CODEX Értékpapírnyomda Technikai, technológiai feltételek és anyagleadási segédlet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CODEX Értékpapírnyomda Technikai, technológiai feltételek és anyagleadási segédlet"

Átírás

1 CODEX Értékpapírnyomda Technikai, technológiai feltételek és anyagleadási segédlet Technikai feltételek FÁJL FORMÁTUM Általános szabály, nyomdakész fájlokat kizárólag PDF formátumban fogadunk el (lehetőleg legalább PDF X-1a). Minél kevesebbszer konvertálja az anyagot, annál biztosabb a jó végeredmény. A fájlokat oldalakra bontva kérjük megírni, tehát a kész fájl egy oldala a valóságban is egy oldal méretű legyen. Oldalpárokat ne küldjön, kivéve, ha olyan borítóról van szó, amely az Ön által beállított és megtervezett gerincet vagy egyéb kiegészítőt tartalmazza. Az oldalakra legalább 5-5 mm kifutó kerüljön (gerincben természetesen nem szükséges). Kérjük, hogy az oldalak méretét egyértelműen határozzák meg oldalgeometria (trim size) segítségével. Egyéb nyomdai jelek (regisztráció, skálák) használatát kérjük kerülje! A tökéletes minőség elérése érdekében kérjük, ne használjon alacsony felbontású képeket (a minimális felbontás legalább 300 dpi legyen). Az egybetartozó anyagrészeket lehetőség szerint egy fájlba írja meg. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy kérjük, hogy egy-egy fájl neve egyértelműen utaljon annak tartalmára. FONTOK A betűkészleteket minden esetben ágyazzák be a PDF-be annak írásakor (embed), vagy alakítsák görbévé a betűproblémák elkerülése érdekében. SZÍNEK Az anyagokat composite formában várjuk. Kérjük, csak akkor küldjön színrebontott anyagot, ha a gyártási vagy előkészítési technológia ezt kifejezetten megköveteli. A fájlok kizárólag a nyomtatásra kerülő színeket tartalmazzák (kivétel stanc, de azok direkt színek legyenek)! Az anyag ne tartalmazzon nem CMYK színtérben definiált színeket (kivéve természetesen a direkt színeket). Technológiai feltételek KIFUTÓ (BLEED) A vágáson kívülre eső, a gyártás során a vágás kövekeztében leeső területet nevezzük kifutónak. Ennek mérete lehetőleg 5 mm legyen legalább. (Táblaborítók esetén a tábla belsejére való visszahajlás miatt minimum 15 mm szükséges.) A gyártástechnológiából adódóan az olyan termékeknél, ahol a grafika bármilyen eleme (kép, tónus) egészen a lap széléig ér, ott szükséges ezeket a grafikai elemeket túllógatni a vágás vonalán. Kérjük, hogy az oldalak méretét egyértelműen határozzák meg oldalgeometria (trim size) segítségével. Egyéb nyomdai jelek (regisztráció, skálák) használatát kérjük kerülje!

2 STANCOLT ANYAGOK (BOOKLETEK, DOBOZOK) Olyan munkák esetében, melyek a kötészeti feldolgozás során stancolásra kerülnek, különös figyelmet kell fordítani a stancolási információ megfelelő átadására. A stanckontúr lehetőség szerint ne külön fájlként, hanem az anyagba ágyazva jelenjen meg, és abban vektorosan szerepeljen. A stanckontúr minden esetben csak 100%-os direkt színt, pontosabban egy, a nyomás során nem használt színt tartalmazhat. Soha ne tegyük a stanckontúrt a négyszínbontás részévé! A stanckontúr mindig legyen felülnyomásra (overprint) állítva. Ez a beállítás bármilyen vektorgrafikus vagy oldalszerkesztő szoftverrel elvégezhető. A stanckontúr helyes beállításait a legkönnyebben Adobe Acrobat Professional segítségével ellenőrizhetjük. Nyissuk meg az elkészült PDF-et, majd válasszuk ki az Advanced menü Output Preview pontját. Akkor jártunk el helyesen, ha a stanckontúr színének eltávolításakor a kontúr helye egyáltalán nem látszik, és az adott szín kikapcsolása nem befolyásolja a nyomatra kerülő grafikát. Értékpapírok Egyéb hamisítás ellen védett termékek ECL címkék Különleges nyomdai megoldások TÖBB MINT CÍMKE ECL Extended CODEX Label Értékpapírok Egyéb hamisítás ellen védett termékek ECL címkék Különleges nyomdai megoldások TÖBB MINT CÍMKE ECL Extended CODEX Label 100% Spot 100% Spot 92% C 88% M 88% Y 80% K FORMALAKK, PRÉGFORMA, STANCFORMA Formalakk, prégforma, stancforma és minden egyéb olyan elemet, ami nem ténylegesen nyomtatandó, hanem csak valamilyen szerszám vagy formakészítéshez kellhet, azt kérjük minden esetben direkt színként (spot color) legyen leadva az állományban. Ne külön fájlban szerepeljen, hanem a nyomtatandó színkivonatokkal együtt legyen kompozitként megírva a PDF-ben az ellenőrizhetőség miatt.

3 - Hogyan adhatom le a digitális anyagokat? A teljesség igénye nélkül: , FTP CD/DVD USB Flash Drive külső HDD (IDE, SATA, Firewire) adathordozókon is, a lényeg, hogy az állományok az anyagleadási paramétereinknek megfeleljenek. - Hogyan ellenőrizhetem a nyomás előtt álló munkát? A legjobb módszer, ha weboldalunkon található Anyagleadási paraméterek iránymutatásai alapján készíti el a kompozit (nem szeparált) PDF állományait. Azonban a nyomda ördöge nem alszik, így mindenképpen javasolt az általunk elkészített plotter (nem színhelyes, kilövés szerint elkészített nyomat) vagy a kilőtt digitális PDF állomány ellenőrzése és jóváhagyása! - Milyen állományokat tud fogadni a nyomda? Gyakorlatilag szinte mindenfajta állományt képesek vagyunk fogadni, azonban tekintettel a számítástechnikában rejlő hibalehetőségekre kompozit (nem szeparált) PDF állomány az, amit a megrendelőktől a legszívesebben fogadunk. Mivel a PDF állományok zárt állománynak tekinthetők, nem fordulhat elő olyan eset, hogy például a leadott szövegállomány áttördelődik a különböző betűkészletek miatt. Természetesen amennyiben a megrendelőnek nem áll módjában PDF állományokat leadni, nyitott állományokat is fogadunk, azonban ebben az esetben gépóradíjat számolunk fel, illetve a megrendelőnek kell jóváhagynia az általunk elkészített anyagot. Anélkül az nem kerülhet legyártásra. - Hogyan készíthetek PDF állományt? A PDF állományok elkészítésének többféle módja van, sokan az állományból PostScriptet írnak, majd abból generálnak PDF-et. Az új programok (Quark 7-10, Adobe CS3-6) esetén javasoljuk, hogy a PDF-et közvetlenül a programból exportálja. Mind a két módszer megfelel, azonban míg a PostScriptből történő helyes PDF file elkészítéséhez szükség van a helyes PS driverre is, a PDF exportálásához elegendő néhány paraméter megfelelő beállítása. A beérkező állományokat minden esetben ellenőrizzük, a véletlenül benne maradt hibákról tájékoztatjuk a megrendelőt. - Mit nevezünk Elektronikus imprimatúrának? Az elektronikus imprimatúra egy PDF állomány, amit a hozzánk beérkezett anyagokból az ellenőrzés és digitális montirozás során készítünk. A megrendelő a saját képernyőjén tudja ellenőrizni a kilőtt állományt, a jóváhagyást ben visszaküldve, így nem kell személyesen befáradni a nyomdába nyomásindulás előtt. Természetesen igény szerint készítünk plottert is (színes, de nem színhelyes, kilövés szerint elkészített nyomatot), amelyet kézbe véve lehet az ellenőrzést elvégezni, még egyszer utoljára átolvasva az anyagot, mielőtt az nyomásba kerül. Sokan eltekintenek ezektől az utolsó ellenőrzési lehetőségektől, azonban ne felejtsük el, hogy ha már egy anyag lemezre lett világítva, onnantól már anyagi vonzata is van minden egyes javításnak, ami a megrendelőt terheli.

