FEL002_KIV_V01 Oldal: 1 / 9

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FEL002_KIV_V01 Oldal: 1 / 9"

Átírás

1 FEL002_KIV_V01 Oldal: 1 / 9

2 FEL002_KIV_V01 Oldal: 2 / 9 KIVONAT a FEL002 jelű folyamathoz, VÁLLALKOZÓK részére 1. A folyamat célja Annak biztosítása, hogy az erőmű területére beszállított, munkavégzéshez használt munkaeszköz kialakítása, állapota feleljen meg az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésnek, ne veszélyeztesse a munkavégzőket és a munkavégzés hatókörében tartózkodókat. 2. A folyamat eljárásrendjének és vonatkozó végrehajtási utasításainak összefoglaló leírása Csak a vonatkozó minősítésnek megfelelő, a vonatkozó szabályozásokban előírt típusú és gyakoriságú ellenőrzéssel, vizsgálattal rendelkező, jó minőségű, kifogástalan állapotú az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkaeszköz hozható be a PA Zrt. területére, és végezhető munka a PA Zrt. területén. A munkaeszközök ellenőrzésük, felülvizsgálatuk szempontjából az alábbi két csoportba sorolhatók: 1. csoportba tartózó munkaeszközök: Időszakos vizsgálatok hatálya alá nem tartozó munkaeszközök. Ebbe a csoportba tartoznak a kéziszerszámok, mint pl.: villáskulcsok, fogók, csavarhúzók 2. csoportba tartozó munkaeszközök: Időszakos vizsgálatok hatálya alá tartozó munkaeszközök. Ebbe a csoportba tartoznak: veszélyes munkaeszközök, mint pl.: faipari megmunkáló gépek, emelőgépek, présgépek (tételes felsorolást lásd a 2.1. pontban); veszélyesnek nem minősülő munkaeszközök, mint pl.: esztergák, marók, oszlopos fúrók; állványos köszörűk; kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések, mint pl.: elektromos kéziszerszámok, hordozható biztonsági (elválasztó) transzformátorok és a kábeldobos hosszabbítók; hegesztő berendezések (ív és lánghegesztés) Csak olyan az 1. csoportba tartozó munkaeszköz hozható be a PA Zrt. területére, amelyik megfelel a munkaeszközre vonatkozó minőségi követelményeknek, jó minőségű, kifogástalan állapotú és szükség szerint olyan kialakítású, ami megvédi a munkavállaló kezét a sérüléstől (pl.: kéz lecsúszás, ráütés), használata a munkavégzés hatókörében tartózkodókat nem veszélyezteti (pl.: megfelelően rögzített kalapácsfej).

3 FEL002_KIV_V01 Oldal: 3 / 9 Veszélyes munkaeszköz beszállításának, használatának munkabiztonsági feltételei A veszélyes munkaeszközök felsorolását a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról szóló 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet alapján az 5/1993. (XII. 26.) MÜM rendelet 1/a. és 1/b. számú melléklete tartalmazza, melyek tételesen az alábbiak: 1/a. számú mellékletben felsoroltak: 1. Körfűrészek egy vagy több fűrészlappal, fa vagy hasonló, hús vagy hasonló anyagokhoz Rögzített szerszámmal dolgozó fűrészgépek, amelyeknek fix a gépágyuk és a munkadarabot kézi vagy leszerelhető előtolással juttatják a szerszámhoz Rögzített szerszámmal dolgozó fűrészgépek, amelyeknél az alternáló mozgású fűrészállványt kézzel vezérlik vagy azt hajtóművel szerelték fel Rögzített szerszámmal dolgozó fűrészgépek, amelyek a munkadarabot gépi előtolással mozgatják és a munkadarab behelyezése (adagolása) és/vagy kivétele kézzel történik Mozgószerszámú fűrészgépek gépi előtolással és a munkadarab kézzel végzett behelyezésével és/vagy kivételével. 2. Faipari gyalugépek kézi előtolással. 3. Faipari vastagsági gyalugépek egyoldali megmunkálásra, ha a munkadarab behelyezése és/vagy kivétele kézzel történik. 4. Szalagfűrészek egy vagy több fűrészlappal, fa vagy hasonló, hús vagy hasonló anyagokhoz, ha a munkadarab behelyezése és/vagy kivétele kézzel történik. 5. Az 1-4. és a 7. pont alatti munkaeszköz kombinált kivitelben. 6. Faipari csapmarógépek több szerszámtartóval, kézi előtolással. 7. Kézi láncfűrészgépek fa megmunkálására. 8. Függőleges marógépek kézi előtolással, fa és hasonló anyagok megmunkálására. 9. Prések, hajlítógépek fémmegmunkáláshoz, ha a munkadarab behelyezése és/vagy kivétele kézzel történik és a mozgó elemek lökete túllépheti a 6 millimétert, valamint a sebesség a 30 mm/s-ot. 10. Műanyag-feldolgozó fröccsöntőgépek vagy formázóprések, ha a munkadarab behelyezése és/vagy kivétele kézzel történik. 11. Gumiipari fröccsöntőgépek vagy formázóprések, ha a munkadarab behelyezése és/vagy kivétele kézzel történik.

