Jubileumi KALENDÁRIUM. A 200 éves Erdőmérnöki Kar jubileumi programjai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jubileumi KALENDÁRIUM. A 200 éves Erdőmérnöki Kar jubileumi programjai"

Átírás

1 Jubileumi KALENDÁRIUM A 200 éves Erdőmérnöki Kar jubileumi programjai

2 2008. február óra Erdészeti Múzeum (Sopron, Templom u. 4.) ALMA MATER KIÁLLÍTÁS MEGNYITÁSA

3 2008. február 28. ALMA MATER KIÁLLÍTÁS MEGNYITÁSA 3 AZ ALMA MATER TÖRTÉNETE ÉVSZÁMOKBAN, KEZDETEKTŐL-NAPJAINKIG Az Alma Mater kiállítás a Szlovák Bányászati Múzeum kezdeményezésére jött létre 2006-ban. Rendhagyó vándorkiállításról van szó, hiszen a selmeci utódintézmények székhelyén megrendezendő kiállításoknak csak a témája (Alma Mater) ugyanaz, a forgatókönyv, a tárgyi és dokumentációs anyag nagy része azonban különböző. Az első tárlatot a látogatók 2007 augusztusáig Selmecbányán tekinthették meg. Az Alma Mater Sopron című kiállítást a 200 éves jubileumi rendezvénysorozat nyitányaként mutatjuk be. A kiállítás célja ízelítőt adni az ősi intézmény falai között létrehozott szakmai, tudományos és emberi értékekről, alkotásokról. Külön kiállítási egységként jelenítjük meg a ma is élő, sőt gyarapodó diákhagyományok relikviáit. A tárlat ideje alatt több, rövidebb időszaki kiállítás keretében emelünk ki egyes elemeket, korszakokat, részletesebben bemutatva azok sajátosságait. A kiállítási arculat, a poszterek szerkesztése Tranta Péter hallgató (AMI) munkája. A kiállítás szakmai anyagának összeállításában részt vettek: Komáromi Gábor a. Lennon Lontsák Nóra a. Mazsola Mészáros Bálint a. Csavargó Szász Balázs a. Robbie 1735-Bergschule (Bányászati és Kohászati Tanintézet) 1763 Mária Terézia önálló bányászati főtanintézetet alapít ben Jacquin Vilmos császári királyi bánya-tanácsosi rangban megkezdi a vegytan előadásait ben önálló mennyiségi Tanszéket alapítottak. Matematika, erőműtan, vízműtan tantárgyakat jezsuita szerzetesek tanították április 2-án Mária Terézia szentesítette a selmeci iskola akadémiai rangra emelését. A tanítási idő 3 évre emelkedett, a tanított tárgyak is kibővültek, a diákok félévente vizsgáztak augusztus 30-án az uralkodó, I. Ferenc elrendelte a selmecbányai Bányászati Akadémia szervezeti keretében az Erdészeti Tanintézet felállítását december 17-én a Tanintézet tanárává Wilckens Henrik Dávidot nevezték ki, és megbízták a tanterv kidolgozásával. Wilckens első előadását február 12-én, a király születésnapján, délelőtt 10 órakor a főbányagrófi hivatal összes tagjának és az Akadémia teljes hallgatóságának jelenlétében tartotta meg. Az erdőgazdálkodás oktatása a bányászati képzés tantervének része volt, de idővel önállóvá vált.

4 1811-re a tanárok létszámának növelése szükségessé vált május 22-én a frissen végzett Ráth Ignácot nevezték ki Wilckens mellé ideiglenes erdészeti adjunktussá ban elrendeltetett, hogy az erdészeti növendékek a bányászokhoz hasonlóan félévenként vizsgázzanak április 30-án Feistmantel Rudolfot nevezték ki az Erdészeti Tanintézet élére ban létrehozza a kisiblyei botanikus kertet október 6-án az Erdészeti Tanintézetet akadémiai rangra emelik, és a bányászati intézménnyel összevonva Bányászati és Erdészeti Akadémia néven szervezik újjá. A bányászati szak tanfolyama 4, az erdészeti szaké 3 évre terjedt TAVASZA 1848 márciusában a soknemzetiségű akadémia ifjúsága a testvériség, egyenlőség, szabadság szelleme szerint egy akarattal tűzte ki törzskávézójuk homlokzatára a magyar, a német és a szlovák zászlót. A hallgatók megmozdulásai nyomán 1848 decemberében elrendeltetett, hogy az oktatás hivatalos nyelve a magyar legyen. Sajnos a dicsőség nem tarthatott sokáig. A magyar ifjak a könyvet kardra cserélték, s csatlakoztak a szabadságharchoz.a bevonuló császári csapatok március 14-én a bányászakadémikusok többségének nem korrekt magatartása miatt az Akadémiát bezáratták. A tanítás január 2-án indult újra, az oktatás nyelve ismét a német. Pénzügyminisztériumi rendelet alapján az es tanévtől az oktatás nyelve a magyar, de csak az első évfolyamon : A m. kir. pénzügyminisztérium rendeletben szólítja fel az akadémia igazgatóságát, hogy tegyen végleges javaslatot az erdőakadémia ideiglenes szervezete helyett. Ezzel egyidőben a kor igényeinek és a tudomány akkori állásának megfelelő tantervet és szervezetet kell kidolgozni augusztus 15.-én a Bányászati és Erdészeti Akadémia új szervezete és tantervét Ferenc József jóváhagyta. Bár a tantervet és az akadémia felépítését folyamatosan fejlesztették, 1894/95-ig érvényben maradt ban az Országos Erdészeti Egyesület felterjesztette egy Erdőőri Szakiskola alapításának tervét ban, Ásotthalomban nyílik meg az Erdőőri Szakiskola, s ennek nyomán 1893-ig további három helyen jött létre Szakiskola. AZ ERDÉSZETI PALOTA Az akadémia csakúgy, mint az Erdészeti Tanintézet megalakulása óta tanterem és épület hiánnyal küszködött től kezdve több terv született az egyre növekvő erdészeti hallgatókat befogadni képes korszerű oktatási épület kialakításáról. A pénzügyminisztérium helyt adott az akadémia kérésének és a Cserei Ede építész által elkészített épület megépítésére ben koronát ítélt meg.

5 2008. február 28. ALMA MATER KIÁLLÍTÁS MEGNYITÁSA május 14-én (Mária Terézia születésnapján) nagy ünnepség keretében lerakták az új épület alapkövét, melybe egy 70 cm hosszú 20 cm átmérőjű réz hengert illesztettek, a miniszteri engedélyek másolatával, az épület tervrajzával és költségvetésével, az akadémiai tanárok és diákok saját kézzel írott névsorával. Az épület mindössze négy év alatt készült el és átadására 1892 június 26-án került sor. A háromnapos ünnepségen Wekerle pénzügyminiszter és Bethlen földművelésügyi miniszter is részt vett. A beszédek, köszöntők után végignézték a tantermeket, melyekben a gazdag akadémiai gyűjteményeket, oktatási anyagokat végre méltó körülmények között tudták elhelyezni. Másnap az erdész résztvevők a miniszterekkel az akadémiai gazdaságot tekintették meg. Ezzel egyidőben az ünnepségre összegyűlt bányászok, kohászok megalakították a Magyar Bányászati Kohászati Egyesületet. AZ INTÉZMÉNY NEVEI : Bányászati és Erdészeti Akadémia (erdőtiszti végzettséget adott) : Bányászati és Erdészeti Főiskola (erdőmérnöki végzettséget adott), később M. Kir. Bányászati és Erdészeti (Technikai) Főiskola (a technikai jelzőt eltörölték). Főhatósága: Osztrák-Magyar Monarchia, Királyság Oktatási idő: 8 félév Végbizonyítvány: két évi gyakorlat után államvizsga. KÖLTÖZÉS SELMECBÁNYÁRÓL SOPRONBA Az 1913/1914-es tanévre az Akadémia 20 jól felszerelt tanszékkel, 580 hallgatóval rendelkezik, az oktatás tandíjmentes. Az I. világháború alatt az anyagi támogatás csökkent, az oktatók és hallgatók többségét hadi szolgálatra rendelték, így 100 fő alá süllyedt a hallgatók száma : több memorandum is költözést javasolt. 1918: a pénzügyminisztérium elrendeli a főiskola elköltöztetését : Szlovákia Magyarországtól független állam lett (kormányzati szerveket állítottak fel, a magyar fennhatóság elleni tiltakozásokat tartottak, kikiáltották a függetlenséget ) November 2-től December 14-ig felfegyverzett diákok ragadták magukhoz Selmecbánya irányítását, közülük 300-an elhagyták a várost, s magukkal vitték az Akadémia értékeit is (könyvtár, gyűjtemények). Hosszas huzavona után 1919 március 1-én a földművelésügyi miniszter elrendelte az Akadémia átköltözését Sopronba.

6 Így 1919 tavaszán az Akadémia minden diákjával, tanári karával, oktatási eszközeivel és könyvtárával Sopronba költözött. Ezzel, közel kétszáz év után, Selmecen megszűnt a bányász-kohász szakemberképzés. Ezért az Akadémiát 1934-ben a Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetembe integrálták. Az eredeti Alma Mater Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karként működött tovább. AZ ÁGFALVI CSATA A trianoni békeszerződés Sopront Ausztriához csatolta. Amikor azonban az osztrák egységek elindultak, hogy átvegyék a várost, magyar felkelők, köztük az Akadémia diákjai, Ágfalva mellett feltartóztatták őket (Szechányi Elemér és Machatsek Gyula hallgatók a csatában hősi halált haltak). Ennek nyomán A velencei egyezmény (1921. november 7.) kimondta, hogy Sopron hovatartozásáról népszavazás döntsön. A referendum eredményeként (1921. december ) Sopron Magyarország része maradt. A 30-AS ÉVEK 1922-ben a Főiskola végleges helyére költözött re pedig kialakult a Főiskola soproni szervezete és a soproni tanári kar. Az 1923/24-es tanévet az Alma Mater már Bányamérnöki és Erdőmérnöki Főiskola néven kezdte meg. A hallgatók száma drasztikusan lecsökkent, mivel Magyarország a trianoni békeszerződés miatt bányászatának és kohászatának 90%-át elveszítette A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ március 19-én a német hadsereg megszállta Sopront. A háború végének közeledtével a soproni kart is egyre jobban fenyegette a kitelepítés veszélye október 25-én a nyilas kormány elrendelte az oktatás azonnali beszüntetését. Az 1945 elején már Sopronban székelő kormány a háború végén már csak a saját bőrét mentette, így a Kar kitelepítésére nem került sor. Két súlyos légitámadás és a dicsőséges szovjet hadsereg általi felszabadítás után (1945. április 1.) a szovjetek megszállták az egyetem épületét. Április 26-án az oktatómunka újra beindult, de az Akadémia épületei augusztus 3-ig a szovjetek hadikórházaként működött ben a Műegyetemen belül létrehozták az Erdőmérnöki és Földmérőmérnöki Kart soproni székhellyel. Másrészről a bányászképzést 1959-ig fokozatosan Miskolcra helyezték át ben az Erdőmérnöki és Földmérőmérnöki Kar Erdőmérnöki Osztályát az Agrártudományi Egyetemhez csatolták, majd 1952-ben kivált az Agrártudományi Egyetemből, és önálló Erdőmérnöki Főiskolaként működött tovább.

