Hogyan kérj árajánlatot nyomdai munkák esetén? Gondold át, mit szeretnél nyomtatni! A kreatív mellett mindig vedd figyelembe a termék funkcióját is!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hogyan kérj árajánlatot nyomdai munkák esetén? Gondold át, mit szeretnél nyomtatni! A kreatív mellett mindig vedd figyelembe a termék funkcióját is!"

Átírás

1 nyomdai kisokos bevezető gyorstalpaló Ezzel a kis gyűjteménnyel szeretnénk segítséget nyújtani Neked, ha más pályáról érkeztél, hogy elkerüld a felesleges levelezéseket, félreértéseket, vagy az esetleges bosszankodást. Hogyan kérj árajánlatot nyomdai munkák esetén? Gondold át, mit szeretnél nyomtatni! A kreatív mellett mindig vedd figyelembe a termék funkcióját is! Az árajánlat kalkulálásához a nyomdaipari produkciós szakemberünknek a következőkre lesz szüksége: (Figyelem! A sorrend is már megszokott!) 1. Méret 2. Oldalszám 3. Színnyomás 4. Anyag 5. Példányszám 6. Kötészet Ha nem rendelkezel konkrét elképzeléssel, akkor mindenképp érdemes hozzánk fordulnod a Monogrammánál, ahol a grafikus és gyártásvezető a lehetséges anyagok, technikák, színek, költségek, stb. ismeretében javaslatokat ad a kivitelezésre. Emellett a leírtakon kívül felmerülő kérdéseidben is készségesen állunk rendelkezésedre. monogramma.hu H-1092 budapest, ráday utca 24/a

2 alapfogalmak színek 1+0: Kiadvány egy oldalon, egy színnel történő nyomtatása. 1+1: Kiadvány mindkét oldalának egy színnel történő nyomtatása. 4+0: Kiadvány egy oldalon, négy színnel történő nyomtatása. 4+4: Kiadvány mindkét oldalának négy színnel történő nyomtatása. Négyszínnyomás esetén lehetővé válik a színes fotók, ábrák, egyéb illusztrációk nyomtatása. Belívek Többoldalas kiadvány belső oldalai (tehát a borítón kívüli összes oldal). Bemetszés, ritzelés Az a művelet, amikor nyomógépen megfelelő vágóelemek segítségével a papír keresztmetszetét csak részben vágják át. Bemetszést, ritzelést alkalmaznak pl. az öntapadós fóliák kikészítésekor, a nyomtatott felső papírréteg a bemetszés vonalának megfelelően, könnyen leválasztható az alsó hordozórétegről. Biegelés Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például könyvborító) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, dosszié, meghívó) könnyebb záródását biztosítják. CMYK (nyomdai színmód) A négyszínnyomás alapszínei: A színes képeket, grafikai elemeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek a következők: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B).

3 Digitális proof Adathordozóról digitális eljárással készített próbanyomat color nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére. Direkt szín (spot color) Offset és szita nyomtatás esetén Pantone-kóddal megadott szín; ezeket a színeket előre kikeverve töltik a gépekbe. Négyszín és digitális nyomással Pantoneszíneket csak közelítően lehet reprodukálni. Dombornyomtatás Olyan nyomtatási eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok reliefszerű kidomborítása a papír felületéből. Fájlformátum Lényeges egyeztetni az anyagokat tartalmazó fájlok formátumát, az ezek kezeléséhez szükséges szoftverekkel a nyomdának rendelkeznie kell a munkák elkezdéséhez. Leggyakrabban előforduló formátumok a teljesség igénye nélkül: kompozit pdf, ai, eps, jpg, psd, stb... Fóliázás, lakkozás Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé, ellenállóbbá teszi a papírt. A nyomat tartósságát és esztétikai megjelenését jelentősen fokozza. A papírt vágás és biegelés előtt vékony műanyag réteggel vonják be. A szorítóhengerek ragasztóval nyomják rá a vékony, átlátszó műanyag fóliát a papírlapra, ami sima, könnyen tisztítható felületet eredményez, és a nyomat színeit is élénkíti, felerősíti. Optikailag fényes vagy matt változatban létezik. Emeli az adott kiadvány presztizsét, javasoljuk image kiadványok, katalógusok, magazinok borítóinak felületkezelésére. Formalakkozás Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein.

4 Forrásfájl A kiadvány eredeti (első) számítástechnikai feldolgozási formátuma. Grammsúly A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső gramm tömeggel jellemzik. Hajtásformák Oltárhajtás Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív Paralel hajtás A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló). Irkafűzés A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas, legfeljebb a papír vastagságától függően oldalas munkáknál alkalmazható. Az irkafűzés megvalósítható normál vagy omega kapoccsal. A kiadvány felhasználásától függően alkalmazható kettő vagy négy kapocs. ISBN szám Könyvek nemzetközi (UNESCO) 10 számjegyű azonosító száma. A nemzeti ISBN irodától (Országos Széchenyi Könyvtártól) kell kérni a telefonszámon. A könyvnek általában az impresszum (kolofon) oldalán szokás elhelyezni. Karton A g/m2 tömegű kartontermék szerkezete szerint lehet egyrétegű, ekkor az anyagszerkezet egységes, ill. lehet a karton többrétegű, amikor az alkalmazott gyártástechnológiától függően eltérő tulajdonságú, anyagösszetételű egyedi rétegekből áll a termék.

5 Kasírozás Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürke lemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása. Köteles példány A nemzeti könyvtáraknak, Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárnak járó kiadványmennyiség. Könyvből 6, periodikákból példány illeti meg az OSZK-t. A nyilvántartásuk az ISBN, illetve ISSN számok segítségével történik Műnyomó papír Krétázott, simított papír - főleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismeretes. Papírméret A papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában. Perforálás A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére. Számla, megrendelés- vagy sorszámtömbök használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljék. Ezt szolgálja a sorlyukasztás. Ragasztókötés Puhafedelű könyveknél alkalmazott kötési eljárás. RGB-színek Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak. Fontos! RGB színbontású grafikai állomány, grafikai elem nem alkalmas nyomdai kivitelezésére.

6 Riccelés Öntapadó címke olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek. Spirálkötés/spirálozás Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően). Stancolás Minthogy a papírvágógépek csak egyenes vonalban, a papír teljes szélességében tudnak vágni, speciális alakú nyomtatványokat (vagy lyukakat, nyílásokat) csak a kívánt alakzatnak vágóélként a papírba való belenyomásával lehet előállítani. Ma legtöbbször egy kivágóforma (stancaforma) elkészítésével, a magasnyomás módjára végzik; a kivágóforma szükség esetén egyúttal a hajlítóéleket is tartalmazhatja. Tamponnyomás Nem sík felületek nyomására szolgáló eljárás. Terjedelem A kiadvány összes számozott oldalának mennyisége. Vágójel A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét. Vágott méret A kész nyomdai termék mérete. Vektoros grafika Olyan rajzok, melyek matematikailag leírva tárolódnak az állományokba. Pl.:.ai (Adobe illustrator), cdr (CorelDraw)

7 Állományok ellenőrzése Szeretnénk arra koncentrálni, hogy megelőzzük az esetlegesen hibásan, vagy nem a legtökéletesebben leadott anyagokat, ezzel is időt és költséget megspórolva az egyre inkább rövidülő gyártási folyamatokban. Ehhez segítséget nyújt remélhetőleg az Adobe Acrobat preflight profilunk, melynek segítségével Ön is egyszerűen és gyorsan ellenőrizheti a nyomdakész PDF állományait. Képfelbontás Alacsony felbontású képnek tekintjük a 150 dpi alatti felbontású képeket. Ezek azért kerülendőek, mert hiába mutat jó eredményt egy 72 dpi felbontású monitoron egy képanyag, ha a nagyfelbontású (akár 2400 dpi) nyomatokhoz már nem tartalmaz elég információt a részletekről.ilyen esetekben figyelhető meg az úgynevezett pixelesedés, ami nagyban tudja rontani a késztermék élvezhetőségét.fontos ezért, hogy megfelelő képanyag kerüljön kiválasztásra, ugyanis ha egy kép eleve nem tartalmaz elegendő részletet (például a netről letöltött képek esetén), hiába állítjuk át a felbontását képszerkesztő programban, az eredmény nem lesz jobb minőségű! Kifutó beállítások A kifutó hiánya vágási problémákat okozhat az olyan grafikák esetében, amelyek teljesen a lap széléig érnek. Ebben az esetben ugyanis nagyobb területet kell megnyomtatni, és azt kisebbre vágni, hogy elkerülhető legyen a vágási pontatlanságból adódó esetlegesen kivillanó fehér (nyomatlan) rész megjelenése. Kérjük, hogy a kifutó meglétét mindig ellenőrizze a kész PDF-ben, és állítsa be az állomány oldalgeometriáját a megfelelő trimbox méret beállításokkal. A javasolt kifutó mérete 5 mm legyen, táblaborítók esetén pedig 15 mm!

