Mit vigyek magammal a kórházba szüléskor?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mit vigyek magammal a kórházba szüléskor?"

Átírás

1 Mit vigyek magammal a kórházba szüléskor? Az egyik leggyakoribb kérdés, amit várandós kismamák a terhesség végéhez közelítve mindig feltesznek, az, hogy mire lehet szükségük a kórházban töltött idő alatt? Valóban fontos kérdés ez, hiszen a bent töltött idő minőség-érzetét nagyban tudja emelni, ha a megszokott dolgaink vehetnek körül minket. És az is fontos, hogy minden benne legyen a pakkban, mire szükség lesz rá. No, nem mintha a társunk nem tudna néhány dolgot utánunk hozni. De sokszor az apuka hiába igyekszik, akkor sem tud különbséget tenni rugdalózó és body között. Természetesen, akár még ezt is lehet korrigálni - nekem is sikerült otthon hagyni kislányom legcukibb ruháját-, de ugye akkor pontos leírást is kell adni magáról az otthon hagyott tárgyról, sőt! Az is lehet, hogy a ház alaprajzát is kell csatolni mellé. Én például az utolsó napon sminkeket kértem Daddy Chameleontól. Tekintve, hogy a kórházi fotózásra baba fent említett ruháját is hoznia kellett, és ennek fényében, biztos, ami biztos, elhozta a baba szekrény teljes tartalmát, ezúttal nagyon odafigyeltem a mennyiség megjelölésére is. Valamint a rúzst egy egyik végén csavarható, henger alakú test, piros színű, egy darab -ként, a púdert pedig lapos, kör alakú, csavarható tetejű dobozka, benne apró, barna gésa golyók, egy darab -ként írtam le neki. Anyukám mindig azt mondja, ha nem akarok valamit otthon hagyni, írjak listát. Most szeretném veled megosztani a listámat, mit is érdemes a kórházba vinni. Azokat is beleírva, amiket nekem még senki nem mondott el, és persze e miatt nem is lehetett teljes a listám. Azt azonban tudd: nem kell már a 30. héten mindent összekészíteni. Ugyanakkor, ne feledd, hogy a hetek előrehaladtával egyre megerőltetőbb lesz még a zokni felhúzása is. A lényeg, hogy legkésőbb a 37. héttől már tényleg minden legyen egyben, hiszen alapesetben, onnantól már bármelyik percben jöhet a baba. És akkor már egy orvos sem fogja marasztalni. :) Akkor nézzük! Két táskára lesz szükséged. Egy nagyra és egy kicsire. A nagy táskába kétféle dolgot kell pakolni. A számodra szükségeseket, a szülés utáni időszakban, valamint a kisbabád számára fontos dolgokat. Ezekre csak a szobádban lesz majd szükséged. A kis táskába a szülőszobában hasznos dolgokat pakoljuk. Azokat, amelyekre neked, esetleg a párodnak, vagy annak, aki bent lesz veled a szülésnél, szükséged, szükségetek lehet.

2 Az alábbiakban végigvesszük, hogy melyik táskába mit érdemes pakolni. A lista végén készítettem egy táblázatot is, ahol mindent felvezettem a bal oldali oszlopban, amiket alább végig veszünk. Persze, hagytam ki még plusz helyeket is, hátha neked vannak olyan egyéni, speciális dolgaid, amiket még pluszban szeretnél bepakolni. Jó olvasgatást és készülődést! Mommy Chameleon

3 Nagy táska - a szobádba Először a te dolgaidat vesszük át. - Fürdő papucs. Akár kettő papucsot is berakhatsz. Az egyik jó lehet, ha azt csak fürdésre használod, a másikat pedig normál használatra foghatod. Nekem kényelmesebb volt így darab elöl gombos hálóing vagy pizsama, amelyik kényelmesebb számodra. Azért érdemes ebből is többet bekészíteni, mert történhetnek kisebb balesetek. Én mindennap cseréltem a ruhákat, mellesleg a hormonoktól hol melegem volt, hol meg fáztam. Szóval tényleg jó, ha tudod cserélni. - Köntös. A folyosón ad egy komfort érzetet, hogy nem csak pizsidben mászkálsz. Szerencsére ma már minden évszakra található köntös, szóval a lehetőségek tárháza végtelen. - Eldobható bugyi. Ami nem mellesleg a kedvenc ruhadarabom lett szülés után. Nem kellett félteni a szennyeződésektől, mellesleg iszonyat kényelmes. Tudom, nem egy szexi darab, de ez az időszak nem is erről fog szólni, hidd el! Továbbá, tökéletesen illik bármilyen testalkatra és a betét sem csúszkál benne. Aranyat ér! - Eldobható bugyiba való betét. Más néven szülés utáni betét. Teljesen egyedi, hogy a szülés után mennyi ideig kell hordani a betétet. Átlagosan 4-6 hetet szoktak mondani nekem valószínűleg szerencsém volt az egy hónappal, szóval egy ideig társad lesz a mindennapokban. A vérzés az elején elég intenzív lehet, szóval mindenképp javasolt a szülés utáni betét a normál betétekkel szemben! (Persze, idővel egyre barnásabb és kevesebb lesz a folyadék, szóval fel a fejjel.) Császárosoknál elvileg semmi, vagy csak alig szokott lenni vérzés a szülés után. Mint mindenre, nyilván erre is lehet ellenpéldát hozni. Javaslom, készülj úgy, hogy majd kelleni fog. Akkor biztosan nem ér majd meglepetés. - Zokni. Nyáron is érdemes betenni egy-két párral, legalább titok zoknit. Nagy helyet nem foglal, de van, hogy kell egy tiszta, száraz érzés. - Törölköző. Értsd: fürdőlepedő, nagy törölköző - ki hogyan hívja. Ebből is legalább kettő, de akár három darab is jól jöhet. Jó, ha mindig van egy száraz nálad. - Kéztörlő. Kevés kórházban van papír kéztörlő, alapítványi magánszobák sem feltétlenül vannak ennyire felszerelve fogyó eszközzel. Jó, ha van. - Melltartó. Ezt nem magyaráznám túl. Annyit tennék hozzá, hogy érdemes elpakolni rögtön a szoptatós melltartót is, még ha esélyes is, hogy nem ez a ruhadarab lesz, ami fog végül kelleni.

4 A szoptatás mindkettőtök számára új dolog és idő kell, hogy a bimbóid is hozzászokjanak. Kényelmesebb ilyenkor levegőztetni, amikor csak tudod. - Melltartó betét. Egy idő után be fog állni a tejtermelés a kereslet-kínálat szerint, de addig is érdemes beszerezni melltartó betétet, hogy ne kelljen öt percenként ruhát cserélned. Imádni fogod, bízz bennem! - Mellszívó. Már az első naptól lehet használni, kezdetben elsősorban tejszaporítás, a tejtermelés mielőbbi beindítása céljából. A csecsemő osztályon tudják fertőtleníteni, bármelyik kórházban szülj is. - Bimbóvédő és/vagy bimbó kiemelő. Nos, ez egy vitatott tétel. Nem mindenki használja, ez függ a babádtól és a bimbódtól is. Több méretben kapható. Én biztosra mentem és vettem bimbóvédőt, de végül nem volt rá szükség és kényelmes sem volt. Szóval semmiképp sem kötelező beszerezni, inkább a rend kedvéért említem meg. - Bimbóvédő krém. A bimbóvédővel szemben, az eldobható bugyi mellett, nekem ez volt a mindenem. Minden szoptatás után jól bekentem magam és hagytam szellőzni a területet. Szoptatás előtt alaposan megmostam az érintetett területet (nem azért, mintha a babára káros lett volna, csak valahogy zavart a tudat, hogy bekerül a kicsi szájába), utána pedig újra bekentem. Az ilyenkor könnyebben berepedező mellbimbó minden alkalommal köszönetet mond érte. - Tejszaporító tea. Szintén nem kötelező tétel. Azonban, ha szeretnéd, akkor már érdemes 2-3 félét venni, mert nem mindenkinek válik be ugyanaz. Nálunk például a köménymag tartalmú hasfájást okozott a kislánynak, így mindent, ami azt tartalmazott, töröltük a menüből. Az egyik gyógynövényes márka viszont bevált. Végül, hogy teljesen legyen a képzavar, erről még annyit, hogy általában, amíg bent vagy a kórházban, nem derül ki, hogy valójában mennyi tejed is fog termelődni. Kell idő a szervezetednek, hogy ráálljon erre az új feladatra. Ebből adódóan, amíg bent vagy, jó eséllyel senki nem fogja kifejezetten mondani, hogy idd ezeket a teákat. Pár hét, egy hónap múlva, legkésőbb a baba első fejlődési ugrásánál jön majd ez szóba újra, amikor is elkezd majd sokkal többet enni, mint addig. Akkor lesz igazán jó, ha kéznél lesz. A nagy táskában külön érdemes egy kis pipere táskába belerakni a következőket, mivel a kórházakban nincs minden szobához fürdőszoba. Vagy, ahogy fentebb is írtam, a fogyó eszközök pótlása még egy külön szobában sem feltétlenül biztosított.

