A Magyar Természettudományi Múzeum (rövid) története

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Magyar Természettudományi Múzeum (rövid) története"

Átírás

1 A Magyar Természettudományi Múzeum (rövid) története

2 Az elmúlt 200 év természettudományainak története egyúttal néhány bátor és makacs jellemnek is a története. Bölcsen, nyugodtan, méltóságteljesen viselkedtek, s magasabb rendű tudományművelésbe vetett hitüknek köszönhetjük, hogy a haladás szelleme mindig megerősödve került ki a válságokból. (Tasnádi Kubacska András: Nagy magyar természettudósok)

3 1802-ben gróf Széchényi Ferenc könyvgyűjteményének felajánlásával megalakult az Országos Széchényi Könyvtár, számos nemzeti közgyűjteményünk, így a Nemzeti Múzeum és a Természettudományi Múzeum elődje A gróf felesége Festetics Julianna válogatott és értékes magyar ásványokat adományozott a nemzetnek. A gyűjteményt a pesti pálos kolostorban, a Papnövelde u. 7. Szám alatt helyezték el A Nemzeti Múzeumon belül megalakult a Természetiek és Kézműtaniak Tára. Első őre (tisztviselője) Tehel Lajos óbudai orvos volt.

4 Ugyanazon évben (1811) Rainer főherczeg Szolnokon összevásárolta a halászoktól a Tiszából kihalászott őslénycsontokat, felrakatta azokat egy társzekérre s a múzeumnak küldte meg. Ez volt az őslénygyűjtemény kezdete. (Pulszky Ferenc: A Magyar Nemzeti Múzeum, 1888)

5 1811. A múzeum gyűjteményeit, József nádor rendeletére, megnyitották a nagyközönség számára Az első komoly kiállítások a Múzeum krt-i régi épületben, a Batthyány-villában nyíltak meg. Az első teremben földtani, három teremben világszínvonalú ásványtani, négy szobányi állattani és két terem technológiai bemutató volt. József nádor József nádor megvásárolta és átadta Kitaibel Pál természetrajzi gyűjteményeit és kéziratait a múzeumnak. József nádor a gyűjteményt az akkor hatalmas összegnek számító 7000 forintért vette meg a nemzet számára. A jóval több mint lapot számláló gyűjtemény mintegy 8000 fajt tartalmazott, amelyből körülbelül 7800 az akkori Magyarország területéről származik.

6 A természet leírói egyre inkább a terepen, gyűjtések révén, azaz megtapasztalva nyerték tudásukat minden tudománytereületen: ásványtan, növénytan, állattan, őslénytan....ide jön egyenesen! Megáll. Köpenyét félvállra veti, s baljával egy tolvajlámpát tart a feje fölé, mely vakító fényt vet egy irányban. Fejét figyelmesen forgatja jobbra-balra, mintha várna valamire. Majd hirtelen nagyokat legyint azzzal a hosszúnyelű zászlóformával. Ez bizonyosan a jeladás az összeesküvő társaknak. Ott van az oldalán az a bizonyos ércz czilinder is. Most egyszerre felhangzik a sípjeladás, a zsandárok előrohannak rejtekeikből. Add meg magad! Hasztalan minden ellenállás! Mit tetszik az uraknak? kérdi egész hidegvérrel a megtámadott. Mit jár ön itt, késő éjjel, tolvajlámpással? Én itt éjszakai fogásra járok. (Németül még merészebben hangzik az zum nachtlichen Fang) Ahá! Zum nachtlichen Fang! S még nem is igyekszik eltagadni! Mi van abban a czilinderben ott az oldalán? Tessék megnézni! Ide vele! De óvatosan tessék felnyitni a tetejét! Hogy fel ne robbanon, úgy-e, Nem. Hogy a lepkék ki ne repüljenek belőle. A kit a vitéz zsandárok, akkora stratégiai készülettel, szerencsésen elfogtak, az a derék tudós Frivaldszky természetbúvár volt, a ki tudományos buzgalmában éjjeli sphynxeket és halálfejes pillékre vadászni járt ki a svábhegyi kastélyából. Az a zászló egy lepkefogó volt; a czilinder a rovargyűjtő doboz, s a tolvajlámpa a lepkecsábító fény. (Jókay Mór)

7 1838. A nagy pesti árvíz lerombolta a múzeum épületét. A gyűjteményeket a Ludovíceumba költöztették.

8 A Szabadságharc idejére az ásvány- és kőzetgyűjtemény db-ot, az állattani anyag több, mint db-ot számlált A kiállításoknak már látogatója volt. Pulszky Ferencet nevezték ki múzeumigazgatónak A Nemzeti Múzeumon belül elkülönült az Állattani-, az Ásvány-őslénytani és a Növénytani osztály A természetrajzi gyűjtemények nagysága a millenniumra megközelítette az 1 millió darabot. A 120 ezres ásvány- és őslénytani kollekció világhírű volt.

9 1877. Herman Ottó megindította a múzeum Természetrajzi Füzetek c. szakmai folyóiratát. A rendszeres állami dotáció és kiváló mecénások (Semsey Andor) jóvoltából létrejött világszínvonalú gyűjteményekre támaszkodva reprezentatív anyagot bemutató kiállítások készültek. Semsey Andor A természetben élünk, az nyújt mindenhez segítő kezet, és csak az az ország halad, melyben a természetiek tudományát is kiváló gonddal művelik. Ha ma széttekintünk, a nem rég múlt időkhöz mérve, nálunk nagy haladást tapasztalhatunk itt is. De elvégre az állam mindent nem tehet. Kulturális tevékenységében az egyesek meg a társadalom kötelessége támogatni azt. Tudom, hogy az, mit tettem, az idők változó sorában eltűnik. De ha idővel nálunk is a természetiek tudományában egy serdülő munkás, életrevaló nemzedék támad, akkor tudom egyúttal: nem hiába tettünk mindannyian és én is elértem czélomat (Semsey Andor)

10 1891. Haynald Lajos, kalocsai bíboros érsek növénygyűjteményét és könyvtárát hagyományozta a múzeumra. A gyarapodás oly nagy mértékű volt, hogy a növénygyűjteményeket a Magyar Tudományos Akadémia épületébe költöztették át. Haynald Lajos Már 1 millió tárgyat őrzött a múzeum. Az Ásvány-Őslénytár példányos gyűjteménye világhírű volt Már csak az Állattárban 1 millió példányt őriztek Az Állattár a Baross u. 13.-ba költözött A Nemzeti Múzeum tetőterének átépítése után megnyílt a nagysikerű állattani kiállítás.

