CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás"

Átírás

1 CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

2 Tartalomjegyzék Családi munkamegosztás - gazdálkodás 1. A személyes költségvetés megtervezése 6. Gazdálkodás idővel és pénzzel 9. Ha a család nagyobbat akar Hol vásárolunk, hogyan vásárolunk? 13. Hogyan spóroljunk? 18. Fogyasztói jogok és kötelességek 19. Befektetések 23. Hulladékhasznosítás 26. Fogalomtár 27.

3 CSALÁD-HÁZTARTÁS

4 1. A tankönyv a Junior Achievement Inc. tananyagai alapján készült. Írta: Merényi Zsuzsa Átdolgozta: Kabai Józsefné Fordította: Palotás Csilla Szerkesztette: Gergely Orsolya Kiadja: Junior Achievement Magyarország Alapítvány 6724 Szeged, Eszperantó u. 5. Tel./Fax: 62/ junior@ejam.hu Minden jog fenntartva A kiadó írásbeli engedélye nélkül tilos e kiadványt, vagy részeit sokszorosítani és bármilyen elektronikus, vagy mechanikus eszközzel (beleértve a fénymásolást, a kép-, hangfelvételt és minden egyéb információtárolási- és visszakeresési rendszert) átvenni

5 Családi munkamegosztás gazdálkodás Hogyan élnek Bükkösék Sarudon? A Bükkös család Sarudon, a Tisza-tó mellett saját házában él. A papa Bükkös Ferenc mérnök, naponta busszal jár Tiszafüredre a Vízművekhez dolgozni. Havonta átlagosan nettó Ft-t visz haza. Otthon ő végzi a keményebb fizikai munkákat, illetve a ház körüli javításokat. Havonta 1-2 alkalommal, kocsival segít a nagy bevásárlásban. A mama, Bükkösné Tóth Julianna, a helyi óvodában óvónőként délelőtti és délutáni váltásban dolgozik, Ft a nettó keresete. Ő szervezi a család mindennapi életét, a vásárlást, takarítást, mosást. Két gyermekük van. Gergő negyedik osztályba jár, Sára nyolcadikos. Mindketten a helyi általános iskolába járnak. Sára Egerbe a Dobó Gimnáziumba felvételizett. A két gyermek jogán Ft/ gyermek, összesen Ft családi pótlékot kapnak havonta. A családdal él Tóth Vilmosné a nagymama, aki már nyugdíjas. Ő havonta Ft nyugdíjat kap. A házhoz 300 négyszögöl kert tartozik, amelyben veteményeznek, illetve nyulakat, galambokat és néhány csirkét tartanak. A nyulakból, galambokból eladásra is szoktak nevelni, de a család is szívesen fogyasztja őket. Az állatok fő gondozója a Nagyi, aki otthon van és a kertet is képes ellátni. A gyerekek az esti etetésben, itatásban szoktak segíteni. A kerti nagy munkákban a család egésze részt vesz. Az állatok értékesítéséből tavaly Ft bevételük volt, a tápokra, gyógyszerekre Ft-ot költöttek. A család asztalára pedig hetente került valamilyen jószág. A kert terményeit a család illetve az állatok fogyasztják. Július és augusztus hónapban a Tisza-tó vonzza a vendégeket. Bükkösék egy háromágya vendégszobát tartanak fenn fizetővendéglátásra. Ha nagyobb család érkezik, Gergő szobáját is kiadják. A Nagyi teljes ellátást is tud ajánlani, hasznosítva az eltett- és idényzöldségeket, gyümölcsöket illetve az állatokat. Ilyenkor a gyerekek is többet segítenek: a vásárlásban, takarításban, a ház körüli munkákban mindketten részt vesznek. Tavaly a vendéglátásból a családnak tisztán Ft-ja maradt. A gyerekek az elvégzett munkáktól függően zsebpénzt kaptak. CSALÁD - HÁZTARTÁS 1.

6 Munkabér, bérleti díj, kamat Munka, föld, toke Termelési tényezok piaca Pénzkiadás Termelési tényezo Mint termelési tényezo tulajdonos Megtakarítások Bank Mint termelési tényezo vásárló Háztartások Mint fogyasztási cikk vásárló Hitelek Vállalatok Mint termék eladó Fogyasztási cikk Fogyasztási cikk Fogyasztási cikkek piaca Jövedelem elköltés Pénzbevétel CSALÁD - HÁZTARTÁS 2.

7 Feladatok: 1. Bükköséknél milyen a családi munkamegosztás? a) Gyűjtsd ki az alábbi táblázatba, ki mit csinál a családban! családtag rendszeresen végzett munka alkalmanként végzett munka Nagyi Papa Mama Sára Gergő b) És a Te családod? Nálatok milyen a munkamegosztás? Készíts a fentihez hasonló táblázatot! rendszeresen végzett munka alkalmanként végzett munka Én c) Mi a hasonlóság és különbség? Mi lehet az oka az eltéréseknek? d) Lehetne-e másként, jobban, hatékonyabban megszervezni családod munkamegosztását? Mitől jobb egy munkamegosztás? e) Nálatok ki szervezi a háztartási munkákat? Te is így csinálnád a jövőben? 2. Milyen feladatok lehetnek még, amelyről nem szól a fenti leírás? (pl.: autómosás) 3. Csoportosítsd a háztartási munkákat gyakoriságuk szerint! naponta végzett heti kétheti - havi időszaki viráglocsolás nagymosás ágyneműcsere ablakmosás mosogatás CSALÁD - HÁZTARTÁS 3.

8 4. Képzeljük el, hogy Bükkösék főleg gázzal fűtenek. Milyen előnyöket, hátrányokat tudsz a fűtésükről elmondani? Hogyan változik mindez, ha még megvan a régi cserépkályhájuk, illetve, ha a napkollektoros rendszerüket is használják? a) a gázfűtés előnye: hátránya: b) a cserépkályhás fűtés előnye: hátránya: c) a napkollektor előnye: hátránya: d) a kombinált fűtés értékelése: 5. Gyűjtsd ki a szövegből a Bükkös család havi rendszeres nettó bevételeit! Bérjövedelem (anya+apa) nyugdíj családi pótlék összesen: Ft/hó 6. Gyűjtsd ki, hogy milyen egyéb jövedelmek keletkeznek Bükköséknél! 7. Milyen láthatatlan jövedelmet jelent a kert és az állatok tartása? Becsüljétek meg, hány forintot ér, ha az állattartés hetente húst biztosít, illetve zöldségre, gyümölcsre alig költenek? 8. Gyűjtsd össze a Te családod bevételi forrásait, a következő táblázattal segítünk! munkából származó jövedelmek (bér, jutalom, nyereségrészesedés stb.) tulajdonból, vállalkozásból származó jövedelmek (bérleti díj, kamat, profit) családi pótlék szociális juttatások nyugdíj egyéb jövedelmek Összesen: Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Nálatok ki őrzi a családi kassza kulcsát? Te is így szeretnél gazdálkodni? CSALÁD - HÁZTARTÁS 4.

9 9. Sára és Gergő részt vett a család jövedelemszerző munkájában, így otthoni munkával szerzett zsebpénzt. Az adatok alapján szerinted mennyi pénzt ér a szobatakarítás, és mennyit a vásárlás? Képzelj el (játszatok el) egy beszélgetést a szülők és a gyerekek között, amelyben pontosan meghatározzák a feladatot és az érte járó díjazást! szobatakarítás: munkabér: vásárlás: munkabér: Vajon miért osztozkodnak a Bükkös szülők a vendéglátás bevételén a gyerekekkel? 10. Te mennyi pénzzel gazdálkodhatsz szabadon? Kaptál-e már pénzt otthon végzett háztartási, ház körüli munkáért? 11. A következő adatok a különböző megélhetési szintekhez elvárt jövedelmeket mutatja. A nagyon jó megélhetéshez fejenként 145 ezer Ft egy főre jutó összeget, a nagyon szűkös megélhetéshez 48 ezer Ft körüli összeget vártak el második felében. Gondolkodjatok és beszélgessetek róla! a) Miből származhat a több, mint háromszoros különbség? b) Élnek-e a környezetedben az egyes megélhetési szinthez tartozók? c) Mekkora esélye van a legalacsonyabb kategóriában élőknek változtatni életükön? Egy főre jutó évi kiadások főbb csoportok szerint /Forrás: KSH/ Megnevezés Élelmiszerek Élvezeti cikkek Ruházkodás Lakásfenntartás Háztartásvitel, lakásfelszerelés Egészségügy, testápolás Közlekedés, hírközlés Művelődés, üdülés, szórakozás Egyéb személyes célú kiadás Lakásberuházás Összes személyes célú kiadás Ebből: tartós fogyasztási cikkek szolgáltatási kiadások saját termelésű: élelmiszerek élvezeti cikkek tűzifa CSALÁD - HÁZTARTÁS 5.

