Kulcsár Krisztina (Magyar Országos Levéltár): A Kosáry Domokos-féle magyar történeti bibliográfia újabb kiadása 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kulcsár Krisztina (Magyar Országos Levéltár): A Kosáry Domokos-féle magyar történeti bibliográfia újabb kiadása 1"

Átírás

1 Kulcsár Krisztina (Magyar Országos Levéltár): A Kosáry Domokos-féle magyar történeti bibliográfia újabb kiadása 1 Ez az előadás egy olyan vállakozás történetéről és annak harmadik kiadásáról szól, amely egyaránt kapcsolódik a könyvtárakhoz és a levéltárakhoz Kelemen Lajos két fő működési köréhez. Kosáry Domokos történésznek, a MTA nemrégiben elhunyt volt elnökének neve fémjelzi a magyar történeti bibliográfiát ez alapvetően könyvtári műfaj. Szorosan kapcsolódik a könyvtárakhoz, mivel feldolgozza az ott őrzött történeti szakirodalmat, és kötetei megtalálhatók szinte valamennyi könyvtár polcain. A kötetek levéltárakhoz fűződő viszonya is ismeretes: e bibliográfia elsőként (és máig egyedüliként) tűzte ki célul a kiadott szakirodalom, a nyomtatott források és a főként levéltárakban, de kézirattárakban és múzeumokban is őrzött vonatkozó kéziratos iratanyag együttes bemutatását. Nem csoda tehát, hogy ez az immáron harmadik kiadásánál tartó bibliográfia több generáció történeti stúdiumainak kötelező része, a történeti kutatásokat végzők és a magyar történelem iránt érdeklődők alapvető és megkerülhetetlen segédkönyve. Az 1951 és 1958 közötti első kiadás első kötete Kosáry Domokos előszavának tanúsága szerint korábbi jegyzeteire és anyaggyűjtésére támaszkodva mindössze nyolc hónap alatt készült el. Az összesen három kötetre rúgó vállalkozás a kezdetektől 1825-ig terjedően válogatott anyagot felhasználva tárgyalja a magyar történelem forráskiadásait és feldolgozásait. 2 Ez a munka (a vele párhuzamosan megjelenő 1825 és 1867 közötti periódust taglaló, I. Tóth Zoltán szerkesztette bibliográfiával együtt 3 ) nagy űrt pótolt a magyar történetírásban, amely addig átfogó bibliográfiával nem rendelkezett. Megközelítésében újdonság volt, hogy a szerző a történeti források és a szakirodalom egyszerű áttekintésén túl egységes, áttekinthető és történeti korszakonként ismétlődő struktúrában, tehát összefüggéseiben mutatta be az eltérő szakmai véleményeket, vitás kérdéseket. Az első kötetben az alábbi állandó felosztást követte: az elbeszélő források (A) után következtek az 1 Ezt az előadást szeretném a 2007 novemberében elhunyt Kosáry Domokos professzor emlékének ajánlani. 2 KOSÁRY DOMOKOS, Bevezetés a magyar történelem forrásaiba és irodalmába. I. Bp., 1951; II. Bp., 1954; III. Bp., A korszakra jellemző érdekes történeti adalék, hogy politikai okokból a harmadik köteten a szerző neve nem szerepelhetett. 3 I. TÓTH ZOLTÁN (szerk.), Magyar Történeti Bibliográfia, I. Általános rész. Bp., 1950; II. Gazdaság. Bp., 1952; III. Politika, jog, oktatás-iskolák, tudomány, művészet, sajtó, vallás-egyházak. Bp., Ezt kiegészíti: KEMÉNY G. GÁBOR KATUS LÁSZLÓ (szerk.), IV. Nem magyar népek (Nemzetiségek). Bp., 1959; csupán ez utóbbi kötethez készült névmutató.

2 iratkiadások (B), majd a válogatott szakirodalom bemutatása (C). 4 A második időrendi kötet már az alábbi tematikus csoportokat is megkülönböztette (azokon belül az egykorú források, forráskiadások, valamint a szakirodalom különállóságát megtartva): I. általános rész; II. gazdasági, III. politikai, IV. szellemi élet. 5 A tájékozódást szolgálták az egyes címekhez fűzött annotációk, szakmai értékelések, amelyek például az 1825 és 1867 közötti történeti bibliográfia köteteiből hiányoztak. A Kosáry-bibliográfia második kiadásából csupán egy kötet látott napvilágot. 6 Ebben az egyetemisták által csak szürke-kosárynak nevezett igen vaskos kötetben a két évtizeddel korábbi kiadás oldalán található fejezetek roppant mód kibővített változata olvasható. A kötet fő súlypontja azonban nem az időrendi áttekintés bővítése és az eltelt időszak új szakirodalmának kizárólagos bemutatása lett: a hangsúly a nyomtatott anyag és a kiadatlan források szembesítésére került. A történettudományban ugyanis a könyvtári és a még mindig óriási mennyiségben feltáratlan levéltári és kézirattári források vizsgálata szorosan összefügg, a két terület egymástól elválaszthatatlan. A magyar történettudomány azonban addig nem fordított elég figyelmet a kéziratos források szakszerű és részletes felmérésére. Az új kiadás kötetében külön fejezetekben kaptak helyet a segédkönyvek (egyes történeti segéd- és rokontudományok bibliográfiái), a könyvtárak, az országos hatáskörű levéltárak, továbbá a vármegyei, városi, községi és családi levéltárak. A könyv összeállítását személyes külföldi (szlovákiai és romániai) feltáró kutatóutak előzték meg, és a Levéltárak Országos Központja támogatása révén a magyar megyei levéltárosok adatszolgáltatása segítette. A második kiadást eredetileg öt kötetre tervezték; az egyházi és külföldi levéltárak bemutatását követte volna az általános irodalom, valamint három kötetben az időrendi bibliográfia. 7 Ugyan egyes köteteinek kéziratai legalábbis részben elkészültek, a vállalkozás mégis hosszú időre megakadt. A terjedelmi korlátok miatt akkor nem publikált, az egyházi levéltárakat és egyes külföldi levéltárak magyar vonatkozású iratanyagait bemutató, már lektorált fejezetek például máig kiadatlanok. A harmadik kiadás története 1994-re nyúlik vissza: ekkor alakult meg Kosáry Domokos vezetésével a Történeti Bibliográfia Kutatócsoport a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete keretében. A Kutatócsoport tagjai megkezdték a kézikönyv kiegészítését, a legújabb irodalmat is tartalmazó retrospektív és annotált 4 KOSÁRY DOMOKOS, Bevezetés a magyar történelem forrásaiba és irodalmába. I. Bp., 1951, 2. 5 Uo. II. Bp., 1954, 6. 6 KOSÁRY DOMOKOS, Bevezetés Magyarország történetének forrásaiba és irodalmába. I. Általános rész Bp., Uo. 14.

