ESZTERGOMI HONVÉD UTCAI ÓVODA, SZABÁLYZATA 2016 OM azo nosító : ( mó d o s í tá ssal egybeszerkesztett szö v e g )

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ESZTERGOMI HONVÉD UTCAI ÓVODA, SZABÁLYZATA 2016 OM azo nosító : ( mó d o s í tá ssal egybeszerkesztett szö v e g )"

Átírás

1 ESZTERGOMI HONVÉD UTCAI ÓVODA, SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2016 OM azo nosító : ( mó d o s í tá ssal egybeszerkesztett szö v e g ) Készítette:.. Láposiné Fritz Anna óvodavezető Elfogadta: Az Esztergomi Honvéd Utcai Óvoda nevelőtestülete

2 Tartalomjegyzék 1.AZ SZMSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, AZ SZMSZ HATÁLYA 1.1 Az SZMSZ hatálya 1.2.Az intézményi dokumentumok nyilvánossága és hitelesítése 2. AZ ÓVODA IRÁNYÍTÁSI ÉS SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE 3. AZ INTÉZMÉNY GAZDÁLKODÁSI JOGKÖRE, A GAZDÁLKODÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ JOGOSÍTVÁNYOK 3.1 Alapító okirat 3.2 Térítési díjak 4.A SZERVEZETI EGYSÉGEK VEZETŐINEK JOGOSÍTVÁNYAI 4.1 Az óvodavezető 4.2 Az óvodavezető-helyettes 4.3 A gazdálkodásért felelős munkatárs 4.4 Vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség 5. AZ ÓVODA KÖZÖSSÉGE, KAPCSOLATAI EGYMÁSSAL 5.1 Óvodapedagógus 5.2 Nevelőtestület 5.3 Dajka 5.4 Pedagógiai asszisztens 5.5 Udvaros 5.6 A szülők közössége 5.7 Az óvoda közösségeinek kapcsolattartása 6. AZ ÓVODA VEZETÉSÉNEK ÉS KÖZÖSSÉGÉNEK KÜLSŐ KAPCSOLATAI 7. AZ ÓVODA MŰKÖDÉS RENDJE 7.1. Az intézmény nyitva tartása 7.2. A gyermekek fogadása 7.3. A csoport összevonások rendje 7.4. A gyermekek felvétele, átvétele 7.5. A gyermekek távolmaradásának, mulasztásának igazolása 7.6. Tankötelezettség 7.7 A vezetők benntartózkodásának és helyettesítésének rendje, az intézmény munkarendje 7.8 Az óvoda nyitása zárása 7.9 Az óvoda és helyiségei használati rendje 7.10 A belépés és benntartózkodás rendje azok részére, akik nem állnak jogviszonyban az óvodával 7.11 Az óvodában folytatható reklámtevékenység szabályai 7.12 Rendkívüli esemény esetén szükséges teendők 8. NEVELÉSI IDŐN TÚLI FOGLALKOZÁSOK RENDJE 9. ÓVÓ VÉDŐ ELŐÍRÁSOK, ELJÁRÁSOK RENDJE AZ INTÉZMÉNYBEN 9.1 A nevelőmunka egészséges és biztonságos feltételei megteremtésével összefüggő tevékenységek rendje 9.2 Egészségügyi vizsgálatok szabályozási rendje (dolgozók) 10. A GYERMEKBALESET MEGELŐZÉS FELADATAI, BALESETINTÉZKEDÉSEK RENDJE 11. ÜNNEPEK, HAGYOMÁNYOK 12. A PEDAGÓGIAI MUNKA BELSŐ ELLENŐRZÉSÉNEK RENDJE 13. MELLÉKLETEK ZÁRÓRENDELKEZÉSEK SZMSZ ELFOGADÁSA

3 1. AZ SZMSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, AZ SZMSZ HATÁLYA Az óvoda adatai Az intézmény neve: Esztergomi Honvéd Utcai Óvoda Az intézmény alapítója: Esztergom Város Tanácsa, jogutód Esztergom Város Önkormányzata 2500 Esztergom, Széchenyi tér 1. Az intézmény fenntartója: Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Az intézmény típusa: közintézmény, óvoda Az intézmény OM azonosítója: Az intézmény székhelye: 2500 Esztergom, Honvéd utca Az óvoda alapító okirata tartalmazza még az óvoda alaptevékenységét, a feladatellátást szolgáló vagyon, a vagyon feletti rendelkezés jogát, a gazdálkodással összefüggő jogosítványokat, az óvoda működési területét, felügyeleti szervét, az óvodavezető kinevezési rendjét. Az óvoda hat csoporttal és tálalókonyhával rendelkező napközi otthonos óvoda, szakmailag önálló nevelési intézmény, önálló jogi személy, önállóan működő költségvetési szerv. Az óvoda három éves kortól a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény. Általános rendelkezések Az intézmény eredményes és hatékony működéséhez szükséges további rendelkezéseket az önálló szabályzatok és vezetői utasítások tartalmazzák.

4 1.1 Az SZMSZ hatálya Az óvoda működésével kapcsolatos döntések előkészítésében, végrehajtásában, ellenőrzésében részt vesznek a pedagógusok, szülők, illetőleg a képviselőik a jogszabályban meghatározottak szerint. Az óvodában dolgozó alkalmazottak létszámát a Nkt. alapján Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete hagyja jóvá. Az alkalmazottak munkájukat a munkaköri leírásuk alapján végzik. Az óvoda jogszabályban előírt nyilvántartásokat kötelesek vezetni, az adatok a törvényben meghatározottak szerint továbbíthatók. Az óvodában a nevelőmunka a Mocorgó - egészséges életmódra nevelés a családok bevonásával - című pedagógiai program szerint folyik. Személyi hatálya: - Az óvodába járó gyermekek közössége. - A gyermekek szülei, törvényes képviselői. - A nevelőtestület. - Az intézményvezető és a vezető helyettes. - A nevelő munkát segítő, és az egyéb munkakörben dolgozó alkalmazotti közösség. Területi hatálya: Kiterjed a pedagógiai programban meghatározott tevékenységek és az óvodai élet helyszíneire, az óvodán kívüli rendezvényekre. Időbeli hatálya: Az SZMSZ jóváhagyásától kezdve, az SZMSZ következő módosítását követő időpontig hatályos. Az intézmény évente augusztus 31-ig felülvizsgálja, és ha szükséges az előírásoknak megfelelően módosítja. A módosítás az SZMSZ-ben meghatározott eljárásrend szerint történik.

5 1.2. Az intézményi dokumentumok nyilvánossága és hitelesítése a) Az SZMSZ előírásai nyilvánosak, azt az óvoda minden alkalmazottjának és partnerének meg kell ismernie. Az intézményi dokumentumok közül a Mocorgó programot, a Házirendet és az óvoda Szervezeti és Működési Szabályzatát az óvoda bejáratánál mindenki számára hozzáférhetően helyeztük el. Szülői értekezleteken ismertetjük, kívánságra, előre egyeztetett időpontban, az óvodavezető tájékoztatást ad a dokumentumokban található témákban, a stratégiai és operatív tervekben. b) az elektronikus úton előállított papíralapú nyomtatványok hitelesítésének rendje: a nyomtatvány hiteles, ha tartalmazza: intézmény nevét oktatási azonosítóját címét a dokumentum megnyitásnak és lezárásának időpontját a vezető aláírását az intézmény körbélyegzőjét. c) az elektronikus úton előállított, hitelesített és tárolt dokumentumok (KIR) kezelési rendjét az érvényes jogszabályok és az irattárazási szabályzat határozzák meg.

6 2. AZ ÓVODA IRÁNYÍTÁSI ÉS SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE

7

8 3. AZ INTÉZMÉNY GAZDÁLKODÁSI JOGKÖRE, A GAZDÁLKODÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ JOGOSÍTVÁNYOK Gazdálkodási jogköre Az óvoda módosított alapító okiratának kelte: június 1. Határozati száma: 267/2014.(V.29.) öh. határozata Alaptevékenysége: az alapító okiratban foglaltak szerint. Az alaptevékenységet meghatározó jogszabály: az alapító okiratban foglaltak szerint. A költségvetés végrehajtására szolgáló számlaszám: A költségvetés végrehajtására szolgáló bank: K&H bank Az óvoda önállóan működő költségvetési szerv. Az intézmény pénzügyi-gazdálkodási feladatait Esztergom Város Polgármesteri Hivatala látja el. A Polgármesteri Hivatal és az önállóan működő óvoda közötti munkamegosztás és feladatvállalás rendjét a Munkamegosztási megállapodás tartalmazza. Az intézmény vállalkozási tevékenységet nem folytathat. Gazdálkodással összefüggő jogkörök Az óvodán belüli gazdálkodást az óvodavezető irányítja. Felel a költségvetés ésszerű és takarékos felhasználásáért. Munkáját a helyettes és az óvodatitkár is segíti. Az óvodatitkár felel a rábízott pénz és iratok kezeléséért, munkáját az óvodavezető és a helyettes közvetlen felügyeletével végzi. Az óvoda gazdasági tevékenységének ellátásához költségvetéssel rendelkezik. A költségvetést a törvényi előírásoknak megfelelően, a számviteli eljárások szerint, a Fenntartó által előírt ütemezésben egyeztetve, közösen készítik el.

9 3.1 Alapító okirat

10 3.2 A térítési díj befizetésére, visszafizetésére vonatkozó rendelkezések. A térítési díj befizetése minden hónap tizedik napja után történik. A befizetés, és pótbefizetés pontos dátuma és ideje a bejárati tájékoztató felületen olvasható. Az étkezési térítési díjat az Önkormányzat Képviselő-testülete hagyja jóvá. A gyermek kedvezményes vagy ingyenes étkezésben is részesülhet a fennálló rendeletek értelmében. A kedvezményeket a szülőknek írásban kell igényelni. Hiányzás esetén az étkezés lemondható és igényelhető előző nap 9 óráig telefonon vagy személyesen az óvodatitkárnál, és a csoportok faliújságján írásban a kihelyezett táblán. A lejelentés a következő naptól lép életbe, s a következő befizetéskor írható jóvá. Be nem jelentett hiányzás esetén a szülő a térítési díj visszafizetésére nem tarthat igényt. Ha a gyermek véglegesen távozik az óvodából (iskolába kerül, elköltöznek, stb.) az óvodavezető jelzi az óvodatitkárnak, hogy a térítési hátralékát vagy túlfizetését rendezni tudják. Mindenféle be és visszafizetés csak bizonylat ellenében történhet! ( Lásd: Házipénztár és készpénzkezelési szabályzat.) A gazdálkodási szabálytalanságok kezelésének eljárási rendjét a FEUVE tartalmazza, és az SZMSZ mellékletében szerepel. Részei: Az intézmény ellenőrzési nyomvonala A pénzügyi lebonyolítási és ellenőrzési folyamat Kockázatelemzés. Bélyegző nyilvántartás Az óvoda bélyegzőit a bélyegző nyilvántartás tartalmazza. A bélyegzők használata megegyezik az aláírási jogkörben leírtakkal, ugyanazon személyek használhatják a bélyegzőket, mint akiknek aláírási joga van.

