Emberi Erőforrások Minisztériuma

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Emberi Erőforrások Minisztériuma"

Átírás

1

2 Emberi Erőforrások Minisztériuma Ápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő 30 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25% A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák A feladatsor első részében találhatóak az 1-30-ig számozott, A. és B. feladatot tartalmazó vizsgakérdések. Ezek lesznek a húzótételek. A második részben található a tanári példány, mely az értékelést segíti. A tételsor az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Kormányrendeletben foglalt szakképesítés 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendeletben kiadott szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

3 1. A. Jellemezze az ischaemiás szívbetegségeket! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! Ismertesse az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciáit! az ischaemiás betegség rizikó tényezői, patomechanizmusa az egyes megjelenési formák jellemző tünetei diagnosztikai lehetőségek terápiás beavatkozások az akut szakasz ápolási specialitásai és az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái 1. B. Foglalja össze a betegmegfigyelő monitor alkalmazásának szakápolói feladatait! Feleletében térjen ki és jellemezze a monitorrendszereket! Foglalja össze a korszerű monitorokkal szemben támasztott elvárásokat! - a betegmegfigyelésének célja, módszerei, formái - a monitorozás lényege, főbb jellemzői - az egyes monitorrendszerek és jellemzőik - a korszerű monitorok működésének jellemzői - a noninvazív és invazív monitorozás formái, jellemzői - a monitorok használatának és karbantartásának ápolói feladatai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

4 2. A. Ismertesse a perifériás artériás és vénás rendszer akut megbetegedéseit! Hasonlítsa össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! Ismertesse az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciáit! - betegségek rizikó tényezői, patomechanizmusa - az egyes megjelenési formák jellemző tünetei - diagnosztikai lehetőségek - terápiás beavatkozások - az akut szakasz ápolási specialitásai - az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái 2. B. Foglalja össze a centrális vénabiztosítás, a kanülön történő gyógyszerelés és a centrális kanül gondozásának ápolói feladatait! - a centrális véna fogalma, punkciós helyek, kanülálási technikák - kanül bevezetés ápolói feladatai - centrális kanülön történő gyógyszer, infúzió bejuttatásának szabályai - centrális kanülön történő vérmintavétel szabályai - kanül gondozásának szabályai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

5 3. A. Hasonlítsa össze a sokk megjelenési formáit és lefolyását azok kiváltó okai szerint! Ismertesse a sokkos állapotban lévő beteg aspecifikus ellátásának diagnosztikai, terápiás és ápolási vonatkozásait az ápolói kompetenciák hangsúlyozásával! - a sokk fogalma, csoportosítása, patomechanizmusa - az egyes megjelenési formák jellemző tünetei - diagnosztikai lehetőségek - terápiás beavatkozások - az akut szakasz ápolási specialitásai - az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái 3. B. Ismertesse transzfúziós terápia ápolói feladatait az alábbi szempontok alapján! - transzfúzió fogalma, indikációi, kontraindikációi - a leggyakrabban alkalmazott vérkészítmények és jellemzői - az ápolói feladatok a transzfúzió menete alapján - betegmegfigyelés szempontjai - transzfúziós szövődmények és ellátása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

6 4. A. Jellemezze a krónikus obstruktív tüdőbetegségeket! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! Ismertesse az akut állapot lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciáit! - betegség rizikótényezői, patomechanizmusa - az egyes megjelenési formák jellemző tünetei - diagnosztikai lehetőségek - terápiás beavatkozások - az akut szakasz ápolási specialitásai és - az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái 4. B. Ismertesse az infúziós terápia szabályait az alábbi szempontok szerint! - infúziós terápia fogalma, indikációi, kontra indikációi - az infúziós oldatok típusai és jellemzői - az infúzió bejutatásának módjai - az infúziós terápia ápolói feladatai és kompetenciái - az infúziós terápia szövődményei és ellátása Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

7 5. A. Mutassa be a mellhártya leggyakoribb megbetegedéseit és azok okait, tüneteit! Ismertesse a pneumothorax (PTX) diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! - a mellhártya betegségei és jellemzői - a PTX fogalma, formái és főbb jellemzői - a PTX tünettana és diagnosztikája - a PTX ellátása - a PTX-es beteg ápolásának specialitásai 5. B. Ismertesse a légúti váladék eltávolításának ápolói teendőit endotrachealis tubusból, valamint tracheostomából az alábbi szempontok szerint! - a légúti váladékképződés oka, elősegítő tényezői - a váladék eltávolításának lehetőségei - ápolói feladatok a különböző eltávolítási módszerek alapján - lehetséges szövődmények és hibalehetőségek Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

8 6. A. Ismertesse az ápoló feladatait a fájdalom felmérésére, megfigyelésére és csillapítására vonatkozóan az alábbi szempontok szerint! - a fájdalom fogalma, megjelenési formái és jellemzői - a fájdalom szervezetre gyakorolt hatásai - a fájdalom felmérésének algoritmusa - ápolói kompetenciájú gyógyszeres fájdalomcsillapítás jellemzői - a fájdalomcsillapítás dokumentálása és jogi vonatkozásai 6. B. Ismertesse az ápoló sztómaterápiás feladatait! Sorolja fel az enterosztómák típusait és jellemzőit! Számoljon be a sztómát viselő betegek gondozási feladatairól! - sztóma fogalma, formái - sztómaképzés indikációi és helyei - sztóma típusok és jellemzői - sztóma terápiás ápolási-gondozási feladatok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

9 7. A. Vázolja a májzsugorodás és a májelégtelenség kórélettani folyamatát! Mutassa be a kórkép lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási lehetőségeit! - a májelégtelenséghez vezető állapotok - a májelégtelenség kialakulásának folyamata - diagnosztikai feladatok - terápiás lehetőségek - májelégtelenség ápolási speciálisai 7. B. Ismertesse az eszméletlen beteg intenzív ellátásának ápolási specialitásait! - eszméletlenség fogalma, formái - az eszméletlen beteg aspecifikus ellátási algoritmusa és annak ápolói feladatai - eszméletlen beteg megfigyelésének specialitásai - eszméletlen beteg intenzív ápolásának feladatai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

10 8. A. Ismertesse a nosocomialis infekciók formáit, azok kialakulásának okait és prevenciós feladatait! Magyarázza el a hemokultúra mintavétel specialitásait! - a nosocomiális infekció fogalma, formái, azok jellemzői - az egyes megjelenési formák megelőzésének módszerei - a nosocomiális surveillance tevékenység módszerei - a hemokultúra mintavétel, célja, indikációja, módszere, szabályai 8. B. Ismertesse az akut allergiás reakciók ellátási algoritmusát és annak ápolói kompetenciáit! - az allergiás reakciók kórélettani specialitásai, formái, jellemzői - anaphylaxiás reakció stádiumai és tünettana - anaphylaxiás reakció ellátási algoritmusa - a gyógyszerallergiák ellátásának ápolói feladatai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

11 9. A. Ismertesse a diabetes mellitus felosztását! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, hajlamosító tényezőit, diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs lehetőségeit! Ismertesse az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciáit! - a diabétesz fogalma, rizikótényezői, formái - az egyes formák kórélettani jellemzői és tünetei - diagnosztikai lehetőségek - terápiás lehetőségek és ápolói vonatkozásai - akut szövődmények 9. B. Ismertesse a krónikus sebek formáit és a sebkezelés korszerű irányelveit! - krónikus sebek fogalma, formái, jellemzői - a krónikus sebek gyógyulásának fázisai - krónikus sebek korszerű kezelési irányelvei - korszerű kötszerek jellemzői - a sebkezelés ápolói feladatai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

12 10. A. Jellemezze a pajzsmirigy megbetegedéseit! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás, ápolói és rehabilitációs lehetőségeit, megjelenési formái szerint! - pajzsmirigy hyper-, és hypofunkciós kórképei, azok jellemzői - az egyes kórképek jellegzetes tünetei - pajzsmirigy betegségek diagnosztikája és annak ápolói feladatai - terápiás lehetőségek és ápolási specialitások - betegoktatás szempontjai 10. B. Ismertesse a gyógyszer- és infúzióadagoló készülékek működési jellemzőit, és alkalmazásuk specialitásait! - az infúzióadagoló készülékek alkalmazásának jelentősége - a készülékek formái és működési jellemzői - a készülékek alkalmazásának indikációja - a készülékek használatának szabályai, ápolói feladatai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

13 11. A. Ismertesse az alsó húgyutak gyulladásos megbetegedéseit! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! - az alsó húgyúti gyulladásos betegségek formái, okai és tünettana - diagnosztikai, mintavételi feladatok ápolói specialitásai - a vizelet mintavétel és vizsgálat ápolási vonatkozásai - a terápiás lehetőségek 11. B. Ismertesse a cardioversio ápolói feladatait az alábbi szempontok szerint! - a cardioversio fogalma, célja, indikációi, kontraindikációi - a beavatkozás előkészítésének ápolói feladatai - a beavatkozás menete, biztonsági szabályai - ápolói feladatok a beavatkozás után Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

14 12. A. Csoportosítsa az anémiákat! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! - anaemia fogalma, oka, csoportosítása - egyes formák jellemzői és jellegzetes tünetei - diagnosztikai lehetőségek és ápolói feladatai - ápolási feladatok - életmódbeli tanácsok 12. B Ismertesse az ápoló feladatait az oxigénterápia és inhalációs terápia során az alábbi szempontok alapján! - az oxigénterápia indikációja, kontraindikációja - az oxigénterápiás eszközök és azok jellemzői - a módszerek megválasztásának szempontjai - a betegmegfigyelés szempontjai oxigénterápia alatt Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

