Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet"

Átírás

1 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Nagy Adrienn Tanszéki mérnök SZIE GTK RGVI

2 gazdasági tevékenységek térbeli elhelyezkedésének, és működésének vizsgálata, a vállalat elkülönült működési helyének kiválasztása, mérlegelés: gazdasági és gazdaságon kívüli tényezők nem előnyös helyválasztás gyakran a legsúlyosabb károkat okozhatja a vállalatnak, egy előnyös helyválasztás önmagában nem kompenzálhat egy középszerű vagy gyengébb általános stratégiát. Telephelyválasztásról nem csak újonnan alakuló cég esetében beszélünk, hanem egy már meglévő cég telephelyének áthelyezése kapcsán is.

3 Foglalkozik: o Az egyes piaci szereplők térbeli viselkedésének vizsgálatával, o a szállítási ktg.-ek minimalizálásával, o a térbeli versennyel és a térbeli piacszerkezettel is. A megfelelő helyválasztási stratégia egyben jelentheti a területi versenyben való részvétel eszközét is.

4 Távolságra alapuló verseny, a távolságot mint stratégiai eszközt használják fel (pl. bankok). A két főbb csoport ebben a stratégiai ágban o az elkerülő stratégia (distancing) o és a közeledő stratégia (proximity). Elkerülő stratégia :az adott egység, nem törekedik a közvetlen versenytársaihoz minél közelebb elhelyezkedni. A közeledő stratégia a minél közelebbi elhelyezkedést segíti elő.

5 természetföldrajzi feltételek; demográfiai; településhálózati; gazdasági; infrastrukturális; szociológiai feltételek; specifikus szempontok.

6 a megfelelő településméret (nagy lakosságszám), a kiterjedt vásárlói vonzáskörzet (széles fogyasztópiac), a magas fajlagos lakossági jövedelmek (vásárlóerő), a jó közlekedési elérhetőség (kedvező forgalmi fekvés), további speciális adottságok, mint az idegenforgalmi központ szerep (szezonális fogyasztás), a határ menti fekvés (bevásárlóturizmus).

7 természeti-környezeti, gazdasági-társadalmi, adminisztratív akadályok (pl. nem megfelelő talajmechanikai viszonyok, természet-, illetve környezetvédelmi eredetű korlátok, túlságosan erős versenytársak, a helyi lakosság ellenállása stb.). Ha ezek a tényezők számottevő mértékben nem fordulnak elő a tervezett telepítési helyszínét illetően, akkor a telepítést elősegítő pozitív tényezők fajtáit és jelenlétük mértékét kell számításba venni.

8 A telephelyelméletek a gazdasági szereplők három típusának térbeli elhelyezkedésével foglalkozik: a gazdasági szervezettel (társasággal, vállalattal, vállalkozással), amely outputját pénzért értékesíti és kiadásait főként ezekből a bevételekből fedezi, a közülettel (non profit szervezet), amely tevékenységet állami (önkormányzati) költségvetés által juttatott pénzből (avagy magánadományból, tagdíjakból) ingyen végzi, a háztartással, amely fogyasztási célú kiadásait pénzbeli jövedelméből fedezi. A motiváló tényezők természetesen mindhárom esetben különbözőek. Tudatos telephelyválasztásról akkor beszélhetünk, amikor döntésünket részletes számításokra alapozzuk, így próbáljuk meg a lehető legjobb helyet kiválasztani, optimalizálni (Lengyel, 2004).

9 A telephelyelméletek elsősorban a piaci résztvevők mikroökonómiai döntéseire alapoznak (ár, mennyiség, kereslet-kínálat) Ezen döntések általánosítására törekedve vizsgálják a gazdasági tevékenységek térbeliségét. Alapegységük a térben létező egyedi mikroszervezet vagy valamely szempontból összetartozó szervezetek együttese, lehet település, kistérség, régió, Így eltér a mikroökonómia egységeitől (egyes piaci résztvevők).

10 A telephelyválasztás módszertanát nagyban befolyásolja a probléma felmerülésének körülményei: Önálló, egyedüli létesítmény alakítása, Több üzem vagy raktár rendszerben való elhelyezése, Kiskereskedelmi egységek elhelyezése, Sürgősségi szolgáltatások.

11 Közgazdasági kategóriák Egy pont gazdaság Térben kiterjesztett gazdaság Piac (ár) Egységes (ugyanazon ár) Térben osztott (differenciált ár) Ráfordítás Átlagos Térben differenciált (lokális) Verseny Tökéletes (input- és termékpiacon) Nem tökéletes (földrajzi monopólium, monopolisztikus piac) Gazdasági reakciók Azonosak Eltérőek (helyi kultúra) Piaci informáltság Tökéletes Térben különböző (és aszimmetrikus) Piaci magatartás Racionális Térben korlátozott racionalitás Fogyasztói preferenciák Homogének Térben inhomogének Helyettesíthetőség (szűkösség) Korlátlan (általános érvényű) Inputok térbeli elhelyezkedése korlátozza (lokális) Gazdasági egyensúly Általános egyensúly Térbeli parciális egyensúly

12 az árutermelő gazdaság térbeli kiterjedése (specializáció munkamegosztás tömegtermelés kereskedelem kiszélesedése) technikai oldalról a nyersanyagok és a termékek tömeges szállíthatósága, a tőke és a munkaerő térbeli mozgásának szabadsága (a kiszámítható, felmérhető kockázatú üzleti környezet, a befektetések garanciáit nyújtó intézményi háttér, a belső migrációt lehetővé tevő jogszabályok)

13 1. szakasz: (Thünen) mezőgazdaság térbelisége a szállítást alapul véve; 2. szakasz: (Weber, Predöhl, Palander) ipari üzem telepítése a főbb termelési költségek figyelembevételének minimalizálásával; 3. szakasz: (Lösch, Hotelling) kutatások, monopolisztikus piaci verseny térbelisége, bevételek maximalizálásával, termelés helyett a fogyasztásra fókuszálva; 4. szakasz: (Isard, Greenhut, Smith) a településsel, infrastruktúrával is foglalkoztak, az összes tényező figyelembevételével kialakított (matematikai) modell optimalizálásával próbálták a legmegfelelőbb telepítési helyet meghatározni; 5. szakasz: (Stohr, Mlalecki, Scott) a mikroelektronikára és az informatikára alapozott innovációk és csúcstechnológiák kerülnek előtérbe, a telepítéseknél a magasan képzett munkaerő, a települések szolgáltatásai (agglomerációk szuburban térségek) és a környezet állapota felértékelődnek.

14 Mezőgazdasági telephelyelmélet egy külpiactól elszigetelt, önellátó államot vizsgált, középen az egyetlen piacot alkotó várossal, amelyet jövedelemérdekelt termelők látnak el mezőgazdasági termékekkel, a város körüli földek minősége mindenütt azonos (nincs különbözeti földjáradék), termékenként a termelési költségek is azonosak (eszközigényesség, munkaerő költsége, stb.), a városi piacra történő szállítás lehetőségei és fajlagos költségei azonosak (lóvontatás), az utak sugarasan (légvonalban) vezetnek a városba, avagy hajózható folyót lehet igénybe venni.

15 A korabeli termelési viszonyok alapján a termelési zónák elhelyezkedését és sorrendjét a termékek bruttó jövedelmezősége (a termékegység árának és termelési költségének különbsége) és a szállítási költségek (a távolság) függvényében határozta meg. A városhoz legközelebbi zónában tejet, tejterméket és zöldséget termelnek, amelyek romlandók (nem lehet messziről szállítani őket), és magas a termelési költségük. A második zónában az erdő van, amely szállításigényes a korabeli tüzelő- és építőanyagot szolgáltatta. Majd a harmadik zónában az eltérő munkaigényű növénytermesztés és állattenyésztés jön addig a távolságig, amíg a keletkező jövedelmet meg nem haladja a szállítási költség. Az egyes zónák határa is a gazdaságosság szerint alakul.

