Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Az építési ágazat súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Az építési ágazat súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához"

Átírás

1 Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Az építési ágazat súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához Készült a tagszervezetek és az ÉVOSZ tisztségviselők véleménye alapján Elfogadva az ÉVOSZ Elnökségének egyhangú határozatával. Budapest, október

2 2 Tartalomjegyzék I. Általános helyzetértékelés 3. II. A befektetési, beruházási piac élénkítése 6. III. Az építési vállalkozások tevékenységeinek finanszírozása 7. IV. Közbeszerzés az építési-beruházások területén 10. V. Lakásépítés 13. VI. Építőipari szakképzés, továbbképzés 14. VII. Foglalkoztatás és munkaügy az építőiparban 16. VIII. Az építési hatósági eljárások egyszerűsítése 18. IX. Az építési vállalkozások regisztrációja 22. X. Szabványosítás 23. XI. Melléklet: Az építőipar számokban 24.

3 3 I. Általános helyzetértékelés Az építőipar jelentős szerepet tölt be a nemzetgazdaságokban és az európai gazdaságban. Az Unió GDP csaknem 10%-át állítja elő, és 20 millió munkahelyet biztosít, melyek túlnyomó része mikro- és kisvállalkozásokban található. Az építőipar emellett köztes termékek és az ezzel kapcsolatos szolgáltatások fontos fogyasztója is. Gazdasági jelentősége miatt az építőipar teljesítménye nagymértékben befolyásolhatja a teljes gazdaság alakulását. Az építőipari munka minősége emellett közvetlen hatást gyakorol az európai polgárok életminőségére is. Nem utolsósorban pedig az épületek energiahatékonysága és a gyártás, szállítás, valamint az épületek és infrastruktúrák építéséhez felhasznált termékek esetében megvalósuló forráshatékonyság jelentős hatást gyakorol az energiára, az éghajlatváltozásra és a környezetre. Az ágazat jelentős mértékben hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez azáltal, hogy egyes igen ígéretes területeken például épületek felújítása, infrastruktúra fokozza aktivitását. Mindehhez, megfelelő szakpolitikai intézkedések társulhatnak, melyek hozzájárulnak a kereslet élénkítéséhez és a befektetés ösztönzéséhez. Az építőipari ágazat fontos szerepet tölt be az Európa stratégiának az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésre irányuló célkitűzései megvalósításában. Az építőipar azon ágazatok közé tartozik, amelyeket a legsúlyosabban érintett a pénzügyi és gazdasági válság. Az Európai Unió tagállamaiban januárja és novembere között az építkezések és az infrastrukturális beruházások 16%-kal estek vissza. A magyar építési piacon a recesszió a globális gazdasági válságot megelőzően év elejétől tapasztalható, a gazdasági válság azt felerősítette évhez viszonyítva, az akkori milliárd Ft értékű országos építés-szerelési tevékenység évre 1687 milliárd Ft-ra esett vissza folyó áron. Az elmúlt öt év inflációs folyamatait is figyelve

4 4 mintegy 42%-os a csökkenés. A magánbefektetés ettől jóval nagyobb mértékben tűnt el a hazai piacról. Ezen belül a lakásépítés visszaesése elérte a 70 %-ot, évben mindösszesen új lakás került átadásra, a felújítások száma a t nem haladja meg a kívánatos 400 ezer/év felújítandó lakásszámhoz képest. A recesszió hatására az elmúlt öt évben foglalkoztatottól vált meg az ágazat, így év elejére az összes foglalkoztatottak száma fő alá csökkent, ezen belül az alkalmazotti foglalkoztatás fő körüli. Nagyobb mértékben a vállalkozási és megbízási formában történő foglalkoztatás csökkent. A lánctartozás mértéke év végére becslések szerint elérte a több száz milliárdot, melynek fele valószínűleg sohasem lesz kifizetve, mert mögötte az adós eltűnt, tönkrement, illetve a 3-5 évig elhúzódó gazdasági perek lezártáig újabb cégmegszűnések lehetetlenítik el az összegek megfizetését. A lánctartozás ilyen magas értéke mára már súlyosan kihat az építőanyag-gyártás és -kereskedés, az ágazatot finanszírozó banki gazdálkodásra is. A lánctartozás magas szintje becslések szerint 400 milliárd Ft nem csökken, újratermelődik. Ez a jelenség stabil alvállalkozói és beszállítói struktúrákat tett tönkre és súlyos morális problémákat okozott az ágazatban és beszállítói rendszerében. Az építési ágazat jövedelmezőségi helyzete igen alacsony, összességében az árbevételarányos nyereség mindösszesen 1-2% között mozog. A vállalkozásoknak pénzügyi tartaléka nincs, likviditási helyzete tragikus. Mindezt súlyosbítja, hogy évtől a kereskedelmi bankok az ágazatba tartozó cégek finanszírozását a legkockázatosabbnak ítélik. Nem, vagy csak nehezen teljesíthető feltételekkel finanszírozzák az építési vállalkozások működését. A banki projektfinanszírozás drága, annak ellenére, hogy a teljesítési- és jóteljesítési garanciák árukhoz képest (5-5 %) jóval kisebb kockázatot hordoznak a bankok számára, az árbevétel engedményezés pedig biztos fedezetet jelent a hitelintézetek számára.

5 5 A pénztelenség és különösen a közbeszerzési piacon kialakult irreálisan alacsony árak sok esetben csökkentik a minőségi igényszinteket, azon belül is minőségi problémákhoz vezetnek és növelik a kivitelezési határidőket is. Az uniós forrásból is finanszírozott létesítményeknél a kivitelezők pénzhez jutása elhúzódó, nehézkes. A recesszió elfedi az ágazat régóta meglévő szakmunkaerő problémáit, a szakképzéssel szemben támasztott elvárások háttérbe szorulnak. Az elmúlt 3-4 évben megsokasodott szakági jogszabályváltozások a tőlük elvárt eredményeket egyelőre nem hozzák. Lényegesen nem gyorsultak fel a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások előkészítései, nem csökkentek a teljesítések elfogadása körüli viták és tartozások, nem rövidültek a gazdasági perek, nem csökkent a fekete foglalkoztatás, és nem valósult meg a piac erőteljesebb ellenőrzése sem. A szakmailag megalapozott kormányprogramok (otthonteremtési, energiaracionalizálási) a rendelkezésre álló minimális költségvetési források miatt érdemlegesen nem segítik a piaci kibontakozást. A nagy infrastruktúrafejlesztési programok megvalósultak, újak egyelőre nem indultak. A gyorsan változó szabályozási környezet és a kormányzati kritikus tartózkodó magatartás is hozzájárul ahhoz, hogy a nagy magánbefektetői körök (külföldi és hazai egyaránt) kivárnak, építési beruházási célú megrendeléseik a évhez képest a felére esett vissza. Mindezek következtében az ágazatban egyre kevesebb azon tradicionális vállalkozások száma, melyek határidőre az elvárt minőségben európai színvonalon képesek tervezni, lebonyolítani, kivitelezni és üzemeltetni. A hazai építési piacon tapasztalt recesszió további mélyülését megakadályozó kormányzati intézkedések, a vállalkozások és szakmai szervezetek összefogása egyaránt szükséges ahhoz, hogy a magyar építési piacon működők további térvesztése elkerülhető legyen.

6 6 II. A befektetési-beruházási piac élénkítése Az ismert nemzetgazdasági okok miatt a kormányzat az elmúlt években nem tudott vonzó befektetési feltételeket teremteni és elegendő forrást fordítani, intézkedést tenni a gazdaság élénkítése érdekében. A költségvetési- és magánpénzek közös felhasználásának új konstrukciói nem alakultak ki, ami szűkíti az építőiparral szembeni fizetőképes keresletet. A magánbefektetői, megrendelői kereslet évhez képest felére esett vissza, nagyfokú a kivárás, közte a kormányzati kezdeményezésre való várakozás. Javaslatok 1. Hároméves nemzetgazdasági költségvetési keretszámok kialakítása mentén jogszabályi elkötelezettségre lenne szükség a kiszámíthatóság érdekében a befektetőket és gazdálkodókat legjobban érintő adók- és járulékok területén. A magyarországi piaci, gazdasági lehetőségekkel szembeni bizalmatlanságot fel kell számolnunk, politikai és szabályozási elkötelezettség szükséges a kiszámíthatóság érdekében. 2. Biztos forrásnak az európai uniós pénzek látszanak, melyek gyorsabb lehívása és a még meglévő szabad keret nyertes projektekkel való mielőbbi lekötése az építőipar számára létfontosságú. 3. A középületek energiahatékonyságát javító országos program elfogadása és megvalósítása az építőiparon túlmutató, a kis- és középvállalkozások számára biztos feladatot jelentő kormányzati intézkedés lehetne. 4. Szükségesnek tartjuk és javasoljuk, hogy az építési vállalkozások külföldre jutását, az építési export elősegítését szolgáló kormányzati program készüljön a kereskedelemfejlesztés és a gazdaságdiplomácia lehetőségeit kihasználva.

