A LÓ. -Küllemtan. -Fajtatan

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A LÓ. -Küllemtan. -Fajtatan"

Átírás

1 A LÓ -Küllemtan -Fajtatan

2 Bemutatkozás Nevem: Thomka Iván 1980-ban Gödölln végeztem mint agrármérnök majd Kaposváron szereztem lótenyészt szakmérnöki diplomát jelenleg az utolsó állami méntelep vezetje vagyok Nagycenken Az Isten megtiltotta, hogy egy olyan mennyországba menjek ahol nincsenek lovak. Robert Bontine Cunningham Graham

3 Ajánlott irodalom Aranyossy Á. (szerk.)(2000): Lovardák, istállók tervezése, építése, - Lovasakadémia 9 Bodó I.-Hecker W.(szerk.)(1992): Lótenyésztk kézikönyve Budianszky S.: A ló természetrajza Ernst J.(1989): Régi magyar fogatok Hicman J. (1998): Patkolástan Horváth Z. (Szerk.)(2003): Lóbetegségek Nagy I. (2000):Lovas vadászatok Dr. Pongrácz L. (Szerk.)(2007) Lóer Dr. Pongrácz L. (szerk.)(2006): A mesterlovász könyve

4 Küllemtan Testtájak Színek Jegyek Küllemi bírálat Hibák elbírálása

5

6

7 Színek

8 Szín örökldés Több lokuszon, sok örökldési faktor irányítja

9 Jegyek

10

11 Küllemi bírálat

12 Küllemi bírálati lapok

13

14

15

16

17

18

19

20 Hibák elbírálása

21 Ló beszerzés Saját szaporulatból: 3,5 éves betanított csikó bekerülési költsége Ft Keresés: a célunknak megfelel ló, lovak felkutatása, kiválasztása Ló azonosítása: Írott dokumentum (lóútlevél) összevetése az adott lóval. Szín és jegyleírás, bélyegzés, életkor becslés Ló megvétele: Polgárjogi szerzdés Szavatosság: a szavatossági hibákra érvényesíthet amennyiben a hiba az adásvétel eltt is fenn állt. (havivakság, kehesség, karórágás, kezelhetetlenség, stb.)

22

23

24

25 Magyarországi lófajták és tenyésztésük A ló eredete és háziasítása A magyarság kapcsolata a lóval A hazai lófajták, eredetük és tenyésztésük

26 A ló eredete és háziasítása A faj kialakulása 55 millió éve kezddött. A ló (is) az evolúció ajándéka. Gyors, nagy és teherbíró állat alakult ki. Eltri az ember jelenlétét.

27

28 Nem csak az emberen múlott az elmúlt 6000 év emlsfajból néhány tucat lett háziállat, még kevesebb lett háziállat az egész világon. A ló ezek közé tartozik. 1.Eladaptáció, amit a természet végzett; olyan tulajdonságok kialakulása az embertl függetlenül amelyek mégis hasznosak az ember számára. (Minden növényen megél, egy hím több nsténnyel párosodott, társas lények, dominancia és alárendeltség jelzései ismertek, genetikusan kódoltak, relatív kis területigény, agynövekedés) 2.Fajaink közötti kompatilibitás, kölcsönös alkalmazkodás. Az állatok, (a ló) kereste elssorban az ember közeli élhelyet, az ember ezt csak kihasználta. Közben az állatok is új, számunkra kedvez tulajdonságokat vettek fel, szelektálódtak az ember számára kedvez tulajdonságot mutató (kíváncsi, kevésbé területvéd, kevésbé agresszív, az emberi agressziót tr, arra engedelmességgel reagáló) egyedek. 3.A valódi háziasítás a fogságban tartott állatok szaporításával vette kezdetét. Ez már az ember újítása.

29 Határvidékek szerepe A háziasítás: kutya éve Juh, kecske: éve Szarvasmarha: éve Ló: éve Háziasítása jószerével még ma is tart.

30

31 A lovas nemzet A magyarok shazája ott volt ahol a lovas nomadizmus kialakult eurázsiában.(5000 éve) Hankó Béla; A magyar ló eredet (1935)

32 Fogatkultúránk

33 Jeremias Schemel:Magyar kocsi (1576)

34

35 Tull Ödön; Simonyi Óbester

36

37

38 Visszavonuló huszárok az els világháborúban

39 Pettkó-Szandtner Tibor ötösfogata

40 Platthy József, Berlin Sellvel III.

41 A huszárélet tragikus vége

42 Lovak - és lovas kultúránk sorsa II. világháború után A háborús veszteségek Az újjáéledés Lovak a szocialista mezgazdaság szervezésének útjában Lóirtás Méntelepek felszámolása A puha diktatúra korszaka A rendszerváltás hatása

43 És ma. Tenyészt szervezetek A tenyészt egyesületek a rendszerváltást megelzen jöttek létre. Az MLLSZ-ben tömörültek, mködtetik a tenyésztési irodát. Önszabályozók Kontrol szerepe van az MGSZH-nak. Lóversenyzés Üget és galop. Fogadásszervezés. MLSz A lovas sportok tartoznak ide.szakágakra oszlik szakmai szempontból.(díjugratás, díjlovaglás, lovastorna, lovastusa, távlovaglás, western lovaglás)

44 Lófajták

45 A jelentsebb hazai lófajták eredete és tenyésztésük A Magyar Lótenyészt és Lovas Szervezetek Szövetsége (MLLSZ) a hazai lótenyészt egyesületek által létrehozott társadalmi szervezet ben alakult azzal a céllal, hogy összehangolja a magyar lótenyésztést, lovassportot és lóversenyzést, valamint elvégezze azokat a szakmai feladatokat, amelyekkel az egyesületek megbízzák a szövetséget. Ennek keretében az MLLSZ Tenyésztési Irodája a megyei lótenyésztési felügyelkön keresztül végzi a lovak egyedi azonosítását, a törzskönyvi alapadatok gyjtését és elfeldolgozását, szervezi a fedeztetési állomásokat. A Mezgazdasági Szakigazgatási Hivatallal közösen mködteti a lótenyésztési információs rendszert (lóenar), továbbá segíti a tenyészt egyesületek határozatainak végrehajtását és szakmai tanácsokat nyújt a tenyésztknek.

46 Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztk Egyesülete 8426 Pénzesgyr, Kertesk T/F: 88/ Web: Elnök: Kanics Ákos Üv.igazgató: Dr. Németh Csaba Angol telivér Az angol telivér magyarországi tenyésztése csaknem kétszáz esztendeje olyan hírességekkel dicsekedhet, mint az 54 versenyben gyztes Kincsem, az Epsom Derby nyer Kisbér, valamint a 20. század kiemelked versenylova, Imperiál. Overdose napjaink nagy reménysége. Az angol telivér a világ egyik legkövetkezetesebb tenyészti munkájával kitenyésztett lófajtája. Az angol telivér méneskönyv els kötetét 1793-ban adták ki, s ma is törzskönyvezés egyik kritériuma, hogy a telivér minden se szerepeljen ebben a méneskönyvben. A telivértenyésztk a mai napig is nyilvántartják tehát, hogy lovaik melyik sméntl származnak és melyik kancacsaládba tartoznak, így a telivérek alapveten 237 kanca és 169 mén utódai. A magyar telivértenyésztés az 1800-as évek elején kezddött, nagyrészt Széchenyi István és Wesselényi Miklós kezdeményezésére. Legjobb eredményeit e század utolsó negyedében érte el ban Kisbér megnyerte az Epsomi Derby-t, 1874-ben született Kincsem, akinek tüneményes pályafutása alatti rekordja 54 versenyben 54 gyzelem. A hazai angol telivér tenyésztk 1994-ben elhatározták, hogy a Magyarországon tenyésztett angol telivér lovak genetikai képességeinek folyamatos javítása, az egységes tenyésztési elvek érvényesítése, az egységes érdekképviselet megteremtése, az állomány további nemesítése, az e fajtával történ keresztezési program, a természetvédelem, az állatvédelem, a sport és a kulturális örökség megóvására, s a program végrehajtására egyesületet hoznak létre. A fajta tenyésztését azóta ez az egyesület szervezi és irányítja. Az angol telivér kitn konstitúciója a következetes versenyzés és kiválasztás eredménye, így a csontozaton, az izomzaton és a küls formán kívül a bels szervek: a tüd, a szív, az emésztés és a vérképzés szervei mind a nagy teljesítményt szolgálják. Az angol telivér jellemzje a nemes, száraz, könny fej, táguló orrlyukak, élénk szemek, sokszor tágan illesztett fülek. Hosszú, ívelt, gyakran alacsonyan illesztett a nyaka. Kifejezett, hosszú, magas a marja, jellegzetes baltavágással. Rövid, izmos a háta és ágyéka. Dlt, hosszú, jól izmolt a lapockája. Inkább mély, mint dongás a mellkasa, hosszú, lejts, izmos a fara. Száraz izületek, rövid szárak, kis kemény paták jellemzik. Mozgása alacsony, tért nyer lépésben és ügetésben, vágtája rugalmas, hosszú, ugróképessége is jelents. Bár elssorban versenylóként használják, tenyésztési szempontból az angol telivér kitn regenerátor ott, ahol nagy teljesítményre van szükség, például a modern sportló, valamint a quarter horse tenyésztésében. Kimagasló egyedei maguk is sikeres szerepli a nagy nemzetközi díjugrató, díjlovagló, és military versenyeknek.

