I. Fejezet Általános rendelkezések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. Fejezet Általános rendelkezések"

Átírás

1 I. Fejezet Általános rendelkezések 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja A Szervezeti és Működési Szabályzat rögzíti az intézmény adatait és szervezeti felépítését, a vezetők és alkalmazottak feladatait és jogkörét, az intézmény működési szabályait. 2. Az intézmény működési rendjét meghatározó dokumentumok Az intézmény törvényes működését, a hatályos jogszabályokkal összhangban lévő alapdokumentumok határozzák meg Alapító okirat Az intézményt a Népművelési Minisztérium Művészetoktatási Osztály alapította. Az alapító okirat tartalmazza az intézmény működésére vonatkozó legfontosabb adatokat, melyet a Nagykőrös Város Önkormányzata hagyott jóvá. /16/1994.(II.24.) ÖT sz. határozatának 59/2004. (III.25.) ÖT sz. határozatával módosította 2.2. Egyéb dokumentumok Az intézmény működését meghatározó dokumentum a Szervezeti és Működési Szabályzat, valamint azok mellékletét képező. a szakmai és gazdasági munka vitelét segítő különféle szabályzatok, munkaköri leírások. Az SZMSZ-hez az alábbi szabályzatok kapcsolódnak: - Számviteli politika - Számlarend - Bizonylati rend és bizonylati album - Leltárkészítési és leltározási Szabályzat - Felesleges vagyontárgyak hasznosításának és selejtezésének szabályzata - Közalkalmazotti Szabályzat - Adatvédelmi szabályzat - Gazdasági szervezet Ügyrendje - Munkavédelmi Szabályzat - Tűzvédelmi Szabályzat - Kollektív Szerződés - Belső ellenőrzési Szabályzat - Belső ellenőrzési kézikönyv

2 - Folyamatba épített előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés (FEUVE) rendszere - Iratkezelési Szabályzat - Kötelezettségvállalási Szabályzat - Pénzkezelési Szabályzat - Közbeszerzési Szabályzat - Kötelezettségvállalási, utalványozási és érvényesítési Szabályzat 3. Az intézmény legfontosabb adatai: Az intézmény megnevezése: Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Az intézmény székhelye, címe: 2750 Nagykőrös, Patay u. 19. Az intézmény telephelye(i) : - Gábor Áron Általános Iskola 2755 Kocsér, Kossuth L. u Erdei Ferenc Általános Iskola 2712 Nyársapát, József A. u Ladányi Mihály Általános Iskola 2713 Csemő, Szent Imre u. 46. Az intézmény gazdasági szervezetének helye: 2750 Nagykőrös, Patay u. 19. Adóhatósági azonosítószám: OM azonosító: Telefon: 06/53/ Telefax: 06/53/ postmaster@wlzene.axelero.net Az intézmény alaptevékenysége : művészetoktatás zeneművészeti és táncművészeti ág Az alapító megnevezése: Művelődési Minisztérium Művészetoktatási Osztály Az alapítás időpontja: Az intézmény fenntartója: Nagykőrös Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal 2750 Nagykőrös, Szabadság tér 5. Az intézmény felügyeleti szerve: Nagykőrös Város Önkormányzata 2750 Nagykőrös, Szabadság tér Az intézmény jogállása Az intézmény önálló jogi személy Vezetője az igazgató, akit az önkormányzat képviselőtestülete bíz meg nyilvános pályázati eljárás útján. Gazdálkodás formája: Teljes jogkörrel rendelkező, önálló gazdálkodó költségvetési szerv.

3 5. A Szervezeti és Működési Szabályzat hatálya Az SZMSZ hatálya kiterjed - az intézmény vezetőjére - az intézmény dolgozóira - az intézményben működő testületekre, szervekre, közösségekre - az intézmény szolgáltatásait igénybevevőkre II. fejezet Az intézmény feladatai Állami feladatként ellátandó tevékenységét meghatározza az alapfokú művészetoktatáson belül - Az alapfokú zene- és táncoktatás célrendszere, funkciói - A zene- és táncoktatás fejlesztési követelményei, feladatai 1. Az Alapfokú zeneoktatás célrendszere és funkciói Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja keretében folyó zenei nevelés alkalmat ad az érdeklődő és fogékony növendékeke képességeinek fejlesztésére, biztosítja a különböző szakterületeken való jártasságok megszerzését és gyakorlását. A képzés figyelembe veszi az életkori sajátosságokat, a tanulók érdeklődésére, tehetségére építve alakítja készségeiket és gyarapítja ismereteiket. Lehetőséget ad az egyetemes kultúra, az európai műveltség, a nemzeti, népi hagyományok, értékek átadására, az értékmegőrzés formáinak kialakítására. A program lehetőséget nyújt az esztétikai érzékenység nyitottság, igényesség, fogékonyság alakítása mellett a zene megszólaltatásához szükséges hangszeres és énektechnikai készségek megszerzésére, a zenei ismeretek átadására és minden zenei tevékenység tudatosítására. 2. A táncoktatás célrendszere és funkciói - Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja lehetőséget nyújt a tanulók mozgásműveltségének és mozgáskultúrájának sokirányú fejlesztésére, fizikai állóképességének, ügyességének, cselekvő biztonságának, ritmusérzékének, hallásának tér- és formaérzékének fejlesztésére, gazdagítására. Egészséges életmódra, magabiztosságra, határozottságra, érzelmi nyitottságra neveli. Hozzájárul, hogy a tanulók személyisége nyitottá váljon a közösségi alkotó tevékenység és művészeteik iránt. Kibontakoztatja a tanulók kreativitását, improvizációs képességét, készségét.

4 - A program keretében folyó táncművészeti nevelés alkalmat ad a táncművészet különböző műfajai iránt érdeklődő és fogékony tanulók képességeinek fejlesztésére, biztosítja a különböző művészeti szakterületeken való jártasságok megszerzését és gyakorlását. Figyelembe veszi az életkorra jellemző fizikai és szellemi sajátosságokat, a tanulók érdeklődésére, tapasztalataira, folyamatos technikai fejlődésére építve gyarapítja ismereteiket, fejleszti képességeiket és alakítja készségeiket. Az alapfokú és továbbképző évfolyamokon képességeiktől és a szorgalmuktól függően fejleszthetik tánctechnikai, előadói műveltségüket és különféle szakirányú területeken szerezhetnek jártasságot. - A táncművészeti oktatás célja, hogy felkészítse és irányítsa a tehetséges tanulókat a táncművészeti pályára, illetve az amatőr táncéletbe való bekapcsolódásra. A múlt és a jelen hagyományainak és táncművészeti értékeinek megismertetésével, megszerettetésével lehetőséget teremt a tanulók számára életkoruknak megfelelő táncművészeti kultúra, műveltség megszerzésére. 3. A zeneoktatás általános fejlesztési követelményei és feladatai A zenei műveltség megalapozása és fejlesztése. A zenei képességek fejlesztése (hallás, ritmusérzék, intonációs érzékenység, fogékonyság a dinamika és a hangszín különbségeire, zenei karakterek iránti érzékenység kialakítására). A zenei olvasás és írás alapfokot meghaladó készségének megalapozása és kifejlesztése. A technikai készség, az improvizációs készség és képesség, az alkotó magatartás, a kreatívitás kialakítása. Rendszerezett zenei ismeretek, általános zenei műveltség átadása. A zenei műszavak és jelentésük megismertetése. A zene logikájának, a harmóniai szerkezet és a forma összefüggéseinek megismertetése. A főbb zenei stílusok sajátosságainak, a zeneirodalom nagy korszakainak, népünk zenéjének, a zene történetének és a zeneirodalom nagy egyéniségeinek megismertetése. A kortárs zene befogadására nevelés. A tanuló rendszeres zenehallgatásra nevelése. Az értékes zene megszerettetése. A növendékek zenei ízlésének formálása. A tanulók életkorának megfelelő zenei tárgyú könyvek, ismeretterjesztő művek olvasására való ösztönzés. A társművészetek iránti nyitottság kialakítása. A zenei élet eseményei iránti érdeklődés felkeltése, illetve részvétel a zenei életben. Tehetséggondozás. A zenei pályát választó növendékek felkészítése szakirányú továbbtanulásra. A növendékek rendszeres, céltudatos, igényes munkára, hatékony gyakorlásra nevelése. A tanuló aktív társas muzsikálásra nevelése. Közreműködés az egyéb intézmények kulturális rendezvényein. Az amatőr zenekarokban, kamaraegyüttesekben, kórusban történő aktív részvételre való előkészítés, ösztönzés.

5 Cserekapcsolatok létesítése hazai - és lehetőség szerint külföldi zeneoktatási intézményekkel. 4. A táncoktatás általános fejlesztési követelményei és feladatai - Táncelőkészítő gimnasztika a tanszak kiselőképző és előképző évfolyamában. A tanszakra az általános iskola l. osztályát megkezdő gyerekek iratkozhatnak be. Heti óraszám ebben az évfolyamban 4, amit 2 x 90 perces órában tartanak meg. - Esztétikus testképzés a tanszak első és második évfolyamában. A tantárgyat a 3-4. osztályos tanulók végzik, akik, már táncelőkészítő gimnasztikából sikeres csoportos, bizottság előtti vizsgát tettek. A heti óraszám 4, 2 x 90 perces órában. - Jazz-technika a tanszak harmadik hatodik évfolyamában. A tantárgyat a 5-8. osztályos tanulók végzik, akik már az esztétikus testképzés tantárgyból sikeres csoportos, bizottság előtti vizsgát tettek. A heti óraszám 4, szintén 2 x 90 perces órában. - Az alapfok elvégzése után továbbképzés keretében tanulhatnak a tanulók Graham-technikát. 2 évig 1 órában, Kontakt-technikát 2 évig heti 1 órában, Improvizációt 4 évig heti 1 órában és Tánctörténetet 2 évig heti 1 órában. Tehát a továbbképző 1. és 2. évfolyamában heti 4 órát tartunk 1. és 2. évfolyamában heti 2 x 45 perces órában. A továbbképző 3-4. évfolyamában Limón-technikát 2 évig heti 1 órában, Modern jazz-technikát 2 évig heti 1 órában, Kompozíciót 2 évig heti 1 órában tanulhatnak a tanulók heti 4 órában (2 x 90 perc vagy 4 x 45 perc). A számonkérés formái Minden évfolyamban félévi és év végi vizsgán adnak a tanulók számot tudásukról. A vizsga anyagát a szaktanár állítja össze, a bemutatás csoportosan történik. A Programtól eltérően a csoportok nyilvános szereplésen közönség és bizottság előtt, ún. Táncgálán tesznek vizsgát.

