A TANÁCS FŐTITKÁRÁNAK 40/17 HATÁROZATA. az Európai Unió Tanácsának Főtitkárságán folytatott szakmai gyakorlatokra vonatkozó szabályokról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A TANÁCS FŐTITKÁRÁNAK 40/17 HATÁROZATA. az Európai Unió Tanácsának Főtitkárságán folytatott szakmai gyakorlatokra vonatkozó szabályokról"

Átírás

1 A TANÁCS FŐTITKÁRÁNAK 40/17 HATÁROZATA az Európai Unió Tanácsának Főtitkárságán folytatott szakmai gyakorlatokra vonatkozó szabályokról AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK FŐTITKÁRA, tekintettel a Tanács eljárási szabályzatára, és különösen annak 23. cikkére, tekintettel a szakmai gyakorlatok minőségi keretrendszeréről szóló tanácsi ajánlásra, mivel meg kell állapítani az Európai Unió Tanácsának Főtitkárságán (a továbbiakban: Főtitkárság) folytatott szakmai gyakorlatokra vonatkozó alábbi szabályokat, A KÖVETKEZŐKÉPPEN HATÁROZOTT:

2 I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. cikk Hatály és cél (1) Hatály Ezek a szabályok a Főtitkárság hivatalos szakmai gyakorlati rendszerére vonatkoznak. Ezek a szabályok a Főtitkárság által kínált összes szakmai gyakorlatra alkalmazandók, kivéve ha e határozat kifejezetten másként rendelkezik. A gyakornok és a Főtitkárság által aláírt gyakornoki megállapodást alkalmazni kell. A gyakornoki megállapodásban rögzíteni kell a kínált szakmai gyakorlat konkrét feltételeit. A Főtitkárság nem lehet részes fél olyan gyakornoki megállapodásban, amelyet a gyakornok oktatási intézménye vagy egyéb harmadik fél ajánl fel. Az Európai Unió tisztviselőinek személyzeti szabályzata és az Európai Unió egyéb alkalmazottainak alkalmazási feltételei a gyakornokokra nem alkalmazandók. Az Európai Unió Tanácsa főtitkárának a Tanács Főtitkárságán belüli munkahelyi pszichológiai és szexuális zaklatásról szóló 15/2015 határozata és a személyzeti szabályzat 1e. cikke (4) bekezdésére vonatkozó általános végrehajtási rendelkezésekről szóló, április 29-i tanácsi határozat értelemszerűen alkalmazandó. 2. cikk A Főtitkárság által kínált szakmai gyakorlatok Az uniós polgárok európai oktatásához és szakképzéséhez való hozzájárulás céljából, valamint annak érdekében, hogy bepillantást nyújtsunk az Európai Tanács és a Tanács intézményi működésébe, a Főtitkárság a következő típusú szakmai gyakorlatokat kínálja:

3 (a) (b) (c) (d) fizetett szakmai gyakorlat; fizetés nélküli kötelező szakmai gyakorlat; a tagállamok nemzeti közigazgatási iskoláinak hallgatói számára kínált szakmai gyakorlat; középiskolai diákok számára kínált munkatapasztalat. 3. cikk Jogosultság (1) Állampolgárság A gyakornokok kiválasztása az európai uniós tagállamok és a csatlakozási szerződést már aláírt tagjelölt országok állampolgárai közül történik. (2) Képesítések (a) Oklevél Ettől eltérő rendelkezés hiányában a jelentkezőknek rendelkezniük kell legalább az oklevél megszerzésének helye szerinti ország jogszabályai által előírt, az I. mellékletben említett nemzeti képesítéssel. A jelentkezőknek be kell mutatniuk az online pályázatukban megadott, egyetemi vagy posztgraduális tanulmányaikról szóló valamennyi oklevél (vagy a vonatkozó hivatalos bizonyítvány) hiteles másolatát. Amennyiben a pályázó a pályázatban folyamatban lévő tanulmányokról nyilatkozott, az adott egyetem által kiállított hivatalos nyilatkozatot kell bemutatnia. Azoknak a jelentkezőknek, akiknek az egyetemi vagy posztgraduális oklevelét nem az EU valamely hivatalos nyelvén állították ki, be kell mutatniuk annak angol vagy francia fordítását. Gyakornoki felvétel esetén valamennyi oklevél hiteles másolatát és adott esetben hivatalos hiteles fordítását is be kell mutatni.

4 (b) Nyelvtudás Annak érdekében, hogy a gyakornokok a lehető legtöbbet profitálhassanak a szakmai gyakorlatukból, valamint hogy érdemben részt tudjanak venni az értekezleteken és megfelelő teljesítményt tudjanak nyújtani, magas szintű nyelvismerettel kell rendelkezniük legalább két hivatalos uniós nyelvből, melyek egyike az angol vagy a francia kell, hogy legyen. A jelentkezési lapon megjelölt nyelvismeretet az anyanyelv kivételével megfelelő igazoló dokumentummal kell alátámasztani (azaz oklevéllel, bizonyítvánnyal, az adott nyelven folytatott tanulmányokról szóló igazolással). (c) Korábbi foglalkoztatás A Főtitkárság a lehető legtöbb embernek kívánja megadni a képzés lehetőségét. Ezért nem fogadható el jelentkezés olyan jelentkezőtől, aki hat hétnél hosszabb ideig: valamely uniós intézménynél, szervnél vagy hivatalnál bármilyen formában (formális vagy informális, fizetett vagy fizetés nélküli) képzésen vett vagy vesz részt, vagy valamely uniós intézménynél, szervnél vagy hivatalnál bármilyen formában foglalkoztatásban állt vagy áll, ideértve azokat is, akik valamely európai parlamenti képviselő asszisztenseként, tanácsadóként vagy kutatóként, ideiglenes alkalmazottként, szerződéses alkalmazottként, kisegítő alkalmazottként vagy időszakos alkalmazottként dolgoztak vagy dolgoznak valamely uniós intézménynél, szervnél, képviseletnél vagy képviseleti irodában. Az e bekezdésben említett uniós intézmények és szervek felsorolását a II. melléklet tartalmazza. A jelentkezőknek tájékoztatniuk kell a Gyakornoki Irodát, amennyiben a jelentkezési vagy kiválasztási eljárás bármely szakaszában változás áll be a helyzetükben.

5 4. cikk Felvételi eljárás (1) A pályázat benyújtása A pályázatokat a Gyakornoki Iroda által meghatározott eljárásnak megfelelően kell benyújtani. A Gyakornoki Iroda weboldalán (a továbbiakban: weboldal) 1 minden szükséges útmutatás megtalálható. A jelentkezési határidő lejárta után elküldött pályázatok automatikusan elutasításra kerülnek (a postai pecsét dátuma az irányadó). A jelentkezőknek meg kell küldeniük a Gyakornoki Iroda által előírt valamennyi igazoló dokumentumot. A jelentkezési szakaszban megadott információk semmilyen módosítása nem fogadható el a leadási határidő lejárta után. (2) Kiválasztási eljárás A kiválasztási eljárást a Főtitkárság szolgálataival koordináltan a Gyakornoki Iroda folytatja le. A Főtitkárság az esélyegyenlőség politikáját alkalmazza, és a gyakornokok felvétele mindennemű hátrányos megkülönböztetés nélkül történik. Amennyiben egyes pályázók képzettsége és készségei azonos szintűek, a Gyakornoki Iroda arra törekszik, hogy a pályázók között kiegyensúlyozott földrajzi eloszlás jöjjön létre, és biztosított legyen a nemek közötti egyenlőség. A Főtitkárság adott esetben pozitív diszkriminációt alkalmaz a fogyatékossággal élő gyakornokok felvétele tekintetében. (3) A pályázat elutasítása Amennyiben a jelentkezési eljárás bármelyik szakaszában sikertelennek minősül a jelentkezés, a jelentkező az elutasítás indokától függően újból jelentkezhet egy későbbi gyakornoki időszakra. Ehhez azonban új pályázatot kell benyújtania, és az összes igazoló dokumentumot újra be kell mutatnia. 1

6 (4) A pályázat visszavonása A jelentkezők a jelentkezési eljárás bármelyik szakaszában visszavonhatják a pályázatukat, a Gyakornoki Iroda írásbeli értesítésével. Ebben az esetben kizárásra kerülnek az eljárás további szakaszából. Későbbi gyakornoki időszakra újból jelentkezhetnek. Ehhez azonban új pályázatot kell benyújtania, és az összes igazoló dokumentumot újra be kell mutatnia. (5) A személyes adatok védelme Valamennyi gyakornok és szakmai gyakorlatra jelentkező személyes adatainak e határozat szerinti kezelésére a személyes adatok feldolgozása tekintetében az egyének védelméről, valamint az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló, december 18-i 45/2001/EK rendelet alkalmazandó, a sikeres, sikertelen és visszavont pályázatok esetében egyaránt. (6) Sikeres jelentkezők A jelentkezők személyes értesítést kapnak pályázatuk eredményéről. A sikeres jelentkezők és a Főtitkárság gyakornoki megállapodást írnak alá. A Főtitkárság a jelentkezési lapon megadott címre küldi az értesítést. A kiválasztási eljárás eredménye nyilvánosan nem jelenik meg. Az adott típusú szakmai gyakorlatra való felvételre vonatkozó konkrét feltételeknek megfelelően minden kiválasztott pályázónak legkésőbb a gyakornoki megállapodás aláírása előtt be kell mutatnia a Gyakornoki Iroda által előírt összes igazoló dokumentumot. A gyakornok nem vehető fel olyan szervezeti egységhez, amely esetében összeférhetetlenség állhat fenn, függetlenül a pályázó korábbi szakmai tapasztalatától vagy állampolgárságától. A pályázók részére egy adott szakmai gyakorlat tekintetében egyetlen megállapodás ajánlható fel. A szakmai gyakorlatra vonatkozó ajánlatot visszautasító pályázókat kizárják a folyamatban lévő eljárásból. Későbbi gyakornoki időszakra azonban új pályázat és az összes igazoló dokumentum benyújtásával újból jelentkezhetnek.

