Hírlevél II. évfolyam, július 8. Tartalomjegyzék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 8. Tartalomjegyzék"

Átírás

1 1 Hírlevél II. évfolyam, július 8. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Megállapodás áram- és gázvezetékek összekapcsolásáról 2 Biomasszás fűtőmű épül Oroszlányban 3 A cégcsoport hírei OAH: Fel kell készülni a paksi bővítésre 4 Egyre kevesebb áramot termelnek a magyar erőművek 5 A MAVIR vezérigazgatója az európai szervezet vezetőségében 6 Szponzorálás Egy fanatikus csapat vette át az irányítást a VOLT-on 6-7 Elsősegélynyújtók a Balatonnál 7 Alternatív energia itthon és külföldön Bezárja magyarországi napelemgyárát a Panasonic 8-9 Óriási szélerőműpark London mellett 9-10 Los Angeles napelemes áramüzletet hirdetett meg 10 Naperőmű a bécsi pályaudvar tetején 11 A hazai energiaszektor hírei Tanyavillamosítást tervez a kormány Világgazdaság: a gáz ára nem végleges? A szolgáltató fizeti a gázkészülékek felülvizsgálatát milliós megtakarítás állami cégek közös gáztenderén 14 Évente tízmilliárddal károsítják meg az áramtolvajok az E.ON-t Bedöntheti a szegedi hőszolgáltatót a rezsicsökkentés 15 Befejeződött a kiskörei vízmű fejlesztése 16 Külföldi energiaszektor Miniszterek a nukleáris védelemről Atomerőmű: a finnek az oroszokkal folytatják 17 Atomreaktorok építésére biztatja Kínát a román kormányfő 18 Energetikai befektetéseket támogatna Brüsszel 19 Irán újabb atomerőművet építene 19 Szeptemberig üzemelhet két japán reaktor - Újabb szivárgás 20 Orosz gázt is hozna a TAP 21 Ukrajna felajánlja gáztározóit Európának Putyin az uniós energiacsomag elleni fellépésre szólított fel Újabb koncessziókat nyert Norvégiában az OMV 23 Csökkenő karbonkvóta Hírek röviden 24 Speciális jelölés elhalasztva - Hulladékból tüzelő Százhalombattán - Hátralékok kezelése Dél- Magyarországon - Fotópályázatot hirdetett az atomerőmű édesanyáknak - Karbantartások a paksi Látogató Központban és az Atomenergetikai Múzeumban

2 2 Hírek az MVM-ről Megállapodás áram- és gázvezetékek összekapcsolásáról július 2.,4. (fotó: Robert Fico és Orbán Viktor, kormany.hu) Együttműködési megállapodást kötött a szlovák és a magyar kormány Budapesten. A kormany.hu honlapon közzétett dokumentum szerint felismerve, hogy Közép-Európa versenyképessége nagymértékben függ a biztonságos energiaellátástól, a szállítási útvonalak diverzifikálásától és a tárolókapacitások fejlesztésétől, megállapodtak abban, hogy az észak-déli gázvezeték meghatározó elemeként az MVM érdekeltségébe tartozó, Vecsés és Felsőzellő között létesítendő magyar-szlovák innterkonnektort az eredeti tervek szerint, 2015 első negyedévében üzembe helyezik. Mindkét ország komoly sikerként értékelte az árampiacok tavalyi összekapcsolását és kifejezte készségét az együttműködés elmélyítésére. Megállapodtak abban, hogy munkacsoportot hoznak létre egy jobban integrált térségbeli villamosenergiapiac létrehozására. Törekszenek arra, hogy a határon átívelő energetikai projektek anyagi támogatást kapjanak az Európai Uniótól. A magyar válaszadók 67 százaléka szerint érdemes lenne a szomszédos országokkal újabb energiahálózati összeköttetéseket létesíteni a villamos energia határokon átnyúló szállítására - az ABB összesítette annak a Magyarországon végzett felmérésnek az eredményét, amely az energia jövőjével kapcsolatos lehetőségeket és hátráltató tényezőket térképezte fel májusban és júniusban a hazai döntéshozók és a szélesebb nyilvánosság körében. A felmérésből az alternativenergia.hu portál idézett.

3 3 Biomasszás fűtőmű épül Oroszlányban július 3. (fotó: ovit.hu) Oroszlány távfűtésének biztosítására az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. bokodi telephelyén 6,3 milliárd forint beruházással 2014 végéig felépít egy biomassza-tüzelésű fűtőművet, amelyet az önkormányzat 2020 végén könyv szerinti értéken megvehet. Takács Károly (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a hirado.hu/mti portálnak elmondta: uniós kötelezettségvállalás miatt bezár a Márkushegyi Bányaüzem, és az MVM 2014 végéig megszünteti a Vértesi Erőmű szénalapú áram- és hőtermelését, azonban a társaságnak a várossal kötött szerződése szerint 2020-ig gondoskodnia kell a város távfűtéséről. Az új fűtőműben várhatóan 4000 forint lesz egy gigajoule termelői hő ára, miközben a jelenlegi ár 2000 forint. Stratégiai kérdés, hogy a lakosság és az önkormányzati intézmények díja ne emelkedjen, ezért engedélyt kértek a MEKH-től, az ipari fogyasztókkal pedig tárgyalnak az árakról. Takács Károly szerint a beruházás feltételezi, hogy az önkormányzat az erőmű és a város közötti öt és fél kilométeres, elöregedett távvezetéket újjáépíti mintegy egymilliárd forintért. A fejlesztés ötven százalékára az önkormányzat pályázatot nyújtott be. Az MVM a fűtőmű építésére minden engedélyt megszerzett, a létesítmény tervezési munkái elkészültek. A kivitelező az MVM OVIT Zrt. lesz, a beruházás indításáról az MVM augusztus 29-i közgyűlésén születik végleges döntés - mondta a polgármester. Az új fűtőmű 36 megawattos lenne, két biomassza és egy tartaléknak szánt olajtüzelésű kazánnal működne, áramot nem termelne. A beruházáshoz felhasználható a Vértesi Erőműben jelenleg működő faaprító berendezés, amelynek kapacitása 100 tonna óránként. Oroszlányban 4300 lakást és az ipari park fogyasztóit látja el távfűtéssel az Oroszlányi Szolgáltató Zrt., amely 90 százalékban az önkormányzat, 10 százalékban a Vértesi Erőmű tulajdona. Két ütemben minden tömbházhoz saját, önállóan szabályozható hőközpontot építettek ki mintegy 600 millió forintból. A részletekről a napi.hu és a Tőzsdefórum is beszámolt.

4 4 A cégcsoport hírei OAH: Fel kell készülni a paksi bővítésre július 4. (fotó: atomeromu.hu) Bővítésre lesz szükség az Országos Atomenergia Hivatalnál a tervezett paksi bővítés miatt - mondta a Figyelőnek adott interjújában a hatóság nemrégiben kinevezett főigazgatója, Fichtinger Gyula. Halaska Gábor arról érdeklődött, miként készülnek a várható bővítésre. Az OAH-nál legutóbb februárban voltak átszervezések akkor létrehoztak egy projektfőosztályt a bővítés előkészítésére - mondta a főigazgató. Folyamatosan konzultálnak azon országok hatóságaival, ahol jelenleg is erőműbővítés zajlik. Tájékozódnak a legújabb technológiákról, egyeztetnek a leendő üzemeltetővel. A látványos, jelentős erőforrást igénylő munka akkor kezdődhet meg, ha kiírják a nemzetközi tendert a bővítésre, és megindulnak az engedélyezési eljárások. Egyelőre nem állnak rendelkezésre az ezekhez a szükséges erőforrások, ugyanis egy új létesítménynél kiemelt szerepet kap az ellenőrzés, azaz sokkal több feladat lesz vele, mint a már működő reaktorokkal. Az új blokkokra tehát tudásban, létszámban és anyagiakban is fel kell készülni. Példaként említette a főigazgató, hogy egy biztonsági felügyelő képzése a belépésétől legalább két évig tart. Kérdésre kifejtette, hogy akár munkaerőhiány is lehet a hivatalban, hiszen a közvetlenül ezen a területen dolgozó negyven ember nem tudja teljes egészében pótolni azt a harmincat, akit még fel kellene venni. Épp ezért fontos, hogy legkésőbb a pályázat kiírásával egy időben megszülessen az a kormányhatározat is, amely lehetővé teszi a létszám bővítését. Arra kérdésre, hogy mikor kezdhetik meg a termelést az új blokkok, a következőképpen válaszolt: Mivel az engedélyezések közül több sorba van kapcsolva, ahhoz, hogy a létesítési engedélyig eljussunk, a tapasztalatok szerint a pályázat kiírásától számítva nagyjából 3-5 évre lesz szükség. Ezt követően kezdődhet meg a tényleges beruházás. Így, ha ma kiírnák a tendert, legkorábban valószínűleg 9-12 év múlva, azaz ben indulhatna meg a termelés.

