TAKARÉKOS TIPPEK HOGYAN SPÓROLJUNK AZ ENERGIÁVAL?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TAKARÉKOS TIPPEK HOGYAN SPÓROLJUNK AZ ENERGIÁVAL?"

Átírás

1 TAKARÉKOS TIPPEK HOGYAN SPÓROLJUNK AZ ENERGIÁVAL? Irány a hatékony energiafelhasználás! 24 tanács, amellyel háztartásunk energiaköltségeit 30%-kal csökkenthetjük

2 APRÓ TRÜKKÖK A MINDENNAPOKRA. SPÓROLÁS HATÉKONY HÁZTARTÁSI ESZKÖZÖK VÁSÁRLÁSÁVAL. HŐMÉRSÉKLETSZABÁLYOZÁS. ÚTON-ÚTFÉLEN. TIPPEK AZ AUTÓ KARBANTARTÁSÁHOZ.

3 BEVEZETŐ Az Eni bemutatja a TAKARÉKOS TIPPEK című játékot amellyel könnyedén elsajátíthatjuk a hatékony energiafelhasználás mindennapi fortélyait. Így az energiaköltségeket akár 30%-kal (egy átlagos háztartás esetén kb euróval) is csökkenthetjük.* Talán nem is tudja mindenki, mekkora hatással lehet a környezetünkre, sőt családunk életére is néhány apró, mindennapi trükk. Néhány példa: ha nem tartjuk állandó készenléti üzemmódban a háztartási berendezéseket, akkor évente több mint 8%-ot spórolhatunk a villamosenergián; ha az autópályán kicsit lassabban megyünk, akár az üzemanyag 35%- át is megtakaríthatjuk. Ilyen és ehhez hasonló fortélyokkal napi szinten hatékonyabb energiafelhasználást érhetünk el, és elkerülhetjük a pazarlást. Mindezt úgy, hogy közben nem kell lemondanunk a megszokott kényelemről. Ésszerű fogyasztással nemcsak a saját jövőnkért, hanem Földünk jövőjéért is sokat tehetünk. *A fenti megtakarítás összegét egy négytagú európai család költségeit alapul véve számoltuk ki. Az összmegtakarítás összege alacsonyabb, mint az egyes tételek összege.

4 A villamosenergia és a víz rendszeres otthoni használatához mindannyian hozzá vagyunk szokva. Anélkül, hogy akár tudatában lennénk ennek, ezek bizony rendkívül értékes javak. Ne tékozoljuk el őket! Ha a háztartási berendezéseket a lehető legésszerűbben kezeljük és jobban odafigyelünk mindennapi cselekedeteinkre, az nekünk is és a környezetünknek is nagyobb előnyökkel jár, mint gondolnánk NE HAGYD AZ OTTHONI BERENDEZÉSEKET KÉSZENLÉTI ÁLLAPOTBAN! HASZNÁLJ KIS FOGYASZTÁSÚ ÉGŐKET! Ha teljesen kikapcsolod az elektromos berendezéseket (ez az off mód, vagyis amikor a piros fény sem ég), évente mintegy 50 eurót spórolhatsz meg, ami kb. 8%-a a teljes éves villamosenergia-fogyasztásodnak. Egy átlagos villanykörtéhez képest az alacsony fogyasztású kompaktizzók akár 80%-kal kevesebb energiát fogyaszthatnak. Egy ilyen égő valamivel többe kerül ugyan, de sokkal tartósabb. Ha a lakásban csak három 100 W-os izzólámpát cserélsz ki három alacsony fogyasztású, 20 W-os kompaktizzóra, 7%-kal csökkentheted az évi összfogyasztásodat, ezzel mintegy 45 eurót takaríthatsz meg. Először azokban a helyiségekben cseréld le az izzókat, ahol a villanyt hosszabb ideig szoktad égve hagyni.

5 APRÓ TRÜKKÖK A MINDENNAPOKRA HASZNÁLJ VÍZNYOMÁS- SZABÁLYOZÓ BERENDEZÉST! SZERELJ FEL A RADIÁTORRA HŐFOKSZABÁLYOZÓT! A kényelemből nem kell alább adnod, ha víznyomás-szabályozó készülékeket (ún. perlátort) szerelsz fel a mosdó csapjára és a zuhanyrózsára. Viszont 30-50%-kal csökkentheted vízfogyasztásodat, sőt, a víz felmelegítéséhez elhasznált energián is spórolhatsz. Ily módon akár 50 eurót is megtakaríthatsz. Ha különálló mérővel ellátott központi fűtés gondoskodik lakásod hőmérsékletéről, akkor a radiátorra szerelt hőfokszabályozó lehetővé teszi, hogy a hőmérsékletet minden helyiségben külön tudd szabályozni, ily módon megspórolva fűtésszámlád kb. 10%-át. Évi 90 eurót megtakarítva pár éven belül visszanyerheted a termosztát beszerelésével járó költségeket. 30 SZÁZALÉK TAKARÉKOS FOGYASZTÁSSAL MINDENKI NYER.

6 05 06 MOSS ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEN! (40/60 C) CSAK AKKOR MOSOGASS, HA TELE- PAKOLTAD A MOSOGATÓGÉPET! Egy gépi mosás 90 C-on kb. dupla annyi energiát fogyaszt, mint 60 C-on. Ha alacsonyabb hőfokon tisztítod ruháidat, ugyanazt az eredményt érheted el, viszont évente 20 eurót megtakaríthatsz. Ha csak akkor használod a mosogatógépet, amikor megtelik edényekkel, akkor akár a gépi mosogatáshoz használt energiamennyiség egynegyedét is megspórolhatod ami évente 20 eurót jelent.

7 APRÓ TRÜKKÖK A MINDENNAPOKRA LÁSD EL A REDŐNYTOKOKAT SZIGETELÉSSEL! NE HASZNÁLD MOSOGATÁSKOR A MELEG LEVEGŐS SZÁRÍTÁST! Sok esetben igen olcsón megoldható a redőnytokok szigetelése, így csökkenthető a huzat a házban, és megakadályozható a fölösleges energiapazarlás. Ezzel a beavatkozással a fűtési költség 5%-a megtakarítható, vagyis éves szinten több mint 40 euró. Ne szárítsd edényeidet meleg levegővel a gépi mosogatás után, így minden alkalommal megtakaríthatod az energia 45%-át vagyis évente 30 eurót. 30 SZÁZALÉK TAKARÉKOS FOGYASZTÁSSAL MINDENKI NYER.

