Az egészségügyi textiltermékek felhasználók szempontjai, igényei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az egészségügyi textiltermékek felhasználók szempontjai, igényei"

Átírás

1 Egészség, egyén, közösség. Az egészségügyi textiltermékek felhasználók szempontjai, igényei Dr. Pusztai Dezső a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetségének Elnöke, a Toldy Ferenc Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója.

2 Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége Küldetés: A magyar egészségügy szereplőinek választania kell a vergődés és az összefogás között. A Szövetség azért jött létre, hogy a puszta túlélés helyett minden rendelkezesre alló erőt a felülkerekedésre, a működés és a fejlődés feltételeinek megteremtésére mozgósítson.

3 Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet Egyszemélyes Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság Székhely: Cegléd, Törteli út 1-3.

4 A tisztaság fél egészség! Toldy Ferenc Nonprofit Közhasznú Kft. Az egészségügyi textiltermékek felhasználók szempontjai, igényei Előadó: Pálinkásné Besze Borbála Gazdasági osztályvezető

5 Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet Egyszemélyes Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság Székhely: 2700 Cegléd, Törteli út 1-3. Intézetünk három telephellyel működik. Ellátási forma: Járó-, illetve fekvőbeteg szakellátás Ellátandó lakosságszám: fő (2012. július 1-ig) Ágyszám: 740

6 Egészségügyben használt szőtt és nem szőtt textíliák alkalmazási jellemzői Számos területen a hagyományos textília az uralkodó, amit a többszöri felhasználás jellemez. ágytextília, munka-, és védőruházat betegellátás textiliái Innovatív textil termékek, melyek egyre nagyobb szerepet kapnak, egyszeri felhasználás célzott területen. műtéti textilia kötözőszerek sebvarró fonalak

7 A hagyományos egészségügyi textíliák csoportosítása Ágytextília ( lepedő, paplanhuzat, párnahuzat, pléd, stb.) Műtéti textília (műtős köpeny, műtős nadrág, műtős ing, műtős lepedő, borogatók) Betegellátás textíliái (pizsama, hálóing, beteging, köntös, csecsemőruházat) Személyzeti védőruha (orvosi köpeny, ing, tunika, nadrág stb.) Egyéb textília (abrosz, törölköző stb.)

8 A textiltermékek egészségügyi felhasználásának főbb szempontjai, illetve igényei könnyű kezelhetőség, fertőtleníthetőség, tartósság (méret- és színtartósság), komfortosság.

9 Kezelhetőség A textil mosás közben fellépő mechanikai, vegyszeres fertőtlenítő, fehérítő, és hőhatásoknak ellenálljon. Gépi szárítástól és vasalástól ne károsodjon. Bizonyos textilféleségek (műtős textília) még a mosáson felül sterilizálásra is kerülnek, amelyek külön még fokozottabb kezelést igényelnek.

10 Tartósság Figyelembe kell venni a moshatóság számát gazdasági szempontból is, mert nem mindegy, hogy egy textíliát hányszor lehet kimosni, azaz újrahasznosítani ( ). Ezt a tényezőt befolyásolja a szálas-anyag összetétele (természetes, vagy mesterséges szálból készül a textilanyag) vagy milyen keverékben.

11 Mérettartósság Fontos a többszöri felhasználás miatt. Hogy nézne az ki, ha a nagylepedő többszöri mosás után kislepedő, vagy a paplanhuzat gyermekpaplan lenne? A méret tartósságot pedig a textília szálsűrűsége, illetve a pamut műszál keverési aránya befolyásolja. Tapasztalatok alapján a gramm/m² szálsűrűségű textíliák a legjobbak.

12 Színtartósság Az egészségügyben általában a fehér szín dominál, de bizonyos helyeken és feladatokhoz színes textíliákat használunk. Fontos, hogy a színes textíliákra felhordott színező anyag ne váljon le az elemi szálakról. Ezért nem igen használunk színnyomásos eljárással készült textíliákat, főleg nem olyat ami testtel érintkezik. Nem beszélve az általános fehér ruhák elszíneződéséről.

13 Szálas anyag összetétel Az ágyneműk és védőruhák tekintetében a 70-30%-os illetve a 60-40%-os pamut, műszál keverékek a legjobbak, mivel kellemes viseletűek, jó nedvszívók, és könnyen kezelhetők. Természetesen a műtős textíliák csak tiszta pamutból készülhetnek, elsősorban a statikus feltöltődés és a nedvszívó képesség miatt.

14 A mosási technológia elvárásai a textíliával szemben legyen alkalmas a nagyüzemi mosásra, legyen méretállandó és színtartó a fertőtlenítő mosás körülményei között is, állaga nemcsak összetételénél fogva, de elhasználódási fokával is tűrje a mosást és kikészítést, legyen jól látható, beazonosítható, egyértelmű jelöléssel ellátva.

15 Az egészségügyben használt védőruhákkal szemben támasztott elvárásaink hőálló gombok, hipoklorit álló méretazonosító, gyártó azonosító jelzéssel, Megfelelőségi nyilatkozattal kell ellátni a gyártónak, célszerű szabásvonal kialakítás, mosást követő vasalás illetve mángorlás könnyen elvégezhető legyen, kényelmi szempontokat figyelembe véve tartósságot biztosító varrástechnológia Megoldások: esztétikus összhatás a célszerűséget figyelembevevő divatos modellkialakítás

16 Az egészségügyi textíliákkal kapcsolatos higiénés követelmények A Kórház veszélyes üzem A kórházi fertőzések jelentős szerepet játszanak a betegellátásban, a műtéti gyakorlatban. A nem szakszerűen végzett tisztítás, fertőtlenítés komoly fertőzési forrás, mind a betegek, mind az egészségügyi személyzet számára. Ezért alapelv, hogy a betegellátásban alkalmazott összes textíliát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni! Ezeket a textíliákat fertőtlenítő mosással tisztítjuk. A műtétekhez és egyéb aszeptikus beavatkozásokhoz alkalmazott textíliákat, a fertőtlenítő mosás után felhasználás előtt sterilizálni szükséges.