6 Az évfolyamok követelménye A Program által kiadott követelményeinket követi minden évfolyam. A részletes óratervet a melléklet tartalmazza. Az elvégzett anyagot, a tanulók hiányzásait és osztályzatait a naplóban rögzítjük. A Program lehetőséget nyújt az esztétikai érzékenység - nyitottság, igényesség, fogékonyság alakítása mellett a zene ismeretek átadására és minden zenei tevékenység tudatosítására. A zeneoktatás a különböző zenei műfajok sajátosságait, a művészi megjelenítés módjait ismerteti meg a tanulókkal, miközben célja az is, hogy az önkifejezés eszköztárának gazdagításával a zene alkalmazására, befogadására készítsen fel. 5. A képzés struktúrája, óratervei, tantárgyai Képzési idő: a) Zeneművészeti ágban b) Táncművészeti ágban A tagozaton B tagozaton évfolyam (hosszú tanszak) évfolyam (rövid tanszak) évfolyam (magánének) (3) + 9 évfolyam (hosszú tanszak) (3) + 7 évfolyam (rövid tanszak) (2) + 5 évfolyam (magánének) Megjegyzés: az évfolyam számok magukba foglalják az előképző, alapfok és továbbképző évfolyamait. A B tagozat zárójeles számai az A tagozaton végzett előtanulmányokat jelentik. Ó r a t e r v Tantárgy Évfolyam előképző alapfok továbbképző Főtárgy (2) (2) Kötelező trágy vagy kötelezően választható tárgy Választható ÖSSZESEN:

7 A rövid tanszakokon az óratervet az évfolyamok számának megfelelően kell érteni az óraszámok meghagyása mellett. A hangszeres előkészítőt a tanulónak nem kötelező elvégezni. Főtárgy: hangszeres-, magánének-, elméleti- és kamarazenei tanszakok Kötelező tárgy: szolfézs Megjegyzés: Az ének-zen tagozatra járó tanulók a szolfézs óra látogatása alól felmenthetők (Kt. 69..) Kötelezően választható tárgyak: szolfézs, zeneelmélet, zenetörténet- zeneirodalom, improvizáció, (együttes műveltségi programként is tanítható): zongora, második hangszer kamarazene, zenekar, kórus. Választható tárgy: szolfézs, zeneelmélet, zenetörténet-zeneirodalom, improvizáció (együttes műveltségi programként is tanítható) zongora, második hangszer, kamarazene, zenekar, kórus, népzene. (Zenei ismeret: a szolfézs, zeneelmélet, zenetörténet-zeneirodalom, improvizáció tantárgyak tantervi programjai alapján, mint együttes műveltségi terület önálló zenei alapismerteket tartalmazó helyi-tanterv készíthető.) Korrepetíció (zongorakíséret): a hangszeres (kivéve zongora, orgona, csemballó, hárfa, harmonika, gitár) és magánének főtárgyhoz szorosan kapcsolódó kiegészítő kötelező foglalkozás. A tanítási órák számára és képzési idejére vonatkozó rendelkezések A és B tagozat, hosszú tanszak A tanítási órák (foglalkozások) száma és azok képzési ideje egy heti időtartamra értendők. Főtárgy: A tagozaton minimum 2x30 perc (egyéni) A tagozaton minimum 2x30 perc (csoportos) B tagozaton minimum 2x45 perc

8 Kötelező tárgy: Képzési idő minimum 2x45 perc A tagozat 4. évfolyam végéig B tagozat 6. évfolyam végéig Kötelezően választható tárgy az 5. évfolyamtól: Elmélet: minimum 1 x 45 perc Gyakorlat: minimum 1 x 45 perc (csoportos) vagy minimum 1x30 perc (egyéni Választható tárgy: Az előképző 2. évfolyamától 1 vagy 2 foglalkozás Korrepetíció (zongorakíséret) ideje A tagozaton minimum 1. évfolyamig 5 perc 3-4. évfolyam 10 perc 4. évfolyamtól 15 perc B tagozaton minimum 2. évfolyamig 10 perc 3-4. évfolyam 15 perc 5. évfolyamtól 20 perc Hangszeres előkészítő Egyéni 2x30 perc 1-3 főig 2x45 perc Kamarazene minimum 1x45 perc Kamarazene csoportlétszám A műfajnak megfelelően: 2-8-ig maximum 15 fő Zenekar, kórus minimum 2x45 perc Kötelező zongora képzési ideje minimum 1x30 perc A B tagozatra a növendéket az alapfok 2. évfolyamától javasolt irányítani.

9 A tanítási órák számára és képzési idejére vonatkozó rendelkezések A és B tagozat, rövid tanszak A tanítási órák (foglalkozások) száma és azok képzési ideje egy heti időtartamra értendők. Főtárgy: A tagozaton minimum 2x30 perc (egyéni) A tagozaton minimum 2x45 perc (csoportos) B tagozaton minimum 2x45 perc Kötelező tárgy: A képzési idő minimum 2x45 perc A tagozat 4. évfolyam végéig B tagozat 4. évfolyam végéig Kötelezően választható tárgy az 5. évfolyamtól Elmélet: minimum 1x45 perc Gyakorlat: minimum 1x45 perc (csoportos) minimum 1x30 perc (egyéni) Választható tárgy: Az előképző 2. évfolyamától 1 vagy 2 foglalkozás Korrepetíció (zongorakíséret): Hangszeres tanszakon A tagozaton minimum 1. évfolyamig 5 perc 2. évfolyamig 10 perc 3. évfolyamig 15 perc B tagozaton minimum 1. évfolyamig 10 perc 2. évfolyamig 15 perc 3. évfolyamig 20 perc Magánének tanszakon A tagozaton minimum B tagozaton minimum 20 perc 30 perc Hangszeres előkészítő Egyéni 2x30 perc 1-3 főig 2x45 perc Kamarazene minimum 1x45 perc

10 Kamarazene csoportlétszám a műfajnak megfelelően: 2-8 főig maximum 15 fő Zenekar, kórus minimum 1x45 perc Kötelező zongora: minimum 1x30 perc A B tagozatra a növendéket az alapfok 2. évfolyamától javasolt irányítani. Modern-kortárstánc tanszak A képzés struktúrája, tanszakai A képzés ideje: Évfolyamok száma: 12 év 12 évfolyam A táncképzés tanszakai: Balett tanszak Modern-kortárstánc tanszak Néptánc tanszak Társastánc tanszak Megjegyzés: a részletes óratervek és tantárgyak az adott tanszaknál találhatók. A táncművészeti oktatás kötelezően előírt tantárgyai és azok óraszámai figyelembevétele mellett más művészeti ág (zeneművészeti, képző- és iparművészeti, szín- és bábművészeti) képzésébe is bekapcsolódhatnak, illetve azok központilag meghatározott kötelező tanítási óráin is részt vehetnek. MODERN-KORTÁRSTÁNC TANSZAK A program kidolgozói: Kreatív gyermektánc: Angelus Iván Táncelőkészítő gimnasztika: Szalay Tamás Esztétikus testképzés: Szalay Tamás Kortárstánc: 1.: Angelus Iván Jazz-technika: Jeszenszki Endre Kortárstánác: 2.: Angelus Iván Graham-technika: Lőrinc Katalin Limón-technika Gálik Éva Kontakt-technika Gál Eszter Modern Jazz-technika: Földi Béla Egerházi Attila Improvizáció Angelus Iván Kompozíció Angelus Iván

11 Összeállította: Angelus Iván Szalay Tamás Lektorálta: Bretus Mária Uhrik Dóra 6. Az intézményben folyó tevékenységet az alábbi jogszabályok határozzák meg évi XXXVIII.tv. az államháztartásról évi XXII. tv. a Munkatörvénykönyvéről, évi XXXIII. tv. a közalkalmazottak jogállásáról - 38/1992. (X.8.) Korm. rend. a Kjt végrehajtásáról évi LXXIX. tv. a Közoktatásról - 11/1994 (VI.8.) MKM r. helyébe lépő 8/2000. (V.24.) OM rendelet - 20/1997. (II.13.) Korm. rend. a Kt. végrehajtásáról - 27/1998. (VI.10.) MKM rendelet az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programjának bevezetéséről évi C. tv. a számvitelről - 217/1998. (XII.30.) Korm. rend. az államháztartás működési rendjéről - 249/2000. (XII.24.) Korm.r. az államháztartás szervezeti beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátságairól évi XXXVII. tv. Mindenkori miniszteri rendelet az aktuális tanév rendjéről - 193/2003. (XI.26.) Korm. rend. a Költségvetési szervek belső ellenőrzéséről évi költségvetésről szóló CXXXV. tv bekezdése 7. Alapvető szakfeladata az intézménynek, amelyen gazdálkodik: alapfokú zeneoktatás alapfokú egyéb művészetoktatás Maradvány-érdekeltségű szerv. A közoktatás feladatainak ellátást szolgáló költségvetési hozzájárulás összegét az éves költségvetési törvény határozza meg. A költségvetési hozzájárulás összege biztosítja az alapfokú művészetoktatási intézmény alapszolgáltatásinak ellátásához szükséges pedagógusok és egyéb alkalmazottak, közalkalmazotti tv. szerinti illetményét és ezek járulékait. Térítési díj és tandíjfizetési kötelezettség, illetve annak mértéke a Közoktatásról szóló évi LXXIX tv okban foglaltaknak megfelelően. 7/1. Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola fizetendő térítésiés tandíjainak mértékét a Közoktatásról szóló tv ai határozzák meg.

12 A alapján a térítési díj tanévenként a szakmai feladatra tanévkezdéskor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának %-i alapján, az intézmény által benyújtott tervezet alapján fenntartó hagyja jóvá. A Magyar Köztársaság évi költségvetéséről szóló CXXXV. tv bekezdésében foglaltak szerint a fizetendő összeg minimumát az állam írja elő. A zeneművészeti ágon évi normatíva Ft 10 %-a, azaz tízezer-ötszáz forint. Más művészeti ágon intézményünknél a tánc Ft 20 %-a, azaz tizenegyezernyolcszáz forint. 7/2. A 2005/2006. tanévtől az intézményben kétféle díjtáblázatot kell figyelembe venni: - Azok részére, akik tanulmányaikat már megkezdték, illetve folytatják. - Azok részére, akik tanulmányikat a KEK, EK, illetve alapfok 1. évfolyamában most kezdik meg. 7/3. A térítési díjakat a tanulmányi eredménytől függően csökkenteni kell, azonban a évi költségvetésről szóló CXXXV. tv bekezdése értelmében nem lehet kevesebb egy tanítási évben, mint Ft. A KEK-be és EK-be felvett tanulók tanévenként egységesen Ft-ot fizetnek, mivel méltánytalan lenne ugyanannyit beszedni, mint a hangszert tanulóktól. 7/4. A térítési díjat a tanév során félévenként kell fizetni. Félév alatt a tanítási év I. illetve II. félévre értendő. 7/5. Két tanszakon tanulók kétszeres térítési díjat fizetnek. Nem a tehetséges tanulók lehetőségeit kell szűkíteni, hanem átgondoltan, felelősen kell dönteni minden tanuló esetében, hogy engedélyezhető-e a két tanszakosság 7/6. Térítési díjak befizetésének ideje: - I. félévre történő beiratkozással egy időben (június ill. szeptemberi pótbeiratkozás) - II. félévre történő befizetés legkésőbb II 28-ig. Az a főtárgytanár, aki nem tartja be a határidőt a Térítési és tandíj Szabályzatban foglaltaknak nem tesz eleget ezáltal fegyelmi vétséget követ el, mely szankciót von maga után. 7/7. Térítési díjak befizetésének módja - Minden tanszakon a főtárgytanárnál, a bizonylatolási szabályok betartásával. - Iskolatitkárnál Egyszerűsített készpénzfizetési számlatömb igazoló 2 példányával leadva, majd az intézmény bankszámlájára iskolatitkár által befizetve.

13 7/8. A térítési díj befizetéséhez részletfizetés engedélyezhető, a minimálisan fizetendő térítési díj kivételével, mivel azt egy összegben kell befizetni. A részletfizetés maximum 5 hónapra engedélyezhető. Térítési díj megállapításának szabályai: Az állami gondozottak, továbbá a hátrányos helyzetű tanulók térítési és tandíjmentesek. A 6., 18., 22. életév betöltésének időpontja a tárgyév szeptember 1. Az általános tanulmányi eredmény megállapításánál a KEK, és az EK kivételével a főtárgy és szolfézs, ill. zeneirodalom tanulmányi eredménye alapján a tárgyak számtani átlagát egy tizedesjegyig kell kiszámítani. A szorgalmi osztályzatokat a térítési díj megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni. A KEK-be és EK-be felvett tanulók tanévenként Ft-ot fizetnek. A zeneiskola 1. hangszeres osztályától kezdve minden évfolyamon a felvett új tanulók az első félévben a I. díjcsoport szerint fizetik térítési díjukat, a II. félévtől már a tanulmányi eredményük alapján. A hangszeres előképzősök tanulmányaik megkezdésekor a hangszeres főtárgyra vonatkozó térítési díj ugyancsak I. díjcsoportja szerint fizetik térítési díjukat a II. félévtől tanulmányi eredményük alapján. A két-tanszakos növendékek mindkét helyen az elért tanulmányi eredményük alapján fizetnek térítési díjat. A kiemelkedő tanulmányi eredményt elért tanulók és a szociálisan rászorultak fizetési mentességet, ill. kedvezményt kaphatnak. A kedvezményeket az igazgató a Közalkalmazotti Tanács véleményének kikérésével állapítják meg, a főtanszaki tanár véleményét is figyelembe véve. A kedvezmény mértéke tanulónként nem haladhatja meg a megállapított díj 50 %-át. Írásbeli kérelmet félévenként be kell adni.