7 7 III. Az építési vállalkozások tevékenységeinek finanszírozása Probléma felvetése Az alacsony jövedelmezőség és a kereslethiány miatt az építési vállalkozók saját erőből nem tudják előfinanszírozni a munkájukat, sok esetben a cég adminisztratív működését sem. A kereskedelmi bankok olyan kockázatosnak minősítik az építőipart, aminek következtében igen szigorú feltételekkel finanszíroznak és a cégeknek csak töredéke hitelképes. A finanszírozási problémák másik nagy kiváltója az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötés. A év végi jogszabály elrendelte az építőipari fedezetkezelő kötelező alkalmazását, ami a magánmegrendelői piacon jelenleg is hatályos. Ez az intézményrendszer a létesítmények megvalósításának előfinanszírozását követeli meg a vállalkozói lánc minden szintjén, ami többségében teljesíthetetlen. A közbeszerzések terén január 1-től működő szabályozás (az alvállalkozói kifizetés megelőzi azt, hogy megkapja járandóságát a generálkivitelező, illetve fővállalkozó) jó lépés ezen feszültségek enyhítésére, de nem megoldás arra az esetre, ha a beruházás megrendelője nem vagy csak késve fizet. Javaslatok 1. A feltétel nélküli bankgarancia követelmény megtiltása a durva, indokolatlan megrendelői erőfölénnyel való visszaélés elkerülése érdekében. Helyette a feltételekhez kötött, kötelezően elrendelt garancia rendszer melletti vállalkozás a megoldás. 2. A jelenleginél alacsonyabb szinten - összhangban a 36/ OGY határozattal és a január 1-jétől hatályos Közbeszerzési Törvénnyel - kell maximálni a magánmegrendelői szerződésekben is a megrendelő részéről kiköthető garancia mértékeket: teljesítési garancia max. 5 %, a jóteljesítési garancia max. 5 %.

8 8 3. Egyéb megrendelői fizetési biztosíték hiányában a megrendelői fizetési hajlandóság kikényszerítése az elvégzett munkán alapuló díjkövetelés mértékéig megengedő jelzálogjog-bejegyzési lehetőséggel a megrendelő tulajdonában lévő telek- és lakóingatlanokra. 4. A peresített követelések mielőbbi érvényesíthetősége érdekében a gazdasági pereskedésnél a tényállás módosíthatóságának szigorú kezelését el kell rendelni. Az időhúzó, rosszhiszemű pervitel elburjánzását, jelenlegi gyakorlatát az OBT meg kell, hogy szűntesse. A rosszhiszemű pervitel ellen ható iránymutatás kiadását kell kérni az Országos Bírói Tanácstól. A gazdasági perek felgyorsítása értékhatár függvényében az egyszerűsített eljárások lehetőségének tovább gondolása indokolt. 5. Javasoljuk működését kidolgozni és szakmai vita után létrehozni állami tulajdonú faktoráló intézményt. Közbeszerzések keretében végzett építési-szerelési munkák értékének határidőre történő ki nem fizetése esetén lehetne a közmegrendelők felé kiállított számlát faktoráltatni, tisztességes feltételek mellett. 6. Ezzel párhuzamosan legyen lehetőség arra, hogy a 60 napnál nagyobb fizetési késedelem esetén a ki nem fizetett közbeszerzéses számlákat a megrendelő költségére lehessen faktoráltatni. 7. Az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél javasoljuk bevezetni a kötelezően adandó előleg intézményét a beszerzési összegnek legalább 20%-ban, legfeljebb 40%-ában. Első lépésként az uniós forrásokból megvalósuló létesítményeknél lehetne általánossá tenni a kötelező előleg biztosítását. 8. Az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél javasoljuk elrendelni az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötés tilalmát. Irreálisan alacsony árnak minősül többek között - az építőipari ágazati minimális rezsióradíjat el nem érő díjtétellel készített ajánlat. Az adott évre érvényes minimális rezsióradíj értékét az Építőipari

9 Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÉÁPB) határozza meg és egyetértése esetén a munkaügyért felelős ágazati miniszter teszi közzé Javasoljuk a NFÜ és a közreműködő szervezetek működésének, felelősségi rendjének felülvizsgálatát, kiértékelését. Ennek eredményeként számosságuk csökkentését, a támogatás-elbírálási idők rövidítését. 10. Mivel az építőipari fedezetkezelő intézmény rendszere a gyakorlat által igazoltan nem alkalmas a magyarországi lánctartozás csökkentésére, rendkívül bürokratikus és több ponton nem életszerű, ezért az erre vonatkozó jogszabályok teljes körű hatályon kívül helyezését javasoljuk. (külön szakértői anyag áll rendelkezésünkre) 11. Kerüljön előtérbe az építési vállalkozások pénzügyi minősítése. Az adott vállalkozási nagyságrendekhez igazodó, a megrendelőtől és a vállalkozástól független szakértő (pl. bank, adószakértő, könyvvizsgálói kamara, ÉVOSZ) által készített minősítés alapján pénzügyi megbízhatósági besorolása legyen a cégeknek. A közbeszerzési piacon ajánlatot adóknak kötelező legyen a pénzügyi megbízhatósági besorolásban való részvétel. 12. Javasoljuk az állami és magánberuházásoknál egyaránt kötelezően bevezetni a jövőbeni beruházó pénzügyi fedezetének igazolását és fizetési garanciaadási kötelezettségét. 13. Javasoljuk úgy módosítani a PTK.-t és a BTK.-t, hogy addig, amíg a vállalkozói szerződés szerinti teljesítés esetén a beruházó (megrendelő) nem fizette ki a megrendelt szolgáltatás ellenértékét, azt ne vehesse birtokba, illetve amennyiben a kezdeti fedezetigazolás ellenére nem tudja kifizetni a beruházó (megrendelő) a megrendelt szolgáltatás ellenértékét, az szándékos fedezetelvonásként kerüljön megítélésre.

10 10 IV. Közbeszerzés az építési-beruházások területén Probléma felvetése Az építési beruházások közbeszerzési piacán egyre nagyobb feszültséget okoz, hogy az adott létesítmény műszaki tartalma és pénzügyi fedezete között nincs összhang. Az ajánlatkérési dokumentációkban szereplő feladathoz elegendő forrás rendszerint nem áll rendelkezésre és ez sok esetben a megrendelő számára csak az ajánlatok beérkezését követően válik egyértelművé. Különös gondot okoz ez a kései felismerés az uniós források igénybevételével finanszírozandó beszerzéseknél, ahol a megpályázott, esetleg megítélt támogatási összeg csak nehezen és időigényesen változtatható, a műszaki tartalom pedig nem korrigálható a rendelkezésre álló fedezethez. Emellett és az előzőekből következően nyilvánvaló a közmegrendelő felelőssége is az értékelési szempontoknál az ajánlati ár túlhangsúlyozásáért és az irreálisan alacsony áron történő szerződéskötésért. A keresetkorlátos, recessziós piaci viszonyok között megbomlott a vállalkozási szerződésekben vállalt megrendelői vállalkozói kötelmek egyensúlya. A közbeszerzési szerződésminták a megrendelői erőfölényt táplálják és a vállalkozókat olyan vállalásokra kényszerítik, amit a későbbiekben nem képesek teljesíteni. Mindezekkel együtt figyelemmel kell lenni arra, hogy az Európai Unió hogyan dolgozza át a közösség közbeszerzési joganyagát. Az uniós joganyagokban és más nemzetek gyakorlatában (német, osztrák minta) a vállalkozási szerződések jog- és kötelem-tartalma a felek közötti kiegyensúlyozottságot garantálja. Javaslatok 1. Kötelezni kell az építési-beruházási célú közbeszerzőt, hogy az ajánlatkérést megelőzően készülő a beszerzés tárgyára vonatkozó költségkalkulációt a közbeszerzések piacán iránymutató költségbecslési segédletek és a piaci átlagos rezsióradíjak alkalmazásával állítsa össze. Ezt az árat nevezzük a létesítmény mérnök árának.

11 11 2. A létesítmény mérnök árától (vagy az ajánlatok átlagárától) több mint 15%-kal (+-) eltérő ajánlati árú ajánlatokat kötelezően ki kell zárni a versenyből. 3. Az ajánlati ár realitásának megítélésekor az építési eljárás gazdaságosságát, a választott műszaki megoldások vagy egyéb kedvező kivitelezési feltételeket kell figyelembe venni. Egyedül az ár nem dönthet. A legjobb ár-érték arány kiválasztásának elvét kell kötelezően elrendelni az ajánlatkérők felé. 4. A legjobb ár-érték arány kiválasztásának a legjobb módja, hogy olyan kézikönyv szülessen az építőipari tevékenységekkel kapcsolatban - az ÉVOSZ, a gazdasági és a szakági kamarák közreműködésével - amely a törvény mellékleteként, a résztvevők számára egyértelmű eligazítást ad a teljes közbeszerzési folyamatra a kiírástól a döntésig vonatkozóan. Ennek a kézikönyvnek a segítségével az ajánlatkérők igényeik részletes felsorolása által lehetővé válik, hogy olyan ajánlatadót válasszanak, aki nem csak versenyképes árat tud ajánlani, hanem bizonyítani tudja a magas színvonalú, megbízható megvalósításhoz szükséges képességét és szakértelmét is. A kézikönyvben javasoljuk a közbeszerzési eljárások lépéseit figyelembe véve adni a segítséget. Így például: Milyen módon kell egy közbeszerzési műszaki dokumentációt elkészíteni, (szabványok, műszaki tanúsítványok, teljesítmény és funkcionális követelmények, amelyekre célszerű hivatkozni, stb.) Az energiatakarékos építés folyamata legyen külön értékelési szempont. Milyen pénzügyi mutatókat lehet (kell) figyelembe venni a pénzügyi alkalmasság elbírálásánál.