11 4. A SZERVEZETI EGYSÉGEK VEZETŐINEK JOGOSÍTVÁNYAI 4.1 Az óvodavezető az intézmény egyszemélyi felelőse Feladatai, hatásköre Pedagógiai és tanügyi vezető Személyzeti, munkaügyi vezető Az óvoda működéséért és gazdálkodásáért felelős vezető Minőség fejlesztési vezető Kapcsolattartás, koordináló tevékenység a partnerekkel. Az óvodavezető kizárólagos jogkörébe tartozik - A nevelőtestület vezetése - A pedagógiai munka irányítása - A tanügy igazgatási döntések meghozatala - A munkáltatói, továbbá gazdálkodási és kiadmányozási /aláírási/ jogkör gyakorlása Kiadmányozási / aláírási / jogkör Az intézmény nevében aláírási joga az óvodavezetőnek van. A pénzügyi kötelezettségeket vállaló iratok kivételével az óvodavezető egymaga ír alá. Akadályoztatása esetén az azonnali intézkedéseket tartalmazó ügyiratokat az óvodavezető helyettes írja alá. Tartós távollét esetén a helyettesítési rend szabja meg az aláírási jogot. A pénzügyi kötelezettségeket vállaló iratokat az óvodavezető és az óvodatitkár írhatja alá. Az óvodavezető feladatai A pedagógiai munka irányítása: - Az óvoda pedagógiai programjának irányítása, megvalósításának ellenőrzése. - Munkaterv és egyéb operatív tervek előkészítése, összeállítása, összhangja egyéb stratégiai tervekkel, célokkal, figyelembe véve az intézményi szükségleteket és az egyéni életpályát. - Ellenőrzi a környezetvédelmi előírásokat. - Kidolgozza, és irányítja az intézmény stratégiai és operatív dokumentumainak koherens kialakítását, összhangban az oktatáspolitikai célokkal. - Az éves tervek és beszámolók egymásra épülnek, és megállapításai szerint történik a következő év tervezése. - Útmutatás, segítségnyújtás a nevelőmunkához,

12 - Nevelői munkatársi értekezletek, nevelés nélküli munkanapok előkészítése, lebonyolítása, - A pedagógiai felkészültség és a pedagógiai munka ellenőrzése, elemzése, értékelése, - Az óvodai kapcsolatok elmélyítése, illetve bővítése, - Az óvónők adminisztrációs munkájának ellenőrzése, - Pályázatokon való részvétel, és erre ösztönzés. Munkaügyi teendők lebonyolítása: - Az óvoda dolgozóinak alkalmazása, - A közalkalmazotti jogviszonnyal kapcsolatos jogszabályok alkalmazása, iratok kezelése, rendezése, ellenőrzése, - Illetmények megállapítása, - Az anyagi és erkölcsi elismerés gyakorlása, - Munkafegyelem betartása, ellenőrzése, - Minősítések, jellemzések készítése, - Szabadságolási terv jóváhagyása. Gazdálkodási feladatok ellátása: - Az éves költségvetés megtervezése, felhasználásának irányítása, - Bérgazdálkodással kapcsolatos teendők ellátása, - Az óvoda fenntartásával, karbantartásával és felújításával kapcsolatos munkák felmérése, megrendelése, a munkák ellenőrzése, - Új eszközök, berendezési tárgyak, játékok beszerzése, - Selejtezés, leltározás. Tanügy igazgatási feladatok: - Az óvoda törzskönyvének vezetése, - Gyermekcsoportok kialakítása, - Dolgozók munkarendjének kialakítása, jóváhagyása, - Mulasztási naplók ellenőrzése, - Az éves statisztika elkészítése, - Beiskolázás megszervezése, lebonyolítása, - Munka és balesetvédelmi oktatás valamint tűzvédelmi oktatás ellenőrzése, - Nyári ügyeleti rend megszervezése, - Irattárazási feladatok elvégzése, - Belső ellenőrzés.

13 4.2 Az óvodavezető- helyettes A vezetők közötti kapcsolattartás és feladatmegosztás Az intézmény élén az óvodavezető áll, akit egy helyettes segít az óvoda vezetésével összefüggő feladatai ellátásában. ( Az óvoda irányítási és szervezeti felépítése.) Az óvodavezetőnek az óvoda vezetésében fennálló felelősségét képviseli és döntési jogkörét a köznevelési törvény határozza meg. Ellátja továbbá más jogszabályok által a vezető hatáskörébe utalt feladatokat. Hatáskörébe tartozik a rendelkezésre álló költségvetés alapján az intézmény működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása. Az óvodavezető közvetlen irányítása mellett végzi vezetői tevékenységét az óvodavezető helyettes, aki szükség esetén ellátja a vezető helyettesítését. Az óvodavezető-helyettes - A vezető közvetlen munkatársa. - A vezető távollétében teljes felelősséggel végzi a vezetési feladatokat. - Munkáját azok a pedagógiai és egyéb feladatok alkotják, amelyeket közös megbeszélés és egyeztetés után az óvodavezető írásban meghatároz illetve szóban utasítást ad. - A vezető-helyettes megbízásakor a nevelőtestület véleményezési jogkörrel rendelkezik. Az óvodavezető-helyettes feladatai: Vezetői tevékenységét az óvodavezető közvetlen irányítása mellett végzi - Segíti a vezető ellenőrzési munkáját. - Segít az éves pedagógiai terv összeállításában, értékelésében. - Új belépők, pályakezdők beilleszkedését támogatja, segíti. - Az óvónőkkel karöltve szervezi és irányítja a dajkák munkáját. - Szükség esetén megszervezi a helyettesítéseket. - A munka tűz és balesetvédelmi oktatást megtartja. Részt vesz a szemléken. - Gyermekvédelmi felelős. - Jelzi a vezetőnek a szükséges javításokat, ellenőrzi ezek lebonyolítását. - Javaslatot tesz a selejtezésre, részt vesz a leltározásban, selejtezésben. - Elkészíti a szabadságolási tervet, vezeti a távolmaradást, helyettesítést, túlóra kimutatást. - Aktívan részt vesz a beszerzésekben, segíti az igények felmérését. - Ellenőrzi az udvari élet, rossz idő esetén tortatermi élet tartalmas lebonyolítását. - Az óvodatitkárral egyezteti a heti étlapot, ellenőrzi az étel mennyiségét, minőségét.

14 - Az óvodavezetővel karöltve segít az éves költségvetés elkészítésében, felhasználásának figyelemmel kisérésében. - Naprakészen tájékozott az óvoda ügyeiben, ugyanis a vezető távollétében teljes felelősséggel el kell látnia az óvodavezetési feladatokat. - A munkafegyelem rendszeres figyelemmel kísérése. - Jelenléti ívek ellenőrzése. - Hívásnapló ellenőrzése. - Minden olyan feladat, amivel munkaköréhez kapcsolódóan az óvodavezető megbízza. A gyermekvédelmi felelős feladatai az óvodában Óvodánkban a gyermekvédelmi felelősi feladatokat az intézményvezető helyettese látja el. A gyermekvédelmi munka hatékonyabbá tétele érdekében: - Elősegíti az óvónők felderítő tevékenységét, - Összehangolja a gyermekvédelmi tevékenységet az intézményben dolgozó óvónők között, - Az óvónők felmérése alapján szeptember végére elkészíti az intézményi összesítést és nyilvántartást, - Szükséges esetekben az óvónőkkel együtt családlátogatást végez, - Gyermekbántalmazás vélelme, vagy egyéb pedagógiai eszközökkel meg nem szüntethető, veszélyeztető tényező esetén értesíti a gyermekjóléti szolgálatot, - A gyermekjóléti szolgálat felkérésére részt vesz az esetmegbeszéléseken, - A rendszeres vagy rendkívüli gyermekvédelmi támogatás lehetőségére felhívja a szülők figyelmét, - Kapcsolatot tart a szülőkkel, a csoportok óvónőivel, a gyámhivatallal, a gyermekjóléti szolgálattal, a nevelési tanácsadóval, a gyermekorvossal, védőnővel, ha kell a rendőrséggel. - A szükséges jelzéseket írásban elkészíti, megkeresés esetén a véleményt megadja, környezettanulmányt készít. - Szükséges esetben a folyamatosság érdekében felveszi a kapcsolatot az iskolai gyermekvédelmi felelőssel. - Minden olyan feladat, amivel munkaköréhez kapcsolódóan az óvodavezető megbízza. 4.3 A gazdálkodásért felelős munkatárs Az óvodatitkár feladatai Gazdasági adminisztratív munkakörben alkalmazott dolgozó, aki kizárólag az óvodavezető vagy helyettes utasításait hajtja végre. Utalványozási joga nincs, az óvoda nevében kötelezettséget nem vállalhat.

15 - Elvégzi azokat az adminisztratív munkákat, amelyekkel az óvodavezető vagy helyettese megbízza. - Az intézményi levelezés bonyolítása, az iratok tárolása, selejtezése. - Be és kimenő iratok, levelek, dokumentumok iktatása, rendszerezése, előkészítése postázásra, postázás. - Étkezéssel kapcsolatos dokumentáció, nyilvántartás naprakész vezetése. - Telefonok bonyolítása, üzenetek közvetítése. - Határidők nyilvántartása. - A törvények, rendeletek változásának követése, értelmezése. - A vezető programjainak, feladatainak vezetése, nyomon követése. - A munkavállaló személyi anyagának előkészítése, kezelése, rendszerezése. - A különböző nyilvántartások vezetése (leltár, selejtezés, pedagógus igazolvány). - A gyermekekkel kapcsolatos nyilvántartások, adatok vezetése, igazolások előkészítése. - A havi étkezési díjak beszedése, nyilvántartása, a pénz befizeti az óvoda számlájára. - Az ide vonatkozó jogszabályok alapján anyagi felelősséggel tartozik az általa kezelt pénzekért és az egyéb értékekért, (házipénztár, ellátmány). - Szükség esetén részt vesz az óvodai eszközbeszerzésekben. - Minden olyan feladat, amivel munkaköréhez kapcsolódóan az óvodavezető megbízza. 4.4 Vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség A közalkalmazottak vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségével kapcsolatos kérdéseket, a 2007.évi CLII. törvény egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről, szabályozza. A közalkalmazotti körben foglalkoztatottak nyilatkozattételi kötelezettsége Vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség terheli azt a közalkalmazottat, aki - javaslattételi, - döntési, - vagy ellenőrzési jogosultsággal rendelkezik, munkaköri feladataival összefüggésben a költségvetési pénzeszközök felett. Vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett az óvodánkban - az óvoda vezetője, - az óvoda vezető-helyettese, - vele egy háztartásba élő hozzátartozók / házastárs, élettárs, valamint a közös háztartásban élő szülő, gyermek a házastárs gyermeke, ideértve az örökbefogadott és a nevelt gyermeket is /.

16 A vagyonnyilatkozat-tétel esedékessége A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget megalapozó jogviszony létrejötte érdekében, azt megelőzően és a megszűnését követő harminc napon belül. Két évente az esedékesség évében június 30-ig kell teljesíteni. A vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség elmaradásának jogkövetkezményei A vagyonnyilatkozat teljesítéséig nem adható ki az a megbízás, amelyre a vagyonnyilatkozat-tétel kötelező. Nem bízható meg az adott feladat ellátásával az, aki nem tesz eleget vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének Az, aki megtagadja a vagyonnyilat-tételi kötelezettség teljesítését, nem foglalkoztatható tovább. A jogviszony megszűnésétől számított három évig nem létesíthető közalkalmazotti viszony, illetve részére nem adható vezetői megbízás. Az iratkezelői jogokat az intézményvezető gyakorolja. A vagyonnyilatkozatokat az intézményvezető zárt és más által hozzá nem férhető helyen őrzi.

17 5. AZ ÓVODA KÖZÖSSÉGE, EZEK KAPCSOLATAI EGYMÁSSAL Az óvoda közösségei Az óvodaközösséget az alkalmazottak, a szülők és a gyermekek alkotják. Az óvodai alkalmazottak közössége az óvodával közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozókból áll. Jogaikat, kötelességeiket törvények és az ezekhez kapcsolódó rendeletek rögzítik. A nevelőtestület tagja az óvoda valamennyi pedagógus dolgozója. A nevelőtestület jogszabályban rögzített elfogadási, döntési és véleményezési joggal rendelkezik. 5.1 A pedagógus foglalkoztatási formái, belső szabályozása Munkaideje: heti 40 óra napi 8 óra 5.2 A pedagógusok közösségei A nevelőtestület: Óvodapedagógus munkaköri leírása Az óvodapedagógus felettese az óvodavezető. Az óvodapedagógus feladatai - Feladata a rábízott gyerekek nevelése és fejlesztése, a legjobb tudásának megfelelően, minden területre kiterjedően. - Feladatait a köznevelési törvényben meghatározottak szerint, az országos és helyi nevelési program alapján végzi önállóan és felelősséggel. - A nevelőtestület tagjaként gyakorolja azokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyet az idevonatkozó jogszabályok határoznak meg. - Alkotó módon együttműködik kollégáival a nevelőmunka fejlesztése, a nevelőtestületi egység kialakítása érdekében. - Szakmai megbeszélések, értekezletek aktív résztvevője. Kulturáltan vitatkozik, érvei szakmailag megalapozottak. A problémák megoldására, kompromisszumra törekszik. - Óvodai feladatait a szervezet működési rendszerének megfelelő módon kezeli és intézi. - Hiteles, másokra odafigyelő, együttműködésre kész személyiség.

