő, meglévő hulladékgazdálkodási rendszer miatt a célok elérését regionálisan más és más eszközökkel valósítják meg. A CERREC biztosítja azokat a módszereket, tudást és nemzetközi információcsere platformot a közép-európai országok számára, amellyel a HKI-ben előírtak szerint ki tudják építeni az újrahasználatot támogató hálózatokat és újrahasználati központokat. A CERREC az újrahasználatot támogató hálózatok és újrahasználati központok kiépítésében olyan támogatást kíván nyújtani a potenciális felhasználók számára, amely teljes mértékben kielégíti a közép-európai országok igényeit. Ezek a támogató eszközök a következőek: koncepciók és irányelvek, minőségügyi szabvány/ akkreditációs rendszer és nemzetközi újrahasználati információ-csere platform az újrahasználatra alkalmas termékekre, alkatrészekre, javítási szolgáltatásokra és szaktudásra vonatkozóan. A fejlesztési folyamat a releváns szakértők szoros együttműködésével megy végbe regionális, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Öt alapvető lépés a sikerhez: Felmérni a nemzeti feltételrendszereket a javító és újrahasználati központok, hálózatok kialakításához, Bevonni a hazai és nemzetközi kulcsszereplőket a projektbe, Kialakítani az akkreditációs eljárásokat és minőségi előírásokat az újrahasznált termékekre, valamint a javító és újrahasználati központokra, hálózatokra vonatkozóan, Létrehozni egy nemzetközi együttműködési platformot a határokon átnyúló tapasztalat, know-how és legjobb technikák, valamint újrahasználatra szánt termékek cseréjére, Összeállítani a regionális újrahasználati központok és hálózatok számára a stratégiákat, legjobb gyakorlati példákat, útmutatókat és kézikönyveket.

5 Jó gyakorlat: KOMOSIE (Flandria, Belgium) KOMOSIE Flamand Újrahasználati Szövetség A hálózat több mint Felújító és Újrahasználati Központból úgynevezett Kringloopcentrum -ból áll, amelyek a kiselejtezett termékek gyűjtését, osztályozását és viszonteladását végzik. Ez a non-profit szervezet több mint, tonna kiselejtezett árut gyűjt össze évente. A KOMOSIE a következő termékeket gyűjti be: ruha, elektronikus és elektromos készülék, bútor, bicikli, könyv, hanglemez. A felújított termékek De Kringwinkel márkanév alatt kerülnek piacra, egy több mint boltot tartalmazó üzlethálózaton keresztül. Összefoglalva a KOMOSIE: non-profit vállalat, önálló jogi státuszú, csökkenti a hulladékot, hulladékot készít elő újrahasználatra és újrahasználatra alkalmas berendezéseket értékesít, erősíti a szociális szektort. az üzletek éves összbevétele: millió, Flandriában, az újrahasználati vállalatok %-a KOMOSIE tag, A szektorban dolgozók jelentős része ( %, közel, ember) alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők és munkanélküliek közül került ki. Tények és számok: Begyűjtött hulladék összetétele % újrahasználható % hasznosítható % ártalmatlanítandó Újrahasználatra való előkészítésre alkalmas hulladékok begyűjtésének módja % lakhelyről történő elszállítás telefonhívásra % újrahasználati üzletbe szállítás % települési hulladékgyűjtő helyre szállítás A KOMOSIE minőségpolitikája A De Kringwinkel márka A márkát azzal a céllal hozták létre, hogy boltjaikat egyértelműen megkülönböztessék a többi használtcikkeket árusító üzlettől. Sajátos arculatot, logót, üzletvezetési és minőségi szabványokat fejlesztettek ki a márka számára. Revisie címke A Revisie címke az árukon a minőséget jelöl, miszerint a termék bár használt, de tesztelt és további használata biztonságos. Különös odafigyeléssel tesztelik az elektronikai eszközöket, és ha szükséges, akkor a meghatározott műszaki eljárások szerint javítják azokat. Azok a termékek, amelyek megfelelnek a minőségi feltételeknek, megkaphatják a Revisie címkét, ami egyben hónapos garanciát is jelent. EFQM K2 A K egy átfogó menedzsment megközelítés, ami az EFQM (European Foundation for Quality Management) kiválósági modellen alapszik és az érintettek igényeit elégíti ki az optimális feltételek megválasztásával. Weboldal: További példák az újrahasználatra vonatkozóan a következő oldalon érhetőek el:

6 Hirdetések a De Kringwinkel weboldalán Újrahasználatra való előkészítés Elektromos berendezések tesztelése és javítása Egy De Kringwinkel használtcikkeket forgalmazó márkabolt A De Kringwinkel bolt bemutatóterme A De Kringwinkel bolt bemutatóterme Forrás: KOMOSIE

