Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmények (SZMK) alaki és szerkesztési előírásai. 2/2007. sz. szabályzat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmények (SZMK) alaki és szerkesztési előírásai. 2/2007. sz. szabályzat"

Átírás

1 Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmények (SZMK) alaki és szerkesztési előírásai 2/2007. sz. szabályzat Jóváhagyta a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság január 19-i ülésén Török Attila Szállítóvezetéki SzMB elnöke

2 2 TARTALOM 1. Cél Érvényességi terület Fogalom-meghatározások Általános fogalmak AZ SZMK előkészítő dokumentumainak típusai AZ SZMK és előkészítő dokumentumainak fő részei 4 4. Felelősség és hatáskör Alaki és szerkesztési előírások Alaki előírások Külső megjelenés Lapméret Elválasztó és keretező vonalak, fűzőszél Oldalszámozás, azonosító jelzet és azok feltüntetése az oldalakon Címoldal SZMK és SZMK-módosítás SZMK-tervezet Az SZMK kézirata Szerkesztési előírások Idegen forrásdokumentum nélkül készülő SZMK Azonosító jelzet Hivatkozási szám Magyar cím Angol cím Előszó Tartalomjegyzék Alkalmazási terület Tartalmi főrész Melléklet Betűrendes tárgymutató Az SZMK vége Tájékoztató adatok Záró szöveg A szövegrészek, az ábrák, a táblázatok és a képletek számozása 12 Mellékletek Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmény SZMK Tartalomjegyzék 15 Előszó. 15 A melléklet (tájékoztatás): 15 ZA melléklet (tájékoztatás): 15

3 3 1. Cél A szabályzat célja a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmény (a továbbiakban SZMK) alaki és szerkesztési előírásainak egységesítése. 2. Érvényességi terület Ezt a szabályzatot az SZMK kidolgozásakor, az SZMK-kézirat lektorálásakor és jóváhagyásakor, az SZMK kiadójának az SZMK szerkesztésekor (tördelésekor), a nyilvántartások vezetésekor, az SZMK-val kapcsolatos hirdetmények közzétételekor kell alkalmazni. A szabályzat a vonatkozó műveletekben részt vevő természetes és jogi személyekre vonatkozik. 3. Fogalom-meghatározások A fogalom-meghatározások a MSZ EN és a következők szerint 3.1. Általános fogalmak SZMK: Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmény SZMK-módosítás: az SZMK egyes előírásait módosító, kiegészítő, illetve megszüntető olyan külön SZMK, amely csak az eredeti SZMK-val együtt érvényes Sorozat SZMK: összetartozó tárgyú SZMK sorozatának tagja, amelynek a sorozat többi tagjával való összetartozása mind címéből, mind azonosító jelzetéből kitűnik Kapcsolódó dokumentum: az MSZT által behívott MSZ, MSZ EN, MSZ EN ISO, MSZ ISO kibocsátói jelű szabvány Megegyezőség: az SZMK azonos (angolul identical) a forrásdokumentummal, ha műszaki tartalmuk megegyezik. Ez azt jelenti, hogy minden, ami a forrás feltételei szerint elfogadható, az az SZMK feltételei szerint is elfogadható lesz. Jele: Megjegyzés: ha az SZMK műszaki tartalma megegyezik egy forrásdokumentum műszaki tartalmával, akkor az SZMK tájékoztató részében a forrásdokumentum azonosítóját meg kell adni Az SZMK előkészítő dokumentumai: az SZMK-kidolgozás egyes fázisainak dokumentumai SZMK kiadója: az SZMK kiadója mindenkor a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság.

4 AZ SZMK előkészítő dokumentumainak típusai Fordítás: az SZMK idegen nyelvű forrásának magyar fordítása, az SZMKjavaslatot előkészítő dokumentum SZMK-javaslat: az SZMK-t előterjesztő személy vagy szervezet (jogi személy) által benyújtott dokumentum SZMK-tervezet: az SZMK-nak az érdekeltek közötti egyeztetésre, az SzMB által közzétett dokumentuma SZMK-kézirat: az SZMK jóváhagyásra, meghirdetésre, illetve közzétételre előkészített, lektorált dokumentuma AZ SZMK és előkészítő dokumentumainak fő részei Tartalmi főrész: az SZMK-nak az előírásokat tartalmazó, érdemi része Melléklet: az SZMK szerkesztési okok miatt elkülönített olyan része, amely vagy előírásokat vagy tájékoztatást, példát, magyarázatot stb. tartalmaz. Megjegyzés: A melléklet viszonyát a tartalmi főrészhez az SZMK kiadója az előírás vagy a tájékoztatás szóval adja meg Tájékoztató adatok: az SZMK-ban hivatkozott vagy annak tárgyával kapcsolatos dokumentumok azonosító adatait tartalmazó rész Megjegyzés: a szöveg megértéséhez szükséges tájékoztatást tartalmazó, de előírást, követelményt nem tartalmazó szövegrész Lábjegyzet: a lap alján elhelyezett, a megfelelő szövegrészhez csillaggal vagy számindexszel kapcsolt megjegyzés. Megjegyzés: Az ábrához, táblázathoz csillaggal, betű- vagy számindexszel közvetlenül kapcsolódó, kiegészítő előírások és értelmezések nem lábjegyzetek, hanem az ábra, táblázat részei. 4. Felelősség és hatáskör Jelen szabályzat előírásait kell alkalmazni az SZMK készítésében részt vevő személyeknek és szervezeteknek.

5 5 5. Alaki és szerkesztési előírások 5.1. Alaki előírások Külső megjelenés Lapméret A nyomtatott SZMK lapmérete A4 legyen. Az SZMK előkészítő dokumentumait is A4 méretű lapokra kell elkészíteni. Ha ábra, táblázat stb. elhelyezésére az A4 lapméret nem elegendő, akkor az A4 méretre hajtogatható papírmérettel is készülhet Elválasztó és keretező vonalak, fűzőszél A nyomtatott SZMK-ban a címoldal elválasztó vonalainak elhelyezése a Mellékletben található MINTA szerinti legyen (19. oldal). A további oldalakon felül és alul keretező vonalak legyenek, a felső keretező vonal alatt pedig egy elválasztó vonal. A nyomtatott SZMK páratlan oldalainak a bal oldalán, páros oldalainak pedig a jobb oldalán legalább 25 mm-es fűzőszél (margó) legyen Oldalszámozás, azonosító jelzet és azok feltüntetése az oldalakon Az SZMK és az előkészítő dokumentumok oldalait folyamatosan kell számozni a címoldaltól (címlaptól) kezdve az utolsó oldalig. Az oldalszámot (lapszámot) a címoldalon nem szabad feltüntetni. Az oldalszámozásra arab számokat kell használni. Az oldal sorszámát az alsó keretező vonal alatt, a páros oldalon a bal, a páratlan oldalon pedig a jobb oldalon kell feltüntetni. Az SZMK minden oldalán fel kell tüntetni a hivatkozási számot ( szakasz) a felső keretező és elválasztó vonal között, a páros oldalon a bal, a páratlan oldalon pedig a jobb oldalon Címoldal A címoldal kialakítása és a címoldalon feltüntetendő adatok helye a mellékelt MINTA szerinti legyen. (19. oldal) SZMK és SZMK-módosítás A közzététel időpontja (1-es adathely) Ezen a helyen kell feltüntetni az SZMK vagy SZMK-módosítás közzétételének évét és betűvel kiírt hónapját Utalás az esetleges módosításokra, illetve helyesbítésekre (2-es adathely)

