NAPLÓ Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NAPLÓ 1992. Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett."

Átírás

1 NAPLÓ Január 10. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Január 13. Duray Miklós az Együttélés Politikai Mozgalom elnöke előadást tartott az MDF Akadémia keretében "A szlovákiai magyarság jelene és jövője" címmel. Az előadáson a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett. Január 16. A Rákóczi Szövetség választmányi ülése. Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett. Január 22. A Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsa ülést tartott. Január 23. A Kereszténydemokrata Néppárt Budapest XII. kerületi szervezete és a Rákóczi Szövetség Esterházy János Emlékbizottsága közös összejövetelt tartott. Bevezetőt mondott Dr. Surján László népjóléti miniszter a KDNP elnöke. Esterházy János gróf életútjáról Stelczer Elemér, a Rákóczi Szövetség keretén belül működő Esterházy János Emlékbizottság elnöke tartott előadást. Január 31. A Pozsonyi Diákhálózat rendezésében országos középiskolás találkozót rendeztek Párkányban, amelyen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát.

2 2 Február 10. A Rákóczi Szövetség érdekvédelmi munkacsoportjának ülése. Február 11. A Rákóczi Szövetség a Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának tagjaival együtt közös nyilatkozatot adott ki a volt Jugoszláviában a magyarokat sújtó jogtiprások ellen. Február 12. A Csehországi és Szlovákiai Kulturális Központban találkozóra került sor a Rákóczi Szövetség és a Matica Slovenska képviselői között. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Dr. Göndöcs László, Dr. Vígh Károly és Fehérné Tamás Judit. Február 15. A Rákóczi Szövetség irodája a Belgrád rakpartról átköltözött a Budapest, XII. kerületi Szoboszlai utca 2-4. szám alatti épületbe. Február 16. A pozsonyi várban ülésezett a Posonium Társaság. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Stelczer Elemér, Dr. Vígh Károly, Szabados Henrietta. Február 17. A Rákóczi Szövetség Alapítványának kuratóriuma és a Rákóczi Szövetség illetékesei közösen megvitatták az Alapítvány két éves működéséről készült jelentést. Ezt követően pályázati kérelmekről döntöttek. Február 18. A Rátkay Márton Klub, az Új Forrás Szerkesztősége, és a Közép-Európai Társadalom Tudományi Klub bemutatta a Rákóczi Szövetség tagjának, Tóth Lászlónak "Párhuzamok, kitérők", valamint Fábry Zoltánnak "Üresjárat" című könyvét. Az est résztvevői voltak Tóth László, Repiszky Tamás, Szakolczay Lajos és Gecse Jolán. Mindkét könyv a Rákóczi Szövetség Alapítványának támogatásával készült.

3 3 Február A pozsonyi magyar gépészmérnök hallgatókat tömörítő Bánki Donát Klub és a brünni Kazinczy Ferenc Diákklub (KAFEDIK) 12 tagja a Rákóczi Szövetség szervezésében Magyarországon tartózkodott és találkozott a Magyar Villamos Művek, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel is. Február 27. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Február 29. Nagyszabású találkozót szervezett a Rákóczi Szövetség a kassai kormányprogram kárvallottainak tiszteletére. A találkozót a Marczibányi téri Művelődési Központban rendezték. Dr. Halzl József elnök megnyitó szavai után az ünnepi beszédet Dr. Katona Tamás, a Külügyminisztérium politikai államtitkára tartotta. Beszédet mondott még Duray Miklós, az Együttélés Politikai Mozgalom elnöke és Balassa Zoltán, a Kassai Magyarok Baráti Társaságának elnöke is. A rendezvényen megjelent Entz Géza, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. A találkozó során Varga Kálmán megnyitotta a kitelepítéseket bemutató alkalmi kiállítást. A találkozó alkalmából a Rákóczi Szövetség nyilatkozatban kérte a Kormányt, hogy intézkedjen az eddig megtagadott jóvátétel mielőbbi megadása érdekében. A találkozó előtt ökumenikus istentiszteleten vettek részt a vendégek. Március 4. A Farkasréti temetőben eltemették Dr. Domokos Pál Péter tanárt, zenetudóst, helytörténészt, a csángó magyarság kutatóját, aki február 18-án hunyt el. A Rákóczi Szövetség képviseletében Dr. Göndöcs László főtitkár és Simén András titkár vett részt a temetési szertartáson.

4 4 Március 7. Pozsonyban a helyi Esterházy Klub Esterházy ülést rendezett a nagy magyar politikus születésének 90. és halálának 35. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen jelen voltak a Rákóczi Szövetség és a Szövetség keretén belül működő Esterházy János Emlékbizottság vezetői is. A pozsonyi ünnepségen Mayer Judit emlékezett meg Esterházy Jánosról. Stelczer Elemér rövid előadásban ismertette az 1945 őszén megalapított Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség történetét. Az előadás után került átadásra az Esterházy plakett, a CSMDNSZ ma is élő vezetőinek: Hajdú Lászlónak, Krausz Zoltánnak, Lipcsey Gyulának és Mészáros Gyulának. A pozsonyi ünnepség előtt Vágkirályfán Stelczer Elemér és Selmeczi Elek adták át Janics Kálmánnak az egyik idei Esterházy János emlékérmet. Ünnepi műsor keretében emlékeztek meg a párkányi Balassi Bálint Klub alapításának 10. évfordulójáról. Március 8. A kassai Szent Erzsébet Székesegyházban magyarnyelvű gyászmisét tartottak Esterházy János gróf lelki üdvéért. A mise után a mártírpolitikus lánya, Esterházy Alice tartott előadást, majd férje Malfartti báró nagykövet a kassai polgármesterrel ismertette a dél-tiroli nemzetiségi politika elveit és gyakorlatát. Március 29. A CSEMADOK érsekújvári és andódi szervezete a Rákóczi Szövetség és a Szövetség Alapítványa közös rendezésében megkezdődtek a 23. érsekújvári Czuczor Gergely irodalmi és kulturális napok. Március 9. A Rákóczi Szövetség érdekvédelmi munkacsoportjának ülése.

5 5 Március 11. A Népszabadság Dr. Soóky Dezső cikkét közölte a "Szlovákok csalóka mámora" címmel. Március 14. A Rákóczi Szövetség és Alapítványa, valamint a Hermann Ottó Társaság közösen megkoszorúzta Czuczor Gergelynek a Budapest, V. Múzeum körút 23. sz. ház falán található emléktábláját. A koszorúzást követően a résztvevők megtekintették a házban lakó Nagy Alice keramikus művész kiállítását, aki férjével, Dr. Csiba Árpáddal az emléktábla ügyét felkarolta. Ugyanezen a napon délután került sor a "Bölcsőnk" ifjúsági és honismereti pályázat díjkiosztó ünnepségére. Az 1991 évi pályázat eredményeképpen az első díjat Vég Andrea (Galánta), a második díjat Danyisovszky Adrienn (Miskolc), a harmadik díjat megosztva Kocsis Mária (Nádszeg), Pócsa Péter (Csomatelke) és Szepessy Éva (Rimaszombat) nyerték. Ezen kívül könyvjutalmat kaptak Ádám Andrea (Kassa), Bíró Mónika (Tornalja), Magasváry Klára (Érsekújvár) és Szerencsés Sándor (Dunaszerdahely), valamint egy további dunaszerdahelyi szerző-négyes: Borbély Beáta, Huszár Ágnes, Nagy Henrietta, Szitás Gábor. Március 15. A CSEMADOK szervezésében koszorúzási ünnepség volt Pozsonyligetfalun, a Petőfi szobornál. Az ünnepi beszédet Gergely András történész mondta. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Március 17. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Március 19. A Berzsenyi Társaság szervezésében bemutatták Botlik József - Dupka György "Ez hát a hon" című Kárpátalja monográfiáját. A könyv kiadását a Rákóczi Szövetség

6 6 Alapítványa is támogatta. A sikeres est előadói a szerzők mellett: S. Benedek András és Balla Gyula az Alapítvány kurátora voltak. Március 20. A Rákóczi Szövetség kulturális munkacsoportjának ülése. Március 21. Győrött megalakult a Rákóczi Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei szervezete. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Halzl József, Göndöcs László és Kún Ferenc. Megalakult a Magyar Alapítványok Szövetségén belül a magyar oktatási-, tudományos és kulturális alapítványok tagozata. A tagozat alapító tagja a Rákóczi Szövetség Alapítványa is. Március 21. Balassagyarmaton palóc regionális találkozót tartottak a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Ünnepi beszédet Katona Tamás államtitkár, a Rákóczi Szövetség tagja mondott. Március 26. Pozsonyban Kassák Lajos ünnepséget tartottak. A Rákóczi Szövetség részéről Luzsicza Lajos jelent meg. Március 27. II. Rákóczi Ferenc születésének évfordulóján a Rákóczi Szövetség vezetősége megkoszorúzta a fejedelem Országház előtti szobrát. Március 27. Nagykürtösön Mikszáth Kálmán születésének 145. évfordulója alkalmából emlékestet tartottak, amelyen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Március 28.

