HOLLAND-MAGYAR FÓRUM HULLADÉKRA ALAPOZOTT VÁROSI ENERGIA ELLÁTÁS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HOLLAND-MAGYAR FÓRUM HULLADÉKRA ALAPOZOTT VÁROSI ENERGIA ELLÁTÁS"

Átírás

1 HOLLAND-MAGYAR FÓRUM 2009 ENERGIA ÉS KLÍMA INNOVÁCIÓ HULLADÉKRA ALAPOZOTT VÁROSI ENERGIA ELLÁTÁS Bio-Genezis Kft. R

2 HULLADÉKRA ALAPOZOTT VÁROSI ENERGIAELLÁTÁS TISZAVASVÁRIBAN GÜSSING AUSZTRIA elmaradott, hátrányos helyzetű, kis települése volt az ország keleti határszélén. Ennek ellenére bebizonyította Európának, hogy megújuló energiaforrásokra alapozva energia ellátását önállóan meg tudja oldani. A projekt sikere ma Európa szerte közismert, melynek eredményeként ma már a település kiemelkedett hátrányos helyzetéből és jelentősen jobb gazdasági és természeti körülmények között fejlődik. TISZAVASVÁRI MAGYARORSZÁG elmaradott, hátrányos helyzetű kisvárosa az ország keleti régiójában. Szeretnénk bebizonyítani Európának, hogy a város és térsége által termelt hulladékból a város energiaellátása fedezhető. A hulladék feldolgozó-ipar hozzájárul a város gazdasági fejlődéséhez, a lakosság számára jobb anyagi és természeti környezetet teremt a jövőben. FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS Tiszavasvári (14 ezer lakos) az ország fővárosától 210 km-re K-re helyezkedik el. A település Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye nyugati kapuja, a 38 ezer lakosú Tiszatér térség dinamikusan fejlődő központja. A Tisza folyótól kb. 10 km-re, a román, az ukrán, a szlovák határtól pedig 100 km-es távolságon belül található. Nyíregyházától (116 ezer lakos) 27 km-re helyezkedik el. A városban található a Nyíregyházi Főiskola ahol gazdaságtudományi, bölcsészettudományi, mezőgazdasági és műszaki tudományok, stb. képzése zajlik. Magyarországon egyedül itt folyik hivatásos repülőgépvezetők felsőoktatási rendszerű képzése! A város repülőtere kis- és középes repülőgépek leszállására alkalmas. Debrecentől (204 ezer lakos) autópályán 56 km-re található. A városban működik a Debreceni Egyetem, ahol agrártudományi, műszaki tudományi valamint orvosi- és egészségtudományi, stb. oktatás folyik. A város repülőtere (volt katonai repülőtér) nagy teljesítményű gépek fogadására alkalmas. Jelenleg charter járatokat indítanak és fogadnak. Miskolctól (174 ezer lakos) 55 km-re található. A városban működik a nagyhírű Miskolci Egyetem, műszaki földtudományi, műszaki anyagtudományi, gépészmérnöki és informatikai, stb. képzésekkel. 1/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

3 A várostól 6 km-re van az M3-as autópálya évben elkészült csomópontja. Miskolc Tiszavasvári Nyíregyháza Debrecen Magyarország közúthálózatának fejlesztési programja A Tisza folyó, mely ma még Európa egyik legtisztább folyója, a várostól 7 km-re található. A folyóból induló öntözőcsatornák a város belterületi határánál haladnak el. A folyó vízi szállításra is alkalmas. TERMÉSZETI KÖRNYEZET A várostól légvonalban mindössze km-re található a Világörökség részét képező és kitűnő borairól híres Tokaj-Hegyalja borvidék. A Világörökség részét képező Tokaj-Hegyalja borvidék 2/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

4 KULTURÁLIS KÖRNYEZET A várostól 16 km-re található Tiszadob, ahol a neogótikus-romantikus, soktornyú, a Loire-völgyi kastélyokat idéző Andrássy kastély található. Andrássy kastély Tiszadobon ÜZLETI KÖRNYEZET Tiszavasváriban 1927-ben alakult meg az Alkaloida Vegyészeti Gyár, amely ma is a térség legnagyobb üzeme. Sajnos a korábbi közel 3000 fő helyett, jelenleg alig több mint 300 főt foglalkoztat. Alkaloida a kezdetekben (1927) és napjainkban Öt éve épült a Wienerberger Téglaipari Zrt. téglagyára. Két éve üzemel egy szárnyas- és egy sertésvágóhíd a városban. 3/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

