Hagyomány és megújulás konferenciafüzet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hagyomány és megújulás konferenciafüzet"

Átírás

1 M A P E Hagyomány és megújulás konferenciafüzet szeptember 27. szombat Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum utca 7.

2 PROGRAMTÁBLA 08:30-09:00 Regisztráció Hadik terem 09:00-09:30 Szautner Erika, MAPE elnök: Megnyitó PLENÁRIS Hadik terem 09:30-10:15 PLENÁRIS Tom Kelly, IAAP elnök: A transzcendens funkció és az analitikus kapcsolat Hadik terem 10:15-11:00 PLENÁRIS Marianne Müller, IAAP következő elnök: Az IAAP, a Fejlesztési Csoportok és Jung örökségének terjesztése világszerte 11:00-11:15 Kávé szünet Hadik terem 11:15-11:45 Havasréti József: Jung-inspirációk és párhuzamok Szerb Antal munkásságában PLENÁRIS Hadik terem 11:45-12:45 PLENÁRIS Kerekasztal beszélgetés a magyar jungi hagyományokról: Dr. Koronkai Bertalan, Dr. Paneth Gábor, Dr. Süle Ferenc Moderátor: Zay Balázs 12:45-14:00 Ebédszünet (előzetes rendelés esetén helyben a Muzikum étteremben) Hadik terem 14:00-15:30 Jungi elmélet. Moderátor: Dr. Szényei Gábor 1. SZEKCIÓ 14:00-14:30 Lukács Orsolya: Az analitikus pszichológia kezdete Jung Zo ngia előadásai ( ) 14:30-15:00 Narancsik Gabriella: A Vörös könyv aktív imaginációi Egy avantgarde kísérlet 15:00-15:30 Dr. Szőnyi Magda: Lelki örökségvédelem, mint a személyiség magtára

3 Klub terem 14:00-15:30 Jungi inspirációk. Moderátor: Dr. Unger Klára 2. SZEKCIÓ 14:00-14:30 Orosz Katalin: Sebzett közösségek újjáéledése 14:30-15:00 Tornyossy Mária: Az Ödipusz és a Sz nx találkozásának jungi értelmezése 15:00-15:30 Dr. Süle Ferenc: A spiritualitás, mint az emberi speci kum és a vallások közös nevezője 15:30-15:45 Kávé szünet Hadik terem 15:45-17:15 Klinikai alkalmazás. Moderátor: Deák Zsolt 3. SZEKCIÓ 15:45-16:15 Molnár Judit: "Mindenki pólyás volt rég."új hajtás a pszichoterápiában 16:15-16:45 Dr. Tóth Zoltán: Nagy apának nagy az árnyéka 16:45-17:15 Majoros Andrea: Végtelen történet a gyermek trauma feldolgozásának folyamata és szimbólumai Nemerkényi terem 15:45-17:15 MŰHELY Dr. Antalfai Márta: Meseterápiás műhely Minden megvolt, mielőtt meg lett volna. Kibontakozás és megújulás az achetípusok mesebeli útján Hadik terem 17:15-17:30 Szautner Erika, MAPE elnök: Konferencia zárás 17:30-18:00 Regisztráció 18:00-20:00 Állófogadás (előzetes rendelés esetén helyben a Muzikum étteremben)

4 DR. ANTALFAI MÁRTA: Minden megvolt, mielőtt meg lett volna. Kibontakozás és megújulás az archetípusok mesebéli útján - Meseterápiás műhely A mesék életünket segítő szerepe ősidőkbe nyúlik vissza, mint ahogy maga a mese is. Eszközvilága, a szimbólum, a kollektív lélek húrjait szólaltatja meg, melynek dallamára életre kelnek a tudattalan változhatatlan struktúrái, az archetípusok. Ezek az ősképek egyszerre képviselik az állandóságot és a változást. Utóbbit azáltal, hogy mindig új és új köntösben jelennek meg. A szimbólumokban rejlő üzenet is koronként mindig új jelentést hordoz, így nem veszít értékéből és fontosságából. A mesék szimbolikus képei olyan archetipikus kapcsolatokat mintáznak, amelyekben felfedezhetjük hétköznapi működésmódunk gyökerét. Segítségükkel ráláthatunk az itt és most lelkiállapotunk, viselkedésünk, személyközi kapcsolataink mozgatórugóira. A rálátás és tudatosulás által pedig nyitva áll előttünk az út a változtatásra, megújulásra. A mesék útmutató, egyensúlyteremtő hatására épül a meseterápia, az egyik leg atalabb pszichoterápiás módszer. Ebből kaphatnak ízelítőt a műhely résztvevői, ahol a terapeuta által hozott mesét sajátélmény szinten közösen elemezzük, kiemelve és alkotásban is megelevenítve azt az archetípust, amelyik megszólít bennünket. Résztvevők száma: 10 fő Dr. Antalfai Márta PhD, ECP, gyógypedagógus, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, jungi analitikus, művészet- és meseterapeuta. A MAPE Tanulmányi Bizottság tagja. Több évtizedes klinikai pszichológusi tapasztalattal rendelkezik, amit pszichiátria osztályon, ideggondozó szakrendelőben és alkoholgondozóban szerzett. 14 évig tanított az ELTE Pszichológiai Intézetében adjunktusként klinikai pszichológiát, pszichoterápiát, vezetett művészet és meseterápiás foglalkozást, valamint Rorschach-teszt kurzusokat. Az utóbbi másfél évtizedben fejlesztette ki, és nemrégen akkreditálták saját művészetterápiás módszerét, amit Katarzisz Komplex Művészetterápiának nevezett el. Alapítása, 1993 óta a Lelki Egészségvédő Alapítvány elnöke és szakmai vezetője. Dr. Antalfai Márta PhDdolgozatában a női személyiségfejlődést tárgyalja, az analitikus pszichológiára épülő meseelemezések tükrében, mely témában azóta több tanulmánya és könyve is megjelent óta vezet művészet- és meseterápiás csoportokat. Telefon: DEÁK ZSOLT Moderátor: Klinikai alkalmazás, 3. Szekció Deák Zsolt PhD az ELTE-n végzett pszichológus és tibeti nyelv és kultúra szakon 1991-ben, majd PhD-t szerzett a kaliforniai Transzperszonális Pszichológia Intézetben (ITP, Palo Alto, CA) 2011-ben. A MAPE Elnökségi tagja. Jungi analitikus kiképzését 1988-ban Budapesten kezdte, majd 2005 és 2007 között San Francisco-ban a Jung Intézet analitikus kiképzésében vett részt, jelenleg a Nemzetközi Analitikus Pszichológia Egyesület (IAAP) keretei között folytatja. Budapesten él és magánpraxisban dolgozik. Levelezési cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 116. Telefon:

5 DR. HAVASRÉTI JÓZSEF: Jung-inspirációk és párhuzamok Szerb Antal munkásságában Az előadás bevezetésként áttekinti, hogy Szerb életműve milyen szálakon keresztül kapcsolódik Jung valláslélektani és irodalompszichológiai koncepcióihoz, illetve kitér Szerb mítoszfelfogásának harmincas-évekbeli kontextusaira. Ilyen az ókortudomány vallástörténeti megújulása, az okkultizmus újraértékelése, a kulturális antropológia hatása a vallástudományra, a mítoszregény térhódítása, a neohumanizmus. Ezt követően két kérdéskört szeretnék elemezni, az egyik Szerb és Jung egybehangzóan és karakteresen elutasító kritikai állásfoglalása James Joyce Ulysess című regényét illetően, a másik Szerb Antal törekvése arra, hogy Freud, Kerényi Károly, valamint Jung mitológiai és valláslélektani elképzeléseit összhangba hozza saját írásaiban. Havasréti József PhD, a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar szakán végzett, jelenleg a PTE BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszéken egyetemi oktató, emellett irodalom-kritikai, nyelvészeti és művészettörténeti írások szerzője. Szerb Antal monográ ája 2013-ban jelent meg, és ebben az évben az első önálló regényével is jelentkezett. Levelezési cím: 7633 Pécs, Hajnóczy út 19/C. Telefonszám: TOM KELLY: A transzcendens funkció és az analitikus kapcsolat Jung felfogása a transzcendens funkcióról a tudattalannal való aktív foglalkozás fontosságára utal, ami az ellentétek feszültségének megtartását jelenti, annak érdekében, hogy egy váratlan és korábban elképzelhetetlen harmadik megjelenjen. Az előadás fő témája, hogy miként lehet biztosítani az ellentétek megtartást az analitikus kapcsolatban, és az analitikus és páciens közötti áttétel hogyan segítheti elő a megfelelő körülményeket a szimbolikus megjelenésére, ami új értelmet hozhat és meghaladja a korábbi ellentétes polaritásokat. Tom Kelly jungi analitikus, képzését 1986-ban fejezte be a CG Jung Institute-ban, Zürichben. A Journal of Analytical Psychology szerkesztőbizottsági tagja. Az USA-ban a Jungi Analitikusok Régiók Közötti Társaságának volt az elnöke, és sok éven át ő hívta össze a Jungi Analitikusok Észak-amerikai Társaságainak (CNASJA) Tanácsának megbízásából a Kiképző Igazgatók találkozóit óta tagja a Nemzetközi Analitikus Pszichológia Szövetség (IAAP) Végrehajtó Bizottságának, és jelenleg az IAAP elnöke. Tom Kelly Montrealban, Kanadában él és magánpraxist folytat.

