NAPLÓ Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NAPLÓ 1992. Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett."

Átírás

1 NAPLÓ Január 10. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Január 13. Duray Miklós az Együttélés Politikai Mozgalom elnöke előadást tartott az MDF Akadémia keretében "A szlovákiai magyarság jelene és jövője" címmel. Az előadáson a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett. Január 16. A Rákóczi Szövetség választmányi ülése. Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett. Január 22. A Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsa ülést tartott. Január 23. A Kereszténydemokrata Néppárt Budapest XII. kerületi szervezete és a Rákóczi Szövetség Esterházy János Emlékbizottsága közös összejövetelt tartott. Bevezetőt mondott Dr. Surján László népjóléti miniszter a KDNP elnöke. Esterházy János gróf életútjáról Stelczer Elemér, a Rákóczi Szövetség keretén belül működő Esterházy János Emlékbizottság elnöke tartott előadást. Január 31. A Pozsonyi Diákhálózat rendezésében országos középiskolás találkozót rendeztek Párkányban, amelyen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát.

2 2 Február 10. A Rákóczi Szövetség érdekvédelmi munkacsoportjának ülése. Február 11. A Rákóczi Szövetség a Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának tagjaival együtt közös nyilatkozatot adott ki a volt Jugoszláviában a magyarokat sújtó jogtiprások ellen. Február 12. A Csehországi és Szlovákiai Kulturális Központban találkozóra került sor a Rákóczi Szövetség és a Matica Slovenska képviselői között. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Dr. Göndöcs László, Dr. Vígh Károly és Fehérné Tamás Judit. Február 15. A Rákóczi Szövetség irodája a Belgrád rakpartról átköltözött a Budapest, XII. kerületi Szoboszlai utca 2-4. szám alatti épületbe. Február 16. A pozsonyi várban ülésezett a Posonium Társaság. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Stelczer Elemér, Dr. Vígh Károly, Szabados Henrietta. Február 17. A Rákóczi Szövetség Alapítványának kuratóriuma és a Rákóczi Szövetség illetékesei közösen megvitatták az Alapítvány két éves működéséről készült jelentést. Ezt követően pályázati kérelmekről döntöttek. Február 18. A Rátkay Márton Klub, az Új Forrás Szerkesztősége, és a Közép-Európai Társadalom Tudományi Klub bemutatta a Rákóczi Szövetség tagjának, Tóth Lászlónak "Párhuzamok, kitérők", valamint Fábry Zoltánnak "Üresjárat" című könyvét. Az est résztvevői voltak Tóth László, Repiszky Tamás, Szakolczay Lajos és Gecse Jolán. Mindkét könyv a Rákóczi Szövetség Alapítványának támogatásával készült.

3 3 Február A pozsonyi magyar gépészmérnök hallgatókat tömörítő Bánki Donát Klub és a brünni Kazinczy Ferenc Diákklub (KAFEDIK) 12 tagja a Rákóczi Szövetség szervezésében Magyarországon tartózkodott és találkozott a Magyar Villamos Művek, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel is. Február 27. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Február 29. Nagyszabású találkozót szervezett a Rákóczi Szövetség a kassai kormányprogram kárvallottainak tiszteletére. A találkozót a Marczibányi téri Művelődési Központban rendezték. Dr. Halzl József elnök megnyitó szavai után az ünnepi beszédet Dr. Katona Tamás, a Külügyminisztérium politikai államtitkára tartotta. Beszédet mondott még Duray Miklós, az Együttélés Politikai Mozgalom elnöke és Balassa Zoltán, a Kassai Magyarok Baráti Társaságának elnöke is. A rendezvényen megjelent Entz Géza, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. A találkozó során Varga Kálmán megnyitotta a kitelepítéseket bemutató alkalmi kiállítást. A találkozó alkalmából a Rákóczi Szövetség nyilatkozatban kérte a Kormányt, hogy intézkedjen az eddig megtagadott jóvátétel mielőbbi megadása érdekében. A találkozó előtt ökumenikus istentiszteleten vettek részt a vendégek. Március 4. A Farkasréti temetőben eltemették Dr. Domokos Pál Péter tanárt, zenetudóst, helytörténészt, a csángó magyarság kutatóját, aki február 18-án hunyt el. A Rákóczi Szövetség képviseletében Dr. Göndöcs László főtitkár és Simén András titkár vett részt a temetési szertartáson.

4 4 Március 7. Pozsonyban a helyi Esterházy Klub Esterházy ülést rendezett a nagy magyar politikus születésének 90. és halálának 35. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen jelen voltak a Rákóczi Szövetség és a Szövetség keretén belül működő Esterházy János Emlékbizottság vezetői is. A pozsonyi ünnepségen Mayer Judit emlékezett meg Esterházy Jánosról. Stelczer Elemér rövid előadásban ismertette az 1945 őszén megalapított Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség történetét. Az előadás után került átadásra az Esterházy plakett, a CSMDNSZ ma is élő vezetőinek: Hajdú Lászlónak, Krausz Zoltánnak, Lipcsey Gyulának és Mészáros Gyulának. A pozsonyi ünnepség előtt Vágkirályfán Stelczer Elemér és Selmeczi Elek adták át Janics Kálmánnak az egyik idei Esterházy János emlékérmet. Ünnepi műsor keretében emlékeztek meg a párkányi Balassi Bálint Klub alapításának 10. évfordulójáról. Március 8. A kassai Szent Erzsébet Székesegyházban magyarnyelvű gyászmisét tartottak Esterházy János gróf lelki üdvéért. A mise után a mártírpolitikus lánya, Esterházy Alice tartott előadást, majd férje Malfartti báró nagykövet a kassai polgármesterrel ismertette a dél-tiroli nemzetiségi politika elveit és gyakorlatát. Március 29. A CSEMADOK érsekújvári és andódi szervezete a Rákóczi Szövetség és a Szövetség Alapítványa közös rendezésében megkezdődtek a 23. érsekújvári Czuczor Gergely irodalmi és kulturális napok. Március 9. A Rákóczi Szövetség érdekvédelmi munkacsoportjának ülése.

5 5 Március 11. A Népszabadság Dr. Soóky Dezső cikkét közölte a "Szlovákok csalóka mámora" címmel. Március 14. A Rákóczi Szövetség és Alapítványa, valamint a Hermann Ottó Társaság közösen megkoszorúzta Czuczor Gergelynek a Budapest, V. Múzeum körút 23. sz. ház falán található emléktábláját. A koszorúzást követően a résztvevők megtekintették a házban lakó Nagy Alice keramikus művész kiállítását, aki férjével, Dr. Csiba Árpáddal az emléktábla ügyét felkarolta. Ugyanezen a napon délután került sor a "Bölcsőnk" ifjúsági és honismereti pályázat díjkiosztó ünnepségére. Az 1991 évi pályázat eredményeképpen az első díjat Vég Andrea (Galánta), a második díjat Danyisovszky Adrienn (Miskolc), a harmadik díjat megosztva Kocsis Mária (Nádszeg), Pócsa Péter (Csomatelke) és Szepessy Éva (Rimaszombat) nyerték. Ezen kívül könyvjutalmat kaptak Ádám Andrea (Kassa), Bíró Mónika (Tornalja), Magasváry Klára (Érsekújvár) és Szerencsés Sándor (Dunaszerdahely), valamint egy további dunaszerdahelyi szerző-négyes: Borbély Beáta, Huszár Ágnes, Nagy Henrietta, Szitás Gábor. Március 15. A CSEMADOK szervezésében koszorúzási ünnepség volt Pozsonyligetfalun, a Petőfi szobornál. Az ünnepi beszédet Gergely András történész mondta. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Március 17. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Március 19. A Berzsenyi Társaság szervezésében bemutatták Botlik József - Dupka György "Ez hát a hon" című Kárpátalja monográfiáját. A könyv kiadását a Rákóczi Szövetség

6 6 Alapítványa is támogatta. A sikeres est előadói a szerzők mellett: S. Benedek András és Balla Gyula az Alapítvány kurátora voltak. Március 20. A Rákóczi Szövetség kulturális munkacsoportjának ülése. Március 21. Győrött megalakult a Rákóczi Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei szervezete. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Halzl József, Göndöcs László és Kún Ferenc. Megalakult a Magyar Alapítványok Szövetségén belül a magyar oktatási-, tudományos és kulturális alapítványok tagozata. A tagozat alapító tagja a Rákóczi Szövetség Alapítványa is. Március 21. Balassagyarmaton palóc regionális találkozót tartottak a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Ünnepi beszédet Katona Tamás államtitkár, a Rákóczi Szövetség tagja mondott. Március 26. Pozsonyban Kassák Lajos ünnepséget tartottak. A Rákóczi Szövetség részéről Luzsicza Lajos jelent meg. Március 27. II. Rákóczi Ferenc születésének évfordulóján a Rákóczi Szövetség vezetősége megkoszorúzta a fejedelem Országház előtti szobrát. Március 27. Nagykürtösön Mikszáth Kálmán születésének 145. évfordulója alkalmából emlékestet tartottak, amelyen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Március 28.