7 Az újrahasználat jogi háttere A felújító és újrahasználati tevékenységek megvalósítása szükséges a Közép-Európát is érintő kötelezettségek teljesítésére. A két legfontosabb irányelv a hulladékokról szóló / /EK keretirányelv (HKI) és az átdolgozott, az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló / /EU irányelv (WEEE). A 2008/98/EK irányelv Az újrahasználat a HKI egyik új prioritása. Ezzel a hulladékkezelési hierarchiában új elemként jelent meg az újrahasználatra való előkészítés.. cikk Fogalommeghatározások. újrahasználat : olyan művelet, amelynek révén a nem hulladéknak számító termékeket vagy alkatrészeket újra felhasználják arra a célra, amelyre eredetileg szolgáltak;. újrahasználatra való előkészítés : ellenőrzési, tisztítási és javítási hasznosítási műveletek, amelyek során a már hulladékká vált terméket vagy alkatrészt előkészítik annak érdekében, hogy bármilyen egyéb előkezelés nélkül újra felhasználják;. cikk Hulladék-hierarchia ( ) Az alábbi hulladékhierarchiát elsőbbségi sorrendként kell alkalmazni a hulladék-megelőzésre és -gazdálkodásra vonatkozó jogszabályok, valamint a politika terén: a) megelőzés; b) újrahasználatra való előkészítés; c) újrafeldolgozás; d) egyéb hasznosítás, például energetikai hasznosítás; valamint e) ártalmatlanítás. A HKI szerint az újrahasználati tevékenységeket hulladék-megelőzésként (pl.: adomány, bolhapiac, webes értékesítés, használtcikk kereskedés) vagy hulladék-kezelésként (újrahasználatra való előkészítés) is számon lehet tartani. A HKI szerint minden tagállamnak meg kell hoznia azokat az intézkedéseket, amelyekkel támogatja a termékek újrahasználatát és az újrahasználatra való előkészítés tevékenységeit. Ösztönözniük kell a felújító és újrahasználati hálózatok kiépítését támogatásokkal, valamint gazdasági eszközök, beszerzési kritériumok, számszerűsített célok megalkotásával, vagy egyéb intézkedésekkel. A tagállamok a nemzeti hulladékgazdálkodási tervekben figyelembe kell, hogy vegyék a környezetkímélő újrahasználatra való előkészítést. A 2012/19/EU irányelv (WEEE) A hasznosításra kerülő e-berendezések hulladékainak egy része újrahasználható, vagy javítható lenne. Az újrahasználat ösztönzésére a korábbi ( / /EK) irányelvhez képest számos új elem született: A termékek kialakítása (. cikk): az e-berendezések tervezésére és előállítására a szétszerelés, az újrahasználat és a hasznosítás megkönnyítésének figyelembe vétele mellett kerüljön sor. Ártalmatlanítás, szállítás (. cikk): az e-berendezések elkülönített gyűjtése és szállítása során optimális feltételeket kell biztosítani az újrahasználat, újrahasznosítás és a veszélyes anyagok elkülönítése, valamint az újrahasználatra való előkészítése céljából. Megfelelő kezelés (. cikk): a tagállamok a környezetvédelem érdekében minimális minőségi előírásokat határozhatnak meg az e-hulladékok kezelésére, egyúttal EU-szinten szabványok kidolgozására kerül sor azok kezelésére, beleértve az újrahasználatra való előkészítést. Hasznosítási irányszámok (. cikk): cél a szelektíven gyűjtött e-hulladékok meghatározott kategóriánként változó ( %) arányban történő hasznosítása, ill. újrahasználatra való előkészítése és újrafeldolgozása. A hulladékkezelő létesítmények számára biztosítandó információk (. cikk): a gyártóknak valamennyi forgalomba hozott új e-berendezést illetően biztosítják az újrahasználatra és hulladékkezelésre vonatkozó tájékoztatást az e-hulladékok helyes és környezetvédelmi szempontból megfelelő kezelésének elősegítése érdekében, beleértve az újrahasználatra történő előkészítést is. Nyilvántartásba vétel, tájékoztatás és jelentés (. cikk): a tagállamok információkat gyűjtenek a piacukon forgalomba hozott, begyűjtött és az újrahasználatra előkészített, újrafeldolgozott és hasznosított e-berendezések tömeg-alapú mennyiségéről és kategóriáiról, valamint azok elkülönítetten gyűjtött és exportált hulladékairól. A felújítás és újrahasználat területén tevékenykedő vállatoknak és szervezeteknek eleget kell tenniük minden szabályozásnak, szabványosított műveletnek, beleértve mások egészségének és biztonságának a megőrzését is.

8 Újrahasználat Magyarországon Magyarországon a hulladékkezelés rendszere az EU csatlakozás óta jelentősen fejlődött. A hulladékkezelés jelenleg a központosított gyűjtést és kezelést helyezi előtérbe. Erősen fejlődik a szelektív gyűjtés az egész ország területén, de az újrahasználat rendszerszintű megközelítése még hiányzik. Az újrahasználat jelenleg szigetszerűen kiépült kis boltokban és néhány nagy, kereskedelmi hálózaton keresztül valósul meg. A rendszerek integrációja még várat magára. Jó gyakorlat: Bay Zoltán Nonprofit Kft. Miskolc, Magyarország Zsolt István istvan@cerrec.eu + - GLH Használtruha nagykereskedés A éves múltra visszatekintő vállalat piacvezető Magyarországon a használtruha kereskedelemben, amely évi feldolgozása megközelíti a, tonnát. A feldolgozás két telephelyen történik: Székesfehérváron és Szatmáron (Románia). A ruházat gyűjtése, előkészítése és értékesítése teljesen piaci alapon történik. A cégcsoport kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik Európában, Afrikában, Indiában és Amerikában. A hazai gyűjtés konténeresen történik, illetve jelentős az importált anyag mennyisége is. A gyűjtőkonténerek nagy bevásárló központokkal (CBA, COOP, TESCO, SPAR, stb.) szerződésben kerülnek ki. Közterületen nincs gyűjtés. Az üzemek egy többlépcsős válogatási rendszert alkalmaznak a ruhák típusa, anyaga és minősége alapján. A válogatott anyagok legjobb minőségű része az EU területén marad, míg a rosszabb minőségűek főleg Ázsiában és Afrikában kerülnek értékesítésre. Az újrahasználatra alkalmatlan ruházat törlőrongyként kerül hasznosításra egy, a cégcsoporthoz tartozó külső üzemben, ahol csökkentett munkaképességű embereket is alkalmaznak. A még törlőrongynak sem alkalmas minőségű anyagok az alapanyag-gyártáshoz kerül értékesítésre, amelyek így szálakra bontás után hasznosulnak. Ezek által a rendszerben keletkező hulladék aránya % alatti. Egyéb gyűjtött termékek: könyvek, játékok, lábbelik. Weboldal: Adománybolt Az első magyar adománybolt (charity shop), a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány hozta létre ben. Ez a charity bolt az adománygyűjtés és jótékonykodás egyik új formája, amely már a világ minden táján megtalálható és biztos forrást ad az ezeket működtető civil szervezetek tevékenységeinek finanszírozására. Ezt vette alapul a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány, amellyel karitatív céljainak és tevékenységeinek biztosít forrásokat. A gyűjtött termékek a következőek: mesekönyvek, dísztárgyak, gyermekjátékok, háztartási készülékek és minden egyéb holmi, amitől a gazdája meg akar válni. Tehát lényegében minden, ami egy háztartásban megtalálható és még használható, amiket messze a piaci ár alatt adnak tovább új gazdájuk számára. Ezek értékesítéséből származó profitot az alapítvány jótékony célokra fordítja, mivel az összeget egészségügyi intézményekbe, idősotthonokba történő önkéntesek toborzására, képzésére fordítja. Az adománybolt célkitűzései: környezetbarát újrahasználat és másokon való segítés, adománybolt fogalmának köztudatba hozatala, a befolyt összegből önkéntes toborzás és képzés, hogy egyre kevesebb beteg érezhesse magát kiszolgáltatottnak a betegágyhoz kötötten. Weboldal:

