Omni Robot Omni Robot Team

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Omni Robot Omni Robot Team"

Átírás

1 Omni Robot Omni Robot Team

2 2 Tartalomjegyzék 1 Bemutatkozás Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar Csapat Tagjai Omni robot célja Kerék és váz felépítés Elektronika Motorok vezérlése Egy motor vezérlése Központi vezérlő ROS Érzékelők, kommunikáció Kommunikáció Marketing Weboldal és Facebook Rendezvények... 15

3 3 1 BEMUTATKOZÁS 1.1 Kecskeméti Főiskola Főiskolánk az Alföld szívében, Kecskeméten található. A régió egyik legfontosabb oktatási központjában három karon folyik a képzés: Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar, Tanítóképző Főiskolai Kar, Kertészeti Főiskolai Kar. A főiskolán több mint 500 alkalmazott dolgozik, és több mint 4000 hallgató tanul a legváltozatosabb képzési formákban (nappali és levelező tagozat, távoktatás, posztgraduális képzés, felsőfokú szakképzés). 1.2 Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar 1. ábra GAMF kar Az önálló GAMF és a GAMF Kar az elmúlt évtizedekben jó hírnevet szerzett. Nap mint nap, az ország bármely részén járunk, GAMF-on végzett mérnökökkel találkozunk. Többségük tanult szakmájában ér el sikereket, sokan közép- vagy magasabb beosztású vezetők, ha éppen nem saját vállalatuk irányítói, tulajdonosai. A GAMF-on végzett mérnökök közül kevés a pályaelhagyó. Az intézmény jogelődjét, a Felsőfokú Gépipari Technikumot 1964-ben alapították ben Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola (GAMF) elnevezéssel főiskolai rangot kapott január 1-jétől a Kecskeméti Főiskola legnagyobb karaként működik.

4 4 2 CSAPAT TAGJAI Drenyovszki Rajmund tanszéki mérnök (hallgatókat összefogó oktató) A GAMF Karon majd később a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán végeztem, jelenleg a GAMF Kar Informatika Tanszékén dolgozok tanszéki mérnökként. Mikroelektronikával, mikrovezérlők programozásával foglalkozom. Még a 2011-es év őszi félévében keresett meg pár hallgató egy robot ötletével, aminek eredményeként egy csapat állt össze. Csík Norbert főiskolai adjunktus (hallgatókat összefogó és segítő oktató) Kiskunfélegyházán születtem, az általános iskolát és a középfokú tanulmányaimat Kecskeméten végeztem. Épületgépész-technikusként Szegedre felvételiztem Fizikus szakra, majd ezt elvégezve Programozó matematikusként tanultam tovább től dolgozom a Kecskeméti Főiskola, GAMF Karán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizika Tanszékének Zajok és Nemlinearitások és ezek interdiszciplináris alkalmazásai doktori képzését végzem. Kutatási témám orvosi területen végzett jelanalízissel foglalkozik.

5 5 Zsupányi Krisztián (Krissz), mérnök informatikus hallgató Celldömölkön születtem, itt végeztem el a számítástechnikai programozó szakot, az érettségi után. Másfél évig dolgoztam műszerészként egy elektronikai cégnél ahol HP lézernyomtatókat javítottunk. Ezután jelentkeztem a Kecskeméti Főiskola GAMF karára, ahol mérnök informatika szakos hallgatóként folytatom tanulmányaimat. Itt kerültem kapcsolatba Drenyovszki Rajmunddal, aki segített még jobban megismerni a robotika világát. Örülök, hogy tagja lehetek egy remek csapatnak. Deák Ádám (Mou) mérnök informatikus hallgató Csongrádon születtem, 2007-ben érettségiztem a Sághy Mihály szakközépiskolában, majd itt végeztem el a Webmesteri képzést. Tanulmányaimat a GAMF-on 2010-ben kezdtem. A csapattagjaival rögtön az első félévben megismerkedtem többé-kevésbé közös érdeklődésünknek köszönhetően, és jó barátság alakult ki köztünk. Szabadidőmben Gitározom, valamint a csapat tagjaival a robot tervein dolgozunk. Rusz Zoltán mérnök informatikus hallgató Békés megyében Gyulán születtem, 2008-ban Sarkadon az Ady Endre- Bay Zoltán Középiskolában érettségiztem tanulmányaimat gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskolában folytattam Informatikai hálózattelepítő és üzemeltető szakon Szeptemberében megkezdtem a tanulmányaimat a GAMF-on. Krisztián által egy kitartó, feladat orientált csapatba kerültem.

