A Kunsági Borvidék Rendtartása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Kunsági Borvidék Rendtartása"

Átírás

1 A Kunsági Borvidék Rendtartása A Rendtartás az évi CII. tv (1.) bek. b) pontja alapján a Hegyközségi Tanács szeptember 13-i ülésén határozta meg ideiglenes jelleggel. A Hegyközségi Tanács május 28- án tartott ülése az évi CXXI és CXXII. sz. törvényekben foglaltak szerint kiegészítette, majd a évi XVIII tv. alapján módosította és egységes szerkezetbe foglalta a következık szerint: I. 1. A Rendtartás célja: segíteni az Alapszabályban, valamint a szılı- és borgazdálkodással összefüggı hatályos jogszabályokban foglalt rendelkezések érvényesítését, a szılıtermesztés és a borászat színvonalának növelését, a Hegyközségi Tanácsot alkotó hegyközségek és azok tagjai érdekeinek megvalósulását. 2. A Rendtartás területi hatálya kiterjed a 97/2004. (VI. 3) FVM rendelet 2. sz. mellékletében a Borvidékek, borvidéki körzetek, borvidéki települések felsorolásában a 11. Kunsági borvidék cím alatt szereplı településekre. 3. A Rendtartás személyi hatálya kiterjed a 2. pontban felsorolt területeken mőködı hegyközségekre és azok tagjaira. 4. A Rendtartás tárgya a Hegyközségi Tanács mőködési területén folyó szılıtermelési és borászati tevékenységnek az egyes hegyközségek területét és hatáskörét meghaladó szabályozása, az ezzel összefüggı eljárási és büntetı rendelkezések megalkotása. II. A szılıtermesztés és borászat szabályozása Borvidéki körzetek, alkörzetek: 1. A Hegyközségi Tanács területének kiterjedtsége, eltérı adottságai és hagyományai indokolják, hogy a származás és eredetvédelem, fajtahasználat, borászati fejlesztés és egyéb okok figyelembevételével körzetekbe szervezıdjenek az azonos vagy hasonló adottságokkal és hagyományokkal rendelkezı települések, illetve hegyközségek. A 97/2004. (VI.3) FVM rendelet 2. sz. mellékletében meghatározta a körzeteket, melyek felsorolását a Rendtartás 1. sz. melléklete tartalmazza. 2. Telepítési és kivágási engedélyt az a évi XVIII tv.7-9 -a elıírásainak megfelelıen az MVH Központi Hivatala adja ki a területileg illetékes hegybírónak - a jogszabályokban, valamint az adott hegyközség Rendtartásában elıírtak szerinti közremőködésével.

2 3. Az egyes termelési körzetek hegyközségei a 104/2004. (VI.3) FVM számú rendeletben leírtaknak megfelelıen a megyei fajtalisták alapján alakítják ki az ajánlott, illetve engedélyezett fajták közül a telepíthetı szılıfajták listáját, valamint az ideiglenesen engedélyezett szılıfajták listáját és ezt saját rendtartásukban rögzítik. A szılıfajták osztályba sorolása megyénkénti bontásban, valamint a borvidéki fajtajegyzék a Rendtartás 5. sz. mellékletének részét képezi. 4. Szerkezetátalakítás során a Hegyközségi Tanács által elfogadott Borvidéki Tervben szereplı fajtákat lehet használni. A borvidék szerkezet átalakítási programja a rendtartás 3 sz. mellékletét képezi. Fajtakör módosítás kezdeményezése az egyes borvidéki körzetben az érintett hegyközségek közös javaslata alapján a Hegyközségi Tanács Igazgatóválasztmányának a jogköre. 5. Mővelésmódok alkalmazása: A szılıkataszterben nyilvántartott ültetvények esetén az alkalmazott mővelésmód az ültetvény kivágásáig fenntartható. Új ültetvények létesítésekor ajánlott az ökológiai adottságokhoz alkalmazkodni, figyelembe véve az egyes szılı fajták tulajdonságait. Az alkalmazott mővelésmódok: - Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett. - Ernyı mővelés, - Moser, javított Moser mővelés, - Egyes függöny mővelés Magas mővelés alkalmazása esetén biztosítócsap alkalmazása, és a szálvesszı téli takarása ajánlott. 6. A szılıtermesztésével összefüggı szabályozás: a./ A szılı tulajdonosa, kezelıje, használója (a továbbiakban birtokos) köteles az ültetvényt rendeltetésének megfelelıen mővelni. b./ A Mt. minıségi borok részletes szabályozása a Rendtartás 2. sz. melléklete. c./ A borvidéken az egyes hegyközségeknek július közötti idıszakban fajtánként termésbecslést kell végezni. A termésbecslést a választmányból és a tagokból létrehozott bizottságnak kell elvégezni. A termésbecslés eredményét jegyzıkönyvben kell rögzíteni és róla a hegyközség tagságát tájékoztatni kell. Ha adott területen belüli parcellán a várható termés mennyisége jelentıs eltérést mutat a közzétett becsléstıl, a termelı a szüret megkezdése elıtt ezt a bizottságnak köteles jelenteni. d./ A borvidéken az egyes hegyközségek augusztus 1-tıl kezdıdıen hetente próbaszürettel állapítják meg a szılı érési ütemét.

3 e./ Minden gazda köteles a saját ültetvényét véletlenszerően ellenırizni, és a tapasztalt rendellenességeket bejelenteni, a felmerült költségek arányában hozzájárulni a hegyırséghez, amennyiben a hegyközség ilyet mőködtet és nem bírja anyagiakkal. 7. A borvidék területén borászati tevékenységet csak a területileg illetékes hegyközségnél történt nyilvántartásba vétel után lehet folytatni. III. Származás és eredetvédelem 1. Az egyes termıhelyen, körzetekben elıállítható és forgalomba hozható, származás és eredet szempontjából külön védelmet érdemlı borokkal kapcsolatos eljárást a Hegyközségi Tanács - együttmőködve a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Eredetvédelmi Bizottságával, a Duna Borrégió Szılészek és Borászok Egyesületével, az FVM Szılészeti és Borászati Kutató Intézetével - a következık szerint szabályozza: a) A védett eredet - megjelölés az azzal járó kötelmeket vállaló termelık, feldolgozók, forgalmazók közös tulajdona. b) Az egyes eredetvédett termék elıállításának részletes szabályait, az általánosan kötelezı elıírások betartásával - a termelı(k)/termelıi csoport(ok) kezdeményezésére és közremőködésével a Hegyközségi Tanács Eredetvédelmi Bizottsága alakítja ki a 97/2004. (VI. 3) FVM rendelet elıírásainak megfelelıen. c) A védett eredető bor rendtartását a Bor Eredetvédelmi Bizottságnak kell benyújtani, az eljárás lefolytatására. d) A védett eredető bor rendtartását a miniszter rendeletben adja ki, amely a borvidéki rendtartáshoz csatolandó. A védett eredető bor szabályzatának tartalmaznia kell: a földrajzi eredet lehatárolását; a földrajzi eredet jelölésére szolgáló földrajzi egység nevének meghatározását; a szılıfajta használatát; a szılıtermesztési technológiát, ültetvények hozamszintjét; a borászati technológiát; a bor beltartalmi értékeit; a bor kiszerelését; a bor megnevezését.

4 A védett eredető bor rendtartásának felterjesztéséhez csatolni kell: a védett eredető bor kialakításának indoklását; a védett eredető bor létrehozásának elızményeit; a védett eredető bor történelmi, ökológiai, humán, technológiai feltételeinek megléte, melyre alapozva az adott meghatározott termıhelyen készített más boroktól eltérı, magasabb minıségő bor készíthetı; a kezdeményezık védett eredető bor elızményeként készített borainak gazdasági háttere, a védett eredető bor várható piaci fogadtatása, elosztási csatornái. 2. A Kunsági borvidék borainak minısítési rendjét a 7. számú melléklet tartalmazza, itt került meghatározásra a védett eredető borok származási bizonyítványának kiadási rendje is. IV. Borvidéki arculatteremtı jelképek és más eszközök használata 1. A Hegyközségi Tanács a kunsági borok egységes arculatának megteremtését szolgáló jelképek, szövegek más eszközök kialakítását feladatának tekinti. A Kiskunsági Marketing Tanács által a Bormarketing program keretében kialakított és a Magyar Szabadalmi Hivatal által védjegyoltalomban részesített jelképet és jelmondatot a borvidék kollektív tulajdonaként kezeli. A jelkép leírása a Rendtartás 4. sz. melléklete. A jelmondat szövege: A Kunsági bor a mindennapok bora. A használat engedélyezése, illetve megvonása Borvizsgáló Bizottság javaslatára a Hegyközségi Tanács titkárának a hatáskörébe tartozik. A használat részletes szabályait a Marketing Bizottság által elkészített és az Igazgatóválasztmány által jóváhagyott önálló szabályzat rögzíti, ami a Rendtartás 4. sz. mellékletét képezi. 2. Az Izsáki Arany sárfehér védett eredető bor szimbólumának használatát a 6. számú melléklet tartalmazza. V. Ellenırzés A szılıtermesztéssel, illetve a borgazdálkodással kapcsolatos ellenırzésben a Bortörvény és a Hegyközségi törvény által megszabott keretek között vesz részt a Hegyközségi Tanács. Az ellenırzésre jogosult szervezetekkel megkötendı együttmőködési megállapodásokat a Rendtartáshoz kell csatolni.

5 VI. Rendtartási eljárás 1. Rendtartási ügyekben az Igazgatóválasztmány jár el a évi CXL. törvény meghatározott részeinek alkalmazásával. 2. A Hegyközségi Tanács Igazgatóválasztmányának rendtartás ügyben meghozott határozata ellen fellebbezési lehetıség nincs. Jogsértı határozat felülvizsgálata a hegyközségekrıl szóló évi CII törvény 59. -a alapján bíróságtól kérhetı. 3. A Rendtartásban foglalt rendelkezések megsértése esetén a Hegyközségi Tanács határozattal megállapítja a szabályszegés tényét, a tagot a jogellenes állapot megszüntetésére, meghatározott cselekvés teljesítésére, valamitıl való tartózkodásra kötelezheti. Abban az esetben ha a tag a Hegyközségi Tanács határozatában foglaltakat nem teljesíti úgy a szabályszegıvel szemben egyszeri Ft összeghatárig terjedı pénzbírság szabható ki. 4. Az évi CII. Törvény 41. (3) bekezdése értelmében Azt, aki nem hegyközségi tagként vét a rendtartás szabályai ellen, a hegyközség felszólítja a jogellenes állapot megszüntetésére vagy a rendtartás szerinti cselekvésre. A felszólítás eredménytelensége esetén a hegyközség bíróságtól kérheti a rendtartásba ütközı cselekményt elkövetı személynek a felszólításnak megfelelı kötelezését. VII. Záró rendelkezések A Kunsági Borvidék Rendtartását a Hegyközségi Tanács szeptember 13-i ülése ideiglenes jelleggel hagyta jóvá. Az május 28-án tartott Hegyközségi Tanács ülés az évi CXXI. és CXXII. törvényekben foglaltakkal kiegészítette, majd a évi XVIII. tv és vhr-ek elıírásainak alapján a Hegyközségi Tanács 2007.április 25-i küldöttgyőlése módosította, és egységes szerkezetbe foglalta. A Rendtartást meg kell küldeni a Kunsági borvidékbe tartozó települések önkormányzatainak, az illetékes megyei földmővelésügyi hivataloknak és minden hegyközségnek. A hegyközségek a kézbevételt követıen a hegyközség hirdetıtábláján 30 napra közszemlére teszik és a következı hegyközségi Közgyőlésen önálló napirend keretében ismertetik, hogy arról a hegyközségi tagok megfelelıen tájékozódhassanak. A Rendtartás az ezt követı 30. napon lép hatályba. Kecskemét, április 25 ( Oreskó Imre ) elnök