4 FEL002_KIV_V01 Oldal: 4 / Föld alatti munkára szolgáló - vasúti munkagépek, mozdonyok és fékezőkocsik; - hidraulikus energiával működtetett emelőtalpak; - munkagépekbe beépített belső égésű motorok. 13. Háztartási hulladékgyűjtő teherjárművek kézi töltésű és présmechanizmussal rendelkező kivitelben. 14. A 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet 1. számú mellékletének pontjában meghatározott védőburkolatok és erőátviteli tengelyek univerzális csatlakozóval. 15. Járművekre szerelt emelők. 16. Személyek emelésére szolgáló gépek, amelyeknél fennáll a több mint 3 méter magasból történő leesés veszélye. 17. Pirotechnikai termékeket gyártó gépek. Egyéb jogszabályok alapján: 18. Daruk és futómacskák gépi meghajtással. 19. Gépi hajtású emelőtargoncák. 20. Villamos emelődobok. 21. Rakodógépek. 22. Mezőgazdasági és erdészeti traktorok. 23. Járműürítés és -mozgatás különleges berendezései. 1/b. számú mellékletben felsoroltak: 1. Helyszíni összeszerelésű gépi meghajtású daruk 2. Járműürítés és -mozgatás helyszíni összeszerelésű különleges berendezései 3. Személyemelésre ideiglenesen felhasználható emelő-berendezések Az előzőekben felsorolt veszélyesnek minősülő munkaeszköz csak az érvényes és öt évnél nem régebbi, időszakos biztonsági felülvizsgálat megtörténtét igazoló jegyzőkönyvvel együtt lehet a PA Zrt. területére beszállítani, a PA Zrt. területén használni. Amennyiben a veszélyesnek minősülő munkaeszköz egyben kisfeszültségű erősáramú villamos berendezés is, abban az esetben háromévenként el kell végezni a szabványossági (közvetett érintés elleni védelmének) felülvizsgálatát is. Az időszakos biztonsági felülvizsgálatot kivéve a veszélyes technológia esetét szakirányú képzettséggel és munkavédelmi szakképzettséggel rendelkező személy, vagy erre külön jogszabályban feljogosított személy, illetve erre akkreditált intézmény végezheti. A veszélyes technológia vizsgálatát szakirányú munkabiztonsági szakértői engedéllyel rendelkező személy végezheti.

5 FEL002_KIV_V01 Oldal: 5 / 9 Veszélyesnek nem minősülő munkaeszköz beszállításának, használatának munkabiztonsági feltételei A veszélyesnek nem minősülő (időszakos ellenőrző felülvizsgálatra kötelezett) munkaeszközöket, a felülvizsgálat gyakoriságát, módját a munkáltató írásban határozza meg. A leghosszabb felülvizsgálati időszak nem haladhatja meg az öt évet. A felülvizsgálat megállapításait, a megtett intézkedéseket jegyzőkönyvben kell rögzíteni, amelyet a következő ellenőrző felülvizsgálat időpontjáig meg kell őrizni. A veszélyesnek nem minősülő munkaeszközöket csak az érvényes és öt évnél nem régebbi, időszakos ellenőrzői felülvizsgálat megtörténtét igazoló jegyzőkönyvvel együtt lehet a PA Zrt. területére beszállítani, a PA Zrt. területén használni. A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések beszállításának, használatának munkabiztonsági feltételei A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések, mint pl.: elektromos kéziszerszámok, hordozható biztonsági (elválasztó) transzformátorok és a kábeldobos hosszabbítók (a továbbiakban berendezések) közvetett érintés elleni védelmének (érintésvédelem) ellenőrző felülvizsgálatát és időszakos ellenőrző felülvizsgálatát a berendezés szerelői ellenőrzésének, illetve szabványossági felülvizsgálatának keretében kell elvégezni. Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatot legalább a következő gyakorisággal kell elvégezni: a) áram-védőkapcsolón havonta szerelői ellenőrzés; b) kéziszerszámokon és hordozható biztonsági (elválasztó) transzformátorokon évenként szerelői ellenőrzés; d) egyéb villamos berendezéseken 3 évenként szabványossági felülvizsgálat. Kisfeszültségű erősáramú villamos berendezéseket csak az érvényes, a berendezésre előírt gyakorisággal végrehajtott szerelői ellenőrzés, szabványossági vizsgálat megtörténtét igazoló jegyzőkönyvvel együtt lehet a PA Zrt. területére beszállítani, a PA Zrt. területén használni. Hegesztő berendezések beszállításának, használatának munkabiztonsági feltételei A gázhegesztés és az ívhegesztés berendezéseinek, biztonsági szerelvényeinek (gázhegesztő készülék, hegesztő- és vágópisztoly gázellátó rendszer, áramforrások) biztonságos működését időszakonként ellenőrizni kell. Az ellenőrzés gyakoriságát, terjedelmét és az ellenőrzést végzőre vonatkozó követelményeket a 143/2004. (XII.22.) GKM rendelet a Hegesztés Biztonsági Szabályzat 8. pontja tartalmazza.

