Omni Robot Omni Robot Team

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Omni Robot Omni Robot Team"

Átírás

1 Omni Robot Omni Robot Team

2 2 Tartalomjegyzék 1 Bemutatkozás Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar Csapat Tagjai Omni robot célja Kerék és váz felépítés Elektronika Motorok vezérlése Egy motor vezérlése Központi vezérlő ROS Érzékelők, kommunikáció Kommunikáció Marketing Weboldal és Facebook Rendezvények... 15

3 3 1 BEMUTATKOZÁS 1.1 Kecskeméti Főiskola Főiskolánk az Alföld szívében, Kecskeméten található. A régió egyik legfontosabb oktatási központjában három karon folyik a képzés: Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar, Tanítóképző Főiskolai Kar, Kertészeti Főiskolai Kar. A főiskolán több mint 500 alkalmazott dolgozik, és több mint 4000 hallgató tanul a legváltozatosabb képzési formákban (nappali és levelező tagozat, távoktatás, posztgraduális képzés, felsőfokú szakképzés). 1.2 Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar 1. ábra GAMF kar Az önálló GAMF és a GAMF Kar az elmúlt évtizedekben jó hírnevet szerzett. Nap mint nap, az ország bármely részén járunk, GAMF-on végzett mérnökökkel találkozunk. Többségük tanult szakmájában ér el sikereket, sokan közép- vagy magasabb beosztású vezetők, ha éppen nem saját vállalatuk irányítói, tulajdonosai. A GAMF-on végzett mérnökök közül kevés a pályaelhagyó. Az intézmény jogelődjét, a Felsőfokú Gépipari Technikumot 1964-ben alapították ben Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola (GAMF) elnevezéssel főiskolai rangot kapott január 1-jétől a Kecskeméti Főiskola legnagyobb karaként működik.

4 4 2 CSAPAT TAGJAI Drenyovszki Rajmund tanszéki mérnök (hallgatókat összefogó oktató) drenyovszki.rajmund@gamf.kefo.hu A GAMF Karon majd később a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán végeztem, jelenleg a GAMF Kar Informatika Tanszékén dolgozok tanszéki mérnökként. Mikroelektronikával, mikrovezérlők programozásával foglalkozom. Még a 2011-es év őszi félévében keresett meg pár hallgató egy robot ötletével, aminek eredményeként egy csapat állt össze. Csík Norbert főiskolai adjunktus (hallgatókat összefogó és segítő oktató) csik.norbert@gamf.kefo.hu Kiskunfélegyházán születtem, az általános iskolát és a középfokú tanulmányaimat Kecskeméten végeztem. Épületgépész-technikusként Szegedre felvételiztem Fizikus szakra, majd ezt elvégezve Programozó matematikusként tanultam tovább től dolgozom a Kecskeméti Főiskola, GAMF Karán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizika Tanszékének Zajok és Nemlinearitások és ezek interdiszciplináris alkalmazásai doktori képzését végzem. Kutatási témám orvosi területen végzett jelanalízissel foglalkozik.

5 5 Zsupányi Krisztián (Krissz), mérnök informatikus hallgató Celldömölkön születtem, itt végeztem el a számítástechnikai programozó szakot, az érettségi után. Másfél évig dolgoztam műszerészként egy elektronikai cégnél ahol HP lézernyomtatókat javítottunk. Ezután jelentkeztem a Kecskeméti Főiskola GAMF karára, ahol mérnök informatika szakos hallgatóként folytatom tanulmányaimat. Itt kerültem kapcsolatba Drenyovszki Rajmunddal, aki segített még jobban megismerni a robotika világát. Örülök, hogy tagja lehetek egy remek csapatnak. Deák Ádám (Mou) mérnök informatikus hallgató da.adam.deak@gmail.com Csongrádon születtem, 2007-ben érettségiztem a Sághy Mihály szakközépiskolában, majd itt végeztem el a Webmesteri képzést. Tanulmányaimat a GAMF-on 2010-ben kezdtem. A csapattagjaival rögtön az első félévben megismerkedtem többé-kevésbé közös érdeklődésünknek köszönhetően, és jó barátság alakult ki köztünk. Szabadidőmben Gitározom, valamint a csapat tagjaival a robot tervein dolgozunk. Rusz Zoltán mérnök informatikus hallgató zoltan.rusz0306@gmail.com Békés megyében Gyulán születtem, 2008-ban Sarkadon az Ady Endre- Bay Zoltán Középiskolában érettségiztem tanulmányaimat gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskolában folytattam Informatikai hálózattelepítő és üzemeltető szakon Szeptemberében megkezdtem a tanulmányaimat a GAMF-on. Krisztián által egy kitartó, feladat orientált csapatba kerültem.

6 6 Bessenyei Sándor (gatget), gépészmérnök hallgató Szolnokon, születtem itt végeztem CAD-CAM technikusit és gazdasági informatikát. Egy tanáromnak dogoztam gépészeti projektben, majd a GAMF-ra jöttem gépészmérnöki szakra első évben pneumobiloztam. A csapat tagjaival a kollégiumban ismerkedtem meg első évben, így lettem a csapat tagja. Feladatom a gépészeti problémák megoldása és a robot vázának megtervezése. Mindent szeretek, ami él és mozog akármi is hajtja, örömmel veszem a kihívásokat. Szabad időmben 3D grafikával foglalkozom vagy gitározok Ádámmal együtt. Mihálycsik Zoltán, gépészmérnök hallgató mihalycsik.zoli@gamfrobotics.hu 1991-ben születtem Szolnokon. A besenyszögi Chiovini Ferenc általános iskolába jártam től a szolnoki Pálfy János Műszeripari és Vegyipari Szakközépiskolába jártam gépész szakra ben kezdtem technikumi tanulmányaimat a szolnoki Jendrassik György gépipari tagintézményben, ahol CAD-CAM informatikusként végeztem óta a Kecskeméti Főiskola GAMF karára járok gépészmérnök szakra. Tanulmányaim alatt ismereteket szereztem Auto CAD 2006-ból, (2004-ből kezelő bizonyítvány), Mechanikal Desktopból, Inventor 2009-ből, (2011-ből kezelő bizonyítvány), Solid Edgeből, és Edge Camből. Fogyóelektródás ívhegesztői vizsgával rendelkezem. Gépszerkezetek, mechanizmusok létrehozásából kreatív vagyok.