10 A személyes költségvetés megtervezése Kovács Sanyi szerencsés tizennégy éves fiú. Havonta Ft zsebpénzt kap személyes kiadásaira: kisebb tanszerekre, szórakozásra, üdítőre, édességre és egyéb dolgokra, amiket szeretne. Emellé még megkeres havi Ft-ot, reklámanyagot kézbesít és kéthetente szülei üzletében leltározik. Sanyi sokat dolgozik, de nem tud a pénzzel bánni. A múlt héten, amikor kézhez kapta Ft-os fizetését, azonnal el is költötte. Moziba ment, hogy megnézze a legújabb kalandfilmet. A film előtt két hamburgerrel enyhítette csillapíthatatlan étvágyát, a film után pedig nem tudott ellenállni egy új CD-nek. Így azután arra hétre elfogyott a zsebpénze. Ezen a héten, amikor zsebpénzét kézhez kapta, elhatározta, hogy beteszi a folyószámlájára. Egy csodálatos dzsekire spórol. Olyanra, amilyet kedvenc kosárlabdacsapatának játékosai hordanak. A márkás dzseki Ft-ba kerül, neki viszont még csak Ft-ja van a takarékban. Sanyi elbuszozik a bankba. A buszmegállóban új horgászbolt nyílt, kedvezményes áron, 250 Ft-ért fantasztikus úszót lehet kapni. Nem lehet kihagyni. Útját folytatva eszébe jut, hogy új matematika füzetet kell vennie. Meg is vesz egy szép borítójú spirálfüzetet, bár 550 Ft-ba kerül, és kétszer annyi lapja van, mint amennyire neki szüksége van. A sarkon befordulva, sült krumpli illatot érez. Sanyi imádja a sült krumplit. Becsábul, és rendel is egy happy meal menüt, dupla kólával 750 Ft-ért. Irány a bank! Az újságosnál azonban még meglátja a Kutyák című folyóirat legfrissebb számát, amelyben kedvenceiről olvashat. Sanyi megveszi az újságot és egy csomag rágógumit 550 Ft-ért, majd folytatja útját a bankba. A bankban egy Rákellenes alapítványért feliratú gömbre lesz figyelmes, Az aprót bedobom gondolta, a Nagyi is beteg. A bankban büszkén lép oda a pénztároshoz. Egy szuper dzsekire spórolok, és most be szeretném tenni a zsebpénzemet a Junior számlámra, mondja. Ekkor Sanyi benyúl a zsebébe, és elővesz Ft-t. Hová tűnt? kérdi zavarodottan. Ennyit költöttem volna!? Biztos kiejtettem a zsebemből a pénzemet. Ezzel elindul visszafelé, hogy megkeresse a pénzét... CSALÁD - HÁZTARTÁS 6.

11 Feladatok: 1. Te hogy bánsz a zsebpénzeddel? Az alábbi táblázat segítségével tervezd meg Sanyi havi költségvetését, amihez három hónapig tartania kell magát, ha meg akarja venni a dzsekit. Teljes bevétel - kereset + zsebpénz Megtakarítás - Ezt az összeget kell havonta megspórolnia a dzsekire. Vedd figyelembe, hogy mennyi pénze van már a takarékban! Teljes felhasználható bevétel - A teljes bevételből vond ki a megtakarításra szánt összeget! A maradék a kiadásokra fennmaradó összeg. Kiadások - Havonta mennyit költhet Sanyi a következő dolgokra? Élelem Szórakozás Tanszerek Ajándékok, adományok Ruhanemű Egyéb Összes kiadás - Az egyes kiadások összessége. Többlet (Hiány) (A teljes felhasználható bevételből vond ki az összes kiadást.) Pl. egy javasolt megtakarítási megoldás (Ft/hó) Sanyinak: A. Teljes bevétel (zsebpénz + havi kereset) B. Megtakarítás C. Teljes felhasználható bevétel (A B) D. Kiadások 1, Élelem 2, Tanszerek 3, Ruhanemű 4, Szórakozás 5, Ajándékok, adományok 6, Egyéb E. Összes kiadás (D1 + D2 + D3 + D4 + D5 + D6) F Többlet (Hiány) (C E) CSALÁD - HÁZTARTÁS 7.

12 2. Készítsd el saját havi költségvetésedet! a) Írd be a rendszeres jövedelmedet! b) Először állítsd be a szükséges kiadásokat! c) Vedd sorjába a luxus és egyéb kiadásokat! Gondold végig, hogyan osztod be a fennmaradó jövedelmed erre a célra! d) Ne felejtsd el, hogy egyes költségeket lehet csökkenteni, vagy akár ki is lehet hagyni, ha váratlan helyzet vagy kiadások merülnek fel! e) Nézd át a költségvetésed, hátha növelhetnéd még a megtakarításod, vagy többet áldozhatnál jótékony célra, vagy jobban hasznosíthatnád a jövedelmed! A. Bevételek B. Tervezett megtakarítás C. Teljes felhasználható bevétel (A B) D. Kiadások 1, szükséges kiadások 2, luxus kiadások 3, egyéb kiadások (pl. jótékony célokra) E. Összes kiadás (D1 + D2 + D3) F Többlet (Hiány) (C E) CSALÁD - HÁZTARTÁS 8.

13 9. Gazdálkodás idővel és pénzzel Az idő pénz A) Bükkösék mindig jó előre megtervezik a nyaralásukat. Az időpont, a jól bevált június vége. Az utolsó tanítási nap után indulnak két hétre. Ez két szempontból is fontos, egyrészt még nem kezdődik a tiszai vendéglátás, másrészt az üdülőhelyeken még előszezoni árakon nyaralhatnak. Most két változaton gondolkodnak. Egy olcsóbb mátrai nyaraláson, illetve egy drágább horvát tengerparti nyaraláson. A mátrai nyaraláshoz elegendő a tavaly nyári vendéglátásból és a kisállattartásból származó bevétel. A horvát úthoz viszont még további 95 ezer Ft szükséges. Feladatok: 1. Értelmezd, Bükkösék helyzetében mit jelent: gazdálkodás idővel és pénzzel? 2. Hogyan lehet pénzt megtakarítani? Milyen ötleteid vannak a forint előteremtésére? 3. Ti hogyan szoktátok összegyűjteni a nyaraláshoz (vagy egyéb nagyobb vásárláshoz) szükséges többletpénzt? Befolyásolja-e a család döntését egy-egy kedvezmény, akció? 4. Gyűjts nyaralási ajánlatokat, amelyek egy négytagú családnak szólnak! Készíts egy részletes költségvetést a tervezett nyaralásról! Mi mindent kell figyelembe venni? 5. A mellékelt adatok alapján elemezd, hogyan változott Magyarországon az emberek időalapja 1986-tól napjainkig? (Az időalap az összes rendelkezésre álló idő elosztása, felhasználása különböző tevékenységekre.) B) Nagy változásokat hozott Bükkösék életében a szeptember. A család nagy örömére Sárát felvették a Dobó István Gimnáziumba. Hétfőtől péntekig Egerben, a kollégiumban lakik. Az iskolai rendezvények még időnként hétvégén is Egerben tartják. A Nagyival pedig kisebb baleset történt. Az eső áztatta veranda kövén elcsúszott és eltörött a lába. A gyógyulást lassítja, hogy térdét műteni kellett. Legalább két hónap, amíg újra lábra tud állni, és számítani kell arra, hogy a lábadozás után gyógytornára is szükség lesz. Összeül a családi kupaktanács, hogyan lehet megoldani a felmerülő problémákat. Feladatok: 1. Szervezzétek meg ezt a családi beszélgetést! Milyen változtatásokat javasoltok? Jussatok döntésre, ki fogja ellátni a feladatokat? Mérlegeljétek, célszerű-e bevonni az egyik szomszédot, egy éppen nyugdíjba ment bácsit, aki napi 4 órai munkáért 1200 Ft-ot kérne? 2. Változott-e mostanában a családi munkamegosztás nálatok? Gyűjtsetek okokat, amelyek a változásokat elindítják, majd rendszerezzétek! (Segítségül egy-két ötlet: életkorból adódó változás, betegség, kistestvér születik, munkahelyváltozás, új feladat, költözés.) CSALÁD - HÁZTARTÁS 9.

