A VÁLLALKOZÁS MŰKÖDTETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES TÁRGYI FELTÉTELEK A TEVÉKENYSÉGHEZ SZÜKSÉGES TÁRGYI FELTÉTELEK BIZTOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS GYAKORLATI TEENDŐK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A VÁLLALKOZÁS MŰKÖDTETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES TÁRGYI FELTÉTELEK A TEVÉKENYSÉGHEZ SZÜKSÉGES TÁRGYI FELTÉTELEK BIZTOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS GYAKORLATI TEENDŐK"

Átírás

1

2 A VÁLLALKOZÁS MŰKÖDTETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES TÁRGYI FELTÉTELEK A TEVÉKENYSÉGHEZ SZÜKSÉGES TÁRGYI FELTÉTELEK BIZTOSÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS GYAKORLATI TEENDŐK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET Ön most szeretne elindítani egy édesség üzletet, aminek az alapterülete 40 négyzetméter, aminek kétharmad része az üzlettér, a többi raktár. Az üzlethelyiség a belvárosban, jól frekventált helyen fekszik. 1. Milyen tárgyi eszközökre van szüksége, ahhoz, hogy zavartalanul tudjon forgalmat lebonyolítani? 2. Milyen szempontokat venne figyelembe az üzlet belső kialakításakor? 3. Hogyan értékesítené termékeit? 4. A kirakat kialakításakor milyen szempontokat venne elsődlegesen figyelembe?

3 SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM A vállalkozások vagyonát az anyagi és nem anyagi eszközök együttesen alkotják. Ahhoz, hogy egy vállalkozás kellő képen működni tudjon, szüksége van tárgyi eszközökre, amivel hosszútávon biztosítani tudják a vállalkozás operatív (napi) működését. A tárgyi eszközök hosszú távon, tartósan járulnak hozzá a vállalakozás tevékenységéhez. Kereskedelemben a tárgyi feltételek alatt, azokat a körülményeket értjük, ami között az árucsere zajlik, illetve azok az eszközök, amelyek segítségével az árucsere zajlik. Az árucsere lebonyolításához első sorban épületre van szükség, ahol az árucsere lezajlik. Az épület lehet bérelt, saját tulajdonú, akár saját lakásunk része is. AZ ÉPÜLET RÉSZEI: 1. Bejárat: Célja, hogy a vásárlók be tudjanak lépni az üzletbe, a vevőáramlás zavartalanságának lebonyolítása. Másrészt tájékoztató jellegű információk vannak feltűntetve, céginformációk, nyitva tartásra vonatkozó információk. Fontos, hogy a bejárat jól látható legyen, a vásárlók mozgását ne akadályozza. Cégfelirat elhelyezése a homlokzaton. Cégfelirat célja, hogy tájékoztassa a fogyasztókat a forgalmazott áruk jellegéről, az egység üzemeltetéséről. A be és kijáratot, olyan zárakkal kell ellátni, ami megfelelő védelmet nyújt a betörések, idegen behatolok ellen. 2. Kirakat: Egyes boltoknál nagyon fontos hangsúlyt kap, hiszen a jó kirakat becsalogathatja a vásárlókat az üzletbe, másrészt tükrözi a bolt arculatát. A kirakatoknak városkép alkotó, formáló, reklámozó szerepük is van.

4 3. Árusító vagy eladótér: A vásárlók itt találkozhatnak a forgalmazott árukkal. Kialakításánál figyelembe kell venni a forgalmazott termékek jellegét, sajátosságát. Termékek elhelyezése, pénztárosok munkahelye is található. Kialakításánál többféle tényezőt kell figyelembe venni: - a vevők számára kényelmes, kellemes vásárlási környezetet kell biztosítani - az eladók részére megfelelő munkahelyi körülményeket kell biztosítani, emellett meg kell teremteni a kényelmes, biztonságos munkavégzés feltételeit - biztosítani kell az áruk áttekinthető elhelyezkedését, állaguk, minőségük megóvását Az elárusító helyiség adottságai nagymértékben meghatározzák, hogy kialakításkor a felsorolt követelményeknek hogyan tudunk eleget tenni. A legkényelmesebb vevőáramlást, áruutánpótlást, a legáttekinthetőbb áruelhelyezést a négyzet vagy 2:1 arányú téglalap alakú elárusítótérben tudjuk kialakítani. A szabálytalan alakú, vagy oszlopokkal, beugrókkal szabdalt elárusítóterek berendezéseinek, áru- és vevőáramlási útvonalainak kialakítása nehezebb feladat elé állítja a bolti technológia szervezőit. A meglévő kedvezőtlen adottságokat különböző módszerekkel lehet javítani. A kis alapterületű vagy nehezen belátható elárusító helyiségeket célszerű tükör oldalfalakkal tágítani illetve beláthatóvá tenni. Ez a megoldás optikailag kitágítja a szűk teret, látszólag megsokszorozza a kirakott árumennyiséget, fokozza a vevők vásárlási kedvét, ugyanakkor vagyonvédelmi szempontból is előnyös. A falak színeinek jó megválasztása is alkalmas módszer arra, hogy optikailag korrigáljuk az elárusítótér építészeti hibáit. A világos színek tágítják, a sötét színek szűkítik a teret. Különböző színárnyalatok alkalmazásával a rosszabb adottságú elárusító helyiség arányai látszólag megváltoztathatók. Az elárusítótér padlózatának megválasztásakor is eltérő követelményeknek kell eleget tenni különböző áruk értékesítésekor. Az élelmiszerek, vegyi áruk, nagyobb terjedelmű műszaki cikkek értékesítésekor a padlózat nagy igénybevételnek van kitéve. Itt fontos, hogy a padlóburkolat kopásálló és könnyen tisztán tartható legyen. E célnak az ún. hidegpadlózat felel meg: műkőlap, mettlachi, padlócsempe, esetleg márványlap. A ruházati, méteráru, divatáru szaküzletben célszerűbb ún. meleg padlózatot alkalmazni: a parketta, linóleum, szőnyegpadló elnyeli a zajokat, melegebb, meghittebb vásárlási körülményeket biztosít.

5 Az elárusító helyiség berendezései: Az elárusítótér berendezéseinek kialakítása függ: - az alkalmazott értékesítési módjától - az értékesítendő árucikkek jellegétől - az üzlet elhelyezkedésétől, vevőköre igényeitől A különböző értékesítési formáknál eltérő módon kerül kapcsolatban a vevő az áruval, az árubemutatás módjai is különbözőek. Más funkciókat kell ellátniuk a berendezéseknek egy hagyományos, mint egy önkiválasztó vagy önkiszolgáló boltban. A berendezéseknek alkalmasnak kell lenniük az áruk biztonságos tárolására, minőségének megóvására, előnyös bemutatására. Ezért anyaguk, méretük formájuknak az áruk jellegéhez kell alkalmazkodniuk. 4. A vevők útjának kialakítása: A vevő útjának jó megszervezése egyaránt fontos az impulzív vásárlások, a bolt kapacitásának növelése, valamint a vevő kényelmének biztosítása érdekében. Kis alapterületű, elaprózott bolthálózat esetén általában a vevő útjának és bolti tartózkodásának lerövidítése, ezáltal a bolt áteresztőképességének a növelése a cél. Ha a vevőút lerövidítése a cél, akkor is biztosítani kell, hogy a vevő a számára indirekt módon lerövidített úton minden szükséges árut megvehessen, megtaláljon. Megfelelő nagyságú, kevésbé elaprózott bolthálózat és széles választékú árukínálat esetén a vásárló bolti tartózkodási idejének növelésével a teljes választék megtekintését, ezáltal az impulzív vásárlást és az összforgalom növelését lehet célként kitűzni.