7 7 3 OMNI ROBOT CÉLJA Az ötlet körülbelül fél éve fogalmazódott meg bennünk, egy felvétel láttán, melyben egy hasonló felépítésű robot hajtott végre különböző feladatokat. 2. ábra A robot szemből nézve Robotunk négy darab ún. omni kerékkel rendelkezik, mely lehetővé teszi a kormánymű nélküli kanyarodást, illetve oldalazást, egy tárgy körül történő adott szögű körözést vagy akár helyben megfordulást. 3. ábra A robot oldalról nézve A tervezett szerkezeti felépítés stabilitásának köszönhetően akár 150 kg szállításra is képes, így akár raktárkezelési célokra is használható. A robot több érzékelővel is rendelkezik, ezáltal emberi beavatkozás nélkül is képes mozogni és lehetőséget biztosít adatgyűjtési feladatok elvégzésére is. Csapatunk célja, hogy a robot elkészüljön és minél több neves rendezvényen jelenjen meg a Főiskola és a csapat hírnevét öregbítve, valamint a támogatóit hirdetve. Célunk még a helyi illetve országos TDK-n történő nevezés is, valamint a megszerzett tapasztalatok kamatoztatása hozzá kapcsolódó kutatási területeken.

8 8 4 KERÉK ÉS VÁZ FELÉPÍTÉS Az Omni kerék megtervezése és elkészítése az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat. A kialakításának olyannak kell lennie, hogy megfeleljen a teherbírási követelményeknek, valamint biztosítania kell a robot sima haladását is. Fontos szempont még a minél egyszerűbben gyárthatóság. Szintén nehéz feladat volt a már meglévő motorokhoz való alkalmazkodás. Olyan omni kereket és kerék agyat kellett tervezni, ami könnyen felszerelhető a motor tengelyére. 4. ábra A robot váza, kerekekkel és motorokkal A másik fontos szempont a könnyű szerelhetőség, a burkolat és a motorok egyszerűen eltávolíthatóak, ezáltal az elektronika is jól hozzáférhető.

9 9 A teherbírás, mint szempont a robot egész vázszerkezeténél végigkísérte a tervezési folyamatot. A robotnak így kg a terhelhetősége. 5. ábra Terhelés vizsgálat véges elemes feszültség analízissel. A váz anyaga alumínium, ami megfelelő terhelhetőség és forgácsolhatósági szempontból is, bizonyos helyeken alkalmas lehet a plexi is, de ez későbbi elgondolás tárgya. A tervezett váz többször ellenőrizve lett véges elemes feszültéség számítással. Bár igyekeztünk minél költséghatékonyabb kialakításra, az alumínium vázszerkezet a teherbírási szempontok miatt így is meglehetősen költséges. 6. ábra Az omni kerék robbantott rajza

10 10 5 ELEKTRONIKA Az Omni kerekek oldalirányú mozgást is biztosítanak a robot számára, ehhez azonban szükség van arra, hogy a kerekek egymástól függetlenül is tudjanak forogni. 5.1 Motorok vezérlése A robot mozgatását 4 db 24V-os DC motor végzi. Az alábbi ábra szemlélteti a motorok vezérlését. 7. ábra Motorok vezérlésének áttekintése A motorok irányítását több kisebb mikrovezérlő végzi. Mindegyik motor rendelkezik egy saját kontrollerrel, amely elvégzi a szabályzást és felügyeli a motor helyes működését. Felügyeletet a fordulatszám és az áramfelvétel figyelésével, a motor szabályzását pedig PWM jel segítségével végezhetjük el. A rendszerben az összes motor irányítását egy központi beágyazott számítógép végzi. A kommunikáció I2C buszon történik az egyes mikrovezérlők között.

11 Egy motor vezérlése A következőkben részletesebben láthatjuk egy motor vezérlését. Az előző fejezetből kiderült minden motort arra a feladatra dedikált mikrovezérlő irányít (egy-egy Atmel gyártmányú ATmega8 mikrovezérlő). 8. ábra Egy motor vezérlése A motor forgásának szabályzását a Cytron 10A-s motorvezérlője végzi, melyet PWM jel segítségével vezérel a mikrovezérlő. Helyes működés fenntartására két szenzort használ a rendszer, egyik a motor áramfelvételének, másik pedig a motor fordulatának figyelésére. Ezeket a feladatokat is az ATmega8 egység látja el. A motorok áramfelvételét 4db 22Ah-s ciklikus zselés akkumulátor szolgálja ki. A motor paraméterei: Max. fordulatszám: 110 fordulat/perc Max. áramfelvétel: 10 A Tápfeszültség: 24V Súly: 6 kg

12 Központi vezérlő A motor szabályzásával foglalkozó mikrovezérlők adatait egy Raspberry Pi dolgozza fel. Az eszköz előnye hogy ARM processzorának köszönhetően képes akár Linux-ot is futtatni, ezáltal a lehetőségek széles tárházát biztosítva a robot számára a képfeldolgozás és még sok más területen. Így a tervek között szerepel még egy kamera, vagy akár egy Kinect mozgás érzékelő szenzor felszerelése a robotra. 5.4 ROS 9. ábra Raspberry Pi A ROS (Robot Operating System) egy Linux alatt futó robotok irányítására használt operációs rendszer, amely a robotikában leggyakrabban alkalmazott algoritmusok implementációját is tartalmazza. Rendkívül sok funkció került bele a rendszerbe a kamera képfeldolgozástól az érzékelők kezeléséig. Már több mint 1000 könyvtár lelhető fel a weboldalán. Ahogy már arról szó volt, a Raspberry Pi egy Linuxot futtatni képes eszköz, így a csapat azt szeretné elérni, hogy képesek legyenek az együttműködésre.

13 13 6 ÉRZÉKELŐK, KOMMUNIKÁCIÓ A robot adatgyűjtési célokra is megfelel ezért össze is gyűjtöttünk pár érzékelőt és szenzort a teljesség igénye nélkül, amik felszerelhetőek rá: Hőmérsékletérzékelő, Távolság érzékelő, Fényérzékelő, Gyorsulásmérő, Giroszkóp, Piezo (rezgésméréshez), Kamera, GPS. A szenzorokból több már rendelkezésre áll, illetve beszerzése viszonylag könnyű. 6.1 Kommunikáció A szenzorok segítségével a robot akár önállóan is képes lehet mozgásra, viszont mégis szükség van távoli felügyeletre. A Raspberry Pi eszköz segítségével WIFI kommunikáció könnyen megvalósítható. Emellett még XBee Rádió Frekvenciás távvezérlés is kialakítása is tervbe van véve.