5 - Nyomhatós/pumpálós kézmosó szappan. A hasznát gondolom, nem kell ecsetelni, és praktikusabb, mint a normál szappan. - Tusfürdő, sampon, hajbalzsam. Azt hiszem, szintén alapértelmezett dolgok. TIPP: ha van időd a fájások kezdetén mosd meg a hajad, mert nem biztos, hogy a kórházban lesz hozzá erőd vagy kedved. Csak képzeld el: 3-4 napot bent fogsz tölteni, és a szülés megizzasztja az embert. Nekem lényegesen megnövelte a komfort érzetemet, hogy még a kórházba indulás előtt sikerült elintézni. (Plusz, a meleg víz egy kicsit segítette a folyamatokat felgyorsítani. De ez már egy másik történet.) - Fogkefe, fogkrém, egyéb pipere dolgok. - Smink. Ezt külön írtam, mert semmiképpen sem tartom fontosnak! Én magam is nagyon ritkán sminkelek, akkor is épp, csak mint egy tinilány. Ugyanakkor, elfogadható és belátható, ha valaki így jobban érzi magát és ezért szeretne sminkelni. Szóval, így teljes a kép. - Számodra fontos tisztasági holmik, krémek. (Az arckrémeket én otthon hagytam, az mondjuk talán jól jött volna. A bent töltött napokon viszont inkább kerültem a tükröket és csak a kislányomat néztem, így megvoltam nélkülük.) Továbbá: - Puha wc-papír. Szülés után, mielőtt végleg magadra hagynának pihenni, muszáj pisilned. Ez is része az eljárásnak, az ellenőrzés, hogy minden rendben van-e. Ne félj nagy dolgok miatt sem elmenni ilyenkor a mosdóba, nem fog fájni! (Vagy csak ebben is szerencsém volt?) Tegyél be legalább 2-3 gurigát! Enni nem kér, viszont szükséges esetén életet menthet. - Fertőtlenítő törlőkendő a wc-re. Van, aki a biztonság kedvéért még eldobható papír ülőkét is tesz rá. - Kézfertőtlenítő. Néha könnyebb a kézfertőtlenítőhöz nyúlni, mint elmenni és kezet mosni, de a kórházban nem tudnak mindent mindenki után fertőtleníteni, így tényleg érdemes kéznél tartani. - Hajszárító. Különösen hidegebb időben, Ha mégis lesz időd-erőd-kedved egy hajmosáshoz. - Papír zsebkendő. Érdemes nem csak a táskába rakni, hanem a köntös zsebébe is és az ágy melletti szekrényre is. Szülés után még jobban játszanak velünk a hormonok és ezek felett még azt a kis csodát is nézzük, aki 9 hónapot bennük élt. - Még több papír zsebkendő.

6 - Kistányér, kés, villa, kanál, bögre, pohár, szalvéta. Röviden: evőeszközök. Nem igazán szoktak adni a kórházakban. Különösen akkor fontos, ha szívesebben használod a sajátjaidat. - Telefontöltő. Az egyik legfontosabb, ugyanis a folyamatos babafotózásra egy telefon sincs felkészítve ;) - Állandóan szedett gyógyszerek. Hajlamos az ember csakis az előtte álló feladatokra fókuszálni, és sokszor, az amúgy a hétköznapokban alapértelmezett dolgokat pedig elfelejteni. Ha tehát van ilyen gyógyszered, írd fel a listára, ne maradjon ki a pakkból. Most pedig nézzük, mire lesz szüksége kisbabádnak. - Baba ruha. Azt általában érdemes szem előtt tartani, hogy a kicsik thermoregulációja, azaz hőháztartás szabályzása még közel sem működik jól. Nem mellesleg, amikor megszületik, a külső hőmérséklethez képest magasabb, testhőmérsékletű helyről érkezik közénk. Így már az elejétől kezdve figyelni kell arra, hogy a saját érzetedhez képest melegebben legyen felöltöztetve. Ezért ruhákat mindenképp pakolj. Napi két garnitúrával számolj összesen. TIPP: ha a keze hideg, az nem feltétlenül jelenti, hogy fázik is. Ezt legtöbbször a még fejletlen érhálózata okozza. Érintsd meg a hátát. Ha az meleg, akkor nem fázik a baba. TIPP: ugyanakkor túlzásba sem kell esni. Ő sem érzi jól magát, ha túlzottan melege van. TIPP: otthon is gondoskodjatok a kellemes melegről! Az első hónapokban Celsius fok legyen otthon. Ott, ahol fürdetitek, jó, ha megvan a 23 fok. Később már elég az amúgy felnőttek számára is megfelelő 21 fok. TIPP: legalább egyet a legszebb kisruhák közül vigyetek be, hiszen minden kórháznak van babafotózásra szerződött partnere. Itt általában legalább egy fotót ajándékba is adnak majd. Had legyen az első profi fotóján igazán stramm a kisfiad, vagy elbűvölően angyali a kislányod! - Kis kesztyű. A legtöbb baba kicsit hosszabb körömmel jön világra, azonban az első napokban nem ajánlatos levágni azokat, nehogy beszakadjon. Így, elkerülendő, hogy megkarmolja magát, jól fog jönni. - Kis sapka. Fürdés után érdemes a buksijára sapkát húzni, nehogy megfázzon a fejecskéje a párolgás miatt. (Én nap közben is adtam rá sapit, mert egy kicsit hűvösebb volt a szobámban.) - 6 db textil pelenka. Egy mindig legyen a kórházi kocsijában a teste alatt. Használjuk még pelenka cserénél is, és persze ha jönnek látogatók, az ő ruhájukat is letakarjuk vele, hogy ne érintkezzen velük a kicsi bőre. És akkor még a böfögéssel együtt sokszor felszínre törő többlet

