NAPLÓ Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NAPLÓ 1992. Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett."

Átírás

1 NAPLÓ Január 10. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Január 13. Duray Miklós az Együttélés Politikai Mozgalom elnöke előadást tartott az MDF Akadémia keretében "A szlovákiai magyarság jelene és jövője" címmel. Az előadáson a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett. Január 16. A Rákóczi Szövetség választmányi ülése. Január 18. Magyar bált tartottak Párkányban. A bálon a Rákóczi Szövetség több tagja is részt vett. Január 22. A Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsa ülést tartott. Január 23. A Kereszténydemokrata Néppárt Budapest XII. kerületi szervezete és a Rákóczi Szövetség Esterházy János Emlékbizottsága közös összejövetelt tartott. Bevezetőt mondott Dr. Surján László népjóléti miniszter a KDNP elnöke. Esterházy János gróf életútjáról Stelczer Elemér, a Rákóczi Szövetség keretén belül működő Esterházy János Emlékbizottság elnöke tartott előadást. Január 31. A Pozsonyi Diákhálózat rendezésében országos középiskolás találkozót rendeztek Párkányban, amelyen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát.

2 2 Február 10. A Rákóczi Szövetség érdekvédelmi munkacsoportjának ülése. Február 11. A Rákóczi Szövetség a Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának tagjaival együtt közös nyilatkozatot adott ki a volt Jugoszláviában a magyarokat sújtó jogtiprások ellen. Február 12. A Csehországi és Szlovákiai Kulturális Központban találkozóra került sor a Rákóczi Szövetség és a Matica Slovenska képviselői között. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Dr. Göndöcs László, Dr. Vígh Károly és Fehérné Tamás Judit. Február 15. A Rákóczi Szövetség irodája a Belgrád rakpartról átköltözött a Budapest, XII. kerületi Szoboszlai utca 2-4. szám alatti épületbe. Február 16. A pozsonyi várban ülésezett a Posonium Társaság. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Stelczer Elemér, Dr. Vígh Károly, Szabados Henrietta. Február 17. A Rákóczi Szövetség Alapítványának kuratóriuma és a Rákóczi Szövetség illetékesei közösen megvitatták az Alapítvány két éves működéséről készült jelentést. Ezt követően pályázati kérelmekről döntöttek. Február 18. A Rátkay Márton Klub, az Új Forrás Szerkesztősége, és a Közép-Európai Társadalom Tudományi Klub bemutatta a Rákóczi Szövetség tagjának, Tóth Lászlónak "Párhuzamok, kitérők", valamint Fábry Zoltánnak "Üresjárat" című könyvét. Az est résztvevői voltak Tóth László, Repiszky Tamás, Szakolczay Lajos és Gecse Jolán. Mindkét könyv a Rákóczi Szövetség Alapítványának támogatásával készült.

3 3 Február A pozsonyi magyar gépészmérnök hallgatókat tömörítő Bánki Donát Klub és a brünni Kazinczy Ferenc Diákklub (KAFEDIK) 12 tagja a Rákóczi Szövetség szervezésében Magyarországon tartózkodott és találkozott a Magyar Villamos Művek, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereivel is. Február 27. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Február 29. Nagyszabású találkozót szervezett a Rákóczi Szövetség a kassai kormányprogram kárvallottainak tiszteletére. A találkozót a Marczibányi téri Művelődési Központban rendezték. Dr. Halzl József elnök megnyitó szavai után az ünnepi beszédet Dr. Katona Tamás, a Külügyminisztérium politikai államtitkára tartotta. Beszédet mondott még Duray Miklós, az Együttélés Politikai Mozgalom elnöke és Balassa Zoltán, a Kassai Magyarok Baráti Társaságának elnöke is. A rendezvényen megjelent Entz Géza, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. A találkozó során Varga Kálmán megnyitotta a kitelepítéseket bemutató alkalmi kiállítást. A találkozó alkalmából a Rákóczi Szövetség nyilatkozatban kérte a Kormányt, hogy intézkedjen az eddig megtagadott jóvátétel mielőbbi megadása érdekében. A találkozó előtt ökumenikus istentiszteleten vettek részt a vendégek. Március 4. A Farkasréti temetőben eltemették Dr. Domokos Pál Péter tanárt, zenetudóst, helytörténészt, a csángó magyarság kutatóját, aki február 18-án hunyt el. A Rákóczi Szövetség képviseletében Dr. Göndöcs László főtitkár és Simén András titkár vett részt a temetési szertartáson.

4 4 Március 7. Pozsonyban a helyi Esterházy Klub Esterházy ülést rendezett a nagy magyar politikus születésének 90. és halálának 35. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen jelen voltak a Rákóczi Szövetség és a Szövetség keretén belül működő Esterházy János Emlékbizottság vezetői is. A pozsonyi ünnepségen Mayer Judit emlékezett meg Esterházy Jánosról. Stelczer Elemér rövid előadásban ismertette az 1945 őszén megalapított Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség történetét. Az előadás után került átadásra az Esterházy plakett, a CSMDNSZ ma is élő vezetőinek: Hajdú Lászlónak, Krausz Zoltánnak, Lipcsey Gyulának és Mészáros Gyulának. A pozsonyi ünnepség előtt Vágkirályfán Stelczer Elemér és Selmeczi Elek adták át Janics Kálmánnak az egyik idei Esterházy János emlékérmet. Ünnepi műsor keretében emlékeztek meg a párkányi Balassi Bálint Klub alapításának 10. évfordulójáról. Március 8. A kassai Szent Erzsébet Székesegyházban magyarnyelvű gyászmisét tartottak Esterházy János gróf lelki üdvéért. A mise után a mártírpolitikus lánya, Esterházy Alice tartott előadást, majd férje Malfartti báró nagykövet a kassai polgármesterrel ismertette a dél-tiroli nemzetiségi politika elveit és gyakorlatát. Március 29. A CSEMADOK érsekújvári és andódi szervezete a Rákóczi Szövetség és a Szövetség Alapítványa közös rendezésében megkezdődtek a 23. érsekújvári Czuczor Gergely irodalmi és kulturális napok. Március 9. A Rákóczi Szövetség érdekvédelmi munkacsoportjának ülése.

