Az egészségügyi textiltermékek felhasználók szempontjai, igényei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az egészségügyi textiltermékek felhasználók szempontjai, igényei"

Átírás

1 Egészség, egyén, közösség. Az egészségügyi textiltermékek felhasználók szempontjai, igényei Dr. Pusztai Dezső a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének Elnöke, a Toldy Ferenc Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

2 Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége Küldetés: A magyar egészségügy szereplőinek választania kell a vergődés és az összefogás között. A Szövetség azért jött létre, hogy a puszta túlélés helyett minden rendelkezesre alló erőt a felülkerekedésre, a működés és a fejlődés feltételeinek megteremtésére mozgósítson.

3 Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet Egyszemélyes Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság Székhely: Cegléd, Törteli út 1-3.

4 A tisztaság fél egészség! Toldy Ferenc Nonprofit Közhasznú Kft. Az egészségügyi textiltermékek felhasználók szempontjai, igényei Előadó: Pálinkásné Besze Borbála Gazdasági osztályvezető

5 Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet Egyszemélyes Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság Székhely: 2700 Cegléd, Törteli út 1-3. Intézetünk három telephellyel működik. Ellátási forma: Járó-, illetve fekvőbeteg szakellátás Ellátandó lakosságszám: fő (2012. július 1-ig) Ágyszám: 740

6 Egészségügyben használt szőtt és nem szőtt textíliák alkalmazási jellemzői Számos területen a hagyományos textília az uralkodó, amit a többszöri felhasználás jellemez. ágytextília, munka-, és védőruházat betegellátás textiliái Innovatív textil termékek, melyek egyre nagyobb szerepet kapnak, egyszeri felhasználás célzott területen. műtéti textilia kötözőszerek sebvarró fonalak

7 A hagyományos egészségügyi textíliák csoportosítása Ágytextília ( lepedő, paplanhuzat, párnahuzat, pléd, stb.) Műtéti textília (műtős köpeny, műtős nadrág, műtős ing, műtős lepedő, borogatók) Betegellátás textíliái (pizsama, hálóing, beteging, köntös, csecsemőruházat) Személyzeti védőruha (orvosi köpeny, ing, tunika, nadrág stb.) Egyéb textília (abrosz, törölköző stb.)

8 A textiltermékek egészségügyi felhasználásának főbb szempontjai, illetve igényei könnyű kezelhetőség, fertőtleníthetőség, tartósság (méret- és színtartósság), komfortosság.

9 Kezelhetőség A textil mosás közben fellépő mechanikai, vegyszeres fertőtlenítő, fehérítő, és hőhatásoknak ellenálljon. Gépi szárítástól és vasalástól ne károsodjon. Bizonyos textilféleségek (műtős textília) még a mosáson felül sterilizálásra is kerülnek, amelyek külön még fokozottabb kezelést igényelnek.

10 Tartósság Figyelembe kell venni a moshatóság számát gazdasági szempontból is, mert nem mindegy, hogy egy textíliát hányszor lehet kimosni, azaz újrahasznosítani ( ). Ezt a tényezőt befolyásolja a szálas-anyag összetétele (természetes, vagy mesterséges szálból készül a textilanyag) vagy milyen keverékben.

11 Mérettartósság Fontos a többszöri felhasználás miatt. Hogy nézne az ki, ha a nagylepedő többszöri mosás után kislepedő, vagy a paplanhuzat gyermekpaplan lenne? A méret tartósságot pedig a textília szálsűrűsége, illetve a pamut műszál keverési aránya befolyásolja. Tapasztalatok alapján a gramm/m² szálsűrűségű textíliák a legjobbak.

12 Színtartósság Az egészségügyben általában a fehér szín dominál, de bizonyos helyeken és feladatokhoz színes textíliákat használunk. Fontos, hogy a színes textíliákra felhordott színező anyag ne váljon le az elemi szálakról. Ezért nem igen használunk színnyomásos eljárással készült textíliákat, főleg nem olyat ami testtel érintkezik. Nem beszélve az általános fehér ruhák elszíneződéséről.

13 Szálas anyag összetétel Az ágyneműk és védőruhák tekintetében a 70-30%-os illetve a 60-40%-os pamut, műszál keverékek a legjobbak, mivel kellemes viseletűek, jó nedvszívók, és könnyen kezelhetők. Természetesen a műtős textíliák csak tiszta pamutból készülhetnek, elsősorban a statikus feltöltődés és a nedvszívó képesség miatt.

