AMBSz Alapvető Munkabiztonsági Szabályok A munkavégzés engedélyezésének új szabályozási keretrendszere

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AMBSz Alapvető Munkabiztonsági Szabályok A munkavégzés engedélyezésének új szabályozási keretrendszere"

Átírás

1 AMBSz Alapvető Munkabiztonsági Szabályok A munkavégzés engedélyezésének új szabályozási keretrendszere

2 Alapvető munkabiztonsági szabályok MOL Flagship szabályzat: HSE_1_G7.1.1_MOL5.1 Alapvető munkabiztonsági szabályok Hatályos március 1-től Termelés/Logisztika/DS Fejlesztés szintű szabályzat HSE_1_G7.1.1_MOL1_DS1_Alapvető munkabiztonsági szabályok a DS Fejlesztés, Finomítás és Logisztika területén Hatályos: től A munkaengedélyezés folyamata régi szabályzat hatályát vesztette

3 Mirőlleszszó? A munkavégzés engedélyezéséhez kapcsolódó szabályok bemutatása A szabályok alkalmazása gyakorlati példákon keresztül

4 Miazamibiztosannemváltozik? A területgazda engedélye nélkül továbbra is tilos munkát végezni! Tűzveszéllyel és beszállással járó munkákat elsősorban a MeFTIR engedély formátumban lehet kiadni, nincs mérlegelési lehetőség! Miazamiváltozik? A területgazdának lehetősége lesz a munkavégzéshez kapcsolódó tényleges kockázatok mérlegelése alapján választani az engedély kiadás különböző formái(szóbeli, írásbeli) közül!

5 Munkavégzés igényének felmerülése Munkavégzési engedélyezés folyamata Munkaterület átadás-átvételi eljárás (Barna/zöld mezős) Vállalkozó általi engedélyezés Üzemelő ről van szó? Szükséges MeFTIR engedély? Alacsony Munkavégzés MeFTIR engedély nélkül (megbízás, megrendelés, fuvarlevél, BE-KI napló) Területgazda értesítése mellett Tevékenység veszélyessége (kockázati kategória)? Közepes Magas Munkaterület biztosítási eljárás szükséges? Komplex (120 embernap) a munka? EBK terv Munkaterület biztosítási eljárás Munkavégzési engedély a MeFTIR rendszerből (+megbízás)

6 Döntési csomópontok - Üzemelő ről van szó? Munkavégzés igényének felmerülése Munkaterület átadás-átvételi eljárás (Barna/zöld mezős) Vállalkozó általi engedélyezés Üzemelő ről van szó? Kizárólag barna- vagy zöldmezős beruházások esetében lehet alkalmazni. Ebben az esetben kizárólag a területet átvevő adhat ki engedélyt, de ilyen esetben vagy a mi rendszerünket veszi át, vagy az azzal legalább egyenértékű, általunk elfogadott saját rendszerét használja. Üzemelő technológiai területen kívül végzett munka, ahol nem kell számolni a technológia üzemeltetésével járó kockázatokkal és veszélyekkel, párhuzamos munkavégzéssel, azonban a barnamezős beruházások esetében előfordulhat, hogy az üzemelő földalatti műtárgyak (pl. aknák, vezetékek) nem kizárhatók. Dokumentált eljárás, amikor a szerződéses munka területét átadják a munkát végző Vállalkozónak, meghatározva minden szabályt, előírást, kötelezettséget, felelősséget minden érintett fél számára, hogy garantálják a munka biztonságos végrehajtását.

7 Döntési csomópontok - Tevékenység veszélyessége (kockázati kategória)? Munkavégzés igényének felmerülése Munkaterület átadás-átvételi eljárás (Barna/zöld mezős) Vállalkozó általi engedélyezés Üzemelő ről van szó? Magas Alacsony Tevékenység veszélyessége (kockázati kategória)? Közepes

8 Kockázat alapú megközelítés Az adott munka komplex kockázati kategóriája EBK kritikus tevékenység EBK kritikus tevékenység Veszélyes Magas kockázat Közepes kockázat veszélyes Közepes kockázat Alacsony kockázat Magas kockázatú munka: Az az EBK kritikus tevékenység, amelyet veszélyes en végeznek. Közepes kockázatú munka: Az az EBK kritikus tevékenység, amelyet nem veszélyes en végeznek vagy az a nem EBK kritikus tevékenység, amelyet veszélyes en végeznek. Alacsony kockázatú munka: Az a nem EBK kritikus tevékenység, amelyet nem veszélyes en végeznek.

9 Az EBK kritikus tevékenységek 1. beszállással járó munka; 2. tűzveszéllyel járó munka; 3. különleges körülmények között végzett teheremelések; 4. veszélyes készülékek elsődleges megbontása, technológiai rendszer nyomás alatti részeinek megbontásával járó munkák, vészátfejtések minden olyan tevékenység, amikor a veszélyes anyag szabadba kerülésével számolni lehet; 5. technológiai rendszerek vegyszeres tisztítása; 6. be- vagy leeséssel, elmerüléssel fenyegető felszín felett illetve víz alatt végzett munka, amennyiben nincs kiépített műszaki védelem; 7. magas nyomású tisztítás; 8. vállalkozók általi párhuzamos munkavégzés, amennyiben veszélyeztetik egymás biztonságos tevékenységét; 9. egyéb, különösen megnövekedett kockázatú vagy különleges feltételek között végzett munkák (különösen a földmunka, fóliasátor alatt, műanyag alagútban vagy bármely más módon lehatárolt területen, inertizált légkörben) az üzemeltető egyedi döntése alapján.