17 Textilellátás, tervezés Intézetünk októberétől a bértextilia alkalmazását megszüntette. A textilkészlet nagyságát befolyásolja az alapkészlet, a szennyes mennyisége, a mosási átfutási idő, az ágyszám, az osztály feladata, a beteg állapota, kezelési módszerek, ápolási időtartam, esetleg az elbocsátott betegek száma a textilcsere gyakorisága. A gyakorlat azt mutatja, hogy az osztályos textília szennyezettségében nem az elbocsátott betegek száma, hanem az osztályon ápolt betegek állapota, az esetleges műtétek és a kezelés módja befolyásolja jelentősen a textil felhasználást.

18 Textilellátás, tervezés Rendkívül nehéz valamiféle kötelező normát felállítani a textil mennyiségére. Nem lehet átlagokat figyelembe venni, hanem úgy kell meghatározni a készleteket, hogy az előforduló maximális esetekre is biztosítsa a jó ellátást. Ezért a textilkészlet megállapítása szakmailag képzett személyek számára is elmélyült, állandó vizsgálatot, a modern új textil anyagoknak az ismeretét, a felhasználás, mosás ütemét, időszakait, a szállítás, mosás feltételeinek ismeretét teszi szükségessé. Pl. figyelembe kell venni egyes osztályok ügyeletét, baleseti ügyeletét, sebészeti ügyeletét.

19 Készlet, csereraktár Hangsúlyozni kell, hogy a felhasználó helyeken és az Intézetben a betegellátás zavartalansága érdekében az optimális készletet biztosítani kell. Osztályos készlet Csereraktári készlet Központi raktári készlet Intézetünk 468 aktív fekvőbeteg ággyal és 272 krónikus beteg ággyal rendelkezik. Fekvőbeteg osztályoknál az alapkészlet 3-8 szorosa az ágyszámnak, ami a osztály jellegétől függ (intenzív, pszichiátriai ellátás). A 397 ágyszám esetén a bértextilia kiváltására fehér nagylepedőből 3600 db került beszerzésre, ebből 2200 db osztályos készlet (átlag 5,5 szorzó), 1400 db mosodai csereraktári készlet (átlag 3,5 szorzó)

20 Készlet, csereraktár, szennyes textília kezelése Intézetünk szennyes textil készletének mozgását naponta rögzíti Mosodánk, amely havonta kerül összesítésre, kiértékelésre napi átlagmennyiség, minimum leadott mennyiség, maximum leadott mennyiség, mosodai forgókészlet, fajlagos forgókészlet (átlagmennyiséghez számolva) fajlagos forgókészlet (maximum mennyiséghez számolva). Ezekből a számadatokból látható, hogy a zavartalan betegellátáshoz szükséges textilia rendelkezésre áll-e vagy pótlása szükséges.

21 A beszerzéseknél alkalmazott döntésmechanizmusok Fontos szempont az áru-, termék, valamint a szállító kiválasztása, melynél vizsgálnunk kell az áru-, termék- Intézeti megfelelőségét, árát, ár-érték arányát, gazdaságosságát, hozzáférhetőségét, valamint minőségét és minőségbiztonságát (ISO). A szállítónál külön választási szempont annak tőkeerőssége, megbízhatósága, pontossága, készleteinek paraméterei. A döntési mechanizmusban kiemelt szempont a próbamosás eredménye, amit a mosodavezető írásban véleményez, és a megfogalmazott szempontjainkra választ ad: mérettartósság fertőtlenítő szerrel szembeni ellenálló képesség kezelhetőség, vasalási tulajdonságok E szempontok figyelembevételével, az ár-érték arány vizsgálatával, a piackutatás módszereinek alkalmazásával kerül sor az áru, termék, valamint a szállító kiválasztására.

22 Nehézségek, problémák Fokozódik a textíliák elhasználódottsága. Az elhasználódottságból adódó javítások mennyisége nő. Minimális raktárkészlet. Védő- és munkaruházat pótlásának folyamatos fenntartása. Fertőtlenítőszerek által okozott textilek roncsolódása, elváltozása. A kórházi textíliák lopása.

23 Terveink Textilbeszerzés az új tulajdonos közreműködésével a szakmai elvárások alapján. Az egészségügyi ellátásban használt textília állapotának szinten tartása, javítása. A varrodai munka tevékenységének bővítése.

24 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

MŰSZAKI LEÍRÁS. DEK-420 Hagyományos egészségügyi textília beszerzése a DEKK részére tárgyú közbeszerzési eljáráshoz

MŰSZAKI LEÍRÁS. DEK-420 Hagyományos egészségügyi textília beszerzése a DEKK részére tárgyú közbeszerzési eljáráshoz MŰSZAKI LEÍRÁS DEK-420 Hagyományos egészségügyi textília beszerzése a DEKK részére tárgyú közbeszerzési eljáráshoz 1. rész Védőruha Sorszám Megnevezés Műszaki paraméterek Mennyiség (db) 01. orvosi ing