6 DR. KORONKAI BERTALAN Kerekasztal beszélgetés a magyar jungi hagyományokról - moderátor: Zay Balázs Résztvevők: Dr. Koronkai Bertalan, Dr. Paneth Gábor, Dr. Süle Ferenc Dr. Koronkai Bertalan pszichiáter, neurológus, pszichoterapeuta, jungi módszerspeci kus kiképző analitikus. Többek között a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület tagja. A C.G. Jung Komplex-Pszichoterápiás Egyesület alapító (MAPE jogelődje) tagja és a MAPE tiszteletbeli elnöke. Mesterei a magyar pszichiátria és pszichoanalízis olyan meghatározó alakjai voltak, mint Hermann Imre, Gimesné Hajdú Lili, Gartner Pál, Klimes Károly. Jung munkásságának és pszichoterápiás szemléletének tolmácsolásával töltött termékeny évtizedei alatt tanítványok és páciensek százai tapasztalhatták az általa oly hitelesen képviselt jungi pszichoterápia hatékonyságát. Kiképző pszichoterapeutaként közel két évtizedig oktatott a VIKOTE és SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika programjaiban. Telefon: LUKÁCS ORSOLYA: Jung Zo ngia Előadásai ( ): Az analitikus pszichológia kezdete MAJOROS ANDREA: Végtelen történet A gyermek traumafeldolgozásának folyamata és szimbólumai Michael Ende nagysikerű könyve sokaknak jelenthetett meghatározó élményt. Előadásomban azt szeretném bemutatni, hogy a tudattalannal való munka hogyan gyógyítja a gyermeki pszichét. Egy veszteséget átélt gyermek számára, ha nem kapja meg a környezettől a megfelelő támogatást, akkor sokszor csak a fantázia világba menekülés marad. Ezen az úton is több ponton el lehet akadni és nem egyszerű a megküzdés és visszatérés. A feldolgozás állomásainak bemutatásához a könyv igen gazdag szimbolikájából merítek. Gyakorlati példaként a gyermek játék-drámában szerzett tapasztalataimat használom. Majoros Andrea gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus, a MAPE tagja, Budai Gyermekkórház Neurológia Osztályán dolgozik. Levelezési címe: 1046 Budapest, Munkácsy M. u. 36. Telefon: Habár a megjelenése óta többen is elemezték Jung ifjúkori írásait, az ezekben fellelhető örökség fontosságát az analitikus pszichológia számára kevesen hangsúlyozzák. Jung, a folyamatos szellemi és intellektuális megújulás ellenére is megőrizte életszemlélete kardinális sajátosságait, melyek fellelhetőek már ezekben a korai írásokban. Egyetemista évei alatt Jung tagja volt a Zo ngia Diákszövetségnek a Bazel-i egyetemen. E diákszövetség berkeiben összesen öt előadást tartott, melyeket először 1983-ban publikáltak, The Zo ngia Lectures címen, az angol nyelven megjelent Összegyűjtött Munkái kiegészítéseként. Előadásomban amellett érvelek, hogy Jung ezen korai esszéi az analitikus pszichológia alapkövének, kiindulópontjának tekinthetőek. Elemzem e korai írásokban már tisztán fellelhető, az analitikus pszichológiát meghatározó, Jung élete végéig kitartó ismeretelméleteket, metodológiákat, hitrendszert, valamint előadói/írói stílust. Ugyanakkor kitérek azokra a személyekre/ideológiákra is, akik/amelyek hatása Jungra már ezen esszékben nyomon követhető és amelyek nagymértekben formálták Jung világképét, az analitikus pszichológia felépítését. Ezen hatások elemzése sejtetni engedi, hogy Jung számára a Freuddal való találkozás egyfajta kitérőnek számított, a mindennemű ráhatás ellenére is, ugyanis a Zo ngia Előadásokban már egy jól körvonalazódott szemléletrendszer mutatkozik meg, melyhez Freud ugyan hozzátesz és melyet kis időre háttérbe szorít, ám nem változtat meg, és, amelyhez Jung, a Freuddal való szakítás után visszatér. Lukács Orsolya doktorandusz hallgató az Essex-i Egyetem Pszichoanalitikus Tanulmányok Központjában Levelezési cím: Centre for Psychoanalytic Studies, University of Essex, Wivenhoe Park, Colchester, CO4 3SQ, UK, Telefon: ,

7 MARIANNE MÜLLER: Az IAAP, a Fejlesztési Csoportok és Jung örökségének terjesztése világszerte Az Analitikus Pszichológia Nemzetközi Egyesülete (International Association of Analytical Psychology, röviden IAAP) a jungi analitikusok közösségét fogja össze világszerte ben alapították európai és amerikai analitikusok, amely un. esernyőszervezetként összefogja a világ különböző kontinenséről a csoportokat és analitikusokat. A Fejlesztési Csoportokat az IAAP hozta létre és az elmúlt 25 évben képzési lehetőséget biztosított olyan szakemberek számára, akik más módon nem érnék el az Analitikus Pszichológia hivatalosan elismert képzési intézményeit. Az analitikus pszichológia a kulturális hatásoknak és az egyéni különbségeknek megfelelően eltérően fejlődött a világkülönböző részein. Jung öröksége szerteágazó és olyan víziót ajánl számunkra, ami összhangban van nemcsak a különböző kultúrákkal, hanem megfelel a legújabb tudományos eredményeknek és napjaink pszichológiai és spirituális igényeinek is. Marianne Müller először jogi MSc. diplomát, majd klinikai pszichológus végzettséget szerzett a svájci University of Bern-ben. Jungi analitikus kiképzését a CG Jung Intézetben, Zürichben végezte el. Az Analitikus Pszichológia Svájci Társaságának volt elnöke, és 2004 óta az IAAP Végrehajtó Bizottságának tagja. Többek között, az Alkotmányos Felülvizsgálati Munkacsoport elnöke és a Közép-Európai Fejlesztési Csoport regionális szervezője. Az IAAP őt választotta következő elnökének. Marianne Müller magánpraxisban dolgozik Bernben és Zürichben, mint analitikus és mediátor. MOLNÁR JUDIT: Mindenki pólyás volt rég. Új hajtás a pszichoterápiában A 70-es években szárnyait bontogató perinatális tudomány új teret nyitott a pszichoterápiában is. A születés körüli időszak tapasztalatát, és ezzel az élménnyel való foglalkozás terápiás hatásait azóta is kutatjuk, használjuk. Hogyan dolgozhatunk a preverbális tartományban, időben, 3 éves kor alatti gyermekekkel? Stern tanításai az anyasági konstellációról és csecsemő személyközi világáról vezettek a szülő-csecsemő konzultációs gyakorlathoz, míg Jung felismerése a korai gyermeki neurózis és a szülők tudattalan élményeinek kapcsolódásáról inspirált a saját csecsemő terápiás módszerem kialakításában, melyet esetismertetéseken keresztül szeretnék bemutatni. Molnár Judit Eszter klinikai szakpszichológus, kiképző pszichoterapeuta, jungi analitikus, hipnoterapeuta, meditáció-szimbólumterapeuta, Hellinger családállító, a MAPE tagja. Fő szakmai területe a születés-halál témája. Perinatális tudománnyal 20 éve foglalkozik, és 15 év tapasztalattal rendelkezik szülő-csecsemő terápiában. A Vadaskerti Gyermekkórházban és a Rakodópart rendelőben praktizál, az ELTE perinatális szaktanácsadó képzés egyik alapítója, posztgraduális képzésekben oktat. Levelezési cím: 2092 Budakeszi, Fő u Telefon:

8 NARANCSIK GABRIELLA: A Vörös könyv aktív imaginációi - Egy avantgarde kísérlet Előadásomban Jung 1913 és 1916 között lejegyzett, az ún. Vörös könyvben 2009-ben közreadott aktív imaginációinak történeti előzményeit és párhuzamait azonosítom. Az aktív imagináció gyakorlatát a n de siécle (századvég) modernitás identitáskeresésének, az önmegismerést és öntranszformációt célzó kortárs vállalkozásokkal összevetve értelmezem. Narancsik Gabriella klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, jungi analitikus, a MAPE tagja, az OORI, Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Osztályán dolgozik. Levelezési cím: 1121 Budapest, Remete út 4. Telefonszám: DR. PANETH GÁBOR Kerekasztal beszélgetés a magyar jungi hagyományokról - moderátor: Zay Balázs Résztvevők: Dr. Koronkai Bertalan, Dr. Paneth Gábor, Dr. Süle Ferenc Dr. Paneth Gábor idegorvos és pszichiáter. Medikus kora óta, 1948-tól kezdve foglalkozik a mélylélektan különböző irányzataival, így a Freud és a Jung-féle pszichoanalízissel. A magyar Pszichiátriai Társaság pszichoterápiás szekciójának volt elnöke, majd alapító tagja a II. világháború után újjáéledő Magyar Pszichoanalitikus Egyesületnek óta tagja a Magyar C. G. Jung Komplex-pszichoterápiás Egyesületnek, melynek konferenciáin és referáló ülésein számos előadást tartott. Telefon: OROSZ KATALIN: Sebzett közösségek újjáéledése Előadásomban magyar közösségeink, elsősorban a civil szféra sorsát, megsebzettségét és regenerálódását vizsgálom, a szervezetek változásai mentén. Személyes és nemzetközi tapasztalatok alapján bemutatom, hogy a közösség maga is sebzett gyógyítóként működhet, együttérző légkörével, tisztázott határaival, átlátható funkcionálással tagjai számára az átalakulás katalizátorává válhat. Kiemelem az analitikus pszichológia néhány alapvető szempontját, ami segíthet megérteni a szervezetek és közösségek helyzetét és lehetőségeit. Feltételezem, hogy a közösségre, mint élőlényre is érvényesek ezek, és az individuációs processzus mintájára a csoport maga is fejlődik. Szimbolikus párhuzamokat elevenítek fel az egyiptomi, a sumér és a görög mitológiában, mitológiában, hogy bemutassam, miként kulcsolódik össze a személyes sors a történelmi viharokkal, követve az örök emberit. A közösség gyógyulásában, új értékeket létbe teremtve, a személyek dinamikus és harmonikus összekapcsolódása segít, amit a tudatos önkorlátozás és a felelős párbeszéd tesz lehetővé. Orosz Katalin matematika- zika tanárszakon végzett 1973-ban az ELTE-n, majd 1987-ben pszichológia szakon. Klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta (Hollandia) tanulmányokat folytatott, és képzésekben vett részt a jungi analízis, a hipnoterápia, a relaxáció, a szimbólumterápia és a mozgásterápia területén óta aktív tagja a hazai jungi analitikus pszichológiai szakmai közösségnek. Alapító elnöke a (1994) a Magyar Transzperszonális Egyesületnek. Pszichoterapeutaként szakmai vezetője a Kheiron Központnak (2003) és Perinatus Alapítványnak (2007). Személyes kutatási témája jelenleg a különleges tudatállapotok és a születés pszichológiája. Számos közösséget és szervezetet hívott életre, vagy mediátorként részt vett átalakulásukban a pszichológia, a gyógyítás, a spiritualitás és az ökológia témájában. Levelezési cím: 1061 Budapest, Hegedű u. 9. Telefon:

9 DR. SÜLE FERENC: A spiritualitás, mint az emberi speci kum és a vallások közös nevezője A különböző vallású és spirituális irányzathoz tartozó közösségek, pszichiátriailag megbetegedett tagjainak gyógyítását vállalta fel osztályunk. A korszerű pszichiátria három dimenziója biológiai, szocioterápiás, pszichoterápiás mellé negyedikként a betegek spirituális ellátását is hozzávettük. Az osztály terápiás közösség formájában működött és a munkáját a jungi pszichoterápia szemléletével integráltuk. Tevékenységünket leginkább az a fogalmi és életfelfogásbeli zűrzavar akadályozta, ami az osztályon kialakult és lehetetlenné tette az érdemi kommunikációt. Kikerülhetetlen feladatunkká vált így egy közös nyelv és értékrend alapjainak kimunkálása. Ezt a közös nevezők keresésének módszerével értük el. Két fő gyökértényezőt találtuk: az egyik az emberképünk lényegére, a minket mozgató fő törekvésre vonatkozott, a másik a cselekedeteink minősítésének alapjára, értékrendünkre. Az elsőt az ember belső és külső életében egyaránt megjelenő fejlődésvágyában és közösségérzés szükségletében találtuk meg. A másikat, értékrendünk alapját, viselkedésünk értékmérőjét a segítésben, a fejlesztésben, a közösségi hasznosságban. A továbbiakban ezek lettek megbeszéléseink viszonyítási koordinátái, melyek a pszichoterápiás munkát is lehetővé tették. Tapasztalataink szerint a spiritualitás alapjainak bevonása a gyógyító munkánkba egy egyszerű, kreatív közös alapot teremtett az osztályon mely gyógyító munkánk hatását rövid, de főként hosszútávon jelentősen segítette. Módszerünket összhangban lévőnek találtuk a keresztény spiritualitás lényegével. Dr. Süle Ferenc pszichiáter, jungi módszerspeci kus kiképző pszichoterapeuta, addiktológus, csoportanalitikus. A C.G. Jung Komplex-pszichoterápiás Egyesület alapítója, 20 évig elnöke. Jelenleg tiszteletbeli elnök és a MAPE Tanulmányi Bizottságának elnöke ben lett tagja az Amerikai Csoport Pszichoterápiás Egyesületnek (AGPA) és az Öngyilkosság Megelőzés Nemzetközi Egyesületének (IASP), továbbá 1989 óta tagja a Londoni Csoport Analitikusok Társaságának (GASL). Több alkalommal vett részt a küsnachti Jung Intézet intenzív nyári szemináriumain között az OPNI első Valláspatológiai Osztályának megalapítója és vezetője ig a Magyar Pszichiátriai Társaság vezetőségi tagja, ig a Magyar Pszichoterápiás Tanács tagja. Több, mint170 pszichoterápiás tudományos cikk, könyv szerzője. Fő érdeklődési területe a valláslélektan, a családterápia és az interperszonális kommunikáció jungi nézőpontból. Jelenleg saját praxisban dolgozik. SZAUTNER ERIKA Nyitóbeszéd és a konferencia vezetése Szautner Erika az ELTE-n szerzett pszichológus diplomát 1986-ban. Klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, jungi módszerspeci kus kiképző pszichoterapeuta, hipnoterapeuta. Pszichoanalitikusan orientált és csoportanalitikusi tanulmányai után fordult a jungi analízis felé óta a MAPE elnöke. A Magyar Pszichológiai Társaság, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Hipnoterápiás Társaság tagja. Egyetemi oktatói (SOTE, ELTE, PPKE) és az OPNI Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztályán eltöltött klinikusi, pszichoterápiás tevékenysége után jelenleg magánpraxisban dolgozik. Fő érdeklődési területe a pszichoszomatikus és a nárcisztikus zavarok terápiája. Levelezési cím: 1012 Budapest Várfok u Telefon: Levelezési cím: 2094 Nagykovácsi, Puskin köz 6., Telefon/Fax: E- mail:

10 DR. SZÉNYEI GÁBOR Moderátor: Jungi elmélet, 1. Szekció Dr. Szényei Gábor András pszichiáter szakorvos, pszichoterapeuta (SOTE - VIKOTE) 1991 óta. Jungi analitikus képzésben vesz részt 1989-től. Pszichodráma kiképzésben vett részt 1991 és 2013 között PIfE, MPdE keretében, Kende Hanna és Max Clayton vezetésével. Kontemplatív és imaginatív meditációs képzések Mustó Péter SJ irányítása alatt 1992-től, valamint az AMM Buddhista Misszió keretében 2000 és 2013 között. MPT tag, a CG Jung Komplex Pszichoterápiás Egyesület, majd MAPE tag, jelenleg MAPE Felügyelő Bizottság elnöke. Dr. Szényei Gábor PhD kutatási területe a magyarországi pszichiáterek életminőségének és pályaképének vizsgálata, pszichoszomatikus zavarok és stressz orvosok körében, és a kiégési szindróma megelőzése. Pszichoterápiás irányultságai a valláslélektan területe, továbbá a pszichoszomatikus megbetegedések kezelése. A vallásközi párbeszéd szakértőjeként megbízásokat kapott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától 1998 és 2002 között, továbbá az Országgyűléstől 2010 óta. Főbb társadalmi tevékenységei: Jung életmű magyar nyelvű kiadásának szervezése, Barankovics István Alapítvány alelnöke, hospice csoport támogatása. Elérhetősége: a MAPE-n keresztül. DR. SZŐNYI MAGDA: Lelki örökségvédelem, mint a személyiség magtára Az emberek, ha csak tehetik, útra kelnek, hogy gyönyörködjenek régen volt emberek alkotásaiban. Földi létünk nyomai, maradványai csodálatot váltanak ki, az is, ami épen maradt, és az is, amit helyreállítottak. Ha valami rákerül a világörökségi listára, az egész emberiség büszkeségévé válik. Vajon a külső világban megvalósult értékőrzés jelensége és megoldásmódja miképp valósítható meg lelkiszellemi világunkban? A telő-múló időben örökké tenni, örökíteni, örömmé váltani? Ehhez gondolkodásunkban, hozzáállásunkban, életalakításunkban dimenzió-váltást kell végrehajtanunk. A lelkünkben felhalmozott élmények, tapasztalatok, történések vajon csak romok, eldobható lomok, eltemetendő veszteségek, vagy felismerjük-e bennük a lehetőségeket, a tanulságokat, vagyis az elvetendő, s a jövőben életre keltendő magokat? A jungiánus szimbolikus-analógiás körbetekintő kitágító értelmezés, az AT felsőfoka, a szimbólumterápia folyamata hozzásegít lelki magtárunk feltöltéséhez, a leendő saját vetőmagjaink összeszedéséhez és a vetőmagokat megillető lelki munka elvégzéséhez (mint készenlétben tartás, tisztítás, kártevő mentesítés, nemesítés). Dr. Szőnyi Magda klinikai és pedagógiai szakpszichológus, szupervízor, pszichoterapeuta, kiképző pszichoterapeuta, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület tanulmányi felelőse. Levelezési cím: 1119 Budapest, Mohai út 35. Telefon: címe:

11 TORNYOSSY MÁRIA: Az Ödipusz és a Sz nx találkozásának jungi értelmezése Az előadás Ödipusz a 21. századi pszichológiák tükrében címmel a Pszichoterápia 2010/5. számában megjelent írásomból indul ki, és képek segítségével tovább elemzi az Ödipusz-Sz nx kapcsolat szimbolikáját. Röviden összefoglalom az Ödipusz alakjához kapcsolódó pszichológiai ismereteket, kiindulva a freudi felfogásból, és ezt összevetem az evolúciós pszichológia ismeretanyagával, valamint gyermekpszichoterápiás területen szerzett tapasztalataimmal. A Thorwald Dethlefsen által adott jungiánus értelmezés továbbgondolásával eljutok a magam integratív felfogásához. A mítosz pszichológiai jelentésrétegének elemzésében részt kap a görög ethosz, ahogyan az tovább él a kollektív tudattalanban. Az evolúciós pszichológiai adalék amely szintén a kollektív pszichét írja le a saját nézőpontjából ellene szól a freudi elképzelésnek. A pszichoanalitikus irodalom lényegében még mindig ragaszkodik a hagyományos freudi felfogáshoz, és evidenciának veszi, hogy az ödipális vágyak a gyermekből erednek. Az ödipális problematikát Jung már a szülő-komplexum részeként tárgyalja. Magam azt a posztjungiánus magyarázatot vallom, miszerint a fejlődésnek ebben a szenvedélyes fázisában a szülő-gyermek kapcsolat szexualizálását a szülőtől elinduló impulzus generálja - mind az átlagos, mind a patológiás esetekben. Az előadás centrumában a mítosznak egy eleme áll, az Ödipusz és a Sz nx találkozása. Leírja a Sz nx sokoldalú jelentését, és hatását a atal fér életútjára. Ezen belül értelmezi a fér személyiség-fejlődésének azt a szakaszát, amelyben ő beavatódást nyer a fér - létbe a Nőiség Szelleme által. A Sz nx alakja amely nem kap szerepet Erich Neumann-nak a nőiségről alkotott sémájában továbbra is megőrzi titokzatosságát, besorolhatatlanságát. Tornyossy Mária klinikai szakpszichológus, jungiánus szemléletű pszichoterapeuta, a MAPE Felügyelő Bizottság tagja, az Eszterlánc Pszichoterápiás Rendelőben dolgozik. Levelezési címe: 2310 Szigetszentmiklós, Szent Miklós útja 14.B. fsz.2. Telefonszám: cím:

12 DR. UNGER KLÁRA Moderátor: Jungi inspirációk, 2. Szekció Dr. Unger Klára pszichiáter, pszichoterapeuta, adiktológus, jungi kiképző terapeuta. A Magyar Pszichiátriai Társaság tagja óta a C. G. Jung Komplex-pszichoterápiás Egyesület, később MAPE aktív tagja. Jelenleg a MAPE Etikai Bizottságának elnöke ig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Valláspatológiai Osztályának egyik alapítója és munkatársa. A jungi pszichoterápia mellett családterápiával is foglalkozik, jelenleg magánpraxisban. Levelezési cím: 2094 Nagykovácsi Puskin köz 6. Telefon: DR. TÓTH ZOLTÁN: Nagy apának nagy az árnyéka Jung szellemi örökségével kapcsolatban közismert, hogy a maszkulin oldal kevésbé kidolgozott, mint a feminin. Az apa archetípusáról szóló írások, szinte teljesen hiányoznak. Ez a hiány jórészt a követőinél is megjelenik. Az előadás röviden ismertetni kívánja a kortárs jungi irodalomban ennek a hiánynak a magyarázatát megkísérlő elméleteket, amelyek három nagy csoportba oszthatók. Jung a keresztény kultúra maszkulinitására és a freudi tanokban az apa szerepének a túlhangsúlyozására kompenzatorikusan reagált; apakomplexusát nem sikerült feldolgoznia. Majd a szerző igyekszik bevilágítani erre az árnyékos oldalra, hogy a görög mitológia alapján felderengjenek a különböző apaarchetípusok: Uránusz, Kronosz, Zeusz, Poszeidón, Hadész és Dionüszosz. Dr. Tóth, Zoltán pszichiáter, pszichoterapeuta, jungi analitikus, a MAPE Elnökségi tagja, jelenleg magánpraxisban dolgozik. Levelezési cím: 4026 Debrecen Jókai u. 20. Telefon: DR. ZAY BALÁZS Kerekasztal beszélgetés a magyar jungi hagyományokról - moderátor: Zay Balázs Résztvevők: Dr. Koronkai Bertalan, Dr. Paneth Gábor, Dr. Süle Ferenc Dr. Zay Balázs művészettörténész, evangélikus lelkész, mediátor. A C.G. Jung Komplex-pszichoterápiás Egyesület elnökségi tagja volt 12 évig. Jelenleg az SBGK Ügyvédi Iroda munkatársa és az Evangélikus Hittudományi Egyetem előadója. Szakterülete műalkotások analitikus elemzése, művészet, vallás és mélylélektan kapcsolata, a jungi szemlélet és más irányzatok integrálása. Levelezési cím: 1095 Budapest, Dandár u. 22/C. Telefon:

13 Magyar C. G. Jung Analitikus Pszichológiai Egyesület Hungarian C. G. Jung Analytical Psychological Association M A P E TAGFELVÉTEL A Magyar Analitikus Pszichológiai Egyesület korábbi néven C. G. Jung Komplex-pszichoterápiás Egyesület Carl Gustav Jung ( ) nevéhez fűződő mélylélektani irányzat tudományos igényű magyarországi képviseletét tűzte ki céljául. Egyesületünk a Magyar Pszichiátriai Társaság és az Európai Pszichoterápiás Társaság tagjaként a pszichoterápiás képzésen belül a jungi analitikus pszichológia módszerspeci kus képzőhelye. A MAPE egyesületi tagságot ajánljuk mindazok számára, akik a jungi analitikus pszichológia és pszichoterápia iránt érdeklődnek és támogatják az egyesület célkitűzéseit. Egyesületünk rendes tagjai lehetnek pszichológusok, orvosok és azok a nem pszichológus vagy orvosi diplomával rendelkező szakemberek is, akik sikeresen elvégzik az Analitikus pszichológia alapjai című 4 féléves jungi analitikus elméleti alapképzést. Várjuk minden kedves érdeklődő jelentkezését. Jelentkezés és információ: vagy JUNGI ANALITIKUS ELMÉLETI KÉPZÉS Kétévenként indítjuk az Analitikus pszichológia alapjai című 4 féléves jungi analitikus elméleti alapképzést, amelynek sikeres elvégzése után a MAPE tagságát lehet kérvényezni. A tanfolyamon havonta egy szombaton (10-18 óráig) az egyesület jungi kiképző pszichoterapeutái tartanak előadásokat az analitikus pszichológia legfontosabb alapfogalmairól, personáról, árnyékról, animáról és animusról, kollektív tudattalanról, komplexusokról és a jungi álomértelmezésről. A os évfolyamra írásban lehet jelentkezni az egyesületünk címén: Helyszín: MPT Székház Bp. Versec sor 5. SZUPERVÍZIÓS ESETMEGBESZÉLŐ CSOPORT OKT. DEC. Szupervíziós esetmegbeszélő őszi csoportunkba még lehet jelentkezni jungi szemléletű kollégáknak. Időpontjai: ; ; ; (szombatok), 10 h h-ig. Az esetmegbeszélő akkreditált klinikai szakpszichológusok, pszichiáterek, pszichoterapeuták számára. CME: 40 pont. Jelentkezés és információ a honlapunkon: Helyszín: 1012 Budapest Várfok u Programjainkról, képzéseinkről a honlapunkon és a facebook oldalunkon tájékozódhat és sok hasznos információhoz juthat a C.G. Jung Baráti Kör facebook csoport tagjaként:

A Magyar Hipnózis Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011

A Magyar Hipnózis Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011 Egyesület HIPNOTERÁPIÁS KÉPZÉSE 2009/2011 Hipnoterápiás képzésünk a pszichoterápiás képzés módszerspecifikus fázisa, egyben akkreditált továbbképzés orvosok és pszichológusok számára. Az alábbiakban tájékoztatjuk

Részletesebben

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2.

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. A konferencia harminchárom előadója a következő intézmények oktatója vagy

Részletesebben

KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ. I. A szekció adatai

KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ. I. A szekció adatai KÉRDŐÍV AZ ORFMMT SZEKCIÓINAK ÉVES BESZÁMOLÓJÁHOZ I. A szekció adatai Beszámolás időszaka Neve 2012. év Pszichológiai Szekció Szekció Postacíme 1528. Budapest, Szanatórium u. 19. tisztség megnevezése szekcióvezető

Részletesebben

RELAXÁCIÓS ÉS SZIMBÓLUMTERÁPIÁS KONFERENCIA

RELAXÁCIÓS ÉS SZIMBÓLUMTERÁPIÁS KONFERENCIA RELAXÁCIÓS ÉS SZIMBÓLUMTERÁPIÁS KONFERENCIA Időpont 2012 július 12-14 Helyszín: Kolozsvár - Szociológia és Szociális Munka Kar, Szociológia és Szociális Munka Magyar Tannyelvű Intézet, Kolozsvár, 1989

Részletesebben

Megengedett hiányzás: képzési egységenként az óraszám 10%-a. I. Fókuszolás ön- és módszerismeret (általános és tematikus modul)

Megengedett hiányzás: képzési egységenként az óraszám 10%-a. I. Fókuszolás ön- és módszerismeret (általános és tematikus modul) www.fokuszmodszer.hu A fókuszolás-orientált /i rend/ (A Kántor Árpád, a New York-i TFI által elismert fókusz koordinátor jelölt, valamint Molnár Emese és Szilágyi Veronika fókuszolás-orientált terapeuta

Részletesebben

2015. szeptember 26. szombat Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum utca 7. Terápiás téren belül és kívül. MAPE - 21. konferencia

2015. szeptember 26. szombat Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum utca 7. Terápiás téren belül és kívül. MAPE - 21. konferencia 2015. szeptember 26. szombat Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum utca 7. Terápiás téren belül és kívül MAPE - 21. konferencia PROGRAMTÁBLA 08:30-09:00 Regisztráció Előtér MEGNYITÓ 09:00-09:15 PLENÁRIS

Részletesebben

Keresztény pszichológusok, pszichiáterek, szakemberek

Keresztény pszichológusok, pszichiáterek, szakemberek Keresztény pszichológusok, pszichiáterek, szakemberek - Frivaldszkyné Jung Csilla, klinikai szakpszichológus 06/20/9 321 203 www.jungcsilla.fw.hu jungcsilla.pszichologus@gmail.com - Dr. Perczel Forintos

