1. Bevezetés. Vagyongazdálkodás Az alapok létrehozása. Darabos Péter BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Bevezetés. Vagyongazdálkodás Az alapok létrehozása. Darabos Péter BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék"

Átírás

1 Vagyongazdálkodás Az alapok létrehozása Darabos Péter BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Szappanos Péter Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. A vagyongazdálkodás (asset management) a fejlett világ víziközmű üzemeltető szervezeti számára már aktuális feladattá vált. Hazánkban a tulajdonviszonyok részbeni rendezetlensége, a vagyon nyilvántartások hiányosságai és fejletlensége miatt jelentős lemaradásban vagyunk. A nemzetközi eredmények hazai átvételének és alkalmazásának alapfeltétele a vagyon nyilvántartások létrehozása. A BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékén a MAVÍZ támogatásával, és 26 vízi közmű üzemeltető szervezet közreműködésével folyó kutatás-fejlesztési projekt informatikai eredményei ebben az irányban is hasznosíthatóak. 1. Bevezetés A közműves vízellátásban és vízelvezetésben világszerte folyamatosan növekvő, felhalmozódó problémát okoz az egyre kiterjedtebb, nagy értékű hálózati vagyon elöregedése, elhasználódása. A hálózatokon bekövetkező növekvő számú meghibásodások, üzemzavarok által okozott gazdasági, környezeti, politikai károk a tulajdonosokat, üzemeltetőket, az államigazgatás szereplőit arra késztetik, hogy a hálózati vagyongazdálkodást stratégiai feladatként kezeljék. A feladat újdonságát és egyben jelentőségét is bizonyítja, hogy az IWA (International Water Association) 1995-ben folyóiratot indított Water Asset Management International címmel. A nemzetközi tapasztalatok hazai alkalmazása azonban számos akadályba ütközik: sajátságos, vegyes tulajdonviszonyok, az üzemeltetés és a tulajdonlás különválása, vagyonnyilvántartások hiányosságai. Az első két akadály leküzdéshez a régóta várt víziközmű törvénytől várja a szakma a segítséget, a harmadik esetében azonban az üzemeltető szervezeteknek, a tulajdonosokkal együttműködve kell a korszerű vagyongazdálkodási technikák alkalmazásához szükséges struktúrájú nyilvántartásokat létrehozni. Általában a közművek legnagyobb volumenű és kiterjedésű vagyontárgyai a hálózatok. Ezek nyilvántartási kérdéseivel kapcsolatban nem kerülhető meg a régóta aktuális közmű nyilvántartási kötelezettségek kérdése. A közműhálózat nyilvántartás és a vagyonnyilvántartás létrehozásának elvi és gyakorlati összehangolása az erőforrásokkal való takarékosság jegyében az elkövetkező évek egyik kulcskérdése. A dolgozatban a BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékén, 26 vízi közmű üzemeltető szervezet közreműködésével folyó kutatás-fejlesztési projekt eredményei közül azokat mutatjuk be, amelyek a vagyonnyilvántartás, és ezen belül a közmű nyilvántartás létrehozásában nyújtanak segítséget az üzemeltető szervezeteknek. 1.

2 2. A vagyon, mint műszaki objektumok rendezett halmaza A vagyongazdálkodási technikák alkalmazáshoz meg kell határoznunk vagyontárgyainkat. A meghatározás alapja a vagyontárgy típusok tulajdonságainak összegyűjtése. Funkcionális (használati), vagy közérthetőbben "műszaki" szempontból a közmű rendszereket azonos tulajdonságokkal rendelkező objektumokra lehet szétbontani. Az egyes objektum típusok "műszaki" tulajdonságai a funkcióhoz kapcsolódnak, és a közmű rendszerek bonyolultsága miatt meghatározásuk jelentős, nagy körültekintést igénylő feladat. Pénzügyi, számviteli szempontból azonban, jóval egyszerűbb a helyzet. Bármilyen vagyontárgyról, vagy objektumról legyen is szó, annak a következő tulajdonságokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a pénzügyi számításokat el lehessen végezni: tulajdonos, üzembe helyezés, állományba vétel időpontja (pénzügyi év), állományba vételi érték, értékcsökkenési-, leírási ráta, vagy függvény. Ebből az következik, hogy egymástól teljesen eltérő "műszaki" objektumok, minden további nélkül kerülhetnek azonos számviteli objektumba. A kétféle objektum definíció uniójával azonban mindkét kritérium rendszernek eleget tudunk tenni! Tekintettel arra, hogy a közmű üzemeltetésben mind műszaki, mind számviteli szempontból szükséges az objektumok létrehozása, a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal, elsősorban humán erőforrásokkal, akkor bánunk takarékosan, ha az objektumok definiálásakor a műszaki és számviteli szempontokat együttesen érvényesítjük. 3. Az objektum nyilvántartás Mint az a hazai és nemzetközi tendenciákból, tapasztalatokból ismert, a korszerű közműobjektum nyilvántartások az objektumok térbeli elhelyezkedését az objektumok természetes tulajdonságaként kezelik. Az igen sokszor szlogen szinten, a tényleges tartalom ismerete nélkül használt térinformatika kifejezés éppen ezt fejezi ki: A földrajzi információs rendszer egy olyan számítógépes rendszer, melyet földrajzi helyhez kapcsolódó adatok gyűjtésére, tárolására, kezelésére, elemzésére, a levezetett információk megjelenítésére, a földrajzi jelenségek megfigyelésére, modellezésére dolgoztak ki. Nevezik térinformatikai, geoinformációs rendszernek vagy angolul rövidítve GIS-nek. A GIS egyetlen rendszerbe integrálja a térbeli és a leíró információkat alkalmas keretet biztosít a földrajzi adatok elemzéséhez. A térinformatika fogalmának helytelen használata azonban nagyon félrevezető lehet. Sajnos gyakran fordul elő, hogy a térinfomatikát csupán a térkép, mint látvány készítés eszközének tekintik. Ideje lenne ezen a nézeten túllépni ben kidolgoztuk a hálózati és környezeti objektumok nyilvántartási rendszerének adatbázis struktúráját és meghatároztuk egy térinformatikai alapú objektumkezelővel szemben támasztott funkcionális követelményeket. A piacon beszerezhető szoftverek közismert hátrányait ismerve 2.

