Hogyan szedd össze azokat a kulcsszavakat, amelyekre a számodra ideális munkatárs jelölt azonnal beizgul?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan szedd össze azokat a kulcsszavakat, amelyekre a számodra ideális munkatárs jelölt azonnal beizgul?"

Átírás

1 Pongor-Juhász Attila bemutatja Hogyan szedd össze azokat a kulcsszavakat, amelyekre a számodra ideális munkatárs jelölt azonnal beizgul? De CSAK ő és senki más! Azaz, mi a hasznod, ha pontosan azokat a szavakat írod bele az álláshirdetésbe, amire az ideális jelölted ráugrik?

2 Csepregi Balázs a Marketingszoftverek (www.marketingszoftverek.hu) ügyvezetője azzal a kérdéssel keresett meg, hogy Figyelj, elvégeztem a 7 Lépéses Nincs szükségem fejvadászra Világbajnok munkatárs kiválasztási Rendszered Első lépésében, a Teljesítmény profilozásban meghatározott feladatokat. Részletesen megadtam a válaszaimat az összes feltett kérdésekre, elkészítettem az álláshirdetést, közzétettem. A jelentkezőket az általad tanított módszerrel előszűrtem és interjúztam, majd behívtam 2 jelöltet próbamunkára, és ők ott elvéreztek. Kérlek, nézzük át együtt - hol rontottam el valamit ill. - hogyan csináljam másként, hogy megtaláljam az új munkatársamat? Ebben az esettanulmányban nem célom röviden bemutatni a Nincs szükségem fejvadászra 7 lépéses munkatárs kiválasztási /módszertan Első lépésének, a Munkaköri teljesítmény profilozásnak a főbb pontjait. Azonban célom annak bemutatása, amennyiben egy cégvezető elvégzi ezt a 1,5-2 órás gondolkodási és előkészítési feladatot, akkor nagymértékben megkönnyíti saját helyzetét, saját magának időt és pénzt takarít meg, nem kevés frusztrációtól is megkímélve magát az új munkatárs kiválasztása és felvétele során.

3 Így Csepregi Balázzsal a következőket tettük: 1. Átnéztük az általa kitöltött Teljesítmény profilt, ami a 7 lépéses Nincs szükségem fejvadászra kiválasztási módszertan Első lépése, megnéztük, hogy milyen toborzási forrást használt az első keresés során és annak hatékonyságát, átnéztük az általa elkészített álláshirdetést, röviden megvizsgáltuk az előszűrés során használt kiválasztási eszköz, a jelentkezési lap kérdéseit, illetve a személyes interjúk tapasztalatait. Ezeket követően ráfókuszáltunk az új toborzás-kiválasztási projektre: 2. Pontosítottuk az ő cégvezetői munkateljesítmény és eredményelvárásait az új munkakörrel kapcsolatban. Így az általa elvárt eredmények biztosítása érdekében többek között - részleteztük a végrehajtandó feladatokat és azokat a várható munkahelyi helyzeteket, amelyekre az új munkatársnak reagálnia kell. 3. Ezek alapján véglegesítettük azon kulcskompetenciákat, amelyek szükségesek a cégnél a betölteni kívánt munkakör eredményes elvégzéséhez. 4. E fenti 2 pont egyik végeredménye, és Balázs számára a nagy ráeszmélés az volt, hogy az ő munkaeredmény elvárásai alapján más titulust - munkakör megnevezést - kell használnia. Az eddigi Cégvezető asszisztens helyett ugyanis a Pénzügyi asszisztens Irodavezető pontosabban kifejezi a munkakör tartalmát. 5. Az új toborzási kampányhoz új (több) toborzási forrást választott 6. Az ütős és figyelemfelkeltő álláshirdetés elkészítéséhez Balázs kitöltötte a Munkakörnyezet felmérést, amelyben meghatározta az eredményes munkavégzéshez szükséges részletes munkavégzési szokásokat és munkahelyi viselkedési stílusokat.

4 7. E fentiekben pontosított információk alapján elkészítette az aktualizált álláshirdetést. 8. E hirdetést fel is adta kedvezményesen a állásportálon. E tanulmány témája azon kulcsszavak összeszedésének technikája, amelyekre beizgul a számodra ideális munkatárs jelölt. Az általam alkalmazott módszer a következő: Az ilyen ütős és figyelemfelkeltő álláshirdetés megírásához - a kulcskompetenciák közül - most csak a munkahelyi viselkedési stílus és munkavégzési szokások meghatározásának technikáját mutatom be részletesen. Kérdezheted, hogy miért? 1. A kulcskompetenciák másik 3 részterülete most még legyen titok. Egy másik e- tanulmányban majd azokat is bemutatom számodra. 2. A munkahelyi viselkedési stílus és munkavégzési szokások összeszedése elsőre akár könnyűnek tűnhet, de nem az. Sok cégvezető ügyfelem arcát látom most magam előtt, amint 10 percnyi gondolkodás után kissé elveszett benyomást keltett... Szinte mindenkitől hallottam a következő munkavégzési stílus jegyeket: pontos csapatjátékos jó kommunikáció megbízható, lojális kreatív stb...

