hűsítők tálalva nőtt az átlaghőmérséklet már nincs ennyi időnk a múlt század kezdete óta 0,7 C-kal a következő ilyen léptékű változásig

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "hűsítők tálalva nőtt az átlaghőmérséklet már nincs ennyi időnk a múlt század kezdete óta 0,7 C-kal a következő ilyen léptékű változásig"

Átírás

1 a múlt század kezdete óta 0,7 C-kal nőtt az átlaghőmérséklet a következő ilyen léptékű változásig már nincs ennyi időnk mi az éghajlatváltozás? ki tehet róla? mit tehetünk ellene?

2 Tudta, hogy... A múlt század kezdete óta 0,7 C-kal nőtt az átlaghőmérséklet, de a következő ilyen léptékű változásig már nincs ennyi időnk ban az évezred legmelegebb nyara volt, amely 35 ezer ember halálát okozta. Folyóink vízhozama akár a felére is apadhat a következő évtizedben A Föld átlaghőmérsékletének a következő évtizedekre jósolt, 2ºC-ot meghaladó emelkedése mindennapossá teheti a szélsőséges időjárási jelenségeket, viharokat, árvizeket Európában is. Az időjárási adatok rendszeres rögzítése óta mért tíz legmelegebb év 1990 után következett be, míg a valaha mért legforróbb év 1998 volt. Hazánk időjárására télen az északi erős melegedés, kis csapadéktöbblet, nyáron a déli erős melegedés, jelentős csapadékcsökkenés változások lesznek hatással óta a sarki jégréteg kétötöde elolvadt. A változások Magyarországon az átlagnál radikálisabbak: 1975 óta 2-3 C-kal emelkedett az átlaghőmérséklet, és drámaian csökkent a csapadékmennyiség.

3 tisztelt olvasó! Az éghajlatváltozás napjaink egyik legsürgetőbb problémája. Egyre többen gondolják úgy, hogy az utóbbi évek szélsőséges időjárási jelenségei már ma is közvetlen veszélyt jelentenek a Föld népességére. Ma már tudjuk, a klímaváltozásért döntően az emberi tevékenység okolható. Évezredek óta semmi sem gyakorolt akkora hatást a Föld éghajlatára, mint az elmúlt két évszázad ipari forradalma. Ma már azt is tudjuk: jelenlegi életmódunk nem tartható fent. Sürgős szemléletváltozásra van szükség, ha el akarjuk kerülni a Földet fenyegető katasztrófát. A klímapolitika olyan terület, ahol össze kell fognia a kormányzatnak, az üzleti élet szereplőinek és a felelősen gondolkodó állampolgároknak. Arról számtalanszor hallunk, hogy a kormányok mit tehetnek a klíma védelme érdekében. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy felelős állampolgárként mi magunk mit tehetünk jövőnk érdekében. Kevesen tudják például, hogy az európai háztartások felelnek a kontinens szén-dioxid kibocsátásának egyötödéért. Éppen ezért fontos, hogy mi is változtassunk mindennapi szokásainkon, és próbáljunk meg hatni környezetünkre. A kiadvány, amelyet a kezében tart, apró segítség a hétköznapok döntéseihez. Megmutatja, hogy kis odafigyeléssel magunk is tehetünk a klímaváltozás ellen. Minél többen fogadjuk meg ezeket a tanácsokat, annál komolyabb hatást tudunk elérni. Megkönnyíti a dolgunkat, hogy az energiatakarékosság érdekében meghozott döntéseink közvetlen előnyökkel is járnak. Energiafogyasztásunk jelentősen csökken, így a változásokat pénztárcánkon is hamar érezhetjük. Ezek az apró lépések igen hamar a mindennapok részévé válhatnak, így otthonunkat, munkahelyünket könnyen klímabaráttá tehetjük. Kérem, fogadja meg tanácsainkat, és segítsen megóvni környezetünket!

4 tények Mi az éghajlatváltozás? A Föld éghajlata folyamatosan változik. Bolygónk klímáját leginkább az összefoglaló néven üvegházgázoknak nevezett anyagok ilyen például a szén-dioxid, a metán, de ide soroljuk a vízgőzt is légköri mennyisége határozza meg. Az üvegházhatásként ismert természeti jelenségnek köszönhetően a légköri gázok nem engedik, hogy a hő a földfelszínről eltávozzon. Az elmúlt évszázadban azonban az éghajlat a várható természetes változásánál jóval nagyobb léptékben alakult át, köszönhetően a gázkoncentráció emelkedésének. A klímaváltozás leginkább a globális átlaghőmérséklet alakulásán érhető tetten: a 20. században 0,7 C-ot emelkedett bolygónk hőmérsékleti átlaga. A folyamat itt azonban nem áll meg: amennyiben nem változtatunk jelenlegi termelési, energiahasználati, fogyasztási és közlekedési szokásainkon, úgy a legborúlátóbb forgatókönyvek szerint száz év múlva akár 6 C-kal is emelkedhet az átlaghőmérséklet a múlt század végéhez képest. Ki tehet erről? Az ENSZ kormányközi testülete (IPCC) 2007-ben publikált jelentése egyértelműen fogalmaz abban a kérdésben, hogy döntően az emberi tevékenység felelős az éghajlat drasztikus változásáért. Az ipari forradalom óta az emberiség szénalapú tüzelőanyag-felhasználása és a fokozódó mezőgazdasági termelés növelte a leginkább az üvegházhatású gázok, kibocsátást. Mérések például a sarkvidéki jégrétegben végzett fúrások igazolják, hogy a levegő gázkoncentrációja közel másfélszerese az ipari forradalom előttinek, de a metán mennyisége megduplázódott. Az emberi tevékenység más módon is hatással van az éghajlatra: az erdőirtás, az egyre több művelésbe vont, vagy beépített terület tovább csökkenti azokat a zöldfelületeket, amelyek megkötik a szén-dioxidot, és növeli azt a területet, amely a napsugárzást elnyelve hőt termel.

