Kertészet szakosztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kertészet szakosztály"

Átírás

1 Kertészet szakosztály A tápanyagellátás hatása a máriatövis (Silybum marianum) vegetatív és generatív részeinek alakulására Bara Erzsébet (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kertészmérnöki szak, 3. év) dr. Nyárádi Imre-István (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Műszaki és Humántudományok Kar, Marosvásárhely, egyetemi adjunktus) Bizonyos gyógyszeripari termékek előállításához még mindig nélkülözhetetlen alapanyagul szolgálnak egyes gyógynövényfajok. Így van ez a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó máriatövis (Silybum marianum) gyógynövényünk esetében is. A gyógyszeripar a növény érett terméséből (Cardui mariani fructus) extrahált fő hatóanyagot, a szilimarint használja fel májvédő gyógyszerek előállításához. A máriatövis mediterrán térségből származik, hazánkban vadon nem fordul elő, ezért termesztésre szorul. A termesztéstechnológiája már kidolgozott, de fontos bizonyos termesztéstechnológiai elemek újravizsgálása a nagyobb terméshozam, egy gazdaságosabb termesztéstechnológia és a jobb minőségű drogot biztosító növényállomány elérése érdekében. Kísérletemben a máriatövis termesztéstechnológiájának egyik fontos elemét, a tápanyagellátás hatását vizsgálom két szakaszban. A kísérletem első szakaszában arra voltam kíváncsi, hogy az eltérő műtrágyaadagok hogyan hatnak a máriatövis vegetatív és generatív részeinek alakulására. A négy ismétlésben beállított szabadföldi kísérletben ismétlésenként négy műtrágyázott kezelést és egy viszonyítási alapul szolgáló trágyázatlan kontrollt állítottunk be. A tenyészidő alatt kezelésenként véletlenszerűen kiválasztott növényeken mértük a növény magasságát, a levelek számát, a levéllemezek hosszúságát és szélességét, a virágzati tengelyátmérőt, a virágzatok számát és a virágzatátmérőt. Az eddigi eredmények értékelése alapján elmondható, hogy az eltérő műtrágyadózisok főként a generatív részek fejlődésére gyakoroltak pozitív hatást. A továbbiakban a kísérlet második szakaszában az eddigi mennyiségi vizsgálatok folytatása mellett a tápanyagellátás kultúrnövényre gyakorolt minőségi hatását is ellenőriznénk a máriatövis szemtermésének hatóanyag (silimarin) tartalma révén.

2 Fűfajok, fajták és fűkeverékek közti különbségek vizsgálata Marosvásárhely környezeti viszonyai között Simpf Rajmond (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kertészmérnöki szak, 4. év) dr. Kentelky Endre (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi adjunktus) Több fűkeverék áll rendelkezésünkre különböző neveken a kis- és nagykereskedelmekben, de pontosan a fajták tulajdonságait nem ismerjük. Füvesítés alkalmával ritkán vetünk el egy fűfajtát, és bár házi kertekben ez előfordul, általában fűkeverékeket használunk. A keverékek feltüntetett százalékai ugyan elárulják a fűfajok és fajták arányait, de ezek tulajdonságait nem ismertetik. Ezért méréseim célja, hogy a legelterjedtebb fűkeverékeket (Agrosel - Napfény, Sport, Árnyék, Regeneráló) és a keverékekben legtöbbet használt fűfajták viselkedését vizsgáljam Marosvásárhely környezeti viszonyai között. Méréseimet a Festuca arundinacea Green dwarf, Patron, Titanium, Greystone, Asterix, Festuca rubra commutate Rushmore, Festuca rubra rubra Livision, Poa pratensis Arrowhead, Evora, Baron, Lolium perenne Nobility fajtáin végeztem. Ezen belül csírázási erélyüket, csírázóképességüket, magasságukat és levélszélességüket, puhaságukat, rozsda betegségre való fogékonyságukat, taposástűrő képességüket, sűrűségüket és zöldtömegüket vizsgáltam. Így, a fajták ismertével, azokat a keverékeket vagy fajtákat választhatjuk füvesítés alkalmával, amelyek számunkra a kívánt elvárásoknak legjobban megfelelnek.

3 A keresdi Bethlen kastélykert értékkatasztere és revitalizációs program javaslata Mátyás Tamás Attila (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kertészmérnöki szak, 4. év) dr. Kovács Loránt (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi docens) dr. Kentelky Endre Csaba (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi adjunktus) dr. Fekete Albert (Budapesti Corvinus Egyetem, egyetemi docens) A történelmi kertek meglévő részének felmérése, rögzítése valamint azok kategorizálása és a hozzá tartozó épület, épületegyüttes történelmi és építészeti besorolása. Az erdélyi kastélyok szerepe és stílusai Románia viszonylatban. A keresdi Bethlen-kastély építészeti és kertészettörténeti ismertetése. A Bethlen család szerepe, történelme Keresden, illetve általánosan. Keresd ismertetése, bemutatása, valamint földrajzi elhelyezkedése, illetve klimatológiájának ismertetése. A környék növényzete, valamint a kastélykert növényzetének bemutatása. A meglévő növényállomány ismertetése. Mérések, eredmények a keresdi várkastélyról és annak dendrológiai parkjáról. Revitalizációs tervjavaslatok. Művi elemek beépítése rendeltetés szerint. Kertfenntartási javaslatok, megvalósítások.

4 A borsólevéltetű és ragadozóinak vizsgálata különböző tápnövényeken Ambrus Emilia (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kertészmérnöki szak, 4. év) Tatar Andrea (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kertészmérnöki szak, 4. év) dr. Balog Adalbert (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi professzor) drd. Bálint János (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi tanársegéd) dr. Benedek Klára (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi tanársegéd) A felmérések során arra kerestük a magyarázatot, hogy az eltérő tápnövényeken, mint a borsó, lucerna és vöröshere, amelyek mindenikén gyakori a borsó levéltetű, milyen arányú az egyes ragadozók összetétele és van-e annak jelentősége a vörös és zöld egyedek arányára, valamint a ragadozók összetételére, ha ezek a tápnövények egymás közvetlen közelében vannak termesztve. A felméréseket egy 60 blokkból álló borsó, lucerna és vöröshere (20 blokk/tápvövény) területen folytattuk a vegetáció teljes idejében. A felmért vörös és zöld egyedek aránya meglehetősen nagy eltérést mutatott a tápnövények között. A borsóban gyakorlatilag nem voltak jelen vörös egyedek, míg a lucernában az arányuk elérte a 25%-ot. A vörösherében 10% körüli volt a vörös egyedek aránya a zöldekéhez képest. A ragadozók jelentős egyedszámbeli eltérést mutattak a tápnövények között. A borsóban domináltak a pókok, és gyakoriak voltak a zengőlegyek lárvái, a lucerna esetében nem voltak jelen zengőlegyek. A parazitoidok minden tápnövényen nagyjából azonos arányban parazitálták a borsó levéltetveket. A vörös és zöld egyedek eltérő aránya a különböző tápnövényeken összefüggésbe hozható a katicabogarak magasabb arányával a lucernán. Mivel a katicák vizuális ragadozók, a magas vörös egyedarány a lucernán vonzó lehet számukra, emiatt nőhet a levéltetvek predációja ezen a tápnövényen. A pókok magas aránya borsóban direkt összefüggést mutat a levéltetvek magas arányával, ennek magyarázata lehet az, hogy a pókok mint polifág ragadozók más ragadozókat is elfogyaszthatnak, ami miatt csökken a levéltetvekre háruló nyomás.

