TANULMÁNY. A magyar horvát védelmi igazgatási, katasztrófavédelmi határmenti együttműködési projektről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULMÁNY. A magyar horvát védelmi igazgatási, katasztrófavédelmi határmenti együttműködési projektről"

Átírás

1 TANULMÁNY A magyar horvát védelmi igazgatási, katasztrófavédelmi határmenti együttműködési projektről 2005

2 Tartalomjegyzék 1. Előzmények Előszó Pályázat 3 2. Jogszabályi alapok A határmenti együttműködés jogszabályi alapja A Magyar Köztársaság védelmi igazgatási rendszere A katasztrófa-elhárítás irányítási rendszere A SEVESO II EU Tanácsi irányelvek és azok bevezetésének helyzete A Horvát Köztársaság katasztrófavédelmi rendszere A Baranya Megyei Önkormányzat horvát kapcsolatai Baranya és Eszék-Baranya megye kétoldalú kapcsolata Nemzetközi szervezetekben való részvétel Eszék-Baranya megye nemzetközi kapcsolatai Nemzetközi együttműködés szintjei Regionális együttműködés Katasztrófa-elhárítással, illetve azzal, kapcsolatos tevékenységgel foglalkozó megyei és regionális szervezetek jelenlegi horvát vonatkozású kapcsolatai Baranya Megyei Katasztrófa-védelmi Igazgatóság Pécsi Határőr Igazgatóság Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnoksága Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Baranya Megyei Szervezete Az együttműködés lehetséges területei, ajánlások Lehetséges együttműködési fórumok Felhasznált irodalom 30

3 3 1. Előzmények Előszó A katasztrófák -sajnos- életünk részei lettek. A hírműsorok az internet otthonunkba hozzák a távoli és közeli világ népei megrázó problémáit. Nap, mint nap találkozunk, a katasztrófák különböző fajtáival. Mindenki valamilyen módon találkozott már a természet vagy emberi kéz által alkotott dolog okozta havariával. Ez a tapasztalat készteti és kötelezi az embert, hogy mindent megtegyen a katasztrófák megelőzéséért. A katasztrófa nem ismer határokat. A megelőzés a tájékoztatás nem lehet nemzet specifikus. A tájékoztatás mindenki de főként a döntéshozók feladata. Ez a közös pályázat úttörője lehet egy ilyen irányú együttműködésnek a magyar Baranya és a horvátországi Eszék- Baranya megye között Pályázat A Miniszterelnöki Hivatal VÁTI Területfejlesztési Igazgatósága 2003-ban jelentette meg a Horvát-Magyar Phare Kísérleti Kisprojekt Alap HU 2002/ /04. számú pályázatát. A Baranya Megyei Önkormányzat 2003 szeptemberében a határmenti védelmi igazgatási és katasztrófavédelmi együttműködés témakörben nyújtotta be a pályázatát. A pályázat előkészítése során vette fel a baranyai önkormányzat a kapcsolatot a horvátországi Eszék-Baranya Megyei Önkormányzattal a pályázat végrehajtásában való részvétel céljából. A személyes találkozások során a horvát megyei vezetők kifejezték szándékukat a pályázatban való aktív közreműködés mellett. Általános célként fogalmazódott meg a határmenti közös természet és környezet védelme, ezen belül és a katasztrófák megelőzése és elhárítása tekintetében történő együttműködés. További célként említhetjük a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem rendszerének és működésének Európai Uniós előírásokhoz való illesztését, a horvát oldal ez irányú támogatása segítését, a magyar rendszer felépítésének és törvényi hátterének ismertetését. A projekt rövidtávú célja egy, a két megye közötti határmenti védelmi igazgatási és katasztrófa-elhárítási együttműködési megállapodás aláírása, a két ország ez irányú rendszerei és azok működése megismerése, egy korlátozott adatbázis létrehozása, valamint egy komplex tanulmány elkészítése. A projekt hosszú távú célja egy állandó, élő, napi kapcsolat fenntartása és informatikai alapokon nyugvó naprakész információkkal ellátott adatbázis létrehozása, amely hozzájárul a döntéshozók számára a katasztrófa megelőzés, elhárítás és helyreállítás feladatai hatékony időbeni kezeléséhez. A fenti célokat konferenciák, műhelymunkák, kétoldalú szakmai találkozók keretén belül kívánják elérni. A pályázatot a Baranya Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Irodája és a Baranya Megyei Védelmi Bizottság munkáját koordináló Területi Védelmi Iroda készítette el., többször konzultálva a horvát féllel.

4 4 A benyújtott pályázatot a kiíró támogatásra alkalmasnak ítélte és az erről szóló szerződést augusztus 8-án írta alá a Baranya Megyei Önkormányzat és a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Társaság. 2. Jogszabályi alapok A határmenti együttműködés jogszabályi alapja Jelenleg is hatályban van a Magyar Köztársaság Kormánya és a Horvát Köztársaság Kormánya között a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védelemről szóló Budapesten, július 9-én aláírt Egyezmény. A Magyar Köztársaság részéről, az Egyezmény kihirdetéséről szól a 114/1998. (VI.11.) Kormányrendelet. Az Egyezmény jóváhagyásáról szóló jegyzékváltás április 28-án megtörtént. Az Egyezmény tárgya: az együttműködés szabályozása a katasztrófavédelem terén, amelyek a polgári lakosság életének, biztonságának és anyagi javainak védelmében valósulnak meg, különösen: - az árvíz, a földrengés, a tűzvész, a hajókatasztrófa, a sugárveszélyek, valamint az ipari és más civilizációs katasztrófával összefüggő, megelőző intézkedések tervezése és végrehajtása területén, - kölcsönös tájékoztatás a katasztrófák általi veszélyeztetettségről és következményeiről, - együttműködnek polgári védelmi, tűzoltó és egyéb mentőcsapatok tagjai kiképzésében, közös védelmi és mentési gyakorlatok megszervezésében és végrehajtásában. Az Egyezmény kimondja, hogy a Szerződő Felek elősegítik a vállalatok, intézmények együttműködését a közös programok végrehajtásában. A 7. cikk szerint a veszélyeztetettséggel és a bekövetkezett eseményekkel kapcsolatos értesítés közvetítésére, átvételére mindkét országban a Belügyminisztérium jogosult. A 8. cikk előírja, hogy a Szerződő Felek a közös veszélyeztetettség megelőzésére, illetve csökkentése céljából megfelelő közös megelőző intézkedéseket terveznek és hajtanak végre. Az Egyezményben foglaltak végrehajtására Állandó Vegyes Bizottságot hoznak létre, amely Magyar és Horvát tagozatból áll, tagozatonként azonos (legalább 3-3 fő) létszámmal. Az Állandó Vegyes Bizottság szükség szerint, de legalább kétévente egy alkalommal tanácskozik. Az Egyezmény rendelkezéseit május 1.-től kell alkalmazni.

5 A Magyar Köztársaság védelmi igazgatási rendszere Minősített időszakok rendszere A Magyar Köztársaság Alkotmánya (1949. évi XX. törvény) előírja, hogy az Országgyűlés - dönt a hadiállapot nyilvánításáról és a békekötés kérdéséről, - Kihirdeti a rendkívüli állapotot, és Honvédelmi Tanácsot hoz létre, - elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (szükséghelyzet) szükségállapotot hirdet ki, - kihirdeti (meghosszabbítja) a megelőző védelmi helyzetet, - külső fegyveres csoportoknak Magyarország területére történő váratlan betörése esetén a támadás elhárítására azonnal intézkedni köteles. A Kormány - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása (veszélyhelyzet), valamint a közrend és közbiztonság védelme érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket A védelmi igazgatás rendszere (1. ábra) Központi irányítás A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló évi CV. törvény (továbbiakban: Hvt.) előírja, hogy a honvédelem irányítása békében az Országgyűlés, a Köztársasági Elnök, a Kormány, a honvédelmi miniszter, illetve egyes honvédelmi feladatok végrehajtásának irányítására feladat- és hatáskörének megfelelően az illetékes miniszter jogosult. Rendkívüli állapot idején a honvédelem központi irányítása az Országgyűlés és a Honvédelmi Tanács hatáskörébe tartozik. Az Országgyűlés megelőző védelmi helyzet idején dönt a hadkötelezettség bevezetéséről. A Kormány az ország védelmi felkészülésének biztosítása céljából többek között - meghatározza a polgári védelmi felkészítés feladatait, - dönt a honvédség készenléte fokozásának elrendeléséről. A Honvédség működésének irányítása körében a Kormány meghatározza különösen - megelőző védelmi helyzet kihirdetése esetén, illetve a váratlan támadás elhárítására az alkotmányos rend az állampolgárok élet- és vagyonbiztonsága, a közrend védelme érdekében a szükséges intézkedéseket A honvédelmi miniszter a Kormány honvédelmi feladatai végrehajtásáért felelős szakminisztere. Felelős a honvédelemmel kapcsolatos kormányzati döntések előkészítéséért és központi közigazgatási feladatainak ellátásáért. A honvédelmi miniszter a honvédelem ágazati irányítása körében többek között: -meghatározza a centrális alárendeltségű közigazgatási és a helyi védelmi igazgatási szervek honvédelmi igazgatási feladatait és felügyeli tevékenységüket.