6 1. sz. melléklet a Kunsági Borvidék Rendtartásához Kunsági borvidék körzetei a) Bácskai körzet: Bácsalmás, Bácsszılıs, Csikéria, Jánoshalma, Kelebia, Kéleshalom, Kunbaja, Mélykút, Tompa b) Cegléd - Monor - Jászsági körzet: Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemı, Hernád, Inárcs, Kakucs, Nagykırös, Nyársapát, Ócsa, Örkény, Tápiószele Heves, Jászberény, Jászszentandrás Dány, Bénye, Gomba, Kóka, Monor, Pilis, Tápiószentmárton, Tóalmás c) Duna menti körzet: Apostag, Dömsöd, Dunapataj, Dunavecse, Harta, Ráckeve, Solt, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Tököl d) Izsáki körzet: Ágasegyháza, Fülöpháza, Fülöpszállás, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi, Szabadszállás e) Kecskemét - Kiskunfélegyházai körzet: Ballószög, Bugac, Felsılajos, Fülöpjakab, Helvécia, Jakabszállás, Kecskemét, Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza, Kunbaracs, Kunszállás, Lajosmizse, Ladánybene f) Kiskırösi körzet: Akasztó, Bócsa, Csengıd, Imrehegy, Kaskantyú, Kecel, Kiskırös, Pirtó, Soltszentimre, Soltvadkert, Tabdi, Tázlár g) Kiskunhalas - Kiskunmajsai körzet: Balotaszállás, Csólyospálos, Harkakötöny, Jászszentlászló, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kunfehértó, Móricgát, Szank, Zsana h) Tisza menti körzet: Cibakháza, Csépa, Cserkeszılı, Kocsér, Lakitelek, Nagyrév, Nyárlırinc, Szelevény, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszaföldvár Homok, Tiszainoka, Tiszajenı, Tiszakécske, Tiszakürt, Tiszasas, Tiszaug

7 2. sz melléklet a Kunsági borvidék rendtartásához. A meghatározott termıhelyrıl származó minıségi borok szabályozása 1. Az mt. minıségi borok elıállítása tekintetében a 99/2004 (VI. 3.) FVM rendelet elıírásai az irányadók. 2. a Kunsági borvidék meghatározott termıhelyei a borvidékbe sorolt települések (felsorolásukat borvidéki körzetbe, alkörzetbe sorolva a Rendtartás 1 sz. melléklete tartalmazza) I. és II. termıhelyi kataszterbe sorolt határrészei. 3. Meghatározott termıhelyrıl származó minıségi bort a borvidéken, az egyes borvidéki körzetekben és településeken ajánlott és engedélyezetett fajtakörbe sorolt szılıfajtákból, lehet készíteni. a. Fehérborszılı fajták: Arany sárfehér Chardonnay Cserszegi főszeres Ezerjó Hárslevelő Karát Királyleányka Kövidinka Leányka Müller Thurgau (Rizlingszilváni) Nektár Olasz rizling Ottonel muskotály Pinot blanc Rajnai rizling Sauvignon blanc Szürkebarát Tramini Zöld veltelíni b. Muskotály küvé mt. Minıségi bor elıállítására felhasználható fajták Csabagyöngye Cserszegi főszeres Hamburgi muskotály Irsai Olivér Mátrai muskotály c. Vörösbor szılıfajták Nektár Muscat Ottonel Sárga muskotály (Muscat Lunel) Zefir Blauburger Cabernet franc Cabernet sauvignon Kadarka Kékfrankos A fajták osztályba sorolását az 5. számú melléklet tartalmazza. Merlot Pinot noir Portugizer (Kékoportó) Zweigelt

8 4. Alkalmazható termesztéstechnológia. a. A rendtartás elfogadásakor meglévı ültetvényekrıl minden sor és tıtávolságú és mővelési módú ültetvény termésébıl készíthetı mt. minıségi bor, amennyiben megfelel a bortörvény és végrehajtási rendeletei elıírásainak. b. A rendtartás hatálybalépése után létesített szılıültetvény esetén a legalább 3300 tıke/ha tıkeszámot lehetıvé tevı térállású, fejmőveléső, sövény mőveléső ( huzalos, ikersoros), moser, javított moser, egyes függöny, ernyı mőveléső ültetvényen állítható elı mt. minıségi bor. 5. Hozamszabályozás A borvidéken mt. minıségi bor 100 hl seprıs újbor/ha hozamszint felett nem állítható elı. Ezt a m 2 - enkénti 16 világos rügyterheléssel valamint a tenyészidıszakban végrehajtott fürtritkítással lehet biztosítani. A késıi szüreteléső, válogatott, töppedt szılıbıl származó borok 80 hl seprıs újbor/ha hozamszint felett nem állíthatók elı. 6. A szüret kezdési idıpontját a hegyközség választmánya augusztus 1-tıl hetenként próbaszüret alapján állapítja meg. A hegyközség által meghatározott kezdési idıpont elıtt szüretelt szılıbıl nem készíthetı mt. minıségi bor. 7. Az mt. minıségi borok kémiai jellemzıi a) Alkoholtartalom - természetes alkoholtartalom, legalább 9,0% vol - tényleges alkoholtartalom, legalább 9,0% vol - összes alkoholtartalom, legalább 9,0% vol b) Cukormentes extrakttartalom - fehér és rozé, legalább 19,0 g/l - siller és vörös, legalább 20,0 g/l c) Titrálható savtartalom (borkısavban kifejezve), legalább 4,5 g/l (59,9 milliekvivalens/liter) d) Illósav-tartalom (ecetsavban kifejezve) - fehér és rozé, legfeljebb 1,08 g/l (18,0 milliekvivalens/liter) - siller és vörös, legfeljebb 1,2 g/l (20 milliekvivalens/liter) e) Összes kénessavtartalom 5,0 g/l cukortartalomig - fehér és rozé, legfeljebb 210,0 mg/l - siller és vörös, legfeljebb 160,0 mg/l 5,0 g/l cukortartalom felett - fehér és rozé, legfeljebb 260,0 mg/l - siller és vörös, legfeljebb 210,0 mg/l f) Szabad kénessavtartalom, legfeljebb 60,0 mg/l g) Szorbinsavtartalom, legfeljebb 200,0 mg/l

9 h) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb 1,5 g/l i) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb 100,0 mg/l j) Nátriumtartalom, legfeljebb 60,0 mg/l k) Vastartalom, legfeljebb 10,0 mg/l l) Ólomtartalom, legfeljebb 0,25 mg/l m) Réztartalom, legfeljebb 1,0 mg/l n) Cinktartalom, legfeljebb 5,0 mg/l o) Metil-alkohol-tartalom - fehér és rozé, legfeljebb 100,0 mg/l - siller és vörös, legfeljebb 250,0 mg/l p) Hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb 0,1 mg/l q) Egyéb vegyi szennyezıdés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhetı mértékérıl szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelıen. Az m.t. minıségő bor kémiai jellemzıi a) Alkoholtartalom tényleges alkoholtartalom, legalább 9,0% vol b) Természetes alkoholtartalom - késıi szüreteléső, legalább 12,1% vol - válogatott szüreteléső, legalább 12,1% vol - töppedt szılıbıl készült bor, legalább 12,8% vol - jégbor, legalább 12,8% vol - aszúbor, legalább 13,6,0% vol - fıbor, legalább 11,5 %vol c) Cukormentes extrakttartalom, legalább 22,0 g/l - késıi szüreteléső, legalább 22,0 g/ - válogatott szüreteléső, legalább 22,0 g/l - töppedt szılıbıl készült bor, legalább 22,0 g/l - jégbor, legalább 22,0 g/l - aszúbor legalább 25,0 g/l - fıbor, legalább 22,0 g/l d) Titrálható savtartalom (borkısavban kifejezve), legalább 4,5 g/l (59,9 milliekvivalens/liter) e) Illósav-tartalom (ecetsavban kifejezve) - fehér és rozé, legfeljebb 1,08 g/l (18,0 milliekvivalens/liter) - siller és vörös, legfeljebb 1,2 g/l (20 milliekvivalens/liter) - töppedt szılıbıl készült bor, legfeljebb 2,1 g/l - jégbor, legfeljebb 2,1 g/l - aszúbor, legfeljebb 2,1 g/l - fıbor, legfeljebb 1,4 g/l f) Összes kénessavtartalom 5,0 g/l cukortartalomig - fehér és rozé, legfeljebb 250 mg/l - siller és vörös, legfeljebb 200 mg/l 5,1-45,0 g/l cukortartalom esetén - fehér és rozé, legfeljebb 260,0 mg/l - siller és vörös, legfeljebb 210,0 mg/l 45 g/l cukortartalom felett, legfeljebb 350,0 mg/ - töppedt szılıbıl készült bor, legfeljebb 400,0 mg/l - jégbor, legfeljebb 400,0 mg/l

10 - aszúbor, legfeljebb 400,0 mg/l - fıbor, legfeljebb 400,0 mg/l g) Szabad kénessavtartalom, legfeljebb 60,0 mg/l h) Szorbinsavtartalom, legfeljebb 200,0 mg/l i) Szulfáttartalom (kálium-szulfátban kifejezve), legfeljebb 2,0 g/l j) Kloridtartalom (nátrium-kloridban kifejezve), legfeljebb 100,0 mg/l k) Nátriumtartalom, legfeljebb 60,0 mg/l l) Vastartalom, legfeljebb 10,0 mg/l m) Ólomtartalom, legfeljebb 0,25 mg/l n) Réztartalom, legfeljebb 1,0 mg/l o) Cinktartalom, legfeljebb 5,0 mg/l p) Metil-alkohol-tartalom - fehér és rozé, legfeljebb 100,0 mg/l - siller és vörös, legfeljebb 250,0 mg/l q)hidrogén-cianid-tartalom, legfeljebb 0,1 mg/l r) Egyéb vegyi szennyezıdés az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhetı mértékérıl szóló 17/1999. (VI. 16.) EüM rendeletben meghatározottaknak megfelelıen.