8 Az intelligens energiafelhasználás a háztartási eszközök és gépek gondos kiválasztásánál kezdődik. A leghatékonyabb modellek megvásárlásával energiát takarítunk meg, így rövid úton megtérülnek a kezdeti költségeink. Az efféle energiatakarékosság magasabb kezdeti költséggel jár, amely azonban az energiamegtakarításnak köszönhetően pár éven belül megtérül. A következőkben részletezett megtakarítások átlagadatokon alapulnak CSERÉLD LE RÉGI HŰTŐGÉPED EGY MODERNEBBRE! CSERÉLD LE RÉGI MOSÓGÉPED EGY ÚJABBRA! Egy A+ osztályba tartozó új hűtőgép fogyasztása a fele egy régi hűtőgépének, és a cserével évente több mint 70 eurót takaríthatsz meg. Egy A+ osztályba tartozó mosógép körülbelül feleannyi energiát használ el, mint egy hagyományos, középkorú típus és évente több mint 40 euró megtakarítással jár.

9 SPÓROLÁS ENERGIATAKARÉKOS HÁZTARTÁSI ESZKÖZÖK VÁSÁRLÁSÁVAL CSERÉLD LE A VILLANYBOJLERT GÁZÜZEMŰRE! VÁLASSZ JOBB HATÁSFOKÚ KAZÁNT! A villanybojler a legtöbbet fogyasztó háztartási eszköz, ezért megéri kicserélni egy gázüzemű bojlerre. Nemcsak praktikusabb, de így az energiamennyiség több mint felét megspórolhatod, ami 330 euró megtakarítást jelent évente. Ha már ideje volna lecserélned gázkazánodat, akkor érdemes a technológiailag jóval fejlettebb kondenzációs kazánra váltanod. Ily módon az energia 15%-át megtakaríthatod akár évente 130 eurót. 30 SZÁZALÉK TAKARÉKOS FOGYASZTÁSSAL MINDENKI NYER.

10 A hőmérséklet szabályozásával, és a fűtő- és hűtőberendezések megfelelő használatával az energiapazarlás elkerülhető mind otthon, mind az autóban TÉLEN TARTSD A LAKÁS HŐMÉRSÉKLETÉT 20 C-ON! NYÁRON HASZNÁLD KEVESEBBET A LÉGKONDICIONÁLÓ BERENDEZÉST! Télen vedd a hőmérsékletet mindig két fokkal alacsonyabbra (például 20 C-ra 22 C helyett), így az energia 10-20%-át megspórolhatod, vagyis évente több mint 130 eurót. Nyáron, ha csak egy órával kevesebbet használod a légkondicionáló berendezést, 4%-kal csökken a villamosenergiafelhasználásod.

11 HŐMÉRSÉKLETSZABÁLYOZÁS. 15 HASZNÁLD MEGFELELŐEN AZ AUTÓ LÉGKONDICIONÁLÓJÁT! Ha ésszerűen használod az autó légkondicionálóját például nem túl alacsony hőmérsékletet állítasz be, és kikapcsolod a berendezést, mielőtt kiszállsz az autóból a többletfogyasztást 20%-ról 7%-ra csökkentheted, ezzel évente 55 eurót spórolhatsz. 30 SZÁZALÉK TAKARÉKOS FOGYASZTÁSSAL MINDENKI NYER.

12 A helyes vezetési stílus befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy milyen sebességgel haladsz az autópályán, és miképp közlekedsz a városban ezek a tényezők ugyanis az első lépést jelentik az ésszerű fogyasztás felé NE VEZESS TÚL GYORSAN AZ AUTÓPÁLYÁN! KÖZLEKEDJ HELYESEN A VÁROSBAN! Ha autópályán utazol, a 130 km/órás sebesség helyett elég 110 km/órával menned ahhoz, hogy az üzemanyag 35%-át megspórolhasd. Ez 110 eurót jelent anélkül, hogy ténylegesen időt vesztenél. Sőt, ily módon a saját, és autóstársaid biztonságára is könnyebben odafigyelhetsz. Ha elkerülöd a hirtelen fékezéseket és gyorsulásokat, és a lassításoknak elejét véve megpróbálod kiszámítani a közlekedés dinamikáját, akár 10%-kal csökkentheted az üzemanyag-fogyasztást: ez több mint 90 eurós megtakarítást jelent éves szinten.

13 ÚTON-ÚTFÉLEN VÁLTS NAGYOBB SEBESSÉG- FOKOZATRA! NE JÁRASD AZ ÁLLÓ GÉPJÁRMŰ MOTORJÁT! Ha a lehető legnagyobb sebességbe teszed az autót (például 40 km/óránál négyesbe teszed hármas helyett), több mint 40 eurót spórolhatsz évente, vagyis átlagosan az üzemanyag 10%-át takaríthatod meg minden utazás alkalmával. Indításnál ne járasd az álló autó motorját! Így havonta 2 liter üzemanyagot spórolhatsz meg, ami kb. 60 eurót jelent évente. 30 SZÁZALÉK TAKARÉKOS FOGYASZTÁSSAL MINDENKI NYER.

14 Az autód megfelelő karbantartása is befolyásolja az üzemanyagfogyasztást és annak környezetre gyakorolt hatását. Az autó karbantartásával környezeted is és te is jól jársz HAVONTA LEGALÁBB EGYSZER ELLENŐRIZD AZ AUTÓGUMIK NYOMÁSÁT! HASZNÁLJ ÜZEMANYAG- KÍMÉLŐ (FUEL SAVER) AUTÓGUMIKAT! Ha rendszeresen megbizonyosodsz arról, hogy a gumik nyomása megfelelő (amit a gyártó minden egyes modell esetében feltüntet), kb. 3%-kal csökkentheted az üzemanyag-fogyasztást, évente több mint 60 eurót megtakarítva. Amikor lecseréled a gumikat, vegyél helyettük üzemanyagkímélőket, amelyeket úgy alakítanak ki, hogy az ellenállásuk és az aszfalthoz való súrlódásuk minél kisebb legyen. Ugyanannyiba kerülnek, mint a szokványos gumik, ugyanannyira biztonságosak, de lehetővé teszik a fogyasztás csökkentését 3%-kal városban, és 5%-kal városon kívül, ezzel számodra évi 80 eurót megtakarítva. Olajcsere esetén kérj gazdaságos kenőanyagot, amellyel csökkentheted a motor fogyasztását. Egy kicsivel többe kerül, de dupla annyi ideig kitart, és segítségével városban az üzemanyag 4%-át megtakaríthatod. Ez éves szinten 50 eurót jelent.