5 Ebben eddig semmi különös nincs. Tapasztalatom azonban az, hogy 1. Sok cégvezető magából indul ki. Abból hogy ő milyen. Ez súlyos hiba forrása, mivel ennek eredményeképéen egy másik vállalkozót vesz fel maga mellé. A végeredménye megjósolható: Hamar véget ér a közös munka, mivel a tulaj megunja, hogy megpróbálják őt irányítani Vagy abból indul ki, aki már jól teljesített az adott munkakörben. Ez már sokkal jobb megközelítés! Nagyon jó kiindulópont a munkaköri elvárások megfogalmazásához, s - többek között - így a legvégén az álláshirdetés megírásához is. De még azon cégvezetők is, akik már megélt tapasztalataikra alapozzák az ő cégükben, az ő általuk betölteni kívánt munkakör eredményes elvégzéséhez szükséges munkahelyi viselkedési stílusokat, sokszor mellélőnek. Miért? Mert ők vállalkozó-cégvezetők, és - feltételezem - nem végzett munkapszichológusok illetve nem munkatárs kiválasztással napi szinten foglalkozó tanácsadók (tudod, ők az én kedvenc fejvadászaim...) Az általam ismert fejlett vállalkozási kultúrával rendelkező országok cégvezetői sem rendelkeznek pszichológiai végzettséggel. Nincs is rá szükségük, mivel számukra munkapszichológusok kidolgoztak egy olyan tesztet, amely a betölteni kívánt munkakör eredményes elvégzéséhez szükséges és elvárt munkahelyi viselkedési jellemzőket és munkavégzési szokásokat megbízható módon szedi össze. Ennek a munkaköri tesztnek a neve Munkakörnyezet felmérés, s már jó pár éve magyar nyelven is elérhető a magyar cégvezetők és menedzserek részére.

6 Mi a haszna számodra egy ilyen 10 perc alatt - online - kitölthető Munkakörnyezet riportnak? 1. Támogat Téged abban, hogy pontosan megfogalmazd elvárásaidat az általad betölteni kívánt munkakör sikerességéhez, 2. Pontos szavakkal, jelzőkkel leírja, hogy a Te elvárásaidnak megfelelően az ideális új munkatársadnak HOGYAN kell a munkáját végeznie a meghatáro zott munkateljesítmények és eredmények biztosítása céljából, 3. Az előző pontban említett szavak és jelzők segítségével - amelyek az általad elvárt munkahelyi viselkedési stílust és munkavégzési szokásokat írják le - szinte gyerekjáték az ütős álláshirdetést elkészíteni. A következő oldalon találod a Munkakörnyezet felmérés riport összesítő oldalát. Egy színes kereket, amely Carl Jung svájci és William Marston amerikai pszichológusok munkássága alapján lett elkészítve. Viselkedési Stílus vagy más néven DISC keréknek is hívják és 4 fő viselkedési stílus típust határoz meg. E modell alapját és üzleti gyakorlati alkalmazását egy 2 napos tréning keretén belül szoktam cégvezetők és menedzserek részére átadni. Most, itt csak a főbb pontokat emelem ki az ütős hirdetésírás elkészítéséhez. Ezek a Domináns (D), vagy Piros Befolyásoló (I) vagy Sárga Kitartó (S) vagy Zöld és a Szabálytisztelő (C) vagy Kék

7 A Viselkedési stílus modell lényege - nagyon röviden -, hogy a DISC kereket a függőleges és vízszintes tengelyek mentén 4 részre osztjuk. Amikor a függőleges tengellyel vágjuk ketté a Viselkedési stílus kereket Jobb oldalon helyezkednek el az ún. Extrovertált típusok (Domináns és a Befolyásoló), akikre az jellemző, hogy a külvilágból merítenek energiát, látványosan kifelé élnek. A bal oldalon találhatóak az ún. Introvertált embertársaink (Kitartó és Szabálytisztelő), akik inkább befelé élnek, energiát magukból merítenek. Amikor vízszintesen vágjuk ketté a Viselkedési stílus kereket Felül helyezkednek el a Feladat-orientált típusok (Domináns és Szabálytisztelő). Számukra a tényeknek, adatoknak van jelentősége az életük, így pl. a döntéshozataluk során. Alul helyezkednek el az Ember-orientált típusok (Befolyásoló és Kitartó). Számukra az emberi kapcsolatoknak és érzéseknek van elsődleges jelentősége.

8 Csepregi Balazs A SUCCESS INSIGHTS KERÉK Csepregi Balazs penzugyi asszisztens irodavezeto Tényeken alapuló megoldások. Tapintat és együttműködés. Elemzésre szánt tények és adatok. elező irányelvek. KötRutinmunka. Pontosság. Tények és adatok elemzése. Normák betartása. Csapatközpontúság. ÖSSZEHANGOLÓ ELEMZŐ TÁMOGATÓ FELADATMEGOLDÓ Logikus gondolkodás. Rendszeres rutin. Részvétel a csapatban. NyuL ezárás. Biztonság. godt tempó. normák. Kötelező eljárások. Szigorú minőségi Biztonság és veszélymentesség. Tiszta, rendes munkaállomás. Eredeményes gazdálkodás az idővel. Hatékony módszerek. Problémák tanulmányozása és megoldása. Logikus döntések. Kreatív és eredeti gondolkodás EGYÜTTMŰKÖDŐ Merész, agresszív tettek. IRÁNYÍTÓ megbízatások Csapatmunka. Támogatás és tanácsadás. Mások kiszolgálása. Harmonikus munkakörnyezet. ÜgyBiztonság. felek segítése. Munkakörnyezet: (21) ELEMZŐ ÖSSZEHANGOLÓ Események siettetése. Erőpróbát jelentő MEGGYŐZŐ KAPCSOLATÉPÍTŐ Határozott, gyors döntéshozatal. Eredményközpontúság. A feladatok végrehajtásához szükségeshatáskör. Változások előmozdítója. Emberi kapcsolatok. Derűlátás. Az emberekkel kapcsolatos problémákmegoldása. Lelkesedés. Meggyőző beszélgető partner. szavakbaöntése. Gondolatok és elképzelések eredmények. Változatos tevékenységek. Mozgásszabadság. Emberek révén elért Új elképzelések kipróbálása. Verseny másokkal. 9 Copyright 1992,1998. Target Training International, Ltd.