7 5. cikk A szakmai gyakorlat lebonyolítása (1) Feladatok A gyakornok szervezetileg a Főtitkárság egy vagy több szervezeti egységéhez tartozik. A gyakornok az őt fogadó szervezeti egység munkájában a képzettségének és szakmai tapasztalatának megfelelő szinten vesz részt. A gyakornok értekezleteken való részvétele a gyakornoki tanácsadó engedélyéhez kötött, és a Főtitkárságon alkalmazott szabályoknak megfelelően történik. (2) Gyakornoki tanácsadó A gyakornokért az adott szervezeti egység vezetője által kijelölt gyakornoki tanácsadó felel. A gyakornoki tanácsadó látja el útmutatással, valamint felügyeli a gyakornokot a szakmai gyakorlat teljes ideje alatt. A gyakornoki tanácsadó feladatait és hatáskörét az Útmutató a gyakornoki tanácsadók részére című dokumentum részletezi. (3) Látogatások, tanulmányutak és kiküldetések (a) Látogatások és tanulmányutak A Gyakornoki Iroda a rendelkezésre álló pénzügyi keret függvényében a szakmai gyakorlat szempontjából releváns látogatásokat és tanulmányutakat szervezhet. (b) Kiküldetések Kivételes esetben a gyakornokot fogadó szervezeti egység főigazgatója engedélyezheti a gyakornok kiküldetését, amennyiben a kiküldetés pusztán technikai jellegű, és annak nem része a Főtitkárság képviselete. A Gyakornoki Iroda számára meg kell küldeni a kiküldetési megbízás másolatát. Ez az engedély a gyakornokot a kiküldetés költségeinek megtérítésére jogosítja, a Főtitkárság Kiküldetési Útmutatójában a költségtérítésre vonatkozóan megállapított általános szabályokkal összhangban. A költségeket a kiküldetést kérelmező főigazgatóság fedezi.

8 Kivételes esetekben, a fogadó szervezeti egység kérésére ellátott feladatokkal kapcsolatban felmerülő és az azokból adódó, a gyakornokot terhelő költségek például, de nem kizárólag az EU Tanácsának ülésein vállalt önkéntes munkával összefüggő utazási költségek tekintetében az a Főigazgatóság, amely alá a fogadó szervezeti egység tartozik, a gyakornok nevében kérheti e költségek visszatérítését. Amennyiben a Főtitkárság jóváhagyja, ezek a költségek visszatéríthetők a gyakornok részére. (4) Jelentések és igazolás A szakmai gyakorlat végén a gyakornok tevékenységi jelentést, a gyakornoki tanácsadó pedig a szakmai gyakorlatról szóló értékelő jelentést készít és ír alá. Mindkét jelentést továbbítani kell a Gyakornoki Irodának. Amennyiben a gyakornok eleget tett a szakmai gyakorlat során teljesítendő kötelezettségeknek, a Gyakornoki Iroda igazolást állít ki, megadva benne a szakmai gyakorlat hosszát és a gyakornokot fogadó szervezeti egységet. 6. cikk A gyakornok jogai és kötelezettségei (1) Kötelezettség a Főtitkárság belső szabályainak és a szakmai gyakorlat során kapott utasításoknak a betartására A gyakornoknak be kell tartania a Főtitkárság belső szabályait, az őt fogadó szervezeti egység vezetőjétől és a gyakornoki tanácsadótól kapott utasításokat, valamint a Gyakornoki Iroda iránymutatásait. A gyakornoknak részt kell vennie a Gyakornoki Iroda által szervezett kötelező tevékenységekben. (2) Titoktartás és szellemitulajdon-jogok (a) Titoktartás A gyakornoknak többek között a média képviselőivel való kapcsolata során a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárnia minden olyan adat vagy információ tekintetében, amely a szakmai gyakorlat alatt a birtokába jut. A gyakornok semmilyen módon nem fedhet fel olyan dokumentumokat vagy információkat, amelyeket még nem hoztak nyilvánosságra, és ez a kötelezettsége a szakmai gyakorlat lezárultát követően is fennáll.

9 (b) Szellemitulajdon-jogok A gyakornok sem egyedül, sem mással együtt nem tehet vagy tetethet közzé semmilyen, az Unió tevékenységével kapcsolatos szöveget anélkül, hogy előtte a gyakornoki tanácsadóján vagy az őt fogadó szervezeti egység vezetőjén keresztül ne tájékoztatta volna a kinevezésre jogosult hatóságot. A szakmai gyakorlat során a Tanács Főtitkársága számára végzett munkához kapcsolódó valamennyi szellemitulajdon-jog a Tanács Főtitkárságát illeti meg. (3) Minősített adatok A gyakornokokra alkalmazni kell az EU-minősített adatok védelmét szolgáló biztonsági szabályokról szóló, szeptember 23-i 2013/488/EU tanácsi határozat rendelkezéseit. A gyakornokok semmilyen formában nem férhetnek hozzá RESTREINT UE/EU RESTRICTED minősítési szintet meghaladó minősített adatokhoz, és nem léphetnek be az ilyen adatok kezelésére szolgáló helyiségekbe. A Főtitkárság fenntartja magának a jogot, hogy e rendelkezés megszegése esetén azonnali hatállyal felmondja a szakmai gyakorlatot. (4) Alulteljesítés A Főtitkárság fenntartja magának a jogot, hogy a gyakornokot fogadó szervezeti egység vezetőjének és a gyakornoki tanácsadónak az indokolt kérelmére azonnali hatállyal felmondja a szakmai gyakorlatot, ha a gyakornok szakmai tapasztalata vagy a Főtitkárságon kommunikációs céllal használt fő nyelvek (vagyis az angol vagy a francia nyelv) ismerete nem elégséges a kijelölt feladatok megfelelő elvégzéséhez. (5) Hamis adatok feltüntetése A Főtitkárság fenntartja magának a jogot, hogy a szakmai gyakorlatot bármikor azonnali hatállyal felmondja, ha bebizonyosodik, hogy a gyakornok akár jelentkezéskor, akár a kiválasztási eljárásban, akár a szakmai gyakorlata alatt szándékosan valótlan állítást tett vagy hamis papírokat nyújtott be. (6) Társas viselkedés és magatartás A gyakornoknak feddhetetlenül, udvariasan és másokat figyelembe véve kell viselkednie, illetve ellátnia feladatait. Amennyiben a gyakornok magatartása kifogásra ad okot, a Gyakornoki Iroda a gyakornoki tanácsadó indokolt kérelmére, a Humánerőforrás és Személyzeti Adminisztráció igazgatójának vagy a Munkaerőügyi és Mobilitási Osztály vezetőjének a gyakornok meghallgatását követően adott jóváhagyásával bármikor dönthet úgy, hogy felmondja a szakmai gyakorlatot.

10 (7) Visszaélés bejelentése Amennyiben a gyakornoknak a szakmai gyakorlata során olyan tények jutnak a tudomására, amelyek jogellenes tevékenység feltételezésére adnak okot, beleértve az Unió érdekeit sértő csalást vagy korrupciót, illetve ha a szakmai kötelezettség teljesítésével kapcsolatos olyan magatartásról értesül, amely az Unió tisztviselőire vagy a gyakornokokra vonatkozó kötelezettségek súlyos megszegését képezi, haladéktalanul, írásban értesítenie kell a Gyakornoki Irodát. Az értesítés beérkezését követően a Gyakornoki Irodának meg kell tennie az Európai Unió tisztviselőinek személyzeti szabályzata 22a. cikkének (2) bekezdésében előírt intézkedéseket. A Gyakornoki Irodára az Európai Unió tisztviselőinek személyzeti szabályzata 22a. cikke, 22b. cikke és 22c. cikke alkalmazandó. Ezeket a rendelkezéseket értelemszerűen alkalmazni kell az érintett gyakornokra is, biztosítandó jogainak tiszteletben tartását. Ezt a bekezdést alkalmazni kell olyan esetekben is, amikor valamely intézmény egy tagja vagy valamely intézmény szolgálatában álló vagy részére munkát végző bármely más személy követ el súlyos kötelezettségszegést. (8) A szakmai gyakorlat felfüggesztése Kivételes esetekben, a gyakornok által benyújtott, indokolással ellátott kérelem alapján melyben megadja kellően megalapozott indokait a Főtitkárság felfüggesztheti a szakmai gyakorlatot. A gyakornoknak nyújtott támogatást amennyiben van ilyen a szóban forgó időszakra fel kell függeszteni, és a gyakornok nem jogosult semminemű visszatérítésre a felfüggesztés által érintett időszak miatt felmerült esetleges utazási költségeit illetően. A gyakornok az eredeti szakmai gyakorlata végével bezárólag visszatérhet a Főtitkárságra, hogy kitöltse a szakmai gyakorlatát.