3 bibliográfiai kötetek elkészítését. Sokan mégis úgy vélték, ez mindössze a korábbi kötetek újranyomását, egyes fejezetek bővítését, esetleg olyan bibliográfiai tételek felvételét jelenti, amelyek manapság már könnyűszerrel elérhetők az internet segítségével. Az új kiadást azonban nem csupán a naprakészség, az eltelt évtizedek szakirodalmi termésének bemutatása, hanem a kronológiai és földrajzi keretek kibővülése, sőt több szempontból koncepcióváltás is jellemzi. Az egyik alapvető változás az, hogy a bibliográfia nem csupán két-három kötettel számol, hanem a magyar történelmet és a levéltári iratanyagot tárgyaló részeket ennél több, összesen húsz kötetre osztja. Az alapfelépítés változatlan: az I. Általános rész tartalmazza a bibliográfiákkal, könyvtárakkal, levéltárakkal, történeti levéltárakkal, valamint az általános történeti szakirodalommal foglalkozó fejezeteket (a tervek szerint nyolc kötetben), a II. Időrendi rész a magyar őstörténettől kezdve tizenkét kötetben ad majd áttekintést a feudális kor forrásairól és szakirodalmáról. Eddig három kötet látott napvilágot: 2000-ben Könyvtárak és bibliográfiák címmel az első kötet (Bp., 2000); 2003-ban a Magyar Országos Levéltár és a szaklevéltárak iratanyagait bemutató második kötet: Országos jellegű levéltárak és forrásközlések (Bp., 2003); 2008 februárjában jelent meg az Osiris Kiadó és a Magyar Országos Levéltár kiadásában a harmadik kötet: Megyei levéltárak és forrásközlések. Ezeket még további öt levéltári kötet követi majd. A kötetek tartalmának bővülését jól példázza, hogy míg 1951-ben az általános bibliográfiai és könyvtári rész csupán háromoldalt tett ki, majd 1970-ben közel 100 oldal volt, addig a csak ennek szentelt és 2000-ben publikált I/1. kötet meghaladta a 300 oldalt. A kötetek időrendi határa kezdetben 1825 volt, illeszkedve az 1825 és 1867 közötti időszakra vonatkozó bibliográfiához. E koncepciót félretéve a harmadik kiadás esetében a korszakhatár kitolódott. Az időrendi kötetek így a teljes feudális korszakot fel kívánják dolgozni, vagyis 1848-ig terjedően; pontosabban március 14-én éjfélig. Így a márciusi forradalom, majd az ezt követő 1848/49-es szabadságharc már nem tartozik a gyűjtőkörébe. A földrajzi keret is kibővült. A korábbi kiadások hiányosságának tekinthető, hogy (egy-két kivételtől eltekintve) figyelmen kívül hagyta Magyarország társországait. A harmadik kiadásnál fontos szempont, hogy Horvátország, Szlavónia és (részben) Dalmácia levéltárainak, magyar vonatkozású iratainak és szakirodalmának bemutatása is bekerüljön a bibliográfiába. Ez például a 3. kötet esetében hét vármegye (Körös, Pozsega, Szeverin, Szerém, Varasd, Verőce és Zágráb) és a fiumei kormányzóság iratanyagát jelenti, amelyek ismertetését teljesen az alapoktól kezdte a Kutatócsoport. Ebben az esetben külön kutató- és

4 gyűjtőmunkát jelentett a vonatkozó szakirodalom, valamint a kéziratos összeállítások feltárása is. A levéltárakat bemutató kötetek újabb kiadásához anyagi segítséget nyújtott az Oktatási Minisztérium. A Történettudományi Intézet és a Magyar Országos Levéltár munkatársai a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Pályázatokon nyertes (2001-5/045. számú) pályázat során konzorciumi szerződés keretében készítették elő az I/2. és I/3. kötet kéziratát. A szakirodalom összegyűjtését a Történeti Bibliográfia Kutatócsoport tagjai végezték. A Magyar Országos Levéltár munkatársai részletes ismertetéseket nyújtottak a referenciájukba tartozó feudális kori forrásokról. A további kötetekhez is a levéltár biztosítja a szakmai hátteret és a kutatóutak megszervezését, továbbá koordinálja a levéltári adatgyűjtést. A 2008 februárjában megjelent I/3. kötet a mai magyarországi általános közlevéltárak feudális kori iratanyagát sorolja fel, majd részletes áttekintést nyújt az egyes vármegyék, székek és kiváltságos területek történeti levéltáráról is. E tekintetben is alapvető változás figyelhető meg. A korábbi koncepció az 1876-ban kialakított közigazgatási beosztást vette alapul, amely nagyban eltér a feudális korszak végén fennálló helyzettől. Az új kiadás a korabeli, az 1848-as beosztást veszi már figyelembe. Ez számos új törvényhatóság bemutatását kívánta meg, főként Erdély esetében, újonnan került be például Csíkszék, Marosszék, Küküllő vármegye, Kővár vidéke. (Nem szerepel azonban ebben a kötetben az erdélyi szász székek és Beszterce Vidéke iratanyagának ismertetése, mivel esetükben nem választható el a szék, illetőleg vidék központjának számító város iratanyagától. Ezek bemutatására majd következő, a városi levéltárakat tárgyaló kötetben kerül sor.) A magyarországi adatgyűjtésben a Kutatócsoport munkatársai egyfelől a kiadott, nyomtatott repertóriumokat használták fel, másfelől segítségükre voltak a megyei levéltárak munkatársai is. Az újabb fondrevíziók, rendezések és pontosítások következtében előállt változásokat személyesen, levelezéssel, az érdekelt levéltárak vezetőinek, munkatársainak szíves közreműködésével és segítségével igyekeztek feltárni. Ahol szükséges volt, személyesen a helyszínen egyeztették az adatokat, kértek információt és nézték át a forrásokat. Az ismertetések ennek ellenére sokszor igen egyenetlenek, mivel a mai megyei levéltárak adatszolgáltatása és nyilvántartása is eltérő. A külföldön őrzött történeti vármegyék iratanyagáról csak kevés esetben találunk hozzáférhető ismertetést. 8 Mivel sok segédlet csak a helyszínen használható, és kiadott 8 Kivételt képeznek az 1950-es évektől megjelent szlovákiai levéltárismertetők, újabban pedig a Kárpátmedencei magyar levéltári fondjegyzék 1. kötete: Á. VARGA LÁSZLÓ (szerk.) NOVÁK VERONIKA, A szlovákiai