7 élelemtől való ruhavédelmi funkciójáról nem is beszéltünk. Tehát szinte bármire használhatóak, így ezekből érdemes otthonra is betárazni különböző méretekben. TIPP: ha kislányod van, készíts vagy csináltass kicsi, a normál méretű pelenkákból kivágott és beszegett darabokat is. Egy darabból ha négyet csinálsz az jó. Ezzel sokkal finomabban és célzottabban tudod tisztán tartani a szemérem ajkait és környékét. És mégsem kell egy pelenkázást követően egy teljes, nagy méretű pelenkát mosásba tenni. - Egy csomag nadrágpelenka. A baba ultrahangos vizsgálatokon becsült mérete gyakran jelentősen eltér a majdani valós, születési mérettől. Ezért érdemes 1-es és 2-es méretből is bepakolnod néhány darabot. Később a párod behozhat abból, amiből többre lesz szükség. (A mosható pelenkát preferálóknak is javasoljuk, legalább az első napokra, hogy készüljenek eldobhatóval!) - Baba takaró. Én ebből puhábbnál is puhább wellsoft anyagú plédből is bepakoltam kettőt. Este mindig egy kicsit hűvösebb van, ezért érdemes például etetés után, büfiztetésnél betakarni a kis babócát. Balesetek pedig bármikor történhetnek, ezért ha ebből is van egy vésztartalék, te is nyugodtabban alszol majd. - Popsitörlő, popsikrém. Már az első naptól szükséged lesz rájuk. A popsikrémet a körzeti gyermekorvos írja fel, akárcsak a tusfürdőt és az alkoholt. (Bent ez utóbbi kettő nemigen fog kelleni, mivel a nővérek fürdetnek és csinálják a köldökcsonk kezelésést is. Egyebekben szinte bármelyik patikában kiválthatóak, és ha már megveszed a popsikrémet, szerezd be ezeket is. Ne menj kétszer, ha nem muszáj.) TIPP: a köldökcsonk kezelést lehet más, jód alapú készítménnyel és végezni. - Cumisüveg. 2 db-ot szoktak kérni, névvel ellátva. (Alkoholos filccel írd rá, így körömlakk lemosóval könnyen eltávolítható a későbbiekben). E mellett vihetsz úgynevzett svéd itatópoharat, de van, aki a lefejt tejét fecskendővel adja a babának. Válaszd a hozzád legközelebb álló opciót. - Testápoló. Sajnos a kisbabák bőre a világra jöttük után még nem pihe puha. A hosszú ideig tartó fürdőzés után a bőrük száraz, a hajlatokban akár ki is repedezhet. Fontos hogy legyen nálunk valamilyen babáknak való testápoló, mellyel kellően komfortossá tehetjük számukra világunkat. -Pólya. A pólya használatát mindenki maga döntse el. Sok dolog szól mellette és szinte ugyanannyi ellene. Valakinek könnyebb megfogni a kisbabát, könnyebb etetni és sokak szerint a baba is nyugodtabb benne. A körülöttem lévő babák ugyanakkor nem voltak

8 pólyázva, és mégsem voltak semennyire nyugtalanok. Első gyerekes anyukaként én is beszereztem egy hagyományos pólyát, de Baby Chameleon az első naptól kezdve küzd a hálózsák ellen, szóval a pólya kérdésben ő hozta meg a végleges döntést. Kis táska - a szülőszobára - Elöl gombos hálóing. A legjobb, ha nyaktól az aljáig, végig gombos. Sokkal könnyebb a szülőszobán a használata. (Vannak kórházak, ahol adnak kórházi hálóinget, hogy alkalom adtán ne a sajátod legyen maszatos. Esetleg érdeklődj előre, hogy van-e erre mód.) - Innivaló. Az alábbi, folyadékra és ételre vonatkozó mennyiségek nálunk elegendőnek bizonyultak este 8-tól reggel 8-ig. Viszont mindenkinek más a szülése és az igénye, így nem tudom pontosan megmondani, hogy neked mennyi innivaló lesz majd elegendő. Ha az általad saccolt mennyiség majd mégis kevésnek bizonyulna, szerencsére a kórház és környéke mindig tele van boltokkal, így gyorsan pótolható az, amire épp szükség van még. - Szénsavmentes ásványvíz. Fél literes kiszerelésben, 3 üveg. - Rostos gyümölcslé. Kis dobozos, 3 darab, fél literes 3 darab. Főleg szülés után esik majd jól. Ám, ha a hosszú vajúdás alatt kellene egy kis energia, vagy csak egy kis változatosságra vágysz a víz helyett, akkor is jól fog esni. TIPP: szülés után a rostos alma nagyon sokat segít a bélműködésben. Ezért pépesített gyümölcsvelővel is kiválthatod. - Apukának: legalább 1,5 l folyadék. Izgalom, melegebb szobahőmérséklet, múló idő. Mindmind okot adhatnak arra, hogy kísérőd is megszomjazzon. Nagyon fog örülni neki, amikor a csomagban turkálva, a kiszáradás küszöbén - mivel van annyira úriember, hogy a neked bekészített italokat nem fogja meginni-, talál egy-két üveggel a kedvenc üdítőjéből. Ha még azt is ráírod neki, hogy Apának ennél többet mit kívánhat? :) - Szívószál. Gondolnád, hogy ez a kis műanyag cső ennyire jó találmány? Hidd el, van az a perc, amikor már az is megkönnyebbülésnek hat, ha nem kell megdönteni az üveget neked az iváshoz, hanem csak szívnod kell. Ezért is praktikus és fontos a félliteres kiszerelés. Vagy: vegyél szívószálas üdítőt!

9 - Ennivaló. Értelem szerűen itt ne gondolj terülj-terülj asztalkámra, de még csak szendvicsekre sem. Lehetőleg könnyen emészthető, könnyen fogyasztható és könnyen elpakolható élelmiszert válassz. - Ropi, nápolyi. Ki melyiket kedveli jobban. Egy kis só és szénhidrát pótlás szükséges is, főleg ha sokat izzadsz vagy nagyon erőlködsz. - Szőlőcukor. Tiszta szénhidrát, gyors erőt ad. - Textil pelenka vagy kis frottír törölköző. Ahogy mondtam a textil pelus az anyukák egyik legjobb barátja. Törölközni, izzadtságot letörölni, vagy akár később csak a kicsi alá tenni - jó ha van. - Törölköző. Ha lassan halad a vajúdás, és szeretnéd, felgyorsíthatod melegvizes fürdővel. Vagy, akár fürdőkádban is vajúdhatsz. Bármi is az ok, ne feledd: a vízből egyszer ki is kell jönnöd. Akkor pedig kell a törölköző. - Eldobható bugyi, szülés utáni betét. Szülés után rögtön ezt kell majd felvenned. - Papucs. Neked az is jó, amit a nagy csomagban már írtam, másik felesleges. Viszont legyen egy az apukának, vagy a kísérődnek is. Ideig-óráig elvan az ember cipőben, de egy hosszabb vajúdás során, a cipő szorításától és a sok ácsorgástól elmacskásodik a láb. Elég, ha neked lesz némi diszkomfort érzeted a szülés miatt. - Zokni. A legnagyobb jóindulat mellett is, bármilyen jó időt varázsolnak is a nővérekszülésznők a szobába szüléskor, elképzelhető, hogy fázni fog a lábad. Nekem elképzelnem sem kellett: fázott anélkül is. Igaz, amikor egy szál hálóingben, vagy sokszor inkább pőrén töltesz órákat, egy ilyen fokozott lelkiállapotban ez talán már nem is a levegő hőmérsékletének függvénye. - Kispapa szett. Ez tulajdonképpen műtős ruha (alsó és felső rész), lábzsák és orr-száj maszk együttese. (A kék színűt keresd.) TIPP: gyógyszertárból akár fele annyiért is beszerezhető, mint a kórházi folyosón az automatából. - Fényképezőgép (elem, töltő, memóriakártya). Nyilván, nem kötelező, de erősen ajánlott. Soha vissza nem térő alkalmakat örökíthettek meg. - Derékmasszírozó. Ezt így a végére már igazán csak a teljesség kedvéért írom. A vajúdás alatt a csípőt és a medencét alkotó csontok közötti ízesülések és szalagok meglazulnak, a csontok eltávolodnak egymástól. Ez a folyamat hormonálisan vezérelt, és eléggé fájdalmas.

10 De, öröm az ürömben: masszírozással egész jól lehet tompítani a fájdalmat. Ha van otthon és használsz ilyet, akkor érdemes bevinni. Nálam Daddy Chameleon lankadatlan odaadással váltotta ki a masszázsgépet - de van ismerősöm, aki esküszik rá. - Iratok. Sok kórházban jó előre bekérik őket, akár csak fénymásolatban vagy scannelve. Ezek lehetnek: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, házassági anyakönyvi kivonat vagy apasági nyilatkozat. És persze a terhes kiskönyved, minden addig kapott lelettel és orvosi papírral.