4 Állományhibák Szeretnénk arra koncentrálni, hogy megelőzzük az esetlegesen hibásan, vagy nem a legtökéletesebben leadott anyagokat, ezzel is időt és nem utolsósorban költséget és bosszúságot megspórolva az egyre inkább rövidülő gyártási folyamatokban. E miatt kívánunk segítséget nyújtani PDF írási segédletünkkel, valamint az elkészült PDF-ek ellenőrzését támogató PDF ellenőrzési segédletünkkel. Sajnos a PDF-ek komplexitása miatt ezekkel sem mindig könnyű kiszűrni, vagy javítani a leggyakoribb állományhibákat, ezért célszerű ezekkel tisztában lenni, és a forrásfájlban megszüntetni ezek okait. Probléma Hatása lehet Javítható Többletráfordítás Jóváhagyás szükséges 1. Alacsony felbontás Pixeles nyomat Nem Igen 2. Kifutó hiánya Vágási probléma Nem Igen 3. Nem beágyazott font Karaktervesztés Nem Igen 4. Felesleges segédjelek Vágási probléma Nem Igen 5. Rossz stanckontúr szeparáció Stancolási probléma Nem Igen Javíthatatlan anyag, nem megfelelő termék készíthető belőle 6. Nem beazonosítható oldal Rossz oldalsorrend Nem Igen 7. Vágásközeli tartalom Vágási probléma Nem Igen 8. Rossz színbontás Nyomtathatósági gond Igen Van Igen 9. Nem definiált vágás Mérethelyességi eltérés Igen Van Igen 10. Rossz oldalméret Mérethelyességi eltérés Igen Van Igen Javítható anyag, de elképzelhető, hogy eltér majd a megrendelő elvárásaitól 11. Nem megfelelő színtér (RGB) 12. Nem megfelelő színtér (ICC) Eltérő szín Igen Van Igen Eltérő szín Igen Van Igen 13. Rossz felülnyomás (fekete, stanc) Nyomtathatósági gond Igen Van Igen 14. Vékony léniák 4 színből vagy RGB-ből Nyomtathatósági gond Igen Van Igen Nyomtathatóság érdekében korrekcióra szoruló anyag 15. Túl nagy szín összkitöltés Nyomtathatósági gond Igen Van Igen

5 1. ALACSONY FELBONTÁS Alacsony felbontású képnek tekintjük a 150 dpi alatti felbontású képeket. Ezek azért kerülendőek, mert hiába mutat jó eredményt egy 72 dpi felbontású monitoron egy képanyag, ha a nagyfelbontású (akár 2400 dpi) nyomatokhoz már nem tartalmaz elég információt a részletekről. Ilyen esetekben figyelhető meg az úgynevezett pixelesedés, ami nagyban tudja rontani a késztermék élvezhetőségét. Fontos a megfelelő képanyag kiválasztása, ugyanis ha egy kép eleve nem tartalmaz elegendő részletet (például az internetről letöltött képek esetén), hiába állítjuk át a felbontását képszerkesztő programban, az eredmény nem lesz jobb minőségű! 2. KIFUTÓ HIÁNYA A kifutó hiánya vágási problémákat okozhat az olyan grafikák esetében, amelyek teljesen a lap széléig érnek. Ebben az esetben ugyanis nagyobb területet kell megnyomtatni, és azt kisebbre vágni, hogy elkerülhető legyen a vágási pontatlanságból adódó esetlegesen kivillanó fehér (nyomatlan) rész megjelenése. Kérjük, hogy a kifutó meglétét mindig ellenőrizze a kész PDF-ben, és állítsa be az állomány oldalgeometriáját a megfelelő trimbox méretbeállításokkal. A javasolt kifutó mérete 5 mm legyen, táblaborítók esetén pedig 15 mm! Tipp: már a kiadvány készítésének elején állítsa be kiadványszerkesztő programjában a megfelelő mértékű kifutót (bleed-et), hogy azzal együtt tudjon tervezni, és ne utólag kelljen vele foglalkozni. 3. NEM BEÁGYAZOTT FONT A korrekten be gyazott (embeded) sz veg a nyomtat s sor n is korrekten jelenik meg! Amennyiben semmilyen talak t st nem igényel az anyag akkor a g rb v alak tott sz veg is haszn lhat! A korrekten beágyazott (embeded) szöveg a nyomtatás során is korrekten jelenik meg! Amennyiben semmilyen átalakítást nem igényel az anyag akkor a görbévé alakított szöveg is használható! Mivel a feldolgozás és rácsrabontás során a PDF-et a RIP programnak pontosan kell értelmeznie, ezért nagyon fontos, hogy a PDF állomány az ehhez szükséges minden információt tartalmazza. Ezen információk közül az egyik nagyon fontos a használt betűkészletekre vonatkozó információ. Mivel a PDF-et zárt állománynak tekintjük, ezért annak tartalmaznia kell beágyazva minden, az értelmezéséhez szükséges információt. A fontbeágyazásnak két alternatívája van, amit a PDF írásakor kell kiválasztani. Részleges beágyazásnak azt nevezzük (subset), amikor csak a ténylegesen felhasznált karakterek kerülnek beágyazásra, illetve a teljes betűklészlet beágyazása is lehetséges. A harmadik lehetőség, mellyel nagy biztonsággal el lehet kerülni a fontproblémákból eredő hibákat, az a szövegek görbévé alakítása a kiadványszerkesztést követően. Ebben az esetben a szövegek nem karakterek, hanem mint vektoros objektumok kerülnek kódolásra az állományban. 4. FELESLEGES SEGÉDJELEK A kiadványszerkesztő programok által a PDF írás során opcionálisan felrakott néhány segédjel az íves ofszet technológia esetén teljesen felesleges, mivel a gyártás során nem oldalanként, hanem ívenként történik a nyomtatás, így a festék terhelés és a passzer állításra is nyomdánk saját segédjeleket használ, melyek eltérnek a szerkesztőprogramok által felajánlottaktól. Ezek a felesleges jelek inkább károsak, hiszen megjelenésükkel sokszor fontos millimétereket vesznek el az oldalak kifutóiból, melyek feltétlen szükségesek a gyártástechnológia szempontjából. Tipp: PDF írásnál kikapcsolhatóak az automatikus jelek használata (Marks and Bleeds). A vágójeleken kívül (Crop marks) ne használjon egyéb jeleket! Codex_Cegismerteto_2016_05_borito.pdf :28:15 C M Y CM MY CY CMY K

6 5. ROSSZ STANCKONTÚR SZEPARÁCIÓ Stancolt termékek esetén fontos, hogy a stancszerszám készítéséhez szükséges stanckontúr megfelelően illeszkedjen a grafikához, de egyszerűen is ellehessen választani az állományban, hiszen a nyomtatáskor nem szabad semminek megjelennie a nyomaton a stanckontúr elemeiből. Ezt úgy lehet a legkönnyebben biztosítani, ha a stanckontúr elemeit egy elkülönített (a nyomtatásnál nem használt) direktszín csatornára tesszük. Fontos továbbá, hogy a kontúr elemei felülnyomottra (overprintre) legyenek állítva, így biztosítható, hogy a stancot tartalmazó szeparáció lekapcsolása után sem marad ott negatívból a stanckontúr. Tipp: ellenőrízze az elkészült PDF-ben lévő stanckontúr beállítását az Adobe Acrobat Pro Output Preview-ban történő, a stanckontúrt tartalmazó színcsatorna lekapcsolásával. Értékpapírok Egyéb hamisítás ellen védett termékek ECL címkék Különleges nyomdai megoldások TÖBB MINT CÍMKE ECL Extended CODEX Label 100% Spot 100% Spot Értékpapírok Egyéb hamisítás ellen védett termékek ECL címkék Különleges nyomdai megoldások 92% C 88% M 88% Y 80% K TÖBB MINT CÍMKE ECL Extended CODEX Label 6. NEM BEAZONOSÍTHATÓ OLDAL Nehezen beazonosíthatóak az oldalak (ezáltal veszélyeztetve a megfelelő oldalsorrendet), ha a kiadvány nem tartalmaz oldalszámokat és a leadott állományok nevei alapján nem pontosan egyértelmű egy adott oldal pontos elhelyezkedése a kiadványban. Ezért, ha nem egy PDF állományban adja le a 1 teljes kiadvány összes oldalát, akkor fokozottan ügyeljen a fájlok egyértelmű elnevezésére! Például belív pdf, belív pdf. 3??? Helyes oldalszám Oldalszám hiánya 7. VÁGÁSKÖZELI TARTALOM A képeken a piros vonalak a vágások helyét mutatják. Jól látszik, hogy az egyik esetben túl közel vannak a tartalmi elemek a vágások pozícióihoz. Ebben az esetben fenn áll a veszélye annak, hogy a technológiából adódó 1-2 milliméteres vágási ingadozások miatt levágódik néhány fontos oldalrészlet. Érdemes tehát a nem kifutásra szánt lényeges tartalmi elemeket legalább 3-4 milliméternyire elhelyezni a leendő vágások helyétől. 8. ROSSZ SZÍNBONTÁS Mivel a színek helyes szeparációját elsősorban a gyártandó termék paraméterei határozzák meg, ezért leginkább akkor fordul elő nem megfelelő színbontás, ha a kapott állomány nem a megrendelésben meghatározott színcsatornákat tartalmazza. Tehát a legalább egy direkt színnel (Pantone-nal) is nyomtatandó termékekhez leadott állomány nem megfelelő, ha abban minden elem CMYK értékekre van bebontva. Ugyanakkor az sem megfelelő, ha egy CMYK-val nyomtatandó anyag állományban véletlenül direktszín csatorna maradt. Továbbá gyakran előforduló hiba még az egyszínes (például csak fekete szöveget tartalamazó) termékek esetében, hogy az állományban marad valamilyen CMY színkitöltéssel rendelkező elem. Tipp: az elkészült PDF-et leadás előtt érdemes mindig Adobe Acrobat Professional program Output Preview eszközével megvizsgálni, hogy valóban megfelel-e az elvártaknak.