11 3. sz. melléklet a Kunsági Borvidék Rendtartásához BORVIDÉKI TERV A Kunsági Borvidék szerkezetátalakítási terve Készült a hegyközségekrıl szóló évi CII. Tv. valamint a szılıtermelési potenciálra a szılıültetvények szerkezetátalakítására és átállítására a vonatkozó szabályokat tartalmazó 7/2007 (I.30) FVM rendelet, a borkészítésre alkalmas szılıfajták osztályba sorolásáról szóló 104/2004. (VI. 3.) FVM rendelet, és a borvidék rendtartásában foglaltak figyelembevételével. A BORVIDÉKI TERV célja, olyan követelményrendszer felállítása, ami hozzájárul a Kunsági borvidéken a minıségi szılıtermesztés elımozdításához és ezen keresztül a minıségjavításhoz. Elısegíti a Kunsági borvidék stratégiai céljainak megfelelı termék elıállítását, az alapanyag termelés modernizációját, a piaci igényekhez igazodó ültetvény és fajtaszerkezet kialakítását. BORVIDÉKI TERV megvalósítása az Európai Bizottság által a szılıültetvények szerkezetátalakítása és átállítása intézkedés keretében Magyarország számára odaítélt támogatás felhasználásával történik. A Kunsági borvidéken szerkezetátalakítási és átállási támogatás keretében támogatható intézkedések: a) Fajtaváltás b) Áttelepítés c) Ültevény támrendszerének létesítése, korszerősítése. A terv készítésekor, elıírásainak megfogalmazásakor figyelemmel kellett lenni arra, hogy a) A borvidék területe négy megyére közigazgatási egységre terjed ki, melyek fajtahasználati elıírásai nem teljesen azonosak. b) A borvidék kiterjedtsége, eltérı adottságai és szılıtermelési, borászati hagyományai által indokoltan 8 borvidéki körzet került kialakításra, a 2004 évi XVIII tv. 2 (1) bek. 7. pontja alapján és kihirdetésre került a 97/2004 (VI.9) FVM rendelettel. A borvidéki rendtartás II. fejezet 3. pontja szerint az egyes körzetek a megyei fajtalisták alapján alakították ki az adott körzet ajánlott, engedélyezett, ideiglenesen engedélyezett fajtákat tartalmazó listáját. Az egyes körzetek fajtalistái együttesen adják a borvidéki fajtalistát. Az egyes fajták besorolása az említett okok miatt a borvidéki körzetekben eltérı lehet. (rendtartás 5. számú melléklete). c) A borvidék adottságai, hosszú távú céljai, piaci pozíciói indokolják, hogy megkülönböztetett figyelmet fordítson a szerkezetátalakítási terv a - hagyományosan hosszú ideje termesztett, itt kialakult, vagy meghonosodott szılıfajtákra - az újabban nemesített hazai és külföldi szılıfajtákra - a tájbortermelésre alkalmas fajtákra - a vitis viniféra és a vitis nemzettséghez tartozó fajok keresztezésével elıállított fajtákra A Kunsági borvidék hosszú távú céljainak megvalósítása érdekében, valamint a borvidéken termelt borszılı alapanyagok kiegyensúlyozott minısége és egységes jellege garantálása miatt, az alábbi szakmai szempontok betartását javasoljuk a közötti idıszakban Kunsági borvidék területén. A borvidéki tervben lefektetetteket, mint a szerkezetváltás irányelveit, a szılıültetvények áttelepítése, fajtaváltása, a meglévı ültetvények korszerősítése, vagy kivágása esetén, az intézkedést

12 kezdeményezı termelı kérelme alapján, a szılıterület fekvése szerint illetékes hegybíró az MVH illetékes szerve felé tett véleményezése során figyelembe veszi és betartatja. A Kunsági borvidéken a szerkezetátalakítás és átállás során végrehajtani kívánt, illetve végrehajtott intézkedésekkel kapcsolatos követelmények az alábbiak: I. Szakmai felkészültség A Kunsági borvidék árutermı szılıültetvényeinek szakszerő mővelése és karbantartása érdekében, a gazdaságos tevékenység megvalósíthatósága céljából, az alábbi szempontok szerinti összefüggések vizsgálandók a szılıterület használója vonatkozásában: a) Szakmai felkészültség tekintetében minimálisan elvárt kritérium a szakmai jártasság, a szılıtermesztési tapasztalat. Az 5 ha feletti szılı ültevény létesítése (áttelepítés, fajtaváltás) esetén a legalább középfokú szakirányú végzettség (a termelı, vagy alkalmazottja) igazolása szükséges. b) A szakszerő környezetvédelmi tevékenység biztosítása érdekében törekedni kell az integrált, vagy biotermesztés alkalmazására. Ajánlott az alapfokú növényvédelmi képzésen való részvétel, a permetezési napló naprakész vezetése, és a növényvédı szaktanácsadói szerzıdés megkötése. c) Piaci viszonyok esetén különbséget kell tenni az egyes szılıbirtokok integrációs viszonyai alapján. A saját feldolgozóval rendelkezı és közvetlen fogyasztó felé értékesítı termelık esetén a vállalkozás üzletpolitikájához alkalmazkodó fajta és termékszerkezet az irányadó, míg a szılıt illetve lédig bort felvásárlónak értékesítı termelık esetén az integrátorral történt egyezség alapján meghatározott fajta és termékszerkezet az irányadó. II. Ökológiai adottságok Általános szabály, hogy áttelepítést vagy fajtaváltást csak a szılıtermesztési nyilvántartásban szereplı I. és II/1, II/2 besorolású területeken lehet megvalósítani. A szılıtermesztéssel korábban is hasznosított területek elınyt élveznek, amennyiben a termesztési tapasztalatok fellelhetık és kedvezıen értékelhetık. Áttelepítés esetén: a) I. termıhelyi kataszteren belül bárhová áttelepíthetı a szılıültetvény, b) II/1 termıhelyi kataszteren belül bárhová. illetve I. kataszteri osztályba, áttelepíthetı a szılıültetvény c) II/2 termıhelyi kataszteri osztályon belül csak magasabb kataszteri pontszámú területre, vagy II/1, I. kataszteri osztályú területre bárhová áttelepíthetı a szılıültetvény, d) Szılıtermesztésre alkalmatlan, vagy kataszterbe nem sorolt területrıl bármely termıhelyi kataszterbe sorolt területre áttelepíthetı a szılıültetvény. Saját gyökerő ültetvény csak az immúnisnak minısített területen létesíthetı. A 75%-nál alacsonyabb kvarc tartalmú talajokon az oltvány használata kötelezı. A terület tengerszint feletti magasságának, fekvésének és lefolyásának értékelése alapján ki kell zárni azokat a területeket, ahol a téli fagykár teljes tıkepusztulást eredményezhet. Az elmúlt 15 évben, a tıkeállomány 30%-ánál nagyobb mértékő pusztulást szenvedett, a Kunsági borvidékhez tartozó szılıterületekrıl készült kimutatást az 1. számú melléklet tartalmazza. Ezeken a területeken borszılı ültevény ismételten nem létesíthetı.

13 III. Ültetvényszerkezet 1) Ültetvényméret: Az árutermelı szılıültetvények telepítése során, a terület kitőzését az alkalmazott térállásnak megfelelıen, oly módon kell megoldani, hogy a terület gépi mővelése a szomszédos területek igénybevétele nélkül megoldható legyen. Kivétel a közös használatú utak, melyek a terület megközelítését teszik lehetıvé. Szerkezetátalakítási és átállási támogatás legalább 0,25 ha összefüggı területre vehetı igénybe. 2) Térállás: A szılıtıkék térbeli elhelyezése a telepítendı terület adottságainak figyelembevételével kerül meghatározásra. A tıkehelyek száma nem lehet kevesebb, mint 3300 tı/ha. A sor és tıtávolság meghatározásánál az egyenletes sor és tıtávolság mellett az ikersoros, és/vagy ikertıkés telepítés is elfogadható. Összefüggı szılıtáblán belül, a már meglévı ültetvény sorirányát kell figyelembe venni. A csatlakozó sorok ültetésekor megfelelı oldaltávolságot kell hagyni. A tıkepótlás, átoltás, támrendszer létesítés vagy felújítás, ültetvény korszerősítés esetén a már meglévı térállás alkalmazható. 3) Mővelésmód: Mővelésmódot a terület ökológiai adottságaihoz igazodóan kell megállapítani. A meglévı ültevények felújításakor figyelemmel kell lenni a minıségi termelés és/vagy a gépi mővelés feltételeinek megteremtésére. A támasz rendszer kialakításakor fém, fa, beton elemek használhatók. Az alkalmazott mővelésmódok: a) Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, b) Ernyımővelés, c) Moser, javított Moser mővelés d) Egyes függönymővelés Támrendszer felújítása, és/vagy korszerősítése során az adott termıhely sajátosságainak mérlegelésével kezdeményezhetı az alkalmazott mővelési mód megtartása vagy változtatása. Az egyes mővelésmódok alkalmazásának lehetıségei: mővelésmód megtartható Létesítés vagy felújítás és/vagy korszerősítés során alkalmazható mővelésmód Új ültetvény létesítése Nem Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés Gyalog mővelés Nem Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés Takarásos fejmővelés karós támasz mellett Takarásos fejmővelés huzalos támasz mellett Igen Igen Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés Alacsony kordon mővelés Nem Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés Ernyımővelés, Igen Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos

14 támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés Moser mővelés Igen Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés Javított Moser mővelés Igen Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés Egyes függönymővelés Igen Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés GDC Nem Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés Egyéb szabálytalan lugas mővelés Nem Takarásos fejmővelés karós, vagy huzalos támasz mellett, ernyımővelés, Moser, javított Moser mővelés, egyes függönymővelés Támrendszer létesítés és korszerősítés intézkedés a borvidéki fajtalistában ajánlott vagy engedélyezett osztályba sorolt fajtákkal létesített ültetvények esetén lehetséges. Ennek során a tıkehelyek 100 %-os pótlása kötelezı. A pótlás saját gyökerő ültetvényeknél bujtással vagy döntéssel is végrehajtható. Középmagas vagy magas mővelés alkalmazása esetén biztosítócsap alkalmazása, és a biztosító szálvesszı téli takarása ajánlott. 4) Tıketerhelés: A tıkénként meghagyott világos rügyek számát a termelı piaci szándékai szerint, a fajta tulajdonságait figyelembe véve, a mővelésmódból eredı szükségszerőségeknek megfelelıen kell évente meghatározni. Ez azonban, bármely mővelésmód esetén sem haladhatja meg a 16 világos rügy / m 2 értéket. A termelési célok eléréséhez szükséges termésmennyiség beállítását a vegetációs szakaszban szükséges mértékben elvégzett fürtszabályozással kell megvalósítani. A szerkezetátalakítás keretében létesített ültevényeken a Btv. szerinti tájbor vagy meghatározott termıhelyrıl származó minıségi bor származtatható. A terméshozam tájbor termelése esetén hektáronként legfeljebb 120 hl, meghatározott termıhelyrıl származó minıségi bor termelése esetén hektáronként legfeljebb 100 hl lehet. 5) Szaporítóanyag: Az ültetéshez származási bizonyítvánnyal rendelkezı szaporítóanyag alkalmazható. Saját gyökerő ültetvény csak az NTSZ által immúnisnak minısített területen létesíthetı. Oltvány használata esetén az alany mésztőrı képességére figyelemmel kell lenni. A fajtaválasztás során elınyben kell részesíteni a hagyományos és a nem mennyiségi termelés érdekében szelektált fajtákat és klónokat.