3 (ár-érték, ár-szolgáltatás arányok, működési és strukturális hatékonyság), úgy döntöttünk, hogy célszerű egy speciálisan a közmű szolgáltatás igényeire szabott objektumkezelő szoftver kifejlesztése. A munkát 2006-ban kezdtük meg külső szoftver fejlesztő bevonásával. 1.ábra Az objetumkezelő felhasználói felülete A szoftver fejlesztés célja a szakági műszaki és alaptérképi objektumok nyilvántartása és térképszerű megjelenítése. Az SQL szabvány szerint létrehozott adatbázisban az objektumok műszaki jellemzőin kívül tároljuk azok geometriai és topológiai jellemzőit. Ez az adatmodell biztosítja, hogy komplex, egybefüggő elemzések készülhetnek a műszaki, geometriai és topológiai jellemzők és azok összefüggései alapján. A kifejlesztett szoftver megoldás két fő részből áll: adatbázis és az azt működtető adatbázis kezelő szoftver; kliens program az adatbázisban tárolt adatok megjelenítésére és kezelésére. A szoftver tervezése során olyan megoldást alkalmaztunk, amely lehetővé teszi a szoftver működését többféle adatbázis kezelő mellett is. (Pl.: PostgreSQL, ORACLE) Az adatbázis lekérdezésére, az adatok kezelésére és megjelenítésére kifejlesztett Objektumkezelő, önálló kliens program. Használatához nem szükséges drága térinformatikai alapszoftver alkalmazása! 3.

4 Az Objektumkezelő alkalmas a földmérési és közmű alaptérkép objektumainak, valamint víziközmű szakági objektumoknak: geometriai, topológiai, műszaki, pénzügyi, számviteli, és egyéb kiegészítő adatainak nyilvántartására, kezelésére, megjelenítésére. Az adatfeltöltés szintjétől függően alkalmas adatok tárolására és karbantartására: geometria nélkül, közelítő geometriával (sémaszerűen), teljes és pontos geometriával, valamint a 3 kombinációjával. A geometriai adatok származása, minősége is tárolásra kerül, így mindig tudható egy objektumról, hogy annak térbeli adatai mennyire megbízhatóak. Az alkalmazott technológiában komoly lehetőségek rejlenek, különösen a térbeli lekérdezések tekintetében, amit az egységes adatbázis kezelés lehetősége tesz hatékonnyá. A szoftverfejlesztés mellett, az üzemeltetők által szolgáltatott adatok alapján létrehoztuk, egyegy mintaterületre az Objektumkezelőben az alaptérképi és szakági tartalmat. Ehhez külön segédszoftver kifejlesztésére volt szükség a munka hatékonyságának növelése céljából. Az AutoCAD ARX alkalmazás segítségével DWG formátumú térkép-rajzok szerkesztését-javítását és adatbázisba való beillesztését (migrálását) lehet elvégezni, jelentős emberi munkaerő megtakarítással. A kifejlesztett szoftver nem csak a kezdeti adatfeltöltéskor, hanem a későbbi adatfrissítések alkalmával is hatékonyan használható. 4. Közmű nyilvántartási kötelezettségek Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló évi LXXVIII. sz. törvény (Építési Törvény) a hatósági nyilvántartások között sorolja fel a belterületi közműnyilvántartást és a külterületen lévő nyomvonalas és kapcsolódó létesítmények nyilvántartását. E törvény felhatalmazása alapján kibocsátott 241/1997. (XII.19.) sz. Korm. rendelet szerint a nyilvántartások alapját az állami földmérési alaptérképek és az ingatlan-nyilvántartási térképek képezik, amit a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló évi LXXVI. sz. törvény is megerősít. Magát a közműnyilvántartások vezetését, a formai és tartalmi követelményeket a 3/1979. (Ép.Ért.11.) ÉVM sz. utasítás és mellékletei írják elő. Ennek 9014/1984. (Ép.Ért.26) ÉVM sz. alatti módosítása már a változásvezetés módjáról is intézkedik. A szakmailag elavult szabályozás megújítását a Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozata kezdeményezte, egy kormányrendelet tervezet kidolgozásával és szakmai vitára bocsátásával (Csemniczky, 2007). A korszerűsítés legfontosabb kiváltója véleményünk szerint, a térinformatikai technológia megjelenése, amely kapcsán a közmű nyilvántartások vezetésének módja és feltételei jelentősen megváltoztak. A hagyományos analóg térképek helyét egyre inkább digitális, térinformatikai adatállományok, adatbázisok veszik át. A szemléletet tehát alapvetően meg kell változtatni. A természetes informatikai fejlődésnek megfelelően, a térben elhelyezkedő objektumok geometriáját és egyéb kapcsolt adatait adatbázisokban kell tárolni és az adatbázisokban tárolt adatok alapján különböző szakmák, hatóságok, szabványok, jogszabályok követelményeinek formailag, és tartalmilag megfelelő megjelenítéseket, térképeket kell tudni előállítani. 4.