Részletesebben

MPT Nyári Egyetem (pszichológia szakos hallgatók részére)

MPT Nyári Egyetem (pszichológia szakos hallgatók részére) Oldal: 1 / 5 MPT Nyári Egyetem 2014. (pszichológia szakos hallgatók részére) A pszichológia tudományának legújabb kutatási eredményei az emberi lélek titkainak összetettségére hívják fel a figyelmet és

Részletesebben

Relaxációs és szimbólumterápia során megjelenő diszfunkcionális kognitív sémák. dr. Bátfai Ágnes

Relaxációs és szimbólumterápia során megjelenő diszfunkcionális kognitív sémák. dr. Bátfai Ágnes Relaxációs és szimbólumterápia során megjelenő diszfunkcionális kognitív sémák dr. Bátfai Ágnes Vázlat: I. Az előadás célja, fontosabb kulcsszavak II. Imaginációval, szimbólumokkal való munka III. Sémák

Részletesebben

Pápay Nikolett Szakmai önéletrajz

Pápay Nikolett Szakmai önéletrajz Pápay Nikolett Szakmai önéletrajz Tanulmányok: 2013. június 17. PhD disszertáció (A reproduktív egészség és a termékenységi problémák pszichoszociális kontextusa) Védés minősítése: Summa cum laude Oklevél

Részletesebben

Fa-szimbólum-terápia Művészeti terápiás képzés a Lelki Egészségvédő Alapítvány műhelyében, 2010. Harkácsi Judit, kiképző pszichoterapeuta, művészeti

Fa-szimbólum-terápia Művészeti terápiás képzés a Lelki Egészségvédő Alapítvány műhelyében, 2010. Harkácsi Judit, kiképző pszichoterapeuta, művészeti Fa-szimbólum-terápia Művészeti terápiás képzés a Lelki Egészségvédő Alapítvány műhelyében, 2010. Harkácsi Judit, kiképző pszichoterapeuta, művészeti terapeuta Kovács Judit: Rogimund fája vagyok / részlet/

Részletesebben

A pedagógus elhivatottsága a változó közoktatásban

A pedagógus elhivatottsága a változó közoktatásban XV. SOPRONI LOGOPÉDIAI ÉS PEDAGÓGIAI NAPOK A pedagógus elhivatottsága a változó közoktatásban ORSZÁGOS AKKREDITÁLT SZAKMAI KONFERENCIA SOPRON, 2009. március 26-27-28. Tervezett program Fogjuk a kezed!

Részletesebben

PÁRKAPCSOLATUNK TITKAI

PÁRKAPCSOLATUNK TITKAI MEGHÍVÓ AZ ERDÉLYI MAGYAR MENTÁLHIGIÉNÉS TÁRSASÁG IV. KONFERENCIÁJA ILLYEFALVA 2009 OKTÓBER 23-24 PÁRKAPCSOLATUNK TITKAI SZERVEZŐK: ERDÉLYI MAGYAR MENTÁLHIGIÉNÉS TÁRSASÁG KIDA ALAPÍTVÁNY AZ ERDÉLYI MAGYAR

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Sass Judit

Oktatói önéletrajz Dr. Sass Judit egyetemi docens Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1985-1990 Kossuth Lajos Tudományegyetem, Pszichológus,

Részletesebben

WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA SZOCIÁLIS MUNKA SZAK

WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA SZOCIÁLIS MUNKA SZAK Tantárgy elzése Terepfeldolgozó 2. Tantárgy oktatójának Almásy Judit nappali tagozaton 4 tanóra/ hét óraadó tanár, szupervízor A megbeszélések kiscsoportos formában, egy szemeszter keretében zajlanak.

Részletesebben

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében

Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Kognitív viselkedésterápiás elemek szomatizációs betegségek kezelésében Hirsch Anikó, Galgóczy Katalin MRE Bethesda Gyermekkórház, Pszichoszomatikus Részleg Mert az a legnagyobb hiba a betegségek kezelésénél,

Részletesebben

A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület XX., CENTENÁRIUMI konferenciája: A JELENT MOZGATÓ MÚLT A magyarországi pszichoanalízis 100 éve

A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület XX., CENTENÁRIUMI konferenciája: A JELENT MOZGATÓ MÚLT A magyarországi pszichoanalízis 100 éve A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület XX., CENTENÁRIUMI konferenciája: A JELENT MOZGATÓ MÚLT A magyarországi pszichoanalízis 100 éve 2013. október 11. PÉNTEK Nagyelőadó, Mátyás terem MEGNYITÓ: Lőrincz Zsuzsa

Részletesebben

Generációk Központ és a Chili Jóga Római

Generációk Központ és a Chili Jóga Római szombat vasárnap Generációk Központ és a Chili Jóga Római közösségi megnyitója 2013. február 2-3. NEXT 2. oldal szombat Részletes Programterv SZOMBAT Kapunyitás» Ünnepélyes megnyitó» Elôadások» Tanácsadás»

Részletesebben

4. sz. Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola 4/1.sz. Pszichiátria Program

4. sz. Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola 4/1.sz. Pszichiátria Program 4. sz. Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola 4/1.sz. Pszichiátria Program Kurzusvezetö és kurzuscím 4101-K A magatartás modellezése neurokémiája és gyógyszeres befolyásolása. (magyar) (Dr. Bagdy György)

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ÉS SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEK LISTÁJA. Tudományos tevékenységek

TUDOMÁNYOS ÉS SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEK LISTÁJA. Tudományos tevékenységek TUDOMÁNYOS ÉS SZAKMAI TEVÉKENYSÉGEK LISTÁJA Tudományos tevékenységek Eddigi oktatói tevékenység I. Nem felsőoktatási intézményben oktatott tárgyak 1. 1997-1999: Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat Bevezetés

Részletesebben

Workshopok

Workshopok II. SZUPERVÍZIÓS VÁNDORKONFERENCIA ÉRZELMI INTELLIGENCIA ÉS SZUPERVÍZIÓ Workshopok 14 00 17 15 (a felsorolt workshopok közül 1 választható) 1 dr. Nemes Éva Hogyan fejleszthető a reziliencia? Az embert

Részletesebben

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek

Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Neoanalitikus perspektíva 2.: Pszichoszociális elméletek Pszichoszociális elméletek Jellemzői: Pszichoanalitikus gyökerek Az Ego társas aspektusát hangsúlyozzák Pszichoszociális elméletek Csoportjai: Tárgykapcsolat-elméletek:

Részletesebben

Tudatos jelenlét. Intenzív Mindfulness tréning. Dr. Szondy Mátéval. a pozitív pszichológia elismert hazai szakértőjével. 2015. szeptember 25-27.

Tudatos jelenlét. Intenzív Mindfulness tréning. Dr. Szondy Mátéval. a pozitív pszichológia elismert hazai szakértőjével. 2015. szeptember 25-27. Tudatos jelenlét Intenzív Mindfulness tréning Dr. Szondy Mátéval a pozitív pszichológia elismert hazai szakértőjével 2015. szeptember 25-27. Fotó: Iswanto Arif Vezetőknek, akiknek számít önmaguk hatékonysága

Részletesebben

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Előadók: N. Kollár Katalin, Tamás Márta 2012. április 24. Milyen törvények és rendeletek vonatkoznak

Részletesebben

Daganatos Gyermekek Gyógyítását Segítő Szakemberek Országos Konferenciája Kiskőrös, 2009. április 23-25.

Daganatos Gyermekek Gyógyítását Segítő Szakemberek Országos Konferenciája Kiskőrös, 2009. április 23-25. Daganatos Gyermekek Gyógyítását Segítő Szakemberek Országos Konferenciája Kiskőrös, 2009. április 23-25. Alapítványunk szervezésében került megrendezésre a daganatos gyermekek gyógyítását Segítő Szakemberek

Részletesebben

Részletes program. 2010. MÁJUS 14. PÉNTEK 9.00-17.00 Regisztráció Terem 10.00-10.15 Megnyitó: Bokor László A A

Részletes program. 2010. MÁJUS 14. PÉNTEK 9.00-17.00 Regisztráció Terem 10.00-10.15 Megnyitó: Bokor László A A Részletes program 2010. MÁJUS 14. PÉNTEK 9.00-17.00 Regisztráció Terem 10.00-10.15 Megnyitó: okor László 10.15-11.30 Nyitó plenáris vitaülés: pszichoterápiás klinikai képzőhelyek képzési filozófiája a

Részletesebben

Túl az erőszakon. Erőszakos konfliktusok, a lelki segítségnyújtás és megbékélés folyamata

Túl az erőszakon. Erőszakos konfliktusok, a lelki segítségnyújtás és megbékélés folyamata Túl az erőszakon 2006. november 10-11. (péntek-szombat) Hotel Mercure Buda, Budapest Erőszakos konfliktusok, a lelki segítségnyújtás és megbékélés folyamata Konferencia a Svájci Vöröskereszt, a Magyar

Részletesebben

A kognitív viselkedésterápiának megfelelő új szempontok megjelenése a pszichoanalitikus terápiákban

A kognitív viselkedésterápiának megfelelő új szempontok megjelenése a pszichoanalitikus terápiákban A kognitív viselkedésterápiának megfelelő új szempontok megjelenése a pszichoanalitikus terápiákban Szőnyi Gábor VIKOTE Kongresszus Budapest, 2014. június 6-7. Miről beszélek és miről nem Van-e magatartáslélektan

Részletesebben

HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II.

HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II. HÁZIORVOSOK PSZICHIÁTRIAI ÉS PSZICHOSZOMATIKUS AKADÉMIÁJA II. 2016. április 14-16. Hotel Azúr, Siófok HÍVOGATÓ Kedves Kollégák! A pszichiátriai betegségek és kórállapotok a népegészségügy érdeklődésének

Részletesebben

Klinikai pszichológusnak lenni a szakmai identitás fő kérdései. Szöveg beírásához kattintson ide

Klinikai pszichológusnak lenni a szakmai identitás fő kérdései. Szöveg beírásához kattintson ide Klinikai pszichológusnak lenni a szakmai identitás fő kérdései Szöveg beírásához kattintson ide Források 1. Klinikai pszichológia. T. J. Trull, E. J. Phares, Osiris, 2004 2. A pszichológia története. M.

Részletesebben

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam

Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Endokrin betegek perioperatív ellátása Továbbképző tanfolyam Célcsoport: endokrinológia, aneszteziológia-intenzív terápia, családorvos, belgyógyászat, sebészet, gyermeksebészet, gyermekgyógyászat, idegsebészet,

Részletesebben

1. A másik ember megértése 2. Az empátia fogalmának kialakulása és fejlődéstörténete a modern lélektanban

1. A másik ember megértése 2. Az empátia fogalmának kialakulása és fejlődéstörténete a modern lélektanban TARTALOMJEGYZÉK 1. A másik ember megértése...11 Áttekinthető emberi világ...11 A rang és a formális viszonyok szerepe...12 A másik érdekessé válik...13 Új kommunikációs nehézségek...14 Az egyén szubjektív

Részletesebben

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva

Dr. Antalfai Márta. XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva Dr. Antalfai Márta XIII. Igazságügyi Környezetvédelmi Szakértői Konferencia Budapest, 2011. április 8. Minden jog fenntartva A katasztrófa legtöbbször végzetes következményekkel járó, nem várt fordulat,

Részletesebben

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései

2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései 2. Melléklet - A Közép-magyarországi Regionális Szociális Módszertani Konzorcium képzései Továbbképzés neve, engedélyszáma Célcsoport Helyszín, időpont Pontért ék Ár Kapcsolattartó 1 Mentálisan hanyatló

Részletesebben

A továbbképzés részvételi díja: 19.500 Ft/fő a 6 alkalmas szakmai műhelyen

A továbbképzés részvételi díja: 19.500 Ft/fő a 6 alkalmas szakmai műhelyen É S Z A K - A L F Ö L D I R E G I O N Á L I S S Z O C I Á L I S F E J L E S Z T Ő, T A N Á C S A D Ó É S M Ó D S Z E R T A N I K Ö Z P O N T K O N Z O R C I U M P A R T N E R E 2 0 1 1. F E B R U Á R Kedves

Részletesebben

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II.

ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. Ratkóczi Éva ÉLETESEMÉNYEK LELKI ZAVARAI II. SZEMÉLTISÉGZAVAROK Párbeszéd (Dialógus) Alapitvány Semmelweis Egyetem Me ntálbigiéné In tézet TARTALOM ELŐSZÓ 11 A LELKI ZAVAROKRÓL SZÓLÓ ISMERETEK ALKALMAZÁSA

Részletesebben

Név: Fogarasi Mihály; 1957. 09. 19. Pszichológus; ELTE BTK 1983. Tudományos fokozat: PhD 2005.; Pszichológia tudomány

Név: Fogarasi Mihály; 1957. 09. 19. Pszichológus; ELTE BTK 1983. Tudományos fokozat: PhD 2005.; Pszichológia tudomány Név: Fogarasi Mihály; 1957. 09. 19. Pszichológus; ELTE BTK 1983. Tudományos fokozat: PhD 2005.; Pszichológia tudomány Jelenlegi és korábbi munkahelyei: Jelenleg: NKE RTK Magatartástudományi Tanszék; főiskolai

Részletesebben

Kedves Kollegák! Ez alkalomból megszervezzük a III. Magyarországi Szubsztitúciós Fórumot

Kedves Kollegák! Ez alkalomból megszervezzük a III. Magyarországi Szubsztitúciós Fórumot MEGHÍVÓ Kedves Kollegák! A budapesti Nyírő Gyula Kórház Drogambulanciája és a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum 1987-ben jöttek létre és ezért idén, 2012-ben ünneplik a 25 éves születésnapjukat.

Részletesebben

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos"

Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól Kassai-Farkas Ákos Az addiktológiai problémával élők ellátásának jó gyakorlatairól" Kassai-Farkas Ákos" Definíció A közösségi pszichiátriai gondozás és rehabilitáció a ma érvényes betegjogokkal összhangban igyekszik elkerülni

Részletesebben

SZAKSZERŰ LELKIGONDOZÁS ERDÉLYBEN! - AKKREDITÁLT LELKIGONDOZÓI KÉPZÉS -

SZAKSZERŰ LELKIGONDOZÁS ERDÉLYBEN! - AKKREDITÁLT LELKIGONDOZÓI KÉPZÉS - SZAKSZERŰ LELKIGONDOZÁS ERDÉLYBEN! - AKKREDITÁLT LELKIGONDOZÓI KÉPZÉS - Szervező: KALOT Egyesület és Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara A képzés helyszíne: Csíksomlyó, a KALOT Egyesület

Részletesebben

II. Országos Gyermekpszichoterápiás Konferencia Szorongás és agresszió. 2006. március 10-11. Budapest

II. Országos Gyermekpszichoterápiás Konferencia Szorongás és agresszió. 2006. március 10-11. Budapest II. Országos Szorongás és agresszió 1 Tisztelt Kolléganők/Kollégák! Örömmel értesítünk Benneteket, hogy a sikeres kezdet után megrendezzük a II. Országos Konferenciát Szorongás és agresszió címmel. Várjuk

Részletesebben

A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT KÉPZÉSEI 2017/2018-AS TANÉV

A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT KÉPZÉSEI 2017/2018-AS TANÉV A DEBRECENI REFORMÁTUS HITTUDOMÁNYI EGYETEM FELNŐTTKÉPZÉSI KÖZPONT KÉPZÉSEI 2017/2018-AS TANÉV A/ Pedagógus szakirányú továbbképzési szakok: 1. Drámapedagógia területen pedagógus szakvizsgára felkészítő

Részletesebben

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely WALDORF HÁZ PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZET 1075 Budapest, Asbóth u. 17. Tel.: 1-4610090; 30-3287448; Fax: 1-4136866; E-mail: waldorfhaz@waldorf.hu A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely 2010. január 29-31.

Részletesebben

Kultúrára akadva. Pesti Bölcsész Akadémia. Az ELTE BTK nyitott egyeteme 2013/2014. őszi félév. Kurzusaink:

Kultúrára akadva. Pesti Bölcsész Akadémia. Az ELTE BTK nyitott egyeteme 2013/2014. őszi félév. Kurzusaink: Az ELTE BTK Doktoranduszai bemutatják: Kurzusaink: Pesti Bölcsész Akadémia Kultúrára akadva Az ELTE BTK nyitott egyeteme 2013/2014. őszi félév A kétnyelvűségtől a többnyelvűségig Labancz Linda Perge Gabriella

Részletesebben

Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó

Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó Szociálpszichológiai Osztály Tel.: közvetlen: 279 6091 mellék: 6091 VH.1. emelet 119. szoba E-mail cím: mailto:halasz[kukac]mtapi[pont]hu PUBLIKÁCIÓK

Részletesebben

Győr Tóthné Oláh Katalin NYME RPSZKK Szombathely

Győr Tóthné Oláh Katalin NYME RPSZKK Szombathely 2011.február Győr Tóthné Oláh Katalin NYME RPSZKK Szombathely Pedagógiai munkát segítık rendszere kulturális intézmények gyermekjóléti szolgálat iskola iskola pszichológus civilek szakszolgálatok tehetséggondozó

Részletesebben

Bálint csoport a komplementer medicinában Személyes és szakmai továbbképzés esetmunka útján

Bálint csoport a komplementer medicinában Személyes és szakmai továbbképzés esetmunka útján Bálint csoport a komplementer medicinában Személyes és szakmai továbbképzés esetmunka útján Dr. Harrach Andor Pszichiáter, pszichoszomatika és pszichoterápia szakorvos D SE Magatartástudomámyi Intézet,

Részletesebben

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője

Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője Mentler Mariann MTT Nyugat-dunántúli szekció vezetője 1980-as évek: a tömegoktatás következménye a tehetségvédelem újraéledése (nemzetközi, hazai) Megalakul a Tehetség Világtanács (1975), majd az Európai

Részletesebben

TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz

TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz MEGHÍVÓ az és az Oktatási Hivatal szervezésében Időpont: 2015. szeptember 23. Helyszín: Mercure Budapest Buda Hotel, 1013 Budapest, Krisztina krt. 41 43. A TERVEZETT PROGRAM: 9:00 10:00 REGISZTRÁCIÓ KÖNYVEK

Részletesebben

Pszichológus alapképzés az ELTE-n

Pszichológus alapképzés az ELTE-n Pszichológus alapképzés az ELTE-n Kiss Paszkál ELTE Pszichológiai Intézet www.ppk.elte.hu pszichologia.tanulmanyok@ppk.elte.hu Amiről szó lesz A pszichológia szak kínálata Az alapképzés dióhéjban Mesterszak,

Részletesebben

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban

Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban Ratkóczi Éva (Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány) Személyközpontú terápiás elemek a kognitív terápiákban A közeledés okai Az irányzatok identitásának megerősödése Kutatások Súlyos személyiségzavarok kihívásai

Részletesebben

Bölcsészettudományi Konferencia

Bölcsészettudományi Konferencia Bölcsészettudományi Konferencia Móra Ferenc Szakkollégium 2014. december 1. PROGRAM 9.00 Megnyitó Szajbély Mihály (dékán, SZTE Bölcsészettudományi Kar) Kovács Attila (igazgató, SZTE Móra Ferenc Szakkollégium)

Részletesebben

2015 április: Egy önmagára reflektáló tudomány - Borgos Anna pszichológus

2015 április: Egy önmagára reflektáló tudomány - Borgos Anna pszichológus 2015 április: Egy önmagára reflektáló tudomány - Borgos Anna pszichológus Borgos Anna az MTA TTK KPI Társadalom és Kulturális Pszichológiai Csoportjának tudományos munkatársa. Kutatási témái a magyar női

Részletesebben

A TÁMOP 3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS (FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ) II. SZAKASZ KIEMELT PROJEKT 4. ÉS 5. ALPROJEKTJEINEK KONFERENCIÁJA

A TÁMOP 3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS (FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ) II. SZAKASZ KIEMELT PROJEKT 4. ÉS 5. ALPROJEKTJEINEK KONFERENCIÁJA MEGHÍVÓ EREDMÉNYES NEVELÉS A TÁMOP 3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS (FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ) II. SZAKASZ KIEMELT PROJEKT 4. ÉS 5. ALPROJEKTJEINEK KONFERENCIÁJA A konferencia időpontja: 2015.

