CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás"

Átírás

1 CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

2 Tartalomjegyzék Családi munkamegosztás - gazdálkodás 1. A személyes költségvetés megtervezése 6. Gazdálkodás idővel és pénzzel 9. Ha a család nagyobbat akar Hol vásárolunk, hogyan vásárolunk? 13. Hogyan spóroljunk? 18. Fogyasztói jogok és kötelességek 19. Befektetések 23. Hulladékhasznosítás 26. Fogalomtár 27.

3 CSALÁD-HÁZTARTÁS

4 1. A tankönyv a Junior Achievement Inc. tananyagai alapján készült. Írta: Merényi Zsuzsa Átdolgozta: Kabai Józsefné Fordította: Palotás Csilla Szerkesztette: Gergely Orsolya Kiadja: Junior Achievement Magyarország Alapítvány 6724 Szeged, Eszperantó u. 5. Tel./Fax: 62/ Minden jog fenntartva A kiadó írásbeli engedélye nélkül tilos e kiadványt, vagy részeit sokszorosítani és bármilyen elektronikus, vagy mechanikus eszközzel (beleértve a fénymásolást, a kép-, hangfelvételt és minden egyéb információtárolási- és visszakeresési rendszert) átvenni

5 Családi munkamegosztás gazdálkodás Hogyan élnek Bükkösék Sarudon? A Bükkös család Sarudon, a Tisza-tó mellett saját házában él. A papa Bükkös Ferenc mérnök, naponta busszal jár Tiszafüredre a Vízművekhez dolgozni. Havonta átlagosan nettó Ft-t visz haza. Otthon ő végzi a keményebb fizikai munkákat, illetve a ház körüli javításokat. Havonta 1-2 alkalommal, kocsival segít a nagy bevásárlásban. A mama, Bükkösné Tóth Julianna, a helyi óvodában óvónőként délelőtti és délutáni váltásban dolgozik, Ft a nettó keresete. Ő szervezi a család mindennapi életét, a vásárlást, takarítást, mosást. Két gyermekük van. Gergő negyedik osztályba jár, Sára nyolcadikos. Mindketten a helyi általános iskolába járnak. Sára Egerbe a Dobó Gimnáziumba felvételizett. A két gyermek jogán Ft/ gyermek, összesen Ft családi pótlékot kapnak havonta. A családdal él Tóth Vilmosné a nagymama, aki már nyugdíjas. Ő havonta Ft nyugdíjat kap. A házhoz 300 négyszögöl kert tartozik, amelyben veteményeznek, illetve nyulakat, galambokat és néhány csirkét tartanak. A nyulakból, galambokból eladásra is szoktak nevelni, de a család is szívesen fogyasztja őket. Az állatok fő gondozója a Nagyi, aki otthon van és a kertet is képes ellátni. A gyerekek az esti etetésben, itatásban szoktak segíteni. A kerti nagy munkákban a család egésze részt vesz. Az állatok értékesítéséből tavaly Ft bevételük volt, a tápokra, gyógyszerekre Ft-ot költöttek. A család asztalára pedig hetente került valamilyen jószág. A kert terményeit a család illetve az állatok fogyasztják. Július és augusztus hónapban a Tisza-tó vonzza a vendégeket. Bükkösék egy háromágya vendégszobát tartanak fenn fizetővendéglátásra. Ha nagyobb család érkezik, Gergő szobáját is kiadják. A Nagyi teljes ellátást is tud ajánlani, hasznosítva az eltett- és idényzöldségeket, gyümölcsöket illetve az állatokat. Ilyenkor a gyerekek is többet segítenek: a vásárlásban, takarításban, a ház körüli munkákban mindketten részt vesznek. Tavaly a vendéglátásból a családnak tisztán Ft-ja maradt. A gyerekek az elvégzett munkáktól függően zsebpénzt kaptak. CSALÁD - HÁZTARTÁS 1.

6 Munkabér, bérleti díj, kamat Munka, föld, toke Termelési tényezok piaca Pénzkiadás Termelési tényezo Mint termelési tényezo tulajdonos Megtakarítások Bank Mint termelési tényezo vásárló Háztartások Mint fogyasztási cikk vásárló Hitelek Vállalatok Mint termék eladó Fogyasztási cikk Fogyasztási cikk Fogyasztási cikkek piaca Jövedelem elköltés Pénzbevétel CSALÁD - HÁZTARTÁS 2.

7 Feladatok: 1. Bükköséknél milyen a családi munkamegosztás? a) Gyűjtsd ki az alábbi táblázatba, ki mit csinál a családban! családtag rendszeresen végzett munka alkalmanként végzett munka Nagyi Papa Mama Sára Gergő b) És a Te családod? Nálatok milyen a munkamegosztás? Készíts a fentihez hasonló táblázatot! rendszeresen végzett munka alkalmanként végzett munka Én c) Mi a hasonlóság és különbség? Mi lehet az oka az eltéréseknek? d) Lehetne-e másként, jobban, hatékonyabban megszervezni családod munkamegosztását? Mitől jobb egy munkamegosztás? e) Nálatok ki szervezi a háztartási munkákat? Te is így csinálnád a jövőben? 2. Milyen feladatok lehetnek még, amelyről nem szól a fenti leírás? (pl.: autómosás) 3. Csoportosítsd a háztartási munkákat gyakoriságuk szerint! naponta végzett heti kétheti - havi időszaki viráglocsolás nagymosás ágyneműcsere ablakmosás mosogatás CSALÁD - HÁZTARTÁS 3.

8 4. Képzeljük el, hogy Bükkösék főleg gázzal fűtenek. Milyen előnyöket, hátrányokat tudsz a fűtésükről elmondani? Hogyan változik mindez, ha még megvan a régi cserépkályhájuk, illetve, ha a napkollektoros rendszerüket is használják? a) a gázfűtés előnye: hátránya: b) a cserépkályhás fűtés előnye: hátránya: c) a napkollektor előnye: hátránya: d) a kombinált fűtés értékelése: 5. Gyűjtsd ki a szövegből a Bükkös család havi rendszeres nettó bevételeit! Bérjövedelem (anya+apa) nyugdíj családi pótlék összesen: Ft/hó 6. Gyűjtsd ki, hogy milyen egyéb jövedelmek keletkeznek Bükköséknél! 7. Milyen láthatatlan jövedelmet jelent a kert és az állatok tartása? Becsüljétek meg, hány forintot ér, ha az állattartés hetente húst biztosít, illetve zöldségre, gyümölcsre alig költenek? 8. Gyűjtsd össze a Te családod bevételi forrásait, a következő táblázattal segítünk! munkából származó jövedelmek (bér, jutalom, nyereségrészesedés stb.) tulajdonból, vállalkozásból származó jövedelmek (bérleti díj, kamat, profit) családi pótlék szociális juttatások nyugdíj egyéb jövedelmek Összesen: Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Nálatok ki őrzi a családi kassza kulcsát? Te is így szeretnél gazdálkodni? CSALÁD - HÁZTARTÁS 4.

9 9. Sára és Gergő részt vett a család jövedelemszerző munkájában, így otthoni munkával szerzett zsebpénzt. Az adatok alapján szerinted mennyi pénzt ér a szobatakarítás, és mennyit a vásárlás? Képzelj el (játszatok el) egy beszélgetést a szülők és a gyerekek között, amelyben pontosan meghatározzák a feladatot és az érte járó díjazást! szobatakarítás: munkabér: vásárlás: munkabér: Vajon miért osztozkodnak a Bükkös szülők a vendéglátás bevételén a gyerekekkel? 10. Te mennyi pénzzel gazdálkodhatsz szabadon? Kaptál-e már pénzt otthon végzett háztartási, ház körüli munkáért? 11. A következő adatok a különböző megélhetési szintekhez elvárt jövedelmeket mutatja. A nagyon jó megélhetéshez fejenként 145 ezer Ft egy főre jutó összeget, a nagyon szűkös megélhetéshez 48 ezer Ft körüli összeget vártak el második felében. Gondolkodjatok és beszélgessetek róla! a) Miből származhat a több, mint háromszoros különbség? b) Élnek-e a környezetedben az egyes megélhetési szinthez tartozók? c) Mekkora esélye van a legalacsonyabb kategóriában élőknek változtatni életükön? Egy főre jutó évi kiadások főbb csoportok szerint /Forrás: KSH/ Megnevezés Élelmiszerek Élvezeti cikkek Ruházkodás Lakásfenntartás Háztartásvitel, lakásfelszerelés Egészségügy, testápolás Közlekedés, hírközlés Művelődés, üdülés, szórakozás Egyéb személyes célú kiadás Lakásberuházás Összes személyes célú kiadás Ebből: tartós fogyasztási cikkek szolgáltatási kiadások saját termelésű: élelmiszerek élvezeti cikkek tűzifa CSALÁD - HÁZTARTÁS 5.