10 Veszélyes Függetlenül a munkával érintett terület veszélyességi besorolásától*, az a, ahol veszélyes anyag, vagy felszabaduló energia a munkavégzés során veszélyt okozó mértékben keletkezik (pl. veszélyes anyagot tartalmazó készülékek elsődleges megbontása, technológiai rendszer nyomás alatti részeinek megbontásával járó munkák, vészátfejtések, továbbá veszélyes anyag nem zárt rendszerben történő betöltése minden olyan tevékenység, amikor a veszélyes anyag szabadba kerülésével számolni lehet, stb), vagy annak környezetében olyan mértékben van jelen (pl. a telepített vagy hordozható légtérelemzők éghető vagy toxikus gáz jelenlétét beavatkozást igénylő mértékben mutatják ki, illetve egy már megbontott veszélyes tulajdonságú anyagot tartalmazó készülék hatáskörzete, stb), amelynél a munkavégzés hatókörében tartózkodó személyek egészsége, testi épsége, biztonsága megfelelő (egyéni vagy kollektív) védelem hiányában károsító hatásnak lehet kitéve. * eredeti zónabesorolás

11 Döntési csomópontok -Komplex (120 embernap) a munka? Munkaterület biztosítási eljárás szükséges? Munkavégzés igényének felmerülése Munkaterület átadás-átvételi eljárás (Barna/zöld mezős) Vállalkozó általi engedélyezés Üzemelő ről van szó? Alacsony Tevékenység veszélyessége (kockázati kategória)? Magas Komplex (120 embernap) a munka? Közepes EBK terv Magas kockázatú munka: Az az EBK kritikus tevékenység, amelyet veszélyes en végeznek. Munkaterület biztosítási eljárás szükséges? Munkaterület biztosítási eljárás Közepes kockázatú munka: Az az EBK kritikus tevékenység, amelyet nem veszélyes en végeznek vagy az a nem EBK kritikus tevékenység, amelyet veszélyes en végeznek. Munkavégzési engedély a MeFTIR rendszerből (+megbízás)

12 EBK terv Mikor kötelező? Minden magas kockázatú tevékenység esetén kötelező (a engedély feltétele), amennyiben egyszerre kettőnél több cég végez munkát ÉS a munkavégzés időtartama a 120 embernapot* meghaladja. *Az adott munkához rendelt munkavállalók számának és a munkanapok számának szorzata

13 Munkaterület biztosítás vs. átadás Munkaterület Átadás Biztosítás Dokumentált eljárás, amikor a szerződéses munka területét átadják a munkát végző Vállalkozónak, meghatározva minden szabályt, előírást, kötelezettséget, felelősséget minden érintett fél számára, hogy garantálják a munka biztonságos végrehajtását. Kizárólag barna- vagy zöldmezős beruházások esetében lehet alkalmazni. Ebben az esetben kizárólag a területet átvevő adhat ki engedélyt, de ilyen esetben vagy a mi rendszerünket veszi át, vagy az azzal legalább egyenértékű, általunk elfogadott saját rendszerét használja. Dokumentált eljárás, amikor a szerződéses munka területét (mely a munkavégzés alatt is a Területgazda üzemeltetésében marad) biztosítják a munkát végző Vállalkozónak, meghatározva minden szabályt, előírást, kötelezettséget, felelősséget minden érintett fél számára, annak érdekében, hogy garantálják a munka biztonságos végrehajtását. Le kell folytatni, amennyiben a munka biztonságos elvégzésének összes feltétele a munkára kiadandó engedélyen nem szabályozható, nem rögzíthető.

14 Döntési csomópontok - Szükséges engedély? Munkavégzés igényének felmerülése Munkaterület átadás-átvételi eljárás (Barna/zöld mezős) Vállalkozó általi engedélyezés Üzemelő ről van szó? Szükséges MeFTIR engedély? Alacsony Tevékenység veszélyessége (kockázati kategória)? Munkaterület biztosítási eljárás szükséges? Alacsony kockázatú munka: Az a nem EBK kritikus tevékenység, amelyet nem veszélyes en végeznek. Munkaterület biztosítási eljárás Munkavégzés MeFTIR engedély nélkül (megbízás, megrendelés, fuvarlevél, BE-KI napló) Területgazda értesítése mellett Munkavégzési engedély (megbízás)

15 Munkavégzés MeFTIR engedély nélkül Bizonyos Alacsony kockázatú munkák esetében az engedélyt kiadó (Területgazda) saját hatáskörben dönt amennyiben a munkafolyamat végzését jogszabály nem köti engedélyhez a munka szóbeli engedélyezéséről, amennyiben nincs semmi olyan speciális információ, amit a munkavégzéssel összefüggésben a vállalkozó tudomására kell hozni, illetve meg kell követelni tőle, ami egyben kockázatot csökkentő intézkedést igényelne a munkavállalótól. A fő szabály, hogy írásos engedély nélkül csak akkor engedélyezhető munkavégzés zónán belül (BE-KI napló kitöltésével), ha a technológiába semmilyen beavatkozás nem történik, illetve technológiai készüléket nem érint a munkavégzés. A szóbeli engedélyek kiadásának minden esetben feltétele a munkavégzők részére a munkáltatójuk által kiállított megbízás, szállítólevél vagy a munkamegrendelő, amivel a en is igazolható formában tudja bizonyítani, hogy jogosan tartózkodik ott. Amennyiben MeFTIR engedély nélkül végeznek munkát, abban az esetben az üzemi területre történő belépést, munkavégzést és kilépést a Belépési-Kilépési naplóban rögzíteni kell.

16 Alacsony kockázatú munkák BE-KI napló Milyen alacsony kockázatú munkákat lehet BE KI naplóval engedélyezni? Az eddig behajtási engedéllyel engedélyezett behajtások, zónába is, ha nincs további munkavégzés Pl. anyag be- és kiszállítása, hulladék kiszállítás Amikor nem zónában (tényleges) történik a munkavégzés Pl. fűnyírás, vezénylőn belüli munkák illetve minden alacsony kockázatú munka Amikor zónán belül történik a munka, de nincs tényleges beavatkozás a technológiába (bejárás/ellenőrzés/felmérés) Feltétel: A munkavégzőnél kell lenni a szállítólevélnek vagy a megrendelőnek, a BE-KI napló ezekkel együtt alkotja az engedélyt.

17 Alacsony kockázatú munkák BE-KI napló Milyen alacsony kockázatú munkákat lehet BE KI naplóval engedélyezni üzemszerű, a munkavégző(k) által munkaköri vagy vállalkozói megbízás alapján végzett tevékenységükként veszélyes és nem veszélyes alap- és segédanyagok, hulladékok, termékek rakodása, töltése, szállítása, ürítése, csomagolása, ha nem jár EBK kritikus tevékenység végzésével vagy egészségre ártalmas anyagok vagy energiák emissziójával. területbejárás, ellenőrzés (vizuális vagy műszeres), ha nem jár EBK kritikus tevékenység végzésével vagy egészségre ártalmas anyagok vagy energiák emissziójával, stb; minden olyan esetben, amikor helyi szabályzat ezt lehetővé teszi (pl. műveleti utasításokkal leszabályozott tevékenységek). FER által végzett munkák (pl. tűzoltó készülékek ellenőrzése), ellenőrzések, gyakorlatok (kiv. tartályok mintázása írásos munkaengedély köteles).