11 (9) A szakmai gyakorlat idő előtti befejezése Amennyiben a gyakornok úgy dönt, hogy szakmai gyakorlatát a gyakornoki megállapodás aláírását követően, de még a gyakorlat kezdő időpontja előtt felmondja, a Főtitkárság úgy dönthet, hogy a gyakornok szakmai gyakorlatra való minden későbbi pályázatát elutasítja. Amennyiben a gyakornok a szakmai gyakorlat kezdő időpontját követően bármikor úgy dönt, hogy szakmai gyakorlatát felmondja, indokolással ellátott írásbeli kérelmet kell benyújtania a Gyakornoki Irodához, három hetes felmondási idővel. A Főtitkárság a szakmai gyakorlat idő előtti befejezése esetén úgy is dönthet, hogy nem állítja ki a szakmai gyakorlatról szóló igazolást. Adott esetben a Főtitkárság úgy dönthet, hogy a szakmai gyakorlat fennmaradó idejére a gyakornoktól kéri a szakmai gyakorlatra nyújtott támogatás visszatérítését. (10) Későbbi alkalmazás A szakmai gyakorlat elnyerése semmilyen körülmények között nem járhat azzal, hogy a gyakornok megszerzi az Európai Unió tisztviselőjének vagy egyéb alkalmazottjának jogállását, és nem jogosítja fel arra, hogy a szakmai gyakorlatot követően felvételt nyerjen. A gyakornok a szakmai gyakorlat teljesítését követően felvételt nyerhet, amennyiben felvétele megfelel az azon alkalmazotti kategóriában való alkalmazásra vonatkozó szabályoknak és feltételeknek, amelybe felveszik. Ugyanez vonatkozik azokra a korábbi gyakornokokra is, akiket a Főtitkárság által meghirdetett ajánlati felhívás vagy pályázati felhívás alapján választanak ki, akár egyénileg, akár egy kiválasztott vállalat alkalmazottjaként. (11) Fogyatékossággal élő személyek A fogyatékossággal élő személyek másokéval egyenlő feltételek melletti munkához való jogának szavatolása érdekében a Főtitkárság szükséges esetben gondoskodik az észszerű alkalmazkodásról. Ez a munkakörnyezet olyan szükséges és megfelelő módosítását és kiigazítását jelenti, amely nem jár aránytalan vagy indokolatlanul nagy teherrel a Főtitkárságra nézve.

12 7. cikk Munkafeltételek (1) Biztosítás (a) Egészségbiztosítás Az egészségbiztosítás kötelező. A gyakornoknak legkésőbb a szakmai gyakorlat kezdetén igazolnia kell, hogy rendelkezik egészségbiztosítással a szakmai gyakorlat teljes időtartamára. Amennyiben semmilyen más egészségbiztosítási rendszer hatálya nem terjed ki rá, a gyakornok betegségbiztosítást köthet a Főtitkárság egészségbiztosítási szerződésében meghatározott feltételek szerint. Fizetett szakmai gyakorlat esetén (2. cikk a) pont) a gyakornoknak kell állnia a biztosítási díj egyharmadát. Ezt a hozzájárulást le kell vonni a gyakornoki támogatásból. Fizetés nélküli kötelező szakmai gyakorlat esetén nem kérhető hozzájárulás a gyakornoktól, és a biztosítási díj teljes összegét a Főtitkárságnak kell viselnie. A tagállamok nemzeti közigazgatási iskoláinak hallgatói számára kínált szakmai gyakorlatok (2. cikk c) pont) és a középiskolai diákok számára kínált munkatapasztalat (2. cikk d) pont) esetében az egészségbiztosításról szóló igazolás bemutatása feltétele a szakmai gyakorlatra való felvételnek. (b) Balesetbiztosítás A gyakornoknak rendelkeznie kell balesetbiztosítással, a Főtitkárság biztosítási szerződésében meghatározott feltételeknek megfelelően. Az érintett biztosítási díjat teljes egészében a Főtitkárság fedezi. (2) Munkaórák A gyakornoknak a Főtitkárság személyzetére alkalmazandó munkaórák szerint kell dolgoznia. A gyakornok ugyanazokra az ünnepnapokra és szabadnapokra jogosult, mint a Főtitkárság tisztviselői.

13 (3) Szabadság A gyakornok havonta két nap szabadságra jogosult. E jogosultság megszerzése a ledolgozott hónapok számával arányosan történik, a hónap első napjától kezdődő számítással, és minden típusú szabadságra alkalmazandó, kivéve ha e határozat másképp rendelkezik. A ki nem vett szabadnapok nem kerülnek kifizetésre. A szabadságra való jogosultság kimerülését követően a Főtitkárság kivételes és kellően indokolt esetben külön szabadságot adhat a gyakornoknak. A szabadságkérelmek benyújtásakor figyelembe kell venni a fogadó szervezeti egység szükségleteit, és meg kell felelni a fenti szabályoknak. A szabadságkérelmet először a gyakornoki tanácsadónak vagy a fogadó szervezeti egység vezetőjének jóvá kell hagynia, majd a Gyakornoki Irodának engedélyeznie kell. A szabadságkérelmek benyújtásakor figyelembe kell venni a fogadó szervezeti egység szükségleteit. (4) Távollét (c) Betegség miatti távollét Betegség esetén a gyakornoknak haladéktalanul értesítenie kell a gyakornoki tanácsadót, lehetőség szerint megadva a távollét valószínű időtartamát. A gyakornoki tanácsadónak értesítenie kell a Gyakornoki Irodát és a fogadó szervezeti egység vezetőjét. Három naptári napot meghaladó távollét esetén (beleszámítva a hétvégét és az ünnepnapokat is) a gyakornoknak orvosi igazolást kell küldenie a Gyakornoki Irodának, amelynek pedig értesítenie kell a fogadó szervezeti egységet. A szakmai gyakorlat során a szakmai gyakorlat teljes időtartama alapján számítva havonta egy nap igazolatlan betegszabadság vehető ki. A betegség miatt hiányzó gyakornok a Főtitkárság kérésére orvosi ellenőrzésnek vethető alá.

14 (d) Indokolatlan távollét Amennyiben a gyakornok indokolatlanul van távol, vagy nem értesíti a gyakornoki tanácsadót a távollétéről, ez utóbbi közvetlenül vagy a fogadó szervezeti egység vezetőjén keresztül tájékoztatja erről a Gyakornoki Irodát. A Gyakornoki Iroda ezt követően írásban utasítja a gyakornokot, hogy az írásbeli értesítés kézhezvételétől számított egy héten belül jelenjen meg a fogadó szervezeti egységnél. A gyakornoknak az újbóli munkába álláskor megfelelően indokolnia kell a nem engedélyezett távollétet. A nem engedélyezett távollét napjait automatikusan le kell vonni a gyakornok szabadságából. A Gyakornoki Iroda a gyakornok által adott indoklás mérlegelését követően, vagy ha a gyakornok az újbóli munkába álláskor, illetve az írásbeli értesítés kézhezvételétől számított egy héten belül nem indokolja a távollétét, azonnali hatállyal felmondhatja a szakmai gyakorlatot. A Főtitkárság részére adott esetben vissza kell téríteni a jogosulatlanul kifizetett támogatást, és a gyakornok nem jogosult utazási támogatásra. (5) Hátrányos megkülönböztetés A Főtitkárság a zéró tolerancia elvét alkalmazza a hátrányos megkülönböztetéssel szemben, a zaklatást is ideértve. Ilyen magatartás felmerülése esetén a gyakornoknak jogában áll a Főtitkárság érintett szolgálatait és eljárásait igénybe venni.

15 II. FEJEZET A KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ SZAKMAI GYAKORLATOKRA VONATKOZÓ KÜLÖNÖS RENDELKEZÉSEK 8. cikk Fizetett szakmai gyakorlat (1) Oklevelek A fizetett szakmai gyakorlatra való felvételnek feltételét képezi, hogy a pályázó legkésőbb a gyakornoki megállapodás aláírásának időpontjáig a weboldalon jelzett felsőfokú alapképzési végzettséget (bachelor, B.A.) szerezzen. (2) Időtartam Minden évben két gyakornoki időszak van: február 1-jétől június végéig; szeptember 1-jétől a következő év január végéig. A szakmai gyakorlat ezen két időszak egyikét fedi, öt hónapig tart és nem meghosszabbítható. Kivételes esetekben, szervezeti okokból a Főtitkárság rövidebb szakmai gyakorlatra is ajánlatot tehet, melynek időtartama legalább négy hónap, a fentiektől eltérő kezdő időponttal. (3) Gyakornoki támogatás Fizetett szakmai gyakorlat esetén a gyakornok havi gyakornoki támogatást kap. A rendelkezésre álló költségvetési források függvényében ezen támogatás összege az AD5 besorolású (1. fokozat) tisztviselők havi alapilletményének 25%-a. A támogatás összege a szakmai gyakorlat ideje alatt nem változik. A támogatás összegét évente aktualizálni kell és fel kell tüntetni a weboldalon.

16 (4) Fogyatékossági támogatás Megfelelő igazolás bemutatását és annak a Főtitkárság egészségügyi szolgálata általi vizsgálatát követően a fogyatékossággal élő gyakornokok gyakornoki támogatása kiegészíthető legfeljebb a gyakornoki támogatás felének megfelelő összeggel. (5) Levonások A szakmai gyakorlat kezdetén a gyakornoknak be kell vallania minden, a Főtitkárságon kívüli, külső bevételi forrását. Amennyiben a gyakornok külső bevétele a gyakornoki támogatásnál alacsonyabb összegű, a gyakornok jogosult megkapni a gyakornoki támogatás és a külső bevétel közötti különbözetet. Amennyiben a gyakornok külső bevétele a gyakornoki támogatással megegyező vagy annál nagyobb összegű, a Főtitkárság nem fizet gyakornoki támogatást a gyakornok részére. E rendelkezés alkalmazása céljából az egyetemi tandíjhoz nyújtott hozzájárulás, valamint a tanulmányi ösztöndíj nem minősül külső bevételi forrásnak. (6) Utazási támogatás A rendelkezésre álló költségvetési források függvényében a gyakornok, amennyiben a felvétel helye Brüsszel 50 km-es körzetén kívül esik, utazási támogatásra jogosult a szakmai gyakorlata kezdetén és végén felmerülő utazási költségek tekintetében. A weboldalon megtalálható az utazási támogatás összegének számítási módja, valamint a követendő eljárás. A gyakornoknak a szakmai gyakorlat legalább felét le kell töltenie ahhoz, hogy jogosulttá váljon az utazási támogatásra. A felvétel helye az a cím, amelyet a pályázó a jelentkezési lapon megadott, és az a gyakornoki megállapodás aláírását követően nem módosítható. (7) Adózás A gyakornoki támogatás nem tartozik az Európai Unió tisztviselőire és egyéb alkalmazottaira vonatkozó egyedi adózási rendszer hatálya alá. A gyakornoki támogatás után az érintett tagállam hatályos törvényei alapján fizetendő esetleges adó megfizetéséért kizárólag a gyakornok felel. A Gyakornoki Iroda a szakmai gyakorlat végén kérésre adózási célú igazolást állít ki. Az igazolásban fel kell tüntetni a kapott támogatás összegét, és meg kell erősíteni, hogy nem került sor adózási vagy társadalombiztosítási célú levonásokra.