7 7 A Budavári Palota Király-pincéjében II. Rákóczi Ferenc születésének 316. évfordulóján ünnepi hangverseny volt. A hangversenyen a Rákóczi Szövetség több tagja is megjelent. Április 1. Az Új Magyarország cikket közölt Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség elnökének tollából, "Mégegyszer az emlékünnepségről - a párbeszédet folytatni kell" címmel. Április 4. A Rákóczi Szövetség Elnöksége képviseletében Dr. Göndöcs László, Kún Ferenc és Simén András Esztergomban tárgyalt egy helyi Rákóczi szervezet létrehozásának lehetőségeiről, Dr. Horváth István múzeum igazgatóval. Párkányban folytatódtak a megbeszélések ugyanerről a kérdésről a helyi magyar szervezetek képviselőivel. Vasárnap Bényben és Ipolyszalkán fogadták a Rákóczi Szövetség küldöttségét. Az utazáshoz a Budapesti Elektromos Művek biztosított járművet. Április 6. A Kisalföld beszámolót közölt arról, hogy a Rákóczi Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei szervezete 9 tagú vezetőséget választott. Elnök lett Szabó József a Hazánk Könyvkiadó igazgatója, titkár Kozma László, a Széchenyi István Művelődési Központ igazgatója. A gazdasági ügyeket Csepiga Pál vezeti. A soproni körzet felelőse: Kótay László, az ÉDÁSZ Rt. műszaki vezérigazgató-helyettese lett. A mosoni körzetért Böröndi Lajos költő a felelős. A vezetőség további tagja: Dr. Cseh Sándor, az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola főigazgatója, Dr. Hidey Miklós, a Főiskola tanára, Schmidt János az ÉDÁSZ Rt. vezérigazgatója és Varga László a CSEMADOK dunaszerdahelyi járási elnöke. Dr. Surján László népjóléti miniszter aláírta a Mocsáry Lajos Alapítvány Alapító Okiratát. Az alapítvány célja a szomszéd országokban élő magyarság támogatása, egészségügyi és szociális ügyekben és válsághelyzetekben. A kuratórium elnöke: Lakner Zoltán helyettes államtitkár lett, aki a Rákóczi Szövetségnek is alapító tagja. A Rákóczi Szövetség részéről az alapító Simén Andrást kérte fel a felvidéki és kárpátaljai ügyekért felelős kurátornak.

8 8 Április 6. A Magyar Nemzet Vígh Károlynak, a "Hontalanság évei" című tanulmányát közölte. Április 20. Lillafüreden rendezték meg a magyar Pax -Romána kongresszust "Keresztények és a szabadság" témakörben. Az eseményen a Rákóczi Szövetség részéről Dr. Göndöcs László vett részt. Április Budapesten rendezték meg az első kárpátmedencei báb fesztivált. A Rákóczi Szövetség a párkányi Kuckó bábcsoport tartózkodási költségeit fedezte. Április 24. A Hadtörténeti Intézet színháztermében a Rákóczi Szövetség, a Hermann Ottó Társaság és az MDF I., valamint XII. kerületi szervezete támogatásával Szombathy Viktor emlékestet tartottak. A jeles felvidéki író emlékére rendezett estet Dr. Szíj Rezső nyitotta meg és Dr. Selmeczi Elek rendezte. Megjelent még Duray Miklós, Sidó Zoltán és Szabó Rezső. Április 25. Esztergomban és Párkányban Valéria-napot rendeztek, a Mária Valéria híd újjáépítése érdekében. A háborúban felrobbantott Duna híd mindkét csonkján alkalmi műsort rendeztek. Ennek során ismertették a helyi szervezetek felhívását, többek között a Rákóczi Szövetségét is. Április 26. A Rákóczi Szövetség Ifjúsági és Honismereti Csoportja Párkányba utazott és az ott csatlakozott résztvevőkkel együtt kerékpáros kirándulás keretében Ipolyszalkára mentek. Itt a falu képviselőivel együtt átkeltek a zárva tartott határhídon. Az Ipoly túlsó partján Kovács István, a szomszédos Letkés polgármestere fogadta a kerékpáros tüntetés résztvevőit. A letkésiek jóvoltából valóságos népünnepéllyé alakult a túra, a fellobogózott falu népe megvendégelte a "kerekeseket".

9 9 Minden érintett szerv messzemenő megértés tanúsított az alkalmi határnyitás előkészítése során, de szomorúan kellett tapasztalni, hogy az ünnepséget követően a sorompó újból leereszkedett. A kerékpáros határnyitás szervezői Beck László, Himmler György és Simén András voltak. Április 25. Prágában jubileumi találkozót rendeztek a prágai magyar diákokat tömörítő Ady Endre Diákkör fennállásának 35. évfordulója alkalmából. Az ünnepséget üdvözölte a Rákóczi Szövetség is. Április 29. A Művelődési Minisztérium Nemzeti Kisebbségi Főosztálya tanácskozást szervezett a határon túli gyermekek táboroztatásával foglalkozó szervezetek, alapítványok képviselőinek bevonásával. Felvetődött egy tábortanács létrehozásának szükségessége. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Göndöcs László, Balázs György és Simén András. Április 30. A Rákóczi Szövetség választmányi ülése. Május A Rákóczi Szövetség Ifjúsági- és Honismereti Csoportja és a szepsi Csombor Márton Klub közös túrát szervezett az évi szabadságharc felvidéki színhelyeire azzal a céllal, hogy az ott található emlékművek állapotát felmérje és a jövőben ezek megóvása érdekében a lehetséges munkálatokat elvégezze. Az útvonal Abaúj - Gömör - Sáros - Szepes és Torna megyék területét érintette. A túrán meghívottként részt vett három kárpátaljai fiatal is. A túrán vetődött fel a gondolat, hogy a Rákóczi Szövetségen belül fel kellene állítani egy munkacsoportot, mely a felvidéki és kárpátaljai műemlékek sorsát kísérné figyelemmel. Ezt a javaslatot a

10 10 Rákóczi Szövetség május 21-i elnökségi ülésén elfogadták és a bizottság élére Kún Ferencet megválasztották. Május 11. A Művelődési Minisztérium Nemzeti Kisebbségi Főosztálya kezdeményezésére megalakult a Tábortanács a határon túli fiatalok nyári táborozási lehetőségeinek összehangolására és támogatására. A Rákóczi Szövetség részéről Simén András titkár vett részt az alakuló ülésen. Május 12. A Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának ülése. Május Dunaszerdahelyen megrendezték a "Dunamenti tavasz" című seregszemlét a felvidéki gyermek bábjátszók és műkedvelő színjátszók részvételével. A Rákóczi Szövetség is képviseltette magát a rendezvényen. Május 14. A Bősi Vízlépcsővel kapcsolatos "Szigetközi és csallóközi vízgazdálkodási problémák" címmel jelentette meg a Szabad Újság Molnár Istvánnak és Hábel Györgynek, a Rákóczi Szövetség tagjának közös tanulmányát. Május 22. Tatán megalakult a Rákóczi Szövetség Komárom megyei szervezete. A nagy érdeklődés mellett megtartott alakuló ülésen Vass Józsefet, a Vértes Erőmű Rt. vezérigazgatóját választották meg elnöknek. Május 25. A Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Iskola Rákóczi ünnepséget tartott. A Rákóczi Szövetség részéről Göndöcs László főtitkár jelent meg. Május 28.

11 11 A Rákóczi Szövetség Budapesten nyilvános politikai fórumot szervezett a szlovákiai magyar koalíciós pártok meghívásával. A fórumon részt vett Bugár Béla (Magyar Keresztény Demokrata Mozgalom), Duray Miklós (Együttélés Politikai Mozgalom) és Popély Gyula (Magyar Néppárt). Május 29. Megrendezték az abroncsosi művelődési tábort, amelyet a Füleki Önkormányzat és a CSEMADOK szervezett. Támogatta a rendezvényt a Rákóczi Szövetség Alapítványa is. Május 31. Rákóczi Ferenc szülőhelyén, Borsiban egész napos ifjúsági Rákóczi kulturális programot rendeztek felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és anyaországi gyermekcsoportok vettek részt. Ökomenikus tábori istentiszteletet tartottak, majd felszentelték a Borsi Rákóczi kastély falán azt a keresztet, amelyet az 50-es években az épületben tanyázó ifjú kommunisták által elégetett helyébe állítottak. A rendezvény szervezői között szerepel a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság és a Rákóczi Szövetség. A Szövetség részéről a rendezvényen megjelent Göndöcs László és Simén András. A műsort követően a Szövetség képviselői megbeszéléseket folytattak Hajdú Jenővel, a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság elnökével és Molnár László polgármesterrel, az aggasztó állapotban lévő Rákóczi kastély helyreállításának lehetőségeiről. Május 31 - június 5. A 29. Jókai Napok rendezvény-sorozata Révkomáromban. Képviseltette magát a Rákóczi Szövetség is. Június 2. A Bajcsy Zsilinszky Társaság székházában sajtótájékoztatót tartottak a határon túli magyarság ügyeiben illetékes társadalmi szervezetek és memorandumban fordultak John Major brit miniszterelnökhöz, a több mint 400 ezer fős horvátországi és szerbiai magyarság tragikus sorsa ügyében. A sajtótájékoztatón részt vett a Rákóczi Szövetség képviselője is.