5 A hivatkozott rendelet tervezet is ebben a szellemben készült. Ennek legfontosabb meghatározásai a következők: 2. (1) A települések építésügyi feladatot ellátó szakigazgatási szervei (a továbbiakban: építésügyi hatóságok) műszaki nyilvántartásának részeként digitális (vektoros) közműnyilvántartást kell rendszeresíteni és folyamatosan vezetni. 3. (2) A közműnyilvántartás digitális térképi alapját a külön jogszabályok alapján vezetett és nyilvántartott ingatlan-nyilvántartási térképek (állami földmérési alaptérképek) képezik. 6. (2) A közműnyilvántartást digitális formában Egységes Országos Vetületi Rendszerben (EOV) kell elkészíteni és vezetni, biztosítva a hagyományos (analóg) megjelenítési lehetőségeket is. 6. (3) A közműnyilvántartás rendszerét, részletesebb tartalmát, elkészítésének és folyamatos vezetésének módját az elkészítéshez és vezetéshez szükséges adatszolgáltatás tartalmára is kiterjedően az Előírás a özműnyilvántartás előkészítéséhez és vezetéséhez ; a továbbiakban: Előírás tartalmazza. Az Előírást az építésügyért felelős miniszter az érdekelt miniszterek egyetértésével miniszteri közleményben adja ki. 7. (5) Az építésügyi hatóságok az egyesített közműtérkép készítésével és továbbvezetésével kapcsolatos feladataikat az Előírásban meghatározott, a szakági üzemeltetők által a közművek vonatkozásában átadott adatok felhasználásával látják el. Az adatszolgáltatás digitális formában történik, az adattartalom minőségének biztosítása az adatszolgáltató felelősségi körébe tartozik. A fenti meghatározások egyértelműsítik, hogy alapvetően adatbázis építéséről, és adatbázisból az előírásoknak megfelelő adatcsere formátumban történő adatszolgáltatásokról van szó, mind a közmű szolgáltatók irányában történő alaptérképi adatszolgáltatás, mind az építésügyi hatóság felé történő szakági adatszolgáltatás tekintetében. Érdemes kiemelni még, hogy a tervezetben hangsúlyozottan szerepel, hogy a közműnyilvántartás elkészítése és vezetése geodéziai tervezési jogosultsághoz kötött tevékenység. E mellett a szakági nyilvántartások létrehozásához és folyamatos vezetéséhez szakági tervezési jogosultság is szükséges. A vagyonnyilvántartások létrehozása kapcsán véleményünk szerint érdemes úgy eljárni, hogy a felépítésre kerülő adatbázis, geometriai adatokkal kiegészítve alkalmas legyen a közmű nyilvántartási adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére. Jelen helyzetben azonban ez nem csak egy adott követelményrendszerhez való igazodást jelent, hanem a szabályok, követelmények kialakításában való részvétel lehetőségét is! Ezzel a lehetőséggel a MAVÍZ érdekképviseleti potenciálját kihasználva érdemes lenne élni. 5. Összefoglalás A korszerű vagyongazdálkodási technikák hazai alkalmazása az elkövetkező évtized jelentős feladata lesz. A feladat megoldásához több területen is előre kell lépnünk: Víziközmű törvény megolkatása kapcsán a tulajdonviszonyok tisztázása. A vagyon feltérképezése vagyonnyilvántartások létrehozásával. Az erőforrások gazdaságos hasznosítása érdekében a közműnyilvántartási kötelezettségek figyelembe vétele a vagyonnyilvántartások létrehozása során. 5.

6 6. Irodalom Csemniczky, L.: A közműnyilvántartás szabályozó rendszerének korszerűsítése, GITA 9. Műszaki tréinformatikai konferencia, Debrecen, április Asset Management Darabos Péter Project Coordinator Budapest University of Technology and Economics (BME) Department of Sanitary and Environmental Engineering Szappanos Péter 6.

Hálózatok dokumentálása, törvények, szabályzatok, az egységes közműnyilvántartás utasítás-rendszerének megújítása

Hálózatok dokumentálása, törvények, szabályzatok, az egységes közműnyilvántartás utasítás-rendszerének megújítása Hálózatok dokumentálása, törvények, szabályzatok, az egységes közműnyilvántartás utasítás-rendszerének megújítása Dr. Csemniczky László Műszaki Térinformatika Egyesület Bakonyi Péter ELMŰ-ÉMÁSZ Hálózati

Részletesebben

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat

MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat MMK Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat 2011. szeptember 17. Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Jelenlegi helyzet TECHNOLÓGIA GIS alapú nyilvántartási rendszerek nyílt forráskódú szoftverek széleskörű

Részletesebben

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai

Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Az önkormányzati térinformatikai technológia fejlődési irányai Nemzeti Közszolgálati Egyetem Budapest, 2012. április 10-11. Kocsis Miklós vezető főtanácsos 1 Térinformatika Vagyoni érték Közmű Műszaki

Részletesebben

Közműfelmérés- és nyilvántartás

Közműfelmérés- és nyilvántartás Közműfelmérés- és nyilvántartás Mérnökgeodézia II. Ágfalvi Mihály - Tóth Zoltán Holéczy Ernő előadása alapján Közmű szakágak - elektromos energia ellátás - távközlés - vízellátás - szennyvíz és csapadékvíz

Részletesebben

Egységes Digitális Közműnyilvántartás

Egységes Digitális Közműnyilvántartás Egységes Digitális Közműnyilvántartás Szűcs Mihály főosztályvezető-helyettes Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2233/2007. (XII. 12.) Korm. Határozat a közfeladatok felülvizsgálatával kapcsolatos

Részletesebben

Keringer Zsolt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megyei Jogú Városok Szövetsége

Keringer Zsolt. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Megyei Jogú Városok Szövetsége Az önkormányzati térinformatikai rendszerek szolgáltatási problémái és lehetőségei Digitális alaptérkép és a közműnyilvántartás vezetésének nehézségei, a Takarnet rendszer használata az önkormányzatoknál

Részletesebben

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban

Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Térinformatikai támogatás a kistérségi döntés és erőforrás-gazdálkodásban Készítette: Pázmányi Sándor Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Informatikai Központ 1 A stratégiai területi döntéstámogatási rendszerek

Részletesebben

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft.

Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára. 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Ingatlan-nyilvántartási megoldás a magyar állami erdőgazdálkodás számára 2010. március 18. GIS open 2010 Székesfehérvár Nyull Balázs DigiTerra Kft. Erdőgazdálkodási Információs Rendszer Ingatlan-nyilvántartási

Részletesebben

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere

20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere 20 éves Szombathely város térinformatikai rendszere Keringer Zsolt Irodavezető E-mail: keringer@szombathely.hu Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Első lépések Döntés a Digitális Földmérési alaptérkép

Részletesebben

Holéczy Ernő-Dr. Siki Zoltán Hogy állunk az e-közművel?