47 Magyarországi Arablótenyésztk Egyesülete 2943 Bábolna, Pf.:29. T: , F: Web: Elnök: Dr. Hecker Walter Ügyvezet elnök: Rombauer Tamás Arab ló Szépség és nemesség. Kitartás és teljesítmény. Ezen erények az arab lófajta nevével összeforrt fogalmak. Az arab ló az ember alkotta kultúrfajták egyik legrégebbi képviselje, szinte minden melegvér lófajta nemesítje. Arab telivér az a ló, amely szerepel bármely, az Arab Lovat Tenyésztk Világszövetsége (World Arabian Horse Organization) által elfogadott méneskönyvben vagy nyilvántartásban. Ahhoz, hogy egy mén, kanca vagy egy csikó bekerülhessen egy elfogadott arab telivér méneskönyvbe, összes sének visszavezethetnek kell lennie elfogadott méneskönyvben már korábban regisztrált lovakra. A tenyésztk célja megrizni az arab telivér klasszikus szépségét, állóképességét és a fajta jellemzit: az igen száraz, harmonikus fejet széles homlokkal, nagy, sötét egymástól távol, nem túl magasan ül kifejez szemekkel, kicsi, figyelmet sugárzó fülekkel; a homorú vagy egyenes orrhátat, elasztikus mozgékony, élénken négyzetes alakot ölt orrnyílásokat; az ívelt, magasan illesztett nyakat, feszes hátat, gyakran egyenes fart, magasan tzött és hordott farkat. A shagya-arab a történelmi Magyaroroszágon és késbb az Osztrák-Magyar Monarchia területén alapított ménesek Bábolna, Mezhegyes és Radautz arab fajtájának tisztavér tenyésztésben, vagyis zárt törzskönyvben történ továbbfejlesztése. A tenyészcél egy nagyrámájú, bottal legkevesebb 150 cm marmagasságú arab ló, amely nemes, hátas és kocsilóként mindenki számára alkalmas. Mindazon lovak törzskönyvezhetk a shagya-arab méneskönyvben, melyek származása apai és anyai oldalon Bábolna, Mezhegyes, Radautz, valamint a Monarchia állami és magán arab tenyészeteire visszavezethetk és amelyek a fajtatenyészt egyesület által elismert méneskönyvben szerepelnek vagy abba felvehetk. (Az angloarab az angol telivér és az arab keresztezésébl kialakult fajta, ahol a negyedik si sorban a 16 s közül legalább tíz arab telivér, arab, shagya-arab, angloarab vagy angol telivér található, valamint a 16 s között nincs ismeretlen származású egyed. Az arab és angol vérhányad külön-külön mindenkor legalább 12,5%-ot kell hogy elérjen. Nemes, szép, kifejezetten hátas célra alkalmas lovak tartoznak a fajtába, melyek kitnen használhatók sportcélra is.)

48 Furioso-North Star Lótenyészt Országos Egyesület 6114 Bugac, Nagybugac 135 T/F: Web: Tenyésztésvezet: Dózsa Tamás Károly Furioso-North Star A korábbi nevén mezhegyesi félvérként is emlegetett fajta, mint tipikus ketts hasznosítású ló vált közkedveltté. Egyedei elég erteljesek és tömegesek voltak ahhoz, hogy fogatos lóként végezzék a hadsereg és a mezgazdaság szállítási munkáit, de megrizve az angol félvér nemességét, mozgását, a vadászlovaglások kedvelt hátaslovává is vált. Ez a kettség jellemzi ma is e szilárd szervezet lófajtát. A furioso-north star fajta kialakulása az 1785-ben alapított mezhegyesi ménes megalakulását követen 1841-ben kezddött el. A hadászathoz szükséges és megfelel nagy rámájú, csontos, tömeges, jó munka készség egyedek elállítása volt a cél, így a felállított kancaanyaghoz kerestek megfelel méneket a határainkon belül és kívül egyaránt. Folyamatosan vásárolták a méneket és ménjelölteket, így került Mezhegyesre Furioso Senior és North-Star Senior is. Mind két mént alkalmazták a tenyésztésben, és néhány évjáratot követen került sor a két törzs szétválasztására és a négy geneológiai vonal alapítására ( Furioso A, Furioso B, North Star A, North Star B ), melyek egymással való szisztematikus kombinációja biztosította a fajtatenyésztéshez szükséges genetikai sokszínséget. A felmerül nem kívánatos hibákat és hiányosságokat jól megválasztott angol telivér mének segítségével javították tl számítható a furioso-north star vagy mezhegyesi-félvér, mint fajta megjelenése. A következ száz évben a történelmi események következtében a fajta fejldése és elterjedése többször törést szenvedett, míg az 1980-as évek végén elhatározásra került, hogy a hagyományos magyar fajtákat újra felállítsák és megrizzék a jöv nemzedéke számára. A fajta rendkívül kedvelt volt mind katonai felhasználásban, mind mezgazdasági hasznosításban. A fajtában vérfrissítésre mindig használtak telivér méneket, így az ersebben telivérezett egyedek inkább a hátas típusba, míg a kisebb telivér vérhányadúak a fogatló típusba tartoznak. A furioso-north star, amely meg tudta rizni eredeti fajtajellegét és nyugodt vérmérsékletét, munkában és szabadidben egyaránt ideális társ. Napjainkban a közepestl a nagy testméretek felé eltolódott, acélos szervezet, nyugodt, de élénk vérmérséklet, kiváló használati lovak. Száraz, nemes fej, kint ül nagy szemek, széles agykoponya, kellen hosszú és ívelt nyak, laza tarkóval, kifejezett mar, jó kötés, széles, hosszú, enyhén csapott, izmos far, szabályos és egészséges végtagok, valamint a térölel, laza, rugalmas mozgás jellemzi. A fajta sokoldalú, de alapveten hátas használatra alkalmas. Valamennyi lovassport szakágban vannak eredményesen versenyz egyedei

49 Kisbéri és Gidrán Lótenyészt Országos Egyesület 1118 Budapest, Ménesi út 4. Tel: 30/ Fax: Web: Elnök: Mátyás István Ügyvezet elnök: Novotni Péter Tenyésztésvezet: Janászik Andrea Gidran A gidrán lófajta Mezhegyes rögén, eldeink tudásával, a klasszikus vonaltenyésztés eredményeként, a szigorú hátas használat formáló erejével kialakult lófajta. A gidrán törzs létrejöttében a Bábolnáról Mezhegyesre került ivadékok, fként Gidrán II, még inkább az 1825-ös születés Gidran VII. játszottak szerepet. Lobkowitz altábornagy 1855-ben áttért a ménesek származás szerinti csoportosítására, és az addig IV. számúnak mondott sárga ménesrl kiderült dönten gidrán származása. Ezt követen felgyorsult a célirányos vonal- és családtenyésztés, a sárga ménesbl egy nehéz hátasló típus alakult ki. Az egyöntet fajtává válás folyamatában mintegy 200 kanca kapott szerepet, ám többségük nyomtalanul eltnt, tenyészhatást nem fejtett ki. Családalapító kanca 16 lett közülük, amelyek tudatos tenyésztésben tartása elegend genetikai változatosságot adtak a fajtának. Kiválóságuk máig érezhet, hiszen fajta rögzült genetikai és jó haszonértékének letéteményesei lettek. A fajtának az idk folyamán három geneológiai vonala alakult ki. Az A vonal alapítójának tekinthet GIDRAN XXXVI. (született 1875-ben), a B vonal alapítója lett GIDRAN XLII. (született 1881-ben) és a C vonal alapítója az Ausztriából visszakerült GIDRAN III. (született 1920-ban) lett. A nehéz kocsiló és gazdasági ló létezése Mezhegyesen, a hátas hasznosítás irányába tolta el a gidránt, amelyik az 1900-as évek fordulójára az elegáns, könnyen lovagolható, jó képesség, acélos szervezet, kitartó huszárló lett és elérte akkori használati értékének csúcspontját. Egyedei a különböz falkavadászatokon rendszeresen kitntek, és sorozatban kapták az elismeréseket. Mert csakugyan ló kellett ahhoz a hajtáshoz, ahol az ország két leggyorsabb állata, a nyúl és az agár akarta a szuszt kiszorítani egymásból. Az els világháború tragikus eseményeinek egyik ki nem heverhet következménye volt lótenyésztésünkre nézve, hogy 1920 márciusáig mindösszesen 186 lovat zsákmányolt el a román hadsereg. A háborút követ békeidben Mezhegyes mindent elkövetett e jó használati érték fajta regenerálása érdekében. A megmaradt kancacsaládokat a korábban létszámfelettiként eladottak, de a klasszikus családokba tartozók, visszavásárlásával gyarapították, illetve az ersen gidránozott tolnatamási tájfajta kancáiból újakat alapítottak. A két világháború közötti idk legjobb ugrólovai gidrán származásúak voltak. A méneskar a gidrán ugrótehetségében bízva, az 1940-es években, Európa legjobb ugróló-fajtájának kitenyésztését tzte ki célul. A háború ezt sajnos megakadályozta. Pedig 1944-re már 90 törzskanca állt tenyésztésben. Ez a huszárló genetikai értelemben a klinikai halál állapotából visszahozva 1928-ban az amszterdami olimpián megszerzi a díjugratás aranyérmét (Elliot). Magyaremlék nev gidrán herélt militáriban 10. helyezett az 1936-os berlini olimpián. Ugyanezen a játékokon román lovasával Delfis díjugratásban ezüstérmes. A két világháború között további kiemelked képesség gidrán ló Medve (Bakony Gidrán x Gidrán XLIX). Szintén a harmincas években Pauly Hartmann Legszebb" nev gidrán kancájával díjlovaglásban Aachenben az olimpiai nagydíj 5. helyezettje. Pókos remekelt a nemzetek díjában, 4 Gidran IV-2(Furcsa) olimpiai kerettag a díjugrató csapatban. Gyergyó nev gidrán ló 1937-ben egy bécsi nemzetközi ugró mérkzésen 2 méteres ugrásával aranyérmes lett, megelzve itt Kurt Hasset, aki az 1936-ban olimpiai bajnok volt. A magyar lovassporttörténetet tanulmányozva az is kiderül, hogy között díjlovaglásokon az élmeznyben mindig található volt gidrán fajtájú ló. A fajta kiválóságát számarányánál nagyobb hányadú eredményes sportló is bizonyítja. Elég utalni csak a legutóbbi évek versenyeire. 183 Gidran XI-16 (Ima) a fiatal lovak világbajnokságán 2002-ben 17. helyezett Gidran XI-32 (Regöl) a fiatal lovak világbajnokságán, 2002-ben 20. helyezett. 198 Gidran XI-39 (Nimfa) 2003-ban militari világbajnokságon 14. helyezett, 2005-ben a lengyel nagydíj II. helyezettje, 2006-ban Magyarország egyetlen háromcsillagos militari lova. A világ legjobb cross lova címet nyeri 2004-ben 190 Gidran XI-4 (Sóhaj). A gidrán erteljes szervezet, nagyrámájú, elég tömeges, középnehéz hátas és hámos típusú fajta. Mint shonos génrezerv fajta, a magyar állattenyésztésben kultúrtörténeti és genetikai értéket is képvisel. Egyes kancacsaládjai generációs tenyésztési múlttal 30 évben alkalmazott mének esetében a nagy rámának kitüntetett szerepe volt. A tenyésztési célkitzés a testtömeg megrzése mellett a nemesség, az elegancia, és a sportra való alkalmasság további növelése.