6 Az SZMK újabb kiadása esetén a módosítás(ok), illetve helyesbítés(ek) beépítésére vonatkozó tájékoztatás a következő példa szerinti legyen: Példa: 3. kiadás, február Az SZMK-kiadvány neve (3-as adathely) Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmény Azonosító jelzet (4-es adathely) Itt kell megadni az szakasz szerinti azonosító jelzetet Magyar cím (5-ös adathely) Itt kell megadni az SZMK magyar címét Utalás a korábbi, illetve a kapcsolódó SZMK-ra (6-os adathely) Ezt az adathelyet akkor kell kitölteni, ha az SZMK más, visszavont SZMK helyébe lép, vagy SZMK-módosítás esetén. Ha az SZMK más SZMK helyébe lép, akkor a közlés szövege a következő: Az... helyett, vagy: Az helyett, amely azonban.-ig még érvényes. A kipontozott helyen a korábbi, a közzététellel visszavont SZMK hivatkozási száma ( szakasz) álljon Angol cím (7-es adathely) Az SZMK címének angol fordítása ( szakasz) Az SZMK alkalmazására vonatkozó tájékoztatás (8-as adathely) Itt kell megadni az SZMK alkalmazására vonatkozó tájékoztatást. A tájékoztatás szövege a következő: Ezt az SZMK-t a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság 200 -án hagyta jóvá, és közzététele a szénhidrogén szállítóvezetékek biztonsági követelményeiről és a Szénhidrogén Szállítóvezetékek Biztonsági Szabályzata közzétételérő szóló 79/2005. (X. 11.) GKM rendelet 3. (6) bekezdésekben foglaltak alapján történik. Az SZMK alkalmazása önkéntes. Az SZMK alkalmazását úgy kell tekinteni, hogy azzal az adott jogszabály vonatkozó követelményei is teljesülnek. Az SZMK alkalmazása előtt győződjön meg arról, hogy jelent-e meg módosítása, helyesbítése, nincs-e visszavonva, vagy műszaki tartalmú jogszabály hivatkozik-e rá Előszó (10-es adathely) Az Előszó (10-es adathely) után kezdődhet az SZMK tartalmi része, ha erre elegendő hely marad Hivatkozási szám (12-es adathely) Itt kell feltüntetni az szakasz szerinti hivatkozási számot. 6

7 A kibocsátó neve és a szerzői jogi védettségre utaló szöveg (13-as adathely) Itt kell elhelyezni az SZMK szerzői jogi védettségére utaló, következő szöveget: Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság Minden jog fenntartva, ideértve a címjogot, a terjesztés, valamint a fordítás jogát is. Az SZMK szerzői jogi védelem alatt áll, felhatalmazás nélkül forgalmazni, árusítani vagy bármilyen egyéb módon terjeszteni tilos; ezek végzése jogszabálysértő magatartás, amelynek összes következményét a jogsértésért felelősnek kell viselnie Oldalszám (14-es adathely) A 14-es adathelyen kell feltüntetni az SZMK teljes (összes) oldalszámát SZMK-tervezet A jelölések és az adatok feleljenek meg az szakasz szerinti előírásoknak, a 3-as, a 4-es, a 8-as, a 9-es és a 12-es adathely kivételével, a következők szerint: Az SZMK-kiadvány neve (3-as adathely) Szállítóvezetéki SZMK-tervezet Azonosító jelzet (4-es adathely) SZMK-tervezet azonosító jelzetét úgy kell képezni, hogy az szakasz szerinti azonosító jelzetben az SZMK kibocsátói jelhez ferde vonallal T betűt kell kapcsolni. Példa: SZMK/T 2042, Módosítás tervezete esetén a módosítandó SZMK azonosító jelzete után ferde vonallal a módosítás soron következő számát és szóköz nélkül az M/T betűket kell írni. Példa: SZMK 3246/1M/T Az SZMK-tervezet alkalmazására vonatkozó tájékoztatás (8-as adathely) Ezen az adathelyen a következő szöveget kell feltüntetni: Az SZMK-tervezet alkalmazása előtt győződjön meg arról, hogy érvényes-e vagy megjelent-e Szállítóvezetéki SZMK-ként Előszó az SZMK-tervezethez (9-es adathely) A 9-es adathelyen kell megadni a tervezet kidolgozásával kapcsolatos következő tájékoztató adatokat:

8 az észrevételek benyújtásának helye, a felszólalási határidő, a tervezet érvényességének ideje. A tervezet érvényességét legfeljebb a közzétételét követő egyéves időtartamra szabad meghirdetni Hivatkozási szám (12-es adathely) Az SZMK-tervezet hivatkozási száma az azonosító jelzetből és az SZMK-tervezet közzétételének évszámából álljon az azonosító szám és az évszám között kettősponttal. Példa: SZMK/T 2042:2002 Módosítás tervezetének a hivatkozási száma az előzőek szerinti legyen azzal az eltéréssel, hogy a módosítás sorszáma után szóköz nélkül az M/T betűket kell írni, majd utána kettősponttal a tervezet kibocsátásának évét. Példa: SZMK 2346:1982/1M/T: Az SZMK kézirata Az szakasz előírásai szerint, azzal az eltéréssel, hogy az 1-es és a 14-es adathelyeket nem kell kitölteni Szerkesztési előírások Idegen forrásdokumentum nélkül készülő SZMK (Címoldal-minta a MELLÉKLET-ben) Azonosító jelzet Az azonosító jelzet az SZMK-t, illetve módosítását cím nélkül is minden más érvényes SZMK-tól különböztesse meg. Az azonosító jelzet részei: az SZMK betűk, az azonosító szám, amelyeket szóköz választ el egymástól. Az SZMK azonosító számának nincs időrendi vagy szakterületi jelentése. Sorozat SZMK azonosító száma két, egymástól kötőjellel elválasztott részből álljon. Az azonosító szám első része a sorozat összes tagján azonos legyen, második része pedig a sorozat tagjainak a sorszámát jelölje. Példa: SZMK 370-5