6 A vevő bolton belüli útját építészeti megoldásokkal, a berendezések és az áru megfelelő elhelyezésével befolyásolhatjuk. A vevő útjának növelését, az eladótér egyenletesebb leterhelését érhetjük el, ha a vevőforgalom szempontjából frekventált árucsoportokat (vagy tevékenységeket) szétszórtan helyezzük el. Ez azonban nem eredményezheti az egymással szorosan összefüggő tevékenységek térbeli szétválasztását. Ha a vevőút növelése a célunk, akkor biztosítani kell, hogy a kényszerűen meghosszabbított úton a vevő figyelmét lekössük. Ne kényszerítsük a vevőt olyan út megtételére, mely üres falakkal, állványhátfalakkal stb. határolt. A vevő útját a berendezés elrendezésével is befolyásolhatjuk. Azonban a túl hosszú gondolák vagy túlságosan labirintusos berendezés-elrendezés, épp az ellenkező hatást váltja ki a vásárlóból, mint amit el kívántunk érni. Mindenkor figyelembe kell venni a vagyonvédelmi szempontokat. A vevő mozgási útvonalát el kell választani az üzemi területtől. Önkiszolgáló üzlet berendezési tárgyai: Az eladás elszemélytelenedése feleslegessé teszi elsősorban az eladói munkahely szerepét betöltő pultokat, s egyben új funkcióval, az árubemutatással ruházza fel az árutároló berendezéseket. Ezek nyitott berendezések, mert ilyen módon csak az áru adható el, amit a vevő lát, és amelyhez hozzá is férhet. Legfontosabbak az áruállványok: nemcsak nagytömegű áru tárolását, hanem az értékesítést elősegítő árubemutatást is lehetővé teszik. Méretezésük és kialakításuk folytán alkalmazkodniuk kell a vevőkényelmi szempontokhoz. Biztosítani kell a vevő számára a választék gyors áttekintését és közvetlen hozzáférését az áruhoz, mely követelmény előnyben részesíti a szabadpolcos vagy függesztős kialakítást. A nagytömegű áru elhelyezése szükségessé tette, hogy az áruk a vevőtérben is elhelyezésre kerüljenek, így alakultak ki a középállványok. Legalább két oldalon alkalmasak árutárolásra, bemutatásra. Némely típusoknál a gondolák végeit is árutárolásra alkalmas polcokkal vagy felakasztható huzalkosarakkal látják el. Iparcikk áruk többnyire igénylik a függesztett árubemutatást (pl. nyakkendő, konfekció, kötöttáru, szerszám, stb.), különféle konzolok, árufüggesztők biztosítják ezt.

7 A konzolok nagy teherbírású alkatrészek, az állványok oszlopainak perforációiba akaszthatók, míg az árufüggesztők általában az állványok perforált hátfalára vagy egyéb kiegészítő elemeire kapcsolható kisebb teherbírású alkatrészek. Konzolokat különösen ruházati boltokban alkalmaznak, az árufüggesztők alkalmazása iparcikkboltokban terjedt el. Az állványokra szerelhető vitrinek nagy értékű, kis terjedelmű, eltulajdonításnak vagy állagrongálásnak fokozottan kitett áruk bemutatására és tárolására szolgálnak. Az önkiszolgáló rendszer kizárólagosan ritkán valósítható meg, rendszerint kombinálni kell más kiszolgálási formával is. Ezért találkozhatunk hagyományos eladást lehetővé tevő pultokkal is. Élelmiszerboltokban teljesen megegyeznek a hagyományos kiszolgálású boltok pultjaival, iparcikkek vonatkozásában pedig lényegesen kisebbek, megszakításos elhelyezésükkel nem zárják el a vevőt az árutól. Rendszerint csak kiegészítő funkciójú munkaasztal szerepét töltik be. Az önkiszolgáló eladóterek pénztárpultjai funkcióban eltérnek a hagyományos bolt pénztári munkahelyétől. Oka, hogy az önkiszolgáló pénztári munkahelyen az áru mindig jelen van, ott történik a vásárolt mennyiség megállapítása, a vásárlási érték pénztárgép segítségével történő regisztrálása, a pénzkezelés és sok esetben bizonyos csomagolási feladatok ellátása is. Megkülönböztetünk zártpályás önkiszolgálásnál használt végpénztári munkahelyet és a szabadpályás önkiszolgálás pénztári munkahelyét. Hagyományos értékesítés berendezési tárgyai: Itt a berendezés nem aktív, hanem passzív szerepet tölt be, ami azt jelenti, hogy csupán árutárolási funkciót töltenek be, hiszen a vevő az eladó segítségével juthat a kívánt áruhoz. Az eladóasztal pult a legtipikusabb bútordarab. Funkciója az eladó értékesítési munkafeltételeinek (bemutatás, darabolás, mérés, csomagolás, pénzkezelés) biztosítása. Az egyes munkahelyek pultjai kialakításukban szakmánként eltérőek. Az élelmiszerboltok pultjait a jobb árubemutatás érdekében a vevő felőli oldalon rendszerint 2 sor üvegpolccal növelik, ezeket egészségügyi okokból homloküveggel védik. Igény szerint hűtött és hűtetlen kivitelben készülnek. A pult belső, alsó oldala tartalékáru és csomagolóanyag tárolására szolgál. Az ún. norvég pultok belső, alsó része is hűtött. Az iparcikkboltok kiszolgáló pultjai magasítás nélküliek. Alapvetően két típusa különböztethető meg.

8 Telepult: a vevő fölötti homloklapja és fedőlapja nem átlátszó az áru jellegétől függően készülhet fiókos és polcos kivitelben. Az angolfiókos pultokat a kis terjedelmű, értékesebb, bemutatást fokozottan igénylő és nem nehéz áruk eladásánál használják. Homlok- és fedlapjai üvegezettek, a bennük elhelyezett 3-4 sor fiók felfelé csökkenő mélységű. Ezáltal a vevő láthatja a pult fiókjaiban elhelyezett árut. Jellemző alkalmazási területe az óra-, ékszer-, ajándék-, illatszer-, divatáru, stb. boltok. 5. Raktárak: Áruk tárolására szolgálnak, a tárolásnál figyelembe kell venni a termékek sajátos tulajdonságait. Pl.: gyorsan romló áruk elhelyezése, illetve az egymással kedvezőtlen kölcsönhatásba lépő termékek különtárolása: mosószer és élelmiszer együtt tárolása. Milyen feladatokat foglal magában az áruk tárolása? - A gyorsan romló áruk gyakori átválogatása - Betörés elleni védelem - Tűz elleni védelem - Állati kártevők elleni védelem Raktárak főbb ismérvei: - magas fokú gépesítés, automatizálás, - beépülés a termék előállítási és elosztási folyamatba - megrendelésekhez való igazodás, a teljesítési idő minimalizálása - helytakarékos tárolási módok kialakítása - számítógépes rendszerek alkalmazása - folyamatos információáramlás Raktár kialakításánál a követelmények: - az áruk minőségének megőrzését - az áruk sajátosságainak megfelelő szakszerű, áttekinthető elhelyezését - a kereskedelmi dolgozók biztonságos, kényelmes munkavégzését - a megfelelő szellőzést, világítást, hőmérsékletet, páratartalmat - kapcsolódást az eladótérhez, áru-előkészítőkhöz, áruátvevőkhöz

9 6. Üzemi helyiségek: Szociális helyiségek, ahol a dolgozóknak lehetőségük van átöltözésre, van mosdó, wc, konyha. Áruátvevő hely: ahol ténylegesen lebonyolítják az áruátvételt. Az áruátvevő helyiséggel szembeni legfontosabb követelmény, hogy kapcsolatban legyen a raktárakkal, valamint a bolt azon bejáratával, ahol a szállító járművek fogadása történik. El kell különíteni a földes árut, a hús és az egyéb árut. Bejáratnál kell elhelyezni azokat a berendezési és felszerelési tárgyakat, amelyek az áru átvételéhez szükségesek. (munkaasztal, mérleg) Áru előkészítő, csomagolótér: azokat a műveleteket végzik itt, amikor a szállítói csomagolásból fogyasztói csomagokat készítenek. Illetve itt valósul meg az áruk darabolása, csomagolása, pl.: dinnye, hús szétdarabolás. Ennek a helyiségnek is kapcsolatban kell állnia a raktárral és az elárusító helyiséggel. Iroda, irodák, itt végzik az adminisztrációs munkát, a tárgyalások lebonyolítását. ÜZLET BELSŐ KÉPÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK: Színek: a falak színei meghatározhatják a vásárlók hangulatát. Világítás: törekedni kell a természetes fényre, hiszen a mesterséges világítás nem mindig a megfelelő képet mutatja a termékekről, torzíthat. Padló, és burkolata: fontos, hogy anyagában és színeiben igazodjon az üzlet profiljához, megfelelően kopásálló és ne legyen csúszásveszélyes. Tároló eszközök: formája és anyaga is szintén igazodjon az üzlet elrendezéséhez, további követelmény, hogy megfelelő képen tisztíthatóak legyenek a berendezések. Dekoráció: ne legyen túl sok, de harmonizáljon a bolt belső képével is.

