CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás"

Átírás

1 CSALÁD-HÁZTARTÁS JAM-Gazdasági és vállalkozási ismeretek Munkatankönyv 6-8. évfolyam részére 3. átdolgozott kiadás

2 Tartalomjegyzék Családi munkamegosztás - gazdálkodás 1. A személyes költségvetés megtervezése 6. Gazdálkodás idővel és pénzzel 9. Ha a család nagyobbat akar Hol vásárolunk, hogyan vásárolunk? 13. Hogyan spóroljunk? 18. Fogyasztói jogok és kötelességek 19. Befektetések 23. Hulladékhasznosítás 26. Fogalomtár 27.

3 CSALÁD-HÁZTARTÁS

4 1. A tankönyv a Junior Achievement Inc. tananyagai alapján készült. Írta: Merényi Zsuzsa Átdolgozta: Kabai Józsefné Fordította: Palotás Csilla Szerkesztette: Gergely Orsolya Kiadja: Junior Achievement Magyarország Alapítvány 6724 Szeged, Eszperantó u. 5. Tel./Fax: 62/ Minden jog fenntartva A kiadó írásbeli engedélye nélkül tilos e kiadványt, vagy részeit sokszorosítani és bármilyen elektronikus, vagy mechanikus eszközzel (beleértve a fénymásolást, a kép-, hangfelvételt és minden egyéb információtárolási- és visszakeresési rendszert) átvenni

5 Családi munkamegosztás gazdálkodás Hogyan élnek Bükkösék Sarudon? A Bükkös család Sarudon, a Tisza-tó mellett saját házában él. A papa Bükkös Ferenc mérnök, naponta busszal jár Tiszafüredre a Vízművekhez dolgozni. Havonta átlagosan nettó Ft-t visz haza. Otthon ő végzi a keményebb fizikai munkákat, illetve a ház körüli javításokat. Havonta 1-2 alkalommal, kocsival segít a nagy bevásárlásban. A mama, Bükkösné Tóth Julianna, a helyi óvodában óvónőként délelőtti és délutáni váltásban dolgozik, Ft a nettó keresete. Ő szervezi a család mindennapi életét, a vásárlást, takarítást, mosást. Két gyermekük van. Gergő negyedik osztályba jár, Sára nyolcadikos. Mindketten a helyi általános iskolába járnak. Sára Egerbe a Dobó Gimnáziumba felvételizett. A két gyermek jogán Ft/ gyermek, összesen Ft családi pótlékot kapnak havonta. A családdal él Tóth Vilmosné a nagymama, aki már nyugdíjas. Ő havonta Ft nyugdíjat kap. A házhoz 300 négyszögöl kert tartozik, amelyben veteményeznek, illetve nyulakat, galambokat és néhány csirkét tartanak. A nyulakból, galambokból eladásra is szoktak nevelni, de a család is szívesen fogyasztja őket. Az állatok fő gondozója a Nagyi, aki otthon van és a kertet is képes ellátni. A gyerekek az esti etetésben, itatásban szoktak segíteni. A kerti nagy munkákban a család egésze részt vesz. Az állatok értékesítéséből tavaly Ft bevételük volt, a tápokra, gyógyszerekre Ft-ot költöttek. A család asztalára pedig hetente került valamilyen jószág. A kert terményeit a család illetve az állatok fogyasztják. Július és augusztus hónapban a Tisza-tó vonzza a vendégeket. Bükkösék egy háromágya vendégszobát tartanak fenn fizetővendéglátásra. Ha nagyobb család érkezik, Gergő szobáját is kiadják. A Nagyi teljes ellátást is tud ajánlani, hasznosítva az eltett- és idényzöldségeket, gyümölcsöket illetve az állatokat. Ilyenkor a gyerekek is többet segítenek: a vásárlásban, takarításban, a ház körüli munkákban mindketten részt vesznek. Tavaly a vendéglátásból a családnak tisztán Ft-ja maradt. A gyerekek az elvégzett munkáktól függően zsebpénzt kaptak. CSALÁD - HÁZTARTÁS 1.

6 Munkabér, bérleti díj, kamat Munka, föld, toke Termelési tényezok piaca Pénzkiadás Termelési tényezo Mint termelési tényezo tulajdonos Megtakarítások Bank Mint termelési tényezo vásárló Háztartások Mint fogyasztási cikk vásárló Hitelek Vállalatok Mint termék eladó Fogyasztási cikk Fogyasztási cikk Fogyasztási cikkek piaca Jövedelem elköltés Pénzbevétel CSALÁD - HÁZTARTÁS 2.

7 Feladatok: 1. Bükköséknél milyen a családi munkamegosztás? a) Gyűjtsd ki az alábbi táblázatba, ki mit csinál a családban! családtag rendszeresen végzett munka alkalmanként végzett munka Nagyi Papa Mama Sára Gergő b) És a Te családod? Nálatok milyen a munkamegosztás? Készíts a fentihez hasonló táblázatot! rendszeresen végzett munka alkalmanként végzett munka Én c) Mi a hasonlóság és különbség? Mi lehet az oka az eltéréseknek? d) Lehetne-e másként, jobban, hatékonyabban megszervezni családod munkamegosztását? Mitől jobb egy munkamegosztás? e) Nálatok ki szervezi a háztartási munkákat? Te is így csinálnád a jövőben? 2. Milyen feladatok lehetnek még, amelyről nem szól a fenti leírás? (pl.: autómosás) 3. Csoportosítsd a háztartási munkákat gyakoriságuk szerint! naponta végzett heti kétheti - havi időszaki viráglocsolás nagymosás ágyneműcsere ablakmosás mosogatás CSALÁD - HÁZTARTÁS 3.