18 - Feladata az együttműködés változatos és célszerű formájának kialakítása. Nyitott a szülő, a gyermekek, az intézményvezető, a kollégák, a szaktanácsadó visszajelzéseire, ezeket önkritikusan elemzi, értékeli, és felhasználja őket szakmai fejlődése érdekében. - A szülőkkel való együttműködés és korszerű tájékoztatás WEB felületen keresztüli működtetésében folyamatosan szerepet vállal és az intézményi szabályzatokban megfogalmazott kapcsolattartási lehetőségek során szükségszerűen és kritikusan használja a digitális eszközöket. - A kapcsolattartás formái és az együttműködés során célszerűen és szükség szerint résztvevője az online megvalósuló szakmai együttműködéseknek. - Lehetőség szerint résztvevője az online megvalósuló szakmai együttműködéseknek. - Lehetőség szerint bekapcsolódik különböző szakmai közösségek munkájába. Ennek folyamatáról, valamint eredményeiről közvetlen szakmai környezetét informálja. - Szóbeli és írásbeli kommunikációját folyamatosan és kritikusan elemzi, értékeli és fejleszti. - Tisztában van személyiségének sajátosságaival. Reálisan értékeli szakmai felkészültségének aktuális szintjét, erősségeit és gyengeségeit, a fejlődés érdekében tudatosan tervezi a saját szakmai jövőjét. Tisztában van a különböző pedagógusszerepek elvárásaival. Törekszik arra, hogy megfeleljen ezeknek. - Pedagógiai tevékenysége során innovatív, változatos képességfejlesztő eszközöket, munkaformákat, tapasztalatszerzési módokat, és visszacsatolási eljárásokat, IKT- eszközöket, gyermek megismerési technikákat stb. alkalmaz. - Aktív résztvevője az intézményfejlesztő tevékenységének. Szerepet vállal pályázatfigyelésben, pályázatírásban és a megvalósítás feladataiban. Az eredményeket beépíti pedagógiai gyakorlatába. - Köteles megtartani a pedagógusetika követelményeit, valamint a munkafegyelem és közösségi együttműködés normáit. - Életszemléletében törekedjen a pozitív beállítottságra, működjön együtt a jó munkahelyi légkör megteremtésében! - Irányítja a dajka munkáját. Alaptevékenysége - Az óvoda teljes nyitva tartása alatt óvodapedagógus foglalkozik a gyerekekkel. Munkaidejét és kötelező óraszámát a mindenkor érvényben lévő jogszabály alapján határozza meg az óvoda vezetője. Kötelező óraszámát a gyerekekkel való közvetlen foglalkozással tölti el. - Az óvodában olyan időpontban jelenjék meg, hogy munkaidejének kezdetekor munkavégzésre rendelkezésre álljon. Ha munkáját betegség, vagy egyéb ok miatt nem kezdheti meg, távolmaradását munkakezdésig jelezze vezetőjének, kollégájának, hogy helyettesítéséről időben gondoskodhassanak. Munkaidő alatt csak a vezető engedélyével hagyhatja el az óvodát.

19 - Felelős a rábízott gyermekek szellemi és testi fejlődéséért. Nevelőtevékenysége keretében gondoskodjon a gyermekek testi épségének megóvásáról, erkölcsi védelméről, személyiségének fejlődéséről. Az ismereteket sokoldalúan és tárgyilagosan közvetítse. A humanista pedagógiai elveivel ellentétes büntetési eljárásokat nem alkalmazhat (például: testi fenyítés, megfélemlítés, csoporttól való eltávolítás, alvásra vagy étel elfogyasztásra való kényszerítés) - Alapvető feladata a rábízott gyermek egyéni differenciált nevelése, a gyermekközösségek fejlesztése. Vegye figyelembe a gyermek egyéni képességeit, tehetségét, fejlődési ütemét, szociokulturális helyzetét, átlagtól eltérő másságát. Biztosítsa a gyermekek részére az etikus viselkedéshez szükséges ismereteket. A gyermek életkorának, fejlettségének figyelembevételével elsajátíttatja a közösségi együttműködés magatartási szabályait, törekszik azok betartására. Feladata a tehetséggondozás, felzárkóztatás, a preventív nevelőmunka. - Életkori sajátosságokhoz igazodó közösségfejlesztő tevékenységeket támogat. - Folyamatosan ellenőrzi, méri, értékeli a gyermekek teljesítményét, fejlődését, és erről feljegyzést készít. Változatos értékelési eszköztárral rendelkezik, melyből a gyermekek életkori sajátosságainak figyelembevételével tudatosan választja ki a pedagógiai célnak leginkább megfelelőt. - Az érvényben lévő alapdokumentum előírásai és ajánlásai szerint megfelelően felkészül a tervszerű nevelőmunkára. Alkalmazza a gyermekek tevékenységéhez szükséges szemléltető eszközöket, segédanyagokat. - Naprakészen vezeti a csoportmunkához kapcsolódó adminisztrációs feladatokat (mulasztási napló, csoportnapló, gyermeknapló, jelenlévők nyilvántartása.) - Kapcsolatot tart a szülőkkel, pedagógiai és egészségügyi felvilágosító tevékenységével hozzájárul az óvodai és a családi nevelés egységének kialakításához. - A gyerekek és szülők emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartja. Részt vesz az óvoda szülői értekezletein, megszervezi és vezeti azt, a szükségleteknek megfelelően fogadóórát és nyílt napot tart. A szülőket folyamatosan, érdemben tájékoztatja az óvodában folyó nevelőmunkáról, a kisgyermek fejlődéséről. Szükség esetén családlátogatást végez, melyről feljegyzést készít. Közreműködik a gyermek fejlődését veszélyeztető körülmények megelőzésében, feltárásban, megszüntetésében. - A nevelés folyamatosságának biztosítása érdekében kapcsolatot tart a bölcsődei és iskolai nevelőkkel. Az iskolaérettség megállapításához szakvéleményt készít. - Támogatja az orvos, a védőnő, az állami gondozott gyermekek esetében a nevelőszülői felügyelő munkáját.

20 - Felelős a rábízott gyermekek testi épségéért, csoportját nem hagyhatja felügyelet nélkül.! Köteles a balesetveszélyt elhárítani, megelőzni, a szükséges intézkedéseket ennek érdekében megtenni. - A külső világ tevékeny megismeréséhez kirándulásokhoz, gondoskodjon biztonságos, külső helyszínekről, kíséretről! - Minden óvónőnek hívatásából eredő kötelessége, hogy fejlessze szakmai és általános műveltségét, tökéletesítse pedagógiai munkáját. Ennek érdekében használja fel az önképzésben és a szervezett továbbképzésben biztosított lehetőségeket, az intézmény jelenlegi és jövőbeli igényeinek. - A csoportszobában és a közös helyiségekben teremtsen esztétikus környezetet, amely harmonizál az óvoda többi helyiségével! - Óvja az óvoda berendezési és felszerelési tárgyait. A csoportszobában elhelyezett leltári tárgyakért és az általa használt eszközökért felelősséggel tartozik. - Az óvodára háruló feladatokból az óvónő köteles az alábbi részfeladatokat ellátni a vezető útmutatása és megállapodás szerint: o Helyettesítés o Előadás, beszámoló, bemutató tartása o Szertárfelelős, könyvtárfelelős o Jegyzőkönyvvezetés o Az óvodai munkatervben szereplő rendezvények, tevékenységek megszervezése o Pályázatírásban való részvétel o Továbbtanulók segítése o Hallgatók gyakorlatának vezetése o Leltározás selejtezés előkészítése o Felkérés alapján vállalhat munkavédelmi és tűzvédelmi megbízatást - Az óvoda működésével, a nevelőtestület tagjaival és munkájával, a gyermekek egészségügyi és családi körülményeivel kapcsolatos hivatali titkot köteles megőrizni. - Munkaidőben csak a legszükségesebb esetben használjon telefont, (telefon használat szabálya), magánügyeit gyorsan (mindössze 3-5 percben), a nevelőmunka zavarása nélkül intézze el. - Egyénileg és a nevelőtestület tagjaként is mindent megtesz annak érdekében, hogy az óvoda elismertségét, jó hírnevét elősegítse. - Minden olyan feladat, amivel munkaköréhez kapcsolódóan az óvodavezető megbízza.

21 Alkalmi feladatokra alakult munkacsoport A nevelőtestület feladatkörébe tartozó ügyek átruházása A nevelőtestület a feladatkörébe tartozó ügyek előkészítése vagy eldöntése céljából, tagjaiból meghatározott időre vagy alkalmilag bizottságot hozhat létre, illetve egyes jogköreinek gyakorlását átruházhatja a szakmai munkaközösségre. Az átruházott jogkör gyakorlója a nevelőtestületet tájékoztatni köteles azokról az ügyekről, amelyekben a nevelőtestület megbízásából eljár. A beszámolás (tájékoztatás) idejét és módját egyeztetni és rögzíteni kell. Minden olyan feladat, amivel munkaköréhez kapcsolódóan az óvodavezető megbízza. 5.3 Dajka munkaköri leírása Közvetlen felettese az óvodapedagógus. Munkáját az óvodavezető által meghatározott munkarendben az óvodapedagógus irányításával végzi. Gyermekszerető viselkedésével, személyi gondozottságával, kommunikációs és beszédmintájával hasson az óvodás gyermekek fejlődésére! Tisztelje a gyermeket, a szülőt, - kapcsolataira a tapintat, az elfogadás legyen a jellemző. A tudomására jutott pedagógiai információkat titokként kezelje. Nevelési kérdésekben az érdeklődő szülőket tapintatosan az óvodapedagógushoz irányítsa. A dajka általános feladatai a gyermekcsoportban - A óvónő által meghatározott napirend szerint segít a gyermekek gondozásában, öltöztetésében, a tisztálkodási teendők ellátásában. Az óvónő mellett a nevelési terveknek megfelelően tevékenyen részt vesz a gyermekcsoport életében. - Az étkezések kulturált lebonyolításában aktívan közreműködik. - A nyugodt pihenés feltételeinek megteremtéséhez lerakja az ágyakat, ágyneműket, a gyermekek jelének figyelembevételével. - A terem szellőztetéséről gondoskodik lefekvés előtt. - A játék- és egyéb tevékenységekhez szükséges eszközök előkészítésében közreműködik, az óvónő utasításait követve. - Türelmes, kedves hangnemmel segíti a nevelőmunkát, a gyermekek szokásrendjének alakulását. - Az óvodai nevelés eredményességéhez munkájával nyújtson minőségi szolgáltatást. - Hiányzás esetén díjazás ellenében köteles helyettesíteni. - Az óvodában olyan időpontban jelenjék meg, hogy munkaidejének kezdetekor a munkavégzésre rendelkezésre álljon.