9 Sorozat SZMK visszavonása után a visszavont SZMK helyét nem szabad pótolni, a sorozatot nem szabad átrendezni. Visszavont SZMK azonosító számát más SZMK-hoz nem szabad újra felhasználni. A módosítás azonosító jelzete a megadott sorrendben a következő elemekből álljon: a módosított SZMK azonosító jelzete, utána ferde vonal, a módosítás sorszáma, utána szóköz nélkül az M betű. Példák: SZMK 3246/1M, SZMK /2M Hivatkozási szám A hivatkozási szám (évszámmal ellátott azonosító jelzet) az SZMK-t, illetve módosítását cím nélkül is minden más érvényes SZMK-tól különböztesse meg. A hivatkozási szám részei: az azonosító jelzet, az SZMK közzétételének éve (előtte kettőspont). Példa: SZMK 575-5:2007 SZMK-módosítás esetén: az eredeti SZMK hivatkozási száma, utána ferde vonal, a módosítás sorszáma, utána szóköz nélkül az M betű, a módosítás kibocsátásának éve, előtte kettőspont. Példa: SZMK 4286:2007/1M: Magyar cím Az SZMK-nak olyan címe legyen, ami az SZMK tárgyát a legjobban kifejezi, és azonosító jelzet nélkül is megkülönbözteti az SZMK-t bármely más, érvényes, illetve közzétett SZMK-tól. A cím lehetőleg ne legyen 150 betűhelynél hosszabb. A címet a sorozat SZMK-ét is beleértve kisbetűkkel kell írni. A sorozat SZMK címe két részből álljon: az első rész az SZMK sorozat minden tagján azonos legyen (ez a sorozatcím), a második résznek a sorozat egyes tagjait tartalmilag és sorszámmal is meg kell különböztetnie (ez az egyedi cím). A módosítás címe azonos legyen az eredeti SZMK címével.

10 Angol cím A magyar cím pontos és szakszerű angol fordítását kell megadni Előszó Itt adhatók meg az SZMK kidolgozásával, korszerűsítésével, céljával stb. kapcsolatos információk Tartalomjegyzék Tartalomjegyzéket minden SZMK-hoz kell készíteni. A tartalomjegyzéknek a főbb tagolási egységeket (fejezeteket, esetleg szakaszokat), a mellékleteket és a tájékoztató adatokat kell tartalmaznia a hozzájuk tartozó oldalszámmal együtt Alkalmazási terület Itt kell pontosan megadni, magyarázni és értelmezni, hogy az SZMK mire vonatkozik. Ennek egyértelmű meghatározása mellett az is megadható, hogy az SZMK mire nem vonatkozik. Az alkalmazási terület leírása a 10-es adathely után kezdődjön, ha arra a címoldalon a tartalomjegyzék után elegendő hely marad Tartalmi főrész Az SZMK tartalmi főrészének leírását az alkalmazási terület leírása után kell kezdeni Melléklet Ha az SZMK-nak melléklete van, akkor azt a Melléklet szóval kell kezdeni, ami után az szakasz szerinti számozással a melléklet fejezeteinek címeit és szövegét kell megadni. A tartalmi főrészhez a mellékletnek csak az a része tartozik, amely előírást tartalmaz, és ez vagy a melléklet szó alatt vagy a fejezetcímek mellett fel van tüntetve a zárójelbe tett előírás szóval. A mellékletnek azt a részét, ami tájékoztatást, példát, magyarázatot stb. tartalmaz, a zárójelbe tett (tájékoztatás) szó különbözteti meg a tartalmi főrészhez tartozó melléklettől Betűrendes tárgymutató Itt adható meg az SZMK-ban található fogalom-meghatározások betűrendes tárgymutatója. A betűrendes tárgymutató többnyelvű is lehet.

11 Az SZMK vége Az SZMK végét a Vége szóval kell jelölni, amit a tájékoztató adatok ( szakasz) előtt kell feltüntetni Tájékoztató adatok A tájékoztató adatokat a felsorolt címekkel a következők szerint kell feltüntetni: A szövegben említett magyar SZMK(-k) Az SZMK-k azonosító adatainak feltüntetésekor először az azonosító jelzetet vagy a hivatkozási számot kell megadni attól függően, hogy a szöveg az SZMK-t évszámmal vagy évszám nélkül említi. Ezt követően az SZMK teljes és pontos címét kell közölni. A módosításokat a módosított SZMK után közvetlenül kell felsorolni. A módosítások esetében a címet meg kell ismételni. További tájékoztató adatként megadhatók: A tárggyal kapcsolatos magyar SZMK(-k) Felsorolásuk az előzőek szerint, de csak azonosító jelzetükkel. a szövegben említett szabványok, szabványdokumentumok, a szövegben említett jogszabály(ok), a tárggyal kapcsolatos jogszabály(ok), irodalomjegyzék Záró szöveg Az SZMK és módosítása utolsó oldalának alján két vonal közé kell elhelyezni a záró szöveget. A záró szövegnek tartalmaznia kell, hogy hol lehet az SZMK helyesbítéséről, módosításáról és visszavonásáról értesülni, illetve ezekre indítványt tenni, továbbá hogy hol lehet az SZMK-t beszerezni. A záró szöveg a következő legyen: Az SZMK-kal kapcsolatos minden változást a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság a Bányászati Közlönyben hirdet meg. Az SZMK megvásárolható vagy megrendelhető a.illetve elektronikus formában beszerezhetők a címen. A helyesbítő, módosító indítványokat és észrevételeket megfelelő indoklással a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottsághoz lehet benyújtani: postacím: telefon (84).., telefax: (84).