6 FEL002_KIV_V01 Oldal: 6 / 9 A z ellenőrzés gyakorisága és terjedelme a fenti rendelet alapján: Gázhegesztés Gázhegesztő készülék: Ívhegesztés Hegesztő- és vágópisztoly: - Pisztoly, égő 1/4 év - TIG-égő 1 év - Gumitömlő 1/4 év - Plazma égő (gépi) 1 év - Biztonsági szerelvény 1/4 év - Plazma égő (kézi) 1/2 év - Palack- és vezetéki nyomáscsökkentő Gázellátó rendszer: - Palacktelep, palackköteg és készülékei 1/4 év - Palack- és vezetéki nyomáscsökkentő Áramforrások: 1 év 1 év - Forgógépes átalakító 2 év - Acetilénfejlesztő 1 év - Transzformátor 1 év - Egyenirányító 1 év Ellátó vezetékek: - ellátó vezetékek tömörségi vizsgálata - ellátó vezetékek szerkezeti vizsgálata Áramelosztó rendszerek: 1 év - Kiépített (telepített) hegesztőáram-vezető (test) rendszer 3 év - Többmunkahelyes hegesztőgép hegesztőáram elosztó rendszere 1 év 1 év Hegesztő berendezést csak az érvényes, a berendezésre, biztonsági szerelvényekre előírt gyakorisággal végrehajtott ellenőrzés megtörténtét igazoló jegyzőkönyvvel együtt lehet a PA Zrt. területére beszállítani, a PA Zrt. területén használni.

7 FEL002_KIV_V01 Oldal: 7 / 9 3. A folyamat vonatkozó nyomtatványai Nyomtatvány száma nincs Nyomtatvány megnevezése

8 FEL002_KIV_V01 Oldal: 8 / 9 4. A folyamat vonatkozó mellékletei nincs Melléklet száma Melléklet megnevezése

9 FEL002_KIV_V01 Oldal: 9 / 9 5. Jelen kivonat mellékletei nincs Száma Megnevezése

szerint módosult. 1. számú melléklet Melléklet a 125/2007. Kijelölési Okirathoz

szerint módosult. 1. számú melléklet Melléklet a 125/2007. Kijelölési Okirathoz 2/2009. NFGM közlemény a műszaki ek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító ek kijelölésének részletes szabályairól szóló, a 26/2001. (X. 4.) GM és a 75/2004. (IV. 29.) GKM rendelettel módosított

Részletesebben

Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták 2019 cd tartalma

Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták 2019 cd tartalma Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták 2019 cd tartalma BIZTONSÁGOS MŰSZAKI ÁLLAPOT MEGŐRZÉSE GÉPVIZSGÁLATI MINTAJEGYZŐKÖNYVEK Tisztelt Kolléga! Ennek a CD-nek az elkészítésével az volt a célom, hogy mindent

Részletesebben

FEL002E A munkavégzéshez biztonságos munkaeszköz eszköz biztosítása. FEL002R M.végzéshez bizt. szüks. szerint felülvizsg. ell. munkaeszk. rend. áll.

FEL002E A munkavégzéshez biztonságos munkaeszköz eszköz biztosítása. FEL002R M.végzéshez bizt. szüks. szerint felülvizsg. ell. munkaeszk. rend. áll. felülvizsgálatának végrehajtása; a gázhegesztő, lángvágó továbbá a villamos hegesztő készülékek és berendezések ellenőrzésének végrehajtása; az időszakos vizsgálat, ellenőrzés hatálya alá nem tartozó munkaeszközök

Részletesebben

A munkavédelemről szóló évi XCIII. sz. törvény végrehajtási rendelete.

A munkavédelemről szóló évi XCIII. sz. törvény végrehajtási rendelete. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. sz. törvény végrehajtási rendelete. (2009.03. hónapi állapot nem teljes körű közlés) 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény

Részletesebben

Ívhegesztő áramforrások felülvizsgálata. Kristóf Csaba Tápiószele, 2018

Ívhegesztő áramforrások felülvizsgálata. Kristóf Csaba Tápiószele, 2018 Ívhegesztő áramforrások felülvizsgálata Kristóf Csaba Tápiószele, 2018 Tartalom Időszakos biztonsági felülvizsgálat Validálás, érvényesítő ellenőrzés (MSZ EN 50504 szerint) Verifikálás, igazoló ellenőrzés

Részletesebben

ÉGMI Építogépipari Minoségvizsgáló és Muszaki Szolgáltató Kft.

ÉGMI Építogépipari Minoségvizsgáló és Muszaki Szolgáltató Kft. I I,, AKKREDITALASI ACCREDITATION OKIRAT CERTIFICATE A NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET a 2005. évi LXXVIII. törvény felhatalmazása Authorized by the law LXXVIII alapján elismeri, hogy az of2005 the Hungarian

Részletesebben

Jogszabályok. Fogalmak. Oktatási segédanyag

Jogszabályok. Fogalmak. Oktatási segédanyag Oktatási segédanyag Villamos üzemi próba, szerelői ellenőrzés, szabványossági felülvizsgálat, a villamos berendezés tűzvédelmi felülvizsgálat fogalma és szabályai. A nagyfeszültségű szabadvezetékek közelében

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

AKKREDITALASI OKIRAT

AKKREDITALASI OKIRAT ,, AKKREDITALASI OKIRAT ACCREDITATION CERTIFICATE A NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET a 2005. évi LXXVIII. törvény felhatalmazása alapján elismeri, hogy az Authorized by the law LXXVIII of2005 the Hungarian

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére vonatkozó előírásokat, eljárásokat,