9 GLH Adománybolt A válogatás művelete a feldolgozó üzemben A kiszállításra előkészített ruhák a feldolgozó üzemben Ruhagyűjtő konténer az egyik bevásárló áruháznál Forrás: GLH Forrás: Adománybolt

10 A CERREC partnerei A projektben Európa országából (Ausztria, Németország, Csehország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország és Szlovákia) partner szervezet és társult partner vesz részt. A projekt vezetője az osztrák ATM (Abfallwirtschaft Tirol Mitte Gmbh). A partnerség kialakítása során a regionális és nemzeti szinten érdekelt csoportok nemzetközi szintű csoportot hoznak létre a hulladékgazdálkodásban és újrahasználatban szerzett tapasztalatok, tudás és ajánlások megosztására. A társult partnerek közreműködnek a projekt kimenetelében szükséges döntésekben és az eddig elért eredmények kiértékelésében. Ha részt kíván venni a CERREC megbeszéléseinek szakmai vagy értékelési folyamataiban, akkor lépjen kapcsolatba országa CERREC projekt partnerével! A projektbeli együttműködés egyik fő elemét a hazai és nemzetközi szinten érintett szereplők bevonása jelenti, amely elősegíti a legjobb megoldások elérését az újrahasználat gyakorlati megvalósítása során. Az összes közép-európai ország aktív bevonása biztosítja azt a tudás és tapasztalatszerzést, amellyel az összes projekt partner megtalálja a legjobb megoldást a projekt céljainak megvalósítására, ami az elért eredmények és kifejlesztett eszközök széles körű elfogadásához vezet. Projekt partnerek A CERREC projekt főbb partnerei a következők: Municipal Waste Management Association Mid-Tyrol Ltd. Ausztria CZ Biom Czech Biomass Association Cseh Köztársaság Bay Zoltán Nonprofit Kft. Magyarország ARGE Waste Prevention, Resource Protection and Sustainable Development Ltd. Ausztria bag Arbeit e.v Németország LAMORO Development agency Olaszország Slovak University of Technology in Bratislava Szlovákia Kujawsko-Pomorskie Voivodeship Lengyelország Province of Rimini Olaszország Csatlakozott partnerek Az alábbi szervezet támogatják a CERREC csapatát a projekt megvalósításában: Ausztria: Federal Ministry of Agriculture, Forestry, Environment and Water Management RepaNet Cseh Köztársaság: City of Prague Németország: Deutsche Umwelthilfe e.v. Niederlassung Berlin Magyarország: ELECTRO-COORD Magyarorszag Nonprofit Ltd. Szlovákia: Ministry of Environment Slovak Republic Slovak Environmental Agency Recycling Fund Association of cities and towns Slovak Republic

11

A CERREC PROJEKT PROJEKT AZ ÚJRAHASZNÁLATÉRT

A CERREC PROJEKT PROJEKT AZ ÚJRAHASZNÁLATÉRT A CERREC PROJEKT PROJEKT AZ ÚJRAHASZNÁLATÉRT Újrahasználat: új fogalom a hulladékgazdálkodásban Az erőforrás-gazdálkodás egyrészt kiemelkedően fontos kérdés Európában, melynek célja a fenntartható fejlődés

Részletesebben

ÚJRAHASZNÁLAT. - avagy egy elektromos fűnyíró meghosszabbított élete. Bodnárné Sándor Renáta tudományos munkatárs Bay-Logi

ÚJRAHASZNÁLAT. - avagy egy elektromos fűnyíró meghosszabbított élete. Bodnárné Sándor Renáta tudományos munkatárs Bay-Logi ÚJRAHASZNÁLAT - avagy egy elektromos fűnyíró meghosszabbított élete Bodnárné Sándor Renáta tudományos munkatárs Bay-Logi IX. ÉLETCIKLUS ELEMZÉS (LCA) SZAKMAI KONFERENCIA Miskolc, 2014. december 2. This

Részletesebben

A TransWaste projekt bemutatása

A TransWaste projekt bemutatása A TransWaste projekt bemutatása TransWaste A projekt a CENTRAL EUROPE Program keretén belül kerül megvalósításra és az ERDF (European Regional Development Fund) által támogatott A programról részletesen:

Részletesebben

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában

Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában Az elektronikai hulladékok hasznosítása, változások az elektromos és elektronikai hulladékok szabályozásában Palotai Zoltán osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály

Részletesebben

Műanyag hulladékok hasznosítása

Műanyag hulladékok hasznosítása Műanyag hulladékok hasznosítása Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) Magyar Állam kizárólagos tulajdonában lévő nonprofit Kft. (Vidékfejlesztési Minisztériumban) 2011-ben indult

Részletesebben

AJÁNLÁS ÖNKORMÁNYZATOK RÉSZÉRE ÚJRAHASZNÁLATI KÖZPONT LÉTREHOZÁSÁHOZ

AJÁNLÁS ÖNKORMÁNYZATOK RÉSZÉRE ÚJRAHASZNÁLATI KÖZPONT LÉTREHOZÁSÁHOZ AJÁNLÁS ÖNKORMÁNYZATOK RÉSZÉRE ÚJRAHASZNÁLATI KÖZPONT LÉTREHOZÁSÁHOZ Budapest, 2016 Tartalomjegyzék 1. A projektről 3 2. Az újrahasználatról általában 4 3. Az újrahasználati központok rendszere 5 4. Nemzetközi

Részletesebben

Hartay Mihály Környezetvédelmi tanácsadó

Hartay Mihály Környezetvédelmi tanácsadó A helyi közösségek és együttműködéseik szerepe a hulladék-gazdálkodásban Textil újrahasználat és hasznosítás helyzete Magyarországon Hartay Mihály Környezetvédelmi tanácsadó Retextil és lomi - tények és

Részletesebben

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban

A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető agnes.ringelhann.kolozsine@vm.gov.hu 457-3570 Budapest, 2011. február 23. Hulladékgazdálkodási törvénnyel

Részletesebben

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14.

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv tervezete László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. november 14. Miért van szükség az Országos Hulladékgazdálkodási Tervre? 1. Jogszabályi kötelezettség

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 01 dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék Tematika Készítette: dr. Torma A. Készült: 2012.09. 2» Termelési hulladékok jelentősége» Programok, policyk a

Részletesebben

Az életciklus szemlélet megjelenése a hulladékról szóló törvényben és az Országos Hulladékgazdálkodási Tervben

Az életciklus szemlélet megjelenése a hulladékról szóló törvényben és az Országos Hulladékgazdálkodási Tervben Az életciklus szemlélet megjelenése a hulladékról szóló törvényben és az Országos Hulladékgazdálkodási Tervben Nemes Mariann fejlesztéskoordinációs referens VIII. Életciklus-elemzési szakmai konferencia

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást érintő aktuális kérdések Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1

Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1 Elektronikai hulladékok kezelése XVII. Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás Szombathely, 2007. április 24-25-26. Tóth Zoltán z.toth@electro-coord.hu 1 Háztartási gépek mennyisége a háztartásokban

Részletesebben

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE

ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE ELKÜLÖNÍTETT BEGYŰJTŐ ÉS KEZELŐ RENDSZEREK KIÉPÍTÉSE, A HASZNOSÍTÁS ELŐSEGÍTÉSE Célok a települési szilárd hulladék 40%-ának hasznosítása 2009ig, 50%-ának hasznosítása 2013 végéig a lerakott hulladék biológiailag

Részletesebben

A lomizás formalizálási lehetőségei. Bay-Logi

A lomizás formalizálási lehetőségei. Bay-Logi A lomizás formalizálási lehetőségei István Zsolt Bay-Logi 1 Első elképzelés Megrendelhető használtcikk elszállítás Dr. Bernd Kopacek / Harald Sturmair Érdekcsoportok: A lomok felajánlói: Lakosság Cégek

Részletesebben

Nemzetközi példák és jó gyakorlatok

Nemzetközi példák és jó gyakorlatok Szakmai műhelymunka a Nemzeti Megelőzési Program előkészítéséről Humusz Szövetség, Budapest Nemzetközi példák és jó gyakorlatok Budapest, 2011. augusztus 26. 1,3 milliárd tonna szemetet dobunk el évente

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási megoldások, esettanulmányok. Garamvölgyi Ernő. Tudományos munkatárs

Hulladékgazdálkodási megoldások, esettanulmányok. Garamvölgyi Ernő. Tudományos munkatárs Hulladékgazdálkodási megoldások, esettanulmányok Garamvölgyi Ernő Tudományos munkatárs Kötelező betétdíjas italcsomagolás Az egyutas italcsomagolásból keletkező hulladékok lakossági szelektív visszagyűjtésének

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KKV-K SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÁTTEKINTÉSE A TRANSZNACIONÁLIS ÉS INTERREGIONÁLIS PROGRAMOKBAN Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Idegen nyelv használata 2. Konzorciumépítés

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS FENNTARTHATÓSÁG A KÖZBESZERZÉSBEN

KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS FENNTARTHATÓSÁG A KÖZBESZERZÉSBEN KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS FENNTARTHATÓSÁG A KÖZBESZERZÉSBEN DR. REINIGER BALÁZS ügyvéd, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának tagja 2016. április 27. Tartalom Alapvető tartalmi különbségek a régi és az új Kbt.

Részletesebben

A körforgásos gazdaság hazai kihívásai

A körforgásos gazdaság hazai kihívásai A körforgásos gazdaság hazai kihívásai László Tibor Zoltán Főosztályvezető-helyettes Földművelésügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási Főosztály Gazdasági szervezetek környezetvédelmi feldatai körforgásos

Részletesebben

Az R 4. -a az alábbi 12-14. pontokkal egészül ki:

Az R 4. -a az alábbi 12-14. pontokkal egészül ki: Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 31/2005.(XII.19.) Kt. sz. rendelete Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 35/2004.(XII.3.)

Részletesebben

Civilek és a Nulla Hulladék. Graczka Sylvia. Nulla Hulladék Konferencia, november 2.