50 Kisbéri és Gidrán Lótenyészt Országos Egyesület 1118 Budapest, Ménesi út 4. Tel: 30/ Fax: Web: Elnök: Mátyás István Ügyvezet elnök: Novotni Péter Tenyésztésvezet: Janászik Andrea Kisbéri félvér A XIX. század közepétl katonai hátasnak kitenyésztett fajta mára elegáns megjelenés, szép küllem és jól lovagolható, sport típusú lóvá vált. Angol félvér jellegébl adódóan a lovassportok minden ágában eredményesen használható, magasan telivérezett egyedei a military sportra is kiválóan alkalmasak. A fajta a Komárom megyei Kisbér városról kapta a nevét, ahol a Batthyány család igen korszer gazdaságot rendezett be. Az es szabadságharc után elkobzott birtokon 1853-ban Ferenc József császár egy nemes vér katonai ménes kialakítását rendelte el. Nemes vér lovon akkoriban minden kétséget kizáróan angol telivért értettek, de a terv szerinti 300 angol telivér anyakanca beszerzése még az Osztrák-Magyar Monarchia számára is megoldhatatlan feladatot és anyagi terhet jelentett. Ezért az angol telivér importok mellett nagy létszámú állományt telepítettek Kisbérre az akkori kincstári és udvari ménesekbl, valamint jelentsebb magánménesek állományából. Ezt az alapjában vegyes származású, de típusában és küllemében gondosan válogatott állományt több generáción keresztül folyamatosan angol telivér ménekkel fedeztették. A ménesben a kiváló telivér mének hatására kialakult az angol telivérhez közel álló, de annál tömegesebb, nyugodtabb, nagyobb munkakészség és korrektebb küllem hátasló típus. A mezgazdaság intenzívebbé válásával egyre erteljesebben fogalmazódott meg a kisbéri félvér tömegesítésének igénye. Elbb a kiemelked örökít erej telivérek után állítottak fel félvér törzsméneket a ménesben, majd mezhegyesi félvér mének alkalmazására is sor került. Ennek következtében a már némileg túlfinomodott állomány típusában konszolidálódott, tömegesebbé vált, de megrizte nemességét, eleganciáját, gyorsaságát és kitartását. Ezen értékes tulajdonságok megrzése érdekében a tenyésztésbe állítandó fiatal törzskanca-jelölteknek terepen, vadászlovaglásban kellett a kijelölt feladatot és szintidt teljesíteniük. A II. világháború eltt a mozgás és használati tulajdonságok javítása céljából a hasonló tenyésztési technikával létrehozott trakehneni fajtából importáltak törzsméneket a kisbéri ménes számára. A háborús események hatására a ménes állományát kettéosztották, különböz uradalmakban elhelyezve 330 mén, kanca és évjárati csikó várta a hadi események kedvezbbre fordulását, míg a másik felét Németországba evakuálták. Ebbl az állományból 1945-ben 78 egyedet hadizsákmányként az Amerikai Egyesült Államokba hajóztak és ott elárvereztek, fajtatiszta tenyésztésük a Hungarian Horse Association-nek köszönheten mindmáig fennmaradt ban 150 kisbéri ló tért haza, s ezen állománnyal, a sárvári ménes kancáival és a méntelepeken fellelt ménekkel megkezddött a fajta regenerálása. Sikerült a hajdani híres törzsek jó részét újraéleszteni és a fajta tenyészirányát az egyre inkább eltérbe kerül sportkövetelmények felé irányítani. A 60-as években megindult meggondolatlan és megállíthatatlan keresztezési hullám a 70-es évek végére a tisztavér kancaállományt a veszélyeztetett szintre csökkentette. A tradicionális ménvonalak és kancacsaládok nagy része odaveszett. A megmaradó népies és az egykori törzstenyészetekbl kikerült állományra alapozva 1989-ben megalakult a fajtát a mai napig gondozó tenyészt egyesület, amely jelents eredményeket ért el a fajta hagyományos értékeinek megrzése és a modern sportlókövetelmények megvalósítása terén. A kisbéri ló ma olyan magasfélvér jelleg lófajta, melynek tenyészcélja a korszer sportló-követelményeknek is megfelel nemes, tetszets hátas- és fogatló elállítása a hagyományos tenyésztési- és sportirányú szelekciós módszerek felhasználásával.

51 Magyar Lipicai Lótenyésztk Országos Egyesülete 3348 Szilvásvárad, Park u. 13. T/F: Web: Tenyésztésvezet: Egri Zoltán Lipicai Ez a barokk küllem, roppant értelmes, szívós és hosszú élet fajta méltán köszönheti népszerségét ma hazánkban a magyar fogathajtó sport képviselinek. E lovak szolgálnak él bizonysággal arra, hogy a klasszikus küllem nem áll ellentétben a modern sportversenyek által támasztott követelményekkel. A magyarországi lipicai lovak származásukban is megfelelnek a fajta több mint 400 éves története bázisán nyugvó szigorú nemzetközi elírásoknak. A fajta az 1580-ban Lipicán, I. Ferdinánd fia, Károly fherceg által alapított udvari ménesbl származik. A császári udvar számára kívántak itt kiváló, trképes, a pompát, a gazdagságot minden jellegében mutató lovat elállítani. A tenyésztés spanyol lovakkal indult, de egész Európában kutattak olyan mének és kancák után, amelyek a kívánt célt biztosítani látszottak. A lipicai törzsállomány az évszázadok viharaiban nem mindig folytathatta kívánatos, nyugodalmas életét. A napóleoni háborúk idején kétszer is Magyarországra mentették után az állomány egy része Mezhegyesen maradt, majd késbb a magyar lipicai tenyésztés magva lett. A lipicai ménes többszöri költöztetése után 1951-tl folyamatosan került mostani, eredeti tenyészhelyükhöz, a lipicai karsztvidékhez leghasonlóbb környezetbe, a hegyek közé, Szilvásváradra. A fajtát az egykori Oszták-Magyar Monarchia utódállamaiban a mai napig fajtatisztán, génrezerv állományként tenyésztik. A lipicainál kívánatos a quadrat forma, a nem túl nagy, cm körüli bottal mért marmagasság, 180 cm fölötti övméret és 20 cm-nél ersebb szárkörméret, valamint a szürke szín. Ezenkívül csak a pej és a fekete szín elfogadott. A fej nemes, tetszets, bár kos és félkos fej elfordul. A nyak magasan illesztett, hosszú, nem könny, de legyen mozgékony. A sörény tömött, hosszú és finom szálú. A mar nem kifejezett, nem magas vagy éles. A hát, ágyék széles, izmos, a kötés feszes és jól izmolt. A far gömböly és jól izmolt, dinnye vagy alma far. A farok hosszú és magasan tzött. A szügy széles, ers, izmos, a mellkas dongás, néha nem elég mély. A lapocka sokszor meredek és rövid. Az elüls végtagok rövidek, a fel- és alkar gazdagon izmolt. A szár rövid, az inak tiszták, a szár csontkinövésektl mentes. A paták szabályosak, acélosak. A mozgás tetszets, magas és nagy mértékben biztos. A lipicai ló késn ér, szívós, egészséges és hosszú élet, intelligens, szelíd és tanulékony, így kiváló társa gazdájának. A lipicai ló a barokk stílus klasszikus képviselje. Igen tanulékony, nagyon engedelmes, jó munkakészség, kemény, ellenálló, nem nagy igény fajta. Mozgása egyedülálló, ami ruganyosságában, akciósságban jut kifejezésre. Megjelenése és mozgása impozáns. Magyarországon a fajta egyedeit elssorban a fogatsportban hasznosítják. Bécsben a Spanyoliskolában a klasszikus lovaglás mvészetét mutatják be velük. A lipicai fajta tenyésztinek a klasszikus barokk küllemmel modern teljesítmény elvét a rendszeres kipróbálás mellett az is szolgálja, hogy a nyolc törzset Conversano, Favory, Incitato, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy Capriola, Tulipán folyamatosan fenntartja, külön figyelmet fordítva a két eredeti magyar törzs, az Incitato és Tulipán törzsekre.