8 Mivel a feldolgozás, és rácsrabontás során a PDF-et a RIP programnak pontosan kell tudnia értelmeznie, ezért nagyon fontos, hogy a PDF állomány az ehhez szükséges minden információt tartalmazza. Ezen információk közül az egyik nagyon fontos a használt betűkészletekre vonatkozó információ. Mivel a PDFet zárt állománynak tekintjük ezért annak tartalmaznia kell beágyazva minden, az értelmezéséhez szükséges információt. A fontbeágyazásnak két alternatívája van, melyek közül a PDF írásakor kell választani. A részleges beágyazás (subset), amikor csak a ténylegesen felhasznált karakterek kerülnek beágyazásra, illetve a teljes betűkészlet beágyazása. A harmadik lehetőség, mellyel nagy biztonsággal el lehet kerülni a fontproblémákból eredő hibákat, az a szövegek görbévé alakítása a kiadványszerkesztést követően. Ebben az esetben a szövegek nem karakterek, hanem mint vektoros objektumok kerülnek kódolásra az állományban. Felesleges segédjelek A kiadványszerkesztő programok által a PDF írás során opcionálisan felrakott néhány segédjel az íves ofszet technológia esetén teljesen felesleges, mivel a gyártás során nem oldalanként, hanem ívenként történik a nyomtatás így a festék terhelés és a passzer állításra is nyomdánk saját segédjeleket használ, melyek eltérnek a szerkesztő programok által felajánlottaktól. Ezek a felesleges jelek inkább károsak, hiszen megjelenésükkel sokszor fontos millimétereket vesznek el az oldalak kifutóiból, melyek feltétlen szükségesek a gyártástechnológia szempontjából. Stancolt termékek esetén fontos, hogy a stancszerszám készítéséhez szükséges stanckontúr megfelelően illeszkedjen a grafikához, de egyszerűen el is lehessen választani attól az állományban, hiszen a nyomtatáskor nem szabad semminek megjelennie a nyomaton a stanckontúr elemeiből. Ezt úgy lehet a legkönnyebben biztosítani, ha a stanckontúr elemeit egy elkülönített (a nyomatásnál nem használt) direktszín csatornára tesszük.

9 Fontos továbbá, hogy a kontúr elemei felülnyomottra (overprint) legyenek állítva, így biztosítható, hogy a stancot tartalmazó szeparáció lekapcsolása után sem marad ott negatívból a stanckontúr. Beazonosíthatatlan oldalak Nehezen beazonosíthatóak az oldalak (ezáltal veszélyeztetve a megfelelő oldalsorrendet), ha a kiadvány nem tartalmaz oldalszámokat és a leadott állományok nevei alapján nem pontosan egyértelmű egy adott oldal pontos elhelyezkedése a kiadványban. Ezért, ha nem egy PDF állományban adja le a teljes kiadvány összes oldalát, akkor fokozottan ügyeljen a fájlok egyértelmű elnevezésére! Például belív15-38.pdf, belív39-45.pdf. Vágásközeli tartalom A képeken a piros vonalak a vágások helyét mutatják. Jól látszik hogy az egyik esetben túl közel vannak a tartalmi elemek a vágások pozícióihoz. Ebben az esetben fenn áll a veszélye annak, hogy a technológiából adódó 1-2 milliméteres vágási ingadozások miatt levágódik néhány fontos oldalrészlet. Érdemes tehát a nem kifutásra szánt lényeges tartalmi elemeket legalább 3-4 milliméternyire elhelyezni a leendő vágások helyétől. Színbeállítási hibák Mivel a színek helyes szeparációját elsősorban a gyártandó termék paraméterei határozzák meg, ezért leginkább akkor fordul elő nem megfelelő színbontás, ha a kapott állomány nem a megrendelésben meghatározott színcsatornákat tartalmazza. Tehát a legalább egy direkt színnel (Pantone) is nyomtatandó termékekhez leadott állomány nem megfelelő, ha abban minden elem CMYK értékekre van bebontva. Ugyanakkor az sem megfelelő, ha egy CMYK-val nyomtatandó anyag állományban véletlenül direktszín csatorna maradt. Továbbá gyakran előforduló hiba még az egyszínes (például csak fekete szöveget tartalmazó) termékek esetében, hogy az állományban marad valamilyen CMYK színkitöltéssel rendelkező elem.

10 Nem definiált vágás A vágás helyének pontos meghatározása elengedhetetlen az állományokban, hiszen kifutással együtt a leadott grafikai anyag nagyobb mint a végleges vágott méret, ezért nem mindegy hogy a vágás ezen belül hol történik. A vágás meghatározásának alapvetően két módja létezik. Az egyik esetben egy rajzolt vágójellel lehet jelezni a vágás helyét, de ez kevésbé szerencsés többek között (a 4. pontban leírt), a segédjelek esetenként kifutást csökkentő volta miatt. Praktikusabb a PDF-hez mint metaadat hozzáfűzni a megfelelő trim box beállítását, mely egyértelműen képes jelezni a vágás helyét. Ezt a beállított trim box méretet a nyomdai PDF workflow szoftverek is képesek értelmezni, és segítségével mindig a megfelelő pozícióba berakni automatikusan a vágójeleket. Rossz oldalméret Nem megfelelő oldalméretnek tekintjük azokat az állományokat, ahol a fájlban meghatározott végleges vágott méret eltér az számunkra leadott megrendelésben szereplőtől. Illetve természetesen a 9. pontban (Nem definiált vágás) leírtak esetén is, ha nem lehet egyértelműen megállapítani a vágás pontos helyét a kiadványban. Nem megfelelő színtér (RGB) A nyomdagépek CMYK színrendszerben működnek, ezért a nyomtatandó képeknek is ilyen CMYK színrendszer szerinti kódolásúaknak kell lenniük. Afényképezőgépek és monitorok RGB színrendszerben dolgoznak, ezért a véglegesen leadott anyagban a képeket át kell konvertálni RGB színtérből CMYK-ba. Mivel a két színrendszer által megjeleníthető színek eltérnek egymástól ez a konverzió jellemzően színváltozással járhat, ezért nagyon fontos hogy a konvertálás ne a nyomdában történjen, hanem a képszerkesztés kezdeti fázisában, hogy a színek beállítása a megfelelő színtérben történjen.