12 A szövegrészek, az ábrák, a táblázatok és a képletek számozása Ha az SZMK áttekinthetőségéhez vagy a hivatkozásokhoz szükséges, akkor a tartalmi főrész és a melléklet szövegrészeit a nemzetközi tizedes (decimális) számozási rendszer szerint kell számozni. Az ábrákat és a táblázatokat 1-től induló arab számokkal kell számozni. Az ábra és táblázat száma tartalmazza a fejezet számát, utána ponttal, valamint az adott ábra, táblázat sorszámát ponttal, a fejezeten belül Példa: ha egy ábra a 3. fejezetben a 4., akkor annak száma 3.4. ábra A képleteket, ha az a belső hivatkozások miatt szükséges, 1-től induló, zárójelbe tett arab számokkal lehet számozni. A melléklet fejezeteinek számozását 1-gyel kell kezdeni, és a számok elé M betűt kell tenni (például: M1., M2., M3. stb.). Ha valamely fejezeten belül a szövegrészeket is számozni kell, akkor a melléklet fejezetszámából kiindulva a decimális számozási rendszert kell alkalmazni (például: M2.-ből kiindulva: M2.1., M2.2., M2.3. stb.). A melléklet ábráinak és táblázatainak számozása elhelyezésük sorrendjében, folyamatosan csatlakozzon az SZMK előző részében levő ábrák, illetve táblázatok számozásához. A módosítás szövegrészeinek, ábráinak és táblázatainak számozását a módosított SZMK-ban alkalmazott számozáshoz kell illeszteni. Az SZMK-k egyes részeihez Megjegyzés szóval kapcsolt szövegközi magyarázatokat és információkat az után a rész, fejezet, szakasz vagy bekezdés után kell új bekezdésben, elkülönítve feltüntetni, amelyre vonatkoznak. Ha az adott szöveghez több különböző magyarázat vagy információ tartozik, akkor azokat arab számokkal számozni kell. A lábjegyzetet csillaggal vagy számindexszel kell jelölni. Egy oldalon, egy ábrán és egy táblázatban a csillagok száma legfeljebb három legyen. Ha egy oldalon háromnál több lábjegyzet van, akkor a hivatkozási jel számindex legyen. Ha a lábjegyzet hivatkozási jele számindex, akkor az 1-gyel kezdődjön és SZMK-n belül folyamatosan növekedjen. A lábjegyzet szövegét ugyanazon oldal alján kell elhelyezni, amelyen a hivatkozás van, az SZMK egyéb szövegétől egy fölötte elhelyezett vízszintes vonallal elválasztva.

13 Mellékletek 13

14 2007. december SZMK javaslat 14 SZMK 001 Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmény SZMK 001 A Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelmények alaki és szerkesztési előírásai 1. rész:. Part 1: (angol cím) Ezt a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Követelményt a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság 200 -án hagyta jóvá. A SZMK alkalmazása önkéntes. A SZMK alkalmazását úgy kell tekinteni, hogy azzal az adott jogszabály vonatkozó követelményei is teljesülnek. Az SZMK alkalmazása előtt győződjön meg arról, hogy jelent-e meg módosítása, helyesbítése, nincs-e visszavonva, vagy műszaki tartalmú jogszabály hivatkozik-e rá. Előszó Hivatkozási szám: SZMK 001:2007 Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság ( oldal) Minden jog fenntartva, ideértve a címjogot, a sokszorosítás (nyomtatás, fénymásolás, elektronikai Ár: vagy más eljárás), a terjesztés, valamint a fordítás jogát is. Az SZMK szerzői jogi védelem alatt áll, részeiben vagy egészében felhatalmazás nélkül másolni, sokszorosítani, forgalmazni, árusítani vagy bármilyen egyéb módon terjeszteni, közreadni tilos; ezek végzése jogszabálysértő magatartás, amelynek összes következményét a jogsértésért felelősnek kell viselnie.

15 SZMK Tartalomjegyzék Előszó. 1. Alkalmazási terület Rendelkező hivatkozások. 3. Fogalmak és meghatározásuk A melléklet (tájékoztatás): ZA melléklet (tájékoztatás): oldal

16 16 SZMK 001 Előszó Ezt a dokumentumot a dolgozta ki. Jogszabályokkal való kapcsolatot lásd a ZA mellékletben, ami a dokumentum szerves része. Ez az SZMK része. SZMK sorozatnak. A sorozat további tagjai a következők: rész: rész: rész: rész: rész rész: Az A melléklet tájékoztatás.. oldal

17 SZMK Alkalmazási terület. 2. Rendelkező hivatkozások Ez az SZMK dátummal ellátott, vagy dátum nélküli hivatkozással előírásokat tartalmaz más kiadványokból. Ezeket a rendelkező hivatkozásokat a szöveg a megfelelő helyen idézi, a kiadványok pedig a következőkben vannak felsorolva. Évszámmal ellátott hivatkozások esetében e kiadványok bármelyikének módosítása, vagy átdolgozott kiadása csak akkor vonatkozik erre az európai szabványra, ha ennek módosítása vagy átdolgozott kiadása azt már tartalmazza. Évszám nélküli hivatkozások esetén a hivatkozott kiadvány legutolsó kiadását kell alkalmazni (beleértve a módosításokat). EN ISO/IEC Vizsgáló- és kalibráló laboratóriumok felkészültségének általános követelményei (ISO/IEC 17025:1999) pren :2001 Polgári alkalmazású robbanószerek. 1. rész: Fogalommeghatározások 3. Fogalmak és meghatározásuk oldal

18 18 SZMK 001 Jelmagyarázat: 1 Izzószál 2 bemart jel A első jel B második jel Mérettűrés ± 1 mm, kivéve a vályút, ahol ±0,8 mm. 1 ábra: Rozsdamentes acél vályú SZMK vége oldal

19 SZMK A melléklet (tájékoztatás) oldal

20 20 SZMK 001 Ennek az SZMK-nak az Ez az ZA melléklet (tájékoztatás) irányelvek alapvető követelményeit vagy egyéb előírásait alátámasztó fejezetei -nek adott megbízás alapján készült és a irányelv alapvető követelményeit támasztja alá. FIGYELMEZTETÉS: Más követelmények és egyéb vonatkozhatnak az e műszaki követelmény tárgyát képező re. irányelvek is E dokumentum fejezetei alátámasztják a irányelv szerinti követelményeket. Az ezen SZMK-nak való megfelelés az érintett irányelv különleges alapvető követelményeinek való megfelelés egyik eszköze. A szövegben hivatkozott szabványok és szabványdokumentumok EN ISO/IEC General requirements for the competence of testing and calibration laboratories (ISO/IEC 17025:1999) pren :2001 Explosives for civil uses. Part 1: Terminology A Szakági Műszaki Követelménnyel kapcsolatos minden változást a Szakági Műszaki Bizottság a Bányászati Közlönyben hirdet meg. A Bányászati Közlönyt előfizetésben terjeszti A Szállítóvezetéki SZMK megvásárolható vagy megrendelhető illetve elektronikus formában beszerezhetők a címen. A helyesbítő, módosító indítványokat és észrevételeket megfelelő indoklással a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki bizottsághoz lehet benyújtani. Kiadja: a Szállítóvezetéki Szakági Műszaki Bizottság, Sokszorosítást és forgalmazást végzi oldal