22 - Ha munkáját betegség, vagy egyéb ok miatt nem kezdheti meg, távolmaradását munkakezdésig jelezze vezetőjének, kollégájának, hogy helyettesítéséről időben gondoskodhassanak. Munkaidő alatt csak a házban lévő vezető engedélyével hagyhatja el az óvodát. - Az óvodai ünnepélyeken, hagyományokban aktívan közreműködik, a szervezési feladatokban a vezető és az óvónő útmutatásai szerint részt vesz. - Séták, kirándulások alkalmával az óvodapedagógusokat segítve kíséri a gyermekcsoportot, felügyelve a biztonságos közlekedésre. - Baleseti veszélyforrásokat figyeli, azokat haladéktalanul jelenti az óvodavezetőnek, vagy a csoport óvónőjének. - A környezet esztétikai rendjének megteremtésében aktívan együttműködik az óvónővel. - Betartja a környezetvédelmi előírásokat. - A napközben megbetegedett gyermekeket felügyeli, ápolja, amíg a szülő érte nem jön. - Járuljon hozzá az óvoda jó munkahelyi légkörének kialakításához! - Minden olyan feladat, amivel munkaköréhez kapcsolódóan az óvodavezető megbízza. A dajka egyéb feladatai - A csoport helyiségeit a munkamegosztás rendjében tisztán tartja. - Hetente végez fertőtlenítő takarítást a termekben, öltözőkben, mosdókban. - A portalanítást mindennap elvégzi. (porszívózás, portörlés) - A játékeszközöket tisztán tartja, a szükséges fertőtlenítéseket igény szerint elvégzi. - A tisztítószereket elkülönítve a gyermekektől, biztonságos helyen tárolja. - A gyermekcsoport textíliáit mossa, vasalja. - Az ablakokat, ajtókat, bútorokat lemossa. - Gondozza az óvoda udvarát, a homokozók környékét felsöpri, a játéktároló helyiséget rendben tartja. - A csoport textíliáival, evőeszközeivel, edényeivel a leltár szerint elszámol, vezeti a csoport törésnaplóját. - A nyári takarítási szünetben elvégzi az óvoda éves nagytakarítását. Egyéb rendelkezések - Az óvoda tárgyait és eszközeit felelősséggel használja és óvja, a biztonságtechnikai és tűzvédelmi előírásokat mindenkor betartja. - A munkabeosztás alapján az óvoda elhagyásakor ellenőrzi az ajtók, ablakok bezárását, az áramtalanítást, és a riasztó beüzemelését. - Az óvoda kulcsáért teljes felelősséggel tartozik.

23 5.4 Pedagógiai asszisztens Főbb felelősségek és tevékenységek A gondjára bízott gyermekek testi épségéért teljes körű felelősséggel tartozik. Köteles gondoskodni a gyermekek testi szükségleteinek ellátásáról, a gyermekek foglalkoztatásáról, fejlődésük optimális segítéséről az óvodapedagógusok iránymutatása szerint: a gyermekek felügyeletének biztosításánál. a tevékenységek megszervezésében és lebonyolításában. a lassabban haladó, egyéni segítséget igénylő gyermekek megsegítésében. a másság elfogadtatásában (személyes példaadás). a gyerekek biztonságos körülményeinek megteremtésében, a balesetek elkerülésének kivédésében. a tevékenységszervezés feltételeinek zökkenőmentes feltételeinek biztosításában. az óvodai ünnepségek, hagyományok megszervezésében, lebonyolításában. Feladatkör részletesen Az óvodapedagógus irányítása alapján segíti a csoportban folyó nevelőmunkát: Köteles gondoskodni a gyermekek testi szükségleteinek ellátásáról, a gyermekek foglalkoztatásáról, fejlődésük optimális megsegítéséről. A tevékenységek megszervezésében az óvónő irányításával segíti a csoportban folyó munkát, az eszközöket előkészíti, elrakja, segít a csoportszoba átrendezésében, a gyermekek eszközeinek előkészítésében, szükség szerint a gyermekeknek egyéni segítséget nyújt. Segíti a gyerekek befogadásának zökkenőmentessé tételét. Aktívan részt vesz a gyermekek gondozási teendőinek ellátásában, így: - az étkeztetésnél, - az öltözködésnél, - a tisztálkodásban, - a levegőztetés előkészítésében és lebonyolításában. Sétánál, óvodán kívüli foglalkozásoknál, kirándulásoknál segíti a gyermekek utcai közlekedését, a programokon való kulturált részvételt. A délután folyamán a pedagógus útmutatása szerint- segít a szervezett tevékenységek előkészítésében, levezetésében. Csendes pihenő alatt és szabadidejében szemléltető eszközöket készít, azokat karbantartja, előkészíti a következő napokra. Segít a gyermekek hazabocsátásánál. Szükség szerint közreműködik a gyermekek orvosi vizsgálatánál. Ismeri az intézmény alapdokumentumait. Munkáját minden esetben az említett dokumentumok alapján és a pedagógusok útmutatása szerint végzi.

24 Általános magatartási követelmények A gyermekek, a szülők, valamint a munkatársak emberi méltóságát és jogait maradéktalanul tiszteletben tartja, javaslataikra, kérdéseikre érdemi választ ad. Munkatársaival együttműködik. A munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő és az adott helyzetben általában elvárható magatartást tanúsít: - a tisztesség elvének megfelelően, - a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján figyelembe véve, - munkaidején kívül sem tanúsítva olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére, - véleménynyilvánításhoz való jogát a munkáltató jó hírnevét jogos szervezeti érdekeit súlyosan sértő vagy veszélyeztető módon nem gyakorolhatja, - köteles a munkája során tudomására jutott hivatali titkot megőrizni, ezen túlmenően sem közölhet illetéktelen személlyel olyan adatot, amely munkaköre betöltésével összefüggésben jutott a tudomására. Különleges felelőssége Tevékenységét az intézményvezető-helyettes irányítása mellett végzi. Felette az általános munkáltatói jogokat az intézményvezető gyakorolja. Az alkalmazás feltétele, módjai A gondjára bízott gyermekek testi épségéért teljes körű felelősséggel tartozik. Az intézmény alkalmazotti körének tagjaként alakítója és részese a jó munkahelyi légkörnek. Az óvoda nevelőtestületével és technikai dolgozóival összhangban szervezi munkáját, törekszik az egymást segítő emberi kapcsolatok kialakítására. Részt vesz a gyermekek egészséges testi és mentálhigiénés környezetének kialakításában. A gyermekek óvodai munkájáról a szülőknek tájékoztatást nem ad, őket a megfelelő pedagógushoz irányítja. A hivatali titoktartás e munkakörben is kötelező. Felelőssége kiterjed teljes munkakörére és tevékenységére. Felelősségre vonható munkaköri feladatainak határidőre történő elmulasztásáért vagy hiányos elvégzéséért; a vezetői utasítások igénytől eltérő végrehajtásáért; a jogszabályok, a munkahelyi fegyelem és bizalmi jelleg, a munkatársak és a gyermekek jogainak megsértéséért; a munkaeszközök, berendezési tárgyak előírástól eltérő használatáért, megrongálásáért; a vagyonbiztonság, a rábízott leltári tárgyak és a higiénia veszélyeztetéséért.

25 Ellenőrzési tevékenység Munkáját a törvényesség és az intézmény alapdokumentumai (pedagógiai program, SZMSZ, házirend stb.) által megfogalmazott célkitűzések, a működési rend, a vezetői utasítások és a nevelőtestületi határozatok betartása alapján végzi. Ha bármely területen hiányosságot tapasztal, erről értesíti az illetékes vezetőt. Ellenőrzésére jogosultak Az intézményvezető, a helyettese és az óvodapedagógusok Kapcsolatok Napi munkájában rendszeresen együttműködik a csoportban dolgozó pedagógusokkal és az óvodavezetéssel. Az intézmény gyermekei és dolgozói érdekében kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik a szülőkkel ápolja a hagyományosan kialakult kapcsolataikat. Részt vesz az alkalmazotti értekezleteken. Munkakörülmények Munkáját az óvodavezető által meghatározott munkabeosztás és szabályok betartásával, a mindenkor hatályos jogszabályok szellemében, az SZMSZ és a közalkalmazotti szabályzat alapján végzi. Munkájához számítógép, fénymásoló berendezés a szabályoknak megfelelően áll rendelkezésre. Technikai döntések Betartja a tűz-, munka- és balesetvédelmi előírásokat. Takarékosan gazdálkodik a rábízott anyagokkal. Kialakítja az egészséges és biztonságos munkakörülményeket, az anyagi lehetőségek szerint. 5.5 Udvaros Napi állandó feladatai: - Bevásárlás az óvodának - Kézbesítési feladatok - Járdasöprés - Szemetes edények kiürítése - Betartja a környezetvédelmi előírásokat. Időszakos teendői: - Homokozók fellocsolása, ásása, gereblyézése, (nyáron naponta) - Udvari növények ültetése, gondozása, - Hó söprés - Tisztán tartja az óvoda kazánházát.

26 Amennyiben időszakos teendői nincsenek (időjárástól függően) elvégzi az óvodában adódó kisebb javítási, karbantartási festési munkákat. Minden olyan feladat, amivel munkaköréhez kapcsolódóan az óvodavezető megbízza 5.6 A szülők közösségei A HONVÉD UTCAI ÓVODA SZÜLŐI KÉPVISELETÉNEK NYILATKOZATA (a szülők kezdeményezésére, önként szerveződő közösség) Cél: Szülői képviselet, véleményezési és javaslattevő jog gyakorlása. Feladat: - Az óvodai életet együttműködésükkel elősegítő szülők összefogása, tájékoztatása. - Kapcsolattartás, figyelemfelhívás, támogatás. - Az óvodába járó gyerekek szüleinek érdekképviselete. - Az óvoda és a szülők aktív együttműködésének elősegítése. Tagjai: Az óvodába járó gyermekek szülei. 5.7 Az óvoda közösségeinek kapcsolattartása A nevelőtestület és a nevelőmunkát segítő dolgozók közötti kapcsolattartás az óvodai munka egészét, valamint az óvoda valamennyi alkalmazottját érintő ügyekben a mindenki részvételével megtartott alkalmazotti értekezleten valósul meg. Az egyes tervezési időszak feladatait a csoportok óvónői rendszeresen megbeszélik a csoporthoz beosztott dajkával. Óvodai értekezletek Az óvoda közösségeivel valamint nevelőmunkájával és működésével kapcsolatos kérdéseket az óvodai értekezleteken lehet megbeszélni, és egyéb kérdésekben felvilágosítást kérni. Nevelőtestület értekezletek - tanévnyitó, - tanévzáró, - évente három alkalommal, melynek témáit a munkaterv tartalmazza, - szükség esetén rendkívüli nevelőtestületi értekezletet kell összehívni, illetve ha az óvoda vezetője ezt indokoltnak tartja.

27 Munkatársi értekezlet - évente egy alkalommal az óvodavezető hívja össze. Szülői értekezlet és fogadó óra évente, szükség esetén bármikor, munkaterv szerint. Aktualitások megbeszélése heti rendszerességgel, a nevelőtestülettel igény, ill. szükség esetén a nevelőmunkát segítő és technikai dolgozókkal. A nevelőtestületi és a munkatársi értekezleten jegyzőkönyvet kell vezetni. A jegyzőkönyv vezetőjét az óvodavezető jelöli ki. Az értekezletről az érdekelt dolgozók csak indokolt esetben / betegség / hiányozhatnak. A nevelőtestület akkor határozatképes, ha tagjainak több mint a fele jelen van. Döntéseit egyszerű szótöbbséggel hozza. A nevelőtestületi értekezletet az óvodavezető készíti elő. A napirendet legalább 8 nappal az értekezlet előtt kifüggeszti az óvónői szobában. Írásos előterjesztés anyagát (szintén 8 nappal az értekezlet előtt) hozzáférhetően elhelyezi az óvónői szobában. A nevelőtestületi értekezlet vonatkozó napirendi pontjaihoz meg kell hívni a szülők képviselőit. Az óvodavezetői megbízással kapcsolatos nevelőtestületi és alkalmazotti közösségi értekezletet külön szabályozások érvényesek.

