Dr. Buzás Gizella Kultúrcikk és lakberendezési cikkek szakáruismerete című könyve alapján összeállította: Zubor Enikő és Friedrichné Irmai Tünde

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Buzás Gizella Kultúrcikk és lakberendezési cikkek szakáruismerete című könyve alapján összeállította: Zubor Enikő és Friedrichné Irmai Tünde"

Átírás

1 Dr. Buzás Gizella Kultúrcikk és lakberendezési cikkek szakáruismerete című könyve alapján összeállította: Zubor Enikő és Friedrichné Irmai Tünde

2 Népegészségügyi szempontból is döntő jelentőségű a testedzés, elsősorban a fiatalok harmonikus fejlődése, a felnőttek egészséges életmódja miatt. A sikeres sportszergyártás és eladás magas szintű sportismeretet kíván, így képes a gyártó és az eladó arra, hogy az egyén érdeklődését figyelembe véve a legkorszerűbb és a vevő számára legbiztonságosabb felszerelést ajánlja. Az eladó megjelenésében, öltözködésében képviseli a sportos életmódot. A megnyerő megjelenés, a gyakorlatból is adódó biztos sportismeret eladást biztosít.

3 Sportágak és sportszerek csoportjai Atlétika Torna Labdajátékok Vízisportok Küzdősportok Télisportok Szabadidősportok Iskolai felszerelések - Futások - Ugrások - Dobások - Szertorna - Ritmikus gimnasztika - Kézilabda - Kosárlabda - Labdarúgás - Röplabda - Tenisz - Evezés - Vízilabda - Úszás - Kajak-kenu - Szörf - Súlyemelés - Ökölvívás - Birkózás - Cselgáncs - Karate - Testépítés - Vívás - Műkorcsolyázás - Gyorskorcsolyázás - Síelés - Szánkózás - Jégkorong - Fitt-ball - Gumikötél - Step-lépcső - Thera-band - Görkorcsolya - Baseball - Korfball - Floorball - Tollaslabda - Asztalitenisz - Squash - Kerékpár - Gumiasztal - Teke - Golf - Lovaglás - Pad - Zsámoly - Bordásfal - Mászórúd - Ugrószekrény - Ugrókötél - Karika - Medicinlabda - Kislabda - Műanyag labda - Labdás szekrény - Tornabot - Mérőszalag

4 Atlétika (a sportok királynője) Az atlétika egy gyűjtőfogalom, két nagy csoportja a futó- és az ügyességi számok, utóbbi az ugró és dobószámokat foglalja magába. Futó számok Atlétika Ugrószámok Ügyességi számok Dobószámok

5 Futóversenyszámok: rövid, a közép-, a hosszú távú, a váltó-, gátfutó és akadályfutó versenyek és a gyaloglások tartoznak. Ide tartozik még a maratoni futás is. Ügyességi számok: távol-, magas-, hármas-, rúdugrás Dobószámok: súlylökés, gerelyhajítás, diszkosz- és kalapácsvetés.

6

7 Atlétika szerigénye: Atlétikapálya: salakos vagy rekortán (speciális műanyag) borítású Rajtgép: rövidtávú futásnál, 400 méterig térdelőrajttal indulnak, ahol a rajtot rajtgép segíti. A fémsínen két állítható dőlésszögű, talptámaszként használt lap mozgatható.

8 Atlétika szerigénye: Rajtpisztoly: versenyek elindítására Váltóbot: váltófutásnál, tömege nem lehet kevesebb 50 grammnál. Hossz: mm, kerület: mm. Felülete színes.

9 Atlétika szerigénye: Akadályok: akadályfutásnál, a 3 átugrandó szert nevezzük akadálynak. Előre-hátra nyúló talpuk van, tömegük kg. Általában fából készül. A felső gerendát fekete-fehér csíkozással kell ellátni. Magasság: férfiaknál 91,4 cm, nőknél 76 cm.

10 Atlétika szerigénye: Vizesárok: Az akadályfutás negyedik szere. Atlétikai pálya állandó tartozéka.

11 Atlétika szerigénye: Gátak: A rövid- és hosszú távú gátfutások szere. Tetejükön faléc van. A gátak magassága változtatható. A kitámasztó 70 cm hosszú, és csak a futás irányába engedi a gátat dőlni. A gát szélessége a futósávnak megfelelően 120 cm. A tárolást segíti, hogy a gátak egymás mögé csúszhatóak.

12 Atlétika szerigénye: Gerely: Hossza a férfiaknál cm, a nőknél cm. Legkisebb tömege 800 g, a nőknél 600 g. A fiatalabb versenyzőknek rövidebb, tanulószert is gyártanak. A polcra fektetve tárolják.

13 Atlétika szerigénye: Súlygolyó: A férfi súlygolyó tömege 7,26 kg, a nőké 4 kg. Átmérője mm, illetve mm.

14 Atlétika szerigénye: Diszkosz: Fémpánt van az élén körben, közepén egy fémlap van besüllyesztve. A peremtől egyenes vonalban fokozatosan kell vastagodnia. Minimális tömege 2 kg, illetve a nőké 1 kg. Átmérője 220 mm, illetve kb. 55 mm, magassága 45 mm, illetve 38 mm. Tárolása állított helyzetben, de fektetve is lehetséges.

15 Atlétika szerigénye: Kalapács: Gömb alakú feje, átmérője mm. A kalapács fejét egyszerű vagy golyóscsapágy kapcsolja a kalapács nyeléhez. A nyél átmérője minimum 3 mm. A kalapács teljes tömegének legalább 7,26 kg-nak kell lennie. Teljes hossza kb. 120 cm, de a versenyző magasságának megfelelően változtatható. A kalapácsvető kesztyűt is használ, a jobb kezes versenyző a bal kezén, bőrből, de erős textilből is készülhet.

16 Atlétika szerigénye: Magasugró-és rúdugró állványok: Az ugróléc kör keresztmetszetű, a vége lapos, hogy a tartókon el lehessen helyezni. A léc maximális tömege 2 kg, hossza 4 m. A léceket feltétlenül fektetve tárolják, hogy az esetleges deformitásokat elkerüljük. Rúd: Hossza (kb. 4,9 m) és átmérője is tetszőleges. A rudakat speciális vászon- vagy műanyag tokokban tárolják. Leérkező helyek: A rúdugráshoz legalább 5x5 m-es 1,3 m magas szivacs bála szükséges. A magasugrásnál és iskolai használatra 400x200x40 cm-eset használnak. Vízhatlan borítással fedik, mosószeres oldattal tisztíthatóak.

17 Atlétika szerigénye: Futócipő: A futópályán a cipők talpán max. 11 szög lehet, amelyek nem lehetnek 9 mm-nél hosszabbak. Kivétel a magasugrás és a gerelyhajítás, ott lehet 12 mm. A szögek cserélhetőek, becsavarhatóak. Bőrből készülnek, tisztításuk a normál cipőkéhez hasonlóan történik, lemosással, illetve bőrápoló szerekkel. Edzéshez vagy terepfutásra a cipő felsőrésze bőrből és/vagy textilből készül, talpa speciálisan kidolgozott többrétegű rugalmas, esetleg légtalpas műanyag és gumi. Ok: ízületekre ható terhelés csökkentése, forgást, kitámasztást segíti.

18 Atlétika szerigénye: Atlétaruhák: Kisnadrág, trikó. Bemelegítésnél melegítő, harisnyanadrág.

19 Vevőtájékoztató: Az atlétikai versenyszereket használat után vízzel vagy száraz ronggyal tisztítsák meg, és lehetőleg fedett helyen tárolják. A léceket, rudakat polcra fektessék. Az ugródombot használat után feltétlenül takarják le, a takarófelület mosószeres vízzel tisztítható. A cipők vásárlásakor feltétlenül figyeljenek a gyártó ajánlására, azaz arra, hogy milyen célra fejlesztették ki a cipőt.

20 Torna

21 A torna három szakágból áll: torna női torna férfitorna lóugrás gyűrű felemáskorlát lólengés gerenda nyújtó talaj korlát lóugrás sport akrobatika Külön szövetsége van a ritmikus gimnasztiká nak, amely a nők versenyszá ma. talaj

22 A tornasport szerigénye: Talaj: 12x12 méter területű speciális rugózású filcszőnyeg cm magas dobogóra fektetik rá.

23 A tornasport szerigénye: Ló: négy lábon álló 120, illetve 135 cm magas, 160cm hosszú, bőrbevonatú sportszer. Szélessége 35cm. Iskolai használatra műbőr bevonatú.

24 A tornasport szerigénye: Dobbantó: Hossza 120cm, fából készül, filcbevonattal gyártják. Szélessége 60cm.

25 A tornasport szerigénye: Lólengés: A mozgást segíti. Magassága 110cm. A kápák távolsága cm, kiemelkedése 12cm. A kápák törés esetén cserélhetők.

26 A tornasport szerigénye: Korlát: Két azonos magasságban elhelyezett, egymással párhuzamos rétegelt fa- vagy üvegszálas rúd. A karfák magassága 195 cm, a szer szélessége 350cm, a két karfa távolsága cm. A karfák magassága változtatható. A karfák törés esetén külön is cserélhetőek.

27 A tornasport szerigénye: Nyújtó: Nagy szakítószilárdságú acélból készült. Magassága 275 cm, a szer szélessége 240 cm. Erős acélhuzalokkal rögzített a talajhoz. A gyakorláshoz merevített edzésnyújtót is használnak.

28 A tornasport szerigénye: Gyűrű: 575 cm magasságban felfüggesztett, a talajtól 275 cm-re kötélen lelógó, két fakarikában végződő lengő szer. Átmérője 18cm, távolságuk egymástól 50cm. Iskolai használatra csigás felhúzó szerkezettel.

29 A tornasport szerigénye: Felemáskorlát: Különböző magasságban elhelyezett fa rudak. Az alsó rúd 155 cm-re, a magasabb cmre van a talajtól. A szer szélessége 350 cm. A karfák távolsága a tartóberendezés széttolásával állítható.

30 A tornasport szerigénye: Gerenda: A női torna szere. 120 cm magas, 5 méter hosszú, fából készült. Szélessége 10 cm. Gyakorlás és tanulás céljára alacsony gerendát használnak, melynek magassága cm.