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

MESSER INNOVATION FORUM AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK

MESSER INNOVATION FORUM AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK MESSER INNOVATION FORUM 2016.12.01 AUTOGÉNTECHNIKAI VESZÉLYFORRÁSOK, TANULSÁGOS PÉLDÁK AUTOMED-Autogéntechnikai Kft. Károly 1 AUTOMED-AUTOGÉNTECHNIKAI KFT. Tevékenységeink: Gázhegesztő és lángvágó eszközök,

Részletesebben

1. számú segédlet EMELŐGÉP-ÜGYINTÉZŐKNEK ÉS EMELŐGÉP SZAKÉRTŐKNEK. A segédletet összeállította: Dr. Kása László. Budapest,

1. számú segédlet EMELŐGÉP-ÜGYINTÉZŐKNEK ÉS EMELŐGÉP SZAKÉRTŐKNEK. A segédletet összeállította: Dr. Kása László. Budapest, 1. számú segédlet EMELŐGÉP-ÜGYINTÉZŐKNEK ÉS EMELŐGÉP SZAKÉRTŐKNEK A segédletet összeállította: Budapest, 2018. 03. 18. Oldal 1 / 15 Válaszok az OEME tagoktól kapott kérdésekre. Egyesületi tagjainktól többször

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóth György. Munkavédelmi előírások a faiparban. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Tóth György. Munkavédelmi előírások a faiparban. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Tóth György Munkavédelmi előírások a faiparban A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-30

Részletesebben

1. számú segédlet EMELŐGÉP-ÜGYINTÉZŐKNEK ÉS EMELŐGÉP SZAKÉRTŐKNEK. A segédletet összeállította: Dr. Kása László. Budapest,

1. számú segédlet EMELŐGÉP-ÜGYINTÉZŐKNEK ÉS EMELŐGÉP SZAKÉRTŐKNEK. A segédletet összeállította: Dr. Kása László. Budapest, 1. számú segédlet EMELŐGÉP-ÜGYINTÉZŐKNEK ÉS EMELŐGÉP SZAKÉRTŐKNEK A segédletet összeállította: Budapest, 2018. 03. 18. Oldal 1 / 14 Egyesületi tagjainktól többször kapunk olyan kérdéseket, amelyek a kérdésfeltevőknél

Részletesebben

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására?

1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2 VÁLLALATI, VÁLLALKOZÓI ISMERETEK 1/ Ismertesse az egyéni vállalkozásról szóló 1990.évi V. törvény hatályát! Ki jogosult egyéni vállalkozás alapítására? 2/ Ismertesse a vállalkozói igazolvány kérelmére

Részletesebben

a NAT-3-0004/2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-3-0004/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-3-0004/2007 számú akkreditálási ügyirathoz Az ÉMI-TÜV Bayern Minõségügyi és Biztonságtechnikai Kft. (2000 Szentendre, Dózsa György út 26.) ellenõrzõ szervezetének

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA. Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1.

HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA. Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1. HEGESZTÉS BIZTONSÁGTECHNIKÁJA Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. március 1. 1 ANYAGOK EGYESÍTÉSE ÉS ELKÜLÖNÍTÉSE Hegesztés: anyagok egyesítése hővel nyomással ezek kombinációjával (anyagok természetének

Részletesebben

a NAT-1-1290/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1290/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1290/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az AUTOMED-Autogéntechnikai Kft. AUTOMED-Autogéntechnika-HMSZK Hegesztésbiztonsági Vizsgálólaboratórium

Részletesebben

71/1995. (XII. 26.) IKM rendelet a motorhajtó anyagok és egyes kőolajtermékek belföldi forgalmazásáról

71/1995. (XII. 26.) IKM rendelet a motorhajtó anyagok és egyes kőolajtermékek belföldi forgalmazásáról 5/2001. (GFK 2.) GM közlemény a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól szóló 4/1999. (II. 24.) GM rendelet szerint kijelölt szervezetek

Részletesebben

Munkavédelmi Szabályzat

Munkavédelmi Szabályzat ... (társaság neve)... (adószám) Munkavédelmi Szabályzat Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. Munkavédelmi szabályzat célja...3 2. Társaság bemutatása...4 3. Munkavédelmi szabályzat

Részletesebben

PÉCS VÁROSI KÖLTSÉGVETÉSI KÖZPONTI ELSZÁMOLÓ SZERVEZET Munkavédelmi Szabályzat

PÉCS VÁROSI KÖLTSÉGVETÉSI KÖZPONTI ELSZÁMOLÓ SZERVEZET Munkavédelmi Szabályzat PÉCS VÁROSI KÖLTSÉGVETÉSI KÖZPONTI ELSZÁMOLÓ SZERVEZET Munkavédelmi Szabályzat A Munkavédelmi Szabályzat célja a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésével kapcsolatos előírások (törvények,

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT /2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1285/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MARTON Műszaki Szakértő Iroda Kft. Gépvizsgáló Laboratórium (1116 Budapest, Tétényi út 128./b.)