14 Tandíj megállapításának szabályai A tandíj tanévenként nem haladhatja meg a szakmai feladatra a tanévkezdéskor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadát. A heti 300 percet meghaladó tanórai elfoglaltság esetén a tanulót tandíjfizetési kötelezettség terheli, függetlenül attól, hogy ezt hány alapfokú művészetoktatási intézményben teljesíti. Abban az esetben, ha a tanuló több alapfokú művészetoktatási intézményben létesített tanulói jogviszonyt, és a normatíva igénylésére osztályba sorolása vagy egyéb ok miatt az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskolától eltérően más intézmény jogosult, a tanulót tandíjfizetési kötelezettség terheli! Ebben az esetben a tanévre megállapított tandíj 50 %-át köteles fizetni, amely alól a Közalkalmazotti Tanács képviselőjének véleménye alapján az igazgató mentességet adhat. A tandíj vonatkozásában a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért tanulók és a szociálisan rászorultak fizetési mentességet, ill. kedvezményt kaphatnak. A kedvezményeket az igazgató a közalkalmazotti képviselő véleményének kikérésével állapítják meg, a főtanszaki tanár véleményét is figyelembe véve. Ha egyéb jogszabállyal nem ellentétes, az Európai Közösségek Tagállamai állampolgárainak tanulóira ugyanazon elbírálási szempontok vonatkoznak a térítési és tandíjak megállapításának tekintetében, mint a magyar állampolgárságú tanulóra A tanuló indokolt kimaradása (betegség, elköltözés stb.) esetén a befizetett térítési-, tandíj időarányos részét írásbeli kérelem alapján az intézmény visszatéríti. Térítési díj mérséklésének kritériumai: A térítési díj mérséklésére az igazgató engedélyt adhat, mely nem haladhatja meg a fizetendő térítési díj 50 %-át. Feltételei: Az iskola által erre a célra rendszerezett formanyomtatványon kérvényt kell benyújtani, indoklással, mely fél évre szólhat. /5. sz. melléklet/

15 A benyújtás határideje: - I. félévben szeptember 15. zeneóvodások esetében szeptember 30. II. félévben február 15. A később érkezett kérvényeket nem áll módunkban elfogadni. A beadott kérvényeket az iskolavezetés összesítés után rangsorolja, mérlegel az illetékes főtárgy tanár véleményét figyelembe véve. A kérvényhez csak szülői nyilatkozatot kérhetünk. Mérséklésre a következő szempontok alapján kerül sor a) nagycsaládos (3 vagy több gyermek), több iskoláskorú gyermek nevelése minimálbér bruttó 150 %-át nem éri el az 1 főre eső jövedelem b) A családban munkanélküli, csökkentmunkaképességű, alacsony keresetű szülő több gyermeket nevel, 1 főre eső jövedelem nem éri el a létminimumot! c) Egyedülálló szülő esetén a két iskoláskorú gyermek és a fenti indokok valamelyike (együttese) figyelembe vehető. d) Nagycsaládos szülők, vagy gyermekét egyedül nevelő szülők több gyermeke is a zeneiskola tanulója, és alacsony jövedelemmel rendelkeznek. e) A kedvezményezettek száma nem haladhatja meg a tanulói létszám 10 %-át. A térítési díj fizetési kötelezettség az intézményben működő táncművészeti ágon tanuló növendékekre is kötelező érvényű. Tandíjfizetési kötelezettség A 22 év felettiekre érvényes Azokra a tanulókra is, akik a heti 6 foglalkozásnál több órát kívánnak igénybe venni. Tandíjat fizető tanulót a normatív támogatásra való jogosultságnál nem szabad figyelembe venni. A térítési díj, illetve tandíj kivetésére és visszaigazolására az intézménytípusnak megfelelő tandíj ívet használjuk, mely tartalmazza tanuló nevét megfelelő díjcsoportba tartozást

16 fizetendő összege III. Fejezet Az intézmény szervezeti felépítése Intézményvezető Szakmai intézményvezető helyettes Beosztott dolgozók Gazdasági vezető Iskolatitkár Hivatalsegédek 1. Az intézmény szervezeti felépítése A felépítés alá- és fölérendeltség, illetve munkamegosztás szerinti. Felépítése az intézménynek: (tanulólétszám változó) Igazgató : l fő Igazgatóhelyettes : 1 fő Jelenlegi pedagógus létszám : 15 fő kinevezett : 10 fő részfoglalkozású Gazdasági vezető : 1 fő Ügyviteli dolgozó : 1 fő Hivatalsegéd : 2 fő 1/l. Az igazgató Az alapfokú művészetoktatási intézmény igazgatója felelős az intézmény szakszerű és törvényes működésért, a pedagógiai munkáért, az ésszerű és takarékos gazdálkodásért, gyakorolja a munkáltatói jogokat és az intézmény működésével kapcsolatban minden olyan ügyben, amelyet jogszabály vagy kollektív szerződés (Közalkalmazotti Szabályzat) nem utal más hatáskörbe. 1/2. Igazgatóhelyettes Az intézményvezető távolléte esetén az intézményvezető megbízása alapján ellátja a vezetői feladatokat. Megbízás alapján az intézmény egyes működési területek felügyeletét is ellátja. 1/3. A pedagógus heti teljes munkaideje a kötelező órából, valamint a nevelő, illetve nevelő és oktató munkával, vagy gyermekekkel, tanulókkal a szakfeladatának megfelelő foglalkozással összefüggő, ill. annak ellátásához szükséges időből áll.

17 l/4. Gazdasági vezető - Felelős az intézmény gazdasági és pénzügyi tevékenységéért, a pénzügyi fegyelem megtartásáért. - Elkészíti az intézmény költségvetését, gazdálkodásról szóló beszámoló jelentéseit, gondoskodik az adatszolgáltatásról - Gyakorolja az ellenjegyzési jogkört az intézményvezető kötelezettségvállalása, utalványozása esetén. - Kialakítja és szervezi az intézmény könyvviteli, elszámolási, vagyon nyilvántartási, vagyonvédelmi rendjét. A zeneiskola igazgatójának és helyettesének közvetlen munkatársa a gazdasági vezető, akinek egész tevékenysége meghatározó az oktatás feltételeinek megteremtésében. A gazdasági vezető, az iskolatitkár, a technikai dolgozók jól összehangolt, együttes munkája biztosítja az iskola folyamatos működését. 1/5. Iskolatitkár - Az intézmény zavartalan működéséhez biztosítja a szükséges irodaszerek, takarítószerek beszerzését a gazdasági vezető engedélye alapján. - Az intézmény Iratkezelési Szabályzata alapján dolgozik. - Kezeli a nyomtatványokat. - Statisztikák és egyéb kimutatások elkészítésében együtt dolgozik az igazgatóhelyettessel - Kezeli a házipénztárt - Az intézmény összes adminisztrációs munkáját ellátja. 1/6. Hivatalsegédek Tartoznak elvégezni mindazokat a takarítási, kézbesítési, ügyeleti és egyéb munkálatokat, amelyek az iskola fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatosak, és ellátásukra az igazgató, igazgatóhelyettes, illetve gazdasági vezetője utasítást ad. 2. Az intézmény munkáját segítő testületek, szervek, közösségek Az intézmény vezetése együttműködik az intézményi dolgozók minden olyan törvényes szervezetével, amelynek célja a dolgozók érdekképviselete és érdekvédelme. Az intézményben a - Zene- és Táncművészek Szakszervezete működik, mely érdekképviselet ellátja a dolgozók érdekvédelmét - Közalkalmazotti Tanács - Szülői Szervezet Az intézmény vezetője a közalkalmazotti jogviszonyból származó jogok és kötelezettségek gyakorlásának, ill. teljesítésének módjáról, az érdekvédelmi szerv támogatásának mértékéről, a működési feltételek biztosításáról gondoskodik az idevonatkozó jogszabályok alapján.

18 Az intézmény működését segítő testületek, szervek és közösségek üléseiről jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell: - ülés helyét, időpontját, - a megjelentek nevét, - a tárgyalt napirendi pontokat, - a tanácskozás lényegét, - a hozott döntéseket IV. Fejezet Az intézmény működése Az intézmény szakmai működési területét a többször módosított 11/1994. (VI.O8) MKM rendelet szabályozza, valamint az érvényben levő nevelési-oktatási tantervek. Figyelembe kell venni a Közoktatásról szóló LXXIX. törvényt, a 27/1998. (VI.10) MKM rendeletet Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programjának bevezetéséről szóló törvényt. Az intézmény tanári és tanulói létszámát a Központi Statisztikában, a fenntartó által jóváhagyott tantárgyfelosztásban a MÁK-által előírt előzetes felmérések alapján kell szerepeltetni és rögzíteni. Az engedélyezett növendéklétszám óraellátásához szükséges tanári létszámot az érvényben lévő Közoktatási törvény szerint a tantervek és óratervek figyelembevételével kell meghatározni - zeneművészeti ágban 8-15 fő tanuló = 1 tanár - táncművészeti ágban fő tanuló = 1 tanár 1. Az intézmény munkavégzéssel kapcsolatos szabályai A közalkalmazotti jogviszony határozatlan idejű kinevezéssel és annak elfogadásával jön létre. Határozott időre történő kinevezéssel Kjt. és Ktv. idevonatkozó rendelkezései szerint köthető csak közalkalmazotti jogviszony. Az intézménnyel közalkalmazotti jogviszonyban álló dolgozók díjazása. A rendszeres személyi juttatások Körébe tartozik a foglalkoztatottak alapilletménye, illetménykiegészítése, illetménypótléka és mindazon juttatások, amelyek rendszeresen ismétlődve kerülnek kifizetésre. Vezetői pótlék A magasabb vezetőt, valamint vezető állású közalkalmazottat vezetői pótlék illeti meg.

19 - magasabb vezető beosztású közalkalmazott esetén a vezetői pótlékalap 250 %-a - vezetői beosztású közalkalmazott esetén a vezetői pótlékalap 150%-a Címpótlék A főtanácsost, a főmunkatársat, a tanácsost, valamint a munkatársat címpótlék illeti meg; a) főtanácsosi cím esetén a pótlékalap 100 %-a b) a főmunkatársi cím esetén a pótlékalap 75 %-a c) tanácsosi cím esetén a pótlékalap 50 %-a d) munkatársi cím esetén a pótlékalap 25 %-a Számítástechnikai pótlék A pótlékalap %-ig terjedhet Nem rendszeres személyi juttatások Jutalom: mértéke a rendszeres juttatások legfeljebb 8 %-a. Egyéb juttatások: Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba való befizetés Az intézmény minden főállású alkalmazotti jogviszonyban álló dolgozója részére önkéntes pénztári tagdíjat fizet a munkáltató hozzájárulás címen. Továbbképzés Szabályai - Mindenki köteles írásban kérni továbbtanulását, akár diploma megszerzéséről, akár továbbképzésről van szól. - Az intézmény a tandíjat /lehetőségei mellett/ téríti. - A tandíjat csak számla ellenében fizeti ki az intézmény. - A továbbképzés költségeit az intézmény 100 %-ban téríti. - A továbbképzési díjak és a jelentkezők száma alapján kell felülvizsgálni évente a hozzájárulás mértékét. Közlekedési költségek A munkáltató köteles a munkábajárás költségeit, annak meghatározott %-át a vonatkozó rendelkezések értelmében megtéríteni. Munkaruha juttatás Az intézmény a közalkalmazott részére költségvetési előirányzat terhére munkaruhát biztosít. Étkezési hozzájárulás A közalkalmazott részére étkezési utalványt biztosít az intézmény.