5 TÁRSADALMI-GAZDASÁGI JELLEMZŐK Tiszavasvári kisváros a Nyírség peremén, egy depressziós régió legrosszabb mutatójú kistérségének központja. A térség földrajzi helyzete következtében és a gazdaság szerkezetében bekövetkezett negatív változások hatására társadalmi-gazdasági válságba sodródott. A nagyarányú munkanélküliség, a lecsökkent gazdasági aktivitás, a fokozódó elvándorlás és egyéb kedvezőtlen társadalmi-gazdasági folyamat erősödött fel. A gazdasági fejlettséget az egy főre jutó bruttó hozzáadott értékkel lehet jellemezni. Ennek értéke ezen a területen a legkisebb az országban, alig éri el az átlag felét. A város demográfiai összetétele kedvező, a születési ráta igen magas, s a halálozási ráta is kedvezőbb az országos átlagnál. Mindezek következtében a város korstruktúrája jóval fiatalosabb az országosnál: alacsonyabb az időskorúak aránya, a fiatalkorúak pedig nagyobb hányaddal részesednek az állandó népességből. Azonban az aktív keresők alacsony számaránya és az eltartottak magas aránya súlyos társadalmigazdasági konfliktusokat indukál. Tiszavasvári roma népességének aránya 15-20%. A helyi kisebbség nagyobb része városszéli szegregált lakókörnyezetben, a hulladékhasznosító telep 2 km-es körzetében, elkeserítő körülmények között élnek. Körükben rendkívül magas a munkanélküliek aránya, és képzettségi szintjük alacsonyabb az átlagosnál. HUMÁN ERŐFORRÁS Tiszavasvári lakónépessége fő, vonzáskörzetében, a kistérségben mintegy fő él. A térségben jelentős számú vegyipari gyakorlattal rendelkező munkaerő található. A vegyipari kutatásban jártas mérnökök száma is nagy. A város oktatási intézményei szakmunkásképzés és szakközépiskolai szinten a vegyipar munkaerő igényének megfelelő oktatásra rendezkedtek be. A német nyelv tanítása minden oktatási szinten biztosított. Városi szinten a munkanélküliségi arány 10-12%, míg az itt élő roma népesség között ez az arány 45-55%. A roma lakosság munkaerő-piaci reintegrációja alacsony iskolázottsági fokuk miatt is nehezen megoldható, azonban a tervezett hulladékhasznosító telep számukra is kínál munkahelyeket. 4/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

6 A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁNAK GAZDASÁGI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI HATÁSAI A Hulladékra Alapozott Városi Energia Ellátás (City Energy Supply - Based on Waste) című projekt megvalósítása által nő a foglalkoztatottság, mind a diplomás, mind pedig az alacsonyan képzett hátrányos helyzetű csoportok között a roma kisebbség munkaerő-piaci reintegrációja következtében a társadalmi feszültségek enyhülnek, a megvalósítási helyszín közelsége lehetővé teszi a roma-telepen lévő lakások, házak olcsó hőenergiával történő fűtését, így életkörülményeik javítását, amely mérsékli az esélyegyenlőtlenségeket. A barnamezős terület kihasználása, mind várospolitikai, mind gazdasági, mind környezetvédelmi, illetve szociális okokból is szükségszerű és előnyös (a beruházás körzetében élők életminőségének javulása, az esélyegyenlőség, stb). IPARI ÜZEMEK A Városban működő ipari üzemek elhelyezkedése a D-i városrészre, az autópálya bekötő útjának két oldalára esik. Fontosabb ipari üzemek: Megnevezés Energiafogyasztás Villamos energia Hőenergia Hulladéktermelés Ipari- és kommunális jellegű hull. Bio hulladékok Alkaloida Vegyészeti Gyár nagy nagy közepes nagy Wienerberger Téglagyár nagy nagy kicsi kicsi Baromfivágóhíd nagy nagy kicsi nagy Sertésvágóhíd nagy nagy kicsi nagy Vasipari feldolgozó üzem nagy kicsi kicsi kicsi Sertéstelep kicsi kicsi kicsi nagy Lakótelep közepes közepes közepes közepes Oktatási intézmények közepes közepes közepes közepes A Város az iparosodott terület közepén, mintegy 20 ha-s iparterülettel rendelkezik. Az ipari és intézményi villamos és hőenergia nagyfogyasztók többsége kevesebb, mint 3 km-es távolságon belül található. 5/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