31 A tornasport szerigénye: Kiegészítő, biztonsági szerek: A korlátok karfájára húzható, az ütéseket tompító anyag műanyag vagy szivacshenger. Gyakorlásnál a gerenda lapját egy vastagabb filclappal szokták bevonni. A felemáskorlátnál és a nyújtónál biztonsági függesztő öveket használnak. Ezek csigás áttéttel rögzíthetőek. A tenyérvédőt a korlátnál és a nyújtón használják. Ez bőrből készül, a középső ujjakat három nyíláson lehet átbújtatni. A tenyérvédő a csuklón szíjjal rögzíthető.

32 A tornasport szerigénye: Magnéziapor - és tartó

33 A tornasport szerigénye: Leérkező szőnyegek: A bevonat csúszásmentes, mosható műanyag. Egymás mellé illesztését tépőzáras megoldással biztosítják

34 A tornasport szerigénye: Tornaruhák: A nők általában elasztikus pamut-műszál keveréket hordanak. Speciális tornapapucsot viselnek, mely csak a féltalpig ér, és gumipánttal rögzített. A férfiak rövid vagy hosszú tornanadrágban versenyeznek atlétatrikóval. A hosszúnadrág a lábfejet is takarja. A vállhoz pánttal rögzítik. Tornapapucsot használnak.

35 A ritmikus gimnasztika szerigénye Egyéni versenyen 12x12m-es, együttes kéziszer csapatversenyen 13x13m-es szőnyeggel borított talajon mutatják be a gyakorlatot. A sportágban használt kézi szerek: a kötél, a karika, a labda, a buzogány és a szalag.

36 A tornasport szerigénye: Kötél: anyaga lehet kender vagy szintetikus, a végén nincs markolata, hossza nem meghatározott.

37 A tornasport szerigénye: Karika: Lehet fa vagy műanyag. Belső átmérője cm. Tömege minimum 300g.

38 A tornasport szerigénye: Labda: Rugalmas anyagból készül. Átmérője 18-20cm, tömege minimum 400g.

39 A tornasport szerigénye: Buzogány: Fából vagy szintetikus anyagból készülhet. Hossza cm, tömege minimum 150g. 2 azonos buzogányra van szükség.

40 A tornasport szerigénye: Szalag: Végét bothoz erősítik. Szélessége 4-6 cm, hossza 6 méter. Tömege legalább 35g.

41 A tornasport szerigénye: Ruházat: Testhez simuló tornadressz.

42 Vevőtájékoztató: Vásárlónak a széles választékból a célnak megfelelőt javasolja. Iskolai használatra a többfunkciós, mozgatható szereket ajánlja. A szőnyegek tárolását egymásra fektetett módon javasolja. Legalább félévente egyszer mosószeres, fertőtlenítős vízzel a szőnyegeket és a szerek felületeit meg kell tisztítani. A korlátok karfáit finom smirglipapírral kell a rárakódott magnéziaportól megtisztítani. Használat után a szereket összecsukott állapotban célszerű tárolni.

43 Labdajátékok

44 Kézilabdázás

45 A kézilabdázás szerigénye: Kapu Háló

46 A kézilabdázás szerigénye: Labda: Anyaga: bőr- vagy műanyag borítású. Alakja gömbölyű. Ujjnyomásra rugalmasan reagáljon, nem lehet túl keményre felfújni. Az kevésbé lényeges, hogy talajra pattintás után milyen magasra pattan fel. A labda mérete : női: cm kerületű és gramm a tömege. férfi: cm kerületű és gramm a tömege.

47 A kézilabdázás szerigénye: Időmérő óra és eredményjelző

48 A kézilabdázás szerigénye: Melegítő Zokni Térdvédő Könyökvédő Nadrág Mez Cipő : A cipők úgy vannak kidolgozva, hogy a talajjal történő érintkezéskor ne tapadjanak, de ne is csússzanak túlságosan és az ízületekre ható terhelést csökkentsék.

49 Vevőtájékoztató: A sportruházatok változatossága miatt fel kell hívni a figyelmet a tisztítás előírt eljárásaira. A cipők, térdvédők és könyökvédők vásárlásakor feltétlenül figyeljenek a gyártó ajánlására, azaz arra, hogy milyen célra fejlesztették ki azokat. A kézilabda kapuk közül csak azokat szabad árusítani, melyek rögzíthetők a talajhoz. A labda felfújása minden esetben szeleptűvel történjen, annak érdekében, hogy a szelep ne sérüljön meg.

50 Kosárlabda

51 A kosárlabda szerigénye: Labda: Gömbölyű, bőr, gumi vagy műanyag, kerülete 0,749-0,78 méter. Tömege gramm.ugy kell felfújni, hogyha 180 cm magasból leejtjük, kb cm magasra pattanjon fel.

52 A kosárlabda szerigénye: Palánk: 180 cm hosszú, 105 cm széles és talajtól mért távolsága 290 cm legyen. Gyűrű: Fémből készült, belső átmérője 45 cm, talajtól mért távolsága 305 cm legyen. Háló: 40-45cm hosszú. Kosártartó állvány

53 A kosárlabda szerigénye: Eredményjelző

54 A kosárlabda szerigénye: Cipő: magasabb szárú cipőt hordanak, a bokára nehezedő igen nagy terhelés enyhítésére. Talajjal történő érintkezéskor ne tapadjanak, de ne is csússzanak túlságosan és az ízületekre ható terhelést csökkentsék. Melegítő Mez Nadrág Zokni

55 Vevőtájékoztató: A sportruházatok változatossága miatt fel kell hívni a figyelmet azok tisztításának eltérő eljárásaira. A cipők vásárlásakor feltétlenül figyeljenek a gyártó ajánlására, azaz arra, hogy milyen célra fejlesztették ki azokat. A mozgatható szereket használat után összecsukott állapotban célszerű tárolni. A labdák felfújása minden esetben szeleptűvel történjék, annak érdekében, hogy a szelep ne sérüljön meg.

56 Labdarúgás

57 A labdarúgás szerigénye: Kapu: A kapu 2 merőleges, egymástól 7,32 m távolságra (belméret) álló oszlop (kapufa) alkotja, melyek keresztléccel vannak összekötve. A keresztléc alsó széle 2,44 m távolságra van a talajtól. Szélessége és vastagsága legfeljebb 12 cm (a kapufa és keresztléc azonos szélességű). Hálót kell rögzíteni a kapu mögött a kapufához, a keresztléchez és a talajhoz.

58 A labdarúgás szerigénye: Labda: Gömb alakú. Kerülete: legfeljebb 70 cm, legalább 68 cm. Tömege: legfeljebb 450g, legalább 410 g. 0,6-1,1 légköri nyomású levegőnek kell lennie a belső részében, amely általában gumiból készül.

59 A labdarúgás szerigénye: Cipő: a talpi részen cserélhetők stoplik. Melegítő Mez Nadrág Zokni Lábszárvédő: Szintetikus alapanyagú, a lábszárat védi a rúgásokkal szemben.

60 A labdarúgás szerigénye: Kapuskesztyű: Szintetikus anyagok keverékéből készül.

61 Vevőtájékoztató: A sportruházatok változatossága miatt fel kell hívni a figyelmet azok tisztításának eltérő eljárásaira. Vásárlóinak széles választékból a célnak megfelelőt javasolja. A sportfoglalkozások hatékonyabbá tételének érdekében a mozgatható kapukat ajánlja. A labdák felfújása minden esetben szeleptűvel történjen, annak érdekében, hogy a szelep ne sérüljön meg.

62 Röplabda

63 A röplabdázás szerigénye: Labda: Gömb alakú, kerülete: cm, tömege: gramm, belső nyomása: mbar (0,40-0,45 kg/cm)

64 A röplabdázás szerigénye: Háló: 1 m széles és 9,50 m hosszú. Négyzet alakú, 10 cm oldalmagasságú szemekből kell készíteni. Mindkét oldalát 5-5 cm-es fehér vászoncsíknak kell fednie. Az oszlopokhoz köthető és kifeszíthető.

65 A röplabdázás szerigénye: Oldalszalag: Két, színes, 5-8 centiméter széles és 1 méter hosszú oldalszalagot kell függőlegesen elhelyezni a hálón, mind a két oldalvonal fölött. Ezek a háló részének tekintendők.

66 A röplabdázás szerigénye: Antennák: rugalmas anyagú, 1,80 m hosszú, 10 mm átmérőjű rúd, felső 80 cm-es része 10 cm-es különböző színű sávokból áll.

67 A röplabdázás szerigénye: Hálótartó oszlopok: Szabályozható magasságú, fix rögzítésű, de lehet mobil is.

68 A röplabdázás szerigénye: Eredményjelző: Az egyszerű kézi stoppertől egészen az elektromos berendezésig sokféle lehet.

69 A röplabdázás szerigénye: Cipő: A talajjal történő érintkezéskor ne tapadjanak, de ne is csússzanak túlságosan és az ízületekre ható terhelést csökkentse.

70 A röplabdázás szerigénye: Melegítő: Nincs speciális röplabda melegítő. Anyaga: pamut, műszál. Mez: Anyaga pamut, műszál.

71 A röplabdázás szerigénye: Nadrág: Anyaga pamut, műszál.

72 A röplabdázás szerigénye: Zokni: Nincs speciális röplabdás zokni. Anyaga: pamut, műszál. Térdvédő: tulajdonképpen bármilyen térdvédő használatos. Anyaga: textil, szintetikus anyagok keveréke.

73 Vevőtájékoztató: A sportruházatok változatossága miatt fel kell hívni a figyelmet azok tisztításának eltérő eljárásaira. A különböző technikai felszerelések, ruházat, cipő vásárlásakor feltétlenül figyeljenek a gyártók ajánlatára, azaz arra, hogy milyen célra fejlesztették ki azokat. Válassza azokat a szereket, amelyek megrongálódás esetén részenként is cserélhetők. A labdák felfújása minden esetben szeleptűvel történjen, annak érdekében, hogy a szelep ne sérüljön meg.

74 Tenisz

75 A tenisz szerigénye: Pálya: 23,77 m hosszú, és 8,23 m széles.

76 A tenisz szerigénye: Háló, hálótartó oszlopok: A pályát közepén háló választja ketté, amelyet legfeljebb 0,8 cm átmérőjű olyan kötéllel vagy fémhuzallal függesztenek fel, amelynek végeit egy-egy, legfeljebb 15 cm oldalszélességű négyszögletes vagy 15 cm átmérőjű kör alapú oszlophoz, vagy azok tetején átmenően kell felerősíteni.