52 Magyar Sportlótenyésztk Országos Egyesülete 1087 Bp. Kerepesi u. 7. Tel: Fax: Web: Elnök: Dr. Kovács Zoltán Ügyvezet elnök: Prutkay Zoltán Tenyésztésvezet: Misley Beáta Magyar sportló A régi, bevált magyar genetikai vonalak és a szakszeren megválasztott importok kombinációjából kiváló sportlovak születnek. Tenyésztési módszerünk, szelekciós rendszerünk elvei azonosak a legeredményesebb sportlótenyészt nemzetekével. A magyar sportlótenyésztés, a világ legjobb ménvonalaink felhasználásával, korszer lovakat kínál a lovassportok minden ágában. A Magyar Sportlótenyésztk Országos Egyesülete 1990-ben jött létre. Az Egyesület fs taglétszámmal és kancával kezdte meg mködését. Megalakuláskor a kancaállományt vegyes gén állományú félvér lovak alkották. Sportlótenyésztés már korábban is volt az országban, mert már a hatvanas évek elejétl kezdve voltak sportló elállítását tenyészcélul kitz ménesek. A fajta kialakításához a kiinduló állományt nóniusz, mezhegyesi félvér, gidrán, dán, normann, lengyel és egyéb félvér kancák alkották. Fedezménként holsteini, hannoveri eredet és telivér lovakat használtak. A legfontosabb értékmér tulajdonságok javítására jól örökít méneket kerestek a saját tenyésztés lovak között és idegenben egyaránt. A kancaállomány azonban nem csak a mezhegyesi vonalakra vezethet vissza, hanem egyéb magyar, hannoveri és holsteini vonalakra is, többek közt a rádiházi régi, tradicionális félvér, illetve a bólyi hannoveri állományra. A mezhegyesi sportló fajta helyett a tenyésztk a még tágabb genetikai alapokra épül magyar sportló megjelenését szorgalmazták. Az Európában elismert ménvonalak részben állami segítséggel, pályázatok útján történ behozatalával a mének már genetikailag komoly sportteljesítményt hordoztak magukban. Az évek során közel 50 fedezmén került az országba, az idsebb, tenyésztésben engedélyezett és elismert mének azonnal tenyésztésbe álltak, a fiatalabbak nagy része a ménvizsga letétele után sportkipróbálásra került. Nagyon fontos volt azonban, hogy a meglév, tradicionális hazai kancaanyagot, valamint a régebbi importból származó vonalakat megtartsuk. A 60-as években behozott Ramzes Junior, Aldato vagy a 70-es évek elején ideérkezett Toborzó után születtek legeredményesebb sportlovaink. Ez azt bizonyítja, hogy a régi, bevált vonalak és a jól megválasztott importok kombinációja kitn magyar sportlovat eredményezhet. Az egyre szigorúbb szabályzók életbe lépésével a koronás bélyegzés ivadékok száma napjainkra kissé csökkent, remélheten ez átmeneti állapot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vizsgán jól szerepl kancák késbb a díjlovaglásban, díjugratásban vagy militaryban is bebizonyítják, hogy a fajta kiemelked képviseli. A magasabb szint teljesítmény-felmérésre és ivadékvizsgálatra lehetség kínálkozik a különböz szakágakban megrendezett versenyeken. A ménállomány fokozatosan fejldik, az egyesület folyamatosan figyeli a külföldön népszer, komoly versenyeredményeket elért méneket. A mének kiválasztásakor az egyesület munkáját a helyi tenyésztk, szakmai szervezetek is támogatják információkkal, elsegítve a kapcsolat kiépítés lehetségét. A regisztrált kancák létszáma jelenleg folyamatosan n, de szemmel láthatóan a minség is egyre javul a szelekciónak és a sikeres ménimportoknak köszönheten. Az utóbbi években a minségi tenyésztésnek nagy lendületet adott a mesterséges termékenyítés, melynek széles kör elterjedésével a legjobb mének idben és térben egyszerre több kancát is termékenyíthetnek, így évente egy mén után több száz csikó is születhet.

53 Nóniusz Lótenyészt Országos Egyesület 4071 Hortobágy, Pf.:11 T: , F: Web: Elnök: Kovács János Ügyvezet elnök: Zilahy István Nóniusz A Nonius Senior anglo-normann méntl eredeztetett fajta típusában és megjelenésében is kuriózum a világ lófajtáinak sorában. A nagy testtömeg, a szervezeti szilárdság, valamint a munkaképesség és készség a tüzérhámos feladatokat ellátó söktl örökölt tulajdonságok. Régi típusú egyedei kiváló munkalovak, míg új típusa eredményes sportló a fogathajtó szakágban. A fajta sapja, a napóleoni háborúk idején zsákmányolt Nonius 1816-tól mködött a mezhegyesi ménesben. A korabeli leírások szerint a különösebb szépség nélküli fiatal mén a ménes arab vérrel is átitatott, spanyol-nápolyi kancáiból remek használati érték utódokat produkált. Ivadékaival széles kör és eredményes rokontenyésztést folytattak. Viszonylag gyorsan kialakult a fajta konszolidált jellege, ami a katonai szigorral megkövetelt tenyészcélnak megfelelen a középnehéz katonai hátas és hámos típust testesítette meg. E típus tökéletesen megfelelt a Mezhegyessel szemben támasztott követelményeknek, s egyben alkalmas volt az ország lóállományának javítására is. A széles körben alkalmazott beltenyésztés által kiváltott fajtahibákat kiváló angol telivér ménekkel folytatott cseppvérkeresztezéssel küszöbölték ki. A századfordulóra kialakultak a Nonius törzs önálló vonalai, létrejött a fajta modern genetikai bázisa. A kiegyezést követen a Kozma Ferenc irányításával tenyésztett fajta értékét kiállítási sikerek sora jelzi. A nóniuszt az egész országban nemesítként használták, kialakultak tájfajtái, a mezhegyes-vidéki és a hortobágyi. Bár e tájfajták genetikai elkülönültsége az idk során csökkent, a típusok különbözsége máig szembeötl. A két világháború alatt Romániába és Szlovákiába került jelentsebb létszámú állomány, melyeket napjainkig többé-kevésbé fajtatisztán tenyésztettek tovább. A ló katonai hasznosításának megsznte után a nóniusz fleg az Alföld igáslovaként vált kedveltté. A hetvenes években kísérleteztek a fajta sportirányú átkeresztezésével, de ez szélesebb körben nem tudott elterjedni. A Nóniusz Lótenyészt Országos Egyesület évi megalakulását követen ismét a fajtatiszta tenyésztés és a génmegrzés vált meghatározó tenyészcéllá. A fajta, származását tekintve tömeges angol félvér, a melegvér igás lófajták egyik legtömegesebbike. Két f típusa a nagyobb és általában fekete szín mezhegyesi és a kisebb, szikárabb és fként pej szín hortobágyi. A nóniusz legfbb jellegzetessége a test nagyságával arányos, kissé durva félkos-, esetenként kosfej. Nyaka magasan illesztett középhosszú, olykor rövid, nem eléggé ívelt. Marja középmagas, izmos, telt. Háta hosszú, középhosszú, széles, jól izmolt. Ágyéka középhosszú, elég széles, jól izmolt. Fara elég nagy terjedelm, enyhén lejts, hossza nem éri el a félvér lovak farhosszúságát. Mellkasa dongás, kevésbé mély. Hámos jellegének megfelelen szügye széles, igen jól izmolt. Izületei terjedelmesek, inai szárazak. Nyugodt vérmérséklet, tartós teljesítményre képes fogatló. A korábban megrendezett távhajtási versenyeken állóképességét és mozgáskészségét számtalanszor bizonyította. Munkakészsége páratlan. A család mindenes lova, kocsiban és nyereg alatt egyaránt jól használható. Legkiválóbb egyedei a modern fogatsportban nemzetközi szinten is versenyképesek. Jövbeni szerepét jellegzetes külleme, konstans származása és kiváló fogatló-tulajdonságai határozhatják meg. Jelents értéket képvisel, mint génrezerv. A tradicionális ménesek Mezhegyes, Hortobágy ma is meghatározóak, de az utóbbi idben a pár kancás kistenyésztk szerepe is jelentsen felértékeldött, állományuk egyre inkább alkalmas a fajta genetikai bázisának szélesítésére

Lóhasználat I. eladás

Lóhasználat I. eladás Az Isten megtiltotta, hogy egy olyan mennyországba menjek ahol nincsenek lovak. Robert Bontine Cunningham Graham Lóhasználat I. eladás A ló eredete és fejldéstörténet Fajta és küllemtan Baleset elhárítás

Részletesebben

TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A gazdasági állatfajok elismert tenyésztőszervezeteinek ismertetése Tenyésztőszervezeti munka a lótenyésztésben

Részletesebben

Javaslat a Kisbéri félvér megyei értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Kisbéri félvér megyei értéktárba történő felvételéhez 1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez Javaslat a Kisbéri félvér megyei értéktárba történő felvételéhez Készítette: Kisbér Város Önkormányzata. (aláírás) Kisbér, 2014. július 3. (P. H.) I.

