1. Az esztrichek fogalom-meghatározása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Az esztrichek fogalom-meghatározása"

Átírás

1

2 2 Tartalomjegyzék 1. Az esztrichek fogalom-meghatározása 2. Az anhidrit esztrichek 3. Esztrichek csoportosítása a készítési mód szerint 3.1. Tapadó esztrich 3.2. Csúszó esztrich 3.3. Úsztatott esztrich 4. Az esztrichek kivitelezése 5. Fugaképzések 6. Az esztrich felület vizsgálata a burkolás előtt 7. Munkahelyi vizsgálatok 8. Baumix önterülő esztrich 9. Javasolt közbenső födém rétegrendek 10. Egy modern padlószerkezet előnyei

3 3 1. Az esztrichek fogalom-meghatározása Az esztrich kifejezés az építőipari szakma egy, a német nyelvből átvett sajátos szóhasználata, ami alatt általában az 1-6 cm közötti vastagságú, cement, homok és víz keverékéből elkészíthető aljzatot, mint felületképző habarcsot, vagy mint vékonybetont értenek. A német estrich az angol nyelvben floor screed (padlókiegyenlítő), a francia nyelvben chapes (aljzat) kifejezésként használatos. Az esztrich szónak tehát összefoglaló jelentése van. Magában foglalja a viszonylag kis vastagságú aljzat- ill. esetenként padlóréteget, mint szerkezetet és a megvalósításához alkalmas száraz- és friss keveréket, valamint a megszilárdult kompozitot. Az új EN szabvány is ugyanezt a gondolatmenetet követi, amikor a fogalmak egységesítése közben meghivatkozza az adott nyelvterületeken a padozatok témakörében tradicionálisan alkalmazott megnevezéseket is. Pl. a járófelületi esztrichekre Németországban a Nutzestrich, Angliában a toppings és in-situ floorings kifejezéseket, a svájci német nyelvben az esztrichekre az unterlagsböden, Angliában a kopásellenállást biztosító, kemény adalékanyagot tartalmazó esztrichrétegre granolithic concrete flooring kifejezést alkalmazzák. A külföldi műszaki szabályozások alapvetően három szerkezeti kialakítás köré csoportosulnak: Az európai szabványosítás terén a DIN testülete által irányított CEN/TC 303 Műszaki Bizottság (Estriche im Bauwesen, Floor Screeds and in-situ floorings in buildings, ill. Chapes dans la constructions) foglalkozik az esztrichekkel decemberében lett magyar nemzeti szabványként közzétéve jegyzékes jóváhagyó közleménnyel, azaz magyar nyelvre nem lefordítva- a Bizottság által kidolgozott első szabvány, az MSZ EN Esztrichhabarcsok és esztrichek Fogalommeghatározások ( Screed material and floor screeds Definitions, Estrichmörtel und Estriche Begriffe, ill. Matériau pour chape et chapes Terminologie ). Az eddig csak az osztrák szabványban tárgyalt műanyagdiszperzióval modifikált cementesztrichek és a könnyűesztrichek is egységes bevezetésre kerülnek, ill. úgy tűnik, hogy az esztrichekhez szorosan kapcsolódó önterülő aljzatkiegyenlítők is e fogalomkörben kerülnek szabályozásra.

4 4 2. Az anhidrit esztrichek Ennek az esztrich- csoportnak alapvető alkotórésze a kalciumszulfát (gipsz) kötőanyag, az adalékanyagok és a víz. A kötőanyagok gyártásának alapanyagaként alkalmazható a természetes anhidrit, a szintetikus anhidrit (vegyi anhidrit), termikus anhidrit (REA- anhidrit) és alfa- félhidrát (REA- gipszből történő kinyerés). A kötőanyag alapanyagától függően befolyásolhatjuk az esztrich kötési sebességét és felületi tulajdonságait. A kalciumszulfát (gipsz) kötőanyagok teljes reakció és száradás után érik el azt a szilárdságot, amely a cementkő szilárdságához nagyon hasonlít. Ezért beltéri padlószerkezetként széles területen alkalmazhatók. Könnyen terülő, szinte önszintező, öntött esztrichként viszonylag csekély munkaráfordítás mellett egyenes felületet biztosít. A cement esztrichekkel szembeni előnye a csekély zsugorodási és duzzadási tulajdonsága, amely a repedésveszélyt és a dilatációs hézagok kialakítását csökkenti. A gyors reakciónak köszönhetően ezek az esztrichek általában 24 óra elteltével járhatók. Fűtött padlószerkezetként történő beépítés esetén a felfűtési szakasz 7 nap elteltével kezdhető. A kész burkolatszilárdság eléréséhez ennek a kötőanyag rendszernek is 4-6 hétre vagy ennél is több időre van szüksége. A folyékony kalciumszulfát (gipsz) esztrichek a hagyományosan beépített kalciumszulfát (gipsz) esztrichektől tömörségükben térnek el. Az öntött esztrichek megnövekedett tömörsége legtöbbször megnövekedett szilárdsághoz szükséges szilárdságot párazáró burkolatok esetén legfeljebb 0,5 CM% maradó nedvességtartalom esetén érjük el. A száradási folyamat a cement esztrichekhez hasonlóan a környezeti feltételektől és az esztrich vastagságától függ. A szabványos szilárdsági értékek 0,5 CM % maradó nedvességtartalmon alapulnak. A megnövekedett nedvességi értékek a szilárdság lényeges csökkenését idézik elő, mivel a már kialakult gipszkristályok a víz behatása miatt részben feloldódnak. Ennek következtében a kalciumszulfát (gipsz) esztrichek csupán beltéri és száraz területeken alkalmazhatók. Az épületrészek szerkezeteit e kötőanyag rendszerek felhasználása esetén az alulról felszálló nedvesség és pára ellen védeni kell. A kötőanyagok alapanyagától és a beépítési eljárástól függően ezek az esztrichek hajlamosak a leülepedésre, azaz a könnyű kötőanyag felgyűlik az esztrich felületén. Ez kevésbé szilárd felülethez, illetve az esztrich megformálásakor alkalmazott folyadékok esetén nagyon tömör, kemény gyantahéjhoz vezet. Ezért a technológia elismert szabályai szerint az öntött esztrichek felületét amennyiben nincsenek más, kötelező jellegű gyártói utasítások alapvetően 16-os szemcsézetű csiszolópapírral kell megcsiszolni.

5 5 3. Az esztrichek csoportosítása a készítési mód szerint A különböző építéstechnikai követelményeknek megfelelően a BauMix Önterülő Kalciumszulfát Esztrich kivitelezhető, mint: - Közvetlenül az aljzatbetonra kerülő esztrich. Tapadó esztrich - Választófóliára felhordott esztrich. Csúszó esztrich. - Szigetelő (hő és/vagy hang) rétegre felhordott esztrich. Úsztatott esztrich 3.1. TAPADÓ esztrich Mint a nevében is benne van, az esztrichréteg közvetlenül a nyers, általában beton- felületre kerül. Ennek a rétegnek teljes felületen hozzá kell kötnie a felülethez. Minden fellépő terhelést, amely a zsugorodásból, mozgásból, hőmérséklet okozta tágulásból és zsugorodásból, valamint a felületen zajló forgalomból ered, a teljes rendszer együtt veszi fel. Ezen esztrichtípust nem szabad semmilyen szigetelésre sem felhordani, mivel itt nem biztosítható megfelelő kapcsolat a két réteg között. A tapadó esztrich különösen nagy terheléseknél jön számításba (gépjármű forgalom). Követelmények az alapfelülettel szemben: Előkészítő munkálatok: Az alapfelületnek száraznak kell lennie, ez érvényes a kiegyenlítés céljából felhordott betonrétegre is. Az alapfelület szintbeli eltérése 10 méteren belül 15 mm-nél nagyobb nem lehet, ellenkező esetben az esztrich vastagságot a szintbeli eltéréssel növelni kell. Az alapfelületet meg kell tisztítani, a laza rétegeket el kell távolítani. A felületnek megfelelő szilárdságúnak- beton esetében minimum 20 N/mm2-, kellően érdesnek, olaj- és zsírmentesnek, repedésmentesnek kell lennie. Repedések esetén azokat ki kell tölteni, bevasalni, műgyantával kitölteni, és homokkal behinteni. Az alapfelület szívóképességének megfelelően Ökocell emulzió és víz 1:1 arányú keverékével alapozunk. Szükség esetén az alapozást két rétegben végezzük el úgy, hogy az első réteghez az alapozót 2: 1 arányban hígítjuk vízzel (két rész víz, 1 rész alapozó), majd a második réteget 1: 1-es hígítással készítjük. Tömör, nem nedvszívó alapfelületre (járólap, aszfalt, kő) epoxi alapozót használjuk, amelyet homokszórással érdesítünk. Az esztrich és a felmenő falak csatlakozásánál a falat is alapozni kell a gyors nedvességleadás megakadályozása érdekében. Esztrichréteg: A névleges rétegvastagság 25 mm, kis felületeken a 20 mm is megengedett. Az ilyen típusú eszticheknél a vastagság nem feltétele a teherhordó képességnek. A szerkezeti fugákat az esztrich és a burkolati felületen is tovább kell vinni. Egyébként az ilyen típusú esztrichet fuga nélkül lehet kialakítani, maximum 1000 m2 felületnagyságig.