18 Gyakorlati példák Munka leírása: F8001 Égőkő javítás, falazat belső ellenőrzése Műveletek: Beszállással jár, több vállalkozó munkavállalói egy időben a en Munkaterület: Kiszakaszolt, kiszellőztetett, szabadra nyitott Az adott munka komplex kockázati kategóriája Veszélyes veszélyes EBK kritikus tevékenység Magas kockázat Közepes kockázat EBK kritikus tevékenység Közepes kockázat Alacsony kockázat Munkaterület biztosítási eljárás Munkaterület biztosítási eljárás szükséges? Munkavégzési engedély a MeFTIR rendszerből (+megbízás)

19 Gyakorlati példák Munka leírása: Gőz vezeték szigetelés csere Műveletek: Egy vállalkozó munkavállalói által végzett munka Munkaterület: Leürített vezeték, környezetében nincs megbontott veszélyes anyagot tartalmazó készülék, eredetileg zónába sorolt Az adott munka komplex kockázati kategóriája Veszélyes veszélyes EBK kritikus tevékenység Magas kockázat Közepes kockázat EBK kritikus tevékenység Közepes kockázat Alacsony kockázat Írásos munkaengedély Szükséges engedély? Mert a munkavégzés technológiai berendezésen történik.

20 Gyakorlati példák Munka leírása: Veszélyes hulladék kiszállítása Műveletek: IBC konténerben lévő Munkaterület: A környezetében nincs megbontott veszélyes anyagot tartalmazó készülék vagy egyéb veszély Az adott munka komplex kockázati kategóriája Veszélyes veszélyes EBK kritikus tevékenység Magas kockázat Közepes kockázat EBK kritikus tevékenység Közepes kockázat Alacsony kockázat Munkavégzés MeFTIR engedély nélkül (megbízás, megrendelés, fuvarlevél, BE-KI napló) Területgazda értesítéseés felügyelete mellett Szükséges engedély?

21 Gyakorlati példák Munka leírása: Műszeres munka Műveletek: Hőmérő csere Munkaterület: A műszer környezetében nincs megbontott veszélyes anyagot tartalmazó készülék Az adott munka komplex kockázati kategóriája Veszélyes veszélyes EBK kritikus tevékenység Magas kockázat Közepes kockázat EBK kritikus tevékenység Közepes kockázat Alacsony kockázat Írásos munkaengedély Szükséges engedély? Mert a munkavégzés technológiai berendezésen történik.

22 Gyakorlati példák Munka leírása: Kromatográf időszakos karbantartása Műveletek: Készülék átvizsgálása Munkaterület: Laborhelység Az adott munka komplex kockázati kategóriája EBK kritikus tevékenység EBK kritikus tevékenység Veszélyes veszélyes Magas kockázat Közepes kockázat Közepes kockázat Alacsony kockázat Munkavégzés MeFTIR engedély nélkül (megbízás, megrendelés, fuvarlevél, BE-KI napló) Területgazda értesítéseés felügyelete mellett Szükséges engedély?

23 Gyakorlati példák Munka leírása: Központi Irodaépület Műveletek: Ajtózár csere Munkaterület: Iroda Az adott munka komplex kockázati kategóriája EBK kritikus tevékenység EBK kritikus tevékenység Veszélyes veszélyes Magas kockázat Közepes kockázat Közepes kockázat Alacsony kockázat Munkavégzés MeFTIR engedély nélkül (megbízás, megrendelés, fuvarlevél, BE-KI napló) Területgazda értesítése és felügyelete mellett Szükséges engedély?

24 Köszönjük a megtisztelő figyelmet.

Alapvető Biztonsági Szabályok HSE_1_G7.1.1_MOL1. Kókai Béla FF&EBK MOL Déli Régió és KT vezető 2014.06.03. - Algyő - Kivitelezői Fórum

Alapvető Biztonsági Szabályok HSE_1_G7.1.1_MOL1. Kókai Béla FF&EBK MOL Déli Régió és KT vezető 2014.06.03. - Algyő - Kivitelezői Fórum Alapvető Biztonsági Szabályok HSE_1_G7.1.1_MOL1 Kókai Béla FF&EBK MOL Déli Régió és KT vezető 2014.06.03. - Algyő - Kivitelezői Fórum Hatálya A szabályzat területi hatálya kiterjed a MOL teljes működési

Részletesebben

KIVITELEZŐI EBK FOLYAMATOK változásai. Kurucz Csaba Algyő, 2014. június 3.

KIVITELEZŐI EBK FOLYAMATOK változásai. Kurucz Csaba Algyő, 2014. június 3. KIVITELEZŐI EBK FOLYAMATOK változásai Kurucz Csaba Algyő, 2014. június 3. A FOLYAMAT ÉLETCIKLUSA Tervezés és hatály meghatározása EBK előszűrés és előaudit Tendereztetés és szerződéskötés Helyszíni munkavégzés

Részletesebben

Tájékoztató a vállalkozói szerződések EBK mellékleteinek változásairól

Tájékoztató a vállalkozói szerződések EBK mellékleteinek változásairól Tájékoztató a vállalkozói szerződések EBK mellékleteinek változásairól 2017. https://mol.hu/hu/molrol/beszallitoikozpont A szabályok hatálya A szabályok területi hatálya kiterjed a MOL Nyrt., MPK és MSC

Részletesebben

Új követelmények a szerződések EBK mellékletében

Új követelmények a szerződések EBK mellékletében Új követelmények a szerződések EBK mellékletében Kurucz Csaba Egészségvédelem és munkabiztonság MOL vezető Tiszaújváros, 2017.április 28. Új fogalmak bevezetése Beépítésre kerültek a munkaengedélyezéshez

