Jobst Ágnes. Beszámoló a Klebersberg Kuno ösztöndíj támogatásával végzett berlini kutatómunkáról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jobst Ágnes. Beszámoló a Klebersberg Kuno ösztöndíj támogatásával végzett berlini kutatómunkáról"

Átírás

1 A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés Jobst Ágnes Beszámoló a Klebersberg Kuno ösztöndíj támogatásával végzett berlini kutatómunkáról Kutatás témája: A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés Helyszíne: Berlin Ideje: július 22. szeptember 13. Gyűjtemény: Der Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik (az Egykori Stasi Iratokért felelős Szövetségi Megbízott Hivatala) A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Klebersberg Ösztöndíjának támogatásával két hónapos kutató munkát folytattam Berlinben. A Varsói Szerződés államai közt folytatott állambiztonsági együttműködés a történetírás mindmáig kevéssé feltárt területét képezi. Korábbi kutatásaim során a magyar állambiztonsági szervek és az egykori Német Demokratikus Köztársaság Állambiztonsági Minisztériumának több évtizeden át tartó kooperációját főként a határnyitás időpontjának keresztmetszetében, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratanyaga alapján vizsgáltam. Mivel az iratmegsemmisítések folytán itt csupán esetleges dokumentumok állnak a kutató rendelkezésére, az együttműködés történetének hiteles feldolgozásához volt szükség a kooperációban érintett partner iratanyagának bevonására. A két hónapos kutatás során ezért az Egykori Stasi Iratokért felelős Szövetségi Megbízott Hivatalára (Der Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik) iratanyagára koncentráltam. Kutatásom célját a bilaterális állambiztonsági együttműködés korábbi évtizedeire vonatkozó anyaggyűjtés képezte, így az Állambiztonsági Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Osztályánál iktatott iratanyagban kezdtem meg a kutatást. A téma levéltári referensével folytatott konzultáció során kiderült, hogy igen nagy mennyiségű magyar vonatkozású iratanyag maradt fenn, amelynek feltárása a két hónapon túlmutató kutatást

2 A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés 2 kíván. Szükségesnek mutatkozott a meglehetősen komplex és összetett kutatási témán belül néhány súlypont kiemelése. Ezeket a következőkben jelöltem meg: 1. A keletnémet Állambiztonsági Minisztérium Magyarországon működő operatív csoportjának megalakítása és tevékenysége 2. A Magyar Népköztársaság Belügyminisztériuma berlini rezidentúrájának együttműködése az NDK Állambiztonsági Minisztériumával 3. Információk, ország- és helyzetértékelő jelentések Magyarországról 4. Az együttműködés területe és formái Az első és a harmadik altémára vonatkozóan bőséges és érdemi dokumentumokat bocsátottak rendelkezésemre. Az Állambiztonsági Minisztérium és a magyar Belügyminisztérium berlini magyar rezidentúrájának együttműködést érintő anyagokat azonban nem kaptam meg, ami annál inkább meglepő, mert a szakirodalomból ismeretesek a berlini levéltár egyik munkatársának tollából származó, erre utaló hivatkozások. 1 Többszöri érdeklődésemre e fiaskót a levéltári átrendezésekkel és átszámozásokkal indokolták. A negyedik pontban az együttműködés területe és formái vonatkozásában átfogó jellegű témamegjelölést alkalmaztam. Konkrét rákérdezéssel, vagyis az egyes területek pontos megnevezésével itt tovább finomítható a keresés, ily módon még számos további irat előkerülhet. A keletkeztető szervek vonatkozásában kutatásom a következő szolgálati egységek munkaterületét érintette: MfS HA I. Nationale Volksarmee, Grenztruppen (ÁBM I. Főoszt. Nemzeti Néphadsereg, Határőrség) MfS HA II. Spionageabwehr (ÁBM II. Főoszt. Kémelhárítás) MfS HA III. Funkaufklärung und Funkabwehr 1 Herbstritt, Georg: Az NDK Állambiztonsági Minisztériumának Balkán ügyirata. A nyugat-németországi magyar emigráció elleni titkosszolgálati intézkedések. Történelmi Szemle 2008/

3 A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés 3 (ÁBM III. Főoszt. Rádiófelderítés és elhárítás) MfS HA VI. Passkontrolle, Tourismus (ÁBM VI. Főoszt. Úti okmányok ellenőrzése, turizmus) MfS HA VII. Ministerium des Innern, Deutsche Volkspolizei (ÁBM VII. Főoszt. Belügyminisztérium, Német Népi Rendőrség) MfS HA IX. Untersuchungsorgan (ÁBM IX. Főoszt. Vizsgálati szerv) MfS HA XVIII. Volkswirtschaft (ÁBM XVIII. Főoszt. Népgazdaság) MfS HA XIX. Post, Nachrichtenwesen (ÁBM XIX. Főoszt. Posta és hírközlés) MfS HA XX. Kirchen, Kultur, Untergrund (ÁBM XX. Főoszt. Egyházi ügyek, kultúra) MfS HA XXII. Terrorabwehr (ÁBM XXII. Főoszt. Terrorelhárítás) MfS Allgemeine Sektor (ÁBM Általános részleg) MfS Sekretariat Mittig (ÁBM Mittig miniszterhelyettes titkársága) MfS Sekretariat Neiber (ÁBM Neiber miniszterhelyettes titkársága) MfS Abt. Finanzen (ÁBM Gazdasági Osztály) MfS Abt. X. Internationale Verbindungen (ÁBM Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya)