11 1934. Megnyílt az új szemléletű őslénytani kiállítás

12 1945. Megalakult az Embertani tár. A vidékre menekített növénytári gyűjtemények nagy része megsemmisült a háború ideje alatt Az 1949-es múzeumi törvény a nemzeti múzeum fogalmát fenntartva megszüntette az MNM Tanácsát. Az MNM Természettudományi Múzeuma a nemzeti múzeumok egyike lett. Megnyílt a híres Afrika kiállítás.

13 1951. A Növénytár a Városligetbe, a Vajdahunyadvárba költözött Megnyílt a korszerű ásvány- és kőzettani kiállítás A Vajdahunyadvárban megnyílt a növénytani kiállítás.

14 1955. Megnyílt az első embertani kiállítás. Címe: A fajok eredete Az ember származása volt.

15 1956. Sokáig még éjjel-nappali őrzésre voltunk beosztva. Az egyik ilyen hideg novemberi éjszakán, a hulladékból gyújtott kis tűz mellett bóbiskolva, a halálos csöndben egyszerre zuhanás robaja riasztott fel minket. Odaóvakodva döbbenten láttuk, hogy egy tetem zuhant le a mennyezeten át a sötét folyosóra. Másnap reggel aztán kiderült, hogy nem ember, hanem a III. emeleti Afrika-kiállításban álló néger dobos szobra zuhant le az átázott födémen át. (Jánossy Dénes visszaemlékezése)

16 1956. október 24-én találatot kapott a Nemzeti Múzeum épülete és elpusztult az Afrika kiállítás, az Ásványtár és az Őslénytár egy része. Az ásványgyűjtemény 80-90%-a, az őslénytani anyag 80%-a, a puhatestű, a hal, a kétéltű és hüllő, valamint a madárgyűjtemény majdnem teljes egészében megsemmisült.

17 1963. A Magyar Természettudományi Múzeum országos múzeum lett Megnyílt a legendássá vált Magyarország állatvilága című kiállítás.

18 1977. Őslények világa címmel megnyílt a felújított őslénytani kiállítás A múzeum megkapta a Magyar Természettudományi Múzeum nevet. A Budavári Palotában megnyílt a Mongóliai dinoszauruszok című kiállítás A múzeum Ludoviceumban való elhelyezésének tervezése megkezdődött Elkészültek a Magyar Természettudományi Múzeum új elhelyezési tervei. A Budavári Palotában új, élő dinoszaurusz-kiállítás nyílt Kormányhatározat jelölte ki a Ludoviceumot a múzeum helyszínéül.

19 A Lovarda

20 A múzeumrekonstrukció első szakaszában az Ásvány- és Kőzettár beköltözött a volt Ludovika Akadémia földszintjének felújított déli szárnyába. Ásvány- és Kőzettár A helyreállított Lovardában megnyílt a múzeum első önálló állandó kiállítása. (2010. szeptemberéig mintegy 2 millióan látogatták meg.)

21 1999. A Ludovika felújított tetőterébe költözött az Embertani tár, valamint az Emlős- és Madárgyűjtemény. Embertani tár Madárgyűjtemény Emlősgyűjtemény

22 2000. Megindult az új közönségforgalmi terek és gyűjteményi raktárak építése.

23 2004. A Lovardát a főépülettel összekötő területen megnyíltak a múzeum új közönségforgalmi és kiállítóterei. A bejárat hatalmas kupolájában azóta egy kék bálna csontváza fogadja a látogatókat. A látványos Kupolacsarnok tudományos forgatagoknak, jeles napoknak, időszaki kiállításoknak ad otthont.

24 Korallzátonyon lábalhatunk át a közel 2000 m 2 -es kiállítótérbe, a múzeum nagylélegzetű időszaki kiállításainak otthonába. Kínai repülő dinoszauruszok, spanyol drágakövek, argentin óriásdínók, a Jégkorszak világa, Predátorok és a Hatlábúak Birodalma várta itt a látogatókat az elmúlt hat évben. Hatlábúak birodalma korallzátony Jégkorszak Tollas dinók

25 Az elkészült mélyraktárakban több nagy gyűjtemény anyagát helyezték el. Ma már arra is lehetőség van, hogy szervezett látogatás keretében az eddig elzárt kutatóhelyeket, gyűjteményi raktárakat is megismerhessék látogatóink.

26 2006. Az Őslénytani és Földtani Tár továbbá a Könyvtár beköltözött az épületbe. Megkezdte működését a Molekuláris Taxonómiai Laboratórium, melynek része a humán genetikai labor is. A laborban végzett DNS vizsgálatok kiegészítik a klasszikus embertani vizsgálatokat, újabb adatokkal szolgálnak, betegségekről, rokoni kapcsolatokról, akár még népcsoportok eredetére is fényt deríthetnek. DNS Labor Könyvtár Őslénytani és Földtani Tár

27 2011. március elsején ünnepélyesen megnyitottuk a Sokszínű Élet című új állandó kiállításunkat, amely Európai Uniós pályázati pénzből jött létre.

28 Hanem azért csak keresünk, gyűjtünk, konzerválunk meg kutatunk tovább (Schmidt Sándor, mineralógus)

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A Magyar Természettudományi Múzeum. Leltárba véve: példány Élő nemzeti természetrajzi gyűjtemény időszaki kiállításáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A Magyar Természettudományi Múzeum. Leltárba véve: példány Élő nemzeti természetrajzi gyűjtemény időszaki kiállításáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Természettudományi Múzeum Leltárba véve: 9 643 086 példány Élő nemzeti természetrajzi gyűjtemény időszaki kiállításáról 1 Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumánál elnyert pályázat

Részletesebben

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9.