5 A tápanyagellátás hatása a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) növekedésére és droghozamára Nagy Orsolya (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kertészmérnöki szak, 4. év) Dr. Nyárádi Imre-István (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Egyetemi adjunktus) A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) egy közkedvelt, egyre inkább ismert, széles körben alkalmazott gyógynövény. Termesztőként annak a lehetősége foglalkoztatott, hogy milyen termesztéstechnológiai munkálatokkal érhetek el gyógyászati szempontból (minőségileg és mennyiségileg) is értékesebb növényi drogot. Ennek érdekében végeztem el kísérletemet 2013-ban a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karának Kertészmérnöki Tanszékéhez tartozó gyógynövénykertben. Célul tűztem ki, hogy azonosítsam azt a szaporítási módot (direkt magvetés és palántázás) és műtrágyaadagot (N0P0K0, N30P30K30, N60P30K30, N90P30K30), amely legkedvezőbben hat a bíbor kasvirág vegetatív és generatív elemeire. A szabadföldi kísérlet két blokkban, négy ismétlésben lett beállítva a kezelések véletlenszerű elhelyezésével. Mindkét szaporítási móddal létesített kísérleti állomány esetében egyaránt a következő méréseket végeztem: növények hajtásmagassága, virágzatok átmérője, növényenkénti virágos hajtások száma, növényenkénti friss föld feletti biomassza tömege, növényenkénti száraz föld feletti biomassza tömege, növényenkénti száraz virágzat tömege, friss föld feletti biomassza össztömege. Adataimat a Microsoft Office Excel 2007-es program segítségével dolgoztam fel, a statisztikai értékelést az IBM SPSS-es programmal végeztem. Az adott termőhelyi körülményekben és kísérleti módszer szerint elért eredmények alapján kijelenthető, hogy egyes esetekben egyértelműen kimutatható a műtrágyázás pozitív hatása, azonban a végleges következtetések megfogalmazása további vizsgálatokat igényel.

6 Nehézfémtoleráns baktériumok hatása a növények növekedésére és fémfelvételére Salamon Pál (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Ipari biotechnológia, 2. év) Vincze Boglárka (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Ipari biotechnológia, 2. év) dr. Mara Gyöngyvér (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi adjunktus) dr. Salamon Rozália Veronika (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi adjunktus) Az ipar gyors fejlődésének következtében a talajok nehézfémszennyezése egy fontos környezetvédelmi probléma. A fémekkel szennyezett talajok esetében egy igen ígéretes és környezetbarát technológia a fitoextrakció, amely során a növények gyökere és szára abszorbeálja és akkumulálja a nehézfémeket. A fitoextrakció javítására a növény-baktérium kapcsolat előnyeinek a kombinálása egy lehetőség a fitoextrakció eredményességének növelésére. Több baktériumtörzsnél is megfigyelték, hogy a növekedésserkentés mellett a nehézfémfelvételt is elősegítették különböző növények esetében. Kutatásunk célja olyan növényi növekedést serkentő baktérium (PGPR) asszociációk felderítése volt, amelyek alkalmazhatóak a fitoextrakciós eljárás javítására. A baktériumtörzsek Cd- és Zn-toleranciáját vizsgáltuk, és szelektáltuk azokat a törzseket, amelyek tolerálták a két választott nehézfémmel való terhelést. A növényi magvakat steril talajba helyeztük, majd az egyformán fejlődött növényeket szétültettük, baktériumszuszpenzióval kezeltük, és kontrollált körülmények között növénynevelő kamrában (Sanyo MLR-351) neveltük, különböző koncentrációjú nehézfém jelenlétében. A növények kifejlődését követően a növények gyökerének és szárának méretét és biomasszáját rögzítettük. A nehézfém akkumulációjának meghatározására atomabszorpciós spektrofotométert használtunk (Varian Spektra AA 110), hamvasztással előkészített mintákból. A kapott eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a baktériumasszociációk hatására szignifikánsan nőtt a bab nehézfémfelvétele mind a Cd, mind a Zn esetében.

7 Különböző Pioneer kukoricahibridek összehasonlító vizsgálata Marosvásárhely termőhelyi körülményeiben Kovács Miklós (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kertészmérnöki szak, 4. év) dr. Nyárádi Imre-István (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi adjunktus) A kukorica Románia legnagyobb területen termesztett növénye, amelynek termésmennyisége nemzetgazdasági szempontból is figyelemre méltó bevételt jelenthet az országnak. Jelenleg a világ kukorica hibrid/fajta kínálata több ezerre emelkedik, hazánkban a termesztők a 2012-es évre vonatkozó Hivatalos Fajtajegyzékben szereplő 327 hibrid/fajta közül választhatnak. Ez esetben a hibrid/fajta kiválasztása nem egyszerű feladat, és adott esetben kockázatot jelenthet a termesztő számára. A számos hazai és külföldi kukoricanemesítő/vetőmag-forgalmazó mellett a Pioneer cég is jelen van Romániában. Bár kukoricahibridjei többnyire ismertek a termesztők körében, szükségszerűnek tartottuk az újabb hibridek vizsgálatát szabadföldi körülményekben annak érdekében, hogy a Marosvásárhely körzetében történő biztonságos termeszthetőségükről és a megfelelő terméseredményeik elérésének lehetőségéről meggyőződjünk. Ennek érdekében 2013-ban Marosvásárhelyen egyben bemutató jellegű kísérlet keretén belül 18 különböző kukoricahibridet vizsgáltunk 6300 m 2 területen. A tenyészidő folyamán számos megfigyelést és mérést végeztünk, amelyek a hibridek fejlődésdinamikáját, abiotikus stressz hatásokkal szembeni viselkedését és terméskialakító elemeit követték. A betakarítást követően a termés kiértékeléséhez szükséges vizsgálatokat is végeztünk. Eredményeink igazolják, hogy a vizsgált hibridek sikeresen termeszthetőek Marosvásárhely termőhelyi körülményeiben szemes hasznosításra, egyesek, a viszonylag kedvezőtlen évjárat ellenére is, kimagasló terméseredményeket értek el.