6 CSÚSZÓ esztrich Az esztrichet a teherhordó felülettől egy vékony közbülső réteg választja el. Az alapfelülethez semmilyen tapadó erő nem kapcsolja. Az esztrich és az alapfelület egymástól függetlenül mozoghat, az esztrich és a falak között dilatációs réteg van, hasonló módon az átmenő csöveket és támaszokat is dilatációs réteggel választjuk el az esztrichtől, hogy megakadályozzuk a tágulási feszültség kialakítását. Elválasztórétegre akkor tesszük az esztrichet, ha az alapfelület elszennyeződött, vagy málló réteget tartalmaz, illetve ha előírásban szerepel, hogy válasszuk el az aljzattól az esztrichet. Aljzatelőkészítés / Elválasztóréteg: Az alapfelületet mechanikusan tisztítjuk (vakolatmaradványokat, laza részeket, amelyek az elválasztófóliát megsértenék, eltávolítjuk). A réseket, lyukakat be kell zárni, illetve a meglévő egyenetlenségeket az alapfelületen ki kell egyenlíteni azért, hogy hozzávetőlegesen azonos esztrichvastagságot kapjunk. A feltöltéseket 3 cm rétegvastagság felett tömöríteni kell. A helyiségek kerülete mentén dilatációs szalagot kell elhelyezni, amelynek minimális vastagsága 5 mm. Az elválasztófóliát, melynek minimális vastagsága 0.1 mm, legalább 10 cm-es átlapolással helyezzük a felületre. Ne használjuk a mezőgazdaságban használatos PE fóliát, vagy bitumenes lemezt. A speciális álpadló szerkezetek külön tervezést igényelnek. Esztrichréteg: Névleges rétegvastagság 30 mm. Szerkezeti fugákat azonos vastagságban az esztrich felületén is ki kell alakítani. Az esztrichet egyébként tágulási fugák nélkül lehet felhordani tetszőleges nagyságú felületre, ahol az átló nem nagyobb, mint 10 m ÚSZTATOTT esztrich Az esztrich réteget a teherhordó felülettől egy hő és/vagy hangszigetelő úsztató réteg választja el. Az úsztatott esztrich réteg tömegéből és szilárdságából adódóan -teherelosztó szerepet játszik. Amennyiben az úsztató réteg egy akusztikai rugó-réteg, akkor az úsztatott esztrich és az úsztató réteg egy akusztikai tömeg-rugó rendszert alkot. A határoló szerkezetekkel nincs az esztrich közvetlen kapcsolatban. Alapfelület előkészítés / Úsztató réteg: Az alapfelületet mechanikusan meg kell tisztítani (habarcsmaradványokat és a laza részeket el kell távolítani). A felületi egyenetlenségeket száraz feltöltéssel, vagy kiegyenlítő esztrich segítségével kell kitölteni. Szilárdan fektetett csővezetékeket, szerelvényeket száraz feltöltő-anyaggal kell borítani úgy, hogy legalább 10 mm vastagságú legyen a csövek felett.

7 7 A határoló falak már vakoltak legyenek. A helyiségek kerülete mentén a hanghíd kialakulását megakadályozó legalább 8 mm vastag dilatációs szalagot kell elhelyezni. A szalag felső éle a majdani burkolati sík fölé kerüljön. A hőszigetelő, vagy úsztató lemezeket szorosan egymás mellé helyezve, kötésben kell lefektetni. A lépéshang-szigetelő úsztató, kőzet-, vagy üveggyapot lemezeket csak egy rétegben szabad beépíteni, az ajánlott vastagság legalább 35/30 mm. Az úsztató rétegre gipszkarton teherelosztó réteg kerül. Ezen az elválasztó fólia réteget teknőszerűen kell kiteríteni, felhajtva a kerületi dilatációs szalagra. Az elválasztó fólia átlapolása legalább 10 cm legyen. Az átlapolásokat át kell ragasztani. Az elválasztó fólia nem sérülhet meg, mert a sérülés helyén az esztrich átnedvesíti a gipszkartont, illetve annak csatlakozásainál az úsztató rétegbe folyhat. Esztrichréteg: Az esztrich rétegvastagsága az esztrich minőségétől, a terheléstől és a hőszigetelő, vagy úsztató réteg tulajdonságaitól függ. A névleges vastagság min. 35 mm. - C 20 a minimális esztrichminőség, - az egyenletesen eloszlott terhelés max. 1,5 kn/ m 2 lehet lakások esetén. A nagyobb rétegvastagságú polisztirolhab (d>100 mm) hőszigetelő rétegnél a minimális esztrich-vastagság 40 mm. Nagyobb terhelésekhez az esztrichréteget meg kell növelni. Az alábbiakban megadjuk, hogy mely terhelésekhez milyen esztrichréteget javasolunk. A szerkezeti fugákat itt is figyelembe kell venni. Az esztrichet a 10 m-nél kisebb átlójú helyiségekben tágulási fugák nélkül fel lehet dolgozni, 10 m-nél nagyobb átlójú helyiségben azonban már tágulási fugákat kell kialakítani. A fűtési esztrich egy hőszigetelő rétegre öntött padlófűtésekhez használt speciális esztrich. Már a tervezési és kivitelezési fázisban figyelemmel kell lenni a padlófűtésnél rögzített előírásokra és meg kell felelnie az ott támasztott követelményeknek. Az esztrichnek ezen kívül még a fűtési hőmérsékleten is stabilnak kell lennie. Figyelembe kell mind a kivitelezésnél, mind az üzemeltetésnél is hogy ez a réteg hőátadó és hőtároló rétegként szerepel a használat során. Az esztrich vizsgálata: Az esztrichréteg kiszáradási folyamatát 50*50 cm-es polietilén fóliával nyomon lehet követni. 55 C-os előremenő víz hőmérséklet mellett a fóliát leragasztjuk egy szalaggal az esztrichfelületre. Ha 12 órán belül nem képződik kondenzvíz a fólián, a száradási folyamat befejeződött. A maradék nedvességet un. CM-készülékkel is meg lehet határozni, vigyázva arra, hogy a csövek ne sérüljenek meg. A felületről 3 db 200 mm 2 -es mintát veszünk és azt a CM berendezéssel, vizsgáljuk Burkolás: A padlófűtéses helyiségeket flexibilis csemperagasztóval kell burkolni. A flexibilis csemperagasztó megakadályozza a felfűtések során kialakuló hossz-változások okozta feszültségek kialakulását és repedések nélküli felületet eredményez.

8 Előkészítő munkálatok: 4. Az esztrichek kivitelezése Az esztrich-feldolgozó legfontosabb munkája az alapfelület vizsgálata és alkalmasság esetén átvétele az esztrich-terítéshez. Minden esetben biztosítani kell a következő feltételeket: - Földszinten végzett munkáknál a talajnedvesség elleni szigetelést. - Padlásfödémeknél a födémszerkezet megfelelő párazárását. Ez különösen fontos csekély hőátbocsátással rendelkező burkolatok esetén. - Szükséges minden esetleges hibahelyet, sérülést az elválasztófólián leragasztani, annak megakadályozására, hogy az esztrich a szigetelő réteg alá folyjék. - Kerüljük a hibahelyek száraz anyaggal történő kitöltését, mert ez később repedésekhez, törésekhez vezet. - Az alumínium szerelvényeket fedni kell, mert azokat az eszrichhabarcs megmarja. Egyenletes felületű, megfelelő szintre beállított esztrichet szintező bakok, valamint szintező készülék segítségével kapunk. Úsztatott esztrich készítésénél a szintező bakok tüskéit átszúrjuk a hő- és hang -szigetelésen és az aljzatra állítjuk, ügyelve arra, hogy a meglévő talajnedvesség elleni szigetelést ne sértsük meg. A megfelelő esztrich-öntő berendezést az alkalmas tartozékokkal felszereljük. A mennyiségtől és az egyéb feltételektől függően az önterülő esztrich zsákos vagy silós formában kerül az építkezés helyszínére. A szükséges anyagmennyiséget a rétegvastagság és a felület ismeretében határozzuk meg, figyelembe véve, hogy az 1 m 3 kész esztrich 1950 kg száraz porkeveréket igényel. A száraz porkeverék 3 hónapig tárolható Feldolgozási hőmérséklet/bedolgozási idő: A BauMix Önterülő Esztrich 0 C alatti külső hőmérsékleten is feldolgozható azzal a feltétellel, hogy a keverővíz és a belső tér 0 C-nál magasabb hőmérsékletű legyen. Egy utólagos kisebb fagyás nem rongálja az esztrich felületét, ilyenkor a kötési folyamat átmenetileg leáll. A padlófűtésnél meg kell akadályozni, hogy a víz megfagyjon pl. alacsony hőmérsékleten járatott üzemeltetéssel. A legmagasabb beépítési hőmérsékleteket 25 C. A bedolgozás utáni első két napon óvni kell a huzat, vagy a napsütés okozta gyors kiszáradástól. A bedolgozási idő 60 perc. Ezen idő alatt kell a kívánt mennyiséget felönteni, bedolgozó kerettel eligazítani és az esztrich-seprűvel bedolgozni. Fontos, hogy a bedolgozási időt vegyük figyelembe a munkafolyamatok megtervezésénél. A bedolgozási idő nyári melegben és vékonyabb kötő esztrichnél rövidebb is lehet.

9 A feldolgozási konzisztencia beállítása: A feldolgozási konzisztenciát a hozzáadott vízmennyiséggel szabályozzuk. A feldolgozási konzisztenciát úgy kell beállítani, hogy az adott anyag megfelelően terüljön, de a felületen ne keletkezzen vizes iszap. A víz túladagolása puha esztrichfelületet eredményez, amelyet az építtető és a burkolást végző szakember tejes joggal nehezményez. Ezzel szemben kevés víz hozzáadása nem befolyásolja hátrányosan az esztrich szilárdsági tulajdonságait, de a sűrű massza bedolgozása nehéz. A megfelelő minőségű felület kialakítása érdekében sűrűbb esztrich-habarcsot kell a munka kezdetekor felhordani, majd menet közben lehet folyamatosan az ideális habarcssűrűséget a víz adagolásával beállítani. Az ideális esztrich-konzisztencia beállításához 1,3 l térfogatú edény áll rendelkezésre. A habarcsot úgy kell az elválasztó fóliára juttatni, hogy az edényt a tartalmával együtt ráborítjuk, fejreállítjuk. A vizsgáló edény felemelése után 10 mp múlva megmérjük a terülést, amely ideális esetben cm Ez az érték irányadó, de nem megváltoztatatlan, mivel a terülés függ az esztrich szárazhabarcs gyártásának időpontjától és az alkalmazott gépi technikától is. Nagyobb rétegvastagságban (50 mm felett) kissé sűrűbbre kell a habarcsot beállítani. Ez azt jelenti, hogy az előzőekben megadott ideális terülési értékeket 5 cm-rel csökkenteni kell. Alapfogalmak: 5. Fugaképzések Az esztrich megmunkálása során a következő típusú fugákat különböztetjük meg: Épületszerkezeti fugák: Ez a dilatációs hézag vagy fuga átmegy a teherhordó szerkezeten, az esztrichrétegen és a burkolaton is, és mindenütt azonos szélességben kell kialakítani. Mozgási fugák: Az esztrichfelületen, valamint a határoló szerkezetek, falak áttörések mentén alakítjuk ki a zsugorodás és a hőmérséklet okozta mozgások, feszültségek kiküszöbölésére. Látszólagos fugák: Speciálisan a cement esztrichnél szükséges a kialakítani a zsugorodás során létrejött méretcsökkenések miatt. Ütközési fuga Nagy, egymással határos felületen alakítunk ki, abban az esetben, ha az öntés nem azonos időben történik. Ennél a fugánál hajszálrepedés alakulhat ki, amelyet epoxigyantával később kiönthetünk. A BauMix Önterülő Esztrich ellentétben a cement esztrichhel, nem zsugorodik. A zsugorodás minimális, méterenként 0,1 mm-nél kisebb, ezért az esztrichet tágulási fuga nélkül nagy felületekre lehet felönteni. Padlófűtésnél ajánlatos az ajtóknál fugát képezni, valamint a fűtött és nem fűtött felületek között is. Padlófűtésnél minden olyan helyiségben, ahol az átló nagyobb, mint 10 m, szintén

