HOGYAN TOVÁBB? DILEMMÁK ÉS ABSZURD JOGI HELYZETEK A GYAKORLATBÓL. Vassné dr. Gergácz Éva jogi igazgató

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HOGYAN TOVÁBB? DILEMMÁK ÉS ABSZURD JOGI HELYZETEK A GYAKORLATBÓL. Vassné dr. Gergácz Éva jogi igazgató"

Átírás

1 HOGYAN TOVÁBB? DILEMMÁK ÉS ABSZURD JOGI HELYZETEK A GYAKORLATBÓL Vassné dr. Gergácz Éva jogi igazgató

2 TÉMÁINK 1. A gyorsforgalmi utak pihenőhelyeiben található, meglévő létesítmények hasznosításának dilemmái a Legfelsőbb Bíróság számú döntését és a nemzeti vagyonról szóló törvény (Nvt.) hatályba lépését követően (osztott tulajdon létesítése, földhasználati jog) 2. Az országos közút vagyonkezelője kártérítési felelősségének problémái a Legfelsőbb Bíróság és a Kúria iránymutatásai alapján 3. A gyorsforgalmi utak rendezetlen tulajdonjogi helyzete: a tényleges és a jogi helyzet ellentmondásai (magántulajdonú ingatlanokon található országos közutak)

3 A gyorsforgalmi utak pihenőhelyeiben található, meglévő létesítmények hasznosításának dilemmái Földhasználati szerződések (használatbaadó: vagyonkezelő) Céljuk: osztott tulajdon létrehozása, földhasználati jog létesítése A kiindulópont Régi Ptk. (1959. évi IV. törvény) 97. (1) Az épület tulajdonjoga a földtulajdonost illeti meg. Aedificium solo cedit elve mint fő szabály Földrészlet alkotórésze az épület A föld tulajdonjoga az épület tulajdonjogával összekötött, egységes Az épület osztozik a földrészlet jogi sorsában

4 A kivétel Régi Ptk. 97. (2) Az építkezőt illeti meg az épület tulajdonjoga, ha ( ) a földtulajdonossal kötött írásbeli megállapodás így rendelkezik. Megállapodás (földhasználati szerződés) = osztott tulajdon létrehozása Épület egyéb önálló ingatlanként, önálló helyrajzi számon kiemelésre kerül az ingatlannyilvántartásban Gyorsforgalmi út (autópálya, autóút) pihenőhelye (UME szerint) 1) egyszerű (wc, padok) 2) bővített (étterem, büfé, panzió) már nem létesíthető 3) komplex (étterem, büfé, panzió, üzemanyagtöltő állomás)

5 a közúti közlekedésről szóló törvény (Kkt.) pont A törvény alkalmazásában az út tartozéka a pihenőhely, tehát az országos közút része (védőkerítésen belüli terület) (ez nem azonos a Ptk.-féle tartozék fogalommal; a Ptk. fogalomhasználatával élve alkotórész a pihenőhely) Országos közút kizárólagos állami tulajdoni körbe tartozott és tartozik Régi Ptk. ( napjáig hatályos) 172. d) pont a nemzeti vagyonról szóló évi CXCVI. törvény (Nvt.) 4. (1) bekezdés f) pont Nvt. 4. (1) bekezdés f) pont napjától hatályosan nem minősül kizárólagos állami tulajdonban lévő vagyontárgynak az ingatlannyilvántartásban várakozóhelyként, pihenőhelyként nyilvántartott ingatlan.

6 Vagyonkezelési szerződés A vagyonkezelő saját hatáskörben nem volt és jelenleg sem jogosult a vagyonkezelésében lévő ingatlan megterhelésére, osztott tulajdont nem hozhatott és jelenleg sem hozhat létre. Nvt. 11. (8) bekezdés c) pont A vagyonkezelőt ( ) megilletik a tulajdonos jogai, és terhelik a tulajdonos kötelezettségei ( ) azzal, hogy a vagyonon osztott tulajdont nem létesíthet Nyilvános versenyeztetési eljárás (pihenőhelyek hasznosítása étterem, büfé, panzió, üzemanyagtöltő állomás céljára) jellemzően: Hivatalos Értesítőben és két országos napilapban meghirdetve) a KVI, MNV szakmai felügyelete, iránymutatása alapján ajánlatkérési dokumentáció, földhasználati szerződés tervezete megvizsgálva a tulajdonosi joggyakorló által) előzetesen és utólagosan is. Az UKIG, KKK vagyonkezelői léte alatt nyilvános versenyeztetési eljárás nélkül nem került sor földhasználati szerződés megkötésére.

7 BH Soproni mélygarázs ügy Önkormányzati törzsvagyon, közterület év elején megállapodás: mélygarázs és sétálótér Önkormányzat földhasználati jogot biztosított beruházónak (osztott tulajdon) (önálló helyrajzi számot kap alépítmény) Legfelsőbb Bíróság: A tulajdonjogból eredő részjogosítványok gyakorlása nem minden esetben korlátlan. Közjavak védelmi miatt korlátozott rendelkezési jog (értékesítése, megterhelése kizárt). A földtulajdonos és az építkező által kötött megállapodás (osztott tulajdon létrehozása) tartalmát tekintve nem más, mint elidegenítés, mert az épület tulajdonjoga a föld alkotórészeként egyébként a földtulajdonost illetné. A forgalomképtelen ingatlan felszínén emelt épület tulajdonjoga nem kerülhet más személy tulajdonába, kizárólag a földtulajdonos szerezheti meg. Forgalomképtelen ingatlan esetében osztott tulajdon keletkezése kizárt, a szerződés semmis (külön perben elszámolás).

8 Nvt. 18. (5) bekezdés ( től hatályos) Nem ütköznek az osztott tulajdon létesítésének tilalmába az e törvény hatálybalépését megelőzően - a szerződéskötéskor hatályos jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően - megkötött, tartós jellegű felépítményekre vonatkozó, osztott tulajdon létesítésére irányuló rendelkezést tartalmazó szerződések. Az ilyen szerződések vonatkozásában az osztott tulajdon az egyébként irányadó jogszabályi feltételek figyelembevételével jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásba. Nvt. 4. (1) bekezdés f) pont ( től hatályos) Az állam kizárólagos állami tulajdonába tartozik: az országos közutak és azok műtárgyai, ide nem értve a közút tartozékát képező, az ingatlan-nyilvántartásban várakozóhelyként, pihenőhelyként feltüntetett önálló ingatlant

9 Esettípusok a megkötésre került földhasználati szerződések jelenlegi státuszai: 1) Tulajdonosi joggyakorló által jóváhagyva + osztott tulajdon létrehozva 2) Tulajdonosi joggyakorló által jóváhagyva + osztott tulajdon nincsen létrehozva 3) Tulajdonosi joggyakorló jóváhagyása nem fellelhető + osztott tulajdon létrehozva 4) Tulajdonosi joggyakorló jóváhagyása nem fellelhető + osztott tulajdon nincsen létrehozva Az évet megelőzően nem volt előírás a tulajdonosi joggyakorlói jóváhagyás megléte december és április között miniszteri jóváhagyást kellett beszerezni A KVI jóváhagyására ezt követően (a év tavaszától) volt szükség.