10 A személyes költségvetés megtervezése Kovács Sanyi szerencsés tizennégy éves fiú. Havonta Ft zsebpénzt kap személyes kiadásaira: kisebb tanszerekre, szórakozásra, üdítőre, édességre és egyéb dolgokra, amiket szeretne. Emellé még megkeres havi Ft-ot, reklámanyagot kézbesít és kéthetente szülei üzletében leltározik. Sanyi sokat dolgozik, de nem tud a pénzzel bánni. A múlt héten, amikor kézhez kapta Ft-os fizetését, azonnal el is költötte. Moziba ment, hogy megnézze a legújabb kalandfilmet. A film előtt két hamburgerrel enyhítette csillapíthatatlan étvágyát, a film után pedig nem tudott ellenállni egy új CD-nek. Így azután arra hétre elfogyott a zsebpénze. Ezen a héten, amikor zsebpénzét kézhez kapta, elhatározta, hogy beteszi a folyószámlájára. Egy csodálatos dzsekire spórol. Olyanra, amilyet kedvenc kosárlabdacsapatának játékosai hordanak. A márkás dzseki Ft-ba kerül, neki viszont még csak Ft-ja van a takarékban. Sanyi elbuszozik a bankba. A buszmegállóban új horgászbolt nyílt, kedvezményes áron, 250 Ft-ért fantasztikus úszót lehet kapni. Nem lehet kihagyni. Útját folytatva eszébe jut, hogy új matematika füzetet kell vennie. Meg is vesz egy szép borítójú spirálfüzetet, bár 550 Ft-ba kerül, és kétszer annyi lapja van, mint amennyire neki szüksége van. A sarkon befordulva, sült krumpli illatot érez. Sanyi imádja a sült krumplit. Becsábul, és rendel is egy happy meal menüt, dupla kólával 750 Ft-ért. Irány a bank! Az újságosnál azonban még meglátja a Kutyák című folyóirat legfrissebb számát, amelyben kedvenceiről olvashat. Sanyi megveszi az újságot és egy csomag rágógumit 550 Ft-ért, majd folytatja útját a bankba. A bankban egy Rákellenes alapítványért feliratú gömbre lesz figyelmes, Az aprót bedobom gondolta, a Nagyi is beteg. A bankban büszkén lép oda a pénztároshoz. Egy szuper dzsekire spórolok, és most be szeretném tenni a zsebpénzemet a Junior számlámra, mondja. Ekkor Sanyi benyúl a zsebébe, és elővesz Ft-t. Hová tűnt? kérdi zavarodottan. Ennyit költöttem volna!? Biztos kiejtettem a zsebemből a pénzemet. Ezzel elindul visszafelé, hogy megkeresse a pénzét... CSALÁD - HÁZTARTÁS 6.

11 Feladatok: 1. Te hogy bánsz a zsebpénzeddel? Az alábbi táblázat segítségével tervezd meg Sanyi havi költségvetését, amihez három hónapig tartania kell magát, ha meg akarja venni a dzsekit. Teljes bevétel - kereset + zsebpénz Megtakarítás - Ezt az összeget kell havonta megspórolnia a dzsekire. Vedd figyelembe, hogy mennyi pénze van már a takarékban! Teljes felhasználható bevétel - A teljes bevételből vond ki a megtakarításra szánt összeget! A maradék a kiadásokra fennmaradó összeg. Kiadások - Havonta mennyit költhet Sanyi a következő dolgokra? Élelem Szórakozás Tanszerek Ajándékok, adományok Ruhanemű Egyéb Összes kiadás - Az egyes kiadások összessége. Többlet (Hiány) (A teljes felhasználható bevételből vond ki az összes kiadást.) Pl. egy javasolt megtakarítási megoldás (Ft/hó) Sanyinak: A. Teljes bevétel (zsebpénz + havi kereset) B. Megtakarítás C. Teljes felhasználható bevétel (A B) D. Kiadások 1, Élelem 2, Tanszerek 3, Ruhanemű 4, Szórakozás 5, Ajándékok, adományok 6, Egyéb E. Összes kiadás (D1 + D2 + D3 + D4 + D5 + D6) F Többlet (Hiány) (C E) CSALÁD - HÁZTARTÁS 7.

12 2. Készítsd el saját havi költségvetésedet! a) Írd be a rendszeres jövedelmedet! b) Először állítsd be a szükséges kiadásokat! c) Vedd sorjába a luxus és egyéb kiadásokat! Gondold végig, hogyan osztod be a fennmaradó jövedelmed erre a célra! d) Ne felejtsd el, hogy egyes költségeket lehet csökkenteni, vagy akár ki is lehet hagyni, ha váratlan helyzet vagy kiadások merülnek fel! e) Nézd át a költségvetésed, hátha növelhetnéd még a megtakarításod, vagy többet áldozhatnál jótékony célra, vagy jobban hasznosíthatnád a jövedelmed! A. Bevételek B. Tervezett megtakarítás C. Teljes felhasználható bevétel (A B) D. Kiadások 1, szükséges kiadások 2, luxus kiadások 3, egyéb kiadások (pl. jótékony célokra) E. Összes kiadás (D1 + D2 + D3) F Többlet (Hiány) (C E) CSALÁD - HÁZTARTÁS 8.

13 9. Gazdálkodás idővel és pénzzel Az idő pénz A) Bükkösék mindig jó előre megtervezik a nyaralásukat. Az időpont, a jól bevált június vége. Az utolsó tanítási nap után indulnak két hétre. Ez két szempontból is fontos, egyrészt még nem kezdődik a tiszai vendéglátás, másrészt az üdülőhelyeken még előszezoni árakon nyaralhatnak. Most két változaton gondolkodnak. Egy olcsóbb mátrai nyaraláson, illetve egy drágább horvát tengerparti nyaraláson. A mátrai nyaraláshoz elegendő a tavaly nyári vendéglátásból és a kisállattartásból származó bevétel. A horvát úthoz viszont még további 95 ezer Ft szükséges. Feladatok: 1. Értelmezd, Bükkösék helyzetében mit jelent: gazdálkodás idővel és pénzzel? 2. Hogyan lehet pénzt megtakarítani? Milyen ötleteid vannak a forint előteremtésére? 3. Ti hogyan szoktátok összegyűjteni a nyaraláshoz (vagy egyéb nagyobb vásárláshoz) szükséges többletpénzt? Befolyásolja-e a család döntését egy-egy kedvezmény, akció? 4. Gyűjts nyaralási ajánlatokat, amelyek egy négytagú családnak szólnak! Készíts egy részletes költségvetést a tervezett nyaralásról! Mi mindent kell figyelembe venni? 5. A mellékelt adatok alapján elemezd, hogyan változott Magyarországon az emberek időalapja 1986-tól napjainkig? (Az időalap az összes rendelkezésre álló idő elosztása, felhasználása különböző tevékenységekre.) B) Nagy változásokat hozott Bükkösék életében a szeptember. A család nagy örömére Sárát felvették a Dobó István Gimnáziumba. Hétfőtől péntekig Egerben, a kollégiumban lakik. Az iskolai rendezvények még időnként hétvégén is Egerben tartják. A Nagyival pedig kisebb baleset történt. Az eső áztatta veranda kövén elcsúszott és eltörött a lába. A gyógyulást lassítja, hogy térdét műteni kellett. Legalább két hónap, amíg újra lábra tud állni, és számítani kell arra, hogy a lábadozás után gyógytornára is szükség lesz. Összeül a családi kupaktanács, hogyan lehet megoldani a felmerülő problémákat. Feladatok: 1. Szervezzétek meg ezt a családi beszélgetést! Milyen változtatásokat javasoltok? Jussatok döntésre, ki fogja ellátni a feladatokat? Mérlegeljétek, célszerű-e bevonni az egyik szomszédot, egy éppen nyugdíjba ment bácsit, aki napi 4 órai munkáért 1200 Ft-ot kérne? 2. Változott-e mostanában a családi munkamegosztás nálatok? Gyűjtsetek okokat, amelyek a változásokat elindítják, majd rendszerezzétek! (Segítségül egy-két ötlet: életkorból adódó változás, betegség, kistestvér születik, munkahelyváltozás, új feladat, költözés.) CSALÁD - HÁZTARTÁS 9.

14 Ha a család nagyobbat akar... Rövid és hosszúlejáratú hitelek Simonék Kecskeméten egy lakótelepi 1 szoba, két félszobás lakásban laknak. Simon Béla szállításszervező a Bács-kamionnál, jövedelme egy nettó Ft-os fix és egy teljesítménnyel arányos változó részből áll. A vállalat sikere nagymértékben függ a folyamatos fuvarvállalástól. Simon Béla jó szervező, így havi jövedelme tisztán Ft-tal is nőhet. Simon Béláné a kecskeméti polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán dolgozik, harmadik gyermekét várja. Havi jövedelme nettó Ft. Két gyermekük közül Dani óvódás, Péter már ötödikes. A családhoz tartozik egy kétéves spániel, a fiúk kedvence. Simonék nemrég örököltek egy Kecskemét környéki tanyát. A szülők azt tervezik, hogy a tanyát és jelenlegi lakásukat eladják, hogy a baba érkezése előtt nagyobb lakásba, vagy kisebb kertes házba költözhessenek. A szülők így kalkulálnak: Jelenlegi bevételek Ft/hó A bevétel %-ában Várható változások A bevétel %-ában Munkabér (átlagosan) Családi pótlék Egyéb (kamatjöv.) 5000 Összes bevétel: Jelenlegi kiadások Ft/hó A kiadás %-ában Várható változások A bevétel %-ában Élelmiszer Közüzemi díjak (áram, víz, tv, csatorna, gáz, közös költség) Közlekedés (napi + nyaralás) Egyéb háztartási kiadások (tisztítószer, biztosítás) Ruházat Kultúra, szórakozás (mozi, színház, könyv, CD, újság, uszoda stb.) Egyéb kifizetések Összes kiadás: Havi megtakarítás: CSALÁD - HÁZTARTÁS 10.

