MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2009. (VII..) FVM. rendelete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2009. (VII..) FVM. rendelete"

Átírás

1 A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2009. (VII..) FVM rendelete az egri borvidék védett eredető borairól A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. -a (1) bekezdésének t) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következıket rendelem el: Az egri borvidék védett eredető borainak listája 1. (1) Az egri borvidék e rendeletben meghatározott védett eredető borai csak védett eredető borként és az e rendeletben meghatározott feltételekkel hozhatók forgalomba. (2) Az egri borvidék védett eredető borai: a) Debrıi Hárslevelő, b) Eger, c) Egerszóláti Olaszrizling. (3) A (2) bekezdés a)-c) pontjaiban felsorolt bormegnevezések önálló földrajzi árujelzık. (4) Az egri borvidék védett eredető borainak klasszifikációs szintjei: védett eredető klasszikus bor, védett eredető superior bor. I. Cím Az egri borvidék védett eredető borainak szakmai szabályai I. fejezet Általános szabályok Szılıtermesztés 2. (1) Az e rendelet hatálybalépésekor meglévı szılıültetvényen termett szılıbıl - a térállástól és a mővelésmódtól függetlenül bármely, az 1. -ban meghatározott bor elıállítható, ha az ültetvény tıkehiányát és fajtaidegen tıkeállományát felmérték, a tıkehiány mértéke nem haladja meg a telepítéskori tıkeszám 10%-át és ezt a hegyközségi nyilvántartásban rögzítik. A hegyközségek hegybírói felmérést kötelesek évente elvégezni. Ha a felmérés azt állapítja meg, hogy a tıkehiány nagyobb mértékő a nyilvántartásban rögzítettnél, a termelı védett eredető borra vonatkozó származási bizonyítványt nem kaphat. (2) Védett eredető klasszikus bor elıállítására alkalmas új ültetvény létesítésének szakmai követelményei a következık:

2 a) hektáronkénti 3700 feletti tıkeszám, b) legalább 0,8 méteres tıketávolság, c) alacsony kordon, középmagas kordon, ernyı vagy más alacsony tıkeformának megfelelı mővelésmód alkalmazása. (3) Védett eredető superior bor elıállítására alkalmas új ültetvény létesítésének szakmai követelményei a következık: a) hektáronkénti 4000 feletti tıkeszám, b) legalább 0,8 méteres tıketávolság, c) Guyot, középmagas kordon, valamint ezeknél ennél alacsonyabb tıkemővelésmódok alkalmazása. Tıketerhelés, termésmennyiség 3. (1) Az egri borvidék védett eredető borai termelése esetén a metszéssel kialakított tıketerhelés legfeljebb 6 rügy/m 2 lehet. (2) A szılı termesztésekor a mővelésmódoknak és a fajtáknak megfelelı tıketerhelést kell alkalmazni. (3) A hektáronkénti termésátlag a) védett eredető klasszikus borok esetén nem haladhatja meg a 90 hektolitert, b) védett eredető superior borok esetén nem haladhatja meg a 60 hektolitert. A szılı minıségére vonatkozó általános szabályok 4. Az egri borvidék bármely védett eredető borának elıállításához szüretelt szılı származási bizonyítványa csak a hegyközség által meghatározott szüret kezdési idıpontja után, helyszíni szemle alapján adható ki. A szılıfürtnek, épnek, egészségesnek és a fajtára jellemzınek kell lennie. A szüret kezdési idıpontját a szılıültetvény fekvése szerint illetékes hegyközség határozza meg. Szılıfeldolgozás és borászati technológia 5. (1) Védett eredető bor elıállítása kizárólag a hegyközség által ellenırzött, az egri borvidéken pincekataszterben nyilvántartott pincészetekben történhet. (2) Fehér- és rozéborok készítésének szakmai követelményei a következık: a) a szılıt a szüret napján fel kell dolgozni; b) az egyes védett eredető borok elıállításához megfelelı szılık feldolgozását a többi c) szılı feldolgozásától elkülönítetten kell végezni; d)a préselés csak szakaszos üzemő szılıpréssel végezhetı; kötelezı a must tisztítása; (3) Vörösborok készítésének szakmai követelményei a következık: a) az egyes védett eredető borok elıállításához megfelelı minıségő szılık feldolgozását a többi szılı feldolgozásától elkülönítetten kell végezni; b)a szılıcefrét héjon kell erjeszteni;

3 c) a préselés csak szakaszos üzemő szılıpréssel végezhetı. A bor minısítése 6. Az Egri Borvidék Borminısítı Bizottsága (a továbbiakban: borminısítı bizottság) végzi az egri borvidék védett eredető borainak érzékszervi bírálatát. Származási bizonyítvány csak a megfelelt minısítéső bortételre adható ki. Jelölés és forgalomba hozatal 7. (1) A címkén a bor minısítési kategóriáját a klasszifikációs kategória nevével kiegészítve kell jelölni, a következı módon: a) védett eredető klasszikus bor esetén: védett eredető klasszikus bor, b) védett eredető superior bor esetén: védett eredető superior bor. (2) A védett eredető superior borok csak üvegpalackba töltve hozhatók forgalomba. (3) A bort kiszerelni csak a borászati hatóság által engedélyezett és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa (a továbbiakban: EBHT) által nyilvántartásba vett palackozókban lehet. A palackozási kötelezettség nem vonatkozik az adott termıhelyen belül a termelı által, saját pincéjében, helyben fogyasztásra kerülı, saját termeléső boraira. (4) A bort palackozásra a borvidékrıl kiszállítani a bor elıállítójának elızetes bejelentése után az EBHT ellenırzése mellett lehet. A bort a kiszállítás napjától számított 90 napon belül le kell palackozni, ellenkezı esetben a bor az e rendeletben szabályozott védett földrajzi árujelzık használatának jogát elveszíti. A borászati vállalkozás a kiszállított bor palackozási szándékáról 48 órával a palackozás megkezdése elıtt köteles értesíteni a bor elıállítása szerint illetékes hegyközség hegybíróját és az EBHT-t. (5) A forgalomba kerülı védett eredető egri borok palackján kötelezı elhelyezni az EBHT által jóváhagyott és nyomdai úton elkészített, védett eredető bor sorszámozott, hologrammal ellátott védjegyet (a továbbiakban: védjegy). A védjegyet a bor forgalomba hozatali engedély kiadását követıen az EBHT bocsátja rendelkezésre térítés ellenében. A védjegy nyilvántartásáért az EBHT felel. A védjegy formája lehet szalag, illetve címke is. A védjegy képét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. (6) Az egri borvidék védett eredető borainak címkéjén a hatályos jogszabályok elıírásain túlmenıen fajtanév, vagy a bor színére utaló kifejezés abban az esetben tüntethetı fel, amennyiben betőtípusából, betőméretébıl, vagy betőszínébıl adódóan nem jelenik meg a védett földrajzi árujelzınél hangsúlyosabb módon. Egyes kifejezések feltüntetésének általános szabályai 8. (1) A Superior kifejezés feltüntetése csak a védett eredető superior borok címkéjén lehetséges. A védett eredető superior borok megnevezése kiegészül a Superior kifejezéssel, melyet a bor megnevezését követıen, azzal azonos tipográfiával kell a címkén feltüntetni. E feltüntetési kötelezettség alól mentesülnek azok a borok, melyek címkéjén borvidéki dőlı neve szerepel.