5 5 Március 11. A Népszabadság Dr. Soóky Dezső cikkét közölte a "Szlovákok csalóka mámora" címmel. Március 14. A Rákóczi Szövetség és Alapítványa, valamint a Hermann Ottó Társaság közösen megkoszorúzta Czuczor Gergelynek a Budapest, V. Múzeum körút 23. sz. ház falán található emléktábláját. A koszorúzást követően a résztvevők megtekintették a házban lakó Nagy Alice keramikus művész kiállítását, aki férjével, Dr. Csiba Árpáddal az emléktábla ügyét felkarolta. Ugyanezen a napon délután került sor a "Bölcsőnk" ifjúsági és honismereti pályázat díjkiosztó ünnepségére. Az 1991 évi pályázat eredményeképpen az első díjat Vég Andrea (Galánta), a második díjat Danyisovszky Adrienn (Miskolc), a harmadik díjat megosztva Kocsis Mária (Nádszeg), Pócsa Péter (Csomatelke) és Szepessy Éva (Rimaszombat) nyerték. Ezen kívül könyvjutalmat kaptak Ádám Andrea (Kassa), Bíró Mónika (Tornalja), Magasváry Klára (Érsekújvár) és Szerencsés Sándor (Dunaszerdahely), valamint egy további dunaszerdahelyi szerző-négyes: Borbély Beáta, Huszár Ágnes, Nagy Henrietta, Szitás Gábor. Március 15. A CSEMADOK szervezésében koszorúzási ünnepség volt Pozsonyligetfalun, a Petőfi szobornál. Az ünnepi beszédet Gergely András történész mondta. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Március 17. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Március 19. A Berzsenyi Társaság szervezésében bemutatták Botlik József - Dupka György "Ez hát a hon" című Kárpátalja monográfiáját. A könyv kiadását a Rákóczi Szövetség

6 6 Alapítványa is támogatta. A sikeres est előadói a szerzők mellett: S. Benedek András és Balla Gyula az Alapítvány kurátora voltak. Március 20. A Rákóczi Szövetség kulturális munkacsoportjának ülése. Március 21. Győrött megalakult a Rákóczi Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei szervezete. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Halzl József, Göndöcs László és Kún Ferenc. Megalakult a Magyar Alapítványok Szövetségén belül a magyar oktatási-, tudományos és kulturális alapítványok tagozata. A tagozat alapító tagja a Rákóczi Szövetség Alapítványa is. Március 21. Balassagyarmaton palóc regionális találkozót tartottak a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Ünnepi beszédet Katona Tamás államtitkár, a Rákóczi Szövetség tagja mondott. Március 26. Pozsonyban Kassák Lajos ünnepséget tartottak. A Rákóczi Szövetség részéről Luzsicza Lajos jelent meg. Március 27. II. Rákóczi Ferenc születésének évfordulóján a Rákóczi Szövetség vezetősége megkoszorúzta a fejedelem Országház előtti szobrát. Március 27. Nagykürtösön Mikszáth Kálmán születésének 145. évfordulója alkalmából emlékestet tartottak, amelyen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Március 28.

7 7 A Budavári Palota Király-pincéjében II. Rákóczi Ferenc születésének 316. évfordulóján ünnepi hangverseny volt. A hangversenyen a Rákóczi Szövetség több tagja is megjelent. Április 1. Az Új Magyarország cikket közölt Halzl Józsefnek, a Rákóczi Szövetség elnökének tollából, "Mégegyszer az emlékünnepségről - a párbeszédet folytatni kell" címmel. Április 4. A Rákóczi Szövetség Elnöksége képviseletében Dr. Göndöcs László, Kún Ferenc és Simén András Esztergomban tárgyalt egy helyi Rákóczi szervezet létrehozásának lehetőségeiről, Dr. Horváth István múzeum igazgatóval. Párkányban folytatódtak a megbeszélések ugyanerről a kérdésről a helyi magyar szervezetek képviselőivel. Vasárnap Bényben és Ipolyszalkán fogadták a Rákóczi Szövetség küldöttségét. Az utazáshoz a Budapesti Elektromos Művek biztosított járművet. Április 6. A Kisalföld beszámolót közölt arról, hogy a Rákóczi Szövetség Győr-Moson-Sopron megyei szervezete 9 tagú vezetőséget választott. Elnök lett Szabó József a Hazánk Könyvkiadó igazgatója, titkár Kozma László, a Széchenyi István Művelődési Központ igazgatója. A gazdasági ügyeket Csepiga Pál vezeti. A soproni körzet felelőse: Kótay László, az ÉDÁSZ Rt. műszaki vezérigazgató-helyettese lett. A mosoni körzetért Böröndi Lajos költő a felelős. A vezetőség további tagja: Dr. Cseh Sándor, az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola főigazgatója, Dr. Hidey Miklós, a Főiskola tanára, Schmidt János az ÉDÁSZ Rt. vezérigazgatója és Varga László a CSEMADOK dunaszerdahelyi járási elnöke. Dr. Surján László népjóléti miniszter aláírta a Mocsáry Lajos Alapítvány Alapító Okiratát. Az alapítvány célja a szomszéd országokban élő magyarság támogatása, egészségügyi és szociális ügyekben és válsághelyzetekben. A kuratórium elnöke: Lakner Zoltán helyettes államtitkár lett, aki a Rákóczi Szövetségnek is alapító tagja. A Rákóczi Szövetség részéről az alapító Simén Andrást kérte fel a felvidéki és kárpátaljai ügyekért felelős kurátornak.

8 8 Április 6. A Magyar Nemzet Vígh Károlynak, a "Hontalanság évei" című tanulmányát közölte. Április 20. Lillafüreden rendezték meg a magyar Pax -Romána kongresszust "Keresztények és a szabadság" témakörben. Az eseményen a Rákóczi Szövetség részéről Dr. Göndöcs László vett részt. Április Budapesten rendezték meg az első kárpátmedencei báb fesztivált. A Rákóczi Szövetség a párkányi Kuckó bábcsoport tartózkodási költségeit fedezte. Április 24. A Hadtörténeti Intézet színháztermében a Rákóczi Szövetség, a Hermann Ottó Társaság és az MDF I., valamint XII. kerületi szervezete támogatásával Szombathy Viktor emlékestet tartottak. A jeles felvidéki író emlékére rendezett estet Dr. Szíj Rezső nyitotta meg és Dr. Selmeczi Elek rendezte. Megjelent még Duray Miklós, Sidó Zoltán és Szabó Rezső. Április 25. Esztergomban és Párkányban Valéria-napot rendeztek, a Mária Valéria híd újjáépítése érdekében. A háborúban felrobbantott Duna híd mindkét csonkján alkalmi műsort rendeztek. Ennek során ismertették a helyi szervezetek felhívását, többek között a Rákóczi Szövetségét is. Április 26. A Rákóczi Szövetség Ifjúsági és Honismereti Csoportja Párkányba utazott és az ott csatlakozott résztvevőkkel együtt kerékpáros kirándulás keretében Ipolyszalkára mentek. Itt a falu képviselőivel együtt átkeltek a zárva tartott határhídon. Az Ipoly túlsó partján Kovács István, a szomszédos Letkés polgármestere fogadta a kerékpáros tüntetés résztvevőit. A letkésiek jóvoltából valóságos népünnepéllyé alakult a túra, a fellobogózott falu népe megvendégelte a "kerekeseket".

