EgerFood. Az EGERFOOD élelmiszerbiztonsági nyomkövető rendszer Hogyan modellezzük a cégek munkafolyamatait. Kusper Gábor, RadványiTibor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EgerFood. Az EGERFOOD élelmiszerbiztonsági nyomkövető rendszer Hogyan modellezzük a cégek munkafolyamatait. Kusper Gábor, RadványiTibor"

Átírás

1 EgerFood Az EGERFOOD élelmiszerbiztonsági nyomkövető rendszer Hogyan modellezzük a cégek munkafolyamatait Kusper Gábor, RadványiTibor Eszterházy Károly Főiskola

2 Élelmiszer-biztonság Biztonságos termelés, kockázatmentes fogyasztás A szennyezett vagy fertőzött élelmiszer elfogyasztása veszélyezteti egészségünket. Az élelmiszerek minőségén belül a kilencvenes évek második felében a biztonság került a figyelem középpontjába. Az élelmiszerbotrányok, állati takarmányok botrányai erős bizalom vesztést okoztak a fogyasztók körében. Gondoljunk csak a hazai piacon is nagy port kavart guargumi vagy paprika botrányra, illetve a nemzetközi piacon is komoly veszélyt jelentő madárinfluenza, agyvelőgyulladásos járványokra. A fogyasztás során felmerülő veszélyforrások között rövid és hosszú távúakat különböztethetünk meg. A veszély típusa szerint előfordulnak biológiai, kémiai vagy radioaktív tényezők. A fogyasztók jelentős részét aggasztják ezek a veszélyforrások. Az új technológia, a genetikailag módosított élelmiszerek újabb kockázatot jelentenek. Ezek hatására mind Magyarországon, mind az Európai Unióban az élelmiszerbiztonság jelentős figyelmet kapott a médiában és kormányzati szinten is.

3 Élelmiszer-biztonság A következmények: létrejött az Európai Élelmiszer-biztonsági hatóság (2002). Az uniós határokon növényvédelmi és állategészségügyi állomások létesültek. Alapelv: az élelmiszerekkel kapcsolatos legfontosabb szempont a fogyasztók egészségének védelme. Ez sem politikai, sem gazdasági érdekeknek nem rendelhető alá ban létrejött a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal. A biztonságosan fogyasztható, egészségre nem ártalmas élelmiszerek előállítása hosszú, részletesen ellenőrzött folyamat eredménye. A késztermék csak akkor biztonságos, ha a termőföldtől az asztalig mindenki betartja a szigorú előírásokat. Az élelmiszerek összetevői, származása iránt az egészségtudatot, esetenként bioélelmiszereket előnyben részesítő fogyasztók körében is egyre nagyobb az érdeklődés. Igény mutatkozik egy olyan rendszerre, amely egyszerre alkalmas a hatósági követelmények teljesítésére és a fogyasztók megfelelő információval való ellátására, mindezt hatékony, biztonságos és többcélú keretben.

4 EgerFood A megoldást az EgerFood rendszer nyújtja! Hogyan elégíti ki rendszerünk a fentebb felsorolt követelményeket? azonos alapok: a rendszert az élelmiszer gyártócégekkel történő folyamatos konzultációsorán terveztük meg testreszabhatóság: az erős alapok ugyan mindig megegyeznek, de a program bármely élelmiszer gyártócég (de akár más iparágban tevékenykedő cég) által alkalmazott gyártástechnológiára, adatainak tárolására, termékeinek nyomon követhetőségére felkészíthető a rendszerben bármilyen, a gyártás vagy a cég működése során keletkező adat tárolhatóegységes szerkezetben mivel a tárolási módszer az adatok között erős kapcsolatot határoz meg, az egymással összefüggő események egyszerűen megjeleníthetők

5 EgerFood További előnyök: rétegelt felépítés: a felhasználók körében csak minimális oktatásra van szükség: mindenki annyit lát a programból, amennyi a feladatához szükséges az EgerFood használata nem jelent lényeges többletmunkát a cég számára, hiszen olyan feladatokat követel meg, amelyekre egyébként is szükség lenne biztonság: felhasználói fiókok hozhatók létre, melyek széles körűen vezérelhetők jogosultságok hozzárendelésével lekérdezés: a nyilvános adatok böngészőből és mobil telefonról lekérdezhetőek a lekérdezés során az alkalmazott technológiák biztosítják, hogy bizalmas adatok illetéktelenek kezébe ne kerüljenek a rendszer fölöslegesséteszi a jelenlegi papír alapúdokumentálást a későbbi továbbfejlesztés bármilyen irányban könnyű

6 Elvi felépítés A rendszer rétegelt felépítésű. Ez növeli a biztonságot, megfelelő rugalmasságot ad, könnyen bővíthető és hatékony. A szerkezet három részre tagolható.

7 Elvi felépítés Első réteg: a kliens számítógépek szintje: minden cégnél a saját infrastruktúrára támaszkodva telepíthetők a kliens számítógépek, amelyek az adatok felvitelére használatosak. A számítógépek közvetlenül a dokumentálandómunkafolyamat helyén is elhelyezkedhetnek. A biztonság magas szintű: a használathoz bejelentkezés szükséges, a hálózati kapcsolat akár nagy megbízhatóságú helyi hálózat is lehet. Ezeken a gépeken adat közvetlenül nem tárolódik, a kommunikációtitkosított.

8 Elvi felépítés Második réteg: puffer szerverek szintje. A kommunikációa kliens számítógépek között titkosított kapcsolaton keresztül történik. Cégenként egy puffer szerverre van szükség. Elhelyezhető a cég központjában egy biztonságos helyen. Tárolja a kliensektől beérkező adatokat, kezeli a felhasználókat, naplózza a bejelentkezett felhasználók tevékenységét. Biztonsági mentések készítésével a biztonság is megoldott. A megfelelő adatokat tovább küldi.