8 Marostere és Alsó-Nyárádmente diópopulációjából tájszelekcióval kiválogatott fenotípusok értékelése Molnár Róbert-Loránd (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhely, Kertészmérnöki szak, 3. év) Dr. Thiesz Rezső (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, egyetemi adjunktus) Bandi Attila (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, tanársegéd) A közönséges dió (Juglans regia L.) gyenge alkalmazkodóképességgel rendelkezik, mely következtében a nemesítési helyszíntől távolabbi vidéken történő termesztés esetén nem csak az adott fajtában rejlő biológiai potenciál hasznosulása alacsony, hanem a különféle biotikus és abiotikus stressztényezők következtében jelentős károkat szenvedhet. Ebből adódóan diótermesztésünket a helyben nemesített, az adott termőhely ökológiai viszonyaihoz megfelelően alkalmazkodott fajtákra kell alapoznunk. A Kertészmérnöki Tanszék korábbi diószelekciós tevékenységéhez kapcsolódva a jelen dolgozatban Marostere és Alsó-Nyárádmente diópopulációjából kiválasztott értékes fenotípusok vizsgálatát tűztem ki célul. A terepi feltárások alkalmával előzetesen kiválogatott fenotípusokat 2012-ben és 2013-ban az alábbi termésmorfológiai és áruérték-jellemzők alapján értékeltem: termésátmérő (mm), terméstömeg (g), csonthéj vastagság (mm), magbél arány (%), a törés utáni magbélfrakciók részaránya (%). A nemesítéshez javasolható rezisztens génforrások és fajtajelöltek kiválasztása érdekében 2013-ban in vitro kísérletben elemeztem a dió xantomonaszos betegségével (Xanthomonas arboricola pv. juglandis (Pierce) Vauterin et al.) szemben a típusok viselkedését. Az ellenállóképesség fokozatainak elbírálásához egyedenként a vegetációs időszak folyamán két fenofázisban, a termékenyülést követően (Gf) és a termékenyülés után 45 nappal (Gf + 45 nap) terméskezdeményt, illetve éretlen diótermést gyűjtöttem be. Az éretlen termések tesztelésekor laboratóriumi körülmények között imitáltam a természetben előforduló külső sérüléseken át történő fertőződést. A vizsgálat során a terméseket szúrással fertőztem (108 baktérium sejt/ml), 20 µl/szúráshely adaggal, szelekciónként/fajtánként termést felhasználva; termésenként öt-öt fertőzési hellyel. A kontrollterméseket steril desztillált vízzel kezeltem. Az inokulált terméseket zárt, átlátszó műanyag dobozokba helyeztem a szükséges páratartalom (90%) és hőmérséklet (26-28 oc) biztosítása céljából. A terméseket a fertőzés után folyamatosan figyeltem, majd a tízedik napon összesítettem a tüneteket. Eredményeimmel hozzájárulok a kiegyenlített, jó áruértékkel rendelkező, a dió egyik legfontosabb kórokozójával szemben ellenálló fajtajelöltek előállításához.

A XIII. Tudományos Diákköri Konferencia programja

A XIII. Tudományos Diákköri Konferencia programja 110 típusú kemencében fűtöttük 60 percig. A XIII. Tudományos Diákköri Konferencia programja 2014. április 11. (péntek) 09:00 Regisztráció 10:00 megnyitó: dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektorának beszéde

Részletesebben

Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, Agrártudományi szekció

Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, Agrártudományi szekció Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, Agrártudományi szekció 2015. április 24., péntek 09:00 Regisztráció 10:00 Megnyitó: Dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektorának beszéde 10:15 Köszöntő: Dr. Weiszburg

Részletesebben

Szennyvíziszap komposzt energiafűzre (Salix viminalis L.) gyakorolt hatásának vizsgálata

Szennyvíziszap komposzt energiafűzre (Salix viminalis L.) gyakorolt hatásának vizsgálata Szennyvíziszap komposzt energiafűzre (Salix viminalis L.) gyakorolt hatásának vizsgálata Bányácski Sándor mezőgazdasági mérnök szak IV. évfolyam Témavezető: Prof.dr. habil. Simon László Bevezetés A biomassza

Részletesebben

Fajtaválasztás jelentősége a dió és gesztenye termesztésében. dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet

Fajtaválasztás jelentősége a dió és gesztenye termesztésében. dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Fajtaválasztás jelentősége a dió és gesztenye termesztésében dr. Bujdosó Géza NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézet Diónemesítés helyzete Kínában (1 t szárított héjas termésmennyiség) 18 16 1 1 1 8 6

Részletesebben

KOMPLEX ÉS HATÉKONY BIOREMEDIÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KIFEJLESZTÉSE SZENNYEZETT TALAJOK KÁRMENTESÍTÉSÉRE

KOMPLEX ÉS HATÉKONY BIOREMEDIÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KIFEJLESZTÉSE SZENNYEZETT TALAJOK KÁRMENTESÍTÉSÉRE Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok (NKFP) 2001 KOMPLEX ÉS HATÉKONY BIOREMEDIÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KIFEJLESZTÉSE SZENNYEZETT TALAJOK KÁRMENTESÍTÉSÉRE VI. Szakmai részjelentés 17/4. részfeladat A projekt

Részletesebben

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban

Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Hüvelyes növények szerepe az ökológiai gazdálkodásban Dr. Divéky-Ertsey Anna adjunktus SZIE, KERTK, Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Fenntartható mezőgazdaság Hosszú távon működő,

Részletesebben

SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL

SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL SAVANYÚ HOMOKTALAJ JAVÍTÁSA HULLADÉKBÓL PIROLÍZISSEL ELŐÁLLÍTOTT BIOSZÉNNEL Farkas Éva Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék Terra Preta

Részletesebben

KOMPLEX ÉS HATÉKONY BIOREMEDIÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KIFEJLESZTÉSE SZENNYEZETT TALAJOK KÁRMENTESÍTÉSÉRE

KOMPLEX ÉS HATÉKONY BIOREMEDIÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KIFEJLESZTÉSE SZENNYEZETT TALAJOK KÁRMENTESÍTÉSÉRE Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok (NKFP) 2001 KOMPLEX ÉS HATÉKONY BIOREMEDIÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK KIFEJLESZTÉSE SZENNYEZETT TALAJOK KÁRMENTESÍTÉSÉRE VI. Szakmai részjelentés 17/4. részfeladat A projekt

Részletesebben

A legtöbbet termő középérésű.