14 14 7 MARKETING A robotunk elég nagy ahhoz, hogy nagy és közepes matricák, logók elférjenek rajta. Csapatunk arra a döntésre jutott, hogy akár a robot teljes szabadfelületét is biztosítja ilyen célra. 10. ábra A robot egy minta logóval Az alábbi listában a roboton található felületek mérete látható melyet csapatunk kész támogatók számára biztosítani: Első és hátsó oldal: 2x927 cm 2 Jobb és baloldal: 6x300 cm 2 Felső burkolat: 6180 cm 2 Kerékagy (furat is található benne): 4x207 cm 2

15 Weboldal és Facebook A roboton kívül lehetőség van még weboldalon történő megjelenésre is ( itt is kisebb és nagyobb banner területek kerülnek kialakításra. 11. ábra Csapat honlapja folyamatos fejlesztés alatt Csapatunkban több web programozó hallgató is tálalható, akik megfelelő minőségű honlapok készítenek számunkra. Manapság nagyon népszerű közösségi portálon is jelen vagyunk ( ahol a későbbiekben a robottal kapcsolatos hírek események ugyanúgy elérhetőek lesznek akárcsak weboldalunkon. 7.2 Rendezvények Iskolánkban több nagy tömeget megmozgató rendezvénynek is helyet ad, ahol robotunk is meg fog tudni jelenni. Ezeken a rendezvényeken természetesen a roboton található logók ugyanúgy láthatók lesznek hirdetve a csapatunkat segítő cégeket, vállalkozásokat. Terveink között szerepel csapat pólók készítése is, amelyeket az eseményeken szintén viselnék a csapattagok így a logók itt is megjelenhetnek. Néhány rendezvény a teljesség igénye nélkül: Más-Kép(p) Tudomány Interaktív Kiállítás, Kutatók Éjszakája a GAMF Karon, GAMF Nyíltnap évente kétszer, KEFO RoadShow (a főiskolát népszerűsítő középiskolai látogatások), Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás.

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA A Szolnoki Műszaki M Szakközép- és s Szakiskola diákjai, tantestülete és igazgatósága nevében szeretettel köszk szöntöm m a TIOP konferencia résztvevr sztvevőit!

Részletesebben

A minőségi szakképzés garanciái a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában

A minőségi szakképzés garanciái a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában A fiatalok foglalkoztatásának előmozdítása Közép-Kelet-Európában Projekt Szeminárium 2013. október 10. A minőségi szakképzés garanciái a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolában Előadó: Kiss Ferenc

Részletesebben

Jelenleg: Pálfy János Műszeripari és Vegyipari Tagintézmény + Környezetgazdálkodási és Építészeti Tagintézmény = Pálfy Vízügyi Tagintézmény

Jelenleg: Pálfy János Műszeripari és Vegyipari Tagintézmény + Környezetgazdálkodási és Építészeti Tagintézmény = Pálfy Vízügyi Tagintézmény Jelenleg: Pálfy János Műszeripari és Vegyipari Tagintézmény + Környezetgazdálkodási és Építészeti Tagintézmény = Pálfy Vízügyi Tagintézmény Elhelyezkedés, lokáció, környezet Jász-Nagykun-Szolnok-Megye

Részletesebben

Elégedettség 0 körös elégedettség 2015 KVK (0_koros_2015_kvk) Válaszadók száma = 108. Felmérés eredmények

Elégedettség 0 körös elégedettség 2015 KVK (0_koros_2015_kvk) Válaszadók száma = 108. Felmérés eredmények Elégedettség 0 körös elégedettség 0 KVK (0_koros_0_kvk) Válaszadók száma = 08 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

Elégedettség 0 körös elégedettség 2015 RKK (0_koros_2015_rkk) Válaszadók száma = 49. Felmérés eredmények

Elégedettség 0 körös elégedettség 2015 RKK (0_koros_2015_rkk) Válaszadók száma = 49. Felmérés eredmények Elégedettség 0 körös elégedettség 0 RKK (0_koros_0_rkk) Válaszadók száma = 9 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK. 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése: MECHATRONIKAI MÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: mechatronikai mérnöki 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki:

ALAPÍTÓ OKIRAT. A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: ALAPÍTÓ OKIRAT 14. sz. melléklet A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. évi CV. törvény 1. és 4. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: 1. Költségvetési szerv neve: Öveges József Szakképző

Részletesebben

Mérnökinformatikus képzés a KF GAMF Karon ELŐADÁS CÍME

Mérnökinformatikus képzés a KF GAMF Karon ELŐADÁS CÍME Mérnökinformatikus képzés a KF GAMF Karon ELŐADÁS CÍME Helyi sajátosságok Célunk a gyakorlatorientált képzés nagyszámú jól felszerelt laboratórium max. 14 fős laborgyakorlatok jól képzett, széleskörű gyakorlati

Részletesebben

Műszaki menedzser alapszak

Műszaki menedzser alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki menedzser alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

Pályázat. Gazdasági Alelnök. Pályázó: Péntek Máté. Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzat Neumann János Informatikai Kari Részönkormányzat

Pályázat. Gazdasági Alelnök. Pályázó: Péntek Máté. Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzat Neumann János Informatikai Kari Részönkormányzat Pályázat Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzat Neumann János Informatikai Kari Részönkormányzat Gazdasági Alelnök Pályázó: Személyes adatok: Név: Kristóf Neptun kód: EERIVO Szak: Mérnök Informatikus Évfolyam:

Részletesebben

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Tanulmányi tájékoztató. Mérnök informatikus alapszak

Kecskeméti Főiskola GAMF Kar. Tanulmányi tájékoztató. Mérnök informatikus alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Mérnök informatikus alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

OE_marketing_2012. Válaszadók száma = 738. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

OE_marketing_2012. Válaszadók száma = 738. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% OE_marketing_0 Válaszadók száma = 78 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % 0% 0% 0% Hisztogram % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag

Részletesebben

A LEGO Mindstorms EV3 programozása

A LEGO Mindstorms EV3 programozása A LEGO Mindstorms EV3 programozása 1. A fejlesztői környezet bemutatása 12. Az MPU6050 gyorsulás- és szögsebességmérő szenzor Orosz Péter 1 Felhasznált irodalom LEGO MINDSTORMS EV3: Felhasználói útmutató

Részletesebben

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu

Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása. www.arek.uni-obuda.hu ÓBUDAI EGYETEM Az Alba Regia Egyetemi Központ bemutatkozása Alba Regia Egyetemi Központ Székesfehérvár Akkor.. és Most KANDÓ 1971 Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ 2013 Alba Regia Egyetemi Központ

Részletesebben

A számítástechnika-oktatás kezdetei Magyarországon ÁTTEKINTÉS

A számítástechnika-oktatás kezdetei Magyarországon ÁTTEKINTÉS A számítástechnika-oktatás kezdetei Magyarországon ÁTTEKINTÉS www.njszt.hu/files/neumann/infotortenet Projektek Sántáné-Tóth Edit santane.edit@gmail.com NJSZT ITF 2010.03.11. A projekt indulásáról Kiindulásként