5 formában nem hozzáférhető, a Kutatócsoport tagjai személyes levéltári feltáró utazásokat tettek. A Szlovákiában őrzött vármegyei levéltárakról 1964-től kezdve folyamatosan készülnek a kéziratos (gépelt) levéltári leltárak, ottani kifejezéssel Inventar-ok. Ezek szinte darabszintű jegyzékek, egyik példánya az iratőrző állami levéltárban, egy másik pedig Pozsonyban a Levéltári Igazgatóságon található (Odbor archivov a registratúr Ministerstva Vnútra Slovenskej Republiky). A Magyar és Szlovák Tudományos Akadémia csereprogramjának támogatásával a Kutatócsoport tagjai öt hetet tölthettek Szlovákiában, ahol részletesen feldolgozták e jegyzékeket, valamint forrásfeltárást végeztek a szlovákai állami és fióklevéltárakban. A ma Ukrajnában és Szerbiában őrzött 3 3 vármegyei levéltár új elvek szerinti átrendezéséről, az iratanyag terjedelméről és néhány példáról szintén a helyszínen, 2004-ben Beregszászon és 2007-ben Újvidéken szereztek adatokat a Kutatócsoport tagjai, valamint felkért történészek és levéltárosok. A magyaroroszági és külhoni utazások finanszírozását különféle pályázatok tették lehetővé (OTKA T ; NKA 2232/0029; NKA miniszteri keret 4125/005). A feltáró utakon a Kutatócsoport tagjain kívül a pályázatkezelő intézmény, a Magyar Országos Levéltár levéltárosai, levéltárszakos egyetemisták és történész-kutatók is részt vettek. Amennyiben semmilyen kéziratos segédlet nem volt hozzáférhető, személyesen, esetenként darabszinten tárták fel a levéltári forrásokat és magyar vonatkozású irategyütteseket főként a városi és községi levéltárak esetében. A Romániában őrzött törvényhatósági levéltárak személyes kutatása magyar állampolgárok számára nehézségekbe ütközött. Emiatt különösen nagy segítség volt, hogy a harmadik kötethez erdélyi levéltárosok, nyugalmazott levéltárosok és más kutatók: Balogh Béla, Csáki Árpád, Emődi András, Kiss András, Pál-Antal Sándor és Simon Zsolt vállalták a levéltárak ismertetését, történeti fejlődésük és jellegzetességeik bemutatását. Rajtuk kívül (például városi és széki levéltárak esetében) szintén segítséget nyújtott Flóra Ágnes, valamint László Márton. Segítségüket e helyen is nagyon köszönjük! A vármegyei levéltári rész kapcsán bemutatható mennyiben más és több e segédkönyv harmadik kiadása, mint például egy levéltári repertórium vagy fond- és állagjegyzék. Az ismertetések törvényhatóságonként egységes felépítésben olvashatók. A levéltártörténeti, esetenként közigazgatástörténeti bevezetők után következik az iratanyag bemutatása, magyarázatokkal, példákkal illusztrálva és a vonatkozó helyen a forrásközléseket is feltüntetve. Ezután következik az utalás a MOL-ban őrzött mikrofilmezett, valamint fotózott levéltárak magyar provenienciájú fondjai és állagai 1918-ig és között. Bp., A Kárpát-medence levéltári forrásai I. Fond- és állagjegyzékek 1.

6 iratanyagra, és a MOL-ban található ún. Hungarika-jelentésekre is. 9 Külön feldolgozásra került a MOL 1526 után gyűjteményének ún. Megyei iratok (R 293 törzsszám) része. Kibővült a máshol (kézirattárban, múzeumban) őrzött kéziratos iratanyag felsorolása is. További adatközlések cím alatt szerepelnek a főbb adat- és forrásközlések, valamint az iratanyag használatát elősegítő egyéb szakirodalmi munkák, nyomtatott és elektronikus segédeszközök is, annotációkkal. Fontos azonban kiemelni, hogy a bibliográfia nem tartalmazza az összes szakirodalmi tételt. A Kutatócsoport tagjai munkájuk során törekedtek a minél teljesebb tájékoztatásra (már csak a különböző nézetek és irányzatok bemutatása miatt is), de a teljeskörű feltárás meghaladta volna a lehetőségeiket. A Történeti Bibliográfia Kutatócsoport négy tagja 10 több kötet előkészítésén dolgozott és dolgozik egyidejűleg. Az I/3. kötet terjedelme meghaladja az 50 szerzői ívet (főszöveg 624 oldal, a személy- és helynévmutató 84 oldal). Kiadását Hiller István oktatási és kulturális miniszter az NKA miniszteri keretéből támogatta (NKA 4121/0013) óta párhuzamosan folyik az adatgyűjtés az I/4. Városi, mezővárosi, községi levéltárak és forrásközlések című levéltári kötethez, itt azonban még több szlovákiai, szerbiai, szlovéniai és ausztriai városi levéltár ismertetése hiányzik, valamint igen hiányos még a szakirodalmi anyaggyűjtés. A vállalkozás időközben kiegészült egy újabb, várhatóan nagy terjedelmű résszel, amely a Magyarország múzeumaiban őrzött feudális kori iratanyagot mutatja be. Ez a kezdeményezés a magyar történettudományban mindeddig példa nélküli. Más országokban találunk rá példát: a 2006-ban kiadott átfogó horvát fondismertető külön fejezetet szánt a nem levéltárban, illetőleg nem kézirattárban őrzött forrásoknak. 11 A magyarországi múzeumi gyűjteményekben őrzött levéltári iratokról a kutatók jelenleg nem, vagy csak alig rendelkeznek ismeretekkel. Az iratanyag felmérése e téren is elkezdődött, de még további adatgyűjtés, illetve az adatok egységesítése és a vonatkozó szakirodalom összegyűjtése hátra van. Az időrendi kötetek közül Kosáry professzor úr egészen elhunytáig a Jagelló-kort bemutató kötet kéziratának összeállításán (II/5. kötet. A Jagelló kor. Mohács), az annotációk elkészítésén dolgozott. A Kutatócsoport feladata volt a bibliográfiai tételek bővítése, kiegészítése, az új egységes formátum kialakítása és természetesen az új szakirodalom 9 Ezekhez vö. VISZKET ZOLTÁN ZENTAI KATALIN, A hungarikakutatás és a Magyar Országos Levéltárban őrzött Hungarikajelentés-gyűjtemény. Levéltári Szemle, 2005, 4:41 57, illetve a hungarikakutatásról általában: BORSA IVÁN, A hungarikakutatás aktuális kérdései. Levéltári Szemle, 1986, 2:8 13. KOLLEGA TARSOLY ISTVÁN, Levéltári hungarika kutatás. Levéltári Szemle, 1992, 2:46 50; benne a XVIII. századtól napjainkig terjedő történeti áttekintés is. 10 Szakály Orsoly, Kovács Ferenc (MTA TTI), Lappints Virág (MTA TTI, hároméves OTKA-pályázaton), Kulcsár Krisztina (MOL) múzeum anyaga: KOLANOVIĆ, JOSIP (glavni ured.), Pregled arhivskih fondova i zbirki Republike Hrvatske. I. Zagreb, 2006, ; 11 könyvtár anyaga: uo

7 gyűjtése. Kovács Ferenc, régész szakot is végzett munkatársunk megkezdte a II/1. kötet, vagyis a A Dunamedence múltja. Őstörténet, honfoglalás címet viselő, az 1970-es évek elején már lekorált szöveg akutalizálását, és további könyvtári adatgyűjtést végez. A szükséges munkafolyamatok felsorolása sokáig tartana, de talán már az eddig elmondottakból is világos, hogy e vállalkozáshoz teljes állásban alkalmazott kutatók, a levéltári adatgyűjtéshez és felmérő utazásokhoz pedig anyagi források szükségesek. A már kiadott kötetek esetében sem ülhetünk ölbe tett kézzel. A bibliográfia természetéből következően látható: a már publikált köteteket (vagy részeit) évente aktualizálva, bővítve és szükség esetén átdolgozott formában ismét ki kell adni. Ahogy 1999-ben Kosáry professzor úr a harmadik kiadás első kötetének előszavában írta: Ha e sorozat alapként, egyszer így létrejön, a további, újabb kiegészítések időről időre pótfüzetekkel is megoldhatók. De ezzel majd, ha jónak látja, az utókornak kell foglalkoznia. 12 Remélhető, hogy a jövő generációkban is lesznek erre fogható lelkes kutatók és levéltárosok! 12 KOSÁRY DOMOKOS, Bevezetés Magyarország történetének forrásaiba és irodalmába. I. Általános rész. 1. Könyvtárak és bibliográfiák. Bp., 2000, 11.