20 Mobiltelefon használata Az intézményben mobiltelefon használatára munkakörével összefüggésben az igazgató jogosult. A mobiltelefon használattal kapcsolatosan a jogosultat költségek nem terhelik. Védőszemüveg A munkáltató által fizetendő adómentes juttatások körébe tartozik a képernyő előtti munkát végzők számára minimálisan szükséges éleslátást biztosító védőszemüveg juttatása. Iskolakezdési támogatás Az intézmény az alkalmazotti jogviszonyban álló dolgozói részére iskolakezdési támogatás biztosít. Szociális jellegű juttatások: Az intézmény a közalkalmazottak közeli hozzátartozójának esetén temetési segélyt folyósít. Egyéb szabályok: A működés rendjéhez tartozó egyéb szabályok. - Telefonhasználat Az intézményben lévő telefonokat magáncélra csak térítés ellenében lehet használni. Azt ellenőrzés szúrópróbaszerűen történik, részletes számla lekérésével. Az ellenőrzésért felelős: Iskolatitkár - Fénymásolás Az intézményben a szakmai munkával összefüggő anyagok fénymásolása térítésmentesen történhet. Minden egyéb esetben a fénymásolásért térítési díjat kell fizetni, melynek összege: 10 Ft/oldal. Bélyegzők használata, kezelése Valamennyi cégszerű aláírásnál cégbélyegzőt kell használni. A bélyegzőkkel ellátott, cégszerűen aláírt iratok tartalma érvényes kötelezettségvállalást, jogszerzést, jogról való lemondást jelent. Az intézményben cégbélyegző használatára a következők jogosultak: intézményvezető, intézményvezető helyettes,

21 gazdasági vezető, iskolatitkár Az intézményben használatos valamennyi bélyegzőről, annak lenyomatáról nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell, hogy a bélyegzőt ki és mikor vette használatba, melyet az átvevő személy a nyilvántartásban aláírásával igazol. A nyilvántartás vezetéséért: iskolatitkár felelős. Az átvevők személyesen felelősek a bélyegzők megőrzéséért. A bélyegzők beszerzéséről, kiadásáról, nyilvántartásáról, cseréjéről és évenkénti egyszeri leltározásáról gazdasági vezető gondoskodik. V. Fejezet A művészetoktatási intézmény munkarendje 1. Intézmény munkarendje a/ A heti munkaidő 40 óra b/ Munkarend szabályozása - vezetők munkarendje igazgató , igazgatóhelyettes 9-12, gazdasági vezető iskolatitkár hivatalsegédek 7-15, valamint /1. Az intézményi munka megtervezése Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Pedagógiai programja alapján történik az éves intézményi munkatervben. Minden pedagógus tudja és hatékonyan alkalmazza pedagógiai szakmai oktatónevelőmunkájára vonatkozó ismereteit. A tantárgyfelosztást az iskolavezetés az október 1-jei állapotnak megfelelően állítja össze. A tantárgyfelosztás alapján az óraterv, valamint a tanulók és tanulócsoportok száma kialakításánál figyelembe veszi az intézmény vezetése - a tanárok képesítését - egyéni képességeit - a munkafeladatok arányos elosztását

22 Biztosítani kell a B tagozatos növendékek megfelelő szintű szakmai felkészítését. Az intézmény végleges órarendjét legkésőbb szeptember 20-ig, illetve február 15- éig kell összeállítani. 1/2. A tanév rendje A évi XXXVIII. tv. mindenkori miniszteri rendelete határozza meg az aktuális tanév rendjét. A szorgalmi idő kezdő és befejező napját az igazgató határozza meg. 1./3 A tanítás rendje - A tanítás helye a zeneiskola épülete vagy más intézményben (másik iskolában) biztosított olyan helyiség, amely a zene és táncoktatásra alkalmas. - Az iskolában folyó szakmai munka rendjét, beosztását, időtartamát tanszakonkénti tantervét és óratervét külön jogszabály írja elő. - A csoportos órákat szünet beiktatásával kell megtartani. Kivételes esetben az igazgató másként is rendelkezhet. - A hangszeres órákat a főtárgyi naplóban, dátum szerint a szolfézs, illetőleg a kötelező tantárgyi órákat az említett tantárgyi naplókban sorszám és dátum szerint kell feltüntetni. A megtartott órákat a tanulók ellenőrző könyvének tükrözni kell. Az intézmény területén a nagykorú tanulók kijelölt helyen dohányozhatnak a kiskorúaktól elkülönítetten. (1999. XLII. tv.) 2. Csoportos létszáma - Zeneművészeti ágban 8-15 fő - Táncművészeti ágban fő, kivételes esetben ennél kevesebb is lehet. Pl. zenei pályára készülők esetében az igazgató engedélyezheti. 3. Ünnepélyek, megemlékezések Az intézményben ünnepélyt lehet tartani a tanév megnyitásakor és zárásakor, nemzeti ünnepeinken. (A Magyar Kultúra Napja, Zenei Világnap stb.) A tantestület tagjai készítik elő, ill. rendezik. 4. Tanítási órák látogatása Látogatásra jogosult - MKM képviselője (Művelődési és Közoktatási Minisztérium) - Felügyeleti szerv képviselői polgármester, alpolgármester, jegyző, OB elnöke - Szakmai irányítószerv által kiállított óralátogatási engedéllyel rendelkező személyek - Az igazgató az órák látogatására jogosultakon kívül más személyeknek is adhat engedélyt.

23 5. Szünetek, tanítás nélküli munkanapok A fizetett ünnepnapokat a mindenkor hatályos jogszabályok tartalmazzák. A tanév helyi rendjében meghatározott pedagógiai célra 5 tanítás nélküli munkanap használható fel. Nyári szünetben az igazgatóság székhelyén irodai ügyeletet kell tartani. Ennek napját az igazgató határozza meg és gondoskodik a közzétételről. 6. A tanórán kívüli foglakozások szervezeti formái és azok rendje Tanulmányi kirándulásoknak minősülnek az egyes csoportok kölcsönös látogatási, cserehangversenyek, a zenei versenyeken való részvétel, a hangversenyek, az operaelőadások, a zenei intézmények, kiállítások szervezett látogatásai. Tanítási napon szervezett tanulmányi kirándulás esetében a tanulók részvételéhez az iskola igazgatójának hozzájárulása szükséges. Tanulmányi kirándulások alkalmával annyi tanárt kell biztosítani, amennyi a zavartalan lebonyolításhoz szükséges, de 20 tanulónként legalább 1 fő. Önként jelentkező szülők kísérőül bevonhatók, de a tanári kíséretet nem helyettesíthetik. A kirándulások költségeit a szülői szervezet meghallgatásával úgy kell megállapítani, hogy azok a szülőket csak a legszükségesebb mértékben terheljék. A nyári (téli, tavaszi) szünetben az intézmény, zenei, illetve tánc tábort szervezhet. Táborozás fő célkitűzései: a közösségi nevelés, az együttesek szakmai fejlesztése, felkészítése. A táborokban való részvétel önkéntes. A kísérő tanárok, valamint a szakmai versenyeken résztvevő tanárok és tanulók költségeiről az intézménynek kell gondoskodnia. 7. Szakmai versenyek Célja a kiemelkedő teljesítményre való ösztönzés. Formái: alapfokú művészetoktatási intézményi, megyei, területi, országos versenyek. Az igazgató tanszakvezetők bevonásával - ellenőrzi, hogy csak azok a tanulók induljanak a versenyeken, akik eredményeik, képességük alapján méltón képviselik az intézményt. Az igazgató gondoskodik arról, hogy a győztes, illetve a helyezést elért tanuló eredményét mind az intézményben, mind a tanuló saját iskolájában elismerjék. Gondoskodik arról, hogy a versenyekre vonatkozó felhívásokat a tanárok és a tanulók időben megismerjék. 8. Hangversenyek tánc bemutatók Hangversenyek - növendék vagy tanári

24 Tánc bemutatók - csak növendékek A növendékhangversenyek (belépődíj nélkül) nyilvánosak. Az intézmény által szervezett nyilvános hangversenyeken és tánc bemutatón való szerepléshez a szülői hozzájárulást megadottnak kell tekinteni. A FELVÉTELI VIZSGÁK, BESZÁMOLÓK ÉS JAVÍTÓVIZSGÁK LEBONYOLÍTÁSAI, AZOK SZABÁLYAI ÉS A MULASZTÁS A tanulók felvétele A felvételi vizsgákat általában a júniusi beiratkozáskor kell megtartani. Szeptember első hetében az esetleges üres helyek betöltésére pótfelvételi vizsgát lehet tartani. A 17..-nak 4. bekezdése kiegészül a következőkkel: Ha a tanuló az alapfokú művészetoktatási intézmény magasabb évfolyamára kéri felvételét, a jelentkezési lapján ezt fel kell tüntetnie. Kérelméről a bizottság különbözeti vizsga alapján dönt az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programjának az adott évfolyamra meghatározott rendelkezései alapján. Új tanuló felvételéről az igazgató a felvételi bizottság javaslatát és az iskola engedélyezett tanuló létszámát figyelembe véve dönt. A felvétel eredményét írásban vagy az iskola hirdetőtábláján kell a tanulókkal és a szüleikkel, gondozójukkal (a továbbiakban: szülő) közölni. Ha egy hangszer tanulására több jelentkező van, mint férőhely, a jelentkezőket, a vizsga eredménye és az alkati megfelelés alapján kell rangsorolni. A tanulók osztályba sorolására - a felvételi vizsgán nyújtott teljesítménye alapján a felvételi bizottság tesz javaslatot. A hangszeres és a kötelezően választható tantárgy osztályba sorolása eltérhet egymástól. Beírás: - Általában az ünnepélyes tanévzárót követő két munkanap - Az új növendékek részére beiratkozási nyilatkozat leadása május végéig. (régi növendék) - A tanulók beírását az igazgatóság, vagy megbízottjai végzik. - A beiratkozásnál egyes személyi adatok változása miatt a tanuló zeneiskolai növendék nyilvántartó lapján lévő adatokat egyeztetni kell. - Képességvizsgálat a szaktanárok bevonásával történik. A tanulmányi eredmény értékelésének módja A tanulónak minden olyan tantárggyal összefüggő lényeges megnyilatkozását, teljesítményét, amelyre félévkor, illetve a tanév végén számszerű osztályzatot kap, tanulmányi eredménye és szorgalma alapján havonként érdemjeggyel kell értékelni.