10 TELEPHELY KIVÁLASZTÁSÁNAK SZEMPONTJAI: Cég székhelye, telephelye és fióktelepe csak olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonában van, vagy amelynek használatára a cég jogosult, az ügyvédek és közjegyzők pedig a jognyilatkozatot tevők adatait a központi nyilvántartásból ellenőrizhetik. - közlekedési megfontolások, - munkaerő közelsége, - piac közelsége, - költségmegfontolások, - helyi jogi, - adminisztratív, adófizetési kötelezettségek eltérése, - alapvető infrastruktúrával való ellátottság, - későbbi terjeszkedés lehetőség Telephely: az üzleti tevékenység folytatásának helye, amely a székhellyel azonos közigazgatási területen fekszik. KERESKEDELMI EGYSÉG ÉPÜLETE, AZ ÜZLET KÜLSŐ KÉPE, ARCULATA: A kereskedelmi munka lebonyolításához eszközökre, berendezésekre, gépekre van szükség, ezek a felszerelések együttesen alkotják az áruforgalom lebonyolításának tárgyi feltételeit. Kereskedelem gépesíthetősége: A kiskereskedelem részben gépesíthető, de jellemző rá az élőmunka igényesség. A korszerű gépekkel helyettesíthető, megkönnyíthető az emberi munka, egyes munkafolyamatok a gépesítés által lerövidíthetőek. A gépek, technikai berendezések által a következők valósulhatnak meg: - meggyorsítja az értékesítést, növeli a bolt áteresztőképességét - segíti az áruk állagának, minőségének megóvását, csökkenti a veszteséget - szolgáltatások nyújtásával emeli a kereskedelmi munka színvonalát - egyszerűsíti és meggyorsítja a nyilvántartási, ügyviteli feladatok elvégzését - javítja a vásárlás körülményeit - növeli a bolti vagyonvédelmet

11 A kiskereskedelemben alkalmazott gépek, technikai berendezések, ill. felszerelések az alábbi csoportokba sorolhatók: - pénztárgépek - mérlegek - hűtőberendezések - aprító, szeletelő, és csomagológépek - árumozgató eszközök - automaták - épületgépészeti berendezések - vagyonvédelmi eszközök Pénztárgépek: A pénztárgépek használatára és működtetésére szigorú szabályok és törvényi előírások vonatkoznak. - A pénzügyminiszteri (PM) rendelet 1. számú melléklete tartalmazza azon adózók, illetve - üzletek meghatározását, melyek nyugtaadási kötelezettségüknek csak pénztárgéppel tehetnek eleget, - valamint a kivételeket. A pénztárgépet a vásárlással egy időben az arra feljogosított szervizzel - üzembe kell helyeztetni. A szerviznek az Adatközlő lapot (APEH 554 r. számú nyomtatvány) az - üzembe helyezést követő 15 napon belül meg kell küldeni az adóalany székhelye szerint illetékes - adóhatóságnak, valamint a kitöltési útmutatóban felsorolt szervezeteknek.

12 Pénztárgépek elhelyezése: Hagyományos értékesítési módot alkalmazó üzletekben a pulton, míg önkiszolgáló értékesítés esetén ki kell alakítani pénztárosi munkahelyet(ket). Úgy kell kialakítani, hogy a pénztáros szembe legyen az eladótérrel és a pénztár zóna a vásárlás lezárását jelentse. A pénztáros a bal kezével az árutovábbítást, míg a jobb kezével a gép kezelését végzi. Pénztárak kialakításához szükséges tárgyi feltételek: Pénztárfülke: Egyben asztal is, ahol a pénztárgép áll, de van oldala, fiókokkal, polcokkal, hogy minden eszköznek és a pénznek is legyen helye. Rengeteg üzletben használnak vonalkód leolvasó pénztárgépet, ennél a típusnál futószalag szállítja az árut. Pénztárgépek szerepe a kereskedelemben: Használatuk meggyorsítja az ellenérték elszámolását. A modern pénztárgépek megkönnyítik a pénztárosok munkáját és megnövelik a bolt áteresztő képességét. A gépek kiszámítják a visszajáró ellenérték összegét, rögzítik az üzlet forgalmát. Egyéb információkhoz is juthat az üzletvezető, tulajdonos a bolttal kapcsolatosan a modern gépek segítségével. Például megtudhatják, hogy mekkora az egy vevőre jutó forgalom, vagy vásárlás értéke. Az EFT-POS pénztárterminálok működésének lényege A hitelkártyák erősítik a fogyasztók vásárlási hajlandóságát. A hamis kártyáktól a hologram és a mágnes csík védi az igazi tulajdonost, de ehhez a kereskedelmi egységnek rendelkeznie kell egy EFT-POS (Electronic Funds Transfer Point of Sale) pénztárterminállal, amely maximum 3 másodperc alatt rá tud kapcsolódni a kártya tisztaságát kimutató központi számítógépre. Az EFT-POS pénztárterminál ellenőrzi a kártyán lévő mágnes csíkot vagy hologramot, valamint a fizetőképességet és már ki is adja a blokkot. Tehát a hitelkártyával vásárló vevő nem tartja fel a sort, mindez jelentősen fokozza a pénztár átbocsátóképességét. A bankok gyakran olyan kedvezményeket is adnak a hitelkártyával vásárlóknak, hogy csak bizonyos idő (6-8 hét) múlva vonják le az összeget a számláról (késleltetett fizetés), vagy meghatározott érték felett több havi részletre adják a vásárolt terméket (részletfizetés). A rendszer működésének lényege az ügyfél fizetőképességét nyilvántartó számítógépes központ, a boltokban és áruházakban elhelyezett kártyaolvasó terminálok, valamint az ezek közötti összeköttetést biztosító telefon, rádió vagy még inkább műholdas kapcsolat. A hálózatok gyors kiépítésének fontos feltétele, a pénzintézetek folyószámla-nyilvántartási rendszerének elektronizálása már jórészt megvalósult.

13 Mérlegek: Áru mérésére csak hitelesített mérőeszközt lehet használni. Használati helyük alapján: - asztali - raktári mérlegek Az asztali mérlegek fajtái: - Az elektronikus árszorzós, mely digitális kijelzővel rendelkezik és a legkorszerűbb az automata elektronikus mérleg, mely a memóriájában tárolja az egységárat, és a terméket ábra, felirat alapján azonosítjuk. Ez a mérleg árcímkét nyomtat, így egy önkiszolgáló üzletben a vásárló is kezelheti. - Raktárban: tolósúlyos, körszámlapos, elektronikus, padlóba süllyesztett. Hűtőberendezések: A hűtési és tárolási funkción felül esztétikai megjelenésük is fontos. Többféle fajtája létezik. Fajtái: - zárt hűtőszekrény - hűtőpult (zárt vagy nyitott) - hűtő vitrin (zárt vagy nyitott) Aprító, szeletelő és csomagológépek: A szeletelő gépek az áruk főként felvágottak, szalámik szeletelését teszik lehetővé, az aprító gépek segítségével darálhatunk bizonyos árufajtákat, a csomagológépek pedig az előre csomagolást teszik lehetővé. Árumozgató gépek: Megkönnyítik, biztonságosabbá teszik a munkavégzést. Vízszintes árumozgatásra alkalmas berendezések: - kézi targoncák (ládák, rekeszek, gyűjtőkartonok szállítására alkalmasak) - kézikocsik (négy kerékkel ellátott eszközök, mozgatásuk közben az egyensúlyozásra nem kell erőt fordítani, de az áru fel és lerakása több időt és energiát igényel) - emelővillás targonca (raklapos egységrakományok szállítására alkalmazzák) Zárt térben, raktárban, eladótérben csak elektromos üzemeltetésű targonca használható az áruk védelme és higiéniai előírások alapján. Ez a szállítóeszköz alkalmas vízszintes és függőleges árumozgatásra is.