6 6 Bessenyei Sándor (gatget), gépészmérnök hallgató Szolnokon, születtem itt végeztem CAD-CAM technikusit és gazdasági informatikát. Egy tanáromnak dogoztam gépészeti projektben, majd a GAMF-ra jöttem gépészmérnöki szakra első évben pneumobiloztam. A csapat tagjaival a kollégiumban ismerkedtem meg első évben, így lettem a csapat tagja. Feladatom a gépészeti problémák megoldása és a robot vázának megtervezése. Mindent szeretek, ami él és mozog akármi is hajtja, örömmel veszem a kihívásokat. Szabad időmben 3D grafikával foglalkozom vagy gitározok Ádámmal együtt. Mihálycsik Zoltán, gépészmérnök hallgató ben születtem Szolnokon. A besenyszögi Chiovini Ferenc általános iskolába jártam től a szolnoki Pálfy János Műszeripari és Vegyipari Szakközépiskolába jártam gépész szakra ben kezdtem technikumi tanulmányaimat a szolnoki Jendrassik György gépipari tagintézményben, ahol CAD-CAM informatikusként végeztem óta a Kecskeméti Főiskola GAMF karára járok gépészmérnök szakra. Tanulmányaim alatt ismereteket szereztem Auto CAD 2006-ból, (2004-ből kezelő bizonyítvány), Mechanikal Desktopból, Inventor 2009-ből, (2011-ből kezelő bizonyítvány), Solid Edgeből, és Edge Camből. Fogyóelektródás ívhegesztői vizsgával rendelkezem. Gépszerkezetek, mechanizmusok létrehozásából kreatív vagyok.

7 7 3 OMNI ROBOT CÉLJA Az ötlet körülbelül fél éve fogalmazódott meg bennünk, egy felvétel láttán, melyben egy hasonló felépítésű robot hajtott végre különböző feladatokat. 2. ábra A robot szemből nézve Robotunk négy darab ún. omni kerékkel rendelkezik, mely lehetővé teszi a kormánymű nélküli kanyarodást, illetve oldalazást, egy tárgy körül történő adott szögű körözést vagy akár helyben megfordulást. 3. ábra A robot oldalról nézve A tervezett szerkezeti felépítés stabilitásának köszönhetően akár 150 kg szállításra is képes, így akár raktárkezelési célokra is használható. A robot több érzékelővel is rendelkezik, ezáltal emberi beavatkozás nélkül is képes mozogni és lehetőséget biztosít adatgyűjtési feladatok elvégzésére is. Csapatunk célja, hogy a robot elkészüljön és minél több neves rendezvényen jelenjen meg a Főiskola és a csapat hírnevét öregbítve, valamint a támogatóit hirdetve. Célunk még a helyi illetve országos TDK-n történő nevezés is, valamint a megszerzett tapasztalatok kamatoztatása hozzá kapcsolódó kutatási területeken.

8 8 4 KERÉK ÉS VÁZ FELÉPÍTÉS Az Omni kerék megtervezése és elkészítése az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat. A kialakításának olyannak kell lennie, hogy megfeleljen a teherbírási követelményeknek, valamint biztosítania kell a robot sima haladását is. Fontos szempont még a minél egyszerűbben gyárthatóság. Szintén nehéz feladat volt a már meglévő motorokhoz való alkalmazkodás. Olyan omni kereket és kerék agyat kellett tervezni, ami könnyen felszerelhető a motor tengelyére. 4. ábra A robot váza, kerekekkel és motorokkal A másik fontos szempont a könnyű szerelhetőség, a burkolat és a motorok egyszerűen eltávolíthatóak, ezáltal az elektronika is jól hozzáférhető.