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ ZÁRÓDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 54 481 02 Gazdasági informatikus szakképesítés 1. Tartalmi követelmények A jelölt záródolgozatként egy vállalat/vállalkozás rendszerének/alrendszerének elemző bemutatását végzi

Részletesebben

DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK

DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK 1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK: A diplomafordítás tárgya csak eredeti, anyanyelvi szerző által megfogalmazott, öt évnél nem régebbi, a célnyelven még nem publikált/lefordított

Részletesebben

A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK

A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK A DIPLOMAFORDÍTÁS - KÖVETELMÉNYEK 1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK: A diplomafordítás tárgya csak eredeti, anyanyelvi szerző által megfogalmazott, a hallgató felvételének alapjául szolgáló diploma szakterületéről

Részletesebben

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport BSc hallgatók szakdolgozatával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Az alapszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele szakdolgozat készítése. A szakdolgozat kreditértéke:

Részletesebben

A REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK" CÍMŰ PERIÓDIKUS KIADVÁNYBAN MEGJELENŐ CIKKEK FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

A REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK CÍMŰ PERIÓDIKUS KIADVÁNYBAN MEGJELENŐ CIKKEK FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A REPÜLÉSTUDOMÁNYI KÖZLEMÉNYEK" CÍMŰ PERIÓDIKUS KIADVÁNYBAN MEGJELENŐ CIKKEK FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI I. CIKKEK, TANULMÁNYOK KÖZLÉSÉNEK RENDJE A szerző a közölni kívánt cikket a főszerkesztő címére

Részletesebben

TVSZ 1 sz. melléklet

TVSZ 1 sz. melléklet TVSZ 1 sz. melléklet A diplomadolgozat (szakdolgozat) készítésének és bírálatának rendje, tartalmi és formai követelményei valamint a záróvizsga rendje a GTK-n (2013. 10. 21.) Kivonat (http://gtk.szie.hu/sites/default/files/files/szabalyzatok/etvsz_gtk_kieg_1_mell_dipldolg.pdf)

Részletesebben

A DIPLOMADOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A DIPLOMADOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI A DIPLOMADOLGOZAT FORMAI KÖVETELMÉNYEI A DOLGOZAT ÁTADÁSA A dolgozatot 4 nyomtatott és egy elektronikus (CD-n PDF formátumban, egyéb mellékletek) példányban kell átadni. A dolgozat egyszerű, puha papírkötésben

Részletesebben

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport

Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Geográfus MSc és Földtudomány MSc szakos hallgatók diplomamunkájával szemben támasztott követelmények SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport A mesterszakon a záróvizsgára bocsátás feltétele diplomamunka

Részletesebben

Tanszéki Általános Formai Követelmények

Tanszéki Általános Formai Követelmények BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Tanszéki Általános Formai Követelmények (Érvényes: 2019. szeptember 1-től) 1. A tervezési feladat rajzaira vonatkozó

Részletesebben

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ. (magyar és angol nyelvű tanulmányok)

FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ. (magyar és angol nyelvű tanulmányok) FORMAI KÖVETELMÉNYEK A TÉKA 2015. ÉVI TANULMÁNYKÖTETÉHEZ (magyar és angol nyelvű tanulmányok) A kéziratokat a következő címre kérjük elküldeni: Határidők: - a kézirat beküldési határideje: 2015. július

Részletesebben

Tanszéki Általános Formai Követelmények

Tanszéki Általános Formai Követelmények BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Tanszéki Általános Formai Követelmények (Érvényes: 2014. szeptember 1-től) 1. A tervezési feladat rajzaira vonatkozó

Részletesebben

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT

Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT Dr. Bozsik Sándor SZAKMAI GYAKORLAT -SZAKDOLGOZAT SZAKDOLGOZATKÉSZÍTÉS CÉLJA, TERJEDELME Cél: bebizonyítani, hogy adott munkahelyen képesek közgazdasági végzettséghez kötődő munkát ellátni Tartalom: szakmai

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK

Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Gazdasági Campus Békéscsaba Tudományos Diákköri Konferencia FORMAI KRITÉRIUMOK 2015. 1. A 2015-ös Tudományos Diákköri Konferencia fontos

Részletesebben

SZABÁLYZATOK FORMÁTUMLEÍRÁSA

SZABÁLYZATOK FORMÁTUMLEÍRÁSA TOMORI PÁL FİISKOLA SZABÁLYZATOK FORMÁTUMLEÍRÁSA Változat száma: 1. Elfogadás dátuma: 2007. január 3. Határozat száma: 2007/1/6. Hatályos: 2007. január 3. Felelıs személy: Tóth Péter, fıtitkár oldalszám:

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Gazdaság és Társadalomtudományi Kar XY tanszék TDK dolgozat címe Készítette: XY (név) abc szakos hallgató Konzulens: XY (név) beosztás Tudományos Diákköri

Részletesebben

Nemzeti Akkreditálási Rendszer

Nemzeti Akkreditálási Rendszer Nemzeti Akkreditálási Rendszer Áttérési ütemterv az ISO/IEC 17025:2017 (General requirements for the competence of testing and calibration laboratories) alkalmazására 2. változat Aláírás: Jóváhagyta: Bodroghelyi

Részletesebben

9. Képaláírás, kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek

9. Képaláírás, kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek , kereszthivatkozás, tárgymutató és jegyzékek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye

Részletesebben

Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája

Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája Formai követelmények, DOSZ Közgazdász Doktoranduszok és Kutatók V. Nemzetközi Téli Konferenciája 2019. február 22. Szent István Egyetem, Gödöllő Formai követelmények Absztrakt formai követelményei: Cím

Részletesebben

Publikációs felhívás

Publikációs felhívás Publikációs felhívás 1. A Terror & Elhárítás című folyóirat publikálás céljából magyar, valamint angol nyelven készített kéziratokat tanulmányokat és könyvrecenziókat fogad be, amelyekért honoráriumot

Részletesebben

A szakdolgozat végleges címe (célszerű tördeléssel az összetartozó szavak egy sorban legyenek)

A szakdolgozat végleges címe (célszerű tördeléssel az összetartozó szavak egy sorban legyenek) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék S ZAKDOLGOZA T A szakdolgozat végleges címe (célszerű tördeléssel az

Részletesebben

A doktori (PhD) értekezés formai követelményei

A doktori (PhD) értekezés formai követelményei Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola A doktori (PhD) értekezés formai követelményei terjedelem max. 120 oldal A4-es papírméret laponként egy oldalas nyomtatás betűtípus Times New Roman vagy