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

A közgyűlés határozata értelmében a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének azonos székhelyen működik, mint a Magyar Pszichológiai társaság.

A közgyűlés határozata értelmében a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének azonos székhelyen működik, mint a Magyar Pszichológiai társaság. Kedves Kollégák! A Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete nevében ezúton szeretnénk tájékoztatni a tagságot arról, hogy a 2008. május 30-án tartott tisztújító, s egyben Alapszabályt is módosító

Részletesebben

Előadás címe: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar bemutatása

Előadás címe: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar bemutatása Előadás címe: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar bemutatása Károli Gáspár Református Egyetem Alapítása: Magyarországi Református Zsinat, 1993. február 24. Elvész az én népem, mivelhogy

Részletesebben

A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolója

A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolója 1 8 0 4 4 3 2 8 1 4 2 Statisztikai számjel vagy adószám (csekkszámlaszám) A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek egyszerűsített éves beszámolója 2 0 1 3 egyéb szervezet megnevezése 1149 Budapest,

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Kollégák!

KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Kollégák! KÖSZÖNTŐ Tisztelt Kollégák! Szeretettel és tisztelettel hívjuk Önöket a VI. Magyar Homeopátia Kongresszusra. A homeopátia, mint alternatív terápia részben ismert csak az orvosok körében, de aki megismeri

Részletesebben

Europass Önéletrajz. Állampolgárság magyar, román. Születési dátum 1975. 09. 16. Neme férfi. Szakmai tapasztalat

Europass Önéletrajz. Állampolgárság magyar, román. Születési dátum 1975. 09. 16. Neme férfi. Szakmai tapasztalat Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) Kolozsvári saba Zsolt ím(ek) 3300 Eger, Homok u. 4 sz. / Telefonszám(ok) Mobil: 30/43 34 03 E-mail(ek) kolozsvaricsaba@yahoo.com, kolozsvaricsaba@ektf.hu

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

Magyar Tudomány Ünnepi Hónapja, november 3 30.

Magyar Tudomány Ünnepi Hónapja, november 3 30. A Magyar Tudomány Ünnepi Hónapja, 2012. november 3 30. A magyar tudomány napját a pozsonyi országgyűlés 1825. november 3 i felajánlásától származtatjuk. Az Országgyűlésen Gróf Széchenyi István adományával

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A tantárgy típusa Tantárgy

Részletesebben

FELHÍVÁS. I. Nemzetközi Kisgyermeknevelési Konferencia. Kaposvár, február 5-6.

FELHÍVÁS. I. Nemzetközi Kisgyermeknevelési Konferencia. Kaposvár, február 5-6. FELHÍVÁS I. Nemzetközi Kisgyermeknevelési Konferencia Kaposvár, 2015. február 5-6. A konferencia a Dél- Dunántúl régióban című, TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0014 azonosítójú projekt keretében kerül megrendezésre.

Részletesebben

TanodaPlatformkonferencia. a tanodamozgalom fejlesztéséért

TanodaPlatformkonferencia. a tanodamozgalom fejlesztéséért TanodaPlatformkonferencia a tanodamozgalom fejlesztéséért 2014. december 12. 10.00 15.30 ELTE Tanító- és Óvóképző Kar 1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 40. Mi is az a tanoda Miről szól ez a konferencia

Részletesebben

Katarzisélményre épülő komplex tematikus művészet-pszichoterápia. Antalfai Márta

Katarzisélményre épülő komplex tematikus művészet-pszichoterápia. Antalfai Márta Katarzisélményre épülő komplex tematikus művészet-pszichoterápia Antalfai Márta Az Út titkos csodája abban áll, hogy hogyan alakul ki valami a semmiből. (Az aranyvirág titka) Nemzetközi Művészetterápiás

Részletesebben

DR. KÁRPÁTI ISTVÁN. (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. KÁRPÁTI ISTVÁN. (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. KÁRPÁTI ISTVÁN (Debrecen, 1955. 10. 29.) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Kárpáti István a Korányi-díj magyar kitüntetettje 2005-ben Orvosdoktori diplomáját a debreceni OTE-en 1981-ben szerezte meg. Az egyetem elvégzése

Részletesebben

II. ÓVODAPEDAGÓGIAI NYÁRI AKADÉMIA

II. ÓVODAPEDAGÓGIAI NYÁRI AKADÉMIA MAGYAR ÓVODAPEDAGÓGIAI EGYESÜLET, DEBRECENI EGYETEM TUDOMÁNYEGYETEMI KAROK Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar II. ÓVODAPEDAGÓGIAI NYÁRI AKADÉMIA 2010.

Részletesebben

III. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pszichológia. 2008/2009. I. félév

III. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pszichológia. 2008/2009. I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING 1149 BUDAPEST, BUZOGÁNY U. 10-12. / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 III. évfolyam

Részletesebben

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010

A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 A KOGNITÍV PSZICHOTERÁPIA ALAPJAI 1. Perczel Forintos Dóra Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék 2010 INGER TUDATTALAN KÉSZTETÉS EMÓCIÓ PSZICHOANALITIKUS MODELL Beck, 1974. INGER EMÓCIÓ TANULÁSELMÉLETI

Részletesebben

Tisztelt Érdeklődők!

Tisztelt Érdeklődők! Tisztelt Érdeklődők! A Pécsi Tudományegyetem Doktorandusz Önkormányzata 2015-ben is megrendezi az immáron hagyományosnak tekinthető nemzetközi, több tudományterületet összefogó szakmai rendezvényét. A

Részletesebben

PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Ajánlott félév Felvétel típusa Meghirdető tanszék/intézet PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK MINTATANTERVE NAPPALI TAGOZAT Érvényes a 2016/2017. tanévtől

Részletesebben

A Szellem helyreállítása és a Föld gyógyítása

A Szellem helyreállítása és a Föld gyógyítása A Szellem helyreállítása és a Föld gyógyítása Szakrális kommunikáció és gyógyítás Hálózat nyári akadémiája Nagykőrös, 2014 június 30 július 4. Rendező intézmények, szervezetek: Az Európai Szociálantropológusok

Részletesebben

Szakmai beszámoló. A kiszámítható életpálya c. konferenciáról, Budapest, 2014. november 26. Országos Széchényi Könyvtár

Szakmai beszámoló. A kiszámítható életpálya c. konferenciáról, Budapest, 2014. november 26. Országos Széchényi Könyvtár Az előttünk álló évek egyik kiemelt feladata a kulturális területen dolgozók társadalmi megbecsültségének és elismertségének növelése Szakmai beszámoló A kiszámítható életpálya c. konferenciáról, Budapest,

Részletesebben

A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe

A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe A rehabilitációs medicina szakorvos jelöltjeivel szemben támasztott követelmények, a képzőhelyek szerepe Dr. Kullmann Lajos 1, Dr. VekerdyNagy Zsuzsanna 2, Dr. Dénes Zoltán 3,4, Dr. BenderTamás 5,6, Dr.

Részletesebben

Klinikai Szakpszichológia és Pszichoterapeuta Klinikai Szakpszichológus Tagozat

Klinikai Szakpszichológia és Pszichoterapeuta Klinikai Szakpszichológus Tagozat Klinikai Szakpszichológia és Pszichoterapeuta Klinikai Szakpszichológus Tagozat Tagok: Dr. Perczel Forintos Dóra, Dr. Bugán Antal, Szabóné Dr. Kállai Klára Semmelweis Egyetem, ÁOK, Klinikai Pszichológia

Részletesebben

2015. október 09. PÉNTEK

2015. október 09. PÉNTEK 2015. október 09. PÉNTEK 8:30- Regisztráció 9.15-9.30 Ferenczi Sándor terem: A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület XXII. konferenciáját megnyitja: Lőrincz Zsuzsa, a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület elnöke

Részletesebben

MEGHÍVÓ II. SZUPERVÍZIÓS VÁNDORKONFERENCIA OKTÓBER 21. KAPCSOLATAINK ÜZENETE... ÉRZELMI INTELLIGENCIA ÉS SZUPERVÍZIÓ

MEGHÍVÓ II. SZUPERVÍZIÓS VÁNDORKONFERENCIA OKTÓBER 21. KAPCSOLATAINK ÜZENETE... ÉRZELMI INTELLIGENCIA ÉS SZUPERVÍZIÓ MEGHÍVÓ II. SZUPERVÍZIÓS VÁNDORKONFERENCIA 2016. OKTÓBER 21. KAPCSOLATAINK ÜZENETE... ÉRZELMI INTELLIGENCIA ÉS SZUPERVÍZIÓ Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önt Érzelmi inteligencia és szupervízió