12 Meg kell fogalmazni a referenciák értékelési szempontjait (Nívódíj, Mesterdíj). 12 Milyen speciális bírálati rész-szempontokat célszerű alkalmazni az ajánlat komplex értékeléséhez. Mikor ajánlott a tervezést a kivitelezéssel együtt kiírni. Milyen szerződésteljesítési feltételeket célszerű előírni. 5. Javasoljuk, hogy az építési beruházási célú közbeszerzésekhez az ajánlatadásban érintettek közreműködésével összehangolt, kiegyensúlyozott szerződésminták kidolgozására kerüljön sor, melyek a vállalkozási szerződések kötelező minimális tartalmára irányulnak és ezt a tartalmat a közbeszerzéseknél kötelezően alkalmazni kell, a magánmegrendelések felé pedig a használatát ajánlani. 6. Az EU által finanszírozott projekteknél kötelezően alkalmazott FIDIC szerződési minta és a hazai jogrend összehangolása kiemelt kormányzati/jogalkotói feladat. Az EU országai közül csak Bulgária és hazánk nem tette ezt meg. 7. A legelőnyösebb ajánlat kiválasztásánál az értékelési szempontok között kötelező érvénnyel jelenjen meg a pozitív diszkrimináció, a prémium pont rendszere! Plusz pontokat lehessen kapni az ágazati átlagot meghaladó bértarifák alkalmazása, a rendezett munkaügyi viszonyok esetén, banki pozitív ajánlólevél felmutatásával, kormányzati ágazati párbeszéd bizottságok elvárásainak teljesítése esetén. 8. Az ajánlatkérők felügyeleti szerveinek utóellenőrzéseket kelljen kötelezően tartaniuk bizonyos értékhatár felett, megnyert ár, menet közbeni szerződésmódosítások, tényleges bekerülési ár, stb. tekintetében.

13 13 V. Lakásépítés Probléma felvetése Minden ország nemzeti vagyonának jelentős részét képezi az infrastruktúra és a lakásvagyon. Nem lehet vita tárgya a nemzeti lakásvagyon ezen elemeinek és kiemelten az értékének megőrzése. Ma Magyarországon mintegy 4,2 millió lakás van, és ha elfogadjuk, hogy egy lakásnak legalább száz évig funkcionálnia kell, akkor igaz az, hogy évente legalább 42 ezer lakásnak kellene épülnie. Amennyiben elfogadjuk azt, hogy legalább 10 évente generálisan nagyfelújításra szorulnak a lakások, akkor évente legalább lakás kellene átfogó, nagy felújításban részesíteni. Magyarországon évben ezen feladatoknak csak az egynegyede teljesült mind az új, mind pedig a felújítandó lakások vonatkozásában. Az építőipari vállalkozások közül a legnehezebb helyzetben a lakásépítő cégek vannak, akiknek a piaca s így a teljesítményük is 2006 évhez képest 70%-kal esett vissza. Az építőipari vállalkozások közvetlen piaci értékesítésű lakásépítése 2011 évre teljesen megszűnt. Mindezeken túl hangsúlyoznunk kell, az épített környezet legnagyobb energiapazarlói közé tartoznak a felújításra váró lakások és középületek. Az ÉVOSZ is szükségesnek tartja az átfogó épületrekonstrukciós program kiszélesítését és elegendő állami, költségvetési forrással való megtámogatását. Javaslatok 1. Bármilyen programot is indít a kormány lakástémában, az csak akkor hatásos, ha hosszú, legalább 8-10 éves időtávon kiszámítható és elegendő forrás van mögötte. Csak ilyen időtávba fér bele a lakossági elő-takarékosság, a munkáltató támogatási érdekeltsége, a banki érdekeltség és a költségvetés teherbíró képessége. A programok nyilvánvalóan az első új lakás megszerzésére és a meglévők energiatakarékossági és hőszigetelési problémáinak megoldására kell, hogy irányuljanak.

14 14 2. Az államilag, önkormányzatilag támogatott lakásépítésnél (bérlakásépítésnél) és lakásfelújításnál a minőséget, képességet a támogatott létesítményre kell elvárni, részletszabályokat anyagokra, technológiára a pályázati rendszerben nem célszerű megfogalmazni, hiszen rengeteg anyag, technológia bírhat megfelelőséggel. 3. Javasoljuk magánbefektetők és magán-lakásépítők jelenleg alvó pénzeinek megmozgatására egy olyan ÁFA kedvezmény kidolgozását, mely új épületek építésére vagy a meglévő épületek fenntartására, korszerűsítésre ösztönzi a magánmegrendelői kört. A lakásépítésnek és felújításoknak lendületet adna az ÁFA 5-20%-ra történő mérséklése, amit az engedélyköteles és jogerős építési-felújítási engedéllyel rendelkező létesítményeknél lehetne alkalmazni. 4. Javasoljuk a köztulajdonú (önkormányzati) lakásprogramok beindítását, ahol a meglévő lakások korszerűsítése és az újak megépítése együtt szerepel. VI. Építőipari szakképzés, továbbképzés Probléma felvetése Az EU tagállamaiban a szakképző központokat a régiók az ágazati szociális partnerekkel karöltve tartják fenn. A szakképzés finanszírozásának meghatározó eleme a paritásos ágazati szakképzési alapok létrehozása. Az építőipari szociális partnerei a paritásos alapon szerveződő szakképzési alapok útján bizonyították, hogy képesek megújítani az építőipari szakképzést. A múlt év végén a kormányzat drasztikusan csökkentette a gyakorlati képzőhelyek fejkvótáját, ami az építőiparban súlyos helyzetet eredményez. Hazánkban az építőipari szakképzés teljesítménye sem mennyiségi, sem minőségi szempontból nem felel meg az építési ágazat igényeinek.

15 15 Az elkövetkező években több tízezer szakképzett építőipari munkás fog hiányozni. A válság után beinduló fellendülés megalapozása érdekében meg kell teremteni az építőipar szakmunkaerő igényének minőségi és mennyiségi fedezetét. Javaslatok 1. Az üzemi gyakorlati képzőhelyek tanulói kvótáját javasoljuk visszarendezni, felemelni az építőipari szakmáknál a évi szintre. Erre bőségesen fedezetet nyújt az építési vállalkozások szakképzési alapba befizetett összegének nem az ágazat irányába történő felhasználású része. 2. A szakmunkás keresletre vonatkozó adatfelvételekbe be kell vonni az Ágazati Párbeszéd Bizottság tagjait. Az építőiparban humánerőforrás tervezési munkával regionális szinten szükséges meghatározni, hogy között a tervbe vett EU-, állami-, önkormányzati- és magán építési beruházások összességének kivitelezéséhez az adott térségben mennyivel kell növelni évente és szakáganként a szakiskolák szakképzési kibocsátását. A jövőben célszerűnek látszik a humánerőforrás tervezésen alapuló modell és az MKIK által kidolgozott munkaerő előrejelzési módszer ötvözése az építőipari szakképzés területén. 3. A szakképzés területén nincs területi, regionális koordináció, a finanszírozási rendszer nem ösztönöz, nem teszi megfelelően érdekeltté az intézményeket és az intézmény-fenntartókat a munkaerő-piaci igények figyelembevételére. A szakképzés finanszírozásában hiányzik a különbségeket figyelembe vevő, ösztönző ágazati szemlélet, az ágazati tervezés, elemzés. Erősíteni kell regionális szinten is az ágazati szakszerűséget és ezek koordináltságát.

16 16 4. A szakképzés reformja után is a rendszerben megmaradt az alapvető ellenérdekeltség. Az egyes szakmák beiskolázási keretszámairól jellemzően azok a fenntartók döntenek - lokális, rövidtávú érdekeik szerint - akik éppen a képzési költségek csökkentésében túlzottan érdekeltek. Ezért a munkaerőpiac elvárásaival ellentétben a gyakorlat- és anyag-igényes, ezáltal nyilvánvalóan költségesebb képzéseket a jövőben is elsorvasztják, megszüntetik. 5. Az elmúlt évek során az építőipari cégektől évente befolyt 6-7 milliárd Ft szakképzési hozzájárulásnak csak 10-15%-át forgatták vissza ténylegesen az építőipari szakmák oktatására. Ez megengedhetetlen és fenntarthatatlan. Az EU tagállamaiban működő építőipari paritásos alapok mintájára a szakképzés fenntartói finanszírozási rendszerének átalakítása keretében javasoljuk az építőipari ágazat vállalkozói által kötelezően befizetett 1,5%-os szakképzési hozzájárulás központi forrásainak egy meghatározott részéből egy Építőipari Paritásos Szakképzési Alap létrehozását. Az alapba befolyó pénzügyi források regionális szinten koordinálva az építőipar szociális partnereit is bevonva az irányításába a várható feladatokhoz szükséges szakmunkás-igények alapján legyenek felhasználva. VII. Foglalkoztatás és munkaügy az építőiparban Probléma felvetése A magyar építőiparban foglalkoztatottak helyzete létszámuk csökkenése mellett - nem sokat változott az elmúlt években. Megmaradt a hármas tagoltság: a főfoglalkozásban alkalmazottak mellett az úgynevezett bérelt munkaerő (ennek egy része vállalkozási formában) és a szürke/fekete foglalkoztatottak év elején az összes foglalkoztatott már nem érte el a főt, az alkalmazotti létszám pedig ezen belül 103,7 ezer fő.