17 (8) Visszatérítés a Főtitkárság részére A 6. cikk (9) bekezdésével ( A szakmai gyakorlat idő előtti befejezése ) és a 7. cikk (4) bekezdésének b) pontjával ( Indokolatlan távollét ) összhangban a Főtitkárság kérheti a gyakornoki támogatás bizonyos részének visszatérítését. 9. cikk Fizetés nélküli kötelező szakmai gyakorlat (1) Oklevelek A fizetés nélküli kötelező szakmai gyakorlatra való felvételnek feltételét képezi, hogy a pályázó olyan felsőoktatási intézmény vagy egyetem harmad-, negyed- vagy ötödéves (vagy ennek megfelelő) hallgatója legyen, amely a tanulmányok részeként vagy a szakma gyakorlásának feltételeként ilyen gyakorlatot, illetve a szakdolgozat vagy doktori értekezés elkészítéséhez kutatást ír elő. A jelentkezés benyújtásakor a pályázónak a kötelező szakmai gyakorlatról szóló, az oktatási intézménye által kiállított igazolást kell bemutatnia. (2) Időtartam Minden évben két gyakornoki időszak van: február 1-jétől június végéig; szeptember 1-jétől a következő év január végéig. A szakmai gyakorlat legalább két, de legfeljebb öt hónapig tart ezen két időszak egyike alatt, és hosszabbítás esetén sem tarthat tovább öt hónapnál. (3) Pénzügyi kérdések A fizetés nélküli kötelező szakmai gyakorlatot végző gyakornok nem jogosult gyakornoki támogatásra. Jogosult ugyanakkor a 8. cikk (4) bekezdése szerinti fogyatékossági támogatásra és a 8. cikk (6) bekezdése szerinti utazási támogatásra.

18 10. cikk A tagállamok nemzeti közigazgatási iskoláinak hallgatói számára kínált szakmai gyakorlat (1) Felvételi feltétel A felvételnek feltételét képezi, hogy a pályázó hallgatója legyen valamelyik tagállam vagy a csatlakozási szerződést már aláírt tagjelölt ország valamely nemzeti közigazgatási iskolájának, és igazolni tudja, hogy a szakmai gyakorlat teljes időtartamára rendelkezik egészségbiztosítással. (2) Időtartam Minden évben két gyakornoki időszak van: február 1-jétől június végéig; szeptember 1-jétől a következő év január végéig. A szakmai gyakorlat legalább két, de legfeljebb öt hónapig tart ezen két időszak egyike alatt, és hosszabbítás esetén sem tarthat tovább öt hónapnál. A gyakorlat kezdő időpontját a Főtitkárság és az adott közigazgatási iskola közös megegyezéssel határozza meg. (3) Pénzügyi kérdések A nemzeti közigazgatási iskolák hallgatói számára kínált szakmai gyakorlatot folytató gyakornok nem jogosult az e határozat szerinti gyakornoki támogatásra, illetve az utazási támogatásra. Jogosult ugyanakkor a 8. cikk (4) bekezdése szerinti fogyatékossági támogatásra, amennyiben az érintett nemzeti közigazgatási iskola nem nyújt hasonló támogatást. (4) Alkalmazandó rendelkezések E határozat 4. cikkének (2) bekezdése nem alkalmazandó a szakmai gyakorlat ezen típusára. A Gyakornoki Iroda külön szabályokat állapít meg, és azokat közzéteszi a weboldalon.

19 11. cikk Középiskolai diákok számára kínált munkatapasztalat (1) Felvételi feltétel A felvételnek feltételét képezi, hogy a pályázó olyan középiskolai diák legyen, akinek valamely hozzátartozója a Főtitkárságon tisztviselőként vagy egyéb alkalmazottként dolgozik, és igazolni tudja, hogy a szakmai gyakorlat teljes időtartamára rendelkezik egészségbiztosítással. Az ilyen típusú szakmai gyakorlatra kiválasztott diák a gyakorlat teljes időtartama alatt a tisztviselő, illetve egyéb alkalmazott felügyelete alá tartozik. Az Európai Iskola diákjainak kivételével a középiskolai diákoknak a kötelező szakmai gyakorlatról szóló, az oktatási intézmény által kiállított igazolást kell bemutatniuk. (2) Időtartam Az ilyen típusú szakmai gyakorlat időtartama legalább egy, de legfeljebb két hét. A gyakorlat kezdő időpontját a Főtitkárság és a diákot felügyelő tisztviselő, illetve egyéb alkalmazott közös megegyezéssel határozza meg. (3) Alkalmazandó rendelkezések Az I. fejezet 4., 5., 6. cikke, valamint 7. cikkének (3) és (4) bekezdése nem alkalmazandó a szakmai gyakorlat ezen típusára. A Gyakornoki Iroda külön szabályokat állapít meg, és azokat közzéteszi a weboldalon. (4) Felmondás A fogadó szervezeti egység vezetőjének, a gyakornoki tanácsadónak vagy a Gyakornoki Irodának az egyszerű kérésére a Főtitkárság azonnali hatállyal felmondhatja a középiskolai diákok munkatapasztalat-szerzését szolgáló szakmai gyakorlatot. (5) Pénzügyi kérdések A munkatapasztalat-szerzést szolgáló szakmai gyakorlatot folytató gyakornok nem jogosult az e határozat szerinti gyakornoki támogatásra, fogyatékossági támogatásra, valamint utazási támogatásra.

20 (6) Igazolás A szakmai gyakorlat végén a Gyakornoki Iroda igazolást állít ki, megadva benne a szakmai gyakorlat hosszát és a gyakornokot fogadó szervezeti egységet. III. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK 12. cikk Hatáskörök Az e határozat értelmében a Főtitkárságra ruházott valamennyi hatáskört a Tanács főtitkára gyakorolja. A Tanács főtitkára hatásköreinek egy részét vagy egészét átruházhatja az adminisztrációs főigazgatóra. 13. cikk Panasztétel Az e rendelkezések alkalmazása során hozott valamely határozat ellen fellebbezni kívánó gyakornoknak írásbeli beadványt kell benyújtania a Gyakornoki Irodához, amelynek két hónapon belül válaszolnia kell arra. Amennyiben egy gyakornok úgy véli, hogy hivatali visszásságot szenvedett el, jogában áll panasszal fordulni az európai ombudsmanhoz azt követően, hogy a vélt hivatali visszásság ügyében írásban fordult a Gyakornoki Irodához. A Gyakornoki Irodának két hónapon belül választ kell adnia a gyakornok beadványára.

21 14. cikk Hatálybalépés és átmeneti intézkedések Ez a határozat az aláírásának napján lép hatályba, és szeptember 1-jétől alkalmazandó. Ez a határozat hatályon kívül helyezi és felváltja a július 20-i 118/07 határozatot. Azokra a szakmai gyakorlatokra, amelyek kiválasztási eljárása szeptember 1-je előtt megkezdődött, továbbra is a július 20-i 118/07 határozat alkalmazandó. Kelt Brüsszelben, Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN

22 I. MELLÉKLET Példa olyan oklevelekre, amelyek esetében a képzettségi szint megfelel a szakmai gyakorlatra való felvétel feltételeinek. 2 A Főtitkárság fenntartja magának a jogot a szakmai gyakorlati program keretében előírt képzettségi minimumkövetelmények módosítására. Minden ilyen változás megjelenik a weboldalon. Ország Felsőfokú képzés legalább 3 év időtartam Bălgarija Diploma za visshe obrazovanie (Диплома за висше образование) Bakalavar (Бакалавър) Magistar (Магистър) België Belgique Belgien Academisch gerichte Bachelor (lange type) Bachelor académique (type long) Akademischer Bachelor (lang) Ceská Republika Diplom o ukončení Bakalářského studia Croatia Preddiplomski sveučilišni studij (3 to 4 years) Danmark Bachelorgrad Deutschland Fachhochschulabschluss (6-7 Semester) / Bachelor Eesti Bakalaureusekraad (min 120 ainepunkti) España Diplomado / Ingeniero técnico France Licence Greece / Ελλάδα Πτυχιο Α.Ε.Ι. (πανεπιστημίου, πολυτεχνείου, Τ.Ε.Ι. υποχρεωτικής τετραετούς φοίτησης) Ireland / Eire Honours Bachelor Degree (3 years) Italia Laurea L (breve) Κύπρος / Kibris Πανεπιστημιακό Πτυχιο Latvija Bakalaura diploms (min 120 kredīti) Lietuva Bakalauras (min 120 kreditų ) Luxembourg Bachelor Magyarország Főskolai oklevél Malta Bachelor s degree Nederland Bachelor (WO) / HBO bachelor degree (4 years) Österreich Fachhochschuldiplom (6-7 Semester) / Bakkalaureus(rea) Polska Licencjat / Inżynier Portugal Bacharelato România Diplomă de Licenţă Slovenija Diploma o pridobljeni visoki strokovni izobrazbi Slovenská Republika Diplom o ukončení Bakalárského štúdia Suomi / Finland Kandidaatin tutkinto - Kandidatexamen /Ammattikorkeakoulututkinto - Yrkeshögskoleexamen (min 120 opintoviikkoa - studieveckor) Sverige Kandidatexamen (Akademisk examen omfattande minst 120 poäng varav 60 poäng fördjupade studier i ett ämne + uppsats motsvarande 10 poäng) United Kingdom (Honours) Bachelor degree - 3 years Other countries Autres pays Andere Länder University level diploma requiring at least 3 years study Diplôme de niveau universitaire sanctionnant des études de 3 ans minimum Mindestens dreijährige Hochschulstudien mit Abschlussdiplom július 20-i helyzet.