11 Táblázat I. - Nagy táska, anyának Termék Beszerezve Táskában Fürdő papucs (1-2 db) Hálóing/pizsama (3-4 db) Köntös Eldobható bugyi Szülés utáni betét Zokni Törölköző (2-3 db) Kéztörlő Melltartó Melltartó betét Mellszívó Bimbó védő vagy kiemelő Bimbó védő krém Tejszaporító tea Pumpás szapapan Fogkefe, fogkrém Smink Krémek WC papír WC fertőtlenítő törlőkendő Kézfertőtlenítő Hajszárító Papír zsebkendő Evőeszközök Telefon töltő Saját gyógyszerek Egyebek:

12 Táblázat II. - Nagy táska, a babának Termék Beszerezve Táskában Baba ruha Baba ruha fotózáshoz Kesztyű Sapka Textil pelenka (6 db) Nadrágpelenka Baba takaró Popsitörlő Popsikrém Cumisüveg (2 db) Testápoló Pólya Egyebek:

13 Táblázat III. Kis táska Termék Beszerezve Táskában Elöl gombos hálóing Innivaló: ásványvíz gyümölcslé kísérőnek innivaló szívószál Ennivaló: ropi, nápolyi szőlőcukor Textil pelenka/kis törölköző Törölköző Eldobható bugyi Szülés utáni betét Papucsok Zokni Kispapa szett Fényképezőgép Masszírozó Egyebek:

14 Baby Chameleon babychameleon.hu Minden jog fenntartva. Jelen dokumentum felhasználására a weboldalon található Általános Szerződés Feltételek az irányadók.

Családi utazás előtt mindig nyugodt vagyok! :-) A gyerekeknek bepakolnivalók listája Az utazáshoz:

Családi utazás előtt mindig nyugodt vagyok! :-) A gyerekeknek bepakolnivalók listája Az utazáshoz: Családi utazás előtt mindig nyugodt vagyok! :-) Hova utazunk? Mikor? Hány napra? Az hány éjszakát jelent? :-) A gyerekeknek bepakolnivalók listája Az utazáshoz: Kényelmes ruha az utazáshoz Zokni vagy cipő/szandál

Részletesebben

CSALÁDI UTAZÁSI MINDEN MEGVAN? LISTA

CSALÁDI UTAZÁSI MINDEN MEGVAN? LISTA CSALÁDI UTAZÁSI MINDEN MEGVAN? LISTA Ruhaneműk Anya... öltözet nyári cucc Apa... öltözet nyári cucc... kardigán / hosszúujjú... kardigán / hosszúujjú 1 alkalmibb öltözet 1 alkalmibb öltözet... pizsama/hálóing...

Részletesebben

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk.

A tanfolyamokon a 2-3 hónapos korban történő kezdés a legoptimálisabb, de természetesen fiatalabb és idősebb babákat is szeretettel látunk. Mikortól lehet alkalmazni a babamasszázst? A babamasszázst elkezdheti akár a baba születését követő első napokban is. Egy anya ha nem is tudatosan végtelen gyengédséggel masszírozza a kisbabáját szinte

Részletesebben

A Tökéletes Kismama NAPLÓJA

A Tökéletes Kismama NAPLÓJA A Tökéletes Kismama NAPLÓJA Egyszer volt, hol nem volt... fotód a várandósság elején Teendők amikor megtudod, hogy kisbabát vársz O figyelj rá, hogy elegendő és folsav jusson a szervezetedbe O kövesd az

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

BABAKELENGYE LISTA KÓRHÁZI NAPOKRA

BABAKELENGYE LISTA KÓRHÁZI NAPOKRA BABAKELENGYE LISTA Védőnői Szolgálat KÓRHÁZI NAPOKRA az anyának: 2-3 szoptatós hálóing (A vérzés és hasi seb miatt naponta megy egy a szennyesbe, ezért kell 3 db. Olyat vigyél, amit nem sajnálsz!) szoptatós

Részletesebben

Szülői útmutató az első 10 napra

Szülői útmutató az első 10 napra Szülői útmutató az első 10 napra 1. Hogyan tartsuk a babát? Bármennyire is törékenynek és sebezhetőnek érezzük újszülöttünket, ne féljünk hozzáérni! Kutatások bizonyítják, hogy azok a babák, akiket naponta

Részletesebben

MIGRATION AID az elmúlt hónapok számokban

MIGRATION AID az elmúlt hónapok számokban MIGRATION AID az elmúlt hónapok számokban ÉS ELOSZLÁSA NEMZETISÉG SZERINT Ellátott személyek száma Budapesten júliusban és augusztusban 1 600/nap, azaz 111 600 fő Keleti pályaudvar: 800 fő/nap júliusban,

Részletesebben

A barlangban töltött hosszabb pihenőidőt hívjuk így.

A barlangban töltött hosszabb pihenőidőt hívjuk így. Gyovai Tamás Mi is az a bivak? A barlangban töltött hosszabb pihenőidőt hívjuk így. Legtöbbször alvás céljából bivakolunk, de van, hogy csak egy kiadósabb pihenőt veszünk Csak hosszabb (kb. 20 óránál több)

Részletesebben

Utazási tippek babával, kisgyermekkel utazóknak

Utazási tippek babával, kisgyermekkel utazóknak Utazási tippek babával, kisgyermekkel utazóknak A szülés utáni hetekben nem ajánlatos nekivágni az utazásnak, a babának idõre van szüksége a külvilághoz való alkalmazkodáshoz, a mamának pedig regenerálódnia

Részletesebben

Kedves betegünk. Betegek felvétele a kórházba

Kedves betegünk. Betegek felvétele a kórházba Kedves betegünk Köszönjük, hogy gyógyulása, ápolása érdekében kórházunk segítségét veszi igénybe. A kórház személyzete arra törekszik, hogy figyelembe véve személyes jogait, emberi méltóságát, színvonalas

Részletesebben

Sítábor es tanévben

Sítábor es tanévben Sítábor 2016-2017-es tanévben Ideje: 2016. január 31-február 3. (4 nap, 3 éjszaka) Helye: Zdiar, Szlovákia Sípályák: 31-én Bistra, 1-3-án Bachledova Dolina Szállás: Zdiar, a panzióban a 4-6 ágyas a szobákhoz

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Címkeszöveg tervezet Külső (doboz) csomagoláson: Novascabin emulzió 70 g

Részletesebben

Hatékony Háztartás Termékkatalógus

Hatékony Háztartás Termékkatalógus Zafir3 in1 univerzális mosópor 1,5 kg-os: 470Ft 3 kg-os: 820Ft 10 kg-os: 2170 Ft AntiCalc mosógép védelem a rozsda és a vízkő ellen. Univerzális enzim tartalmú, csökkentett foszfáttartalmú mosópor minden

Részletesebben

Karácsonyi készülődés

Karácsonyi készülődés 1 Karácsonyi készülődés 1 rész Tervezés 2. hét: Költségvetés készítés (október 31 november 6.) 2.1 Mivel rendelkezel most: vannak listáid olyan dolgokról, amelyek pénzbe kerülnek: ajándékok gyerekeknek

Részletesebben

Szervezz szülinapot lépésről lépésre

Szervezz szülinapot lépésről lépésre Szervezz szülinapot lépésről lépésre Írta: Oláh Éva info@szulinapiotletek.hu Szülinapi parti-szervezés lépései Egyszer azt olvastam, hogy akinek gyereke van, annak az nem a legfontosabb dolog, hanem az

Részletesebben

Kézhigiéniában is profik vagyunk több, mint 150 éve a piacon!