14 1. kép Homlokvillás targonca ns&tbnid=qjcgng5uhfwrbm:&imgrefurl=

15 2. kép Emelővillás targonca jvmn2moppol8qm:&imgrefurl= vill

16 Függőleges árumozgatásra alkalmas berendezések: - csúszdák - szállítószalagok - görgős szállítólejtők - teherliftek - emelővillás targonca 3. kép Teherlift Abf2jbM:&imgrefurl= =157&ei=8O03TtyhG4GbOub05

17 Áru és vagyonvédelem: A kiskereskedelmi egységekben a jogtalan árueltulajdonításból fakadó veszteségek az utóbbi időszakban folyamatosan emelkednek. Bolttípusonként változik, de átlagosan a termékek mintegy 0,5-3%-a távozik az üzletekből fizetés nélkül. Az elektronikus áruvédelmi rendszerek célja, hogy zuhanásszerűen csökkentse a hálózati egységekben a vásárlói lopásokból fakadó veszteségeket. Feladatuk elsősorban nem a tolvajok megfogása, hanem a lopások megelőzése. Az elmaradt veszteségek hozzájárulhatnak a profit növeléséhez, ez azonban csak akkor jöhet létre, ha az elektronikus áruvédelmi rendszerek a termékeltulajdonítási kísérleteket megbízhatóan jelzik. Felépítési elve az, hogy az áruházak, boltok készletét speciális, elektronikus címkékkel vagy markerekkel reparálják. Többször használatos címkék: árura különleges zárszerkezettel rögzítik, megfelelő segédeszközzel nyithatók és fizetés után eltávolítják az áruról. Egyszer használatos címkék: öntapadósak, külsőleg teljes mértékben megegyeznek a szokványos árazó-címkékkel, azonban parányi áramkört tartalmaznak, amely a fizetés elmaradása, így a címke hatástalanítása esetén riasztást vált ki. Az aktív címkéket a bolt, áruház eladóterének kijáratánál lévő detektorok érzékelik, amelyek nagy megbízhatóságú elektronikus egységekhez kapcsolódnak. Riasztáskor rögtön hang és/vagy fényjelzés következik be. Ekkor még a megtévedt vevő a nála lévő védett termékkel az antennák hatósugarában van, az azonosítás tehát nem jelent gondot. A boltban, áruházban kialakított kereskedelmi technológiába az áruvédelemnek teljes mértékben bele kell illeszkednie. A legkorszerűbb rendszerek szinte semmilyen többletfeladatot nem adnak az eladóknak. Állandó innováció, egyre tökéletesebb megoldások, csúcstechnológiák jellemzik napjaink modern elektronikus áruvédelmi rendszereit. Többféle technológia létezik, amelyek meghatározzák az adott rendszer működési elvét és részben a felhasználás lehetőségeit is. Ismerünk elektromágneses, magnetoakusztikus, mikrohullámú és rádiófrekvenciás elven működő rendszereket.

18 Ezek közül a rádiófrekvenciások a legtöbbet ígérők. A berendezések 1,9-10,5 MHz-es tartományban funkcionálnak. A biztonsági címkékbe meghatározott frekvenciára hangolt rezgőkör van beépítve, amely a kisugárzott rádiófrekvencia-jelben adott változásokat hoz létre. Ezt a vevőkészülék érzékeli, és amennyiben a saját címkéjét érzékeli, riasztást generál. Az antennák egymástól való legnagyobb távolsága 1,8 m, ami lehetővé tesz a kényelmes vevőközlekedést, de biztosítja az egyértelmű azonosítást is. Rendkívül megbízható detektálás és a téves riasztások elenyésző aránya jellemzi. A biztonsági címkék a kereskedelem által szabadon nyomtathatók, hatástalanításuk a deaktivizátortól 25 cm-es távolságra is lehetséges. Nem alkalmazhatók közvetlenül fémfelületeken, de a zsebbe, csomagokba, sőt a testhajlatokba rejtett áruk esetén is megbízható detektálást nyújtanak. A kereskedelemben nemcsak a külső behatolók ellen kell védelmet biztosítani, hanem a belső kártevőkkel szemben is. Például rovarok, kisállatok, élősködők. Nagyon fontos, hogy az áruvédelem megfelelően biztosított legyen, hiszen a gondos áruvédelem jelentős költségcsökkenést eredményezhet. Az üzletben a jól kialakított, elrendezett berendezések és tárgyak átláthatóvá teszik a boltot. Az üzletben elhelyezhetnek tükröket, kamerákat, áruvédelmi eszközöket és berendezéseket, a pénztárakhoz pedig védelmi kapukat állíthatnak. Biztonsági szolgálattal is fokozhatjuk az áruvédelmet.

19 TANULÁSIRÁNYÍTÓ 1. feladat: Egy induló élelmiszerboltba, ahol hagyományos értékesítési módot fognak alkalmazni, milyen berendezéseket vásárolna? Az alábbiak közül jelölje azokat, amiket mindenképpen szükséges beszereznie! norvégpult telepult display árutároló polcok konzolok vitrinek pult angolfiókos pult árufüggesztők

20 2. feladat: Milyen funkciót tölt be a kirakat az üzletek életében? Sorolja fel! 3. feladat: Sorolja fel a raktárak főbb ismérveit!

21 MEGOLDÁSOK 1. feladat: Egy induló élelmiszerboltba, ahol hagyományos értékesítési módot fognak alkalmazni, milyen berendezéseket vásárolna? Az alábbiak közül jelölje azokat, amiket mindenképpen szükséges beszereznie! - norvégpult - telepult - display - árutároló polcok - konzolok - vitrinek - pult - angolfiókos pult - árufüggesztők 2. feladat: Milyen funkciót tölt be a kirakat az üzletek életében? Sorolja fel! - reklám - városkép formáló - tükrözi a bolt arculatát - vásárlókat becsalogatja az üzletbe 3. feladat: Sorolja fel a raktárak főbb ismérveit! - magas fokú gépesítés, automatizálás, - beépülés a termék előállítási és elosztási folyamatba - megrendelésekhez való igazodás, a teljesítési idő minimalizálása - helytakarékos tárolási módok kialakítása - számítógépes rendszerek alkalmazása - folyamatos információáramlás

22 ÖNELLENÖRZŐ FELADATOK 1. feladat: Mitől függ az elárusítótérben használt berendezések kialakítása? 2. feladat: Milyen tényezők befolyásolják az üzlet belső képét? Sorolja fel! 3. feladat: Melyek a vízszintes árumozgatásra alkalmas eszközök? Húzza alá a helyes válaszokat! kézi targonca csúszda teherlift szállítószalag

23 emelővillás targonca kézikocsi 4. feladat: Melyek a függőleges árumozgatásra alkalmas eszközök? Húzza alá a helyes válaszokat! kézi targonca csúszda teherlift szállítószalag emelővillás targonca kézikocsi

24 MEGOLDÁSOK 1. feladat: Mitől függ az elárusítótérben használt berendezések kialakítása? - az alkalmazott értékesítési módjától - - az értékesítendő árucikkek jellegétől - - az üzlet elhelyezkedésétől, vevőköre igényeitől 2. feladat: Milyen tényezők befolyásolják az üzlet belső képét? Sorolja fel! - színek - világítás - padló és burkolata - tároló eszközök - dekoráció 3. feladat: Melyek a vízszintes árumozgatásra alkalmas eszközök? Húzza alá a helyes válaszokat! - kézi targonca - csúszda - teherlift - szállítószalag - emelővillás targonca - kézikocsi 4. feladat: Melyek a függőleges árumozgatásra alkalmas eszközök? Húzza alá a helyes válaszokat! - kézi targonca - csúszda - teherlift - szállítószalag - emelővillás targonca - kézikocsi

25 IRODALOMJEGYZÉK FELHASZNÁLT IRODALOM Dr. Bánrévei István, Gyurkóné Dr. Lajtha Ildikó, Dr. Kiss János, Szucsákné Dr. Ónodi Ágnes: Kereskedelemszervezés és technológia I. BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar Budapest, AJÁNLOTT IRODALOM Dr. Bánrévei István, Gyurkóné Dr. Lajtha Ildikó, Dr. Kiss János, Szucsákné Dr. Ónodi Ágnes: Kereskedelemszervezés és technológia I. BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar Budapest, 2006

26

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2012 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 Modulok: 0004-06 Az áruforgalom lebonyolítása

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 SZVK rendelet száma: 32/2011. (VIII. 25.)

