Támogatások az új Nemzeti Vidékfejlesztési Program időszakában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Támogatások az új Nemzeti Vidékfejlesztési Program 2014-2020 időszakában"

Átírás

1 Támogatások az új Nemzeti Vidékfejlesztési Program időszakában A időszakban támogatásokat csak aktív gazda igényelhet. Aktív gazda lehet az a személy, aki az előző évben támogatásban részesült, és ennek az értéke nem haladta meg az 5000 eurót és egy minimális mezőgazdasági tevekenységet folytat. Mezőgazdasági tevékenységet jelent: - olyan tevékenységek végzése, amelyek által az adott mezőgazdasági területeket használatban tartják. - a szántóföldekről a gyomok eltávolítása kaszálással, tárcsázással vagy gyomirtással legalább egyszer egy évben. - a legelőkön és kaszálókon legeltetéssel min. 0,3 UVM (számos állattal) állattal vagy évente egy kaszálással. - a szőlő- és gyümölcsültetvényeknél minimális mezőgazdasági tevékenység alatt legalább egy metszést és a sorok közti fű legalább egyszeri kaszálását vagy a talaj egyszeri megmunkálását értjük. Azok a gazdák, akik az előző évben 5000 eurónál nagyobb támogatást kaptak jogi személlyé válhatnak. Figyelem az elsődleges CAEN kódra, mert a mezőgazdasági tevékenységet kell tükröznie. Azok a gazdák, akik nem akarnak jogi személlyé válni a következőknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy aktív gazdának legyenek nyilvánítva: a. a direkt kifizetések legalább 5%-át teszik ki a nem mezőgazdasági tevékenységekből befolyó összjövedelmeiknek. b. a mezőgazdasági tevékenységből származó jövedelem legalább 1/3-a kell legyen a gazdaságon belüli összjövedelemnek. Ezt a két feltételt a következő iratokkal lehet igazolni:

2 - 221-es bevallási nyilatkozat A mezőgazdasági tevékenységekből származó bevételek adózása a jövedelmi szabályok alapján (norme de venit) és a kifizetési kötelezettség (decizie de impunere) bemutatásával as bevallási nyilatkozat - A Romaniaban szerzett (elért) bevételek bemutatásával. - a Penzügyi Hatóság (ANAF) által kiállított bizonylat az előző évben elért (szerzett) jövedelmekről. - más igazoló iratok, ha a gazdának más jövedelmei is vannak. Támogatásokra (direkt kifizetések) azok az aktív gazdák jogosultak, akik mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, mint tulajdonosok, bérlők, stb. Azok a személyek, akik bérbe adták a területeiket vagy nem művelik meg nem kaphatnak támogatásokat. A támogatást kérelmezők a föld használati jogát igazoló iratokkal kell rendelkezzenek. Figyelem, ezek az iratok a kérés letétele előtt kell legyenek megkötve és legalább az év dec.1-ig legyenek érvényben. A 2011-es év után megkötött bérleti szerződések nem érvényesek, ha nem tartják be az új Civil kód (noul cod civil) bérleti szerződésekre szóló szabályozásait. Általános feltételek: - legalább 1,00 ha megművelt mezőgazdasági terület, a támogatott parcella területe legkevesseb 0,30 ha (30 ár) kell legyen. Szőlőültetvények, gyümölcsösök, komlóültetvények, faiskolák, fóliák illetve fiatal szőlőültetvények esetében a parcellák minimális mérete 0,10 ha (10 ár) kell legyen. - az egységes területalapú támogatási kérelemben minden mezőgazdasági területet meg kell jelölni, kivéve a 0,10 ha alatti területeket, ha azok összterülete nem haladja meg az 1 ha. A gazdaság (farm) egész területén be kell tartani a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti feltételeket (GAEC+ SMR) tól csak Romániában hivatalosan elismert vetőmagvakat vagy palántákat lehet majd használni. - a megművelt terület kijelölése, ha a szomszédos területeken azonos kultúra van. - pontosan bejelölje a területeit az IPA-ONLINE rendszerben től minden területet kötelezően telekkönyvi adatok alapján lehet bejelenteni. A földalapú támogatás a következő részekre oszlik fel:

3 - földalapú támogatás - mezőgazdaság zöldítése - visszaosztott támogatás - fiatal gazdáknak járó támogatás - átmeneti nemzeti támogatás (szántókra) Mezőgazdaság zöldítése: - vetésforgó alkalmazása - a létező gyepterületek megtartása - ökológiailag fontos területek (zone de interes ecologic) Azok a gazdák, akik biogazdálkodóként vannak bejegyezve és azok, akiknek a támogatásra leadott területük gyepekből áll automatikusan megkapjak a zöldítésért járó támogatást.

4 Vetésforgó alkalmazása: a terület nagyságától függően - legalább két különböző kultúra (növény) a ha közötti területeken és a fő kultúra max. 75%-át fedi be a szantóterületnek. - legalább 3 különböző kultúra a 30ha-nál nagyobb területeken, a fő kultúra max 75%-at fedi be a szántóföldnek és a két fő kultúra együtt max. a terület 95%-at fedi le. - ha a szántóföld 75%-án füvet vagy más ehhez hasonló növényt termelnek vagy nincs megművelve (de karban van tartva), a többi szántóterületen a fő kultúra max. 75% lehet. Nem kell vetésforgót alkalmaznia: a. Az egész területen olyan kultúrát termesztenek, amely a termőciklus nagy részén víz alatt van. b. A szántóterület 75%-a fűvel (ideiglenes kaszáló) vagy más ehhez hasonló növényekkel (kerep, lóhere, lucerna) van bevetve, nincs megművelve vagy ezek kombinálása, ha a megmaradt szántóterület nem haladja meg a 30 ha. c. Ha 75%-a a mezőgazdasági területnek gyep, fű vagy más ehhez hasonló növényeket termelnek, ha a megmaradt szántóterület nem haladja meg a 30 ha-t. A gyepek megtartása: tilos a gazdaságban levő gyepek felszántása. Ökológiailag fontos területek: - teraszok - tájelemek-sövények, beerdősödött szalagok, egyéni fák, fás csoportok, mezős bokros részek, mezőszegélyek, tavak, árkok, sorban ültetett fák (arbori in alineament). - beerdősödött mezőgazdasági területek - területek nitogen fixaló növénykulturákkal - átmeneti (tampon) területek a folyó- vagy állóvízek szélén - rövid vágásfordulójú erdészeti növények Azon gazdaságok, amelyek 15 ha-nál nagyobbak 2015-től a bejelentett szántóföldnek min. 5%-án egy vagy több ilyen területet kell tartalmaznia. Nem kötelező az alkalmazása:

5 a. Ha 75%-nál nagyobb szántóterületen füvet vagy ehhez hasonló növényeket termel, műveletlen (de karbantartott) hüvelyesekkel van bevetve vagy ezek kombinációja, ha a megmaradt szántóterület max. 30 ha. b. Ha 75%-nál nagyobb mezőgazdasági területen gyepek vannak, füvet vagy ehhez hasonló növényeket termel vagy ezek kombinálása, ha a megmaradt szántóterület nem haladja meg a 30 ha-t. Visszaosztott támogatás: A visszaosztott támogatás összegét a kormány minden évben kormányhatározatban szabja meg. A nemzeti alap 5%-át fordíthatják erre ben az összegek a következők: 1-5 ha között - 5 euró 5-30 ha között - 45 euró Nem részesülnek ebben a kifizetésben azok a gazdák, akik gazdaságaikat 2011 október 18-a után felosztották, hogy részesüljenek ebben a támogatásban. Fiatal gazdáknak járó támogatás: Olyan gazdák, akik először fognak hozzá gazdálkodni, gazdaságot vezetni vagy, akik az előző 5 évben fogtak hozzá gazdálkodni, 40 évnél fiatalabbak voltak az első kérés letételének időpontjában és legalább egy rövidtávú mezőgazdasági tanfolyamon vettek részt. Ezt a támogatást max. 5 évig lehet kérni, amiből levonódik az időszak a gazdaság megnyitásától a támogatás kéréséig. Példa: ha a gazda ezelőtt 3 évvel nyitotta meg a gazdaságot és most kéri ezt a támogatást, akkor még 2 évig kérheti és kaphatja ezt a támogatást (3 év eddig + 2 év ezután = 5 év) Átmeneti Nemzeti Támogatások (ANT vagy TNA): A. Növénytermesztés Ezek a földalapú támogatáson felül igényelhetők. Ezeket a támogatásokat az állami költségvetésből finanszírozzák és a szántóföldi bizonyos kultúrnövények termesztésének támogatásáról szól.

6 Ezen a támogatási formán belül 6 típus létezi:. ANT1- Igényelhető minden szántóföldi kultúra termesztésére. ANT2- Rost len termesztésére igényelhető ANT3- rost kender termesztésére igényelhető ANT4- dohány termesztésére igényelhető ANT5- komló termesztésére igényelhető ANT6- cukorrépa termesztésére igényelhető ANT1- Minden szántóföldi növénykultúrára lehet kérni ezt a támogatást. ANT2- Rost len termesztésére igényelhető a következő feltételek betartásával: - A parcella területe min 0,3 ha kell legyen. - Szeptember 1-ig be kell mutassa az APIA kirendeltségénél a vetőmag minőségét igazoló iratokat (certificat) vagy a minősített vetőmagvakról szóló számlát minden egyes parcellára és a feldolgozóval kötött szerződésének a másolatát. - Október 31-ig be kell mutatnia az értékesített és leszállított termést igazoló iratokat: számla (factura), nyugta (bon fiscal), átvételi nyilatkozat (process-verbal de receptie), stb. ANT3- Rost kender termesztésére igényelhető a következő feltételek betartásával: - A parcella területe min. 0, 3 ha kell legyen. - A kultúrára előírt technológiát kell alkalmazni, hogy a virágzás utáni 10 napon belül is normális körülmények legyenek biztosítva, hogy az ellenőrzéseket megfelelően lehessen elvégezni. - Szeptember 1-ig az APIA kirendeltségénél be kell mutatni a feldolgozóval kötött szerződést és a mezőgazdasági igazgatóságtól kapott jóváhagyást igazoló iratot. - Szeptember 1-ig a gazda nyilatkozatban kell leszögezze, hogy milyen rost kender fajtákat termesztett és mekkora mennyiségű vetőmagot használt hektáronként. - Szeptember 15-ig a vetőmag ellenőrző felügyelőségek próbákat vesznek a tetrahidrolcanabinol (THC) meghatározására és a Balázsfalvi Regionális Laboratoriumhoz küldik. Az eredményeket a laboratórium elküldi a Mezőgazdasági Miniszteriumnak és az APIA-nak legkésőbb november 1-ig. - Október 31-ig be kell mutatni az értékesített és leszállított termést igazoló iratokat (számla, nyugta, átvételi nyilatkozat).