9 Elvi felépítés Központi adattárház szintje: egységes rendszerben tárolja a cégek puffer szervereitől beérkezett adatokat. Két részre oszlik, egyik központ az adatbázist tárolja, a másik a felhasználóktól és a vásárlóktól érkező lekérdezéseket szolgálja ki. Ez a felépítés maximális hatékonyságot és biztonságot garantál: az adatbázis szerverről csak ellenőrzött adatok kerülhetnek ki. A puffer szerverek és a központi szerver között titkosított kapcsolatot alkalmazunk. A vásárlóktól érkező lekérdezések naplózottak, így később a rendszer tetszőleges statisztikai adatokat is szolgáltathat.

10 A kliens használata Legfontosabb a biztonság: minden tevékenységhez be kell jelentkezni. A bejelentkezett felhasználó minden tevékenysége naplózódik. A program teljes körű eszközt nyújt a felhasználók kezeléséhez. A jogosultságok széles skálája elérhető. A termékek, anyagok, szállító levelek hozzáadása egyszerű és logikus, a felhasználók számára minimális többlet ismeretet igényel.

11 A kliens használata A program eszközt nyújt a céges adminisztrációs adatok tárolásához is. Ezek az adatok összekötöttek a termékek adataival. Az adatok beviteli módja a legnagyobb mértékben automatizált: minimális a hibázás lehetősége és az adatok közötti kapcsolat biztosított. Az ablakok létrehozása automatikus, nincsenek kötött elrendezések, beépített vezérlők. Minden cég személyre szabott arculatot kap.

12 A kliens használata Riasztások: az adatok már a felvitel során ellenőrzésen esnek át és bármilyen rendellenesség esetén azonnali figyelmeztetést kap az arra jogosult felhasználó. A biztonság a teljes folyamat során maximális. Termékkódok: a rendszer használatának alapvető építőköve; a visszakeresés ezek segítségével történik. A termékkódok a cég által gyártott késztermékekre kerülnek, formátumuk meghatározása teljesen egyéni, kevesebb helyet foglalnak a csomagoláson, mint a vonalkód.

13 A kliens használata A program arculata ízlés szerint változtatható, de a témák használata akár le is tiltható. Így a kisebb teljesítményű klienseken sem tapasztalható sebességcsökkenés.

14 A kliens használata A program ablakainak felépítése tetszés szerint módosítható, elmenthető, a céges igények szerint alakítható, a módosítás jogosultsághoz köthető. A kliens minden ablaka testreszabható, a lehetőségeknek semmi sem szab határt. A képeken ugyanaz az ablak látható. Az ablakok kinézete központilag szabályozható, így minden kliensen ugyanaz lehet, de akár kliensenként egyénileg is szerkeszthető. Mindez jogosultságokhoz köthető.

15 Lekérdez rdezések A lekérdezések csak internethozzáférésre és böngésző programra van szüksége. A terméken található termékkód megadásával arról minden nyilvános adat elérhető. Egy lekérdezés során a termék életútját tetszés szerinti mélységben nyomon követheti. A böngésző megjeleníti a riasztásokat és egyéb megjegyzéseket is. Lehetőség van minden egyes termékhez saját honlap rendelésére is. A biztonság itt is elsődleges fontosságú: a nyilvánosságra kerülő adatokat a cég tetszés szerint szabályozhatja!

16 Lekérdez rdezések A lekérdezési lehetőség mobiltelefonról is elérhető! A mobiltelefonos lekérdezéshez is csupán a termékkódra van szükség. A rendszer így bárhonnan, bármikor elérhető, használata egyszerű.

17 Belső felépítés Hogyan képes az EgerFood mindezeket a képességeket nyújtani? Tekintsünk a rendszer mélyére! Az egyedülálló képességek kulcsa a munkafolyamat-gráf. A gráf segítségével minden cég egyedi módon modellezheti a gyártási folyamatait. Ez a modell vezérli a kliens program és az adatbázis mőködését. A modell szinte végtelen lehetőségeket nyújt és nem mellékesen összetett képet ad a cég működéséről is. Megtervezéséhez ezért a cég képviselőjének és a beüzemelést végző szakemberek közös munkájára van szükség.

18 Belső felépítés A következő példán egy képzeletbeli pékség esetében szemléltetjük a működést. A megadott szállítótól a megadott dolgozó átveszi Megérkezik egy alapanyag a többi alapanyag hozzáadásával Az alapanyagot tárolják a megadott gyártósoron legyártja a készterméket. A késztermék megkapja az egyedi termékkódját. Tárolás után A megadott szállítótól -> megérkezik egy alapanyag -> a megadott dolgozó átveszi -> az alapanyagot tárolják -> tárolás után -> a többi alapanyag hozzáadásával -> a megadott gyártósoron -> a megadott dolgozó -> legyártja a készterméket. A késztermék megkapja egyedi termékkódját.

19 Belső felépítés Az előző folyamat minden lépése a hozzá tartozó dokumentumokkal és kapcsolataival adatbázisba kerül. A nyomon követés ezek után csupán a gráf bejárását jelenti. A gráf bármely irányban bejárható, de csak az aktuális termékhez tartozó adatokat jeleníti meg. a termék keletkezésének története tetszőleges mélységig megtekinthető. a felhasználó további információkat kér. Bármely adatról kiindulva A rendszer megkeresi a terméket megjeleníti az adatait A kiválasztott adatról A felhasználó megadja a termékkódot Mindezt a felhasználók számára a termékkód teszi lehetővé. A felhasználó tetszés szerinti mélységben bejárhatja a gráfot, mindenhol az adott munkalépés dokumentumainak megtekintésével.