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9. Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, 2007. március 9. Szövegtípus: magyarázó Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz

Részletesebben

A komáromi Duna Menti Múzeum természettudományi gyűjteményének történeti áttekintése

A komáromi Duna Menti Múzeum természettudományi gyűjteményének történeti áttekintése A komáromi Duna Menti Múzeum természettudományi gyűjteményének történeti áttekintése Csütörtöky József A múzeum természettudományi gyüjteményének alapjait a Komárom vármegyei és Komárom Városi Történeti

Részletesebben

2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE DÁMK BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2016. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: Az intézmény alapító okiratában megfogalmazott, jogszabályban meghatározott közfeladata múzeumi tevékenység ellátása

Részletesebben

RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK ÉS TEREMBÉRLÉSI LEHETŐSÉGEK

RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK ÉS TEREMBÉRLÉSI LEHETŐSÉGEK RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK ÉS TEREMBÉRLÉSI LEHETŐSÉGEK A MAGYAR NEMZETI GALÉRIÁBAN 2015 C Főépület C épület 1. emeleti terasz Kilátás a Kupolából Múzeumunk a műtárgyvédelmi szempontoknak megfelelő és a helyszínhez

Részletesebben

MagyarTermészettudományiMúzeum. könyvgyűjteményei

MagyarTermészettudományiMúzeum. könyvgyűjteményei Eötvös József Főiskola Pedagógiai Fakultás Baja A MagyarTermészettudományiMúzeum könyvgyűjteményei Szakdolgozat Konzulens: Készítette: W. dr. Salgó Ágnes MakraSzabolcs Budapest, 1998 Köszönetnyilvánítás

Részletesebben

Játékos információszerzés a Természettudományi Múzeumban

Játékos információszerzés a Természettudományi Múzeumban Játékos információszerzés a Természettudományi Múzeumban 5-6. osztály Csuvár Bernadett Lilla, tanári MA 2016.05.10. Az MTM küldetésnyilatkozata (honlap) Az MTM küldetése, hogy felébressze és fenntartsa

Részletesebben

50 éves a komlói természettudományos muzeológia 1954 2004 FAZEKAS IMRE

50 éves a komlói természettudományos muzeológia 1954 2004 FAZEKAS IMRE Folia Comloensis, Tom. 13: 109 113. (2004) HU ISSN 0236 8927 50 éves a komlói természettudományos muzeológia 1954 2004 FAZEKAS IMRE A komlói vidék természettudományos életének alakulásában az 1953 54-es

Részletesebben

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.)

MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) Móra Ferenc Múzeum Kongresszusi kitűzővel ingyenesen látogatható (április 19-22. között, hivatalos látogatási időben): MÓRA FERENC MÚZEUM (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.) A Városi Múzeumot és a Somogyi-könyvtárat

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ FÖLDÜNK REJTETT KINCSEI NKA 3506/01941. A gyűjtő: Baffy György (1932-2012)

SZAKMAI BESZÁMOLÓ FÖLDÜNK REJTETT KINCSEI NKA 3506/01941. A gyűjtő: Baffy György (1932-2012) A 2015. február 3. és szeptember 19. között látogatható kiállításunk szakmai megvalósítását az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának 3506/01941 pályázati azonosító számú, 1.000.000,-Ft vissza nem térítendő

Részletesebben

Kezedben a múlt! Bodor emese Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Budapest

Kezedben a múlt! Bodor emese Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Budapest Kezedben a múlt! Bodor emese Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Budapest E-mail: bodor.emese@mfgi.hu A Magyarhoni Földtani Társulat Ásványtan-Geokémiai és az Őslénytani-Rétegtani Szakosztályai három-három

Részletesebben

A gyűjteményeken alapuló kiállítási és közművelődési stratégia kialakítása és alkalmazása.

A gyűjteményeken alapuló kiállítási és közművelődési stratégia kialakítása és alkalmazása. A gyűjteményeken alapuló kiállítási és közművelődési stratégia kialakítása és alkalmazása. dr. Medzihradszky Zsófia Magyar Természettudományi Múzeum medzihradszky.zsofia@nhmus.hu feladat és kötelesség

Részletesebben

Labradorit. Fegyvári Tamás Ásvány- és Kőzettár

Labradorit. Fegyvári Tamás Ásvány- és Kőzettár Labradorit Fegyvári Tamás Ásvány- és Kőzettár Labradorit A labradorit kétarcú ásvány. A plagioklász- földpátok közé tartozó anortit változata. Mint kőzetalkotó ásvány nagy mennyiségben fordul elő például

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31.

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31. Szakmai beszámoló Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 2014. október 2 2015. május 31. Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumánál elnyert pályázat

Részletesebben

Őslénytan előadás. II. földtudományi BSc. Kázmér Miklós. Őslénytani Tanszék Déli tömb szoba /8627

Őslénytan előadás. II. földtudományi BSc. Kázmér Miklós. Őslénytani Tanszék Déli tömb szoba /8627 Őslénytan előadás II. földtudományi BSc Kázmér Miklós Őslénytani Tanszék Déli tömb 0.211. szoba /8627 mkazmer@gmail.com http://kazmer.web.elte.hu 1 Időbeosztás 1 Hétfő du. 2-5 3 x 45 perc Mikor kezdjünk?

Részletesebben

KOLOZSVÁR. Határtalanul Készítette:Pap Krisztina Hódmezővásárhely Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 2012.09.21

KOLOZSVÁR. Határtalanul Készítette:Pap Krisztina Hódmezővásárhely Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 2012.09.21 KOLOZSVÁR Határtalanul Készítette:Pap Krisztina Hódmezővásárhely Kertvárosi Katolikus Általános Iskola 2012.09.21 A népvándorlás századai után, a X. és XI. század fordulóján a régi Napoca helyén, a jelenlegi

Részletesebben

Könyvtárhasználat. Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010

Könyvtárhasználat. Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010 Könyvtárhasználat Szerző: Sallai András, 2010 Sallai András 2010 Ez a mű Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van. A licenc szövegének megtekintéséhez látogasd

Részletesebben

DÁMK BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

DÁMK BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE DÁMK BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2014. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: Az intézmény alapító okiratában megfogalmazott, jogszabályban meghatározott közfeladata múzeumi tevékenység ellátása

Részletesebben

Múzeumi preparátor Műtárgyvédelmi munkatárs

Múzeumi preparátor Műtárgyvédelmi munkatárs A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés céljainak meghatározása Az Európai Uniós pályázatot 2011 októberében nyújtottuk be A fővárosi

Részletesebben

Levélben értesítsen engem!