7 ANT4- Dohány termesztésére igényelhető a gazda vagy termelői csoportok és az elsődleges feldolgozók közti szerződés alapján a következő feltételek betartásával: - A szerződést legkésőbb április 30-ig megkötik,vbejelentik a Mezőgazdasági Igazgatóságnál és legkésőbb június 30-ig bemutatják az APIA kirendeltségénél. - Ha termelői csoport köti a szerződést a mellékletben kell szerepeljen a tagok névsora és a területük. - Csak elsődleges feldolgozóval lehet szerződést kötni. A termelői csoportok nem lehetnek elsődleges feldolgozók is. - A következő év május 1-ig be kell mutatni a dohány leszállítását igazoló iratot, ami be kell legyen jelentve a Mezőgazdasági Igazgatóságnál és a termelői csoportnál, ha a gazda ilyen csoport tagja. - A leszállított dohány meg kell feleljen az EU-s minőségi szabványoknak. - A területet leellenőrizheti az APIA, amely a terület nagyságát és a rajta levő kultúrát ellenőrzi és a Mezőgazdasági Igazgatóság szakemberei, akik az agrotechnikai munkálatokat ellenőrzik, hogy betakarításkor az átlagos növénysűrűség legalább 2 növény/m 2 legyen. - Azok a gazdák, akik nem művelnek legalább 1 ha mezőgazdasági területet a kérés letételekor csak az ANT4-es támogatást kérhetik. ANT5- komló termesztésére igényelhető a következő feltételek betartásával: - A termőterület legalább 0,1 ha - Október 15-ig a gazda és a feldolgozó közti szerződést be kell jegyeztetni a Mezőgazdasági Igazgatóságnál és benyújtani az APIA kirendeltségénél. - December 1-ig a Mezőgazdasági Igazgatóság szakembere (a terület ellenőrzése után) által 2 példányban kiállított a komló betakarítását igazoló nyilatkozatot be kell nyújtani az APIA kirendeltségéhez. Ezt a nyilatkozat előzőleg be kell legyen jelentve a Mezőgazdasági Igazgatóságnál is. - Csak a komló termesztésére elismert területeken lehet támogatást kérni. Ezek a területek a 632/2002 számú Mezőgazdasági Miniszteri Rendeletben vannak feltüntetve. ANT6- Cukorrépa termesztésére igényelhető a következő feltételek betartásával: - A cukorrépát csak cukor előallítására használják fel. - Október 1-ig a gazda és a cukorgyár közötti szerződés be kell legyen iktatva a Mezőgazdasági Igazgatóságnál és ennek egy másolata be kell legyen nyújtva az APIA

8 kirendeltségénél. A Mezőgazdasági Igazgatóság csak abban az esetben iktatja be a szerződést, ha meggyőződtek az ellenőrzés alapján, hogy a növénysűrűség legalább 6 növény/m 2. Az ellenőrzés eredményét egy nyilatkozatban (proces verbal de constatare) rögzítik és aláírják a cukorgyár, a cukorrépa-termelők egyesületének megbízottjai és a Mezőgazdasági Igazgatóság küldöttjei (szakemberei). B. Állattenyésztés 1.Átmeneti nemzeti támogatások húsmarha tenyésztőknek, termeléstől függetlenítve 2.Átmeneti támogatások szarvasmarhák után tejtermeléstől függően 3.Átmeneti támogatások a juh- és kecsketenyésztők részére termeléstől függetlenítve 1. Átmeneti támogatások húsmarhatenyésztőknek termeléstől függetlenítve Elfogadási feltételek: a) Legalább három fő 16 hónapnál idősebb szarvasmarhával kell rendelkezzenek a január 31-i referencia dátumon és szerepeljenek az RNE-ben b) A tenyészet bejegyezve a RNE-be január 31-én c) Másolat a kitöltött és napirenden vezetett önálló farm nyilvántartásáról. A támogatást min. 3 fő 16 hónapnál idősebb szarvasmarhára adják, valamint a referencia dátumon létező 7 hónapnál idősebb bika és üsző borjakra február 1 és április 17 között létesített tenyészetek támogatást kaphatnak, ha kumulatív módon teljesítik a következő feltételeket: a) április 17-én legalább 3 fő 16 hónapnál idősebb szarvasmarhával rendelkeznek és a RNE-be be vannak jegyezve. b) a tenyészet szerepel a RNE-ben a kérés leadásának pillanatában c) másolat a kitöltött és napirenden vezetett önálló farm nyilvántartásáról április 18 és március 31 között létesített tenyészetek támogatást kaphatnak, ha a kumulatív módon teljesítik a következő feltételeket: a) március 31-én legalább 3 fő 16 hónapnál idősebb szarvasmarhával rendelkeznek és a RNE-be bevannak jegyezve. b) a tenyészet szerepel a RNE-ben a kérés leadásának pillanatában c) másolat a kitöltött és napirenden vezetett önálló farm nyilvántartásáról.

9 Szükséges dokumentumok: - személyazonossági kártya, buletin, útlevél, a kereskedelmi regisztrátumba bejegyzési igazolvány másolata (esettől függően), valamint a farmot képviselő személy azonosítását biztosító személyazonossági igazolvány (buletin) másolat vagy útlevél - SNIIA jogosítvánnyal rendelkező állatorvosi igazolás - másolat a kitöltött és napirenden vezetett önálló farm nyilvántartásáról. - másolat az állatok útleveléről, másolat az állományból történt kimeneteli igazolásról (ha van ilyen eset). - a április március 31 között létesített tenyészetek esetében igazolni kell, hogy 2013-ban és 2014-ben nem kaptak támogatást a 2015-ben bejelentett állatokra. - országos képviselettel rendelkező vagy azokhoz csatlakozott tenyésztői szervezet által kibocsátott bizonyítványt a szarvasmarha-tenyésztői státusz igazolására. 2.Átmeneti támogatások szarvasmarhák után tejtermeléstől függően Elfogadási feltételek: a) A tenyészet szerepeljen RNE nyilvántartásában a kérés leadásakor. b) Az igénylő szerepeljen a ös tejkvóta adminisztrálási rendszerében c) Az igénylő legalább 3 tonna tejet értékesített a as tejkvóta referencia évben. d) Másolat a kitöltött és napirenden vezetett önálló farm nyilvántartásáról. A tejtermeléstől függő prémiumot a as tejkvóta évben eladott/közvetlenül értékesített tejmennyiség után fizetik. A es tejkvóta évben újonnan bejegyzett termelők kumulatív módon az alábbi feltételeket kell, teljesítsék: a) A tenyészet a RNE nyilvántartásában kell legyen a prémium kérelmezésének pillanatában b) Az igénylő legalább 3 tonna tejet értékesített a es tejkvóta évben c) Az igénylő szerepeljen a ös tejkvóta adminisztrálási rendszerében. d) Másolat a kitöltött és napirenden vezetett önálló farm nyilvántartásról. A os tejkvóta évben újonnan bejegyzett termelők kumulatív módon az alábbi feltételeket kell teljesítsék: a) A tenyészet a RNE nyilvántartásában kell legyen a prémium kérelmezésének pillanatában

10 b) Az igénylő legalább 3 tonna tejet értékesített a ös tejkvóta évben c) Másolat a kitöltött és napirenden vezetett önálló farm nyilvántartásáról Szükséges dokumentumok: - személyazonossági kártya, buletin, útlevél, a kereskedelmi regisztrumba a bejegyzési igazolvány másolata (esettől függően), valamint a farmot képviselő személy azonosítását biztosító személyazonossági igazolvány (buletin) másolat vagy útlevél - SNIIA jogosítvánnyal rendelkező állatorvosi igazolás. - másolat a kitöltött és napirenden vezetett önálló farm nyilvántartásáról. - másolat az állatok útleveléről, másolat az állományból történt kimeneteli igazolásról (ha van ilyen eset). - másolat a tejkvótarendszer adminisztrálásában való részvétel igazolásáról, valamint az eladott tej mennyiségről a ös tejkvóta évben az újonnan regisztrált termelők esetében. - országos képviselettel rendelkező vagy azokhoz csatlakozott tenyésztői szervezet áltál kibocsátott bizonyítvány a szarvasmarha-tenyésztői státusz igazolására. 2. Átmeneti támogatások a juh- és kecsketenyésztők részére termeléstől függetlenítve Elfogadási feltételek: a) ANSVSA kóddal rendelkező tenyészetben min. 50 anyajuh vagy 25 anyakecske legyen, amelyek március 31-én legalább 1 évesek. b) A támogatásra jogosult anyajuhok és kecskék a RNE nyilvántartásában szerepelnek a kérelmezés pillanatában. c) A kérésben szereplő állomány a megjelölt címen kell legyen legalább 100 napig az egységes támogatási kérelem határidejétől számítva. d) A tenyészet önálló nyilvántartással kell rendelkezzen az ET 21/2004 szabályozása és a december 3 határozata szerint, valamint az állatok azonosítása az ET 1782/2003 szabályzata és a 92/102 és 64/432 CCE direktíva alapján. Szükséges dokumentumok - személyazonossági kártya, buletin, útlevél, a kereskedelmi regisztrumba a bejegyzési igazolvány másolata (esettől függően), valamint a farmot képviselő személy azonosítását biztosító személyazonossági igazolvány (buletin) másolat vagy útlevél. - SNIIA jogosítvánnyal rendelkező állatorvosi igazolás. - másolat a kitöltött és napirenden vezetett önálló farm nyilvántartásáról.