Kézhigiéniában is profik vagyunk több, mint 150 éve a piacon! Termékkatalógus Kézhigiéniában is profik vagyunk több, mint 150 éve a piacon! Munkavégzés elõtti védõ krémek Munkavégzés elõtt vidd fel a kézbõrödre, így hatékony védelmet biztosíthatsz akár több órára

Részletesebben

Mellény Méret: /176, Mellény Méret: , csak 2190,-/db Mellény Méret: ,

Mellény Méret: /176, Mellény Méret: , csak 2190,-/db Mellény Méret: , www.kik-textilien.hu 2017. augusztus 9-től Mellény csak 3190,-/db Mellény Mellény Mellény csak 3190,-/db Póló csak 920,- Pulóver! Biker nadrág Méret: 128-170, csak 3190,-/db Kapucnis felső csak 2490,-

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között Harmadik lecke - Hol a koffer? - A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. - Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő.

Részletesebben

Grúzia körutazás tudnivalók. A Kaukázus hegyvidéke és a korai kereszténység emlékei

Grúzia körutazás tudnivalók. A Kaukázus hegyvidéke és a korai kereszténység emlékei Grúzia körutazás tudnivalók A Kaukázus hegyvidéke és a korai kereszténység emlékei Grúzia kiemelt látványosságai: - Tbiliszi és Kutaisi történelmi belvárosa - Mtskheta templomegyüttes) (UNESCO világörökség)

Részletesebben

9 tipp fejfájás ellen

9 tipp fejfájás ellen 9 tipp fejfájás ellen Lüktet a halántékod, és úgy érzed, pillanatokon belül szétrobban a fejed. Azonnal kell val Ki gondolná, hogy az emberek 80%-a szenved időről időre fejfájástól, ráadásul a nők jóval

Részletesebben

Örményország - Tudnivalók. A korai keresztény világ kultúrája és természeti értékei

Örményország - Tudnivalók. A korai keresztény világ kultúrája és természeti értékei Örményország - Tudnivalók A korai keresztény világ kultúrája és természeti értékei ÚT ÁRA TARTALMAZZA: A helyi utazásokat bérelt buszunkkal végig. Transzfert a reptérre. A szállások vendégházakban, szállókban,

Részletesebben

es tanév 1. a osztály Taneszközök

es tanév 1. a osztály Taneszközök 2016-2017-es tanév 1. a osztály Taneszközök 3 db kis vonalas füzet (14-32), 2 db sima, kicsi füzet vázlatok (sima lapokkal) B/5-32 2 db HB-s és 2 db 2B-s grafit ceruza (fogása miatt javaslom a háromszög

Részletesebben

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3 Ö.T.V.E.N. Tartalom Bevezetés...1 Autizmussal élő személyek jogi chartája...5 I. Az Ö.T.V.E.N. program bemutatása...7 II. A célcsoport bemutatása...10 III. A célcsoport pozíciója a hazai oktatási rendszerben...11

Részletesebben

Profi ruhavásárlás. Hasznos tippek, hogy NE üres kézzel és csalódottan térj haza.

Profi ruhavásárlás. Hasznos tippek, hogy NE üres kézzel és csalódottan térj haza. Profi ruhavásárlás Hasznos tippek, hogy NE üres kézzel és csalódottan térj haza. Te szeretsz ruhát vásárolni? Ebben a tananyagban sok-sok vendégeimmel együtt-vásárlás tapasztalatát összegzem. Világossá

Részletesebben

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória

Copyright Arcjóga Arctorna Method, Minden jog fenntartva. Koós Viktória A Szép Arc Titka Hogyan ápold helyesen a bőröd? Első rész Miért fontos a bőrápolás? A szépségápolással kapcsolatos problémák, általában az arcbőrrel kapcsolatosak, ezért fontos néhány anatómiai ténnyel

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt:

Változások: A félelem, szorongás a terhesség alatt: Várandósok Várandósok Évekig azt tartották, hogy a terhes nőnek kilenc hónapot ágyban kell töltenie. Az orvosok attól féltek, hogy az aerobik, vagy a kocogás árthat a magzatnak, így még a legaktívabb sportolóknak

Részletesebben

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL

GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Szolnok Városi Óvodák- Székhely (Szapáry utcai Óvoda) GONDOLATOK AZ ÖNÁLLÓSÁGRA NEVELÉSRŐL Készítette: Kindernay Dóra óvodapedagógus Szolnok 2018. 1 Az önállóságra nevelés nem arról szól, hogy megtanítod

Részletesebben

ENGEDD, HOGY ELCSÁBíTSON KOLLEKCIÓNK többet kevesebbért... bögre mindennap! Ft teatojás 590 Ft től LED fényfüzér

ENGEDD, HOGY ELCSÁBíTSON KOLLEKCIÓNK többet kevesebbért... bögre mindennap! Ft teatojás 590 Ft től LED fényfüzér ENGEDD, HOGY ELCSÁBíTSON Valentin-napi többet kevesebbért... mindennap! KOLLEKCIÓNK bögre ajándékdobozban, Valentin-napi mintával, 420 ml teatojás fém és szív alakú szilikon résszel AZ AJÁNLAT 2019.01.31-től

Részletesebben

INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U

INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U INGATLAN FOTÓZÁS S Z A L L A S. H U Fontos teendők Szállásadó elérhetősége, pontos cím ellenőrzése Felszerelés áttekintése: állvány nagylátószögű objektív gép töltöttsége elég hely a memória kártyán egyéb

Részletesebben

Farsangra készülődve, célkeresztben a felnőtt jelmezek

Farsangra készülődve, célkeresztben a felnőtt jelmezek Farsangra készülődve, célkeresztben a felnőtt jelmezek Nagyon sok gyermek jelmez elkészítése és ötlete kering az interneten. Azonban felnőtteknek készült jelmezek nem igazán vannak, ha akad is egy pár

Részletesebben

Teljeskörű gondoskodás a babának!

Teljeskörű gondoskodás a babának! trnd Projektmenetrend Teljeskörű gondoskodás a babának! Tökéletes anyák nem léteznek, csak igaziak. Projektblog: www.trnd.hu/baby-dove trnd kapcsolattartód: daenerys@trnd.hu Baby Dove trnd-projekt Legújabb

Részletesebben

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával?

Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Hogyan könnyítsd meg az életed a Google Street View használatával? Használd ezt a nagyszerű és ingyenes szolgáltatást olyan célokra, amelyek pénzt és időt takarítanak meg Neked, ügyfeleidnek és barátaidnak!

Részletesebben

*** 1.A taneszközök. Egyéb:

*** 1.A taneszközök. Egyéb: Iskolába lépő gyermeke számára a legfontosabb taneszközök - a tankönyvek, munkatankönyvek, munkafüzetek - az ingyenes tankönyvellátás keretében lesznek biztosítva. Az egyéb taneszközök listáját - osztályonkénti

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER DOKIANYU

EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBER DOKIANYU DOKIANYU dr. Stein-Udvardi Réka PÁLYÁZÓ Dr. Stein-Udvardi Réka www.dokianyu.hu www.facebook.com/mdginko A DokiAnyu projekt 2017. nyarán indult, prevenciós céllal. Ez az információs csatorna a www.dokianyu.hu

Részletesebben

Az eszközlista osztályonként minimálisan eltérhet. 4 db vonalas (kék fedelű 14-32-es)

Az eszközlista osztályonként minimálisan eltérhet. 4 db vonalas (kék fedelű 14-32-es) 1. osztály Magyar 4 db vonalas (kék fedelű 14-32-es) 2 db sima-vonalas fűzött füzet 3 cs. írólap Gőgös Gúnár Gedeon Ablak- Zsiráf gyermeklexikon 1 db négyzetrácsos füzet (27-32-es) 1 doboz számolókorong,

Részletesebben

JÖN A BABA. Jön a baba... és katás egyéni vállalkozó vagy. Készítette: Horváthné R. Monika

JÖN A BABA. Jön a baba... és katás egyéni vállalkozó vagy. Készítette: Horváthné R. Monika Jön a baba... és katás egyéni vállalkozó vagy Készítette: Horváthné R. Monika 1 1. TARTALOM 2. Alanyi jogon járó gyermekgondozási segély gyes -... 6 2.1. Gyes folyósítás melletti munkavégzés... 7 3. Csecsemőgondozási

Részletesebben

Mit viszel a kórházba? Enni-innivaló, kendő, zene magnó, CD, fényképező illóolaj, tükör?