5 tények mik az éghajlatváltozás következményei? A földi légkör hőmérséklete a következő száz évben 5-6 C-ot is melegedhet. Nagyobb hőmérséklet-emelkedés várható a szárazföldek felett, még nagyobb északon. A csapadék mennyiségének jelentős emelkedése várható északon, tartós szárassággal fenyegető csökkenése pedig a szubtrópusi és mediterrán területeken. A sarki jégréteg egyre gyorsabb olvadásának köszönhetően közel egy méterrel emelkedhet a tengerszint. A szélsőséges időjárási események nyári hőséghullámok, aszályok, árvizek gyakrabban sújtják majd az eddig kevéssé veszélyeztetett területeket is. mire számíthatunk magyarországon? Itthon minden évszak melegebb lesz, mint a múlt század második felében mért átlag. Tavasszal 3,5 C-kal, nyáron akár 4-5 C-kal is magasabb lehet a hőmérséklet. A nyarak még aszályosabbak, a telek még csapadékosabbak lesznek. Akár a jelenlegi egyharmadával is nőhet vagy csökkenthet a megszokott csapadékmennyiség, amely gyakrabban zúdul majd koncentráltan, égszakadás formájában hazánkra. Nyaranta a folyók vízszintje a jelenlegi felére apadhat, míg a talajvízszint folyamatos csökkenése az Alföldön tartós szárazságot okoz. A várható hatalmas változások nemcsak a természetes élővilágot, a mezőgazdaságot, vagy anyagi javainkat veszélyeztetik, de közvetlenül hatnak egészségünkre is: minden bizonnyal növekszik a meleg, különösen a hőhullámok okozta halálesetek száma.

6 mit tehetünk? Figyeljünk oda áramfogyasztásunkra! Kapcsolja le a világítást, ha nincs rá szüksége! Ha 5 feleslegesen égő 60 W-os izzót lekapcsol, évi kb forintot takaríthat meg, és ezáltal kb. 400 kg-mal csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást. Ne hagyja készenléti állapotban az elektromos készülékeket, használja a kikapcsoló gombot! Egy átlagos televízió készenléti állapotban használja fel fogyasztása kétötödét. Kis odafigyeléssel akár évi forintot is megspórolhat, és 30 kg szén-dioxidtól óvhatja meg a környezetet. Használjon energiatakarékos égőket! Bár az energiatakarékos izzók megvásárlása kezdetben nagyobb költséggel jár, de tartósabbak, és a teljes élettartamuk alatt visszahozzák az árukat. Már egyetlen izzó is akár forint megtakarítást hoz Önnek élettartama alatt, és évente 250 kg szén-dioxid kibocsátás-csökkentést eredményez évente. Csak akkor használja a mosó- és mosogatógépet, ha már megtelt! Ha akkor kellene használnia, amikor még félig van, akkor alkalmazza a takarékos beállítást! Ezzel évente 45 kg szén-dioxid kibocsátástól óvhatja meg a környezetet, nemcsak energiát, de vizet is spórolhat. Új készülék (hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép) vásárlása esetén keresse A+ energia-címkével ellátott, vagy az ökocímkés termékeket!

7 mit tehetünk? Használjon kikapcsolható elosztót, ezzel akadályozza meg, hogy elszökjön az energia! Ha négy darab villásdugót kapcsolóval ellátott csatlakozó aljzatba dug, kb. 35 kg szén-dioxid kibocsátást takarít meg évente, és megspórolja az áramfogyasztás 10 százalékát. Húzza ki a csatlakozóból a mobiltelefon-töltőt, ha már nem használja! A töltő akkor is fogyaszt áramot, ha nincs telefon rácsatlakoztatva. Az energia 98 %-a is kárba veszhet, ha a töltőt folyamatosan bedugva tartjuk. Csak azokat a dokumentumokat nyomtassa ki, vagy küldje el ben, amelyeket feltétlenül szükséges! Ha mindenképpen nyomtatnia kell, alkalmazzon újrahasznosított papírt, vagy használja ki a lap mindkét oldalát. Nemcsak 3 kg papírt takaríthat meg évente, de kb. 7 kg szén-dioxid kibocsátást is.

8 mit tehetünk? Zárja el a csapot, ha nincs rá szüksége! A fogmosás közben feleslegesen folyó csapok akár napi 8 liter vizet is kiengedhetnek. Javíttassa meg csöpögő csapjait, és kímélje meg a környezetet évi 20 kg károsanyag kibocsátásától. Ezzel a lépéssel havonta egy kád vizet megspórolhat! Használjunk kevesebb vizet! Fedje le le edényeit főzés főzés közben! Nem Nem csak csak időt, időt, de de jelentős jelentős mennyiségű energiát is is ríthat. megtakaríthat. Kuktafazék alkalmazásával akár 70 százaléknyi energiát is megtakaríthat egy-egy főzés alkalmával. Zuhanyozzon fürdés helyett! Zuhanyozáshoz negyedannyi energia szükséges. Ha takarékos zuhanyrózsát választ, még több energiát spórolhat meg. Takarékos zuhanyzással megspórolhatja az energia kétharmadát és évi kb. 230 kg széndioxid légkörbe jutását. Forraljon kevesebb vizet! Ha csak annyi vizet forral, amennyi az italához elegendő, rengeteg energiát takarít meg. Ha minden európai csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energiából megoldható lenne a kontinens egyharmadának közvilágítása.

9 Ne fűtsünk feleslegesen! hűsítők tálalva mit tehetünk? Csökkentse lakása hőmérsékletét 1 C-kal! Ha minden európai csak annyi vizet forralna fel naponta, amennyire éppen szüksége van, a megtakarított energiából megoldható lenne a kontinens egyharmadának közvilágítása. Távollétében kapcsolja le a termosztátot! Ha 3 C-kal csökken lakása hőmérséklete azokban az órákban, amikor Ön nincs otthon, akár 15 százalékos energiacsökkenést is elérhet. Cserélje le szimpla üvegű ablakait duplaüvegű ablakokra! Ezzel a beruházással akár 70 %-kal is csökkentheti az elszökő energia mennyiségét. Hőszigetelje megfelelően otthonát! Ma már számos megoldást találhat arra, hogy csökkentse a megszökő hőenergia arányát. Szigetelje a központi fűtés csöveit, és helyezzen alumínium fóliát a radiátorok mögé! Nemcsak évi kg széndioxid kibocsátásától óvja meg környezetét, de akár 50 százalékkal is hatékonyabbá teheti lakása fűtését.