9 9 Minden érintett szerv messzemenő megértés tanúsított az alkalmi határnyitás előkészítése során, de szomorúan kellett tapasztalni, hogy az ünnepséget követően a sorompó újból leereszkedett. A kerékpáros határnyitás szervezői Beck László, Himmler György és Simén András voltak. Április 25. Prágában jubileumi találkozót rendeztek a prágai magyar diákokat tömörítő Ady Endre Diákkör fennállásának 35. évfordulója alkalmából. Az ünnepséget üdvözölte a Rákóczi Szövetség is. Április 29. A Művelődési Minisztérium Nemzeti Kisebbségi Főosztálya tanácskozást szervezett a határon túli gyermekek táboroztatásával foglalkozó szervezetek, alapítványok képviselőinek bevonásával. Felvetődött egy tábortanács létrehozásának szükségessége. A Rákóczi Szövetség részéről megjelent Göndöcs László, Balázs György és Simén András. Április 30. A Rákóczi Szövetség választmányi ülése. Május A Rákóczi Szövetség Ifjúsági- és Honismereti Csoportja és a szepsi Csombor Márton Klub közös túrát szervezett az évi szabadságharc felvidéki színhelyeire azzal a céllal, hogy az ott található emlékművek állapotát felmérje és a jövőben ezek megóvása érdekében a lehetséges munkálatokat elvégezze. Az útvonal Abaúj - Gömör - Sáros - Szepes és Torna megyék területét érintette. A túrán meghívottként részt vett három kárpátaljai fiatal is. A túrán vetődött fel a gondolat, hogy a Rákóczi Szövetségen belül fel kellene állítani egy munkacsoportot, mely a felvidéki és kárpátaljai műemlékek sorsát kísérné figyelemmel. Ezt a javaslatot a

10 10 Rákóczi Szövetség május 21-i elnökségi ülésén elfogadták és a bizottság élére Kún Ferencet megválasztották. Május 11. A Művelődési Minisztérium Nemzeti Kisebbségi Főosztálya kezdeményezésére megalakult a Tábortanács a határon túli fiatalok nyári táborozási lehetőségeinek összehangolására és támogatására. A Rákóczi Szövetség részéről Simén András titkár vett részt az alakuló ülésen. Május 12. A Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának ülése. Május Dunaszerdahelyen megrendezték a "Dunamenti tavasz" című seregszemlét a felvidéki gyermek bábjátszók és műkedvelő színjátszók részvételével. A Rákóczi Szövetség is képviseltette magát a rendezvényen. Május 14. A Bősi Vízlépcsővel kapcsolatos "Szigetközi és csallóközi vízgazdálkodási problémák" címmel jelentette meg a Szabad Újság Molnár Istvánnak és Hábel Györgynek, a Rákóczi Szövetség tagjának közös tanulmányát. Május 22. Tatán megalakult a Rákóczi Szövetség Komárom megyei szervezete. A nagy érdeklődés mellett megtartott alakuló ülésen Vass Józsefet, a Vértes Erőmű Rt. vezérigazgatóját választották meg elnöknek. Május 25. A Dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Iskola Rákóczi ünnepséget tartott. A Rákóczi Szövetség részéről Göndöcs László főtitkár jelent meg. Május 28.

11 11 A Rákóczi Szövetség Budapesten nyilvános politikai fórumot szervezett a szlovákiai magyar koalíciós pártok meghívásával. A fórumon részt vett Bugár Béla (Magyar Keresztény Demokrata Mozgalom), Duray Miklós (Együttélés Politikai Mozgalom) és Popély Gyula (Magyar Néppárt). Május 29. Megrendezték az abroncsosi művelődési tábort, amelyet a Füleki Önkormányzat és a CSEMADOK szervezett. Támogatta a rendezvényt a Rákóczi Szövetség Alapítványa is. Május 31. Rákóczi Ferenc szülőhelyén, Borsiban egész napos ifjúsági Rákóczi kulturális programot rendeztek felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és anyaországi gyermekcsoportok vettek részt. Ökomenikus tábori istentiszteletet tartottak, majd felszentelték a Borsi Rákóczi kastély falán azt a keresztet, amelyet az 50-es években az épületben tanyázó ifjú kommunisták által elégetett helyébe állítottak. A rendezvény szervezői között szerepel a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság és a Rákóczi Szövetség. A Szövetség részéről a rendezvényen megjelent Göndöcs László és Simén András. A műsort követően a Szövetség képviselői megbeszéléseket folytattak Hajdú Jenővel, a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság elnökével és Molnár László polgármesterrel, az aggasztó állapotban lévő Rákóczi kastély helyreállításának lehetőségeiről. Május 31 - június 5. A 29. Jókai Napok rendezvény-sorozata Révkomáromban. Képviseltette magát a Rákóczi Szövetség is. Június 2. A Bajcsy Zsilinszky Társaság székházában sajtótájékoztatót tartottak a határon túli magyarság ügyeiben illetékes társadalmi szervezetek és memorandumban fordultak John Major brit miniszterelnökhöz, a több mint 400 ezer fős horvátországi és szerbiai magyarság tragikus sorsa ügyében. A sajtótájékoztatón részt vett a Rákóczi Szövetség képviselője is.