Mit viszel a kórházba? Enni-innivaló, kendő, zene magnó, CD, fényképező illóolaj, tükör? Kérdések szülési terv készítéséhez Kismamakönyvtár Sok szeretettel www.holdam.hu ajánlom figyelmetekbe azt az oldalt, ahonnan a ci Otthon Hogy ismered fel a kontrakciókat (fájásokat)? Hogy méred a kontrakciókat?

Részletesebben

Igen, feltétlenül! - Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel?

Igen, feltétlenül! - Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel? - Az első és legfontosabb kérdés, mivel a legtöbb esetben a kisbabát még nem szoptathatják az édesanyák, hogy mi legyen a lefejt tejjel? Egyáltalán érdemes-e fejni, ha a koraszülött babát speciális tápszerrel

Részletesebben

FELVÉTELI KÉRELEM ...

FELVÉTELI KÉRELEM ... FELVÉTELI KÉRELEM Az ellátást igénylő neve:. Születési neve:. Anyja neve: Szig sz: Születési helye, időpontja:.. Állandó lakhelye, tartózkodási helye... Telefon.. Jelenlegi tartózkodási helye, pontos cím:...

Részletesebben

MS 33-E Babaápolási baba (F)

MS 33-E Babaápolási baba (F) MS 33-E Babaápolási baba (F) SOMSO-műanyagból. A fej, a kezek, a lábak, könnyen mozgathatóak a gömbcsuklós szerkezet miatt. Nyitott végbélnyílás. Tökéletes oktatómodell fürdetéshez, öltöztetéshez, és gondozási

Részletesebben

Baby Bruin. Megrendelôlap

Baby Bruin. Megrendelôlap Baby Bruin Megrendelôlap Babavíz 55043805 BabyBruin baba forrásvíz 0,5 liter ivókupakkal 55043815 BabyBruin baba forrásvíz 1,5 liter 5997953129924 Bübchen babakozmetikumok 12104920 BÜBCHEN speciális védőkrém

Részletesebben

1. A OSZTÁLYOSOK FELSZERELÉSI JEGYZÉKE

1. A OSZTÁLYOSOK FELSZERELÉSI JEGYZÉKE 1. A OSZTÁLYOSOK FELSZERELÉSI JEGYZÉKE Táska Törölköző Pohár Tolltartó: 3db HB ceruza, 2 db postairon (vastag piros-kék), 2db vékony piros-kék, 2 db zöld színű ceruza, színes ceruzák 4 db 14-32 számú vonalas

Részletesebben

Megfontolandó orvosi tanácsok utazóknak

Megfontolandó orvosi tanácsok utazóknak Megfontolandó orvosi tanácsok utazóknak Utazni jó, utazni élvezet! Ezt az alapigazságot feltehetőleg mindenki ismeri. Ezen gondolatok alapján sokan vágnak neki idegen tájak felfedezésének, új emberek,

Részletesebben

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2.

Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. 2. Bowen technika a babák és gyerekek szemszögéből 2. Mikor forduljunk Bowen alkalmazóhoz? Az élet kezdetét fizikális értelemben a fogantatástól számítjuk. Ha már itt akadállyal szembesülünk, a holisztikus

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Újszülött érkezik!

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Újszülött érkezik! TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Újszülött érkezik! Gyermeked született édesanya, édesapa lettél. A szülővé válás persze nem feltétlenül a baba születésének pillanatában kezdődik. Hosszú, hónapokig tartó

Részletesebben

ESZKÖZLISTA 1. osztály. Magyar 4 db vonalas füzet (14-32)

ESZKÖZLISTA 1. osztály. Magyar 4 db vonalas füzet (14-32) ESZKÖZLISTA 1. osztály Magyar 4 db vonalas füzet (14-32) Matematika kis doboz az eszközök tárolására színes rudad logikai lapok 1 doboz színes korong 1 csomag számolópálcika 4 db dobókocka 2 db négyzetrácsos

Részletesebben

1145 Budapest, Uzsoki utca Telefon: , A környezet

1145 Budapest, Uzsoki utca Telefon: , A környezet 1145 Budapest, Uzsoki utca 29-41 Telefon: 467-3700, 467-3800 E-mail: uzsoki@uzsoki.hu A környezet Az Uzsoki Utcai Kórház az ország egyik legkorszerűbb intézménye, melynek felújítása során 2010-ben nagy

Részletesebben

A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában.

A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában. A mai napig nagyon sok téves információ kering a babaúszással kapcsolatban. Ezeket a tévhiteket szeretném eloszlatni kérdések és válaszok formájában. Miért jó a babaúszás? A babaúszás nem csupán egy nagyon

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG

KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG Meghívó 2016 nyári tábor Kastl 2016 július 30 Augusztus 6. Kedves Cserkészek, Szülők és barátok, Szeretettel értesítelek benneteket, hogy a nyári tábort 2016-ban megtartjuk. Az időpont és helyszín: Kastl,

Részletesebben

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett

Harmadik lecke. a szekrény mellett. a tükör előtt. az ablak alatt. a trikó és az alsónadrág között. a fehérnemű között. a vaku meg a film mellett Harmadik lecke - Hol a koffer? -A szekrény mellett. - Melyik szekrény mellett? - A nagy barna mellett. -Hol? - Ott, a tükör előtt. - Aha, tényleg. És az a nagy táska? - Kint, az ablak alatt. - Cipő. Zokni,

Részletesebben

Bébiáruk. Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde és Zubor Enikő

Bébiáruk. Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde és Zubor Enikő Bébiáruk Bodor Éva jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde és Zubor Enikő A gyermekeket az első életév betöltéséig hívják csecsemőnek. Ez idő alatt még tehetetlenek a csecsemők, ezért lelkiismeretes

Részletesebben

ündér ündér BABA MINDEN BELLA BABY HAPPY NADRÁGPELENKA* -30 %

ündér ündér BABA MINDEN BELLA BABY HAPPY NADRÁGPELENKA* -30 % 1 790 BABA RUGDALÓZÓ /db, 56-98 cm-ig MINDEN BELLA BABY HAPPY NADRÁGPELENKA* -30 % *38/42/46/52/54/ 58/62/66/72 db-os ár már tartalmazza 749 COSMIA TÖRLŐKENDŐ /csomag, 4,5/3,9 /lap 3x56 vagy 3x64 lap További

Részletesebben

Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Nyíregyháza. Eszközszükséglet az első osztályban (2013/2014)

Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Nyíregyháza. Eszközszükséglet az első osztályban (2013/2014) Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda Nyíregyháza Eszközszükséglet az első osztályban (203/204) Füzetek: (a jobb alsó sarokban szerepeljen ezeken a gyermek neve, osztálya)»

Részletesebben

Nyári pihenés - egy hónapos kihívás Életterv Life Coach - Gurin Eszter

Nyári pihenés - egy hónapos kihívás Életterv Life Coach - Gurin Eszter Nyári pihenés - egy hónapos kihívás Életterv Life Coach - Gurin Eszter 1. nap - Fújj buborékot! Otthon is készíthetsz folyadékot és egy szívószál is megteszi fújónak. 2. nap - Nézz este csillagokat! Feküdj

Részletesebben

Melyik testrész izgat fel a leginkább?