Részletesebben

EBK ellenőrzések tapasztalatai. Kanyó Szilvia Petrolszolg Kft EBK szakértő

EBK ellenőrzések tapasztalatai. Kanyó Szilvia Petrolszolg Kft EBK szakértő EBK ellenőrzések tapasztalatai Kanyó Szilvia Petrolszolg Kft EBK szakértő Tapasztalatok, újragondolás, fejlődés Big June 2015 Leállások 2016 júliusban Nagyleállás August 2016 Organizációs tervek: újragondolva

Részletesebben

Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása

Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása Elmúlt időszakban bekövetkezett tanulságos események bemutatása 2018.04.27 2 3 4 2018.03.22. Prágától északra, Kralupy nad Vltavou vegyiművek Kerozin tartály tisztítása közben robbanás Hat halott és több

Részletesebben

MOL-csoport Kivitelezői EBK rendszere Új elemek Finomítás Beszállítói EBK Fórum Plecskó Attila, Varga Attila

MOL-csoport Kivitelezői EBK rendszere Új elemek Finomítás Beszállítói EBK Fórum Plecskó Attila, Varga Attila MOL-csoport Kivitelezői EBK rendszere Új elemek Finomítás Beszállítói EBK Fórum Plecskó Attila, Varga Attila Százhalombatta, 2012.11.08 1 Beszállítói folyamat EBK vonatkozások 1 2 3 4 5 Előminősítés/ Előszűrés

Részletesebben

Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?

Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra? Hogyan készülünk fel a 2016. évi nagyjavításra? Cél: Leállások végrehajtása EBK esemény nélkül 2 1. Munkaengedélyek kiadása I. EBK kritikus tevékenységek végzése esetén munkaengedély kiadása szükséges

Részletesebben

A MOL Nyrt. új Kivitelezői EBK rendszere II. MOL Beszállítói Fórum Plecskó Attila TÁSZ & FU FF&EBK vezető Százhalombatta, 2010.12.

A MOL Nyrt. új Kivitelezői EBK rendszere II. MOL Beszállítói Fórum Plecskó Attila TÁSZ & FU FF&EBK vezető Százhalombatta, 2010.12. A MOL Nyrt. új Kivitelezői EBK rendszere II. MOL Beszállítói Fórum Plecskó Attila TÁSZ & FU FF&EBK vezető Százhalombatta, 2010.12.20 1 Hajtóerők - Még mindig történnek halálos munkabalesetek - Vállalkozók

Részletesebben

Kivitelezői EBK Hírlevél

Kivitelezői EBK Hírlevél Kivitelezői EBK Hírlevél 2014 Március MOL Magyarország Program 2014. EBK Javítjuk az EBK tudatosságot Az üzleti tevékenység részeként javítjuk a technológiai biztonságot Egészséget nem veszélyeztető munkahelyeket

Részletesebben

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYBA SOROLÁS Balatonföldvár 2013. március 21. Lengyelfi László 6. 54. Tűzveszélyességi osztály: veszélyességi övezetek, helyiségek, helyiségcsoportok (tűzszakaszok), épületek, műtárgyak,

Részletesebben

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI

A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI A KOCKÁZATÉRTÉKELÉS SZAKMAI KÉRDÉSEI Dr. Koch Mária az Országos Érdekegyeztető Tanács Munkavédelmi Bizottsága munkaadói oldalának tagja, a MUFOSZ Munkabiztonsági és Foglalkozásegészségügyi Szövetség elnöke,

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

VÁLLALKOZÓK EBK MENEDZSMENTJE

VÁLLALKOZÓK EBK MENEDZSMENTJE VÁLLALKOZÓK EBK MENEDZSMENTJE VÁLLALKOZÓK BIZTONSÁGI TANÚSÍTVÁNYA Kurucz Csaba Egészségvédelem és munkabiztonság MOL vezető 2018. május 10. FLAGSHIP A JÖVŐ KIHÍVÁSAI A MOL-CSOPORTBAN A MOL-CSOPORT 2030-AS

Részletesebben

Beszállítók EBK oktatása

Beszállítók EBK oktatása VIG-TÁT-19 Beszállítók EBK menedzsmentje Beszállítók EBK oktatása Kiadási állapot: 2015.04.08. Általános követelmények Belépés feltétele az EBK oktatás. Az EBK oktatás érvényességi ideje egy év. belépőkártya.

Részletesebben

Beszállítói Fórum. Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK

Beszállítói Fórum. Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK Beszállítói Fórum Százhalombatta, 2010. december 20. Varga Attila Finomítás FF és EBK Tartalomjegyzék Védőeszköz Leválasztótranszformátor EBK Kiskönyv Tűzvédelmi szakvizsga Védőeszköz Védőeszköz Védőeszköz

Részletesebben

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak

MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK. A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak MUNKATERÜLET MUNKAVÉDELMI ÉS TŰZVÉDELMI ÁTADÁS - ÁTVÉTELE ALVÁLLALKOZÓNAK A, mint Megrendelő a mai napon Vállalkozónak átadja az alábbi projekt/projektrész munkaterületét, az alábbiak szerint: 1.) Megrendelő:

Részletesebben

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK!

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS ÉS ELŐSZÓ A MOL-csoport 2014-ben 10 életvédelmi szabályt vezetett be a munkabiztonsági teljesítmény javítása érdekében.

Részletesebben

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Munkavédelmi előírások a kereskedelemben. Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Munkavédelmi előírások a kereskedelemben A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Tv. Szabályozza az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

KIVITELEZŐI EBK FOLYAMATOK változásai. Kurucz Csaba Százhalombatta, 2014. május 8.

KIVITELEZŐI EBK FOLYAMATOK változásai. Kurucz Csaba Százhalombatta, 2014. május 8. KIVITELEZŐI EBK FOLYAMATOK változásai Kurucz Csaba Százhalombatta, 2014. május 8. A FOLYAMAT ÉLETCIKLUSA Tervezés és hatály meghatározása EBK előszűrés és előaudit Tendereztetés és szerződéskötés Helyszíni

Részletesebben

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása

3., A gépek biztonsági követelményei és megfelelőségének tanúsítása Munkavédelem jogi és eljárási ismeretei II. Ellenőrző kérdések 2012 1., A munkavédelem általános követelményei. - a munkavédelmi szabályok betarthatósága - a követelmények megválthatóságának elve - a megfelelőség

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI III. követelmények I. A munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók,

Részletesebben

Átfogó EBK Oktatás. 1. Az adatkezelők jogos érdeke:

Átfogó EBK Oktatás. 1. Az adatkezelők jogos érdeke: Átfogó EBK Oktatás 1. Az adatkezelők jogos érdeke: Az érintettek köre: az Átfogó Egészségvédelem, Biztonságtechnika, Környezetvédelem Oktatáson ( Átfogó EBK Oktatás ) részt vevő, a MOL Nyrt. ( Társaság

Részletesebben

Kivonat FSU204_KIV_V02. Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése.

