MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Doktori Iskola. Farkas Róbert. Formaképzési utópiák objektek és narratív körülmények a térben. DLA értekezés tézisei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Doktori Iskola. Farkas Róbert. Formaképzési utópiák objektek és narratív körülmények a térben. DLA értekezés tézisei"

Átírás

1 MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Doktori Iskola Farkas Róbert Formaképzési utópiák objektek és narratív körülmények a térben DLA értekezés tézisei Témavezető: dr. habil DLA Sugár János egyetemi docens 2009.

2 Kutatásom témája és kiindulópontja Korábbi munkáimra építve, melyek nagy része a burgonya-hagyma csomagolásában felhasznált műanyagháló applikációin alapult, a kétdimenziós falon lógó alkotások térben elhelyezett objekteken, három D-ben jelentek meg. A transzparens háló szinte átfogó hatása lebegő vagy feszített formában jelent meg. Szinben a standard sárga paprikaháló; a piros burgonyaháló valamint a zöld hagymaháló volt a leggyakoribb, függetlenül attól, hogy a szín nem érdekelt különösebben. Miután a háló csak tartotta és átfogta az általam artikulált megjelölt helyet, gumit kezdtem használni a markánsabb szignifikáció érdekében a falon, és ez így lassan kikerült a térbe. Amíg a hálót falra tudtam akasztani, a gumit át kellet fúrni illetve elkezdtem hajlítani is alakot akartam rajta változtatni ahhoz, hogy a megjelölt helyek-terek struktúrát, mélységet és új síkot illusztrálhassanak. A jelölések olykor csak fényt szívtak magukba, lévén, hogy az első gumiobjektjeim teljesen feketék voltak és erős fénycsóvával megvilágítva a fekete masszát fehérrel itattam. Ilyen volt: pl. Az erősen a fal szemébe néztem című, ahol a két ráncolt autógumiból applikált, falhoz erősített gumipár az erős megvilágítás hatására csak fekete masszaként jelent meg. Gumiszobrokat azért kezdtem készíteni, mert maga az anyag hajlítása és ennek áthatolása egy újabb dimenziót vélt a térben létrehozni, ahol a meghatározott fizikum változik, ugyanis a térbeni kötöttség minden pillanatban elszabadulhat és fizikuma megváltozhat. Közismert a gumi rezgés és ütődés csillapító hatása is. A gumi rugalmas, nyújtható és mindenekelőtt olcsó anyag. Ugyanakkor a gumi, mint új, modern anyag, széles körű alkalmazása a században kezdődött el. Nem az egyetlen un. modern vagy szintetikus anyag, ilyen volt a bakelit, a plexi, a műanyag és természetesen mindegyikkel kísérleteztek képzőművészek, mint pl. Naum Gabo, Moholy-Nagy. A konceptuális művészetben a dematerializált anyagtalanított jelentés asszociatív állapotot kelt, a gumiból materializált az öregedés esetleges tönkremenés kategóriáját is érinti, hiszen sokan feltesszük a kérdést, egy művészi alkotás meddig tarthat, a fogyasztói társadalom egy időrendi kategóriát is elrendel. Azokat a technikákat tanulmányoztam és alkalmaztam, melyek a rugalmas anyag fizikumának hajlításából valamint kivágásából merítenek, és nem utolsósorban más kemény anyag hozzáadásával generálnak nyers hordozóerőt a térben. Olyan víziókat kerestem, ahol az emberi felismerés és megismerés alapjai a nyers archetípusok világa. Ez a szemléletmód belső igények feltárásával egyszerűsíti az anyag textúráját.

3 Megállapításaim, eredményeim A gumi a hétköznapi életben igen sokrétűen felhasználható és részben elhasználódik, deformálódik, öregszik, igaz formátlan, de nyújtható, flexibilis, formába önthető, reciklálható is. Emellett elég olcsó ahhoz is, hogy a tömeg/súly koherencia ne hasson ki az eladási árára, így igen kedvező felhasználási nyersanyag a fogászatban, autó-közúti nyári és téli gumiknál, a gumiból készült tömítések szinte elképzelhetetlenek az ajtók, ablakok jobb zárása, szigetelése esetében. A gumi a klasszikus szobrászati anyagokhoz viszonyítva A gumi, mint anyag konceptuális jelentése megnyilvánul a nyújtás, hajlithatóság és nem utolsósorban a hiszterézis és öregedés aspektusában. Ez midenképpen egy "circulus vitiosus", szerves életkört jelent, amelyben a felismerhetőség a térbeni orientáltság és mozgás dinamikus mivoltját hagsúlyozza, nem pedig az esetleges statikus térbeli elhalást, időtlenséget. A pszichológia területén a narratív pszichológia az identitás kérdésével kapcsolatban állt elő alapvető állításokkal: az én nem más, mint az a történet, amit az én magáról és a világról mond. Ezután már a fogyasztói korszerűtlenség eszközeivel változtathatjuk a nyersanyag háttéri mivoltját. Nem-konvencionális anyagok megjelenése a szobrászatban - modern anyagok a szobrászatban A bakelit a legrégebben használt valódi szintetikus műanyag, a polikondenzációs műanyagok csoportjába tartozik ben lett szabadalmaztatva, kedvező fizikai tulajdonságai miatt főleg az elektronikai- és elektromos ipar használja jó szigetelő képessége miatt. Az első bakelitből készült termék egy textilipari orsó volt. A kortárs művészetben, a XX. század elején, Naum (Pevzner) Gabo a transzparens tömegek és terek egymásközti viszonyát tette érthetővé műanyag, fémlemezek és celluloid anyagelemek használatával. A plexi egy üveghez hasonló megjelenésű, átlátszó műanyag (polimetil-metakrilát - PMMA). Nevezik még akril üvegnek, plexi üvegnek is. Példa alkalmazás Németh Hajnal: No Chance/Nincs Esély/ (installáció, színes plexi-vitrin, laboratóriumi egérketrec, alumíniumba gravírozott dalszövegek, reflektor) c. munkájában. A sors laboratóriumának mementója: egy kísérleti egérketrecet különböző színekben láttató posztamens-installáció.