15 Feladatok: 1. Gondold végig milyen változások várhatók a bevételekben a baba megszületése után? Milyen kedvezmények illetik meg a nagycsaládosokat? Hogyan változott a GYES rendszere, mit jelent a TGYÁS? 2. Segítsetek Simonéknak a döntéshozatalban! Nagyobb lakás, vagy kis kertes ház? jelenlegi lakásuk piaci értéke: a tanya eladásából származó várható bevétel: felhalmozott megtakarításuk: munkáltatói támogatás: munkáltatói hitel: összes forrás: 7,8 millió Ft 2,8 millió Ft 2,9 millió Ft 0,6 millió Ft 0,6 millió Ft 14,7 millió Ft A vissza nem térítendő munkáltatói támogatást a Bács-kamion adná, a kamatmentes hitelt az önkormányzat, Simonné munkáltatója 20 hónapos futamidőre nyújtja. A három és fél szobás lakás piaci ára 10-11,5 millió Ft között mozog. Kecskemét külterületén egy jó állapotú, háromszobás kertes ház piaci ára 16,5 millió Ft körül alakul. A házat be is kell rendezni, fűtését felújítani. Mit tegyenek Simonék, ha a kedvezményes lakásvásárlási és építési hitel a bank ajánlata szerint a következő: a) Ha Simonék a kertes házat választják, havonta összesen mennyi tartozásuk lesz? (vedd figyelem be: munkáltatói hitel és a bankhitel) b) Milyen előny és milyen kockázat kötődik a kertes házhoz? c) Te melyik lehetőséget választanád? Miért? d) Mivel lehetne növelni a megtakarítást? Milyen luxusnak is számítható kiadást találsz? CSALÁD - HÁZTARTÁS 11.

16 3. Simon Béláné a gyerekek utáni rengeteg mosnivalóra gondolva új automata mosógépet is szeretne. Tájékozódik a boltokban és az alábbi adatokat teszi férje elé: Géptípus Ár Áruvásárlási hitel részlete Zanussi ZWQ Ft 0 Ft előleg, Ft x 36 hó Bosch WAE20360BY Ft 0 Ft előleg, Ft x 36 hó Whirlpool AWO/D Ft 0 Ft előleg, Ft x 36 hó Forrás: METRO katalógus augusztus 21- szeptember 1. a) Keress te is mosógépárakat! Megéri vagy sem a hitelre történő vásárlás? b) Milyen feltételekkel nyújtanak a bankok áruvásárlási hitelt? c) Mi az előnye és mi a hátránya a hitelfelvételnek? d) Adj tanácsot Simonéknak hogyan döntsenek! CSALÁD - HÁZTARTÁS 12.

17 Hol vásárolunk, hogyan vásárolunk? Piac és bankhasználat Bükkösék a napi vásárlásaikat Sarudon, a helyi boltban, pékségben intézik el. A nagyobb vásárlást általában 2 4 hetente a tiszafüredi diszkont áruházban. Simonék a kecskeméti TESCO szupermarketben vásárolnak. Feladatok: 1. Az alábbi bevásárlóközponti adatok mellé jegyezd fel annak a boltnak az árait, ahová naponta jártok vásárolni. Elemezd a piaci árakat a mellékelt adatok alapján! A jól gazdálkodó családok havi nagybevásárlásaikat miért inkább a bevásárlóközpontokban teszik meg? Bevásárló központok Termék Auchan Billa CBA Coop Maxi Cora Interspar Kaiser S Meinl Tesco Banán 1 kg * Coca-Cola Pet VV 2l (betétdíj nélkül) Dreher Pils üveg 0,5l (betétdíj nélkül) * Milka csokoládé 100g Ráma margarin csészés 500g * Sertéscomb 1kg * Sió őszilé 25% 1l * Tix mosópor 3,6kg 1189* 1149* 1179* 1419* 1199* * 1169 Trappista sajt 1kg * * 995* UHT hosszan friss tej 2,8% 1l * Vizes zsemle 10db * A ti boltotok árai A táblázat a júniusi adatokat tartalmazza. A *-gal jelölt árak az adott üzletben akciós árak a felmérés ezt nem veszi figyelembe az értéekcsökkent termékeknél, illetve a nem friss, hibás gyümölcsnél. CSALÁD - HÁZTARTÁS 13.

18 2. A mellékelt adatok alapján próbáld meg megállapítani: sokat, avagy keveset költ egy átlagos magyar család élelmiszerre? G örögország É lelmiszerre fordított háztartási kiadások (az összes háztartási kiadás százalékában) 38,1 M agyarország 34,5 Írország 32,4 por tugália 30,5 F innor szág 23,6 Spanyolor szág Nagy-B r itannia Olaszor szág A usztr ia Franciaország B elgium ,9 18,9 18,9 18,2 Németor szág Hollandia 14,7 15,7 3. Tervezd meg egy hétvégi vendéglátás menüjét. A receptek alapján számítsd ki miből mennyire lesz szükséged, becsüld meg annak költségeit a saját családod és a vendég négy fős család számára. Ez után ellenőrizd a piaci árakkal, hogy jól terveztél-e? 4. Milyen teendők lehetnek egy vendéglátással kapcsolatban? Készíts táblázatot a feladatokról, és nevezd meg a végrehajtás felelőseit, családod tagjait! Feladatok Végrehajtó CSALÁD - HÁZTARTÁS 14.

19 Piaci árak: augusztus 7. (Forrás:AKI) CSALÁD - HÁZTARTÁS 15.

20 5. Tervezd meg a család nagybevásárlását! Kérd meg szüleidet, hogy rendeljenek meg tőled áruféleségeket, és tégy nekik ajánlatot a szokásos bevásárlóhelyük árai és a fenti adatok alapján! 6. Hogyan fizetünk a boltban? Bükköséknek nincs folyószámlájuk. Bevételeiket kézhez kapják és csak megtakarításaikat viszik bankba. A Simon család mindkét kereső tagja a család folyószámlájára kapja fizetését. Arról teljesítik a közüzemi számlákat és bankkártyával szeretnek fizetni a boltokban. a) Szerinted mi lehet az oka az eltérésnek? b) Nektek van-e folyószámlátok? Mit tartalmaz a havonta küldött számlakivonat? CSALÁD - HÁZTARTÁS 16.

21 Folyószámla kivonat (minta) Bank neve: Címe: Adószáma: Számlatulajdonos neve: Címe: Számla száma: Nyitóegyenleg: Ft Számla típusa: HUF-folyószámla Terhelések: Ft Számlakivonat száma: 2008/08 Jóváírások: Ft Számlakivonat kelte: augusztus 28. Záró egyenleg: Ft Dátum Részletezés Referenciaszám Értéknap Jóváírás Terhelés Bejövő átutalás Munkabér ATM pénzfelvétel Vásárlás Tesco Kimenő átutalás Telefon díj Záró egyenleg Felhasználható egyenleg Ft Ft c) Jónak tartod a folyószámlát, illetve a bankkártya használatát? Indokold válaszodat! d) Milyen bankkártyákat ismertek? Mit tudtok róla (anyaga, alakja, jellemző adatai, felhasználási területei, biztonsági intézkedések, külföldön használhatók-e, stb.)? e) Mivel fizethetünk külföldön pl. Európa különböző országaiban? Gyűjtsetek anyagot az euróról! f) Milyen készpénz nélküli fizetési módokat ismersz még? CSALÁD - HÁZTARTÁS 17.

22 Hogyan spóroljunk? Ha valamit vásárolsz, de nem tudod használni, vagy nincs rá szükséged, az nem jó vétel! Tervezd meg a vásárlásaidat! Készíts listát! Amikor vásárolsz, hasonlítsd össze az árakat! Figyeld, mikor van leértékelés! Amennyiben lehetséges, tárgyalj az árról! Nézd át a hirdetéseket! Keresd a jó minőséget! Vedd figyelembe a garanciát/javítási lehetőségeket! Halaszd el a lecserélést! Nagy tételben vásárolj! Mérlegeld, hogy esetleg használt árut vegyél! Lehetőleg környezetbarát (vagy környezetbarát anyagból készült) termékeket vásárolj! Melyiknek higgyek, melyiket szeressem/válasszam? Reklám és fogyasztóvédelem Simon Béláné automata mosógépet szeretne venni. Férje elé nemcsak a típusokat és árakat tette le, hanem néhány termékismertető reklámanyagot is. A férj és feleség között a következő beszélgetés zajlott le: Beszéltem Vimláti Marikával, ő tavaly vett egy Elektrolux automata mosógépet. Azt mondja fantasztikusan jó. A régebbi típusokkal szemben nagy előnye, hogy takarékos a vízfelvétele és az energiafogyasztása is. Lehet, hogy nem öblít eleget? Dehogy! Gyönyörűek a ruhái! Az én kollégám a Samsung-ra esküszik. Drága, de nagyon megbízható. Gondolkodhatunk magyar gyártmányban is. Azok is kiforrott technológiával készülnek, több évtizede sikeresek. Árfekvésük közepes, szervizellátásuk biztos. A marketing, ahogy az értékesítés tudományát nevezik a következő lépésekben foglalja össze a vásárlás folyamatát: Feladatok: 1. a probléma (szükséglet) felmerülése; 4. vásárlási döntés vásárlás; 2. tájékozódás információgyűjtés; 5. a vásárlás utáni magatartás. 3. a változatok értékelése; 1. Képzeljétek el és játsszátok el a vásárlási döntés folyamatát az automata mosógéppel, vagy más általatok kiválasztott cikkel! (Szerezzetek előzetesen információt, reklámanyagot a kiválasztott árucikkről!) 2. Szervezzetek beszélgetést a reklámról Miért szeretik és miért utálják az emberek a reklámokat címmel! 3. Gyűjtsd össze akár a beszélgetés alapján a jó reklám jellemzőit! 4. Olvasd el az alábbi vásárlási szituációkat! Milyen fogyasztói jogokról és kötelességekről szólnak? CSALÁD - HÁZTARTÁS 18.