Részletesebben

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM

SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM 9/14/2009 9:10:00 AM SEGÍTHETÜNK! Alapitvany-Fuzet_2009_05.indd 1 9/14/2009 9:10:00 AM WWW.DGY.HU ADÓSZÁM: 18356076-1-03 BANKSZÁMLASZÁM: 10400621-06201821-00000000 H-6200 KISKŐRÖS, MEZŐ U. 16. H-1094 BUDAPEST, ANGYAL UTCA

Részletesebben

Gyermekvállalás és droghasználat 2016 a 10 éves Józan Babák Klub szimpóziuma

Gyermekvállalás és droghasználat 2016 a 10 éves Józan Babák Klub szimpóziuma Gyermekvállalás és droghasználat 2016 a 10 éves Józan Babák Klub szimpóziuma 8.30 - REGISZTRÁCIÓ 9.00 - Megnyitó ( 15) Dr. Németh Attila PhD pszichiáter főigazgató, főorvos, Nyírő Gyula Kórház OPAI 10

Részletesebben

MEGHÍVÓ Határtalan elme Téma I.: Kardiológia és Pszichiátria Téma II.: Irodalom és Pszichiátria Mentális Egészség Tanévzáró Konferenciájára

MEGHÍVÓ Határtalan elme Téma I.: Kardiológia és Pszichiátria Téma II.: Irodalom és Pszichiátria Mentális Egészség Tanévzáró Konferenciájára MEGHÍVÓ Az Országos Pszichiátriai Központ, a Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinika, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Zrt. Határtalan elme címmel konferenciát szervez Téma I.: Kardiológia

Részletesebben

ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet. Meghívó

ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet. Meghívó Meghívó Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk 2010. június 10-11-én megrendezésre kerülő konferenciánkat, melynek címe: Konferencia a Perikoncepcionális Egészségről és a Veleszületett Rendellenességek

Részletesebben

A pszichológia mint foglalkozás

A pszichológia mint foglalkozás A pszichológia mint foglalkozás Alkalmazott területek Polonyi Tünde, PhD Klinikai pszichológia Klinikum területe: mentális problémák, mentális egészség hiánya. De mi a mentális egészség? Eltérés a normától?

Részletesebben

A M A G Y A R H Y P E R T O N I A T Á R S A S Á G I I. T A V A S Z I K O N G R E S S Z U S A

A M A G Y A R H Y P E R T O N I A T Á R S A S Á G I I. T A V A S Z I K O N G R E S S Z U S A MEGHÍVÓ A Hypertonia Világnapja alkalmából rendezett II. Tavaszi Kongresszusunk idején, a Magyar Hypertonia Társaság 2015. május 17 én 10.00 órára Közgyűlést hív össze. A Közgyűlés helye: Mercure Budapest

Részletesebben

AUTISTA GYERMEKEK A MAGYAR KÖZOKTATÁSBAN MAGYAR SZOCIOLÓGIAI TÁRSASÁG ÉVES KONFERENCIÁJA ÉS KÖZGYŰLÉSE 2010. NOVEMBER 5-7.

AUTISTA GYERMEKEK A MAGYAR KÖZOKTATÁSBAN MAGYAR SZOCIOLÓGIAI TÁRSASÁG ÉVES KONFERENCIÁJA ÉS KÖZGYŰLÉSE 2010. NOVEMBER 5-7. MAGYAR SZOCIOLÓGIAI TÁRSASÁG ÉVES KONFERENCIÁJA ÉS KÖZGYŰLÉSE 2010. NOVEMBER 5-7. FOGYATÉKOSSÁG ÉS INTEGRÁCIÓ SZEKCIÓ AUTISTA GYERMEKEK A MAGYAR KÖZOKTATÁSBAN x¾ x ¾ f ¾¾ h¾ 9f½½ ¹ 9h - 1. A KUTATÁSRÓL

Részletesebben

MAGYAR HUMÁNGENETIKAI TÁRSASÁG XI. KONGRESSZUSA ÉS MÉHES KÁROLY NAPOK. Pécs október

MAGYAR HUMÁNGENETIKAI TÁRSASÁG XI. KONGRESSZUSA ÉS MÉHES KÁROLY NAPOK. Pécs október MAGYAR HUMÁNGENETIKAI TÁRSASÁG XI. KONGRESSZUSA ÉS MÉHES KÁROLY NAPOK Pécs 2016. október 13-15. ELNÖKI KÖSZÖNTŐ Kedves Kolleganők és Kollegák! A Magyar Humángenetikai Társaság 2014-ben Budapesten tartott

Részletesebben

Alkotószakkör iskolánk könyvtárában

Alkotószakkör iskolánk könyvtárában Alkotószakkör iskolánk könyvtárában Gyermekeink esztétikai érzékenysége, művészetek iránti fogékonysága az élményt és eredményt biztosító aktivitás révén fejlődik igazán. Alkotó, kreatív, a saját világát

Részletesebben

Meghívó A KONFERENCIA CÉLJA:

Meghívó A KONFERENCIA CÉLJA: Meghívó Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetén belül működő Kriminál- és börtönpedagógiai Szakmai Műhely és a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási

Részletesebben

SZENVEDÉLY és KÖZÖNY Érzelmek és kapcsolatok. 2014. október 17-18. PROGRAM:

SZENVEDÉLY és KÖZÖNY Érzelmek és kapcsolatok. 2014. október 17-18. PROGRAM: SZENVEDÉLY és KÖZÖNY Érzelmek és kapcsolatok A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület XXI. konferenciája 2014. október 17-18. Hotel Rubin, Budapest, XI. Dayka Gábor u. 3. 2014. október 17. PÉNTEK 9.15-9.30

Részletesebben

Egészségügyben Dolgozó. Szociális Munkások Országos Egyesülete

Egészségügyben Dolgozó. Szociális Munkások Országos Egyesülete Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete "Ha többek életét és munkáját összekapcsoljuk, együttesen mindnyájan sokkal messzebbre jutunk, mint külön haladva bárki is eljuthatna." I.

Részletesebben

VI.Nemzetközi Kongresszus 2015. július 2-4. 25 éves az Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület. Szombathelyi Éva

VI.Nemzetközi Kongresszus 2015. július 2-4. 25 éves az Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület. Szombathelyi Éva VI.Nemzetközi Kongresszus 2015. július 2-4. 25 éves az Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület Szombathelyi Éva Előzmények: 60-70-es évek - informális módon az autogén tréning bevezetése és elfogadása

Részletesebben

A Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a Zsigmond Király Főiskola az innováció szolgálatában

A Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a Zsigmond Király Főiskola az innováció szolgálatában A Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a Zsigmond Király Főiskola az innováció szolgálatában Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ Humán Szakemberek Országos Szövetsége

Részletesebben

Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény. Szabó Anna Felnőttképzési vezető

Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény. Szabó Anna Felnőttképzési vezető Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény Szabó Anna Felnőttképzési vezető Nem akkreditált, egyházunk által elfogadott képzések Kreditpontos szociális szférában, munkatársi továbbképzés Felnőttképzési

Részletesebben

A projekt szakmai megvalósítása

A projekt szakmai megvalósítása TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0010 pályázat Az új típusú szakképzés bevezetése a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskolában A projekt szakmai megvalósítása 1.Együttműködés partnerszervezetekkel

Részletesebben

Létkérdések a háziorvosi rendelőben

Létkérdések a háziorvosi rendelőben Létkérdések a háziorvosi rendelőben Az egzisztenciális pszichoterápiáról Dr. Kiss-Szőke Anna NOÉ Továbbképző Nap Szeged, 2014. szeptember 6. Egzisztenciális pszichológia 4 végső aggodalom: Halál Szabadság

Részletesebben

BMNPS52400M Kutatásmódszertan BMNPS01300M f 2 Gy szk BMNPS02400M BMNPS13100M BMNPS23300M

BMNPS52400M Kutatásmódszertan BMNPS01300M f 2 Gy szk BMNPS02400M BMNPS13100M BMNPS23300M 0B PSZICHOLÓGIA MESTERKÉPZÉSI SZAK TATÁRGYLISTÁJA APPALI TAGOZAT Érvényes a 2013/2014-es tanévtől Tárgy kódja Tantárgy megnevezése Előfeltétel Felvétele Kreditpont Követelmény típusa Heti óraszám Félévi

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Pavluska Valéria valeria.pavluska@ktk.pte.hu +36 72 501 599/23200

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Pavluska Valéria valeria.pavluska@ktk.pte.hu +36 72 501 599/23200 SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Alapadatok: Név: E -mail: Telefonszám: Dr. Pavluska Valéria valeria.pavluska@ktk.pte.hu +36 72 501 599/23200 1. Munkahelyi adatok (beosztás, mikortól): Beosztás: Időpont: Egyetemi docens

Részletesebben

Böhm Gábor szakmai önéletrajza

Böhm Gábor szakmai önéletrajza Böhm Gábor szakmai önéletrajza Dr. Böhm Gábor, PhD egyetemi adjunktus Iskolák - Energetikai Szakképzési Intézet, Paks, 1990-1994 Elektronikai műszerész szak - Janus Pannonius Tudományegyetem, Pécs, 1994-2000

Részletesebben

A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI

A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI A NEVELÉSI TANÁCSADÓK TEVÉKENYSÉGE, FELADATAI Dr. Csák Annamária Gyermekpszichológiai ellátás fejlődése 1899 Ranschburg Pál vezette Pszichológiai Laboratórium 1904 Ideges Gyermekek alsó és középfokú Állami

Részletesebben