A legtöbbet termő középérésű. REPCE 64 REPCE HIBRIDEK REPCE HIBRIDEK A legtöbbet termő középérésű. Az SY Bluestar a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robosztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

A szója oltás jelentősége és várható hozadékai. Mándi Lajosné dr

A szója oltás jelentősége és várható hozadékai. Mándi Lajosné dr A szója oltás jelentősége és várható hozadékai Mándi Lajosné dr. 2016.12.08. Nitrogén megkötés Rhizobium baktériumokkal Légköri nitrogén (78 %) megkötés. Endoszimbiózis kialakítása, új szerv: nitrogénkötő

Részletesebben

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27

A tápiószentmártoni B és L Bt. 500-ak klubja kísérletének bemutatása 2013 szeptember 13., péntek 07:27 B és L Bt. tulajdonosa Babicz Károly, aki a családjával és testvérével Babicz Lászlóval közösen végzi a gazdálkodást a Pest megyei Tápiószentmártonban. A Babicz testvérek már az 1990-es évek elejétől elkezdték

Részletesebben

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11.

A nagy termés nyomában. Mezőhegyes, szeptember 11. A nagy termés nyomában Mezőhegyes, 2014. szeptember 11. Időjárás Trágyázás, növénytáplálás, talaj- és növénykondícionálás Levegőből támadó rovarok Levegőből támadó gombák Herbicid-használat Vetésidő Talajlakó

Részletesebben

AZ ELSŐ TABLETTA FORMÁJÚ BIOSTIMULÁNS

AZ ELSŐ TABLETTA FORMÁJÚ BIOSTIMULÁNS AZ ELSŐ TABLETTA FORMÁJÚ BIOSTIMULÁNS Csak egy Click Jótékony mikrobiológia A növény fejlődését elősegítő rizobaktérium Szerves összetevők Starter hatás Biostimuláns hatás Növeli a növény stressztűrő képességét.

Részletesebben

Horváth Gábor Agro-Largo Kft.

Horváth Gábor Agro-Largo Kft. Horváth Gábor Agro-Largo Kft. Végzettségek: Mezőgazdasági technikus (Cserháti Sándor Mezőgazdasági és Gépészeti Szakközépiskola, 1997) Vidékfejlesztési Agrármérnök (Pannon Egyetem Georgikon Kar, folyamatban)

Részletesebben

ELŐZETES VIZSGÁLATOK EGY MEDITERRÁN KUTYATEJFAJ, AZ EUPHORBIA LAGASCAE SPRENG. HAZAI TERMESZTÉSÉHEZ

ELŐZETES VIZSGÁLATOK EGY MEDITERRÁN KUTYATEJFAJ, AZ EUPHORBIA LAGASCAE SPRENG. HAZAI TERMESZTÉSÉHEZ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZET NÖVÉNYTANI INTÉZETI TANSZÉK ELŐZETES VIZSGÁLATOK EGY MEDITERRÁN KUTYATEJFAJ, AZ EUPHORBIA

Részletesebben

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE

A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA CSEPEGTETŐ SZALAGOS ÖNTÖZÉSE A KUKORICA VÍZIGÉNYE A kukorica a szántóföldi növények között a közepes űek csoportjába tartozik. A tenyészidő folyamán a termőhelytől, a hibrid tenyészidejének

Részletesebben

AGRÁRTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLY IX. KONFERENCIÁJA

AGRÁRTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLY IX. KONFERENCIÁJA A Magyar Tudomány Napja Erdélyben,,Velünk élő tudomány Erdélyi Múzeum Egyesület AGRÁRTUDOMÁNYI SZAKOSZTÁLY IX. KONFERENCIÁJA PROGRAMFÜZET és KIVONATFÜZET Marosvásárhely, 2013. november 16. Erdélyi Múzeum

Részletesebben

Levélfelület-index és albedó változása légköri kadmium szennyezés hatására kukorica növényen 2010 és 2011 között

Levélfelület-index és albedó változása légköri kadmium szennyezés hatására kukorica növényen 2010 és 2011 között Levélfelület-index és albedó változása légköri kadmium szennyezés hatására kukorica növényen 2010 és 2011 között Illés Bernadett Anda Angéla PE GK Meteorológia és Vízgazdálkodás Tanszék Budapest, 2012.

Részletesebben

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése

A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése A Hungaro durumrozs tulajdonságai és termesztése Dr. Kruppa József Ph.D tb. egyetemi docens, címzetes főiskolai tanár Nyíregyháza, 2015. 03. 21. A szakirodalmakban előrevetítik a tritikálé várható elterjedését

Részletesebben

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II.

Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2023XN) Általános termesztéstechnológia II. Környezetgazdálkodási agrármérnök (BSc) II. gyakorlata 2013. október 2. Egyéves növény termesztési ciklusa Elővetemény

Részletesebben

Fajtavizsgálatok ökológiai burgonyatermesztésben

Fajtavizsgálatok ökológiai burgonyatermesztésben Fajtavizsgálatok ökológiai burgonyatermesztésben Papp Orsolya kertészeti szakreferens Burgonya Ágazati Fórum Keszthely, 2014. jan. 16. A Tanács 834/2007/EK rendelete (2007. június 28.) az ökológiai termelésről

Részletesebben

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Ardó László 1, Rónyai András 1, Feledi Tibor 1, Yin Guojun 2, Neill J. Goosen 3, Lourens de Wet 3, Jeney Galina

Részletesebben

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett júniusában.

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett júniusában. Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett 2013. júniusában. Megrendezésre került az első 500-ak Klubja szántóföldi bemutató 2013. június 14-én 11 órától a Nógrád

Részletesebben

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1!

500-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 2015/2016. Fókuszban a Genezis Nicola F1! 5-ak Klubja Genezis Repce tápanyag-utánpótlási kísérletek 15/16 Fókuszban a Genezis Nicola! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. A 15-16-os szezonban hazánk repce termőhelyeit lefedve, 5 fajtasorral

Részletesebben

NÖVÉNYNEMESÍTÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYNEMESÍTÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYNEMESÍTÉS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Növénynemesítés fogalma és célja Növénynemesítés feladatai Növénynemesítés társtudományai A

Részletesebben

2005-CSEKK-INNOKD-FOSZFOR

2005-CSEKK-INNOKD-FOSZFOR Ökológiai gazdálkodásban alkalmazható foszfor bázisú talajjavító granulátum termék és technológia fejlesztése, piaci sikerének megalapozása (AGROCARBON) Projekt azonosító: 2005-CSEKK-INNOKD-FOSZFOR 1 (INNOCSEKK

Részletesebben

Agrártudományi ETDK Program

Agrártudományi ETDK Program Agrártudományi ETDK Program 2016. május 6. 7., Sapientia EMTE Csíkszereda A Konferencia Szervezőbizottsága Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar Dr. Mara Gyöngyvér, docens, professzor, Egyetemi Tehetséggondozó

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE KUTATÁSI JELENTÉS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE FAJTÁK ÉS -HIBRIDEK MÉHÉSZETI ÉRTÉKÉNEK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE Készítette: Dr. Farkas Ágnes Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Tanszék 2009 _ Kutatási előzmények

Részletesebben

Opponensi vélemény. Gyuricza Csaba: A talaj és környezetminőség javítása és fenntartása növénytermesztési módszerekkel c. MTA doktori értekezéséről.