16 Ipari telephelyelmélet, A közlekedés fejlődése ellenére a szállítási költségek meghatározóak voltak és jelentősen meghaladták a bérköltségeket. Szabad versenyes kapitalizmust feltételezett, ahol egyik üzem sem képes befolyásolni a piacot, és bármennyi terméket el tud adni fix áron, A nyersanyagokból tetszés szerinti mennyiséget lehet beszerezni adott áron, és a termelési tényezők, a közlekedési infrastruktúra is mindenhol korlátlanul rendelkezésre állnak, A természeti tényezőktől eltekintett, A munkaerőt adottnak vette, amely a szükséges számban és képzettségben több településen rendelkezésre áll úgy, hogy településenként eltérőek a bérköltségek, A termelési költség többi része bármely helyen azonos, Egyetlen pontszerű piacot tételezett fel a tér egy megadott helyén, a szállítás költségei csak a távolságtól és a mennyiségtől (súlytól) függnek mind az egyes nyersanyagoknál, mind a készterméknél.

17 Fix eladási ár mellett a nyereség csak úgy növelhető, ha az üzem csökkenti a költségeit, azaz megpróbál olyan helyre települni, ahol a termelési és a szállítási költségek együttes összege a legkisebb. Több nyersanyaglelőhelyről való szállítás esetén három esetet különített el attól függően, hogy a termelési folyamat jár-e súlyveszteséggel, pontosabban a beszállított nyersanyagok súlya hogyan viszonyul a késztermékek súlyához. Két mutatószámot alakított ki: az anyagindexet (1 tonna késztermék előállításához mennyi beszállított nyersanyag szükséges) a telephelysúly (1 tonna késztermék előállításához megmozgatott összes nyersanyag és a késztermék együttes súlya): o o o (1) ha valamelyik beszállított nyersanyag domináns, azaz súlya meghaladja a telephelysúly felét, akkor az üzem ennek a nyersanyagforrásnak a közelébe települ (2) ha a késztermékek súlya nagyobb a beszállított nyersanyagok súlyánál, az anyagindex nagyobb 1-nél, akkor a piachoz (a felhasználási helyhez) települ az üzem (3) egyéb esetekben az üzem egy közbenső helyre kerül.

18 Térgazdasági elmélet mindegyik telephelyen a gazdasági tevékenység a termelő számára jövedelmező, a fogyasztók számára pedig hasznos; a telephelyek olyan sűrűn helyezkednek el a térben, hogy piackörzeteikkel a teljes teret kitöltik; bármilyen gazdasági tevékenységet bárki és bárhol végezhet; a termelés és a kereskedelem térbeli kiterjedése (piackörzetei) a lehető legkisebbek; a piackörzetek határánál a fogyasztók közömbösek, a két szomszédos termelő közül bármelyik kínálatából választhatnak.

19 Tökéletes térbeli piaci verseny esetén, ha a síkságra odatelepül egy üzem és az önellátó családi gazdaságok helyett elkezd valamilyen árut gyártani, akkor ellátási, piaci körzete addig terjed, amíg a termék szállítási költsége a jövedelmét fel nem emészti (és amíg olcsóbb megvenni ezt a terméket, mint otthon előállítani). Ha ez a tevékenység jövedelmező, akkor újabb vállalkozók kezdik el ezt a nagyüzemi termelést, és a síkságot előbb-utóbb hézagmentesen befedik ellátó körzeteikkel. Az egyensúlyelmélet szerint a sűrűsödés mindaddig tart, amíg a profit el nem tűnik. A piackörzetek eleinte körök, de később egymáshoz nyomódnak és olyan sokszögek lesznek, amelyek hiánytalanul lefedik a síkságot.

20 optimalizáláson alapuló telephelyelmélet, nemcsak a költségek minimalizálására, avagy a bevételek maximalizálására koncentrált, az összes fontos tényező figyelembevételére törekedett, mindhárom ismertetett telephelyelméletre támaszkodott, a nyersanyagforrásokat is hangsúlyosan kezelte, kiemelte a nagyobb településekhez kötődő funkciók fontosságát, különös tekintettel az infrastruktúrára, a telepítési tényezők köre nem állandó, hanem folytonos mozgásban vannak, bevezette a tényezők helyettesíthetőségének elvét, nem emelt ki egyet sem örökérvényűnek. (Pl. szerinte a munkaerőt, bizonyos mértékig helyettesíteni lehet tőkével, avagy földdel, és fordítva is, a helyettesítések ugyanolyan optimális eredményre vezethetnek. alapfeltevése, hogy a termelési tényezők árai döntő módon függnek a termelés térbeli helyétől, nemcsak a területi árak befolyásolják a termelés nagyságát, az eltérő termékvolumenekhez más-más optimális telephely is tartozhat.

21 a racionális gazdasági ember fogalmából indulnak ki, aki tisztában van a telepítés összes tényezőjével és képes a költséget minimalizáló vagy a profitot maximalizáló döntést hozni, a nem merhető tényezőket és gazdasági externáliákat figyelmen kívül hagyják, holott döntőek lehetnek- csak a rövid távon érvényes aktuális feltételekből (költségekből, árakból) indulnak ki, a telepítési döntések viszont általában hosszú távon hatnak, sem a történelmi-politikai változásokat, sem a nagy nemzetközi cégek (monopoliumok) befolyását, sem a világpiaci verseny hatásait nem képesek megmagyarázni, a tökéletes versenyen alapuló piacgazdaság feltevése csak elméleti jelentőségű.

22 gazdasági (költség-) tér, időtér, kognitív tér, társadalmi tér ökológiai tér.

23 A telepítő tényezők esetében eltolódik a hangsúly a nehezen mérhető, nem számszerűsíthető tényezők felé o o o o információ, személyes kapcsolatok infokommunikációs lehetőségek infrastruktúra és a humán erőforrás jellemzői Főbb telepítési tényezők: tradicionális ipar esetében (közút, vasút minősége, piac közelsége), high-tech ipar esetében (munkaerő minősége, képzettsége, közút, vasút minősége), szolgáltatóipar esetében (munkaerő minősége, távközlés, közút, vasút), kutatás-fejlesztés esetében (munkaerő minősége, hasonló cégek jelenléte).

24 A vállalati döntések legfontosabb belső meghatározói: a vállalati méret, gazdasági erő, a gazdálkodási terület, ágazat, a szervezeti struktúra, a vállalati célrendszer, stratégiai irányok, a telephelyválasztás kérdésében döntést hozó team összetétele, magatartása

25 A természeti környezet A domborzat közvetlenül és közvetve is hat. Közvetlen hatása elsősorban a mezőgazdasági termelés térszerkezetében és a közlekedési hálózat vonalvezetésében érvényesül. Közvetett hatása az ásványkincsek földrajzi megoszlásában érvényesül, ez meghatározza a kitermelő ágazat és feldolgozó iparágak területi elhelyezkedését is. (nagy lejtésszög, a rossz talajszerkezet, a földrengésveszély, vagy a magas talajvízszint miatt, ami a beruházás egyszeri vagy a termelés folyamatos költségeit számottevően növeli.)

26 éghajlati viszonyok legerősebb a mező- és erdőgazdaságban, s az élelmiszeripar néhány ágazatában. hatása a külszíni bányászatra, továbbá a vízi erőművek működésére és az építőiparra. befolyást gyakorolnak például az ember teljesítőképességére, így közvetve a termelékenységre

27 A termelési tényezők A termelési tényezők klasszikus felosztása a föld, munka és a tőke. Termőföld/Egyéb hasznosítású ingatlanok Saját tulajdonú/bérelt területek A bérleti díjak jellemzően a városok kereskedelmi, üzleti központjában a legmagasabbak, míg a központtól távolodva egyre olcsóbban lehet földhöz jutni. Kedveltek a városszéli zöldövezetek, ahol napjainkban egyre több ipari parkot létesítenek.