Levélben értesítsen engem! 2013/01/31 1. oldal (összes: 5) [1]Ez a díszes kötet az Országos Széchényi Könyvtár alapításának [2] 210. évfordulójára jelent meg, s a könyvtár nyomtatott katalógusainak szétküldése alkalmából Széchényi

Részletesebben

Pályázati azonosító: 3543/00205. Beszámoló

Pályázati azonosító: 3543/00205. Beszámoló Pályázati azonosító: 3543/00205 Beszámoló az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma által kiírt Muzeális értékű gyűjtemények védelmét és hosszú távú megőrzését szolgáló állományvédelmi szolgáltatásra pályázat

Részletesebben

ADATTÁR II. TUDOMÁNYOS INTÉZMÉNYEK. a) Felsőoktatási intézmények

ADATTÁR II. TUDOMÁNYOS INTÉZMÉNYEK. a) Felsőoktatási intézmények 372 ADATTÁR II. TUDOMÁNYOS INTÉZMÉNYEK Azon (mindenkori) magyarországi intézmények fontosabb adatai, ahol jelenleg vagy a múltban az ásványtannal kapcsolatos számottevő tudományos tevékenységet folytattak

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6.

Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6. Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár 6725 Szeged, Boldogasszony sgt. 6. www.tudaskapu.hu A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon 2011-ben nyílt meg

Részletesebben

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013.

A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. Lektorálatlan összegyűjtött változat A Barátok Verslista kiadványa PDF-ben 2013. A BARÁTOK VERSLISTA KIADVÁNYA Bagoly Bodó Csiba Gizella: Bölcs bagoly (Fotó: Kiss Tamás) Váram ablakában éjjel figyelek

Részletesebben

K ÉSZÍTETTE: B OLYA Á DÁM I SKOLA: M EGYERI Ú TI Á LTALÁNOS I SKOLA F ELKÉSZÍTŐ TANÁR: K NOTZ L ÁSZLÓNÉ K ATEGÓRIA: KOMPLEX1 T ARTALOMJEGYZÉK:

K ÉSZÍTETTE: B OLYA Á DÁM I SKOLA: M EGYERI Ú TI Á LTALÁNOS I SKOLA F ELKÉSZÍTŐ TANÁR: K NOTZ L ÁSZLÓNÉ K ATEGÓRIA: KOMPLEX1 T ARTALOMJEGYZÉK: K ÉSZÍTETTE: B OLY Á DÁM I SKOL: M EGYERI Ú TI Á LTLÁNOS I SKOL F ELKÉSZÍTŐ TNÁR: K NOTZ L ÁSZLÓNÉ K TEGÓRI: KOMPLEX1 T RTLOMJEGYZÉK: KÖNYVTÁRK TÖRTÉNETE... 2 M GYRORSZÁGI KÖNYVTÁRK... 2 K ÖNYVTÁRTÍPUSOK...

Részletesebben

MIÉNK ITT A TÉR!? gyûjtõpont. Interaktív terek a Magyar Természettudományi Múzeumban HOLLER JUDIT

MIÉNK ITT A TÉR!? gyûjtõpont. Interaktív terek a Magyar Természettudományi Múzeumban HOLLER JUDIT HOLLER JUDIT MIÉNK ITT A TÉR!? Interaktív terek a Magyar Természettudományi Múzeumban A nevelõképesség próbaköve a kiállítás. Annyit ér, amennyit a jelennek nyújtani tud. Híd, amelyen nemzedékek jutnak

Részletesebben

A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2010. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Az intézmény elsődleges, a 2010. évre szóló feladata az alábbi gyűjteményegységek leltározásának folytatása, állagmegóvása,

Részletesebben

Archeometria - Régészeti bevezető 3.

Archeometria - Régészeti bevezető 3. Archeometria - Régészeti bevezető 3. Régészeti alapok 4: régészet és földtudomány -A régészeti kutatások során alkalmazott földtudományi módszerek (légifotó, geofizika stb.) Régészeti alapok 5: a régészeti

Részletesebben

Aktuális körkép a múzeumi digitalizációról Gyakorlati tapasztalatok. Fonyódi Krisztián múzeumi informatikai szakfelügyelő, Szépművészeti Múzeum

Aktuális körkép a múzeumi digitalizációról Gyakorlati tapasztalatok. Fonyódi Krisztián múzeumi informatikai szakfelügyelő, Szépművészeti Múzeum { Aktuális körkép a múzeumi digitalizációról Gyakorlati tapasztalatok Fonyódi Krisztián múzeumi informatikai szakfelügyelő, Szépművészeti Múzeum Múzeumi digitalizálás célja: Gyűjtés, Megőrzés, Feltárás,

Részletesebben

(u. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése

(u. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Oktatási és Közművelődési Főosztály Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése budapcst,..,.'.,

Részletesebben

A nyitórendezvény Párizs

A nyitórendezvény Párizs A nyitórendezvény Párizs 60 ország, 1000 résztvevő (politikusok, tudósok, szakmai szervezetek képviselői, nemzeti képviselők, diákok) Nemzetközi Diákpályázat győztesei Kiállítás, bemutatók, geo-song Párizsi

Részletesebben

Szakmai tapasztalat, jelentősebb festmény restaurátori munkák:

Szakmai tapasztalat, jelentősebb festmény restaurátori munkák: Jébert Katalin Festőres-taurátor művész Oklevél száma: I-17/1986 Restaurátorkamara névjegyzéki száma: F1-373 Tel.: 06 20 77-19-2-19 jebertka@gmail.com Szakirányú képesítés 1986-1991 Magyar Képzőművészeti

Részletesebben

Iparművészeti Múzeum Rekonstrukciója és értéknövelő tervezése Budapest, IX. kerület, Üllői út 33-37.