12 12 Június 4. A Révkomáromi Jókai Színház bemutatót tartott. Előadták a Rákóczi Szövetség tagjának, Ébert Tibornak "Esterházy" című színpadi játékát. A bemutatóra a Jókai napok keretében került sor. A Rákóczi Szövetség vezetői és az érdeklődő tagság a Budapesti Elektromos Művek által rendelkezésre bocsátott autóbuszon juthatott el a nagysikerű bemutatóra. Június 6. Budapesten béketüntetés volt a balkáni háború pusztításai ellen Jugoszlávia Követsége előtt. A tüntetésen sok társadalmi szervezet mellett képviseltette magát a Rákóczi Szövetség is. A résztvevő szervezetek háborúellenes felhívást is közzétettek. Többek között beszédet mondott Vígh Károly a Rákóczi Szövetség részéről. A tüntetés után ökomenikus imádság volt a Fasori Evangélikus Templomban. Június 14. Bényben felavatták a világháború áldozatainak emlékművét. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Június 17. A Magyar Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának ülése. Június Halzl József és Göndöcs László Pozsonyban résztvettek a CSEMADOK elnökségi ülésén és egyeztető megbeszélést folytattak a tervezett Városi Célalapítványok megszervezéséről. Ezen kívül felkerestek több magyar iskolát is. (Révkomáromban a Magyar Gimnáziumot és az Ipari Szakközépiskolát, Galántán a Állami Magyar Gimnáziumot és a magán gimnáziumot, Hidaskürtön a magyar tannyelvű magán szakközépiskolát.

13 13 A Rákóczi Szövetség képviselői Szencen résztvettek a Szencért Alapítvány kuratóriumi ülésén, majd Pozsonyban Duray Miklóssal is tárgyaltak. Az utiprogram somorjai és dunaszerdahelyi tárgyalásokkal zárult. Dunaszerdahelyen a létrehozandó Célalapítványok szervezőivel tárgyaltak. Június 19. Erkel napokat rendeztek Budakeszin. Az ünnepség keretében a plébánia templomban fellépett a Szlovákiai Magyar Tanítók Énekkara és Kárpátaljáról a tiszapéterfalvi énekegyüttes. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség képviseletében megjelent Göndöcs László, Szamosi Elemér és Simén András, valamint Stelczer Elemér az Esterházy János Emlékbizottság elnöke. Június 21. Járási dal- és táncünnepélyt rendeztek Magyarszőgyénben. Az ünnepségen a Rákóczi Szövetség is képviseltette magát. Június 22-július 2. A Miskolci Városi Könyvtár szervezésében tizedszer rendeztek olvasótábort gyermekek részére. Felvidékről is fogadtak résztvevőket. A Rákóczi Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete is támogatta a táborozást. Dr. Nátafalussy Lajos a megyei szervezet titkára látogatta meg a kisgyőri tábort. Június 25. A Magyarok Világszövetségének közgyűlése. A közgyűlésen a Rákóczi Szövetség részéről Halzl József vett részt. Június 27. Az Új Magyarország közölte Tamáska Péter írását Szlovákiáról "Új szomszéd meglepetésekkel" címmel. Június A csehszlovákiai magyarok 37. országos kulturális ünnepélye Gombaszögön. A rendezvényt a Rákóczi Szövetség Alapítványa is támogatta.

14 14 Június 29. Tatán a Polgármesteri Hivatalban a Rákóczi Szövetség megyei szervezetei regionális ülést tartottak. Július 1-augusztus 31. A nyár folyamán 168 erdélyi, felvidéki főiskolás és egyetemista tölthetett szakmai gyakorlatként néhány hetet magyarországi vállalatoknál. A programot a Rákóczi Szövetség és a Magyar Villamos Művek Rt. koordinálta. A vállalatok a szakmai gyakorlaton túlmenően 171 diák nyaraltatásáról is gondoskodtak. A diákok többsége a Magyar Villamos Művek Rt. tagvállalatainál nyert elhelyezést. Július 8. A székelyföldi Korondon rendezett "Hazanéző" irodalmi táborba a Rákóczi Szövetség egy 16 fős felvidéki diákcsoportot juttatott el. A táborozás sikerét mutatja, hogy a révkomáromi diákok és tanáraik jövőre hasonló tábort szerveznek erdélyi fiatalok fogadására. Július 10. Dr. Göndöcs László Pukkai Lászlóval, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség elnökével tárgyalt Révkomáromban. Július 11. A szatmári Király Ádám (Rákóczi Ferenc apródja, bujdosótársa) emlékének szentelt ünnepségsorozat keretében Boldván tudományos ülés volt, amelyen a Rákóczi Szövetség tagja R. Várkonyi Ágnes is előadást tartott, "A szatmári béke ifjúsággal" címmel. Este a boldvai temetőben Dr. Nátafalussy Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezet elnöke emléktáblát leplezett le a szatmári Király család sírboltján. Július 18.

15 15 Honismereti kerékpártúra Horváth Mihály emlékére, aki az ellenzéki mozgalmak vezéralakja volt és a túramozgalom rendszeres résztvevője. Horváth Mihály szerencsétlenség következtében hunyt el. A túra az óbudai temetőben kezdődött Horváth Mihály sírja koszorúzásával, majd a túrázók Párkány érintésével Garamkövesdre utaztak. A kovácspataki domb környékén tett kirándulásuk után az Ipoly egyik lezárt hídján kelt át a társaság azzal a céllal, hogy a zárva tartott átkelőkre a hatóságok és a közvélemény figyelmét felhívják. Helemba és Ipolydamásd - a híddal elválasztott két község - szeretettel fogadta a tüntető túrázókat. A Börzsöny lábánál az Ipoly mentén haladt a túra tovább Drégelypalánk, Ludányhalászi voltak a további tábor helyek. A halászi táborban Dr. Göndöcs László főtitkár tartott előadást a régi táborozásokról. Kún Ferencz és Bikki István is szerepeltek helytörténeti előadásokkal. További nevezességek Hollókő, Ipolytarnóc, Salgótarján. Az utolsó táborhely Ragyolc volt. A helyi iskola igazgatója, valamint füleki és losonci barátok körében a tábor- tűznél emlékezett meg Böszörményi István Horváth Mihályról. A túrát, amelyen mintegy 150 fiatal vett részt, a párkányi Balassi Bálint Klubbal közösen az Ifjúsági és Honismereti Csoport szervezte: Balázs György, Pekk László, Himmler György, Kovács Dezső és Simén András. Július 28. A Rákóczi Szövetség elnökségi ülése. Július 30-augusztus 2. Ipolyságon megtartották a Csehszlovákiai Magyar Keresztény Értelmiségiek Szövetsége első kongresszusát "A magyar keresztény értelmiségiek felelőssége és feladatai" címmel. A kongresszuson részt vett és előadást tartott Dr. Göndöcs László is, amely "A szlovenskói magyar keresztény értelmiségiek a két világháború közötti időszakban" címet viselte. Augusztus 3. Anyanyelvi- és olvasótábort szervezett a győri Radnóti Emlékbizottság és az Irodalmi Társaság a Rákóczi Szövetséggel együttműködve. A táborvezető Szabó József a