Melyik testrész izgat fel a leginkább? A játék szabályai 1. Hangosan olvasd fel a kérdést / próbát. 2. Ha az Őszintét választod, adj nyílt, őszinte választ. 3. Szólj hozzá, ha valami megérint vagy ha meg szeretnéd osztani a véleményedet a másik

Részletesebben

112 Egységes európai segélyhívószám 166 Mentők. Az egész országban megtalálható turista rendőrség (angolul, németül, franciául, görögül)

112 Egységes európai segélyhívószám 166 Mentők. Az egész országban megtalálható turista rendőrség (angolul, németül, franciául, görögül) Üdvözlünk! Az alábbiakban olyan telefonszámokat gyűjtöttünk össze, amelyek egy görögországi nyaralás ideje alatt szükségesek lehetnek. A listát nyomtasd ki még a bőröndbe pakolás előtt, és X el jelöld,

Részletesebben

http://www.bibliaikalandtabor.hu/ facebook.com/bikatabor 1

http://www.bibliaikalandtabor.hu/ facebook.com/bikatabor 1 http://www.bibliaikalandtabor.hu/ facebook.com/bikatabor 1 Kedves Szülők, Táborozók!!kózorobáT sevdek Türelmetlenül várjuk, hogy a Vereckei-hágón közösen átkelve együtt foglaljuk el veletek a Kárpát-medencét.

Részletesebben

SZENZÁCIÓS január 9.-től. Töltőállomás

SZENZÁCIÓS január 9.-től. Töltőállomás www.kik.hu 2019. január 9.-től Töltőállomás SZENZÁCIÓS ÁR Bluetooth-fejhallgató TWS (true wireless stereo), sporthoz ideális, a készlet részei: töltőállomás, nagyon jól illeszkedő adapter két méretben,

Részletesebben

VARÁZSOLJ MEGHITT HANGULATOT

VARÁZSOLJ MEGHITT HANGULATOT VARÁZSOLJ MEGHITT HANGULATOT többet kevesebbért... mindennap! OTTHONODBA kedvező áron Képkeret különböző változatok: szív alakú mintával, 1 fényképhez, 10 x 15 cm, színek: 7 fényképhez, különböző alakokban,

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt.

Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Eredetileg a szerző honlapján jelent meg. Lásd itt. Andrassew Iván A folyó, a tó és a tenger A platón ültünk Avrammal, a teherautót egy szerzetes vezette. A hegyoldalból a menekülttábor nem tűnt nagynak.

Részletesebben

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com)

Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Káros Elektromos Sugárzás Értékek Otthonunkban (http://quantumrider.wordpress.com) Wednesday, April 27, 2011 Néhány egyszerű példa azzal kapcsolatosan, hogy egy átlagos lakásban milyen elektromos sugárzás

Részletesebben

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok.

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok. Idôpontok és idôtartamok étfő Ismerkedés a naptárral 1 edd 2 rda 3 ütörtök 4 éntek 5 6 Szombat Vasárnap ÁRILIS étfô edd rda ütörtök éntek Szombat Vasárnap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Részletesebben

KIMBERLY-CLARK TERMÉKEK PRÉMIUM HÁZTARTÁSI HIGIÉNIAI TERMÉKEK,PAPÍRÁRUK

KIMBERLY-CLARK TERMÉKEK PRÉMIUM HÁZTARTÁSI HIGIÉNIAI TERMÉKEK,PAPÍRÁRUK KIMBERLY-CLARK TERMÉKEK PRÉMIUM HÁZTARTÁSI HIGIÉNIAI TERMÉKEK,PAPÍRÁRUK 72 Szeged, Vadkerti tér. Adószám: HU1904 Cégjegyzékszám: 0-09-0209 Bankszámlaszám: 242-400-00400 Tel.: +-70/470 Fax:+-1/700 2022

Részletesebben

Nyiss az alacsony árakra!

Nyiss az alacsony árakra! Nyiss az alacsony árakra! többet kevesebbért... mindennap! fiúknak, nyomott mintával és zsebbel, szürke vagy kék színben, lányoknak, elöl bolyhos, rózsaszín vagy világos bézs színben szabadidőnadrág fiúknak,

Részletesebben

Nyiss az alacsony árakra!

Nyiss az alacsony árakra! Nyiss az alacsony árakra! többet kevesebbért... mindennap! nyomott mintával és zsebbel, szürke vagy kék színben, lányoknak, elöl bolyhos, rózsaszín vagy világos bézs színben fekete vagy szürke színben,

Részletesebben

Finommotorika fejlesztő program 4 hét, avagy Vedd elő a gombosdobozt!

Finommotorika fejlesztő program 4 hét, avagy Vedd elő a gombosdobozt! Finommotorika fejlesztő program 4 hét, avagy Vedd elő a gombosdobozt! Első nap megismerkedünk a gombokkal. Csak fogj egy marék gombot, és beszéljétek meg, melyik milyen színű, milyen a formája, hány lyuk

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

TERMÉKEK MAGICO BASICO SAMPON MAGICO MAGICO HAJREKONSTRUKCIÓS OTTHONI MASZK MAGICO ÚJJÁÉPÍTŐ KÉSZLET HAJREKONSTRUKCIÓS OTTHONI SAMPON

TERMÉKEK MAGICO BASICO SAMPON MAGICO MAGICO HAJREKONSTRUKCIÓS OTTHONI MASZK MAGICO ÚJJÁÉPÍTŐ KÉSZLET HAJREKONSTRUKCIÓS OTTHONI SAMPON TERMÉKEK MAGICO BASICO SAMPON Különleges ph semleges sampon, mely megtisztítja és felkészíti a hajat a regeneráló, újjáépítő kezelésre: kinyitja a haj rostjait, keratint, növényi proteint és betaint juttat

Részletesebben

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2019. április 2018 Akadályverseny Cs. III Meghívó Levél Kedves Cserkésztestvéreim! Holdanyánk már ezerszer végigjárta a csillagos eget. A Napanyánk megannyiszor biztosította hosszú, küzdelmekkel teli utunk

Részletesebben

Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal

Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal Ricotta gnocchi aszalt paradicsommal Nálunk a családban egy jó ideje már szinte hagyomány lett a gnocchi (és egyéb olasz tésztaételek) készítése. Sajnos én csak havonta egyszer, egy hétvége erejéig tudom

Részletesebben

MÁV-csoport Arculati kézikönyve II. RUHÁZAT

MÁV-csoport Arculati kézikönyve II. RUHÁZAT MÁV-csoport Arculati kézikönyve II. RUHÁZAT Tartalomjegyzék MÁV Zrt. Arculati kézikönyve II. RUHÁZAT 2 FÉRFI KOLLEKCIÓ 3 FÉRFI TÉLIKABÁT 4 FÉRFI ÁTMENETI KABÁT 5 FÉRFI ESŐKÖPENY 6 FÉRFI ZAKÓ 7 FÉRFI MELLÉNY

Részletesebben

Regisztrációs űrlap Kéz a kézben - Tolerancia tábor július Gyermek neve:... Póló méret:... Gyermek kora (év):... Gyermek lakcíme:...

Regisztrációs űrlap Kéz a kézben - Tolerancia tábor július Gyermek neve:... Póló méret:... Gyermek kora (év):... Gyermek lakcíme:... Regisztrációs űrlap Kéz a kézben - Tolerancia tábor 2019. július 01-05. A táborba érkező gyermek adatai: Gyermek neve:... Póló méret:.... Gyermek kora (év):... Gyermek lakcíme:... Taj szám: Közgyógyszám:

Részletesebben

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Ki vagyok én? Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője,

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Rendszerelemzés. Konstantinusz Kft.

