Böngésző kompatibilitás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Böngésző kompatibilitás"

Átírás

1 Böngésző kompatibilitás Konstantinusz Kft. 2009

2 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés Témafelvetés Általában a honlapkészítésről A honlap eszközeinek rövid ismertetése Böngészők bemutatása Internet Explorer Internet Explorer 7, Firefox Egyéb böngészők Hogyan készítsünk a legtöbb böngészővel kompatibilis kódot? Szintaktikai helyesség Kerüljük el az if -ezést Tesztelés Szerkezet felépítése Konkrét példa Összefoglalás...14

3 1. Bevezetés Az esettanulmány témája az, hogy hogyan készítsünk olyan HTML oldalakat amelyek a főbb böngészők alatt megfelelően működnek. Amennyire egyszerűnek hangzik ez elsőre, annál nehezebb kivitelezni. Az esettanulmányt főként olyanoknak ajánlom, akik honlap készítéssel, vagy webes rendszerek fejlesztésével foglalkoznak. Számukra szeretnék segítséget nyújtani, hogy ne járjanak úgy, hogy megcsinálják az oldalt, ami az bizonyos böngésző alatt nem működik. Majd miután rendbe rakták azután az alatt a böngésző alatt nem működik, ami alatt az előbb még jó volt. Ez nem kifejezetten programozási kérdés, sokan a honlapkészítést nem tekintik programozásnak, pedig meglepően sok a kettő között a kapcsolat. Gondoljuk végig mindkét esetben valamilyen formai szabályoknak megfelelő szöveget kell készíteni, amelytől az az elvárásunk, hogy a számítógép a várt kimenetet adja az alapján. Az esettanulmányban nem csak a HTML-re, de a CSS-re és a javascript-re is ki fogok térni.

4 2. Témafelvetés Azért tartom fontosnak a böngésző kompatibilitás kérdését, mert napjainkban az internet segítségével több emberhez lehet eljutni, mint bárhogy máshogy. És hiába jutunk el hozzájuk, ha az oldalt nem tudja megtekinteni. Egy átlagos ember kevesebb mint egy másodperc alatt eldönti egy oldalról, hogy érdekli-e vagy sem. Ez részben a grafika kérdése, részben pedig annak a kérdése, hogy működik-e az oldal. Ha a grafikával meg is győzzük a látogatót, hogy neki kell a mi termékünk, de a rosszul megírt, HTML vagy javascript miatt, rendelni már nem tud, az komoly probléma lehet. Magam is találkoztam, olyan oldalakkal amelyeken az általam használt böngészővel, egyszerűen nem lehetett a menüpontok között választani.

5 3. Általában a honlapkészítésről A honlapkészítést úgy lehetne leírni azok számára, akik még nem találkoztak vele, mint egy olyan programozás, amikor olyan programkódot írunk, aminek többféle eltérő fordító programon is le kell fordulnia és ugyanazt (vagy közel hasonlót) az eredményt kell produkálnia A honlap eszközeinek rövid ismertetése A HTML egy XML-re hasonlító leíró nyelv. Úgynevezett tag -eket használ. Minden tagnek van egy neve, lehet számtalan tulajdonsága. pl.: <tag tulajdonság= érték ></tag> Az, hogy milyen tag -nek milyen tulajdonsága lehet a w3c.org címen található referenciából tudhatjuk meg. A CSS-el stílusokat határozhatunk meg ezek a megjelenést szabályozzák főként. Ez a két elem felfogásában hasonlít az objektum orientált programozáshoz. A CSS ben definiálhatunk megjelenés szerint osztályokat (így is hívják class). A HTML-ben megadott tag -ek pedig az objektum példányokként foghatóak fel. A Javascript pedig abban segít minket, hogy ezeket a statikusan megadott html és css elemeket dinamikusan módosíthassuk. A Javascript egy úgynevezett DOM (Document Object Model) -ot használ. Ez alapján az egyes elemeknek vannak tulajdonságai, függvényei, eseményei (event). Megjegyezném, hogy a Javascript-nek a java-hoz nem sok köze van, csak néhány alapvető közös szintaxisuk van.

6 3.2 Böngészők bemutatása Az alábbiakban ismertetni fogom a főbb böngészőket amelyekre érdemes, egy weboldalt letesztelni. Természetesen, amennyiben van időnk minden böngészőre és operációs rendszerre letesztelhetjük. Bár véleményem szerint fölösleges olyan böngészőre oldalt fejleszteni amit, csak az internetezők 2 vagy 3 %-a használ Internet Explorer 6 Ez a böngésző az egyik legelterjedtebb. Főleg azért mert a Windows XP operációs rendszerben alapértelmezetten benne van, a felhasználók többsége pedig, lusta vagy cégek esetében nem teheti meg, hogy letöltsön és telepítsen egy másikat. Ez a böngésző a honlapkészítők rémálma. Jóval az új szabványok megjelenése előtt került a piacra, és több év elteltével még mindig jelentős hányadot tudhat magáénak a böngésző piacból. Meglehetősen sok hiba (bug) található benne, amelyeket, ha figyelmen kívül hagyunk az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem jelenik meg alatta az oldalunk, csak egy piros x-el ellátott hibaüzenet ablak jelenik meg, ami azt mondja, hogy a lap nem jeleníthető meg. Ahhoz, hogy ezen a böngészőn megfelelően működjön az oldalunk kerüljük az új a böngésző megjelenése (2001 augusztusa) óta kiadott technológiákat, és szabványokat. A Javascript értelmezőjét akkor még kezdetleges Netscape böngésző értelmezője alapján csinálták, ezért a mai napig egy kezdetleges értelmezője van. Például a getelementbyid és a getelementbyname függvények ugyanúgy működnek, mert nem tesz különbséget, hogy egy elemnek id vagy name tulajdonságban van-e megadva az azonosítója. A javascript motorjáról nem árt tudni, hogy ennek a böngészőnek az egyik leglassabb az értelmezője, vagyis ha nagyon dinamikusra készítjük az oldalt, lehet, hogy működni fog, de csak elképesztően lassú lesz. Napjainkban több fejlesztő is kampányt indított ennek a böngészőnek az eltüntetésére. A Google is figyelmeztet, hogy cseréljük le.