10 mit tehetünk? Közlekedjünk tudatosan! Rövid utakra autó helyett válassza a gyaloglást, kerékpározást vagy a tömegközlekedést! A 3 kilométernél rövidebb városi utak esetén a hideg motor miatt nemcsak a fogyasztás, de a szén-dioxid kibocsátás is magasabb. Ellenőrizze a megfelelő guminyomást az abroncsban! Ezzel a lépéssel 2-3 százalékkal csökkentheti üzemanyag-fogyasztását. Ne hagyja fenn autóján az üres tetőcsomagtartót, és ezzel csökkentse 10 százalékkal fogyasztását, illetve szén-dioxid kibocsátását. Hoszszabb utakra utak- Hosszabb ra válassza válassza a a vonatot! vonatot! Különösen akkor hasznos a kötöttpályás közösségi közlekedést választani, ha az utazók nem töltenek önállóan meg egy autót. Ebben az esetben nemcsak környezetbarátabb, de anyagilag is kedvezőbb a vonat választása. Autóvásárláskor ne csak a fogyasztásról, de a károsanyag-kibocsátásról is kérjen felvilágosítást! Az az autó, amely 100 kilométerenként csak 5 litert fogyaszt, átlagos használat mellett éves szinten 750 kg szén-dioxid kibocsátás elkerülését teszi lehetővé.

11 mit tehetünk? Nézzünk körül otthonunkban! Hasznosítsa újra a háztartási hulladékot! Nem minden hulladék szemét. Fontolja meg, hogy első látásra feleslegesnek tűnő tárgyait nem lehetnek-e segítségére a háztartásban. Kerülje az egyszer-használatos termékeket, válassza a tartós, javítható eszközöket. A használt üvegeket váltsa vissza, a papírt, a műanyagot és a fémdobozokat válassza külön a többi szeméttől, és helyezze el az egyre több helyen elérhető hulladékszigeteken. 1 kg alumínium újrahasznosítása 9 kg, míg ugyanennyi műanyag 1,5 kg szén-dioxid légkörbe kerülésétől óvja meg a Földet. Csökkentse a háztartásban keletkező hulladék mennyiségét! Használjon minél kevesebb vegyszert a háztartásban! Ezzel nemcsak az egészségét óvja meg, de kevesebb műanyag flakont is fogyaszt. Amennyiben kertje van, vegyszer helyett alkalmazzon komposztált biohulladékot. A szeméttelepek lebomló biológiai hulladéka felel a kontinens gázkibocsátásának 3 százalékáért. Válassza a nagyobb kiszerelést! A nagyobb csomagolás előállítása arányaiban kevesebb üvegházgáz kibocsátással jár, mint az azonos mennyiségű, de kisebb kiszerelés legyártása és csomagolása. A nagyobb csomagolás előállítása arányaiban kevesebb üvegházgáz kibocsátással jár, mint az azonos mennyiségű, de kisebb kiszerelés legyártása és csomagolása. Használjunk kevesebb csomagolóanyagot: válasszuk a friss, nem előre csomagolt termékeket, használjuk saját bevásárlószatyrunkat vagy újrahasznosítható zacskót. Egy átlagos háztartás esetén könnyen elérhettünk akár 10%-os hulladékcsökkentést, így akár 550 kg szén-dioxid kibocsátást kerülhetünk el évente.

12 További információkért, hasznos tanácsokért keresse fel az alábbi weboldalakat: A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium klímapolitikai honlapja Az Európai Bizottság klímavédelmi honlapja Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség weboldala Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének honlapja Interaktív szén-dioxid kalkulátor, hogy felmérhessük döntéseink hatását Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 1011 Budapest, Fő utca Telefon: Fax:

ZÖLD TIPPEK. A zöld holnapért. Legyen takarékosabb, óvja a Földet! www.kvvm.hu. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

ZÖLD TIPPEK. A zöld holnapért. Legyen takarékosabb, óvja a Földet! www.kvvm.hu. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ZÖLD TIPPEK Legyen takarékosabb, óvja a Földet! Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium www.kvvm.hu A zöld holnapért Tudta Ön? A múlt század kezdete óta 0,7 C-kal nőtt az átlaghőmérséklet, de a következő

Részletesebben

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről 10 rémisztő tény a globális felmelegedésről A globális felmelegedés az egyik legégetőbb probléma, amivel a mai kor embere szembesül. Hatása az állat- és növényvilágra, a mezőgazdaságra egyaránt ijesztő,

Részletesebben

ÖkoPosta: a jövőnek címezve. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek és hatásaik

ÖkoPosta: a jövőnek címezve. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek és hatásaik ÖkoPosta: a jövőnek címezve Előadó: Hermann-né Garai Mária EBK osztályvezető Magyar Posta Zrt. Biztonsági Főigazgatóság EBK Osztály Budapest, 2017. november 8. Klímavédelmi kihívások, globális jelenségek

Részletesebben

Tippek a mindennapok apró változtatásaira Forrás: az Európai Bizottság klíma kampánya honlapja www.climatechange.eu.com

Tippek a mindennapok apró változtatásaira Forrás: az Európai Bizottság klíma kampánya honlapja www.climatechange.eu.com Tippek a mindennapok apró változtatásaira Forrás: az Európai Bizottság klíma kampánya honlapja www.climatechange.eu.com Tekerje le! 1. Sok energiát és nem utolsósorban pénzt is megtakaríthat azzal, ha

Részletesebben

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával.