4 A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés 4 MfS ZKG Zentrale Koordinierungsgruppe (ÁBM Központi Koordináló Csoport) MfS ZAIG (ÁBM Központi Értékelő és Információs Csoport) MfS AIM Archivierter IM-Vorgang (ÁBM Nem hivatalos munkatársak foglalkoztatásának archivált aktái) MfS AOP (ÁBM archivált operatív anyagok) A rendelkezésemre bocsátott dokumentumok körében a következő irattípusok kaptak helyet: a Stasi magyarországi operatív csoportjának tagjaira vonatkozó személyi jellegű iratok parancsok és rendelkezések működési iratok tapasztalati jelentések és értékelések. Az utóbbi kategóriát illetően különösen értékesek és figyelemre méltók a Stasi operatív csoportja által a magyar bel- és külpolitikai helyzetről készített országértékelő jelentések, amelyeket bizonyos eseményekhez, pl as csehszlovákiai bevonulás, nemzetközi szervezetekhez való magyar csatlakozás, illetve a magyar nyitás politikája kapcsán állítottak össze. A rendelkezésre álló dokumentumok időbeli megoszlása nem egyenletes. A német iratanyag esetében is érvényes, hogy a korai időszakra, vagyis az 1950-es évekre vonatkozóan kevesebb, időben előrefelé haladva azonban egyre nagyobb mennyiségű dokumentum áll a kutató rendelkezésére. Ezzel kapcsolatban kell megemlíteni, hogy az iratmegsemmisítés nemcsak a magyar, de a keletnémet állambiztonsági iratokat is érintette. Amint a magyar állambiztonsági szerv december 29-én kelt Napi Operatív Jelentése is kitér rá, a rendszerváltozás előestéjén az együttműködő felek kölcsönös megállapodása alapján a kooperációra vonatkozó dokumentumok jelentős részét az 1960-as évekig visszamenőleg megsemmisítették. A legfontosabb anyagokat ott ugyanakkor mikrofilmre vették. 2 Ennek eredményeképpen bizonyos esetekben üres akták fedlapjával, szerencsésebb esetben 2 ÁBTL NOIJ 253/ december 29.

5 A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés 5 darabokból összerakosgatott, hiányos részleteket tartalmazó dokumentumokkal szembesül a kutató. Amennyiben a mikrofilm rendelkezésre áll, az a tudományos kutatás számára az anyag minősítésétől függően nyomtatott formában, illetve mikrofilmleolvasón szintén hozzáférhető. A jövőbeni ösztöndíjasok számára szóló gyakorlati észrevételként fontosnak tartom megemlíteni, hogy az Egykori Stasi Iratokért felelős Szövetségi Megbízott Hivatalában a kutatás előkészítésére a megszokottnál hosszabb időtartammal célszerű kalkulálni. Esetemben ez azt jelentette, hogy fél évvel a kiutazás tervezett időpontja előtt kiküldeni a kutatási tervet. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársaként jómagam ugyan lehetőséget kaptam az iratok eredeti formában történő olvasására, normál esetben azonban csupán az anonimizált másolatot bocsátják a kutatók rendelkezésére, ami jelentősen megnöveli az anyag előkészítésének időtartamát. A kutatási terv összeállítása során azt is figyelembe kell venni, hogy az ott őrzött anyag irattári jellege folytán a feldolgozás módja elsősorban a személyek és a szervezeti egységek felől való elérést támogatja. Célszerű tehát, ha a téma megjelölésén túl az ahhoz kapcsolható személyneveket, illetve szervezeti egységeket is megnevez a kutató. A tényleges kutatás során nagy segítséget nyújtanak a kutatás támogatása céljából a kutatóteremben elhelyezett segédletek. Ezek használata megkerülhetetlen a szövegekben szereplő szolgálati egységek elnevezésének felfejtésében és a német nyelvben előszeretettel alkalmazott rövidítések feloldásában. A fénymásolatok megrendelése kapcsán azzal kell számolni, hogy a szenzitív jellegű személyes adatok védelmét illető jogi előírásokat nagyon komolyan veszik, ennek folytán erősen meghúzott másolatot kap kézhez a kutató. Mivel a berlini levéltár munkatársai a magyar köztörténet vonatkozásában érthető módon kevésbé tájékozottak, ez a körülmény olykor azt eredményezi, hogy a magyar vonatkozású anyagokról készített másolatokban nem csupán a szenzitív adatok, de a számukra ismeretlen közszereplők neve is kitakarásra kerül. Ez a körülmény bizonyos esetekben sajnálatos módon behatárolja a megkapott fénymásolatokkak folytatott munka lehetőségeit. Az általam átnézett iratok csupán töredék részét képezik a Magyar Népköztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság közötti állambiztonsági kapcsolatok témakörében fennmaradt dokumentumoknak. Összességében elmondható, hogy a rendelkezésemre bocsátott dokumentumok lényeges és releváns adalékokkal szolgálnak a kétoldalú állambiztonsági kapcsolatok történetének feldolgozásához, valamint forrásközlések közreadásához.

6 A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés 6 Találati lista I. A keletnémet Állambiztonsági Minisztérium Magyarországon működő operatív csoportjának megalakítása és tevékenysége Operatív csoport tagjainak személyes vonatkozású iratai: MfS 121/75 Teilbd MfS 6169/81 Teilbd MfS 11003/68 Teilbd MfS 5316/71 Teilbd MfS AIM 12912/9 Teilbd MfS AIM 14770/89. Teilbd. II/1 5. MfS AIM 630/85. Teilbd MfS AIM 13155/91. Teilbd MfS AIM 12893/91 Teilbd ÁBM magyarországi operatív csoportjának működési iratai: MfS Abt. X. 1. MfS 2475/86. Teilbd MfS HA II/ MfS HA IX 2303 MfS HA II/ MfS Abt. X MfS HA VI MfS HA VI MfS HA VI MfS HA VI MfS Abt. Fin. 380 MfS Abt. Fin MfS Abt. Fin MfS Abt. Fin MfS Abt. Fin MfS Abt. Fin II. A Magyar Népköztársaság Belügyminisztériuma berlini rezidentúrájának együttműködése az Állambiztonsági Minisztérium szerveivel:

7 A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés 7 III. Információk, ország- és helyzetértékelő jelentések Magyarországról Magyarországi ügynökjelentések: MfS AIM 12912/91 MfS AIM 15780/91 MfS AIM 9908/91 MfS AIM 5610/80 MfS AIM 3048/77 MfS AIM 12829/91 MfS AIM 14770/89 MfS AIM 12770/68 Teilbd MfS AOP 534/75 MfS XX/AKG 119 Magyarország bel- és külpolitikai helyzetének értékelése, 1968 MfS ZAIG 5127 Magyarországról országértékelés, 1980 MfS ZKG 1602 Magyar kultúrpolitika értékelése, 1981 MfS HA XX/AKG 6673 Magyar nyitás politikájának elemzése, 1989 MfS HA II Magyar határnyitás visszhangja és értékelése, 1989 MfS HA I MfS HA II MfS HA II MfS HA II MfS HA XXII. 5520/6