6 6 Bíróságok A VÉDELMI IGAZGATÁS RENDSZERE Országgyűlés Alkotmány bíróság Honvédelmi Bizottság (1. ábra) Köztársasági Elnök Ügyészségek O I T Kormány Nemzetbiztonsági Kabinet Belügyminisztérium Gazdasági Minisztérium Honvédelmi Minisztérium Minisztériumok BM VÉDELMI HIVATAL IPARI FŐOSZTÁLY Gazdaságmozgósítási Osztály HM VÉDELMI HIVATAL VÉDELMI FŐOSZTÁLYOK HÖR ORFK OKF Védelemben résztvevő szervek Minisztériumok OHSZ-ek Parancsnokságok Országos hatáskörű szervek ORTT MTV, Duna TV Rádió MTI HÖR Igazgatóságok Megyei RFK-ok Kat.védelmi Igazgatóságok PV szervek Megyei Védelmi Bizottságok Helyi Védelmi Bizottságok Kiegészítő Parancsnokságok A védelembe bevont közigazgatási szervek Körzeti stúdiók Rendőrkapitányságok Önkormányzati tűzoltóságok Védelembe bevont gazdasági szervezetek Polgármesterek Önkormányzati hivatalok, védelembe bevont szervek A Magyar Honvédség csapatai Helyi műsorszolgáltatók Területi és helyi igazgatás A honvédelem helyi igazgatása feladatai végrehajtásának irányítására a Hvt. szerint megyei (fővárosi) és helyi védelmi bizottságok működnek. A települések polgármesterei az illetékességi területükön végzik a honvédelmi feladatok végrehajtásának irányítását. (Megyei Védelmi Bizottság felépítése, tagjai és munkacsoportjai 2. ábra) A megyei (fővárosi) védelmi bizottság a honvédelmi igazgatási jogkörében a) irányítja a helyi védelmi bizottságokat, b) irányítja a polgármesterek honvédelmi tevékenységét, c) ellátja a hatáskörébe utalt polgári védelmi feladatokat, d) meghatározza a honvédelemben közreműködő szervek részére a honvédelemi felkészítés követelményeit és feladatait, összehangolja azok végrehajtását, e) kijelöli a Honvédség és a rendvédelmi szervek, valamint a honvédelemben közreműködő egyéb szervek számára szükséges ingatlanokat, és erről a polgármestert értesíti, f) megállapítja a területi gazdasági és anyagi szolgáltatási kötelezettségeket, g) biztosítja a védelmi igazgatási szervek működésének feltételeit, és irányítja a rendkívüli intézkedésekkel hatáskörébe utalt feladatok végrehajtását, h) a honvédelmi felkészítés feladatainak gyakorlása és ellenőrzése céljából a Kormány jóváhagyásával gyakorlatot vezethet a polgármesterek, valamint a honvédelemben közreműködő szervek közreműködésével.

7 7 A megyei közgyűlés elnöke, a védelmi igazgatási feladatait a főjegyző, valamint a főpolgármesteri hivatal, illetőleg a megyei önkormányzati hivatal közreműködésével látja el. (2 ábra) Megyei Védelmi Bizottság felépítése évi CV. törvény 55. Elnök Megyei Közgyűlés Elnöke Megyei Közig. Hiv. Vezetője Megyei Főjegyző Megyei Jogú Város Polgármester Megyei Hadkieg. Parancsnok Megyei Rendőrfőkapitány Megyei Katvédig. Vezetője ÁNTSZ megyei intézete vezetője Körny.véd. és Vizügyi Ig. Vezetője MVB Titkára Munkabizottságok -Titkárság - Lakossági tájékoztatási - Nukleáris értékelő - Katonai igazgatási és együttműködési - Közigazgatási és gazdaságmozgósítási - Katasztrófa-elhárítási operatív törzs Meghívottak A főváros kerületeiben, a megyei jogú városokban és a megyei védelmi bizottság által kijelölt városokban helyi védelmi bizottság működik. A helyi védelmi bizottság centrális alárendeltségben működő közigazgatási szerv, amely a honvédelmi körzetben irányítja és összehangolja a honvédelmi felkészítés helyi feladatainak végrehajtását. A helyi védelmi bizottság testületi szerv. A helyi védelmi bizottság elnöke a megyei jogú város, a város, a fővárosi kerület polgármestere. Tagjai: a) a megyei jogú városban, a városban, a fővárosi kerületben a jegyző, b) a honvédelmi körzethez tartozó polgármesterek által megválasztott polgármester, c) a rendvédelmi szervek és a centrális alárendeltségű közigazgatási szervek honvédelmi körzet szerint illetékes vezetői. A helyi védelmi bizottság felépítése 3. számú ábra

8 8 (3. ábra) Helyi Védelmi Bizottság felépítése évi CV. törvény 57. Elnök Megyei jogú város (város) Polgármestere Megyei Jogú Város (város) Jegyzője Választott Polgármester Rendvédelmi,centr. alárend. közigazgatási szervek illetékes vezetői A helyi védelmi bizottság a) irányítja és összehangolja a Honvédség hadkiegészítésével összefüggő közigazgatási feladatok előkészítését, végrehajtását, b) közreműködik a honvédelmi körzetben működő szervek honvédelmi feladatainak irányításában, c) összehangolja a honvédelmi körzetre háruló gazdasági és anyagi szolgáltatási kötelezettségek teljesítését, d) irányítja a honvédelmi körzet honvédelmi feladataihoz szükséges tájékoztatási rendszer kialakítását és működését, e) közreműködik a rendkívüli intézkedésekből adódó feladatok végrehajtásában, f) mind béke, mind megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején szervezi és összehangolja a lakosság polgári védelmével és ellátásával kapcsolatos feladatokat. A polgármester az illetékességi területén ellátja a honvédelmi felkészítéssel kapcsolatos, törvényben vagy kormányrendeletben számára megállapított feladatokat, irányítja és összehangolja azok végrehajtását. A polgármester a honvédelmi feladatok végrehajtása céljából a) biztosítja a honvédelmi kötelezettségekkel összefüggő hatósági, illetőleg más közigazgatási feladatok végrehajtásához szükséges feltételeket, b) szervezi és irányítja a Honvédség hadkiegészítésével kapcsolatos közigazgatási feladatokra való felkészülést és azok végrehajtását, c) összehangolja a honvédelemben közreműködő települési szervek tevékenységét,

9 9 d) elrendeli a hatáskörébe utalt gazdasági és anyagi szolgáltatási kötelezettség teljesítését, e) részt vesz a honvédelmi körzet honvédelmi feladataihoz szükséges tájékoztatási rendszer működtetésében, f) irányítja a rendkívüli intézkedésekből eredő feladatok végrehajtását, g) mind béke, mind megelőző védelmi helyzet és rendkívüli állapot idején irányítja a hatáskörébe utalt polgári védelmi feladatok ellátását, h) közreműködik a gazdaság felkészítés és mozgósítás helyi feladatainak szervezésében és ellátásában. A polgármester a védelmi igazgatási feladatait fővárosi kerületben, a városban, községben a jegyző vagy a körjegyző, valamint a polgármesteri hivatal közreműködésével látja el A katasztrófa-elhárítás irányítási rendszere Központi irányítás. A katasztrófa-elhárítás jogi alapjául szolgáló a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló évi CV. törvény a polgári védelemről szóló évi XXXVII. törvény valamint a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló évi XXXI. törvény jelenleg is érvényben van rendelkezései irányadóak. Katasztrófahelyzet esetén a védekezés irányításának rendjét mind felső mind végrehajtói szinten a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló évi LXXIV. törvény határozza meg. A törvény 1. -a kimondja a katasztrófák megelőzése és az ellenük való védekezés nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Minden állampolgárnak, illetve személynek joga van arra, hogy megismerje a környezetében lévő katasztrófaveszélyt, elsajátítsa az irányadó védekezési szabályokat, továbbá joga és kötelessége, hogy közreműködjön a katasztrófavédelemben. Értelmező rendelkezések: Katasztrófa: a szükséghelyzet vagy a veszélyhelyzet kihirdetésére alkalmas, illetőleg a minősített helyzetek kihirdetését el nem érő mértékű olyan állapot vagy helyzet (pl. természeti, biológiai eredetű, tűz okozta), amely emberek életét, egészségét, anyagi értékeiket, a lakosság alapvető ellátását, a természeti környezetet, a természeti értékeket olyan módon vagy mértékben veszélyezteti, károsítja, hogy a kár megelőzése, elhárítása vagy a következmények felszámolása meghaladja az erre rendelt szervezetek előírt együttműködési rendben történő védekezési lehetőségeit és különleges intézkedések bevezetését, valamint az önkormányzatok és az állami szervek folyamatos és szigorúan összehangolt együttműködését, illetve nemzetközi segítség igénybevételét igényli. Katasztrófahelyzet: olyan mértékű katasztrófaveszély, illetőleg bekövetkezett katasztrófa, amikor az arra felhatalmazott állami szerv vezetője a katasztrófa veszélyének, bekövetkezésének tényét megállapította, és a szükséges intézkedéseket elrendelte. Katasztrófaveszély: olyan folyamat vagy állapot (pl. természeti, biológiai eredetű, tűz okozta), amely közvetlenül és súlyosan veszélyezteti az emberi egészséget, környezetet, az élet- és vagyonbiztonságot, ha okszerűen lehet számolni a katasztrófa bekövetkezésének valószínűségével. Katasztrófa sújtotta terület: az a terület, ahol a katasztrófa károsító hatása érvényesül, és ezt a Kormány kinyilvánítja.