15 IV. Telepíthetı fajták A borvidéken elıállított termékek egységesítésének és piaci lehetıségeinek javítása érdekében a termesztésben tartott fajtaszám szőkítése válik szükségessé. Új fajta ajánlott kategóriába kerülését minden esetben meg kell elıznie a termıhelyi fajtakísérletnek, 10 éves dokumentált termelési tapasztalatnak, valamint a Hegyközségi Tanács Szılıtermesztési Munkabizottsága véleményezésének. A szerkezetátalakítás és átállítás során az alábbi szempontokat kell figyelembe venni: a) Átoltással történı fajtaváltás esetén a már meglévı térállás alkalmazható, b) A szerkezetátalakítás és átállítás során leváltható szılıfajták jegyzékét 2 sz. melléklet tartalmazza. c) A hagyományos és új magyar fajtákat elınyben kell részesíteni, d) Ökotermelésre a toleráns fajtákat kell elınyben részesíteni, e) A fajtalistán belül szereplı fajták fajtaváltás keretében egymás között leválthatók, f) Fajtaváltásnak minısül az azonos fajta alapfajtájának bármely klonjára történı leváltása. Az elmúlt 10 év termésének átlagában, a borvidéki átlagnál kedvezıbb minıséggel szüretelhetı fajták közül a fajtaváltás és áttelepítés esetén az alábbi fajták részesülhetnek szerkezetátalakítási és átállási támogatásban: 1. Meghatározott termıhelyrıl származó minıségi bor vagy tájbor termelésére alkalmas fajták Ajánlott fajták Fehérbort adó szılıfajták Vörös és rosé bort adó szılıfajták Fajtanév Arany sárfehér Chardonnay Cserszegi főszeres Ezerjó Karát Királyleányka Kövidinka Leányka Müller Thurgau Olaszrizling Ottonel Muskotály Pinot blanc Rajnai rizling Sauvignon blanc Szürkebarát Tramini Zöld veltelíni Blauburger Cabernet franc Cabernet sauvignon Kadarka Kékfrankos Merlot

16 Engedélyezett fajták Fehérbort adó szılıfajták Vörösbort és rozebort adó szılıfajták Pinot noir Portugieser Zweigelt Fajtanév Generosa Hárslevelő Nektár Pozsonyi fehér Rubintos Turán Indoklás Kiemelten téltőrı, finom savakat termel A borvidéken kiváló minıségő bort ad Korai szüretelhetıség, finom főszeres muskotály bort ad Hagyományos régi magyar fajta, régebben a borvidéken jelentıs területen termelték finom jellegzetes illatú és zamatú bort ad. Csersavas, főszeres, gazdag zamatú Kiváló színanyagú a bora 2. tájbor készítésére alkalmas fajták Fehérbort adó szılıfajták Fajtanév ECS 18 ( Aletta) Bianca Csillám Kunleány Odysseus Orpheus Viktória gyöngye Indoklás Kiváló téltőrés, gombabetegségekkel szemben toleráns, kellemes muskotályos bort termel. Kiváló téltőrı, gombabetegségekkel toleráns, magas cukortermelı. Kiemelkedı fagytőrés, jó tolerancia a gombabetegségek ellen. Jó téltőrı, gombabetegségekre kevésbé fogékony. Kiemellten téltőrı, jó peronoszpóra és lisztharmat rezisztencia Kiváló fagytőrés, jó peronoszpóra ellenállóság Kiemelkedı fagytőrés, gombabetegségekkel szemben ellenálló.

17 Vörös és rozébort adó szılıfajták Zalagyöngye Dunagyöngye Pannonfrankos Peronoszpóra tolerancia, jó téltőrés, a borvidéken elterjedt fajta. Kiemelkedı fagytőrı képesség, igen jó termésbiztonság, gombabetegségekkel szemben ellenálló. Jó fagytőrés, gombabetegségekkel szemben toleráns 3. Védett eredető bor elıállítása céljából az Izsáki Borvidéki Körzet I. II kategóriájú területein az Arany sárfehér szılıfajta alkalmazható áttelepítés vagy fajtaváltás keretében. 4. A nem csak vinifera fajok keresztezésével elıállított fajtákkal telepített ültevényekrıl kizárólag tájbor származtatható. Az ebbe a fajtakörbe tartozó, a borvidéki tervbe szereplı szılıfajtákat, az idıjárási szélsıségeket jobban tőrı tulajdonságaik, ezért jobb termelési biztonságuk, a betegségekkel szembeni toleranciájuk miatt kisebb termelési költségeik és ezzel jobb piaci versenyképességük, kisebb növényvédelmi igényük miatti kisebb környezetterhelés melletti termelésük az öko termesztésre való alkalmasságuk miatt ajánljuk. A Kunsági borvidék termelıi által készített EGYÉNI TERV a fenti szempontokhoz köteles igazodni. A Kunsági borvidéknek a közötti idıszakra szóló Borvidéki tervét a küldöttgyőlés április 25-én a 4/2007. számú határozatával, szótöbbséggel jóváhagyta. A Szerkezetátalakítási terv a borvidéki rendtartás 3 sz. mellékletét képezi. Kecskemét, április 25. (Oreskó Imre) elnök (Keresztes József) titkár

18 1. sz. melléklet a Kunsági Borvidék 2007 VIII VII. 31 között érvényes szerkezetátalakítási - átállítási tervéhez A Kunsági borvidéken az elmúlt 15 évben téli fagykár miatt 30%-nál nagyobb tıkepusztulást szenvedett szılıültetvények Település 30% feletti kipusztulást szenvedett terület hrsz ha Ágasegyháza 060/176 13,5000 Ágasegyháza 060/194 2,7000 Balotaszállás 049/77 29,0000 Balotaszállás 056/16 6,0000 Balotaszállás 039/14 9,0000 Balotaszállás 037/23 8,0000 Balotaszállás 056/17 3,0000 Balotaszállás 039/16 9,0000 Balotaszállás 039/12 1,0000 Balotaszállás 049/59 4,0000 Balotaszállás 039/14 4,0000 Balotaszállás 039/36 4,0000 Balotaszállás 017/ ,0000 Balotaszállás 017/52,55,70 9,0000 Balotaszállás 022/40 3,0000 Bénye ,0000 Bénye 058 6,0000 Cibakháza ,1473 Cibakháza 2221/2 0,1904 Cibakháza ,3428 Cibakháza 3161/1 0,3152 Cibakháza 3161/2 0,2877 Cibakháza ,0900 Cibakháza ,0900 Cibakháza 3297/2 0,1895 Cibakháza ,4889 Cibakháza ,1541 Cibakháza 1676/2 0,0857 Cibakháza ,1053 Cibakháza ,0538 Cibakháza ,2157 Cibakháza ,1085

19 Cibakháza 3368/2 0,2087 Cibakháza ,4165 Cibakháza ,3567 Cibakháza ,1577 Cibakháza 2136/1 0,1360 Cibakháza ,1920 Cibakháza 055/14 0,8000 Cibakháza 2854/6 0,2800 Cibakháza ,1600 Cibakháza ,3496 Cibakháza ,3512 Cibakháza ,3737 Cibakháza ,7800 Cibakháza ,3344 Cibakháza ,1500 Cibakháza ,3137 Cibakháza ,1181 Cibakháza ,0824 Cibakháza ,0433 Cibakháza ,1694 Cibakháza ,2813 Cibakháza ,2340 Cibakháza ,1510 Cibakháza ,3348 Cibakháza ,3406 Cibakháza ,1794 Cibakháza ,3474 Cibakháza ,2153 Cibakháza ,2985 Cserkeszılı 09 4,9700 Cserkeszılı 013 4,5900 Cserkeszılı ,7900 Gomba ,0000 Harkakötöny 025/60 3,5000 Harkakötöny 025/17 1,4000 Izsák 0228/39 3,0000 Kiskunhalas 0940/46 1,0000 Kiskunhalas 0940/61 1,0000 Kiskunhalas 0846/310 1,5000 Kiskunhalas 0846/215 9,0000 Monor 098 4,0000 Monor ,0000 Monor 098 2,0000 Monor 098 2,0000

20 Nagyrév ,9500 Nagyrév ,1700 Orgovány 53,67 1,5000 Orgovány 24,3 1,2000 Tiszaalpár 083/174 3,9252 Tiszaalpár 083/148 2,7956 Tiszaalpár 083/203 4,2079 Tiszaalpár 083/176 0,6838 Tiszaalpár 083/179 0,7019 Tiszaalpár 083/175 0,7025 Tiszaalpár 083/173 4,2012 Tiszaalpár 083/204 1,6959 Tiszaalpár 083/178 0,5937 Tiszaalpár 083/147 0,8622 Tiszaalpár 083/185 0,6547 Tiszaalpár 083/183 5,4273 Tiszaalpár 083/167 2,7431 Tiszaalpár 083/168 0,4778 Tiszaalpár 083/169 0,8620 Tiszajenı ,0000 Tiszakécske ,0000 Tiszakécske ,0000 Tiszakécske ,0000 Tiszakécske , ,3254

21 2. sz. melléklet a Kunsági borvidék 2007 VIII VII.31 között érvényes szerkezetátalakítási- átállítási tervéhez Szerkezetátalakítás során lecserélhetı szılıfajták I. A megyei fajtalistákban ideiglenesen engedélyezett osztályba sorolt fajták Fehér bort adó fajták Bánát rizling Göcseji zamatos Gyöngyrizling K35 (Heuréka) Kocsis Irma Korai Piros veltelíni Kunbarát Lakhegyi mézes Mátrai muskotály Mézes Piros szlanka Szerémi zöld Vértes csillaga Zefír Zeusz Zöld szílváni Bakator Csomorika Gohér Kocsis Irma Kunbarát Lakhegyi mézes Mátrai muskotály Mézes Piros szlanka Piros veltelíni Táltos Vértes csillaga Zöld szilváni Bács Kiskun megyében Vörös bort adó fajták Alibernet Alicante bouchet Kurucvér Rubintos Szentlırinc Jász-Nagykun-Szolnok megyében Alibernet Alicante bouchet Gamay noir Kurucvér Magyar frankos Prokupac Szentlırinc Titán Tizián Vranac

22 fehér Cirfandli Kocsis Irma Korai piros veltelíni Kunbarát Lakhegyi mézes Mátrai muskotály Mézes Pintes Piros szlanka Vértes csillaga Zöld szilváni Aligoté Bánáti rizling Bouvier Budai Ehrenfelser Ezerjó Furmint Gesztus Gohér Goldburger Göcseji zamatos Jubileum 75 Jubileumsrebe Karát Kerner Kocsis Irma Korai Piros veltelíni Kövidinka Kunbarát Lakhegyi mézes Mátrai muskotály Melon Mézes Muscadelle Nektár Nosztori rizling Pelso (magyar rizling) Piros szanka Piros veltelíni Pozsonyi fehér Refrén Semillon Táltos Vértes csillaga Viktória gyöngye Zefír Zéta Zöld szilváni Pest megyében vörös Alicante bouchet Kurucvér Szentlırinc Heves megyében Alibernet Alicante bouchet Gamay noire Kármin Magyar frankos Prokupac Rubintos Titán Tizián Vranac

23 II. Borvidéki körzetek fajtalistáiban a megyei fajtalistákon felül ideiglenesen engedélyezett osztályba sorolt fajták. fehér Arany sárfehér Eger csillaga Ezer fürtő Pozsonyi fehér Szürkebarát Zalagyöngye Arany sárfehér Chasselas Furmint Irsai Olivér Arany Sárfehér Chasselas Ezer fürtő Furmint Hárslevelő Jubileum 75 Királyleányka Leányka Pátria Zalagyöngye Bácskai körzet vörös Bíbor kadarka Cegléd-Monor-Jászsági körzet Ceglédi alkörzet Kármin Monori alkörzet Kármin Portugieser Turán Jászsági alkörzet Kerner - Királyleányka CSFT 61 Jubileum 75 Leányka Zalagyöngye Zefír Zengı Zenit Duna menti körzet Merlot

24 fehér Chasselas Ezerfürtő Irsai Olivér Chasselas Ezerfürtő Hárslevelő Irsai Olivér Jubileum 75 Tramini Izsáki körzet vörös Kadarka Portugieser Kecskemét-Kiskunfélegyházai körzet Portugieser Medina Merlot Kiskırösi körzet Csillám - Eger 30 Zengı Zenit Arany sárfehér Chasselas Eger csillaga Ezerfürtő Hárslevelő Pozsonyi fehér Savignon blanc Kiskunhalas-Kiskunmajsai körzet Kármin Tisza menti körzet Chasselas - Karát Kecskemét 3 Kecskemét 7 Az egész borvidék területén a vegyes fajta összetételő, az egyéb fehér és egyéb vörös kategóriába sorolt ültetvények.