10 1) A tulajdonosi joggyakorló (KVI, MNV Zrt.) által jóváhagyott, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett földhasználati jog (létrehozott osztott tulajdon) esetén Kérdéses: érvényesen létrejöhetett-e annak idején a szerződés, érvényes-e a földhasználati jog létesítése a megkötésekor hatályos jogszabályok megtartása mellett került-e megszerkesztésre a szerződés (LB döntés felveti a semmisséget). Tulajdonosi hozzájárulás és bejegyzés megléte esetén azt kimondani, hogy mindezen szerződések semmisek, alkotmányossági kérdéseket vet fel és politikai kockázatokat is magában rejt magában biztatási kár is felmerülhet (tulajdonosi hozzájárulás rendelkezésre áll, bejegyzésre került a földhasználati jog, jelentőség összegű díjak kerültek megfizetésre partner részéről, évente díjértesítőt küld a vagyonkezelő) MK (KKK) álláspont: hatályos a szerződés, nincsen szükség az MNV Zrt. részéről külön eljárásra.

11 Cél: kizárólagos tulajdoni körből való kikerülés Tennivaló: Telekalakítás (megosztás: pihenőhely leválasztása) országos közútról az NFM iránymutatásnak megfelelően. Nvt. 4. (1) bekezdés f) pont pihenőhely megnevezés használata átminősítés Amennyiben semmis a szerződés (LB döntésre tekintettel): versenyeztetés (értékesítés szabályainak alkalmazása) + új szerződés megkötése kérdéses: lehet-e alkalmazni: állami vagyonról szóló törvény 35. (2) bekezdés g) pontját (versenyeztetés mellőzése) az elővásárlási jog jogosultjának történő értékesítés esetén, ha a föld és a rajta lévő felépítmény tulajdonjoga korábban elvált, illetve amennyiben a Ptk. közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó szabályai kerülnek alkalmazásra Amennyiben nem alkalmazható: Vtv. módosítás szükséges (új mellőzési ok törvénybe iktatása)

12 További kérdés: bejegyzett földhasználati jog mértéke általában a felépítmény alapterülete (m 2 ) került bejegyzésre (105 m 2 -es épület = 105 m 2 földhasználati jog) Azonban: új Ptk. 5:145. (1) bekezdés Ha a föld és a rajta álló épület tulajdonjoga nem ugyanazt a személyt illeti meg, az épület tulajdonosát az épület fennállásáig az épület rendeltetésszerű használatához szükséges mértékben a földre földhasználati jog illeti meg. Tehát a fenti jogszabályi rendelkezés értelmében nagyobb területre kellene bejegyezni a földhasználati jogot (parkoló, raktár stb.)

13 2) A tulajdonosi joggyakorló (KVI, MNV Zrt.) által jóváhagyott, az ingatlan-nyilvántartásba be nem jegyzett földhasználati jog (létre nem hozott osztott tulajdon) esetén adminisztrációs hiba? (elmaradt a bejegyzés), létrejött-e osztott tulajdon? (konstitutív hatály) semmisség? biztatási kár? (jóváhagyta a tulajdonosi joggyakorló, díjfizetés stb.) MNV Zrt. álláspont: versenyeztetés nélkül, MNV Zrt. MK földhasználó közötti új földhasználati szerződés ez alapján bejegyezhető a földhasználati jog Itt is vizsgálandó, mint az előző konstrukciónál: bejegyzett földhasználati jog mértéke Előkérdés: szükség van-e telekalakításra (megosztás: pihenőhely leválasztása) Nvt. 4. (1) bekezdés f) pont pihenőhely - átminősítés (megnevezés) kizárólagos tulajdoni körből való kikerülés céljából

14 3) A tulajdonosi joggyakorló (KVI, MNV Zrt.) által jóvá nem hagyott, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett földhasználati jog (létrehozott osztott tulajdon) esetén Lehetséges: jóváhagyásra került, de az erről szóló okirat nem fellelhető. Vizsgálandó: mi alapján jegyezte be a földhivatal? Tulajdonjog megszerzése (konstitutív hatály) megtörtént (kérdéses, hogy jogellenesen-e jegyezték-e be) Megoldási javaslat: földhasználati szerződés újbóli megkötése hatályos jogszabályok szerint Értékesítési szabályok alkalmazása, Nvt. 13. (13) bekezdése Bejegyzett tulajdonjog fogalmilag kizárja a versenyeztetési eljárás lehetőségét Versenyeztetési eljárás mellőzésével történő szerződéskötés (egy álláspont) Vtv. 35. (2) bekezdés g) pont az elővásárlási jog jogosultjának történő értékesítés esetén, ha a föld és a rajta lévő felépítmény tulajdonjoga korábban elvált, illetve amennyiben a Ptk. közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó szabályai kerülnek alkalmazásra

15 4) A tulajdonosi joggyakorló (KVI, MNV Zrt.) által jóvá nem hagyott, az ingatlan-nyilvántartásba be nem jegyzett földhasználati jog (létre nem hozott osztott tulajdon) esetén Lehetséges: jóváhagyásra került, de az erről szóló okirat nem fellelhető. Legtisztább helyzet, osztott tulajdon nem jött létre. Megoldás: földhasználati szerződés megkötése (ingatlan leválasztása telekalakítással, megnevezés törvénynek megfelelővé tétele) Értékesítési szabályok alkalmazása Nvt. 13. (13) bekezdése A nemzeti vagyon vonatkozásában osztott tulajdon létesítésére az állami ( ) vagyonnal való gazdálkodásra vonatkozó jogszabályok szerinti értékesítési eljárási szabályokat kell alkalmazni a Ptk. szerinti, a földtulajdonos és az építkező között kötött megállapodás létrehozása, valamint a hozzá kapcsolódó földhasználati jog alapítása tekintetében. A földhasználati jogért a föld forgalmi értékéhez viszonyított arányos ellenértéket kell fizetni. Vtv. módosítása indokolt (nem tartalmaz alkalmazható mellőzési okot a Vtv. versenyeztetési kötelezettség)