14 Ha a család nagyobbat akar... Rövid és hosszúlejáratú hitelek Simonék Kecskeméten egy lakótelepi 1 szoba, két félszobás lakásban laknak. Simon Béla szállításszervező a Bács-kamionnál, jövedelme egy nettó Ft-os fix és egy teljesítménnyel arányos változó részből áll. A vállalat sikere nagymértékben függ a folyamatos fuvarvállalástól. Simon Béla jó szervező, így havi jövedelme tisztán Ft-tal is nőhet. Simon Béláné a kecskeméti polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán dolgozik, harmadik gyermekét várja. Havi jövedelme nettó Ft. Két gyermekük közül Dani óvódás, Péter már ötödikes. A családhoz tartozik egy kétéves spániel, a fiúk kedvence. Simonék nemrég örököltek egy Kecskemét környéki tanyát. A szülők azt tervezik, hogy a tanyát és jelenlegi lakásukat eladják, hogy a baba érkezése előtt nagyobb lakásba, vagy kisebb kertes házba költözhessenek. A szülők így kalkulálnak: Jelenlegi bevételek Ft/hó A bevétel %-ában Várható változások A bevétel %-ában Munkabér (átlagosan) Családi pótlék Egyéb (kamatjöv.) 5000 Összes bevétel: Jelenlegi kiadások Ft/hó A kiadás %-ában Várható változások A bevétel %-ában Élelmiszer Közüzemi díjak (áram, víz, tv, csatorna, gáz, közös költség) Közlekedés (napi + nyaralás) Egyéb háztartási kiadások (tisztítószer, biztosítás) Ruházat Kultúra, szórakozás (mozi, színház, könyv, CD, újság, uszoda stb.) Egyéb kifizetések Összes kiadás: Havi megtakarítás: CSALÁD - HÁZTARTÁS 10.

15 Feladatok: 1. Gondold végig milyen változások várhatók a bevételekben a baba megszületése után? Milyen kedvezmények illetik meg a nagycsaládosokat? Hogyan változott a GYES rendszere, mit jelent a TGYÁS? 2. Segítsetek Simonéknak a döntéshozatalban! Nagyobb lakás, vagy kis kertes ház? jelenlegi lakásuk piaci értéke: a tanya eladásából származó várható bevétel: felhalmozott megtakarításuk: munkáltatói támogatás: munkáltatói hitel: összes forrás: 7,8 millió Ft 2,8 millió Ft 2,9 millió Ft 0,6 millió Ft 0,6 millió Ft 14,7 millió Ft A vissza nem térítendő munkáltatói támogatást a Bács-kamion adná, a kamatmentes hitelt az önkormányzat, Simonné munkáltatója 20 hónapos futamidőre nyújtja. A három és fél szobás lakás piaci ára 10-11,5 millió Ft között mozog. Kecskemét külterületén egy jó állapotú, háromszobás kertes ház piaci ára 16,5 millió Ft körül alakul. A házat be is kell rendezni, fűtését felújítani. Mit tegyenek Simonék, ha a kedvezményes lakásvásárlási és építési hitel a bank ajánlata szerint a következő: a) Ha Simonék a kertes házat választják, havonta összesen mennyi tartozásuk lesz? (vedd figyelem be: munkáltatói hitel és a bankhitel) b) Milyen előny és milyen kockázat kötődik a kertes házhoz? c) Te melyik lehetőséget választanád? Miért? d) Mivel lehetne növelni a megtakarítást? Milyen luxusnak is számítható kiadást találsz? CSALÁD - HÁZTARTÁS 11.

16 3. Simon Béláné a gyerekek utáni rengeteg mosnivalóra gondolva új automata mosógépet is szeretne. Tájékozódik a boltokban és az alábbi adatokat teszi férje elé: Géptípus Ár Áruvásárlási hitel részlete Zanussi ZWQ Ft 0 Ft előleg, Ft x 36 hó Bosch WAE20360BY Ft 0 Ft előleg, Ft x 36 hó Whirlpool AWO/D Ft 0 Ft előleg, Ft x 36 hó Forrás: METRO katalógus augusztus 21- szeptember 1. a) Keress te is mosógépárakat! Megéri vagy sem a hitelre történő vásárlás? b) Milyen feltételekkel nyújtanak a bankok áruvásárlási hitelt? c) Mi az előnye és mi a hátránya a hitelfelvételnek? d) Adj tanácsot Simonéknak hogyan döntsenek! CSALÁD - HÁZTARTÁS 12.

17 Hol vásárolunk, hogyan vásárolunk? Piac és bankhasználat Bükkösék a napi vásárlásaikat Sarudon, a helyi boltban, pékségben intézik el. A nagyobb vásárlást általában 2 4 hetente a tiszafüredi diszkont áruházban. Simonék a kecskeméti TESCO szupermarketben vásárolnak. Feladatok: 1. Az alábbi bevásárlóközponti adatok mellé jegyezd fel annak a boltnak az árait, ahová naponta jártok vásárolni. Elemezd a piaci árakat a mellékelt adatok alapján! A jól gazdálkodó családok havi nagybevásárlásaikat miért inkább a bevásárlóközpontokban teszik meg? Bevásárló központok Termék Auchan Billa CBA Coop Maxi Cora Interspar Kaiser S Meinl Tesco Banán 1 kg * Coca-Cola Pet VV 2l (betétdíj nélkül) Dreher Pils üveg 0,5l (betétdíj nélkül) * Milka csokoládé 100g Ráma margarin csészés 500g * Sertéscomb 1kg * Sió őszilé 25% 1l * Tix mosópor 3,6kg 1189* 1149* 1179* 1419* 1199* * 1169 Trappista sajt 1kg * * 995* UHT hosszan friss tej 2,8% 1l * Vizes zsemle 10db * A ti boltotok árai A táblázat a júniusi adatokat tartalmazza. A *-gal jelölt árak az adott üzletben akciós árak a felmérés ezt nem veszi figyelembe az értéekcsökkent termékeknél, illetve a nem friss, hibás gyümölcsnél. CSALÁD - HÁZTARTÁS 13.

18 2. A mellékelt adatok alapján próbáld meg megállapítani: sokat, avagy keveset költ egy átlagos magyar család élelmiszerre? G örögország É lelmiszerre fordított háztartási kiadások (az összes háztartási kiadás százalékában) 38,1 M agyarország 34,5 Írország 32,4 por tugália 30,5 F innor szág 23,6 Spanyolor szág Nagy-B r itannia Olaszor szág A usztr ia Franciaország B elgium ,9 18,9 18,9 18,2 Németor szág Hollandia 14,7 15,7 3. Tervezd meg egy hétvégi vendéglátás menüjét. A receptek alapján számítsd ki miből mennyire lesz szükséged, becsüld meg annak költségeit a saját családod és a vendég négy fős család számára. Ez után ellenőrizd a piaci árakkal, hogy jól terveztél-e? 4. Milyen teendők lehetnek egy vendéglátással kapcsolatban? Készíts táblázatot a feladatokról, és nevezd meg a végrehajtás felelőseit, családod tagjait! Feladatok Végrehajtó CSALÁD - HÁZTARTÁS 14.

19 Piaci árak: augusztus 7. (Forrás:AKI) CSALÁD - HÁZTARTÁS 15.

20 5. Tervezd meg a család nagybevásárlását! Kérd meg szüleidet, hogy rendeljenek meg tőled áruféleségeket, és tégy nekik ajánlatot a szokásos bevásárlóhelyük árai és a fenti adatok alapján! 6. Hogyan fizetünk a boltban? Bükköséknek nincs folyószámlájuk. Bevételeiket kézhez kapják és csak megtakarításaikat viszik bankba. A Simon család mindkét kereső tagja a család folyószámlájára kapja fizetését. Arról teljesítik a közüzemi számlákat és bankkártyával szeretnek fizetni a boltokban. a) Szerinted mi lehet az oka az eltérésnek? b) Nektek van-e folyószámlátok? Mit tartalmaz a havonta küldött számlakivonat? CSALÁD - HÁZTARTÁS 16.