77 A tenisz szerigénye: Háló, hálótartó oszlopok: Az oszlopok középvonala 91,4 cm távolságra legyen a pálya mindkét oldalvonalától, és az oszlopok olyan magasak legyenek, hogy a kötél vagy a fémhuzal felső széle 107 cm-rel legyen a talaj felett. A kötelet vagy a fémhuzalt és a háló felső szélét olyan szegélyszalaggal kell befedni, amely legalább 5 cm, de legfeljebb 6,3 cm széles mindkét oldalon fehér színű.

78 A tenisz szerigénye: Labda: A felülete legyen egyenletes, nem lehetnek varrottak. Átmérője legalább 6,35 cm és legfeljebb 6,67 cm lehet. Tömege 56,7 és 58,5 gramm között váltakozhat. Ha a labdát 2,54 m magasról betonalapra ejtjük, felpattanásának alsó határa 135 cm, felső határa 147 cm lehet.

79 A tenisz szerigénye: Ütő: Felülete legyen sík, az egymást keresztező húrok a kerethez csatlakozzanak. A húrozás mintázata egészében egyenletes legyen.

80 A tenisz szerigénye: Cipő: Bármilyen sportcipő használatos. Műbőr, szintetikus anyagok keveréke.

81 A tenisz szerigénye: Melegítő: Nincs speciális teniszmelegítő. Anyaga: pamut, műszál.

82 A tenisz szerigénye: Mez: Nincs speciális teniszmez. Anyaga:pamut, műszál. Nadrág: Nincs speciális tenisznadrág. Anyaga: pamut, műszál. Zokni: Nincs speciális teniszzokni. Anyaga: pamut, műszál.

83 Vevőtájékoztató: A sportruházatok változatossága miatt fel kell hívni a figyelmet azok tisztításának eltérő eljárásaira. A cipők vásárlásakor feltétlenül figyeljenek a gyártó ajánlatára, azaz arra, hogy milyen célra fejlesztették ki. Húzott ütők húrszakadása külön is javítható.

84 Vízi sportok

85 Evezés

86 Az evezés szerigénye: Hajó: 3 féle formát különböztetünk meg a keresztszelvény vonatkozásában. A félkör, az U és a V alakú keresztmetszeteket. A félkör a legjobb siklási tulajdonságokkal rendelkezik, de a leglabilisabb. Jó vízfekvése kiváló kezdők számára.

87 Az evezés szerigénye: Lapát: Egy vagy két darab, egytollú.

88 Az evezés szerigénye: Villa: Ezek gyártása egyedi.

89 Vízilabda

90 A vízilabda szerigénye: Kapuk: A kapufák és a felső keresztlécek fából, fémből vagy szintetikus anyagból készülnek, 0,075 méter széles derékszögű lécekből, melyeket a gólvonalon, azzal egy síkban és fehérre festve kell elhelyezni. A kapufák belső élei 3 méterre vannak egymástól.

91 A vízilabda szerigénye: Háló: Anyaga: szintetikus alapanyagú vagy kender lehet.

92 A vízilabda szerigénye: Labda: Tökéletesen gömbölyű, teljesen felfújt, önműködően záródó szeleppel ellátott légtartó belsővel. Belsejében a nyomás 200 kpa. Kerülete: nem lehet 68 cmnél kevesebb és 71 cm-nél több. Felszíne: Vízhatlan, zsírmentes. Tömege: gramm.

93 A vízilabda szerigénye: Sapkák: Az egyik csapat sötétkék, a másik pedig fehér sapkát kell viseljen, kivéve a kapusokat, akiknek piros sapkát kell felvenniük. Áll alatt szalaggal kell megkötni. Világversenyeken a sapkákat el kell látni rugalmas fülvédőkkel.

94 Vevőtájékoztató: A sportruházatok változatossága miatt fel kell hívni a figyelmet azok tisztításának eltérő eljárásaira. A labdákat csak megfelelő, a gyártó által előírt szerrel lehet kezelni!

95 Úszás

96 Az úszás szerigénye: Nincs nagy eszközigénye az úszásnak. Bármilyen fürdőruha, úszósapka használható. Az úszásoktatásban viszont többféle segédeszközt is alkalmaznak.

97 Az úszás szerigénye: Úszódeszka: Mérete, alakja más-más lehet. Anyaga: szintetikus, parafa.

98 Az úszás szerigénye: Úszógumi: Mérete, alakja változó. Anyaga: szintetikus, gumi.

99 Az úszás szerigénye: Úszóevezők : Ezek a felszerelések az úszni tanulók kezére, karjára, lábára pánttal erősíthetők fel. Mérete, alakja változó. Anyaga: szintetikus.

100 Az úszás szerigénye: Uszony ( búvártalp ): mérete: a nemzetközi szabványok szerinti. Anyaga: gumi, szintetikus.

101 Az úszás szerigénye: Úszószemüveg: elasztikus anyagból készül, különböző formában és méretben.

102 Az úszás szerigénye: Csúszda: poliészter alapanyagú. Mérete, formája kivitelezésétől függ.

103 Az úszás szerigénye: Úszómatrac: többféle és több fajta anyagú, méretű és fazonú lehet. Készülhet gumiból és műanyagból is.

104 Az úszás szerigénye: Uszodai sávokat elválasztó kötelek : Általában kör keresztmetszetűek (105mm). Piros, kék és fehér színre festettek. Anyaga: a két végén rögzítésre szolgáló karabinerek rozsdamentes acélból készülnek.

105 Kajak- kenu A kajak-kenu egyéni, illetve csapathajós vízi sport, melynek hét szakága van: a gyorsasági, a maratoni, a szlalom, a vadvízi, a kajakpóló, a vitorlás és a vízitúrázás. A kajakban a versenyző kéttollú lapáttal vezeti hajóját; menetirányban ülve, lábkormánnyal irányítva evezve halad előre a vízen. A kenuban a versenyző egytollú lapáttal, féltérdre ereszkedve jobb- vagy baloldalon, szintén a menetiránynak megfelelően evez. A szakágak közül a gyorsasági (elfogadottabb nevén: a síkvízi) kajak-kenu a legnépszerűbb, ráadásul újabban hazánk legeredményesebb sportága.

106 A kajak-kenu sport szerigénye: A kajakok felül majdnem teljesen fedettek, csupán a beülő nyílások fedetlenek.

107 Kajak részei

108 A kajak-kenu sport szerigénye: A kenuk orra és fara is élben végződik, de lényegesen magasabb az oldala, mint a kajaké és csaknem teljesen nyitott. A vízitúrázásra használt hajókat a vízviszonyoknak megfelelően tetszés szerinti mértékben építik egyedi cégek.

109 Előírások: mindenfajta építési anyag felhasználható, így a cédrusfa, fém, műanyag a hajók keresztmetszete és hosszanti vonala csak domború és megszakítás nélküli lehet, uszony vagy farkormány használata csak a kajakoknál megengedett, a kenut hossztengelyére, szimmetrikusan kell építeni Anyaga: Fa, alumínium, műanyag.

110 A kajak-kenu sport szerigénye: Lapát: A kajakot kéttollú lapáttal két oldalon, a kenut egytollú lapáttal egy oldalon lehet hajtani.

111 Vevőtájékoztató: Minden kajak-kenuhoz kapcsolódó felszerelésnél tájékozódjon a biztonsági szabályokról, a balesetek megelőzése végett. Tájékozódjon a szerek tárolásával kapcsolatos előírásokról! Szükséges a hajók téli karbantartása!

112 Szörf

113 A szörf szerigénye: Board (szörftest): Hossza: átlagosan 3,5-4,0 m. Szélesség: cm. Térfogat: liter. Tömeg: kg, egyes szörföknél ennek töredéke. Anyaga: műanyag polietilén, üvegszálas poliészter.

114 A szörf szerigénye: Svert (uszony): A nagyobb (kb. 3,2 m feletti) szörfökhöz tartozik svert (uszony), ami a test oldal irányú csúsztatását akadályozza meg (rövidebb szörföknél ezt a skeg és a deszka oldalfelülete biztosítja ). A svert a szörf közepe tájékán található nyíláson keresztül állítható, amit a szörfös a lábával tud leengedni, vagy felhajtani. Hossza cm, szélessége cm, vastagsága mm, általában műanyagból készítik, de fából is gyártanak még. Alakja áramvonalas, sima felületű a belépőél enyhén gömbölyített, hogy a svert szelje a vizet.

115 A szörf szerigénye: Skeg (farok): A skeg feladata, hogy a testet egyenes iránytartásra késztesse. Anyaga: könnyű polietilén vagy más műanyag. A skeg a szörftest hátsó részében, általában középen található, de típustól függően kettő (párhuzamosan) vagy akár három (eltolva) is lehet egy szörfön. A skeg hossza is változó, általában cm-ig terjed.

116

117 A szörf szerigénye: Rigg (vitorlázat): Alkotóelemei: Árboc, gömbcsukló rendszer (gyökér), fordítóív (bum) és a vitorla a lattnikkal.

118 1. latni - segítségükkel a vitorla profilja, alakja merev marad, ennek köszönhetően jobbak a menetteljesítmények, könnyebb a használat, gyorsabb a vitorla 2. kilépő, vagy hátsó él 3. bum - általában alumimiumból, vagy carbonból készül. Manapság már kizárólag állítható hosszúságú, az árbocra gyorsan rácsatolható bumokat lehet kapni. A régi szörfökön a csatolás helyett kötözni kellett, a bumok hossza nem volt állítható. A hőskorban még fából is készültek bumok. 4. trapézkötél - a bumon található kötél. A szörfös ide akaszthatja be magát a trapézzal, melynek segítségével a vitorla húzóerejének testsúlyával tud ellentartani. 5. a vitorla alsó éle. 6. belépő él, árboczsák. Ebben helyezkedik el a vitorla árboca, melynek anyaga általában carbonszál és üvegszálas technológiával készül. Régebben alumínium árbocokat is használtak. Minél magasabb a carbon tartalom, annál jobbak az árboc rugalmassági tulajdonságai. 7. gyökér,gyök árboctalp. - ezen alkatrészek kötik össze a szörfdeszkát a vitorlával 8. a szörfdeszka

119 A szörf szerigénye: Vitorla: Mérete: általában 5-6 négyzetméter. Háromszög alakú. Anyaga: dakron, terilén.

120 A szörf szerigénye: Ruházat: Neoprén ruházatot és cipőt használnak a szörfösök. A kesztyű is neoprénből vagy bőrből készül.