5 5 A paksi atomerőmű 30 km-es körzetében a környezeti gamma-sugárzás havi átlagos dózisteljesítménye áprilisban és májusban a természetes környezeti gamma-sugárzás dózisteljesítményének szabad térben, illetve épületben általában tapasztalható értékállományába esett. A Polgármesteri Hivatalok helyiségeiben történt mérés adatait a kalocsai portál, a kalo.hu tette közzé az atomerőműre és a TEIT-re hivatkozva. Ezekből az adatokból (kibocsátási, környezeti mintamérési, egyéb helyeken végzett sugárzásmérési adatokból) az a következtetés vonható le, hogy az atomerőmű normálüzemi radioaktív kibocsátása olyan kicsi volt, hogy annak a környezetre és a közelben élő lakosság egészségére semmiféle káros hatása nem lehetett. Egyre kevesebb áramot termelnek a magyar erőművek július 1. (fotó: mavir.hu) A MAVIR adatai szerint az év eleje és június közepe között 11 százalékkal, 10093,8 megawattról 9080,12 megawattra esett a magyar villamosenergiarendszer teljes beépített kapacitása. A felhasználás csökkenése, a relatív árambőség a nemzetközi piacokon, a szén versenyhelyzetének javulása és az ebből adódó árcsökkenés, illetve az ehhez képest magas gázár egyre nehezebb helyzetbe hozza a hazai erőműveket is. A csökkenésben a legnagyobb részt - a MEKH adatai szerint is - a százhalombattai Dunamenti Erőmű Zrt. január elsejétől leálló F (9-12-es) blokkjainak 860, a Pécsi Erőmű V. blokkjának 60, illetve a Bánhidai Erőmű 100 megawattos kapacitása jelenti. A fennmaradó részt a kisebb erőművek teljesítményének változása adja - közölte a MAVIR a Napi Gazdasággal. Leszák Tamás cikkében emlékeztetett arra is, hogy az E.ON nemrégiben a debreceni és nyíregyházi, összesen mintegy 140 megawatt kapacitású kombinált ciklusú erőművei üzemeltetésének szüneteltetéséről szóló kérelmet adott be a MEKH-hez.

6 6 A MAVIR vezérigazgatója az európai szervezet vezetőségében július 2.,3. (fotó: Bertalan Zsolt, mavir.hu) Az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetének Genfben tartott éves közgyűlésén igazgatósági taggá választották Bertalan Zsoltot, a MAVIR Zrt. vezérigazgatóját - közölte a cég. Az új elnök Nick Winser (Nagy- Britannia), az elnökhelyettes Damian Medjimorec (Horvátország), az igazgatóság elnöke Pierre Bornard (Franciaország), helyettese pedig Bente Hagem (Norvégia) lett. Az új elnök a 34 országból delegált 41 rendszerirányítótársaság képviselője előtt kiemelte, hogy célkitűzéseik olyan összeurópai érdekeket szolgálnak, mint az ellátásbiztonság, a versenyképes piacok kialakítása, a valamennyi fogyasztó számára megfizethető energiaellátás és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra történő átállás. Folytatni szeretnék a hálózati szabályzatok kialakítását, a tízéves hálózatfejlesztési tervek és a rendszer-megfelelőségi előrejelzések készítését. Az eseményen elhangzott, hogy az Európa-szerte használt energiahordozók összetétele eddig soha nem tapasztalt mértékű változás előtt áll, így az ENTSO-E tagszervezetei az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a biztonságos és hatékony áramellátásra - idézte a közleményt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet. Szponzorálás Egy fanatikus csapat vette át az irányítást a VOLT-on július 5.,7. (fotó: facebook.com/magyarvillamosmuvek) Az idén újból a VOLT fesztiválon állomásozott a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. Ezúttal a Balkan Fanatik két frontembere, Jorgosz és Lepe próbálta ki, milyen érzés egy atomerőművet

7 7 működtetni - közölte honlapján az MVM. A nukleáris energia használatát szemléltető interaktív kiállításon az atomerőmű-szimulátorral a fesztivál látogatói azt is megtudhatták, hogyan változna az áram ára, mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék az energiatermelés több mint 45 százalékát adó paksi atomerőmű teljesítményét. A Balkan Fanatik tagjai a kamion áramfejlesztő kerékpárját is meghajtották, így kiderült: több száz órát kellene biciklizniük ahhoz, hogy megtermeljék a koncertjükhöz szükséges energiát. Egyébként a két évvel ezelőtti rekordnál is többen vettek részt a vasárnap délben zárult soproni VOLT Fesztiválon - írta a Magyar Online/MTI. A kamiont 2009 óta 329 településen több mint 150 ezer látogató kereste fel, és az elmúlt években a nagy nyári fesztiválokon is több ezer fiatal ismerkedett az atomenergiával, az atomerőmű tervezett bővítésével. A fesztiválok fellépői közül is egyre többen érdeklődnek az interaktív kiállítás iránt. Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója elmondta: Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxidkibocsátásmentes energia előállítására. Ilyen például a szél- és napenergia, de jelenleg ipari méretekben csakis az atomerőmű képes Magyarországon ilyen módon előállítani energiát. A paksi atomerőmű hazánkban megbízhatóan állít elő megfizethető villamos energiát, mindezen felül a működő 4 paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat. (fotó: mobilt töltő sátor, facebook.com) A paksi atomerőmű kiemelt célja, hogy a fiatalokkal is megismertesse a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos hazai nukleáris technológiát, ezért látogat el az interaktív kamion több éve a nagyobb hazai zenei fesztiválokra is - mondta Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. A tájékoztató kamion legközelebb augusztusban a Kecskeméti Repülőnapon, majd a nyár zárásaként a Szegedi Ifjúsági Napokon várja a fiatalokat és idősebbeket.

8 8 Elsősegélynyújtók a Balatonnál július 1. (fotó: monitormagazin.hu) Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. is azon cégek között van, amelyek anyagilag támogatják a Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát. A programban részt vevő csaknem 300 fiatal önkéntes délelőtt 10 és este 6 óra között látja el a vízben és vízparton szerzett sérüléseket. A szolgálat balatonlellei sajtótájékoztatóján bemutatták, hogyan kell szakszerűen ellátni egy sportsérülést, mi a teendő ájulás, kagyló okozta vágás, horzsolás, szívmegállás esetén. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat fiataljai 2007 óta több mint 20 ezer sérülést láttak el. A szolgálat indulása óta négyszer történt közvetlen életmentő beavatkozás, ebből tavaly nyáron két alkalommal. Idén is lesz defibrillátor az elsősegélynyújtó önkénteseknél, hatot a Magyar Vöröskereszt adott, a többit a helyi önkormányzatok. (Monitormagazin, metoropol.hu, weborvos.hu/mti) Alternatív energia itthon és külföldön Bezárja magyarországi napelemgyárát a Panasonic július 5. (fotó: greenfo.hu) Szeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft. dorogi napelemgyárában, mintegy 500 dolgozót elbocsátanak - közölte az anyavállalat, a japán Panasonic az MTI-vel. A hírt például a greenfo.hu, a Tőzsdefórum, a napi.hu is közölte. Eszerint a gyárat márciusig felszámolják, az eszközöket a malajziai, illetve japán gyárba szállítják. A Nikkei üzleti napilap azt írta, hogy a komoly pénzügyi

9 9 gondokkal küzdő, több szervezeti átalakításon és tömeges elbocsátáson is áteső Panasonic döntése részben a kínai gyártók által dominált európai piac szűkülésével, részben pedig a japán megrendelések felfutásával magyarázható. Tokió a fukusimai baleset óta jelentős összegeket költ a megújuló energiaforrások kiaknázására, egyes becslések szerint a bőkezű kormányzati támogatásoknak köszönhetően idén a szigetország válhat a világ legnagyobb napelem-piacává. A belföldi piac növekedése mellett a jen árfolyamának gyengülése is a termelés hazaköltöztetése mellett szólt. A dorogi gyár - amelyet legutóbb 2011-ben bővítettek - eddig a Panasonic teljes napelem-termelésének százalékát adta. A beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta, azonban a németországi kereslet visszaesése miatt 2012 nyarán már 400 embert elbocsátottak az akkor 1041 főt foglalkoztató üzemből. A támogatást kamatokkal együtt visszafizették, amikor a cég számára nyilvánvalóvá vált, hogy a pályázatban vállalt feltételeket nem tudják teljesíteni. Kína mennyiségi korlátot és minimum árat hajlandó meghatározni a napelemek uniós exportjára, hogy ezzel enyhítse, illetve lehetőség szerint megoldja az Európai Unió és a közte lévő kereskedelmi konfliktusokat - ismertette a Shanghai Securities News cikkét a Portfólió. Óriási szélerőműpark London mellett július 5. (fotó: David Cameron, londonarray.com) A világ legnagyobb tengeri szélerőműparkját, a London Array-t hivatalosan is átadta David Cameron brit miniszterelnök. A Napi Gazdaság cikke szerint a Temze torkolatánál lévő erőműpark 175 turbinával 630 megawatt energiát állít elő, ezzel megelőzi a szintén az Anglia partjainál található eddigi rekordert, a Gabbard erőművet. A London Array - amely az E.ON, a DONG Energy és a Masdar közös tulajdona - valójában már áprilisban megkezdte a termelést. A

10 10 brit megújuló-energiaszektor képviselői szerint az, hogy Cameron maga vágta át a szalagot, jelzi, hogy elkötelezett a szektor támogatására, miközben a konzervatívok közül sokan ellenzik a hasonló beruházásokat. Az új erőműpark megnyitásával az Egyesült Királyság tengeri szélenergia-kapacitása meghaladja a 3 gigawattot, mely az évtized végére 15 gigawattra nőhet. A közeljövőben újabb erőműparkokat nyitnak Anglia északnyugati partjainál és Walesben. Los Angeles napelemes áramüzletet hirdetett meg július 2. (fotó: dailybulletin.com) A lakosságtól is vár hozzájárulást a város villamoshálózati rendszeréhez Los Angeles polgármestere. Szerinte összesen 150 MW napenergiás áram átvételére lenne szükség, ami több mint 40 ezer háztartás szükségletét fedezné ra szeretnék elérni, hogy az áramellátás harmadát megújuló energiából fedezzék a jelenlegi 20 százalékkal szemben. A helyi dailybulletin.com cikke szerint - melyet itthon a Tisztajövő közölt - az első háztetőn kialakított napenergia-rendszer továbbította is az áramot a város hálózatába, kilowattonként 21 centért, amikor a sajtótájékoztatót tartották a helyszínen. Számítások szerint mintegy félmilliárd dollárnyi helyi magánberuházás valósulhat az új programmal, és a metropolisban a napelemes rendszerek építési boomja 4 és fél ezer új munkahelyet is teremthet. Ráadásul az erős légszennyezettségtől szenvedő Los Angeles levegőjébe várhatóan 150 tonnával kevesebb széndioxid kerül: mintha 28 ezer autót vonnának ki a forgalomból.