17 17 A 2009-ben ötpárti konszenzussal elfogadott országgyűlési határozat, mely az építőipar helyzetének javítását célozta meg, csak részben került végrehajtásra, és nem valósult meg az előírt ellenőrzés sem. Javaslatok 1. Európai mintára és folyamatos EU támogatással kiépült az ágazati párbeszéd bizottságok intézménye, mely az ágazati érdekegyeztetés színtere. Ennek intézményrendszerét esetleges felülvizsgálat mellett- javasoljuk továbbfejleszteni (2009. LXXIV. törvény felülvizsgálata). 2. Az ÉVOSZ kiemelten kezeli az Ágazati Kollektív Szerződést, mely jelenleg is létezik, működik és példaértékűen az országos mértékeket meghaladó ágazati minimál bértarifát is tartalmaz. Nem lehet azonban kellően hatékony, ha ilyen csak az ágazatok elenyésző hányadában létezik. Középtávú célként javasoljuk a kormány részére az ágazati kollektív szerződések rendszerének létrehozását. Ez egyik alappillére lehet a fekete/szürke foglalkoztatottság visszaszorításának, elősegítheti a versenyegyenlősége és növelheti az állami adó- és járulékbevételeket. 3. Az építésügy egyéb területeihez hasonlóan meg kell erősíteni a munkaügyi ellenőrzések hatékonyságát. Csak folyamatos és következetes, nem csak a látványos esetekre épülő munkaügyi ellenőrzés, mely kiterjed a foglalkoztatás minden elemére, képes javítani a morált. 4. Az ÉVOSZ kezdeményezésére az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság jóváhagyta és közzétette az ún. minimális rezsióradíjat, melynél alacsonyabb árnál a legális foglalkoztatás kizárt. Ez ajánlásszerűen megjelent törvényben és kormányrendeletekben, azonban kötelező alkalmazása nélkül az irracionális vállalkozási árak kiszűrése és a legális foglalkoztatottság kikényszerítése nem oldható meg. Nagyobb hangsúlyt kell adni a kötelező szakmai bértarifa táblázat betartásának, ellenőrzésének.

18 18 5. Az építőipari átlagbér alig éri el az országos átlagbér 70%-át, így az itteni munkavállalás presztízse is alacsony. Bár rövidtávon a munkabérek emelkedése árfelhajtó hatású is lehet, hosszabb távon javíthatja a ma sok kívánnivalót hagyó minőségi munkavégzést, a stabil szakmunkásgárda kialakulását és a legális foglalkoztatást. A szakmai marketing szükségszerű erősítéséhez a közszolgálati média, a képzőhelyek és a szakma gyakorlóinak összefogása elengedhetetlen. 6. Bár sok szó esik a béreket terhelő járulékok csökkentéséről, továbbra is ez lehet a legális foglalkoztatottság erősítésének leghatékonyabb eszköze. 7. Javasoljuk, hogy a munkásszállások létesítés és üzemeltetése államilag támogatott és felügyelt program legyen. VIII. Az építési hatósági eljárások egyszerűsítése Probléma felvetése Az építész-tervező társadalom évek óta erőteljesen kritizálta az építési hatósági eljárásokat, hosszadalmasságuk, bürokratizmusuk, alacsony hatékonyságuk miatt. Mivel ez a kritika egybeesett az építési folyamatok más szereplőinek (pl. építtető, kivitelező, stb.) véleményével is, az elégedetlenséget általánosnak, az építési hatósági eljárás racionalizálásra irányuló törekvéseket pedig megalapozottnak kell tekinteni. Mindezeknek nyilvánvalóan szerepük volt abban, hogy a jogalkotási folyamatban sor került a régi államigazgatási törvény, mint általános eljárási szabályozás a régi építési törvény és az egyes különös hatósági eljárási szabályok megújítására. Sajnálatos módon azonban az új törvények annak ellenére, hogy alapelveikben helyes célokat tűztek ki rendelkezései, valamint a végrehajtásukat szabályozó miniszteri rendeletek előírásai végülis nem érték el a kívánt célt, az építési hatósági eljárás a korábbinál nem lett lényegesen racionálisabb, hatékonyabb.

19 19 1. Határidő A régi Építési Törvény szerinti 60 napos egyébként is hosszúnak tekinthető eljárási határidő alól a hatóság kibújik azáltal, hogy hiánypótlási kötelezettséget több ízben, és az elsőfokú eljárás bármely időpontjában előírhatta. Az új jogszabályokban továbbra is megmaradt a 60 napos ügyintézési határidő. A hiánypótlás előírására a régi 8 napos határidő helyett 10 napos határidő szerepel és ez két alkalommal is előírható. A szakhatósági eljárások 15 napos határidejét sem változatták meg az új jogszabályok, sőt még ki is maradt belőlük a korábbi lehetőség, hogy a 15 napos határidő elmulasztása esetén a szakhatósági állásfoglalást megadottnak kell tekinteni. Tovább és érdemben kell csökkenteni az ügyintézési határidőket. 2. Tervtanács Sok esetben feleslegesen bonyolította az engedélyezési eljárást, hogy tervtanácsi állásfoglalást kell beszerezni és becsatolni az építési engedélyezési kérelmekhez, mivel a tervtanácsok olyan véleményező testületek, amelyek tulajdonképpen a tervezés minőségi kérdéseiről nyilatkoznak, többnyire szubjektíven, nem egzakt, érdemi szempontok alapján. Az új jogszabályok sem szüntették meg és nem is korlátozták a tervtanácsi eljárást az elvi jelentőségű kérdésekre (pl. településrendezési, szabályozási tervekre). A tervtanácsi állásfoglalásnál még azt is megengedik az új szabályok, hogy megtiltsák bizonyos épület létesítését olyan területen, ahol egyébként a szabályozási terv ezt lehetővé teszi. A kivitelező és tervező cégek ezen gyakorlati tapasztalatát a Magyar Építész Kamara részben vitatja. Mindezekkel együtt is szükségesnek tartjuk a tervtanácsok, feladat-, hatás- és felelősségkörét a tapasztalatok figyelembevételével aktualizálni. 3. Jogorvoslat Akadályozta az építési beruházások ésszerű időben történő megvalósulását, hogy a régi Építési Törvény szerint az építési munka csak jogerős és végrehajtható engedély alapján kezdhető meg, ugyanakkor azonban az elsőfokú határozat elleni fellebbezés elbírálására (azaz a másodfokú eljárás lefolytatására) nem volt határidő előírva,

20 20 továbbá a másodfokú határozat ellen indítható bírósági eljárás sincs semmiféle időbeli keretek közé szorítva, így gyakorlatilag 3-4 évig is elhúzódhat az építési engedély jogerőssé válása. Ebben a kérdésben sem hozott az új szabályozás lényeges előrelépést, hanem csak részeredményt: - csak a kiemelt jelentőségű beruházásokkal kapcsolatos bírósági eljárásban írtak elő a bíróságok számára kötelező határidőket (8, 30, 90 nap) 4. Ügyfelek Szintén indokolatlanul akadályozta az építési beruházások megvalósulását, hogy a korábbi jogszabály az ügyfél fogalmát olyan tágan határozta meg, amelybe belefértek olyan szervezetek, intézmények is, amelyek az illetéktörvényben biztosított költségmentességük miatt minden anyagi ráfordítás és következmény nélkül jogorvoslattal élhettek az építési engedélyekkel szemben, s ezáltal évekig akadályozhatták annak jogerőre emelkedését, az építkezés megkezdését. Ugyanakkor nem volt ügyfél az engedélyezési eljárásokban tevékenyen részt vevő tervező, így az eljárásban való szerepe szabályozatlan, az egyes ügyintézők önkényes elbírálásának kiszolgáltatott volt. Az új jogszabályok itt is csak részeredményt hoztak, mert - ügyfélnek tekintendő ugyan a tervező, - de továbbra is megmaradt a jogorvoslati joga a társadalmi-, civil szervezeteknek is, sőt mindenki fellebbezhet, aki a döntés által érintett -nek tekinthető. Így tehát még tágabb körben van meg a beavatkozási lehetőség az építési hatósági eljárásba, ami nyilvánvalóan elhúzódáshoz vezet. Javaslatok 1. Az építési engedélyezési, használatbavételi, fennmaradási engedélyezési eljárás időtartama 60 napról 30 napra csökkenjen.