20 Belső felépítés A lekérdezés és a felvitel belső mechanizmusa mind a cég dolgozói, mind a lekérdezést végző felhasználók számára láthatatlan és lényegtelen. Ők csak egy egyszerű, személyre szabott felületet kezelnek. A lekérdezés során csak olyan adatok jelenhetnek meg, amelyek az adott termékhez kapcsolódnak és a cég nyilvánosnak minősítette őket. A biztonság azért maximális, mert privát adatok a cég szerveréről nem is kerülnek ki a külvilág felé. Igény szerint a lekérdezés természetesen a rejtett adatokra is megtehető, de ehhez megfelelő jogosultság szükséges. cég belső hálózata Nyilvános adatok Titkos adatok

21 Mi szüks kséges ehhez? A rendszerhez alapként használunk már bevált, megbízható technológiát (Windows XP) az iparág egyik legmodernebb szoftver környezetével, a.net 3.0 keretrendszerrel. Az adatbázis-műveleteket a Microsoft SQL Server 2005 végzi, az internetes kiszolgálásról pedig az ASP.NET gondoskodik. A mobiltelefonos lekérdezések platformja a WAP. Az összetevők aprólékos egymáshoz hangolásával megoldottuk, hogy egy ma már átlagosnak számító személyi számítógépen is a jövő technológiája legyen elérhető. A rendszer kifejlesztésében és elindításában az egri EgerFood Regionális Tudásközpont is tevékenyen részt vett, a cégek számára pedig kutatási és vizsgálati lehetőségeket biztosít, mindezt úgy, hogy szintén a rendszer részeként az eredményeit a konzorcium többi tagjához hasonlóan a közös adatbázisban elérhetővé teszi.

22 Vége Kérdések / megjegyzések? Köszönjük k megtisztelő figyelmüket!

FOODLAWMENT NOVEMBER 26.

FOODLAWMENT NOVEMBER 26. FOODLAWMENT 2008. NOVEMBER 26. Az elektronikus nyomonkövetési rendszerek szerepe az élelmiszerlánc áttekinthetőségének fokozásában, illetve az élelmiszerbiztonsági információk fogyasztók szélesebb köre

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

Kalumet Számlázó. Termék leírás

Kalumet Számlázó. Termék leírás Kalumet Számlázó Termék leírás Rendszerünk potenciális felhasználói Olyan vállalkozások, akiknél fontos cél, szempont, ügyfeleik kiemelt szintű kiszolgálása. Akik szeretnék, hogy a tevékenységeik, ügyfél

Részletesebben

WebCenter. Online jóváhagyás és együttműködés. Gönczi Zsolt 2011. Október 27-28.

WebCenter. Online jóváhagyás és együttműködés. Gönczi Zsolt 2011. Október 27-28. WebCenter Online jóváhagyás és együttműködés Gönczi Zsolt 2011. Október 27-28. Egy termék piaci bevezetésének kihívásai Alkalmazkodni kell az felek időbeosztásához A felek alkalomadtán földrajzilag távol

Részletesebben

ITS előfizetés (Szolgáltatás) Internet alapú nyomkövető szolgáltatás, mely web böngészőn és Androidos okostelefonon keresztül is elérhető.

ITS előfizetés (Szolgáltatás) Internet alapú nyomkövető szolgáltatás, mely web böngészőn és Androidos okostelefonon keresztül is elérhető. 1 Az Integ Tracking System rövid bemutatása Az ITS egy magyar fejlesztésű újgenerációs nyomkövető rendszer, melynek Segítségével járművek és személyek egyaránt követhetők. A szoftver fő céljául egy olyan

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

DOAS Mentés Másolása Helyi Terminálra

DOAS Mentés Másolása Helyi Terminálra DOAS Mentés Másolása Helyi Terminálra 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/5 Tartalomjegyzék 1. Biztonsági mentés kliens oldali letöltése... 3 1.1. Bevezetés...

Részletesebben

KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER

KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER KAMIONIRÁNYÍTÓ RENDSZER Bevezető A piaci igényeket figyelembe véve a Nádor Rendszerház Kft. kifejlesztett egy olyan kamionirányító rendszert, amely zökkenőmentes és gyors telephelyi kommunikációt tesz

Részletesebben

Projekt és folyamat alapú dokumentum kezelés. az Alfresco rendszer használatával

Projekt és folyamat alapú dokumentum kezelés. az Alfresco rendszer használatával Projekt és folyamat alapú dokumentum kezelés az Alfresco rendszer használatával 2007. június louise@louise.hu Készítette: Nagy Lajos Miért jó? Minden dokumentum automatikusan verzió kezeléssel kerül tárolásra

Részletesebben

Blonde. Szépségszalon, Szolárium, Spa, Fitness. Ügyviteli Rendszer. Funkcionális Specifikáció. Verzió 1.1

Blonde. Szépségszalon, Szolárium, Spa, Fitness. Ügyviteli Rendszer. Funkcionális Specifikáció. Verzió 1.1 Blonde Szépségszalon, Szolárium, Spa, Fitness Ügyviteli Rendszer Funkcionális Specifikáció Verzió 1.1 Blonde Funkcionális Specifikáció v1.1 2012.01.12 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 1.1. A dokumentum

Részletesebben

Átfogó megoldás a számlafolyamatok felgyorsításához ELO DocXtractor. Laczkó Kristóf ELO Digital Office Kft. Bálint András Prognax Kft.