14 A mosási technológia elvárásai a textíliával szemben legyen alkalmas a nagyüzemi mosásra, legyen méretállandó és színtartó a fertőtlenítő mosás körülményei között is, állaga nemcsak összetételénél fogva, de elhasználódási fokával is tűrje a mosást és kikészítést, legyen jól látható, beazonosítható, egyértelmű jelöléssel ellátva.

15 Az egészségügyben használt védőruhákkal szemben támasztott elvárásaink hőálló gombok, hipoklorit álló méretazonosító, gyártó azonosító jelzéssel, Megfelelőségi nyilatkozattal kell ellátni a gyártónak, célszerű szabásvonal kialakítás, mosást követő vasalás illetve mángorlás könnyen elvégezhető legyen, kényelmi szempontokat figyelembe véve tartósságot biztosító varrástechnológia Megoldások: esztétikus összhatás a célszerűséget figyelembevevő divatos modellkialakítás

16 Az egészségügyi textíliákkal kapcsolatos higiénés követelmények A Kórház veszélyes üzem A kórházi fertőzések jelentős szerepet játszanak a betegellátásban, a műtéti gyakorlatban. A nem szakszerűen végzett tisztítás, fertőtlenítés komoly fertőzési forrás, mind a betegek, mind az egészségügyi személyzet számára. Ezért alapelv, hogy a betegellátásban alkalmazott összes textíliát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni! Ezeket a textíliákat fertőtlenítő mosással tisztítjuk. A műtétekhez és egyéb aszeptikus beavatkozásokhoz alkalmazott textíliákat, a fertőtlenítő mosás után felhasználás előtt sterilizálni szükséges.

17 Textilellátás, tervezés Intézetünk októberétől a bértextilia alkalmazását megszüntette. A textilkészlet nagyságát befolyásolja az alapkészlet, a szennyes mennyisége, a mosási átfutási idő, az ágyszám, az osztály feladata, a beteg állapota, kezelési módszerek, ápolási időtartam, esetleg az elbocsátott betegek száma a textilcsere gyakorisága. A gyakorlat azt mutatja, hogy az osztályos textília szennyezettségében nem az elbocsátott betegek száma, hanem az osztályon ápolt betegek állapota, az esetleges műtétek és a kezelés módja befolyásolja jelentősen a textil felhasználást.

18 Textilellátás, tervezés Rendkívül nehéz valamiféle kötelező normát felállítani a textil mennyiségére. Nem lehet átlagokat figyelembe venni, hanem úgy kell meghatározni a készleteket, hogy az előforduló maximális esetekre is biztosítsa a jó ellátást. Ezért a textilkészlet megállapítása szakmailag képzett személyek számára is elmélyült, állandó vizsgálatot, a modern új textil anyagoknak az ismeretét, a felhasználás, mosás ütemét, időszakait, a szállítás, mosás feltételeinek ismeretét teszi szükségessé. Pl. figyelembe kell venni egyes osztályok ügyeletét, baleseti ügyeletét, sebészeti ügyeletét.

19 Készlet, csereraktár Hangsúlyozni kell, hogy a felhasználó helyeken és az Intézetben a betegellátás zavartalansága érdekében az optimális készletet biztosítani kell. Osztályos készlet Csereraktári készlet Központi raktári készlet Intézetünk 468 aktív fekvőbeteg ággyal és 272 krónikus beteg ággyal rendelkezik. Fekvőbeteg osztályoknál az alapkészlet 3-8 szorosa az ágyszámnak, ami a osztály jellegétől függ (intenzív, pszichiátriai ellátás). A 397 ágyszám esetén a bértextilia kiváltására fehér nagylepedőből 3600 db került beszerzésre, ebből 2200 db osztályos készlet (átlag 5,5 szorzó), 1400 db mosodai csereraktári készlet (átlag 3,5 szorzó)

20 Készlet, csereraktár, szennyes textília kezelése Intézetünk szennyes textil készletének mozgását naponta rögzíti Mosodánk, amely havonta kerül összesítésre, kiértékelésre napi átlagmennyiség, minimum leadott mennyiség, maximum leadott mennyiség, mosodai forgókészlet, fajlagos forgókészlet (átlagmennyiséghez számolva) fajlagos forgókészlet (maximum mennyiséghez számolva). Ezekből a számadatokból látható, hogy a zavartalan betegellátáshoz szükséges textilia rendelkezésre áll-e vagy pótlása szükséges.