8 4. Képzeljük el, hogy Bükkösék főleg gázzal fűtenek. Milyen előnyöket, hátrányokat tudsz a fűtésükről elmondani? Hogyan változik mindez, ha még megvan a régi cserépkályhájuk, illetve, ha a napkollektoros rendszerüket is használják? a) a gázfűtés előnye: hátránya: b) a cserépkályhás fűtés előnye: hátránya: c) a napkollektor előnye: hátránya: d) a kombinált fűtés értékelése: 5. Gyűjtsd ki a szövegből a Bükkös család havi rendszeres nettó bevételeit! Bérjövedelem (anya+apa) nyugdíj családi pótlék összesen: Ft/hó 6. Gyűjtsd ki, hogy milyen egyéb jövedelmek keletkeznek Bükköséknél! 7. Milyen láthatatlan jövedelmet jelent a kert és az állatok tartása? Becsüljétek meg, hány forintot ér, ha az állattartés hetente húst biztosít, illetve zöldségre, gyümölcsre alig költenek? 8. Gyűjtsd össze a Te családod bevételi forrásait, a következő táblázattal segítünk! munkából származó jövedelmek (bér, jutalom, nyereségrészesedés stb.) tulajdonból, vállalkozásból származó jövedelmek (bérleti díj, kamat, profit) családi pótlék szociális juttatások nyugdíj egyéb jövedelmek Összesen: Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Nálatok ki őrzi a családi kassza kulcsát? Te is így szeretnél gazdálkodni? CSALÁD - HÁZTARTÁS 4.

9 9. Sára és Gergő részt vett a család jövedelemszerző munkájában, így otthoni munkával szerzett zsebpénzt. Az adatok alapján szerinted mennyi pénzt ér a szobatakarítás, és mennyit a vásárlás? Képzelj el (játszatok el) egy beszélgetést a szülők és a gyerekek között, amelyben pontosan meghatározzák a feladatot és az érte járó díjazást! szobatakarítás: munkabér: vásárlás: munkabér: Vajon miért osztozkodnak a Bükkös szülők a vendéglátás bevételén a gyerekekkel? 10. Te mennyi pénzzel gazdálkodhatsz szabadon? Kaptál-e már pénzt otthon végzett háztartási, ház körüli munkáért? 11. A következő adatok a különböző megélhetési szintekhez elvárt jövedelmeket mutatja. A nagyon jó megélhetéshez fejenként 145 ezer Ft egy főre jutó összeget, a nagyon szűkös megélhetéshez 48 ezer Ft körüli összeget vártak el második felében. Gondolkodjatok és beszélgessetek róla! a) Miből származhat a több, mint háromszoros különbség? b) Élnek-e a környezetedben az egyes megélhetési szinthez tartozók? c) Mekkora esélye van a legalacsonyabb kategóriában élőknek változtatni életükön? Egy főre jutó évi kiadások főbb csoportok szerint /Forrás: KSH/ Megnevezés Élelmiszerek Élvezeti cikkek Ruházkodás Lakásfenntartás Háztartásvitel, lakásfelszerelés Egészségügy, testápolás Közlekedés, hírközlés Művelődés, üdülés, szórakozás Egyéb személyes célú kiadás Lakásberuházás Összes személyes célú kiadás Ebből: tartós fogyasztási cikkek szolgáltatási kiadások saját termelésű: élelmiszerek élvezeti cikkek tűzifa CSALÁD - HÁZTARTÁS 5.

10 A személyes költségvetés megtervezése Kovács Sanyi szerencsés tizennégy éves fiú. Havonta Ft zsebpénzt kap személyes kiadásaira: kisebb tanszerekre, szórakozásra, üdítőre, édességre és egyéb dolgokra, amiket szeretne. Emellé még megkeres havi Ft-ot, reklámanyagot kézbesít és kéthetente szülei üzletében leltározik. Sanyi sokat dolgozik, de nem tud a pénzzel bánni. A múlt héten, amikor kézhez kapta Ft-os fizetését, azonnal el is költötte. Moziba ment, hogy megnézze a legújabb kalandfilmet. A film előtt két hamburgerrel enyhítette csillapíthatatlan étvágyát, a film után pedig nem tudott ellenállni egy új CD-nek. Így azután arra hétre elfogyott a zsebpénze. Ezen a héten, amikor zsebpénzét kézhez kapta, elhatározta, hogy beteszi a folyószámlájára. Egy csodálatos dzsekire spórol. Olyanra, amilyet kedvenc kosárlabdacsapatának játékosai hordanak. A márkás dzseki Ft-ba kerül, neki viszont még csak Ft-ja van a takarékban. Sanyi elbuszozik a bankba. A buszmegállóban új horgászbolt nyílt, kedvezményes áron, 250 Ft-ért fantasztikus úszót lehet kapni. Nem lehet kihagyni. Útját folytatva eszébe jut, hogy új matematika füzetet kell vennie. Meg is vesz egy szép borítójú spirálfüzetet, bár 550 Ft-ba kerül, és kétszer annyi lapja van, mint amennyire neki szüksége van. A sarkon befordulva, sült krumpli illatot érez. Sanyi imádja a sült krumplit. Becsábul, és rendel is egy happy meal menüt, dupla kólával 750 Ft-ért. Irány a bank! Az újságosnál azonban még meglátja a Kutyák című folyóirat legfrissebb számát, amelyben kedvenceiről olvashat. Sanyi megveszi az újságot és egy csomag rágógumit 550 Ft-ért, majd folytatja útját a bankba. A bankban egy Rákellenes alapítványért feliratú gömbre lesz figyelmes, Az aprót bedobom gondolta, a Nagyi is beteg. A bankban büszkén lép oda a pénztároshoz. Egy szuper dzsekire spórolok, és most be szeretném tenni a zsebpénzemet a Junior számlámra, mondja. Ekkor Sanyi benyúl a zsebébe, és elővesz Ft-t. Hová tűnt? kérdi zavarodottan. Ennyit költöttem volna!? Biztos kiejtettem a zsebemből a pénzemet. Ezzel elindul visszafelé, hogy megkeresse a pénzét... CSALÁD - HÁZTARTÁS 6.

11 Feladatok: 1. Te hogy bánsz a zsebpénzeddel? Az alábbi táblázat segítségével tervezd meg Sanyi havi költségvetését, amihez három hónapig tartania kell magát, ha meg akarja venni a dzsekit. Teljes bevétel - kereset + zsebpénz Megtakarítás - Ezt az összeget kell havonta megspórolnia a dzsekire. Vedd figyelembe, hogy mennyi pénze van már a takarékban! Teljes felhasználható bevétel - A teljes bevételből vond ki a megtakarításra szánt összeget! A maradék a kiadásokra fennmaradó összeg. Kiadások - Havonta mennyit költhet Sanyi a következő dolgokra? Élelem Szórakozás Tanszerek Ajándékok, adományok Ruhanemű Egyéb Összes kiadás - Az egyes kiadások összessége. Többlet (Hiány) (A teljes felhasználható bevételből vond ki az összes kiadást.) Pl. egy javasolt megtakarítási megoldás (Ft/hó) Sanyinak: A. Teljes bevétel (zsebpénz + havi kereset) B. Megtakarítás C. Teljes felhasználható bevétel (A B) D. Kiadások 1, Élelem 2, Tanszerek 3, Ruhanemű 4, Szórakozás 5, Ajándékok, adományok 6, Egyéb E. Összes kiadás (D1 + D2 + D3 + D4 + D5 + D6) F Többlet (Hiány) (C E) CSALÁD - HÁZTARTÁS 7.