10 10 Nemzetközi segítségnyújtás: külföldi államoknak az ENSZ-hez, a NATO-hoz, illetőleg nemzetközi szerződés alapján a Kormányhoz közvetlenül továbbított, illetve a regionális határmenti egyezmények segítségnyújtási igénye alapján katasztrófák következményeinek felszámolásához nyújtott anyagok és információk átadása, illetve a mentéshez és a katasztrófa következményeinek a felszámolásához kiküldött eszközök és személyi állomány biztosítása A kormány feladatai A Kormány a katasztrófavédelem megszervezése és irányítása érdekében: a) megszervezi a katasztrófák elleni védekezés irányítását és a végrehajtás öszszehangolását, a tervezés kormányszintű feladatainak végrehajtását, a katasztrófák következményeinek felszámolására való felkészülés, a megelőzés és a végrehajtás feladatainak tárcák közötti koordinációját, e koordináció érdekében létrehozza a Kormányzati Koordinációs Bizottságot, meghatározza annak - e törvényben foglalt feladat- és hatásköre figyelembevételével - eljárási szabályait, jóváhagyja szervezeti és működési rendjét. b) meghatározza a Kormány tagjainak és a védekezésben érintett állami szerveknek a katasztrófavédelemmel kapcsolatos feladatait, c) megköti a katasztrófákkal kapcsolatos kölcsönös tájékoztatásra és segítségnyújtásra, valamint a megelőzés területén történő együttműködésre irányuló nemzetközi egyezményeket, d) összehangolja a katasztrófavédelemmel összefüggő oktatási, képzési, tudományos kutatási és műszaki fejlesztési tevékenységet, e) létrehozza az országos katasztrófavédelmi információs rendszert, f) kihirdetésre előkészíti a veszélyhelyzetben bevezetésre kerülő, az egyes törvények rendelkezéseitől eltérő rendeletek tervezeteit, és megküldi azokat a végrehajtásért felelős személyeknek és szervezeteknek, g) az éves költségvetésben javasolja a hazai és a nemzetközi segítségnyújtásra fordítható előirányzat mértékét, h) kialakítja a nemzetközi segítségnyújtásban történő magyar részvétel rendszerét. A Kormány a katasztrófavédelem irányítása során: a) dönt a védekezéshez szükséges külföldi (nemzetközi) segítség igénybevételéről, b) dönt a külföldi állam részére történő segítségnyújtásról. A kormány többek között A veszélyhelyzet kihirdetését igénylő méretű katasztrófahelyzetben, rendeletben kihirdeti a veszélyhelyzetet és dönt az ország egész területének vagy meghatározott részének katasztrófa, sújtotta területté nyilvánításáról, a veszélyhelyzetet meghaladó méretű katasztrófa esetén kezdeményezi a szükségállapot kihirdetését. A Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) A Kormányzati Koordinációs Bizottság a védekezésre való felkészülésben és a megelőzésben kialakítja és érvényesíti a Kormány katasztrófavédelemmel összefüggő döntéseinek előkészítése során a felkészülés, valamint a védekezés egységes követelményeit. A KKB elnöke a Belügyminiszter tagja többek között az érintett megye védelmi bizottságának elnöke.

11 11 A KKB a védekezés irányítása területén: a) összehangolja a megyei, a fővárosi védelmi bizottság elnöke, valamint a védekezésben részt vevő szervek katasztrófák elleni védelmi tevékenységét, b) összehangolja a minisztériumok és az országos hatáskörű szervek védekezéssel kapcsolatos tevékenységét, c) összehangolja a Magyar Honvédség, és a rendvédelmi szervek védekezési tevékenységét. A Bizottság vezetője kezdeményezi a Kormánynál a védekezéshez, illetve a katasztrófaveszély elhárításához szükséges nemzetközi segítség igénybevételét, illetve összehangolja a védekezésben részt vevő magyar és külföldi szervek és szervezetek tevékenységét. A katasztrófa-elhárítás irányítási rendszere (4. számú ábra) A KATASZTRÓFAVÉDELEM RENDSZERE (4. ábra) Kormány miniszterelnök Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) elnöke a belügyminiszter SZERVEI KKB-ban részt vevők minisztériumok országos hatáskörű szervek Titkárság Veszélyhelyzeti Központ Operatív Törzs Tudományos Tanács Védekezési munkabizottságok a minisztériumok bázisán: KöViM; BM; EüM; KöM; GM BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Főügyelet Katasztrófaelhárítási Katasztrófaelhárítási operatív operativ törzs tözs Megyei Védelmi Bizottság Titkárság Helyi VÉB Polgármester Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Veszélyhelyzet - kezelési Központ Katasztrófa Munkacsoport(TIK) Kirendeltségek Irodák Az irányítással és a következmények felszámolásával kapcsolatban a KKB: a) folyamatosan elemzi a védekezéssel kapcsolatos információkat, b) figyelemmel kíséri a megyei közgyűlés elnöke, illetőleg a főpolgármester védekezésirányító jogkörében kiadott intézkedéseit, c) gondoskodik a megyei védelmi bizottság hatáskörét meghaladó intézkedések megtételéről, továbbá koordinálja a több megye együttműködését igénylő feladatok végrehajtását, d) javaslatot tesz a nemzetközi segítségnyújtásban részt vevő erők igénybevételére, feladatára.

12 Területi irányítás A megyei, fővárosi és helyi védelmi bizottság feladatai A megyei,, illetve a helyi védelmi bizottság az illetékességi területén összehangolja a jogszabályban meghatározott szervek katasztrófavédelemmel kapcsolatos feladatainak ellátását és az arra való felkészülést. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az illetékességi területén irányítja és összehangolja a helyi védelmi bizottságok, a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatait. A megyei, fővárosi védelmi bizottság a felkészülés érdekében: a) összehangolja a katasztrófavédelemben érintett szervek jogszabályokban és szakmai irányelvekben meghatározott felkészülési feladatait, b) irányítja a polgármester védelmi felkészülési tevékenységét, c) irányítja a hatáskörébe tartozó katasztrófavédelmi tervező tevékenységet, d) szervezi a települések (a kerületek) közötti kölcsönös segítségnyújtást, értesítést, riasztást és tájékoztatást, e) gondoskodik más megyékkel és a fővárossal történő együttműködés, kölcsönös segélynyújtás feltételeinek biztosításáról, f) szervezi a közigazgatási szervek, a fegyveres erők, a rendvédelmi szervek és a társadalmi szervezetek területi szintű együttműködését, g) szervezi a lakosság és a védekezésben érintett szervezetek riasztásának és tájékoztatásának előkészítését és végrehajtását, h) felelős a polgári védelmi kötelezettségen alapuló területi polgári védelmi szervezetek létrehozásáért, i) felelős a védekezéshez szükséges vezetési rendszer fenntartásáért, működőképességének biztosításáért. A megyei, fővárosi védelmi bizottság elnöke a védelmi bizottság közreműködésével a védekezés irányítása terén: a) szervezi a Kormány által meghatározott területi védekezési feladatok végrehajtását, b) irányítja a védekezést, és kezdeményezi a Kormány hatáskörébe tartozó intézkedések megtételét, c) magához vonhatja a védekezés irányítását, ha a saját vagy az érintett polgármester helyzetértékelése szerint a katasztrófa elleni védekezés a helyi védelmi bizottság lehetőségét meghaladja, erről haladéktalanul értesíti a Bizottságot, d) halasztást nem tűrő esetben, a helyben szokásos módon, átmeneti jelleggel elrendeli az élet és az anyagi javak védelméhez szükséges mértékben a veszélyeztetett területekről az állampolgárok kimenekítését, és erről haladéktalanul értesíti a Kormányt, e) folyamatosan értékeli a kialakult helyzetet, a védekezés helyzetét, és erről a Bizottságot és a közvéleményt tájékoztatja, f) elrendeli a belügyminiszter intézkedése alapján - vagy halasztást nem tűrő esetben annak utólagos tájékoztatásával - a polgári védelmi szervezetek alkalmazását, g) összehangolja a lakosság és az anyagi javak kitelepítését, kimenekítését, befogadását, ellátását, továbbá a helyi védekezés megszervezését. Részleteiben a 179/1999 Kormány rendelet szerint:

13 13 A felkészülés és a megelőzés időszakában a megyei védelmi bizottság elnöke a bizottság döntésének megfelelően: a) kialakítja a megyei védelmi bizottság tagjaiból a megyei szintű katasztrófavédelmi munkaszervezetet, b) biztosítja a katasztrófavédelemben érintett és hatáskörébe tartozó megyei és helyi szervezetek felkészítését, alkalmazhatóságát, részükre a felkészülés érdekében feladatot határoz meg, c) biztosítja a társadalmi és a karitatív szervezetek részvételét a felkészülés feladataiban, d) irányítja a megyei védelmi bizottság által szervezett, a katasztrófavédelemben érintett szervek, szervezetek gyakorlatait, ellenőrzi a felkészülés hatékonyságát, e) gondoskodik a lakosság és a polgári szervek riasztásához, tájékoztatásához szükséges eszközök működtetéséről, f) a megyei védelmi bizottság ülésének napirendjére tűzi a védekezésben részt vevő szervek felkészültségéről szóló beszámolót, g) az éves feladattervben meghatározza a polgármesterek felkészítésével kapcsolatos feladatokat, h) kidolgoztatja a területi szintű együttműködés terveit a megyei szintű közigazgatási szervek, fegyveres erők, rendvédelmi szervek megyében (fővárosban) lévő végrehajtó szervezetei és a társadalmi szervezetek megyei szervei között, i) kezdeményezheti kölcsönös segítségnyújtási tervek kidolgozását más megyékkel és a fővárossal kötött megállapodások alapján, j) egyetértési jogot gyakorol a területi polgári védelmi szervezetek felépítésére, létszámára vonatkozó - a területileg illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv által tett - javaslatok felett, k) a belügyminiszter részére felterjeszti az illetékességi területén lévő települések polgármestereinek a települések polgári védelmi besorolására vonatkozó javaslatait. A védekezés időszakában a megyei védelmi bizottság elnöke: a) meghatározza a védekezés területi feladatait, ellenőrzi azok végrehajtását, illetve elrendeli a területi polgári védelmi erők bevonását, b) kijelöli a védekezés koordinálásáért felelős szervezetet, személyt, c) hatáskörét meghaladó esetekben kezdeményezi a KKB döntését, d) a KKB útján kezdeményezi a fegyveres erők védekezésbe történő bevonását, e) koordinálja a védekezésben részt vevő polgármesterek (helyi védelmi bizottságok) tevékenységét, f) ellenőrzi a védekezési feladatok kapcsán kiadott intézkedések végrehajtását, g) együttműködik más területek védelmi bizottságaival, h) kezdeményezi a megye, illetőleg a megye meghatározott részének a katasztrófa sújtotta területté nyilvánítását. A helyreállítás időszakában a megyei védelmi bizottság elnöke a bizottság döntésének megfelelően: a) meghatározza a helyreállítás fontossági sorrendjét és ütemét, b) irányítja a helyreállítási munkákat, c) koordinálja a helyreállításhoz szükséges anyagok, eszközök beszerzését, d) intézkedik a lakosság ellátásának biztosítására a normál életkörülmények helyreállításáig,