16 16 megyei szervezet elnöke volt. A táborozást a Rákóczi Szövetség anyagilag is támogatta. Augusztus 7. Az SZMPSZ által Deákiban szervezett pedagógus továbbképző szabadegyetemre látogatott Dr. Göndöcs László, aki a záróünnepélyen a Szövetség nevében beszédet is mondott. A révkomáromi magyar egyetem ügyében tárgyalt Dr. Szabó Rezsővel és Pukkai Lászlóval. Augusztus 8. Besenyőtelken a Rákóczi Szövetség közvetítésével 15 kárpátaljai gyermeket nyaraltattak. A gyermekcsoport a Tisza forrásvidékéről, Rahóról és környékéről érkezett. A Rákóczi Szövetség az utazásszervezésben segített. Ugyancsak ebben az időszakban Mesztegnyőn a Honismereti és Természetvédő Egyesület 75 felvidéki, kárpátaljai és erdélyi gyermeket táboroztatott. A tábor költségeihez a Rákóczi Szövetség is hozzájárult. Augusztus 8. Az Ifjúsági és Honismereti Csoport harmadízben rendezte meg az anyanyelvi tábort Izbégen. A táborozás résztvevői a szórvány vidékekről érkeztek: Cseh-, és Morvaországból, Kárpátaljáról, a Vajdaságból. Egy hetet családoknál töltöttek a gyermekek, majd bérelt busszal Balaton-felvidéki és pannonhalmi kirándulásra mehettek. A második hetet avatott tanárok keze alatt Izbégen töltötték, játékos gyakorlatokkal fejlesztve magyar nyelv tudásukat. A táborozás fő támogatója a Rákóczi Szövetség, ezen kívül a villamosenergia ipar több cége is hozzájárult a költségekhez. A szervezők között elsősorban Balázs György és Simén András említhető. Augusztus 9.

17 17 Nemzetismereti népfőiskolát szervezett a Magyar Művelődési Intézet Budaörsön az Illyés Gyula Gimnáziumban a határokon kívül élő magyar tanárok, lelkészek, közösségek vezetői számára. Augusztus 10. Örsújfalun megkezdődött a Diákhálózat hagyományos nyári ifjúsági tábora. Meglátogatták a tábort a Rákóczi Szövetség képviselői is. Augusztus 14. Tiszaújvárosban megnyílt a Tiszai Erőmű Rt. által szervezett vizitábor a szomszéd országokban élő magyar fiatalok számára. A megnyitón megjelent Dr. Halzl József és Dr. Nátafalusi Lajos, a Rákóczi Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnöke. A tábor megrendezése nagymértékben Schwardy Miklós vezérigazgató érdeme, aki maga is felvidéki származású. Megnyílt az első kárpátmedencei képes levelezőlap kiállítás a Budapesti Műszaki Egyetem főépületében. A tárlat előkészítésében a Rákóczi Szövetség is szerepet vállalt. "Piktor" néven honismereti és képzőművészeti tábort szervezett a párkányi Gyermek és Ifjúsági Ház az esztergomi József Attila Általános iskolával karöltve a két testvérvárosból és Gyergyószentmiklósról meghívott gyermekek számára. A résztvevők meglátogatták a Rákóczi Szövetség közeli izbégi gyermektáborát is. A táborvezető Kovács Dezső művelődési ház igazgató, aki maga is tagja a Rákóczi Szövetségnek. A tábor költségeihez hozzájárult a Rákóczi Szövetség és a DÉMÁSZ Rt. Augusztus 15. Ipolyszalkán Csepreghy Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek. A megnyitón előadást tartott Dr. Horváth István a Rákóczi Szövetség tagja.

18 18 Augusztus Budapesten megrendezték a Magyarok III. Világtalálkozóját. Ennek keretében tartotta közgyűlését a Magyarok Világszövetsége. A világtalálkozó előkészítésében a Rákóczi Szövetség is részt vett. A Világszövetség Választmányába a Rákóczi Szövetség részéről Halzl Józsefet, Selmeczi Eleket és Tamáska Pétert választották meg. A sajtó és a hírközlő eszközök részletesen foglalkoztak az eseménnyel. Augusztus 19. Felvidéki találkozót tartottak Újpetrén. Az eseményen a Rákóczi Szövetség képviseletében Tamáska Péter és Szabó Andor vett részt. Augusztus 25. Losoncon a Rákóczi Szövetség által kezdeményezett Városi Célalap rendszer első egységeként létrejött a Városi Alapítvány helyi munkabizottsága. Az alakuló ülésen megjelent Halzl József és Göndöcs László. Hahn Józsefet választották meg a munkabizottság elnökévé. Kovácspatakon főiskolás találkozót rendeztek. A Rákóczi Szövetség ehhez szervezési segítséget nyújtott. Augusztus 30-szeptember 5. Megrendezték a Rákóczi Szövetség hagyományos főiskolás táborát, amelyen kb. 60 felvidéki és erdélyi főiskolás vett részt. Előadást tartott többek között Szabó Iván ipari miniszter, Tölgyessy Péter az SZDSZ elnöke, Lengyel László közgazda, Németh Zsolt a FIDESZ országgyűlési képviselője, Surján László népjóléti miniszter, Szarka László történész, Dr. Kálmán Attila államtitkár, Raffay Ernő államtitkár, Dr. Jeszenszky Géza külügyminiszter. Halzl József és Göndöcs László jelenlétében a megjelent diákszervezetek képviselői beszámoltak tevékenységükről. A tábor záró eseménye Almássy László orgonahangversenye volt a Mátyás templomban, majd a Városmajori Templomban búcsúest volt, ahol a vendégek a Városmajori Katolikus Ifjúsági Egyesület tagjaival találkoztak.