7 7 A Budavári Palota Király-pincéjében II. Rákóczi Ferenc születésének 316. évfordulóján ünnepi hangverseny volt. A hangversenyen a Rákóczi Szövetség több tagja is megjelent. Április 1. Az Új Magyarország cikket közölt Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség elnökének tollából, "Mégegyszer az emlékünnepségről - a párbeszédet folytatni kell" címmel. Április 4. A Rákóczi Szövetség Elnöksége képviseletében Dr. Göndöcs László, Kún Ferenc és Simén András Esztergomban tárgyalt egy helyi Rákóczi szervezet létrehozásának lehetőségeiről, Dr. Horváth István múzeum igazgatóval. Párkányban folytatódtak a megbeszélések ugyanerről a kérdésről a helyi magyar szervezetek képviselőivel. Vasárnap Bényben és Ipolyszalkán fogadták a Rákóczi Szövetség küldöttségét. Az utazáshoz a Budapesti Elektromos Művek biztosított járművet. Április 6. A Kisalföld beszámolót közölt arról, hogy a Rákóczi Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei szervezete 9 tagú vezetőséget választott. Elnök lett Szabó József a Hazánk Könyvkiadó igazgatója, titkár Kozma László, a Széchenyi István Művelődési Központ igazgatója. A gazdasági ügyeket Csepiga Pál vezeti. A soproni körzet felelőse: Kótay László, az ÉDÁSZ Rt. műszaki vezérigazgató-helyettese lett. A mosoni körzetért Böröndi Lajos költő a felelős. A vezetőség további tagja: Dr. Cseh Sándor, az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola főigazgatója, Dr. Hidey Miklós, a Főiskola tanára, Schmidt János az ÉDÁSZ Rt. vezérigazgatója és Varga László a CSEMADOK dunaszerdahelyi járási elnöke. Dr. Surján László népjóléti miniszter aláírta a Mocsáry Lajos Alapítvány Alapító Okiratát. Az alapítvány célja a szomszéd országokban élő magyarság támogatása, egészségügyi és szociális ügyekben és válsághelyzetekben. A kuratórium elnöke: Lakner Zoltán helyettes államtitkár lett, aki a Rákóczi Szövetségnek is alapító tagja. A Rákóczi Szövetség részéről az alapító Simén Andrást kérte fel a felvidéki és kárpátaljai ügyekért felelős kurátornak.

8 8 Április 6. A Magyar Nemzet Vígh Károlynak, a "Hontalanság évei" című tanulmányát közölte. Április 20. Lillafüreden rendezték meg a magyar Pax -Romána kongresszust "Keresztények és a szabadság" témakörben. Az eseményen a Rákóczi Szövetség részéről Dr. Göndöcs László vett részt. Április Budapesten rendezték meg az első kárpátmedencei báb fesztivált. A Rákóczi Szövetség a párkányi Kuckó bábcsoport tartózkodási költségeit fedezte. Április 24. A Hadtörténeti Intézet színháztermében a Rákóczi Szövetség, a Hermann Ottó Társaság és az MDF I., valamint XII. kerületi szervezete támogatásával Szombathy Viktor emlékestet tartottak. A jeles felvidéki író emlékére rendezett estet Dr. Szíj Rezső nyitotta meg és Dr. Selmeczi Elek rendezte. Megjelent még Duray Miklós, Sidó Zoltán és Szabó Rezső. Április 25. Esztergomban és Párkányban Valéria-napot rendeztek, a Mária Valéria híd újjáépítése érdekében. A háborúban felrobbantott Duna híd mindkét csonkján alkalmi műsort rendeztek. Ennek során ismertették a helyi szervezetek felhívását, többek között a Rákóczi Szövetségét is. Április 26. A Rákóczi Szövetség Ifjúsági és Honismereti Csoportja Párkányba utazott és az ott csatlakozott résztvevőkkel együtt kerékpáros kirándulás keretében Ipolyszalkára mentek. Itt a falu képviselőivel együtt átkeltek a zárva tartott határhídon. Az Ipoly túlsó partján Kovács István, a szomszédos Letkés polgármestere fogadta a kerékpáros tüntetés résztvevőit. A letkésiek jóvoltából valóságos népünnepéllyé alakult a túra, a fellobogózott falu népe megvendégelte a "kerekeseket".

9 9 Minden érintett szerv messzemenő megértés tanúsított az alkalmi határnyitás előkészítése során, de szomorúan kellett tapasztalni, hogy az ünnepséget követően a sorompó újból leereszkedett. A kerékpáros határnyitás szervezői Beck László, Himmler György és Simén András voltak. Április 25. Prágában jubileumi találkozót rendeztek a prágai magyar diákokat tömörítő Ady Endre Diákkör fennállásának 35. évfordulója alkalmából. Az ünnepséget üdvözölte a Rákóczi Szövetség is. Április 29. A Művelődési Minisztérium Nemzeti Kisebbségi Főosztálya tanácskozást szervezett a határon túli gyermekek táboroztatásával foglalkozó szervezetek, alapítványok képviselőinek bevonásával. Felvetődött egy tábortanács létrehozásának szükségessége. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Göndöcs László, Balázs György és Simén András. Április 30. A Rákóczi Szövetség választmányi ülése. Május A Rákóczi Szövetség Ifjúsági- és Honismereti Csoportja és a szepsi Csombor Márton Klub közös túrát szervezett az évi szabadságharc felvidéki színhelyeire azzal a céllal, hogy az ott található emlékművek állapotát felmérje és a jövőben ezek megóvása érdekében a lehetséges munkálatokat elvégezze. Az útvonal Abaúj - Gömör - Sáros - Szepes és Torna megyék területét érintette. A túrán meghívottként részt vett három kárpátaljai fiatal is. A túrán vetődött fel a gondolat, hogy a Rákóczi Szövetségen belül fel kellene állítani egy munkacsoportot, mely a felvidéki és kárpátaljai műemlékek sorsát kísérné figyelemmel. Ezt a javaslatot a

10 10 Rákóczi Szövetség május 21-i elnökségi ülésén elfogadták és a bizottság élére Kún Ferencet megválasztották. Május 11. A Művelődési Minisztérium Nemzeti Kisebbségi Főosztálya kezdeményezésére megalakult a Tábortanács a határon túli fiatalok nyári táborozási lehetőségeinek összehangolására és támogatására. A Rákóczi Szövetség részéről Simén András titkár vett részt az alakuló ülésen. Május 12. A Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának ülése. Május Dunaszerdahelyen megrendezték a "Dunamenti tavasz" című seregszemlét a felvidéki gyermek bábjátszók és műkedvelő színjátszók részvételével. A Rákóczi Szövetség is képviseltette magát a rendezvényen. Május 14. A Bősi Vízlépcsővel kapcsolatos "Szigetközi és csallóközi vízgazdálkodási problémák" címmel jelentette meg a Szabad Újság Molnár Istvánnak és Hábel Györgynek, a Rákóczi Szövetség tagjának közös tanulmányát. Május 22. Tatán megalakult a Rákóczi Szövetség Komárom megyei szervezete. A nagy érdeklődés mellett megtartott alakuló ülésen Vass Józsefet, a Vértes Erőmű Rt. vezérigazgatóját választották meg elnöknek. Május 25. A Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Iskola Rákóczi ünnepséget tartott. A Rákóczi Szövetség részéről Göndöcs László főtitkár jelent meg. Május 28.

11 11 A Rákóczi Szövetség Budapesten nyilvános politikai fórumot szervezett a szlovákiai magyar koalíciós pártok meghívásával. A fórumon részt vett Bugár Béla (Magyar Keresztény Demokrata Mozgalom), Duray Miklós (Együttélés Politikai Mozgalom) és Popély Gyula (Magyar Néppárt). Május 29. Megrendezték az abroncsosi művelődési tábort, amelyet a Füleki Önkormányzat és a CSEMADOK szervezett. Támogatta a rendezvényt a Rákóczi Szövetség Alapítványa is. Május 31. Rákóczi Ferenc szülőhelyén, Borsiban egész napos ifjúsági Rákóczi kulturális programot rendeztek felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és anyaországi gyermekcsoportok vettek részt. Ökomenikus tábori istentiszteletet tartottak, majd felszentelték a Borsi Rákóczi kastély falán azt a keresztet, amelyet az 50-es években az épületben tanyázó ifjú kommunisták által elégetett helyébe állítottak. A rendezvény szervezői között szerepel a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság és a Rákóczi Szövetség. A Szövetség részéről a rendezvényen megjelent Göndöcs László és Simén András. A műsort követően a Szövetség képviselői megbeszéléseket folytattak Hajdú Jenővel, a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság elnökével és Molnár László polgármesterrel, az aggasztó állapotban lévő Rákóczi kastély helyreállításának lehetőségeiről. Május 31 - június 5. A 29. Jókai Napok rendezvény-sorozata Révkomáromban. Képviseltette magát a Rákóczi Szövetség is. Június 2. A Bajcsy Zsilinszky Társaság székházában sajtótájékoztatót tartottak a határon túli magyarság ügyeiben illetékes társadalmi szervezetek és memorandumban fordultak John Major brit miniszterelnökhöz, a több mint 400 ezer fős horvátországi és szerbiai magyarság tragikus sorsa ügyében. A sajtótájékoztatón részt vett a Rákóczi Szövetség képviselője is.