Iparművészeti Múzeum Rekonstrukciója és értéknövelő tervezése Budapest, IX. kerület, Üllői út 33-37. Iparművészeti Múzeum Rekonstrukciója és értéknövelő tervezése Budapest, IX. kerület, Üllői út 33-37. 2012. Országos tervpályázat: megvétel Tervezők: munkatárs: Szakági tervezők: Dobai János DLA Bálint

Részletesebben

A Kubinyi Ferenc Múzeum szolgáltatásai 3170 Szécsény, Ady Endre u. 7. (Forgách-kastély)

A Kubinyi Ferenc Múzeum szolgáltatásai 3170 Szécsény, Ady Endre u. 7. (Forgách-kastély) A Kubinyi Ferenc Múzeum szolgáltatásai 3170 Szécsény, Ady Endre u. 7. (Forgách-kastély) I. Az épület története A mai épület elődjét, a várkastélyt, a Kacsics nemzetségből származó Szécsényi Tamás, vagy

Részletesebben

Elment a múzeumigazgató, elment egy díszpolgár...

Elment a múzeumigazgató, elment egy díszpolgár... Elment a múzeumigazgató, elment egy díszpolgár... 2015-05-29 10:28:03 Így emlékezik a Móra Ferenc Múzeum Trogmayer Ottóra. Kürti Béla írását változtatás nélkül közöljük. 2015. május 27-ről 28-ra virradó

Részletesebben

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása.

Elkészült a szakmai megvalósítás tervezett ütemterve, amely alapján a téglási iskolában megkezdődött a projekt ezen részének megvalósítása. Foglalkozás tervezett időpontja 1. tanítási Időtartama Helyszíne, körülményei 1 óra A 11. számú interaktív táblás (TTSZK) 2. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai alapismeretek I 3. tan. 1 óra TTSZK Meteorológiai

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL SZAKMAI BESZÁMOLÓ A TISZAZUGI FÖLDRAJZI MÚZEUM 2016. ÉVI MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL A program címe: Iránya a csillagos ég! - Éjszaka a Tiszazugban Dr. Róka András, főiskolai docens (Kémiai

Részletesebben

Természettudományi muzeológia. Tényleg ennyire mások vagyunk? Vig Károly

Természettudományi muzeológia. Tényleg ennyire mások vagyunk? Vig Károly Természettudományi muzeológia. Tényleg ennyire mások vagyunk? Vig Károly A természettudományos gyűjtemények helyzete A természettudományi múzeumok sajátsága a specializáció. A gyűjtemények elsősorban

Részletesebben

Megújult a Debreceni Református Kollégium

Megújult a Debreceni Református Kollégium Megújult a Debreceni Református Kollégium Irodalmi Femekművek az Ország Iskolája" ihletője, 2012 márciusától újra látogatható a Debreceni Református Kollégium Múzeuma, amely megújult kiszolgálóterekkel

Részletesebben

Múzeumi tudománykommunikáció. Jókuthy Emese Marketingcsoport

Múzeumi tudománykommunikáció. Jókuthy Emese Marketingcsoport Múzeumi tudománykommunikáció Jókuthy Emese Marketingcsoport Miért kell tudománykommunikálni? a nap annak az egyetlen tudománynak az igazsága, amely nem a látszat képződményeit és az árnyakat, hanem az

Részletesebben

Magyar Természettudományi Múzeum 2009. évi beszámoló jelentés szöveges értékelése

Magyar Természettudományi Múzeum 2009. évi beszámoló jelentés szöveges értékelése 1 Magyar Természettudományi Múzeum 2009. évi beszámoló jelentés szöveges értékelése Készült: Az Oktatási És Kulturális Minisztérium 10.061/2008. számú intézkedésében meghatározott alábbiakban részletezett

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK JÚNIUS 15.-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK JÚNIUS 15.-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. JÚNIUS 15.-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: /2006. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága alapító okiratának módosítása

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról SZAKMAI BESZÁMOLÓ a Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem térítendő támogatás felhasználásáról Támogatás témája: Múzeumi gyűjtemények tárgyi és szellemi kulturális örökségünk című magyar-román

Részletesebben

Generációk találkozása

Generációk találkozása Generációk találkozása A fenti címmel hirdette meg a Rendészettudományi Kar Vám- és Pénzügyőri Tudományos Diákköre, a Magyar Rendészettudományi Társaság Vám- és Pénzügyőri Tagozata, valamint a Nemzeti

Részletesebben

Galambos Ferenc repertóriumok a MEK-ben

Galambos Ferenc repertóriumok a MEK-ben 2015/01/23 Galambos Ferenc sok más irodalomtörténeti munkája mellett élete végéig ötvennél több bibliográfiát is készített, köztük a Nyugat, az Irodalomtörténet, az Irodalomtörténeti Közlemények, a Magyar

Részletesebben

Használói igényfelmérés értékelése HASZNÁLÓI KÉRDŐÍV

Használói igényfelmérés értékelése HASZNÁLÓI KÉRDŐÍV Használói igényfelmérés értékelése 2016. november és 2017. januárja között használói igényfelmérést végeztünk. 25 kitöltött kérdőív érkezett be. A felméréssel az volt a célunk, hogy megismerjük kutatóink,

Részletesebben

Magyar Tudomány Ünnepi Hónapja, november 3 30.

Magyar Tudomány Ünnepi Hónapja, november 3 30. A Magyar Tudomány Ünnepi Hónapja, 2012. november 3 30. A magyar tudomány napját a pozsonyi országgyűlés 1825. november 3 i felajánlásától származtatjuk. Az Országgyűlésen Gróf Széchenyi István adományával

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ Ásványok a mindennapi életünkben című rendezvénysorozat megvalósítására megvalósításáról Pályázati azonosító: 201108/01099 Beszámoló az Ásványok a mindennapi életünkben című rendezvénysorozat

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programcsomag megvalósítása a Mátra Múzeumban. Pályázati azonosító: 3507/00147

Szakmai beszámoló. Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programcsomag megvalósítása a Mátra Múzeumban. Pályázati azonosító: 3507/00147 Szakmai beszámoló Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programcsomag megvalósítása a Mátra Múzeumban Pályázati azonosító: 3507/00147 Esemény helye: Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma, Gyöngyös

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. NKA Közgyűjtemények Kollégiuma 4.b pályázat Gyűjtemények védelmét szolgáló eszközök beszerzése Altéma kódszáma: 3505/189