Részletesebben

4. Javítás és jegyzetek

4. Javítás és jegyzetek és jegyzetek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Automatikus javítás

Részletesebben

IRÁNYÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ" tárgyú, nemzeti értékhatárt meghaladó, összefoglaló tájékoztatás közzétételével

IRÁNYÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSÁHOZ tárgyú, nemzeti értékhatárt meghaladó, összefoglaló tájékoztatás közzétételével HUNGAROCONTROL ZRT. 1185 BUDAPEST, IGLÓ U. 33-35. KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUM Részeként a Kbt. 114. (2) bekezdés alapján, a Kbt. 69. (4) bekezdés szerinti, ajánlatkérői felhívásra csatolandó nyilatkozatok

Részletesebben

Szempontok és tanácsok A MÛSZAKI LEÍRÁS összeállításához

Szempontok és tanácsok A MÛSZAKI LEÍRÁS összeállításához Elõadás:Folia701.doc A mûszaki leírás jogi dokumentum, mûszaki tárgyú szerzõdéseknek általában elsõdleges hivatkozott melléklete. Az eredményközlés alapdokumentuma. Minden egyéb ( tervrajzok, számítások,

Részletesebben

Szakirodalmi összefoglaló készítése

Szakirodalmi összefoglaló készítése Szakirodalmi összefoglaló készítése 1 FELADATKIÍRÁS Rövid, magyar (vagy angol) nyelvű összefoglaló készítése egy meghatározott energiaipari témakörben a megfelelő magyar és angol nyelvű szakirodalomban

Részletesebben

Hitetek mellé tudást

Hitetek mellé tudást Stíluslap Tanulmánykötet: Tanulmánykötet esetében az idézett művekre így kell hivatkozni: első előforduláskor minden azonosító adatot és az idézett oldalszámot fel kell tüntetni lábjegyzetben, az idézett

Részletesebben

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ

Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány SZAKDOLGOZATI TÁJÉKOZTATÓ 2012 Témaválasztás A téma választható a megadott témajegyzék vagy egyéni ötlet alapján. A témaválasztást legkésőbb március 31-ig jelezni

Részletesebben

Európai ajánlások, előírások összefoglalása. Daczi László PLF TEO 2009.10.09.

Európai ajánlások, előírások összefoglalása. Daczi László PLF TEO 2009.10.09. Európai ajánlások, előírások összefoglalása Daczi László PLF TEO 2009.10.09. Tartalom: 1. UIC döntvények 2. EU szabványok 3. EU direktívák, Vasúti csomagok 4. TSI-k 1. UIC döntvények 3 típusa: -Kötelező

Részletesebben

XIII. Jedlik Ányos Szakmai Napok. Formai követelmények

XIII. Jedlik Ányos Szakmai Napok. Formai követelmények XIII. Jedlik Ányos Szakmai Napok Formai követelmények Tartalomjegyzék Bevezető... 1 Tartalmi felépítés... 1 A dolgozat terjedelme... 2 Formai követelmények... 2 Általános tudnivalók... 2 Címoldal... 2

Részletesebben

A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS

A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS A TUDOMÁNYOS ÍRÁS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTŐ KURZUS A tudományos írásművek fajtái Tudományos igényű cikk (rövidebb) Tudományos tanulmány (hosszabb) Tudományos könyv Tudományos igényű dolgozat (pl. szakdolgozat

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A SZAKDOLGOZAT TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A beadás feltételei: A benyújtott szakdolgozat elfogadását a témavezető tanár a Konzultációs igazolás címet viselő űrlap aláírásával igazolja. A szakdolgozatokba

Részletesebben

Magyar joganyagok - 32/2010. (XII. 31.) KIM rendelet - a Magyar Közlöny kiadásáról 2. oldal 4. 1 A Magyar Közlönyben a jogszabályok kihirdetésre, más

Magyar joganyagok - 32/2010. (XII. 31.) KIM rendelet - a Magyar Közlöny kiadásáról 2. oldal 4. 1 A Magyar Közlönyben a jogszabályok kihirdetésre, más Magyar joganyagok - 32/2010. (XII. 31.) KIM rendelet - a Magyar Közlöny kiadásáról 1. oldal 32/2010. (XII. 31.) KIM rendelet a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő

Részletesebben

DISSZERTÁCIÓ FORMAI KÖVETELMÉNYEI

DISSZERTÁCIÓ FORMAI KÖVETELMÉNYEI DISSZERTÁCIÓ FORMAI KÖVETELMÉNYEI I. A disszertáció fő részei 1. Külső borító 2. Címlap román nyelven 3. Címlap magyar nyelven 4. Tartalomjegyzék (a fejezetcímek oldalszámaival) 5. Főszöveg bevezetés fejezetek

Részletesebben

Nyomtatók és multifunkciós eszközök üzemeltetése tárgyú hirdetmény módosítása.

Nyomtatók és multifunkciós eszközök üzemeltetése tárgyú hirdetmény módosítása. Nyomtatók és multifunkciós eszközök üzemeltetése tárgyú hirdetmény módosítása. Közbeszerzési Értesítő száma: 2013/76 Beszerzés tárgya: Szolgáltatási szerződés / Nyomtatók és multifunkciós eszközök üzemeltetése

Részletesebben

RÉSZLETES SZERZŐI ÚTMUTATÓ A KÉZIRAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

RÉSZLETES SZERZŐI ÚTMUTATÓ A KÉZIRAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ RÉSZLETES SZERZŐI ÚTMUTATÓ A KÉZIRAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ A kézirat terjedelme legfeljebb 20 oldal (40.000 karakter szóköz nélkül) lehet. Az írásokat doc, docx, vagy rtf formátumban, 12-es Times New Romain betűtípussal,

Részletesebben

A szakdolgozattal szemben támasztott általános elvárások

A szakdolgozattal szemben támasztott általános elvárások A szakdolgozattal szemben támasztott általános elvárások 2014. május 7-ei változat Ajánlások a szakdolgozat felépítésére A témától függő arányban, a szakdolgozat tartalmazza a következő főbb részeket:

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT SZERKESZTÉSE

A SZAKDOLGOZAT SZERKESZTÉSE A SZAKDOLGOZAT SZERKESZTÉSE Főiskolai és BSc szakokon Szakdolgozat 1. A szakdolgozat nyelve: magyar vagy angol. 2. A szakdolgozat alakja: A4 formátum, bekötött, fekete színű kemény kötés. 3. A szakdolgozat