8 A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés 8 IV. Az együttműködés területe és formái Keletnémet turizmus magyarországi biztosítása: MfS Abt. X MfS Abt. X. 59 MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X.2123 MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS HA II/ MfS HA II MfS HA II MfS HA VI MfS HA VI. 42 MfS HA VI MfS HA VII MfS HA VII MfS HA IX Teilbd MfS HA IX MfS HA IX MfS ZKG MfS Allg. S. 63/80 Bd. 3. MfS Allg. S. 98/79 Teilbd MfS Abt. Finanzen 7091 MfS Arbeitsber. Neiber 528 MfS Sekr. Neiber Nr. 307 Információcsere: MfS HA II/ MfS HA II/ MfS HA II/ MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X. 2061

9 A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés 9 MfS Abt. X MfS AS 137/86 MfS Abt. X. 566 MfS Abt. X. 567 MfS Abt. X. 264 Közlekedés, posta, hírközlés, levélellenőrzés: MfS HA II MfS HA IX MfS HA XIX MfS HA XIX MfS HA XIX MfS HA XIX MfS HA XIX MfS ZKG MfS ZKG MfS ZKG MfS ZKG MfS ZKG MfS ZKG MfS ZKG Operatív-technikai együttműködés: MfS Abt. Finanzen 2424 MfS Abt. Finanzen 128 MfS Allg. S. 7/84 MfS Allg. S. 8/84 MfS Allg. S. 325/83 MfS Allg. S. 93/85 MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt. X MfS HA II MfS VRD 8199 MfS VRD 6139/1/2 MfS AGM 1795 Népgazdaság védelme terén folytatott együttműködés: MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII

10 A magyar keletnémet állambiztonsági együttműködés 10 MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII MfS HA XVIII Magyar emigráns szervezetek a Német Szövetségi Köztársaságban MfS AOP 4288/65 Kooperációt illető működési iratok: MfS Abt. X. 401 Teilbd MfS Abt. X MfS Abt. X MfS Abt X MfS Sekr. Mittig 85 MfS Abt. Finanzen 1785 Dr. Jobst Ágnes Budapest, október 25.

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Napi Operatív Információs Jelentések (NOIJ)

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Napi Operatív Információs Jelentések (NOIJ) Napi Operatív Információs Jelentések (NOIJ) 1979-1990 Áttekintő raktári jegyzék 28 doboz, 21 láda: 7,86 ifm. 200100 felvétel A Belügyminisztériumban az állambiztonsági szervek által megszerzett infomációkról

Részletesebben

Klebelsberg Kunó Ösztöndíj. Kutatási beszámoló. Slachta Krisztina július-augusztus

Klebelsberg Kunó Ösztöndíj. Kutatási beszámoló. Slachta Krisztina július-augusztus Az egykori Német Demokratikus Köztársaság területén élő magyarok és magyar származású személyek a kelet-német Állambiztonsági Minisztérium, a Stasi látókörében Klebelsberg Kunó Ösztöndíj Kutatási beszámoló

Részletesebben

A Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményeiben őrzött állami anyakönyvek kutatásáról

A Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményeiben őrzött állami anyakönyvek kutatásáról A Magyar Nemzeti Levéltár megyei tagintézményeiben őrzött állami anyakönyvek kutatásáról 2014. július 1-jén hatályba lép az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.), amely

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Nbb-10/2011. (Nbb-29/ )

J e g y zőkönyv. Nbb-10/2011. (Nbb-29/ ) Nbb-10/2011. (Nbb-29/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának 2011. május 24-én, kedden, 11 óra 13 perckor a Képviselői Irodaház I. emelet III. számú tárgyalótermében

Részletesebben

Szöveges beszámoló. a 2012. évi költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről

Szöveges beszámoló. a 2012. évi költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről Szöveges beszámoló a költségvetés végrehajtásáról, teljesüléséről Költségvetési szerv: 0200. Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Szakágazati besorolása: 910100. Könyvtári, levéltári tevékenység

Részletesebben

ADATLAP. A program címe (max. 200 karakter) A program helyszíne

ADATLAP. A program címe (max. 200 karakter) A program helyszíne ADATLAP Kérjük, hogy az adatlapot hiánytalanul töltse ki! A kitöltött pályázati űrlapot nyomtatott formában (1 példányban) és elektronikusan (2 példány CD-n / DVD-n, mindkét adathordozón az űrlapot word

Részletesebben

Előző évi rendezetlen fm. Rendezett fm

Előző évi rendezetlen fm. Rendezett fm A levéltári anyag feldolgozottsága a 23. dec. 31-én A fondfőcsoport Ssz. Száma Megnevezése Előző évi rendezett fm Előző évi rendezetlen fm Tárgyévi rendezetlen fm Rendezett fm alapszinten középszinten

Részletesebben

Pályázati figyelő 2010. október

Pályázati figyelő 2010. október Jelmagyarázat n.r. nincs adat nem releváns Műemlék-felújításhoz pályázatok A) Magyar pályázatok kapcsolódó 1 i Nemzeti Kulturális Alap - NKA NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégiuma

Részletesebben

A Stasi Magyarországon

A Stasi Magyarországon A Stasi Magyarországon Az egykori NDK Állambiztonsági Minisztérium operatív csoportjának magyarországi tevékenysége, együttműködés a magyar és a kelet-német állambiztonsági szervek között 1964 1989 PhD

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I.

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK I. TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...3 1952. ÉVI III. TÖRVÉNY A POLGÁRI PERRENDTARTÁSRÓL...4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...4 I. Fejezet Alapvető elvek...4 A törvény célja...4 A bíróság feladatai a polgári perben...5

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :59. Parlex azonosító: 1MHN9AGM0002

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :59. Parlex azonosító: 1MHN9AGM0002 Iromány száma: T/15844. Benyújtás dátuma: 2017-05-26 16:59 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 1MHN9AGM0002 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

Szemle a keletnémet állambiztonság tényfeltárásának irányairól

Szemle a keletnémet állambiztonság tényfeltárásának irányairól Jobst Ágnes Betekintő 2011/3. Szemle a keletnémet állambiztonság tényfeltárásának irányairól 2011 tavaszán új kézikönyv jelent meg az egykori NDK Állambiztonsági Minisztériumáról, amely a hírhedt szervezet

Részletesebben

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

6. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 6. Óravázlat Cím: Információ és adatforrás feltárása, adatgyűjtés az internet segítségével, megadott szempontok alapján Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7. évfolyam (vagy felette) Témakör:

Részletesebben

MKÖH SZMSZ SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 9. FÜGGELÉK SZABÁLYZAT

MKÖH SZMSZ SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 9. FÜGGELÉK SZABÁLYZAT SZABÁLYZAT A PÁLYÁZATI TEVÉKENYSÉG RENDJÉRŐL 1.) Az egységes pályázati rendszer kiterjed: a) a Közös Önkormányzati Hivatal valamennyi szervezeti egységének tevékenységi körébe tartozó, b) a szervezeti

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM LEVÉLTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1

AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM LEVÉLTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM LEVÉLTÁRÁNAK SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 BUDAPEST, 2006 1 Hatályon kívül helyezte az ELTE SzMSz I. kötet 4.d) számú melléklete, az Egyetemi Könyvtár és Levéltár

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ.3 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL*.4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK.4 I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK.

TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ.3 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL*.4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK.4 I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK. TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...3 2012. ÉVI I. TÖRVÉNY A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉRŐL*...4 ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...4 I. FEJEZET BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK...4 1. A törvény célja...4 2. A törvény hatálya...4

Részletesebben

Ügyrendek 1957-1990 II. Főkapitány-helyettesi, osztályvezetői parancsok, utasítások és intézkedések

Ügyrendek 1957-1990 II. Főkapitány-helyettesi, osztályvezetői parancsok, utasítások és intézkedések Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 104/60/2012 sz. példány Darabszintű raktári jegyzék 1.12.2 Budapesti Rendőr-főkapitányság állambiztonsági szerveinek iratai 1957-1990 A jegyzéket adatvédelmi

Részletesebben

SZAKMAI ÉLETRAJZ Köbel Szilvia. Középiskola 1979 1983 budapesti Madách Imre Gimnázium (irodalmi-drámai tagozat), siófoki Perczel Mór Gimnázium

SZAKMAI ÉLETRAJZ Köbel Szilvia. Középiskola 1979 1983 budapesti Madách Imre Gimnázium (irodalmi-drámai tagozat), siófoki Perczel Mór Gimnázium SZAKMAI ÉLETRAJZ Köbel Szilvia Születési helye, ideje Budapest, 1965 Középiskola 1979 1983 budapesti Madách Imre Gimnázium (irodalmi-drámai tagozat), siófoki Perczel Mór Gimnázium Egyetem 1985 1990 ELTE

Részletesebben

Selejtezés és levéltári iratátadás

Selejtezés és levéltári iratátadás Selejtezés és levéltári iratátadás Nagy Szabolcs Selejtezés-levéltári iratátadás A két fogalom a gyakorlatban egymással szorosan összefügg! Céljuk: Az irattár tehermentesítése, s ezáltal hozzájárulás a

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK UTASÍTÁSOK 8

TARTALOMJEGYZÉK UTASÍTÁSOK 8 2016/1. SZÁM 2016/1. SZÁM BÍRÓSÁGI KÖZLÖNY 2016 / 1. szám TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK AZ ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL ELNÖKÉNEK DÖNTÉSEI UTASÍTÁSOK 8 1/2016. (I. 29.) OBH utasítás a VI. Bíróságok fejezet

Részletesebben

MEGFELELÉSI TÁBLÁZATOK ( 1 )

MEGFELELÉSI TÁBLÁZATOK ( 1 ) 2008.5.9. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 115/361 MEGFELELÉSI TÁBLÁZATOK ( 1 ) Az Európai Unióról szóló szerződés Korábbi számozás az Európai Unióról szóló Új számozás az Európai Unióról szóló I.

Részletesebben

TÁRKI Adatbank Letéti Nyilatkozat és Adatlap

TÁRKI Adatbank Letéti Nyilatkozat és Adatlap Letéti Nyilatkozat és Adatlap TÁRKI Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés Adatbank és Informatikai Osztály H-1112 Budapest, Budaörsi út 45. Tel: (36 1) 309-7693 Fax: (36 1) 309-7666 E-mail: tarki@tarki.hu

Részletesebben

A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Bevezető

A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI. Bevezető A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Bevezető A Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Szolgáltató) értékesítő tevékenységként

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6774. számú törvényjavaslat a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény és az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének

Részletesebben

A MÚLT JÖVŐJE. Slachta Krisztina. A berlini Stasi-iratokat őrző levéltár, a BStU jövőjére vonatkozó tervek, elképzelések, viták 1

A MÚLT JÖVŐJE. Slachta Krisztina. A berlini Stasi-iratokat őrző levéltár, a BStU jövőjére vonatkozó tervek, elképzelések, viták 1 Slachta Krisztina A MÚLT JÖVŐJE A berlini Stasi-iratokat őrző levéltár, a BStU jövőjére vonatkozó tervek, elképzelések, viták 1 A Stasi, 2 a keletnémet Állambiztonsági Minisztérium tevékenysége, történetének,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER 25 59/2008. ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a Magyar Köztársaság Kormánya és a Lengyel Köztársaság Kormánya között a Kulturális Intézetek működéséről szóló Egyezmény kihirdetéséről

Részletesebben

Választás 2018 Budapest A REPUBLIKON INTÉZET ELEMZÉSE

Választás 2018 Budapest A REPUBLIKON INTÉZET ELEMZÉSE Választás 2018 Budapest A REPUBLIKON INTÉZET ELEMZÉSE REZÜMÉ A rendszerváltás óta jellemző a magyar politikára, hogy a fővárosi lakosok pártválasztása némileg más képet mutat, mint az ország többi részén

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 39. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Levéltárának Szervezeti és Működési Szabályzata Pécs 2007 Preambulum * A Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

A HEVES MEGYEI MÚZEUMI SZERVEZET GYŰJTEMÉNYEINEK

A HEVES MEGYEI MÚZEUMI SZERVEZET GYŰJTEMÉNYEINEK A HEVES MEGYEI MÚZEUMI SZERVEZET GYŰJTEMÉNYEINEK KUTATÁSI SZABÁLYZATA Általános kutatási szabályok 1. A Heves Megyei Múzeumi Szervezet a Kormány 47/2001. (III.27.) számú, a muzeális intézményekben folytatható

Részletesebben

Szakmai beszámoló. A program részletes leírása:

Szakmai beszámoló. A program részletes leírása: Szakmai beszámoló Az idei évben az ERASMUS+ adminisztratív dolgozói mobilitás keretében 2015.09.28. és 10.02. között szakmai úton vettem részt a portugáliai Portóban; a Portói Egyetem Sporttudományi Karán,

Részletesebben

Tartalmi összefoglaló

Tartalmi összefoglaló 1 Tartalmi összefoglaló A jelen Egyezmény célja országaink kultúrájának kölcsönös megismertetése, a tudományos és kulturális intézmények, valamint kutatóintézetek közötti közvetlen kapcsolatok elősegítése,