11 11 Naperőmű a bécsi pályaudvar tetején július 3.,2. (makett: derstandard.at) A pályaudvarként, metrómegállóként, bevásárlóközpontként és irodaházként is funkcionáló Wien Mitte tetején kap helyet Bécsben a következő közösségi naperőmű és ősztől 160 környékbeli háztartást lát majd el zöld energiával. A négyzetméternyi tetőn összesen 1800 panelt helyeznek el. A stop.hu felidézte, hogy Bécsben négy ilyen erőmű működik - Donaustadtban, Floridsdorfban, Liesingben és Simmeringben - és 800 háztartást lát el ökoárammal. Egy panel 950 euróba kerül, amely után a naperőművet létesítő és üzemeltető Wien Energie évi 3,1% százalékos kamatot fizet a kisbefektetőknek. A modulok élettartamának lejártával, 25 év után a cég eredeti áron vásárolja vissza azokat a bécsiektől. A tavaly kidolgozott üzleti modell annyira sikeres, hogy várólista van a panelekre, és az ötlet nemcsak Ausztriában hódít, hanem Európában is. A márciusi népszavazáson kiderült, hogy a városlakók 67 százaléka szeretne további közösségi naperőműveket látni. Bécs célja, hogy 2030-ra a jelenlegi 16,5-ről 40 százalékra növelje a megújuló energiahordozók arányát az energiaellátásban. Így a jövőben összesen hétre bővítik a közösségi naperőművek számát. A részletekről a derstandard.at honlap is beszámolt. A hazai energiaszektor hírei Tanyavillamosítást tervez a kormány július 1.,2. (fotó: Ballószög, baon.hu) Az EnergiaFocus.hu úgy értesült, hogy a kormány az elosztócégeknél a tanyák hálózatra kötésének lehetőségeiről érdeklődött. A minap a fejlesztési tárca az

12 12 E.ON, az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport, illetve az EDF Démász elosztóhálózati cégeihez elektronikus levelet küldött. A minisztérium arra volt kíváncsi, mennyibe kerülne egy-egy különálló tanya vagy egy tanyacsoport rákötése a hálózatra, illetve mennyibe kerülne az elosztócégeknek, ha átvennék a ma szigetüzemben működtetett áramrendszerek üzemeltetését. Ez utóbbinak azoknál a tanyáknál van jelentősége, ahol az ott lakók maguk termelnek áramot, ám nem csatlakoznak az elosztóhálózatra. A portál szerint nemcsak a vezetékek és a csatlakozások kiépítése jelentene költséget a cégeknek. Az új kábelek kihúzásával ugyanis nőne a fizetendő vezetékadó mértéke is, amelyet tovább emelne a szigetüzemek átvétele. Így az elosztócégeknek hatalmas kiadást jelentene, ha a tanyavillamosítással járó költségeket nekik kellene állniuk úgy, hogy azt nem érvényesíthetnék később díjszabásaikban. Ráadásul a következő években a légvezetékek jelentős részét a föld alá kell vinniük saját költségükön. A probléma ugyanaz, mint évekkel ezelőtt: egy-egy új fogyasztó bekötése drágább (a póznák, vezetékek, berendezések és a nyomvonalépítés költsége milliókba kerülhet), mint amennyit a fogyasztó a következő 100 évben képes lenne elfogyasztani - írta a hvg.hu, felidézve, hogy csaknem egy évtizede a parlament előtt petróleumlámpás demonstrációt tartottak, azzal szembesítve az akkori kormányt, hogy a tanyavilágban több tízezren élnek villany nélkül. Világgazdaság: a gáz ára nem végleges? július 5. (fotó: vg.hu) Júliustól mintegy 530 dollár az Oroszországból hosszú távú szerződéssel Magyarországra érkező gáz képlet szerinti ára - értesült a Világgazdaság. Nagyjából ugyanannyi, mint a most zárult negyedévben volt, csakhogy akkor az importőr nagykereskedő a képlet szerintinél jóval kevesebbet fizetett. Most még nem lehet tudni, hogy a harmadik negyedévben az említett 530 dollárral kell-e számolni, esetleg annál alacsonyabbal. A bizonytalanságot a lap szerint az okozza, hogy a gázév végéig, vagyis június 30-ig egy olyan, kevert árat

13 13 tartalmazó külön megállapodás szabályozta a végső árat, amelyet egyelőre nem hosszabbítottak meg, ám újat sem kötöttek helyette. Az E.ON Földgáz Trade Zrt. a megváltozott magyarországi szabályozás miatt próbált és tudott elérni kedvezményt 2011 utolsó negyedévétől. Az akkori szabályozás szerint a nagykereskedő az általa beszerzett gázt az egyetemes szolgáltatásban csak olyan, kevert áron adhatta tovább, amelyben az importár mellett érvényesíti a holland gáztőzsde alacsonyabb árát is. A szabályozás nemcsak azt szolgálta, hogy szinten maradjanak a lakossági és az egyetemes szolgáltatásra jogosult intézményi vevők gázszámlái, hanem egyik eszköze volt az év eleji rezsicsökkentésnek is. A tárgyalások - értesült a lap - folyamatosak az EFT és az orosz eladó között. Egyedi megállapodásokkal már sok európai vevőjének adott engedményt a Gazprom, ahogyan a magyarországinak is. A cég tavaly átlagosan 324,9 dollár/ezer köbméter nettó áron adta el a gázt az európai piacon. A szolgáltató fizeti a gázkészülékek felülvizsgálatát július 1. A jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja - a kormány döntését a Nemzetgazdasági Minisztérium ismertette. A fogyasztónak a szolgáltatónál kell bejelentenie, ha olyan készüléket üzemeltet, amely felülvizsgálatra szorul december végéig az 1981 vége előtt vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett készülékeket kell felülvizsgáltatni. A tavalyi NGM rendelet célja az volt, hogy a biztonságos üzemeltetés érdekében a csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálata határidőn belül, ellenőrizhetően megtörténjen. Ez a szabályozás az ingatlan tulajdonosát, illetve a gázberendezés használóját kötelezi a tulajdonában vagy használatában lévő vezetékek és felhasználói berendezések időszakonkénti műszaki biztonsági vizsgálatának elvégeztetésére. (hvg.hu)

14 milliós megtakarítás állami cégek közös gáztenderén július 3.,4. (logó: tigaz.hu) A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és további 59 állami tulajdonú társaság mintegy 300 millió forintot takarít meg gázszámláján, miután közös gázbeszerzési kiírásukon a nagyobb mennyiség miatt kedvezőbb árajánlatot kaptak. Egyebek mellett a profitline.hu, a Magyar Nemzet is ismertette az MNV közleményét, miszerint ez már a társaságok ötödik közös energetikai közbeszerzése volt - ezeken összesen több mint 1 milliárdot takarítottak meg a cégek az államnak. Az idén a vagyonkezelő a gázévre ismét közbeszerzést indított, amelyhez az állami társaságok önkéntesen csatlakozhattak. A közös tenderen elért megtakarítás 274 millió forint, amely - figyelembe véve a tavaly már elért alacsony árakat - kiemelkedően jó teljesítmény. A két nyertes szolgáltató a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. és a Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. Az MNV Zrt. szándéka, hogy a sikeres gyakorlatot egyebek között az áramellátásra, a biztosításra, valamint a telekommunikációs szolgáltatásokra is kiterjessze. Évente tízmilliárddal károsítják meg az áramtolvajok az E.ON-t július 3. A Balaton partján újságírók jelenlétében több szerelő ellenőrizte az órákat - erről a Veszprémi Napló is beszámolt. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a szabálytalan vételezés inkább a vállalkozásokra jellemző, bár gyakori, hogy ügyeskedők magánszemélyeknek is felajánlják: tudnának valamit tenni az áramszámla mérséklésért - mondta Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője. Nem érdemes próbálkozni, a szolgáltató 2008 óta jegyzőkönyvet vezet az összes mérőkészülékéről és rendszeresen ellenőrzi, hogy történt-e olyan változás, ami arra utal, hogy megpróbálták befolyásolni a mérést. Ellenőreik folyamatosan járják az országot és a számlafizető jelenlétében vizsgálják meg a villanyórákat.

15 15 Ha szabálytalanságot észlelnek, az órát leszerelik, azt szakértő vizsgálja meg. A célzott ellenőrzések mintegy húsz százaléka tár fel szabálytalanságot - közölte Csiszár Zoltán, az E.ON energiaellenőrzési osztályvezetője július 2. A köztéri lámpák egynegyedét kikapcsoltatja az áramszolgáltatóval Nagyrév önkormányzata, hogy csökkentse áramszámláját. A 700 lakosú községben 196 közterületi lámpa van, ebből a képviselőtestület döntése alapján 44-et kikapcsolnak. (Origó, vg.hu, hvg.hu) Bedöntheti a szegedi hőszolgáltatót a rezsicsökkentés július 6. (fotó: szegedcafe.hu) A díjbevétel és az állami támogatás együtt nem fedezi a szegedi hőszolgáltató indokolt kiadásait, ráadásul a rezsicsökkentés is rontotta a helyzetet. Egyes hőszolgáltatók a díjcsökkenés mértékénél nagyobb állami támogatást kaptak, miközben a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél csak a 10 százalékos díjcsökkenést kompenzálta az állam - ezt a közgyűlés városüzemeltetési bizottságában Básthy Gábor, a társaság ügyvezető igazgatója tette szóvá, akit a delmagyar.hu portál idézett óta nem az önkormányzat szabja meg a hőszolgáltatás tarifáit, hanem a szakminiszter a MEKH javaslata alapján. Ha a díjak és a támogatás meghatározása nem a valós költségekhez igazodik, akkor a hőszolgáltató olyan adósságspirálba kerül, amelyből nem tudni, mikor kerülhet ki. Básthy Gábor hozzátette: júliustól 10 százalékkal csökkent a lakossági víz- és csatornadíj is. Az viszont nem világos, hogy a hőszolgáltatóknak a vízművek olcsóbban adják-e a lakosságnak továbbított használati meleg vizet és annak a csatornadíját. A hőszolgáltató szakma attól fél, hogy nekik a vízmű teljes áron számláz, de a hőszolgáltatóknak csökkenteniük kell a továbbszámlázott víz- és csatornadíjat. Ilyen esetben a hőszolgáltatók a fűtési szezon elejére tönkremennek, mert ezt a rezsicsökkentést nem tudják finanszírozni. Egyelőre egyeztetnek a vízművel, és ha nem jutnak dűlőre, az energiahivataltól kérnek állásfoglalást.