Átfogó megoldás a számlafolyamatok felgyorsításához ELO DocXtractor. Laczkó Kristóf ELO Digital Office Kft. Bálint András Prognax Kft. Átfogó megoldás a számlafolyamatok felgyorsításához ELO DocXtractor Laczkó Kristóf ELO Digital Office Kft. Bálint András Prognax Kft. Áttekintés Struktúrált és egyéb Információk bármely forrásból dokumentumok

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

tulajdonjogok j védelmére

tulajdonjogok j védelmére ADNS Attestation DataNet Service Új, hatékony megoldás a szellemi tulajdonjogok j védelmére Egyedi hamisíthatatlan címke + távoli adatbázis 1 ADNS Tartalom: 1. A rendszer elemei - Jogjegy - Informatikai

Részletesebben

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv

Médiatár. Rövid felhasználói kézikönyv Médiatár Rövid felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés Tartalomjegyzék Bevezetés Bevezetés... 3 Kezdô gondolatok... 4 Hálózati követelmények... 4 Támogatott operációs rendszerek a számítógépeken...

Részletesebben

iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi

iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi iseries Client Access Express - Mielőtt elkezdi ii iseries: Client Access Express - Mielőtt elkezdi Tartalom Rész 1. Client Access Express - Mielőtt elkezdi.................

Részletesebben

Példa webáruház kialakítás rendszerdokumentáció

Példa webáruház kialakítás rendszerdokumentáció Példa webáruház kialakítás rendszerdokumentáció DWAM Webáruház integrációja meglévő belső ERP rendszerhez. A webáruház valamennyi termékkel és megrendeléssel összefüggő adatát a belső rendszer (..) tárolja,

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. BUDAPESTI NÉMET ISKOLA WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Nyelv Választás... 3 Regisztráció... 4 Bejelentkezés...

Részletesebben

VALÓS IDŐBEN VÁLASZT ADÓ EGÉSZSÉGÜGYI PROFIL, MINT TÖBBDIMENZIÓS MEGSZORÍTÁS MÁTRIX, ALAPJÁN ÉLELMISZERT SZŰRŐ DOMAIN SPECIFIKUS ALGORITMUS

VALÓS IDŐBEN VÁLASZT ADÓ EGÉSZSÉGÜGYI PROFIL, MINT TÖBBDIMENZIÓS MEGSZORÍTÁS MÁTRIX, ALAPJÁN ÉLELMISZERT SZŰRŐ DOMAIN SPECIFIKUS ALGORITMUS VALÓS IDŐBEN VÁLASZT ADÓ EGÉSZSÉGÜGYI PROFIL, MINT TÖBBDIMENZIÓS MEGSZORÍTÁS MÁTRIX, ALAPJÁN ÉLELMISZERT SZŰRŐ DOMAIN SPECIFIKUS ALGORITMUS Kusper Gábor (EKF), Márien Szabolcs (Wit-Sys Zrt.), Kovács Emőd

Részletesebben

Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val)

Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val) Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val) A leolvasási feladat AS Szerver DB Számlázási, ügyfélszolgálati adatbázis Adatgyűjtő szerver Mobil adatgyűjtő AS szerver

Részletesebben

ELEKTRONIKUS MUNKABÉRJEGYZÉK MODUL

ELEKTRONIKUS MUNKABÉRJEGYZÉK MODUL ELEKTRONIKUS MUNKABÉRJEGYZÉK MODUL nexonbér elektronikus munkabérjegyzék modul Kiszámolta már valaha, hogy mennyibe kerül egyetlen munkavállaló egyetlen havi munkabérjegyzéke (a nyomtatás, a borítékolás

Részletesebben

MozaiX Húsipari Értékesítési és Raktározási Rendszer bemutatása

MozaiX Húsipari Értékesítési és Raktározási Rendszer bemutatása MozaiX Húsipari Értékesítési és Raktározási Rendszer bemutatása Az informatikai rendszer elsősorban húsipari cégek értékesítési folyamataira nyújt teljes körű megoldást, a megrendelések feldolgozásától,

Részletesebben

A CCL program használatbavétele

A CCL program használatbavétele A CCL program használatbavétele Tartalomjegyzék 1.1 Hardver és szoftverkövetelmények... 2 1.2 CCL program telepítése hálózatba. Telepítés szerver számítógépre... 2 1.3 Cégek... 6 1.3.1 Egy céges felhasználás....

Részletesebben

Minősítés és Technológia

Minősítés és Technológia IQDoc Megoldás a nagyvállalati iratkezelés problémáira Wéber Zoltán és Sudár Gábor Miért az IQDoc rendszer? Minősítés és Technológia Minősített iratkezelő rendszer (VERITAN Hírközlési és Informatikai Tanúsító

Részletesebben

Microsoft SQL Server telepítése

Microsoft SQL Server telepítése Microsoft SQL Server telepítése Az SQL Server a Microsoft adatbázis kiszolgáló megoldása Windows operációs rendszerekre. Az SQL Server 1.0 verziója 1989-ben jelent meg, amelyet tizenegy további verzió

Részletesebben

SAMSUNG SSM-8000 szoftvercsomag

SAMSUNG SSM-8000 szoftvercsomag SAMSUNG SSM-8000 szoftvercsomag A Samsung SSM-8000 szoftvercsomag a Samsung által forgalmazott IP kamerák, digitális rögzítők, hálózati rögzítők, encoderek közös grafikai felületen történő megjelenítését

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben

GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer

GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer Könnyű kezelhetőség, átláthatóság jellemzi a GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszert. Nem igényel különös képzettséget a számla elkészítéséhez.