12 12 Június 4. A Révkomáromi Jókai Színház bemutatót tartott. Előadták a Rákóczi Szövetség tagjának, Ébert Tibornak "Esterházy" című színpadi játékát. A bemutatóra a Jókai napok keretében került sor. A Rákóczi Szövetség vezetői és az érdeklődő tagság a Budapesti Elektromos Művek által rendelkezésre bocsátott autóbuszon juthatott el a nagysikerű bemutatóra. Június 6. Budapesten béketüntetés volt a balkáni háború pusztításai ellen Jugoszlávia Követsége előtt. A tüntetésen sok társadalmi szervezet mellett képviseltette magát a Rákóczi Szövetség is. A résztvevő szervezetek háborúellenes felhívást is közzétettek. Többek között beszédet mondott Vígh Károly a Rákóczi Szövetség részéről. A tüntetés után ökomenikus imádság volt a Fasori Evangélikus Templomban. Június 14. Bényben felavatták a világháború áldozatainak emlékművét. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Június 17. A Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának ülése. Június Halzl József és Göndöcs László Pozsonyban résztvettek a CSEMADOK elnökségi ülésén és egyeztető megbeszélést folytattak a tervezett Városi Célalapítványok megszervezéséről. Ezen kívül felkerestek több magyar iskolát is. (Révkomáromban a Magyar Gimnáziumot és az Ipari Szakközépiskolát, Galántán a Állami Magyar Gimnáziumot és a magán gimnáziumot, Hidaskürtön a magyar tannyelvű magán szakközépiskolát.

13 13 A Rákóczi Szövetség képviselői Szencen résztvettek a Szencért Alapítvány kuratóriumi ülésén, majd Pozsonyban Duray Miklóssal is tárgyaltak. Az utiprogram somorjai és dunaszerdahelyi tárgyalásokkal zárult. Dunaszerdahelyen a létrehozandó Célalapítványok szervezőivel tárgyaltak. Június 19. Erkel napokat rendeztek Budakeszin. Az ünnepség keretében a plébánia templomban fellépett a Szlovákiai Magyar Tanítók Énekkara és Kárpátaljáról a tiszapéterfalvi énekegyüttes. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség képviseletében megjelent Göndöcs László, Szamosi Elemér és Simén András, valamint Stelczer Elemér az Esterházy János Emlékbizottság elnöke. Június 21. Járási dal- és táncünnepélyt rendeztek Magyarszőgyénben. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Június 22-július 2. A Miskolci Városi Könyvtár szervezésében tizedszer rendeztek olvasótábort gyermekek részére. Felvidékről is fogadtak résztvevőket. A Rákóczi Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete is támogatta a táborozást. Dr. Nátafalussy Lajos a megyei szervezet titkára látogatta meg a kisgyőri tábort. Június 25. A Magyarok Világszövetségének közgyűlése. A közgyűlésen a Rákóczi Szövetség részéről Halzl József vett részt. Június 27. Az Új Magyarország közölte Tamáska Péter írását Szlovákiáról "Új szomszéd meglepetésekkel" címmel. Június A csehszlovákiai magyarok 37. országos kulturális ünnepélye Gombaszögön. A rendezvényt a Rákóczi Szövetség Alapítványa is támogatta.

14 14 Június 29. Tatán a Polgármesteri Hivatalban a Rákóczi Szövetség megyei szervezetei regionális ülést tartottak. Július 1-augusztus 31. A nyár folyamán 168 erdélyi, felvidéki főiskolás és egyetemista tölthetett szakmai gyakorlatként néhány hetet magyarországi vállalatoknál. A programot a Rákóczi Szövetség és a Magyar Villamos Művek Rt. koordinálta. A vállalatok a szakmai gyakorlaton túlmenően 171 diák nyaraltatásáról is gondoskodtak. A diákok többsége a Magyar Villamos Művek Rt. tagvállalatainál nyert elhelyezést. Július 8. A székelyföldi Korondon rendezett "Hazanéző" irodalmi táborba a Rákóczi Szövetség egy 16 fős felvidéki diákcsoportot juttatott el. A táborozás sikerét mutatja, hogy a révkomáromi diákok és tanáraik jövőre hasonló tábort szerveznek erdélyi fiatalok fogadására. Július 10. Dr. Göndöcs László Pukkai Lászlóval, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség elnökével tárgyalt Révkomáromban. Július 11. A szatmári Király Ádám (Rákóczi Ferenc apródja, bujdosótársa) emlékének szentelt ünnepségsorozat keretében Boldván tudományos ülés volt, amelyen a Rákóczi Szövetség tagja R. Várkonyi Ágnes is előadást tartott, "A szatmári béke ifjúsággal" címmel. Este a boldvai temetőben Dr. Nátafalussy Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet elnöke emléktáblát leplezett le a szatmári Király család sírboltján. Július 18.

15 15 Honismereti kerékpártúra Horváth Mihály emlékére, aki az ellenzéki mozgalmak vezéralakja volt és a túramozgalom rendszeres résztvevője. Horváth Mihály szerencsétlenség következtében hunyt el. A túra az óbudai temetőben kezdődött Horváth Mihály sírja koszorúzásával, majd a túrázók Párkány érintésével Garamkövesdre utaztak. A kovácspataki domb környékén tett kirándulásuk után az Ipoly egyik lezárt hídján kelt át a társaság azzal a céllal, hogy a zárva tartott átkelőkre a hatóságok és a közvélemény figyelmét felhívják. Helemba és Ipolydamásd - a híddal elválasztott két község - szeretettel fogadta a tüntető túrázókat. A Börzsöny lábánál az Ipoly mentén haladt a túra tovább Drégelypalánk, Ludányhalászi voltak a további tábor helyek. A halászi táborban Dr. Göndöcs László főtitkár tartott előadást a régi táborozásokról. Kún Ferencz és Bikki István is szerepeltek helytörténeti előadásokkal. További nevezességek Hollókő, Ipolytarnóc, Salgótarján. Az utolsó táborhely Ragyolc volt. A helyi iskola igazgatója, valamint füleki és losonci barátok körében a tábor- tűznél emlékezett meg Böszörményi István Horváth Mihályról. A túrát, amelyen mintegy 150 fiatal vett részt, a párkányi Balassi Bálint Klubbal közösen az Ifjúsági és Honismereti Csoport szervezte: Balázs György, Pekk László, Himmler György, Kovács Dezső és Simén András. Július 28. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Július 30-augusztus 2. Ipolyságon megtartották a Csehszlovákiai Magyar Keresztény Értelmiségiek Szövetsége első kongresszusát "A magyar keresztény értelmiségiek felelőssége és feladatai" címmel. A kongresszuson részt vett és előadást tartott Dr. Göndöcs László is, amely "A szlovenskói magyar keresztény értelmiségiek a két világháború közötti időszakban" címet viselte. Augusztus 3. Anyanyelvi- és olvasótábort szervezett a győri Radnóti Emlékbizottság és az Irodalmi Társaság a Rákóczi Szövetséggel együttműködve. A táborvezető Szabó József a

16 16 megyei szervezet elnöke volt. A táborozást a Rákóczi Szövetség anyagilag is támogatta. Augusztus 7. Az SZMPSZ által Deákiban szervezett pedagógus továbbképző szabadegyetemre látogatott Dr. Göndöcs László, aki a záróünnepélyen a Szövetség nevében beszédet is mondott. A révkomáromi magyar egyetem ügyében tárgyalt Dr. Szabó Rezsővel és Pukkai Lászlóval. Augusztus 8. Besenyőtelken a Rákóczi Szövetség közvetítésével 15 kárpátaljai gyermeket nyaraltattak. A gyermekcsoport a Tisza forrásvidékéről, Rahóról és környékéről érkezett. A Rákóczi Szövetség az utazásszervezésben segített. Ugyancsak ebben az időszakban Mesztegnyőn a Honismereti és Természetvédő Egyesület 75 felvidéki, kárpátaljai és erdélyi gyermeket táboroztatott. A tábor költségeihez a Rákóczi Szövetség is hozzájárult. Augusztus 8. Az Ifjúsági és Honismereti Csoport harmadízben rendezte meg az anyanyelvi tábort Izbégen. A táborozás résztvevői a szórvány vidékekről érkeztek: Cseh-, és Morvaországból, Kárpátaljáról, a Vajdaságból. Egy hetet családoknál töltöttek a gyermekek, majd bérelt busszal Balaton-felvidéki és pannonhalmi kirándulásra mehettek. A második hetet avatott tanárok keze alatt Izbégen töltötték, játékos gyakorlatokkal fejlesztve magyar nyelv tudásukat. A táborozás fő támogatója a Rákóczi Szövetség, ezen kívül a villamosenergia ipar több cége is hozzájárult a költségekhez. A szervezők között elsősorban Balázs György és Simén András említhető. Augusztus 9.