4 Gumi a kortárs művészetben Roza El-Hassan a Stretched Objects (Feszített objektek 1995.) c. munkája lehetne valamiféle burleszk az erő koncepció tükrében. A fiktív nyúlás egy lépés a teljes hajlítás irányában. Az objektek, amelyeknek viszonylag közömbös módon kellene lógniuk a falon, ehelyett nem lógnak, inkább erőt fejtenek ki, feszítettek. Deli Ágnes a gondolatot illetve a kifejezést tartva szem előtt, mintázás és faragás helyett általában tervez, komponál, kitalál és összeállít, gipszet önt, drótot, hálót hajlít, vásznat szab és varr. Anyagai viszonylag könnyen formálhatók, melyek kiválasztásában is az egyszerűségre törekszik. Kis Varsó referenciapontjaik közé tartozik a köztér, az emlékművek és a kollektív identitások közti feszültség, valamint a művek befogadásának rekontextualizációja. Kognitív percepció, archetípusok értelmezése A gumi munkáimban úgy jelenik meg, mint szobrászati alapanyag, de mint ready made elem is jelen van. A narratív körülmények spontán jelenléte a térben a kognitív percepció elemeit is megmozgatja a tudatos és tudatalatti összefüggések intuitív részeiből. A nem zárolt default : négyzet, háromszög, téglalap, kör és ellipszis anagrammjai a kortárs szemlélet keretein belül az archetípus formaképzési világát nem befolyásolják közvetlenül, mert maga az objektum ösztönzi az asszociáció és a virtuális jelenés közötti dichotómiát. A tér megfontolt kiválasztása nem előfeltétele a megértés rezignált értékeinek, hiszen a születéstől (fehér) az öregedés (szürke) tönkremenés (fekete) állapotáig a gumi, evolúciós testesülése mellett, a mai kor gyorsabb lüktetéséből fakadó fogyasztói társadalomból való kihullást, elpusztulást is jelent a korunkra jellemző világban.

5 Felhasznált irodalom: Balázs L. (1996): A kémia története I., II. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest Roland Barthes, Mythologies (Paris: Seuil, 1970) Roland Barthes, `Réponses' in Tel Quel, 47 (1971) Roland Barthes, Le Plaisir du texte (Paris: Seuil, 1973) Roland Barthes, Roland Barthes par Roland Barthes (Paris: Seuil, 1975) Roland Barthes, Le Grain de la voix: Entretiens (Paris: Seuil, 1981) Roland Barthes, Le Bruissement de la langue (Paris: Seuil, 1984) Sobre Barthes puedes consultar: E. T. Bannet, Structuralism and the Logic of Dissent: Barthes, Derrida, Foucault, Lacan (London: Macmillan, 1989) A. Brown, Roland Barthes: The Figures of Writing (Oxford: Clarendon Press, 1992) J-L. Calvet, Roland Barthes: un regard politique sur le signe (Paris: Payot, 1973) J. Culler, Roland Barthes (London: Fontana, 1983) A. de la Croix, Barthes: pour une éthique des signes (Brussels: Prisme, 1987) J.B. Fages, Comprendre Roland Barthes (Paris: Privat, 1979) A. Lavers, Roland Barthes: Structuralism and After (London: MacMillan, 1982) A. Leak, Roland Barthes: Mythologies (London: Grant & Cutler, 1994) M. Moriarty, Roland Barthes (Oxford: Polity, 1991) S. Nordhal Lund, L'Aventure du signifiant: une lecture de Barthes (Paris: PUF, 1981) P. Roger, Roland Barthes, roman (Paris: Grasset, 1986) R. Rylance, Roland Barthes (Brighton: Harvester, 1994) J. Sturrock (ed.), Structuralism and Since: From Lévi-Strauss to Derrida (Oxford: Oxford University Press, 1979) P. Thody, Roland Barthes: A Conservative Estimate (London: MacMillan, 1984) 2nd ed. S. Ungar, Roland Barthes: The Professor of Desire (Lincoln, Nebraska: 1983) G. Wasserman, Roland Barthes (Boston: Twayne Publishers, 1981) T. Eagleton, Ideology: An Introduction (London: Verso, 1991) A. Easthope, Literary into Cultural Studies (London: Routledge, 1991) Stuart Hall, `The Emergence of Cultural Studies and the Crisis of the Humanities' in October, 53 (1990) p T. Hawkes, Structuralism and Semiotics (London: Methuen, 1977) C. Jenks, Culture (London: Routledge, 1993) Brian Rigby, Popular Culture in France: A Study of Cultural Discourse (London: Routledge, 1991) F. de Saussure, Cours de linguistique générale (Paris: Payot, 1949) További források: Martin, John. The Romance of Rubber (angol nyelven). Kessinger Publishing (2004). ISBN , A gumi regénye

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Doktori Iskola. Farkas Róbert

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Doktori Iskola. Farkas Róbert MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Doktori Iskola Farkas Róbert Formaképzési utópiák objektek és narrativ körülmények a térben DLA értekezés tézisei Témavezető: Sugár János dr. habil DLA egyetemi docens 2010

Részletesebben

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma:

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma: Leltári szám: 2011/1 Puriter Baglyas Erika, 2005 Szappan, tükör, szöveg 90x30x300 cm Üveglapon három sorba rendezett szappandarabkákba vésett szórészletekből a tökéletes tisztaság lehetetlenségéről értekező

Részletesebben

Az irodalom feladatai a hatalom szempontjából Finnországban és Magyarországon

Az irodalom feladatai a hatalom szempontjából Finnországban és Magyarországon Makra Hajnalka (Helsinki Egyetem Finnugor Tanszék) Az irodalom feladatai a hatalom szempontjából Finnországban és Magyarországon A disszertáció háttere, elôzménye A Helsinki Egyetem finn irodalom tanszékén

Részletesebben

Olivier Messiaen kései alkotói korszaka

Olivier Messiaen kései alkotói korszaka DLA doktori értekezés tézisei Borbély László Olivier Messiaen kései alkotói korszaka Témavezető: Wilheim András Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 28. számú művészet-és művelődéstörténeti tudományok besorolású

Részletesebben

Az alkotótevékenységnek megfelelő, rendeltetésszerű és biztonságos anyag- és

Az alkotótevékenységnek megfelelő, rendeltetésszerű és biztonságos anyag- és Vizuális kultúra 1. évfolyam, első félév : A közvetlen környezet megfigyelése és 1.évfolyam, év vége : A közvetlen környezet megfigyelése és Alkotótevékenység és látványok, műalkotások szemlélése során

Részletesebben

Szakmai kompetenciák. Transzverzális. kompetenciák. 7. A tantárgy célkitűzései (az elsajátítandó jellemző kompetenciák alapján)

Szakmai kompetenciák. Transzverzális. kompetenciák. 7. A tantárgy célkitűzései (az elsajátítandó jellemző kompetenciák alapján) A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

KISVÁLLALATOK KOMMUNIKÁCIÓS SAJÁTOSSÁGAI NEMZETKÖZI ÜZLETI TÁRGYALÁSOK TÜKRÉBEN SZŐKE JÚLIA 1

KISVÁLLALATOK KOMMUNIKÁCIÓS SAJÁTOSSÁGAI NEMZETKÖZI ÜZLETI TÁRGYALÁSOK TÜKRÉBEN SZŐKE JÚLIA 1 KISVÁLLALATOK KOMMUNIKÁCIÓS SAJÁTOSSÁGAI NEMZETKÖZI ÜZLETI TÁRGYALÁSOK TÜKRÉBEN SZŐKE JÚLIA 1 Összefoglalás A kommunikáció, ezen belül is a vállalati kommunikáció kutatása a társadalomtudományok egyik

Részletesebben

Hol a szobrászat mostanában?