23

24 II. MELLÉKLET Európai uniós intézmények: Európai Parlament Az Európai Unió Tanácsa Európai Bizottság (ideértendők az Unió küldöttségei, a Bizottság képviseleti irodái és az ügynökségek is) Az Európai Közösségek Bírósága Európai Számvevőszék Pénzügyi szervek: Európai Központi Bank Európai Beruházási Bank Európai Beruházási Alap Tanácsadó szervek: Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Régiók Bizottsága Intézményközi szervek: Az Európai Közösségek Hivatalos Kiadványainak Hivatala Az Európai Közösségek Személyzeti Felvételi Hivatala Európai Közigazgatási Iskola Egyéb szakosodott szervek: Európai ombudsman Európai adatvédelmi biztos Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Unió valamennyi ügynöksége.

AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN, AZ EPP KÉPVISELŐCSOPORT TITKÁRSÁGÁN FOLYTATOTT SZAKMAI GYAKORLATOKRA VONATKOZÓ BELSŐ SZABÁLYOK

AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN, AZ EPP KÉPVISELŐCSOPORT TITKÁRSÁGÁN FOLYTATOTT SZAKMAI GYAKORLATOKRA VONATKOZÓ BELSŐ SZABÁLYOK AZ EURÓPAI PARLAMENTBEN, AZ EPP KÉPVISELŐCSOPORT TITKÁRSÁGÁN FOLYTATOTT SZAKMAI GYAKORLATOKRA VONATKOZÓ BELSŐ SZABÁLYOK Tartalomjegyzék 1. cikk: Általános rendelkezések...3 2. cikk: A szakmai gyakorlatok

Részletesebben

Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban

Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban I.Szakmai gyakorlatok az Európai Parlamentben 1. Szakmai gyakorlatok az egyetemi oklevéllel rendelkezők számára 2. Fordítási szakmai gyakorlat egyetemi oklevéllel

Részletesebben

Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban

Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban I. Szakmai gyakorlatok az Európai 1. Szakmai gyakorlatok az egyetemi oklevéllel rendelkezők számára 2. Fordítási szakmai gyakorlat egyetemi oklevéllel rendelkezők

Részletesebben

Az Európai Bizottságnak a hivatalos szakmai gyakorlati programjára vonatkozó szabályai

Az Európai Bizottságnak a hivatalos szakmai gyakorlati programjára vonatkozó szabályai Az Európai Bizottságnak a hivatalos szakmai gyakorlati programjára vonatkozó szabályai (A Bizottság 2005. március 2-i C(2005)458) határozata) 1. A PROGRAM CÉLKITŰZÉSE 1.1. Általános megjegyzések 1.1.1.

Részletesebben

A pályázóknak szóló útmutató az Európai Parlament által szervezett kiválasztási eljárásokra vonatkozóan (2010/C 286 A/03)

A pályázóknak szóló útmutató az Európai Parlament által szervezett kiválasztási eljárásokra vonatkozóan (2010/C 286 A/03) C 286 A/8 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.10.22. A pályázóknak szóló útmutató az Európai Parlament által szervezett kiválasztási eljárásokra vonatkozóan (2010/C 286 A/03) Oldal 1. BEVEZETÉS...

Részletesebben

(Vélemények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK BIZOTTSÁG (2008/C 14/10)

(Vélemények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK BIZOTTSÁG (2008/C 14/10) 2008.1.19. C 14/27 V (Vélemények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK BIZOTTSÁG Pályázati felhívás az emberkereskedelemmel foglalkozó szakértői csoport létrehozásáról szóló 2007/675/EK bizottsági határozatra vonatkozóan

Részletesebben

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI PARLAMENT PE/150/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS (2012/C 74 A/01)

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI PARLAMENT PE/150/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS (2012/C 74 A/01) 2012.3.13. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 74 A/1 V (Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI PARLAMENT PE/150/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS (2012/C 74 A/01) Az Európai Parlament képesítéseken és vizsgákon

Részletesebben

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS Egyrészről a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (HU DEBRECE04) Cím: 4026 Debrecen, Kálvin tér 16. a továbbiakban az Intézmény, amelyet a jelen szerződés aláírásakor Dr. Bölcskei

Részletesebben

Karrierlehetőség az EU Intézményeinél. Szőcs Edit RMDSZ Ügyvezető Elnöksége

Karrierlehetőség az EU Intézményeinél. Szőcs Edit RMDSZ Ügyvezető Elnöksége Karrierlehetőség az EU Intézményeinél Szőcs Edit RMDSZ Ügyvezető Elnöksége Milyen állásokról van szó? uniós köztisztviselői állások (eurokrata állások) szakértői, tanácsadói állások Az Európai Bizottság

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT FŐTITKÁRSÁGÁN FOLYTATOTT SZAKMAI GYAKORLATOKRA VONATKOZÓ BELSŐ SZABÁLYOK I. CÍM - SZAKMAI GYAKORLATOK

AZ EURÓPAI PARLAMENT FŐTITKÁRSÁGÁN FOLYTATOTT SZAKMAI GYAKORLATOKRA VONATKOZÓ BELSŐ SZABÁLYOK I. CÍM - SZAKMAI GYAKORLATOK AZ EURÓPAI PARLAMENT FŐTITKÁRSÁGÁN FOLYTATOTT SZAKMAI GYAKORLATOKRA VONATKOZÓ BELSŐ SZABÁLYOK I. CÍM SZAKMAI GYAKORLATOK 1. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. cikk Cél Az uniós polgárok európai oktatásához

Részletesebben

118/07 HATÁROZAT. mivel meg kell állapítani a Tanács Fıtitkárságán folytatott szakmai gyakorlatokra vonatkozó alábbi szabályokat,

118/07 HATÁROZAT. mivel meg kell állapítani a Tanács Fıtitkárságán folytatott szakmai gyakorlatokra vonatkozó alábbi szabályokat, AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA 118/07 HATÁROZAT AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK FİTITKÁRHELYETTESE, tekintettel a Tanács eljárási szabályzatára, és különösen annak 23. cikkére, mivel meg kell állapítani a Tanács Fıtitkárságán

Részletesebben

38/2000. (IV. 27.) I.I.T. számú h a t á r o z a t a

38/2000. (IV. 27.) I.I.T. számú h a t á r o z a t a A Semmelweis Egyetem Ideiglenes Intézményi Tanácsának 38/2000. (IV. 27.) I.I.T. számú h a t á r o z a t a az Egyetem dolgozóinak külföldi tanulmányútjával és munkavállalás vagy egyéb célból külföldi tartózkodáshoz

Részletesebben

AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a július 4-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a július 4-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a 2019. július 4-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Jelen Szabályzat a 2019/2020-os tanévre, ill. ezt követő tanévekre jelentkező, illetve

Részletesebben

E/1/2016. (VII.28.) számú H A T Á R O Z A T A

E/1/2016. (VII.28.) számú H A T Á R O Z A T A A Semmelweis Egyetem Rektorának és Kancellárjának E/1/2016. (VII.28.) számú H A T Á R O Z A T A a Semmelweis Egyetem közalkalmazottainak külföldi tanulmányútjához, valamint munkavállalás és egyéb célból

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához

AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához 6.3.2019 A8-0435/6 Módosítás 6 Danuta Maria Hübner az Alkotmányügyi Bizottság nevében Jelentés A8-0435/2018 Mercedes Bresso, Rainer Wieland A személyes adatok védelme az európai parlamenti választásokkal

Részletesebben

JELENTKEZÉSI ÚTMUTATÓ. a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj keretében megvalósuló ösztöndíjprogramra való jelentkezéshez 2013/2014. tanév 2.

JELENTKEZÉSI ÚTMUTATÓ. a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj keretében megvalósuló ösztöndíjprogramra való jelentkezéshez 2013/2014. tanév 2. JELENTKEZÉSI ÚTMUTATÓ a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj keretében megvalósuló ösztöndíjprogramra való jelentkezéshez 2013/2014. tanév 2. félév Alapvető cél A Kormány a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjról

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.10.26. COM(2017) 632 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: a Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egyes intézmények kinevezésre jogosult hatóságai

Részletesebben

ECA/2015/JUR ÁLLÁSHIRDETÉS. 2 jogászi állás, AD 8/9 besorolási fokozat Jogi Szolgálat, Elnökség

ECA/2015/JUR ÁLLÁSHIRDETÉS. 2 jogászi állás, AD 8/9 besorolási fokozat Jogi Szolgálat, Elnökség Emberi erőforrások Munkaerő-felvétel és szakmai előmenetel ECA/2015/JUR ÁLLÁSHIRDETÉS 2 jogászi állás, AD 8/9 besorolási fokozat Jogi Szolgálat, Elnökség MAGUNKRÓL Az Európai Számvevőszék a Szerződés által

Részletesebben

A FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE. 1. fejezet

A FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE. 1. fejezet II. RÉSZ A FELVÉTELI ELJÁRÁS RENDJE 1. fejezet BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Személyi hatály 195. (1) A felvételi eljárás rendjének hatálya az Nftv. 40. -ában foglaltak alapján az alapképzésre, az osztatlan képzésre

Részletesebben

A TANULMÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN

A TANULMÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN 3. SZÁMÚ MELLÉKLET Az okleveles könyvvizsgálói szakképzési és vizsgaszabályzathoz A TANULMÁNYOK ELISMERÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK AZ OKLEVELES KÖNYVVIZSGÁLÓI KÉPZÉSI PROGRAMBAN [ Kkt. 95. (1) A szakképzést

Részletesebben

AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a április 30-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a április 30-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a 2015. április 30-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Jelen Szabályzat a 2015/2016-os tanévre, ill. ezt követő tanévekre jelentkező,

Részletesebben

AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a május 9-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a május 9-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a 2018. május 9-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Jelen Szabályzat a 2018/2019-os tanévre, ill. ezt követő tanévekre jelentkező, illetve

Részletesebben

Az Informatikai Főosztály vezetőjének. 4/2019. (VII. 31.) főov. körlevele

Az Informatikai Főosztály vezetőjének. 4/2019. (VII. 31.) főov. körlevele Az Informatikai Főosztály vezetőjének 4/2019. (VII. 31.) főov. körlevele az ügyészségi fogalmazói pályázatok kezelésére szolgáló informatikai rendszer használatával kapcsolatos eljárásrendről Az ügyészségről

Részletesebben

FELVÉTELI SZABÁLYZAT. Azonosító kód: SZ6 Verzió: 4. Dátum: 2012. 09. 07.