15 TIPPEK AZ AUTÓ KARBANTARTÁSÁHOZ VÁLASSZ GAZDASÁGOS (FUEL ECONOMY) KENŐANYAGOT! NE HASZNÁLJ AZ AUTÓ LÉGENELLÁSÁT NÖVELŐ KIEGÉSZÍTŐKET! NE SZÁLLÍTS FÖLÖSLEGES DOLGOKAT AZ AUTÓBAN! Autópályán, ha elkerülöd a csomagtartó és más hasonló dolgok használatát amikor nincs rájuk szükség, minden út alkalmával megspórolhatod az üzemanyag 10%-át, ezzel évente több mint 10 eurót megtakarítva. Ha nem szállítasz nehéz és fölösleges dolgokat az autóban, jól járhatsz: már 20 kg plusz teher is 0,5%-kal növeli az üzemanyag fogyasztást, ami évente 10 eurónak felel meg. 30 SZÁZALÉK TAKARÉKOS FOGYASZTÁSSAL MINDENKI NYER.

16 Az eni a világ egyik legnagyobb energiaipari vállalata, jelentős piaci részesedéssel az olaj- és földgáz kitermelés, szállítás, értékesítés terén, amely a társaság fő tevékenysége. Munkatársainak száma több mint , akik 77 országban dolgoznak az energiaipar számos területén. A felelős és fenntartható vállalati működés egyik kiemelt kritériuma a munkavállalók biztonságos és egészséges munkavégzésének biztosítása, a maximális szolgáltatásbiztonság garantálása, valamint a természeti környezet értékeinek védelme. Fenntarthatósági stratégiájának része az energiahatékonyság fokozása és a klímaváltozás megállítása érdekében végzett kutatás-fejlesztés.

WITL 100. Mosógép Beszerelés és használat. Lásd a készülékben található többnyelvû használati utasításbeli oldalhivatkozásokat.

WITL 100. Mosógép Beszerelés és használat. Lásd a készülékben található többnyelvû használati utasításbeli oldalhivatkozásokat. WITL 100 Mosógép Beszerelés és használat Lásd a készülékben található többnyelvû használati utasításbeli oldalhivatkozásokat. WITL 100 Tartalomjegyzék Üzembehelyezés...5 A készülék leírása...7 Indítás

Részletesebben

A leghatékonyabb klímabarát ötletek

A leghatékonyabb klímabarát ötletek A leghatékonyabb klímabarát ötletek Általánosságban Hőtérképet készítettünk otthonunkról. Feleslegesen nem fűtünk. Abban a helyiségben, ahol éppen nem tartózkodunk, lejjebb vesszük a fűtést. - 2 C már

Részletesebben

A környezetbarát autózás 10 pontja

A környezetbarát autózás 10 pontja A Környezetbarát autózás kampány célja, hogy csökkentse az autók környezetre gyakorolt káros hatását, valamint segítsen a járművezetőknek abban, hogy környezetvédő fejjel gondolkodjanak. A környezetbarát

Részletesebben

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával.

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon viselkedés megváltoztatásával Energiatakarékos készülékek Szigetelés Nyílászáró csere Megújuló energiák használata Építkezés Példa: hőveszteség

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26.

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26. A 1- éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára 2010. május 26. A fiatalok véleménye a környezetvédelem jelentőségéről százalék A környezetvédelem

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak!

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! - Zöld Iroda Program - Lontayné Gulyás Mónika Green IT konferencia 2010. szeptember 22. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések,

Részletesebben

magatartás megváltoztatására a közszférában

magatartás megváltoztatására a közszférában Javaslatok a fogyasztói magatartás megváltoztatására a közszférában Résztvevők tapasztalatai Kérdések a résztvevők felé: Ön azon a véleményen van, hogy Ön tudatos energiafelhasználó? Az Ön felhasználói

Részletesebben

Állítsa be pillanatok alatt. Élvezze sok-sok éven át.

Állítsa be pillanatok alatt. Élvezze sok-sok éven át. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Állítsa be pillanatok alatt. Élvezze sok-sok éven át. ÚJ living by Danfoss termosztátok Váltson magasabb komfortszintre! Egyszer beállítja és elfelejtheti a programozást Az

Részletesebben

Közmű Akadémia 2013. június 4.

Közmű Akadémia 2013. június 4. 2013. június 4. Berzsenyi Tibor ELMŰ Nyrt. Operatív Értékesítési igazgatóság Lakossági és Üzleti kisfogyasztói értékesítési osztály Energia Pont 1. OLDAL Társasházak, lakóközösségek energiaköltségeinek

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015 Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legújabb vizsgálatáról, amelynek témája

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

FOGYASZTÓI ENERGIAHATÉKONYSÁGI ATTITŰDÖK ÉS VÁLLALATI VÁLASZOK SIPOS MÓNIKA LEGRAND ZRT

FOGYASZTÓI ENERGIAHATÉKONYSÁGI ATTITŰDÖK ÉS VÁLLALATI VÁLASZOK SIPOS MÓNIKA LEGRAND ZRT FOGYASZTÓI ENERGIAHATÉKONYSÁGI ATTITŰDÖK ÉS VÁLLALATI VÁLASZOK SIPOS MÓNIKA LEGRAND ZRT A Legrandról GLOBAL SPECIALIST PROFILE A Legrand Csoport bemutatása PROFIL D UN SPECIALISTE MONDIAL Legrand csoport

Részletesebben

Mobiltelefon-töltők és informatikai készülékek fogyasztása

Mobiltelefon-töltők és informatikai készülékek fogyasztása Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 72/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság legújabb vizsgálatáról, amelynek témája

Részletesebben

Használat. HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék

Használat. HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék HU HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék - olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. esetleges károkért. elszívó közötti biztonsági távolság minimum 650

Részletesebben

ENERGIAFARAGÓK. Győr-Moson-Sopron megye, Egyházasfalu

ENERGIAFARAGÓK. Győr-Moson-Sopron megye, Egyházasfalu ENERGIAFARAGÓK Győr-Moson-Sopron megye, Egyházasfalu Kik vagyunk és miért jelentkeztünk a versenybe? 5 helybeli, 2 szomszéd falubeli család Simonyi Károly Általános Iskola (melynek eredménye nem számított

Részletesebben

Buy Smart+ Zöld beszerzés Európában. Háztartási gépek

Buy Smart+ Zöld beszerzés Európában. Háztartási gépek Buy Smart+ Zöld beszerzés Európában Háztartási gépek Tartalom Termékcsoportok Címkék Feltételek Tippek Az útmutatóban foglalt háztartási gépek Nagyméretű háztartási gépek: Hűtő-fagyasztó készülékek Mosogatógépek

Részletesebben

Welcome home.