19 19 A Vértesi Erőmű Rt. autóbusz kirándulást is szervezett a táborozóknak. Szeptember 1. Megjelent nyomtatásban Ébert Tibor "Esterházy" című színpadi játéka. A Nemzetközi Előkészítő Intézetben megkezdte tanulmányait 100 kárpátaljai diák, akik itt főiskolai felvételre készülnek. Többen közülük rendszeres segítséget ígértek a Szövetség irodájában folyó munkához. Az ipolysági Fegyverneki Ferencről elnevezett magyar tanítási nyelvű Egyházi Alapiskola és a hidaskürti Szakmunkásképző Magániskola tanévnyitó ünnepségén részt vett Göndöcs László és Molnár Imre. Mindketten az iskola részére ajándék könyveket is vittek magukkal. Szeptember 3. A Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsa nyilatkozatot adott ki, amelyben támogatásáról biztosítja Tőkés László református püspököt. A püspök szeptember 2-án éhségsztrájkot kezdett a romániai kisebbségeket is érintő jogtalanságok miatt. Szeptember 7. Megalakult a Rákóczi Szövetség esztergomi szervezete. Az ülésen Besey László ösztöndíj alapítvány létrehozásának szándékával jelentős összeget ajánlott fel. Az alakuló ülésen megjelent Halzl József, Selmeczi Elek, Göndöcs László, Simén András, Czenthe Miklós és Pécsi Dániel. Az ülést Horváth István a Balassa Bálint Múzeum igazgatója vezette. Jelen volt még Himmler György az esztergomi szervezettel szoros kapcsolatot tartó párkányi Balassi Klub elnöke is. Szeptember 10. A Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsának ülése. Szeptember 11.

20 20 Pozsonyban a CSEMADOK székházában a szerző jelenlétében bemutatták Ébert Tibor "Esterházy" című színpadi játékát a révkomáromi Jókai Színház előadásában. Ezt megelőzően Dunaszerdahelyen, Nagymegyeren és Somorján is előadták a művet. Szeptember 12. Czenthe Miklós a Rákóczi Szövetség szervező titkára ezen a napon tartotta esküvőjét Szoláry Henriettel a Bécsi kapu téri evangélikus templomban. Szeptember 15. A Kisebbségvédelmi Szervezetek Együttműködési Tanácsa sajtóértekezletet szervezett a Meciar látogatás kapcsán kialakult magyar-szlovák viszonyról és a vajdasági magyarságot fenyegető újabb népírtásról. A Rákóczi Szövetség részéről Vígh Károly, Göndöcs László és Gyurcsik Iván válaszolt az újságírók kérdéseire. Első megbeszélését tartotta a Rákóczi Szövetség Politikai Elemző Munkacsoportja. Szeptember 18. A nemzetközi PEN Klub Neumann Alapítványa tanácskozást szervezett Budapesten. A Rákóczi Szövetség részéről az eseményen előadást tartott Ébert Tibor író, Jeszenszky Géza külügyminiszter és Kiss Gy.Csaba a Közép-európai Intézet igazgatója. Szeptember 21. Ünnepségsorozat kezdődött Érsekújvárott a gimnázium alapításának 150. évfordulója alkalmából. A Városi Művelődési Központban megnyílt a "150. éves az Érsekújvári Gimnázium" című kiállítás. A Rákóczi Szövetség képviseletében megjelent Halzl József, Luzsicza Lajos és Szőke István. Szeptember 22.

21 21 Göndöcs László főtitkár Borsiban tárgyalt a környék településeinek polgármestereivel a Rákóczi kastély helyreállításának és hasznosításának lehetőségeiről. Ezt követően részt vett a borsi II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság ülésén. Szeptember 25. A Rákóczi Szövetség Ifjúsági és Honismereti Csoportja túrát szervezett a Rába forrásához. A társaság egy része kerékpárral, míg mások csónakkal tették meg az utat. Az ausztriai kiránduláson számos felvidéki fiatal is részt vett. Szeptember 26. Dunaszerdahelyen felszentelték a Szlovákiai Magyar Cserkész Szövetség székházát. Az építkezés költségeihez a Rákóczi Szövetség is hozzájárult. Szeptember 28. Érsekújvárott a CSEMADOK székházában Turczel Lajos tartott előadást az érsekújvári gimnázium "Szellemi kisugárzása" címmel. Szeptember 30. A Rákóczi Szövetség esztergomi szervezete megválasztotta tisztségviselőit. A szervezet elnöke Dr. Horváth István múzeum igazgató lett. Október 2. A "400 éves Érsekújvár 150. éves gimnáziuma" című ünnepi esten a CSEMADOK székházában beszédet mondott Dr. Dobosi László a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke, a város szülötte. Október 3. Az érsekújvári gimnázium ünnepség sorozata keretében emléktáblákat lepleztek le, diákstaféta indult a temetőbe a volt tanárok és diákok sírjának koszorúzására. Koszorúztak a régi gimnázium falán és díszelőadást tartottak a gimnázium padjaiból

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG BESZÁMOLÓ 2012

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG BESZÁMOLÓ 2012 TARTALOMJEGYZÉK SZERVEZETI ÉLET 2 TÁRSADALMI- ÉS MÉDIAKAPCSOLATOK 9 A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG 2012-BEN MEGVALÓSULT KÖZPONTI RENDEZVÉNYEI 16 A 2012. ÉVI DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAMOK BEMUTATÁSA 41 A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG

Részletesebben

január 1-5. A Bné Akiva Debrecenben tartotta vezetőképző táborát.

január 1-5. A Bné Akiva Debrecenben tartotta vezetőképző táborát. Eseménytár Az 1991. év zsidó vonatkozású krónikája január hónap január 1. Egyéves izraeli munkavállalása miatt írásban lemondott Schőner Alfréd főrabbi a Dohány utcai templom rabbi székéről, valamint tagságáról

Részletesebben

SZENTENDREI FÕISKOLÁS TÁBOR

SZENTENDREI FÕISKOLÁS TÁBOR RÁKÓCZI SZÖVETSÉG SZENTENDREI FÕISKOLÁS TÁBOR RÁKÓCZI SZÖVETSÉG H 1027 Budapest, Szász Károly utca 1. IV/1. Levélcím: H 1255 Budapest, Pf. 23. Telefon: (+36 1) 201 3067, (+36 1) 212 3854 Fax: (+36 1) 212

Részletesebben

Rákóczi Hírvivo 2015.