Részletesebben

Bírálat tárgya Kívánatos Elfogadható Nem kívánatos. Testtömeggel arányos nagyságú, karakteres, de nem túl durva félkosvagy

Bírálat tárgya Kívánatos Elfogadható Nem kívánatos. Testtömeggel arányos nagyságú, karakteres, de nem túl durva félkosvagy 1. számú melléklet NÓNIUSZ FAJTASTANDARD Bírálat tárgya Kívánatos Elfogadható Nem kívánatos Összbenyomás Fej Nyak Mar Hát Ágyék Far Szügy Mellkas Nemi szervek Lapocka, felkar Erőteljes, szilárd szervezetű,

Részletesebben

Bírálat tárgya Kívánatos Elfogadható Nem kívánatos. Testtömeggel arányos nagyságú, karakteres, de nem túl durva félkosvagy

Bírálat tárgya Kívánatos Elfogadható Nem kívánatos. Testtömeggel arányos nagyságú, karakteres, de nem túl durva félkosvagy 1. számú melléklet 2. számú melléklet 3. számú melléklet 4. számú melléklet NÓNIUSZ FAJTASTANDARD Bírálat tárgya Kívánatos Elfogadható Nem kívánatos Összbenyomás Fej Nyak Mar Hát Ágyék Far Szügy Mellkas

Részletesebben

TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT

TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete H-2943 Bábolna, Pf.: 29. Tel. (+36) 34/222-555, Fax: (+36) 34/568-086 e-mail: info@arablo.hu honlap: www.arablo.hu TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZAT Elnökség: Dr. Hecker

Részletesebben

MAGYAR LÓTENYÉSZTÔK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE. Fajtaismertetô

MAGYAR LÓTENYÉSZTÔK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE. Fajtaismertetô MAGYAR LÓTENYÉSZTÔK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Fajtaismertetô TARTALOMJEGYZÉK Bevezetô...1 Shagya Arab...2 Lipicai...4 Nóniusz...6 Furioso North Star...8 Gidrán...10 Kisbéri-félvér...12 Magyar Sportló...14 Hucul...16

Részletesebben

Előszó a magyar kiadáshoz 11 AZ ALAPOK 13

Előszó a magyar kiadáshoz 11 AZ ALAPOK 13 TARTALOM Előszó a magyar kiadáshoz 11 AZ ALAPOK 13 A gazdasági haszonállatok és fajták fejlődése (G. BREM, H. KRAUSSLICH) 14 A domesztikáció 15 Jelentősége 15 A küllem változása a domesztikáció hatására

Részletesebben

A lótartás és a lóval végzett munkák munkaszervezése, munkaid és munkaer igénye

A lótartás és a lóval végzett munkák munkaszervezése, munkaid és munkaer igénye VEZETI ISMERETEK A lótartás és a lóval végzett munkák munkaszervezése, munkaid és munkaer igénye Ló beszerzés, ló azonosítás, ló útlevél, szerzdések, szavatosság A lótartás és a lóval végzett munkák munkaszervezése,

Részletesebben

KIEMELTEN AJÁNLOTT AJÁNLOTT ENGEDÉLYEZETT

KIEMELTEN AJÁNLOTT AJÁNLOTT ENGEDÉLYEZETT 39 B VONAL KIEMELTEN AJÁNLOTT AJÁNLOTT ENGEDÉLYEZETT 40 NONIUS VIII (3672 Nonius XL 32) 41 Nonius XL 198 Mezőhegyes 2 Ilike Nonius 16 401 Nonius LXX 56 Nonius VI 179 Aldato Nonius 134 Iglice Nonius 5 351

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK LÓTENYÉSZTÉS. Novotni Péter

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK LÓTENYÉSZTÉS. Novotni Péter MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK LÓTENYÉSZTÉS Novotni Péter Faji sajátosságok evólúciója 70 millió év, ebből 6000 éve háziasították növényevő nagy testtömegű csordában élő menekülő, zsákmányállat Látómező Zsákmányállat,

Részletesebben

KIEMELTEN AJÁNLOTT AJÁNLOTT ENGEDÉLYEZETT

KIEMELTEN AJÁNLOTT AJÁNLOTT ENGEDÉLYEZETT 63 D VONAL KIEMELTEN AJÁNLOTT AJÁNLOTT ENGEDÉLYEZETT 64 NONIUS II (3451 Nonius XXVI 3) 65 Nonius XXVI (1986) 235 Nonius IX 169 Cúgos (1989) Nonius XII 133 Nonius C XXX 10 Tercsi Nonius IX 197 Nonius VI

Részletesebben

Lótenyésztés Bokor, Árpád Pongrácz, László Bartos, Ádám Gulyás, László

Lótenyésztés Bokor, Árpád Pongrácz, László Bartos, Ádám Gulyás, László Lótenyésztés Bokor, Árpád Pongrácz, László Bartos, Ádám Gulyás, László Lótenyésztés írta Bokor, Árpád, Pongrácz, László, Bartos, Ádám, és Gulyás, László Publication date 2011 Tartalom... vi... vii... viii...

Részletesebben

A nóniusz lófajta tenyésztésének szabályzata

A nóniusz lófajta tenyésztésének szabályzata A nóniusz lófajta tenyésztésének szabályzata Jóváhagyta a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület 2008. május 10-ei közgyűlése Érvényes: 2008. évtől 1.. A tenyésztési szabályzat célja A nóniusz lóállomány

Részletesebben

2009/712/EC establishments in the veterinary field as set as in Chapter 2 of Annex II., 2009/712/EK bizottsági határozat II. melléklet 2.

2009/712/EC establishments in the veterinary field as set as in Chapter 2 of Annex II., 2009/712/EK bizottsági határozat II. melléklet 2. 2009/712/EC establishments in the veterinary field as set as in Chapter 2 of Annex II., 2009/712/EK bizottsági határozat II. melléklet 2. fejezet I. Bodies approved or recognised for maintaining or establishing

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) PEKINGESE (Pekingi palotakutya) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 207/ 2009.06.05./ GB PEKINGESE (Pekingi palotakutya) 2 SZÁRMAZÁS: Kína. VÉDNÖK:

Részletesebben

Tenyésztési program. 2009. április 9.

Tenyésztési program. 2009. április 9. Tenyésztési program 2009. április 9. 2 A.) AZ ELLÁTÁSI TERÜLET A fajtatiszta sertésállományok vonatkozásában az Egyesület tevékenysége a Magyar Köztársaság és az Európai Unió egész területére kiterjed.

Részletesebben

32/2004. (IV. 19.) OGY határozat

32/2004. (IV. 19.) OGY határozat 32/2004. (IV. 19.) OGY határozat a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról1 A magyar nép történetéből ismert,

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) SHIH TZU

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) SHIH TZU 2011.07.13. / DE FCI - Standard Nr. 208 SHIH TZU FORDÍTÁS: Uwe H.Fischer, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / hivatalos eredeti nyelv (EN) EREDET: Tibet. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE

Részletesebben

Animal welfare, ethology and housing systems. Volume 2 Issue 3

Animal welfare, ethology and housing systems. Volume 2 Issue 3 Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 2 Issue 3 Gödöllő 2006 163 A KISBÉRI LÓ SPORTRA VALÓ ALKALMASSÁGA MAGYARORSZÁGON, MÁS FAJTÁKKAL ÖSSZEHASONLÍTVA

Részletesebben

A NONIUS LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET

A NONIUS LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET FAJ: LÓ FAJTA: NÓNIUSZ A NONIUS LÓTENYÉSZTŐ ORSZÁGOS EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGÉNEK TÖRVÉNYI HÁTTERE A Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület az 1993. évi CXIV. törvény alapján, az FM 24655/ 956 sz., a tenyésztőszervezetet,

Részletesebben

A korábban őshonosok közé sorolt magyar (parlagi) kecske onnan kiszorult.

A korábban őshonosok közé sorolt magyar (parlagi) kecske onnan kiszorult. Dr. Böő István: Őshonos nevezéktan változás Milyen gondolatokat ébreszt, milyen érzelmeket válthat ki az emberben egy tekintélyt parancsoló szürke marha gulya vagy egy békésen legelésző, nyugalmat árasztó

Részletesebben

"#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/

#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/ 1. Külső testalakulás A juh külső testalakulása, hasznosítási típusok Szervezeti szilárdságra utal: törzsmélység mellkas mélység Hús- és gyapjútermelésre utal: hát és far terjedelme Járóképességre utal:

Részletesebben

megváltozik a használat módja; a lovassport több szakágában versenyeznek hátasként, vagy kocsilóként is hasznos társ.

megváltozik a használat módja; a lovassport több szakágában versenyeznek hátasként, vagy kocsilóként is hasznos társ. Kéktói Ménes A hódmezővásárhelyi Kéktói Ménes ligetes pusztában tenyészt egy olyan tradicionális magyar lófajtát, amely tenyésztése idestova 200 éve kezdődött Mezőhegyesen, katonai hátasnak, azaz huszárlónak.

Részletesebben

1. számú melléklet. 100 pontos küllemi bírálat

1. számú melléklet. 100 pontos küllemi bírálat . számú melléklet 0 pontos küllemi bírálat 2. számú melléklet LINEÁRIS KÜLLEMI BÍRÁLAT Vizsga típusa:... időpontja:... helye:... Törzskönyvi száma, neve: Szül. éve: Fajtája: Neme: Vizsgált tulaj Adható

Részletesebben

Állatorvosi Asszisztensi Névjegyzék

Állatorvosi Asszisztensi Névjegyzék Magyar Állatorvosi Kamara Állatorvosi Asszisztensi Névjegyzék A Magyar Állatorvosi Kamara által a 2012. évi CXXVII. törvény alapján vezetett Névjegyzékben jelenleg a következő állatorvosi asszisztensek

Részletesebben

Tattersall Fedeles minısítı nov.19-21.