Részletesebben

Egészségügyi logisztikai rendszer bemutatása

Egészségügyi logisztikai rendszer bemutatása Egészségügyi logisztikai rendszer bemutatása BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KÖZPONTI KÓRHÁZ ÉS EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ BESZERZÉS ELŐKÉSZÍTŐ ANYAG ÉS ESZKÖZGAZDÁLKODÁSI OSZTÁLY MŰKÖDÉSE BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 14. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és címek 1 (jelölje meg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt) Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Részletesebben

AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI MEDICINA2000 SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A FELMÉRÉSE ALAPJÁN

AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI MEDICINA2000 SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A FELMÉRÉSE ALAPJÁN AZ EGYNAPOS SEBÉSZETI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE A MEDICINA2000 SZÖVETSÉG FELMÉRÉSE ALAPJÁN Dr. Szarvas Tibor Vecsési Egészségügyi Szolgálat VEMED Kft. MEST elnökségi tag Medicina 2000 elnökségi tag 2018.09.19

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5704 Elektroterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

Elõmosók / Fõmosók ... D-Color színes ruhák mosószere. ... D-Eco fõmosószer. ... D-Uni fõmosószer ... D-Plus munkaruhák mosószere

Elõmosók / Fõmosók ... D-Color színes ruhák mosószere. ... D-Eco fõmosószer. ... D-Uni fõmosószer ... D-Plus munkaruhák mosószere FÕMOSÓK D-Color színes ruhák mosószere Különbözõ mosási célokra, színes és fehér, szintetikus, pamut és kevertszálas textíliák kézi és gépi mosására egyarát alkalmas mosópor. Alkalmazás: 10-20 g/kg, 10-20

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5707 Thermoterápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5708 Magneto-, fototerápia 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi

Részletesebben

Mosodák tanúsítása a német RAL-GZ 992 minőségbiztosítási rendszer szerint a minőség, higiénia és a tartósság terén

Mosodák tanúsítása a német RAL-GZ 992 minőségbiztosítási rendszer szerint a minőség, higiénia és a tartósság terén Mosodák tanúsítása a német RAL-GZ 992 minőségbiztosítási rendszer szerint a minőség, higiénia és a tartósság terén Előadó: Dipl.-Kfm. Ludger v. Schoenebeck COMPETENCE IN TEXTILES Hohenstein Institute Magánintézmény:

Részletesebben

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 MIRE FIGYELJÜNK ALSÓNEMŰ VÁSÁRLÁSAKOR?

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 MIRE FIGYELJÜNK ALSÓNEMŰ VÁSÁRLÁSAKOR? TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 MIRE FIGYELJÜNK ALSÓNEMŰ VÁSÁRLÁSAKOR? Európai Szociális Alap Jó, ha tudjuk! Figyeljünk a megfelelő méretű alsónemű kiválasztására! A túl szűk alsónemű irritálhatja a bőrfelületet,

Részletesebben

HORECA MARKETEX. A külső megfog, a belső megtart, a jó dekoráció HOZZÁLÁNCOL. www.horecamarketex.hu

HORECA MARKETEX. A külső megfog, a belső megtart, a jó dekoráció HOZZÁLÁNCOL. www.horecamarketex.hu HORECA MARKETEX A külső megfog, a belső megtart, a jó dekoráció HOZZÁLÁNCOL www.horecamarketex.hu A mosoly után a legfontosabb: munkatársai megjelenése Forma és munkaruházat Szakácsoktól a londinerekig

Részletesebben

Tájékoztató a szerződés módosításáról - ÁEEK_OEP_EMMI-2016/1 - Kórházi textíliák beszerzése UHF rendszerrel ellátva adásvételi szerződés keretében

Tájékoztató a szerződés módosításáról - ÁEEK_OEP_EMMI-2016/1 - Kórházi textíliák beszerzése UHF rendszerrel ellátva adásvételi szerződés keretében Tájékoztató a szerződés módosításáról - ÁEEK_OEP_EMMI-2016/1 - Kórházi textíliák beszerzése UHF rendszerrel ellátva adásvételi szerződés keretében Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/13 Beszerzés tárgya:

Részletesebben

speciális textília igényei Technológia és innováció a standard megoldásokon túl

speciális textília igényei Technológia és innováció a standard megoldásokon túl A Horecaszektor speciális textília igényei Technológia és innováció a standard megoldásokon túl Lakástextilek a mindennapokban és a Horecaszektorban Különbségek a lakossági és a Horecaszektor igényei között:

Részletesebben

A BUBU-t kell választani!!!!!!!!!!!!!!!

A BUBU-t kell választani!!!!!!!!!!!!!!! Gyakorlási mix Szállító értékelés TATU KFT. 400 BÓL 12 ROSSZ MINŐSÉG, 6 KÉSVE KSZÁLLÍTOTT, ÁR A 35 $, AZ ADOTT TERMÉK LEGOLCSÓBB ÁRA A PIACON 25 $. BUBU KFT. 350 DB TERMÉKBŐL 30 DB-OT KÉSVE SZÁLLÍTOTT,2

Részletesebben

boco Munkaruházat Munkára tervezve

boco Munkaruházat Munkára tervezve boco Munkaruházat Munkára tervezve boco Munkaruházat Munkára tervezve A CWS-boco Kft. széleskörű tapasztalattal rendelkezik a bértextília szolgáltatás területén, hiszen generációk óta fejleszt innovatív

Részletesebben

Női, férfi, és gyermekeknek készült fehérneműk vizsgálata

Női, férfi, és gyermekeknek készült fehérneműk vizsgálata Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 82/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy megosszuk Önnel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legújabb tesztelésének eredményét, amelynek

Részletesebben

Dávid lángálló, vegyszerálló, antisztatikus - védőruházat MSZ EN 13 034 VEGYSZERÁLLÓ