10 10 fugát kell kialakítani. Abban az esetben, ha biztosítható, hogy a párhuzamosan fűtő körök a helyiséget egyenletesen melegítik fel és a helyiség közel négyzet alapterületű, elhagyható a tágulási fuga. Tágulási fugák padlófűtésnél: Lehetőleg úgy alakítsuk ki, hogy a felületek közel négyzet alakúak legyenek. A fugákat nem kell a fűtőkörökön átvezetni. Nem szabad a fugáknak az esztrichréteget rideg (nem rugalmas) formában összekapcsolni. A fugák kiosztását tervben kell rögzíteni. Az esztrich fugaprofilokat a fűtéscső tetejére helyezzük, rögzítésükhöz szerelőhabot vagy polisztirolhabot használunk, ehhez erősítjük a profilt a rögzítőstift segítségével. 6. Az esztrich felület vizsgálata burkolás előtt. Az esztrich felületét néhány kivételtől eltekintve burkolni kell (padláson nem). A burkolás előtt meg kell vizsgálni a felületet. A felületnek egyenletesnek, simának, száraznak és repedésmentesnek kell lennie. A fenti követelmények megítélésében segítenek az alábbi adatok: Felületi egyenetlenség Ami számunkra a legfontosabb, az alapfelület megfelelő állapotának ellenőrzése. Hazai előírás hiányában a DIN előírásai szerint az alapfelület eltérései az egymástól mért távolságok függvényében az alábbiak lehetnek: 0,1 m-nél 5 mm 1,0 m-nél 8 mm 4,0 m-nél 12 mm 10 m-nél 15 mm 15 m-nél 20 mm Figyelembe véve azt, hogy esetenként az adott névleges rétegvastagság eléréséhez 20 %-al több anyag szükséges, fontos tekintettel lennünk az előző értékekre és mindenképpen fel kell rá hívni a megbízó figyelmét is. A megfelelő vizsgálatokat felületi szintezővel vagy mérőléccel lehet elvégezni. A maradék nedvesség meghatározása Az esztrich burkolás előtti nedvességtartalmát meg kell határozni. A megengedett maradék nedvességtartalom a burkolat anyagától függ: Páraáteresztő burkolat 1,0 % Csempe 1,0 % Párazáró burkolat 0,5 % Parketta 0,5 % A padlófűtésnél az esztrichet teljesen szárazra kell kifűteni, ez a gyakorlatban 0,1 % körüli nedvességtartalmat jelent. A maradék nedvesség meghatározásához a CM- berendezés alkalmas. A próbavétel egyszerűen, vésővel és kalapáccsal történik, ügyelve arra, hogy a teljes keresztmetszetből vegyük a mintát. Mivel az esztrich fentről lefelé szárad, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy egy felületes mintavétel ne vezessen félre bennünket.

11 11 A várható nedvességtartalomtól függően az alábbi mennyiséget helyezzük be a homogenizált aprított mintából a CM készülékbe. 1 % 100 g 2 % 50 g 5 % 20 g 10 % 10 g A mérőampulla és a törőgolyók behelyezése után a készüléket lezárjuk, majd annak mozgatásával, a golyókkal a CM ampullát összetörjük. Az eredményt néhány percen belül a nyomásmérőn leolvashatjuk. Elektromos elven működő berendezések az esztrich nedvességtartamának meghatározására nem alkalmasak! Száradási folyamat Az esztrich kiszáradása elsősorban a hőmérséklettől, a levegő nedvességtartalmától és a levegő áramlási sebességétől függ. Minél nagyobb a levegő hőmérséklete és áramlási sebessége, annál gyorsabban éri el az esztrich azt a maradék nedvességtartalmat, amelynél már burkolható. Légcsere az ablaknyitás függvényében Ablakállás Légcsere (m 3 /óra) Ajtó, ablak zárva 0-0,5 Ablak megdöntve, redőny zárva 0,3-1,5 Ablak megdöntve 0,8-4,0 Ablak félig nyitva 5-10 Ablak teljesen nyitva 9-15 Ablak és ajtó nyitva kb. 40 Az esztrich akkor tud száradni, ha az elhasználódott nedves levegőt mindig új váltja fel. Optimális esetben a nyitott ablakon és ajtón a friss levegő a térbe áramlik, de vigyázzunk, hogy az eső ne essen be. Döntött ablaknál nem érhető el a megfelelő légcsere-számot. A cement-esztrichhel ellentétben két nap múlva megkezdhető az intenzív szellőztetés anélkül, hogy a felületet károsodás érné. Ha a helyiségben kicsi ablakok vannak, úgy gondoskodnunk kell gépi szellőzésről. Ha egyéb akadályai vannak a szellőzésnek, párátlanító berendezést kell üzembe helyezni. A fűtés üzemeltetése, illetve járulékos fűtés alkalmazása gyorsítja a száradási folyamatot. A rétegvastagságot mindig csak a szükséges mértékben célszerű növelni, mivel a kiszáradási idő a rétegvastagsággal exponenciálisan nő. Fontos, hogy az esztrich felületet egyéb építési anyagokkal ne fedjük le a kiszáradási idő alatt!

12 12 7. Munkahelyi vizsgálatok Felületi szilárdság Szabályszerű beépítés esetén az esztrich szilárd, kemény felülettel rendelkezik. Az adalékszemcsék a teljes keresztmetszetben egyenletesen oszlanak el. A felület vizsgálatát a következőképpen végezhetjük el (amikor már a maradék nedvesség 1% alá csökken): Karcolási próba: A felületet hegyes szerszámmal, egymással párhuzamosan, majd erre merőlegesen többször bekarcoljuk. A törési felületekből látható, ha az esztrich nem megfelelő felületi szilárdsággal rendelkezik. Ez a vizsgálat nagy gyakorlati tapasztalatot igényel és eredményét mindig a szemcseeloszlással összefüggésben kell megítélni. Szemcseméret: A jól kivitelezett esztrich teljes keresztmetszetében azonos szemcseeloszlást találunk. Ennek megállapítására a rétegből kivágunk egy darabot. Egyszerűbb vizsgálatoknál egy késsel megkaparjuk a felületet. Ilyen módon is meggyőződhetünk arról, hogy nagy szemcsék találhatók-e a felső zónában. Próbaragasztás és tépőszilárdság: Ezt az eljárást akkor alkalmazzuk, ha pvc burkolat, vagy padlószőnyeg kerül a felületre burkolatként. Ehhez 50 mm széles anyagokat vágnak ki a burkolatból és a tervezett rétegfelépítés alapján végzik el a ragasztást (alapozás, tapaszolás, ragasztás). A ragasztó megszilárdulása után a tépőszilárdságot a felületre merőleges húzóerő mérésével határozzák meg. A tépőszilárdságnak 1 N/mm-nél nagyobbnak kell lennie. Ha a tépőerő 50 N alatt (<1N/mm) szakadást idéz elő a burkolatban, a ragasztóban vagy a tapaszolásban, akkor az esztrich nagyobb felületi szilárdsággal rendelkezik, mint a felette elhelyezkedő rétegek. Ebben az esetben a negatív eredményt nem lehet az esztrich felületi minőségének megítélésére, vonatkoztatni. Tapadószilárdság: Ehhez a méréshez 50 mm átmérőjű fémtárcsát ragasztunk a felülethez és egy arra alkalmas berendezéssel leszakítjuk. Mérjük a leszakításhoz szükséges erőt. Ha a tapadószilárdság 1 N/mm 2 -t eléri, az esztrich minden burkolat fogadására alkalmas. Alkalmanként parketta fogadására 1,2 N/mm 2 -t is előírhatnak illetve reaktív gyantabevonatoknál 1,5 N/mm 2 lehet a követelmény. Végső következtetéseket a felületi minőség megítélésénél a szakadási kép alapján vonhatunk le. Próbaragasztás és szakadási kép: Ez egy egyszerű vizsgálat. Parketta darabokat vagy járólapot ragasztunk a felületre. A ragasztó megszilárdulása után a burkolatot kalapács és véső segítségével letörjük. Ha a kiszakadás 1-2 mm-el az esztrich felülete alatt jön létre, ahol már az adalékszemcsék láthatók, akkor az esztrich megfelelő szilárdságú felülettel rendelkezik. Felület előkészítés: Az olyan felületeket, amelyek nem felelnek meg a burkolás követelményeinek, javítani kell. Egyenetlen felület javítása csiszolással (16-os papírral) vagy padlókiegyenlítő használatával történhet. Csak a kiszáradt esztrich felületen végezzük az utómunkálatokat!