9 Miért fontos ezt egy cégvezetőnek ismernie? Azért, mert az adott munkakörrel szembeni teljesítmény-elvárásokat CSAK egy adott viselkedési stílussal és munkavégzési személyiséggel rendelkező munkatárs fogja eredményesen ellátni. Hadd mutassam be ennek jelentőségét egy konkrét példán keresztül. Az általad betölteni kívánt munkakör : Asszisztens, adminisztratív munkatárs. Ez a munkakör mind a 4 fentiekben röviden részletezett munkahelyi viselkedési negyedben szerepelhet. Hogy mégis melyik munkahelyi viselkedési stílus és munkavégzési szokások kellenek a sikeres betöltéséhez azt a Te, mint cégvezető elvárásaid fogják meghatározni. Így, Amennyiben egy olyan asszisztensre, titkárságvezetőre van szükséged, aki határozottan, rámenősen irányítja a háttérországodat, azaz egy fajta kapuőrként védelmez Téged, egy Domináns típusra van szükséged, és így a Viselkedési stílus kerék jobb felső negyede körül találod a munkakör eredményes betöltéséhez szükséges munkahelyi viselkedési stílus jellemzőket. Amennyiben egy ügyfélszolgálati területre keresel munkatársat, ahol a jó kommunikációs, kapcsolatépítő stílus az elvárás, egy Befolyásoló típusra van szükséged, és a munkakör eredményes betöltéséhez szükséges munkahelyi viselkedési stílus jellemzőket a jobb alsó negyed körül olvashatod, Amennyiben egy erősen rutin jellegű munkára keresel megbízhatóan és kiszámíthatóan dolgozó asszisztenst, akinek a hátán fát lehet vágni, akkor egy Kitartó típusra van szükséged és a sikeres munkahelyi viselkedési jellemzőket a Viselkedési Stílus kerék bal alsó része körül olvashatod,

10 Amennyiben egy pénzügyi asszisztenst keresel, ahol a számokkal, excel táblákkal, nagy megbízhatósággal való munkavégzésnek van jelentősége, akkor egy Szabálytisztelőre van szükséged és a sikeres munkahelyi viselkedési jellemzőket a Viselkedési Stílus kerék bal felső része körül olvashatod. Az álláshirdetés írás szempontjából számunkra itt a következő a lényeges: Amennyiben a cégvezető felkészült és lelkiismeretesen elvégezte a 7 Lépéses Nincs Szükségem Fejvadászra Világbajnok munkatárs kiválasztási rendszer első lépésének, a Teljesítmény profilozáshoz szükséges házi- azaz előkészítő feladatait, akkor nagy pontossággal meg fogja tudni határozni a Munkakörnyezet felmérés/kérdőív segítségével a betölteni kívánt sikeres munkakör elvégzéséhez szükséges munkahelyi viselkedési stílus és munkavégzési szokások jellemzőit. Csepregi Balázs példáját folytatván, amint Balázs számára is egyértelművé vált, hogy pénzügyi asszisztenst - irodavezetőt keres (a Cégvezetői asszisztens helyett), már sokkal könnyebb volt kitöltenie a Munkakörnyezet Kérdőívet. A Munkakörnyezet kérdőív eredménye is egyértelműen azt mutatja, hogy Balázs számára a munkakör elvárásai egy Szabálytisztelő/Kitartó munkavégzési stílust kívánnak meg. Így az általa betölteni kívánt munkakör viselkedési stílus jellemzői a következők: tények adatok elemzése, pontosság, kötelező eljárások, tiszta munkakörnyezet normák betartása elemzésre szánt adatok és tények rutinmunka Így Balázs átírta az álláshirdetést, amelyet az alábbiakban olvashatsz (különösen figyeld az aláhúzott kulcsszavakat, amelyek külön az általa meghatározott célközönséghez szólnak)

11 Keressük Budapest legmegbízhatóbb Pénzügyi asszisztens - Irodavezetőjét Amennyiben élvezed a kimutatásokkal, táblázatokkal való munkát, ha szeretsz jól meghatározott, mégis változatos feladatokat végezni egy fiatal csapatban, és ha szívesen vagy Te a stabil pont egy pörgős iroda életében, akkor ezt a munkát igazán élvezni fogod! Megtaláltad az ideális munkahelyet, ha... Készen állsz egy nagy célokat kitűző és megvalósító cégvezető jobbkezeként dolgozni. Biztosan rád van szükségünk, ha olyan ember vagy, aki... Képes nagy odafigyeléssel, precízen dolgozni, Örömmel végez naponta ismétlődő rutinfeladatokat, Képes összetett feladatokat is átlátni, nagy pontossággal végezni, Nagy rutinnal bánik a számítógéppel (Excel, Word, Internet), Kész újabb szoftverek és munkamódszerek megtanulására, Rendkívül barátságos, és aki számára a szolgálatkészség nem erőfeszítés, hanem személyiségének természetes megnyilvánulása. Íme néhány, legfontosabb feladataid közül: Beérkező és kimenő pénzügyi tételek adminisztrációja A cég számlázási rendszerének kezelése Kimenő utalások előkészítése Pénzügyi és egyéb kimutatások készítése a cégvezető számára Levelek írása, postázása, számlák postázása Munkatársak, alvállalkozók adminisztrációjának ellenőrzése, jelentések készítése