7 2008. február 28. ALMA MATER KIÁLLÍTÁS MEGNYITÁSA Az 1956-os forradalmi eseményekben a főiskola ifjúsága is részt vett. A diákok megfogalmazták saját követeléseiket (pl., hogy a selmeci karokkal egy egyetemben egyesüljenek), részt vettek a város fegyveres védelmében, (egyetemi nemzetőrség), és a közigazgatásban (Forradalmi Diáktanács), a lakosság ellátásának biztosításában, a rendőrséggel, határőrséggel való együttműködésben. November 4-én sokan beásták magukat Kópháza mellett, hogy a szovjet erőket feltartóztassák. Mikor tüzet akartak nyitni a szovjet tankokra, kiderült, hogy a lövegekből hiányzik a gyújtószeg. Mikor az ellenállás elbukott, a diákok visszavonultak, és a megtorlástól való félelemben a professzorok 30%-a és 200 diák Ausztriába menekült. Néhányan visszatértek, mások Kanadába emigráltak. Ők Vancouver-ben (Kanada), a University of British Columbia-án vettek részt az erdőmérnök-képzés létrehozásában. Az oktatás Sopronban november 12-én folytatódott ben megindult a faipari mérnök képzés ben az akkor már egyetemi rangú főiskolát Erdészeti és Faipari Egyetemmé szervezték Erdőmérnöki és Faipari Mérnöki Karral. A képzési idő tíz félévre emelkedett ben a Nehézipari Műszaki Egyetem a Dunaújvárosban működő Kohó-, és Fémipari Főiskolai Karral bővült kohász és gépész üzemmérnök képzéssel. Az 1971/72-es tanévtől kezdődően az EFE Faipari mérnöki Karán megvalósult a kétszintes mérnökképzés, vagyis megkezdődött a Faipari Üzemmérnök képzés ben az EFE Földmérési és Földrendezői Főiskolai Kart létesített Székesfehérvári székhellyel tól az új neve: Soproni Egyetem január 1-től soproni központtal, 7 karon kezdte el működését a Nyugat- Magyarországi Egyetem január 1-én a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola csatlakozásával megalakult az új Nyugat-magyarországi Egyetem. Az immár tíz kart magában foglaló intézmény 5 városban működik és hallgatói létszáma eléri a húszezer főt. (Varga Tamás múzeumigazgató, Erdészeti Múzeum)

8 2008. Február óra, botanikus kert, A épület előtt (sopron, bajcsy-zs. u. 4.) KOHÁSZ SZOBOR AVATÁSA

9 2008. Február 28. KOHÁSZ SZOBOR AVATÁSA 9 A leleplezésre került kohász szobor eredetije bányász párjával együtt az évi milleneumra készült, és a milleneumi kiállítás bányász-kohász pavilonjában állt. A kiállítás bezárása után Selmecbányára, majd az Alma Mater menekülése során Sopronba kerültek ben, a Bánya- és Kohómérnöki Kar Miskolcra telepítésének utolsó évében mindkét szobrot Miskolcra vitték, ahol a kohász épületben állnak ma is. Az utóbbi évtizedekben mindkettőből több másolat is készült. A bányász szobrot 2006-ban a valétálás napján avatták fel, a közös selmeci örökséget bemutató Alma Mater kiállítás megnyitását követően került sort a kohász szobor leleplezésére. Mostantól kezdve párban itt, Sopronban is emlékeztetnek közös gyökerekre, az örök barátságra.

10 2008. Február :00 óra, Erzsébet kerti Oktatási Épület ( P ép., Sopron, Cházár tér 1.) VITAFÓRUM AZ ERDÉSZETI FELSŐOKTATÁSRÓL

11 2008. Február 28. VITAFÓRUM AZ ERDÉSZETI FELSŐOKTATÁSRÓL 11 Kora délután az Erzsébet-kerti oktatási épület nagy előadójában fél ház előtt került sor az erdészeti felsőoktatás témájában vitafórumra. A megnyitót dr. Náhlik András, az Erdőmérnöki Kar dékánja tartotta, ecsetelve a kialakult helyzetet, majd Faragó Sándor rektor mondott köszöntőt. Hangsúlyozta, hogy a magyar igény szerinti magyar modellt kell kialakítani, és ha a gyakorlat részéről felvevő szándékot talál az egyéb helyeken végzett erdőmérnök (Debrecen?, Gyöngyös?), akkor a soproni erdészeti felsőoktatás el van veszve. Ezután a vitafórum felkért előadói kaptak szót. Koloszár József egyetemi tanár rámutatott, hogy a politika kötelezővé tette az osztott erdőmérnökképzést, és három év kevés a tapasztalatszerzésre. A változások következménye az lesz, hogy mindent elölről kell kezdeni. Feltette a kérdést, hogy érdemes-e, és hogy nem adtuk-e el magunkat túl könnyen. Heil Bálint egyetemi docens európai és észak-amerikai példákat hozott fel erdőmérnök MSc-képzésének összehasonlítására. Kiemelte, hogy az erdészeti szaktárgyak fontosságát kell hangsúlyozni, és hogy mindenhol fontosak az intézmények szakmai hagyományai, éppúgy, mint az angol nyelvű képzés. Frank Norbert egyetemi docens a mindkét szinten végzettek elhelyezkedési lehetőségeit ismertette. Példaként említette, hogy Ausztria nagyon vigyáz erre a szakmára. Hogy akkor kapna ott munkát, ha öt év gyakorlat után bizottság előtt német nyelven vizsgát tesz hektárt meghaladó területen csak MSc-képzéssel lehetne esélye. Svédországban három évig képezik az erdőmérnököket, és végig műszaki tárgyakat hallgatnak. Viszont ők tervezhetik a gépeket, utakat. Kanadában is szigorú előírások vannak érvényben. Kiss József, az FVM főosztályvezetője felkért hozzászólóként aggodalmát fejezte ki, hogy kevés okleveles erdőmérnök lesz. Jelenleg 1100 fő dolgozik a szakmában, ami annyit jelent, hogy évi végzett erdőmérnökre volna szükség, de különböző okok miatt máshol elhelyezkedőket figyelem bevéve főnek kellene végezni. Vagyis, nem nagyon jól mennek a dolgok. Wisnovszky Károly, a Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóságnak főigazgatója kiemelte a soproni erdőmérnök képzés sajátos voltát, ahol a műszaki ismeretek mellett egyenrangúaknak kell lennie az erdőképzésnek. Egyformán kell mérnöki és ökológiai ismeretekkel bírni.

12 Pethő József, az OEE elnöke sajnálattal állapította meg, hogy a politika méltatlan helyzetbe hozta a 200 évét ünneplő Erdőmérnöki Kart. Megjegyezte, hogy erre a találkozóra évekkel ezelőtt lett volna szükség. Az Országos Erdészeti Egyesület támogatja a hagyományos erdőmérnök képzést, és ha lehetséges, vissza kell térni az osztatlan képzésre. Barkóczi István,a SEFAG Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy felelősséggel kezelik Magyarország erdeit, ami az ötéves képzésnek is köszönhető. A szakma meg fogja találni az alapképzésben végzettek alkalmazásának lehetőségét. Luzsi József, a MEGOSZ elnöke a magánerdő-gazdálkodás különbözőségével kapcsolatosan kifejtette, hogy az racionálisabb és nyereségorientált. A magánerdőben dolgozó szakembereknek bizonyos fokig rátermettebbeknek kell lenniük. Motz András, magánerdészeti igazgató akadályoztatása miatt levélben küldte el hozzászólását, melyből idézünk: Én úgy gondolom, hogy az erdész szakma nem tudta megvédeni a 200 éves felsőfokú képzés tradícióit, tehát nemcsak a Nyugat- Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara érezhet felelősséget ez ügyben. Általánosságban elmondható, hogy a szakmánk problémamegoldó képessége és ezen problémák megoldásának átvitele a döntéshozó szerveken keresztül nem kielégítő, amelynek hatásait az utóbbi évtized törvényeiben és rendeleteiben napról napra érzékeljük. Közelítsük meg az erdészeti felsőoktatást onnét, hogy magánerdészetként milyen erdőmérnököt alkalmaznék. Jelenlegi gazdasági körülményeink között luxusnak tartanám, ha a jól felkézszített hatéves képzésben részesült erdész technikus és a hagyományos

13 2008. Február 28. VITAFÓRUM AZ ERDÉSZETI FELSŐOKTATÁSRÓL 13 ötéves, osztatlan erdőmérnök képzés ismeretanyagát elsajátító erdőmérnök között feladatot tudnék adni egy erdészeti üzemmérnöknek, aki egy évvel továbbtartó képzésben részesül, mint a technikus. Fenti logikámat követve a BSc diplomával rendelkező erdőmérnök nem sokkal több, mint egy erdész technikus, és nyilván nem közelíti meg az MSc diplomával rendelkező erdőmérnököt. Ha az elhelyezkedési oldalról közelítjük meg az erdésztechnikust és az erdőmérnököt, megállapítható, hogy napjainkban lényegesen kevesebb kezdő fiatal tud elheylyezkedni a végzés évében, mint tíz évvel ezelőtt. Amennyiben az általam definiált erdészeti üzemmérnök képzés megmarad, úgy a foglalkoztatás még nagyobb problémát vet fel. Magyarországon mind a termelői szféra, mid az oktatási és hatósági oldal megköveteli, hogy a teljes körű szakmai ismereteken felül magas szintű jogi, közgazdasági, vezetéselméleti tudásra van szükség, amelyhez nem elegendő szinte még az ötéves képzés sem, ezért javaslom és támogatom az osztatlan ötéves erdőmérnök képzés visszaállítását. Természetesen fenti véleményemre hatással van, hogy középiskolámat a Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskolában végeztem, erdőmérnöki diplomát pedig az Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karán szereztem. Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy valamennyi hozzászóló az osztatlan képzés mellett tört lándzsát. Végül azonban Faragó Sándor hűtötte le a kedélyeket, mondván, hogy a kérdés lényegében eldőlt, és az eredeti állapothoz való visszatérésre nincs lehetőség. A gondokat házon belül kell megoldani. (Pápai Gábor, Erdészeti Lapok CXLIII. Évf.87. oldal)

14 2008. Május Június 11. ÉLET AZ ERDŐMÉRNÖKI KARON ELŐADÁSSOROZAT ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁSOK, A KEZDETEKTŐL NAPJAINKIG, TÖRTÉNETI JELLEGŰ BESZÉLGETÉSEK, KORSZAKONKÉNTI BONTÁSBAN

15 2008. Május Június 11. ÉLET AZ ERDŐMÉRNÖKI KARON ELŐADÁSSOROZAT 15 A SELMECI DIÁKSZERVEZETEK ÉS ÉLETÜK A szervezett diákéletről szóló első írásos emlékek az 1820-as évekből származnak. Ebben az időben alakult a Deutsche Gesellschaft in Schemnitz nevű ifjúsági szervezet. A társaságot a nyílt beszédű, kritikus, német egységtörekvéseket támogató flottisták alapították. Ez a testület az ifjúság egészét képviselte és összefogta. Két törzshelyük az Arany Bányamécshez címzett kávéház (Kaffeehaus zum goldenen Grubenlicht, amelyet a fogalommá vált Flóris, teljes nevén Stelz Flórián vezetett 55 éven keresztül.) és a Schacht volt. Összejöveteleiket a városon kívüli Schacht (Akna) kocsmában tartották, hetente kétszer (szerdán és szombaton), hajnalig tartó sörözés és nótázás közepette. Az Akadémia hallgatói a legszigorúbb alá-, és fölérendeltségi viszonyban álltak egymással és csak az intézményben eltöltött évek számának gyarapodásával emelkedhettek a ranglétrán fölfelé. A németes diákszokásokat ápoló kisebb szervezeteken kívül léteztek olyan körök, melyek az Akadémia kulturális életét igyekeztek fellendíteni. Ilyen például az Akadémia nevű társaság, mely könyvtárat működtetett, újságokat járatott, vagy az 1832-ben alapított Selmeci Magyar Olvasótársulat. Az 1848-as szabadságharc elvesztése után egyedül a Fogadó az Arany Bányamécshez szabályzat és név nélküli társasköre maradt életben az addig virágzó diáktársaságok közül. A szabadságharcot követő megtorlások, valamint az udvar kísérletei az Akadémia újbóli németesítésére ismét a németajkú hallgatóság létszámának túlsúlyba kerüléséhez vezettek ban megalakult a Schacht-egylet (Verbindung- Schacht), mely a teljes hallgatóság egységbe tömörítésének igényével lépett fel. Ez a Burschenschaft már közgyűléseket tartott, jegyzőkönyvet vezetett, újságot adott ki. A társaság tagjai a kollegalitás ( egy mindenkiért mindenki egyért ) szellemiségében éltek. Aki a Burschenschaft tagja volt, az számíthatott rá, hogy társai nem hagyják magára, amikor beteg, vagy éhezik, mindig lesz olyan ember, aki segít a bajban. Ha bekövetkezett a legnagyobb tragédia, akkor a Schacht-egylet gondoskodott az elhunyt méltó elbúcsúztatásáról is. Selmecbánya közösségi életében is nagy szerepe volt a társaság báljainak, rendezvényeinek. A Schacht tagjait, szokásait a selmeci polgárok is tiszteletben tartották, ki szeretetből, ki félelemből. Aki vétett a társaság