BESZÁMOLÓ. NKA Közgyűjtemények Kollégiuma 4.b pályázat Gyűjtemények védelmét szolgáló eszközök beszerzése Altéma kódszáma: 3505/189 BESZÁMOLÓ NKA Közgyűjtemények Kollégiuma 4.b pályázat Gyűjtemények védelmét szolgáló eszközök beszerzése Altéma kódszáma: 3505/189 A KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA 2015. 05. 29.-i ülésen részünkre 798.355

Részletesebben

1. Facebook csoport és ötletbörze 2. Csoportmegbeszélés és lehetséges útvonal kialakítása 3. Végleges útvonal megtervezése térképek és applikációk

1. Facebook csoport és ötletbörze 2. Csoportmegbeszélés és lehetséges útvonal kialakítása 3. Végleges útvonal megtervezése térképek és applikációk BUDAPEST PROJEKT 1. Facebook csoport és ötletbörze 2. Csoportmegbeszélés és lehetséges útvonal kialakítása 3. Végleges útvonal megtervezése térképek és applikációk használatával 4. Városnézés, dokumentálás

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

275 éve született Benyovszky Móric kiállítás

275 éve született Benyovszky Móric kiállítás 2016/09/27-2017/01/28 A magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója, Benyovszky

Részletesebben

BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY Illendő dolog az, sőt szükség, hogy az, ki az idegen országokat akarja meglátni, elsőben tudja az maga Hazáját. Bod Péter BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY MEGYEI DÖNTŐ I. kategória 2006/2007 A versenyző

Részletesebben

Légy két hétre egyetemista Kolozsváron! Felhívás

Légy két hétre egyetemista Kolozsváron! Felhívás Légy két hétre egyetemista Kolozsváron! Felhívás Az Élő Bolygó Nyári Egyetemen való részvételre A Babeș Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Kar az idén nyártól indítja az Élő Bolygó Nyári Egyetem

Részletesebben

Egy kiállítás képeire A lepkész felfedezései és a grafikus megvalósításai. Bálint Zsolt Állattár Lepkegyűjtemény

Egy kiállítás képeire A lepkész felfedezései és a grafikus megvalósításai. Bálint Zsolt Állattár Lepkegyűjtemény Egy kiállítás képeire A lepkész felfedezései és a grafikus megvalósításai Bálint Zsolt Állattár Lepkegyűjtemény 2000 őszén kiállítást terveztünk Szappanos Albert rovarillusztrátorral. Én adtam a lepkéket

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Természettudományos Muzeológusok Találkozója 2013. pályázathoz azonosító szám 3508/01107

Szakmai beszámoló a Természettudományos Muzeológusok Találkozója 2013. pályázathoz azonosító szám 3508/01107 Szakmai beszámoló a pályázathoz azonosító szám 3508/01107 A találkozó ismertetése 2013. augusztus 26 28-án rendeztük meg a természettudományos muzeológusok 31. találkozóját. A Magyar Természettudományos

Részletesebben

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor III. forduló 2014/2015. tanév 13 1. Fejtsétek meg a keresztrejtvényt!a megfejtés után megtudjátok, hogy a harmadik fordulónak mi a témája! 1. Itt adták át Közép-Európa

Részletesebben

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása

Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása Budapest Főváros Önkormányzata házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerének bemutatása A fejlesztés

Részletesebben

Magyar Tudomány. Semsey Andor, a magyar tudomány mecénása Vendégszerkesztő: Ádám József. ökológia és környezeti gondok Vendégszerkesztő: Vida Gábor

Magyar Tudomány. Semsey Andor, a magyar tudomány mecénása Vendégszerkesztő: Ádám József. ökológia és környezeti gondok Vendégszerkesztő: Vida Gábor Magyar Tudomány Semsey Andor, a magyar tudomány mecénása Vendégszerkesztő: Ádám József ökológia és környezeti gondok Vendégszerkesztő: Vida Gábor anyanyelvünk európában Energiaerdők, faültetvények A doktorképzés

Részletesebben

FELFEDEZZÜK A VIGADÓT! PESTI VIGADÓ

FELFEDEZZÜK A VIGADÓT! PESTI VIGADÓ FELFEDEZZÜK A VIGADÓT! PESTI VIGADÓ 1 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A füzetben található feladattípusokat a következő piktogramokkal jelöltük: Beszéljétek meg! Kedves....! (írd ide a neved!) Írj, rajzolj, karikázz,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Tartalomjegyzék 3

TARTALOMJEGYZÉK. Tartalomjegyzék 3 Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ... 11 I. A LEGENDÁKTÓL A TÉNYEKIG (az 1770-es évek előtti időszak)... 17 Bevezetés... 17 I/A. A krónikák kora (az 1400-as évek második feléig)... 19 I/B. A humanista

Részletesebben

Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben

Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben Evezz a mélyre! Haladó kutatási tippek bölcsészet- és társadalomtudományok témakörben Aranyi Zoltán (aranyi@ek.szte.hu) Molnár Sándor (sandor.molnar@ek.-szte.hu) Várnai-Vígh Adrienn E. (Adrienn.Varnai-Vigh@ek.szte.hu)

Részletesebben

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001 Családi Nap 6. tematikája; Sárospatak, 2013. július 13. szombat Cím: Rákóczi asztala család kincsei a múzeumban Ajánlott korosztály: óvodástól idős korig mindenkinek Segédanyag: Iskolatörténeti Kiállítás

Részletesebben

Major Henrik karikatúrái kiállítás

Major Henrik karikatúrái kiállítás 2015/06/20-2015/07/11 Kézirattárunk Major Henrik világhírnévre szert tett karikaturista, festő életművéből rendez kiállítást június 20. és július 11. között. A tárlat a karikaturista Major sokoldalúságának

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL Vasvári Pál Múzeum 4440 Tiszavasvári, Kálvin út. 7. Mobil:+36/30-676-8514 www.vasvaripalmuzeum.hu e-mail: info@vasvaripalmuzeum Nyitva tartás: Április 1-től - október 31-ig: K-V: 09-18 óráig November 1-től

Részletesebben

Távol az Araráttól Kiállítás és konferencia az örmény kultúráról

Távol az Araráttól Kiállítás és konferencia az örmény kultúráról Távol az Araráttól Kiállítás és konferencia az örmény kultúráról 2013/04/05-2013/04/06 A Budapesti Történeti Múzeumban [1] április 5-én 16 órakor nyílik az 500 éves örmény könyvnyomtatás kulturális hatásait

Részletesebben

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek?