Hol a szobrászat mostanában? Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola Hol a szobrászat mostanában? DLA értekezés tézisei Cseh Lili 2009 Témavezető: Körösényi Tamás egyetemi docens 0 A dolgozat témája Doktori dolgozatom témája

Részletesebben

Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban. Tárgyfelvétel típusa. Tárgy kredit

Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban. Tárgyfelvétel típusa. Tárgy kredit Anglisztika BA - Szakfelelős: Dr. Hegedűs Irén egyetemi docens Tárgykód Tárgycím Félév szám Teljesítendő kreditek a tárgycsoportban Tárgy kredit Tárgyfelvétel típusa Tárgykövetel mény Heti óraszám1 Heti

Részletesebben

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem

De vele nem ez volt a helyzet, nem megfontoltságból, alaposságból néztem utána. Hanem egyszerűen szembe jött. Nem 2013 március 30. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Mérték Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Előbb olvastam vele interjúkat, mint hogy a könyveit a kezembe vettem volna. Persze, ez akár érthető is lehet,

Részletesebben

OEK-butik állványok. ONDA plakáttartó állvány. Akril állványok. TWIN-szett DEKOLINE. OEK-butik állványok

OEK-butik állványok. ONDA plakáttartó állvány. Akril állványok. TWIN-szett DEKOLINE. OEK-butik állványok ONDA plakáttartó állvány Akril állványok TWIN-szett DEKOLINE 31 ONDA ONDA új! Onda die Welle ONDA ONDA az új hullám plakáttartó állvány Az új ONDA plakáttartó állvány egyből a jó útra tereli reklámját!

Részletesebben

Szemle. Kimondható és elbeszélhető tartományok. Z. Varga Zoltán, Önéletrajzi töredék, talált szöveg, Balassi Kiadó, Budapest 2014, 201 p.

Szemle. Kimondható és elbeszélhető tartományok. Z. Varga Zoltán, Önéletrajzi töredék, talált szöveg, Balassi Kiadó, Budapest 2014, 201 p. Szemle Kimondható és elbeszélhető tartományok Z. Varga Zoltán, Önéletrajzi töredék, talált szöveg, Balassi Kiadó, Budapest 2014, 201 p. Az önéletrajzról szóló elméletek kidolgozása az elmúlt évszázad 70-es

Részletesebben

kizárólag minőségi termékek forgalmazásásban érdekelt. A Moflex flexibilis rézsínek a csoport egyik csúcstermékét képviselik.

kizárólag minőségi termékek forgalmazásásban érdekelt. A Moflex flexibilis rézsínek a csoport egyik csúcstermékét képviselik. MOFLEX 2 A Morek Group évtizedes tapasztalattal rendelkezik különböző villamos megoldásokat és termékeket kínálva vevőinek. A Morek Group kizárólag minőségi termékek forgalmazásásban érdekelt. A Moflex

Részletesebben

AZ ÁGY Megjelenítések a XX. századi és kortárs művészetben

AZ ÁGY Megjelenítések a XX. századi és kortárs művészetben Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola AZ ÁGY Megjelenítések a XX. századi és kortárs művészetben DLA értekezés tézisei Takács Szilvia 2011 Témavezető: Előd Ágnes DLA Egyetemi adjunktus 1. A kutatási

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Mechanikai tulajdonságok 1. Kiemelt témák: Rugalmas alakváltozás Merevség és összefüggése a kötési energiával A geometriai tényezők szerepe egy test merevségében Tankönyv

Részletesebben

Általános ipari ragasztók

Általános ipari ragasztók 3M ragasztó üzletág Általános ipari ragasztók és ragasztószalagok Textilhordozós ragasztószalagok Scotch 2902 textilhordozós ragasztószalag (duct tape) Általános textil ragasztószalag, ami olyan alkalmazásokhoz

Részletesebben

MB 45 Alumínium ablak

MB 45 Alumínium ablak MB 45 Alumínium ablak Az MB-45 elnevezésű ablak a legkorszerűbb technológiára épülő, hőszigetelést nem igénylő alumínium rendszerű ablakok egyik kiemelkedő tagja. Egyaránt felhasználható kültéri és beltéri

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 2013 tavasz

SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 2013 tavasz 1 SZAKDOLGOZAT TÉMÁK 2013 tavasz NAPPALI TAGOZAT 1. Többcsatornás képfelbontási mód alkalmazásának lehetőségei a nyomdatermékek hozzáadott értékének növelésében Dr. Novotny Erzsébet c. egyetemi docens

Részletesebben

MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST. 2012. május 8., 18 óra, Bécs. nyelvét hívjuk segítségül. Különösen így van ez akkor, ha a történelmi

MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST. 2012. május 8., 18 óra, Bécs. nyelvét hívjuk segítségül. Különösen így van ez akkor, ha a történelmi MEGNYITÓ, ART VIENNA-BUDAPEST 2012. május 8., 18 óra, Bécs Tisztelt (az eseményen jelenlévők függvénye). Különleges és talán minden másnál alkalmasabb két egymáshoz ezernyi szállal kötődő nemzet kapcsolatainak

Részletesebben

Bútorfogantyúk. 1882-56 - fém. 1884-48 - fém. antik ezüst. antik ezüst. 1885-56 - fém. 1886-36 - fém. antik ezüst. antik ezüst.