25 Az osztályzásra a tantervi követelmények, valamint a tanulók gyakorlati és elméleti eredményeinek egybevetése alapján: - a főtárgy, az előképző, a szolfézs, a zeneelmélet tárgyak esetén: (jeles (5), jó (4), közepes (3), elégséges (2), elégtelen (1). - a hangszeres előképző, kamarazene, kötelező zongora tantárgy, illetőleg a társas ének és zenekar tantárgyak esetén: kiválóan megfelelt, jól megfelelt, nem felelt meg. - havonkénti értékeléstől pedagógiailag indokolt esetben (pl.: felnőtt tanulóknál) el lehet tekinteni. - az érdemjegyekből a tanuló szülőjét a felnőtt tanulók kivételével az ellenőrző könyv útján tájékoztatni kell. A félévi és tanév végi osztályzás A zeneiskolai tanulók munkáját kivéve a hangszeres előképző tanulóit félévkor és a tanév végén osztályozni kell. A félévi, illetőleg a tanév végi osztályzatnak a tanuló félévi, illetőleg egész tanévi munkáját, valamint a tanév végi beszámolón mutatott teljesítményét kell tükröznie. A félévi osztályzatot a tanár állapítja meg az első félév érdemjegyei alapján. A tanév végén főtárgyból, valamint szolfézsból, zeneelméletből bizottság előtt, beszámolót kell tenni. A beszámolón az érdemjegyet a főtárgy tanárának javaslata alapján bizottság állapítja meg. A bizottság elnöke az igazgató vagy megbízottja (tanszakvezető) Tagjai: a tanuló főtárgyi tanár és még legalább egy, lehetőleg azonos vagy rokon szakos tanár. Ha a nevelőtestületben több azonos szakos tanár van, lehetőleg valamennyi vegyen részt a beszámolón. A kamarazene, a társas ének és zenekar tantárgyakból tanév végén nincs beszámoló, az érdemjegyet a végzett munka alapján a tanár adja. Az egész tanévi munkája alapján kell osztályozni azt a tanulót, aki betegség vagy testi sérülés miatt a beszámolón megjelenni nem tud, és távolmaradásának okát orvosi igazolással bizonyítja. Ebben az esetben a bizonyítvány és a törzslap megjegyzés rovatában fel kell tüntetni, hogy a tanév végi beszámolón nem vett részt. A tanév végi beszámolóra nem bocsátható az a tanuló, akinek a tanévben az igazolt és az igazolatlan mulasztásai együttesen meghaladják az előírt kötelező óraszám egyharmadát.

26 Az osztályzatokat félévkor számjeggyel az ellenőrző könyvbe, tanév végén a naplóba, az anyakönyvbe és bizonyítványba szómegjelöléssel és számjeggyel, illetőleg a hangszeres előképző, zenekar, zeneirodalom, kamarazene, kötelező zongora tantárgy, illetve társas ének tantárgyak esetén az előírt szöveges minősítéssel kell bejegyezni. Ha a tanuló valamely kötelező tantárgy tanulása alól felmentést kapott, a felmentés tényét félévkor az ellenőrző könyvben, tanév végén az anyakönyvben és a bizonyítványban az osztályzat rovatban fm rövidítéssel kell jelezni. A főtárgyi elégtelen osztályzat (a tanév végén) a tanuló jogviszony megszűnését jelenti. Szorgalom A főtárgy és szolfézs tanulásban tanúsított szorgalmat is folyamatosan, havonként értékelni kell. Erről a szülők az ellenőrző könyv útján kapjanak tájékoztatást. A szorgalom minősítését félévkor szám- és szómegjelöléssel az ellenőrző könyvbe, tanév végén pedig a naplóba, az anyakönyvbe, valamint a bizonyítvány megfelelő rovatába kell bejegyezni. Három órát meghaladó igazolatlan mulasztás esetén változó minősítésnél jobb nem adható. Javítóvizsga Kötelező tantárgyból a tanév végén kapott elégtelen osztályzat esetén a tanuló augusztus 25 szeptember 15-i javítóvizsgát tehet. A javítóvizsga napját az igazgató állapítja meg és a zeneiskola hirdetőtábláján teszi közzé. A javítóvizsga idejéről és a javítóvizsgával kapcsolatos tudnivalókról a tanulók szüleit értesíteni kell. Ha a tanuló a javítóvizsgán nem jelenik meg, vagy a javítóvizsgán nem felelt meg, tanulmányait csak az osztály megismétlésével folytathatja. A javítóvizsgát bizottság előtt kell megtartani, melynek elnöke az igazgató vagy megbízottja, tajgai a kérdező tanár és egy lehetőleg azonos vagy rokon szakos tanár. A javítóvizsga eredményét a főtárgy tanár vezeti be az anyakönyvbe és a bizonyítványba. A záradékot az igazgató és a főtárgy tanár írja alá, az eredményhirdetés a bizonyítvány kiosztásával történik. A javítóvizsga nem nyilvános és nem ismételhető meg.

27 Összevont beszámoló Rendkívüli előrehaladás esetén a szaktanár és a tanszakvezető tanár együttes javaslata alapján az igazgató engedélyezheti, hogy a tanuló a tanév a tanév végén két, esetleg több osztály anyagából tegyen összevont beszámolót. A főtárgyi beszámoló anyagát kétharmad részben a magasabb osztály anyagából kell összeállítani. A kötelező tantárgynál a magasabb osztály anyaga alapján kell az osztályzatot megállapítani. Összevonat beszámolót a tanév végi beszámolókkal egyidejűleg, vagy az igazgató által megadott időben lehet tartani. Az összevont beszámoló engedélyezését írásban kell kérni. A kérelmet legkésőbb május 10-ig lehet az igazgatóhoz benyújtani. Felsőbb osztályba lépés A zeneiskola legfelsőbb osztályába az a tanuló léphet, aki a közvetlenül megelőző osztályt sikeresen elvégezte, arról bizonyítványt kapott és tanulmányiban nincs megszakítás. Felmentés vagy más ok miatt a tanuló osztályba tartozása szolfézs, illetve a főtárgy esetében eltérhet egymástól. Ezt a bizonyítványban és az anyakönyvben is fel kell tüntetni. Ebben az esetben a felsőbb osztályba lépésnél a hangszeres osztályt kell figyelembe venni. Tanulmányok folytatása ugyanabban az osztályban Az a tanuló, aki osztálya tantervi anyagát önhibáján kívül elvégezni nem tudja, az igazgatótól legkésőbb május 10-ig kérheti, hogy tanulmányait a következő tanévben ugyanannak az osztálynak tanulójaként folytathassa. Az igazgató a szaktanár meghallgatása után dönt. Ebben az esetben a tanuló osztályzatot nem kap. A bizonyítványba és az anyakönyvbe a fenti tényt be kell jegyezni. Az előző osztályban folytathatja tanulmányait az a tanuló is, akinek igazolt mulasztása valamely tantárgyból meghaladja az össz óraszám egyharmadát, kivéve, ha a tananyagot elsajátította, és az igazgató engedélyével beszámolót tesz. Ugyanabban az osztályban tanulmányokat folytatni egy-egy tárgyból is lehet. Ilyenkor a tanuló a többi tárgyból magasabb osztályba léphet.

28 A legmagasabb zeneiskolai osztály eredményesen végzett tanuló felvételi vizsga nélkül a zeneiskola továbbképző osztályába léphet. Az bekezdése: Művészeti alapvizsgát először azoktól a tanulóktól lehet megkövetelni a továbbtanulás feltételeként, akik a 2000/2001. tanévben kezdik meg tanulmányaikat az alapfokú művészetoktatási intézmény első alapfokú évfolyamán. VI. fejezet A PEDAGÓGUSOK NEVELŐ-OKTATÓMUNKÁIVAL ÖSSZEFÜGGŐ FELADATOK KIJELÖLÉSÉNEK ÉS MEGBÍZÁSÁNAK ELVEI A zeneoktatás-nevelés munkáját a tantervben meghatározott szempontok alapján kell megtervezni, tananyagtervezetet, szolfézsból tanmenetet készíteni. A hangszeres egyéni tananyag tervezetek tanulónként tartalmazzák egy-egy időszakban elvégzendő tantervi anyagot, a tudatosítandó, illetve elmélyítendő technikai és zenei problémákat. Az egyéni tananyagtervezés ne öleljen fel két hónapnál nagyobb időszakot, mert a távolabbi időre szóló tervezet a közbejövő esetleges problémák miatt veszít jelentőségéből és aktualitásából. A szolfézs, kamarazene, zenekar (énekkar) vagy egyéb csoportos foglalkozásokra történő tananyagtervezés készítés egy-egy csoportra, (osztályra) bontja le a tanév tantervi anyagát. A tananyagtervezet összeállításánál az alapvető pedagógiai szempontokat kell érvényesíteni. Az egyéni hangszeres oktatásnál követelmény, hogy a tanár alaposan ismerje növendéke személyiségét, képességét, tehetségét, érdeklődési körét, családi körülményeit, stb. Ezért célszerű családlátogatást is végezni és a növendékeiről minél több információt megszerezni. A nevelő különösen ügyeljen arra, hogy a növendékeit túl ne terhelje. Ezért az oktatás módszerét a kívánalmaknak megfelelően tanulónként egyénileg válogassa meg. Tudnia kell, hogy a zenei nevelés az általános nevelésnek fontos része, de azt is tudomásul kell venni, hogy a zeneiskolai növendékek legnagyobb része nem lesz hivatásos muzsikus, hanem a jó nevelőmunka alapján a zenét szerető, értő, szívesen muzsikáló egyén. Fontos feladatának tekintse a zenei tömegnevelést is. Az iskolai munka során elsősorban meg kell kedveltetni a zenét és a muzsikálást. Ügyelni kell, arra, hogy az önként vállalt hangszeres tanulással ne terheljük túl a gyermekeket és ne hajszoljuk teljesíthetetlen feladatokra, öncélú produkciókra. A kirakat eredmények helyét az elmélyült, tudatos, stílusos, szépen megformált muzsikálásnak kell elfoglalnia. Törekedni kell arra, hogy olyan előadási darabokat válasszon, amelyek fejlesztik a tanulók zenei ízlését, stílusismeretét, látókörét, nem túl nehezek és a tanulók fejlettségi fokának megfelelőek.

29 Különös gonddal kell foglalkozni a zenei pályára készülő B tagozatos tanulókkal- Ezért rendszeres kapcsolatot kell tartani a tanszakvezetővel, a szakértővel, az illetékes zeneművészeti szakközépiskola tanszakával, hogy megismerje az ott folyó munkát és a felvételi követelményeket. Az utolsó éves zenei pályára, illetve továbbtanulásra jelentkező tanulók felvételi vizsgájához adjon meg minden segítséget, természetesen a szülők segítségét figyelembe véve. A zeneiskola igazgatójának kérésére készítse el a továbbtanulásra jelentkezett tanuló főtárgyi és szolfézs-zeneelméleti jellemzését. A hangszeres, illetve főtárgyi tanár kísérje állandó figyelemmel növendékei szolfézs, kamarazenei, zeneirodalmi fejlődését, a közismereti iskolai előmenetelét. A szolfézstanár időnként érdeklődjön a tanuló főtárgyi előmeneteléről. A pedagógus jogai és kötelességei A pedagógus alapvető feladata a rábízott gyermekek, tanulók nevelése, tanítása. Ezzel összefüggésben kötelessége különösen, hogy: - gyermekek, tanulók fejlődését figyelemmel kísérje és elősegítse, - a szülőket és a tanulókat az őket érintő kérdésekről rendszeresen tájékoztassa, a szülőt figyelmeztesse, ha gyermeke jogainak megóvása vagy fejlődésének elősegítése érdekében intézkedést tart szükségesnek, - a szülő és a tanuló javaslataira, kérdéseire érdemi választ adjon, - nevelő-oktató tevékenységében, a tanítás során a tájékoztatást és az ismereteket tárgyilagosan és többoldalúan nyújtsa - a gyermekek, tanulók, emberi méltóságát és jogait tartsa tiszteletben, - a pedagógust munkakörével összefüggésben megilleti a jog, hogy a foglalkozási ill. pedagógiai program alapján az ismereteket, a tananyagot, a nevelés és tanítás módszereit megválassza, - a szakmai munkaközösségek véleményének meghallgatásával megválassza az alkalmazott taneszközöket, tankönyveket és tanulmányi segédleteket, - irányítsa és értékelje a gyermekek, tanulók munkáját, - minősítse a tanulók tudását, - hozzájusson a munkájához szükséges ismeretekhez, - a nevelőtestület tagjaként rész vegyen a nevelési-oktatási intézmény foglalkozási, illetve pedagógiai programjának tervezésében és értékelésében, gyakorolja a nevelőtestület tagjait megillető jogoskat, - a szakmai ismereteit tudását szervezett továbbképzésben való részvétel útján gyarapítsa, rész vegyen pedagógiai kísérletekben, tudományos kutatómunkában, - szakmai egyesületek, kamarák tagjaként vagy képviseletében részt vegyen helyi, regionális és országos közoktatással foglalkozó testületek munkájában, - személyét, mint a pedagógusközösség tagját megbecsüljék, személyiségi jogait tiszteletben tartsák, nevelői, oktatói tevékenységét elismerjék.