16 5) A jövőben felépítendő létesítmények Zöldmezős beruházások Osztott tulajdon létesítésére a vagyonkezelő saját hatáskörben nem jogosult, oka: vagyonkezelési szerződés + Nvt. 11. (8) bekezdés c) pont A vagyonkezelőt ( ) megilletik a tulajdonos jogai, és terhelik a tulajdonos kötelezettségei ( ) azzal, hogy a vagyonon osztott tulajdont nem létesíthet Megoldás: MNV Zrt.-vel megkötendő együttműködési vagy megbízási szerződés alapján Rendezett ingatlan-nyilvántartási állapotok (ingatlan megnevezése pihenőhely, leválasztás)

17 Gyorsforgalmi utak pihenőhelyeinek leválasztása, telekalakítás Módszer: országos közútnak semmiféle műtárgya nem eshet a leválasztásra kerülő részre kivett pihenőhely, kivett várakozóhely megnevezés használata Nvt. 4. (1) bekezdés f) pont a közút, autópálya stb. megnevezésű ingatlanból önálló hrsz. alatt kerüljön kialakításra

18 A vagyonkezelő kártérítési felelősségének problémái szükségtelen zavarás zaj-, por-, rezgés károk forgalmi értékcsökkenés kilátás elvétel intimitásvesztés ki felel? építtető vagy a vagyonkezelő? (KKK megszűnésével megszűnt az alperes-választási dilemma egy része; Közútkezelő=vagyonkezelő)

19 az felel, aki kijelölte a nyomvonalat és meghatározta a létesítendő gyorsforgalmi út paramétereit? a vagyonkezelő latens teherrel kapta meg a kezelői jogot, nincs jelentősége annak, hogy volt-e ráhatása a nyomvonal kijelölésére, egyéb paraméterek meghatározására (Kúria M0 Csömör) EBH M5 autópálya, év, perbeli ingatlan 50 méterre autópályára vezető felüljárótól alperes a nyomvonal kijelölésében nem vett részt (alperes= építtető, működtető koncesszor) az építtető koncesszor alperes felel koordinálja a tervezési, építési, üzemeltetési feladatokat az építtető olyan szomszédnak minősül, aki a létesítmény építésével, működtetésével okozott kárét a Ptk a alapján felel Felperes jelezte építkezés megkezdésekor a problémát a közérdek önmagában a szükségtelen zavarás következményei alól nem mentesít

20 mi a helyzet akkor, ha minden megfelel a jogszabályi előírásoknak, nem került átlépésre a zaj határérték? nem mentesít, ha nem lépi túl az zaj határértéket vagy megfelel minden hatósági előírásnak bizonyítási teher hogyan alakul? szükségtelen zavarás tényét a felperes bizonyítja alperes azzal mentheti ki magát, hogy bizonyítja: máshol, máshogy nem volt megvalósítható a beruházás

21 Gyorsforgalmi utak rendezetlen tulajdoni helyzete, a tényleges és a jogi helyzet ellentmondásainak kezelése kisajátítás hiányában magántulajdonú ingatlanon halad a forgalom vagyonkezelőnek kell bizonyítania, hogy megszerezte az országos közút alatti földterület tulajdonjogát a bejegyzéshez nem elég annak fennállása, hogy az ingatlanon országos közút húzódik Adásvétel: adásvételi szerződés vagy bejegyzési kérelem hibás vagy hiányos volt, nem szállt át a tulajdonjog, konstitutív hatály, a hiba legfeljebb kártérítésre adhat okot Elbirtoklás: ha az elbirtokló a tulajdonjogát nem jegyezteti be az ingatlan-nyilvántartásba, tulajdonszerzésre nem hivatkozhat azzal szemben, aki az ingatlan-nyilvántartásban bízva, ellenérték fejében szerez jogot Ráépítés: jóhiszemű jogszerzővel szemben nem hivatkozhatunk rá

22 Köszönöm a figyelmet!

JOGESETEK A KÖZÚTI VAGYONKEZELÉS KÖRÉBEN. Dr. Szentmártony Kristóf ügyvéd Vagyongazdálkodási konferencia

JOGESETEK A KÖZÚTI VAGYONKEZELÉS KÖRÉBEN. Dr. Szentmártony Kristóf ügyvéd Vagyongazdálkodási konferencia JOGESETEK A KÖZÚTI VAGYONKEZELÉS KÖRÉBEN Dr. Szentmártony Kristóf ügyvéd Vagyongazdálkodási konferencia 2014.05.06. A közúti vagyonkezeléshez kapcsolódó jogesetek főbb területei 1. A közutak kezelésével

Részletesebben

Magyar Közlekedési Konferencia Október 20., Eger. dr. Farkas Edina, dr. Ondrusek Eszter

Magyar Közlekedési Konferencia Október 20., Eger. dr. Farkas Edina, dr. Ondrusek Eszter Magyar Közlekedési Konferencia 2017. Október 20., Eger dr. Farkas Edina, dr. Ondrusek Eszter Vagyongazdálkodás sokszínűsége A jó munka legméltóbb jutalma nem kapcsolódik a külső tényezőkhöz. Fontos a siker,

Részletesebben

Az állami vagyongazdálkodás jogi szabályozása, különös tekintettel a közutakra, vasutakra. dr. Perbiró Gábor, Jogtanácsos, MNV Zrt.

Az állami vagyongazdálkodás jogi szabályozása, különös tekintettel a közutakra, vasutakra. dr. Perbiró Gábor, Jogtanácsos, MNV Zrt. Az állami vagyongazdálkodás jogi szabályozása, különös tekintettel a közutakra, vasutakra dr. Perbiró Gábor, Jogtanácsos, MNV Zrt. A jogszabályi környezet Általános (átfogó) jellegű jogszabályok A nemzeti

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Balatonakarattya, 2017. március 16. Polgár Beatrix jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S Balatonakarattya

Részletesebben

A múlt szabályai és szereplői a jelen problémái. Bírósági jogesetek a vagyongazdálkodással kapcsolatban

A múlt szabályai és szereplői a jelen problémái. Bírósági jogesetek a vagyongazdálkodással kapcsolatban A múlt szabályai és szereplői a jelen problémái Bírósági jogesetek a vagyongazdálkodással kapcsolatban Kell-e fizetni a használatért, ha én építettem a felépítményt? Kell-e fizetni ha csak jogutód vagyok?

Részletesebben

A közúti és vasúti ingatlanok jelenlegi helyzete. Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Előadó: dr. Végh Sándor Richárd, MNV Zrt.