Részletesebben

Nemzeti Akkreditálási Rendszer

Nemzeti Akkreditálási Rendszer Nemzeti Akkreditálási Rendszer Szabvány- és jogszabály változások kezelése NAR-02 2. kiadás Jóváhagyta: Bodroghelyi Csaba főigazgató-helyettes Készítésért felelős: Tartalmi összhang vizsgálat: Jogi megfelelőség:

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2014.5.28. L 159/41 RENDELETEK A BIZOTTSÁG 574/2014/EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2014. február 21.) a 305/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az építési termékekre

Részletesebben

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP A 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokba egyénileg jelentkezők, és a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem lévő,

Részletesebben

BUJDOSO GYÖNGYI FAZEKAS ATTILA // / / KEZDOLEPESEK TERTIA KIADÓ

BUJDOSO GYÖNGYI FAZEKAS ATTILA // / / KEZDOLEPESEK TERTIA KIADÓ BUJDOSO GYÖNGYI FAZEKAS ATTILA // / / KEZDOLEPESEK TERTIA KIADÓ Tartalomjegyzék Előszó 13 1. A plaintex 19 Bevezető 21 1. Alapvető tudnivalók 23 1.1. A TgK használata vázlatosan 23 1.2. Betűk és jelek

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a. Diplomamunka

TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a. Diplomamunka TÁJÉKOZTATÓ fizikus MSc hallgatóknak a Diplomamunka szerkesztéséről, alakjáról és beadásáról 1. Tartalmi követelmények A diplomamunka a fizikus MSc hallgatónak a témavezető irányításával elért önálló kutatási,

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT, DIPLOMAMUNKA. A szakdolgozat célja

SZAKDOLGOZAT, DIPLOMAMUNKA. A szakdolgozat célja SZAKDOLGOZAT, DIPLOMAMUNKA A szakdolgozat célja A hallgató bizonyítsa a tudományos adatgyűjtésben, az anyag feldolgozásában, rendszerezésében és értékelésében való jártasságát. A szaktudományi, pedagógiai,

Részletesebben

Szakdolgozati követelmények

Szakdolgozati követelmények Szakdolgozati követelmények (Az MKSZ-NEK Szakedző Tanfolyam Tanulmányi Szabályzatának 2. számú melléklete) MKSZ-NEK Szakedző Tanfolyam (Megjegyzés: A Szakdolgozati követelmények című melléklet tartalmának

Részletesebben

A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének Közlési Irányelvei

A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének Közlési Irányelvei A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének Közlési Irányelvei Az ezen dokumentumban leírtak 2008. szeptemberétől kerülnek bevezetésre, és kötelezően vonatkoznak a Vallástudományi Tanszék hallgatói

Részletesebben

Jogosult felhasználó megnevezése

Jogosult felhasználó megnevezése Jogosult felhasználó megnevezése A honlapon közzétett információkat a VIKTÓRIA TÁRSASHÁZ RENDSZER, mint társasház-kezelési modell tapasztalatainak, dokumentációinak felhasználásával dolgoztuk fel. A rendszer

Részletesebben

Utasítás a szemináriumi munka formai feldolgozásához

Utasítás a szemináriumi munka formai feldolgozásához Utasítás a szemináriumi munka formai feldolgozásához A szemináriumi munka formája A szemináriumi munka fedőlapja úgy kell, hogy kinézzen, mint ahogy az a mellékletben szereplő dokumentumban látható oldalszámozás

Részletesebben

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei

Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei Szakdolgozat tartalmi és formai követelményei készítette: Ferenczi Edéné 2009.október 14. Mi a szakdolgozat? Közgazdasági tartalmú értekezés Bizonyítja a hallgató szakterületi jártasságát Hazai és nemzetközi

Részletesebben

JELENTKEZÉSI LAP KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A HATOSZTÁLYOS KÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA

JELENTKEZÉSI LAP KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A HATOSZTÁLYOS KÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA JELENTKEZÉSI LAP KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ A HATOSZTÁLYOS KÉPZÉSRE JELENTKEZŐK SZÁMÁRA Általános rész A felvételi eljárásban részt vevő tanuló tetszőleges számú Jelentkezési lapot állíthat ki. Egy Jelentkezési

Részletesebben

Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere

Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere Középfokú Közoktatási Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP Kitöltési útmutató A Jelentkezési lapok kétoldalas másolatként másolhatók. Csak azok a Jelentkezési lapok használhatók,

Részletesebben

Segédanyag SZMSZ alkotáshoz

Segédanyag SZMSZ alkotáshoz Segédanyag SZMSZ alkotáshoz A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztálya ezúton szeretne segítséget nyújtani a települési önkormányzatoknak új

Részletesebben

Az e-vasut rendszer bemutatása

Az e-vasut rendszer bemutatása Az e-vasut rendszer bemutatása Tombor Sándor a MAÚT elnöke, a KTI Nonprofit Kft. tanúsítási igazgatója Tombor Sándor Vasút erősáramú konferencia Siófok, 2015. november 17 19. 1 TÉMAKÖRÖK A MAÚT Magyar

Részletesebben

Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező

Divat- és stílustervező Divat- és stílustervező A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

I. A szakdolgozat tartalmi követelményei

I. A szakdolgozat tartalmi követelményei A szakdolgozattal kapcsolatos követelmények Kedves Hallgatónk, Az alábbiakban segítséget szeretnénk adni Önnek, hogy szakdolgozatát minél könnyebben készítse el Összefoglaltuk a legfontosabb követelményeket,

Részletesebben

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA DOMBÓVÁR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA ME-04 BELSŐ AUDIT Átdolgozta és aktualizálta:... Tigerné Schuller Piroska minőségirányítási vezető Jóváhagyta és a bevezetést elrendelte:... Dr. Gábor Ferenc Jegyző

Részletesebben

Valamennyi oktatónak, TDK felelősnek, hallgatónak Helyben. Kedves Kolleginák, Kollégák, TDK Felelősök, TDK-zó Hallgatók!

Valamennyi oktatónak, TDK felelősnek, hallgatónak Helyben. Kedves Kolleginák, Kollégák, TDK Felelősök, TDK-zó Hallgatók! Valamennyi oktatónak, TDK felelősnek, hallgatónak Helyben Kedves Kolleginák, Kollégák, TDK Felelősök, TDK-zó Hallgatók! Az alábbiakban rövid tájékoztatást szeretnénk nyújtani a XXXI. OTDK-n való részvétel

Részletesebben

Tájékoztató szerzőknek az Open Journal Sistems (OJS) rendszerbe való feltöltéshez

Tájékoztató szerzőknek az Open Journal Sistems (OJS) rendszerbe való feltöltéshez FORMAI KÖVETELMÉNYEK A KÖZTES EURÓPA FOLYÓIRATHOZ BEKÜLDÖTT TANULMÁNYOKHOZ Érvényes: 2019. május 1-től Tájékoztató szerzőknek az Open Journal Sistems (OJS) rendszerbe való feltöltéshez A folyóirat 2019-től

Részletesebben

L 109. Hivatalos Lapja. Az Európai Unió. Jogszabályok. Nem jogalkotási aktusok. 60. évfolyam április 26. Magyar nyelvű kiadás.