Opponensi vélemény. Gyuricza Csaba: A talaj és környezetminőség javítása és fenntartása növénytermesztési módszerekkel c. MTA doktori értekezéséről. Opponensi vélemény Gyuricza Csaba: A talaj és környezetminőség javítása és fenntartása növénytermesztési módszerekkel c. MTA doktori értekezéséről. A növénytermelés alapvető feladata hagyományosan az élelmiszer-és

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 5. előadás A termelés környezeti feltételei A környezeti feltételek hatása Közvetlen Termék-előállítás

Részletesebben

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata:

Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: 1. Ismertesse az őszi búza termesztésének célját, jelentőségét, technológiáját! Információtartalom vázlata: Termesztés céljai, jelentősége (fő- és melléktermékek felhasználása) Fajtaismeret (fontosabb

Részletesebben

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena

Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során. Gödöllő, február 16. Tóth Milena Főbb szántóföldi növényeink tápanyag- felvételi dinamikája a vegetáció során Gödöllő, 2017. február 16. Tóth Milena Alapok: Növény Talaj Klíma Víz Tápanyag Mikor? Mit? Mennyit? Hogyan? Növények életciklusa

Részletesebben

Növényi termőközeg (mesterséges talaj) létrehozása hulladék alapanyagokból

Növényi termőközeg (mesterséges talaj) létrehozása hulladék alapanyagokból Növényi termőközeg (mesterséges talaj) létrehozása hulladék alapanyagokból S O I L U T I L : T A L A J J A V Í T Á S H U L L A D É K O K K A L Z Á R Ó K O N F E R E N C I A, 2 0 1 3. N O V E M B E R 1

Részletesebben

A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére

A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére A takarmány mikroelem kiegészítésének hatása a barramundi (Lates calcarifer) lárva, illetve ivadék termelési paramétereire és egyöntetűségére Fehér Milán 1 Baranyai Edina 2 Bársony Péter 1 Juhász Péter

Részletesebben

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban

Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Szimulált vadkárok szántóföldi kultúrákban Napraforgó, kukorica és őszi búza Dr. habil. Marosán Miklós iü. szakértő Dr. Király István iü. szakértő Bevezetés A termésképzés befejeződése előtt keletkező

Részletesebben

hallgatók száma (fő) Élelmiszertechnológia II Kertészeti I Kertészeti II Környezetvédelem Növénygenetika és

hallgatók száma (fő) Élelmiszertechnológia II Kertészeti I Kertészeti II Környezetvédelem Növénygenetika és Tagozat Nevezett hallgatók száma (fő) Helyezett hallgatók száma (fő) Helyezett hallgatók (%) Élelmiszertechnológia II. 1 0 0 Kertészeti I. 5 3 60 Kertészeti II. 6 3 50 Környezetvédelem 1 1 100 Növénygenetika

Részletesebben

A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai

A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai Dr. Varga Lajos Agroport-D Kft. A hazai dohánytermesztés biológiai alapjai Fajtanemesítés Fajtaelismerés Hazai nemesítésű fajták, fajtahasználat Vetőmagtermesztés

Részletesebben

Az ANOVA feltételeire vonatkozó vizsgálatok és adatkezelési technikák

Az ANOVA feltételeire vonatkozó vizsgálatok és adatkezelési technikák Az ANOVA feltételeire vonatkozó vizsgálatok és adatkezelési technikák Esettanulmány Budapesti Corvinus a mentafélék Egyetem illóolaja Ramularia menthicola Prezentáció kórokozó cím elleni in vivo hatékonyságának

Részletesebben

7.1. A kutatásunk célja. - A nemesítők részére visszajelzést adni arról, hogy az új hibridek a herbicidek fitotoxikus hatását mennyiben viselik el.

7.1. A kutatásunk célja. - A nemesítők részére visszajelzést adni arról, hogy az új hibridek a herbicidek fitotoxikus hatását mennyiben viselik el. 7. A HERBICIDEK SZELEKTIVITÁSÁNAK ILLETVE A KÜLÖNBÖZŐ GENOTÍPUSÚ KUKORICAHIBRIDEK ÉS AZOK SZÜLŐPARTNEREINEK SPECIFIKUS HERBICID- ÉRZÉKENYSÉGÉNEK VIZSGÁLATA 7.1. A kutatásunk célja - A nemesítők részére

Részletesebben

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények

repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények 04-05 repce 500-ak Klubja kísérleti eredmények Nicola F az Ön repce hibridje! A repce kiemelt fontosságú növény a számunkra. Mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 8 fajtasorral együtt az 500-alk klubja

Részletesebben

Szárazság- és hőstressztolerancia

Szárazság- és hőstressztolerancia Szárazság- és hőstressztolerancia 3 fontos fejlődési szakaszban KWS HŐSTRESSZ- ÉS SZÁRAZSÁGTŰRŐ KUKORICA HIBRIDEK JÖVŐT VETNI 1856 ÓTA Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság szinte minden szezonban

Részletesebben

Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon

Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Magyarországon Dr. Németh Krisztina Tudományos főmunkatárs NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Állomás Kecskemét- Katonatelep Budapest 2016. december 02. Ökológiai

Részletesebben

Szárazság- és hőstressztolerancia

Szárazság- és hőstressztolerancia Szárazság- és hőstressztolerancia 3 fontos fejlődési szakaszban KWS HŐSTRESSZ- ÉS SZÁRAZSÁGTŰRŐ KUKORICA HIBRIDEK JÖVŐT VETNI 1856 ÓTA Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság szinte minden szezonban

Részletesebben

Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár

Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár Kukorica hibridek alkalmazkodóképességének jellemzése termésstabilitás vizsgálatokkal a Magyar Kukorica Klub TOP20 kísérleteinek 2015. évi eredményei alapján Árendás Tamás MTA ATK Mezőgazdasági Intézet,