4 (2) Borvidéki dőlı nevének feltüntetése csak a védett eredető superior borok címkéjén lehetséges abban az esetben, amennyiben a bor készítéséhez felhasznált szılı 100%-ban az e rendelet 2. számú mellékletében szereplı, a feltüntetett dőlınévvel azonos dőlıbıl származik. Borvidéki dőlı nevének feltüntetése esetén a bor címkéjén a bor származása szerinti borvidéki település nevét is fel kell tüntetni. Borvidéki település feltüntetése a címkén más esetben nem lehetséges. (3) A Muskotály, valamint a Siller kifejezés csak az Eger védett eredető borok címkéjén tüntethetı fel, a 9. -ban meghatározott feltételek teljesítése esetén. (4) A Bikavér kifejezés csak az Eger védett eredető borok címkéjén tüntethetı fel, a 10. -ban meghatározott feltételek teljesítése esetén. II. fejezet Az egyes védett eredető borok termelésének, jelölésének és forgalomba hozatalának különös szabályai Az Eger védett eredető borokra vonatkozó különös szabályok 9. (1) A szılı származási helye: a) védett eredető klasszikus bort készíteni csak az egri borvidék termıhelyi kataszterében szereplı szılıültetvényein termett szılıkbıl lehet, b) védett eredető superior bort készíteni csak az egri borvidék termıhelyi kataszterének I. és II/1. osztályában szereplı szılıültetvényein termett szılıkbıl lehet, (2) Az alkalmazható szılıfajták köre: a) védett eredető klasszikus bor elıállítása chardonnay, cserszegi főszeres, hárslevelő, Irsai Olivér, királyleányka, leányka, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, rajnai rizling, sárga muskotály, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini, zenit, bíborkadarka, blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, kékoportó, menoire, merlot, pinot noír, syrah, turán, vagy zweigelt szılıfajtákból történhet. b) védett eredető superior bor elıállítása chardonnay, hárslevelő, királyleányka, leányka, olaszrizling, pinot blanc, rajnai rizling, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini, blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, kékoportó, menoire, merlot, pinot noir, syrah, turán, vagy zweigelt szılıfajtákból történhet. (3) A bor elıállításához felhasználható szılı természetes alkoholtartalma: a) védett eredető klasszikus bor készítésekor aa) cserszegi főszeres, Irsai Olivér, ottonel muskotály, és sárga muskotály fajták esetén 9,87 térfogatszázalék, ab) chardonnay, pinot blanc, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini, zenit, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, menoire és syrah fajták esetén 12,08 térfogatszázalék, ac) minden más esetben 10,60 térfogatszázalék. b) védett eredető superior bor készítésekor legalább 12,83 térfogatszázalék. (4) A Muskotály kifejezés csak a cserszegi főszeres, Irsai Olivér, ottonel muskotály, vagy sárga muskotály szılıfajták borainak házasításából készült védett eredető klasszikus borok címkéjén tüntethetı fel úgy, hogy betőtípusából, betőméretébıl, vagy betőszínébıl adódóan ne jelenjen meg a védett földrajzi árujelzınél hangsúlyosabb módon.

5 (5) A Siller kifejezés csak a 5. (3) bekezdésében foglaltak teljesítése esetén tüntethetı fel a címkén úgy, hogy betőtípusából, betőméretébıl, vagy betőszínébıl adódóan ne jelenjen meg a védett földrajzi árujelzınél hangsúlyosabb módon. (6) A Bikavér kifejezés csak a 9. -ban foglaltak teljesítése esetén tüntethetı fel a címkén. (7) Amennyiben az Eger eredetmegjelölést fajtanév, a bor színére utaló, vagy a (4)-(6) bekezdésben meghatározott kifejezések követik, úgy az eredetmegjeölés írásmódja Eger -rıl Egri -re változik. Egri Bikavér 10. (1) A Bikavér szót kizárólag a) az e paragrafusban foglaltak teljesülése esetén és b) az Eger földrajzi árujelzı Egri alakját közvetlenül követıen, azzal egy sorban és azonos tipográfiával lehet a címkén feltüntetni. (2) A szılı származási helye: a) védett eredető klasszikus bort készíteni csak Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsıtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros, és Szomolya valamint Verpelét település e rendelet 3. számú mellékletében felsorolt termıhelyi kataszterében szereplı szılıültetvényein termett szılıbıl lehet, b) védett eredető superior bort készíteni csak Andornaktálya, Demjén, Eger, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsıtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros,és Szomolya valamint Verpelét település e rendelet 3. számú mellékletében felsorolt, a termıhelyi kataszterében szereplı I. és II./1. osztályú szılıültetvényein termett szılıbıl lehet. (3) A felhasználható szılıfajták: kékfrankos, kékoportó, kadarka, blauburger, zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, menoire, turán, bíborkadarka, syrah. (4) A bor elıállításához felhasználható szılı természetes alkoholtartalma: a) védett eredető klasszikus bor készítésekor: aa) kékfrankos, kékoportó, kadarka, blauburger, turán, bíborkadarka és zweigelt fajták esetén legalább 10,60 térfogatszázalék, ab) cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, menoire és syrah fajták esetén legalább 12,08 térfogatszázalék. b) védett eredető superior bor készítésekor legalább 12,83 térfogatszázalék. (5) A bor készítésének szakmai követelményei: a) védett eredető klasszikus bor elıállítása esetén: aa) az egyes védett eredető borok elıállításához megfelelı minıségő szılık feldolgozását a többi szılı feldolgozásától elkülönítetten kell végezni; ab) a szılıcefrét legalább 8 napig héjon kell erjeszteni; ac) a préselés csak szakaszos üzemő szılıpréssel végezhetı; ad) a bort legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni, ae) a bor édesítése tilos. b) védett eredető superior bor elıállítása esetén az a) pontban felsoroltakon túlmenıen: ba) a szılıcefrét legalább 14 napig héjon kell erjeszteni,

6 bb) a bort legalább egy éven keresztül fahordóban kell érlelni, bc) a bort a palackozást követıen forgalomba hozatal elıtt legalább 6 hónapig palackban kell érlelni (6) A bor készítésekor az alábbi házasítási szabályokat kell követni: a) védett eredető klasszikus bor esetén: aa) a bort legalább három szılıfajta borának házasításával kell elkészíteni, ab) egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 50%-ot, ac) legalább három szılıfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%- ot, ad) a fajták között a kékfrankos fajtának kell a legnagyobb arányt képviselni, ae) a turán és bíborkadarka fajták borának aránya együttesen és külön-külön sem haladhatja meg a 10%-ot. b) védett eredető superior bor esetén: ba) a bort legalább öt szılıfajta borának házasításával kell elkészíteni, bb) egy fajta borának aránya sem haladhatja meg az 30%-ot, bc) legalább öt szılıfajta bora arának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot, bd) a b) pont rendelkezése alól kivételt jelent a kékfrankos fajta bora, melynek használata legalább 30%-os, de legfeljebb 50%-os arányban kötelezı, be) a turán fajta borának aránya nem haladhatja meg a 5%-ot, bf) a cabernet franc és cabernet sauvignon fajták borának aránya együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot, (7) A bor címkéjén a tájékoztató feliratként csak azon fajták neve tüntethetı fel, melyek legalább 5%-ban kerültek a bor házasítása során felhasználásra. (8) A bor csak üvegpalackban hozható forgalomba, a) védett eredető klasszikus bor esetén leghamarabb a szüretet követı év november elseje után, b) védett eredető superior bor esetén leghamarabb a szüretet követı második év május elseje után. A Debrıi Hárslevelő védett eredető borra vonatkozó különös szabályok 11. (1) A szılı származási helye: a) védett eredető klasszikus bort készíteni csak az egri borvidék debrıi körzetében Aldebrı, Feldebrı Tarnaszentmária és Tófalu települések valamennyi termıhelyi kataszterében szereplı valamint Verpelét település termıhelyi kataszterében szereplı, de e rendelet 3. számú mellékletében nem felsorolt szılıültetvényein termett szılıbıl lehet. b) védett eredető superior bort készíteni csak az egri borvidék debrıi körzetében, Aldebrı, Feldebrı Tarnaszentmária és Tófalu települések termıhelyi kataszterében szereplı I. és II/1. osztályú területein, valamint Verpelét település termıhelyi kataszterében szereplı, de e rendelet 3. számú mellékletében nem felsorolt szılıültetvényein termett szılıbıl lehet. (2) A felhasználható szılıfajták köre: a hegyközségek fajtalistáin ajánlott fajtaként szereplı fehér szılıfajták. (3) A bor elıállításához felhasználható szılı természetes alkoholtartalma a) védett eredető klasszikus bor esetén legalább 10,60 térfogatszázalék.