28 6. AZ ÓVODA VEZETÉSÉNEK ÉS KÖZÖSSÉGÉNEK KÜLSŐ KAPCSOLATAI A külső kapcsolatok rendszere A Fenntartóval, a helyi önkormányzati Képviselő-testülettel és annak bizottságaival, a Polgármesteri Hivatal irodáival a közvetlen kapcsolatot az óvodavezető tartja. A Polgármesteri Hivatal és az óvoda közötti kapcsolattartás rendjét egy külön megállapodás rögzíti. (Melléklet!) Az óvodát szakmai szervezetekben az óvodavezető képviseli. Az óvoda mindenkori gyermekvédelmi felelőse kapcsolatot tart a Gyámügyi szervekkel, a gyermekorvossal, védőnővel. Munkakapcsolatot tartunk fenn a Szakszolgálattal, Gyermekjóléti Szolgálattal. Az óvodavezető és a nevelőtestület a nevelés folyamatossága érdekében együttműködik a bölcsödével, a város többi óvodájával és az általános iskolákkal. A nevelőtestület az óvodai nevelőmunka eredményesebbé tétele érdekében aktív kapcsolatban áll a város kulturális és sport intézményeivel. Kapcsolattartásaink, partnerközpontú intézményként, óvodánk Mocorgó programjában is szerepelnek. A vezetők, az óvodapedagógusok és a szülők kapcsolattartásának a rendje A szülők és az óvodapedagógusok között a nevelési feladatok összehangolására lehetőség nyílik az alábbi módon: - naponkénti találkozásokon, - családlátogatásokon, - nyílt napokon, - szülői értekezleteken, - a faliújságra kifüggesztett információkon keresztül, - nyilvános ünnepélyeken, - óvodai rendezvényeken, - fogadóórákon. A gyermek fejlődéséről, magatartásáról pedagógiai jellegű tájékoztatást csak az óvodapedagógus adhat.

29 EGYÉB KAPCSOLATTARTÁS Munkadélután Mocorgó hetek, nap, délután Alapítvány kuratóriuma Kirándulások Pályázatok Egyéb közös programok HAGYOMÁNYOS KAPCSOLATTARTÁS Családlátogatás Szülői értekezlet Egyéni (napi) beszélgetések Nyílt napok Nyílt ünnepek Fogadóórák Az óvoda kapcsolatai ESZTERGOMI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete CSALÁDVÉDELEM GYERMEKVÉDELEM Gyámügy Családsegítő központ Gyermekjóléti szolgálat CSALÁD HUNGAST EGYÉB Uszodák Sportlétesítmények Sportegyesületek EGÉSZSÉGÜGYI HÁLÓZAT Gyerekorvosok Védőnők Fogorvos Egyéb szakorvosok ÁNTSZ Járási Állategészségúgyi és Élelmiszer-ellenőrzési Hivatal BÖLCSÖDE Iskolák Általános- Közép- Felsőfokú PEDAGÓGIAI KAPCSOLATTARTÁS Óvodák Pedagógiai szakszolgálat POK OH KÖZMŰVELŐDÉSI HÁLÓZAT Művelődési házak Könyvtár Múzeumok Támogatók

30 7. AZ ÓVODA MŰKÖDÉSI RENDJE, A GYERMEKEK BENNTARTÓZKODÁSI RENDJE 7.1 Az intézmény nyitva tartása A nevelési év tart szeptember 1.-től augusztus 31.-ig Az oktatási év tart: szeptember 1.-től május 31.-ig Télen karácsony és újév között, nyáron pedig egy hónapot az óvoda fenntartó rendelkezései szerint zárva tart. Nevelés nélküli munkanap: egy nevelési évben öt munkanap. A szünetek és a nevelés nélküli munkanapok idején gondoskodni kell a gyermek elhelyezéséről másik óvodában, ha a szülő ezt munkahelyi elfoglaltsága miatt kéri. A napi nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig pénteken 6 16 Reggel 6 7,30 óráig, délután óráig a gyermekek összevont csoportban tartózkodnak. 7.2 A gyermekek fogadása - A gyermekeket az óvodában óvónő fogadja. - Az épület építészeti adottsági miatt a gyermek megérkezését a szülőnek jeleznie kell az óvónőnek. - Írásos igazolást kérünk a szülőktől, ha a gyermek egyedül vagy 14 év alatti kísérővel jár óvodába. - Az óvónő által még ismeretlen személynek gyermeket csak a szülő előzetes engedélyével adunk ki. Ha az óvodában felejtenek gyermeket, ill. zárásig nem jön érte senki, a következő a teendő: A zárós óvónő a gyermekkel marad, biztosítja a gyermek óvónői felügyeletét, elemi szükségleteit kielégíti és érzelmileg olyan légkört teremt, amelyben a gyermek a legnagyobb biztonságban érzi magát! A mulasztási naplóban megtalálható telefonszámok alapján megpróbálja elérni a szülőket, ill. azokat a személyeket, akiket a szülőt a tanév elején ilyen nem várt esetre megjelölt. Ha nem sikerült telefonon elérni senkit, fél órával a zárás után, az óvodavezetőt vagy az óvodavezető helyettest kell értesíteni.

31 A rendőrségen érdeklődni, nem jelentettek-e balesetet. A zárós dajka itt marad az óvónővel. 7.3 Csoportok összevonásának rendje A csoportösszevonásról az óvoda vezetője, vagy helyettese dönt a nevelőtestület véleményének a meghallgatásával. Az óvoda építészeti adottságai mellett az alacsonyabb létszámból fakadó csoportösszevonásoknál mindig szem előtt tartjuk a gyermekek érdekeit. Reggel óráig délután pedig óráig csak egy összevont csoport működik az óvodában. Rendkívüli helyzetben, vagy nyáron illetve az iskolai őszi téli - tavaszi szünetekben erőteljesen lecsökkenhet a gyermeklétszám, ezért a szülői igény előzetes írásbeli felmérése után az óvodai élet megszervezése és a csoportösszevonás mindig a szükségleteknek megfelelően alakul. Az óvoda napirendjét Mocorgó programunk tartalmazza. 7.4 A gyermekek felvétele, átvételének feltételei A Nkt. 8. (1) szabályozza a gyermekek óvodai felvételét. Az óvodai felvétel jelentkezési időpontját a fenntartó határozza meg. A felvételről az óvoda vezetője dönt,- miután egyeztetett a város többi óvodájának a vezetőjével. Túljelentkezés esetén a nevelőtestület tagjaiból bizottságot hozunk létre, mely dönt a felvételről, ill. elutasításról. A felvételről, ill. elutasításról határozatban kell értesíteni a szülőt, aki fellebbezhet a döntés ellen. A felvett gyermekek csoportba sorolását az óvodavezető a nevelőtestület véleményének figyelembe vételével végzi. A szülői igényeket a lehetőségekhez mérten veszi figyelembe, mert a gyermek életkora, a fiú lány arány, és a csoport létszámhatárai már korlátozzák a csoportbasorolást. Más óvodából átvételre csak akkor van mód, ha van üres férőhely, és a másik óvoda küldött írásban értesítést az óvodaváltoztatásról. Ha a szülő szeretné megszüntetni az óvodai elhelyezést, ezt az igényt az óvodavezetőnek kell benyújtania írásban.

32 7.5 A gyermek távolmaradásának, mulasztásának igazolására vonatkozó rendelkezések - Ha a gyermek betegség miatt hiányzik, csak orvosi igazolással hozható ismét óvodába. - Ha a szülő gyermekét bármely okból nem kívánja óvodába hozni, tájékoztatnia kell az óvodapedagógust. - A gyermek indokolatlannak tűnő hosszabb be nem jelentett hiányzása esetén a csoport óvónőjének érdeklődnie kell a családnál, miért nem jár óvodába? - A két hetet meghaladó huzamosabb távollétet az óvodavezetővel kell egyeztetni. - Ha a gyermek az iskolai életmódra felkészítő foglalkozásról egy nevelési évben 10 napnál igazolatlanul többet hiányzik, az óvoda vezetője értesíti a gyermek lakóhelye szerint illetékes jegyzőt. 7.6 Tankötelezettség (A Nkt.8 (2) határozza meg.) A tanköteles korú gyermekek óvodai szakvéleményét a gyermekek óvónői az óvodavezetővel egyeztetve töltik ki, a szülő előzetes tájékoztatásával. Az esetleges további vizsgálatokra / Nevelési Tanácsadás, Szakértői Bizottság, stb./ a jellemzési lapot a gyermek óvónője készíti el, és adja át az óvoda vezetőjének, a munkatervben rögzített határidőre. 7.7 A vezetők és az alkalmazottak benntartózkodásának rendje, az intézmény munkarendje, a helyettesítés rendje óvodánkban Az óvoda alkalmazottainak munkarendje az óvoda éves munkatervében található. (Jelenléti ív vezetése kötelező) Helyettesítési rend: - Ha az óvoda bármely dolgozója munkáját betegség, vagy egyéb ok miatt ellátni nem tudja, köteles a vezetőnek vagy helyettesének, távolmaradását a munkaideje megkezdése előtt jelenteni, vagy valakivel jeleztetni, hogy a helyettesítést biztosítani lehessen. - A csoport óvónői szükség esetén egymást helyettesítik. Hosszabb időtartamú hiányzás esetén a szomszéd csoport óvónőivel bővül a helyettesítők köre. - Az egyéb munkakörben dolgozók hiányzása esetén a helyettesítést úgy kell megoldani, hogy a gyermek ellátása és az egészségügyi előírások betartása biztosított legyen. - A helyettesítések díjazása a mindenkor érvényes jogszabályok szerint történik.

33 A vezetők benntartózkodása helyettesítési rendje: - Az óvodavezető és óvodavezető-helyettes feladatait az érvényben lévő jogszabályok alapján megállapított kötelező óraszámban és teljes munkaidőben látja el. Munkaidő beosztásukat úgy készítik el, hogy az óvoda teljes nyitvatartási ideje alatt a vezető vagy helyettese az óvodában tartózkodjon. Az óvodavezető és helyettese egyidejű távolléte esetén egy megbízott óvodapedagógus látja el a helyettesítésüket. A megbízott óvodapedagógus ilyen irányú felkészítése a vezető feladata, ugyanis a megbízott óvodapedagógusnak tisztában kell lennie az óvodára vonatkozó legfontosabb információkkal, valamint tudnia kell, hogy a vezető vagy helyettese hol érhető el. Az óvoda minden dolgozójának tudnia kell, hogy a vezető vagy helyettese távollétében ki a megbízott. / Az óvoda telefonja melletti hirdetőtáblára ezt ki kell írni./ - Akadályoztatása esetén az óvodavezető helyettesítését teljes felelősséggel az óvodavezetőhelyettes látja el az azonnali döntést nem igénylő, a vezető kizárólagos hatáskörébe tartozó ügyek kivételével. - Az óvodavezető tartós távolléte esetén (két hétnél több) a helyettesítés ellátását a fenntartóval egyeztetni kell. 7.8 Az óvoda biztonsága, nyitása és zárása Az óvoda nyitásához, zárásához legalább két-két fő egyidejű jelenléte szükséges. Óvodánkban riasztó rendszer működik, amelyet egy kódszámmal lehet élesíteni és hatástalanítani. A kódszámot az alábbi dolgozók ismerik: Óvodavezető Óvodavezető helyettes 1 óvónő 3 dajka Esetleges távollétüknél /szabadság, betegség, stb./ egymást helyettesítik, biztosítva hogy az óvoda nyitására és zárására egyaránt legyen kódot ismerő személy. Az óvoda kazánházát az udvaros zárja. Az óvoda konyháját a konyhalány zárja, de végleges zárás a riasztót élesítő óvodai dolgozó feladata. Az udvari játéktároló házikó zárása a zárós dajka feladata. Az óvodát záró dolgozók egyúttal eleget tesznek a tűz és vagyonvédelmi előírásoknak is.

Az intézmény alapítója: Esztergom Város Tanácsa, jogutód Esztergom Város Önkormányzata 2500 Esztergom, Széchenyi tér 1.