A közúti és vasúti ingatlanok jelenlegi helyzete. Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Előadó: dr. Végh Sándor Richárd, MNV Zrt. A közúti és vasúti ingatlanok jelenlegi helyzete Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Előadó: dr. Végh Sándor Richárd, MNV Zrt. Bemutatkozás: MNV Zrt. Ingó- és Ingatlan Vagyonért Felelős Főigazgató Vagyonkezelők

Részletesebben

2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) dr. Horváth Enikő

2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) dr. Horváth Enikő A nemzeti vagyonról szóló törvény önkormányzatokat érintő rendelkezései 2011. évi CXCVI. törvény (Nvtv.) dr. Horváth Enikő 2011. 02.29. 1 Az önkormányzati vagyon (jogszabály háttér) Alaptörvény 38. cikk

Részletesebben

TÁRGY: Az ipari park fejlesztéshez kapcsolódó önkormányzati ingatlan adásvétele E L Ő T E R J E S Z T É S

TÁRGY: Az ipari park fejlesztéshez kapcsolódó önkormányzati ingatlan adásvétele E L Ő T E R J E S Z T É S AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 260. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Az ipari park fejlesztéshez kapcsolódó önkormányzati ingatlan adásvétele E L Ő T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Balatonkenese Város Önkormányzat Képviselő-testületének április 4. napján tartandó soron következő testületi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Balatonkenese Város Önkormányzat Képviselő-testületének április 4. napján tartandó soron következő testületi ülésére ELŐTERJESZTÉS Balatonkenese Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. április 4. napján tartandó soron következő testületi ülésére Tárgy: Balatonkenese Város nemzeti vagyonáról szóló rendelet megalkotása

Részletesebben

Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének október 08-i, soros, nyilvános ülésén hozott határozat

Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének október 08-i, soros, nyilvános ülésén hozott határozat Füzesabony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. október 08-i, soros, nyilvános ülésén hozott határozat 111/2014. (X.08.) képviselő-testületi határozat Füzesabony Város Önkormányzata megtárgyalta

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/6/11/2015. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. október 28-i ülésére Tárgy: Az Eplény 236/1 helyrajzi számú

Részletesebben

Homokbödöge Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VII.1.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való

Homokbödöge Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VII.1.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való Homokbödöge Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2013.(VII.1.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól 2 Homokbödöge Község Önkormányzat

Részletesebben

A NIF Zrt. nyilvántartásában lévő, ám vagyonkezelésébe nem I.Magyar Közlekedési Konferencia tartozó vagyonelemek

A NIF Zrt. nyilvántartásában lévő, ám vagyonkezelésébe nem I.Magyar Közlekedési Konferencia tartozó vagyonelemek A NIF Zrt. nyilvántartásában lévő, ám vagyonkezelésébe nem I.Magyar Közlekedési Konferencia tartozó vagyonelemek A NIF ZRT. NYILVÁNTARTÁSÁBAN LÉVŐ, ÁM VAGYONKEZELÉSÉBE NEM TARTOZÓ VAGYONELEMEK Berecz Julianna

Részletesebben

A kapubehajtó létesítéséhez a Salgótarján belterület 6082 hrsz.-ú ingatlan igénybevétele szükséges.

A kapubehajtó létesítéséhez a Salgótarján belterület 6082 hrsz.-ú ingatlan igénybevétele szükséges. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 1756-1/2017. Javaslat a településrendezési eszköz módosításának előkészítésére, valamint a Salgótarján belterület 6082 hrsz.-ú ingatlan igénybevételére

Részletesebben

A tulajdonosi joggyakorlás és a vagyonkezelés egyes jogértelmezési kérdései. dr. Perbiró Gábor, Jogtanácsos, MNV Zrt.

A tulajdonosi joggyakorlás és a vagyonkezelés egyes jogértelmezési kérdései. dr. Perbiró Gábor, Jogtanácsos, MNV Zrt. A tulajdonosi joggyakorlás és a vagyonkezelés egyes jogértelmezési kérdései dr. Perbiró Gábor, Jogtanácsos, MNV Zrt. I. A tulajdonosi joggyakorlás Az állam közvetlenül nem vesz részt a polgári jogi jogviszonyokban,

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2014. szeptember 10. Dr. Pavlek Tünde

Részletesebben

Köszöntöm a Tisztelt Résztvevőket!

Köszöntöm a Tisztelt Résztvevőket! Köszöntöm a Tisztelt Résztvevőket! dr. Bardóczky Viktor KKK Forgalmász Napok Sopron, 2013. június 12-13, Forgalomtechnika és vagyonkezelés Fény az alagút végén Mi az országos közút? Nvtv. 4. (1) bek. f.

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. szeptember 20-i ülése 6. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. szeptember 20-i ülése 6. számú napirendi pontja 1 Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. szeptember 20-i ülése 6. számú napirendi pontja Javaslat haszonélvezeti jog alapításáról szóló szerződés jóváhagyására Előadó: dr. Puskás

Részletesebben

3. (1) A törzsvagyon közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását, vagy hatáskör gyakorlását szolgálja.

3. (1) A törzsvagyon közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását, vagy hatáskör gyakorlását szolgálja. Önkormányzat képviselő testületének 9/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyon gazdálkodás szabályairól Drávaszabolcs Község Önkormányzatának Képviselő testülete a

Részletesebben

Legénd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (VI.15.) önk. rendelete Legénd község nemzeti vagyonáról

Legénd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (VI.15.) önk. rendelete Legénd község nemzeti vagyonáról Legénd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012. (VI.15.) önk. rendelete Legénd község nemzeti vagyonáról Legénd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI.

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól (egységes szerkezetben a 24/2016. (X. 21.) és

Részletesebben

BALATO FÜRED VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTER Szám: Előkészítő: dr. Lamperth Amarilla/Geiszler Éva Tárgy: Balatonfüredi Petőfi Sportkör kérelme Tisztelt Képviselő-testület! ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2014. január 14. Dr. Pavlek Tünde sk.

Részletesebben

/ ( IV... ) 45/2011. (IX.27.)