Kivonat FSU204_KIV_V02. Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése. FSU204_KIV_V02 Oldal: 1 / 7 Kivonat az FSU204 Sugárveszélyes tevékenységek felügyelete folyamatról FSU204_KIV_V02 Célja: A PA Zrt. területén történő munkavégzés alkalmával betartandó szabályok ismertetése.

Részletesebben

Új munkabiztonsági szabályok hatásai a kivitelezői tevékenységre. Ládi András

Új munkabiztonsági szabályok hatásai a kivitelezői tevékenységre. Ládi András Új munkabiztonsági szabályok hatásai a kivitelezői tevékenységre Ládi András A változások érintik: az állványozás folyamatát, csődugós hegesztést, elektronikus engedélyre történő kézi ráírást, EVE viselés

Részletesebben

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1

Ex Fórum 2010 Konferencia. 2010. június 8. robbanásbiztonság-technika haladóknak 1 1 Zónabesorolást csak A Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes és B Tűz- és robbanásveszélyes tűzveszélyességi osztályba sorolt területeken kell végezni? Az OTSZ 5. Melléklet II. Fejezet 2.8.-2.13. pontjai

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. A MOL Nyrt. (Százhalombatta, Tiszaújváros, Zalaegerszeg, Algyő és Komárom) területén tartott EBK oktatásához.

TÁJÉKOZTATÓ. A MOL Nyrt. (Százhalombatta, Tiszaújváros, Zalaegerszeg, Algyő és Komárom) területén tartott EBK oktatásához. TÁJÉKOZTATÓ I. EBK OKTATÁS A MOL Nyrt. (Százhalombatta, Tiszaújváros, Zalaegerszeg, Algyő és Komárom) területén tartott EBK oktatásához. A FER Tűzoltóság és Szolgáltató Kft. (továbbiakban: FER) a MOL Nyrt-vel,

Részletesebben

Életvédelmi szabályok

Életvédelmi szabályok VIG-TÁT-19 Beszállítók EBK menedzsmentje Életvédelmi szabályok Kiadási állapot: 2015.04.08. Mik az Életvédelmi szabályok? Az Életvédelmi szabályok alapvető biztonsági szabályok a magas kockázatú munkákhoz,

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye

HÍRLEVÉL. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye HÍRLEVÉL I. A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága által előírt tájékoztató a társasházi tulajdonosok részére A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési

Részletesebben

Erőművi reaktor karbantartó Erőművi karbantartó

Erőművi reaktor karbantartó Erőművi karbantartó A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Engedély kiadás és a karbantartási-kivitelezési munkák gyakorlati tapasztalatai a Dunai Finomító tárolóterein

Engedély kiadás és a karbantartási-kivitelezési munkák gyakorlati tapasztalatai a Dunai Finomító tárolóterein Engedély kiadás és a karbantartási-kivitelezési munkák gyakorlati tapasztalatai a Dunai Finomító tárolóterein Összeállította: Soczó Attila Általános üzemirányító DS Magyarország Dunai Finomító Tárolás-Keverés

Részletesebben

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK!

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK A MUNKANAP VÉGÉN MINDENKIT HAZAVÁRNAK! KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS ÉS ELŐSZÓ A MOL-csoport 2014-ben 10 életvédelmi szabályt vezetett be a munkabiztonsági teljesítmény javítása érdekében.

Részletesebben

Tűzveszéllyel járó tevékenységre vonatkozó biztonsági feltételek

Tűzveszéllyel járó tevékenységre vonatkozó biztonsági feltételek Tűzveszéllyel járó tevékenységre vonatkozó biztonsági feltételek Tűz és robbanásveszélyes környezetben nem lehet tűzveszélyes tevékenységet végezni. Az ilyen környezetben minden veszélyt okozó tevékenységet

Részletesebben

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások

Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipar ismert és ismeretlen veszélyei, a kockázatkezelés alapját képező lehetséges megoldások Az építőipari tevékenységekre vonatkozó követelményeket, szervezett munkavégzés esetén alapvetően a 4/2002.

Részletesebben

2013/36. SZÁM TARTALOM

2013/36. SZÁM TARTALOM 2013/36. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 46/2013. (XII. 20. MÁV-START Ért. 36.) sz. i utasítás a MÁV-START Zrt. munkáltatói jogkörgyakorlásának szabályozásáról (egységes szerkezetben)... 2 Egyéb közlemények

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI IV.

AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI IV. AZ EGÉSZSÉGET NEM VESZÉLYEZTETŐ ÉS BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS KÖVETELMÉNYEI IV. munkavégzés személyi feltételei I. A munkavállaló csak olyan munkára és akkor alkalmazható, ha annak ellátásához megfelelő élettani

Részletesebben

MEZŐFALVA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 7./2004.(III.24) Ök.számú RENDELETE

MEZŐFALVA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK. 7./2004.(III.24) Ök.számú RENDELETE MEZŐFALVA NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 7./2004.(III.24) Ök.számú RENDELETE A kéményseprő-ipari közszolgáltatások kötelező igénybevételéről Mezőfalva Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről

1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének

Részletesebben

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet 1 Biztonságszervezői alapismeretek 0712-06 modul 2-es (szóbeli) vizsgarész Egy megjelölt intézmény tűzvédelmi szempontból való felmérése, tűzvédelmi szabályzat készítése vázlatosan Tűzvédelem tervezés,

Részletesebben

2013/31. SZÁM TARTALOM

2013/31. SZÁM TARTALOM 2013/31. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 40/2013. (XI. 07. MÁV-START Ért. 31.) sz. i utasítás a MÁV-START Zrt. munkáltatói jogkörgyakorlásának szabályozásáról (egységes szerkezetben)... 2 Utasítások ÉRTESÍTŐ