Részletesebben

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél

Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Francia Orobanche toleráns fajták gyakorlati alkalmazhatóságának vizsgálata az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft.-nél Bevezetés A dohánytermesztők körében a vajvirág vagy dohány virág jól ismert,

Részletesebben

Különböző Capsicum annuum var. grossum paprikafajták endofita baktériumainak izolálása, jellemzése és molekuláris biológiai vizsgálata

Különböző Capsicum annuum var. grossum paprikafajták endofita baktériumainak izolálása, jellemzése és molekuláris biológiai vizsgálata Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék, Budapest Különböző Capsicum annuum var. grossum paprikafajták endofita baktériumainak izolálása, jellemzése és molekuláris biológiai

Részletesebben

500-ak Klubja eredmények őszi búzában

500-ak Klubja eredmények őszi búzában 00-ak Klubja eredmények őszi búzában 201-201 A Genezis Partnerhálózat őszi búzával 130, hibridbúzával 2 helyszínen állított be trágyázási kísérleteket. Az országosan 1 Üzemi-Genezis technológiákat összehasonlító

Részletesebben

Tavaszi Dél-Alföldi Fórum

Tavaszi Dél-Alföldi Fórum Tavaszi Dél-Alföldi Fórum Gazdaságos kukorica termesztés GK hibridekkel Szél Sándor és munkatársai Gabonakutató Nonprofit Kft. Szeged 2016.02.24 Mikor gazdaságos? Ha a termésért kapott bevétel meghaladja

Részletesebben

Főszerpaprika Kutató-Fejlesztı Nonprofit Közhasznú Kft. Kalocsa 2009. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

Főszerpaprika Kutató-Fejlesztı Nonprofit Közhasznú Kft. Kalocsa 2009. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS Főszerpaprika Kutató-Fejlesztı Nonprofit Közhasznú Kft. Kalocsa 1. 2009. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS TARTALMA: 1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ 2. KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA 3. VAGYONFELHASZNÁLÁSSAL KAPCSOLATOS

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij

y ij = µ + α i + e ij Elmélet STATISZTIKA 3. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek A magyarázat a függő változó teljes heterogenitásának két részre bontását jelenti. A teljes heterogenitás egyik része az, amelynek okai

Részletesebben

Fazekas Miklós Alfaseed Kft.

Fazekas Miklós Alfaseed Kft. Fazekas Miklós Alfaseed Kft. Tanulmányok: A Szent István Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát A Kaliforniai Egyetemen növénynemesítést tanult MBA diplomát szerzett a Corvinus Egyetemen Kutatási terület:

Részletesebben

Növények élettana. orem.

Növények élettana. orem. Növények élettana www.gremon.com Növények Növények élettana élettana A terméshozam maximalizálása érdekében ismernünk kell, milyen módon tarthatjuk a növény vegetatív-generatív állapotát egyensúlyban.

Részletesebben

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001 A fenntartható szőlőtermesztés fajtaválasztékának bővítése új nemes-rezisztens fajtákkal, fajta specifikus környezetkímélő termesztés-technológia kialakítása és innovatív bio termék prototípusának kifejlesztése

Részletesebben

Zöldségfélék szaporítása

Zöldségfélék szaporítása Zöldségfélék szaporítása Palántanevelés, magvetés szabályszerűségei Budapesti Corvinus Egyetem Zöldség- és Gombatermesztési Tanszék Dr. Kappel Noémi 2014.01.11. 1 Szaporítási módok Generatív úton történő

Részletesebben

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik

AGRO.bio. Talaj növény - élet. Minden itt kezdődik AGRO.bio Talaj növény - élet Minden itt kezdődik AGRO.bio Hungary Mikrobiológiai megoldásokat nyújt a mezőgazdaság minden területén Egészséges növekedés termés BactoFil 1500 hektár megfelelő termőtalaj

Részletesebben

Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke. Brassica oleracea: mediterrán géncentrum Fontosabb káposztafélék 1.

Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke. Brassica oleracea: mediterrán géncentrum Fontosabb káposztafélék 1. Káposztafélék Keresztesvirágú zöldségek ANV értéke Fejes káposzta 5,15 Vörös káposzta 4,89 Kelkáposzta 15,90 Karfiol 5,57 Brokkoli 8,09 Karalábé 4,48 Kelbimbó 8,39 Fodros kel 5,31 Kínai kel 3,99 Karórépa

Részletesebben

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő.

A telephely Szécsény központjában van. A gabonatárolás megoldott egy kb m 2 -es tározóban, ami a mi céljainkra elegendő. Interjú Mosó Ottó 500-ak Klubja résztvevővel Genezis: Bemutatnád a gazdaságot röviden? A család 520 hektáron gazdálkodik, ebbe beletartozik két gyermekem gazdasága is, akik gépészként és növénytermesztőként

Részletesebben

A 2012/2013-as tanév nyári vizsgabeosztása I. évfolyam 6121 11121/11122 8121 2121 3121 10121 4121 5121 9121 7121/7122 12121

A 2012/2013-as tanév nyári vizsgabeosztása I. évfolyam 6121 11121/11122 8121 2121 3121 10121 4121 5121 9121 7121/7122 12121 Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Műszaki és Humántudományok Kar, Marosvásárhely A 2012/2013-as tanév nyári vizsgabeosztása I. évfolyam ikt. szám: 387/2013.05.22 Dátum Társadalmi kommunikáció 05.27

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij STATISZTIKA Sir Ronald Aylmer Fisher Példa Elmélet A variancia-analízis alkalmazásának feltételei Lineáris modell

y ij = µ + α i + e ij STATISZTIKA Sir Ronald Aylmer Fisher Példa Elmélet A variancia-analízis alkalmazásának feltételei Lineáris modell Példa STATISZTIKA Egy gazdálkodó k kukorica hibrid termesztése között választhat. Jelöljük a fajtákat A, B, C, D-vel. Döntsük el, hogy a hibridek termesztése esetén azonos terméseredményre számíthatunk-e.