/ ( IV... ) 45/2011. (IX.27.) Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének.../2012. (IV...) önkormányzati rendelete önkormányzati ingatlanok vagyoni jellegének megváltoztatásáról szóló 45/2011. (IX.27.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

A ráépítés útján történő tulajdonszerzés szabályai és ingatlannyilvántartási

A ráépítés útján történő tulajdonszerzés szabályai és ingatlannyilvántartási INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Frang Éva A ráépítés útján történő tulajdonszerzés szabályai és ingatlannyilvántartási bejegyzése Az alábbiakban a ráépítés lehetséges jogkövetkezményeinek ismertetésére kerül

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 9275-4/2013 Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Javaslat Somoskőújfalu Község Önkormányzat iskolaépületére vonatkozó használati szerződés megszüntetésére, és az ingatlan Hibó Tamás Művészeti

Részletesebben

Iromány száma: T/5166/5. Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: 67H8YO9X0001

Iromány száma: T/5166/5. Benyújtás dátuma: :08. Parlex azonosító: 67H8YO9X0001 Iromány száma: T/5166/5. Benyújtás dátuma: 2019-03-27 10:08 Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Parlex azonosító: 67H8YO9X0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Bánki Erik, Elnök

Részletesebben

Az útvagyon hasznosításából származó bevételek növelésének lehetőségei

Az útvagyon hasznosításából származó bevételek növelésének lehetőségei Az útvagyon hasznosításából származó bevételek növelésének lehetőségei Nemzeti Közlekedési Napok Magyarország mozgásban Siófok, 2013. november 6. Thoroczkay Zsolt főosztályvezető NFM Közlekedési Infrastruktúra

Részletesebben

PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) FAX: (06-32) JAVASLAT

PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) FAX: (06-32) JAVASLAT PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 PÁSZTÓ, KÖLCSEY F. U. 35. (06-32) 460-155 FAX: (06-32) 460-918 Szám: 1-30/2014. A határozat meghozatala minősített szavazattöbbséget igényel. JAVASLAT a pásztói hulladékgazdálkodási

Részletesebben

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete Tura város nemzeti vagyonáról. Általános rendelkezések

Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete Tura város nemzeti vagyonáról. Általános rendelkezések Tura Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete Tura város nemzeti vagyonáról Tura Város Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény

Részletesebben

Javaslat a Budapest XXIII. kerület hrsz.-ú ingatlannal kapcsolatos döntések meghozatalára

Javaslat a Budapest XXIII. kerület hrsz.-ú ingatlannal kapcsolatos döntések meghozatalára Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzat POLGÁRMESTERE 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ - TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a Budapest XXIII. kerület 185620 hrsz.-ú ingatlannal

Részletesebben

MEGYEI JOGÚ. A Közgyűlés a Polgármester előterjesztésére az 1/2013. (I.24.) önkormányzati rendelet 20. (1) bekezdés b.

MEGYEI JOGÚ. A Közgyűlés a Polgármester előterjesztésére az 1/2013. (I.24.) önkormányzati rendelet 20. (1) bekezdés b. DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE 4024 Debrecen, Piac u. 20. 4024 Debrecen, Piac u. 20. Tel.: +36 52 511-410 Fax: (52) 511-401 E-mail: polgarmester@ph.debrecen.hu Tárgy: Sürgősségi indítvány A DMJV

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1 TELEFON +36 84 504100 FAX:+36 84 504 103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő: Siófok, 2019. április 10... Kónyáné dr. Zsarnovszky

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Szám:1131-26/2016. Javaslat a Salgótarján észak déli irányú kerékpárút II./A ütemmel érintett ingatlanok terület és tulajdonjog rendezéséhez kapcsolódó előzetes

Részletesebben

Hajdúhadház Város Polgármesterétől

Hajdúhadház Város Polgármesterétől Hajdúhadház Város Polgármesterétől 4242. Hajdúhadház, Bocskai tér 1. Tel.: 52/384-103, Fax: 52/384-295 e-mail: titkarsag@hajduhadhaz.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Hajdúhadház Város Önkormányzatának 2014.

Részletesebben

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete Jászladány nagyközség nemzeti vagyonáról (egységes szerkezetben) 1 Jászladány Nagyközségi Önkormányzat

Részletesebben

Előterjesztői kiegészítés a Kgy. 12. sz. Ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései megnevezésű napirendi ponthoz

Előterjesztői kiegészítés a Kgy. 12. sz. Ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései megnevezésű napirendi ponthoz Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere 6745 Szeged, Pf. 473. Előterjesztői kiegészítés a Kgy. 12. sz. Ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései megnevezésű napirendi ponthoz Tisztelt Közgyűlés! A

Részletesebben

TULAJDONOSI JOGGYAKORLÁS ÉS VAGYONKEZELÉS. Budapest, május 9.

TULAJDONOSI JOGGYAKORLÁS ÉS VAGYONKEZELÉS. Budapest, május 9. TULAJDONOSI JOGGYAKORLÁS ÉS VAGYONKEZELÉS Budapest, 2017. május 9. 1 a Az előadás tematikája: I. A nemzeti vagyon 1. A nemzeti vagyon köre 2. Az állami vagyon köre 3. Az MNV Zrt. portfóliójába tartozó

Részletesebben

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103

POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTER 8600 SIÓFOK, FŐ TÉR 1. TELEFON +36 84 504100 FAX: +36 84 504103 Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Siófok, 2014. január 08. Dr. Pavlek Tünde sk.

Részletesebben

J a v a s l a t az Ózd, Bercsényi Miklós utca 21. szám alatti (hrsz: 2039) ingatlan megvásárlásával kapcsolatos döntés meghozatalára

J a v a s l a t az Ózd, Bercsényi Miklós utca 21. szám alatti (hrsz: 2039) ingatlan megvásárlásával kapcsolatos döntés meghozatalára J a v a s l a t az Ózd, Bercsényi Miklós utca 21. szám alatti (hrsz: 2039) ingatlan megvásárlásával kapcsolatos döntés meghozatalára Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/4514.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/4514.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/4514.) A bizottság kormánypárti tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási bizottság

Részletesebben

. NAPIREND Ügyiratszám: /2012. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület február 28-i nyilvános ülésére

. NAPIREND Ügyiratszám: /2012. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület február 28-i nyilvános ülésére . NAPIREND Ügyiratszám: /2012. ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2012. február 28-i nyilvános ülésére Tárgy:Az önkormányzat vagyonáról szóló 5/2003. (IV. 15.) önkormányzati rendelet módosítása Előterjesztő:

Részletesebben

Fedőlap. Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja:

Fedőlap. Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: Fedőlap Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: 2016.09.22. Javaslat a dunaújvárosi 2976/18 helyrajzi számon nyilvántartott, kivett épület, udvar megnevezésű, természetben

Részletesebben

4. NAPIREND Ügyiratszám: 14/545-2/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 17-i nyilvános ülésére

4. NAPIREND Ügyiratszám: 14/545-2/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 17-i nyilvános ülésére 4. NAPIREND Ügyiratszám: 14/545-2/2016. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2016. június 17-i nyilvános ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: A 0400/7 helyrajzi számú ingatlanból