23 Fogyasztói jogok és kötelességek Olvasd el, majd beszéld meg a többiekkel a következő szituációkat. 1. szituáció: Nagy élelmiszerüzlet Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Ez túl sok. Adják vissza a pénzem. Mi a probléma Uram/Asszonyom? Nézze meg, hogy mekkora ez a kólásüveg! Óriási! Megittam a felét a kólának, de nem birok többet. Előbb dobom fel a talpam, mint hogy be tudnám fejezni. Egy kisebb üveget akarok. Akkor miért nem vett kisebb üveggel? Mert le volt értékelve. De most már vissza akarom kapni a pénzem. Nem úgy van, hogy mindig a vevőnek van igaza? Nem kell a boltnak visszaadnia a vevő pénzét? 2. szituáció: Egy nagy bank hitelirodája Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ezt a levelet kaptam, hogy keressek fel valakit itt a hitelosztályon. Igen, ismerem az ügyet. Kérem, foglaljon helyet. (Mindketten leülnek.) Nem sokkal ez előtt Ön hitelre vásárolt egy videót és egy TV monitort az ÓDE VIDEÓ-tól. Igen, nagyon kedves emberek vannak ott. És Óde Úr olyan megértő, igazi gentleman. Valóban az. De tudja, nemrégiben mi vettük át az ÓDE részletfizetési számláit. És ez mit jelent? Ez nagyon hosszú. De az ÓDE VIDEO vásárlói számára annyit jelent, hogy ezentúl az ÓDE helyett nekünk fogják küldeni a havi részleteket. Ez bizony kár. Nagyon jó kapcsolatban voltam Óde Úrral. Igen, megértem. De hogy visszatérjek arra, hogy miért kértük, hogy befáradjon: azt láttuk, hogy egy ideje nem fizeti be a szokásos havi részleteket a hiteltörlesztésre. Tulajdonképpen már hét hete, hogy nem kaptunk Öntől pénzt. Nos, tudja engem a múlt hónapban elbocsátottak. Úgy gondoltam, hogy Óde Úr meg tudja várni a következő részlettel, amíg találok egy másik állást. Sajnálattal hallom, hogy elvesztette az állását, de sajnos a banknak most kell megkapnia a pénzét. (Ekkor már láthatóan feldúlt.) Szó sem lehet róla. Óde Úr biztosan nem tett volna ilyet velem. A vevő köteles rendszeresen fizetni? CSALÁD - HÁZTARTÁS 19.

24 3. szituáció: A MEGÉRI ÁRUHÁZ pultjánál Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Igen Asszonyom, miben segíthetek? Jó napot! Visszahoztam ezt a hordozható rádiómagnót, amit tegnap itt vásároltam. Nem működik. Ez bizony baj. Sajnálattal hallom, hogy nem működik rendesen. Nem értett meg. Nem azt mondtam, hogy nem működik rendesen. Azt mondtam, hogy nem működik PONT. Meg se nyikkan! Igen, értem. De tudja, mi sosem veszünk vissza árut ez az üzletpolitikánk. [Körülnéz a boltban] És ez hol van kiírva? Sehol sincs kiírva. De a szavamat adhatom rá. Ebben az üzletben az a szokás, hogy sohasem veszünk vissza árut. De a rádió nem működik. Amikor tegnap hazavittem, kivettem a dobozból, beletettem az elemeket, ahogy a használati útmutató mutatja, és bekapcsoltam. És az égvilágon semmi sem történt. Nézzük csak... Hmm, Önnek igaza van. Nem működik. Miért nem küldi vissza a gyártónak? Nem akarom visszaküldeni a gyártónak. Csak a pénzemet akarom visszakapni. Szeretnék segíteni Önnek, de tudja, mi nem veszünk vissza árut. Ez a szabály. Tehet valamit a vevő azért, hogy visszakapja a pénzét? CSALÁD - HÁZTARTÁS 20.

25 4. szituáció: Simonék 1 hónapja használták az automata mosógépet, amikor a főzőprogram (90 C fokos mosóprogram) elromlott. Mit tehetnek? Segítségül mellékeltük a mosógép jótállási jegyét. CSALÁD - HÁZTARTÁS 21.

26 Minőségi áru Televízió reklámokból tudjuk, hogy a Fordnál első a minőség. Miért olyan fontos a Fordnál a minőség? Mit gondolsz, mit értenek minőség alatt? Hogy könnyebb legyen válaszolni, gondolj az általad vásárolt termékekre! Mitől lesz a CD lejátszó, a hamburger, a póló, az edzőcipő jó minőségű termék? Válassz egy terméket, amelyre szükséged lenne, és sorold fel, hogy milyennek kellene lennie! Termék: Jellemzők: Az alábbi jellemzők közül melyek jutottak eszedbe? Gondoltál valami másra is? Teljesítmény Milyen simán megy egy autó? A sztereó hangja tiszta és éles? Jól olvasható a számítógép képernyője? Jó íze van a cukorkának? A termék megfelel az elvárásaidnak? Tulajdonságok Rendelhetsz hamburgert majonézzel vagy anélkül? Lehet állítani a CD-n a magas és a mély hangokat? Van-e levegőbetét az edzőcipőben? Megjelenés A pulóver divatos és csinos? Amikor felveszed, jól nézel ki, és jól érzed magad benne? Megakad a szemed a színén és a fazonján? Megbízhatóság Megbízható a mountain bike? Hosszú ideig úgy fog működni, ahogy az elvárható? Elindul-e az autó minden reggel? Milyen gyakran kell szerelőhöz vinni? Javítás Könnyű-e megjavítani a komputert, ha elromlik? Kapható-e hozzá alkatrész? Van-e a cégnek gyfélszolgálata, ahol választ kapsz a kérdéseidre? A termék minőségének biztosítása alapos tervezést és sok munkát jelent, de kifizetődik. Amennyiben a vásárlók olyan minőséget kapnak, amire számítottak, legközelebb is ilyet vásárolnak. CSALÁD - HÁZTARTÁS 22.

27 Ha sikerül megtakarítani Befektetések Bükkösék rendszeres bevételei elegendőek a család, a háztartás átlagos működéséhez. A nyulak és galambok értékesítéséből, valamint a nyári hónapok vendéglátásából származó bevétel olyan többletjövedelem, amelyet nem kell bevonni a mindennapos kiadások fedezésére. Bükköséknek ezeket a jövedelmeket nem kell elkölteniük, megtakaríthatják, befektethetik. Amikor a befektetési lehetőségeken gondolkodnak, akkor egyszerre több dolgot kell mérlegelniük: a biztonságot (nem szeretik kockáztatni nehezen megszerzett jövedelmüket) és a jövedelmezőséget (szaporodjon a pénzük), de legalább ennyire fontos nekik, hogy szükség esetén (lásd a Nagyi betegsége) könnyen hozzájussanak a megtakarított pénzükhöz. Simonék szokásos bevételét Béla cégének egy-egy jól sikerült hónapja emelte fel. Ilyenkor előrelátó módon nem élték fel a többletet, hanem befektetési jegyeket vettek. A jövedelem mellett az vonzotta őket, hogy így adómegtakarítást is elérhetnek. 1. Elemezd az alábbi befektetési lehetőségeket és adj tanácsot Bükköséknek, mibe fektessék pénzüket! Egyéni megtakarítások, befektetések segédletek A befektetés típusa Előnyök Hátrányok Takarékbetét Biztonságos, 1 millióig állami garancia. Kamat. Alacsony kamatjövedelem. Állampapírok (kötvény, kincstárjegy) Határidős betét Letéti jegy (bank) Folyószámla-lekötés Részvény Kötvény Befektetési jegy Legnagyobb biztonság. Viszonylag magas kamat. Többféle futamidő. Magasabb a takarékbetét kamatánál. Biztonságos. Az osztalék mellett árfolyamnyereség is elérhető. A részvénynél biztonságosabb. Előre kiszámítható kamatjövedelem. Biztonságosabb a részvénynél. Nagyobb jövedelmezőségű a kötvénynél. Széles választékban kapható. Lekötési idő. Lekötési időn belüli pénzfelvételnél a hozam nulla. Nagy a kockázat. Likviditási nehézségek. Több éves lekötés. Likviditási nehézségek. Közepes kockázat Befektetéseknél a következő tényezőket célszerű figyelembe venni: Biztonság: Mi az eshetősége annak, hogy elveszítem a pénzem? Likviditás: Milyen könnyen férhetek hozzá a pénzhez, amikor szükségem van rá? Hozam: Mennyit nyerek azzal, ha befektetem a pénzem? Az összeg hány százaléka lesz a kamat vagy az osztalék? Adózás: Hogyan kell adóznom a jövedelem után? Ellenőrzés: Mennyire ellenőrizhetem azt, hogy hogyan használják fel a pénzem? Egyszerűség: Könnyű megérteni a befektetést, és azt, hogy hogyan működik? Külső tényezők (várakozások): Hogyan befolyásolja a befektetésemet egy tőzsde válság vagy fellendülés? Hogyan befolyásolja egy gazdasági hanyatlás vagy válság? Elviszi-e az infláció a nyereséget? Hatással van-e rá az adózás változása? Mennyire bízom a jövőben? CSALÁD - HÁZTARTÁS 23.