Holéczy Ernő-Dr. Siki Zoltán Hogy állunk az e-közművel? Holéczy Ernő-Dr. Siki Zoltán Hogy állunk az e-közművel? Magyar Mérnöki Kamara Geodéziai és Geoinformatikai Tagozat Székesfehérvár 2011. november 25. Történelmi visszatekintés 3/1979. ÉVM utasítás a közműnyilvántartásról

Részletesebben

Környezeti informatika

Környezeti informatika Környezeti informatika Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 Eger, 2012. november 22. Utasi Zoltán Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék

Részletesebben

SZŰCS MIHÁLY. Egységes digitális közműnyilvántartás szabályozási feladatairól

SZŰCS MIHÁLY. Egységes digitális közműnyilvántartás szabályozási feladatairól SZŰCS MIHÁLY Egységes digitális közműnyilvántartás szabályozási feladatairól E L ŐZM É N Y E K Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 2007-ben a közfeladatainak felülvizsgálata során, az államreform

Részletesebben

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár

Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár GISopen Konferencia Dr. Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár Székesfehérvár, 2011. március 16. OTrT BATrT A területrendezési tervek jellemzői a térinformatikai alkalmazások

Részletesebben

Az e-közmű kihívás törvényi háttere, megvalósítása, üzemeltetése, jövőképe

Az e-közmű kihívás törvényi háttere, megvalósítása, üzemeltetése, jövőképe Az e-közmű kihívás törvényi háttere, megvalósítása, üzemeltetése, jövőképe Cservenák Róbert okl. földmérő és térinformatikus E-mail: cservenak@varinex.hu Budapest, 2014.05.16. Mindez számokban: 324/2013.

Részletesebben

A földmérés szerepe a mérnöki létesítmények teljes életciklusában

A földmérés szerepe a mérnöki létesítmények teljes életciklusában A földmérés szerepe a mérnöki létesítmények teljes életciklusában Németh András geodéziai csoportvezető szakosztály elnök szakcsoport elnök PA Zrt. MIG RTFO Építészeti Osztály MFTTT Mérnökgeodéziai Szakosztály

Részletesebben

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Nyílt forráskódú tapasztalatok a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel osztályvezető Oláh Róbert igazgató Olasz Angéla térinformatikus Nyílt forráskódú GIS munkaértekezlet, BME, 2013.02.06.

Részletesebben

Főmérnöki Értekezlet 2012. október 15-17. feldolgozása. vagyonért. Márkus Dániel BDL Környezetvédelmi Kft. Szeged, 2012. október 15-17.

Főmérnöki Értekezlet 2012. október 15-17. feldolgozása. vagyonért. Márkus Dániel BDL Környezetvédelmi Kft. Szeged, 2012. október 15-17. Főmérnöki Értekezlet 2012. október 15-17. A vízikv ziközmű hálózatok adatainak feldolgozása Műszaki, térkt rképi nyilvántart ntartáss felkész szítésese a vagyonért rtékelésre Márkus Dániel BDL Környezetvédelmi

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. Bevezetés a térinformatikába. Kartográfia történet.

Részletesebben

Autodesk Topobase gyakorlati alkalmazások Magyarországon

Autodesk Topobase gyakorlati alkalmazások Magyarországon Autodesk Topobase gyakorlati alkalmazások Magyarországon Állami Autópálya kezelő Zrt - Digitális Törzskönyv Előadó: Cservenák Róbert HungaroCAD Kft. Térinformatikai csoportvezető Marjai György - ÁAK Zrt.

Részletesebben

2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk

2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk 2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk Magyarországon számos olyan térkép létezik, melyek előállítását, karbantartását törvények, utasítások szabályozzák. Ezek tartalma

Részletesebben

Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen

Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen Autodesk Geospatial megoldások Önkormányzatoknak WEBMAP avagy önkormányzati térinformatika egyszerűen GISOPEN 2010 Baranyi Péter VARINEX Informatikai Zrt. baranyi@varinex.hu GISOPEN 2010 VARINEX 1 Tartalom

Részletesebben

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály

META. a földügyi folyamatok tükrében. Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály META a földügyi folyamatok tükrében Zalaba Piroska főtanácsos Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztály A földüggyel szembeni alapvető elvárások Államhatalmi

Részletesebben

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.)

Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) DITAB-50 az új topográfiai adatbázis Rostás Sándor szds. MH GEOSZ Műszaki és információs osztály térképész főtiszt (ov. h.) Az előadás tartalma 1. Bevezetés 2. Célja 3. Kialakítása 4. Jelenlegi állapot

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év

Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya év Ikt. szám: 200/2006. A 217/1998 (XII.30.) Kormány rendelet 21. sz. melléklete szerinti Költségvetési alapokmány (Működési költségvetés) Földmérési és Távérzékelési Intézet Költségvetési alapokmánya 2006.

Részletesebben

Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig. Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató

Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig. Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató Az e-közmű és a BIM üzleti előnyei az infrastruktúra tervezéstől az üzemeltetésig Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató Több mint 25 éve közös nevezőnk a TÉR(KÉP) Műszaki Térinformatika Téradatbázis építés,

Részletesebben

A műszaki nyilvántartás-szervezés a közlekedésbiztonság tükrében

A műszaki nyilvántartás-szervezés a közlekedésbiztonság tükrében Kovács Dénes Igazgató Forgalomtechnikai és Műszaki nyilvántartási Igazgatóság BKK Közút Zrt. Visszatekintés: Milyen állomásokon keresztül jutottunk a KARESZ-ig? 1. Kanyar AutoCAD alapú vektoros - felmérés

Részletesebben

Földmérési és Távérzékelési Intézet

Földmérési és Távérzékelési Intézet Ta p a s z ta l a to k é s g ya ko r l a t i m e g o l d á s o k a W M S s zo l gá l tatá s b a n Földmérési és Távérzékelési Intézet 2011.03.13. WMS Szolgáltatások célja A technikai fejlődéshez igazodva

Részletesebben

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence

A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja. Toronyi Bence A FÖMI, mint a térbeli információ menedzsment központja Toronyi Bence Főigazgató Földmérési és Távérzékelési Intézet GISopen 2011 Megfelelni az új kihívásoknak 2011. március 16. Földügyi Igazgatás Térbeli

Részletesebben

Kulcsár Attila. GisOpen Térbeli adatbázisok gyakorlati szemmel GeoCalc GIS. GisOpen 2009 Konferencia