16 ellen legyen az tag, vagy egyszerű selmeci lakos, azt megbüntették. A legdurvább büntetés a teljes kiközösítés, a verschiess volt. Volt rá példa, hogy kereskedők mentek tönkre ezen büntetés miatt, így igyekezett mindegyikőjük jó viszonyt fenntartani az akadémistákkal. A Schacht-egylet mellett újjáéledtek a különböző nemzetiségű diákszervezetek is ban például létrejött a magyar Önképző- és Társalgókör. Ebben az időben Concordia és Casino néven német művelődési egyletek is alakultak, melyek fejlődése vezetett később rengeteg harc után az Akadémiai Ifjúsági Kör megalakulásához. Az Akadémiai Olvasókör a Szőlő néven ismert Ertl-féle vendéglőben tartotta közgyűléseit 1871 óta. A társaság célja volt: a szakszerű önképzés, a testvéries együttélés, valamint a magyar nyelv és szokások életben tartása. Tag lehetett minden akadémista, aki nem tartozott a Schacht-egylethez. Ez egyértelmű szakítási kísérlet volt a német nyelvvel, a német szellemiségű diákszokásokkal. A rendezvények egyik célja a magyaros és kultúrált diákszokások meghonosítása volt. Az akadémisták túlnyomó része a Schacht-egylethez tartozott, így az Olvasókör az 1870-es években elveszítette jelentőségét ben az Erdélyi Kör egyik tagjának temetésén elhangzott gyászbeszéd megindító és buzdító szavai hatására több kisebb társaság egyesülésével megalapították a Magyar Társaságot. A társaság megtartotta zászlóavató ünnepségét, de még sokáig kemény csatákat kellett vívnia az Általános Társasággal. A Schacht befolyását azonban nem tudták megtörni egészen 1877-ig, akkor is csak azért, mert a magyar kormány mindent betiltott, ami a német diákszokásokra emlékeztetett. A vita végül 1879-ben dőlt el, amikor is hallgatóság és az Akadémia érdekeit szem előtt tartva a Magyar Társaság és az Általános Társaság egyesült Akadémiai Ifjúsági Kör néven. A fenti társaságok mellett sok kisebb szervezet is tevékenykedett Selmecbányán. Ezek közül néhány: Achademiai Athléte Club (10 sportág közül választhattak a hallgatók), Menza Academica Egyesület (célja volt a hallgatókat étkezési segélyben részesíteni, ill. a jó és olcsó kosztot biztosítani), Önképző Kör (a szépirodalmi és tudományos munkásság előmozdítására)

17 2008. Május Június 11. ÉLET AZ ERDŐMÉRNÖKI KARON ELŐADÁSSOROZAT 17 Ének- és Zenekör (az ének és zenekedvelők ill. művelők összefogása) Selmecbányai Főiskolai Hegyi Zászlóalj és Sportlövő Klub (az akadémisták katonai szolgálatra való előkészítése) Vidéki Körök (már többször volt szó róluk, céljuknak tekintették az ország egyes vidékeiről érkezett diákság összefogását). Pl.: Erdélyi Kör, Bánátia, Szepesi Kör, Dunáninneni Kör, Alföld- Tiszavidéki Kör, Szlávia. Fontos megemlíteni a Steingrube Nakkösséget, amely feltehetően 1880-ban jött létre. Gyülekezőhelye a Steingrube városrészben fekvő Schmidt-féle kamara volt, és tagjai csak az ebben a városrészben lakók lehettek. Működésük Sopronban is folytatódott, egészen 1942-ig. Írásba foglalták igen tréfás és sokszínű diákszokásaikat Korpás Julis (Corpus Juris) néven, amiben rögzítették tisztségviselőik tennivalóit is, vagyis egyfajta alapszabály szerepét töltötte be. Saját újságot adtak ki Bakterkürt néven. A bohókás társaság tisztségviselői az alábbiak voltak: Bíró uram, Főpenna, Kispenna, Esküdtek, Tanító, Kántor, Bakterok, Bojtár, Sintér, Baromorvos, stb. A Steingrube Nakkösség rendezvényein mindig nagy szerepe volt a jókedvnek, a felhőtlen mulatozásnak. A Steingrube Nakkösség rendszeres összejövetelei: Gyesznótor: a társaság tagjai számára rendezett disznóvágással egybekötött eszem-iszom mulatság. Költöztetés: a Nakkösségbe való bekerüléskor az új tagot nagy csinnadrattával (egész Selmec tudtára hozva a dolgot) szekéren, talicskán körbejárva Selmec utcáit beköltöztették Steingrubéba. Hivatalos Czé-czó: a társaság tulajdonképpeni taggyűlése mókás, kötetlen keretek között. Ördögűzés: a plébános vezetésével a kora középkori ördögűzés szokását figurázták ki, a betlehemi vendégjárás mintájára. Báld: a társasági tagok bálja, meghívott városi leányokkal.

18 1919. tavaszán az első világháború, és az emiatt kialakult politikai helyzet miatt az Akadémiának el kellett költöznie Selmecbányáról első hónapjaiban érkeztek meg a Selmeci diákok és az oktatók az új székhelyre Sopronba. Az Ifjúsági Kör zavartalanul működött Sopronban is. A Kör legnagyobb érdeme, hogy meghonosította Sopronban a Selmeci diákhagyományokat annak ellenére, hogy az első világháború miatt kevés selmeci diák volt köztük, a hallgatók nagy része már Sopronban kezdte meg tanulmányait. Az Ifjúsági Kör túlélte a második világháborút, hű maradt a selmeci eszmékhez, segítette a hallgatóságot a nehéz helyzetben. Az ellentétek annyira kiéleződtek az Ifjúsági Kör és a kommunista ifjúsági szervezetek között, hogy 1948-ban a Kör kénytelen volt feloszlatni magát, megszűnt tehát az a szervezet, mely utoljára fogta át sikerrel a hallgatóság egészét. A kommunista vezetés reakciósnak és idegennek bélyegezte, majd betiltotta a selmeci diákhagyományokat ben tömegesen zárták ki a hallgatókat a selmeci hagyományok ápolása miatt. A betiltás tárgyai elsősorban a szakestélyek, a balekfirma viszony sajátosságai, az egyenruha viselete, és a Selmeci nóták többsége voltak. Az ötvenes évek végén lassan megkezdődhetett a Selmeci diákhagyományok újraélesztése. A politikai helyzet azonban csak 1969-től tette lehetővé, hogy hagyományainkat ténylegesen ápolhassuk. Nagy előrelépés volt az. A hagyományok visszaállításának egyik mérföldköve az 1971-es vadászati világkiállítás volt, az erdészek ettől kezdve viselik újra a waldent. Ma az utódkarokon a selmeci hagyományokat ápoló hallgatók asztaltársaságokba, tanszékekbe baráti társaságokba tömörülve dolgoznak örökségük tovább éltetésében. (Varga Tamás múzeumigazgató, Erdészeti Múzeum)

19 2008. Május Június 11. ÉLET AZ ERDŐMÉRNÖKI KARON ELŐADÁSSOROZAT közötti időszak: május óra, Erdészeti Múzeum (Sopron, Templom u. 4.) Meghívottak: Dr. Firbás Oszkár gyémántdiplomás erdőmérnök (okl: 1947), Kondor Antal gyémántdiplomás erdőmérnök (okl: 1944), S. Nagy László aranydiplomás erdőmérnök (okl: 1954) közötti időszak: május óra, Erdészeti Múzeum (Sopron, Templom u. 4.) Meghívottak: Schmotzer András okl. erdőmérnök (okl: 1965), Szabó József aranydiplomás erdőmérnök (okl: 1957, Huber Károly okl. erdőmérnök (okl: 1970) közötti időszak: június óra, Erdészeti Múzeum (Sopron, Templom u. 4.) Meghívottak: Dr. Varga Szabolcs okl. erdőmérnök (okl: 1973), Ripszám István okl. erdőmérnök (okl: 1988), közötti időszak: június óra, Erdészeti Múzeum (Sopron, Templom u. 4.) Meghívottak: Dr. Jánoska Ferenc okl. erdőmérnök (okl: 1991), Horváth János okl. erdőmérnök (okl: 1994), Ihárosi Péter okl. erdőmérnök (okl: 2002)

20 2008. Április SELMECI DIÁKNAPOK

21 2008. Április SELMECI DIÁKNAPOK 21 A selmeci ifjúság szellemét magukénak valló mai egyetemisták és főiskolások a régi selmeci szokások keretei között, azok ápolásával szeretnének hűek lenni elődeik hagyományaihoz. A hagyományok ápolása, a selmeci szellem megőrzése érdekében a jogutód hazai intézmények hallgatói, megalapították a Selmeczi Diáknapok elnevezésű rendezvényt. A Selmeczi Diáknapok ötlete Székesfehérvárról származik, Szabó László a. Szacó-tól. Az első ilyen találkozót 1991-ben rendezték Fehérváron, a másodikat szintén itt. Azóta minden évben más testvérkar szervezi (sorrendben Székesfehérvár, Dunaújváros, Sopron, Miskolc). A és évi jubileumi Selmeczi Diáknapok Selmecbányán kerültek megrendezésre az utódkarok együttes szervezésében. A rendezvény célja a selmeci Akadémián kialakult diákhagyományok megismertetése, ápolása, hagyomány- és intézménytörténeti előadások és vita-öszszejövetelek szervezése, hallgatói közösségek erősítése, kapcsolatteremtés a selmeci hagyományok szellemében élő diákok között ill. tisztelgés a nehézveretű elődök emléke előtt. Mivel ez az egyetlen olyan rendezvény amelyen mind a négy utódintézmény képviselteti magát a hagyományok megismerése és ápolása szempontjából az év legjelesebb eseménye. Idén, 18. alkalommal megrendezésre kerülő Diáknapokon 260 fő, a Nyugatmagyarországi Egyetem (Sopron), a Miskolci Egyetem (Miskolc), a Dunaújvárosi Főiskola (Dunaújváros) és a Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Főiskolai Kar (Székesfehérvár) jelenlegi és egykori hallgatója vesz részt. (Varga Tamás múzeumigazgató, Erdészeti Múzeum)

22 2008. szeptember óra, Botanikus Kert (Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.) BOTANIKUS KERTI SZOBROK INFORMÁCIÓS TÁBLÁINAK FELAVATÁSA