Részletesebben

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY

ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Plenárisülés-dokumentum 20.6.2013 B7-****/2013 ÁLLÁSFOGLALÁSRA IRÁNYULÓ INDÍTVÁNY a B7-****/2103. számú szóbeli választ igénylő kérdéshez az eljárási szabályzat 115. cikkének

Részletesebben

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában

Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Az MNVH szerepe a VP tervezésében, megvalósításában Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főtitkár Virágzó Vidékünk Európa Nap Kecskemét 2014. Május 16. Az MNVH feladata Uniós jogszabály alapján minden tagállam létrehozza

Részletesebben

Budapest 2019 A Republikon Intézet elemzése

Budapest 2019 A Republikon Intézet elemzése Budapest 2019 A Republikon Intézet elemzése Budapesten az ellenzéki győzelemhez nem elég megnyerni a főpolgármesterválasztást, a Fővárosi Közgyűlésben csak úgy lesz ellenzéki többség, ha a kerületek nagyobb

Részletesebben

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2007.

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2007. OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER /2007. TERVEZET! E L ŐT E R J E S Z T É S a Klebelsberg Kuno ösztöndíjról szóló OKM rendelet tervezetéről Budapest, 2007. április Döntéselőkészítő munkaanyag! Vezetői összefoglaló

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS

AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS AZ EURÓPAI UNIÓRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉS ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ MŰKÖDÉSÉRŐL SZÓLÓ SZERZŐDÉS P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y W e r b ő c z y - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi

Részletesebben

I. Országgyűlés Országgyűlés Hivatala

I. Országgyűlés Országgyűlés Hivatala I. Országgyűlés Országgyűlés Hivatala I. A célok és elvárt eredmények meghatározása, felsorolása, számszerűsítése Az I. Országgyűlés fejezet 1-4. címei a 2019. évi költségvetési törvényjavaslat szerint

Részletesebben

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 30/1981. számú UTASÍTÁSA

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 30/1981. számú UTASÍTÁSA BELÜGYMINISZTÉRIUM BELSŐ HASZNÁLATRA! 10-21/30/1981. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 30/1981. számú UTASÍTÁSA a Magyar Népköztársaság Kormánya és az Osztrák Köztársaság Kormánya között a bűnügyi

Részletesebben

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BEÜLÜGYMINISZTERÉNEK 2/ számú PARANCSA. a Büntető Törvénykönyv és a kapcsolódó jogszabályok oktatásáról

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BEÜLÜGYMINISZTERÉNEK 2/ számú PARANCSA. a Büntető Törvénykönyv és a kapcsolódó jogszabályok oktatásáról BELÜGYMINISZTÉRIUM 1 0-2 2 / 2 / 1 9 7 9. Hatályonkívülhelyezve:10-123/83gy. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BEÜLÜGYMINISZTERÉNEK 2/ 1979... számú PARANCSA a Büntető Törvénykönyv és a kapcsolódó jogszabályok oktatásáról

Részletesebben

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Bevezetés A Szervezeti és Működési Szabályzat a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek

Részletesebben

Dr. Kozma Gábor rektor, Gál Ferenc Főiskola. Dr. Thékes István ERASMUS koordinátor, Gál Ferenc Főiskola

Dr. Kozma Gábor rektor, Gál Ferenc Főiskola. Dr. Thékes István ERASMUS koordinátor, Gál Ferenc Főiskola Dr. Kozma Gábor rektor, Gál Ferenc Főiskola Dr. Thékes István ERASMUS koordinátor, Gál Ferenc Főiskola Az oktatói részvétel hatása az ERASMUS+ mobilitási program eredményességére, a nemzetköziesítésre

Részletesebben

0Jelentés a K 60635 azonosító számú, Arany János kritikai kiadása című kutatás munkájáról és eredményeiről

0Jelentés a K 60635 azonosító számú, Arany János kritikai kiadása című kutatás munkájáról és eredményeiről 0Jelentés a K 60635 azonosító számú, Arany János kritikai kiadása című kutatás munkájáról és eredményeiről Általánosságban elmondható az a sajnálatos körülmény, hogy a felsőoktatás komoly színvonalcsökkenéssel

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS

A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSE ÉS A VÉDÉS Szakdolgozat konzultáció MILYEN LEGYEN A SZAKDOLGOZAT? ELVÁRÁSOK SZEMPONTRENDSZERE SZAKIRODALMI JÁRTASSÁG irodalmi jártasság SZAKMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KUTATÁSI MÓDSZEREK

Részletesebben

Rendezvényszervezési forgatókönyv

Rendezvényszervezési forgatókönyv 5.sz. melléklet: Rendezvényszervezési forgatókönyv Tervezés Szakmai nap esetén: A rendezvény célja, témája A meghívottak köre: célcsoport, létszám Időpont kijelölése A helyszín kiválasztása Szervezők kiválasztása

Részletesebben

KÖZÖS NYILATKOZAT 2001.05.22.

KÖZÖS NYILATKOZAT 2001.05.22. KÖZÖS NYILATKOZAT 2001.05.22. A Közép-európai Rendőrakadémia résztvevő minisztériumai tekintettel a Közép- Európában lezajlott társadalmi, politikai és társadalmi fejleményekre, amelyek Európa államainak

Részletesebben

Az 1956-os magyar forradalom sokféle

Az 1956-os magyar forradalom sokféle GEORG HERBSTRITT Az NDK Állambiztonsági Minisztériumának Balkán ügyirata A nyugat-németországi magyar emigráció elleni titkosszolgálati intézkedések Az 1956-os magyar forradalom sokféle lépésre sarkallta

Részletesebben

Közép-kelet-európai állambiztonsági panoráma Titkosszolgálati iratok nyilvánossága az egykori szocialista országokban

Közép-kelet-európai állambiztonsági panoráma Titkosszolgálati iratok nyilvánossága az egykori szocialista országokban Cseh Gergő Bendegúz Betekintő 2010/1. Közép-kelet-európai állambiztonsági panoráma Titkosszolgálati iratok nyilvánossága az egykori szocialista országokban A közép- és kelet-európai szocialista rendszerek

Részletesebben

XIX-K 9 Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, (Fond)

XIX-K 9 Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, (Fond) Archive Plan Context Context: MNL Magyar Nemzeti Levéltár, 1000-2100 (Levéltár) (1) Magyar Országos Levéltár, 1000-21. sz. (Levéltár) XIX (45086) Az államigazgatás felsőbb szervei (VI. osztály), 1889-2007