15 13. A. Mutassa be az agy vérellátási zavarainak formáit! Ismertesse az agyi térszűkítő folyamatok klinikai jellemzőit, diagnosztikus, terápiás és ápolási specialitásait az alábbi szempontok szerint! - az agy vérellátásának zavarai, formái és azok jellemzői - az agyi térszűkítő folyamatok okai, lényege, tünetei - diagnosztikai lehetőségek - terápiás beavatkozások - ápolási specialitások 13. B. Ismertesse a zavart tudatú beteg korlátozó intézkedéseinek jogi vonatkozásait az alábbi szempontok szerint! - a tudat felmérésének ápolói kompetenciái - a veszélyeztető magatartás formái, jellemzői - a korlátozó intézkedés fogalma, formái és főbb jellemzői - az ápolói szintű fizikai korlátozás jogi, ápolási és dokumentációs vonatkozásai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

16 14. A. Ismertesse a tartós fekvés szövődményeit, azok kialakulásának okait és folyamatát! Mutassa be a szövődmények megelőzésére irányuló ápolási specialitásokat! - a tartós fekvés szövődményei - az egyes szövődmények kialakulásának okai és jellemzői - tartós fekvés szövődményeinek tünettana és diagnosztikája - a rizikó felmérése és a preventív ápolási feladatok 14. B. Ismertesse a lélegeztetett beteg ápolásának speciális feladatait az alábbi szempontok alapján! - a gépi lélegeztetés fogalma, indikációi - a gépi lélegeztetés formái, módjai és azok jellemzői - a lélegeztetett beteg megfigyelésének szempontjai - a lélegeztetett beteg ápolásának specialitásai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

17 15. A. Csoportosítsa az akut hasi fájdalommal járó leggyakoribb kórképeket, azok okait és jellegzetes tüneteit! Ismertesse az akut hasi fájdalom lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciáit! - az akut has fogalma, jellemzői, leggyakoribb okai - az egyes kórképek tünetei - az akut hasi fájdalom diagnosztikája - az akut állapot lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái 15 B. Ismertesse az artéria punkcióval végzett vérmintavétel, az artéria kanülálás és a kanül gondozásának ápoló feladatait! - az artériás vérgáz vizsgálat lényege, indikációja, diagnosztikai paraméterek - az artéria punkció kivitelezésének szabályai - az artéria kanülálás lényege, indikációja, helyei - az artéria kanülálás asszisztálásának ápolói feladatai - a kanül gondozásának ápolói specialitásai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

18 16. A. Ismertesse a tápláltsági állapot felmérésének specialitásait, a parenterális táplálás formáit és azok ápolási specialitásait! - a tápláltsági állapot felmérésének célja, algoritmusa - a malnutritio fogalma, formái - a parenterális táplálás formái, előnyei, hátrányai - a parenterális táplálás ápolói feladatai 16. B. Ismertesse a citosztatikus keverékinfúzió előállításának és kezelésének általános és speciális szabályait! - a citosztatikus kezelések lényege - a citosztatikus anyagokkal történő munkavégzés szabályai - teendők citosztatikummal történő kontamináció esetén Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

19 17. A. Hasonlítsa össze az alapszintű újraélesztés (BLS) és az intrahospitális BLS érvényes algoritmusait és azok ápolói kompetenciáit! - a BLS érvényes algoritmusa - az AED használat lényege, szabályai - az IHBLS érvényes algoritmusa - Ápolói kompetenciák IHBLS során 17. B. Készítsen rövid betegoktatási tervet tartós antikoaguláns terápiában részesülő beteg részére az alábbi szempontok szerint! - az antikoaguláns terápia lényege, - gyógyszerek csoportjai, azok jellemzői alkalmazásuk indikációi - az antikoaguláns terápia lehetséges mellékhatásai - a gyógyszerek adagolásának módjai és szabályai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

20 18. A. Ismertesse a leggyakrabban alkalmazott aneszteziológiai módszereket, azok jellemzőit a perioperatív ápolás vonatkozásában! - az aneszteziológia fogalma, célja - az aneszteziológiai módszerek és jellemzőik - az aneszteziológiai kivizsgálás célja, folyamata - a korai posztoperatív szak ápolói feladatai 18. B. Számoljon be a beteg által szabályozott fájdalomcsillapításról! - a beteg által vezérelt analgezia lényege, jelentősége - az eszköz működésének bemutatása - a beteg megfigyelésének ápolói feladatai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

21 19. A. Jellemezze az idegrendszer gyulladásos megbetegedéseit! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás, ápolási és rehabilitációs lehetőségeit! - az idegrendszer gyulladásos megbetegedései - az egyes kórképek lényege, tünettana - diagnosztikai - ápolási specialitások 19. B. Hasonlítsa össze az egyszerű eszközös légútbiztosítás lehetőségeit alkalmazásuk indikációi szerint! Foglalja össze az endotrachealis intubációhoz szükséges előkészítés ápolói feladatait! - a légútbiztosítás célja, indikációi - az egyszerű, eszközös légútbiztosítás eszközei, azok jellemzői - az endotrachealis intubáció ápolói feladatai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

22 20. A. Ismertesse a belek nem fertőzéses eredetű gyulladásos megbetegedéseinek okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! - a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség lényege, tünettana - diagnosztikai lehetőségek - terápiás lehetőségek - ápolási feladatok 20. B. Foglalja össze a szakápoló feladatait a krónikus fájdalom csillapítása kapcsán! - a krónikus fájdalom fogalma, jellemzői - a krónikus fájdalom hatása az egyénre - a fájdalom felmérésének szempontjai - a krónikus fájdalom csillapításának módszerei és jellemzői Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

23 21. A. Csoportosítsa a pszichiátriai megbetegedéseket! Ismertesse a dementia formáit, lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! - a pszichiátriai betegségek jellemzői és megjelenési formái - a dementia fogalma, oka, formái - a dementia tünettana, diagnosztikája - terápiás és ápolási specialitások 21. B. Ismertesse a hypertoniás krízis ellátásának algoritmusát és ápolói specialitásait alábbi szempontok szerint! - a hypertoniás krízis fogalma, jellemzői - a hypertoniás krízis tünettana - a gyógyszeres terápia specialitásai - ápolói kompetenciák hypertoniás krízis ellátása során Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

24 22. A. Jellemezze a főbb ortopédiai megbetegedéseket! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás, ápolási és rehabilitációs lehetőségeit! Számoljon be az időskori csípőtáji törésben szenvedő betegek posztoperatív ellátásának ápolási vonatkozásairól! - az ortopédiai betegségek csoportosítása - az egyes betegségek jellemzői, tünettana - diagnosztikai lehetőségek - csípőtáji törött beteg posztoperatív ellátásának ápolási specialitásai 22. B. Magyarázza el a törtvégek rögzítésének lényegét, módszereit. Az ápoló feladatait fixateur externe-vel rendelkező beteg ápolása során! Ismertesse a gipszelt végtag megfigyelésének szempontjait - a törtvégek rögzítésének módjai - a fixateur externe célja, megfigyelési, ápolási feladatai - a végtagi gipszrögzítés lényege, célja, ápolási feladatai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

25 23. A. Jellemezze a bélrendszer fertőzéses megbetegedéseit a lehetséges okok, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásai alapján! - a bélrendszer fertőzéses megbetegedései és azok okai - az egyes megbetegedések tünetei, diagnosztikai lehetőségei - fertőző betegek ápolásának specialitásai 23. B. Jellemezze az otthoni szakápolást, mint ellátási formát! - az otthoni szakápolás fogalma, célja - az otthoni szakápolás igénybevételének feltételei - az otthoni szakápolás keretében nyújtható ellátások Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

26 24. A. Ismertesse a méhen kívüli terhesség kialakulását, jellegzetes tüneteit, és ápolási specialitásait! - a méhen kívüli terhesség fogalma, elősegítő tényezői, formái - tünetei - terápiás lehetőségek - ápolási specialitások 24. B. Ismertesse a posztoperatív műtéti ellátás ápolói feladatait! Mutassa be a drének kezelésének ápolói feladatait! - a műtét fogalma, célja, indikációi - a posztoperatív ápolás feladatai - a drének típusai, jellemzői - a drének kezelésének specialitásai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

27 25. A. Határozza meg az újraélesztés szintjeinek helyét és szerepét a túlélési láncban! Ismertesse az ALS algoritmusát és annak ápolói feladatait! - az újraélesztés szintjei és jellemzői - az ALS érvényes algoritmusa - reverzibilis okok ALS-ben - ápolói feladatok ALS során 25. B. Foglalja össze a szakápoló urosztóma ellátásához, gondozásához kapcsolódó feladatait! - az urosztóma, fogalma, formái, indikációja - az urosztóma gondozásának ápolói feladatai - megfigyelési feladatok Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

28 26. A. Ismertesse az akut veseelégtelenség patomechanizmusát, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! - a veseelégtelenség fogalma, felosztása, okai - tünettan, diagnosztikai lehetőségek - terápiás lehetőségek - ápolási specialitások 26. B. Foglalja össze az ápolói feladatokat az incontinentia terápia kapcsán! - incontinentia fogalma, típusai, jellemzői, stádiumai - az incontinentia diagnosztikája - terápiás lehetőségek - betegoktatás szempontjai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