FELVÉTELI SZABÁLYZAT. Azonosító kód: SZ6 Verzió: 4. Dátum: 2012. 09. 07. SOLA SCRIPTURA Teológiai Főiskola 1121 Budapest, Remete út. 16/A 1536 Budapest 114. Pf.: 253 E-mail: sola@sola.hu Web: www.sola.hu 06-1/391-01-80; 06-20/379-6260 Intézményi azonosító: FI70788 FELVÉTELI

Részletesebben

1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS JEGYZŐJE 1/2017. (I.19.) SZÁMÚ POLGÁRMESTERI ÉS JEGYZŐI EGYÜTTES UTASÍTÁS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL ÉS POLGÁRMESTERI

Részletesebben

(2014/434/EU) 1. CÍM A SZOROS EGYÜTTMŰKÖDÉS LÉTESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁS. 1. cikk. Fogalommeghatározások

(2014/434/EU) 1. CÍM A SZOROS EGYÜTTMŰKÖDÉS LÉTESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁS. 1. cikk. Fogalommeghatározások 2014.7.5. L 198/7 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK HATÁROZATA (2014. január 31.) a mechanizmusban részt vevő azon tagállamok illetékes hatóságaival folytatott szoros együttműködésről, amelyek pénzneme nem az euro

Részletesebben

Helsinki, március 25. Dokumentum: MB/12/2008 végleges

Helsinki, március 25. Dokumentum: MB/12/2008 végleges Helsinki, 2009. március 25. Dokumentum: MB/12/2008 végleges HATÁROZAT AZ EURÓPAI PARLAMENT, A TANÁCS ÉS A BIZOTTSÁG DOKUMENTUMAIHOZ VALÓ NYILVÁNOS HOZZÁFÉRÉSRŐL SZÓLÓ 1049/2001/EK EURÓPAI PARLAMENTI ÉS

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2010. október 28. (29.10) (OR. en) 15676/10 ETS 8 MI 414

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2010. október 28. (29.10) (OR. en) 15676/10 ETS 8 MI 414 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. október 28. (29.10) (OR. en) 15676/10 ETS 8 MI 414 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2010. október 27. Címzett: az Európai Unió Tanácsának Főtitkársága

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP. AJÁNLATKÉRŐ: Európai Közösségek Bírósága. *Kérjük figyelmesen olvassa át a célnyelve szerinti ajánlati felhívás szövegét.

JELENTKEZÉSI LAP. AJÁNLATKÉRŐ: Európai Közösségek Bírósága. *Kérjük figyelmesen olvassa át a célnyelve szerinti ajánlati felhívás szövegét. JELENTKEZÉSI LAP TÁRGYALÁSOS ELJÁRÁS SZOLGÁLTATÁSOK KÖZBESZERZÉSÉRE: Jogi szövegeknek az Európai Unió egyes hivatalos nyelveiről magyar nyelvre történő fordítására irányuló keretszerződések megkötése (2005)

Részletesebben

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. (2) Általános orvosi, fogorvosi képzés esetén a bátonyterenyei lakóhely nem kötelező.

1. A rendelet célja. 2. A rendelet hatálya. (2) Általános orvosi, fogorvosi képzés esetén a bátonyterenyei lakóhely nem kötelező. Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017. (VIII.31.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a Jövőnk van Bátonyterenyén felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjról Bátonyterenye Város Önkormányzata

Részletesebben

JELENTKEZÉSI ÚTMUTATÓ. a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj keretében megvalósuló ösztöndíjprogramra való jelentkezéshez 2014/2015. tanév 1.

JELENTKEZÉSI ÚTMUTATÓ. a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj keretében megvalósuló ösztöndíjprogramra való jelentkezéshez 2014/2015. tanév 1. JELENTKEZÉSI ÚTMUTATÓ a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj keretében megvalósuló ösztöndíjprogramra való jelentkezéshez 2014/2015. tanév 1. félév Alapvető cél A Kormány a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjról

Részletesebben

Tartalom. Tartalom Általános rendelkezések Jelentkezés az alapismereti oktatásra és a vizsgára Vizsgabizottság...

Tartalom. Tartalom Általános rendelkezések Jelentkezés az alapismereti oktatásra és a vizsgára Vizsgabizottság... Tartalom Tartalom... 1 Általános rendelkezések... 2 Jelentkezés az alapismereti oktatásra és a vizsgára... 3 Vizsgabizottság... 4 A vizsga lefolytatása... 4 Jegyzőkönyv... 4 Tanúsítvány... 4 Díj... 5 Hatálybalépés...

Részletesebben

Tájékoztatás a személyes adatoknak az Európa Parlament és a Tanács (EU) 2016/679-es rendeletével összhangban történő kezeléséről és védelméről

Tájékoztatás a személyes adatoknak az Európa Parlament és a Tanács (EU) 2016/679-es rendeletével összhangban történő kezeléséről és védelméről Tájékoztatás a személyes adatoknak az Európa Parlament és a Tanács (EU) 2016/679-es rendeletével összhangban történő kezeléséről és védelméről A kollégiumi, diákotthoni felvételi és/vagy rendszeres szociális

Részletesebben

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA Európai Parlament 2014-2019 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 6.7.2016 EP-PE_TC1-COD(2016)0064 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely első olvasatban 2016. július 6-án került elfogadásra

Részletesebben

RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Pályázati jelentkezés Jelentkezés alapjául szolgáló intézmény: legördülő menüsorból lehet kiválasztani, mely intézményhez kapcsolódóan kíván pályázni. Pályázat típusa:

Részletesebben

A GÉPJÁRMŰVEKKEL FOGLALKOZÓ MŰSZAKI BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA

A GÉPJÁRMŰVEKKEL FOGLALKOZÓ MŰSZAKI BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI FŐIGAZGATÓSÁG Egységes piac, fogyasztási cikkekre vonatkozó jogszabályok és azok végrehajtása Gépjárműipar MŰSZAKI BIZOTTSÁG GÉPJÁRMŰVEK ENTR/1722/02-EN Brüsszel,

Részletesebben

Közbeszerzési Hatóság közleménye

Közbeszerzési Hatóság közleménye Közbeszerzési Hatóság közleménye A Közbeszerzési Hatóság - a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 187. (2) bekezdésének ab) alpontjával, valamint az r) ponttal összhangban

Részletesebben

PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND. Érvényes: napjától

PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND. Érvényes: napjától PLATINUM TRAVEL SOLUTIONS KFT. ADATVÉDELMI INCIDENS BEJELENTÉSÉRE VONATKOZÓ ELJÁRÁSI REND Érvényes: 2018.05.25. napjától 1 Tartalom BEVEZETÉS... 3 1. AZ ADATVÉDELMI INCIDENS FOGALMA ÉS BELSŐ JELENTÉSE...

Részletesebben

Magyar Olimpiai Bizottság

Magyar Olimpiai Bizottság Magyar Olimpiai Bizottság Olimpikon Életút Program Szabályzat Hatályos: 2017. augusztus 1-től I. Bevezető A Magyar Olimpiai Bizottság (a továbbiakban: MOB) - Alapszabályának 6. (1) bekezdés c) pontja alapján

Részletesebben

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK SZÁMVEVŐSZÉK ECA/2018/1 SZ. ÁLLÁSHIRDETÉS. Egy (1) igazgatói állás Ellenőrzés

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK SZÁMVEVŐSZÉK ECA/2018/1 SZ. ÁLLÁSHIRDETÉS. Egy (1) igazgatói állás Ellenőrzés 2018.3.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 84 A/1 V (Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK SZÁMVEVŐSZÉK ECA/2018/1 SZ. ÁLLÁSHIRDETÉS Egy (1) igazgatói állás Ellenőrzés (AD besorolási csoport, 14. besorolási

Részletesebben

5/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS A hallgatók külföldi tanulmányi útjainak támogatásáról. 1. Általános rendelkezések

5/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS A hallgatók külföldi tanulmányi útjainak támogatásáról. 1. Általános rendelkezések Iktatószám: KA/106/2016. 5/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS A hallgatók külföldi tanulmányi útjainak támogatásáról 1. Általános rendelkezések (1) A Külföldi Tanulmányi Út Támogatás

Részletesebben

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ 1. Jelen Adatvédelmi Tájékoztató célja: A jelen Adatvédelmi Tájékoztató célja, hogy a jelen tájékoztató 2. pontjában felsorolt adatkezelő társaságok (a továbbiakban: Adatkezelők)

Részletesebben

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

ECB-PUBLIC. 1. Bevezetés

ECB-PUBLIC. 1. Bevezetés HU ECB-PUBLIC Felhívás szándéknyilatkozat benyújtására az Európai Központi Bank (Frankfurt am Main, Németország) felülvizsgálati testületének póttagjaiként kinevezendő külső szakértők számára 1. Bevezetés

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

A két póttag ideiglenesen helyettesíti a Felülvizsgálati Testület tagjait azok ideiglenes

A két póttag ideiglenesen helyettesíti a Felülvizsgálati Testület tagjait azok ideiglenes Felhívás szándéknyilatkozat benyújtására az Európai Központi Bank (Frankfurt am Main, Németország) Felülvizsgálati Testületének tagjaként kijelölendő külső szakértő számára 1. Bevezetés Az 1024/2013/EU

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 18. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, április 18. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. április 18. (OR. en) 8018/16 ADD 1 ENV 229 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. április 15. Címzett: a Tanács Főtitkársága Biz. dok. sz.:

Részletesebben

A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉT RÖGZÍTŐ SZABÁLYZAT

A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉT RÖGZÍTŐ SZABÁLYZAT A KÖZÉRDEKŰ ADATOK MEGISMERÉSÉRE IRÁNYULÓ IGÉNYEK TELJESÍTÉSÉNEK RENDJÉT RÖGZÍTŐ SZABÁLYZAT Érvényes: 2016. január 1-től visszavonásig.. Dr. Horváthné Németh Klára ügyvezető igazgató Az információs önrendelkezési

Részletesebben

99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8

99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8 99 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - 21 Ungarischer Vertragstext (Normativer Teil) 1 von 8 BELSŐ MEGÁLLAPODÁS A TAGÁLLAMOK KORMÁNYAINAK A TANÁCS KERETÉBEN ÜLÉSEZŐ KÉPVISELŐI KÖZÖTT AZ AKCS-EK PARTNERSÉGI

Részletesebben

Pályázati felhívás az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalnál (EASO) betöltendő, kirendelt nemzeti szakértői (knsz) állásra HIV.: EASO/2018/SNE/003

Pályázati felhívás az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalnál (EASO) betöltendő, kirendelt nemzeti szakértői (knsz) állásra HIV.: EASO/2018/SNE/003 Pályázati felhívás az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalnál (EASO) betöltendő, kirendelt nemzeti szakértői (knsz) állásra HIV.: EASO/2018/SNE/003 Közzététel: Külső Feladatkör megnevezése: Információs

Részletesebben

(Vélemények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK BIZOTTSÁG

(Vélemények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK BIZOTTSÁG 2008.10.10. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 258 A/1 V (Vélemények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK BIZOTTSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁS IGAZGATÓRA (AD 14-ES BESOROLÁSI FOKOZAT) AZ EURÓPAI KÉPZÉSI ALAPÍTVÁNYNÁL (ETF)

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI TRAKTOROKKAL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA

A MEZŐGAZDASÁGI ÉS ERDÉSZETI TRAKTOROKKAL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSPOLITIKAI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Fogyasztási cikkek Gépjárműipar A MŰSZAKI FEJLŐDÉSHEZ VALÓ HOZZÁIGAZÍTÁSSAL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁG MEZŐGAZDASÁGI TRAKTOROK (CATP-AT) ENTR/04-EN

Részletesebben

I. TANULMÁNYI RENDELKEZÉSEK

I. TANULMÁNYI RENDELKEZÉSEK AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA UNIVERSITY OF BUCKINGHAMMEL KÖZÖSEN MEGVALÓSÍTOTT KUTATÓ-KÉPZÉSEIRE ÉRVÉNYES TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA Jelen szabályzat a University of Buckinghammel közös kutató-mesterképzési,

Részletesebben

Külső pályázati felhívás az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalnál (EASO) HIV.: EASO/2018/TA/004

Külső pályázati felhívás az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalnál (EASO) HIV.: EASO/2018/TA/004 Külső pályázati felhívás az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalnál (EASO) HIV.: EASO/2018/TA/004 Feladatkör megnevezése A szerződés típusa Vezető jogi tisztviselő Ideiglenes alkalmazott Besorolási

Részletesebben

Panaszkezelési szabályzat

Panaszkezelési szabályzat Panaszkezelési szabályzat I. Általános rendelkezések 1. A Ceglédi Városi Könyvtár panaszkezelési szabályzatának célja, hogy a könyvtár szolgáltatásaival összefüggő, tevékenységéhez kapcsolódó konkrét bejelentés,

Részletesebben

HALLGATÓI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

HALLGATÓI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HALLGATÓI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ FONTOS! A csoportos tanulmányút kizárólag a konvergencia régiók felsőoktatási intézményeiben tanulók számára elérhető! Csoportos

Részletesebben

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 127. cikke (6) bekezdésére és 132. cikkére,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 127. cikke (6) bekezdésére és 132. cikkére, L 314/66 2015.12.1. AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK (EU) 2015/2218 HATÁROZATA (2015. november 20.) a munkavállalóknak a felügyelt hitelintézet kockázati profiljára gyakorolt jelentős hatásra irányuló vélelem

Részletesebben

FOGALOMMAGYARÁZAT. Családtag:

FOGALOMMAGYARÁZAT. Családtag: FOGALOMMAGYARÁZAT Családi életközösség: akkor valósul meg, ha a kérelmező harmadik országbeli állampolgár a bevándorolt, letelepedett, illetve menekültként elismert harmadik országbeli állampolgárral életvitelszerűen

Részletesebben

BEVEZETÉS, ELŐZMÉNYEK

BEVEZETÉS, ELŐZMÉNYEK Az ELMŰ Hálózati Kft. adatkezelési tájékoztatója - Üzletfejlesztési célú alkalmazás fejlesztési igények gyűjtésére szolgáló - rendezvény regisztrációjához kapcsolódóan a természetes személyeknek a személyes

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Kiíró: Fogyatékosok Integrációjáért Békés Megyében Alapítvány Határidő: 2010. december. 15.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Kiíró: Fogyatékosok Integrációjáért Békés Megyében Alapítvány Határidő: 2010. december. 15. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Súlyosan, vagy halmozottan fogyatékos és/vagy autista gyermekek és fiatalok fejlesztésének, iskolai tanulmányútjának támogatása Kiíró: Fogyatékosok Integrációjáért Békés Megyében Alapítvány

Részletesebben

A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A

A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A 43/2005. (VI. 30) ET. A SEMMELWEIS EGYETEM S Z A B Á L Y Z A T A AZ EGÉSZSÉGÜGYI FELSŐFOKÚ SZAKIRÁNYÚ SZAKKÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA SZERVEZETT KÖZPONTI GYAKORNOKI RENDSZERBEVÉTELI ELJÁRÁSRÓL BUDAPEST

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.9.30. C(2015) 6466 final A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2015.9.30.) az (EU) 2015/288 felhatalmazáson alapuló rendeletnek az Európai Tengerügyi

Részletesebben

IDEIGLENES ALKALMAZOTTAK KIVÁLASZTÁSA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG BELÜGYI FŐIGAZGATÓSÁGA RÉSZÉRE

IDEIGLENES ALKALMAZOTTAK KIVÁLASZTÁSA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG BELÜGYI FŐIGAZGATÓSÁGA RÉSZÉRE COM/TA/HOME/13/AD8 IDEIGLENES ALKALMAZOTTAK KIVÁLASZTÁSA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG BELÜGYI FŐIGAZGATÓSÁGA RÉSZÉRE A Bizottság kiválasztási eljárást szervez, hogy a Belügyi Főigazgatóság C. Schengen Igazgatósága

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

SZAKMAI GYAKORLAT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ SZAKMAI GYAKORLAT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Pályázati jelentkezés Jelentkezés alapjául szolgáló intézmény: legördülő menüsorból lehet kiválasztani mely intézményhez kapcsolódóan kíván pályázni. Pályázat típusa:

Részletesebben

JELENTKEZÉSI ADATLAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz

JELENTKEZÉSI ADATLAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz JELENTKEZÉSI ADATLAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz 1. Pályázó neve 2. Megpályázott bírósági fogalmazói álláshely(ek) bíróságonként, rangsorolva* 1. 2. 3. 3. Pályázó

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelete a Befektetés a jövőbe Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelete a Befektetés a jövőbe Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelete a Befektetés a jövőbe Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény

Részletesebben

III. (Közlemények) EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI PARLAMENT PE/92/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS. Igazgató (A*/AD 14 kategória)

III. (Közlemények) EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI PARLAMENT PE/92/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS. Igazgató (A*/AD 14 kategória) 2005.2.24. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 48 A/1 III (Közlemények) EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI PARLAMENT PE/92/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS Igazgató (A*/AD 14 kategória) KAPCSOLATTARTÁS A KÉPVISELŐCSOPORTOKKAL

Részletesebben

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK A BÍRÓSÁGOK FELVÉTELT HIRDETNEK BÍRÓSÁGI FOGALMAZÓI ÁLLÁSHELYEKRE PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ 208. augusztus 24. 4 óra 00 perc PÁLYÁZATI FELTÉTELEK Ki pályázhat? cselekvőképes magyar állampolgár aki egyetemi állam-

Részletesebben

ISSN 1725-518X C 286 A Hivatalos Lapja. Tájékoztatások és közlemények. Értesítés az ezen szöveghez elektronikus úton hozzáférő jelöltek számára...

ISSN 1725-518X C 286 A Hivatalos Lapja. Tájékoztatások és közlemények. Értesítés az ezen szöveghez elektronikus úton hozzáférő jelöltek számára... Az Európai Unió ISSN 1725-518X C 286 A Hivatalos Lapja Tájékoztatások és közlemények 53. évfolyam Magyar nyelvű kiadás 2010. október 22. Közleményszám Tartalom Oldal V Hirdetmények KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK

Részletesebben

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19

Iránymutatások. a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről EBA/GL/2015/19 EBA/GL/2015/19 19.10.2015 Iránymutatások a jelzáloghitelekről szóló irányelv alapján a hitelközvetítőkre vonatkozó uniós szintű engedélyről szóló értesítésről 1 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek

Részletesebben

A rendelet célja. (2) A cím adományozása és a címmel járó támogatás megállapítása nyilvános pályázat útján történik.