21 Folyószámla kivonat (minta) Bank neve: Címe: Adószáma: Számlatulajdonos neve: Címe: Számla száma: Nyitóegyenleg: Ft Számla típusa: HUF-folyószámla Terhelések: Ft Számlakivonat száma: 2008/08 Jóváírások: Ft Számlakivonat kelte: augusztus 28. Záró egyenleg: Ft Dátum Részletezés Referenciaszám Értéknap Jóváírás Terhelés Bejövő átutalás Munkabér ATM pénzfelvétel Vásárlás Tesco Kimenő átutalás Telefon díj Záró egyenleg Felhasználható egyenleg Ft Ft c) Jónak tartod a folyószámlát, illetve a bankkártya használatát? Indokold válaszodat! d) Milyen bankkártyákat ismertek? Mit tudtok róla (anyaga, alakja, jellemző adatai, felhasználási területei, biztonsági intézkedések, külföldön használhatók-e, stb.)? e) Mivel fizethetünk külföldön pl. Európa különböző országaiban? Gyűjtsetek anyagot az euróról! f) Milyen készpénz nélküli fizetési módokat ismersz még? CSALÁD - HÁZTARTÁS 17.

22 Hogyan spóroljunk? Ha valamit vásárolsz, de nem tudod használni, vagy nincs rá szükséged, az nem jó vétel! Tervezd meg a vásárlásaidat! Készíts listát! Amikor vásárolsz, hasonlítsd össze az árakat! Figyeld, mikor van leértékelés! Amennyiben lehetséges, tárgyalj az árról! Nézd át a hirdetéseket! Keresd a jó minőséget! Vedd figyelembe a garanciát/javítási lehetőségeket! Halaszd el a lecserélést! Nagy tételben vásárolj! Mérlegeld, hogy esetleg használt árut vegyél! Lehetőleg környezetbarát (vagy környezetbarát anyagból készült) termékeket vásárolj! Melyiknek higgyek, melyiket szeressem/válasszam? Reklám és fogyasztóvédelem Simon Béláné automata mosógépet szeretne venni. Férje elé nemcsak a típusokat és árakat tette le, hanem néhány termékismertető reklámanyagot is. A férj és feleség között a következő beszélgetés zajlott le: Beszéltem Vimláti Marikával, ő tavaly vett egy Elektrolux automata mosógépet. Azt mondja fantasztikusan jó. A régebbi típusokkal szemben nagy előnye, hogy takarékos a vízfelvétele és az energiafogyasztása is. Lehet, hogy nem öblít eleget? Dehogy! Gyönyörűek a ruhái! Az én kollégám a Samsung-ra esküszik. Drága, de nagyon megbízható. Gondolkodhatunk magyar gyártmányban is. Azok is kiforrott technológiával készülnek, több évtizede sikeresek. Árfekvésük közepes, szervizellátásuk biztos. A marketing, ahogy az értékesítés tudományát nevezik a következő lépésekben foglalja össze a vásárlás folyamatát: Feladatok: 1. a probléma (szükséglet) felmerülése; 4. vásárlási döntés vásárlás; 2. tájékozódás információgyűjtés; 5. a vásárlás utáni magatartás. 3. a változatok értékelése; 1. Képzeljétek el és játsszátok el a vásárlási döntés folyamatát az automata mosógéppel, vagy más általatok kiválasztott cikkel! (Szerezzetek előzetesen információt, reklámanyagot a kiválasztott árucikkről!) 2. Szervezzetek beszélgetést a reklámról Miért szeretik és miért utálják az emberek a reklámokat címmel! 3. Gyűjtsd össze akár a beszélgetés alapján a jó reklám jellemzőit! 4. Olvasd el az alábbi vásárlási szituációkat! Milyen fogyasztói jogokról és kötelességekről szólnak? CSALÁD - HÁZTARTÁS 18.

23 Fogyasztói jogok és kötelességek Olvasd el, majd beszéld meg a többiekkel a következő szituációkat. 1. szituáció: Nagy élelmiszerüzlet Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Ez túl sok. Adják vissza a pénzem. Mi a probléma Uram/Asszonyom? Nézze meg, hogy mekkora ez a kólásüveg! Óriási! Megittam a felét a kólának, de nem birok többet. Előbb dobom fel a talpam, mint hogy be tudnám fejezni. Egy kisebb üveget akarok. Akkor miért nem vett kisebb üveggel? Mert le volt értékelve. De most már vissza akarom kapni a pénzem. Nem úgy van, hogy mindig a vevőnek van igaza? Nem kell a boltnak visszaadnia a vevő pénzét? 2. szituáció: Egy nagy bank hitelirodája Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ezt a levelet kaptam, hogy keressek fel valakit itt a hitelosztályon. Igen, ismerem az ügyet. Kérem, foglaljon helyet. (Mindketten leülnek.) Nem sokkal ez előtt Ön hitelre vásárolt egy videót és egy TV monitort az ÓDE VIDEÓ-tól. Igen, nagyon kedves emberek vannak ott. És Óde Úr olyan megértő, igazi gentleman. Valóban az. De tudja, nemrégiben mi vettük át az ÓDE részletfizetési számláit. És ez mit jelent? Ez nagyon hosszú. De az ÓDE VIDEO vásárlói számára annyit jelent, hogy ezentúl az ÓDE helyett nekünk fogják küldeni a havi részleteket. Ez bizony kár. Nagyon jó kapcsolatban voltam Óde Úrral. Igen, megértem. De hogy visszatérjek arra, hogy miért kértük, hogy befáradjon: azt láttuk, hogy egy ideje nem fizeti be a szokásos havi részleteket a hiteltörlesztésre. Tulajdonképpen már hét hete, hogy nem kaptunk Öntől pénzt. Nos, tudja engem a múlt hónapban elbocsátottak. Úgy gondoltam, hogy Óde Úr meg tudja várni a következő részlettel, amíg találok egy másik állást. Sajnálattal hallom, hogy elvesztette az állását, de sajnos a banknak most kell megkapnia a pénzét. (Ekkor már láthatóan feldúlt.) Szó sem lehet róla. Óde Úr biztosan nem tett volna ilyet velem. A vevő köteles rendszeresen fizetni? CSALÁD - HÁZTARTÁS 19.

24 3. szituáció: A MEGÉRI ÁRUHÁZ pultjánál Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Igen Asszonyom, miben segíthetek? Jó napot! Visszahoztam ezt a hordozható rádiómagnót, amit tegnap itt vásároltam. Nem működik. Ez bizony baj. Sajnálattal hallom, hogy nem működik rendesen. Nem értett meg. Nem azt mondtam, hogy nem működik rendesen. Azt mondtam, hogy nem működik PONT. Meg se nyikkan! Igen, értem. De tudja, mi sosem veszünk vissza árut ez az üzletpolitikánk. [Körülnéz a boltban] És ez hol van kiírva? Sehol sincs kiírva. De a szavamat adhatom rá. Ebben az üzletben az a szokás, hogy sohasem veszünk vissza árut. De a rádió nem működik. Amikor tegnap hazavittem, kivettem a dobozból, beletettem az elemeket, ahogy a használati útmutató mutatja, és bekapcsoltam. És az égvilágon semmi sem történt. Nézzük csak... Hmm, Önnek igaza van. Nem működik. Miért nem küldi vissza a gyártónak? Nem akarom visszaküldeni a gyártónak. Csak a pénzemet akarom visszakapni. Szeretnék segíteni Önnek, de tudja, mi nem veszünk vissza árut. Ez a szabály. Tehet valamit a vevő azért, hogy visszakapja a pénzét? CSALÁD - HÁZTARTÁS 20.

25 4. szituáció: Simonék 1 hónapja használták az automata mosógépet, amikor a főzőprogram (90 C fokos mosóprogram) elromlott. Mit tehetnek? Segítségül mellékeltük a mosógép jótállási jegyét. CSALÁD - HÁZTARTÁS 21.

26 Minőségi áru Televízió reklámokból tudjuk, hogy a Fordnál első a minőség. Miért olyan fontos a Fordnál a minőség? Mit gondolsz, mit értenek minőség alatt? Hogy könnyebb legyen válaszolni, gondolj az általad vásárolt termékekre! Mitől lesz a CD lejátszó, a hamburger, a póló, az edzőcipő jó minőségű termék? Válassz egy terméket, amelyre szükséged lenne, és sorold fel, hogy milyennek kellene lennie! Termék: Jellemzők: Az alábbi jellemzők közül melyek jutottak eszedbe? Gondoltál valami másra is? Teljesítmény Milyen simán megy egy autó? A sztereó hangja tiszta és éles? Jól olvasható a számítógép képernyője? Jó íze van a cukorkának? A termék megfelel az elvárásaidnak? Tulajdonságok Rendelhetsz hamburgert majonézzel vagy anélkül? Lehet állítani a CD-n a magas és a mély hangokat? Van-e levegőbetét az edzőcipőben? Megjelenés A pulóver divatos és csinos? Amikor felveszed, jól nézel ki, és jól érzed magad benne? Megakad a szemed a színén és a fazonján? Megbízhatóság Megbízható a mountain bike? Hosszú ideig úgy fog működni, ahogy az elvárható? Elindul-e az autó minden reggel? Milyen gyakran kell szerelőhöz vinni? Javítás Könnyű-e megjavítani a komputert, ha elromlik? Kapható-e hozzá alkatrész? Van-e a cégnek gyfélszolgálata, ahol választ kapsz a kérdéseidre? A termék minőségének biztosítása alapos tervezést és sok munkát jelent, de kifizetődik. Amennyiben a vásárlók olyan minőséget kapnak, amire számítottak, legközelebb is ilyet vásárolnak. CSALÁD - HÁZTARTÁS 22.