Welcome home. www.innospot.hu Welcome home. Fedezd fel a Nest-et. Nyomd meg a külső gyűrűt a menühöz és forgasd az opciókhoz. Off (Ki) A termosztát kikapcsolása. Schedule (Ütemterv) Áttekintés és módosítás. A Nest megtanulja

Részletesebben

Junkers gázüzemû átfolyós vízmelegítôk A megelégedettség forrása. Az energia nem vész el

Junkers gázüzemû átfolyós vízmelegítôk A megelégedettség forrása. Az energia nem vész el Junkers gázüzemû átfolyós vízmelegítôk A megelégedettség forrása Az energia nem vész el Junkers gázüzemû vízmelegítôk - energiatakarékos és környezetkímélô megoldás A melegvízkészítés leggazdaságosabb

Részletesebben

Focus. Energiahatékonysági jogszabálycsomag

Focus. Energiahatékonysági jogszabálycsomag Energiahatékonysági jogszabálycsomag Az éghajlatváltozás és az energiabiztonság az európai napirend meghatározó kérdéseivé váltak. Az ingadozó olajárak, a bizonytalan energiaellátás és a globális felmelegedéstől

Részletesebben

Elektromos eszközök a háztartásban

Elektromos eszközök a háztartásban www.elmu.hu Elektromos eszközök a háztartásban Az Energiacimke Az energiacimke Ez az úgynevezett energiacímke amely a háztartási gépek energiafogyasztásáról ad tájékoztatást. Az energiaosztályok jelentősége

Részletesebben

Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ

Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ Élvezze az életet a Syen Bora Plusz berendezéseivel! Tökéletes választás környezete minőségének javítására! BORA PLUSZ Miért érdemes a Syen-t választania? Többszörös szűrőrendszer: Intelligens leolvasztás:

Részletesebben

NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ. (földhő/víz) M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L

NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ. (földhő/víz) M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L M E G Ú J U L Ó H Ő E L L Á T Á S K Ö R N Y E Z E T T E R H E L É S N É L K Ü L Magas nagyobb energiaigényű lakásokhoz is NILAN JVP HŐSZIVATTYÚ (földhő/víz) NILAN JVP hőszivattyú Takarítson meg pénzt a

Részletesebben

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Fűtési energiamegtakarítás Alacsony hőmérsékletű kazán Füstgáz Égéshő Fűtőérték Hőcserélő Fűtési előremenő Fűtési visszatérő Füstgázzal távozó hasznosíthatlan látens hő Füstgázveszteségek Gáz Levegő Készenléti

Részletesebben

Zöld úton a jövőbe. Demográfiai alapok. Fürdőszobatitkok

Zöld úton a jövőbe. Demográfiai alapok. Fürdőszobatitkok Zöld úton a jövőbe A Zöld Gondolat Lovagrend 2010. év végi kérdőívvel kívánta felmérni a lakosság ismereteit és magatartását környezet- és energiatudatossági kérdésekben. A 25 kérdésből álló kérdőív kiértékelése

Részletesebben

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL

SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL SZAKÉRTŐ GONDOSKODÁS MINDEN, AMIT TUDNI KELL A KENŐ- ANYAGOKRÓL OLAJCSERÉRE AZ ÖN GÉPJÁRMŰVÉNEK IS FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGE VAN. Olajcsere nélkül nincs tökéletes működés. MIÉRT VAN SZÜKSÉG OLAJCSERÉRE? Feltétlenül

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL

MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL MŰHELYTITKOK A KENŐANYAGOKRÓL OLAJCSERÉRE AZ ÖN AUTÓJÁNAK IS SZÜKSÉGE VAN MIÉRT VAN SZÜKSÉG OLAJCSERÉRE? Feltétlenül szükséges, hogy gépjárműve motorolaját bizonyos időközönként a CITROËN-szabványoknak

Részletesebben

Ökodrive. Az eredeti cikk megjelent az Energia Magazinban, az ELMŰ és az ÉMÁSZ energiatakarékossági magazinjában 2010 novemberében.

Ökodrive. Az eredeti cikk megjelent az Energia Magazinban, az ELMŰ és az ÉMÁSZ energiatakarékossági magazinjában 2010 novemberében. Ökodrive Az eredeti cikk megjelent az Energia Magazinban, az ELMŰ és az ÉMÁSZ energiatakarékossági magazinjában 2010 novemberében. Letöltve a SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft

Részletesebben

2017. évi május havi jelentés

2017. évi május havi jelentés 2017. évi május havi jelentés Az Energetikai Szakreferens szerződés, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2015. évi LVII. törvény által előírtaknak megfelelően. 1. Összes energiafogyasztás

Részletesebben

GAZDÁLKODJON OKOSAN OTTHONÁBAN!

GAZDÁLKODJON OKOSAN OTTHONÁBAN! GAZDÁLKODJON OKOSAN OTTHONÁBAN! EDF_Usz_Gazdalkodjon_Leaflet.indd 1 EDF_Usz_Gazdalkodjon_Leaflet.indd 2 Fûtés 1. Használjon függönyt, sötétítôt, reluxát, illetve redônyt, ezáltal a nyári hónapokban csökkentheti

Részletesebben

Energiahatékonysági szemléle ormálás. Magyarország csatlakozo az EU Energiahatékonysági Irányelvéhez EED (Energy E ciency Direc ve) 2012/27 EC

Energiahatékonysági szemléle ormálás. Magyarország csatlakozo az EU Energiahatékonysági Irányelvéhez EED (Energy E ciency Direc ve) 2012/27 EC Energiahatékonysági szemléle ormálás Magyarország csatlakozo az EU Energiahatékonysági Irányelvéhez EED (Energy E ciency Direc ve) 2012/27 EC Lényeges elemei: Az energiaszolgáltatók éves értékesítésük

Részletesebben

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 49/2015. Kedves Kolléga!

Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 49/2015. Kedves Kolléga! Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 49/2015 Kedves Kolléga! Kérem engedje meg, hogy tájékoztassuk Önt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos Laboratórium LED-es

Részletesebben

III.1. Alkalmazott energiafelhasználások azonosítása

III.1. Alkalmazott energiafelhasználások azonosítása 2016. évi energiafogyasztási riport Veritas Dunakiliti Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A vállalat energiafelhasználása 2016-ban... 3 III.1. Alkalmazott energiafelhasználások

Részletesebben

1. Vegyél vissza a flancból!

1. Vegyél vissza a flancból! www.vegyelvissza.hu 1. Vegyél vissza a flancból! Neked a divat mondja meg, ki vagy? Minden második vásárlás impulzusvásárlás. Hirtelen jött vágy és ötlet eredménye. Kétszer ad, aki gyorsan ad kétszer vesz,

Részletesebben

avagy mit tehetünk háztartásunk energia-hatékony működése érdekében

avagy mit tehetünk háztartásunk energia-hatékony működése érdekében NE HAGYJUK ELSZÖKNI AZ ENERGIÁT avagy mit tehetünk háztartásunk energia-hatékony működése érdekében A fenntartható jövő iránti felelősség azonban nem csak a magánszemélyeket, hanem a vállaltokat és önkormányzatokat

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv PÁRAELSZÍVÓ BELLA ISOLA EV8

Felhasználói Kézikönyv PÁRAELSZÍVÓ BELLA ISOLA EV8 HU Felhasználói Kézikönyv PÁRAELSZÍVÓ BELLA ISOLA EV8 HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék - olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. esetleges károkért.

Részletesebben

MELYIK AZ ENERGIAFALÓ?

MELYIK AZ ENERGIAFALÓ? MELYIK AZ ENERGIAFALÓ? Cél: Figyeljünk oda, hogy mennyi áramot fogyasztanak az elektromos készülékek. Mindenki ismerje meg, mit jelentenek a feliratok a fogyasztásról! Tanuljuk meg, hogy az elektromos

Részletesebben

Vörös Miklós 2013 június 21

Vörös Miklós 2013 június 21 Vörös Miklós 2013 június 21 Mit értünk a fenntartható fejlődés alatt Takarékoskodás az energiával és anyagokkal, az emberi erőforrásokkal, az egyszeri és folyamatosan felmerülő költségekkel. Hogyan tud

Részletesebben

Fontos az Ön hozzáállása is!

Fontos az Ön hozzáállása is! Fontos az Ön hozzáállása is! Minden középületet rengeteg ember használ napi rendszerességgel: látogatók, dolgozók, szolgáltatószemélyzet stb. A tanulmányokból és gyakorlatból is egyértelműen látszik, hogy

Részletesebben

20% Fontos tájékoztató a fűtési díj csökkentéséről! átlagosan. energia-megtakarítás

20% Fontos tájékoztató a fűtési díj csökkentéséről! átlagosan. energia-megtakarítás MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Fontos tájékoztató a fűtési díj csökkentéséről! Jelen tájékoztató füzetünkben megmutatjuk, hogy a Danfoss modern épületgépészeti berendezései hogyan járulhatnak hozzá, az

Részletesebben

Háttér jegyzetek a ppt3-hez

Háttér jegyzetek a ppt3-hez Háttér jegyzetek a ppt3-hez 1. dia Éghajlatváltozás Mit tehetsz a leküzdéséért? Ez a prezentáció olyan egyszerű cselekedeteket és választási lehetőségeket hivatott bemutatni, amelyek révén az egyes emberek

Részletesebben

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok

AIRPOL PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok. Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok Az Airpol PRM frekvenciaváltós csavarkompresszorok változtatható sebességű meghajtással rendelkeznek 50-100%-ig. Ha a sűrített levegő fogyasztás kevesebb,

Részletesebben

Tartalom. 1. A vezérlés ismertetése 94 2. Hibaelhárítás 101

Tartalom. 1. A vezérlés ismertetése 94 2. Hibaelhárítás 101 Tartalom 1. A vezérlés ismertetése 94 2. Hibaelhárítás 101 Köszönjük, hogy termékünket választotta. Javasoljuk, hogy alaposan tanulmányozza át a használati utasítást, amely minden, a mosogatógép megfelelő

Részletesebben

Energy Saving Environmental Program 1

Energy Saving Environmental Program 1 AZ ÖNKORMÁNYZATOK SZEREPE AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG MEGVALÓSÍTÁSÁBAN ENERGIAKÖZÖSSÉGEK NYITÓRENDEZVÉNY 2011 November 25 GÖDÖLLŐ Quirin Andrásné GREEN DEPENDENT INDEPENDENT Ha energiafüggő vagyok és odafigyelek

Részletesebben

2017. évi december havi jelentés

2017. évi december havi jelentés 2017. évi december havi jelentés Az Energetikai Szakreferens szerződés, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2015. évi LVII. törvény által előírtaknak megfelelően. 1. Összes energiafogyasztás

Részletesebben

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30.

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30. Tippek a Zöld Iroda Program megvalósításhoz 2009. szeptember 30. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések, céglátogatások, tapasztalatcserék, kiállítások; EU-s és magyar

Részletesebben

Gyakorlati energiatakarékosság Óbudai Zöld Szabadegyetem. Dr. Boross Norbert Budapesti Elektromos Művek Nyrt.

Gyakorlati energiatakarékosság Óbudai Zöld Szabadegyetem. Dr. Boross Norbert Budapesti Elektromos Művek Nyrt. Gyakorlati energiatakarékosság Óbudai Zöld Szabadegyetem Dr. Boross Norbert Budapesti Elektromos Művek Nyrt. 1. OLDAL ELMŰ - A kezdetek 2. OLDAL Legfontosabb adatok 2010- ben Villamosenergia-értékesítés

Részletesebben

A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint)

A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint) A környezettudatos vezetés aranyszabályai (az ECOWILL projekt 2011. április 28-án tartott római megbeszélésén meghatározott irányelvek szerint) 1. Előre készüljön fel a forgalomra A lehető legnagyobb távolságban

Részletesebben

14:17 h KÖZÖS ÉLMÉNY. Én főzök, te megteríted az asztalt... és ki fog mosogatni?