28 A munkaerő, mint termelési tényező vizsgálatánál három jellemzőt célszerű figyelembe venni: o a típusát, o a mobilitását, o a költségét. Típus: nemek közötti munkamegosztás, szakképzettség, munkabíró képesség, egészségi állapot

29 A munkaerő térbeli mobilitása: o a migráció, o ingázás. utóbbi szerepe megnőtt a lakó- és munkahely szétválásával, így elsősorban az alvó településekről ingáznak az emberek az üzleti és az ipari negyedekbe meglehetősen korlátozott, elsősorban a fiatal és szakképzetlen férfi munkaerő költözik munkát keresve kulturális tradíciók (pl. az amerikaiak sokkal mobilabbak, mint az európaiak), ingatlanszerzési lehetőségek (a lakáshoz jutás feltételei), valamint a megélhetési költségek.

30 A tőke alapvetően elkülönül az előző kettő termelési tényezőtől, ugyanis maga a gazdaság hozza létre. Két formáját különböztetjük meg: o a fizikai (reál) tőkét, o a pénztőkét. A fizikai tőke (pl. gépek, épületek) jellemzői, hogy általában helyhez kötött, nehezebben mozgatható, fokozatosan elhasználódik, veszít értékéből, viszont javítható és újakkal pótolható. A pénztőke (készpénz, értékpapírok) viszonylag mobil.

31 Kereslet, szállítás és térbeli kapcsolattartás A piaci kereslet szintje (nagysága) és szerkezete (összetétele) elsősorban a gazdasági fejlettségtől, azaz a felhasználók, a fogyasztók fizetőképességétől függ. Egy termék felhasználói: o végső fogyasztók (pl. családi fogyasztás), o termelő felhasználók A fogyasztói kereslet térbeli intenzitását befolyásolja a jövedelem, a lakosság területi eloszlása és demográfiai összetétele, valamint az önellátás mértéke is (csökken például a kereslet az otthoni élelmiszertermelés, javítás, főzés, mosás stb. következtében)

32 szükséges figyelembe venni a szállítást, elsősorban mint anyagmozgatási költségtényezőt. költségnövelő tényező Rendkívül fontos a jól megválasztott telephely, hiszen így a termelési költségek csökkenthetők, a termelés gazdaságossága pedig javítható. Szállítási módok: o közúti, o vasúti, o vízi, o légi, o csővezetékes

33 A gépkocsi szállítás o rövid és középtávon, o speciális vagy nagy hordképességű gépkocsikon, o autópályákon nagyobb távolságra is gazdaságos o viszonylagos olcsóság, gyorsaság, rugalmasság, o átrakodásmentes, háztól-házig történő szállítás. o Hátránya a szállítóeszközök befogadóképessége. A vasút o ömlesztett és tömegáruk szállításában minden távon gazdaságos. o viszonylag gyors és biztonságos, o időjárási hatásokra kevésbé reagál o iparvágány építése azonban még pályaudvar közelében is rendkívül költséges

34 A folyamhajózás o lassú és az útvonal földrajzilag determinált o olcsónak mondható o időjárásra érzékenyen reagál A csővezetékes szállítás folyékony és gáz halmazállapotú nyersanyagok és késztermékek szállításában minden távolságra a leggazdaságosabb. A légi szállítás o a leggyorsabb, o rendkívül drága, o korlátozott mennyiség szállítható. o Alkalmazása nagyobb távolságra és kisebb tömegű, speciális (gyorsan szállítandó) termékeknél előnyös.

35 A technológia fejlettségi foka befolyásolja nyersanyag-, energia-, víz-, munkaerő-, tőke-, stb. igényességüket, így a termelés gazdasági paramétereinek alakulását is. olyan eljárás, ahogyan és amelynek során az inputból (munkaerő, alapanyag, munkaeszköz) a termék vagy a szolgáltatás előáll Két formája a know-how (gazdasági, műszaki, szervezési, vezetési, stb. ismeret), illetve az innováció (tárgyiasult találmány, felfedezés).

36 Szervezeti, politikai és társadalmi tényezők a műszaki és gazdasági vetületeken kívül a társadalmi, politikai tényezők is befolyásolhatják egy vállalat eredményességét Az elmaradottabb térségekben, ahol régi, beidegződött magatartásformák jellemzőek, nehezebben fogadják az újjal járó változásokat, míg a fejlettebb ipari körzetekben a népesség adaptációs

37 a kedvező infrastrukturális ellátottság (pl. kikötők, repülőterek, logisztikai központok közelsége); a korszerű kommunikációs infrastruktúra megléte (pl. számítógépes hálózatok és szolgáltatások, Internet kapcsolat); a széleskörű üzleti és piaci szolgáltatások (pl. pénzügyi szolgáltatások bőséges kínálata, technológia és kutatásfejlesztési tanácsadás, médiák, reklám és marketing szolgáltatások); a kulturális szolgáltatások, illetve jelentős lokális piac, ami folyamatos keresletet jelent a termékek iránt, egyben azok megújítását is szorgalmazza, illetve új piacokat nyit meg.

38 a nagyvárosi környezetben jelentős a zsúfoltság (pl. a szállítási idő növekszik, ez veszélyeztetheti a helyi-területi kooperációkat); a bűnözés számottevő (pl. a biztonsági és őrzési ráfordítások emelkednek); a környezeti szennyezés magas (pl. a tiszta környezetet igénylő technológiák védelmi ráfordításai növekszenek); magasabbak a megélhetési költségek (pl. munkabérekben megjelenik); a telekárak emelkednek (pl. a fejlesztés, a telephelybővítés költségesebb); a bérköltségek magasabbak, illetve szervezettek a munkavállalók (pl. szakszervezetek aktívak, erőteljesen kívánják a jogokat érvényesíteni).

39

40 1992-ben 180 versenyző közül választották, Magas német munkaerő- költségek, Munkaigényes termelés, Versenyképesség növelése a cél.

41 Kedvező logisztikai elhelyezkedés: 650 km-re található az anyavállalattól, 12 órás menetidő vasúti szállítás esetén, Az anyagellátást vasúton és közúton oldják meg o Győr a Bécs- Budapest vasútvonalon fekszik- ez kedvező; o az Ipari Parkban már meglévő sínrendszer áll rendelkezésre- egészen a csarnokig behúzható; o M1-es autópálya; o mindkét város a Duna partján fekszik; o légi szállítás

42 Kiépített vasúti összeköttetés: Megtakarítható a raktárak építési költsége, és a raktárak további pénzügyi terhe is; A kész motorokat nem kell raktározni, azonnal a vasúti kocsiba rakhatják; Rögtön továbbíthatók az anyavállalat összeszerelő üzemébe; A vasúti szállítás olcsóbb, és a környezetet sem terheli annyira.

43 Jó munkaerő: Nagy létszámú, rugalmas, Győrben működő egyetem, szakmunkásképző- és szakiskola kiváló szakembereket képez; A Mo-i bérköltség a németországinak csupán 1/7-ed része. Konkrét helyszín: m2 szerkezetkész csarnok épület; Lehetővé tette a lehető legrövidebb időn belül (13 hónap) a gyártásba állást; Versenyképesség szempontjából fontos (új modellek piacra dobása, gyártási hatékonyság).

44 Kapacitáskihasználtság: A törvényi rendelkezések engedik a 24 órás folyamatos termelést/gyártást; Így a gépek kapacitáskihasználtsága maximális; Energia megtakarítás, mivel a folyamatos működtetéssel megspórolható az újbóli beüzemeléssel járó energiaveszteség; Közművesítés adott (víz, elektromos áram, energia, telefon, csatornahálózat).

45 Üzleti forgalmának szinte 100%-át külföldön realizálja, elenyésző a belföldi értékesítés (0,5 %); Több, mint 40 országba exportálnak; Évek óta Mo legnagyobb exportőre; 5373 főt közvetve, további 5000 főt közvetlenül alkalmaz; Magasabb munkanélküliségi rátájú területekről vonzott munkaerőt (B-A-Z, SZ-SZ-B).