9 9 A teherbírás, mint szempont a robot egész vázszerkezeténél végigkísérte a tervezési folyamatot. A robotnak így kg a terhelhetősége. 5. ábra Terhelés vizsgálat véges elemes feszültség analízissel. A váz anyaga alumínium, ami megfelelő terhelhetőség és forgácsolhatósági szempontból is, bizonyos helyeken alkalmas lehet a plexi is, de ez későbbi elgondolás tárgya. A tervezett váz többször ellenőrizve lett véges elemes feszültéség számítással. Bár igyekeztünk minél költséghatékonyabb kialakításra, az alumínium vázszerkezet a teherbírási szempontok miatt így is meglehetősen költséges. 6. ábra Az omni kerék robbantott rajza

10 10 5 ELEKTRONIKA Az Omni kerekek oldalirányú mozgást is biztosítanak a robot számára, ehhez azonban szükség van arra, hogy a kerekek egymástól függetlenül is tudjanak forogni. 5.1 Motorok vezérlése A robot mozgatását 4 db 24V-os DC motor végzi. Az alábbi ábra szemlélteti a motorok vezérlését. 7. ábra Motorok vezérlésének áttekintése A motorok irányítását több kisebb mikrovezérlő végzi. Mindegyik motor rendelkezik egy saját kontrollerrel, amely elvégzi a szabályzást és felügyeli a motor helyes működését. Felügyeletet a fordulatszám és az áramfelvétel figyelésével, a motor szabályzását pedig PWM jel segítségével végezhetjük el. A rendszerben az összes motor irányítását egy központi beágyazott számítógép végzi. A kommunikáció I2C buszon történik az egyes mikrovezérlők között.

11 Egy motor vezérlése A következőkben részletesebben láthatjuk egy motor vezérlését. Az előző fejezetből kiderült minden motort arra a feladatra dedikált mikrovezérlő irányít (egy-egy Atmel gyártmányú ATmega8 mikrovezérlő). 8. ábra Egy motor vezérlése A motor forgásának szabályzását a Cytron 10A-s motorvezérlője végzi, melyet PWM jel segítségével vezérel a mikrovezérlő. Helyes működés fenntartására két szenzort használ a rendszer, egyik a motor áramfelvételének, másik pedig a motor fordulatának figyelésére. Ezeket a feladatokat is az ATmega8 egység látja el. A motorok áramfelvételét 4db 22Ah-s ciklikus zselés akkumulátor szolgálja ki. A motor paraméterei: Max. fordulatszám: 110 fordulat/perc Max. áramfelvétel: 10 A Tápfeszültség: 24V Súly: 6 kg

12 Központi vezérlő A motor szabályzásával foglalkozó mikrovezérlők adatait egy Raspberry Pi dolgozza fel. Az eszköz előnye hogy ARM processzorának köszönhetően képes akár Linux-ot is futtatni, ezáltal a lehetőségek széles tárházát biztosítva a robot számára a képfeldolgozás és még sok más területen. Így a tervek között szerepel még egy kamera, vagy akár egy Kinect mozgás érzékelő szenzor felszerelése a robotra. 5.4 ROS 9. ábra Raspberry Pi A ROS (Robot Operating System) egy Linux alatt futó robotok irányítására használt operációs rendszer, amely a robotikában leggyakrabban alkalmazott algoritmusok implementációját is tartalmazza. Rendkívül sok funkció került bele a rendszerbe a kamera képfeldolgozástól az érzékelők kezeléséig. Már több mint 1000 könyvtár lelhető fel a weboldalán. Ahogy már arról szó volt, a Raspberry Pi egy Linuxot futtatni képes eszköz, így a csapat azt szeretné elérni, hogy képesek legyenek az együttműködésre.