12 2. Készítsd el saját havi költségvetésedet! a) Írd be a rendszeres jövedelmedet! b) Először állítsd be a szükséges kiadásokat! c) Vedd sorjába a luxus és egyéb kiadásokat! Gondold végig, hogyan osztod be a fennmaradó jövedelmed erre a célra! d) Ne felejtsd el, hogy egyes költségeket lehet csökkenteni, vagy akár ki is lehet hagyni, ha váratlan helyzet vagy kiadások merülnek fel! e) Nézd át a költségvetésed, hátha növelhetnéd még a megtakarításod, vagy többet áldozhatnál jótékony célra, vagy jobban hasznosíthatnád a jövedelmed! A. Bevételek B. Tervezett megtakarítás C. Teljes felhasználható bevétel (A B) D. Kiadások 1, szükséges kiadások 2, luxus kiadások 3, egyéb kiadások (pl. jótékony célokra) E. Összes kiadás (D1 + D2 + D3) F Többlet (Hiány) (C E) CSALÁD - HÁZTARTÁS 8.

13 9. Gazdálkodás idővel és pénzzel Az idő pénz A) Bükkösék mindig jó előre megtervezik a nyaralásukat. Az időpont, a jól bevált június vége. Az utolsó tanítási nap után indulnak két hétre. Ez két szempontból is fontos, egyrészt még nem kezdődik a tiszai vendéglátás, másrészt az üdülőhelyeken még előszezoni árakon nyaralhatnak. Most két változaton gondolkodnak. Egy olcsóbb mátrai nyaraláson, illetve egy drágább horvát tengerparti nyaraláson. A mátrai nyaraláshoz elegendő a tavaly nyári vendéglátásból és a kisállattartásból származó bevétel. A horvát úthoz viszont még további 95 ezer Ft szükséges. Feladatok: 1. Értelmezd, Bükkösék helyzetében mit jelent: gazdálkodás idővel és pénzzel? 2. Hogyan lehet pénzt megtakarítani? Milyen ötleteid vannak a forint előteremtésére? 3. Ti hogyan szoktátok összegyűjteni a nyaraláshoz (vagy egyéb nagyobb vásárláshoz) szükséges többletpénzt? Befolyásolja-e a család döntését egy-egy kedvezmény, akció? 4. Gyűjts nyaralási ajánlatokat, amelyek egy négytagú családnak szólnak! Készíts egy részletes költségvetést a tervezett nyaralásról! Mi mindent kell figyelembe venni? 5. A mellékelt adatok alapján elemezd, hogyan változott Magyarországon az emberek időalapja 1986-tól napjainkig? (Az időalap az összes rendelkezésre álló idő elosztása, felhasználása különböző tevékenységekre.) B) Nagy változásokat hozott Bükkösék életében a szeptember. A család nagy örömére Sárát felvették a Dobó István Gimnáziumba. Hétfőtől péntekig Egerben, a kollégiumban lakik. Az iskolai rendezvények még időnként hétvégén is Egerben tartják. A Nagyival pedig kisebb baleset történt. Az eső áztatta veranda kövén elcsúszott és eltörött a lába. A gyógyulást lassítja, hogy térdét műteni kellett. Legalább két hónap, amíg újra lábra tud állni, és számítani kell arra, hogy a lábadozás után gyógytornára is szükség lesz. Összeül a családi kupaktanács, hogyan lehet megoldani a felmerülő problémákat. Feladatok: 1. Szervezzétek meg ezt a családi beszélgetést! Milyen változtatásokat javasoltok? Jussatok döntésre, ki fogja ellátni a feladatokat? Mérlegeljétek, célszerű-e bevonni az egyik szomszédot, egy éppen nyugdíjba ment bácsit, aki napi 4 órai munkáért 1200 Ft-ot kérne? 2. Változott-e mostanában a családi munkamegosztás nálatok? Gyűjtsetek okokat, amelyek a változásokat elindítják, majd rendszerezzétek! (Segítségül egy-két ötlet: életkorból adódó változás, betegség, kistestvér születik, munkahelyváltozás, új feladat, költözés.) CSALÁD - HÁZTARTÁS 9.

14 Ha a család nagyobbat akar... Rövid és hosszúlejáratú hitelek Simonék Kecskeméten egy lakótelepi 1 szoba, két félszobás lakásban laknak. Simon Béla szállításszervező a Bács-kamionnál, jövedelme egy nettó Ft-os fix és egy teljesítménnyel arányos változó részből áll. A vállalat sikere nagymértékben függ a folyamatos fuvarvállalástól. Simon Béla jó szervező, így havi jövedelme tisztán Ft-tal is nőhet. Simon Béláné a kecskeméti polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán dolgozik, harmadik gyermekét várja. Havi jövedelme nettó Ft. Két gyermekük közül Dani óvódás, Péter már ötödikes. A családhoz tartozik egy kétéves spániel, a fiúk kedvence. Simonék nemrég örököltek egy Kecskemét környéki tanyát. A szülők azt tervezik, hogy a tanyát és jelenlegi lakásukat eladják, hogy a baba érkezése előtt nagyobb lakásba, vagy kisebb kertes házba költözhessenek. A szülők így kalkulálnak: Jelenlegi bevételek Ft/hó A bevétel %-ában Várható változások A bevétel %-ában Munkabér (átlagosan) Családi pótlék Egyéb (kamatjöv.) 5000 Összes bevétel: Jelenlegi kiadások Ft/hó A kiadás %-ában Várható változások A bevétel %-ában Élelmiszer Közüzemi díjak (áram, víz, tv, csatorna, gáz, közös költség) Közlekedés (napi + nyaralás) Egyéb háztartási kiadások (tisztítószer, biztosítás) Ruházat Kultúra, szórakozás (mozi, színház, könyv, CD, újság, uszoda stb.) Egyéb kifizetések Összes kiadás: Havi megtakarítás: CSALÁD - HÁZTARTÁS 10.