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés

Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés Tizedik lecke Megtakarítás és befektetés A takarékosságot eszköznek tekintsd arra, hogy mindig független légy az emberektől, ami tisztességed megóvásának nélkülözhetetlenebb feltétele, mintsem hinnéd.

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ ÉRTÉKPAPÍR ADÁS-VÉTEL MEGÁLLAPODÁSOKHOZ Termék definíció Az Értékpapír adásvételi megállapodás keretében a Bank és az Ügyfél értékpapírra vonatkozó azonnali adásvételi megállapodást kötnek.

Részletesebben

Nyugdíj: kinek, mennyit és mikor?

Nyugdíj: kinek, mennyit és mikor? Nyugdíj: kinek, mennyit és mikor? Az AEGON Biztosító 12 országot érintő tavalyi kutatása szerint az emberek 39 százaléka egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mekkora jövedelemre számíthat majd nyugdíjas

Részletesebben

Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata

Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata Hogyan fizetünk? A készpénz és más eszközök használata Feladat az osztálynak Párosítsátok az A oszlopban lévı szórészleteket a B oszlopban lévıkkel úgy, hogy értelmes szavakat kapjatok! A oszlop + B oszlop

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. GRÁNIT Megtakarítási számla Havi számlavezetési díj Éves kamat az egyenleg 500 000 Ft alatti részére (2014. február 19-től) Éves kamat

Részletesebben

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat Pénzügy feladatok 1. feladat Egy vállalkozás devizaszámláján 25.000 GBP található, amelyet a vállalkozás USD-re szeretne átváltani. A vállalkozás számlavezető bankja az alábbi árfolyamokat jegyzi: 366,2495

Részletesebben

LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2015. június 12-től A 2015. június 12-től érvénybe lépő módosításokat dőlt betűvel jelöljük!

LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2015. június 12-től A 2015. június 12-től érvénybe lépő módosításokat dőlt betűvel jelöljük! LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2015. június 12-től A 2015. június 12-től érvénybe lépő módosításokat dőlt betűvel jelöljük! Lakossági látra szóló számlák kamatozása (évi, változó) * 0,00% Lakossági

Részletesebben

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Kamatadó 2 Tõzsdei árfolyamnyereség adó 4 Árfolyamnyereség adó (Forrásadó) 6 Osztalékból származó jövedelem 7 Egészségügyi hozzájárulás (EHO) 7 Járulékos költség

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) Neve:... b) Adóazonosító szám: :... c)

Részletesebben

ADATLAP magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához Öttevény Község Önkormányzata 9153 Öttevény, Fő u. 100. Tel.: 06/96/552-200 ADATLAP magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1.) Adózó azonosító adatai: Neve: Adóazonosító

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. LEKÖTÖTT BETÉTEK 1.1. Akciós lekötött betétek 1.1.1. GRÁNIT 4,5-es betét, 2 hónapra Akció ideje GRÁNIT 4,5-es betét 2014.08.08-tól

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) neve:... b) adóazonosító szám:... c) lakcíme:... d) telefonszáma:...mobil telefonszáma:

Részletesebben

A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL

A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL Hirdetmény A RAJKA ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET KAMATAIRÓL I. KÖNYVES BETÉTEK: 1. Kamatozó betétek éves kamat Látra szóló betét /lekötés nélkül / 1 % Iskolai betétlap 2,2 % 3 hónapra 1,2 % 6 hónapra 1,1

Részletesebben

Hetedik lecke A hitel

Hetedik lecke A hitel Hetedik lecke A hitel A pénz, a gazdagság, az egészség, a betegség, a testsúly mind eredmény. Okok és okozatok világában élünk. A hitel előnyei A szükséges dolgok most megvásárolhatók Csökkenti a készpénz

Részletesebben

Rábaközi Takarékszövetkezet

Rábaközi Takarékszövetkezet Rábaközi Takarékszövetkezet Vállalkozások és egyéni vállalkozók részére vezetett pénzforgalmi számlák és betétszámlák kamatairól, valamint a vonatkozó betétbiztosítási feltételekről Hatályos: 2015. július

Részletesebben

ADATLAP Vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Vállalkozási tevékenységet folytató magánszemély fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: Neve:... Adóazonosító szám:... Lakcíme:... Munkahely

Részletesebben

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról

HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról 1. GRÁNIT MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLA HIRDETMÉNY a Lakossági Betétügyletekről és egyéb Megtakarításokról Havi számlavezetési díj 100 Ft az egyenleg 500 000 Ft alatti részére aktuális MNB jegybanki alap 2,00%

Részletesebben

DUNA TAKARÉK BANK Zrt. Lakossági forint. számlavezetési. Hirdetménye

DUNA TAKARÉK BANK Zrt. Lakossági forint. számlavezetési. Hirdetménye TAKARÉK BANK Zrt. Lakossági forint számlavezetési Hirdetménye Hatályos: 2015. május 13-tól LAKOSSÁGI FORINT SZÁMLAVEZETÉS LAKOSSÁGI SZÁMLÁK DÍJAK STANDARD FOLYÓSZÁMLA PRÉMIUM (Maestro vagy Visa Online

Részletesebben

1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban!

1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban! III. GYAKORLÓ FELADATOK 1. Határozza meg a főkönyvi számlák könyvelése alapján a gazdasági eseményeket a lehető legpontosabban! T 1. Beruházások K T 1. Műszaki berend. K T 2. Áruk K 1a 500 1b 500 Ny 2.000

Részletesebben

Ügyfél Neve. Iktatószám: Átvétel dátuma:

Ügyfél Neve. Iktatószám: Átvétel dátuma: Iktatószám: Átvétel dátuma: Ügyfél Neve PÁTRIA Takarékszövetkezet 2230 Gyömrő, Szent István u. 28. Telefon: 06-29-530-210, Fax: 06-29-530-213 kozpont@patriatakarek.hu HITELKÉRELEM LAKOSSÁGI ÜGYFELEK RÉSZÉRE

Részletesebben

K É R E L E M. Települési támogatás Rendkívüli támogatás 2015. márc.1-től hatályos szabályok alapján

K É R E L E M. Települési támogatás Rendkívüli támogatás 2015. márc.1-től hatályos szabályok alapján K É R E L E M Települési támogatás Rendkívüli támogatás 2015. márc.1-től hatályos szabályok alapján I. KÉRELMEZŐ ADATAI 1./ Kérelmező neve:... 2./ Kérelmező leánykori neve:... 3./ Születési helye:...születési

Részletesebben

A pénz időértéke. Kifejezi a pénz hozamát ill. lehetővé teszi a különböző időpontokban rendelkezésre álló pénzek összeadhatóságát.

A pénz időértéke. Kifejezi a pénz hozamát ill. lehetővé teszi a különböző időpontokban rendelkezésre álló pénzek összeadhatóságát. A pénzeszközökben bekövetkezett változás kimutatása a változást előidéző vállalati tevékenység szerinti bontásban cash flow (PÉNZÁRAMLÁS) kimutatás A tényleges pénzmozgások figyelembe vétele 1. Szokásos

Részletesebben

Munkahelyvédelmi akcióterv

Munkahelyvédelmi akcióterv Munkahelyvédelmi akcióterv Szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók adókedvezménye Nem változik A foglalkoztató a bruttó munkabér, de legfeljebb havi 100.000 forint után 14,5

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) neve: b) adóazonosító szám: c) lakcíme:... d) telefonszáma:... mobil telefonszáma: e)

Részletesebben

1. Határozza meg, hogy az alábbi eszközök közül, melyek tartoznak a befektetett, melyek a forgóeszközök közé!

1. Határozza meg, hogy az alábbi eszközök közül, melyek tartoznak a befektetett, melyek a forgóeszközök közé! GYAKORLÓ FELADATOK 1. Határozza meg, hogy az alábbi eszközök közül, melyek tartoznak a befektetett, melyek a forgóeszközök közé! 1. Üzemépületek Befektetett eszköz 2. Alapanyagok 3. 12 hónap futamidejű

Részletesebben

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához Azonosító adatok: A gazdálkodó szervezet teljes (és rövidített) elnevezése: Adószáma:... ; Tevékenység

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Lakossági bankszámlával kapcsolatban térített és felszámított kamatokról és díjakról

H I R D E T M É N Y. Lakossági bankszámlával kapcsolatban térített és felszámított kamatokról és díjakról H I R D E T M É N Y Lakossági bankszámlával kapcsolatban térített és felszámított kamatokról és díjakról 1. KAMAT MÉRTÉKEK 1.1. Lakossági bankszámla kamata Megnevezés Éves kamatláb % EBKM % Látra szóló

Részletesebben

MEGTAKARÍTÁS HIRDETMÉNY

MEGTAKARÍTÁS HIRDETMÉNY MEGTAKARÍTÁS HIRDETMÉNY Meghirdetve: 2012. december 12. Hatályos: 2012. december 27. 1 I. Lakossági megtakarítások I.1. Látra szóló számlák I.1.1. Látra szóló számlák kamatozása Mecsek lakossági folyószámla