Tattersall Fedeles minısítı nov.19-21. Nyomtatás Levélküldés Letöltés(Word) Tattersall Fedeles minısítı nov.19-21. Verseny ideje: 2010.11.19-2010.11.21 Típusa: A - kategória Helyszíne: Budapest TATTERSALL # Nevezés lezárásanevezési díj (HUF)

Részletesebben

Ling Attila. Készítette: Fazekas Melinda lovaskultúra oktatói szak II. évfolyam

Ling Attila. Készítette: Fazekas Melinda lovaskultúra oktatói szak II. évfolyam Semmelweis Egyetem és Testnevelés és Sporttudományi kar Lovaskultúra Oktató Felsőfokú Szakirányú Továbbképzési Szak Ling Attila Készítette: Fazekas Melinda lovaskultúra oktatói szak II. évfolyam 1962.

Részletesebben

Céljaink. Nemzeti Lovas Program

Céljaink. Nemzeti Lovas Program Céljaink 1 MLLSZ A MAGYAR LÓTENYÉSZTŐ ÉS LOVAS SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE TENYÉSZTŐ EGYESÜLETEI ÉS TÁRSULT TAGJAI ORSZÁGOS LÓTENYÉSZTŐ EGYESÜLETEK angol telivér Angol Telivér Tenyésztők Országos Egyesülete

Részletesebben

Lótenyésztés. A ló törzsfejlődése

Lótenyésztés. A ló törzsfejlődése Lótenyésztés A ló törzsfejlődése A lófélék törzsfejlődésének lépései Idő: 60 millió évvel ezelőtt Alkat: rókaszerű alkat Jellemzői: Öt-öt lábujjal a ragaozókhoz hasonlóan talpon járt, az ujjak végén azonban

Részletesebben

Az angol telivér szerepe a kisbéri félvér fajtában

Az angol telivér szerepe a kisbéri félvér fajtában Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar Állattenyésztési tanszék Dr. Komlósi István tanszékvezető Az angol telivér szerepe a kisbéri félvér fajtában Korponai Klaudia

Részletesebben

Magyar Lótenyésztési Napok

Magyar Lótenyésztési Napok FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM Magyar Lótenyésztési Napok Mezőhegyes 2016. október 6-8. Verzió: 0.8 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Általános információk... 4 2 Ménvizsga... 5 2.1 Érintett tenyésztőszervezetek... 5

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI HUCUL KISLÓ TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA (tervezet)

A MAGYARORSZÁGI HUCUL KISLÓ TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA (tervezet) A MAGYARORSZÁGI HUCUL KISLÓ TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA (tervezet) Póni- és Kislótenyésztők Országos Egyesülete A MAGYARORSZÁGI HUCUL KISLÓ TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA 2 A magyarországi hucul kisló tenyésztési programja

Részletesebben

Lóútlevél. egyedi megjelölés. a múlt, a jövő. és a problémás jelen. Dr. Németh Csaba

Lóútlevél. egyedi megjelölés. a múlt, a jövő. és a problémás jelen. Dr. Németh Csaba Lóútlevél egyedi megjelölés a múlt, a jövő és a problémás jelen Dr. Németh Csaba 2005 június 30-óta minden lóra kötelező! Lótenyésztési, állategészségügyi, élelmiszerbiztonsági, partnernyilvántartási,

Részletesebben

A MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG KÖZGYŰLÉSE 2016 AZ ELNÖKI BESZÁMOLÓBÓL

A MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG KÖZGYŰLÉSE 2016 AZ ELNÖKI BESZÁMOLÓBÓL A MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG KÖZGYŰLÉSE 2016 AZ ELNÖKI BESZÁMOLÓBÓL Előadó: LÁZÁR Vilmos Ideje: 2016. február 20. Helye: Magyar Sport Háza, Konferenciaterem Budapest, Istvánmezei út 1-3. TESTÜLETI ÉLETÜNK

Részletesebben

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó

MAGYAR DÍSZPOSTA. Fajtaleírás (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Polgár Béla szakelőadó MAGYAR DÍSZPOSTA (UNGARISCHE SCHAUTAUBEN) Fajtaleírás Magyar Díszposta Fajtaklub Polgár Béla szakelőadó Magyar díszposta fajtaleírás (EE Standard Modell) A STANDARDOT MEGHATÁROZÓ FÓRUM: A fajtát a Magyar

Részletesebben

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA

HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA Holstein-fríz keresztezett tehénállományok küllemi tulajdonságainak alakulása 1(6) HOLSTEIN-FRÍZ KERESZTEZETT TEHÉNÁLLOMÁNYOK KÜLLEMI TULAJDONSÁGAINAK ALAKULÁSA BÁDER P. 1 - BÁDER E. 1 BARTYIK J 2.- PORVAY

Részletesebben

A lovassportban versenyzők szakágak, nemek és életkor szerinti elemzése

A lovassportban versenyzők szakágak, nemek és életkor szerinti elemzése Bardóczky Veronika A lovassportban versenyzők szakágak, nemek és életkor szerinti elemzése 2015. március 25. Tartalom 1. Összefoglaló... 1 2. Módszertan... 2 3. Eredmények... 4 3.1. Díjlovaglás... 4 3.2.

Részletesebben

Sarródon nevelkedett bikák

Sarródon nevelkedett bikák Sarródon nevelkedett bikák Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága 9435. Sarród-Rév, Kócsagvár, Pf.: 4. Vételi szándékát dr. Jakál Lászlóné-nak kell bejelenteni. Telefon: 06 / 30 / 257-55-74 119. oldal

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL KÖZPONT

MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL KÖZPONT MEZŐGAZDASÁGI SZAKIGAZGATÁSI HIVATAL KÖZPONT CENTRAL AGRICULTURAL OFFICE H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 24. LÓ TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI KÓDEX 6 2007 LÓ TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATI KÓDEX 6 2007 A kiadvány az

Részletesebben

Tenyésztési Szabályzat. Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete

Tenyésztési Szabályzat. Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete Tenyésztési Szabályzat Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete 2010 2 Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete Tenyésztési Szabályzat A Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők

Részletesebben

Magyar Lótenyésztési Napok Mezőhegyes október 6-8.

Magyar Lótenyésztési Napok Mezőhegyes október 6-8. Magyar Lótenyésztési Napok Mezőhegyes 2016. október 6-8. Verzió: 1.7 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Általános információk... 4 2 Ménvizsga... 5 2.1 Érintett tenyésztőszervezetek... 5 2.2 Részvételi feltételek és

Részletesebben

J E G YZ Ő K Ö N Y V

J E G YZ Ő K Ö N Y V J E G YZ Ő K Ö N Y V A Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének 2009. szeptember 10-én reggel 08.00 órakor, az Egyesület székhelyén rendezett éves rendes közgyűlésről. A közgyűlés napirendje: Új tagok

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület 2010-2014

Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület 2010-2014 Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület 2010-2014 2010 Egyesületi Rendezvények Országos Kiadványok 6 tenyészszemle (150 bírált kanca) Alföldi Állattenyésztési Napok Farmer Expo Nemzetközi Szemle

Részletesebben

Lovasturizmus Veszprém megyében

Lovasturizmus Veszprém megyében Lovasturizmus Veszprém megyében Történelmi áttekintés A magyarok ősei az Ural lábánál éltek lovaikkal együtt, akiket a kor leghíresebb lovas nemzetségének tartottak a művelt európaiak. E korból származik

Részletesebben

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA

A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA A Magyarországi Orosz Feketer Terrier Egyesület a Közösségért (MOFTEK) TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA 1. A tenyészszemle célja: A tenyészszemle a fajta tenyésztési programjának meghatározó eleme. Célja: a gondozott

Részletesebben

Alapszabály Tenyésztési szabályzat Teljesítményvizsgálati szabályzat Fegyelmi Szabályzat Alapítók, tisztségviselõk

Alapszabály Tenyésztési szabályzat Teljesítményvizsgálati szabályzat Fegyelmi Szabályzat Alapítók, tisztségviselõk Magyarországi Arablótenyésztõk Egyesülete H-2943 Bábolna, Pf.: 29. Tel./Fax: (+36) 34-222-555 Alapítva: 1990. december 8. Alapszabály Tenyésztési szabályzat Teljesítményvizsgálati szabályzat Fegyelmi Szabályzat

Részletesebben

Csongrád Megyei Lovas Szövetség

Csongrád Megyei Lovas Szövetség Csongrád Megyei Lovas Szövetség Szabadidős lovas rendezvény versenykiírása Helyszín: Sándorfalva Dátum: 2015.augustus. 09. Rendező szervezet neve: Orion Sport És Kulturális Egyesület A versenyhelyszín

Részletesebben

Karey. Padlózat rendszerek állattartáshoz.

Karey. Padlózat rendszerek állattartáshoz. Karey Padlózat rendszerek állattartáshoz www.omtrt.hu EVA padlózati rendszerek Az EVA polimer (etil-vinil-acetát) elonyeire alapozva a legmagasabb szintu párnázó hatást és szigetelést kínálja. Habosított

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430-01 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) LHASA APSO

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) LHASA APSO 2011.07.13. / DE FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) FCI - Standard Nr. 227 LHASA APSO FORDÍTÁS: A Tibeti Kutyafajták Nemzetközi Klubja, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / Hivatalos

Részletesebben

Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület Közgyűlés 2015. március 27. Működési beszámoló I.

Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület Közgyűlés 2015. március 27. Működési beszámoló I. Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület Közgyűlés 2015. március 27. Működési beszámoló I. Tagi viszony változása I. 400 350 300 250 343 379 392 393 322 293 280 277 239 249 226 242 200 150 100 50 0 2003 2004

Részletesebben

Magyar óriásnyúl tenyésztésének története

Magyar óriásnyúl tenyésztésének története Magyar óriásnyúl tenyésztésének története A nyúl háziasítása és elterjedése Lepus europeus Oryctolagus cunyculus Az üregi nyúl Az üregi nyúl mintegy ezer évvel ezelőtt az Ibériai félszigetről terjedt el

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

LOVASTANÁR (HIPPOLOGUS) ÉS SZERVEZŐ SZAK 2016-17. CSAK NÁLUNK! EGYEDÜLÁLLÓ NEMZETKÖZI HÍRŰ OKTATÓKAR. Hatalmas szakmai tudásvagyon!

LOVASTANÁR (HIPPOLOGUS) ÉS SZERVEZŐ SZAK 2016-17. CSAK NÁLUNK! EGYEDÜLÁLLÓ NEMZETKÖZI HÍRŰ OKTATÓKAR. Hatalmas szakmai tudásvagyon! Magyar Lovassport Szövetség Egy kicsit több tudományt és ügyes, fényes végrehajtást. Gróf Széchenyi István Lovakrul, 1828 LOVASTANÁR (HIPPOLOGUS) ÉS SZERVEZŐ SZAK 2016-17. CSAK NÁLUNK! EGYEDÜLÁLLÓ NEMZETKÖZI

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI WELSH PÓNI TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

A MAGYARORSZÁGI WELSH PÓNI TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA A MAGYARORSZÁGI WELSH PÓNI TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA A magyarországi welsh póni tenyésztési programja A fajta leírása A fajtafenntartásért felelős szervezet megnevezése Póni- és Kislótenyésztők Országos Egyesülete,

Részletesebben

Animal welfare, etológia és tartástechnológia

Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, etológia és tartástechnológia Animal welfare, ethology and housing systems Volume 4 Issue 2 Különszám Gödöllı 2008 621 A MEZİHEGYESI SPORTLOVAK TELJESÍTMÉNY-VÁLTOZÁSÁNAK VIZSGÁLATA A VERSENYEREDMÉNYEK

Részletesebben

Tisztelt Tagtársunk!

Tisztelt Tagtársunk! Tisztelt Tagtársunk! Kérem, hogy körlevelünket saját érdekében a jogos támogatások elnyerése és a zökkenőmentes ügyintézés miatt szíveskedjen figyelmesen elolvasni PÉNZRŐL VAN SZÓ! 1. TÁMOGATÁS: A földművelésügyi

Részletesebben

Dobrovitz József NÉGYESFOGATHAJTÁS

Dobrovitz József NÉGYESFOGATHAJTÁS Dobrovitz József 2009 NÉGYESFOGATHAJTÁS LEGEREDMÉNYESEBB HAJTÓINK A Magyar Lovassport kétségkívül legeredményesebb szakága évtizedek óta a fogathajtóké, hisz sikert sikerre halmoztak az egykori szövetségi

Részletesebben

V e r s e n y k i í r á s A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Korlátolt Felelősségű Társaság versenyei 2015.

V e r s e n y k i í r á s A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Korlátolt Felelősségű Társaság versenyei 2015. V e r s e n y k i í r á s A Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Korlátolt Felelősségű Társaság versenyei 2015. B U D A P E S T A Kincsem Nemzeti Kft. fenntartja magának a jogot, hogy az alább

Részletesebben

4 & A második lófuttatás Pesten, június 7. Johann Erdmann Gottlieb Prestel és Alexander Clarot után Johann Schmid színezett litográfiája 4 &

4 & A második lófuttatás Pesten, június 7. Johann Erdmann Gottlieb Prestel és Alexander Clarot után Johann Schmid színezett litográfiája 4 & Kis magyar 4 & A második lófuttatás Pesten, 1827. június 7. Johann Erdmann Gottlieb Prestel és Alexander Clarot után Johann Schmid színezett litográfiája áj s 4 & lótörténelem A történelmi magyar lófajták

Részletesebben

A versenyteljesítmény alapú szelekció lehetőségei a telivér- és ügetőtenyésztésben

A versenyteljesítmény alapú szelekció lehetőségei a telivér- és ügetőtenyésztésben II. Anker Alfonz emléknap és nemzetközi galambásztalálkozó Kaposvári Egyetem 2012. november 17. A versenyteljesítmény alapú szelekció lehetőségei a telivér- és ügetőtenyésztésben Dr. Bokor Árpád Kaposvári

Részletesebben

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak

Feladatlap. lókedvelő könyvbarátoknak Feladatlap lókedvelő könyvbarátoknak Összegyűjthető 56 / Név: Iskola, osztály:. Lakcím:. Elérhetőség: mail, telefon Beküldés határideje: 2012. április 13. Cím: Békés Megyei Tudásház és Könyvtár, Gyermekkönyvtár

Részletesebben

Minden, amit a 9. Országos Sípmester Fesztivál résztvevőinek tudni érdemes

Minden, amit a 9. Országos Sípmester Fesztivál résztvevőinek tudni érdemes Minden, amit a 9. Országos Sípmester Fesztivál résztvevőinek tudni érdemes A rendezvény időpontja: 2014. január 11 12., szombat és vasárnap A rendezvény helyszínei: Pest megye Budakalász és Szentendre

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA

BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLATA Cím 1111 Budapest, Prielle Kornélia u. 4. Telefon / fax 209-93-38 / Fax 209-9339 e-mail isz.aso@bfkh.hu 13:00-18:00 13:00-16:00 8:30-13:00 8:30-12:30

Részletesebben

LOVAK IMPORTJA MAGYARORSZÁGRA

LOVAK IMPORTJA MAGYARORSZÁGRA LOVAK IMPORTJA MAGYARORSZÁGRA IMPORT LOVAK ÜGYINTÉZÉSE Európai Uniós tagságunk jelentősen egyszerűsítette az Unió területén belül tenyésztett lovak Magyarországra történő behozatalát. Attól függően azonban,

Részletesebben

BÉKÉS MEGYEI GYERMEKLOVAS BAJNOKSÁG 2013. VERSENYSZABÁLYZAT

BÉKÉS MEGYEI GYERMEKLOVAS BAJNOKSÁG 2013. VERSENYSZABÁLYZAT BÉKÉS MEGYEI GYERMEKLOVAS BAJNOKSÁG 2013. VERSENYSZABÁLYZAT A versenysorozatot elsősorban a lovaglás iránt érdeklődő, lovakat kedvelő, 18 éves és az alatti, rajtengedély vizsgával nem rendelkező gyermekek

Részletesebben

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek

Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Azonosítási és nyilvántartási rendszerek Dr. Antal Ákos hatósági főállatorvos, megyei ENAR koordinátor Hajdú Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc biztonsági és Állategészségügyi

Részletesebben

KITÜNTETETTJEINK 2016. A Magyar Lovas Szövetség 2016. február 20-i Díjátadó Gála alkalmával Lázár Vilmos kitüntetéseket adott át.

KITÜNTETETTJEINK 2016. A Magyar Lovas Szövetség 2016. február 20-i Díjátadó Gála alkalmával Lázár Vilmos kitüntetéseket adott át. KITÜNTETETTJEINK 2016 A Magyar Lovas Szövetség 2016. február 20-i Díjátadó Gála alkalmával Lázár Vilmos kitüntetéseket adott át. Gróf Széchenyi István Emlékérem E legmagasabb lovas kitüntetés a lovastársadalom

Részletesebben

KAPOSVÁRI EGYETEM. ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Nagyállat-tenyésztési és Termelés-technológiai Tanszék. A doktori iskola vezetője DR.

KAPOSVÁRI EGYETEM. ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Nagyállat-tenyésztési és Termelés-technológiai Tanszék. A doktori iskola vezetője DR. KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Nagyállat-tenyésztési és Termelés-technológiai Tanszék A doktori iskola vezetője DR. HORN PÉTER MTA rendes tagja Témavezető: DR. HECKER WALTER egyetemi magántanár MOZGÁSELEMZÉS

Részletesebben

LOVAS SZAKKÖR TANMENET

LOVAS SZAKKÖR TANMENET LOVAS SZAKKÖR TANMENET Lovas szakkör: A szakköri forma 1-4. osztályosok részére elérhető. A kezdők, középhaladók és a haladók részére külön tanmenet áll rendelkezésre így figyelembe vesszük és összehangoljuk

Részletesebben

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) TIBET TERRIER (Tibetan Terrier)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) TIBET TERRIER (Tibetan Terrier) 2011.07.13. / DE FCI - Standard Nr. 209 TIBET TERRIER (Tibetan Terrier) FORDÍTÁS: A Tibeti Kutyafajták Nemzetközi Klubja, kiegészítette és átdolgozta Christina Bailey / Hivatalos eredeti nyelv (EN) EREDET:

Részletesebben

Az Országgyűlés /2004. ( ) OGY határozata a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemz

Az Országgyűlés /2004. ( ) OGY határozata a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemz ORSZ 甈 GGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Ellenjegyezte :.~~;u ~. H/3709/21. számú EGYSÉGES JAVASLAT a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé

Részletesebben

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Tartalom Német juhászkutya...1 Teste...3 Feje...3 Marmagassága...4 Testtömege...4 Szőrzete...4 Színei...4 Alomszáma...4 Várható élettartama...5 Vérmérséklete...5 Jelleme...5

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Kitöltési útmutató a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Ez a formanyomtatvány szolgál a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