II/1. A Duna-medence múltja. Őstörténet, honfoglalás

II/1. A Duna-medence múltja. Őstörténet, honfoglalás A T 048930 SZÁMÚ PÁLYÁZAT ZÁRÓJELENTÉSE KOSÁRY DOMOKOS: Bevezetés Magyarország történetének forrásaiba és irodalmába. Időrendi kötetek. II/1. A Dunamedence múltja. Őstörténet, honfoglalás; II/5. A Jagellók

Részletesebben

Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság tevékenységének ismertetése Kocsis Károly elnök

Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság tevékenységének ismertetése Kocsis Károly elnök Az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság tevékenységének ismertetése Kocsis Károly elnök Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság Elnök: Kocsis Károly, 2011 Románia: Benedek József

Részletesebben

Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára

Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára A Magyar Hidrológiai Társaság XXXI. Országos Vándorgyűlése Gödöllő, 2013. július 3. Kissné Bognár Krisztina főlevéltáros, levéltárvezető Szent István Egyetem Kosáry Domokos

Részletesebben

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 1. szám

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 1. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 1. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 1. szám Szerkesztette Feld István, Szatlóczky Gábor, Domokos György Kiadja Castrum Bene Egyesület Historiaantik.hu

Részletesebben

A Bibliotheca Hungarica és a Szlovákiai Magyar Adatbank. Roncz Melinda. MKE 49. Vándorgyűlése, Miskolc, 2017.

A Bibliotheca Hungarica és a Szlovákiai Magyar Adatbank. Roncz Melinda. MKE 49. Vándorgyűlése, Miskolc, 2017. A Bibliotheca Hungarica és a Szlovákiai Magyar Adatbank Roncz Melinda Úgy érzem, hogy a szlovákiai magyarságnak szüksége van egy olyan tudományos báziskönyvtárra, amely egy fedél alatt őrzi szülőföldünk

Részletesebben

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK

SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK SZÓTÁRAK ÉS HASZNÁLÓIK LEXIKOGRÁFIAI FÜZETEK 2. Szerkesztőbizottság BÁRDOSI VILMOS, FÁBIÁN ZSUZSANNA, GERSTNER KÁROLY, HESSKY REGINA, MAGAY TAMÁS (a szerkesztőbizottság vezetője), PRÓSZÉKY GÁBOR Tudományos

Részletesebben

A második nap előadásai az emlékezetépítés konkrét példáit elemezték egy-egy esettanulmányon keresztül. Csorba Dávid (PhD, főiskolai docens, SRTA,

A második nap előadásai az emlékezetépítés konkrét példáit elemezték egy-egy esettanulmányon keresztül. Csorba Dávid (PhD, főiskolai docens, SRTA, Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 204108/01367 A református emlékezet helyei címmel rendezett interdiszciplináris konferenciát Sárospatakon, 2017. április 21-22-én a Sárospataki Református Kollégium

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának Szervezeti és Működési Szabályzata Pécs 2007 Preambulum * A Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár tematikus éve

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár tematikus éve A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár tematikus éve 2003-ban, 15 évvel ezelőtt lettünk az év könyvtára Magyarországon. Az elmúlt másfél évtizedben arra törekedtünk, hogy a címhez méltó legyen minden

Részletesebben

A Veszprém Megyei Levéltár Szakkönyvtárának gyűjtőköri szabályzata

A Veszprém Megyei Levéltár Szakkönyvtárának gyűjtőköri szabályzata A Veszprém Megyei Levéltár Szakkönyvtárának gyűjtőköri szabályzata I. Az állománygyarapítás módja 1. A szakkönyvtár gyűjtőkörét és az állománygyarapítás módját a könyvtári szabályzatban megfogalmazott

Részletesebben

Hagyományok Háza Fo 1kI ór d o ku m cn t á c i ós Könyvtár és Archívum

Hagyományok Háza Fo 1kI ór d o ku m cn t á c i ós Könyvtár és Archívum Hagyományok Háza Fo 1kI ór d o ku m cn t á c i ós Könyvtár és Archívum G y ű jt ő k ö r i S z a b á l y z a t A Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum (a továbbiakban HH FDK) nyilvános

Részletesebben

Könyvtárhasználat. Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010

Könyvtárhasználat. Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010 Könyvtárhasználat Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010 Ez a mű Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van. A licenc szövegének megtekintéséhez látogasd

Részletesebben

Budapesti hétköznapok 1914 A Nagy Háború hátországának életképei

Budapesti hétköznapok 1914 A Nagy Háború hátországának életképei Budapesti hétköznapok 1914 A Nagy Háború hátországának életképei Az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Levéltára, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi

Részletesebben

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Budapest, 2008 E számunk munkatársai Bu z á s Ge r g e ly régész-művészettörténész, MNM Mátyás király

Részletesebben

1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL

1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL 1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL 2 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ 56. SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR NYELVTUDOMÁNY TÖRTÉNETÉBÕL TINTA KÖNYVKIADÓ BUDAPEST, 2006 4 KÖNYVEM

Részletesebben

2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE DÁMK BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: Az intézmény alapító okiratában megfogalmazott, jogszabályban meghatározott közfeladata múzeumi tevékenység ellátása

Részletesebben

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány általános céljai és tevékenysége

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány általános céljai és tevékenysége Aktakaland 4. blogtalálkozó: a magyar katonai múlt forrásai Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, 2017.05.19. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány tevékenysége Pintér Tamás A Nagy Háború

Részletesebben

ÁLLATORVOS-TÖRTÉNET MINDENKINEK

ÁLLATORVOS-TÖRTÉNET MINDENKINEK ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KÖNYVTÁR, LEVÉLTÁR ÉS MÚZEUM ÁLLATORVOS-TÖRTÉNET MINDENKINEK Orbán Éva könyvtárigazgató orban.eva@aotk.szie.hu A kezdetek ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KÖNYVTÁR, LEVÉLTÁR ÉS MÚZEUM Hisz mindnyájunknak

Részletesebben

Galambos Ferenc repertóriumok a MEK-ben

Galambos Ferenc repertóriumok a MEK-ben 2015/01/23 Galambos Ferenc sok más irodalomtörténeti munkája mellett élete végéig ötvennél több bibliográfiát is készített, köztük a Nyugat, az Irodalomtörténet, az Irodalomtörténeti Közlemények, a Magyar

Részletesebben

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től.

Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat. Érvényes: 2009. november 31-től. Bethlen Gábor Közlekedési és Közgazdasági Szakközépiskola 1157 Budapest Árendás köz 8. Gyüjtőköri szabályzat Érvényes: 2009. november 31-től. Jóváhagyta: Fischerné Szilasi Gabriella igazgató 1. Az iskolai

Részletesebben

BEVEZETÉS A MAGYAR TÖRTÉNELEM FORRÁSAIBA ÉS IRODALMÁBA

BEVEZETÉS A MAGYAR TÖRTÉNELEM FORRÁSAIBA ÉS IRODALMÁBA BEVEZETÉS A MAGYAR TÖRTÉNELEM FORRÁSAIBA ÉS IRODALMÁBA A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA TÖRTÉNETTUDOMÁNYI INTÉZETE KOSÁRY DOMOKOS BEVEZETÉS A MAGYAR TÖRTÉNELEM FORRÁSAIBA ÉS IRODALMÁBA I BUDAPEST, 1951 KÖZOKTATÁSÜGYI

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM LEVÉLTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM LEVÉLTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM LEVÉLTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 BUDAPEST, 2006 1 Hatályon kívül helyezte az ELTE SzMSz I. kötet 4.d) számú melléklete, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Részletesebben

A MAGYAR TUDOMÁNYTÖRTÉNETI INTÉZET

A MAGYAR TUDOMÁNYTÖRTÉNETI INTÉZET A MAGYAR TUDOMÁNYTÖRTÉNETI INTÉZET TUDOMÁNYOS KÖZLEMÉNYEI 42. Gazda István Feladataink id. Szinnyei József tudományos életműve további feltárása érdekében Íródott halálának centenáriumán Megjelent 2014-ben

Részletesebben

A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR

A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR 2011. évi munkabeszámolója I. Az intézmény általános helyzete 2004. január 1-én jött létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Központi Levéltára a PTE Központi Könyvtár szervezeti egységeként.