Részletesebben

Bemutatkozik a BIZMUT EHS szakértőktől XXI. Század igényeihez igazodva

Bemutatkozik a BIZMUT EHS szakértőktől XXI. Század igényeihez igazodva e-ehs szoftverek egyéni igényekre szabva Bemutatkozik a BIZMUT EHS szakértőktől XXI. Század igényeihez igazodva 1. e-hulladékkezelő Tervezés, szervezés és együttműködés Egyszerűbb gyorsabb - biztonságosabb

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP

DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP DIGITÁLIS KÖZTERÜLETI M SZAKI TÉRKÉP Az önkormányzatok a közterületek dönt részének gazdái. A közterületekkel kapcsolatos, nyilvántartási és üzemeltetési feladatokhoz a földhivatalokban beszerezhet földmérési

Részletesebben

IP Thermo for Windows

IP Thermo for Windows IP Thermo for Windows (2 db szenzorig ingyenes!) Klímafelügyelő és naplózó szoftver Az IP Thermo klímafelügyelő és naplózó szoftver szobák, épületek, irodák, szállodák teljes körű hőmérsékleti felügyeletére,

Részletesebben

BIRDIE. Business Information Reporter and Datalyser. Előadó: Schneidler József

BIRDIE. Business Information Reporter and Datalyser. Előadó: Schneidler József BIRDIE Business Information Reporter and Datalyser Előadó: Schneidler József BIRDIE RIPORT RIPORT KÉSZÍTŐ ÉS ÉS TERJESZTŐ RENDSZER A Daten-Kontor Kft. saját fejlesztésű dobozos alkalmazása A BIRDIE célja:

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Megbízható kapcsolat az ételintoleranciával foglalkozó szolgáltató központok között. Lőcsey Tamás Budapest,

Megbízható kapcsolat az ételintoleranciával foglalkozó szolgáltató központok között. Lőcsey Tamás Budapest, Megbízható kapcsolat az ételintoleranciával foglalkozó szolgáltató központok között Lőcsey Tamás Budapest, 2015.05.28 Bevezetés A FOODTEST Global informatikai rendszer valós idejű kétirányú kapcsolatot

Részletesebben

Program verzió:

Program verzió: Program verzió: 7.12 2013.03.26. A HostWare CRM segítséget nyújt felhasználói számára a költséghatékony marketingmunka terén. Az ügyfelekkel való átlátható kommunikáció biztosításához integrálja a legelterjedtebb

Részletesebben

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés WordPress segédlet Bevezető A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (Content Management System - CMS), amely legnagyobb előnye az egyszerű telepítés és a letisztult kezelhetőség és a változatos

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

REGINFO feszültség minőség mérő rendszer az E.ON Hungáriánál Szilágyi Ákos 2008. szeptember 11. A fejlesztés okai: Belső igény mérési eredmények központi tárolása, egységes felületen történő megjelenítése

Részletesebben

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható Rugalmas, skálázható és megbízható Az OpenScape Business rendszer a kis- és közepes vállalkozások változatos igényeinek minden szempontból megfelelő korszerű, egységes kommunikációs (UC) megoldás. A rendszer-felépítése

Részletesebben

Titkosítás mesterfokon. Tíz évvel a titkosítás után. Előadó: Tóthi Dóra Kovárczi Béla András

Titkosítás mesterfokon. Tíz évvel a titkosítás után. Előadó: Tóthi Dóra Kovárczi Béla András Titkosítás mesterfokon Előadó: Tóthi Dóra Kovárczi Béla András Napirend Titkosítás helyzete napjainkban Titkosítással kapcsolatos elvárások Megoldás bemutatása Gyakorlati példa Konklúzió Titkosítás elterjedése

Részletesebben

NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA

NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA NETTUTOR AZ OKTATÁSSZERVEZÉS SZÁMÍTÓGÉPES TÁMOGATÁSA Kis Ferenc, kis.f@szamalk-inf.hu SZÁMALK Informatika Rt. Az utóbbi években az elektronikus oktatás területén egyre több vállalat próbál különböző multimédiás

Részletesebben

Telepítési Kézikönyv

Telepítési Kézikönyv Intelligens Dokumentum Kezelő Rendszer Telepítési Kézikönyv 1/15. oldal Dokumentum áttekintés Dokumentum címe: doknet telepítési kézikönyv Dokumentum besorolása: szoftver telepítési leírás Projektszám:

Részletesebben

Egyetemi adatbázis nyilvántartása és weben

Egyetemi adatbázis nyilvántartása és weben Egyetemi adatbázis nyilvántartása és weben keresztül történő elérése Bara Levente Dező László Farkas Kinga Gere Árpád Keresztes Anna March 6, 2009 1 Contents 1 Egyetemi adatbázis nyilvántartása és weben

Részletesebben

S, mint secure. Nagy Attila Gábor Wildom Kft. nagya@wildom.com

S, mint secure. Nagy Attila Gábor Wildom Kft. nagya@wildom.com S, mint secure Wildom Kft. nagya@wildom.com Egy fejlesztő, sok hozzáférés Web alkalmazások esetében a fejlesztést és a telepítést általában ugyanaz a személy végzi Több rendszerhez és géphez rendelkezik

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató EUREST KFT. TESTNEVELÉSI EGYETEM GYAKORLÓ SPORTISKOLAI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM WEB ALAPÚ MENÜRENDSZERÉNEK HASZNÁLATÁHOZ Tartalom Általános felhasználói ismeretek... 2 Regisztráció...

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Soltész László Fevita Hungary Zrt.

Soltész László Fevita Hungary Zrt. Soltész László Fevita Hungary Zrt. Fevita Hungary Zrt Fevita Hungary az egyik legnagyobb vállalkozás a magyarországi hűtőipari cégek között 100% magyar tulajdon. Működését 1967 kezdte (Hűtőipari Országos

Részletesebben

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor Üzleti intelligencia (Teljesítmény menedzsment) Web Scorecard & Műszerfal Excel Email riasztás Riportok Irányít Összehangol Ellenőriz Stratégia Stratégia

Részletesebben

Működési vázlat: Egyéb feltétel. Opcionális rendszerelem. Központi kijelző. Ügyfél terminál érintő monitorral. Ügyfél. Ügyfél Hivatali PC.