Részletesebben

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294

TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294 TERMÉSZETVÉDELEM A DUNA MENTI TERÜLETEKEN ÖKOLÓGIAI SZŐLŐMŰVELÉSI TECHNOLÓGIA BEVEZETÉSÉVEL Projektszám: HUSK/1101/2.2.1/0294 SZAKÉRTŐ NEVE: Prof. Dr. Benedek Pál Feladat megnevezése: KABÓCA FELDERÍTÉS

Részletesebben

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT

KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT KUKORICA VETŐMAG AJÁNLAT 2014 dekalbteszt.hu dekalbmet.hu 04.30. ÚJ DKC3811 9 10 10 9 10 10 Termőképesség Vízleadás Aszálytűrés Korai fejlődési erély Szárszilárdság Gyökérerősség Alacsony növénymagasságú,

Részletesebben

JELENTÉS. Az EM-1 nevű antagonista/szinergista mikrobiológiai készítmény burgonyatermesztésben való felhasználhatóságáról

JELENTÉS. Az EM-1 nevű antagonista/szinergista mikrobiológiai készítmény burgonyatermesztésben való felhasználhatóságáról JELENTÉS Az EM-1 nevű antagonista/szinergista mikrobiológiai készítmény burgonyatermesztésben való felhasználhatóságáról Veszprémi Egyetem Georgikon Mg.tud. Kar, Keszthely Burgonyakutatási Központ 2004

Részletesebben

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával!

KARAVÁN F1. Csúcshozam, stressz toleranciával! UBORKA FAJTAKÍNÁLAT KARAVÁN F1 Csúcshozam, stressz toleranciával! Nagyon korai, partenokarp uborka hibrid. Középerős növekedésű, oldalhajtásai rövidek. Termései szabályos henger alakúak, ikresedésre, deformálódásra

Részletesebben

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon!

REPCE BÚZA ÁRPA. LG őszi vetőmag ajánlat 2015. Kevesebb kockázat nagyobb haszon! REPCE BÚZA ÁRPA LG őszi vetőmag ajánlat 2015 Kevesebb kockázat nagyobb haszon! 2 Őszi vetőmag ajánlat REPCE 3 A Limagrain kutatási tevékenységének középpontjában a termésmennyiség folyamatos növelése mellett,

Részletesebben

A búza rozsdabetegségei

A búza rozsdabetegségei NÖVÉNYVÉDELEM ROVATVEZETŐ: Dr. Békési Pál c. egyetemi tanár Veszélyes növénybetegségek (II./2.) A sorozat megtervezésében és szerkesztésében közreműködik Dr. Békési Pál és Dr. Fischl Géza A burgonya Y

Részletesebben

Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser. Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben

Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser. Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben Tóth Pál Zöldborsó termékmenedzser Rezisztencianemesítés szerepe a zöldborsó termesztésben A zöldborsó jelentősége Táplálkozás szempontjából Termesztés szempontjából Táplálkozás szempontjából (USDA adatai

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS

GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS GYÓGYNÖVÉNYTERMESZTÉS Gyógynövény fogalma Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga. Gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény. Gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására, élvezeti

Részletesebben

Szennyvíziszap és szennyvíziszap termékek hasznosítása a gyakorlatban NAK szerepvállalás

Szennyvíziszap és szennyvíziszap termékek hasznosítása a gyakorlatban NAK szerepvállalás Szennyvíziszap és szennyvíziszap termékek hasznosítása a gyakorlatban NAK szerepvállalás Szász Imola Vízgazdálkodási szakértő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ELŐZMÉNY Szennyvíziszap Kezelési és Hasznosítási

Részletesebben

Borászati technológia I.

Borászati technológia I. Borászati technológia I. A borszőlő minőségét befolyásoló tényezők Az alapanyag minősége alapvetően meghatározza a termék minőségét! A szőlész és a borász együttműködése nélkülözhetetlen. A minőségi alapanyag

Részletesebben

A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK

A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK A HIBRID EREJE ÚJ KUKORICA HIBRIDEK Kedves Gazdálkodók! Az AGRIMAX cég kukorica hibridek nemesítésével foglalkozó kutató-csoportja Szerbiában már több, mint 20 éve a legmodernebb genetikai és biotechnológiai

Részletesebben

R. Eszéki Eszter, PhD. ELTE Füvészkert (1083 Budapest, Illés u. 25)

R. Eszéki Eszter, PhD. ELTE Füvészkert (1083 Budapest, Illés u. 25) In vitro vizsgálatok természetes táptalajkiegészítők alkalmazásával a Paphiopedilum venustum (Wall. ex Sims) Pfitzer, a Paphiopedilum sukhakulii Schoser & Senghas trópusi papucsorchideák és a Liparis loeselii

Részletesebben

A szőlő metszése. A metszés célja:

A szőlő metszése. A metszés célja: A szőlő metszése A metszés célja: a szőlő meghatározott alakúra nevelése és a kialakított forma fenntartása a tőke kezelhetőségének biztosítása a környezeti feltételekhez való alkalmazkodás termésszabályozás

Részletesebben

Martonvásári őszi zabfajták

Martonvásári őszi zabfajták 1. oldal (összes: 11) 2. oldal (összes: 11) Az idei tél eddig az átlagosnál enyhébb volt, ezért nem az áttelelés kérdése, hanem az áttelelő kórokozók és a kártevők kerültek előtérbe. 1. kép: Őszi zab és

Részletesebben

A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés. Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza

A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés. Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza A Burley dohány nemesítése Magyarországon, fajtakérdés Gondola István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, Kutató Központ Nyíregyháza A növényi produkciót a genetikai alapok, a termőhelyi adottságok

Részletesebben

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés

A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés A tarakbúza jelentősége és az ellene történő védekezés Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú

Részletesebben

A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek vetése (Mosonmagyaróvár, 2010. október 28.) Közönséges őszi búza- és tönköly kísérletek eredményei

A fajta- és termesztéstechnológiai kísérletek vetése (Mosonmagyaróvár, 2010. október 28.) Közönséges őszi búza- és tönköly kísérletek eredményei Csapadékadatok (, 2005-2012.) Közönséges őszi búza- és tönköly kísérletek eredményei Dr. Kajdi Ferenc Dr. Martin Polovka Győri Tibor Dr. Schmidt Rezső Dr. Szakál Pál Dr. Beke Dóra Schiller Ottília Teschner-Kovács

Részletesebben

Kísérleti eredmények Vetésidő kísérlet:

Kísérleti eredmények Vetésidő kísérlet: A talaj termékenységét megőrző fajtaspecifikus kukoricatermesztési technológiák fejlesztése tartamkísérletben c. OTKA által támogatott kutatás (23-26) keretében a célkitűzések maradéktalanul teljesültek.