Az intézmény alapítója: Esztergom Város Tanácsa, jogutód Esztergom Város Önkormányzata 2500 Esztergom, Széchenyi tér 1. 1. AZ SZMSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI, AZ SZMSZ HATÁLYA Az óvoda adatai Az intézmény neve: Honvéd Utcai Óvoda, Esztergom Az intézmény alapítója: Esztergom Város Tanácsa, jogutód Esztergom Város Önkormányzata

Részletesebben

V. HELYETTESÍTÉS, BENNTARTÓZKODÁS RENDJE A MUNKAKÖRREL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNY, FELTÉTELEK A MUNKAKÖR ELLÁTÁSÁVAL KAPCSOLATOS FELELŐSSÉG

V. HELYETTESÍTÉS, BENNTARTÓZKODÁS RENDJE A MUNKAKÖRREL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNY, FELTÉTELEK A MUNKAKÖR ELLÁTÁSÁVAL KAPCSOLATOS FELELŐSSÉG A MUNKAKÖRI LEÍRÁS FELÉPÍTÉSE: I. ÁLTALÁNOS RÉSZ II. III. IV. MUNKAKÖRI LEÍRÁSA ÉS FELADATKÖRÖK EGYÜTTMŰKÖDÉS KAPCSOLATRENDSZER V. HELYETTESÍTÉS, BENNTARTÓZKODÁS RENDJE VI. VII. A MUNKAKÖRREL SZEMBEN TÁMASZTOTT

Részletesebben

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény fenntartója: a fenntartó székhelye: a fenntartó képviselője:

Részletesebben

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök:

3. számú melléklet A gazdasági igazgatóhelyettes irányítása alá tartozó munkakörök: 3. számú melléklet Hatályos SZMSZ 1.10. Az Alapító Okirat száma és kelte: A létrehozásról szóló Alapító Okirat kelte és száma: 2012. december 20, 182/2012. (XII. 20.) KH. Hatályos Alapító Okirat kelte

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI ÉVES MUNKATERV 2012 2013.

GYERMEKVÉDELMI ÉVES MUNKATERV 2012 2013. Körösladányi Általános Művelődési Központ Zöldág Napköziotthonos Óvodája és Bölcsődéje 5516 Körösladány, Arany János utca 7. E-mail: klovoda@fuzestv.hu; zoldagovi@gmail.com / Web: www.amkkorosladany.hu

Részletesebben

Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School. Közzétételi lista. 2014. október 16.

Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School. Közzétételi lista. 2014. október 16. Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School Közzétételi lista 2014. október 16. 1 Tündérkert Óvoda Fairygarden Nursery School nevelési oktatási intézményi Közzétételi listája A kormány 229/2012 (VIII.

Részletesebben

A MUNKATÁRSAK RÉSZÉRE KÉSZÜLT HÁZIREND

A MUNKATÁRSAK RÉSZÉRE KÉSZÜLT HÁZIREND A MUNKATÁRSAK RÉSZÉRE KÉSZÜLT HÁZIREND Általános információk I. Alapvető követelmény valamennyi dolgozó számára Valamennyi munkatárs a pontos és zavartalan munkakezdés érdekében, munkaidejének kezdetekor

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 1.3. Fenntartó neve és címe: Budapesti Zsidó Hitközség 1075 Budapest, Síp u. 12.

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. 1.3. Fenntartó neve és címe: Budapesti Zsidó Hitközség 1075 Budapest, Síp u. 12. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1. Az óvoda általános adatai 1.1. Neve: Budapesti Zsidó Hitközség Benjámin Óvodája 1.2. Címe: 1142 Budapest, Ungvár u. 12. 1.3. Fenntartó neve és címe: Budapesti Zsidó

Részletesebben

Gyermekvédelmi munkaterv 2014 2015

Gyermekvédelmi munkaterv 2014 2015 Gyermekvédelmi munkaterv 2014 2015 A Tervezést segítő Dokumentumok: 2011. évi törvény a nemzeti köznevelésről 2010. évi LXIII. törvény a közoktatási törvény módosításáról 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet

Részletesebben

Panelkuckó Napközi Otthonos Ó v o d a 8105 Pétfürdő, Liszt F. u. 17. S Z E R V E Z E T I É S M Ű KÖ D É S I S Z A B Á L Y Z A T

Panelkuckó Napközi Otthonos Ó v o d a 8105 Pétfürdő, Liszt F. u. 17. S Z E R V E Z E T I É S M Ű KÖ D É S I S Z A B Á L Y Z A T Panelkuckó Napközi Otthonos Ó v o d a 8105 Pétfürdő, Liszt F. u. 17. S Z E R V E Z E T I É S M Ű KÖ D É S I S Z A B Á L Y Z A T 1 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT T A R T A L O M J E G Y Z É K Hatályos

Részletesebben

BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola. Szervezeti és Működési Szabályzata

BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola. Szervezeti és Működési Szabályzata A BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata - 1 - I. Általános rendelkezések 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat (a továbbiakban SZMSZ) célja és jogszabályi alapja:

Részletesebben

Gubody Ferenc Szakképző Iskola. OM azonosító: 201038

Gubody Ferenc Szakképző Iskola. OM azonosító: 201038 Gubody Ferenc Szakképző Iskola Szervezeti és Működési Szabályzata OM azonosító: 201038 A szabályzat érvényes: 2013. április 2-től 1 Tartalomjegyzék Tartalom 1 Tartalomjegyzék... 2 2 A Szervezeti és Működési

Részletesebben

Hatályos: 2016 október 1.napjától. Kazincbarcikai Összevont Óvodák

Hatályos: 2016 október 1.napjától. Kazincbarcikai Összevont Óvodák Hatályos: 2016 október 1.napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Kazincbarcikai Összevont Óvodák Az Kazincbarcikai Összevont Óvodák 700 Kazincbarcika Csokonai út 1. sz. köznevelési intézményben a pedagógusok

Részletesebben

Óvodai SZMSZ 2. oldal A szervezeti és működési szabályzat készítésének jogszabályi alapja

Óvodai SZMSZ 2. oldal A szervezeti és működési szabályzat készítésének jogszabályi alapja Óvodai SZMSZ 2. oldal A szervezeti és működési szabályzat készítésének jogszabályi alapja 2011. évi CXC törvény a nemzeti köznevelésről 2012. évi CXXIV. törvény a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosításáról

Részletesebben

Nevelési-oktatási intézményi közzétételi lista

Nevelési-oktatási intézményi közzétételi lista KÖZZÉTÉTELI LISTA Nevelési-oktatási intézményi közzétételi lista 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. (1) alapján: 1.) az intézmény felvételi lehetőségéről

Részletesebben

Helyi Értékelési Szabályzat

Helyi Értékelési Szabályzat Helyi Értékelési Szabályzat A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak számára OM: 201094 Tartalomjegyzék: 1. A Szabályzat személyi

Részletesebben

A BEREMENDI NAPSUGÁR ÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A BEREMENDI NAPSUGÁR ÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A BEREMENDI NAPSUGÁR ÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Aktualizálva: 2016. április 15. Általános rendelkezések A Beremendi Napsugár Óvoda, mint köznevelési intézmény működésére, belső és külső kapcsolataira

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Ikt. szám: MKE/362-7/2018 MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM A JOGI ÉS HUMÁNPOLITIKAI OSZTÁLY ÜGYRENDJE Jóváhagyta a Szenátus 20/2018. (X. 26.) számú határozatával. 2 1. Általános rendelkezések A Magyar Képzőművészeti

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI Szervezeti és Működési Szabályzat Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100 534 Készítette: Boldog István, igazgató Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2. A

Részletesebben

TÁRGY: A Szálkai Óvoda szervezeti és működési szabályzata

TÁRGY: A Szálkai Óvoda szervezeti és működési szabályzata AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 62. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: A Szálkai Óvoda szervezeti és működési szabályzata E L Ő T E R J E S Z T É S SZÁLKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2016. augusztus 24-i

Részletesebben

NEVELÉSI ÉV

NEVELÉSI ÉV Tarkarét ÓVODA KÖZZÉTÉTELI LISTA 2013-2014. NEVELÉSI ÉV A Nemzeti Erőforrás Miniszter 229/2012. (VIII. 28.) Kormány-rendelet 10 fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé:

Részletesebben

TERÉZVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT MESEVILÁG ÓVODÁJA 1063 BUDAPEST MUNKÁCSY MIHÁLY U. 10. OM AZONOSÍTÓ:034342 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

TERÉZVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT MESEVILÁG ÓVODÁJA 1063 BUDAPEST MUNKÁCSY MIHÁLY U. 10. OM AZONOSÍTÓ:034342 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT TERÉZVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT MESEVILÁG ÓVODÁJA 1063 BUDAPEST MUNKÁCSY MIHÁLY U. 10. OM AZONOSÍTÓ:034342 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Intézmény OM azonosítója: 034342 Készítette: Jámbor Zsuzsanna. intézményvezető

Részletesebben

Óvodai szakmai nap III.

Óvodai szakmai nap III. Óvodai szakmai nap III. Működést meghatározó dokumentumok A jó vezető pontosan olyan, mint egy kertész: felelősséget kell vállalnia azért, amit elültetett. Néha ki kell kapálnia a vadhajtásokat, de a jövőért

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Humán Bizottságának október 26-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Humán Bizottságának október 26-i rendes ülésére Hu/1. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Humán Bizottságának 2016. október 26-i rendes ülésére Tárgy: Az önkormányzati fenntartású óvodákat érintő, bizottsági

Részletesebben

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7.

Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7. Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda 5500 Gyomaendrőd, Kossuth L. u. 7. SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Intézmény OM- azonosítója: 201827 Intézményvezető: Kovács Péterné

Részletesebben

SZÁNTÓ ÉS TÁRSA

SZÁNTÓ ÉS TÁRSA A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény egyes rendelkezéseinek 2013. január 1. nappal történő módosításáról 1./ 2013. január 1. naptól a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény

Részletesebben

Kaposmérői Napközi Otthonos Óvoda. Szervezeti és Működési Szabályzata

Kaposmérői Napközi Otthonos Óvoda. Szervezeti és Működési Szabályzata A Kaposmérői Napközi Otthonos Óvoda Szervezeti és Működési Szabályzata ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK: Az óvoda neve: Kaposmérői Bokréta Óvoda 7521 Kaposmérő, Hunyadi u. 9. Az óvoda alapító és fenntartó szerve:

Részletesebben

MUNKAKÖRI LEÍRÁS GIMNÁZIUMI TANÁR

MUNKAKÖRI LEÍRÁS GIMNÁZIUMI TANÁR 3. számú melléklet MUNKAKÖRI LEÍRÁS GIMNÁZIUMI TANÁR Az intézmény neve/címe: Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium; Nyíregyháza, Széchenyi u. 29-37. Tanár Név: Születési hely, idő: Anyja neve:

Részletesebben

A KAPOSVÁRI PETŐFI SÁNDOR KÖZPONTI ÓVODA PEDAGÓGIAI MUNKÁT SEGÍTŐK BELSŐ VEZETŐI ELLENŐRZÉSE, ÉRTÉKELÉSE SZABÁLYZAT

A KAPOSVÁRI PETŐFI SÁNDOR KÖZPONTI ÓVODA PEDAGÓGIAI MUNKÁT SEGÍTŐK BELSŐ VEZETŐI ELLENŐRZÉSE, ÉRTÉKELÉSE SZABÁLYZAT A KAPOSVÁRI PETŐFI SÁNDOR KÖZPONTI ÓVODA PEDAGÓGIAI MUNKÁT SEGÍTŐK BELSŐ VEZETŐI ELLENŐRZÉSE, ÉRTÉKELÉSE SZABÁLYZAT A Kaposvári Petőfi Sándor Központi Óvoda nevelőtestülete /2016/. iktatószámú jegyzőkönyve

Részletesebben

Helyi értékelési szabályzat

Helyi értékelési szabályzat SZÁZHALOMBATTAI ÖNKORMÁNYZAT SZÁZHALOMBATTAI SZÁZSZORSZÉP ÓVODA OM: 032791 2440 Százhalombatta Posta köz.4. 1 Helyi értékelési szabályzat Hatályos: 2016. október 1. 2 A Százhalombattai Százszorszép Óvoda

Részletesebben

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÜLŐI SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A közoktatásról szóló 1996. évi LXII. törvénnyel módosított 1993. évi LXXIX. törvény 59.. rendelkezései alapján a Than

Részletesebben

Esztergom Város Polgármestere

Esztergom Város Polgármestere Esztergom Város Polgármestere 35/2005.02.10. A határozati javaslatok elfogadásához egyszerű többség szükséges. Előterjesztés a Képviselő-testület 2005. február 10-ei ülésére a közoktatási intézmények szervezeti

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT BIATORBÁGYI BENEDEK ELEK ÓVODA 2051 Biatorbágy, Fő u. 61. ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak értékelésére

Részletesebben

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT ÉRVÉNYES: 2016. OKTÓBER 01-TŐL Jóváhagyta:. Barcza Béláné intézményvezető MÓDOSÍTÁS: 0. 2016. OKTÓBER 01. Az Veszprémi Vadvirág Körzeti Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok

Részletesebben

Hatályos: év október hó 1. napjától

Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Óbudai Almáskert Óvoda Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától Az Óbudai Almáskert Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA. A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé:

KÖZZÉTÉTELI LISTA. A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé: KÖZZÉTÉTELI LISTA A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé: ARANY JÁNOS ÓVODA 2014/2015. NEVELÉSI ÉV Szervezeti, személyzeti

Részletesebben

A TELEPÜLÉS ELLÁTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A TELEPÜLÉS ELLÁTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A TELEPÜLÉS ELLÁTÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ SZERVEZET SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. Bevezető rész 1.) A Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) a Település Ellátó és Szolgáltató Szervezet szervezeti felépítését,

Részletesebben

A fenntartó értékelése Az óvoda munkájával összefüggő értékelést, nyilvános megállapításokat a fenntartónál lehet megtekinteni.