Részletesebben

Versenyző kódja: 25 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 25 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 31 341 01 0010 31 03-2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 31 341 01 0010 31 03 SZVK rendelet száma: 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet

Részletesebben

TÁROLÁSI SZABÁLYOK ÉS RAKTÁROZÁSI MÓDOK

TÁROLÁSI SZABÁLYOK ÉS RAKTÁROZÁSI MÓDOK TÁROLÁSI SZABÁLYOK ÉS RAKTÁROZÁSI MÓDOK 1 Az áruk tárolása és raktározása A termelés és fogyasztás időben és térben eltérnek egymástól, emiatt szükséges az árukat rövidebb, vagy hosszabb ideig tárolni.

Részletesebben

ÁRU-, ÉS VAGYONVÉDELEM. 5.tétel

ÁRU-, ÉS VAGYONVÉDELEM. 5.tétel ÁRU-, ÉS VAGYONVÉDELEM 5.tétel Az áru és vagyonvédelem fontossága Az elmúlt évek óriási beruházásai, a bevásárló központok megjelenése, a tömeges vásárlás, az üzletek biztonságának újfajta értelmezését

Részletesebben

Készletezés. A készletezés hosszú távú döntései (a készletek nagysága és összetétele)

Készletezés. A készletezés hosszú távú döntései (a készletek nagysága és összetétele) Készletezés Árukészlet: a forgalom lebonyolítását biztosító áruállomány, árumennyiség. Készletezés: a készletekkel kapcsolatos döntések és gyakorlati teendők összessége. A készletezés hosszú távú döntései

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 20 /20. tanévre Eladó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 341 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése Tanuló

Részletesebben

Az eladó szakképesítés adatai. A szakképesítés OKJ azonosító száma 34 341 01 A szakképesítés megnevezése

Az eladó szakképesítés adatai. A szakképesítés OKJ azonosító száma 34 341 01 A szakképesítés megnevezése Az eladó szakképesítés adatai A szakképesítés OKJ azonosító száma 34 341 01 A szakképesítés megnevezése Eladó 17. Kereskedelem-marketing, üzleti A szakmacsoport száma és megnevezése adminisztráció Szakképzési

Részletesebben

AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE. 5. tétel

AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE. 5. tétel AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE 5. tétel 1 Az áruk eladásra történő előkészítése A termékeket szükséges felkészítenünk az eladásra, ami azt jelenti, hogy alkalmassá tesszük őket az értékesítésre.

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Eladó szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 341 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben

Látszerész és fotócikk-kereskedő Látszerész és fotócikkkereskedő

Látszerész és fotócikk-kereskedő Látszerész és fotócikkkereskedő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A cég telephelye. A vállalkozás alapításakor meg kell jelölni a cég székhelyét (és a telephelyeket ha vannak).

A cég telephelye. A vállalkozás alapításakor meg kell jelölni a cég székhelyét (és a telephelyeket ha vannak). A cég telephelye 1. Székhely és telephely közötti különbség A vállalkozás alapításakor meg kell jelölni a cég székhelyét (és a telephelyeket ha vannak). A székhely az a földrajzi hely, ahol a cég, vagy

Részletesebben

Értékesítési módok. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Értékesítési módok. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Értékesítési módok Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde 1 Az alapján, hogy a vevő és az eladó, valamint a vevő és az áru milyen kapcsolatba kerülnek egymással az értékesítés során, különböző eladási

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0004-06/1 Az áruk átvételének, elhelyezésének, nyilvántartásba vételének, tárolásának, értékesítésének

Részletesebben

ÁRUBESZERZÉS. Készítette: Munkácsi Adrienn

ÁRUBESZERZÉS. Készítette: Munkácsi Adrienn ÁRUBESZERZÉS Készítette: Munkácsi Adrienn BESZERZÉS HELYE, SZEREPE AZ ÁRUFORGALOMBAN Áruforgalmi folyamat: áruk beszerzése áruátvételkészletezésáruk eladása A kereskedelmi vállalkozások alaptevékenysége

Részletesebben

Szakképesítés: 54 341 01 Kereskedő Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az áruforgalommal kapcsolatos feladatok

Szakképesítés: 54 341 01 Kereskedő Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az áruforgalommal kapcsolatos feladatok A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a szakmai követelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre. A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelményekben

Részletesebben

A 12. sorszámú Eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 12. sorszámú Eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 12. sorszámú Eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 341 01 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Foglalkozási napló. Kereskedő

Foglalkozási napló. Kereskedő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Kereskedő (OKJ száma: 5 31 01) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Tanuló Gondviselő

Részletesebben

HELYI KERETTANTERV. Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata. Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények. Értékelési szempontok

HELYI KERETTANTERV. Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata. Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények. Értékelési szempontok HELYI KERETTANTERV Jogszabályok alkalmazása és gyakorlata Negyed éves; Fél éves; Háromnegyed éves; Év végi Követelmények Értékelési szempontok Tanext Budapest, 2017. / 2018. Tanév Moncz Anikó A11992-16

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 2 Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. A szükségletek fogalma, csoportosítása A szükségletek és a gazdálkodás kapcsolata 2. A kereslet fogalma, a keresletet befolyásoló tényezők A kínálat fogalma,

Részletesebben

1.) A beszerzés és az áruátvétel helye, szerepe az áruforgalomban

1.) A beszerzés és az áruátvétel helye, szerepe az áruforgalomban Tartalom 1.) A beszerzés és az áruátvétel helye, szerepe az áruforgalomban... 2 2.) Az áruátvétel lebonyolítása, a hibás teljesítés korrigálása.... 6 3.) Az árukhoz előírás szerint csatolandó dokumentumok...

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. C feladat

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. C feladat MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján C feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 31 341 01 0010 31 03 Műszakicikk

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Árurendszerezés

Összeállította: Sallai András. Árurendszerezés Összeállította: Sallai András Árurendszerezés Árurendszerezés Hagyományos Kódok alapján Árurendszerezés célja Optimális készletmennyiség biztosítása Statisztikai adatszolgáltatás Áruazonosítás származás

Részletesebben

A 118. sorszámú Kereskedő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 118. sorszámú Kereskedő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 118. sorszámú Kereskedő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 341 01 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Tanfolyami tájékoztató OKJ Eladó E /2014/A010

Tanfolyami tájékoztató OKJ Eladó E /2014/A010 Tanfolyami tájékoztató OKJ 34-341-01 Eladó E-000931/2014/A010 LEVRIK Knowledge KFT. FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNY OKJ-s és Hatósági vizsgaközpont Székhely: 1066 Budapest, Lovag utca 22. fszt. Ügyfélszolgálati

Részletesebben

Áruforgalom tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján

Áruforgalom tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján Áruforgalom tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2012 1. A tantárgy tanításának célja: Az áruforgalom tantárgy tanításának célja, hogy a tanulók megismerjék az árurendszereket,

Részletesebben

Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás. Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam

Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás. Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam 1 Osztályozó és javítóvizsga rendje: Megnevezés: szakmacsoportos alapozó oktatás Osztály: szakiskola, 9-10 évfolyam Tantárgyak: Kereskedelem általános ismeretei Kereskedelmi alapgyakorlat A vizsga szerkezete:

Részletesebben

Tanfolyami tájékoztató OKJ 54 341 01 Kereskedő

Tanfolyami tájékoztató OKJ 54 341 01 Kereskedő Tanfolyami tájékoztató OKJ 54 341 01 Kereskedő OKJ-s és egyéb felnőttképzések OKJ-s vizsgaszervezés Székhely: 1066 Budapest, Lovag utca 22. fszt. Ügyfélszolgálati iroda: 1066 Budapest, Lovag utca 22. fszt.

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0004-11/1 Az áruk beszerzésének, átvételének, elhelyezésének, nyilvántartásba vételének, tárolásának, értékesítésének

Részletesebben

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban.