Dávid lángálló, vegyszerálló, antisztatikus - védőruházat MSZ EN 13 034 VEGYSZERÁLLÓ Dávid lángálló, vegyszerálló, antisztatikus - védőruházat MSZ EN ISO 11612 LÁNGÁLLÓ MSZ EN 13 034 VEGYSZERÁLLÓ MSZ EN 1149-5 ANTISZTATIKUS Melles nadrág : lva-mn-14-01 Kabát : lva-k-14-02 Derekas nadrág

Részletesebben

TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY

TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY TÁMOGATJUK, TŰRJÜK VAGY TILTJUK?, AVAGY AZ EGYNAPOS SEBÉSZET KIHASZNÁLTSÁGÁNAK SEGÍTÉSE VAGY KORLÁTOZÁSA A CÉL? SZAKÁCS ANASZTÁZIA ZIRCI ERZSÉBET KÓRHÁZ - RENDELŐINTÉZET Társszerző: Dr. Vermes Tamás XXV.

Részletesebben

Egészségügyi technológiák és szakellátások befogadása

Egészségügyi technológiák és szakellátások befogadása Egészségügyi technológiák és szakellátások befogadása Kasik Dávid Osztályvezető Általános Finanszírozási Főosztály Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, 2014. május 16. Egészségügyi technológiák befogadása

Részletesebben

Az egészségügyi intézmények helyes kialakításának jelentősége a nosocomiális fertőzések megelőzésében. Ifj. Pólya Endre

Az egészségügyi intézmények helyes kialakításának jelentősége a nosocomiális fertőzések megelőzésében. Ifj. Pólya Endre Az egészségügyi intézmények helyes kialakításának jelentősége a nosocomiális fertőzések megelőzésében Ifj. Pólya Endre VÁZLAT Főbb egységek Nosocomialis fertőzések Műszaki megoldások Meglepetés Az egészségügyi

Részletesebben

MAGYAR TEXTILTECHNIKA LXI. ÉVF. 2008/6 173

MAGYAR TEXTILTECHNIKA LXI. ÉVF. 2008/6 173 Az egészségügyi tisztítás követelményei Mészáros Lászlóné Nyírségi Patyolat Zrt. Az egészségügyi intézmények, így a kórházak is háttérszolgáltatásként veszik igénybe a textiltisztítást. Az egészségügyi

Részletesebben

Egyéni védőeszközök beszerzése, gyártása és forgalmazása az új európai rendeletnek megfelelően

Egyéni védőeszközök beszerzése, gyártása és forgalmazása az új európai rendeletnek megfelelően Egyéni védőeszközök beszerzése, gyártása és forgalmazása az új európai rendeletnek megfelelően A 2016/425/EU rendelet hatása az ipari felhasználókra, a gyártókra és a forgalmazókra Az érték, ami összeköt

Részletesebben

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel

VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel VALÓBAN AZ OLCSÓ AZ OLCSÓBB? Negatívnyomás-terápia szakdolgozói szemmel Földesné Ferenczi Tünde Diplomás ápoló, Eü.gyakorlat vezető Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános sebészet Székesfehérvár

Részletesebben

Matolcsi Anita Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Patológiai Osztály

Matolcsi Anita Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Patológiai Osztály Matolcsi Anita Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Patológiai Osztály 2017.04.21. A hulladék fogalma Általános értelemben hulladéknak tekinthető az ember mindennapi élete, munkája, gazdasági tevékenysége

Részletesebben

Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához Információ és online formanyomtatványok:

Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához Információ és online formanyomtatványok: Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához Információ és online formanyomtatványok: http://simap.ted.europa.eu Ajánlati/részvételi felhívás 2014/24/EU irányelv I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és címek

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T ot.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzési Hatóság nevében meghozta az alábbi. H A T Á R O Z A T ot. KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/882-8594, fax: 06-1/882-8593 E-mail: dontobizottsag@kt.hu Ikt.sz.: D.529/17/2014. A Közbeszerzési

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM 2019. MÁJUS 15. Előadó: Bugyik Andrea HELYI AKCIÓCSOPORT (HACS) BEMUTATÁSA Név: Karcag Városért Helyi Közösség Megalakulás: 2016. év Forma: konzorcium Tagság: 18

Részletesebben

A mosoda 2007. évre várható működési költsége a számítások alapján 22 millió forint.

A mosoda 2007. évre várható működési költsége a számítások alapján 22 millió forint. . napirendi pont EGÉSZSÉGÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS LAKÁSÜGYI BIZOTTSÁG ELŐTERJESZTÉSE JAVASLAT AZ EGYESÍTETT EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY MOSODÁJÁNAK MEGSZÜNTETÉSÉRE Az Egyesített Egészségügyi és Szociális

Részletesebben

XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október

XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, október XXV. Magyarországi Egészségügyi Napok Siófok, 2018. október 10-12. Kórház higiéné másképpen - management szempontok Dr. Antal Gabriella főigazgató, Tüdőgyógyintézet Törökbálint ABPE II Belső kontrollrendszer

Részletesebben

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül)

A Kórház története. A mai igazgatóság épülete (1920-1930 körül) A Kórház története Székesfehérváron II. Géza (1141-1161) uralkodása alatt a johannita rend alapított a város első kórházát (xenodochiumot). 1865 decemberében kezdte meg működését 32 ággyal az első vármegyei

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fertőtlenítő sterilező szakképesítés Fertőtlenítés, sterilizálás modul. 1. vizsgafeladat április 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fertőtlenítő sterilező szakképesítés Fertőtlenítés, sterilizálás modul. 1. vizsgafeladat április 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 70 % 56/2016.