7 Internet Explorer 7, 8 Az Internet Explorer család legújabb változatai, ezek támogatják a legújabb szabványokat, és kevesebb hibát is tartalmaznak az előző verziónál. Tapasztalataim szerint az esetek 99% százalékában az, ami Firefox alatt jól jelenik meg az ezek a böngészők alatt is. A Javascript motor is megfelelő sebességgel működik, nem kell félni attól, hogy nagyon lassú lesz, ha sok Javascriptet használunk Firefox A második legelterjedtebb böngésző napjainkban. Opensource fejlesztés, támogatja a legújabb HTML és CSS szabványokat. Nagy mennyiségű javascript sem okoz problémát. 100%-ban szintén nem követi a szabványt, ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy az volt a cél, hogy az olyan nem szabványszerű oldalak is működjenek amiket még IE6 alá készítettek Egyéb böngészők Az előzőkben ismertettem a legelterjedtebb böngészőket, ezek a piac kb. 90% át kiteszik. A többi böngészőnek nem szánok teljes fejezetet, mert általában akik ezeket használják maguk is programozók, és rendelkeznek más böngészőkkel is. Ezek a böngészők általában követik a nagyobb böngészők értelmezőjét, hiszen ha nem működnek alattuk az oldalak akkor az emberek inkább nem használják, mint hogy az oldal használatáról mondanának le. Ezek közül kiemelném a Google böngészőjét, ami a gyorsaságával akar kitűnni a többi közül, és egyre nagyobb részesedést tudhat magának. Az értelmezője nagyon hasonlít a Firefox értelmezőjéhez, itt is igaz, hogy amit Firefox alá írunk az nagy valószínűséggel működni fog Google Chrome-alatt.

8 4. Hogyan készítsünk a legtöbb böngészővel kompatibilis kódot? Az alábbiakban ismertetni fogom, hogy hogyan készítsünk olyan oldalt ami az általunk használni kívánt böngészők alatt megfelelően fog megjelenni Szintaktikai helyesség Alapszabály, hogy ne vétsünk a HTML szintaktikája ellen, hiszen ez nagyon megnehezítheti a dolgunkat később. Ennek ellenőrzésére használjunk valamilyen validatort, mint amilyen a validator.w3.org címen található. Próbáljuk meg a szabványt követni, és utána ha nem megfelelően működik valamelyik böngésző alatt csak akkor kezdjünk megcsinálni, hogy az alatt is működjön Kerüljük el az if -ezést Lehetőség van arra, hogy külön css-t definiáljunk az Internet Explorer verziói számára. Ezt a megoldást csak mint utolsó eszközt használjunk. Az így készített kódok az Internet Explorer újabb verzió számára általában nem értelmezhetőek. Javascriptben is van lehetőségünk ilyesmire, ott is kerüljük el ahol lehet, sajnos az AJAX-nál nem lehet, mert máshogy hívják az IE ajax objektumát mint a Firefox ajax objektumát. Ilyen esetben is az a célszerű létrehozzuk a megfelelő objectet és utána példányszinten ugyanazt használjuk mindkét helyen, így csak a kód egy része lesz eltérő a működése nem.

9 4.3. Tesztelés Az elkészült oldalt teszteljük le minden támogatni kívánt böngésző alatt. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem megfelelően jelenik meg akkor próbáljuk meg úgy kijavítani, hogy közben ne vétsünk a szabványok ellen Szerkezet felépítése Egy modern weboldal felépítésénél általában elvárják, hogy az oldalon szerkezetét meghatározó dobozok ne egy nagy táblázat egyes cellái legyenek, hanem div elemekkel jelenjenek meg. A frame-es szerkezetet pedig ha lehetőségünk van kerüljük el, mert később mi fogunk rosszul járni vele. Mindenképpen javaslom, hogy első oldalát mindenki table-es szerkezettel készítse el, és utána ezt próbálja meg div-es szerkezetre rakni, így tanulhatjuk meg a különbséget a kettő között. Ha működik az oldal akkor senkit sem, még a megrendelőt sem fogja érdekelni, hogy table vagy div elemek adják az oldal felépítését. Ha nem működik, vagy csak nincs elég forgalma mondjuk egy webshopon, akkor fel fog bérelni, egy főokost aki megmondja, hogy azért nincs az oldalán, havi x millió forint forgalma, mert table-es szerkezetű. Ezért szerződésben mindenképpen olyasmit kössünk ki, ami ellenőrizhető például, hogy validator.w3.org szerint az oldal hibátlan lesz. Egy táblázatos formában létrehozott weboldal is megfelelhet a szabványnak! Ahhoz, hogy div-es szerkezettel meg tudjunk csinálni egy oldalt anélkül, hogy szétessen, ismernünk kell azt, hogy a főbb böngészők hogyan kezelik ezt az elemet. Sok olyan oldallal találkoztam, ahol Firefox alatt felül volt egy banner Internet Explorer alatt pedig nem látszott, mint kiderült ott volt, csak az IE nem törte el a sort és így a fölötte lévő div mellet volt, ami viszont nem fért rá a képre még 1440*900 as felbontáson sem.