Bútorfogantyúk. 1882-56 - fém. 1884-48 - fém. antik ezüst. antik ezüst. 1885-56 - fém. 1886-36 - fém. antik ezüst. antik ezüst. Bútorfogantyúk. 88- - fém 88-8 - fém antik ezüst 0000700 antik ezüst 0000700 9 9 9 8, 88- - fém 88- - fém 00007070 antik ezüst 00007080 7,,, 0 antik ezüst, 9 88-09 - fém antik ezüst 0000700 8 7 09 887-

Részletesebben

Erdősné Németh Ágnes. Batthyány Lajos Gimnázium Nagykanizsa. agi@microprof.hu. INFO SAVARIA 2010. április 23. Erdősné Németh Ágnes, Nagykanizsa 1

Erdősné Németh Ágnes. Batthyány Lajos Gimnázium Nagykanizsa. agi@microprof.hu. INFO SAVARIA 2010. április 23. Erdősné Németh Ágnes, Nagykanizsa 1 Parkettázás s szabályos sokszögekkel Erdősné Németh Ágnes Batthyány Lajos Gimnázium Nagykanizsa agi@microprof.hu INFO SAVARIA 2010. április 23. Erdősné Németh Ágnes, Nagykanizsa 1 LOGO versenyfeladatok

Részletesebben

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Tankönyv: Apáczai Kiadó Rajz és vizuális kultúra Minimum követelmények 1. évfolyam Képzelőerő, belső képalkotás fejlődése. Az életkornak megfelelő, felismerhető ábrázolás

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORI ISKOLA

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORI ISKOLA MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM DOKTORI ISKOLA Nyomódúc + számítógép. Nemes grafikai eljárások és a számítógépes grafika kölcsönhatása DLA értekezés tézisei Szepessy Béla 2010 Témavezető: Somorjai Kiss Tibor

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Művészeti Kar Zenepedagógia A tudományos kutatás módszertana A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy

Részletesebben

376-0107 300/20 20 376-0108 300/30 27 376-0121 300/40 48 376-0141 300/60 60 376-0151 300/80 80

376-0107 300/20 20 376-0108 300/30 27 376-0121 300/40 48 376-0141 300/60 60 376-0151 300/80 80 radír rubber Temagraph radír 8-850 400 0 Hatszög alakú fehér radír a FIL Temagraph családjából. Ideális iskolai használatra. PV mentes, kartonba csomagolva és egy vékony átlátszó filmréteggel bevonva a

Részletesebben

OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1)

OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1) OSZTATLAN ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRA KÉPZÉS TANTERVE (5+1) ÉS (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁRKÉPZÉS:

Részletesebben

TARGETTI CCT-FLASH KOMPAKT FÉNYCSÖVES MÉLYSUGÁRZÓK

TARGETTI CCT-FLASH KOMPAKT FÉNYCSÖVES MÉLYSUGÁRZÓK KOMPAKT FÉNYCSÖVES MÉLYSUGÁRZÓK NÉGYSZÖGLETES MÉLYSUGÁRZÓ KÓD TELJESÍTMÉNY Méret: 247x247x110 mm Kivágási méret: 205x205 mm Aluminíum tükör Vízszintes fényforrás MLX KF 8021A.218 2x18W Távtartós dekor

Részletesebben

Értelek, értelek... de miről beszélsz??

Értelek, értelek... de miről beszélsz?? Biró Tamás Amszterdami Egyetem, ACLC Értelek, értelek... de miről beszélsz?? A keresztény-zsidó párbeszéd a kognitív vallástudomány perspektívájából Áttekintés: kihívások, perspektívák, válaszok Kihívások

Részletesebben

Laboreszköz katalógus LABORÜVEGEK

Laboreszköz katalógus LABORÜVEGEK Laboreszköz katalógus LABORÜVEGEK Kedves Ügyfelünk! A könnyebb használhatóság kedvéért átalakítottuk katalógusunkat. A tartalomjegyzékben és a tárgymutatóban ha az oldalszámokra kattint akkor a katalógus

Részletesebben

Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó

Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó Dr. Halász László az MTA doktora, tudományos tanácsadó Szociálpszichológiai Osztály Tel.: közvetlen: 279 6091 mellék: 6091 VH.1. emelet 119. szoba E-mail cím: mailto:halasz[kukac]mtapi[pont]hu PUBLIKÁCIÓK

Részletesebben

THE GREEN LIGHT. zafír 1 2 3

THE GREEN LIGHT. zafír 1 2 3 117 THE GREEN LIGHT zafír 1 2 3 ISMERTETŐ zafír A LÁMPATESTEK JELLEMZŐI Sealsafe IP 66 védettségű közvilágítási lámpatest maximum 100 W-os (Zafír1), 250 W-os (Zafír2) vagy 600 W-os (Zafír3) fényforrásokhoz.

Részletesebben

ÜRESEN ÁLLÓ ISKOLAUDVAROK IDEIGLENES HASZNOSÍTÁSA BUDAPESTEN. Intézményi kertek értékmentése, kint és bent, zárt és nyitott újraértelmezése

ÜRESEN ÁLLÓ ISKOLAUDVAROK IDEIGLENES HASZNOSÍTÁSA BUDAPESTEN. Intézményi kertek értékmentése, kint és bent, zárt és nyitott újraértelmezése ÜRESEN ÁLLÓ ISKOLAUDVAROK IDEIGLENES HASZNOSÍTÁSA BUDAPESTEN Intézményi kertek értékmentése, kint és bent, zárt és nyitott újraértelmezése Kronavetter Péter TÉMAVÁZLAT BME Építőőműűvészeti Doktori Iskola

Részletesebben

Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola EMLÉKEZÉS-PRÓBA

Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola EMLÉKEZÉS-PRÓBA Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola EMLÉKEZÉS-PRÓBA Művészi kísérletek az emlékek felé vezető utak akadálymentesítésére DLA értekezés tézisei Bánföldi Zoltán Témavezető: Tölg Molnár Zoltán festőművész,

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Kari Tanácsának 2011-es határozatai

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Kari Tanácsának 2011-es határozatai A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Kari Tanácsának 2011-es határozatai 1/2011. sz.(2011.02.01.) KT határozat: A PTE Művészeti Kar Kari Tanácsa titkos szavazással 9 IGEN, 0 NEM szavazattal, 0 TARTÓZKODÁS

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI LAKÓHELYEK MAGYARORSZÁGON - MINT A LAKÁSRENDSZER TÁRSADALMI BEFOGADÁST TÁMOGATÓ ÚJ ESZKÖZEI

KÖZÖSSÉGI LAKÓHELYEK MAGYARORSZÁGON - MINT A LAKÁSRENDSZER TÁRSADALMI BEFOGADÁST TÁMOGATÓ ÚJ ESZKÖZEI GLATZ ZSÓFIA - DLA TÉZISFÜZET KÖZÖSSÉGI LAKÓHELYEK MAGYARORSZÁGON - MINT A LAKÁSRENDSZER TÁRSADALMI BEFOGADÁST TÁMOGATÓ ÚJ ESZKÖZEI MESTERMŰ: MMSZ ANYAOTTHON ÁTALAKÍTÁS TÉMAVEZETŐ: HILD GYÖRGY DLA BUDAPESTI