23 2008. szeptember 9. BOTANIKUS KERTI SZOBROK INFORMÁCIÓS TÁBLÁINAK FELAVATÁSA 23 Az első magyar erdészeti botanikus (dendrológiai) kert alapításának gondolata összefügg a selmecbányai tanintézet létrejöttével. Heinrich David Wilckens, a tanintézet első professzora indítványozta a kert létrehozását, melyhez az engedélyt megkapta, a kertész kinevezése megtörtént, de a telepítések elmaradtak. Wilckens halála után utóda, Feistmantel Rudolf 1836-ban újra felélesztette a botanikus kert ügyét, az udvari kamaránál javaslatot tett, hogy Kisiblyén az erdőőri lak közelében lévő, s délnyugat felé lejtő 3,5 holdas területen létesíthessen kertet. A javaslatot elfogadták és a szükséges munkálatok keresztülvitelére a kért költséget megadták ben csak honi fafajokat ültettetett, 1838-ban azonban már külföldi fafajok telepítéséről is gondoskodni kezdett. A tervezett további telepítések nem történhettek meg Kisiblyén, mert 1838-ban özv. Geramb Eliz báróné az Erdészeti Tanintézet céljaira megvételre felajánlotta az ún. Fortuna-házat kertestül, így a megrendelt fákat a későbbi Alsó botanikus kertbe ültették el. Az Alsó kert tervszerű kezelése 1850-ben vette kezdetét, mikor is Wiedenhofer Bernhardt-ot nevezték ki akadémiai kertésszé ban sikerült megszerezni a Klauser-féle kertet, a későbbi ún. Felső botanikus kertet, ahol a telepítéseket Wagner Károly kezdte el. Illés Nándor kinevezésével kezdődött el a kertek tervszerű és rendszeres betelepítése, berendezése, s a tudomány céljaira való felhasználása. Fekete Lajos, majd Vadas Jenő tovább folytatta a kertek fejlesztési munkálatait úgy, hogy 1880-ban a két kertben 85 családba és 184 nemzetségbe tartozó 890 db fajt lehetett regisztrálni. Ez a faji gazdagság méltán vette fel a versenyt az akkor már egy évszázados pesti füvészkert fajbőségével ben 377 db fa- és 225 db cserjefaj szerepelt a botanikus kerti katalógusban tavaszán ha jelképesen is

24 az akadémia botanikus kertje is elindult új helyet, új hazát keresni. S ezt hamarosan meg is találta a soproni katonai főreáliskola gyakorlóterén, környező területein, hol a lelkes telepítők és pártfogók munkálkodásának eredményeként újjászülethetett egy ma már méltán híres dendrológiai gyűjtemény. Azon a területen, ahol ma a régi (alsó) Botanikus Kert van, 1897/98-ban épültek fel a Honvéd Főreáliskola épületei Alpár Ignác tervei alapján. A katonai iskola területét a kor szokásainak megfelelően, a kastélyparkokhoz hasonlóan, arborétumszerűen fásították be. (Liszkay József iskolaparancsnok és Lakó István kerttervező kertész vezetésével.) Az idős fák (platánok, vadgesztenyék, hársak, juharok, stb.) ebből a telepítésből származnak. A park erdészeti Botanikus Kertté való átalakítása 1926-ban kezdődött meg, Fehér Dániel tervei alapján. Az új telepítéseket a meglévő arborétum adottságaihoz alkalmazkodva növényrendszertani alapon Wettstein bécsi professzor rendszertana szerint végezték. A kert azóta többször bővült (1959-ben és 1964-ben), így a Botanikus Kert jelenlegi területe 17,2 ha, mely három részre osztható: a régi (alsó) botanikus kertre, a felső Panoráma úti kertre, és a Kollégiumok udvarán lévő kertre. (Dr. Bartha Dénes egyetemi tanár és Dr. Kocsó Mihály írásai alapján)

25 2008. szeptember 9. BOTANIKUS KERTI SZOBROK INFORMÁCIÓS TÁBLÁINAK FELAVATÁSA 25 A Botanikus Kert szobrai: Bedő Albert ( ), Boleman Géza ( ), Botvay Károly ( ), Fehér Dániel ( ), Feistmantel Rudolf ( ), Fekete Lajos ( ), Fekete Zoltán ( ), Fodor László ( ), Illés Nándor ( ), Jankó Sándor ( ), Káldy József ( ), Lámfalussy Sándor ( ), Lázár Jakab ( ), Modrovich Ferenc ( ), Romwalter Alfréd ( ), Roth Gyula ( ), Sébor János ( ), Sobó Jenő ( ), Stasney Albert ( ), Szabó Dénes ( ), Szécsi Zsigmond ( ), Török Béla ( ), Vadas Jenő ( ), Wagner Károly ( ), Walek Károly ( ), Wilckens Henrik Dávid ( ), Winkler Oszkár ( ) Őrtüzek, 1956-os emlékmű, Bányász szobor, Kohász szobor, Az Erdő Szelleme, Az Ifjúság szobra, Megsebzett szarvas

26 2008. Szeptember 9. 12:00 óra, B épület aulája, (Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.) HŐSI HALOTTAKRA EMLÉKEZÉS

27 2008. Szeptember 9. HŐSI HALOTTAKRA EMLÉKEZÉS 27 Az ezredforduló környékén a soproni Alma Mater új hagyománnyal gazdagodott. A tanévnyitó ünnepséget aminek időpontja minden évben majdnem egybe esik az ágfalvi csata időpontjával, és amelynek során Machatsek Gyula erdőmérnök hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök hallgató életét áldozta a Sopronért, a Selmecről menekülő Főiskola két és fél éve kapott új székhelyének a magyar Hazához való tartozásáért összekötjük a különböző szabadságharcok, a Haza védelmében elesett hősi halottainkról való megemlékezéssel, emlékük előtti tisztelgéssel. Ezen új hagyománynak az Erdőmérnöki Kar - mint hőseink szakok szerinti, jelenlegi soproni képviselője - most már hagyományosan évenkénti felelevenítője. A megemlékezést az Alpár Ignác által tervezett, ban megépült, és az elmúlt évben megújult épületben tartjuk, amely eredetileg átadásától 1922-ig az első magyar nyelvű katonai középiskola otthona volt. A katonai iskola utódintézményei ugyancsak e falak között tisztelegnek a soraikból kikerült hősök és mártírok emléke előtt minden évben. Mint egyetemünk főépületének első hallgatói, a katonai iskola tanulói, úgy a selmecisoproni Alma Mater hallgatói, oktatói is a történelem során mindig készen álltak arra, hogy eleget tegyenek a Haza hívó szavának, és ha kellett, fegyverrel a kezükben védték azt. Az 1848-as szabadságharc történéseiről Vadas Jenő a selmeci Akadémia jeles tanára, írja: A magyar szabadságharc szelleme Selmecbánya városát sem kerülhette el És amidőn az ezredéves haza szent és sérthetetlen jogainak megvédelmezésére minden magyar kardot fogva, a csatatérre vonult, nem maradhattak az Akadémia magyar ifjai sem könyveik mellett. Szívük sugallatát követve, lelkesedéssel keresték fel a magyar nemzeti zászlót, mely alatt vitézül küzdve, a névtelen hősök számának emeléséhez járultak. E szabadságharc történetében sem az elesettek számát, sem a nevüket nem jegyezte fel a történelem. A néhány éve véget ért évszázad három alkalommal is követelt újabb áldozatokat. Az első világháborúban - az akkor még Selmecbányán lévő - Magyar Királyi Bányamérnöki és Erdőmérnöki Főiskola

28 hallgatóinak többsége 3-4 éves frontszolgálatot teljesített, és közülük nem mindenki térhetett vissza tanulmányai folytatására. Sőt, az elvesztett háborút követő békeszerződések következményeként a Főiskola is menekülni kényszerült Selmecről, és ezzel számára, a Főiskola polgárai számára a háború is meghosszabbodott. Az Alma Mater jelenlegi főépületének aulájában a hősi halottak nevét megörökítő, előttünk látható emléktábla egyedüli az országban, mert rajta az olvasható, hogy a Főiskola, Sopron és környéke számára a háború nem novemberéig - a történelemből ismert világháborút záró időpontig -, hanem szeptember 8-ig, az ágfalvi csatáig tartott. A már említett Machatsek Gyulával és Szechányi Elemérrel együtt összesen 70, a szakok szerint 49 erdőmérnök, 15 bányamérnök, 5 vaskohómérnök és 1 fémkohó mérnök hallgató, illetve szigorló mérnök, és egy oktató nevét olvashatjuk a hősi halottakat felsoroló táblán. A második világháború hat évig tartó esztelen harcaiban 17 erdőmérnök hallgató, végzett erdőmérnök, és egy kohómérnök hallgató vesztette életét a különböző frontokon. Az 1956-os forradalom is követelt áldozatot, és csak a véletlenen múlhatott, hogy az Erdőmérnöki Főiskola polgárai közül csak egy nevet kellett feljegyezni a megemlékezés táblájára. A tanévnyitóval egybekötött megemlékezés során hallgatóink, fiatal oktatóink, önfeláldozására emlékezünk, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták mindannyiunkért, a Hazáért. Hőseink nevét a márványtáblák, hősiességüket emlékezetünk őrzi. Hazaszeretetük példaként szolgál az Alma Mater minden mai polgára számára. (Dr. Varga Szabolcs egyetemi tanár, dékánhelyettes)

29 szeptember óra, Közgazdaságtudományi Kar aulája (Sopron, Erzsébet u. 9.) TANÉVNYITÓ ÜNNEPÉLY DÍSZOKLEVELEK ÁTADÁSA 50, 60, 65 ÉVVEL EZELŐTT VÉGZETTEK RÉSZÉRE

30 2008. Szeptember óra, Erzsébet kerti Oktatási Épület ( P ép., Sopron, Cházár tér 1.) ÖSSZEVONT ÜNNEPI SZAKESTÉLY A 200 ÉV JEGYÉBEN RÉSZVÉTEL INVITÁLÓ CÉDULÁVAL

31 2008. Szeptember 9. ÖSSZEVONT ÜNNEPI SZAKESTÉLY A 200 ÉV JEGYÉBEN 31 A Szakestély Selmeci-soproni hagyományaink: a diákélet és diákhagyományok az európai kultúra részei, melyet a német diákok által közvetített, majd a helyben kialakult bányász-kohász-erdész hagyományok szőttek át. Az akadémiai közösség által elfogadott, sőt megkövetelt viselkedési normák egyrészt a közösségien belüli szigorú hierarchikus viszonyt alakítottak ki, amely magában hordozta a testvériség szellemét, az egymás segítését, ugyanakkor a szigorú engedelmességet is megkövetelte; másrészt a bezárkózást, a filiszterektől való elkülönülést jelentették. A városka lakosságától eltérő, saját szabályokkal rendelkező szórakozási módot alakítottak ki a selmeci akadémisták, melynek neve a német nyelvű oktatás idején Schachttag, majd a kiegyezés után a magyar elnevezés szakestély (szakest) lett. A szakesteken régebben szakmai jellegű dolgok megtárgyalása volt a fő program, emellett azonban nem volt hiány a közös nótázásban, humoros felszólalásokban sem. A selmeci szakestek forgatókönyvében az erdészek nagyobb számú megjelenése hozta a változást: a korábbi szakmai programok elmaradtak, és egyre inkább a közös szórakozás került előtérbe. A szakest lényege ma a kötött szabályok szerinti baráti együttlét, az együttes nótázás, a jókedv, a humor jelenléte, melyből nem hiányzik a mértékkel, és szabályozott körülmények között fogyasztott ital sem. A szakest célja azonban a kultúrált szórakozás, amelyhez csak eszköz az ital. A szakestély ünnepi alkalom, nem mindennapi szórakozási igényeket elégít ki, melyet megfelelő előkészítés, szervezés után hirdetnek meg: Sopronban többnyire egy szakhoz tartozó, azonos évfolyamú hallgatóság, és az általuk meghívott vendégek részvételével. A résztvevők mindegyikére vonatkozóan megtiszteltetés a meghívás, és kötelező a szakest alatt a megfelelő viselkedés. A hivatali, filiszter életben viselt címek, rangok a szakestély tartamára elvesztik érvényüket, egyedül a szakestély megválasztott, illetve kinevezett tisztségviselőinek (szalagos tisztségviselők)

32 van megkülönböztetett szerepe. Őket a szervezők kérik fel, illetve nevezik ki: a Praeses (elnök) feladata a szakestély levezetése. Szava szent és sérthetetlen, neki minden résztvevő feltétlen engedelmességgel tartozik. A konfidens viselkedést minden esetben szigorúan megtorolja. Munkájában segíti(k) a a Major domus{ok} (háznagy{ok}) akinek feladata a szakest feltételeinek megteremtése, az előkészítés, a kellékek biztosítása. Ő fogadja a vendégeket, elkészíti a házirendet, és az est folyamán érvényt is szerez annak, a Cantus praeses (nótabíró) gondoskodik az aktuális nóták intonálásáról, a szakest megfelelő hangulatáról, mindig a megfelelő nóta előéneklésével, a Contrapunkt (visszhang) feladata a praeses szavainak szó szerinti ismétlése volt korábban annak érdekében, hogy mindenkihez eljussanak azok. Mai szerepe az elnök, és a többi tisztségviselő szavainak kiforgatása, a hangulat fokozása. Fuchsmajor (balekcsősz) feladata a jelenlévő sötét balekok istápolása, szavaiknak tolmácsolása a szakest többi résztvevőjéhez.