21 A beszerzéseknél alkalmazott döntésmechanizmusok Fontos szempont az áru-, termék, valamint a szállító kiválasztása, melynél vizsgálnunk kell az áru-, termék- Intézeti megfelelőségét, árát, ár-érték arányát, gazdaságosságát, hozzáférhetőségét, valamint minőségét és minőségbiztonságát (ISO). A szállítónál külön választási szempont annak tőkeerőssége, megbízhatósága, pontossága, készleteinek paraméterei. A döntési mechanizmusban kiemelt szempont a próbamosás eredménye, amit a mosodavezető írásban véleményez, és a megfogalmazott szempontjainkra választ ad: mérettartósság fertőtlenítő szerrel szembeni ellenálló képesség kezelhetőség, vasalási tulajdonságok E szempontok figyelembevételével, az ár-érték arány vizsgálatával, a piackutatás módszereinek alkalmazásával kerül sor az áru, termék, valamint a szállító kiválasztására.

22 Nehézségek, problémák Fokozódik a textíliák elhasználódottsága. Az elhasználódottságból adódó javítások mennyisége nő. Minimális raktárkészlet. Védő- és munkaruházat pótlásának folyamatos fenntartása. Fertőtlenítőszerek által okozott textilek roncsolódása, elváltozása. A kórházi textíliák lopása.

23 Terveink Textilbeszerzés az új tulajdonos közreműködésével a szakmai elvárások alapján. Az egészségügyi ellátásban használt textília állapotának szinten tartása, javítása. A varrodai munka tevékenységének bővítése.

24 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

MAGYAR TEXTILTECHNIKA LXI. ÉVF. 2008/6 173

MAGYAR TEXTILTECHNIKA LXI. ÉVF. 2008/6 173 Az egészségügyi tisztítás követelményei Mészáros Lászlóné Nyírségi Patyolat Zrt. Az egészségügyi intézmények, így a kórházak is háttérszolgáltatásként veszik igénybe a textiltisztítást. Az egészségügyi

Részletesebben

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA. A j á n l a t i d o k u m e n t á c i ó. é s k i e g é s z í t ő i r a t o k

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA. A j á n l a t i d o k u m e n t á c i ó. é s k i e g é s z í t ő i r a t o k BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA A j á n l a t i d o k u m e n t á c i ó é s k i e g é s z í t ő i r a t o k Mosodai szolgáltatás megrendelése a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Részletesebben

A HIGIÉNÉS FOLYAMAT SZABÁLYOZÁSA MF 002.RE

A HIGIÉNÉS FOLYAMAT SZABÁLYOZÁSA MF 002.RE Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: A HIGIÉNÉS FOLYAMAT SZABÁLYOZÁSA MF 002.RE Készítette: Dr. Szamosi Szilvia Átvizsgálta: Dr. Váncsa Andrea Jóváhagyta:

Részletesebben

BAGLYASKŐ IDŐSEK OTTHONA

BAGLYASKŐ IDŐSEK OTTHONA A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Nógrád Megyei Kirendeltsége Igazgatója 47-4/204. ikt. számú rendelkezésének. számú Melléklete BAGLYASKŐ IDŐSEK OTTHONA IDŐSEK OTTHONA SZAKMAI PROGRAMJA 204 Szervezeti

Részletesebben

A Baranya Megyei Gyógyfürdőkórház SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A Baranya Megyei Gyógyfürdőkórház SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Baranya Megyei Gyógyfürdőkórház SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I.1. I.2. I.3. I.4. A kórház megnevezése: Baranya Megyei Gyógyfürdőkórház I.1.1. Rövidített cégneve: Gyógyfürdőkórház

Részletesebben

Az üzleti vállalkozás működése III. A logisztikai rendszer

Az üzleti vállalkozás működése III. A logisztikai rendszer Magdáné Német Ildikó Az üzleti vállalkozás működése III. A logisztikai rendszer A követelménymodul megnevezése: Gazdálkodási feladatok A követelménymodul száma: 1968-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint

A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint A minőségirányítási rendszer követelményei az ISO 9001 szerint Az ISO 9001-es szabvány 4. fejezete: általános követelménye, hogy a szervezetnek meg kell határoznia, milyen folyamatokra van szükség a minőségirányítási

Részletesebben

Környezetvédelmi stratégiák

Környezetvédelmi stratégiák Környezetvédelmi stratégiák A környezet védelmével kapcsolatban a nemzetközi és hazai szakirodalomban egyaránt az egyik leggyakrabban alkalmazott elképzelés a fenntartható fejlodés gondolata, melynek elveit

Részletesebben

Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok. k é z i k ö n y v (MEES) 1.0 változat

Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok. k é z i k ö n y v (MEES) 1.0 változat Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok k é z i k ö n y v (MEES) 1.0 változat EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM 2007. 1 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 RÖVIDÍTÉSEK... 4 I. BETEGELLÁTÁSI FOLYAMATOK... 5 I./1. ELLÁTÁSI

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK ALAP/LEVELEZŐ TAGOZAT MARKETINGKOMMUNIKÁCIÓ SZAKIRÁNY KÖRNYEZETTUDATOSSÁG VIZSGÁLATA A HAZAI KISVÁLLALKOZÁSOK KÖRÉBEN Készítette:

Részletesebben

Geoinformatika menedzsment

Geoinformatika menedzsment Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Földmérő- és Térinformatikai mérnök mesterszak Geoinformatika menedzsment BMEEOAFMFT4 Oktatási segédlet Tantárgyfelelős: Dr. Rózsa Szabolcs

Részletesebben

MUNKAANYAG. Medveczkyné Péter Borbála. Minőség-ellenőrzés. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban

MUNKAANYAG. Medveczkyné Péter Borbála. Minőség-ellenőrzés. A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban Medveczkyné Péter Borbála Minőség-ellenőrzés A követelménymodul megnevezése: Biztonságos és minőségi munkavégzés a könnyűiprban A követelménymodul száma: 1088-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM. Jóváhagyta:

REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM. Jóváhagyta: REGIONÁLIS SZOCIÁLIS KÖZPONT SZAKMAI PROGRAM Jóváhagyta: 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 A SZOLGÁLTATÁS CÉLJA, FELADATA... 5 A MEGVALÓSÍTANI KÍVÁNT PROGRAM KONKRÉT BEMUTATÁSA, LÉTREJÖVŐ KAPACITÁSOK,

Részletesebben

Háziorvosi alapellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató. Dr Tács Tímea családorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos

Háziorvosi alapellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató. Dr Tács Tímea családorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos Háziorvosi alapellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató Dr Tács Tímea családorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos 24. SZÁMÚ KÖRZET 1077 Budapest, Wesselényi utca 11 HIGIÉNÉS SZABÁLYZAT Hatályba lépett:

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Gazdaságtudományi Kar. Vállalkozási Szak. Kiskereskedelmi vállalat áruforgalmi tevékenységének értékelése

Miskolci Egyetem. Gazdaságtudományi Kar. Vállalkozási Szak. Kiskereskedelmi vállalat áruforgalmi tevékenységének értékelése Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vállalkozási Szak Kiskereskedelmi vállalat áruforgalmi tevékenységének értékelése Készítette: Kerekes Bernadett 2013 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Kereskedelmi tevékenység

Részletesebben

Egészségügyi finanszírozási technikák elmélete Magyarországon

Egészségügyi finanszírozási technikák elmélete Magyarországon Egészségügyi finanszírozási technikák elmélete Magyarországon Elméleti összefoglalót tartalmaz az egészségügy finanszírozási technikáiról Magyarországon a szerző publikációja. Szakirodalmi gyűjtések alapján

Részletesebben

Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság. Ernst & Young Tanácsadó Kft. és a Kapolyi Ügyvédi Iroda. Know-How Fund

Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság. Ernst & Young Tanácsadó Kft. és a Kapolyi Ügyvédi Iroda. Know-How Fund FELELŐS VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI AJÁNLÁSOK Készítette a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság az Ernst & Young Tanácsadó Kft. és a Kapolyi Ügyvédi Iroda közreműködésével, a Know-How Fund támogatásával. Budapest,