7 9. NEM DEFINIÁLT VÁGÁS A vágás helyének pontos meghatározása elengedhetetlen az állományokban, hiszen kifutással együtt a leadott grafikai anyag nagyobb, mint a végleges vágott méret, ezért nem mindegy, hogy a vágás ezen belül hol történik. A vágás meghatározásának alapvetően két módja létezik. Az egyik esetben egy rajzolt vágójellel lehet jelezni a vágás helyét, de ez kevésbé szerencsés többek között (a 4. pontban leírt), a segédjelek esetenként kifutást csökkentő volta miatt. Praktikusabb a PDF-hez mint metaadat hozzáfűzni a megfelelő trim box beállítását, mely egyértelműen képes jelezni a vágás helyét. Ezt a beállított trim box méretet a nyomdai PDF workflow szoftverek is képesek értelmezni, és segítségével mindig a megfelelő pozícióba berakni automatikusan a vágójeleket. Tipp: a tördelőprogramban a dokumentum (page) mérete mindig egyezzen meg a végleges vágott mérettel, így egyszerűen biztosítható a megfelelő trim box beállítás. 10. ROSSZ OLDALMÉRET Nem megfelelő oldalméretnek tekintjük azokat az állományokat, ahol a fájlban meghatározott végleges vágott méret eltér a számunkra leadott megrendelésben szereplőtől, illetve természetesen a 9. pontban (Nem definiált vágás) leírtak esetén is, ha nem lehet egyértelműen megállapítani a vágás pontos helyét a kiadványban. 11. NEM MEGFELELŐ SZÍNTÉR (RGB) A nyomdagépek CMYK színrendszerben működnek, ezért a nyomtatandó képeknek is ilyen CMYK színrendszer szerinti kódolásúaknak kell lenniük. A fényképezőgépek és monitorok RGB színrendszerben dolgoznak, ezért a véglegesen leadott anyagban a képeket át kell konvertálni RGB színtérből CMYK-ba. Mivel a két színrendszer által megjeleníthető színek eltérnek egymástól, ez a konverzió jellemzően színváltozással járhat, ezért nagyon fontos, hogy a konvertálás ne a nyomdában történjen, hanem a képszerkesztés kezdeti fázisában, hogy a színek beállítása a megfelelő színtérben történjen. Tipp: a színkonverziónál mindig figyeljen a helyes színprofil beállításokra! Egy rosszul beállított ICC színprofil nem megfelelő színbontást eredményezhet! Lásd a 12. pontban Nem megfelelő színtér (ICC) leírtakat. A színtéren kívül eső színek RGB CMYK konvertálásnál 12. NEM MEGFELELŐ SZÍNTÉR (ICC) Nem megfelelő a színtér, ha a színbontás során nem a nyomtatási technológiának, vagy nem a nyomtatás során használt papírnak megfelelő ICC színprofil alapján történt. A megfelelő színprofilokról bővebb információt talál honlapunk Colormanagement/ICC Színprofilok menüpontja alatt. Gyakori hiba, hogy a Photoshop alapértelmezett beállításait megtartva a U.S. Web Coated (SWOP) színprofillal történik a színbontás, amely így nem európai szabványok szerint készül, és nem várt színeltéréseket eredményezhet. Tipp: megfelelően kalibrált monitoron nézve az állományt a megfelelő színprofillal nagyon jó megközelítéssel lehet szimulálni a nyomtatás színeit, ezáltal még a retusálási fázisban korrigálni lehet a képeket a lehető legjobb megjelenés érdekében. ISO Coated v2 (ECI).icc U.S. Web Coated v2 (ECI).icc

8 13. ROSSZ FELÜLNYOMÁS (VÉKONY LÉNIÁK, STANC) Felülnyomott (overprinted) tulajdonságúnak nevezünk egy grafikai elemet, ha az a vele átfedésbe kerülő (alatta levő) egyéb objektumok kitöltését nem befolyásolja. Ha valami nem felülnyomott, akkor kiüti (knock out) maga alól a többi objektumot. Mindkét eset lehet jó is és rossz is, ami az adott szituációtól, illetve a kívánt vizuális hatástól is függhet! Azonban nagyon fontos, hogy a papírnyúlás miatt a nem felülnyomott elemek illeszkedése pontatlan is lehet, ezért célszerű az alacsonyabb fokozatú fekete szövegeket, vékony léniákat, vonalkódot stb. mindig felülnyomottra állítani, ha azok valamilyen egyéb objektumot fednek! Ugyanakkor kerülendő a fehér színű objektumok felülnyomottra állítása, ugyanis ebben az esetben azok eltűnnek nyomásnál! Stanckontúr esetén különösen fontos, hogy a stanc elemei minidg overprintre legyenek állítva! Tipp: a nem várt esetek elkerülése érdekében minden esetben kapcsolja be grafikai programjában az Overprint Preview megjelenítési módot, amely képes szimulálni a felülnyomási beállítások végeredményét. 14. VÉKONY LÉNIÁK 4 SZÍNBŐL VAGY RGB-BŐL Az ofszetnyomtatás során az egyes színkivonatok (CMYK) a nyomógépben egymást követő műveletek során kerülnek a papírra, ezért fokozottan kell ügyelni az egyes színek egymáshoz való tökéletes illeszkedésére, valamint a technológia sajátosságaiból adódóan nedvesség is éri a nyomatot, így bizonyos képrészek fokozottan érzékenyek lehetnek a színilleszkedésre és az esetleges papírnyúlásokra. Ilyen elemek a vékony léniák több színből (CMYK színek egymásra nyomva), illetve több színből álló felületekben lévő negatív vékony vonalak. Tipp: kerülje a jobb nyomtathatóság érdekében a 0,2 pt-nál vékonyabb léniák használatát több színből vagy negatívba beforgatottan, különösen a több színűből álló vékony rajzolatú, vagy alacsony fokozatú betűk esetén. C: 0% M: 0% Y: 0% K: 100% C: 100% M: 100% Y: 100% K: 100% 15. TÚL NAGY FESTÉK ÖSSZFEDETTSÉG Íves ofszet technológiánál az egymásra nyomtatott színkivonatok (CMYK) százalékos összkitöltési aránya idális esetben nem jó, ha meghaladja a 280%-ot. A több mint 300%-os összfedettségnél pedig már súlyos nyomtathatósági problémákat okozhat. Ezért kérjük, hogy kerülje az ilyen jellegű képelemek használatát. Amennyiben nagy felületen van szükség mély fekete nyomtatására, úgy javasoljuk hogy ezeket a felületeket K:100% + C:40% fedettséggel lássa el. Tipp: az egyes felületek színbontását (összfedettségét) egyszerűen ellenőrízheti a kész PDF-ben az Adobe Acrobat Pro programban a Tools/Print Production/Output Preview eszköz segítségével.

9 PDF írási segédlet A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett, dokumentumok tárolására alkalmas fájlformátum. A nyomdaiparban a PDF egyik speciális szabványváltozatát (PDF/X) használjuk, amely alkalmas a nyomdakész állományokat oly módon kódolni, hogy azok technikailag és technológiailag is megfeleljenek a nyomdaipari feldolgozási folyamatoknak. PDF/X szabványok PDF/X változat Tartalma Felhasználása Kompatibilitás Egyéb PDF/X-1a (2001) CMYK + Spot Colormanagement nélküli munkafolyamatokhoz (csak CMYK értékek) Acrobat 4.0 / PDF 1.3 Átlátszóságot nem tartalmazhat, egyrétegű. PDF/X-3 (2002) CMYK + Spot, kalibrált RGB, Lab Colormanagementet használó munkafolyamatokhoz Acrobat 5.0 / PDF 1.4 Átlátszóság megengedett, többrétegű. PDF/X-4 (2007) CMYK + Spot, kalibrált RGB, Lab Colormanagementet használó munkafolyamatokhoz Acrobat 7.0 / PDF 1.6 Átlátszóság megengedett, többrétegű. PDF ÍRÁS Újabb Adobe termékek (InDesign CS3-tól) esetén már nincs szükség PostScript formátum közbeiktatással történő PDF disztillálásra, mivel az újabb program verziók már közvetlenül képesek tökéletes PDF előállítására, valamint a nyomdai feldolgozó RIP szoftverek fejlődése is hibamentesebbé tette a közvetlen PDF-ek feldolgozását. Ezért a következőkben csak ezt a módját részletezzük a PDF írásnak. Adobe InDesign CC esetében a PDF írást vezérlő felület a File > Export menüpont alatt érhető el a PDF mentése során. A továbbiakban ezen ablak fontos beállításait vesszük sorba. Ajánlott beállítások (General): 1: Standard Mivel a PDF/X-4 kifejezetten nyomdaipari felhasználásra kifejlesztett és alkalmas PDF formátum, ezért elsősorban ezt javasoljuk, mivel ez esetben a választható paraméterek automatikusan leszűkülnek, így a nyomdai feldolgozáshoz felesleges és az azt akadályozó PDF tartalmak véletlenül se kerülhessenek a kész állományba (pl.: hiperhivatkozások, könyvjelzők). 2: Pages Alapesetben az oldalakat semmiképpen ne oldalpárban (spread) hanem különálló oldalanként írja meg a PDF-ben. Oldalpárt csak különleges esetben adjon le (borító). 3: Interactive Elements Fontos, hogy a PDF ne tartalmazzon semmilyen interaktív elemet (hang, videó, hiperhivatkozás), mivel ezek nyomtatás esetén nem használhatóak

10 Ajánlott beállítások (Compression): 4: Compression Color Images Az indokolatlanul nagy állományméretek (és a feldolgozhatóság megkönnyítése) miatt célszerű a képek felbontását korlátozni, hogy ne tartalmazzanak 450 dpi (ppi)-nél nagyobb felbontású képeket : Compression Többféle tömörítési algoritmusból is választhat a képek tömörítéséhez. A veszteséges JPEG tömörítés helyett javasoljuk inkább a veszteségmentes ZIP-algoritmus használatát. Ajánlott beállítások (Marks and Bleeds): 6: Crop marks Az automatikus jelek közül kérjük kizárólag a vágójeleket (Crop marks) válassza ki! A vágójeleket a program az oldalbeállításoknál definiált trim box mérethez igazítja, ezért különösen fontos ennek pontos beállítása. 7: Offset A vágójelek távolságát (a vágás vonalától) lehet itt definiálni. Mértékének 3 mm-t javasolunk állítani, hogy elkerülhető legyen a túl közeli vágójelek belógása a késztermékbe : Bleed A kifutó (Bleed) nagyságát tudjuk itt megadni, ami a termék vágása során szükséges ráhagyást állítja. Ajánlott beállítások (Output): 9: Color Conversion Célszerű ebben a fázisban minden színt átkonvertálni a cél színtérbe (Convert to Destination), hogy elkerülhető legyen a véletlenül, például RGB-ben hagyott képek PDF-be kerülése : Destination A kimeneti színterünket leíró ICC színprofilt állíthatjuk be itt. Fontos, hogy mindig az adott termék gyártási technológiájához és az adott nyomathordozónak (papírnak) megfelelő színprofilt kell használnunk! 11: Profile Inclusion Policy PDF/X-4 szabvány esetén a kimeneti színtér ICC színprofilja kötelezően beágyazódik az állományba.