33 2008. Szeptember 9. ÖSSZEVONT ÜNNEPI SZAKESTÉLY A 200 ÉV JEGYÉBEN 33 A szakest folyamatában a megnevezetteken túl más nem szalagos tisztségviselők is segítik az elnök és a háznagy tevékenységét. A szakesten komoly pohár jellegű melyek általában az aktualitásokhoz kapcsolódnak -, és humoros felszólalások hangzanak el a közös nótázás mellett. A szakestek hivatalos itala a sör, melytől eltérő folyadékot fogyasztók a praesestől kérvényezett esetben fogyaszthatnak csak a résztvevők. A szakestélyeken sértődésnek helye nincs, még abban az esetben sem, ha magasabb beosztású résztvevőt figuráznak ki a többiek. Aki ezt nem tudja elviselni, az ne vegyen részt szakesten. Szakestélyt rendezünk kiemelt alkalmakkor: balekavatáskor, FIRMAavatáskor, Valétáláskor, vagy elhúnyt akadémista búcsúztatásakor: ezek a szakestek határozott céllal és forgatókönyvvel kerülnek megrendezésre. Szakest rendezhető bármilyen egyéb alkalomkor, a barátság elmélyítése, a közös szórakozás igényének felmerülése esetén is. Ez utóbbi szakestek kevésbé kötöttek, de az egymás tisztelete, a kollegalitás és a házirend betartása ekkor is minden résztvevő számára kötelező. (Dr. Varga Szabolcs egyetemi tanár, dékánhelyettes)

34 2008. szeptember óra, Erdészeti Múzeum (Sopron, Templom u. 4.) ALMANACH BEMUTATÓ

35 2008. szeptember óra, A ép. EMK Tanácsterem ERDÉSZ VALÉTAELNÖKÖK TALÁLKOZÓJA 35

36 2008. szeptember óra, Közgazdaságtudományi Kar aulája (Sopron, Erzsébet u. 9.) DÍSZÜNNEPSÉG

37 szeptember óra, Botanikus Kert (Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.) DISZNÓTOROS

38 2008. szeptember óra, Botanikus Kert ((Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.) CANTUSOK VERSENYE, NÓTADÉLUTÁN

39 2008. szeptember 10. CANTUSOK VERSENYE, NÓTADÉLUTÁN 39 DIÁKDALOK A SELMECI DIÁKÉLET KIALAKULÁSA ELŐTT Vándorló diákok morális, szatirikus, szerelmes, vagy ünnephez, kocsmai szórakozáshoz illeszkedő szövegű dalokat énekeltek diákszállásokon, kocsmákban, stb. A dalok szerzői az ún. vagánsok vagy goliárdok, esetleg híressé vált dalköltők voltak. A dalok vokálisan terjedtek a könyvnyomtatás hiánya miatt, a kor diákversei, dalai jórészt elvesztek. A XVI. XVII. századból szintén kevés diákdal maradt fenn. A SELMECI DIÁKOK DALAI A selmecbányai diákok dalkincsének kialakulására a hazai felsőoktatási intézméynyek diákdalai alig lehettek hatással. A dalok jelentős része sok szokással együtt feltehetően német egyetemekről került Selmecre, de nem kizárólag német eredetűek. 148 ismert német dalszövegről tudunk. A dalszövegek gyakran ismert költőktől pl.: Goethe, Schiller, Theodor Körner származtak.dallamszerzők pl.: Suppe, Weber, Gluck, Mendelsson. A lefordított dalok harmada a XVIII. és XIX. század között keletkeztek, zömmel Németországban. A dalszövegek magyarra fordítása a XIX. század első felében indult meg. Reformkori hangulat, a magyar nyelv művelése, ápolása, terjesztése 1840 után fellendítette a műfordításokat, illetve egyre több magyar nyelvű bejegyzés keletkezett re fejeződik be a fordítás időszaka, kivétel a balekkeresztelő nóta, melynek fordított változata csak 1938-ban jelenik meg először. JELENTŐSEBB NÓTÁSKÖNYVEINK Klange aus der Teufe; Bécs. Az első publikált dalgyűjtemény Carl Stegmayer által. Magyar jelentése: Hangok a mélyből. Az ajánlással együtt 24 művet tartalmaz, melyből 22 bányász tárgyú, 19 dalszöveg és 5 vers, kottát nem tartalmaz Erinnerung an Schemnitz; Selmecbánya. B. Sprader nyomda. Jelentése: Emlékezés Selmecbányára. Szerkesztője ismeretlen.27 vers közül

40 mindössze 9 származik a Stegmayer féle gyűjteményből. Csak dalszöveget tartalmaz, dallamra való utalás nincs Schemnitzer Akademische Lieder; Jelentése: Selmeci Akadémiai Dalok. 88 dalszöveget tartalmaz; függelékében megtalálható a sörivással és nótázással kapcsolatos Das Schemnitzer Cerevis nevű kártyajáték leírása ban jelenik meg bővített változata, melyet egy változatlan kiadás követ 1898-ban, ezek 104 dalszöveget tartalmaznak. Ebben jelenik meg először erdész és kohász dal (Erdész vagyok ; Minden kicsi kis faluban). A dalok 4 csoportra vannak osztva: 1. Köszöntődalok, 2. Általános diák- és bányászdalok, 3. Alkalmi dalok, 4. Egyéb dalok. A szerkesztő ismeretlen mindegyik esetben Selmeci Burschdalok; Révai Károly. 65 lefordított dalszöveget tartalmaz. A Révai féle fordítások nem terjedtek el A mi nótáink; Bizony József alias Krokodil kohómérnök hallgató által összeállított, kézírás után sokszorosított kivitele. Ugyanekkor jelenik meg az Ifjúsági Kör Választmányának kiadásában egy igényesebb, nyom-

41 2008. szeptember 10. CANTUSOK VERSENYE, NÓTADÉLUTÁN 41 dában készült daloskönyv, mely két német nyelvű dallal többet tartalmaz március A mi nótáink; Az Ifjúsági Kör elnöksége által kiadott két nyelvű (magyar-német) nótáskönyv, mely 79 nótát tartalmaz, anyagi okokból csak dalszöveget Nótáinkból I. rész; Sopron, Az Egyetemi DISZ Szervezet és a Soproni Egyetem című újság kiadása, 57 dalt tartalmazott A mi nótáink; Sopron. Szerkesztette: Szemerey Tamás alias Kisfül és Gál Péter alias KVHzi. Német kezdősorok szerinti mutatóval A mi nótáink; Sopron. Szerkesztője: Zsíros László alias Zsiri. A évi A mi nótáink javított, kiadása. 119 nótát tartalmaz, melyből 11 másik fordítás vagy szövegváltozat Daloskönyv; Dunaújváros. Szerkesztette: Pálinkás Robert Gusztáv alias Cefre és Szabó József alias PiCi. 254 nótát tartalmaz, melyekben benne foglaltatnak a szövegváltozatok is. A nótáskönyvekben közreadott anyag mellett ma is léteznek, keletkeznek olyan dalok, melyeket nem lehet megtalálni a gyűjteményekben. (Varga Tamás múzeumigazgató, Erdészeti Múzeum)

42 2008. szeptember óra SZALAMANDER

43 2008. szeptember óra SZALAMANDER 43 A szalamander a francia forradalom alatt keletkezett, amikor tilos volt a gyülekezés, és a felvonulás; ezért az együvé tartozó, és egy cél felé haladók kígyóvonalban (Salamander), vagy libasorban követték egymást. Ezt a szokást vették át Selmecen a hallgatók, a kígyóvonalat követve jártak a Burschok a Schachttagra, majd később kedvelt tanárukat, hallgatótársukat is szalamander menettel búcsúztatták. Hogy a búcsú minél tovább tartson, az utca egyik szélétől a másik széléig kanyarogva egyes sorban vonultak, így az út jóval hosszabb volt, mintha egyenes vonalban mentek volna. A búcsúztató menetből alakult ki az egyes akadémiai rendezvények díszfelvonulása is. Ma a kiemelt tisztelet jelképeként szalamanderrel búcsúztatják temetésen az egyetemi polgárok jeles professzoraikat, az egyetem, a selmeci hagyományok utódkarainak vezetőit, és szalamanderes felvonulással búcsúznak az Alma Maternek otthont adó várostól a soproni, miskolci valétáló mérnökjelöltek. Selmecbányán felújítva az ősi szokást, a város ünnepéhez kötve szeptember második hétvégéjén tartják a szalamander ünnepséget, melyen az utóbbi években a miskolci, soproni és a többi utódintézmények is képviseltetik magukat. (Dr. Varga Szabolcs egyetemi tanár, dékánhelyettes)

44 2008. szeptember óra, Selmecbánya SZALAMANDER EMLÉKTÁBLA, KOSZORÚ ELHELYEZÉSE AZ ERDÉSZETI PALOTÁBAN

45 szeptember óra, Selmecbánya SZAKESTÉLY

46 2008. szeptember óra, Selmecbánya SELMECBÁNYAI PROFESSZORI SÍROK GONDOZÁSA ÜNNEPI KOSZORÚZÁS A SÍROKNÁL