12 Szervezési, egyeztetési feladatok Piaci információk beszerzése, előkészítése a cégvezető számára Az irodai készletek beszerzése, kezelése (boríték, szalvéta, stb.) Postafiók kezelése Adminisztratív egyeztetések ügyfelekkel és alvállalkozókkal Amit még érdemes tudnod rólunk és a munkáról Cégünk Magyarország vezető internet-marketing szoftverfejlesztő vállalkozása, mely napi szinten 300 cég életét teszi egyszerűbbé és eredményesebbé megoldásai által, és hónapról hónapra növekszik, bővül már ötödik éve, ezzel stabil hosszú távú munkahelyet biztosít számodra. A cég vezetői fiatal, eltökélt vállalkozók, akik nagyra értékelik a tradicioná lis értékeket, így a szorgalmas és lojális munkatársak mindig többet kapnak, mint amire számítanak. A munkádhoz rengeteg személyes segítséget és minden lehetséges tech nikai felszerelést biztosítunk, hogy az eredményesség csak szorgalmadon és hozzáállásodon múljon. Kérünk, hogy csak akkor jelentkezz, ha legalább alapszinten értesz angolul, és ha nem okoz nehézséget Budapest II. kerület, Moszkva térhez közeli tágas, családias irodánkba reggelente időben bejárni. A jelentkezés módja Önéletrajzodat és motivációs leveledet (melyben leírod, hogy miért Téged válasszunk) kérlek, mielőbb küldd el Kapcsolatfelvétel oldalunkon keresztül. Köszönjük!

13 Mi a további hasznod, amennyiben ezeket a kulcsszavakat, munkavégzési stílus jelzőket írod bele az álláshirdetésbe? CSAK azok fogják beadni az álláspályázatukat, akiknek ezek a szavak pozitív kicsengésűek. Gondold meg, annak, aki szeret emberekkel kommunikálni és állandó kapcsolatban lenni és imádja a változatosságot, ő mennyire izgulna be a fenti álláshirdetéstől? Tapasztalatom szerint, amint elolvassa ezeket a szavakat, már klikkel is tovább. Azonban azok, akiknek fontos a kiszámíthatóság, nem szeretik a sok változást, élveznek számokkal dolgozni, ők úgy érzik, hogy ezt az álláshirdetést nekik írták! És ez a cél, hogy olyan álláskeresők adják be hozzád a pályázatukat, akik olymódon dolgoznak és olyan munkavégzési szokásokkal rendelkeznek, amelyek szükségesek az általad betölteni kívánt munkakör eredményes végrehajtásához. További profitábilis munkatárs vadászatot kívánok, Pongor-Juhász Attila UI2: tervezek írni egy e-tanulmányt arról, Hogyan írj olyan álláshirdetést, amire az ideális jelölt azonnal beizgul és ráugrik? Figyeld az postafiókodat. UI3: 1. Mellékletek; Csepregi Balázs első álláshirdetése Cégvezetői Asszisztens munkakörre

14 Keressük Budapest legügyesebb Cégvezető Asszisztensét! Ha szeretnéd végre bebizonyítani, hogy precíz, okos, talpraesett és szolgálatkész cégvezető-asszisztensként kulcsfontosságú vagy egy kis cég sikere szempontjából, akkor téged keresünk! Ha olyan munkát keresel, ahol megbecsülik az asszisztens munkáját, ahol felelősségteljes feladatokat bíznak rá, és ahol egy asszisztensnek is van fejlődési és továbblépési lehetősége, akkor Te minket keresel. Megtaláltad az ideális munkahelyet, ha... Szeretnél egy gyorsan fejlődő és gyorsan változó cég olajozott működésében kulcsszerepet vállalni, és ha......fő motivációd, hogy a rád bízott - sokszor összetett, változatos és érdekes - feladatokat mindig hibátlanul, határidőre elvégezd, és ezzel hozzájárulj az ügyfelek WOW! élményéhez. Biztosan rád van szükségünk, ha olyan ember vagy, aki... Képes összetett feladatokat is hamar átlátni, megtanulni Képes nagy odafigyeléssel, precízen dolgozni Virtuóz módon bánik a számítógéppel (nem csak papírja van róla), és bármikor kész újabb szoftverek és munkamódszerek megtanulására Rendkívül barátságos, és aki számára a szolgálatkészség nem erőfeszítés, hanem személyiségének természetes megnyilvánulása Íme néhány, legfontosabb feladataid közül: Szervezési, egyeztetési feladatok Munkatársak, alvállalkozók adminisztrációjának, ellenőrzése, jelentések készítése

15 Piaci információk beszerzése, előkészítése cégvezető számára A cég számlázási rendszerének kezelése Beérkező és kimenő pü. tételek adminisztrációja Kimenő utalások előkészítése Pü. kimutatások készítése a cégvezető számára Az irodai készletek beszerzése, kezelése (boríték, szalvéta, stb.) A CRM rendszer által generált levelek nyomtatása, postázása, számlák postázása Postafiók kezelése Adminisztatív egyeztetések ügyfelekkel és alvállalkozókkal Általános kimutatások készítése cégvezető részére Kérünk, hogy csak akkor jelentkezz, ha legalább alapszinten beszélsz angolul, ha az első pár hónapban 4 vagy 6 órás munkavégzés is megfelel neked, és ha nem okoz nehézséget Budapest II. kerület, Moszkva térhez közeli irodánkba reggelente időben bejárni. Ezen túl kérünk szépen, semmiképpen ne jelentkezz, ha véleményed szerint az asszisztensi munka lényege a körömreszelés és a rádióhallgatás, ha nem bírod a kemény munkát, ha a legkisebb mértékben is derogál neked mások keze alá dologzni, és ha szeretnél a munkahelyeden dohányozni. A jelentkezés módja Önéletrajzodat és motivációs leveledet tartalmazó jelentkezésedet kérlek mielőbb küldd el Kapcsolatfelvétel oldalunkon keresztül. Köszönjük! UI3. 2. Melléklet; A Munkakörnyezet kérdőív riportja, Balázs által kitöltve a Pénzügyi asszisztens - Irodavezető munkakörre