11 Ajánlott beállítások (Advanced): 12: Subset fonts A fontkészletek beágyazását vezérelhetjük itt oly módon, hogy megadjuk a használt karakterek arányával azt a limitet, ami felett teljes beágyazása történik a fontkészleteknek. A limit alattiak pedig részlegesen (subset) ágyazódnak be PDF állományunkba. 0% esetén minden használt betűtípus beágyazódik. 100% esetén pedig minden font subsetként ágyazódik be. 12 Ajánlott beállítások (Security): Mivel a titkosított (jelszóval védett) PDF fájlok szoftveres feldolgozása nem lehetséges, ezért a PDF/X-4 szabvány tiltja ennek használatát. E miatt egyéb PDF formátum használata esetén is kerüljük ezeket a védelmeket! Megjegyzés: A fenti beállítások segítséget kívánnak nyújtani ofszetnyomtatási technológiához megírt PDF-ek helyes elkészítéséhez. Azonban természetesen a fenti beállításoktól eltérő módon megírt PDF-ek is lehetnek nyomdai feldolgozásra alkalmasak.

12 PDF ellenőrzési segédlet A nyomdai anyagleadás folyamatában nagyon fontos szerepe van az elkészült PDF állományok ellenőrzésének, mivel a nyomdák jellemzően szoftveres úton ellenőrzik a bejövő anyagokat, elsősorban technológiai szempontból. Az ellenőrzés azért fontos, mert az automatikus ellenőrző programok a PDF szerkezetéből adódóan időnként akár félrevezető eredményeket is adhatnak, mivel minden munka más és más, és a PDF-ek belső szerkezete is nagyon sokféle lehet. Ennek ellenére a napjainkban kényszerűen felgyorsult folyamatok miatt egyre kiemeltebb szerep jut az automatikus ellenőrző és javító szoftver megoldásoknak, amely bizonyos gyakori állományhibák felderítését nagyban meg tudják könnyíteni. Ehhez az ügyfelek által is leggyakrabban rendelkezésre álló szoftver megoldás az Adobe Acrobat Professional (Adobe Reader nem alkalmas nyomdai ellenőrzésre!). Ennek a View > Tools > Print Production menüpontja alatt találhatók azok az eszközök, melyek segítségünkre lehetnek kifejezetten a nyomdai PDF-ek viszgálatában, javításában : Output Preview Eszköz vizuális ellenőrzéshez. PREFLIGHT ELLENŐRZÉS A kész PDF-ek automatikus ellenőrzését az Acrobat Preflight moduljában (nem része az Acrobat Readernek) tudjuk elvégezni különféle előre beállított ellenőrzési szempontok (preflight profilok) segítségével. Ezen a felületen módunk van előre telepített profilok futtatására, amelyek megvizsgálják a PDF (és annak objektumainak) tulajdonságait az előre beállított feltételek szerint. A profilok lefutása után egy eredménylistát kapunk, amiből megállapítható, hogy a PDF pontosan mely paraméterei térnek el a profilban beállítottaktól. Mivel a PDF tulajdonságai függnek a majdani nyomdatermék paramétereitől (színek száma, papírtípus, nyomtatási technológia), ezért több profil közül választhatunk, mindig az adott termék paramétereinek leginkább megfelelőt kiválasztva. 1: Imported Profiles Mivel a Preflight profilokban az ellenőrzési feltételek és vizsgálatok testre szabhatóak, ezért lehetőség van saját egyedi profilok létrehozására, illetve mások által elkészített profilok importálására is. Az Imported profile részben jelennek meg ezek a külső forrásból beemelt profilok (fontos a programok verzió kompatibilitása). 2: Preflight Szoftveres ellenőrzés profilok segítségével 3: Run Ennek a gombnak a megnyomására indul el a kiválasztott profil szerinti ellenőrzés. Analyze esetén a javítást (fixup) is tartalmazó profilok is csak vizsgálatot végeznek, míg az Run gomb esetén a profilba foglalt előzetes beállítások alapján automatikusan javítódik is a PDF állomány : Prepress Profiles Különféle nyomtatási technológiáknak és szabványoknak megfelelő standard preflight profilok találhatóak itt. Azok a profilok, amelyek előtt a villáskulcs ikon aktív, azok képesek bizonyos (PDF-ben talált) hibákat automatikusan is kijavítani. 3

13 A Preflight eredményekről minden esetben egy listát kapunk, ami tartalmazza az észlelt eltérés súlyosságát is (error, warning, information). Ezenkívül akár a hibás objektumot is képes megmutatni nekünk, kijelölve azt a vizsgált PDF állományban. Mivel vannak olyan feltételek, amiknek egy nyomdai PDF-nek kötelezően meg kell felelnie, míg más feltételek vizsgálata esetleg csak a jobb nyomtathatóság, illetve szebb nyomdatermék végeredmény miatt történik. Nagyon fontos azonban, hogy a szoftveres ellenőrzés nem válthatja ki teljes egészében a vizuális, és ember által végzett ellenőrzést, mivel a PDF állományok szerkezeti bonyolultsága és a nyomdatermék sokfélesége miatt is nehéz tökéletes Preflight profilt létrehozni. Valamint vannak olyan speciális technológiai feltételek, amiket nehezen vagy egyáltalán nem lehet ilyen módon ellenőrizni. Ezért, ha adott Preflight profilok nem jeleznek hibát egy adott PDF állományban, az még nem feltétlen jelenti azt, hogy az adott PDF tökéletes, és nem tartalmaz semmilyen állomány hibát! VIZUÁLIS ELLENŐRZÉS (OUTPUT PREVIEW) A PDF állományok ellenőrzésének szintén egy nagyon fontos eszköze az Output Preview, mivel a Preflight ellenőrzés mellett itt vizsgálhatjuk meg az elkészült PDF állományunkat elsősorban a megfelelő színezeti értékek szempontjából. 1: Simulate A színhelyes megjelenítést vezérlő beállítások. Lásd részletesebben a Colormanagement használatánál. 2: Show Kiválaszhtató, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező objektumokat jelenítsen meg az Acrobat (csak kép, csak szöveg, csak ICC profilos CMYK stb.). Nagyon hasznos bizonyos hibás tulajdonságú elemek kiszűrésénél. 3: Separations Az állomány színkivonatait egyesével lehet ki- és bekapcsolni. Bizonyos színbontásokkal kapcsolatos gyakori hiba egyszerűen kiszűrhető ennek segítségével. Például a fekete szövegek vagy stancformák nem felülnyomásra állítása, vagy a direkt színek be nem bontása is ellenőrizhető. 4: Total Area Coverage (TAC) Megmutatja, hogy egy adott pontban mekkora a színkivonatok összeadódó fedettsége. Ez azért fontos, mert például ofszet nyomtatási technológia esetén a 300%-os összfedettséggel (TAC) rendelkező felületeknél már festék lehúzódási, és festékszáradási problémák jelentkezhetnek a nyomtatást követően. 5: Total Area Coverage (TAC) Színtén az összfedettség vizsgálatához használható segítségül, de nem egy pont TAC értékét mutatja meg, hanem bekapcsolásával mint egy szűrő, a teljes oldal felületét vizsgálja. A limitként beadott %-os értéknél nagyobb TAC-vel rendelkező felületeket zöld kiemelő színnel mutatja meg. Íves ofszet nyomtatás esetén érdemes az összefedettségi értéket lehetőleg 280% alatt tartani.

14 Colormanagement A colormanagement elengedhetetlen része egy biztos és szabályozott gyártási folyamatnak. Ezért egy átfogó, ICC színprofilokon alapuló munkafolyamattal dolgozunk, ami biztosítja, hogy az eredmény mindig az elvárt minőségű legyen. Az egységes szabványok alapján kalibrált rendszereink nemcsak a gyártás folyamán biztosítják a folyamatos színegyezőséget, hanem már a gyártás előtt pontosan megjósolhatóvá teszik a készterméken megjelenő végeredményt. ICC Színprofilok Standard színprofilok Nyomdánk az ISO szabványon alapuló, és az ECI ( szervezet által kiadott standard ICC színprofiloknak megfelelő színkezelési munkafolyamatokkal dolgozik. A nyomdakész anyagokat ezért kérjük, hogy Önök is az alábbi ICC profilok figyelembevételével készítsék elő a lehető legjobb minőség elérése érdekében. Íves ofszetnyomtatás ISO Coated v2 (ECI) PSO Uncoated ISO12647 (ECI) Fényes és matt műnyomó papírok Mázolatlan papírok Xeikon Digitális ISO Coated v2 300% (ECI) PSO LWC Improved (ECI) PSO LWC Standard (ECI) SC Paper (ECI) PSO MFC Paper (ECI) Műnyomó tekercspapírok Javított LWC, MWC papírok Hagyományos LWC papírok SC tekercspapírok MFC papírok Colormanagement használata Felgyorsult világunk és az egyre pontosabb színreprodukálási igényeknek való megfelelés elengedhetetlenné teszi egy megfelelően beállított és kalibrált colormanagement munkafolyamat használatát megrendelő és nyomda között. Az eltérő szoftver rendszerek és a különféle elven működő eszközök közötti átjárhatóságot biztosítja a színek esetében az ICC színprofilokon alapuló technológia. ICC Profil ICC Profil ICC színprofilok használata A színprofilok gyakorlatilag a színreprodukálásban használt eszközök (fényképezőgép, monitor, nyomtató, nyomdagép) színtani viselkedését írják le. Egyúttal lehetővé teszik a bemeneti eszközön beolvasott (fényképező), és egy más elven működő eszközön (nyomdagép) történő kimenet számára egy konkrét szín átváltását is olyan módon, hogy a színezet közben nem változik. Leegyszerűsítve ez azt jelenti hogy minden olyan szoftver esetén be kell állítanunk a megfelelő színprofilt, amely részt vesz a színek feldolgozásban, és színkommunikációban (Photoshop, InDesign, Acrobat). ICC Profil ICC Profil ICC Profil