21 2. Hiánypótlási kötelezettség előírása csak egy ízben, a kérelem beérkezésétől számított 8, vagy maximum 10 napon belül legyen lehetőség A hiánypótlási kötelezettség előírása legyen konkrét, egyértelműen végrehajtható, ne csak jogszabályi hivatkozást tartalmazzon. 4. A szakhatósági közreműködési eljárást helyettesítse a tervezői nyilatkozat (amelynek a 37/2007. ÖTM r a szerint úgyis ki kell terjednie tulajdonképpen a szakhatósági kérdésekre is). Amennyiben a tervezői nyilatkozat nem kapna szakhatósági helyettesítő szerepet, a szakhatósági nyilatkozatok beszerzése teljes egészében kerüljön át a tervező feladatkörébe, azzal azonban, hogy a szakhatóságok számára előírt 15 napos határidő elmulasztása esetére ismét kerüljön érvénybe az a régi szabály, hogy ilyenkor az állásfoglalást megadottnak kell tekinteni. 5. A kötelező tervtanácsi eljárás korlátozódjon a területrendezési, településrendezési elvi építési engedélyezési eljárásokra. 6. Az építési tevékenységgel közvetlenül kapcsolatba nem hozható személyek, szervezetek ne minősüljenek ügyfélnek az építési eljárásban, ennek következtében ne legyen jogorvoslati lehetőségük a hatósági határozatokkal szemben. A civil szervezetek ügyfélként csak városépítészeti-, szabályozási tervek különböző fázisaira vonatkozó eljárásokban vehessenek részt. 7. Civil szervezetek illetékmentességének megszüntetése. Az elsőfokú építési határozat elleni jogorvoslati eljárás lefolytatására a jogszabályok adjanak kötelezően betartandó határidőt, amelynek elmulasztása pedig eredményezzen kártérítési felelősséget a hatóságok számára, illetve mulasztásuk esetén az építési engedélyt megadottnak kell tekinteni. Úgyszintén megadottnak lehessen tekinteni azt az építési engedély-kérelmet, ahol a törvényben előírt határidőket az adott hatóság nem tartja be.

22 22 IX. Az építési vállalkozások regisztrációja Probléma felvetése Az ágazatok közül elsőként az építőipar területén sikerült kormányrendeletben rögzíteni a kötelező regisztrációt, ami a piac szereplőinek átláthatóságát növeli. A 95 ezer vállalkozásból azonban a mai napig mindössze 46 ezer vállalkozás tett eleget ezen törvényi kötelezettségének. Javaslat 1. A regisztráció kikényszerítése érdekében, kikerülhetetlenné kell tenni a kamarai regisztrációs számot a lehető legtöbb területen. Kérje a kamarai regisztrációs számot mindenekelőtt: - a NAV éves adóbevallás során - a KAVOSZ a Széchenyi kártya kiadásakor és a hitel folyósíthatóságához - a NFÜ a támogatási pályázat benyújtásakor és az odaítélt összeg folyósítása előtt is - az Exim Bank és az MFB a hitel- és garanciaszerződések megkötéséhez. - a regisztrációs szám feltüntetését a céges papíron, az üzleti levelezés során. 2. Az építőipari vállalkozások kötelező regisztrációjának eddigi tapasztalatait áttekintve indokolt a vonatkozó rendelet továbbfejlesztése. Ennek során a regisztráció szakirányú adatainak bővítése célszerű. Meg kell szüntetni a többszörös regisztrációját az építési cégeknek (alapregisztráció+szakmai), ezeket össze kell hangolni.

23 23 X. Szabványosítás Probléma felvetése A valós műszaki teljesítések elfogadását és elfogadtatását nehezíti, hogy sok esetben irányt szabó, megfelelő műszaki szabványok nem állnak rendelkezésre. Az építési tevékenység, a használt anyagok és technológiák műszaki sokszínűségével, az innovációs folyamatokkal és az uniós gyakorlattal nem tartott lépést a hazai szabványosítás. Minőségi, állékonysági, alkalmazhatósági problémák és viták sokasága jelentkezik az építési piacon. A szabványosítási feladatok koordinált végrehajtásának finanszírozásából gyakorlatilag a magyar állam kivonult. Javaslatok Az Európai Unióban legelterjedtebb szabványok felhasználásával, figyelembe véve a magyar sajátosságokat is, ki kell dolgozni az egymásra épülő műszaki szabványok rendszerét. Az építőipari szakági kivitelezők, tervezők és mérnökök közös munkájára és meghatározóan állami forrásokra van ahhoz szükség, hogy a környezetünkben lévő nemzeti szabványosításokhoz mért magyar lemaradást mielőbb be lehessen pótolni. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az építőipart érintő kérdések megvitatásában és javaslatok kidolgozásában és az elrendelt jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében továbbra is hangsúlyos közreműködést vállal. Budapest, október hó Összeállította: Koji László alelnök

24 24 XI. Melléklet: Az építőipar számokban Építőipari termelés értéke és volumenindexe Év Értéke folyó áron, milliárd Ft Volumenindexe, előző év azonos időszaka=100, ,2 115, ,4 99, ,2 85, ,8 95, ,8 95, ,8 89, ,6 92, I-V. hó 492,0 89,2 Forrás: KSH Gyorsjelentések Alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete az építőiparban és a nemzetgazdaságban, Ft Év Bruttó átlagkereset Építőipar Előző év azonos időszaka= 100,0 Nemzetgazdaság Bruttó átlagkereset Előző év azonos időszaka= 100, Ft 110, Ft 108, Ft 115, Ft 108, Ft 107, Ft 107, Ft 103, Ft 100, Ft 100, Ft 101, Ft 102, Ft 105, I.n.év Ft* 106, Ft 104,4 Forrás: KSH *elvárt béremelés következtében

25 25 Foglalkoztatottak és az alkalmazásban állók létszáma az építőiparban és a nemzetgazdaságban, ezer fő Év Foglalkoztattak száma Építőipar Nemzetgazdaság összesen Építőipar Alkalmazottak száma Előző év azonos időszaka = 100,0 Nemzetgazdaság összesen Előző év azonos időszaka = 100, ,6 3930,1 146,5 106, ,2 100, ,5 3926,2 135,3 92, ,6 98, ,0 3879,4 127,9 94, ,9 100, ,3 3781,9 117,8 92, ,7 96, ,6 3781,2 118,3 100, ,9 101, ,0 3811,9 115,7 97, ,6 99, I.n.év 240,3 3791,3 103,7 94, ,1 99,3 Forrás: KSH Közbeszerzési eljárások alakulása Közbeszerzési A közbeszerzési eljárásokon belül az eljárások építési beruházások Év értéke, száma, aránya, értéke, aránya, száma, db md Ft db % md Ft % , ,1 647,9 57, , ,4 522,3 40, , ,2 799,7 47, , ,8 782,8 51, , ,7 489,8 34, , ,6 868,9* 48, , ,5 786,7 52, ,2 nincs nincs adat adat 680,5** 46,7** Forrás: Közbeszerzési Hatóság *Jogszabályi változás következtében bővült az értékkör ** A Közbeszerzési Hatóság évi időszaki jelentése az építési beruházásokra vonatkozóan csak százalékos érték arányát adta meg az építési beruházásoknak.

26 26 Cégbíróságokon regisztrált vállalkozások számának alakulása az építőiparban Év Építőipar Nemzetgazdaság Építőipar aránya a nemzetgazdaságon belül , , , , ,86 Forrás: KSH Állam által elismert, OKJ szakképesítésen sikeresen vizsgázók létszáma, fő Szakmák I. félév Ács, állványozó, tetőfedő Beton- és vasbetonszerelő Burkoló Épület- és építménybádogos Épületasztalos Festő, mázoló Hő- és hangszigetelő Kőfaragó, épületszobrász Kőműves Szárazépítő Villanyszerelő Víz-, gáz-, fűtésszerelő Útépítő, térburkoló Összesen: Forrás: Nemzeti Munkaügyi Hivatal

A magyar építőipar számokban

A magyar építőipar számokban Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Landesfachverband der Bauunternehmer A magyar építőipar számokban 1. Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton

Részletesebben

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton 2012. évben volt ~1600 Mrd Ft értékkel. 2013-ban

Részletesebben

Az építőipar 2012.évi teljesítménye. Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége

Az építőipar 2012.évi teljesítménye. Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Az építőipar 2012.évi teljesítménye Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Az építőipari termelés alakulása 2012-ben is folytatódott az építőipari termelés 2006 óta tartó csökkenése Az építőipar egésze

Részletesebben

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz

A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz A kkv-k hozzáférése az uniós közbeszerzési piacokhoz Poszler Gergő Európai Bizottság Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóság C/2 csoport Közbeszerzési jog I. A jelen prezentációban szereplő információk

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Az építési ágazat 2015. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Az építési ágazat 2015. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Az építési ágazat 2015. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához Budapest, 2015. március 1 Tartalomjegyzék I. Általános helyzetértékelés

Részletesebben

Válságkezelés építőipar, lakásépítési ágazat

Válságkezelés építőipar, lakásépítési ágazat Válságkezelés építőipar, lakásépítési ágazat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1 2008 a változások éve volt 2004-ben kezdődött Fejlesztők finanszírozása Vevők finanszírozása Állami intézkedések KSH adatok

Részletesebben

Beruházás hatékonyság az építőanyag beszállítások tekintetében

Beruházás hatékonyság az építőanyag beszállítások tekintetében Beruházás hatékonyság az építőanyag beszállítások tekintetében Magyar Beruházás-fejlesztési Társulás Kft. Dr. Nyers Norbert Tudatos település-fejlesztés 214-22 konferencia Siklós Hogyan tudja indítani

Részletesebben

JAVASLATOK a Közbeszerzési Törvény módosításának koncepciójához

JAVASLATOK a Közbeszerzési Törvény módosításának koncepciójához Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ÉVOSZ JAVASLATOK a Közbeszerzési Törvény módosításának koncepciójához Az ÉVOSZ szakértői a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Közbeszerzési Törvény módosítását

Részletesebben

P O L G Á R M E S T E R É T Ő L

P O L G Á R M E S T E R É T Ő L P O L G Á R M E S T E R É T Ő L Száma: 10-5708/2005 Tárgy: Ajánlattételi felhívás Ügyintéző: dr. Ratkay Attila, Paksi Pauletta Melléklet: Felolvasólap minták AJÁNLATTÉTELI PÁLYÁZATI FELHIVÁS (HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

Részletesebben

A külpiacra lépéshez igénybe vehető pályázatok, hitelek, garanciák, egyéb finanszírozási lehetőségek

A külpiacra lépéshez igénybe vehető pályázatok, hitelek, garanciák, egyéb finanszírozási lehetőségek A külpiacra lépéshez igénybe vehető pályázatok, hitelek, garanciák, egyéb finanszírozási lehetőségek Szivi Orsolya 2009. április 20. Budapest Az előadás felépítése Fejlesztési programok, pályázati lehetőségek

Részletesebben

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2011. július 18., hétfő TÁRSADALMI EGYEZTETÉSRE MEGJELENT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése- ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása

Részletesebben

GINOP GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA

GINOP GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 GINOP-5.2.4-16 GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA TÁMOGATÁST IGÉNYLŐK KÖRE Magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező mikro-, kis-,

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Szarvas Városban

Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Szarvas Városban Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Szarvas Városban A projekt bruttó összköltsége: 166.817.040.- Ft, 100%-os támogatási intenzitás mellett. Megvalósítási időszak: 2015.02.02-2015.05.29. Projektazonosító:

Részletesebben

MFB Napok Bajnai Gordon miniszter október 14.