Működési vázlat: Egyéb feltétel. Opcionális rendszerelem. Központi kijelző. Ügyfél terminál érintő monitorral. Ügyfél. Ügyfél Hivatali PC. Működési vázlat: Központi kijelző Kijelző Kijelző Hivatali PC Ügyfél Hivatali PC Ügyfél Ügyfél terminál érintő monitorral LAN vagy WiFi Ügyfél Hivatali PC Hivatali PC Sorszám nyomtató Ügyfél Kijelző Ügyfél

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció

Windows hálózati adminisztráció Windows hálózati adminisztráció 6. Göcs László főiskolai tanársegéd NJE-MIK GAMF Informatika Tanszék 2017-18. tanév tavaszi félév Kiselőadás tartása + dokumentáció Témák: Power Shell és az Active Directory

Részletesebben

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Tisztelt Ügyfelünk! Az Invitel - szolgáltatás biztonsági és minőségjavító okokból módosítja a @fibermail.hu domainhez tartozó e-mail címeket

Részletesebben

HRdoc+ Rendszerismertető. Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38.

HRdoc+ Rendszerismertető. Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38. HRdoc+ Rendszerismertető Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. Tel.: +36 23 311 799 info@divicon.hu www.divicon.hu H-2051 Biatorbágy, Viola u. 38. Tartalomjegyzék 1. A rendszer célja 2 2. A rendszer fő

Részletesebben

Fejlődő technológiák alkalmazása a termék-nyomonkövetésre élelmiszerellátási

Fejlődő technológiák alkalmazása a termék-nyomonkövetésre élelmiszerellátási Fejlődő technológiák alkalmazása a termék-nyomonkövetésre élelmiszerellátási láncokban ÖSSZEFOGLALÓ K+F+I terület: nyílt élelmiszer ellátási láncok terméknyomonkövetési problémáinak megoldása. Kihívás:

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA

ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA ADATMENTÉSSEL KAPCSOLATOS 7 LEGNAGYOBB HIBA Készítette: Hunet Kft, 2013 Ez az alkotás a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország licenc alá tartozik. A licenc megtekintéséhez

Részletesebben

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek.

Budapest Főváros Kormányhivatala. Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály. Általános Szerződési Feltételek. BUDAPEST FövÁROS KORMÁNYHIvATAIA Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály B melléklet Műszaki, szolgáltatási melléklet ggb melléklet A szolgáltatás leírása 1.1

Részletesebben

A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETELLENŐRZŐ LABORATÓRIUMA MINTAVÉTELI ADATBÁZISÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE

A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETELLENŐRZŐ LABORATÓRIUMA MINTAVÉTELI ADATBÁZISÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE Sugárvédelmi Nívódíj pályázat A PAKSI ATOMERŐMŰ KÖRNYEZETELLENŐRZŐ LABORATÓRIUMA MINTAVÉTELI ADATBÁZISÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE Manga László 1, Nagy Gábor 2 1 MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Paks 2 SOMOS Környezetvédelmi

Részletesebben

E-COMMERCE MEGOLDÁSOK A NETION-TÓL

E-COMMERCE MEGOLDÁSOK A NETION-TÓL E-COMMERCE MEGOLDÁSOK A NETION-TÓL Netion Informatikai Kft. 2002. E-COMMERCE MEGOLDÁSOK A NETION-TÓL Bevezetés Bár az internetes aranyláznak több mint két éve vége, az e-commerce jövője a piac egyetlen

Részletesebben

2013. 02. 01. Folyamat menedzsment Workflow

2013. 02. 01. Folyamat menedzsment Workflow Folyamat menedzsment Workflow 1 Üzleti folyamatok változása Mind az üzleti, mind a privát életben egyre fontosabbá válik a meglévő idő minél hatékonyabb felhasználása és a beérkező igényekre való gyors,

Részletesebben

Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok

Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok Mobil nyomtatás működési elv és megoldás választási kritériumok A mobil eszközök száma világszerte rohamosan növekszik és jelentős kiegészítőjévé, sok esetben helyettesítőjévé vált a hagyományos számítógépeknek.

Részletesebben

Gyógyszernek nem minősülő kiegészítő termékek adatbázisa (Data base of non medication products)

Gyógyszernek nem minősülő kiegészítő termékek adatbázisa (Data base of non medication products) Gyógyszernek nem minősülő kiegészítő termékek adatbázisa (Data base of non medication products) A regisztrációt követően lesz lehetőségük a termékek adatainak megtekintésére. Főoldal Kereső ablakok, szűrési

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

Folyamatok rugalmas irányítása. FourCorm Kft.