ELEKTROAKUSZTIKUS ZENE

ELEKTROAKUSZTIKUS ZENE 1 ELEKTROAKUSZTIKUS ZENE AZ ALAPFOKÚ ELEKTROAKUSZTIKUS ZENE OKTATÁS CÉLRENDSZERE ÉS FUNKCIÓI Az alapfokú művészetoktatás követelménye és tantervi programja keretében folyó elektroakusztikus zenei nevelés

Részletesebben

Pedagógiai Program 2018

Pedagógiai Program 2018 Pedagógiai Program 2018 Zeneművészeti ág A) KLASSZIKUS ZENE I. Fejezet AZ ALAPFOKÚ ZENEOKTATÁS CÉLRENDSZERE ÉS FUNKCIÓI Az alapfokú művészetoktatás követelménye és tantervi programja keretében folyó zenei

Részletesebben

KLASSZIKUS ZENE A KÉPZÉS STRUKTÚRÁJA. Hangszeres és vokális tanszakok egyéni képzés

KLASSZIKUS ZENE A KÉPZÉS STRUKTÚRÁJA. Hangszeres és vokális tanszakok egyéni képzés 1 KLASSZIKUS ZENE AZ ALAPFOKÚ ZENEOKTATÁS CÉLRENDSZERE ÉS FUNKCIÓI Az alapfokú művészetoktatás követelménye és tantervi programja keretében folyó zenei nevelés alkalmat ad az érdeklődő és fogékony tanulók

Részletesebben

1. Általános rendelkezések 1.

1. Általános rendelkezések 1. Kerepes Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2010. (XI.26.) rendelete a Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakszolgálat művészetoktatási

Részletesebben

MIKEPÉRCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 16/2005. (IX.12.) SZ. KT RENDELETE

MIKEPÉRCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 16/2005. (IX.12.) SZ. KT RENDELETE MIKEPÉRCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 16/2005. (IX.12.) SZ. KT RENDELETE az oktatási térítési díjak és tandíjak megállapításának szabályairól Mikepércs Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

(az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY TÁNCMŰVÉSZET. tanuló részére

(az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY TÁNCMŰVÉSZET. tanuló részére Sorszám: (az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY TÁNCMŰVÉSZET részére Ez a bizonyítvány 40 számozott oldalból áll. Látta: OM Tanügyigazgatási Főosztály

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI Szervezeti és Működési Szabályzat Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100 534 Készítette: Boldog István, igazgató Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2. A

Részletesebben

(2) Mentesül a térítési díj fizetési kötelezettség alól a hátrányos helyzetű tanuló a Közokt. tv (2) bekezdése alapján.

(2) Mentesül a térítési díj fizetési kötelezettség alól a hátrányos helyzetű tanuló a Közokt. tv (2) bekezdése alapján. Tápiószecső Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2010 (IV.30.) önkormányzati rendelete a közoktatásban alkalmazandó térítési-, illetve tandíjak helyi szabályozásáról Tápiószecső Nagyközség

Részletesebben

TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA

TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA CISZTERCI SZENT MARGIT ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA PÉCS 1 KOLLÉGIUMI TÉRÍTÉSI DÍJ Azon kollégisták számára fizetendő, akik nappali oktatás munkarendje

Részletesebben

Örömhír Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÉRÍTÉSI DÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZATA. Érvényes: szeptember 1-től

Örömhír Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÉRÍTÉSI DÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZATA. Érvényes: szeptember 1-től Örömhír Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÉRÍTÉSI DÍJ FIZETÉSI SZABÁLYZATA 1 Érvényes: 2016. szeptember 1-től Általános rendelkezések A szabályzat hatálya kiterjed az Örömhír Általános iskola

Részletesebben

I. fejezet A rendelet célja. A rendelet hatálya 2.

I. fejezet A rendelet célja. A rendelet hatálya 2. Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2011.(XI. 10.) rendelete a Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Zeneművészeti és Táncművészeti Intézmény művészetoktatási térítési díjáról és tandíjáról

Részletesebben

(Egységes szerkezetben a módosításról szóló 8/2007. (VI. 28.)önkormányzati rendelettel.)

(Egységes szerkezetben a módosításról szóló 8/2007. (VI. 28.)önkormányzati rendelettel.) Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselőtestületének 20/2005. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a térítési díj- és tandíjfizetési kötelezettség helyi szabályozásáról (Egységes szerkezetben a módosításról

Részletesebben

Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008. (I. 31.) önkormányzati RENDELETE

Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008. (I. 31.) önkormányzati RENDELETE Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2008. (I. 31.) önkormányzati RENDELETE A Lőrinci Város Önkormányzata fenntartásában működő nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési és tandíjak

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014. szeptember 1. Tartalomjegyzék I. AZ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS CÉLJA ÉS FELADATA 1/a A zenei oktatás cél és feladatrendszere 1/b

Részletesebben

TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA

TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA CISZTERCI SZENT MARGIT ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS KOLLÉGIUM TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA PÉCS 1 KOLLÉGIUMI TÉRÍTÉSI DÍJ Azon kollégisták számára fizetendő, akik nappali

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 14/2011.(VI.29.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: az alapfokú művészeti oktatásban részesülő tanulók térítési

Részletesebben

HELYI TANTERV A 27/1998. (VI. 10.) MKM RENDELET 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE ALAPJÁN, A 2011/2012. TANÉVTŐL KIFUTÓ RENDSZERBEN MEGVALÓSULÓ KÉPZÉSBEN

HELYI TANTERV A 27/1998. (VI. 10.) MKM RENDELET 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE ALAPJÁN, A 2011/2012. TANÉVTŐL KIFUTÓ RENDSZERBEN MEGVALÓSULÓ KÉPZÉSBEN IKT.SZ.: K235/A/2013 HELYI TANTERV A 27/1998. (VI. 10.) MKM RENDELET 1. SZÁMÚ MELLÉKLETE ALAPJÁN, A 2011/2012. TANÉVTŐL KIFUTÓ RENDSZERBEN MEGVALÓSULÓ KÉPZÉSBEN 1.1 Az alapfokú művészetoktatás követelményei

Részletesebben

Különös közzétételi lista es tanév

Különös közzétételi lista es tanév Különös közzétételi lista 2016-2017-es tanév Jogszabályi háttér: 229/2012 (VIII.28.) Kormány rendelet Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2400 Dunaújváros, Március 15.tér

Részletesebben

A Festetics György Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Pedagógiai Programja

A Festetics György Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Pedagógiai Programja A Festetics György Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Pedagógiai Programja BEVEZETÉS: A 3/2011. (I.26.) NEFMI Rendelet értelmében a 27/1998. (VI.10.) MKM Rendelet 1. sz. melléklete kiegészül

Részletesebben

Zeneművészeti ág - egyéni képzés

Zeneművészeti ág - egyéni képzés Budapest XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában fizetendő Térítési díjak és tandíjak mértéke a 2015/16. tanévre 1 Zeneművészeti ág - egyéni képzés egy művészeti ágban, heti

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének április 28-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének április 28-i ülésére Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. április 28-i ülésére Tárgy: Az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben alkalmazandó térítési

Részletesebben

Különös közzétételi lista es tanév

Különös közzétételi lista es tanév Különös közzétételi lista 2018-2019-es tanév Jogszabályi háttér: 229/2012 (VIII.28.) Kormány rendelet Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2400 Dunaújváros, Március 15.tér

Részletesebben

Az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak térítési díj, ill. tandíj összegének megállapításával kapcsolatos vezetői utasítás

Az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak térítési díj, ill. tandíj összegének megállapításával kapcsolatos vezetői utasítás Az Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak térítési díj, ill. tandíj összegének megállapításával kapcsolatos vezetői utasítás 2012/2013-es tanév A 18 éven aluli tanulók térítési díja

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya 1 Martonvásár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2012. (XI. 28.) rendelete a Művészeti Iskolában alkalmazott térítési díj és tandíjfizetési kötelezettség megállapításának szabályairól Martonvásár

Részletesebben

38/2004. (VIII. 31.) RENDELETE

38/2004. (VIII. 31.) RENDELETE SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 38/2004. (VIII. 31.) RENDELETE a Bocskai István Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tanulói által fizetendő térítési és tandíjak fizetéséről és

Részletesebben

15/1998. (VII. 27.) RENDELETE

15/1998. (VII. 27.) RENDELETE ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 15/1998. (VII. 27.) RENDELETE BUDAPEST III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL FENNTARTOTT NEVELÉSI- OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN ALKALMAZANDÓ

Részletesebben

A rendelet hatálya. Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások. A térítési és tandíjfizetési kötelezettség

A rendelet hatálya. Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások. A térítési és tandíjfizetési kötelezettség om Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2011. (I.21.) számú rendelete az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben alkalmazandó térítési díjak és tandíjak megállapításának

Részletesebben

BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola. Szervezeti és Működési Szabályzata

BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola. Szervezeti és Működési Szabályzata A BKF Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Szervezeti és Működési Szabályzata - 1 - I. Általános rendelkezések 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat (a továbbiakban SZMSZ) célja és jogszabályi alapja:

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 18/2009. (VI. 26.) számú R E N D E L E T E

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 18/2009. (VI. 26.) számú R E N D E L E T E Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 18/2009. (VI. 26.) számú R E N D E L E T E A térítési és

Részletesebben

Kivonat. FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2007.(IX. 03.) Önk. rendelete

Kivonat. FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2007.(IX. 03.) Önk. rendelete Kivonat Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2007. augusztus 30- án megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2007.(IX.

Részletesebben

TÉRÍTÉSI DÍJ ÉS TANDÍJ FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGRŐL

TÉRÍTÉSI DÍJ ÉS TANDÍJ FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGRŐL Kolping Katolikus Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium 8105 Pétfürdő, Hősök tere 10., Telefon: 88/476-211, fax: 88/476-042 Adószám: 18926631-1-19 OM 100522 E-mail: kolping@kolpingpet.hu TÉRÍTÉSI

Részletesebben

A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat fenntartásában működő. b.) általános iskolára, és alapfokú művészetoktatási intézményre,

A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat fenntartásában működő. b.) általános iskolára, és alapfokú művészetoktatási intézményre, SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2005.(X. 19.) számú rendelete a térítési díj és a tandíj összege megállapításának szabályairól A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola Térítési- és Tandíj Szabályzata a 8/2014. (X.10.) KLIK elnöki utasítás alapján

Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola Térítési- és Tandíj Szabályzata a 8/2014. (X.10.) KLIK elnöki utasítás alapján Martonvásári Alapfokú Művészeti Iskola Térítési- és Tandíj Szabályzata a 8/2014. (X.10.) KLIK elnöki utasítás alapján I. Fejezet Általános rendelkezés 1. (1) A Szabályzat célja A Szabályzat célja, hogy

Részletesebben

HÁZIREND. Bartók Béla Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola. Székhely: 2600 Vác, Konstantin tér 8. OM azonosítója: 040015

HÁZIREND. Bartók Béla Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola. Székhely: 2600 Vác, Konstantin tér 8. OM azonosítója: 040015 HÁZIREND Bartók Béla Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskola Székhely: 2600 Vác, Konstantin tér 8. OM azonosítója: 040015 1. BEVEZETŐ... 3 1.1. A Házirend területi hatálya... 3 1.2. A Házirend személyi hatálya...