Részletesebben

Továbbtanulási adatok és pályakövetés eredményei 2006/2007

Továbbtanulási adatok és pályakövetés eredményei 2006/2007 KÖZGAZDASÁGI Továbbtanulási adatok és pályakövetés eredményei 2006/2007 Végzettek Jelentkezők Egyetemre Felvételt nyert Főiskolára Felsőfokú szakképzésbe 130 fő 122 fő 23 fő (Szegedi Tudományegyetem, Veszprémi

Részletesebben

német szakos nyelvtanár, orosztörténelem szakos tanár főiskola, főiskola középiskolai tanár matematika-fizika szakos tanár, számítástechnika szakos

német szakos nyelvtanár, orosztörténelem szakos tanár főiskola, főiskola középiskolai tanár matematika-fizika szakos tanár, számítástechnika szakos sorszámszakok megnevezése végzettség(ek) szintje feladatkör 1. fizika szakos középiskolai tanár, tanár egyetem, egyetem középiskolai tanár 2. 3. 4. 5. 6. tesnevelés szakos középiskolai tanár, közoktatási

Részletesebben

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 RKK (0_koros_2016_rkk) Válaszadók száma = 22. Felmérés eredmények

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 RKK (0_koros_2016_rkk) Válaszadók száma = 22. Felmérés eredmények Elégedettség 0 körös elégedettség 06 RKK (0_koros_06_rkk) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: /004

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: /004 Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: 203052/004 Cím: 6724 Szeged, Kálvária tér 7. Telefonszám: 62/424-874, 62/426-955 Fax: 62/547-039 E-mail: igazgato@derimiksa.hu

Részletesebben

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 KVK (0_koros_2016_kvk) Válaszadók száma = 68. Felmérés eredmények

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 KVK (0_koros_2016_kvk) Válaszadók száma = 68. Felmérés eredmények Elégedettség 0 körös elégedettség 06 KVK (0_koros_06_kvk) Válaszadók száma = 68 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 KGK (0_koros_2016_kgk) Válaszadók száma = 58. Felmérés eredmények

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 KGK (0_koros_2016_kgk) Válaszadók száma = 58. Felmérés eredmények Elégedettség 0 körös elégedettség 06 KGK (0_koros_06_kgk) Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus

Részletesebben

Antal Szilvia Zsuzsanna egyetem pedagógus középiskolai tanár; angoltanár, történelem szakos tanár. szakmai tanár, szakoktató, gyakorlati oktató;

Antal Szilvia Zsuzsanna egyetem pedagógus középiskolai tanár; angoltanár, történelem szakos tanár. szakmai tanár, szakoktató, gyakorlati oktató; Antal Szilvia Zsuzsanna egyetem pedagógus középiskolai tanár; angoltanár, történelem szakos tanár Aradi Patrik technikus gyakorlati oktató magasépítő technikus Bánszeginé Dudás Mária egyetem pedagógus;

Részletesebben

OKJ 54 523 02 Elektronikai technikus Központi előírás szerint az elmélet/gyakorlat aránya 40/60%

OKJ 54 523 02 Elektronikai technikus Központi előírás szerint az elmélet/gyakorlat aránya 40/60% OKJ 54 523 02 Elektronikai technikus Központi előírás szerint az elmélet/gyakorlat aránya 40/60% 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság Munkahelyi egészség és biztonság 0,5 0,5 0,5 11499-12 Foglalkoztatás

Részletesebben

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 AMK (0_koros_2016_amk) Válaszadók száma = 25. Felmérés eredmények

Elégedettség 0 körös elégedettség 2016 AMK (0_koros_2016_amk) Válaszadók száma = 25. Felmérés eredmények Elégedettség 0 körös elégedettség 06 AMK (0_koros_06_amk) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

Hegyesi Donát különdíjat kapott a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén

Hegyesi Donát különdíjat kapott a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén Hegyesi Donát különdíjat kapott a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató és -kiválasztó versenyét, a 25. EU Fiatal Tudósok

Részletesebben

Robotino-t. Ajándékozzon. Robotino Olimpia. a kedvenc egyetemének!

Robotino-t. Ajándékozzon. Robotino Olimpia. a kedvenc egyetemének! Ajándékozzon Robotino-t Robotino Olimpia a kedvenc egyetemének! A Festo és a Dunaújvárosi Főiskola Robotino Olimpia elnevezéssel vetélkedőt hirdet a magyarországi műszaki főiskolák és egyetemek számára.

Részletesebben

A Kar rövid bemutatása

A Kar rövid bemutatása A Kar rövid bemutatása Széchenyi István Egyetem (SZE-GYŐR) Műszaki Tudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Állam és jogtudományi Kar Egészségügyi és Szociális Intézet Zeneművészeti Intézet A Műszaki Tudományi

Részletesebben

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar

Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Tanulmányi tájékoztató Programozó informatikus szakirányú továbbképzési szak Kecskemét 2017-től 1 A tantárgyleírásokat a NJE GAMF Műszaki és Informatikai

Részletesebben

GDF felmérések DPR2014_hm (Hallgatói mot. 2014) Válaszadók száma = 112. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

GDF felmérések DPR2014_hm (Hallgatói mot. 2014) Válaszadók száma = 112. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. GDF felmérések DPR0_hm (Hallgatói mot. 0) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 0% 50% 0% 5% Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ

SZAKKÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ DEBRECENI SZC MECHWART ANDRÁS GÉPIPARI ÉS INFORMATIKAI SZAKGIMNÁZIUMA SZAKKÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ 1 9 0 8 Debrecen, Széchenyi utca 58. SZAKIRÁNYÚ SZAKGIMNÁZIUMOT VÉGZETTEK SZÁMÁRA AJÁNLOTT 1 ÉVES SZAKKÉPZÉSEINK

Részletesebben

Tájékoztató a munkatársaink végzettségéről

Tájékoztató a munkatársaink végzettségéről Tájékoztató a munkatársaink végzettségéről ped.műsz. igazgató helyettes ped. tagintézmény vezető helyettes intézményvezető, informatika szakos, könyvtáros villamos üzemmérnök, Szaküzemmérnök, Villamosipari

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: /004

Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: /004 Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája OM azonosító száma: 203052/004 Cím: 6724 Szeged, Kálvária tér 7. Telefonszám: 62/424-874, 62/426-955 Fax: 62/547-039 E-mail: igazgato@derimiksa.hu

Részletesebben

GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 2012 (DPR_hallgmotiv_2012) Válaszadók száma = 111. Felmérés eredmények

GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 2012 (DPR_hallgmotiv_2012) Válaszadók száma = 111. Felmérés eredmények GDF felmérések Hallgatói motivációs vizsgálat 0 (DPR_hallgmotiv_0) Válaszadók száma = Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 5 5% Jobb

Részletesebben

Elégedettség 0 körös elégedettség 2017 NIK (0_koros_2017_nik) Válaszadók száma = 90. Felmérés eredmények

Elégedettség 0 körös elégedettség 2017 NIK (0_koros_2017_nik) Válaszadók száma = 90. Felmérés eredmények Elégedettség 0 körös elégedettség 07 NIK (0_koros_07_nik) Válaszadók száma = 90 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

Mérnök informatikus (BSc)

Mérnök informatikus (BSc) Mérnök informatikus (BSc) Az informatika dinamikusan fejlődő, a mindennapokat szorosan átszövő tudomány. Ha érdekel milyen módon lehet informatika rendszereket tervezni, üzemeltetni, szakunkon elsajátíthatod

Részletesebben

GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 2013 () Válaszadók száma = 94. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 2013 () Válaszadók száma = 94. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. GDF felmérések Diplomás Pályakövetés 0 () Válaszadók száma = 9 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Kérdésszöveg Bal pólus 5% 5 5% Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag

Részletesebben

Elégedettség 0 körös elégedettség 2017 AMK (0_koros_2017_amk) Válaszadók száma = 27. Felmérés eredmények

Elégedettség 0 körös elégedettség 2017 AMK (0_koros_2017_amk) Válaszadók száma = 27. Felmérés eredmények Elégedettség, 0 körös elégedettség 07 AMK Elégedettség 0 körös elégedettség 07 AMK (0_koros_07_amk) Válaszadók száma = 7 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián

Részletesebben

Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája. Közzétételi lista

Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája. Közzétételi lista Nyíregyházi Főiskola KTI Európai Üzleti és Kommunikációs Szakközépiskolája Közzétételi lista Iskolai osztályok száma, az egyes osztályokban a tanulók létszáma. 1/13. évfolyam Osztály Szakképző évfolyamok

Részletesebben

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum. Újpesti Két Tanítási nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Felvételi tájékoztató

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum. Újpesti Két Tanítási nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Felvételi tájékoztató Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Felvételi tájékoztató OM azonosító: 203058 Cím: 1041 Budapest, Görgey Artúr utca 26. Web: www.umszki.hu

Részletesebben

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó!

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó! Kedves Olvasó! Bevezető Az Alumni hírlevél különszámával jelentkezünk. Jelenlegi hírlevelünk célja, hogy értesítést és információt adjunk a Szolnoki Főiskola keresztféléves képzéseiről. Képzési kínálatunkban

Részletesebben

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolája A történetünk 1950-ben alapították (Állami Vas-Fém-Gépipari Gimnázium) 1955-1991. Latinka Sándor Gépipari Technikum 1993-tól

Részletesebben

Web: Miskolc-Egyetemváros Tel.: 46/ , Fax: 46/

Web: Miskolc-Egyetemváros Tel.: 46/ , Fax: 46/ Nappali tagozat, 4 félév; Levelező tagozat, 4 félév; A szak képzési célja: olyan mérnökök képzése, akik képesek a gépek, gépészeti berendezések és folyamatok koncepciójának kidolgozására, modellezésére,

Részletesebben

MIKROELEKTRONIKAI ÉS TECHNOLÓGIAI INTÉZET

MIKROELEKTRONIKAI ÉS TECHNOLÓGIAI INTÉZET MIKROELEKTRONIKAI ÉS TECHNOLÓGIAI INTÉZET Szenzor és minőség Világítás és környezet MIKROELEKTRONIKA ÉS TECHNOLÓGIA SPECIALIZÁCIÓ TÁRGYCSOPORTJAI Mikroelektronika I. Mikroelektronika II. Szenzorok és beavatkozók

Részletesebben

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc. mesterképzés

PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc. mesterképzés PROGRAMTERVEZŐ INFORMATIKUS MSc mesterképzés Tájékoztató a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karáról A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara 1921-ben

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK VÉGZETTSÉGE ÉS SZAKKÉPESÍTÉSE

PEDAGÓGUSOK VÉGZETTSÉGE ÉS SZAKKÉPESÍTÉSE PEDAGÓGUSOK VÉGZETTSÉGE ÉS SZAKKÉPESÍTÉSE Végzettségi szint Szakképesítés megnevezése PEDAGÓGUS 1 Főiskola történelem szakos tanár PEDAGÓGUS 2 Egyetem matematika szakos tanár PEDAGÓGUS 3 Egyetem magyar

Részletesebben

Pályázat. Érdekvédelmi Ügyekért Felelős Alelnök. Pályázó: Pintér Ádám. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat

Pályázat. Érdekvédelmi Ügyekért Felelős Alelnök. Pályázó: Pintér Ádám. Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat Pályázat Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat Érdekvédelmi Ügyekért Felelős Alelnök Pályázó: Név Neptun Kód Szak : : J25IT7 Évfolyam : 2009 : Mérnök Informatikus Mobil :

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018 2019. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

105 ezer diák közül mintegy 72 ezret vettek fel, 72 ezer diákból 55 800 jutott be állami

105 ezer diák közül mintegy 72 ezret vettek fel, 72 ezer diákból 55 800 jutott be állami Felvételi 2015. A felsőoktatásba jelentkező 105 ezer diák közül mintegy 72 ezret vettek fel, ami lényegében megegyezik a tavalyi arányokkal A felsőoktatási szakképzésre 6500, alapképzésre 45 200, osztatlan

Részletesebben

Föld, víz, levegő, élettér

Föld, víz, levegő, élettér DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR KÖRNYEZET- ÉS VEGYÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK A környezetmérnöki MSc szak bemutatkozása Föld, víz, levegő, élettér DE DEBRECENI EGYETEM 15 Kar MK MŰSZAKI KAR A RÉGIÓ MŰSZAKI KÉPZŐHELYE

Részletesebben

MÉRNÖKINFORMATIKUS SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM. Teljes képzési skála Alap-/Mester-/ Doktori képzés.