27 Ha sikerül megtakarítani Befektetések Bükkösék rendszeres bevételei elegendőek a család, a háztartás átlagos működéséhez. A nyulak és galambok értékesítéséből, valamint a nyári hónapok vendéglátásából származó bevétel olyan többletjövedelem, amelyet nem kell bevonni a mindennapos kiadások fedezésére. Bükköséknek ezeket a jövedelmeket nem kell elkölteniük, megtakaríthatják, befektethetik. Amikor a befektetési lehetőségeken gondolkodnak, akkor egyszerre több dolgot kell mérlegelniük: a biztonságot (nem szeretik kockáztatni nehezen megszerzett jövedelmüket) és a jövedelmezőséget (szaporodjon a pénzük), de legalább ennyire fontos nekik, hogy szükség esetén (lásd a Nagyi betegsége) könnyen hozzájussanak a megtakarított pénzükhöz. Simonék szokásos bevételét Béla cégének egy-egy jól sikerült hónapja emelte fel. Ilyenkor előrelátó módon nem élték fel a többletet, hanem befektetési jegyeket vettek. A jövedelem mellett az vonzotta őket, hogy így adómegtakarítást is elérhetnek. 1. Elemezd az alábbi befektetési lehetőségeket és adj tanácsot Bükköséknek, mibe fektessék pénzüket! Egyéni megtakarítások, befektetések segédletek A befektetés típusa Előnyök Hátrányok Takarékbetét Biztonságos, 1 millióig állami garancia. Kamat. Alacsony kamatjövedelem. Állampapírok (kötvény, kincstárjegy) Határidős betét Letéti jegy (bank) Folyószámla-lekötés Részvény Kötvény Befektetési jegy Legnagyobb biztonság. Viszonylag magas kamat. Többféle futamidő. Magasabb a takarékbetét kamatánál. Biztonságos. Az osztalék mellett árfolyamnyereség is elérhető. A részvénynél biztonságosabb. Előre kiszámítható kamatjövedelem. Biztonságosabb a részvénynél. Nagyobb jövedelmezőségű a kötvénynél. Széles választékban kapható. Lekötési idő. Lekötési időn belüli pénzfelvételnél a hozam nulla. Nagy a kockázat. Likviditási nehézségek. Több éves lekötés. Likviditási nehézségek. Közepes kockázat Befektetéseknél a következő tényezőket célszerű figyelembe venni: Biztonság: Mi az eshetősége annak, hogy elveszítem a pénzem? Likviditás: Milyen könnyen férhetek hozzá a pénzhez, amikor szükségem van rá? Hozam: Mennyit nyerek azzal, ha befektetem a pénzem? Az összeg hány százaléka lesz a kamat vagy az osztalék? Adózás: Hogyan kell adóznom a jövedelem után? Ellenőrzés: Mennyire ellenőrizhetem azt, hogy hogyan használják fel a pénzem? Egyszerűség: Könnyű megérteni a befektetést, és azt, hogy hogyan működik? Külső tényezők (várakozások): Hogyan befolyásolja a befektetésemet egy tőzsde válság vagy fellendülés? Hogyan befolyásolja egy gazdasági hanyatlás vagy válság? Elviszi-e az infláció a nyereséget? Hatással van-e rá az adózás változása? Mennyire bízom a jövőben? CSALÁD - HÁZTARTÁS 23.

A Kovács család pénzügyei (megoldások)

A Kovács család pénzügyei (megoldások) A Kovács család pénzügyei (megoldások) A Kovács család nagy kihívás előtt áll, Pisti fiúk középiskolás lesz, egy hónap múlva a közeli nagyvárosba kell majd járnia. Ez a család költségvetésének átgondolását

Részletesebben

Figyelmeztetés a kockázatokra:

Figyelmeztetés a kockázatokra: A jelen előadáson vagy videóban elhangzottak az előadó magánvéleményét tükrözik. Nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont

Részletesebben

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés A takarékosságot eszköznek tekintsd arra, hogy mindig független légy az emberektől, ami tisztességed megóvásának nélkülözhetetlenebb feltétele, mintsem hinnéd.

Részletesebben

kötvényekről EXTRA Egy percben a

kötvényekről EXTRA Egy percben a EXTRA Egy percben a kötvényekről Szeretne befektetni? A befektetések egyik lehetséges formája a kötvény. Tudjon meg többet a kötvényekről! Olvassa el tájékoztatónkat! BEFEKTETÉSEK kérdésekben segít ez

Részletesebben

Lakossági számlán lekötött fix kamatozású betét

Lakossági számlán lekötött fix kamatozású betét LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2013. június 7-től A 2013. június 7-től érvénybe lépő módosításokat dőlt betűvel jelöljük! Kamatváltozás a jegybanki alapkamat csökkenése miatt Lakossági látra szóló

Részletesebben

0,10%** ** érvényes: szeptember 9-től. Lakossági számlán lekötött fix kamatozású betét

0,10%** ** érvényes: szeptember 9-től. Lakossági számlán lekötött fix kamatozású betét LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2013. szeptember 2-től A 2013. szeptember 2-től érvénybe lépő módosításokat dőlt betűvel jelöljük! Kamatváltozás a jegybanki alapkamat csökkenése miatt Lakossági látra

Részletesebben

Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában

Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Szalay György szakértő Pannon Egyetem Veszprém 2015. október 12. 1 2 Pénzügyi pozíció az egyes életszakaszokban Több megtakarítás, mint adósság Egyszerű

Részletesebben

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban)

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban) SZJA 1.példa Egy munkaviszonyban lévő elvált nő, havi rendszeres keresete 180 000 Ft. A munkáltatójától havi 8 000 Ft értékben kap élelmiszervásárlásra jogosító Erzsébet utalványt. Más juttatása az adott

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. GRÁNIT Megtakarítási számla Havi számlavezetési díj Éves kamat az egyenleg 500 000 Ft alatti részére (2014. február 19-től) Éves kamat

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT Stabil betét, 2 hónapra Akció ideje Betét típusa GRÁNIT Stabil betét kamat

Részletesebben

Első forduló (1-9. lecke)

Első forduló (1-9. lecke) Első forduló (1-9. lecke) I. Tankönyvi témához kapcsolódó feladatok 1. A család a társadalom fontos része, tagjai közvetlen rokoni, házastársi, élettársi kapcsolatban vannak egymással. A családnak fontos

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT Stabil betét, 2 hónapra Akció ideje Betét típusa GRÁNIT Stabil betét Éves

Részletesebben

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT Ajándék betét, 2 hónapra Akció ideje Betét típusa GRÁNIT Ajándék betét

Részletesebben

A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL

A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL I. KÖNYVES BETÉTEK: 1. Kamatozó betétek éves kamat Látra szóló betét /lekötés nélkül / 1 % Iskolai betétlap 2,2 % 3 hónapra 1,2 % 6 hónapra 1,1

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT 4,5-es betét, 2 hónapra Akció ideje GRÁNIT 4,5-es betét 2014.08.08-tól

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT Stabil betét, 2 hónapra Akció ideje Betét típusa GRÁNIT Stabil betét Éves

Részletesebben

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT Ajándék betét, 2 hónapra Akció ideje Betét típusa GRÁNIT Ajándék betét

Részletesebben

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT Ajándék betét, 2 hónapra Akció ideje Betét típusa GRÁNIT Ajándék betét

Részletesebben

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok. Forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapír 11.) Határozza meg az értékpapírok fogalmát, fajtáit, főkönyvi nyilvántartásának és értékelésének szabályait! Ismertesse az értékpapírok analitikus nyilvántartását! Mutassa be az értékpapírokhoz (váltó,

Részletesebben

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. Helló GRÁNIT betét, 3 hónapra Akció ideje Betét típusa Éves kamat EBKM Helló GRÁNIT

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT Stabil betét, 2 hónapra Akció ideje Betét típusa GRÁNIT Stabil betét kamat

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ Termék definíció Az Értékpapír adásvételi megállapodás keretében a Bank és az Ügyfél értékpapírra vonatkozó azonnali adásvételi megállapodást kötnek.