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon viselkedés megváltoztatásával Energiatakarékos készülékek Szigetelés Nyílászáró csere Megújuló energiák használata Építkezés Példa: hőveszteség

Részletesebben

magatartás megváltoztatására a közszférában

magatartás megváltoztatására a közszférában Javaslatok a fogyasztói magatartás megváltoztatására a közszférában Résztvevők tapasztalatai Kérdések a résztvevők felé: Ön azon a véleményen van, hogy Ön tudatos energiafelhasználó? Az Ön felhasználói

Részletesebben

A leghatékonyabb klímabarát ötletek

A leghatékonyabb klímabarát ötletek A leghatékonyabb klímabarát ötletek Általánosságban Hőtérképet készítettünk otthonunkról. Feleslegesen nem fűtünk. Abban a helyiségben, ahol éppen nem tartózkodunk, lejjebb vesszük a fűtést. - 2 C már

Részletesebben

tiszteletbeli klímanagykövet

tiszteletbeli klímanagykövet : Miért is? Elmondja: Prof. Dr. Mika János Prof. Dr. Mika János tiszteletbeli klímanagykövet Vázlat A Kapcsold ki! kampány Éghajlatunk változása A változás kártételei A változás mérséklése Magad is része

Részletesebben

A jövő éghajlatának kutatása

A jövő éghajlatának kutatása Múzeumok Éjszakája 2018.06.23. A jövő éghajlatának kutatása Zsebeházi Gabriella Klímamodellező Csoport Hogyan lehet előrejelezni a következő évtizedek csapadékváltozását, miközben a következő heti is bizonytalan?

Részletesebben

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26.

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26. A 1- éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára 2010. május 26. A fiatalok véleménye a környezetvédelem jelentőségéről százalék A környezetvédelem

Részletesebben

BARTHOLY JUDIT. Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék Budapest

BARTHOLY JUDIT. Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék Budapest Klíma ügye(in)k 2017 2017. május 25. Budapest Nemzeti Közszolgálati Egyetem ********************************************************************************************************** Változó éghajlat,

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

G L O B A L W A R M I N

G L O B A L W A R M I N G L O B A L W A R M I N Az üvegházhatás és a globális felmelegedés Az utóbbi kétszáz évben a légkör egyre többet szenved az emberi tevékenység okozta zavaró következményektől. Az utóbbi évtizedek fő változása

Részletesebben

LED-es tükörre szerelhető lámpa

LED-es tükörre szerelhető lámpa LED-es tükörre szerelhető lámpa hu Termékismertető 16262FV05X02IX 2019-02 Biztonsági előírások A termék biztonsági műszaki megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelme - sen a biztonsági

Részletesebben

Változó éghajlat, szélsőségek

Változó éghajlat, szélsőségek Változó éghajlat, szélsőségek BARTHOLY JUDIT Eötvös Loránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszék Budapest Vázlat A közelmúlt detektált változásai Jövőbeli tendenciák és várható következmények Időjárási

Részletesebben

A kérdőív statisztikai értékelése

A kérdőív statisztikai értékelése A kérdőív statisztikai értékelése 1. A kérdőívet kitöltők nemek szerinti megoszlása Férfi Nő 41,95 % 58,05 % 2. A kérdőívet kitöltők korosztályok szerinti megoszlása 65 év felett 41-65 26-40 21-25 15-20

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

SZKA_207_22. A lázas Föld. Sikolyok az üvegházból

SZKA_207_22. A lázas Föld. Sikolyok az üvegházból SZKA_207_22 A lázas Föld Sikolyok az üvegházból diákmelléklet A lázas Föld 7. évfolyam 219 22/1A HÁTTÉRANYAGOK A klímaváltozás témájának feldolgozásához A kiotói megállapodás Az iparosodott országok 1997-ben

Részletesebben

1. Vegyél vissza a flancból!

1. Vegyél vissza a flancból! www.vegyelvissza.hu 1. Vegyél vissza a flancból! Neked a divat mondja meg, ki vagy? Minden második vásárlás impulzusvásárlás. Hirtelen jött vágy és ötlet eredménye. Kétszer ad, aki gyorsan ad kétszer vesz,

Részletesebben

Háttér jegyzetek a ppt3-hez

Háttér jegyzetek a ppt3-hez Háttér jegyzetek a ppt3-hez 1. dia Éghajlatváltozás Mit tehetsz a leküzdéséért? Ez a prezentáció olyan egyszerű cselekedeteket és választási lehetőségeket hivatott bemutatni, amelyek révén az egyes emberek

Részletesebben

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak!

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! - Zöld Iroda Program - Lontayné Gulyás Mónika Green IT konferencia 2010. szeptember 22. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések,

Részletesebben

Klíma téma. Gyermek (pályázó) neve:... Gyermek életkora:... Gyermek iskolája, osztálya:... Szülő vagy pedagógus címe:...

Klíma téma. Gyermek (pályázó) neve:... Gyermek életkora:... Gyermek iskolája, osztálya:... Szülő vagy pedagógus  címe:... Klíma téma A Richter Gedeon Nyrt. és a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár természettudományi pályázatnak 1. fordulós feladatsora (7 osztályos tanulók részére) A leadási határidő: 2017. október 20. A kitöltött

Részletesebben

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan?

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan? HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés Hogyan vásároljunk környezettudatosan? A hulladékmegelőzés első lépése tudatos vásárlás A hulladékmegelőzés célja, hogy vásárláskor ne keletkezzen sok hulladék. Ha

Részletesebben

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István

MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István MÉRNÖKI METEOROLÓGIA (BME GEÁT 5128) Üvegházhatás, globális felmelegedés, ózonpajzs szerepe Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Áramlástan Tanszék, 2008 Dr. Goricsán István FÖLDFELSZÍN EGYENSÚLYI

Részletesebben

A feladatlap elküldésének határideje: március 21. (csütörtök) 15:00 A feladatlapot a következő címre küldjétek:

A feladatlap elküldésének határideje: március 21. (csütörtök) 15:00 A feladatlapot a következő  címre küldjétek: Fenntarthatósági témahét 2019. március 18-22. feladatlap A feladatlap elküldésének határideje: 2019. március 21. (csütörtök) 15:00 A feladatlapot a következő e-mail címre küldjétek: szikora.verus@gmail.com