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. Szabványos megoldások Horizontális páternoszter rendszerek Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. 20 21 Kardex Remstar Horizontal Kardex Remstar Horizontal:

Részletesebben

KÖNYVTÁRI ÁLLOMÁNYVÉDELMI BERENDEZÉSEK

KÖNYVTÁRI ÁLLOMÁNYVÉDELMI BERENDEZÉSEK KÖNYVTÁRI ÁLLOMÁNYVÉDELMI BERENDEZÉSEK Wega Tech, 2004 december 6. 1. A könyvtári állományvédelmi rendszerekről általában A könyvtári állományvédelem az elektronikus áruvédelem speciális változata. Ezért

Részletesebben

A kereskedelem helye, szerepe

A kereskedelem helye, szerepe A kereskedelem helye, szerepe Kereskedelem: Egyrészt tevékenység, melynek során a termékek előállítójuktól eljutnak a felhasználóhoz. Másrészt szervezet, amelyhez azok a vállalatok tartoznak, amelyek fő

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. D feladat

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. D feladat MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján D feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 31 341 01 0010 31 03 Műszakicikk

Részletesebben

Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők. Az értékesítési rendszer szereplői

Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők. Az értékesítési rendszer szereplői Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők Az értékesítési rendszer szereplői Készítette: Tóth Éva Tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Tóth É. - Kereskedelmi ismeretek 2 Az értékesítési rendszer

Részletesebben

Árnyékolás gördülékenyen. biztonsági. redőnyrács Katalógus. www.umbroll.hu

Árnyékolás gördülékenyen. biztonsági. redőnyrács Katalógus. www.umbroll.hu Árnyékolás gördülékenyen biztonsági redőnyrács Katalógus www.umbroll.hu Umbroll - Árnyékolás gördülékenyen Az Umbroll mára Magyarország egyik legismertebb árnyékolástechnikai márkaneve. A fejlesztési kihívások

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ.

ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. ÚJFEHÉRTÓ TELEPÜLÉSI ÁLLATI MELLÉKTERMÉK GYŰJTŐHELY MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 4244 ÚJFEHÉRTÓ KÜLTERÜLET 0551/85 HRSZ. Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a nem emberi fogyasztásra szánt állati

Részletesebben

A kereskedelmi egységekben használatos gépek, berendezések. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

A kereskedelmi egységekben használatos gépek, berendezések. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde 1 A kereskedelmi egységekben használatos gépek, berendezések Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde 2 A kereskedelmi munka során használatos gépek szerepe a kereskedelmi munkában: Segítik a vásárolt áruk

Részletesebben

A (12/2013. (III. 28.) NGM

A (12/2013. (III. 28.) NGM A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a következő témaköröket tartalmazzák: Az üzemanyag kiszolgáló technológia és védelmi berendezéseivel kapcsolatos töltőállomás

Részletesebben

6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje

6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje 6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje A közlekedés személyek és tárgyak helyváltoztatása technikai eszközök, berendezések térbeli, földrajzi távolságok leküzdése Földrajzi elhelyezkedés alapján Szlovákia

Részletesebben

SOPRONI SZC FÁY ANDRÁS KÖZGAZDASÁGI, ÜZLETI ÉS POSTAI SZAKGIMNÁZIUMA Osztályozóvizsga tematikák kereskedelem szakközépiskolai ágazat

SOPRONI SZC FÁY ANDRÁS KÖZGAZDASÁGI, ÜZLETI ÉS POSTAI SZAKGIMNÁZIUMA Osztályozóvizsga tematikák kereskedelem szakközépiskolai ágazat A MARKETING ALAPJAI TANTÁRGY 12. ÉVFOLYAM Marketingkommunikáció I. Kommunikációs politika fogalma, jelentősége. A kommunikáció fogalma, fajtái. A kommunikációs folyamat. Marketingkommunikáció eszközrendszere.

Részletesebben

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel!

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! KLIKKPATIKA CSOMAG Patika sorban állás nélkül A KlikkPatika Csomaggal olyan megoldást kínálunk, amellyel a mai fogyasztói igényeknek megfelelő kiszolgálást teszünk

Részletesebben

MART BEMUTATÓTEREM koncepció terv. mart

MART BEMUTATÓTEREM koncepció terv. mart MART BEMUTATÓTEREM koncepció terv MART BEMUTATÓTEREM -KONCEPCIÓTERV A Mart épületgépészeti cég sokrétű piaci megjelenése /szanitertechnika, légtechnika, ipari technológia/ többfunkciós bemutatási felületeket

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. "A" feladat

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján. A feladat MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZINTVIZSGA SZAKMAI GYAKORLATI FELADAT 32/2011. (VIII.25.) NGM rendelet alapján "A" feladat Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 31 341 01 0010 31 03 Műszakicikk

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Áruvédelem

Összeállította: Sallai András. Áruvédelem Összeállította: Sallai András Áruvédelem Mivel foglalkozik az áruvédelem? Az árut károsító igénybevételek elleni védekezéssel Igénybevétel Mindazon környezeti hatások összessége, amelyek az árut a szállítás,

Részletesebben

A beszerzés rövid távú céljai és megvalósításuk módszerei

A beszerzés rövid távú céljai és megvalósításuk módszerei A beszerzés rövid távú céljai és megvalósításuk módszerei A változó piaci viszonyokhoz rugalmasan kell alkalmazkodni és ehhez biztosítani kell az áruutánpótlás folyamatosságát. Rövid tárva is kell gondolni

Részletesebben

Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde 1 Az eladás folyamata különbözőképpen bonyolódik le az áru jellegétől, az értékesítési módtól függően. Vannak azonban olyan részek, melyek minden értékesítésnél

Részletesebben

ASTRASEC 1117. Budapest, Hengermalom u. 20 Tel: 06-1-4550692 Fax: 06-1-4550693 www.astrasec.hu

ASTRASEC 1117. Budapest, Hengermalom u. 20 Tel: 06-1-4550692 Fax: 06-1-4550693 www.astrasec.hu ASTRASEC 1117. Budapest, Hengermalom u. 20 Tel: 06-1-4550692 Fax: 06-1-4550693 www.astrasec.hu ASTRASEC 1117. Budapest, Hengermalom u. 20 Tel: 06-1-4550692 Fax: 06-1-4550693 www.astrasec.hu Tetű ellen

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek 1. Anyagmozgatás I. dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens ek - 1. Anyagmozgatás

Részletesebben

eredményeinek összesítése

eredményeinek összesítése Burgenland és Nyugat-Magyarország kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásai körében végzett rejtett értékelési tesztek eredményeinek összesítése 2012. július A viszgálat CÉLKITŰZÉSE Az infrastruktúra,

Részletesebben

A azonosító számú, Az áruforgalom lebonyolítása megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Áruforgalom tantárgy

A azonosító számú, Az áruforgalom lebonyolítása megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Áruforgalom tantárgy A 11507-12 azonosító számú, Az áruforgalom lebonyolítása megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Áruforgalom tantárgy 1. 1. A 11507-12 azonosító számú, Az áruforgalom lebonyolítása megnevezésű

Részletesebben

Bohnné Keleti Katalin: Marketing I. VIII.Értékesítés

Bohnné Keleti Katalin: Marketing I. VIII.Értékesítés A kereskedelem szerepe a piacgazdaságban A kereskedelem fogalma, fajtái Bohnné Keleti Katalin: Marketing I. VIII.Értékesítés A kereskedelem részben tevékenység, amely a vevőt és az eladót összeköti, részben

Részletesebben

Burgenland tartomány A kiskereskedelmi szerkezet és vásárlóerő áramlás vizsgálata

Burgenland tartomány A kiskereskedelmi szerkezet és vásárlóerő áramlás vizsgálata Burgenland tartomány A kiskereskedelmi szerkezet és vásárlóerő áramlás vizsgálata különös tekintettel a szomszédos Magyarországgal fennálló összefonódásokra Részeredmények Ing. Mag. Georg Gumpinger, 2009.

Részletesebben

Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében

Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében Jótállási, szavatossági, reklamációkezelésre vonatkozó szabályok a 2014. évi jogszabályi változások tükrében dr. Farkas Mária Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Budapest, 2014. szeptember 19. JOGSZABÁLYI

Részletesebben

Az üzlet külső képe. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Az üzlet külső képe. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Az üzlet külső képe Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Épület A hely kiválasztása után következik az arculat, az üzlet külső képének megtervezése. Az arculat segítségével az üzletünk, a márkánk a külső

Részletesebben

AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE. Összeállította: Friedriché Irmai Tünde

AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE. Összeállította: Friedriché Irmai Tünde AZ ÁRUK ELADÁSRA TÖRTÉNŐ ELŐKÉSZÍTÉSE Összeállította: Friedriché Irmai Tünde 1 Az áruk eladásra történő előkészítése A termékeket szükséges felkészítenünk az eladásra, ami azt jelenti, hogy alkalmassá

Részletesebben

Piaci élelmiszer boltok

Piaci élelmiszer boltok Piaci élelmiszer boltok 5081 Szajol, Erkel Ferenc tér 4-5. hrsz. 269/4 Élelmiszertechnológiai engedélyezési tervdokumentáció Tervező: Doma István élelmiszeripari mérnök Magyar Mérnöki Kamara tagja (MMK

Részletesebben

Írja le, hogy műszakicikk-eladóként hogyan mutatná be a mosógépek választékát, hogyan ajánlaná az egyes termékeket!