Kulcsár Attila. GisOpen Térbeli adatbázisok gyakorlati szemmel GeoCalc GIS.   GisOpen 2009 Konferencia Kulcsár Attila Térbeli adatbázisok gyakorlati szemmel GeoCalc GIS GisOpen 2009 1 Cél A GeoCalc GIS egy olyan Desktop GIS alkalmazás, amely a hazánkban, különböző térbeli helyekhez köthető, eltérő típusú,

Részletesebben

DigiTerra fejlesztési eredmények

DigiTerra fejlesztési eredmények DigiTerra fejlesztési eredmények Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar 2004. március 18. Előadó: Nyull Balázs DigiTerra Kft. DigiTerra Informatikai Szolgáltató Kft. Tevékenységek Erdészeti

Részletesebben

Városfejlesztési Osztály. Feladat- és hatásköri jegyzék

Városfejlesztési Osztály. Feladat- és hatásköri jegyzék Budapest Főváros XIV. Kerület Zuglói Polgármesteri Hivatal 1145 Budapest, Pétervárad utca 2. Budapest Főváros XIV. Kerület Zuglói Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Osztály Feladat- és hatásköri jegyzék

Részletesebben

Digitális Nemzeti Fejlesztési Program. E- Közmű és a Hír Közmű rendszer bevezetésének előkészítése HBMMK SZakcsoport fórum 1

Digitális Nemzeti Fejlesztési Program. E- Közmű és a Hír Közmű rendszer bevezetésének előkészítése HBMMK SZakcsoport fórum 1 Digitális Nemzeti Fejlesztési Program E- Közmű és a Hír Közmű rendszer bevezetésének előkészítése 2017.02.03. HBMMK SZakcsoport fórum 1 E-közmű feladata és lehetőségei Az e-közmű feladata cím, illetve

Részletesebben

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2. Junior szimpózium 2011. december 9. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai rendszerek a víziközmű szolgáltatásban 2011.12.09. Térinformatika és műszaki irányítási rendszer támogatása

Részletesebben

Térinformatikai rendszer Szombathelyen

Térinformatikai rendszer Szombathelyen Térinformatikai rendszer Szombathelyen Keringer Zsolt Irodavezető E-mail: keringer@szombathely.hu Térinformatikai adatbázis Közműhálózat adatai Elektromos hálózat: Távközlési hálózat: Gázhálózat: Vízhálózat:

Részletesebben

Imreh György. Előadás szerzői: Előadó: A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! Soósné Harsányi Sarolta Renkó Ádám

Imreh György. Előadás szerzői: Előadó: A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! Soósné Harsányi Sarolta Renkó Ádám A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! A digitális objektum nyilvántartás helyzete és jelentősége a BAKONYKARSZT Zrt.-nél, különös tekintettel a kötelezően előírt vagyonértékelési

Részletesebben

DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN

DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN DIGITÁLIS TEREPMODELL A TÁJRENDEZÉSBEN DR. GIMESI LÁSZLÓ Bevezetés Pécsett és környékén végzett bányászati tevékenység felszámolása kapcsán szükségessé vált az e tevékenység során keletkezett meddők, zagytározók,

Részletesebben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben

Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben Alkalmazott térinformatika a területfejlesztésben elmélet TGMG0410-E-02 2015-2016. tanév M213-as terem 3. óra: A térinformatika nyújtotta új lehetőségek a területfejlesztésben 2016. április 4. 1. A térinformatika

Részletesebben

A 3D ingatlan-nyilvántartás megvalósítása

A 3D ingatlan-nyilvántartás megvalósítása A 3D ingatlan-nyilvántartás megvalósítása Iván Gyula műszaki főtanácsadó Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság XXIX. Vándorgyűlése Sopron, 2013. július 11-13. FÖLD A Föld felszíne önmaga

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP Az önkormányzatok a közterületek dönt részének gazdái. A közterületekkel kapcsolatos, nyilvántartási és üzemeltetési feladatokhoz a földhivatalokban beszerezhet földmérési

Részletesebben

Telephely szintű egységes téradatkezelési stratégia a téradatok biztosítására

Telephely szintű egységes téradatkezelési stratégia a téradatok biztosítására 31. Vándorgyűlés, Szekszárd 2017. július 7. Telephely szintű egységes téradatkezelési stratégia a téradatok biztosítására Németh András csoportvezető MIG RTFO Építészeti Osztály Telephely szintű egységes

Részletesebben

Állami alapadatok jogszerű felhasználása

Állami alapadatok jogszerű felhasználása Állami alapadatok jogszerű felhasználása Jánossy András osztályvezető GIS OPEN 2013 - GEO Székesfehérvár 2013 március 14 Földmérési és Távérzékelési Intézet 1149 Budapest Bosnyák tér 5 Jogszabályi előzmények

Részletesebben

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /213 mellék Fax:

Város Polgármestere Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: /213 mellék Fax: Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/213 mellék Fax: 06 23 310-135 www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A térítésmentesen hozzáférhető településrendezési eszközökhöz

Részletesebben

Az ArcGIS platform bevezetése a MAVIR-ban

Az ArcGIS platform bevezetése a MAVIR-ban 2 Az ArcGIS platform bevezetése a MAVIR-ban Handl Péter Farkas János MAVIR ZRt. 2016.10.13. 3 MAVIR ZRt. Bemutatkozás A MAVIR a Magyar Energia Hivatal 2012. március 13-án kelt határozatában foglalt tanúsítás

Részletesebben

29/2014. (III. 31.) VM rendelet az állami digitális távérzékelési adatbázisról

29/2014. (III. 31.) VM rendelet az állami digitális távérzékelési adatbázisról 29/2014. (III. 31.) VM rendelet az állami digitális távérzékelési adatbázisról A földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 2012. évi XLVI. törvény 38. (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

Mezők/oszlopok: Az egyes leíró adat kategóriákat mutatják.