Részletesebben

A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában

A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában A hüvelyes növények szerepe a talaj tápanyag-gazdálkodásában Dr. Berényi Üveges Judit Nemzeti Élelemiszerlánc-biztonsági Hivatal NTAI, Talajvédelmi Hatósági Osztály Szakmai Konferencia a Hüvelyesek Nemzetközi

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Nagyné Sárdi Éva

Oktatói önéletrajz Dr. Nagyné Sárdi Éva tudományos tanácsadó Kertészettudományi Kar Genetika és Növénynemesítés Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1968-1973 Budapesti Műszaki Egyetem, Vegyészmérnöki Kar, Szerves és Biológiai Vegyipari Szak

Részletesebben

Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék

Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék Ökológiai és Fenntartható Gazdálkodási Rendszerek Tanszék A tanszék munkatársai Dr. Radics László Tanszékvezető Egyetemi tanár Ökológiai gazdálkodás Agro-ökológiai gyomszabályozás Dr. Szalai Zita Egyetemi

Részletesebben

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ)

RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) RÜGYVIZSGÁLAT EGERBEN (KŐLYUKTETŐ) 2017.02.08 2017.02.17. A 2016/2017 telének tartós és kemény fagyokat hozó időjárása a korábbi enyhe évekhez képest próbára tette a szőlőtőkék állóképességét. Ebben az

Részletesebben

A burgonya y vírussal kapcsolatos nemzetközi kísérlet eredményei (Debrecen-Pallag, )

A burgonya y vírussal kapcsolatos nemzetközi kísérlet eredményei (Debrecen-Pallag, ) A burgonya y vírussal kapcsolatos nemzetközi kísérlet eredményei (Debrecen-Pallag, 1996-5) NAGY GYULA VARGA LAJOS Agrotab Kft. BEVEZETÉS A dohánykutatás nemzetközi szervezetének, a CORESTA-nak a növénykórtani

Részletesebben

INTEGRÁLT TERMESZTÉS A KERTÉSZETI ÉS SZÁNTÓFÖLDI KULTÚRÁKBAN (XXXIV.)

INTEGRÁLT TERMESZTÉS A KERTÉSZETI ÉS SZÁNTÓFÖLDI KULTÚRÁKBAN (XXXIV.) INTEGRÁLT TERMESZTÉS A KERTÉSZETI ÉS SZÁNTÓFÖLDI KULTÚRÁKBAN (XXXIV.) Budapest, 2017. november 23. A rendezvény szervezői: Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály Növény- és Talajvédelmi

Részletesebben

Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem

Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem Dr. Tasi Julianna Szent István Egyetem Végzettségek: Agrármérnöki diploma, Szent István Egyetemen, 1980 2006-ban PhD fokozatot szerzett növénytermesztési és kertészeti tudományok területén Kutatási terület:

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A növényi növekedés és fejlődés áttekintése Előadás áttekintése 1. A növekedés, differenciálódás és fejlődés fogalma

Részletesebben

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban

Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Gyártás 08 konferenciára 2008. november 6-7. Ipari jelölő lézergépek alkalmazása a gyógyszer- és elektronikai iparban Szerző: Varga Bernadett, okl. gépészmérnök, III. PhD hallgató a BME VIK ET Tanszékén

Részletesebben

Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések - VKE Konzorcium VKE

Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések - VKE Konzorcium VKE LIII. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia Balatonszemes, 2017. október 25-26. MAGAS AKÁC C IPARIFA KIHOZATAL ÚJ TERMESZTÉSTECHNOL STECHNOLÓGIÁVAL, GYORSNÖVÉSŰ TURBO OBELISK FAJTÁKKAL Dr. Bach

Részletesebben

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT

KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT 2012 KISKUN KISKUN VETŐMAGKÍNÁLAT Magyar földbe magyar vetőmagot! IN MEMORIAM Dr. Rády Samir 1941 2011 Megkezdett munkádat méltóképpen folytatjuk. Tisztelt Termelők! A Kiskun Kft. megújult vezetése köszönti

Részletesebben

Természetes eredetű, szerves készítmények használhatósága a növények kondícionálásában. A Fitokondi fejlesztésének története

Természetes eredetű, szerves készítmények használhatósága a növények kondícionálásában. A Fitokondi fejlesztésének története Természetes eredetű, szerves készítmények használhatósága a növények kondícionálásában A fejlesztésének története Dr. Lánszki Imre Batóné Dr. Kapcsos Judit 4.9.9. Vissza a gyökerekhez. 4.9.9. A peszticid-fejlesztés

Részletesebben

Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás. KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017.

Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás. KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017. Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály Kalocsai Kutatóállomás KUTATÁSIBESZÁ]dOLÓ 2017. WATER RETAINER VÍZÖR KEZELÉSEK INTENZÍV SZABADFÖLDI FŰSZERPAPRIKA TERMESZTÉSBEN Összeállította: Pék Miklós kutató

Részletesebben

LABORATÓRIUMI PIROLÍZIS ÉS A PIROLÍZIS-TERMÉKEK NÉHÁNY JELLEMZŐJÉNEK VIZSGÁLATA

LABORATÓRIUMI PIROLÍZIS ÉS A PIROLÍZIS-TERMÉKEK NÉHÁNY JELLEMZŐJÉNEK VIZSGÁLATA LABORATÓRIUMI PIROLÍZIS ÉS A PIROLÍZIS-TERMÉKEK NÉHÁNY JELLEMZŐJÉNEK VIZSGÁLATA TOLNERLászló -CZINKOTAImre -SIMÁNDIPéter RÁCZ Istvánné - SOMOGYI Ferenc Mit vizsgáltunk? TSZH - Települési szilárd hulladék,

Részletesebben

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal Kísérleti kályha tesztelése A tesztsorozat célja egy járatos, egy kitöltött harang és egy üres harang hőtároló összehasonlítása. A lehető legkisebb méretű, élére állított téglából épített héjba hagyományos,

Részletesebben

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

MARTONVÁSÁR REGIONÁLIS KUTATÁSI ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT

MARTONVÁSÁR REGIONÁLIS KUTATÁSI ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT A martonvásári agrárkutatások hatodik évtizede MARTONVÁSÁR REGIONÁLIS KUTATÁSI ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT VEISZ OTTÓ Bevezetés Hogyan hat a mezőgazdasági termelésre a klímaváltozás? Ennek a kérdésnek a megválaszolását

Részletesebben

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE

BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE BOROK EREDETVIZSGÁLATÁRA HASZNÁLATOS ANALITIKAI KÉMIAI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE Készítette: Kisdi Benedek ELTE TTK Környezettan BSc Témavezető: Dr. Tatár Enikő egyetemi docens 2016 Bevezetés A borkészítés

Részletesebben

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Cserhalmi Dóra (környezettudomány szak) Témavezető: Balogh János (MTA-SZIE, Növényökológiai Kutatócsoport) Külső konzulens: Prof.

Részletesebben

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához 3. számú melléklet Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához Jelen tájékoztató, általánosságban tartalmaz információkat az élőfüves sportpályák kezelésére. Javasoljuk, hogy a konkrét kezelésre vonatkozó

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. előadás A vetésszerkezet kialakítása, tervezésének módszerei A vetésszerkezet Fogalma:

Részletesebben