7 KÖRNYEZET Hulladékra Alapozott Városi Energia Ellátás City Energy Supply - Based on Waste A 0238/7 hrsz-ú iparterületi besorolású jelenleg használaton kívüli, leromlott fizikai állapotú, szennyezéssel terhelt terület Tiszavasvári D-i részén található, a roma népesség lakta szegregált lakóövezet szomszédságában. Ezt a területet korábban ipari termelés céljára hasznosították (téglagyár). A barnamezős beruházás előnyei területtakarékosság, további zöldmezős területek igénybevételének csökkentése, új munkahelyek teremtése, a környező lakosság számára egészségesebb városi környezet kialakítása, aminek következtében javul a településrész imázsa, nő a terület tőkevonzó ereje, a szerkezetjavulás miatt a városüzemeltetési költségek csökkenthetők, a rendezett állapot területfelértékelő hatással jár, jelentős magántőke aktivizálható az újrahasznosításhoz központi támogatásokkal, megoldhatóvá válnak a barnamező miatt korábban jelentkező településszerkezeti problémák, javítja a területek komplex városi funkciókra történő hasznosítását, javulnak az életkörülmények és az esélyegyenlőség, a lakossági közérzet, valamint a közbiztonság. HULLADÉKRA ALAPOZOTT VÁROSI ENERGIA ELLÁTÁS megvalósítása esetén a város és térségében lévő ipari üzemektől begyűjtött valamint a lakosság által termelt hulladékból előállítható energiával a városi nagyfogyasztók hő- és villamos energia ellátása gazdaságosan megoldható. Az ipari parkban tervezett technológiák: Pirolízis üzem magas energia tartalmú hulladékok hasznosítása kapcsolt villamos- és hőenergia termelésre. Plazmaégető magas energia tartalmú és veszélyes hulladékok hasznosítása kapcsolt villamosés hőenergia termelésre. Methanol üzem közepes energia tartalmú hulladékok hasznosítása metanol és más szintetikus alapanyagok előállítására. Biogáz üzem magas szervesanyag tartalmú hulladékok hasznosítása biogáz előállítására, a biogázból biometán előállítására. A biometán felhasználása a települési szilárd hulladékszállító és más közszolgálati járművek üzemanyag ellátására. A hulladék alapú hőenergiával történő távhős szolgáltatás a lakosság, az intézmények és az ipari üzemek részére. A hulladék alapú villamos energiával történő szolgáltatás a lakosság, az intézmények és az ipari üzemek részére. Stb. 6/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

8 EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK Tiszavasvári Város Önkormányzata Miskolci Egyetem Debreceni Egyetem Nyíregyházi Főiskola Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. Wienerberger Téglaipari Zrt. Baromfi Vágóhíd V Pluss K Kft. Sertés Vágóhíd V Pluss K Kft. Alkaloida Vegyészeti Gyár Intézmények Lakosság Stb. PROJEKT KOORDINÁTOR A projekt szakmai koncepciójának részletes kidolgozását, az együttműködő partnerek érdekeinek összehangolását, pályázatok készítését és a projekt megvalósításának irányítását a Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. végzi. A Kft. saját tőkéjével, szaktudásával és a projekt irányítás terén szerzett szakmai tapasztalataival járul hozzá a projekt sikeréhez. BECSÜLT BERUHÁZÁSI KÖLTSÉG Pirolízis üzem: Plazmaégető: Methanol üzem: Biogáz üzem, biogáz tisztító üzem: Biometán töltőállomás, jármű átalakítások: Távhős szolgáltatás: Villamos energiaszolgáltatás: Egyéb költségek: ÖSSZESEN: 265 Ft/EURO-s árfolyamon 30 millió EURO 1,2 milliárd Ft 1,8 milliárd Ft 1,5 milliárd Ft 1,6 milliárd Ft 0,4 milliárd Ft 0,6 milliárd Ft 0,4 milliárd Ft 0,5 milliárd Ft 8,0 milliárd Ft 7/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