Részletesebben

Kivitelezők részére szóló tájékoztató. Komárom Telep 5014 jelű tartály úszótető szigetelés begyulladás

Kivitelezők részére szóló tájékoztató. Komárom Telep 5014 jelű tartály úszótető szigetelés begyulladás Kivitelezők részére szóló tájékoztató Komárom Telep 5014 jelű tartály úszótető szigetelés begyulladás Esemény rövid leírása Komárom Telepen összhangban az elfogadott tartályrekonstrukciós munkálatokkal

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013. (III. 28.) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 862 01 Munkavédelmi technikus

Részletesebben

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM

Rendezvény helyszíne Kecskemét Békési László vezető-főtanácsos, GKM A műszaki szabályozás alakulása Rendezvény helyszíne Kecskemét 2008.03.28. Békési László vezető-főtanácsos, GKM Üzleti Környezet Fejlesztése A magyarországi üzleti környezet a 66., az adminisztratív ügyintézés

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK KOCKÁZATÉRTÉKELÉS FELMÉRŐLAP ÉPÍTŐIPARI MUNKAHELYEK (Számítógépes kitöltésre) Munkahely neve: Munkahely címe: Kockázatértékelés felmérés időpontja: A kockázatértékelés felmérést végezte: DOKUMENTUMOK VIZSGÁLATA

Részletesebben

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető

Villanyszerelő Villamos hálózat és alállomás üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi VÉDELMEK-VÉDŐESZKÖZÖK Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Azokon a munkahelyeken,

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS. SPECIÁLIS ISMERETEK 2. osztály VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS. SPECIÁLIS ISMERETEK 2. osztály VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK 2. osztály VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BUDAPEST 2017. Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó

Részletesebben

Kozmetikus mester Szépségszalon működtetése (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Kozmetikus mester Szépségszalon működtetése (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Kozmetikus mester (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 015-09/1 Munka- és környezetvédelem, közegészségügyi szabályok (Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat száma és megnevezése)

Részletesebben

Erőművi armatúra karbantartó Erőművi karbantartó Erőművi biztonságiszelep Erőművi karbantartó

Erőművi armatúra karbantartó Erőművi karbantartó Erőművi biztonságiszelep Erőművi karbantartó A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Aszódi János. Gázláng Mérnökiroda Kft. Kertész Péter. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft.

Aszódi János. Gázláng Mérnökiroda Kft. Kertész Péter. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. Gázszerelői munkavégzés feltételrendszere, kompetencia és felelősség Aszódi János Kertész Péter Gázláng Mérnökiroda Kft. FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. : 2511 Dorog,

Részletesebben

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest,

Előadó: Tárnai Ferenc Budapest, Villamos hálózatok organizációja, munka előkészítés, veszélyforrások, megelőző intézkedések, munkaterület átadás-átvétel, műszaki átadás-átvétel, dokumentáció, műszaki ellenőrzés Előadó: Tárnai Ferenc

Részletesebben

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN

GINOP A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN GINOP- 5.3.4. - 16-00006 A MUNKAHELYI EGÉSZSÉG ÉS BIZTONSÁG FEJLESZTÉSE AZ ÉPÍTŐIPARBAN Perlaki Géza Egyéni védőeszközök biztosításának és használatának belső szabályozása EGYÉNI VÉDŐESZKÖZÖK (EVE) Alkalmazása,

Részletesebben

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja

Munkahelyi egészség és biztonság. helyi programja Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: A tanuló általános felkészítése az egészséget nem veszélyeztető

Részletesebben

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN

MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN MUNKAVÉDELEM A GYAKORLATBAN Készítette: Szabó László Global Safety Kft. A MUNKAVÉDELEM ALAPJAI A MUNKAVÉDELEM JOGI SZABÁLYOZÁSA 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet

Részletesebben

A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata

A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata I. Bevezetés DIAMOND PROPERTY CARE KFT. Székhely: 1118 Budapest, Muskotály utca 5. fszt. 1-2. A Diamond Property Care Kft. iratkezelési szabályzata A szolgáltató (üzemeltető), mint adatkezelő adatai Diamond

Részletesebben

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és TSZVSZ Országos Tűzvédelmi Konferencia Hotel Marina-Port Balatonkenese 2018. április 26 27. Oltóberendezések tervezése, kivitelezése és dokumentálása a gyakorlatban,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK és VESZÉLYES HULLADÉKOK SZÁLLÍTÁSA - Képzés a 2013-as ADR 1.3 fejezete szerint - Bertli Dávid veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó ADR Profess Tel.: +36 (20) 9830-388

Részletesebben

Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára

Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató kiadványa építőipari vállalkozások számára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 Összehangolási kötelezettség az építőipari kivitelezéseknél A Nemzeti Munkaügyi Hivatal tájékoztató

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Készült: 2018. Október Verzió: 1.9 MUNKAVÉDELEM TŰZVÉDELEM 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Szabálytalanság Dohányzási és

Részletesebben

Változások műszaki követelményekben

Változások műszaki követelményekben Változások műszaki követelményekben (2008. március) Szabados László tű. szds. 1 9/2008. (II.22.) ÖTM r. OTSZ 1. rész TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK I. FEJEZET TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKEK KARBANTARTÁSA

Részletesebben

NYILVÁNTARTÁS HULLADÉKTERMELŐK RÉSZÉRE. a 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 1-2. szerint

NYILVÁNTARTÁS HULLADÉKTERMELŐK RÉSZÉRE. a 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 1-2. szerint NYILVÁNTARTÁS HULLADÉKTERMELŐK RÉSZÉRE a 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet 1. számú melléklet 1-2. szerint A hulladék termelő nyilvántartásának előírt adattartalma nem veszélyes és veszélyes hulladék esetében

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Készült: 2018. Július Verzió: 1.8 MUNKAVÉDEL EM TŰZVÉDELEM 1 2 3 4 5 6 7 8 Szabálytalanság Dohányzási és e

Részletesebben

Munkaengedélyezés, balesetek megelőzése, vállalkozói tevékenységek kockázatai és azok kezelése

Munkaengedélyezés, balesetek megelőzése, vállalkozói tevékenységek kockázatai és azok kezelése Munkaengedélyezés, balesetek megelőzése, vállalkozói tevékenységek kockázatai és azok kezelése Előadó: Pankucsi István PAJZS 94 Kft Munkavédelmi vezető Érdekességek október 12.-ről Október 12. az év 286.