14:17 h KÖZÖS ÉLMÉNY. Én főzök, te megteríted az asztalt... és ki fog mosogatni? 14:17 h KÖZÖS ÉLMÉNY Én főzök, te megteríted az asztalt... és ki fog mosogatni? Mosogatógépek A Teka mosogatógépek nem csak az edények tisztításáról gondoskodnak, hanem vizet és energiát is spórolnak otthonában.

Részletesebben

EHVD EHLD. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató. AXIÁLVENTILÁTOROS LÉGHŰTÉSES KONDENZÁTOROKHOZ és SZÁRAZHŰTŐKHÖZ

EHVD EHLD. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató. AXIÁLVENTILÁTOROS LÉGHŰTÉSES KONDENZÁTOROKHOZ és SZÁRAZHŰTŐKHÖZ EHVD Üzembe helyezési és karbantartási útmutató AXIÁLVENTILÁTOROS LÉGHŰTÉSES KONDENZÁTOROKHOZ és SZÁRAZHŰTŐKHÖZ Gyártó: Forgalmazó: GYÁRTÓMŰVI NYILATKOZAT Hivatkozás a 89/392/EEC EK Gépészeti Irányelvre

Részletesebben

Hatékony energiafelhasználás

Hatékony energiafelhasználás Hatékony energiafelhasználás Tart Ön otthon gyertyát? Talán furcsa kérdésnek tűnik, de rávilágít arra, hogy már észre sem vesszük, mennyire részévé vált mindennapjainknak a villamos áram. Maga a szó is

Részletesebben

ENERGIASZÁMLA CSÖKKENTÉS

ENERGIASZÁMLA CSÖKKENTÉS ENERGIASZÁMLA CSÖKKENTÉS 33 Erőteljes tipp a tartósan alacsony REZSISZÁMLÁHOZ ELEKTROMOS ÁRAM: Használj energiatakarékos izzókat (kompakt fénycső), fényforrásokat a hagyományos izzók helyett. Ezek azok

Részletesebben

Az energiatermelés és -fogyasztás környezeti hatásai Szlovákiában, problémák az energiafelhasználás csökkentésében

Az energiatermelés és -fogyasztás környezeti hatásai Szlovákiában, problémák az energiafelhasználás csökkentésében AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.6 1.1 Az energiatermelés és -fogyasztás környezeti hatásai Szlovákiában, problémák az energiafelhasználás csökkentésében Tárgyszavak: energiatermelés; energiafogyasztás;

Részletesebben

NAGYÍTÓ ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS. A j övõ komfortos technikája

NAGYÍTÓ ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS. A j övõ komfortos technikája NAGYÍTÓ ALATT A FÛTÉS FELÚJÍTÁS A j övõ komfortos technikája Az energia ára, Ft / MJ 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Vilamos direkt fûtés Villamos vezérelt fûtés Az energia ára különbözõ hõhordozókkal, különbözõ

Részletesebben

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE RET1000 B/M/MS. Elektronikus beállítótárcsás termosztát Felhasználói útmutató. Danfoss Heating

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE RET1000 B/M/MS. Elektronikus beállítótárcsás termosztát Felhasználói útmutató. Danfoss Heating MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Heating RET1000 B/M/MS Elektronikus beállítótárcsás termosztát Felhasználói útmutató Az útmutató nagy méretű nyomtatott változatáért hívja marketingosztályunkat a

Részletesebben

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban

Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban Hasznos tippek gumicserével kapcsolatban Úgy tűnik, hogy végre tényleg beköszöntött hazánkban a tavaszi időjárás! Elérkezett az idő, hogy Fontos azonban, hogy mielőtt bárhová indul, a téli gumikat cserélje

Részletesebben

Többet kevesebbért! Hasznos tanácsok az olcsóbb és egészségesebb otthonért

Többet kevesebbért! Hasznos tanácsok az olcsóbb és egészségesebb otthonért Többet kevesebbért! Hasznos tanácsok az olcsóbb és egészségesebb otthonért AZ ENERGIA OTTHONUNKBAN Mennyit költünk energiára egy hónapban? Fűtés Gáz (főzés, vízmelegítés) 2-5 ezer FT? 10-30 ezer FT? Villamosáram

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Tippek a mindennapok apró változtatásaira Forrás: az Európai Bizottság klíma kampánya honlapja www.climatechange.eu.com

Tippek a mindennapok apró változtatásaira Forrás: az Európai Bizottság klíma kampánya honlapja www.climatechange.eu.com Tippek a mindennapok apró változtatásaira Forrás: az Európai Bizottság klíma kampánya honlapja www.climatechange.eu.com Tekerje le! 1. Sok energiát és nem utolsósorban pénzt is megtakaríthat azzal, ha

Részletesebben

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Villamos energia megtakarítás Elektromos berendezések villamos energiafogyasztása és költsége (régi új) szárítógép cirkulációs szivattyú mosogatógép fagyasztó tűzhely sütő számítógép világítás hűtőgép

Részletesebben

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Háztartási gépek. Mészáros Fanni CECED Magyarország Egyesülés Budapest, 2013. december 11.

Amit a zöld beszerzésről tudni kell. Háztartási gépek. Mészáros Fanni CECED Magyarország Egyesülés Budapest, 2013. december 11. Amit a zöld beszerzésről tudni kell Háztartási gépek Mészáros Fanni CECED Magyarország Egyesülés Budapest, 2013. december 11. A CECED Magyarország Egyesülés Beko BSH Dometic Electrolux Fagor Gorenje Groupe

Részletesebben

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók

haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 37 Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 38 40 HÁZ és KERT Nyílászárók haz_es_kert2009-04.qxp 2009.09.04. 9:39 Page 39 Nyílászárók HÁZ és

Részletesebben

és tartalom ZUHANY AZONNAL OKOS HŐMÉRŐ KÉT TARTÁLY, DUPLA KOMFORT Új, egyedi olasz stílusú vízmelegítő tőlünk: -21% -51% -60% CSAK 27 cm mély!