Részletesebben

A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter. /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete

A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter. /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete TERVEZET A szociális és munkaügyi miniszter, valamint az egészségügyi miniszter /2006. ( ) SZMM-EüM együttes rendelete egyes munkavédelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A munkavédelemről szóló

Részletesebben

GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT GAZDÁLKODÁSI KAR ZALAEGERSZEG MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 2 A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. tőrvény (a továbbiakban: Mvt.) 2. (3) bekezdése alapján az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI II.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI II. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI II. A munkavégzés tárgyi feltételei I. A biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá

Részletesebben

Akkreditációk / Kijelölések

Akkreditációk / Kijelölések Kijelölő Szervezet (és a jogosult) Rendszertanúsítások Minőség DIN EN ISO 9001: 2000 ISO/TS 16949 (QS 9000 / VDA 6,1) MSZ EN ISO 9001: 2001 MSZ EN 729 szerint 119/2004. (IX.30.) GKM rendelettel módosított

Részletesebben

a NAT /2007számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1351/2007számú akkreditálási ügyirathoz Az ÉMI-TÜV SÜD Minõségügyi és Biztonságtechnikai Kft. (2000 Szentendre, Dózsa György út 26.) akkreditált mûszaki

Részletesebben

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak átadja az alábbi projekt/projektrész munkaterületét, az alábbiak szerint: 1.) Megrendelő:

Részletesebben

Orosz Ádám. Munkavédelmi szabályzat

Orosz Ádám. Munkavédelmi szabályzat Orosz Ádám Munkavédelmi szabályzat TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...1 A SZABÁLYZAT HATÁLYA...3 SZABÁLYZAT CÉLJA...3 TERÜLETI HATÁLYA...3 SZEMÉLYI HATÁLYA...3 IDŐBENI HATÁLYA...4 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK, BESOROLÁSOK...4

Részletesebben

24/1998. (IV. 29.) IKIM-NM együttes rendelet a gyermekjátékszerek biztonsági követelményeiről, vizsgálatáról és tanúsításáról

24/1998. (IV. 29.) IKIM-NM együttes rendelet a gyermekjátékszerek biztonsági követelményeiről, vizsgálatáról és tanúsításáról 26/2000. (IKK 15.) GM közlemény a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól szóló 4/1999. (II. 24.) GM rendelet szerint kijelölt szervezetek

Részletesebben

Munkavédelmi szempontok és azok változásai a katonai építésügyi eljárásokban

Munkavédelmi szempontok és azok változásai a katonai építésügyi eljárásokban HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM KÖZPONTI ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI HIVATAL Munkavédelmi szempontok és azok változásai a katonai építésügyi eljárásokban Göd, 2007. május 30. Összeállította: Rávai Attila mk. ezredes

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK A KÖZÚTI FORGALOMBAN - GÖDÖLLŐ - GÖDÖLLŐ 2011. MÁRCIUS 24. Fontosabb jogszabályok FONTOSABB JOGSZABÁLYOK 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 5/1990.(IV.12.) KöHÉM (ER) rendelet a közúti járművek

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1799/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A HMSZK Hegesztéstechnikai, Műszaki Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Hegesztésbiztonsági Vizsgálólaboratórium (5400 Mezőtúr,

Részletesebben

2/7 NAT-6-0005/2011. Budapest, 2014. május 14. A termék szabvány azonosítója, vagy a követelményrendszer azonosítója. A tanúsított termék megnevezése

2/7 NAT-6-0005/2011. Budapest, 2014. május 14. A termék szabvány azonosítója, vagy a követelményrendszer azonosítója. A tanúsított termék megnevezése Nemzeti Akkreditáló Testület BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-6-0005/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ÉMI-TÜV SÜD Minőségügyi és Biztonságtechnikai Kft. (1043 Budapest, Dugonics

Részletesebben

Hogyan készüljünk a munkavédelmi ellenőrzésre (II. rész)

Hogyan készüljünk a munkavédelmi ellenőrzésre (II. rész) Hogyan készüljünk a munkavédelmi ellenőrzésre (II. rész) Írta: Kálmán László Írásunk I. részében az alkalmassági orvosi vizsgálatokkal, a munkavédelmi oktatásokkal, az egyéni védőeszközökkel való ellátással

Részletesebben

SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2)

SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2) Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT (2) a NAT-6-0005/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Az ÉMI-TÜV SÜD Minõségügyi és Biztonságtechnikai Kft. (1043 Budapest, Dugonics

Részletesebben

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA

ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA ÉRINTÉSVÉDELEM SZABVÁNYOSSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT DOKUMENTÁCIÓJA Új berendezés érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálata (Használatba vétel előtti felülvizsgálat, vagy más elnevezéssel első felülvizsgálat)

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 1. oldal 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet egyes hegesztett szerkezetek gyártását végző gazdálkodó szervezetek alkalmasságának

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE)

A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE) A MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI SZAKTEVÉKENYSÉG (A MUNKAVÉDELMI TÖRVÉNY VONATKOZÓ ELÍRÁSAINAK ÉRTELMEZÉSE) 2005 Készült 2005. márciusban, a korábban befolyt munkavédelmi bírságok felhasználására kiírt nyilvános pályázat

Részletesebben

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és 25/2014 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző

Részletesebben

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről 15./2000. (IKK 9.) GM közlemény a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól szóló 4/1999. (II. 24.) GM rendelet szerint kijelölt szervezetek

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI ÜZEMBEHELYEZÉS

MUNKAVÉDELMI ÜZEMBEHELYEZÉS Munkavédelem a mezőgazdaságban 1. MUNKAVÉDELMI ÜZEMBEHELYEZÉS Mit is jelentenek számunkra az alábbi fogalmak? Létesítés Az a folyamat, melynek eredményeként új üzem, munkahely jön létre, vagy meglévő felújítása,