47 2008. szeptember óra, Selmecbánya SELMECBÁNYAI PROFESSZORI SÍROK GONDOZÁSA ÜNNEPI KOSZORÚZÁS A SÍROKNÁL 47 A TEMETÉS SELMECEN Selmecen, ha egy akadémikus meghalt, a közösség saját halottjának tekintette. Az Akadémiai Kör fényes temetést szokott rendezni az elhunyt tagjainak. Ő fedezi a kiadásokat az utolsó fillérig. Tekintet nélkül arra, hogy a boldogúlt atyja milliomos, vagy földettúró bányamunkás. Legszebb, legfényesebb bizonyítéka a selmecbányai diákok páratlan kollegialitásának. A ravatalt a bányatörvényszék épületében (Hellenbach-ház) állították fel. Tizenkét díszbe öltözött akadémikus állt mellette kivont karddal díszőrséget. A temetés este zajlott. A pap gyászbeszéde után a fehér ruhába öltözött tetemvivő bányamunkások vállukra vették a koporsót. ( ) Megindult a temetési menet. Elől ment a sapkáján fekete tollforgatós bányász zenekar. Utána az Akadémiai Kör zászlóját vitte egy hatalmas akadémikus. A zászló előtt ment kivont karddal a menet vezetője. A zászló mellett kivont karddal lépdeltek a zászlóőrök. Utána két-három lépésnyi távolságra ment a kör elnöke. Utána ballagott két sorban nyolc-nyolc grubenkabátos veterán, égő bányaméccsel a kezükben. Hosszú salamanderben jöttek utánok kanyarogva az út egyik széléről a másikra a többi bányász akadémikusok. Grubenkabát volt őrajtok is, s égő bányamécs pislogott a bal kezükben. A kör nagy, babér koszorúját hozta ezután két erdész, s egy bányász akadémikus. A nyomukban lassan menő két kocsi meg volt rakva töméntelen koszorúval. ( ) A nehéz, homályosra csíszolt érckoporsó előtt lépkedett nyolc koporsóvivő akadémikus. Fehérbe öltözött, farbőrös, zöld sapkás bányamunkások hozták vállaikon a koporsót. Két oldalt mellettük huszonnégy díszőr ment kivont karddal. Tizenkét erdész, tizenkét bányász. A koporsót az elhúnyt családja követte, az után komolyan, méltóságteljesen jöttek az akadémia tanárai. Ott volt valamennyi. Utánok a közönség szorongott. Alig fért a keskeny, szűk utca sikátorában. Az egész menetet két oldalt lobogó, füstölgő fáklyákkal erdész akadémikusok vették körül. A temető közelében elhallgatott a gyászzene és megszólalt a Klopacska kísérteties, fájdalmasan tompa hangja két hosszú és három rövid ütemben. Amikor a koporsót a sírba engedték, a gyászindulót ( Szerencse fel, örök végtelen az éj ) énekelték. A cigányzenekar elhúzta az elhunyt legkedvesebb nótáját, majd a búcsúbeszéd után a bányászok egyenként léptek a sírhoz és Utolsó Jó Szerencsét! mondva egy-egy hantot dobtak a koporsóra, és

ßz JisztaCtársaság neve, címe és jogi HeCyzete

ßz JisztaCtársaság neve, címe és jogi HeCyzete A Miskolci Egyetem Közleménye A sorozat. Bányászat, 67 kötet, (2004) p. 99-103 S E L M E C I Asz

Részletesebben

AKADÉMISTÁK SELMECEN

AKADÉMISTÁK SELMECEN AKADÉMISTÁK SELMECEN Az utóbbi évtizedekben évente több ezer magyar diák látogatja meg Selmecbányát, az egykori Bányászati és Erdészeti Akadémia utódintézményeinek valamennyi hagyományőrző szakjáról. Az

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára

A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára Könyvtári szakmai nap Győr, 2014. 03. 25 Kisalföldi Könyvtárak és Könyvtárosok Egyesülete A Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára Szemerey Tamásné Dr. levéltárvezető Dr. Sági Éva levéltáros Egyetemi

Részletesebben

Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról

Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról Szakmai beszámoló a 4. Műegyetemi Levéltári Napról A BME Levéltár idei levéltári napjának apropóját az ország első integrált felsőoktatási intézménye megalakulásának 80. és felbomlásának 70. évfordulója

Részletesebben

A SOE Központi Levéltárának fond- és állagjegyzéke

A SOE Központi Levéltárának fond- és állagjegyzéke A SOE Központi Levéltárának fond- és állagjegyzéke 1824-2017, 75 fond, 161 állag, 601,01 ifm Jelzet Levéltári egység neve évhatár terjedelem 1. Selmecbányai Erdészeti Tanintézet, Selmecbányai Bányászati

Részletesebben

A BÁNYÁSZ-KOHÁSZ-ERDÉSZ TALÁLKOZÓ PROGRAMJA

A BÁNYÁSZ-KOHÁSZ-ERDÉSZ TALÁLKOZÓ PROGRAMJA A TALÁLKOZÓ VÉDNÖKEI WARVASOVSZKY TIHAMÉR, Székesfehérvár polgármestere Dr. TOLNAY LAJOS, az OMBKE elnöke Dr. PETHÕ JÓZSEF, az OEE elnöke Dr. FORGÓ BÉLA az ALCOA-KÖFÉM Kft. vezérigazgatója A BÁNYÁSZ-KOHÁSZ-ERDÉSZ

Részletesebben

1.) Petőfi-emléktábla

1.) Petőfi-emléktábla 5. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása 1.) Petőfi-emléktábla A Városháza falában emléktábla van elhelyezve, amely Petőfinek állít emléket. Az emléktáblát

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INTÉZMÉNYI ÜNNEPEK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJE

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INTÉZMÉNYI ÜNNEPEK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJE SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM INTÉZMÉNYI ÜNNEPEK ÉS MEGEMLÉKEZÉSEK RENDJE Szeged, 2013. október 28. Intézményi ünnepek és megemlékezések rendje a Szegedi Tudományegyetemen 1 A Szegedi Tudományegyetem (továbbiakban:

Részletesebben

MUNKATERV. a 2011-es évre

MUNKATERV. a 2011-es évre BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2011-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

A selmeci diákhagyományok továbbélése a Nyugat-magyarországi Egyetemen

A selmeci diákhagyományok továbbélése a Nyugat-magyarországi Egyetemen MFLSZ vándorgylés Szeged, 2012. 09. 4-6. A selmeci diákhagyományok továbbélése a Nyugat-magyarországi Egyetemen Szemerey Tamásn sné Dr. NymE Központi K Levélt ltár Sopron Diákélet, diáktársaságok Selmecen

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra

FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra Moderátor: Dr. Cser János c. egyetemi tanár 1 FORGATÓKÖNYV a Hajdu szobor avatására 2015. május 9. szombat 15 óra KATONAI FELHÍVÓJEL! Vámos Gábor koncertmester Tisztelt Óvári Gazdászok, Kedves Kollegák,

Részletesebben

A selmeci kamaráktól a VUK-ig

A selmeci kamaráktól a VUK-ig MFLSZ Vándorgylés Szeged, 2012. szeptember 4-6. A selmeci kamaráktól a VUK-ig Diákszállások, kollégiumok Selmecbányán és Sopronban Sági Éva NYME Központi Levéltár Selmeci diákszállások, kamarák Mivé nem

Részletesebben

A földrajztanárképzés rövid története az ELTE-n

A földrajztanárképzés rövid története az ELTE-n A földrajztanárképzés rövid története az ELTE-n A budapesti földrajztanárképzés az Eötvös Loránd Tudományegyetemen jelenleg a Földrajzés Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központjához kapcsolódik.

Részletesebben

CÍM: Előterjesztés a Selmecbányával kötendő testvérvárosi szerződésről

CÍM: Előterjesztés a Selmecbányával kötendő testvérvárosi szerződésről Önkormányzata Sopron Megyei Jogú Város (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 40889/2008. CÍM: Előterjesztés a Selmecbányával kötendő testvérvárosi szerződésről Előterjesztő: Dr. Fodor Tamás polgármester

Részletesebben

Szellemi kulturális örökségünk: A selmeci diákhagyományok

Szellemi kulturális örökségünk: A selmeci diákhagyományok Most induló sorozatunkban a selmeci diákhagyományok kialakulását, változását és fontosabb elemeit ismertetjük. Az első részben áttekintjük, hogy mit is értünk hagyomány alatt, hogyan és miért jöttek létre

Részletesebben

A JNMGE ERDŐMÉRNÖKI OSZTÁLYA

A JNMGE ERDŐMÉRNÖKI OSZTÁLYA 4. Műegyetemi Levéltári Nap 2015. Március 18. A JNMGE ERDŐMÉRNÖKI OSZTÁLYA Szemerey Tamásné Dr. Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtár és Levéltár Soproni Bánya- és Erdőmérnöki Főiskola 1919. 04.

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar. Tanulmányi tájékoztató. 2013/2014 tanév

Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar. Tanulmányi tájékoztató. 2013/2014 tanév Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Tanulmányi tájékoztató 2013/2014 tanév Kedves Leendő Egyetemi Polgár! Gratulálok a sikeres felvételi eredményéhez! A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki

Részletesebben

A limanowai csata emléknapja Sopronban

A limanowai csata emléknapja Sopronban A limanowai csata emléknapja Sopronban 2 A limanowai csata emléknapja Sopronban A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület nevében köszöntöm vendégeinket, tagjainkat, és a megjelenteket. Egyesületünk császári

Részletesebben

MUNKATERV. a 2012-es évre

MUNKATERV. a 2012-es évre 1 BÉKEFENNTARTÓK BAJTÁRSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE MUNKATERV a 2012-es évre A tevékenység fő irányelvei: 1. Részvétel a békefenntartással és a katonai ellenőrzés hagyományainak ápolásában. A területi kapcsolatok

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ. A konferenciáról készült ismertető elérhető az alábbi honlapcímen: www.bathorimuzeum.hu/közérdekű információk/pályázatok Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 1388 Budapest Pf. 82 Pályázati azonosító: 3508/01085. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A Magyar Nemzeti Múzeum 3508/01085. számú pályázati azonosítóval jelölt pályázata 290.000,-

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 23-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 23-i ülésére 1612-1/2011. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 23-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2011. évi módosított rendezvénytervének

Részletesebben

Emlékezzünk az elődökre!

Emlékezzünk az elődökre! Emlékezzünk az elődökre! Pályázók: Nagy Ottó (16 éves) Tamaskó Marcell (16 éves) Iskola neve: SZOI Vörösmarty Mihály Gimnáziuma A pályamunka befejezésének időpontja: 2012. március 29. Dolgozatunk a hagyományteremtés

Részletesebben

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918)

A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) A SZABADKAI KÖZSÉGI FŐGYMNASIUM RÖVID TÖRTÉNETE (1860 1918) Az egykori szabadkai gimnázium épülete 8 A Szabadkai Községi Főgymnasium története 1861-ben kezdődött, amikor az 1747-ben alapított iskola megnyitotta

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31.

Szakmai beszámoló. Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás. Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. 2014. október 2 2015. május 31. Szakmai beszámoló Dr. Nagy Gyula 100 időszaki kiállítás Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 2014. október 2 2015. május 31. Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumánál elnyert pályázat

Részletesebben

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek?

1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? 1.) Miért nevezzük október 23 át kettős Nemzeti ünnepnek? a). b) 2.) Az 1956 os forradalom és szabadságharc miniszterelnöke látható a képen. Ki ő? Életrajzi adatainak nézzetek utána! Neve Születési helye,

Részletesebben

Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez

Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez 1 Javaslat a Csefkó György tanterem és emléktáblája települési értéktárba történő felvételéhez Készítette: Ádámné Farkas Beáta (név). (aláírás) Pusztaszabolcs, 2014. május 10. (település, dátum) (P. H.)

Részletesebben

A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK ÉVI HATÁROZATAI

A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK ÉVI HATÁROZATAI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK 2016. ÉVI HATÁROZATAI SOPRON 2016 1/2016. (I.15.) SZ. HATÁROZAT A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa egyhangúlag elfogadja a

Részletesebben

Ezen dokumentum Jászárokszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 2007. évi jelentősebb eseményeit, beavatkozásait, híreit foglalja magába Készítette: Tekse Csaba parancsnok-helyettes 2007. október

Részletesebben

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai

Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Dr. Hadnagy Imre József Domborműveken a hazai tűzvédelem nagyjai Kiállítócsarnok nem lévén a gyűjtemény néhány muzeális tűzoltószere és a hazai tűzvédelem jeles személyiségeinek domborműve az intézménynek

Részletesebben

Dusa Ágnes Réka Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék

Dusa Ágnes Réka Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Dusa Ágnes Réka Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Témavezető: Prof. Dr. Szabó Ildikó OTDK 2011. 04. 14. Campus-lét kutatás OTKA (K 81858) Kortársi szocializáció, csoportképződés,

Részletesebben

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése

Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése Penci Hírek 2016. évi 1. szám január Nyugdíjasok karácsonyi köszöntése Sok évre visszanyúló hagyomány immár az is, hogy a karácsony előtti szombaton meghívást kapnak a hetven éven felüli nyugdíjasok a

Részletesebben

1848-1850 között szünetelt az oktatás, mivel a magyar szabadságharc alatt a diákok beálltak Kossuth seregébe.