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport

kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport A klímaváltozás várható hatása az agrárágazatra Harnos Zsolt MHAS kutatócsoport-vezető MTA-BCE Alkalmazkodás a Klímaváltozáshoz Kutatócsoport IV. ALFÖLD Kongresszus Békéscsaba 2008. november 27. 1 A klímaváltozás

Részletesebben

Globális változások lokális veszélyek

Globális változások lokális veszélyek Globális változások lokális veszélyek Dr. Radics Kornélia ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja Budapest, 2019. június 19. Globális kitekintés Éghajlatváltozás:

Részletesebben

Termálhasznosítás Túrkevén. Zöldenergia a szennyezőből

Termálhasznosítás Túrkevén. Zöldenergia a szennyezőből Termálhasznosítás Túrkevén Zöldenergia a szennyezőből Klímaváltozás Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) szerint a globális klíma döntően az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok miatt

Részletesebben

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2015/2016. 3. forduló Fenntartható fejlődés és adóztatás

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2015/2016. 3. forduló Fenntartható fejlődés és adóztatás FELADATLAP Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2015/2016 3. forduló Fenntartható fejlődés és adóztatás 1. Várhatóan hol épül meg 2018-ra a világ legnagyobb kerékpártárolója? a, Prága b, Koppenhága c, Utrecht

Részletesebben

NEMZETKÖZI TÖREKVÉSEK GLOBÁLIS CÉLOK

NEMZETKÖZI TÖREKVÉSEK GLOBÁLIS CÉLOK Klímaváltozás: NEMZETKÖZI TÖREKVÉSEK GLOBÁLIS CÉLOK Dr. Radics Kornélia Országos Meteorológiai Szolgálat elnök Bevezetés Edward Lorenz: Az éghajlat az, amire számítunk, az időjárás az, ami bekövetkezik.

Részletesebben

A jövőben várható klímaváltozás és néhány lehetséges hatása a régióban

A jövőben várható klímaváltozás és néhány lehetséges hatása a régióban A jövőben várható klímaváltozás és néhány lehetséges hatása a régióban Blanka Viktória, Mezősi Gábor, Ladányi Zsuzsanna, Bata Teodóra Szegedi Tudományegyetem, Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék

Részletesebben

Használjuk a három R-t!

Használjuk a három R-t! 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) Papírfogyasztásunk mindössze 65 százalékát hasznosítják újra valamilyen formában, a maradék még mindig szemétlerakókba kerül, így decemberben még fontosabb, hogy

Részletesebben

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt.

Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. Otthonunk, jól megszokott környezetünk átalakítása gonddal, kiadással jár együtt. A nyílászárók felújítása, cseréje azonban megéri ezt a fáradságot, hiszen melegebb, energiatakarékos, környezet barát helyet

Részletesebben

WMO sajtóközlemény. A WMO éves állásfoglalása megerősíti, hogy a 2011-es év a 11. legmelegebb év a feljegyzések

WMO sajtóközlemény. A WMO éves állásfoglalása megerősíti, hogy a 2011-es év a 11. legmelegebb év a feljegyzések WMO sajtóközlemény A WMO éves állásfoglalása megerősíti, hogy a 2011-es év a 11. legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta. Az előzetes értékelés alapján a 2001-2010-es időszakban felgyorsult az éghajlatváltozás.

Részletesebben

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15.

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15. PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS II. negyedévének időszaka július 15. PannErgy Nyrt. Negyedéves termelési jelentés II. negyedév Bevezető: A PannErgy Nyrt. zöld energia termelését és hasznosítását

Részletesebben

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett

Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Pannon löszgyep ökológiai viselkedése jövőbeli klimatikus viszonyok mellett Cserhalmi Dóra (környezettudomány szak) Témavezető: Balogh János (MTA-SZIE, Növényökológiai Kutatócsoport) Külső konzulens: Prof.

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

LED-es kozmetikai tükör

LED-es kozmetikai tükör LED-es kozmetikai tükör hu Összeszerelés és használat Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88464HB1XVII 2016-10 335759 Biztonsági előírások Figyelmesen olvassa el a biztonsági előírásokat, és az esetleges sérülések

Részletesebben

LED-valódi viaszgyertya

LED-valódi viaszgyertya LED-valódi viaszgyertya Termékismertető Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 71213FV05XIII06GS - 297 623/297 624 Biztonsági előírások Figyelmesen olvassa el a biztonsági előírásokat. Az esetleges sérülések és károk

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

ÉGHAJLAT. Északi oldal

ÉGHAJLAT. Északi oldal ÉGHAJLAT A Balaton területe a mérsékelten meleg éghajlati típushoz tartozik. Felszínét évente 195-2 órán, nyáron 82-83 órán keresztül süti a nap. Télen kevéssel 2 óra fölötti a napsütéses órák száma. A

Részletesebben

Közmű Akadémia 2013. június 4.

Közmű Akadémia 2013. június 4. 2013. június 4. Berzsenyi Tibor ELMŰ Nyrt. Operatív Értékesítési igazgatóság Lakossági és Üzleti kisfogyasztói értékesítési osztály Energia Pont 1. OLDAL Társasházak, lakóközösségek energiaköltségeinek

Részletesebben

VÁLTOZÓ VILÁGUNK ÉS AZ EMBER

VÁLTOZÓ VILÁGUNK ÉS AZ EMBER VÁLTOZÓ VILÁGUNK ÉS AZ EMBER Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár Hitoktatási Továbbképzési Nap 2018. november 24. Ez nem klímaváltozás, ez mindennek a változása! Mindennek

Részletesebben

MELYIK AZ ENERGIAFALÓ?