15 Megfelelő kimeneti ICC színprofil kiválasztása Nyomdai reprodukálás esetén mindig fontos, hogy beállítsuk programjainkban az adott nyomtatási technológiának és nyomathordozónak (papír) megfelelő ICC színprofilt. Mivel az ofszet nyomtatás az ISO szabványnak megfelelő paraméterekkel történik, ezért az ennek megfelelő szabványos színprofilokat kell használnunk. A szabvány ICC színprofilokat papírtípusok szerint megtalálja itt. ISO Coated v2 (ECI) PSO Uncoated ISO12647 (ECI) Fényes és matt műnyomó papírok Mázolatlan papírok Colormanagement beállítások Minden olyan professzionális szoftverben, amely alkalmas nyomdai előkészítésre, hozzáférünk az operációs rendszer által kezelt colormanagement beállításokhoz. Ezeknél a beállításoknál az ICC színprofilok kiválasztásán túl egyéb olyan beállításokat is módosíthatunk, amelyek lényegesen befolyásolhatják az állományaink színbontását, illetve a monitorunkon megjelenített képek színezetét. Természetesen a megjelenítési beállítások elsősorban akkor érvényesülhetnek a monitorunkon megfelelően, ha a monitor be van kalibrálva mérőműszer (spektrofotométer) segítségével. Adobe szoftvereknél (Photoshop, InDesign, Illustrator) a központi colormanagement beállítások elérhetőek az Edit > Color Settings menüpont alatt. Ajánlott beállítások: 1: Working space RGB A munkaterület színprofilja, ha RGB színmódban dolgozunk. Általában ez Adobe RGB vagy srgb. 2: Working space CMYK A munkaterület színprofilja, ha CMYK színmódban dolgozunk. Ide kell beállítanunk a kimenetnek megfelelő (nyomtatási technológia) ICC színprofilt. Fontos, hogy mindig az adott termék gyártási technológiájához és az adott nyomathordozónak (papírnak) megfelelő színprofilt kell használnunk! 3: Color Management Policies CMYK Convert to Working Space beállítás használata esetén a CMYK színteret használó elemeink a munkaterületre beállított színprofil szerint konvertálódnak át. 4: Color Management Policies Ajánlott mindhárom jelölőnégyzetet bepipálni, mert így a program figyelmeztet bennünket, ha például képek megnyitásakor vagy beillesztésekor azok színtere különbözik a munkaterületünk színterétől. Esetleg hiányzik a színprofil belőlük, így nem lehet megállapítani, hogy történik-e színkonverzió akár akaratunk ellenére is. A fenti Color Settings ablaknál létrehozott beállításainkat elmentve (Save ), azokat beimportálhatjuk Adobe Bridgeprogramunkba, így központilag is kezelhetjük a képeink colormanagement konverzióit. Colormanagement PDF íráskor Fontos, hogy a színekre vonatkozó beállításaink ne csak az állományunk szerkesztése alatt legyenek megfelelőek, hanem a PDF írásakor is. PDF mentéskor olyan speciális beállítások érvényesülhetnek, amelyek felülírhatják a színkezelésünk eddigi eredményeit. Ezért nagyon fontos, hogy ebben a lépésben is mindent megfelelően állítsunk be. Ezeket a beállításokat Adobe szoftverek esetében (InDesign, Photoshop, Illustrator) a PDF mentésekor megjelenő ablak Output szekciójában találjuk.

16 Ajánlott beállítások 1: Color Converison Ha itt a Convert to Destination lehetőséget választjuk, akkor a PDF mentésekor az oldal minden elemét a kimeneti színprofil szerint (Destination) bontja be, akkor is, ha a szerkesztéskor ez nem történt meg. 2: Destination Kimeneti színprofil. Ide kell beállítanunk az adott kimenetnek megfelelő (nyomtatási technológia) ICC színprofilt. Fontos! Mindig az adott termék gyártási technológiájához és az adott nyomathordozónak (papírnak) megfelelő színprofilt kell használnunk! 3: Profile Inclusion Policy A színprofil állományba történő beágyazását dönthetjük itt el. (Bizonyos PDF/X szabványok használata esetén a színprofil kötelezően beágyazódik.) Alapvetően a színprofil beágyazása technológiailag nem feltétlen kötelező (ha egyébként az alkalmazott színprofil megfelelő volt), azonban ilyen esetben nem lehet a fogadó oldalon a színprofil megfelelőséget ellenőrizni a beágyazás hiányában. A színkommunikáció átláthatósága miatt célszerű a színprofilt beágyazni, hogy a fogadó fél ellenőrizni tudja azt, és nem megfelelőség esetén a beágyazott profilt felhasználja a színkonverziókhoz. Színhelyes megjelenítés szerkesztéskor Természetesen akkor tudunk kihozni a kiadványunk adott gyártási paramétereinek (elsősorban papír) megfelelő lehetőségekből a legtöbbet a színezetekkel kapcsolatosan, ha már a szerkesztés folyamán folyamatosan látjuk és figyelemmel tudjuk kísérni a szerkesztésünk hatásait a nyomaton tapasztalható majdani végeredményre. Egy colormanagement szempontból megfelelően beállított Photoshop program esetén például egy adott képnél megtalálhatjuk azt a legideálisabb színbeállítást, amellyel a legtöbbet hozhatunk ki a képből az adott papíron. Fontos, hogy ne csak a színbontási beállításaink legyenek rendben, hanem programjainkban a megjelenítési beállításokkal is foglalkozzunk, Adobe termékek esetében (Photoshop, InDesign, Illustrator) a View menüpont alatt. Ajánlott beállítások 1: Proof Colors Legyen mindig kipipálva! Ebben az esetben a program nemcsak a színek bontását/kódolását végzi a beállított ICC színprofilunk alapján, hanem a monitoron történő megjelenítés is a színprofil szerint fog történni. (Megfelelően kalibrált monitor esetén.) 2: Proof Setup > Custom Ebben a menüpontban tudjuk a színhelyes megjelenítésünket testre szabni. Lásd következő kép. Ajánlott beállítások: 1: Device to Simulate A szimulálandó kimeneti eszköz színtani viselkedését leíró ICC színprofilt kell itt megadnunk. Tehát mindig az adott nyomdatermék papírjának megfelelőt! 2: Display Options Simulate Paper Color Mindig legyen kipipálva, ugyanis ennek hiányában a terméken a legfehérebb pont nem a nyomópapír fehér színezete lesz, hanem a monitor legfehérebb színe. Ez alapjaiban módosíthatja a színérzetünket.

17 A nyomdai PDF színhelyes megjelenítése Hasznos a PDF állományaink leellenőrzése minden szempontból. Nyomdába történő leadás előtt mindenképpen ajánlott. Adobe Acrobat Professional esetében is van lehetőségünk a színhelyes megjelenítés beállításaink testreszabására az adott termék papírjának megfelelő színprofil használatával (View > Tools > Print Production > Output Preview). Ajánlott beállítások: 1: Simulation Profile A színhelyes megjelenítéshez használt ICC színprofil. Fontos, hogy mindig az adott termék technológiájához és az adott nyomathordozónak (papírnak) megfelelő színprofilt kell kiválasztanunk! 2: Simulate Overprinting Megjelenítésnél a program figyelembe veszi az egyes objektumok, szerkesztésnél beállított felülnyomási tulajdonságait, ezért legyen bepipálva! Ezzel ellenőrizhető a végeredménynél a megfelelő objektum átfedése/kitakarások miatti nem kívánt hatások. 3: Simulate Paper Color Legyen bepipálva, ennek hiányában az Acrobat a legfehérebb színezetű pontként nem a nyomópapír fehér színét jeleníti meg, hanem a monitor legfehérebb színét! Ez nagyban módosíthatja a színérzetünket. - Hogyan tudok ICC színprofilt installálni? Az ICC színprofilok egyszerű bináris fájlok. Ahhoz hogy az operációs rendszeren keresztül a programok és eszközök (Pho toshop, Acrobat, Monitor) használni tudják őket, a számítógép megfelelő rendszermappáiban kell lenniük. Microsoft Windows (NT, 2000, XP, Vista, Win 7) - ICC Rendszermappa elérése: Windows > System32 > Spool > Drivers > Color Mac OS X (10.4-től) ICC Rendszermappa elérése: Library > Colorsync > Profiles

CODEX Zrt. Anyagleadási feltételek és segédlet

CODEX Zrt. Anyagleadási feltételek és segédlet CODEX Zrt. Anyagleadási feltételek és segédlet Milyen állományokat tud fogadni a nyomda? Milyen állományokat tud fogadni a nyomda? Hogyan készíthet PDF állományt? A nyomdakész állomány követelményei Anyagleadás

Részletesebben

Követelmények a dokumentumokkal kapcsolatban:

Követelmények a dokumentumokkal kapcsolatban: TÁJÉKOZTATÓ Anyagleadás formátuma: Kompozit pdf és postscript file (NEM SZÍNREBONTOTT!) Minden új munkánál 1 próbaoldalt kérünk, mielőtt a teljes anyagot elküldenék! Adathordozó: Ftp adatvonal, DVD, CD,

Részletesebben

Hogyan kérj árajánlatot nyomdai munkák esetén? Gondold át, mit szeretnél nyomtatni! A kreatív mellett mindig vedd figyelembe a termék funkcióját is!