10 4.5. Konkrét példa Az alábbiakban bemutatok egy példát amivel honlap szerkezet kialakítása során szembesülhetünk. Különösen amikor alacsony magasságú div elemeket kell használnunk. Vagy táblázatos szerkezet esetén alacsony cellát szeretnénk használni térelválasztásra. Az alábbi kód megjelenése jelentősen eltérően jelenik meg a két böngésző között. A probléma abból adódik, hogy a firefox ha nincs szöveg a box - classal ellátott elemekben akkor nem hagy egy sornyi helyet. Az IE viszont mindenképpen, tartja a sormagasságot. <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" > <title>teszt oldal</title> <style type="text/css"> <!--.box{ border:1px solid #ccc; width:300px; padding:5px; margin: 5px; float: left; } //--> </style> </head> <body> </body> </html>

11 Firefox alatt: Internet Explorer 8 alatt (Internet Explorer 6 és 7 alatt is tapasztalható a hiba): A probléma több módon megoldható, például, ha bele teszünk egy bejegyzést az oldalba: <!--[if IE]> <style type="text/css"> <!--.box{ line-height: 0px; } //--> </style> <![endif]-->

12 Ez minden explorer alatt, a doboz sormagasságát átállítja. Ezt a megoldást nem javaslom, mivel ez nem a problémát oldja meg csak tüneti kezelése a problémának, és minél több ehhez hasonló megoldást használnunk annál nehezebb lesz később módosítani az oldalt. Az általam javasolt megoldás, pedig az, hogy helyezzük el a kód legelejére egy doctype bejegyzést. pl.: <!DOCTYPE HTML PUBLIC '-//W3C//DTD HTML 4.01 //EN' ' Ezutána az Internet Explorer 8 az alábbi módon jeleníti meg: Ami megegyezik a Firefox által megjelenített elrendezésekkel. Sajnos az Internet Explorer 6 alatt még mindig túl magasak a sorok. Ekkor állítható a sormagasság a line-height segítségével, viszont ekkor is olyan megoldást javasolok ami minden böngészőre vonatkozik, vagyis if IE szerkezet nélkül.

13 A teljesen valid és Internet Explorer és FireFox alatt ugyanúgy megjelenő kód a következő: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" " <html xmlns=" <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> <title>teszt oldal</title> <style type="text/css"> <!--.box{ border:1px solid #ccc; width:300px; padding:5px; margin: 5px; float: left; line-height: 0px; } //--> </style> </head> <body> </body> </html>

14 5. Összefoglalás Ahhoz, hogy a böngészőkompatibilitást megértsük először gondolkozzunk el azon, hogy miért fizet bárki is azért, hogy legyen egy honlapja. A többség azért, hogy a cégének legyen eladása, mivel a legtöbb cég napjainkban kezdi felismerni, hogy mekkora lehetőségek vannak a webshopokban. Röviden összefoglalva el lehet mondani, hogy azért kell olyan oldalt készíteni, ami minél több böngésző alatt használható, mert aki nem tudja használni az oldalt, az máshová megy és máshol fog vásárolni. Ez az ügyfélnek nem jó, és ha nem lesz eredménye a honlapnak, akkor biztos nem fog tőlünk rendelni újra. Végső soron gondoljuk végig, hogy egy cégnek a webshop az egy befektetés, amitől azt várja, hogy megtérüljön. Vagyis a megrendelő azért fizet ki egy összeget, hogy azt valamikor kitermelje neki az weboldal. Vagy eladással, vagy banner hirdetésekből. Természetesen van egy réteg, aki csak addig jut el, hogy legyen egy weboldala, mert a másiknak is van, az ilyen weboldal annyit ér mint a névjegykártya, amit nem adunk oda senkinek, hanem a polcon tároljuk. Egy weboldal vagy webshop akkor ér valamit, ha van látogatottsága, akkor ér rajta bármit is a banner, akkor van rajta forgalom. Itt jegyezném meg, hogy az a banner hirdetés ami csak egy böngésző adott verziója alatt látszik, szintén nem ér semmit.

Jquery. Konstantinusz Kft.

Jquery. Konstantinusz Kft. Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Használata... 4 3.1 A $ függvény... 4 3.2 Elemek kiválasztása... 5 3.3 Fontosabb függvények... 6 3.3.1 Animációk... 7

Részletesebben

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I.

Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. Webshop készítése ASP.NET 3.5 ben I. - Portál kialakíása - Mesteroldal létrehozása - Témák létrehozása Site létrehozása 1. File / New Web site 2. A Template k közül válasszuk az ASP.NEt et, nyelvnek (Language)

Részletesebben

HTML és CSS. Horváth Árpád május 6. Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár

HTML és CSS. Horváth Árpád május 6. Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár Óbudai Egyetem Alba Regia M szaki Kar (AMK) Székesfehérvár 2015. május 6. Vázlat 1 2 A világháló Története statikus és dinamikus oldal URL DNS-feloldás IP-cím ügyfél (kliens, böngész ) és szerver (kiszolgáló)

Részletesebben

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban

Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Akadálymentes weboldalkészítés dióhéjban Készítette: Mezei Ádám Info-kommunikációs Akadálymentességi Műhelykonferencia 2008. november 20 Mi az oka, hogy NEM akadálymentes honlapokat készítünk? 1) Nem gondolunk

Részletesebben

Dobozos vagy egyedi szoftver

Dobozos vagy egyedi szoftver Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mit értünk dobozos vagy egyedi rendszeren... 4 3.1 Dobozos rendszer:... 4 3.2 Egyedi rendszer:... 4 4 A megrendelő szempontjából...

Részletesebben

Stíluslapok használata (CSS)

Stíluslapok használata (CSS) 2. Laboratóriumi gyakorlat Stíluslapok használata (CSS) A gyakorlat célja: Bevezetés a CSS stíluslapok használatába. Felkészüléshez szükséges anyagok: 1. A 3-as segédlet (CSS) 2. A bibliográfia HTML illetve

Részletesebben

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat

Tartalom. Alapelemek. Célok. Eszközök. Szerkezet. Alapelvek. Prezentáció. Folyamat WEBLAPFEJLESZTÉS Tartalom Alapelemek Célok Eszközök Szerkezet Alapelvek Folyamat Prezentáció Célok Weboldalakkal szemben állított követelmények: - vonzó, egyszerű, igényes, harmonikus színvilág - felhasználóbarát

Részletesebben

Információs technológiák 2. Gy: CSS, JS alapok

Információs technológiák 2. Gy: CSS, JS alapok Információs technológiák 2. Gy: CSS, JS alapok 1/69 B ITv: MAN 2017.10.01 Ismétlés Van egy Web nevű mappánk, ebben vannak az eddig elkészített weboldalak (htm, html) képek (jpg, png). Logikai felépítés