Részletesebben

18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság

18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság 18. napirendi pont Megtárgyalta: Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Bizottság 01/555-2/2009. Pénzügyi és Vagyonkezelő Bizottság A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosának előterjesztése

Részletesebben

Eljárás visszavonása - Takarítási feladatok ellátása a Pécsi Tudományegyetem telephelyein

Eljárás visszavonása - Takarítási feladatok ellátása a Pécsi Tudományegyetem telephelyein Eljárás visszavonása - Takarítási feladatok ellátása a Pécsi Tudományegyetem telephelyein Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/46 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA. A j á n l a t i d o k u m e n t á c i ó

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA. A j á n l a t i d o k u m e n t á c i ó BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA A j á n l a t i d o k u m e n t á c i ó Mosodai szolgáltatás és mosodai szolgáltatással összefüggő bértextília szolgáltatás és mikrochip rendszer megrendelése

Részletesebben

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport

Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakfeladat, szaktevékenység megnevezése: Fizioterápia 57 es főcsoport Szakmakód megnevezése: 5711 Gyógytorna 1. Szakfeladat, szaktevékenység definíciója, szakmai leírás: Olyan egészségügyi ellátási forma,

Részletesebben

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház bemutatkozása 2011. április 9. Készítette: Csordás Adrienn Turbók Adrienn Az intézmény alapításának éve: 1749. Az alapító neve: Győr Város Tanácsa A korábban Szentháromság

Részletesebben

Steril gyógyszerkészítmények gyártása

Steril gyógyszerkészítmények gyártása Steril gyógyszerkészítmények gyártása Aszeptikus gyártóhelyre való belépés szabályozása Dr. Pintér Gábor 2014. február 20. Alapelv Speciális követelmények (mikrobiológiai szennyezők, részecske, pirogének

Részletesebben

Az egészségügyben, gazdasági műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése 2013.

Az egészségügyben, gazdasági műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése 2013. Az egészségügyben, gazdasági műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése 2013. Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete Ezúton szeretnénk köszönetet mondani azoknak az

Részletesebben

Textiltermékek gyártása, szállítása az SE egészségügyi intézményei részére tárgyú eljárás tájékoztatója

Textiltermékek gyártása, szállítása az SE egészségügyi intézményei részére tárgyú eljárás tájékoztatója Textiltermékek gyártása, szállítása az SE egészségügyi intézményei részére tárgyú eljárás tájékoztatója Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/17 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Modelleírás: Egy lapból szabott, rövid oldalon bújtatós nyílással készült paplanhuzat. Alkalmazási terület: Kórházi ágynemű

Modelleírás: Egy lapból szabott, rövid oldalon bújtatós nyílással készült paplanhuzat. Alkalmazási terület: Kórházi ágynemű Paplanhuzat bújtatós Mérete: 148 cm x 200 cm x 35 cm 00 Egészségügy Egy lapból szabott, rövid oldalon bújtatós nyílással készült paplanhuzat. Alapanyag színe: fehér Anyagsürüség: 185 gr/m² 90 Kórházi ágynemű

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve címe: 9. melléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez Összegez az ajánlatok elbírálásáról Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2040

Részletesebben

Készletezés. A készletezés hosszú távú döntései (a készletek nagysága és összetétele)

Készletezés. A készletezés hosszú távú döntései (a készletek nagysága és összetétele) Készletezés Árukészlet: a forgalom lebonyolítását biztosító áruállomány, árumennyiség. Készletezés: a készletekkel kapcsolatos döntések és gyakorlati teendők összessége. A készletezés hosszú távú döntései

Részletesebben

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi

Részletesebben

2018. évi Közbeszerzési terv, Bács-Kiskun Megyei Kórház (verzió:8)

2018. évi Közbeszerzési terv, Bács-Kiskun Megyei Kórház (verzió:8) 2018. évi Közbeszerzési terv, Bács-Kiskun Megyei Kórház (verzió:8) 1. A közbeszerzés tárgya, pontos megnevezés, meghatározás Általános sebészet 1 napos sebészeti tevékenység szervezése 36 hónapra Mennyisége

Részletesebben

MŰKÖDŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT

MŰKÖDŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT MŰKÖDŐ MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Pergéné Kiss Éva Hetényi Géza Kórház- RI, Szolnok Központi műtő/ fül-orr-gége és szájseb. műtő BSc ápoló, műtős szakasszisztens Balatonfüred,

Részletesebben

Vállalati információs rendszerek

Vállalati információs rendszerek Vállalati információs rendszerek 2. előadás: Egy konkrét vállalatirányítási rendszer Elekes Edit, 2015. elekes.edit@eng.unideb.hu Miért épp a kórház? Mindenkinek van róla személyes tapasztalata, volt bent

Részletesebben

KEOP-5.6.0/E/ Energia-megtakarítást célzó röntgen készülékek beszerzése a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban

KEOP-5.6.0/E/ Energia-megtakarítást célzó röntgen készülékek beszerzése a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban Energia-megtakarítást célzó röntgen készülékek beszerzése a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban Kedvezményezett: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr A megvalósult projekt elért eredményei, fejlesztései

Részletesebben

2. oldal a) a mellékletben foglalt tárgyi feltételeket; b) a műtéti beavatkozás elvégzésében jártas olyan szakorvost, aki a szakvizsgát követően 5 éve

2. oldal a) a mellékletben foglalt tárgyi feltételeket; b) a műtéti beavatkozás elvégzésében jártas olyan szakorvost, aki a szakvizsgát követően 5 éve 1. oldal 16/2002. (XII. 12.) ESzCsM rendelet az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető ellátások szakmai feltételeiről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (a továbbiakban: Eütv.) 247.