Részletesebben

Könyvtárhasználat / könyvtárismeret. Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok

Könyvtárhasználat / könyvtárismeret. Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok Könyvtárhasználat / könyvtárismeret Raktári rend a könyvtárban És Az időszaki kiadványok KÖNYVEK ELHELYEZÉSE A POLCON FELTÁRÁS SZÉPIRODALMI DOKUMENTUMOK ISMERETKÖZLŐ (SZAKIRODALMI) DOK. /SZAKRENDI CSOPORTOSÍTÁS/

Részletesebben

A MÁV részvétele a párizsi béketárgyalások előkészítésében

A MÁV részvétele a párizsi béketárgyalások előkészítésében A MÁV részvétele a párizsi béketárgyalások előkészítésében Az üzletigazgató urakhoz egyébként azt a kérést intézem, hogy a béketárgyalással összefüggő kérdésekben kiadott (háborús kárstatisztika) rendeleteinkre

Részletesebben

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 Tanulmányi kirándulás tervezete, szervezése, lebonyolítása Tartalom: Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 1. A tanulmányi kirándulás útvonala 2. A tanulmányi kirándulás

Részletesebben

H atározottan és minden elfogultságtól mentesen állítható, hogy hiánypótló kötetet

H atározottan és minden elfogultságtól mentesen állítható, hogy hiánypótló kötetet SZEMLE Kisgyõri Roland KISEBBSÉGI MAGYAROK A TÖRTÉNELEM SODRÁSÁBAN Bárdi Nándor Fedinec Csilla Szarka László (szerk.): Kisebbségi magyar közösségek a 20. században, Gondolat Kiadó MTA Kisebbségkutató Intézet,

Részletesebben

Középkori magyar királyok emlékei kutatási program. Zárójelentés

Középkori magyar királyok emlékei kutatási program. Zárójelentés Középkori magyar királyok emlékei kutatási program Zárójelentés A program célja az volt, hogy a 11 15. századi magyar uralkodók személyes tárgyi és szöveges emlékeit, udvari reprezentációjának kellékeit,

Részletesebben

Összefoglaló a március 27-ei könyvbemutatóról

Összefoglaló a március 27-ei könyvbemutatóról Összefoglaló a 2018. március 27-ei könyvbemutatóról A Magyar Jogász Egylet és az Igazságügyi Minisztérium 2018. március 27-én közös könyvbemutatót szervezett a Budapesti Ügyvédi Kamara Dísztermében. A

Részletesebben

BEVEZETŐ. A magyarországi németek történetének levéltári forrásai (1670-1950)

BEVEZETŐ. A magyarországi németek történetének levéltári forrásai (1670-1950) BEVEZETŐ A magyarországi németek történetének levéltári forrásai (1670-1950) A kutatás célja A mai magyarországi önkormányzati levéltárakban található azon fondok és állagok mutatójának és rövid ismertetésének

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

A könyvtári rendszer

A könyvtári rendszer A könyvtári rendszer Mi a könyvtár? Információk (dokumentumok) rendszerezett gyűjteménye, amelyet közhasználatra szánnak. A könyvtár gyűjt (könyv, periodika, CD, DVD stb.) rendszerez, hogy visszakereshetők

Részletesebben

A térképkészítő huszártiszt kiállítás

A térképkészítő huszártiszt kiállítás 2016/04/11-2016/07/09 250 évvel ezelőtt, 1766. április 10-én született Lipszky János huszártiszt, aki mégsem katonai hőstetteivel, hanem Magyarország-térképével írta be magát a magyar tudomány- és kultúrtörténet

Részletesebben

BALOGH ISTVÁN MŰVEINEK BIBLIOGRÁFIÁJA 1990-1996. 1990.

BALOGH ISTVÁN MŰVEINEK BIBLIOGRÁFIÁJA 1990-1996. 1990. Major Zoltán László BALOGH ISTVÁN MŰVEINEK BIBLIOGRÁFIÁJA 1990-1996. 1990. Balogh István: Pusztai pásztorélet és szállások a XVIII. század végén. (Egy debreceni emlékirat 1794-ből) = Történeti-néprajzi

Részletesebben

FamilySearch.org. 2013. szeptember 26. Magyarország Nyíregyháza

FamilySearch.org. 2013. szeptember 26. Magyarország Nyíregyháza FamilySearch.org 2013. szeptember 26. Magyarország Nyíregyháza Magyar levéltárak és a FamilySearch Több mint 50 éves együttműködés Hogyan tovább? A FamilySearch küldetése Egyéneknek és családoknak segítünk

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088 Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088 TÁJÉKOZTATÓ 2015. augusztus 26-án Veszprémben, Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán megrendezésre kerülő

Részletesebben

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson

Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy az hol lelhető fel. Samuel Johnson Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos

Részletesebben

5. számú melléklet BÓDI ZSUZSANNA

5. számú melléklet BÓDI ZSUZSANNA 5. számú melléklet A NÓGRÁD MEGYEI LEVÉLTÁR MUNKATÁRSAINAK TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉGE A 150/1992. (XI. 20.) KORM. RENDELET 12. (4) PONTJÁBAN MEGHATÁROZOTT IDŐTARTAM ALATT BÓDI ZSUZSANNA A tevékenység megnevezése:

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról

Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról A BME Levéltár idei levéltári napjának apropóját az ország első integrált felsőoktatási intézménye megalakulásának 80. és felbomlásának 70. évfordulója

Részletesebben

Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben

Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben Aranyi Zoltán (aranyi@ek.szte.hu) Molnár Sándor (sandor.molnar@ek.-szte.hu) Várnai-Vígh Adrienn E. (Adrienn.Varnai-Vigh@ek.szte.hu)

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító SZAKMAI BESZÁMOLÓ Pályázati azonosító KKETTKK-56P-04-0050 Pályázó neve: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Székhely/lakcím 3530 Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Adószám/adóazonosító 15350844-2-05

Részletesebben

Távol az Araráttól Kiállítás és konferencia az örmény kultúráról

Távol az Araráttól Kiállítás és konferencia az örmény kultúráról Távol az Araráttól Kiállítás és konferencia az örmény kultúráról 2013/04/05-2013/04/06 A Budapesti Történeti Múzeumban [1] április 5-én 16 órakor nyílik az 500 éves örmény könyvnyomtatás kulturális hatásait

Részletesebben

IV MOLNÁR ISTVÁN LEVELEZÉSE

IV MOLNÁR ISTVÁN LEVELEZÉSE IV. 423. MOLNÁR ISTVÁN LEVELEZÉSE 1907-1949 2 Doboz 0.30 ifm. Összesen: 0.30 ifm. Raktári hely: Somogy Megyei Levéltár 7400 Kaposvár, Rippl-Rónai tér 1. 1. emelet, L-M terem. Tárgy: Dr. Molnár István Somogy

Részletesebben

2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG

2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 1 SZATHMÁRI ISTVÁN A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 2 A MAGYAR STILISZTIKA A KEZDETEKTÕL A XX. SZÁZAD VÉGÉIG 3 SEGÉDKÖNYVEK A NYELVÉSZET TANULMÁNYOZÁSÁHOZ XXXIX. SZATHMÁRI ISTVÁN

Részletesebben

Szabó T. Attila: Erdélyi Történeti Helynévgyűjtése 1 11. Szabó T. Attila kéziratos gyűjtéséből közzéteszi: Hajdú Mihály et al. 2001 2010.