Folyamatok rugalmas irányítása. FourCorm Kft. Folyamatok rugalmas irányítása FourCorm Kft. www.frckft.hu 1 Dokumentumok áramlása Gyakran szekvenciális Rengeteg felesleges másolat Információk alacsony rendelkezésre állása Nincs szolgálati út- és határidőfigyelés

Részletesebben

Operátori segédlet a Guest Manager szoftverhez

Operátori segédlet a Guest Manager szoftverhez Operátori segédlet a Guest Manager szoftverhez Az utalványok előállításához szükséges alkalmazás böngésző segítségével érhető el. Használatához 1.7-es Java telepítése szükséges. A böngésző címsorába a

Részletesebben

IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció

IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció IV/5. sz. melléklet: Beszerzési, logisztikai funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2. 1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

Műszaki dokumentációkezelés az ELO-ban Ajkai Elektronikai Kft. esettanulmánya

Műszaki dokumentációkezelés az ELO-ban Ajkai Elektronikai Kft. esettanulmánya Műszaki dokumentációkezelés az ELO-ban Ajkai Elektronikai Kft. esettanulmánya Dezsényi Csaba Ovitas Magyarország Kft. csaba.dezsenyi@ovitas.hu ELO bevezetés projekt Ajkai Elektronikai Kft. Közepes méretű

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A Gyakorlati vizsgatevékenység A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

ERserver. iseries. Az iseries Access for Windows használatának megkezdése

ERserver. iseries. Az iseries Access for Windows használatának megkezdése ERserver iseries Az iseries Access for Windows használatának megkezdése ERserver iseries Az iseries Access for Windows használatának megkezdése ii iseries: Az iseries Access for Windows használatának

Részletesebben

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1]

Vonalkód olvasó rendszer. Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] Specifikáció Vonalkód olvasó rendszer SoftMaster Kft. [1] T a r t a l o m j e g y z é k 1 Bevezetés... 3 1.1 A rendszer rövid leírása... 3 1.2 A dokumentum célja... 3 1.3 A rendszer komponensei... 3 1.4

Részletesebben

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA infokommunikációs technológiák IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA BEVEZETÉS Mit jelent, hogy működik a felhő alapú adattárolás? Az adatainkat interneten elérhető

Részletesebben

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül

3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Hikvision IP kamera Gyorsindítási útmutató 3 A hálózati kamera beállítása LAN hálózaton keresztül Megjegyzés: A kezelő tudomásul veszi, hogy a kamera internetes vezérlése hálózati biztonsági kockázatokkal

Részletesebben

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ Kedves Látogató! Jelen tájékoztatóban összefoglaljuk a Tisztaszoftver Program keretén belül az arra jogosultak számára ingyenesen

Részletesebben

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

TELJESÍTÉNYMÉRÉS FELHŐ ALAPÚ KÖRNYEZETBEN AZURE CLOUD ANALÍZIS

TELJESÍTÉNYMÉRÉS FELHŐ ALAPÚ KÖRNYEZETBEN AZURE CLOUD ANALÍZIS TELJESÍTÉNYMÉRÉS FELHŐ ALAPÚ KÖRNYEZETBEN AZURE CLOUD ANALÍZIS Hartung István BME Irányítástechnika és Informatika Tanszék TEMATIKA Cloud definíció, típusok, megvalósítási modellek Rövid Azure cloud bemutatás

Részletesebben

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ. Aleph WebOPAC elérhetővé tétele okostelefonon. Eötvös József Főiskola 6500 Baja, Szegedi út 2.

MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ. Aleph WebOPAC elérhetővé tétele okostelefonon. Eötvös József Főiskola 6500 Baja, Szegedi út 2. Telefon: Fax: E-mail: (+36-1) 269-1642 (+36-1) 331 8479 info@ex-lh.hu www.ex-lh.hu Eötvös József Főiskola 6500 Baja, Szegedi út 2. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ Aleph WebOPAC elérhetővé tétele okostelefonon Pályázati

Részletesebben

HACCP KCAL PRO. Online adminisztrációs szolgáltatás. Szolgáltatási Specifikáció v 1.0

HACCP KCAL PRO. Online adminisztrációs szolgáltatás. Szolgáltatási Specifikáció v 1.0 HACCP KCAL PRO Online adminisztrációs szolgáltatás Szolgáltatási Specifikáció v 1.0 Szolgáltatási jellemzők A szolgáltatás használatával lehetőség nyílik különböző élelmiszer alapanyagok tápanyag tulajdonságai,

Részletesebben

VIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY

VIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY VIZSGÁLATI BIZONYÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. értékelési divíziója, mint a NAT által a NAT-1-1578/2008 számon akkreditált vizsgáló laboratórium

Részletesebben

Beszerzési igény feltöltése és a jóváhagyás folyamata Felhasználói útmutató 1.0

Beszerzési igény feltöltése és a jóváhagyás folyamata Felhasználói útmutató 1.0 Fogalmak Beszerzési igény feltöltése és a jóváhagyás folyamata Felhasználói útmutató 1.0 1. A 301/2018. (XII. 27.) Kormányrendelet (a továbbiakban Korm. rendelet) 7. b), c) és d) pontja alapján az érintett

Részletesebben

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel A jövő üzleti telefon rendszere A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés Összhang az IT-vel É rdemes elolvasni! Ajánlatkérés Kérem, töltse ki az űrlapot,

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

HecPoll a vezérlő rendszer

HecPoll a vezérlő rendszer a vezérlő rendszer Az előnyei: Könnyű Integráció Ergonomikus kivitel Több nyelvűség Multi-Kliens támogatás Import / Export Interfész 2 Egyszerű integráció Csatlakozás a meglévő modern IT rendszerhez Egyszerű

Részletesebben

A rendszer különféle információs, kulturális és oktatási célokat szolgálhat:

A rendszer különféle információs, kulturális és oktatási célokat szolgálhat: Mi a VIDRA rendszer? A VIDRA egy szoftver csomag, amely képes egyszerre több videokamera adását és az előadók által vetített képeket számtalan webes felhasználó számára élőben közvetíteni és egyúttal rögzíteni

Részletesebben

Flexible Integrated Medical System. A fejlesztés története

Flexible Integrated Medical System. A fejlesztés története Flexible Integrated Medical System A fejlesztés története Dr. Zsonda László Magyar orvos, főorvos A rendszer kifejlesztője A szabadalom tulajdonosa Belgyógyász, patológus, szakorvos, főorvos A fejlesztés

Részletesebben

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció

CCS Hungary, 2000 szeptember. Handling rendszer technikai specifikáció CCS Hungary, 2000 szeptember Handling rendszer technikai specifikáció Hálózati architektúra SITA Hálózat/ Vám/ Internet/... CodecServer üzenet központ DB LA N Laptop computer RAS elérés Adatbázis szerver

Részletesebben

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban

Felhőalkalmazások a. könyvvizsgálatban Felhőalkalmazások a könyvvizsgálatban Bevezetés cloud computing google keresés Nagyjából 247 000 000 találat (0,39 másodperc) Felhő alapú szolgáltatások jellemzője: bárhonnan (ahol Internet elérés biztosított),

Részletesebben

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel!