16 SUCCESS INSIGHTS Munkakörnyezet verzió penzugyi asszisztens irodavezeto Csepregi Balazs véleménye Copyright Target Training International, Ltd.

17 Csepregi Balazs BEVEZETÉS Minden emberi erőfeszítést igénylő munkához hozzátartozik egy adott munkakörnyezet, amely leginkább a viselkedés segítségével jellemezhető. Egyszerűbben: "Ha a munkakör beszélni tudna, milyen viselkedési jellegzetességeket várna el?" Amikor egy adott személy viselkedési stílusa egy adott munkakörhöz jól illeszkedik, az illető a munkaköri elvárásoknak jobban meg tud felelni. Ha viszont a viselkedés és a munkakör nem illik egymáshoz, a munkakör és az azt betöltő személy természetes viselkedési stílusa között feszültségek keletkeznek, ami a munkakörben töltött időt és a végzett munka eredményét is befolyásolja. Ez a profil azt mutatja be milyen kép alakul ki egy adott személyben a munkáról. A munkakörüket legtöbben úgy látják el, ahogy felfogásuk szerint azt el kell látni. A profil segít felismerni és javítani a munkakörről alkotott hibás elképzeléseket. 1 Copyright Target Training International, Ltd.

18 Csepregi Balazs MUNKAKÖRNYEZET Változó munkakörnyezetünk miatt világosan kell látnunk a munkakörben tanúsított viselkedés szerepét. Ennek hiányáért konfliktusokkal, félreértésekkel és gyenge teljesítménnyel fizetünk. A profil segítségével állapítsa meg pontosan, hogy a munkakör a viselkedés szempontjából milyen követelményeket támaszt. A munkakör Csepregi Balazs szerint: Pontosság és szigorú normák betartása. A részletekre való koncentrálás képessége. Elemzőkészség. Minőségi előírások betartását igénylő részfeladat. Nagyobb döntések meghozatala előtt az érvek és ellenérvek értékelése. Követendő elvek és eljárásrend. Magas színvonal és az eredmények eléréséhez szükséges idő. Részletes munkaköri leírás. Konkrét eredmények, noha egyes feladatok ismétlődhetnek. Konkrét területekre korlátozódó hatáskörrel járó felelősség. Érzékenység a hibákra és a tévedésekre. Elég idő ahhoz, hogy a feladat megoldása elsőre jól sikerüljön. Kevés konfrontáció. Konkrét eredmények, noha egyes feladatok ismétlődhetnek. Biztonság és kiszámítható munkaköri feladatok. A biztonsági szabályok okvetlen betartása. Újabb eredményes munkamódszerek felfedezéséhez szükséges elvont gondolkodás. Inkább alkalmazkodásra, mint konfrontációra való hajlam. 2 Copyright Target Training International, Ltd.

19 Csepregi Balazs MUNKAKÖRNYEZET A kapott idő felhasználására vonatkozó terv. A feladatok elsőbbséget élveznek az emberekkel szemben. Logikus gondolkodás. Előléptetés a képességek és a tudás alapján. Adatgyűjtés a döntéshozatal előtt. Szakértelemre és pozícióra épülő hatáskör és tekintély. Kevés kapcsolat az emberekkel. Egyedül vagy kis csapatban végzett munka. Korlátozott hatáskörrel járó felelősség. 3 Copyright Target Training International, Ltd.

20 Csepregi Balazs DOMINANCIA KIHÍVÁS Ezen az oldalon azt soroljuk föl, hogy az adott munkakör igényei szerint az azt betöltő személynek hogyan kell a problémákra, kihívásokra reagálni. Fontos terület ebből a szempontból a hatáskör, a jogkör és a határozottság. A megállapításokat alaposan elemezze. Csepregi Balazs véleménye: 1. Néhány követendő előírás és szabály. 2. A minőség fontosabb, mint a hatékonyság. 3. Alkalmazkodóképesség. 4. Vezetés példamutatással. 5. Korlátozott tevékenységi kör. 6. Döntéshozatal előtt az adatok elemzése. 7. Türelem. 4 Copyright Target Training International, Ltd.

21 Csepregi Balazs BEFOLYÁS KAPCSOLATOK Ezen az oldalon azt soroljuk föl, hogy az adott munkakör igényei szerint az azt betöltő személynek hogyan kell a többieket befolyásolni, velük egy adott cselekvési vagy gondolkodási formát elfogadtatni. Fontos ebből a szempontból a bizalom, a nyíltság, (a szóbeli vagy írásos) adatok és tények, a megbeszélés és a kommunikáció. A megállapításokat alaposan elemezze. Csepregi Balazs véleménye: 1. Képesség az egyedül, társak nélkül végzett munkára. 2. Tapasztalatra épülő, kiérdemelt bizalom. 3. Az új ötletek kritikus elemzése. 4. Tervszerű időgazdálkodás. 5. Logikus hozzáállás a döntések meghozatalához. 6. Kevés kapcsolat az emberekkel. 7. Konzervatív hozzáállás az új tevékenységekhez. 8. Kevés feladat megfelelő határidővel. 9. Tények és adatok elemzése. 10. Előbb a gondolat, aztán a tett. 11. A felelősség kiosztása előtt a következmények elemzése. 5 Copyright Target Training International, Ltd.