46

47 2008-ban 400 ha terület Probléma: Győr- Budapest tengely Befektetés ösztönzési politika Kelet- Magyarországra magyar beszállító

48 Meg kell keresni a befektetni vágyó céget Európai Unió által megengedett maximális támogatást is fel kellett ajánlani Önkormányzat! közelíteni a befektetésekhez a kisebb adatszolgáltatási kérdésektől kezdve a nagyobb térség tanulmányokig rövid idő alatt és rugalmasan kell közre működni az infrastruktúra kialakítási, illetve hatósági engedély beszerzési folyamatokban külön team alakult a Mercedes beruházás kéréseinek teljesítéséhez hatósági engedélyezési folyamatok

49 magyar munkavállalók együttműködőek a német munkatársakkal a város nyitottan fogadja be a német munkavállalókat a német munkatársak integrálódása kulcskérdés a gyár megfelelő működése szempontjából A Mercedes szándéka, hogy Kecskemét várossal és az oktatási intézményekkel olyan megállapodást kössön, hogy a vállalat Kecskeméten is meg tudja honosítani a Németországban már jól működő, állami és céges képzést kombináló duális rendszert

50 A kecskeméti gyár megközelíthetőségét az autópálya közelsége mellett a vasútvonal bevezetésével is teljesebbé kívánja tenni A meglévő autópálya csatlakozás mellett a Mercedes számára egy iparvágányt is biztosítanak, amelyen keresztül a Budapest- Szeged vasúti fővonalra is csatlakozhat a magyarországi gyár. Így a kecskeméti gyár közúton és vasúton is szállíthatja az alapanyagokat, illetve a késztermékeket.

51

52 Jól képzett munkaerő (egyetem, 4 általános, 5 középiskola); Az egyre fejlettebbé váló infrastruktúra (M3, vasút, HÉV, Ferihegy, telefonszolgáltatás, ATM hálózat, Internet hálózat, stb.) A fejlődő ipari-szolgáltatási háttér, A vállalkozás barát helyi gazdaságpolitika és intézmények, A kutatási-fejlesztési potenciál erősödése, Megfelelő növekedési területek megléte, A már régióban lévő vállalatok vonzása.

53 163 nap alatt épült fel; január elsején megindult az autókba szerelhető kábelkötegek, elektromos elosztó rendszerek, illetve elektromechanikus elosztó rendszerek termelése; Ford, a GM és a Chrysler első számú beszállítói akarnak lenni, Japánban és egész Európában piacra akarnak törni; mivel meg kellett jelenniük Kelet-Európában is, Magyarországon megfelelőnek tartották a gazdasági környezetet, itt próbáltak kaput nyitni a többi kelet- európai országhoz; közel van az autópálya, segítőkész az önkormányzat; van képzett munkaerő; a felső menedzsmentnek sem megerőltető nap mint nap ideutazni Budapestről;

54 ma az árammérők 65%-át és a gázmérők 60 %-át ők szállítják; Az 1998-ban épült modern gyárépületben villamos fogyasztásmérők, energiagazdálkodási rendszerek, kapcsolóórák, hangfrekvenciás adó- és vevő-készülékek, hitelesítő műszerek, valamint gázmérők és nyomáscsökkentők gyártása folyik; Az itt dolgozó 300 alkalmazott közül 250 végez termelő munkát, a többiek a kiszolgáló-, kereskedelmi-és marketingtevékenységeket látják el; A gyár éves kapacitása kb. 500 ezer áram- és 100 ezer gázmérő, amiknek nagy részét európai országokba exportálják; dél-amerikai és afrikai piacokat is meg akarnak hódítani.

55 A Caterpillar Magyarország Rt augusztus 17-én alakult. Jogelődje a Magyar Honvédség Gödöllői Gépgyára, mely a 70-es évek közepétől kezdve foglalkozott nehézfémszerkezetek gyártásával; A mintegy 1100 fővel működő vállalat rendelésállománya elsősorban a honvédségi járművek alkatrészellátását hivatott biztosítani; Továbbá a mezőgazdaságban, építőiparban, bányászatban alkalmazott munkagépek hegesztett szerkezeteinek előállítása; A termékek 99 %-át exportálják, ezek a Caterpillar nyugat-európai gyáraiba kerülnek; A gödöllői részegység gyártó üzem egyike azon néhány európai vállalatnak, amelyek a nagy-britanniai, hollandiai, németországi, belgiumi összeszerelő üzemeket látják el alkatrésszel.

56 A Hungaro SLR a gödöllői gépgyárral hozott létre 1992-ben közös vállalatot, majd később felvásárolta azt, így a németországi székhelyű SLR-Csoport teljes tulajdonába került; A vállalat gödöllői telephelyén öntött járműipari (kamion, munkagép) alkatrészek forgácsolásával foglalkozik; A mintegy 220 alkalmazott több mint 50 modern gépen dolgozik; A termékeket többek között az Amerikai Egyesült Államokba, Belgiumba,Franciaországba, Svájcba, Németországba, és Ausztriába szállítják.

57 Az Avon berkeiben ma már két és fél millió tanácsadó, 35 ezer alkalmazott a világ mintegy 130 országában 500 millió vevőt szolgál ki; A vállalat 1990-ben Avon Cosmetics Hungary néven megérkezett Magyarországra is, és hét év alatt annyira megerősödött, hogy felépítette korszerű elosztó központját Gödöllőn; A gödöllői telephelyen mintegy 200 főt foglalkoztatnak; A vállalat tevékenységének lényege összefoglalható egy mondatban: szépségápolási termékeket ad el nőknek közvetlen értékesítési rendszerben, tanácsadónők által brosúrák segítségével.

58 Kimagaslóan fontosnak tartották a vállalatok a kvalifikált munkaerőbázist, illetve az autópályához való közelséget Mérvadó volt még ezen kívül az alacsony helyi bérszínvonal, és az alacsony ipar- illetve infrastruktúra-telepítési költségek, valamint a külpiacok és a beszállítók közelsége A hatósági pozitív hozzáállást természetesen szükségesnek tartják a megkérdezett vállalatok, ennek azonban hatékony helyi gazdaságtámogatási rendszerrel kell párosulnia. A legtöbb cég esetében a Gödöllői Önkormányzattal kiváló az együttműködésük, amely rendszeres találkozást, kölcsönös segítést jelent.

59 A már letelepedett külföldi érdekeltségű nagyvállalatok jelenléte a városban mindenképpen pozitív hatású, Több száz munkahelyet teremtettek, hozzájárultak a város gazdaságának növekedéséhez, A növekvő gazdaság révén pedig az önkormányzat magasabb bevételhez juthat, amely lehetségessé teszi még ambiciózusabb fejlesztési tervek megfogalmazását, illetve megvalósítását A jövőben azonban a felmerülő munkaerő, illetve területi problémák miatt a nagyszámú betanított munkást igénylő, nagy gyártókapacitású iparágak helyett a humántőke-intenzív iparágak letelepedésének ösztönzése lenne szükséges. Ehhez pedig rendelkezésre állnak Gödöllő városában a legfontosabb feltételek, úgy mint például a kutatóintézetek, az országos jelentőségű oktatási kapacitás, vagy a felsőfokú végzettek kiemelkedően magas aránya (Hódi Bernadett: A telephelyválasztás motivációs tényezői a gödöllői transznacionális vállalatoknál).

60

NUTS rendszer Telephelyelméletek, telephelyválasztás

NUTS rendszer Telephelyelméletek, telephelyválasztás Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet NUTS rendszer Telephelyelméletek, telephelyválasztás Tárgyfelelős: Dr. Káposzta József, egyetemi

Részletesebben

Regionális gazdaságtan Telephelyelméletek

Regionális gazdaságtan Telephelyelméletek Regionális gazdaságtan Telephelyelméletek Urbánné Malomsoki Mónika SZIE GTK RGVI Urbanne.Monika@gtk.szei.hu Területi gazdaságtan = térgazdaságtan = regionális gazdaságtan XIX. sz. végén jelenik meg a térszemlélet

Részletesebben

Regionális gazdaságtan. Tárgyfelelős: Dr. Káposzta József Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti

Regionális gazdaságtan. Tárgyfelelős: Dr. Káposzta József Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti Regionális gazdaságtan Tárgyfelelős: Dr. Káposzta József kaposzta.jozsef@gtk.szie.hu Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti kollar.kitti@gtk.szie.hu A regionális gazdaságtan tárgya a gazdaság általános törvényszerűség

Részletesebben

A járműipari ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében

A járműipari ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében A járműipari ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Az ágazatról általánosságban Az életszínvonal alakulásának egyik mércéje a motorizálódás foka A gazdaságban és a foglalkoztatásban kiemelt

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

A regionális mikroökonómia alapkérdései Regionális gazdaságtan 2007/2008. tanév Telephelyelméletek I. 1. A gazdasági tevékenységek térbeli elhelyezkedését meghatározó tényezők elemzése gazdasági (profitorientált)

Részletesebben

Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés. Szent István Egyetem, Gödöllő, 2009.

Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés. Szent István Egyetem, Gödöllő, 2009. Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés Szent István Egyetem, Gödöllő, 2009. Az infrastruktúra fogalmi megközelítés Eredet és jelentés: latin -- alapszerkezet, alépítmény Tartalma: Hálózatok,

Részletesebben

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika

Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika Elméleti gazdaságtan 11. évfolyam (Mikroökonómia) tematika I. Bevezető ismeretek 1. Alapfogalmak 1.1 Mi a közgazdaságtan? 1.2 Javak, szükségletek 1.3 Termelés, termelési tényezők 1.4 Az erőforrások szűkössége

Részletesebben

REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN B

REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN B REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN B Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA

Részletesebben

Regionális gazdaságtan 3. A regionális mikroökonómia alapkérdései A telephelyelméletek. Dr. Bernek Ágnes 2008.

Regionális gazdaságtan 3. A regionális mikroökonómia alapkérdései A telephelyelméletek. Dr. Bernek Ágnes 2008. Regionális gazdaságtan 3. A regionális mikroökonómia alapkérdései A telephelyelméletek Dr. Bernek Ágnes 2008. minden kapcsolódik mindenhez, de a közelebbi dolgok erısebben kapcsolódnak egymáshoz, mint

Részletesebben

MEGMARADÓ HELYZETI ELŐNY? NAGYVÁROSAINK EGY KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK. Áramlások a térgazdaságban Kecskemét, október

MEGMARADÓ HELYZETI ELŐNY? NAGYVÁROSAINK EGY KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK. Áramlások a térgazdaságban Kecskemét, október MEGMARADÓ HELYZETI ELŐNY? NAGYVÁROSAINK EGY VÁLLALATI PIACKUTATÁS TÜKRÉBEN KOLTAI ZOLTÁN, PTE KPVK A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XVI. VÁNDORGYŰLÉSE Áramlások a térgazdaságban Kecskemét, 2018.

Részletesebben

TestLine - Gazdasági és jogi ismeretek Minta feladatsor

TestLine - Gazdasági és jogi ismeretek Minta feladatsor soport: Felnőtt Név: Ignécziné Sárosi ea Tanár: Kulics György Kidolgozási idő: 68 perc lapfogalmak 1. z alábbi táblázatban fogalmakat és azok meghatározásait találja. definíciók melletti cellák legördülő

Részletesebben

Térbeli koncentrálódás: agglomerációs terek, klaszterek (regionális gazdaságtan, )

Térbeli koncentrálódás: agglomerációs terek, klaszterek (regionális gazdaságtan, ) Térbeli koncentrálódás: agglomerációs terek, klaszterek (regionális gazdaságtan, 2004.03.23.) 1. Lokális külső gazdasági hatások Alfred Marshall, 1890: külső gazdasági hatások (extern hatások), amelyek

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

A régió közigazgatási, gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális központja Magyarország negyedik legnagyobb városa A városban és

A régió közigazgatási, gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális központja Magyarország negyedik legnagyobb városa A városban és A régió közigazgatási, gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális központja Magyarország negyedik legnagyobb városa A városban és agglomerációjában több mint 300 000 ember él Gazdag ipari múlttal rendelkezik

Részletesebben

A KÖZLEKEDÉSHÁLÓZATI RENDSZER SZEREPE A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁROSAINAK TERÜLETI FEJLŐDÉSÉBEN

A KÖZLEKEDÉSHÁLÓZATI RENDSZER SZEREPE A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁROSAINAK TERÜLETI FEJLŐDÉSÉBEN MRTT XIV. Vándorgyűlés szept.15-16. A KÖZLEKEDÉSHÁLÓZATI RENDSZER SZEREPE A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁROSAINAK TERÜLETI FEJLŐDÉSÉBEN Kovács Csaba József doktorandusz e-mail: b.kovacs.csaba@gmail.com

Részletesebben

Integrált területfejlesztés. Tárgyfelelős: Dr. Káposzta József Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti

Integrált területfejlesztés. Tárgyfelelős: Dr. Káposzta József Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti Integrált területfejlesztés Tárgyfelelős: Dr. Káposzta József kaposzta.jozsef@gtk.szie.hu Előadó: Némediné Dr. Kollár Kitti kollar.kitti@gtk.szie.hu Előadások, követelmény 2017.01.31. Csíkszereda- Dr.

Részletesebben

Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés

Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés Infrastruktúra fejlesztés és regionális fejlődés Az infrastruktúra fogalmi megközelítés Eredet és jelentés: latin -- alapszerkezet, alépítmény Tartalma: Hálózatok, objektumok, létesítmények, berendezések,

Részletesebben

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Speciális élelmiszerek a Vidékfejlesztési Stratégiában Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia 2020-ig Stratégiai célkitűzések a vidéki munkahelyek

Részletesebben

Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései

Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései Területi különbségek kialakulásának főbb összefüggései,,a siker fenntartásáért nap, mint nap meg kell küzdeni csak a hanyatlás megy magától (Enyedi, 1998) Dr. Káposzta József A TERÜLETI KÜLÖNBSÉG TEOLÓGIAI

Részletesebben

Szállítási rendszerek. Áruszállítás

Szállítási rendszerek. Áruszállítás Szállítási rendszerek Áruszállítás Áruszállítási rendszerek jellemzése 1)Az áruszállítási rendszerek feladatai 1)Általános megfogalmazásban: anyagok, áruk, termékek helyváltoztatása az értékteremtő lánc

Részletesebben

Az infrastruktúra alapjai 7. előadás. Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben III.

Az infrastruktúra alapjai 7. előadás. Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben III. Az infrastruktúra alapjai 7. előadás Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben III. A közlekedési infrastruktúra keresleti oldalának alakulása A vasúti személyforgalom alakulása a világon

Részletesebben

Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban II. A növekedés tényezői Növekedés mennyiségi változás mérőszámokkal jellemezhető (összevont mérőszám: GD

Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban II. A növekedés tényezői Növekedés mennyiségi változás mérőszámokkal jellemezhető (összevont mérőszám: GD A termelési tényezők regionális mobilitása Regionális gazdaságtan 2007/2008. tanév Fejlődés és növekedés regionális dimenzióban I. A regionális gazdaság fejlődése minőségi feltételek változása versenyképesség

Részletesebben

A logisztika feladata, célja, területei

A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata: Anyagok és információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, irányítása és ellenőrzése, valamint a vizsgált rendszerben

Részletesebben

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban?

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? 1 fólia Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? A termelés globalizációja következtében teljesen átalakul a termelő vállalatok struktúrálódása.

Részletesebben

Hospodárska geografia

Hospodárska geografia Hospodárska geografia A GAZDASÁGI ÉLET JELLEMZŐI Világgazdaság szereplői: - nemzetközi óriáscégek, - integrációk(együttműködések), - országok, Ezek a földrajzi munkamegosztáson keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03.