29 27. A. Jellemezze a krónikus restriktív tüdőbetegségeket! Ismertesse a pneumonia lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! - betegség rizikó tényezői, az egyes megjelenési formák és jellemző tünetei - diagnosztikai lehetőségek - a pneumónia klinikai jellemzői - pneumóniás beteg ápolási specialitásai 27. B. Ismertesse a gyógyszer és folyadék invazív bejuttatási technikáinak lehetséges formáit, jellemzőit és azok ápolói kompetenciájú feladatait! - a perifériás vénakanülálás indikációi, kontraindikációi, formái, eszközei - az intraossealis kanülálás lényege, indikációja, kontraindikációja, eszközei - a centrális vénabiztosítás indikációi, kontraindikációi, helyei, eszközei - port-a-cath alkalmazásának indikációi, kontraindikációi, alkalmazásának szabályai - a kanülök gondozásának specialitásai és ápolói feladatai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

30 28. A. Ismertesse a masszív gastrointestinalis vérzések megjelenési formáit, azok lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! - a masszív gastrointestinalis vérzés fogalma, megjelenési formái, okai - a gasztrointesztinális vérzés diagnosztikai, differenciáldiagnosztikai lehetőségei - terápiás lehetőségek - a szondakezelés és ápolás specialitásai 28. B. Ismertesse a palliatív ellátás célját, alapelveit! Határozza meg a szintjeit! Hasonlítsa össze a palliatív és a szupportív terápia lényegét! - a palliatív terápia, fogalma, célja alap elvei, szintjei - a szupportív terápia fogalma, célja, lényege Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

31 29. A. Foglalja össze a mérgezett betegek sürgősségi ellátásának korszerű elveit az alábbi szempontok alapján! - a mérgezés fogalma, jellemzői, mérgezést befolyásoló tényezők - a leggyakoribb mérgezések csoportosítása - aspecifikus, szupportív toxikológiai ellátás lépései, specialitásai 29. B. Foglalja össze az ideiglenes kavitális pacemaker (PM) bevezetésének ápolói feladatait! - a pacemaker terápia fogalma, célja, indikációi, formái - a pacemaker terápia ápolói feladatai - ideiglenes pacemaker terápiában részesülő beteg megfigyelési specialitásai Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

32 30. A. Ismertesse a glaucoma formáit, okait, tüneteit, diagnosztikai és terápiás lehetőségeit! Lássa el a glaucomában szenvedő beteget életmódbeli tanácsokkal! - a glaucoma fogalma, patofiziológiája, formái - az egyes formák jellemzői, tünetei - terápiás lehetőségek - ápolási specialitások - életmódbeli tanácsok 30. B. Rendszerezze a decubitus ellátásának folyamatát és ápolási specialitásait, a különböző stádiumoknak megfelelően! - a decubitus fogalma, kialakulásának tényezői - a decubitus stádiumai és jellemzői - a decubitus prevenció ápolói feladatai - a decubitus korszerű kezelési elvei Vizsgázó neve: Vizsga dátuma: Vizsgaszervező intézmény:

33 AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI Tanári példány 1. A. Jellemezze az ischaemiás szívbetegségeket! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! Ismertesse az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciáit! az ischaemiás betegség rizikó tényezői, patomechanizmusa az egyes megjelenési formák jellemző tünetei diagnosztikai lehetőségek terápiás beavatkozások az akut szakasz ápolási specialitásai és az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái rizikófaktorok, fokozott zsír és koleszterin bevitel, diabetes mellitus, inzulin rezisztencia, életmód patomechanizmus, átmeneti vagy tartós myocardialis oxigénhiány angina pectoris, effort angina, nyugalmi angina, stabil angina, néma ischaemia acut coronaria syndroma (ACS): acut myocardialis infarctus (STEMI, NSTEMI), instabil angina, a szívizomzat körülírt elhalása okai: a koszorúserek valamely ágának elzáródása, coronaria sclerosis, coronaria spasmus, thrombus., elzáródott coronaria mögötti szívizom elhal, hosszan tartó anginás roham, nitroglicerin adására alig változik, halálfélelem, vegetatív kísérő tünetek, szívritmuszavarok (kamrai arrythmiák, kamrafibrilláció) anamnézis felvétel, fizikális vizsgálat, EKG, labor diagnosztika: Troponin I/T, CK, CKMB, GOT, GPT, LDH, enzimek, elektrolitok, CN, kreatinin, teljes vérkép, vizeletvizsgálat EKG eltérések (ST-eleváció, ST-depresszió) mellkasröntgen, ECHO, stressz ECHO, Holter-EKG, ergometria, koronarográfia, izotópvizsgálat, PET invazív beavatkozások, PCI, PTCA, STENT, bypass, CABG, vérnyomás monitorozás, oxigén terápia, nitrát tartalmú szerek, fájdalomcsillapítás, (Morphium) acetylszalicilsav, béta-blokkolók, ACE-gátló fibrinolízis, szöveti plazminogén aktivátor (tpa), az urokináz típusú plazminogén aktivátor (upa), streptokináz, allergia fektetés, ágynyugalom, vénabiztosítás, oxigénterápia, monitorizálás, fájdalomcsillapítás, gyógyszerelés, könnyű táplálkozás, pszichés vezetés, egészségnevelés, életmódváltás rehabilitáció az akut állapot lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái: anamnézis felvétel, elsődleges állapotfelmérés, vitális paraméterek mérése, EKG diagnosztika, pozicionálás, oxigénterápia, vénabiztosítás, infúziós terápia, fájdalomcsillapítás, nitrát sublingualis adagolás vérnyomás függvényében

34 1. B. Foglalja össze a betegmegfigyelő monitor alkalmazásának szakápolói feladatait! Feleletében térjen ki és jellemezze a monitorrendszereket! Foglalja össze a korszerű monitorokkal szemben támasztott elvárásokat! - a betegmegfigyelésének célja, módszerei, formái - a monitorozás lényege, főbb jellemzői - az egyes monitorrendszerek és jellemzőik - a korszerű monitorok működésének jellemzői - a noninvazív és invazív monitorozás formái, jellemzői - a monitorok használatának és karbantartásának ápolói feladatai - paraméter megfigyelése, grafikus ábrázolása - a megjelenített paraméterek normál tartománya, megjelenített görbék fiziológiás alakja, - riasztások: riasztási paraméterek opcionálisak, eszköz hangjelzéssel, szöveges üzenettel, illetve a kóros paraméter értékének villogásával riaszt - betegmegfigyelő monitorok által leggyakrabban mért paraméterek: oxigén szaturáció, vérnyomás, légzés szám, pulzus, hőmérséklet, EKG (elvezetések: három- vagy öt elektródával) - monitorrendszerek típusai: o betegágy melletti (betegtranszporthoz is alkalmas lehet) o o transzport monitor központi monitorrendszer (ágymelletti monitorok által megfigyelt beteg paraméterei egy központi monitoron is megjelennek, a központi kijelzőn akár 16 beteg paraméterei is láthatók egyszerre, lehetőség van egy beteg valamennyi paraméterének megjelenítésére, kóros paraméterekre vonatkozó riasztások beállítására) o moduláris monitorrendszer (adott betegfigyelő monitor bővíthető tetszőleges modulokkal, melyek a mérések szélesebb skáláját tudják biztosítani, például több haemodinamikai érték mérését, (invazív vérnyomás, centrális vénásnyomás, hőmérséklet invazív mérése, kapnográfia/kapnometria) o telemetria (betegek folyamatos nyomon követése, egész intézmény területén, mozgásukban nem korlátozottak, jeladó egy kisméretű adó/vevő, kiépített antennarendszer, központi monitor, 12 elvezetéses EKG regisztrálása, három vagy öt elvezetés felhelyezése, adatok tárolása)

35 2. A. Ismertesse a perifériás artériás és vénás rendszer akut megbetegedéseit! Hasonlítsa össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! Ismertesse az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciáit! - betegségek rizikó tényezői, patomechanizmusa - az egyes megjelenési formák jellemző tünetei - diagnosztikai lehetőségek - terápiás beavatkozások - az akut szakasz ápolási specialitásai - az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái - atherosclerosis, thromboangitis, artériás trombózis, embólia, - akut artériás embólia, kialakulásának mechanizmusa, érelzáródások tünetei, diagnosztikája, krónikus verőér elzáródás típusai (claudicatio intermittens jelentősége) tünetei - trombózis, mélyvénás trombózis, trombózis kialakulásának mechanizmusa - anamnézis felvétele, fizikális vizsgálat, a fájdalom felmérése, a végtagi körfogat mérése, labordiagnosztika (INR, D-dimer, vérkép, ionogram, vércsoport) képalkotó vizsgálatok (Ultrahang, Doppler, CT, angiográfia, DSA vizsgálat) - thrombolysis, heparinizáció, embolectomia, thrombectomia, antikoaguláns terápia, LMWH terápia - ágynyugalom, pozicionálás, oxigénterápia, fájdalomcsillapítás, - az akut állapot lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái: anamnézis felvétel, elsődleges állapotfelmérés, vitális paraméterek mérése, végtagi körfogat mérése, EKG diagnosztika, pozicionálás, oxigénterápia, vénabiztosítás, infúziós terápia, fájdalomcsillapítás 2. B. Foglalja össze a centrális vénabiztosítás, a kanülön történő gyógyszerelés és a centrális kanül gondozásának ápolói feladatait! - a centrális véna fogalma, punkciós helyek, kanülálási technikák - kanül bevezetés ápolói feladatai - centrális kanülön történő gyógyszer, infúzió bejuttatásának szabályai - centrális kanülön történő vérmintavétel szabályai - kanül gondozásának szabályai - vena jugularis interna: 15 fokban süllyesztett felsőtest, fej elfordítása, elülső-, hátsó centrális behatolás - vena subclavia: kulcscsont feletti-alatti bevezetés, Trendelenburg-helyzet, elfordított fej, - vena femoralis: távolított helyzetű alsó végtag - kanül felvezetések módjai: Seldinger-technika, Katéter a tűben technika - tunelizált centrális vénás kanül (bőr alatt elvezetett (alagutas), a bőr és a véna