MFB Napok Bajnai Gordon miniszter október 14. MFB Napok 2008 miniszter 2008. október 14. Nemzetközi pénzügyi válság A hosszú távú hatások egyelőre bizonytalanok Magyarország pénzügyi/gazdasági helyzete stabil Negatív hatások várhatók: Hitelkeretek

Részletesebben

ÉPÍTŐK NAPJA 2015. június 5.

ÉPÍTŐK NAPJA 2015. június 5. Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ÉPÍTŐK NAPJA 2015. június 5. A politikai és gazdasági rendszerváltás éveit követően megszűnt a kormányzati szervezésű és államilag jegyzett építők napjának

Részletesebben

GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA

GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA MUNKAHELYTEREMTÉS- GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA GINOP-5.2.4-16 kódszámú felhívás ELŐADÓ: NAGY GÁBOR A PROGRAMRÓL RÖVIDEN Magyarország Kormánya az Európai Unióval együttműködve átfogó programot

Részletesebben

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során

Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Az összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezés során Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztály E-mail cím:

Részletesebben

Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István

Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István Tőlünk függ minden, csak akarjunk! Széchenyi István Az Új Széchenyi Terv kiemelt céljai 1. Foglalkoztatás dinamikus növelése Minden GOP-os pályázatban alapelem 2. Növekedés Stratégia alkotás Kitörési pontok

Részletesebben

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak.

Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Horizon 2020 Kik vagyunk? A Körics Euroconsulting 2003 óta meghatározó szereplője a hazai fejlesztési és üzleti tanácsadói piacnak. Munkatársainkkal a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, érdekképviseleti

Részletesebben

Beadási határidő A pályázat benyújtására 2015.július 9-től 2017. július 10-ig van lehetőség. Rendelkezésre álló keret

Beadási határidő A pályázat benyújtására 2015.július 9-től 2017. július 10-ig van lehetőség. Rendelkezésre álló keret Tájékoztató A mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP 1.2.1) és A mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (GINOP 1.2.2) pályázathoz Beadási

Részletesebben

Budapest, 2015. november

Budapest, 2015. november Magyarország Kormánya T/7830. számú törvényjavaslat az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről, és egyes törvényeknek az építésügyi lánctartozások

Részletesebben

3. Adószám: 3/a. A cég/vállalkozás alapításának időpontja:

3. Adószám: 3/a. A cég/vállalkozás alapításának időpontja: Az alábbi címre kérjük kitöltve visszaküldeni: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Koordinációs és Marketing Igazgatóság 1372 Budapest 5., Pf.: 452 ADATLAP Melléklet a vállalkozási exportra való szakmai

Részletesebben

Erősnek lenni vs. erősnek látszani. Számháború a 2011-2012-es ingatlanpiacon

Erősnek lenni vs. erősnek látszani. Számháború a 2011-2012-es ingatlanpiacon Erősnek lenni vs. erősnek látszani Számháború a 2011-2012-es ingatlanpiacon Ingatlanfejlesztés Építőipar A kettő nem létezik egymás nélkül! Ingatlanpiac a válság előtt Aranykor Tervezhető bérleti díjak

Részletesebben

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről

Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács december 20-i üléséről 1997. év Tájékoztató az Érdekegyeztető Tanács 1996. december 20-i üléséről Napirend előtti felszólalásában a munkavállalói oldal a szervezkedési szabadságot veszélyeztető és a munka világát szabályozó

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 2. oldal 2. (1) Az 1. (1) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt

Magyar joganyagok évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 2. oldal 2. (1) Az 1. (1) bekezdés a) és b) pontjában megjelölt Magyar joganyagok - 2015. évi CXVI. törvény - az egyes fővárosi fejlesztési beruházás 1. oldal 2015. évi CXVI. törvény az egyes fővárosi fejlesztési beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről 1 Az

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Tisztelt Partnerünk! Az alábbi pályázati felhívást a településükön működő mikro- és kisvállalkozások szíves figyelmébe ajánlom:

Tisztelt Ügyfelünk! Tisztelt Partnerünk! Az alábbi pályázati felhívást a településükön működő mikro- és kisvállalkozások szíves figyelmébe ajánlom: Tisztelt Ügyfelünk! Tisztelt Partnerünk! Az alábbi pályázati felhívást a településükön működő mikro- és kisvállalkozások szíves figyelmébe ajánlom: Az elmúlt évben a gazdasági válság minden bizonnyal az

Részletesebben

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről

Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről Tájékoztató jelentés az élelmiszeripar fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedésekről dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár 2012. február 6. Élelmiszergazdaság

Részletesebben

ELSZÁMOLÁSI ÚTMUTATÓ MELLÉKLETE (TÁRGYI ESZKÖZ BERUHÁZÁSHOZ) A SPORTFEJLESZTÉSI PROGRAM JÓVÁHAGYÁSA, ILLETVE A TÁMOGATÁSI IGAZOLÁS KIÁLLÍTÁSA

ELSZÁMOLÁSI ÚTMUTATÓ MELLÉKLETE (TÁRGYI ESZKÖZ BERUHÁZÁSHOZ) A SPORTFEJLESZTÉSI PROGRAM JÓVÁHAGYÁSA, ILLETVE A TÁMOGATÁSI IGAZOLÁS KIÁLLÍTÁSA ELSZÁMOLÁSI ÚTMUTATÓ MELLÉKLETE (TÁRGYI ESZKÖZ BERUHÁZÁSHOZ) A SPORTFEJLESZTÉSI PROGRAM JÓVÁHAGYÁSA, ILLETVE A TÁMOGATÁSI IGAZOLÁS KIÁLLÍTÁSA A sportszakmai program tárgyi eszköz beruházása jogcímen igényelt

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS Az ember a megszerzett földdarabon igyekszik megfelelő körülményeket teremteni magának, családjának, közösségének. Amíg az építési szándékát megvalósítja, számos feltételt

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége Kérdőív Foglalkoztatási stratégia kidolgozása Abaújban, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések

Részletesebben

EURÓPAI ÉPÍTÉSZETPOLITIKAI FÓRUM EFAP. Magyar Építészetpolitika. Soltész Ilona Országos Főépítészi Iroda 2011. május 5.

EURÓPAI ÉPÍTÉSZETPOLITIKAI FÓRUM EFAP. Magyar Építészetpolitika. Soltész Ilona Országos Főépítészi Iroda 2011. május 5. EURÓPAI ÉPÍTÉSZETPOLITIKAI FÓRUM EFAP Budapesti Nemzetközi Konferencia Magyar Építészetpolitika Soltész Ilona Országos Főépítészi Iroda 2011. május 5. A magyar építészetpolitika Kidolgozása 2008 óta folyik

Részletesebben

Építményengedélyezés 2016

Építményengedélyezés 2016 Építményengedélyezés 2016 Az Eht. és a Ket. 2016. január 1-től hatályos módosításai Építtetői, tervezői és kivitelezői F ó r u m 2016. március 31. A 2015. évi CLXXXVI. törvény 2015. évi CLXXXVI. törvény

Részletesebben

Az építési ágazat évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához

Az építési ágazat évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Az építési ágazat 2016. évi súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához Budapest, 2016. március 1 Tartalomjegyzék I. Általános helyzetértékelés...