12 12 Június 4. A Révkomáromi Jókai Színház bemutatót tartott. Előadták a Rákóczi Szövetség tagjának, Ébert Tibornak "Esterházy" című színpadi játékát. A bemutatóra a Jókai napok keretében került sor. A Rákóczi Szövetség vezetői és az érdeklődő tagság a Budapesti Elektromos Művek által rendelkezésre bocsátott autóbuszon juthatott el a nagysikerű bemutatóra. Június 6. Budapesten béketüntetés volt a balkáni háború pusztításai ellen Jugoszlávia Követsége előtt. A tüntetésen sok társadalmi szervezet mellett képviseltette magát a Rákóczi Szövetség is. A résztvevő szervezetek háborúellenes felhívást is közzétettek. Többek között beszédet mondott Vígh Károly a Rákóczi Szövetség részéről. A tüntetés után ökomenikus imádság volt a Fasori Evangélikus Templomban. Június 14. Bényben felavatták a világháború áldozatainak emlékművét. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Június 17. A Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának ülése. Június Halzl József és Göndöcs László Pozsonyban résztvettek a CSEMADOK elnökségi ülésén és egyeztető megbeszélést folytattak a tervezett Városi Célalapítványok megszervezéséről. Ezen kívül felkerestek több magyar iskolát is. (Révkomáromban a Magyar Gimnáziumot és az Ipari Szakközépiskolát, Galántán a Állami Magyar Gimnáziumot és a magán gimnáziumot, Hidaskürtön a magyar tannyelvű magán szakközépiskolát.

13 13 A Rákóczi Szövetség képviselői Szencen résztvettek a Szencért Alapítvány kuratóriumi ülésén, majd Pozsonyban Duray Miklóssal is tárgyaltak. Az utiprogram somorjai és dunaszerdahelyi tárgyalásokkal zárult. Dunaszerdahelyen a létrehozandó Célalapítványok szervezőivel tárgyaltak. Június 19. Erkel napokat rendeztek Budakeszin. Az ünnepség keretében a plébánia templomban fellépett a Szlovákiai Magyar Tanítók Énekkara és Kárpátaljáról a tiszapéterfalvi énekegyüttes. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség képviseletében megjelent Göndöcs László, Szamosi Elemér és Simén András, valamint Stelczer Elemér az Esterházy János Emlékbizottság elnöke. Június 21. Járási dal- és táncünnepélyt rendeztek Magyarszőgyénben. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Június 22-július 2. A Miskolci Városi Könyvtár szervezésében tizedszer rendeztek olvasótábort gyermekek részére. Felvidékről is fogadtak résztvevőket. A Rákóczi Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete is támogatta a táborozást. Dr. Nátafalussy Lajos a megyei szervezet titkára látogatta meg a kisgyőri tábort. Június 25. A Magyarok Világszövetségének közgyűlése. A közgyűlésen a Rákóczi Szövetség részéről Halzl József vett részt. Június 27. Az Új Magyarország közölte Tamáska Péter írását Szlovákiáról "Új szomszéd meglepetésekkel" címmel. Június A csehszlovákiai magyarok 37. országos kulturális ünnepélye Gombaszögön. A rendezvényt a Rákóczi Szövetség Alapítványa is támogatta.

14 14 Június 29. Tatán a Polgármesteri Hivatalban a Rákóczi Szövetség megyei szervezetei regionális ülést tartottak. Július 1-augusztus 31. A nyár folyamán 168 erdélyi, felvidéki főiskolás és egyetemista tölthetett szakmai gyakorlatként néhány hetet magyarországi vállalatoknál. A programot a Rákóczi Szövetség és a Magyar Villamos Művek Rt. koordinálta. A vállalatok a szakmai gyakorlaton túlmenően 171 diák nyaraltatásáról is gondoskodtak. A diákok többsége a Magyar Villamos Művek Rt. tagvállalatainál nyert elhelyezést. Július 8. A székelyföldi Korondon rendezett "Hazanéző" irodalmi táborba a Rákóczi Szövetség egy 16 fős felvidéki diákcsoportot juttatott el. A táborozás sikerét mutatja, hogy a révkomáromi diákok és tanáraik jövőre hasonló tábort szerveznek erdélyi fiatalok fogadására. Július 10. Dr. Göndöcs László Pukkai Lászlóval, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség elnökével tárgyalt Révkomáromban. Július 11. A szatmári Király Ádám (Rákóczi Ferenc apródja, bujdosótársa) emlékének szentelt ünnepségsorozat keretében Boldván tudományos ülés volt, amelyen a Rákóczi Szövetség tagja R. Várkonyi Ágnes is előadást tartott, "A szatmári béke ifjúsággal" címmel. Este a boldvai temetőben Dr. Nátafalussy Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet elnöke emléktáblát leplezett le a szatmári Király család sírboltján. Július 18.

15 15 Honismereti kerékpártúra Horváth Mihály emlékére, aki az ellenzéki mozgalmak vezéralakja volt és a túramozgalom rendszeres résztvevője. Horváth Mihály szerencsétlenség következtében hunyt el. A túra az óbudai temetőben kezdődött Horváth Mihály sírja koszorúzásával, majd a túrázók Párkány érintésével Garamkövesdre utaztak. A kovácspataki domb környékén tett kirándulásuk után az Ipoly egyik lezárt hídján kelt át a társaság azzal a céllal, hogy a zárva tartott átkelőkre a hatóságok és a közvélemény figyelmét felhívják. Helemba és Ipolydamásd - a híddal elválasztott két község - szeretettel fogadta a tüntető túrázókat. A Börzsöny lábánál az Ipoly mentén haladt a túra tovább Drégelypalánk, Ludányhalászi voltak a további tábor helyek. A halászi táborban Dr. Göndöcs László főtitkár tartott előadást a régi táborozásokról. Kún Ferencz és Bikki István is szerepeltek helytörténeti előadásokkal. További nevezességek Hollókő, Ipolytarnóc, Salgótarján. Az utolsó táborhely Ragyolc volt. A helyi iskola igazgatója, valamint füleki és losonci barátok körében a tábor- tűznél emlékezett meg Böszörményi István Horváth Mihályról. A túrát, amelyen mintegy 150 fiatal vett részt, a párkányi Balassi Bálint Klubbal közösen az Ifjúsági és Honismereti Csoport szervezte: Balázs György, Pekk László, Himmler György, Kovács Dezső és Simén András. Július 28. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Július 30-augusztus 2. Ipolyságon megtartották a Csehszlovákiai Magyar Keresztény Értelmiségiek Szövetsége első kongresszusát "A magyar keresztény értelmiségiek felelőssége és feladatai" címmel. A kongresszuson részt vett és előadást tartott Dr. Göndöcs László is, amely "A szlovenskói magyar keresztény értelmiségiek a két világháború közötti időszakban" címet viselte. Augusztus 3. Anyanyelvi- és olvasótábort szervezett a győri Radnóti Emlékbizottság és az Irodalmi Társaság a Rákóczi Szövetséggel együttműködve. A táborvezető Szabó József a

16 16 megyei szervezet elnöke volt. A táborozást a Rákóczi Szövetség anyagilag is támogatta. Augusztus 7. Az SZMPSZ által Deákiban szervezett pedagógus továbbképző szabadegyetemre látogatott Dr. Göndöcs László, aki a záróünnepélyen a Szövetség nevében beszédet is mondott. A révkomáromi magyar egyetem ügyében tárgyalt Dr. Szabó Rezsővel és Pukkai Lászlóval. Augusztus 8. Besenyőtelken a Rákóczi Szövetség közvetítésével 15 kárpátaljai gyermeket nyaraltattak. A gyermekcsoport a Tisza forrásvidékéről, Rahóról és környékéről érkezett. A Rákóczi Szövetség az utazásszervezésben segített. Ugyancsak ebben az időszakban Mesztegnyőn a Honismereti és Természetvédő Egyesület 75 felvidéki, kárpátaljai és erdélyi gyermeket táboroztatott. A tábor költségeihez a Rákóczi Szövetség is hozzájárult. Augusztus 8. Az Ifjúsági és Honismereti Csoport harmadízben rendezte meg az anyanyelvi tábort Izbégen. A táborozás résztvevői a szórvány vidékekről érkeztek: Cseh-, és Morvaországból, Kárpátaljáról, a Vajdaságból. Egy hetet családoknál töltöttek a gyermekek, majd bérelt busszal Balaton-felvidéki és pannonhalmi kirándulásra mehettek. A második hetet avatott tanárok keze alatt Izbégen töltötték, játékos gyakorlatokkal fejlesztve magyar nyelv tudásukat. A táborozás fő támogatója a Rákóczi Szövetség, ezen kívül a villamosenergia ipar több cége is hozzájárult a költségekhez. A szervezők között elsősorban Balázs György és Simén András említhető. Augusztus 9.

17 17 Nemzetismereti népfőiskolát szervezett a Magyar Művelődési Intézet Budaörsön az Illyés Gyula Gimnáziumban a határokon kívül élő magyar tanárok, lelkészek, közösségek vezetői számára. Augusztus 10. Örsújfalun megkezdődött a Diákhálózat hagyományos nyári ifjúsági tábora. Meglátogatták a tábort a Rákóczi Szövetség képviselői is. Augusztus 14. Tiszaújvárosban megnyílt a Tiszai Erőmű Rt. által szervezett vizitábor a szomszéd országokban élő magyar fiatalok számára. A megnyitón megjelent Dr. Halzl József és Dr. Nátafalusi Lajos, a Rákóczi Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke. A tábor megrendezése nagymértékben Schwardy Miklós vezérigazgató érdeme, aki maga is felvidéki származású. Megnyílt az első kárpátmedencei képes levelezőlap kiállítás a Budapesti Műszaki Egyetem főépületében. A tárlat előkészítésében a Rákóczi Szövetség is szerepet vállalt. "Piktor" néven honismereti és képzőművészeti tábort szervezett a párkányi Gyermek és Ifjúsági Ház az esztergomi József Attila Általános iskolával karöltve a két testvérvárosból és Gyergyószentmiklósról meghívott gyermekek számára. A résztvevők meglátogatták a Rákóczi Szövetség közeli izbégi gyermektáborát is. A táborvezető Kovács Dezső művelődési ház igazgató, aki maga is tagja a Rákóczi Szövetségnek. A tábor költségeihez hozzájárult a Rákóczi Szövetség és a DÉMÁSZ Rt. Augusztus 15. Ipolyszalkán Csepreghy Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek. A megnyitón előadást tartott Dr. Horváth István a Rákóczi Szövetség tagja.