16 16 Befejeződött a kiskörei vízmű fejlesztése július 3. (fotó: kormany.hu) A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 207 millió forintos kiskörei beruházása a vízműkutak felújítását, az arzén-, ammónium-, vas-, mangántisztításitechnológia kiépítését és a települési vízhálózat több mint egy km-es vezetékének rekonstrukcióját is tartalmazta. A költségek 90 százalékát az Új Széchenyi Tervből fedezte a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt., az állami vízmű üzemeltetője - erről számolt be az Orientpress Hírügynökség és a Kossuth Rádió Krónika műsora. Hegmanné Nemes Sára államtitkár az ünnepségen kifejtette: az Új Széchenyi Terv országszerte több mint 90 projektben 70 milliárd forintot meghaladó értékben támogatja az ivóvíz minőségének, az ellátás biztonságának javítását. A jelenlegi pénzügyi ciklusban rendelkezésre álló uniós források maradéktalan lehívása a Magyarország előtt álló legfontosabb kihívások közé tartozik. Külföldi energiaszektor Miniszterek a nukleáris védelemről július 1.,6. (fotó: becs.ensz.kormany.hu) Bécsben nyilatkozatot fogadott el a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség harmincöt tagállama - a nukleáris anyagok és létesítmények védettségének fokozásáról - egy magyar elnöklettel lezajlott nemzetközi konferencián. A kormany.hu, az Inforádió arról számolt be, hogy a konszenzussal elfogadott dokumentum - amelyet Martonyi János külügyminiszter ismertetett újságíróknak - erősíti a NAÜ szerepét a nukleáris védettségi együttműködésben, ösztönzi a tagállamokat, hogy teremtsenek magas szintű védettséget a nukleáris anyagoknak, hívjanak meg tanácsadói missziókat nukleáris

17 17 létesítményeik fizikai védelmének ellenőrzésére, valamint, hogy ratifikálják a Nukleáris Anyagok Fizikai Védelméről Szóló Egyezményt és annak kiegészítő jegyzőkönyvét. Ez volt az első alkalom, hogy miniszteri szinten foglalkoztak a NAÜ tagállamai a nukleáris védettséggel - mondta a konferencia zárásakor Csuday Balázs, ENSZ-szervezeteknél akkreditált magyar nagykövet. Atomerőmű: a finnek az oroszokkal folytatják július 3. (makett: fennovoima.fi/rosatom) Atomerőmű-építési szerződés előkészítéséről írt alá megállapodást a Rusatom Overseas és a Fennovoima finn társaság - közölte az Atomenergiainfó portál. Eszerint a Hanhikivi-1 atomerőmű építéséről szóló szerződést várhatóan év végéig szentesítik. Közben megbeszélések folynak arról is, hogy a Rusatom Overseas 34 százalékos tőkehányadot szerez a Fennovoimában. A Fennovoima és a Rusatom Overseas az idén áprilisában lépett kapcsolatba. Noha a finn cég februártól tárgyalt a Toshibával is, mostantól kizárólag a Rusatom Overseas-re koncentrál. A Roszatom AESZ-2006 típusú, 1200 megawattos, nyomottvizes reaktora, valamint a Rusatom Overseas kivitelezési modellje és a teljes ajánlat megfelel a Fennovoima tulajdonosai által támasztott igényeknek. A 3+ generációs reaktortípus a legújabb fejlesztési eredményeket képviseli. Ennek korszerűsített változatát kínálja a Roszatom a csehországi temelíni erőmű új energiablokkjainak építésére kiírt tenderben és a paksi erőmű tervezett bővítésében is ilyennel venne részt. Nincs akadálya annak, hogy orosz technológiát használjanak az unió országaiban épülő atomerőművekben. Az unió helyettes energiaügyi biztosa, Peter Faross Szentpéterváron, az EU és Oroszország atomenergetikai munkacsoportjának ülése után elmondta: a közösség a lehető legjobb technológia alkalmazásában érdekelt. (atomenergiainfo.hu)

18 18 Atomreaktorok építésére biztatja Kínát a román kormányfő július 2.,4.,1. (fotó: actmedia.eu) Júliusban Bukarestbe látogatnak a kínai Nuclear Electric vállalat képviselői, akik a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának lehetséges megépítéséről tárgyalnak a kormánnyal - mondta Victor Ponta miniszterelnök, aki hivatalos látogatáson vett részt Kínában. Az erdelyfm.ro portál cikke szerint az ázsiai vállalat így megszerezheti a leendő reaktorok többségi részvényét. Ponta ugyanis nemrég jelentette be, hogy hajlandó átadni a két reaktor többségi tulajdonát annak a beruházónak, aki finanszírozza a cernavodai építkezés nagy részét. A projekt értéke becslések szerint 4 milliárd euró. Az atomerőmű bővítését még 2007-ben kezdeményezték, a munkálatokat ben kellett volna elkezdeni, de a beruházásban részt vevő külföldi vállalatok visszaléptek. A Magyar Nemzet azt is említette, hogy Ponta körútján érintette Azerbajdzsánt, Kazahsztánt és Üzbegisztánt is. Bakui vizitje egybeesett a Sah Deniz II. konzorciumnak a Nabucco meghiúsulásáról szóló bejelentésével, és a szociáldemokrata politikus igyekezett a tűz közelében előnyt kovácsolni abból, hogy a Dél-Európán át vezető TAP elkerüli Romániát. Azeri kollégájával megegyezett, hogy a szeptemberben Bukarestbe látogató azerbajdzsáni miniszterrel tárgyalnak majd a tervek szerint Romániába a Fekete-tengeren át földgázt szállító AGRI gázvezeték megvalósításáról, valamint a SOCAR földgázvállalat romániai beruházásairól. A román államfő szerint az energiaellátás szempontjából az országnak saját kezébe kell vennie sorsát a Nabucco kudarca után. Az államfő közölte: tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Bukarest átértékeli energetikai stratégiáját, a hazai altalajkincsek kiaknázására, elsősorban a palagázkitermelésre összpontosítja erejét, és nem vár Brüsszel jóváhagyására - írta a Krónika című lap.

19 19 Energetikai befektetéseket támogatna Brüsszel július 3. Az Európai Bizottság kész a társfinanszírozásra és garanciákat is ad az energetikai projektekben, de a piac és a magánbefektetők döntik majd el, hogy melyik valósul majd meg - jelentette ki Günther Oettinger energetikai biztos, akire az Energiainfó hivatkozott. Jelezte: sok projekt szerepel az EU közös villamos- és gázpiaca kialakításának tervében, az Európa Összekapcsolása alapban pedig 9,1 milliárd euró van a beruházások finanszírozására. Az alap összesen 50 milliárd eurónyi befektetést tervez az európai közlekedés, energia- és digitális hálózatok fejlesztésére. Oettinger szerint Európában elkülönített energiaszigetek, a többiektől elkülönülő tagállamok vannak, szeretnék ezt a helyzetet 2015 végéig megszüntetni. Az Európai Bizottság beszáll az atomenergia fejlesztésébe a Balti térségben, amely egyike az említett energiaszigeteknek. Június elején az EB állásfoglalást adott ki a Visaginas atomerőmű építése kapcsán, amelyben hangsúlyozta: támogatni fogja a régióban az energiaellátás biztonságát. Az Euratom Egyezmény keretében lehetőség van arra, hogy az Euratom és az Európai Befektetési Bank pénzét is felhasználják az atomenergia projektekben. Irán újabb atomerőművet építene július 2. (fotó: Ahmadinezsád és Putyin, presstv.ir) Irán kész arra, hogy újabb atomerőműveket építsen orosz segítséggel - közölte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, amikor a gázexportáló országok moszkvai csúcstalálkozója után külön is tárgyalt az orosz államfővel. Szerinte különösen fontos az együttműködés Oroszország és Irán között, és jelezte, hogy nagy lehetőségeket lát erre a kőolaj- és gázszektorban is. Tavaly márciusban Szergej Kirjenko, a Roszatom elnöke azt nyilatkozta, hogy Oroszország nem tárgyal újabb atomerőmű építéséről Iránban. Teherán ugyanis kezdeményezte, hogy Oroszország építsen újabb blokkokat a busheri atomerőműnél. (hvg.hu/mti)