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Egy kiválasztott műanyag jellemző fizikai és kémiai tulajdonságainak ismertetése Adott műanyag termék gyártásához anyag, gép és szerszám választása, majd a gyártástechnológia

Részletesebben

A TEST ÉS AZ ELME VISZONYA

A TEST ÉS AZ ELME VISZONYA A TEST ÉS AZ ELME VISZONYA Amikor ujjammal a falra mutatok és felkérem Önöket, hogy nézzenek oda, minden tekintet a falra irányul, és senki sem az ujjamat nézi. Az ujjam rámutat valamire, és Önök nyilvánvalóan

Részletesebben

Prof. Enikő Csilla Kiss

Prof. Enikő Csilla Kiss Professor of Personality Psychology Head of the Personality and Health Psychology Department. CONTACT Institute of Psychology, H7624 Pécs Ifjúság u. 6. Room: B 307 Tel: +36 72 501516 / E-mail: kiss.eniko

Részletesebben

Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása

Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása Osztatlan angol nyelv és kultúra tanára képzés tanterve (5+1) és (4+1) A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása KÖZÉP- ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLAI ANGOL NYELV ÉS KULTÚRA TANÁR KÉPZÉS:

Részletesebben

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPALKOTÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak megnevezése: képalkotás (Visual Representation) 2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

Részletesebben

Radosza Attila képzőművészeti pályázati tervdokumentáció Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Tanszálló

Radosza Attila képzőművészeti pályázati tervdokumentáció Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Tanszálló Radosza Attila képzőművészeti pályázati tervdokumentáció Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Tanszálló B./C m ű l e í r á s A tanszálló olyan oktatási hely, amelyben

Részletesebben

Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola TRANSZPARENCIA. A fény műve és a mű fénye. DLA értekezés tézisei. Madácsy István.

Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola TRANSZPARENCIA. A fény műve és a mű fénye. DLA értekezés tézisei. Madácsy István. Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola TRANSZPARENCIA A fény műve és a mű fénye DLA értekezés tézisei Madácsy István 2009 Témavezető: Kocsis Imre, DLA Habil, egyetemi tanár A transzparencia nemcsak

Részletesebben

VONÓELEMES HAJTÁSOK (Vázlat)

VONÓELEMES HAJTÁSOK (Vázlat) VONÓELEMES HAJTÁSOK (Vázlat) Hajtások csoportosítása Közvetlen kapcsolatú Közvetítőelemes Erővel záró hajtások Dörzskerékhajtás Szíjhajtás (laposszíj, ékszíj) Alakkal záró hajtások Fogaskerékhajtás Lánchajtás,

Részletesebben

2 modul 3. lecke: Nem-oxid kerámiák

2 modul 3. lecke: Nem-oxid kerámiák 2 modul 3. lecke: Nem-oxid kerámiák A lecke célja, az egyes nem-oxid kerámia fajták szerkezetének, tulajdonságainak, alkalmazásainak a megismerése. Rendkívül érdekes általános és speciális alkalmazási

Részletesebben

V. Termelő tevékenységek listája TEAOR 08

V. Termelő tevékenységek listája TEAOR 08 V. Termelő tevékenységek listája TEAOR 08 10 Élelmiszergyártás o 101 Húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 1011 Húsfeldolgozás, -tartósítás 1012 Baromfihús feldolgozása, tartósítása 1013

Részletesebben

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény a 7. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Elemek halmazba rendezése több szempont alapján. Halmazok ábrázolása. A nyelv logikai elemeinek helyes használata.

Részletesebben

Szemes Tömítéstechnika Kft.

Szemes Tömítéstechnika Kft. GUMITÖMLŐK Alacsony nyomású (préslég) víztömlő Belső: SBR, fekete, sima Külső: SBR, EPDM, fekete, sima Robbanó nyomás: 30 bar Hőmérséklet: -20 ºC- tól + 80 ºC-ig PRESS N/L 10 fekete, sima 10x15 10 100

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DR. KOMAREK LEVENTE

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DR. KOMAREK LEVENTE DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DR. KOMAREK LEVENTE Nyugat-magyarországi Egyetem Sopron 2012 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZÉCHENYI ISTVÁN GAZDÁLKODÁS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYOK DOKTORI

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Történelem és Filozófia

Részletesebben

MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 1.

MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 1. MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 1. 9. előadás /// 2018. április 16. Jó munkahely-rossz munkahely: komfort, design, igény, presztízs Dr habil Vasáros Zsolt DLA, építész, tanszékvezető egyetemi docens BME Építészmérnöki

Részletesebben

Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás szemantikus hálókkal, keretekkel és forgatókönyvvel

Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás szemantikus hálókkal, keretekkel és forgatókönyvvel Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás szemantikus hálókkal, keretekkel és forgatókönyvvel 2007/2008. tanév, I. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem Informatikai

Részletesebben

Kiskarakteres tintasugaras feliratozók jelölési jellemzői

Kiskarakteres tintasugaras feliratozók jelölési jellemzői Kiskarakteres tintasugaras feliratozók jelölési jellemzői 9000-es sorozat Jelölés és kódolás A folyamatos tintasugaras technológia alkalmas szavatossági idő,logó, alfanumerikus szöveg, 1D és 2D vonalkódok

Részletesebben

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának

VIZUÁLIS KULTÚRA. Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő. 11. évfolyam. A vizuális nyelvi elemek adott technikának VIZUÁLIS KULTÚRA Vizuális kultúra emelt szintű érettségi felkészítő 11. évfolyam Heti 2 óra Évi 72 óra 1.1. Vizuális nyelv 1.1.1. A vizuális nyelv alapelemei - Vonal - Sík- és térforma - Tónus, szín -

Részletesebben

SZTE Workshop 2013. április 17-19.

SZTE Workshop 2013. április 17-19. SZTE Workshop 2013. április 17-19. TÁRSASDALOMTUDOMÁNYOK A TÁRSADALOMÉRT TERVEZETT PROGRAM Szent-Györgyi Albert Agóra Informatórium, 2013. ÁPRILIS 17 DÉLELŐTT 9:00 10:00 PLENÁRIS ELŐADÁS Prof. Dr. Szabó

Részletesebben

Milyen messze van a faltól a létra? Milyen messze támasztotta le a mester a létra alját a faltól?