18 18 Augusztus Budapesten megrendezték a Magyarok III. Világtalálkozóját. Ennek keretében tartotta közgyűlését a Magyarok Világszövetsége. A világtalálkozó előkészítésében a Rákóczi Szövetség is részt vett. A Világszövetség Választmányába a Rákóczi Szövetség részéről Halzl Józsefet, Selmeczi Eleket és Tamáska Pétert választották meg. A sajtó és a hírközlő eszközök részletesen foglalkoztak az eseménnyel. Augusztus 19. Felvidéki találkozót tartottak Újpetrén. Az eseményen a Rákóczi Szövetség képviseletében Tamáska Péter és Szabó Andor vett részt. Augusztus 25. Losoncon a Rákóczi Szövetség által kezdeményezett Városi Célalap rendszer első egységeként létrejött a Városi Alapítvány helyi munkabizottsága. Az alakuló ülésen megjelent Halzl József és Göndöcs László. Hahn Józsefet választották meg a munkabizottság elnökévé. Kovácspatakon főiskolás találkozót rendeztek. A Rákóczi Szövetség ehhez szervezési segítséget nyújtott. Augusztus 30-szeptember 5. Megrendezték a Rákóczi Szövetség hagyományos főiskolás táborát, amelyen kb. 60 felvidéki és erdélyi főiskolás vett részt. Előadást tartott többek között Szabó Iván ipari miniszter, Tölgyessy Péter az SZDSZ elnöke, Lengyel László közgazda, Németh Zsolt a FIDESZ országgyűlési képviselője, Surján László népjóléti miniszter, Szarka László történész, Dr. Kálmán Attila államtitkár, Raffay Ernő államtitkár, Dr. Jeszenszky Géza külügyminiszter. Halzl József és Göndöcs László jelenlétében a megjelent diákszervezetek képviselői beszámoltak tevékenységükről. A tábor záró eseménye Almássy László orgonahangversenye volt a Mátyás templomban, majd a Városmajori Templomban búcsúest volt, ahol a vendégek a Városmajori Katolikus Ifjúsági Egyesület tagjaival találkoztak.

19 19 A Vértesi Erőmű Rt. autóbusz kirándulást is szervezett a táborozóknak. Szeptember 1. Megjelent nyomtatásban Ébert Tibor "Esterházy" című színpadi játéka. A Nemzetközi Előkészítő Intézetben megkezdte tanulmányait 100 kárpátaljai diák, akik itt főiskolai felvételre készülnek. Többen közülük rendszeres segítséget ígértek a Szövetség irodájában folyó munkához. Az ipolysági Fegyverneki Ferencről elnevezett magyar tanítási nyelvű Egyházi Alapiskola és a hidaskürti Szakmunkásképző Magániskola tanévnyitó ünnepségén részt vett Göndöcs László és Molnár Imre. Mindketten az iskola részére ajándék könyveket is vittek magukkal. Szeptember 3. A Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsa nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatásáról biztosítja Tőkés László református püspököt. A püspök szeptember 2-án éhségsztrájkot kezdett a romániai kisebbségeket is érintő jogtalanságok miatt. Szeptember 7. Megalakult a Rákóczi Szövetség esztergomi szervezete. Az ülésen Besey László ösztöndíj alapítvány létrehozásának szándékával jelentős összeget ajánlott fel. Az alakuló ülésen megjelent Halzl József, Selmeczi Elek, Göndöcs László, Simén András, Czenthe Miklós és Pécsi Dániel. Az ülést Horváth István a Balassa Bálint Múzeum igazgatója vezette. Jelen volt még Himmler György az esztergomi szervezettel szoros kapcsolatot tartó párkányi Balassi Klub elnöke is. Szeptember 10. A Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának ülése. Szeptember 11.

20 20 Pozsonyban a CSEMADOK székházában a szerző jelenlétében bemutatták Ébert Tibor "Esterházy" című színpadi játékát a révkomáromi Jókai Színház előadásában. Ezt megelőzően Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren és Somorján is előadták a művet. Szeptember 12. Czenthe Miklós a Rákóczi Szövetség szervező titkára ezen a napon tartotta esküvőjét Szoláry Henriettel a Bécsi kapu téri evangélikus templomban. Szeptember 15. A Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsa sajtóértekezletet szervezett a Meciar látogatás kapcsán kialakult magyar-szlovák viszonyról és a vajdasági magyarságot fenyegető újabb népírtásról. A Rákóczi Szövetség részéről Vígh Károly, Göndöcs László és Gyurcsik Iván válaszolt az újságírók kérdéseire. Első megbeszélését tartotta a Rákóczi Szövetség Politikai Elemző Munkacsoportja. Szeptember 18. A nemzetközi PEN Klub Neumann Alapítványa tanácskozást szervezett Budapesten. A Rákóczi Szövetség részéről az eseményen előadást tartott Ébert Tibor író, Jeszenszky Géza külügyminiszter és Kiss Gy.Csaba a Közép-európai Intézet igazgatója. Szeptember 21. Ünnepségsorozat kezdődött Érsekújvárott a gimnázium alapításának 150. évfordulója alkalmából. A Városi Művelődési Központban megnyílt a "150. éves az Érsekújvári Gimnázium" című kiállítás. A Rákóczi Szövetség képviseletében megjelent Halzl József, Luzsicza Lajos és Szőke István. Szeptember 22.

21 21 Göndöcs László főtitkár Borsiban tárgyalt a környék településeinek polgármestereivel a Rákóczi kastély helyreállításának és hasznosításának lehetőségeiről. Ezt követően részt vett a borsi II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság ülésén. Szeptember 25. A Rákóczi Szövetség Ifjúsági és Honismereti Csoportja túrát szervezett a Rába forrásához. A társaság egy része kerékpárral, míg mások csónakkal tették meg az utat. Az ausztriai kiránduláson számos felvidéki fiatal is részt vett. Szeptember 26. Dunaszerdahelyen felszentelték a Szlovákiai Magyar Cserkész Szövetség székházát. Az építkezés költségeihez a Rákóczi Szövetség is hozzájárult. Szeptember 28. Érsekújvárott a CSEMADOK székházában Turczel Lajos tartott előadást az érsekújvári gimnázium "Szellemi kisugárzása" címmel. Szeptember 30. A Rákóczi Szövetség esztergomi szervezete megválasztotta tisztségviselőit. A szervezet elnöke Dr. Horváth István múzeum igazgató lett. Október 2. A "400 éves Érsekújvár 150. éves gimnáziuma" című ünnepi esten a CSEMADOK székházában beszédet mondott Dr. Dobosi László a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, a város szülötte. Október 3. Az érsekújvári gimnázium ünnepség sorozata keretében emléktáblákat lepleztek le, diákstaféta indult a temetőbe a volt tanárok és diákok sírjának koszorúzására. Koszorúztak a régi gimnázium falán és díszelőadást tartottak a gimnázium padjaiból

N A P L Ó 1996. Himmler Györgynek, a Párkány és Vidéke Célalap elnökének látogatása a Rákóczi Szövetségnél.

N A P L Ó 1996. Himmler Györgynek, a Párkány és Vidéke Célalap elnökének látogatása a Rákóczi Szövetségnél. N A P L Ó 1996. Január 4. Himmler Györgynek, a Párkány és Vidéke Célalap elnökének látogatása a Rákóczi Szövetségnél. Január 5. Zsámbok Tamásnak, a Tornalja és Vidéke Városi Célalap munkabizottsága elnökének

Részletesebben

1988. November 9. Dr. Vígh Károly "A csehszlovákiai magyarság helyzete az első respublikában" címmel előadást tartott a Rajk László Szakkollégiumban.