Részletesebben

Ludányhalászi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2005.(08.29.) rendelete. az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól

Ludányhalászi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2005.(08.29.) rendelete. az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól Ludányhalászi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2005.(08.29.) rendelete az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló,

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete május 26-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete május 26-i ülésére Tárgy: Dr. Józsa Csaba kérelme a 2190 hrsz-ú telek vételi ajánlat Előkészítette: Dr. Tari Béla aljegyző Holopné dr. Sztrein Beáta Gazdálkodási osztály Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. július havi rendkívüli ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. július havi rendkívüli ülésére Siófok Város Jegyzője 8600 Siófok, Fő tér 1. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. július havi rendkívüli ülésére Tárgy: Vagyonrendelet módosítására javaslat Előterjesztő: Dr. Pavlek Tünde

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Javaslat

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere. Javaslat Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Szám: 1195-3/2017. Javaslat az Új központi temetőnél kialakított járdával érintett ingatlanok önkormányzati tulajdonba vételéhez kapcsolódó döntések meghozatalára

Részletesebben

HAJDÚBAGOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETE 3/ /VII.2/ Kt. számú rendelete

HAJDÚBAGOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETE 3/ /VII.2/ Kt. számú rendelete HAJDÚBAGOS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETE 3/ 1993. /VII.2/ Kt. számú rendelete Hajdúbagos Község Önkormányzata vagyonának meghatározásáról, a vagyon feletti tulajdonjog gyakorlásának és a vagyon

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere. Javaslat önkormányzati tulajdonú ingatlan elbirtoklásának elismerésére

Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere. Javaslat önkormányzati tulajdonú ingatlan elbirtoklásának elismerésére Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere Szám: 20657-2/2016. Javaslat önkormányzati tulajdonú ingatlan elbirtoklásának elismerésére Tisztelt Közgyűlés! German János 3100 Salgótarján Béke krt. 86. sz.

Részletesebben

módosító javaslato t

módosító javaslato t tjrszágyísils hivatala,ci.át*lyszái?t : / (L Érk4aett : 2012 JÚN O 4, Országgyűlési Képvisel ő Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Helyben T/7417/ Módosító javaslat Tisztelt Elnök Úr! A Házszabály

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete szeptember 1-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete szeptember 1-i ülésére Tárgy: Az önkormányzati vagyonról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 21/2012. (VI. 29.) önkormányzati rendelet módosítása, a 2605/2 és a 3736/10 helyrajzi számú, önkormányzati tulajdonú telkek értékesítése

Részletesebben

cr) ~~ ~~A(~ Kovácsné Szatai Ágnes N Y REGYHÁZA NvíREGVHÁZA MEGVEI JOGÚ VÁROS Ügyiratszám: VAGY/512-2/2015. ELŐTERJESZTÉS polgármester ~

cr) ~~ ~~A(~ Kovácsné Szatai Ágnes N Y REGYHÁZA NvíREGVHÁZA MEGVEI JOGÚ VÁROS Ügyiratszám: VAGY/512-2/2015. ELŐTERJESZTÉS polgármester ~ NvíREGVHÁZA 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83. TELEFON: +36 42 524-500 MEGVEI JOGÚ VÁROS FAX: +36 42 524-501 POLGÁRMESTERE E-MAIL: POLGARMESTER@NYIREGYHAZA.HU Ügyiratszám: VAGY/512-2/2015. Ügyintéző:

Részletesebben

Vagyongazdálkodási Konferencia Vagyonátadás. 2014. május 6.

Vagyongazdálkodási Konferencia Vagyonátadás. 2014. május 6. Vagyongazdálkodási Konferencia Vagyonátadás 2014. május 6. Bevezetés Vagyonátadás kérdései: Beruházás előkészítése során Végleges, ennek hiányában ideiglenes forgalomba helyezést (közutak) vagy üzembe

Részletesebben

TÁRSASHÁZI KISOKOS HOGYAN ÉRTÉKESÍTHETŐ A KÖZÖS TULAJDONI RÉSZ, KI DÖNTHET AZ ELIDEGENÍTÉSRŐL?

TÁRSASHÁZI KISOKOS HOGYAN ÉRTÉKESÍTHETŐ A KÖZÖS TULAJDONI RÉSZ, KI DÖNTHET AZ ELIDEGENÍTÉSRŐL? TÁRSASHÁZI KISOKOS MIKOR ALAPÍTHATÓ TÁRSASHÁZ? Társasházat fennálló vagy felépítendő épületre lehet alapítani, ha abban legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, illetőleg nem lakás céljára

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Tel: 63/510-300

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Tel: 63/510-300 Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Tel: 63/510-300 Szentes Város Önkormányzat Képviselő-testülete Helyben Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Szentes Kossuth Lajos u. 18. szám

Részletesebben

A rendelet hatálya. (1) A rendelet hatálya kiterjed a Képviselő-testületre és szerveire, intézményeire.

A rendelet hatálya. (1) A rendelet hatálya kiterjed a Képviselő-testületre és szerveire, intézményeire. Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (VIII. 28.) önkormányzati rendelete Jánossomorja Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyonnal történő gazdálkodás szabályairól Jánossomorja

Részletesebben

14. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének március 31-i rendes ülésére

14. számú előterjesztés Egyszerű többség. ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének március 31-i rendes ülésére 14. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. március 31-i rendes ülésére Tárgy: Ingatlanvásárlási igények Előterjesztő: Szabó Loránd

Részletesebben

Előterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a Budapest X. kerület, Liget u. 1/c I. 16. szám alatti ingatlan értékesítéséről

Előterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a Budapest X. kerület, Liget u. 1/c I. 16. szám alatti ingatlan értékesítéséről Budapest Főváros X. kerület Alpolgármestere j(; t. Előterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a Budapest X. kerület, Liget u. 1/c I. 16. szám alatti ingatlan értékesítéséről I. Tartalmi összefoglaló Budapest

Részletesebben

Fedőlap Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja:

Fedőlap Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: 1 Fedőlap Az előterjesztés közgyűlés elé kerül Az előterjesztés tárgyalásának napja: 2016. 10. 20. Javaslat a Hamburger Hungária Kft. vételi ajánlatának elbírálására és az önkormányzat gazdálkodásának

Részletesebben

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének november 24-i ülésére

Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének november 24-i ülésére Előterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. november 24-i ülésére 5. Tárgy: Helyi és országos közutak tulajdonjogának rendezése Az előterjesztést készítette: Szilágyi Ödön

Részletesebben

Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületének 10/2012 (III.22.) önkormányzati rendelete

Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületének 10/2012 (III.22.) önkormányzati rendelete Tápiószecső Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületének 10/2012 (III.22.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól Tápiószecső Nagyközség Önkormányzata

Részletesebben

T/1489. számú. törvényjavaslat

T/1489. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1489. számú törvényjavaslat az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996.