Részletesebben

Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai. Koza László

Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai. Koza László Tűzzel érintett palackok vizsgálati tapasztalatai 1 Koza László 2 Jellemzően előforduló esetek Pébégáz rendszerek - palack - palackcsoport - tartály (fűtőgáz és LPG) - településellátó rendszerek Földgáz

Részletesebben

6./2000. (IKK 2.) GM 4/1999. (II. 24.) GM

6./2000. (IKK 2.) GM 4/1999. (II. 24.) GM 6./2000. (IKK 2.) GM közlemény a műszaki termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól szóló 4/1999. (II. 24.) GM rendelet szerint kijelölt szervezetek

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP- 5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN Perlaki Géza Egyéni védőeszközök biztosításának és használatának belső szabályozása EGYÉNI VÉDŐESZKÖZÖK (EVE) Alkalmazása,

Részletesebben

143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról

143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról Villanyszerelés, klímaszerelés, felülvizsgálatok +36-30-971-8721 www.proffer.hu villany@proffer.hu 143/2004. (XII. 22.) GKM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról A munkavédelemről szóló

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. l szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. l szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemrő l szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról Módosítások: 5/2010. (III. 9.) SZMM rendelet 2010.03.17-től törölve 5/2010. (III.

Részletesebben

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Kockázatértékelés. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK (Számítógépes kitöltésre) Munkahely neve: Munkahely címe: Kockázatértékelés felmérés időpontja: A kockázatértékelés felmérést végezte: DOKUMENTUMOK VIZSGÁLATA

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet a 29/2016. (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 582 01 Emelőgép-ügyintéző

Részletesebben

Gyüre Péter

Gyüre Péter Gyüre Péter 2018. 05. 09. 1 Tartalom Jogszabályi háttér Az ellenőrzési rendszer Személyi feltételek Felülvizsgálatok gyakorisága Felülvizsgálatra kötelezettek köre Felülvizsgálat jogszabályai 2018. 05.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Merő András. A munkaeszközök és a balesetvédelmet szolgáló eszközök használatával kapcsolatos feladatok. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Merő András. A munkaeszközök és a balesetvédelmet szolgáló eszközök használatával kapcsolatos feladatok. A követelménymodul megnevezése: Merő András A munkaeszközök és a balesetvédelmet szolgáló eszközök használatával kapcsolatos feladatok A követelménymodul megnevezése: Általános melegüzemi munka-, baleset-, tűz- környezetvédelmi és minőségbiztosítási

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

4/8 Villamos vizsgálatok gyakorisága

4/8 Villamos vizsgálatok gyakorisága Az új munkavédelmi törvény 4/8 1 4/8.1 Érintésvédelmi felülvizsgálat A foglalkozáspolitikai és munkaügyi miniszter rendeletet adott ki, amelyben elrendeli az érintésvédelmi szerelői ellenőrzések és szabványossági

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Aktuális a 2013. január 1. után megvásárolt példányokhoz TARTALOMJEGYZÉK:

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Aktuális a 2013. január 1. után megvásárolt példányokhoz TARTALOMJEGYZÉK: PANSAM Mini pneumatikus csiszoló Modell: A 532101 1. ábra HASZNÁLATI UTASÍTÁS Olvassa el a használati utasítást Aktuális a 2013. január 1. után megvásárolt példányokhoz TARTALOMJEGYZÉK: 1. EK Megfelelőségi

Részletesebben

Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat!

Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat! A mozgó munkaállványok üzembehelyezésének és rendszeres vizsgálatának gyakorlatáról Dániában és a társaságunknál Tisztelettel üdvözlöm a kollégákat! Kovács László Mozgó Munka Állványok MMÁ Járműre szerelt

Részletesebben

A MU KAVÉDELEMRŐL [1993. ÉVI XCIII TÖRVÉ Y ÉS 5/1993. (XII. 26.) RE DELET egységes szerkezetben]

A MU KAVÉDELEMRŐL [1993. ÉVI XCIII TÖRVÉ Y ÉS 5/1993. (XII. 26.) RE DELET egységes szerkezetben] A MU KAVÉDELEMRŐL [1993. ÉVI XCIII TÖRVÉ Y ÉS 5/1993. (XII. 26.) RE DELET egységes szerkezetben] A munkavédelmi jogszabályok célja, hogy szabályozza az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkvégzés

Részletesebben

. 1. A villanyszerelők és a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról től

. 1. A villanyszerelők és a víziközmű-bekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról től . 1 A villanyszerelők és a víziközműbekötést végző személyek bejelentéséről és nyilvántartásáról 2017.09.01től Az a villanyszerelő, aki saját beruházás keretében a 219/2017. (VII. 1.) Korm. rendelet 2.