Részletesebben

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Kamatadó 2 Tõzsdei árfolyamnyereség adó 4 Árfolyamnyereség adó (Forrásadó) 6 Osztalékból származó jövedelem 7 Egészségügyi hozzájárulás (EHO) 7 Járulékos költség

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására 191-192 Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék 2012/2013. II. félév 72-83 Miről lesz szó?

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT Stabil betét, 2 hónapra Akció ideje Betét típusa GRÁNIT Stabil betét kamat

Részletesebben

Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL

Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL I. KÖNYVES BETÉTEK: 1. Kamatozó betétkönyvek éves kamat Látra szóló betét /lekötés nélkül / 0,15 % 3 hónapra 0,15 % 6 hónapra 0,15 % 1 évre lekötött

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT 4,5-es betét, 2 hónapra Akció ideje GRÁNIT 4,5-es betét 2014.08.08-tól

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. GRÁNIT MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról Havi számlavezetési díj 100 Ft az egyenleg 500 000 Ft alatti részére aktuális MNB jegybanki alap 2,00%

Részletesebben

Megfelelési és alkalmassági teszt

Megfelelési és alkalmassági teszt Megfelelési és alkalmassági teszt Ajánlatszám: Tanácsadó neve, kódja: Szerződő neve: Anyja neve: Születési hely, idő: Tisztelt Ügyfelünk! Jogszabályi előírás alapján a biztosítási alapú befektetési termékek

Részletesebben

FORINT BETÉT HIRDETMÉNY

FORINT BETÉT HIRDETMÉNY I.Látra szóló kamatok FORINT BETÉT HIRDETMÉNY MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE 1 1. Standard lakossági bankszámla, Komfort, Prémium számlacsomag (pénzforgalmi szolgáltatáshoz kapcsolódó látra szóló betét, forint

Részletesebben

Hirdetmény Akciók kondíciói

Hirdetmény Akciók kondíciói Hirdetmény Akciók kondíciói NET BETÉT Időtartama: 2010. október 4-től visszavonásig. Leköthető legkisebb összeg: 1.000.-Ft 1 Lakossági akciós betétek Napra lekötött, fix kamatozású kizárólag lakossági

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT Pay betét, 3 hónapra Akció ideje Betét típusa Éves kamat EBKM 2016.11.07-től

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I Összehasonlító példák Hol tartunk? Családi állapothoz igazodó kedvezmények Adójóváírások és hitelek Ki mennyit fizet? Kína Egyéni vállalkozók személyi jövedelemadózása Példa bér adójának kiszámítására

Részletesebben

Hirdetmény. Zala Takarékszövetkezet. Forint és deviza betét kamat kondícióiról és költségeiről. Érvényes: december 01-től visszavonásig

Hirdetmény. Zala Takarékszövetkezet. Forint és deviza betét kamat kondícióiról és költségeiről. Érvényes: december 01-től visszavonásig Hirdetmény Zala Takarékszövetkezet Közzététel: 2016. november 14. Javítás : 2016. november 16. A piros betűkkel jelölt módosítás a vállalkozásoknak nyújtható megtakarítási lehetőségekről szól (4. oldal).

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS I.

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS I. Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására 2014/2015. II. félév Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Árfolyamnyereség Kamat Osztalék Miről lesz szó? Példák a bér

Részletesebben

Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL

Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL I. KÖNYVES BETÉTEK: Érvényes: 2007.01.01-től 1. Kamatozó betétek éves kamat Látra szóló betét /lekötés nélkül / 2 % Iskolai betétlap 8 % 3 hónapra

Részletesebben

Pénzügyi számvitel VII. előadás. Kötelezettségek

Pénzügyi számvitel VII. előadás. Kötelezettségek Pénzügyi számvitel VII. előadás Kötelezettségek Kötelezettségek Szerződésből, jogszabályi előírásból Pénzben kifejezett Teljesített, elismert Kötelezettségek fajtái Mérlegben megjelenítve Hátrasorolt Hosszú

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Miről lesz szó? Példák a bér személyi jövedelemadójának kiszámítására Tax wedge

Részletesebben

Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata

Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata Feladat az osztálynak Párosítsátok az A oszlopban lévı szórészleteket a B oszlopban lévıkkel úgy, hogy értelmes szavakat kapjatok! A oszlop + B oszlop

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY)

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) 1 KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG Vállalkozói megtakarítások kondíciói valamint betétbiztosítási feltételei egységes szerkezetben A kiadás időpontja: 2018.05.04. Hatályos: Takarékszelvény

Részletesebben

Nyugdíj: kinek, mennyit és mikor?

Nyugdíj: kinek, mennyit és mikor? Nyugdíj: kinek, mennyit és mikor? Az AEGON Biztosító 12 országot érintő tavalyi kutatása szerint az emberek 39 százaléka egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mekkora jövedelemre számíthat majd nyugdíjas

Részletesebben

1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban!

1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban! III. GYAKORLÓ FELADATOK 1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban! T 1. Beruházások K T 1. Műszaki berend. K T 2. Áruk K 1a 500 1b 500 Ny 2.000

Részletesebben

Díjjegyzék Takarékbank Zrt. Takarék Lakossági Bankszámla

Díjjegyzék Takarékbank Zrt. Takarék Lakossági Bankszámla jegyzék Takarékbank Zrt. Takarék Lakossági Bankszámla + 2019.07.31 - Ez a dokumentum a fizetési számlához kapcsolódó fő szolgáltatások igénybevételének díjairól nyújt tájékoztatást. Segítséget ad továbbá

Részletesebben

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához Azonosító adatok: A gazdálkodó szervezet teljes (és rövidített) elnevezése: Adószáma:... ; Tevékenység

Részletesebben

LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2015. június 12-től A 2015. június 12-től érvénybe lépő módosításokat dőlt betűvel jelöljük!

LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2015. június 12-től A 2015. június 12-től érvénybe lépő módosításokat dőlt betűvel jelöljük! LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2015. június 12-től A 2015. június 12-től érvénybe lépő módosításokat dőlt betűvel jelöljük! Lakossági látra szóló számlák kamatozása (évi, változó) * 0,00% Lakossági

Részletesebben

A Biharnagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonleltára

A Biharnagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonleltára A Biharnagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonleltára Eszközök összesen 1.618.226 eft 1. Pénzeszközök 97.260 eft 2. Állampapírok 354.732 eft 3. Hitelintézetekkel szembeni követelések 295.000 eft

Részletesebben

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina Adómentes juttatások 2019- ben MEGSZŰNIK az adómentes juttatások közül: - munkáltatói lakáscélú támogatás, - mobilitási célú

Részletesebben

HIRDETMÉNY Látra szóló és határidős betétek lakossági ügyfelek részére. Érvényes: 2014. április 2-től

HIRDETMÉNY Látra szóló és határidős betétek lakossági ügyfelek részére. Érvényes: 2014. április 2-től I. Akciós betétek I.1. Prémium betét A Hévízi Takarék 2014. április 2-től visszavonásig tartó időszakban 3 hónapos betétlekötési akciót indít. Az akcióban 3 hónapra, fix kamatozással, folyamatos, kamattal

Részletesebben

Érvényes: 2014. február 1-től

Érvényes: 2014. február 1-től I. Akciós betétek I. 1. Bankon kívüli forrásból származó betétekre vagy új betét Az akciós ajánlat a 2014. február 1 -től újonnan megadott 2 hónapos betétlekötési megbízásokra érvényes. A takarékszövetkezet

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 3 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

KÉRELEM Magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésére irányuló kérelmének elbírálásához

KÉRELEM Magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésére irányuló kérelmének elbírálásához KÉRELEM Magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésére irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) adó, bírság, pótlék mérséklésére irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó

Részletesebben

Díjjegyzék Takarékbank Zrt. Takarék Díjfaragó Lakossági Bankszámla

Díjjegyzék Takarékbank Zrt. Takarék Díjfaragó Lakossági Bankszámla jegyzék Takarékbank Zrt. Takarék faragó Lakossági Bankszámla 2019.07.31 - Ez a dokumentum a fizetési számlához kapcsolódó fő szolgáltatások igénybevételének díjairól nyújt tájékoztatást. Segítséget ad