9 A PROJEKT ÖTLETEKET ALÁTÁMASZTÓ REFERENCIÁINK: Biogázüzem tervezése Nyírbátorban, jelenlegi kapacitása 2,5 MW e Svédországi tapasztalatcsere a biometán tömegközlekedési célú hasznosítására és együttműködés a Svéd biogáz Swedish Biogas International el A pirolízis üzem magyarországi szabadalmak alapján meglévő, működő üzem továbbfejlesztése Plazmaégető egy amerikai cég által gyártott ma elérhető legjobb technika A hőszolgáltatás és villamos energiás szolgáltatás közismert, bevált technológiák Az energiatermelő ipari parktól 500 m-re található, az Észak-Alföldi régió legmelegebb termálkútja. (talphőmérséklet 90 C, kifolyó víz hőmérséklet 63 C) Metanol előállítására, Dr Raisz Iván professzorral közös szabadalmakkal rendelkezünk és az Eco-Metanol nevet levédettük. 8/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

10 Eco-Methanol szabadalmunk nemzetközi elismerései 9/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

11 BIO-TECHNOLÓGIA IPARI PARK A Bio-Genezi Környezetvédelmi Kft. a város belterületén rendelkezik egy 2,5 ha területű Bio- Technológia Ipari Parkkal. A terület közművesített és a projekt rendelkezésére áll. Bio-Technológia Ipari Park Főbejárat látványterve 10/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

12 Bio-Technológia Ipari Park madártávlatból Bio-Technológia Park látványképe 11/12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

13 PROJEKT IRÁNYÍTÁSI TAPASZTALATOK: Hajdú-Bihar Megyei Hulladékgazdálkodási Program Észak-Balaton Térség Regionális TSZH Kezelési rendszer ISPA 2000/HU/16P/PE/002 KA 2002/HU/16P/PE/017 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Regionális Szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer KA 2004/HU/16C/PE/004 Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás Települési szilárd hulladéklerakóinak rekultivációja KEOP-2.3.0/1F Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás Települési szilárd hulladéklerakóinak rekultivációja KEOP-2.3.0/1F Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társulás KEOP Nyíregyháza, Barta István ügyvezető igazgató Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. Mártírok tere 9. Nyíregyháza 4400 Tel: Mobil: /12 Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft.

14

15

BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA

BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA BÉKÉSCSABA VÁROS GAZDASÁGI POGRAMJA 2014-2020 programozási időszak tervezése Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 5 2. Európai Uniós Irányelvek, hazai stratégiai tervdokumentumok... 7 2.1 Európai Uniós stratégiák

Részletesebben

FÜZESGYARMAT VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA

FÜZESGYARMAT VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FÜZESGYARMAT VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA Füzesgyarmat, 2013. Jóváhagyva a Füzesgyarmat Önkormányzatának 10/2013. (II. 14.) képviselőtestületi határozatával 1. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 6 1.1.

Részletesebben

Ózd Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája ÖZD - 2008. ITI. Kötet

Ózd Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája ÖZD - 2008. ITI. Kötet Ózd Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája ÖZD - 2008 ITI. Kötet Ózd Város Integrált Városfejlesztési Stratégiáját Ózd Városi Önkormányzat Képviselő-testülete jóváhagyja. - --"---.~:t~~., r"--; polgármester

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2008. MÁRCIUS

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2008. MÁRCIUS NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2008. MÁRCIUS NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (Az adatgyűjtés lezárva: 2008. március 17.) A tanulmány

Részletesebben

Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) Kunhegyes 2009. Készítette: Híd az Együttműködésért Társadalmi Gazdasági Tanácsadó Nonprofit Kft. Nyíregyháza Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1. Vezetői

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Helyi Esélyegyenlőségi Program Helyi Esélyegyenlőségi Program Bodrogkeresztúr Község Önkormányzata 2013 2018. Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)...3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink, küldetésünk... 7 Célok...

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON

TERÜLETFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON TERÜLETI FOLYAMATOK ALAKULÁSA AZ 1990-ES ÉVTIZEDBEN TERÜLETFEJLESZTÉS MAGYARORSZÁGON A TERÜLETFEJLESZTÉS FELADATAI A XXI. SZÁZAD ELSÔ ÉVEIBEN TARTALOM ELÔSZÓ.............................................................................