Rákóczi Hírvivo 2015. 25. évfolyam I. szám, 2015. március A Rákóczi Szövetség lapja Rákóczi Hírvivo Sikeres a Beiratkozási Program Több a gyerek a felvidéki iskolákban Gloria Victis Sikeresen zárult a vetélkedő Vezetőképző

Részletesebben

január 9. A Duna Televízióban éjszaka levetítették Kőbányai János Ámos Imre, az apokalipszis képköltője című filmjét.

január 9. A Duna Televízióban éjszaka levetítették Kőbányai János Ámos Imre, az apokalipszis képköltője című filmjét. Eseménytár a 2007. év zsidó vonatkozású krónikája január hónap január 4. Jeruzsálemben, a Herzl hegyen temették el a Balaton-felvidéken született Teddy (Teodor) Kolleket, aki 2007. január 2-án 95 éves

Részletesebben

KÜRTÖS. Nagyobbik hazánk - Európa?

KÜRTÖS. Nagyobbik hazánk - Európa? k W r t s Q KÜRTÖS XII. évfolyam 7. szám Közéleti havilap 2014. július Ára 0,40 EUR 150,- Ft Nagyobbik hazánk - Európa? Babits Mihály vélekedik így Európáról egyik versében. De lássuk milyen is tud lenni

Részletesebben

Kárpátalja történeti áttekintése

Kárpátalja történeti áttekintése Kárpátalja történeti áttekintése a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség eredeti szövege KMKSZ, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Ungvár, 1999. Kárpátalján sem a két világháború közötti elsõ kisebbségi

Részletesebben

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM

RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÚNIUS 4-I DIÁKUTAZTATÁSI PROGRAM 2013 Tartalomjegyzék Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium - Miskolc 3 Bányai János Szakközépiskola Székelyudvarhely 4 Pécsi Bálicsi

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS KULTÚRA NEMZETKÖZI TÁRSASÁGA ANYANYELVI KONFERENCIA

MAGYAR NYELV ÉS KULTÚRA NEMZETKÖZI TÁRSASÁGA ANYANYELVI KONFERENCIA 212. KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS MAGYAR NYELV ÉS KULTÚRA NEMZETKÖZI TÁRSASÁGA ANYANYELVI KONFERENCIA Budapest, 213. május 5. 1. A szervezet alapadatai: Neve: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága Anyanyelvi

Részletesebben

Fasori Örökdiák. t imor D omini pr inc ip ium s c ien t i æ A z Úrnak f élelme f e je a bölc se s ségnek 2. s z ám

Fasori Örökdiák. t imor D omini pr inc ip ium s c ien t i æ A z Úrnak f élelme f e je a bölc se s ségnek 2. s z ám Fasori Örökdiák A Budapesti E vangélikus Gimnázium Volt Növendékeinek Egyesüle te hírle vele t imor D omini pr inc ip ium s c ien t i æ A z Úrnak f élelme f e je a bölc se s ségnek 2. s z ám Húsz éve indult

Részletesebben

K I S E B B S É G I H Í R L E V É L

K I S E B B S É G I H Í R L E V É L K I S E B B S É G I H Í R L E V É L 2 0 1 0. á p r i l i s Miniszterelnöki Hivatal JOGI INFORMÁCIÓK... 3 A NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGI FŐOSZTÁLY HÍREI... 12 A kisebbségi önkormányzatok 2010. évi differenciált

Részletesebben

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 25. szám

Külügyi Igazgatóság Nemzetpolitikai Tükör II. évf. 25. szám 1 TARTALOM HÍREK... 3 Nemzetpolitika az Országgyűlésben... 3 Magyar nemzetpolitika... 6 A Máért Oktatási és kulturális szakbizottság ülése Ülésezett a Máért Gazdaságfejlesztési és önkormányzati szakbizottsága

Részletesebben

A 309-es ASSISI SZENT FERENC CSERKÉSZCSAPAT TÖRTÉNETE

A 309-es ASSISI SZENT FERENC CSERKÉSZCSAPAT TÖRTÉNETE A 309-es ASSISI SZENT FERENC CSERKÉSZCSAPAT TÖRTÉNETE Az igaz cserkész tudja jól, Közössége nem juhakol. De szabad lelkek szövetsége, Vállalt rendben termékeny béke. Célja nem hazug szolgaság, De emberséges

Részletesebben

K I S E B B S É G I H Í R L E V É L

K I S E B B S É G I H Í R L E V É L K I S E B B S É G I H Í R L E V É L 2 0 0 9. s z e p t e m b e r - o k t ó b e r Miniszterelnöki Hivatal JOGI INFORMÁCIÓK... 3 A NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGI FŐOSZTÁLY HÍREI... 4 Kormányzati program roma

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2007. évi nemzetközi kapcsolatairól

T á j é k o z t a t ó. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2007. évi nemzetközi kapcsolatairól M e l l é k l e t T á j é k o z t a t ó Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2007. évi nemzetközi kapcsolatairól I. T E S T VÉ R VÁ R OSI KAPCSOLATOK Jyväskylä (Finnország) Magyar nyelvtanulás:

Részletesebben

Kárpátaljai Hírmondó

Kárpátaljai Hírmondó Kárpátaljai Hírmondó X. évfolyam 1. szám, 2014. március Áprily Lajos Mennék eléd Mennék eléd, mert itt vagy már közel. A déli oldalon leselkedel. Gyökerek hallják könnyű léptedet, átküldesz egy-egy halk

Részletesebben

Vi. évfolyam, 8. szám 2009. AUGUSZTUS. Fotó: Winkler András

Vi. évfolyam, 8. szám 2009. AUGUSZTUS. Fotó: Winkler András 10 településmarketing- és újságíróképzés Vi. évfolyam, 8. szám A zene nyelvét mindenhol értik Licsák Attila mesterkurzusra készül Oroszlány fiatal zongoraművésze tizennégy évesen nyert felvételt a Zeneakadémiára,

Részletesebben

Nagy Attila a BGSZ új igazgatója 8. oldal. közéleti havilap. A város minden forgalmasabb pontja szem előtt lesz

Nagy Attila a BGSZ új igazgatója 8. oldal. közéleti havilap. A város minden forgalmasabb pontja szem előtt lesz Bennünket képviselnek Önkormányzati határozatok 2. oldal Portré: Nagy Attila a BGSZ új igazgatója 8. oldal Szenior akadémia Bicskén 10. oldal A legszebb konyhakertek jelentkezési lap 14. oldal III. évfolyam,