121 Vevőtájékoztató: Szállításkor a tartó, amelyre a szörföt helyezzük, megfelelő szilárdságú, és az autóhoz való rögzítése is biztonságos legyen. A hajótest illesztéseit, ragasztásokat ellenőrizzük, nincs-e valahol hiba. Tanácsos a legkényesebb ponton ellenőrizni a svertszekrényt.

122 Küzdő- és erősportok

123 Súlyemelés

124 Ma a versenyzők kétféle módon igyekeznek felemelni a súlyokkal megrakott súlyzó rudat: szakítással és lökéssel. A szakításnál a rudat egy mozdulattal a fej fölé kell emelni. A lökés 2 részre van tagolva: először van egy mellre vétel, aztán a fej fölé juttatás.

125 A súlyemelés szerigénye: A tárcsákat szorítóval erősítik a súlyzórúdra. Az általánosan elfogadott súlyok és színek az alábbiak: 25kg- piros, 20kg- kék, 15kg- sárga, 10kg- zöld, 5kgfehér, 2,5kg- fekete, az 1,25kg, a 0,5kg és a 0,25kg króm.

126 A súlyemelés szerigénye: A sportolók speciális súlyemelő cipőt viselnek. A sportoló a csuklókon, a kezén, az ujjakon és a térdeken fáslit viselhet. A csuklón a bőrszíj, a térdeken a térdvédő is megengedett. Egybeszabott trikóféle mezt visel, alatta rövid ujjú, gallér nélküli, trikóinget viselhet. A mez fölé combközépig érő nadrágot húzhat. A derekán bőrövet viselhet.

127 Ökölvívás

128 Az ökölvívás szerigénye: A mérkőzéseket három-négy kötéllel körbezárt küzdőtéren tartják. Talaját vászonborítással kell ellátni. A szorító négyzet alakú, oldalhosszúsága maximum 6 méter, minimum 4,9 méter. A szőnyegnek legalább 45 cm-rel túl kell nyúlni a köteleken.

129 Az ökölvívás szerigénye: Az ökölvívó felszerelése fogvédő, a kezet védő bandázsból, kesztyűből, lágyékvédőből, speciális cipőből és amatőröknél fejvédőből áll. Öltözékük rövid boksznadrág és atlétatrikó. A kesztyű bőrből készült, a bőrcipő boka fölé érő, fűzős.

130 Birkózás

131 A birkózás szerigénye: Két fogásnem létezik: a szabadfogás és kötöttfogás. A versenyt a birkózószőnyegen bonyolítják le, amely 9 méter átmérőjű, kör alakú, közepén 1 méter átmérőjű kör van. A szőnyeg két átellenes sarka kékkel és pirossal van jelölve.

132 A birkózás szerigénye: A sportolók szorosan testhez simuló kék vagy piros színű birkózódresszet viselnek. Könnyű térdvédő viselete megengedett.

133 Cselgáncs (Judo)

134 A cselgáns szerigénye: A sportág az erő és az egyensúly kombinációján alapul. A versenyző fölényt biztosító fogásokkal és dobásokkal győzhet. A küzdelmeket egy 10x10 méteres, négyzet alakú szőnyegen, az úgynevezett tatamin bonyolítják le, melyet egy 1 méteres, vörös színű veszélyzóna vesz körül.

135 A cselgáns szerigénye: A cselgáncsversenyzők fehér színű ruhát(judogi) viselnek. A kabátja fedje a combot, és olyan bő legyen, hogy a két szárnya egymásra hajtva a mellkas aljánál legalább 20 cmrel fedje egymást. A nadrág fedje a lábát. A derekánál olyan hosszú öv fogja össze a kabátot, hogy kétszer körbeérjen.

136 Karate

137 A karate szerigénye: A karate egy gyakorlatias, puszta kézzel folytatott harci technika. A küzdőtér 8 méter oldalhosszúságú, sima négyzet.

138 A karate szerigénye: A versenyzők fehér karate-git viselnek, egyikük fehér, a másikuk piros övvel. A kéz ütőfelületén védő használata kötelező. Fogvédő, lágyékvédő használata javasolt.

139 Testépítés Célja a harmonikus, minden izomcsoport erősítését megcélzó, zsírmentes testforma kidolgozása. A versenyen a sportolók zenére végrehajtva mutatják be izmaik erősségét és lazaságát bizonyító gyakorlatukat, különböző pózok alkalmazásának segítségével.

140 A testépítés szerigénye: Kondícionálógépek: Szobakerékpár Futószalag Stepgép Erőgépek

141 Vívás

142 A vívás szerigénye: Pást: A vívótér küzdelemre kijelölt része. A pástszélessége 1,5-2,0 méter, hossza 14 méter, a pást magassága maximum 50 centiméter. A pást felületét fémszőnyeg borítja.

143 A vívás szerigénye: Fegyverek: A tőrök és a párbajtőrök rugós szúróhegyben végződő, hajlékony acélpengéből, markolatból és kézvédő kosárból állnak. A tőr és a párbajtőr csak szúrófegyver, míg a karddal vágni is szabad. A fegyverek acélból készülnek.

144 A vívás szerigénye: Kard: A teljes hossza maximum 105 cm, tömege nem érheti el az 500 g-ot. A penge acélból készül.

145 A vívás szerigénye: Ruházat: Fehér színű, erős anyagból kell készülnie. Felsőruha, sisak, nadrág kötelező. A sisak rostélyát rozsdamentes acélszálakból fonják. Egy alsó hónaljvédő és a nőknek mellvédő használata is előírt.

146 A vívás szerigénye: Találatjelző gépek: A fegyver áramkörében történő megszakítás által az ellenfél érvényes találati felületének érintésekor működnek. A gépen sínes jelzést adnak ki találat esetén.

147 Vevőtájékoztató: Minden erőgép felszerelése előtt tájékozódjon a biztonságos használat szabályairól! A balesetek megelőzése végett gyakran ellenőrizze a felszerelések biztonsági előírásainak megfelelő használatot! Több szer vásárlásakor vegye figyelembe a többfunkciós használatot! A küzdősportolók ruhájának mosása az intenzívebb izzadás miatt erősebb mosószert igényel. Lehetőleg edzés és versenyzés után a ruhákat mossák ki! A vastagabb judoruhákat akasztva kell tárolni, ezzel a szellőzésüket és száradásukat is biztosítani lehet. A küzdőterek felületét naponta kell - fertőtlenítőszert is tartalmazó - mosószeres vízzel tisztítani.

148 Téli sportok

149 Korcsolyázás

150 A korcsolyázásnak két sportági formája alakult ki: a gyorskorcsolyázás és a műkorcsolyázás.

151 Gyorskorcsolyázás egyszerre két korcsolyázó versenyez egymással a pályán, az óramutató járásával ellentétes irányban haladva. A gyorskorcsolyázásban rendeznek hosszútávú, maratoni versenyeket is. Ilyenkor természetesen több versenyző indul egyszerre, és ezeken a versenyeken megengedett bizonyos fizikai kontaktus is a versenyzők között.

152 A műkorcsolyán belül három versenyszámtípus különül el: az egyéni, a páros és a jégtánc (a jégtáncban a pár tagjai nem távolodhatnak el egymástól olyan mértékben és annyi időre, mint a páros műkorcsolyában, és ez utóbbival ellentétben a fej fölé emelés tilos). A versenyzők kötelező és szabadon választott programot mutatnak be, amelyeket a zsűri pontozással értékel.

153 A korcsolyázás szerigénye: Öltözék: A nők ruhája rövid szoknyával végződik, általában selyem, tüll és más könnyű anyag felhasználásával. A férfiak hosszú nadrágban és ingben versenyeznek.

154 A korcsolyázás szerigénye: Korcsolya: A műkorcsolyának egy kb. 3 mm vastagságú acélpengéje van. Bőrből készül, színét a ruhához lehet igazítani.

155

156

157 A síelés szerigénye: Síléc: Üvegszálas poliészter anyagból készül. A lécek hossza és súlya függ a felhasználástól és a versenyző alkatától és ízlésétől. Sí kötés: A sí kötések rögzítik a sícipőt a léchez. Bukás esetén az automatakötés önmagától kiold.

158 A síelés szerigénye: Sícipő: A sícipő rendeltetése, hogy a síző lábmozgását közvetítse a léchez, valamint, hogy a bokát rögzítse. A sícipők merev, speciális műanyagból készülnek, textil béléscipővel.

159 A síelés szerigénye: Síbot: Az egyensúlyozás, a járás, valamint indulásnál és fordulásnál a lendületszerzés segédeszköze. Acél- vagy alumíniumcsőből készül, markolata műanyag, és állítható hosszúságú csuklószíjjal ellátva. Viasz

160 A síelés szerigénye: Öltözék: A síző meleg, vízhatlan, testhez simuló ruházatot hord.

161 A síelés szerigénye: Pályák Biatlon (sílövészet) fegyverek Célpontok

162 Snowboard

163 A snowboard szerigénye: Snowboard (hódeszka): cm hosszú, cm széles laminált üvegszövet vagy famagos technikával készült, acél éllel ellátott eszköz.

164 Szánkó

165 Jégkorong

166 A jégkorongot két csapat játssza. A játék célja, hogy a játékosok a bottal ütött koronggal az ellenfél kapujába minél több gólt lőjenek.

167 A jégkorong szerigénye: Korcsolya: A jégkorongozók speciális, egyélű korcsolyát viselnek, melynek elején semmiféle bevágás nem lehet. Gyors- és műkorcsolyák viselete a mérkőzéseken tilos. A korcsolyacipő bőrből készül, fűzős megoldással.

168 A jégkorong szerigénye: Ütő: Anyaga fa, fémillesztést nem tartalmazhat. A bot nyele henger alakú, hossza 135 cm, az ütőrész hossza 37 cm, magassága 7,5 cm. Az ütőrészt ragtapasz-szerű anyaggal megerősítik. A kapus ütőjének alsó 61 cm-e szintén lapos, 37 cm széles, és csak onnan keskenyedik el, és lesz henger alakú. Kezdőknek és fiataloknak rövidebb botokat is gyártanak.

169 A jégkorong szerigénye: Korong: Ebonitból, azaz vulkanizált nyersgumiból készül, tömege 161 g, magassága 2,5 cm, átmérője 7,6 cm. Színe mindig fekete.