Részletesebben

Az operatív program hivatkozási (CCI) száma: 2007HU162PO001

Az operatív program hivatkozási (CCI) száma: 2007HU162PO001 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 Az operatív program hivatkozási (CCI) száma: 2007HU162PO001 Verzió: KMOP_070629.doc Oldalszám összesen: 152 TARTALOM 1. VEZETŐI

Részletesebben

A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás komplex területfejlesztési koncepciója, stratégiai és operatív programja. 2005. május

A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás komplex területfejlesztési koncepciója, stratégiai és operatív programja. 2005. május A Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás komplex területfejlesztési koncepciója, stratégiai és operatív programja 2005. május Készítette: I. HELYZETELEMZÉS...3 1. FÖLDRAJZI FEKVÉS, ELÉRHETŐSÉG...3 1.1 Természeti

Részletesebben

BÁTONYTERENYEI KISTÉRSÉG

BÁTONYTERENYEI KISTÉRSÉG TÁMOP-5.2.1/07/1-2008-0001 KISTÉRSÉGI TÜKÖR BÁTONYTERENYEI KISTÉRSÉG 2009. november Bevezetés... 3 1. A kistérség általános jellemzése... 5 1.1. Földrajzi elhelyezkedés, településszerkezet és közlekedés...

Részletesebben

Gyula város. Befektetés-ösztönzési stratégiája

Gyula város. Befektetés-ösztönzési stratégiája Gyula város Befektetés-ösztönzési stratégiája 2010. május Gyula Város Önkormányzata 5700 Gyula, Petőfi tér 3. / Honlap: www.gyula.hu Készült az ITD Hungary Zrt. 1061 Budapest, Andrássy út 12. / Honlap:

Részletesebben

A szécsényi kistérség fejlesztési stratégiája a 2010-2015 közötti időszakra vonatkozóan

A szécsényi kistérség fejlesztési stratégiája a 2010-2015 közötti időszakra vonatkozóan A szécsényi kistérség fejlesztési stratégiája a 2010-2015 közötti időszakra vonatkozóan 2011. április 1 Tartalomjegyzék I. Helyzetelemzés... 3-53 1. Bevezetés... 3-4 2. Jogi és törvényhozási keretek...4-11

Részletesebben

Helyzetértékelés és fejlesztési koncepció. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Helyzetértékelés és fejlesztési koncepció. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Helyzetértékelés és fejlesztési koncepció a 2011-2013 közötti időszakra Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolc, 2011. augusztus 18. I. Helyzetértékelés 8 1. Előzmények 8 1.1. Az 1970-1990 közötti időszak

Részletesebben

PEST MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ HELYZETFELTÁRÁS I. kötet. 2013. december

PEST MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ HELYZETFELTÁRÁS I. kötet. 2013. december PEST MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ HELYZETFELTÁRÁS I. kötet 2013. december Tartalom Összefoglaló megállapítások Pest megye helyzetértékeléséről... 6 1. PEST MEGYE A NEMZETKÖZI ÉS NAGYTÉRSÉGI TÉRBEN...

Részletesebben

IPARI PARKJAINAK ÉS INKUBÁTORHÁZAINAK STRATÉGIAI FEJLESZTÉSÉT MEGALAPOZÓ FÓKUSZTANULMÁNY

IPARI PARKJAINAK ÉS INKUBÁTORHÁZAINAK STRATÉGIAI FEJLESZTÉSÉT MEGALAPOZÓ FÓKUSZTANULMÁNY AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ IPARI PARKJAINAK ÉS INKUBÁTORHÁZAINAK STRATÉGIAI FEJLESZTÉSÉT MEGALAPOZÓ FÓKUSZTANULMÁNY DEBRECEN, 2010 TARTALOMJEGYZÉK Rövidítések magyarázata... 2 Vezetői összefoglaló... 3 HELYZETFELTÁRÁS...

Részletesebben

SEPA Ipari területek megvalósíthatósági tanulmány SEPA Industrial Areas Feasibility Study

SEPA Ipari területek megvalósíthatósági tanulmány SEPA Industrial Areas Feasibility Study 2011 SEPA Ipari területek megvalósíthatósági tanulmány SEPA Industrial Areas Feasibility Study Közép-Dunántúl Central Transdanubia A tapolcai volt honvédségi ingatlan együttes fenntartható fejlesztési

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó P

T Á J É K O Z T A T Ó P Város Főépítésze 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/143 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: foepitesz@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu TÁJÉKOZTATÓ Pest Meg ye Közg yűlése által