Részletesebben

Egységes szerkezetbe foglalt alapító okirat

Egységes szerkezetbe foglalt alapító okirat 1, 2 VÁROSI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Egységes szerkezetbe foglalt alapító okirat 3 Törzsszám: 634410 Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 290/1999.(X. 28.) KT. számú határozata, az államháztartásról

Részletesebben

(az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ZENEMŰVÉSZET KLASSZIKUS ZENE JAZZ-ZENE.

(az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ZENEMŰVÉSZET KLASSZIKUS ZENE JAZZ-ZENE. Sorszám: (az iskola hosszú bélyegzője) OM azonosító BIZONYÍTVÁNY ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ZENEMŰVÉSZET KLASSZIKUS ZENE JAZZ-ZENE részére Ez a bizonyítvány 24 számozott oldalból áll. Látta: OM

Részletesebben

KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 19/2006. ( VIII.23. ) rendelete

KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 19/2006. ( VIII.23. ) rendelete KUNHEGYES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 19/2006. ( VIII.23. ) rendelete az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési és tandíj megállapításának szabályairól

Részletesebben

Térítési/tandíjak befizetésének eljárásrendje TRIOLA AMI 2016/2017. tanév

Térítési/tandíjak befizetésének eljárásrendje TRIOLA AMI 2016/2017. tanév Térítési/tandíjak befizetésének eljárásrendje TRIOLA AMI 2016/2017. tanév A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről valamint a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet figyelembe vételével a TRIOLA Közhasznú

Részletesebben

DUNAHARASZTI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA

DUNAHARASZTI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA Dunaharaszti Város Önkormányzata DUNAHARASZTI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRATA 1 Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 8. (4) és (5) bekezdésében

Részletesebben

AZ ENERGETIKAI SZAKGIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM TÉRÍTÉSI- ÉS TANDÍJFIZETÉS SZABÁLYOZÁSA

AZ ENERGETIKAI SZAKGIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM TÉRÍTÉSI- ÉS TANDÍJFIZETÉS SZABÁLYOZÁSA Energetikai Szakgimnázium és Kollégium Készült: 2014. szeptember 01. Térítési- és tandíjfizetés szabályozása Kötelező felülvizsgálat: folyamatosan Verziószám: 1. AZ ENERGETIKAI SZAKGIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM

Részletesebben

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája

Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola. Különös közzétételi listája Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Weiner Leó Zeneiskola Különös közzétételi listája Melléklet a 32/2008. (XI.24.) OKM rendelethez, 10. sz. melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelethez 1. A pedagógusok

Részletesebben

Osztályfőnökök szakmai napja Budapest,

Osztályfőnökök szakmai napja Budapest, Osztályfőnökök szakmai napja Budapest, 2017.03.02. 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról

Részletesebben

Maximális létszám - székhelyen. szaxofon, kürt, harsona. Tangóharmonika. - Népzene hangszeres tanszakai. Citera 5 fő

Maximális létszám - székhelyen. szaxofon, kürt, harsona. Tangóharmonika. - Népzene hangszeres tanszakai. Citera 5 fő 1 VÁROSI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY Egységes szerkezetbe foglalt alapító okirata Törzsszám: 634410 Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete 290/1999.(X. 28.) KT. Számú határozata Gyomaendrőd Város

Részletesebben

VIKÁR SÁNDOR ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

VIKÁR SÁNDOR ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA VIKÁR SÁNDOR ZENEI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA A TÉRÍTÉSI DÍJ- ÉS TANDÍJFIZETÉS MÉRTÉKE ÉS RENDJE 2018. SZEPTEMBER 1-TŐL A Nyíregyházi Tankerületi Központ a 2018/2019-es tanévben a Vikár Sándor Zenei Alapfokú

Részletesebben

ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2017/2018. tanév

ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2017/2018. tanév ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2017/2018. tanév Telephelyek Székhely Pedagógusok létszáma és végzettsége - 2 fő rajz - 1 fő drámapedagógus - 4 fő tánc Oktatott tantárgyak Összlétszám Csoportok száma - vizuális

Részletesebben

14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje:

14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje: 14. Az osztályozó vizsga tantárgyankénti, évfolyamonkénti követelményei, a tanulmányok alatti vizsgák tervezett ideje: Kivonat intézményünk Pedagógia Programjából: 2.8.1. A magasabb évfolyamba lépés feltételei

Részletesebben

KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2013/2014. évi feladatterve OM azonosító: 100760

KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2013/2014. évi feladatterve OM azonosító: 100760 KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2013/2014. évi feladatterve OM azonosító: 100760 Kétegyháza, 2013. szeptember 02. Készítette: Halmi Zoltán intézményvezető KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 2013/2014.

Részletesebben

Térítési díjak, tandíjak

Térítési díjak, tandíjak Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzat képviselő-testületének a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium tanulóinak térítési díj és tandíj fizetési kötelezettségéről szóló 16/2011. (VI.21.), 15/2010.

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelete az önkormányzati nevelési-oktatási intézményekben szedhető térítési díjakról és tandíjakról 1 Makó Város Önkormányzat

Részletesebben

2015/2016 Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kecskemét A térítési díj és a tandíj fizetésének szabályozása

2015/2016 Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kecskemét A térítési díj és a tandíj fizetésének szabályozása 1 2015/2016 Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kecskemét A térítési díj és a tandíj fizetésének szabályozása 2 I. Általános rendelkezések Jelen Szabályzat a Klebelsberg

Részletesebben

Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2012. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2012. (IX. 5.) önkormányzati rendelete Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2012. (IX. 5.) önkormányzati rendelete az önkormányzat fenntartásában működő köznevelési intézményben igénybe vett szolgáltatásokért fizetendő térítési

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 18/2005. (X. 21.) számú R E N D E L E T E. A térítési díj és tandíjfizetés szabályairól

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 18/2005. (X. 21.) számú R E N D E L E T E. A térítési díj és tandíjfizetés szabályairól Marcali Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 Hatályos: 2011. január 21-től MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 18/2005. (X. 21.) számú R

Részletesebben

AZ ISKOLÁBA JELENTKEZŐ TANULÓK FELVÉTELÉNEK ELVEI

AZ ISKOLÁBA JELENTKEZŐ TANULÓK FELVÉTELÉNEK ELVEI AZ ISKOLÁBA JELENTKEZŐ TANULÓK FELVÉTELÉNEK ELVEI Belépés az iskolába (jogviszony létesítése) A Kertvárosi Katolikus Általános Iskola városi beiskolázású. A fenntartó határozza meg a beiskolázás mértékét.

Részletesebben

Pásztó Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 10/2006./II. 15./ rendelete

Pásztó Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 10/2006./II. 15./ rendelete Pásztó Város Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2006./II. 15./ rendelete az önkormányzati fenntartású közoktatási intézményekben igénybe vett szolgáltatásokért fizetendő térítési díjak és tandíjak megállapításának

Részletesebben

A pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 25/2011. (IX.26.) önkormányzati rendelet 1. -a helyébe a következő rendelkezés lép:

A pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 25/2011. (IX.26.) önkormányzati rendelet 1. -a helyébe a következő rendelkezés lép: Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2012. (X.09.) önkormányzati rendelet a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 25/2011. (IX.26.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 34/2012.(IX.28.) önkormányzati rendelete

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 34/2012.(IX.28.) önkormányzati rendelete Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 34/2012.(IX.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat által fenntartott köznevelési intézményekben fizetendő térítési díjakról és tandíjakról Miskolc Megyei Jogú

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 7/2006. (II.23.) KGY. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 7/2006. (II.23.) KGY. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 7/2006. (II.23.) KGY r e n d e l e t e a nevelési-oktatási és az alapfokú művészetoktatási intézményekben a tanulók által fizetendő költségtérítésről és tandíjról,

Részletesebben

ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév

ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév Telephelyek Székhely ABIGÉL TÖBBCÉLÚ INTÉZMÉNY 2013/2014 tanév Pedagógusok létszáma és végzettsége - 1 fő rajztanár - 1 fő drámapedagógus - 5 fő tánctanár Oktatott tantárgyak Összlétszám Csoportok száma

Részletesebben

RENDELET. Törvényi előírások. Részletek a 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendeletből

RENDELET. Törvényi előírások. Részletek a 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendeletből RENDELET Törvényi előírások Részletek a 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendeletből A térítési díj-fizetési kötelezettség 35. (1) Az állami szerv, az állami felsőoktatási intézmény, az önkormányzat és az önkormányzati

Részletesebben

2014/2015 tanév. Jelenleg a Dunaföldvári Alapfokú Művészeti Iskolában 8 pedagógus végzi a munkáját:

2014/2015 tanév. Jelenleg a Dunaföldvári Alapfokú Művészeti Iskolában 8 pedagógus végzi a munkáját: Dunaföldvári Bölcskei Madocsai Általános Iskola, Gimnázium és Szakiskola Dunaföldvári Alapfokú Művészeti Iskola 7020 Dunaföldvár, Templom u. 9. 75/541-247, Tel /Fax: 75/541-013 OM 201167 2014/2015 tanév

Részletesebben

Leopold Mozart Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Szervezeti és Működési Szabályzata. Lezárva: 2009. szeptember 1-jén

Leopold Mozart Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Szervezeti és Működési Szabályzata. Lezárva: 2009. szeptember 1-jén A Leopold Mozart Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata Lezárva: 2009. szeptember 1-jén A Leopold Mozart Zeneiskola a 11/1994. MKM r. 51. (6) bek. értelmében

Részletesebben

853112-1 Sajátos nevelési igényű (a megismerő funkciók vagy a viselkedés

853112-1 Sajátos nevelési igényű (a megismerő funkciók vagy a viselkedés ALAPÍTÓ OKIRAT 3. sz. melléklet A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése az 1992. évi XXXVIII. törvény 87. és 90. -a alapján az alábbi alapító okiratot adja ki: 1. Költségvetési szerv neve: Kisfaludy

Részletesebben

DUNAVARSÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ERKEL FERENC ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRAT

DUNAVARSÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ERKEL FERENC ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRAT DUNAVARSÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ERKEL FERENC ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ALAPÍTÓ OKIRAT Dunavarsány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, mint a Dunavarsány Város Önkormányzat Erkel Ferenc

Részletesebben

A rendelet hatálya. A térítési díj mértéke, és a térítési díjfizetési kötelezettsége

A rendelet hatálya. A térítési díj mértéke, és a térítési díjfizetési kötelezettsége A Szarvasi Önkormányzat 22/2008. (VIII.29) rendeletével módosított 34/2006. (XI. 24.) rendelete a térítési díj- és tandíjfizetési kötelezettség szabályozásáról A közoktatásról szóló többször módosított

Részletesebben

Alapfok: 1-4 évfolyam. b.) Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 7400 Kaposvár, Fő u. 44. Alapfok: 1-4 évfolyam. Alapfok: 1-4 évfolyam

Alapfok: 1-4 évfolyam. b.) Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, 7400 Kaposvár, Fő u. 44. Alapfok: 1-4 évfolyam. Alapfok: 1-4 évfolyam A L A P Í T Ó O K I R A T ált.isk. 5.sz.melléklet Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 319/2000. (IX.21.) számú határozata a Liszt Ferenc Zeneiskola alapító okiratáról. Az államháztartásról szóló

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minőségirányítási Eljárás 1. melléklet ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. december 18-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat a Vecsési

Részletesebben

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév

Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Különös közzétételi lista 2014-2015-ös tanév Jogszabályi háttér: 229/2012 (VIII.28.) Kormány rendelet Az intézmény neve: Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola Címe: 2400 Dunaújváros, Március 15.tér

Részletesebben

b.) az iskolai oktatást kiegészítő pedagógiai szakszolgálatok igénybevétele

b.) az iskolai oktatást kiegészítő pedagógiai szakszolgálatok igénybevétele I. TÉRÍTÉSI DÍJ ÉS A TANDÍJ 1. A térítésmentesen biztosított köznevelési feladatok a.) a kötelező alapfokú- és középfokú oktatás az érettségi megszerzéséig - a tanórai foglalkozás, a heti kötelező időkeret

Részletesebben

F I Z E T E N D Ő T É R Í T É S I D Í J A K, T A N D Í J A K REN D E L K E Z É SE. Szeged, július 04.