36 punkciós pontja egymástól távolabb helyezkedik el, elmozdulás, infekcióveszély kisebb) - perkután centrális vénás kanül/nem tunelizált (bőr és a véna punkciós pontja egymáshoz közel helyezkedik el, elmozdulás, infekció), Pick-line - beültetett port-a-cath (hosszú távú kemoterápiás kezelések, bőr alá pungálható tartályt ültetnek, (egy- és kétrészes portok), kulcscsont alatti árok bőre alá, kar bőre alá, speciális tű: Huber-tű), - ápolói feladatok (beteg előkészítés, eszközös előkészítés, az asszisztálás és dokumentálás feladatai) - aszepszis-antiszepszis szabályai, a kanülszár bemosása és lezárása, zártrendszerű mintavétel - gézalapú kötszer, szigetkötszer, szúrt csatorna környékének ellenőrzése, fertőzésre utaló jelek, tünete

37 3. A. Hasonlítsa össze a sokk megjelenési formáit és lefolyását azok kiváltó okai szerint! Ismertesse a sokkos állapotban lévő beteg aspecifikus ellátásának diagnosztikai, terápiás és ápolási vonatkozásait az ápolói kompetenciák hangsúlyozásával! - a sokk fogalma, csoportosítása, patomechanizmusa - az egyes megjelenési formák jellemző tünetei - diagnosztikai lehetőségek - terápiás beavatkozások - az akut szakasz ápolási specialitásai - az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái - progresszív kórfolyamat, hirtelen fellépő és jelentős aránytalanság a keringő vértérfogat és az érpálya befogadóképessége között - hypovolaemiás sokk, szeptikus sokk, anaphylaxiás sokk, cardiogen sokk - kompenzáló mechanizmusok, érszűkület (kivétel agy, coronaria), AV-shuntök megnyílnak, romló szöveti oxigénellátás, anyagcserezavarok, acidosis, kompenzáció megszűnése, értágulat, fokozódó szöveti hypoxia, halál - anamnézis felvétel, fizikális vizsgálat, folyamatos betegmegfigyelés, monitorizálás, invazív monitorizálás, kapilláris újratelődési idő, vérnyomásmérés, hypotonia, pulzus filiformis, tachypnoe, sápadt, hidegverítékes bőr, beesett arc, oliguria, anuria, acidosis, nyugtalanság, tudatzavar - vérgáz, ph meghatározása, ionok, véralvadási paraméterek, anyagcserevégtermékek, vércsoport-meghatározás, vizelet mennyisége, - Sokkfektetés, Trendelenburg-helyzet, vénabiztosítás (centrális, perifériás, intraossealis), átjárható légutak biztosítása, oxigén, lélegeztetés, vérzéscsillapítás, adekvát folyadékpótlás, transzfúzió, veseműködés ellenőrzése, fájdalomcsillapítás, sav-bázis egyensúly helyreállítása, keringéstámogatás, thrombosis profilaxis, Dopamin, Tonogén, szteroid, folyamatos monitorozás, kihűléstől védelem, fájdalomcsillapítás, szedálás, pozitív inotrop szerek, szteroid, - EKG, mellkasröntgen, CT, ultrahang, helyszíni UH - az akut állapot lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái: anamnézis felvétel, elsődleges állapotfelmérés, vitális paraméterek mérése, EKG diagnosztika, pozicionálás, oxigénterápia, egyszerű légútbiztosítás, vénabiztosítás, infúziós terápia, fájdalomcsillapítás, hypothermia védelem, melegítés 3. B. Ismertesse transzfúziós terápia ápolói feladatait az alábbi szempontok alapján! - transzfúzió fogalma, indikációi, kontraindikációi - a leggyakrabban alkalmazott vérkészítmények és jellemzői - az ápolói feladatok a transzfúzió menete alapján - betegmegfigyelés szempontjai - transzfúziós szövődmények és ellátása

38 - indikációk, kontraindikációk - vérigénylés (vérkészítmény-igénylő lap, transzfúziós napló, ápolási dokumentáció) - vércsoport-meghatározás (klinikai, ágymelletti), Serafol-teszt - transzfúzió előtt, alatt és után: vitális paraméterek, szaturáció, vizeletvizsgálat, AB0-, és Rh-azonos, vagy kompatibilis vér, ellenanyagszűrés és azonosítás, laboratóriumi keresztpróba - vérkészítmény makroszkópos ellenőrzése, vérdepó, megfelelő hőmérsékleten és tárolóban szállítás, visszaküldés, transzfúziós jelentőlap, jegyzőkönyv - vérmelegítés, túlnyomás, biológiai próba (25 ml vér beadása bólusban) - vörösvértest-készítmények indikáció: a szöveti oxigénkínálat, oxigéntranszport javítása - thrombocyta-készítmények típusai, indikáció: vérzés, vagy közvetlen veszélye, thrombocytopenia) - plazmakészítmények típusai (friss fagyasztott plazma, FFP, FFP aferézisből), indikáció: vérzés, véralvadási faktor hiány, haemostasis zavara, DIC, antikoaguláns túladagolás - vitális paraméterek, vizelet megfigyelése - szövődmények: haemolyticus reakció, lázas reakció, fertőzés, heveny balszívfélelégtelenség, allergia, graft-versus-host betegség, haematoma, légembólia, haemosiderosis - tünetek: deréktáji fájdalom, hidegrázás és/vagy láz, bőrpír vagy elsápadás, cyanosis, borzongás, köhögés, szapora szívműködés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, vérnyomás-emelkedés vagy csökkenés, nyaki vénák teltsége, fejfájás, hirtelen kialakuló rossz általános állapot, eszméletzavar, hasmenés, hányinger, hányás, - véna fenntartása, gyógyszeres terápia, vérvétel (1 db alvadásban gátolt, 2 db natív cső) keringés stabilizálása, allergiás reakció gyógyszeres ellátása, lázcsillapítás

39 4. A. Jellemezze a krónikus obstruktív tüdőbetegségeket! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! Ismertesse az akut állapot lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciáit! - betegség rizikótényezői, patomechanizmusa - az egyes megjelenési formák jellemző tünetei - diagnosztikai lehetőségek - terápiás beavatkozások - az akut szakasz ápolási specialitásai és - az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái - hörgők beszűkülése, kóros levegőáramlás, légúti ellenállás fokozódása, tüdő rugalmasságának csökkenése, hörgőfal, hörgőt körülvevő szövetek gyulladása, nyálkahártya sorvadása, hegesedés, kötőszövet felszaporodás, dohányzás, légszennyezettség, porbelégzés, nedves, hideg klíma - bronchitis chronica, asthma bronchiale, emphysema pulmonum - anamnézis felvétel, fizikális vizsgálat, légzési hangok vizsgálata, allergia diagnosztika: Prick-teszt, inhalatív allergénprovokáló teszt; mellkasröntgen, spirometria, légzésfunkciós vizsgálat, emelkedett gyulladásos paraméterek, poliglobulia, mérsékelt leukocytosis, vérgáz analízis, provokációs tesztek, köpettenyésztés - gyógyszeres kezelés /lépcsőzetes/ (hörgtágítók - szimpatikus izgatók, paraszimpatikus bénítók, xantin-származékok, glükokortikoidok, antihisztaminok), nyákoldók, szteroidterápia, oxigénterápia, inhalációs terápia - krónikus obstruktív tüdőbetegségek megelőzési lehetőségei, életmódbeli tanácsok, tünetmentes állapot elérése, folyamatos szinten tartás, akut rohamok megelőzése, fizikai aktivitás fenntartása, betegoktatás - az akut állapot lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciái: anamnézis felvétel, elsődleges állapotfelmérés, vitális paraméterek mérése, EKG diagnosztika, pozicionálás, oxigénterápia, szükség esetén egyszerű légútbiztosítás, vénabiztosítás, infúziós terápia, artériás vérmintavétel 4. B. Ismertesse az infúziós terápia szabályait az alábbi szempontok szerint! - infúziós terápia fogalma, indikációi, kontra indikációi - az infúziós oldatok típusai és jellemzői - az infúzió bejutatásának módjai - az infúziós terápia ápolói feladatai és kompetenciái - az infúziós terápia szövődményei és ellátása - parenterális folyadékpótlás, folyadék- és elektrolit háztartás zavarai, plazmamennyiség csökkenése, keringéstámogatás, egyes gyógyszerek bejuttatása, kanülön történő beadás - kolloid oldatok, krisztalloid oldatok, ozmolaritás - vitális paraméterek mérése, keringés folyamatos monitorizálás, vizeletkiválasztás követése - perifériás kanül, midline katéter, centrális véna, intraossealis kanül

40 - helyi és általános szövődmények, phlebitis, infiltráció, extravasatio, fertőzés, haematoma, keringésterhelés, allergia