L 109. Hivatalos Lapja. Az Európai Unió. Jogszabályok. Nem jogalkotási aktusok. 60. évfolyam április 26. Magyar nyelvű kiadás. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 109 Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 60. évfolyam 2017. április 26. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok RENDELETEK A Bizottság (EU) 2017/716 végrehajtási rendelete (2017.

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter

A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter III-3TK/44/2/2006.TERVEZET A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter /2006. (..) GKM ICsSzEM együttes rendelete a textil- és textilruházati

Részletesebben

A 32/2013. (XII.16.) MNB

A 32/2013. (XII.16.) MNB A Magyar Nemzeti Bank elnökének 32/2013. (XII.16.) MNB rendelete a kockázati tőkealapokkal, a kibocsátókkal és a nyilvános vételi ajánlatot tevő szervezetekkel összefüggő kötelező elektronikus kapcsolattartással

Részletesebben

Az Észak-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt. által kezdeményezett. vagyonvédelem a 2014-2015. évben tárgyú. Ajánlattételi felhívás és dokumentáció

Az Észak-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt. által kezdeményezett. vagyonvédelem a 2014-2015. évben tárgyú. Ajánlattételi felhívás és dokumentáció Az Észak-Zalai Víz- és Csatornamű Zrt. által kezdeményezett vagyonvédelem a 2014-2015. évben tárgyú Ajánlattételi felhívás és dokumentáció 2013. november Oldal: 1 / 7 AJÁNLATI FELHÍVÁS a. Adatok Ajánlatkérő

Részletesebben

A normaszöveg Wordben történő szerkesztése során a következőkre figyelemmel lenni:

A normaszöveg Wordben történő szerkesztése során a következőkre figyelemmel lenni: Melléklet A ParLex lehetőséget teremt arra, hogy megfelelően szerkesztett Worddokumentumok tartalmát a legtöbb esetben a rendszerben importálással is lehessen rögzíteni. Az importáláshoz szükséges, hogy

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓINAK

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓINAK SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ KÉPI DIAGNOSZTIKAI ÉS INTERVENCIÓS ASSZISZTENS FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓINAK SZEGED, 2009. BEVEZETÉS

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ

SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR TANÁRKÉPZŐ KÖZPONT SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSI ÚTMUTATÓ a műszaki szakoktató BSc és a mérnöktanár MA szakon Érvényes: 2014/2015. tanévtől Összeállította: DR. VÁSÁRHELYI

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT/DIPLOMADOLGOZAT SZERKESZTÉSE

A SZAKDOLGOZAT/DIPLOMADOLGOZAT SZERKESZTÉSE A SZAKDOLGOZAT/DIPLOMADOLGOZAT SZERKESZTÉSE 1. A szakdolgozat/diplomadolgozat nyelve: magyar vagy angol, esetleg német. 2. A szakdolgozat/diplomadolgozat alakja: A4 formátum, bekötött, fekete színű kemény

Részletesebben

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP A 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokba egyénileg jelentkezők, és a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem lévő,

Részletesebben

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Adásvételi szerződés keretében 40%%-os vas(iii)-klorid oldat szállítása a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Fővárosi Vízművek Zrt., és a Szegedi Vízmű Zrt. részére-további információt tartalmazó hirdetmény

Részletesebben

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA Új berendezés érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálata (Használatba vétel előtti felülvizsgálat, vagy más elnevezéssel első felülvizsgálat)

Részletesebben

Helyesbítés_ AF_1K_Monitor

Helyesbítés_ AF_1K_Monitor Helyesbítés_ AF_1K_Monitor Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/73 235 db 4:3 képarányú és 81 db 16:10 képarányú 1K méretű LCD monitor beszerzése légiforgalom irányítás számára. Alkatrészellátás biztosítása:

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZABÁLYZAT A HALLGATÓI PLÁGIUMRÓL SOPRON 2012 Tartalomjegyzék A Szabályzat tárgyi hatálya... 3 A Szabályzat célja... 3 A plágium fogalma... 3 A plágium szankcionálása... 4

Részletesebben

A FEJLESZTŐPEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI

A FEJLESZTŐPEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI A FEJLESZTŐPEDAGÓGUS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK SZAKDOLGOZATÁNAK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI I. Tartalmi követelmények A szakdolgozat keretein belül a hallgató feladata, hogy gondosan válogatott

Részletesebben

Vaskohászati technikus Melegüzemi technikus

Vaskohászati technikus Melegüzemi technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Egyéb közlemény: KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja

Egyéb közlemény: KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja Nemzeti közbeszerzési hirdetmény feladására irányuló kérelem NFM. r. 6. (5) bekezdése értelmében a kérelemben meg kell adni az alábbiakat: a) a Kbt. 21. (5) bekezdése szerint a Hatóság által vezetett ajánlatkérők

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2 tanóra (90 perc) 2. Szöveg

Részletesebben

Az Imágó Budapest közlési feltételei

Az Imágó Budapest közlési feltételei Az Imágó Budapest közlési feltételei 1. Az Imágó Budapest olyan magyar, angol, német és francia nyelven beküldött kéziratokat tanulmányokat, könyvismertetéseket fogad el közlésre, amelyek középpontba állítják

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT elkészítésének formai követelményei és benyújtása

A SZAKDOLGOZAT elkészítésének formai követelményei és benyújtása A SZAKDOLGOZAT elkészítésének formai követelményei és benyújtása (részlet a TVSZ. Kari sajátosságokat tartalmazó mellékletéből magyarázatokkal és mintákkal) A dolgozat terjedelme 20 gépelt oldal (Kb. 50-60000

Részletesebben

A kitöltött nyomtatványok leadása: február 27. hétfő (Q ép. A224.)

A kitöltött nyomtatványok leadása: február 27. hétfő (Q ép. A224.) Tájékoztató a hagyományos képzésben résztvevő közgazdász hallgatók (gazdaságelemző és külgazdasági szakirány) számára 2011/12. tanév (tavaszi félév) Diplomamunka készítés és védés (követelmények, menetrend,

Részletesebben