15 Feladatok: 1. Gondold végig milyen változások várhatók a bevételekben a baba megszületése után? Milyen kedvezmények illetik meg a nagycsaládosokat? Hogyan változott a GYES rendszere, mit jelent a TGYÁS? 2. Segítsetek Simonéknak a döntéshozatalban! Nagyobb lakás, vagy kis kertes ház? jelenlegi lakásuk piaci értéke: a tanya eladásából származó várható bevétel: felhalmozott megtakarításuk: munkáltatói támogatás: munkáltatói hitel: összes forrás: 7,8 millió Ft 2,8 millió Ft 2,9 millió Ft 0,6 millió Ft 0,6 millió Ft 14,7 millió Ft A vissza nem térítendő munkáltatói támogatást a Bács-kamion adná, a kamatmentes hitelt az önkormányzat, Simonné munkáltatója 20 hónapos futamidőre nyújtja. A három és fél szobás lakás piaci ára 10-11,5 millió Ft között mozog. Kecskemét külterületén egy jó állapotú, háromszobás kertes ház piaci ára 16,5 millió Ft körül alakul. A házat be is kell rendezni, fűtését felújítani. Mit tegyenek Simonék, ha a kedvezményes lakásvásárlási és építési hitel a bank ajánlata szerint a következő: a) Ha Simonék a kertes házat választják, havonta összesen mennyi tartozásuk lesz? (vedd figyelem be: munkáltatói hitel és a bankhitel) b) Milyen előny és milyen kockázat kötődik a kertes házhoz? c) Te melyik lehetőséget választanád? Miért? d) Mivel lehetne növelni a megtakarítást? Milyen luxusnak is számítható kiadást találsz? CSALÁD - HÁZTARTÁS 11.

16 3. Simon Béláné a gyerekek utáni rengeteg mosnivalóra gondolva új automata mosógépet is szeretne. Tájékozódik a boltokban és az alábbi adatokat teszi férje elé: Géptípus Ár Áruvásárlási hitel részlete Zanussi ZWQ Ft 0 Ft előleg, Ft x 36 hó Bosch WAE20360BY Ft 0 Ft előleg, Ft x 36 hó Whirlpool AWO/D Ft 0 Ft előleg, Ft x 36 hó Forrás: METRO katalógus augusztus 21- szeptember 1. a) Keress te is mosógépárakat! Megéri vagy sem a hitelre történő vásárlás? b) Milyen feltételekkel nyújtanak a bankok áruvásárlási hitelt? c) Mi az előnye és mi a hátránya a hitelfelvételnek? d) Adj tanácsot Simonéknak hogyan döntsenek! CSALÁD - HÁZTARTÁS 12.

17 Hol vásárolunk, hogyan vásárolunk? Piac és bankhasználat Bükkösék a napi vásárlásaikat Sarudon, a helyi boltban, pékségben intézik el. A nagyobb vásárlást általában 2 4 hetente a tiszafüredi diszkont áruházban. Simonék a kecskeméti TESCO szupermarketben vásárolnak. Feladatok: 1. Az alábbi bevásárlóközponti adatok mellé jegyezd fel annak a boltnak az árait, ahová naponta jártok vásárolni. Elemezd a piaci árakat a mellékelt adatok alapján! A jól gazdálkodó családok havi nagybevásárlásaikat miért inkább a bevásárlóközpontokban teszik meg? Bevásárló központok Termék Auchan Billa CBA Coop Maxi Cora Interspar Kaiser S Meinl Tesco Banán 1 kg * Coca-Cola Pet VV 2l (betétdíj nélkül) Dreher Pils üveg 0,5l (betétdíj nélkül) * Milka csokoládé 100g Ráma margarin csészés 500g * Sertéscomb 1kg * Sió őszilé 25% 1l * Tix mosópor 3,6kg 1189* 1149* 1179* 1419* 1199* * 1169 Trappista sajt 1kg * * 995* UHT hosszan friss tej 2,8% 1l * Vizes zsemle 10db * A ti boltotok árai A táblázat a júniusi adatokat tartalmazza. A *-gal jelölt árak az adott üzletben akciós árak a felmérés ezt nem veszi figyelembe az értéekcsökkent termékeknél, illetve a nem friss, hibás gyümölcsnél. CSALÁD - HÁZTARTÁS 13.

18 2. A mellékelt adatok alapján próbáld meg megállapítani: sokat, avagy keveset költ egy átlagos magyar család élelmiszerre? G örögország É lelmiszerre fordított háztartási kiadások (az összes háztartási kiadás százalékában) 38,1 M agyarország 34,5 Írország 32,4 por tugália 30,5 F innor szág 23,6 Spanyolor szág Nagy-B r itannia Olaszor szág A usztr ia Franciaország B elgium ,9 18,9 18,9 18,2 Németor szág Hollandia 14,7 15,7 3. Tervezd meg egy hétvégi vendéglátás menüjét. A receptek alapján számítsd ki miből mennyire lesz szükséged, becsüld meg annak költségeit a saját családod és a vendég négy fős család számára. Ez után ellenőrizd a piaci árakkal, hogy jól terveztél-e? 4. Milyen teendők lehetnek egy vendéglátással kapcsolatban? Készíts táblázatot a feladatokról, és nevezd meg a végrehajtás felelőseit, családod tagjait! Feladatok Végrehajtó CSALÁD - HÁZTARTÁS 14.

19 Piaci árak: augusztus 7. (Forrás:AKI) CSALÁD - HÁZTARTÁS 15.

20 5. Tervezd meg a család nagybevásárlását! Kérd meg szüleidet, hogy rendeljenek meg tőled áruféleségeket, és tégy nekik ajánlatot a szokásos bevásárlóhelyük árai és a fenti adatok alapján! 6. Hogyan fizetünk a boltban? Bükköséknek nincs folyószámlájuk. Bevételeiket kézhez kapják és csak megtakarításaikat viszik bankba. A Simon család mindkét kereső tagja a család folyószámlájára kapja fizetését. Arról teljesítik a közüzemi számlákat és bankkártyával szeretnek fizetni a boltokban. a) Szerinted mi lehet az oka az eltérésnek? b) Nektek van-e folyószámlátok? Mit tartalmaz a havonta küldött számlakivonat? CSALÁD - HÁZTARTÁS 16.