Részletesebben

MÁR NEM ÉRTÉKESÍTHETŐ BETÉTI KONSTRUKCIÓK

MÁR NEM ÉRTÉKESÍTHETŐ BETÉTI KONSTRUKCIÓK MÁR NEM ÉRTÉKESÍTHETŐ BETÉTI KONSTRUKCIÓK MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE A már nem értékesíthető betéti konstrukciók részben szereplő termékekre új betétlekötési megbízás nem adható. 1. Akciós 0,60%-os uró Betét

Részletesebben

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. Helló GRÁNIT betét, 3 hónapra Akció ideje 2017.09.12-től 2018.12.12-ig tart 3

Részletesebben

FORINT BETÉT HIRDETMÉNY

FORINT BETÉT HIRDETMÉNY I.Látra szóló kamatok FORINT BETÉT HIRDETMÉNY MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE 1 1. Standard lakossági bankszámla, Komfort, Prémium számlacsomag (pénzforgalmi szolgáltatáshoz kapcsolódó látra szóló betét, forint

Részletesebben

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetéskönnyítésre (fizetéshalasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetéskönnyítésre (fizetéshalasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetéskönnyítésre (fizetéshalasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához Azonosító adatok: A gazdálkodó szervezet teljes (és rövidített)

Részletesebben

HIRDETMÉNY Látra szóló és határidős betétek lakossági ügyfelek részére

HIRDETMÉNY Látra szóló és határidős betétek lakossági ügyfelek részére 1,35 -os jegybanki alap figyelembevételével I. Akciós betétek I.1. Prémium betét A Hévízi Takarék 2015. szeptember 1-től visszavonásig tartó időszakban 3 hónapos betétlekötési akciót indít. Az akcióban

Részletesebben

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. Helló GRÁNIT betét, 3 hónapra Akció ideje Helló GRÁNIT betét 3,00% 3,00% 2017.09.12-től

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY)

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) 1 KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG Vállalkozói megtakarítások kondíciói valamint betétbiztosítási feltételei egységes szerkezetben Kiadás időpontja:2016.06.01. Takarékszelvény kamatok esetében

Részletesebben

5 6. A családi költségvetés. A. Mi a költségvetés, és hogyan készítsük el? B. Hogyan alakulhat a költségvetés egyenlege?

5 6. A családi költségvetés. A. Mi a költségvetés, és hogyan készítsük el? B. Hogyan alakulhat a költségvetés egyenlege? 5 6. A családi költségvetés A. Mi a költségvetés, és hogyan készítsük el? B. Hogyan alakulhat a költségvetés egyenlege? 5 6. A családi költségvetés A. Mi a költségvetés, és hogyan készítsük el? Meddig

Részletesebben

ADATLAP Vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: Neve:... Adóazonosító szám:... Lakcíme:... Munkahely

Részletesebben

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat Pénzügy feladatok 1. feladat Egy vállalkozás devizaszámláján 25.000 GBP található, amelyet a vállalkozás USD-re szeretne átváltani. A vállalkozás számlavezető bankja az alábbi árfolyamokat jegyzi: 366,2495

Részletesebben

es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló

es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló ISKOLA NEVE:. CSAPAT NEVE: TELEPÜLÉS:. 1. feladat kvíz 2018-2019-es tanév 3-4. osztályos kategória 1. forduló Ha megnéztétek a vigyázz#kápé vlog részeit, akkor könnyedén válaszolni tudtok az alábbi kvízsorra.

Részletesebben

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ Ingatlan bérbeadás Amennyiben az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az egy millió forintot és így a bérbeadó magánszemély 14%-os egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetésére

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. A személyi jövedelemadó változásai 2019-től Családi kedvezmény A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként: -egy eltartott

Részletesebben

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK Ügyintéző: Farkas Ildikó Ügyintézés helye: Fadd Nagyközség Polgármesteri Hivatal 9. sz. Iroda Fadd, Dózsa György u. 12. Ügyfélfogadás

Részletesebben

II.B. Nem igényelhető lekötött forint- és devizabetétek

II.B. Nem igényelhető lekötött forint- és devizabetétek II.B. igényelhető lekötött forint- és devizabetétek Kondíciós Lista Érvényben: 2008. november 6-tól visszavonásig 1. 2008. november 5. után nem igényelhető forint lekötött betétek 1. 1. Raiffeisen Vegyespáros

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I.

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I. Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás alá eső jövedelmek

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció Vállalati pénzügyek alapjai Konzultáció Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 13. Példa.Nominális és reál kamatláb Mekkora reálkamatot realizálnak a befektetők, amennyiben az éves

Részletesebben

ADATLAP magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához Öttevény Község Önkormányzata 9153 Öttevény, Fő u. 100. Tel.: 06/96/552-200 ADATLAP magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1.) Adózó azonosító adatai: Neve: Adóazonosító

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció Vállalati pénzügyek alapjai Konzultáció Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 13. Példa.Nominális és reál kamatláb Mekkora reálkamatot realizálnaka befektetők, amennyiben az éves

Részletesebben

1/6. Hirdetmény. Akciók kondíciói. 1/2010. Eszköz Forrás Bizottsági határozattal elfogadva, érvényes től A JÖVŐRE TERVEZVE!

1/6. Hirdetmény. Akciók kondíciói. 1/2010. Eszköz Forrás Bizottsági határozattal elfogadva, érvényes től A JÖVŐRE TERVEZVE! 1/6 Hirdetmény Akciók kondíciói 1/2010. Eszköz Forrás Bizottsági határozattal elfogadva, érvényes 2010.02.02-től A JÖVŐRE TERVEZVE! 2/6 Fókusz Takarékszövetkezet Lakossági akciós betétek 1. Három hónapos,

Részletesebben

KISOKOS Pénzügyi tervezés és takarékosság

KISOKOS Pénzügyi tervezés és takarékosság KISOKOS Pénzügyi tervezés és takarékosság 1.) A pénzügyi terv A pénzügyi terv a bevételek és kiadások időben ütemezett tervezése adott tevékenységhez (cél eléréséhez). Általában akkor készítik, amikor

Részletesebben

Mikroökonómia gyakorlás. 11. Tőkepiac. Igaz-hamis állítások. Kiegészítős feladatok

Mikroökonómia gyakorlás. 11. Tőkepiac. Igaz-hamis állítások. Kiegészítős feladatok 11. Tőkepiac Igaz-hamis állítások 1. Egy jövőbeni hozam jelenértéke annál kisebb, minél alacsonyabb a kamatláb. 2. Mindenképpen érdemes megvalósítani azt a beruházást, ahol a bevételek jelenértéke meghaladja

Részletesebben

Családi járulékkedvezmény 2014

Családi járulékkedvezmény 2014 Családi járulékkedvezmény 2014 NAV tájékoztató Ha Ön igényli, hogy a munkáltatója az Ön járandóságaiból a családi kedvezmény figyelembe vételével vonja le az adóelőleget, ezt a nyilatkozatot két példányban

Részletesebben

Hatálybalépés napja augusztus 29. Érvényes a következő Hirdetmény hatálybalépéséig (B-18/11)

Hatálybalépés napja augusztus 29. Érvényes a következő Hirdetmény hatálybalépéséig (B-18/11) HIRDETMÉNY LÁTRA SZÓLÓ ÉS HATÁRIDŐS BETÉTEK az UniCredit Bank Hungary Zrt kamatkondíciói lakossági ügyfelek részére AKCIÓS BETÉTEK A I. és II. pontok szerinti akciós betétlekötési megbízások kizárólag

Részletesebben

Richter Gedeon Rt. mellett működő Nyugdíjpénztár évi Éves beszámolója

Richter Gedeon Rt. mellett működő Nyugdíjpénztár évi Éves beszámolója Mérleg - Eszközök Eszközök (akítvák) összesen 9 112 702 9 321 848 Befektetett eszközök 5 633 784 3 169 541 I. Immateriális javak 32 128 1. Vagyoni értékű jogok 0 0 2. Szellemi termékek 32 128 3. Immateriális

Részletesebben

11. Pénzforgalom a bankszámlán. A. Mi a bankszámlakivonat? B. Mit neveznek pénzforgalomnak? C. Milyen készpénz nélküli fizetési módok vannak?