25 4. sz. melléklet a Kunsági Borvidék Rendtartásához SZABÁLYZAT A kunsági bor a mindennapok bora jelmondat és a borvidék logojának használata A Magyar Szabadalmi Hivatal számon a kunsági bor a mindennapok bora szlogent, továbbá a számon a borvidék logoját védjegy oltalomban részesítette. A szlogen és logo (továbbiakban védjegy) jogosultja: Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa. A védjegy használatát a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa az alábbiak szerint szabályozza: 1. A védjegy használata pályázat útján nyerhetı el. 2. A pályázatot a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsához kell benyújtani a mellékelt őrlapon. 3. A védjegy használata: a) A Kunsági borvidék eredetvédett termıhelyének ültetvényén termett, védett eredető bor esetében a logo használata kötelezı. Eredményes pályázat alapján használható a védjegy: b) A Kunsági borvidéket bemutató kiállításokon, ankétokon, konferenciákon és egyéb szakmai rendezvényeken, termékismertetıkön és egyéb reklám célú kiadványokon. c) A Kunsági borvidéken termett borok palackján megkülönböztetı megjelölésére használható együttesen vagy külön - külön az alábbi feltételeknek való megfelelés esetén: A védjegy azon asztali-, tájborok, meghatározott termıhelyen termett minıségi borok, habzóborok, pezsgık (továbbiakban termék) esetében alkalmazható, melyet közfogyasztásra forgalomba hozzák. A termék elıállítása során a többször módosított a évi XVIII. törvény szerint jártak el. A terméket az OBI megfelelınek minısítette. A védjegy használatát a Borvidéki Borvizsgáló Bizottság javaslatára a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára engedélyezte. A pályázóval szemben a 7. pontban felsoroltak nem állnak fenn. 4. A megjelölni kívánt termék tétellel azonos mintáját a tervezett kiszerelésben be kell mutatni a Borvidéki Borvizsgáló Bizottságnak az általa megadott határidıre. A mintához csatolni kell az OBI minısítési bizonyítványt. A Borvidéki Borvizsgáló Bizottság minısíti a bormintát, és véleményezi a tervezett kiszerelést. 5. A Borvidéki Borvizsgáló Bizottság javaslata alapján a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára engedélyezi a védjegy használatát.

26 6. A Kunsági Borversenyen kiemelkedıen szereplı forgalmi borok termelıit a Borvidéki Borvizsgáló Bizottság felkérheti a pályázatok benyújtására. 7. A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára megvonja, megvonhatja a védjegy használatát, ha: a) A védjegy használatára jogosult nem a pályázatának megfelelıen jár el a logo és a szlogen használatában, b) A termelı által forgalomba hozott termék minısége eltér a Borvidéki Borvizsgáló Bizottság által minısített tételtıl, c) A védjegy használatára jogosult termék forgalmazása során a Borvidéki Borvizsgáló Bizottság által is igazolt minıségi kifogás merült fel a forgalmazók vagy a fogyasztók részérıl, d) A védjegy használatára jogosulttal szemben borhamisítási ügyben eljárás indult, e) A védjegy használatára jogosulttal szemben csıd vagy felszámolási eljárás van folyamatban, 8. A védjegy jogosulatlan használója ellen a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa eljár az illetékes bíróságnál. 9. A védjegy használata térítésmentes. 10. A Szabályzatot a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának Igazgatóválasztmánya a 19/2000. számú határozatával hagyta jóvá, melyet a Kunsági Borvidék Küldöttgyőlése november 26-án a rendtartás részeként elfogadott. Az oltalmat tanusító számú színes, ábrás védjegy, számú jelmondat védjegy dokumentum illetve a Pályázati őrlap letölthetı a weblap

27 5. sz. melléklet a Kunsági Borvidék rendtartásához A termesztett szılıfajták besorolása a Kunsági borvidék körzeteiben Fehér fajták Bácskai körzet Ceglédi alkörzet Monori alkörzet Jászsági alkörzet Duna menti körzet Izsáki körzet Kecskemét- Kiskunfélegyházi körzet Kiskırösi körzet Kiskunhalas- Kiskunmajsai körzet Tisza menti körzet összesen A Kunsági borvidéken ajánlott vagy engedélyezett fajták 10 fajta ha Bianca e a e a a e a a a e Chardonnay a a a a a a a a a a 151 Cserszegi főszeres a a e a a a a a a a Ezerjó a e e e e e e a e e Kövidinka e a e e e e e e e a 894 Kunleány a a e e a e a a a e Olaszrizling a e a a a a a a a a 518 Ottonel muskotály a a a a a a e a a a 300 Rajnai rizling a a a a a a a a a a 687 Rizlingszilváni e a e e e e e a e a 526 egyes borvidéki körzetekben ajánlott, vagy engedélyezett fajták 35 fajta ha ECS 18 (Aletta) e e e e e e - 37 Aranysárfehér i i i - e a e a i Chasselas - i i - - i i e i i 873 Csillám - e - - e e - i Ezerfürtő i - i e e i i e i e 264 Furmint - i i e Hárslevelő - e i - e - i e i e 54 Irsai Olivér - i - - e i i e e e 375 Jubileum 75 e e i - i e i e e e 270 Generosa e e e e e 7 Heuréka e Karát e - a - e a e e a i 42 Kerner e - - i e - 1 Királyleányka e e i i e a e a e - 60 Leányka - e i e i e e a e - 44

28 Nektár e e - - e - - e e - 5 Nemes olaszrizling e e e - - Orpheus e Odysseus e Pátria - - i e Pinot blanc - - a - - a a Pozsonyi fehér i e e i - 12 Pölöskei muskotály - - e Refrén Rf e Rozália e a Savignon blanc a - a - a - - a i a 14 Szürkebarát i - e - a a e e e e 45 Tramini a a e a - - i e e e 26 Viktória gyöngye e e e e Villard blanc e - e e - 73 Zalagyöngye i e i e i e e e e e Zefír - - e - i Zengı - - e - i e - i Zenit e - e - i e - i e - 2 Zöld veltelíni e a a e e e a a a egyéb termesztésben lévı fajták 13 fajta ha Badacsony36 Rózsakı Egri csillagok i i - 36 Göcseji zamatos i i Gyöngyrizling i Kocsis Irma i i i Kunbarát i i i i i i 15 Lakhegyi mézes i i i i i - i 534 Mátrai muskotály i Mézes i i Piros szlanka i i i - i - i i i i 82 Piros veltelíni - - i i - 1 Vértes csillaga - i i - i Zöldszilváni Vegyes telepítéső (egyéb fehér) i i i i i i i i i i 300 Mindösszesen 58 fajta ha

29 Vörös fajták Bácskai körzet Ceglédi alkörzet Monori alkörzet Jászsági alkörzet Duna menti körzet Izsáki körzet Kecskemét- Kiskunfélegyházi körzet Kiskırösi körzet Kiskunhalas- Kiskunmajsai körzet Tisza menti körzet összesen A Kunsági borvidéken ajánlott vagy engedélyezett fajták 4 fajta ha Cabernet franc a a e e a e a a a a 232 Cabernet savignon a a a e a e a a a a 370 Kékfrankos a a a a a e a a a a Zweigelt a a a a a e a a a a 731 egyes borvidéki körzetekben ajánlott, vagy engedélyezett fajták 12 fajta ha Bíbor kadarka i - e - e - - e e - 42 Blauburger e e e a a e - 19 Dunagyöngye e - - e e e e e e e 56 Kadarka e e e - e i e a e e 547 Kármin e i i - e - - e i - 42 Portugieser e e i e e i i e e e 302 Pannonfrankos e Rubintos - - e e Medina e e - e e - i e e e 104 Merlot - - e - i - i e e e 140 Pinot noir - - a - a - - e e e 65 Turán - - i - e - - e Alicante bouchnet - - e egyéb termesztésben lévı fajták 2 fajta 157 ha Kurucvér i Vegyes telepítéső (egyéb vörös) i i i i i i i i i i 156 a- megyei fajtalistán ajánlott e- megyei fajtalistán engedélyezett i- megyei fajtalistán ideiglenesen engedélyezett Mindösszesen 18 fajta ha

30 Az egyes megyei fajtalistákban ajánlott vagy engedélyezett besorolású, a borvidéki fajtajegyzékben egyenlıre nem szereplı, de felvehetı szılıfajták Fehér fajták Bács-Kiskun Jász-Nagykun Pest megye Heves megye megye Szolnok megye Bacchus - e - e Bánát rizling - e e - Blauer silvaner - e - e Budai - e - - Csaba Gyöngye e e e e EB 10 (Viktor) e e - - Gesztus e e e - Juhfark e e e - Korona e e e - Kövérszılı e e e - Palatina e Pelso e e e - Rózsakı e e - - Sárgamuskotály e e a e Semillon e e e - Szirén e e - - Trilla e Vörös fajták Bács-Kiskun Jász-Nagykun Pest megye Heves megye megye Szolnok megye Blauer Frühburgunder e e - e Domina e e - e Hamburgi muskotály e e e e Menoire a Néro e e e e Sirah e - - a

31 A Borvidéki tervben mt. minıségi bor valamint tájbortermelésére alkalmas fajták besorolása a megyei fajtalistákon. a) Hagyományos magyar fajták: fehér Bkk Jnk P H vörös Bkk Jnk P H Arany sárfehér a a a - Kadarka a a a a Ezerjó a a a i Kövidinka a a a i Pozsonyi fehér e e e i Hárslevelő e e e a b) Hazai nemesítéső új fajták: fehér Bkk Jnk P H vörös Bkk Jnk P H Cserszegi főszeres a a a a Rubintos i e e i Generosa e e e e Turán e e e a Karát a a a i Nektár e e e i c) Európai és világfajták: fehér Bkk Jnk P H vörös Bkk Jnk P H Chardonnay a a a a Blauburger a a a a Királyleányka a a a a Cabernet franc a a a a Leányka a a a a Cabernet savignon a a a a Müller Turgau a a a e Kékfrankos a a a a Olasz Rizling a a a a Merlot a e a a Ottonel Muskotály a a a a Pinot noir a a a a Pinot blanc a a a a Portugieser a a a a Rajnai rizling a a a a Zweigelt a a a a Savignon blanc a a a a Szürkebarát a a a a Tramini a a a a Zöld veltelíni a a a e d) szerkezetátalakításnál tájbor készítésére alkalmas fajták: fehér Bkk Jnk P H vörös Bkk Jnk P H Aletta e e e e Dunagyöngye a a a e Bianca a a a a Pannonfrankos a a a a Csillám a a a - Kunleány a a a e Viktória gyöngye a a a i Odüsszeus e - e - Orpheus e Zalagyöngye e e e e