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! KLIKKPATIKA CSOMAG Patika sorban állás nélkül A KlikkPatika Csomaggal olyan megoldást kínálunk, amellyel a mai fogyasztói igényeknek megfelelő kiszolgálást teszünk

Részletesebben

A Neptun.Net Egységes Tanulmányi Rendszer. Előadó: Fauszt Zoltán Budapest, 2007. április 26.

A Neptun.Net Egységes Tanulmányi Rendszer. Előadó: Fauszt Zoltán Budapest, 2007. április 26. A Neptun.Net Egységes Tanulmányi Rendszer Előadó: Fauszt Zoltán Budapest, 2007. április 26. A Neptun.Net kifejlesztése A verzióváltás okai A korábbi technológia elavult Nem volt bővíthető A fejlesztés

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv ÜFT szolgáltatás Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. KÉSZPÉNZÁLLÁTÁSI ÜTF (KÜFT) MODUL... 3 3.1. A KÜFT MODUL FUNKCIÓI... 3 3.1.1. Pénzintézet

Részletesebben

A JGrid rendszer biztonsági architektúrája. Magyaródi Márk Juhász Zoltán Veszprémi Egyetem

A JGrid rendszer biztonsági architektúrája. Magyaródi Márk Juhász Zoltán Veszprémi Egyetem A JGrid rendszer biztonsági architektúrája Magyaródi Márk Juhász Zoltán Veszprémi Egyetem A JGrid projekt Java és Jini alapú szolgáltatás orientált Grid infrastruktúra IKTA-5 089/2002 (2003-2004) Konzorcium:

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows7 operációs rendszer és Internet Explorer 8-es verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. A CAPICOM ACTIVEX KOMPONENS TELEPÍTÉSE...3

Részletesebben

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat

Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat Geotechnika II. (NGB-SE005-2) Geo5 használat A Geo5 szoftvert (1. házi feladathoz opcióként, 2. házi feladathoz kötelezően) online felületen keresztül, távoli asztal kapcsolattal lehet használni. Az ehhez

Részletesebben

Féléves feladat. Vezetéknév Keresztnév

Féléves feladat. Vezetéknév Keresztnév Féléves feladat Vezetéknév Keresztnév Vezetéknév Keresztnév 2/15 2015.02.05.. 1. Az adatbázis célja 1 A féléves feladat adatbázisát azért hoztam létre, hogy édesapám munkahelyén, egy szerviz cégnél megkönnyítsem

Részletesebben

Ipar 4.0: digitalizáció és logisztika. Prof. Dr. Illés Béla Miskolci Egyetem, GÉIK, Logisztikai Intézet Miskolc, április 19.

Ipar 4.0: digitalizáció és logisztika. Prof. Dr. Illés Béla Miskolci Egyetem, GÉIK, Logisztikai Intézet Miskolc, április 19. Ipar 4.0: digitalizáció és logisztika Prof. Dr. Illés Béla Miskolci Egyetem, GÉIK, Logisztikai Intézet Miskolc, 2018. április 19. Az előadáson érintett témák Termelés és piaci hatások Új piaci színtér

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A HIBRID SZÁMLÁZÓPROGRAM HASZNÁLATÁHOZ Verzió: 1.2.3 2017.06.01. 1 TARTALOM A rendszer bemutatása... 3 Rendszerkövetelmények... 3 Kezdőbeállítások... 3 Üzemeltetői beállítások...

Részletesebben

shop.haberkorn.hu Rendeljen online egyszerűen és gyorsan!

shop.haberkorn.hu Rendeljen online egyszerűen és gyorsan! shop.haberkorn.hu Rendeljen online egyszerűen és gyorsan! www.haberkorn.hu EGYSZERUEN JOBB Egyszerűen Haberkorn Több mint 8000 termék Felhasználóbarát felület E-shop kínálatunkban több mint 8000 munkavédelmi

Részletesebben

PartSoft Informatikai Kft. KÖNNY felhasználói kézikönyv 1 Általános információk... 2 1.1 Számítástechnikai alapok... 2 1.2 Felhasználói ismeretek...

PartSoft Informatikai Kft. KÖNNY felhasználói kézikönyv 1 Általános információk... 2 1.1 Számítástechnikai alapok... 2 1.2 Felhasználói ismeretek... 1 Általános információk... 2 1.1 Számítástechnikai alapok... 2 1.2 Felhasználói ismeretek... 2 2 Ügyfélcsoport... 2 3 Ügyfelek... 3 3.1 Váltás ügyfelek között... 4 4 Bevallások... 4 4.1 Létrehozás... 4

Részletesebben

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok

Alapfogalmak. Biztonság. Biztonsági támadások Biztonsági célok Alapfogalmak Biztonság Biztonsági támadások Biztonsági célok Biztonsági szolgáltatások Védelmi módszerek Hálózati fenyegetettség Biztonságos kommunikáció Kriptográfia SSL/TSL IPSec Támadási folyamatok

Részletesebben