41 5. A. Mutassa be a mellhártya leggyakoribb megbetegedéseit és azok okait, tüneteit! Ismertesse a pneumothorax (PTX) diagnosztikai, terápiás és ápolási specialitásait! - a mellhártya betegségei és jellemzői - a PTX fogalma, formái és főbb jellemzői - a PTX tünettana és diagnosztikája - a PTX ellátása - a PTX-es beteg ápolásának specialitásai - hydrothorax, pleuritis (pleuritis sicca, pleuritis exudativa), pneumothorax - kórokozók, kórokozók inhalációja, váladék aspiráció, környezeti szövetekből, kórokozók, streptococcus utóbetegségek - transudatum a mellüregben, cardialis pangás, fehérjehiányos állapot - mellkasi fájdalom, köhögés, fulladás, hypoxia, csökkent légzési hang, mellkas kitérése csökkent, dobos kopogtatási hang - pneumothorax (PTX): nyitott, zárt, primer, szekunder, iatrogén, ventil, parciális, komplett - anamnézis felvétel, fizikális vizsgálat, mellkas RTG, vérkép, FVS szám, kvalitatív vérkép, süllyedés, köpetvizsgálat, - pozícionálás, oxigénterápia, fájdalomcsillapítás, non-szteroid gyulladáscsökkentők, légzési fizioterápia - mellkas drenálás, detenzionálás, tartós szívás, szívórendszer és tartály, Bülaurendszer 5. B. Ismertesse a légúti váladék eltávolításának ápolói teendőit endotrachealis tubusból, valamint tracheostomából az alábbi szempontok szerint! - a légúti váladékképződés oka, elősegítő tényezői - a váladék eltávolításának lehetőségei - ápolói feladatok a különböző eltávolítási módszerek alapján - lehetséges szövődmények és hibalehetőségek - microatelectasia, macroatelectasia, csökkent légzési munka, dehidráció - nyílt- és zárt rendszerű szívó berendezések - leszívó katéterek mérete, jellemzése (leszívó katéter átmérője nem lehet nagyobb, mint a tracheatubus belső átmérőjének a fele), zárt rendszerű szívó - légzési fizioterápia, preoxygenizáció, a váladék spontán ürítése, köhögtetés, leszívás - levezetés mélysége, a leszívás erőssége és időtartama és technikája - aszeptikus munkavégzés, sterilitás szabályai - gépi lélegeztetett beteg váladékának eltávolítása - zárt rendszerű mintavétel - nyálkahártya sérülések, traumák, vérzés, fertőzés

42 6. A. Ismertesse az ápoló feladatait a fájdalom felmérésére, megfigyelésére és csillapítására vonatkozóan az alábbi szempontok szerint! - a fájdalom fogalma, megjelenési formái és jellemzői - a fájdalom szervezetre gyakorolt hatásai - a fájdalom felmérésének algoritmusa - ápolói kompetenciájú gyógyszeres fájdalomcsillapítás jellemzői - a fájdalomcsillapítás dokumentálása és jogi vonatkozásai - fogalom, akut fájdalom, krónikus fájdalom, posztoperatív fájdalom, visceralis fájdalom - a fájdalom pozitív-negatív hatásai - fájdalom kérdezési algoritmusa, vizuál, analóg, numerikus skála, Wong-Bakerskála - analgeticum, minor analgetikumok: NSAID, acetylszalicilsav, pirazonolok, paracetamol; major analgetikumok: gyenge ópiátok, erős ópiátok; adjuváns szerek: neuroleptikumok, antidepresszánsok, antiepileptikumok, lidocain, bupivacain 0,25 % oldatai, - NSAID fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító hatás - lépcsőzetesség, óra szerinti fájdalomcsillapítás, folyamatos gyógyszeradagolás, intermittáló gyógyszeradagolás - mellékhatás: vérképzőszervi, gyomor-bélrendszeri, hepatotoxicitás, nephrotoxicitás, véralvadási zavar - dokumentálás, fájdalomfelmérő lap 6. B. Ismertesse az ápoló sztómaterápiás feladatait! Sorolja fel az enterosztómák típusait és jellemzőit! Számoljon be a sztómát viselő betegek gondozási feladatairól! - sztóma fogalma, formái - sztómaképzés indikációi és helyei - sztóma típusok és jellemzői - sztóma terápiás ápolási-gondozási feladatok - végleges vagy átmeneti szájadék, egynyílású és kétnyílású sztóma - ileostoma, transversostoma, sigmoideostoma, coecostoma, colostoma, anus praeternatus - rectum és anus daganat, vastagbél gyulladásos megbetegedése, ileus, bélsérülés, sugár colitis, exstirpatio, continentia megtartó műtét - sztóma pozíciójának kijelölése: ileorectalis anastomosis, anatómiai képletektől való távolság sztómanyílás- lágyékhajlat, köldök, bordaív, elülső csípőtövis, régi műtéti heg, bőrredő, károsodott bőrterület, próbazacskó ragasztása, bélelőkészítés, enterostoma zárása, proctocolectomia, prominens stoma, sebvonalban történő kivezetés, incisio - sztóma szövődményeinek megfigyelése: posztoperatív ileus, necrosis, abscessus,

43 fistula, retractio, parastomalis hernia, prolapsus, stenosis, peristomalis dermatitis, késői abscessus, bőr zsírsavköpenyének roncsolódása, súlyos bőrirritáció - egyrészes rendszer: bőrvédelem, tapadás, bőrlégzés, zajvédelem, szénszűrő, kettős tapadófelület - kétrészes rendszer: alaplap, mix alaplap, gyűjtőzacskó, zárókapocs, kifolyószelep, váladékelvezető rendszerek, irrigációs készlet, gravitációs irrigációvíztartály, flexibilis cső, beöntő tölcsér, sztómadugó, paszta, katéter, széklet, folyadékbevitel mérése, olló, törlő, lemosó, egyszer használatos borotva - irrigálás, Kock-rezervoár, az ürített váladék mérésének lehetőségei - gondozás feladatai, hibalehetőségei - betegoktatás

44 7. A. Vázolja a májzsugorodás és a májelégtelenség kórélettani folyamatát! Mutassa be a kórkép lehetséges okait, diagnosztikai, terápiás és ápolási lehetőségeit! - a májelégtelenséghez vezető állapotok - a májelégtelenség kialakulásának folyamata - diagnosztikai feladatok - terápiás lehetőségek - májelégtelenség ápolási speciálisai - májelégtelenség, hepatitisek, toxikus károsodások, infekciók, autoimmun folyamatok, epe elvezetési zavarok - cirrhosis hepatis, portalis hypertensio, máj szerkezeti átalakulás, praehepaticus/posthepaticus, cholelithiasis, portosystemas collateralisok megnyílnak, gyomor-, lép-, köldök-, rectum körüli erek kitágulnak, nyelőcső és a gyomor vénái kitágulnak, caput medusae, splenomegalia, nodus haemorrhoidalis, ascites, icterus, bélmotilitási zavar, varix vérzés (nyelőcső alsó harmada) melaena, - a májelégtelenség okai: (emésztőrendszeri vérzés, székrekedés, hypokalaemia, alkalózis, hypoxia, hyponatraemia, gyógyszerek, fertőzés, műtét; - portoszisztémás encephalopathia, toxikus anyagok (ammónia, hyperammonaemia) jutnak a központi idegrendszerbe, - stádiumai (I.-IV.) és jellemző tünetei: nyugtalanság, alvási ritmus változása, lassult intellektus, csökkent számolási készség, romló kézírás, apraxia, eufória, letargia, álmosság, dezorientáció, flapping tremor, somnolentia, stupor, hiperaktív reflexek, zavartság, beszéd-artikulációs zavar, kóma - fizikális vizsgálat, labordiagnosztika, UH, CT vizsgálat, biopsia - urobilinogén-felszaporodás, GOT, GPT emelkedik, direkt bilirubin szintje emelkedik, ammónia-emelkedés - májelégtelenség terápiája: kiváltó ok, megszűntetése, ammóniaképzés csökkentése, fehérje bevitel csökkentése, laktulóz (ozmotikus hashajtó, csökkenti a ph-t, akadályozza az ammónia felszívódását, csökkenti a bélflóra ammónia termelését) súlyos esetben plazmacsere, transzplantáció - pszichés vezetés, beteg megnyugtatása, fizikai pszichés terheléstől való óvás, energiadús, szénhidrátban gazdag zsírszegény étrend, alkohol tilos, ascites lecsapolása, tudatállapot megfigyelése 7. B. Ismertesse az eszméletlen beteg intenzív ellátásának ápolási specialitásait! - eszméletlenség fogalma, formái - az eszméletlen beteg aspecifikus ellátási algoritmusa és annak ápolói feladatai - eszméletlen beteg megfigyelésének specialitásai - eszméletlen beteg intenzív ápolásának feladatai - eszméletlenség, rövid-hosszú ideig tartó

45 - AVPU, GCS (szemnyitás 4 pont, motoros válasz 6 pont, verbális válasz 5 pont) - pozícionálás, légútbiztosítás, emelt szintű légútbiztosítás, oxigén terápia, lélegeztetés, haemodinamikai stabilizálás, folyadékterápia, gyógyszeres terápia - tudatállapot, kültakaró megfigyelése, invazív-, noninvazív monitorozás, folyadékegyensúly, haemostasis - önellátási deficit, szükséglet kielégítés, szem-, szájápolás, bőrápolás, tartós fekvés és szövődményei, immobilizációs szindróma, postagressziós szindróma, klinikai táplálás, pszichés vezetés, fektetés, mobilizálás