13 13 8. Baumix Önterülő Esztrich A termék jellemzői Gyárilag kevert kötőanyag összetétel anhidrit bázison, amelyet a munkahelyen megadott mennyiségű és szemeloszlású adalékanyaggal keverve, önterülő terméket kapunk. A BauMix Önterülő Esztrich gépi vagy kézi bedolgozásra egyaránt alkalmas. Alkalmazási terület Új padlóburkolatok kopásálló és jól terhelhető kiegyenlítő rétegeként, illetve régi padlóburkolatok felújításánál egyaránt használható. Ipari használatú nedves helyiségekben alkalmazása nem ajánlott. Kivitelezhető változatok Anyagösszetétel - Kötő (tapadó) esztrich - Csúszó esztrich (elválasztó rétegen). - Úsztatott esztrich, padlófűtés esztrich Anhidrit, homok, és egyéb tulajdonságjavító adalékok. Tulajdonságok az adalékanyaggal megadott arányban kevert termékre vonatkoztatva Folyékony, önterülő aljzatkiegyenlítést nem igénylő, nem repedő és zsugorodó, nagy hajlítószilárdságú, adalékanyag és a kötőanyag arány változtatásával a szilárdság beállítható, festve, lakkozva végleges padlóként is alkalmazható, hatékonyan bedolgozható ( m 2 /nap). Nem éghető. A megkevert esztrich műszaki adatai Víz/szárazkeverék tényező 0,15-0,16 Terülési mérték (Ø 100 mm,70 mm magas henger) cm Nyomószilárdság 28 napos >16 N/mm2 Hajlító-húzószilárdság:28 napos >5 N/mm2 Tapadó-húzószilárdság >0,5 N/mm2 (Alapozó függő) Zsugorodás 0,04% Páradiffúzió. ell. tényező µ=58 Járhatóság 1-2 nap Hővezetési tényező λ= 0,68 W/mK Kiegyenlítő nedvesség 0,3 % ph-érték > 8,5 Testsűrűség 2070 kg/m3 Felület minősége sima, sík Anyagszükséglet: A kötőanyag és az adalékanyag kiszerelés: Tárolás a cementhez hasonló körülmények között: kb. 20 kg/m2/cm. 40 kg-os zsákokban, szabvány raklapon 6 hónap

14 14 9. Javasolt emeletközi födém rétegrendek 1. változat: Kis magasság, padlófűtés is lehetséges, kis rétegszám, csövek beépíthetők Burkolat, Esztrich (anhidrit vagy cement), min 4 cm, Elválasztó fólia, ÖKOCELL-Csend hang- és hőszigetelő könnyűbeton. (min 7 cm), Teherhordó födém. 2. változat: Kis magasság, padlófűtés is lehetséges, kis rétegszám, csövek beépíthetők Burkolat, Esztrich (anhidrit vagy cement), min 4 cm, Elválasztó fólia, 1,5 mm polietilénhab, lépéshangszigetelő réteg, ÖKOCELL-Csend hang- és hőszigetelő könnyűbeton 4.5 cm, Teherhordófödém. 3. változat: Egyenes vízszintes födém, csövek elvezetése nem lehetséges. Burkolat, Esztrich (anhidrit vagy cement), min 4 cm, Elválasztó fólia, Kiegészítő hő- és/vagy hangszigetelés, Teherhordó födém. 4. változat: A födém kiegyenlíthető, csövek elvezethetők, felújításokhoz. Burkolat, Esztrich (anhidrit vagy cement), min 4 cm, Elválasztó fólia, Kiegészítő hő- és/vagy hangszigetelés, ÖKOCELL könnyűbeton, vagy BauMix habcement kiegyenlítő réteg 400 kg/m 3, min. 3 cm Teherhordó födém. Jellemző paraméter Testsűrűség Mérték egység Anhidrit esztrich BauMix Kft. által kivitelezett rétegek BauMix habcement Ökocell könnyűbeton Ökocell Csend hangszigetelő könnyűbeton Készítési kg/m Száraz kg/m Nyomószilárdság28 napos N/mm ,6 0,6 0,16 Hajlítószilárdság 28 napos N/mm 2 5 0,1 0,1 0,05 Zsugorodás mm/m 28 napos mm/m 0,04 0,1 0,08 - Hővezetési tényező W/mK 1,84, 0,08 0,08 0,05 Páradiffúziós ellenállási szám Lépéshanggátlás javulás db A BauMix Kft által készített közbenső födém referenciák. Gresham Palota, Ybl Palota, Hotel Azúr Szálloda, Szekszárdi Kórház. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet.

15 Egy modern padlószerkezet előnyei 1. A felső réteg a BauMix Önterülő úsztatott anhidrit Esztrich előnyös tulajdonságai: nagy nyomó- (>16 N/mm2) és hajlító- (>5 N/mm2) szilárdság, nem szükséges kiegészítő vasalás, az önterülés miatt egyenletes a felület, kisebb rétegvastagság (felhordási vastagság: min. 40 mm), jelentős tűzgátló-képesség, korai járhatóság, minden burkolatfajta (meleg, hideg) fogadására közvetlenül, padlókiegyenlítés nélkül alkalmas, ipari padló aljzatának is alkalmas, használati és üzemi víz elleni szigetelés aljzataként is alkalmazható, zsugorodása nagyságrenddel kisebb a cementesztriché, készítéséhez nem szükséges cement, nincs felhajtás a széleken és a sarkoknál, nagy felületeken is lehetséges a fugamentes kialakítás, kötő-, csúszó-, és úszóesztrichként is kivitelezhető, padlófűtésnél teljesen körülveszi a csöveket, így jobb a hőátadás, gyorsabb bedolgozhatóság, így kevesebb a fajlagos munkaóra szükséglet, kényelmesebb szervezést tesz lehetővé, a fajlagos költségek nem magasabbak az egyéb esztrich-fajtáknál. Mivel önterülő, a réteg elhelyezése előtt polietilén fólia technológiai elválasztó réteg, peremszigetelés beépítése szükséges. 2. Az alsó réteg az ÖKOCELL-Csend úsztató hangszigetelő könnyűbeton réteg előnyös tulajdonságai javítja a födémszerkezet hanggátlását, nem terheli meg a födémet, mivel testsűrűsége 100 kg/m 3, megszakítás-, hézag és fugamentes, ezáltal jobb hangszigetelést biztosít, mint a táblás hangszigetelő lemezek, nyomószilárdsága >0,11 N/mm 2 10%-os összenyomódás esetén, kiegyenlíti a födém egyenetlenségeit, gépészeti vezetékeket tökéletesen elrejti, sík felületi kialakítása révén a felette lévő esztrich vastagsága egyenletes lesz, gyorsan bedolgozható, így a fajlagos munkaóra szükséglet csekély, gyorsan kötő, kötési idő átlagos hőmérsékleten óra, nagyon jó hőszigetelő képességű, környezetbarát, kevés bennmaradó nedvességet eredményez, kiváló épületfizikai paraméterekkel rendelkezik. A BauMix Kft. az emeletközi födémek olyan padlószerkezeti rendszerét kívánja a magyar építőiparral megismertetni, amely a kor követelményeinek eleget tesz és a nyugat-európai piacokon már bizonyított.

ETHAFOAM. Lépéshangszigetelés. Lépéshangszigetelés.

ETHAFOAM. Lépéshangszigetelés. Lépéshangszigetelés. ETHAFOAM Lépéshangszigetelés Lépéshangszigetelés www.styrofoam.hu ETHAFOAM Az ETHAFOAM 222 kék színű, rugalmas, tekercselhető, zártcellás extrudált polietilénhab (XPE) lemez a Dow Chemicals lépéshangszigetelés

Részletesebben

ALJZAT KÉSZÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA

ALJZAT KÉSZÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA ALJZAT KÉSZÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA CONSTRUCTION TECHNOLOGY of UNDERLAY CONTRUCTION BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2007/2008. ELÕADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ALJZAT a burkolati/felületképzési (vagy vízszigetelési)

Részletesebben

BETONOK A PADOZATI RÉTEGRENDEKBEN

BETONOK A PADOZATI RÉTEGRENDEKBEN KÖNNYŐBETONOK A PADOZATI RÉTEGRENDEKBEN SZILIKÁTIPARI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET Budapest, 2009. november 24. Czakó László ÖKOCELL KÖNNYŐBETONOK Cement, különbözı adalék-anyagok, adalékszerek, Ökocell Gyöngyırlemény

Részletesebben

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1

Fehér Szerkezetek - 2014. Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Május 8. Május 13. Május 15. Május 20. Május 27. Budapest Debrecen Veszprém Hódmezővásárhely Győr Xella Magyarország Kft. 1 Fehér Szerkezetek - 2014 Program: 09.00-09.30: Követelmények

Részletesebben

LASSELSBERGER-KNAUF ESZTRICHEK SZABVÁNYSZERINTI JELÖLÉSE: Gyorsan száradó Cementesztrich ZE-20

LASSELSBERGER-KNAUF ESZTRICHEK SZABVÁNYSZERINTI JELÖLÉSE: Gyorsan száradó Cementesztrich ZE-20 KOPÁSSÁLLÓSÁG: Böhme A OSZTÁLY A22 A15 A12 A9 A6 A3 A1,5 Anyagveszteség cm 3 /50 cm 2 22 15 12 9 6 3 1,5 BCA AR OSZTÁLY AR6 AR4 AR2 AR1 AR0,5 Kopásmélység µm 600 400 200 100 50 Kopásállóság görgôvel RWA

Részletesebben

ALJZAT KÉSZÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT

ALJZAT KÉSZÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT ALJZAT KÉSZÍTÉSI MUNKÁK ÉPÍTÉSTECHNOLÓGIÁJA BME ÉPÍTÉSKIVITELEZÉS 2013. ELŐADÓ: KLUJBER RÓBERT FOGALOMTÁR ALJZAT a burkolati/felületképzési (vagy vízszigetelési) réteg készítésére, fogadására alkalmas

Részletesebben

Szárazesztrichek és száraz szakipari (különösen gipszbázisú) építőanyagok kiegyenlítő simítása.

Szárazesztrichek és száraz szakipari (különösen gipszbázisú) építőanyagok kiegyenlítő simítása. Planitex D10 Önterülő, különösen alacsony illékony szervesanyag kibocsátású, kromátmentes, szivattyúzható, alfa-félhidrát-kalciumszulfát bázisú aljzatkiegyenlítő simítóhabarcs 1-15 mm közötti rétegvastagságokhoz

Részletesebben

EXTRACEM KFT. PAGEL V1, V12, V13 öntőhabarcsok. Építőipari Alkalmassági Bizonyítvány száma: A-1264/994.