Hogyan kérj árajánlatot nyomdai munkák esetén? Gondold át, mit szeretnél nyomtatni! A kreatív mellett mindig vedd figyelembe a termék funkcióját is! nyomdai kisokos bevezető gyorstalpaló Ezzel a kis gyűjteménnyel szeretnénk segítséget nyújtani Neked, ha más pályáról érkeztél, hogy elkerüld a felesleges levelezéseket, félreértéseket, vagy az esetleges

Részletesebben

Ezért kérjük, az anyag átadása előtt körültekintően ellenőrizzék azokat!

Ezért kérjük, az anyag átadása előtt körültekintően ellenőrizzék azokat! 1 TISZTELT PARTNERÜNK! A következőkben szeretnénk összefogalni azokat a hasznos információkat, melyek a digitális adatleadás esetén elősegítik a zökkenőmentes munkát. Kérjük, vegyék ezeket figyelembe az

Részletesebben

minő ség dem aximalistáknak NYOMDAI SEGÉDLET

minő ség dem aximalistáknak NYOMDAI SEGÉDLET NYOMDAI SEGÉDLET NYOMDAI SEGÉDLET Annak érdekében, hogy az Önök nyomdai anyagai probléma nélkül és az elvárásoknak megfelelően legyen kinyomtatva, kérjük, olvassák el ezt a rövid nyomdai segédletet. E

Részletesebben

Hirdetési Nyomdai anyagok digitális átadása alapelvek

Hirdetési Nyomdai anyagok digitális átadása alapelvek Hirdetési Nyomdai anyagok digitális átadása alapelvek Rövid összefoglaló Milyen állományt várunk? Milyen állományt várunk hirdetésként? PDF/X-1a szabványú állományokat, a tervezett nyomtatási paramétereknek

Részletesebben

Anyagleadási segédlet

Anyagleadási segédlet Anyagleadási segédlet Az Anyagleadási segédletben leírt beállítások, a letölthető templateink és a PDF beállító fájl letöltésével automatikusan megtörténnek. Szerkesztési segédlet Média méret/kifutó/biztonsági

Részletesebben

NYOMDAI SEGÉDLET. Ha nem talál választ a kérdésére, kérjük hívja a kapcsolattartóját!

NYOMDAI SEGÉDLET. Ha nem talál választ a kérdésére, kérjük hívja a kapcsolattartóját! NYOMDAI SEGÉDLET NYOMDAI SEGÉDLET Annak érdekében, hogy az Önök nyomdai anyagai probléma nélkül és az elvárásoknak megfelelően legyen kinyomtatva, kérjük, olvassák el ezt a rövid nyomdai segédletet. E

Részletesebben

ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK V2.6 Érvényes: január 2-től visszavonásig.

ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK V2.6 Érvényes: január 2-től visszavonásig. OSG HUNGARY KFT. H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg.hu ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK V2.6 Érvényes: 2017. január 2-től visszavonásig. Az OSG Hungary

Részletesebben

osg hungary kft. Anyagleadási feltételek V2.3 H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg.

osg hungary kft. Anyagleadási feltételek V2.3 H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg. osg hungary kft. H 1044 Budapest, Íves út 8. Tel.: +36-1-435-1400 // Fax: +36-1-435-1401 www.osg.hu // osg@osg.hu Anyagleadási feltételek V2.3 Érvényes: 2013. szeptember 1-től visszavonásig. Az OSG Hungary

Részletesebben

GRAFIKAI ÁLLOMÁNY KÜLDÉSE

GRAFIKAI ÁLLOMÁNY KÜLDÉSE ANYAGLEADÁS Grafikai állomány küldése Megrenbdelői együttműködés anyagleadáshoz Nyomdai feldolgozás Megrendelői ellenőrzések Nyomdai fájlok technikai követelményei Színek beállítása GRAFIKAI ÁLLOMÁNY KÜLDÉSE

Részletesebben

CD és DVD gyártásához

CD és DVD gyártásához DiscPrinterKereskedelmiésSzolgáltatóKft. Székhely /számlázási cím: 1035 Budapest, Vörösvári út 39. Telephely /iroda: 1149 Budapest, Mogyoródi út 32. Tel/fax: (+36 1) 786-5368 mobil: (+36 30) 977-0454 E-mail:

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Általános anyagleadási feltételek. Segédlet és kiegészítés az általános anyagleadási feltételekhez

Tisztelt Partnerünk! Általános anyagleadási feltételek. Segédlet és kiegészítés az általános anyagleadási feltételekhez Tisztelt Partnerünk! A So-Ta Print Kft. az alábbi anyagleadási feltétekben határozza meg a nyomdába érkező anyagokkal kapcsolatos technikai, technológiai elvárásait, és ezúton szeretné tájékoztatni partnereit

Részletesebben

Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg

Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Nyomtatandó anyagát a következő módon szerkessze meg Kedves Megrendelőnk, nyomtatandó állományát a következő előírások alapján szerkessze meg. Ha ezeket

Részletesebben

PCC AJÁNLÁS AZ OPTIMÁLIS OFSZETNYOMTATÁSI EREDMÉNYEK ELŐSEGÍTÉSÉRE ÚTMUTATÓ 2019 PCC PROCOLORCLUB

PCC AJÁNLÁS AZ OPTIMÁLIS OFSZETNYOMTATÁSI EREDMÉNYEK ELŐSEGÍTÉSÉRE ÚTMUTATÓ 2019 PCC PROCOLORCLUB PCC AJÁNLÁS AZ OPTIMÁLIS OFSZETNYOMTATÁSI EREDMÉNYEK ELŐSEGÍTÉSÉRE ÚTMUTATÓ 2019 PCC PROCOLORCLUB PCC PROCOLORCLUB Készült a PCC Pro Color Club WG02 Munkacsoportjában Szerkesztők: Bódi János Dr. Endrédy

Részletesebben

NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS árlista

NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS árlista NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS árlista NYOMDAI ELŐKÉSZÍTÉS ALAPÁRAK Logóvektorizálás Az előállított vektoros formátumú (ai, eps, pdf) logó átadásra kerül. 10 000 Ft 20 000 + áfa, bonyolultságtól függően Vektoros

Részletesebben

A nyomdakész anyagot pdf fájl-ban kell leadni, az alábbiak szerint:

A nyomdakész anyagot pdf fájl-ban kell leadni, az alábbiak szerint: Névjegykártyát készítettem, s ha már nekiálltam szerkeszteni, gondoltam, másnak is hasznos lehet, ha leírom a legfontosabb lépéseket. Az alapvető tudnivalók minden nyomdai termékre érvényesek, így ha szórólapra,

Részletesebben

Nyomdai anyag specifikáció CD/DVD csomagoláshoz

Nyomdai anyag specifikáció CD/DVD csomagoláshoz Nyomdai anyag specifikáció CD/DVD csomagoláshoz Tartalom: 1. Nyomda kívánalmai a grafikai tervekkel kapcsolatban. Gépi csomagolás 3. Bejövő áru minőségellenőrzés 4. Nyomdai anyag méretezési specifikációk

Részletesebben

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk!

Anyagleadási feltételek (széles formátum) Technikai paraméterek: Tisztelt Partnerünk! Anyagleadási feltételek (széles formátum) Tisztelt Partnerünk! Rövid tájékoztatónk azt a célt szolgálja, hogy a megadott információk alapján, az alábbi paraméterek segítségükre legyenek a gördülékeny gyártásban.

Részletesebben

PostScript írás. (avagy File-ba nyomtatás)

PostScript írás. (avagy File-ba nyomtatás) A Zárt állományok, (PostScript ill. PDF) rendszerfüggetlen állományok, nem szerkeszthetőek vagy csak korlátozottan módosíthatóak. A megfelelően elkészített PS ill. PDF formátumban létrehozott állományok

Részletesebben

Inform Média Lapkiadó Kft. Nyomda Műszaki jellemzők

Inform Média Lapkiadó Kft. Nyomda Műszaki jellemzők Inform Média Lapkiadó Kft. Nyomda Műszaki jellemzők Debrecen 2018 Bevezető Ezúton próbálunk segíteni a meglévő és leendő ügyfeleinknek, hogy a közös munka hatékony és jól követhető legyen valamint a végeredmény

Részletesebben

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA

PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA PDF DOKUMENTUMOK LÉTREHOZÁSA A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett bináris fájlformátum. Ebben a formátumban dokumentumok tárolhatók, amelyek különbözı szoftverekkel, hardverekkel

Részletesebben

USINESS MEDIA MAGYARORSZÁG MÉDIAAJÁNLAT

USINESS MEDIA MAGYARORSZÁG MÉDIAAJÁNLAT B USINESS MEDIA MAGYARORSZÁG MÉDIAAJÁNLAT 2009 WWW.CSALADIHAZ.HU L O N L O Business Media Magyarország Kft. Családi ház 2009 Hirdetések árai Méret Listaár Csa 2 oldal (panoráma) 950 000 A kedvezmény a

Részletesebben

Falinaptár TERJEDELEM: MEGJELENÉS: Felső hirdetés 180 x x x 200 Alsó szalag 180 x x x oldal 180 x

Falinaptár TERJEDELEM: MEGJELENÉS: Felső hirdetés 180 x x x 200 Alsó szalag 180 x x x oldal 180 x FALINAPTÁR www.viapannonia.hu/babanaptar Falinaptár A félévente megjelenő Baba-mama Kalauz szerkesztősége lehetőséget nyújt kiemelt hirdetőinek, hogy közösen megajándékozva a kisgyermekes családokat az

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Érvényes: 2006. június 15-től visszavonásig! ÁLTALÁNOS ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK

Tisztelt Partnerünk! Érvényes: 2006. június 15-től visszavonásig! ÁLTALÁNOS ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK Tisztelt Partnerünk! A Keskeny és Társai Nyomdaipari Kft. az alábbi anyagleadási feltétekben határozza meg a nyomdába érkező anyagokkal kapcsolatos technikai, techológiai elvárásait. Kérjük tanulmányozza

Részletesebben

Kiadványkészítés nyílt alapokon

Kiadványkészítés nyílt alapokon Kiadványkészítés nyílt alapokon A Scribus bemutatása képekben Barta Károly 2009. január 22. Bizonyára sokan ismerik az Adobe Photoshop nevű programot. Ez az egyik leggyakrabban használt képmanipuláló program.