21 Folyószámla kivonat (minta) Bank neve: Címe: Adószáma: Számlatulajdonos neve: Címe: Számla száma: Nyitóegyenleg: Ft Számla típusa: HUF-folyószámla Terhelések: Ft Számlakivonat száma: 2008/08 Jóváírások: Ft Számlakivonat kelte: augusztus 28. Záró egyenleg: Ft Dátum Részletezés Referenciaszám Értéknap Jóváírás Terhelés Bejövő átutalás Munkabér ATM pénzfelvétel Vásárlás Tesco Kimenő átutalás Telefon díj Záró egyenleg Felhasználható egyenleg Ft Ft c) Jónak tartod a folyószámlát, illetve a bankkártya használatát? Indokold válaszodat! d) Milyen bankkártyákat ismertek? Mit tudtok róla (anyaga, alakja, jellemző adatai, felhasználási területei, biztonsági intézkedések, külföldön használhatók-e, stb.)? e) Mivel fizethetünk külföldön pl. Európa különböző országaiban? Gyűjtsetek anyagot az euróról! f) Milyen készpénz nélküli fizetési módokat ismersz még? CSALÁD - HÁZTARTÁS 17.

22 Hogyan spóroljunk? Ha valamit vásárolsz, de nem tudod használni, vagy nincs rá szükséged, az nem jó vétel! Tervezd meg a vásárlásaidat! Készíts listát! Amikor vásárolsz, hasonlítsd össze az árakat! Figyeld, mikor van leértékelés! Amennyiben lehetséges, tárgyalj az árról! Nézd át a hirdetéseket! Keresd a jó minőséget! Vedd figyelembe a garanciát/javítási lehetőségeket! Halaszd el a lecserélést! Nagy tételben vásárolj! Mérlegeld, hogy esetleg használt árut vegyél! Lehetőleg környezetbarát (vagy környezetbarát anyagból készült) termékeket vásárolj! Melyiknek higgyek, melyiket szeressem/válasszam? Reklám és fogyasztóvédelem Simon Béláné automata mosógépet szeretne venni. Férje elé nemcsak a típusokat és árakat tette le, hanem néhány termékismertető reklámanyagot is. A férj és feleség között a következő beszélgetés zajlott le: Beszéltem Vimláti Marikával, ő tavaly vett egy Elektrolux automata mosógépet. Azt mondja fantasztikusan jó. A régebbi típusokkal szemben nagy előnye, hogy takarékos a vízfelvétele és az energiafogyasztása is. Lehet, hogy nem öblít eleget? Dehogy! Gyönyörűek a ruhái! Az én kollégám a Samsung-ra esküszik. Drága, de nagyon megbízható. Gondolkodhatunk magyar gyártmányban is. Azok is kiforrott technológiával készülnek, több évtizede sikeresek. Árfekvésük közepes, szervizellátásuk biztos. A marketing, ahogy az értékesítés tudományát nevezik a következő lépésekben foglalja össze a vásárlás folyamatát: Feladatok: 1. a probléma (szükséglet) felmerülése; 4. vásárlási döntés vásárlás; 2. tájékozódás információgyűjtés; 5. a vásárlás utáni magatartás. 3. a változatok értékelése; 1. Képzeljétek el és játsszátok el a vásárlási döntés folyamatát az automata mosógéppel, vagy más általatok kiválasztott cikkel! (Szerezzetek előzetesen információt, reklámanyagot a kiválasztott árucikkről!) 2. Szervezzetek beszélgetést a reklámról Miért szeretik és miért utálják az emberek a reklámokat címmel! 3. Gyűjtsd össze akár a beszélgetés alapján a jó reklám jellemzőit! 4. Olvasd el az alábbi vásárlási szituációkat! Milyen fogyasztói jogokról és kötelességekről szólnak? CSALÁD - HÁZTARTÁS 18.

23 Fogyasztói jogok és kötelességek Olvasd el, majd beszéld meg a többiekkel a következő szituációkat. 1. szituáció: Nagy élelmiszerüzlet Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Ez túl sok. Adják vissza a pénzem. Mi a probléma Uram/Asszonyom? Nézze meg, hogy mekkora ez a kólásüveg! Óriási! Megittam a felét a kólának, de nem birok többet. Előbb dobom fel a talpam, mint hogy be tudnám fejezni. Egy kisebb üveget akarok. Akkor miért nem vett kisebb üveggel? Mert le volt értékelve. De most már vissza akarom kapni a pénzem. Nem úgy van, hogy mindig a vevőnek van igaza? Nem kell a boltnak visszaadnia a vevő pénzét? 2. szituáció: Egy nagy bank hitelirodája Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ügyintéző: Ügyfél: Ezt a levelet kaptam, hogy keressek fel valakit itt a hitelosztályon. Igen, ismerem az ügyet. Kérem, foglaljon helyet. (Mindketten leülnek.) Nem sokkal ez előtt Ön hitelre vásárolt egy videót és egy TV monitort az ÓDE VIDEÓ-tól. Igen, nagyon kedves emberek vannak ott. És Óde Úr olyan megértő, igazi gentleman. Valóban az. De tudja, nemrégiben mi vettük át az ÓDE részletfizetési számláit. És ez mit jelent? Ez nagyon hosszú. De az ÓDE VIDEO vásárlói számára annyit jelent, hogy ezentúl az ÓDE helyett nekünk fogják küldeni a havi részleteket. Ez bizony kár. Nagyon jó kapcsolatban voltam Óde Úrral. Igen, megértem. De hogy visszatérjek arra, hogy miért kértük, hogy befáradjon: azt láttuk, hogy egy ideje nem fizeti be a szokásos havi részleteket a hiteltörlesztésre. Tulajdonképpen már hét hete, hogy nem kaptunk Öntől pénzt. Nos, tudja engem a múlt hónapban elbocsátottak. Úgy gondoltam, hogy Óde Úr meg tudja várni a következő részlettel, amíg találok egy másik állást. Sajnálattal hallom, hogy elvesztette az állását, de sajnos a banknak most kell megkapnia a pénzét. (Ekkor már láthatóan feldúlt.) Szó sem lehet róla. Óde Úr biztosan nem tett volna ilyet velem. A vevő köteles rendszeresen fizetni? CSALÁD - HÁZTARTÁS 19.