EXTRACEM KFT. PAGEL V1, V12, V13 öntőhabarcsok. Építőipari Alkalmassági Bizonyítvány száma: A-1264/994. EXTRACEM KFT. Különleges Építőanyagipari Termékeket Gyártó és Forgalmazó Korlátolt felelősségű társaság Extracem GmbH für Herstellung und Umsatz von specialen Baustoffprodukten Cím: 2832, Héreg, Damjanich

Részletesebben

Kapcsoljon a Murexin Aljzatkiegyenlítő Programra!

Kapcsoljon a Murexin Aljzatkiegyenlítő Programra! www.murexin.com Kapcsoljon a Murexin Aljzatkiegyenlítő Programra! A rendszerben alkalmazott alapozók és aljzatkiegyenlítők bármilyen burkolat és terhelés esetén megfelelő szilárdságot adnak. Esztrichfajták

Részletesebben

Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600

Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600 Mûszaki Információ Capatect Nr. 600 Capatect EPS-homlokzati hôszigetelô táblák 600 Expandált polisztirol keményhab homlokzati hôszigetelô táblák 600 Termékleírás Alkalmazási területek: Capatect hôszigetelô

Részletesebben

Fehér Szerkezetek 2013 konferencia. Xella Magyarország Kft.

Fehér Szerkezetek 2013 konferencia. Xella Magyarország Kft. Fehér Szerkezetek 2013 konferencia Április 25. Május 7. Május 14. Május 21. Május 23. Budapest Salgótarján Veszprém Pécs Debrecen Xella Magyarország Kft. 1 Újdonságok a Xella termékpalettáján 1. Ytong:

Részletesebben

Különleges hidraulikus kötőanyag normál kötésidejű és gyorsszáradású (4 nap) zsugorodáskompenzált esztrichek készítéséhez

Különleges hidraulikus kötőanyag normál kötésidejű és gyorsszáradású (4 nap) zsugorodáskompenzált esztrichek készítéséhez Topcem Különleges hidraulikus kötőanyag normál kötésidejű és gyorsszáradású (4 nap) zsugorodáskompenzált esztrichek készítéséhez ALKALMAZÁSI TERÜLET Úsztatott, csúsztatott vagy kötött esztrichek készítése

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE

Bazaltgyapot. Dűbel. Nobasil PTE 1, Bazaltgyapot Nobasil PTE Terhelhető hő- és hangszigetelő tábla, elsősorban úsztatott padlószerkezetek lépéshang-szigetelésére, közbenső födémek akusztikai és tűzvédelmi szigeteléseként. 2, Dűbel 1 /

Részletesebben

Műszaki ismertető StoLevell Reno

Műszaki ismertető StoLevell Reno Szerves adalékkal javított ásványi alapú filcezhető, szálerősítésű glettanyag Jellemzés Alkalmazási terület Kül- és beltéri felhasználás Régi ásványi homlokzatok és nem rugalmas szerves kötésű vakolatok

Részletesebben

Burkolat cseréje bontás nélkül Magic Floor modul PVC lapok alkalmazásával

Burkolat cseréje bontás nélkül Magic Floor modul PVC lapok alkalmazásával Burkolat cseréje bontás nélkül Magic Floor modul PVC lapok alkalmazásával +36309663268 Ha már nem szeretik a lakásban a járólapot, ha a járólap felülete megkopott, sokszor gyors és hatékony megoldást jelent

Részletesebben

Padlófûtés- és hûtésrendszerek

Padlófûtés- és hûtésrendszerek Padlófûtés- és hûtésrendszerek 72 7 Blanke PERMATOP padlófűtés- és hűtésrendszerek Elônyök 1. Nagyon gyorsan reagáló rendszer (már 5 perc elteltével érezhető a melegedés) 2. Lehetôvé teszi parketta, laminált

Részletesebben

Padlóburkolatok fektetése

Padlóburkolatok fektetése Padlóburkolatok fektetése Hajópadló: Rögzítés: (rejtett) szögezés A falak mentén 10-15 mm hézag - szegélyléc vagy lábazati deszka Hossztoldás: tompa illesztéssel a párnafákon vagy gerendákon (A szomszédos

Részletesebben

Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület)

Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület) Talajon fekvő padló szigetelése (földszintes épület) A mai hőtechnikai és felhasználói igényeket tekintve elkerülhetetlen az épületeink földszinti padlószerkezetének megfelelő hőszigetelése a vízszigetelés

Részletesebben

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése

Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Homlokzati falak belső oldali hőszigetelése Küszöbön a felújítás! E-learning sorozat Xella Magyarország Kft. ásványi hőszigetelő lapok anyagjellemzők Ásványi és tömör Magasfokú hőszigetelőképesség Természetes

Részletesebben

Födémszerkezetek lég- és lépéshanggátlása

Födémszerkezetek lég- és lépéshanggátlása Födémszerkezetek lég- és lépéshanggátlása 1. Födémeket érő gerjesztések 2. Követelmények 3. Födémek felépítése 4. A helyszín hatása 5. Baumix Ökocell Csend felhasználásával készült épületszerkezetek Csott

Részletesebben

Tartalom. 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés. 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása

Tartalom. 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek. 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés. 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása 2 Tartalom 1. A BauMix Kft. és az ÖKOCELL hőszigetelő termékek 2. Az ÖKOCELL tető-hőszigetelés 3. Az ÖKOCELL könnyűbeton tetőszerkezeti hatása 3.1. A súly 3.2. Épületszerkezeti hatás 3.3. Éghetőség 3.4.

Részletesebben

Útmutató a nagyformátumú burkolatok fektetéséhez

Útmutató a nagyformátumú burkolatok fektetéséhez Útmutató a nagyformátumú burkolatok fektetéséhez A nagyformátumú burkolatok állandó helyet foglalnak el a kereskedelemben. Reprezentatív lakó- és kereskedelmi ingatlanok esetében ezek a burkolatok a megrendelők

Részletesebben

www.murexin.com Hidegburkolati rétegrendek

www.murexin.com Hidegburkolati rétegrendek www.murexin.com Hidegburkolati rétegrendek Ajánlott rétegrend vizes helyiségekbe fürdőszobák (zuhanyzók, mosdók, kádak) burkolásához Használati víz elleni védelem a Folyékonyfólia KS felhordásával történik,

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Sikafloor -432 DecoCem TERMÉKLEÍRÁS ÖNTERÜLŐ, CEMENTKÖTÉSŰ ALJZATKIEGYENLÍTŐ NAGY TERHELÉSNEK KITETT PADLÓKHOZ 3-30 MM-ES VASTAGSÁGBAN

TERMÉK ADATLAP. Sikafloor -432 DecoCem TERMÉKLEÍRÁS ÖNTERÜLŐ, CEMENTKÖTÉSŰ ALJZATKIEGYENLÍTŐ NAGY TERHELÉSNEK KITETT PADLÓKHOZ 3-30 MM-ES VASTAGSÁGBAN TERMÉK ADATLAP Sikafloor -432 DecoCem ÖNTERÜLŐ, CEMENTKÖTÉSŰ ALJZATKIEGYENLÍTŐ NAGY TERHELÉSNEK KITETT PADLÓKHOZ 3-30 MM-ES VASTAGSÁGBAN TERMÉKLEÍRÁS A egy előre adagolt porkeverék speciális cementtel,

Részletesebben

Előadó neve Xella Magyarország Kft.

Előadó neve Xella Magyarország Kft. ORSZÁGOS KONFERENCIASOROZAT Főtámogató Szervezők Homlokzati falszerkezetek belső oldali hőszigetelése ásványi hőszigetelő lapokkal Előadó neve Xella Magyarország Kft. hőszigetelő lapok anyag jellemzők

Részletesebben

vízszigetelési megoldások Minden részletében minőség

vízszigetelési megoldások Minden részletében minőség vízszigetelési megoldások Minden részletében minőség vízszigetelési megoldások Az épületek nedvesség elleni védelme kulcsfontosságú az építkezések és a felújítások során. A Weber nemzetközi tapasztalatának

Részletesebben

Betonpadlók a betontechnológus elképzelése és az új MSZ 4798 : 2014 betonszabvány lehetőségei szerint

Betonpadlók a betontechnológus elképzelése és az új MSZ 4798 : 2014 betonszabvány lehetőségei szerint Betonpadlók a betontechnológus elképzelése és az új MSZ 4798 : 2014 betonszabvány lehetőségei szerint Hódmezővásárhely 2014. november 6. Kovács József BTC Kft. Speciális betonok: Piaci igények alacsonyabb

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Sika Level G TERMÉKLEÍRÁS TERMÉKADATOK KALCIUMSZULFÁT KÖTŐANYAGÚ, ÖNTERÜLŐ ALJZATKIEGYENLÍTŐ 2-15 MM-ES VASTAGSÁGHOZ

TERMÉK ADATLAP. Sika Level G TERMÉKLEÍRÁS TERMÉKADATOK KALCIUMSZULFÁT KÖTŐANYAGÚ, ÖNTERÜLŐ ALJZATKIEGYENLÍTŐ 2-15 MM-ES VASTAGSÁGHOZ TERMÉK ADATLAP KALCIUMSZULFÁT KÖTŐANYAGÚ, ÖNTERÜLŐ ALJZATKIEGYENLÍTŐ 2-15 MM-ES VASTAGSÁGHOZ TERMÉKLEÍRÁS A egykomponensű, kalciumszulfát kötőanyagú önterülő aljzatkiegyenlítő, aljzatbetonok felületének

Részletesebben

Menjen biztosra! Saint-Gobain Weber Terranova Építôanyagipari Kft.

Menjen biztosra! Saint-Gobain Weber Terranova Építôanyagipari Kft. Saint-Gobain Weber Terranova Építôanyagipari Kft. 2085 Pilisvörösvár, Bécsi út külterület (Pf. 46.) 26-567-600 26-567-601 e-mail: headoffice@weber-terranova.hu www.weber-terranova.hu Menjen biztosra! Színes

Részletesebben

Rifix termékcsalád MEGOLDÁSOK KÜLTÉRRE, BELTÉRRE, FÜRDŐSZOBÁBA:

Rifix termékcsalád MEGOLDÁSOK KÜLTÉRRE, BELTÉRRE, FÜRDŐSZOBÁBA: 1 2 MEGOLDÁSOK KÜLTÉRRE, BELTÉRRE, FÜRDŐSZOBÁBA: Rifix termékcsalád A termékek rendszerben történő alkalmazása a kiváló minőségű és hosszan tartó burkolat egyik garanciája. 3 SAINT-GOBAIN CONSTRUCTION

Részletesebben

Szigetelõ és multifunkcionális lemezek

Szigetelõ és multifunkcionális lemezek 42 Szigetelõ és multifunkcionális lemezek 43 Blanke PERMAT A Blanke PERMAT újszerû feszültségcsökkentô lemezt fôleg instabil aljzatokon, mint pl.: fa vagy padló használják ipari és magánkivitelezéseknél.