170 A jégkorong szerigénye: Védőfelszerelések: A jégkorong veszélyes sportág, így a játékosok különböző védőfelszereléseket viselnek a szerelés alatt. Ez vállvédőből, könyökvédőből és lábszárvédőből áll.

171 A jégkorong szerigénye: Kapu: A pályához rögzített két félkör alakú fémkeretből és az arra szerelt hálóból áll. Szélessége 183 cm, magassága 122 cm.

172 Vevőtájékoztató: A kötések szerelésekor, illetve a kötéssel ellátott lécek kiválasztásakor feltétlenül használja a saját cipőjét mértékként. Sícipő választásakor lehetőleg a több ponton állíthatókat részesítse előnyben. A rögzített cipőben a lábnak nem szabad emelkednie, mozognia. A sícipőket mindig meleg szobában tároljuk, a kivehető bélést külön kell szárítani. A lécek tárolása fektetett formában történjen, évente szükséges a lécek karbantartását élezés, felületjavítás, kötészsírozás elvégezni. Használat előtt ellenőrizni kell a kötés erősségét. A korcsolyákat idényenként meg kell éleztetni. Használat után a korcsolyák élét szárazra kell törölni.

173 Szabadidősportok Céljuk: A szabadidő hasznos és egészséges eltöltése. A szervezet regenerálódásának biztosítása. Az egészség megtartásának egyik módja. Jellemzői: Nincs helyhez, nemhez, korhoz kötve. Nem versenyszerű. Közösségteremtő hatású.

174 Fit-ball műanyagból készül átmérője felfújt állapotban cm között mozog

175 Thera-Band erősítő gumiszalag hossza 120 cm szélessége 15 cm különböző erősségű szalagok különböző színűek, a bézstől az aranyig. 8-féle húzóerőre dolgozták ki.

176 Gumikötél főleg erősítőfeladatok végzésére alkalmas

177 Step-lépcső inkább egy alacsonyabb zsámoly fából készül a teteje csúszásgátló műanyag bevonattal van ellátva

178 Gör- korcsolya

179 Baseball A játékot két kilencfős csapat játssza, melynek célja a labda elütése után a pályán négyzet alakzatban elhelyezett alappontok érintésével visszajutni a kiinduló helyre. A másik csapat feladata a futó játékos kiejtése, azaz a pontszerzés megakadályozása.

180 A baseball eszközigénye: Ütő: Fából vagy fémből készült, hengeres vége felé szélesedő ütő. Labda: teniszlabdával helyettesíthető az eredeti baseball labda. Kesztyű

181 A baseball eszközigénye: Védő felszerelés Baseball sapka

182 Korfball Két csapat játssza, négy férfi és négy nő csapattaggal. Hasonlít a kosárlabdához, a különbség, hogy a labdavezetés a játékban nem megengedett.

183 A korfball eszközigénye: Kosár Labda

184 Floorball Az ütős sportjátékot teremben űzik, a kisméretű labdát az ütők segítségével kell a kapuba juttatni. Két csapat küzd egymás ellen 5-5 fővel.

185 A floorball eszközigénye: Floorball ütő Floorball labda Floorball kapu

186 A tollaslabda eszközigénye: Ütő Labda Háló

187 Asztalitenisz Két vagy négy játékos játssza teremben vagy szabadtéren felállított asztalon. Asztal Ütő

188 Squash Páros labdajáték, amelyben a labdát ütővel ütik egy zárt pályán. A játék célja, hogy a labdát úgy tartsuk meg játékban, hogy az ellenfél számára elérhetetlen legyen. A labda a falak érvényes felületéről pattan vissza, és az ütés előtt egyszer pattanhat a földre. Pálya Ütő Labda

189 Kerékpár Kerékpárversenyeknek két nagy csoportja van: a zártpályás és az országúti verseny. Kerékpárok Öltözék

190 Gumiasztalugrás versenysportként és szabadidősportként is ismert. Gumiasztal

191 Teke, bowling Szabad téren és teremben is játszható. Mindkettő lényege, hogy egy golyó elgurításával igyekezzünk minél több felállított bábut eldönteni. Golyó: fából, gumiból, műanyagból Bábú: fából vagy műanyagból Pálya: a gurítóvonal a bábuktól 18 méterre van

192 Golf A játék lényege, hogy a játékosok egy ütővel egymást követő ütésekkel egy sor lyukba juttassák a labdát. Ütő Labda Pálya

193 Lovaglás Szerszámzat: A lovaglás során bőrből készült nyereg használatos, amelyet a ló hasa alatt rögzítenek. Öltözék: Ajánlott lovaglónadrág és csizma viselete, a nadrág a fenékrészen erősített.

194 Vevőtájékoztató: Vegye figyelembe sportszerválasztáskor az életkorát, a fizikai felkészültségét és sportmúltját. A szereken általában fel van tüntetve, hogy kinek ajánlják. Erősítőszalagok, labdák vásárlásakor figyeljen a megadott méretekre és erősségre. A sportszereket használat után mosószeres vízzel meg kell tisztítani. A kerékpárok karbantartását bízza szerelőre, aki évente átnézi és elvégzi a szükséges javításokat.

195 Az iskolai testnevelés felszerelése Tornapad Bordásfal Zsámoly

196 Dobbantó Ugrószekrény Szőnyeg

197 Mászórúd Mászókötél Ugrókötél

198 Kézi súlyzók Tornabot Tornakarika

199 Medicinlabdák Kislabdák Műanyag labdák

200 Labdatartók Mérőszalag Stopperóra

201 Helyes, ha a vásárlóik figyelmét felhívják a következőkre: Figyeljen a vásárláskor a többfunkciós, szétszedhető. összecsukható szerekre, melyek az iskolai testnevelés céljára alkalmasabbak és gazdaságosabbak. Válassza azokat a szereket, amelyek megrongálódás esetén részenként is cserélhetőek. Figyeljen a szerek kezelésekor a gyakori tisztítására, fertőtlenítésre.

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ

INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ Strandröplabda bizottság INFORMÁCIÓK STRANDRÖPLABDA PÁLYA ÉPÍTÉSÉHEZ 1. Játékterület: A játékpálya 16 X 8 méteres négyszög alakú terület, melyet legalább 3 méteres kifutó vesz körül és légtere legalább

Részletesebben

Kazany Nyári Universiade sportági szabályok, nevezési feltételek:

Kazany Nyári Universiade sportági szabályok, nevezési feltételek: Kazany Nyári Universiade sportági szabályok, nevezési feltételek: Alap sportágak Atlétika: Az atlétika versenyek hivatalosan 6 versenynapból állnak és az IAAF aktuális angol nyelvű ak: 100 m, 200m, 400m,

Részletesebben

Sporteszköz Sportág Elszámolható? aerobic pad aerobic igen aerobic szőnyeg aerobic igen fitness kesztyű aerobic nem lépcsőző gép aerobic igen

Sporteszköz Sportág Elszámolható? aerobic pad aerobic igen aerobic szőnyeg aerobic igen fitness kesztyű aerobic nem lépcsőző gép aerobic igen aerobic pad aerobic igen aerobic szőnyeg aerobic igen fitness kesztyű aerobic nem lépcsőző gép aerobic igen polifoam (tornázáshoz) aerobic igen step-pad aerobic igen diszkosz atlétika igen dobbantó atlétika

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS 19. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összefoglaló tájékoztatás I. szakasz: Ajánlatkérő A Kbt. 113. (1) bekezdés szerinti eljárások esetében. Az érdekelt gazdasági szereplőknek

Részletesebben

2019/2020 Készségfejlesztő eszközök egyben pályázható. kenderkötél m-es. nagy taktikai tábla/csapat

2019/2020 Készségfejlesztő eszközök egyben pályázható. kenderkötél m-es. nagy taktikai tábla/csapat Készségfejlesztő eszközök egyben pályázható agilitás létra 17 000 Ft ballance board 40 000 Ft bóják 2 800 Ft fagolyó 1 500 Ft fém gátak filcek fitness labda flexi-bar gumiszalagok gyms stick 22 000 Ft

Részletesebben

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. 4032 Debrecen, Oláh Gábor u. 5. telefon: 06 52 514 400 e-mail: info@debrecenisportcentrum.hu Magyarország 2016. évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő

Részletesebben

2018/2019 Készségfejlesztő eszközök

2018/2019 Készségfejlesztő eszközök 2018/2019 Készségfejlesztő eszközök agilitás létra ballance board bólyák bordásfal erőkeret fagolyó fém gátak filcek fitness labda flexi-bar foci labda gumiszalagok gyms stick haskerék homokzsák húzódzkodó

Részletesebben

PÁLYAFELSZERELÉSEK - PLASTOBO

PÁLYAFELSZERELÉSEK - PLASTOBO 2010 Súlylökő bástya DLV, üvegszálas műanyagból; 5000 Letűző szekrény rúdugráshoz 2200 Súlylökő bástya IAAF, nemzetközi versenyszer, 8105 Távolságjelző bója, 38 cm magasságú 6000 Kalapácsvető betétgyűrű

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Lapszám: 1/6 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Termék: Összecsukható gyümölcsszedő állványok Állványmagasság: 2000 mm (L=2000) Cikkszám: 92110013 Állványmagasság: 1650 mm (L=1650) Cikkszám: 92110014 Állványmagasság:

Részletesebben

A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016

A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016 A RÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2015-2016 Elfogadva az FIVB XXXIV.kongresszusán 2014-ben Magyar Röplabda Szövetség 2015. február 1 Készítette a Magyar Röplabda Szövetség Játékvezetői Testület megbízásából,

Részletesebben

11. évfolyam SPORTKÖR

11. évfolyam SPORTKÖR 11. évfolyam SPORTKÖR Az iskolai testnevelés amellett, hogy teljesíti egészségmegőrző, kultúraközvetítő és nevelési feladatait, szolgálhatja, segítheti a versenysportot is. A sportolás során a fizikai

Részletesebben

Érvényes 2013.09.01-tól visszavonásig. Egészség KATALÓGUS. DREAM SPORT KFT. 1027. Budapest. Margit krt. 38/A (A Ferences templommal szemben.