Részletesebben

15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása

15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása 15.4.2a Laborgyakorlat: Böngésző beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és oldd meg a feladatokat! A laborgyakorlat során a Microsoft Internet Explorer beállításait fogjuk konfigurálni. Az

Részletesebben

Web programozás. 3. előadás

Web programozás. 3. előadás Web programozás 3. előadás Űrlapok form label for input type select, option value szöveges mező: text textarea jelszó: password rádiógomb: radio jelölőnégyzet: checkbox küldés gomb: submit Web programozás

Részletesebben

mikroformátumok avagy a kisbetűs szemantikus web SZÁNTAI KÁROLY Magyarországi Web Konferencia 2008

mikroformátumok avagy a kisbetűs szemantikus web SZÁNTAI KÁROLY Magyarországi Web Konferencia 2008 mikroformátumok avagy a kisbetűs szemantikus web SZÁNTAI KÁROLY Magyarországi Web Konferencia 2008

Részletesebben

Internetes Statisztikai Felmérés ISF 2007

Internetes Statisztikai Felmérés ISF 2007 Internetes Statisztikai Felmérés ISF 2007 1/28/2008 AZ INTERNETES ALKALMAZÁSOKNÁL, FEJLESZTÉSEKNÉL, JOGGAL MERÜLNEK FEL A KÉRDÉSEK A KÜLÖNBÖZŐ INTERNETES SZOKÁSOK, FELHASZNÁLÓI SZOFTVEREK (BÖNGÉSZŐK),

Részletesebben

Memória játék. Felhasználói dokumentáció

Memória játék. Felhasználói dokumentáció Memória játék Felhasználói dokumentáció Feladat: JavaScript segítségével, olyan programot írni, mely összekeveri a lapokat, majd a felhasználónak kell párosítani. HTML oldalba ágyazva és CSS-el formázva.

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése

Webes alkalmazások fejlesztése Webes alkalmazások fejlesztése 3. gyakorlat Authentikáció, adatok feltöltése Szabó Tamás (sztrabi@inf.elte.hu) - sztrabi.web.elte.hu Authentikáció Manapság már elvárás, hogy a felhasználó regisztrálni

Részletesebben

Megoldás (HTML) <!DOCTYPE HTML> <html>

Megoldás (HTML) <!DOCTYPE HTML> <html> Búbos banka 20 pont A következő feladatban egy weboldalt kell készítenie a búbos banka rövid bemutatására a feladatleírás és a minta szerint. A feladat megoldása során a következő állományokat kell felhasználnia:

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET) Cserép Máté.

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET) Cserép Máté. Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás (ASP.NET) Cserép Máté mcserep@inf.elte.hu http://mcserep.web.elte.hu Készült Giachetta Roberto jegyzete alapján

Részletesebben

Webprogramozás HTML alapok 2. 3. előadás

Webprogramozás HTML alapok 2. 3. előadás Webprogramozás HTML alapok 2. 3. előadás Hivatkozások - linkek Link: más webes tartalomra történő irányítás Hivatkozások - linkek abszolút hivatkozás fizika kar weboldala

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET)

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET) Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás (ASP.NET) 2016 Giachetta Roberto groberto@inf.elte.hu http://people.inf.elte.hu/groberto Nézetek kezelése Sok esetben

Részletesebben

Az alábbi kód egy JSON objektumot definiál, amiből az adtokat JavaScript segítségével a weboldal tartalmába ágyazzuk.

Az alábbi kód egy JSON objektumot definiál, amiből az adtokat JavaScript segítségével a weboldal tartalmába ágyazzuk. JSON tutorial Készítette: Cyber Zero Web: www.cyberzero.tk E-mail: cyberzero@freemail.hu Msn: cyberzero@mailpont.hu Skype: cyberzero_cz Fb: https://www.facebook.com/cyberzero.cz BEVEZETÉS: A JSON (JavaScript

Részletesebben

OOP. #6 (VMT és DMT) v :33:00. Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj.

OOP. #6 (VMT és DMT) v :33:00. Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj. OOP #6 (VMT és DMT) v1.0 2003.03.07. 19:33:00 Eszterházy Károly Főiskola Információtechnológia tsz. Hernyák Zoltán adj. e-mail: aroan@ektf.hu web: http://aries.ektf.hu/~aroan OOP OOP_06-1 - E jegyzet másolata

Részletesebben

Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé

Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Rámpát a honlapokra úton az akadálymentes honlapok felé Bevezetés A W3C Magyar Iroda már több mint hat éve azon munkálkodik, hogy hazánkban minél jobban megismertesse az érdeklődőket a legújabb webes technológiákkal,

Részletesebben

Az image objektum. Az image eseménykezel i. Képek el zetes betöltése. Feladat. Váltóképek készítése

Az image objektum. Az image eseménykezel i. Képek el zetes betöltése. Feladat. Váltóképek készítése Az image objektum Multimédiás alkalmazások készítése JavaScript segítségével webprogramozó a document leszármazottja az images tömbön keresztül érhet el complete : teljesen letölt dött-e? height, width

Részletesebben

Web-fejlesztés NGM_IN002_1

Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Web-fejlesztés NGM_IN002_1 Rich Internet Applications RIA Vékony-kliens generált (statikus) HTML megjelenítése szerver oldali feldolgozással szinkron oldal megjelenítéssel RIA desktop alkalmazások funkcionalitása

Részletesebben

Weboldal készítés kérdőív

Weboldal készítés kérdőív Weboldal készítés kérdőív Az alábbi kérdéseket a honlap készítés kezdő fázisában szoktam feltenni az ügyfeleimnek. A kérdőív rendeltetése: - hogy a legmegfelelőbb arculat kialakításához a lehető legtöbbet