14 14 e) a centrális irányítású közigazgatási szervekkel együttműködve meghatározza az illetékességi területén működő közigazgatási szervek helyreállítással kapcsolatos feladatait, f) koordinálja a humanitárius segélyek elosztását, g) ellenőrzi a helyreállítási munkálatokat. A polgármester katasztrófavédelemmel kapcsolatos feladatai A polgármester (a fővárosban a főpolgármester) az illetékességi területén irányítja és szervezi a felkészülés és a védekezés feladatait. Ennek keretében: a) felelős a települési, kerületi katasztrófa-elhárítási tervek elkészítéséért, valamint a helyi lehetőségek figyelembevételével a védekezés feltételeinek a biztosításáért, b) irányítja a védekezésre való felkészítést, c) a polgári védelmi kötelezettség alatt álló állampolgárt a katasztrófavédelem érdekében határozattal polgári védelmi szolgálatra kötelezi, illetőleg a területi, települési, kerületi és munkahelyi polgári védelmi szervezetbe kiképzésre és gyakorlatra osztja be, d) gondoskodik az illetékességi területen élő vagy tartózkodó személyek részére, a katasztrófaveszélyekről szóló, a magatartási szabályokat is tartalmazó tájékoztatásról, e) kérelmezheti a Kormánynál, külön jogszabály alapján, települése katasztrófa sújtotta területté történő nyilvántartását. A polgármester a településen, a védekezés során: a) irányítja a településen a helyi katasztrófavédelmi tevékenységet, b) halasztást nem tűrő esetben átmeneti jelleggel elrendeli az élet és az anyagi javak védelméhez szükséges intézkedéseket, és erről haladéktalanul értesíti a megyei, fővárosi védelmi bizottság elnökét, c) szervezi és irányítja a lakosság védelmét, kitelepítését, kimenekítését, illetőleg befogadását és visszatelepítését, d) szervezi és irányítja az anyagi javak védelmét, a lakosság létfenntartásához szükséges anyagi javakkal történő ellátását, e) elrendeli a megyei közgyűlés elnökének, a főpolgármesternek a rendelkezése alapján - vagy halasztást nem tűrő esetben annak utólagos tájékoztatásával - polgári védelmi szervezetek alkalmazását, f) együttműködik más települések polgármestereivel, a védekezésbe bevont más szervezetekkel a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásában. A katasztrófa sújtotta területté nyilvánítás szabályai Ha a katasztrófa a megyét súlyosan érinti, a megyei, védelmi bizottság kezdeményezésére, a KKB javaslatára a Kormány a megyét katasztrófa sújtotta területté, nyilváníthatja. A KKB a megyei védelmi bizottság elnökének javaslatára kezdeményezi a katasztrófa által érintett terület katasztrófa, sújtotta területté nyilvánítását a Kormánynál, a) ha a bekövetkezett katasztrófa a megye területének túlnyomó többségét érinti, b) ha a bekövetkezett katasztrófa egy hétnél hosszabb időn át veszélyezteti a lakosság élet- és vagyonbiztonságát, illetve továbbterjedése más területeket is veszélyeztet.

15 15 Egy településre vonatkozóan a polgármester kezdeményezi a település katasztrófa, sújtotta területté nyilvánítását, ha a településen a lakosság részére az önfenntartás feltételei több napon át nem biztosíthatók. A polgármester erről tájékoztatja a megyei védelmi bizottság elnökét. Mind a védelmi bizottságok, mind azok elnökei részére biztosított jogok és hatáskörök kellő lehetőséget nyújtanak a szakszerű felkészülés megszervezésére, végrehajtására, továbbá a védekezés területén - a kialakult helyzettől függően a Kormány utólagos tájékoztatása mellett - olyan intézkedések megtételére adnak felhatalmazást, amelyek következtében a lakosság élet- és vagyonvédelme engedélykérés esetén a késlekedés miatt hátrányt szenvedne, illetve a késlekedés életekbe kerülne A SEVESO II EU Tanácsi irányelvek és azok bevezetésének helyzete A világban eddig történt súlyos ipari balesetek és azok tapasztalatai alapján világossá vált, hogy a természeti katasztrófák mellett az ember által alkotott és működtetett ipari üzemek potenciális veszélyt jelentenek a környezetükben élő emberekre. Az egyik legsúlyosabb ilyen jellegű baleset az olaszországi Seveso-ban történt a joganyag is innen kapta a nevét ahol dioxin került a légkörbe. A fent említetten kívül történt egyéb balesetek késztették a különböző nemzetközi szervezetek szakembereit, hogy megalkossák a súlyos ipari balesetek veszélyének megelőzésével és csökkentésével foglalkozó nemzetközi szabályokat. Így született meg az egyes ipari tevékenységekkel járó súlyos baleseti kockázatokról szóló 82/501/EGK, más néven Seveso I. irányelv. A Seveso I. Irányelvet további balesetek tapasztalatai alapján módosították ban kidolgozták a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleseti veszélyek ellenőrzéséről szóló 96/82/EK Irányelvet, amely Seveso II. néven került a köztudatba. Az Irányelv lényege a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés, a balesetek kialakulásának megelőzése és hatásainak csökkentése. Az Irányelvben meghatározott alapelvek az Európai Közösség országaiban dominánssá váltak Magyarország a jogharmonizációs kötelességének eleget téve a Seveso II. Irányelv előiratait a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló évi LXXIV. Törvény IV. fejezetébe építette be. A részletes előírásokat a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 2/2001. (I..17.) Kormányrendelet tartalmazza. Mind a katasztrófavédelmi törvény IV. fejezete, mind a 2/2001. Kormányrendelet január 1.-én lépett hatályba. A közelmúltban történt nemzetközi vonatkozású súlyos ipari balesetek tanulságait levonva az Európai Parlament és Tanács módosította a Seveso II. Irányelv rendelkezéseit december 31-én lépett életbe a Seveso II. Irányelv módosításáról szóló 2003/105/EK Irányelv. A tagországok részére az Irányelvnek megfelelő törvények, rendeletek életbe léptetéséhez július 1.-ig biztosítottak határidőt. A tanulmány írásakor a törvényi szabályozás változásai folyamatban vannak.

16 16 Az országhatáron túli határok kezelését szolgálja az március 17-én Helsinkiben aláírt, az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága által kidolgozott Egyezmény. A magyar fél az Egyezményt március 18-án írta alá és június 2-án ratifikálta. Az Egyezmény április 19-én lépett hatályba. A magyar Kormány 2001-ben alkotta meg a 128/2001. (VII.13.) rendeletét az Egyezmény magyarországi alkalmazásáról. Az Egyezmény rendelkezéseit a hatálybalépésétől /2000. április 18.-tól) kell alkalmazni végéig 29 ország csatlakozott az Egyezményhez, melyek között ott van Horvátország is. Az Egyezményben meghatározott határos Részes Felek nemzetközi kötelezettségeiknél fogva kicserélik egymás között a megelőzési, felkészülési és veszélyhelyzeti információkat. A határmenti veszélyes üzemek hatásai figyelembevételének a lakossági tájékoztatás feladatai teljesítésére a katasztrófavédelmi szervezetek közötti határmenti regionális együttműködési egyezmények keretén belül kerül sor. Baranyában a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ilyen egyezménnyel nem rendelkezik. A határmenti együttműködés kétoldalú megállapodás végrehajtásaként legtöbbször a területi önkormányzatok közötti szerződéseken alapul. Remélhetőleg e projekt egyik kézzel fogható eredménye lesz a két megye közötti határmenti védelmi igazgatás és katasztrófa-elhárítási együttműködési megállapodás. Baranya megyében jelenleg felsőküszöb értékű veszélyes üzem nincs. Alsó küszöb értékű veszélyes üzem öt van a megyében. A horvát határhoz relatíve (légvonalban km) közel a Bólyi Agrokémia Kft. üzeme van. A baranyai veszélyes üzemek elhelyezkedését a következő 5.sz. kép illusztrálja. (5. sz. ábra)

17 A Horvát Köztársaság katasztrófavédelmi rendszere A katasztrófavédelem jogszabályi alapja A Horvát Köztársaságban december 18.-án lepett hatályba a Mentésről és a Védelemről szóló törvény, amely a következőket szabályozza: - a védelmi és mentési rendszer fogalmi meghatározása, - a védelmi és mentési rendszer alapvető feladatai katasztrófák és nagyobb balesetek esetében, - operatív védelmi és mentőegységek alkalmazása katasztrófák és nagyobb balesetek során, - katasztrófavédelemben résztvevő személyek oktatása, kiképzése és továbbképzése, - katasztrófavédelmi és mentési feladatokat koordináló és irányító szervezetek feladatai, - az operatív-kommunikációs központ működése sürgős esetekben, - mentéssel és katasztrófavédelemmel kapcsolatos tervezés, operatív eljárási szabályok megállapítása, - nemzetközi együttműködés a katasztrófavédelem és mentés területén, - finnanszírozás, - a törvény végrehajtásának felügyelete. A katasztrófavédelem és a mentés résztvevői a következők: természetes és jogi személyek, helyi és területi önkormányzati végrehajtó- és képviselőtestüle-tek (regionális önkormányzatok), államigazgatási szervek, operatív védelmi- és mentőegységek Operatív katasztrófavédelmi és mentőegységek: Országos Védelmi és Mentési Igazgatóság szolgálatai és egységei, Védelmi és Mentési Parancsnokságok, polgári védelmi szolgálatok, parancsnokságok és egységek, tűzoltó parancsnokságok és egységek, olyan jogi személyek és államigazgatási szervek szolgálatai és egységei, melyek a katasztrófavédelmi és mentési feladatokat rendes tevékenységként látják el Az Országos Védelmi és Mentési Igazgatóság január 1.-én kezdte meg a működését akövetkező alapvető feladatokkal: - területi, keletkezési és okozati szempontból vizsgálja a katasztrófák és nagyobb balesetek keletkezésének kockázatát, illetve irányítja a helyi és területi (regionális) önkormányzatok katasztrófavédelmi és mentési terveinek kidolgozását, - a katasztrófavédelem és mentés összes résztvevője számára kötelező érvényű igazgatási utasításokat készít, - figyeli és elemzi a katasztrófavédelem állapotát, a Horvát Köztársaság Kormánya felé a katasztrófavédelem és mentés állapotát javító, illetve fejlődését elősegítő intézkedésekre vonatkozó javaslatokat tesz,