Milyen messze van a faltól a létra? Milyen messze támasztotta le a mester a létra alját a faltól? A kerámia szigetelő a padlótól számítva négy méter magasan van. A kihúzott létra hossza öt méter. Milyen messze van a faltól a létra? Milyen messze támasztotta le a mester a létra alját a faltól? Bármely

Részletesebben

Szerelés 6/2. Villamosenergia-elosztás 6/31. Kábelvezetés 6/39. Világítás és aljzat 6/63. Ajtótartozékok 6/71. Földelési tartozékok 6/78

Szerelés 6/2. Villamosenergia-elosztás 6/31. Kábelvezetés 6/39. Világítás és aljzat 6/63. Ajtótartozékok 6/71. Földelési tartozékok 6/78 Szerelés /2 PB500073 PB500023 PB500218 PB500082 PB500072 PB500222 Villamosenergia-elosztás /31 Kábelvezetés /39 Világítás és aljzat /3 PB500188 PB500223 Ajtótartozékok /71 PB500084 PB500217 Földelési tartozékok

Részletesebben

Művészetek 12. évfolyam - 32 óra

Művészetek 12. évfolyam - 32 óra Művészetek 12. évfolyam - 32 óra Kifejezés, képzőművészet Érzelmek, hangulatok kifejezése 4 óra Az alkotó tevékenységekben a síkbeli, térbeli kifejezőeszközök, a térábrázolási konvenciók, a színtani ismeretek

Részletesebben

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása

Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Az ECOSE Technológia rövid bemutatása Mi az ECOSE Technológia? egy forradalmian új, természetes, formaldehid-mentes kötőanyagtechnológia, mely üveg-, kőzetgyapot és számos más termék gyártásakor biztosítja

Részletesebben

Dr. Péczely László Zoltán. A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája

Dr. Péczely László Zoltán. A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája Dr. Péczely László Zoltán A Grastyán örökség: A játék neurobiológiája A motiváció A motiváció az idegrendszer aspeficikus aktiváltsági állapota, melyet a külső szenzoros információk, és a szervezet belső

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei A BÚZATERMELÉS, A TERMÉNYMANIPULÁCIÓ ÉS A LISZTGYÁRTÁS KOMPLEX ÜZEMTANI ELEMZÉSE.

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei A BÚZATERMELÉS, A TERMÉNYMANIPULÁCIÓ ÉS A LISZTGYÁRTÁS KOMPLEX ÜZEMTANI ELEMZÉSE. Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei A BÚZATERMELÉS, A TERMÉNYMANIPULÁCIÓ ÉS A LISZTGYÁRTÁS KOMPLEX ÜZEMTANI ELEMZÉSE Kiss István Témavezető: Dr. habil. Szűcs István egyetemi docens DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

4. sz. Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola 4/1.sz. Pszichiátria Program

4. sz. Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola 4/1.sz. Pszichiátria Program 4. sz. Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola 4/1.sz. Pszichiátria Program Kurzusvezetö és kurzuscím 4101-K A magatartás modellezése neurokémiája és gyógyszeres befolyásolása. (magyar) (Dr. Bagdy György)

Részletesebben

A hagyomány integrációja a kisiskolások olvasóvá nevelésében

A hagyomány integrációja a kisiskolások olvasóvá nevelésében G. GŐDÉNY ANDREA A hagyomány integrációja a kisiskolások olvasóvá nevelésében [ ] bármennyire önmagában egybehangzó és lekerekített világot alkosson is, a műalkotás mint valóságos, egyedivé vált objektum

Részletesebben

EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ EURÓPA FÖLDRAJZA 1. FÖLDRAJZ ALAPSZAK (NAPPALI MUNKAREND) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ-GEOINFORMATIKA INTÉZET Miskolc, 2018. TARTALOMJEGYZÉK 1. Tantárgyleírás

Részletesebben

Vizuális kommunikáció: alapkompetencia és

Vizuális kommunikáció: alapkompetencia és Vizuális kommunikáció: alapkompetencia és k é p e s s é g r e n d s z e r Sándor Zsuzsa M TA S z a k m ó d s z e r t a n i K u t a t á s i P á l y á z a t Vizuális Mesterpedagógus Műhely Budapest, 2015.

Részletesebben

A poliamid és a polikarbonát piaci helyzete Európában

A poliamid és a polikarbonát piaci helyzete Európában MÛANYAGOK A GAZDASÁGBAN A poliamid és a polikarbonát piaci helyzete Európában Tárgyszavak: poliamid; kaprolaktám; polikarbonát; piaci adatok; alkalmazások. Poliamid A poliamid 6 (PA 6) alapanyagának, a

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM. Doktori Iskola. Farkas Róbert. Formaképzési utópiák objektek és narratív körülmények a térben.

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM. Doktori Iskola. Farkas Róbert. Formaképzési utópiák objektek és narratív körülmények a térben. MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Doktori Iskola Farkas Róbert Formaképzési utópiák objektek és narratív körülmények a térben DLA értekezés Témavezető: Sugár János dr. habil DLA egyetemi docens 2010 Tartalom

Részletesebben

1. A szak tantervét táblázatban összefoglaló, krediteket is megadó, óra és vizsgaterv és a szakirányok bemutatása, kredit-tartalommal is.

1. A szak tantervét táblázatban összefoglaló, krediteket is megadó, óra és vizsgaterv és a szakirányok bemutatása, kredit-tartalommal is. III. Az SZTE ANGLISZTIKA mesterképzési szak tanterve és a tantárgyi programok leírása. A képzési és kimeneti követelményeknek való megfelelés bemutatása 1. A szak tantervét táblázatban öefoglaló, eket

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

ÚJ! ÚJ! ÚJ! www.olcsofurdoszoba.hu CSAPTELEPEK. SANOTREND csaptelep család 40 mm-es csapbetéttel. SANOOPUS csaptelep család 35 mm-es csapbetéttel

ÚJ! ÚJ! ÚJ! www.olcsofurdoszoba.hu CSAPTELEPEK. SANOTREND csaptelep család 40 mm-es csapbetéttel. SANOOPUS csaptelep család 35 mm-es csapbetéttel CSAPTELEPEK SANOTREND 40 mm-es csapbetéttel Cikkszám: 88006 10250 Ft 13000 Ft 13900 Ft Cikkszám: 88002 Cikkszám: 88005 Cikkszám: 88004 11100 Ft, magas Cikkszám: 88007 11450 Ft 21700 Ft Cikkszám: 2500 Bidé

Részletesebben

MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 1.

MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 1. MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 1. 9. előadás /// 2019. április 15. Jó munkahely-rossz munkahely: komfort, design, igény, presztízs Dr habil Vasáros Zsolt DLA, építész, tanszékvezető egyetemi docens BME Építészmérnöki

Részletesebben

A KREATIVITÁS PSZICHOLÓGIÁJA

A KREATIVITÁS PSZICHOLÓGIÁJA A KREATIVITÁS PSZICHOLÓGIÁJA Dr. habil Kőváry Zoltán Egyetemi docens ELTE PPK Pszichológiai Intézet Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék MÉDIA KONFERENCIA Siófok, 2018. 05.09. Miért érdemes a

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja:

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja: J E G Y ZŐKÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 09-én (Kedd) 11.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Medgyaszay Ház Nagykanizsa, Sugár

Részletesebben

EGY GYÓGYSZERHATÓANYAG KÉTFÉLE ELŐÁLLÍTÁSÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA AZ LCA MÓDSZERÉVEL

EGY GYÓGYSZERHATÓANYAG KÉTFÉLE ELŐÁLLÍTÁSÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA AZ LCA MÓDSZERÉVEL EGY GYÓGYSZERHATÓANYAG KÉTFÉLE ELŐÁLLÍTÁSÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA AZ LCA MÓDSZERÉVEL Mérőné Dr. Nótás Erika SZIE, Kémia Tanszék, egyetemi docens Horváth Kitti Rózsa, SZIE környezetmérnök hallgató Réti Gábor

Részletesebben

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben.

A négyzetes és téglalap alakú szilikon szalag termékeink extruziós technológiával készülnek folyóméteres kiszerelésben. Szilikon szalag szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/szilikon-szalag/ Szilikon szalagok Négyzet és téglalap keresztmetszetű tömör szilikon szalagok Négyzetes és téglalap alakú hőálló szilikon szalagok

Részletesebben

A HATALOM ÉS AZ URALOM FOGALMA

A HATALOM ÉS AZ URALOM FOGALMA Farkas Zoltán (egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Szociológiai Intézet) ÖSSZEFOGLALÓ A tanulmány első részében a szerző először röviden utal a hatalom fogalmának jellemző felfogásaira, majd a hatalmat

Részletesebben

DR. SZATHMÁRI JUDIT SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ

DR. SZATHMÁRI JUDIT SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ DR. SZATHMÁRI JUDIT SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyi adatok Név: Dr. Szathmári Judit Születési hely, idı: Karcag, 1973. szeptember 15. Munkahely címe: Eszterházy Károly Fıiskola, Amerikanisztika Tanszék, 3300

Részletesebben

Kétkomponensű szilikon forma levételhez

Kétkomponensű szilikon forma levételhez Kétkomponensű szilikon forma levételhez szilikongumi.com /szilikon-termekek/ontheto-szilikon/ketkomponensu-szilikon-forma-levetelhez/ RTV2 önthető szilikonok Szilikongumi termékeink egyik fő csoportját

Részletesebben

Ön dönt mi megoldást kínálunk

Ön dönt mi megoldást kínálunk www.osram.hu Ne várjon szeptemberig, normál izzóját cserélje most! Ön dönt mi megoldást kínálunk Akár 80% energia megtakarítás Akár 30% energia megtakarítás Akár 50% energia megtakarítás Energiatakarékos

Részletesebben

2. 5 perces akt krokik ecsettel, tussal. Kompozíció 3 15 perces vázlat alapján, lavírozott tussal egy lapra. Ülő akt, háromszög kompozíció.

2. 5 perces akt krokik ecsettel, tussal. Kompozíció 3 15 perces vázlat alapján, lavírozott tussal egy lapra. Ülő akt, háromszög kompozíció. TEMATIKA Tantárgy neve Alakrajz II. Tantárgy kódja KAB 1015 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 6 Félévi követelmény gyakorlati jegy Tematika 1. Figura, mozgásban. Akt krokik, 5 perces. 10 kroki egy beállításról,

Részletesebben

A kooperatív tanulás előnyei

A kooperatív tanulás előnyei A kooperatív tanulás előnyei diákmelléklet ÉN ÉS A VILÁG 5. évfolyam 41 Együttműködési feladatok D1 Matematikai érdeklődésű gyerekek számára Oldjátok meg a következő feladatot! Egy asztalitenisz-versenyen

Részletesebben

studio A fa/alumínium, műanyag/alumínium és műanyag alapanyagú studio ablakok mindegyikét megtalálja a studio Komfort résznél.

studio A fa/alumínium, műanyag/alumínium és műanyag alapanyagú studio ablakok mindegyikét megtalálja a studio Komfort résznél. 12 I 1 studio studio IDEÁLIS AZ EGYEDISÉGET KERESŐKNEK A studio ablakok letisztult formavilága és visszafogott designja tökéletesen illeszkedik az épület architektúrájába. A főként síkban futó termékek

Részletesebben

»K«METSZETEK installáció

»K«METSZETEK installáció Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola»K«METSZETEK installáció DLA mestermunka Szemző Tibor 2017 Témavezető: Dr. habil, CSc. Peternák Miklós tanszékvezető egyetemi tanár Konzulens: CSc. Tillmann

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Történelem és Filozófia

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA Műanyagok a hagyományos, az elektromos és a hibrid hajtású gépkocsikban Németországban a műanyagipar növekedése meghaladja a BIP általános növekedését, ezen belül a járműgyártás műanyag-felhasználása

Részletesebben

Sokoldalú, új stílus L31 L31. Az egyetlen olyan tartalékvilágítási lámpatest, amely 3-féle stílust valósít meg

Sokoldalú, új stílus L31 L31. Az egyetlen olyan tartalékvilágítási lámpatest, amely 3-féle stílust valósít meg L31 L31 egyedi táplálású tartalékvilágítási lámpatestek Sokoldalú, új stílus Az egyetlen olyan tartalékvilágítási lámpatest, amely 3-féle stílust valósít meg 6610 02 > Új stílus, mely szakít az unalmas,

Részletesebben

QUINO lámpatestek VILÁGÍTÁSTECHNIKA KFT. MADE IN HUNGARY. http://www.zengovari.hu/termekeink/sullyesztett_lampatestek. H-1162 Budapest Aulich u. 44.

QUINO lámpatestek VILÁGÍTÁSTECHNIKA KFT. MADE IN HUNGARY. http://www.zengovari.hu/termekeink/sullyesztett_lampatestek. H-1162 Budapest Aulich u. 44. QUINO lámpatestek http://www.zengovari.hu/termekeink/sullyesztett_lampatestek QUINO süllyesztett lámpatestcsalád, mely a teljesítményeknek és az igények megfelelően változó méretekben kerül gyártásra.