Mezők/oszlopok: Az egyes leíró adat kategóriákat mutatják. 54 581 01 0010 54 01 FÖLDMÉRŐ ÉS TÉRINFORMATIKAI TECHNIKUS 54 581 01 0010 54 02 TÉRKÉPÉSZ TECHNIKUS szakképesítések 2244-06 A térinformatika feladatai A térinformatika területei, eszközrendszere vizsgafeladat

Részletesebben

VÁROSVEZETÉSI ÉS AM/FM RENDSZEREK. Dr. Csemniczky László

VÁROSVEZETÉSI ÉS AM/FM RENDSZEREK. Dr. Csemniczky László VÁROSVEZETÉSI ÉS AM/FM RENDSZEREK Dr. Csemniczky László Térinformatikai rendszerek: GIS.. LIS (Land Information System) Földmérési/kataszteri információs rendszer, Nemzetközi szövetsége a FIG UMS (Urban

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2009/2010. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI 1. feladat:

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 20/1999. (VI.1.) számú. rendelete. az egységes központi közmûnyilvántartásról

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 20/1999. (VI.1.) számú. rendelete. az egységes központi közmûnyilvántartásról NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK 20/1999. (VI.1.) számú rendelete az egységes központi közmûnyilvántartásról Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyûlése az 1990. évi LXV. törvény 16. /1/ bekezdésében

Részletesebben

Az új földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény végrehajtási rendeletei

Az új földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény végrehajtási rendeletei Földügyi és Térinformatikai Főosztály Az új földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvény végrehajtási rendeletei Koós Tamás főosztályvezető - helyettes MFTTT 29. Vándorgyűlés, Sopron, 2013.

Részletesebben

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu Kulcsár Attila A második szint GISopen 2012 konfrencia 1 GeoCalc GIS története 2006 Alapverzió (csak adatbázisokkal együtt Temető nyilvántartás) 2008 GeoCalc GIS 1.0 2011 GeoCalc GIS 1.5 (hierarchia, földtömegszámítás,

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs főiskolai docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÁJÉKOZTATÁS TANTÁRGYI TEMATIKA 1 Előadás 1. GPS műszerek és kapcsolódó szoftvereik bemutatása

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 20/1999. (VI.1.) számú. rendelete

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 20/1999. (VI.1.) számú. rendelete NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 20/1999. (VI.1.) számú rendelete az egységes központi közműnyilvántartásról (egységes szerkezetben a 65/2001. (2002.I.1.) számú és a 11/2008.(III.4.) és a 23/2012.(V.31.)

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) közlekedési alkalmazásai Közlekedési adatbázisok

Részletesebben

A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban

A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban A DATR rendszer megvalósítása és bevezetése a földhivatalokban Iván Gyula Institóris István Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2010 Kataszter Térinformatika - Társadalom Székesfehérvár, 2010.

Részletesebben

ELKÉSZÜLT AZ ORSZÁGOS KÖZHITELES VÍZIKÖZMŰ KATASZTER KEOP /

ELKÉSZÜLT AZ ORSZÁGOS KÖZHITELES VÍZIKÖZMŰ KATASZTER KEOP / ELKÉSZÜLT AZ ORSZÁGOS KÖZHITELES VÍZIKÖZMŰ KATASZTER KEOP - 1.4.0/12-2013-0001 ELKÉSZÜLT AZ ORSZÁGOS KÖZHITELES VÍZIKÖZMŰ KATASZTER KEOP - 1.4.0/12-2013-0001 A PROJEKT 2007. augusztus 1-jén az Európai

Részletesebben

Szerdahelyi Katalin ÉDV Zrt. Füstös András BDL Kft.

Szerdahelyi Katalin ÉDV Zrt. Füstös András BDL Kft. Öko-Aqua VI. Víziközmű Konferencia és Kiállítás ELSŐ TAPASZTALATOK A VÍZIKÖZMŰ INTEGRÁCIÓJÁVAL KAPCSOLATBAN, VAGYONÉRTÉKELÉSEK TAPASZTALATAI AZ EDV ZRT. ÜZEMELTETÉSI TERÜLETÉN - Szakmai megközelítés, szakmai

Részletesebben

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán

A térinformatika lehetőségei a földrajzórán A térinformatika lehetőségei a földrajzórán Geolokáció az oktatásban konferencia AKG, Budapest, 2013. november 30. Dr. Sik András adjunktus, ELTE Természetföldrajzi Tanszék sikandras@gmail.com Mit jelent?

Részletesebben

PTE PMMF Közmű- Geodéziai Tanszék

PTE PMMF Közmű- Geodéziai Tanszék digitális állományok átvétele, meglévő térképek digitalizálása, meglévő térképek, légifelvételek, illetve speciális műszaki rajzi dokumentációk szkennelése és transzformálása. A leggyorsabb, legolcsóbb

Részletesebben

A 3D ingatlannyilvántartás megvalósítása

A 3D ingatlannyilvántartás megvalósítása A 3D ingatlannyilvántartás megvalósítása Iván Gyula műszaki főtanácsadó Jogi változások informatikai válaszok GISopen Konferencia Székesfehérvár, 2013. március 12-14. A 3D kataszter szükségessége Elsősorban

Részletesebben

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek

Térinformatika. Térinformatika. GIS alkalmazói szintek. Rendszer. GIS funkcionális vázlata. vezetői szintek Térinformatika Térinformatika 1. A térinformatika szerepe 2. A valós világ modellezése 3. Térinformatikai rendszerek 4. Térbeli döntések 5. Térbeli műveletek 6. GIS alkalmazások Márkus Béla 1 2 Rendszer

Részletesebben

A FÖLDMINŐSÍTÉS GEOMETRIAI ALAPJAI

A FÖLDMINŐSÍTÉS GEOMETRIAI ALAPJAI A FÖLDMINŐSÍTÉS GEOMETRIAI ALAPJAI Detrekői Ákos Keszthely, 2003. 12. 11. TARTALOM 1 Bevezetés 2 Milyen geometriai adatok szükségesek? 3 Néhány szó a referencia rendszerekről 4 Geometriai adatok forrásai

Részletesebben

HÍR-KÖZMŰ PROJEKT. HBM MK Hírközlési és Informatikai Szakcsoport évi szakmai nap. Debrecen,