1848-1850 között szünetelt az oktatás, mivel a magyar szabadságharc alatt a diákok beálltak Kossuth seregébe. Az egyetem bemutatása Miskolci Egyetem Az egyetem múltja A Miskolci Egyetem őse a Selmecbányán 1735-ben III. Károly által alapított bányászati-kohászati tanintézet (Bergschule), ahol a világon elsőként

Részletesebben

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE Kapronczay Károly Az újkori európai államok közigazgatása a 18. században formálódott ki. Mintául az erõsen központosított porosz hivatali rendszer szolgált, amely

Részletesebben

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása

Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Projektlátogatás: A felújított egykori katolikus iskolában kialakított Örökségvédelmi Közösségi Ház átadása Helyszín: Nick Ideje: 2014. szeptember 20. 10.00 óra Szeptember 20-án ismét egy kedves meghívásnak

Részletesebben

A szakoktatás a második világháború után (1945-1989) Dr. Nyéki Lajos 2016

A szakoktatás a második világháború után (1945-1989) Dr. Nyéki Lajos 2016 A szakoktatás a második világháború után (1945-1989) Dr. Nyéki Lajos 2016 A szakmunkásképzés újjászervezése és fejlesztése (1945-1956) Az 1949. évi IV. törvény alapvetően megváltoztatta a tanoncok jogállását.

Részletesebben

1/ 4. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU

1/ 4. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU 1/ 4 Ikt.szám: 18-204/4/2005. Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat SAMORZĄD MNIEJSZOŚCI POLSKIEJ W 17-TEJ DZIELNICY BUDAPESZTU J E G Y Z Ő K Ö N Y V PROTOKÓŁ amely készült a

Részletesebben

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44

Írta: Administrator szeptember 06. szombat, 15:09 - Módosítás: szeptember 10. szerda, 16:44 A levéltári források szerint Szilvágy nevének első írásos említése 1343-ból ered. Két Szilvágyról értesülünk, az egyikben akkor Szent Márton tiszteletére épült templom állt. A török harcok idején annyira

Részletesebben

HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2019

HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2019 HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2019 Időpont Helyszín Megnevezés Közreműködik Koordinálja 3. Horgászbörze 25. Március 5. Március 14. 17:00 16.00 Lőrincze L. Ált. iskola Téltemető

Részletesebben

Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára

Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára Bemutatkozik a SZIE KDKL Levéltára A Magyar Hidrológiai Társaság XXXI. Országos Vándorgyűlése Gödöllő, 2013. július 3. Kissné Bognár Krisztina főlevéltáros, levéltárvezető Szent István Egyetem Kosáry Domokos

Részletesebben

VÁC VÁROS UZONYI BÁLINT DIÁKPOLGÁRMESTER BESZÁMOLÓJA 2016/2017 TANÉV

VÁC VÁROS UZONYI BÁLINT DIÁKPOLGÁRMESTER BESZÁMOLÓJA 2016/2017 TANÉV VÁC VÁROS UZONYI BÁLINT DIÁKPOLGÁRMESTER BESZÁMOLÓJA 2016/2017 TANÉV VÁC 2017 Képviselőtestületi ülés 2016.05.21. A diák-polgármesteri beiktatás után meghívást nyertem a soron következő képviselő-testületi

Részletesebben

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését;

a magyar szovjet és a magyar jugoszláv kapcsolatok felülvizsgálatát és rendezését; Magyarország 1944/45 és 1989 között Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc főbb eseményei, célkitűzése, nemzetközi jelentősége Az 1956-os forradalom 1956 őszén megélénkülő politikai élet: felújítja

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Itt kezdődött a reformkor

Itt kezdődött a reformkor Itt kezdődött a reformkor 24 ÓRÁS FELOLVASÁS A LEGNAGYOBB MAGYAR, SZÉCHENYI ISTVÁN SZOMBATHELYI ÉRETTSÉGI VIZSGÁ -JÁNAK 200. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE Johann Ender: Széchenyi István ifjúkori portréja, 1818

Részletesebben

HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2016

HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2016 HEGYESHALOM NAGYKÖZSÉG R E N D E Z V É N Y N A P T Á R 2016 Időpont Helyszín Megnevezés Közreműködik Koordinálja Január 19. Vasúti emlékmű A németek kiűzésének napja, megemlékezés Német Nemzetiségi Január

Részletesebben

100 éves a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület 1912-2012

100 éves a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület 1912-2012 1 100 éves a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület 1912-2012 2 A CSILLAGHEGYI POLGÁRI KÖR 1912-1947-IG Még elképzelni is nehéz azt a sok változást, ami az elmúlt 100 év alatt Csillaghegyen végbement. A település

Részletesebben

AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA

AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA AZ ÉNEK A LELKI GAZDAGSÁG ALAPJA 2014.05.03. 05:22 szerző: Bertalan Melinda Veszprém gazdag zenei kultúráját a kiváló ének-zenei oktatás alapozta meg hangzott el a Veszprémi Történelmi Szalon 11. rendezvényén

Részletesebben

A Soproni Talajbiológiai Iskolá -tól a Gödöllői Mikrobiológiai Műhely -ig A Magyar Talajtani Társaság Talajbiológiai Szekciójának 57 éve

A Soproni Talajbiológiai Iskolá -tól a Gödöllői Mikrobiológiai Műhely -ig A Magyar Talajtani Társaság Talajbiológiai Szekciójának 57 éve A Soproni Talajbiológiai Iskolá -tól a Gödöllői Mikrobiológiai Műhely -ig A Magyar Talajtani Társaság Talajbiológiai Szekciójának 57 éve Biró Borbála A kezdetek: A soproni Talajbiológiai Iskola 1951-ben

Részletesebben

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat.

Várostörténet. 3. forduló. Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. Várostörténet 3. forduló Kecskemét városának legrégebbi oktatási intézményéhez kapcsolódik a következő feladat. 1. Egészítsd ki a szöveget! Az iskola híres kegyesrendi, más néven iskola. megalapítása gróf.

Részletesebben

Életút: dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye alispánja [1]

Életút: dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye alispánja [1] Published on Reformáció (http://reformacio.mnl.gov.hu) Címlap > Életút: dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye alispánja Életút: dr. Küry Albert, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye alispánja [1] Küry

Részletesebben

1996-os emlékbélyegek

1996-os emlékbélyegek 1996-os emlékbélyegek 1. MAGYAR - AZ 1956 -OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC - Bélyeg rendelési kód: 1996/005 2. ENGLISH - THE 1956 REVOLUTION - Order code of the stamp: 1996/005 3. GERMAN - Die Revolution

Részletesebben

A tanítói pálya elnőiesedésének történeti előzményei

A tanítói pálya elnőiesedésének történeti előzményei 314 kutatás közben tanulmányi eredményességgel. A munka világában tapasztalt sikerességre a demográfiai háttér nem volt erőteljes hatással, a tanulmányokat illetően pedig várakozásunkhoz képest eltérő

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 16-i ülésére

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének december 16-i ülésére 5604-1/2015. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. december 16-i ülésére Tárgy: Kerekegyháza Város Önkormányzata 2016. évi rendezvénytervének elfogadása

Részletesebben

IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ

IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ S Z E M L E IV. FÖLDMÉRÕ TALÁLKOZÓ Csíksomlyó, 2003. június19 22. Dr. Ferencz József levezetõ elnök (és az EMT Földmérõ Szakosztály elnöke) fotók: Hodobay-Böröcz András A már hagyományosnak minõsített,

Részletesebben

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban História 2000/05-06. A szabad választások után 1990- ben összeülő magyar parlament egyik legádázabb vitája a körül forgott,

Részletesebben

Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22.

Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22. Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22. Hunyadi János és Kapisztrán János seregei 558 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én állították meg a Nándorfehérvárt ostromló oszmán hadat. A győztes csata emlékére

Részletesebben

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete

Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődésről (módosítással egybefoglalva és lezárva: 2014. december 31.) Tapolca Város Önkormányzatának

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye. Szám: 14/349-3/2011. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ALELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-020, Fax: (88)545-025 E-mail: mokalelnok@vpmegye.hu ELŐTERJESZTÉS a Veszprém Megyei

Részletesebben

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa 2014-ben a Tolna Megyei Levéltári Füzetek 14. kötete látott napvilágot Tanulmányok Bírói számadás, emlékirat,

Részletesebben

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám

Castrum A CAstrum Bene egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Castrum A Castrum Bene Egyesület Hírlevele 8. szám Budapest, 2008 E számunk munkatársai Bu z á s Ge r g e ly régész-művészettörténész, MNM Mátyás király

Részletesebben

90 éve született Dr. Polinszky Károly, a Veszprémi Vegyipari Egyetem alapítója

90 éve született Dr. Polinszky Károly, a Veszprémi Vegyipari Egyetem alapítója 90 éve született Dr. Polinszky Károly, a Veszprémi Vegyipari Egyetem alapítója Veszprém, 2012. március 19. Kiadó: Veszprémi Vegyészekért Alapítvány www.vvalapitvany.hu Szerkesztö: Tomanicz Éva Tördelö:

Részletesebben

Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban

Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban Orbán Viktor a Semmelweis Emlék Szimpóziumon Teheránban A Semmelweis Emlékév megemlékezései között is kiemelkedő esemény zajlott Teheránban vasárnap és hétfőn. A két napos Semmelweis Emlékülésen a nőgyógyászati

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258.

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1848/49 ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A

Részletesebben

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja

A Magyar Műszaki Értelmiség Napja A Magyar Műszaki Értelmiség Napja Ünnepségsorozat 2012. június 4-7. 1 Budapest 2006. január 5. 2 3 A nyilatkozat aláírói Magyar Tudományos Akadémia Magyar Mérnökakadémia Magyar Mérnök Kamara Budapesti

Részletesebben

A Kormány nevében mellékelten benyújtom a Wacław Fełczak Alapítványról szóló törvényjavaslatot.

A Kormány nevében mellékelten benyújtom a Wacław Fełczak Alapítványról szóló törvényjavaslatot. Iromány száma: T/17784. Benyújtás dátuma: 2017-10-10 17:15 Miniszterelnökség Parlex azonosító: K4KBTV2X0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK ÉVI HATÁROZATAI

A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK ÉVI HATÁROZATAI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK 2013. ÉVI HATÁROZATAI SOPRON 2013 1/2013. (I.8.) SZ. HATÁROZAT A Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa 36 igen egyhangú szavazattal

Részletesebben

A felsőoktatás előtt álló kihívások

A felsőoktatás előtt álló kihívások A felsőoktatás előtt álló kihívások Dr. Engler Péter Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság 31. Vándorgyűlés Szekszárd,

Részletesebben

Magyar Tűzoltó Szövetség. 145 év, töretlenül

Magyar Tűzoltó Szövetség. 145 év, töretlenül Magyar Tűzoltó Szövetség 145 év, töretlenül Magyar Tűzoltó Szövetség 1870-2015 Tisztelt Olvasó! Tisztelt Olvasó! Immár száznegyvenöt éve, hogy gróf Széchenyi Ödön, a legnagyobb magyar fia, a magyar tűzvédelem

Részletesebben

Állami kitüntetések elnökhelyettese. Országos Etikai Bizottság elnöke. Felügyelő Bizottság elnöke. Számvizsgáló Bizottság elnöke

Állami kitüntetések elnökhelyettese. Országos Etikai Bizottság elnöke. Felügyelő Bizottság elnöke. Számvizsgáló Bizottság elnöke Kedves Bajtársnőnk, Bajtársunk! Tisztelt Látogató! Összeállításunkban 2015. május 14-től megtekinthetik azokat a fontosabb eseményeket, programokat, amelyeken részt vettünk, vagy amelyeket mi szervezetünk.