MÉRNÖKINFORMATIKUS SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM. Teljes képzési skála Alap-/Mester-/ Doktori képzés. SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRNÖKINFORMATIKUS Teljes képzési skála Alap-/Mester-/ Doktori képzés A legnépszerűbb szakok egyike, biztos, széleskörű álláslehetőséggel

Részletesebben

tanár a szakmai elméleti oktatásban; Bánszeginé Dudás Mária egyetem pedagógus; középiskolai tanár; angol nyelv és irodalom szakos tanár,

tanár a szakmai elméleti oktatásban; Bánszeginé Dudás Mária egyetem pedagógus; középiskolai tanár; angol nyelv és irodalom szakos tanár, Balog Attila Andrásné egyetem pedagógus; tanár a szakmai elméleti oktatásban; okleveles mérnöktanár (villamosmérnök), Bánszeginé Dudás Mária egyetem pedagógus; középiskolai tanár; angol nyelv és irodalom

Részletesebben

MŐSZAKI INFORMATIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS. OKJ száma: 55 810 01 0010 55 010

MŐSZAKI INFORMATIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS. OKJ száma: 55 810 01 0010 55 010 MŐSZAKI INFORMATIKAI MÉRNÖKASSZISZTENS felsıfokú szakképzés OKJ száma: 55 810 01 0010 55 010 Érvényes: A 2009/10-es tanévtıl kezdve felmenı rendszerben. Dr. Skrop Adrienn szakvezetı Dr. Friedler Ferenc

Részletesebben

SZISZKI KRÓNIKA. Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

SZISZKI KRÓNIKA. Érdi Szakképzési Centrum Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta: Ridzi Gizella Fotókat készítette: Tauber Norbert, Péter András, Ráksi Mihály Szerkesztette: Fekete Balázs EU CODE WEEK - A PROGRAMOZÁS HETE EURÓPÁBAN IGY A SZISZKIBEN

Részletesebben

K I V O N A T. A Tiszalök Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 11-én tartott ülése jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. A Tiszalök Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 11-én tartott ülése jegyzőkönyvéből. elektronikus példány K I V O N A T A Tiszalök Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2010. február 11-én tartott ülése jegyzőkönyvéből. TIS ZALÖK VÁROS ÖNKORMÁN YZAT KÉPVIS ELŐ-TES TÜLETÉN EK 10/2010.(II.11.)

Részletesebben

szakgimnáziumi képzés képzési idő: 4+1 év 1. szakasz: 4 év alatt érettségi és Közszolgálati ügykezelő ( ) 2. szakasz: 1 év alatt

szakgimnáziumi képzés képzési idő: 4+1 év 1. szakasz: 4 év alatt érettségi és Közszolgálati ügykezelő ( ) 2. szakasz: 1 év alatt szakgimnáziumi képzés képzési idő: 4+1 év 1. szakasz: 4 év alatt érettségi és Közszolgálati ügykezelő (52 345 04) 2. szakasz: 1 év alatt Közszolgálati ügyintéző (54 345 01) rendészet ismeretek szakgimnáziumi

Részletesebben

Kispesti Vass Lajos Általános Iskola Különös közzétételi lista

Kispesti Vass Lajos Általános Iskola Különös közzétételi lista Kispesti Vass Lajos Általános Iskola Különös közzétételi lista 1. Pedagógusok végzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Oktatási intézmény Megszerzett szakképzettség ; Eötvös Lóránd

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2013 DPR intézményi online kutatások kötelező kérdésblokkja Végzettek 2013 [INTÉZMÉNYI KÉPVISELŐNEK:] KÉRJÜK, OLVASSA EL A MELLÉKELT TÁJÉKOZTATÓT! Kedves

Részletesebben

Tisztelt Szülők! Kedves nyolcadikos tanulók!

Tisztelt Szülők! Kedves nyolcadikos tanulók! Dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola 2401 Dunaújváros, Bercsényi u. 2. Telefon/fax: 06 25/412-247 OM azonosító: 030188 E-mail: szki@banki-duj.sulinet.hu Honlap: www.banki-duj.sulinet.hu

Részletesebben

Különös közzétételi lista Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2013/14. tanév

Különös közzétételi lista Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2013/14. tanév Különös közzétételi lista Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium 2013/14. tanév Személyi feltételek Pedagógusok által ellátott 68 fő 1 Végzettség, képzettség tantárgyak és szolgáltatások

Részletesebben

Facultas Humán Gimnázium. Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába!

Facultas Humán Gimnázium. Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába! Facultas Humán Gimnázium Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába! 2011/2012 Továbbtanulási lehetőségek a Facultas Felsőoktatási Centrumban: 7 A Szolnoki Főiskolával közös

Részletesebben

HIBRIDJÁRMŰ FEJLESZTÉS GYŐRBEN

HIBRIDJÁRMŰ FEJLESZTÉS GYŐRBEN HIBRIDJÁRMŰ FEJLESZTÉS GYŐRBEN KÍSÉRLETI CÉLÚ ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ EGYETEMI JÁRMŰVEK Szauter Ferenc - Dr. Varga Zoltán - Willisits Vilmos Széchenyi István Egyetem Willisits Mérnökiroda Kft. Járműipari

Részletesebben

CURRICULUM VITAE Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kolos Richárd Műszaki Szakközépiskola

CURRICULUM VITAE Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kolos Richárd Műszaki Szakközépiskola CURRICULUM VITAE Név: Kovács Levente Tel.(voice): +36 70 5071002 Cím: 1012 Budapest, Logodi u. 23 e-mail: leventelist@gmail.com Honlap: http://levente.logonex.eu Születési dátum: 1978. November 15. Állampolgárság:

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Péceli Gábor, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1 A Budapesti

Részletesebben

Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter bemutatása. 2015. április 22.

Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter bemutatása. 2015. április 22. Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter bemutatása 2015. április 22. Mi hozott össze bennünket? azonos tevékenység mindnyájan forgácsolással foglalkoztunk azonos probléma a szakemberek elfogytak - utánpótlás

Részletesebben

Villamosmérnöki és Informatikai Kar. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) számokban

Villamosmérnöki és Informatikai Kar. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) számokban Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Péceli Gábor, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1 Egyetem (BME) számokban 1782 Institutum Geometricum

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Az Egyetem oktatási egységei Műszaki Tudományi Kar (az egyetem hallgatóinak 2/3-a) Gazdaságtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Kar Egészségügyi és Szociális

Részletesebben

Mérnökinformatikus alapszak (BSc)

Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Mérnökinformatikus alapszak (BSc) Tanulmányi Tájékoztató 2017 MÉRNÖKINFORMATIKUS ALAPSZAK TANULMÁNYI TÁJÉKOZATÓ 2017 Ez a tanulmányi tájékoztató azoknak

Részletesebben

Gyakornoki álláslehetőségek a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél

Gyakornoki álláslehetőségek a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél Gyakornoki álláslehetőségek a -nél A gyakorlat helye:, Hatvan (gépjármű elektronika üzletág) A gyakorlat időtartama: 2-6 hónap, vagy akár több Elméletbõl már felkészültél. Szeretnél gyakorlati tapasztalatot