Érvényes 2013.09.01-tól visszavonásig. Egészség KATALÓGUS. DREAM SPORT KFT. 1027. Budapest. Margit krt. 38/A (A Ferences templommal szemben. Érvényes 2013.09.01-tól visszavonásig Egészség KATALÓGUS DREAM SPORT KFT. 1027. Budapest. Margit krt. 38/A (A Ferences templommal szemben.) Elérhetőségünk: DREAM SPORT sportbolt 1027. Budapest. Margit

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Fakultációs képzés tanterve. Heti 2 óra, évi 72 óra. 11.,12. évfolyam

TESTNEVELÉS. Fakultációs képzés tanterve. Heti 2 óra, évi 72 óra. 11.,12. évfolyam TESTNEVELÉS Fakultációs képzés tanterve Heti 2 óra, évi 72 óra 11.,12. évfolyam TÉMÁK A magyar sportsikerek Elmélet FELADATOK Legalább 5 magyar olimpiai bajnok megnevezése sportágával együtt. Egy, a választott

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

7x7, vagy 8x8 m-es tatami vagy pást Bírók száma: 1 vezető és 2 segédbíró, 1 jegyzőkönyvvezető és 1 időmérőbíró

7x7, vagy 8x8 m-es tatami vagy pást Bírók száma: 1 vezető és 2 segédbíró, 1 jegyzőkönyvvezető és 1 időmérőbíró Tatami sport *** Stop, Semi Contact / Pontfighting Mérkőzés helyszíne: 7x7, vagy 8x8 m-es tatami vagy pást Bírók száma: 1 vezető és 2 segédbíró, 1 jegyzőkönyvvezető és 1 időmérőbíró Technikák: Csak érintőlegesen

Részletesebben

Katalógus Érembetétek 50mm

Katalógus Érembetétek 50mm A2 001 kétalakos foci A2 002 foci A2 003 viktória A2 004 fáklya A2 005 kézfogás A2 006 atlétika A2 007 kézilabda, férfi A2 008 kézilabda, női A2 009 kosárlabda A2 010 kosárlabda A2 011 baseball A2 012

Részletesebben

MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG

MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG Változások az új IIHF szabálykönyvben A Nemzetközi Jégkorong Szövetség jelenlegi szabálykönyve 2014. június 30-án érvényét veszítette. A 2014. július 1-től érvényes új szabálykönyvet az IIHF májusi, Minszkben

Részletesebben

Beachtennis szabálykönyv ( )

Beachtennis szabálykönyv ( ) Beachtennis szabálykönyv (2010.06.17.) Tartalom 1: A pálya 2: A pálya borítása 3: A labdák 4: Az ütők 5: A számolás 6: Az adogató és a fogadó 7: A meccs előtti sorsolás 8: A térfélcsere 9: A poén kezdete

Részletesebben

Kerékpárszállító kínálat 2012

Kerékpárszállító kínálat 2012 Kerékpárszállító kínálat 2012 Leírás Ajánlott fogy. ár Kép 1 Peruzzo Roma tandem - tetőcsomagtartóra szerelhető - tandem kerékpárhoz - anyaga: alumínium, műanyag Termékkód: 47928 2 Peruzzo Sherpa alu zárható

Részletesebben

Sporteszközök elszámolásának rendje

Sporteszközök elszámolásának rendje Sporteszközök elszámolásának rendje Egészségpénztárunknál a sporteszközök elszámolása az alábbiak szerint történik. Fontos tudni, hogy 2007.június 1.-től adóköteles szolgáltatás! Megnevezés ELSZÁMOLHATÓ

Részletesebben

Senseimarossy Délegyházi Karate SE - www.senseimarossy.hu

Senseimarossy Délegyházi Karate SE - www.senseimarossy.hu 2009-09-08 11:03:57 SPORTOKTATÓ KÉPZÉS SPORTOKTATÓ KÉPZÉS A Budapesti Szabadidősport Szövetség - megfelelő számú jelentkező esetén - államilag elismert, Országos Képzési Jegyzékben szereplő 1 éves sportoktató

Részletesebben

STABILO. Homlokzati állvány rendszerelemek. Normál bilincs. Forgó bilincs. Toldó bilincs. Félbilincs csatlakozó elemmel. Félbilincs.

STABILO. Homlokzati állvány rendszerelemek. Normál bilincs. Forgó bilincs. Toldó bilincs. Félbilincs csatlakozó elemmel. Félbilincs. Homlokzati állvány rendszerelemek Normál bilincs Forgó bilincs Fix 90, SW 22 48,3 mm-es átmérőjű csőhöz Acél és alumínium csőhöz egyaránt használható (DIN EN 74) SW 22 48,3 mm-es átmérőjű csőhöz Acél és

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

ÁRLISTA 2014 ÁFÁS FOGYASZTÓI ÁRAK

ÁRLISTA 2014 ÁFÁS FOGYASZTÓI ÁRAK ÁRLISTA 2014 ÁFÁS FOGYASZTÓI ÁRAK fogy ár fogy ár fogy ár fogy ár fedő fedő fedő fedő nélkül nélkül nélkül nélkül ÁFÁS ÁFÁS ÁFÁS ÁFÁS 1401 5 1316 9 1324 12 2432 figura nélkül 16 A 26 76 34800 A 20 50 13900

Részletesebben

TORNASZOBA. 1 MK_TO-37 Kis billenő rácshinta. 1 DR_ Tornazsámoly. 1 DR_ Tornapad. 1 DR_ Bordásfal

TORNASZOBA. 1 MK_TO-37 Kis billenő rácshinta. 1 DR_ Tornazsámoly. 1 DR_ Tornapad. 1 DR_ Bordásfal 9 2 8 6 4 1 www.bdovi.hu 1 mennyiség cikkszám termék 1 DR_100010000019 Dobbantó 6 mennyiség cikkszám termék 1 MK_TO- Kis billenő rácshinta 2 1 MA_1001 Tornaszekrény 1 DR_10001000001 Tornazsámoly 1 DR_10001000009

Részletesebben

WPC Ecotech kerítés telepítési és karbantartási útmutató

WPC Ecotech kerítés telepítési és karbantartási útmutató WPC Ecotech kerítés telepítési és karbantartási útmutató Kedves Vásárlónk! Útmutatónk segítségével elvégzett helyes telepítés elősegíti, hogy WPC kerítését és annak előnyét (például a fáénál várható hosszabb

Részletesebben

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam 1. évfolyam 1-5 Szökdelések ugrások - Szigetről szigetre /ugrálás karikába/ - Mocsár -szökdelések, akadályok fölött 6-10 Egyensúly-gyakorlatok -gyakorlatok

Részletesebben

ETDSF Sportszabályzat 2014

ETDSF Sportszabályzat 2014 ETDSF Sportszabályzat 2014 Sportág: 14.1 Tollaslabda FELNŐTT Férfi és Női 18-29 év 18-29 év 18-29 év 30-49 év 30-49 év 30-49 év 50 év és felette 50 év és felette 18 év alatt Férfi és Női Páros 50 év és

Részletesebben

TESTNEVELÉS II. A VIZSGA LEÍRÁSA

TESTNEVELÉS II. A VIZSGA LEÍRÁSA TESTNEVELÉS II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei 50 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot működtető

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

SERLEG. fogy ár fogy ár fogy ár fogy ár fedő fedő fedő fedő nélkül nélkül nélkül nélkül. Magasság9cm. kat oldal

SERLEG. fogy ár fogy ár fogy ár fogy ár fedő fedő fedő fedő nélkül nélkül nélkül nélkül. Magasság9cm. kat oldal ÁRLISTA 2012 ÁFÁS FOGYASZTÓI ÁRAK SERLEG PAPP DESIGN KFT 1156 Budapest, Nyírpalota út 6 Internet www.pappserleg.hu tel (+36 1) 415 00 00 mobil +36 30 9548 980 fax (+36 1) 410 58 13 E-mail info@pappserleg.hu

Részletesebben

Katalógus Érembetétek 25mm

Katalógus Érembetétek 25mm A1 001 kétalakos foci A1 002 foci A1 003 viktória A1 004 fáklya A1 005 kézfogás A1 006 atlétika A1 007 kézilabda, férfi A1 008 kézilabda, női A1 009 kosárlabda A1 010 kosárlabda A1 011 baseball A1 012

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG 2011. ÉVI UTÁNPÓTLÁS/U 23, JUNIOR ÉS IFJÚSÁGI EGYÉNI BAJNOKSÁGA

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG 2011. ÉVI UTÁNPÓTLÁS/U 23, JUNIOR ÉS IFJÚSÁGI EGYÉNI BAJNOKSÁGA A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG 2011. ÉVI UTÁNPÓTLÁS/U 23, JUNIOR ÉS IFJÚSÁGI EGYÉNI BAJNOKSÁGA Rendező: A Bajnokság helye és ideje: Versenybíróság: elnök: elnökhelyettes: titkár: technikai helyettes: Magyar Atlétikai

Részletesebben

ÁRLISTA 2014 ÁFÁS FOGYASZTÓI ÁRAK

ÁRLISTA 2014 ÁFÁS FOGYASZTÓI ÁRAK serleguzlet.hu +36(1) 311 6245 info@serleguzlet.hu ÁRLISTA 2014 ÁFÁS FOGYASZTÓI ÁRAK fogy ár fogy ár fogy ár fogy ár ÁFÁS ÁFÁS ÁFÁS ÁFÁS 1401 5 1316 9 1324 12 2432 figura nélkül 16 A 26 76 34800 A 20 50

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

TE - Sportszerek beszerzése a TÁMOP-3.1.4.B-13/1-2013-0001 azonosító számú kiemelt projekthez kapcsolódóan

TE - Sportszerek beszerzése a TÁMOP-3.1.4.B-13/1-2013-0001 azonosító számú kiemelt projekthez kapcsolódóan TE - Sportszerek beszerzése a TÁMOP-3.1.4.B-13/1-2013-0001 azonosító számú kiemelt projekthez kapcsolódóan Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/143 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

2012. ÉVI UTÁNPÓTLÁS/U 23, JUNIOR ÉS IFJÚSÁGI ATLÉTIKAI EGYÉNI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG

2012. ÉVI UTÁNPÓTLÁS/U 23, JUNIOR ÉS IFJÚSÁGI ATLÉTIKAI EGYÉNI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG 2012. ÉVI UTÁNPÓTLÁS/U 23, JUNIOR ÉS IFJÚSÁGI ATLÉTIKAI EGYÉNI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG Rendező: A Bajnokság helye és ideje: Versenybíróság: elnök: elnökhelyettes: titkár: technikai helyettes: Magyar Atlétikai

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

HAJRÁ, MAGYAROK! Magyarország Kormánya 2010 óta kiemelten támogatja a sportot.