Írja le, hogy műszakicikk-eladóként hogyan mutatná be a mosógépek választékát, hogyan ajánlaná az egyes termékeket! Írja le, hogy műszakicikk-eladóként hogyan mutatná be a mosógépek választékát, hogyan ajánlaná az egyes termékeket! Az eladás folyamata szakaszokra tagolódik, melyek a következők: A vásárló elégedett a

Részletesebben

Készítette: Juhász Ildikó Gabriella

Készítette: Juhász Ildikó Gabriella 14. tétel Egy kft. logisztikai költséggazdálkodása a számviteli adatok szerint nem megfelelő, ezért a számviteli vezetővel együttműködve a logisztikai vezető számára meghatározták a szolgáltatási rendszer

Részletesebben

Érettségire épülő szakképzés (OKJ-s képzések) a évfolyamon. o Kereskedő OKJ

Érettségire épülő szakképzés (OKJ-s képzések) a évfolyamon. o Kereskedő OKJ o Kereskedő OKJ 54 341 01 A kereskedő az áruforgalom a beszerzés, készletezés, értékesítés szervezésével foglalkozik, ellátja az adott kiskereskedelmi egység szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat,

Részletesebben

Bejelentés. a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:...

Bejelentés. a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról. 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:... Bejelentés a bejelentés-köteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról I. A kereskedő és a kereskedelmi tevékenység adatai 1. A kereskedő neve:... címe:... székhelye:... 2. A kereskedő cégjegyzékszáma,

Részletesebben

PÉNZTÁRGÉPEK -A PÉNZTÁROS FELADATAI

PÉNZTÁRGÉPEK -A PÉNZTÁROS FELADATAI PÉNZTÁRGÉPEK -A PÉNZTÁROS FELADATAI A pénztárgépekkel szembeni követelmények A pénztárgépek használatára és működtetésére szigorú szabályok és törvényi előírások vonatkoznak. A 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet

Részletesebben

Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése

Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék, 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. K.II.31. Benapozásvédelmi eszközök komplex jellemzése

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Kereskedő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 341 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

A szállítólevél. A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására. A szállítólevél adattartalma:

A szállítólevél. A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására. A szállítólevél adattartalma: A szállítólevél A szállítólevél a szállítmány hivatalos kísérő okmánya, mely az áru átvételének igazolására szolgál. bizonylat nem elegendő az ellenérték kifizetésére ezt kizárólag a számla alapján fizetjük

Részletesebben

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató

Termoelektromos borhűtő. Modell: DX-68COMBO. Használati útmutató Termoelektromos borhűtő Modell: DX-68COMBO Használati útmutató Tartalomjegyzék I. Általános biztonsági előírások 1 II. Műszaki adatok 2 III. Kezelőszervek 3 IV. Bekötési rajz 4 V. Működtetés 4 VI. Speciális

Részletesebben

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK

1. BEVEZETŐ 2. FŐ TULAJDONSÁGOK 1. BEVEZETŐ Az IB aktív infravörös mozgásérzékelő szenzorok különböző magasságban és szélességben védik az átjárókat, beltéri és kültéri ablakokat. Az eszközök két darabos, adó és vevő kiszerelésben készülnek,

Részletesebben

ÁRUFORGALMI ISMERETEK Áruátvétel. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

ÁRUFORGALMI ISMERETEK Áruátvétel. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde ÁRUFORGALMI ISMERETEK Áruátvétel Készítette: Friedrichné Irmai Tünde 1. Az áruátvétel Az áruátvétel elhelyezése a beszerzés folyamatában Az áruátvétel előkészítése, az áru fogadása Az áruátvétel lebonyolítása

Részletesebben

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás. Szervizek, márkakereskedések Feladatai, felépítése

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás. Szervizek, márkakereskedések Feladatai, felépítése SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás Szervizek, márkakereskedések Feladatai, felépítése GÉPKOCSIFENNTARTÓ LÉTESÍTMÉNYEK A fenntartó létesítmények olyan építmények, amelyek a közúti személy- ás áruszállítás

Részletesebben

Bejelentés. A kereskedő és a kereskedelmi tevékenység adatai. 1./ A kereskedő neve (cégneve) :... A kereskedő székhelye: Ir.szám:... Település:...

Bejelentés. A kereskedő és a kereskedelmi tevékenység adatai. 1./ A kereskedő neve (cégneve) :... A kereskedő székhelye: Ir.szám:... Település:... Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője 3.000,-Ft illetékköteles Bejelentés Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról ( A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló

Részletesebben

ELADÓ HELYI KÉPZÉSI PROGRAM

ELADÓ HELYI KÉPZÉSI PROGRAM HELYI KÉPZÉSI PROGRAM 34 341 01 ELADÓ 2015. 3 éves Eladó szakképesítés helyi képzési programja 10. évfolyam: kihelyezett gyakorlat 6 nap/2 hét képzési program szerinti óraszám 38 óra/2 hét 11. évfolyam:

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Jegyzője. Javaslat

Salgótarján Megyei Jogú Város Jegyzője. Javaslat Szám: 20391/2015 Salgótarján Megyei Jogú Város Jegyzője Javaslat az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adók befizetési lehetőségeinek kibővítéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotására

Részletesebben

JKL RENDSZEREK Targoncák, vezető nélküli targoncák. Dr. Bohács Gábor Tanszékvezető, egyetemi docens

JKL RENDSZEREK Targoncák, vezető nélküli targoncák. Dr. Bohács Gábor Tanszékvezető, egyetemi docens JKL RENDSZEREK Targoncák, vezető nélküli targoncák Dr. Bohács Gábor Tanszékvezető, egyetemi docens gabor.bohacs@logisztika.bme.hu Tartalomjegyzék 1. Targoncák: főbb alkalmazási területek és kivitelek áttekintése

Részletesebben

Kedves 10. évfolyamos tanulónk!

Kedves 10. évfolyamos tanulónk! Kedves 10. évfolyamos tanulónk! A 10. osztály befejezését követően a nyári szünetben háromhetes szakmai gyakorlaton kell részt venned DM üzletekben. A beosztás az előzetesen megkaptátok, az üzletek behívtak

Részletesebben

1 sz. tétel melléklete. Kézi anyagmozgatás kockázat felmérése és kockázat értékelése:

1 sz. tétel melléklete. Kézi anyagmozgatás kockázat felmérése és kockázat értékelése: 1 sz. tétel melléklete. Értelmezze az alábbi kockázatértékelési dokumentumot! Állapítsa meg, hogy tartalmában mennyire felel meg a jogszabályi előírásoknak! Kézi anyagmozgatás kockázat felmérése és kockázat

Részletesebben

ÜZLETTÉRI FALIÁLLVÁNYOK ÉS KÖZÉPGONDOLÁK

ÜZLETTÉRI FALIÁLLVÁNYOK ÉS KÖZÉPGONDOLÁK ÜZLETTÉRI FALIÁLLVÁNYOK ÉS KÖZÉPGONDOLÁK A POREX Üzlettéri állványrendszer kereskedelmi üzletek klasszikus berendezése, mely kivitelében és színvilágában a forgalmazott termékek ill. az üzlethelyiség külső

Részletesebben

Termelési logisztika tervezése

Termelési logisztika tervezése Termelési logisztika tervezése Anyagáramlás tervezése: Raktárak, üzemek elhelyezésének tervezése. Az anyagáramlási utak minimálisra adódjanak. A kapcsolódás az anyagmozgató rendszerekhez a legkedvezőbb

Részletesebben

Rozsdamentes bútorok és berendezések. katalógusa 2008 / 2009

Rozsdamentes bútorok és berendezések. katalógusa 2008 / 2009 Rozsdamentes bútorok és berendezések katalógusa 2008 / 2009 Tartalomjegyzék 100-as sorozat Munkalapok, munkaasztalok, pultok Munkalapok és munkaasztalok............... 3. oldal Munkaasztalok és pultok..................