Részletesebben

Kérelem szociális ellátás igénybevételére vonatkozóan

Kérelem szociális ellátás igénybevételére vonatkozóan Kérelem szociális ellátás igénybevételére vonatkozóan 1.) A kérelmező neve: 2.) Lakcíme: 3.) Születési helye, ideje: 4.) Anyja neve: 5.) TAJ száma: A kért szociális ellátási forma megnevezése: a.) Átmeneti

Részletesebben

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetéskönnyítésre (fizetéshalasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP. Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetéskönnyítésre (fizetéshalasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Gazdasági társaság (egyéb gazdálkodó szervezet) fizetéskönnyítésre (fizetéshalasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához Azonosító adatok: A gazdálkodó szervezet teljes (és rövidített)

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló (vegyes) kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló (vegyes) kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló (vegyes) kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) neve:... b) adóazonosító szám:... c) lakcíme:... d)

Részletesebben

Megnevezés Erste Kolléga Forint Bankszámla Erste Kolléga Extra Forint Bankszámla

Megnevezés Erste Kolléga Forint Bankszámla Erste Kolléga Extra Forint Bankszámla ERSTE MUNKAVÁLLALÓI BANKSZÁMLÁK DÍJAI ÉS JUTALÉKAI Közzététel: 2015. június 29. napján Hatályos: 2015. július 1-től A pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. tv.-ben előírt tájékoztatási

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

Befektetések üzleti gazdaságtan

Befektetések üzleti gazdaságtan Befektetések üzleti gazdaságtan Befektetés Fogalma Olyan pénzügyi műveletek, amelyek révén jelenbéli pénzt jövőbélire váltunk a nagyobb jövedelem (hozam) reményében. A vállalkozás időlegesen lemond a pénzéről,

Részletesebben

Pénzügyi számvitel. VIII. előadás. A jövedelmek számvitele

Pénzügyi számvitel. VIII. előadás. A jövedelmek számvitele Pénzügyi számvitel VIII. előadás A jövedelmek számvitele A jövedelemelszámolási számlán elszámolt jövedelem értelmezése Adott vállalkozástól a vállalkozás alkalmazottjai, vagy más személyek részére valamilyen

Részletesebben

LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2015.09.18-tól

LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2015.09.18-tól LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2015.09.18-tól Lakossági látra szóló számlák kamatozása (évi, változó) * 0,00% Lakossági számlán lekötött fix kamatozású betét Összeghatár Kamat* Lekötési idő 1 hónap

Részletesebben

II.B. Nem igényelhető lekötött forint- és devizabetétek

II.B. Nem igényelhető lekötött forint- és devizabetétek II.B. igényelhető lekötött forint- és devizabetétek Kondíciós Lista Érvényben: 2008. november 6-tól visszavonásig 1. 2008. november 5. után nem igényelhető forint lekötött betétek 1. 1. Raiffeisen Vegyespáros

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 1. A pénz időértéke I. rész (megoldott) Fizetés egy év múlva

GYAKORLÓ FELADATOK 1. A pénz időértéke I. rész (megoldott) Fizetés egy év múlva . Jelenérték (PV, NPV), jövő érték (FV) Számítsa ki az alábbi pénzáramok jelen és jövőértékét. Az A,B,C ajánlatok három külön esetet jelentenek. 0% kamatlábat használjon minden lejáratra. Jövőértéket a.

Részletesebben

Balázs Árpád. 2014. május 22.

Balázs Árpád. 2014. május 22. Mesterségem címere: pénzügyi vezető Balázs Árpád 2014. május 22. Pénzügyi vezető Bevezetés Befektetési döntések Finanszírozási döntések Osztalék politikai döntések Pénzügyi kockázatok Kérdések Szereplők

Részletesebben

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK Ügyintéző: Farkas Ildikó Ügyintézés helye: Fadd Nagyközség Polgármesteri Hivatal 9. sz. Iroda Fadd, Dózsa György u. 12. Ügyfélfogadás

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hirdetmény Akciók kondíciói 1/2010.09.16. és 2/2010.09.16. számú Eszköz Forrás Bizottsági határozattal elfogadva, érvényes 2010.10.

Hirdetmény Akciók kondíciói 1/2010.09.16. és 2/2010.09.16. számú Eszköz Forrás Bizottsági határozattal elfogadva, érvényes 2010.10. 1/6 Hirdetmény Akciók kondíciói NET BETÉT Időtartama: 2010. október 4-től visszavonásig. Leköthető legkisebb összeg: 1.000.-Ft 1/6 Lakossági akciós betétek Napra lekötött, fix kamatozású kizárólag lakossági

Részletesebben

Forint folyószámla Tempó számla. Alap számla. 40.000 Ft 1.500.000 Ft 2 2.000.000 Ft 2 feltétele 7

Forint folyószámla Tempó számla. Alap számla. 40.000 Ft 1.500.000 Ft 2 2.000.000 Ft 2 feltétele 7 a Lakossági Folyóhitel kamatairól, valamint díj- és A hivatkozások jelen Hirdetmény utolsó oldalán találhatóak meg. A díjtételek legalacsonyabb és legmagasabb mértéke az alábbi formában kerül feltüntetésre:

Részletesebben

A Biharnagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonleltára

A Biharnagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonleltára A Biharnagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonleltára Eszközök összesen 1.618.226 eft 1. Pénzeszközök 97.260 eft 2. Állampapírok 354.732 eft 3. Hitelintézetekkel szembeni követelések 295.000 eft

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) neve:... b) adóazonosító szám:... c) lakcíme:...

Részletesebben

Az ügytípus megnevezése: Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény. Jogosultsági feltételek:

Az ügytípus megnevezése: Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény. Jogosultsági feltételek: Az ügytípus megnevezése: Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény Eljáró osztály: Illetékességi terület: Eljárási illeték: Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető eljárási szabályok (jogszabályok) Hatósági

Részletesebben

4. számú melléklet Lakossági Tartós Befektetési Betétszámlához kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek

4. számú melléklet Lakossági Tartós Befektetési Betétszámlához kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek 4. számú melléklet Lakossági Tartós Befektetési Betétszámlához kapcsolódó költségek, díjak, jutalékok és kamatmértékek Érvényes: 2015. augusztus 24. napjától Az itt feltűntetett OBA logó arról ad tájékoztatást,

Részletesebben

Méltányossági kérelem Magánszemély (egyéni vállalkozó)

Méltányossági kérelem Magánszemély (egyéni vállalkozó) Méltányossági kérelem Magánszemély (egyéni vállalkozó) Mutató: Név: Szül: Adóazonosító jele: Adószáma: Anyja neve: Leánykori neve: Hely: Utca alatti lakos az alábbi kérelemmel fordulok Domaszék Község

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: Neve:... Adóazonosító szám:... Lakcíme:... Munkahely megnevezése és címe:... 2. A kérelemmel

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Adóigazgatási Osztály ADATLAP

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Adóigazgatási Osztály ADATLAP ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) és/vagy mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) neve:... b) adóazonosító

Részletesebben

Minden esetben egy példahitellel szemléltetjük a törlesztőrészletek rövid- és hosszútávon történő módosulását.

Minden esetben egy példahitellel szemléltetjük a törlesztőrészletek rövid- és hosszútávon történő módosulását. ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ MKB Bank fizetést könnyítő konstrukciói fizetési nehézségekkel küzdő illetve tartósan nem teljesítő ügyfelek részére Érvényes: 2015. május 28-tól Az MKB Bank felelősen eljáró hitelezőként

Részletesebben

KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSÉRE

KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSÉRE KÉRELEM ÖNKORMÁNYZATI SEGÉLY IGÉNYLÉSÉRE I. Személyi adatok Kérelmező személyi adatai: Házastárs / élettárs személyi adatai: Név: Születési név: Születési helye, ideje: Anyja neve: TAJ száma: Állampolgársága:

Részletesebben

Mi mennyi 2012-ben? Havi bér Ft/hó

Mi mennyi 2012-ben? Havi bér Ft/hó Munkabérek, illetmények 298/2011. (XII. 22.) Korm. rend. Havi bér Ft/hó Heti bér Ft/hét Napi bér Ft/nap Órabér Ft/óra Minimálbér 2. (1) bek. 93.000 21.400 4.280 535 Garantált bérminimum* 2. (2) bek. 108.000

Részletesebben

1. feladat. Jelölje X-el a gazdasági események hatásait! Mérlegfőösszeg. Mérlegfőösszeg. változatlan, eszközök összetétel változik

1. feladat. Jelölje X-el a gazdasági események hatásait! Mérlegfőösszeg. Mérlegfőösszeg. változatlan, eszközök összetétel változik 1. feladat Jelölje X-el a gazdasági események hatásait! Gazdasági esemény Mérlegfőösszeg nő Mérlegfőösszeg csökken Mérlegfőösszeg változatlan, eszközök összetétel változik Mérlegfőösszeg változatlan, források

Részletesebben

HIRDETMÉNY. az UniCredit Bank Hungary Zrt kondíciói magánszemélyek részére NEM FORGALMAZOTT TERMÉKEK

HIRDETMÉNY. az UniCredit Bank Hungary Zrt kondíciói magánszemélyek részére NEM FORGALMAZOTT TERMÉKEK HIRDETMÉNY az UniCredit Bank Hungary Zrt kondíciói magánszemélyek részére NEM FORGALMAZOTT TERMÉKEK BANKSZÁMLÁK, BETÉTI BANKKÁRTYÁK, HITELKÁRTYÁK UNICREDIT DUPLA SZÁMLACSOMAGRA VONATKOZÓ KONDÍCIÓK (2008.