Részletesebben

GINOP GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA SZÉCHENYI PROGRAMIRODA

GINOP GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA SZÉCHENYI PROGRAMIRODA SZÉCHENYI PROGRAMIRODA KÖFOP-3.3.3-15-2016-00001 GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA GINOP-5.2.4-16 2018.05.23. ZALAEGERSZEGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM SZÉCHENYI ISTVÁN SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA

Részletesebben

MKIK szerepe a szakképzésben

MKIK szerepe a szakképzésben MKIK szerepe a szakképzésben Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, 2009. június 26. Kamarai feladatok, elért eredmények Tanulószerződés intézménye Vizsgaelnöki és tagi delegálás

Részletesebben

GINOP Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében

GINOP Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében GINOP-2.1.2-8.1.4-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében Pályázat benyújtása Projekt helyszíne Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2018. szeptember

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM GINOP források a vállalkozóvá válás támogatására Karsai Tamás helyettes államtitkár Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság GINOP 5 prioritás

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS)

Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája (ÉFS) Előzmények 2010: Az élelmiszeripar fejlesztésére vonatkozó Tézisek kidolgozása 2011: Nemzeti Vidékstratégia Élelmiszer-feldolgozási részstratégia 2011: Kormányzati kezdeményezésre Élelmiszeripar-fejlesztési

Részletesebben

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszer-stratégia 2014-2020. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály A hazai élelmiszer-feldolgozás jelentősége Miért stratégiai ágazat a magyar élelmiszer-feldolgozás? A lakosság

Részletesebben

Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető március 19.

Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető március 19. Mit tehet az állam az informatikus képzés ösztönzéséért? Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető 2016. március 19. 21-22 % A digitális gazdaság a bruttó hazai termék (a továbbiakban: GDP) 21-22%-kát adja. Stabil

Részletesebben

I. Magyar Közlekedési Konferencia

I. Magyar Közlekedési Konferencia Mintacím szerkesztése I. Magyar Közlekedési Konferencia VÁLTOZÁS KEZELÉS ÉS A MONITORING Varga Barbara Koordinációs főmérnök 2017. október 19. Varga Barbara Koordinációs főmérnök Telefonszám: +36-20-504-6705

Részletesebben

A közbeszerzési törvény szabályainak változása. változása

A közbeszerzési törvény szabályainak változása. változása A közbeszerzési törvény szabályainak változása ETK zrt. 2010. február Az előadás felépítése Gyakorlati alkalmazási kérdések kezelése a Kbt. módosításában - Formai megközelítés mérséklésére irányuló változások:

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Mikro- és kisvállalkozások technológia fejlesztése. Kódszám: KMOP-2007-1.2.1/A

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Mikro- és kisvállalkozások technológia fejlesztése. Kódszám: KMOP-2007-1.2.1/A PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-magyarországi Operatív Program keretében Mikro- és kisvállalkozások technológia fejlesztése Kódszám: KMOP-2007-1.2.1/A A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális

Részletesebben

Állami kamattámogatott hitelek

Állami kamattámogatott hitelek AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Állami kamattámogatott hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az államilag támogatott lakáscélú hitelek kamatai

Részletesebben

Állami kamattámogatott hitelek

Állami kamattámogatott hitelek AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Állami kamattámogatott hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az államilag támogatott lakáscélú hitelek kamatai

Részletesebben

Állami kamattámogatott hitelek

Állami kamattámogatott hitelek AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Állami kamattámogatott hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az államilag támogatott lakáscélú hitelek kamatai

Részletesebben

Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára GINOP

Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára GINOP Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára GINOP-6.1.5-17 TERVEZETT KERETÖSSZEG Tervezett keretösszeg: 18 520 000 000 Forint. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 185-1852

Részletesebben

AZ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK SZABÁLYOZÁSÁNAK AKTUALITÁSAI ÉS KAPCSOLÓDÓ JOGÉRTELMEZÉSI KÉRDÉSEK

AZ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK SZABÁLYOZÁSÁNAK AKTUALITÁSAI ÉS KAPCSOLÓDÓ JOGÉRTELMEZÉSI KÉRDÉSEK AZ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK SZABÁLYOZÁSÁNAK AKTUALITÁSAI ÉS KAPCSOLÓDÓ JOGÉRTELMEZÉSI KÉRDÉSEK Dr. Lukács Tibor Főtitkár Közbeszerzési Hatóság Szabályozási háttér A közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII.

Részletesebben

Az Innoven Kft. 2012.november 15-én érkezett kérelmében tulajdonosi hozzájárulást kér a KEOP- 2012.5.5.0 számú pályázati kiíráson való részvételhez:

Az Innoven Kft. 2012.november 15-én érkezett kérelmében tulajdonosi hozzájárulást kér a KEOP- 2012.5.5.0 számú pályázati kiíráson való részvételhez: Abony Városi Önkormányzat Polgármesterétől H-2740 Abony Tel.,fax: (53) 360-010 Kossuth tér 1. Az előterjesztés készítésében közreműködött: Településfejlesztési Osztály Az előterjesztést véleményezi: Valamennyi

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Gazdasági és Közlekedési Minisztérium GKM/ /2007 az ipari szakterületek körébe tartozó, továbbá az egyes épületnek nem minősülő építményekre (sajátos építményfajtákra) vonatkozó önálló műszaki szakértői

Részletesebben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben

Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben Kapcsolt energia termelés, megújulók és a KÁT a távhőben A múlt EU Távlatok, lehetőségek, feladatok A múlt Kapcsolt energia termelés előnyei, hátrányai 2 30-45 % -al kevesebb primerenergia felhasználás

Részletesebben

AZ ÉLELMISZERIPAR MUNKAERŐPIACI HELYZETE

AZ ÉLELMISZERIPAR MUNKAERŐPIACI HELYZETE AZ ÉLELMISZERIPAR MUNKAERŐPIACI HELYZETE Dr. Simon Attila István Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért Felelős Helyettes Államtitkár Budapest, 2016. november 15. MIRŐL SZÓL AZ ELŐADÁS? Foglalkoztatáspolitikai

Részletesebben

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P

H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P H A T Á S V I Z S G Á L A T I L A P I. Költségvetési hatások: Az előterjesztésben foglalt módosítás kizárólag az új tűzoltólaktanyák létrehozását és fejlesztését célzó beruházások megvalósításával összefüggő

Részletesebben

Helyzetkép a foglalkoztatási együttműködésekről a 2015. évi adatfelvétel alapján

Helyzetkép a foglalkoztatási együttműködésekről a 2015. évi adatfelvétel alapján Hétfa Kutatóintézet Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. Helyzetkép a foglalkoztatási együttműködésekről a 2015. évi adatfelvétel alapján A TÁMOP 1.4.7.-12/1-2012-0001 FoglalkoztaTárs

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűvédelmi Szakmai Napok Az építőipari kivitelezés folyamata a tűzvédelmi tervező szemszögéből Lakitelek, 2018. szeptember 4. Lengyelfi László lengyelfi@lengyo.hu BERUHÁZÁSI FOLYAMAT RÉSZTVEVŐI

Részletesebben

2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08.

2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08. 2010. A kisvállalkozások versenyképességének fejlesztése, foglalkoztatási kapacitásuk bővítése 2010.06.08. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelete a társasházak magánerős felújításához és a városi közműhálózatok magánerős építéséhez nyerhető pénzügyi támogatásról

Részletesebben

Fejlesztési források - kicsiknek és nagyoknak Tőke-Hitel-Támogatás

Fejlesztési források - kicsiknek és nagyoknak Tőke-Hitel-Támogatás Fejlesztési források - kicsiknek és nagyoknak Tőke-Hitel-Támogatás Erősségeink Több mint 50 magasan képzett fejlesztési szakértő 700-800 vállalati ügyfél, 150 önkormányzat Több mint 90 Mrd Ft elnyert támogatás

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

GINOP GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA

GINOP GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA A FELHÍVÁS INDOKOLTSÁGA ÉS CÉLJA Az intézkedés kiemelt célja, hogy javuljon a fiatalok gyakornoki képzésben való részvétele, képzettsége, szakmai gyakorlati

Részletesebben

16. melléklet a 2/2006. (I.13.) IM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85.

16. melléklet a 2/2006. (I.13.) IM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. 16. melléklet a 2/2006. (I.13.) IM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus

54 481 04 0010 54 01 Gazdasági informatikus Informatikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 165. szám 21367 V. A Kormány tagjainak rendeletei A Miniszterelnökséget vezető miniszter 47/2015. (XI. 2.) MvM rendelete a Millenáris Tudományos Kulturális Nonprofit

Részletesebben

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Életszínvonal, életminőség Magyarország versenypozícióját a magyar gazdaság

Részletesebben

A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése: az első két év tapasztalatai

A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése: az első két év tapasztalatai A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése: az első két év tapasztalatai Németh Gábor Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Európai IP kérdések: újratöltve Herceghalom, 2014. május 8. K+F minősítési rendszer

Részletesebben

Az Ifjúsági Garancia Rendszer és programjainak bemutatása

Az Ifjúsági Garancia Rendszer és programjainak bemutatása Az Ifjúsági Garancia Rendszer és programjainak bemutatása GINOP 5.2.5 Gyakornoki program támogató szolgáltatások projektindító Győr, 2016. november 22. Temesszentandrási Judit Nemzetgazdasági Minisztérium

Részletesebben

Vállalkozásfinanszírozási lehetőségek Győr- Moson-Sopron megyében

Vállalkozásfinanszírozási lehetőségek Győr- Moson-Sopron megyében Vállalkozásfinanszírozási lehetőségek Győr- Moson-Sopron megyében Ősze Gábor Termékfelelős, Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2015. április 16. Tevékenységünk A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési

Részletesebben

Lakásépítések ösztönzési lehetőségei a as programozási időszakban

Lakásépítések ösztönzési lehetőségei a as programozási időszakban Önkormányzati lehetőségek a 2014-2020-as időszak uniós forrásainak felhasználásában fenntartható településfejlesztés, energiahatékony építés és felújítás Dr. Maráczi Zsolt Társaság a Lakásépítésért Egyesület,