18 18 - egységes informatikai rendszer keretein belül gyűjti, rendszerezi és kezeli a katasztrófák és nagyobb balesetek veszélyére, illetve ezek hatásaira vonatkozó adatokat, - egységes, operatív egységekről, eszközökről és megtett katasztrófavédelmi és mentési intézkedésekről szóló adatbázisokat állít össze és kezel, - irányítja a végrehajtási utasítások és szabványos intézkedési eljárások kidolgozásának menetét - A Horvát Köztársaság Kormánya elé terjeszti a Horvát Köztársaság Katasztrófavédelmi és Mentési Tervét, valamint veszélyeztetettségi állapotának becslését, - előkészíti, kiépíti és fenntartja a riasztási rendszert - rendes, 112-es rendszerrel kapcsolatos feladatokat lát el - gondoskodik az operatív egységek megszervezéséről, kiképzéséről és felszereléséről - ellenőrzési jogot gyakorol az operatív egységek felett, - oktatási és továbbképzési programokat állít össze, illetve oktatja és továbbképzi a katasztrófavédelem és mentés résztvevőit, - a résztvevők felkészültségének ellenőrzése céljából megszervezi és lebonyolítja a katasztrófavédelmi és mentési gyakorlatokat, - irányítja a végrehajtási utasítások és szabványos operatív eljárások kidolgozásának rendjét - a katasztrófavédelemhez és mentéshez szükséges állami árutartalékok fajtáira és mennyiségére vonatkozó javaslatokat tesz, - megvizsgálja a katasztrófavédelemben és mentésben használatos felszerelést és eszközöket, javaslatokat tesz a fenti területen alkalmazandó horvát szabványokra, - a katasztrófavédelemben és mentésben használatos technológia és felszerelés fejlesztése kapcsán együttműködik a gazdasági és tudományos intézményekkel, - együttműködik más országok illetékes katasztrófavédelmi és mentési szerveivel, illetve a nemzetközi szervezetekkel, - a katasztrófavédelem és mentés területén reklám- és kiadói tevékenységet folytat, - egyéb, törvény által előírt feladatokat lát el. Az Országos Védelmi és Mentési Igazgatóság nagyobb balasetekkel és katasztrófákkal kapcsolatos feladatai: - a kockázat kezelésére vonatkozó, a védelem és mentés összes résztvevője számára kötelező érvényű utasításokat ír elő, - közvetlenül irányítja az Igazgatóság szolgálatai, illetve az operatív katasztrófavédelmi és mentési egységek mozgósítását, - koordinálja, irányítja és közvetlenül igazgatja a katasztrófák és nagyobb balesetek elleni védekezésben résztvevő operatív egységeket, - irányítja és összehangolja a katasztrófavédelem és mentés területén tevékenykedő operatív egységek működését, - tájékoztatja és riasztja a lakosságot, illetve koordinálja a Horvát Köztársaság egységes riasztási rendszerének működését, - ellenőrzi és felügyeli az operatív egységek működését, - nemzetközi segélynyújtás és fogadás, valamint közös fellépés céljából együttműködik más országok illetékes katasztrófavédelmi és mentési szerveivel - közvélemény tájékoztatási tevékenységet folytat

19 19 Az Országos Védelmi és Mentési Igazgatóság szervezeti felépítése(6. sz. ábra) (6. sz. ábra) SZERKEZET ORSZÁGOS SZINT Nemzetköz i együttműkö dési osztály Public relations osztály IGAZGATÓI KABINET IGAZGATÓ IGAZGATÓHELYE TTES BELSŐ ELLENŐRZÉSI OSZTÁLY Koordináci ós osztály POLGÁRI VÉDELMI SZOLGÁLAT Igazgatóhe lyettes TŰZOLTÓ SZOLGÁLAT Igazgatóhe lyettes 112-es HÍVÓSZOLGÁL AT Igazgatóhe lyettes TŰZOLTÓ, VÉDELMI ÉS MENTÉSI OKTATÁSI KÖZPONT Igazgatóhe lyettes ÁLTALÁNOS ÜGYVITELI SZOLGÁLAT Igazgatóhe lyettes Operatív és Ellenőrzési Osztály Megelőzési és Tervezési Osztály Operatív és Tűzoltóügyeleti Osztály Műszaki, Tervezési és Tűzoltóellenőrzési Osztály Tervezési és Operatív Osztály Riasztási és Operatív- Technikai Osztály Kommunikáció s, Informatikai és Technológiai Osztály Tűzoltóiskola Oktatási és Továbbképzési központ Tecnikafejle sztési és Bevizsgálási Központ Jogi, Személyzeti és Általános Osztály Pénzügyi és Könyvelési Osztály Logisztikai Osztály Országos 112- es hívóközpont A Területi Védelmi és Mentési Irodák Felépítése: - A Horvát Köztársaság teljes területén 20 területi iroda található. - A területi irodák a következőket foglalják magukba Védelmi és Mentési Osztály, Megyei 112-es hívóközpont, 4 területi hivatalban létezik országos bevetési egység (Split, Zadar, Šibenik és Dubrovnik), ig ideiglenesen 39 kirendeltség városi 112-es hívóközpont szerveződik.

20 20 A Területi Hivatal működési rendje egy változatban : (7.sz. ábra) (7.sz. ábra) Szabadtéri tengerparti tűz (nagy erdőtűz) Területi hivatal működési szintje SÜRGÖSSÉGI EGÉSZSÉGÜGYI MENTŐSZOLGÁL AT BEJELENTÉS - ERDŐTŰZ RENDŐRSÉG -Tűzoltó Tájékoztatási Központ, hivatásos tűzoltók,önkén tes tűzoltók MEGYEI TŰZOLTÓ PARANCSNOKSÁ G TERÜLETI HIVATAL MEGYEI 112-ES HÍVÓKÖZPONT VÁROSI 112-ES HÍVÓKÖZPONT RIASZTÁS ÉS TÁJÉKOZTAT ÁS VÉDELMI ÉS MENTÉSI OSZTÁLY MEGYEI FŐISPÁN KÖZSZOLGÁLTAT ÓK, KOMMUNÁLIS VÁLLALTOK ÁLLAMPOLGÁRO K MEGYEI VÉDELMI KÖZPONTOK EGYSÉGEI OVMI ÜGYELETES OPERATÍV TŰZOLTÓKÖZPO NT HADSER EG FŐPAR. EGYÉB VÉDELMI KAPACITÁS ORSZÁGOS 112- ES HÍVÓKÖZPONT HORVÁT HADSEREG LÉGIERŐ ÖNKÉNTES EGYSÉGEK A Területi Hivatal működési rendje ökológiai baleset esetén (8.sz. ábra) (8.sz. ábra) Ökológiai baleset Területi hivatal működési szintje EGÉSZSÉGÜGYI MENTŐSZOLGÁLA T KÖZLEKEDÉSI BALESET VEZSÉLYES ANYAG KIÖMLÉS RENDŐRKAPITÁN YSÁG TŰZOLTÓ TÁJÉKOZTATÁ SI KÖZPONT VESZÉLYES ANYAGOK KEZELÉSÉRE FELHATALMAZOTT JOGI SZEMÉLYEK POLGÁRI VÉDELMI EGYSÉGEK OPERATÍV EGYSÉGEK TERÜLETI HIVATAL LAKOSSÁ GI BEJELEN TÉS MEGYEI 112-es HÍVÓKÖZPONT VÁROSI 112-es HÍVÓKÖZPONT VÉDELMI ÉS MENTÉSI OSZTÁLY RIASZTÁS ÉS TÁJÉKOZTATÁ S OVMI ORSZÁGOS 112-ES HÍVÓKÖZPONT POLGÁRI VÉDELMI SZOLGÁLAT TŰZOLTÓSZOLGÁL AT SZAKÉRTŐI EGYSÉG MEGYEI FŐISPÁN MEGYEI KÖRNYEZETVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZAKSZOLGÁLATOK -TŰZVÉDELMI OSZTÁLYOK -HORVÁT VÍZÜGY -KÖRNYEZETVÉDEL MI ÁLLAMI SZERVEK -ORSZÁGOS FELÜGYELET VÉDELMI MINISZTÉRIUM EGYSÉGEI KÖRNYEZETVÉDELMI INTERVENCIÓS TERV

21 21 A feladatot átveszi az Országos Igazgatóság a területi hivataltól az alábbi esetekben: - Ha a rendes egységek saját erőből nem tudják elhárítani a vészhelyzetet vagy szanálni annak következményeit, - Ha a fennálló vészhelyzet komolyabb szinten akadályozza a normális életvitelt a veszélyeztetett területen, - Ha a vészhelyzet a gyártás és a fontosabb szolgálatok működésének fennakadását akadályozza - Azokban a vészhelyzetekben, melyek több megye területét fenyegetik, illetve - ha a vészhelyzet határon átívelő hatással bír. Az országos intézkedési szint működési rendje katasztrófa esetén(9 sz. ábra) Szabadtéri tengerparti tűz (nagy erdőtűz) Országos intézkedési szint (9 sz. ábra) RIASZTÁS ÉS TÁJÉKOZTAT ÁS ERDŐTŰZ KORMÁ NY PUBLIC RELATI ONS ORSZÁGOS VÉDELMI ÉS MENTÉSI IGAZGATÓSÁG TŰZOLTÓ SZOLGÁLA T ORSZÁGOS 112- ES K. ÜGYELETES OPERATÍV TŰZOLTÓ KÖZPONT POLGÁRI VÉDELMI SZOLGÁLAT M VP NEMZETKÖ ZI SEGÉLY ORSZÁGOS INTERVENCIÓS KÖZPONT TERÜLETI HIVATAL KOORDINÁCIÓ -Tűzoltó tájékoztatás i központ, hivatásos és önk.egységek HADSEREG FŐP. SZÁRAZFÖLDI- ÉS LÉGIERŐ, HADITENGERÉSZ ET RENDŐRSÉG RENDES EGYS. KÖZLEKEDÉSI R. SPECIÁLIS EGYS. NYOMOZÁS Területbiztosítás, tűzesettel kapcsolatos nyomozás EGÉSZSÉGÜ GYI MENTŐSZOL GÁLAT INETRVENCI ÓS EGYSÉGEK POLGÁRI VÉDELEM (TŰZOLTÁS ÉS LOGISZTIKA) SZAKSZOLGÁLAT OK: Vízvezeték Pirotechnika Horvát Erdészet