7 b) védett eredető superior bor esetén legalább 12,83 térfogatszázalék. A borkészítéshez aszúsodott és töppedt szılı is felhasználható. Az Egerszóláti Olaszrizling védett eredető borra vonatkozó különös szabályok 12. (1) A szılı származási helye: a) védett eredető klasszikus bort készíteni csak Egerszólát község termıhelyi kataszterében szereplı ültetvényein, valamint a szomszédos települések közvetlenül kapcsolódó, e rendelet 4 számú mellékletében felsorolt dőlıin lehet, b) védett eredető superior bort készíteni csak Egerszólát termıhelyi kataszterének I. és II/1. osztályában szereplı ültetvényein, valamint a szomszédos települések közvetlenül érintkezı dőlıi közül az e rendelet 4. számú mellékletében felsorolt, a termıhelyi kataszter I. és II/1. osztályába tartozó ültetvényeken termett szılıbıl lehet. (2) Egerszóláti Olaszrizling védett eredető klasszikus és superior bor olaszrizling fajtából állítható elı. (3) A bor elıállításához legalább felhasznált szılı természetes alkoholtartalma a) védett eredető klasszikus bor készítésekor legalább 11,34 térfogatszázalék. b) védett eredető superior bor készítésekor legalább 12,83 térfogatszázalék. II. Cím Az egri borvidék védett eredető borai nyilvántartásának és ellenırzésének szabályai Bejelentések 13. A szılıtermelı és felvásárló a tevékenysége megkezdése évének április 30-áig köteles bejelenteni, hogy védett eredető szılıt vagy bort kíván termelni, illetve elıállítani. A továbbiakban csak a változást köteles jelenteni az adott év április 30-ig. A bejelentés új hegyközségi tag esetén a tevékenység megkezdésekor kötelezı. A szılıtermés minısítése 14. A szılı származási bizonyítványának kiadásánál a hegyközségek csak az EBHT által egységesen megállapított bélyegzıket használhatják. A mintavétel, palackozás, jelölés és készletezés szabályai 15. (1) A borvidék hegyközségei a borvidék védett eredető borainak védelme érdekében az illetékességi területükön lévı, valamint az általuk védett eredető borra kiadott származási bizonyítvánnyal rendelkezı borászati üzemeket rendszeresen ellenırzik. Ennek során ellenırzi a pincében lévı, forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezı, védett eredető bor

8 mennyiségét, valamint - mintavétel, valamint és azt követıen a borminısítı bizottság borbírálatának útján - a bor minıségét. (2) A mintavételt csak az illetékes hegyközség hegybírója, végezheti el a borvidéki rendtartás mellékletében szereplı mintavételi szabályzat szerint. A mintavételt követıen a mintavevı az ellenmintát a helyszínen hagyja. (3) A mintavételt végzık a borászati üzem palackozási szándékának bejelentését követıen kötelesek a helyszínen meggyızıdni a bor forgalomba hozatali engedélyében foglaltak betartásáról. (4) A bort palackozó borászati üzem alapvetı kötelességei a következık: a) betartja a mőködési területe szerinti hegyközség rendtartásának elıírásait, b) gondoskodik a tároló és a palackozó üzemének pincekataszteri nyilvántartásba vételérıl, c) nyilvántartást vezet a védett eredető borkészletérıl, annak változásáról a hatályos jogszabályban foglaltaknak megfelelıen, d) jelenti a védett eredető borral kapcsolatos készletváltozást az egri borvidék illetékes hegybírójának, e) lehetıvé teszi az ellenırnek, hogy betekinthessen a védett eredető bor nyilvántartásába, f) lehetıvé teszi és eltőri a bortároló helységben a védett eredető bor készletének ellenırzését és a mintavételezést a palackozásra váró lédig tételek, valamint a lepalackozott védett eredető bor esetén. (5) Az egri borvidéki palackozókban történt palackozás esetén a címkén, illetve palackon a "termıhelyen palackozva" felirat feltüntethetı. Nyilvántartások 16. A szılıültetvényre és borászati üzemre vonatkozóan a jogszabályokban elıírtakon túl - az alábbi nyilvántartások vezetése kötelezı: a) a szüreti helyszíni szemlérıl szóló jegyzıkönyv, amely tartalmazza a termelı azonosító adatait, a helyszínen becsült termés mennyiségét, a refraktométerrel (korrekcióval - hitelesített mőszerrel) mért mustfokot, a termés egészségi állapotának leírását, a minısítı nevét, a minısítés dátumát; b) a védett eredető borok ellenırzésérıl készült jegyzıkönyv. Adatszolgáltatás 17. A forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezı védett eredető bortétel tovább feldolgozás céljára történı értékesítése esetén a bort palackozó borászati üzem köteles értesíteni az illetékes hegyközség hegybíróját a tovább feldolgozásra való értékesítésrıl és az értékesített mennyiségrıl az adásvételi szerzıdés megkötését követı 8 napon belül. Érzékszervi ellenırzés 18. Az egri borvidék forgalomba hozott és a kereskedelemben fellelhetı védett eredető boraiból az EBHT az érzékszervi minısítésre ellenırzési mintát vásárolhat. A borminısítı bizottság

9 érzékszervi vizsgálatán nem megfelelt minısítést kapott forgalomban lévı borra az EBHT titkára köteles hatósági vizsgálatot kérni. Jogkövetkezmények 19. (1) Azzal szemben, aki a) a 7. -ban meghatározott szabályokat megszegi, b) a 8. -ban írtakat nem tartja be, c) az 1. számú mellékletben megadott védjegyet a forgalomba hozatal során olyan palackon alkalmazza, ami nem az adott tételnek megfelelı forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezı bort tartalmazza, d) a 15. -ban szabályozott mintavételi eljárást meghiúsítja, vagy annak meghiúsítására törekszik, e) nem a származási bizonyítvánnyal érintett tétellel azonos mintát szolgáltat, valamint f) a 16. -ban meghatározott kötelezettségét megszegi, az EBHT titkárának elıterjesztésére, vagy önálló kezdeményezéssel a bor készítése szerinti illetékes hegybíró köteles eljárni. (2) Az illetékes hegybíró az eljárása során csak szándékos vagy gondatlan magatartás esetén alkalmazhat felelısségre vonást és a hegyközség rendtartásában meghatározottakon túl az alábbi szankciókat alkalmazhatja: a) írásban felszólítja a hegyközségi tagot a jogszabályoknak nem megfelelı cselekmény megszüntetésére, a mulasztás pótlására a határidı megjelölésével és a következményekre való felhívással b) írásos elmarasztalás, hegyközségi nyilvános közzététel mellett, c) a földrajzi árujelzı alkalmazásától való eltiltás 1-3 évig terjedıen. Átmeneti intézkedések 20. (2) Az a szılıtermelı, aki december 31-e elıtt termett szılıbıl dőlımegjelöléssel ellátott Egri Bikavér bort hozott, illetve hoz forgalomba, a borvidéki dőlı nevének feltüntetése esetén az ugyanazon dőlıbıl származó Egri Bikavér borának készítésekor e rendelet 10. (5) b) pont rendelkezései alól felmentést nyer az ültetvény fennállásáig, vagy arra az idıre, amíg a kérdéses ültetvény fajtaösszetételét nem változtatja meg. (3) Az a termelı, aki élni kíván az (1) bekezdésben említett jogával, e szándékáról legkésıbb augusztus 15-ig írásbeli nyilatkozatot ad az illetékes hegyközség részére, melyhez mellékeli az alábbiakat: a) az ültetvény termıre fordítási jegyzıkönyve, vagy a elıtti évjáratok szılı származási bizonyítványai és b) az adott bor címkéje. (4) Az illetékes hegyközség hegybírója ezeket a dokumentumokat összeveti hegyközségi nyilvántartásban szereplı adatokkal, és azok egyezısége esetén határozatában hozzájárulását adja az (1) bekezdésben említett felmentéshez..

10 Záró rendelkezések 21. (1) E rendelet a kihirdetését követı 5. napon lép hatályba, egyidejőleg az egri borvidék védett eredető borairól szóló 130/2003. (XII. 31.) FVM rendelet 1. -a, valamint a hatályát veszti. A 130/2003. (XII. 31.) rendelet a július 31-én hatályát veszti. (2) E rendelet aiban foglalt rendelkezéseket elıször a 2010-ben szüretelt szılıbıl készült borokra kell alkalmazni.