32 6. sz. melléklet a Kunsági Borvidék Rendtartásához SZABÁLYZAT Az Izsáki Arany Sárfehér védett eredető bor szimbólumának használata A Védett Eredető Bor, vagy a VEB megjelölést, vagy a Districtus Hungaricus Controllatus vagy a DHC megjelölést a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa az alábbiak szerint szabályozza: 4. A 11/2006. (II. 3.) FVM rendelet melléklete szerinti szimbólum használata a védett eredető borok fogyasztói forgalomba hozatala során kötelezı, (továbbiakban veb. zárjegy). 5. A veb. zárjegy-et a cégek azonos formában alkalmazzák, az állami ellenırzı jegynek megfelelıen helyezik a palackra. A Védett Eredető Bor, vagy a VEB megjelölés, vagy a Districtus Hungaricus Controllatus vagy a DHC megjelölés a 98/2004. (VI. 3.) FVM rendelet elıírásainak megtartása mellett a termék arculatának megfelelıen lehet alkalmazni. 6. A veb. zárjegy-et kizárólag a Borvizsgáló Bizottság által megfelelınek minısített, a Borászati Hatóság által forgalomba hozatalra engedélyezett bortételek palackján lehet alkalmazni. 7. A veb. zárjegy-et a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsától kell igényelni az 1. számú igénylılap benyújtásával. 8. A veb. zárjegy-ek felhasználásáról az 2. számú kimutatás szerinti nyilvántartást kell vezetni, a nyilvántartás ellenırzésére az Izsáki Hegyközség hegybírója jogosult. 9. A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára megvonja, megvonhatja a veb. zárjegy használatát, ha: f) A veb. zárjegy használatára jogosult nem a pályázatának megfelelıen jár el a logo és a szlogen használatában, g) A termelı által forgalomba hozott termék minısége eltér a Borvidéki Borvizsgáló Bizottság által minısített tételtıl, h) A veb. zárjegy használatára jogosult termék forgalmazása során a Borvidéki Borvizsgáló Bizottság által is igazolt minıségi kifogás merült fel a forgalmazók vagy a fogyasztók részérıl, i) A veb. zárjegy használatára jogosulttal szemben borhamisítási ügyben eljárás indult, 11. A veb. zárjegy jogosulatlan használója ellen a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa eljár az illetékes bíróságnál. 12. A veb zárjegyeket a Helibor Kft szerzi be. A veb. zárjegy igénylésekor 3 Ft/ db járulékot kell fizetni, az így befolyt összeget az Arany Sárfehér védett eredető borok népszerősítésére kell felhasználni, ezen felül a veb. zárjegy beszerzési árát a Helibor Kft-nek kell megtéríteni. A Szabályzatot a Kunsági Borvidék Borvizsgáló Bizottsága javaslatára, a Hegyközségi Tanács Igazgatóválasztmánya a 1/2007 számú határozatával hagyta jóvá, melyet a Kunsági Borvidék Küldöttgyőlése április 25-én a rendtartás részeként elfogadott.

A termesztett szılıfajták besorolása a Kunsági borvidék körzeteiben

A termesztett szılıfajták besorolása a Kunsági borvidék körzeteiben 1 5. sz. melléklet a Kunsági Borvidék rendtartásához A termesztett szılıfajták besorolása a Kunsági borvidék eiben Fehér fajták Bácskai Ceglédi al Monori al Jászsági al Duna menti Izsáki Kecskemét- Kiskunfélegyházi

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Kunsági Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Kunsági Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Kunsági Borvidék A 2010/2011. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához

Részletesebben

BORVIDÉKI TERV A Kunsági Borvidék szerkezetátalakítási terve

BORVIDÉKI TERV A Kunsági Borvidék szerkezetátalakítási terve 3. sz. melléklet a Kunsági Borvidék Rendtartásához BORVIDÉKI TERV A Kunsági Borvidék szerkezetátalakítási terve Készült a hegyközségekrıl szóló 1994. évi CII. Tv. valamint a szılıtermelési potenciálra

Részletesebben

BORVIDÉKI TERV A Kunsági Borvidék szerkezetátalakítási terve

BORVIDÉKI TERV A Kunsági Borvidék szerkezetátalakítási terve BORVIDÉKI TERV A Kunsági Borvidék szerkezetátalakítási terve Készült a hegyközségekrıl szóló 1994. évi CII. tv. valamint a szılıtermelési potenciálra a szılıültetvények szerkezetátalakítására és átállítására

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv. Zalai Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv. Zalai Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Zalai Borvidék A 2010/2011. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Nagy-Somlói Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Nagy-Somlói Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Nagy-Somlói Borvidék A 2010/2011. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához

Részletesebben

BORVIDÉKI TERV A Hajós-Bajai Borvidék szerkezetátalakítási terve

BORVIDÉKI TERV A Hajós-Bajai Borvidék szerkezetátalakítási terve Melléklet a Hajós-Bajai Borvidék Rendtartásához BORVIDÉKI TERV A Hajós-Bajai Borvidék szerkezetátalakítási terve a 2008/2009. borpiaci évtıl Készült a Hegyközségekrıl szóló 1994. évi CII. tv., valamint

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Mátrai Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Mátrai Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Mátrai Borvidék A 2009/2010. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és - átállítási támogatásához

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és átállási terv Kunsági Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és átállási terv Kunsági Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és átállási terv Kunsági Borvidék A 2009/2010. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és átállási támogatásához. A

Részletesebben

BORVIDÉKI TERV A Kunsági Borvidék szerkezetátalakítási terve

BORVIDÉKI TERV A Kunsági Borvidék szerkezetátalakítási terve 3. sz. melléklet a Kunsági Borvidék Rendtartásához BORVIDÉKI TERV A Kunsági Borvidék szerkezetátalakítási terve Készült a hegyközségekről szóló 1994. évi CII. Tv. valamint a szőlőtermelési potenciálra

Részletesebben

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23.

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Izsáki OEM Monori OEM Kunsági OEM Csongrádi OEM Duna OEM/OFJ Duna-Tisza

Részletesebben

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék Borvidéki terv Balatonfelvidéki Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről

Részletesebben

Borvidéki terv. Szekszárd Borvidék

Borvidéki terv. Szekszárd Borvidék Borvidéki terv Szekszárd Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlő szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről szóló 1994.

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. I. Bejegyezni kívánt név Kunság, Kunsági. Oltalom alatt álló eredetmegjelölés. II. A borok leírása

TERMÉKLEÍRÁS. I. Bejegyezni kívánt név Kunság, Kunsági. Oltalom alatt álló eredetmegjelölés. II. A borok leírása TERMÉKLEÍRÁS I. Bejegyezni kívánt név Kunság, Kunsági Oltalom alatt álló eredetmegjelölés II. A borok leírása II/1. Szılıbıl készült termékek kategóriái: bor, pezsgı, gyöngyözı bor II/1.1. Bor A Kunság(i)

Részletesebben

Területnagyság [ha] Terület [%]

Területnagyság [ha] Terület [%] Borvidék Kiállított betétlap (db) Területnagyság [ha] Terület [%] Kieső elméleti terméshozam [q] Kieső terméshozam [%] Kunsági borvidék 2 565 2 918 51,9% 407 374 62,3% Mátrai borvidék 1 249 781 13,9% 68

Részletesebben

HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL

HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL HELYZETKÉP A KUNSÁGI BORVIDÉK SZŐLŐTERMESZTÉSÉRŐL A Kunsági borvidék szőlőterületének alakulása (ha) a - közötti időszakban Változások a hegyközségi adatok tükrében ( ) Gácsi Anikó Zanathy Gábor Lőrincz

Részletesebben

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem, Eger 2005. január 2629. A Felvidéki borrégió, mint lehetőség Gál Lajos mb. igazgató FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem,

Részletesebben

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Duna-Tisza közi Oltalom alatt álló földrajzi jelzés TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 1/16 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor. Típusai: fehér fajta és küvé borok, rozé fajta és

Részletesebben

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani.

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani. Csongrádi Borvidék Hegyközségi Tanácsa Mórahalom, Röszkei út 47. Tel. Fax.: 62/280-524 Borvidéki terv CSONGRÁDI BORVIDÉK A 2007-2008 BORPIACI ÉVTŐL SZÓLÓ BORVIDÉKI KÖVETELMÉNYRENDSZER A SZŐLŐÜLTETVÉNYEK

Részletesebben

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI 2009. július 24.../2009. (...) FVM rendelet a Káli védett eredető borról

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI 2009. július 24.../2009. (...) FVM rendelet a Káli védett eredető borról .../2009. (...) FVM rendelet a Káli védett eredető borról A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. -a (1) bekezdésének t) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA től

A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA től A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA 2013.01.07-től A Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálása, valamint az eljárási szabályok

Részletesebben

A fajta szerepe a borvidéki stratégia és arculat kialakításában

A fajta szerepe a borvidéki stratégia és arculat kialakításában Szabó Attila Keresztes József A fajta szerepe a borvidéki stratégia és arculat kialakításában III. Generosa Szakmai Nap Kecskemét, 2016. május 10. A fajta helye a szőlő- és bortermelésben fajtafogalom

Részletesebben

BORVIDÉKI TERV. Pannonhalmi Borvidék

BORVIDÉKI TERV. Pannonhalmi Borvidék BORVIDÉKI TERV Pannonhalmi Borvidék A 2008/2009 borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához Ezen Borvidéki terv a Hegyközségrıl

Részletesebben

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY TERMELŐNKÉNTI LISTA Jánoshalma, április 20.

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY TERMELŐNKÉNTI LISTA Jánoshalma, április 20. termelő termőhely fajta évjárat érem Aranyhegyi Szövetkezet Ceglédberceli Cserszegi fűszeres 2011 ezüst BCE Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás Kecskemét- Katonatelep Olasz rizling

Részletesebben

Lakitelek, 2012. február r 21. A Duna Borrégi. gió fajtaszerkezetének alakulása az EU csatlakozás s után. Hajdu Edit BCE SZBI Kecskeméti Kutatóá

Lakitelek, 2012. február r 21. A Duna Borrégi. gió fajtaszerkezetének alakulása az EU csatlakozás s után. Hajdu Edit BCE SZBI Kecskeméti Kutatóá Lakitelek, 2012. február r 21. A Duna Borrégi gió fajtaszerkezetének alakulása az EU csatlakozás s után Hajdu Edit BCE SZBI Kecskeméti Kutatóá óállomás Európai unió tagállamai Kárpát-medence A világ Magyarország

Részletesebben

1117 BUDAPEST, FACEBOOK: HEGYKOZSEG BUDAFOKI ÚT 111. TEL 06-1/

1117 BUDAPEST,   FACEBOOK: HEGYKOZSEG BUDAFOKI ÚT 111. TEL 06-1/ ELŐSZÓ A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) mint a szőlő-bor ágazat szakmaközi szervezete elkészítette a 2018. évi szüretre vonatkozó borszőlő átlagár előrejelzését. Az elmúlt évitől eltérően ez az előrejelzés

Részletesebben

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY

XIV. KUNSÁGI BORVERSENY VÉGEREDMÉNY Tápió-Vin Borgazdálkodási Kft Gomba Cabernet sauvignon barrique 2009 19,00 arany Frittmann Testvérek Kft. Soltvadkerti Ezerjó 2011 18,90 arany Közép-Magyarországi Pinegazdaság KFT. Keceli Rizlingszilváni

Részletesebben

Hungarikum Borok X. Versenye Fülöpszállás, 2011. május 6.