24 3. szituáció: A MEGÉRI ÁRUHÁZ pultjánál Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Vevő: Vezető: Igen Asszonyom, miben segíthetek? Jó napot! Visszahoztam ezt a hordozható rádiómagnót, amit tegnap itt vásároltam. Nem működik. Ez bizony baj. Sajnálattal hallom, hogy nem működik rendesen. Nem értett meg. Nem azt mondtam, hogy nem működik rendesen. Azt mondtam, hogy nem működik PONT. Meg se nyikkan! Igen, értem. De tudja, mi sosem veszünk vissza árut ez az üzletpolitikánk. [Körülnéz a boltban] És ez hol van kiírva? Sehol sincs kiírva. De a szavamat adhatom rá. Ebben az üzletben az a szokás, hogy sohasem veszünk vissza árut. De a rádió nem működik. Amikor tegnap hazavittem, kivettem a dobozból, beletettem az elemeket, ahogy a használati útmutató mutatja, és bekapcsoltam. És az égvilágon semmi sem történt. Nézzük csak... Hmm, Önnek igaza van. Nem működik. Miért nem küldi vissza a gyártónak? Nem akarom visszaküldeni a gyártónak. Csak a pénzemet akarom visszakapni. Szeretnék segíteni Önnek, de tudja, mi nem veszünk vissza árut. Ez a szabály. Tehet valamit a vevő azért, hogy visszakapja a pénzét? CSALÁD - HÁZTARTÁS 20.

25 4. szituáció: Simonék 1 hónapja használták az automata mosógépet, amikor a főzőprogram (90 C fokos mosóprogram) elromlott. Mit tehetnek? Segítségül mellékeltük a mosógép jótállási jegyét. CSALÁD - HÁZTARTÁS 21.

26 Minőségi áru Televízió reklámokból tudjuk, hogy a Fordnál első a minőség. Miért olyan fontos a Fordnál a minőség? Mit gondolsz, mit értenek minőség alatt? Hogy könnyebb legyen válaszolni, gondolj az általad vásárolt termékekre! Mitől lesz a CD lejátszó, a hamburger, a póló, az edzőcipő jó minőségű termék? Válassz egy terméket, amelyre szükséged lenne, és sorold fel, hogy milyennek kellene lennie! Termék: Jellemzők: Az alábbi jellemzők közül melyek jutottak eszedbe? Gondoltál valami másra is? Teljesítmény Milyen simán megy egy autó? A sztereó hangja tiszta és éles? Jól olvasható a számítógép képernyője? Jó íze van a cukorkának? A termék megfelel az elvárásaidnak? Tulajdonságok Rendelhetsz hamburgert majonézzel vagy anélkül? Lehet állítani a CD-n a magas és a mély hangokat? Van-e levegőbetét az edzőcipőben? Megjelenés A pulóver divatos és csinos? Amikor felveszed, jól nézel ki, és jól érzed magad benne? Megakad a szemed a színén és a fazonján? Megbízhatóság Megbízható a mountain bike? Hosszú ideig úgy fog működni, ahogy az elvárható? Elindul-e az autó minden reggel? Milyen gyakran kell szerelőhöz vinni? Javítás Könnyű-e megjavítani a komputert, ha elromlik? Kapható-e hozzá alkatrész? Van-e a cégnek gyfélszolgálata, ahol választ kapsz a kérdéseidre? A termék minőségének biztosítása alapos tervezést és sok munkát jelent, de kifizetődik. Amennyiben a vásárlók olyan minőséget kapnak, amire számítottak, legközelebb is ilyet vásárolnak. CSALÁD - HÁZTARTÁS 22.

27 Ha sikerül megtakarítani Befektetések Bükkösék rendszeres bevételei elegendőek a család, a háztartás átlagos működéséhez. A nyulak és galambok értékesítéséből, valamint a nyári hónapok vendéglátásából származó bevétel olyan többletjövedelem, amelyet nem kell bevonni a mindennapos kiadások fedezésére. Bükköséknek ezeket a jövedelmeket nem kell elkölteniük, megtakaríthatják, befektethetik. Amikor a befektetési lehetőségeken gondolkodnak, akkor egyszerre több dolgot kell mérlegelniük: a biztonságot (nem szeretik kockáztatni nehezen megszerzett jövedelmüket) és a jövedelmezőséget (szaporodjon a pénzük), de legalább ennyire fontos nekik, hogy szükség esetén (lásd a Nagyi betegsége) könnyen hozzájussanak a megtakarított pénzükhöz. Simonék szokásos bevételét Béla cégének egy-egy jól sikerült hónapja emelte fel. Ilyenkor előrelátó módon nem élték fel a többletet, hanem befektetési jegyeket vettek. A jövedelem mellett az vonzotta őket, hogy így adómegtakarítást is elérhetnek. 1. Elemezd az alábbi befektetési lehetőségeket és adj tanácsot Bükköséknek, mibe fektessék pénzüket! Egyéni megtakarítások, befektetések segédletek A befektetés típusa Előnyök Hátrányok Takarékbetét Biztonságos, 1 millióig állami garancia. Kamat. Alacsony kamatjövedelem. Állampapírok (kötvény, kincstárjegy) Határidős betét Letéti jegy (bank) Folyószámla-lekötés Részvény Kötvény Befektetési jegy Legnagyobb biztonság. Viszonylag magas kamat. Többféle futamidő. Magasabb a takarékbetét kamatánál. Biztonságos. Az osztalék mellett árfolyamnyereség is elérhető. A részvénynél biztonságosabb. Előre kiszámítható kamatjövedelem. Biztonságosabb a részvénynél. Nagyobb jövedelmezőségű a kötvénynél. Széles választékban kapható. Lekötési idő. Lekötési időn belüli pénzfelvételnél a hozam nulla. Nagy a kockázat. Likviditási nehézségek. Több éves lekötés. Likviditási nehézségek. Közepes kockázat Befektetéseknél a következő tényezőket célszerű figyelembe venni: Biztonság: Mi az eshetősége annak, hogy elveszítem a pénzem? Likviditás: Milyen könnyen férhetek hozzá a pénzhez, amikor szükségem van rá? Hozam: Mennyit nyerek azzal, ha befektetem a pénzem? Az összeg hány százaléka lesz a kamat vagy az osztalék? Adózás: Hogyan kell adóznom a jövedelem után? Ellenőrzés: Mennyire ellenőrizhetem azt, hogy hogyan használják fel a pénzem? Egyszerűség: Könnyű megérteni a befektetést, és azt, hogy hogyan működik? Külső tényezők (várakozások): Hogyan befolyásolja a befektetésemet egy tőzsde válság vagy fellendülés? Hogyan befolyásolja egy gazdasági hanyatlás vagy válság? Elviszi-e az infláció a nyereséget? Hatással van-e rá az adózás változása? Mennyire bízom a jövőben? CSALÁD - HÁZTARTÁS 23.