Részletesebben

CSISZÁR CSILLA MARGIT A FOGYASZTÓVÉDELEM RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSE ÉS INTÉZMÉNYI FELÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON

CSISZÁR CSILLA MARGIT A FOGYASZTÓVÉDELEM RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSE ÉS INTÉZMÉNYI FELÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR CSISZÁR CSILLA MARGIT A FOGYASZTÓVÉDELEM RENDSZERSZEMLÉLETŰ MEGKÖZELÍTÉSE ÉS INTÉZMÉNYI FELÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON PH.D. ÉRTEKEZÉS MISKOLC 2015 MISKOLCI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI

Részletesebben

Hídépítés és integráció sokszínű társadalmakban

Hídépítés és integráció sokszínű társadalmakban Tisztelt résztvevő, Köszönjük, hogy támogatja kutatásunkat és segít megtalálni az államok és etnikailag sokszínű csoportok vagy egyéb kisebbségi közösségek (beleértve a nyelvi, vallási, kulturális, és

Részletesebben

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről OPPONENSI VÉLEMÉNY Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről A Debreceni Egyetem Társadalomtudományi Doktori Tanácsához benyújtott,

Részletesebben

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Levéltára Státusz: Véglegesített (kitöltő)

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Levéltára Státusz: Véglegesített (kitöltő) Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Levéltára Státusz: Véglegesített (kitöltő) Alapadatok Az adatszolgáltató teljes neve: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Levéltára Intézményazonosító: 11272 Az

Részletesebben

Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ÖSZTÖNDÍJÁRA

Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ÖSZTÖNDÍJÁRA Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ Nyílt Pályázatot Hirdet A Gyógyszerész Diplomával Rendelkezők Számára Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ÖSZTÖNDÍJÁRA I. A PÁLYÁZAT CÉLJA Az egészségügyi

Részletesebben

A magyar haditudósítás az első és második világháborúban

A magyar haditudósítás az első és második világháborúban Szerzői ismertető NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola Gorda Éva A magyar haditudósítás az első és második világháborúban című doktori (PhD) értekezéséhez Témavezető: Dr. Szabó József

Részletesebben

BM III/1. (Vizsgálati) Osztály (1956)

BM III/1. (Vizsgálati) Osztály (1956) Ideiglenes raktári jegyzék sz. példány Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 1.11.9 BM III/1. (Vizsgálati) Osztály (1956) 1962-1990 Mennyisége: 237 doboz H raktár 1/H/3. - 1/J/3. 22 kötet G raktár

Részletesebben

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM Ikt. szám: MKE/221-17/2017. MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM A Z ÚJ NEMZETI KIVÁLÓSÁGI PROGRAM INTÉ ZMÉNYI S ZAKMAI ÉS OPERATÍV LEBONYOLÍTÁSI FELADA TOKKAL KAPCSOLATOS S ZABÁLYA I (ÚNKP SZABÁLYZAT) Elfogadta

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2383/2014. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2383/2014. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2383/2014. számú ügyben Előadó: dr. Kiss Bernadett dr. Tóth Lívia Az eljárás megindulása 2014 tavaszán átfogó vizsgálatot indítottam, amelynek célja Békés

Részletesebben

Hídépítés és integráció sokszínű társadalmakban

Hídépítés és integráció sokszínű társadalmakban Tisztelt résztvevő, Köszönjük, hogy támogatja kutatásunkat és segít megtalálni az államok és etnikailag sokszínű csoportok vagy egyéb kisebbségi közösségek (beleértve a nyelvi, vallási, kulturális, és

Részletesebben

VÁLTOZÓ TV2, VÁLTOZATLAN PROGRAM

VÁLTOZÓ TV2, VÁLTOZATLAN PROGRAM VÁLTOZÓ TV2, VÁLTOZATLAN PROGRAM MÉDIAPOLITIKAI ELEMZÉS A REGGELI BESZÉLGETŐS MŰSOROKRÓL 2016.04.15. MÉDIAPOLITIKAI ELEMZÉS A REGGELI BESZÉLGETŐS MŰSOROKRÓL 2016.04.15. 2 VÁLTOZÓ TV2, VÁLTOZATLAN PROGRAM

Részletesebben

Európai kulturális egyezmény

Európai kulturális egyezmény Európai kulturális egyezmény Európai kulturális egyezmény Official version: European Cultural Convention / Convention culturelle européenne (European Treaty Series, No. 18 / Série des traités européens,

Részletesebben

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE

A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE A BRÓDY SÁNDOR MEGYEI ÉS VÁROSI KÖNYVTÁR MUZEÁLIS ÉRTÉKŰ HELYI SAJTÓTERMÉKEINEK DIGITALIZÁLÁSA ÉS INTERNETES KÖZZÉTÉTELE Pályázati azonosító: 3532/00344 SZAKMAI BESZÁMOLÓ Az információs-kommunikációs technológia

Részletesebben

SI.nergy a szlovén munkaprogram lényege a szinergia. A 18 hónapos vagy trojka-program főbb témái. A szlovén elnökség kulturális prioritásai

SI.nergy a szlovén munkaprogram lényege a szinergia. A 18 hónapos vagy trojka-program főbb témái. A szlovén elnökség kulturális prioritásai 35. A 2008-as szlovén EU-elnökség kulturális programja 1 Az Európai Unió 2008-as szlovén elnökségének kulturális programja A 2008. január 1-jén kezdődött hat hónapos szlovén EU-elnökség elsősorban a kultúrák

Részletesebben

Konföderáció Ágazati szakszervezet 2011.februári taglétszám (fő) SZEF Bölcsödei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. SZEF Pedagógusok Szakszervezete

Konföderáció Ágazati szakszervezet 2011.februári taglétszám (fő) SZEF Bölcsödei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. SZEF Pedagógusok Szakszervezete Nemzetgazdasági Minisztérium Országos Reprezentativitást Megállapító Bizottság ORMB Jelentés 4/c. sz. melléklet Ágazati (szakmai) szakszervezetek, szakszervezeti szövetségek közalkalmazotti jogviszonyban

Részletesebben

Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakorvosjelöltek Méhes Károly ÖSZTÖNDÍJÁRA

Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakorvosjelöltek Méhes Károly ÖSZTÖNDÍJÁRA Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ Nyílt Pályázatot Hirdet Általános Orvosi Diplomával Rendelkezők Számára Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakorvosjelöltek Méhes Károly ÖSZTÖNDÍJÁRA I. A PÁLYÁZAT