A fenntartó értékelése Az óvoda munkájával összefüggő értékelést, nyilvános megállapításokat a fenntartónál lehet megtekinteni. A 229/202. (VIII. 28.) a Nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló Kormány rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Az intézményalapító és fenntartó szerve: Pécs M.J. V. Önkormányzata

Részletesebben

FÖLDES KÖZSÉGI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA VEZETŐJE

FÖLDES KÖZSÉGI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA VEZETŐJE FÖLDES KÖZSÉGI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA VEZETŐJE 4177 FÖLDES, Rákóczi u. 11. : (54) 464 068 E-mail: juliovoneni@gmail.com Iktatószám: 3. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Földes Községi Napközi Otthonos

Részletesebben

A Gyáli Liliom Óvoda Szülői Szervezetének. Működési Szabályzata

A Gyáli Liliom Óvoda Szülői Szervezetének. Működési Szabályzata Gyáli Liliom Óvoda Gyál Liliom utca 13-15. 2360 OM: 032993 A Gyáli Liliom Óvoda Szülői Szervezetének Működési Szabályzata 1. Az óvoda szülői szervezetének alapvető célja: Az óvodába járó gyerekek szüleinek

Részletesebben

NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA. Rumi Rajki István Általános Művelődési Központ Játékvár Óvodája 2014/2015.

NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA. Rumi Rajki István Általános Művelődési Központ Játékvár Óvodája 2014/2015. NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA Rumi Rajki István Általános Művelődési Központ Játékvár Óvodája 2014/2015. NEVELÉSI ÉV A 229/2012. (VIII. 28.) Kormányrendelet a nemzeti köznevelésről szóló

Részletesebben

os NEVELÉSI ÉV

os NEVELÉSI ÉV NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA 2015-2016-os NEVELÉSI ÉV SZENT MIKLÓS GÖRÖGKATOLIKUS ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016/2017-es NEVELÉSI ÉV A Nemzeti Erőforrás

Részletesebben

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után. Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve:

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után. Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: 202461 Intézményvezető neve: Bendli Tiborné Intézményvezető oktatási azonosítója:

Részletesebben

Belső ellenőrzési terve

Belső ellenőrzési terve Belső ellenőrzési terve A vezetői feladatokat ellátók, továbbá a pedagógus és más munkakörben foglalkoztatottak ellenőrzése, értékelése az éves munkatervben ütemezett módon történik. Az intézmény egy tanévre

Részletesebben

Közzétételi lista. 3. A fenntartó értékelése Az óvoda munkájával összefüggő értékelést, nyilvános megállapításokat a fenntartónál lehet megtekinteni.

Közzétételi lista. 3. A fenntartó értékelése Az óvoda munkájával összefüggő értékelést, nyilvános megállapításokat a fenntartónál lehet megtekinteni. A 229/202. (VIII. 28.) a Nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló Kormány rendelet alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Az intézmény alapító és fenntartó szerve : Pécs M.J. V. Önkormányzata

Részletesebben

a pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak minősítő vizsgájának egyes szabályairól

a pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak minősítő vizsgájának egyes szabályairól Szombathelyi Benczúr Gyula Utcai Óvoda 036461 HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT a pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak minősítő vizsgájának egyes szabályairól

Részletesebben

Különös közzétételi lista nevelési év

Különös közzétételi lista nevelési év Óvodavezető Óvodapedagógus Gondozónő Dajka Összesen: CSODA- VÁR EGYSÉGES ÓVODA - BÖLCSŐDE 3791, Sajókeresztúr, Petőfi út 25. sz. Telefon/Fax: 46/317-285 E-mail: sajoker.ovi@gmail.com OM azonosító: 201607

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FÖLDMŰVELÉSÜGYI IGAZGATÓSÁG ÜGYREND A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: SzMSz) 12. c) pontjában

Részletesebben

A Borzavári Manókert Óvoda. Munkaköri leírások

A Borzavári Manókert Óvoda. Munkaköri leírások A Borzavári Manókert Óvoda 8428 Borzavár Hóvirág u. 8. Munkaköri leírások a Szervezeti és Működési Szabályzat 2. sz. melléklete Óvodapedagógus munkaköri leírása A munkáltató megnevezése: A munkavállaló

Részletesebben

KÁNTORJÁNOSI CSICSERGŐ ÓVODA 4335 Kántorjánosi Arany János utca 38. OM: Intézményvezető

KÁNTORJÁNOSI CSICSERGŐ ÓVODA 4335 Kántorjánosi Arany János utca 38. OM: Intézményvezető KÁNTORJÁNOSI CSICSERGŐ ÓVODA 4335 Kántorjánosi Arany János utca 38. OM: 200251 HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT 2016. Készítette: Rácz Istvánné Intézményvezető A KÁNTORJÁNOSI CSICSERGŐ ÓVODA OM: 200251 köznevelési

Részletesebben

Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda 6768 Baks, Rózsa u. 1. Tel.: 62/269-387 E-mail: ovodabaks@invitel.hu

Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda 6768 Baks, Rózsa u. 1. Tel.: 62/269-387 E-mail: ovodabaks@invitel.hu Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda 6768 Baks, Rózsa u. 1. Tel.: 62/269-387 E-mail: ovodabaks@invitel.hu BEVEZETÉS Az óvodai házirendet az intézményvezető előterjesztése alapján a nevelőtestület

Részletesebben

Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központ HÁZIREND

Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központ HÁZIREND Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központ HÁZIREND 1. Bevezető rendelkezések: A házirend szabályai-mint a törvény felhatalmazásán alapuló intézményi belső jogi normák-kötelezőek az intézménnyel jogviszonyban

Részletesebben

inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola

inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY az inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola 2365 Inárcs, Tolnay Lajos út 1. Szervezeti és Működési Szabályzatáról Készítette: Szegedi György közoktatási szakértő SZ024539 2011. április

Részletesebben

HÁZIREND. Szemléletmódunkat meghatározzák az óvodáskorú gyermek legfőbb életkori sajátosságai a JÁTÉK és a MOZGÁS.

HÁZIREND. Szemléletmódunkat meghatározzák az óvodáskorú gyermek legfőbb életkori sajátosságai a JÁTÉK és a MOZGÁS. HÁZIREND Az óvodáskorú gyermek nevelése elsősorban a család feladata, melyben az óvoda kiegészítő szerepet játszik. Feladatunknak tekintjük a gyermeki személyiség kibontakoztatását az egyéni képességek

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA. A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé:

KÖZZÉTÉTELI LISTA. A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé: KÖZZÉTÉTELI LISTA A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé: ARANY JÁNOS ÓVODA 2015/16. NEVELÉSI ÉV Szervezeti, személyzeti

Részletesebben

Az intézmény neve/címe: Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium; Nyíregyháza, Széchenyi u

Az intézmény neve/címe: Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium; Nyíregyháza, Széchenyi u 3. számú melléklet Az intézmény neve/címe: Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium; Nyíregyháza, Széchenyi u. 29-37. Tanár Név: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcíme: Munkaköri leírása Munkakör

Részletesebben

2013. szeptember 1. TÁMOP B Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban. Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára

2013. szeptember 1. TÁMOP B Továbbtanulás erősítése a Táncsicsban. Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0004 Működési Szabályzat a projekt megvalósítási folyamatára 2013. szeptember 1. 1 A Szervezeti és Működési Szabályzat határozza meg a projekt megvalósításában részt vevők feladat-

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Százhalombattai Napsugár Óvoda 2440 Százhalombatta, Csokonai u. 50. Az intézmény OM azonosítója: 032790 Intézményvezető:.. Ph. Legitimációs eljárás Az alkalmazott közösségnevében

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NEVELÉSI ÉV

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA NEVELÉSI ÉV KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018-2019 NEVELÉSI ÉV A Nemzeti Erőforrás Miniszter 229/2012. (VIII. 28.) Kormány-rendelet 10. fejezet 23. - a, 1.-2. bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé. Az óvoda

Részletesebben

NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT

NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT NÉPMESE-HÁZ NONPROFIT KFT Fenntartói értékelés 2016/2017.tanév Pillangó óvoda Pedagógiai-Szakmai munka fenntartói értékelése Pillangó Óvoda (9200 Mosonmagyaróvár Szent István király út 7.) Az intézmény

Részletesebben

a törvényi szabályozás, a fenntartó által biztosított lehetőségek

a törvényi szabályozás, a fenntartó által biztosított lehetőségek MUNKÁLTATÓ Név Joggyakorló MUNKAKÖRI LEÍRÁS I.. intézményvezető 1. sz. Függelék MUNKAVÁLLALÓ Név Született Anyja neve Lakcíme Besorolása Közalkalmazotti bértábla szerint: Egyéb juttatások a törvényi szabályozás,

Részletesebben

Közzétételi lista. 2018/2019- es nevelési év

Közzétételi lista. 2018/2019- es nevelési év Közzétételi lista 2018/2019- es nevelési év Sarkad Város Önkormányzat Óvoda Kossuth Utcai Tagóvoda Szalontai Úti Tagóvoda Vasút Utcai Tagóvoda A kormány 229/2012 (VIII. 28.) kormányrendelete a nemzeti

Részletesebben

Szervezeti, személyzeti adatok

Szervezeti, személyzeti adatok NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA 2014-2015. NEVELÉSI ÉV A Nemzeti Erőforrás Miniszter 229/2012. (VIII. 28.) Kormány-rendelet 10 fejezet 23. -a, (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat

Részletesebben

TÓCÓSKERTI ÓVODA. Hatályos: év október hó 1. napjától

TÓCÓSKERTI ÓVODA. Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT TÓCÓSKERTI ÓVODA Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától A Tócóskerti Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2018-2019. nevelési év Jogszabályi alapja a 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok:

Részletesebben

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát

A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát BÚZASZEM NYUGATI ÓVODA OM: 033101 4400 NYÍREGYHÁZA Búza u. 7-17. Tel./fax: (42) 512-940 Email: buzaszemovi@gmail.com A pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő

Részletesebben

Söjtöri Óvoda. helyi értékelési szabályzata

Söjtöri Óvoda. helyi értékelési szabályzata Söjtöri Óvoda helyi értékelési szabályzata Készítette: Csányiné Rácz Eszter óvodavezető 1 Tartalomjegyzék 1. A helyi értékelési szabályzat készítése, elfogadása, hatályba lépése... 3 2. Értelmező rendelkezések...