11 - A Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége által kibocsátott igazolás, amely a tenyésztői státuszt bizonyítja az igénylő részére. Év 2014 (80%) 2015 (75%) 2016 (70%) 2017 (65%) ÁNT húsmarha ÁNT tejelő marha ÁNT juh/ kecske Év 2018 (60%) 2019 (55%) 2020 (50%) Összesen ÁNT húsmarha ÁNT tejelő marha ÁNT juh/ kecske Termeléshez kötött támogatás (sprijin cuplat): A. Növénytermesztés Az egységes támogatási kérelemben lehet kérni a termeléshez kötött támogatást a következő növénykultúrák esetében: a. szója b. lucerna c. ipari feldolgozásra termelt bab d. ipari feldolgozásra termelt borsó e. rizs f. komló g. kender h. magkrumpli i. cukorrépa j. ipari feldolgozásra termelt paradicsom k. ipari feldolgozásra termelt uborka

12 l. üvegházi zöldséget termesztőknek: élelmezésre szánt paradicsom, uborka, paprika, káposzta valamint ipari feldolgozásra termelt uborka. m. fóliasátorban termesztett zöldségek: élelmezésre szánt paradicsom, uborka, paprika, káposzta, padlizsán(vinetta) valamint ipari feldolgozásra termelt uborka n. Alkoholmentes élelmiszerek előállítására szánt alma o. Alkoholmentes élelmiszerek előállítására szánt szilva p. Alkoholmentes élelmiszerek előállítására szánt cseresznye és meggy q. Alkoholmentes élelmiszerek előállítására szánt kajszibarack és sárgabarack (zarzare) r. ipari feldolgozásra termelt nyári, korai valamint félkorai krumpli Abban az esetben, amikor a termeléshez kötött támogatásra szánt kultúra egy olyan parcellának a része, ahol több kultúrát termesztenek meg kell feleljen a minimális parcellaméretnek (0,3 ha), ellenkező esetben nem jogosult erre a támogatásra. Példa: 2-es parcella 0,60 ha - búza 0,15 ha - törökbúza 0,15 ha - szója 0,30 ha A kötelező minimális termés meghatározásához figyelembe veszik az értékesített mennyiséget és a támogatási kérelemben szereplő kultúra parcelláinak az összterületét. A hitelesített mag használatának az ellenőrzését a következőképpen határozzák meg: a számlán (faktura) vagy a cukorrépa vetőmag esetében a cukorgyár által kiállított igazolásban szereplő mennyiséget elosztják a kultúrával bevetett parcellák összterületével és összehasonlítják a 2015 évi 619-es számú miniszteri rendelet 4-ik mellékletében (anexa 4) szereplő hektáronként meghatározott minimális mennyiséggel. Ennek a két kötelező követelménynek a be nem tartása a termeléshez kötött támogatás elvesztését jelenti. 1. Termeléshez kötött támogatás szója termesztésre - min. 1300kg/ha termesztése - értékesíti a min. 1300kg/ha szóját egy élelmiszer-biztonsági szempontból engedélyezett szójafeldolgozó egységgel kötött szerződés alapján vagy felhasználja a sajat gazdaságában szereplő állatok, baromfik takarmányozására, ha rendelkezik saját szójafeldolgozó berendezéssel vagy szerződést köt ilyen szolgáltatást nyújtó egységgel. - Fuvarlevél alapján (aviz de expeditie) leszállítja a min. 1300kg/ha minősített szójamagot a szójafajta tulajdonosának és bemutatja a számlát a szójamagsokszorosító szolgáltatásról.

13 tól a szójakultúra létrehozásához csak minősített szójamagvakat használhat a következő kategóriákból: alap, előalap, minősített(baza, prebaza, certificata). Ezeket az iratokat a kérés benyújtásakor kell bemutatni. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a 2015 évi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni. - A felhasználást igazoló iratokat legkésőbb a következő év március 31-ig be kell nyújtani az APIA kirendeltségeinél. 2. Termeléshez kötött támogatás lucerna termesztésre - évente min. 15to/ha zöld lucerna vagy 3.75to/ha széna előállítása. - min. ezt a mennyiséget értékesíteni és az értékesítést igazoló iratokat (számlákat vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb szeptember 1-ig benyújtani az APIA kirendeltségénél. - a saját állatállomány takarmányozására felhasznált vagy elraktározott mennyiséget a 619 sz. miniszteri rendelet 5. mellékletében szereplő takarmányozási normák alapján állapítják meg tól be kell bizonyítani, hogy csak Romániában elismert, minősített lucernamagot használt, amely mellé csatolni kell a magminőséget igazoló hivatalos iratot. Ezeket az iratokat a kérés benyújtásakor kell bemutatni. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a 2015 évi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni. 3. Termeléshez kötött támogatás ipari feldolgozásra termelt bab esetében - Hektáronként min. 0,85 to babot értékesítenek egy babot feldolgozó élelmiszerbiztonsági szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés alapján. - Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) és a szerződést legkésőbb szeptember 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél tól be kell bizonyítani, hogy csak Romániában elismert, minősített vetőmagvakat használtak. Ezeket az iratokat a kérés benyújtásakor kell beadni. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a 2015 evi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni. 4. Termeléshez kötött támogatás ipari feldolgozásra termelt borsó esetében

14 - Hektáronként min. 1.9to borsót értékesítenek egy borsót feldolgozó élelmiszerbiztonsági szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés alapján. - Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) és a szerződést legkésőbb szeptember 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. - Azok a termelők, akik saját maguk dolgozzák fel a megtermelt borsómennyiséget, legkésőbb november 1-ig a feldolgozást bizonyító iratokat be kell nyújtaniuk az APIA kirendeltségénél tól be kell bizonyítani, hogy csak Romániában elismert, minősített vetőmagvakat használtak. Ezeket az iratokat a kérés letevésekor kell benyújtani. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a 2015 evi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni. 5. Termeléshez kötött támogatás magkrumpli esetében: - Rendelkezzenek magkrumpli előállításához szükséges engedéllyel. - Hektáronként min kg magkrumplit értékesítenek. - Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb a következő év május 15-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél tól be kell bizonyítani, hogy csak Romániaban elismert, minősített vetőmagvakat használtak. Ezeket az iratokat a kérés letevésekor kell benyújtani. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a 2015 évi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni. 6. Termeléshez kötött támogatás cukorrépa esetében: - Van érvényes szerződésük egy cukorgyárral, ez be van jelentve a Mezőgazdasági Igazgatóságnál, a másolat benyújtási határideje az APIA kirendeltségénél október 1. - Hektáronként min kg cukorrépát termelnek és értékesítenek. Az értékesítést bizonyító iratokat (számlák jogi személyek esetében, bizonylat a cukorgyártól magánszemélyek esetében) a következő év januar 31-ig kell az APIA kirendeltségénél benyújtani tól be kell bizonyítani, hogy csak Romániában elismert, minősített vetőmagvakat használtak. Ezeket az iratokat a következő év januar 31-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a 2015 évi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni.

15 7.Termeléshez kötött támogatás ipari feldolgozásra termelt paradicsom esetében: - A paradicsom termesztése mezőn történik. - Hektáronként min. 30to paradicsomot értékesítenek egy paradicsomot feldolgozó élelmiszer-biztonsági szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés alapján. Ezt a szerződést június 15-ig benyújtják az APIA kirendeltségénél. - Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb november 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. - Azok a termelők, akik saját maguk dolgozzák fel a megtermelt paradicsommennyiséget legkésőbb november 1-ig a feldolgozást bizonyító iratokat be kell nyújtaniuk az APIA kirendeltségénél tól be kell bizonyítani, hogy csak Romániában elismert, minősített vetőmagvakat használtak a standard kategóriából. Ugyanettől az évtől a gazdák be kell bizonyítsák, hogy min. 5%-a a minősített vetőmagvaknak Románia területén volt előállítva (megtermelve). Ezeket az iratokat november 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a 2015 évi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni. 8. Termeléshez kötött támogatás ipari feldolgozásra termelt uborka esetében: - Az uborka termesztése mezőn történik. - Hektáronként min. 12to uborkát értékesítenek egy uborkát feldolgozó élelmiszerbiztonsági szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés alapján. Ezt a szerződést június 15-ig benyújták az APIA kirendeltségénél. - Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb november 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. - Azok a termelők, akik saját maguk dolgozzák fel a megtermelt uborkamennyiséget, legkésőbb november 1-ig a feldolgozást bizonyító iratokat be kell nyújtaniuk az APIA kirendeltségénél tól be kell bizonyítani, hogy csak Romániában elismert, minősített vetőmagvakat használtak a standard kategóriából. Ugyanettől az évtől a gazdák be kell bizonyítsák, hogy min. 5% a a minősített vetőmagvaknak Románia területén volt előállítva (megtermelve). Ezeket az iratokat november 1-ig kell benyújtani az APIA

16 kirendeltségénél. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a évi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni. 9. Termeléshez kötött támogatás üvegházi zöldségeket termesztőknek: A következő üvegházban termesztett zöldségekre lehet ezt a támogatást kérni, ha a termelés eléri a minimálisan meghatározott mennyiséget: élelmezésre termelt (friss) paradicsom - 85to/ha élelmezésre termel t(friss) uborka - 65to/ha ipari feldolgozásra termelt uborka - 50to/ha élelmezésre termelt (friss) paprika - 29to/ha élelmezésre termelt (friss) káposzta - 46to/ha Az ipari feldolgozásra termelt uborka esetében egy uborkát feldolgozó élelmiszerbiztonsagi szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés szükséges. Ezt a szerződést a következő év február 1-ig benyújtják az APIA kirendeltségénél. Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb a következő év február1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. Azok a termelők, akik saját maguk dolgozzák fel a megtermelt uborkamennyiséget, legkésőbb november 1-ig, a feldolgozást bizonyító iratokat be kell nyújtaniuk az APIA kirendeltségénél tól be kell bizonyítani, hogy csak Romániában elismert, minősített vetőmagvakat használtak a standard kategóriából. Ugyanettől az évtől a gazdák be kell bizonyítsák, hogy min. 5%-a a minősített vetőmagvaknak Románia területen volt előállítva (megtermelve). Ezeket az iratokat a következő év február 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a évi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni. Csak az üvegház földjén termesztett zöldségekre lehet ezt a támogatást kérni. 10. Termeléshez kötött támogatás fóliasátorban termelő zöldségtermesztőknek: A következő fóliasátorban termesztett zöldségekre lehet ezt a támogatást kérni, ha a termelés eléri a minimálisan meghatározott mennyiséget: élelmezésre termelt (friss) paradicsom - 32to/ha élelmezésre termelt (friss) uborka - 30to/ha élelmezésre termelt (friss) paprika - 16to/ha

17 élelmezésre termelt (friss) káposzta - 22to/ha élelmezésre termelt (friss) padlizsán - 20to/ha ipari feldolgozásra termelt uborka - 30to/ha Az ipari feldolgozásra termelt uborka esetében egy uborkát feldolgozó élelmiszerbiztonsági szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés szükséges. Ezt a szerződést a következő év februar 1-ig benyújtják az APIA kirendeltségénél. Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb a következő év február1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. Azok a termelők, akik saját maguk dolgozzák fel a megtermelt uborkamennyiséget, legkésőbb november 1-ig a feldolgozást bizonyító iratokat be kell nyújtaniuk az APIA kirendeltségénél tól be kell bizonyítani, hogy csak Romániában elismert, minősített vetőmagvakat használtak a standard kategóriából. Ugyanettől az évtől a gazdák be kell bizonyítsák, hogy min. 5%-a a minősített vetőmagvaknak Románia területén volt előállítva (megtermelve). Ezeket az iratokat a következő év február 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a évi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni. Csak a fóliasátor földjén termesztett zöldségekre lehet ezt a támogatást kérni ( nem jár támogatás más technológiát alkalmazóknak). 11. Termeléshez kötött támogatás alkoholmentes élelmiszerek előállítására termelt szilva eseteben: - Szilvaültetvényekkel rendelkezzenek. - Hektáronként min. 5.6to szilvát értékesítenek egy szilvát feldolgozó élelmiszerbiztonsági szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés alapján. Ezt a szerződést december 1-ig benyújtják az APIA kirendeltségénél. - Az értékesítést igazoló iratokat (szamlak vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb december 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. - Azok a termelők, akik saját maguk dolgozzák fel a megtermelt szilvamennyiséget, legkésőbb december 1-ig a feldolgozást bizonyító iratokat be kell nyújtaniuk az APIA kirendeltségénél. 12. Termeléshez kötött támogatás alkoholmentes élelmiszerek előállítására termelt cseresznye és meggy esetében:

18 - Cseresznye- vagy meggyültetvényekkel rendelkeznek. - Hektáronként min. 4.4to cseresznyét vagy meggyet értékesítenek egy cseresznyét vagy meggyet feldolgozó élelmiszer-biztonsági szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés alapján. Ezt a szerződést október 1-ig benyújtják az APIA kirendeltségénél. - Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb október 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. - Azok a termelők, akik saját maguk dolgozzák fel a megtermelt szilvamennyiséget, legkésőbb október 1-ig a feldolgozást bizonyító iratokat be kell nyújtaniuk az APIA kirendeltségénél. 13. Termeléshez kötött támogatás alkoholmentes élelmiszerek előállítására termelt alma esetében: - Alma ültetvényekkel rendelkeznek. - Hektáronként min. 7.8to almát értékesítenek egy almát feldolgozó élelmiszerbiztonsági szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés alapján. Ezt a szerződést december 1-ig benyújtják az APIA kirendeltségénél. - Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb december 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél. - Azok a termelők, akik saját maguk dolgozzák fel a megtermelt almamennyiséget, legkésőbb december 1-ig a feldolgozást bizonyító iratokat be kell nyújtaniuk az APIA kirendeltségénél. 14. Termeléshez kötött támogatás alkoholmentes élelmiszerek előallítására termelt kajszibarack és sárgabarack (zarzare) esetében: - Kajszi- vagy sárgabarack ültetvényekkel rendelkeznek. - Hektáronként min. 4.7to kajszi- vagy sárgabarackot értékesítenek egy kajszi- vagy sárgabarack feldolgozó élelmiszer-biztonsági szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés alapján. Ezt a szerződést szeptember 1-ig benyújtják az APIA kirendeltségénél. - Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb szeptember 1-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél.

19 - Azok a termelők, akik saját maguk dolgozzák fel a megtermelt kajszi- vagy sárgabarack mennyiséget legkésőbb szeptember 1-ig a feldolgozást bizonyító iratokat be kell nyújtaniuk az APIA kirendeltségénél. 15. Termeléshez kötött támogatás ipari feldolgozásra termelt nyári korai valamint félkorai krumpli esetében: - Hektáronként min.12.5to krumplit értékesítenek egy krumplit feldolgozó élelmiszerbiztonsági szempontból engedélyezett egységgel kötött szerződés alapján. A szerződést legkésőbb október 1-ig be kell nyújtani az APIA kirendeltségénél. - Az értékesítést igazoló iratokat (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai) legkésőbb október 30-ig kell benyújtani az APIA kirendeltségénél tól a krumplikultúra létrehozásához csak minősített vetőmagvakat használhat a következő kategóriákból: alap, előalap, minősített(baza, prebaza, certificata). Ezeket az iratokat legkésőbb augusztus 1-ig kell bemutatni. A hektáronként szükséges minimális vetőmagmennyiséget a évi 619-es számú miniszteri rendelet 4-es mellékletében lehet megtalálni. A növénytermesztésben a termeléshez kötött támogatás esetében, ha a kérelmező (gazda) egy Mezőgazdasági Minisztérium által elismert termelői csoport, egyesület tagja és ezen a csoporton vagy egyesületen keresztül értékesített termékeket az értékesítést a következő iratokkal tudja bebizonyítani: - Magánszemély esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjaival - Jogi személyek (PFA,II,IF) esetében az egyesület által kiállított számlával. - Ebben az esetben a termelő be kell mutassa az egyesület által kiállított, a termelő tagságát igazoló bizonylatot illetve az egyesület és a feldolgozó közti szerződés másolatát. B. Állattenyésztés A következő kategóriákra lehet kérni termeléshez kötött támogatást az állattenyésztésben: 1. fejős bivalyok 2. juh 3. kecske 4. húsmarha 5. fejős tehenek

20 6. selyemhernyó 1. Termeléshez kötött támogatás fejős bivalyokat tenyésztőknek: - max. 100 fő tejelő bivaly után lehet támogatást kérni - tejelő bivalyokat legalább 6 hónapig a farmon kell tartani a kérés letételének határidejétől számítva. - bivalyteheneknek azonosítóval kell rendelkezniük és a RNE-be bejegyezve. - a tenyészetnek önálló és naprakész nyilvántartást kell vezetni a CE 1760/2000 szabályzata szerint (másolat az önálló farm nyilvántartásáról). - SNIIA jogosítvánnyal rendelkező állatorvosi igazolás. - minden bivalytehén útlevelének eredetiét és másolatát kell bemutatni. - tenyésztési törzskönyv (registru genealogic) vezetésére jogosult ügynökség/egyesület által kiadott bizonyítvány, amely igazolja a szarvasmarha-tenyésztői státuszt. Bizonyítja az állomány megőrzését a fajta Törzskönyvében. Ezt a bizonyítványt láttamoznia (lepecsételni) kell a Nemzeti Állattenyésztési Ügynökség (ANZ volt OARZ) megyei képviseletének. 2. Termeléshez kötött támogatás juhtenyésztőknek: - az igénylők egyedre kérhetnek támogatást, amelyek március 31-én betöltötték az 1 évet - az állomány, amelyre támogatást igényelnek legyen azonosítva és bejegyezve a RNEbe a kérés letételekor - egyéni nyilvántartással rendelkezzen a CE 21/2004-es szabályzata alapján (másolat az önálló farm nyilvántartásáról). - a támogatásra előterjesztett állatokat min. 100 napig kell tartani a kérés határidejétől számítva. - SNIIA jogosítvánnyal rendelkező állatorvosi igazolás. - az anyaállatok max.8 évesek, a berbécsek max. 6 évesek kell legyenek a kérések letevésének határidejekor. - tenyésztési törzskönyv (registru genealogic) vezetésére jogosult ügynökség/egyesület által kiadott bizonyítvány, amely igazolja a juhtenyésztői státuszt. Bizonyítja az állomány megőrzését a fajta Törzskönyvében a 2016-os évtől kezdődően. - Az anyaállatokra évente kérhető a támogatás míg a berbécsekre csak 1 évben. 2. Termeléshez kötött támogatás kecske tenyésztőknek:

21 - az igénylők egyedre kérhetnek támogatást, amelyek március 31-en betöltötték az 1 évet - az állomány, amelyre támogatást igényelnek legyen azonosítva és bejegyezve a RNEbe a kérés letételekor - egyéni nyilvántartással rendelkezzen a CE 21/2004-es szabályzata alapján (másolat az önálló farm nyilvántartásáról). - A támogatásra előterjesztett állatokat min. 100 napig kell tartani a kérés határidejétől számítva - SNIIA jogosítvánnyal rendelkező állatorvosi igazolás - az anyaállatok max. 8 évesek, a bakkecskék max. 6 évesek kell legyenek a kérések letevési határidejekor - tenyésztési törzskönyv (registru genealogic) vezetésére jogosult ügynökség/egyesület által kiadott bizonyítvány, amely igazolja a juhtenyésztői státuszt. Bizonyítja az állomány megőrzését a fajta Törzskönyvében a 2016-os évtől kezdődően. - Az anyaállatokra évente kérhető a támogatás míg a bakkecskékre csak 1 évben. 3. Termeléshez kötött támogatás húsmarhatenyésztőknek: - igényeljen támogatást fő közötti állományra, amelyek: húsmarha fajták vagy azok metiszei és nem kaptak támogatást utánuk a fejős tehenek kategóriájában bika és üsző borjúk, amelyek hús fajták vagy azok metiszei húsfajta tenyészbikák - az állomány a RNE-ben szerepel - azonosítva van tenyésztési törzskönyv (registru genealogic) vezetésére jogosult ügynökség/egyesület által kiadott bizonyítvány, amely igazolja a szarvasmarha tenyésztői státuszt. Bizonyítja az állomány megőrzését a fajta Törzskönyvében. Ezt a bizonyítványt látamoznia (lepecsételni) kell a Nemzeti Állattenyésztési Ügynökség (ANZ volt OARZ) megyei képviseletének. - a tenyészet saját naprakész nyilvántartást vezet a CE 1760/2000 szabályozása szerint (Másolat az önálló farm nyilvántartásról). - hivatalos dokumentum igazolja az állatok húsfajta vagy metisz jellegét. - dokumentum az állományból való kimenetel igazolására (esetenként). - a támogatásra előterjesztett állomány a farmon kell legyen legalább 8 hónapot a belépéstől a kimenetelig vagy a kérés letételének határidejéig (esettől függően). A

22 húsfajta tehenek 6 hónapig a kérés letételének határidejétől nem hagyhatják el a tenyészetet, amelynek kontroll címe a kérésben is szerepel. - SNIIA jogosítvánnyal rendelkező állatorvosi igazolás. - ANZ Prof.dr. G.C.Constantinescu területi szervei által kibocsájtott bizonyítvány, amely az állatok hús jellegét igazolja, származási bizonyítványok, beondózási dokumentum /természetes megtermékenyítési igazolvány, útlevél. - minden létező állat útlevele eredetiben és másolatban a kérés letételekor. - az állományból kiment állatok igazolása esetenként. - fajtiszta hústehenek és bikák származási igazolványa eredetiben és másolatban. - keresztezésből származó hústehenek esetében beondózási bizonyítvány szükséges, amelyből a tehén származik. A bikaazonosító kódjának megjelölése, amely kötelezően húsfajta kell legyen (eredeti és másolat). - húsfajta vagy metisz bika és üsző borjak esetében a beondózási igazolás eredetije és másolata szükség (esetenként természetes megtermékenyítés), amelyben megjelenik a fajtiszta húsbika kódja. - a tehenek életkora max. 12 év, a bikáké max.6 év a kérések letevési határidejekor. A bikaborjak max. 25 hónaposak, míg az üszőborjak max. 32 hónaposak lehetnek a kimenetelkor vagy a kérések letevési határidejekor. A támogatást egyszer lehet kérni a borjakra és a bikákra, illetve évente a tehenekre a maximális életkor eléréséig. A támogatás a következő módon oszlik meg: 100% a húsmarhákra 75% a húsborjakra 50% a metiszállatokra 4. Termeléshez kötött támogatás fejősteheneket tenyésztőknek: - a támogatás közötti tehénállományra igényelhető, ha a tenyészet rendelkezik ANSVSA kóddal. - a tehenek max. életkora 8 év a kérés határidejekor. - a támogatásra előterjesztett tehenek azonosíthatók és a RNE nyilvántartásban szerepelnek. - a tenyészet (farm) önálló nyilvántartással rendelkezik (másolat az önálló farm nyilvántartásáról) - támogatásra előjegyzett tehenek minim. 6 hónapig a kérés letételének határidejétől nem hagyhatják el a tenyészetet - SNIIA jogosítvánnyal rendelkező állatorvosi igazolás