11 Nem megfelelő színtér (ICC) Nem megfelelő a színtér, ha a színbontás során nem a nyomtatási technológiának, vagy nem a nyomtatás során használt papírnak megfelelő ICC színprofil alapján történt. A megfelelő színprofilokról bővebb információt talál honlapunk Colormanagement/ICC Színprofilok menüpontja alatt. Gyakori hiba, hogy a Photoshop alapértelmezett beállításait megtartva a U.S. Web Coated (SWOP) színprofillal történik a színbontás, amely így nem európai szabványok szerint készül, és nem várt színeltéréseket eredményezhet. Rossz felülnyomás (vékony léniák, stanc) Felülnyomott (overprinted) tulajdonságúnak nevezünk egy grafikai elemet, ha az a vele átfedésbe kerülő (alatta levő) egyéb objektumok kitöltését nem befolyásolja. Ha valami nem felülnyomott, akkor kiüti (knock out) maga alól a többi objektumot. Mindkét eset lehet jó is és rossz is, ami az adott szituációtól, illetve a kívánt vizuális hatástól is függhet! Azonban nagyon fontos, hogy a papírnyúlás miatt a nem felülnyomott elemek illeszkedése pontatlan is lehet, ezért célszerű az alacsonyabb fokozatú fekete szövegeket, vékony léniákat, vonalkódot stb. mindig felülnyomottra állítani ha azok valamilyen egyéb objektumot fednek! Ugyanakkor kerülendő a fehér színű objektumok felülnyomottra állítása, ugyanis ebben az esetben azok eltűnnek nyomásnál! Stanckontúr esetén különösen fontos, hogy a stanc elemei mindig overprintre legyenek állítva! Vékony léniák 4 színből Az ofszet nyomtatás során az egyes színkivonatok (CMYK) a nyomógépben egymást követő műveletek során kerülnek a papírra, ezért fokozottan kell ügyelni az egyes színek egymáshoz való tökéletes illeszkedésére. Valamint a technológia sajátosságaiból adódóan nedvesség is éri a nyomatot, így bizonyos képrészek fokozottan érzékenyek lehetnek a színilleszkedésre és az esetleges papírnyúlásokra. Ilyen elemek a vékony léniák több színből (CMYK színek egymásra nyomva), illetve több színből álló felületekben lévő negatív vékony vonalak.

12 Túl nagy festék összfedettség Íves ofszet technológiánál az egymásra nyomtatott színkivonatok (CMYK) százalékos összkitöltési aránya ideális esetben nem jó, ha meghaladja a 280%-ot. A 300%-os összfedettségnél több pedig már súlyos nyomtathatósági problémákat okozhat. Ezért kérjük, hogy törekedjen az ilyen jellegű képelemek használatától. Amennyiben nagy felületen van szükség mély fekete nyomtatására, úgy javasoljuk hogy ezeket a felületeket K:100% + C:40% fedettséggel lássa el. technikai feltételek Stancolt anyagok Olyan munkák esetében, melyek a kötészeti feldolgozás során stancolásra kerülnek, különös figyelmet kell fordítani a stancolási információ megfelelő átadására. A stanckontúr lehetőség szerint ne külön fájlként, hanem az anyagba ágyazva jelenjen meg. A stanckontúr minden esetben csak 100%-os direkt színt, pontosabban egy, a nyomás során nem használt színt tartalmazhat. Soha ne tegyük a stanckontúrt a négy-színbontás részévé! A stanckontúr mindig legyen felülnyomásra (overprint) állítva. Ez a beállítás bármilyen vektorgrafikus vagy oldalszerkesztő szoftverrel elvégezhető. A stanckontúr helyes beállításait a legkönnyebben Adobe Acrobat Professional segítségével ellenőrizhetjük. Nyissuk meg az elkészült PDF-et, majd válasszuk ki az Advanced menü Output Preview pontját. Akkor jártunk el helyesen, ha a stanckontúr színének eltávolításakor a kontúr helye egyáltalán nem látszik, és az adott szín kikapcsolása nem befolyásolja a nyomatra kerülő grafikát.

13 Fájl formátum Nyomdakész fájlokat PDF és PS formátumban fogadunk el. Amennyiben az Ön által használt szoftver nem képes egy menetben PDF-et írni, úgy nyugodtan maradjon a PS formátumnál. Általános szabály, hogy minél kevesebbszer konvertálja az anyagot, annál biztosabb a jó végeredmény. A fájlokat oldalakra bontva kérjük megírni, tehát a kész fájl egy oldala a valóságban is egy oldal méretű legyen. Oldalpárokat ne küldjön, kivéve, ha olyan borítóról van szó, amely Ön által beállított és megtervezett gerincet vagy egyéb kiegészítőt tartalmaz. Kérjük, hogy az oldalak méretét egyértelműen határozzák meg oldalgeometria (trim size) segítségével. Egyéb nyomdai jelek (regisztráció, skálák) használatát kérjük kerülje! Az oldalakra legalább 5-5 mm kifutó kerüljön (gerincben természetesen nem szükséges). Az egybetartozó anyagrészeket lehetőség szerint egy fájlba írja meg. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy kérjük, hogy egy-egy fájl neve egyértelműen utaljon annak tartalmára. A tökéletes minőség elérése érdekében kérjük, ne használjon alacsony felbontású képeket (a minimális felbontás legalább 150 dpi legyen). Fontok A betűkészleteket minden esetben ágyazzák be a PDF-be annak írásakor (embed), vagy alakítsák görbévé a betűproblémák elkerülése érdekében. Színek Az anyagokat composite formában várjuk. Kérjük, csak akkor küldjön színrebontott anyagot, ha a gyártási vagy előkészítési technológia ezt kifejezetten megköveteli. A fájlok kizárólag a nyomtatásra kerülő színeket tartalmazzák (kivétel stanc)! Az anyag ne tartalmazzon nem CMYK színtérben definiált színeket (kivéve természetesen a direkt színeket).

14 felelősségi körök NYOMDA FELELŐSSÉGE Nyomdánk vállalja, hogy a nemzetközi szabványoknak megfelelő minőségben valósítja meg a megrendelő elképzeléseit. A nyomda felelőssége, hogy a megrendelő által leadott nyomdakész fájlokat a tőle elvárható gondossággal és szakmai felkészültséggel dolgozza fel, és azok tartalmát hiánytalanul és leadottal azonos minőségben reprodukálja a nyomtatás során. A maximálisan elérhető minőséget az adott munka nyomtatása során használt papír fajtája határozza meg. A papírosztályok tulajdonságai, a rajtuk reprodukálható színtartomány ISO szabvány által meghatározott ICC színprofilokkal szimulálható. A nyomda felelőssége, hogy biztosítsa a szabvány által elvárt minőséget. A nyomdának nem felelőssége a leadott anyagok tartalmi ellenőrzése. A nyomda nem felelős továbbá a leadott fájlok azon hibáiért, melyek szoftveres úton nem kiszűrhetőek, vagy technológiai szempontból nem minősülnek hibának. MEGRENDELŐ FELELŐSSÉGE A megrendelő felelőssége, hogy az általa vállalt határidőre biztosítsa a megrendelt munka elkészüléséhez szükséges összes információt, beleértve a nyomdakész fájlokat is. A fájlokat a nyomda által igényelt technológiai, és technikai követelményeknek megfelelően kérjük elkészíteni. Az állományok (PDF, PS) tartalmáért a felelősség a megrendelőt terheli, ezért kérjük, az anyag átadása előtt körültekintően ellenőrizzék azokat! monogramma.hu H-1092 budapest, ráday utca 24/a

minő ség dem aximalistáknak NYOMDAI SEGÉDLET

minő ség dem aximalistáknak NYOMDAI SEGÉDLET NYOMDAI SEGÉDLET NYOMDAI SEGÉDLET Annak érdekében, hogy az Önök nyomdai anyagai probléma nélkül és az elvárásoknak megfelelően legyen kinyomtatva, kérjük, olvassák el ezt a rövid nyomdai segédletet. E

Részletesebben

Követelmények a dokumentumokkal kapcsolatban:

Követelmények a dokumentumokkal kapcsolatban: TÁJÉKOZTATÓ Anyagleadás formátuma: Kompozit pdf és postscript file (NEM SZÍNREBONTOTT!) Minden új munkánál 1 próbaoldalt kérünk, mielőtt a teljes anyagot elküldenék! Adathordozó: Ftp adatvonal, DVD, CD,

Részletesebben

CD és DVD gyártásához

CD és DVD gyártásához DiscPrinterKereskedelmiésSzolgáltatóKft. Székhely /számlázási cím: 1035 Budapest, Vörösvári út 39. Telephely /iroda: 1149 Budapest, Mogyoródi út 32. Tel/fax: (+36 1) 786-5368 mobil: (+36 30) 977-0454 E-mail:

Részletesebben

NYOMDAI SEGÉDLET. Ha nem talál választ a kérdésére, kérjük hívja a kapcsolattartóját!