Részletesebben

I. - ÚJ OTSZ előírás a Tűzvédelmi

I. - ÚJ OTSZ előírás a Tűzvédelmi TŰZVÉDELMI ÉS MUNKAVÉDELMI MEGBÍZOTT KÉPZÉS Tisztelt Asszonyom/Uram! Bizonyára már Ön is értesült a kollégáktól illetve a médiából, hogy a tűzvédelem területén 2015. március 5-től új korszak kezdődött,

Részletesebben

A Hotel Síkfőkút Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. - Hotel Síkfőkút*** és Étterem iratkezelési szabályzata

A Hotel Síkfőkút Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. - Hotel Síkfőkút*** és Étterem iratkezelési szabályzata A Hotel Síkfőkút Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. - Hotel Síkfőkút*** és Étterem iratkezelési szabályzata I. Bevezetés A szolgáltató (üzemeltető), mint adatkezelő adatai Hotel Síkfőkút Kereskedelmi és Vendéglátó

Részletesebben

Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban

Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban Tudnivalók az elektronikus építési naplóval kapcsolatban Az építési napló elektronizálása Az építésügyi jogszabályok tekintetében 2013. január 1-jétől igen nagy változás fog életbe lépni, ugyanis az elektronizálás

Részletesebben

EBK kódex kivonat - Munkavégzés engedélyezése és felügyelete

EBK kódex kivonat - Munkavégzés engedélyezése és felügyelete kivonat - Munkavégzés engedélyezése és felügyelete Vezérigazgatói operatív szabályzat Szabályzat kidolgozásáért és karbantartásáért felelős: Szabadkai Zoltán EBK vezető A szabályzat kiadásáért felelős:

Részletesebben

Raktározásra vonatkozó szabályozás tervezettel kapcsolatos OKF elképzelések

Raktározásra vonatkozó szabályozás tervezettel kapcsolatos OKF elképzelések ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELF FELÜGYELŐSÉG Veszélyes Száll llítmányok FőosztF osztály Raktározásra vonatkozó szabályozás tervezettel kapcsolatos OKF elképzelések Jakab Gábor tű. alezredes főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére

Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Szankcionálási táblázat A BorsodChem Zrt. területén munkát végző kivitelező társaságok részére Készült: 2017. szeptember Verzió: 1.7 MUNKAVÉDELEM TŰZVÉDELEM Kivitelező Társaságokra Szabálytalanság Szankcionálási

Részletesebben

Zónabesorolás a gyakorlatban. Az alapok alapjai

Zónabesorolás a gyakorlatban. Az alapok alapjai Zónabesorolás a gyakorlatban Az alapok alapjai Jogszabályi háttér 3/2003. (III. 11.) FMM ESZCSM együttes rendelet 9. (1) A munkáltató [SIC] munkáltatói kötelezettségek keretében köteles robbanásvédelmi

Részletesebben

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére

Munka- és tűzvédelmi oktatás. hallgatók részére Munka- és tűzvédelmi oktatás hallgatók részére A munkavédelem mindenki feladata! A munkavédelem nem egy külön tevékenység, azt a tanulás közben kell csinálni! 2 A munkavédelem feladata: megvédeni a veszélyektől

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi KI ALKALMAS A MUNKAVÉGZÉSRE? Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A munkavégzésre

Részletesebben

Elektromos alállomás üzemeltető Villanyszerelő

Elektromos alállomás üzemeltető Villanyszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra

MunkaKalauz. Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi gyakorlati megoldásokról és módszerekről A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI. Információs brossúra MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi A MUNKAVÁLLALÓ JOGAI Információs brossúra Szeged, 2013. MunkaKalauz Tájékoztató és Információs Tudástár munkavédelmi Magyarországon a versenyszféra

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. 7030 PAKS DÓZSA GYÖRGY U. 55-61. TEL: 75/830-690

PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. 7030 PAKS DÓZSA GYÖRGY U. 55-61. TEL: 75/830-690 PAKSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI NONPROFIT KFT. 7030 PAKS DÓZSA GYÖRGY U. 55-61. TEL: 75/830-690 Ügyfél azonosító szám: (szolgáltató tölti ki) Iktatószám:../2014. Hulladékszállítási szerződés (közfeladatokat

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság. tevékenysége a veszélyes árut szállító. közúti járművek ellenőrzésének tükrében

A Nemzeti Közlekedési Hatóság. tevékenysége a veszélyes árut szállító. közúti járművek ellenőrzésének tükrében A Nemzeti Közlekedési Hatóság tevékenysége a veszélyes árut szállító közúti járművek ellenőrzésének tükrében Balatonföldvár, 2010. április 8-9. 1 Ellenőrzési tevékenység A Nemzeti Közlekedési Hatóság komplex

Részletesebben

2007. augusztus 23. Kihirdetve. Józan Judit jegyző 23/2012.(VI.21.)

2007. augusztus 23. Kihirdetve. Józan Judit jegyző 23/2012.(VI.21.) Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2007. (VIII. 23.) rendelete a települési folyékony hulladékgazdálkodási közszolgáltatás kötelező igénybevételéről 2007. augusztus 23. Kihirdetve

Részletesebben

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető

Fémnyomó Fémipari megmunkálógépsor és berendezés-üzemeltető A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

Beszállítói Fórum Az EBK terv készítési szabályai. Sebestyén Katalin Logisztika FF és EBK vezetı 2011. 11. 21.