Részletesebben

A MAGYAR TEXTIL- ÉS RUHAIPAR KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS STRATÉGIÁJA

A MAGYAR TEXTIL- ÉS RUHAIPAR KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS STRATÉGIÁJA TEXPLAT A MAGYAR TEXTIL- ÉS RUHAIPAR KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS STRATÉGIÁJA Fő fejezetek: Vezetői összefoglaló A magyar textil- és ruhaipar kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiája Stratégiai

Részletesebben

II. MODUL. Üzleti terv készítési ismeretek. Fejlesztő: Pataki Ferenc D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI

II. MODUL. Üzleti terv készítési ismeretek. Fejlesztő: Pataki Ferenc D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI II. MODUL Üzleti terv készítési ismeretek Fejlesztő: Pataki Ferenc D.A.R. DEZVOLTARE ANTREPRENORIALĂ ÎN 3 REGIUNI Tartalomjegyzék Üzleti tervezéssel kapcsolatos alapfogalmak... 21 Az üzleti terv bevezető,

Részletesebben

Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában

Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Nappali tagozat Public Relations szakirány Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában Készítette:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Weiser Attila. Az egyes árufőcsoportok minőségi jellemzői

MUNKAANYAG. Weiser Attila. Az egyes árufőcsoportok minőségi jellemzői Weiser Attila Az egyes árufőcsoportok minőségi jellemzői A követelménymodul megnevezése: A beszerzés és az értékesítés előkészítése, megszervezése A követelménymodul száma: 0067-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

A magyar egészségügyi szolgáltatások nyújtásának jogi szabályozása

A magyar egészségügyi szolgáltatások nyújtásának jogi szabályozása A magyar egészségügyi szolgáltatások nyújtásának jogi szabályozása Doktori értekezés Írta: dr. HOMICSKÓ ÁRPÁD OLIVÉR Témavezető: PROF. DR. HAJDÚ JÓZSEF Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Részletesebben

AZ ÉLŐ MUNKAHELY Foglalkozási rehabilitációról munkaadóknak. Zalabai Péterné - Vízvárdi András

AZ ÉLŐ MUNKAHELY Foglalkozási rehabilitációról munkaadóknak. Zalabai Péterné - Vízvárdi András The EQUAL Programme is funded by the European Social Fundand the Hungarian Government. Az EQUAL Programot az Európai Szociális Alap és a Magyar Kormány finanszírozza. 1. Zalabai Péterné - Vízvárdi András

Részletesebben

Az ISO 31000 szabvány alkalmazása az államháztartási belső kontroll standardok kockázatkezelési ajánlásai vonatkozásában

Az ISO 31000 szabvány alkalmazása az államháztartási belső kontroll standardok kockázatkezelési ajánlásai vonatkozásában Az ISO 31000 szabvány alkalmazása az államháztartási belső kontroll standardok kockázatkezelési ajánlásai vonatkozásában Ivanyos János, Trusted Business Partners Kft. Az államháztartás egyensúlyának és

Részletesebben

MUNKAANYAG. Jakab Zsuzsanna. Hogyan lesz steril környezetünk, műszerünk, eszközünk? A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Jakab Zsuzsanna. Hogyan lesz steril környezetünk, műszerünk, eszközünk? A követelménymodul megnevezése: Jakab Zsuzsanna Hogyan lesz steril környezetünk, műszerünk, eszközünk? A követelménymodul megnevezése: Aszepszis-antiszepszis, munkavédelem, környezetvédelem A követelménymodul száma: 2326-06 A tartalomelem

Részletesebben

Országos Sportegészségügyi Intézet

Országos Sportegészségügyi Intézet 1 D O K U M E N T Á C I Ó az Országos Sportegészségügyi Intézet 1123 Budapest Alkotás u. 48. Általános egyszerű eljárás keretében meghirdetett ajánlati felhívásához K.É. 4415/2011. - az ajánlatkérő intézmény

Részletesebben

BELSŐ KONTROLLRENDSZER

BELSŐ KONTROLLRENDSZER BELSŐ KONTROLLRENDSZER E L Ő S Z Ó Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési (ÁBPE) rendszer EU-konform átalakítása az elmúlt években megtörtént. Új jogszabályok születtek, illetve meglévők módosultak.

Részletesebben

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés

Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Önkéntes jó gyakorlatok gyűjtése Bevezetés Az Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület csatlakozik a Hajdú-Bihar megyei Életfa Önkéntes Centrum kezdeményezéséhez, melyben jó gyakorlatok összegyűjtését

Részletesebben