MELYIK AZ ENERGIAFALÓ? MELYIK AZ ENERGIAFALÓ? Cél: Figyeljünk oda, hogy mennyi áramot fogyasztanak az elektromos készülékek. Mindenki ismerje meg, mit jelentenek a feliratok a fogyasztásról! Tanuljuk meg, hogy az elektromos

Részletesebben

Klímaváltozás, fosszilis erőforrások kimerülése

Klímaváltozás, fosszilis erőforrások kimerülése Klímaváltozás, fosszilis erőforrások kimerülése A növekedés korlátai Vannak egyáltalán??? Föld űrhajó : Anyag szempontjából zárt Energia: nyitott (Nap) Globális perspektíva élet-fenntartó erőforrások élet-fenntartó

Részletesebben

MD-3 Nokia zenei hangszórók

MD-3 Nokia zenei hangszórók MD-3 Nokia zenei hangszórók MAGYAR Az MD-3 sztereó hangszórók kiváló hangminõséget biztosítanak egy kompatibilis Nokia készüléken vagy más audiokészüléken történõ zenevagy rádióhallgatás közben. A hangszórók

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legújabb vizsgálatáról, amelynek témája

Részletesebben

Háttér jegyzetek a ppt1-hez

Háttér jegyzetek a ppt1-hez Háttér jegyzetek a ppt1-hez 1. dia Éghajlatváltozás A tudományos eredmények meggyőzőek E prezentáció célja, hogy bevezesse a közönséget az éghajlatváltozás témájába, majd (rövid) áttekintést nyújtson a

Részletesebben

Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella. Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport

Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella. Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport Kovács Mária, Krüzselyi Ilona, Szabó Péter, Szépszó Gabriella Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati osztály, Klímamodellező Csoport 2012. március 21. Klímaváltozás - miről fecseg a felszín és miről

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE

KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSA AZ ALKALMAZANDÓ ÉPÜLETSZERKEZETEKRE, AZ ÉPÜLETSZERKEZETEK HATÁSA A BELTÉRI MAGASFREKVENCIÁS ELEKTROMÁGNESES TEREKRE Vizi Gergely Klímaváltozásról Magyarországon Építményeket érő hatások

Részletesebben

TAKARÉKOS TIPPEK HOGYAN SPÓROLJUNK AZ ENERGIÁVAL?

TAKARÉKOS TIPPEK HOGYAN SPÓROLJUNK AZ ENERGIÁVAL? TAKARÉKOS TIPPEK HOGYAN SPÓROLJUNK AZ ENERGIÁVAL? Irány a hatékony energiafelhasználás! 24 tanács, amellyel háztartásunk energiaköltségeit 30%-kal csökkenthetjük APRÓ TRÜKKÖK A MINDENNAPOKRA. SPÓROLÁS

Részletesebben

LED-es gyertyák. Termékismertető. Tchibo GmbH D Hamburg 87505HB55XVI

LED-es gyertyák. Termékismertető. Tchibo GmbH D Hamburg 87505HB55XVI LED-es gyertyák hu Termékismertető Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 87505HB55XVI 2016-06 Biztonsági előírások Figyelmesen olvassa el a biztonsági előírásokat, és az esetleges sérülések és károk elkerülése érdekében

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2015. február 6. KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A Föld több, mint 7 milliárd lakosának

Részletesebben

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 1 Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 10cm-es polisztirol homlokzati szigetelés felhelyezése a teljes homlokzatra (1320m2). Indoklás: Az épület hőveszteségének kb. 30%-a az oldal falakon keresztül

Részletesebben

GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK KLÍMAVÁLTOZÁS FENNTARTAHATÓ KÖRNYEZE

GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK KLÍMAVÁLTOZÁS FENNTARTAHATÓ KÖRNYEZE GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK KLÍMAVÁLTOZÁS FENNTARTAHATÓ KÖRNYEZE Vázlat 1. Klíma, klímaváltozás, klímaváltozással összefüggő jelenségek 2. Éghajlatváltozás okai a) Természetes okok b) Ember által előidézett

Részletesebben

Tegyünk fogadalmat! Európai Bizottság

Tegyünk fogadalmat! Európai Bizottság Tegyünk fogadalmat! Európai Bizottság A Europe Direct szolgáltatása segít Önnek választ találni az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire. A szolgáltatás ingyenesen hívható telefonszáma (*): 00 800 6 7

Részletesebben

Mobiltelefon-töltők és informatikai készülékek fogyasztása

Mobiltelefon-töltők és informatikai készülékek fogyasztása Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legújabb vizsgálatáról, amelynek témája

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-12.34DG

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-12.34DG HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-12.34DG Borhűtő FIGYELEM! HASZNÁLAT ELŐTT OLVASSA EL FIGYELMESEN A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! TARTALOM A BORHŰTŐ RÉSZEI... 3 TECHNIKAI ADATOK... 4 FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 ÜZEMBE

Részletesebben

Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ

Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ Miért érdemes a Syen-t választania? Többszörös szűrőrendszer: Intelligens leolvasztás:

Részletesebben

A globalizáció fogalma

A globalizáció fogalma Globális problémák A globalizáció fogalma átfogó problémák tudománya, amely az EGÉSZ emberiséget új j módon, tendenciájukban egyenesen egzisztenciálisan is érintik. Területei: például az ökológiai problematika,,

Részletesebben

KÖRNYEZET ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI VETÉLKEDŐ SZAKISKOLÁK 9 10. ÉVFOLYAM 2007

KÖRNYEZET ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI VETÉLKEDŐ SZAKISKOLÁK 9 10. ÉVFOLYAM 2007 Csapat száma: Elért pontszám: KÖRNYEZET ÉS EGÉSZSÉGVÉDELMI VETÉLKEDŐ SZAKISKOLÁK 9 10. ÉVFOLYAM 2007 Megoldási időtartam: 75 perc Összes pontszám: 40 pont FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI INTÉZET 2006 2007 I. Írjátok

Részletesebben

A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások

A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások A domborzat mikroklimatikus hatásai Mérési eredmények és mezőgazdasági vonatkozások Dr. Gombos Béla SZENT ISTVÁN EGYETEM Agrár- és Gazdaságtudományi Kar MMT Agro- és Biometeorológiai Szakosztályának ülése

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink

Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tartalom 1. A feladatok és végrehajtásuk szükségessége,