Részletesebben

Elérhetőségek: Telefon: Daru javítás: Fax: /

Elérhetőségek: Telefon: Daru javítás: Fax: / Elérhetőségek: Telefon: Daru javítás: +36-30-952-10-51 Fax: +36 24/431-102 A Daru Szervíz: Szervízelést vállal Budapest, Pest megyében, az ország bármely területén, tovább Magyarországgal szomszédos területeken

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Villanyszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Futódaru helyszíni (össze)szerelésének jogszabályi és műszaki kérdései egy példán keresztül

Futódaru helyszíni (össze)szerelésének jogszabályi és műszaki kérdései egy példán keresztül 1 Futódaru helyszíni (össze)szerelésének jogszabályi és műszaki kérdései egy példán keresztül Gódor Balázs Okleveles gépészmérnök, Daruline Kft. OREMBIK 2018, Siófok Helyszíni (ÖSSZE-)SZERELÉSŰ daru 2

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 52 62 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok

A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok A munkavédelemre vonatkozó legfontosabb szabályok, jellemző szabálytalanságok Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Munkavédelmi

Részletesebben

3140-10. Általános műszaki és munkavédelemi feladatok. Szóbeli

3140-10. Általános műszaki és munkavédelemi feladatok. Szóbeli 3140-10 Általános műszaki és munkavédelemi feladatok Szóbeli 10. november 1. Ön egy cég alkalmazásában áll. A munkavédelmi törvény egyértelműen meghatározza a munkáltató és a munkavállaló munkavédelemmel

Részletesebben

Magyar joganyagok 219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet a villanyszerelők bejelenté 2. oldal d) a hálózati engedélyes kezdeményezére indult eljárásban a

Magyar joganyagok 219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet a villanyszerelők bejelenté 2. oldal d) a hálózati engedélyes kezdeményezére indult eljárásban a Magyar joganyagok 219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet a villanyszerelők bejelenté 1. oldal 219/2017. (VII. 31.) Korm. rendelet a villanyszerelők bejelentéről nyilvántartásáról A Kormány a villamos energiáról

Részletesebben

Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts )

Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts ) Karbantartási és Hibaelhárítási Szerződések - PMC ( Preventive Maintenance Contracts ) Hegesztéstechnikai Osztály Szteránku Milán Áttekintés Főbb témák: Karbantartási és hibaelhárítási feladatok korábbi

Részletesebben

Villanyszerelő 4. 33 522 04 0001 33 02 Érintésvédelmi,erősáramú berendezés szabványossági felülvizsgáló

Villanyszerelő 4. 33 522 04 0001 33 02 Érintésvédelmi,erősáramú berendezés szabványossági felülvizsgáló A 10/2007 (. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 522 12 Villamoselosztóhálózat-szerelő,

Részletesebben

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium

Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Gyorsabb, olcsóbb De biztonságos is? Szimpózium Mire tanítanak a súlyos balesetek? Előadó: Nesztinger Péter munkavédelmi főreferens Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság E-mail

Részletesebben

A Villbek Kft. , mint Gyártó, Forgalmazó és Szolgáltató 1989. óta vesz részt a villamos munkavédelmi eszközök piacán.

A Villbek Kft. , mint Gyártó, Forgalmazó és Szolgáltató 1989. óta vesz részt a villamos munkavédelmi eszközök piacán. A Villbek Kft. köszk szönti a Paksi Atomerőmű Zrt.. rendezésében A A Villamos Üzemviteli Vezetők k Országos Találkoz lkozója (ÜVOT)( VOT) résztvevőit , mint Gyártó, Forgalmazó és Szolgáltató 1989. óta

Részletesebben

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Jogszabályok alkalmazása. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Jogszabályok alkalmazása Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Kockázatértékelés a kereskedelmi egységekben Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény: a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE Jegyzői értekezlet Tatabánya, 2011.04.12. 1. Bemutatkozás Tisztelt Munkavállaló, Munkáltató, Tisztelt Közigazgatási

Részletesebben

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI Dr. Koch Mária az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága munkaadói oldalának tagja, a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Szövetség elnöke,

Részletesebben

EHS modul rendszer. Király Lajos, Zoltek, EHS vezető

EHS modul rendszer. Király Lajos, Zoltek, EHS vezető EHS modul rendszer Király Lajos, Zoltek, EHS vezető Munkavédelem Tűzvédelem Környezetvédelem Robbanásbiztonság-technika menetrendje Ex owner s engineer Robbanásbiztonságtechnika Általános ipari megfelelés

Részletesebben

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve:

CÉGFELMÉRŐ ADATLAP. A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: CÉGFELMÉRŐ ADATLAP A világos mezőket töltse ki értelemszerűen szövegesen, az igen nem rovatokba tegyen + jelet. A cég pontos neve: A cég székhelye: Részleg (ha van) megnevezése: A részleg címe: Cégvezető

Részletesebben

Aszódi János. Gázláng Mérnökiroda Kft. Kertész Péter. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft.

Aszódi János. Gázláng Mérnökiroda Kft. Kertész Péter. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. Gázszerelői munkavégzés feltételrendszere, kompetencia és felelősség Aszódi János Kertész Péter Gázláng Mérnökiroda Kft. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. : 2511 Dorog,

Részletesebben

C O R W E L D P L U S K f t.