13 13 6 ÉRZÉKELŐK, KOMMUNIKÁCIÓ A robot adatgyűjtési célokra is megfelel ezért össze is gyűjtöttünk pár érzékelőt és szenzort a teljesség igénye nélkül, amik felszerelhetőek rá: Hőmérsékletérzékelő, Távolság érzékelő, Fényérzékelő, Gyorsulásmérő, Giroszkóp, Piezo (rezgésméréshez), Kamera, GPS. A szenzorokból több már rendelkezésre áll, illetve beszerzése viszonylag könnyű. 6.1 Kommunikáció A szenzorok segítségével a robot akár önállóan is képes lehet mozgásra, viszont mégis szükség van távoli felügyeletre. A Raspberry Pi eszköz segítségével WIFI kommunikáció könnyen megvalósítható. Emellett még XBee Rádió Frekvenciás távvezérlés is kialakítása is tervbe van véve.

14 14 7 MARKETING A robotunk elég nagy ahhoz, hogy nagy és közepes matricák, logók elférjenek rajta. Csapatunk arra a döntésre jutott, hogy akár a robot teljes szabadfelületét is biztosítja ilyen célra. 10. ábra A robot egy minta logóval Az alábbi listában a roboton található felületek mérete látható melyet csapatunk kész támogatók számára biztosítani: Első és hátsó oldal: 2x927 cm 2 Jobb és baloldal: 6x300 cm 2 Felső burkolat: 6180 cm 2 Kerékagy (furat is található benne): 4x207 cm 2

15 Weboldal és Facebook A roboton kívül lehetőség van még weboldalon történő megjelenésre is (http://gamfrobotics.hu), itt is kisebb és nagyobb banner területek kerülnek kialakításra. 11. ábra Csapat honlapja folyamatos fejlesztés alatt Csapatunkban több web programozó hallgató is tálalható, akik megfelelő minőségű honlapok készítenek számunkra. Manapság nagyon népszerű közösségi portálon is jelen vagyunk (http://www.facebook.com/omnirobotteam), ahol a későbbiekben a robottal kapcsolatos hírek események ugyanúgy elérhetőek lesznek akárcsak weboldalunkon. 7.2 Rendezvények Iskolánkban több nagy tömeget megmozgató rendezvénynek is helyet ad, ahol robotunk is meg fog tudni jelenni. Ezeken a rendezvényeken természetesen a roboton található logók ugyanúgy láthatók lesznek hirdetve a csapatunkat segítő cégeket, vállalkozásokat. Terveink között szerepel csapat pólók készítése is, amelyeket az eseményeken szintén viselnék a csapattagok így a logók itt is megjelenhetnek. Néhány rendezvény a teljesség igénye nélkül: Más-Kép(p) Tudomány Interaktív Kiállítás, Kutatók Éjszakája a GAMF Karon, GAMF Nyíltnap évente kétszer, KEFO RoadShow (a főiskolát népszerűsítő középiskolai látogatások), Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás.

Termelési folyamatmérnök Szakmabemutató információs mappa

Termelési folyamatmérnök Szakmabemutató információs mappa Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: DORKA ISTVÁN SZAKMAI LEKTORÁLÁS: DR. MIKÓ BALÁZS A SZAKMAISMERTETŐ

Részletesebben

Meghívó. Időpont: 2014. április 24., 16:00. Helyszín: Debreceni Egyetem Informatikai Kar F0, F01 terem

Meghívó. Időpont: 2014. április 24., 16:00. Helyszín: Debreceni Egyetem Informatikai Kar F0, F01 terem Meghívó Szeretettel meghívunk mindenkit a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Tudományos Diákköri Bizottsága által a 2013/2014. tanév II. félévében megrendezendő Tudományos Diákköri Konferenciára. Időpont:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. www.edutus.hu. felvi@edutus.hu. zöld szám: 80 / 911 688. 2800 Tatabánya Stúdium tér 1. (34) 520 400

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. www.edutus.hu. felvi@edutus.hu. zöld szám: 80 / 911 688. 2800 Tatabánya Stúdium tér 1. (34) 520 400 TÁJÉKOZTATÓ FÜZET 2800 Tatabánya Stúdium tér 1. (34) 520 400 1037 Budapest III. ker. Bécsi út 324. (1) 450 24 20 zöld szám: 80 / 911 688 1055 Budapest V. ker. Falk Miksa utca 1. (1) 789 85 78 Tartalomjegyzék