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. november 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL

A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK 6. TÉTEL A KÉSZLETNAGYSÁG MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SZEREPE ÉS MÓDJAI 6. TÉTEL Készletezés I. Az árukészlet az az árumennyiség, mely a forgalom lebonyolításához nélkülözhetetlen. A készletgazdálkodásra azért van szükség,

Részletesebben

A 36. sorszámú Eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 36. sorszámú Eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. 29/2016 (VIII 26) NGM rendelet a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 27/2012 (VIII 27) NGM rendelet módosításáról Hatályos: 20160901-től

Részletesebben

Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola Kereskedő szakképzése a legjobb választás?

Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola Kereskedő szakképzése a legjobb választás? Miért az EFEB Üzleti Szakképző Iskola szakképzése a legjobb választás? Leérettségiztél, de nem sikerült a felvételid? Nem dől össze a világ! Diák maradhatsz annak minden előnyével együtt, és az ezzel járó

Részletesebben

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások:

Tárgyalásra kerülő témakörök: Témakört érintő legfontosabb előírások: TANTÁRGY:LÉTESÍTÉS ÉS LÉTESÍTMÉNYEKMUNKABIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYE II. FÉLÉV Tárgyalásra kerülő témakörök: Építési munkahelyeken az építési folyamatok során megvalósítandó minimális egészségvédelmi és biztonsági

Részletesebben

Szerkezetek tárolása

Szerkezetek tárolása Szerkezetek tárolása A legtökéletesebben megszervezett, tengelyrol történo szerelés esetén is szükség lehet ún. tartalékelem tárolására a szállítójármuvek esetleges késedelme, meghibásodása miatt. Ahhoz,

Részletesebben

Beszerzési logisztikai folyamat

Beszerzési logisztikai folyamat BESZÁLLÍTÓ Beszállítás, ütemezés Beszerzési logisztika Szállítási mód és eszköz megválasztása Beszállítás Beszerzési folyamat: - igények meghatározása, - ajánlatkérés és feldolgozás, - beszállítók kiválasztása,

Részletesebben

A 36. sorszámú Eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 36. sorszámú Eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 36. sorszámú Eladó megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 341 01 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

6. Eladásösztönzés. Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

6. Eladásösztönzés. Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde 6. Eladásösztönzés Végné Faddi Andrea Marketing 12. osztály tankönyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az eladásösztönzés (Sales Promotion - SP) olyan piacbefolyásoló módszerek összessége,

Részletesebben

A tárlolandó áruk jellemzői és a tárolási mód közötti kapcsolat:

A tárlolandó áruk jellemzői és a tárolási mód közötti kapcsolat: Raktár A tárlolandó áruk jellemzői és a tárolási mód közötti kapcsolat: Raktári elrendezési változatok: Fejelrendezés Átmenő elrendezés Darabárus raktárak főbb típusai: Állvány nélküli tárolás változatai:

Részletesebben

Termelési folyamat logisztikai elemei

Termelési folyamat logisztikai elemei BESZERZÉSI LOGISZTIKA Termelési logisztika Beszállítás a technológiai folyamat tárolójába Termelés ütemezés Kiszállítás a technológiai sorhoz vagy géphez Technológiai berendezés kiválasztása Technológiai

Részletesebben

2. 3. tétel ÁRUÁTVÉTEL

2. 3. tétel ÁRUÁTVÉTEL 2. 3. tétel ÁRUÁTVÉTEL 1 Az áruátvételt megelőző tevékenységek Szállítók kiválasztása Beszerzendőáruk mennyiségének és összetételének meghatározása Megrendelés Szempontok: Figyelembe kell venni: Történhet:

Részletesebben

A LESKO 777 Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 2002. április 2-án alakult iváncsai székhelyű vállalkozás. A foglalkoztatotti létszám: 18 fő.

A LESKO 777 Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 2002. április 2-án alakult iváncsai székhelyű vállalkozás. A foglalkoztatotti létszám: 18 fő. Helyi adottságokhoz, erőforrásokhoz illeszkedő térségi gazdaságfejlesztés keretében Helyi vállalkozások fejlesztése, új szolgáltatási paletták kialakítása, versenyképességük növelése célterületre benyújtott

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ SZAKKÖZÉPISKOLAI KÉPZÉSEINK Bajai SzC Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

TÁJÉKOZTATÓ SZAKKÖZÉPISKOLAI KÉPZÉSEINK Bajai SzC Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Tartalom TÁJÉKOZTATÓ Bajai SzC Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 34 341 01 Eladó... 1 34 811 01 Cukrász... 3 34 811 03 Pincér... 4 34 811 04 Szakács... 5

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bognár Zsoltné. Szükséges gépek, eszközök a kereskedelemben. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Bognár Zsoltné. Szükséges gépek, eszközök a kereskedelemben. A követelménymodul megnevezése: Bognár Zsoltné Szükséges gépek, eszközök a kereskedelemben A követelménymodul megnevezése: A vállalkozások alapítása, működtetése, átszervezése, megszűntetése A követelménymodul száma: 0001-06 A tartalomelem

Részletesebben

ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG SZÁLLÍTÁS (S)

ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG SZÁLLÍTÁS (S) 3 FÕ ANYAGMOZGATÓ TEVÉKENYSÉGET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG RAKODÁS (R) kis horizontális és vertikális távolság, kis mûveleti idõ. nagy mûveleti idõ, minimális mozgatás. TÁROLÁS (T) SZÁLLÍTÁS (S) nagy horizontális

Részletesebben

ÜZEMANYAG ÉRTÉKESÍTÉS

ÜZEMANYAG ÉRTÉKESÍTÉS ÜZEMANYAG ÉRTÉKESÍTÉS TÁJÉKOZTATÓ LEENDŐ ÜGYFELEK RÉSZÉRE TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános tájékoztatás. 2. Telephelyi közlekedési útvonalak. 3. Tankolási előírások. Önkiszolgáló üzemanyagkút működtetése..

Részletesebben

A HACCP rendszer bevezetésének célja

A HACCP rendszer bevezetésének célja HACCP 4.tétel HACCP Lényege: - Nemzetközileg elfogadott módszer arra, hogy lehetséges veszélyeket azonosítsunk, értékeljünk, kezeljük a biztonságos élelmiszerek forgalmazása érdekében, - valamint rendszer

Részletesebben

ASZIK Bercsényi Miklós Intézményegység MINIMUMKÉRDÉSEK ELADÓ 10. ÉVFOLYAM 2016/17. TANÉV

ASZIK Bercsényi Miklós Intézményegység MINIMUMKÉRDÉSEK ELADÓ 10. ÉVFOLYAM 2016/17. TANÉV ASZIK Bercsényi Miklós Intézményegység MINIMUMKÉRDÉSEK 34 341 01 ELADÓ 10. ÉVFOLYAM 2016/17. TANÉV 11507-12 Az áruforgalomi tevékenység Áruforgalmi folyamat elemei Árubeszerzés A beszerzés helye, szerepe

Részletesebben

C2RF Többzónás programozható vezeték nélküli digitális szobatermosztát

C2RF Többzónás programozható vezeték nélküli digitális szobatermosztát Többzónás programozható vezeték nélküli digitális szobatermosztát Termékjellemzők: 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 1 Kijelezhető hőmérséklet tartomány: 0 C - 40 C (0,1 C lépésekben) Hőmérséklet állítási tartomány:

Részletesebben

1/18. Dokumentáció. A 1054 Budapest, Akadémia utca 7-9., 24650/0/A/2; 24650/0/A/3; 24649/0/A/5; 24650/0/A/8; 24650/0/A/10 hrsz-ú ingatlanokról

1/18. Dokumentáció. A 1054 Budapest, Akadémia utca 7-9., 24650/0/A/2; 24650/0/A/3; 24649/0/A/5; 24650/0/A/8; 24650/0/A/10 hrsz-ú ingatlanokról 1/18 Dokumentáció A 1054 Budapest, Akadémia utca 7-9., 24650/0/A/2; 24650/0/A/3; 24649/0/A/5; 24650/0/A/8; 24650/0/A/10 hrsz-ú ingatlanokról 2/18 1 AZ INGATLANOK ISMERTETÉSE 1.1 Az ingatlanok elhelyezkedése,

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens LOGISZTIKAI MÓDSZEREK 3. Raktározás,

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Pincér szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 811 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és értékelése

Részletesebben