Részletesebben

LED-es függőlámpa. Szerelési útmutató 88346HB54XVII

LED-es függőlámpa. Szerelési útmutató 88346HB54XVII LED-es függőlámpa hu Szerelési útmutató 88346HB54XVII 2017-07 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat,

Részletesebben

A Klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései A civil szervezetek szerepe a klímatudatosság kialakításában

A Klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései A civil szervezetek szerepe a klímatudatosság kialakításában A Klímapolitika és a klímaváltozás főbb kérdései A civil szervezetek szerepe a klímatudatosság kialakításában Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) 2006. szeptember 14.,

Részletesebben

Digitális borhőmérő. Útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 92438HB551XVII

Digitális borhőmérő. Útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 92438HB551XVII Digitális borhőmérő hu Útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92438HB551XVII 2017-07 350 984 hőmérséklet - érzékelő Termékrajz (tartozékok) C / F átváltó be-/ kikapcsoló gomb elemtartó mandzsetta kijelző

Részletesebben

ÁLLÓ PORSZÍVÓ. HASZNÁLATI UTASÍTÁS Modellszám: VCS-2002K, VCS-2002N. A használat előtt olvassa el figyelmesen az útmutatót.

ÁLLÓ PORSZÍVÓ. HASZNÁLATI UTASÍTÁS Modellszám: VCS-2002K, VCS-2002N. A használat előtt olvassa el figyelmesen az útmutatót. ÁLLÓ PORSZÍVÓ HASZNÁLATI UTASÍTÁS Modellszám: VCS-2002K, VCS-2002N A használat előtt olvassa el figyelmesen az útmutatót. FIGYELMEZTETÉS - a tűz, elektromos áramütés és személyi sérülés kockázatának csökkentése

Részletesebben

Klímariadó Tolna megyében

Klímariadó Tolna megyében Klímariadó Tolna megyében Megyei Természet- és Környezetvédelmi Vetélkedő Írásbeli feladatlap A csapat neve: Az iskola neve: Az iskola címe:.. A csapattagok adatait kérjük az alábbi táblázatban feltüntetni!

Részletesebben

A NATéR, mint a hazai klímapolitika eszköze Hizó Ferenc

A NATéR, mint a hazai klímapolitika eszköze Hizó Ferenc A NATéR, mint a hazai klímapolitika eszköze Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár Tudományos háttér ENSZ Éghajlatváltozási

Részletesebben

Az önkormányzati energiagazdálkodás néhány esete Dr. Éri Vilma Éghajlatváltozás, energiatakarékosság, környezetvédelem és kármentesítés VIII. Környezetvédelmi Konferencia Dunaújváros, 2006. június 6. Amiről

Részletesebben

Ugró nyuszi. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 88709AB2X1VII

Ugró nyuszi. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 88709AB2X1VII Ugró nyuszi hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 88709AB2X1VII 2016-11 Kedves Vásárlónk! Gyermeke imádni fogja új nyusziját! Amikor bekapcsolja, a nyuszi ugrál előre, mozgatja az orrát és

Részletesebben

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás

Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás Általános klimatológia Bevezetés a klimatológiába előadás (K) GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS Unger János unger@geo.u @geo.u-szeged.hu www.sci.u-szeged.hu/eghajlattan szeged.hu/eghajlattan SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi

Részletesebben

Marton Miklós, FM Környezetfejlesztési Főosztály

Marton Miklós, FM Környezetfejlesztési Főosztály Marton Miklós, FM Környezetfejlesztési Főosztály 1. Éghajlat üvegházgázok kibocsátása - 1 Az üvegház-gázok kibocsátásának változása az EEA országaiban 1990 és 2012 között 1. Éghajlat üvegházgázok kibocsátása

Részletesebben

Függőlámpa. Szerelési útmutató 91060AB4X4VII

Függőlámpa. Szerelési útmutató 91060AB4X4VII Függőlámpa hu Szerelési útmutató 91060AB4X4VII 2017-04 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági megoldásokkal rendelkezik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat és az esetleges

Részletesebben

Retro fali lámpa. Szerelési útmutató 92326HB22XVIII

Retro fali lámpa. Szerelési útmutató 92326HB22XVIII Retro fali lámpa hu Szerelési útmutató 92326HB22XVIII 2017-12 Megjegyzések az útmutatóhoz A termék biztonsági műszaki megoldásokkal rendelke - zik. Ennek ellenére olvassa el figyelmesen a biztonsági előírásokat,

Részletesebben

Gyakorlati energiatakarékosság Óbudai Zöld Szabadegyetem. Dr. Boross Norbert Budapesti Elektromos Művek Nyrt.

Gyakorlati energiatakarékosság Óbudai Zöld Szabadegyetem. Dr. Boross Norbert Budapesti Elektromos Művek Nyrt. Gyakorlati energiatakarékosság Óbudai Zöld Szabadegyetem Dr. Boross Norbert Budapesti Elektromos Művek Nyrt. 1. OLDAL ELMŰ - A kezdetek 2. OLDAL Legfontosabb adatok 2010- ben Villamosenergia-értékesítés

Részletesebben

Hőmérséklet változás- felmelegedés

Hőmérséklet változás- felmelegedés Hőmérséklet változás- felmelegedés A napjainkban tapasztalható felmelegedés oka a Föld légkörében jelentkező üvegházhatás erősödése, amit az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése okoz. Az üvegházhatású

Részletesebben

ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ TŐKE FÓRUM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860)

ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ TŐKE FÓRUM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) ECOFLOTTA-HÁZ MIKROERŐMŰ TŐKE FÓRUM MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) Ecoflotta-ház klímabarát épület és jármű mikroerőmű klaszter budapesti Tőke

Részletesebben

Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz

Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz 1. Változó éghajlat Válasszátok ki az egyes kérdésekre adható helyes válasz(oka)t! Karikázzátok be a betűjelét!

Részletesebben

Hatékony energiafelhasználás

Hatékony energiafelhasználás Hatékony energiafelhasználás Tart Ön otthon gyertyát? Talán furcsa kérdésnek tűnik, de rávilágít arra, hogy már észre sem vesszük, mennyire részévé vált mindennapjainknak a villamos áram. Maga a szó is

Részletesebben

Kiss János Ferenc ügyvezető műszaki igazgató Ecoflotta-ház Szolgáltató Kft.