NYOMDAI SEGÉDLET. Ha nem talál választ a kérdésére, kérjük hívja a kapcsolattartóját! NYOMDAI SEGÉDLET NYOMDAI SEGÉDLET Annak érdekében, hogy az Önök nyomdai anyagai probléma nélkül és az elvárásoknak megfelelően legyen kinyomtatva, kérjük, olvassák el ezt a rövid nyomdai segédletet. E

Részletesebben

Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg

Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Kedves Megrendelőnk, nyomtatandó állományát a következő előírások alapján szerkessze meg. Ha ezeket

Részletesebben

osg hungary kft. Anyagleadási feltételek V2.3 H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg.

osg hungary kft. Anyagleadási feltételek V2.3 H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg. osg hungary kft. H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg.hu Anyagleadási feltételek V2.3 Érvényes: 2013. szeptember 1-től visszavonásig. Az OSG Hungary

Részletesebben

Anyagleadási segédlet

Anyagleadási segédlet Anyagleadási segédlet Az Anyagleadási segédletben leírt beállítások, a letölthető templateink és a PDF beállító fájl letöltésével automatikusan megtörténnek. Szerkesztési segédlet Média méret/kifutó/biztonsági

Részletesebben

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk!

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk! Anyagleadási feltételek (széles formátum) Tisztelt Partnerünk! Rövid tájékoztatónk azt a célt szolgálja, hogy a megadott információk alapján, az alábbi paraméterek segítségükre legyenek a gördülékeny gyártásban.

Részletesebben

A színérzetünk három összetevőre bontható:

A színérzetünk három összetevőre bontható: Színelméleti alapok Fény A fény nem más, mint egy elektromágneses sugárzás. Ennek a sugárzásnak egy meghatározott spektrumát képes a szemünk érzékelni, ezt nevezzük látható fénynek. Ez az intervallum személyenként

Részletesebben

I. melléklet: Műszaki Leírás

I. melléklet: Műszaki Leírás I. melléklet: Műszaki Leírás Az alábbi lista nem kimerítő; a lista Tájékoztatási Iroda aktuális igényeihez igazodik Feladatok 1. grafikai tervezés (ide értve: grafikonok, ábrák, táblázatok, illusztrációk

Részletesebben

Általános Anyagleadási segédlet

Általános Anyagleadási segédlet Általános Anyagleadási segédlet Általános anyagleadási segédlet 1 Fájlformátumok 2 Felbontás 3 Színmód 4 Színprofil 4 Színterhelés 5 Média méret/kifutó/biztonsági távolság 5 A fekete szín helyes használata

Részletesebben

Tarifa 2014. Az árak forintban, áfa nélkül értendők! SZALAGOK CÍMOLDALI FELÜLETEK

Tarifa 2014. Az árak forintban, áfa nélkül értendők! SZALAGOK CÍMOLDALI FELÜLETEK Tarifa 01 Érvényes: 01. augusztus -október 1. A Blikk Kft. Blikk kiadványának a választási eljárásról szóló 01. évi XXXVI. tv. 1. 18. -aiban szabályozott politikai reklámokra és hirdetésekre vonatkozó

Részletesebben

Anyagleadási segédlet

Anyagleadási segédlet Anyagleadási segédlet Az Anyagleadási segédletben leírt beállítások, a letölthető templateink és a PDF beállító fájl letöltésével automatikusan megtörténnek. Szerkesztési segédlet Média méret/kifutó/biztonsági

Részletesebben

Az árlistában szereplő összegek nettó árak, melyek nem tartalmazzák a 27%-os ÁFÁ-t! 1024 Budapest, Keleti Károly utca 31/b

Az árlistában szereplő összegek nettó árak, melyek nem tartalmazzák a 27%-os ÁFÁ-t! 1024 Budapest, Keleti Károly utca 31/b ÁRLISTA Érvényes: 2015. január 5-től. Az árlistában szereplő összegek nettó árak, melyek nem tartalmazzák a 27%-os ÁFÁ-t! Copy Károly Nyomtatás és Fénymásolás 1024 Budapest, Keleti Károly utca 31/b Nyitva

Részletesebben

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk az A és a B sorozat leggyakoribb papírméreteit.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk az A és a B sorozat leggyakoribb papírméreteit. Art Jupiter Kft. GRAPHICDESIGN A nyomdai gyakorlatban kétféle papírral találkozhatunk, attól függõen, hogy milyen nyomógépen, milyen technológiával dolgozzuk fel: íves, és tekercses formában. A legjellemzõbb

Részletesebben

GRAFIKUS B CSOPORT

GRAFIKUS B CSOPORT FORRAI MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM A MAGYARORSZÁGI METODISTA EGYHÁZ FENNTARTÁSÁBAN GRAFIKUS 54 211 04 KOMPLEX SZAKMAI VIZSGA GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG B CSOPORT A vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

B Beakasztás A könyvtest (belívek) beragasztása a táblába (keménytábla esetén) vagy a fedélbe (puhatábla esetén).

B Beakasztás A könyvtest (belívek) beragasztása a táblába (keménytábla esetén) vagy a fedélbe (puhatábla esetén). Gyakran használt nyomdai kifejezések A Z-ig A Adathordozó Számítástechnikai eszköz (CD, DVD, pendrive, hordozható winchester stb.), amelyre a nyomdailag feldolgozásra kerülő anyagot mentik a grafikusok

Részletesebben

Tervezési paraméterek

Tervezési paraméterek Tervezési paraméterek Általános információk Kérjük, hogy az előkészített anyagok fontokat ne tartalmazzanak! A dokumentum mérete legyen arányos a plakát méretével. Amennyiben az anyag direkt színeket tartalmaz,

Részletesebben

Színek 2013.10.20. 1

Színek 2013.10.20. 1 Színek 2013.10.20. 1 Képek osztályozása Álló vagy mozgó (animált) kép Fekete-fehér vagy színes kép 2013.10.20. 2 A színes kép Az emberi szem kb. 380-760 nm hullámhosszúságú fénytartományra érzékeny. (Ez

Részletesebben

USINESS MEDIA MAGYARORSZÁG MÉDIAAJÁNLAT

USINESS MEDIA MAGYARORSZÁG MÉDIAAJÁNLAT B USINESS MEDIA MAGYARORSZÁG MÉDIAAJÁNLAT 2009 WWW.CSALADIHAZ.HU L O N L O Business Media Magyarország Kft. Családi ház 2009 Hirdetések árai Méret Listaár Csa 2 oldal (panoráma) 950 000 A kedvezmény a

Részletesebben

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések:

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések: Oldal: 1 / 5 Színminőség-útmutató Az útmutató segítségével a felhasználók áttekintést kapnak arról, hogyan használhatók fel a nyomtatón rendelkezésre álló műveletek a színes kimenet beállításához és testreszabásához.