F I Z E T E N D Ő T É R Í T É S I D Í J A K, T A N D Í J A K REN D E L K E Z É SE. Szeged, július 04. A S Z E G E D I T U D O M Á N Y E G Y E T E M K Ö Z O K T A T Á S I I N T É Z M É N Y E I B E N I G É N Y B E V E T T S Z O L G Á L T A T Á S O K É R T F I Z E T E N D Ő T É R Í T É S I D Í J A K, T A

Részletesebben

I. A TANÍTÁSI ÉS TANÍTÁSON KÍVÜLI TEVÉKENYSÉG RENDJE A 2014/2015-ös TANÉVBEN

I. A TANÍTÁSI ÉS TANÍTÁSON KÍVÜLI TEVÉKENYSÉG RENDJE A 2014/2015-ös TANÉVBEN 1 I. A TANÍTÁSI ÉS TANÍTÁSON KÍVÜLI TEVÉKENYSÉG RENDJE A 2014/2015-ös TANÉVBEN 1. Az erőforrások miniszterének a 2014-2015-ös tanév rendjéről szóló rendelete értelmében a tanév kezdő napja 2014. szeptember

Részletesebben

Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének 51/2012. (IX.06.) önkormányzati rendelete

Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének 51/2012. (IX.06.) önkormányzati rendelete Lenti Város Önkormányzat képviselő-testületének 51/2012. (IX.06.) önkormányzati rendelete a nevelési-oktatási intézményekben fizetendő térítési díj és tandíj megállapításának szabályairól Lenti Város Önkormányzat

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 6/2011.(II.16.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: Az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben

Részletesebben

Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola

Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola Free Dance Alapfokú Művészeti Iskola KÖTELEZŐEN FELÜLVIZSGÁLT TANÜGYI DOKUMENTUM MÓDOSÍTOTT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA OM: 201048 2015. Szervezeti és Működési Szabályzat oldal 1 Bevezető Az intézmény

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2010. (VII.02.) önkormányzati rendelete a köznevelési 1 intézményekben fizetendő térítési díj és tandíj megállapításának szabályairól Zalaegerszeg Megyei

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a HUMÁN ÜGYEK Bizottságának 2011. augusztus 23-ai ülésére

ELŐTERJESZTÉS a HUMÁN ÜGYEK Bizottságának 2011. augusztus 23-ai ülésére Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: Sz-481/2011. ELŐTERJESZTÉS a HUMÁN ÜGYEK Bizottságának 2011. augusztus 23-ai ülésére Tárgy: A József Attila Általános Iskola és AMI Helyi

Részletesebben

2.) Telephelyek: a.) Kisfaludy Utcai Tagiskola, 7400 Kaposvár, Kisfaludy u. 26. Évfolyamok száma: Előkészítő: 1 évfolyam. Alapfok: 1-4 évfolyam

2.) Telephelyek: a.) Kisfaludy Utcai Tagiskola, 7400 Kaposvár, Kisfaludy u. 26. Évfolyamok száma: Előkészítő: 1 évfolyam. Alapfok: 1-4 évfolyam A L A P Í T Ó O K I R A T Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 319/2000. (IX.21.) számú határozata a Liszt Ferenc Zeneiskola alapító okiratáról. Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény,

Részletesebben

Térítési díjak és a tandíj fizetésének szabályozása

Térítési díjak és a tandíj fizetésének szabályozása Térítési díjak és a tandíj fizetésének szabályozása a KHT. által fenntartott intézmények iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képzéseinél. 2008. szeptember 1-től érvényes Szeged, 2008. június 15.

Részletesebben

TANDÍJ és TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZAT

TANDÍJ és TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZAT Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Kiskunhalas Áchim András u. 1. TANDÍJ és TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZAT Hatályos: 2015. január 1-től Kerpits Miklós EKIF elnök Tóth Tibor Győző igazgató TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Fonyódi Tankerülete 138003 Fonyódi Alapfokú Művészeti Iskola 8640 Fonyód, Bartók B. u. 22. Tel.: 85/560-264, e-mail:zeneiskola@fonyod.hu Fonyódi Alapfokú Művészeti

Részletesebben

Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Móra Ferenc Felnőttoktatási Gimnáziuma

Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Móra Ferenc Felnőttoktatási Gimnáziuma Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Móra Ferenc Felnőttoktatási Gimnáziuma TÉRÍTÉSI DÍJ- ÉS TANDÍJFIZETÉSI SZABÁLYZAT 2014. április 6725 Szeged, Kálvária sgt. 84 62/551-548 OM azonosító: 200917 www. mffg.hu

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tartalomjegyzék I. AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI... 3 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (SZMSZ) CÉLJA, JOGI ALAPJA ÉS HATÁLYA... 3 2. AZ INTÉZMÉNY JELLEMZŐI, JOGÁLLÁSA...

Részletesebben

KAPRONCZAI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. ALAPÍTÓ OKIRAT (XIV. számú módosítása)

KAPRONCZAI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. ALAPÍTÓ OKIRAT (XIV. számú módosítása) KAPRONCZAI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA 7900 Szigetvár, Széchenyi u. 37/1 Tel/Fax.: +36 73 510-407;+36 30 641 3859 E-mail: balazs@kapronczai.hu; www.kapronczai.hu ALAPÍTÓ OKIRAT (XIV. számú módosítása) 1.Az

Részletesebben

Belvárosi Általános Iskola és Mûvészetek Iskolája. Logopédiai és Gyógytestnevelési Szakszolgálat

Belvárosi Általános Iskola és Mûvészetek Iskolája. Logopédiai és Gyógytestnevelési Szakszolgálat ALAPÍTÓ OKIRAT Belvárosi Általános Iskola és Mûvészetek Iskolája, Logopédiai és Gyógytestnevelési Szakszolgálat Az intézmény neve: Belvárosi Általános Iskola és Mûvészetek Iskolája Logopédiai és Gyógytestnevelési

Részletesebben

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény fenntartója: a fenntartó székhelye: a fenntartó képviselője:

Részletesebben

Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Egry József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola INTÉZMÉNYI KÖZZÉTÉTELI LISTA 1. A fenntartó által engedélyezett osztályok, csoportok száma A 2018/2019-es tanévben, az általános iskolai feladatellátás keretében a fenntartó 8 évfolyamon 16 osztály indítását

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK a térítési díj és tandíj összegének megállapításáról 31/2012. (IX. 08.) sz. önkormányzati R E N D E L E T E 1 Az önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ megállapítása és elrendelése a 2013/2014-es tanévben

TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ megállapítása és elrendelése a 2013/2014-es tanévben TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ megállapítása és elrendelése a 2013/2014-es tanévben a: a térítési díj és tandíj fizetés mértéke és rendje a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában hatálya: 2013.

Részletesebben

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 001/1-14/2009. Tárgy: jkv-i kivonat

Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 001/1-14/2009. Tárgy: jkv-i kivonat Abony Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2740 Abony, Kossuth tér 1. 001/1-14/2009. Tárgy: jkv-i kivonat Készült: Abony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. április 30-i üléséről. Napirend:

Részletesebben

Alapító okirat. Alaptevékenysége: 852010 Alapfokú oktatás

Alapító okirat. Alaptevékenysége: 852010 Alapfokú oktatás Alapító okirat Berhida Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. (1) bekezdés g) pontja, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. -a,

Részletesebben

KÓSA GYÖRGY VÁROSI ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI- ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

KÓSA GYÖRGY VÁROSI ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI- ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA KÓSA GYÖRGY VÁROSI ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI- ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2013 2 Tartalomjegyzék I. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja és hatálya... 3 II. Az intézmény jellemzői,

Részletesebben

TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ megállapítása és elrendelése a 2012/2013-As tanévben

TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ megállapítása és elrendelése a 2012/2013-As tanévben TÉRÍTÉSI DÍJ, TANDÍJ megállapítása és elrendelése a 2012/2013-As tanévben a: a térítési díj és tandíj fizetés mértéke és rendje a Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában hatálya: 2012.

Részletesebben

Ságvár Község Polgármestere 8654 Ságvár, Fő u / Fax: 84/ MEGHÍVÓ

Ságvár Község Polgármestere 8654 Ságvár, Fő u / Fax: 84/ MEGHÍVÓ Ügyszám: 326-28/2011. Napirend: Ságvár Község Polgármestere 8654 Ságvár, Fő u. 16. 84/380-013 Fax: 84/380-256 E-mail: polgarmester@sagvar.hu MEGHÍVÓ Ságvár, Som és Nyim községek képviselő-testületei 2011.

Részletesebben

Szegedi SzC Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Szegedi SzC Gábor Dénes Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Jelen szabályzat kiadásának jogi alapja: nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban Nkt.) 83. (2) bekezdés c) pontjában foglaltak alapján a fenntartó határozza meg a köznevelési intézmény

Részletesebben

A /2011.(V.25.) számú határozat 1/A melléklete 4-170/3/2011. ALAPÍTÓ OKIRAT módosítás

A /2011.(V.25.) számú határozat 1/A melléklete 4-170/3/2011. ALAPÍTÓ OKIRAT módosítás A /2011.(V.25.) számú határozat 1/A melléklete 4-170/3/2011. ALAPÍTÓ OKIRAT módosítás Herend Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Herendi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4-170/2/2011.

Részletesebben

Hatályos: év október hó 1. napjától

Hatályos: év október hó 1. napjától HELYI ÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT Óbudai Almáskert Óvoda Hatályos: 2016. év október hó 1. napjától Az Óbudai Almáskert Óvoda köznevelési intézményben a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak

Részletesebben

PERBÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ALAPÍTÓ OKIRAT ISKOLA

PERBÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ALAPÍTÓ OKIRAT ISKOLA PERBÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ALAPÍTÓ OKIRAT ISKOLA Perbál Község Önkormányzat Képviselő-testülete a rendelkezésre álló dokumentumok és a Magyar Köztársaság 2008. évi CV. törvény 2..(2) bekezdése és a 4.

Részletesebben

A térítési díj, a tandíj, egyéb díjfizetési kötelezettségek jogcímei és mértékei, továbbá az egy főre megállapított díjak mértéke, a fenntartó által

A térítési díj, a tandíj, egyéb díjfizetési kötelezettségek jogcímei és mértékei, továbbá az egy főre megállapított díjak mértéke, a fenntartó által A térítési díj, a tandíj, egyéb díjfizetési kötelezettségek jogcímei és mértékei, továbbá az egy főre megállapított díjak mértéke, a fenntartó által adható kedvezmények, a jogosultsági és igénylési feltételek

Részletesebben

Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola Szarvas, Kossuth tér 3. MUNKATERV. 2013/2014. tanév

Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola Szarvas, Kossuth tér 3. MUNKATERV. 2013/2014. tanév Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola Szarvas, Kossuth tér 3. MUNKATERV 2013/2014. tanév Tanszakvezetők: vonós: Vas István zongora, harmonika: Iváncsó Viola fúvós, ütő: Szabados Tóth Gábor csoportos:

Részletesebben

Szent Tamás Katolikus Általános Iskola Mélykút Rákóczi utca 1-3. TANDÍJ ÉS TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZAT

Szent Tamás Katolikus Általános Iskola Mélykút Rákóczi utca 1-3. TANDÍJ ÉS TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZAT Szent Tamás Katolikus Általános Iskola Mélykút Rákóczi utca 1-3. TANDÍJ ÉS TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZAT Kerpits Miklós EKIF elnök Keresztes József intézményvezető TARTALOMJEGYZÉK 1. A szabályzat célja 2. A

Részletesebben

igazgató (magasabb vezető)

igazgató (magasabb vezető) Földművelésügyi Miniszter a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet a Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégiumnál

Részletesebben