HAJRÁ, MAGYAROK! Magyarország Kormánya 2010 óta kiemelten támogatja a sportot. Magyarország Kormánya 2010 óta kiemelten támogatja a sportot. Ennek eredményeként háromszor több magyar ember sportol, és több mint duplájára nőtt az igazolt sportolók száma. EGYRE TÖBB MAGYAR SPORTOL

Részletesebben

Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok

Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok A bajnokság rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség A bajnokság időpontja és helyszíne: 2017.

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN Az élet számos területén figyelünk gyermekeinkre, óvjuk biztonságukat. Miért ne tennénk ezt a közlekedésben is? A gyermekeket testfelépítésük miatt

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Kültéri játékok. Kültéri játékok. Homokozók, dömperek. IT 048 Kisöntözőkanna. IT 045 Vödör. IT 052 16 darabos homokozó készlet.

Kültéri játékok. Kültéri játékok. Homokozók, dömperek. IT 048 Kisöntözőkanna. IT 045 Vödör. IT 052 16 darabos homokozó készlet. Homokozók, dömperek Gyerekek számára készült fém kerti szerszám: ásó, gereblye, lapát, amelyek valós környezetben is jól használhatók. Piros és kék színben kapható. A szerszámok négy méretben vásárolhatók

Részletesebben

ZARGES Z 300 / Z 200 termékcsalád egy tökéletes termék minden felhasználási területre.

ZARGES Z 300 / Z 200 termékcsalád egy tökéletes termék minden felhasználási területre. ZARGES / Z 200 termékcsalád egy tökéletes termék minden felhasználási területre. A legtöbb Zarges termék esetében két különböző felépítésű modell között választhat. Mindkét esetben egyértelmű a garantált

Részletesebben

A megfelelő edzőcipő kiválasztása

A megfelelő edzőcipő kiválasztása A megfelelő edzőcipő kiválasztása Ha komolyan elkezdesz egy sportot űzni, nagyon fontos a jó cipő kiválasztása az edzésekhez. Ha rossz a a cipőd, vagy épp nem a funkciója szerint használod, komoly sérüléseket

Részletesebben

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével:

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével: KSZ/12 évfolyam lányok Kötelező gimnasztika- 10 pont Atlétika- 10 pont: - Térdelőrajt- 2 pont - Súlylökés becsúszással vagy gerelyhajítás- 4 pont - Flop magasugrás vagy távolugrás- 4 pont Torna: 2 választott

Részletesebben

1. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 1. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest

1. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 1. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest 1. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 1. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest A verseny célja: A versenyzési lehetőségek minőségi fejlesztése, az atléták megbecsülésének javítása, az atlétika

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm)

Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Hatszögletű trambulin kapaszkodóval (137 cm) Termék száma: 1112 Biztonsági utasítások A teljes biztonság érdekében mindig ellenőrizze a trambulin részeit, hogy nem e sérültek vagy töröttek az alkatrészek.

Részletesebben

CSAVARKÖTÉSES FÉM POLCOS ÁLLVÁNY

CSAVARKÖTÉSES FÉM POLCOS ÁLLVÁNY CSAVARKÖTÉSES FÉM POLCOS ÁLLVÁNY SZÁRMAZÁSI HELY: MAGYARORSZÁG Hagyományos csavarkötéses fém polcrendszer, 19,05 mm-es raszterű lyukasztott profilokból. A polcelemeket csavarral rögzítik az oszlopokhoz

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz

Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz 9. osztály: Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz Kondicionális képességszintek: - iskolakör futás: 4 perc 51mp - Cooper-teszt: 1550m - Tömöttlabda dobás (hátra

Részletesebben

Érvényes 2015.09.01-től visszavonásig. Egészség KATALÓGUS. DREAM SPORT KFT. 1027. Budapest. Margit krt. 38/A (A Ferences templommal szemben.

Érvényes 2015.09.01-től visszavonásig. Egészség KATALÓGUS. DREAM SPORT KFT. 1027. Budapest. Margit krt. 38/A (A Ferences templommal szemben. Érvényes 2015.09.01-től visszavonásig Egészség KATALÓGUS DREAM SPORT KFT. 1027. Budapest. Margit krt. 38/A (A Ferences templommal szemben.) Elérhetőségünk: DREAM SPORT sportbolt 1027. Budapest. Margit

Részletesebben

DÖNTŐ 2013. április 20. 7. évfolyam

DÖNTŐ 2013. április 20. 7. évfolyam Bor Pál Fizikaverseny 2012/2013-as tanév DÖNTŐ 2013. április 20. 7. évfolyam Versenyző neve:.. Figyelj arra, hogy ezen kívül még két helyen (a belső lapokon erre kijelölt téglalapokban) fel kell írnod

Részletesebben

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára

Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Sport XXI. Versenyrendszer Atlétika előkészítő program pályaversenye az U 11 korosztály számára Általános szabályok A verseny lebonyolítása: Körverseny rendszerű lebonyolítás a táblázatban látható versenyszámokkal

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Katalógus. Silver Horse Bt. H-1202 Budapest, Bácska u. 11. telefon: 06-1-286-4057 fax: 06-1-286-4057 mobil: 06-20-393-2664

Katalógus. Silver Horse Bt. H-1202 Budapest, Bácska u. 11. telefon: 06-1-286-4057 fax: 06-1-286-4057 mobil: 06-20-393-2664 Katalógus Hagyományos kézműves lábbeli gyártás Ha fontos önnek, hogy lovagláshoz de akár utcai viseletre a lábához legjobban illeszkedő csizmát vagy cipőt viselje nem kell kompromisszumokat kötnie. Munkatársaink

Részletesebben

Az MK-1 meghatározása és műszaki leírása

Az MK-1 meghatározása és műszaki leírása 1. számú melléklet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség kötött formájú hajótípusokról szóló Szabályzatához Az MK-1 meghatározása és műszaki leírása A kötött formájú hajótípusokra vonatkozó általános szabályokon

Részletesebben

Akciós úszókapu vasalat szett!

Akciós úszókapu vasalat szett! Bemutatóterem és raktár: 1183 Budapest, Akadály u. 15 Bejárat a Nefelejcs u. felől! Telefon: +36 1 297 33 96 info@polswat.hu Nyitva: H-Cs: 8-17:00 Magyarország Kft. Mobil:+36 30 633 21 60 www.polswatbolt.hu

Részletesebben

GÖRDESZKA 1 olimpiai kvalifikációs idő kezdete (2020. május 31-ig) VÍZILABDA 15 női világliga, európai selejtező, Franciaország-Magyarország

GÖRDESZKA 1 olimpiai kvalifikációs idő kezdete (2020. május 31-ig) VÍZILABDA 15 női világliga, európai selejtező, Franciaország-Magyarország SPORTNAPTÁR 2019 JANUÁR ATLÉTIKA 1 IAAF kvalifikációs idő kezdete (10 000 méteren, maratonin, a gyaloglószámokban és tíz-, valamint hétpróbában) GÖRDESZKA 1 olimpiai kvalifikációs idő kezdete (2020. május

Részletesebben

Ideje: 2014. október 4.

Ideje: 2014. október 4. Nyílt KEMPO Magyar Kupa V. Pilis Városi Nyílt Kempo Verseny Ideje: 2014. október 4. Szervezője: Pilisi Sport és Szabadidő Egyesület Főbírája: Hernádi Zoltán 4.dan Helye: Gubányi Károly Általános iskola

Részletesebben

ÁRLISTA 2013 ÁFÁS FOGYASZTÓI ÁRAK

ÁRLISTA 2013 ÁFÁS FOGYASZTÓI ÁRAK ÁRLISTA 2013 ÁFÁS FOGYASZTÓI ÁRAK fogy ár fogy ár fogy ár fogy ár fedő fedő fedő fedő nélkül nélkül nélkül nélkül ÁFÁS ÁFÁS ÁFÁS ÁFÁS 1309 5 1318 8 1230 11 2235 figura nélkül 15 A 22 52 19000 A 20 50 12950

Részletesebben

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei

Speciális tetőfedések és ács szerkezetei Speciális tetőfedések és ács szerkezetei 57 Hajlatképzés A hajlatképzést többnyire a bádogos szerkezetek kiváltására alkalmazzák. Fő jellemzője, hogy kis méretű palákból jobbos vagy balos fedéssel íves

Részletesebben

2. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 2. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest

2. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 2. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest 2. ATLÉTIKAI IFJÚSÁG MAGYAR LIGA DÖNTŐ és 2. ATLÉTIKAI JUNIOR MAGYAR LIGA DÖNTŐ - Budapest A verseny célja: A versenyzési lehetőségek minőségi fejlesztése, az atléták megbecsülésének javítása, az atlétika

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM SPORTTUDOMÁNYI KOORDINÁCIÓS INTÉZET TESTNEVELÉS KURZUS LEÍRÁSOK

DEBRECENI EGYETEM SPORTTUDOMÁNYI KOORDINÁCIÓS INTÉZET TESTNEVELÉS KURZUS LEÍRÁSOK STEP AEROBIK ÉS ALAKFORMÁLÁS Bemelegítés, 30-40 perc step aerobic, utána alakformálás, erősítés. Segédeszközök: kézisúlyzó, therabend gumi. Speciális területek: has, hát, comb, fenék, kar. Az órák minden

Részletesebben

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével:

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével: Testnevelés A vizsga leírása 1. GYAKORLATI VIZSGA 1.1 Szakgimnázium 9. évfolyam lányok Kötelező gimnasztika- 10 pont Atlétika- 10 pont: - Térdelőrajt- 2 pont - Kislabda-hajítás vagy súlylökés- 4 pont -

Részletesebben

A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016

A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016 A STRANDRÖPLABDÁZÁS HIVATALOS JÁTÉKSZABÁLYAI 2013-2016 Elfogadva az FIVB XXXIII.kongresszusán 2012-ben Atlantában Magyar Röplabda Szövetség 2013. május 1 Készítette a Magyar Röplabda Szövetség Játékvezetői

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

A TESTNEVELÉS ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

A TESTNEVELÉS ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A TESTNEVELÉS ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: szóbeli és gyakorlati Emelt szinten: szóbeli és gyakorlati A testnevelés érettségi vizsga célja A tárgy jellegébõl

Részletesebben

Salming Running Technológiák

Salming Running Technológiák Salming Running Technológiák A sarok csészét úgy terveztük, hogy a lehető legkisebb mértékben növelje a cipő tömegét, és alkalmazkodjon a futó lábához A felsőrész kétrétegű szendvics szerkezettel és ExoSkeleton

Részletesebben

PÁLYÁZATI TUDNIVALÓK. A rendezéssel kapcsolatos részletes forgatókönyvet az Általános Versenykiírás mellékletében találhatják.