Részletesebben

Városunk. A középkori királyi palota. Ybl-épületsorsok. nem ment meg engem, sem emlék, sem varázslat. Budapesti Honismereti Híradó

Városunk. A középkori királyi palota. Ybl-épületsorsok. nem ment meg engem, sem emlék, sem varázslat. Budapesti Honismereti Híradó Városunk Budapesti Honismereti Híradó XVIII. évfolyam 1. szám Közgyűjteményekben ingyenes A középkori királyi palota Kibővült a Vármúzeum kiállítása Ybl-épületsorsok Kiállítás és könyvbemutató A fővárosi

Részletesebben

Szent György-nap a megyei kórházban

Szent György-nap a megyei kórházban FEJER LAP 2009. MÁJUS, III. ÉV FO LYAM, 5. SZÁM www.fejerlap.hu FEJÉR MEGYEI havilap MELLÉKLET: Fejér megye 1000 éves millenniumi programfüzet Szent György-nap a megyei kórházban ÖSSZEÁLLÍTÁSUNK A 10.

Részletesebben

Magyarország és a határon túli magyarok, 2006.

Magyarország és a határon túli magyarok, 2006. Magyarország és a határon túli magyarok, 2006. Kronológia 353 Vékás János Magyarország és a határon túli magyarok, 2006. Kronológia 2006. január 1. Magyarországon hatályba lépett az állampolgársági törvény

Részletesebben

Határon Túli Magyarok Hivatala. kívül élõ magyarság 2004. T a r t a l o m: Előszó. 2. 1. Nyugat-Európa.. 4. 2. Észak-Amerika 19. 3.

Határon Túli Magyarok Hivatala. kívül élõ magyarság 2004. T a r t a l o m: Előszó. 2. 1. Nyugat-Európa.. 4. 2. Észak-Amerika 19. 3. Jelentések a határon túli magyarság helyzetérõl Határon Túli Magyarok Hivatala A Kárpát-medencén kívül élõ magyarság 2004. T a r t a l o m: Oldal Előszó. 2 1. Nyugat-Európa.. 4 2. Észak-Amerika 19 3. Dél-Amerika

Részletesebben

Volt lecke rengeteg s játszottunk eleget. Szurkoltunk is? Lehet, de üsse kő:... ma az a fő, hogy itt van a, itt van a nagy szünidő!

Volt lecke rengeteg s játszottunk eleget. Szurkoltunk is? Lehet, de üsse kő:... ma az a fő, hogy itt van a, itt van a nagy szünidő! Pedagógusfórum A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének lapja n XII. évfolyam n 2013. május június n 5 6. szám n Ára: 1,20 Kedves olvasóinknak sikeres tanévzárást és jó nyaralást kívánunk! Volt lecke

Részletesebben

Embert nevelni a legszebb hivatás, Légy nemes, gazdag lelkű ember, Hogy emberré tehess másokat A magad embersége által.

Embert nevelni a legszebb hivatás, Légy nemes, gazdag lelkű ember, Hogy emberré tehess másokat A magad embersége által. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének lapja n XI. évfolyam n 2012 április n 4. szám n Ára: 0,60 (20,-Sk) Embert nevelni a legszebb hivatás, Légy nemes, gazdag lelkű ember, Hogy emberré tehess másokat

Részletesebben

Az esz ter go mi saj tó tör tén ete ke zd ete kt ől na pj ain

Az esz ter go mi saj tó tör tén ete ke zd ete kt ől na pj ain Az esz ter go mi saj tó tör tén ete ke zd ete kt ől na pj ain k 1828-2011 A város története a helyi sajtó tükrében irta Muzslai Zsitva Ágnes I.Esztergomi közéleti lapok 1863-2011 II.Esztergomi katolikus

Részletesebben

125 éves az Ózdi Olvasó Egylet Kulturális adattár

125 éves az Ózdi Olvasó Egylet Kulturális adattár 125 éves az Ózdi Olvasó Egylet Kulturális adattár Összeállította: Németh Lászlóné ÓMI Városi Múzeum, 2009. 1884. XI. 24. A régi iskola épületében 31 fővel megalakult a Rimamurány Munkásszemélyzet Olvasó

Részletesebben

Közlöny. Lakásfelújítás a Petőfi-lakótelepen

Közlöny. Lakásfelújítás a Petőfi-lakótelepen Félegyházi Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának lapja Megjelenik hetente ingyenesen Kiskunfélegyháza közigazgatási területén 2009. január 23. XVIII. évfolyam 3. szám Közlöny A 20 éves Magyar Máltai

Részletesebben

Összefogással a közbiztonságért Képes beszámoló a 21. Ugrógáláról Premier filmek a megújult Apolló moziban. 2008. JÚLIUS I. évfolyam 6.

Összefogással a közbiztonságért Képes beszámoló a 21. Ugrógáláról Premier filmek a megújult Apolló moziban. 2008. JÚLIUS I. évfolyam 6. 2008. JÚLIUS I. évfolyam 6. szám önkormányzat Összefogással a közbiztonságért Képes beszámoló a 21. Ugrógáláról Premier filmek a megújult Apolló moziban Beköszöntő Tisztelt Olvasók! Kedves Salgótarjániak!

Részletesebben

Érettségi Adócsökkentő költségvetés Felújított bérlakások Horváth József 80 éves

Érettségi Adócsökkentő költségvetés Felújított bérlakások Horváth József 80 éves Közéleti HETILAP III. ÉVFOLYAM 17. SZÁM 2015. május 9. Érettségi Adócsökkentő költségvetés Felújított bérlakások Horváth József 80 éves Önkormányzati hírek 2 2015. május 9. SZOMBATHELYI 7 FOGADÓÓRA»» LENDVAI

Részletesebben

Szakmai záróbeszámoló az OTKA T/F 042771. számú kutatási pályázathoz a 2003-2007 között elvégzett munkáról

Szakmai záróbeszámoló az OTKA T/F 042771. számú kutatási pályázathoz a 2003-2007 között elvégzett munkáról Szakmai záróbeszámoló az OTKA T/F 042771. számú kutatási pályázathoz a 2003-2007 között elvégzett munkáról Készült az OTKA IRODA részére 1093 BUDAPEST Czuczor u. 10. Téma: AZ IDEGENFORGALOM FEJLESZTÉSÉNEK

Részletesebben