Somogyiné Kiss Andrea. Családi pénzügyek

Somogyiné Kiss Andrea. Családi pénzügyek Somogyiné Kiss Andrea Családi pénzügyek Lektorok: Bihari Sándorné Dragon Kft. A megvalósításhoz pénzügyi támogatást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nyújtott a hatályos jogszabályok szerint kiírt

Részletesebben

Feladatgyűjtemény. Gazdasági környezetünk (gazdasági ismeretek) 9 10. évfolyam

Feladatgyűjtemény. Gazdasági környezetünk (gazdasági ismeretek) 9 10. évfolyam Feladatgyűjtemény Gazdasági környezetünk (gazdasági ismeretek) 9 10. évfolyam Összeállította: Bernáth Julianna 2011 1 Mire jó ez a feladatgyűjtemény? A feladatgyűjtemény a gazdasági környezetünk - másként

Részletesebben

XIII. évfolyam, 18. különszám

XIII. évfolyam, 18. különszám XIII. évfolyam, 18. különszám www.pszaf.hu/fogyaszto www.penziranytu.mnb.hu www.versenykultura.hu www.pszaf.hu/fogyaszto www.penziranytu.mnb.hu www.versenykultura.hu Új érme a mindennapokban Tartósabb,

Részletesebben

Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program. Törzsanyag

Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program. Törzsanyag Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program Törzsanyag 1 Második, átdolgozott kiadás Készült az Öngondoskodás A Pénzügyi Kultúra Fejlesztéséért Alapítvány és a Tudatos Pénzügyekért Alapítvány támogatásával

Részletesebben

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez

Pénzügyi kéziköny. Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Pénzügyi kéziköny Útmutató mindennapi pénzügyeidhez Előszó Bizonyára ismered a három kismalac meséjét: az első szalmából építette a házát, a második deszkából, a harmadik pedig téglából. Amikor jött a

Részletesebben

Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program. Törzsanyag

Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program. Törzsanyag Az én pénzem Pénzügyi Oktatási Program Törzsanyag 1 Második, átdolgozott kiadás Készült az Öngondoskodás A Pénzügyi Kultúra Fejlesztéséért Alapítvány és a Tudatos Pénzügyekért Alapítvány támogatásával

Részletesebben

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Magyar Nemzeti Bank

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Magyar Nemzeti Bank Köszöntő A pénz nem boldogít, járja a mondás, még ha így is van, akkor nem is kell vele foglalkozni?! Ha tisztában vagyunk azzal, miként működik a pénz világa, mikor és mire kell figyelnünk, sokkal egyszerűbbé

Részletesebben

PKM kiadványok 1. HITELEK. Lakossági tájékoztató kiadvány

PKM kiadványok 1. HITELEK. Lakossági tájékoztató kiadvány PKM kiadványok 1. HITELEK Lakossági tájékoztató kiadvány Készítette a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szakértőiből álló Pénzügyi Kultúra Munkacsoport

Részletesebben

Lakossági tájékoztató kiadvány

Lakossági tájékoztató kiadvány Lakossági tájékoztató kiadvány Készítette a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szakértőiből álló Pénzügyi Kultúra Munkacsoport 2012. szeptember

Részletesebben

Pénzügyi Iránytű Program

Pénzügyi Iránytű Program A hónap témái, érintett témakörök: Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2013.05. havi tartalmakhoz 1. Szabad-e hitelből fogyasztani? Mit kell/lehet tenni a túlzott eladósodottság érdekében? Mi a hitel,

Részletesebben

Pénzügyi Iránytű Program. Háttéranyag a 2014.01. havi tartalmakhoz. Éves pénzügyi tervezés jelentősége (éves családi bevétel-kiadási terv készítése)

Pénzügyi Iránytű Program. Háttéranyag a 2014.01. havi tartalmakhoz. Éves pénzügyi tervezés jelentősége (éves családi bevétel-kiadási terv készítése) Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2014.01. havi tartalmakhoz A hónap témája: Új év, új élet! Pénzügyi tervezés fontossága Legfontosabb megtakarítási szempontok. Munkahelyi cafeteria juttatások közötti

Részletesebben

Hogyan válhatok befektetővé?

Hogyan válhatok befektetővé? Hogyan válhatok befektetővé? 1 dr. Tatár Attila Hogyan válhatok befektetővé? Rövidített kiadás Írta: dr.tatár Attila Frissítve: 2014.október Hogyan válhatok befektetővé? 2 dr. Tatár Attila Tartalomjegyzék

Részletesebben

Pénzügyek egyszerűen, mindenkinek Ferenczi Gábor

Pénzügyek egyszerűen, mindenkinek Ferenczi Gábor Pénzügyek egyszerűen, mindenkinek Ferenczi Gábor Tartalomjegyzék: A közgazdasági, pénzügyi törvényekről... 3 Megtakarítás, befektetés, biztosítás, hitel... 3 Megtakarítások3 Befektetések... 4 Biztosítás...

Részletesebben

FAKT CSR Projekt Tananyaga

FAKT CSR Projekt Tananyaga FAKT CSR Projekt Tananyaga 1. A pénz Alapvető fogalmak Mi a pénz? (Tipikus kinek van ötlete? kérdés) Bevezetés, pénztörténet: Őskor: önellátó emberek, közösségek, megtermelik maguknak, amire szükségük

Részletesebben

Száz lépés az igazságosabb országért

Száz lépés az igazságosabb országért TÖBB FIGYELEM AZ IDÔSEKNEK Ötéves program indul a nyugdíjak differenciált, az éves emelésen felüli növeléséért. 1 oldal CSALÁDI PÓTLÉKBA OLVADNAK AZ EDDIGI TÁMOGATÁSOK Kétszeresére nô a családi pótlék.