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03. TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03. dr. Torma András 2011.09.20. Tartalom 1. Gazdasági folyamatok az iparban 2. Ipari termelés és termékek jellemzői, kapcsolataik 3. Termelési tényezők 4. Technológia jellemzői

Részletesebben

A foglalkoztatás funkciója

A foglalkoztatás funkciója A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA FELADATA ÉS MODELLJEI Benkei-Kovács Balázs - Hegyi-Halmos Nóra: Munkaerőpiac és foglalkoztatáspolitika A foglalkoztatás funkciója Összetett gazdasági és társadalmi funkció Gazdasági

Részletesebben

Termékdifferenciálás és monopolisztikus verseny. Carlton -Perloff 7. fejezet

Termékdifferenciálás és monopolisztikus verseny. Carlton -Perloff 7. fejezet Termékdifferenciálás és monopolisztikus verseny Carlton -Perloff 7. fejezet 2012.10.25. Monopolisztikus verseny és jellemzői Chamberlin (1933) valós piacokon: Monopolista elem negatív lejtésű keresleti

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI

TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI TERMÉSZETI ERŐFORRÁSOK A TÁRSADALMI GAZDASÁGI FÖLDRAJZ ALAPFOGALMAI Geográfia 1.természeti földrajz (amely természettudomány) 2.társadalmi-gazdasági földrajz (amely társadalomtudomány) népességföldrajz

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

A globalizáció hatása a munkaerőpiaci

A globalizáció hatása a munkaerőpiaci A MUNKAERŐPIAC FOGALMA ÉS JELLEMZŐI Benkei-Kovács Balázs - Hegyi-Halmos Nóra: Munkaerőpiac és foglalkoztatáspolitika A globalizáció hatása a munkaerőpiaci folyamatokra Globális felmelegedés Globális gazdaság

Részletesebben

Bevezetés s a piacgazdaságba

Bevezetés s a piacgazdaságba Bevezetés s a piacgazdaságba gba Alapfogalmak, piaci egyensúly Bacsi, BevPiacgaz 1 Elméleti: mikroökonómia makroökonómia nemzetközi gazdaságtan világgazdaságtan komparatív gazdaságtan közg. elmélettörténet

Részletesebben

A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya

A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya A közlekedés ágazati szerkezete és nemzetgazdasági súlya Dr. Horváth Balázs tanszékvezető, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem Közlekedési Tanszék 1 Nemzetgazdasági ágak besorolása Primerszektor kitermelő

Részletesebben

A változó költségek azon folyó költségek, amelyek nagysága a termelés méretétől függ.

A változó költségek azon folyó költségek, amelyek nagysága a termelés méretétől függ. Termelői magatartás II. A költségfüggvények: A költségek és a termelés kapcsolatát mutatja, hogyan változnak a költségek a termelés változásával. A termelési függvényből vezethető le, megkülönböztetünk

Részletesebben

MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015

MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015 MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC, 2015 dr. Teperics Károly Debreceni Egyetem TTK Földtudományi Tanszékcsoport AZ EURÓPÁBA IRÁNYULÓ ÉS 2015-TŐL FELGYORSULT MIGRÁCIÓ TÉNYEZŐI, IRÁNYAI ÉS KILÁTÁSAI A Magyar Tudományos

Részletesebben

Áruszállítási módok részaránya az Európai Unión belül (1990): Közúti szállítás 75%, Vasúti szállítás 17%, Vízi szállítás 8%.

Áruszállítási módok részaránya az Európai Unión belül (1990): Közúti szállítás 75%, Vasúti szállítás 17%, Vízi szállítás 8%. 5. ELŐADÁS ÁRUSZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN Áruszállítási módok: Közúti áruszállítás, Vasúti áruszállítás, Vízi áruszállítás, Légi áruszállítás, Csővezetékes áruszállítás, Kombinált áruszállítás.

Részletesebben

Podruzsik Szilárd. Külkereskedelem és külföldi működőtőke a magyar élelmiszeriparban. F as számú OTKA zárójelentése

Podruzsik Szilárd. Külkereskedelem és külföldi működőtőke a magyar élelmiszeriparban. F as számú OTKA zárójelentése Podruzsik Szilárd Külkereskedelem és külföldi működőtőke a magyar élelmiszeriparban F046283-as számú OTKA zárójelentése A külföldi működőtőke befektetések elméleti magyarázatára a vállalatgazdaságtan és

Részletesebben

Debreceni Egyetem AGTC

Debreceni Egyetem AGTC Debreceni Egyetem AGTC GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan és Környezetgazdaságtan Tanszék 4032 DEBRECEN, Böszörményi út 138., 4015 DEBRECEN Pf.36. : (52)

Részletesebben

Közlekedés és térségfejlesztés kapcsolata

Közlekedés és térségfejlesztés kapcsolata A közlekedés helyzete, jövője ma Magyarországon Szakmai Konferencia 2008. május 13-15, Balatonföldvár Közlekedés és térségfejlesztés kapcsolata Dr. Szegvári Péter c.egyetemi docens Stratégiai Igazgató

Részletesebben

Előadó: Dr. Kertész Krisztián

Előadó: Dr. Kertész Krisztián Előadó: Dr. Kertész Krisztián E-mail: k.krisztian@efp.hu A termelés költségei függenek a technológiától, az inputtényezők árától és a termelés mennyiségétől, de a továbbiakban a technológiának és az inputtényezők

Részletesebben

Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára

Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára Manfred Schulz 2014. május 27. Kezdetben pusztán egy vízió volt 2 A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának bemutatása és mára, íme

Részletesebben

Európa szívében. Három ország szomszédságában Az M3-as, M30-as autópálya révén az európai autópályahálózat. Fejlett vasúti hálózat

Európa szívében. Három ország szomszédságában Az M3-as, M30-as autópálya révén az európai autópályahálózat. Fejlett vasúti hálózat üdvözöljük! Európa szívében Három ország szomszédságában Az M3-as, M30-as autópálya révén az európai autópályahálózat része Fejlett vasúti hálózat E75 GYŐR E71 BUDAPEST M1 M7 M6 E75 M5 E71 SK M3 MISKOLC

Részletesebben

Bevezetés s a piacgazdaságba. gba. Alapprobléma. Mikroökonómia: elkülönült piaci szereplık, egyéni érdekek alapvetı piaci törvények

Bevezetés s a piacgazdaságba. gba. Alapprobléma. Mikroökonómia: elkülönült piaci szereplık, egyéni érdekek alapvetı piaci törvények A mikroökonómia és makroökonómia eltérése: Bevezetés s a piacgazdaságba gba Alapfogalmak, piaci egyensúly Mikroökonómia: elkülönült piaci szereplık, egyéni érdekek alapvetı piaci törvények Makroökonómia:

Részletesebben

Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek II. SGYMMEN227XXX SGYMMEN2073XA. Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens

Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek II. SGYMMEN227XXX SGYMMEN2073XA. Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Közgazdaságtan műszaki menedzsereknek II. SGYMMEN227XXX SGYMMEN2073XA Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Tárgyelőadó: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Gyakorlatvezető: dr. Paget Gertrúd

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A mezőgazdasági vállalkozások termelési tényezői, erőforrásai 30. lecke A mezőgazdasági

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

Közgazdaságtan I. avagy: mikroökonómia. Dr. Nagy Benedek

Közgazdaságtan I. avagy: mikroökonómia. Dr. Nagy Benedek Közgazdaságtan I. avagy: mikroökonómia r. Nagy Benedek Email: Nagy.Benedek@eco.u-szeged.hu, Tel: (62) 544-676, fogadó óra: Hétfő 14-15:30, KO 311 (szorgalmi időszakban) zemélyes találkozás 4 alkalommal:

Részletesebben

Alapfogalmak, alapszámítások

Alapfogalmak, alapszámítások Alapfogalmak, alapszámítások Fazekas Tamás Vállalatgazdaságtan szeminárium 1. Vállalati gazdálkodás Gazdálkodás - Gazdaságosság. A gazdálkodás a vállalat számára szűkösen rendelkezésre álló és adott időszakon

Részletesebben

Levelező hallgatóknak pótzh lehetőség: a félév rendje szerinti pótlási napok egyikén

Levelező hallgatóknak pótzh lehetőség: a félév rendje szerinti pótlási napok egyikén Közgazdaságtan II. Mikroökonómia SGYMMEN202XXX Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Tárgyelőadó: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Gyakorlatvezető: dr. Paget Gertrúd Tantárgyi leírás építőmérnök

Részletesebben

Országos Ipari Park Koncepció: az állami megoldás

Országos Ipari Park Koncepció: az állami megoldás Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. Inpark Országos Ipari Park Koncepció: az állami megoldás Dr. Szarka Gábor vezérigazgató-helyettes, stratégia igazgató NavigátorVilág Konferencia - 2017.