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Érvényes: 2006. június 15-től visszavonásig! ÁLTALÁNOS ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK

Tisztelt Partnerünk! Érvényes: 2006. június 15-től visszavonásig! ÁLTALÁNOS ANYAGLEADÁSI FELTÉTELEK Tisztelt Partnerünk! A Keskeny és Társai Nyomdaipari Kft. az alábbi anyagleadási feltétekben határozza meg a nyomdába érkező anyagokkal kapcsolatos technikai, techológiai elvárásait. Kérjük tanulmányozza

Részletesebben

Tarifa Érvényes: augusztus 23-október 12.

Tarifa Érvényes: augusztus 23-október 12. Tarifa 4 Érvényes: 4. augusztus 23-október 12. A Népszabadság Zrt. Népszabadság kiadványának a választási eljárásról szóló 3. évi XXXVI. tv. 146. 148. -aiban szabályozott politikai reklámokra és hirdetésekre

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

Általános Anyagleadási segédlet

Általános Anyagleadási segédlet Általános Anyagleadási segédlet Általános anyagleadási segédlet 1 Fájlformátumok 2 Felbontás 3 Színmód 4 Színprofil 4 Színterhelés 5 Média méret/kifutó/biztonsági távolság 5 A fekete szín helyes használata

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, EGERPH_1431-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

ISO szabvány lett a PDF 1.7

ISO szabvány lett a PDF 1.7 ISO szabvány lett a PDF 1.7 2007. december 6-án az ISO testület szabvánnyá tette az Adobe Acrobat 8 szoftver PDF formátumát, az 1.7-es verziójú dokumentumszabványt, mint ISO 32000 nemzetközi szabvány.

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Sharpdesk Információs útmutató

Sharpdesk Információs útmutató Sharpdesk Információs útmutató Tartsa meg ezt a kézikönyvet, mivel nagyon fontos információkat tartalmaz. Sharpdesk sorozatszámok Ez a termék csak a licencekkel megegyező számú számítógépre telepíthető.

Részletesebben

Media Service Zawada Kft. MÉDIAAJÁNLÓ. Kiadványok, tarifatáblázatok, megjelenések

Media Service Zawada Kft. MÉDIAAJÁNLÓ. Kiadványok, tarifatáblázatok, megjelenések Media Service Zawada Kft. MÉDIAAJÁNLÓ 200 Cégtörténet... 2. oldal Kiadványok, tarifatáblázatok, megjelenések SCOOBY-DOO!...3. oldal Hupikék Törpikék...4. oldal LazyTown...5. oldal FIFI virágoskertje...6.

Részletesebben

Tömeges csekk nyomtatás beállítása az ASP Adó szakrendszerben

Tömeges csekk nyomtatás beállítása az ASP Adó szakrendszerben Tömeges csekk nyomtatás beállítása az ASP Adó szakrendszerben Utolsó módosítás: 2016.09.30. A következőkben az ASP Adó szakrendszer tömeges csekknyomtatási funkciója, illetve annak megvalósulását támogató

Részletesebben

Tarifa 2014. Az árak forintban, áfa nélkül értendők! SZALAGOK CÍMOLDALI FELÜLETEK

Tarifa 2014. Az árak forintban, áfa nélkül értendők! SZALAGOK CÍMOLDALI FELÜLETEK Tarifa 01 Érvényes: 01. augusztus -október 1. A Blikk Kft. Blikk kiadványának a választási eljárásról szóló 01. évi XXXVI. tv. 1. 18. -aiban szabályozott politikai reklámokra és hirdetésekre vonatkozó

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti kérdések

Képszerkesztés elméleti kérdések Képszerkesztés elméleti kérdések 1. A... egyedi alkotó elemek, amelyek együttesen formálnak egy képet.(pixelek) a. Pixelek b. Paletták c. Grafikák d. Gammák 2. Az alábbiak közül melyik nem színmodell?

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Anyagleadási segédlet

Anyagleadási segédlet 2007 Anyagleadási segédlet 1 Bevezető A több vállalaton átívelő, láncszerű szolgáltatásoknál a fokozott ellenőrzés és a megelőző egyeztetés nélkülözhetetlen. A legtöbb probléma, anyagleadáskor (munka átadáskor)

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

Anyagleadási segédlet

Anyagleadási segédlet Anyagleadási segédlet Az Anyagleadási segédletben leírt beállítások, a letölthető templateink és a PDF beállító fájl letöltésével automatikusan megtörténnek. Szerkesztési segédlet Média méret/kifutó/biztonsági

Részletesebben

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(10) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Az Outlook

Részletesebben

MEGJELENÉS: 2009 2. negyedév

MEGJELENÉS: 2009 2. negyedév BALATON 2009. évi programokkal www.viapannonia.hu Balaton 2009 BALATON 2009 Az angol-német-magyar nyelvű, A/5 méretű turisztikai kiadvány a balatoni régióban kalauzolja el a hazai és külföldi turistákat.

Részletesebben

MÉDIAAJÁNLAT OPTIKAI MAGAZIN

MÉDIAAJÁNLAT OPTIKAI MAGAZIN Az Optikai Magazin profilja Az Optikai Magazin az optikus társadalom magas szakmai színvonalú, hiteles és egyetlen tematikus információ forrása. Optikusok, optometristák által optikusoknak, optometristáknak,

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM. A program az egyszer elkészített teszt feladatokat eltárolja, így azok később is kinyomtathatóak.

JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM. A program az egyszer elkészített teszt feladatokat eltárolja, így azok később is kinyomtathatóak. JOGSISZOFT TESZTLAPNYOMTATÓ PROGRAM Használati utasítás A program segítségével korlátlan számú hagyományos B kategóriás tesztlap nyomtatható, valamint 2345 kérdésből tetszőleges összeállítású tematikus

Részletesebben

Tarifa Forrás: NOK 2013 Q3, Matesz 2013 Q3. Az árak forintban, áfa nélkül értendők!

Tarifa Forrás: NOK 2013 Q3, Matesz 2013 Q3. Az árak forintban, áfa nélkül értendők! Tarifa 4 A Népszabadság hiteles és minőségi tartalommal szolgálja ki a médiafogyasztókat, szerepe meghatározó a magyar nyelvű minőségi tartalomszolgáltatásban. A Népszabadság Magyarország legnépszerűbb

Részletesebben

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai

Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai Képszerkesztés elméleti feladatainak kérdései és válaszai 1. A... egyedi alkotóelemek, amelyek együttesen formálnak egy képet. Helyettesítse be a pixelek paletták grafikák gammák Helyes válasz: pixelek

Részletesebben

GRAFIKUS B CSOPORT

GRAFIKUS B CSOPORT FORRAI GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM A MAGYARORSZÁGI METODISTA EGYHÁZ FENNTARTÁSÁBAN GRAFIKUS 54 211 04 KOMPLEX SZAKMAI VIZSGA GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG B CSOPORT A vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

GRAFIKUS B CSOPORT

GRAFIKUS B CSOPORT FORRAI MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM A MAGYARORSZÁGI METODISTA EGYHÁZ FENNTARTÁSÁBAN GRAFIKUS 54 211 04 KOMPLEX SZAKMAI VIZSGA GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG B CSOPORT A vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések:

Megadja, hogy a képek színesben vagy fekete-fehérben legyenek-e kinyomtatva Megjegyzések: Oldal: 1 / 5 Színminőség-útmutató Az útmutató segítségével a felhasználók áttekintést kapnak arról, hogyan használhatók fel a nyomtatón rendelkezésre álló műveletek a színes kimenet beállításához és testreszabásához.

Részletesebben

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain

Di1611/Di2011. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Di1611/Di2011 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ: Twain Driver Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 A PC szkennelés beállítása 2 Csatlakozás az USB portra 3 A TWAIN meghajtó telepítése 3.1 A TWAIN meghajtó telepítése Plug

Részletesebben

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában.

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. A CIB Internet Bankból történő nyomtatás

Részletesebben

Tervezési paraméterek

Tervezési paraméterek Tervezési paraméterek Általános információk Kérjük, hogy az előkészített anyagok fontokat ne tartalmazzanak! A dokumentum mérete legyen arányos a plakát méretével. Amennyiben az anyag direkt színeket tartalmaz,

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott nyomtatványok használatához Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött és saját számítógépére telepített Általános nyomtatványkitöltő

Részletesebben

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver

Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Kormányzati Elektronikus Aláíró és Aláírás-ellenőrző Szoftver Felhasználói leírás verzió: 1.0 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. ALAPKÉPERNYŐ... 3 3. MENÜSZERKEZET... 3 4. DOKUMENTUM ALÁÍRÁSA... 4

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel

ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel A. központi OAI szerver igénybe vétele esetén A regisztráció elfogadását követően az adminisztrációs felületen a Webes metaadat szerkesztő funkciót kell kiválasztani:

Részletesebben

Ha letöltött betűtípusokat használ, akkor ellenőrizze, hogy a betűtípusokat támogatja-e a nyomtató, a számítógép és a program.