22 Csepregi Balazs KITARTÁS KÖVETKEZETESSÉG Ezen az oldalon azt soroljuk föl, hogy az adott munkakör igényei szerint az azt betöltő személynek hogyan kell a tevékenységi szinteket kezelni. Fontos ebből a szempontból a változás, a kitartás, a következetesség és a mások meghallgatására való képesség. A megállapításokat alaposan elemezze. Csepregi Balazs véleménye: 1. Türelem. 2. Figyelem. 3. Rendszerben végzett munka. 4. Feladatközpontú koncentráció. 5. Feladat sorsát követi. 6. A munkaköri tevékenységek csekély változása. 7. Részvétel a csapatban. 8. Biztonság saját maga és mások számára. 9. Munkaköri leírás. 10. Egyenletes teljesítmény. 11. A közösen végzett munka őszinte öröme. 12. Barátságos környezet. 6 Copyright Target Training International, Ltd.

23 Csepregi Balazs SZABÁLYTISZTELET MEGSZORÍTÁSOK Ezen az oldalon azt soroljuk föl, hogy az adott munkakör igényei szerint az azt betöltő személynek hogyan kell a mások által felállított szabályokra, minőségi követelményekre reagálni. Ebből a szempontból fontos megvizsgálni a minőség biztosítására vonatkozó szabályokat, a pontosságot és a precizitást. A megállapításokat alaposan elemezze. Csepregi Balazs véleménye: 1. Szabályok és eljárások. 2. Szigorú minőségbiztosítási normák. 3. Szisztematikus hozzáállás. 4. Első nekifutásra pontosan elvégzett munka. 5. Tények és adatok elemzése. 6. A felelősség és a hatáskör tisztázása. 7. Tiszta, rendes és rendezett munkaállomás. 8. A minőségi munka elvégzéséhez szükséges elegendő idő. 9. Jó ítélőképesség. 10. A változások kezdeményezése előtt a következmények elemzése. 11. Kevés hiba. 12. Pontos munkaköri leírás és elvárások. 13. Teljes körű utasítások. 7 Copyright Target Training International, Ltd.

24 Csepregi Balazs MUNKAKÖRNYEZET penzugyi asszisztens irodavezeto D I S C Pontszám % Copyright Target Training International, Ltd.

25 Csepregi Balazs A SUCCESS INSIGHTS KERÉK Csepregi Balazs penzugyi asszisztens irodavezeto Tényeken alapuló megoldások. Tapintat és együttműködés. Elemzésre szánt tények és adatok. elező irányelvek. KötRutinmunka. Pontosság. Tények és adatok elemzése. Normák betartása. Csapatközpontúság. ÖSSZEHANGOLÓ ELEMZŐ TÁMOGATÓ FELADATMEGOLDÓ Logikus gondolkodás. Rendszeres rutin. Részvétel a csapatban. NyuL ezárás. Biztonság. godt tempó. normák. Kötelező eljárások. Szigorú minőségi Biztonság és veszélymentesség. Tiszta, rendes munkaállomás. Eredeményes gazdálkodás az idővel. Hatékony módszerek. Problémák tanulmányozása és megoldása. Logikus döntések. Kreatív és eredeti gondolkodás EGYÜTTMŰKÖDŐ Merész, agresszív tettek. IRÁNYÍTÓ megbízatások Csapatmunka. Támogatás és tanácsadás. Mások kiszolgálása. Harmonikus munkakörnyezet. ÜgyBiztonság. felek segítése. Munkakörnyezet: (21) ELEMZŐ ÖSSZEHANGOLÓ Események siettetése. Erőpróbát jelentő MEGGYŐZŐ KAPCSOLATÉPÍTŐ Határozott, gyors döntéshozatal. Eredményközpontúság. A feladatok végrehajtásához szükségeshatáskör. Változások előmozdítója. Emberi kapcsolatok. Derűlátás. Az emberekkel kapcsolatos problémákmegoldása. Lelkesedés. Meggyőző beszélgető partner. szavakbaöntése. Gondolatok és elképzelések eredmények. Változatos tevékenységek. Mozgásszabadság. Emberek révén elért Új elképzelések kipróbálása. Verseny másokkal. 9 Copyright 1992,1998. Target Training International, Ltd.

Az ideális munkatárs profiljának véglegesítése, az üzleti eredmények megvalósításához szükséges kulcskompetenciák meghatározásán keresztül.