PÁLYÁZATI TUDNIVALÓK. A rendezéssel kapcsolatos részletes forgatókönyvet az Általános Versenykiírás mellékletében találhatják. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2009/2010. TANÉVI ORSZÁGOS BAJNOKSÁGOK RENDEZÉSÉRE A Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség (MEFS) pályázatot hirdet a 2009-2010. tanévi országos egyetemi főiskolai bajnokságok döntőinek

Részletesebben

CSOPORTSZOBA III. 2 BD55793 Fektetőágy tároló. 2 BD Görgős műanyag tároló - 9 fiókos. 2 FA_1532 Fogmosópohár tartó, fogassokkal

CSOPORTSZOBA III. 2 BD55793 Fektetőágy tároló. 2 BD Görgős műanyag tároló - 9 fiókos. 2 FA_1532 Fogmosópohár tartó, fogassokkal 8 1 11 9 6 13 10 4 14 3 1 1 www.bdovi.hu 1 mennyiség cikkszám termék BD9 Kör asztal 9 mennyiség cikkszám termék BD93 Fektetőágy tároló 1 AL_DONALD Favázas szék natúr 10 BD800006 Görgős műanyag tároló -

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

Amatőr lovas verseny

Amatőr lovas verseny Amatőr lovas verseny Ügyességi versenyek szabályzata Az ügyességi verseny három versenyszámból áll, nehézségi sorrendben: 1. Kezdő 2. Könnyű 3. Nehéz Minden versenyszám nyílt, korhatár nélküli. A versenyrendező

Részletesebben

Alkalmazási terület: 40 P. Megnevezés: 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú. Modellszám: 1021. Felhasználási terület: Rendvédelem

Alkalmazási terület: 40 P. Megnevezés: 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú. Modellszám: 1021. Felhasználási terület: Rendvédelem 12M egységes rendészeti szolgálati ing, hosszú ujjú 1021 Enyhén karcsúsított, különszabott dupla vállrészes, hátán két bőséghajtásos, hosszú ujjú, elején gombbal, gomblyukkal és klasszikus gallérral záródó

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

Laboreszköz katalógus FOGÓK, DIÓK, TARTÓK

Laboreszköz katalógus FOGÓK, DIÓK, TARTÓK Laboreszköz katalógus FOGÓK, DIÓK, TARTÓK Kedves Ügyfelünk! A könnyebb használhatóság kedvéért átalakítottuk katalógusunkat. A tartalomjegyzékben és a tárgymutatóban ha a megnevezésekre kattint akkor a

Részletesebben

Versenyszabályzat 2014.

Versenyszabályzat 2014. NEMZETKÖZI ERŐEMELŐ SZÖVETSÉG Versenyszabályzat 2014. A versenyszabályzat hivatalos szövegét az IPF tartja naprakészen, és angolul adják ki. Amennyiben bármilyen eltérés mutatkozik az angol valamint egy

Részletesebben

Bringások, nyeregbe! Kellékek két kerékhez. NAPTÁRI HÉT: 16. ÉRVÉNYES: 2011. április 20-tól május 31-ig. 02 Női kerékpáros mez

Bringások, nyeregbe! Kellékek két kerékhez. NAPTÁRI HÉT: 16. ÉRVÉNYES: 2011. április 20-tól május 31-ig. 02 Női kerékpáros mez Városi kerekezők, hétvégi túrázók, sportkerékpározók, figyelem! A kerékpározás jóval több, mint a közlekedés egyik formája: egyszerre jelent élményt, kikapcsolódást és egészséges életformát. Egy szabályt

Részletesebben

VETÍTÕVÁSZNAK PRÉMIUM VETÍTÕVÁSZNAK EURÓPAI GYÁRTÁSBÓL PROJEKTOR ÁLLVÁNYOK FÜGGESZTÕ KONZOLOK

VETÍTÕVÁSZNAK PRÉMIUM VETÍTÕVÁSZNAK EURÓPAI GYÁRTÁSBÓL PROJEKTOR ÁLLVÁNYOK FÜGGESZTÕ KONZOLOK VETÍTÕVÁSZNAK PRÉMIUM VETÍTÕVÁSZNAK EURÓPAI GYÁRTÁSBÓL PROJEKTOR ÁLLVÁNYOK FÜGGESZTÕ KONZOLOK H A V E S C R E E N, H A V E F U N! A vetítõvásznakról Az optimális vetítõvászon méret meghatározása függ a

Részletesebben

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok U9 3 m 3 m U7 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 Szabály játékok 5:3 x x x x Labda nélküli koordináció célbarúgással Szerep játékok 3:3 x x x x 5:5 x x x x 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi feladatok, játékok U7: 5-6 évesek

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280

EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 EXKLUZÍV vonal 2012.01.280 280 Rendelési szám Eszközök Méret (cm) Nettó ár (EUR) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 019030 UJJ-LÉTRA 22X22X170 cm 1 300 364 000 Ft 462 280 Ft Ujj- izmok, ínszalagok és izületek

Részletesebben

KÜLTÉRI TORNAESZKÖZ CSALÁD. S-széria. Tornaeszközeink külterületen szinte bárhová elhelyezhetőek, mint például:

KÜLTÉRI TORNAESZKÖZ CSALÁD. S-széria. Tornaeszközeink külterületen szinte bárhová elhelyezhetőek, mint például: KÜLTÉRI TORNAESZKÖZ CSALÁD S-széria Kültéri tornaeszköz családunk a testmozgásra vágyók igen széles rétegének készült, harcot hirdetve a mozgásszegény életmód és a szabadidő hasznos eltöltésének szűkös

Részletesebben

/2012 EMMI - MOB SZERZŐDÉS / VERSENYSPORT SORSZ. KEDVEZMÉNYEZETT TÁMOGATÁS CÉLJA TÁMOGATÁS ÖSSZEGE MEGVALÓSULÁS HELYE

/2012 EMMI - MOB SZERZŐDÉS / VERSENYSPORT SORSZ. KEDVEZMÉNYEZETT TÁMOGATÁS CÉLJA TÁMOGATÁS ÖSSZEGE MEGVALÓSULÁS HELYE 17479-1/2012 EMMI - MOB SZERZŐDÉS / VERSENYSPORT SORSZ. KEDVEZMÉNYEZETT TÁMOGATÁS CÉLJA TÁMOGATÁS ÖSSZEGE MEGVALÓSULÁS HELYE 1. Magyar Asztalitenisz Szövetség 1. szakmai feladatok 2. 40 428 000 orzságos

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7186 Kondigép insportline Profigym C50

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7186 Kondigép insportline Profigym C50 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HU IN 7186 Kondigép insportline Profigym C50 1 TARTALOM RAJZ... 3 ALKATRÉSZLISTA... 4 SZERELÉS... 8 GARANCIÁLIS FELTÉTELEK, REKLAMÁCIÓ... 18 2 RAJZ 3 ALKATRÉSZLISTA 1 2 3 4 első távtartó

Részletesebben

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével:

Gerendagyakorlat: 5 elem bemutatása gyakorlatsor formájában a tanult formai-, dinamikai szabályok és összekötő elemek segítségével: Testnevelés javítóvizsga KK 13 évfolyam lányok Kötelező gimnasztika- 10 pont Atlétika- 10 pont: - Térdelőrajt- 2 pont - Súlylökés becsúszással vagy gerelyhajítás- 4 pont - Flop magasugrás vagy távolugrás-

Részletesebben

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek

Akció! -30. Lime székek. Fair Play fa székek. Színes székek Akció! Vásároljon hihetetlenül kedvezményes áron egészen tavaszig csak a Fair Play-től! Ahogy ígértük ebben az évben is a lehető leghatékonyabban szeretnénk segíteni az Önök munkájukat. Rögtön az év elején

Részletesebben

Boat Nest Swing Használati útasítás

Boat Nest Swing Használati útasítás Boat Nest Swing Használati útasítás FIGYELEM! Csak otthoni használatra, nem alkalmas 3 év alatti gyermekek számára. Csak felnőtt felügyelete mellett használható. Figyeljen a kötél hosszára fulladás veszély!

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS ÁLTALÁNOS LEÍRÁS

MŰSZAKI LEÍRÁS ÁLTALÁNOS LEÍRÁS MŰSZAKI LEÍRÁS ÁLTALÁNOS LEÍRÁS A játszótéri eszközökön nincsenek éles élek, kiálló részek, szálkák. A kiálló csavarvégek műanyag csavartakarók mögé vannak rejtve. A játszótéri eszközök fő alapanyaga a

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

Érvényes től visszavonásig. Egészség KATALÓGUS. DREAM SPORT KFT Budapest. Margit krt. 38/A (A Ferences templommal szemben.

Érvényes től visszavonásig. Egészség KATALÓGUS. DREAM SPORT KFT Budapest. Margit krt. 38/A (A Ferences templommal szemben. Érvényes 2014.04.01-től visszavonásig Egészség KATALÓGUS DREAM SPORT KFT. 1027. Budapest. Margit krt. 38/A (A Ferences templommal szemben.) Elérhetőségünk: DREAM SPORT sportbolt 1027. Budapest. Margit

Részletesebben

AVAS Egészségügyi Centrum Kft.

AVAS Egészségügyi Centrum Kft. AVAS Egészségügyi Centrum Kft. WOLF védőruhák és védőfelszerelések Röntgenköpenyek és röntgenkötények Egyszerű röntgenköpeny A szakma elvárásainak mindenben megfelelő köpeny kiválóan állítható a kétoldalt

Részletesebben

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Lapszám: 1/6 ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ Termék: Halmozható gyümölcsszedő állványok Állványmagasság: 2000 mm (L=2000) Cikkszám: 92110004 Állványmagasság: 1650 mm (L=1650) Cikkszám: 92110005 Állványmagasság: 1200

Részletesebben

Magyarország 2015. évi Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága, egyben Serdülő Magyar Liga

Magyarország 2015. évi Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága, egyben Serdülő Magyar Liga Magyarország 2015. évi Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága, egyben Serdülő Magyar Liga A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség A verseny időpontja és helyszíne: 2015. július 11-12. (szombat-vasárnap)

Részletesebben