Részletesebben

CODEX Zrt. Anyagleadási feltételek és segédlet

CODEX Zrt. Anyagleadási feltételek és segédlet CODEX Zrt. Anyagleadási feltételek és segédlet Milyen állományokat tud fogadni a nyomda? Milyen állományokat tud fogadni a nyomda? Hogyan készíthet PDF állományt? A nyomdakész állomány követelményei Anyagleadás

Részletesebben

CODEX Értékpapírnyomda Technikai, technológiai feltételek és anyagleadási segédlet

CODEX Értékpapírnyomda Technikai, technológiai feltételek és anyagleadási segédlet CODEX Értékpapírnyomda Technikai, technológiai feltételek és anyagleadási segédlet Technikai feltételek FÁJL FORMÁTUM Általános szabály, nyomdakész fájlokat kizárólag PDF formátumban fogadunk el (lehetőleg

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

MEGJELENÉS: 2009 2. negyedév

MEGJELENÉS: 2009 2. negyedév BALATON 2009. évi programokkal www.viapannonia.hu Balaton 2009 BALATON 2009 Az angol-német-magyar nyelvű, A/5 méretű turisztikai kiadvány a balatoni régióban kalauzolja el a hazai és külföldi turistákat.

Részletesebben

D E K O R. Az elsőszámú márka a lakberendezésben világszerte. inspiráció. stílusok esztétika hatások. praktikus ötletek. trendek.

D E K O R. Az elsőszámú márka a lakberendezésben világszerte. inspiráció. stílusok esztétika hatások. praktikus ötletek. trendek. inspiráció stílusok esztétika hatások trendek praktikus ötletek ízléses eklektika elérhető minőség életstílus Nemzetközi szellemiség Médiaajánló 2006 NETWORK ÉS KONCEPCIÓ 1987-ben az első ELLE DEKOR megjelenésével

Részletesebben

Keskeny Nyomda. Effektlakk forma készítés

Keskeny Nyomda. Effektlakk forma készítés Keskeny Nyomda Effektlakk forma készítés Tisztelt Partnerünk! A Keskeny Nyomda új Hibrid effekt UV lakkozási technológiáinak alkalmazásával, olyan egyedi és elegáns megjelenésű nyomdatermékeket hozhatunk

Részletesebben

Vállalási ár (nettó) / db

Vállalási ár (nettó) / db 2. sz gyártási táblázat - MFB - Kreatív tervezés, Kreatív gyártás, Médiatervezés, Média vásárlás, BTL Kreatív tervezési-, gyártási-, kampányszervezési- és ügyfélkapcsolati feladatok, irodai költségek 2.1.

Részletesebben

HU-Budapest: Nyomdai kivitelezési szolgáltatások 2011/S 16-023603

HU-Budapest: Nyomdai kivitelezési szolgáltatások 2011/S 16-023603 1/8 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:23603-2011:text:hu:html HU-Budapest: Nyomdai kivitelezési szolgáltatások 2011/S 16-023603 Országgyűlés Hivatala, Kossuth L.

Részletesebben

ÁRLISTA. Copy Károly Nyomtatás és Fénymásolás Budapest, Keleti Károly utca 31/b. Nyitva tartás: H - CS 9:00-18:00 P 9:00-15:30

ÁRLISTA. Copy Károly Nyomtatás és Fénymásolás Budapest, Keleti Károly utca 31/b. Nyitva tartás: H - CS 9:00-18:00 P 9:00-15:30 ÁRLISTA Érvényes: 2017. február 1-től. Áraink az ÁFÁ-t tartalmazzák. Copy Károly Nyomtatás és Fénymásolás 1024 Budapest, Keleti Károly utca 31/b Nyitva tartás: H - CS 9:00-18:00 P 9:00-15:30 www.copykaroly.hu

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

A boríték előoldalán a valamelyik - általában - a jobb alsó sarokban fóliával takart ablak található, így

A boríték előoldalán a valamelyik - általában - a jobb alsó sarokban fóliával takart ablak található, így Ablakos boríték A boríték előoldalán a valamelyik - általában - a jobb alsó sarokban fóliával takart ablak található, így látható válik a levélre írt címzés. Adathordozó Számítástechnikai eszköz (floppy,

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Általános anyagleadási feltételek. Segédlet és kiegészítés az általános anyagleadási feltételekhez

Tisztelt Partnerünk! Általános anyagleadási feltételek. Segédlet és kiegészítés az általános anyagleadási feltételekhez Tisztelt Partnerünk! A So-Ta Print Kft. az alábbi anyagleadási feltétekben határozza meg a nyomdába érkező anyagokkal kapcsolatos technikai, technológiai elvárásait, és ezúton szeretné tájékoztatni partnereit

Részletesebben

P O R T F O L I Ó 2 0 0 8 SZABADKÉZ PRODUKCIÓS IRODA

P O R T F O L I Ó 2 0 0 8 SZABADKÉZ PRODUKCIÓS IRODA P O R T F O L I Ó 2008 SZABADKÉZ PRODUKCIÓS IRODA INFORMÁCIÓ A Szabadkéz Produkció alapításának gondolata 1994 elején fogalmazódott meg a tulajdonosokban, majd az elôzetes piaci elemzések alapján végül

Részletesebben

PORTFOLIÓ SZABADKÉZ PRODUKCIÓS IRODA

PORTFOLIÓ SZABADKÉZ PRODUKCIÓS IRODA PORTFOLIÓ 2007 SZABADKÉZ PRODUKCIÓS IRODA INFORMÁCIÓ A Szabadkéz Kft. alapításának gondolata 1994 elején fogalmazódott meg a tulajdonosokban, majd az elôzetes piaci elemzések alapján végül 1995 végére

Részletesebben

A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL A RÓMAI SZERZÕDÉSEK 50. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL GRAFIKAI ÚTMUTATÓ Logó A logó A logó mérete A logó háttere (üresen maradó keret) A logó színei A logó különbözõ nyelvi változatai Kerülendõ Tipográfia Színek

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 1. Általános rendelkezések Jelen általános szerződési feltételek (ÁSZF) minden, a Belvárosi Nyomda Zrt. (székhely: 1089 Budapest, Visi Imre u. 12.) és a Megrendelő közötti

Részletesebben

NYOMDAIPAR ISMERETEK

NYOMDAIPAR ISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 17. 8:00 Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Nyomdaipar

Részletesebben

Tarifa 2014. 1 hasáb 2 hasáb 3 hasáb 4 hasáb 5 hasáb 6 hasáb 43 mm 90 mm 137 mm 184 mm 231 mm 278 mm. Blikk - Országos Méret FF 2C 4C

Tarifa 2014. 1 hasáb 2 hasáb 3 hasáb 4 hasáb 5 hasáb 6 hasáb 43 mm 90 mm 137 mm 184 mm 231 mm 278 mm. Blikk - Országos Méret FF 2C 4C Tarifa 2014 Érvényes: 2014. április 6 - május 25. A Ringier Kiadó Kft. Blikk kiadványának a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. tv. 146. 148. -aiban szabályozott politikai reklámokra és hirdetésekre

Részletesebben

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve A Maxinery Kft. arculati kézikönyve Készült: 2016. A Maxinery Kft. arculati kézikönyve tartalmazza a Maxinery Kft.-nek készült logót, a logónak a helyes használatát és egyéb reklámeszközökön való megjelenítését.

Részletesebben

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12.

Számítógépes grafika. Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Számítógépes grafika Készítette: Farkas Ildikó 2006.Január 12. Az emberi látás Jellegzetességei: az emberi látás térlátás A multimédia alkalmazások az emberi érzékszervek összetett használatára építenek.

Részletesebben

Műszaki leírás. műnyomó papír 135 g, ofszet vagy digitális nyomdai eljárással, Pécsre szállítással

Műszaki leírás. műnyomó papír 135 g, ofszet vagy digitális nyomdai eljárással, Pécsre szállítással Műszaki leírás Nyomdai tevékenység 1. Plakátok nyomtatása, összesen 76 féle, 76 rendezvényre, alkalmanként az adott rendezvényre vonatkozó plakátból 150 db, méret A/2, fényes műnyomó papír 135g, ofszet

Részletesebben

M é d i a a j á n l at 2014

M é d i a a j á n l at 2014 Médiaajánlat 2014 Normál hirdetési felületeink és áraink Belíven 290 000 Ft+áfa 1/1 oldal 177 120 mm 86 245 mm 180 000 Ft+áfa Kifutós méret (kifutó nélkül) 215 145 mm Kifutós méret (kifutó nélkül) 110

Részletesebben

Ha letöltött betűtípusokat használ, akkor ellenőrizze, hogy a betűtípusokat támogatja-e a nyomtató, a számítógép és a program.