Részletesebben

A nem EU-állampolgárok magyarországi ingatlanszerzéséről

A nem EU-állampolgárok magyarországi ingatlanszerzéséről A nem EU-állampolgárok magyarországi ingatlanszerzéséről Azok a külföldi természetes személyek, akik valamely Európai Unión kívüli állam polgárai, illetve azok a jogi személyek, amelyek valamely Európai

Részletesebben

IZSÁK VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 11/2000. (XII. 20.) kt. számú és a módosításáról szóló 8/2004.(IV.28.) kt. számú és 14/2005. (XI.30.

IZSÁK VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. 11/2000. (XII. 20.) kt. számú és a módosításáról szóló 8/2004.(IV.28.) kt. számú és 14/2005. (XI.30. IZSÁK VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 11/2000. (XII. 20.) kt. számú és a módosításáról szóló 8/2004.(IV.28.) kt. számú és 14/2005. (XI.30.) számú rendelete Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól.

Részletesebben

Magyar Állam tulajdonában álló ingatlanok értékesítése a gyakorlatban, az Elektronikus Aukciós Rendszer működése és tapasztalatai

Magyar Állam tulajdonában álló ingatlanok értékesítése a gyakorlatban, az Elektronikus Aukciós Rendszer működése és tapasztalatai Magyar Állam tulajdonában álló ingatlanok értékesítése a gyakorlatban, az Elektronikus Aukciós Rendszer működése és tapasztalatai 2017. május Az állami vagyon értékesítésének jogszabályi háttere 2 A nemzeti

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Szőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének. nyilvános üléséről. 2015. február 23.

JEGYZŐKÖNYV. Szőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének. nyilvános üléséről. 2015. február 23. Ügyszám: 16-22/2015. JEGYZŐKÖNYV nyilvános üléséről 2015. február 23. Szőc 2015 1 Jegyzőkönyv Készült: Az ülés helye: nyilvános üléséről Szőci Művelődési Ház Szőc, Kossuth L. u. 41. Az ülés időpontja:

Részletesebben

Az elbirtoklás jogintézménye és megjelenése az ingatlanjogi gyakorlatban

Az elbirtoklás jogintézménye és megjelenése az ingatlanjogi gyakorlatban INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Dr. Huszár Eszter Az elbirtoklás jogintézménye és megjelenése az ingatlanjogi gyakorlatban Az elbirtoklás jogintézményével amely már a római jogban is megtalálható volt az ingatlan-nyilvántartás

Részletesebben

Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere

Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2. Majosháza Község Önkormányzatának Polgármestere 2339 Majosháza, Kossuth u. 34., Tel: 06/24-511-830, Fax: 06/24-511-831, E-mail: majoshaza@majoshaza.hu ELŐTERJESZTÉS Majosháza Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat. a közútkezelői feladatok átadásáról

T/ számú. törvényjavaslat. a közútkezelői feladatok átadásáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/12338. számú törvényjavaslat a közútkezelői feladatok átadásáról Előadó: Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Budapest, 2013. szeptember 2013. évi törvény a közútkezelői

Részletesebben

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK HASZNÁLATI JOGOK KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK Használati jogok Személyes szolgalmak Telki szolgalmak Értékjogok Pl: zálogjog FÖLDHASZNÁLAT Főszabály aedificium solo cedit elve az épület osztja a fődolog jogi

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés az Alsónémedi Felsőerdősor utca kiépítésére fizetendő útépítési érdekeltségi hozzájárulásról szóló../2011. ( ) sz. önkormányzati rendelethez Tisztelt Képviselő-testület! Már a 2010. év első

Részletesebben

AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) május 10.

AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) május 10. AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) 2017. május 10. Nemzeti Földalapkezelő Szervezet A Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény hozta létre és ez a törvény adja meg az NFA működésének

Részletesebben

Az Önkormányzat vagyona

Az Önkormányzat vagyona BELVÁROS-LIPÓTVÁROS, BUDAPEST FŐVÁROS V. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 9/2012. (II. 13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT TULAJDONÁBAN ÁLLÓ VAGYONNAL VALÓ RENDELKEZÉS EGYES SZABÁLYAIRÓL

Részletesebben

SÁRVÁRI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

SÁRVÁRI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 42/2017.(V.29.) számú képviselő-testületi határozat Sitke Község Önkormányzata Képviselő-testülete a polgármester hatáskörébe átruházott 2016. évi szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló beszámolót

Részletesebben

1. Vagyontárgyak meghatározása

1. Vagyontárgyak meghatározása Epöl Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2012.(IX.28.) önkormányzati rendelete Epöl község Önkormányzata vagyonáról, a vagyonnal való rendelkezés szabályairól Epöl Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Az előterjesztő javasolja, hogy a Képviselő-testület a hrsz-ú ingatlant minősítse át üzleti vagyonná.

Az előterjesztő javasolja, hogy a Képviselő-testület a hrsz-ú ingatlant minősítse át üzleti vagyonná. BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE Készült a 2016. szeptember 14. napján tartandó Kt. ülésre! Készítette: Handelné Kiscelli Ágnes vagyonhasznosítási ügyintéző Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALPOLGÁRMESTERE

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALPOLGÁRMESTERE BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALPOLGÁRMESTERE Előterjesztés száma: 191/2010/06.10. A rendeletalkotási javaslat elfogadásához az SZMSZ 52. (2) bekezdés a) pontja alapján minősített

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől 6600Szentes, Kossuth tér 6. Iktatószám: U /2016. Témafelelős: Szigeti Miklós, Czirok Jánosné

Szentes Város Polgármesterétől 6600Szentes, Kossuth tér 6. Iktatószám: U /2016. Témafelelős: Szigeti Miklós, Czirok Jánosné Szentes Város Polgármesterétől 6600Szentes, Kossuth tér 6. Iktatószám: U-4340-2/2016. Témafelelős: Szigeti Miklós, Czirok Jánosné Tárgy: Javaslat a megépült buszöblök, buszvárók tulajdonviszonyainak rendezésére

Részletesebben

I. Fejezet. A rendelet hatálya

I. Fejezet. A rendelet hatálya Velem Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (IV.18.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól Velem Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

NAGYECSED VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2012. ( XI.15.) önkormányzati rendelet tervezete

NAGYECSED VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2012. ( XI.15.) önkormányzati rendelet tervezete NAGYECSED VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2012. ( XI.15.) önkormányzati rendelet tervezete Az önkormányzati vagyonról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról Nagyecsed Város

Részletesebben

PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. (06-32) Fax: (06-32)

PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. (06-32) Fax: (06-32) PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. (06-32) 460-753 Fax: (06-32) 460-918 E-mail: forum@paszto.hu Testületi napirend sorsz.: Bizottsági napirend sorsz.: Szám: 1-138 /2017. Megtárgyalás

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. iparfejlesztéssel összefüggő tulajdonosi döntések meghozataláról. Tisztelt Közgyűlés!