és tartalom ZUHANY AZONNAL OKOS HŐMÉRŐ KÉT TARTÁLY, DUPLA KOMFORT Új, egyedi olasz stílusú vízmelegítő tőlünk: -21% -51% -60% CSAK 27 cm mély! TERMÉKCSALÁD Stílus és design italiano és tartalom Új, egyedi olasz stílusú vízmelegítő tőlünk: CSAK 27 cm mély! HEATING FELFŰTÉSI TIME IDŐ l. l. Időmegtakarítás Time saving Időmegtakarítás Time saving

Részletesebben

80% megtakarítást is elérhet. elavult világítási rendszerének. erének

80% megtakarítást is elérhet. elavult világítási rendszerének. erének 80% -os költség k megtakarítást is elérhet 80% elavult világítási rendszerének erének korszerûsítésével Tisztelt olvasó! Amennyiben vállalkozása jelentõs összegeket költ a világítás mûködtetésére, akkor

Részletesebben

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban

A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A gumiabroncsok szerepe a közlekedésbiztonságban A MICHELIN Csoport A kezdetek 1889: Michelin cég alapítása 1891: leszerelhető kerékpár abroncs 1895: először szerel a Michelin levegővel fújt gumiabroncsot

Részletesebben

TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN!

TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN! A napkollektor TAKARÍTSA MEG EGY NYARALÁS ÁRÁT MINDEN ÉVBEN! A meleg víz előállítása az egyik legállandóbb háztartási kiadás. Ez a költség az egyetlen amelyet ellentétben a fűtéssel és a légkondicionálással-

Részletesebben

FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN

FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FERRO GYÁRTMÁNYÚ KERINGETŐSZIVATTYÚK IVÓVÍZ ELLÁTÁSBAN MODELLEK : 0201W KÓD : 25-40 180 0202W KÓD : 25-60 180 0302W - KÓD : 32-60 180 FELHASZNÁLÓK TÁJÉKOZTATÁSÁRA SZOLGÁLÓ INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Épületenergetikai megoldások a háztartások energiaigényének mérséklésére

Épületenergetikai megoldások a háztartások energiaigényének mérséklésére Épületenergetikai megoldások a háztartások energiaigényének mérséklésére Talamon Attila Szent István Egyetem 2014.03.13. Bevezetés Tények: A lakossági energiafogyasztás Magyarország teljes energiafelhasználásának

Részletesebben

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése

Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Háztartási klíma-audit: energiahasználati szokások felmérése és értékelése Kitöltő család: Audit időpontja: A család tagjai (hány felnőtt és gyerek): Lakóterület nagysága (m2): Otthonunk típusa, épület

Részletesebben

Energetikai gazdaságtan 4. gyakorlat Energiagazdálkodás

Energetikai gazdaságtan 4. gyakorlat Energiagazdálkodás ENERGIAGAZDÁLKODÁS A gyakorlat célja, hogy a hallgatók: A. megismerjék magyarországi lakossági energiaszolgáltatás számla és tarifarendszerét; B. egyszerű számításokat végezzenek az energiagazdálkodáshoz

Részletesebben

Energetikai szakreferensi jelentés

Energetikai szakreferensi jelentés Energetikai szakreferensi jelentés GIRO Zrt. 18 Éves jelentés 1) Gazdálkodó szervezet adatai Gazdálkodó szervezet adatok Gazdálkodó szervezet megnevezése GIRO Zrt. Gazdálkodó szervezet telephelyének címe

Részletesebben

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék. olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak.

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék. olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. HU HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék - olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. esetleges károkért. raelszívó közötti biztonsági távolság minimum

Részletesebben

Lakossági Földgázhasználati Felmérés

Lakossági Földgázhasználati Felmérés Lakossági Földgázhasználati Felmérés 41. Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás - 2009. október 28. A kutatás módszertana 2 Elemszám: Minta jellege: Kvótázási szempontok: Az adatok reprezentativitása:

Részletesebben

Egy 275 éves cég válasza a jelen kihívásaira

Egy 275 éves cég válasza a jelen kihívásaira Egy 275 éves cég válasza a jelen kihívásaira V. Országos Kéménykonferencia 1. sz. fólia A mai trendek A mai készülék trendek: Gázkazánok: Inkább fali mint állókazán, mert olcsóbb kisebb, nem igényel külön

Részletesebben

Az önkormányzati energiagazdálkodás néhány esete Dr. Éri Vilma Éghajlatváltozás, energiatakarékosság, környezetvédelem és kármentesítés VIII. Környezetvédelmi Konferencia Dunaújváros, 2006. június 6. Amiről

Részletesebben

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése.

Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. Vezetői összefoglaló Jelen projekt célja Karácsond Község egyes közintézményeinek energetikai célú korszerűsítése. A következő oldalakon vázlatosan összefoglaljuk a projektet érintő főbb jellemzőket és

Részletesebben

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek

ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek ENERGIA Nemcsak jelenünk, de jövőnk is! Energiahatékonyságról mindenkinek Dr. Boross Norbert Kommunikációs igazgató ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Miért van szükség az energiahatékonyságra? Minden változáshoz,

Részletesebben

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék HU HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék - olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. esetleges károkért. elszívó közötti biztonsági távolság minimum 650

Részletesebben

Ne vegyél napkollektort, amíg ezt el nem olvastad!

Ne vegyél napkollektort, amíg ezt el nem olvastad! Ne vegyél t, amíg ezt el nem olvastad! Vásárlási útmutató a gazdaságos, egészséges, jó minőségű, megbízható meleg víz előállításhoz Napkollektorral 1 Mit várj el egy tól? 1. A meleg víz igényed nyáron

Részletesebben

CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE

CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE CSOLNOKY FERENC KÓRHÁZ ENERGETIKAI SZAKREFERENSI ÖSSZEFOGLALÓ 2017 ÉVRE Készítette: Veolia Energia Magyarország Zrt. 2018.05.15. Energetikai szakreferensi összefoglaló 2017 évre Csolnoky_1 1/13 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához.