23 - minden fejőstehén útlevele eredetiben és másolatban - azonosítva van tenyésztési törzskönyv (registru genealogic) vezetésére jogosult ügynökség/egyesület által kiadott bizonyítvány által, amely igazolja a szarvasmarhatenyésztői státuszt. Bizonyítja az állomány megőrzését a fajta Törzskönyvében. Ezt a bizonyítványt láttamoznia (lepecsetelni) kell a Nemzeti Állattenyésztési Ügynökség (ANZ volt OARZ) megyei képviseletének. A hátrányos övezetben (hegyvidéki) gazdálkodók ezt a feltételt csak a 2016-os évtől kell betartsák, a 2015-ös évben mentesek ennek a feltételnek a betartásától. - Min. 6 hónapig érvényben levő szerződéssel kell rendelkezzenek egy tejfeldolgozóval, és rendelkeznie kell a tej értékesítését igazoló iratokkal (számlák vagy magánszemélyek esetében a mezőgazdasági termelői könyvecske lapja vagy lapjai). Kisgazdaságok támogatási rendszere Kötelezettségek: -minden évben letenni a támogatási kérést -azon gazdák, akik automatikusan a kisgazdaságok támogatási rendszerébe vannak besorolva aláírnak egy formanyomtatványt, hogy tudomásul vették e rendszer specifikus feltételeit. Azok a gazdák vannak ebbe a rendszerbe automatikusan besorolva, akik max eurós támogatásban részesülnek. Ez a támogatás (kifizetés) helyettesíti az összes többi támogatást (a földalapú támogatási rendszert, az átmeneti nemzeti támogatást, a visszaosztott támogatást, a mezőgazdaság zöldítéséért járó támogatást, a fiatal gazdáknak jaró támogatást és a termeléshez hozzácsatolt támogatást, ha erre a gazda jogosult). Nem csatlakozhat ehhez a támogatási rendszerhez az a gazda, aki több mint eurós támogatásra jogosult. Ehhez a támogatási rendszerhez csak a 2015-ös évben lehet csatlakozni, maximum 5 éves időszakra és a ös év utáni 4 évben bármikori kijelentkezési lehetőséggel. Ebben a támogatási rendszerben a es időszakban csak öröklés vagy előrehozott öröklés által lehet csatlakozni ben az APIA értesíteni fogja az erre jogosult gazdákat, hogy automatikusan be van sorolva. A gazdának jogában áll visszalépni ebből a rendszerből, ha legkésőbb augusztus 1-ig értesíti az APIA kirendeltségeit. Ebben a támogatási rendszerben résztvevő: - nem kell betartsa a mezőgazdaság zöldítésére érvényes határozatokat

24 - nem foganatosítanak ellene közigazgatási szankciókat (sanctiuni administrative) egyes környezetvédelmi szabályok be nem tartásáért - legalább a 2015-ös évben támogatásra jogosult földterületeket megőrzi az elkövetkezendő években. Az állattartó gazdák esetében a támogatás értékét a támogatási rendszer és a támogatásra jogosult állatlétszám alapján állapítják meg. Azok a gazdák, akik teljesítik e támogatási rendszer feltételeit és nem voltak automatikusan besorolva kérhetik felvételüket 2015 október 1-ig. A gazdaság átadása (transfer de exploatatie) Ha egy gazdaságot teljesen átadnak másnak a kérés letétele után és a kifizetés jóváhagyása előtti periódusban, a gazdaságot átadónak nem jár támogatás, hanem a gazdaságot átvevő kapja a támogatást a következő feltételek mellett: - az átadást követő 10 napon belül köteles értesíteni az APIA-t és kérni a támogatás kifizetését - az átvevő gazda bemutatja az összes dokumentumot, ami az átadást érinti. - a támogatás (kifizetés) feltételei be vannak tartva az átadott gazdaságot illetően. Az APIA értesítése után: - az összes jog valamint kötelezettség, ami az átadó gazda és az APIA között létezett áthárul a gazdaságot átvevő gazdára. - az átadás évében a gazdaság egy külön gazdaságként van számon tartva. Mesterséges feltételek (conditii artificiale): A támogatási kérelemben a másodlagos CAEN kód bejelentése, hogy aktív gazdának nyilvánítsák, nem pedig az elsődleges CAEN kód. A gazdaságok feldarabolása október 18-a után, hogy visszaosztott támogatásban részesüljenek. Ezeket a gazdaságokat kizárják a visszaosztott támogatási rendszerből (nem kapják meg ezt a támogatást). A mezőgazdaság zöldítésére szánt támogatásra olyan területek bejelentése, amelyek nem állnak a gazda rendelkezésére és nem tudja bebizonyítani ezeknek a területeknek a használati jogát. Ha az APIA a kifizetések után tapasztalta, hogy a gazda mesterséges feltételeket teremtett a támogatások megszerzése érdekében, köteles jelenteni ezeket az eseteket a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóságon (DNA) és megtenni a pénz visszaszolgáltatását szorgalmazó lépéseket.

25 13-as intézkedés: Hátrányos helyzetű övezeteknek járó támogatások 13.1-es alintézkedés: Hátrányos helyzetű hegyvidéknek járó támogatás: Csak aktív gazdák kaphatnak támogatást. A gazda minden évben kötelezi magát, hogy mezőgazdasági tevékenységet fog folytatni hegyvidéki övezetben. Eddig köteles volt 5 évig mezőgazdasági tevékenységet folytatni hegyvidéki övezetben. Az 50 ha-nál nagyobb területű gazdaságoknál a támogatás mértéke csökken a terület nagyságától függően. Terület (ha) Százalék (%) Euró/ha < > es intézkedés: Klíma és agrárkörnyezetgazdálkodás A gazdák 5 éves kötelezettségvállalással kérhetik ezt a támogatást es alintézkedés: Magas természeti értékű gyepterületek (a régi 1-es csomag) - Kötelező 5 évig az agrárkörnyezetgazdálkodás szabályait betartani. -Kötelező az agrárkörnyezeti füzet kitöltése és megtartása az agrárkörnyezetgazdálkodás befejezésétől számítva még 5 évig. -Rendelkezik az agrárkörnyezeti kötelezettségek végrehajtásához szükséges kompetenciákkal, kötelezi magát ezen kompetenciák megszerzésére vagy tanácsadói szolgáltatásokat vesz igénybe. - Volt még agrárkörnyezeti vállalása vagy saját felelősségére bejelenti, hogy nem használt műtrágyát és növényvédő szereket az elmúlt 5 évben. - műtrágya vagy növényvédő szerek használata tilos - a szerves trágya használata csak 40kgN/s.a/ha-ig engedélyezett

26 s.a= substanta activa (aktív elem) - a kaszálást csak július 1-e után lehet elkezdeni olyan községekben, amelyek a tengerszinthez képest 600 m-el magasabban fekszenek, és június 15-e után azokon a településeken, amelyek átlagmagassága 600 m-nél kissebb. - Max. 1 UVM (számos állattal) legeltethetnek hektáronként. - a kaszálás befejezésétől számítva a szénát 2 hét alatt kell elszállítani. - az elárasztott területeken a legeltetést tilos megkezdeni a vizek visszahúzódásától számított 2 hétnél előbb. - tilos a gyepek felszántása vagy tárcsázása. - a területeket nem szabad bevetni vagy felülvetni. A támogatás: 96 euró/ha 10.2-es alintézkedes(regi 2-es csomag) Csak kaszálókra lehet kérni és csak az 1-es alintézkedéssel együtt. 2.1-es csomag (variáns): kézi erővel végzett munkálatok: Minden munkálatot csak kézzel szabad elvégezni, beleértve a kaszálást is. Támogatás: 100 euró/ha 2.2-es csomag (variáns): kis teljesitmenyű (könnyű) géppekel elvégzett munkálatok: A munkálatokat beleértve a kaszálást is csak kis teljesítményű (konyu) gépekkel lehet elvégezni. Tilos a nagy teljesítmenyű (nehéz) gépek használata (traktor). Támogatás: 21 euró/ha as alintézkedés: madaraknak fontos gyepterületek es alintezkedes (régi 3.1-es csomag): harisnak (crex crex) fontos gyepterületek - kézi erővel végzett munkálatok - Kötelező 5 évig az agrárkörnyezetgazdálkodás szabályait betartani. - Kötelező az agrárkörnyezeti füzet kitöltése és megtartása az agrárkörnyezetgazdálkodás befejezésétől számítva még 5 évig. - Rendelkezik az agrárkörnyezeti kötelezettségek végrehajtásához szükséges kompetenciákkal, kötelezi magát ezen kompetenciák megszerzésére vagy tanácsadói szolgáltatásokat vesz igénybe. - Volt még agrárkörnyezeti vállalása vagy saját felelősségére bejelenti, hogy nem használt műtrágyát és növényvédő szereket az elmúlt 5 évben.

27 - műtrágya vagy növényvédő szerek használata tilos - a szerves trágya használata csak 40kgN/s.a/ha-ig engedélyezett s.a= substanta activa (aktív elem) - max. 0.7 UVM (számos állattal) legeltethetnek hektáronként - a kaszálás befejezésétől számítva a szénát 2 hét alatt kell elszállítani -az elárasztott területeken a legeltetést tilos megkezdeni a vizek visszahúzodásától számított 2 hétnél előbb - tilos a gyepek felszántása vagy tárcsázása. - a területeket nem szabad bevetni vagy felülvetni. - a kaszálást csak július 31-e után lehet elvégezni. A kaszálást a terület közepéről a széle fele haladva lehet csak elvégezni és a terület szélén egy 3 méteres sávot csak szeptember 1-e után lehet lekaszálni. - gépesített munkálatokat tilos elvégezni kivéve az állati vonóerővel működtettet gépekkel. A támogatás: -261 euró/ha es alintézkedés: harisnak (crex crex) fontos gyepterületek - kis teljesítményű (könnyű) géppekel végzett munkálatok: - kötelező 5 évig az agrárkörnyezetgazdálkodás szabályait betartani - kötelező az agrárkörnyezeti füzet kitöltése és megtartása az agrárkörnyezetgazdálkodás befejezésétől számítva még 5 évig - rendelkezik az agrárkörnyezeti kötelezetségek végrehajtásához szükséges kompetenciákkal, kötelezi magát ezen kompetenciák megszerzésére vagy tanácsadói szolgáltatásokat vesz igénybe - volt még agrárkörnyezeti vállalása vagy saját felelősségére bejelenti, hogy nem használt műtrágyát és növényvédő szereket az elmúlt 5 évben. - műtrágya vagy növényvédő szerek használata tilos - a szerves trágya használata csak 40kgN/s.a/ha-ig engedélyezett s.a= substanta activa(aktiv elem) - max. 0,7 UVM (szamosallattal) legeltethetnek hektáronként - a kaszálás befejezésétől számítva a szénát 2 hét alatt kell elszállítani - az elárasztott területeken a legeltetést tilos megkezdeni a vizek visszahúzódásától számított 2 hétnél előbb - tilos a gyepek felszántása vagy tárcsázása - a területeket nem szabad bevetni vagy felülvetni.

VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ, VALAMINT AZ AGRÁRKÖRNYEZET-GAZDÁLKODÁSI ÖVEZETEKBEN

VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ, VALAMINT AZ AGRÁRKÖRNYEZET-GAZDÁLKODÁSI ÖVEZETEKBEN VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ, VALAMINT AZ AGRÁRKÖRNYEZET-GAZDÁLKODÁSI ÖVEZETEKBEN Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség A TÁMOGATÁSOK ÁLTALÁNOS KERETE Figyelembe véve,

Részletesebben

Az új nemzeti vidékfejlesztési program (PNDR) 2014 2020

Az új nemzeti vidékfejlesztési program (PNDR) 2014 2020 Az új nemzeti vidékfejlesztési program (PNDR) 2014 2020 Proiect Dezvoltarea Rurală și terenurile agricole cu înaltă valoare naturală www.propark.ro PROIECT CO-FINANŢAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVEŢIEI

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TÁMOGATÁSOK MAROS MEGYÉBEN

MEZŐGAZDASÁGI TÁMOGATÁSOK MAROS MEGYÉBEN A. NÖVÉNYTERMESZTÉS MEZŐGAZDASÁGI TÁMOGATÁSOK MAROS MEGYÉBEN 1. FÖLD ALAPU TAMOGATAS (SAPS) Igényelhető bármilyen típusú szántóföldre, gyepekre, gyümölcsösökre vagy szőlőültetvényekre. Feltétel az adott

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika költségvetése

A Közös Agrárpolitika költségvetése A Közös Agrárpolitika költségvetése A 2014-2020 közötti költségvetési időszakban a KAP költségvetése 11%-kal kevesebb mint 2007-2013-ban De a magyar gazdák és a magyar vidék támogatásai 2014-2020 között

Részletesebben

Közvetlen Támogatások Egységes Kérelem

Közvetlen Támogatások Egységes Kérelem Közvetlen Támogatások Egységes Kérelem 2015 Egységes Kérelem felületén beadandó kérelmek 37 jogcím kerül megjelenítésre az 2015. évi EK felületen 1. Közvetlen Támogatások: Alap támogatás (SAPS), Zöldítés,

Részletesebben

A támogatás célja. Fogalmak

A támogatás célja. Fogalmak A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ( )/2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. /2007. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs

Részletesebben

Takács Attila Termeléshez kötött támogatások: állattenyésztés. Kecskemét, 2015.02.05.

Takács Attila Termeléshez kötött támogatások: állattenyésztés. Kecskemét, 2015.02.05. Takács Attila Termeléshez kötött támogatások: állattenyésztés Kecskemét, 2015.02.05. Az agrár- és vidékfejlesztés új rendszere Magyarországon Közös Agrárpolitika I. pillér közvetlen támogatások (uniós

Részletesebben

MÁRTÉL DÓRA Tájékoztató a 2015-től bevezetendő közvetlen támogatási rendszerről és a zöldítésről

MÁRTÉL DÓRA Tájékoztató a 2015-től bevezetendő közvetlen támogatási rendszerről és a zöldítésről MÁRTÉL DÓRA Tájékoztató a 2015-től bevezetendő közvetlen támogatási rendszerről és a zöldítésről Petőfiszállás, 2014. október 29. A Közös Agrárpolitika költségvetése A 2014-2020 közötti költségvetési időszakban

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP2-6.1.1-16 A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs

Részletesebben

Zöldítés 2015-2020. Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály. Budapest, 2015. február 27.

Zöldítés 2015-2020. Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály. Budapest, 2015. február 27. Zöldítés 2015-2020 Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, 2015. február 27. Degresszivitás A közvetlen támogatások új rendszere Magyarországon Kötelező elemek Alaptámogatás

Részletesebben

w w w. c s i g e e s c s i g e. c o m

w w w. c s i g e e s c s i g e. c o m A pályázatok benyújtása 2015. május 18-tól lehetséges! Támogatás célja Cél a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának és a birtokstruktúra átalakításának előmozdítása, a mezőgazdasági munkaerő

Részletesebben

Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről

Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről Szentirmay Zoltán Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztály A Közös Agrárpolitika reformja 2014 2020 2 A 2014-2020

Részletesebben

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 22/2010. (III. 16.) FVM rendelet. A 2010.03.21. óta hatályos szöveg

Opten Törvénytár Opten Kft. I. 22/2010. (III. 16.) FVM rendelet. A 2010.03.21. óta hatályos szöveg Opten Törvénytár Opten Kft. I. 22/2010. (III. 16.) FVM rendelet 22/2010. (III. 16.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 2004-2005-ös támogatási évben benyújtható területalapú támogatási kérelem kitöltéséhez

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. a 2004-2005-ös támogatási évben benyújtható területalapú támogatási kérelem kitöltéséhez KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 2004-2005-ös támogatási évben benyújtható területalapú támogatási kérelem kitöltéséhez A támogatás igényléséhez a Területalapú támogatások főlap és a Területalapú támogatások betétlap

Részletesebben

Mezőgazdasági számla

Mezőgazdasági számla 3. előadás Mezőgazdasági számla Megnevezés Folyó alapáron 2009 2010 2011 +) Gabonafélék (vetőmaggal) 393 047 458 021 679 591 Ipari növények (hüvelyesekkel) 151 957 159 261 248 061 Takarmánynövények 42

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. Alapítva 2000-ben VP2-6.3.1-16 Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése pályázat rövid összefoglaló dokumentuma IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged, Szentháromság

Részletesebben

35/2014. (IV. 4.) VM rendelet

35/2014. (IV. 4.) VM rendelet Magyar joganyagok - 35/2014. (IV. 4.) VM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes 1. oldal területalapú támo 35/2014. (IV. 4.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2017. (I. 23.) FM rendelet - a tejtermelőknek és az egyéb állat 2. oldal (3)1 Kettőshasznú fajtájú egyed vonatkozásában a kérelm

Magyar joganyagok - 3/2017. (I. 23.) FM rendelet - a tejtermelőknek és az egyéb állat 2. oldal (3)1 Kettőshasznú fajtájú egyed vonatkozásában a kérelm Magyar joganyagok - 3/2017. (I. 23.) FM rendelet - a tejtermelőknek és az egyéb állat 1. oldal 3/2017. (I. 23.) FM rendelet a tejtermelőknek és az egyéb állattenyésztési ágazatok gazdálkodóinak nyújtandó

Részletesebben

96/2015. (XII. 23.) FM rendelet. a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatásról

96/2015. (XII. 23.) FM rendelet. a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatásról 96/2015. (XII. 23.) FM rendelet a tejtermelőknek nyújtható ideiglenes rendkívüli támogatásról A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó

Részletesebben

6200 Kiskőrös, Luther tér 1. Tel.: 78/415-540 2014. szeptember

6200 Kiskőrös, Luther tér 1. Tel.: 78/415-540 2014. szeptember Megvalósítási határidő hosszabbítás A LEADER HACS közreműködésével megvalósuló, 2012-2014. években benyújtott támogatásban részesült kérelmek esetében meghosszabbításra került a megvalósítási határidő.

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 130/2014. (IX. 5.) MVH közleménye

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 130/2014. (IX. 5.) MVH közleménye A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 130/2014. (IX. 5.) MVH közleménye az egyes gyümölcs- és zöldségfélék termelőinek nyújtandó ideiglenes rendkívüli támogatás igénybevételéről I. Jogszabályi alap

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Gyakran ismételt kérdések Fiatal Gazda pályázat 2015 Hogyan zajlik a pályázás? Felkészülés: Az ügyfeleinknek át kell gondolniuk milyen tevékenységet folytatnának, ami megfelel a pályázat előírásainak.

Részletesebben

Tanyafejlesztési Program - 2011

Tanyafejlesztési Program - 2011 Tanyafejlesztési Program - 2011 Kis Zoltán Osztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium 2011. szeptember 1. Budapest VM 2. célterület (TP-T2) Tanyagazdaságok fejlesztésének pályázatai

Részletesebben

I. A támogatásban való részvétel feltételei

I. A támogatásban való részvétel feltételei A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 56/2010. (IV.15.) számú KÖZLEMÉNYE a zöldség, gyümölcs és a dohány szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS

TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS 2017 2020. éi támogatási keretösszegek, millió euró Támogatási jogcím megneezése 2017 2018 2019 2020 Anyatehéntartás 34,932 34,929 34,925 33,008 Hízott bika 4,491 4,491 4,490

Részletesebben

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 202. szám 32199

M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y évi 202. szám 32199 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 202. szám 32199 A vidékfejlesztési miniszter 46/2010. (II. 31.) VM rendelete az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az agrár-erdészeti rendszerek mezõgazdasági

Részletesebben

ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA

ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA Azok a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemélyek, akik a saját gazdaságában a meghatározott termékek előállítására irányuló tevékenységet

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Gyakran ismételt kérdések Fiatal Gazda pályázat 2015 Hogyan zajlik a pályázás? Felkészülés: Az ügyfeleinknek át kell gondolniuk milyen tevékenységet folytatnának, ami megfelel a pályázat előírásainak.