Hungarikum Borok X. Versenye Fülöpszállás, 2011. május 6. Termelı neve termıhely fajta évjárat érem 1. Tokaj Kereskedıház Zrt. Tolcsva Tokaji Furmint Barique 2009 nagy arany 2. Márkvárt pince Szekszárd Kadarka 2009 nagy arany 3. Borbély Családi Pincészet Kft,

Részletesebben

lakatosanita@mail.iif.hu

lakatosanita@mail.iif.hu Lakatos Anita 1 Kulka Gábor 2 - Májer János 3 A Balatoni Borrégió termékleírásának összehasonlítása az OEM minősítési kategóriába tartozó borok megoszlásának vizsgálata alapján Comprasion of the Product

Részletesebben

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet. az Egri borvidék védett eredető borairól. Az Egri borvidék védett eredető borainak listája. I.

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet. az Egri borvidék védett eredető borairól. Az Egri borvidék védett eredető borainak listája. I. 102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet az Egri borvidék védett eredető borairól A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1) bekezdés i) és t) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA A Tolnai Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálása, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

Bács-Kiskun megye összes településének térképe egy helyen - TÉRKÉPNET - térkép útvonaltervező idő

Bács-Kiskun megye összes településének térképe egy helyen - TÉRKÉPNET - térkép útvonaltervező idő Bács-Kiskun megye összes településének térképe egy helyen - TÉRKÉPNET - térkép idő Bács-Kiskun megye összes településének térképe egy helyen! Bács-Kiskun megye településeinek térképei utcakeresővel, vel.

Részletesebben

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 A kérelem nyelve Magyar Az akta száma: [a Bizottság tölti ki!] 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A

Részletesebben

XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, március 9.

XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, március 9. XX Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, 2018 március 9 Barcza Gábor Kékfrankos száraz vörösbor 2017 Ezüstérem Béla Borászati Kft Kékfrankos 2017 Ezüstérem Béla Borászati Kft Irsai Olivér

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. január 23.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 81/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés regisztrációja

607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet. Kérelem eredetmegjelölés regisztrációja 607/2009/EK bizottsági rendelet I. Melléklet Beérkezés dátuma (NN/HH/ÉÉÉÉ) [a Bizottság tölti ki!] Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 26 Kérelem eredetmegjelölés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar

Részletesebben

Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsa 7621 Pécs, Felsőmalom u. 13. 7601 Pf. 178.

Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsa 7621 Pécs, Felsőmalom u. 13. 7601 Pf. 178. Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsa 7621 Pécs, Felsőmalom u. 13. 7601 Pf. 178. Pécsi Borvidéki 1. sz. Rendtartás Melléklete A PÉCSI BORVIDÉK SZERKEZET-ÁTALAKÍTÁSI ÉS ÁTÁLLÁSI TERVE A 2004-2005 BORPIACI

Részletesebben

A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200. 2009 borpiaci évre

A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200. 2009 borpiaci évre Balatonfelvidéki Hegyközségi Tanács Badacsony, Római u. 2. A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200 2009 borpiaci évre A borvidék hosszú távú céljainak megvalósítása

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés februári ülésére. Tárgy: A megyei közoktatási fejlesztési terv 6.sz. mellékletének módosítása

ELŐTERJESZTÉS. a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés februári ülésére. Tárgy: A megyei közoktatási fejlesztési terv 6.sz. mellékletének módosítása ELŐTERJESZTÉS a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2006. februári ülésére Tárgy: A megyei közoktatási fejlesztési terv 6.sz. mellékletének módosítása Az előterjesztést készítette: Farkasné Péter Ágnes vezető

Részletesebben

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet a Káli védett eredetű borról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1)

Részletesebben

Borvidéki terv. 2.3. Ültetvény támrendszerének létesítése és ültetvény támrendszerének korszerősítése

Borvidéki terv. 2.3. Ültetvény támrendszerének létesítése és ültetvény támrendszerének korszerősítése 1 Borvidéki terv CSONGRÁDI BORVIDÉK A 2009-2010 borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és átállási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekrıl

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. III. A Monor(i) oltalom alatt álló eredetmegjelöléshez kapcsolódó hagyományos kifejezések

TERMÉKLEÍRÁS. III. A Monor(i) oltalom alatt álló eredetmegjelöléshez kapcsolódó hagyományos kifejezések TERMÉKLEÍRÁS I. Bejegyezni kívánt név Monor, Monori Eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés Oltalom alatt álló eredetmegjelölés II. Szılıbıl készült termékek kategóriái: bor II/1. Bor A Monor(i) oltalom

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. Bejegyezni kívánt név Duna. Földrajzi jelzés Oltalom alatt álló földrajzi jelzés. II. Szılıbıl készült termékek kategóriái Bor,

TERMÉKLEÍRÁS. Bejegyezni kívánt név Duna. Földrajzi jelzés Oltalom alatt álló földrajzi jelzés. II. Szılıbıl készült termékek kategóriái Bor, Bejegyezni kívánt név Duna TERMÉKLEÍRÁS Földrajzi jelzés Oltalom alatt álló földrajzi jelzés II. Szılıbıl készült termékek kategóriái Bor, II/1. A Duna oltalom alatt álló földrajzi jelzéső bor legalább

Részletesebben

AZ ÁSZÁR-NESZMÉLYI BORVIDÉK SZERKEZET-ÁTALAKÍTÁSI ÉS ÁTÁLLÁSI TERVE A BORPIACI ÉVRE

AZ ÁSZÁR-NESZMÉLYI BORVIDÉK SZERKEZET-ÁTALAKÍTÁSI ÉS ÁTÁLLÁSI TERVE A BORPIACI ÉVRE Ászár-Neszmélyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa 2911 Mocsa-Boldogasszonypuszta AZ ÁSZÁR-NESZMÉLYI BORVIDÉK SZERKEZET-ÁTALAKÍTÁSI ÉS ÁTÁLLÁSI TERVE A 2005-2006 BORPIACI ÉVRE A Hegyközségek szóló 1994. évi

Részletesebben

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár 10 Laczkó György 1000 Mátrai Olaszrizling száraz fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1001 Mátrai Muskotály félédes fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1002 Mátrai

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok. november 24.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1135/. Termékleírás szerinti

Részletesebben

IV. Egyházi és Világi Borok Versenye 2009. Mogyoród Bornév Borászat, borász Évjarat különd, Pontszám Érem Különdíjak

IV. Egyházi és Világi Borok Versenye 2009. Mogyoród Bornév Borászat, borász Évjarat különd, Pontszám Érem Különdíjak Bornév Borászat, borász Évjarat különd, Pontszám Érem Különdíjak Du Pont különdíj, Csömör 1972. évi 6 puttonyos aszú Terjék Lajos Családi Gazdaság 1972 Mád - Virginás 94,2 Nagy Aranyérem Önkormányzat különdíja

Részletesebben

Akciós borok 6os -kartonban

Akciós borok 6os -kartonban Akciós borok 6os -kartonban Az árak 6 db vásárlására vonatkoznak EGERVIN Maradék készlet kiárusítása pal. ár Egri Merlot száraz 0,75 500 Betét nélküli Egri Merlot félédes 0.75 500 Betét nélküli Egri Cabernet

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. a DUNÁNTÚL. oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borászati termékekhez

TERMÉKLEÍRÁS. a DUNÁNTÚL. oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borászati termékekhez TERMÉKLEÍRÁS a DUNÁNTÚL oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borászati termékekhez 1. A terméket jelölő földrajzi név, mint földrajzi jelzés: DUNÁNTÚL 2. A termékleírást benyújtója: Badacsonyi Borvidék

Részletesebben

M á t r a i H e g y k ö z s é g i T a n á c s. R e n d t a r t á s a

M á t r a i H e g y k ö z s é g i T a n á c s. R e n d t a r t á s a M á t r a i H e g y k ö z s é g i T a n á c s R e n d t a r t á s a Mátrai Hegyközségi Tanács Rendtartása Hatályos: 2010. március 16. 1. oldal A Rendtartás célja, hatálya: A Rendtartás célja az Alapszabály

Részletesebben

2 Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javasla

2 Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javasla T14060/34. szám Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának Gazdasági bizottságának Környezetvédelmi bizottságának ajánlása az egyes agrár-tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/4060.

Részletesebben

Magyarország borvidékei

Magyarország borvidékei Magyarország borvidékei Borvidék termıhely több település közig.-i területére hasonló ökológiai (éghajlati, domborzati, talajtani) adottságok, fajtaösszetétel, mővelésmódok, hagyományok sajátos jellegő

Részletesebben

Edelényi Borverseny 2009. április 24.

Edelényi Borverseny 2009. április 24. Edelényi Borverseny 2009. április 2. Név Cím Termıhely Év Fajta Minısítés NAGY ARANY Barna Miklós Edelény Sápi hegy 2008 Rizling 9.10 Kiss Vince Mezıcsát Mezıcsát, Vén 2007 Cabernet Sauvignon 9.20 Tóbiás

Részletesebben

Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei

Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségei Dr. Németh Krisztina Tudományos főmunkatárs NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskemét- Katonatelep Kiskőrös 2014. szeptember 05. Európában a mezőgazdaságilag

Részletesebben

IV. Bayer Borverseny - 2007.

IV. Bayer Borverseny - 2007. IV. Bayer Borverseny - 2007. Kategória-győztes borok évjárat I. fehérborok Károly Róbert Kutató-Oktató Kht. Mátrai Chardonnay 2005 II. rosé borok Varsányi Pincészet Kékfrankos Merlot Rosé 2006 III. vörösborok

Részletesebben

DUNA BORRÉGIÓ BORVERSENYE EREDMÉNYEK. Cabernet franc V ,67 A F ,86 A. Irsai Olivér F ,79 A

DUNA BORRÉGIÓ BORVERSENYE EREDMÉNYEK. Cabernet franc V ,67 A F ,86 A. Irsai Olivér F ,79 A DUN BORRÉGIÓ BORVRSNY - 2017 RDMÉNYK név fajta évjárat besorolási szám Pontszám Érem Béla Borászat Nektár / kései szüretelésű édes F 2013 628 95,00 N Sümegi Dragan Cabernet Sauvignon Barrique Kékfrankos

Részletesebben

Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés

Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés Mátrahill Cabernet Sauvignonkékfrankos "Nagyrédei Sz k" Kft. rosé Mátra 2012 rosé száraz Ezüst "Nagyrédei Sz k" Kft. Mátrahill Irsai Olivér Mátra

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve 1. Bükki Borvidék Hegyközségi

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. június 11.-i érzékszervi bírálat Bírálati jegyzőkönyv az OEM-es borokról 1./ Borok mintaszáma: BBBB 506/2015. Termékleírás

Részletesebben

Edelény Bükki Borvidék Borversenye 2014.03.29.