Részletesebben

Befektetési gyakorlati példatár

Befektetési gyakorlati példatár Befektetési gyakorlati példatár Nyíregyházi Főiskola Pénzintézeti szakirány 2003. Paluska Ferenc. 1. Aktív - passzív üzletág ügyletei 1.1 Számlanyitás és számlaforgalom és kapcsolódó szolgáltatások 1.1.1

Részletesebben

Gazdálkodj okosan! tájékoztató füzet 2013

Gazdálkodj okosan! tájékoztató füzet 2013 Gazdálkodj okosan! tájékoztató füzet 2013 Kedves Olvasók! Párkapcsolatban éltek vagy most házasodtatok? Nincs saját otthonotok, de szeretnétek? Kevés pénzből hogyan gazdálkodjatok okosan? Nem ismeritek

Részletesebben

2010. [0874-06 Modul: Kisvállalkozások alapítása, működtetése, Kisosz Békés Megyei Szervezete Békéscsaba. megszüntetése]

2010. [0874-06 Modul: Kisvállalkozások alapítása, működtetése, Kisosz Békés Megyei Szervezete Békéscsaba. megszüntetése] 2010. Kisosz Békés Megyei Szervezete Békéscsaba CZIBULA ZOLTÁN közgazdásztanár [0874-06 Modul: Kisvállalkozások alapítása, működtetése, megszüntetése] Kidolgozott szóbeli vizsgatételek 1. Önnek vállalkozási

Részletesebben

Fogyasztóvédelmi tájékoztató

Fogyasztóvédelmi tájékoztató Fogyasztóvédelmi tájékoztató Szerkesztette: Baranovszky György Írta: Baran Alexandra, Baranovszky György, Baranyi Dóra, Dietz Gusztávné, Krajcsik Szilvia, Morvay György, Pirok György, Vasas Éva (Kézirat

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET A PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ FÜZET A PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ FÜZET A PÉNZÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL Tájékoztató füzet a pénzügyi szolgáltatásokról Szerkesztette: Dr. Kispál Edit Kiadó: Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (1012 Budapest, Logodi

Részletesebben

Családi Kasszasikerek 2.0

Családi Kasszasikerek 2.0 Családi Kasszasikerek 2.0 Gazdasági és pénzügyi készségeket fejlesztő szerepjáték Családi, iskolai, szakköri, klubvagy bármely egyéb közösségi foglalkozásokhoz Ez a munkafüzet a Provident Családi Kasszasikerek

Részletesebben

VÁLLALKOZZ ITTHON KISOKOS. Segítség vállalkozásod felépítéséhez

VÁLLALKOZZ ITTHON KISOKOS. Segítség vállalkozásod felépítéséhez VÁLLALKOZZ ITTHON KISOKOS Segítség vállalkozásod felépítéséhez Bízz az álmaidban, és mi segítünk megvalósítani azokat, hogy Te is Magyarország sikeres fiatalja, elismert vállalkozóinak egyike lehessél!

Részletesebben

Az értékpapírok fajtái

Az értékpapírok fajtái Legyen a tőzsde mindenkié! Oktatási segédanyag 2010. október 21. 2 1. A részvény... 2 1.1 A részvény fontosabb tulajdonságai...2 1.2 Részvényesi jogok, és azok gyakorlásának feltételei...3 1.3 A részvények

Részletesebben

Fata László Cafeteria Kisokos-2015. Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához

Fata László Cafeteria Kisokos-2015. Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához Fata László Cafeteria Kisokos-2015. Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához Frissítve: 2014. 12. 10. Ha szeretne értesülni a kiadvány frissítéseiről, és még nem regisztrált e-mail címével

Részletesebben

HOFFMANN ISTVÁNNÉ: Otthon, család, háztartás

HOFFMANN ISTVÁNNÉ: Otthon, család, háztartás TÁMOP 5.1.3.-09/1. Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért program szakmai koordinációja Válogatott irodalmak, szakirodalmi összegzések Az adósságcsapda és a mélyszegénység c.

Részletesebben

Vállalati pénzügyek és adózási alapok tantárgyi kalauz

Vállalati pénzügyek és adózási alapok tantárgyi kalauz Dr. Túróczi Imre Vállalati pénzügyek és adózási alapok tantárgyi kalauz Szolnoki Főiskola Szolnok 2006. Vállalati pénzügyek és adózási alapok Tantárgyi kalauz Ez a kalauz az alábbi tankönyvekhez készült:

Részletesebben

A banknak sok pénze van, de az mind másé.

A banknak sok pénze van, de az mind másé. A bank A banknak sok pénze van, de az mind másé. Ha már van félrerakott pénzed, vagy ha van jövedelmed, felmerül a kérdés, hol tároljad. Malacperselyben? Szalmazsákban? Minden megoldás használható, csak

Részletesebben

Közgazdasági és államháztartási fogalomtár

Közgazdasági és államháztartási fogalomtár Közgazdasági és államháztartási fogalomtár Aktualizálva: 2005. február 28. A, Á Adósságszolgálati mutatók: Az ország külföldi hitelezőkkel szembeni adósságszolgálatából és a fizetési mérleg főbb adataiból

Részletesebben

EQUAL NŐ az ESÉLY projekt. SIKERES NŐK SIKERES VÁLLALKOZÁSOK alprojekt. Oktatási segédlet. A vállalkozói alapismeretek speciális képzéshez

EQUAL NŐ az ESÉLY projekt. SIKERES NŐK SIKERES VÁLLALKOZÁSOK alprojekt. Oktatási segédlet. A vállalkozói alapismeretek speciális képzéshez p EQUAL NŐ az ESÉLY projekt SIKERES NŐK SIKERES VÁLLALKOZÁSOK alprojekt Oktatási segédlet A vállalkozói alapismeretek speciális képzéshez A tananyagot a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából

Részletesebben

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS

ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE MÁSODIK KIADÁS ÜZLETI TANÁCSOK FEJLŐDŐ KISVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE 2013 MÁSODIK KIADÁS MERJEN ELÔRE LÉPNI! CIB DINAMIKUS FOLYÓSZÁMLAHITEL MIKROVÁLLALKOZÁSOKNAK Biztonságos megoldás átmeneti pénzügyi nehézségekre és a fejlôdés

Részletesebben