22 22 3. A Baranya Megyei Önkormányzat horvát kapcsolatai Baranya és Eszék-Baranya megye kétoldalú kapcsolata A Baranya Megyei Önkormányzat feladatai közt továbbra is kiemelt terület marad a kétoldalú nemzetközi kapcsolatok rendszere. Más európai megyékkel együtt kiemelt fontossággal bír a horvátországi Eszék-Baranya megyével való együttműködés. A két megye között június 28-án létrejött egy együttműködési megállapodás. A két megye közötti párbeszéd több évtizedes múltra tekint vissza. Ezt a kapcsolatot az évek, évtizedek folyamán több körülmény, hatás alakította. Ilyen volt a magyarországi rendszerváltás, a horvát függetlenség kikiáltása, a délszláv háborúk és azt követő rendezés, békefenntartási feladatok, Magyarország NATO csatlakozása és a legújabb, talán a legfontosabb Magyarország Európai Uniós csatlakozása május 1-én. Horvátország Európai Uniós csatlakozási tárgyalásai 2005-ben elkezdődnek. A csatlakozás szükségessé tette az együttműködések átértékelését, felülvizsgálatát. Ez azt jelenti, hogy a meglévő kétoldalú kapcsolatok tartalmát érdemes, célszerű multilaterálissá, euroregionalissá alakítani, ahol a közös projekt szemlélet a meghatározó. E tekintetben a két megye jövőbeni kapcsolata biztató képet mutat. A kétoldalú kapcsolatok tekintetében 2004 decemberében a Baranya Megyei Önkormányzat meghívására egy eszéki delegáció élén Baranyában járt Krezimir Bubalo Eszék-Baranya főispánja. A tárgyalások célja a gazdaságfejlesztési, együttműködési lehetőségek feltárása, közös pályázatok beadása. A találkozón megegyeztek abban, hogy további fontos együttműködési területek lehetnek a turisztikai és kulturális kooperáció, a beruházás ösztönzés és a közös határszakasz aknamentesítése is. A hatékony együttműködés alapja egy már 1998-ban elkezdődött, majd lelassult megyei határon túli adatbázisokkal kompatibilis adatbázis kiépítése, létrehozása és üzemeltetése. Szintén 2004 novemberében rendezte a Baranya Megyei Önkormányzat és a Területi Védelmi Iroda az e pályázathoz kapcsolódó védelmi igazgatási és katasztrófa-elhárítási határmenti együttműködési nyitó konferenciát. A konferenciám a védelmi igazgatással és a katasztrófa-elhárítással foglalkozó horvát és magyar szervek, intézmények vezetői vázolták a jelenlegi rendszerüket és azok működési mechanizmusát Nemzetközi szervezetekben való részvétel A kétoldalú kapcsolatokon túl a másik fontos kapcsolódási terület a nemzetközi szervezetekben való együttműködés. Nem lebecsülve a kétoldalú kapcsolatok fontosságát, de el kell mondani, hogy egyre nagyobb teret nyer a több országot tömörítő, regionális kapcsolatok rendszere, főként a gazdaság az európai uniós projektek szemszögéből. A projektalapú együttműködés a jövőbeli együttműködés modellje, amely ilyen nemzetközi szervezetekben valósulhat meg a leghatékonyabban.

23 Alpok-Adria Munkaközösség (6. számú ábra) Az 1978 óta létező szervezetekben Baranya először, mint aktív megfigyelő, majd től teljes jogú tagként vesz részt a munkában. A munkaközösség teljes jogú tagja Horvátország is. A szervezet elnöki teendőit 2004 novemberétől kettő év időtartamra dr. Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke látja el. A szervezetben és munkacsoportjaiban a munka folyamatos. Az évek folyamán számos közös rendezvény, projekt valósult meg. A Munkaközösség jövőbeni projektjei, közé tartozik a különböző tartományokban, megyékben működő katasztrófaelhárító szolgálatok munkájának összehangolása, közös digitalizált alaptérkép elkészítése Duna Menti Tartományok Munkaközössége A Duna Menti Tartományok Munkaközösségén belül is van folyamatos kapcsolattartás a két ország között. A két megye közötti együttműködés még fejlődhet is, hiszen ben a tagok tekintetében változás következett be. Horvátország helyett annak kettő zsupánsága, amelyek közül az egyik Eszék-Baranya megye lett a szervezet tagja. Baranya megye e munkaközösségben is tett javaslatot közös projektek megvalósítására, amelyek kedvező fogadtatásra találtak. Alpok- Adria Munkaközösség Alapítás Velence (Venezia), november 20. Az Alpok-Adria Munkaközösség alapítò ülése VELENCEI KÖZÖS NYILATKOZAT (1978. november 20.) A Keleti-Alpok térségében lévô tartományok és régiòk munkaközössége (ALPOK-ADRIA) President Baranya Croatia Baranya aktív megfigyelô teljes jogù tag Dr. Kékes Ferenc Baranya megyei Közgyűlés Elnöke Az Alpok-Adria Munkaközösség soros elnöke között

24 Duna-Dráva-Száva Eurórégió (7 sz. ábra) A Duna-Dráva-Száva Eurórégió 1998-ban alakult. Baranya és Eszék-Baranya megye alapító tagjai voltak a szervezetnek. Az euróregionális együttműködés Magyarország, Horvátország és Bosznia- Hercegovina 11 megyéjét, tartományát és azok ipari, üzleti vagy gazdasági kamaráját fogja össze, amelyek a három folyó körzetében fekszenek. A térségben közel 2,5 millió ember él, több mint 2200 településen, amelyek 713 önkormányzatba vannak szervezve. A szervezet elnökségét 2005 februárjában a Baranya Megyei Önkormányzat vette át azzal, hogy erősítse az uniós társfinanszírozású projekt-tevékenységet az eurorégió tagjai között. Az eurorégió közötti programja szerint az itt élő embereknek lehetőséget kell adni a szellemi és anyagi fejlődésre. Ezért a tagok a közös tevékenységüket alávetik a következő céloknak: többek között a tudományos alap megformálása a fenntartható fejlődésről az Eurorégió területén az egyéni és közös anyagi források felhasználásával, védve a természeti javakat és a környezetet. A fenti célt a területfejlesztés, a természet és a környezet megóvása vonatkozásában tervek kidolgozásával, a kölcsönös segélynyújtásról veszély esetén természeti csapás vagy más rendkívüli szerencsétlenség esetén valósuljanak meg. A szervezet nyitott, megfigyelői jelenleg is vannak. Duna-Dráva-Száva Eurórégió Tagjai:Magyarország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina 11 megyéje, tartománya Alapítva: 1998 (7. sz. ábra) Baranya megye Soros elnöke ban Eszék-Baranya megye Kékes Ferenc Baranya Megyei Közgyűlés Elnöke

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc

Új Szöveges dokumentum Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Helyi Védelmi Bizottság Miskolc Katasztrófavédelem Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófa Igazgatóság Polgári Védelemi Kirendeltség Miskolc Miskolc Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség Helyi

Részletesebben

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG

VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG VAS MEGYEI VÉDELMI BIZOTTSÁG 1 A védelmi igazgatás rendszere Jogszabályi háttér Magyarország Alaptörvényének különleges jogrendre vonatkozó fejezetének 48-54. cikkejei: - rendkívüli állapot - szükségállapot

Részletesebben

14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát!

14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát! 14. Ismertesse a védelmi igazgatás és a katasztrófavédelem kapcsolatát! 1. A védelmi igazgatás A védelmi igazgatás mint intézmény fogalma: a közigazgatás részét képező feladat- és szervezeti rendszer.

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Budapest, 2014. március 04. Dr. Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelem

Részletesebben

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét!

2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét! 2. Ismertesse a katasztrófa elleni védelem vezetési szintenkénti szervezeti és irányítási rendszerét! - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése KATASZTRÓFAVÉDELEM IRÁNYÍTÁSA 2012.10.02. KATASZTRÓFAVÉDELEM MEGHATÁROZÁSA A katasztrófavédelem nemzeti ügy. A védekezés egységes irányítása állami feladat. Katasztrófavédelem:

Részletesebben

Az átszervezés területi feladatai

Az átszervezés területi feladatai 1 A tájékoztató témái Az átszervezés területi feladatai A Megyei Védelmi Bizottság és a Helyi Védelmi Bizottságok illetékességi területe A Megyei Védelmi Bizottság összetétele A Megyei Védelmi Bizottság

Részletesebben

Az önkormányzati miniszter. rendelete

Az önkormányzati miniszter. rendelete Az önkormányzati miniszter /2009. ( ) ÖM rendelete a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter irányítása alá tartozó szervek irányítási és működési rendjéről, valamint katasztrófavédelmi feladatairól

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése 2012. szeptember 10-14. Katasztrófavédelmi alapismeretek Jogszabályi alapok Kurtán Attila tű. százados kiemelt főtanár Hazai jogszabályok Magyarország Alaptörvénye (2011.