Részletesebben

Szülés előtakarékosság

Szülés előtakarékosság Szülés előtakarékosság Petrányi Lajos www.gyermek-megtakaritasok.hu 1 Szu le s elo takare kossa g Miért kell előtakarékosság? Egy felelősen gondolkodó szülőnek nemcsak a lelki és tudásbeli felkészülésben

Részletesebben

FOLYÓSZÁMLA JUNIOR SZÁMLA MEGTAKARíTÁSI SZÁMLA. Deviza Sávok Kamatok Sávok Kamatok Sávok Kamatok < 500 500 5.000 >= 5.000 < 100 100-1.500 >= 1.

FOLYÓSZÁMLA JUNIOR SZÁMLA MEGTAKARíTÁSI SZÁMLA. Deviza Sávok Kamatok Sávok Kamatok Sávok Kamatok < 500 500 5.000 >= 5.000 < 100 100-1.500 >= 1. Kamatlábak Folyószámla Junior számla Megtakarítási számla Betétek OTP Sincron csomag MAGÁNSZEMÉLYEK 00. Június 7. FOLYÓSZÁMLA JUNIOR SZÁMLA MEGTAKARíTÁSI SZÁMLA Deviza Sávok Kamatok Sávok Kamatok Sávok

Részletesebben

Az Erste Bank által meghirdetett Akciós ajánlatok lakossági ügyfelek részére. Közzététel: 2015. július 30. Hatályos: 2015.

Az Erste Bank által meghirdetett Akciós ajánlatok lakossági ügyfelek részére. Közzététel: 2015. július 30. Hatályos: 2015. Az Erste Bank által meghirdetett Akciós ajánlatok lakossági ügyfelek részére Közzététel: 2015. július 30. Hatályos: 2015. július 31-től 1. EgySzámla számlavezetési díjkedvezmény, amennyiben 2015. július

Részletesebben

I. Számlacsomagok. Takarékpont számlacsomagok

I. Számlacsomagok. Takarékpont számlacsomagok Számlacsomagok 14-27-évig Feltétel I. Számlacsomagok Takarékpont ok Rajt Rajt Xtra Gyorsítás Gyorsítás Xtra 14-18 év és 18-27 év és 14-18 év 2 éves hűség- 18-27 év 2 éves hűségszerződés szerződés Számlanyitási

Részletesebben

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2013/2014 3. forduló Része vagyunk a gazdaságnak

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2013/2014 3. forduló Része vagyunk a gazdaságnak FELADATLAP Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2013/2014 3. forduló Része vagyunk a gazdaságnak 1. Melyik pénznem nem volt soha hivatalos magyar pénz? a) márka b) dénár c) pengő d) korona 2. Mi a lakossági

Részletesebben

A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben

A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben A társadalombiztosítási és egyes szociális jogszabályok legfőbb változásai 2009-ben A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint a szolgáltatások fedezetéről szóló törvény

Részletesebben

Fűtés módja:.. gázfűtés...távfűtés.villanyfűtés. vegyestüzelés (olaj, fa, szén,pb gáz)

Fűtés módja:.. gázfűtés...távfűtés.villanyfűtés. vegyestüzelés (olaj, fa, szén,pb gáz) KÉRELEM fűtéstámogatás megállapítására Személyi adatok: Kérelmező neve: Születési neve: Születési helye, ideje: Anyja születési neve: Társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ száma): Lakóhely: Tartózkodási

Részletesebben

A lakossági bankkártyákkal kapcsolatos egyéb díjakat a Lakossági forint betétek, forint számlavezetés, bankkártya és egyéb szolgáltatások kondíciói

A lakossági bankkártyákkal kapcsolatos egyéb díjakat a Lakossági forint betétek, forint számlavezetés, bankkártya és egyéb szolgáltatások kondíciói 1/11 Már nem forgalmazott lakossági, vállalkozói forint számlavezetés és betétek kondíciói 1/2012.09.24. számú Eszköz - Forrás Bizottsági határozattal elfogadva, érvényes 2012.10.01-től 2/11 Már nem igényelhető,

Részletesebben

HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI HITELEK Érvényes: 2014. január 1-től

HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI HITELEK Érvényes: 2014. január 1-től ABAÚJ TAKARÉK Takarékszövetkezet Adószám: 10043622-2-05 Pénzforgalmi számlaszám: 11500119-10001909 Cégjegyzékszám: 05-02-000186 HIRDETMÉNY LAKOSSÁGI HITELEK Érvényes: 2014. január 1-től Fizetési számla

Részletesebben

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG

KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG KONDÍCIÓS LISTA (HIRDETMÉNY) PASSZÍV ÜZLETÁG Kedvezményes kondíciók Hallgatói hitel bankszámlán keresztül történő folyósítás esetén Kiadás időpontja: 2014.08.29. Hatályos: 2014.09.15-től Indoklás: Hpt.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK TARTÓS BEFEKTETÉSI BETÉTSZÁMLA VEZETÉSÉHEZ A Tiszavasvári Takarékszövetkezet (4440 Tiszavasvári, Kossuth út 1. cégjegyzékszáma: 15-02- 050265, adószáma: 10045655-2-15, KSH

Részletesebben

MEGTAKARíTÁSI SZÁMLA (bankfiókban és a OTPdirekt szolgáltatáson keresztül nyitott számla) Deviza Sávok Kamatok Sávok Kamatok Sávok Kamatok < 500

MEGTAKARíTÁSI SZÁMLA (bankfiókban és a OTPdirekt szolgáltatáson keresztül nyitott számla) Deviza Sávok Kamatok Sávok Kamatok Sávok Kamatok < 500 Kamatlábak Folyószámla Junior számla Megtakarítási számla Betétek OTP Sincron csomag MAGÁNSZEMÉLYEK 2015. augusztus 21 FOLYÓSZÁMLA (bankfiókban és a szolgáltatáson keresztül nyitott számla) JUNIOR SZÁMLA

Részletesebben

HIRDETMÉNY LÁTRA SZÓLÓ ÉS HATÁRIDŐS BETÉTEK az UniCredit Bank Hungary Zrt kamatkondíciói lakossági ügyfelek részére

HIRDETMÉNY LÁTRA SZÓLÓ ÉS HATÁRIDŐS BETÉTEK az UniCredit Bank Hungary Zrt kamatkondíciói lakossági ügyfelek részére HIRDETMÉNY LÁTRA SZÓLÓ ÉS HATÁRIDŐS BETÉTEK az UniCredit Bank Hungary Zrt kamatkondíciói lakossági ügyfelek részére 2015. január 1-ét követően a Bank valamennyi lekötött betét lejárat előtti részleges/teljes

Részletesebben

Rábaközi Takarékszövetkezet

Rábaközi Takarékszövetkezet Rábaközi Takarékszövetkezet Vállalkozások és egyéni vállalkozók részére vezetett pénzforgalmi számlák és betétszámlák kamatairól, valamint a vonatkozó betétbiztosítási feltételekről Hatályos: 2015. április

Részletesebben

HÁZTARTÁSOK TELEPÜLÉSGAZDÁLKODÁSI ISMERETEK. CZABADAI LILLA URBÁNNÉ MALOMSOKI MÓNIKA SZIE GTK RGVI 2013/14. tanév tavaszi félév

HÁZTARTÁSOK TELEPÜLÉSGAZDÁLKODÁSI ISMERETEK. CZABADAI LILLA URBÁNNÉ MALOMSOKI MÓNIKA SZIE GTK RGVI 2013/14. tanév tavaszi félév HÁZTARTÁSOK TELEPÜLÉSGAZDÁLKODÁSI ISMERETEK CZABADAI LILLA URBÁNNÉ MALOMSOKI MÓNIKA SZIE GTK RGVI 2013/14. tanév tavaszi félév Háztartás - család A háztartás azoknak a személyeknek az összessége, akik

Részletesebben

A D A T L A P. 1. Adózó azonosító adatai: a) neve:... b) adóazonosító jele:..., adószáma: ... ... ...