Részletesebben

Óvodai dajka OKJ 31 140 01 0000 00 00

Óvodai dajka OKJ 31 140 01 0000 00 00 292-06 Takarítási feladatok az óvodai dajka tevékenységében Óvodai dajka OKJ 3 40 0 0000 00 00 Gyakorlati vizsgatevékenység 292-06 Takarítási feladatok az óvodai dajka tevékenységében 292-06/2 Takarítási

Részletesebben

az eljárás megindításának időpontja (éééé.hh.nn) Tervezett eljárás típus

az eljárás megindításának időpontja (éééé.hh.nn) Tervezett eljárás típus Építési i eljárás típus 5 Számítástechnikai kellékanyagok informatika Nemzeti Nemzeti eljárás a Kbt. 121. b) alapján 2013.11.01 2014.01.03 12 Műszer javítás, karbantartás karbantartás, felújítás Uniós

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát

Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Egynapos sebészeti ellátás: kinek is jó? Csináljunk kasszát Dr. Tóth Gábor Siófok 2014 április 2. Definíció Az egynapos sebészeti ellátás olyan speciális, a kórházi kezelést kiváltó ellátás, amely speciális

Részletesebben

az értékek fogságában, avagy a szép tokos ajtó átka

az értékek fogságában, avagy a szép tokos ajtó átka Tiszta őrültekháza... avagy az értékek fogságában, avagy a szép tokos ajtó átka Cseszkó Géza egészségügyi szakmenedzser Msc05 MOTTÓ ÜZENET AZT AMIRE VÁGYUNK, NEM ENGEDHETJÜK MEG MAGUNKNAK. AZ KELL AMIRE

Részletesebben

A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből

A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből ORFMMT XXXII. Vándorgyűlése Miskolc, 2013.08.29-2013.08.31 A stroke betegek rehabilitációja során felmerülő nehézségek elemzése ápolói szemszögből T E N K S Z A B I N A D R. U R B Á N E D I N A Kutatás

Részletesebben

Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálat Székhely: 1027 Budapest Kapás utca 22

Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálat Székhely: 1027 Budapest Kapás utca 22 Járó-TEK 2018-12-5 Szolgáltatók listája Régió: Közép-Magyarország Szakma: pszichiátria "Dr. Halász Géza" Szakorvosi Rendelőintézet Székhely: 2370 Dabas Bartók Béla utca 61. E-mail:rendint@monornet.hu Telefon:

Részletesebben

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai:

1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: 1.2. A közfeladatot ellátó szerv szervezeti felépítése szervezeti egységek megjelölésével, az egyes szervezeti egységek feladatai: A Kórház szervezeti felépítését és egységeinek felsorolását az Organogram

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök

Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal 1051 Budapest, Zrínyi utca 3. Gyógyászati segédeszközök vs sporteszközök P a r á d f ü r d ő, F E S Z K o n g r e s s z u s - 2 0 1 4. s z e p t e m

Részletesebben

Fogalmak: 3. számú melléklet Melles nadrág és kabát vattakabát: Anyagösszetétel: 65% Pamut, 35%PE, 276g/m 2 Szín: sötétkék Lángálló melles nadrág és kabát: Anyagösszetétel: 100% Pamut, 300g/m 2 Szín: Királykék

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Gyakorlat gyermek- és ifjúságpszichiátriai képzőhelyen 6 hónap (Terv ) Fejér Megyei Szent György Kórház 8000 Székesfehér Seregélyesi út 22/535-500/1011 22/595-642 Gyermek és Ifjúsági Ideggondozó Intézet

Részletesebben

Speciális lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő

Speciális lábápoló Kéz- és lábápoló, műkörömépítő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

AZ EHEALTH FEJLESZTÉSEK MEGHATÁROZÓ PROJEKTJEI Avagy a fejlesztések motorja. Dr. Németh László ÁEEK főigazgató

AZ EHEALTH FEJLESZTÉSEK MEGHATÁROZÓ PROJEKTJEI Avagy a fejlesztések motorja. Dr. Németh László ÁEEK főigazgató AZ EHEALTH FEJLESZTÉSEK MEGHATÁROZÓ PROJEKTJEI Avagy a fejlesztések motorja Dr. Németh László ÁEEK főigazgató ÁEEK feladatai No1: Fenntartói feladatkör No2: Középirányítói feladatkör No3: Tulajdonosi joggyakorlás

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY

FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY 1. a) A SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY MEGNEVEZÉSE Száraztészta gyártó b) SZAKMAI VÉGZETTSÉG MEGNEVEZÉSE Száraztészta gyártó Szakmai programkövetelmény azonosító száma:

Részletesebben

Egyéb közlemény: 6. melléklet a 14/2010. (X. 29.) NFM rendelethez

Egyéb közlemény: 6. melléklet a 14/2010. (X. 29.) NFM rendelethez Nemzeti közbeszerzési hirdetmény feladására irányuló kérelem (5) A kérelemben meg kell adni az alábbiakat: b) a kérelem az Értesítőben történő hiánypótlást kezdeményezi; c) az ajánlatkérő a Kbt. mely rendelkezése

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is''

Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Struktúraváltás Zirci Erzsébet Kórházban (2007-2014) avagy, van élet az aktív ellátások megszűnése után is'' Veszprém Megyei Orvos- Gyógyszerész Napok Sümeg, 2014. november 22. Zirci Erzsébet Kórház- Rendelőintézet

Részletesebben

3M Scotchlite fényvisszavető anyagok. Éjszaka és rossz fényviszonyok között is láthatóvá tesszük! Üdvözöljük. a 24 órás. láthatóság világában!