Részletesebben

NIIF Hírlevél IX. Évfolyam 1. szám 2010. április

NIIF Hírlevél IX. Évfolyam 1. szám 2010. április NETWORKSHOP 2010 Immár közel húsz éve, minden tavasszal megrendezi az NIIF Programhoz kapcsolódó NETWORKSHOP konferenciát a HUNGARNET Egyesület és az NIIF Intézet. E konferencia a magyarországi kutatási,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. www.edutus.hu. felvi@edutus.hu. zöld szám: (80) 911 688. 2800 Tatabánya Stúdium tér 1. (34) 520 400

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. www.edutus.hu. felvi@edutus.hu. zöld szám: (80) 911 688. 2800 Tatabánya Stúdium tér 1. (34) 520 400 TÁJÉKOZTATÓ FÜZET www.edutus.hu 2800 Tatabánya Stúdium tér 1. (34) 520 400 felvi@edutus.hu 1114 Budapest XI. kerület, Villányi út 11 13. (1) 450 24 20 zöld szám: (80) 911 688 1055 Budapest V. kerület,

Részletesebben

Alkalmazás programozó / Szoftver és alkalmazásfejlesztő elemző Szakmabemutató információs mappa

Alkalmazás programozó / Szoftver és alkalmazásfejlesztő elemző Szakmabemutató információs mappa Alkalmazás programozó / Szakmabemutató információs mappa FELELŐS KIADÓ: PIRISI KÁROLY KÉSZÍTŐ: KANOA CONSULTING PÁLYAORIENTÁCIÓS LEKTOR: HARKÁNYI ADRIENNE INTERJÚALANY: FÁBIÁN ZOLTÁN SZAKMAI LEKTORÁLÁS:CSIPAI

Részletesebben

I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerûsítésére

I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák népszerûsítésére A tudományos délután programjainak elõadói között szerepelnek: 8 A KAROKON MEGVALÓSÍTANDÓ-, VAGY FEJLESZTENDÕ TEVÉKENYSÉGEK I. Közvetlen kapcsolatok megújítása az ELTE és a közoktatás között az MTMI-életpályák

Részletesebben

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA Beiskolázási tájékoztató 2015/16-os tanév 5000 Szolnok, Baross út 37/A. Tel.: 56/ 425-844 Fax: 56/ 427-200 E-mail: titkarsag@szolmusz.hu www.szolmusz.hu OM azonosító:

Részletesebben

A PANNON EGYETEMEN VÉGZETTEK SZAKMAI ÉLETÚTJA - A KEZDET. A 2007. és 2008. évi végzettek felmérése

A PANNON EGYETEMEN VÉGZETTEK SZAKMAI ÉLETÚTJA - A KEZDET. A 2007. és 2008. évi végzettek felmérése A PANNON EGYETEMEN VÉGZETTEK SZAKMAI ÉLETÚTJA - A KEZDET A 2007. és 2008. évi végzettek felmérése (mintafelvétel: 2008. november-december) Formádi Katalin Gadár László Mayer Péter Korondi Márk Nerhaft

Részletesebben

Számítógéppel segített gyártás. Dr. Pálinkás Sándor, Balogh Gábor, Gyönyörű Attila

Számítógéppel segített gyártás. Dr. Pálinkás Sándor, Balogh Gábor, Gyönyörű Attila Számítógéppel segített gyártás Dr. Pálinkás Sándor, Balogh Gábor, Gyönyörű Attila Készült: Terjedelem: 159 oldal Kézirat lezárva: 2015. augusztus 31. A tananyag elkészítését a Munkaerő-piaci igényeknek

Részletesebben

A "BOLOGNAI FOLYAMAT"

A BOLOGNAI FOLYAMAT OKTATÁSKUTATÓ INTÉZET KUTATÁS KÖZBEN Hrubos Ildikó A "BOLOGNAI FOLYAMAT" N o 235 RESEARCH PAPERS HUNGARIAN INSTITUTE FOR EDUCATIONAL RESEARCH Hrubos Ildikó A "bolognai folyamat" Európai trendek. A Bolognai

Részletesebben

A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE

A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA Neveléstudományi Kar Budapesti Kihelyezett Tagozat A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE Konzulens: Fehér Miklós OSZK-KI Kutatási és Szervezetfejl.