11 1. sz. melléklet a./2009. (..) FVM rendelethez 2. számú melléklet a./2009. (..) FVM rendelethez Az Egri borvidék települései és a település közigazgatási területéhez tartozó dőlık Település Dőlı Helyrajzi szám Aldebrı 1. Síkhegy 073,096, Uraké 088/ Dónát 088/ Káli Oldal Poharas 089, Andornaktálya 1. Bányatetı Cserje 089,090,091, Cserjéslápa 0185,0200,0208,0210,0213, Dezerta Erdélyi Felsıtábla 0139, Gesztenyés 0129,0137, HGL 0147,0150, Kerekszilvás 0185,0198,0199,0200,0208, Kétágú 0139, Kishegy 0132, Málnás Marinka 05,1031,1032,1034,1046,1051,1052,1054, Mocsári Nagyparlag 0158,0164,0167,0169,0173, Nagyvölgy 047, Part 011,019,037,041,052,1802,1803,1811,1812,1814,1815, 1824,1827,1829,1834,1840,1841, Pesti Pünkösdtetı 0173,1310,1311,1324,1377,1393,1394,1418,1431,1459, 1473,1474,1475,1477,1479,1484,1532,1548

12 Demjén MUNKAANYAG 20. Rétrejáró 0144, Rózsáshegy 088,097, Schwarc 043, Szállásvölgy 071,087, Szélhegy Zúgúpart 055,061, Bodzástetı 0163,0165,0168,0170, Farkashegy 0182,0184,0185, Szılıhegy Sutus 0214, Pünkösdtetı 083,0119, Nyitra 0148,0150,03 7. Hangács 041,045,047,055,058, Varjasi dőlı Eger 1. Afrika 0396, 0398, Agárdi 0910, 0916, 0918, 0919, 0923, 21030, 21088, 21090, 21091, 21097, 21109, 21182, 21185, 21187, 21190, 21195, 21196, 21197, 21198, 21199, 21224, 22338, 22339, 22340, 22341, 22342, 22343, 22344, 22345, 22346, 22348, 22349, 22350, 22351, 22352, 22353, 22354, 22355, 22356, 22357, 22360, 22361, 22362, 22369, 22505, 22602, 22652, 22657, 22677, 22681, 23725, 23727, 23749, 23750, 23752, 23754, 23757, 23758, 23760, 23763, 23767, 23768, 23769, 23770, 23778, 23781, 23787, 23791, 24841, 28907, 28914, 28915, 28923, 28925, 28926, 28941, 28953, 28957, 28959, Almagyar 0533, Almár 036, 23822, 23823, 23825, 24152, 24193, Bajusz 0223, 24912, Békési dőlı Birka dőlı 0229, 0233, 0240, Cigléd 0281, 0292, 0300, 0317, Cinege dőlı Délés Dobrány Donát dőlı 0285, Eged-hegy 0352, 0354, 0365, Érsek Felsıgalagonyás 0191, 0195, 0212,0215, 0217, Fertı 0811, 0819, 0820, 0824, 0827, 27122, 26943, 26983, 27079, 27082, 27106, 27112, 27158, 27171, 1906, Gızmalmos Grıber 0276, 0279, 26136, Gyilkos 24701, 24704, 24705, 24706, 24707, 24708, 24712, 24715

13 20. Hajdúhegy 0934, 0935, Hergyimó 0185, 24905, 24906, 24907, 24908, 24914, 24915, 24916, 24917, 25119, 25143, 25147, 25148, 25149, 25150, 25151, 25154, 25169, 25170, 25171, 25172, 25173, 25178, 25179, 25183, 25187, 25193, 25206, 25208, 25224, 25226, 25229, 25232, 25234, 25235, 25237, 25239, 25234, 25254, 25249, 25250, 25251, 25252, 25255, 25261, 25266, 25269, 25273, 25274, 25278, 25279, 25280, 25281, 25282, 25284, 25298, 25299, 25300, 25301, 25305, 25306, 25307, 25309, 25310, 25311, 25312, 25313, 25314, 25315, 25316, 25319, 25321, 25330, 25331, 25332, 25333, 25335, 25336, 25337, 25338, 25341, 25342, 25343, 25344, 25345, 25346, 25347, 25348, 25349, 25350, 25356, 25357, 25358, 25359, 25360, 25361, 25362, 25363, 25364, 25366, 25367, 25368, 25372, 25373, 25374, Kerékkötı Kisecsér Kis-Eged 0327, 0335, 22239, 22248, 22249, Kisgalagonyás 0779, 0786, 0797, 0799, 0803, 0804, Kiskocs 0897, 0931, 0932, Tibrik Kolompos 0749, 0756, Kılyuktetı 0708, 0714, 0718, 0721, 10506, Kıporos tetı 0600, 0606, Kutyahegy Külsı Móser 0345, Marinka 04, 0650, 0654, 0656, 0657, Merengı 0564, 0568, 0570, Mészhegy 0348, 0425, 0431, 0432, 0434, Mozis 0368, 0370, Nagy-Eged 0343, 0345, Nagygalagonyás 0738, 0765, 0767, Nagykocs Olajosok útja 28572, İszibarackos Papphegy 0861, 0862, 0834, Posta út 0852, 0855, Ráchegy 0979, 01011, 01013, 01021, Rádé dőlı Répástetı 0566, 0581, 0582, 0591, Rózsás 0868, 0870, 0882, 0884, 21030, 22380, 23743, 23744, 24702, 24900, Síkhegy 0474, 0476, 0478, Stanhauser Steiner 0314, 0327, 0341, Szarkás dőlı 0979, 0987, 0992

14 52. Szépasszonyvölgy 0842, 22664, Szılıcske 0363, 0365, 0367, Tibrik Tihamér 0606, 0607, 0650, 0656, 27313, Tornyos Tóthegy Ujfogás 0870, 0872, Vécsey-völgy 0302, Vidra 0461, Vizeshegy 0795 Egerbakta 1. Doboslápa 1095, 0230, 0233, 0234, Ivánka 022, 043, 903, 906, 932, 956, 957, 1002, 1160, 1161, 1162, 1204, 1205, 1405, 1406, 1407, 1522, 1910, 1911, 1913, 1914, 1915, 1916, 1925, 1964, Lıtér 1186, 1187, 1188, Magyalos 0107, 0108, 0122, Ortás Paptag 078, Szılıtetı 028, 023, 031, 043, 052, 927, 928, 1079, 1146, 1147, 1257, 1270, 1290, 1293, 1447, 1507, Töviskes-völgy 024, 081, 1088, 1125, 1126, 1127, 1128, 1129, Zsebelápa 071, 076, 081, 1707, 1708, 1713, 1714, 1763, 1776 Egerszalók 1. Magyalos Kishatár 0207, 0181/ / Ferenchegy 0181,0171,0165, 4. Kovászó Paptag Ádámvölgy Nagyádámtetı Buktetı Juhkosár 042,049 Egerszólát 1. Kántor-tag 0275/1-56; 0269/1-33; 0263/ Rózsás 066/ Boldogságos 0131/17, 0128/42 4. Szarvas 014/5, 014/8, 014/10 5. Tóbérc 0120/ Pipis 0128/1-58, 0104/ Birka-tetı 066/1-75 Feldebrı 1. Alberki 021, Csepegı 040,042,044

15 3. Csonkás 018, 04/41-42; Egri út Szılıhát 04/ Bogárhát 099 Felsıtárkány 1. Homoklápa 1630, Nyavalyás dőlı 0197, 0200, 0205, Pancel 010, Öreghegy 1795, 1881, 1888, 1890, 1893, 1897, Peréthegy Rigó hegy 1878 Kerecsend 1. Öreghegy 454,1234,2009,2010, Nagyasszó Nagyasszó Temetıi Tardi dőlı Maklár 1. Öreghegy Nagyaszó Belterület Nagytálya 1. Vitis Pipis Nagyaszó Kendervát Belterület Zártkert Öreghegy Noszvaj 1. Dóc Herceg Hosszúszél Kıkıtı Nagyfai Nyilasmár Perzselı Pipis Tekenıhát Zsidószél Csókás 0106 Novaj 1. Öreghegy Juhszalagos 0238,0239