Kiss János Ferenc ügyvezető műszaki igazgató Ecoflotta-ház Szolgáltató Kft. Ecoflotta-ház közösségi mikroerőmű klaszter Magyar Építésügyi Technológiai Platform mottó: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) Ecoflotta-ház épület és jármű

Részletesebben

A globális felmelegedés a kellemetlen IGAZSÁG. KEOP-6.1.0/A/11-2011-0024 1. szemléletformáló nap: 2011. november 8.

A globális felmelegedés a kellemetlen IGAZSÁG. KEOP-6.1.0/A/11-2011-0024 1. szemléletformáló nap: 2011. november 8. A globális felmelegedés a kellemetlen IGAZSÁG A fenntartható fejlődés egyrészt olyan fejlődési folyamat (földeké, városoké, üzleteké, társadalmaké stb.), ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

DICHIARAZIONE DI CONFORMITA

DICHIARAZIONE DI CONFORMITA Pocket Radio AE1506 1 AERIAL DIAL LENS TUNING BAND (FM/MW or LW) 2 VOLUME/ POWER OFF p BATTERY COMPARTMENT 2x R6/UM3/AA Minõségtanúsítás A garanciajegyen feltüntetett forgalombahozó vállalat a 2/1984.

Részletesebben

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent.

A FÖLD VÍZKÉSZLETE. A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. A FÖLD VÍZKÉSZLETE A felszíni vízkészlet jól ismert. Összesen 1 384 000 000 km 3 víztömeget jelent. Megoszlása a következő: óceánok és tengerek (világtenger): 97,4 %; magashegységi és sarkvidéki jégkészletek:

Részletesebben

2017. augusztus 2. szám

2017. augusztus 2. szám 2017. augusztus 2. szám Tisztelt Olvasók! A módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás című projektünk 2016. szeptember 1-jén indult. A pályázati felhívás alapvető célja a klímaalkalmazkodást

Részletesebben

Állófûtés. Kényeztesse magát Webasto állófûtéssel! www.webasto.hu. Már beszálláskor kellemes hômérséklet fogadja Önt autójában!

Állófûtés. Kényeztesse magát Webasto állófûtéssel! www.webasto.hu. Már beszálláskor kellemes hômérséklet fogadja Önt autójában! Állófûtés Kényeztesse magát Webasto állófûtéssel! Már beszálláskor kellemes hômérséklet fogadja Önt autójában! Kényelem Biztonság Környezet- és motorvédelem www.webasto.hu Webasto motortól független állófûtés:

Részletesebben

Európai Bizottság. áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért

Európai Bizottság. áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért Európai Bizottság áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért Változtass a szokásaidon! 1 > Bevezetés 3 > Energia 8 > Levegő 12 > Víz 16 > Föld i történik? A modern világban az emberi

Részletesebben

WITL 100. Mosógép Beszerelés és használat. Lásd a készülékben található többnyelvû használati utasításbeli oldalhivatkozásokat.

WITL 100. Mosógép Beszerelés és használat. Lásd a készülékben található többnyelvû használati utasításbeli oldalhivatkozásokat. WITL 100 Mosógép Beszerelés és használat Lásd a készülékben található többnyelvû használati utasításbeli oldalhivatkozásokat. WITL 100 Tartalomjegyzék Üzembehelyezés...5 A készülék leírása...7 Indítás

Részletesebben

OKOS ÁRAM FOGYASZTÓI ADATOK MONITOROZÁSA

OKOS ÁRAM FOGYASZTÓI ADATOK MONITOROZÁSA OKOS ÁRAM FOGYASZTÓI ADATOK MONITOROZÁSA FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ 1. Elérés, Regisztráció, Bejelentkezés Elérhetőség: www.demasz.hu Online ügyfélszolgálatra regisztráció Ha Ön új felhasználója online

Részletesebben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatásai a klímatudatos önkormányzatok számára

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatásai a klímatudatos önkormányzatok számára Az Országos Meteorológiai Szolgálat szolgáltatásai a klímatudatos önkormányzatok számára Wantuchné Dobi Ildikó OMSZ dobi.i@met.hu A klíma és energiatudatos városfejlesztés, mint a városi hősziget csökkentésének

Részletesebben

Csekkcsökkentő tippek

Csekkcsökkentő tippek Hogyan 2012 Szellőztessen naponta többször, rövid ideig, alaposan kitárt ablakokkal! Olvasáshoz elegendő egy olvasólámpa is, a csillár addig is pihenhet. Ha 1 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tart a lakásban

Részletesebben

Hűtőszekrény

Hűtőszekrény Hűtőszekrény 10005399 10005439 10005400 10005440 10032778 10032779 Tisztelt Vásárló, Gratulálunk a megvásárolt termékhez. Kérjük, figyelmesen olvassa el az útmutatót, és kövesse az alábbi utasításokat,

Részletesebben

TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN!

TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN! A napkollektor TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN! A meleg víz előállítása az egyik legállandóbb háztartási kiadás. Ez a költség az egyetlen amelyet ellentétben a fűtéssel és a légkondicionálással-

Részletesebben

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS I. negyedévének időszaka április 15.

PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS I. negyedévének időszaka április 15. PannErgy Nyrt. NEGYEDÉVES TERMELÉSI JELENTÉS I. negyedévének időszaka április 15. PannErgy Nyrt. Negyedéves termelési jelentés I. negyedév Bevezető: A PannErgy Nyrt. zöld energia termelését és hasznosítását

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-21.60DG

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DX-21.60DG DX-21.60DG Borhűtő FIGYELEM! HASZNÁLAT ELŐTT OLVASSA EL FIGYELMESEN A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! TARTALOM A BORHŰTŐ RÉSZEI... 3 TECHNIKAI ADATOK... 4 FONTOS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK... 5 ÜZEMBE HELYEZÉS... 5 HASZNÁLAT

Részletesebben