HÍR-KÖZMŰ PROJEKT. HBM MK Hírközlési és Informatikai Szakcsoport évi szakmai nap. Debrecen, HÍR-KÖZMŰ PROJEKT HBM MK Hírközlési és Informatikai Szakcsoport 2019. évi szakmai nap Debrecen, 2019.02.08. Indokoltság Miért van szükség a nyilvántartásra? Az NMHH jelenleg is számos nyilvántartást vezet,

Részletesebben

Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoportja által szervezett szakcsoport nap

Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoportja által szervezett szakcsoport nap Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Hírközlési és Informatikai Szakcsoportja által szervezett szakcsoport nap E-közmű, Hír-Közmű, Tervfelülvizsgálat, tervminősítés jogosultsági követelményei Mérnök-igazolvány

Részletesebben

Az építésügy-településügy informatikai rendszerei és fejlesztései

Az építésügy-településügy informatikai rendszerei és fejlesztései LECHNER TUDÁSKÖZPONT Az építésügy-településügy informatikai rendszerei és fejlesztései DR. SIK ANDRÁS térbeli szolgáltatások igazgatója IDC SMART CITY FORUM 2018 Budapest 2018/05/30 ÉPÍTÉSZET ÉS URBANISZTIKA

Részletesebben

A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1: méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai

A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1: méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai A GVOP keretében készült EOTR szelvényezésű, 1:10 000 méretarányú topográfiai térkép továbbfejlesztésének irányai Iván Gyula Földmérési és Távérzékelési Intézet GIS OPEN 2007 konferencia A földméréstől

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs Ph.D. adjunktus Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék MÁSODLAGOS ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK Meglévő (analóg) térképek manuális digitalizálása 1 A meglévő

Részletesebben

E-KÖZMŰ A GYAKORLATBAN -KEZDETI TAPASZTALATOK- Gyertyánági András e-közmű projektvezető

E-KÖZMŰ A GYAKORLATBAN -KEZDETI TAPASZTALATOK- Gyertyánági András e-közmű projektvezető E-KÖZMŰ A GYAKORLATBAN -KEZDETI TAPASZTALATOK- Gyertyánági András e-közmű projektvezető 2017.11.29. BEVEZETŐ - E-KÖZMŰ IDŐVONAL - JOGSZABÁLYI HÁTTÉR - A BEVEZETÉS LÉPÉSEI ÉS A SZEREPLŐK - A RENDSZER MŰKÖDÉSE,

Részletesebben

Mérnöki feladatok és közműnyilvántartás az önkormányzatoknál. Kiss Károly kiss@varinex.hu Baranyi Péter baranyi@varinex.hu

Mérnöki feladatok és közműnyilvántartás az önkormányzatoknál. Kiss Károly kiss@varinex.hu Baranyi Péter baranyi@varinex.hu Mérnöki feladatok és közműnyilvántartás az önkormányzatoknál Kiss Károly kiss@varinex.hu Baranyi Péter baranyi@varinex.hu Tartalom Szolgáltató Önkormányzat Térinformatika szerepe lehetőségei a hivatali

Részletesebben

A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai. Katona Zoltán

A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai. Katona Zoltán A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai Katona Zoltán 2015.01.21. A VINGIS rendszer célja 1. Az EU tagságunkból adódó kötelezettségek teljesítése, a közös agrárpolitika érvényesítésének kiszolgálása,

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI TÉRINFORMATIKA

ÖNKORMÁNYZATI TÉRINFORMATIKA ÖNKORMÁNYZATI TÉRINFORMATIKA Jelenlegi helyzet Gemini II., XIII., XV., XVIII., XIII. kerület Minerva III., VIII., XII., XVII. kerület Digikom IV., X., XXII. kerület Fortemap V., VII. kerület Gispán XX.,

Részletesebben

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Herczeg Ferenc Székesfehérvár, 2016. szeptember 16. HATÁLYON KÍVÜLI UTASÍTÁSOK száma típusa

Részletesebben

Integrált települési adatbázisok elméleti és gyakorlati kérdései - Veszprém és Várpalota példáján - Ónodi Zsolt, PhD hallgató ELTE-TTK Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék Áttekintés Vizsgálat célja

Részletesebben

Ellenőrzés kialakulása

Ellenőrzés kialakulása 2016. február 26. Címszavakban. Ellenőrzés kialakulása Cél: a hadsereg fenntartási költségeinek vizsgálata a költségvetés felhasználásának és az adófizetési kötelezettség teljesítésének az ellenőrzése

Részletesebben

Nyilvántartási Rendszer

Nyilvántartási Rendszer Nyilvántartási Rendszer Veszprém Megyei Levéltár 2011.04.14. Készítette: Juszt Miklós Honnan indultunk? Rövid történeti áttekintés 2003 2007 2008-2011 Access alapú raktári topográfia Adatbázis optimalizálás,

Részletesebben

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások NETinv távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés NETinv 1.4.2 Távközlési szolgáltatók és nagyvállatok

Részletesebben

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret 1 ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu Ismerkedés a térképekkel 1. Miért van

Részletesebben

DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL

DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL DIGITÁLIS FÖLDHIVATAL GIS Open 2006. 1 INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS a magyar ingatlan-nyilvántartásban a jogi és térképi adatok egységet képeznek természetes elvárás az adatok integrált rendszerben történő kezelése

Részletesebben

MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER. CompArt Stúdió Kft.

MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER. CompArt Stúdió Kft. MINERVA TÉRINFORMATIKAI RENDSZER B u d a p e s t X I I. k e r ü l e t, H e g y v i d é k B u d a p e s t X V I I. k e r ü l e t, R á k o s m e n t e B u d a p e s t I I I. k e r ü l e t, Ó b u d a - B

Részletesebben

Geoinformatikai rendszerek

Geoinformatikai rendszerek Geoinformatikai rendszerek Térinfomatika Földrajzi információs rendszerek (F.I.R. G.I.S.) Térinformatika 1. a térinformatika a térbeli információk elméletével és feldolgozásuk gyakorlati kérdéseivel foglalkozó

Részletesebben

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.)