Az ideális munkatárs profiljának véglegesítése, az üzleti eredmények megvalósításához szükséges kulcskompetenciák meghatározásán keresztül. Az ideális munkatárs profiljának véglegesítése, az üzleti eredmények megvalósításához szükséges kulcskompetenciák meghatározásán keresztül. A HOGYAN kell csinálni? lista összeállítása Ez a tanulmány egy

Részletesebben

Rendkívüli cégek hétköznapi titkai HOGYAN ÉPÍTS HATÉKONY SZERVEZETET? 2009 Menedzsmentor www.menedzsmentor.com

Rendkívüli cégek hétköznapi titkai HOGYAN ÉPÍTS HATÉKONY SZERVEZETET? 2009 Menedzsmentor www.menedzsmentor.com Rendkívüli cégek hétköznapi titkai HOGYAN ÉPÍTS HATÉKONY SZERVEZETET? AZ EGÉSZSÉGES SZERVEZET A legtöbb vezető jelentős időt és energiát fektet olyan eszközök felkutatásába, amelyek bárminemű versenyelőnyt

Részletesebben

Orosz Andrea A munka világa

Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A MUNKA VILÁGA SZTE JGYPK Szeged, 2013 Projektcím: Dél-alföldi Felnõttképzési Szakképzési Tudástár és Tanácsadó Központ létrehozása /DAF-FSZTTK/ Pályázati azonosító:

Részletesebben

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak

INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak INDULJ EL! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Indulj el! Irányjelző vállalkozni szándékozó fiataloknak Köszöntő Mindenkinek van egy álma vagy legalábbis ötlete, elképzelése arra vonatkozóan,

Részletesebben

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 4 2. A CAF MODELL JELENTŐSÉGE, FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE... 5 3. A CAF MODELL GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK MENETE... 7 4. AZ ADOTTSÁGOK ÉRTÉKELÉSE... 9 1. KRITÉRIUM: VEZETÉS... 10 1.1.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. A teljesítményértékelési rendszer. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Brusztné Kunvári Enikő. A teljesítményértékelési rendszer. A követelménymodul megnevezése: Brusztné Kunvári Enikő A teljesítményértékelési rendszer A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli és munkaerőpiaci ismeretek, álláskeresési technikák alkalmazása A követelménymodul száma: 2655-06 A tartalomelem

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

1. A menedzsment fogalma, funkciói, az emberi erőforrások szerepe a szervezetben

1. A menedzsment fogalma, funkciói, az emberi erőforrások szerepe a szervezetben 1. A menedzsment fogalma, funkciói, az emberi erőforrások szerepe a szervezetben A menedzsment feladata az emberi, pénzügyi, fizikai és információs erőforrások tervezése, szervezése, irányítása és vezetése

Részletesebben

A vállalkozás indítás teendői

A vállalkozás indítás teendői A vállalkozás indítás teendői TARTALOMJEGYZÉK II. VÁLLALKOZÁS INDÍTÁST MEGELŐZŐ FOLYAMATOK... 17 II.1. Személyi készségek elemzése, értékelése... 17 II.2. Vállalkozói ötlet, ötletforrások, elemzési technikák...

Részletesebben

Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés,

Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés, Társas- és munkavállalói kompetenciafejlesztés, tanulási technikák Társas és munkavállalói kompetenciák 12. és II/14. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide

Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára. www.mft.org.hu/startupguide Üzleti tanácsok kezdő művészeti vállalkozók számára www.mft.org.hu/startupguide Tartalomjegyzék 1. Bevezető.......................................................... 3 2. Ajánlás...........................................................

Részletesebben

A szervezeti kultúra mint összetartó, integráló erő egy virtuális szervezet mindennapjaiban

A szervezeti kultúra mint összetartó, integráló erő egy virtuális szervezet mindennapjaiban Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Vezetéstudományi Intézet A szervezeti kultúra mint összetartó, integráló erő egy virtuális szervezet mindennapjaiban A Magyar Elektronikus Könyvtár Készítette:

Részletesebben

Támogatott foglalkoztatás szolgáltatás

Támogatott foglalkoztatás szolgáltatás Jásper Éva Csányi Zsuzsanna Támogatott foglalkoztatás szolgáltatás Jegyzet EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM BÁRCZI GUSZTÁV GYÓGYPEDAGÓGIAI KAR Budapest, 2009 A jegyzet a következő kézikönyv átdolgozásával

Részletesebben

Takács Sándor Csillag Sára Kiss Csaba

Takács Sándor Csillag Sára Kiss Csaba Takács Sándor Csillag Sára Kiss Csaba Szilas Roland Még egyszer a motivációról, avagy Hogyan ösztönözzük alkalmazottainkat itt és most? A szerzők a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetében

Részletesebben

Teljesítményértékelési kézikönyv

Teljesítményértékelési kézikönyv A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Projekt (EMIR) azonosító száma: ÁROP-1.A.2/A-2008-0097 Teljesítményértékelési kézikönyv Államreform

Részletesebben

UJHELYI MÁRIA AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT ÉS FEJLESZTÉS, VALAMINT A SZERVEZETFEJLESZTÉS KAPCSOLATA

UJHELYI MÁRIA AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT ÉS FEJLESZTÉS, VALAMINT A SZERVEZETFEJLESZTÉS KAPCSOLATA UJHELYI MÁRIA AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT ÉS FEJLESZTÉS, VALAMINT A SZERVEZETFEJLESZTÉS KAPCSOLATA 1 VEZETÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK TÉMAVEZETŐ: DR. BRANYICZKI IMRE A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG NÉVSORA: 2 BUDAPESTI

Részletesebben

KEY módszer. Módszertani leírás

KEY módszer. Módszertani leírás KEY módszer Módszertani leírás A módszertani kiadvány a TPPA/2013/03/26 KRAFT - Kreatív, fejlesztő, gyakorlatorientált módszerek az egyéni fejlesztésben című projekt keretében a Revita Alapítvány, a Förderverein

Részletesebben

S Z A K D O L G O Z A T

S Z A K D O L G O Z A T SZAKDOLGOZAT Fontos Anikó 2006 Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Nemzetközi Menedzsment szakirány VEZETŐI EREDMÉNYESSÉG HUMÁNPOLITIKAI

Részletesebben

4. FEJEZET. PETER COCKMAN, BILL EVANS ÉS PETER REYNOLDS Tanácsadók, ügyfelek és a tanácsadás folyamata * MI A TANÁCSADÁS?