Ha letöltött betűtípusokat használ, akkor ellenőrizze, hogy a betűtípusokat támogatja-e a nyomtató, a számítógép és a program. Oldal: 1 / 13 Nyomtatási minőség útmutató Ha az itt megadottak a problémát nem orvosolják, akkor lépjen kapcsolatba az Ügyfélszolgálattal. Előfordulhat, hogy a nyomtatójának egy alkatrészét be kell állítani

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Érvényes: 2006. június 15-től visszavonásig! ÁLTALÁNOS ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK

Tisztelt Partnerünk! Érvényes: 2006. június 15-től visszavonásig! ÁLTALÁNOS ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK Tisztelt Partnerünk! A Keskeny és Társai Nyomdaipari Kft. az alábbi anyagleadási feltétekben határozza meg a nyomdába érkező anyagokkal kapcsolatos technikai, techológiai elvárásait. Kérjük tanulmányozza

Részletesebben

Media Service Zawada Kft. MÉDIAAJÁNLÓ. Kiadványok, tarifatáblázatok, megjelenések

Media Service Zawada Kft. MÉDIAAJÁNLÓ. Kiadványok, tarifatáblázatok, megjelenések Media Service Zawada Kft. MÉDIAAJÁNLÓ 200 Cégtörténet... 2. oldal Kiadványok, tarifatáblázatok, megjelenések SCOOBY-DOO!...3. oldal Hupikék Törpikék...4. oldal LazyTown...5. oldal FIFI virágoskertje...6.

Részletesebben

Tisztelt Gazdasági szereplők!

Tisztelt Gazdasági szereplők! Tárgy: 20402/2015 iktatószámon indított Nyomdai keretszerződés elnevezésű nemzeti nyílt eljárás ajánlattételi határidejének hosszabbítása és kiegészítő tájékoztatásának megküldése Kapcsolattartó: Dr. Kassai

Részletesebben

Produkciós lista 2014

Produkciós lista 2014 2014 Produkciós lista ÓRIÁSPLAKÁT Óriásplakátok nyomdai kívánalmai (nyomdára vonatkozik) I. Anyagminőség: A közterületen kihelyezendő papírplakátokkal szembeni elvárás, hogy bírják az előkészítés és kihelyezés

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Érvényes: 2006. június 15-től visszavonásig! ÁLTALÁNOS ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK

Tisztelt Partnerünk! Érvényes: 2006. június 15-től visszavonásig! ÁLTALÁNOS ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK Tisztelt Partnerünk! A Keskeny és Társai Nyomdaipari Kft. az alábbi anyagleadási feltétekben határozza meg a nyomdába érkező anyagokkal kapcsolatos technikai, techológiai elvárásait. Kérjük tanulmányozza

Részletesebben

MÉDIAAJÁNLAT OPTIKAI MAGAZIN

MÉDIAAJÁNLAT OPTIKAI MAGAZIN Az Optikai Magazin profilja Az Optikai Magazin az optikus társadalom magas szakmai színvonalú, hiteles és egyetlen tematikus információ forrása. Optikusok, optometristák által optikusoknak, optometristáknak,

Részletesebben

Nyomtatási útmutató. A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése. Nyomtatási útmutató. 1 Húzza ki a tálcát. Oldal: 1 / 19

Nyomtatási útmutató. A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése. Nyomtatási útmutató. 1 Húzza ki a tálcát. Oldal: 1 / 19 Oldal: 1 / 19 Nyomtatási útmutató A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése VIGYÁZAT! SÉRÜLÉSVESZÉLY: A berendezés stabilitásvesztésének elkerülése érdekében minden egyes tálcába különkülön töltse be a papírt.

Részletesebben

A DIGITÁLIS NYOMTATÁS

A DIGITÁLIS NYOMTATÁS A HAGYOMÁNYOS NYOMDATECHNIKÁRÓL Az ofszet nyomdatechnikai eljárás során a nyomtatni kívánt anyagról elôször filmet kell készíteni, majd nyomólemezt (CTP esetén közvetlenül nyomólemezt) ezután kezdôdhet

Részletesebben

3.1.1. A márka megjelenítése, márka elemek A logo A logo körül minimálisan szabadon hagyandó terület

3.1.1. A márka megjelenítése, márka elemek A logo A logo körül minimálisan szabadon hagyandó terület 2007. július. 3.. körül minimálisan szabadon hagyandó terület 3 Minden egyes OTP csoporttag logoja esetében érvényes szabály, hogy az embléma (a kör) méretének egyharmad része távolságot kell szabadon

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

Árjegyzék. Nyomtatás. Fekete-fehér 1 oldalas Color Copy-ra (90 g-os)

Árjegyzék. Nyomtatás. Fekete-fehér 1 oldalas Color Copy-ra (90 g-os) Árjegyzék ÁRJEGYZÉK Fénymásolás A/4 Nyomtatás A/4 matt fényes SRA3 matt SRA3 fényes Fekete-fehér 1 oldalas 12,00 24,00 100 db fölött 10,00 20,00 Fekete-fehér 2 oldalas 20,00 40,00 100 db fölött 18,00 36,00

Részletesebben

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika

Elemek a kiadványban. Tervez grafika számítógépen. A képek feldolgozásának fejl dése ICC. Kép. Szöveg. Grafika Elemek a kiadványban Kép Tervez grafika számítógépen Szöveg Grafika A képek feldolgozásának fejl dése Fekete fehér fotók autotípiai rács Színes képek megjelenése nyomtatásban: CMYK színkivonatok készítése

Részletesebben

vectorworks.webnode.hu PORTFOLIO Bemutatkozó anyag / Ismertető

vectorworks.webnode.hu PORTFOLIO Bemutatkozó anyag / Ismertető vectorworks.webnode.hu PORTFOLIO Bemutatkozó anyag / Ismertető ... azok a reklámok, melyek tetszenek a fogyasztóknak, sokkal több árut tudnak eladni, mint a kevésbé népszerűek. (David Ogilvy) Néhány szó

Részletesebben

SURFACE SPECIALIST. Prospektus Kft Veszprém, Tartu u. 6. Tel.: Fax:

SURFACE SPECIALIST. Prospektus Kft Veszprém, Tartu u. 6. Tel.: Fax: SURFACE SPECIALIST Prospektus Kft. 8200 Veszprém, Tartu u. 6. Tel.: 06-88-422-914 Fax: 06-88-405-012 www.prospektusnyomda.hu info@prospektusnyomda.hu Nyomdánk bemutatása Nyomdánkat magas technológiai színvonalú

Részletesebben

ÉLETképek. médiaajánlat. megjelenik kéthetente. R á k o s p a l o t a P e s t ú j h e l y Ú j p a l o t a k ö z é l e t i l a p j a

ÉLETképek. médiaajánlat. megjelenik kéthetente. R á k o s p a l o t a P e s t ú j h e l y Ú j p a l o t a k ö z é l e t i l a p j a XV. K E R Ü L E T I ÉLETképek megjelenik kéthetente R á k o s p a l o t a P e s t ú j h e l y Ú j p a l o t a k ö z é l e t i l a p j a médiaajánlat 2 ÉLETképek Médiaajánlat Az ÉLETképek a XV. kerületi

Részletesebben

LEGYEN ÖN IS PARTNERÜNK!