Szabó T. Attila: Erdélyi Történeti Helynévgyűjtése 1 11. Szabó T. Attila kéziratos gyűjtéséből közzéteszi: Hajdú Mihály et al. 2001 2010. Szemle 105 Szabó T. Attila: Erdélyi Történeti Helynévgyűjtése 1 11. Szabó T. Attila kéziratos gyűjtéséből közzéteszi: Hajdú Mihály et al. 2001 2010. Magyar Nyelvtudományi Társaság, Budapest, 4236 lap +

Részletesebben

Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum tbk@ace.hu http://www.ace.hu/curric/elte-archeometria/

Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum tbk@ace.hu http://www.ace.hu/curric/elte-archeometria/ Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum tbk@ace.hu http://www.ace.hu/curric/elte-archeometria/ Archeometria - Régészeti bevezető 1. - Az archeometria tárgya, témakörei,

Részletesebben

I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21.

I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21. Felhasznált irodalom: I. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat1szabadbattyan.jpg letöltés ideje: 2010. február 21. II. számú katonai felmérés térkép http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=k%c3%a9p:kat2szabadbattyan.jpg

Részletesebben

Szakmai záróbeszámoló a T37399. sz. Otka pályázatról

Szakmai záróbeszámoló a T37399. sz. Otka pályázatról Szakmai záróbeszámoló a T37399. sz. Otka pályázatról A pályázat címe, témája: A hétköznapi élet története Magyarországon a XX. század második felében Időtartama: 4 év, 2002-2005 2002 A munkatervben megfogalmazottaknak

Részletesebben

Szakirodalom-kutatás. Szakmai közösség: eredetiség. nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet

Szakirodalom-kutatás. Szakmai közösség: eredetiség. nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Szakirodalom-kutatás Szakmai közösség: eredetiség nem lehet egyedül megalapozni és elkészíteni egy tudományos művet Kétféle ismeret van: magunk rendelkezünk a szükséges információval, vagy tudjuk, hogy

Részletesebben

A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR

A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR 2008.. évi beszámolója L Az intézmény általános helyzete 2004. január l-én jött létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Központi Levéltára a PTE Központi Könyvtár szervezeti egységeként.

Részletesebben

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása

Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása 1. sz. melléklet Melykóné Tőzsér Judit iskolai könyvtári szakértő véleménye alapján módosítva 2005. jan. 5-én. Az iskola könyvtár gyűjtőköri leírása Az iskolai könyvtár gyűjtőkörének alapelvei A Könyvtár

Részletesebben

A jog útvesztőjében, avagy hogyan legyünk naprakészek a könyvtárakat érintő törvények változásaiban

A jog útvesztőjében, avagy hogyan legyünk naprakészek a könyvtárakat érintő törvények változásaiban A jog útvesztőjében, avagy hogyan legyünk naprakészek a könyvtárakat érintő törvények változásaiban Dr. Kenyéri Katalin EMMI Könyvtári és Levéltári Osztály 2016. A könyvtárosok, mint információközvetítő

Részletesebben

CIGÁNY KISEBBSÉGI NÉPISMERET

CIGÁNY KISEBBSÉGI NÉPISMERET Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 22. CIGÁNY KISEBBSÉGI NÉPISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Levéltár évi MUNKATERV SZOMBATHELY 2009.

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Levéltár évi MUNKATERV SZOMBATHELY 2009. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Levéltár 2010. évi MUNKATERV SZOMBATHELY 2009. 1 A Savaria Egyetemi Központ Levéltárának 2010.évi munkaterve I. Gyűjtemény szervezése, iratbegyűjtés

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára Könyvtári szakmai nap Győr, 2014. 03. 25 Kisalföldi Könyvtárak és Könyvtárosok Egyesülete A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára Szemerey Tamásné Dr. levéltárvezető Dr. Sági Éva levéltáros Egyetemi

Részletesebben

Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára. Siófoki Városi Bíróság (korábban: Siófoki Járásbíróság) iratai

Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára. Siófoki Városi Bíróság (korábban: Siófoki Járásbíróság) iratai Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára Siófoki Városi Bíróság (korábban: Siófoki Járásbíróság) iratai Peren kívüli ügyek iratai 1952 1994 XXV. 28. d. Terjedelem Raktári egységek száma Terjedelem

Részletesebben

Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum

Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum Archeometria - Régészeti bevezető 1. T. Biró Katalin Magyar Nemzeti Múzeum tbk@ace.hu http://www.ace.hu/curric/elte-archeometria/ Archeometria - Régészeti bevezető 1. Az archeometria tárgya, témakörei,

Részletesebben

Dr. Paczolay Gyula ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS. az Alapkutatások a kémia magyarországi története körében c. OTKA-kutatásról

Dr. Paczolay Gyula ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS. az Alapkutatások a kémia magyarországi története körében c. OTKA-kutatásról Dr. Paczolay Gyula ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS az Alapkutatások a kémia magyarországi története körében c. OTKA-kutatásról Két nagyobb kémiatörténeti kutatást végeztünk a kutatás négy éve alatt. Az első kutatásunk

Részletesebben

A Békés M e g y e i Tanács, Végrehajtó Bizottsága és szakigazgatási s z e r v e i iratai

A Békés M e g y e i Tanács, Végrehajtó Bizottsága és szakigazgatási s z e r v e i iratai A Békés M e g y e i Tanács, Végrehajtó Bizottsága és szakigazgatási s z e r v e i iratai Segédletek 1. A Békés Megyei Tanács, Végrehajtó Bizottsága és szakigazgatási szervei iratai 1950-1990 A Békés

Részletesebben

KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY

KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY KÖZÉP-EURÓPAI KÖNYVEK A STÁTUSTÖRVÉNY * ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK TELEKI LÁSZLÓ ALAPÍTVÁNY A STÁTUSTÖRVÉNY ELÕZMÉNYEK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Teleki László Alapítvány 2002 A kötet a Teleki László Intézetben

Részletesebben

Könyvtárhasználati tananyag A forráskiválasztás

Könyvtárhasználati tananyag A forráskiválasztás Felkészítés a könyvtárhasználati tehetségfejlesztésre a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny új koncepciójának tükrében Budapest, 2016.10.10. Könyvtárhasználati tananyag A forráskiválasztás Cs.

Részletesebben

A Veszprém Megyei Levéltár nyilvántartási rendszere Boross István-Márkusné Vörös Hajnalka-Jakab Réka-Nagy Szabolcs Az adatbázis kezdetei Papíralapú nyilvántartások Levéltárunk új épületbe költözik (2005)

Részletesebben

Magyar Levéltárosok Egyesülete 2008. évi vándorgyűlése

Magyar Levéltárosok Egyesülete 2008. évi vándorgyűlése Magyar Levéltárosok Egyesülete 2008. évi vándorgyűlése Zalaegerszeg 2008. augusztus 26-28. A vándorgyűlés támogatói: Oktatási és Kulturális Minisztérium Nemzeti Kulturális Alapprogram Zala Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Kézikönyvek, segédkönyvek

Kézikönyvek, segédkönyvek Kézikönyvek, segédkönyvek Fajtájuk, felépítésük és használatuk 2010.10.17. Készítette : Platthy Zsuzsa Informatikus könyvtáros Meghatározás: Segédkönyvek A gyors tájékozódás segédeszközei. Jellemzőjük:

Részletesebben

Szöveges beszámoló. a 2012. évi költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről

Szöveges beszámoló. a 2012. évi költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről Szöveges beszámoló a költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről Költségvetési szerv: 0200. Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Szakágazati besorolása: 910100. Könyvtári, levéltári tevékenység

Részletesebben

SZEGLET IRODALMI TÁRSASÁG 2. ANTOLÓGIA SZERKESZTETTE: VARGA MAGDOLNA BUDAPEST 2015.