Részletesebben

Construction. Aljzatkiegyenlítő. Termékleírás. Termékadatok. Vizsgálatok. Megjelenés. Tárolás

Construction. Aljzatkiegyenlítő. Termékleírás. Termékadatok. Vizsgálatok. Megjelenés. Tárolás Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2010.08.19. Verziószám: 04 Aljzatkiegyenlítő Construction Termékleírás A műanyaggal javított, pumpálható, gyorsan száradó, aljzatkiegyenlítő, beltéri padlóburkolatok alatti

Részletesebben

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek

Firestone TPO tetőszigetelési rendszerek 1 Annak érdekében, hogy tartós és megbízható tetőszigetelés készülhessen, nem elegendő csak egy jó szigetelőlemezt gyártani. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy a szigetelőlemeznek más termékekkel összeférhetőnek

Részletesebben

Nagyon gyors száradású, önterülő aljzatkiegyenlítő 3-30 mm-ig terjedő vastagsághoz

Nagyon gyors száradású, önterülő aljzatkiegyenlítő 3-30 mm-ig terjedő vastagsághoz Ultraplan Maxi Nagyon gyors száradású, önterülő aljzatkiegyenlítő 3-30 mm-ig terjedő vastagsághoz ALKALMAZÁSI TERÜLET Az Ultraplan Maxi új és meglévő aljzatok 3-30 mm vastagságú kiegyenlítésére és simítására

Részletesebben

POLYLACK K és KR HŐRE HABOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK

POLYLACK K és KR HŐRE HABOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK POLYLACK F POLYLACK K és KR HŐRE HAOSODÓ TŰZGÁTLÓ FESTÉK HŐRE HAOSODÓ TŰZGÁTLÓ KITT NMÉ 282 30037 001 NMÉ 282 30037 001 RENDELTETÉS: Hézagok és építési dilatációk tűzgátló lezárása. Átvezetések tűzgátló

Részletesebben

LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100

LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100 LB-KNAUF FALAZÓHABARCS HF10; HF30; HF50; HF100 : Az LB-KNAUF falazóhabarcsok gyárilag elõkevert szárazhabarcsok, melyeket az építkezés helyszínén közvetlenül a felhasználás elõtt vízzel kell összekeverni.

Részletesebben

6.1 Schlüter -DITRA. Alkalmazás és funkció

6.1 Schlüter -DITRA. Alkalmazás és funkció S Z Ő N Y E G L E M E Z Alkalmazás és funkció A Schlüter -DITRA ferde falú, négyzet alakú, fecskefarok formájú mélyedésekkel ellátott, a hátoldalán teherelosztó fátyolszövettel kasírozott polietilén lemez.

Részletesebben

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer

Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer Baumit Sanova Felújító vakolat rendszer Baumit Sanova Hogyan adhatunk régi értékeinknek új minőséget? Sanova egyrétegű trassz vakolat Géppel is feldolgozható Nedves és sókkal terhelt falazatokra Speciálisan

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK HIDEGBURKOLÁSI RENDSZEREK LASSELSBERGER-KNAUF KFT.

TARTALOMJEGYZÉK HIDEGBURKOLÁSI RENDSZEREK LASSELSBERGER-KNAUF KFT. TARTALOMJEGYZÉK HIDEGBURKOLÁSI RENDSZEREK Esztrich- és önterülõalapozó 3 Önterülõ padlótapasz 0 5 4 Önterülõ 3 15 5 Bond 6 Gyors padlókiegyenlítõ 3 15 7 NIVO 10 30 önterülõ padlókiegyenlítõ 10 30 mm 8

Részletesebben

TELEPÍTÉS ELŐTTI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ

TELEPÍTÉS ELŐTTI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ 1. TELEPÍTÉS ELŐTTI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ Kérjük válassza ki az Önnél kivitelezésre kerülő fűtésrendszer(ek) típusát és figyelmesen olvassa el az arra vonatkozó részt

Részletesebben

Xella szerkezetek a gyakorlatban

Xella szerkezetek a gyakorlatban Az alaptól a belsőépítészetig Xella szerkezetek a gyakorlatban Xella Magyarország Kft. 2011 május Külső határoló szerkezetek P2-0,5 NF+GT 600x200x250 U=0.44 W/m2K P2-0,5 NF+GT 600x200x300 U=0.37 W/m2K

Részletesebben

Fejezet Tartalom Oldal

Fejezet Tartalom Oldal Fejezet Tartalom Oldal 7 Merev burkolóanyagok biztonságos 153 155 7.1 Kötőesztrich és esztrich kötőrétegen 156 158 7.2 Úszó és fűtött esztrichkonstrukciók 159 164 7.3 Kálcium-szulfát esztrichek 165 170

Részletesebben

Előkevert, puccolán hatású drénhabarcs hagyományos kövezett burkolatok fektetésére szolgáló esztrichek készítéséhez

Előkevert, puccolán hatású drénhabarcs hagyományos kövezett burkolatok fektetésére szolgáló esztrichek készítéséhez Mapedrain Mortar Előkevert, puccolán hatású drénhabarcs hagyományos kövezett burkolatok fektetésére szolgáló esztrichek készítéséhez ALKALMAZÁSI TERÜLET Porfír kockákból készített hagyományos kültéri kövezett

Részletesebben

Csempék, lapok és természetes kövek vízszigetelése, fektetése. és fugázása

Csempék, lapok és természetes kövek vízszigetelése, fektetése. és fugázása Csempék, lapok és természetes kövek, fektetése és fugázása Flächengrund 303 Flächengrund 404 Gisogrund Wadian Komplett- Dichtsystem Lastogum Seccoral 1K Seccoral 2K Bicollit Carraflex Carraflott weiß/grau

Részletesebben

Amire a munkához szüksége van:

Amire a munkához szüksége van: Amire a munkához szüksége van: Vastagbevonó Földdel érintkező épületrészeknek a talaj nedvességével, nem nyomó talajvízzel és feltorlódó szivárgóvízzel szembeni védelmére. Alkalmas: függőleges és vízszintes

Részletesebben

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft.

ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. ISOVER Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. TETŐ ÉPÍTŐK EGYESÜLETE Székesfehérvár 2014. 02. 13. Tetőterek, padlásfödémek hőszigetelése Dr. Laczkovits Zoltán okl. épületszigetelő szakmérnök HŐSZIGETELÉS

Részletesebben

Tegye egyedivé padlóját!

Tegye egyedivé padlóját! Tegye egyedivé padlóját! Tartalom: Floor Expert EP 101... 08 Floor Expert EP 1013... 09 Floor Expert EP 310W... 10 Floor Expert EP 311...11 Floor Expert EP 211... 12 Floor Expert EP Dizájn és funkció együtt

Részletesebben

Vizes bázisú alapozó és nedvesség szabályozó, problémás alapfelületekre, SikaBond anyagokkal ragasztott melegburkolatokhoz

Vizes bázisú alapozó és nedvesség szabályozó, problémás alapfelületekre, SikaBond anyagokkal ragasztott melegburkolatokhoz Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2011/09/28 Termékazonosító szám: 02 08 01 02 007 0 000016 Sika Primer MR Fast Sika Primer MR Fast Vizes bázisú alapozó és nedvesség szabályozó, problémás alapfelületekre,

Részletesebben

Építőlemezek beltéri alkalmazása. Tudnivalók és technika

Építőlemezek beltéri alkalmazása. Tudnivalók és technika Építőlemezek beltéri alkalmazása Tudnivalók és technika HU A wedi termékek és rendszerek magas minőségi standardot képviselnek, amiért Európa-szerte számos tanúsítvánnyal tűntették ki őket. 2 Tartalom

Részletesebben

weber.pas 15 Terméksegédlet Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban.

weber.pas 15 Terméksegédlet Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban. weber.pas 15 Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban. FELHASZNÁLÁSI TERÜLET Termék: Terméksegédlet Több mint 270 színben Kültérben,

Részletesebben

Különleges hidraulikus kötőanyag gyorskötésű és gyorsszáradású (24 óra) zsugorodáskompenzált esztrichek készítéséhez

Különleges hidraulikus kötőanyag gyorskötésű és gyorsszáradású (24 óra) zsugorodáskompenzált esztrichek készítéséhez Mapecem Különleges hidraulikus kötőanyag gyorskötésű és gyorsszáradású (24 óra) zsugorodáskompenzált esztrichek készítéséhez ALKALMAZÁSI TERÜLET Úsztatott, csúsztatott vagy kötött esztrichek készítése

Részletesebben

Nagyteljesítményű, cementbázisú, C1 besorolású csemperagasztó beltéri padló- és falburkolatok ragasztásához az MSZ EN 12004 szabványnak megfelelően

Nagyteljesítményű, cementbázisú, C1 besorolású csemperagasztó beltéri padló- és falburkolatok ragasztásához az MSZ EN 12004 szabványnak megfelelően TERMÉK ADATLAP Nagyteljesítményű, cementbázisú, C1 besorolású csemperagasztó beltéri padló- és falburkolatok ragasztásához az MSZ EN 12004 szabványnak megfelelően TERMÉKLEÍRÁS A egy felhasználásra kész

Részletesebben

weber.pas 15 Terméksegédlet Tulajdonságok Dokumentáció Színek Termékelőnyök

weber.pas 15 Terméksegédlet Tulajdonságok Dokumentáció Színek Termékelőnyök weber.pas 15 Termékelőnyök Feldolgozásra kész, pasztaszerű, finomszemcsés, homlokzati díszítő fedővakolat, modern színválasztékban. Értékesítési pontok Tulajdonságok FELHASZNÁLÁSI TERÜLET Terméksegédlet