46 8. A. Ismertesse a nosocomialis infekciók formáit, azok kialakulásának okait és prevenciós feladatait! Magyarázza el a hemokultúra mintavétel specialitásait! - a nosocomiális infekció fogalma, formái, azok jellemzői - az egyes megjelenési formák megelőzésének módszerei - a nosocomiális surveillance tevékenység módszerei - a hemokultúra mintavétel, célja, indikációja, módszere, szabályai - egészségügyi intézményben szerzett fertőzés, mely a kórházba érkezéskor még lappangó formában sem volt kimutatható - leggyakoribbak a húgyúti fertőzések, pneumóniák, szepszisek, sebfertőzések - nosocomialis fertőzés csökkentése: nosocomialis surveillance, aszeptikus technikák alkalmazása, steril eszközök, adatgyűjtés, célzott surveillance, kéz higiéné, egészségügyi hulladékok szelektív kezelése, higiénés szabályok betartása, - hemokultúra, bacteraemia, fungaemia, anaerob, aerob, kórokozó identifikálás, célzott antibiotikum, aszeptikus technika, mintavétel ideje, helye technikája 8. B. Ismertesse az akut allergiás reakciók ellátási algoritmusát és annak ápolói kompetenciáit! - az allergiás reakciók kórélettani specialitásai, formái, jellemzői - anaphylaxiás reakció stádiumai és tünettana - anaphylaxiás reakció ellátási algoritmusa - a gyógyszerallergiák ellátásának ápolói feladatai - allergén, ellenanyag reakciók, szerotonin, bradikinin, hisztamin, vasodilatáció, kapilláris permeabilitás, oedema - korai, késő reakciók - I-IV. stádium tünettana, bőrjelenségek, angioneurotikus oedema, gastrointestinalis tünetek, hányinger, hányás, hasi görcs, hasmenés, keringésilégzési tünetek, tachycardia, filiformis pulzus, hypotonia, központi idegrendszeri tünetek, bronchospasmus, gégeödéma, tudatzavar, eszméletvesztés, - azonnali beavatkozások, bejutás megszűntetése, pozicionálás, oxigén, vénabiztosítás, adrenalin 0,3-0,5 mg intramuscularisan, folyadékterápia, szteroid, légútbiztosítás, conicotomia, újraélesztés - azonnali segítségkérés, jelentés, dokumentálás

47 9. A. Ismertesse a diabetes mellitus felosztását! Foglalja össze a kórképek lehetséges okait, hajlamosító tényezőit, diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs lehetőségeit! Ismertesse az akut állapotok lehetséges diagnosztikai és terápiás ápolói kompetenciáit! - a diabétesz fogalma, rizikótényezői, formái - az egyes formák kórélettani jellemzői és tünetei - diagnosztikai lehetőségek - terápiás lehetőségek és ápolói vonatkozásai - akut szövődmények - összetett anyagcserezavar, emelkedett éhomi vércukorszint (impaired fasting glykaemia), csökkent glükóztolerancia (impaired glucose tolerance, IGT) a fiziológiás glukóztolerancia és a diabetes mellitus között megjelenő átmeneti állapotok - az IFG a prepandrialis, az IGT pedig a postpandrialis állapotnak az eltérése - 1-es típus (gyermek- és ifjúkorban kezdődő, inzulinfüggő), 2-es típus (inzulin elválasztás és/vagy az inzulinhatás károsodása miatt 35 év felett jelenik meg, obezitással társul, nem inzulinfüggő) - gestatiós diabetes (terhességi cukorbetegség: szűrése a terhesség hete között, WHO állásfoglalás, éhomi vénás vér glükóz szintje 7,0 mmol/l, vagy random mérve vénás vér glükóz szintje 11,1 mmol/l) - metabolikus syndroma (centrális obesitas: hasi elhízás, a sejtek inzulinrezisztenciája alakul ki, hyperinsulinaemia jelentkezik, glükóz intolerancia alakul ki, az LDL szintje emelkedik, hypertonia, együttes következmény cardiovascularis rizikó emelkedése) - OGTT (orális glükóz tolerancia teszt, 75g glükóz, vénás vér glükóz értéke, éhomi, 30, 60, 120 perces értékek meghatározása, glikált (glükózzal kapcsolt) fehérjék meghatározása, hosszabb időszak monitorozása (HbA1c: 3 hónap, fruktózamin 2-3 hét) - subcutan adagolás, inzulinadagoló készülék, különböző hatástartamú és hatáskezdetű inzulinadagolás, naponta többször, alap inzulinszint, 3-4 főétkezés előtt gyors hatású inzulinkészítmény - hypoglykaemia (2,7-3 mmol/l alatti vércukorszint), gyorsan felszívódó szénhidrát adagolása, folyadékpótlás, testsúlycsökkentés, kcal/ttkg, kcal/ttkg energiabevitel, alacsony glykaemiás indexel jellemezhető szénhidrátok, 5-6 étkezés elosztva, gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése, testmozgás (fizikai aktivitás hatására a GLUT-4 termelés fokozódik, glükóz transzport inzulin jelenléte nélkül is végbemehet - szövődmények: macroangiopathia, microangiopathia, neuropathia, nem gyógyuló sebek, látáscsökkenés, idegrendszeri károsodás, érzéskiesés, fonákérzés, beszűkült vesefunkció, albuminvizelés ketoacidosis, polyuria és polydipsia, dehidráció - rendszeres ellenőrzés: vércukor értékek, láb/talp, artériák vizsgálata, neuropathia jeleinek keresése, sérülésektől védje a bőrét - hypo-, és hyperglyckaem állapotok ápolói feladatai

48 9. B. Ismertesse a krónikus sebek formáit és a sebkezelés korszerű irányelveit! - krónikus sebek fogalma, formái, jellemzői - a krónikus sebek gyógyulásának fázisai - krónikus sebek korszerű kezelési irányelvei - korszerű kötszerek jellemzői - a sebkezelés ápolói feladatai - a sebgyógyulás szakaszai, macrophag, granulocyta, thrombocyta aggregatio, defektus, fibrinképzés - a sebgyógyulás fázisai szerinti kötszerek alkalmazása (hydrokolloid, hydrogél, alginátok, aktív szén, impregnált lapok) - nekrotikus seb- fekete színű száraz vagy világosabb és enyhén nedves elhalt szövetrész. Anginát-tartalmú hydrogél, mely az üreges sebekbe is behatol. A nekrotikus szöveteket feloldja, megkönnyítve eltávolításukat, utat nyit a hámosodásnak. - fertőződött seb - sárgás, gennyes elhalt sejteket és fibrint tartalmazó sebváladék. Ezüsttartalmú aktív szenes kötszer. A sebváladékozást kontrollálja, a kellemetlen szagokat megköti, a baktériumokat elpusztítja. A kötszer 4-7 napig a sebben maradhat, a fedőkötést sűrűbben, a váladék függvényében cseréljük. - sarjadzó seb - Élénkpiros, enyhén szemcsézett, csillogó felszínű szövet, áttetsző sebváladék. Speciális 4 rétegű hidropolimer kötszer. Réteges kiképzése révén kezeli a sebváladékot és az optimális környezet kialakítása révén gyorsítja a sebgyógyulást. Gáz és páraáteresztő, baktérium és vízzáró. - hámosodó seb - Rózsaszínű, a sebszélek felől benövő, nagyon enyhén nedvedző szövet. - korszerű terápiás lehetőségek (negatív-nyomás terápia, lárvaterápia) - poliuretán filmkötszer: gázáteresztő, baktérium és vízzáró. A nedvességet visszatartva nem engedi kiszáradni a sebet, ugyanakkor meggátolja az újrafertőződést. - sebfelmérő lap, a seb váladék mennyiségének pontos monitorozása - debridement, seböblítő folyadékok, mechanikus tisztítás, nedves sebkezelés, fedőkötés, cink, antibiotikum profilaxis, fizikális sebtisztítás, sebzuhany, nekrotikus sziget, kompressziós kötés - dezinficiálás, steril eszköz, steril terület, steril sebfedés, izolálás, aszepszisantiszepszis szabályai a sebkezelés során - necrectomia

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1.

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1. 1. feladat Új dolgozó kollégájának magyarázza el a beteg felvétel rendjét a sürgősségi osztályon, a triage kategória jelentőségét, megállapításának módját, mutassa be az első állapot felmérés során alkalmazható

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 723 15 Sürgősségi szakápoló Komplex szakmai vizsga szakápolásához szükséges elméleti ismereteinek alkalmazás szintű felidézése. A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési

Részletesebben

2334-06 Intenzív ellátást igénylő betegek megfigyelése, monitorizálása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2334-06 Intenzív ellátást igénylő betegek megfigyelése, monitorizálása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A mentőegység által 45 éves keringési rendszer megbetegedésében szenvedő, kritikus állapotú férfi beteg érkezik az intenzív osztályra. Tanítsa meg a pályakezdő ápolótársának milyen eszköz nélküli

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 3728-10 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 3728-10 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A helyi tűzoltóság felkérése alapján az Ön feladata, hogy a hatékonyabb együttműködés érdekében előadás keretében tájékoztassa a tűzoltókat a sérült kimentéséről, rögzítéséről, a szállítás során

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2367-06 Vizsgálatok-terápiás eljárások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Betegének vércukorszint ellenőrzést rendeltek el. Tájékoztassa a beteget a vércukorteszt elvégzéséről! - a vércukorszint mérésének módja, menete - az ápolásetika fontossága az eljárásban tájékozott

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

MŰTÉT UTÁNI IDŐSZAK. Általános előzmények kóroki háttere

MŰTÉT UTÁNI IDŐSZAK. Általános előzmények kóroki háttere MŰTÉT UTÁNI IDŐSZAK DR. VÁRADYNÉ HORVÁTH ÁGNES FŐISKOLAI ADJUNKTUS Általános előzmények kóroki háttere Ezt az időszakot jellemzik az adott szerek és a műtét okozta utóhatások. Ezek közül a legfontosabbak:

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 52 720 01 Egészségügyi asszisztens Komplex szakmai vizsga ellátásához szükséges elméleti ismeretek, alkalmazás szinten történő reprodukálása. A vizsgafeladat időtartama:

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 723 15 Sürgősségi szakápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat megnevezése: A sürgősségi ellátást igénylő betegek szakápolásához szükséges A vizsgafeladat időtartama:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Légzőszervi szakápoló szakképesítés. 2440-06 Légzőszervi szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. november 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

5.4. kompetencia tábla

5.4. kompetencia tábla 5.4. kompetencia tábla Légutak Lélegeztetés Betegellátás ALAP MÁ 5.2 MÁ 5.5 MT MO Átjárható légutat biztosítani eszköz nélkül Pharingeális eszközöket alkalmazni Supraglotticus eszközöket alkalmazni Endotrachealis

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 9.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 9. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2479-10 Állapotfelmérés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2479-10 Állapotfelmérés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Ön a sürgősségi osztályra érkezik egy súlyos traumás beteggel mentőgépkocsi ápolójaként. Adja át a beteget a sürgősségi szakápolónak! Az átadás során az alábbi szempontok alapján tájékoztassa

Részletesebben

Engedélyszám: /2012-EAHUF Szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: /2012-EAHUF Szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Egészségügyi szakképzésben részt vevő tanulók érkeznek szakmai gyakorlatra, a belgyógyászati osztályra, ahol Ön dolgozik. Az osztályvezető főnővér Önt kéri fel előadás tartására gyógyszerelés

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

A 40. sorszámú Hospice szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 40. sorszámú Hospice szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 40. sorszámú Hospice szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés ráépülés azonosító : 55 723 09 1.2.

Részletesebben

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19.

FELNŐTT ANESZTEZIOLÓGIAI ÉS INTENZÍV SZAKÁPOLÓ SZAK ÓRAREND Helye: Centrumelnöki Hivatal Földszint Nagytanácsterem 2013. március 19. 2013. március 18. Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ápolás lélektani ismeretek az intenzív betegellátásban Ea:Gál Lászlóné Az intenzív szakápolók mentálhigiénéje Ea:Gál Lászlóné Folyadék

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat május 22. Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor 1. Az eszméletlen beteg az eszmélet és a tudat fogalma az eszméletlenség és kóma okai fokozatai, felosztások az eszméletlenség okai ápolási

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat június 14.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat június 14. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. október 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. október 10. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Semmelweis Egyetem ÁOK Kardiológiai Központ Dr. Merkely Béla Ischaemiás szívbetegség klinikai formái tünetmentes (silent ischaemia!) congestiv functiozavar / /

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2503-06 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2503-06 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Kollégáját első alkalommal osztották be a MICU-ra (mobil intenzív ellátó egység) szolgálatba. Mivel ez az első szolgálata, segítséget kér Öntől. Magyarázza el kollégájának a MICU egység működésének

Részletesebben

MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus október 08-09

MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus október 08-09 MOHE XVII. Otthoni Szakápolási Kongresszus 2015. október 08-09 Boldogné Csurik Magdolna Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1 1.1. Az ápolási dokumentáció vezetésére vonatkozó helyi eljárásrenddel/protokollal

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. április 18. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Folyadékterek volumenének csökkenése. subcutan intraossealis intravenas (i.v.) perifériás: Rövid kanül Középutas kanül (midline catheter)

Folyadékterek volumenének csökkenése. subcutan intraossealis intravenas (i.v.) perifériás: Rövid kanül Középutas kanül (midline catheter) Folyadékterek volumenének csökkenése Dr. Oláh András 1, Fullér Noémi 2, Szunomár Szilvia 3 Kis Tünde 3 1 egyetemi docens, dékán-helyettes, mb. intézetigazgató 2 tanársegéd,tanszékvezet helyettes 3 szakoktató

Részletesebben

Mellkasi fájdalmaink az elmúlt 2 év során

Mellkasi fájdalmaink az elmúlt 2 év során Mellkasi fájdalmaink az elmúlt 2 év során Dr. Frimmerné Dr. Gulyás Szilvia Dr. Guti Elek, Dr. Bényei Eszter Dr. Ungvári Tamás, Gégény Szilvia SBO, Jósa András Oktató Kórház Nyíregyháza Mottónk A szomorú

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 09. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 0 /0. tanévre Egészségügyi asszisztens szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 70 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1. 2409-06 Beavatkozások, intenzív ellátások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1. 2409-06 Beavatkozások, intenzív ellátások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A 16 éves fiatal lány családjával, mai napon közlekedési balesetben sérült. Agyrázkódást szenvedett, a bal térde kifordult, meg kellett operálni. A sebben 2 db szívó drén van. Műszakváltáskor

Részletesebben

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D Akut koronária szindróma Dr.Becker Dávid Ph.D KARDIOLÓGIA NAPJA 2012 2 napja visszatérő mellkasi fájdalmak 2 Mi látható az EKG-n? 1. normál variáns 2. ST depressio avl, V5-6 3. ST eleváció III, avf 4.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló, Csecsemő- és gyermekápoló, Gyakorló ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 04.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat október 04. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

2525-06 Diagnosztika - terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2525-06 Diagnosztika - terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2525-06 Diagnosztika - terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat 42 éves nő súlyos anémiában szenved, kezelés alatt áll. Laboratóriumi vizsgálatok után kezelőorvosa 3 E választott vörösvértest

Részletesebben

Az 53. sorszámú Nefrológiai szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

Az 53. sorszámú Nefrológiai szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye Az 53. sorszámú Nefrológiai szakápoló megnevezésű szakképesítés ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés ráépülés azonosító száma: 55

Részletesebben

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. augusztus 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. augusztus 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Kovács Tünde A minősítő beosztása: mb. főosztályvezető

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 12.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Ápoló szakképesítés. 2330-06 Szakápolás modul. 1. vizsgafeladat. 2012. szeptember 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika Fizikálsi status inspectio, palpatio, percussio, auscultatio Funkcionális vizsgálatok

Részletesebben

52 723 01 Gyakorló ápoló összefüggő szakmai gyakorlata

52 723 01 Gyakorló ápoló összefüggő szakmai gyakorlata 9.évfolyam 52 723 01 Gyakorló ápoló összefüggő szakmai gyakorlata Egészséges csecsemő és gyermek gondozása Munkavédelmi, tűzvédelmi szabályok megismerése, betartása. Napirend megismerése, napirend szerinti

Részletesebben

Sürgősségi betegellátás Krízisállapotok 1es típusú diabetes mellitusos gyermekekben. Dr. Felszeghy Enikő DE OEC Gyermekklinika

Sürgősségi betegellátás Krízisállapotok 1es típusú diabetes mellitusos gyermekekben. Dr. Felszeghy Enikő DE OEC Gyermekklinika Sürgősségi betegellátás Krízisállapotok 1es típusú diabetes mellitusos gyermekekben Dr. Felszeghy Enikő DE OEC Gyermekklinika Etiológia Döntően gyermekkori előfordulás T sejt mediált autoimmun folyamat

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus

Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék. Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Ápolás és Betegellátás Intézet Ápolástudományi Tanszék Dr. Váradyné Horváth Ágnes főiskolai adjunktus Draingondozás célja: Szövetek tehermentesítése

Részletesebben

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia Mélyvénás trombózis és tüdőembólia dr. Sirák András családorvos Velence Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák MVT és PE 1 MVT gyakori betegség Legtöbbször

Részletesebben

Neurológiai szakápolástan 2007-2008/I. szemeszter

Neurológiai szakápolástan 2007-2008/I. szemeszter Neurológiai szakápolástan 2007-2008/I. szemeszter Stroke-betegek ápolása Papp László Tartalom Emlékeztetı: a stroke klinikumi alapjai A stroke prevenciója A stroke típusai, ápolási feladatok az egyes típusok

Részletesebben

Fábiánné Gelsi Eleonóra

Fábiánné Gelsi Eleonóra Az intenzív osztályos ellátás szempontjai plazmaferezissel kezelt betegeink kapcsán Fábiánné Gelsi Eleonóra Témavezető: Prof. Dr. Soltész Pál, Szabóné Törő Anna Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi

Részletesebben

A 28. sorszámú Geriátriai és krónikus beteg szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 28. sorszámú Geriátriai és krónikus beteg szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 28. sorszámú Geriátriai és krónikus beteg szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító

Részletesebben

Ápolási folyamat fogalma. Az egyénre szabott ellátás olyan rendszere,mely költség hatékony módon összpontosít a kívánt eredmények elérésére.