Részletesebben

Németbánya Község Önkormányzatának Képviselőtestületének 11/2009.(X.27) rendelete

Németbánya Község Önkormányzatának Képviselőtestületének 11/2009.(X.27) rendelete Németbánya Község Önkormányzatának Képviselőtestületének 11/2009.(X.27) rendelete a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Oktatási és Kulturális Minisztérium Tárgy: /2007. ( ) OKM rendelet a katasztrófák elleni védekezés és a polgári védelem ágazati feladatairól Budapest, 2007. augusztus 2 I. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Az Oktatási

Részletesebben

A VÉDELMI IGAZGATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI

A VÉDELMI IGAZGATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KÖZPONTI FELKÉSZÍTÉS 2012 A VÉDELMI IGAZGATÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Békéscsaba, 2012. február. 15. Dr. Tokovicz József mk. dandártábornok HM Védelmi Hivatal főigazgató Tartalom Jogszabályi alapok A védelmi

Részletesebben

A védelmi igazgatási rendszer területi és helyi felépítése, feladatai Bozsákovics László mk. alezredes

A védelmi igazgatási rendszer területi és helyi felépítése, feladatai Bozsákovics László mk. alezredes A védelmi igazgatási rendszer területi és helyi felépítése, feladatai Bozsákovics László mk. alezredes Heves Megyei Védelmi Bizottság titkár (Honvédelmi Minisztérium Védelmi Hivatal kiemelt főtiszt) Telefon:

Részletesebben

T E R V E Z E T

T E R V E Z E T 1. melléklet a számú kormány-előterjesztéshez T E R V E Z E T 2006. 11. 07. A K o r m á n y /2006. ( ) Korm. r e n d e l e t e váratlan légitámadás esetén a légiriasztás rendszeréről A honvédelemről és

Részletesebben

Dr. Varga Attila ezds.

Dr. Varga Attila ezds. Dr. Varga Attila ezds. Az előadás a Chatham House szabályok szerint a védelmi igazgatás központi és települési szintjére (polgármester) nem terjed ki a leadásra kerülő írásos anyagtól némileg eltér Bizottság

Részletesebben

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása

A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A veszélyelhárítási (katasztrófaelhárítási) tervek kidolgozása A katasztrófavédel tervezés rendszerét, feladatait, formai és tartal követelményeit a polgári védel tervezés rendszeréről szóló 20/1998. (IV.

Részletesebben

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK

A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK A VÉDELMI IGAZGATÁSBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Dr. Szalai János mk. alez. Nógrád MVB titkár 2013. november 07. Mottó Ami bekövetkezhet, arra fel kell készülni,

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

bekezdésének s) pontja, a 2007: XC. törvény 20. (5) bekezdésének e) pontja szerint módosított szöveg.

bekezdésének s) pontja, a 2007: XC. törvény 20. (5) bekezdésének e) pontja szerint módosított szöveg. 1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről 1 Az Országgyűlés az Alkotmányból, a nemzetközi

Részletesebben

AZ ORSZÁGVÉDELEM RENDSZERE ÉS KÖZPONTI IRÁNYÍTÁSA

AZ ORSZÁGVÉDELEM RENDSZERE ÉS KÖZPONTI IRÁNYÍTÁSA III. Évfolyam 3. szám - 2008. szeptember Horváth Csaba Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, hallgató AZ ORSZÁGVÉDELEM RENDSZERE ÉS KÖZPONTI IRÁNYÍTÁSA Absztrakt Az országvédelem rendszere centrális alárendeltségű,

Részletesebben

1996. évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről1. Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: Értelmező rendelkezések

1996. évi XXXVII. törvény. a polgári védelemről1. Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: Értelmező rendelkezések 1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről1 Az Országgyűlés a polgári védelemről a következő törvényt alkotja: 1. E törvény célja, hogy elősegítse a fegyveres összeütközés, a katasztrófa, valamint

Részletesebben

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 1. oldal Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról

A Kormány /2011. ( ) rendelete. az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.) Korm. rendelet módosításáról Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának A Kormány /2011. ( ) rendelete az országos nukleárisbaleset-elhárítási rendszerről szóló 167/2010. (V. 11.)

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófav favédelmi Igazgatóság A közbiztonsági referens intézménye, rendeltetése, a referens feladatköre Előadó: Heinfarth György tű. alezredes A KÖZBIZTONSÁGI REFERENS

Részletesebben

1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását.

1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását. 1) Ismertesse és értelmezze a katasztrófa lényegét, csoportosítási lehetőségeit, részletezze a tárcák felelősség szerinti felosztását. A katasztrófa kritikus esemény, események hatásának olyan következménye,

Részletesebben

és s feladatrendszere (tervezet)

és s feladatrendszere (tervezet) Az MH Műveleti M Parancsnokság rendeltetése és s feladatrendszere (tervezet) Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy HM HVK MFCSF 2006. Szeptember 16. I. Az MH Műveleti Parancsnokság rendeltetése Az MH katonai

Részletesebben

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 1. oldal Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

1999. évi LXXIV. törvény

1999. évi LXXIV. törvény 1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről 1 Az Országgyűlés az Alkotmányból, a nemzetközi

Részletesebben

A VÉDELMI IGAZGATÁS RENDSZERE

A VÉDELMI IGAZGATÁS RENDSZERE IV. Évfolyam 2. szám - 2009. június Vinczéné Mészáros Csilla Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vinczene.meszaros.csilla@zmne.hu A VÉDELMI IGAZGATÁS RENDSZERE Absztrakt A közigazgatás részét képező elem

Részletesebben

I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK. Általános szabályok

I. Fejezet ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK. Általános szabályok 1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről Az Országgyűlés az Alkotmányból, a nemzetközi

Részletesebben

A szabályzat hatálya. A honvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi tevékenység személyi feltételei és a megbízotti rendszer működése

A szabályzat hatálya. A honvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi tevékenység személyi feltételei és a megbízotti rendszer működése O R S Z Á G O S B Í R Ó S Á G I H I V A T A L ELNÖKE Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 14/2012. (X. 18.) OBH utasítása a bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal honvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi

Részletesebben

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 1. oldal Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szám:1068-1/2011/alt. OKF Országos Polgárőr Szövetség Szám: 544-2/2011 OPSZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE XIX. évfolyam Különszám 2010. június 4. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA TARTALOM A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉNEK

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok

A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok Ihász Norbert tű. főhadnagy tűzvédelmi mérnök Tűzoltósági Főfelügyelőség

Részletesebben

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE XIX. évfolyam Különszám 2010. június 3. JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZLÖNYE A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS HIVATALOS LAPJA TARTALOM A JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI KÖZGYŰLÉS ELNÖKÉNEK

Részletesebben

Katasztrófavédelmi felkészítés

Katasztrófavédelmi felkészítés Közbiztonsági referensek képzése Katasztrófavédelmi felkészítés 2012.10.02. Jogi háttér - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII. törvény A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények

Részletesebben

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás

Az államigazgatás. Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás Az államigazgatás Részei központi államigazgatás + területi államigazgatás A., Központi államigazgatás I. A kormány miniszterelnökből és miniszterekből áll 1. A kormány megalakulása a., a választások után

Részletesebben

A K o r m á n y. r e n d e l e t e. a befogadó nemzeti támogatás részletes kormányzati feladatairól

A K o r m á n y. r e n d e l e t e. a befogadó nemzeti támogatás részletes kormányzati feladatairól A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI A K o r m á n y 1. melléklet a kormány-előterjesztéshez TERVEZET 2009. 12. 01. /2010. ( ) Korm. r e n d e l e t e a befogadó nemzeti támogatás

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 1996: XLIII. tv.

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Ssz. Szakdolgozat címek 1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1313/2013/EU HATÁROZATA és az uniós polgári

Részletesebben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben Katasztrófavédelem 2015 Budapest, 2015.11.26. Önkéntesek a katasztrófavédelemben dr. Nováky Mónika tű. alezredes, tanácsos egyetemi tanársegéd novaky.monika@uni-nke.hu Önkéntesség közös jó érdekében ellenszolgáltatás

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Bognár r Balázs PhD tű. őrnagy, osztályvezető Biztonság az, amivé tesszük! /Prof.

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató

A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében. Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató A képzett védelmi referensek lehetséges szerepe a lakosság jövőbeni felkészítésében Dr. Muhoray Árpád pv. vezérőrnagy c. egyetemi docens igazgató Témafelvetés 1. Polgármester védelmi feladatainak segítése.

Részletesebben

AZ ÖNKORMÁNYZATOK HELYI VÉDELMI FELADATAI

AZ ÖNKORMÁNYZATOK HELYI VÉDELMI FELADATAI AZ ÖNKORMÁNYZATOK HELYI VÉDELMI FELADATAI A Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja Alapítvány 2005. november 19-én konferenciát rendezett a Stefánia Palotában A honvédelmi politika aktuális

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött az ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG valamint a BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE között. 2007. Budapest A katasztrófák elleni védekezés

Részletesebben

A vizek kártételei elleni védekezés irányítása katasztrófaveszély, veszélyhelyzet időszakában

A vizek kártételei elleni védekezés irányítása katasztrófaveszély, veszélyhelyzet időszakában A vizek kártételei elleni védekezés irányítása katasztrófaveszély, veszélyhelyzet időszakában Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok országos polgári védelmi főfelügyelő Budapest, 2012. február 08. Tartalom

Részletesebben

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE 2012.10.02. Mentés megszervezésének szabályozása. Jogszabályok, normatív intézkedések. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-198/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Vízbiztonság Tájékoztatás Oktatás képzés Prevenció Riasztás Segélyhívás fogadása Bevetés irányítás Parti mentőőr

Részletesebben

A nemzeti védekezés időszakai

A nemzeti védekezés időszakai A nemzeti védekezés időszakai Gyuricza Tibor tűzoltó hadnagy Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Felügyelőség Kiemelt főelőadó Készült: 2012. 01. 23. Közbiztonsági referensek felkészítésére

Részletesebben

BARANYA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG. Készítette: Oláh Tibor tű. alezredes

BARANYA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG. Készítette: Oláh Tibor tű. alezredes BARANYA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Készítette: Oláh Tibor tű. alezredes OKTATÁSI NAP TÉMAKÖREI: III. Oktatási nap: II/3. Lakosságfelkészítés, riasztás, veszélyhelyzeti kommunikáció III/3. Lakosságvédelmi

Részletesebben

XII. FEJEZET A HONVÉDSÉG ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK 108. A hatályos alkotmány rendelkezése kiegészítve a humanitárius tevékenység végzésével.