16 3. Hegyitábla 0234, Vítéz Hodálytetı Nagygyepföld Nagyút Pappföld 0114 Ostoros 1. Pajados 52,55,58,1309,1310,1311,1312,1313,1314,1317,1318,1319, 1320,1322,1323,1324,1325,1326,1327,1329,1334,1335,1337, 1338,1339,1342,1343,1344,1345,1346,1348,1350,1354,1355, 1357,1358,1359,1360,1361,1366,1369,1373,1377,1379,1380, 1389,1445,1448,1449,1451,1464,1466,1467,1469,1470,1471, 1472,1474,1475,1476,1477,1478,1479,1480,1487,1488,1489, Kutyahegy 0110,0112,0114,0152,0155, Szélhegy 043,0251 Szomolya 1. Bordahegy Csáj lapos Galagonyás Győr Ispánberki 0114, Mácsalma 084, Vénhegy Kangyalló Szérıhely Nagyvölgy tetı 0100, Szilos tetı Demecs Pazsag Deber tetı Vaslápa 077 Tarnaszentmária 1. Szılı 2. Dobi Tófalu 1. Bogárhát Petes 074,076,075 Verpelét 1. Középbérc 0140,0142, Öreg hegy 0152,0156,0157,0158, Czinege Petıfi 0163, Szirák Ördöngös 0190

17 7. Padok (kis és 080,081 nagy) 8. Hagyóka , Kishegy Szent János hegy Királyi Alberki 0169,0212,0216, Veres Varjas Ácsok Vadas Kerékkötı 0242,0230, Hosszú hegy 0196, Keresztfa 0304, Tölgyesszél Pallagfı Kecskehát Mátra alja 0373, Kıhegy 25. Túró mezı 26. Fekete oldal 0312, Majka 28. Rózsás

18

19 3. számú melléklet a./2009. (..) FVM rendelethez Verpelét település Egri Bikavér termelésére alkalmas szılıtermıhelyének felsorolása. sorszám Helyrajzi sz. Terület Szılı Fekvés Terület neve (ha) kat.oszt I D-Ny Padok ,27 I. D - Ny Rózsás oldal /1 15,34 I. D - Ny Szirák /2 5,05 I. D - Ny Szirák /3 7,17 I. D - Ny Szirák /1 7,11 I. D Petıfi /2 1,66 I. D Petıfi /1 1,52 I. D Petıfi /2 I. D Petıfi /2a. 40,64 I. D Alberki oldal ,59 I. D 61-es tábla /1-185 I. D - Ny Ördögös /1a 23,58 I /1p I. D Czinege /a 49,50 I /j 30,30 I. Középbérc Összesen 295,73

20 4. számú melléklet a./2009. (..) FVM rendelethez Egerszólát hegyközséggel szomszédos települések, Egerszólát község termıhelyi kataszterébe tartozó szılıtermıhelyekkel szomszédos termıhelyen. Egerbakta 1. Magyalos 0107, 0108, 0122, Paptag 078, Zsebelápa 071, 076, 081, 1707, 1708, 1713, 1714, 1763, 1776 Egerszalók 1. Magyalos Kishatár 0207, 0181/ / Ferenchegy 0181,0171,0165, 4. Kovászó 0148 Verpelét 1. Öreg hegy 0152,0156,0157,0158, Szirák 0120

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet. az Egri borvidék védett eredető borairól. Az Egri borvidék védett eredető borainak listája. I.

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet. az Egri borvidék védett eredető borairól. Az Egri borvidék védett eredető borainak listája. I. 102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet az Egri borvidék védett eredető borairól A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1) bekezdés i) és t) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-102/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet az Egri borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény

Részletesebben

130/2003. (XII.31.) FVM rendelet. az egri borvidék védett eredetű borairól. I. Fejezet. Az egri borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályai

130/2003. (XII.31.) FVM rendelet. az egri borvidék védett eredetű borairól. I. Fejezet. Az egri borvidék védett eredetű borainak szakmai szabályai 130/2003. (XII.31.) FVM rendelet az egri borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 1997. évi CXXI. törvény (a továbbiakban: Btv.) 2. -ának 28. pontjában kapott

Részletesebben

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI 2009. július 24.../2009. (...) FVM rendelet a Káli védett eredető borról

MUNKAANYAG A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI 2009. július 24.../2009. (...) FVM rendelet a Káli védett eredető borról .../2009. (...) FVM rendelet a Káli védett eredető borról A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. -a (1) bekezdésének t) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet. a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól. A védett eredetű borok. A szőlő származási helye. Szőlőfajta-használat 12/2006. (II. 3.) FVM rendelet a Nagy-Somlói borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv. Zalai Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv. Zalai Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Zalai Borvidék A 2010/2011. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Mátrai Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Mátrai Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Mátrai Borvidék A 2009/2010. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és - átállítási támogatásához

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Nagy-Somlói Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Nagy-Somlói Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Nagy-Somlói Borvidék A 2010/2011. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Kunsági Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Kunsági Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és -átállítási terv Kunsági Borvidék A 2010/2011. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához

Részletesebben

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23.

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Izsáki OEM Monori OEM Kunsági OEM Csongrádi OEM Duna OEM/OFJ Duna-Tisza

Részletesebben

BORVIDÉKI TERV. Pannonhalmi Borvidék

BORVIDÉKI TERV. Pannonhalmi Borvidék BORVIDÉKI TERV Pannonhalmi Borvidék A 2008/2009 borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer szılıültetvények szerkezetátalakítási és -átállítási támogatásához Ezen Borvidéki terv a Hegyközségrıl

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. III. A Monor(i) oltalom alatt álló eredetmegjelöléshez kapcsolódó hagyományos kifejezések

TERMÉKLEÍRÁS. III. A Monor(i) oltalom alatt álló eredetmegjelöléshez kapcsolódó hagyományos kifejezések TERMÉKLEÍRÁS I. Bejegyezni kívánt név Monor, Monori Eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés Oltalom alatt álló eredetmegjelölés II. Szılıbıl készült termékek kategóriái: bor II/1. Bor A Monor(i) oltalom

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. T A R T A L O M. 1 1. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 2015. december 7. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 1 1. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Az Országos Főállatorvos 2/2015. számú határozata --------------------------------

Részletesebben

Borvidéki terv. Szekszárd Borvidék

Borvidéki terv. Szekszárd Borvidék Borvidéki terv Szekszárd Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlő szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről szóló 1994.

Részletesebben

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem, Eger 2005. január 2629. A Felvidéki borrégió, mint lehetőség Gál Lajos mb. igazgató FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem,

Részletesebben

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék

Borvidéki terv. Balatonfelvidéki Borvidék Borvidéki terv Balatonfelvidéki Borvidék A 2007/2008 borpiaci évtől érvényes borvidéki követelményrendszer a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatásához A Borvidéki terv a Hegyközségekről

Részletesebben

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21.

Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. Aranytőke Borszemle 2012. Április 20.-21. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos módszer szerint történt. Nyolc bíráló bizottság minősítette a borokat,

Részletesebben

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 -

103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11 - 103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet Hatályos: 2014.04.11-103/2009. (VIII. 5.) FVM rendelet a Káli védett eredetű borról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. (1)

Részletesebben

BORVIDÉKI TERV A Hajós-Bajai Borvidék szerkezetátalakítási terve

BORVIDÉKI TERV A Hajós-Bajai Borvidék szerkezetátalakítási terve Melléklet a Hajós-Bajai Borvidék Rendtartásához BORVIDÉKI TERV A Hajós-Bajai Borvidék szerkezetátalakítási terve a 2008/2009. borpiaci évtıl Készült a Hegyközségekrıl szóló 1994. évi CII. tv., valamint

Részletesebben

91/2005. (X. 18.) FVM rendelet. a Villányi borvidék védett eredetű borairól

91/2005. (X. 18.) FVM rendelet. a Villányi borvidék védett eredetű borairól 91/2005. (X. 18.) FVM rendelet a Villányi borvidék védett eredetű borairól A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -a (1) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

2015. április 10. Egerszólát. 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle.