Ápolási folyamat fogalma. Az egyénre szabott ellátás olyan rendszere,mely költség hatékony módon összpontosít a kívánt eredmények elérésére. Az ápolási folyamat Ápolási folyamat fogalma Az egyénre szabott ellátás olyan rendszere,mely költség hatékony módon összpontosít a kívánt eredmények elérésére. Az ápolási folyamat ismérvei Egyénre szabott

Részletesebben

A 25. sorszámú Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 25. sorszámú Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 25. sorszámú Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 52 723

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Ápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 55 723 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése Tanuló

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló

Foglalkozási napló. Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló (OKJ száma: 54 723 03) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló

Részletesebben

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal . A DOKUMENTUM CÉLJA Az intenzív osztályokon ápolt betegek lélegeztetési idejének optimalizálása. 2. A DOKUMENTUM HATÁLYA Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet valamennyi

Részletesebben

3/2010. (I. 26.) EüM rendelet az ápolói tevékenység kompetenciáiról

3/2010. (I. 26.) EüM rendelet az ápolói tevékenység kompetenciáiról 3/2010. (I. 26.) EüM rendelet az ápolói tevékenység kompetenciáiról Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés g) pont gh) alpontjában foglalt felhatalmazás alapján, az egészségügyi

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2420-06 Intervenciós radiológiai diagnosztika és terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2420-06 Intervenciós radiológiai diagnosztika és terápia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Lágyéki behatolásból végzett intervenciós radiológiai beavatkozás után kötést alkalmaz a punkciós nyíláson. Mondja el az Ön mellé beosztott tanuló asszisztensnek, hogy, milyen sebfedési lehetőségek

Részletesebben

2329-06 Betegmegfigyelés/monitorozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2329-06 Betegmegfigyelés/monitorozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 2329-06 Betegmegfigyelés/monitorozás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat 38 éves férfi érkezik a bőrgyógyászatra. Lázas, jobb lábszára duzzadt, hyperaemiás, fájdalmas. Erysipelas megbetegedésben

Részletesebben

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN)

FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) FOGLALKOZÁS-ORVOSTAN (ÜZEMORVOSTAN) I. KÉRDÉSCSOPORT A foglalkozás-egészségügyi szolgálat felépítése, működési területe 1. A munka világának szabályozása az Európai Unióban és Magyarországon. 2. Foglalkozás-egészségügy

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK. DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011.

POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK. DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011. POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011. Szövődmények Meghatározás: a műtéti eljárás alatt vagy után jelentkező klinikai eltérés az elvárt normális események folyamatától,

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma 55 723 01 Ápoló Komplex szakmai vizsga A vizsgafeladat időtartama: 45 perc (felkészülési idő: 30 perc, válaszadási idő 15 perc) A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 25%

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

Transzfuziológiai szakképzés 2017.

Transzfuziológiai szakképzés 2017. Transzfuziológiai szakképzés 2017. A transzfúziókivitelezése A hemovigilancia érvényesülése Dr. Nemes Nagy Zsuzsa HTA 2016. Transzfúzió elve Transzfúzió= szövetátültetés vért illetve véralkotó elemeket

Részletesebben

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam Szervező: ÁOK -, Tanfolyam ideje: 2018. március 5 - március 20. A tanfolyam helye: ÁOK - Tanterem II. emelet 1125 Budapest, Diós árok 1/C. 1. nap 2018. március

Részletesebben

Országos Mentőszolgálat Orvos szakmai és Oktatási Igazgatóság Oktatási Osztály Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E /2015

Országos Mentőszolgálat Orvos szakmai és Oktatási Igazgatóság Oktatási Osztály Felnőttképzési nyilvántartásba vételi szám: E /2015 Országos Mentőszolgálat Orvos szakmai és Oktatási Igazgatóság Oktatási Osztály Cím: 1055 Budapest, Markó u. 22. * Tel.: +36 (1) 350-3737 / 6261 mellék * www. mentok.hu * https://oktatas.mentok.hu 2016.

Részletesebben

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis A sürgősségi diagnosztika és terápia alapjai a kisállat- Dr. Németh Tibor Ph.D tanszékvezető egyetemi docens Szent István Egyetem, ÁOTK Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika Sürgősségi esetek a kisállat-

Részletesebben

EKG eltérésekkel kísért mellkasi fájdalom a diagnózis: súlyos szepszis szindróma (esetismertetés)

EKG eltérésekkel kísért mellkasi fájdalom a diagnózis: súlyos szepszis szindróma (esetismertetés) EKG eltérésekkel kísért mellkasi fájdalom a diagnózis: súlyos szepszis szindróma (esetismertetés) dr. Szulik Éva, dr. Máté Ágnes Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros; SBO A beteg - anamnézis

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gyakorló mentőápoló

Foglalkozási napló. Gyakorló mentőápoló Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyakorló mentőápoló (OKJ száma: 54 723 01) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

Egészségügyi alapismeretek alapvizsga 2018

Egészségügyi alapismeretek alapvizsga 2018 Egészségügyi alapismeretek alapvizsga 2018 1. Ismertesse a szív felépítését és működését! Beszéljen az életmód keringési szervekre gyakorolt hatásáról! Beszéljen a pulzus megfigyeléséről! 2. Jellemezze

Részletesebben

Az 55. sorszámú Sürgősségi szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

Az 55. sorszámú Sürgősségi szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye Az 55. sorszámú Sürgősségi szakápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma: 55

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat október 5.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat október 5. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Gyermek intenzív szakápolás modul 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés Gyermek intenzív szakápolás modul 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat november 8.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat november 8. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés Epidemiológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Epidemiológiai szakápoló szakképesítés Epidemiológiai szakápolás modul. 1. vizsgafeladat november 16. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Vízvári László minősítő beosztása: főigazgató JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12)

Forgalmi, teljesítmény és költség adatok (2009.01-2009.12) 2010.02.01 Felsővezetői Tájékoztató 1/10. o Kapacitás adatok Orvos létszám Felnőtt kardiológia 29,00 29,00 0,0% 29,00 29,00 Felnőtt szívsebészet 16,32 15,88-2,7% 15,75 14,00 Összevont gyermek ellátás 19,21

Részletesebben

Mi az akut has? Eddig még nem diagnosztizált, kevesebb,mint 7-10 napja tartó, kórházi felvételt vagy megfigyelést igénylő fájdalom.

Mi az akut has? Eddig még nem diagnosztizált, kevesebb,mint 7-10 napja tartó, kórházi felvételt vagy megfigyelést igénylő fájdalom. AKUT HAS Mi az akut has? Eddig még nem diagnosztizált, kevesebb,mint 7-10 napja tartó, kórházi felvételt vagy megfigyelést igénylő fájdalom. Az akut hasi katasztrófára jellemző: hirtelen kezdet, viharos,

Részletesebben

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja

Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja 200. Tartós fájdalomcsillapítás központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli verseny befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés. 3715-10 Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. július 17. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Ápoló szakképesítés. 2325-06 Diagnosztika-terápia modul. 1. vizsgafeladat

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÍRÁSBELI VIZSGAFELADATHOZ. Ápoló szakképesítés. 2325-06 Diagnosztika-terápia modul. 1. vizsgafeladat Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat február 8.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápoló szakképesítés Betegmegfigyelés/Monitorozás modul. 1. vizsgafeladat február 8. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Dr. Páva Hanna A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

Ischaemiás szívbetegség Ac. coronaria syndr-k. dr. Nádházi Zoltán

Ischaemiás szívbetegség Ac. coronaria syndr-k. dr. Nádházi Zoltán Ischaemiás szívbetegség Ac. coronaria syndr-k dr. Nádházi Zoltán Ha láthatnám az ereidet, megmondanám meddig élsz Julius Häfer 1861 Rizikófaktorok Dohányzás Hypertonia Dyslipidaemia Életkor Szénhidr.házt.zavar

Részletesebben

OKJ ÁPOLÓ szakképesítés-ráépülés GYAKORLATI NAPLÓ. esti tagozat. Szakmai gyakorlat oktatásához. 2018/2019. tanév

OKJ ÁPOLÓ szakképesítés-ráépülés GYAKORLATI NAPLÓ. esti tagozat. Szakmai gyakorlat oktatásához. 2018/2019. tanév Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma OKJ 55 723 01 ÁPOLÓ szakképesítés-ráépülés GYAKORLATI NAPLÓ esti tagozat Szakmai gyakorlat oktatásához 2018/2019.

Részletesebben

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE

MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE MEGOLDÓLAP VÁLADÉKOK MEGFIGYELÉSE Készítette: Dr. Orbán Lászlóné Értékelés: 100 88 jeles 87 75 jó 74 62 közepes 61 51 elégséges 50-0 elégtelen 1. Sorolja fel a gyakori székletürítési zavarokat! 5 pont

Részletesebben

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16

Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16 Belgyógyászati Tantermi előadás F.O.K. III. évfolyam, II. félév Dr. Bencze Ágnes Semmelweis Egyetem II.sz. Belgyógyászati Klinika 2015.Március 16 1 THROMBOSISOK. ANTI-THROMBOTIKUS KEZELÉS ÉS ENNEK FOGÁSZATI

Részletesebben

A Debreceni EOEC ÁOK, a Pécsi TE ÁOK, a Semmelweis Egyetem ÁOK, és a Szegedi TE ÁOK által összeállított anyagok alapján, és jóváhagyásukkal

A Debreceni EOEC ÁOK, a Pécsi TE ÁOK, a Semmelweis Egyetem ÁOK, és a Szegedi TE ÁOK által összeállított anyagok alapján, és jóváhagyásukkal ORVOSI DIPLOMÁHOZ KÖTHETŐ KOMPETENCIÁK (Az egyetemek által megjelölt, a gyakorlati leckekönyvben felsorolt azon készségek alapján, amelyeket a végezte megjelöléssel illettek, és amelyekre az oktató megtanította

Részletesebben

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése

Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Kiterjesztett kompetenciájú ápolók képzése Dr. Balogh Zoltán XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia XIV. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2017. szeptember 20-22.. Az

Részletesebben

A 7. sorszámú Csecsemő és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye

A 7. sorszámú Csecsemő és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye A 7. sorszámú Csecsemő és gyermekápoló megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés-ráépülés azonosító száma:

Részletesebben