Részletesebben

CSOPORTSZOBA III. 2 BD55793 Fektetőágy tároló. 2 BD Görgős műanyag tároló - 9 fiókos. 2 FA_1532 Fogmosópohár tartó, fogassokkal

CSOPORTSZOBA III. 2 BD55793 Fektetőágy tároló. 2 BD Görgős műanyag tároló - 9 fiókos. 2 FA_1532 Fogmosópohár tartó, fogassokkal 8 1 11 9 6 13 10 4 14 3 1 1 www.bdovi.hu 1 mennyiség cikkszám termék BD9 Kör asztal 9 mennyiség cikkszám termék BD93 Fektetőágy tároló 1 AL_DONALD Favázas szék natúr 10 BD800006 Görgős műanyag tároló -

Részletesebben

TARTOZÉKOK I AZ ÚJ DACIA SANDERO ÉS SANDERO STEPWAY

TARTOZÉKOK I AZ ÚJ DACIA SANDERO ÉS SANDERO STEPWAY Dacia Sandero és Sandero Stepway Gyári tartozékok TARTOZÉKOK I AZ ÚJ DACIA SANDERO ÉS SANDERO STEPWAY Minden, amire szüksége lehet a hosszan tartó védelemhez és a maximális kényelemhez. Egyszerűen nagyszerű

Részletesebben

1. fejezet. Bútorajtók és tartozékaik

1. fejezet. Bútorajtók és tartozékaik . fejezet Bútorajtók és tartozékaik .2 Tartalomjegyzék.3 Klasszikus tömörfa kollekció - Trieste, Venezia, Firenze, Positano, Sorrento.4 Klasszikus tömörfa kollekció - Méretjegyzék.5 Klasszikus tömörfa

Részletesebben

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a

(Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a 1 HAGYOMÁNY ÉS MODERNSÉG BENEDETTO CROCE ESZMEVILÁGÁBAN (Eötvös József Könyvkiadó, Budapest 2012) A könyvet tárgyánál fogva és szerzőjére való tekintettel is ajánlom azoknak az olvasóknak a figyelmébe,

Részletesebben

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEK CONTEMPORARY DRAMATURGICAL PROCESSES TRENCSÉNYI KATALIN

DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEK CONTEMPORARY DRAMATURGICAL PROCESSES TRENCSÉNYI KATALIN DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEK CONTEMPORARY DRAMATURGICAL PROCESSES TRENCSÉNYI KATALIN 2013 1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar DOKTORI DISSZERTÁCIÓ TÉZISEI (magyar nyelven) Trencsényi

Részletesebben

Foglalkozási napló. Ötvös

Foglalkozási napló. Ötvös Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Ötvös (OKJ száma: 54 06) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanuló neve:

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ÉS AKKREDITÁCIÓ A FELNŐTTKÉPZÉSBEN

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ÉS AKKREDITÁCIÓ A FELNŐTTKÉPZÉSBEN Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ÉS AKKREDITÁCIÓ A FELNŐTTKÉPZÉSBEN AZ ÉSZAK-ALFÖLDI INTÉZMÉNYEK ESETE Miklósi Márta Témavezető: Dr. Juhász Erika Debreceni Egyetem Humán Tudományok

Részletesebben

Máthé Dóra, Tátrai Ádám, Weiszkopf András

Máthé Dóra, Tátrai Ádám, Weiszkopf András Máthé Dóra, Tátrai Ádám, Weiszkopf András konzulensek: Perényi Tamás DLA, Nagy Márton DLA, Kolossa József DLA, Vincze László DLA BME Építőművészeti Doktori Iskola, 2014/15/1 félév 2014. december 3. 170

Részletesebben

A személyiségtanuláselméleti megközelítései

A személyiségtanuláselméleti megközelítései Boross Viktor A személyiségtanuláselméleti megközelítései tanulás: viselkedésváltozás a tapasztalatok függvényében (pszichoterápia: viselkedésváltozása pszichoterápiás tapasztalatok függvényében) tanulás

Részletesebben

Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk és forgalmazott NBR gumi gyűrűk metrikus és coll méretben darabos és dobozos kiszerelésekben.

Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon tömítőgyűrűk és forgalmazott NBR gumi gyűrűk metrikus és coll méretben darabos és dobozos kiszerelésekben. Szilikon O gyűrű szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/preselt-szilikon-formadarabok/szilikon-o-gyuru/ Egyedi és szabványos szilikon tömítő O gyűrűk gyártása Kínálatunkban megtalálhatók a szilikon

Részletesebben

ELTE Bölcsészettudományi Kar Kutatási adatbázis

ELTE Bölcsészettudományi Kar Kutatási adatbázis Kutatóhely neve: Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék: Orosz Irodalom és Irodalomkutatás Összehasonlító Tanulmányok Doktori Program Kutatási téma címe: Turgenyev prózapoétikájának antik irodalmi gyökerei (Ovidius,

Részletesebben

PAR 56 LED medencelámpa

PAR 56 LED medencelámpa PAR 56 LED medencelámpa PAR 56 LED medencelámpa belgiumi gyártás Tökéletes retrofit megoldás, a korábbi PAR 56 12V 300W izzó kiváltására A beépített vezérlő programmal beállítható az elérni kívánt szín

Részletesebben

198 500 FT-ért SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU MÉRETRE SZABOTT GARÁZSAJTÓK MOTORRAL AZ AKCIÓS ÁRON AZ ALUTECH STANDARD GARÁZSAJTÓ KAPHATÓ 2500X2125 MÉRETIG

198 500 FT-ért SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU MÉRETRE SZABOTT GARÁZSAJTÓK MOTORRAL AZ AKCIÓS ÁRON AZ ALUTECH STANDARD GARÁZSAJTÓ KAPHATÓ 2500X2125 MÉRETIG SZEKCIONÁLT GARÁZSKAPU MÉRETRE SZABOTT GARÁZSAJTÓK MOTORRAL 198 500 FT-ért AZ AKCIÓS ÁRON AZ ALUTECH STANDARD GARÁZSAJTÓ KAPHATÓ 2500X2125 MÉRETIG Az ár az áfá-t tartalmazza. Az akció más kedvezményekkel

Részletesebben

Design Management Díj. Nyertesek és az Üzenet

Design Management Díj. Nyertesek és az Üzenet Design Management Díj Nyertesek és az Üzenet Miről szól a díj? Szükséges feltétel: magas színvonalú formai megjelenés és vízió Elégséges feltétel: a design szerves integrációja az üzleti folyamatokba,

Részletesebben