Részletesebben

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6

% M.o. 42,0 18,1 15,4 75,6 24,4 EU-27 20,9 18,9 17,8 57,6 42,4. M.o. 20,2 15,6 17,6 53,4 46,6. (ezer euro/fogl.) M.o. 48,1 86,0 114,1 70,7 190,6 KKV-k jelene és jövője: a versenyképesség megőrzésének lehetőségei Dr. Parragh Bianka Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet A KKV-szektor főbb jellemzői A mikro-, kis-

Részletesebben

A Magyar Építőipar Kht. fejlesztési javaslata

A Magyar Építőipar Kht. fejlesztési javaslata A Magyar Építőipar Kht. fejlesztési javaslata 257 A Magyar Építőipar Kht. fejlesztési javaslata A Magyar Építőipar Közhasznú Társaságot az Európai Uniós csatlakozásra való hatékonyabb felkészülés érdekében

Részletesebben

Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP

Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP-6.1.6-17 Keretösszeg Támogatási kérelmek várható száma 13 040 millió Ft 260-4346 db Támogatás összege minimum

Részletesebben

Teljes a leállás - Önkormányzati és közintézményi energiahatékonysági projektek

Teljes a leállás - Önkormányzati és közintézményi energiahatékonysági projektek Energiagazdálkodás: a jövő lehetőségei és korlátai Világgazdaság konferencia Teljes a leállás - Önkormányzati és közintézményi energiahatékonysági projektek Makra József Budapest, Danubius Hotel Gellért

Részletesebben

A 46/2011-ES KORMÁNYRENDELET SZERINTI ELLENŐRZÉS SZERVEZETI VÁLTOZÁSOK 2014-BEN AZ ÚJ ELLENŐRZÉSI STRUKTÚRA

A 46/2011-ES KORMÁNYRENDELET SZERINTI ELLENŐRZÉS SZERVEZETI VÁLTOZÁSOK 2014-BEN AZ ÚJ ELLENŐRZÉSI STRUKTÚRA A 46/2011-ES KORMÁNYRENDELET SZERINTI ELLENŐRZÉS SZERVEZETI VÁLTOZÁSOK 2014-BEN AZ ÚJ ELLENŐRZÉSI STRUKTÚRA DR. HAJAS TÜNDE KÖZBESZERZÉSI ELLENŐRZÉSI FŐOSZTÁLY 2014. NOVEMBER 28. A Közbeszerzési Felügyeletért

Részletesebben

A KKV-k helyzete. 2011. október 27. Magyarok a piacon-forrásteremtés KKV-knak Heti Válasz Kiadó konferencia

A KKV-k helyzete. 2011. október 27. Magyarok a piacon-forrásteremtés KKV-knak Heti Válasz Kiadó konferencia A KKV-k helyzete 2011. október 27. Magyarok a piacon-forrásteremtés KKV-knak Heti Válasz Kiadó konferencia A vállalkozások száma Európában Tőzsdén jegyzett 7 000 100 % Nagy Közepes Kis Mikro Egyszemélyes

Részletesebben

A kamarák szerepe a szakképzett munkaerő biztosításában

A kamarák szerepe a szakképzett munkaerő biztosításában A kamarák szerepe a szakképzett munkaerő biztosításában Gazdasági kamarák Köztestületi formában működő érdekképviseletek Országos feladat- és hatáskörrel rendelkeznek Létrehozásukat törvény szabályozza

Részletesebben

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet

266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet A Kormány az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. (1) bekezdés 3., 4., 7., 9., 19. és 32. pontjában, 62. (1b) bekezdésében,

Részletesebben

Állami kamattámogatott hitelek

Állami kamattámogatott hitelek AKTÍV ÜZLETÁGI HIRDETMÉNY FOGYASZTÓK RÉSZÉRE Állami kamattámogatott hitelek Indoklás: A Hpt.279 (15 ) bekezdés értelmében tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az államilag támogatott lakáscélú hitelek kamatai

Részletesebben

TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA

TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA AZ ÁKR. GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TŰZMEGELŐZÉS TERÜLETÉN TSZVSZ ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI KONFERENCIA DR. FIRNIGEL EDIT TŰ. SZÁZADOS TŰZMEGELŐZÉSI FŐOSZTÁLY BALATONKENESE, 2018. ÁPRILIS 26. Jogszabályváltozások

Részletesebben

Válságkezelés Magyarországon

Válságkezelés Magyarországon Válságkezelés Magyarországon HORNUNG ÁGNES államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. október 28. Fő üzenetek 2 A magyar gazdaság elmúlt három évtizede dióhéjban Reál GDP növekedés (éves változás)

Részletesebben

A támogatásból megvalósuló közbeszerzések szabályai

A támogatásból megvalósuló közbeszerzések szabályai A támogatásból megvalósuló közbeszerzések szabályai D r. H o m o l y a R ó b e r t N e m z e t i F e j l e s z t é s i Ü g y n ö k s é g v é g r e h a j t á s i e l n ö k h e l y e t t e s K ö z b e s

Részletesebben

Pályázat, hitel, önerő? Honnan szerezzünk gyorsan olcsó forrást?

Pályázat, hitel, önerő? Honnan szerezzünk gyorsan olcsó forrást? Pályázat, hitel, önerő? Honnan szerezzünk gyorsan olcsó forrást? Előadó: Fehérváry Tamás 2011-10-27 Három termék Új Széchenyi Forgóeszköz Hitel 50 millió forintig, önerő nélkül Új Széchenyi Beruházási

Részletesebben

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 8/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 8/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete A Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata

Részletesebben

Magyar joganyagok évi VII. törvény - a Paksi Atomerőmű kapacitásának fennt 2. oldal 2. Értelmező rendelkezések 2. E törvény alkalmazásában: a)

Magyar joganyagok évi VII. törvény - a Paksi Atomerőmű kapacitásának fennt 2. oldal 2. Értelmező rendelkezések 2. E törvény alkalmazásában: a) Magyar joganyagok - 2015. évi VII. törvény - a Paksi Atomerőmű kapacitásának fennt 1. oldal 2015. évi VII. törvény a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel

Részletesebben

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012.

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012. 12.A területfejlesztés és területrendezés jogintézményei és szervei /A területfejlesztés és területrendezés célja és feladata/ Szabályozás: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Középületeink energia felhasználásának optimalizálásáról

ELŐTERJESZTÉS Középületeink energia felhasználásának optimalizálásáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Középületeink energia

Részletesebben

Á LTA L Á N O S F E LT É T E L E K

Á LTA L Á N O S F E LT É T E L E K Á LTA L Á N O S F E LT É T E L E K A HITELPROGRAM CÉLJA a hazai mikro- és kisvállalkozóknak kíván az indulásukhoz, a vállalkozásuk fejlesztéséhez indokolt, szükséges, megalapozott és elégséges forrásokat

Részletesebben

Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek

Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek Ádám Sándor főosztályvezető Munkaerőpiaci Programok Főosztály Nemzetgazdasági Minisztérium Budapest, 2017. március 7. MUNKAERŐPIACI TRENDEK

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

Zöld közbeszerzések szerepe a hazai építőipari beruházásokban. Dr. Kéri Zoltán október

Zöld közbeszerzések szerepe a hazai építőipari beruházásokban. Dr. Kéri Zoltán október Zöld közbeszerzések szerepe a hazai építőipari beruházásokban Dr. Kéri Zoltán 2016. október Új EU irányelvek Európai Parlament és a Tanács 2014/23/EU irányelve Európai Parlament és a Tanács 2014/24/EU

Részletesebben

Minta. A pályázat azonosító száma:

Minta. A pályázat azonosító száma: Az NFA képzési alaprész decentralizált beruházási keretéből finanszírozandó, fejlesztésre irányuló beruházások támogatásához kiírásra kerülő pályázathoz Pályázó azonosítója: OM: FI: Adószám: PÁLYÁZATI

Részletesebben

ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA

ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA ÉPÜLETENERGETIKAI CIVIL AKADÉMIA Dr. Maráczi Zsolt Társaság a Lakásépítésért Egyesület, ügyvezető elnök EU-források felhasználása az energia hatékony lakásberuházásoknál a 2014-2020 közötti időszakban

Részletesebben

Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP

Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára GINOP-6.1.6-17 Keretösszeg Támogatási kérelmek várható száma 13 040 millió Ft 260-4346 db Támogatás összege minimum

Részletesebben

"Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika"

Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika "Tüneti kezelésből tartós gyógymód avagy válságkezelésből növekedésösztönző gazdaságpolitika" Varju László Államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium VÁLSÁG PÉNZ PIAC MUNKAHELY Eszközeink

Részletesebben

1. 23/2007. (IV. 17.) FVM

1. 23/2007. (IV. 17.) FVM A Miniszterelnökséget vezető miniszter 48/2015. (XI. 2.) MvM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában megvalósuló egyes agrár-vidékfejlesztési

Részletesebben

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön 2 Tartalomjegyzék 1) Forrásbevonás stratégia megvalósításához 2) Piaci megjelenés támogatása (GOP 3.3.3) 3) Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás

Részletesebben

Helyi hő és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal KEOP-2012-4.10/A

Helyi hő és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal KEOP-2012-4.10/A Helyi hő és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal KEOP-2012-4.10/A Jelen pályázat célja: Vissza nem térítendő támogatás formájában támogatni a következő technológiáknak az épületek

Részletesebben