TATA VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉT MEGALAPOZÓ TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 2001. Készült Tata Város Önkormányzata megbízásából 2001 DECEMBER

TATA VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉT MEGALAPOZÓ TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 2001. Készült Tata Város Önkormányzata megbízásából 2001 DECEMBER 2 TATA VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉT MEGALAPOZÓ TELEPÜLÉS 2001. Készült Tata Város Önkormányzata megbízásából 1 TATA VÁROS TELEPÜLÉSJA MELY KÉSZÜLT A VÁROS TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉNEK MEGALAPOZÁSA

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése Tenyésztőszervezeti igazolás Adatlaphoz

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése Tenyésztőszervezeti igazolás Adatlaphoz Kitöltési útmutató a D4403-01 Őshonos állatfajták megőrzése Tenyésztőszervezeti igazolás Adatlaphoz Ez a formanyomtatvány szolgál a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése

Részletesebben

FENNTARTHATÓ FÖLDHASZNÁLATI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA MAGYARORSZÁGON

FENNTARTHATÓ FÖLDHASZNÁLATI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA MAGYARORSZÁGON SZENT ISTVÁN EGYETEM FENNTARTHATÓ FÖLDHASZNÁLATI STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA MAGYARORSZÁGON Doktori értekezés T A R F E R E N C GÖDÖLL! 2008 1 A doktori iskola megnevezése: tudományága: tudományági részterülete:

Részletesebben

A nóniusz fajta marmagasságának vizsgálata (1877-1936, Mezőhegyes)

A nóniusz fajta marmagasságának vizsgálata (1877-1936, Mezőhegyes) Szent István Egyetem, Állatorvos- tudományi Kar Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat- tudományi Intézet Állattenyésztési és Genetikai Osztály A nóniusz fajta marmagasságának vizsgálata (1877-1936,

Részletesebben

Védett, őshonos mezőgazdasági állatfajták megőrzésének, fenntartásának tenyésztési programja A gidrán lófajta tenyésztési programja

Védett, őshonos mezőgazdasági állatfajták megőrzésének, fenntartásának tenyésztési programja A gidrán lófajta tenyésztési programja Védett, őshonos mezőgazdasági állatfajták megőrzésének, fenntartásának tenyésztési programja A gidrán lófajta tenyésztési programja A fajta részletes leírása A gidrán lófajta Mezőhegyes rögén, elődeink

Részletesebben

10:00 KEZDŐ ÜGYESSÉGI VERSENY Kezdő lovasok versenye, ahol különböző ügyességi feladatokat kell időre végrehajtani, minél kevesebb hibával.

10:00 KEZDŐ ÜGYESSÉGI VERSENY Kezdő lovasok versenye, ahol különböző ügyességi feladatokat kell időre végrehajtani, minél kevesebb hibával. NAGYCENKI CSALÁDI LOVAS NAP Helyszín: Gróf Széchenyi István Kastély, Lovas pálya Időpont: 2014. augusztus 9. 09:00 Ünnepélyes Megnyitó 09:15 FUTÓSZÁRAS VERSENY Kezdő gyermek lovasok futószáron mutatják

Részletesebben

III. KÖTET SZILVÁSVÁRADI MÉNES

III. KÖTET SZILVÁSVÁRADI MÉNES III. KÖTET SZILVÁSVÁRADI MÉNES Lipicai méneskönyv III. KÖTET SZILVÁSVÁRADI MÉNES (1992-2004) SZERKESZTETTE Egri Zoltán Dr. Pataki Balázs Gyulai Kati KIADJA Magyar Lipicai Lótenyésztõk Országos Egyesülete

Részletesebben

KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZAT

KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZAT KÉPESÍTÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2010. szeptember 15-től Kelt: Budapest, 2010. szeptember 15-én Lázár Vilmos elnök A MAGYAR LOVASSPORT SZÖVETSÉG (a továbbiakban: Szövetség) elnöksége a sportról szóló 2004.

Részletesebben

Részletes ismertetı A Felemelı Század Lótenyésztés, lóversenyzés - polgári társadalom c. pályázat II. ütem

Részletes ismertetı A Felemelı Század Lótenyésztés, lóversenyzés - polgári társadalom c. pályázat II. ütem Részletes ismertetı A Felemelı Század Lótenyésztés, lóversenyzés - polgári társadalom c. pályázat II. ütem A kiállítás leghangsúlyosabb része a lóhasználat magyarországi történetének bemutatása a szükséges

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI SPORTPÓNI TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA

A MAGYARORSZÁGI SPORTPÓNI TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA A MAGYARORSZÁGI SPORTPÓNI TENYÉSZTÉSI PROGRAMJA A magyarországi sportpóni tenyésztési programja A fajta leírása A fajtafenntartásért felelős szervezet megnevezése Póni- és Kislótenyésztők Országos Egyesülete,

Részletesebben

Pro-Age Szín Termékcsalád. Energetic termékcsalád. UOMO - Color. UOMO - Ápolás. Többszörös-hasznú szolgáltatás

Pro-Age Szín Termékcsalád. Energetic termékcsalád. UOMO - Color. UOMO - Ápolás. Többszörös-hasznú szolgáltatás Olasz Életstílus Olasz Életstílus Azok a férfiak, akik ELEGÁNS, kifinomult és megnyerô külsôt akarnak, de nagyon természetes és laza MÓDON. Mivel olaszokról beszélünk, ez az egész a stílusról szól, és

Részletesebben

Az angol telivér lovak sajátteljesítmény és ivadékvizsgálata

Az angol telivér lovak sajátteljesítmény és ivadékvizsgálata Az angol telivér lovak sajátteljesítmény és ivadékvizsgálata A Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete 2006. A Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete Az angol telivér lovak sajátteljesítmény

Részletesebben

GAZDA ÁLLATTARTÁS II. 15.

GAZDA ÁLLATTARTÁS II. 15. GAZDA ÁLLATTARTÁS II. 15. Jellemezze a felsorolt sertés fajták küllemét és belső értékmérő tulajdonságait! - Magyar nagy fehér - Magyar lapály - Duroc - Pietrain - Egyéb fajták, hibridek Mangalica színváltozatban:

Részletesebben

Főbb szakmai segítségnyújtó szervezetek

Főbb szakmai segítségnyújtó szervezetek Főbb szakmai segítségnyújtó szervezetek 1. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara: 1.1. Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4. bkmkik@mail.datanet.hu Tel.: 76/501-500 www.iparkamara.hu

Részletesebben

A LOVASSPORTOK ÉS A KAPCSOLÓDÓ TANTÁRGYAK O K T A T Ó I

A LOVASSPORTOK ÉS A KAPCSOLÓDÓ TANTÁRGYAK O K T A T Ó I Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar LOVASTANÁR (HIPPOLOGUS) ÉS SZERVEZŐ SZAK (2.) A LOVASSPORTOK ÉS A KAPCSOLÓDÓ TANTÁRGYAK O K T A T Ó I Egyedülálló a Szak oktató-gárdája! A Szent István Egyetem

Részletesebben

Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz

Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz A nyomtatványon az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

Időt álló hazai ŐSZI KENYÉRBÚZA GK Ati GK Garaboly GK Békés GK Góbé GK Csillag GK Hargita GK Csongrád GK Hattyú GK Élet GK Holló GK Fény GK Hunyad Jubilejnaja 50 ŐSZI DURUM BÚZA GK Bétadur GK Selyemdur

Részletesebben

Furioso North Star Lótenyésztő Országos Egyesület

Furioso North Star Lótenyésztő Országos Egyesület Furioso North Star Lótenyésztő Országos Egyesület 6114 Bugac, Nagybugac 135., www.furiosonorthstar.hu, 06.76.372.541, 06.30.33.36.371, info@furiosonorthstar.hu TENYÉSZTÉSI PROGRAM módosítással egységes

Részletesebben

Panaszkezelési tájékoztató

Panaszkezelési tájékoztató Panaszkezelési tájékoztató Tájékoztatjuk a Tisztelt Fogyasztókat, hogy a Russmedia Kft. panaszkezeléssel kapcsolatos információi az alábbiak: 1. Russmedia Kft. székhelye: 4031 Debrecen, Balmazújvárosi

Részletesebben

Üldöztetés, irtás. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013. Alapvető változások. Nagyragadozók védelme 2013.03.18.

Üldöztetés, irtás. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013. Alapvető változások. Nagyragadozók védelme 2013.03.18. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013 Alapvető változások Terjeszkedő emberi társadalmak Az állattartás térhódítása A farkas háziasítása, a kutya színre lép Farkas (Canis lupus)

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT MONTHLY REPORT OF THE HUNGARIAN NATIONAL EMPLOYMENT OFFICE augusztus / August 2006

ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT MONTHLY REPORT OF THE HUNGARIAN NATIONAL EMPLOYMENT OFFICE augusztus / August 2006 ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT MONTHLY REPORT OF THE HUNGARIAN NATIONAL EMPLOYMENT OFFICE / August 2006 Megnevezés / Number of 2006 aug. Aug. 2006 Változás az előző hónaphoz képest / Changes compared to previous

Részletesebben

Fővárosi és Megyei Igazságügyi Szolgálatok Jogi Segítségnyújtó Osztályai Elérhetőségek

Fővárosi és Megyei Igazságügyi Szolgálatok Jogi Segítségnyújtó Osztályai Elérhetőségek Fővárosi és Megyei Igazságügyi Szolgálatok Jogi Segítségnyújtó Osztályai Elérhetőségek BUDAPEST FŐVÁROS KORMÁNYHIVATALA IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÓ Cím 1117 Budapest, Prielle Kornélia utca

Részletesebben