Részletesebben

Objektumorientált programozás

Objektumorientált programozás JavaScript Objektumorientált programozás böngésző jó néhány objektumot bocsájt a rendelkezésünkre tulajdonságok var txt="hello World!" document.write(txt.length) Web programozás I. - Kecskeméti Fõiskola

Részletesebben

Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (http://educatio.hu)

Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (http://educatio.hu) Egy szabadon választott cég weboldalának elemzése (http://educatio.hu) 1. Vizsgálat az általános webergonómiai alapelvek szempontjából 1.1. Megjelenés, nyitóoldal, menürendszer (navigáció) Az educatio.hu

Részletesebben

BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF A mai haladó technológia 2 http://www.w3schools.com/ http://www.w3schools.com/html/html5_intro.asp http://www.w3schools.com/css3/default.asp

Részletesebben

C++ programozási nyelv

C++ programozási nyelv C++ programozási nyelv Gyakorlat - 13. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2004. december A C++ programozási nyelv Soós Sándor 1/10 Tartalomjegyzék Objektumok

Részletesebben

Nagyméretű banner megjelenések a Lovasok.hu oldalon

Nagyméretű banner megjelenések a Lovasok.hu oldalon Nagyméretű banner megjelenések a Lovasok.hu oldalon a Szuperbanner (728x90 pixel) valamennyi oldal tetején a fejlécben, valamint az Eladó Lovak és a Lovas Piactér találati listáiban jelenik meg. a Roadblock

Részletesebben

5-ös lottó játék. Felhasználói dokumentáció

5-ös lottó játék. Felhasználói dokumentáció 5-ös lottó játék Felhasználói dokumentáció Feladat: JavaScript és CSS segítségével 5-ös lottó játék készítése. Futtatási környezet: A http://10.0.0.101/~szabby/ linkre kattintva megjelenik az oldal. Az

Részletesebben

DSD W3C WAI, avagy Weblapok akadálymentesítése

DSD W3C WAI, avagy Weblapok akadálymentesítése W3C WAI, avagy Weblapok akadálymentesítése Pataki Máté Témakörök A World Wide Web Consortium (W3C) W3C Magyar Iroda W3C - Web Accessibility Initiative (WAI) WCAG 1.0 Célcsoportok Fogyatékossággal élők

Részletesebben

COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT

COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT A GrandVision Hungary Kft. (székhely: 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. cégjegyzékszám: 01-09-468765.) (továbbiakban: Adatkezelő) által üzemeltetetett www.ofotert.hu oldalon (továbbiakban:

Részletesebben

Internet TV Broadcaster kézikönyv

Internet TV Broadcaster kézikönyv Internet TV Broadcaster kézikönyv Rövid ismertetető: Az Internet TV broadcaster segítségével flv vagy mp4 videó fájlokat műsorlistába rendezve sugározhatunk Internetes TV adásokat. Annyi a dolgunk, hogy

Részletesebben

11. Tétel. A színválasztásnak több módszere van:

11. Tétel. A színválasztásnak több módszere van: 11. Ön részt vesz egy túlnyomórészt szövegalapú információs portál fejlesztésében. Milyen tipográfiai és ergonómiai szempontokat kell figyelembe vennie a portál arculatának, navigációs rendszerének tervezése

Részletesebben

Természetesen készíts egy csempe nevű könyvtárat és ide mentsd az index.html állományt.

Természetesen készíts egy csempe nevű könyvtárat és ide mentsd az index.html állományt. Csempe kalkula tor A küldetésünk az, hogy segítsünk kiszámítani egy fürdőszoba csempeszükségletét (felületét). Sőt, ha a kalkulátort használó ügyfél elégedett egyből elküldheti az e-mail címét, hogy a

Részletesebben

HTML sablon tervezése

HTML sablon tervezése 3. Laboratóriumi gyakorlat HTML sablon tervezése A gyakorlat célja: Egy összefüggő HTML illetve CSS nyelvet használó oldal tervezése, amely később sablonként is használható. Felkészüléshez szükséges anyagok:

Részletesebben

Flex: csak rugalmasan!

Flex: csak rugalmasan! Flex: csak rugalmasan! Kiss-Tóth Marcell http://kiss-toth.hu marcell@kiss-toth.hu Magyarországi Web Konferencia 2006 2006. március 18. tartalom bevezető Adobe Flex alternatív technológiák bevezető az Internetnek

Részletesebben

Felhívjuk a figyelmet, hogy az MS Windows XP operációs rendszer támogatását a Microsoft már 2014. év április 8-án megszüntette!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az MS Windows XP operációs rendszer támogatását a Microsoft már 2014. év április 8-án megszüntette! Tisztelt Felhasználók, Szolgáltatók! Az OEP központi általános eszköz tanúsítványa a *.oep.hu lejár, ezért megújításra kerül 2014-06-24-én munkaidő után. A tanúsítványváltás érinti: - A jogviszony ellenőrzés

Részletesebben

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat!

Honlapkészítés egyszerűen. Tegyük tisztába a dolgokat! Honlapkészítés egyszerűen Tegyük tisztába a dolgokat! Az Internet beépült a mindennapjainkba A technikai fejlődésnek és a szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően ma már weboldalak milliárdjai között

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 213 05 Szoftverfejlesztő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B

Számítógépes vírusok. Barta Bettina 12. B Számítógépes vírusok Barta Bettina 12. B Vírusok és jellemzőik Fogalma: A számítógépes vírus olyan önmagát sokszorosító program,mely képes saját magát más végrehajtható alkalmazásokban, vagy dokumentumokban

Részletesebben

Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza, Árok u. 53. TANMENET. Informatika szakmacsoport

Inczédy György Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza, Árok u. 53. TANMENET. Informatika szakmacsoport TANMENET Informatika szakmacsoport Programozási gyakorlatok III. tantárgy 12. évfolyam A osztály 2013/2014 tanév Heti óraszám: Éves óraszám: 3 óra 96 óra Készítette: Szikszai Gusztáv tanár Ellenőrizte:.