Részletesebben

{loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=28 image INDUFLOOR-IB2360. Műgyanta záró réteg betonra. {tab=termékleírás}

{loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=28 image INDUFLOOR-IB2360. Műgyanta záró réteg betonra. {tab=termékleírás} {loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=13 imageid=68} {phocagallery view=category categoryid=25 imageid=136} {phocagallery view=category categoryid=28 image {phocagallery Vékonybevonat

Részletesebben

A HOSSZÚTÁVON MEGBÍZHATÓ ÉPÜLETSZERKEZETEK LÉTESÍTÉSÉNEK FELTÉTELEI ÉPÜLETSZERKEZETEK TERVEZÉSE DR. Gábor László: az első kérdés: mikor és miért van szükség? a második kérdés: hová kerülnek? a harmadik

Részletesebben

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák

Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Előkészítő munkák (bontás és irtás) Tereprendezés és földmunkák Talajosztályok: 1 Homok, laza termőtalaj 2 Nedves homok, kavics, tömör termőföld 3 Homokas agyag, száraz lösz 4 Tömör agyag, nagyszemű kavics

Részletesebben

LB-KNAUF FE 50 LARGO ÖNTERÜLÕ ESZTRICH

LB-KNAUF FE 50 LARGO ÖNTERÜLÕ ESZTRICH LB-KNAUF FE 50 LARGO ÖNTERÜLÕ ESZTRICH : Az LB-KNAUF FE 50 LARGO önterülõ esztrich gyárilag elõkevert szárazhabarcs, melyet az építkezés színhelyén közvetlenül a felhasználás elõtt vízzel kell összekeverni.

Részletesebben

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR

Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek. YTONG és YTONG MULTIPOR Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek YTONG és YTONG MULTIPOR anyagok használatával Környezetbarát, energiahatékony külső falszerkezetek Tartalomjegyzék: 1) Környezetbarát termék 2) Hőtechnika:

Részletesebben

Construction. Oldószertartalmú, merev ragasztó, tömör fa és többrétegű parketták ragasztásához. Termékleírás. Termék adatok. Vizsgálatok.

Construction. Oldószertartalmú, merev ragasztó, tömör fa és többrétegű parketták ragasztásához. Termékleírás. Termék adatok. Vizsgálatok. Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2008/12/09 Termékazonosító szám: 01 05 02 03 100 2 000005 Verziószám: 04 SikaBond -5500S Oldószertartalmú, merev ragasztó, tömör fa és többrétegű parketták ragasztásához Construction

Részletesebben

33 582 03 1000 00 00 Burkoló Burkoló 33 582 03 0100 31 03 Parkettás Burkoló

33 582 03 1000 00 00 Burkoló Burkoló 33 582 03 0100 31 03 Parkettás Burkoló A 10/007 (II. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Előkevert, felhasználásra kész szárazhabarcs normál kötésidejű és gyors száradású (4 nap) esztrichek készítésére

Előkevert, felhasználásra kész szárazhabarcs normál kötésidejű és gyors száradású (4 nap) esztrichek készítésére Topcem Pronto Előkevert, felhasználásra kész szárazhabarcs normál kötésidejű és gyors száradású (4 nap) esztrichek készítésére EN 13813 SZERINTI BESOROLÁS A Topcem Pronto felhasználásával és e Termékismertető

Részletesebben

ESZTRICHPADOZATOK. FELÜLETMINŐSÉGI, GEOMETRIAI JELLEMZŐK

ESZTRICHPADOZATOK. FELÜLETMINŐSÉGI, GEOMETRIAI JELLEMZŐK Padló MI 01:2011 műszaki irányelv ESZTRICHPADOZATOK. FELÜLETMINŐSÉGI, GEOMETRIAI JELLEMZŐK Ezen műszaki irányelv az idevonatkozó MSZ EN, MSZ, DIN, SIA és ÖNORM szabványok, az EFNARC (Európai Adalékszer-

Részletesebben

IX. fejezet Rigidur szárazpadlók

IX. fejezet Rigidur szárazpadlók IX. fejezet Rigidur szárazpadlók IX.1 Épületfizikai tulajdonságok.......................... 205 IX.2 Fôbb szerkezeti elemek............................... 205 IX.3 szerelése...............................

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ 1. CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ Kérjük válassza ki az Önnél kivitelezésre került fűtésrendszer(ek) típusát és figyelmesen olvassa el az arra vonatkozó részt Biztonsági előírások

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ 1. CALEO PADLÓ-, FAL- ÉS MENNYEZETFŰTÉSI RENDSZEREKHEZ KÉRJÜK, VÁLASSZA KI AZ ÖNNÉL KIVITELEZÉSRE KERÜLT FŰTÉSRENDSZER(EK) TÍPUSÁT ÉS A RENDSZER HASZNÁLATBAVÉTELE ELŐTT FIGYELMESEN OLVASSA EL AZ ARRA VONATKOZÓ

Részletesebben

Normál kötésidejű, gyors száradású (4 nap) és zsugorodáskompenzált, speciális kötőanyag esztrichekhez

Normál kötésidejű, gyors száradású (4 nap) és zsugorodáskompenzált, speciális kötőanyag esztrichekhez Topcem Normál kötésidejű, gyors száradású (4 nap) és zsugorodáskompenzált, speciális kötőanyag esztrichekhez ALKALMAZÁSI TERÜLET Úsztatott vagy kötött esztrichek készítése meglévő vagy új aljzatokra, fa-,

Részletesebben

Műgyanta bázisú diszperziós alapozó, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátással

Műgyanta bázisú diszperziós alapozó, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátással Primer G Műgyanta bázisú diszperziós alapozó, nagyon alacsony illékony szervesanyag (VOC) kibocsátással ALKALMAZÁSI TERÜLET Gipsz felületek kezelésére kerámiaburkolatok rögzítése előtt. Tapadóhídként gipsz

Részletesebben

Gyorskötésű, oldószermentes, alacsony víztartalmú, vizes diszperziós ragasztó faanyagú padlóburkolatok ragasztására

Gyorskötésű, oldószermentes, alacsony víztartalmú, vizes diszperziós ragasztó faanyagú padlóburkolatok ragasztására Adesilex LC/R Gyorskötésű, oldószermentes, alacsony víztartalmú, vizes diszperziós ragasztó faanyagú padlóburkolatok ragasztására ALKALMAZÁSI TERÜLET Fa padlóburkolatok beltéri ragasztása. Jellemző alkalmazások

Részletesebben

Baumit Önterülő esztrichek

Baumit Önterülő esztrichek Baumit Lehet-e rövid idő alatt egy aljzat maximálisan sima? A Baumit önterülő biztos és garantált megoldást nyújtanak Baumit Gyors munkavégzés Nem igényel aljzatkiegyenlítést Nincs szükség utómunkálatokra

Részletesebben

EXTRUDÁLT POLISZTIROL

EXTRUDÁLT POLISZTIROL EXTRUDÁLT POLISZTIROL A Fibrotermica SpA társaság extrudált polisztirol lemezt gyárt, melynek neve FIBROSTIR. A FIBROSTIR egyrétegû, kiváló hõszigetelõ képességû sárga színû lemez, alkalmazható mind egyéni

Részletesebben

Fejezet Tartalom Oldal

Fejezet Tartalom Oldal Fejezet Tartalom Oldal 12 Gyors építőrendszerek határidős építkezésekhez 203 12.1 Gyorskötő esztrichek 205 207 12.2 Szigetelés, burkolás, fugázás 208 210 Gyors építőrendszerek 12 Alapelvek Gyors termékek,

Részletesebben

Kapcsoljon a Murexin Aljzatkiegyenlítő Programra!

Kapcsoljon a Murexin Aljzatkiegyenlítő Programra! Kapcsoljon a Murexin Aljzatkiegyenlítő Programra! A rendszerben alkalmazott alapozók és aljzatkiegyenlítők bármilyen burkolat és terhelés esetén megfelelő szilárdságot adnak. www.murexin.com fajták Cementesztrich

Részletesebben

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság

Baumit Sanova. Rendszer N. mérsékelten nedves és csekély sóterheltségû. falazatokhoz kül és beltérben, mechanikai szilárdság SANOVA FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Tökéletes felújítás FELÚJÍTÓRENDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Rendszerek Alkalmazás Elôkészítés Vakolat- ill. höszigetelô réteg Sanova Rendszer K mérsékelten nedves és csekély

Részletesebben

Praktikus tanácsok. Alapfogalmak: "Tegyük a helyére a dolgokat..." Alapfogalmak Aljzatkiegyenlítés Szigetelés Ragasztás Fugázás

Praktikus tanácsok. Alapfogalmak: Tegyük a helyére a dolgokat... Alapfogalmak Aljzatkiegyenlítés Szigetelés Ragasztás Fugázás Praktikus tanácsok "Tegyük a helyére a dolgokat..." Alapfogalmak Aljzatkiegyenlítés Szigetelés Ragasztás Fugázás Alapfogalmak: Mit jelent az, hogy fagyálló a ragasztó, vagy a fugázó? Azt jelenti, hogy

Részletesebben

Műszaki ismertető StoLevell Novo

Műszaki ismertető StoLevell Novo Ásványi könny ű habarcs/ragasztó-ágyazóhabarcs polisztirol lapokhoz Jellemzés Alkalmazási terület Tulajdonságok Kül és beltér Minden ásványi aljzathoz Szigetel ő lapok ragasztására ásványi aljzatokra Közepes

Részletesebben

BETONTECHNIKA, BETONKOZMETIKA Beton és habarcs adalékszerek Fal és padlókiegyenlítô anyagok Betonglettek, javító anyagok. Építôanyagok szakembereknek

BETONTECHNIKA, BETONKOZMETIKA Beton és habarcs adalékszerek Fal és padlókiegyenlítô anyagok Betonglettek, javító anyagok. Építôanyagok szakembereknek BETONTECHNIKA, BETONKOZMETIKA Beton és habarcs adalékszerek Fal és padlókiegyenlítô anyagok Betonglettek, javító anyagok Építôanyagok szakembereknek Alapfelület hibák megszüntetése Burkolatok tartóssága