A rendelet célja. (2) A cím adományozása és a címmel járó támogatás megállapítása nyilvános pályázat útján történik. Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 5/2013. (II.15.) önkormányzati rendelete Doboz Nagyközség Ifjú Reménysége cím alapításáról, támogatásának rendjéről Doboz Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

Részletesebben

ÖSZTÖNDÍJSZABÁLYZAT. a Gábor Dénes Főiskola, Siófoki Közösségi Felsőoktatási Képzési Központjának 0 évfolyam ösztöndíj-támogatási rendszeréről

ÖSZTÖNDÍJSZABÁLYZAT. a Gábor Dénes Főiskola, Siófoki Közösségi Felsőoktatási Képzési Központjának 0 évfolyam ösztöndíj-támogatási rendszeréről ÖSZTÖNDÍJSZABÁLYZAT a Gábor Dénes Főiskola, Siófoki Közösségi Felsőoktatási Képzési Központjának 0 évfolyam ösztöndíj-támogatási rendszeréről A Gábor Dénes Főiskola, Siófoki Közösségi Felsőoktatási Képzési

Részletesebben

REGIONÁLIS NEMZETI ÉS NEMZETKÖZI PROGRAMOK MARIE CURIE-TÁRSFINANSZÍROZÁSA

REGIONÁLIS NEMZETI ÉS NEMZETKÖZI PROGRAMOK MARIE CURIE-TÁRSFINANSZÍROZÁSA III. MELLÉKLET EGYEDI RENDELKEZÉSEK REGIONÁLIS NEMZETI ÉS NEMZETKÖZI PROGRAMOK MARIE CURIE-TÁRSFINANSZÍROZÁSA III. 1. Fogalommeghatározások A II.1. cikkben szereplőkön túlmenően e támogatási megállapodás

Részletesebben

CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Csoportos tanulmányutak esetén szükséges egy csoportvezető kijelölése. Az ő feladata lesz a regisztráció és a teljes pályázati anyag feltöltése.,

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA 04/2018 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés: Uniós segítségnyújtási önkéntesek kirendelése, beleértve a pályakezdő szakemberek gyakornoki kihelyezését és a végrehajtó

Részletesebben

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK A BÍRÓSÁGOK FELVÉTELT HIRDETNEK BÍRÓSÁGI FOGALMAZÓI ÁLLÁSHELYEKRE PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ 208. március. 6 óra 30 perc PÁLYÁZATI FELTÉTELEK Ki pályázhat? cselekvőképes magyar állampolgár aki egyetemi állam-

Részletesebben

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK A BÍRÓSÁGOK FELVÉTELT HIRDETNEK BÍRÓSÁGI FOGALMAZÓI ÁLLÁSHELYEKRE PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ 208. március. 6 óra 30 perc PÁLYÁZATI FELTÉTELEK Ki pályázhat? cselekvőképes magyar állampolgár aki egyetemi állam-

Részletesebben

HALLGATÓI SZAKMAI GYAKORLAT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

HALLGATÓI SZAKMAI GYAKORLAT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HALLGATÓI SZAKMAI GYAKORLAT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ FONTOS! A szakmai gyakorlat kizárólag a konvergencia régiók felsőoktatási intézményeiben tanulók számára elérhető! Pályázati jelentkezés Jelentkezés alapjául

Részletesebben

az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról

az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról EBA/GL/2016/08 24/11/2016 Iránymutatás az értékpapírosítási ügyletek burkolt támogatásáról 1 1. Megfelelés és beszámolási kötelezettségek Az iránymutatások jogállása 1. Az e dokumentumban szereplő iránymutatásokat

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26)

AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26) L 179/72 AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK 673/2014 RENDELETE (2014. június 2.) a közvetítő testület, valamint annak eljárási szabályzata létrehozásáról (EKB/2014/26) AZ EURÓPAI KÖZPONTI BANK KORMÁNYZÓTANÁCSA,

Részletesebben

XV. Nukleáris Technikai Szimpózium december Hullán Szabolcs

XV. Nukleáris Technikai Szimpózium december Hullán Szabolcs A 184/2016 (VII.13.) Korm. rendelet (Az Atv. hatálya alá tartozó építményekkel, létesítményekkel kapcsolatos műszaki szakértői, tervezői, műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői szakmagyakorlásra alkalmasság

Részletesebben

Jelentés Mercedes Bresso, Rainer Wieland Az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok jogállása és finanszírozása

Jelentés Mercedes Bresso, Rainer Wieland Az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok jogállása és finanszírozása 11.4.2018 A8-0373/ 001-016 MÓDOSÍTÁSOK 001-016 előterjesztette: Alkotmányügyi Bizottság Jelentés Mercedes Bresso, Rainer Wieland A8-0373/2017 Az európai politikai pártok és az európai politikai alapítványok

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések Záró rendelkezések

TARTALOMJEGYZÉK Általános rendelkezések Záró rendelkezések 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 3. melléklet Hallgatói Követelményrendszer 9. függelék AZ ÓBUDAI EGYETEM HALLGATÓI JOGORVOSLATI ELJÁRÁS SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség PÁLYÁZATI FELHÍVÁS EACEA/10/2019 Az EU segítségnyújtási önkéntesei kezdeményezés Az EU segítségnyújtási önkénteseinek kirendelése, beleértve az

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.4. COM(2016) 113 final 2016/0064 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a 883/2013/EU, Euratom rendeletnek az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF)

Részletesebben

OKTATÓ RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

OKTATÓ RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÓ RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Pályázati jelentkezés Jelentkezés alapjául szolgáló intézmény: legördülő menüsorból lehet kiválasztani, mely intézményhez kapcsolódóan kíván pályázni. Pályázat

Részletesebben

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Külügyi Bizottságának Ügyrendje és Pályázati Eljárása. Szeged, március 2.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Külügyi Bizottságának Ügyrendje és Pályázati Eljárása. Szeged, március 2. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Külügyi Bizottságának Ügyrendje és Pályázati Eljárása Szeged, 2017. március 2. 1 A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar A Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

Pályázati kiírás. A hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok körében aluliskolázottság figyelhető meg,

Pályázati kiírás. A hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok körében aluliskolázottság figyelhető meg, Pályázati kiírás A Szegvári Roma Nemzetiségi Önkormányzat ezennel kiírja ösztöndíjpályázatát a szociális helyzetük miatt rászoruló általános közép vagy felsőfokú tanulmányokat folytató tanulók számára

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 245.

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 245. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1642/2003/EK RENDELETE (2003. július 22.) az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz

JELENTKEZÉSI LAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz 2. melléklet a 3/2016. (II. 29.) OBH utasításhoz 24 1. Pályázó neve JELENTKEZÉSI LAP bírósági fogalmazói álláshely betöltése iránt benyújtott pályázathoz 2. Megpályázott bírósági fogalmazói álláshely(ek)

Részletesebben

BESZERZÉSI SZABÁLYZAT

BESZERZÉSI SZABÁLYZAT 1. kiadás 1. módosítás 1. oldal DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa a 30-2010/2011. (2011.06.07.) sz. határozatával 2011.06.07-én jóváhagyta, hatályos 2011.06.08-tól. módosítások: - A

Részletesebben

ADMINISZTRÁTORI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

ADMINISZTRÁTORI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ ADMINISZTRÁTORI CSOPORTOS TANULMÁNYÚT Közös (csoportvezető) KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Csoportos tanulmányutak esetén szükséges egy csoportvezető kijelölése. Az ő feladata lesz a regisztráció és a teljes pályázati

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató az Alkotmánybíróság honlapján található ügyfélkapun megadott adatok kezeléséhez május 25.

Adatkezelési tájékoztató az Alkotmánybíróság honlapján található ügyfélkapun megadott adatok kezeléséhez május 25. Adatkezelési tájékoztató az Alkotmánybíróság honlapján található ügyfélkapun megadott adatok kezeléséhez 2018. május 25. 1. Az adatkezelő Név: Alkotmánybíróság Hivatala Székhely: 1015 Budapest, Donáti

Részletesebben

A évi költségvetési eljárás A költségvetés-tervezet összeállítása Az intézmények igazgatási kiadásai

A évi költségvetési eljárás A költségvetés-tervezet összeállítása Az intézmények igazgatási kiadásai AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. július 6. (07.07) (OR. en) 11621/09 FIN 237 FELJEGYZÉS Küldi Címzett:: Tárgy: az Állandó Képviselők Bizottsága a Tanács A 2010. évi költségvetési eljárás A költségvetés-tervezet

Részletesebben

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ PÁLYÁZATI FELTÉTELEK A BÍRÓSÁGOK FELVÉTELT HIRDETNEK BÍRÓSÁGI FOGALMAZÓI ÁLLÁSHELYEKRE PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ 2019. február 26. 16 óra 30 perc PÁLYÁZATI FELTÉTELEK Ki pályázhat? ü cselekvőképes ü magyar állampolgár ü aki egyetemi

Részletesebben

KÖZÉRDEKŰ ADATOK EGYEDI IGÉNYLÉSÉNEK RENDJE

KÖZÉRDEKŰ ADATOK EGYEDI IGÉNYLÉSÉNEK RENDJE KÖZÉRDEKŰ ADATOK EGYEDI IGÉNYLÉSÉNEK RENDJE A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 61. (1) bekezdése értelmében A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra,

Részletesebben

1. Az adatkezelő adatai

1. Az adatkezelő adatai Tisztelt Jelentkező! Mielőtt megtisztelne Bennünket bizalmával és elküldené nekünk álláspályázatát vagy önéletrajzát, kérjük, előtte ismerje meg adatvédelmi tájékoztatónkat. 1. Az adatkezelő adatai Az

Részletesebben

HALLGATÓI RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

HALLGATÓI RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ HALLGATÓI RÖVID TANULMÁNYÚT KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ FONTOS! A rövid tanulmányút kizárólag a konvergencia régiók felsőoktatási intézményeiben tanulók számára elérhető! Pályázati jelentkezés Jelentkezés alapjául

Részletesebben

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI PARLAMENT

(Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI PARLAMENT 2010.5.7. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 119 A/1 V (Hirdetmények) KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁSOK EURÓPAI PARLAMENT PE/123/S SZÁMÚ ÁLLÁSHIRDETÉS IGAZGATÓ (AD 14-es besorolási fokozat) JOGI SZOLGÁLAT INTÉZMÉNYI

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP 2018.

PÁLYÁZATI ADATLAP 2018. Pályázó az alábbi programra/programokra jelentkezik: Kőrösi Csoma Sándor Program Mindkét program Petőfi Sándor Program PÁLYÁZATI ADATLAP 2018. Kérjük olvashatóan, értelemszerűen, saját igényességéhez mérten

Részletesebben