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

TURISZTIKAI KONFERENCIA Radács Edit Radiant Zrt. Veszprém, 2006. április 7. TURISZTIKAI KONFERENCIA TARTALOM REGIONÁLIS REPÜLŐTEREK JELENTŐSÉGE HAZAI SAJÁTOSSÁGOK REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓK REPÜLŐTÉRHEZ

Részletesebben

Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari központ (2014. április 1.)

Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari központ (2014. április 1.) Tatabánya-Esztergom kiemelt járműipari központ (2014. április 1.) Tatabánya-Esztergom kiemelt fejlesztési régiók szereplői: ALÁÍRÓK: (2014. március 6.) Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Komárom-Esztergom

Részletesebben

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban?

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? A termelés globalizációja következtében teljesen átalakul a termelő vállalatok struktúrálódása. Ennek következtében

Részletesebben

(makro modell) Minden erőforrást felhasználnak. Árak és a bérek tökéletesen rugalmasan változnak.

(makro modell) Minden erőforrást felhasználnak. Árak és a bérek tökéletesen rugalmasan változnak. (makro modell) Vannak kihasználatlat erőforrások. Árak és a bérek lassan alkalmazkodnak. Az, hogy mit csináltunk most, befolyásolja a következő periódusbeli eseményeket. Minden erőforrást felhasználnak.

Részletesebben

Térbeli koncentrálódás, agglomerációk és klaszterek Regionális gazdaságtan 2007/2008. tanév Dr. Rechnitzer ános A lokális extern hatások jelentősége Iparági körzetek Külső gazdasági hatások Méretgazdaságosság

Részletesebben

Élelmiszer terméklánc és az egymásrautaltság. Termelők, alapanyag beszállítók és a feldolgozóipar

Élelmiszer terméklánc és az egymásrautaltság. Termelők, alapanyag beszállítók és a feldolgozóipar Élelmiszer terméklánc és az egymásrautaltság. Termelők, alapanyag beszállítók és a feldolgozóipar 52. Közgazdász Vándorgyűlés, Nyíregyháza Dr. Losó József MIRELITE MIRSA Zrt. - Elnök A mezőgazdaság az

Részletesebben

GIS TELEPHELYVÁLASZTÁS

GIS TELEPHELYVÁLASZTÁS GIS TELEPHELYVÁLASZTÁS Sikos T. Tamás Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Gödöllő sikos.t.tamas@gtk.szie.hu ELŐADÁSOM TÉMAKÖREI A GIS, mint eszköz funkciói adatnyerés (input) adatkezelés

Részletesebben

1.2.1 A gazdasági rendszer A gazdaság erőforrásai (termelési tényezők)

1.2.1 A gazdasági rendszer A gazdaság erőforrásai (termelési tényezők) Galbács Péter, Szemlér Tamás szerkesztésében Mikroökonómia TARTALOM Előszó 1. fejezet: Bevezetés 1.1 A közgazdaságtan tárgya, fogalma 1.1.1 A közgazdaságtan helye a tudományok rendszerében 1.1.2 A közgazdaságtan

Részletesebben

HajózásVilág konferencia

HajózásVilág konferencia HajózásVilág konferencia Vasúti és folyami árufuvarozás: együttműködési lehetőség vagy konkurenciaharc? Vernes András ügyvezető igazgató Budapest, 2017. 03. 30. 1 Fejlesztéspolitikai célkitűzések Cél:

Részletesebben

Bevezetés s a piacgazdaságba. gba. Alapprobléma. Mikroökonómia: elkülönült piaci szereplık, egyéni érdekek alapvetı piaci törvények

Bevezetés s a piacgazdaságba. gba. Alapprobléma. Mikroökonómia: elkülönült piaci szereplık, egyéni érdekek alapvetı piaci törvények A közgazdask zgazdaságtan gtan részei: r Bevezetés s a piacgazdaságba gba Alapfogalmak, piaci egyensúly Elméleti: mikroökonómia makroökonómia nemzetközi gazdaságtan világgazdaságtan komparatív gazdaságtan

Részletesebben

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum

Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Fenntartható Kertészet és Versenyképes Zöldségágazati Nemzeti Technológiai Platform Szakmai Fórum Budapest, 2011. június 7. Dr. Bujáki Gábor ügyvezető igazgató Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 II. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ÉS TÉRKÖRNYEZETE (NÖVÉNYI ÉS ÁLLATI BIOMASSZA)... 8 1. Jogszabályi háttér ismertetése... 8 1.1. Bevezetés... 8 1.2. Nemzetközi

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

NIPÜF - Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Inpark)

NIPÜF - Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Inpark) NIPÜF - Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Inpark) Országos Ipari Park Koncepció: együttműködésben az önkormányzatokkal Befektetés-ösztönzési gazdasági fórum Miskolc, 2018. június 07. Dr.

Részletesebben

Termelői magatartás elemzése

Termelői magatartás elemzése Termelői magatartás elemzése Termelési függvény A termelési tényezők kombinációi és az általuk termelhető maximális termékmennyiség közötti összefüggés. Termelési tényezők fajtái: Munka () Tőke (K) Természeti

Részletesebben

MIKROÖKONÓMIA I. Készítette: Kőhegyi Gergely, Horn Dániel. Szakmai felelős: Kőhegyi Gergely. 2010. június

MIKROÖKONÓMIA I. Készítette: Kőhegyi Gergely, Horn Dániel. Szakmai felelős: Kőhegyi Gergely. 2010. június MIKROÖKONÓMIA I. B Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI

A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI A FOLYAMATMENEDZSMENT ALAPJAI 1 Az Értékteremtő Folyamat Menedzsment stratégia A vállalat küldetése Környezet Vállalati stratégia Vállalati adottságok Kompetitív prioritások Lényegi képességek ÉFM stratégia

Részletesebben

3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI

3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI 3. A VÁLLALKOZÁSOK ERŐFORRÁSAI 3.1 A vállalkozás eszközei és szerepük a gazdálkodásban A vállalkozás tevékenysége ellátásához felhasznált eszközeit a számviteli törvény a következő csoportokba rendezi:

Részletesebben

MUT konferencia, Makó, május

MUT konferencia, Makó, május MUT konferencia, Makó, 2011. május 12-13. Dr. Kovács RóbertR robert.kovacs@localmonitoring.eu 1 Mit mérünk? Önkormányzatok véleménye a feltételeikről: Önkormányzatok bizalma a környező rendszerekben Önkormányzati

Részletesebben

Piac és tényezıi. Ár = az áru ellenértéke pénzben kifejezve..

Piac és tényezıi. Ár = az áru ellenértéke pénzben kifejezve.. Piac és tényezıi TÉMAKÖR TARTALMA - Piac és tényezıi - Piacok csoportosítása - Piaci verseny, versenyképesség - Nemzetgazdaság - Gazdasági élet szereplıi PIAC A piac a kereslet és a kínálat találkozási

Részletesebben

Az európai térszerkezet változásai. Topa Zoltán PhD hallgató

Az európai térszerkezet változásai. Topa Zoltán PhD hallgató Az európai térszerkezet változásai Topa Zoltán PhD hallgató Topa.zoltan.szie@gmail.com Mi a térszerkezet? Egy ország gazdaság és társadalmi folyamatainak térbeli kerete Intézmények rendszere, települések

Részletesebben

Vállalati kérdőív - Bécs

Vállalati kérdőív - Bécs Vállalati kérdőív - Bécs kérdezett személy üzem fajtája az üzem tevékenysége szakágazat / gazdasági szempontból történő osztályozás személyzeti osztályvezető legmagasabb jogkörrel rendelkező személy személyzeti

Részletesebben

Háztartásokban végzett felmérés - Alsó-Ausztria (N=129)

Háztartásokban végzett felmérés - Alsó-Ausztria (N=129) Háztartásokban végzett felmérés - Alsó-Ausztria (N=129) kérdezett személy személyzeti osztályvezető 16% legmagasabb jogkörrel rendelkező személy személyzeti kérdésekben (vagy helyett 5% üzemvezető, tulajdonos;

Részletesebben

Az infrastruktúra alapjai 9. előadás. Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben V.: vízi, csővezetékes és kombinált szállítás

Az infrastruktúra alapjai 9. előadás. Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben V.: vízi, csővezetékes és kombinált szállítás Az infrastruktúra alapjai 9. előadás Az infrastruktúra szerepe a gazdasági és területi fejlődésben V.: vízi, csővezetékes és kombinált szállítás A vízi közlekedési infrastruktúra hatása a területi fejlődésre

Részletesebben

1. hét Bevezetés. Piaci struktúrák elemzése a közgazdaságtanban. Az SCP modell. Piaci koncentráció és piaci hatalom mérése.