A legjobb fűtés minden évszakban. DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához. A legjobb fűtés minden évszakban DIGITÁLIS SZABÁLYOZÁSÚ ELEKTROMOS KAZÁNOK Fűtéshez és használati melegvíz előállításához 2010 Katalógus Teljes biztonság és maximális kényelem A GABARRÓN elektromos kazánokok

Részletesebben

Éves energetikai szakreferensi jelentés

Éves energetikai szakreferensi jelentés Éves energetikai szakreferensi jelentés Veolia Energia Magyarország Zrt. Készítette: Terbete Consulting Kft. Torma József energetikai szakreferens Bevezetés Magyarország - az Európai Uniós energiapolitikai

Részletesebben

ÉLET A PRAKTIKERREL. www.praktiker.hu

ÉLET A PRAKTIKERREL. www.praktiker.hu KÖRNYEZETBARÁT ÉLET A PRAKTIKERREL www.praktiker.hu TAKARÉKOSKODJUNK A VÍZZEL TAKARÉKOSKODJUNK A PÉNZZEL Víztakarékossági útmutató Az élethez vízre van szükségünk! A globális felmelegedésbôl, a szenynyezésbôl

Részletesebben

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum. Passzív házak Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Passzív ház Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet

Részletesebben

2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft.

2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft. 2016. évi energiafogyasztási riport MAM-Hungária Kft. I. Tartalomjegyzék I. Tartalomjegyzék... 2 II. Előszó... 3 III. A vállalat energiafelhasználása 2016-ban... 3 III.1. Alkalmazott energiafelhasználások

Részletesebben

EGIS KOMPAKT, FALI GÁZKAZÁN. A gazdaságos megoldás

EGIS KOMPAKT, FALI GÁZKAZÁN. A gazdaságos megoldás EGIS KOMPAKT, FALI GÁZKAZÁN A gazdaságos megoldás Az Ön komfortjáért +10 energiamegtakarítás *** hatásfok Az EGIS az egyike az ARISTON által kifejlesztett új kazáncsaládnak, melyet a modern forma, energiatakarékos

Részletesebben

SHV SHL Ø 500. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató. Vertikális modell. Vízszintes modell

SHV SHL Ø 500. Üzembe helyezési és karbantartási útmutató. Vertikális modell. Vízszintes modell SHV SHL Ø 500 Üzembe helyezési és karbantartási útmutató AXIÁLVENTILÁTOROS LÉGHŰTÉSES KONDENZÁTOROKHOZ és SZÁRAZHŰTŐKHÖZ Vertikális modell Vízszintes modell Gyártó: Forgalmazó: GYÁRTÓMŰVI NYILATKOZAT Hivatkozás

Részletesebben

ÜDVÖZLÖM A GROX HUNGÁRIA NEVÉBEN!

ÜDVÖZLÖM A GROX HUNGÁRIA NEVÉBEN! ÜDVÖZLÖM A GROX HUNGÁRIA NEVÉBEN! Épületgépészeti rendszerek energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése: Szellőztetés szélenergiával. Cél: az energiahatékonyság javítása - Magyarország 14,65 százalékos

Részletesebben

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés

Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 1 Beruházás típusa: Homlokzati szigetelés 10cm-es polisztirol homlokzati szigetelés felhelyezése a teljes homlokzatra (1320m2). Indoklás: Az épület hőveszteségének kb. 30%-a az oldal falakon keresztül

Részletesebben

Agro-Chemie Kft Energetikai Jelentés

Agro-Chemie Kft Energetikai Jelentés Készítette: Hatalyák Attila energetikai szakreferens ENERGETIKAI JELENTÉS AZ AGRO-CHEMIE KFT. 2017. ÉVI ENERGIA FELHASZNÁLÁSÁRÓL, ENERGIAHATÉKONYSÁGI TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2018. május 24. Hatalyák Attila energetikai

Részletesebben

Mekkora megtakarítási potenciál rejlik az Ön szivattyús rendszerében? Energy ChECk szolgáltatásunkból megtudhatja

Mekkora megtakarítási potenciál rejlik az Ön szivattyús rendszerében? Energy ChECk szolgáltatásunkból megtudhatja Energy Check Mekkora megtakarítási potenciál rejlik az Ön szivattyús rendszerében? Energy ChECk szolgáltatásunkból megtudhatja Kérje Energy Check szolgáltatásunkat Szakképzett mérnökeink a helyszínen végzik

Részletesebben

MOSOGATÓGÉPEK A halk működés alapkövetelmény

MOSOGATÓGÉPEK A halk működés alapkövetelmény MOSOGATÓGÉPEK A halk működés alapkövetelmény Teka MOSOGATÓGÉPEK Szinte hangtalan mosogatógépek: zajszint 49 dba A Teka mosogatógépek új generációja a fejlesztéseinknek köszönhetően gondoskodik az optimális

Részletesebben

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid

Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Két szóból kihoztuk a legjobbat... Altherma hibrid Elromlott a gázkazánom és gyorsan ki kell cserélnem Az ügyfelek elvárásai szeretnék hőszivattyút használni, de azt hallottam, hogy nem lenne hatékony

Részletesebben

ELÚSZIK A PÉNZÜNK. Szükséges eszközök: Egy literes mérőedény, számológép, óra. 1 oldal; összesen 5

ELÚSZIK A PÉNZÜNK. Szükséges eszközök: Egy literes mérőedény, számológép, óra. 1 oldal; összesen 5 ELÚSZIK A PÉNZÜNK Célok: A gyerekek értsék meg, hogy a víz korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló természetes erőforrás, melyet hajlamosak vagyunk jelentős mértékben pazarolni. Egyszerű mérésen keresztül

Részletesebben

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE RET2000 B/M/MS. Elektronikus digitális termosztát LCD kijelzővel Felhasználói útmutató.

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE RET2000 B/M/MS. Elektronikus digitális termosztát LCD kijelzővel Felhasználói útmutató. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Heating RET2000 B/M/MS Elektronikus digitális termosztát LCD kijelzővel Felhasználói útmutató Az útmutató nagy méretű nyomtatott változatáért hívja marketingosztályunkat

Részletesebben

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék

HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék HU HU Tanácsok és javaslatok A használati útmutató a készülék - olyan leírások, amelyek az Ön által választott típusra nem vonatkoznak. esetleges károkért. páraelszívó közötti biztonsági távolság minimum

Részletesebben

07június. háztartási gépek

07június. háztartási gépek 07június háztartási gépek egy átlagos nap a Fagor világában... első az egészséged Új massalud család, Hygienizer kezelés és antibakteriális programok A Fagor új massalud típusú hűtőszekrényeit az egészségesen

Részletesebben