Civilek és a Nulla Hulladék. Graczka Sylvia. Nulla Hulladék Konferencia, november 2. Civilek és a Nulla Hulladék Graczka Sylvia Nulla Hulladék Konferencia, 2015. november 2. Hányadán állunk a hulladékkal? Attitűdvizsgálat Gorcső alatt a gondolataink A magyar lakosság 96%-a számára személy

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában

Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető agnes.ringelhann.kolozsine@vm.gov.hu 457-3570 Budapest, 2011. április 27. A hulladékképződés

Részletesebben

1. Mit takar a használt elektromos és elektronikus berendezés és az ebből keletkező e- hulladék?

1. Mit takar a használt elektromos és elektronikus berendezés és az ebből keletkező e- hulladék? Kedves Vásárlóink! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezés (ehulladék) a kommunális hulladéktól elkülönítetten gyűjtendő, települési hulladékként nem ártalmatlanítható!

Részletesebben

A környezetvédelmi hatóságok hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárása a gyakorlatban

A környezetvédelmi hatóságok hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárása a gyakorlatban A környezetvédelmi hatóságok hulladékgazdálkodási engedélyezési eljárása a gyakorlatban DR. BARTUS ADRIENN FŐOSZTÁLYVEZETŐ PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐOSZTÁLY Környezetvédelmi

Részletesebben

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája

Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Energetikailag hasznosítható hulladékok logisztikája Előadó: Nagy Ágnes Hasznosítási iroda Miskolc, 2017. április 27. Az NHKV Zrt., mint Koordináló Szerv feladatai. a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás

Részletesebben

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA ( )

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.4.18. C(2012) 2384 final A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2012.4.18.) a hulladékokról szóló 2008/98/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv végrehajtására vonatkozó

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT

Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT Hulladékgazdálkodási tervezési rendszer elemeinek összeillesztése OHT, OGYHT, OHKT Dr. Petrus József Csaba vezető-tanácsos Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkárság

Részletesebben

Hulladékhasznosító Mű bemutatása

Hulladékhasznosító Mű bemutatása Hulladékhasznosító Mű bemutatása Fenntartható Hulladékgazdálkodás GTTSZ Fenntartható Fejlődés Tagozata Sámson László, igazgató, Hulladékkezelési Igazgatóság, FKF Nonprofit Zrt. Budapest, 2018. április

Részletesebben

A használt elektronikai készülékekből származó hulladék kezelési rendszere

A használt elektronikai készülékekből származó hulladék kezelési rendszere A használt elektronikai készülékekből származó hulladék kezelési rendszere Németországban Az elektronikai hulladékok hasznosítása szakmai konferencia ÖKOTECH 2012, Budapest 2012. május 16. Előadó: Björn

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA RELEVÁNS PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Miben különböznek a nemzetközi programok? 1. Használt nyelv 2. Konzorciumépítés 3. Elérni kívánt hatás 4. Szemlélet A programok áttekintése 1. Közép-Európa

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU. Módosítás. Jean-François Jalkh az ENF képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU. Módosítás. Jean-François Jalkh az ENF képviselőcsoport nevében 8.3.2017 A8-0034/244 244 6 preambulumbekezdés (6) Ahhoz, hogy az újrafeldolgozási célértékek meghatározása megbízható és összehasonlítható adatok alapján történjen, illetve lehetővé váljon e célértékek

Részletesebben

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11.

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Bevezetés. Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Amit a zöld beszerzésről tudni kell Bevezetés Varga Katalin Energiaklub Budapest, 2013. december 11. Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ projekt

Részletesebben

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22.

Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében. Előadó: Uhri László 2015. április 22. Nemzetközi tapasztalatok a szelektív hulladékgyűjtés és hasznosítás témakörében Előadó: Uhri László 2015. április 22. A Hulladék Keretirányelv előírja, hogy 2020-ig a háztartásokból származó papír-, fém-

Részletesebben

A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN

A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN 1 Készítette: Bocskói Diána környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Munkácsy Béla BEVEZETÉS Az iparilag fejlett országok

Részletesebben

A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből

A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből A körforgásos gazdaság az Európai Uniós irányelvek szemszögéből Dr. Makai Martina Helyettes államtitkár KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG ÜZLETI FÓRUM Circular Hungary Program Budapest 2018. november 14. 1 Az EU körforgásos

Részletesebben

Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0

Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0 KEOP-1.1.1 Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése KEOP-1.1.1/B TSZH rendszerek továbbfejlesztése KEOP-2.3.0 Rekultivációs programok Huba Bence igazgató Szombathely, 2010. 05. 11.

Részletesebben

A SYMBI projekt általános bemutatása

A SYMBI projekt általános bemutatása A SYMBI projekt általános bemutatása Kalcsú Zoltán Projektmenedzser zoltan.kalcsu@pannonnovum.hu Regionális Stakeholder Csoportülés, Győr, 2016.09.08 SYMBI proposal Industrial Symbiosis for Regional Sustainable

Részletesebben

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány

Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Háztartási hűtőgépek életciklus vizsgálata - Esettanulmány Dr. Tóthné dr. Szita Klára Miskolci Egyetem regszita@gold.uni-miskolc.hu Főbb témakörök Az elemzés célja Miért a hűtőgép? Az Electrolux környezeti

Részletesebben

Fenntarthatóság - elektromos és elektronikai berendezésekre vonatkozó szabályozás és hatásai. Dr. Nemes Csaba főosztályvezető november 6.