Beszállítói Fórum Az EBK terv készítési szabályai. Sebestyén Katalin Logisztika FF és EBK vezetı 2011. 11. 21. Beszállítói Fórum Az EBK terv készítési szabályai Sebestyén Katalin Logisztika FF és EBK vezetı 2011. 11. 21. Munkavégzések elızetes értékelése EBK terv: Minden magas kockázatú munka esetén a munkát végzı

Részletesebben

Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok

Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok Levegőtisztaság-védelmi mérések, aktuális és várható szabályok KSZGYSZ konferencia 2012. május 22. Bibók Zsuzsanna Tartalom A 2011-ben hatályba lépett jogszabályok új előírásai; 306/2011.(XII.23.)kormányrendelet,

Részletesebben

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele

Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele Készelemes fém munkaállványok: használatbavétel előtti vizsgálata és használatbavétele 2 Állvány Jogszabályi háttér 1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről 2001/45/EK irányelv munkavállalók által a

Részletesebben

/2014.X.1.- A rendelet hatálya

/2014.X.1.- A rendelet hatálya Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő - testületének 20/2009. (VI. 29.) rendelete az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről Módosítások: a) 30/2009. (X. 26.) ör. b) 19/2011.

Részletesebben

Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások

Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások Robbanásbiztonságtechnikai kérdések és megoldások Lakatos József Biztonságtechnika 2018 Továbbképző szeminárium Siófok, 2018.05.10. 2 Elsődleges robbanásvédelem: A potenciálisan robbanásveszélyes légkör

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. ONE WORLD Mosógél

BIZTONSÁGI ADATLAP. ONE WORLD Mosógél BIZTONSÁGI ADATLAP A kiállítás kelte: Győr, 2011. augusztus 9. 1. A készítmény neve ONE WORLD Mosógél Gyártó cég neve: SATIN-SILK KFT. 9012 Győr, Csanakhegyi u.13/b. Tel./fax.: 96/447-808 2. Összetétel:

Részletesebben

VÁLLALKOZÓK EBK MENEDZSMENTJE

VÁLLALKOZÓK EBK MENEDZSMENTJE VÁLLALKOZÓK EBK MENEDZSMENTJE KOCKÁZATKEZELÉSI LEHETŐSÉGEK Légrádi Richárd MOL Tűzvédelem és folyamatbiztonság vezető 2017. November 23. MOL CSOPORT 2 A JÖVŐ KIHÍVÁSAI A MOL-CSOPORTBAN RÉSZLETEK A MOL-CSOPORT

Részletesebben

VENTUS A-P Műszaki adatok:

VENTUS A-P Műszaki adatok: VENTUS A-P A berendezés - működési mód alapján - a áramlásának típusa szerint aktív és passzív kategóriába sorolható. Passzív típusú biofiltereink ventilátor nélkül működnek, a t a szűrőn a rendszer kényszeráramlása

Részletesebben

Beszállítói Fórum Logisztika területére vonatkozó EBK szabályok. Sebestyén Katalin 2010. 12. 20.

Beszállítói Fórum Logisztika területére vonatkozó EBK szabályok. Sebestyén Katalin 2010. 12. 20. Beszállítói Fórum Logisztika területére vonatkozó EBK szabályok Sebestyén Katalin 2010. 12. 20. Új munkavégzési szabályok- Logisztika EBK Kritikus tevékenységek meghatározása Beszállásos terekben való,

Részletesebben

Thermo King légkondicionáló berendezéssel szerelt autóbuszok klímaberendezéseinek szükség szerinti javítása és eseti karbantartása

Thermo King légkondicionáló berendezéssel szerelt autóbuszok klímaberendezéseinek szükség szerinti javítása és eseti karbantartása Thermo King légkondicionáló berendezéssel szerelt autóbuszok klímaberendezéseinek szükség szerinti javítása és eseti karbantartása (BKV Zrt. T-154/18) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI LEÍRÁS

Részletesebben

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017]

14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] [6. számú melléklet A Tan Kapuja Buddhista Főiskola IV. kötet: Egyéb Szabályzatok Követelményrendszeréhez (EKR)] 14. Alkalmazotti Munkavédelmi Szabályzat [2017] A Tan Kapuja Buddhista Főiskola MUNKAVÉDELMI

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről

BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről BESZÁMOLÓ Répcelak Város Önkormányzata és intézményei munkavédelmi tevékenységéről A munkavédelmi tevékenységet és munkavédelmi szaktevékenységet átalány díjas szerződés alapján - PAD-KÁR Kft. részéről

Részletesebben

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa

A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével. Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Dr. Bánné Koncz Zsuzsa A munkahelyi kockázatértékelés kezelés A hatóság szemével Bármilyen tevékenységet is végzünk, mindenki ki van téve valamilyen

Részletesebben

Munkavédelmi Szabályzat

Munkavédelmi Szabályzat ... (társaság neve)... (adószám) Munkavédelmi Szabályzat Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. Munkavédelmi szabályzat célja...3 2. Társaság bemutatása...4 3. Munkavédelmi szabályzat

Részletesebben

Munkavégzés személyes feltételei

Munkavégzés személyes feltételei Munkavégzés személyes feltételei z A munkavégzéshez előírt szakmai végzettség, szakmai jártasság, munkaköri orvosi alkalmasság, munkaképes állapot, a munkavédelmi oktatáson való részvétel és a biztonsági

Részletesebben

Munkáltatói jogok-felelősségi szabályok

Munkáltatói jogok-felelősségi szabályok Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének 2018 évi konferenciája Munkáltatói jogok-felelősségi szabályok Dr. Kőszegfalvi Edit Munkaügyi - egészségügyi szakjogász Bács-Kiskun Megyei Kórház Magasabb vezetői

Részletesebben

Állványok Biztonságának Fokozása. Kiss Antal Attila EBK vezető Petrolszolg Kft.

Állványok Biztonságának Fokozása. Kiss Antal Attila EBK vezető Petrolszolg Kft. Állványok Biztonságának Fokozása Kiss Antal Attila EBK vezető Petrolszolg Kft. Jelenlegi tapasztalatok: Az utolsó mondat, ami lemaradt a KÉSZ mehetünk cigizni felkiáltás előtt: Hozz egy másfeles kötőt,

Részletesebben

M OL-csoport Beszállítói Fórum

M OL-csoport Beszállítói Fórum M OL-csoport Beszállítói Fórum 2003. március 27. BESZÁLLÍTÓI FÓRUM 2003. március 27. 4. SZAKMAI SZEKCIÓ E gészségvédelem, 1. SZAKMAI biztonságtechnika, SZEKCIÓ Beruházás, környezetvédelem karbantartás,

Részletesebben