Részletesebben

TERMÉK ADATLAP. Sika Level TERMÉKLEÍRÁS ÖNTERÜLŐ, CEMENTKÖTÉSŰ ALJZATKIEGYENLÍTŐ 3-15 MM-ES VASTAGSÁGHOZ

TERMÉK ADATLAP. Sika Level TERMÉKLEÍRÁS ÖNTERÜLŐ, CEMENTKÖTÉSŰ ALJZATKIEGYENLÍTŐ 3-15 MM-ES VASTAGSÁGHOZ TERMÉK ADATLAP ÖNTERÜLŐ, CEMENTKÖTÉSŰ ALJZATKIEGYENLÍTŐ 3-15 MM-ES VASTAGSÁGHOZ TERMÉKLEÍRÁS A egykomponensű, polimerrel módosított, szivattyúzható, önterülő cementkötésű aljzatkiegyenlítő, beltéri aljzatok

Részletesebben

Ásványi alapfelületek akrilgyanta alapozó- és felületzáró anyaga. Fehér folyadék 5 és 25 kg-os műanyag kanna

Ásványi alapfelületek akrilgyanta alapozó- és felületzáró anyaga. Fehér folyadék 5 és 25 kg-os műanyag kanna Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2010/08/03 Verziószám: 04 Termékazonosító szám: 02 08 03 04 005 0 000008 Sika Level-01 Primer Sika Level-01 Primer Ásványi alapfelületek akrilgyanta alapozó- és felületzáró

Részletesebben

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása

GLEN R FALSZERKEZET FÖDÉM 39 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET 41 CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET. 180 m 2 LOGLEN favázas mintaház fázisainak bemutatása FALSZERKEZET FÖDÉM CM-ES TÖMÖR, HOMOGÉN FALSZERKEZET KÜLSŐ ÉS BELSŐ VAKOLÁST NEM IGÉNYEL cm Acél vázszerkezet 0, cm Feltöltő nyílások Ø 8 cm cm cm Üvegszövet háló Burkolat 7 7 8 9 CM-ES FÖDÉMSZERKEZET

Részletesebben

Nagyon gyorsan kötő, finomszemcséjű, önterülő aljzatkiegyenlítő, rétegenként 3 mm vastagságig, alkalmas nehéz forgalmat viselő padlóburkolatok alá

Nagyon gyorsan kötő, finomszemcséjű, önterülő aljzatkiegyenlítő, rétegenként 3 mm vastagságig, alkalmas nehéz forgalmat viselő padlóburkolatok alá Pianodur R Nagyon gyorsan kötő, finomszemcséjű, önterülő aljzatkiegyenlítő, rétegenként 3 mm vastagságig, alkalmas nehéz forgalmat viselő padlóburkolatok alá ALKALMAZÁSI TERÜLET Új és meglévő beltéri aljzatok

Részletesebben

Aljzatrendszerek. www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu

Aljzatrendszerek. www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu Aljzatrendszerek www.lb-knauf.hu epitomegoldasok.hu Aljzatok Az aljzat szerepe az elmúlt években kibővült, és ma már nem csak a teherelosztás, a szigetelő és burkoló rétegek fogadása, hanem egyéb speciális

Részletesebben

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei

Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Szálas szigetelőanyagok forgalmazási feltételei Brassnyó László Knauf Insulation Kft. Szálas szigetelőanyagok szabványai MSZ EN 13162 Hőszigetelő termékek épületekhez. Gyári készítésű ásványgyapot (MW-)

Részletesebben

KERALASTIC és KERALASTIC T

KERALASTIC és KERALASTIC T KERALASTIC és KERALASTIC T KÉTKOMPONENSŰ, FOKOZOTT TERHELHETŐSÉGŰ, POLIURETÁN RAGASZTÓK KERÁMIA BURKOLÓLAPOKHOZ ÉS TERMÉSZETES KÖVEKHEZ EN 12004 SZERINTI BESOROLÁS A Keralastic R2 osztály szerinti fokozott

Részletesebben

DEVI fűtőkábelek alkalmazásai:

DEVI fűtőkábelek alkalmazásai: DEVI fűtőkábelek alkalmazásai: Hó- és jégolvasztás, fagyvédelem: Ereszcsatornák fagymentesítése Elektromos padlófűtés: Csővezetékek fagyvédelme Kizárólagos padlófűtés Garázsbejárók, rámpák fűtése Kiegészítő

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1741/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az Útlabor Laboratóriumi és Technológiai Kft. (9151 Abda, Bécsi út 15.) akkreditált területe

Részletesebben

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek

Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek Belső oldali hőszigetelés - technológiák és megtakarítási lehetőségek belső oldali hőszigetelés - technológiák Lehetséges megoldások: 1.Párazáró réteg beépítésével 2.Párazáró / vízzáró hőszigetelő anyaggal

Részletesebben

Elôtétfalak és szárazvakolatok

Elôtétfalak és szárazvakolatok Elôtétfalak és szárazvakolatok 8. A Rigips gipszkarton lapokból készült elôtétfalak és szárazvakolatok olyan megoldást nyújtanak, melynek segítségével könnyedén megszépíthetjük a meglévô válaszfalak felületét,

Részletesebben

Önterülő, gyorsan szilárduló, cementes aljzatkiegyenlítő, 0,5-10 mm között önmagában, 10-20 mm között adalékanyaggal

Önterülő, gyorsan szilárduló, cementes aljzatkiegyenlítő, 0,5-10 mm között önmagában, 10-20 mm között adalékanyaggal Termék Adatlap Kiadás dátuma: 2008.07.23. Verziószám: 04 Önterülő, gyorsan szilárduló, cementes aljzatkiegyenlítő, 0,5-10 mm között önmagában, 10-20 mm között adalékanyaggal Construction Termékleírás Alkalmazási

Részletesebben

Foglalkozási napló. Burkoló

Foglalkozási napló. Burkoló Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Burkoló (OKJ száma: 34 582 13) szakma gyakorlati oktatásához 2/10. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanuló

Részletesebben

LB-KNAUF ESZTRICH- ÉS ÖNTERÜLÕALAPOZÓ

LB-KNAUF ESZTRICH- ÉS ÖNTERÜLÕALAPOZÓ LB-KNAUF ESZTRICH- ÉS ÖNTERÜLÕALAPOZÓ ANYAGTÍPUS ANYAGTÍPUS: Az LB-KNAUF Esztrich- és önterülõalapozó alkáliálló, mûanyagdiszperziós kötõanyagot tartalmazó termék. Az LB-KNAUF Esztrich- és önterülõalapozó

Részletesebben

Primer PU60 és Diluente PU

Primer PU60 és Diluente PU és - Oldószeres, nedvességre szilárduló, poliuretángyanta, párazáró és felületszilárdító alapozó cementkötésű esztrichekhez - Hígító a -hoz ALKALMAZÁSI TERÜLET A parkettázáshoz megengedettnél magasabb

Részletesebben

Mûszaki Adatlapok. www.lb-knauf.hu www.epitomegoldasok.hu

Mûszaki Adatlapok. www.lb-knauf.hu www.epitomegoldasok.hu Mûszaki Adatlapok PADLÓRENDSZEREK HOMLOKZATI RENDSZEREK HIDEGBURKOLATI RENDSZEREK PADLÓRENDSZEREK FALRENDSZEREK www.lb-knauf.hu www.epitomegoldasok.hu Idôsáv - ÚJDONSÁG A tervezés és a kivitelezés megkönnyítése

Részletesebben

Fejezet Tartalom Oldal. 10 Üreges csempeburkolat és esztrichréteg felújítása 187 190

Fejezet Tartalom Oldal. 10 Üreges csempeburkolat és esztrichréteg felújítása 187 190 Fejezet Tartalom Oldal 10 Üreges csempeburkolat és 187 190 Üreges csempeburkolat és 10 A gyakorlatban gyakran előforduló probléma kerámia és természetes kőburkolatoknál az üregképződés. Vita alakul ki

Részletesebben

Különböző burkolóanyagok biztonságos és deformálódás mentes fektetése 1.6. Csempék és lapok burkolása homlokzatokra

Különböző burkolóanyagok biztonságos és deformálódás mentes fektetése 1.6. Csempék és lapok burkolása homlokzatokra .6 Külső homlokzatok burkolatai. rész Mindig felmerül az építtetők és tervezők arra vonatkozó kívánsága, hogy a legújabb építészeti elképzeléseik homlokzatát kerámia csempével burkolják. Az előnyök kézenfekvők:

Részletesebben

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók

Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók Talajba kerülő szerkezetek szigetelése Pincepadlók Egyre gyakoribb felhasználói igény, az épületeink terepszint alatti tereinek (pincehelységeinek) a teljes értékű lakásként való kialakítása. Ebből kifolyólag

Részletesebben

Austrotherm Kft. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL. ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8.

Austrotherm Kft. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL. ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8. AMITŐL A VÍZ A LEFOLYÓBA TALÁL ALAPRAJZ Építész tervezői napok Budapest 2006. Június 8. Egyhéjú melegtetők elvi rétegfelépítése Használatot biztosító réteg Csapadékvíz elleni szigetelés Gőznyomás kiegyenlítő

Részletesebben

Baumit önterülô esztrichek

Baumit önterülô esztrichek Baumit önterülô esztrichek Önterülô esztrichek Aljzatképzés pillanatok alatt Tökéletesen sima felület Gyors munkavégzés Kevesebb élômunka Baumit Padló rendszerek Épületeinknél a padlók, felületüket tekintve

Részletesebben

Nagyon gyorsan kötő, finom szemcséjű, állékony (tixotróp) felületképző habarcs vízszintes és függőleges felületekre (0-10 mm rétegvastagság)

Nagyon gyorsan kötő, finom szemcséjű, állékony (tixotróp) felületképző habarcs vízszintes és függőleges felületekre (0-10 mm rétegvastagság) Planipatch Nagyon gyorsan kötő, finom szemcséjű, állékony (tixotróp) felületképző habarcs vízszintes és függőleges felületekre (0-10 mm rétegvastagság) ALKALMAZÁSI TERÜLET Beltéri padlók, falak, lépcsők

Részletesebben

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok:

Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag. {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Általános igényeket kielégítő hajlaterősítő vízszigetelő szalag {tab=termékleírás} Tulajdonságok: Az ASO-Dichtband-2000 egy új típusú kompozit anyag, amely tartós, nyújtható, vízszigetelő, de a páraván

Részletesebben