1. hét Bevezetés. Piaci struktúrák elemzése a közgazdaságtanban. Az SCP modell. Piaci koncentráció és piaci hatalom mérése. 1. hét Bevezetés. Piaci struktúrák elemzése a közgazdaságtanban. Az SCP modell. Piaci koncentráció és piaci hatalom mérése. Tananyag: Carlton -Perloff 1. és 3. fejezet 8.fejezet 279-282.o. A piacelmélet

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc ÚMVP I. tengely A minőség és a hozzáadott érték növelése a mezőés erdőgazdaságban,

Részletesebben

13. A zöldborsó piacra jellemző keresleti és kínálati függvények a következők P= 600 Q, és P=100+1,5Q, ahol P Ft/kg, és a mennyiség kg-ban értendő.

13. A zöldborsó piacra jellemző keresleti és kínálati függvények a következők P= 600 Q, és P=100+1,5Q, ahol P Ft/kg, és a mennyiség kg-ban értendő. 1. Minden olyan jószágkosarat, amely azonos szükségletkielégítési szintet (azonos hasznosságot) biztosít a fogyasztó számára,.. nevezzük a. költségvetési egyenesnek b. fogyasztói térnek c. közömbösségi

Részletesebben

VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS. Versenyképességünk helyzete Európában

VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS. Versenyképességünk helyzete Európában VERSENYKÉPES (-E) A MAGYAR BROJLER TERMELÉS Versenyképességünk helyzete Európában 2010 2014. Előzmények: a hazai agrár-élelmiszer ipar elmúlt 25 éve ~ A '80-as évek végére a tőkeigényes állattenyésztési

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A termelési tényezők piaca 8. lecke A gazdasági szereplők piaci kapcsolatai

Részletesebben

Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya

Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya Vándorffy István:Logisztikai és a környezet 2011. március Logisztikai területek Raktározás és a környezet Szállítás és környezet Inverz logisztika

Részletesebben

ELŐADÁS CÍME. Duális Felsőoktatási képzés Kecskeméten. Kihívások és előnyök Belina Károly

ELŐADÁS CÍME. Duális Felsőoktatási képzés Kecskeméten. Kihívások és előnyök Belina Károly ELŐADÁS CÍME Duális Felsőoktatási képzés Kecskeméten Kihívások és előnyök Belina Károly Szakképzési konferencia Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2013. november 13. Tartalom Kialakulás Mi a duális

Részletesebben

Pelletgyártási, felhasználási adatok

Pelletgyártási, felhasználási adatok Construma Építőipari Szakkiállítás Budapest 2011. április 08. Pelletgyártási, felhasználási adatok Pannon Pellet Kft Burján Zoltán vállalkozási vezető Pelletgyár létesítés I. A BERUHÁZÁSI CÉLOK, KÖRNYEZET

Részletesebben

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly

A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly 7. lecke A beruházási kereslet és a rövid távú árupiaci egyensúly A beruházás fogalma, tényadatok. A beruházási kereslet alakulásának elméleti magyarázatai: mikroökonómiai alapok, beruházás-gazdaságossági

Részletesebben

Gazdasági alapok Vállalkozási formák október 26.

Gazdasági alapok Vállalkozási formák október 26. Gazdasági alapok Vállalkozási formák 2016. október 26. Globalizáció Globalizáció alatt a különböző társadalmi rendszerek (például a gazdaság, a politika, a kultúra, a kereskedelem és a kommunikáció) nemzetközi

Részletesebben

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs

FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020. NETWORKSHOP 2014 Pécs FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK 2014-2020 NETWORKSHOP 2014 Pécs A FEJLESZTÉSPOLITIKA UNIÓS SZABÁLYRENDSZER 2014-2020 EU EU Koh. Pol. HU Koh. Pol. EU 2020 stratégia (2010-2020) 11 tematikus cél >> 7 zászlóshajó

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 5. előadás A termelés környezeti feltételei A környezeti feltételek hatása Közvetlen Termék-előállítás

Részletesebben

Minta. MELLÉKLETEK KÖZGAZDASÁG-MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint TESZTFELADATOK. Mikroökonómia

Minta. MELLÉKLETEK KÖZGAZDASÁG-MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint TESZTFELADATOK. Mikroökonómia MELLÉKLETEK KÖZGAZDASÁG-MARKETING ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint TESZTFELADATOK 1. Feleletválasztás Mikroökonómia a) Az alábbi jövedelemformák közül melyik a vállalkozó vállalkozói

Részletesebben

- 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ Sátoraljaújhelyi Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ. a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról

- 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ Sátoraljaújhelyi Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ. a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról - 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ i Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról, 2006. május 31. Napjaink gyorsan változó világában a munkahely megszerzése

Részletesebben

Adminisztratív kérdések. A makroökonómiáról általánosan. Fontos fogalmak 01: GDP. Az előadás-vázlatok és segédanyagok megtalálhatók a moodle-ön!

Adminisztratív kérdések. A makroökonómiáról általánosan. Fontos fogalmak 01: GDP. Az előadás-vázlatok és segédanyagok megtalálhatók a moodle-ön! 1 Adminisztratív kérdések. A makroökonómiáról általánosan. Fontos fogalmak 01: GDP. Az előadás-vázlatok és segédanyagok megtalálhatók a moodle-ön! 2 Van Tematika! Az előadás A szeminárium is 3 Van 60 pont

Részletesebben

A hazai KKV-k helyzete, a várható folyamatok

A hazai KKV-k helyzete, a várható folyamatok A hazai KKV-k helyzete, a várható folyamatok MAFABE KONFERENCIA Dr. Molnár Sándor főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Ipari Főosztály Telefon: (+36-1) 472-8549, E-mail: molnar.sandor@gkm.gov.hu

Részletesebben

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Smarter cities okos városok. Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet, Győr Smarter cities okos városok Dr. Lados Mihály intézetigazgató Horváthné Dr. Barsi Boglárka tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI

Részletesebben

A munka. A munka a mindennapi életben az anyagi javak előállításának folyamatában jelentkezik, tehát bizonyos időhöz kötött tevékenységről van szó..

A munka. A munka a mindennapi életben az anyagi javak előállításának folyamatában jelentkezik, tehát bizonyos időhöz kötött tevékenységről van szó.. Munkaszervezés A munka. A munka a mindennapi életben az anyagi javak előállításának folyamatában jelentkezik, tehát bizonyos időhöz kötött tevékenységről van szó.. A szervezés fogalma.. A szervezés szó

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség (2011-2013) Gazdaságfejlesztési prioritás munkaközi változat Tóth Milán Program menedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1 Az AT részletes programozási dokumentum, mely feladata, hogy

Részletesebben

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Kereskedelempolitika

NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Kereskedelempolitika NEMZETKÖZI KÖZGAZDASÁGTAN Kereskedelempolitika Kiss Olivér Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszék Van tankönyv, amit már a szeminárium előtt érdemes elolvasni! Érdemes előadásra járni, mivel

Részletesebben

Vállalati kérdőív - Magyarország

Vállalati kérdőív - Magyarország Vállalati kérdőív - Magyarország kérdezett személy üzem fajtája az üzem tevékenysége szakágazat / gazdasági szempontból történő osztályozás személyzeti osztályvezető legmagasabb jogkörrel rendelkező személy

Részletesebben