LEGYEN ÖN IS PARTNERÜNK! MÉDIAAJÁNLAT 2015 Mert elvégre is minden eset és minden kórállapot a beteg testére szabott egyéni diétáját követeli meg. Hippokratész LEGYEN ÖN IS PARTNERÜNK! Az Új DIÉTA a táplálkozástudománnyal foglalkozó

Részletesebben

PostScript írás. (avagy File-ba nyomtatás)

PostScript írás. (avagy File-ba nyomtatás) A Zárt állományok, (PostScript ill. PDF) rendszerfüggetlen állományok, nem szerkeszthetőek vagy csak korlátozottan módosíthatóak. A megfelelően elkészített PS ill. PDF formátumban létrehozott állományok

Részletesebben

Szerződés melléklet a Délkelet-Press Kft-ben végzett digitális anyagfeldolgozás általános feltételeiről Érvényes: 2010.

Szerződés melléklet a Délkelet-Press Kft-ben végzett digitális anyagfeldolgozás általános feltételeiről Érvényes: 2010. Szerződés melléklet a Délkelet-Press Kft-ben végzett digitális anyagfeldolgozás általános feltételeiről Érvényes: 2010. október 21-től Jelen specifikáció a Délkelet-Press Kft-vel kötött vállalkozási szerződés

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Nyomdaipari gépmester szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 5 213 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Méret szélesség x magasság x talp. 20x24x10 cm. 24x35x8 cm. 26x35x12 cm. 32x41x12 cm. 45x36x15 cm. Boros tasak. 10x38x8,5 cm. 250 db alatti mennyiség

Méret szélesség x magasság x talp. 20x24x10 cm. 24x35x8 cm. 26x35x12 cm. 32x41x12 cm. 45x36x15 cm. Boros tasak. 10x38x8,5 cm. 250 db alatti mennyiség Zsinórfüles kraft papírtáska Méret szélesség x magasság x talp Színe Nyomatlan táskák nettó ára 1000 db-tól 500 db-tól 1-499 db-ig 20x24x10 cm 173 Ft 188 Ft 203 Ft 24x35x8 cm 158 Ft 173 Ft 188 Ft 26x35x12

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK NYOMDAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK Rövid választ igénylő feladatok 1. feladat 5 pont Pótolja a táblázat hiányzó adatait! Szabványos elnevezés Méret, mm Szabványos elnevezés

Részletesebben

office@promoboard.hu / +36 20 9363 799 / www.promoboard.hu

office@promoboard.hu / +36 20 9363 799 / www.promoboard.hu rólunk http://www.youtube.com/watch?v=5bql0pndm0a http://www.youtube.com/watch?v=ogqf6pckwua A promoboard egy nagyméretű, 2 oldalas mozgó reklámfelület. Rendkívül mobil eszköz, amely közvetlen, direkt

Részletesebben

NYOMÓGÉPEK. minő ség dem aximalistáknak. HEIDELBERG Speedmaster CD-74-8P. HEIDELBERG Speedmaster 52-5-H

NYOMÓGÉPEK. minő ség dem aximalistáknak. HEIDELBERG Speedmaster CD-74-8P. HEIDELBERG Speedmaster 52-5-H NYOMÓGÉPEK HEIDELBERG Speedmaster CD-74-8P Megjegyzés: 74 - maximális szélesség cm-ben 8 - a nyomóművek száma P - Perfector / fordító opció Maximális papírformátum: 530x740 mm Maximális kinyomás Schön

Részletesebben

Tarifa Termékprofil A Népszabadság hiteles és minőségi tartalommal szolgálja ki a médiafogyasztókat,

Tarifa Termékprofil A Népszabadság hiteles és minőségi tartalommal szolgálja ki a médiafogyasztókat, Termékprofil A Népszabadság hiteles és minőségi tartalommal szolgálja ki a médiafogyasztókat, szerepe meghatározó a magyar nyelvű minőségi tartalomszolgáltatásban. A Népszabadság Magyarország legnépszerűbb

Részletesebben

KáE Stúdió - Gyorsnyomtatás árlista 2015 Megnevezés Boríték (fehér kreatív) C6 fekete nyomtatás Boríték (fehér kreatív) C6 színes nyomtatás Boríték

KáE Stúdió - Gyorsnyomtatás árlista 2015 Megnevezés Boríték (fehér kreatív) C6 fekete nyomtatás Boríték (fehér kreatív) C6 színes nyomtatás Boríték KáE Stúdió - Gyorsnyomtatás árlista 2015 Megnevezés Boríték (fehér kreatív) C6 fekete nyomtatás Boríték (fehér kreatív) C6 színes nyomtatás Boríték (fehér kreatív) DL-francia fekete nyomtatás Boríték (fehér

Részletesebben

Nyomtatási útmutató. Nyomtatási útmutató. Információs vonal: 00 36 46 562 000 - info@nyomdavonal.hu - www.nyomdavonal.hu

Nyomtatási útmutató. Nyomtatási útmutató. Információs vonal: 00 36 46 562 000 - info@nyomdavonal.hu - www.nyomdavonal.hu Hogyan készítsük elő saját nyomdatermékünket... Tartalomjegyzék Nyomtatási adatok előállítása 2 Szerkesztőprogramok áttekintése 2 Körbevágás, vágási felületek 3 Vágó és nyomtatási segédjelek 3 Többoldalas

Részletesebben

MUNKAANYAG. Simon Péter. Előkészítés a késztermék nyomdai kivitelezésére, a kivitelezés ellenőrzése. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Simon Péter. Előkészítés a késztermék nyomdai kivitelezésére, a kivitelezés ellenőrzése. A követelménymodul megnevezése: Simon Péter Előkészítés a késztermék nyomdai kivitelezésére, a kivitelezés ellenőrzése A követelménymodul megnevezése: Számítógépes grafikai programok használata, grafikai, tipográfiai tervezés, képfeldolgozás

Részletesebben

MÉDIAAJÁNLAT. A Gyógyszerészi Hírlap a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalos lapja TÉNYEK. 5000 gyógyszerész kapja névre szólóan havonta

MÉDIAAJÁNLAT. A Gyógyszerészi Hírlap a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalos lapja TÉNYEK. 5000 gyógyszerész kapja névre szólóan havonta MÉDIAAJÁNLAT A Gyógyszerészi Hírlap a Magyar Gyógyszerészi Kamara hivatalos lapja TÉNYEK 5000 gyógyszerész kapja névre szólóan havonta A GYÓYGSZERÉSZI HÍRLAP ELÔNYEI, SIKERE A Magyar Gyógyszerészi Kamara

Részletesebben

TIPOGRÁFIA. (számítógépes gyakorlat 5)

TIPOGRÁFIA. (számítógépes gyakorlat 5) TIPOGRÁFIA (számítógépes gyakorlat 5) építészlabor bevezető kurzus neve gesztor intézet építészeti intézet szak/képzés/tagozat építész/ba/nappali előadás/gyakorlat/labor (heti) 0/2/0 helye a képzésben

Részletesebben

HASZNOS TUDNIVALÓK KÉPZÉSTÉR

HASZNOS TUDNIVALÓK KÉPZÉSTÉR SZOLGÁLTATÁSOK Megjelenés a cégkatalógusban Bemutatkozó oldal Bemutatkozó oldalak javítása Reklámoldal A bemutatkozó oldalhoz a szöveget és a logót honlapunk Ügyfél Adminisztrációs Rendszerén keresztül

Részletesebben

GALENUS KIADÓ SZAKMAI LAPOK

GALENUS KIADÓ SZAKMAI LAPOK GALENUS KIADÓ SZAKMAI LAPOK STUDIUM & ACTICUM A Studium & Practicum gyógyszerészeti folyóirat akkreditált továbbképzési cikkekkel CÉLCSOPORT: gyógyszerész PÉLDÁNYSZÁM: 1000 MEGJELENÉS: évente 10 alkalommal