Részletesebben

Informatika a Felsőoktatásban 2011

Informatika a Felsőoktatásban 2011 A NEUMANN JÁNOS SZÁMÍTÓGÉP-TUDOMÁNYI TÁRSASÁG HÍRLEVELE Összefoglaló az elnökség 3 -i üléséről Az elnökség az ülésen előkészítette az éves közgyűlést (Gellért Szálló, 2011. május 19.) és a közhasznúsági

Részletesebben

A többciklusú képzés a magyar felsőoktatásban. Új, európai úton a diplomához

A többciklusú képzés a magyar felsőoktatásban. Új, európai úton a diplomához A többciklusú képzés a magyar felsőoktatásban Új, európai úton a diplomához Szerkesztette: Az Oktatási Minisztérium Felsőoktatási Helyettes Államtitkársága Bakos Károly Beke Andrea Bocz Zsuzsanna Csákvári

Részletesebben

Siker és harmónia tanulságos vállalkozónői életutak

Siker és harmónia tanulságos vállalkozónői életutak Siker és harmónia tanulságos vállalkozónői életutak Sziliplast Kft Mucsiné Horváth Erzsébet 1. A vállalkozás története és jellemzői A Sziliplast Kft-t édesapám hozta létre 1989-ben, a rendszerváltás idején.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Nevelőtestület elfogadta: Igazgató jóváhagyta: 2013 TARTALOMJEGYZÉK I. AZ ISKOLA ÉS KÖRNYEZETE... 2. 1. Iskolánk helye Vác város és a Dunakanyar

Részletesebben

Színvonalas oktatás hosszú távú hazai igény informatikusok iránt

Színvonalas oktatás hosszú távú hazai igény informatikusok iránt Helyünk Európában, helyünk a világban Az NIIFI által fejlesztett és működtetett magyarországi kutatói-oktatási hálózatnak (NREN) és felhasználói közösségének több mint 20 éves nemzetközi kapcsolatrendszere

Részletesebben

LEESETT AZ ELSŐ HÓ. 3Ajánló REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA

LEESETT AZ ELSŐ HÓ. 3Ajánló REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA REGIO REGIA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ ÜZLETI MAGAZINJA online: www.regioregia.hu/magazin Felelős kiadó: Cseh Teréz, a KEM-Bridge Net ügyvezetője Főszerkesztő: Veér Károly - veerkaroly@kembridge.hu Főmunkatárs:

Részletesebben

Digitális Oktatási Alapcsomag: megoldások A-tól Z-ig

Digitális Oktatási Alapcsomag: megoldások A-tól Z-ig Digitális Oktatási Alapcsomag: megoldások A-tól Z-ig Intézményi és diáklevelezés, csoportmunka-megoldások, intranet, tananyagbank, előadás-sugárzás és videokonferencia A Microsoft júniusban bejelentett,

Részletesebben

PÁLYAKÖVETÉSES FELMÉRÉSEK AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEMEN

PÁLYAKÖVETÉSES FELMÉRÉSEK AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEMEN PÁLYAKÖVETÉSES FELMÉRÉSEK AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEMEN 2009. 1 Tartalomjegyzék I. A LEGFONTOSABB PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEK BEMUTATÁSA... 4 A. Időrendi leírás az eddigi folyamatokról, az elvégzett

Részletesebben

Felsőoktatási intézmények nemzetközi oktatási és kutatási tevékenységének mérhetővé tétele; ajánlások és elemző tanulmány

Felsőoktatási intézmények nemzetközi oktatási és kutatási tevékenységének mérhetővé tétele; ajánlások és elemző tanulmány Felsőoktatási intézmények nemzetközi oktatási és kutatási tevékenységének mérhetővé tétele; ajánlások és elemző tanulmány A hazai egyetemek bekapcsolódása a nemzetközi oktatási és kutatási színtérbe, és