20 20 Szeptemberig üzemelhet két japán reaktor - Újabb szivárgás július 3.,7. (fotó: japandailypress.com) Szeptemberig engedélyezte az ország két atomreaktorának üzemeltetését a japán atomenergetikai hatóság. A június végi vizsgálat szerint az Ó város mellett lévő erőmű két reaktora "nem jelent azonnali, súlyos biztonsági kockázatot", szeptember végén azonban kötelező rutinellenőrzések miatt mindenképpen le kell állítani az áramtermelést. Emiatt ősszel Japán várhatóan atomenergia nélkül marad egy időre, mivel kérdéses, hogy a további 48 reaktor közül hány és mikor indulhat újra. A hatóság az új - természeti katasztrófák és más vészhelyzetek okozta üzemzavarok elleni fejlesztéseket előíró - nukleáris biztonsági szabályzat július 8-ai hatályba lépése után fogadja az üzemeltetők engedélykérelmeit. A TEPCO közölte, hogy a világ legnagyobb teljesítményű nukleáris létesítményének számító Kasivadzaki-Kariva erőmű hét reaktorából legalább kettőt mihamarabb újra akar indítani, részben a fukusimai katasztrófa költségeinek fedezésére. (vg.hu, mfor.hu, Index/MTI) Két éve a legmagasabb, a megengedett érték tízszeresére rúgó sugárzást mértek a Fukusima-1 atomerőmű talajvizében - közölte a létesítményt üzemeltető TEPCO. Az ezt megelőző napokban az erőmű egyik kútjából vett mintákban literenként 600 ezer becquerel volt a trícium szintje, szemben a kormány által 60 ezer becquerelben meghatározott biztonsági határértékkel. Néhány hete még 500 ezer becquereles szintet mértek ugyanott. Ezzel párhuzamosan a tengervízben is jelentősen emelkedett a radioaktivitás mértéke. Szakértők szerint ez arra utal, hogy a súlyosan szennyezett talajvíz elkezdett beszivárogni a tengerbe, aminek súlyos ökológiai következményei lehetnek. (metropol.hu/mti)

21 21 Orosz gázt is hozna a TAP július 3. (fotó: gazprom.ru) Megindultak a tárgyalások a TAP és a Déli Áramlat között arról, hogy az utóbbi gázát is betáplálnák a TAP-ba - írta a Világgazdaság Online, megemlítve, hogy új helyzet állt elő a Gazprom számára azzal, hogy az azeri konzorcium a napokban a Transz-Adria Vezetéket jelölte meg a gáz európai szállítójaként. Bár a Gazprom a Déli Áramlattal Európának elsősorban a délkeleti és a középső részét célozta meg, valamelyest így is érinti, hogy TAP-on keresztül délolaszországi és macedóniai területekre is eljuthat az azeri gáz. Ezek nem túl nagy piacok: a dél-olasz térség évi 1-2 milliárd köbméter gázt vehet fel, Macedónia még kevesebbet. A lap információi szerint azonban e mennyiségeket sem hagyja figyelmen kívül az orosz gázóriás. Orosz mérlegelés szerint idővel az is logikusnak tűnik, hogy a Nabucco West tervezett nyomvonalán lefektetendő csőbe is tápláljanak orosz gázt. Utóbbi kapcsán hangsúlyozottan csak egy új vezeték használatáról, nem pedig a Nabucco Westtel való, esetleges partnerségről lenne szó. A Nabucco Westnek, mint projektnek nincs jövője, csak, mint csőnek - mondták a lapnak szakmai körök. Ukrajna felajánlja gáztározóit Európának július 1. (fotó: Eduard Sztavickij, kommersant.ua) Ukrajna megállapodást kötne az RWE vállalattal és más európai cégekkel arról, hogy saját földgáztározóiban raktározza el a télre szükséges mennyiséget az európai országok folyamatos energiaellátására - jelentette ki Eduard Sztavickij energetikai miniszter. A Kommerszant-Ukrajina cikke szerint - melyet itthon a figyelo.hu, a vg.hu/mti is idézett - a szerződéseket a tervek szerint július elején Brüsszelben írják alá. A lap feltételezi, hogy az európai

22 22 uniós országokból, azaz a Magyarországról és Lengyelországból elindult reverz gázszállítmányok tárolására utalt a miniszter. Az RWE a minap közölte, hogy érdekelt az ukrán gáztározók használatában. Ez Kijevnek is érdeke, hiszen onnan saját használatra tranzit nélkül, azaz olcsóbban juthat földgázhoz. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke a napokban jelentette ki, hogy Moszkva nem hajlandó feltölteni az ukrán gáztározókat, Kijev éppen ezért keres alternatív megoldást. Komoly gondot jelent ugyanakkor, hogy a reverz gázszállítást a legnagyobb áteresztő kapacitású Szlovákián keresztül továbbra is akadályozza a Gazprom. Az orosz cég azzal fenyegetőzik, hogy csak Ausztrián keresztül szállít földgázt Szlovákiának, hogy azt ne érje meg neki Ukrajnába visszaszállítani. (figyelo.hu, vg.hu, Tőzsdefórum, oroszhirek.hu/mti) Putyin az uniós energiacsomag elleni fellépésre szólított fel július 1.,2. (fotó: ntv.ru) Az orosz államfő az Európai Unió harmadik energiacsomagja elleni közös fellépésre szólította fel a hagyományos gázexportáló országokat moszkvai csúcstalálkozójukon. Putyin jogtalannak nevezte a 2009-ben Brüsszelben elfogadott szabályozást, amely az unió gáz- és árampiacának teljes liberalizálását írja elő, megfosztva a Gazpromot, valamint más monopolszállítókat a gázszállításában élvezett előnyöktől. Szerinte a harmadik energiacsomag komolyan akadályozza a hagyományosan az európai piacra szállítók tevékenységét, amelyek évekig fektettek be pénzt az európai gázszektorba. "Ilyen körülmények között kulcsfontosságú a gázexportáló országok szolidaritása a jogtalan nyomásgyakorlással szemben, és hatékonyabb a gázkitermelők és gázszállítók együttes fellépése. Azt akarjuk, hogy az érdekeinket igazságosan vegyék figyelembe" - mondta Vlagyimir Putyin, aki szerint új álláspontot kell kialakítani a gázvásárló országokkal való együttműködésben, különös tekintettel arra, hogy a világban erősödik a verseny a különböző energiaforrások kitermelésében. A csúcstalálkozón képviselt gázexportáló országok a világ földgáztartalékának kétharmadát

23 23 mondhatják magukénak és a világ gázexportjának mintegy felét adják. (figyelo.hu, mfor.hu, Privátbankár, hirado.hu/mti) Újabb koncessziókat nyert Norvégiában az OMV július 2. (fotó: portfolio.hu) Újabb 6 kutatási koncessziót nyert el az osztrák OMV Norvégiában, így már 23-nak birtokosa az országban - írta a Portfólió. A 6 kutatási koncesszióból kettőnek a célja a Norvég-tenger északi részénél lévő földgáz-lelőhelyek felkutatása. Mindkét projektnél az osztrák olajtársaság operátorként működik közre, partnere pedig a lengyel PGNiG. A most elnyert kutatási koncessziók támogatják az OMV hosszú távú stratégiai céljait a térségben. A másik négy koncesszió a Barents-tengeren folyó kutatásokra szól, jelentősen növelve az OMV portfólióját. Az OMV-nek 20%-os részesedése lesz a projektekben, amelyben az operátorok a norvég Statoil, a Repsol, az RWE és a GDF Suez. A kutatás-termelésért felelős igazgatósági tag, Jaap Huijskes elmondta: a vállalat számára Norvégia az egyik legfontosabb növekedési régió. Csökkenő karbonkvóta július 3. (fotó: napi.hu) Az Európai Parlament megszavazta az európai szén-dioxid-kibocsátási kvóták számának csökkentését, így a kvóták árának emelését célzó terveket. A napi.hu emlékeztetett, hogy a kvóták ára a túlkínálat miatt 3 euró alá csökkent, míg 2008-ban 30 euróhoz közeli jegyzésre is volt. Elemzők szerint eurós árfolyam elégséges ösztönző lehet a kibocsátás-csökkentő beruházásokhoz. A javaslat szerint kivonnának a piacról számos kvótát, aminek árfelhajtó hatása lehet. Az EB egyszerre legfeljebb 900 millió kvótát vonhatna ki a piacról, amit

24 24 egy év múlva visszavezethetnének a piacra. Szakértők szerint az európai karbonkvóta-piacon 1,7 milliárdos felesleg van. A rendelkezés korábban a lengyelek és németek ellenállása miatt bukott el. A döntés Magyarországot is érintheti, amelynek hagyományosan kvótatöbblete van. A magyar állam idén és 2012-ben is két-két alkalommal, összesen 30,85 millió euró értékben adott el karbonkvótát a lipcsei energiatőzsdén. Hírek röviden július 4. Júliustól speciális jelölőanyagot kellett volna keverni a hazai üzemanyagokba, ám egy Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat alapján július 1-re halaszthatják a rendszer indulását. (Portfólió) július 1. Százhalombattán a kommunális hulladék százalékából kiváló minőségű tüzelőanyagot állítanának elő, így mintegy kétezer tonnával kevesebb hulladékot kell majd a lerakóban elhelyezni. A válogatómű a régi szeméttelep helyén épülne fel 165 millió forintból saját forrásból. A beruházás hét és fél év alatt térülne meg. (napi.hu/mti) július 1. Több mint 1500 családnak segíthet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Dél-magyarországi Áramszolgáltató közös hátralékkezelő programja. Idén mintegy 47 millió forintot fordítanak a támogatásra, amelyből a nehéz anyagi körülmények között élők díjhátralékának akár felét is fedezhetik. (orientpress.hu) július 4.,5. Országos fotópályázatot hirdetett édesanyáknak a paksi atomerőmű. A családok életének energikus, aktív pillanatait bemutató fényképeket várják: olyanokat, amelyek sportolás, házimunka, játék vagy tanulás közben örökítik meg a családi együttlétet. (atomeromu.hu, paksihirnok.hu, Tolnai Népújság) július 1. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Tájékoztató és Látogató Központja július 15- től július 28-ig, míg az Atomenergetikai Múzeum július 29-től augusztus 11-ig lesz zárva karbantartás miatt. (atomeromu.hu) Összeállította: László Judit