SZEGLET IRODALMI TÁRSASÁG 2. ANTOLÓGIA SZERKESZTETTE: VARGA MAGDOLNA BUDAPEST 2015. SZEGLET IRODALMI TÁRSASÁG 2. ANTOLÓGIA SZERKESZTETTE: VARGA MAGDOLNA BUDAPEST 2015. Készült az Underground Kiadó és Terjesztő Kft. támogatásával, magánkiadásban BEVEZETŐ Történetünk 2005-ben kezdődött.

Részletesebben

LEVÉLTÁR PEDAGÓGIA. Utazás Wittenbergbe Foglalkozás, verseny

LEVÉLTÁR PEDAGÓGIA. Utazás Wittenbergbe Foglalkozás, verseny Magyar Nemzeti Levéltár és tagintézményei 2012. október 1-vel létrejött a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), ami új helyzetet és lehetőségeket teremtett a közművelődés terén. A levéltári integrációval megnövekedtek

Részletesebben

Székely Tanintézet Tevelen

Székely Tanintézet Tevelen Mentoromnak, Földi Istvánnak emlékére Fábián Margit Székely Tanintézet Tevelen A Teveli Kőrösi Csoma Sándor Székely Tanintézet története Földi István leveleinek tükrében Előszó 2007-ben Erdős Borbála,

Részletesebben

9. sz. melléklet Kimutatás a Nógrád Megyei Levéltár dolgozóinak 2004. évi tudományos tevékenységéről

9. sz. melléklet Kimutatás a Nógrád Megyei Levéltár dolgozóinak 2004. évi tudományos tevékenységéről 9. sz. melléklet Kimutatás a Nógrád Megyei Levéltár dolgozóinak 2004. évi tudományos tevékenységéről Tanulmányok, recenziók, cikkek, kéziratok, kiadványszerkesztés Barthó Zsuzsanna 1. A salgótarjáni házicselédek

Részletesebben

A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR

A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR 2006. évi munkabeszámolója I. Az intézmény általános helyzete ete 2004. január l-én jött létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Központi Levéltára a PTE Központi Könyvtár szervezeti

Részletesebben

A 140/1997 es törvény változásai, és hatása a múzeumok tevékenységére. Matskási István címzetes főigazgató

A 140/1997 es törvény változásai, és hatása a múzeumok tevékenységére. Matskási István címzetes főigazgató A 140/1997 es törvény változásai, és hatása a múzeumok tevékenységére Matskási István címzetes főigazgató Természettudományos szakmuzeológusok továbbképzése 2017 Magyar Természettudományi Múzeum 1 Az 1997.

Részletesebben

A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR

A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR A PTE EGYETEMI LEVÉLTÁR 2007.. évi beszámolója L Az intézmény általános helyzete 2004. január l-én jött létre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Központi Levéltára a PTE Központi Könyvtár szervezeti egységeként.

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ÁZSIAI KULTÚRÁKRÓL FIATALOKNAK 2. JAPÁN HOPP FERENC ÁZSIAI MŰVÉSZETI MÚZEUM MÚZEUMPEDAGÓGIAI KISKÖNYVTÁRA

SZAKMAI BESZÁMOLÓ ÁZSIAI KULTÚRÁKRÓL FIATALOKNAK 2. JAPÁN HOPP FERENC ÁZSIAI MŰVÉSZETI MÚZEUM MÚZEUMPEDAGÓGIAI KISKÖNYVTÁRA SZAKMAI BESZÁMOLÓ ÁZSIAI KULTÚRÁKRÓL FIATALOKNAK 2. JAPÁN NKA PÁLYÁZATI AZONOSÍTÓ: 3438/00216 Pályázati beszámoló elérési útvonalai Szépművészeti Múzeum honlapján http://www.szepmuveszeti.hu/data/cikk/86/cikk_86/nka_beszamolo_hopp_muzped_kiskonyvtar.pdf

Részletesebben

A BOSZORKÁNYSÁG SZATMÁR VÁRMEGYEI FORRÁSAIRÓL

A BOSZORKÁNYSÁG SZATMÁR VÁRMEGYEI FORRÁSAIRÓL KISS ANDRÁS A BOSZORKÁNYSÁG SZATMÁR VÁRMEGYEI FORRÁSAIRÓL A Komáromy András által megindított, az egész országra kiterjedő rendszeres boszorkányper-kutatás és ennek eredményeként megjelent forráskiadványát

Részletesebben

Alföldi András tudományos életműve beszámoló OTKA T 048358. A pályázat legfontosabb célja Alföldi András legjelentősebb (elsősorban a két világháború

Alföldi András tudományos életműve beszámoló OTKA T 048358. A pályázat legfontosabb célja Alföldi András legjelentősebb (elsősorban a két világháború Alföldi András tudományos életműve beszámoló OTKA T 048358 A pályázat legfontosabb célja Alföldi András legjelentősebb (elsősorban a két világháború között megjelent) műveinek feldolgozása és kiadása,

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE Pályázati azonosító: 3532/00344 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Az információs-kommunikációs technológia

Részletesebben

Szlovák Nemzeti Levéltár

Szlovák Nemzeti Levéltár Szlovák Nemzeti Levéltár Csoportunkat az intézmény vezetőhelyettese fogadta. Először általános tájékoztatást kaptunk, majd megtekinthettük a levéltár legérdekesebb kincseit, dokumentumait. A Szlovák Nemzeti

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl

Szakmai beszámoló. Vérzivataros évtizedek 1914-1944. MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Szakmai beszámoló Pályázati azonosító: 3508/01149 Vérzivataros évtizedek 1914-1944 MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltári Napokl Az idén 2014. november 18-19-én, immár 41.alkalommal került sor a Hajdú-Bihar

Részletesebben

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME

SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. július 26. FŐVÉDNÖK: DR. VERES ANDRÁS szombathelyi megyéspüspök A SZENT GYÖRGY LOVAGREND XXI. NYÁRI EGYETEME 2014. július 20. 2014. július 26.

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31.

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31. Szakmai beszámoló Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 2014. október 2 2015. május 31. Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumánál elnyert pályázat

Részletesebben

Genealógiai kutatások lehetısége a Vajdaságban

Genealógiai kutatások lehetısége a Vajdaságban Fodor István, fılevéltáros Történelmi Levéltár, Zenta Genealógiai kutatások lehetısége a Vajdaságban A vajdasági közlevéltárak hálózata A vajdasági közlevéltárak rendszerének alapjait a Vajdaság Autonom

Részletesebben

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé

Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Úton a Nemzeti Tankönyvtártól a közép-európai tankönyvkutató központ felé Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum tankönyvgyűjteményének középés hosszú távú stratégiája A Nemzeti Tankönyvtár feladatai

Részletesebben

Szabó Sándor Használjuk-e még? A tájékoztatás hagyományos eszközei.