Részletesebben

Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására

Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület és Sáránd Község Önkormányzata TÁMOP-5.1.1-11/1/B-2012-0006,

Részletesebben

Gazsó Ferenc: Nemzedéki orientációk instabil társadalmi környezetben

Gazsó Ferenc: Nemzedéki orientációk instabil társadalmi környezetben Nyékiné Katona Hedvig - Püspökladány Város Önkormányzata Az államszocializmusból az ismeretlenbe haladó magyar társadalom fiatal nemzedékének ez idáig nem adatott meg a rendszerváltáshoz fűződő reményeinek

Részletesebben

ITS Konzorcium. 3.2.1 Városi szintű középtávú tematikus célok... 26 3.2.2 Városrészi szintű területi célok... 32

ITS Konzorcium. 3.2.1 Városi szintű középtávú tematikus célok... 26 3.2.2 Városrészi szintű területi célok... 32 STRATÉGIA 1 KARCAG VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Projekt azonosító: ÉAOP-6.2.1/13/K-2014-0002 EGYEZTETÉSI ANYAG STRATÉGIA 2 KARCAG VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2015.

Részletesebben

A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS

A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA Helyzetfeltárás 1. verzió 2009. Tartalom 1. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 3 2. MÓDSZERTAN... 4 3. HELYZETFELTÁRÁS... 7 3.1. KÜLSŐ KÖRNYEZET

Részletesebben

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2030

KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2030 KAPOSVÁR MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2030 MEGBÍZÓ: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉSZÍTETTE: ECORYS MAGYARORSZÁG Kft. TÉR-T-REND Kft. 2014. június TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés...

Részletesebben

Integrált Városfejlesztési Stratégiája

Integrált Városfejlesztési Stratégiája Debrecen Megyei Jogú Város Integrált Városfejlesztési Stratégiája Készítette: Euro-Régió Ház Kht. Debrecen, 2008. június TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 4 1. Debrecen szerepe a településhálózatban... 7 1.1.

Részletesebben

Észak-Magyarország régió intelligens innovációs szakosodási stratégiája 2014-2020

Észak-Magyarország régió intelligens innovációs szakosodási stratégiája 2014-2020 Észak-Magyarország régió intelligens innovációs szakosodási stratégiája 2014-2020 A stratégiát összeállították és szerkesztették a NORRIA munkatársai: Buday Malik Adrienn dr. Nyiry Attila Filep Réka Horváth

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TERVEZET

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TERVEZET 96- JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TERVEZET Szolnok 2005. szeptember 2 Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció Készíttette: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat

Részletesebben

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (2014-2020)

HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (2014-2020) HEVES MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (2014-2020) JAVASLATTEVŐ MUNKAANYAG Felelős tervező Dr. Szlávik János dékán, egyetemi tanár Eszterházy Károly Főiskola Vezető tervező Dr. Kovács Tibor tanszékvezető

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA IGAL 2012.

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA IGAL 2012. INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA IGAL 2012. Elfogadta: Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületi határozat száma: 144/2012. (X/26.) 2 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 1. BEVEZETÉS... 5 1.1.

Részletesebben

NEMZETI JELENTÉS - MAGYARORSZÁG

NEMZETI JELENTÉS - MAGYARORSZÁG NEMZETI JELENTÉS - MAGYARORSZÁG VÁLTOZÓ TERÜLETI STRUKTÚRÁK A JELENLEGI KIHÍVÁSOK TÜKRÉBEN Készült az Európa Tanács területfejlesztésért felelős miniszteriális konferenciája (CEMAT) számára a Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

4. A Bakonyalja Helyi Akciócsoport pályázati felhívása... 21 Részletes támogatási jogcímek. 5. A programban kedvezményezett települések listája...

4. A Bakonyalja Helyi Akciócsoport pályázati felhívása... 21 Részletes támogatási jogcímek. 5. A programban kedvezményezett települések listája... TARTALOMJEGYZÉK 1. Az Európai Unió LEADER+ programjának ismertetése... 4 1.1. A LEADER-ről általában... 4 1.2. A LEADER három szakasza... 4 1.3. A LEADER program hét alapelve... 5 1.4. A LEADER programok

Részletesebben

GYULA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA a 2015-2019 időszakra

GYULA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA a 2015-2019 időszakra GYULA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA a 2015-2019 időszakra Bevezetés Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 116. -a szerint a képviselő-testület hosszú távú fejlesztési

Részletesebben