3M Scotchlite fényvisszavető anyagok. Éjszaka és rossz fényviszonyok között is láthatóvá tesszük! Üdvözöljük. a 24 órás. láthatóság világában! 3M Scotchlite fényvisszavető anyagok Éjszaka és rossz fényviszonyok között is láthatóvá tesszük! Üdvözöljük a 24 órás láthatóság világában! Láthatóvá tesszük az embereket még éjszaka is! Biztonság és láthatóság

Részletesebben

Termékismertető Csoportos személybiztosítás

Termékismertető Csoportos személybiztosítás www.allianz.hu Termékismertető Csoportos személybiztosítás Allianz Hungária Zrt. Biztosítási tartam A biztosítási tartam 1 év, mely évente, további 1 évvel automatikusan meghoszszabbodik, vagy egy évnél

Részletesebben

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet

Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet Így dolgozunk mi Egynapos Sebészet a történelmi múltú Szent Rókus Kórházban IX. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2012. Farkas Annamária, Dr. Göböl Zsolt Szent Rókus Kórház és Intézményei,

Részletesebben

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE

Kórházi létesítmény gazdálkodás a MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE Kórházi létesítmény gazdálkodás a gyakorlatban MOLNÁR AT TILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE A Kórház (szakrendelő, orvosi rendelő) mint létesítmény Egészségügyi intézmény egy speciális

Részletesebben

Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció. Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban

Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció. Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban Koch's Torma Kft. Közel a Német piac Prezentáció Beszállítói kapcsolatok, minőségbiztosítás az élelmiszeriparban Előadó: Ujházi Attila Ügyvezető, www.kochs.cc Több, Mint Torma! Beszállítókkal szemben támasztott

Részletesebben

Kórházi takarítás dilemmái napjainkban. MATISZ Szakmai nap Budapest, november 28.

Kórházi takarítás dilemmái napjainkban. MATISZ Szakmai nap Budapest, november 28. Kórházi takarítás dilemmái napjainkban MATISZ Szakmai nap Budapest, 2017. november 28. Kalamár-Birinyi Edit osztályvezető Kórházhigiénés és Textilellátó Osztály Zala Megyei Szent Rafael Kórház Kerényi

Részletesebben

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT

13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13. KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKMACSOPORT 13.A. Fertötlenítés 13.D. Népegészségügy 13.. Egészségőr 13.1. Egészségfejlesztési szakember MSc 13.3. Egészségőr-fertőtlenítő 13.1. Katonai higiénikus

Részletesebben

Magyar joganyagok /2017. (VI. 29.) Korm. határozat - az Egészséges Budapest 2. oldal Dél-pesti Centrum DPC Dél-budai Centrum DBC Szent Szent Ján

Magyar joganyagok /2017. (VI. 29.) Korm. határozat - az Egészséges Budapest 2. oldal Dél-pesti Centrum DPC Dél-budai Centrum DBC Szent Szent Ján Magyar joganyagok - 1425/2017. (VI. 29.) Korm. határozat - az Egészséges Budapest 1. oldal 1425/2017. (VI. 29.) Korm. határozat az Egészséges Budapest Program végrehajtásával kapcsolatos 2017. évi forrásigény

Részletesebben

Washing and dry-cleaning services

Washing and dry-cleaning services Washing and dry-cleaning services Generell Informasjon Versjon 1 Url http://com.mercell.com/permalink/42589047.aspx Ekstern anbuds ID 1796-2014 Konkurranse type: Anbudskonkurranse Dokument type Anbudsinnbydelse

Részletesebben

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA. A j á n l a t i d o k u m e n t á c i ó. é s k i e g é s z í t ő i r a t o k

BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA. A j á n l a t i d o k u m e n t á c i ó. é s k i e g é s z í t ő i r a t o k BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA A j á n l a t i d o k u m e n t á c i ó é s k i e g é s z í t ő i r a t o k Mosodai szolgáltatás és mosodai szolgáltatással összefüggő bértextília-szolgáltatás

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31.

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 2013.02.07-2013.12.31. egyszerűsített éves beszámolójához. 2013. március 31. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a Mérték Médiaelemző Műhely Közhasznú Nonprofit Kft. 213.2.7-213.12.31 egyszerűsített éves beszámolójához 213. március 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) I. ÁLTALÁNOS RÉSZ A

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-4-0136/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: CE Certiso Orvos- és Kórháztechnikai Ellenőrző és Tanúsító Kft. 2040 Budaörs,

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2020 IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA 2020 IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 1. MINTATÉTEL A) Határozza meg a gazdálkodás körébe tartozó fogalmakat: gazdálkodás, termelés és technológia, vállalati

Részletesebben

ELLATASIFORMACSOPORT NEV

ELLATASIFORMACSOPORT NEV USZOLGNV LLATASIFORMACSOPORT NV TLPHLY_IRSZ allergológia és klinikai immunológiaszentendre Város gészségügyi Járóbeteg szakellátás 2000 Szentendre Kanonok u. 1. allergológia és klinikai immunológia Tormay

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2453-06 Fertőtlenítés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2453-06 Fertőtlenítés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyén munkavédelmi előadás tartására kérték fel. Beszélje meg vezetőjével előadását! - fertőtlenítéssel, fertőtlenítőszerek alkalmazásával kapcsolatos fontosabb munkavédelmi és balesetelhárítási

Részletesebben

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft.