ELŐTERJESZTÉS. iparfejlesztéssel összefüggő tulajdonosi döntések meghozataláról. Tisztelt Közgyűlés! napirend ELŐTERJESZTÉS iparfejlesztéssel összefüggő tulajdonosi döntések meghozataláról Tisztelt Közgyűlés! I. Az egri 9850/1 hrsz-ú telekingatlan (Eger, Déli-iparterület) egy részének zártkörű versenyeztetési

Részletesebben

Ganna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2012.(III.28.) önkormányzati rendelete

Ganna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2012.(III.28.) önkormányzati rendelete Ganna Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2012.(III.28.) önkormányzati rendelete Ganna Község Önkormányzatának vagyonáról és a rendelkezési jog gyakorlásáról Ganna Község Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések DEMJÉN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 17/2012.(XI. 29.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás főbb szabályairól Demjén Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Hegyesd község Önkormányzata. Képviselőtestülete 10/2003./XII.31.) r e n d e l e t e. magánszemélyek kommunális adójáról

Hegyesd község Önkormányzata. Képviselőtestülete 10/2003./XII.31.) r e n d e l e t e. magánszemélyek kommunális adójáról Hegyesd község Önkormányzata Képviselőtestülete 10/2003./XII.31.) r e n d e l e t e a magánszemélyek kommunális adójáról /egységes szerkezetben/ Hegyesd község Önkormányzata a helyi adókról szóló 1990.

Részletesebben

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, február 2.

J A V A S L A T. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály. Ózd, február 2. ss J A V A S L A T a nem lakáscélú helyiségekre megkötött vagyonkezelési szerződés felmondásával kapcsolatos elszámolásra Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési Osztály Ózd, 2017.

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület november 26-án tartandó ülésére

Előterjesztés a Képviselő-testület november 26-án tartandó ülésére Tárgy: Előterjesztés a Képviselő-testület 2015. november 26-án tartandó ülésére Javaslat az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 24/2008. (XII. 1.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatára

Részletesebben

GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS. a képviselő-testület 2017 április 27-én tartandó ülésére

GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS. a képviselő-testület 2017 április 27-én tartandó ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2017 április 27-én tartandó ülésére Tárgy: Javaslat a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége részére terület biztosítására

Részletesebben

A magánszemélyek kommunális adójáról

A magánszemélyek kommunális adójáról Jászfelsőszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a 10/1999. (X.22.). sz. valamint 19/2004. (XII. 14.) számú kt. rendeletekkel módosított 11/1998. (XII.11.) számú rendelete A magánszemélyek

Részletesebben

Magyar joganyagok évi LXXV. törvény - a megyei könyvtárak és a megyei ható 2. oldal 3. () Az. alapján tulajdonba adott ingatlanokon e törvény e

Magyar joganyagok évi LXXV. törvény - a megyei könyvtárak és a megyei ható 2. oldal 3. () Az. alapján tulajdonba adott ingatlanokon e törvény e Magyar joganyagok - 205. évi LXXV. törvény - a megyei könyvtárak és a megyei ható. oldal 205. évi LXXV. törvény a megyei könyvtárak és a megyei hatókörű városi múzeumok feladatának ellátását szolgáló egyes

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS Állami vagyonba tartozó ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról

MEGÁLLAPODÁS Állami vagyonba tartozó ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról 1 MEGÁLLAPODÁS Állami vagyonba tartozó ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról amely létrejött: egyrészről a Magyar Állam képviseletében az állami vagyonról szóló 2007. évi CV!. törvény (a

Részletesebben

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 9/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 9/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 9/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól [A 17/2012. (IX. 28.), a 7/2013. (IV. 29.), a 4/2014. (II.

Részletesebben

Bókaháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 8/2003./X.31/ számú rendelete

Bókaháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének. - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 8/2003./X.31/ számú rendelete Bókaháza Község Önkormányzat Képviselő-testületének - módosított, egységes szerkezetbe foglalt - 8/2003./X.31/ számú rendelete az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól Bókaháza Község

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/57/5/2014. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. április 30-i ülésére Tárgy: Településközpont vegyes övezetben

Részletesebben

Fővárosi Ítélőtábla 7.Pf.22.100/2011/5.

Fővárosi Ítélőtábla 7.Pf.22.100/2011/5. Fővárosi Ítélőtábla 7.Pf.22.100/2011/5. A Fővárosi ítélőtábla a dr. Éliás Sára ügyvéd (1068 Budapest, Rippl-Rónai utca 28. II/7.) által képviselt Multimédia Stúdió Művészeti Egyesület (1370 Budapest, Planetárium)

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS. , mint Beruházó (székhely:.., önkormányzati törzsszám:.., adószám:.., képviseli:..), a továbbiakban: Beruházó, Preambulum

MEGÁLLAPODÁS. , mint Beruházó (székhely:.., önkormányzati törzsszám:.., adószám:.., képviseli:..), a továbbiakban: Beruházó, Preambulum MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, mint vagyonkezelő (székhely: 1024 Budapest, Lövőház utca 39., statisztikai számjele: 15329358-8413-312-01, képviselője:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 8-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 8-i rendes ülésére 9. számú előterjesztés ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 8-i rendes ülésére Egyszerű többség Tárgy: A Dombóvári Ipari Parkban található ingatlan önkormányzati

Részletesebben

Iromány száma: T/5166. Benyújtás dátuma: :20. Parlex azonosító: 1ITT5T690001

Iromány száma: T/5166. Benyújtás dátuma: :20. Parlex azonosító: 1ITT5T690001 Iromány száma: T/5166. Benyújtás dátuma: 2019-03-11 14:20 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 1ITT5T690001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény 2012. évi... törvény Érkezett : 20'2 MARC Z e. a külföldiek term őföldön történő zálogjog alapításának megakadályozása érdekébe n szükséges törvények módosításáró l 1. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959.

Részletesebben