C O R W E L D P L U S K f t. C O R W E L D P L U S K f t. Kereskedelmi és Fővállalkozó Korlátolt Felelősségű Társaság 2049-Diósd, Balatoni út 21/E. Adószám: 12403077-2-43 Bankszámlaszám: 10300002-20236346-00003285 Telefon: +36-23-782-011

Részletesebben

A gép direktíva. Zsákai Zoltán osztályvezető. 2006/42/EC 16/2008(VIII.30.) NFGM rendelet. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group

A gép direktíva. Zsákai Zoltán osztályvezető. 2006/42/EC 16/2008(VIII.30.) NFGM rendelet. MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group A gép direktíva 2006/42/EC 16/2008(VIII.30.) NFGM rendelet - Zsákai Zoltán osztályvezető 1 2006/42/EC új gép direktíva kötelező bevezetése az EU tagállamaiban: 2009.12.29. Új módszerek az információk átadására:

Részletesebben

IPARI DARUK KARBANTARTHATÓSÁGA BODROGI TAMÁS

IPARI DARUK KARBANTARTHATÓSÁGA BODROGI TAMÁS IPARI DARUK KARBANTARTHATÓSÁGA BODROGI TAMÁS JOGSZABÁLYI HÁTTÉR MSZ 6726-1:2011 Emelőgépek rendeltetészerű használatára való alkalmasságának ellenőrzése 3.7-es fejezet: Vizsgálat tárgya - Karbantarthatóság:

Részletesebben

Ingatlanfenntartó, karbantartó Ingatlanfenntartó, karbantartó

Ingatlanfenntartó, karbantartó Ingatlanfenntartó, karbantartó A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

73 Kutatás, fejlesztés Kivéve: 73.2 Humánkutatás, fejlesztés. 90 Szennyvíz, hulladékkezelés, szennyeződés mentesítés II. VESZÉLYESSÉGI OSZTÁLY

73 Kutatás, fejlesztés Kivéve: 73.2 Humánkutatás, fejlesztés. 90 Szennyvíz, hulladékkezelés, szennyeződés mentesítés II. VESZÉLYESSÉGI OSZTÁLY Munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatásának feltételei 1. A munkáltatók tevékenységük alapján a következő munkavédelmi szempontú veszélyességi osztályba tartoznak

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet. a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 1. oldal 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvényben (a továbbiakban: Mvt.)

Részletesebben

Beszállítói Fórum. Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK

Beszállítói Fórum. Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK Beszállítói Fórum Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK Tartalomjegyzék Védőeszköz Leválasztótranszformátor EBK Kiskönyv Tűzvédelmi szakvizsga Védőeszköz Védőeszköz Védőeszköz

Részletesebben

A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban

A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban A mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok, valamint az MKEH szerepe és feladatai a gáziparban DUNAGÁZ SZAKMAI NAP 2013. Dobogókő Störk Imre szakmai tanácsadó MKEH Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti

Részletesebben

o SZEMÉLYI FELTÉTELEK (orvosi alkalmasság, foglalkoztatási tilalmak, oktatás, stb.)

o SZEMÉLYI FELTÉTELEK (orvosi alkalmasság, foglalkoztatási tilalmak, oktatás, stb.) Forrás: http: www.ommf.gov.hu Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Cím: 1106 Budapest, Fehér út 10. Postacím: 1476 Budapest, Pf. 75. SZOLGÁLATNAK FELTETT KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Részletesebben

A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 34. sorszámú Hegesztő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 521 06 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK Kisfeszültségű berendezések érintésvédelmi, tűzvédelmi és villám-védelmi szabványossági felülvizsgálatai

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK Kisfeszültségű berendezések érintésvédelmi, tűzvédelmi és villám-védelmi szabványossági felülvizsgálatai MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK Kisfeszültségű berendezések érintésvédelmi, tűzvédelmi és villám-védelmi szabványossági felülvizsgálatai 1. A méréseket a hatályos szabványokban és előírásokban meghatározott módon,

Részletesebben

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos hegesztés HELYES GYAKORLATA Védekezés forgó alkatrész okozta sérüléssel szemben

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos hegesztés HELYES GYAKORLATA Védekezés forgó alkatrész okozta sérüléssel szemben Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos hegesztés HELYES GYAKORLATA Védekezés forgó alkatrész okozta sérüléssel szemben A helyes gyakorlat útmutató célja a hegesztés és rokon eljárásai veszélyeinek

Részletesebben

AMBSz Alapvető Munkabiztonsági Szabályok A munkavégzés engedélyezésének új szabályozási keretrendszere

AMBSz Alapvető Munkabiztonsági Szabályok A munkavégzés engedélyezésének új szabályozási keretrendszere AMBSz Alapvető Munkabiztonsági Szabályok A munkavégzés engedélyezésének új szabályozási keretrendszere Alapvető munkabiztonsági szabályok MOL Flagship szabályzat: HSE_1_G7.1.1_MOL5.1 Alapvető munkabiztonsági

Részletesebben

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Köszöntöm a Kollegákat!

Köszöntöm a Kollegákat! Köszöntöm a Kollegákat! Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzatról röviden Munkabiztonsági szakemberek részére 2018. 06. 06. 2 A nemzetgazdasági miniszter 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelete az összekötő és

Részletesebben

Az emelőgépes szakemberek növekvő szerepe a munkavédelemi oktatások során

Az emelőgépes szakemberek növekvő szerepe a munkavédelemi oktatások során Az emelőgépes szakemberek növekvő szerepe a munkavédelemi oktatások során Készítette: Jánvári Tibor Munkavédelmi Szakmérnök Mérnöktanár közlekedésmérnök Budapest, 2018 Kutatásom témaköre: A munkavédelmi

Részletesebben