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A GAZDASÁGI ÉS VAGYONGAZDÁLKODÁSI KÖZPONT GAZDASÁGI IRODÁJÁNAK ÜGYRENDJE

NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A GAZDASÁGI ÉS VAGYONGAZDÁLKODÁSI KÖZPONT GAZDASÁGI IRODÁJÁNAK ÜGYRENDJE NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA A GAZDASÁGI ÉS VAGYONGAZDÁLKODÁSI KÖZPONT GAZDASÁGI IRODÁJÁNAK ÜGYRENDJE Elfogadva: 2015. február 27., hatályba lép: 2015. március 2-án 1 I. AZ IRODA JOGÁLLÁSA A szervezeti egység

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak számára 2016. október 1. Tartalomjegyzék 1. A helyi értékelési

Részletesebben

KÖZZÉTÉTELI LISTA Erzsébet Ligeti Óvoda 2016/2017 NEVELÉSI ÉV

KÖZZÉTÉTELI LISTA Erzsébet Ligeti Óvoda 2016/2017 NEVELÉSI ÉV KÖZZÉTÉTELI LISTA Erzsébet Ligeti Óvoda 2016/2017 NEVELÉSI ÉV Szervezeti, személyzeti adatok Az intézmény neve: Erzsébet Ligeti Óvoda OM azonosítója: 201876 Feladatellátás helyei: Székhelye: 9023 Győr,

Részletesebben

HÁZIREND. 1. A Dalos Ovi nyitvatartási ideje reggel 6.30-tól délután ig tart.

HÁZIREND. 1. A Dalos Ovi nyitvatartási ideje reggel 6.30-tól délután ig tart. HÁZIREND 1. A Dalos Ovi nyitvatartási ideje reggel 6.30-tól délután 17.30-ig tart. 2. A gyerekeket 8.00 előtt kérjük behozni. A nagycsoportos korú gyerekeket az első foglalkozás előtt, reggel 7.45.-ig

Részletesebben

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2001. május 03.

Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Jóváhagyva: 2001. május 03. Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület 1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Jóváhagyva: 2001. május 03. 1 A szervezeti és működési szabályzat összefoglalóan tartalmazza

Részletesebben

Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata.

Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata. Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata RAABE konferencia Budapest, 2013.02.28 dr. Gera Tibor Valamennyi nevelési-oktatási

Részletesebben

NEVELÉSI OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év

NEVELÉSI OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA nevelési év KISVÁRDAI EGYESÍTETT ÓVODA OM azonosító: 201 061 4600 Kisvárda Csillag köz 2. Tel.: 06-45/405-225. E-mail: csillagovi@naracom.hu Web: www.csillagovoda.info NEVELÉSI OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA

Részletesebben

1.3. Az ellenőrzések területei lehetnek: foglalkozások, tanórák, írásos dokumentumok, tanulói produktumok, tanórai és tanórán kívüli foglalkozások

1.3. Az ellenőrzések területei lehetnek: foglalkozások, tanórák, írásos dokumentumok, tanulói produktumok, tanórai és tanórán kívüli foglalkozások Belső ellenőrzés rendje 1. Az iskolai belső ellenőrzés feladatai: Az intézmény törvényes (a jogszabályokban, az iskola pedagógiai programjában, és egyéb belső szabályzataiban előírt) működésének biztosítása;

Részletesebben

HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT

HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Helyi értékelési szabályzat HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Lánycsóki Óvoda és Mini Bölcsőde Hatályos: 2018. szeptember 1. napjától 1 Intézmény OM- azonosítója: 027060 Intézményvezető:.. Legitimációs eljárás

Részletesebben

MÁGOCSI BOKRÉTA ÓVODA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE

MÁGOCSI BOKRÉTA ÓVODA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE MÁGOCSI BOKRÉTA ÓVODA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE KOMPETENCIA ÉS TELJESÍTMÉNY ALAPÚ ÉRTÉKELÉSI RENDSZERE 2017/2018 Nyilvános dokumentum Intézmény OM azonosítója: 202 111 Érvényesség ideje: 2017.09.01-2018.08.31

Részletesebben

Tapolcai Kertvárosi Óvoda 8300 Tapolca, Darányi u. 4. OM azonosító: 201169 TAPOLCAI KERTVÁROSI ÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Tapolcai Kertvárosi Óvoda 8300 Tapolca, Darányi u. 4. OM azonosító: 201169 TAPOLCAI KERTVÁROSI ÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Tapolcai Kertvárosi Óvoda 8300 Tapolca, Darányi u. 4. OM azonosító: 201169 TAPOLCAI KERTVÁROSI ÓVODA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A Szervezeti

Részletesebben

ANGYALKERT MAGÁN ÓVODA OM: , Kecskemét, Bánk bán u.5. tel.:

ANGYALKERT MAGÁN ÓVODA OM: , Kecskemét, Bánk bán u.5. tel.: Fenntartói értékelés az Angyalkert Magán Óvoda 2017-2018. évi működéséről, a pedagógiai program végrehajtásáról, az intézményben folyó szakmai munka eredményeiről Intézmény OM azonosítója:202749 Intézményvezető:

Részletesebben

I. Szervezeti és személyzeti adatok

I. Szervezeti és személyzeti adatok Általános közzétételi lista az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény és a 305/2005. (XII.25.) Korm. rendelet értelmében az alábbi adatokat tesszük

Részletesebben

Mélykút Város Önkormányzat Óvodája

Mélykút Város Önkormányzat Óvodája Mélykút Város Önkormányzat Óvodája NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA 2017/2018. NEVELÉSI ÉV A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Kormány-rendelete a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Kertvárosi Óvoda KÖZZÉTÉTELI LISTA. 2017/2018 nevelési év. 1. Szervezeti, személyzeti adatok. A közfeladatot ellátó szerv: Kertvárosi Óvoda

Kertvárosi Óvoda KÖZZÉTÉTELI LISTA. 2017/2018 nevelési év. 1. Szervezeti, személyzeti adatok. A közfeladatot ellátó szerv: Kertvárosi Óvoda KÖZZÉTÉTELI LISTA Kertvárosi Óvoda 2017/2018 nevelési év 1. Szervezeti, személyzeti adatok A közfeladatot ellátó szerv: Kertvárosi Óvoda 2800 Tatabánya, Bakony u. 1/A. Tel/fax: 06/34-426-448 e-mail: kertvarosi.ovoda.tb@gmail.com

Részletesebben

Bakonyszentlászlói Szent László Óvoda. Különös közzétételi lista

Bakonyszentlászlói Szent László Óvoda. Különös közzétételi lista Bakonyszentlászlói Szent László Óvoda Különös közzétételi lista A kormány 229/2012 (VIII. 28.) kormányrendelete a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról 23. -a értelmében az alábbi adatokat

Részletesebben

OM azonosító:

OM azonosító: A Szombathelyi Szűrcsapó Óvoda a pedagógus szakképzettséggel rendelkező nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottakra vonatkozó a OM azonosító: 036473 Készítette: óvodavezető

Részletesebben

Mátraverebélyi Közös Önkormányzati Hivatal SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. I. A közös önkormányzati hivatal jogállása és irányítása

Mátraverebélyi Közös Önkormányzati Hivatal SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. I. A közös önkormányzati hivatal jogállása és irányítása Mátraverebélyi Közös Önkormányzati Hivatal SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. A közös önkormányzati hivatal jogállása és irányítása 1. (1) A képviselő-testületek által közösen létrehozott Mátraverebélyi

Részletesebben

TÁRGY: A 2016/2017. nevelési év értékelésének szempontjai E L Ő T E R J E S Z T É S A SZEKSZÁRDI NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

TÁRGY: A 2016/2017. nevelési év értékelésének szempontjai E L Ő T E R J E S Z T É S A SZEKSZÁRDI NÉMET NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung 7100 Szekszárd, Rákóczi Str. 69-71. levelezési cím: 7100 Szekszárd, Béla király tér 8. A NAPIREND SORSZÁMA: 10. MELLÉKLET:

Részletesebben

igazgató (magasabb vezető)

igazgató (magasabb vezető) Földművelésügyi Miniszter a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiumnál

Részletesebben

pdfmachine trial version

pdfmachine trial version Községi Önkormányzat Képviselõ-testülete 1. Az alapító okirat száma: 3/1998.(I. 29.) sz. KT. Határozat 2. Az intézmény neve: A L A P Í TÓ O K I R A T Tolcsvai Napközi Otthonos Óvoda OM. Azonosítója: 28791

Részletesebben

MUNKAKÖRI LEÍRÁS KÖZÉPISKOLAI TANÁR

MUNKAKÖRI LEÍRÁS KÖZÉPISKOLAI TANÁR 3. számú melléklet MUNKAKÖRI LEÍRÁS KÖZÉPISKOLAI TANÁR Az intézmény neve/címe: Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium; Nyíregyháza, Széchenyi u. 29-37. Tanár Név: Születési hely, idő: Anyja neve:

Részletesebben

Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde. Házirend

Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde. Házirend Szentlőrinci Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Házirend Hatályba lépés időpontja: 2013/2014-es nevelési év Györkőné Molnár Judit intézményvezető BÖLCSŐDEI HÁZIREND A bölcsőde címe: 7940 Szentlőrinc, Liszt F.

Részletesebben

OM: BUDAPEST, MEGYERI ÚT 205/A

OM: BUDAPEST, MEGYERI ÚT 205/A 2018/2019. Közzétételi lista A dokumentum jellege: nyilvános Megtekinthető: https://aprotalpak.net ; iroda Apró Talpak Óvoda OM: 203326 1048 BUDAPEST, MEGYERI ÚT 205/A A kormány 229/2012 (VIII.28.) kormányrendelete

Részletesebben

ADMINISZTRATÍV IGAZGATÓHELYETTES

ADMINISZTRATÍV IGAZGATÓHELYETTES ADMINISZTRATÍV IGAZGATÓHELYETTES I. Intézmény:... II. Személyi és szervezeti rendelkezések: 1. Dolgozó neve:... 2. Munkahelye:... 3. Munkakörének megnevezése: admininsztratív igazgatóhelyettes 4. Munkaköre

Részletesebben

Hatályos: év október hó 1. napjától

Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától A Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről

Részletesebben

Ferencvárosi Napfény Óvoda 2016/17 évi munkaterv függeléke FÜGGELÉK

Ferencvárosi Napfény Óvoda 2016/17 évi munkaterv függeléke FÜGGELÉK FÜGGELÉK Gyermekvédelmi feladatok ellátásának terve Gyermekvédelmi felelős: 2 Az óvodában a gyermekvédelmi feladatok koordinálására gyermekvédelmi felelős tevékenykedik, aki munkáját a gyermekvédelmi törvényben

Részletesebben

. AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE

. AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE . AZ INTÉZMÉNY KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZERE 1. A belső kommunikációs rendszer 1.1. Az intézményen belüli információáramlás szóbeli formái: MÓDSZER TARTALOM FELELŐS ÉRINTETTEK IDŐPONT / HATÁRIDŐ DOKUMENTUM 1.

Részletesebben

Közzétételi lista nevelési év

Közzétételi lista nevelési év Fehérgyarmati Eszterlánc Óvoda Székhely: Fehérgyarmat Szent I. tér 2. Telephelyek: Fehérgyarmati Eszterlánc Óvoda Hadház utcai Óvodája Fehérgyarmati Eszterlánc Óvoda Tavasz utcai Óvodája OM: 202 319 Tel.:

Részletesebben

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata

Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata 1. sz. melléklet MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM Az iskolaszék szervezeti és működési szabályzata OM azonosító: 031202 Intézményazonosító: HA2301 2017.09.01 MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 10. SZÁMÚ MELLÉKLETE

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 10. SZÁMÚ MELLÉKLETE A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 10. SZÁMÚ MELLÉKLETE A SZAKMAI MUNKAKÖZÖSSÉGEK EGYÜTTMŰKÖDÉSE, KAPCSOLATTARTÁSÁNAK RENDJE, A PEDAGÓGUSOK MUNKÁJÁNAK SEGÍTÉSÉBEN

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNYI EGYESÍTETT ÓVODAI INTÉZMÉNY

PÜSPÖKLADÁNYI EGYESÍTETT ÓVODAI INTÉZMÉNY PÜSPÖKLADÁNYI EGYESÍTETT ÓVODAI INTÉZMÉNY KÖZZÉTÉTELI LISTA 2016-2017 NEVELÉSI ÉV A Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 10. fejezet 23., (1.-.2.) bekezdése alapján az alábbi adatokat tesszük közzé:

Részletesebben

BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BÁTHORY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖZALKALMAZOTTI SZABÁLYZATA Hatályos: 2005. december 15-től. Tartalom 1. A szabályzat célja 2. A szabályzat hatálya 3. A szabályzat ereje 4. Speciális szabályok 5. A szabályzat

Részletesebben