Részletesebben

Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal

Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal Cookie Nyilatkozat Válts Fel weboldal Tájékoztatjuk, hogy a weboldal sütiket használ a weboldal (valtsfel.hu) működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZEGED VÁROS KÖZLEKEDÉSE 1.00 verzió Dátum: 2012.02.29. Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Joomla! mint keretrendszer

Joomla! mint keretrendszer Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mely funkciói hasznosak rendszerkészítés esetén?... 4 3.1 Bejelentkezés... 4 3.2 Adatbázis csatoló... 5 4 Joomla vagy

Részletesebben

Internet programozása. 1. előadás

Internet programozása. 1. előadás Internet programozása 1. előadás Áttekintés 1. Mi a PHP? 2. A PHP fejlődése 3. A PHP 4 újdonságai 4. Miért pont PHP? 5. A programfejlesztés eszközei 1. Mi a PHP? Egy makrókészlet volt, amely személyes

Részletesebben

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET Core) Cserép Máté

Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás. Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET Core) Cserép Máté Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Webes alkalmazások fejlesztése 4. előadás Megjelenítés és tartalomkezelés (ASP.NET Core) Cserép Máté mcserep@inf.elte.hu http://mcserep.web.elte.hu Nézetek

Részletesebben

Webdesign. Konstantinusz Kft.

Webdesign. Konstantinusz Kft. Webdesign Konstantinusz Kft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Honlapkészítés célja... 4 4 Webdesign sajátosságai... 5 4.1 Ívek és görbületek, árnyékok... 5 4.2 Átmenetek...

Részletesebben

Web programoz as 2009 2010

Web programoz as 2009 2010 Web programozás 2009 2010 Áttekintés A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Áttekintés: miről lesz szó (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ

VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ VALUTAISMERTETŐ FUNKCIÓNÁLIS SPECIFIKÁCIÓ Tartalomjegyzék. Áttekintés Rendszerkövetelmények A szoftver funkciói Interfészek Képernyőképek Főképernyő Általános ismertető Valuta nézet Bankjegy nézet Csekkek

Részletesebben

Google Web Toolkit. Elek Márton. Drótposta kft.

Google Web Toolkit. Elek Márton. Drótposta kft. Google Web Toolkit Elek Márton Drótposta kft. Tartalom A GWT általában Java forrás, Web mód, Hosted mód Speciális szolgáltatások History kezelés, távoli eljárás hívás, Külső függvénykönyvtárak GWT-Ext,

Részletesebben

SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA. E-mobil prezentáció dokumentációja SZABADKA, 2015.

SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA. E-mobil prezentáció dokumentációja SZABADKA, 2015. SZABADKAI MŰSZAKI SZAKFŐISKOLA E-mobil prezentáció dokumentációja JELÖLT MENTOR Varga Tamás dr Zlatko Čović SZABADKA, 2015. TARTALOM HTML 5 használata a mobilfejlesztésben... 2 HTML5 Struktúrája... 3 Egy

Részletesebben

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31

WWW Kliens-szerver Alapfogalmak Technológiák Terv. Web programozás 1 / 31 Web programozás 2011 2012 1 / 31 Áttekintés Mi a web? / A web rövid története Kliens szerver architektúra Néhány alapfogalom Kliens- illetve szerver oldali technológiák áttekintése Miről lesz szó... (kurzus/labor/vizsga)

Részletesebben

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára

Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Tanúsítvány és hozzá tartozó kulcsok feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8, valamint Windows 2003 operációs rendszeren, PFX fájlban található

Részletesebben

Webes alapú értékesítőkliens használati útmutatója

Webes alapú értékesítőkliens használati útmutatója Webes alapú értékesítőkliens használati útmutatója Tartalomjegyzék 1 Teszt eladás... 3 Bejelentkezés... 3 Értékesítés, Jegynyomtatás... 4 Eladások ellenőrzése... 7 Normál eladás... 8 Sztornózás... 9 2

Részletesebben

Heppen Szolgáltató Kft. Adatkezelési tájékoztató a weboldalon elhelyezett sütik használatáról

Heppen Szolgáltató Kft. Adatkezelési tájékoztató a   weboldalon elhelyezett sütik használatáról Heppen Szolgáltató Kft Adatkezelési tájékoztató a www.heppen.hu weboldalon elhelyezett sütik használatáról Adatkezelő adatai Az alábbi Társaság a jelen adatkezelési tájékoztatóban ( Tájékoztató ) foglalt

Részletesebben

HTML 5 - Start. Turóczy Attila Livesoft Kft

HTML 5 - Start. Turóczy Attila Livesoft Kft HTML 5 - Start Turóczy Attila Kft. 2010.11.01. HTML története A HTML az angol HyperText Markup Language szavak rövidítése. Alapvetően egy leírónyelv, ami weboldalak készítéséhez használunk. A HTML szöveges

Részletesebben

T-AVL Nyomkövető webkliens

T-AVL Nyomkövető webkliens Teltonika UAB - www.teltonika.lt - A megjelenített tartalom jogvédett - MM Turbo Marketing Kft. T-AVL Nyomkövető webkliens Használati útmutató Kezelési útmutató Opciók ismertetése Verzió: 2011/4 www.mmturbo.hu

Részletesebben

Útmutató az ActiveX valamit az Internet Explorer egyéb beállításaihoz. Windows 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszerekhez

Útmutató az ActiveX valamit az Internet Explorer egyéb beállításaihoz. Windows 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszerekhez Útmutató az ActiveX valamit az Internet Explorer egyéb beállításaihoz Windows 7, 8, 8.1 és 10 operációs rendszerekhez 1 Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 3 2 Támogatott operációs rendszerek és internet böngészők...