1988. November 9. Dr. Vígh Károly A csehszlovákiai magyarság helyzete az első respublikában címmel előadást tartott a Rajk László Szakkollégiumban. 1988. Október 7. A Rákóczi Szövetség megalakítását előkészítő első megbeszélés, amelyen részt vettek: B. Kiss Tamás, Bodnár Mónika, Czenthe Miklós, Dobossy László, Firon András, Fried István, Garai István,

Részletesebben

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Az Ötágú síp című sorozatban határon túli magyar kulturális műhelyeket mutattunk

Részletesebben

mből l kitelik. Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke

mből l kitelik. Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke Vas Megyei Közgyűlés a Batthyány Év 2007 Vas megyei tervezett rendezvényei méltó megvalósításának érdekében

Részletesebben

1. A 2013.január 23-i kaposvári városnapon melyik volt híres polgármester kapta az Örökségünk Somogyország kincse címet?

1. A 2013.január 23-i kaposvári városnapon melyik volt híres polgármester kapta az Örökségünk Somogyország kincse címet? 5. forduló 1. A 2013.január 23-i kaposvári városnapon melyik volt híres polgármester kapta az Örökségünk Somogyország kincse címet? a. Németh Ignác b. Németh István c. Vétek (Kaposváry )György 2. Morzsák

Részletesebben

XXXV. SZEPSI CSOMBOR MÁRTON NAPOK RENDEZVÉNYSOROZATA SZEPSI. A rendezvénysorozat főszervezője: a Csemadok Szepsi Alapszervezete MEGHÍVÓ

XXXV. SZEPSI CSOMBOR MÁRTON NAPOK RENDEZVÉNYSOROZATA SZEPSI. A rendezvénysorozat főszervezője: a Csemadok Szepsi Alapszervezete MEGHÍVÓ XXXV. SZEPSI CSOMBOR MÁRTON NAPOK RENDEZVÉNYSOROZATA SZEPSI A rendezvénysorozat főszervezője: a Csemadok Szepsi Alapszervezete MEGHÍVÓ Társrendezők Szepsi Városi Művelődési Központ és Városi Könyvtár Szepsi

Részletesebben

K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének jegyzőkönyvéből Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottsága K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének

Részletesebben

Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok. Pográny. Makkosjánosi. Nyékvárkony. Lakszakállas. Bodrogszentes.

Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok. Pográny. Makkosjánosi. Nyékvárkony. Lakszakállas. Bodrogszentes. Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok Pályázati Érvénytelen pályázatok 2.6 1114/2008 Alapiskola és óvoda, Csáb Csáb 2.6 1015/2008 Körtvélyes Község Körtvélyes 2.6 1217/2008 2.6 1260/2008 2.6

Részletesebben

2008/1. Találkozások. A kiállítást dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár nyitotta meg.

2008/1. Találkozások. A kiállítást dr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár nyitotta meg. Nápolytól délre 2008. január 21-én nyílt meg Nicola Giuseppe Smerilli fotókiállítása Nápolytól délre címmel. A fotókat Olaszország legdélibb részének tájai, illetve Dante Marianacci Odüsszeusz a szélben

Részletesebben

Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről

Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről A Kör programjai: Január 21. Vezetőségi ülés. Tájékoztató a debreceni tiszteletbeli konzulátus alapításáról. Személyi javaslatok a

Részletesebben

R á k ó c z i S z ö v e t s é g

R á k ó c z i S z ö v e t s é g Rákóczi Szövetség A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG CÉLJAI Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint II.

Részletesebben

Albertirsai híres evangélikus évfordulók

Albertirsai híres evangélikus évfordulók Albertirsai híres evangélikus évfordulók Fél évszázad a közösségben. Erős várunknak Albertirsán erős alapjai vannak. Koszorú Michalko Pál sírjára. Aszlovák nyelvet itt már kevesen beszélik, mégis meglepően

Részletesebben

1. NAPIREND Ügyiratszám: 1/153-4 /2015. ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület 2015. április 24-i nyilvános ülésére

1. NAPIREND Ügyiratszám: 1/153-4 /2015. ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület 2015. április 24-i nyilvános ülésére 1. NAPIREND Ügyiratszám: 1/153-4 /2015. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2015. április 24-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Beszámoló a polgármester és az alpolgármester fontosabb

Részletesebben

1. Hol rendezik meg immár évek óta az Országos Latinovits Zoltán vers-és prózamondó versenyt?

1. Hol rendezik meg immár évek óta az Országos Latinovits Zoltán vers-és prózamondó versenyt? Honismereti vetélkedő V. forduló 1. Hol rendezik meg immár évek óta az Országos Latinovits Zoltán vers-és prózamondó versenyt? a. Siófok b. Balatonszárszó c. Balatonszemes 2. Hol volt 2010-ben a Csík Ferenc

Részletesebben

12-13. ábra Az 1848-as honvédsíroknál Ünnepeltek a XVII. kerületi lengyelek is - cikk a POLONIA WĘGIERSKA számában

12-13. ábra Az 1848-as honvédsíroknál Ünnepeltek a XVII. kerületi lengyelek is - cikk a POLONIA WĘGIERSKA számában 2003. Január 18.: részvétel a Lengyel Bálon (Bal Polonii) Hűvösvölgyi Vigadóban. Január 29. Új tagok köszöntése a Magyar-Lengyel Baráti Körben. Február 15. Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat választása

Részletesebben

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 Tanulmányi kirándulás tervezete, szervezése, lebonyolítása Tartalom: Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 1. A tanulmányi kirándulás útvonala 2. A tanulmányi kirándulás

Részletesebben

Küldöttség létszáma 1 (fő) Elszámolt napok száma. Időpont (tól-ig) 2006. január 2006.01.14. 7:05:00-

Küldöttség létszáma 1 (fő) Elszámolt napok száma. Időpont (tól-ig) 2006. január 2006.01.14. 7:05:00- . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek elszámolt költsége és témája Tárca, szerv neve: Oktatási és Kulturális Minisztérium (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma)

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3508/01149 Vérzivataros évtizedek 1914-1944 MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Az idén 2014. november 18-19-én, immár 41.alkalommal került sor a Hajdú-Bihar

Részletesebben

N A P L Ó 1997 Január 8. Január 9. Január 14.

N A P L Ó 1997 Január 8. Január 9. Január 14. 1 N A P L Ó 1997 Január 8. dr. Selmeczi Eleknek, a Rákóczi Szövetség alelnökének temetése a Farkasréti temetőben. Az elhunyttól a Rákóczi Szövetség nevében dr. Vigh Károly alelnök és Stelczer Elemér, az

Részletesebben

Települési Rendezvény Naptár 2009.

Települési Rendezvény Naptár 2009. Települési Rendezvény Naptár Időpont Rendezvény megnevezése A rendezvény helyszíne február 14. február 21. március 15. 18 órakor március 21. április 4. 10 órától Iskolai farsangi bál A rendezvényszervező

Részletesebben

Szent György Lovagrend Soproni Priorátus. 2014. évi beszámoló 2015. évi munkaterv

Szent György Lovagrend Soproni Priorátus. 2014. évi beszámoló 2015. évi munkaterv Szent György Lovagrend Soproni Priorátus 2014. évi beszámoló 2015. évi munkaterv A Soproni Priorátus Szervezeti felépítése Priorátusunk a Győr-Moson-Sopron megyei nagypriorátus része Címe: H-9400 Sopron,

Részletesebben

34 év után újra a Comenius Karon az OTDK

34 év után újra a Comenius Karon az OTDK 1. nap (2015. 04. 08.) 34 év után újra a Comenius Karon az OTDK 2015. április 8-án megkezdődött a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 14. szekciójának háromnapos ülése. Az esemény főszereplői

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG a 2013. június 26-i Választmányi ülés napirendjéhez

HÁTTÉRANYAG a 2013. június 26-i Választmányi ülés napirendjéhez HONVÉDSÉG ÉS TÁRSADALOM BARÁTI KÖR Székesfehérvári Szervezete - közhasznú szervezet- 8000 Székesfehérvár, Malom u. 2. Tel./ Fax: 00-36-22 311-255 E-mail: htbk.szfvár@regiment.hu HÁTTÉRANYAG a 2013. június

Részletesebben

A KÁRPÁT-MEDENCEI REFORMÁTUS OKTATÁSI ALAP 2013. ÉVI ADOMÁNYGYŰJTÉSÉRE BEÉRKEZETT PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL ÉS AZOK TÁMOGATÁSÁRÓL

A KÁRPÁT-MEDENCEI REFORMÁTUS OKTATÁSI ALAP 2013. ÉVI ADOMÁNYGYŰJTÉSÉRE BEÉRKEZETT PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL ÉS AZOK TÁMOGATÁSÁRÓL ÖSSZESÍTÉS A KÁRPÁT-MEDENCEI REFORMÁTUS OKTATÁSI ALAP 2013. ÉVI ADOMÁNYGYŰJTÉSÉRE BEÉRKEZETT PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL ÉS AZOK TÁMOGATÁSÁRÓL 2014. október 10. 1. ELŐZMÉNYEK A Kárpát-medencei Református

Részletesebben

10. Kárpát-medencie Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság

10. Kárpát-medencie Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság 10. Kárpát-medencie Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság Karpatiasport polgári társulás és az Aranycsapat alapítvány 2012 június 6-án rendezte meg a 10. Kárpátmedencie Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság felvidéki

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

A magyar határnyitás és a berlini fal leomlásának 25. évfordulója: Hogyan valósulhat meg a sokszínű egység a jövő Európájában? A Magyar-Német Fórum

A magyar határnyitás és a berlini fal leomlásának 25. évfordulója: Hogyan valósulhat meg a sokszínű egység a jövő Európájában? A Magyar-Német Fórum Európa-Mozgalom Németországi Hálózata Németországi Európa-Szövetség Európa-Mozgalom Magyar Tanácsa Európai Intézet, A magyar határnyitás és a berlini fal leomlásának 25. évfordulója: Hogyan valósulhat

Részletesebben

Helyezések-B kategória

Helyezések-B kategória Helyezések-B kategória Helyezés Név Megjegyzés I-kcs. fiú Boros Gergely (2001) Bolyai János Általános Iskola Érd Kis Kasza Miklós (2004) Batthyány Általános Iskola és Sportiskola Érd Pintér Olivér (2001)

Részletesebben

K I V O N A T. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottsága 2013. május 28-i ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottsága 2013. május 28-i ülésének jegyzőkönyvéből Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottsága K I V O N A T Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottsága 2013. május 28-i

Részletesebben

Küldöttség létszáma 1 (fő) Elszámolt napok száma. Időpont (tól-ig) 2005. január - augusztus 2005.01.04.- 9 2005.01.09. 2005.01.20.- 2005.01.22.