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? 1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? a). b) 2.) Az 1956 os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke látható a képen. Ki ő? Életrajzi adatainak nézzetek utána! Neve Születési helye,

Részletesebben

175 ÉVE. Az 1838-as PESTI ÁRVÍZ Az ÁRVÍZTÁBLÁK TÜKRÉBEN

175 ÉVE. Az 1838-as PESTI ÁRVÍZ Az ÁRVÍZTÁBLÁK TÜKRÉBEN 175 ÉVE Az 1838-as PESTI ÁRVÍZ Az ÁRVÍZTÁBLÁK TÜKRÉBEN Magyarországot évszázadok óta sújtják a folyók szeszélyes árvizei Ezeket a vészterhes napokat: 21 vízfolyás mellett, 91 településen, 431 db árvíztábla,

Részletesebben

Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont sajtóanyag 2011. 05. 20. A projekt neve: Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont Pályázati azonosító: ÉMOP-2.1.1/A-09-2f-2010-0001

Részletesebben

Képeslapok a Dunáról

Képeslapok a Dunáról Képeslapok a Dunáról Nagymaros a Dunakanyarban, a Börzsöny lábánál fekszik. Az uralkodók kedvenc tartózkodási helye volt a középkorban. A XX. században nagy nyilvánosságot kapott a település, ugyanis

Részletesebben

A Körös-Maros Nemzeti Park Állatvilága Gerinctelenek Tirják László 1 ; Danyik Tibor 2 ; Deli Tamás 3

A Körös-Maros Nemzeti Park Állatvilága Gerinctelenek Tirják László 1 ; Danyik Tibor 2 ; Deli Tamás 3 A Körös-Maros Nemzeti Park Állatvilága Gerinctelenek Tirják László 1 ; Danyik Tibor 2 ; Deli Tamás 3 1 Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság; 2 Herman Ottó Intézet; 3 Munkácsy Mihály Múzeum Kezdeti nehézségek

Részletesebben

Itt kezdődött a reformkor

Itt kezdődött a reformkor Itt kezdődött a reformkor 24 ÓRÁS FELOLVASÁS A LEGNAGYOBB MAGYAR, SZÉCHENYI ISTVÁN SZOMBATHELYI ÉRETTSÉGI VIZSGÁ -JÁNAK 200. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE Johann Ender: Széchenyi István ifjúkori portréja, 1818

Részletesebben

Vagyon-kimutatás és zárszámadás 1912-ről

Vagyon-kimutatás és zárszámadás 1912-ről Vagyon-kimutatás és zárszámadás 92-ről (92 januárius hó -től 92 deczember hó 3-ig). Költségvetés 93-ra. Cselekvő vagyon. Értékpapír. 4% tnagy. koronajáradék 4% magy. földteherm. kötv. Országház-alap 4

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Programunk a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben:

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. Programunk a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben: SZAKMAI BESZÁMOLÓ A SZÓRAKATÉNUSZ JÁTÉKMÚZEUM ÉS MŰHELYBEN VALAMINT A NAIV MŰVÉSZEK GYŰJTEMÉNYÉBEN ÉS KÖZÖS UDVARÁBAN A MÚZEUMI ÉJSZAKÁJÁN MEGRENDEZETT KIS EMBEREK BARÁTOCSKÁIM CÍMŰ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSHOZ

Részletesebben

A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM ALAPÍTÓ OKIRATA

A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM ALAPÍTÓ OKIRATA Iktatószám: 9429/2008. A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM ALAPÍTÓ OKIRATA Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 88. -ának és az államháztartás működési rendjéről

Részletesebben

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei

A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei A természetismeret II. kurzus teljesítésének követelményei Oktató Dávid János főiskolai docens Elérhetőségek: E-mail: davidjanos@gmail.com Tel.: 82/505-844 belső mellék: 5706 Szoba: Új tanügyi épület 126.

Részletesebben

"Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség!

Biciklitôl az űrhajóig (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! "Biciklitôl az űrhajóig" (A. Bak Péter magángyűjteménye) Kedves művészetszeretô, múzeumlátogató Közönség! Meghívom Önt a Városligetben lévô Közlekedési Múzeumba, ahol az Erzsébet teremben rendeztek kiállítást

Részletesebben

Archeometria - Régészeti bevezető 3.

Archeometria - Régészeti bevezető 3. Archeometria - Régészeti bevezető 3. Régészeti alapok 4: régészet és földtudomány - A régészeti kutatások során alkalmazott földtudományi módszerek (légifotó, geofizika stb.) Régészeti alapok 5: a régészeti

Részletesebben

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31.

Ökoiskolai munkaterv. Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 2014 Ökoiskolai munkaterv Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2014.08.31. 1. Ökoiskolai munkacsoport tagjai: Tápai Zsuzsanna Tamás Emilia Élő Márta Jobbágy Miklósné Felker Fruzsina Lecsek

Részletesebben

ADATTÁR III. ÁSVÁNYTANI CIKKEKET (IS) KÖZLŐ FOLYÓIRATOK (a teljesség igénye nélkül)

ADATTÁR III. ÁSVÁNYTANI CIKKEKET (IS) KÖZLŐ FOLYÓIRATOK (a teljesség igénye nélkül) Adattár III. Folyóiratok 379 ADATTÁR III. ÁSVÁNYTANI CIKKEKET (IS) KÖZLŐ FOLYÓIRATOK (a teljesség igénye nélkül) Azon magyarországi folyóiratok adatai, amelyekben jelenleg vagy a múltban az ásványtannal

Részletesebben

Templomok a végeken Mudrák Attila fotókiállítása

Templomok a végeken Mudrák Attila fotókiállítása 2016/12/06-2017/02/20 Mudrák Attila tárlata messzi, sokak számára ismeretlen vidékekre viszi el a látogatókat. A Kárpátmedence eldugott kis falvaiba, földrajzi és szimbolikus értelemben is a végekre, ahol