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban

Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Villamos hálózati csatlakozás lehetőségei itthon, és az EU-ban Molnár Ágnes Mannvit Budapest Regionális Workshop Climate Action and renewable package Az Európai Parlament 2009-ben elfogadta a megújuló

Részletesebben

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató

Sajtótájékoztató február 11. Kovács József vezérigazgató Sajtótájékoztató 2009. február 11. Kovács József vezérigazgató 1 Témakörök 2008. év értékelése Piaci környezet Üzemidő-hosszabbítás Teljesítménynövelés 2 Legfontosabb cél: A 2008. évi üzleti terv biztonságos

Részletesebben

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül

Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Széndioxid-többlet és atomenergia nélkül Javaslat a készülő energiapolitikai stratégiához Domina Kristóf 2007 A Paksi Atomerőmű jelentette kockázatok, illetve az általa okozott károk negyven éves szovjet

Részletesebben

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter

Túlélés és kivárás 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS. átmeneti állapot a villamosenergia-piacon. Biró Péter Túlélés és kivárás átmeneti állapot a villamosenergia-piacon 51. KÖZGAZDÁSZ-VÁNDORGYŰLÉS Biró Péter 2 Kereslet Kínálat rendszerterhelés 3 4 Árak 5 Termelői árrés 6 Költségtényezők Végfogyasztói árak, 2012

Részletesebben

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke

Sajtótájékoztató. Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, MVM Zrt. az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Igazgatóságának elnöke Sajtótájékoztató Baji Csaba Elnök-vezérigazgató, Zrt. az Igazgatóságának elnöke Hamvas István vezérigazgató Budapest, 2015. február 4. stratégia Küldetés Gazdaságpolitikai célok megvalósítása Az Csoport

Részletesebben

MET 7. Energia műhely

MET 7. Energia műhely MET 7. Energia műhely Atomenergetikai körkép Paks II. a kapacitás fenntartásáért Nagy Sándor vezérigazgató MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2012. december 13. Nemzeti Energia Stratégia 2030 1 Fő célok:

Részletesebben

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője

A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője A villamosenergia-termelés szerkezete és jövője Dr. Aszódi Attila elnök, MTA Energetikai Bizottság igazgató, BME Nukleáris Technikai Intézet Energetikáról Másként Budapest, Magyar Energetikusok Kerekasztala,

Részletesebben

K+F lehet bármi szerepe?

K+F lehet bármi szerepe? Olaj kitermelés, millió hordó/nap K+F lehet bármi szerepe? 100 90 80 70 60 50 40 Olajhozam-csúcs szcenáriók 30 20 10 0 2000 2020 Bizonytalanság: Az előrejelzések bizonytalanságának oka az olaj kitermelési

Részletesebben

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután

Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Magyar Energetikai Társaság 4. Szakmai Klubdélután Az "Energiewende" energiagazdálkodási, műszaki és gazdasági következményei Hárfás Zsolt energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök az atombiztos.blogstar.hu

Részletesebben

Energiapolitika Magyarországon

Energiapolitika Magyarországon Energiapolitika Magyarországon Dr. Aradszki András államtitkár Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zugló, 2016. június 9. Nemzeti Energiastratégia Célok Ellátásbiztonság Fenntarthatóság Versenyképesség

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S a 2009. október 29.-i képviselő-testületi ülés 13-as számú - A saját naperőmű létrehozására pályázat beadásáról tárgyú - napirendi pontjához. Előadó: Gömze Sándor polgármester

Részletesebben

KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket

KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket KÓRHÁZ Napelemekkel csökkentik az energiaköltségeket Megjelent: www.veszpremkukac.hu Korszerű és környezetbarát villamosenergia napelem rendszer kerül a megyei Csolnoky Ferenc Kórház A, D és E épületének

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. szeptember 2. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM felkészült az E.ON tranzakció zárására 2 Nyolcmilliárdot enged el az MVM a Vértesi Erőmű Zrt.-nek 3 Újabb kitüntetést

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. március 9. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Cél az MVM regionális szerepének növelése 2 A cégcsoport hírei MVM: garantált az atomerőmű biztonságos üzemeltetése 3-4 A

Részletesebben

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató

Sajtótájékoztató január 26. Süli János vezérigazgató Sajtótájékoztató 2010. január 26. Süli János vezérigazgató 1 A 2009. évi üzleti terv Legfontosabb cél: biztonságos üzemeltetés stratégiai projektek előkészítésének és megvalósításának folytatása Megnevezés

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék

MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék 1 MVM Hírlevél III. évfolyam, 2014. július 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Orbán Viktor: ki kell tartanunk a Déli Áramlat mellett 2 Szijjártó Péter: a Déli Áramlat megépítése magyar és európai érdek

Részletesebben

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században

Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Energiamenedzsment kihívásai a XXI. században Bertalan Zsolt vezérigazgató MAVIR ZRt. HTE Közgyűlés 2013. május 23. A megfizethető energia 2 A Nemzeti Energiastratégia 4 célt azonosít: 1. Energiahatékonyság

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. szeptember 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Kiemelkedő társaságok között az MVM 2 Lázár: német menedzser kerül a paksi erőmű élére 3 Magyarország az oroszoktól

Részletesebben

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/17395. számú országgyűlési határozati javaslat a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes,

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. július 29. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Épül a magyar-szlovák gázvezeték 2 Egy erőművel már megegyezett az MVM 3 A cégcsoport hírei Zöld együttműködés: MVM Partner, Toyota,

Részletesebben

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű

Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megépült a Bogáncs utcai naperőmű Megújuló energiát hazánkban elsősorban a napenergia, a geotermikus energia, a biomassza és a szélenergia felhasználásából nyerhetünk. Magyarország energiafelhasználása

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 4. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Átcsoportosítások a költségvetésben 2 Zöld irodaházzal bővül az MVM központja 2-3 Befejezi az áramtermelést a Vértesi

Részletesebben

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt 2017 Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt. 2017.01.23. Tiszta Jövő: EverSales és Tinmar Energiakereskedő Együttműködése A Tinmar az egyik legnagyobb román áramkereskedő magánvállalat. A csoport már 2000-es

Részletesebben

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései

A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései A magyar energiapolitika prioritásai és célkitűzései Kádár Andrea Beatrix energetikáért felelős helyettes államtitkár Külgazdasági értekezlet, 2015. június 23. Nemzeti Energiastratégia A Nemzeti Energiastratégia

Részletesebben

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt.

Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. Az atomenergia jövője Magyarországon Új blokkok a paksi telephelyen Horváth Miklós Törzskari Igazgató MVM Paks II. Zrt. 2015. Szeptember 24. Háttér: A hazai villamosenergia-fogyasztás 2014: Teljes villamosenergia-felhasználás:

Részletesebben

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció

Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája. Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport 2014-2016 időszakra szóló csoportszintű stratégiája Összefoglaló prezentáció Az MVM Csoport vertikálisan integrált vállalatcsoportként az energia értéklánc jelentős részén jelen van termelés

Részletesebben

A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes

A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes A megújuló energiákkal kapcsolatos kihívások a Hivatal nézőpontjából Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes VIII. Szolár Konferencia 2018. november 8. Tartalom Hazai napenergia-helyzetkép

Részletesebben

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 01. Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2011. február 01. Baji Csaba PA Zrt. Igazgatóságának elnöke Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója Hamvas István PA Zrt. vezérigazgatója 1 A 2010. évi eredmények - Az erőmű történetének

Részletesebben

A Csepel III beruházás augusztus 9.

A Csepel III beruházás augusztus 9. A Csepel III beruházás 2010. augusztus 9. Áttekintés 1. Anyavállalatunk, az Alpiq 2. Miért van szükség gáztüzelésű erőművekre? 3. Csepel III beruházás 4. Tervezés és engedélyeztetés 5. Ütemterv 6. Csepel

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2016. május 26-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: TOP-3.2.2-15 Napelemes kiserőmű létesítése Komlón című pályázat támogatása

Részletesebben

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban

A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban A bányászat szerepe az energetikában és a nemzetgazdaságban Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár Országos Bányászati Konferencia, 2013. november 7-8., Egerszalók Tartalom 1. Globális folyamatok

Részletesebben

ATOMERŐMŰVI TÁVFŰTÉS BŐVÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

ATOMERŐMŰVI TÁVFŰTÉS BŐVÍTÉSI LEHETŐSÉGEK MNT Nukleáris Technikai Szimpózium 2016. december 8-9. ATOMERŐMŰVI TÁVFŰTÉS BŐVÍTÉSI LEHETŐSÉGEK Jakab Albert csoportvezető RTO Üzemellenőrzési Csoport Előzmények Orbán Viktor miniszterelnök úr 2016. február

Részletesebben

Finanszírozható-e az energia[forradalom]? Pénzügyi és szabályozói kihívások

Finanszírozható-e az energia[forradalom]? Pénzügyi és szabályozói kihívások Finanszírozható-e az energia[forradalom]? Pénzügyi és szabályozói kihívások Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem Kutatóközpont-vezető Az Energia[forradalom] Magyarországon: Úton a teljesen fenntartható,

Részletesebben

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ észrevételei az Európai Bizottság határozatához Budapest, 2016. 02. 11. Tárgy: Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A

Részletesebben

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában

Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Orosz atomenergia technológia a tudomány és a versenyképesség szolgálatában Vitassuk meg a jövőnket konferencia Hárfás Zsolt Atomenergia Info szakértője Balatonalmádi, 2015. június 18. Új atomerőmű építések

Részletesebben

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság

Jövőkép 2030 fenntarthatóság versenyképesség biztonság Energiastratégia 2030 a magyar EU elnökség tükrében Globális trendek (Kína, India); Kovács Pál helyettes államtitkár 2 A bolygónk, a kontinens, és benne Magyarország energiaigénye a jövőben várhatóan tovább

Részletesebben

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán

Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Energiatárolás szerepe a jövő hálózatán Horváth Dániel 60. MEE Vándorgyűlés, Mátraháza 1. OLDAL Tartalom 1 2 3 Európai körkép Energiatárolás fontossága Decentralizált energiatárolás az elosztóhálózat oldaláról

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem

Az energiapolitika szerepe és kihívásai. Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika szerepe és kihívásai Felsmann Balázs 2011. május 19. Óbudai Szabadegyetem Az energiapolitika célrendszere fenntarthatóság (gazdasági, társadalmi és környezeti) versenyképesség (közvetlen

Részletesebben

A rendszerirányítás. és feladatai. Figyelemmel a változó erőművi struktúrára. Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt.