Küldöttség létszáma 1 (fő) Elszámolt napok száma. Időpont (tól-ig) 2005. január - augusztus 2005.01.04.- 9 2005.01.09. 2005.01.20.- 2005.01.22. . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek elszámolt költsége és témája Tárca, szerv neve: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Ország Izrael, Tel-Aviv Miniszteri delegáció

Részletesebben

A Gárdonyi Kórus 2012. évi megvalósított szakmai tevékenységének bemutatása

A Gárdonyi Kórus 2012. évi megvalósított szakmai tevékenységének bemutatása A Gárdonyi Kórus 2012. évi megvalósított szakmai tevékenységének bemutatása A Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes 1994-ben alakult. Az énekkart Nagytisztelető Lemle Zoltán Csokonai Vitéz Mihály

Részletesebben

VÁROSÜNNEP Rudabánya

VÁROSÜNNEP Rudabánya VÁROSÜNNEP Rudabánya Magyarország Európai Unióhoz csatlakozása 10. évfordulójának jegyében Programok III. Ásványgyűjtő Fesztivál, Rudabánya 2014. szeptember 5. VII. Városnap, Rudabánya 2014. szeptember

Részletesebben

A humán munkaközösség félévi beszámolója. 2014-15. tanév

A humán munkaközösség félévi beszámolója. 2014-15. tanév A humán munkaközösség félévi beszámolója 2014-15. tanév Készítette: Ipcsicsné Weinhoffer Csilla mkv. Zalaszentgrót, 2015. január 27. A munkaközösség tagjai magyar, történelem, valamint ének tantárgyakat

Részletesebben

A 2009 es év képviselői tevékenységének kiértékelése

A 2009 es év képviselői tevékenységének kiértékelése A 2009 es év képviselői tevékenységének kiértékelése Pető Csilla Parlamenti képviselő Nagyvárad 2009 decembere A 2009 es év képviselői tevékenységének kiértékelése A). Parlamenti tevékenység B). Területi

Részletesebben

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT. kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét,

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT. kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét, IIDddd A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét, a Nógrádker Zrt. Szakszervezeti Bizottságának titkárát, a KASZ

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

4. Tárogatós Világtalálkozó. Vay Ádám Kastélymúzeum. 2010. június 30. július 11.

4. Tárogatós Világtalálkozó. Vay Ádám Kastélymúzeum. 2010. június 30. július 11. 4. Tárogatós Világtalálkozó Vaja Vay Ádám Kastélymúzeum 2010. június 30. július 11. 12 A találkozó védnökei: Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkára Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg

Részletesebben

Észak-Budapesti Döntő eredménylista

Észak-Budapesti Döntő eredménylista Észak-Budapesti Döntő eredménylista 1. korcsoport ( A kategória) 1. Boros Vince Karinthy Frigyes Két Tannyelvű Ált. Isk. 2. Gaál Miklós Dr. Béres József Ált. Isk. 3. Kerekes Balázs Bárczi Géza Ált. Isk.

Részletesebben

Beszámoló a Kernstok Károly Mővészeti Alapítvány (2801. Tatabánya, Fı tér 4. Pf. 1244.) 2007. évi tartalmi tevékenységérıl

Beszámoló a Kernstok Károly Mővészeti Alapítvány (2801. Tatabánya, Fı tér 4. Pf. 1244.) 2007. évi tartalmi tevékenységérıl Beszámoló a Kernstok Károly Mővészeti Alapítvány (2801. Tatabánya, Fı tér 4. Pf. 1244.) 2007. évi tartalmi tevékenységérıl A Kernstok Károly Mővészeti Alapítvány és kuratóriuma elsısorban pályázati támogatások

Részletesebben

2051 Biatorbágy, Baross Gábor u. 2/ A.

2051 Biatorbágy, Baross Gábor u. 2/ A. ...... ii.'; RÁKÓCZI SZÖVETSÉG Iktatószám: RSZ-213j2012 BIATORBÁGY VAROS POLGÁaMF..STERlIHVATht, Érkeztelt. száma:... f.l.. 2012 Mm 1 3. Iktatá, :deje :.. i ::ei \'5.1 : :;_.: I............ it..... \ ;

Részletesebben

Támogatási szerződések nyilvántartása 2013. év. A támogatás összege. Finanszírozás teljesítésének időpontja

Támogatási szerződések nyilvántartása 2013. év. A támogatás összege. Finanszírozás teljesítésének időpontja Támogatási szerződések nyilvántartása 2013. év. Támogatási sz. 2. sz. melléklet Sorsz ám Döntés Döntéshozó száma A kedvezményez ettje A célja megvalósítás helye A összege Finanszírozás teljesítésének időpontja

Részletesebben

Konferencia Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, 2014. március 20-21.

Konferencia Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, 2014. március 20-21. Konferencia Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, 2014. március 20-21. Helyszín: BGF - Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar 1054-Budapest, Alkotmány utca 9-11. I. előadó. Március

Részletesebben

http://www.archeologiakozalapitvany.hu/pdf/nka_beszamolo_2015.pdf Beszámoló

http://www.archeologiakozalapitvany.hu/pdf/nka_beszamolo_2015.pdf Beszámoló http://www.archeologiakozalapitvany.hu/pdf/nka_beszamolo_2015.pdf Beszámoló A Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem téríthető támogatás felhasználására Nemzeti Kulturális Alap Azonosító:

Részletesebben

KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY

KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY * ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Teleki László Alapítvány 2002 A kötet a Teleki László Intézetben

Részletesebben

A Győri Fotóklub Egyesület 2012 es aktivitása A 2013-as esztendőben 55 éves Győri Fotóklub Egyesület a 2012-es évben szép sikereket ért el hazai és nemzetközi pályázatokon. A 2012-es esztendőben 4 klubkiállításunk

Részletesebben

2014. évi támogatások

2014. évi támogatások 2014. évi támogatások Sorsz. Támogatás kedvezményezettjének a neve Támogatás összege (Ft) Támogatás célja Támogatási program megvalósíátásnak helye 1. Kispályás Műfüves Nonprofit Kft. 1 640 000 Ft 2014.

Részletesebben

A magyar határnyitás és a berlini fal leomlásának 25. évfordulója: Hogyan valósulhat meg a sokszínű egység a jövő Európájában? A Magyar-Német Fórum

A magyar határnyitás és a berlini fal leomlásának 25. évfordulója: Hogyan valósulhat meg a sokszínű egység a jövő Európájában? A Magyar-Német Fórum Európa-Mozgalom Németországi Hálózata Németországi Európa-Szövetség Európa-Mozgalom Magyar Tanácsa Európai Intézet, Budapest A magyar határnyitás és a berlini fal leomlásának 25. évfordulója: Hogyan valósulhat

Részletesebben

1) Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi

1) Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi 1) Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Ács Sportcsarnok Zichy kastély 2941 Ács, Zichy park 1. Telefon szám 34/385-043; 20/329-69-93 Fax szám 34/385-042 E-mail: nemethgyula70@gmail.com Honlap:

Részletesebben

AZ IGAZGATÓ BESZÁMOLÓJA

AZ IGAZGATÓ BESZÁMOLÓJA AZ IGAZGATÓ BESZÁMOLÓJA Az elmúlt három hónap a Regionális Központ új épületén folyó munkálatok befejezése és az épület felszerelésének jegyében telt el. Megtörtént az épület műszaki ellenőrzése, hivatalos

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Kaposvár Megyei Jogú Város Német Nemzetiségi Önkormányzata a módosított napirendet elfogadta. valamennyi képviselő

Jegyzőkönyv. Kaposvár Megyei Jogú Város Német Nemzetiségi Önkormányzata a módosított napirendet elfogadta. valamennyi képviselő Jegyzőkönyv Készült Kaposvár Megyei Jogú Város Német Nemzetiségi Önkormányzat Kaposvár, Szent Imre u. 14 sz. alatti székhelyén 2013. november 6-án 16.00-kor megtartott üléséről. Jelen voltak: a csatolt

Részletesebben

2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ VÉGEREDMÉNY IV. KORCSOPORT. Debrecen, 2015. június 05-07.

2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ VÉGEREDMÉNY IV. KORCSOPORT. Debrecen, 2015. június 05-07. 2014/2015. TANÉV ORSZÁGOS DÖNTŐ VÉGEREDMÉNY IV. KORCSOPORT Debrecen, 2015. június 05-07. 1 A KOSÁRLABDA DIÁKOLIMPIA VERSENYPROGRAMJA RÉSZTVEVŐK, SORSOLÁS LEÁNYOK Ssz. Megye Iskola neve Település Testnevelő,

Részletesebben

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót.

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót. Magyar Szociológiai Társaság 1014 Budapest, Országház u. 30. Paksi Veronika titkár részére Tárgy: szakosztályi beszámoló Tisztelt Titkár Asszony! Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei

Részletesebben

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30.

Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Kastélydombi Általános Iskola 2015. április 27-30. Pályázat száma: HAT-14-01-0643 A pályázat címe: Kastélydombi gyerekek a Felvidéken A pályázaton nyert összeg: 1 022 700Ft Az felvidéki utazáson harminckét

Részletesebben

Akkreditáltak listája

Akkreditáltak listája Akkreditáltak listája Achilles Peklaris Athens Voice newspaper, Soul magazine Ambrus András PĂ cs.index Bakos Petra symposi-online közéleti kultúrmonitor Vajdaság www.symposion.org.yu Balassa Tamás Somma.hu

Részletesebben

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ 1/162-1/2015/I. Ea: Varga Erika Tárgy: Czirbus Gábor alpolgármester tájékoztatója az előző ülés óta történt fontosabb tárgyalásokról, eseményekről.

Részletesebben

A MAGYAR GASZTROENTEROLÓGIAI TÁRSASÁG ALAPÍTVÁNYAI

A MAGYAR GASZTROENTEROLÓGIAI TÁRSASÁG ALAPÍTVÁNYAI A MAGYAR GASZTROENTEROLÓGIAI TÁRSASÁG ALAPÍTVÁNYAI Magyar Gasztroenterológiai Alapítvány Dr. Kuntz Alapítvány Dr. Rolf Madaus Alapítvány MAGYAR GASZTROENTEROLÓGIAI ALAPÍTVÁNY (ALAPÍTVA: 1989.) A Magyar

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Természettudományos Muzeológusok Találkozója 2013. pályázathoz azonosító szám 3508/01107

Szakmai beszámoló a Természettudományos Muzeológusok Találkozója 2013. pályázathoz azonosító szám 3508/01107 Szakmai beszámoló a pályázathoz azonosító szám 3508/01107 A találkozó ismertetése 2013. augusztus 26 28-án rendeztük meg a természettudományos muzeológusok 31. találkozóját. A Magyar Természettudományos

Részletesebben

Tisztelt Képviselő Testület!

Tisztelt Képviselő Testület! ,,Őszi Napfény Nyugdíjas Klub 7144 Decs, Rákóczi u 2-8. Tisztelt Képviselő Testület! Az,,Őszi Napfény Nyugdíjas Klub pénzügyi nehézségei ellenére 2014 évben is folytatta tevékenységét, és az alapszabályban

Részletesebben

Hely. Cím Csapatnév Össz.

Hely. Cím Csapatnév Össz. Hely. Cím Csapatnév 1 Nagykőrös Toldi Miklós Élelm. Szki. 46,050 2 46,050 2 47,950 1 47,350 1 46,200 1 45,400 2 279,000 2 Nyíregyháza Eötvös József Gyak. Ált. Isk. és Gimn. 46,950 1 47,250 1 47,050 2 47,300

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi készülődés Dohóczki Mónika

Részletesebben

ELNÖKSÉGI HATÁROZATOK TÁRA 2015.

ELNÖKSÉGI HATÁROZATOK TÁRA 2015. ELNÖKSÉGI HATÁROZATOK TÁRA 2015. 1/2015. (I.12) sz. Elnökségi határozat: Az Elnökség elfogadja az új Belsőpályázati szabályzati rendet. 2/2015. (II.5) sz. Elnökségi határozat: Az Esterházy-emlékünnepség

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

A Keresztényekért Alapítvány 2009. évi aktivitásai

A Keresztényekért Alapítvány 2009. évi aktivitásai A Keresztényekért Alapítvány 2009. évi aktivitásai Egy civil szervezet éves tevékenységének számbavételekor többirányú munkáról számolhatunk be, melynek során az alapítvány alapító okiratának megfelelően,

Részletesebben

Napcsoda Hatvanban 2015

Napcsoda Hatvanban 2015 Beszámoló a Civil Alap öntevékeny, önszerveződő közösségeket támogató keret pályázatához Napcsoda Hatvanban 2015 A Tilma a Gyermekművészetért Alapítvány által szervezett Ezerszínű Világ című 10. Jubileumi

Részletesebben

Javaslat Kádár Béla szellemi hagyatéka települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat Kádár Béla szellemi hagyatéka települési értéktárba történő felvételéhez Javaslat Kádár Béla szellemi hagyatéka települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Kádár Tünde (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. június 18. (település, dátum) (P. H.) I. A JAVASLATTEVŐ

Részletesebben

Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról

Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról Első féléves munkánkat a Pedagógiai Programunkkal összhangban, a munkatervben meghatározott feladatok alapján végeztük.

Részletesebben

3. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva melyik somogyi városba látogatott Bertók László költő 2014-ben?

3. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva melyik somogyi városba látogatott Bertók László költő 2014-ben? 4. forduló Kedves Gyerekek! Ebben a fordulóban megyénk közelmúltjából kaptok kérdéseket, melyeket Dr. Sipos Csaba, a megyei könyvtár helytörténeti kutatója állított össze. Böngésszetek az interneten, illetve

Részletesebben

MNM Palóc Múzeuma Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában NKA 3508/01095 szakmai beszámoló

MNM Palóc Múzeuma Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában NKA 3508/01095 szakmai beszámoló SZAKMAI BESZÁMOLÓ PÁLYÁZATI AZONOSÍTÓ: 3508/01095 TÉMA: Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában MEGVALÓSÍTÁS IDŐTARTAMA: 2013. 04.01. 2014. 11.30. MEGVALÓSÍTÁS HELYSZÍNE: MNM Palóc Múzeuma,

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR - ÁCS

RENDEZVÉNYNAPTÁR - ÁCS RENDEZVÉNYNAPTÁR - ÁCS 2014. JANUÁR 01.01. Újévi koncert Városi Sportcsarnok, Ritmus művészeti 01.15. Ökumenikus istentisztelet - Szeretetvendégség 01.18. Magyar Kultúra Napja Légy jó mindhalálig c. musical,

Részletesebben

LdV Projekt Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában 5. találkozó jegyzőkönyv. Horvátország

LdV Projekt Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában 5. találkozó jegyzőkönyv. Horvátország LdV Projekt Üzleti folyamatok modellezése a középiskolában 5. találkozó jegyzőkönyv Horvátország 5. projekttalálkozó téma: Mérési és értékelési módszerek a gyakorlócégek gyakorlatában A találkozó célja

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. A Piliscsévi Szlovák Önkormányzat 2014.02. 05-én (szerdán) 09.00 órakor megtartott kihelyezett üléséről.

J e g y z ő k ö n y v. A Piliscsévi Szlovák Önkormányzat 2014.02. 05-én (szerdán) 09.00 órakor megtartott kihelyezett üléséről. PILISCSÉVI SZLOVÁK ÖNKORMÁNYZAT J e g y z ő k ö n y v Készült: Helye: A Piliscsévi Szlovák Önkormányzat 2014.02. 05-én (szerdán) 09.00 órakor megtartott kihelyezett üléséről. Piliscsévi Aranykapu Egységes

Részletesebben

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége:

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: 2010. január 14. a Sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesülettel, az Eötvös József Klubbal közösen megemlékezést

Részletesebben

Kőbányai Görög Kisebbségi Önkormányzat Eln8ke

Kőbányai Görög Kisebbségi Önkormányzat Eln8ke Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése Kőbányai Görög Kisebbségi Önkormányzat Eln8ke jp^f-z^ltj- i Bud ap c S, WMM : Tárgy: Beszámoló a Kőbányai Görög Kisebbségi Önkormányzat

Részletesebben

Dátum Helyszín Esemény

Dátum Helyszín Esemény Igazságomat, azt, ami vagyok Meg kell őriznem s meg kell adnotok. Szabó Lőrinc (1900 1957) 1 Történeti visszatekintés Dátum Helyszín Esemény 1994. március 5. Budapest Ünnepélyes alakuló ülés a költő emlékszobájában,

Részletesebben

Vig Zoltán Emlék-Alapítvány Sokorópátka

Vig Zoltán Emlék-Alapítvány Sokorópátka Vig Zoltán Emlék-Alapítvány Sokorópátka Vig Zoltán Sokorópátkán született 1942. augusztus 11-én. Apja, Vig Béla 1943. januárjában eltűnt a Don-kanyarban. Anyja Balogh Irén, hadiözvegyként egyetlen gyermekének

Részletesebben

működési költségek, közgyűlés 6,000,000 35. Regős Tábor 900,000 LAMOSZSZ II. Küldöttgyűlése költségeinek finanszírozása

működési költségek, közgyűlés 6,000,000 35. Regős Tábor 900,000 LAMOSZSZ II. Küldöttgyűlése költségeinek finanszírozása Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek működési költségek, közgyűlés 6,000,000 Külföldi Magyar Cserkészszövetség utazási költség 1,200,000 Külföldi Magyar Cserkészszövetség tetőcsere 3,000,000 dr.

Részletesebben

A Debreceni Református Hittudomány Egyetem által működtetett, illetve az egyetemet kedvezményezettként kezelő alapítványok Debrecen, 2014.