Részletesebben

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL

TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL TUDNIVALÓK A WEB-FEJLESZTÉS I. KURZUSRÓL http://bit.ly/a1lhps Abonyi-Tóth Andor Egyetemi tanársegéd 1117, Budapest XI. kerület, Pázmány Péter sétány 1/C, 2.404 Tel: (1) 372-2500/8466 http://abonyita.inf.elte.hu

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (DEBRECEN VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2013.09.05 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység A

Gyakorlati vizsgatevékenység A Gyakorlati vizsgatevékenység A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Gyakorlati vizsgatevékenység B

Gyakorlati vizsgatevékenység B Gyakorlati vizsgatevékenység Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 481 04 0000 00 00 Web-programozó Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1189-06 Web-alkalmazás fejlesztés

Részletesebben

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához

Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Az Outlook levelező program beállítása tanúsítványok használatához Windows tanúsítványtárban és kriptográfia eszközökön található tanúsítványok esetén 1(10) Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 2. Az Outlook

Részletesebben

3. Osztályok II. Programozás II

3. Osztályok II. Programozás II 3. Osztályok II. Programozás II Bevezető feladat Írj egy Nevsor osztályt, amely legfeljebb adott mennyiségű nevet képes eltárolni. A maximálisan tárolható nevek számát a konstruktorban adjuk meg. Az osztályt

Részletesebben

Sakk játék. Feladat: JavaScript segítségével olyan programot kell írni, ami egy sakktáblát szimulál. Kiválasztásra változtatják a helyüket.

Sakk játék. Feladat: JavaScript segítségével olyan programot kell írni, ami egy sakktáblát szimulál. Kiválasztásra változtatják a helyüket. Sakk játék Felhasználói dokumentáció Feladat: JavaScript segítségével olyan programot kell írni, ami egy sakktáblát szimulál. Kiválasztásra változtatják a helyüket. Futtatási környezet: A http://10.0.0.101/~hgy/sakk/

Részletesebben

Google App Engine az Oktatásban 1.0. ügyvezető MattaKis Consulting http://www.mattakis.com

Google App Engine az Oktatásban 1.0. ügyvezető MattaKis Consulting http://www.mattakis.com Google App Engine az Oktatásban Kis 1.0 Gergely ügyvezető MattaKis Consulting http://www.mattakis.com Bemutatkozás 1998-2002 között LME aktivista 2004-2007 Siemens PSE mobiltelefon szoftverfejlesztés,

Részletesebben

Programozási alapismeretek 4.

Programozási alapismeretek 4. Programozási alapismeretek 4. Obejktum-Orientált Programozás Kis Balázs Bevezetés I. Az OO programozási szemlélet, egy merőben más szemlélet, az összes előző szemlélettel (strukturális, moduláris, stb.)

Részletesebben

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése

Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Elektronikusan hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzése Adobe Reader beállítása és használata a hitelesített PDF dokumentumok ellenőrzéséhez A dokumentáció szabadon tovább terjeszthető, a legfrissebb

Részletesebben

2008/09 ősz 1. Word / Excel 2. Solver 3. ZH 4. Windows 5. Windows 6. ZH 7. HTML - CSS 8. HTML - CSS 9. ZH 10. Adatszerkezetek, változók, tömbök 11. Számábrázolási kérdések 12. ZH 13. Pótlás Alapfogalmak

Részletesebben

AJAX Framework építés. Nagy Attila Gábor Wildom Kft. nagya@wildom.com

AJAX Framework építés. Nagy Attila Gábor Wildom Kft. nagya@wildom.com AJAX Framework építés Wildom Kft. nagya@wildom.com Mi az AJAX? Asynchronous JavaScript and XML Ennél azért kicsit több: Koncepció váltás a felhasználói interface tervezésben Standard kompatibilis HTML!

Részletesebben

Responsive Web Design. Dr. Nyéki Lajos 2019

Responsive Web Design. Dr. Nyéki Lajos 2019 Responsive Web Design Dr. Nyéki Lajos 2019 Bevezetés A responsive web design tervezési technika által létrehozott web oldalak skálázhatók, a web oldalt mobil telefon, táblagép és asztali számítógép böngészőjével

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

Felhasználói leírás v1.0

Felhasználói leírás v1.0 1 Felhasználói leírás v1.0 A Lakás Expressz Szolgáltatás Elemző rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: v1.0 Készült: 2013.március 27. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezető... 3 2 Tarifálás... 4 2.1 Navigáció

Részletesebben

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása

Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com. Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tel.: 06-30/218-3519 E-mail: probert@petorobert.com Közösségi megosztás előnyei és alkalmazása Tartalomjegyzék KÖZÖSSÉGI MEGOSZTÁS - 2 - MIÉRT HASZNOS? - 2 - A JÓ SHARE GOMB ISMERTETŐ JELEI - 3 - MEGOSZTÁSI

Részletesebben

Alkalmazások fejlesztése A D O K U M E N T Á C I Ó F E L É P Í T É S E

Alkalmazások fejlesztése A D O K U M E N T Á C I Ó F E L É P Í T É S E Alkalmazások fejlesztése A D O K U M E N T Á C I Ó F E L É P Í T É S E Követelmény A beadandó dokumentációját a Keszthelyi Zsolt honlapján található pdf alapján kell elkészíteni http://people.inf.elte.hu/keszthelyi/alkalmazasok_fejlesztese

Részletesebben

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10)

OCSP Stapling. Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) OCSP Stapling Az SSL kapcsolatok sebességének növelése Apache, IIS és NginX szerverek esetén 1(10) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. OCSP Stapling támogatással rendelkező webszerverek...

Részletesebben

(statikus) HTML (XHTML) oldalak, stíluslapok

(statikus) HTML (XHTML) oldalak, stíluslapok (statikus) HTML (XHTML) oldalak, stíluslapok Áttekintés A HTML története HTML oldal felépítése Egymásba ágyazható stíluslapok CSS Áttekintés A HTML története HTML oldal felépítése Egymásba ágyazható stíluslapok

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum:

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SCHEDULEDETAIL KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (TATABÁNYA VÁROS KÖZLEKEDÉSE) 1.00 verzió Dátum: 2012.02.16 Tartalom 1. Rendszerigény... 3 2. Bevezető... 3 3. Az alkalmazás indítása... 3 4. Az oldal felépítése... 4 4.1. Főképernyő...