A rendszerirányítás. és feladatai. Figyelemmel a változó erőművi struktúrára. Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. A rendszerirányítás szerepe és feladatai Figyelemmel a változó erőművi struktúrára Alföldi Gábor Forrástervezési osztályvezető MAVIR ZRt. Kihívások a rendszerirányító felé Az évtized végéig számos hazai

Részletesebben

energetikai fejlesztései

energetikai fejlesztései Miskolc város v energetikai fejlesztései sei 2015. 09. 04. Kókai Péter MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Célok A város levegőminőségének javítása Helyi adottságok kihasználása Miskolc város v energiastratégi

Részletesebben

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK

ERŐS BESZÁLLÍTÓI HÁTTÉRT IGÉNYELNEK AZ ÚJ BLOKKOK Tartalom Erős beszállítói háttért igényelnek az új blokkok Szaúdi magyar energetikai együttműködésről egyeztettek Európai Unió A stressz teszt eredményei Európai Parlamenti nukleáris hírek röviden FORATOM

Részletesebben

ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ OAH évindító sajtótájékoztató

ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ OAH évindító sajtótájékoztató ÉVINDÍTÓ SA JTÓTÁ JÉKOZTATÓ 2015.01.27. OAH évindító sajtótájékoztató 1 Biztonság Megelőzés Kiemelten fontos a biztonságos üzemelés, az események, üzemzavarok és balesetek megelőzése a létesítményekben.

Részletesebben

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ

MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ MEGÚJULÓ ENERGIA MÓDSZERTAN CSG STANDARD 1.1-VERZIÓ 1 1. DEFINÍCIÓK Emissziós faktor: egységnyi elfogyasztott tüzelőanyag, megtermelt villamosenergia, stb. mekkora mennyiségű ÜHG (üvegházhatású gáz) kibocsátással

Részletesebben

Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék

Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék 1 Hírlevél II. évfolyam, 2013. október 14. Tartalomjegyzék Hírek az MVM-ről Az MVM fehéroroszországi szerepvállalása 2 A cégcsoport hírei A Roszatom maximálisra növelné a magyar beszállítói hányadot 2-3

Részletesebben

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva

Dr. Stróbl Alajos. ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva Dr. Stróbl Alajos Erőműépítések Európában ENERGOexpo 2012 Debrecen, 2012. szeptember 26. 11:50 12:20, azaz 30 perc alatt 20 ábra időzítve, animálva egyéb napelem 2011-ben 896 GW 5% Változás az EU-27 erőműparkjában

Részletesebben

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató

Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok. Volent Gábor biztonsági igazgató Paksi tervek: Üzemidő-hosszabbítás, célzott biztonsági felülvizsgálat, új blokkok Volent Gábor biztonsági igazgató Balatonalmádi, 2012. március 22-23. 1 Tények a paksi atomerőműről. Korszerűsítések eredményeképpen

Részletesebben

A JÖVŐ OKOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA

A JÖVŐ OKOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA A JÖVŐ OKOS ENERGIAFELHASZNÁLÁSA Dr. NOVOTHNY FERENC (PhD) Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Villamosenergetikai intézet Budapest, Bécsi u. 96/b. H-1034 novothny.ferenc@kvk.uni-obuda.hu

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. 1 MVM Hírlevél IV. évfolyam, 2015. december 14. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az atomerőmű megkapta az engedélyt az új üzemeltetési ciklusra 2-3 Bővíti létesítményeit a radioaktív hulladékokat

Részletesebben

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542

7285 Törökkoppány, Kossuth L. u. 66. Email: munkaszervezet@koppanyvolgye.t-online.hu Tel.: 84-377-542 Tisztelt Olvasó! Ön a LEADER Hírlevelét nyitotta meg képernyőjén. A LEADER Hírlevél megjelentetésével Egyesületünk legfőbb célja, hogy a Koppányvölgye Helyi Akciócsoport tervezési területén lévő 56 település

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében

Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Megújuló energetikai ágazat területfejlesztési lehetőségei Csongrád megyében Ágazat nemzetközi megatrendjei EU országai 5 fő energiapiaci trenddel és folyamattal számolnak levegőszennyezés és a bekövetkező

Részletesebben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben

A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben A gazdasági szereplők és a felsőoktatás kapcsolódási pontjai a Paksi Atomerőműben Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató A régió felsőoktatásának jelene és jövője konferencia Pécs, 2013. május 6. 1 Energiaellátási

Részletesebben

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte

Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Magyarország megújuló energia stratégiai céljainak bemutatása és a megújuló energia termelés helyezte Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár

Részletesebben

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28.

MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság Október 28. MEHI Szakmai Konferencia: Energiahatékonyságot EU-s forrásokból: Energiahatékonyság, Klímacélok, Energiabiztonság 2014. Október 28. Budapest Az EU integrált európai klíma és energia politika fő célkitűzései

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. január 11. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Újabb paksi blokkra kértek üzemidő-hosszabbítást 2 Új nagykereskedelmi gáztarifák 2-3 Február végére készen lesz a pécsi

Részletesebben

Összeállította: Éger Ákos, Magyar Természetvédők Szövetsége, Iryna Holovko, NECU Ukrán Nemzeti Ökológiai Központ

Összeállította: Éger Ákos, Magyar Természetvédők Szövetsége, Iryna Holovko, NECU Ukrán Nemzeti Ökológiai Központ Nukleáris reaktorok élettartam hosszabbítása Ukrajnában. A szomszédoknak nincs beleszólása? Az Espooi egyezmény alkalmazása Ukrajnában a Nukleáris reaktorok élettartam hosszabbítása során Összeállította:

Részletesebben

Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit

Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit Köszöntjük a Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai szakmai konferencia résztvevőit Napenergia hasznosítás aktuális helyzete és fejlődési irányai 14:30 14:45 Napelemes piaci körkép

Részletesebben

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök

Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás. Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök Energiatermelés, erőművek, hatékonyság, károsanyag kibocsátás Dr. Tóth László egyetemi tanár klímatanács elnök TARTALOM Energia hordozók, energia nyerés (rendelkezésre állás, várható trendek) Energia termelés

Részletesebben

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon

Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Megújuló energia projektek finanszírozása Magyarországon Energia Másképp III., Heti Válasz Konferencia 2011. március 24. Dr. Németh Miklós, ügyvezető igazgató Projektfinanszírozási Igazgatóság OTP Bank

Részletesebben

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei

Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Téli energia csomag, a zöldenergia fejlesztés jövőbeli lehetőségei Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése

Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése Új atomerőművi blokkok nukleáris biztonsági engedélyezése 2014.11.12. 1 Legyen? 2 3 Szempontok 4 Szempontok 5 Szempontok 6 Szempontok 7 Szempontok 8 Biztonságos? 9 Kellően biztonságos az autónk? Fék Kézifék

Részletesebben

Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21.

Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21. Kell-e nekünk atomenergia? Dr. Héjjas István előadása Csepel, 2015. május 21. Dr. Héjjas István, sz. Kecskemét, 1938 Szakképzettség 1961: gépészmérnök, Nehézipari Műszaki Egyetem, Miskolc (NME) 1970: irányítástechnikai

Részletesebben

MET Energiaműhely 2011.10.04. Budapest. Dr. Zsuga János CEO

MET Energiaműhely 2011.10.04. Budapest. Dr. Zsuga János CEO MET Energiaműhely 2011.10.04. Budapest Dr. Zsuga János CEO 1 A régió import igénye jelentősen növekedik a következő 10 évben bcm 140,00 Indegineous Production and Import demand in the SEE region 120,00

Részletesebben

Megújuló energia, megtérülő befektetés

Megújuló energia, megtérülő befektetés Megújuló energia, megtérülő befektetés A megújuló energiaforrás fogalma Olyan energiaforrás, amely természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelődik (napenergia, szélenergia,

Részletesebben

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra Feladatsor a Föld napjára oszt:.. 1. Mi a villamos energia mértékegysége(lakossági szinten)? a MJ (MegaJoule) b kwh (kilówattóra) c kw (kilówatt) 2. Napelem mit állít elő közvetlenül? a Villamos energiát

Részletesebben

A Hivatal feladatai a METÁR kapcsán. Bagi Attila főosztályvezető-helyettes október 11.

A Hivatal feladatai a METÁR kapcsán. Bagi Attila főosztályvezető-helyettes október 11. A Hivatal feladatai a METÁR kapcsán Bagi Attila főosztályvezető-helyettes 2016. október 11. Tartalom - A MEKH feladatai 1. Áttekintés 2. METÁR pályázat lebonyolítása (NFM rendelet alapján) 3. MEKH rendelet

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. április 25. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Az MVM NET a DE-CIX internetforgalom-cserélő viszonteladója lett 2 Beszállítói nap az MVM OVIT-nál 3 Elkészült a tatabányai

Részletesebben

Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira

Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira Dr. Tihanyi László, professor emeritus Galyas Anna Bella, PhD hallgató Kitekintés az EU földgáztárolási szokásaira 2 16 15 4 2 MISKOLCI EGYETEM Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet Gázmérnöki

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve

A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve A Magyar Energia Hivatal 2012. évi munkaterve I. BEVEZETŐ A Magyar Energia Hivatalnak (MEH) szélesebb felhatalmazást kell kapnia, képessé kell válnia az Energiastratégia implementációját igénylő tervezési

Részletesebben

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT!