2015. április 10. Egerszólát. 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle. ARANYTŐKE BORSZEMLE 2015 2015. április 10. Egerszólát 2015-ben X. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke borszemle. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. I. Bejegyezni kívánt név Kunság, Kunsági. Oltalom alatt álló eredetmegjelölés. II. A borok leírása

TERMÉKLEÍRÁS. I. Bejegyezni kívánt név Kunság, Kunsági. Oltalom alatt álló eredetmegjelölés. II. A borok leírása TERMÉKLEÍRÁS I. Bejegyezni kívánt név Kunság, Kunsági Oltalom alatt álló eredetmegjelölés II. A borok leírása II/1. Szılıbıl készült termékek kategóriái: bor, pezsgı, gyöngyözı bor II/1.1. Bor A Kunság(i)

Részletesebben

EGER TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

EGER TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV EGER TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Név: Eger (Egri) eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés: eredetmegjelölés 1/30 II. A BOROK LEÍRÁSA 1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor Bortípusok: Classicus klasszifikációs

Részletesebben

2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély

2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély 2013. április 26. Egerszólát, Brezovay kastély A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt módszer (ún. 100 pontos módszer) szerint történt öt, hét-tagú bíráló bizottság

Részletesebben

A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA től

A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA től A SZEKSZÁRDI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA 2013.01.07-től A Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálása, valamint az eljárási szabályok

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 24 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Részletesebben

Borszemle és Olaszrizling Borverseny

Borszemle és Olaszrizling Borverseny Borszemle és Olaszrizling Borverseny Ar anytőke Borszemle Olaszrizling Borverseny 2017. április 21. egerszólát 2017-ben XII. alkalommal került megrendezésre az Aranytőke. Az idei megmérettetésen 143 nevezés

Részletesebben

Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások

Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások Az alkoholtartalom-növelésre, az édesítésre, a savtartalom-növelésre és a savtompításra vonatkozó új Európai Uniós elıírások A közös borpiaci szabályozás második ütemében, 2009. augusztus 1-tıl léptek

Részletesebben

Borász neve Irsz Cím Bor neve Évjárat Kat. Pont Érem

Borász neve Irsz Cím Bor neve Évjárat Kat. Pont Érem Borok rangsora - Eger 2017.05.04. 1 / 5 Egri Korona Borház Kft. 3395 Hrsz.:0183/5 Egri Shiraz 2014 3 / 9 96 Nagy Aranyérem Gecse István 3352 Árpád u. 25. Debrői Hárslevelű 3. 2016 1 / 4 90,2 Aranyérem

Részletesebben

A termesztett szılıfajták besorolása a Kunsági borvidék körzeteiben

A termesztett szılıfajták besorolása a Kunsági borvidék körzeteiben 1 5. sz. melléklet a Kunsági Borvidék rendtartásához A termesztett szılıfajták besorolása a Kunsági borvidék eiben Fehér fajták Bácskai Ceglédi al Monori al Jászsági al Duna menti Izsáki Kecskemét- Kiskunfélegyházi

Részletesebben

Akciós borok 6os -kartonban

Akciós borok 6os -kartonban Akciós borok 6os -kartonban Az árak 6 db vásárlására vonatkoznak EGERVIN Maradék készlet kiárusítása pal. ár Egri Merlot száraz 0,75 500 Betét nélküli Egri Merlot félédes 0.75 500 Betét nélküli Egri Cabernet

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok. november 24.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1135/. Termékleírás szerinti

Részletesebben

TERMÉKLEÍRÁS. I. Bejegyezni kívánt név Izsáki. Eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés Oltalom alatt álló eredetmegjelölés

TERMÉKLEÍRÁS. I. Bejegyezni kívánt név Izsáki. Eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés Oltalom alatt álló eredetmegjelölés TERMÉKLEÍRÁS I. Bejegyezni kívánt név Izsáki Eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés Oltalom alatt álló eredetmegjelölés II. Szılıbıl készült termékek kategóriái: bor, pezsgı II/1. Bor Az Izsáki oltalom

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. január 23.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 81/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200. 2009 borpiaci évre

A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200. 2009 borpiaci évre Balatonfelvidéki Hegyközségi Tanács Badacsony, Római u. 2. A Balatonfelvidéki borvidék szerkezet-átalakítási és átállási terve a 2008-200 2009 borpiaci évre A borvidék hosszú távú céljainak megvalósítása

Részletesebben

H E G Y K Ö Z S É G E K

H E G Y K Ö Z S É G E K H E G Y K Ö Z S É G E K Nemzeti Tanácsa, Terméktanács 1076 Budapest, Thököly u. 18. II. em. Telefon: 413 7527, 413 7528 e-levél: hnt@mail.datanet.hu - www.hnt.hu MINTAVÉTELI FORMANYOMTATVÁNYOK KITÖLTÉSI

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Az OEM borok bírálatáról készült jegyzőkönyv 2015. január 22.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 46/2015. Termékleírás

Részletesebben

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár

Bort hordok árlista - érvényes 2014. dec. 10. Csomagolás Kiszerelés Bolti ár 10 Laczkó György 1000 Mátrai Olaszrizling száraz fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1001 Mátrai Muskotály félédes fehér OEM bor Palack 0,75 liter 760,00 10 Laczkó György 1002 Mátrai

Részletesebben

115/2007. (X. 10.) FVM rendelet. a Villányi borvidék védett eredetű borairól szóló 91/2005. (X. 18.) FVM rendelet módosításáról

115/2007. (X. 10.) FVM rendelet. a Villányi borvidék védett eredetű borairól szóló 91/2005. (X. 18.) FVM rendelet módosításáról 115/2007. (X. 10.) FVM rendelet a Villányi borvidék védett eredetű borairól szóló 91/2005. (X. 18.) FVM rendelet módosításáról A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2013. április 18.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 379/2013. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 30.-i érzékszervi bírálat Bírálati lista 1./ Borok mintaszáma: BBBB 421/2015. Termékleírás szerinti megnevezése: Zalai

Részletesebben

A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA A TOLNAI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA A Tolnai Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálása, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

lakatosanita@mail.iif.hu

lakatosanita@mail.iif.hu Lakatos Anita 1 Kulka Gábor 2 - Májer János 3 A Balatoni Borrégió termékleírásának összehasonlítása az OEM minősítési kategóriába tartozó borok megoszlásának vizsgálata alapján Comprasion of the Product

Részletesebben

Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása

Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása amely a 2017. augusztus 1-jét követően szüretelt szőlőből készült borászati termékekre alkalmazandó Tartalomjegyzék I. NÉV... 2 II. A BOROK LEÍRÁSA...

Részletesebben

Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsa 7621 Pécs, Felsőmalom u. 13. 7601 Pf. 178.

Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsa 7621 Pécs, Felsőmalom u. 13. 7601 Pf. 178. Pécsi Borvidék Hegyközségeinek Tanácsa 7621 Pécs, Felsőmalom u. 13. 7601 Pf. 178. Pécsi Borvidéki 1. sz. Rendtartás Melléklete A PÉCSI BORVIDÉK SZERKEZET-ÁTALAKÍTÁSI ÉS ÁTÁLLÁSI TERVE A 2004-2005 BORPIACI

Részletesebben

Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása

Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása amely a 2017. augusztus 1-jét követően szüretelt szőlőből készült borászati termékekre alkalmazandó Tartalomjegyzék I. NÉV... 2 II. A BOROK LEÍRÁSA...

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. február 4.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 123/2016. Termékleírás

Részletesebben

1117 BUDAPEST, FACEBOOK: HEGYKOZSEG BUDAFOKI ÚT 111. TEL 06-1/

1117 BUDAPEST,   FACEBOOK: HEGYKOZSEG BUDAFOKI ÚT 111. TEL 06-1/ ELŐSZÓ A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) mint a szőlő-bor ágazat szakmaközi szervezete elkészítette a 2018. évi szüretre vonatkozó borszőlő átlagár előrejelzését. Az elmúlt évitől eltérően ez az előrejelzés

Részletesebben

111. szám KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2009. au gusz tus 5., szerda TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2205 Ft. Oldal

111. szám KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2009. au gusz tus 5., szerda TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2205 Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2009. au gusz tus 5., szerda 111. szám Ára: 2205 Ft TARTALOMJEGYZÉK Oldal 26/2009. (VIII. 5.) EüM ren de let Az ott ho ni szak ápo lá si te vé keny ség rõl

Részletesebben

94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet

94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet 94/2004. (VI. 3.) FVM rendelet a szőlő és bor származási bizonyítványok kiadásának rendjéről A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 57. (1) bekezdésének

Részletesebben

Borvidéki szerkezetátalakítási és átállási terv Kunsági Borvidék

Borvidéki szerkezetátalakítási és átállási terv Kunsági Borvidék Borvidéki szerkezetátalakítási és átállási terv Kunsági Borvidék A 2009/2010. borpiaci évtıl érvényes borvidéki követelményrendszer a szılıültetvények szerkezetátalakítási és átállási támogatásához. A

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. június 25.-i érzékszervi bírálat Bírálatról jegyzőkönyv OEM-es borok 1./ Borok mintaszáma: BBBB 565/2015. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása

Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása amely a 2012. augusztus 1-je és 2016. július 31. között szüretelt szőlőből készült borászati termékekre Tartalomjegyzék I. NÉV... 2 II. A BOROK

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. május 26.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 700/2016. Termékleírás

Részletesebben

245 Pinot noir, Cabernet sauvignon, 2014Portugieser száraz rosé Mezei cuvée Pincészet Tibolddaróc 3423 86,30 Nagy arany IV/27 102 Kései Szüret édes

245 Pinot noir, Cabernet sauvignon, 2014Portugieser száraz rosé Mezei cuvée Pincészet Tibolddaróc 3423 86,30 Nagy arany IV/27 102 Kései Szüret édes Bes.szám Érk.szám Fajta Évjárat Jelleg Termelő neve Termelő címe IrányítószámÁtlag Minősítés IV/02 26 Rizling 2014 félszáraz Virág Tamás Edelény Antal Gy.u.17 3780 Nem értékelt! KIZÁRVA IV/18 15 Furmint

Részletesebben

Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés

Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés Borászat Bor neve Borvidék Évjárat Szín Kategória Min sítés Mátrahill Cabernet Sauvignonkékfrankos "Nagyrédei Sz k" Kft. rosé Mátra 2012 rosé száraz Ezüst "Nagyrédei Sz k" Kft. Mátrahill Irsai Olivér Mátra

Részletesebben

Területnagyság [ha] Terület [%]

Területnagyság [ha] Terület [%] Borvidék Kiállított betétlap (db) Területnagyság [ha] Terület [%] Kieső elméleti terméshozam [q] Kieső terméshozam [%] Kunsági borvidék 2 565 2 918 51,9% 407 374 62,3% Mátrai borvidék 1 249 781 13,9% 68

Részletesebben

Kunsági Borvizsgáló Bizottság Mőködési Szabályzata

Kunsági Borvizsgáló Bizottság Mőködési Szabályzata Kunsági Borvizsgáló Bizottság Mőködési Szabályzata A Kunsági Borvidék Borvizsgáló Bizottsága a (továbbiakban KBVB) a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa (továbbiakban KBHT) által, a Kunsági borvidék védett

Részletesebben

Dr. Gazdag László Emlékverseny Bírált borok listája

Dr. Gazdag László Emlékverseny Bírált borok listája Dr. Gazdag László Emlékverseny Bírált borok listája EREDMÉNY LISTA Raktári 86 35 Cabernet franc 2009 2.1 - DiBonis Borászat 95 NAGY ARANY 158 158 Chardonnay 2009 1.1 x Polgár Zoltán 94,8 NAGY ARANY 162

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. június 23.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 873/2016. Termékleírás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. április 16.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 371/2015. Termékleírás szerinti

Részletesebben

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA

AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA AZ EGRI BORVIDÉK HEGYKÖZSÉGI TANÁCSÁNAK RENDTARTÁSA Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidéken működő hegyközségek tevékenységének harmonizálására, valamint az eljárási szabályok közzététele céljából

Részletesebben

Bes_zBes_bBor féle sz Ev Minoseg Jelleg Termelo_neve atlag erem 6 29 Kékfrankos Kékfrankos 2015 vörös száraz Antal Jenő 83,71 Ezüstérem

Bes_zBes_bBor féle sz Ev Minoseg Jelleg Termelo_neve atlag erem 6 29 Kékfrankos Kékfrankos 2015 vörös száraz Antal Jenő 83,71 Ezüstérem Bes_zBes_bBor féle sz Ev Minoseg Jelleg Termelo_neve atlag erem 6 29 Kékfrankos Kékfrankos 2015 vörös száraz Antal Jenő 83,71 Ezüstérem 5 7 Néró Néró 2015 vörös száraz Antal Jenő 81,86 Ezüstérem 5 10 Kékfrankos-rubintos

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016. április 1.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 427/2016. Termékleírás

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2014. július 24.-i érzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 1045/2014. Termékleírás szerinti

Részletesebben

Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása

Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása amely a 2016. augusztus 1-jét követően szüretelt szőlőből készült borászati termékekre alkalmazandó Tartalomjegyzék I. NÉV... 2 II. A BOROK LEÍRÁSA...

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Ez a dokumentum a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kizárólag tájékoztató jelleggel készített dokumentuma, nem tekinthetı jogértékőnek!

TÁJÉKOZTATÓ. Ez a dokumentum a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kizárólag tájékoztató jelleggel készített dokumentuma, nem tekinthetı jogértékőnek! TÁJÉKOZTATÓ A BOROK FORGALOMBAHOZATALÁRÓL ÉS A BOROK MINTAVÉTELÉNEK RENDJÉRİL 2009/2010-BEN KÉSZÍTETTE: BRAZSIL DÁVID ÉS DR. SIDLOVITS DIÁNA HEGYKÖZSÉGEK NEMZETI TANÁCSA A 127/2009 FVM rendelettel megváltozott

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 18 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve 1. Bükki Borvidék Hegyközségi

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok. december 10.-i érzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 868/. Termékleírás szerinti

Részletesebben

DEBRŐI HÁRSLEVELŰ TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

DEBRŐI HÁRSLEVELŰ TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV DEBRŐI HÁRSLEVELŰ TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Debrői Hárslevelű eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés: eredetmegjelölés 1/20 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor Bortípusok: classicus,

Részletesebben

Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása

Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása Az EGER oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása amely a 2012. július 31-ét megelőzően szüretelt szőlőből készült borászati termékekre alkalmazandó Tartalomjegyzék I. NÉV... 2 II. A BOROK LEÍRÁSA...

Részletesebben

XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, március 9.

XX. Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, március 9. XX Kunsági Borvidéki Borverseny eredményei Kiskunhalas, 2018 március 9 Barcza Gábor Kékfrankos száraz vörösbor 2017 Ezüstérem Béla Borászati Kft Kékfrankos 2017 Ezüstérem Béla Borászati Kft Irsai Olivér

Részletesebben

Keresésnél használhat szűrőket! (ha excel-t használod)

Keresésnél használhat szűrőket! (ha excel-t használod) Keresésnél használhat szűrőket! (ha excel-t használod) Borvidék Pincészet bor fajta színe típus ürtart./ lit Badacsony Borbély Bácsi dülő fehér száraz 0,75 Badacsony Borbély Cab. Sav. Rosé fehér félédes

Részletesebben

2009. évi XXXIX. törvény

2009. évi XXXIX. törvény 2009. évi XXXIX. törvény a szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény és a hegyközségekrıl szóló 1994. évi CII. törvény módosításáról 1. A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról

Részletesebben

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23.

Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23. Szent György-hegy Hegyközségi Borverseny, 2014.04.23. Sorszám Termelő Évjárat Bor neve Termőhely Pontszám Minősítés 1. Horváth Pince 2013 Olasz rizling késői szüret Hegymagas 19,56 Nagy arany 2. Horváth

Részletesebben

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani.