4. FEJEZET. PETER COCKMAN, BILL EVANS ÉS PETER REYNOLDS Tanácsadók, ügyfelek és a tanácsadás folyamata * MI A TANÁCSADÁS? 4. FEJEZET PETER COCKMAN, BILL EVANS ÉS PETER REYNOLDS Tanácsadók, ügyfelek és a tanácsadás folyamata * Rövidített anyag MI A TANÁCSADÁS? [...] Felkérték, hogy tanácsadóként támogassa a munkahelyén végrehajtani

Részletesebben

Szakdolgozat Kertészné Benkóczy Laura 2008

Szakdolgozat Kertészné Benkóczy Laura 2008 Szakdolgozat Kertészné Benkóczy Laura 2008 Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Humán Erőforrás tevékenységek alkalmazásának lehetőségei magyar kisvállalkozások esetében M.Sc. Szakdolgozat

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Beledi Réka 2005

SZAKDOLGOZAT Beledi Réka 2005 SZAKDOLGOZAT Beledi Réka 2005 Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat PR szakirány A KOMMUNIKÁCIÓ SZEREPE A VÁLTOZÁSMENEDZSMENTBEN Készítette:

Részletesebben

Sikeres vezető, sikeres szervezet ma és holnap

Sikeres vezető, sikeres szervezet ma és holnap Sikeres vezető, sikeres szervezet ma és holnap Menedzsment Kutató és Fejlesztő Intézet (MKFI) www.mkfi.hu Hagyjunk nyomot a magyar vezetési kultúrában! Ezzel a gondolattal, céllal hoztuk létre 2010 őszén

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT Pengő Julianna Etelka 2012

SZAKDOLGOZAT Pengő Julianna Etelka 2012 SZAKDOLGOZAT Pengő Julianna Etelka 2012 1 Az Arany János Programokon belüli beiskolázási stratégia a salgótarjáni BLSZSZK Lorántffy Zsuzsanna Kollégiumban Konzulens: Dr. Bodosi Béla Egyetemi docens Készítette:

Részletesebben

3. Keresse meg azokat az embereket, akik üdvözlik a változásokat, és legyen a szövetségesük. 4. Gondolkozzon el, mielőtt a többieket követné.

3. Keresse meg azokat az embereket, akik üdvözlik a változásokat, és legyen a szövetségesük. 4. Gondolkozzon el, mielőtt a többieket követné. Bevezetés Manapság a változás a sikeres üzleti menedzsment egyetlen legfontosabb eleme. Ahhoz, hogy versenyképes tudjon maradni az egyre agresszívabb piacon, a szervezeteknek (és a bennük dolgozó egyéneknek)

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) HUMÁN KONTROLLING

EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) HUMÁN KONTROLLING EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT EEM (Human Recources Management HRM) Emberi erőforrás menedzsment HRM bemutatása, funkciói (munkakörelemzés, -értékelés, szervezeti kultúra, emberi erőforrás stratégia és tervezés,

Részletesebben

A szolgáltatás-vezetés hazai tapasztalatairól egy empirikus felmérés tükrében

A szolgáltatás-vezetés hazai tapasztalatairól egy empirikus felmérés tükrében Hetesi E. Majó Z. Lukovics M. (szerk.) 2009: A szolgáltatások világa. JATEPress, Szeged, 15-38. o. A szolgáltatás-vezetés hazai tapasztalatairól egy empirikus felmérés tükrében Heidrich Balázs 1 Jelen

Részletesebben

VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ

VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ start-up-model Új vállalkozások létrehozásának ösztönzését és segítését célzó rendszer kidolgozása a belga, portugál és francia modellek alapján VÁLLALKOZÁS-KELTETŐ MÓDSZERTANI ÚTMUTATÓ Békés Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

Ösztönző módszertani anyag a gyakornoki programban résztvevő gyakornokokat fogadó szervezetek, mentorok és gyakornokok részére

Ösztönző módszertani anyag a gyakornoki programban résztvevő gyakornokokat fogadó szervezetek, mentorok és gyakornokok részére Dolgozva tanulj - C komponens Ösztönző módszertani anyag a gyakornoki programban résztvevő gyakornokokat fogadó szervezetek, mentorok és gyakornokok részére Kódszám: TÁMOP-2.3.4.B projekt C komponens 2014-2015

Részletesebben

AZ ÖNISMERET, MINT A KARRIERFEJLESZTÉS ESZKÖZE

AZ ÖNISMERET, MINT A KARRIERFEJLESZTÉS ESZKÖZE AZ ÖNISMERET, MINT A KARRIERFEJLESZTÉS ESZKÖZE Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola kiemelt küldetése, hogy olyan gyakorlat-orientált képzést nyújtson, mellyel a végzett hallgatók a munka világában versenyképesek

Részletesebben

VÁLTOZÁS, VÁLTOZTATÁS, ÚJJÁALAKÍTÁS A MAI MAGYAR VÁLLALATI GYAKORLATBAN

VÁLTOZÁS, VÁLTOZTATÁS, ÚJJÁALAKÍTÁS A MAI MAGYAR VÁLLALATI GYAKORLATBAN VÁLTOZÁS, VÁLTOZTATÁS, ÚJJÁALAKÍTÁS A MAI MAGYAR VÁLLALATI GYAKORLATBAN DEÁK CSABA Vezetéstudományi Intézet Miskolci Egyetem A KUTATÁS CÉLJA, ELŐZMÉNYEI A mögöttünk álló évszázad jelentős változásokat

Részletesebben