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak 2016/2017. tanév 1. félév 1. Matematika I. 42439/1. Vektorgeometria és lineáris algebra 2.900,- 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. 1186/I. Számítástechnika I. 2.200,-

Részletesebben

Érettségi és felvételi tájékoztató

Érettségi és felvételi tájékoztató Érettségi és felvételi tájékoztató 2017-18. mesterdiploma Osztatlan képzés felsőfokú szakképesítés A bolognai rendszer 6 félév / 180 kredit doktori képzés (PhD) doktori diploma Ph.D. / D.L.A. 4 félév /

Részletesebben

Általános mérnöki ismeretek (nappali) 1. előadás

Általános mérnöki ismeretek (nappali) 1. előadás Általános mérnöki ismeretek (nappali) 1. előadás 1 Dr. Horváth Csaba Médiatechnológiai és Könnyűipari Intézet egyetemi docens, intézetigazgató horvath.csaba@rkk-obuda.hu okl. gépészmérnök (BME) gépészeti

Részletesebben

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608)

CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) CAD/CAM, CNC programozó technológus (FAT lajstromszám: PL-5608) Tanfolyam kezdés (befejezés) várható időpontja: 2013. november 30. 09:00-2014. június 2014. május - 2015. január Tanfolyami díj: A képzőnél

Részletesebben

Tartalomjegyzék I. A POPULÁCIÓ ÉS A MINTA SAJÁTOSSÁGAI... 4 II. AZ ADATFELVÉTEL MÓDSZERTANA...12. 1. Adatfelvétel módja és ideje...

Tartalomjegyzék I. A POPULÁCIÓ ÉS A MINTA SAJÁTOSSÁGAI... 4 II. AZ ADATFELVÉTEL MÓDSZERTANA...12. 1. Adatfelvétel módja és ideje... Szolnoki Főiskola Személyes kutatás a 2007 2009-ben végzett hallgatók körében 2011. Tartalomjegyzék I. A POPULÁCIÓ ÉS A MINTA SAJÁTOSSÁGAI... 4 II. AZ ADATFELVÉTEL MÓDSZERTANA...12 1. Adatfelvétel módja

Részletesebben

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak

ÓBUDAI EGYETEM KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KAR. Villamosmérnök szak 2016/2017. tanév 2. félév 1. Matematika II. 42440 Analízis 3.900,- 1190 Matematika feladatok 3.220,- 2. Informatika I. labor Nincs kötelezően előírt jegyzet 3. Villamosipari anyagismeret labor Nincs kötelezően

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT egységes szerkezetben a módosításokkal (2008. március 1.-től hatályos szöveg)

ALAPÍTÓ OKIRAT egységes szerkezetben a módosításokkal (2008. március 1.-től hatályos szöveg) ALAPÍTÓ OKIRAT egységes szerkezetben a módosításokkal (2008. március 1.-től hatályos szöveg) 1. Az intézmény neve: Péter András Gimnázium, és Szigeti Endre Szakképző Iskola Pecsétjének lenyomata: Péter

Részletesebben

A BME matematikus képzése bemutatkozik

A BME matematikus képzése bemutatkozik A BME matematikus képzése bemutatkozik Kiknek ajánljuk a szakot? NEM CSAK A VERSENYEK GYŐZTESEINEK! Logikai feladatok iránti érzék Stabil középiskolai teljesítmény Matematika fakultáció Lehetőleg emelt

Részletesebben

MATEMATIKA-TUDOMÁNYI ROVAT

MATEMATIKA-TUDOMÁNYI ROVAT MATEMATIKA-TUDOMÁNYI ROVAT Rovatvezető: Dr. Szántai Tamás Rovatszerkesztők: Bottyán Zsolt 51 Kun Mária XX. HAJÓS GYÖRGY MATEMATIKA VERSENY (1998. április 15-17.) Kun Mária egyetemi tanársegéd Zrínyi Miklós

Részletesebben

A BME VIK FMD pályázatának specifikumai

A BME VIK FMD pályázatának specifikumai A BME VIK FMD pályázatának specifikumai Vajta László dékán, Henk Tamás FMD megbízott FMD átadás 2011. október 26. BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Tartalom Adottságok: 1. Profil és hallgatóság 2.

Részletesebben

Mezőgazdasági robot fejlesztése és jövőbeli bővíthetősége

Mezőgazdasági robot fejlesztése és jövőbeli bővíthetősége Mezőgazdasági robot fejlesztése és jövőbeli bővíthetősége Tóth Mihály Informatikus és szakigazgatási agrármérnök (BSc) Konzulens: Dr. Szilágyi Róbert 2014.11.14. Az informatika, mint segítő ágazat Az informatika

Részletesebben

2015-ös keresztféléves felvételi eljárás eredményei

2015-ös keresztféléves felvételi eljárás eredményei 310572000407 SZE-GK gazdálkodási és menedzsment Alapképzés Távoktatás Önköltséges Felvételi pontszáma elérte az önköltséges képzés ponthatárát 310572000647 SZE-GK gazdálkodási és menedzsment Alapképzés

Részletesebben

A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon:

A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon: 9 8 8 A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon 3 + 0 + %! A L K munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás 0000 Magyartörténelem A L K igazságügyi igazgatási alapszak 0000

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT egységes szerkezetben a módosításokkal (2012. november 1-től hatályos szöveg)

ALAPÍTÓ OKIRAT egységes szerkezetben a módosításokkal (2012. november 1-től hatályos szöveg) ALAPÍTÓ OKIRAT egységes szerkezetben a módosításokkal (2012. november 1-től hatályos szöveg) 1. Az intézmény neve: Péter András Gimnázium, és Szigeti Endre Szakképző Iskola Pecsétjének lenyomata: 2. Az

Részletesebben

Lengyelország 23,7 28,8 34,9 62,7 56,4. Finnország m 49,4 53,9 52,8 51,9. Hollandia m 51,0 36,5 49,1 50,8. Magyarország 22,5 28,5 32,3 46,6 49,2

Lengyelország 23,7 28,8 34,9 62,7 56,4. Finnország m 49,4 53,9 52,8 51,9. Hollandia m 51,0 36,5 49,1 50,8. Magyarország 22,5 28,5 32,3 46,6 49,2 MELLÉKLET 1. táblázat A különböző képzési formákban tanulók idősoros adatsora nappali és részidős bontásban Tanév Nappali Esti Levelező Összes 1937/38 11 747 - - 11 747 1946/47 24 036 1 216-25 252 1950/51

Részletesebben

Tanulmányok, végzettségek: Tanulmányok:

Tanulmányok, végzettségek: Tanulmányok: ÖNÉLETRAJZ Személyes adatok: Név: Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia Születési hely és idő: Sárospatak, 1976. május 03. Jelenlegi munkahely: Miskolci Egyetem, Gépészmérnöki és Informatikai Kar, Analízis Tanszék

Részletesebben

AUDI HUNGARIA KARLSRUHE ÖSZTÖNDÍJ (2019/20)

AUDI HUNGARIA KARLSRUHE ÖSZTÖNDÍJ (2019/20) AUDI HUNGARIA KARLSRUHE ÖSZTÖNDÍJ (2019/20) Az Audi Hungaria ösztöndíjat hirdet a BME két tannyelvű (magyar német) gépészmérnök, mechatronikai mérnök, villamosmérnök és mérnök informatika szakos hallgatói

Részletesebben

PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAKOK

PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAKOK NYF-BTMK FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAKOK Tagozat Irány-száma követelménye Gazdasági idegen nyelvű menedzser N 1 < 5 100 000 Bármelyik két érettségi Idegennyelvi kommunikátor N 1 < 15 100 000 Bármelyik két

Részletesebben

Házi verseny villamosmérnök hallgatók részére. Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszék

Házi verseny villamosmérnök hallgatók részére. Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszék Házi verseny villamosmérnök hallgatók részére Debreceni Egyetem Villamosmérnöki Tanszék 2014 Verseny felhívás: A Debreceni Egyetem, Természettudományi és Technológiai Kar, Fizikai Intézet, Villamosmérnöki

Részletesebben

Szimulációs technikák

Szimulációs technikák SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Műszaki Tudományi Kar Informatikai tanszék Szimulációs technikák ( NGB_IN040_1) 2. csapat Comparator - Dokumentáció Mérnök informatikus BSc szak, nappali tagozat 2012/2013 II.

Részletesebben

Élettartam teszteknél alkalmazott programstruktúra egy váltóvezérlő példáján keresztül

Élettartam teszteknél alkalmazott programstruktúra egy váltóvezérlő példáján keresztül Élettartam teszteknél alkalmazott programstruktúra egy váltóvezérlő példáján keresztül 1 Tartalom Miről is lesz szó? Bosch GS-TC Automata sebességváltó TCU (Transmission Control Unit) Élettartam tesztek

Részletesebben

2 db nagyalakú vonalas füzet. 1 db nagyalakú vonalas füzet, atlasz. 1-1 db nagyalakú sima füzet, alapműveletes zsebszámológép.

2 db nagyalakú vonalas füzet. 1 db nagyalakú vonalas füzet, atlasz. 1-1 db nagyalakú sima füzet, alapműveletes zsebszámológép. Eszközök és felszerelések jegyzéke Szakközépiskola Minden tantárgyban szükséges radír, íróeszköz - toll, HB-s ceruza - és füzet, tankönyv, munkafüzet, továbbá 1 csomag A5-ös írólap, akkor is ha ezt külön

Részletesebben

Debreceni SzC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Debreceni SzC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Debreceni SzC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Iskolánkról 1952-ben az akkori Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (MÉM) alapította iskolánkat, amely dohányipari technikumként kezdte

Részletesebben

Pályaválasztási nyílt nap október 7.

Pályaválasztási nyílt nap október 7. Pályaválasztási nyílt nap 2016. október 7. szakgimnáziumi képzés képzési idő: 4+1 év 1. szakasz: 4 év alatt érettségi és Közszolgálati ügykezelő (52 345 04) 2. szakasz: 1 év alatt Közszolgálati ügyintéző

Részletesebben

MINTA. Kedves Elsőéves Egyetemi POLGÁRUNK!

MINTA. Kedves Elsőéves Egyetemi POLGÁRUNK! PTE Marketing Osztály Elsőéves egyetemi egyetemi polgárok polgárok kérdőíve kérdőíve A megjelölés módja: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül.

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A as TANÉVRE

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A as TANÉVRE FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A 2019 2020-as TANÉVRE Tagintézményünkben, a szakgimnáziumi osztályokban a 9-12. évfolyamokon szakmai érettségire, majd egy éves képzéssel technikusi OKJ-s vizsgára készítjük fel

Részletesebben

Kispesti Vass Lajos Általános Iskola Különös közzétételi lista

Kispesti Vass Lajos Általános Iskola Különös közzétételi lista Oktatási intézmény ; Eötvös Lóránd Tudományegyetem képző Főiskolai Kar; Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar; Budapesti Műszaki Egyetem- és Társadalomtudományi Kar; Pázmány Péter Katolikus

Részletesebben

Hallgatók 2011. Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a felsőoktatási hallgatók körében - 2011. Módszertani összefoglaló

Hallgatók 2011. Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a felsőoktatási hallgatók körében - 2011. Módszertani összefoglaló Hallgatók 2011 Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a felsőoktatási hallgatók körében - 2011 Módszertani összefoglaló Készítette: Veroszta Zsuzsanna PhD 2012. március 1. Az adatfelvétel

Részletesebben

Összehasonlító statisztikai adatok

Összehasonlító statisztikai adatok Összehasonlító statisztikai adatok Osztályok száma Beiratkozott a tanévben Kimaradt Érkezett Nem osztályozott Osztályozott Magántanulók Bukottak száma 2012/2013 év végi 2013/2014 I. félévi 2013/2014 év

Részletesebben

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016-17. mesterdiploma Osztatlan képzés felsőfokú szakképesítés A bolognai rendszer 6 félév / 180 kredit doktori képzés (PhD) doktori diploma Ph.D. / D.L.A. 4 félév /

Részletesebben

ÓRATERV Gépészet ágazati képzéshez. 54 521 03 Gépgyártástechnológiai technikus

ÓRATERV Gépészet ágazati képzéshez. 54 521 03 Gépgyártástechnológiai technikus Gépészet ágazati képzéshez 54 521 03 Gépgyártástechnológiai technikus 0 0 1 0 Fizika 3 3 2 0 3 0 0 0 0 3 0 0 2 1 1 1 5 5 5 5 Érettségi felkészítés 1 Munkavédelem 1 1 Elsősegélynyújtás gyakorlat 1 1 Gépészeti

Részletesebben

HAZAI TÜKÖR. Tíz év távlatában. Egy líceum hatékonysága

HAZAI TÜKÖR. Tíz év távlatában. Egy líceum hatékonysága HAZAI TÜKÖR Tíz év távlatában Egy líceum hatékonysága A középfokú oktatás Szatmáron jelentős múltra tekinthet vissza. A városnak már a XVII. században két középfokú iskolája volt. Ezek közül az egyik éppen

Részletesebben