Részletesebben

NAGY BÉLA * MAURITZ BÉLA

NAGY BÉLA * MAURITZ BÉLA NAGY BÉLA * MAURITZ BÉLA A MÚLT MAGYAR TUDÓSAI FÔSZERKESZTÔ SZABADVÁRY FERENC NAGY BÉLA MAURITZ BÉLA A AKADÉMIAI KIADÓ BUDAPEST Megjelent a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával ISBN 978 963 05 8637

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. május 5-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. május 5-i ülésére 6415-3/2006. E L Ő T E R J E S Z T É S a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. május 5-i ülésére Tárgy: Katona József Múzeum beruházási koncepciója a 2007. évi címzett támogatásra Az előterjesztést készítette:

Részletesebben

Kiállítás Goldmark Károly hagyatékából

Kiállítás Goldmark Károly hagyatékából 2015/12/08-2016/03/05 Emlékek életemből címmel Goldmark Károly (1830 1915) pályáját felidéző kiállítás látható a zeneszerző halálának 100. évfordulója alkalmából a Zeneműtárban 1. oldal (összes: 8) 2.

Részletesebben

http://www.archeologiakozalapitvany.hu/pdf/nka_beszamolo_2015.pdf Beszámoló

http://www.archeologiakozalapitvany.hu/pdf/nka_beszamolo_2015.pdf Beszámoló http://www.archeologiakozalapitvany.hu/pdf/nka_beszamolo_2015.pdf Beszámoló A Nemzeti Kulturális Alap terhére biztosított, vissza nem téríthető támogatás felhasználására Nemzeti Kulturális Alap Azonosító:

Részletesebben

ELŐSZÓ Bevezetés A könyv felépítése

ELŐSZÓ Bevezetés A könyv felépítése Előszó 11 ELŐSZÓ Bevezetés Fél évszázad telt el azóta, hogy megjelent Koch Sándor A magyar ásványtan története című könyve, mely e munkának is biztos kiindulópontjaként szolgált, sőt néhány részletét itt-ott

Részletesebben

Képzési program. Múzeumi Önkéntes Tárlatvezetők

Képzési program. Múzeumi Önkéntes Tárlatvezetők Képzési program Múzeumi Önkéntes Tárlatvezetők A képzés a Múzeumok Oktatási és Képzési Központja (Szentendre) és a Megyei Múzeumi Igazgatóság közös szervezése. Önkéntes tárlatvezető képzés 5 helyszínen:

Részletesebben

régészeti kronológia Középkor Népvándorláskor Római kor Vaskor Rézkor

régészeti kronológia Középkor Népvándorláskor Római kor Vaskor Rézkor Archeometria - Régészeti bevezető 3. - Ami elmaradt: régészeti korbeosztás, magyarországi legfontosabb kultúrák (elterjedés, időszak) - Régészet és földtudomány - A régészeti kutatások során alkalmazott

Részletesebben

HUDEC KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY BUDAPEST

HUDEC KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY BUDAPEST viragcsejdy@ SAJTÓKÖZLEMÉNY 2019-01-21 kiadja: Hudec Kulturális Alapítvány A budapesti Hudec-hagyaték Sanghajban Stereoscopic Notes Urban Landscape László Hudec and Modern Shanghai (Sztereoszkópos jegyzetek,

Részletesebben

Archeometria - Régészeti bevezető 3.

Archeometria - Régészeti bevezető 3. Archeometria - Régészeti bevezető 3. Régészeti alapok 4: régészet és földtudomány - A régészeti kutatások során alkalmazott földtudományi módszerek (légifotó, geofizika stb.) Régészeti alapok 5: a régészeti

Részletesebben

Szakmai beszámoló évi Múzeumok Éjszakája programsorozat megvalósítása a szentesi, csongrádi és szegvári muzeális intézmények együttműködésében

Szakmai beszámoló évi Múzeumok Éjszakája programsorozat megvalósítása a szentesi, csongrádi és szegvári muzeális intézmények együttműködésében Szakmai beszámoló 2016. évi Múzeumok Éjszakája programsorozat megvalósítása a szentesi, csongrádi és szegvári muzeális intézmények együttműködésében pályázati azonosító: 204107/00183 A rendezvény időpontja:

Részletesebben

A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE

A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Szakmai feladatok: A BERECZKI IMRE HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY 2012. ÉVRE SZÓLÓ MUNKATERVE Az intézmény alapító okiratában megfogalmazott, jogszabályban meghatározott közfeladata múzeumi tevékenység ellátása

Részletesebben

régészeti kronológia Középkor Népvándorláskor Római kor Vaskor Rézkor

régészeti kronológia Középkor Népvándorláskor Római kor Vaskor Rézkor Archeometria - Régészeti bevezető 3. - Ami elmaradt: régészeti korbeosztás, magyarországi legfontosabb kultúrák (elterjedés, időszak) Régészeti bevezető 3: régészet és földtudomány - A régészeti kutatások

Részletesebben

interaktivitás tudásmegosztás

interaktivitás tudásmegosztás funkció - informatórium Informatórium - Eugene Garfield, a tudományos információszolgáltatás úttörője 1953-ban egy kis esszét írt, amelyben a jövő könyvtáráról gondolkodva egy magas intellektusú, tudományokban

Részletesebben

Megyei jogú város Soproni Múzeum- Széchenyi István Emlékkiállítás Község

Megyei jogú város Soproni Múzeum- Széchenyi István Emlékkiállítás Község Megye Típus Név Önálló Leltározott Leltározatlan Szekrénykataszter Leltározott Leltározatlan Szekrénykataszter Leltározott Leltározatlan Szekrénykataszter Csornai Múzeális Kiállítóhely Város 0 0 0 46 Megyei

Részletesebben

ID. SZINNYEI JÓZSEF ( ): TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MATEMATIKAI ÍRÁSOK

ID. SZINNYEI JÓZSEF ( ): TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MATEMATIKAI ÍRÁSOK ID. SZINNYEI JÓZSEF (1830 1913): TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MATEMATIKAI ÍRÁSOK A HAZAI FOLYÓIRATOKBAN (1778 1873) A szöveget sajtó alá rendezték a Magyar Tudománytörténeti Intézet munkatársai, Gazda István

Részletesebben