Részletesebben

A MEGÚJULT KÖZMÉDIA JOBB, MINT A HÍRE

A MEGÚJULT KÖZMÉDIA JOBB, MINT A HÍRE A MEGÚJULT KÖZMÉDIA JOBB, MINT A HÍRE A NÉZŐPONT INTÉZET ELEMZÉSE 2016.03.11. A MEGÚJULT KÖZMÉDIA JOBB, MINT A HÍRE 2016.03.11. 2 A MEGÚJULT KÖZMÉDIA JOBB, MINT A HÍRE Március 15-én lesz egy éves a megújult

Részletesebben

404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Ungarisch (Normativer Teil) 1 von 9 ZÁRÓOKMÁNY. AF/EEE/XPA/hu 1

404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Ungarisch (Normativer Teil) 1 von 9 ZÁRÓOKMÁNY. AF/EEE/XPA/hu 1 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Ungarisch (Normativer Teil) 1 von 9 ZÁRÓOKMÁNY AF/EEE/XPA/hu 1 2 von 9 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Ungarisch (Normativer

Részletesebben

Felekezetek közreműködése az egyházi anyakönyvek levéltári mikrofilmezésében a mormon akció idején Reisz T. Csaba

Felekezetek közreműködése az egyházi anyakönyvek levéltári mikrofilmezésében a mormon akció idején Reisz T. Csaba Felekezetek közreműködése az egyházi anyakönyvek levéltári mikrofilmezésében a mormon akció idején Reisz T. Csaba 50 éve történt. A Kádár-rendszer megszilárdulásának levéltári forrásai Magyar Országos

Részletesebben

SZATYMAZ KÖZSÉG HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGA 13/2014. (IX. 9.) HVB számú h a t á r o z a t a

SZATYMAZ KÖZSÉG HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGA 13/2014. (IX. 9.) HVB számú h a t á r o z a t a SZATYMAZ KÖZSÉG HELYI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGA 13/2014. (IX. 9.) HVB számú h a t á r o z a t a Szatymaz Község Helyi Választási Bizottsága (továbbiakban: HVB) a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI.

Részletesebben

Pályázati felhívás. Bécsi Egyetemen létesített vendégtanári pozíció betöltésére

Pályázati felhívás. Bécsi Egyetemen létesített vendégtanári pozíció betöltésére Pályázati felhívás Bécsi Egyetemen létesített vendégtanári pozíció betöltésére A külgazdasági és külügyminiszter (a továbbiakban: miniszter) a Bécsi Egyetem és a Balassi Intézet között létrejött BBI-1056/2003.

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat célja:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázat célja: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Felsőoktatási Posztdoktori Kutatói Ösztöndíjra az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében (pályázati kód: ÚNKP-16-4) 2016/2017. tanév Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet

Részletesebben

A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL. közgyűjtemények pályázati lehetőségei a Közgyűjtemények Kollégiumánál

A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL. közgyűjtemények pályázati lehetőségei a Közgyűjtemények Kollégiumánál A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL közgyűjtemények pályázati lehetőségei a Közgyűjtemények Kollégiumánál Nemzeti Kulturális Alap célja A nemzeti és az egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének,

Részletesebben

BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR ÉS KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ

BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR ÉS KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ BALATONI REGIONÁLIS TÖRTÉNETI KUTATÓINTÉZET, KÖNYVTÁR ÉS KÁLMÁN IMRE EMLÉKHÁZ Szervezeti és Működési Szabályzat Ügyrendi Szabályzat Kutatási Szabályzata Hatályos: 2018. december 1. napjától NAPJÁTÓL 1

Részletesebben

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA A Közbeszerzési Hatóság a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési szakmai

Részletesebben

A közgyűjtemények és az e-infrastruktúra szolgáltatók

A közgyűjtemények és az e-infrastruktúra szolgáltatók Debrecen 2010. április 7. DC-NET (Digital Cultural Heritage Network) A közgyűjtemények és az e-infrastruktúra szolgáltatók Oktatási és Kulturális Minisztérium Röviden: A DC-NET az ERA-NET - Európai Kutatási

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI TÉRINFORMATIKA

ÖNKORMÁNYZATI TÉRINFORMATIKA ÖNKORMÁNYZATI TÉRINFORMATIKA Jelenlegi helyzet Gemini II., XIII., XV., XVIII., XIII. kerület Minerva III., VIII., XII., XVII. kerület Digikom IV., X., XXII. kerület Fortemap V., VII. kerület Gispán XX.,

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Nemes Andrea

Oktatói önéletrajz Dr. Nemes Andrea egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Gazdaságföldrajz és jövőkutatás Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1981-1984 Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, Kereskedelmi kar 1989-1992

Részletesebben

Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika

Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika Készült: A Fejér Megyei Önkormányzat megbízásából a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. Területi és építésügyi szakértői osztályán

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS Tisztelt Ajánlattevő! Ajánlatkérő ezúton kéri fel ajánlattételre a Tisztelt Ajánlattevőt (a továbbiakban: Ajánlattevő) a jelen ajánlattételi felhívásban meghatározott feladat elvégzésére

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. a Közalkalmazottak jogállásáról szóló évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján pályázatot hirdet Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Vegyészmérnöki

Részletesebben

Kézikönyv HABEL 1 dokumentumkezelés bizonylat archiválás

Kézikönyv HABEL 1 dokumentumkezelés bizonylat archiválás Kézikönyv HABEL 1 dokumentumkezelés bizonylat archiválás 1 4 Tartalomjegyzék 2 ABAS ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 6 3 AJÁNLAT - ÜRES... 7 4 AJÁNLAT - MEGJELENÍTÉS [102119 DMSDEMO1 ABAS DEMO DMS DOKUMENTUM

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 154. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 154. szám MAGYAR KÖZLÖNY 154. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2017. szeptember 25., hétfő Tartalomjegyzék 1707/2017. (IX. 25.) Korm. határozat A rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból történő

Részletesebben

TÉZISEK ÉS AJÁNLÁSOK

TÉZISEK ÉS AJÁNLÁSOK Országos Könyvtári Konferencia (2012. november 22-23.) Könyvtárak a társadalom megújulásáért. Fejlesztés, fenntarthatóság, esély Budapest, Országos Széchényi Könyvtár TÉZISEK ÉS AJÁNLÁSOK Az Országos Könyvtári