Részletesebben

I. A Szent István Egyetem

I. A Szent István Egyetem I. A Szent István Egyetem REKTORI KÖSZÖNTŐ 2000-ben - több, korábban önálló egyetem és főiskola integrációjával - létrehozott egyetemünk névadójára, államalapító Szent István királyunkra az egész ország

Részletesebben

Generációk találkozása

Generációk találkozása Generációk találkozása A fenti címmel hirdette meg a Rendészettudományi Kar Vám- és Pénzügyőri Tudományos Diákköre, a Magyar Rendészettudományi Társaság Vám- és Pénzügyőri Tagozata, valamint a Nemzeti

Részletesebben

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25.

Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25. http://1956.vfmk.hu Helytörténeti vetélkedő középiskolások számára 2.online forduló Közzététel: 2016. szeptember 19. Beküldési határidő: szeptember 25. Irodalom: Cseh Géza: A Damjanich Rádió hullámhosszán.

Részletesebben

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA 58. ÉVFOLYAM 2006 12. SZÁM Interjú dr. Faragó Sándorral, a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) rektorával Dr. Joó István prof.em., a GK főszerkesztője A Geodézia és Kartográfiában

Részletesebben

A térképkészítő huszártiszt kiállítás

A térképkészítő huszártiszt kiállítás 2016/04/11-2016/07/09 250 évvel ezelőtt, 1766. április 10-én született Lipszky János huszártiszt, aki mégsem katonai hőstetteivel, hanem Magyarország-térképével írta be magát a magyar tudomány- és kultúrtörténet

Részletesebben

A Kari Tanács Dr. Horváth Sándor főiskolai tanári kinevezését támogatja. (8 igen, 0 nem és 1 tartózkodás)

A Kari Tanács Dr. Horváth Sándor főiskolai tanári kinevezését támogatja. (8 igen, 0 nem és 1 tartózkodás) 2009 2009. JANUÁR 7. BGK-KT/ XLVIII / 1 /2009 A Dr. Horváth Sándor által beadott főiskolai tanári pályázatot a kari Bíráló Bizottság mindenben megfelelőnek találta és támogatja a pályázat elfogadását.

Részletesebben

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN

HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN HATÁRTALANUL A FELVIDÉKEN Kirándulásunk a Határtalanul! pályázat keretein belül jött létre, abból a célból, hogy megismerkedjünk a felvidéki magyar diákokkal, és szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki velük.

Részletesebben

Hónap Események Felelős. Szeptember - kollégiumi tanévnyitó megbeszélés kollvez, tanárok

Hónap Események Felelős. Szeptember - kollégiumi tanévnyitó megbeszélés kollvez, tanárok A 2017-2018. tanév helyi rendje Eseménynaptár Hónap Események Felelős Szeptember - kollégiumi tanévnyitó megbeszélés - kollégisták fogadása, elhelyezése, szülői értekezlet - új tanulók beilleszkedésének

Részletesebben

Készült Sásd Város Német Nemzetiségi Önkormányzati Képviselőtestületének 2014. október 21. napján tartott alakuló üléséről.

Készült Sásd Város Német Nemzetiségi Önkormányzati Képviselőtestületének 2014. október 21. napján tartott alakuló üléséről. 1 Jegyzőkönyv Készült Sásd Város Német Nemzetiségi Önkormányzati Képviselőtestületének 2014. október 21. napján tartott alakuló üléséről. Ülés helye: Jelen vannak: Városháza Tanácskozóterme Sásd, Dózsa

Részletesebben

Ünnepi konferencia az Országházban a Vallásszabadság Éve alkalmával

Ünnepi konferencia az Országházban a Vallásszabadság Éve alkalmával Sajtóközlemény Ünnepi konferencia az Országházban a Vallásszabadság Éve alkalmával A Magyar Unitárius Egyház, partnerségben az Országgyűlés Hivatalával ünnepi konferenciát szervezett 2018. március 9-én,

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 1. forduló Beküldési határidő: 2012. november 07. Össz.pontszám: 40p Név:.. Lakcím:... Iskola neve, címe:....

Részletesebben

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában A félszigeti háború, ahogy a későbbiekben a történészek elnevezték, a napóleoni háborúk egy jelentős részét képezte. A francia hadsereg folyamatosan

Részletesebben

A kolozsvári egyetem tanárai és a sport

A kolozsvári egyetem tanárai és a sport Killyéni András A kolozsvári egyetem tanárai és a sport Az első világháború előtti kolozsvári sportélet fejlődését kétségtelenül meghatározták az akkori sportvezetők: arisztokraták, köznemesek, később

Részletesebben

mből l kitelik. Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke

mből l kitelik. Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke Batthyány Emlékév Vas megye 2007. Kovács Ferenc országgyűlési képviselő A Vas Megyei Közgyűlés elnöke Vas Megyei Közgyűlés a Batthyány Év 2007 Vas megyei tervezett rendezvényei méltó megvalósításának érdekében

Részletesebben

Képek a megemlékezésről

Képek a megemlékezésről 2012 Közgyűlések Felderítő Napi megemlékezés 2012. november 11.: az immár hagyományosan a családtagok részvételével tartott ünnepi megemlékezésünkre rendkívül kulturált környezetben, a Művészetek Palotájában

Részletesebben

2. Quaestura raktári egység = 22,22 ifm.

2. Quaestura raktári egység = 22,22 ifm. 2. Quaestura 1907-1952 411 raktári egység = 22,22 ifm. A Quaestura az egyetem egyik központi hivatala volt. Funkciója története során többször változott. Kezdetben gazdasági ügyekkel foglalkozott, később

Részletesebben

Dr. Kondor Antal 1922 ~ 2013 2013. november 25.-én, 92. életévében elhunyt dr. Kondor Antal erdőmérnök-tanár.

Dr. Kondor Antal 1922 ~ 2013 2013. november 25.-én, 92. életévében elhunyt dr. Kondor Antal erdőmérnök-tanár. Dr. Kondor Antal 1922 ~ 2013 2013. november 25.-én, 92. életévében elhunyt dr. Kondor Antal erdőmérnök-tanár. Engesztelő szentmise: 2013. december 03.-án kedden 12 00 -kor a Sopron, Jereván-lakótelepi

Részletesebben

A Hutӱra Ferenc Könyvtár, Levéltár és Múzeum levéltári fond- és állagjegyzéke A fondrendszer kialakításakor az alábbi számkeretet alkalmaztuk:

A Hutӱra Ferenc Könyvtár, Levéltár és Múzeum levéltári fond- és állagjegyzéke A fondrendszer kialakításakor az alábbi számkeretet alkalmaztuk: A Hutӱra Ferenc Könyvtár, Levéltár és Múzeum levéltári fond- és állagjegyzéke A fondrendszer kialakításakor az alábbi számkeretet alkalmaztuk: 1 20. fond: A jogelőd intézmények, illetve az Egyetem (Kar)

Részletesebben

SZEGLET IRODALMI TÁRSASÁG 2. ANTOLÓGIA SZERKESZTETTE: VARGA MAGDOLNA BUDAPEST 2015.

SZEGLET IRODALMI TÁRSASÁG 2. ANTOLÓGIA SZERKESZTETTE: VARGA MAGDOLNA BUDAPEST 2015. SZEGLET IRODALMI TÁRSASÁG 2. ANTOLÓGIA SZERKESZTETTE: VARGA MAGDOLNA BUDAPEST 2015. Készült az Underground Kiadó és Terjesztő Kft. támogatásával, magánkiadásban BEVEZETŐ Történetünk 2005-ben kezdődött.

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Testvértelepülések találkozója Szentpéterszeg, október

Szakmai beszámoló. Testvértelepülések találkozója Szentpéterszeg, október Szakmai beszámoló Testvértelepülések találkozója Szentpéterszeg, 2016. október 7-8-9. Az Európa a polgárokért program támogatásával 2016. október 7-8-9-én az Európa jövője Az euroszkepticizmus és az aktív

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Forradalmárok az október 23-ai szabadságharcból

Forradalmárok az október 23-ai szabadságharcból 2016 október 23. Flag 0 5 Átlag: 5 (1 szavazat) Mérték Mohai Balázs képein keresztül megismerhetünk forradalmárokat, akik 1956-ban a mi szabadságunkért is küzdöttek. Ez a forradalom Magyarország népének

Részletesebben

GYÁSZJELENTÉS GYÁSZJELENTÉS. Dr. Varga Ferenc emlékére. Kedves Feri! 1 / 5

GYÁSZJELENTÉS GYÁSZJELENTÉS. Dr. Varga Ferenc emlékére. Kedves Feri! 1 / 5 Mély fájdalommal és tisztelettel Dr. Varga adózva Ferenc tudatjuk,, a hogy Magyar Kórházszövetség többszörös volt elnöke, a A Kórházszövetség saját halottjának tekinti, tiszteletére és emlékére szánja

Részletesebben

Rack Ferencné: Javaslatot tesz a napirendre, a meghívóval megegyezően.

Rack Ferencné: Javaslatot tesz a napirendre, a meghívóval megegyezően. Iktatószám: Sz-3-9/2018. J e g y z ő k ö n y v Készült: A 2018. június 1-jén, a Ritsmann Pál Német Nemzetiségi Iskola (Biatorbágy, Karinthy Frigyes u. 3.) épületében, 17 órakor megtartott üléséről. Jelen

Részletesebben

KORA ÚJKOR, ÚJKOR Családi ügyek Orániai Vilmos és a Habsburgok V. Károly lemondása után

KORA ÚJKOR, ÚJKOR Családi ügyek Orániai Vilmos és a Habsburgok V. Károly lemondása után KORA ÚJKOR, ÚJKOR Családi ügyek Orániai Vilmos és a Habsburgok V. Károly lemondása után A Habsburgok és a Nassauiak, akik együttműködtek V. Károly uralkodása idején, élesen összecsaptak egymással II. Fülöp

Részletesebben

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács október 20-i ülésén meghozott határozatai. Határozatok tára:

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács október 20-i ülésén meghozott határozatai. Határozatok tára: Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanács 2015. október 20-i ülésén meghozott határozatai Határozatok tára: 53/2015. (X.20.) KT. sz. határozat az Egyetem téri épület I. em. 118. terem Navratil Ákosról

Részletesebben

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012

Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 Tanulmányi kirándulás tervezete, szervezése, lebonyolítása Tartalom: Készítette: Morovics Ibolya Felsőszeli Széchenyi István Alapiskola 2012 1. A tanulmányi kirándulás útvonala 2. A tanulmányi kirándulás

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA Terney Béla Kollégium Szentes 2014/2015 Készült a 229/2012. (VIII. 28.) nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló Kormányrendelet 23.. alapján. 1. A kollégiumban

Részletesebben

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Múzeumi nap 4 tematikája

Sárospataki Gyűjtemények mindenkinek TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0001. Múzeumi nap 4 tematikája Múzeumi nap 4 tematikája Múzeumi nap helye és ideje: Sárospatak, 2013. április 26. Címe: Résztvevők: Szakirodalom: Segédanyag: Oktatási, nevelési célok: Föl a hazáért és szabadságért A Túrkevei Kaszap

Részletesebben