Edelény Bükki Borvidék Borversenye 2014.03.29. Vallus József Olaszrizling édes Nagy Arany Legjobb Bükkvidéki Fehérbor Prokai László Olaszrizling száraz Nagy Arany Prokai László Cuvée félédes Nagy Arany CHAMOPION Rabcsánszki Laura - Revolution Wine

Részletesebben

a szőlő fajtahasználat alakulása magyarországon, 1973-2008. között

a szőlő fajtahasználat alakulása magyarországon, 1973-2008. között SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT ROVA TVEZETŐ: Dr. Zanathy Gábor egyetemi docens a szőlő fajtahasználat alakulása magyarországon, 1973-2008. között A szőlő-bor ágazat általános helyzete Aktuális újragondolni a szőlő-bor

Részletesebben

BORVIDÉKI RENDTARTÁS

BORVIDÉKI RENDTARTÁS Móri Borvidék Hegyközsége 8060 Mór, Zrínyi Miklós utca 36. BORVIDÉKI RENDTARTÁS - A mindenkori szőlőtermesztésről- és borgazdálkodásról szóló érvényes európai uniós és magyar törvények alapján forgalomba

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2013. április 18.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 379/2013. Termékleírás szerinti

Részletesebben

2015. április 10. Egerszólát. 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle.

2015. április 10. Egerszólát. 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle. ARANYTŐKE BORSZEMLE 2015 2015. április 10. Egerszólát 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt

Részletesebben

FELSŐ-MAGYARORSZÁG TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

FELSŐ-MAGYARORSZÁG TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 9. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 315 FELSŐ-MAGYARORSZÁG TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Felső-Magyarország (Felső-Magyarországi) eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés: földrajzi jelzés 9. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ

Részletesebben

2. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet módosítása

2. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet módosítása A Kormány 193/2015. (VII. 21.) Korm. rendelete egyes foglalkoztatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 106. szám A Kormány a foglalkoztatás elősegítéséről és a

Részletesebben

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, kékfrankos

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, syrah, kékfrankos 40% merlot, 20% cabernet franc, 30% Sauska Borászat Villányi Cuvée 7 Villány 2007 vörös száraz cabernet sauvignon, 10% syrah nagy 228 95,2 arany 430 Monyók Pincészet Tokaji 6 putt. Aszú Tokaj-Hegyalja

Részletesebben

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa évi XXVIII. Borverseny EREDMÉNYEK

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa évi XXVIII. Borverseny EREDMÉNYEK SSZ Oklevélre termelő neve Bornév Évjárat Édesség Eredmény Érem 278 NAIK - SZBKI Szürkebarát késői szüretelésű 2015 édes 96,10 Nagy Arany 193 Váli Bor Édes négyes 2015 édes 96,00 Nagy Arany 244 Borbély

Részletesebben

Termelő bornév évjárat pont Érem Németh Pince Olasz rizling töppedt Finálé ,2 Champion Borbély Családi Pincészet Kéknyelű Nagy

Termelő bornév évjárat pont Érem Németh Pince Olasz rizling töppedt Finálé ,2 Champion Borbély Családi Pincészet Kéknyelű Nagy Németh Pince Olasz rizling töppedt Finálé 2015 95,2 Champion Borbély Családi Pincészet Kéknyelű 2012 95 Nagy Aranyérem Merényi Zsolt Zeus késői 2015 94,8 Nagy Aranyérem EMB-Szeremley Birtok Kft Olasz rizling

Részletesebben

Hegyközségi Tanács Rendtartása

Hegyközségi Tanács Rendtartása Hegyközségi Tanács Rendtartása I. 1. A Hegyközségi Tanács köztestület. A hegyközségi tanács tagjai a hegyközségek elnökei, valamint egy-egy küldöttjük. A hegyközségi tanács tagjai közül elnököt ( alelnököt

Részletesebben

A borpiac közös szervezése A támogatási programról szóló jelentés

A borpiac közös szervezése A támogatási programról szóló jelentés Tagállam: HU Idıszak: 2008/2009. A benyújtás idıpontja: 2010. március 1. Felülvizsgálat száma: 2 A borpiac közös szervezése A támogatási programról szóló jelentés A. Átfogó értékelés: A nemzeti támogatási

Részletesebben

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21.

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos módszer szerint történt. Nyolc bíráló bizottság minősítette a borokat,

Részletesebben

Dr. Gazdag László Emlékverseny Bírált borok listája

Dr. Gazdag László Emlékverseny Bírált borok listája Dr. Gazdag László Emlékverseny Bírált borok listája EREDMÉNY LISTA Raktári 86 35 Cabernet franc 2009 2.1 - DiBonis Borászat 95 NAGY ARANY 158 158 Chardonnay 2009 1.1 x Polgár Zoltán 94,8 NAGY ARANY 162

Részletesebben

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23.

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23. Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1. Horváth Pince 2013 Olasz rizling késői szüret Hegymagas 19,56 Nagy arany 2. Horváth

Részletesebben

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat 12/2006. (II. 3.) FVM rendelet a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. április 1.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 427/2016. Termékleírás

Részletesebben

Egyházi és Világi borok V. versenye Nagytarcsa. 2010. Június 24. Erdész Ferenc hegybíró

Egyházi és Világi borok V. versenye Nagytarcsa. 2010. Június 24. Erdész Ferenc hegybíró Egyházi és Világi borok V. versenye Nagytarcsa 2010. Június 24. Erdész Ferenc hegybíró Felhívás FELHÍVÁS! 2010-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Egyházi és Világi Borok Versenye, tisztelettel

Részletesebben

29/411-919 monor@voroskereszt.hu. 53/311-743 cegled@voroskereszt.hu. 29/360-269 dabas@voroskereszt.hu

29/411-919 monor@voroskereszt.hu. 53/311-743 cegled@voroskereszt.hu. 29/360-269 dabas@voroskereszt.hu PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A DÉMÁSZ Zrt. (Bács-Kiskun megye, Pest megye déli és Baranya megye) területén villamos energia felhasználási hellyel rendelkező rászoruló fogyasztók támogatására A Magyar Vöröskereszt

Részletesebben

Bes_zBes_bBor féle sz Ev Minoseg Jelleg Termelo_neve atlag erem 6 29 Kékfrankos Kékfrankos 2015 vörös száraz Antal Jenő 83,71 Ezüstérem

Bes_zBes_bBor féle sz Ev Minoseg Jelleg Termelo_neve atlag erem 6 29 Kékfrankos Kékfrankos 2015 vörös száraz Antal Jenő 83,71 Ezüstérem Bes_zBes_bBor féle sz Ev Minoseg Jelleg Termelo_neve atlag erem 6 29 Kékfrankos Kékfrankos 2015 vörös száraz Antal Jenő 83,71 Ezüstérem 5 7 Néró Néró 2015 vörös száraz Antal Jenő 81,86 Ezüstérem 5 10 Kékfrankos-rubintos

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. június 23.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 873/2016. Termékleírás

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. I. Bejegyezni kívánt név Izsáki. Eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

TERMÉKLEÍRÁS. I. Bejegyezni kívánt név Izsáki. Eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés Oltalom alatt álló eredetmegjelölés TERMÉKLEÍRÁS I. Bejegyezni kívánt név Izsáki Eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés Oltalom alatt álló eredetmegjelölés II. Szılıbıl készült termékek kategóriái: bor, pezsgı II/1. Bor Az Izsáki oltalom

Részletesebben

ÉRTESÍTÉS. KVZrt-3/2013-2014.

ÉRTESÍTÉS. KVZrt-3/2013-2014. DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. cégcsoporthoz tartozó KUNSÁG VOLÁN Zrt. Kecskemét, Csáktornyai u. 4-6. KVZrt-3/2013-2014. ÉRTESÍTÉS Értesítjük a Tisztelt Utazóközönséget, hogy 2014. május 5-től

Részletesebben

A DUNA-TISZA KÖZI oltalom alatt álló földrajzi jelzés termékleírása. 5. változat,

A DUNA-TISZA KÖZI oltalom alatt álló földrajzi jelzés termékleírása. 5. változat, A DUNA-TISZA KÖZI oltalom alatt álló földrajzi jelzés termékleírása amely a 2017. augusztus 1-jét követően szüretelt szőlőből készült borászati termékekre alkalmazandó Tartalomjegyzék I. NÉV... 2 II. A

Részletesebben

BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR

BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR 2012 90,20 ARANY CABERNET FRANC CABERNET FRANC PR. 2012

Részletesebben

LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXIV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2014. szeptember 26. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 9. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény A Felső-Magyarország oltalom alatt álló földrajzi jelzés

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. május 26.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 700/2016. Termékleírás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 16.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 371/2015. Termékleírás szerinti

Részletesebben

A Duna Borrégió hungarikumai

A Duna Borrégió hungarikumai A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok szerepe a területi fejlődésben és fejlesztésben című konferencia A Duna Borrégió hungarikumai Készítette: Féja Fruzsina GTK-GVAM II.évfolyam 2014 Főbb pontok: Hungarikum

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. február 4.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 123/2016. Termékleírás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. április 29.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 568/2016. Termékleírás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 30.-i érzékszervi bírálat Bírálati lista 1./ Borok mintaszáma: BBBB 421/2015. Termékleírás szerinti megnevezése: Zalai

Részletesebben

BALATONI BORRÉGIÓ NYERTES BORAI

BALATONI BORRÉGIÓ NYERTES BORAI BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG Oláhné Horváth Borbála Fodor Gyula Várszegi Viktor Andrónyi László Dobosi Bálint Németh Géza Koczor Kálmán Simon Zoltán Letenyei Balázs Viniczai Sándor Gádor Dénes Varga György Horváth

Részletesebben

BADACSONYI BORVERSENY Sorszám Pincészet neve Termék megnevezés Évjárat Eredmény Érem

BADACSONYI BORVERSENY Sorszám Pincészet neve Termék megnevezés Évjárat Eredmény Érem BADACSONYI BORVERSENY 2019. 197 Varga Pincészet Kft. Kéknyelű jégbor 2008 96,60 Nagy Arany 145 Németh Pince Napsugár 2017 95,80 Nagy Arany 58 Istvándy Pincészet Golgota 2017 95,50 Nagy Arany 196 Varga

Részletesebben

27.. Sárisápi Egyesületi Borverseny díjátadó ünnepsége

27.. Sárisápi Egyesületi Borverseny díjátadó ünnepsége 27.. Sárisápi Egyesületi Borverseny díjátadó ünnepsége 2012. 03. 03. Idén 27. alkalommal rendeztek Sárisápon borversenyt a Bányász Művelődési Házban. Hagyomány, hogy a borverseny megrendezésére mindig

Részletesebben

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2009. (VII..) FVM. rendelete

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2009. (VII..) FVM. rendelete A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2009. (VII..) FVM rendelete az egri borvidék védett eredető borairól A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

A tanyafelmérés eredményei

A tanyafelmérés eredményei Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. Stratégiai Tervezési Igazgatóság 1016 Budapest, Gellérthegy u. 30-32. A tanyafelmérés eredményei Összefoglaló a Tanyai Tudományos Tanács 2005. június

Részletesebben