Újabb nehézségek az egynapos sebészetben. Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Újabb nehézségek az egynapos sebészetben Előadó: Kovács Péter Vemed Kft. Az egészségügyi, szociális és családügyi miniszter 16/2002. (XII. 12.) ESZCSM rendelete az egynapos sebészeti és a kúraszerűen végezhető

Részletesebben

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina

Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Csizmadia Krisztina Klinikai Táplálási Mobil Team működése a Kaposi Mór Oktató Kórházban Csizmadia Krisztina MALNUTRITIO - Miért beszéljünk róla? MMTT 2012-ben végzett felmérése szerint a kórházban fekvő betegek egyharmada

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének június 30-i ülése 9. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének június 30-i ülése 9. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2017. június 30-i ülése 9. számú napirendi pontja Javaslat a Tolna Megyei Önkormányzat és a Tolna Megyei Fejlesztési Ügynökség Nkkft. közötti

Részletesebben

Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból

Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból 1. A munkaeszközök, illetve gépek biztonságával foglalkozó fontosabb jogszabályok és szabványok. A nemzeti szabvány és a honosított

Részletesebben

Szilvásvárad Szalajka vízmű, PALL membrán tisztítás kérdései üzemeltetési szempontból Pintér János

Szilvásvárad Szalajka vízmű, PALL membrán tisztítás kérdései üzemeltetési szempontból Pintér János Szilvásvárad Szalajka vízmű, PALL membrán tisztítás kérdései üzemeltetési szempontból Pintér János Tapasztalatok és kihívások a membránnal történő víztisztításban Szakmai Nap 2019. február 26. Bemutatkozás

Részletesebben

ME/76-01 A mérő és megfigyelőeszközök kezelése

ME/76-01 A mérő és megfigyelőeszközök kezelése D E B R E C E N I E G Y E T E M Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ME/76-01 2. kiadás Hatályba léptetve: 2010. május 05. Készítette:

Részletesebben

Laboratóriumi vizsgálatok összehasonlító elemzése 2010-2013

Laboratóriumi vizsgálatok összehasonlító elemzése 2010-2013 Laboratóriumi vizsgálatok összehasonlító elemzése 2010-2013 dr. Kramer Mihály tanácsadó Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (HIVDA) 2014.08.30 MLDT 57 Nyíregyháza 1 Célkitűzések Négy

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS

SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről Név: Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Székhely: 2660 Balassagyarmat, Rákóczi út 125-127 Adószám: 15450353-2-12 Bankszámlaszám: OTP 11741017-15450353

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

A beszerzés rövid távú céljai és megvalósításuk módszerei

A beszerzés rövid távú céljai és megvalósításuk módszerei A beszerzés rövid távú céljai és megvalósításuk módszerei A változó piaci viszonyokhoz rugalmasan kell alkalmazkodni és ehhez biztosítani kell az áruutánpótlás folyamatosságát. Rövid tárva is kell gondolni

Részletesebben

Szegedi Vadaspark és Programszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. évi Egyszerűsített éves beszámolójának KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE

Szegedi Vadaspark és Programszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. évi Egyszerűsített éves beszámolójának KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE Szegedi Vadaspark és Programszervező Közhasznú Nonprofit Kft. 2013. évi Egyszerűsített éves beszámolójának KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE 1. Általános kiegészítések 1.1. A vállalkozás bemutatása 1.1.1. A gazdálkodó

Részletesebben

3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI

3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI 3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI 3.1 A vállalkozás eszközei és szerepük a gazdálkodásban A vállalkozás tevékenysége ellátásához felhasznált eszközeit a számviteli törvény a következő csoportokba rendezi:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás, Mentőápoló szakképesítés Higiéné, munkavédelem modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Egészségügyi kártevőirtó szakmunkás, Mentőápoló szakképesítés Higiéné, munkavédelem modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS

KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS KEVERÉS ADAGOLÁS SZÁLLÍTÁS SZÁRÍTÁS Cég Moduláris rendszer Adagolás és keverés Szárítás KOCH-TECHNIK Werner Koch Maschinentechnik GmbH Több mint 35 éve a KOCH TECHNIK név elválaszthatatlanul összekapcsolódik

Részletesebben

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

NEAK Szakmai Fórum. Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő NEAK Szakmai Fórum Farkas Marianna ellátási főigazgató-helyettes Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Egészségbiztosítási Alap kiadásai 2017 A daganatos betegségek

Részletesebben

TAPASZTALATOK, FONTOSABB TÉNYEZŐK, BANKI IGÉNYLÉSI FELTÉTELEK. VIDA JÓZSEF Elnök-ügyvezető, B3 TAKARÉK Szövetkezet

TAPASZTALATOK, FONTOSABB TÉNYEZŐK, BANKI IGÉNYLÉSI FELTÉTELEK. VIDA JÓZSEF Elnök-ügyvezető, B3 TAKARÉK Szövetkezet TAPASZTALATOK, FONTOSABB TÉNYEZŐK, BANKI IGÉNYLÉSI FELTÉTELEK VIDA JÓZSEF Elnök-ügyvezető, B3 TAKARÉK Szövetkezet Vállalatfinanszírozási terméktérkép Ágazat zolgáltatás Beruházási hitel Feldolgozó -ipar

Részletesebben

Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök

Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök Készítette: dr. Lukács Andrea közbeszerzési tanácsadó, szakértő, Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, alelnök 2013.12.20. dr. Lukács Andrea, 1 A közbeszerzési irányelvek lehetőséget adnak a szociális

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazzák. A lakástextíliák

Részletesebben

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek

Gyakorlatokhoz tartozó akkreditált képzőhelyek Általános sebészeti gyakorlat 12 hónap (Terv1) Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1106 Budapest Maglódi út 89-432-7774 Sebészeti, Mellkassebészeti-Érsebészeti Dr. Benedek György 12 hónap 1 fő 2011.09.01.

Részletesebben