A D A T L A P. 1. Adózó azonosító adatai: a) neve:... b) adóazonosító jele:..., adószáma: ... ... ... GYOMAENDRŐDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJE Adó Osztály 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. Tel: (66) 386-122, Fax.: (66) 283-288 www.gyomaendrod.hu ado@gyomaendrod.hu A D A T L A P Egyéni vállalkozó

Részletesebben

A KÁPOLNÁSNYÉK ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET, MINT B3 TAKARÉK SZÖVETKEZETI JOGELŐD ÁLTAL 2015. AUGUSZTUS 31-IG FORGALMAZOTT TERMÉKEK HIRDETMÉNYEI

A KÁPOLNÁSNYÉK ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET, MINT B3 TAKARÉK SZÖVETKEZETI JOGELŐD ÁLTAL 2015. AUGUSZTUS 31-IG FORGALMAZOTT TERMÉKEK HIRDETMÉNYEI A KÁPOLNÁSNYÉK ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET, MINT B3 TAKARÉK SZÖVETKEZETI JOGELŐD ÁLTAL 2015. AUGUSZTUS 31-IG FORGALMAZOTT TERMÉKEK HIRDETMÉNYEI Kártyagyártás + PIN pótlás Kártyagyártás pótlólag PIN pótlás

Részletesebben

*Születésnapi betét: 0,10%-k *OTPdirekt-en keresztül lekötött betét: 0,20% 0,10% Megjegyzés: *Nyugdíjasoknak nyújtott betét: 0,20% 0,10%

*Születésnapi betét: 0,10%-k *OTPdirekt-en keresztül lekötött betét: 0,20% 0,10% Megjegyzés: *Nyugdíjasoknak nyújtott betét: 0,20% 0,10% Kamatlábak Folyószámla Junior számla Megtakarítási számla Betétek OTP Sincron csomag MAGÁNSZEMÉLYEK 2015. február 04 FOLYÓSZÁMLA (bankfiókban és a szolgáltatáson keresztül nyitott számla) JUNIOR SZÁMLA

Részletesebben

Hitelintézetek mérlege

Hitelintézetek mérlege Bankügyletek Hitelintézetek mérlege A. Forgóeszközök D. Kötelezettségek Pénzeszközök Értékpapírok Követelések Készletek Rövid lejáratú kötelezettségek Hosszú lejáratú kötelezettség Hátrasorolt kötelezettség

Részletesebben

Támogatási táblázat 2006

Támogatási táblázat 2006 Támogatási táblázat 2006 Minimálbér: 2006. január 1-tıl: a kötelezı legkisebb munkabér (minimálbér) havi összege bruttó: 62 500 Ft/fı/hó, minimális órabér 360 Ft/fı/óra 2006. július 1-tıl 2006. december

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához. Adózó azonosító adatai: Az adózó neve:.. Születési ideje: Lakcíme:.. Elérhetősége:. Telefonszáma:

Részletesebben

Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó?

Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó? Hogyan legyek tudatos pénzügyi fogyasztó? Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség A program a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ támogatásával valósul meg. 2015. március Pénzügyi

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (XI.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifavásárlásról

Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (XI.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifavásárlásról Jászivány Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2014. (XI.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifavásárlásról Jászivány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról

Részletesebben

Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő

Munkaerőpiaci szervező, elemző 54 345 06 0000 00 00 Személyügyi gazdálkodó és fejlesztő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a) neve:... b) adóazonosító szám:... c) lakcíme:...

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2005.évi éves pénztári beszámolóhoz

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2005.évi éves pénztári beszámolóhoz Jószív Temetkezési Segélyt Biztosító Önsegélyező Pénztár 9024 Győr, Szauter u. 12. Email: joszivp@axelero.hu Adószám: 18529777-1-08 Pénztárfelügy.nyilv.szám: E/97/95 Bírósági nyilv.végzés szám: Pk.NyP.4/1995

Részletesebben

2. A kérelemmel érintett összeg(ek) adónemenkénti részletezése:

2. A kérelemmel érintett összeg(ek) adónemenkénti részletezése: Ózd Város Jegyzőjétől 3600 Ózd, Városház tér 1. Az adóhatóság azonosító száma: 350086000 Telefon: 48(574100) Azonosító: Az adóhatósághoz érkezett: Átvette: ADATLAP Magánszemély(egyéni vállalkozó) fizetési

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Érvényes: 2014. február 10-től K A M A T O K

H I R D E T M É N Y. Érvényes: 2014. február 10-től K A M A T O K H I R D E T M É N Y Érvényes: 2014. február 10-től K A M A T O K I. LAKOSSÁGI FOLYÓSZÁMLA KAMATMÉRTÉKEI: Érvényes: 2014.02.10-től Éves kamatláb 1. Bankszámlabetét kamatmértéke (havi tőkésítéssel) EBKM

Részletesebben

HIRDETMÉNY L A KOSSÁGI SZÁ M L A V E ZETÉS I. Takarékpont Számlacsomagok

HIRDETMÉNY L A KOSSÁGI SZÁ M L A V E ZETÉS I. Takarékpont Számlacsomagok I. Takarékpont Számlacsomagok Számlacsomagok Nebuló Ugródeszka 14-27-évig Feltétel 14-18 év 18-27 év Számlanyitási díj Havi zárlati díj Számlavezetési díj Számlacsomag havi díja 105 Ft 205 Ft Számlakivonat

Részletesebben

Adóazonosító jele:... fizetési halasztás részletfizetés mérséklés törlés. a, Halasztani kért összeg(ek): 1/5.oldal. 1.Adózó azonosító adatai:

Adóazonosító jele:... fizetési halasztás részletfizetés mérséklés törlés. a, Halasztani kért összeg(ek): 1/5.oldal. 1.Adózó azonosító adatai: Az első fokú közigazgatási eljárás illetékköteles, az illeték a kérelem benyújtásával egyidejűleg esedékes. Az illetékekről szóló módosított 1990. évi XCIII. Tv. (Itv.) 29.. (1) bekezdés szerint a fizetendő

Részletesebben

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA Pénzügyi számítások 7. előadás Rózsa Andrea Csorba László Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Feladatai - projektek kiválasztása - finanszírozás módja - osztalékfizetés

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Vállalati pénzügyek tantárgyból BA alapszak levelező tagozat számára Emberi erőforrások Gazdálkodás

Részletesebben

ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 2014-12-31 2015-12-31 1. Pénzeszközök 410 420 MTB-nél lévő elszámolási számla

ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 2014-12-31 2015-12-31 1. Pénzeszközök 410 420 MTB-nél lévő elszámolási számla ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 214-12-31 215-12-31 1. Pénzeszközök 41 42 MTB-nél lévő elszámolási számla 22 23 pénztár és egyéb elszámolási számlák 19 19 2. Értékpapírok Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok

Részletesebben

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához II. számú melléklet a 7004/2006. (AEÉ4.) APEH irányelvhez ADATLAP Magánszemély (egyéni vállalkozó) fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító

Részletesebben

PÉNZSZTÁR VERSENY EGYETEMISTÁK A PÉNZÜGYI KULTÚRÁÉRT

PÉNZSZTÁR VERSENY EGYETEMISTÁK A PÉNZÜGYI KULTÚRÁÉRT PÉNZSZTÁR VERSENY EGYETEMISTÁK A PÉNZÜGYI KULTÚRÁÉRT A PÉNZ TÖRTÉNETE Önellátó gazdálkodás Árucsere Árupénz Pénz Helyettesítők A PÉNZ Értékmérő Fizetési eszköz Világpénz Forgalmi eszköz Felhalmozási eszköz

Részletesebben

Budapest Bank Money+ Privát Banki Szolgáltatások

Budapest Bank Money+ Privát Banki Szolgáltatások Hirdetmény érvényes: 2009.11.09 Budapest Bank Money+ Privát Banki Szolgáltatások MONEY+ SZOLGÁLTATÁS IGÉNYBE VÉTELÉNEK FELTÉTELEI A Budapest Bank Money+ szolgáltatásait a Budapest Bank Nyrt. ügyfele veheti

Részletesebben

ADATLAP. Egyéni vállalkozó fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához

ADATLAP. Egyéni vállalkozó fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához Ügyiratszám: /20. Érkezett: Ügyintéző: ADATLAP Egyéni vállalkozó fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) és mérséklésre irányuló kérelmének elbírálásához 1. Adózó azonosító adatai: a)

Részletesebben

MÉLTÁNYOSSÁGI KÉRELEM

MÉLTÁNYOSSÁGI KÉRELEM Iktatószám:... /2012. Ügyintéző: Kérelemhez Adatlap tartozik! A kérelem 3000 Ft eljárási illeték alá esik! MÉLTÁNYOSSÁGI KÉRELEM Magánszemély (Egyéni vállalkozó) részére Adózó neve:... Születési neve:...

Részletesebben

A KÉRELEM mellékletét képezi az ADATLAP

A KÉRELEM mellékletét képezi az ADATLAP A KÉRELEM mellékletét képezi az ADATLAP Cím: DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐJE ADÓÜGYI OSZTÁLY 4001 Debrecen, Pf. 110. Kálvin tér 11. www.debrecen.hu Tel. : 52/517-700 Fax : 52/517-712 Ügyiratszám:

Részletesebben

I. A kérelmező: magánszemély / egyéni vállalkozó (a megfelelő adat aláhúzandó) 1. Neve : Születési neve:

I. A kérelmező: magánszemély / egyéni vállalkozó (a megfelelő adat aláhúzandó) 1. Neve : Születési neve: Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztály Adócsoport Budapest, V., Erzsébet tér 4. ADATLAP magánszemélyek, egyéni vállalkozók méltányossági, fizetési

Részletesebben

Befektetési Politika Kivonata

Befektetési Politika Kivonata "H O N V É D" Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár 1135 Budapest, Aba utca 4. Tel/Fax: 329-6651, HM 269-77, 268-79, 269-37. www.hnyp.hu Befektetési Politika Kivonata Önkéntes Nyugdíjpénztár A Befektetési Politikát

Részletesebben

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2014 (XI.17) önkormányzati rendelete a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás

Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2014 (XI.17) önkormányzati rendelete a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás Báránd Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2014 (XI.17) önkormányzati rendelete a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről Báránd Község Önkormányzat

Részletesebben

Az önkéntes nyugdíjpénztárak működése és sajátosságai

Az önkéntes nyugdíjpénztárak működése és sajátosságai MOTTÓ: MAGUNK FORMÁLJUK SZERENCSÉNKET, S ÚGY HÍVJUK SORS... Az önkéntes nyugdíjpénztárak működése és sajátosságai Előadók: Hanák Márta ügyvezető Jakab Ilona befektetési kontroller 2015. augusztus 31. TARTALOM

Részletesebben