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára

Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Tanúsítvány feltöltése Gemalto TPC IM CC és ID Classic 340 típusú kártyára Windows XP, Vista, Windows 7 és Windows 8 operációs rendszeren 1(6) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren

Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Digitális aláíró program telepítése az ERA rendszeren Az ERA felületen a digitális aláírásokat a Ponte webes digitális aláíró program (Ponte WDAP) segítségével lehet létrehozni, amely egy ActiveX alapú,

Részletesebben

C++ programozási nyelv Konstruktorok-destruktorok

C++ programozási nyelv Konstruktorok-destruktorok C++ programozási nyelv Konstruktorok-destruktorok Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet Soós Sándor 2004. szeptember A C++ programozási nyelv Soós Sándor 1/20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén

A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén A CAPICOM ActiveX komponens telepítésének és használatának leírása Windows 7 operációs rendszer és Internet Explorer 9 verziójú böngésző esetén Tartalomjegyzék 1. Az Internet Explorer 9 megfelelősségének

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

NLToken webes aláíró modul telepítése és használata a. Magyar Államkincstár weboldalán. Verzió 1.4

NLToken webes aláíró modul telepítése és használata a. Magyar Államkincstár weboldalán. Verzió 1.4 NLToken webes aláíró modul telepítése és használata a Magyar Államkincstár weboldalán Verzió 1.4 Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 3 2 Rendszerkövetelmények... 3 2.1 Támogatott operációs rendszerek... 3 2.2

Részletesebben

1 Mit értünk cookie, böngésző helyi tárolás ("cookie és hasonló technológia") alatt?

1 Mit értünk cookie, böngésző helyi tárolás (cookie és hasonló technológia) alatt? Cookie-szabályzat Hatályos: 2018. május 25. Utoljára frissítve: 2018. március 23. A GfK Hungária askgfk.hu Online Access Panel teljesítése céljából a jelen Cookie-szabályzat alapján cookie-kat és hasonló

Részletesebben

Webszerkesztés stílusosan. Készítette: Csécsy László Virgina DeBolt hasonló c. könyve alapján

Webszerkesztés stílusosan. Készítette: Csécsy László Virgina DeBolt hasonló c. könyve alapján Webszerkesztés stílusosan Készítette: Csécsy László Virgina DeBolt hasonló c. könyve alapján Tartalom HTML és CSS HTML vs. XHTML, CSS mi micsoda? XHTML nyelvtan: címkék, egyéb követelmények CSS nyelvtan:

Részletesebben

Sütik (cookie) kezelése

Sütik (cookie) kezelése Sütik (cookie) kezelése A Magyar Telekom Nyrt. weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése

Részletesebben

DSD. A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté DSD. Pataki Máté 1/ 41

DSD. A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté DSD. Pataki Máté 1/ 41 A webes akadálymentesítés helyzete Magyarországon Pataki Máté Pataki Máté 1/ 41 Témakörök W3C -Web Accessibility Initiative (WAI) Célcsoportok Fogyatékossággal élők Technológiailag megkülönböztetettek

Részletesebben

Az ActiveX beállítása

Az ActiveX beállítása Az ActiveX beállítása Windows XP, Vista és Windows 7 operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. Operációs rendszer követelmények... 3 4. Az ActiveX-ről...

Részletesebben

BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE. Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF BEVEZETÉS A WEBLAPFEJLESZTÉSBE Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF A mai haladó technológia 2 http://www.w3schools.com/ http://www.w3schools.com/html/html5_intro.asp http://www.w3schools.com/css3/default.asp

Részletesebben

Bevezetés Működési elv AJAX keretrendszerek AJAX

Bevezetés Működési elv AJAX keretrendszerek AJAX AJAX Áttekintés Bevezetés Működési elv AJAX-ot támogató keretrendszerek Áttekintés Bevezetés Működési elv AJAX-ot támogató keretrendszerek Áttekintés Bevezetés Működési elv AJAX-ot támogató keretrendszerek

Részletesebben

Nagy Webáruház Felmérés 2014

Nagy Webáruház Felmérés 2014 EREDMÉNYEK Nagy Webáruház Felmérés 2014 Folytatva a már 2008 óta meglévő hagyományunkat, idén is megrendeztük a Nagy Webáruház Felmérést. Ennek keretében 586 hazai webáruház tulajdonosa válaszolt, többek

Részletesebben

NIKIMASSZAZS.HU WEBOLDAL COOKIE (SÜTI) ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA

NIKIMASSZAZS.HU WEBOLDAL COOKIE (SÜTI) ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA NIKIMASSZAZS.HU WEBOLDAL COOKIE (SÜTI) ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓJA 1. MIK AZOK A COOKIE-K ( SÜTIK )... 2 2. A "SÜTIK" CÉLJA... 2 3. "SÜTIK" TÍPUSAI... 3 3.1. "MUNKAMENET SÜTIK"... 3 3.2. "HASZNÁLATOT TÁMOGATÓ

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén

CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén CIB Internet Bank asztali alkalmazás Hasznos tippek a telepítéshez és a használathoz Windows operációs rendszer esetén A CIB Internet Bankba való webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által

Részletesebben

DIPLOMAMUNKA. Szélerőművek vizsgálata térinformatikai módszerekkel UNDER CONSTRUCTION. Konzulensek: Dr. Juhász Attila Dr.

DIPLOMAMUNKA. Szélerőművek vizsgálata térinformatikai módszerekkel UNDER CONSTRUCTION. Konzulensek: Dr. Juhász Attila Dr. UNDER CONSTRUCTION DIPLOMAMUNKA Szélerőművek vizsgálata térinformatikai módszerekkel Készítette: Horváth Viktor Győző Konzulensek: Dr. Juhász Attila Dr. Molnár Bence 2 Tartalom A szakdolgozat főbb fejezetei

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára Windows operációs rendszeren Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára A termék értékesítésének befejezése miatt a dokumentáció nem kerül frissítésre a továbbiakban. A termék nem támogatja az SHA-256 kriptográfiai

Részletesebben