Borvidéki terv. 2. 1. Fajtaváltás Fajtaváltást csak az I. és II/1, II/2 termőhelyi kataszteri besorolású ültetvényen lehet végrehajtani. Csongrádi Borvidék Hegyközségi Tanácsa Mórahalom, Röszkei út 47. Tel. Fax.: 62/280-524 Borvidéki terv CSONGRÁDI BORVIDÉK A 2007-2008 BORPIACI ÉVTŐL SZÓLÓ BORVIDÉKI KÖVETELMÉNYRENDSZER A SZŐLŐÜLTETVÉNYEK

Részletesebben

Edelény Bükki Borvidék Borversenye 2014.03.29.

Edelény Bükki Borvidék Borversenye 2014.03.29. Vallus József Olaszrizling édes Nagy Arany Legjobb Bükkvidéki Fehérbor Prokai László Olaszrizling száraz Nagy Arany Prokai László Cuvée félédes Nagy Arany CHAMOPION Rabcsánszki Laura - Revolution Wine

Részletesebben

BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR

BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR BOR FAJTÁJA BOR FANTÁZIA NEVE ÉVJÁRAT EREDMÉNYÉREM PÁPA LAJOS JUHFARK 2013 95,00 NAGY ARANY BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET OLASZRIZLING BADACSONYI JÉGBOR 2012 90,20 ARANY CABERNET FRANC CABERNET FRANC PR. 2012

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2013.március 8.-iérzékszervi bírálat Bírálatról készült jegyzőkönyv 1./ Borok mintaszáma: BBBB 227/2013. Termékleírás szerinti megnevezése:balatonfüred-csopaki

Részletesebben

pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft.

pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft. pár borpár Szakmai kóstolónapok 2015. szeptember 9-10. A résztvevő borászatok és kínált boraik katalógusa 6. stand Chateau Cloche Kft. Tokaj Furmint 2009 Száraz Szamorodni 2008 Egészségesen szüretelt és

Részletesebben

FELSŐ-MAGYARORSZÁG TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

FELSŐ-MAGYARORSZÁG TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 9. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ 315 FELSŐ-MAGYARORSZÁG TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Felső-Magyarország (Felső-Magyarországi) eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés: földrajzi jelzés 9. szám FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉRTESÍTŐ

Részletesebben

DUNA BORRÉGIÓ BORVERSENYE EREDMÉNYEK. Cabernet franc V ,67 A F ,86 A. Irsai Olivér F ,79 A

DUNA BORRÉGIÓ BORVERSENYE EREDMÉNYEK. Cabernet franc V ,67 A F ,86 A. Irsai Olivér F ,79 A DUN BORRÉGIÓ BORVRSNY - 2017 RDMÉNYK név fajta évjárat besorolási szám Pontszám Érem Béla Borászat Nektár / kései szüretelésű édes F 2013 628 95,00 N Sümegi Dragan Cabernet Sauvignon Barrique Kékfrankos

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. február 19.-i érzékszervi bírálat Jegyzőkönyv a bírálatról 1./ Borok mintaszáma: BBBB 146/2015. Termékleírás szerinti megnevezése:

Részletesebben

a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjérıl

a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjérıl 27/2011. (IV. 12.) VM rendelet a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjérıl A szılıtermesztésrıl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. -ának

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2016.április 14.-iérzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 509/2016. Termékleírás

Részletesebben

Kiknek térkép a táj. VINGIS: A szőlőültetvények országos térinformatikai rendszere. dr. Martinovich László, FÖMI, VINGIS program vezető

Kiknek térkép a táj. VINGIS: A szőlőültetvények országos térinformatikai rendszere. dr. Martinovich László, FÖMI, VINGIS program vezető Kiknek térkép a táj. VINGIS: A szőlőültetvények országos térinformatikai rendszere dr. Martinovich László, FÖMI, VINGIS program vezető Borigo Nr.6. (2. évf. 4. sz.) 2005. szeptember. 52-55.p A szőlőtermesztésről

Részletesebben

JÁSDI PINCE KÁLI KÖVEK. 1 / 5

JÁSDI PINCE KÁLI KÖVEK.  1 / 5 Ászár Neszmély BŐSZE CSABA Chardonnay 2016 1.530 Kövecses Cuvée 2014 / 2016 1.530 Fanni Rosé 2016 1.530 Zengő 2014 1.530 Zweigelt 2015 1.530 FÜLÖP PINCE 1000JÓ 2015 1.530 Olaszrizling 2016 1.530 Rosé 2016

Részletesebben

IV. Bayer Borverseny - 2007.

IV. Bayer Borverseny - 2007. IV. Bayer Borverseny - 2007. Kategória-győztes borok évjárat I. fehérborok Károly Róbert Kutató-Oktató Kht. Mátrai Chardonnay 2005 II. rosé borok Varsányi Pincészet Kékfrankos Merlot Rosé 2006 III. vörösborok

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Bírálatról készült jegyzőkönyv OEM-es borok 2017.május 26.-iérzékszervi bírálat 1./ Borok mintaszáma: BBBB 741/2017. Termékleírás

Részletesebben

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence

A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője. Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A Badacsonyi borvidék adottságai, jelene és jövője Vulkánok völgye Óriások völgye Tapolcai medence A szőlőtermesztés a tanúhegyek lankáin folyik Szent György-hegy Csobánc (Keszi-hegy) Jellegzetes kalap

Részletesebben

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa évi XXVIII. Borverseny EREDMÉNYEK

Badacsony Hegyközség és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa évi XXVIII. Borverseny EREDMÉNYEK SSZ Oklevélre termelő neve Bornév Évjárat Édesség Eredmény Érem 278 NAIK - SZBKI Szürkebarát késői szüretelésű 2015 édes 96,10 Nagy Arany 193 Váli Bor Édes négyes 2015 édes 96,00 Nagy Arany 244 Borbély

Részletesebben

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja

Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja Lapok száma (beleértve ezt a lapot) 32 Kérelem eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés regisztrációja A kérelem nyelve Magyar A kérelmező A jogi vagy természetes személy neve Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Részletesebben

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV

<Duna-Tisza közi OFJ> termékleírás <OFJ> TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV Duna-Tisza közi Oltalom alatt álló földrajzi jelzés TERMÉKLEÍRÁS I. NÉV 1/16 II. A BOROK LEÍRÁSA II/1. Szőlőből készült termékek kategóriái: bor. Típusai: fehér fajta és küvé borok, rozé fajta és

Részletesebben

Stárazsahegyi Borút Monor

Stárazsahegyi Borút Monor A harmadik évezred elején büszkék lehetünk féltve ırzött hagyatékunkra, Monor ékességére a Laposhegy, a Strázsahegy, a Téglagyári dőlı pincesoraira. A pincefalunkban 1995-ben elkészült felmérés alapján

Részletesebben

BOR ÁRJEGYZÉK. 2015. Tavasz-Nyár

BOR ÁRJEGYZÉK. 2015. Tavasz-Nyár BOR ÁRJEGYZÉK 2015. Tavasz-Nyár 1 2 Baromfiudvar 2002 Kft. www.baromfiudvar.hu 16. old. VILLÁNY Gere Attila Gere & Weninger Kúcs Gyula Tiffán s Pincészet Kiss Gábor Csillagvögy Pincészet 03 06. old. BALATON

Részletesebben

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181.

Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság 8261 Badacsonytomaj, Római u. 181. 2015. június 11.-i érzékszervi bírálat Bírálati jegyzőkönyv az OEM-es borokról 1./ Borok mintaszáma: BBBB 506/2015. Termékleírás

Részletesebben

H E G Y K Ö Z S É G E K

H E G Y K Ö Z S É G E K H E G Y K Ö Z S É G E K Nemzeti Tanácsa, Terméktanács 1076 Budapest, Thököly u. 18. II. em. Telefon: 413 7527, 413 7528 e-levél: hnt@mail.datanet.hu - www.hnt.hu TÁJÉKOZTATÓ A BOROK FORGALOMBAHOZATALÁRÓL

Részletesebben

Eredmény 2010 Siklós

Eredmény 2010 Siklós Bock Borászat Kft Hárslevelő 2008 98 Champion György László Portugieser 2009 95,6 Nagy Aranyérem Szabó Péter Hárslevelő Aszú 2003 95,3 Nagy Aranyérem Riczu Tamás Cabernet franc 2009 95 Nagy Aranyérem Sauska

Részletesebben