Ha letöltött betűtípusokat használ, akkor ellenőrizze, hogy a betűtípusokat támogatja-e a nyomtató, a számítógép és a program. Oldal: 1 / 13 Nyomtatási minőség útmutató Ha az itt megadottak a problémát nem orvosolják, akkor lépjen kapcsolatba az Ügyfélszolgálattal. Előfordulhat, hogy a nyomtatójának egy alkatrészét be kell állítani

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2.

Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma szeptember 2. PDF dokumentum aláírása és időbélyegzése: Adobe Reader XI és Adobe Acrobat Reader DC Verziószám 2.2 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2016. szeptember 2. Tartalom 1. Bevezető...3 2. Aláíró

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése Az U42S gyors használatbavételéhez kövesse az itt leírtakat. Ebben a példában Cubase LE 4-et használunk, de az U42S ugyan úgy használható más hangszerkesztőkkel

Részletesebben

1988 2005 ÉVI ADATSZOLGÁLTATÁSOK JAVÍTÁSA. Készítette: Tóth Péter. 2013. szeptember 26.

1988 2005 ÉVI ADATSZOLGÁLTATÁSOK JAVÍTÁSA. Készítette: Tóth Péter. 2013. szeptember 26. 1988 2005 ÉVI ADATSZOLGÁLTATÁSOK JAVÍTÁSA Készítette: Tóth Péter 2013. szeptember 26. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás

Részletesebben

Adobe PS Driver telepítés

Adobe PS Driver telepítés Tokaji Roland Adobe PS Driver telepítés evezetés Mi is az a Adobe PostScript Driver? Az Adobe PS Driver telepítésével tulajdonképpen egy virtuális nyomtatót hozunk létre, melyet a fizikai nyomtatókhoz

Részletesebben

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával 6. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveketa Karok többsége a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával készíti el. A záróvizsga-jegyzőkönyv

Részletesebben

ContractTray program Leírás

ContractTray program Leírás ContractTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy szerződéshez tartozó határidő elmulasztásának komoly gazdasági következménye lehet. Éppen ezért a Szerződés kezelő program főmenü ablakában a

Részletesebben

DISPLAY TERVEZÉS tervezési árlista

DISPLAY TERVEZÉS tervezési árlista DISPLAY TERVEZÉS tervezési árlista TERVEZÉS + NYOMTATÁS + DEKORÁCIÓ EGY HELYEN! Kreatív grafikai csapatunk, tapasztalt nyomdászaink és dekoratőreink a termékeket használatra készen adják át a lehető legrövidebb

Részletesebben

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014.

BaBér. Bérügyviteli rendszer. Telepítési segédlet 2014. BaBér Bérügyviteli rendszer Telepítési segédlet 2014. Tartalom 1. Ajánlott konfiguráció... 3 2. A BaBér és az SQL2005 szerver telepítése... 5 3. A BaBér program és az SQL2005-ös adatbázis kezelő telepítése...

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 287. sorszámú Kiadványszerkesztő technikus megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 213 06 1.2.

Részletesebben

ServiceTray program Leírás

ServiceTray program Leírás ServiceTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés szerviz munkalapok státuszai a Törölve és Lezárva státuszt leszámítva a munkalap különböző nyitott állapotát jelzik, melyek valamilyen tevékenységet jeleznek.

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

Technikai információk fejlesztőknek

Technikai információk fejlesztőknek Technikai információk fejlesztőknek Különbségek a Java-s nyomtatványkitöltő program és az Abev2006 között 1. A mezőkód kijelzés bekapcsolása a Szerviz/Beállítások ablakban érhető el. 2. Az xml állományok

Részletesebben

Média ajánlat június 1.-től érvényes árak

Média ajánlat június 1.-től érvényes árak Média ajánlat 2009. június 1.-től érvényes árak Katalógus / Weboldal pillérei Utazás Turizmus Oktatás Kiállítás Színház Élménybeszámoló Útleírás Interjú Shopping Street Célcsoport (Katalógus, Weboldal)

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év

BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év BaBér bérügyviteli rendszer telepítési segédlete 2011. év Ajánlott konfiguráció A program hardverigénye: Konfiguráció: 2800 MHz processzor 512 Mbyte memória (RAM) / Szerver gépen 1G memória (RAM) Lézernyomtató

Részletesebben

A. Webes metaadat szerkesztő

A. Webes metaadat szerkesztő ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel

Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Ingyenes PDF nyomtató alkalmazás használata terminál szerverrel / felhős rendszerrel Terminál szerverről indított nyomtatási folyamat elindításával elérhetővé válik a kliens gépen feltelepített ingyenes

Részletesebben

Az Ön kézikönyve EPSON STYLUS PHOTO R1900 http://hu.yourpdfguides.com/dref/561494

Az Ön kézikönyve EPSON STYLUS PHOTO R1900 http://hu.yourpdfguides.com/dref/561494 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató EPSON STYLUS PHOTO R1900. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

Az ActiveX beállítása

Az ActiveX beállítása Az ActiveX beállítása Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Operációs rendszer követelmények... 3 4. Az ActiveX-ről...

Részletesebben

MIÉRT ÉRDEMES NÁLUNK HIRDETNI? HIRDETÉSI CSOMAGOK. Érdemes mérlegelnie! Mix csomagjaink a listaárakhoz képest % kedvezményt tartalmaznak!

MIÉRT ÉRDEMES NÁLUNK HIRDETNI? HIRDETÉSI CSOMAGOK. Érdemes mérlegelnie! Mix csomagjaink a listaárakhoz képest % kedvezményt tartalmaznak! MÉDIAAJÁNLAT 2O1 8 MIÉRT ÉRDEMES NÁLUNK HIRDETNI? A Magyar Optikus Ipartestület magazinja 20 éve a magyar optikusok, optometristák és látszerészek első számú magazinja. Tartalmainkat a szakma széles körben

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

A próbanyomatok ellenőrzése :SherpaCMS szoftverrel

A próbanyomatok ellenőrzése :SherpaCMS szoftverrel A próbanyomatok ellenőrzése :SherpaCMS szoftverrel - Kézirat gyanánt! - Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2007. június 11. Bevezetés A próbanyomatok ellenőrzése

Részletesebben

évi adatszolgáltatások javítása

évi adatszolgáltatások javítása ÁLTALÁNOS LEÍRÁS 1 1988 2005 ÉVI ADATSZOLGÁLTATÁSOK JAVÍTÁSA Készítette: Tóth Péter Program verzióellenőrzése, programfrissítés ha szükséges a www.onyf.hu honlapról Adatszolgáltatás meglétének ellenőrzése

Részletesebben

N szériás. Digitális videó rögzítő. Rövidített telepítői kézikönyv

N szériás. Digitális videó rögzítő. Rövidített telepítői kézikönyv N szériás Digitális videó rögzítő Rövidített telepítői kézikönyv 1. Alapbeállítások 1.1 A készülék összeszerelése Ennek a leírásnak nem célja a különböző típus-variációk pontos összeszerelési lépéseinek

Részletesebben

Szerződés melléklet a Délkelet-Press Kft-ben végzett digitális anyagfeldolgozás általános feltételeiről Érvényes: 2010.

Szerződés melléklet a Délkelet-Press Kft-ben végzett digitális anyagfeldolgozás általános feltételeiről Érvényes: 2010. Szerződés melléklet a Délkelet-Press Kft-ben végzett digitális anyagfeldolgozás általános feltételeiről Érvényes: 2010. október 21-től Jelen specifikáció a Délkelet-Press Kft-vel kötött vállalkozási szerződés

Részletesebben

3.1.1. A márka megjelenítése, márka elemek A logo A logo körül minimálisan szabadon hagyandó terület

3.1.1. A márka megjelenítése, márka elemek A logo A logo körül minimálisan szabadon hagyandó terület 2007. július. 3.. körül minimálisan szabadon hagyandó terület 3 Minden egyes OTP csoporttag logoja esetében érvényes szabály, hogy az embléma (a kör) méretének egyharmad része távolságot kell szabadon

Részletesebben

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból *OBR = Online Beszámoló és Űrlapkitöltő Rendszer h t t p s ://e - b e s z a m o l o. i m. g o v. h u / e b e k u l

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot a felső sorban: A program telepítése A 2019-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad és nem kell eltávolítania

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

SURFACE SPECIALIST. Prospektus Kft Veszprém, Tartu u. 6. Tel.: Fax:

SURFACE SPECIALIST. Prospektus Kft Veszprém, Tartu u. 6. Tel.: Fax: SURFACE SPECIALIST Prospektus Kft. 8200 Veszprém, Tartu u. 6. Tel.: 06-88-422-914 Fax: 06-88-405-012 www.prospektusnyomda.hu info@prospektusnyomda.hu Nyomdánk bemutatása Nyomdánkat magas technológiai színvonalú

Részletesebben

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból

Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból Beszámoló átadása az OBR * -nek a Hessyn Éves beszámoló nyomtatványkitöltő programból *OBR = Online Beszámoló és Űrlapkitöltő Rendszer h t t p s : / / e - b e s z a m o l o. i m. g o v. h u / e b e k u

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben