Fenntartható fejlődés, fenntartható építés, alapfogalmak. DR. Lányi Erzsébet PhD - Páricsy Zoltán BME - Épületszerkezettan

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fenntartható fejlődés, fenntartható építés, alapfogalmak. DR. Lányi Erzsébet PhD - Páricsy Zoltán BME - Épületszerkezettan"

Átírás

1 Fenntartható fejlődés, fenntartható építés, alapfogalmak

2 Hibaüzenet egy nagy korszak végén

3 Ökológiai katasztrófa

4 Egy újabb evolúció feltétele Az összeomlást csak olyan közösségek képesek túlélni/elkerülni, akik ismerik a hibás utat, de rendelkeznek az élet újraszövéséhez szükséges tudással is Képesek az életmódváltásra, a túlzott igények leépítésére, a realitásokhoz való visszatérésre Új erkölccsel rendelkeznek, képesek teremtőből, újra teremtetté válni. (Fenntartható Fejlődés Egyetemközi Kutatócsoport, 2007)

5 A hibás út Ha a földön kívüliek figyelnek bennünket, valószínűleg az emberiség legfőbb tevékenységének azt a törekvést tartják, hogy miképpen lehet a rendelkezésünkre álló természeti erőforrásokból minél gyorsabban hulladékot előállítani. (James Lovelock)

6 Technikai civilizációnk jellemzői és következményei Természet társadalom gazdaság - pénz A természeti erőforrások túlfogyasztása, a készletek kimerülése és/vagy megújulásuk veszélyeztetése Földrészek közötti termelés, rengeteg szállítás A természeti környezet szennyeződése, a lebontó funkciók károsítása, betegségek terjedése Eltűnik az élőlények és gondolatok sokfélesége (diverzitás) és különbözősége (diszparitás) Az évezredek során felhalmozott társadalmi tőke szétbomlik A gazdasági, pénzügyi, társadalmi bomlás ökológiai problémákat is okoz, ami már az emberi élet feltételeit is veszélyezteti.

7 Ökológiai lábnyomunk, mérőeszköz I. Mérőeszköz egy adott népesség/gazdaság/háztartás erőforrás felhasználási és hulladékfeldolgozási szükségleteinek becslésére, ökológiailag aktív (láthatatlan szolgáltatásokra képes) földterületben (ha/fő/év) mérve, kormányközi statisztikák adatait véve alapul (kb. 1,6-9,0 ha) M. Wackernagel-W. E. Ries vezetésével Brit Columbia Egyetem Egészséges és fenntartható közösségek munkacsoport.

8 Ökológiai lábnyomunk, példa Ökológiailag produktív föld (ha/fő) Energia Kert, termőföld, stb. S Élelmiszer 0,33 0,97 1,30 Lakás 0,41 0,48 0,89 Közlekedés 0,79 0,10 0,89 Fogyasztási javak 0,52 0,37 0,89 Szolgáltatások 0,29 0,01 0,30 Összesen: 2,34 1,93 4,27

9 Válságok arzenálja Klímakatasztrófa Környezeti-ökológiai válság Energiaválság: a civilizáció által létrehozott óriási technikai arzenál csak nagy sűrűségű, olcsó fosszilis energiával működtethető Gazdasági válság: iparágak leállása, elszegényedés Pénzügyi válság: derivatívák kereskedelme, pénzbuborékok Szociális társadalmi - erkölcsi válság: kevés győztes és a sok vesztes (15-85%).

10 A válság Pedig csak egyetlen válság van. A fosszilis energiára, a racionalitásra, a mohóságra, a gátlástalanságra és a kényelemre épített, technikai civilizációs modellünk válsága, amelynek az összes többi csak következménye.

11 A tükör Ha viszont vesszük a fáradtságot, nagyon hamar rá kell jönnünk a kétségtelenül zavarba ejtő igazságra: nem kell megmentenünk a világot, a Földet, viszont alázattal és nagyon gyorsan lépnünk kell annak érdekében, hogy mi magunkat valamennyire jobb helyzetbe hozzuk. Magunkat ne mentegessük, hanem mentsük. Az embert, a világot gyötrő gondok csökkentésének legegyszerűbb lépése a mértékletesség lenne.

12 A fenntartható fejlődés? ENSZ Közös jövőnk jelentés 1987 Agenda 21, a XXI. sz. feladatai, 1992 Rio-de Janeiro konferencia; stratégiai dokumentuma, a TNC-k kezdeményezésére. A mennyiségi fejlődés (növekedés) helyett minőségi növekedést (fejlődés) célzott meg. Folyamatos szociális és mentális jobblét elérése anélkül, hogy az ökológiai eltartó és hulladékeltakarító képességet meghaladó módon fejlődne a gazdaság.

13 Fenntartható visszavonulás Már nem civilizációnk fenntartható fejlődéséről, hanem fenntartható visszavonulásról, az élőhelyek gyökeres megváltozásáról, a puszta élet folytathatóságának lehetőségéről kellene beszélnünk. A Föld ilyen civilizációs elvárások mellett képtelen eltartani 7 milliárd embert. Az elkerülhetetlennek látszó összeomlást túlélők kicsiny tábora vagy visszalép a technikának a bioszféra által még tolerálható szintjére, vagy egy mindennél ökologikusabb társadalmat hoz létre. De tökéletes társadalom a történelemben még sohasem létezett. (R. C. R. James Lovelock)

14 Globális klímaváltozás? Bolygónk mindig erősebb volt és lesz, mint mi, nem tudjuk elpusztítani. De, ha átlépünk egy bizonyos határt, ő söpör le minket a felszínéről és nélkülünk létezik tovább. Nem őt kell megmentenünk, inkább felismerni korlátolt képességeinket és alkalmazkodni hozzá Paulo Coelho

15 Globális klímaváltozás? I. és II. Világ klímakonferencia, 1988 IPPC. Az üvegházgáz- kibocsátás fokozódik, a hőmérséklet nő, a kettő között szoros összefüggés van. (CO 2 kereskedelem), kb. 3/4C melegedés, 5-6 fokos forgatókönyvek, hivatkozás. 2007, Miskolczi Ferenc, NASA Sugárzási Kutatóközpont. A CO2 kibocsátás és az üveghatás között nincs szoros kapcsolat. Az emberi kibocsátásokat a Föld légköre néhány év alatt kiegyenlítette.

16 Globális klímaváltozás? Orosz kutatócsoport eredményei; az enyhe melegedést a naptevékenység okozza (XVII sz. kisjégkorszak vége), vagy egy nagy jégkorszak kezdete. A klímaváltozás rémével próbálják elfedni az energiahordozók kimerülésével járó társadalmi zavarokat.

17 Válságkezelési lehetőségek Próbálkozások A meglévő modell fenntartásával, tisztább technikákkal, hatékony-takarékos-megújuló erőforrás felhasználással ( zöld ruhába öltöztetés ) a gazdasági növekedés erőltetésével. Tüneti kezelés, az összeomlás késleltetése. A meglévő modell átalakításával, az egyoldalú világkép kiegészítésével, ahol a természetnek és az embernek is helye van. Kis közösségek, a technika egy alacsonyabb szintjén. Fenntartható visszavonulás.

18 Válságkezelési lehetőségek Próbálkozások A meglévő modell fenntartásával, tisztább technikákkal, hatékony-takarékos-megújuló erőforrás felhasználással ( zöld ruhába öltöztetés ) a gazdasági növekedés erőltetésével. Tüneti kezelés, az összeomlás késleltetése. A meglévő modell átalakításával, az egyoldalú világkép kiegészítésével, ahol a természetnek és az embernek is helye van. Kis közösségek, a technika egy alacsonyabb szintjén. Fenntartható visszavonulás.

19 Válságkezelési lehetőségek A válságok csak akkor oldódnak meg, ha az átalakítás nagy léptékben és gyorsan végbemegy. Sírnivalóan mulatságos azonban azt gondolni, hogy a szükséges átalakításra a társadalmi-hatalmi struktúrák megváltozása nélkül sor kerülhet.

20 Válságkezelési lehetőségek A válságok csak akkor oldódnak meg, ha az átalakítás nagy léptékben és gyorsan végbemegy. Sírnivalóan mulatságos azonban azt gondolni, hogy a szükséges átalakításra a társadalmi-hatalmi struktúrák megváltozása nélkül sor kerülhet.

21 A tradicionális vidéki életmód, mint követhető példa Dinamikus egyensúly alakult ki az emberi hasznosítás és a természet eltartó és hulladék eltakarító képessége között. A élelmiszert és az alapvető használati tárgyakat helyben termelték, illetve készítették, a kevés felesleget a közelben értékesítették, a hulladékot visszaforgatták. Gazdálkodtak a természeti javakkal és nem fogyasztották azokat.

22 Épített környezetünk most A építészet a társadalom akaratának térbeli megjelenítése. Mies van der Rohe Kb. 400 éve tartja magát a kopernikuszi fordulatra és a newtoni mechanikára épülő újkori világkép, amely Arthur Koestler szerint (Alvajárók) oly mértékben változtatta meg az európai társadalmakat, mintha a bolygón egy új faj jelent volna meg. (Lásd még Várkonyi Nándor Ötödik embere ) Kb. 200 éve tart a materiális produktivitás és a városokba tömörített, individualizálódott, manipulált tömegek korszaka. Milyen lehet akkor ez az épített környezet?

23 A fenntarthatatlan építés Az ENSZ Emberi Települések Központja a HABITAT, II. Isztambuli konferenciáján (1996) kidolgozta A települések fenntartható fejlődését segítő cselekvési program -ot (HABITAT agenda). Kérdés és problémakörei alapján most az épített környezetünkre jellemző: a rohamos urbanizálódás a növekvő energiafogyasztás a szilárd hulladék és a szennyvíz mennyiségének növekedése a történelmi és a kulturális örökség pusztulása.

24 A kilábalás realitásai A fogyasztás visszafogása gazdasági válsághoz vezet. A hatékonyság növelése újabb fogyasztás-növekedéshez. Az építési hulladéknak csak egy része hasznosítható újra energetikailag gazdaságosan (építési törmelék 18 millió t/év Mao.). A szennyvizet kilométereken keresztül utaztatjuk az energiaigényes tisztítótelepekre. Az épület-felújítás sokszor nem hozható összhangba az üzleti szempontokkal, pusztul a kulturális örökség. Az értelmetlen verseny egyre több vesztest termel, nő a felesleges emberek száma is.

25 A tradicionális vidéki életmódhoz tartozó épületek, követhető példák A sokszínű kultúra hagyományaira és tapasztalataira épülő, mesterségbeli tudás felhasználásával épültek. Régóta ismert, természetes és/vagy tartós anyagokat használtak. Figyelembe vették a helyi környezeti (nap, szél, csapadék, légáramlatok, növényzet, égtájak, vízfelületek, stb.) hatásokat.

26 A települések és a társadalom A városok az ellátó természeti területeiktől függenek, ha elvágjuk a köldökzsinórt megáll az élet. Az óriásvárosok gyógyíthatatlanok, de megszelídítésükkel talán még kezelhetők. A fenntartható társadalom a tömeget kisebb közösségekre bontja. A kisléptékű, autonóm (önellátás+kooperáció), vidéki települések halmaza, a kisebb egységekre bontott integrált életmóddal kiegészített város, helyi döntésekkel, de erős állammal megoldás lehet.

27 Épített környezetünk a változások után Egy új társadalomban az építészeti formálás a megszokottól gyökeresen eltérő feladat lesz. Zsugorodnak a méretek. Előtérbe kerülnek a helyi anyagok a termékek helyett. Figyelembe kell venni a helyi adottságokat és az épület működését. Felértékelődik a mesterségbeli tudásra épülő emberi munka. A használókat belevonják a tervezésbe, építésbe, karbantartásba. Megújuló erő és energiaforrásokat kell használni, passzív/hibrid módon és/vagy közösségi formában, azt is keveset. Újra kell tanulni a tradicionális mesterségeket, a városi épületállomány környezetbarát felújításához (szakmunkás képzés).

28 Épített környezetünk a változások után Egy új társadalomban az épített környezet nem rosszabb, csak másmilyen.

29 A folytathatóság - R.C.R. szempontjai az építésben A terhelés csökkentés a földhasználathoz az anyag, víz és energia használathoz a szilárd hulladék és szennyvíz képződéshez, a megőrzés a élőlények, a kultúrák és az épített környezet sokféleségéhez és különbözőségéhez, a visszaforgatás az építőanyagokhoz és az épülethasználathoz köthető.

30 A fenntartható építés, definíció A Nemzetközi Építéskutatási Tanács (CIB) Fenntartható építés első nemzetközi konferenciája,(1994) Florida, Tampa / C. Kibert: Egészséges épített környezet létrehozása és felelős fenntartása az erőforrások hatékony kihasználásával, ökológiai elvek alapján. A fenntartható-, környezettudatos-, ökologikus-, energiatudatos-, zöld-, vagy bio építészet lényegében egy szemléletmódot jelent. Azaz a fenntartható fejlődés/visszavonulás elvrendszerének érvényesítése az építésben az ökológia- tudomány fogalomkészletének és kutatási eredményeinek felhasználásával.

31 Az ökológia alapvetéseinek érvényesítése Az ökológia (háztartástan) az élőlények és környezetük kölcsönhatásait vizsgáló tudomány (E. Haeckel, 1866) Az épület kialakítása és működése (teljes életciklusát vizsgálva) illeszkedik a bioszféra napenergia függő körfolyamataihoz (termelő, fogyasztó, eltakarító és lebontó rendszerek). Szerkezeti megoldásai lehetővé teszik a természettel való kommunikációt. A település és az épület mérete (a fogyasztó területek) nem haladja meg az őt ellátó termelő terület nagyságát. Építésökológia tudomány: épület és környezet kapcsolata.

32 Az emberi egészség védelmének érvényesítése A mesterséges belső téri kondíciók naturalizálása (szellőzés, világítás,klímazónák). A mérgező anyagösszetevők távoltartása (építő anyagok, bútorok, lakás textilek, tisztítószerek, kozmetikumok, élelmiszerek). Megfelelő komfort és kényelemérzet (hőérzet, levegő minőség, légmozgás, páratartalom, stb.). Építésbiológia tudomány: épület és ember kapcsolata.

33 Lineáris és fenntartható épületmodell összehasonlítása

34 Lineáris és fenntartható épületmodell összehasonlítása

35 A környezettudatos épületmodell jellemzői az ökológiailag aktív földterületek építési célú használatának csökkentése a helyi erőforrások felerősítése, bekapcsolása minimális anyag-, ivóvíz- és fosszilis energia használata jó hatásfokú hasznosítása korlátozott, nem mérgező és visszaforgatható kibocsátás az építészeti-környezeti kultúra megőrzése, a meglévő épületállomány megszelídítésével, ökologikus szemléletű felújításával érvényesíthetők.

36 A témakörök összefoglalása CIB W82 Jövőkutatási Bizottsága: A fenntartható fejlődés és az építés jövője c. projekt kidolgozása CIB: Építés és környezet c. Gävle-i világkonferencia (1998) eredményei: Anyagháztartás (újrahasznosítás, visszaforgatás). Energiaháztartás (takarékosság, megújuló, környezeti energiák). Levegőháztartás (belső téri levegőminőség, SBS, BRI). Vízháztartás (takarékosság, esővíz, szürkevíz). Autonómia (szubszidiaritás, kooperáció, partnerség).

37 A fenntartható építés eszközrendszere Anyaghasználat: kevés szürke energia (PET), reciklálás, helyben előállítás, min. káros anyag tartalom. Épületszerkezetek, szelíd technikák: harmadik bőr, védelem, elnyelés, szabályozás, kapcsolatteremtés, emberi munka. Épülethasználat: energia és víztakarékos berendezések, megújuló energiaforrások, természetes belső légállapotok, növényzet, hulladékkezelés.

38 A fenntartható építés eszközrendszere Terület felhasználás: (mezőgazdasági és ipari rozsdaövezetek, barna mezős beruházások, tájsebészet, rekonstrukció). Együttéléstan : (természettől függés felismerése, decentralizáció; önkorlátozás, helyi gazdaság, kis szállítási távolságok, helyi döntések, autonómia, kooperáció, közösségek, közvetlen demokrácia, felelősség).

39 Az ökológiai viselkedés mérhetősége II. Környezeti teljesítmény értékelése szabványokban (MSZ EN ISO ) rögzített, hatás orientált módszerrel. Életciklus elemzések, (Life Cycle Assesment-LCA): Minden lehetséges hatást (pl. energia felhasználás, emissziók) számszerűsít a vizsgált objektum egységnyi mennyiségére vonatkoztatva. Nemzetközi kutatócsoportok kidolgozta adatbázisok (pl. BauBioDataBank, Ecoinvent Daten) és a kezelést segítő szoftverek (pl. LEGEP).

40 A tradicionális népi épület, mint kiindulás és indikátor megfelelnek a fent megfogalmazott szempontoknak, évszázados tapasztalatok, hagyományok tervezte épületek alkalmazkodtak a helyi természeti, éghajlati, domborzati adottságokhoz, a telepítés, a felhasznált építőanyagok és az épülethasználat tekintetében.

41 Alkalmazkodás a helyi adottságokhoz

42 Parasztházak öko házak

43 Parasztházak öko házak

44 Parasztházak öko házak

45 Öko házak autonóm ház

46 Öko házak

47 Öko házak

48 Fürdőépítő kalákák Erdélyben

49 Fürdőépítő kalákák Erdélyben

50 Összefoglalás A fenntartható, környezettudatos-, ökologikus-, energiatudatos-stb. építészet lényegében egy szemléletmódot jelent. A fenntartható visszavonulás elvrendszerének (R.C.R.) érvényesítését az építésben az ökológia tudomány kutatási eredményeinek és fogalomkészletének felhasználásával. Semmire sem megyünk a régi elv új technikákkal való fenntartásával. A régi foltozgatásával, a források kimerülésével az összeomlás elkerülhetetlen. Ha az elavult mechanikai világkép helyébe időben az életbarát világkép lép, átalakulhat a társadalom megszűnhetnek a fenyegető válságok.

51 Irodalom Dieter Heinrich Manfred Hergt Ökológia SH atlasz, Springer-Verlag Budapest 1995 Bogár László; Magyarország és a globalizáció Oiris kiadó, Budapest, 2003 Luc Ferry; Új rend: Az ökológia Európa Könyvkiadó, Budapest 1194 Ernst F. Schumacher; A kicsi szép Közgazdasági és jogi könyvkiadó, Budapest, 1991 Ertsey Attila (szerk); Autonóm ház, ajánlás John Lukacs; Egy nagy korszak végén Európa Könyvkiadó, Budapest, 2005 Joseph E. Stiglitz; A globalizáció és visszásságai Napvilág Kiadó, Budapest, 2003 John Perkins; Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai Ráció Kiadó 2006 Forrás: index.hu.

52 Köszönöm a figyelmet!

ÖKOLOGIKUS ÉPÍTÉSZET. Ökologikus építészetbev Dr. Lányi Erzsébet

ÖKOLOGIKUS ÉPÍTÉSZET. Ökologikus építészetbev Dr. Lányi Erzsébet ÖKOLOGIKUS ÉPÍTÉSZET Dr. Lányi Erzsébet-200-.09 1 Környezetbarát építés Környezettudatos-, ökologikus-, energiatudatos-, zöld-, vagy bio építészet lényegében egy szemléletmódot jelent; A fenntartható fejlődés

Részletesebben

Fenntartható és energiatudatos építés. XXIII Téglás Napok Dr. Lányi Erzsébet-2008-11 1

Fenntartható és energiatudatos építés. XXIII Téglás Napok Dr. Lányi Erzsébet-2008-11 1 Fenntartható és energiatudatos építés XXIII Téglás Napok Dr. Lányi Erzsébet-2008-11 1 A fenntarthatatlan fejlődés Ha a Földön kívüliek figyelnek bennünket, valószínűleg az emberiség legfőbb tevékenységének

Részletesebben

fenntartható építés fogalomrendszer

fenntartható építés fogalomrendszer fenntartható építés fogalomrendszer 1 Takarékoskodj a Föld energiájával! Beszélni kell a tágabb összefüggésekről: Működő és javasolt civilizációs modellünkről. Jelenlegi és ajánlott társadalmi struktúráinkról,

Részletesebben

Fenntartható társadalom épített környezete. Dr. Lányi Erzsébet PhD. MEH konferencia

Fenntartható társadalom épített környezete. Dr. Lányi Erzsébet PhD. MEH konferencia Fenntartható társadalom épített környezete 1 Takarékoskodj a Föld energiájával! Feladatom rávilágítani arra, hogy ezen a konferencián nem csak egyszerűen és elsősorban épületeink használati energiájával

Részletesebben

mûveleteit egyaránt magába foglalja. Az utóbbi évtizedekben kialakult építésiterületfelhasználási

mûveleteit egyaránt magába foglalja. Az utóbbi évtizedekben kialakult építésiterületfelhasználási ÉPÍTETT KÖRNYEZET ÉS ÖKOLÓGIA A megállíthatatlanul terjedõ globalizmus világában kiemelkedõ az építészek felelõssége, hiszen az építési tevékenység területfoglalása és sebessége soha nem látott méreteket

Részletesebben

Ökologikus építőanyagok és épületszerkezetek

Ökologikus építőanyagok és épületszerkezetek építőanyagok és épületszerkezetek 1 A fenntarthatatlan építés Az ENSZ Emberi Települések Központja, HABITAT II. Isztambuli konferencia (1996): A települések fenntartható fejlődését segítő cselekvési program

Részletesebben

KÉNYSZER VAGY LEHETŐSÉG?

KÉNYSZER VAGY LEHETŐSÉG? KÉNYSZER VAGY LEHETŐSÉG? Energiatudatos építészet, megvalósult projektek. Kormos Gyula Építész, épületenergetikai szakértő A globális átlaghőmérséklet alakulása 1860 és 2000 között Forrás: Harnos Zs; Gaál

Részletesebben

ANYAGHÁZTARTÁS épületszerkezetek építéstechnikák. Épületszerkezettan-7 Dr. Lányi Erzsébet-2010-2 1

ANYAGHÁZTARTÁS épületszerkezetek építéstechnikák. Épületszerkezettan-7 Dr. Lányi Erzsébet-2010-2 1 ANYAGHÁZTARTÁS épületszerkezetek építéstechnikák Épületszerkezettan-7 Dr. Lányi Erzsébet-2010-2 1 A fenntarthatatlan építés Az ENSZ Emberi Települések Központja, HABITAT II. Isztambuli konferencia (1996):

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG????????????????????????????????

FENNTARTHATÓSÁG???????????????????????????????? FENNTARTHATÓSÁG???????????????????????????????? Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generáció szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk esélyeit arra, hogy

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI

KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI KÖRNYEZETTUDOMÁNY ALAPJAI FIZIKA ALAPSZAKOS HALLGATÓKNAK SZÓLÓ ELŐADÁS VÁZLATA I. Bevezetés: a környezettudomány tárgya, a fizikai vonatkozások II. A globális ökológia fő kérdései III.Sugárzások környezetünkben,

Részletesebben

Passzívházak, autonóm települések. Ertsey Attila

Passzívházak, autonóm települések. Ertsey Attila Passzívházak, autonóm települések Ertsey Attila TOSICS IVÁN - VÁROSKUTATÁS KFT. Fenntartható védekezés a klímaváltozás ellen CO 2 emisszió kiváltása: energiatakarékosság átállás megújuló energiaforrásokra,

Részletesebben

A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN Balassagyarmat, 2013.május 09. Mizik András erdőmérnök Ipoly Erdő Zrt. Miért Zöldgazdaság? A Zöldgazdaság alapelvei:

Részletesebben

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6.

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. A tanulmány az NFGM megbízásából készült Miért? (NFFT Jövőkereső) Mindezekre tekintettel halaszthatatlan, hogy a magyar társadalom körében széleskörű

Részletesebben

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok Természetes környezet A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok 1 Környezet természetes (erdő, mező) és művi elemekből (város, utak)

Részletesebben

A FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS EU KOMFORM MAGYAR INDIKÁTORRENDSZERE

A FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS EU KOMFORM MAGYAR INDIKÁTORRENDSZERE A FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉS EU KOMFORM MAGYAR INDIKÁTORRENDSZERE ÉMI Kht. 2005.06.21. CRISP Construction and City Related Sustainability Indicators * * * Fenntartható építés? Háttér 1 Egészséges épített környezet

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

Elzmények, partnerség, támogatók

Elzmények, partnerség, támogatók Világváros vagy világfalu? avagy fenntartható építés és területfejlesztés Budapesten és az agglomerációban Medgyasszay Péter építészmérnök, MBA, Független Ökológiai Központ Elzmények, partnerség, támogatók

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fenntartható mezőgazdálkodás. 98.lecke Hosszú távon működőképes, fenntartható

Részletesebben

Mitől (nem) fenntartható a fejlődés?

Mitől (nem) fenntartható a fejlődés? Mitől (nem) fenntartható a fejlődés? Globális gondok Válaszok és tévutak a XXI. század elején Gyulai Iván Ökológiai Intézet Melyek a problémák? Nincs elegendő erőforrás a gazdasági növekedés fenntartásához

Részletesebben

GAZDASÁG TÁRSADALOM- TERMÉSZET- ÉPÍTÉS ÖSSZEFÜGGÉSEK, ALAPFOGALMAK

GAZDASÁG TÁRSADALOM- TERMÉSZET- ÉPÍTÉS ÖSSZEFÜGGÉSEK, ALAPFOGALMAK GAZDASÁG TÁRSADALOM- TERMÉSZET- ÉPÍTÉS ÖSSZEFÜGGÉSEK, ALAPFOGALMAK 1 Néhány hír 2014-ből Ny.Antarktiszi jégmező megállíthatatlanul elindult. Equadori Yasuni Nemzeti Park közepén megindul az olajkitermelés

Részletesebben

Gazdaság, társadalom, természet, építés összefüggések, alapfogalmak

Gazdaság, társadalom, természet, építés összefüggések, alapfogalmak Gazdaság, társadalom, természet, építés összefüggések, alapfogalmak BME Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék Dr. Lányi Erzsébet PhD Környezetbarát építés szerkezetei I. // 2018.09.12. Napirend

Részletesebben

Az Öko-völgy Program szerepe a fenntartható nemzeti kultúra kialakításában

Az Öko-völgy Program szerepe a fenntartható nemzeti kultúra kialakításában Az Öko-völgy Program szerepe a fenntartható nemzeti kultúra kialakításában Sölétormos Jenő (Gaura Sakti das) Krisna-völgy elnöke Definíciók A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen

Részletesebben

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások? Bibók Zsuzsanna főosztályvezető-helyettes 2011. június 14. Tartalom Fenntartható fejlődés A környezetvédelem és alapelvei

Részletesebben

Épített környezet a világ széndioxid kibocsátásának közel feléért felelős: klímaváltozás

Épített környezet a világ széndioxid kibocsátásának közel feléért felelős: klímaváltozás Épített környezet a világ széndioxid kibocsátásának közel feléért felelős: klímaváltozás Épületek 45% Közlekedés 30% Ipar 25 % Mit tehetünk? energiatakarékos épületek létrehozása megújuló természeti erőforrások

Részletesebben

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Körforgásos gazdaság koncepciója és hazai realitása MASZESZ XVIII. ORSZÁGOS KONFERENCIA Lajosmizse (2017.05.16) Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Galambos

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.

Homolka Fruzsina Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. A fenntarthatóság jelentősége a Jövő Élelmiszeripari Gyárában A környezeti hatások vizsgálatát szolgáló kutatási infrastruktúra az élelmiszeripari fenntartható fejlődés megvalósítására Homolka Fruzsina

Részletesebben

BIOFUTURE Határ-menti bemutató és oktató központ a fenntartható és hatékony energia használatért

BIOFUTURE Határ-menti bemutató és oktató központ a fenntartható és hatékony energia használatért BIOFUTURE Határ-menti bemutató és oktató központ a fenntartható és hatékony energia használatért Fenntartható fejlődés A Földet nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. A fenntartható

Részletesebben

Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány

Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány Körforgásos Gazdaságért Alapítvány 2014 elején jött létre magánkezdeményezésre Elsődleges

Részletesebben

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus

Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus Megújuló energiák szerepe a villamos hálózatok energia összetételének tisztítása érdekében Dr. Tóth László DSc - SZIE professor emeritus 2017. Október 19. 1 NAPJAINK GLOBÁLIS KIHÍVÁSAI: (közel sem a teljeség

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2015. február 6. KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A Föld több, mint 7 milliárd lakosának

Részletesebben

... 51... 51... 52... 52 2

... 51... 51... 52... 52 2 1 ... 51... 51... 52... 52 2 ... 54... 55... 62... 62... 64... 64... 65... 65... 65... 66... 66... 67 3 4 1 Jászfényszaru Város Településfejlesztési Koncepció Jászfényszaru Város Önkormányzata 2002., Integrált

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

Környezetgazdálkodás 2. előadás. Társadalmi, gazdasági fejlődés és globális hatásai Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem RKK.2010.

Környezetgazdálkodás 2. előadás. Társadalmi, gazdasági fejlődés és globális hatásai Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem RKK.2010. Környezetgazdálkodás 2. előadás Társadalmi, gazdasági fejlődés és globális hatásai Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem RKK.2010. Aurelio Peccei olasz gazdasági szakember által alapított nemzetközi tudóstársaság:

Részletesebben

A foglalkoztatás növekedés ökológiai hatásai

A foglalkoztatás növekedés ökológiai hatásai A foglalkoztatás növekedés ökológiai hatásai Környezeti terhelések Természeti erıforrások felhasználása Tér (természetes élıhelyek) felhasználása Környezetbe történı kibocsátások A környezet állapotát

Részletesebben

3. Ökoszisztéma szolgáltatások

3. Ökoszisztéma szolgáltatások 3. Ökoszisztéma szolgáltatások Általános ökológia EA 2013 Kalapos Tibor Ökoszisztéma szolgáltatások (ecosystem services) - az ökológiai rendszerek az emberiség számára számtalan nélkülözhetetlen szolgáltatásokat

Részletesebben

Fenntartható fejlődés és fenntartható gazdasági növekedés. Gyulai Iván 2013. november 20. Budapest

Fenntartható fejlődés és fenntartható gazdasági növekedés. Gyulai Iván 2013. november 20. Budapest Fenntartható fejlődés és fenntartható gazdasági növekedés Gyulai Iván 2013. november 20. Budapest A fenntartható fejlődés mítosza A jelen szükségleteinek kielégítése a jövő sérelme nélkül. A jelen szükségleteinek

Részletesebben

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Erdőgazdálkodás

Részletesebben

Marton Miklós, FM Környezetfejlesztési Főosztály

Marton Miklós, FM Környezetfejlesztési Főosztály Marton Miklós, FM Környezetfejlesztési Főosztály 1. Éghajlat üvegházgázok kibocsátása - 1 Az üvegház-gázok kibocsátásának változása az EEA országaiban 1990 és 2012 között 1. Éghajlat üvegházgázok kibocsátása

Részletesebben

Az ipari ökológia: a fenntarthatóság tudománya a mérnöklés kihívása

Az ipari ökológia: a fenntarthatóság tudománya a mérnöklés kihívása Az ipari ökológia: a fenntarthatóság tudománya a mérnöklés kihívása Magyar Ipari Ökológiai Társaság, Budapest Az ipari ökológia évszázadokra nyúlik az alapgondolat utánozzuk a Természetet! újra felfedezték

Részletesebben

A decentralizált megújuló energia Magyarországon

A decentralizált megújuló energia Magyarországon A decentralizált megújuló energia Magyarországon Közpolitikai gondolatok Őri István Green Capital Zrt. Bevált portugál gyakorlatok konferencia Nyíregyháza 2010. június 4. Miről fogok beszélni? A portugál-magyar

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN

FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN Integrált szemléletű program a fenntartható és egészséges édesvízi akvakultúráért XXXIII. Halászati Tudományos Tanácskozás; VI. Szekció Fenntartható halgazdálkodás FENNTARTHATÓSÁG AZ AKVAKULTÚRÁBAN Dr.

Részletesebben

Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, március

Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, március Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében Budapest, 2014. március 20-21. Kolumbán Gábor Székelyudvarhely Civitas Alapítvány, Élő Szövet Alapítvány, MÜTF www.civitas.ro,

Részletesebben

Kunszt György építési világmodellje és a fenntartható építés magyar problémakörének strukturálása Referátum Készítette: Tiderenczl Gábor

Kunszt György építési világmodellje és a fenntartható építés magyar problémakörének strukturálása Referátum Készítette: Tiderenczl Gábor Kunszt György építési világmodellje és a fenntartható építés magyar problémakörének strukturálása Referátum Készítette: Tiderenczl Gábor Budapest, MTA, 2004.11.09. Kunszt György építési világmodellje.

Részletesebben

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem

Prof. Dr. Krómer István. Óbudai Egyetem Környezetbarát energia technológiák fejlődési kilátásai Óbudai Egyetem 1 Bevezetés Az emberiség hosszú távú kihívásaira a környezetbarát technológiák fejlődése adhat megoldást: A CO 2 kibocsátás csökkentésével,

Részletesebben

Fenntarthatóság és természetvédelem

Fenntarthatóság és természetvédelem Fenntarthatóság és természetvédelem A társadalmi jóllét megőrzése, anélkül, hogy a környezet eltartóképességét veszélyeztetnénk Azt kell vizsgálni, hogy a környezet és természetvédelem képes-e elérni az

Részletesebben

ANYAGHÁZTARTÁS Környezetkímélő hőszigetelő anyagok

ANYAGHÁZTARTÁS Környezetkímélő hőszigetelő anyagok ANYAGHÁZTARTÁS Környezetkímélő hőszigetelő anyagok Dr. Lányi Erzsébet-2010-05 1 A fenntarthatatlan fejlődés Ha a Földön kívüliek figyelnek bennünket, valószínűleg az emberiség legfőbb tevékenységének azt

Részletesebben

Fenntarthatóságra nevelés. Saly Erika Budapest, október 9.

Fenntarthatóságra nevelés. Saly Erika Budapest, október 9. Fenntarthatóságra nevelés Saly Erika erika.saly@gmail.com Budapest, 2017. október 9. Helyzetkép Ha a világon mindenki átvenné az amerikai fogyasztók szokásait, további öt Földre lenne szükségünk. A népességnövekedés

Részletesebben

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén

A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén A hazai beszállító ipar esélyeinek javítása innovációval a megújuló energiatermelés területén Lontay Zoltán irodavezető, GEA EGI Zrt. KÖZÖS CÉL: A VALÓDI INNOVÁCIÓ Direct-Line Kft., Dunaharszti, 2011.

Részletesebben

Energia és körforgás. Bezegh András (Bezekon Kft.) Martinás Katalin (ELTE) Magyar Ipari Ökológiai Társaság

Energia és körforgás. Bezegh András (Bezekon Kft.) Martinás Katalin (ELTE) Magyar Ipari Ökológiai Társaság Bezegh András (Bezekon Kft.) Martinás Katalin (ELTE) Magyar Ipari Ökológiai Társaság Energia és körforgás XII. LCA Konferencia Budapest, 2017. november 21. sokan vagyunk sokat fogyasztunk sokat hajigálunk

Részletesebben

ANYAGHÁZTARTÁS építőanyagok - épületszerkezetek

ANYAGHÁZTARTÁS építőanyagok - épületszerkezetek ANYAGHÁZTARTÁS építőanyagok - épületszerkezetek Dr. Lányi Erzsébet-2009.09 1 A fenntarthatóság - R.C.R. szempontjai az építésben A terhelés csökkentés a földhasználathoz az anyag, víz és energia használathoz

Részletesebben

A fenntartható fejlődés megjelenése az ÚMFT végrehajtása során Tóth Tamás Koordinációs Irányító Hatóság Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. szeptember 30. Fenntartható fejlődés A fenntarthatóság célja

Részletesebben

Az épület, mint ökoszisztéma tervezési irányelvek építésökológia és építésbiológia

Az épület, mint ökoszisztéma tervezési irányelvek építésökológia és építésbiológia Az épület, mint ökoszisztéma tervezési irányelvek építésökológia és építésbiológia 1 Az ökológia alapvetéseinek érvényesítése Építésökológia Az ökológia (háztartástan) az élőlények és környezetük kölcsönhatásait

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az Európai víz Charta. 3. lecke A víz jelentőségét az ember és környezete számára az

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért. VELUX Magyarország Kft./2010.11.03.

Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért. VELUX Magyarország Kft./2010.11.03. Egy építőipari vállalkozás harca a fenntartható épületekért 1 VELUX Magyarország Kft./2010.11.03. 1 Fenntarthatóság építés építészet fejlődés közösség épület termékek fogyasztás FENNTARTHATÓ életmód VELUX

Részletesebben

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a CEEwebaBiológiai Sokféleségért, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a CEEwebaBiológiai Sokféleségért, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar Az elkerülhetetlen fokú éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás stratégiai keretrendszere Dr. Pálvölgyi Tamás igazgatóhelyettes Magyar Földtani és Geofizikai intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központ Magyarország

Részletesebben

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában Az állami költségvetési rendszer környezetvédelmi felülvizsgálata mint a gazdasági válságból való kilábalás eszköze Konferencia az Országgyűlési Biztosok Irodájában, Budapesten, 2009. június 11-én Lehetőségek

Részletesebben

Megjegyzések a körforgásos gazdaság EU koncepciójához

Megjegyzések a körforgásos gazdaság EU koncepciójához Megjegyzések a körforgásos gazdaság EU koncepciójához A teremtett világ védelme Hogyan tovább Magyarország az Európai Unióban, a globális világban? GTTSz Zöld Áramlat Alapítvány 2018. XI. 20. Dr. Biczó

Részletesebben

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft.

A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján. Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. A szén-dioxid mentes város megteremtése Koppenhága példáján Nagy András VÁTI Nonprofit Kft. Szén-dioxid semlegesség A vízió: 2025-ben Koppenhága lesz az első szén-dioxidsemleges főváros a világon. az összes

Részletesebben

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A megújuló energiák alkalmazásának szerepe és eszközei a vidék fejlesztésében, a Vidékfejlesztési Program 2014-20 energetikai vonatkozásai Nyíregyháza, 2014.06.27. Cseszlai István Nemzeti Agrárgazdasági

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem

Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem Schmitt Pál A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja Magyar Edzők Társasága Fenntartható fejlődés 1. A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen

Részletesebben

Közbeszerzés zöldebben

Közbeszerzés zöldebben Közbeszerzés zöldebben Budapest, 2015. február 12. Baumgartner Ida idab@t-online.hu HAB-749 Mérnöki Tanácsadó Kft. Zöld közbeszerzés Zöld közbeszerzésnek nevezzük az olyan közbeszerzést, amely során az

Részletesebben

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről

10 rémisztő tény a globális felmelegedésről 10 rémisztő tény a globális felmelegedésről A globális felmelegedés az egyik legégetőbb probléma, amivel a mai kor embere szembesül. Hatása az állat- és növényvilágra, a mezőgazdaságra egyaránt ijesztő,

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS A hatékony intézkedések korszaka, világkonferenciák.

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS A hatékony intézkedések korszaka, világkonferenciák. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS A hatékony intézkedések korszaka, világkonferenciák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens ENSZ világértekezlet: Stockholmi Környezetvédelmi Világkonferencia Stockholm, 1972. június 5-16.

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 11. Fenntartható erőforrásgazdálkodás és fejlődés 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Fenntartható fejlődés a fenntartható fejlődés

Részletesebben

Brundtland jelentés szerinti definíció: a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a

Brundtland jelentés szerinti definíció: a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a Brundtland jelentés szerinti definíció: a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék

Részletesebben

Környezettudatos épületek a gyakorlatban. Magyarországon

Környezettudatos épületek a gyakorlatban. Magyarországon Környezettudatos épületek a gyakorlatban Magyarországon Mitől zöld a zöld? Zöld építés = hőszivattyúvalhűtött fűtötthűtött fűtött üvegkalitka? Zöld építés = műanyagba csomagolt betonkocka? Zöld építés

Részletesebben

Környezettudatos. épületszerkezetek

Környezettudatos. épületszerkezetek épületszerkezetek 1 Belső terek és szerkezetek Az épület a természeti környezettől különböző helyzetű felületekkel elválasztott térrendszer A belső terekben a külsőtől eltérő, a funkciónak megfelelő (lég)állapotokat

Részletesebben

A szelíd turizmus kritériumai

A szelíd turizmus kritériumai A szelíd turizmus kritériumai Történet röviden 60-as évektől fokozódó kritikák Stockholm, 1972: Környezet és fejlődés Brundtland-jelentés, 1974 Rio de Janeiro, 1992: Föld Csúcs Ökoturizmus fogalmának megjelenése

Részletesebben

Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában

Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában Természet és társadalom: egy új viszony kezdete a klímaváltozás árnyékában XI. Magyar Természetvédelmi Biológia Konferencia 2017. november 3. WWF Magyarország - Sipos Katalin Természet és társadalom A

Részletesebben

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST

SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA NOVEMBER 12. BUDAPEST SZIJÁRTÓ ÁGNES DRS PROJEKTFINANSZÍROZÁSI KONFERENCIA 2018. NOVEMBER 12. BUDAPEST ELŐADÁS TARTALMA I. MI A LIFE PROGRAM? II. KIK ÉS HOGYAN PÁLYÁZHATNAK? III. MILYEN PROJEKTTÉMÁKRA LEHET PÁLYÁZNI? IV. MI

Részletesebben

Tervezzük együtt a jövőt!

Tervezzük együtt a jövőt! Tervezzük együtt a jövőt! gondolkodj globálisan - cselekedj lokálisan CÉLOK jövedelemforrások, munkahelyek biztosítása az egymásra épülő zöld gazdaság hálózati keretein belül, megújuló energiaforrásokra

Részletesebben

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr.

Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében. Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Hazai intézkedések értékelése az energia és a klímapolitika kapcsolatrendszerében Prof. Dr. Molnár Sándor Prof. Dr. Tánczos Katalin A magyar energia- és környezetpolitika összefüggései, új kihívásai MTA

Részletesebben

A környezetvédelem szerepe

A környezetvédelem szerepe A környezetvédelem szerepe Szerepek a környezetvédelemben 2010. június 17. 7. Tisztább Termelés Szakmai Nap TÖRTÉNETE Az emberi tevékenység hatásai a történelem során helyi, térségi, országos, majd ma

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A Nemzeti Agrárkörnyezetvédelmi Program (NAKP) céljának ismertetése.

Részletesebben

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK a hazai felsőoktatásban (európai kitekintéssel)

A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK a hazai felsőoktatásban (európai kitekintéssel) Nap- és szélenergia kutatás és oktatás OMSZ 2014. május 29. A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK a hazai felsőoktatásban (európai kitekintéssel) Ütőné dr. Visi Judit Kaknics-Kiss Barbara Kovács Enikő Miről lesz

Részletesebben

a nemzeti vagyon jelentıs

a nemzeti vagyon jelentıs A hazai geotermális kultúra a nemzeti vagyon jelentıs eleme VI. Nemzetközi Geotermikus Konferencia Bencsik János Korszakváltás küszöbén állunk A globális és helyi szinten jelentkezı pénzügyi és gazdasági

Részletesebben

MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 1.

MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 1. MUNKAHELYEK ÉPÍTÉSZETE 1. 10. előadás /// 2018. április 23. A jelen és a jövő munkahelye. High-tech és low-tech építészet Dr habil Vasáros Zsolt DLA, építész, tanszékvezető egyetemi docens BME Építészmérnöki

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák

A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák A Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkárságán az ÁROP 1.1.19 projekt keretében készült stratégiák Dr. Viski József főosztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Stratégiai Főosztály Hatásvizsgálatok

Részletesebben

A Nemzeti Alkalmazkodási Központ bemutatása Bencsik János a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője az MFGI igazgató-helyettese

A Nemzeti Alkalmazkodási Központ bemutatása Bencsik János a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője az MFGI igazgató-helyettese A Nemzeti Alkalmazkodási Központ bemutatása Bencsik János a Nemzeti Alkalmazkodási Központ vezetője az MFGI igazgató-helyettese EGT Támogatási Alap Alkalmazkodás az Éghajlatváltozáshoz Program és Nemzeti

Részletesebben

A környezetvédelem alapelvei

A környezetvédelem alapelvei A környezetvédelem alapelvei Alapelvek funkciói Kettős: - iránymutatás a jogalkotás számára - eligazítás a jogi dokumentumok gyakorlati alkalmazásában Az egzakt megismerés elve A környezet állapotának,

Részletesebben

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései

Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Vidékgazdaság és élelmiszerbiztonság főbb összefüggései Készítette: Gódor Amelita Kata, PhD hallgató Enyedi György

Részletesebben

Települési energetikai beruházások támogatása a 2014-2020 közötti operatív programokban. Lunk Tamás Szentgotthárd, 2014. augusztus 28.

Települési energetikai beruházások támogatása a 2014-2020 közötti operatív programokban. Lunk Tamás Szentgotthárd, 2014. augusztus 28. Települési energetikai beruházások támogatása a 2014-2020 közötti operatív programokban Lunk Tamás Szentgotthárd, 2014. augusztus 28. EU 2020 célok: Európa (2020) Intelligens ( smart ) Fenntartható ( sustainable

Részletesebben

A biomassza rövid története:

A biomassza rövid története: A biomassza A biomassza rövid története: A biomassza volt az emberiség leginkább használt energiaforrása egészen az ipari forradalomig. Még ma sem egyértelmű, hogy a növekvő jólét miatt indult be drámaian

Részletesebben

Fenntarthatósági értékteremtés a köznevelésben. Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár

Fenntarthatósági értékteremtés a köznevelésben. Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár Fenntarthatósági értékteremtés a köznevelésben Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár 1 Az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljai 2 A 4.7. globális részcél 2030-ra biztosítjuk, hogy

Részletesebben

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai. Szekér Klára Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztálya

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai. Szekér Klára Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztálya Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai Szekér Klára Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztálya Fenntartható fejlődés definíció Az erőforrások tartamos - a bolygó eltartóképességének

Részletesebben

Innovációk a vidék fejlesztésében

Innovációk a vidék fejlesztésében VIDÉK AKADÉMIA A VIDÉK JÖVŐJÉÉRT Mezőtúr 2012. október 16-18. Innovációk a vidék fejlesztésében Dr. G.Fekete Éva Mi a vidék? Az urbánus térségekhez viszonyítva: 1. Alacsonyabb koncentráció (népesség, vállalkozások,

Részletesebben

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA

ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA ENERGETIKAI BEAVATKOZÁSOK A HATÉKONYSÁG ÉRDEKÉBEN SZABÓ VALÉRIA TARTALOM I. HAZAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 1. KEHOP, GINOP 2014-2020 2. Pályázatok előkészítése II. ENERGIA HATÉKONY VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉS LEHETŐSÉGEK

Részletesebben

Varga Attila. E-mail: varga.attila@ofi.hu

Varga Attila. E-mail: varga.attila@ofi.hu Az ökoiskolaság, a környezeti nevelés helye a megújult tartalmi szabályozásban - Nemzeti alaptanterv és kerettantervek Varga Attila Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet E-mail: varga.attila@ofi.hu Nemzetközi

Részletesebben

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR

Környezetgazdálkodási agrármérnök BSc Záróvizsga TÉTELSOR Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet H-4002 Debrecen, Böszörményi út 138, Pf.: 400 Tel: 52/512-900/88456, email: tamas@agr.unideb.hu Környezetgazdálkodási

Részletesebben

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai

A megújuló energiaforrások környezeti hatásai A megújuló energiaforrások környezeti hatásai Dr. Nemes Csaba Főosztályvezető Környezetmegőrzési és Fejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest, 2011. május 10.. Az energiapolitikai alappillérek

Részletesebben

ALTERNATÍV V ENERGIÁK

ALTERNATÍV V ENERGIÁK ALTERNATÍV V ENERGIÁK HASZNOSÍTÁSÁNAK NAK LEHETŐSÉGEI AZ ÖNKORMÁNYZATI NYZATI SZFÉRÁBAN ZÖLD ENERGIA KONFERENCIA 2011-10 10-26. Juhász János J villamosmérn rnök CÉGÜNK TEVÉKENYS KENYSÉGI KÖREK Alternatív

Részletesebben

Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye

Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye Seszták Oszkár A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke Nyíregyháza, 2012. június 19. Vázlat I. Változások II. Múlt III. Stratégiai céljaink IV.

Részletesebben

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság

LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság LIFE környezetvédelem és erőforrás hatékonyság Hazai és EU stratégiai háttér sikeres projekttémák 2018. március 20. Hazai stratégiai háttér Nemzeti Környezetvédelmi Program (2015-2020) Fenntartható Fejlődés

Részletesebben

Nemzeti Vidékstratégia 2020. Az ökológiai feltételek és a globális világ változásából adódó elvárások

Nemzeti Vidékstratégia 2020. Az ökológiai feltételek és a globális világ változásából adódó elvárások Nemzeti Vidékstratégia 2020 Az ökológiai feltételek és a globális világ változásából adódó elvárások Globális viszonyok A különböző rendszerek egymás negentrópiájával, rendezettségével táplálkoznak A vidék

Részletesebben

Érzékeny földünk. Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19. ME MFK Digitális Közösségi Központ

Érzékeny földünk. Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19. ME MFK Digitális Közösségi Központ Érzékeny földünk Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19 ME MFK Digitális Közösségi Központ Földessy János ...ha egy pillangó szárnya rebbenésével megmozdítja a levegőt, mondjuk Pekingben, akkor

Részletesebben

Tájékoztató. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:

Tájékoztató. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra: Tájékoztató Tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket, Ügyfeleinket, hogy megjelent a VP2-4.1.4-16 A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése c. pályázati felhívás A pályázati kiírás elsősorban a mezőgazdasági

Részletesebben