11. Pénzforgalom a bankszámlán. A. Mi a bankszámlakivonat? B. Mit neveznek pénzforgalomnak? C. Milyen készpénz nélküli fizetési módok vannak? A. Mi a bankszámlakivonat? B. Mit neveznek pénzforgalomnak? C. Milyen készpénz nélküli fizetési módok vannak? Egyenleg a kupac tetején Molnár apuka mindig zavarban van, amikor megérkezik postán a banki

Részletesebben

FORINT BETÉT HIRDETMÉNY

FORINT BETÉT HIRDETMÉNY I.Látra szóló kamatok FORINT BETÉT HIRDETMÉNY MAGÁNSZEMÉLYEK RÉSZÉRE 1 1. Standard lakossági bankszámla, Komfort, Prémium számlacsomag (pénzforgalmi szolgáltatáshoz kapcsolódó látra szóló betét, forint

Részletesebben

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA Pénzügyi számítások 7. előadás Rózsa Andrea Csorba László Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Feladatai - projektek kiválasztása - finanszírozás módja - osztalékfizetés

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) Neve:... b) Adóazonosító szám: :... c)

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A Jogelőd Lövő és Vidéke Takarékszövetkezetnél január 1. és október 31. között forgalmazott, Betétek és értékpapírok

HIRDETMÉNY. A Jogelőd Lövő és Vidéke Takarékszövetkezetnél január 1. és október 31. között forgalmazott, Betétek és értékpapírok HIRDETMÉNY A Jogelőd Lövő és Vidéke Takarékszövetkezetnél 2017. január 1. és 2017. október 31. között forgalmazott, Betétek és értékpapírok esetében alkalmazott kondíciókról Hatályos: 2017. november 1.

Részletesebben

Lakossági számlabetét, takarékbetét HIRDETMÉNY. Általános Hirdetmény 1.9 pont: Betétbiztosítás figyelembevételével

Lakossági számlabetét, takarékbetét HIRDETMÉNY. Általános Hirdetmény 1.9 pont: Betétbiztosítás figyelembevételével Lakossági számlabetét, takarékbetét HIRDETMÉNY Általános Hirdetmény 1.9 pont: Betétbiztosítás figyelembevételével A változás oka a Mester Kurzus betétek kamatozásának javítása. A kihirdetés időpontja:

Részletesebben

HOGY CÉLJAID VALÓRA VÁLJANAK Amire spórolhatsz, amiről lemondhatsz. nyári tábor Ft hamburger 440 Ft

HOGY CÉLJAID VALÓRA VÁLJANAK Amire spórolhatsz, amiről lemondhatsz. nyári tábor Ft hamburger 440 Ft 1. ÓRA HOGY CÉLJAID VALÓRA VÁLJANAK Amire spórolhatsz, amiről lemondhatsz AMIRE SPÓROLHATSZ AMIRŐL LEMONDHATSZ nyári tábor 25 000 Ft hamburger 440 Ft koncert jegy (2 db) 10 000 Ft túró rudi 85 Ft sportcipő

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Lakossági bankszámlával kapcsolatban térített és felszámított kamatokról és díjakról

H I R D E T M É N Y. Lakossági bankszámlával kapcsolatban térített és felszámított kamatokról és díjakról H I R D E T M É N Y Lakossági bankszámlával kapcsolatban térített és felszámított kamatokról és díjakról 1. KAMAT MÉRTÉKEK 1.1. Lakossági bankszámla kamata Megnevezés Éves kamatláb % EBKM % Látra szóló

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

H I R D E T M É N Y LÉBÉNY-KUNSZIGET TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAI

H I R D E T M É N Y LÉBÉNY-KUNSZIGET TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAI Lébény-Kunsziget Takarékszövetkezet 9155 Lébény, Fő út 85. H I R D E T M É N Y LÉBÉNY-KUNSZIGET TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAI Hpt. 279.. 15. bekezdés értelmében tájékoztatjuk Kedves Ügyfeleinket, hogy a hirdetményben

Részletesebben

Az Erste Bank által meghirdetett Akciós ajánlatok lakossági ügyfelek részére. Közzététel: 2015. július 30. Hatályos: 2015.

Az Erste Bank által meghirdetett Akciós ajánlatok lakossági ügyfelek részére. Közzététel: 2015. július 30. Hatályos: 2015. Az Erste Bank által meghirdetett Akciós ajánlatok lakossági ügyfelek részére Közzététel: 2015. július 30. Hatályos: 2015. július 31-től 1. EgySzámla számlavezetési díjkedvezmény, amennyiben 2015. július

Részletesebben

HÁZTARTÁSOK TELEPÜLÉSGAZDÁLKODÁSI ISMERETEK. CZABADAI LILLA URBÁNNÉ MALOMSOKI MÓNIKA SZIE GTK RGVI 2013/14. tanév tavaszi félév

HÁZTARTÁSOK TELEPÜLÉSGAZDÁLKODÁSI ISMERETEK. CZABADAI LILLA URBÁNNÉ MALOMSOKI MÓNIKA SZIE GTK RGVI 2013/14. tanév tavaszi félév HÁZTARTÁSOK TELEPÜLÉSGAZDÁLKODÁSI ISMERETEK CZABADAI LILLA URBÁNNÉ MALOMSOKI MÓNIKA SZIE GTK RGVI 2013/14. tanév tavaszi félév Háztartás - család A háztartás azoknak a személyeknek az összessége, akik

Részletesebben

Adatlap a 2017/18. évi szociális pályázathoz

Adatlap a 2017/18. évi szociális pályázathoz Adatlap a 2017/18. évi szociális pályázathoz Beérkezési határidő: 2017. Március 30. Kérjük, az Adatlapot a valóságnak megfelelően töltse ki, mert az igazságos elbírálás csak így garantálható. Az Adatlap

Részletesebben

A d a t l a p. Egyéni vállalkozó fizetési halasztásra, részletfizetésre és/vagy adómérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

A d a t l a p. Egyéni vállalkozó fizetési halasztásra, részletfizetésre és/vagy adómérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához Miskolc Megyei Jogú Város Beérkezés dátuma:... Polgármesteri Hivatala Gazdálkodási Kabinet A d ó O s z t á l y 3525 Miskolc, Városház tér 8. Tel.: 06-46/512-700 (3123-as mellék) Fax: 512-833 A d a t l

Részletesebben

A Prémium betétben elhelyezett összegre az alapkamaton felül feltételenként 0,5 % prémium kamat jár, ha az alábbiak közül bármelyik teljesül:

A Prémium betétben elhelyezett összegre az alapkamaton felül feltételenként 0,5 % prémium kamat jár, ha az alábbiak közül bármelyik teljesül: 1,65 -os jegybanki alapkamat figyelembevételével Tájékoztatjuk tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2015. június 18. napján a jelen Hirdetmény kiegészítésre került az OBA betétbiztosítással kapcsolatos információkkal.

Részletesebben

Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL

Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL I. KÖNYVES BETÉTEK: Érvényes: 2017. 05.30-tól 1. Kamatozó betétkönyvek éves kamat Látra szóló betét /lekötés nélkül / 0,00 % 1 évre lekötött betét

Részletesebben

1/6. Hirdetmény. Akciók kondíciói. 5/2010. Eszköz Forrás Bizottsági határozattal elfogadva, érvényes 2010.03.16-tól A JÖVŐRE TERVEZVE!

1/6. Hirdetmény. Akciók kondíciói. 5/2010. Eszköz Forrás Bizottsági határozattal elfogadva, érvényes 2010.03.16-tól A JÖVŐRE TERVEZVE! 1/6 Hirdetmény Akciók kondíciói 5/2010. Eszköz Forrás Bizottsági határozattal elfogadva, érvényes 2010.03.16-tól A JÖVŐRE TERVEZVE! 2/6 Fókusz Takarékszövetkezet Lakossági akciós betétek 1. Három hónapos,

Részletesebben

1. Határozza meg, hogy az alábbi eszközök közül, melyek tartoznak a befektetett, melyek a forgóeszközök közé!

1. Határozza meg, hogy az alábbi eszközök közül, melyek tartoznak a befektetett, melyek a forgóeszközök közé! GYAKORLÓ FELADATOK 1. Határozza meg, hogy az alábbi eszközök közül, melyek tartoznak a befektetett, melyek a forgóeszközök közé! 1. Üzemépületek Befektetett eszköz 2. Alapanyagok 3. 12 hónap futamidejű

Részletesebben

Érettségi feladatok: Sorozatok

Érettségi feladatok: Sorozatok Érettségi feladatok: Sorozatok 2005. május 10. 8. Egy mértani sorozat első tagja 8, hányadosa 2. Számítsa ki a sorozat ötödik tagját! 14. Egy számtani sorozat második tagja 17, harmadik tagja 21. a) Mekkora

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY)

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) 1 KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG Lakossági megtakarítások kondíciói valamint betétbiztosítási feltételei egységes szerkezetben A kiadás időpontja: 2018.05.04. Hatályos: Takarékszelvény kamatok

Részletesebben