Részletesebben

Mérés- és műszertechnika, automatika, számítástechnika

Mérés- és műszertechnika, automatika, számítástechnika Mérés- és műszertechnika, automatika, számítástechnika A természettudományok, a technika és az ipar egymást kölcsönösen megtermékenyítő jellege századunkban hihetetlen mértékben felerősödött. Az ipari

Részletesebben

Kovács Miklós A GYAKORLATI OKTATÁS MÓDSZERTANA

Kovács Miklós A GYAKORLATI OKTATÁS MÓDSZERTANA Kovács Miklós A GYAKORLATI OKTATÁS MÓDSZERTANA Készült a HEFOP 3.3.1-P.-2004-09-0102/1.0 pályázat támogatásával. Szerző: Lektor: Kovács Miklós tanszéki mérnök dr. Szekeres Tamás egyetemi tanár Kovács Miklós,

Részletesebben

NYITOK. Bemutatkozás. Nyugat-dunántúli Információ-technológiai és Oktatási Klaszter

NYITOK. Bemutatkozás. Nyugat-dunántúli Információ-technológiai és Oktatási Klaszter Tartalomjegyzék Bemutatkozás... 3 DOKUMENTUMTÁR.HU... 5 DIALÓG 2000 Kft.... 6 DMQ Szervezetfejlesztő és Felnőttképző Kft... 7 Fény-Szoft Számítástechnikai Kft... 8 Göcsej Kapuja Bak Általános Művelődési

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8. 1.9. 1.10.

TARTALOMJEGYZÉK 1. 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8. 1.9. 1.10. 1 TARTALOMJEGYZÉK 04 04 07 09 10 10 11 12 15 16 18 19 21 21 24 27 27 29 29 30 31 33 35 36 36 38 39 40 42 42 44 46 46 48 49 52 1. 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8. 1.9. 1.10. 1.11. 2. 2.1. 2.2. 2.3.

Részletesebben

1 Bevezetés... 2. 3 Kiemelt referenciáink... 8 AlkotóPortál Develor Bástya könyvesbolt HTMIK Mobicom, grafikai tervezés

1 Bevezetés... 2. 3 Kiemelt referenciáink... 8 AlkotóPortál Develor Bástya könyvesbolt HTMIK Mobicom, grafikai tervezés 1 Tartalom 1 Bevezetés...... 2 2 A Yohhanan Graphics bemutatása....... 3 Szolgáltatásaink Online Marketing Arculatok kialakítása Statikus honlapok készítése Dinamikus honlapok készítése Animációk kivitelezése

Részletesebben

BESZÁMOLÓ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM 2014. ÉVI ONLINE FELMÉRÉSÉRŐL A 2009-BEN, 2011-BEN ÉS 2013-BAN VÉGZETTEK KÖRÉBEN

BESZÁMOLÓ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM 2014. ÉVI ONLINE FELMÉRÉSÉRŐL A 2009-BEN, 2011-BEN ÉS 2013-BAN VÉGZETTEK KÖRÉBEN BESZÁMOLÓ AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM. ÉVI ONLINE FELMÉRÉSÉRŐL A 9-BEN, -BEN ÉS -BAN VÉGZETTEK KÖRÉBEN ELTE Rektori Hivatal Minőségbiztosítási Osztály I. TARTALOMJEGYZÉK I. Tartalomjegyzék II. Táblázat-

Részletesebben

Tartalom. Köszöntő. Fehér Karácsony. øtinfo 2011. december 1. Köszöntõ. Kedves Olvasó!

Tartalom. Köszöntő. Fehér Karácsony. øtinfo 2011. december 1. Köszöntõ. Kedves Olvasó! Köszöntő Köszöntõ Tartalom Kedves Olvasó! Ismét vége felé közeledik egy naptári esztendő: Advent, Karácsony, Szilveszter, Újév. Lázas készülődések időszaka áll a küszöbön. De még mielőtt magával sodorna

Részletesebben

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor

Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D. Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Szerkesztették: Holló Katalin Bodolainé Makkai Erika Polyhosné Sipeki Csilla Barabás Miklós 10.D Fodor István 10.D Tördelőszerkesztő: Mádi Gábor Felelős kiadó: Dr. Sipos Mihály - igazgató Nyomdai munkák:

Részletesebben