Rendszerelemzés. Konstantinusz Kft. Rendszerelemzés Konstantinusz Kft. 2009 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Témafelvetés...4 3. Gyakorlatban alkalmazandó módszerek...5 3.1. Hogyan kezdjünk hozzá?...5 3.2. Adatok elemzése...6 3.3. Folyamatok

Részletesebben

többet kevesebbért... mindennap! BOMBA blúz 1490 ft ruha 2190 ft BOMBA 1490 ft leggings tól ig,

többet kevesebbért... mindennap! BOMBA blúz 1490 ft ruha 2190 ft BOMBA 1490 ft leggings tól ig, Stílusos őszi divat kedvező áron többet kevesebbért... mindennap! blúz viszkóz, zsebbel és hosszított háttal, 34 44 BOMBA ÁR ruha kockás, virágos 36 44 BOMBA ÁR leggings bőr hatású, 2 fajta szövetmintázat,

Részletesebben

Teddy Maci Fényképes pólóval Mágikus Párna a TE Fényképeddel 2 Ez egy igazán különleges ajándék! 25 centiméter Magas Teddy Mackó, fényképes pólóval! Bármilyen fényképet, vagy szöveget rátudunk helyezni!

Részletesebben

MÉG TÖBBET. a divatért április 18-tól. Póló Méret: 34-48, Több divat, több választék, MÉG TÖBBET a KiK-nél.

MÉG TÖBBET. a divatért április 18-tól. Póló Méret: 34-48, Több divat, több választék, MÉG TÖBBET a KiK-nél. www.kik.hu 2018. április 18-tól Póló Méret: 34-48, MÉG TÖBBET a divatért. Több divat, több választék, MÉG TÖBBET a KiK-nél. Farmer Méret: 34-48, csak 4890,-/db Top Méret: 34-48, DIVATOS KÜLSŐ megvehető

Részletesebben

ESZKÖZLISTA 1. osztály. Magyar 4 db vonalas füzet (14-32)

ESZKÖZLISTA 1. osztály. Magyar 4 db vonalas füzet (14-32) ESZKÖZLISTA 1. osztály Magyar 4 db vonalas füzet (14-32) Matematika kis doboz az eszközök tárolására színes rudad logikai lapok 1 doboz színes korong 1 csomag számolópálcika 4 db dobókocka 2 db négyzetrácsos

Részletesebben

COLOR CARE SZALONSZOLGÁLTATÁSOK

COLOR CARE SZALONSZOLGÁLTATÁSOK COLOR CARE SZALONSZOLGÁLTATÁSOK A szín, ami kopik: mit lehet tenni? Az egész világon a nők 75%-a festeti a haját. Élénk, ragyogó és hosszantartó hajszínt szeretne minden vendég. Megfelelő termékek nélkül

Részletesebben

I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál. I Idıgazdálkodási kérdıív.

I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál. I Idıgazdálkodási kérdıív. I Idıgazdálkodási kérdıív. Ha Te nem értékeled a saját idıdet, más sem fogja. Legyen több idıd! Lépésrıl lépésre. www.sikertervezes.com I Sikertervezés hogy ne csak álmodozzál Ezt az idıgazdálkodási kérdıívet

Részletesebben

A Zöld Matek blogon november augusztus. között megjelent. ingyenes feladatlapok. 1. osztályosoknak.

A Zöld Matek blogon november augusztus. között megjelent. ingyenes feladatlapok. 1. osztályosoknak. A Zöld Matek blogon 2014. november 2017. augusztus között megjelent ingyenes feladatlapok 1. osztályosoknak. 1. Színezz a minta szerint! 2. Milyen sorrendben történt a növény fejlődése? Rajzold be a nyilakat!

Részletesebben

6900 Makó, Szerecsen u. 15/a. Számlaszám: (OTP) Adószám:

6900 Makó, Szerecsen u. 15/a. Számlaszám: (OTP) Adószám: póló méret Regisztrációs űrlap Kéz a kézben - Tolerancia tábor 2018. július 02-06. 1. A táborba érkező gyermek adatai: Gyermek neve:.................................. Gyermek kora (év):........ Gyermek

Részletesebben

1. osztály. 2015-2016 -os tanévben szükséges taneszközök

1. osztály. 2015-2016 -os tanévben szükséges taneszközök 5 db vonalas füzet (kódszáma: 14-32) 5 db négyzetrácsos füzet 1 db hangj egyfüzet 1. osztály 2015-2016 -os tanévben szükséges taneszközök 1 db gyűjtő mappa rajz órára, mely tartalmazzon: 30 db rajzlapot,

Részletesebben

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló Szántó Gerda Tabajdi Gábor Beszámoló Az Erasmus oldal hosszas böngészése után végre sikerült eldönteni, hogy melyik országokat is jelöljük meg. Miután már minden kitöltendő papíron és egy angol szóbeli

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Külföldi Magyar Cserkészszövetség 2018. április 15. 2018 Akadályverseny Cs. III meghivó levél Kedves Cserkésztestvérem! Nagy örömet jelent az egész hun nép számára Atilla Urunk esketése leendő feleségéhez, a szépséges Mikolt hercegnőhöz.

Részletesebben

1. osztály. 3 db írásfüzet 14-32-es 1 db matematika füzet 1 db kotta füzet

1. osztály. 3 db írásfüzet 14-32-es 1 db matematika füzet 1 db kotta füzet 1. osztály 3 db írásfüzet 14-32-es 1 db matematika füzet 1 db kotta füzet 1 csomag korong 2 csomag írólap 2 db HB-s grafitceruza 1 db postairon /piros-kék/ 12-es vékony színesceruza 12-es vastag színesceruza

Részletesebben

VÁSÁRLÁSI SEGÉDLET EKET. Tárolórendszer sorozat. ÁPOLÁS Enyhe tisztítószeres, nedves ruhával töröld le. Tiszta ruhával töröld szárazra.

VÁSÁRLÁSI SEGÉDLET EKET. Tárolórendszer sorozat. ÁPOLÁS Enyhe tisztítószeres, nedves ruhával töröld le. Tiszta ruhával töröld szárazra. VÁSÁRLÁSI SEGÉDLET EKET Tárolórendszer sorozat ÁPOLÁS Enyhe tisztítószeres, nedves ruhával töröld le. Tiszta ruhával töröld szárazra. BIZTONSÁG A felborulást megelőzendő, a bútort rögzíteni kell a falhoz

Részletesebben

Admin Skála Edzőtábor Programfüzet és Ellenőrzőlista

Admin Skála Edzőtábor Programfüzet és Ellenőrzőlista Edzőtábor Programfüzet és Ellenőrzőlista Mi fog történni az Edzőtáborban? Az kidolgozása a kulcs ahhoz, hogy a következő évben minden kitűzött célodat elérd. Ez a legzseniálisabb eszköz, ami valaha a management

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ

LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ 1. sz. melléklet az 555-1/2013/GYKK számú ügyirathoz Tisztelt kiskörei lakosok! LAKOSS ÁGI T ÁJ ÉKOZTATÓ A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban.

Részletesebben

többet TÖBB SZÁZ TERMÉK MÉG ALACSONYABB ÁRON! MOSTANTÓL, EGÉSZ ÉVBEN! mindennap! 1490 Ft kevesebbért...

többet TÖBB SZÁZ TERMÉK MÉG ALACSONYABB ÁRON! MOSTANTÓL, EGÉSZ ÉVBEN! mindennap! 1490 Ft kevesebbért... TÖBB SZÁZ TERMÉK MÉG ALACSONYABB ÁRON! MOSTANTÓL, EGÉSZ ÉVBEN! többet kevesebbért... mindennap! farmernadrág fiúknak, gumírozott szárral, világoskék vagy sötétkék színben, 128 164 cm Ft Az ajánlat 2018.01.26

Részletesebben

Nyiss az alacsony árakra!

Nyiss az alacsony árakra! Nyiss az alacsony árakra! többet kevesebbért... mindennap! Pulóver lányoknak, csillogó Minnie egeres mintával, világos- és sötétszürke, vagy fiúknak Star Wars mintával, szürke vagy fekete, 128-164 cm NYITÁS

Részletesebben