Fenntarthatóság - elektromos és elektronikai berendezésekre vonatkozó szabályozás és hatásai. Dr. Nemes Csaba főosztályvezető november 6. Fenntarthatóság - elektromos és elektronikai berendezésekre vonatkozó szabályozás és hatásai Dr. Nemes Csaba főosztályvezető 2018. november 6. Jogszabályi és támogatási környezetének a kialakítása, a környezeti

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 0. Bevezetés

Újrahasznosítási logisztika. 0. Bevezetés Újrahasznosítási logisztika 0. Bevezetés Követelmények Értékelés: gyakorlati jegy. Számonkérés: 2 zárthelyi dolgozat. Évközi munka: féléves feladat. Ajánlott irodalom: Cselényi J. Illés B. (szerk.): Logisztikai

Részletesebben

Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei

Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei Buy Smart+ A zöld beszerzés előnyei Budapest, 2013. október 30. Zöld beszerzés villásreggeli Varga Katalin, Energiaklub Tartalom Az Energiaklubról A zöld beszerzés definíciója A zöld beszerzés előnyei

Részletesebben

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Budapest, 2013. november 26. A Kbt. 2013. július 1-jei változásai nyomán felmerült egyes jogértelmezési kérdések konferencia Varga Katalin, Energiaklub

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! A változásokról 2013. január 30-án küldtünk tájékoztatót Önöknek e-mail-ben.

Tisztelt Partnerünk! A változásokról 2013. január 30-án küldtünk tájékoztatót Önöknek e-mail-ben. Tisztelt Partnerünk! 2012. december 29-én életbe lépett a 443/2012. (XII. 29.) számú Korm. rendelet az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről. A változásokról

Részletesebben

GreenLabelsPurchase making a greener procurement with energy labels. GreenLabelsPurchase projekt. Szakmai Fórum a zöld beszerzésről

GreenLabelsPurchase making a greener procurement with energy labels. GreenLabelsPurchase projekt. Szakmai Fórum a zöld beszerzésről GreenLabelsPurchase projekt Szakmai Fórum a zöld beszerzésről Budapest, 2008. február 14. Tartalom GLP projekt bemutatása Célkitűzések és munkaprogram Eredmények Projekt partnerek 1 Berliner Energieagentur

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP

A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP A hulladékgazdálkodás pályázati lehetőségei- KEOP Huba Bence igazgató KvVM Fejlesztési Igazgatóság KEOP Operatív Program szintű forrásallokációja Természetvédelem 3% Energiahatékonyság 3% MEF 4% Fenntartható

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási K+F projektek bemutatása. István Zsolt, osztályvezető

Hulladékgazdálkodási K+F projektek bemutatása. István Zsolt, osztályvezető Hulladékgazdálkodási K+F projektek bemutatása Innovatív megoldások, fejlesztési lehetőségek a környezetiparban István Zsolt, osztályvezető zsolt.istvan@bayzoltan.hu Hulladékgazdálkodás Hulladék keletkezése

Részletesebben

Projekt címe: LIFE TreeCheck:

Projekt címe: LIFE TreeCheck: Projekt címe: LIFE TreeCheck: A városi hőszigetek hatásainak minimalizálása zöld területekkel PROJEKT HELYSZÍNEK: Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, valamint: Ausztria, Belgium és Németország

Részletesebben

TÖRVÉNY A HULLADÉKRÓL

TÖRVÉNY A HULLADÉKRÓL TÖRVÉNY A HULLADÉKRÓL Avagy mit szabad csinálnia a hulladéknak és mit nem? A programot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. Előzmények dióhéjban 2000 előtt nincs átfogó hulladék(gazdálkodási) törvény

Részletesebben

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás

MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL. leírás MŰKÖDÉSKÉPT ELEN ELEKT ROMOS ÉS ELEKT RONIKUS BERENDEZÉSEINKRŐL leírás Mik azok az e-hulladékok? Olyan elektromos árammal működő készülékek, valamint azok alkatrészei és tartozékai, amelyek már nem használhatók.

Részletesebben

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban

Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Települési hulladékból tüzelőanyag előállítása a gyakorlatban Hulladékból tüzelőanyag előállítás gyakorlata 2016 őszén c. Konferencia 2016. November 30. Előzmények 2000-es évek elején látható volt a megyében

Részletesebben

Hulladékképződés megelőzése és újrahasználat a magyar jogszabályokban és gyakorlatban. Hartay Mihály környezetvédelmi tanácsadó

Hulladékképződés megelőzése és újrahasználat a magyar jogszabályokban és gyakorlatban. Hartay Mihály környezetvédelmi tanácsadó Hulladékképződés megelőzése és újrahasználat a magyar jogszabályokban és gyakorlatban. Hartay Mihály környezetvédelmi tanácsadó Jogszabályi háttér 2008/98/EK irányelvben megfogalmazásra került a hulladékkeletkezés

Részletesebben

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment)

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás európai perspektívája Katarina Molin Főigazgató

Részletesebben

Az EU hulladékpolitikája. EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399

Az EU hulladékpolitikája. EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399 Az EU hulladékpolitikája EU alapító szerződés (28-30 és 174-176 cikkelye) Közösségi hulladékstratégia COM (96)399 Hulladékgazd kgazdálkodási alapelvek szennyező fizet gyártói felelősség ( számonkérhetőség)

Részletesebben

A csomagolások környezetvédelmi megfelelőségének értékelése

A csomagolások környezetvédelmi megfelelőségének értékelése A csomagolások környezetvédelmi megfelelőségének értékelése 2018. február 8. Nagy Miklós főtitkár Az Európai Unió valamennyi tagállama számára a csomagolással kapcsolatos kötelezettségek egységes keretét

Részletesebben

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 35/2016. (IX. 26.) önkormányzati rendelete a köztisztaság fenntartásáról, a települési szilárd hulladék kezeléséről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és ártalommentes

Részletesebben

Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás. megelőzése és csökkentése érdekében. NÉB)( Maradék nélkül konferencia

Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás. megelőzése és csökkentése érdekében. NÉB)( Maradék nélkül konferencia Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás megelőzése és csökkentése érdekében NÉB)( Maradék nélkül konferencia 2016. november 18. Szöllősi Réka Élelmiszer-feldolgozók Országos

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai a körforgásos gazdaság irányában

A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai a körforgásos gazdaság irányában Köztisztasági Egyesülés Balatonfüred, 2019. április 24-26. A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai a körforgásos gazdaság irányában Weingartner Balázs Fenntartható fejlesztésekért felelős államtitkár

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK KEZELÉSÉNEK PROTOKOLLJA AZ EU ELVÁRÁSAI ALAPJÁN

AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK KEZELÉSÉNEK PROTOKOLLJA AZ EU ELVÁRÁSAI ALAPJÁN AZ ÉPÍTÉSI-BONTÁSI HULLADÉKOK KEZELÉSÉNEK PROTOKOLLJA AZ EU ELVÁRÁSAI ALAPJÁN ERŐFORRÁS HATÉKONYSÁG A HAZAI ÉPÍTŐIPARBAN - Jó gyakorlatok a körforgásos gazdaság és az ökoinnováció terén - Budapest CONSRTUMA

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási dilemmák az EU-ban és Magyarországon

Hulladékgazdálkodási dilemmák az EU-ban és Magyarországon Hulladékgazdálkodási dilemmák az EU-ban és Magyarországon Közbeszerzések a fenntartható és innovatív fejlődés szolgálatában Pázmány Péter Katolikus Egyetem Markó Csaba 2013. November 21-22. Hulladékgazdálkodás

Részletesebben

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, június Fenntartható termelés és fogyasztás

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, június Fenntartható termelés és fogyasztás Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, 2012. június 13-14. Fenntartható termelés és fogyasztás Szuppinger Péter Kállay Tamás szakértők Regionális Környezetvédelmi Központ Regional Environmental

Részletesebben

Az adatszolgáltatás, és nyilvántartás tapasztalatai. Fekete Katalin 2009. április 22.

Az adatszolgáltatás, és nyilvántartás tapasztalatai. Fekete Katalin 2009. április 22. Az adatszolgáltatás, és nyilvántartás tapasztalatai Fekete Katalin 2009. április 22. A hulladékkezelési adatszolgáltatás,- és nyilvántartás tapasztalatai a települési szilárd hulladék fogalma TSZH-t érintő

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 24. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 24. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. április 24. (OR. en) 8327/17 ENV 367 MI 339 DELACT 72 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. április 18. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára

Részletesebben

Radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó szabályozás kiegészítése

Radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó szabályozás kiegészítése Radioaktív hulladékok kezelésére vonatkozó szabályozás kiegészítése TS Enercon Kft. Takáts Ferenc Baksay Attila TSO szeminárium, Budapest 2018. június 5. Feladat Országos Atomenergia Hivatal 2017.08.17-én

Részletesebben

Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai

Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai Nyissuk meg a másodnyersanyagok útját! Dr. Petrus József

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

Közbeszerzés zöldebben

Közbeszerzés zöldebben Közbeszerzés zöldebben Budapest, 2015. február 12. Baumgartner Ida idab@t-online.hu HAB-749 Mérnöki Tanácsadó Kft. Zöld közbeszerzés Zöld közbeszerzésnek nevezzük az olyan közbeszerzést, amely során az

Részletesebben

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén

Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén Az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Rendszer 2006 végén Az eddigiekben felhasznált 2000 millió Ft fejlesztési forrás eredménye képekben és a tervek Abaúj Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási

Részletesebben

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV

SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV SEFTA-KER KFT. FENNTARTHATÓSÁGI TERV A Sefta-Ker Kft. felismerve a fenntartható fejlődés jelentőségét, egyúttal mélyítve munkatársainak e szemlélet iránti elkötelezettségét megalkotja fenntarthatósági

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

Kulcs a helyi önkormányzatok számára az éghajlatváltozáshoz való eredményes alkalmazkodás érdekében

Kulcs a helyi önkormányzatok számára az éghajlatváltozáshoz való eredményes alkalmazkodás érdekében Welcome! This is an online publication within the CHAMP-project with virtual pages that can be turned with the mouse or by clicking on the navigation bar Az éghajlatváltozáshoz való hatékony alkalmazkodáshoz

Részletesebben

Fenntartható fejlődés szakkör

Fenntartható fejlődés szakkör Fenntartható fejlődés szakkör Környezetbarát termékek Az újrahasznosítás lehetőségei 3-4. foglalkozás 2010.03.11. 2 1.Mit értünk környezetbarát terméken? Környezetbarát Termék védjegy Környezetbarát Termék

Részletesebben

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Idén száznál több lerakót be kell zárni, de sok helyen még nincs kész az új. Sorban dılnek be a begyőjtı cégek,

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 02. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék

HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 02. dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék HULLADÉKGAZDÁLKODÁS ipari hulladékgazdálkodás 02 dr. Torma András Környezetmérnöki Tanszék Vállalati hulladékgazdálkodás fogalma A vállalati hulladékgazdálkodás a vállalat tevékenysége során keletkező

Részletesebben

NEMZETKÖZI KONFERENCIA

NEMZETKÖZI KONFERENCIA NEMZETKÖZI KONFERENCIA Pécs, Hotel Palatinus City Center Nádor Terem 2012. október 24. - délelőtt APP4INNO projekt nyitókonferencia Új megközelítések és eszközök létrehozása és támogatása a primer szektor

Részletesebben

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére

Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Fejlesztési stratégia a nemzeti célok elérésére Előadó: Kövecses Péter fejlesztési igazgató 2016. november 23. Globális problémák a hulladékgazdálkodásban Globális hulladékáram Növekvő hulladékmennyiség