17 17 Nemzetismereti népfőiskolát szervezett a Magyar Művelődési Intézet Budaörsön az Illyés Gyula Gimnáziumban a határokon kívül élő magyar tanárok, lelkészek, közösségek vezetői számára. Augusztus 10. Örsújfalun megkezdődött a Diákhálózat hagyományos nyári ifjúsági tábora. Meglátogatták a tábort a Rákóczi Szövetség képviselői is. Augusztus 14. Tiszaújvárosban megnyílt a Tiszai Erőmű Rt. által szervezett vizitábor a szomszéd országokban élő magyar fiatalok számára. A megnyitón megjelent Dr. Halzl József és Dr. Nátafalusi Lajos, a Rákóczi Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke. A tábor megrendezése nagymértékben Schwardy Miklós vezérigazgató érdeme, aki maga is felvidéki származású. Megnyílt az első kárpátmedencei képes levelezőlap kiállítás a Budapesti Műszaki Egyetem főépületében. A tárlat előkészítésében a Rákóczi Szövetség is szerepet vállalt. "Piktor" néven honismereti és képzőművészeti tábort szervezett a párkányi Gyermek és Ifjúsági Ház az esztergomi József Attila Általános iskolával karöltve a két testvérvárosból és Gyergyószentmiklósról meghívott gyermekek számára. A résztvevők meglátogatták a Rákóczi Szövetség közeli izbégi gyermektáborát is. A táborvezető Kovács Dezső művelődési ház igazgató, aki maga is tagja a Rákóczi Szövetségnek. A tábor költségeihez hozzájárult a Rákóczi Szövetség és a DÉMÁSZ Rt. Augusztus 15. Ipolyszalkán Csepreghy Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek. A megnyitón előadást tartott Dr. Horváth István a Rákóczi Szövetség tagja.

18 18 Augusztus Budapesten megrendezték a Magyarok III. Világtalálkozóját. Ennek keretében tartotta közgyűlését a Magyarok Világszövetsége. A világtalálkozó előkészítésében a Rákóczi Szövetség is részt vett. A Világszövetség Választmányába a Rákóczi Szövetség részéről Halzl Józsefet, Selmeczi Eleket és Tamáska Pétert választották meg. A sajtó és a hírközlő eszközök részletesen foglalkoztak az eseménnyel. Augusztus 19. Felvidéki találkozót tartottak Újpetrén. Az eseményen a Rákóczi Szövetség képviseletében Tamáska Péter és Szabó Andor vett részt. Augusztus 25. Losoncon a Rákóczi Szövetség által kezdeményezett Városi Célalap rendszer első egységeként létrejött a Városi Alapítvány helyi munkabizottsága. Az alakuló ülésen megjelent Halzl József és Göndöcs László. Hahn Józsefet választották meg a munkabizottság elnökévé. Kovácspatakon főiskolás találkozót rendeztek. A Rákóczi Szövetség ehhez szervezési segítséget nyújtott. Augusztus 30-szeptember 5. Megrendezték a Rákóczi Szövetség hagyományos főiskolás táborát, amelyen kb. 60 felvidéki és erdélyi főiskolás vett részt. Előadást tartott többek között Szabó Iván ipari miniszter, Tölgyessy Péter az SZDSZ elnöke, Lengyel László közgazda, Németh Zsolt a FIDESZ országgyűlési képviselője, Surján László népjóléti miniszter, Szarka László történész, Dr. Kálmán Attila államtitkár, Raffay Ernő államtitkár, Dr. Jeszenszky Géza külügyminiszter. Halzl József és Göndöcs László jelenlétében a megjelent diákszervezetek képviselői beszámoltak tevékenységükről. A tábor záró eseménye Almássy László orgonahangversenye volt a Mátyás templomban, majd a Városmajori Templomban búcsúest volt, ahol a vendégek a Városmajori Katolikus Ifjúsági Egyesület tagjaival találkoztak.

19 19 A Vértesi Erőmű Rt. autóbusz kirándulást is szervezett a táborozóknak. Szeptember 1. Megjelent nyomtatásban Ébert Tibor "Esterházy" című színpadi játéka. A Nemzetközi Előkészítő Intézetben megkezdte tanulmányait 100 kárpátaljai diák, akik itt főiskolai felvételre készülnek. Többen közülük rendszeres segítséget ígértek a Szövetség irodájában folyó munkához. Az ipolysági Fegyverneki Ferencről elnevezett magyar tanítási nyelvű Egyházi Alapiskola és a hidaskürti Szakmunkásképző Magániskola tanévnyitó ünnepségén részt vett Göndöcs László és Molnár Imre. Mindketten az iskola részére ajándék könyveket is vittek magukkal. Szeptember 3. A Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsa nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatásáról biztosítja Tőkés László református püspököt. A püspök szeptember 2-án éhségsztrájkot kezdett a romániai kisebbségeket is érintő jogtalanságok miatt. Szeptember 7. Megalakult a Rákóczi Szövetség esztergomi szervezete. Az ülésen Besey László ösztöndíj alapítvány létrehozásának szándékával jelentős összeget ajánlott fel. Az alakuló ülésen megjelent Halzl József, Selmeczi Elek, Göndöcs László, Simén András, Czenthe Miklós és Pécsi Dániel. Az ülést Horváth István a Balassa Bálint Múzeum igazgatója vezette. Jelen volt még Himmler György az esztergomi szervezettel szoros kapcsolatot tartó párkányi Balassi Klub elnöke is. Szeptember 10. A Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának ülése. Szeptember 11.

20 20 Pozsonyban a CSEMADOK székházában a szerző jelenlétében bemutatták Ébert Tibor "Esterházy" című színpadi játékát a révkomáromi Jókai Színház előadásában. Ezt megelőzően Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren és Somorján is előadták a művet. Szeptember 12. Czenthe Miklós a Rákóczi Szövetség szervező titkára ezen a napon tartotta esküvőjét Szoláry Henriettel a Bécsi kapu téri evangélikus templomban. Szeptember 15. A Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsa sajtóértekezletet szervezett a Meciar látogatás kapcsán kialakult magyar-szlovák viszonyról és a vajdasági magyarságot fenyegető újabb népírtásról. A Rákóczi Szövetség részéről Vígh Károly, Göndöcs László és Gyurcsik Iván válaszolt az újságírók kérdéseire. Első megbeszélését tartotta a Rákóczi Szövetség Politikai Elemző Munkacsoportja. Szeptember 18. A nemzetközi PEN Klub Neumann Alapítványa tanácskozást szervezett Budapesten. A Rákóczi Szövetség részéről az eseményen előadást tartott Ébert Tibor író, Jeszenszky Géza külügyminiszter és Kiss Gy.Csaba a Közép-európai Intézet igazgatója. Szeptember 21. Ünnepségsorozat kezdődött Érsekújvárott a gimnázium alapításának 150. évfordulója alkalmából. A Városi Művelődési Központban megnyílt a "150. éves az Érsekújvári Gimnázium" című kiállítás. A Rákóczi Szövetség képviseletében megjelent Halzl József, Luzsicza Lajos és Szőke István. Szeptember 22.

21 21 Göndöcs László főtitkár Borsiban tárgyalt a környék településeinek polgármestereivel a Rákóczi kastély helyreállításának és hasznosításának lehetőségeiről. Ezt követően részt vett a borsi II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság ülésén. Szeptember 25. A Rákóczi Szövetség Ifjúsági és Honismereti Csoportja túrát szervezett a Rába forrásához. A társaság egy része kerékpárral, míg mások csónakkal tették meg az utat. Az ausztriai kiránduláson számos felvidéki fiatal is részt vett. Szeptember 26. Dunaszerdahelyen felszentelték a Szlovákiai Magyar Cserkész Szövetség székházát. Az építkezés költségeihez a Rákóczi Szövetség is hozzájárult. Szeptember 28. Érsekújvárott a CSEMADOK székházában Turczel Lajos tartott előadást az érsekújvári gimnázium "Szellemi kisugárzása" címmel. Szeptember 30. A Rákóczi Szövetség esztergomi szervezete megválasztotta tisztségviselőit. A szervezet elnöke Dr. Horváth István múzeum igazgató lett. Október 2. A "400 éves Érsekújvár 150. éves gimnáziuma" című ünnepi esten a CSEMADOK székházában beszédet mondott Dr. Dobosi László a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, a város szülötte. Október 3. Az érsekújvári gimnázium ünnepség sorozata keretében emléktáblákat lepleztek le, diákstaféta indult a temetőbe a volt tanárok és diákok sírjának koszorúzására. Koszorúztak a régi gimnázium falán és díszelőadást tartottak a gimnázium padjaiból

N A P L Ó 1996. Himmler Györgynek, a Párkány és Vidéke Célalap elnökének látogatása a Rákóczi Szövetségnél.

N A P L Ó 1996. Himmler Györgynek, a Párkány és Vidéke Célalap elnökének látogatása a Rákóczi Szövetségnél. N A P L Ó 1996. Január 4. Himmler Györgynek, a Párkány és Vidéke Célalap elnökének látogatása a Rákóczi Szövetségnél. Január 5. Zsámbok Tamásnak, a Tornalja és Vidéke Városi Célalap munkabizottsága elnökének

Részletesebben

NAPLÓ 1993. Január 6. A Rákóczi Szövetség újévi köszöntővel egybekötött elnökségi ülése. Az ülésen kiértékelték a Szövetség közgyűlésének eseményeit.