A Debreceni Református Hittudomány Egyetem által működtetett, illetve az egyetemet kedvezményezettként kezelő alapítványok Debrecen, 2014. A Debreceni Református Hittudomány Egyetem által működtetett, illetve az egyetemet kedvezményezettként kezelő alapítványok Debrecen, 2014. A Debreceni Lelkészképzésért Alapítvány Az 1999 őszétől bejegyzett

Részletesebben

A Keresztényekért Alapítvány 2010. évi aktivitásai

A Keresztényekért Alapítvány 2010. évi aktivitásai A Keresztényekért Alapítvány 2010. évi aktivitásai 1. 2010. év január 6-án, az Európai Bizottság Szociális, Foglalkoztatási és Antidiszkriminációs Bizottságának megkeresésére kérdőívet töltött ki és küldött

Részletesebben

A Tisza-part természeti szépségével, élővilágával ismerkedtünk, majd megvizsgáltuk a víz tisztaságát. Következő úti célunk Visk volt.

A Tisza-part természeti szépségével, élővilágával ismerkedtünk, majd megvizsgáltuk a víz tisztaságát. Következő úti célunk Visk volt. Őseink útján járva A vecsési Halmi Telepi Általános Iskola húsz hetedik osztályos tanulója 2012. május 10.- 2012. május 13. között Ukrajnába utazott tanulmányi kirándulásra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Részletesebben

JAVASLAT a 2012. évi nemzetközi kapcsolatokra vonatkozó költségvetési keret felosztására

JAVASLAT a 2012. évi nemzetközi kapcsolatokra vonatkozó költségvetési keret felosztására JAVASLAT a 2012. évi nemzetközi kapcsolatokra vonatkozó költségvetési keret felosztására Ózd, 2012. március 22. Előterjesztő: Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

Részletesebben

SZEGED VÁROS HELYI EGYEDI VÉDETT ÉPÜLETEI

SZEGED VÁROS HELYI EGYEDI VÉDETT ÉPÜLETEI SZEGED VÁROS HELYI EGYEDI VÉDETT ÉPÜLETEI Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 55/2005.(XI.17.) Kgy. rendelete Szeged város helyi építészeti örökségének védelméről 1/a melléklet: Helyi egyedi védelem

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Dunaegyháza Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 2014. március 27. napján megtartott üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Dunaegyháza Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 2014. március 27. napján megtartott üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Dunaegyháza Község Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 2014. március 27. napján megtartott üléséről DUNAEGYHÁZA KÖZSÉG SZLOVÁK NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült:

Részletesebben

A Madách Imre Kollégium. éves munkaterve

A Madách Imre Kollégium. éves munkaterve A Madách Imre Kollégium éves munkaterve a 2014 / 2015. tanévre Készítette: Magyar Zoltán Balassagyarmat 2014. augusztus 1 A tanév helyi rendje: A tanév kezdő napja: 2014. szeptember 1. A tanév záró napja:

Részletesebben

Pozsony, Egyetemi Könyvtár, Ventúr utca 11.

Pozsony, Egyetemi Könyvtár, Ventúr utca 11. MKKI, Pozsony Sor - szá m Dátum A program megnevezése A program jellege /típusa (pl tudomány, képzőmű-vészet, zene, film) A program rövid ismertetése (különös tekintettel az évfordulós megemlékezésekre,

Részletesebben

Majd a híres Rákóczi lépcsőn át jutottunk el a Rákóczi várba, ami bár még zárva volt, mégis beengedtek bennünket. Késő délután indultunk tovább

Majd a híres Rákóczi lépcsőn át jutottunk el a Rákóczi várba, ami bár még zárva volt, mégis beengedtek bennünket. Késő délután indultunk tovább HATÁRTALANUL! HATÁRTALANUL! pályázat keretében a 7. évfolyamosok - 18 fő 2 kísérő pedagógussal - május 15.-május 18. között Erdélyben tanulmányi kiránduláson vettek részt. 1. nap 6 órakor indultunk Kállósemjénből.

Részletesebben

Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok. Ikt. szám Pályázó neve Helység Pályázat címe Teljes költség (Ft)

Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok. Ikt. szám Pályázó neve Helység Pályázat címe Teljes költség (Ft) Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok Pályázati Érvénytelen pályázatok Ikt. szám Pályázó neve Helység Pályázat címe Teljes költség 2.1 4644/2008 Ipolyi Arnold Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola,

Részletesebben

VÁROSI AMATŐR MŰVÉSZETI CSOPORTOK 2012.ÉVI PÁLYÁZATI ELSZÁMOLÁSA

VÁROSI AMATŐR MŰVÉSZETI CSOPORTOK 2012.ÉVI PÁLYÁZATI ELSZÁMOLÁSA VÁROSI AMATŐR MŰVÉSZETI CSOPORTOK 2012.ÉVI PÁLYÁZATI ELSZÁMOLÁSA Rábaköz-Hanság Működési, utazási és Kiss József Turisztikai anyagköltség (Hanság Big Band) Szent Anna Plébánia Énekes Gitáros Csoportja

Részletesebben

Egyéni TOP 2005-2008 Név Iskola Város Pont

Egyéni TOP 2005-2008 Név Iskola Város Pont 1. Klaizer József Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Sopron 505 2. Szopkó József Bessenyei György Gimnázium és Kollégium Kisvárda 419 3. Lukovics Ákos Kodály Zoltán Gimnázium Galánta 414 4. Herencsár

Részletesebben

AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS. MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság tér 6. VÉDNÖKÖK

AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS. MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság tér 6. VÉDNÖKÖK XX. NEMZETKÖZI JUBILEUMI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA AKIKET NEM HORDOTT TENYERÉN A SORS R ÉS ZL ET ES P ROGRAMT ERVEZET IDŐ: 2010. október 26-27. HELYSZÍN: MAGYAR KULTÚRA ALAPÍTVÁNY CORVIN TEREM I. ker. Szentháromság

Részletesebben

Földes Nagyközség rendezvény naptára (2010. év) S.sz. Időpont Rendezvény neve Helyszín 1. Január 9.

Földes Nagyközség rendezvény naptára (2010. év) S.sz. Időpont Rendezvény neve Helyszín 1. Január 9. FÖLDES NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 28/2010. (II.25.) Kt. HATÁROZATA Földes Nagyközség 2010. évi közművelődési rendezvénytervéről A Képviselő-testület Földes Nagyközség 2010. évi közművelődési

Részletesebben

A XVIII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok 2015. évi pályázati (program) célú megítélt önkormányzati támogatása

A XVIII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok 2015. évi pályázati (program) célú megítélt önkormányzati támogatása A XVIII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok 2015. évi pályázati (program) célú megítélt önkormányzati a Budapest Főváros XVIII. kerületi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat: Szent Cirill és Szent Metód Ünnepe.

Részletesebben

2013/2014. TANÉV ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA

2013/2014. TANÉV ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA 2013/201 TANÉV ATLÉTIKA DIÁKOLIMPIA V., VI. korcsoport V-VI. korcsoport BARANYA MEGYE Helyszín: PÉCS, PVSK SPORTTELEP Időpont: 201 május 8-9. A Versenybizottság elnöke: HAÁSZ JÁNOS Korcsoportok: V. kcs.:

Részletesebben

Január. Február. 02. szombat 18 óra. 15. péntek 18 óra. 19. kedd 17 óra 22. péntek 17 óra

Január. Február. 02. szombat 18 óra. 15. péntek 18 óra. 19. kedd 17 óra 22. péntek 17 óra Január 02. 15. 19. kedd 22. 23. 30. 01. hétfő 06. 16:30 12. Újévi koncert R: Jánossomorjai Fúvós Egyesület tel.: 20/435-8431 www.jfe.hu Megemlékezés a doni áttörés 67. évfordulója alkalmából H: Kalafszky

Részletesebben

KÖRZETLEÍRÓ LISTA. Közterület neve jellege Kapubejárat tartomány Intervallum típusa

KÖRZETLEÍRÓ LISTA. Közterület neve jellege Kapubejárat tartomány Intervallum típusa Lapszám: 1 001. szavazókör, a Ve. 78. -a szerint a települési szintû lakóhellyel rendelkezö választópolgárok szavazására kijelölt szavazókör is Azonosító: 14-085-001-4, Cím: Napközi otthon, Bajcsy Zs.

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Német-magyar iskola a találkozások iskolája. 2015 március

Audi Hungaria Iskola. Német-magyar iskola a találkozások iskolája. 2015 március Német-magyar iskola a találkozások iskolája 2015 március Iskolánk fekvése 9026 Győr, Bácsai út 55. 47.701426, 17.638167 2 Magyarország egy ország európa szívében Ukrajna Szlovákia Ausztria Szlovénia Régió

Részletesebben

Az UNICEF Gyerekbarát Település Értékelő Bizottságának tagjai

Az UNICEF Gyerekbarát Település Értékelő Bizottságának tagjai Az UNICEF Gyerekbarát Település Értékelő Bizottságának tagjai Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója Több mint húsz éve foglalkozik kommunikációval hazai és nemzetközi

Részletesebben

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2.

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Zsinagóga, Baja, Munkácsy M. u. 9. Eötvös József Főiskola, Baja, Szegedi út 2. A konferencia harminchárom előadója a következő intézmények oktatója vagy

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ 1/656-1/2015/I Üi.: Varga Erika Tárgy: Farkas Éva Erzsébet polgármester tájékoztatója az előző ülés óta történt fontosabb tárgyalásokról, eseményekről.

Részletesebben

A II. Debreceni Székely Nap

A II. Debreceni Székely Nap A II. Debreceni Székely Nap Az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület és a Debreceni Unitárius Egyházközség 2013. június 8-án immáron második alkalommal rendezte meg a Székely Napot, Debrecenben. Sok emlékezetes

Részletesebben