Részletesebben

Céges farsang - re-krea stílusban

Céges farsang - re-krea stílusban Céges farsang - re-krea stílusban Humusz Szövetség A Humusz Szövetség mint országos civil szervezet célja, hogy Magyarországon a fenntartható, a természeti erőforrásokkal takarékosan bánó fogyasztás és

Részletesebben

Jogszabály-alkotási tervek - a melléktermékkel és a hulladékstátusz megszűnésével kapcsolatosan

Jogszabály-alkotási tervek - a melléktermékkel és a hulladékstátusz megszűnésével kapcsolatosan Jogszabály-alkotási tervek - a melléktermékkel és a hulladékstátusz megszűnésével kapcsolatosan László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős

Részletesebben

A körforgásos gazdaság felé

A körforgásos gazdaság felé A körforgásos gazdaság felé V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős Államtitkár A VÁLTOZÁS KORA! XIX. Hulladékhasznosítási Konferencia 2017. szeptember 28-29. Gyula,

Részletesebben

MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTM

MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTM PÁLYÁZATI FELHÍVÁS MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM 2007-2013 Közzététel dátuma: 2008. október 15. A pályázati felhívás hivatkozási száma: 2008/01 1 Pályázati felhívás hivatkozási

Részletesebben

TisztaShow SZAKMAI NAP. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon. Budapest, október

TisztaShow SZAKMAI NAP. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon. Budapest, október TisztaShow SZAKMAI NAP Budapest, 2016. október 21-22. Van más választás: pozícionálja újra szolgáltatását a piacon Barta Géza Róbert ügyvezető Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. Csak egy módon indulhatunk

Részletesebben

Waste to Energy projekt bemutatása

Waste to Energy projekt bemutatása European Regional Development Fund Waste to Energy projekt bemutatása WASTE TO ENERGY Dr. Pigniczki Zsanett pigniczki@darfu.hu DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. Waste to

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 2. Logisztika az újrahasznosításban

Újrahasznosítási logisztika. 2. Logisztika az újrahasznosításban Újrahasznosítási logisztika 2. Logisztika az újrahasznosításban A logisztika szerepe Az újrahasznosítás folyamatában a tevékenységek jelentős része anyagáramlással kapcsolatos (pl. az elhasznált berendezések

Részletesebben

Az első hazai csomagolási hulladékhasznosítást koordináló szervezet AZ ÖKO-PANNON KHT. Bemutatkozó prezentáció. 2005. április 13.

Az első hazai csomagolási hulladékhasznosítást koordináló szervezet AZ ÖKO-PANNON KHT. Bemutatkozó prezentáció. 2005. április 13. Az első hazai csomagolási hulladékhasznosítást koordináló szervezet AZ ÖKO-PANNON KHT. Bemutatkozó prezentáció 2005. április 13. A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS HAZAI ÉS AZ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁSI HÁTTÉRE EU

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.)

Részletesebben

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7.

Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok. .A.S.A. Magyarország. Németh István Country manager. Németh István Október 7. Az RDF előállításában rejlő lehetőségek, kockázatok.a.s.a. Magyarország Németh István Country manager Készítette Németh István Dátum 2014. Október 7. 2/ 22 Az ASA csoport bemutatása Tulajdonosa a spanyol

Részletesebben

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete

Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete Rakamaz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2014. (XII.30.) önkormányzati rendelete a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a köztisztasággal kapcsolatos egyes kérdésekről és a közszolgáltatás

Részletesebben

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Dr. Bakonyi Péter Tudományos tanácsadó BME Smartpolis Tudásközpont Okos város konferencia Infotér

Részletesebben

Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében. dr. Kiss Csaba EMLA

Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében. dr. Kiss Csaba EMLA Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében dr. Kiss Csaba EMLA EMLA 1992/1994 alapítás Közérdekű környezetvédelmi jogi tanácsadó iroda 600+ peres üggyel Tagja a Justice and Environment és a The

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

Dr. Béres András ügyvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Dr. Béres András ügyvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. LIFE IP HUNGAIRY Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásán keresztül Dr. Béres András ügyvezető Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. LIFE IP HUNGAIRY Projektnyitó Konferencia

Részletesebben

Textilhulladék a magyar otthonokban. Hartay Mihály Textrade kft. Kommunikációs vezeteő

Textilhulladék a magyar otthonokban. Hartay Mihály Textrade kft. Kommunikációs vezeteő Textilhulladék a magyar otthonokban Hartay Mihály Textrade kft. Kommunikációs vezeteő A divatipar környezetterhelése A kőolajipar után a divatipar a legkörnyezetterhelőbb iparág. 2002-2015 között a ruhaipar

Részletesebben

Egységes és hatékony hulladékgazdálkodás új lehetőségek az új hulladékgazdálkodási törvény tükrében

Egységes és hatékony hulladékgazdálkodás új lehetőségek az új hulladékgazdálkodási törvény tükrében Egységes és hatékony hulladékgazdálkodás új lehetőségek az új hulladékgazdálkodási törvény tükrében Dr. Bándi Gyula Tanszékvezető egyetemi tanár Pázmány Péter Katolikus Egyetem III. Szelektív Hulladékgyűjtési

Részletesebben

Mikroműanyagok az EU-ban

Mikroműanyagok az EU-ban KÖFOP-2.1.1-VEKOP-15-2016-00001 A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Baranyai Gábor: Mikroműanyagok az EU-ban szabályozási dilemmák Nemzeti Közszolgálati

Részletesebben

Magyar joganyagok - 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet - az építési és b 2. oldal (4) Az elkülönítetten gyűjtött hulladékot - amennyiben az

Magyar joganyagok - 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet - az építési és b 2. oldal (4) Az elkülönítetten gyűjtött hulladékot - amennyiben az Magyar joganyagok - 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet - az építési és b 1. oldal 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól

Részletesebben