NAPLÓ 1993. Január 6. A Rákóczi Szövetség újévi köszöntővel egybekötött elnökségi ülése. Az ülésen kiértékelték a Szövetség közgyűlésének eseményeit. NAPLÓ 1993. Január 6. A Rákóczi Szövetség újévi köszöntővel egybekötött elnökségi ülése. Az ülésen kiértékelték a Szövetség közgyűlésének eseményeit. Január 12. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Szarka

Részletesebben

N A P L Ó 2000. Január 13. Január 14. Január 15. Január 18.

N A P L Ó 2000. Január 13. Január 14. Január 15. Január 18. N A P L Ó 2000. Január 13. Halzl József Ajkán találkozott a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének vezetőjével, Héjjásy Sándorral és a helyi szervezet több más tagjával. Halzl József tájékoztatást adott

Részletesebben

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben.

Európai utas. Találkozások. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Berecz András mesemondó adott nagy sikerű estet Határtalan mesék címmel május 17-én a Közép-európai Kulturális Intézetben. Az Ötágú síp című sorozatban határon túli magyar kulturális műhelyeket mutattunk

Részletesebben

2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január óra

2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január óra 2016. évi kerületi szociális, köznevelési, sport és közművelődési eseménynaptár Az esemény időpontja Január 9. Január 17. 16 óra Január 26. 15 óra Január 27. 11.00 óra Január 30. 10-17 óra Február 1. Február

Részletesebben

1988. November 9. Dr. Vígh Károly "A csehszlovákiai magyarság helyzete az első respublikában" címmel előadást tartott a Rajk László Szakkollégiumban.

1988. November 9. Dr. Vígh Károly A csehszlovákiai magyarság helyzete az első respublikában címmel előadást tartott a Rajk László Szakkollégiumban. 1988. Október 7. A Rákóczi Szövetség megalakítását előkészítő első megbeszélés, amelyen részt vettek: B. Kiss Tamás, Bodnár Mónika, Czenthe Miklós, Dobossy László, Firon András, Fried István, Garai István,

Részletesebben

K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének jegyzőkönyvéből Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottsága K I V O N A T a Köznevelési, Tudományos és Kulturális Bizottság 2014. április 14-én tartott soron következő ülésének

Részletesebben

Monor város évi I. féléves programtervezete

Monor város évi I. féléves programtervezete Rendezvény időpontja: 2018. január 8. 2018. január 12. 18:00 Rendezvény megnevezése: megnyitója Magócsi Ildikó fotóművész Újévi operett 2018. január 13. Jégvirágtól Borvirágig forralt boros túra 2018.

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító SZAKMAI BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító KKETTKK-56P-04-0050 Pályázó neve: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító 15350844-2-05

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről

Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről Beszámoló a debreceni Magyar Finn Baráti Kör 2009. évi tevékenységéről A Kör programjai: Január 21. Vezetőségi ülés. Tájékoztató a debreceni tiszteletbeli konzulátus alapításáról. Személyi javaslatok a

Részletesebben

Gyulai séta Albrecht Dürer / / emlékei nyomán múltban, jelenben, jövőben

Gyulai séta Albrecht Dürer / / emlékei nyomán múltban, jelenben, jövőben Gyulai séta Albrecht Dürer /1471-1528/ emlékei nyomán múltban, jelenben, jövőben 1878 Haan Lajos evangélikus lelkész kiadványának megjelenése Dürer Albert családi nevéről s családjának származási helyéről

Részletesebben

12-13. ábra Az 1848-as honvédsíroknál Ünnepeltek a XVII. kerületi lengyelek is - cikk a POLONIA WĘGIERSKA számában

12-13. ábra Az 1848-as honvédsíroknál Ünnepeltek a XVII. kerületi lengyelek is - cikk a POLONIA WĘGIERSKA számában 2003. Január 18.: részvétel a Lengyel Bálon (Bal Polonii) Hűvösvölgyi Vigadóban. Január 29. Új tagok köszöntése a Magyar-Lengyel Baráti Körben. Február 15. Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat választása

Részletesebben

INFOPROG Iskolák versenye. Levelező fordulók

INFOPROG Iskolák versenye. Levelező fordulók INFOPROG 2017 Iskolák versenye Levelező fordulók Döntő Felh.B Felh. A Prog.B Prog. A Bemutató Felh.B Felh.A Prog.B Prog.A Vetélkedő Összesen Open Szlovákia # Iskola 40 40 40 40 20 100 100 100 100 100 680

Részletesebben

PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK ( )

PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK ( ) PÁRTÁLLAM ÉS NEMZETISÉGEK (1950-1973) Összeállította, jegyzetekkel ellátta és a bevezető tanulmányt írta: Tóth Ágnes Kecskemét, 2003 TARTALOM Bevezető. 1. Budapest, 1950. március 21. A Vallás- és Közoktatási

Részletesebben

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére

20. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-i rendes ülésére 20. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2017. január 26-i rendes ülésére Tárgy: Tájékoztató a Dombóváron található emléktáblákról Előterjesztő:

Részletesebben

2012. évi támogatások

2012. évi támogatások 2012. évi támogatások Sorsz. Támogatás kedvezményezettjének a neve Támogatás összege (Ft) Támogatás célja Támogatási program megvalósíátásnak helye 1. 150. sz. Galamb és Kisállattenyésztő Egyesület 50

Részletesebben

Települési Rendezvény Naptár 2009.

Települési Rendezvény Naptár 2009. Települési Rendezvény Naptár Időpont Rendezvény megnevezése A rendezvény helyszíne február 14. február 21. március 15. 18 órakor március 21. április 4. 10 órától Iskolai farsangi bál A rendezvényszervező

Részletesebben

2015. évi Közhasznúsági jelentés

2015. évi Közhasznúsági jelentés 2015. évi Közhasznúsági jelentés Budapest, 2016. április 5. Popp Judit elnök 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ A Mező Tandem Egyesület a 2015. évben gazdálkodásáról a Számviteli törvénynek és a kapcsolódó előírásoknak

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti látogatóit alapításának 17. évfordulója alkalmából Visszapillantó 2015. november 14 Visszapillantó 2015. november 14 A Debreceni Főnix

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal

9.00 a Széchenyi emléktáblánál (Hősök tere 7.) néma koszorúzás egy szál virággal KOSZORÚZÁSOK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK OKTÓBER 19-én pénteken 9.30 a Romek emlékoszlopnál (Szentpéteri kapu) Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói 10.30 Ünnepi műsor a Miskolci Egyetemen 12.00

Részletesebben

Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok Szlovákiai magyar nyelvű felsőoktatás támogatása Kiosztható keret:

Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok Szlovákiai magyar nyelvű felsőoktatás támogatása Kiosztható keret: Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok Pályázati 2.1. Szlovákiai magyar nyelvű felsőoktatás támogatása Kiosztható keret: 8.000.000 Ft Ikt. szám Pályázó neve Helység Pályázat címe Teljes költség

Részletesebben

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre

Pesterzsébeti Ifjúsági és Gyermekönkormányzat munkaterve a 2012-2013-as tanévre ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS PESTERZSÉBETI PEDAGÓGIAI INTÉZET 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. Tel/fax: 284-01-38; Tel.: 421-07-71 Email: pepe20@pepint.sulinet.hu Honlap: www.pepint.hu Pesterzsébeti Ifjúsági

Részletesebben

Téma: Az írástudók felelőssége

Téma: Az írástudók felelőssége Téma: Az írástudók felelőssége 2002. november 21 Meghívott vendégünk: Fábián Gyula író, a Szabad Föld főszerkesztője Bevezető előadásának címe: A sajtó hatalma 2002. december 20 Meghívott vendégünk: Gyurkovics

Részletesebben

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink:

A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház rövid története, fontosabb eseményeink: A Versszínház magyar költők költészetének és életének színházi, zenei és képzőművészeti formában való bemutatásával foglalkozik. Turek Miklós színművész

Részletesebben

Dunavecse Város Önkormányzat Képviselő Testületének. 2013. évi M U N K A T E R V E

Dunavecse Város Önkormányzat Képviselő Testületének. 2013. évi M U N K A T E R V E Dunavecse Város Önkormányzat Képviselő Testületének 2013. évi M U N K A T E R V E 2013. január 30. (szerda) 15 óra 2.) Javaslat a városi rendezvények, ünnepségek előkészítésére vonatkozó elképzelések pontosítására,

Részletesebben

"De azt akarom, tisztán és fehéren, legyetek vígak és bársonyba-járók, a kezetekben egy nagy arany-érem, s hódítsátok meg az egész világot.

De azt akarom, tisztán és fehéren, legyetek vígak és bársonyba-járók, a kezetekben egy nagy arany-érem, s hódítsátok meg az egész világot. IV. évf. 2018. nyár Megjelenik havonta Kosztolányi Dezső Céltársulás Tájékoztató Kiadványa KOSZTOLÁNYI HÍRADÓ "De azt akarom, tisztán és fehéren, legyetek vígak és bársonyba-járók, a kezetekben egy nagy

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Pályázati azonosító: 3508/01174 SZAKMAI BESZÁMOLÓ ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK ÉS RENDEZVÉNYEK MEGRENDEZÉSE SOMOGY MEGYÉBEN Árny az árnyban. Versszínház Radnóti Miklós utolsó pillanatáról Időpont: 2014.11.10.