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! 24. Távhő Vándorgyűlés Épület-felújítások üzemviteli tapasztalatai dr. Zsebik Albin zsebik@energia.bme.hu BME, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék NYÍREGYHÁZA,

Részletesebben

A Képes Géza Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói rendhagyó fizika órán meglátogatták a Paksi Atomerőmű interaktív kamionját

A Képes Géza Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói rendhagyó fizika órán meglátogatták a Paksi Atomerőmű interaktív kamionját A Képes Géza Általános Iskola 7. és 8. osztályos tanulói rendhagyó fizika órán meglátogatták a Paksi Atomerőmű interaktív kamionját Dr. Kemenes László az atomerőmű szakemberének tájékoztatója alapján választ

Részletesebben

ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt.

ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. Stratégia Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. komplex energetikai szolgáltatóként kíván tevékenykedni az alábbi területeken: Fókuszban az energiatermelés és a szinergikusan

Részletesebben

35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni

35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni 2015. április 20. 13:23 Összesen 35 milliárd forint vidékfejlesztési forrásra lehet pályázni a 2007-2013 között még fel nem használt keret terhére

Részletesebben

Összefoglaló. A takarmánybúza ára július 6-7-én még tartja magát, utána élesen esni fog. Az igazodás előtt még van a piacon lehetőség.

Összefoglaló. A takarmánybúza ára július 6-7-én még tartja magát, utána élesen esni fog. Az igazodás előtt még van a piacon lehetőség. Zöldforrás Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.axelero.net www.zoldforras.hu 2009/15

Részletesebben

MAGYAR FÖLDGÁZPIACI FÓRUM FÖLDGÁZPIACI VÍZIÓ 2012. Dr. Zsuga János vezérigazgató FGSZ Földgázszállító Zrt. Budapest 2012. október 17.

MAGYAR FÖLDGÁZPIACI FÓRUM FÖLDGÁZPIACI VÍZIÓ 2012. Dr. Zsuga János vezérigazgató FGSZ Földgázszállító Zrt. Budapest 2012. október 17. MAGYAR FÖLDGÁZPIACI FÓRUM FÖLDGÁZPIACI VÍZIÓ 2012 Dr. Zsuga János vezérigazgató FGSZ Földgázszállító Zrt. Budapest 2012. október 17. 1 Regionális és magyar érdekek Célkitűzés: fizikai és kereskedelmi diverzifikáció

Részletesebben

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe

Fosszilis energiák jelen- és jövőképe Fosszilis energiák jelen- és jövőképe A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE A HAZAI ENERGIASZERKEZET TÜKRÉBEN Dr. TIHANYI LÁSZLÓ egyetemi tanár, Miskolci Egyetem MTA Energetikai Bizottság Foszilis energia albizottság

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Költségvetési Bizottság KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Az Európai Parlament 2005. évi költségvetésének végrehajtása

EURÓPAI PARLAMENT. Költségvetési Bizottság KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Az Európai Parlament 2005. évi költségvetésének végrehajtása EURÓPAI PARLAMENT 2004 Költségvetési Bizottság 2009 28.9.2005 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: Az Európai Parlament 2005. évi költségvetésének végrehajtása Mellékeljük a 2005-ös pénzügyi év C22-es

Részletesebben

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012.

Zöldenergia Konferencia. Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. Zöldenergia Konferencia Dr. Lenner Áron Márk Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztály főosztályvezető Budapest, 2012. június 14 A zöldenergia szerepe a hazai energiatermelés és felhasználás

Részletesebben

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7.

Tartalomjegyzék. MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. 1 MVM Hírlevél V. évfolyam, 2016. március 7. Tartalomjegyzék Hírek az MVM Csoportról Stratégiát vált az MVM 2-3 Az MVM nyitott lakossági energiaszolgáltatók vásárlására 4 Déli Áramlat: veszteségrendezés

Részletesebben

CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek

CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek XXI. Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelési konferencia Balatonfüred, 2018.március 22. CNG és elektromos járművek töltése kapcsolt termelésből telephelyünkön tapasztalatok és lehetőségek Zanatyné Uitz

Részletesebben

A fenntartható energetika kérdései

A fenntartható energetika kérdései A fenntartható energetika kérdései Dr. Aszódi Attila igazgató, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technikai Intézet elnök, MTA Energetikai Bizottság Budapest, MTA, 2011. május 4.

Részletesebben

A Nemzeti Energiastratégia 2030 gázszektorra vonatkozó prioritásának gazdasági hatáselemzése

A Nemzeti Energiastratégia 2030 gázszektorra vonatkozó prioritásának gazdasági hatáselemzése A Nemzeti Energiastratégia 2030 gázszektorra vonatkozó prioritásának gazdasági hatáselemzése Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Dunagáz konferencia Visegrád, 2011. április 13. Az energiastratégia pillérei

Részletesebben

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása

Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Kaposvári Vagyonkezelő Zrt Távfűtési Üzem Új fogyasztók bekapcsolása a távhőszolgáltatásba A felszabaduló kapacitások kihasználása Zanatyné Uitz Zsuzsanna okl. gépészmérnök Nyíregyháza, 2011. szeptember

Részletesebben

A napenergia szektor hazai helyzete, kihívásai és tervei, a METÁR-KÁT szerepe

A napenergia szektor hazai helyzete, kihívásai és tervei, a METÁR-KÁT szerepe A napenergia szektor hazai helyzete, kihívásai és tervei, a METÁR-KÁT szerepe Előadó: Kiss Ernő MNNSZ elnök MTVSZ ENERGIAÁTMENET országos fórum FUGA - Budapesti Építészeti Központ, Budapest 2018.11.29.

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Aktuális energetikai szabályozási kérdések és tervek Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes

Aktuális energetikai szabályozási kérdések és tervek Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes Aktuális energetikai szabályozási kérdések és tervek Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes MTVSZ Fórum, FUGA 2018. november 29. Tartalom Hazai napenergia-helyzetkép Néhány adat a kiserőművek

Részletesebben

Az energia ára Energetika és politika

Az energia ára Energetika és politika 13. lecke Komplex energetikai rendszerek Az energia ára Energetika és politika 2018. április 24. Az ár a gazdaságban egy termék vagy szolgáltatás ellenértékét jelenti, amelyet többnyire pénzben kell megfizetni.

Részletesebben

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz:

AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.2.25. COM(2015) 80 final ANNEX 1 AZ ENERGIAUNIÓRA VONATKOZÓ CSOMAG MELLÉKLET AZ ENERGIAUNIÓ ÜTEMTERVE a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A

Részletesebben

A szélenergia termelés hazai lehetőségei. Dr. Kádár Péter peter.kadar@powerconsult.hu

A szélenergia termelés hazai lehetőségei. Dr. Kádár Péter peter.kadar@powerconsult.hu A szélenergia termelés hazai lehetőségei Dr. Kádár Péter peter.kadar@powerconsult.hu 2008. dec. 31-i állapot (forrás www.mszet.hu) Energia másképp 2009.04.02. 2 Hány darab erőmű torony képvisel 1000 MW

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Harmadik feles (ESCO) finanszírozás lehetőségek és előnyök. Vámosi Gábor LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. Ügyvezető

Harmadik feles (ESCO) finanszírozás lehetőségek és előnyök. Vámosi Gábor LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. Ügyvezető Harmadik feles (ESCO) finanszírozás lehetőségek és előnyök Vámosi Gábor LENERG Energiaügynökség Nonprofit Kft. Ügyvezető Energetikai fejlesztések jelentősége önkormányzatoknál Jelentőség: - Már rövid távon

Részletesebben

Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője

Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője Európa energiaügyi prioritásai J.M. Barroso, az Európai Bizottság elnökének ismertetője az Európai Tanács 2013. május 22-i ülésére A globális energiapiac új realitásai A pénzügyi válság hatása A magánberuházások

Részletesebben

Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek

Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek Energia Akadémia, Budaörs 2016. május 17. Háztartási méretű kiserőművek és Kiserőművek Pénzes László osztályvezető Energetikai Szolgáltatások Osztály Alapfogalmak, elszámolás A napenergia jelentősége Hálózati

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A Paksi Atomerőműnek nyújtott lehetséges támogatás

EURÓPAI BIZOTTSÁG. Állami támogatás SA.38454 (2015/C) (ex 2015/N) Magyarország A Paksi Atomerőműnek nyújtott lehetséges támogatás EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.11.23 C(2015) 8227 final E határozat közétett változatában az EK-Szerződés 93. cikkének alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló, 1999. március

Részletesebben

AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE

AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE AZ ENERGIAJOG LEGÚJABB KIHÍVÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ INTELLIGENS RENDSZEREKRE 2017. november 2. DR. HABIL. SZUCHY RÓBERT PHD EGYETEMI DOCENS DÉKÁNHELYETTE A MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓK HELYZETE JOGI MEGKÖZELÍTÉSBEN

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2013/2014. GÁZÉVRE VONATKOZÓ KÖZÖS FÖLDGÁZ KÖZBESZERZÉSI PROJEKTRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A 2013/2014. GÁZÉVRE VONATKOZÓ KÖZÖS FÖLDGÁZ KÖZBESZERZÉSI PROJEKTRŐL TÁJÉKOZTATÓ A 2013/2014. GÁZÉVRE VONATKOZÓ KÖZÖS FÖLDGÁZ KÖZBESZERZÉSI PROJEKTRŐL A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetése a takarékos gazdálkodás és az ésszerűsítés jegyében vizsgálja az MNV Zrt. és

Részletesebben