Részletesebben

Gyártási paraméterek

Gyártási paraméterek Gyártási paraméterek Általános információk Csíkragasztásra (utólagos felülragasztásra) garanciát vállalni nem áll módunkban, ezért azt nem javasoljuk! A roll-up berendezésekbe kihelyezendő plakátok csíkragasztására

Részletesebben

Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007

Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Térképismeret ELTE TTK Földtudományi és Földrajz BSc. 2007 Török Zsolt, Draskovits Zsuzsa ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék http://lazarus.elte.hu 2.Előadás Generalizálás Hagyományos és

Részletesebben

34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck)

34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck) 34 Téglány vagy négyszögfedések (Rechteck) Kettős téglányfedés A kettős téglányfedés jellemzője, hogy a harmadik sor az elsőre még ráfed és a fedés kötésben történik. Ennél a fedési módnál is alapszabály:

Részletesebben

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja

Képszerkesztés. Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2. A modul célja Képszerkesztés Letölthető mintafeladatok gyakorláshoz: Minta teszt 1 Minta teszt 2 A modul célja Az ECDL Képszerkesztés alapfokú követelményrendszerben (Syllabus 1.0) a vizsgázónak értenie kell a digitális

Részletesebben

Információs vonal: +36 30 4974-064 - empire.nyomda@gmail.com - www.empiremedia.hu. Nyomtatási útmutató

Információs vonal: +36 30 4974-064 - empire.nyomda@gmail.com - www.empiremedia.hu. Nyomtatási útmutató Nyomtatási útmutató Hogyan készítsük elő saját nyomdatermékünket... Tartalomjegyzék Nyomtatási adatok előállítása 3 Szerkesztőprogramok áttekintése 3 Körbevágás, vágási felületek 4 Vágó és nyomtatási segédjelek

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

Anyagleadási segédlet

Anyagleadási segédlet 2007 Anyagleadási segédlet 1 Bevezető A több vállalaton átívelő, láncszerű szolgáltatásoknál a fokozott ellenőrzés és a megelőző egyeztetés nélkülözhetetlen. A legtöbb probléma, anyagleadáskor (munka átadáskor)

Részletesebben

Alapfogalmak 1. Alapszínek Színkeverés Színek reprodukálása Vektor és bittérkép Postscript és PDF REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ

Alapfogalmak 1. Alapszínek Színkeverés Színek reprodukálása Vektor és bittérkép Postscript és PDF REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ Alapfogalmak 1. Alapszínek Színkeverés Színek reprodukálása Vektor és bittérkép Postscript és PDF REACTOR REPRODUKCIÓS STÚDIÓ 2 A kiadványsorozat elsôdleges célja, hogy a Reactor Kft. megrendelôinek hasznos

Részletesebben

Design: Emiliano Godoy. M é d i a a j á n l ó

Design: Emiliano Godoy. M é d i a a j á n l ó Design: Emiliano Godoy 2009 M é d i a a j á n l ó 2 Médiaajánló 2009 Bemutatkozás 3 Tizenegyedik éve, kéthavonta megjelenô luxus lakberendezési magazin, gyönyörû fotókkal, gazdag tartalommal, angol nyelvû

Részletesebben

TOWER COOL MOMENTS B/5 HETI AGENDA ZSEBNAPTÁR TÁRGYALÁSI NAPLÓ fehér papír 70 gr 160 oldal mm Ft

TOWER COOL MOMENTS B/5 HETI AGENDA ZSEBNAPTÁR TÁRGYALÁSI NAPLÓ fehér papír 70 gr 160 oldal mm Ft 2 TOWER -06-07 -08 Információs anyag: elöl 16 oldal, hátul 16 oldal telefonregiszter, jegyzet Borító: műbőrrel borított karton tábla elől-hátul Jelzőszalag: ezüst (zsebnaptárban nincs jelzőszalag) Belív

Részletesebben

52 213 03 1000 00 00 Nyomdai gépmester Nyomdai gépmester

52 213 03 1000 00 00 Nyomdai gépmester Nyomdai gépmester A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ÁSZF. (Általános Szerződési Feltételek)

ÁSZF. (Általános Szerződési Feltételek) ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) I. Általános rendelkezések 1. Jelen általános szerződési feltételek a PRIME RATE Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (1044 Budapest, Megyeri

Részletesebben

A MÉKISZ tanúsított minőség védjegy. A MÉKISZ tanúsított minőség védjegy megjelenésére, felhasználására vonatkozó szabályok gyűjteménye

A MÉKISZ tanúsított minőség védjegy. A MÉKISZ tanúsított minőség védjegy megjelenésére, felhasználására vonatkozó szabályok gyűjteménye A MÉKISZ tanúsított minőség védjegy A MÉKISZ tanúsított minőség védjegy megjelenésére, felhasználására vonatkozó szabályok gyűjteménye Készítette: Sárhelyi György Arteria Studio 2012 A védjegy elemei Felső

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ARCULATI KÉZIKÖNYV. Készítette: Line Design Kft. Budapest, 2012

ARCULATI KÉZIKÖNYV. Készítette: Line Design Kft. Budapest, 2012 ARCULATI KÉZIKÖNYV a É Készítette: Line Design Kft. Budapest, 2012 É TARTALOM 1. BEVEZETÉS 1.1. Mi az egységes arculat? 1.2. Miért fontos? 1.3. Hol helyezkedik el a kommunikáció eszköztárában? 1.4. Hogyan

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés Kun László önéletrajzi regényének kiadásával összefüggő kérdésekről

Város Polgármestere. Előterjesztés Kun László önéletrajzi regényének kiadásával összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/213. Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés I. Kun László biatorbágyi lakos

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Közzététel dátuma: 2016.01.29. Iktatószám: 27732/2015 CPV Kód: 79342000-3;79952000-2;79342100-4;79341400-0

Közzététel dátuma: 2016.01.29. Iktatószám: 27732/2015 CPV Kód: 79342000-3;79952000-2;79342100-4;79341400-0 A Közösségi Halmarketing Program részeként megvalósuló, a hazai halfogyasztás növeléséért és az ágazati imázs javítására irányuló kommunikációs kampány fotóanyagának, grafikai tervezésének, nyomdai gyártatásának

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ARCULATI IRÁNYELVEK

KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ARCULATI IRÁNYELVEK KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ARCULATI IRÁNYELVEK az Ökumenikus Segélyszervezet TANDEM Fejlesztési Alap pályázati programjához A pályázati program a VELUX Alapítványok támogatásával és a DanChurchAid közreműködésével

Részletesebben

Általános tájékoztató szolgáltatások megrendeléséhez

Általános tájékoztató szolgáltatások megrendeléséhez Rólunk A dinamikusan fejlődő digitális könyvpiac egyre növekvő kulturális és gazdasági jelentősségre tesz szert. Az Egora Kiadó Kft. fő célkitűzése, hogy a hazai ügyfelek számára hatékony és elérhető megoldásokat

Részletesebben

Promix Épülethálók november. Promix Zrt Budapest Corvin út Telefon:

Promix Épülethálók november. Promix Zrt Budapest Corvin út Telefon: Promix Épülethálók 2016. november Promix Zrt. 1211 Budapest Corvin út 18-24. Telefon: +36 1 420 5085 media@promix.hu www.promix.hu BUDAPEST II. MARGIT KÖRÚT 50-52. Széll Kálmán tér irányába Helyszín: Budapest,

Részletesebben

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika)

Képek kódolása. Vektorgrafika. Bittérképes grafika (raszter/pixelgrafika) Képek kódolása A számítógépes grafika körébe soroljuk a grafikus objektumok (képek, rajzok, diagramok) előállítását, tárolását, a számítógép számára feldolgozható formává alakítását (képdigitalizálás),

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

11. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985

11. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985 11. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985 Luxembourg Fax: (352) 29 29 42 670 E-mail: mp-ojs@opoce.cec.eu.int

Részletesebben