Részletesebben

1. A 2013.január 23-i kaposvári városnapon melyik volt híres polgármester kapta az Örökségünk Somogyország kincse címet?

1. A 2013.január 23-i kaposvári városnapon melyik volt híres polgármester kapta az Örökségünk Somogyország kincse címet? 5. forduló 1. A 2013.január 23-i kaposvári városnapon melyik volt híres polgármester kapta az Örökségünk Somogyország kincse címet? a. Németh Ignác b. Németh István c. Vétek (Kaposváry )György 2. Morzsák

Részletesebben

Sorszám / Helyezés. Szóbeli pontszámok Elért eredmény. Hozott pontszám. Magyar nyelv. Matematika. Tagozat Számítógép-szerelő,karbantartó

Sorszám / Helyezés. Szóbeli pontszámok Elért eredmény. Hozott pontszám. Magyar nyelv. Matematika. Tagozat Számítógép-szerelő,karbantartó 42 Ágoston Dávid Roland Balla Károly Ált. Isk. 2212 Csévharaszt 163 32 19 7 48 106 55 Antal Renátó 44 Báki István 22 Bari Richárd 40 Benkő Balázs 61 Bényei Krisztián 58 Bíró Dominik 41 Borsós Dominik Szebasztián

Részletesebben

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5.

MEGHÍVÓ. Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. MEGHÍVÓ Dunavarsányi Napok 2011. június 2-5. 2011. június 2. csütörtök 18.00 óra A Dunavarsányi Napok rendezvénysorozat nyitóünnepsége, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Év végi Hangversenye

Részletesebben

Polgármesteri Tájékoztató. a június 17. napjától augusztus 18. napjáig eltelt időszak fontosabb eseményeiről, közérdekű tárgyalásairól

Polgármesteri Tájékoztató. a június 17. napjától augusztus 18. napjáig eltelt időszak fontosabb eseményeiről, közérdekű tárgyalásairól Polgármesteri Tájékoztató a 2017. június 17. napjától 2017. augusztus 18. napjáig eltelt időszak fontosabb eseményeiről, közérdekű tárgyalásairól 1 Polgármesteri Tájékoztató a 2017. június 17. napjától

Részletesebben

A Kürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2006/2007

A Kürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2006/2007 A Kürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 2006/2007 2006-2007 2005-2006 2004-2005 2003-2004 2002-2003 2001-2002 2000-2001 A tanulók száma 300 250 200 150 100 50 0 257 267 267 243 225 213 199 Osztályok

Részletesebben

mből l kitelik. Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke

mből l kitelik. Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke Vas Megyei Közgyűlés a Batthyány Év 2007 Vas megyei tervezett rendezvényei méltó megvalósításának érdekében

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3508/01149 Vérzivataros évtizedek 1914-1944 MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Az idén 2014. november 18-19-én, immár 41.alkalommal került sor a Hajdú-Bihar

Részletesebben

A Rákóczi Szövetség Elnöksége által elbírált belső pályázatok Elődeink és értékeinkprogramsorozat

A Rákóczi Szövetség Elnöksége által elbírált belső pályázatok Elődeink és értékeinkprogramsorozat BP/2018/01 BP/2018/02 BP/2018/03 BP/2018/04 BP/2018/05 BP/2018/06 2018.01.29., 15:23 2018.01.29., 19:06 2018.02.03., 13:09 2018.02.06., 07:39 2018.02.07., 22:23 2018.02.07., 22:44 Győri Kazinczy Ferenc

Részletesebben

ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA. Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola december 23.

ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA. Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola december 23. ORSZÁGOS DÖNTŐ SORSOLÁS CSOPORT BEOSZTÁSOKRA Komárom, Szőnyi Bozsik József Általános Iskola 2013. december 23. 1 2013/2014. TANÉVI KISPÁLYÁS FLOORBALL DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ Komárom Városi Sportcsarnok,

Részletesebben

2018. évi eseménynaptár, Bp. Főv. XIII. kerület XIII. KERÜLETI ESEMÉNYNAPTÁR szeptember

2018. évi eseménynaptár, Bp. Főv. XIII. kerület XIII. KERÜLETI ESEMÉNYNAPTÁR szeptember XIII. KERÜLETI ESEMÉNYNAPTÁR 2018 szeptember 1 2018. évi eseménynaptár Az esemény Az esemény megnevezése A megemlékezés formája Felelős időpontja szeptember 1. 10-21 óra 10. Pozsonyi Piknik Kulturális

Részletesebben

VÁROSÜNNEP Rudabánya

VÁROSÜNNEP Rudabánya VÁROSÜNNEP Rudabánya Magyarország Európai Unióhoz csatlakozása 10. évfordulójának jegyében Programok III. Ásványgyűjtő Fesztivál, Rudabánya 2014. szeptember 5. VII. Városnap, Rudabánya 2014. szeptember

Részletesebben

Támogató neve Támogatott neve, címe Támogatás célja Támogatás összege Egyéb. Váci Szimfonikus Zenekar közös műsora

Támogató neve Támogatott neve, címe Támogatás célja Támogatás összege Egyéb. Váci Szimfonikus Zenekar közös műsora Polgármesteri Iroda Támogatási szerződések nyilvánosságra hozatala Támogató neve Támogatott neve, címe Támogatás célja Támogatás összege Egyéb Csekovszky Árpád Művészeti Közalapítvány Erdős Renée Ház Muzeális

Részletesebben

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT. kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét,

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT. kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét, IIDddd A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete elnöke és alelnöke a KASZ MUNKAVÁLLALÓKÉRT kitüntetésben részesítette Müller Jánosnét, a Nógrádker Zrt. Szakszervezeti Bizottságának titkárát, a KASZ

Részletesebben

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. Ügyiratszám: 1-4/ ELŐTERJESZTÉS. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete

BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. Ügyiratszám: 1-4/ ELŐTERJESZTÉS. Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete BALATONBOGLÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám: 1-4/2016. 17. ELŐTERJESZTÉS Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. április 28. napján tartandó ülésére Tárgy: Balatonboglár

Részletesebben

34 év után újra a Comenius Karon az OTDK

34 év után újra a Comenius Karon az OTDK 1. nap (2015. 04. 08.) 34 év után újra a Comenius Karon az OTDK 2015. április 8-án megkezdődött a XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 14. szekciójának háromnapos ülése. Az esemény főszereplői

Részletesebben

Küldöttség létszáma 1 (fő) Elszámolt napok száma. Időpont (tól-ig) 2006. január 2006.01.14. 7:05:00-

Küldöttség létszáma 1 (fő) Elszámolt napok száma. Időpont (tól-ig) 2006. január 2006.01.14. 7:05:00- . sz. táblázat Állami vezetők és más munkavállalók külföldi kiküldetéseinek elszámolt költsége és témája Tárca, szerv neve: Oktatási és Kulturális Minisztérium (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma)

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére 10220-1/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. november 25-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2010. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

HATÁROZATOK TÁRA. A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének.

HATÁROZATOK TÁRA. A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének. Határozat száma 71/2016. 72/2016. 73/2016. 74/2016. 75/2016. Előterjesztő Gulyás Tibor Határozat tartalma A Közgyűlés egyhangúlag megszavazta Török Márkot, az SZTE HÖK elnökét a Közgyűlés levezető elnökének.

Részletesebben

Zalaegerszegi testvérvárosi delegáció Marosvásárhelyen

Zalaegerszegi testvérvárosi delegáció Marosvásárhelyen Zalaegerszegi testvérvárosi delegáció Marosvásárhelyen Zalaegerszegi hivatalos testvérvárosi delegáció látogatott az erdélyi Marosvásárhelyre, a XVII. Marosvásárhelyi Napok rendezvénysorozatra, amely 2013.

Részletesebben

A Magyar-Német Fórum 21. éves közgyűlése

A Magyar-Német Fórum 21. éves közgyűlése Európa-Mozgalom Németországi Hálózata Németországi Európa-Szövetség Európa-Mozgalom Magyar Tanácsa Európai Intézet, Budapest A Magyar-Német Fórum 21. éves közgyűlése Szakmai Fórum: Kisebbségek társadalmi

Részletesebben

MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN

MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN MEGÚJULÓ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG A K ÁRPÁT-MEDENCÉBEN TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY 2018. ÁPRILIS 12 13. Keresd Bethlen-kastély ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR 8.30 9.00 Regisztráció PROGRAM 2018. április 12., csütörtök

Részletesebben

Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok. Pográny. Makkosjánosi. Nyékvárkony. Lakszakállas. Bodrogszentes.

Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok. Pográny. Makkosjánosi. Nyékvárkony. Lakszakállas. Bodrogszentes. Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok Pályázati Érvénytelen pályázatok 2.6 1114/2008 Alapiskola és óvoda, Csáb Csáb 2.6 1015/2008 Körtvélyes Község Körtvélyes 2.6 1217/2008 2.6 1260/2008 2.6

Részletesebben

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról

Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról Összefoglaló a Nagyjaink: Csukás István Meséi Alkotói Pályázatról A verseny megrendezésének időpontja: 2019. 03. 05. rendező intézményének neve: szervezőjének neve, beosztása: Kerekes Gábor Imre, Művész

Részletesebben

Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok (Önkormányzati együttműködési, Informatika, Média Kollégium második pályázati forduló)

Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok (Önkormányzati együttműködési, Informatika, Média Kollégium második pályázati forduló) Szlovákiai szervezetek által benyújtott pályázatok (Önkormányzati együttműködési, Informatika, Média Kollégium második pályázati forduló) Pályázati Érvénytelen pályázatok 2.3. 5620/2007 Helemba Község

Részletesebben

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 Tanulmányi kirándulás tervezete, szervezése, lebonyolítása Tartalom: Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 1. A tanulmányi kirándulás útvonala 2. A tanulmányi kirándulás

Részletesebben

Iktatószám : 18049/201 5/PARL Hív. szám: K/4017. Melléklet: 2 db

Iktatószám : 18049/201 5/PARL Hív. szám: K/4017. Melléklet: 2 db EMBERI ERŐ FORRÁSO K MINISZTÉRIUMA PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁ R Iktatószám : 18049/201 5/PARL Hív. szám: K/4017. Melléklet: 2 db Kiss Lászl ó országgyűlési képvisel ő részér e MSZP Budapest Tisztelt Képvisel

Részletesebben

Előterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés november 27-ei ülésére

Előterjesztés A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés november 27-ei ülésére Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés Elnöke Előterjesztés 2014. november 27-ei ülésére Tárgy: Személyi javaslatok Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat képviseletére Előterjesztő: Popovics György, a közgyűlés

Részletesebben

FUEN KONGRESSZUS 2017.

FUEN KONGRESSZUS 2017. FUEN KONGRESSZUS 2017. Programtervezet Szerda, 2017. május 17. 14.00 órától Regisztráció a Grand Hotel Napocában 19.00 23.00 Üdvözlőkoktél és a kisebbségek vására Székely hagyományőrző műsor, zene és gasztronómia

Részletesebben

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS

RENDEZVÉNYNAPTÁR 2014. DECS Hónap Február Rendezvény megnevezése 08. Katolikus bál 15. KISZE báb égetés Alapítványi Ház Rendezvény helyszíne Információ kérhető Telefonszám Alapítvány 20/283-2013 15. Ovis farsang 22. Zenés farsangi

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 21. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napok megrendezése

SZAKMAI BESZÁMOLÓ 21. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napok megrendezése SZAKMAI BESZÁMOLÓ 21. Szabolcs-szatmár-beregi Nemzetközi Levéltári Napok megrendezése A programok megvalósulásának helye és ideje Nyíregyháza Budapest, 2014. szeptember 18-19. A programok részletes ismertetése

Részletesebben

A magyar vers ünnepe

A magyar vers ünnepe A magyar vers ünnepe Tizedik alkalommal hirdette meg a Palóc Társaság a magyarságversek előadói versenyét az ipolysági születésű Sajó Sándor emlékének ápolására. A versmondó versenyre 2010. november 12-én,

Részletesebben

BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és fia, Buday György tiszteletére rendezendő konferencia programja

BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és fia, Buday György tiszteletére rendezendő konferencia programja Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék és Régészeti Tanszék szervezésében BUDAY-EMLÉKÉV 2017 a Buday Árpád és

Részletesebben

J e l e n t é s. Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítása megtörtént.

J e l e n t é s. Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat alapító okiratának módosítása megtörtént. Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. J e l e n t é s a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az önkormányzat két ülése közötti időszak fontosabb eseményeiről

Részletesebben

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége:

Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: Zemplén Térségi katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség 2010. évben végzett tevékenysége: 2010. január 14. a Sátoraljaújhelyi Városvédő és Szépítő Egyesülettel, az Eötvös József Klubbal közösen megemlékezést

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Bordás Géza elnök köszönti a meghívott vendégeket, a megyei önkormányzat munkatársait és a képviselőket.

Jegyzőkönyv. Bordás Géza elnök köszönti a meghívott vendégeket, a megyei önkormányzat munkatársait és a képviselőket. Jegyzőkönyv Készült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Cigány Kisebbség Területi Kisebbségi Önkormányzat 2008. július 3-i ülésén, melyre a Megyeháza Rákóczi termében került sor. Jelen vannak: A testület tagjai

Részletesebben

LdU Aktuell június - július. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

LdU Aktuell június - július. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1. HIVATALI HÍREK - MNOÖ Közgyűlés 2012. 07. 07. - Az MNOÖ-intézmények igazgatói pályázatainak nyertesei LdU LdU Aktuell Aktuell 2012. 2012. április június

Részletesebben

K I V O N A T az Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottság június 05-én tartott ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T az Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottság június 05-én tartott ülésének jegyzőkönyvéből Kaposvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottsága K I V O N A T az Oktatási, Tudományos és Kulturális Bizottság 2012. június 05-én tartott ülésének jegyzőkönyvéből

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR A pályázat megvalósult: támogatásával.

BESZÁMOLÓ. Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR A pályázat megvalósult: támogatásával. BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító: CSSP-NEPDALKOR-2018-0252 A pályázat megvalósult: támogatásával. A dr.barsi Ernő Népdalkör és Citeraegyüttes a pályázaton elnyert támogatást a szerződésben foglaltak szerint

Részletesebben

M E G H Í V Ó MAGYARORSZÁG KORMÁNYA

M E G H Í V Ó MAGYARORSZÁG KORMÁNYA M E G H Í V Ó MAGYARORSZÁG KORMÁNYA TISZTELETTEL MEGHÍVJA ÖNT SZÉCHENYI ISTVÁN SZÜLETÉSÉNEK 225. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL TARTANDÓ ÜNNEPSÉGSOROZATRA IDŐPONT: 2016. SZEPTEMBER 21. HELYSZÍN: NAGYCENK A SZÉCHENYI-EMLÉKBIZOTTSÁG

Részletesebben

Polgármesteri Tájékoztató. a október 17. napjától november 20. napjáig eltelt időszak fontosabb eseményeiről, közérdekű tárgyalásairól

Polgármesteri Tájékoztató. a október 17. napjától november 20. napjáig eltelt időszak fontosabb eseményeiről, közérdekű tárgyalásairól Polgármesteri Tájékoztató a 2017. október 17. napjától 2017. november 20. napjáig eltelt időszak fontosabb eseményeiről, közérdekű tárgyalásairól 1 Polgármesteri Tájékoztató a 2017. október 17. napjától

Részletesebben

23. kép: Siekerszki Zenobia festőművész kiállítása 24. kép: XVII. kerületi Lengyelekért díj átadása

23. kép: Siekerszki Zenobia festőművész kiállítása 24. kép: XVII. kerületi Lengyelekért díj átadása 2004. Január 28.: Farsang. Február 17. Művészeti Szalon a Csekovszky Árpád Művelődési Házban: Siekerszki Zenobia festőművész Lengyel-magyar tájakon c. kiállítása. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel

Részletesebben

http://www.archeologiakozalapitvany.hu/pdf/nka_beszamolo_2015.pdf Beszámoló

http://www.archeologiakozalapitvany.hu/pdf/nka_beszamolo_2015.pdf Beszámoló http://www.archeologiakozalapitvany.hu/pdf/nka_beszamolo_2015.pdf Beszámoló A Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem téríthető támogatás felhasználására Nemzeti Kulturális Alap Azonosító:

Részletesebben

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés

ELŐADÁSOK. Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés ELŐADÁSOK Konferenciák, tudományos ismeretterjesztés 1. Szabó Dezső Trianonról. Konferencia-előadás, Evangélikus iskolák kutató tanárainak I. konferenciája Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, 2013.

Részletesebben

Bősön útba ejtettük a környezetvédelmi szempontból sokáig vitatott vízierőművet, láttunk zsilipelő uszályt is. Bős - Vízierőmű

Bősön útba ejtettük a környezetvédelmi szempontból sokáig vitatott vízierőművet, láttunk zsilipelő uszályt is. Bős - Vízierőmű Iskolánk sikeresen szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából kiírt Határtalanul program pályázatán, így 50 fő 7. évfolyamos tanulóból és 4 kísérőtanárból álló csoportunk 5 napos emlékezetes

Részletesebben

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzata függelékek. A közgyőlés társulásai

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szervezeti és Mőködési Szabályzata függelékek. A közgyőlés társulásai A közgyőlés társulásai 1. sz. függelék 1. Benedek Elek Általános Iskola, Elıkészítı Speciális Szakiskola és Kollégium Intézményfenntartó Társulás (Oroszlány) 38/1998. (III. 26.) sz. KH 1. pontja 189/2005.