Részletesebben

Egyéb közlemény: KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

Egyéb közlemény: KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI Nemzeti közbeszerzési hirdetmény feladására irányuló kérelem NFM. r. 6. (5) bekezdése értelmében a kérelemben meg kell adni az alábbiakat: a) a Kbt. 21. (5) bekezdése szerint a Hatóság által vezetett ajánlatkérők

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ

EURÓPAI BIZOTTSÁG III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ Ref. Ares(2018)3022244-08/06/2018 EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS FŐIGAZGATÓSÁG EURÓPAI BIZOTTSÁG MAGYARORSZÁGI KÉPVISELETE III. MELLÉKLET ÚTMUTATÓ A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSHOZ E dokumentum célja, hogy

Részletesebben

Azok a jogszabályok, amelyek a Pest Megyei Levéltár Szervezeti és Mûködési Szabályzatát alapvetõen meghatározzák, a következõk:

Azok a jogszabályok, amelyek a Pest Megyei Levéltár Szervezeti és Mûködési Szabályzatát alapvetõen meghatározzák, a következõk: Azok a jogszabályok, amelyek a Pest Megyei Levéltár Szervezeti és Mûködési Szabályzatát alapvetõen meghatározzák, a következõk: - a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelmérõl

Részletesebben

Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ÖSZTÖNDÍJÁRA

Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ÖSZTÖNDÍJÁRA Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Nyílt Pályázatot Hirdet A Gyógyszerész Diplomával Rendelkezők Számára Szakgyógyszerész-jelöltek Than Károly ÖSZTÖNDÍJÁRA I. A PÁLYÁZAT CÉLJA Az egészségügyi

Részletesebben

Beszámoló a Polgári Települési Értéktár Bizottság I. félévben végzett tevékenységéről

Beszámoló a Polgári Települési Értéktár Bizottság I. félévben végzett tevékenységéről Beszámoló a Polgári Települési Értéktár Bizottság 2017. I. félévben végzett tevékenységéről Összeállította: Ferenczné Fajta Mária PTÉB elnöke 2017.07.10. A PTÉB a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról

Részletesebben

Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltára) Szabadkai Levéltári Nap Előadás-vázlat

Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltára) Szabadkai Levéltári Nap Előadás-vázlat Kenyeres István (Budapest Főváros Levéltára) A SZOLGÁLTATÓ LEVÉLTÁR MAGYARORSZÁGON Szabadkai Levéltári Nap 2008. Előadás-vázlat Az előadás bemutatta a magyarországi levéltári terület érintő kormányzati

Részletesebben

«СОГЛАШЕНИЕ О МЕЖДУНАРОДНОМ ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНОМ ГРУЗОВОМ СООБЩЕНИИ (СМГС)»

«СОГЛАШЕНИЕ О МЕЖДУНАРОДНОМ ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНОМ ГРУЗОВОМ СООБЩЕНИИ (СМГС)» «СОГЛАШЕНИЕ О МЕЖДУНАРОДНОМ ЖЕЛЕЗНОДОРОЖНОМ ГРУЗОВОМ СООБЩЕНИИ (СМГС)» 1 SZMGSZ történeti áttekintés 1951. november 1. Az MGSZ Megállapodás hatályba lépése. Tagjai 8 ország vasútja - a Magyar Népköztársaság

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Szántay Antal Péter

Oktatói önéletrajz Dr. Szántay Antal Péter tudományos főmunkatárs Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Kar Szociológia és Társadalompolitika Intézet Karrier Felsőfokú végzettségek: 1982-1987 ELTE (Budapest), történelem - német nyelv és

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

A TIOP /2F/ jelű projekt keretében orvos-szakmai vezetői tevékenység ellátása

A TIOP /2F/ jelű projekt keretében orvos-szakmai vezetői tevékenység ellátása A TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0009 jelű projekt keretében orvos-szakmai vezetői tevékenység ellátása Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/147 Beszerzés tárgya: Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT. Alföldvíz Zrt.

ÜZLETSZABÁLYZAT. Alföldvíz Zrt. ÜZLETSZABÁLYZAT Alföldvíz Zrt. Tartalomjegyzék I. célja, hatálya, a Víziközmű-szolgáltató adatai, a tevékenység bemutatása... 7 I.1. A szabályozás célja... 7 I.2. Az üzletszabályzat hatálya... 7 I.3. A

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Nemes Andrea

Oktatói önéletrajz Dr. Nemes Andrea egyetemi docens Gazdálkodástudományi Kar Turizmus Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1981-1984 Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola, Kereskedelmi kar 1989-1992 Budapesti Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Tisztelt Törvényszék!

Tisztelt Törvényszék! 1 Fővárosi Törvényszék Budapest Tisztelt Törvényszék! Alulírott dr. Tordai Csaba ügyvéd ( ) az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság felperes (székhelye: 1084 Budapest, Déri Miksa

Részletesebben

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás jellemző sajátosságai A pedagógiai kutatás célja a személyiség fejlődése, fejlesztése során érvényesülő törvényszerűségek,

Részletesebben

KEOP-1.3.0/ azonosítószámú Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program FIDIC Sárga könyv alapján

KEOP-1.3.0/ azonosítószámú Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program FIDIC Sárga könyv alapján 1 8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatalos név: Gyula-Elek

Részletesebben

4. Gazdasági Hivatal, Gazdasági- Műszaki Főigazgatóság raktári egység = 2,48 ifm

4. Gazdasági Hivatal, Gazdasági- Műszaki Főigazgatóság raktári egység = 2,48 ifm 4. Gazdasági Hivatal, Gazdasági- Műszaki Főigazgatóság 1951-1999 23 raktári egység = 2,48 ifm Az egykori Tudományegyetemen még az 1880-as évek elején határozták el az egyetemi gazdasági hivatal felállítását.

Részletesebben

A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI A TECHNOLÓGIAIPARTNER-KERESŐ SZOLGÁLTATÁS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Bevezető A Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft.(a továbbiakban: Szolgáltató) értékesítő tevékenységként

Részletesebben

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELELŐS AKKREDITÁLT KÖZBESZERZÉSI SZAKTANÁCSADÓK SZÁMÁRA

A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ ELNYERÉSÉRE FELELŐS AKKREDITÁLT KÖZBESZERZÉSI SZAKTANÁCSADÓK SZÁMÁRA A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA A KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELELŐS AKKREDITÁLT KÖZBESZERZÉSI SZAKTANÁCSADÓK SZÁMÁRA A Közbeszerzési Hatóság a kiemelkedő színvonalú közbeszerzési

Részletesebben