A DTA-50 felújítása. Dr. Mihalik József (PhD.) Dr. Mihalik József (PhD.) HM Zrínyi Közhasznú NKft. Térképész Ágazat szolgáltató osztályvezető (ágazati igazgató-helyettes) mihalik.jozsef@topomap.hu www.topomap.hu A DTA-50 felújítása A HM Zrínyi Nonprofit

Részletesebben

Térinformatikai rendszer felhasználása Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában

Térinformatikai rendszer felhasználása Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában Térinformatikai rendszer felhasználása Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában több éve működik térinformatikai rendszer, amelynek nagyobb fejlesztésére

Részletesebben

Budapesti 2. sz. Körzeti K. FöldhivatalF térinformatikai rendszere

Budapesti 2. sz. Körzeti K. FöldhivatalF térinformatikai rendszere Budapesti 2. sz. Körzeti K FöldhivatalF térinformatikai rendszere KIINDULÓ KÖRNYEZET 1996 - INFOCAM nevű térinformatikai rendszer: Adatok naprakész vezetése, a tulajdoni lap adatokkal összhangban (11db

Részletesebben

Közművek és térinformatika GISopen - Megfelelni az új kihívásoknak

Közművek és térinformatika GISopen - Megfelelni az új kihívásoknak Közművek és térinformatika Tartalom Bevezetés A kísérletezés időszaka Az elterjedés időszaka Generációváltás Merre tartunk? Térinformatika alkalmazási területei a közműveknél Műszaki tevékenységek Hálózattervezés

Részletesebben

Termék modell. Definíció:

Termék modell. Definíció: Definíció: Termék modell Összetett, többfunkciós, integrált modell (számítógépes reprezentáció) amely leír egy műszaki objektumot annak különböző életfázis szakaszaiban: tervezés, gyártás, szerelés, szervízelés,

Részletesebben

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 6/2001. (II.02.) önkormányzati rendelete a központi közműnyilvántartásról 1. I.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 6/2001. (II.02.) önkormányzati rendelete a központi közműnyilvántartásról 1. I. Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 6/2001. (II.02.) önkormányzati rendelete a központi közműnyilvántartásról 1 Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében

Részletesebben

PD- Team. A cégcsoport rövid bemutatója. Hálózatszámítás és modellezés PLANDOC. Tömeges adatbevitel GIS adatbázisból - PDACT

PD- Team. A cégcsoport rövid bemutatója. Hálózatszámítás és modellezés PLANDOC. Tömeges adatbevitel GIS adatbázisból - PDACT PD- Team Tartalom: A cégcsoport rövid bemutatója Hálózatszámítás és modellezés PLANDOC Tömeges adatbevitel GIS adatbázisból - PDACT Adatbevitel folyamatmenedzsmentje - INDAT PD- Team Tevékenységek: Kisfeszültségű

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) közlekedési alkalmazásai Közúti adatbázisok Dr.

Részletesebben

A 3D ingatlan-nyilvántartás aktuális kérdései

A 3D ingatlan-nyilvántartás aktuális kérdései A 3D ingatlan-nyilvántartás aktuális kérdései Iván Gyula műszaki főtanácsadó Tolna Megyei Földmérő Nap Paks, 2016. március 25. FÖLD A Föld felszíne önmaga és minden tárgy ami rajta van, hozzá van kapcsolva,

Részletesebben

MÁV Térinformatikai Rendszer. Vágási József

MÁV Térinformatikai Rendszer. Vágási József MÁV Térinformatikai Rendszer Vágási József MÁV Zrt. MTR (2007 2016) MÚLT A MÁV Zrt. egyik kiemelt stratégiai célkitűzés volt, egy hatékony működés megvalósítást biztosító Ingatlan és Pálya műszaki nyilvántartó

Részletesebben

MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA

MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA EGYSÉGES ELETRONIKUS KÖZMŰNYILVÁNTARTÁS e-közmű kormányrendelet Térinformatikai megoldások szállítása Bizonyára Önök is értesültek már a 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet az egységes

Részletesebben

Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban

Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban Új TAKARNET szolgáltatások 2006-ban Weninger Zoltán Földmérési és Távérzékelési Intézet GisOpen Székesfehérvár 2006. március 16-17. Az előadás tartalma Térképszolgáltatás TAKARNET-en A szolgáltatás háttere,

Részletesebben

Hálózat hidraulikai modell integrálása a Soproni Vízmű Zrt. térinformatikai rendszerébe

Hálózat hidraulikai modell integrálása a Soproni Vízmű Zrt. térinformatikai rendszerébe Hálózat hidraulikai modell integrálása a térinformatikai rendszerébe Hálózathidraulikai modellezés - Szakmai nap MHT Vízellátási Szakosztály 2015. április 9. Térinformatikai rendszer bemutatása Működési

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2008/2009. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI NÉV:... Tudnivalók

Részletesebben

HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE

HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE Iktatószám:. HALÁSZI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 2016. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI MUNKATERVE Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.

Részletesebben

Geodéziai tervezői szakmai minősítő vizsga tematikája

Geodéziai tervezői szakmai minősítő vizsga tematikája Geodéziai tervezői szakmai minősítő vizsga tematikája A szakmai minősítő vizsga célja, hogy geodéziai tervezői jogosultságot szakmailag felkészült, a geodézia területén széles körű tapasztalatokkal rendelkező

Részletesebben

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető

Kistérségi. Információs Rendszer Fejlesztési Irányok. Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Kistérségi Információs Rendszer Fejlesztési Irányok Honfi Vid KE ÁTK egyetemi tanársegéd Balaton-Park 2000. Kht ügyvezető Balaton-Park 2000. Kht. A Környezetvédelmi Szolgáltató Közhasznú Társaságot, 8

Részletesebben

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt Követelmény felmérés DW séma tervezése Betöltési modul tervezése Fizikai DW tervezése OLAP felület tervezése Hardver kiépítése Implementáció Tesztelés, bevezetés

Részletesebben

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer CabMap hálózat-dokumentáló rendszer A CabMap hálózat-dokumentáló rendszer elsősorban passzív optikai hálózatok elektronikus dokumentálására szolgál. A rendszer hatékony és rugalmas hozzáférést biztosít

Részletesebben