Szabó Sándor Használjuk-e még? A tájékoztatás hagyományos eszközei. Szabó Sándor Használjuk-e még? A tájékoztatás hagyományos eszközei. Az elmúlt néhány évtizedben, elsősorban a számítástechnikának köszönhetően életünk számos területén gyökeres változások történtek. A

Részletesebben

BBNTÖ00100 Bevezetés a történeti kutatás módszertanába Elıadás, heti 2 óra, kollokvium StephAudiMax Péntek Rácz György

BBNTÖ00100 Bevezetés a történeti kutatás módszertanába Elıadás, heti 2 óra, kollokvium StephAudiMax Péntek Rácz György BBNTÖ00100 Bevezetés a történeti kutatás módszertanába Elıadás, heti 2 óra, kollokvium StephAudiMax Péntek 8.30-10.00 Rácz György Az írásbeli kollokvium anyaga az elıadáson elhangzottak és az alábbi irodalom

Részletesebben

MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR SOMOGY MEGYEI LEVÉLTÁRA 7401 Kaposvár, Rippl-Rónai tér 1. Pf.:91 82/528-200, Fax: 82/528-204 E-mail: leveltar@smarchive.

MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR SOMOGY MEGYEI LEVÉLTÁRA 7401 Kaposvár, Rippl-Rónai tér 1. Pf.:91 82/528-200, Fax: 82/528-204 E-mail: leveltar@smarchive. MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁR SOMOGY MEGYEI LEVÉLTÁRA 7401 Kaposvár, Rippl-Rónai tér 1. Pf.:91 82/528-200, Fax: 82/528-204 E-mail: leveltar@smarchive.hu T.: pályázati beszámoló Ikt. sz.: S-163-3/1.20/2013. NKA

Részletesebben

MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés

MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés MTA BTK MŐT Kiadványok 1. Sorozatszerkesztők Vásáry István Fodor Pál MTA BTK MŐT Kiadványok 1. MAGYAR ŐSTÖRTÉNET Tudomány és hagyományőrzés Szerkesztették Sudár

Részletesebben

V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások. V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások

V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások. V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások V. 1948 után megjelent Tragédia kiadások V.1. Helikon díszkiadások és minikönyv kiadások 66.-68. Az ember tragédiája (Budapest, 1958, Magyar Helikon) (2) +188 l + 20 t + 34 l, 28 cm, Révai József tanulmányával.

Részletesebben

Interdiszciplináris Doktori Iskola

Interdiszciplináris Doktori Iskola Interdiszciplináris Doktori Iskola PTE BTK Interdiszciplináris Doktori Iskola Európa és a magyarság a 18-20. században Doktori Program habilitációs kritériumai I. Publikációk 1. Két monográfia. (vagy 2.

Részletesebben

A 18. SZÁZADI CIGÁNYSÁG TÖRTÉNETÉNEK KUTATÁSA FORRÁSOK ÉS SZAKIRODALOM

A 18. SZÁZADI CIGÁNYSÁG TÖRTÉNETÉNEK KUTATÁSA FORRÁSOK ÉS SZAKIRODALOM ICHIHARA SHIMPEI A 18. SZÁZADI CIGÁNYSÁG TÖRTÉNETÉNEK KUTATÁSA FORRÁSOK ÉS SZAKIRODALOM Magyarországon a 18. században az igazgatási rendszer nagy változáson ment keresztül a Habsburgok uralkodása alatt.

Részletesebben

Összefoglaló szakmai jelentés a Szenci Molnár kutatások adattár, szerzői bibliográfia, egyes műveinek új kiadása c. OTKA pályázatról (T ) 2002.

Összefoglaló szakmai jelentés a Szenci Molnár kutatások adattár, szerzői bibliográfia, egyes műveinek új kiadása c. OTKA pályázatról (T ) 2002. Összefoglaló szakmai jelentés a Szenci Molnár kutatások adattár, szerzői bibliográfia, egyes műveinek új kiadása c. OTKA pályázatról (T 038368) 2002. Ebben az esztendőben indult meg a teljesen új (előzménnyel

Részletesebben

TALÁLKOZÁSOK A KULTÚRÁVAL 4. A KULTÚRA HELYZETE MAGYARORSZÁGON

TALÁLKOZÁSOK A KULTÚRÁVAL 4. A KULTÚRA HELYZETE MAGYARORSZÁGON TALÁLKOZÁSOK A KULTÚRÁVAL 4. A KULTÚRA HELYZETE MAGYARORSZÁGON Készítette: Bárdosi Mónika Lakatos Gyuláné Varga Alajosné Készült a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által, az MTA Szociológiai Kutatóintézetnél

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR INTÉZETI KÖNYVTÁRAINAK NYILVÁNTARTÁSI ÉS HASZNÁLATI RENDJÉNEK SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR INTÉZETI KÖNYVTÁRAINAK NYILVÁNTARTÁSI ÉS HASZNÁLATI RENDJÉNEK SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR INTÉZETI KÖNYVTÁRAINAK NYILVÁNTARTÁSI ÉS HASZNÁLATI RENDJÉNEK SZABÁLYZATA Miskolc, 2018 1.1.9.1. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

Részletesebben

MNM Palóc Múzeuma Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában NKA 3508/01095 szakmai beszámoló

MNM Palóc Múzeuma Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában NKA 3508/01095 szakmai beszámoló SZAKMAI BESZÁMOLÓ PÁLYÁZATI AZONOSÍTÓ: 3508/01095 TÉMA: Múzeumi Hétfők Műhelybeszélgetések az MNM Palóc Múzeumában MEGVALÓSÍTÁS IDŐTARTAMA: 2013. 04.01. 2014. 11.30. MEGVALÓSÍTÁS HELYSZÍNE: MNM Palóc Múzeuma,

Részletesebben

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából

A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából A Szülőföldünk, Nádudvar Öröksége és Jövője Alapítvány köszönti Vendégeit alapításának 14. évfordulója alkalmából Tájékoztató az Alapítvány elmúlt éves munkájáról 2012. novemberében a 13. születésnap alkalmából

Részletesebben

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal.

Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. ELTE Reader Olvass. Tanulj. Vidd magaddal. Az ELTE Eötvös Kiadó a tudományegyetem intézményi könyvkiadója. Könyvkiadóként keressük azokat a lehetőségeket, amelyek a digitális publikálásban rejlenek. Egyetemi

Részletesebben

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B

Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B Csongrád Megyei Levéltár Hódmezővásárhelyi Levéltára IV. B. 1426. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY VÁROS FELEKEZETI ANYAKÖNYVI MÁSODPÉLDÁNYAINAK LEVÉLTÁRI GYŰJTEMÉNYE 1827 1895 1,62 ifm (12 nagydoboz, 1 doboz) 1,19 kfm

Részletesebben

Archeometria - Régészeti bevezető 3.

Archeometria - Régészeti bevezető 3. Archeometria - Régészeti bevezető 3. Régészeti alapok 4: régészet és földtudomány - A régészeti kutatások során alkalmazott földtudományi módszerek (légifotó, geofizika stb.) Régészeti alapok 5: a régészeti

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

Részletes zárójelentés

Részletes zárójelentés 1 Részletes zárójelentés Alapadatok Név: Dr. Seres Attila Projekt száma: PD 72265. sz. OTKA Posztdoktori Ösztöndíj és Kutatási Projekt Projekt címe: A romániai magyar külképviseletek (bukaresti követség,

Részletesebben