Részletesebben

71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről

71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a0700071.kor HATÁLYOS: 2009.01.25. 71/2007. (IV. 14.) Korm. rendelet a fás szárú energetikai ültetvényekről A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében

Részletesebben

1/2014. ( I. 21) MVH Közlemény. a nemzeti kvótatartalékból történő közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta igénylésének feltételeiről

1/2014. ( I. 21) MVH Közlemény. a nemzeti kvótatartalékból történő közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta igénylésének feltételeiről 1/2014. ( I. 21) MVH Közlemény a nemzeti kvótatartalékból történő közvetlen értékesítési és beszállítási tejkvóta igénylésének feltételeiről I. A tejkvóta igénylésének alapja A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési

Részletesebben

Formanyomtatvány a 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet 5. (1) bekezdés a)-ag) pontjaihoz

Formanyomtatvány a 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet 5. (1) bekezdés a)-ag) pontjaihoz Formanyomtatvány a 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet 5. (1) bekezdés a)-ag) pontjaihoz Az ipari mák termesztető adatszolgáltatása I. A termesztők neve, A vetett termőterületek nagysága: A termőterületek

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ 4031 Debrecen,

Részletesebben

Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk:

Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk: HÍRLEVÉL 2007/8. Az FVM az állattartók számára de minimis típusú, míg a TÉSzek számára EMVA támogatást írtak ki, melyeket röviden összefoglalunk: 1. az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével

Részletesebben

Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz

Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz A nyomtatványon az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

A változásvezetési eljárás megindítására irányuló kérelem adattartalma

A változásvezetési eljárás megindítására irányuló kérelem adattartalma M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 166. szám 21405 1. melléklet a 71/2015. (XI. 3.) FM rendelethez A változásvezetési eljárás megindítására irányuló kérelem adattartalma 1. Az ügyfél azonosítására vonatkozó

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430-01 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

2007. évi beszámolója

2007. évi beszámolója Homokhátsági Mintagazdaság Kht. 6041 Kerekegyháza, Fő u. 47/a HOMOKHÁTSÁGI MINTAGAZDASÁG KEREKEGYHÁZA KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG (6041 Kerekegyháza Fő u. 47/a) 2007. évi beszámolója Tartalom: 2007. évi közhasznú

Részletesebben

A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től

A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től A közvetlen termelői támogatások rendszere 2015-től Dr. Vásáry Miklós Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztály A Közös Agrárpolitika reformja 2014 2020 2 KAP új célkitűzései (2014-2020)

Részletesebben

Alaptámogatás és a fiatal gazdák kiegészítő

Alaptámogatás és a fiatal gazdák kiegészítő Alaptámogatás és a fiatal gazdák kiegészítő támogatása Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Földművelésügyi Minisztérium AGRYA KONFERENCIA 2015. február 27. - Budapest Az EU 7 éves pénzügyi

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Gyakran ismételt kérdések Fiatal Gazda pályázat 2015 Hogyan zajlik a pályázás? Felkészülés: Az ügyfeleinknek át kell gondolniuk milyen tevékenységet folytatnának, ami megfelel a pályázat előírásainak.

Részletesebben

Egységes területalapú támogatás és zöldítési támogatás (Európai Uniós támogatás, a továbbiakban: Támogatás) előfinanszírozása

Egységes területalapú támogatás és zöldítési támogatás (Európai Uniós támogatás, a továbbiakban: Támogatás) előfinanszírozása HITELKÉRELMI NYILATKOZAT egységes területalapú támogatás (SAPS), valamint az éghajlat és környezet szempontjából előnyös Cég neve: Székhely: Cégjegyzékszám/Adószám: Statisztikai számjele: Kincstár ügyfél-azonosító

Részletesebben

A Kölcsönös megfeleltetés előírásai és követelményei. 1 rész HMKÁ Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot

A Kölcsönös megfeleltetés előírásai és követelményei. 1 rész HMKÁ Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot A Kölcsönös megfeleltetés előírásai és követelményei 1 rész HMKÁ Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot Fő cél: A HMKÁ által meghatározott előírások együttes célja a mezőgazdasági földterületek jó

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 13328 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 7/2014. (IX. 5.) FM rendelete a zöldség-gyümölcs termelői csoportokról és termelői szervezetekről szóló 150/2012. (XII. 28.) VM rendelet

Részletesebben

Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése VP

Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése VP Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése VP2-6.3.1-16 Kovács Viktória EMVA vidékfejlesztési referens Miniszterelnökség Fertőszentmiklós, 2016. március 2. 1 Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése Felhívás keretösszege:

Részletesebben

A növénytermesztés közvetlen támogatásai 2015-2020

A növénytermesztés közvetlen támogatásai 2015-2020 A növénytermesztés közvetlen támogatásai 2015-2020 Potori Norbert Martonvásár, 2014. szeptember 25. Magyarország KAP pénzügyi kerete 2016-2020 (pénzügyi év) + 15% Pillérek közötti átcsoportosítás -15%

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ TÁMOGATÁSÁHOZ (2018/2019)

TÁJÉKOZTATÓ TÁMOGATÁSÁHOZ (2018/2019) TÁJÉKOZTATÓ A VÁNDOROLTATÁSHOZ SZÜKSÉGES ÚJ ESZKÖZÖK BESZERZÉSÉNEK A támogatás formája: TÁMOGATÁSÁHOZ (2018/2019) - Utófinanszírozott, vissza nem térítendő támogatás A támogatási jogosultság alapja: -

Részletesebben

Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről

Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről Tájékoztató a 2015 és 2020 közötti közvetlen támogatási rendszer feltételeiről Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztály Bejelentés a hazai feltételekről

Részletesebben

22/2012. (III. 9.) VM

22/2012. (III. 9.) VM 22/2012. (III. 9.) VM rendelet a húsmarha és a juh ágazatokban nyújtott kérődző szerkezetátalakítási nemzeti program Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott különleges támogatásának igénybevételéhez

Részletesebben

Kölcsönös megfeleltetés 2009. évi tapasztalatai, különös tekintettel a szarvasmarha tenyésztésre

Kölcsönös megfeleltetés 2009. évi tapasztalatai, különös tekintettel a szarvasmarha tenyésztésre MTTE Regionális résztaggyűlések 2010. március 2 12. Kölcsönös megfeleltetés 2009. évi tapasztalatai, különös tekintettel a szarvasmarha tenyésztésre Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid igazgató MgSzH Központ HOFI

Részletesebben

I. A dohány szerkezetátalakítási program évi kötelezettségeinek teljesítéséről szóló nyilatkozat benyújtására kötelezettek

I. A dohány szerkezetátalakítási program évi kötelezettségeinek teljesítéséről szóló nyilatkozat benyújtására kötelezettek A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2/2016. (2016.01.25.) számú KÖZLEMÉNYE A dohány szerkezetátalakítási nemzeti programmal összefüggésben igényelhető mezőgazdasági és általános csekély összegű

Részletesebben

1. melléklet a 116/2013. (XII. 12.) VM rendelethez

1. melléklet a 116/2013. (XII. 12.) VM rendelethez 845 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y. évi 7. szám. melléklet a 6/. (XII..) VM rendelethez Nagyértékű gépbeszerzések értékelése a. () bekezdés a) pontja esetén A B C D. Értékelési szempont megnevezése Értékelés/Ellenőrzés

Részletesebben

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 87/2011. (VI.15) Közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 87/2011. (VI.15) Közleménye Az ÚMVP Irányító Hatóságának 87/2011. (VI.15) Közleménye a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásban résztvevő állattartók által vezetendő telepi munkanapló és legeltetési napló módosításáról

Részletesebben

Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások Támogatási kérelem

Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások Támogatási kérelem Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások Támogatási kérelem 2014. II negyedévére és az azt követő negyedévekre vonatkozóan Benyújtás helye:

Részletesebben

Fás szárú energetikai ültetvények

Fás szárú energetikai ültetvények Fás szárú energetikai ültetvények Holl Katalin MGSZH Erdészeti Igazgatósága Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdővagyon-gazdálkodási és Vidékfejlesztési Intézet Területhasznosítás Napjainkban

Részletesebben

13/2014. (II. 24.) VM rendelet

13/2014. (II. 24.) VM rendelet Magyar joganyagok - 13/2014. (II. 24.) VM rendelet - az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott 1. oldal egyes agrártámogat 13/2014. (II. 24.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági

Részletesebben

SEGÉDLET. a méhcsaládok számának szinten tartásának támogatása (méhanya támogatás) iránti kérelem (B1217-02 jelű nyomtatvány) helyes kitöltéséhez

SEGÉDLET. a méhcsaládok számának szinten tartásának támogatása (méhanya támogatás) iránti kérelem (B1217-02 jelű nyomtatvány) helyes kitöltéséhez SEGÉDLET a méhcsaládok számának szinten tartásának támogatása (méhanya támogatás) iránti kérelem (B1217-02 jelű nyomtatvány) helyes kitöltéséhez Általános tudnivalók 1. A kifizetési kérelem nyomtatványainak

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 25/2010 (II.26) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 25/2010 (II.26) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 25/2010 (II.26) számú KÖZLEMÉNYE A mezőgazdasági termelők gazdaságátadásához nyújtandó támogatáshoz A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 25/2010 (II.26)

Részletesebben

Az agrárium helyzete, fejlődési irányai a kormány agrárpolitikájának tükrében

Az agrárium helyzete, fejlődési irányai a kormány agrárpolitikájának tükrében Az agrárium helyzete, fejlődési irányai a kormány agrárpolitikájának tükrében Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium 2015. szeptember 29. Mezőgazdaság

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Kitöltési útmutató a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Ez a formanyomtatvány szolgál a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése

Részletesebben

Pontytenyésztési program de minimis támogatása Útmutató adminisztrációs hiányosságok miatt elutasított kérelmek ismételt benyújtásához

Pontytenyésztési program de minimis támogatása Útmutató adminisztrációs hiányosságok miatt elutasított kérelmek ismételt benyújtásához Pontytenyésztési program de minimis támogatása Útmutató adminisztrációs hiányosságok miatt elutasított kérelmek ismételt benyújtásához Előzmények A minőségi pontytenyésztési programban való részvétel csekély

Részletesebben

ZENTA KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA

ZENTA KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA ZENTA KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA LI. ÉVFOLYAM, 17. SZÁM 2016. AUGUSZTUS 11. Z E N T A 108. A Zenta Község Mezőgazdaság-fejlesztési Költségvetési Pénzalapjának megalapításáról szóló rendelet (Zenta Község Hivatalos

Részletesebben

A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek

A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek Dr. Vásáry Miklós Földművelésügyi Minisztérium, Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, 2015. december 3. Helyzetkép Megnevezés

Részletesebben

A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI 8. melléklet A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett nyilvános termőföld-haszonbérleti pályázat keretében benyújtott ajánlatok részét képező

Részletesebben

SZTAHURA ERZSÉBET E-kérelem_2015

SZTAHURA ERZSÉBET E-kérelem_2015 SZTAHURA ERZSÉBET E-kérelem_2015 Település, 2014. hónap nap E-kérelem Dolgozunk a megoldáson - lesznek megszemélyesített adatok - ugyanazon jogcímek maradnak az e-kérelemben, s benne maradnak a régi EMVA

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter./2007. ( ) FVM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a félig önellátó gazdaságok szerkezetátalakításához nyújtandó támogatások részletes

Részletesebben

Agrár- Környezetgazdálkodás (AKG) Lajosmizse.2015.10.19.