XII. FEJEZET A HONVÉDSÉG ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK 108. A hatályos alkotmány rendelkezése kiegészítve a humanitárius tevékenység végzésével. XII. FEJEZET A HONVÉDSÉG ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK 108. (1) A honvédség feladata az ország katonai védelme, a nemzetközi szerződésből eredő kollektív védelmi feladatok ellátása, továbbá a nemzetközi jog

Részletesebben

A Kormány. /2008. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2008. ( ) Korm. rendelete A Kormány /2008. ( ) Korm. rendelete a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény

Részletesebben

A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre

A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre A közbiztonsági referens intézménye, a referens feladatköre Katasztrófavédelmi törvény 3. 12. 234/2011. (XI. 10.) Korm. Rendelet IX. FEJEZET - A Közbiztonsági referensekre vonatkozó szabályok (76.-77.

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS HEVES MEGYEI HEVES MEGYEI POLGÁRŐR KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek

Részletesebben

A Koordinációs és Szervezési Főosztály alapfeladatai

A Koordinációs és Szervezési Főosztály alapfeladatai A Koordinációs és Szervezési Főosztály alapfeladatai 1. Feladat- és hatáskörök A Kormányhivatal SzMSz-ében a Főosztály részére megállapított, jelen Ügyrendben részletezett feladat- és hatáskörök elosztása

Részletesebben

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete

A Kormány. /2011. ( ) Korm. rendelete 1 A Kormány /2011. ( ) Korm. rendelete a bajba jutott vagy eltűnt légi járművek megsegítését, valamint a katasztrófák elleni védekezéssel és a mentéssel összefüggő tevékenységet ellátó légi kutató-mentő

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-192/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE. a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról. Budapest, július 6.

A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ. 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE. a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról. Budapest, július 6. BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG A BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓ 76/2012. számú INTÉZKEDÉSE a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról Budapest, 2012. július 6. A fejezeti

Részletesebben

Törvények. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról* I. FEJEZET ALAPVETÕ RENDELKEZÉSEK

Törvények. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról* I. FEJEZET ALAPVETÕ RENDELKEZÉSEK 28842 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 113. szám II. Törvények 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról* Az Országgyûlés, a lakosság biztonságának

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre

A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre A válság és a különleges jogrend kapcsolata, különös tekintettel a NATO Válságreagálási Rendszerével összhangban álló Nemzeti Intézkedési Rendszerre dr. Keszely László ezds. Karl Marx: A történelem ismétli

Részletesebben

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége A XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Programja 2012. április 24-26.

Részletesebben

Védelmi Bizottság Titkársága. I. A szervezeti egység adatai

Védelmi Bizottság Titkársága. I. A szervezeti egység adatai 3. sz. melléklet Védelmi Bizottság Titkársága I. A szervezeti egység adatai 1. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Védelmi Bizottság Titkársága (jelen mellékletben a továbbiakban: Titkárság) alapadatai

Részletesebben

Védelmi igazgatás minősített időszakokban. Előadó: Dr. Horváth László alezredes

Védelmi igazgatás minősített időszakokban. Előadó: Dr. Horváth László alezredes Védelmi igazgatás minősített időszakokban Előadó: Dr. Horváth László alezredes Oktatási kérdések 1. A biztonság korszerű értelmezése 2. A védelmi felkészítés és országmozgósítás modern kori történeti áttekintése

Részletesebben

BARANYA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG. Készítette: Oláh Tibor tű. alezredes

BARANYA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG. Készítette: Oláh Tibor tű. alezredes BARANYA MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Készítette: Oláh Tibor tű. alezredes A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény végrehajtásáról

Részletesebben

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai ( A tűzoltósági főfelügyelő 1635/1/2012/ÁLT. és 1635/2/2012. ÁLT. levelei alapján) I.

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése Ismertesse a veszélyelhárítási tervezés általános elveit, tartalmi követelményeinek szintjeit, készítésük és jóváhagyatásuk szabályait. Ismertesse a települési (munkahelyi)

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2013. (II. 28.) MeG államtitkári utasítás - a Széchenyi Progra 2. oldal c) ellátja a Korm. rendeletben, a Társaság alapító okira

Magyar joganyagok - 3/2013. (II. 28.) MeG államtitkári utasítás - a Széchenyi Progra 2. oldal c) ellátja a Korm. rendeletben, a Társaság alapító okira Magyar joganyagok - 3/2013. (II. 28.) MeG államtitkári utasítás - a Széchenyi Progra 1. oldal 3/2013. (II. 28.) MeG államtitkári utasítás a Széchenyi Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Részletesebben

2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról

2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 1 Az Országgyűlés, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének

Részletesebben

3. sz. függelék POLGÁRMESTER FELADAT - ÉS HATÁSKÖRE

3. sz. függelék POLGÁRMESTER FELADAT - ÉS HATÁSKÖRE 3. sz. függelék POLGÁRMESTER FELADAT - ÉS HATÁSKÖRE Sorsz Feladat és hatáskör Jogszabályok 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Összehívja és vezeti a képviselő testület üléseit Polgármesteri munkája segítésére, helyettesítésére

Részletesebben

T/3499. számú törvényjavaslat. a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról

T/3499. számú törvényjavaslat. a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/3499. számú törvényjavaslat a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Budapest, 2011. június 2

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-178/1/2018. Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi

Részletesebben

Dr. Bukovics István - Varga Imre A SEVESO II. EU IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEZÉS EU GYAKORLATA, HAZAI MEGVALÓSULÁSÁNAK IRÁNYAI

Dr. Bukovics István - Varga Imre A SEVESO II. EU IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEZÉS EU GYAKORLATA, HAZAI MEGVALÓSULÁSÁNAK IRÁNYAI Dr. Bukovics István - Varga Imre A SEVESO II. EU IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEZÉS EU GYAKORLATA, HAZAI MEGVALÓSULÁSÁNAK IRÁNYAI Előzmények A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleseti

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2003. (IV. 22.) önkormányzati rendeletének sz. melléklete

A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2003. (IV. 22.) önkormányzati rendeletének sz. melléklete A Tolna Megyei Önkormányzat 10/2003. (IV. 22.) önkormányzati rendeletének 152 6. sz. melléklete A Közgyűlés elnökének részletes feladat-, és hatásköri jegyzéke 1.) Részletes feladat- és hatásköre: a.)

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-195/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi

Részletesebben

2. oldal és Működ (2) A Szabályzat 49. (1) bekezdés t) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (A költségvetésért felelős helyettes államtitkár) t

2. oldal és Működ (2) A Szabályzat 49. (1) bekezdés t) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (A költségvetésért felelős helyettes államtitkár) t 1. oldal és Működ 7/2016. (VI. 8.) NGM utasítás a Nemzetgazdasági Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2015. (I. 21.) NGM utasítás módosításáról1 A központi államigazgatási szervekről,

Részletesebben

TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez

TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez 2017-2018 1. A katasztrófavédelmi feladatok a honvédelmi feladatrendszerben, azok továbbfejlesztési

Részletesebben

150/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet

150/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet 150/1995. (XII. 12.) Korm. rendelet a Magyar Köztársaság Kormánya és a Szlovén Köztársaság Kormánya között a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védelem terén létrehozott Egyezmény kihirdetéséről

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Szám: EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött, a ORSZÁGOS valamint, a BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE között 2011 B u d a p e s t 1 A Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben,

Részletesebben

-=- ~li~~ll AMELY LÉTREJÖTT A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG VALAMINT CSONGRÁD MEGYEI POLGÁRÖR SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE KÖZÖTT 2012.

-=- ~li~~ll AMELY LÉTREJÖTT A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG VALAMINT CSONGRÁD MEGYEI POLGÁRÖR SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE KÖZÖTT 2012. -=- ~li~~ll ~6~-)liOA~kT EGYÜTTMŰKÖDÉSI AMELY LÉTREJÖTT MEGÁLLAPODÁS, A CSONGRÁD MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG VALAMINT A CSONGRÁD MEGYEI POLGÁRÖR SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE KÖZÖTT 2012.!- L 2 EGYÜTTMŰKÖDÉSI

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet

Rendészeti igazgatás. Rendészet Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 2015. évi XLII.

Részletesebben

A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok

A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok A polgármester elsőfokú polgári védelmi hatósági jogköre és ahhoz kapcsolódó feladatok Készítette: Pilisi Edit tű.szds. Készült: 2012. 01. 23. Közbiztonsági referensek felkészítésére Polgármester katasztrófavédelmi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére BELÜGYMINISZTER../../BM Az 1992. évi LXIII. törvény 19/A. rendelkezései szerint NEM NYILVÁNOS. Készült 2011....-án. ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a települési önkormányzat hivatásos tűzoltóság, önkormányzati

Részletesebben

2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 1

2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 1 OptiJUS Opten Kft. 1 2011. évi CXXVIII. törvény 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 1 2014.5.6. és 2015.5.31. között hatályos szöveg Az

Részletesebben

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012.

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012. 12.A területfejlesztés és területrendezés jogintézményei és szervei /A területfejlesztés és területrendezés célja és feladata/ Szabályozás: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

Részletesebben

21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól

21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól 21/2010. (V. 4.) EüM rendelet az egészségügyi ágazat honvédelmi feladatairól Hatályosság: 2010.07.03 - A honvédelemrıl és a Magyar Honvédségrıl szóló 2004. évi CV. törvény 207. (6) bekezdésében kapott

Részletesebben

A rendészeti szervek általános jellemzése

A rendészeti szervek általános jellemzése A rendészeti szervek általános jellemzése alapvetések A demokratikus államberendezkedés egyik alapelve, a jogszabályoknak alávetettség. Minden rendvédelmi, de különösen a fegyveres rendvédelmi szervek

Részletesebben

A szabályzat hatálya. Intézkedési tervek

A szabályzat hatálya. Intézkedési tervek O R S Z Á G O S B Í R Ó S Á G I H I V A T A L ELNÖKE Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 15/2012. (X. 18.) OBH utasítása a bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal honvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai Előadó: Dr. Bakos József Főosztályvezető Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály Az állami munkafelügyeleti rendszer

Részletesebben

Javaslat. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzata módosításának jóváhagyására

Javaslat. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzata módosításának jóváhagyására Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési és Pénzügyi Osztály Javaslat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzata módosításának

Részletesebben