Részletesebben

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára

Nagy Előd festő- és éremművész, Nagy Botond fotós. 2012. november 19-én, hétfőn 18 órára. kiállításának megnyitójára A Kozák téri Közösségi Ház és a kiállító tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, barátait Nagy Előd festő- és éremművész, valamint fia Nagy Botond fotós kiállításának megnyitójára 2012. november

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK KISEBBSÉGI, ÉRDEKEGYEZTETŐ ÉS KÜLKAPCSOLATI BIZOTTSÁGA Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt.sz.:: I. 220-2 /2010. Postacím: 5601 Pf. 112. Telefax:

Részletesebben

GIMNÁZIUM I. Név Osztály Iskola Felkészítő tanár Összesen Helyezés Megjegyzés

GIMNÁZIUM I. Név Osztály Iskola Felkészítő tanár Összesen Helyezés Megjegyzés GIMNÁZIUM I. 1. Kovács András 10. Révai Győr 5 4 7 1 7 24 2. Stelczer Ádám 10. Révai Győr 7 0 3 5 5 20 3. Góger Szabolcs 9. Szent Orsolya Sopron Márk Tímea 7 3 5 0 4 19 4. Szaksz Bence 9. Kazinczy Győr

Részletesebben

2014. évi támogatások

2014. évi támogatások 2014. évi támogatások Sorsz. Támogatás kedvezményezettjének a neve Támogatás összege (Ft) Támogatás célja Támogatási program megvalósíátásnak helye 1. Kispályás Műfüves Nonprofit Kft. 1 640 000 Ft 2014.

Részletesebben

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS ALPOLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE VICEMAYOR OF MAKÓ 1/162-1/2015/I. Ea: Varga Erika Tárgy: Czirbus Gábor alpolgármester tájékoztatója az előző ülés óta történt fontosabb tárgyalásokról, eseményekről.

Részletesebben

KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY

KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY * ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Teleki László Alapítvány 2002 A kötet a Teleki László Intézetben

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG a 2013. június 26-i Választmányi ülés napirendjéhez

HÁTTÉRANYAG a 2013. június 26-i Választmányi ülés napirendjéhez HONVÉDSÉG ÉS TÁRSADALOM BARÁTI KÖR Székesfehérvári Szervezete - közhasznú szervezet- 8000 Székesfehérvár, Malom u. 2. Tel./ Fax: 00-36-22 311-255 E-mail: htbk.szfvár@regiment.hu HÁTTÉRANYAG a 2013. június

Részletesebben

1. NAPIREND Ügyiratszám: 1/153-4 /2015. ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület 2015. április 24-i nyilvános ülésére

1. NAPIREND Ügyiratszám: 1/153-4 /2015. ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület 2015. április 24-i nyilvános ülésére 1. NAPIREND Ügyiratszám: 1/153-4 /2015. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2015. április 24-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Beszámoló a polgármester és az alpolgármester fontosabb

Részletesebben

Jubileumi Konferencia a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megalakulásának 80. évfordulója tiszteletére. Szakmai beszámoló

Jubileumi Konferencia a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megalakulásának 80. évfordulója tiszteletére. Szakmai beszámoló Jubileumi Konferencia a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megalakulásának 80. évfordulója tiszteletére Szakmai beszámoló A Magyar Könyvtárosok Egyesülete, amely az 1935-ben alapított Magyar Könyvtárosok és

Részletesebben

HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2012. Időpont idő Helyszín Megnevezés Közreműködik Koordinálja. Téltemetés és Kiszebáb égetés

HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2012. Időpont idő Helyszín Megnevezés Közreműködik Koordinálja. Téltemetés és Kiszebáb égetés HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2012. Időpont idő Helyszín Megnevezés Közreműködik Koordinálja Február 17. 15.00 Nagyiskola Kisiskola Petőfi S. utca Téltemetés és Kiszebáb égetés

Részletesebben

2017. Tavaszi összefoglaló

2017. Tavaszi összefoglaló 2017. Tavaszi összefoglaló ÚTIKALAUZ A LENGYEL-MAGYAR KAPCSOLATOKHOZ BARTÓK ZONGORAVERSENY GÁLÁJA A BARTÓK ZENEHÁZBAN ÚTIKALAUZ A LENGYEL-MAGYAR KAPCSOLATOKHOZ Útikalauz a lengyel-magyar kapcsolatokhoz

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INTÉZMÉNYI ÜNNEPEK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJE

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INTÉZMÉNYI ÜNNEPEK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJE SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INTÉZMÉNYI ÜNNEPEK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJE Szeged, 2013. október 28. Intézményi ünnepek és megemlékezések rendje a Szegedi Tudományegyetemen 1 A Szegedi Tudományegyetem (továbbiakban:

Részletesebben

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente

Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente Lengyel emlékhelyek nyomában Dunakanyar, Ipolymente A magyarországi lengyel emlékhelyeket bejárva 2014-ben hazánk egyik legszebb vidékére, a Dunakanyarba, valamint az Ipolymentére látogatunk el. Olyan

Részletesebben

XXXV. SZEPSI CSOMBOR MÁRTON NAPOK RENDEZVÉNYSOROZATA SZEPSI. A rendezvénysorozat főszervezője: a Csemadok Szepsi Alapszervezete MEGHÍVÓ

XXXV. SZEPSI CSOMBOR MÁRTON NAPOK RENDEZVÉNYSOROZATA SZEPSI. A rendezvénysorozat főszervezője: a Csemadok Szepsi Alapszervezete MEGHÍVÓ XXXV. SZEPSI CSOMBOR MÁRTON NAPOK RENDEZVÉNYSOROZATA SZEPSI A rendezvénysorozat főszervezője: a Csemadok Szepsi Alapszervezete MEGHÍVÓ Társrendezők Szepsi Városi Művelődési Központ és Városi Könyvtár Szepsi

Részletesebben

HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2016

HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2016 HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2016 Időpont Helyszín Megnevezés Közreműködik Koordinálja Január 19. Vasúti emlékmű A németek kiűzésének napja, megemlékezés Német Nemzetiségi Január

Részletesebben

MUNKATERV. a 2011-es évre

MUNKATERV. a 2011-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2011-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

Ukrajnai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok. Határidőn túl 4.3. 5168/2007

Ukrajnai szervezetek által benyújtott pályázatok. Érvénytelen pályázatok. Határidőn túl 4.3. 5168/2007 Pályázati Ukrajnai szervezetek által benyújtott pályázatok Érvénytelen pályázatok Érvénytelenség oka Nagygejőci református Határidőn túl 4.3. 5168/2007 Nagygejőc i ifjúsági központ létrehozása 4 000 000

Részletesebben

Infoprog Iskolák versenye OPEN

Infoprog Iskolák versenye OPEN Iskolák versenye OPEN Levelező fordulók Döntő FB FA PB PA Bemutató FB FA PB PA Vetélkedő Összesen Iskola 40 40 40 40 20 100 100 100 100 100 680 Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola Érsekújvár

Részletesebben

Tájékoztató. A szerződés időtartama (amennyiben határozott időre kötik) vagy az ellenszolgáltatás teljesítésének határideje

Tájékoztató. A szerződés időtartama (amennyiben határozott időre kötik) vagy az ellenszolgáltatás teljesítésének határideje 1. támogatási Egészségügyi Központ Mezőcsát 2009. évi működési támogatás Egészségügyi Központ Mezőcsát 3450 Hősök tere 33. Dr. Siska András Intézetvezető főorvos 2009. jan.01-2009. dec. 31. 700 000 Ft

Részletesebben

SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ. a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának március 21-i üléséről.

SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ. a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának március 21-i üléséről. SZÜLŐ FÖLD ALAP IRODA EMLÉKEZTETŐ a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési kollégiumának 2007. március 21-i üléséről. A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma a Miniszterelnöki Hivatal épületében

Részletesebben

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok

Biharkeresztes Őszi Kulturális Programok Biharkeresztes 2013. Őszi Kulturális Programok Szeptember havi programok ITTHON VAGY MAGYARORSZÁG, SZERETLEK Szüreti Felvonulás és Bál Időpont: 2013. szeptember 28. 14.00 óra Helyszín: Városi Sportcsarnok

Részletesebben

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót.

Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei Társadalomtudományi Szakosztálya 2010-2012-ben végzett munkájáról szóló beszámolót. Magyar Szociológiai Társaság 1014 Budapest, Országház u. 30. Paksi Veronika titkár részére Tárgy: szakosztályi beszámoló Tisztelt Titkár Asszony! Mellékelten küldjük a Magyar Szociológiai Társaság Kárpát-medencei

Részletesebben

Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben

Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben Husz János és a huszitizmus hatása a magyarországi művelődésben 2015/11/09-2015/11/10 2015/10/30 Több kulturális intézmény közös szervezésében, Husz János halálának 600. évfordulója alkalmából, tudományos

Részletesebben

Az életet visszafelé tekintve lehet lemérni, de előre tekintve kell élni. ( Kierkegaard)

Az életet visszafelé tekintve lehet lemérni, de előre tekintve kell élni. ( Kierkegaard) Az életet visszafelé tekintve lehet lemérni, de előre tekintve kell élni. ( Kierkegaard) A MISKOLCI INDIÁN NYÁR ÉRTELMISÉGI KÖR PROGRAMTERVE 2014. Az egyesület kultúraközvetítő, befogadó szervezet. Célja:

Részletesebben

Helyezések-B kategória

Helyezések-B kategória Helyezések-B kategória Helyezés Név Megjegyzés I-kcs. fiú Boros Gergely (2001) Bolyai János Általános Iskola Érd Kis Kasza Miklós (2004) Batthyány Általános Iskola és Sportiskola Érd Pintér Olivér (2001)

Részletesebben