Agrár- Környezetgazdálkodás (AKG) Lajosmizse.2015.10.19. Agrár- Környezetgazdálkodás (AKG) Lajosmizse.2015.10.19. Agrár-környezetgazdálkodás célja: az agrár-környezetgazdálkodási célok elérések érdekében többlet tevékenységek önkéntes alapon való elvégzése kedvezményezett:

Részletesebben

A tesztüzemi rendszer adatbázisa alapján kialakított SFH értékek listája

A tesztüzemi rendszer adatbázisa alapján kialakított SFH értékek listája 1. számú melléklet a 127/2007. (X. 29.) FVM rendelethez 1. számú melléklet a 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelethez A tesztüzemi rendszer adatbázisa alapján kialakított SFH értékek listája A magyarországi

Részletesebben

MAROS MEGYEI TANÁCS JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/ sz.

MAROS MEGYEI TANÁCS JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/ sz. JOGÜGYI ÉS KÖZIGAZGATÁSI IGAZGATÓSÁG KÖZIGAZGATÁSI ÉS KANCELLÁRIA SZOLGÁLAT 22085/18.10.2017. sz. VI D/1 akta HIRDETMÉNY A Maros Megyei Tanács, az 52/2003. sz. Törvény rendelkezéseinek értelmében, kinyilvánítja

Részletesebben

KÖZVETLEN TÁMOGATÁSOK. gazdálkodói kézikönyv

KÖZVETLEN TÁMOGATÁSOK. gazdálkodói kézikönyv KÖZVETLEN TÁMOGATÁSOK gazdálkodói kézikönyv 2016 ELŐSZÓ Tisztelt Gazdálkodó! A Közös Agrárpolitika (KAP) reformja következtében 2015-től jelentősen átalakult a közvetlen támogatások rendszere. A változások

Részletesebben

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT

VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT 3. számú melléklet VÉDJEGYHASZNÁLATI KÉRELEM NYILATKOZAT Jelen nyilatkozat alapján a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (székhely: 2509 Esztergom, Strázsa-hegy) mint védjegyjogosult Duna Ipoly Nemzeti

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 83/2014 (V. 26.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 83/2014 (V. 26.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 83/2014 (V. 26.) számú KÖZLEMÉNYE A 2014-es támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényléséről I. A támogatásban való részvétel általános

Részletesebben

A kiskérődző ágazat kormányzati megítélése és támogatási forrásai

A kiskérődző ágazat kormányzati megítélése és támogatási forrásai A kiskérődző ágazat kormányzati megítélése és támogatási forrásai Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Budapest, 2016. november 10. A mezőgazdasági

Részletesebben

1. Az erdei vasutak üzemeltetésének csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 95/2012. (VIII. 30.) VM rendelet módosítása

1. Az erdei vasutak üzemeltetésének csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 95/2012. (VIII. 30.) VM rendelet módosítása 5418 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 70. szám A földművelésügyi miniszter 37/2016. (V. 18.) FM rendelete a földművelésügyi miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó, egyes agrártámogatásokat szabályozó

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 44/2013. (II.19.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 44/2013. (II.19.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 44/2013. (II.19.) számú KÖZLEMÉNYE A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatás keretében a támogatási összeg fennmaradó 10

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ KÖZÖS AGRÁRPOLITÁJA (KAP) Common Agricultural Policy (CAP)

AZ EURÓPAI UNIÓ KÖZÖS AGRÁRPOLITÁJA (KAP) Common Agricultural Policy (CAP) AZ EURÓPAI UNIÓ KÖZÖS AGRÁRPOLITÁJA (KAP) Common Agricultural Policy (CAP) A mezőgazdasági szakpolitika rövid története 1958: Római Szerződés ( Treaty of Rome ) Életbe lép a Római Szerződés, amellyel hat

Részletesebben

A 2016. ÉVI EGYSÉGES KÉRELEM TÁMOGATÁSIGÉNYLÉSI ÉS ELLENŐRZÉSI FOLYAMATAI

A 2016. ÉVI EGYSÉGES KÉRELEM TÁMOGATÁSIGÉNYLÉSI ÉS ELLENŐRZÉSI FOLYAMATAI A 2016. ÉVI EGYSÉGES KÉRELEM TÁMOGATÁSIGÉNYLÉSI ÉS ELLENŐRZÉSI FOLYAMATAI Közvetlen Támogatások Igazgatósága EGYSÉGES KÉRELEM 2016. Általános tudnivalók BENYÚJTÁSRA VONATKOZÓ HATÁRIDŐK Egységes kérelem

Részletesebben

VP A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás. Az első értékelési szakasz záró dátuma:

VP A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás. Az első értékelési szakasz záró dátuma: VP2-6.1.1-16 A fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtott induló támogatás 1 Pályázat benyújtása A támogatási kérelmek benyújtása lehetséges. Az első értékelési szakasz záró dátuma: 2017. március 31.

Részletesebben

8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK

8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK 8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK 1. aktív mezőgazdasági termelő: a mezőgazdasági termelők részére nyújtandó közvetlen támogatás igénybevételére vonatkozó szabályokról szóló 8/2015. (III.13.) FM rendeletben

Részletesebben

Közlemény: a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatos változásokról

Közlemény: a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatos változásokról Közlemény: a fiatal mezőgazdasági termelői minőség megszerzésével kapcsolatos változásokról Ezúton értesítjük Önöket, hogy a 23/2007 (IV.17.) FVM rendelet módosítása alapján a fiatal mezőgazdasági termelői

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 65/2013 (IV. 5.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 65/2013 (IV. 5.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 65/2013 (IV. 5.) számú KÖZLEMÉNYE a tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezeléséhez kapcsolódó, 2013. évi különleges támogatás igénybevételének feltételeiről

Részletesebben

A vidékfejlesztési támogatások ellenőrzési tapasztalatai, különös tekintettel a fiatal gazda támogatás ellenőrzésére

A vidékfejlesztési támogatások ellenőrzési tapasztalatai, különös tekintettel a fiatal gazda támogatás ellenőrzésére A vidékfejlesztési támogatások ellenőrzési tapasztalatai, különös tekintettel a fiatal gazda támogatás ellenőrzésére Fiatal gazda információs börze 2012. november 15-29. Borbényi György osztályvezető MVH

Részletesebben

59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet

59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 1. oldal 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás

Részletesebben

2016. ÁPRILIS. Miniszteri rendeletek

2016. ÁPRILIS. Miniszteri rendeletek 2016. ÁPRILIS Miniszteri rendeletek 22/2016. (IV. 5.) FM rendelet az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos

Részletesebben

ZENTA KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA

ZENTA KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA ZENTA KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA XLIX. ÉVFOLYAM 16. SZÁM 2014. DECEMBER 1. Z E N T A 130. A Zenta község mezőgazdaság-fejlesztési költségvetési pénzalapjának megalapításáról szóló rendelet (Zenta Község Hivatalos

Részletesebben

TERVEZET A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. rendelete

TERVEZET A MINISZTER ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2007. ( ) FVM rendelete a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet módosításáról 2007. augusztus 7. Az agrárpiaci rendtartásról

Részletesebben

nem minősülök nagyvállalkozásnak (ide értendő őstermelő, egyéni vállalkozó, oktatási intézmény is),

nem minősülök nagyvállalkozásnak (ide értendő őstermelő, egyéni vállalkozó, oktatási intézmény is), Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások Támogatási kérelem 2015. IV. negyedévétől a támogatás-igényléséhez Benyújtás helye: az MVH - igénylő

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ( )/2007. ( ) FVM rendelete

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ( )/2007. ( ) FVM rendelete A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter ( )/007. ( ) FVM rendelete Tervezet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez

Részletesebben

Nemzetiségi önkormányzati képviselő választásra vonatkozó szabályok

Nemzetiségi önkormányzati képviselő választásra vonatkozó szabályok Nemzetiségi önkormányzati képviselő választásra vonatkozó szabályok Ki rendelkezik választójoggal a nemzetiségi képviselő választáson? A választáson az választó, aki a nemzetiségi névjegyzékben szerepel.

Részletesebben

Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás

Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás Állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás Wayda Imre vezető főtanácsos Agrárfejlesztési Főosztály Kaposvár, 2012. szeptember 21-22. Előzmények A 2007-2013. vidékfejlesztési program (ÚMVP

Részletesebben

Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása

Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása Kertészet korszerűsítése kertészeti gépbeszerzés támogatása Pályázat kódja VP2-4.1.3.5-16 Keretösszeg Támogatási összeg Intenzitás 40 70% Pályázók köre Területi szűkítés 18,08 milliárd Ft Egyéni beruházás

Részletesebben

129/2004. (VIII. 25.) FVM rendelet

129/2004. (VIII. 25.) FVM rendelet 129/2004. (VIII. 25.) FVM rendelet a tenyészállat, illetve szaporítóanyag behozatalának és kivitelének szakmai előírásairól Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény (a továbbiakban: Tv.) 49.

Részletesebben

Rezneki Rita. Ökológiai gazdálkodás támogatása. a Vidékfejlesztési Programban

Rezneki Rita. Ökológiai gazdálkodás támogatása. a Vidékfejlesztési Programban Rezneki Rita Ökológiai gazdálkodás támogatása a Vidékfejlesztési Programban Ökológiai gazdálkodás támogatása VP-ben két intézkedésként jelenik meg: 11.1. Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés és 11.2.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS VP-AKG 2015 VP-AKG 2016

TÁJÉKOZTATÁSI SZOLGÁLTATÁS VP-AKG 2015 VP-AKG 2016 VP-AKG 2015 VP-AKG 2016 Rendkívüli EK Február VP intézkedések 2016-2017 évi kifizetési kérelmeire vonatkozik CSAK amennyiben beadáskor még nem állt rendelkezésre Támogatói Okirat Kincstár Küld ügyfélkapura

Részletesebben

(Nem tartalmazza falusi vendégasztal során elkészített, értékesített ételek jó higiéniai gyakorlatát, az erre vonatkozó szabályokat)

(Nem tartalmazza falusi vendégasztal során elkészített, értékesített ételek jó higiéniai gyakorlatát, az erre vonatkozó szabályokat) Zömében a saját gazdaság elsődleges termelésén alapuló értékesítés céljából kisléptékű magánházi élelmiszer előállítás és értékesítés Jó higiénia gyakorlat útmutatója (Nem tartalmazza falusi vendégasztal

Részletesebben

K É R E L E M. Illetékmentes!

K É R E L E M. Illetékmentes! Iktatószám Hatósági bizonyítvány kiállítására irányuló (A Hivatal tölti ki!) K É R E L E M a mezőgazdasági termelők által üzemeltetett gépjárművek útdíj fizetése alóli mentesülésének részletes szabályairól

Részletesebben